oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 14. 06:30,  Magyar és / vagy európai? 43 komment

2017. október 14. 06:30 Határátkelő

Magyar és / vagy európai?

Régóta gondolkodom azon, hogy vajon az európai uniós tagság és a határátkelés mennyiben változtatja meg a gondolkodásunkat. Lehet-e, érdemes-e feltenni a címben megfogalmazott kérdést, kialakulóban van-e egyfajta európai identitás? Azok, akik akár Ausztriában, Németországban, Angliában, stb. élnek hogyan határozzák meg magukat? Kialakulhat-e akár hosszú távon egy európaiság-tudat a nemzeti öntudat mellett vagy helyett? Egyáltalán, hol tart a közös európai tudat fejlődése?

cim_115.jpg

Aztán nem olyan régen teljesen véletlenül belefutottam egy friss e-tankönyvbe, amit az ELTE adott ki (itt érhető el egyébként teljes terjedelmében), és melynek szerzői, Örkény Antal és Csepeli György sok egyéb mellett erről is írnak benne. 

A Nemzet és migráció címet viselő tankönyv többi része is érdekes egyébként, de engem most kifejezetten az a fejezet érdekelt, amely különböző kutatásokra alapozva az európaiság, az európai identitás kérdésével foglalkozik. 

Már csak azért is, mert mint a szerzők is megjegyzik, az utóbbi évek kihívásai és válságai (2008-as pénzügyi válság, görög válság, menekültkrízis, Brexit) jelentősen kikezdték az EU politikai rendszerét, a közös európai politika és értékközösség eszméjét. 

A magam részéről úgy látom, egy olyan, európai egységesülési folyamat zajlik, ami nagyon nehezen lenne visszafordítható (ha egyáltalán az) – elég csak megnézni azt, hogy az európai szinten azért nagyhatalomnak számító Egyesült Királyság milyen nehezen tudja akár még csak kitalálni is, mihez kezdjen a Brexittel, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy a katalán elnök sem véletlenül nem ugrott bele a függetlenség kikiáltásába. 

Az elmúlt években, évtizedekben ugyanis az Európai Unió országai olyan szálakkal kezdtek összegabalyodni, amiket már nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) lenne szétbogozni, és még ha sikerül is, nagy kérdés, hogy ennek mi az ára. 

Összességében a kérdés tehát az, amit a könyv is felvet: vajon Európa polgárai mitől várhatják a biztonságukat, a jólétüket és politikai értékeik megőrzését, és ebben milyen szerepet játszhat a nemzeti alapon szerveződő politizálás szemben a közös európai megoldásokkal. 

Van egy Nemzetközi Társadalmi Felmérés Program (International Social Survey Programme - ISSP) nevű sorozat, ami immáron évtizedek óta készít rendszeresen különböző témakörökben kutatásokat. 

Pár éve megkérdezték az embereket, mit gondolnak országuk és az Európai Unió viszonyáról, illetve általában véve az EU-ról. A következő kérdéseket tették fel: 

- „Ön szerint az országának inkább előnyös vagy káros az európai uniós tagság?”

- „Az országának még akkor is be kell tartania az Európai Unió dönté-

seit, ha az adott döntéssel nem ért egyet?”

- „Az Európai Uniónak általában sokkal több, több, ugyanannyi,

kevesebb vagy sokkal kevesebb hatalmának kell lennie, mint a tagállamok kormányainak?” 

Jó vagy rossz az EU-tagság? 

Az első talán a legegyszerűbben megválaszolható kérdés, és őszintén szólva engem meglepett, hogy például Franciaország milyen kiemelkedően pozitív a kérdésben, az már talán kevésbé, hogy Belgium, Dánia, a két balti állam és még Spanyolország is optimista. 

A csehek szkepticizmusa mindig meglep kicsit, talán még a finnek is, Magyarország már nem annyira, a britek meg főleg nem. Az írek kiugróan pozitív hozzáállása pedig közismert. 

Érdekes még, hogy miközben általában minden tagországban maximum ugyanannyian (de inkább kevesebben) gondolják úgy, hogy az országnak be kell tartania az EU-döntéseket, akkor is, ha nem értenek vele, mint amennyien támogatják az uniós tagságot, Magyarország kivétel: nálunk szignifikánsan többen vélekednek úgy, hogy ha már egyszer tagok vagyunk, be is kell tartanunk a döntéseket, mint ahányan támogatják a tagságot. 

Hogy ennek mi az oka, a magyar néplélekből, az élethez való hozzáállásból fakad, vagy valami más áll a háttérben, az a könyvből nem derül ki, de érdekes lenne kideríteni. 

Támogatók és szkeptikusok 

Azoknak az aránya, akik feltétlenül támogatják az EU-tagságot és az uniós politika erősítését, főképp a magországokban és Skandináviában magas, ahol eléri a megkérdezettek egyharmadát. 

Az ellentétes póluson az EU-szkeptikusok vannak. Az EU-szkeptikusok aránya egyik régióban sem éri el a megkérdezettek egynegyedét, leszámítva Nagy-Britanniát (nem meglepő). 

A mediterrán régióban és Közép-Európában viszont a relatív többség az erőteljesebb döntési képességet pártolja az EU részéről. 

1_150.jpg

A leginkább EU-párti országok Belgium, Dánia, Izland és Spanyolország. Az EU-szkepticizmus, mint már említettem, Csehországban és Nagy-Britanniában kimagasló, viszont Magyarországon átlag alatti. 

Nagy-Britannia és Írország szélsőségesen eltérő módon gondolkodik az EU-ról: az előbbiben a szkeptikusok aránya 2013-ban 45 százalék volt, miközben Írországban a lakosság mindössze 15 százaléka EU-szkeptikus. Minden második ír hasznosnak tartja az EU-t. 

Akárhogy is, az jól látható, hogy az Európai Unió megítélése meglehetősen bizonytalan (vagy ha úgy jobban tetszik, szélsőséges), nincs olyan régió Európában, ahol az átlag elérné az 50 százalékot.

2_120.jpg

Érzelmi alapon 

A kutatásokból az is kiderült, hogy az Európához való közelségérzet érzelmi töltésének van a legerősebb közvetlen hatása van az unió támogatására. Ez minél erősebb, annál inkább várható az európai uniós identitás felerősödése. 

Emellett a közelségérzet közvetlenül is gyengíti a nemzeti bezárkózásból fakadó idegenellenességet, ami ugyancsak az EU fontosságának a hangsúlyozásához vezet. 

Nem meglepő módon minél inkább azonosul valaki a nacionalista eszmékkel, annál kevésbé támogatja az európai integrációt, hiszen előbbinek fontos része az etnocentrikus beállítódás, és így az Európai Unió érzelmi elutasítása. 

Ha viszont valaki nem a hagyományos nemzetfogalomban gondolkodik, és nyitottabb a kulturálisan befogadó szemlélet iránt, akkor egyszerre érezheti magát egy adott nemzeti közösség tagjának és európainak (ami persze nem értékítélet, csak tény). 

„Utóbbit fejezi ki a kettős, a nemzeti állampolgár és az uniós polgár jogi státusza és a nemzetin átnyúló közös identitás tartalma” – fogalmaz a könyv, hozzátéve, hogy az egyes országok regionális helyzete mind a mai napig meghatározza, hogyan gondolkodnak az ott élők erről a kérdésről. 

Végül a címben feltett kérdésre válaszolva a szerzők úgy látják, hogy „az Európai Unió, ha lassan és tétovázva is, de a tagországok társadalmaiban fokozatosan kialakít egy olyan kisebbséget, mely képes és hajlandó lemondani a nacionalizmus szimbolikus előnyeiről, és határozottan támogatja az EU tagjainak integrációját. Ezáltal várható, hogy Európa történeti régiói közötti különbségek elhalványulnak”. 

Aztán hogy ez így lesz-e, vagy sem, az majd kiderül.

HÍRMONDÓ 

Irány a legnépszerűbb országok! 

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy Ausztria, Németország és (még) Nagy-Britannia a legnépszerűbb célországok a magyar határátkelők számára. Ma mindegyikbe mutatunk lehetőséget, és lesz egy extra lehetőség – országot és pozíciót tekintve is az.

„Az első hetek nagyon megviseltek” 

Mindenkinek nehéz a külföldi élet első időszaka, fokozottan igaz ez akkor, ha egy egészen fiatal ember vág neki egy nagy kihívásnak. Még akkor is (vagy akkor főleg), ha profi sportolóként kell bizonyítania egy teljesen más közegben. 

Maradhat a határ Németország és Ausztria között? 

Dánia és Németország a schengeni övezeten belüli határellenőrzés további hat hónappal történő meghosszabbítását kérte - közölte Natasha Bertaud bizottsági szóvivő Brüsszelben. 

Csak semmi áttörés 

Véget ért a Brexit-tárgyalások ötödik fordulója és változott valami, tesszük fel a kérdést. Hát nem változott semmi, válaszoljuk is meg gyorsan. A két fél továbbra is elbeszél egymás mellett. Szép, nem?

 A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912971479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.14. 06:59:25

Szegény megviselt 17éves "profi" labdakergető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.14. 09:07:05

Hova sorolando, amikor egyik sem?

Az nyilvanvalo, hogy sved sosem leszek. Nem itt nottem fel, kimaradt sokminden, ami a helyieknek evidens, maskent szocializalodtunk, stb. Ismerhetem a nyelvet, a kulturat barmennyire, az "ordog" az apro reszletekben rejlik.

Magyar lehetek-e vajon? Nemzeti erzelmeim sosem voltak. A nyelvet beszelem, a kulturat ismerem, ott nottem fel, de sokmindent nem tudok magamenak erezni. Korabban sem ment, most pedig mar vegkepp nem.

Europai lennek? Foldrajzi szempontbol mindenkeppen. De vajon ugyanilyen europai az a torok is, aki a Boszporusz innenso oldalan szuletett es elt egesz eleteben? Mondhatjuk, hogy mindketten ugyanonnan szarmazunk?

A legegyszerubb megoldas: ember vagyok, egy a 7.5 milliardbol. Sem tobb, sem kevesebb. Cimket nem kerek :)

2017.10.14. 09:16:58

Hm, hát ha már mindenképpen muszáj besorolni, akkor én abba a kisebbségbe tartozok, amely "hajlandó lemondani a nacionalizmus szimbolikus előnyeiről, ... " ésatöbbi.

Csodabogár 2017.10.14. 09:59:34

Már régóta európainak érzem magam. Engem kifejezetten taszitanak a nagy nemzeti érzelmek. Ez már akkor is igy volt, mikor még itthon éltem. Sportban pl. ha egyáltalán, nem x országnak drukkolok, hanem a személynek, aki szerintem jól teljesit.
Szerintem az europaiság nem papir, hanem érzelem kérdése.

Hari Seldon 2 2017.10.14. 10:07:58

Nálunk egszerű volt a választás, olyan országot kerestünk, ahol megefelő idő után állampolgárok lehetünk, és EU tag marad. (monjuk ez 4 éve az UK-ra is feltételezhető volt, de most ebből a szempontból mindegy)
Ezért nem volt pillanatig sem opció, mindenféle kiküldetés, meg valami "egzotikus" ország.

2017.10.14. 10:10:09

Egyébként, én optimista vagyok ... a nemzetek sem egy emberöltő alatt alakultak ki, és ha már van egy statisztikailag is mérhető populáció, amely úgy érzi a nacionalizmus zsákutca, az egészen biztató. Persze, az egyes nemzetekhez köthető kutlúra és kulturáls környezet megtartása és fejlesztése fontos, de ezt az éppen aktuális politikai országhatároktól függetlenül kell kezelni, szerintem.
Nagyon jó, nagyon felszabaditó érzés, hogy abban a 28 országban, amely az európai földrészen az EU tagja, bármelyikben úgy érezheted magad, mint anno, ha szombathelyiként Keszthelyre utaztál ... más, de mégis "otthon".

DieNanny CH 2017.10.14. 11:43:39

Az jutott eszembe az eu kapcsán, hogy ez szinte olyan, mint egy rossz házasság. Olyan se veled-se nélküled kapcsolat. Hiszen, bár az emberek egyre európaibbak lesznek, politikailag eléggé nagy a széthúzás.
Nem tudom, mi segíthetne.

2017.10.14. 12:00:22

@DieNanny CH: A politika idomulni fog .. mindig azt teszi ... ez a lényege ;)))

tanato 2017.10.14. 12:15:44

@Pink Petsch: A 10.09.-et lájkolom én is.

2017.10.14. 12:30:52

@tanato: Kösznöm :) És most elhúztam épiteni a német kapitalizmust. Lehetőleg ne öljétek meg egymást :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.14. 12:35:52

@Pink Petsch:
En lassan vegzek mara a sved kapitalizmus epitesevel, holnap hagyom hanyatlani kicsit, hogy hetfon ujbol epithessem :D
Igy vegsosoron ugyanazert a munkaert fizetnek sokszor :D

P.Elliot 2017.10.14. 12:48:12

@Kövérmadár [swe]:
Mivel en Usabeli vagyok, az europai dolgokhoz, erzelmekhez nem tudok hozzaszolni.
Megis azt jegyeznem meg azzal kapcsolatban amit irtal,

"Az nyilvanvalo, hogy sved sosem leszek. Nem itt nottem fel, kimaradt sokminden, ami a helyieknek evidens, maskent szocializalodtunk, stb. Ismerhetem a nyelvet, a kulturat barmennyire, az "ordog" az apro reszletekben rejlik".

Tokeletesen igaz amit irtal azert sokat segit hogy arrol az orszagrol ahova beleptel es elni kivansz mennyit tudsz, vagyis azokat az "ordogi reszleteket" is keresgeled.
Valaha otthon rengeteget olvastam Amerikarol, gyerekkent is, egeszen sok konyvet forditottak le, a regi idokrol, az akkori uj dolgokrol, az orszag kialakulasarol meg ogy mi volt az a polgarhaboru, fuggetlensegi haboru es a tobbiek, aztan az indianokkal kapcsolatos Cooper konyvek, meg a tobbiek, a mai napig kedvenc deli temaju konyvek mert az amerikai del az egy kulon vilag meg a mai napig is, akkor voltak gyerekkonyvnek a Mark Twain konyvek, a rabszolga tartasrol mar gyerekkoromban hallottam ezekrol, megfejelte a Harriet Becker Stowe/ remelem jol irom/ konyv is mert nagyon erzelgosen irta meg de bizony igazsaga is volt, valahogy igy volt arra akkoriban, akkor voltak a filmek, a cowboyokrol, az is hozzaadott hogy milyen/ is/ volt az elet arrafele, aztan besegitett Steinbeck az Edentol Keletre konyvevel amit megint csak felleltem itt, nem csak egy turista voltam aki hallott az idegenvezetotol valamit, en mar tudtam, sot kerestem helyeket, emlekeket azokrol az idokrol, helyekrol/ megvallom, nagyon kedves idotoltesem az amerikai orszagjaras/, megspekeltem a muzeumokkal, tortenelmi helyekkel. A pionirok kora, a betelepedese a meg ures helyeknek, orszagreszeknek akkoriban, az ehhez kapcsolodo filmek is elvittek a prerire, messze Dakotaba de nem akarok nagyon hosszan irni mar megint, szoval en mar tudtam hogy hova jottem akkor amikor ide iranyitottak mert sok valasztasunk nem volt a lagerben hogy hova, szoval nem teljesen ismeretlen orszagba jottem.
Mas lett volna ha pl. akar Svedorszagba vagy szamomra ismeretlen orszagba mentem volna amirol nem vagy alig olvastam volna valamit bar biztosan ott is utananeztem volna idovel hogy hol is elek, egy kicsit megkutattam volna a multjukat hogy a jelent erezzem, illetve megertsem hogy mit miert.

Ha pl. Kanadaba kellett volna mennunk ott egy hatalmas feher folt fogadott volna, szinte semmit nem tudtam rola, se filmet, se konyvet nem lattam Kanadarol, azt sem hogy hogy elnek az emberek, annyit tudtam csak hogy hideg van, bevallom hogy azota sem fejlodtem ilyen teren valami nagyon bar voltam ott es beszelgettem mar ott lako emberekkel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.14. 14:13:08

@P.Elliot:
Azt hiszem, hogy ezeken felul is vannak "ures" foltok. Pl. mas iskolarendszer, mas tanarok, mas "szabalyok". Olyan alapveto dolgok, amiket nem eltem at itt gyerekkent.
Nagyon sok dolog rogzult mar bennem ugy, hogy kinkeserves dolog valtoztatni rajtuk. Mar ha akarok, mert igazabol barmit csinalhatok, nem leszek sved a helyiek szemeben. Elfogadtak, befogadtak, alakultak baratsagok, megosztottak velem olyasmit, amit mas kollegakkal nem, stb. De ettol meg nem leszek sved (bar nagyon jolesik :) ).

Nem tudom "feldolgozni", pl. hogy mondhatok nemet a fonokomnek. Neha neha elmondom, ha valamit maskent gondolok, azt el is fogadjak, de mar belemegett az a borzalmas ala-fole rendeltsegi viszony, ami otthon volt es amit mindig gyuloltem (akkor is, ha en voltam "folul", mert nevetseges).
Az uralkodo tipusu tanaraimrol nem is beszelve, ahol ha mast gondoltam... hujjujj.

Szoval ilyesmit nem lehet olvasassal ellensulyozni, ebbe vagy beleszuletik az ember vagy nem. Meglatjuk, hogy 20 ev mulva ugyanerrol mit gondolok majd :)

P.Elliot 2017.10.14. 14:35:35

@Kövérmadár [swe]: Teljesen nem lehetunk olyanok mint a fogado orszag emberei ez termeszetes, de miert is lenne ez fontos?
Akkor az egesz eletunket erre kellene forditani, de meg akkor sem lehetne persze, annyira kell csak beleolvadnunk hogy jol erezzuk magunkat benne es ne mindig az otthoni fejunkkel gondolkodjunk, foleg levetkozni valoban azt kellene hogy tartsunk az emberek egy reszetol, en peldaul a rendorok irant erzem meg a mai napig egy kis felelmet, nem igazit persze de a zsigereimben benne van meg otthonrol, / plane az akkori idokbol/ hogy a rendornek mindig igaza van es ha ezt nem veszem figyelembe akkor megnezhetem magamat.
Te nem tudod hogy a Kadar idok rendore es egyaltalan a hatosaga mikre volt kepes ha ugy gondoltak!
Ma szerintem a tizede sincs.
Akkoriban ha leallitott a rendor akkor kussolva keresgelted a szemelyi igazolvanyodat, ma, plane itt vegtelen nyugalommal kerdezed meg hogy mit akar es ha valamit nem csinaltal amit o ugy gondolt hogy igen, nekilathasz vitatkozni, maga a rendor is van hogy beismeri hogy hulyeseget allitott rolad, ferjem atment a piros lampan, megallitottak, teljesen jogosan, a rendor meg azt is mondta hogy gyorsabban vezetett, erre a ferjem kiszallt a kocsibol felhaborodva hogy na, nem, azt aztan nem,, mire a rendor azt mondta hogy jo-jo, lehet hogy nem, de a piros az igaz, azt a ferjem is elismerte.
Igen, nekem is elmeny volt az hogy nemet lehet mondani a fonoknek es egyaltalan, nem nyalni a segget mert nem is varja el, a munkaval lehet bizonyitani hogy te milyen ember vagy nem a hizelgessel.
Az orvosi rendelokben meg a mai napig is meglepodok rajta hogy mennyire kozvetlen az orvos, kioktatasi modor nincs csak oktatasi igazan udvarias formaban, nemelyik, illetve a legtobb mintha a baratod lenne lenne az otthoniakhoz kepest. maga az orvos es a szemeyzete korulotte olyan fesztelen, szinte barati viszonyban van egymassal amilyet en otthon akkoriban nem is lattam, ok voltak az atyauristen.

Bele lehet, kell, ezekbe szokni, ezert irtam hogy az o fejukkel is kell gondolkozni ha otthon akarod erezni magadat.

Shanarey 2017.10.14. 16:59:20

Magyar vagyok s Európai. A brit szigetek az nem igazán Európa, s ezt akarják most bebizonyítani a Brexittel.

Nagyon jó dolog, hogy az EU-n belül egyszerű a határátkelés, bár bizonyos EU határoknál, ez nem annyira igaz, köszönhetően a migráns helyzetnek. Jó dolog az itt hogy a rendőr itt nem azért van hogy büntessen, persze ennek örömére, bizonyos problémák esetén, eléggé használhatatlanok is.

Magyarországon ez más, ott a rendőrnek a kötelessége hogy bizonyos mennyiségű bírságot beszedjen, persze ez nem bizonyítható, csak indirekt módon, aki ezt hosszabb távon nem teljesíti, annak problémái lesznek a rendőrségnél. S érdekes módon, ettől függetlenül, ott is sok dologban használhatatlanok.

Itt jó dolog hogy beszólhatok a főnökömnek ha nem tetszik valami, és nekem van igazam, na meg ha túlórázni kellene, de én épp nem akarok, abból sincs gond.

tanato 2017.10.14. 19:36:12

Aránytalanul kevés kommetet kapott a cikk,pedig az identitás,kettős,vagy hármas identitás kérdése/ szerintem /nagyon érdekes és fontos kérdés.Főleg aez eltávozóknak és mégjobban az ő leszármazottaiknak.

tanato 2017.10.14. 19:39:15

@P.Elliot: Ez még bennem is megvan,tudatalatti félelem a rendőröktől,hatósági személyektől,az államhatár megközelítése /még határőrök nélkül is/spontán idegességet félelmet indukál olyannál aki már felnőttként is élt a Kádár rendszerben.

P.Elliot 2017.10.14. 20:04:36

@tanato: Na, akkor meg vagyok nyugodva hogy nemcsak en vagyok atitatva bizonyos mertekig nyugtalansaggal ha rendorrel allok szemben...Igazad van hogy ez foleg azokban el benne akik a Kadar rendszerben mar felnottek voltak.

DieNanny CH 2017.10.14. 20:19:18

@P.Elliot:

Hát, én még nagyon nem voltam benne felnőtt, de bizony bennem van az idegesség... De csak otthon. Külföldön nem.
De ez fura dolog.
Mikor 2000 augusztusában először mentem dolgozni Ausztriába (feketén), nagyon izgultam a határon, az útlevélellenőrzésnél. Erre, egyikük éppen az én útlevelemet vizsgálta, másik éppen végzett a csomagtartó átnézésével (menetrendszerű busszal mentem), majd fellépett a lépcsőn és hátrakurjantott a társának, hogy milyen pizzát kér ebédre...
(Azért maradt ez ennyire meg bennem, mert leírtam a naplómba...)

Shaktee 2017.10.14. 20:41:00

@tanato: ha amerikába megyünk kicsit idegesek vagyunk a határon, most különösen.
Ha hazajövünk akkor is kicsit a kanadai fináncoktól is, mert szeretik a magyar szalámit :)

Shaktee 2017.10.14. 20:41:04

Ki vagyok én? Kocsiban a rádióval üvöltöttem a kib@szott phil collinssal :)

Aggódom :)

Dikusz 2017.10.14. 21:11:00

@swing gitan: mi bajod Phil Collinssal, hogy üvöltöttél vele?

Shaktee 2017.10.14. 21:48:13

@Dikusz: vele együtt :) annyira túljátszották a nótáit a nyolcvanas években, hogy jajj ..

SzZoole 2017.10.14. 21:57:06

@Dikusz: @swing gitan:
Judit phil volt gitárosának steve hackett-nek készített 3 szintes esküvői tortát, a naszpar helyett 2 gitár volt a torta tetején :-)
Kapott is egy dedikált steve hackett lemezt :-)

Dikusz 2017.10.14. 22:05:54

@Zoole Reloaded: el kellett gondolkodnom, hogy mit jelenthet a naszpar. Elsőre nem is annak, másnak olvastam...
Aztán rengeteg eszemmel rájöttem, hogy valószínűleg nászpár lehet, ugye?
Fotó nincs a tortáról?

SzZoole 2017.10.14. 22:08:27

@Dikusz: igen nászpár :-)
Van róla kép, meg sok egyébről is, de nem publikus :-)

Dikusz 2017.10.14. 22:23:18

@Zoole Reloaded: Istenbizony, most speciel a tortadíszre gondoltam:)
A sok egyébre, ami nem publikus, nem is merek, "nem olyan családból származom én" (Regős Bendegúz után szabadon) :)

Csodabogár 2017.10.14. 22:25:13

@swing gitan: Boldogok a tudatlanok. Mikor életemben először mentem Kanadába, egy kb. egykilós libamáj volt a kofferemben lesütve persze, saját zsirban, üvegtálban, rengeteg nylon között. Vendéglátóm majd hanyatt esett mikor kipakoltam.
Egyéb okból annyira izgultam, hogy eszembe se jutott a máj a belépésnél.:-)

SzZoole 2017.10.14. 22:26:27

@Dikusz: szennyes a fantáziád Magdianyus :-)))

A munkáiról van egy portfolió rengeteg fotóval, az nem publikus :-)

Shaktee 2017.10.14. 22:26:51

@Zoole Reloaded: steve hackett genezis tag volt, de nem a phil volt a főnöke, egy ideig ő is meghatározó volt, ahogy peter gabriel is.
Nagyszerű zenész a Hackett.

Csodabogár 2017.10.14. 22:28:46

@tanato: Én igazán megéltem a Rákosi rendszert és a Kádár rendszer elejét is itthon. De mióta szabad ország szabad polgára lettem, már egy cseppet se izgatnak a rendőrök vagy határőrök se. Persze nem csinálok semmi olyat amiért büntethetnének.
Viszont az oroszoktól rámjön a frász, mind a mai napig.

SzZoole 2017.10.14. 22:37:45

@swing gitan: tudom, hogy genesis gitárosa volt, 1970-1977 :-)

gabors 2017.10.14. 22:47:44

@P.Elliot: Azert ne feledd hogy Te egy alapvetoen befogado orszagban annak is (keleti part NYC korzeteben) talan a legvegyesebb a tarsadalom es itt evszazados hagyomanya van a immigracionak foleg feher europaiaknak (persze ez most eppen valtozik) Ehhez talan LA es kornyeke hasonlit ....

Egesz maskeppen elted volna meg (szerintem) ha pl a deli allamok (kiveve florida) probalkoztatok volna Alabam, South Caroline vagy akar a midwest pl Idaho, Minnesota es hasonlok..

Ahogy tobbszor irtak az USA igazabol nem egy orszag nem egy egybefuggo kulturkornyezetr foleg nem volt meg az 50-es 60-as evekben .. mostanara a TV es halivud SZITOKSZO !!!! a trolloknak) es pop culture dolgozik a homogenitason (itteni soros terv a Kuruc olvasoknak)

somlobodog 2017.10.15. 07:08:51

@P.Elliot: "erre a ferjem kiszallt a kocsibol felhaborodva hogy na, nem, azt aztan nem,, mire a rendor azt mondta hogy jo-jo, lehet hogy nem, de a piros az igaz, azt a ferjem is elismerte. "
Akkor a férjed nyilván nem fekete. Úgy már tuti nem lenne ilyen bátor. Én aki itt élek ny-ban feherkent normális megjelenéssel és szeretem az usat, akkor is az utolsó dolog lenne a rendőrnek okoskodni és pláne kiugralni a kocsiból mert ez egyszerűen hülyeség. Nyilvan egy nyugdijassal máshogy bánnak de erre se fogadj sztem. Szóval ha Amerika (és itt tökmindegy melyik része) nem ugralunk ki a kocsiból és faggatjuk a rendőrt mit akar hanem nyugodtan normális tempóban megtesszuk amit kér és utána lehet beszélgetni. Így lehet hosszú nyugdíjas életünk itt nekünk fiatalabbaknak is sztem :)

2017.10.15. 07:09:05

Amikor kijottunk az usa-ba, akkor nagyon szegyeltuk ami magyarorszagon tortenik (es ami miatt eljottunk), emiatt nagyon szegyeltuk a magyarsagunkat is. Megegyeztunk a parommal, hogy a kerdesre, hogy honnan jottunk, csak "kozep-europat" mondunk. Persze ez idetlenul jott ki, szoval legtobbszor megis elmondtuk a magyarorszagot is. Aztan meglepetesunkre nagyon sokszor pozitivan reagaltak, mint "ohh magyarorszag, imadtam budapestet", vagy "azt hallottam nagyon szep". Legtobben tudtak hol van, tudtak budapestet, meg sokan hallottak, hogy szep. A kretensegekrol annyira nem tudtak, es Trump ota itt amugy sincs mar mit szegyelnunk.
Ettol fuggetlenul bennem valahogy az europaisag erzese erosebb, mint a magyarsag. Mivel nem vagyok amerikai, valahogy meg kell hatarozni mi vagyok, es az inkabb europai, mint magyar.
A magyarsagot inkabb mi az olyan esetekre hasznaljuk, amikor az ugyeskedok kihasznaljak a rendszer dolgait, pl kell valakinek valami 1 napra, akkor megveszi a boltban, aztan hasznalat utan visszaviszi, hogy megsem kell (mert ezt itt ugye meg lehet csinalni) aztan amikor meseli, nem erti, hogy miert huzom fel a szemoldokom, amikor ezt szabad, ez igy legalis.. Vagy a melohelyen adott ingyen kajat (sok ceg biztosit sajtokat, bagelt, gyumolcsot, stb) valaki csomagolja haza, vagy az illegalis magyar bevandorlo behazudja, hogy egyedul neveli a gyereket, hogy kapjon kartyat a szocialis egeszsegugyi ellatasokhoz. Na ezekre szoktuk mondani, hogy magyarkodik. Egyben azt is magyarazza, miert nem osztozunk szivesen a magyarsagtudatban...

adg 2017.10.15. 07:25:07

@somlobodog: egy ismerosomet amolyan filmes modon rabaszta a rendor a kocsi motorhazara, mert az kiszallt a kocsibol. Ahogy otthon megszokta. Mondjuk ma mar mo-n sem szallunk ki csak ugy a rendornek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.15. 09:49:26

@adg: baratnom hasonloan jart, szerencsére nem volt ilyen durva a dolog, de benne maradt egy eletre az elmeny, mondjunk kicsi es nagy bociszemekkel tud nezni, de amikor megprobalt kiszallni, hogy magyarazkodjon, siman leuvoltotte a rendor a fejet, hogy latni akarja a kezeit s ne szalljon ki. Utana helyi ismerosei elsapadva kiokitottak, hogy nem szabad kiszallni.

ekat 2017.10.15. 11:18:54

Én itthon élek, de életem első négy évét Franciaországban, és még mindig a gyerekkoromban további négy évet meg Németországban töltöttem. (Aztán felnőttként még hatot.) Be kell hogy valljam, hogy sosem voltak nemzeti érzelmeim, sőt, a honvágyat sem ismerem. Leginkább polgári neveltetésű európaiként tudom leírni magam, a polgári értékrenddel ugye pl. Németo.-ban eleve passzentosabb helyen van az ember, mint itthon. :)
De amúgy elsősorban emberként, másodsorban nőként határozom meg magam, és csak utána jöhet bármi más. Mivel intelligens emberként objektivitással is rendelkezem, így ez felülír bármilyen esetleges nemzeti érzelmet. Számomra teljesen érthetetlenek azok, akik az embert lehazaárulózzák, ha egy rossz szót mer mondani valamire, ami magyar. (És nem is csak véleményekkel, hanem tényekkel kapcsolatban is!) A magyarságomat elfogultsággal és vaksággal kell(ene) bizonyítani? WTF? :) Szerintem ezzel csak azt bizonyítanám, hogy.... izé... nem túl jók az észbeli képességeim. Mondjuk számomra minden hazaárulózó azonnal le is írta magát, akármelyik oldalról is teszi.

ekat 2017.10.15. 11:18:54

@LepesMez: Teljesen egyetértettem veled, de tavaly voltam 3 hétig egy német csoporttal az USA-ban, és megnyugodtam. Nagyon sok volt a buszozás, úgyhogy csak 'szegény' emberek jöttek, azaz főleg keletnémetek, pár vidéki osztrák, egy svájci kamionsofőr, meg mi. Mi voltunk az egyetlenegy pár, aki sosem adta elő az általam addig magyar specialitásnak vélt bunkóságokat: nem pakoltunk kaját a reggelinél, nem foglaltunk asztalt előre, míg mások kétségbeesetten bolyonganak a tele tálcájukkal, nem mentünk előre a hosszú sorban azért, mert ott egy ismerős, és így tovább.
De amúgy nekem is teljes rejtély, hogy sokan büszkék itthon az utolsónak-megyek-be-a-forgóajtón-de-elsőnek-jövök-ki mentalitásra... pedig minden kultúrnépnél csak tapló az illető. :D

gabors 2017.10.15. 15:07:45

@P.Elliot: @adg: @somlobodog: "Akkor a férjed nyilván nem fekete. Úgy már tuti nem lenne ilyen bátor. Én aki itt élek ny-ban feherkent normális megjelenéssel és szeretem az usat, akkor is az utolsó dolog lenne a rendőrnek okoskodni és pláne kiugralni a kocsiból mert ez egyszerűen hülyeség."

ez igaz MOST.... de nem igy volt 25-30 eve foleg nem egy videki kisvarosban nem tudom a tortenet mikor es hol jatszodott (feketenek akkor sem volt jo lenni szinte sehol)

es a rendortol is fugg bar 27 ev alatt nem sokszor allitottak meg de volt hogy ugy kezdte a rendor (South Dakota) hogy allitsa le a motort es szalljon ki ... valoban NYC-ben tavaly beneztem a ;piros lampat ilyen stop-and-go dugoban benne voltam mar sarganal de tovabb mentem mindegy ott a rendor azzal kezdte hogy "stay in your car and lower the window" ... szoval valtozo a helyzet, hol tortenik milyen kocsiban vagy miert allitanak meg stb...

de valoban nem erdemes semmi hirtelen dolgot csinalni foleg nem keresni a "stukkert" a kesztyutartoban :-))))

Amugy lehet magyarazkodni is (van mikor segit megint rendortol fugg es helyzettol) es birosagra is lehet menni mert a rendornek NINCS alapbol igaza azt a biro donti el, altalaban a rendornek adnak igazat ha mas bizonyitek nincs de eddig 3-bol 1.5 ugyet megnyertem amikor birosagra mentem. Csak az sok ido mert volt olyan ugyem ami miatt 4x kellett menni de a vegen a biro ejtette a "vadat" hogy megerte-e $145 buntetes helyett nem tudom. Egy masikat felig megnyertem mert biro $0-ra csokkentette a buntetest (igaz 2 pontot igy is kaptam) ott tobb fenykepet vittem a helyszinrol, meg rendor is csak hummogott ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása