oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 05. 06:30,  Élet egy londoni paneltelepen 57 komment

2017. november 05. 06:30 Határátkelő

Élet egy londoni paneltelepen

Rengeteg általánosítást olvashatunk arról, hol és milyen körülmények között élnek a londoni magyarok, aminek persze (mint minden általánosításnak) nincs túl sok értelme. Úgyhogy arra gondoltam, nézzünk meg egy konkrét példát, ez a heti válogatás egyik ajánlott posztja. Aztán elnézünk Kanadába, majd visszatérünk Budapestre, és kiderül, miért is „köztes világ” a magyar főváros.

nagy-britannia_london_toronyhazak_foto_wikimedia_commons_rept0n1x.JPGA kép illusztráció (Fotó: Wikimedia/Commons Rept0n1x)

Kezdjük tehát a brit fővárosban, melynek egyik jellemzői a nagy lakótelepek, nem ritkán toronyházakkal (ilyen volt a nemrég tragikus körülmények között leégett és közel 80 ember halálát okozó Grenfell Tower is), melyek sokszor kifejezetten menő kerületek szélén találhatók. Ilyen az a hely is, ahol az Életem morzsái blog szerzője lakik, ő mutatja be otthonát.

„Egy paneltelep egyik lakásában élek, London egyik nagyon posh városrészének a végében. A paneltelepről tudni kell, hogy 750 lakásból áll és csupán 200 lakás van magántulajdonban. 

A maradék 550 lakás önkormányzati és ha nem is mindenki segélyből élő benne, de az biztos, hogy a rendes piaci árakhoz képest fillérekért lakhat benne. Az internet szerint kb. 2500 ember él itt, s alig pár száz a fiatalkorú. Vagyis erősen öregedő a lakosság. 

Ez annak tudható be, hogy vannak olyan lakók, akik már az 1970-es évek óta itt és ugyanabban a lakásban élnek. (Csak eltelt 40 év azóta, hogy beköltöztek, vagyis bőven a 60 felettiek és 70+ a többség életkora). 

A paneltelep a boom korszakra reagálva épült. Ugye, a világháborút követően a volt brit gyarmatokból vízum nélkül jöhetett be boldog és boldogtalan is. Puszival és ujjongva várták őket a Heathrow reptéren – ezt csak én mondom…legalábbis elképzelem. Nem kellett nagyon biztatni a népeket, jöttek persze boldogan (hülyék is lettek volna egy ilyen lehetőségnek nemet mondani). (...) 

Halkan megjegyzem, hogy a helyzet mára ismét égető és őrült mód kellene egy újabb nagy önkormányzati lakáspiaci beruházás… mert az egyszerű munkások és londoni fiatalok ismét nem tudnak hol lakni és nem megfizethető áron. 

A jelenlegi lakók származását nézve elég vegyes a paletta. Van angol nyugdíjas néni a szomszédban, felettünk többnejű kendősök és feketék is persze stb. (...) 

Mikor beköltöztem, ami feltűnt azonnal, hogy reggel itt az emberek nem sietnek munkába. 8 óra előtt üres a lift, senki sem mozdul. Nyugdíjasok hova is menjenek, most már értem ezt a részét. 

A hetekkel összefutottam egy-egy lakóval a toronyházunkból. Hát, vannak furcsa arcok. Sőt. Az volt a meglepi, mikor egy jó hónap után végre egy abszolút kulturált arccal mentem fel a liftben. Meg is jegyeztem magamnak, hogy a 14.-en lakik egy igényes srác. (Ő a kisebbség). 

Ami hamar feltűnt még, hogy nálunk a szemetelés az egy elfogadott tény. Minden nap valaki beszemetel a liftbe. Vagy a liftben leköpi valaki a tükröt. Olyan is volt, hogy a liftajtót belocsolták kakaóval. 

Hazafelé meg késő este alap, hogy a Mekis szemét szimplán az aulában landol, mert szemeteshez a menők már nem mennek oda. És szeretik a bejárati főajtót is kitámasztva hagyni, ne adj az elektromágneses zárat tönkretenni… volt, hogy hetekig konkrétan bárki bejöhetett a toronyházunkba, mert nem záródott az aula ajtaja. (...)

Ez a paneltelep egy igazi jó alany lenne egy londoni tanulmányhoz, amelyben különböző hátterű alsó társadalmi osztályok együttélését vizsgálnák.

A fentieket leírva sem érzem azért rosszul magam a telepen. Sokszor inkább elszórakoztat a helyzet. A mi lakásunk meg teljesen normális és rendezett, tiszta. A toronyházunk meg a szélen van, s onnan a város felé haladva 2 percen belül a posh környéken találom magam." 

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Három hónap Kanadában 

Kanadába nem könnyű eljutni munkavállalóként (még akkor sem, ha a tervek szerint a következő években az eddiginél is több embert várnak az észak-amerikai országba), tehát jó ötlet lehet munkát vállalni egy nyári táborban. Így tett a Heni utazgat blog szerzője is. Lássuk, mit tapasztalt!

kanada_tabor.jpg

„A táborban kb. 500 gyerek volt, és 250 fős személyzet. 7-16 éves korig várják a gyerkőcöket. Én a legkisebbekkel voltam, és 13 kislányt kaptunk 7 felnőttre, amiből 4 kifejezetten gyerekfelügyelő volt, a másik 3 személy pedig valamilyen tevékenységért volt felelős. 

A különbség, hogy míg a felügyelők 0-24-ben a gyerekekkel vannak, addig a felelősök reggel elmennek a saját programjukat oktatni (tánc, színház, vízi sportok, íjászat, kézműves foglalkozás, és holnapig sorolhatnám a lehetőségeket), majd az utolsó óra után csatlakoznak a gyerekfelügyelőkhöz. 

Nekünk lényegében annyi volt a dolgunk, hogy reggel összekészítettük a lányokat, mentünk reggelizni, aztán volt két reggeli program, amire minden esetben el kellett kísérni a kicsiket, ebéd, aztán 1 óra csendespihenő (ami sosem volt csendes), utána pedig még 3 óra elfoglaltság, vacsora, esti program, snack és alvás. Dióhéjban ez volt egy napunk. Minden nap. 7 hétig. 

Unalmasnak hangzik, de nem volt az. Főleg, mert elég nehéz 13!! 7-8 éves lányt egyszerre szállítani A-ból B-be, és minden nap más programok voltak, így nem golyózott be senki. 

Persze bizonyos extra programokkal tették érdekesebbé a napokat: volt Halloween (jelentem, a kabinunk nyerte a jelmezversenyt :)), volt színháború - itt nem kabinokra voltunk osztva, hanem véletlenszerűen lett mindenki beosztva 4 csoportba (piros, zöld, sárga, kék) - amit megnyertünk!, valamint minden évben a legnagyobb esemény a 2 napos Walden Games. Szintén 4 csapat van: Great Britain, Japan, Greece és Holland, ne kérdezzétek, miért ez a négy ország. (...) 

Van egy úgynevezett Long Weekend program, vagyis hosszú hévége program azoknak, akik még soha nem voltak táborban, távol a szülőktől. 3 napra jönnek, átlagban 6-7 éves gyerkőcök. 

Na, az egyik ilyen kabinhoz lettem kiválasztva felügyelni. Nagyon cukik voltak, kis elveszettek, anya-apa hiányzott, szóval kb. minden percüket le kellett foglalni, de nagyon tetszett nekik, többen mondták, hogy jövőre szeretnének visszajönni rendes táborozókként. Kell ennél jobb visszacsatolás, hogy jól csináltuk a dolgokat? (...) 

Még a tábor elején jeleztem az igazgatónak, hogy szeretnék szeptemberre is maradni, aminek ő nagyon örült. Ilyenkor már nem csak gyerekek jönnek, hanem felnőttek is kibérlik a tábort csapatépítés céljából. 

De mielőtt ebbe belekezdek: a tábornak augusztus közepén lett vége, könnyes búcsút vettünk a gyerekektől, aztán a felnőttektől is elköszöntünk. Mivel 2 hét volt a szeptemberi munkáig, de addig is voltak csoportok, felajánlottam, hogy dolgozok a konyhán. 

Mivel itt hozzák magukkal a felügyelőket, így a nyári csapatra nincs szükségük. És így legalább nem kellett a szállással/ellátással bajlódni, és kaptam fizut. A másik táborban szerzett konyhás tapasztalatommal nem is gondolkoztak azon, hogy felvegyenek arra a 2 hétre. 

Amit én nem tudtam, hogy idősebb gyerekek és egyben sportolók jönnek, akik kétszer annyit esznek, mint az általam ismert gyerekek. Az első hét még nem is volt olyan vészes, normál időben kezdtünk és végeztünk. 

Na de a második hét, az gyilkos volt. Kitalálták, hogy ha korábban van reggeli, akkor többet tudnak játszani. Ami igaz is. És ezt úgy oldották meg, hogy át kellett állítanunk az órákat. 

Szóval 5-kor keltünk, ami a kinti világban 6 órának számított. Nagyon hideg volt és nagyon sötét. Konkrétan zseblámpával jártunk dolgozni. Reggel is, és este munka után is. 

Reggeli után nem is volt időnk szünetre, egyből el kellett kezdeni az ebédhez előkészülni. Ebéd után általában 2 órát kaptunk, ilyenkor volt idő egy kis lazításra, de aludni nem mertem, mert tuti, hogy nem keltem volna fel. Aztán lenyomtuk a vacsit, és valamikor este 10 körül végeztünk nagy átlagban. (...) 

Összességében, nagyon jó döntést hoztam, hogy ismét belevágtam. Nagyon sok új barátot szereztem, jövőre pedig várnak vissza." 

A teljes posztot fényképekkel itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Budapest, a köztes világ 

Aki követi a Szerelem Salvadorban blogot (nagyon ajánlom!), az talán emlékszik rá, hogy szó volt arról, hogy szerzője – legalább egy időre – hazaköltözik Brazíliából. Nos, a jelek szerint ez megtörtént.

budapest_osszel_foto_pixabay_com_charlemagne.jpg(Fotó: pixabay.com/charlemagne)

„Salvador a világ egyik végén, én a másikon. Őszben, falevél hullásban fújom ki és szívom be a hideg levegőt a reggeli ködös Budapesten. Biztonságban vagyok. Itt nincsenek fegyverek, vagy pólók alá rejtett éles kések. Szabad vagyok. Munkába menet és jövet gondolhatok arra, amire csak akarok, nem kell figyelni a lesben álló veszélyre. 

Győr az ország egyik végén, én a másikon. A gyermekkoromtól gondosan elzárva sétálok az esős Budapest hatodik meg hetedik kerületében. Biztonságban vagyok. 

Nincsenek papára emlékeztető utcák, s mama illatát megidéző szelek sem fújnak a nagykörúton.  Itt nincs egy lélek, akivel közös genetikai múltat őriznék. Burokban vagyok. Az én territóriumom ez, a nagy Budapest. (...) 

Salvador minden veszélye ellenére mégis csak a legnagyobb szabadságot és biztonságot adta nekem. Nem volt tegnap és húsz meg huszonöt évvel azelőtt sem. 

Akkorok és mostok voltak, én voltam, Léna a múlt nélküli, Léna a bűntelen, a megbélyegezetlen. Csupa örömmel és egy addig ismeretlen érzéssel voltam átitatva minden nap, a felszabadultságéval. Vagy inkább a megváltáséval, azt hiszem. 

Budapest az én köztes világom ebben a furcsa háromszögben." 

Szokás szerint ez csak ízelítő a teljes posztból, amit itt találtok.

HÍRMONDÓ 

Válogass német, osztrák és angliai munkák között 

Gondoltuk ne vacakoljunk sokat, vágjunk bele a közepébe, és a magyarok számára legfontosabb három célországból válogassunk most vasárnapra álláslehetőségeket. Jó keresgélést mindenkinek!

A vád: magyar 

Áll a bál Ausztráliában, olyannyira, hogy már a kormány is beleremegett. És ez nem túlzás, hiszen távoznia kellett a miniszterelnök-helyettesnek, négy szenátornak és most az egyik miniszter széke inog erősen. A vád? Az, hogy magyar felmenői vannak. 

Eltűnnek a külföldi ápolók a brit kórházakból 

Meredeken csökken a brit állami egészségügyi ellátórendszer kórházaiban más európai országokból munkát vállaló szakképzett ápolók száma a brit EU-tagságról tartott tavaly nyári népszavazás óta. 

Aligha térnek egyhamar haza az angliai magyarok 

A hivatalos statisztikai becslésekkel ellentétben az Egyesült Királyság területén élő magyarok száma a Southamptoni Egyetem kutatója szerint 106 ezer körül lehet. Ami a visszavándorlást illeti, Christian Moreh úgy véli, a magyar gazdaság helyzetének ehhez kevesebb köze van, mint gondolnánk.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kanada Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3013173994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2017.11.05. 07:14:15

"A paneltelep a boom korszakra reagálva épült. Ugye, a világháborút követően a volt brit gyarmatokból vízum nélkül jöhetett be boldog és boldogtalan is. Puszival és ujjongva várták őket a Heathrow reptéren – ezt csak én mondom…legalábbis elképzelem. Nem kellett nagyon biztatni a népeket, jöttek persze boldogan (hülyék is lettek volna egy ilyen lehetőségnek nemet mondani). (...) "

sajnos az ilyentol teljesen hiteltelen a tobbi ... az iro legalabb azt tudthatna hogy akkor bizony meg HAJOVAL kozlekedtek az olyan nepek mint O maga is ... repulo nem volt akkoriban elerheto csak a leggazdagabaknak azok meg nem panelban laktak

tovabb nem is olvastam ....

HA minek ilyet megjelentetni ???

Golf2 2017.11.05. 07:28:23

Lepukkant panel,szêp Salvador.

Dikusz 2017.11.05. 07:43:31

@gabors: végre, ennek örülök:)
Nem tudtál aludni?:)))

Dikusz 2017.11.05. 07:50:42

Azt szeretném kérdezni az első posztolótól (félreértés ne essék minden rossz szándék nélkül), hogy ő saját magát az alsó társadalmi réteghez sorolja-e. Vagy attól, hogy a telep szélén lakik, két percre a "posh" környéktől, inkább odatartozónak érzi-e magát?
Végül hol kéne lakniuk azoknak a nyugdíjasoknak, akik negyvenvalahány éve ott laknak?

gabors 2017.11.05. 07:52:45

@Dikusz: "@gabors: végre, ennek örülök:)
Nem tudtál aludni?:))) "

azt nem egeszen ertem hogy minek orulsz de a posztobl SUT a lenezes !!!

gabors 2017.11.05. 07:55:37

@gabors: "azt nem egeszen ertem hogy minek orulsz de a posztobl SUT a lenezes !!!"

ugy hogy a baromja azt sem tudja hogy a haboru utani "majmok" nem repulovel erkeztek ...

Sot ha tudna a barma hogy a 50-60 ezer menekult 56 utan (1957-ben ) HAJOVAL erkezett pl az USA-ba vagy Ausztraliaba

....

gabors 2017.11.05. 08:01:19

@Dikusz: "Nem tudtál aludni?:))) "

dehogy csak kovetem a nagytudasu DJT eloben ha lehet -)

puhacica 2017.11.05. 09:23:02

epp tegnap este beszeltunk a lakotelepekrol, mikozben elmentunk egy mellett, hogy milyen keves van, vagy csak mi latunk keveset. igaz, mi messzebb lakunk a posh kornyekektol. :D
ezt kiemelni kb annyi ertelme volt, mint azt mondani, hogy egy lefosott 20 eves vauxhall corsaval jarok, de a parkolo masik vegeben szokott allni egy maybach.

Arthamyr 2017.11.05. 09:58:37

@libslobsi fuszal: :D
Én azt nem vágom, hogy hogy tud a gettó mellett posh környék lenni. Az utca egyik oldalán a gettó, a másik oldalán a paloták? És akkor az utca egyik oldala menő, a másik meg lecsúszott?

puhacica 2017.11.05. 10:25:06

@Arthamyr: tud, gondolom kensingtonban lakik, ahol a grenfell tower volt. london ilyen, sokszinu, sokarcu. :)

@kisrumpf: nincs mit. :)

Bredpitt Monika 2017.11.05. 10:48:22

"Akkorok es mostok voltak"

Ez nagyon jo, Lena irasait szeretem.

P.Elliot 2017.11.05. 12:06:40

@gabors: Nem kell veresen komolyan venni az elirast, nem szo szerint ertette a repuloteret, illetve nem gondolta at hogy akkor nem azzal erkeztek, igazabol azt emelte ki hogy sokan erkeztek.
Ne kossetek mar bele minden szoba, mondatba, a lenyeg ugysem az volt hogy mivel jottek.
Igaz is, te miert vagy ebren? Az ora atallitas? Azt hiszem ma van, nalunk a csalad horkol, es aligha fog barki felkelni 9 elott most hogy meg esik is.
Vidd ki a kutyat egy hajnali setara, fog neki orulni....

P.Elliot 2017.11.05. 12:14:44

@Dikusz: Szerintem csak beszamolt a posztolo hogy a jo kornyek toluk ket percre van. Semmi olyat nem irt hogy ettol kulonbnek erzi magat.
Itt is van ilyen a kozeli eleg nagy varosunkban, bennt a kozponti reszen gyonyoruen kiepitett resz,irodahazak, modern korhaz, lakotelep, nagyon ujak, dragak de alig ket percnyire mar vannak ocska oreg hazak, lerobbant reszek amit evrol evre szamolnak fel es terjeszkednek uj epuletekkel, parkolokkal, szerintem nem arra ertette hogy o most tobbnek erzi magat hogy az kozel van. Az ilyesmi ugyis majd idovel bontasra kerul es nagyobb lesz a jo kornyek resze emiatt.
Ekkora fene nagy lakotelepen azert nem szeretnek lakni, valaha otthon 8 emeletesben laktam, az eppen eleg nagy volt...

Dikusz 2017.11.05. 13:35:28

Nem a poszthoz szóltam hozzá az első hozzászólásomban, hanem neked címeztem, annak örültem, hogy elsőztél, ezért kérdeztem azt, hogy nem tudtál aludni?
Semmi egyéb nem volt benne, a poszthoz a második kommentemben szóltam hozzá.

Dikusz 2017.11.05. 13:44:19

@P.Elliot: Szó szerint nem írta le, de eléggé süt az egész posztból . Pl. ebben a két részben:

"Az volt a meglepi, mikor egy jó hónap után végre egy abszolút kulturált arccal mentem fel a liftben. Meg is jegyeztem magamnak, hogy a 14.-en lakik egy igényes srác. (Ő a kisebbség)."

"Ez a paneltelep egy igazi jó alany lenne egy londoni tanulmányhoz, amelyben különböző hátterű alsó társadalmi osztályok együttélését vizsgálnák."

Az első idézetnél az jutott eszembe, hogy a liftben véletlenül a tükörbe nézett, a másodiknál pedig az, hogy az ott lakó alsó társadalmi osztályokhoz sorolja-e magát, hiszen ő is ott lakik.

Shaktee 2017.11.05. 14:09:35

Jól elkente Biskint a Georges zolee gyerök :)

gabors 2017.11.05. 15:18:13

@P.Elliot: "Vidd ki a kutyat egy hajnali setara, fog neki orulni..." a kutya aludt reggel fel hetig ... meg esoben soha nem megy ki ...

de most mar voltunk setalni ...

amugy poszotolo miert lakik ilyen helyen ? ja hogy occsso ???

gabors 2017.11.05. 16:07:39

@Dikusz: "Nem a poszthoz szóltam hozzá az első hozzászólásomban, hanem neked címeztem, annak örültem, hogy elsőztél, ezért kérdeztem azt, hogy nem tudtál aludni? "

koszi ertem akkor ... az hogy elso voltam tok veletlen mert tenyleg nem szoktam ebren lenni amikor uj poszt jelenik meg )

SzZoole 2017.11.05. 16:20:40

A felso kep az A40-es Westway road-rol keszult, ami Shepherd's Bush, White City es Kensington hataraban van,de Notting Hill is kozel van,(szerintem).

SzZoole 2017.11.05. 16:21:56

@swing gitan: ha sokat ágaskodsz te is ugy fogsz jarni :-)))

SzZoole 2017.11.05. 16:29:37

@Dikusz: Mi forditott helyzetben lakunk, ha kinezek az ablakon akkor 3 panel tombot latok es a teraszflateket.

A varos kiemelt es egyben legdragabb reszen lakunk.A hazak ara £500 ezertol kezdodnek es van 1 millio felett is.
Egy kisebb mezo es egy ut vallaszt el minket a nem posh kornyektol.
Ha egyszer erre jarsz, majd meglatod,igazi zoldovezet :-)))

Dikusz 2017.11.05. 17:49:58

@Zoole Reloaded: De mikor lesz az, amikor arra járok...
Biztos szép helyen laktok. A legutóbbi fotó, amit láttam az az ablak sarka volt, ahol a kutyátok egy része volt csak látható, akit ezért -tehát önhibámon kívül- macskának néztem:)))
Ha jövőre harmadolom magam -lehet csakazértis megteszem, mert úgysem hisz nekem senki- akkor aktuálissá válik a meghívásom, bár kicsit messze lesz tőletek.

Ti meg ha jöttök Nyíregyházára, akkor azt a csekély kitérőt Budafok felé megtehetnétek, kutyistól. Igaz innen csak két ház látszik, a vasúton túl az M6, utána a Duna, a másik oldalán Csepel:)

SzZoole 2017.11.05. 18:26:15

@swing gitan: ép most nézem Creed-et, láttad már?

SzZoole 2017.11.05. 18:28:20

@Dikusz: Paington nincs olyan messze tőlünk, csak 4 óra, mi is megyünk július első felében :-))

Shanarey 2017.11.05. 20:02:01

Nagy Britanniában, az hogy lakótelep, avagy lakótömbök, tökmindegy, ha a lakások többsége önkormányzati, akkor azt a környéket jobb kerülni. Az önkormányzati lakásokra jellemző, hogy a nagyobbrészt a nem megfelelően szocializált egyedek laknak benne. Ezekre jellemző hogy tönkre teszik a lakóhelyük közvetlen környezetét, s nem szeretik az elektromos zárakat, kaputelefonokat sem, nem beszélve a biztonsági kamerákról. Northamptonban emiatt hamarosan emiatt lezárnak egy háztömböt, mert a lakók a tűzjelző rendszert is tönkrevágták, így a ház lakhatatlanná lett nyilvánítva. Ott is volt elektromos zár, azt állandóan javítják, volt kaputelefon, azt már rég nem javítják, s voltak kamerák azoknak már csak a helye van meg.

SzZoole 2017.11.05. 20:11:19

@Shanarey: jobb kerülni a council lakások környéket, miért mondasz ilyet, azok mind zöldövezetben találhatók, legalábbis a nyers zöld illata mindig jelen van :-))

gabors 2017.11.05. 20:31:40

Texas templomi lovoldozes ..... sok halottal .. szerencsere a NYC marathonon nem volt semmi :-(

Shanarey 2017.11.05. 20:35:26

@Zoole Reloaded:

Nem élek vele, így a zöld illat is az ami miatt kerülendő.

Shanarey 2017.11.05. 20:37:11

A trollok ma épp nem érnek rá pedig van hozzájuk egy kérdésem, Magyarország demokráciáját, és jogállamiságát illetően.

Ez lenne a téma:

444.hu/2017/11/05/a-jobbik-feljelentest-tesz-mert-az-mvm-nem-arulja-el-miert-adott-508-milliot-a-cof-coka-nak

gabors 2017.11.05. 23:40:55

@Shanarey: mi a kerdes ? a fonok igy penzeli a propagandat ... onnan lehet csak penzt adni ahol van

kinek adnanak penzt a helsinkiseknek ??? nekik ad a soros -)

2017.11.06. 00:06:50

@Shanarey: ilyen dolgokat firtatni kb hazaarulas, igaz hazafi igy nem is kerdezi, akkor meg minek valaszolni... ketsegbeesett, periferiara szorult partok politikai akcioival meg amugy sem foglalkoznak, ez elhangzott kb 888-szor az elmult par hetben minden iranybol :)

Neha lelkiismeretfurdalasom van amiatt, hogy rajovok, hogy kicsit orulok es rohogok magamban az ilyen hirekre, mikozben a vallam veregetem, hogy elhuztunk onnan. Mondjatok, hogy nem csak en vagyok ilyen rossz lelek...

M. Péter 2017.11.06. 00:12:44

@gabors: @P.Elliot: Az 50-es, 60-as években sokfelé munkaerőhiány volt, ezért mehettek pl. az NSZK-ba a török vendégmunkasok. 1962-ig volt szabad bevándorlás a Nemzetközösségből, éves átlagban kevesebb, mint 100000 jött.

gabors 2017.11.06. 01:01:02

@M. Péter: miert irtad ezt nekem ? amugy koszi de kb tisztaba voltam vele eddig is es mint latszik a posztolo nemcsak a repulovel tulzott hanem a massal is ..

munkaerohiany meg azert volt mert a dolgozo koru foleg ferfiak megmurdeltek a haboruban ugy a nemeteknel mint az angoloknal es a franciaknal .. sz usa-ban a joval nagyobb szamok miatt nem volt olyan jelentos a nepesseghez kepest a veszteseg (SZU szinten)

2017.11.06. 06:44:11

@gabors: @Dikusz: miért ne nézhetné le az ember a szemetelő, nemdolgozó, segélyen élősködő liftben a tükröt leköpő, szemetelő, feleségeit lefüggönyöző, kakaót vagy kitudja mit szétlocsoló "kultúrát"?
Attól, hogy kénytelen ott lakni még lehet kritikus az ottani állapotokkal és lakókkal szemben.
Amikor egy magyarországi panelban disznót öltek a tanyáról vagy faluvégi putrikból betelepített lakók, akkor azt is szóvá tette a többi lakó.

Bicepsz Elek 2017.11.06. 06:45:01

@M. Péter: @gabors:
A 2ik vilaghaboruban a nyugati szovetsegesek minimalis vesztesegeket szenvedtek. De 1945 utan vezettek be(a Munkaspart)a kelet-europai szemmel nezve hihetetlenul bokezu segelyezesi rendszert. A nok szultek egy gyereket, aztan szetvaltak a ferfitol, mert egyedulallo anyakent kaptak gyakorlatilag jngyen lakast. Olyan torvenyt hoztak, hogy a tarsashazak 25%-at council lakasokkal kell tenni.
Az ilyen ingyenelok meg nem becsulik ezt meg, Teacher azert kezdte el azt, hogy a councilok eladhatjak nekik 20%-os aron, aztan azok 100%-oson, mert igy rengeteg kornyek "tisztult"(a tarsashazak leaseholdok 50-125 evre terveztek oket, aztan visszaszall a fold (freeholder)tulajdonosara.
A sz.r melot orommel vegezte el a jamaikai, indiai, afrikai stb, mert nőt otthonrol tudtak hozni(angol/brit no nem "alacsonyodott le" hozzajuk(ahogy a kelet-europai segedmunkasohoz sem) akkoriban), de az ott szuletett gyerekeik mar nem!!! Ok vagy tanultak vagy deviansokka valtak. A legsz.rabb helyek a councilok, de a Munkapart igyekezett keverni, foleg Londonban mar csak a szavazok miatt is(egy tombhaz pl=2000 Munkasparti szavazo).

2017.11.06. 06:45:24

@gabors: a Szovjetunióban igenis jelentős volt az emberveszteség a lakosság számához képest is, főleg persze férfiak pusztultak és pont emiatt is terjedt a traktoroslány jelenség. A nők sokkal keményebb munkákat voltak kénytelenek végezni, mint nyugaton. Mivel a SZU-nak nem voltak gyarmatai, azokról nem is vándorolhatott be sok millió ember. Esetleg a közép-ázsiai taggköztársaságokból mozogtak a központ felé (üzbégek, kazahok, burjátok, tadzsikok).
Meg a SZU-ban eleve a belső migráció is engedélyhez kötött volt.

NDK-ban viszont volt vendégmunkás jelenség vietnamiak, kubaiak, magyarok is mentek oda. Nekem volt is Magyarországon félig magyar, félig NDK-s lány osztálytásam, aki ott született az NDK-ban magyar apától, német anyától.

midnightcoder2 2017.11.06. 07:08:47

@Colonel H. Stinkmeaner: Pontosan. Igazából az, hogy proli nem a pénzről, hanem a tahóságról szól idahaza is. És ha a proli nyer a lottón, attól még ugyanúgy tahó marad. Eldobja a szemetét az utcán, leköpi a tükröt a liftben, utca közepére szaratja a kutyáját és nem szedi össze utána a kutyagumit, otthagyja az üres sörösdobozt a villamoson, rosszabb esetben össze is firkálja, vagy késsel felhasogatja az üléseket.

Golf2 2017.11.06. 07:44:51

@midnightcoder2: Szerintem az újgazdagok közt is sok a tahó.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.06. 08:46:41

@Zoole Reloaded: hiltonban laktam councilos részen. A mi háztömbünk teljesen rendben volt , szerettem ott lakni.
Most már jó két éve customhousenal lakunk, itt van egy két épület aminél igenis örülni fogok , hogy nemsokára leszerelik, annak ellenére, hogy az utca ahol lakunk totál rendben van. Van pl az út végi lakásban egy fekete csalad, mindig köszönünk, invitáltak már barbequera. Oket nagyon sajnálni fogom, mikor ki kell költözniük.

De közvetlen az állomásnál levő épület gaz. Mondjuk úgy hallottuk kaszinót akarnak ide, aminek szinten nem örülök.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.06. 08:50:16

Pfff. Hoxton lett volna az a hilton:)

gabors 2017.11.06. 09:11:55

@Colonel H. Stinkmeaner: "Amikor egy magyarországi panelban disznót öltek a tanyáról vagy faluvégi putrikból betelepített lakók, akkor azt is szóvá tette a többi lakó. "

figyusz szova tenni a council-nal vagy az arra hivatott helyen lehet vagy direktbe a lakotarsaknak stb (ja ahhoz esetleg kurazsi is kellene)

Te ehelyet irtal egy magyar blog posztot ahol eleg furcsa stilusban (rasszistaba hajloan) megegyszer kerdezem ha ilyen szar a helyzet akkor minek laksz ott annyira nem lehet occco

Etniez 2017.11.06. 10:16:23

5 éve szállítok ki házakhoz, szinte egész Londonban, Temzétől északra.
Az biztos, hogy én semmilyen council telepre nem költöznék be, a fent vázolt dolgok miatt.
A te lakásod lehet rendben, de a szomszédban simán tevékenykedhet egy drogdíler vagy egy bordélyház, a környék tele van szocializálatlan fiatal gyerekekkel, akik bandákba verődve terrorizálják a környéket, gyakran a helyi lakosság támogatásával a rendőrséggel ellentétben.
Tottenhamben pont láttam fentről egy ilyen esetet, ahogy elbújtatnak valakit, akit keresett a rendőrség.
A londoni panelekhez képest az avasi panelek. a kisebbség beköltözése utána is posh környéknek tűnnek.

midnightcoder2 2017.11.06. 10:16:36

@Golf2: Pontosan. Attól, hogy pénzed lesz, nem leszel civilizált ember. De az álagpolgárnak, ha nem igazán kedveli az alsóbb néposztályokat soha nem az a problémája hogy az illetőnek nincs túl sok pénz a bankszámláján, hanem legtöbbször bizonyos, az adott rétegre nagyobb arányban jellemző antiszociális viselkedésmintákat utasít el. Ahogy a postoló is tette, ezért nem érzem jogosnak az ezzel kapcsolatos osztályharcos jellegű megnyilvánulásokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.06. 10:20:07

@Etniez: mint irtsn laktam ilyen ilyen helye valogatja, a ketszintes blokkok tobbnyire rendben viltak, a panels volts veszesek. Dr ity neg men kaktam.

orient 2017.11.06. 11:16:35

"Halkan megjegyzem, hogy a helyzet mára ismét égető és őrült mód kellene egy újabb nagy önkormányzati lakáspiaci beruházás… mert az egyszerű munkások és londoni fiatalok ismét nem tudnak hol lakni és nem megfizethető áron."

Biztos ez? London már így is egy túlzsúfolt élhetetlen város. Órákat kell utazni nyomorogva egyik részéből a másikba, ha éppen ott találsz munkát és nem valahol a közelben, és szintén nincs kedved állandóan a munkád után költöznöd. Légszennyezettségről, szemétről nem is beszélve ami szintén kezd elviselhetetlen lenni Londonban.
Angliában mint országban van hely, de ha London nem akar egy Mexicocity lenni élhetőségben, kéne keresni a lehetőséget inkább Anglia más részein az életre és nem Londonba összpontosítani mindent. Ennek több értelme lenne mint építeni az óriási lakóparkokat kínai mintára.

Void Bunkoid 2017.11.06. 11:40:59

Hát, a lakótelepi kockaház leírása valahogy nem lepett meg, pont ugyanaz a helyzet, mint bármelyik magyar ilyen igazi rotty negyvenplusz éves paneltömbben (tessék elfelejteni a fancy Pók utcát, meg Káposztásmegyert, az ilyen igazi foscsira kell gondolni, mint a miskolci Avas vagy a szolnoki Szecska) . Öregek, lumpenek, kosz, bűz, szemét, rongálás.

Az öregeket nem derogatívan értettem, egyszerűen igen, vannak akik fiatalon odaköltöztek, azóta a gyerekek kirepültek, ők meg ott maradtak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.06. 12:52:33

@M. Péter: Haha, szerintem a Thatcher akart ez lenni, amit
vagy trollkodásból írt így, vagy nem tudja a helyesírását a névnek, vagy a telefonján a T9 "korrigálta" a kommentet...
Vagy valami egészen más az oka... :-)

Shanarey 2017.11.06. 13:14:07

@gabors:

Olvasd el még egyszer, s rájössz mi a kérdés.

2017.11.06. 14:53:30

@gabors: "rasszistaba hajloan"

Hol írtam rasszista dolgot?

Én nem lakom lezüllött panelban, de gyerekkoromban láttam egyet s mást.
Faluvégi putriból beköltöztetett csaladok vitték magukkal a kultúrát.
Mi is töltöttünk kolbászt a panel konyhájában, de azzal senkit se zavartunk. A disznót nem ott tartottuk és nem ott öltük le. Nagyanyám paradicsomot és papikát nevelt erkélyládában a lakásában meg a konyhában fejtette a babot, borsót, még az is rendben van szerintem, bár gyerekoromban azt is iszonyatosan gáznak tartottam. Miért nem vesz mirelitet? maradi falusi szokásnak hittem a nyers zöldségből főzést.
Ellenben a lakótelepen volt olyan putriból beköltöztetett család, ahol anyu beleállította apuba a konyhakést. Sérelmére. Az apu meg is halt azon nyomban.
Az már szerintem nem oké.
Az se oké, hogy Bobby (a Dallas szereplő után elnevezett kutya) bepipilt a liftbe. De a kutya még mindig gyakrabban fürdött, mint az amúgy egészségügyi dolgozó gazdája, egy alkesz nő.
A panel házfalának focilabdát izomból rugdosó kölykök se okésak. És ezek még mindig sehol nincsenek egy angol paneldzsungelhez képest.
Minden azon múlik, hogy mások életterébe mennyire türemkedik be a zavaró.
A panelban tartott disznó jó eséllyel nagyon betüremkedik másoknak. De Angliában a panelban a disznótartót rövid úton elintézné a lefüggönyözött nők férje (hites ura, ha úgy tetszik). Ez nem rasszista kiszólás, az iszlám ugyanis nem egy rassz.

Demi78 2017.11.06. 14:53:31

Liftajtot kakaoval? Honnan tudod, hogy kakao volt? Vagy csak optimista vagy?:)

Void Bunkoid 2017.11.06. 21:56:16

A lényeg ugyanaz...Londonban is csak bakótelepek vannak :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása