oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 21. 06:30,  Egy harmad-Magyarország méretű süketszobában 62 komment

2017. október 21. 06:30 Határátkelő

Egy harmad-Magyarország méretű süketszobában

Az egyik dolog, amiért szeretem csinálni a Határátkelőt, az az, hogy olyan tájakról, országokról, vagy szakmákról kap az ember sokszor egészen izgalmas képet, ami egyébként soha az eszébe nem jutna. Mert hát mi izgalmas lehet például egy rádiótávcsőben? Nos, mint Zoltán írásából pillanatokon belül kiderül, nagyon sok. Mert például ki hitte volna, hogy Amerikában van egy akkora „süketszoba”, mint Magyarország egyharmada?!

gbt03.jpgA 100 méter átmérőjű rádióteleszkóp

„Mit csinál egy csillagász, aki Nyugat-Virginiában él és történetesen a világ legnagyobb forgatható rádiótávcsöve is ebben az államban van? Hát odamegy, körbejárja, kicsit megtanul vele dolgozni és beszámol róla Nektek! 

Green Bank 

Még azelőtt, hogy kiköltöztünk Nyugat-Virginiába már tudtam, hogy el kell mennünk egy helyre, amely nagyjából 2 és fél órányi autózásra van Morgantowntól, ahol jelenleg élünk. A szóban forgó terület az Appalache-hegység lankás hegyei és végeláthatatlan zöld erdőségei között bújik meg, a virginiai államhatártól nem messze.

gbt_pos.pngA Green Bank-i Obszervatórium helye

Ez egy különleges, majd 34 ezer négyzet-kilométer nagyságú tájegysége az Egyesült Államoknak, hiszen itt található az USA nemzeti rádió-csendes zónája.

nrqz_map_color.jpgA sötétebb zöld terület jelzi a rádió-csendes zónát

Itt Pista bácsi nem igazán tekergetné a barna bőrborítású Sokol 403-as rádió keresőgombját; pontosabban tekerheti, csak felesleges, mivel nem fog semmit sem hallani. 

Szigorú szabályok vonatkoznak ugyanis arra, hogy milyen eszközöket lehet használni a térségben (kb. 16-20 km-es körzetben): csak kábel és műholdas TV-k engedélyezettek (nincs antennás verzió), a mobiltelefonok nem működnek (kivéve segélyhívások) illetve le kell mondanunk a filmnézés egyik alappilléréről, a mikróban elkészített sós/vajas pattogatott kukoricáról is. Pedig kukorica van bőven, csak hát azok a fránya mikrohullámú sütők, azok hiányoznak. 

Ezek a körülmények meglehetősen puritánná teszik a közelben lakók életét. Green Bank egyébként már a távcsőtelepítések előtt is ott volt és az itt kialakult helyzet miatt rengetegen hagyták el otthonaikat. 

De miért ez a drákói szigor és miért van itt ez a hatalmas, majd egyharmadnyi Magyarország területű szabadtéri süketszoba? Egyrészről, mert itt található az amerikai haditengerészet rádióállomása (Sugar Grove), másrészről itt van a világ legnagyobb forgatható rádiótávcsöve: a 100 méter átmérőjű Green Bank-i Rádióteleszkóp.

Mire jó egy rádiótávcső?

Gondolom, páran észrevették, hogy a szimpla távcső/teleszkóp elé oda van biggyesztve a „rádió” szócska. Ennek megvan az oka. Ugyanis itt nem egy olyan távcsőről beszélünk, amelynek egyik végébe szépen belenézünk és elhűlve bámuljuk pl. a Hold krátereit, melyek olyan közel, már-már karnyújtásnyira vannak tőlünk. 

De mire jók? Az egyszeri ember válasza az is lehetne, hogy az apró kis zöld emberek jeleit is felfoghatjuk vele, de akár esővíz gyűjtésére is alkalmas lehet. Azonban számunkra ezek mellett nagyon fontos információkat tudnak hordozni a rádiójelek. 

A rádiótávcsövek arra vannak optimalizálva, hogy a világűr sötét és jéghideg mélységeiből, hatalmas távolságokat megtévő rádióhullámokat megkeressék és felfogják. Ezek a jelek kozmikus hírvivőként adhatnak betekintést a több ezer vagy akár millió évvel ezelőtt történt eseményekbe, méghozzá atomi szinten. 

Igen atomi szintről beszélünk, hiszen pl. az atomok, ionok gerjesztődése, ütközése egymással vagy porszemcsékkel igen sok információt tudnak hordozni, legfőképpen a csillagközi anyagban lezajló kémiai és fizikai folyamatokról, valamint az ezekhez szükséges körülményekről. Ezen folyamatok elmesélői a különböző frekvenciákon (vagy hullámhosszokon, kinek, hogy tetszik) észlelt rádiósugárzások. 

Nagyon leegyszerűsítve a csillag- és bolygókeletkezési folyamatokról kaphatunk átfogóbb képet atomi szinten: az élet alap-építőköveit vizsgáljuk, s azok egymáshoz való viszonyát és kapcsolódását, mintha valami kozmikus-molekuláris legókockákból álló kirakós-játékkal bíbelődnénk. 

A fentebb említett szigorú szabályozás egyik fő oka pedig éppen az, hogy a hihetetlenül gyenge és apró jeleket ne zavarja meg semmilyen, ember-alkotta eszköz által kibocsátott rádiósugárzás. 

Maguk a teleszkópok jellemzően egy hatalmas parabola alakú tányérból (ez gyűjti össze a jeleket) illetve egy ún. segédtányérból állnak (a fő tányér ide fókuszálja a jeleket). A segédtányértól aztán a jelek eljutnak a detektorokhoz, majd onnan a számítógépekhez.

gbt_st.jpgA 100 méteres teleszkóp segédtányérja

A Green Bank-i teleszkóp egy kicsit különleges ebben is, hiszen a fő parabola-alakú tányérja úgy van pozícionálva, hogy a fókuszpont a parabola szélére essen. Ez miért hasznos? Mert ezzel a segédtányér és az azt tartó acélszerkezet nem zavarja a távcső „kilátását”. 

Ennek ellenére a Green Bank-i teleszkóp német ikertestvére, az effelsbergi rádiótávcső esetén - amely egyébként Európa legnagyobb rádiótávcsöve és szintén látogatható - a segédtányér a fő parabola fókuszpontjában van, ezzel kitakarva egy részt a kilátásból (plusz ott van a tartó acélszerkezet is).

Emiatt a jelek hullámtermészete miatt extra, ún. állóhullámok keletkeznek az adatokban, melyeket aztán különböző szoftveres eljárásokkal megpróbálnak minimalizálni, illetve eltüntetni.

effelsberg.jpgAz effelsbergi rádiótávcső Európa legnagyobb ilyen létesítménye

Apró (talán hasznos) mellékszál: ha valaki éppen Bonn környékén jár, akkor javaslom az effelsbergi rádióteleszkóp felkeresését, amelyet autóval is megtehetünk, de én javasolnám a „hagyományosabb” eljutási módot. 

Vonattal el kell menni Bad Münstereifel-ba (Euskirchen-ben kell átszállni az RB23-as vonatra), majd onnan gyalogosan (kb. 23 km hosszú túra a „Radioteleskopwandernweg”-en) vagy pedig a Taxi Busszal lehet a teleszkóphoz eljutni. 

Az utóbbi egy hasznos kis móka: felhívjuk a szolgáltatást, hogy hány órakor leszünk az vonatállomáson, majd a vonatjegyet megmutatva és arra 1 eurót ráfizetve, máris elvitethetjük magunkat (ne felejtsük el megmondani a taxisnak, hogy kb. hány órára jöjjön vissza értünk, különben sétálhatunk vissza).  

Akkor térjünk is vissza az amerikai változathoz, amely nem is az eredeti távcső. Na nem azért, mert a történelmi selyemút távolabbik végén található nemzet csinált egy olcsóbb változatot, hanem mert az eredeti távcső egész egyszerűen összeomlott! 

A katasztrófa 

Az eredeti távcsövet az 1960-as évek elején helyezték üzembe és kicsit kisebb átmérővel rendelkezett (kb. 91 méter), mint utódja. Impozáns méretéhez (nagyjából 23 emelet magas volt) megfelelő tömeg is társult: a 600 tonna összsúlyú acélból 500 tonna volt mozgatható. A monstrum elbírt 400 tonna havat és akár 100 km/h-ás széllel is megküzdött ez a hatalmas acélháló-vitorla. 

A katasztrófa 1988. november 15-én este történt nem sokkal 10 óra előtt. Teljesen véletlenül éppen aznap készítettek egy fotót a teleszkópról, amikor még semmi jel nem utalt a közelgő összeomlásra (legalábbis látszólag). Így a másnapi esetfeltáráskor készített fotóval együtt egy kiváló „előtte-utána” fotópárost lehetett készíteni.

300ft-before.gifElőtte...

300ft-after.gif...és utána (Fotó innen) 

Az előtérben látható épület, amely az eredeti teleszkóp irányítóközpontja volt és amelyre rádőlt a teleszkóp, a mai napig megtalálható az obszervatórium területén. Az eset idején egy irányító (távcső-operátor) tartózkodott az épületben, de az ijedtségen kívül nem lett más baja. 

Miként élhette túl az esetet? Nos, volt szerencsém egy idősebb csillagásszal beszélni, aki elmondta, hogy hős operátorunk éppen a porcelán-trónon üldögélt, amikor érezte, hogy megremeg az épület és olyan zajt hallott, mintha éppen egy sugárhajtású repülő húzna el a feje felett, mintegy tisztelegve operátorunk mellékhelyiségben letett teljesítménye előtt. 

Azt hiszem az operátor sejthette, hogy ennek a forgatókönyvnek igen kicsi a valószínűsége, így gyorsan felpattant, bekapcsolta a teleszkóp azonnali vészleállítóját, de az adatrögzítést nem (ennek lesz még jelentősége) és kiszaladt az épületből, hogy megnézze mi áll a jelenség mögött. 

Ekkor egy hatalmas acélszerkezet-darab pontosan oda csapódott be, ahol az imént még békésen üldögélt. Azt hiszem egyik halálnem sem lehet túl kellemes, de ez egy picit talán még kellemetlenebb lett volna. 

Mint említettem a teleszkópnak látszólag nem volt semmi baja, azonban mivel az operátor nem állította le az adatfelvételt, ezért annak elemzéséből kiderült, hogy az összeomlást megelőző napokban a teleszkóp tányérja szép lassan és szemmel észrevehetetlenül elkezdett szétnyílni, megereszkedni. 

Bár az eredeti távcső is egy mérnöki csoda volt, azonban, mint minden csoda, ez is csak három napig tartott...na jó ez egy kicsit tovább, de az összeomlás oka gyakorlatilag egy apró, rejtett helyen lévő kis lemez elfáradása volt, amely pont az egyik fő tartóoszlopban helyezkedett el. 

Az utód 

A katasztrófa után szinte rögtön nekiláttak egy új teleszkóp építésének. Nagyjából a 90-es évek második felére, illetve a 2000-es évek legelejére tehető az új teleszkóp megszületése. Az utód nagyjából 150 méter magas és több, mint 7000 tonna!

gbt_main.jpg

 

A főtányér 2000-nél is több apró alumínium-panelből áll, melyek alakját elektromosan vezérelt rudakkal folyamatosan változtatják, nagy mérési pontosságot elérve ezzel.

Ezekre az apró finom korrigálásokra már csak azért is szükség van, mert önmagában akkora tömeget kell megmozgatni, hogy forgatáskor már a távcső a saját súlya alatt is érzékelhetően deformálódik. 

A hatalmas acélszerkezet kerekeken nyugszik, melyek elősegítik a teleszkóp könnyebb forgatását. Feljutni magára a teleszkópra nem lehet. Kivéve, ha rádiócsillagász az ember és éppen karbantartási időszak van. 

Amikor közvetlenül a távcső alatt áll az ember, akkor érzi igazán azt a tömeget, ami maga előtt tornyosul. A távcső tetejéig két lift visz fel, de a vállalkozó szelleműek, akár létrán is felmehetnek. Utóbbi opció erősen limitált, mivel a lépcsők mellett nincs biztonsági háló és végig közvetlenül mellettünk tátong az acélrudakkal átszabdalt mélység.

gbt_me.jpgJómagam (pirosban) a segédtányér alatti részen

Odafent az első dolog, ami eszünkbe juthat, hogy milyen magasan vagyunk és mennyire jó a kilátás (persze a nyugat-virginiai dombok erősen hozzátesznek az élvezeti faktorhoz). 

A második, hogy milyen baromi nagy a főtányér alattunk és milyen lenne, ha valóban vízgyűjtőként funkcionálna; akár bele is ugorhatnánk, bár ez talán nem annyira javasolt. A harmadik, hogy mekkora dolog már itt állni a világ legnagyobb forgatható rádiótávcsövének a tetején, ahova valóban csak kevesen juthatnak fel. 

Mindemellett nagyon érdekes volt az összefüggő zöld erdei szőnyegből kibukkanó, az ég felé kíváncsian kandikáló apróbb távcsövek látványa is, melyek az obszervatórium területén találhatóak (ld. később). 

Nem tudom miért, de kicsit úgy éreztem magam, mintha az Endor-holdon lettem volna és már-már vártam, hogy felszálljon vagy elsuhanjon mellettem egy űrhajó.

gbt_endor.jpgAz űrhajókat hiányolom egy kicsit 

A távcső irányítása 

Többször is említettem a távcső-operátort. Mit csinál és milyen a munkakörnyezete? 

Röviden és egyszerűen a távcső-operátor irányítja a teleszkópot, felügyeli, hogy minden rendben menjen a tudományos mérések során illetve segít, ha valami probléma merül fel. 

Továbbá ő állítja össze az adott éjszakára a mérési menetrendet és szükség esetén prioritási sorrendet is cserél, ha úgy ítéli meg, hogy az időjárás vagy bármi más egyéb (legfőképpen műszaki) okok miatt erre szükség lehet. 

Szintén ő az a személy, akivel folyamatos kapcsolatban van az adott észlelő csillagász, ha éppen ún. távoli obszerváció történik. Ez manapság egyre inkább így történik, hiszen meglehetősen költséghatékony ez a megoldás: a csillagásznak nem kell a helyszínre utaznia, nem kell szállást, ételt biztosítani stb. 

Távészlelésnél az adott egyetem, kutatóintézet irodájából (vagy akár otthonról is) elvégezhető a mérés, pusztán egy stabilan működő és megfelelő sebességű internetre van szükségünk. 

A távcső-operátor szól, amikor átadja nekünk az irányítást, fenntartva a jogot, hogy bármikor közbeavatkozhat vagy szükség esetén vissza is veheti a távcső feletti kontrollt. 

Talán érzékelhető a leírtakból, hogy elég felelősségteljes munkakörről beszélünk, amely egyaránt igényel műszaki és csillagászati ismereteket, valamint gyors döntéshozói képességet (azt se feledjük, hogy dollármilliókból építtetett szerkezetről van szó). 

Ha valaki belépne egy ilyen távcső irányítótermébe, máris az Enterprise űrhajó parancsnoki hídján érezheti magát: számtalan monitort látna, amelyeken rengeteg információ áramlik az időjárástól kezdve a különböző detektorok állapotán át (felvett áram, teljesítmény, hőmérséklet stb.) egészen a távcső és az égbolt aktuális helyzetét mutató adatokig bezárólag. Természetesen több telefonvonallal is rendelkezik és igen, van piros telefon is (sőt, piros gomb is van :-)).

gbt_140ft_room.jpgEz nem a 100 méteres operátori szobája, hanem a második legnagyobb teleszkóp békebeli darabja 

Ha emlékeztek, akkor ugye a rádió-csendes zóna miatt nem működnek a mobiltelefonok. Az itteni operátorok azonban a vonalas készülékek mellett rendelkeznek speciális mobiltelefonnal, sőt még mikrohullámú sütőjük is van! 

De hogyan lehet ez - kérdezhetné Pista bácsi némi jogos sértődöttséggel a hangjában. A kulcsszó a Faraday-kalitka. Az egész irányítóterem ugyanis körbe van huzalozva vasráccsal, ezzel egy hatalmas Faraday-kalitkát létrehozva (a mikrónak van még egy saját, kisebb Faraday-kalitkája). 

Nagyon röviden, ez nem más, mint egy árnyékoló hatású térrész, ahova az elektromos és mágneses tér nem tud bejutni (a lassan változó mágneses tér, mint pl. a Föld mágneses tere azonban igen). A Faraday-kalitka miatt nem csap például minket agyon a villam, ha éppen autóban vagy repülőn ülünk. 

A teleszkóp-skanzen 

Szerintem az egyik legérdekesebb és legjobb dolog a Green Bank-i obszervatóriummal kapcsolatosan, hogy bárki számára szabadon bejárható az egész területe és olyan, mintha egy hatalmas szabadtéri műszaki/csillagászati múzeumba csöppennénk.

gbt_140ft.jpgA második legnagyobb teleszkóp az obszervatórium területén 43 méteres átmérővel rendelkezik

Ugyan a főbejáratnál van egy látogató-központ, ahonnan rendszeresen indulnak buszok a legnagyobb távcsőhöz, azonban ez először is nem ingyenes, másrészről pedig nem lehet leszállni a buszról. 

További igen komoly szigorítás, hogy nem lehet sem telefonnal sem digitális fényképezőgéppel fotózni, mivel annyira érzékeny a 100 méteres teleszkóp, hogy az előbb említett kis kütyük jeleit is tudja venni.

gbt_sign.jpgSajnos nem lehet használni digitális fényképezőgépet

El lehet képzelni a boldogan felkiáltó szerényebb csillagászokat – „Emberek, nem vagyunk egyedül!” - illetve az optimistábbak utolsó mondatainak egyikét – „Biztos jó szándékkal jönnek!” -, s az ezek után következő letargiát, amikor kiderülne, hogy csak Pista bácsi fotózott egyet dühében.

gbt_zones.png

A vörös zónában szigorúan tilos mobiltelefonnal vagy digitális fényképezőgéppel fotózni. A sárga területekről már engedélyezett ezek használata

Mielőtt kiguvadt szemekkel próbálnánk a retinánkba beleégetni a távcső látképét, azért vannak egyéb lehetőségek is. Fotózáshoz ajánlják a régi filmes technikát, bar úgy gondolom ezt már nem sokan használják. 

A másik opció, hogy a látogatóközpontban lehet venni speciálisan kialakított apró fotómasinákat, amelyekről aztán a kirándulásról visszatérvén ki lehet nyerni a díjnyertes fotókat.

gbt08.jpgInnen még lehet digitális géppel fotózni

Előny lehet, ha van legalább egy 200 mm-es objektívünk, ugyanis egy adott határig lehet használni a digitális fényképezőgépeket. További privilégium, ha sokat néztük mondjuk Bob Ross festő oktató-videóit, melyekről elsajátítottuk a fa- és tájfestészet fortélyait: ekkor egy fehér lapra/vászonra lefesthetjük vagy rajzolhatjuk, amit látunk. 

A buszos kirándulás pénztárca-kímélőbb változata, ha fogjuk magunkat és szépen túrázunk/sétálunk egyet. Az ehhez szükséges térképet szintén a látogató-központban lehet kérni és ingyenes. Na persze nem ezzel a térképpel fogjuk megtanulni a terepen való tájékozódást az első tájfutó-versenyünk előtt, de arra elegendő, hogy megtaláljuk a turistautakat az obszervatórium területén.

gbt07.jpgAz egyik turistaút, amely a 100 méteres teleszkóphoz eljuttat minket

A másik előnye a gyalogos módnak, hogy sokkal közelebbről láthatjuk a mormotákat és a teleszkópokat. Igen, nem véletlen a királyi többesszám. Ugyanis rengeteg kisebb teleszkóp bújik meg a fák között, amelyek közül pár még ma is üzemel.

gbt_aux02.jpgKisebb távcsövek hada mellett tudunk elhaladni sétáink során

Rögtön az obszervatórium főbejáratától nem messze láthatjuk azt az antennát (pontosabban annak mását), amellyel annak idején Karl Jansky felfedezte az első földönkívüli rádiójeleket. 

Ez egyébként az 1930-as években történt, amikor Jansky a Bell Telefontársaságnál dolgozott és periodikusan ismétlődő jelet fogott, amely a Galaxis középpontjából érkezett (akkor még nem tudta, hogy a Sagittarius-A nevű, igen erős rádióforrást észlelte).

gbt_aux03.jpgÉrdemes este is elnézni a teleszkópok környékére

További érdekessége az obszervatóriumnak, hogy egy mini Naprendszer-modell is helyet kapott benne. Persze a mini egy relatív jelző: a Napot a főbejárattal nagyjából szemben, a kutatók irodáit magában foglaló épület mellett lehet megtalálni míg, ha a Plutót is szeretnénk megtisztelni jelenlétünkkel, akkor egészen a 100 méteres távcsőig kell elvándorolni. 

Minden egyes bolygónál egy zászló is vár bennünket, ezzel is megkönnyítve felderítésüket. Szegény Plutónak csak egy félárbócra eresztett zászló jutott, ami nem véletlen. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2006-ban lefokozta kisbolygóvá, így kiesett a Naprendszer bolygóinak csoportjából.

gbt_rob.jpgElőtérben a Mars zászlója

Ugyan a Green Bank-i teleszkóp újnak mondható, ellenben a kiszolgáló épületek (a látogató-központtól eltekintve) megmaradtak abban a régies köntösben, amelybe annak idején belebújtatták őket. Ez az amerikai emberek számára kissé lelakottnak tűnik, de nekem simán hozta a békebeli SZOT-üdülő érzését Siófokról. 

A berendezések és színek külön-külön és együtt olyanná teszik az egészet, mintha egy kis időutazáson vennénk részt: egy modern úttörőtábor lelkes tagjai lehetünk, s ezekre az érzésekre rásegítenek az épületek mellett elterülő füves területek is, ahol (nagyon helyesen) sok diák/gyerek focizik (nem amerikai focit) és játszik.

A terület muzeális értékét növelik az ott található régi autók, amelyek valóban az 50-es és 60-as évekből maradtak ránk. Ráadásul ezek az automobilok a mai napig üzemelnek olyannyira, hogy a karbantartó szakemberek ezeken közelítik meg a kiszemelt távcsöveket. Ezen autók, sőt mindegyik motorikus jármű, amely bemerészkedhet a távcsövek zónájába, nem hagyományos benzin-üzeműek, hanem dízelmotorosak.

gbt05.jpgA látogató-központnál elhelyezett jármű

Miért? Mert ezek a régi dízeles autók nem képeznek un. elektromos interferenciát a teleszkópokkal, hiszen nincsenek gyújtógyertyáik, elektronikus alkatrészeik stb. 

Kemping? Nem probléma... 

Az előbb emlegettem diákokat. Nem véletlen, hiszen rengeteg közép- és általános iskolai csoport látogatja meg az obszervatóriumot, mint valami nyári tábort. 

Nagyjából egy hétre beköltöznek az épületekbe, ahonnan aztán a diákokra jellemző vidám zajongással vetik bele magukat kicsit a tudomány világába és fedezik fel a természetet is. 

Ez nagyon fontos, hiszen Nyugat-Virginia az egyik legszegényebb és legaluliskolázottabb állama az Egyesült Államoknak. Bár szerintem a tudomány népszerűsítése mindenhol kardinális kérdésnek kellene lennie.

gbt_main_n02.jpgA kempingező rész valahol a távcső irányában van az előtérben lévő fák után

Azonban arra is van mód, hogy kempingezzünk. Sajnos az idei évtől már kicsit nehezebben kivitelezhető a kempingezés, de elméletileg csoportoknak továbbra is van lehetőségük. 

Maga a kempingező terület az irodai épületektől nem messze, az obszervatórium kifutópályája mellett található. Mert egy magára valamit is adó obszervatóriumnak van saját reptere is kérem, bár nem tudom, hogy volt-e valaha is használva. Bár még jól jöhet, ha valaki meg szeretne látogatni minket jó szándékkal... ugye... khmm.

gbt_aux01.jpgTájkép az egyik túravonalról

Mint írtam, az egyes teleszkópokhoz gyalogszerrel is el lehet jutni, azonban vannak olyan túraútvonalak is, amelyek „csak” egyszerűen az erdőkben vezetik el a vándort különböző szép helyekre. 

Ha szerencsénk van, akkor találkozhatunk őzekkel, sőt akár fekete medvékkel is. Bár az utóbbival való találkozás szerencsés kimenetelét sok minden befolyásolhatja.

gbt09.jpgNaplemente környékén sem olyan rossz, ha éppen kint tartózkodunk

Összefoglalásképpen, úgy gondolom, hogy már pusztán maga a tény, hogy egy csillagászati obszervatórium területén tudunk kirándulni/túrázni (ne feledjük, hogy az Appalache-hegység szívében vagyunk), miközben közvetlenül mellettünk zajlik a Világegyetem egyes területeinek a feltérképezése, hihetetlen érdekessé és különlegessé teheti látogatásunkat.” 

Ha szívesen olvasnál még Zoltántól, akkor látogass el blogjára, a Boly(on)gó életre!

HÍRMONDÓ 

Hamarosan érkezhetnek a pakisztáni vendégmunkások 

Miközben a nyugat-európai munkaerőpiac problémáira a kelet-európai munkavállalók adják meg a választ, valahonnan ebben a régióban (így Magyarországon is) pótolni kell a kieső munkaerőt. A válasz viszont nem Ukrajnában található, hanem sokkal messzebb. 

Mit gondolunk az Európai Unióról? 

Nyilván mindenkinek megvan a személyes véleménye az Európai Unióról, de mit gondolnak az emberek. Nos, az Európai Parlament legújabb kutatása szerint javult a helyzet. 

Ápolóként külföldön – érvek mellette és ellene 

Azt a Határátkelő álláskereső oldala is bizonyítja, hogy tele van minden ápolókat kereső hirdetésekkel. Ez persze jó hír, hiszen a sok lehetőség normális fizetést is jelent. De van az éremnek másik oldala is. 

A világ legveszélyesebb nagyvárosai nők számára 

Az utóbbi egy-két hétben rengeteg szó esik a nőket érintő erőszakról, egy felmérés most nem csak ezt vizsgálta, hanem azt is, milyen hozzáférésük van az az egészségügyi ellátáshoz, a kultúrához, vagy épp a munkaerőpiachoz. Az eredmények érdekesek lettek. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1313046212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.21. 09:45:44

Csak a csillagok es en, kozel s tavol sehol senki...

Olyan zold lettem az "irigysegtol", hogy csak na... :)

Ilyenkor banom nagyon, hogy lusta voltam tanulni :(

Proud Mary 2017.10.21. 10:44:53

wow, ezt én is szívesen megnézném

Csodabogár 2017.10.21. 11:03:19

Ez egy szuper klassz poszt volt. Olyan jól és részletesen leírta, + képek, hogy már nem is kell oda elmennem.:-)

CJKrisz 2017.10.21. 11:11:02

Közel 25 éve vagyok amatőrcsillagász és bár a rádiócsillagászat sosem érdekelt igazán, ez a poszt egyenesen zseniális, élveztem minden szavát!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.21. 12:07:26

Ez de klasz volt! Főleg ennyi képpel.

(talan ezt is ismered: lofar.ie/)

2017.10.21. 12:29:32

Szuper kis poszt!

"Az egyszeri ember válasza az is lehetne, hogy az apró kis zöld emberek jeleit is felfoghatjuk vele, de akár esővíz gyűjtésére is alkalmas lehet."

:D

P.Elliot 2017.10.21. 13:26:50

Kedves posztolo, az utolso posztodban/ gondolom te vagy az egyetlen csillagasz koztunk, kerdezted tolem a valaszertesitodben a keresemre hogy irjal meg posztot a foglalkozasodrol, illetve az erdekessegekrol, hogy mirol irjal, mi erdekel, es en nem tudtam valaszolni pedig azota is eszembe jutott de nem tudtam a valaszt.
Nem ismerem elegge a csillagaszok munkajat es hogy mi lenne benne az erdekes amit ti tudtok, mi meg nem.
Na, errol a posztrol beszeltem!
Marmint hogy ilyesmikrol amiket csak ti tudtok.
Elvezet volt olvasni.
Sokat maszkalunk a deli allamokban, hazafele a 81-es uton jovunk, es atmegyunk Lexingtonon, Stautonon, nehanyor mondtam mar a ferjemnek hogy errefele is beljebb kellene menni, korulnezni de mindig azt mondja hogy nincs erre semmi.
Hat mihelyt felebred az orra ala kenem hogy de bizony van, nem is akarmi, nyaron teljesen biztos hogy el fogunk oda menni.
Meg irjal ilyesmiket, ma ennek a posztnak a buvoleteben fogok elni hogy jovore latni fogom.
Azt hiszem jo lesz ha minden allamot varosrol varosra lassan felterkepezek a latnivalok tekinteteben es feljegyzem magamnak mert sokszor megyunk el dolgok mellett mert nem tudjuk hogy ott van.
A turista atkelokon en meg nem emlekszem hogy megalltunk volna West Virginianal hogy megkedezzuk hogy mi van ott, az allamot ismerosok leirasabol ismerem csak akik semmi jot nem mondtak rola, nemelyiknek szulohelye volt es egy tetves, elni sem erdemes ott allamnak irtak le ahol nem lehet elorejutni sem, munka is alig van, vissza nem koltoznenek semmi penzert.

Ilyenkor amikor ilyen erdekessegekrol olvasok itt jut eszembe hogy milyen fiatal orszag ez a tobbiekhez kepest es hol tart feljodesben, mindig elamulok rajta, / ezzel adtam nemi lehetoseget a csillagaszatot nem ertekelo de egyeb teren a rosszindulatu hozzaszoloknak, hehehe, de muszaj elmondani az almelkodasomat is.
Nagyon jo poszt, meg kerunk a csillagaszati munkakor leirasabol illetve hogy milyen erdekessegeket takar.
Az a wc-n ulo alak valoszinu hogy kesobb kapott hasmenest ijedteben a sztori utan, hehehe....

Hari Seldon 2 2017.10.21. 14:02:57

Nagyon jó poszt, már a múltkori írás is tetszett. Érdekes világ a csillagászoké.

Bambano 2017.10.21. 14:03:35

"Nagyon röviden, ez nem más, mint egy árnyékoló hatású térrész, ahova az elektromos és mágneses tér nem tud bejutni (a lassan változó mágneses tér, mint pl. a Föld mágneses tere azonban igen).": helytelen megfogalmazás, nyilván nem azért csináltak oda Faraday kalitkát, hogy a mikrót ne zavarja a távcső jele, hanem azért, hogy a mikró ne zavarja a teleszkópot.

tehát a helyes megfogalmazás: az elektromos és mágneses tér nem tud KIjutni.

Hari Seldon 2 2017.10.21. 14:05:05

„Minden egyes bolygónál egy zászló is vár bennünket, ezzel is megkönnyítve felderítésüket. Szegény Plutónak csak egy félárbócra eresztett zászló jutott, ami nem véletlen. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2006-ban lefokozta kisbolygóvá, így kiesett a Naprendszer bolygóinak csoportjából.”

Nem tudom igaz-e vagy nem az anekdóta, de azt hallottam, hogy Texas állam törvénybe foglalata, hogy a Plútó náluk továbbra is bolygó. – Merthogy ottaniak fedezték fel, és sérti az önérzetüket, hogy az ő bolygójuk már csak kisbolygó…

2017.10.21. 14:57:23

@P.Elliot: "hazafele a 81-es uton jovunk... ... nincs erre semmi"

Igen, en sem tudtam, hogy az ott van, pedig nyaron a napfogyatkozas tura miatt eleg rendesen korbeneztem azt az utvonalat, hogy mik az erdekessegek. Erdekes, hogy a latvanyossagkereso website-tok egy csomo gagyi vackot kidobnak, meg bejelolik a terkepen, ezt meg nem sikerult megtalalni, pedig tok jo. Kivancsi vagyok hany kincset sikerul igy elkerulni minden evben...

Bredpitt Monika 2017.10.21. 15:00:02

A posztot reggel kezdtem el olvasni, es annak ellenere, hogy erdekes, megis nagyon nehezen emesztheto.
viszont a poszt hatasara most vegre megnezem a Kapcsolat cimu filmet Jodie Foster foszereplesevel,
azt remelem, hogy a film utan jobban fogon emeszteni a fentieket, ami tenyleg erdekes

2017.10.21. 15:39:03

@Hari Seldon 2: " de azt hallottam, hogy Texas állam törvénybe foglalata, hogy a Plútó náluk továbbra is bolygó"

probaltam rakeresni a neten, de nem talaltam semmit.

masik oldalrol, regen a magyar alkotmanyban benne volt, hogy tudomanyos kerdesekben a tudomany dont. Nem tudom, hogy a mai granit szilardsagu alkotmanyba a keresztenyseg melle ezt is beleirtak e.

De az furcsa volna meg texaszban is, ha tudomanyos kerdeseket jogi eszkozokkel dontenenek el

P.Elliot 2017.10.21. 15:49:51

@LepesMez: Kozben megneztem hogy mik West Virginia latvanyossagai a neten es koztuk van ez is,
hogy aztan a turistaatkelo helyen van-e roluk prospektus azt nem tudom.
Igen, sok minden mellett elfut az ember amit erdemes lenne megnezni. Azt hiszem a turistaatkelo helyek mellett mar elore erdemes a netet faggatni a latnivalok irant.
Melysegesen sajnalom hogy kihagytam...

szalka240 2017.10.21. 15:54:53

Én a múlt hónapban voltam az effelsbergi teleszkópnál, mert azon a környéken töltöttem a szabadságom egy részét. Amikor az útvonalat terveztem, akkor láttam az autóatlaszban, hogy mi van itt. Mivel hétfő volt, így a látogató központ zárva volt, ezért csak kívülről néztem meg. Itt úgy fogalmaztak, hogy ez a világ 2 legnagyobb mozgatható parabolaantennájának egyike (szintén 100m átmérővel). Itt is megtalálható a Naprendszer kicsinyített modellje a parkolótól a teleszkópig vezető úton (kb. 1km, hogy az autók ne zavarják az észlelést). Az információs táblán volt még egy érdekes infó, hogy milyen gyenge jeleket észlelnek. Azt írták, hogy ha az összes mesterséges forrást lekapcsolnánk, akkor egy Holdon lévő mobiltelefon a harmadik legerősebb rádióforrás lenne az égbolton. Így talán jobban érthető, hogy miért próbálják minimalizálni a zavarforrásokat

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.10.21. 16:15:45

Mint a gyerekkorban volt amatőr csillagász érdeklődve ovastam a cikket, de egyet nem értek, a címadó állítást:
"...majd 34 ezer négyzet-kilométer nagyságú tájegysége..." és "... a térségben (kb. 16-20 km-es körzetben)... nem lehet használni..."

Szóval akkor ezek szerint a harmad magyarországnyi területen belül van egy _sokkal kisebb_, max kb. 4000 km2-es rész, ami a _tényleges_ "süketszoba"? Mert ez azért sokkal kisebb, mint harmad Magyaroszág...

puhacica 2017.10.21. 16:22:18

@Kövérmadár [swe]: de jo, hogy epp itt vagy! van esetleg a havas sved tajrol nehany videofelveteled? az is jo, ha csak a suru hoeses latszodik. enberek nelkul lenne a legjobb. mobillal rogzitett 20-30 masodpercre lenne szuksegem. mit gondolsz, tudsz segiteni? koszi!

puhacica 2017.10.21. 16:22:59

ja, a poszt kiraly volt!

DieNanny CH 2017.10.21. 17:24:59

Hú, nekem is Endor-utánérzetem volt! Szuper poszt!

Shanarey 2017.10.21. 17:59:42

Érdekes, és jó poszt köszi.

Shanarey 2017.10.21. 18:02:30

@Bambano:

A Faraday kalitka lényege, se ki, se be.

nyuszigonosz 2017.10.21. 18:39:52

Ez megint egy nagyon érdekes poszt lett.

Shaktee 2017.10.21. 19:26:34

Szupppper poszt, köszönet!

Ramblas tele, mi lesz?

Hari Seldon 2 2017.10.21. 19:37:02

@LepesMez:
Ok. Akkor urban legend. Én is csak hallottam. Persze az is lehet, hogy valakik mozgalmat indítottak, hogy legyen ilyen törvény Texasban, aztàn nem lett belőle semmi... - És ezt fújták fel, ami ilyen legenda lett.

2017.10.21. 19:50:16

Szuper poszt, koszi!

sóhegy049 2017.10.21. 19:54:37

Ez is érdekes volt, részemről kösz. érte! ;-)

OFF:
Azt nem tudom, hogy milyen frekitartományt fog át a rádiocsillagászat, de ha 2,5 MHz-en egy fényképező beleköp a levesbe, akkor lehet gondjuk a világ rádióamatőreivel. ;-) Azért, ha jó a visszaverődés és valaki tolja pl. 14MHz-en az SSTV-t úgy 500W-al, akkor owerload van???

ON:
Azért az érdekes, hogy a világ boldogabb szegleteiben ezek a dolgok látogathatók, engem meg a Taliándörögditől egy éve elhajtottak...

gabors 2017.10.21. 21:15:05

nagyon jo kis poszt a kepek meg foleg ... pedig csillagaszat nem is nagyon erdekelt soha (errol a radiomentes ovezetrol hallottam korabban de hogy ekkora azt nem gondoltam volna)

M. Péter 2017.10.21. 21:30:15

A 3. legnagyobb forgatható rádióteleszkóp az angliai Jodrell Bankben van, Manchestertől kb. 30 km-re délre.Amikor elkészült, akkor még ez volt a legnagyobb. Szintén látogatható. A Manchester-Crewe vasútvonal a közelében halad el, a vonatról jól láthatók a rádióteleszkópok.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.21. 22:10:03

@Bambano: Szia. Shanarey mar valaszolt is helyettem. De igazad van, irhattam volna picit egyertelmubben....

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.21. 22:14:19

@Fotósképző: Szia. Igazad van, kicsit zavaro a fogalmazasom. A 16-20 km-es korzet az egy sokkal szigorubb besorasu terresz. Az 1/3-nyi terulet “alapbol” radiocsendes. Nincs igazan terero es radioadasok sem nagyon. Bocs, ha zavart okoztam az urben

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.21. 22:15:54

Koszonom a sok pozitiv hozzaszolast es ertekelest. Igyekszem majd valaszolni embereknek, csak most eppen nem vagyok otthon....

Bredpitt Monika 2017.10.21. 23:14:39

A fotok nagyon jok. A regi amerikai autokat nagyon szeretem en is.

Koszi a posztot es az ihletet.
nagyon jo volt a film, vegre megneztem

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 00:30:41

"a segédtányér a fő parabola fókuszpontjában van, ezzel kitakarva egy részt a kilátásból"

Bocsáss meg, de ez butaság, a "segédtányér" nem takar ki semmit, nem lesz sötét lyuk a képmező közepén. :DD Csak annyi történik, hogy kissé csökken a távcső érzékenysége, mivel valamivel kisebb felület gyűjti be a jelet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 00:30:51

@CJKrisz:

"Közel 25 éve vagyok amatőrcsillagász és bár a rádiócsillagászat sosem érdekelt igazán, ez a poszt egyenesen zseniális, élveztem minden szavát!"

Akkor talán te is igazolhatnád a posztolónak, hogy sem a Cassegrain-, sem a Newton-távcső látómezejének közepén nincs sötét folt, a segédtükör semmit nem takar ki a látómezőből. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 00:31:04

@sóhegy049:

"ha 2,5 MHz-en egy fényképező beleköp a levesbe, akkor lehet gondjuk a világ rádióamatőreivel."

A kamera órajele és általában a benne futó jelek négyszögjelek (ill. annak közelítései), vagyis széles spektrumban zavarnak, és egy kis kamerában árnyékolásra sincs lehetőség. A ráadióamatőrök adókészülékei ezzel szemben szigorúan tiszta szinuszos hullámokat bocsájtanak ki, plusz az antennakimenetnél a harmonikusokra külön szűrőket tartalmaznak.

A Green Bank 290MHz és 100GHz között működik, ezt az előbb néztem ki. Ebbe bőven belefér egy kamera alap órajele és annak harmonikusai. A 2.5MHz nyilván nem a kamera órajele, hanem a burstök ismétlődési frekvenciája.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.22. 02:11:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szia. Nyilvan en sem ugy gondoltam, hogy egy sotet lyuk lesz a kozepen. Inkabb ez tunik butasagnak, legalabbis, hogy azt feltetelezed, hogy egy sotet lyukrol beszelek a kepmezo kozepen. Legalabbis nem remlik, hogy olyat irtam volna, hogy a kepmezo kozepen van egy sotet lyuk. Tovabba, koszonom, de tudom, hogy az altalad emlitett (optikai) tavcsorendszerek eseten sincs sotet lyuk a kepmezo kozepen....jesszusom, ez most komoly volt?

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.22. 02:15:34

@Csodabogár: hat azert, ha teheted, akkor azert menjel :-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.22. 02:26:02

@P.Elliot: szia. Koszi, majd probalok irni meg hasonlokrol erthetobb nyelven...:-)

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.22. 02:31:15

@P.Elliot: meg bepotolhatod :-) amugy mar nincs olyan messze Lexingtontol...relative :-P

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.22. 02:33:52

@szalka240: Szia. Tok jo, hogy eljutottal oda....mondjuk kar, hogy eppen zarva volt. De amugy minimalis az atmerobeli kulonbseg az effelsbergi es a green banki teleszkop kozott....szemmel szerintem nem is eszreveheto.....

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.22. 02:36:32

@M. Péter: Hello. Igen hallottam mar rola, de sajnos nem volt meg szerencsem eljutni oda. Talan majd valamikor a kozeli jovoben....ki tudja?

gabors 2017.10.22. 03:45:55

@BOLYonGOeLET: "..jesszusom, ez most komoly volt? " csak vannak trollok is szerintem mindenkinek aki csak egy kicsit is hallott mar errol nyilvanvalo volt hogy mit jelent a kitakaras ... :-)))

kék madár 2017.10.22. 06:42:20

nehany kep lenyugozo es az uj keret nagyon tetszik!

kék madár 2017.10.22. 06:47:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ebbe bőven belefér egy kamera alap órajele és annak harmonikusai. "
Szerintem Khz lesz az es meg a nagybogosei is belefernek, ha pontosak akarunk lenni.

DieNanny CH 2017.10.22. 09:16:39

@gabors:

Bár én semennyit nem értek hozzá, ez a 'kitakarás' nekem sem egy fekete lyukat idézett elő...
Gondolom, ez olyan hétköznapi megfogalmazás, mint fényképeknél, ha a szín 'zajos'. (Amit szintén nem értek, de elfogadom szakmai kifejezésnek.)

(Hiába, aki kicsit trollkodni akar, annak van lehetősége.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 09:26:47

@BOLYonGOeLET:

Akkor máskor légy szíves, fogalmazz világosan, mert amit írtál, az nem értelmezhető másképpen. Írhattad volna azt, hogy csökkenti a távcső érzékenységét vagy hasonlót.

De az, hogy " a segédtányér a fő parabola fókuszpontjában van, ezzel kitakarva egy részt a kilátásból (plusz ott van a tartó acélszerkezet is)" bizony nem értelmezhető másképp, mint ahogy írtam.

Aki valaha nézett már tükrös távcsőbe, az persze tudja, miről van szó, de egy abszoút laikust félrevezet a megfogalmazásod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 09:26:57

@kék madár:

"Szerintem Khz lesz az"

A poszthoz betett figyelmeztető tábla szövege MHz-et ír, de a táblán látható grafikon vízszintes tengelyén is 10MHz egy osztás, és egy osztáson belül 4 nagyon rövid burst látható.

Na meg egy kamera órajele nem kHz nagyságrendű. Elég sokáig tartana kHz-es órajellel kiolvasni a CCD-t vagy CMOST-t plusz feldolgozni a képet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 09:27:19

@gabors:

"csak vannak trollok is"

Itt vagy pl. rögtön te, aki azonnal trollozni kezd másokat és személyeskedik.

"aki csak egy kicsit is hallott mar errol nyilvanvalo volt hogy mit jelent a kitakaras ... :-)))"

És aki abszolút laikus? A laikus azt látja, hogy a tükör előtt ott van egy valami, ami eltakarja a kilátást valahogy úgy, ahogy a szemed elé tett tenyered. Józan paraszti ésszel arra gondol, hogy a látómező közepén a képet eltakarja a segédtükör.

Bírom, hogy azonnal azt feltételezed, hogy amit egy téma ismerői tudnak, azt az adott témában járatlan ember is tudja. Ez esetben publikálj csillagászati szaklapokban - vagy annyira mégsem vagy tudós? - vagy kommentelj legalább a csillagvizsgalo.blog.hu blogon, oda az érdeklődők járnak. A határátkelő blogon abszolút laikusok is előfordulhatnak. Felháborító, mi?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.22. 09:35:17

@DieNanny CH: @gabors:

Ja, és trollozzátok a nagyrabecsült kedves családotok még nagyrabecsültebb és még kedvesebb tagjait.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.22. 10:18:49

@BOLYonGOeLET: igen, utolag gondoltam, hogy ez neked nyilvan nem ujdonsag, de eppen ket napja volt rola musor a tv-ben, s egybol beugrott, olvasva a posztodat. S ugye, ez kis orszag, modfelett buszkek ra.

geeeteee 2017.10.22. 12:31:15

Bevallom, nem olvastam végig, meg a hozzászólásokat sem. Az előző posztot is csak átfutottam. Nagyon furcsa érzés érteni mindent. Az összerakósdi utolsó darabja lehet a megmagyarázhatatlan szavunk is. Nincsenek kérdőjelek, vallásokat meghaladó kész világnézet néz ránk a mellékutcákból. A kozmikus örökkévalóság unalmából.

gabors 2017.10.22. 14:37:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

bocs nem tudtam hogy ennyire vekony hartya itt ott ... :-)

nincs semmi ami kitakarna a posztomot a szemfenekedbol ... ???

adg 2017.10.23. 05:28:13

@BOLYonGOeLET: koszi, ez marha erdekes poszt volt. Kar lett volna kihagyni.

kék madár 2017.10.23. 07:10:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azt hittem a hozzaszolasombol tok egyertelmu volt, hogy csak szorakoztam, engem csak februar 29-en kell komolyan venni

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.10.23. 14:38:41

@P.Elliot: Szia. Igen egyetertek, hogy munka szempontjabol nem eppen idealis hely WV. A termeszet kedveloinek (pl. en :-) ) viszont egy paradicsom, mert hihetetlen szep szerintem ez az allam.
Sajnos az iskolazottsag sem tul rozsa, bar az itteni egyetem probal ezen segiteni. De nem sok iskerrrel, mert igen nagy hanyada a frissen vegzetteknek egyszeruen elmenekul, mivel valoban nincs itt semmi a bezart banyakon es farmokon kivul.
Innen kb masfel oranyira van Pittsburgh, ami mar sokkal jobb es tobb esellyel kecsegteti a friss-diplomasokat.
Mindenesetre, ha jovo nyaron tervezitek a tavcso meglatogatasat, akkor azt abszolut javaslom. Amugy ha kellenek otletek, hogy ha mar erre jartok akkor mit erdemes meg megnezni, csak irjal (a blog feszbuk oldalan ott van az email-cim)...legfokeppen termeszeti latnivalokra gondolok :-P

P.Elliot 2017.10.24. 02:29:59

@BOLYonGOeLET: Koszonom, mielott megyunk meg foglak kerdezni hogy mit nezzunk meg meg.
Csak azt sajnalom hogy nem tudtam errol a helyrol elobb pedig mindig mellette megyunk el. Jo, messzebb kell bemenni de akkor is.
Irj meg hasonlo erdekes posztokat a temakorben hogy hol jartal, mit lattal, fogunk neki orulni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása