oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 23. 06:30,  Az élet apró örömei 88 komment

2017. július 23. 06:30 Határátkelő

Az élet apró örömei

Néha az az érzésem, hajlamosak vagyunk alábecsülni az élet apró örömeit, egy kellemes délutáni ejtőzést, egy jó beszélgetést a barátokkal, egy jó filmet, pedig ha jobban belegondolunk, ezek tudják igazán kellemessé tenni a mindennapokat. Arra gondoltam, ma beszélgethetnénk erről, azaz az élet apró örömeiről – ennek megfelelően próbáltam válogatni az eheti blogajánló írásait is.

tokio.JPG

Tokióban éppen az esős évszak tart, bár ez messze nem azt jelenti, hogy egyfolytában esne. Szóval akadnak derűs napok is, amiket ilyenkor persze mindenki örömmel használ ki, például a Tokyo Reloaded blog szerzője is

„Ma a városházára kellett mennem a helyi adóigazolást kikérni. Reggel gondosan kimostam és kiteregettem - mint mondtam, ki kell használni minden napsütéses napot - majd bicajjal elkerekeztem a városházára, elintéztem a dolgomat, és hazafelé indultam. 

Útközben ráakadtam egy patakra, és mivel a kocsik elől elzárt, virágokkal szegett, cseresznyefáktól árnyékolt út szép volt, azt követtem, ameddig csak lehetett. Kicsit eltértem ugyan a hazafelé vezető iránytól, de cserében rátaláltam egy jó kis kávéházra. 

Ilyenkor, az esős az elején virágzik a hortenzia. Fehér, halványkék, rózsaszín, lila, sötétkék virágok nyíltak a patakparton, egy-egy megkésett lila vagy sárga írisszel tarkítva. A kék árnyalat a leggyakoribb, az otthon ismert rózsaszín hortenzia ritka Tokióban - állítólag azért, mert nem lúgos a talaj. 

Edó - ez volt Tokió neve a 19-ik század közepéig – régen a csatornák városa volt, keresztül-kasul szelték a mesterséges folyómedrek, melyeket áruszállításra, vagy ivóvíz szállítására ástak ki. 

Ezek nagy része mára eltűnt, „elvesztette patak jellegét”, ahogy ezt manapság szokás mondani, betemették vagy lefedték őket, autópálya, parkoló vagy egyszerűen csak út lett belőlük... (...)

De néha – és mostanában egyre gyakrabban – összeszedik magukat a helyi önkormányzatok, és visszaállítják a patakmedret, mint például a környékünkön, ahol a XVII században kiásott ivóvizet szállító csatorna (Tanagawa Josui a becsületes neve) most egy kellemes darab dzsungel lett. (...) 

Lassan és bizonytalan léptekkel ugyan, de Tokióban is megindult a poszt-indusztriális városfejlődés, ahol a maximális beépítés és az autóforgalom mindenek feletti prioritása helyett az élhetőség kap nagyobb hangsúlyt. 

Ülök a kávéház előtt egy padon, élvezem, hogy süt a nap, és kellemes szellő fújdogál. Az apró örömök élni segítenek.” 

Érdemes elolvasni itt a teljes posztot, és megnézni benne a képeket!

Ajándék ez a hangulat 

Néha az embert elfogja egy-egy hangulat, csak ül valahol, néz ki a fejéből és egyszerűen örül az életnek. Valami ilyesmi történt a Mindenkilaci szerzőjével is.

furgon_1.jpg

„Ülök a lakókocsi előtt a kempingszékben. Este tíz múlt, a szürkületnek már vége, de még halványan dereng az ég utolsó kékje és még a fűzfa sem kopott sziluetté csupán. 

Még kivehetőek a föld felé nyújtózó hosszú liánágak határai, még odaképzelhető a levelek zöldje. Hallgatom a surrogását. A legandalítóbb muzsika a földön. Ha öregember lennék, most rágyújtanék egy pipára, úgy hallgatnám. (...) 

A kutyám mellettem fekszik, ébrenlét és álom határán csendesen figyel, a legkisebb neszre is hegyezi a fülét. Elrebben egy-egy denevér felettünk. 

Derült, illatos, enyhe esete. Túlságosan is tökéletes három hét esőzés után. Igazi ajándék ez.” 

A teljes posztot itt találjátok.

Egy találkozás 

Van az úgy, hogy a netes kapcsolatok is jó sokáig kitartanak, még akkor is, ha személyes találkozás akár csak évekkel később lesz belőlük. Ilyesmi történt az Életem morzsái blog írójával is, aki Budapesten találkozott egy régi baráttal.

duna_part.jpg

„2007-ben apu előfizetett a netre és én meg ezerrel tolni kezdtem a netes ismerkedést. Valamelyik internetes oldalon összeakadtam egy sráccal. Gondolom kontaktot cseréltünk egy idő után, néha váltottunk pár szót, s ennyi. 

Majd 2011-ben Pesten találkozunk először személyesen, pont Angliába való költözésesem előtt pár héttel. 

És a srác olykor-olykor rám írt, így az ismeretség nem halt el. Megjegyzem, csak miatta! Én nem kerestem magamtól sose. Köszönöm ezt neki. 

Egészen véletlenül pár hete üzent ismét, hogy mi a helyzet, nyaralás stb. Én meg tök megörültem neki. Mindjárt megyek haza pár napra, össze is futhatnánk – válaszoltam. Igent mondott azonnal. 

Az ő ötlete alapján megbeszéltünk egy Duna-parti tali helyet. És munka után biciklivel jött felém. Pontos volt, sőt jelezte, hogy 5 percet késik. Imádom a pontos embereket, hatalmas piros pont jár neki ezért képzeletben. (...) 

Július 11-én este enyhén el lettem kapatva kedvesség terén. Ahh, szabadságom ideje alatt, kellemes nyári este, egy férfi ismerősöm remek társaságában élvezhettem a Duna-partot. Boldog voltam, kellett ez a kis löket az elmúlt hetek után, munkahelyi (angol család) stresszt ellensúlyozni. 

Ismerősöm említette, hogy miért nem külföldre utaztam. Hát, idén inkább hazavágyom. Budapestet is annyira tudom élvezni, mint Nizzát/Monacót tettem tavaly. Tengerpart nélkül is… Itthon meg amúgy is mindig várnak, ami jól esik azért. 

Ismerősöm gavallér volt egész este folyamán. Nagyon értékeltem azt, hogy őszintén figyelt rám. Elszórt pár cserfes bókot, ami tök jól jött le, élveztem hallani. 

Végezetül még a kavicsos partra is lesétáltunk, s picit lehuppantunk. Édes semmittevés percei voltak ezek, mikor hálát éreztem pusztán csak azért, mert ott lehettem.” 

A teljes posztot itt találjátok.

Nektek milyen dolgok jelentik az élet apró örömeit?

HÍRMONDÓ

A hét legérdekesebb külföldi ajánlatai

Lassan már hagyomány, hogy így a hét utolsó napján összeszedjük nektek a szerintünk valamiért érdekesnek tartott (vagy általatok kedvelt) külföldi ajánlatokat. Ma sincs ez másként, senki nem maradt le semmiről – jó nézelődést!

Még mindig egy vicc a magyar minimálbér 

Hiába a jelentős minimálbér-emelés, az uniós rangsornak még mindig a vége felé kullog Magyarország, és ami változás várható, az is csak annyi, hogy várhatóan Románia hamarosan beelőz. 

Akik elmennek, nagyon hiányoznak 

Még mindig évente több száz egészségügyi szakdolgozó dönt úgy, hogy inkább külföldön keresi a boldogulást. Sok kórházban már nagyobb gond a nővér-, mint az orvoshiány. 

Több ezer vendégmunkás lépett le Magyarországról 

Van az az elképzelés, mely szerint a Szerbiából és Ukrajnából Magyarországra csábított határátkelők pótolják majd a hiányzó munkaerőt. Nos, a kísérlet első szakasza minimum kétes eredménnyel látszik záródni. 

Hol jó nyugdíjasnak lenni? 

Az egyszerű válasz az, hogy (szinte) mindenhol, ha az embernek van elég pénze. Csak hát általában nincs. Kivéve persze pár országot, ahol az átlagnyugdíjasnak elég kényelmes az élete. De melyek ezek?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4612681353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleG (uk) 2017.07.23. 08:37:14

Az utolsorol Karinthy jut eszembe - van-e baratsag ferfi es no kozt es ha igen, akkor miert nincs :) (vagy ilyesmi)

Ha egy ferfi kifejezetten idot szan egy nore, es/vagy kulon figyelmet szentel neki, ott szerintem csunyan fogalmazva "haszonleses" is van.

Forditva nem feltetlenul. En pl szivesen toltok idot, pl beszelgetek olyannal, aki erdekes, nemtol fuggetlenul. De nem egyszer kellett rajonnom, hogy forditva ez nem igy mukodik...

DieNanny CH 2017.07.23. 10:18:01

Japán jó.

Tudtátok, hogy Cold Case amerikai sorozatnak megcsinálták a japán verzióját is? A hivatalosat. Szinte mindenben egyezik - némely bűnügyben is -, mégis jó nézni, mennyire más az ottani világ.

2017.07.23. 11:14:19

@DieNanny CH: Jaja, a japán verzióból én is megnéztem pár részt. Tényleg érdekes :)
Egyébként meg ülök a szobámban, kellemesen szeles, 25-26 fokos a hőmérséklet, punnyadok a gép előtt, és holnap csak 1-re kell mennem ... "az éet apró örömei" :DDD

Csodabogár 2017.07.23. 11:54:02

Mindhárom poszt, igen kellemes olvasmány volt.

P.Elliot 2017.07.23. 12:20:02

Az elet apro oromeibol tobb is lehetne csak megoli a sokszoros tennivalo, nincs ido megallni mellette, belesullyedni, elvezni, illetve egy ido utan muszaj futni hagyni.
Van ilyen nekem is, a legfontosabb napi oromom a reggeli kave.
Mindenki alszik meg,egy torokosen, edenyben fozott bo level keszitett eszpresszo kave a MCDonald uzletben arult kave orlemenyebol, jo forro sot egeszsegtelenul az de inkabb meghalok de legyen forro, hozza nehany szaraz keksz. A keksz es a forro tejes de nem cukros kave talalkozasa mennyei elvezet itt a csendben, nem feltetlenul gasztronomiai elvezet, az is, hanem ez a reggeli hangulat, a csend, az egyedullet , en es a kavem.
Valamelyik nap a egyik vendegem kerdezte hogy milyen marka ez a finom kave? Gonoszul kozoltem hogy McDonald tipus/ mindent utal ami onnan van/, azt mondta hogy nem....
De Igen!
Nem! Sokadik szovaltas utan az orra ala dugtam a zacskot mire tanacstalanul azt mondta hogy nem erti hogy mitol ilyen jo.
Mondtam azert mert az McD afrikai kavet hasznal ami joval finomabb mint a del-amerikai kavek....
Azota mar vett, hehehe.
Banat is akad a reggeleimben. Ma peldaul.
Nincs itt a kavem, nem ihatok mert 8-ra orvoshoz megyek igaz hogy csak ellenorzes de felkertek hogy ehgyomorra.
Velem persze nem lehet kitolni, lefozom a kavet, be a leghoallobb termoszomba, becsomagolom a kekszet es magammal viszem, visszafele megallok a parknal ahol nagy libatarsasag van a folyo mellett es erdekesek, majd keresek ott egy piknik asztalt es megiszogatom, elnezelodok, az is az elet apro oromei egyike lesz igy.
Meg az sem kizart hogy kozben begurulok es megis megiszom itthon azt a kavet es majd holnap megyek az orvoshoz, mindenesetre nagyon hianyzik maris.

P.Elliot 2017.07.23. 12:25:30

@DieNanny CH: Szeretem ezt az "egyik orszag megcsinalja, a masik lekopirozza az ottani stilus szerint" dolgokat, lattam mar jonehany filmet ami a masik orszag kesziteseben jobb volt illetve mas de erdekesebb.
Van hogy nem sikerult athozni illetve idiotan nezett ki az egesz, egyreszt a sztori nagyon eltert az igazitol es ez foleg a szereplo hibaja volt meg a rendezoe.
Eddig 2 filmet lattam franciabol athozva, remekul sikerult, egy nemetbol, ez abszolut hulyen csinaltak, akkor angol sorozatot ami rettento jo lett....

gabors 2017.07.23. 12:27:16

" virágokkal szegett, "

what ???? ez az uj NER magyar ???

gabors 2017.07.23. 12:55:12

azert erdekelne hogy a soderes huppanas utan mi lett :-)))))

2017.07.23. 13:12:48

@P.Elliot: :)
Ess túl rajta hamar, mert ha nem, akkor másnap lesz szar :).
Egyébként a mekis kávékeverék neken is izlik, ha magam főzöm le. A mekiben megvéve a kész kávét, tényleg nem a legjobb az én izlésemnek, mivel hosszú lére eresztik (a profit, ugye), és igy elvész jórészt az aromája.

2017.07.23. 13:17:33

@P.Elliot: Mondjuk, én a Cold Case-nél azokat a részeket tudtam igazán élvezni a japán változatban, amit eredetiben már láttam, igy már nem kellett a történetre figyelnem, csak az olyan "mellékes apróságokra", mint a japcsi környezet :))) Ez is az élet egyik apró öröme :D
Egyébként, ez jó módszer egy új nyelv szókincsbővitésére is. Már egy kedvelt sorozat, az adott nyelven való szinkronos megnézése. Én pl. az NCIS-el vagyok igy. Magyarul már jó párszor megnéztem mind a 14 évadot, igy a cselekményt ismerem, igy tudok fókuszálni a német nyelvre ;).

P.Elliot 2017.07.23. 13:21:34

@Pink Petsch: Igen, tul kell esni ezen az orvosi vizsgalaton plusz 4 szem van mar csak a pajzsmirigy gyogyszerembol, ennyire meg sosem hagytam kifogyni.
Mar tegnap is tologattam az elmenetelt de most muszaj.

En ezt is hosszu level iszom amit magam fozok, igy szoktam meg. Mindjart megyek elkesziteni es huzok ki, fel oranyira van az orvosi rendelo kocsival, azert megyek ilyen messze mert a kezdettol odajar az egez csalad es ezek a karacsony kivetelevel het napon at mukodnak/ 8 tagu orvoscsoport, van mindenuk, ott a labor is es mindenfeke keszulek/, reggel 8-este 10-ig vannak nyitva, bejelentkezes nem kell elore, amikor odaerek, 13 vizsgalo szoba van, az orvos csak kiemeli a kosarbol az erkezes szerinti beteg papirjait es indul a szobaba. Hetvegen persze nincs itt mind de gyorsak es alaposak, szeretem oket. Olyan varosban lakok ahol 5 percre tolem 2 korhaz van es 10-re meg rengeteg rendelo es specialistak, mi vagyunk az egeszsegugyi varos ugyebar amit folyton fejlesztenek ilyen teren de mint haziorvost oket szeretem, legfokeppen megszoktam hogy odajarok hozzajuk.
Na megyek...

2017.07.23. 13:30:46

@P.Elliot: Ja, hogy az itt "Amerikaner" néven futó 3-4 decis kávét szereted? :) Akkor oké, a mekiben is ilyesmire főzik, csak az nekem túl hig. Gustibus, ugye ... ;) Nekem leginkább persze a jó öreg "kotyogós" jön be, itt a németeknél meg a cafe creme nevezetü, ami kb. 1,5 deci kávé, némi kávéhabbal a tetején. Persze, ha lórúgás kell, akkor a ristoretto.
Jó, hogy nem kell órákat autóznod a dokihoz, de akkor meg hajrámarinéni! húzzbele! és indulj ... :)

Latcho Rom 2017.07.23. 13:40:43

Kedves, hangulatos kis irások.

Ha van rá kereslet, írok valamit én is a Kemptville fesztiválról, szép dolgokat láttunk, jó zenéket hallottunk, finom bbq-t ettünk :)

Stay tuned.

Latcho Rom 2017.07.23. 13:41:54

@gabors: mindég a kivaszott politika! ;)

szalka240 2017.07.23. 14:07:06

Apró öröm nálam például, amikor februárban-márciusban süt a nap hétvégén, és elég meleg van ahhoz, hogy a teraszon ebédeljek. Jó élvezni a napsütést a tél után. Déli oldal, két oldalról szélvédett, mögöttem üvegajtó, szóval 10 fokban már pólóban és rövidnadrágban szoktam kint ülni. Szoktak is rám furcsán nézni a szomszédok és a járókelők (akik még kabátban vannak). Október-novemberben hasonló a helyzet, amikor még magamba szívom az utolsó napsugarakat.

kronikas 2017.07.23. 14:10:19

Errefelé, dél-ázsiában gyönyörűek a naplementék. Sokat nézzük, s nagyon sok a csillag is. Mostani bérleményünk tetőteraszos, csak részben fedett. Igy esténként a csillagos égben is gyönyörködhetünk, sőt itt 19 órakor már... tengerparton csihákat, jagylókat szedni mint gyerekkorunkban a Balcsin, szintén nagyon jó... hálisten, itt már munka s kikapcsolódás simán megfér.
Az iszlám vallású emberek talán a legbarátságosabbak, legkedvesebbek.

DieNanny CH 2017.07.23. 14:28:20

@Pink Petsch:

Nekem a japán nyelv nagyon tetszik. Anno, igaz, a Sógun szinkronosan ment le, de úgy 17 évesen megvettem könyvben, és az összes! japán szót kiírtam a jelentésével együtt, és gyakoroltam. Az egyik szakközepes osztálykiránduláson aztán mondták az osztálytársaim, hogy álmomban japánul beszéltem...

Golf2 2017.07.23. 14:29:05

@P.Elliot: Kell külön fizetni az ilyen spèci rendelőért vagy biztosításra megy?

Latcho Rom 2017.07.23. 14:29:10

@gabors: söpörjünk felétek is hamár polityika, reggeli lapszemle..

www.bbc.com/news/world-us-canada-40332646

Ő vajon kinek ártott, hány amerikainak adott munkát? :(

2017.07.23. 15:12:07

@DieNanny CH: Hm, hát azért nekem a japán eléggé aliennek hangzik, bár kétségkivül dallamosabb, mint a sokkal darabosabbnak hangzó kinai ;)

2017.07.23. 15:30:38

@Swing Gitan: genauso ... ;))) Heute und gestern ich hatte frei, und morgen nur ab 13 uhr ...
Rohadt húzós volt a hét, mindenesetre ... két nap egymásután 3 büfé/nap, a jobb vállam még mindig meg van sértődve rám ;)))

puhacica 2017.07.23. 15:52:28

az elet apro oromei: bohemian rhapsody bakelitrol :)
az elet nem is olyan apro oromei: nyeremeny nyaralas horvatorszagba <3

Latcho Rom 2017.07.23. 15:56:18

@Pink Petsch: achh so

neked se ártana 1-2 hét lubic valahol..

Latcho Rom 2017.07.23. 16:06:43

Az élet apró röhejei:

szűcs juci a dunatévén: öledbe hullik a könnyed cíművel :))

Vége is mert a nej anyád *csája felkiáltással eltekerte :)

2017.07.23. 16:10:03

@Swing Gitan: Naja, witzig ... :))) Új belépőként majd valamikor jövő február-márciusban, amikor nem napi 250-300 vendég lesz, hanem "csak" 80-100 ....

Latcho Rom 2017.07.23. 16:13:51

@Pink Petsch: nem illik ilyet kérdezni, de..a píz maradhatós?

Latcho Rom 2017.07.23. 16:15:15

@Swing Gitan: ölembe hull a könnyed - elnézést, valaki sírva tevékenykedik a Jutkának :)

Uhhh

Dikusz 2017.07.23. 16:29:47

@Swing Gitan: mit tekergetett el a nejed:)
Amúgy link erről nincs:)

P.Elliot 2017.07.23. 16:35:07

@Golf2: Na, megjottem...
Hogy fizetos-e? Elfogad mindenfele biztositast, a nyugdijast is de van fizetos resze is akinek nincs biztositasa es csak ugy beallit oda, itt van, nezd at az orvosokat meg a fizetos reszet amit foleg illegalisok vesznek igenybe ha nem akarnak az ingyen klinikara menni meg a biztositatlan kulfoldiek, turistak gondolom..

www.medemerge.com/
Kattints ra az orvosokra is, van mindenfele lehet valasztani ha csak ahhoz akarsz menni akit kivalasztottal allando orvosodnak, bar tanacsod telefonalni hogy bennt van-e vagy mikor kezd, en nem ragaszkodom az enyemhez/ Pilla/ , akinel sorrakerulok az jo, felfedeztem hogy meg jobb mint az allando orvos mert az ujra atnezi minden papiromat es lehetnek jo megfigyelesi es elkepzelesei amit az allando orvos nem is nez mert hat ismer, tudja mi a bajom vagy volt, az uj orvos figyelmes, tevedni nem akaro szeme eszre tud venni uj dolgokat, illetve tovabb tekergeti a problemat es megoldast keres.
Szeretek mindig mashoz kerulni.
Ma a lengyel nevunel voltam, tiszta elmeny latni a tusarku cipojet amit itt meg orvosnal nem lattam munka kozben mert nem akarjak lerohasztani a labukat ido elott, ez viszont ad magara holott senkit sem erdekel hogy mit hord, itt meg divatos hajat sem latni, egyszeruen osszehuzzak egy lofarokba aztan kesz is, korhazi orvoknal meg plane fontos hogy kenyelmes cipo, lapos vagy inkabb edzocipo, szinte semmi arckikeszites a noknel, egyszeruek, a munkajukra oszpontositanak, nem divatolnak. Ennek a lengyelnek meg kozeli az otthoni stilus bar mar nem olyan fenkolt mint valaha volt, hehehe, egyszerubb lett, atvette a stilust...

P.Elliot 2017.07.23. 16:36:37

@Dikusz: Nem hiszem hogy azt amire gondolsz, hihihi, valoszinu hogy a radiot vagy a tevet tekergette.

2017.07.23. 16:40:45

@Swing Gitan: Nos, az az egyik szépség Németországban, hogy tartományonként és szakmánként 100-200-300 eurós eltéréssel be lehet lőni, hogy mennyi keresetre számithatsz (most az extrém eseteket kivéve, hogy annyira nincs ember, hogy 3-4x-s órabért is megadnak).
Szóval, ja .... mielőtt egyáltalán elkezdtem a szakácssulit Budapesten, utánanéztem, mennyire számithatok majd a végén kezdőként itt. Kb. be is jött.
Azt azért hozzátenném, hogy nekünk a konyhán magasabb a bruttónk, mint a service-nek vagy a housekeepingnek, mivel nekünk nincs borravaló. Pl. nekem a kezdőbruttóm pár százassal magasabb, mint a 2 éve itt dolgozó pincércsajnak.

P.Elliot 2017.07.23. 16:41:57

@Pink Petsch: Napi 300 vendeg? Josagos Isten, az tenyleg sok. Remelem adnak hozza eleg embert.
Gyakorlatnak jo az ilyesmi ha egyszer valaha valami olyan etelszallitos vagy ilyesmi bizniszt akarnal, azt mondjak hogy semmi sem olyan jo uzlet mint eskuvokre, partikra kajat szallitani...Ismerek itt egy olyan pofatlan alakot aki szinten szallit es meg van kepe hozza hogy nem is o fozi, o csak tovabbszallitja a keszet amit alaposan ellenorzott es kritizalt....
Ugy kulonben mik a terveid a vendeglatos teren? Merrefele gondolod az utat? Annyi fele aga van hogy mar jo ha most eldontod es arra szoritkozol hogy azt tanuld ki nagyon...

P.Elliot 2017.07.23. 16:44:56

@Pink Petsch: Azert a szakacs csak tobb mint egy pincer, nem? Kiszolgalni tud barki....

Latcho Rom 2017.07.23. 16:49:00

@Pink Petsch: ha nincs meglepetés, az frankó

Latcho Rom 2017.07.23. 16:52:30

@Dikusz: helesbítek, a Saját ölébe sir vagy a Jutka, vagy a pasas hogy elfogyott a viagra??? :))

Íme:

Ne szégyelld

Aj, aki a világba már csak önmagáért sír,
Aj, aki levelet is már csak önmagának ír,
Ne várjon az élettôl kegyelmet,
Ne várjon több szerelmet.

Aj, ki a lelke üdvéért a szerelemtôl úgy fél,
Kinek a lelke a porba guggolva gubbaszt,
Élete mondd mit ér?
Ne várjon több szerelmet,
Ne várjon több kegyelmet.

De te ne szégyelld,
Ha az öledbe hullik a könnyed,
Ne bánd, ha néha úgy érzed, így könnyebb.
De te ne szégyelld,
Ha az öledbe hullik a könnyed,
A rossz napok után úgyis a jobbak jönnek.

Aj, kinek a dereka a földre hajlik, mint a f&ucirc;z,
Kinek a csipôje úgy ring, mint a tenger ölén, ha ég a t&ucirc;z,
Megérinti azt az élet, megérdemli a szerelmet.

Jaj, anyám, engem már semmi sem érdekel,
Jaj ez a szenvedély már sohasem múlik el,
Megérintett az élet,
Megérdemlem a szerelmet.

2017.07.23. 17:00:01

@P.Elliot: Hm, pénteken egészen pontosan 316-an voltak ;) Hogy elég embert? Attól függ ... nos, a saláták-előételek poszton 3-an vagyunk állandó alkalmazottak, 2-en az előételeknél, én egyedül a salátáknál. Plusz 1 vagy 2 tanulót kapunk magunk mellé.
Mondjuk, a jövő hét eleje érdekes lesz, mert az egyik előételes szabin van, a másik meg hétfő-kedden szabadnapos ... Kiváncsi leszek az előételekre. Mert az igazán érdekes lesz majd, ha nekem kellene az előételeket csinálnom, mivel olyat még soha nem tettem. Plusz ugye, a saláta-szekció (minimum 24-féle saláta).... No mindegy, majd meglátom holnap ...
Hm, tekintve, hogy mindenféle adminsiztrációt szivből gyülölök, eléggé valószinütlen, hogy én saját party-szervizt inditsak be. Ez most itt jó gyakorlat. Nem könnyü, mert nagyüzem, és azért vannak sokkal lazább helyek is, napi max. 100 vendéggel (és azok is bőven nyereségesek :)). Viszont direkt választottam bele, ugyanis a rutint meg kell szereznem, és egy kisebb konyhán szerintem nem tudnám. Természetesen, a saláták-előételek poszt nem a szivem vágya a szakmában, de gyakorlatszerzésnek megfelel. A főételes posztot jobban élvezném , azon belül is a húsokat (de ott pasiuralom van :DDD)

2017.07.23. 17:07:55

@Swing Gitan: Anyagilag nem nagyon ... tudod, ezek németek ;)))

2017.07.23. 17:12:58

@P.Elliot: Hááát, azért nem cserélnék velük. Ugyanis a jobb vállam azért nem áll szóba velem, mert a büféknél én voltam placcon, és dög nehezek tudnak lenni a tálak. (plusz rühellem a vendégeket ;) ).
Hm, és hát nem mindenki. Volt nálunk a konyhán egy tanulólány. Szerencsére, én már csak az utolsó 3 hetét fogtam ki ... no mindegy ... elkerült, hallelujah! Most a servicet boldogitja, egy nap alatt 3 tálca poharat vágott földhöz. Ráadásul a vendégtérben :DDD

P.Elliot 2017.07.23. 17:18:11

@Pink Petsch: Pasi uralom a husoknal? Egy nyavajat, karakan kis no vagy te ahogy a hozzaszolasaidbol latom, hatarozottan kell fellepni, magabiztosan,/ ha majd lesz szerinted elegendo gyakorlatod, hogy te tudsz.
Tobbet mint ok es kesz.
Szoktam figyelni az itteni mesterszakacsok. az igazi nagyok versenyfozeset, nincs gyakran mert ok inkabb biraskodnak, na ott lehet tanulni meg az effele kis haziasszonyoknak is mint en.
Utalom a nyers husokat, a steak-nel meg a rozsaszin belso is megijeszt, nem erdekel hogy az a finom, nekem nem de azert a vendegeim miatt ezeket nagyon megfigyelem es neha felirok egy-ket fontos dolgot.
Valamelyik nap neztem amikor Bobby Flayt akarta kiutni valaki, nagyon ritkan sikerul es elneztem hogy hogy suti a steaket, hogy a konnyu kis szoszt hogy csinalja ra, na itt irtam fel valamit, nem a hust, nem a szoszt hanem hogy a martast ala ontotte a husszelet ala es arra tette, a tetejere nem, illetve csak a szelere egy kicsit mert iszonyuan jol mutatott de a birak azonnal lecsaptak ra hogy a kulonbozo szinu, izu tort borsszemekbe forgatott husszeletnek meglazitotta a ropogos kerget a martas, mert raontott egy kicsit a teteje szelere, hogy ezt nem szabad. ennel a steaknel hatrany.
Az en kedvencem Alexandra Guarnaschelli, na, azt tatott szajjal bamulom. Az etel kinezetet, ahogy mondjak az izet, szinte felulmulhatatlan. Vesziteni talan csak egyszer lattam mert kicsuszott az idobol es a veget csak osszecsapta.
Mar gondoltam hogy veszek tole szakacskonyvet...
Szoval pici, jelenektelennek tuno kis dolgokon nagyon sok mulik, abbol lesz a mesterszakacs aki ezeket figyelembe veszi, meg gondolom sokat kiserleteznek otthon es tele lehetnek fontos feljegyzesekkel.

P.Elliot 2017.07.23. 17:21:43

@Pink Petsch: Erdekes lehet amikor a vendegsereg a torott poharak repulo szilankjai utan kutat a tanyerjan hogy van-e? Hehehe....
Mennem kellene a fenebe, talan mar nem esik, van delutan egy olasz fesztival, jo lenne ra elnezni hatha foztek valami jot bar fesztivalokon itt jot meg nem sokat ettem, a profitra mennek nem a minosegre pedig tobbet is fizetnenek erte csak legyen jo.

DieNanny CH 2017.07.23. 17:38:45

@Swing Gitan:

Miért hozod ide a politikát??????

2017.07.23. 17:40:47

@P.Elliot: Hm, hát jobban belegondolva, az egész konyhában pasiuralom van :). 20-on páran vagyunk összesen, és ebből csak négyen nők, állandó alkalmazottak. Ketten a saláta-előételek poszton, egy saucier csaj, és egy a desszerteknél. A hotelnek egyébként 3 étterme van.
Hm, nem szereted a nyers húsokat? Akkor nem is borzasztalak el a németek egyik kedvenc szendvicsével, a mettbrötchen-nel :))) Ez gyakorlatilag apróra vágott nyers disznóhús, sóval-borssal füszerezve, finomra vágott hagymával. És ennyi! :DDD
S bár én kissé faszkodásnak tartom ezeket a gasztro-realityket, azért azt meg kell hagyni, hogy a zsürinek abban az eseten igaza volt. Egy szép szelet sült vagy bundázott húst rálocsolt szósszal elbaszarintani, barbárság. Mondom én, a Jägerschnitzel hazájában, ahol a ropogósra sütött rántotthúsra öntik rá a gombaszószt :DDD

2017.07.23. 17:46:15

@P.Elliot: Egy élmény volt. :D Az egyik bénázást én is élőben élvezhettem végig ... Hülyén pakolta meg a tálcát, egyik oldalára főként üvegeket rakott, igy a legelső nem tökéletesen vizszintes tartásnál borult az egész.
Hm, fesztiválokon még én sem ... nem is látogatom őket már évek óta.

Csodabogár 2017.07.23. 17:54:27

Szép az élet, mikor minden délben leülünk és megiszunk egy pohár pezsgőt, valamint megbeszéljük az élet nagy kérdéseit, pl. mit főzzek holnap.:-))))

Dikusz 2017.07.23. 18:04:37

@Dikusz: háhááháá... Most nézem, mit írtam:))))
Én a művésznő által előadott zeneszámra gondoltam, de tényleg,
arról kértem linket nem a másról...
Már 40 éve egy finomlelkű budai úriasszony vagyok, az igaz, hogy előtte a Csikágó jobbik végén, majd két évig a Franzstadtban laktam :)))

Latcho Rom 2017.07.23. 18:06:30

@Csodabogár: lecsós sertésszelet lesz, hányra jöttök?
:)

Dikusz 2017.07.23. 18:06:34

@P.Elliot: :)))
Valóban a TV-t, vagy a rádiót tekergethette, azt a másikat, amire nem gondoltam, egyre távolodó emlékeim szerint nem tekergetni szokták:))

Dikusz 2017.07.23. 18:13:57

@Swing Gitan: az előzőt neked írtam, úgy látszik a nevetgéléstől már magammal levelezek:)

Dikusz 2017.07.23. 18:33:26

@Pink Petsch: engem elborzaszthatsz a mettbrötchennel, csak ne csiga/bogár legyen benne:)

Az unokahúgom 14 év után kellett otthagyja a hajón a munkáját, porckorongsérve lett, úgyhogy igazad van a pincérkedéssel kapcsolatban.

A konyhán tapasztalatszerzés: említettem már, a fiam a szakmunkássuli első évében a Műszaki Egyetem konyháján (10e adag/nap) kezdett. Ott mindent lehetett szerezni, csak szakmai gyakorlatot nem, nem beszélve a körülményekről.

Az egyik ilyen gasztroműsorban készítettek desszertet (talán somlóit) az újfajta tálalási -malomkerék nagysági tányér hangyaf*sznyi adaggal- módon. Ott a csokiöntetet csorgatták végig a tányéron, konkrétan úgy nézett ki, mintha végigf*sták volna. :)

Latcho Rom 2017.07.23. 18:38:13

@Dikusz: kóstoló az élet kis örömeibõl, istentelen finom igazi francia rokfort...

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144590499&t=9173039&openwith=1

Latcho Rom 2017.07.23. 19:00:18

Hajrá Katinka - ria ria hungária/kanada!

Dikusz 2017.07.23. 19:09:44

@Swing Gitan: a 4x100-as férfi gyorsváltó az USA, és Brazília mögött a 3. lett! :)))))))))))))))))))
Hurráááá:))))))))

Dikusz 2017.07.23. 19:17:48

@Swing Gitan: én inkább a vödörből nassolgatnék abból a sajtból, csak úgy, kis kenyéren kívül nem kellene más hozzá:)

Latcho Rom 2017.07.23. 19:20:28

@Dikusz: csak 3:30-kor lesz itt közvetités, blokkoják az otthoni streameket a neten..a magyarok.

Dikusz 2017.07.23. 19:35:33

@Swing Gitan: akkor elszóltam magam, de nagyon örülök neki.:))) Fantasztikusak ezek a fiúk, ezen a távon soha semmit nem nyertünk. Abban az időben, amikor még néztem az úszóversenyeket, a fasorban sem voltunk a 4x100-on.

2017.07.23. 19:52:34

@Dikusz: Áh, csak desznyóhús ... ok, echte deutsche schweinfleisch ;)))
Oké, oké, de ez nem egy menza, mint ahol a fiad melózott. Menzán valóban nem sokat tanulhat állóképességen kivül. Bár az sem elhanyagolható, sőt! Nagyüzem, az igaz, de szerintem ilyen helyeken lehet a konyhai rutint megtanulni, és aztán 2-3 év múlva majd továbblépni, ha már megvan.
Ahogy beszélgettem a különböző kollégákkal, mindegyik valami ismerősön keresztül került a hotelbe. Eddig még eggyel sem találkoztam, aki úgy mint én, a hotelcareer-es hirdetés alapján. Ebből le is vontam bizonyos következtetéseket.
Khm, a gasztromüsorokat meg hagyjuk, szerintem ... túl van ez spilázva.

Dikusz 2017.07.23. 20:08:01

@Pink Petsch: Itthon nagyon szeretem nézni az "Ízörzők" c.műsort, meg a Gasztroangyalt is.
Szeretem, ahogy kis falvakba látogatnak el, és a helyi különlegességeket mutatják be. Nem cserélném el akármilyen ötcsillagos étterem szuper ételeire azokat a helyi ételeket, amiket az útjainkon ehetünk (pl. gibanyica, poéka leves, pacalleves, sztrapacska, stb. ....éhes vagyok:)

Latcho Rom 2017.07.23. 20:10:42

@Dikusz: marcsi itt is begyün, nagyon kis ideális a képe a világról, de azért jó látni ahogy boldogulnak a fiatalok..sokan jönnek vissza külfödről, nyitnak fasza kis pékségeket, etnik éttermeket..

Latcho Rom 2017.07.23. 20:20:11

@Dikusz: ez csak kóstoló volt a boltban ma reggel..szeretek ott vásárolgatni, legelek a mintákból, sajtok, finom felvágottak..

További szép napot, eleget fújtam itt a passzátot ;)

Csodabogár 2017.07.23. 21:33:28

@Pink Petsch: Majd írd meg hol nyitsz vendéglőt!

Gasztro műsoroktól lábrázást kapok.

gabors 2017.07.23. 22:00:33

@Swing Gitan: "Ő vajon kinek ártott, hány amerikainak adott munkát? :( " ez legalabb azt mutatja hogy nem csak a barnakat basztatjak ... ez talan pozitive valszeg a polakok elol menekult :-)

2017.07.23. 22:03:06

@Dikusz: Szerintem meg mindenből egy kicsit ;) A csillagosból is, meg a pacalból is, meg a hot-dogból is, meg a nachosból is, meg mindenből ... egy kicsit ;)

gabors 2017.07.23. 22:07:04

@P.Elliot: " nezd at az orvosokat meg a fizetos reszet amit foleg illegalisok vesznek igenybe ha nem akarnak az ingyen klinikara menni " mar itt elek 30 eve nem tudtam hogy ilyen is van ... (hol van ez amugy?) meg nem lattam sehol hogy az arak ki lettek teve ... annyit szamlaznak a biztositonak amennyit az fizet (gondoltam eddig)

2017.07.23. 22:07:29

@Csodabogár: Szerintem én olyat nem fogok tenni, mivel alapvetően irtózom minden admisziztrációtól. De ha errefelé visz az utad, talán összefutunk a büféasztalnál ;) (Nem győzöm lebeszélni a spanyol részlegvezetőt, hogy ne erőltesse a háromféle tészta-salátát -pláne ne szinezze-, mert ezek németek, és nem fogják megenni a cékla-vörös pastáját :D).

Shaktee 2017.07.23. 22:09:58

@gabors: mindenki vendégmunkás :))

Jön a Katinka a percen, figya inkább

, pianóban a politikával mert kikapunk a nenni nénjétől, shhhh ;)

P.Elliot 2017.07.23. 22:28:42

@gabors: New jerseyben van termeszetesen, Green Brook township, Washington Ave.
Van ilyesfele tobb is szerteszet, itt is van ahol lakom, mas a neve, plusz ezek itt csak azokat fogadjak akik a haziorvosukat is innen valasszak, ahova en jarok oda mehet akarki, akarmikor.
Annyi minden gepuk van, nagyon sok vizsgalatot ott rogton meg is tudnak csinalni.
Amikor nem voltam nyugdijas akkor fizettem 20 dollart ha jol emlekszem affele vizitpenzt, a tobbit a biztosito. Amiota nyugdijas vagyok nem kell fizetnem semmit. Hogy mit fizet a biztosito nekik azt nem tudom, nem is erdekel, soha nem kuldenek szamlat, gondolom megegyeznek hogy mennyit kell lefaragni a ceruzabol.
Az illegalis vagy biztositas nelkuli fizeti azt amit oda kiirtak.
Jo kis hely ez, szeretem oket, szep tiszta letesitmeny, affele minikorhaznak latszik, nem is rendelonek pedig rendelo. Regen karacsonykor nem nyitott, most latom hogy mar akkor is csak rovidebb ideig.
New Yorkban vagy Long Islandon nincs ilyen?

gabors 2017.07.23. 23:06:25

@Djuribá: "@gabors: mindenki vendégmunkás :))" igen de csak North Carolina-ban !!! ott is hamufalu !!

gabors 2017.07.23. 23:09:28

@P.Elliot: "Az illegalis vagy biztositas nelkuli fizeti azt amit oda kiirtak."

Na ilyet meg nem lattam sehol pedig jarunk orvoshoz (felesegem miatt sajnos) gyakran mindenfele ... olyat itt NY-ban meg nem lattam hogy barmifele ar ki lett volna irva .. meg a chiropractorom is egyeni arat ad mert halottam hogy masnak nem annyi mint nekem :-)) bar hozza jarok mar majdnem 10 eve .. de

gabors 2017.07.23. 23:11:36

@P.Elliot: "Hogy mit fizet a biztosito nekik azt nem tudom, nem is erdekel, "

ezt sem ertem a biztosito minden honapban kuldi hogy kinek mit fizetett sot online meg lehet nezni 5 evre visszamenoleg az osszes fizettet dolgot beleertve az osszes gyogyszert ott az is megvan hogy mi a "megallapodott" ar .. amit kerdeztem/mondtam hogy NEM lattam meg sehol hogy mennyi a "lista" ara barminek is

Shaktee 2017.07.23. 23:11:51

@gabors: szegény feje..de legalább mi életben tartjuk az emlékét.

P.Elliot 2017.07.23. 23:41:31

@gabors: A biztosito persze kikuldi a masolatot a szamlarol hogy mit fizetett ki de meg ez is valtozo neha, rosszul irtam, en ugy ertettem hogy mivel mi nem fizetunk semmiert igy nem erdekel hogy mi volt az ar.
Van a Medicare-unk meg az AARP Medicare supplement Plans, ez utobbi kicsit tobb mint 300 dollar fejenkent havonta, nagyon megeri....
Ha leszamolnam belole a vizit penzeket ami specialistanal volt neha 30-40 kozott akkor ha nagyon beteges lennek es sokat jarnek orvoshoz akkor szinte azon bejonne ez a 300.
Egyebkent minden allamban mas minden healthcare dolog te is tudod. Mi itt jol elvagyunk kenyeztetve mert olyan helyen lakunk aki meg van tomve mindenfele egeszsegugyi intezmennyel es egyre jobban feljodik ilyen iranyban...ha kovet dobsz el akkor biztosan egy ilyen jellegu intezmenyt talalsz, hehehe...
Mar csak ezert sem koltoznek el innen.

gabors 2017.07.24. 00:35:36

@Djuribá: "szegény feje..de legalább mi életben tartjuk az emlékét. "

ahogy mondod a mai napig nem tudtam napirendre terni hogy mi tortent vele attol fuggetlenul hogy engem ekezett evekig ezzel a vendegmunkas baromsaggal holott allando letelepult voltam talan azelott hogy O erkezett volna (tudom ilyen az elet) .....

gabors 2017.07.24. 00:38:39

@P.Elliot: "Egyebkent minden allamban mas minden healthcare dolog te is tudod." ezt probalta az ACA ha csak kicsit is megvaltoztatni ... latjuk mi van ebbol ... :-()()()

szerintem itt lenne az ideje hogy betonba ontsek a minimumot vagyis a medicare/aarp-vel akar koltozhetnel is barhova az USA-n belul es ugyanazt kaphatnad (health-care gyanant )

Shaktee 2017.07.24. 01:36:32

@gabors: kedveltem a blogja elejét..

gabors 2017.07.24. 01:51:55

@Djuribá: "@gabors: kedveltem a blogja elejét.. "

a blogja teljesen jo volt (szerintem) a vegeig 2011 korul ert veget utana csak egy ket poszt volt tole de mashol (mint itt) irt foleg homar de fozos helyeken ...

Shaktee 2017.07.24. 02:09:02

@gabors: írok a fiának hátha megvan írva a többi rész is, s olvasnánk itt sokan.

Egyetértés ebben bloggerek s kukkerek? :)

Ha nincs akkor is írok.

@Shanarey: csini volt, s jó előadó, mint a Totya bátyja is. A dalszövegről nem tehet..gondolom nem ő írta a könnyes/öles giccsbazárt..

Dikusz 2017.07.24. 08:55:26

@gabors: a kerületi szakrendelőben nálunk is ki van írva a laborvizsgálatnál, mi mennyibe kerül azoknak, akiknek nincs TB-jük. Az igaz -ha jól tudom- hogy a laborok nem az SZTK-keretein belül működnek.

Dikusz 2017.07.24. 09:07:45

@Shanarey: köszi. Belehallgattam a többi számba is, amelyiket feldobta a jutyúk..

@Djuribá: de szerintem nagyon szép volt, jó hanggal.

Dikusz 2017.07.24. 09:15:45

@Djuribá: egyetértés.
Tényleg jó volt a blogja, nagyon jól írt.
Pont ott szóltam be kommentben, nem vagyok rá büszke...

Kezdődik mindjárt az úszás, lehetnek érmeink:)))

Latcho Rom 2017.07.24. 14:08:46

@Dikusz: Irtam a kishagymának, oszt meglátjuk.

Szép napot

Dikusz 2017.07.24. 14:34:47

@Swing Gitan: reméljük válaszol.

Szép napot neked is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása