oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 12. 06:30,  Mit dolgoznak a nagy-britanniai magyarok? 234 komment

2017. július 12. 06:30 Határátkelő

Mit dolgoznak a nagy-britanniai magyarok?

A kérdés hosszú évek óta eldönt(het)etlen, és sok vitát generált (egyebek mellett itt, a blogon is). Az egyik oldal a „minden magyar mosogat és takarít” sztereotípiát ismételgeti előszeretettel, ami nyilvánvalóan nem igaz (miként az sem, hogy mindenki huszadmagával lakik valami külvárosi házban), ugyanakkor arról sem nagyon volt eddig megbízható felmérés, hogy akkor voltaképpen milyen területeken dolgoznak a szigetországban élő magyarok. Most lett.

cim_29.JPG

A felmérést (ami kedden bejárta a magyar sajtó jó részét) a brit statisztikai hivatal (ONS) készítette, és az egyik probléma vele az, ami általában minden, az Európai Unión belüli határátkeléssel foglalkozó felméréssel: csak nagyon elnagyolt adatokkal tud dolgozni. 

Így fordulhat elő, hogy szerintük 81 ezer magyar él az Egyesült Királyságban, ami szinte biztosan nagyon erős alulbecslés – de kiindulási pontnak fogadjuk el.

Az elemzés főbb megállapításait gyorsan összefoglalnám, hogy utána rátérhessünk a magyarokat érintő érdekesebb adatokra. 

A brit statisztikai hivatal csak az általa EU8-aknak nevezett országokkal foglalkozik. Ezek Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia – azaz a 2004-ben csatlakozott volt szocialista országok (tehát nem szerepel benne Románia, Bulgária). 

Az EU8-akból a statisztika szerint 1,3 millióan élnek az Egyesült Királyságban, túlnyomó többségük lengyel. A 813 700-as szám a 2013-2015 közötti évek átlaga, mint az összes többi is. 

A legtöbb EU8 munkavállalót a disztribúció, a szállodaipar és a vendéglátás alkalmazza (225 400 fő), ami az ezekben a szektorokban dolgozó nagy-britanniai munkavállalók 4,4 százaléka. 

Valamivel kevesebben (186 500) dolgoznak a feldolgozóiparban, ami 6,7 százalék. 

Mekkora a foglalkoztatottak aránya? 

Az adatok szerint átlagosan az Egyesült Királyságban rezidensként élő 16-64 év közötti EU8 állampolgárok 80 százaléka (820 ezer fő) dolgozik, és érdekes módon a legnagyobb arányban a magyarok (84,3 százalék), minket a lengyelek (81,5), valamint a litvánok (79,6) követnek.

dolgozok_aranya.jpg

A vizsgált időszakban (még egyszer: ez 2013-2015) az ebből a nyolc országból érkezettek adták a teljes nagy-britanniai munkavállalói réteg 3 százalékát.

Akkor minek a pánik?

Ha igaz ez a 3 százalék, akkor a brit gazdaság jeles szereplőinek tulajdonképpen semmi okuk arra a pánikra, amit az elmúlt hónapokban sokan közülük bemutattak, és melyben azt jósolták, hogy a brit gazdaság bizonyos területei nagyon megsínylik majd a Brexitet, mi több, voltak olyan hangok, melyek egyes iparágakban teljes összeomlást vizionáltak. 

Mindez két ok miatt lehetséges. Az egyik, hogy nagyon meg lennék lepve, ha minden EU8-munkavállaló törvényesen bejelentve dolgozna, azaz az arányuk alighanem magasabb, mint 3 százalék.

A másik, és ezzel szorosan összefüggő ok, hogy éppen a feketefoglalkoztatásra érzékeny területe(ke)n lehet a statisztika által is kimutathatónál több a kelet-európai munkavállaló. A lengyelek, észtek, lettek, litvánok, és szlovákok negyede a termelőiparban dolgozik, szemben a teljes lakosság 10 százalékával.

Ez is érdekelhet:

Megvédik a Nagy-Britanniában élő magyarokat

Nem lehetnek másodosztályú polgárok a Nagy-Britanniában élő európai uniós állampolgárok – jelentette ki az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója.

Különösen igaz ez az élelmiszeriparra, ahol a munkaerő egynegyedét (24 százalék) az EU8 munkavállalói adják. Szóval végül is indokolt az aggodalom, hiszen valakinek le kell szednie az epret, el kell készíteni az ebédre fogyasztott háromszög-szendvicset a Pret A Mangerba, és így tovább. 

De téved az, aki szerint a kelet-európaiak csak és kizárólag ezeken a területeken dolgoznak. A csehek közel harmada (31 százalék) például bank- és pénzügyekkel foglalkozik, míg az EU8-ak közül összesen 83 200-an dolgoztak 2013-2015 között a közszolgáltatásokban, az oktatásban és az egészségügyben. Azért ennyi ember nagyon hiányozna. 

Azt az ONS is hangsúlyozza, és én sem mulasztom el, hogy az iparág nem minősíti egyúttal az elvégzett munka minőségét. Tehát a vendéglátásban dolgozó magyarok nem mindegyike mosogat, vannak köztük középvezetők is – én magam is ismerek olyat, aki például egy nagy kávézólánc egyik egységének az üzletvezetője. 

Milyen területen dolgoznak a magyarok? 

Lássuk, hogyan oszlik meg a különböző iparágak között az EU8 munkavállalók aránya. 

A lengyeleknél a legtöbben a vendéglátásban, szállodaiparban dolgoznak (129 700), aztán a feldolgozóipar (126 200), a bank- és pénzügyi szektor (67 900) és az egyéb (191 400) következik. 

A magyarok esetében messze a vendéglátó- és szállodaipar vezet (27 900), valamivel több mint 5-5 ezren dolgoznak a pénzügy szektorban és a feldolgozóiparban, az összes többiben (ez jórészt építőipar, egészségügy) pedig még 19 800-an.

nemzetiseg_szerint.jpg

Nem mindenki mosogat

Mint az alábbi ábrán is látszik, az EU8-akból érkezettek egyharmada (32 százaléka) dolgozott szakmunkás vagy szakképzettséget nem igénylő munkakörökben. 

A teljes nagy-britanniai lakosság körében ez az arány 11 százalék, tehát a kelet-európaiak, köztük a magyarok is jócskán felül vannak reprezentálva, ugyanakkor az is durva csúsztatás, hogy mindenki mosogat vagy takarít. 

Látszik ugyanakkor, hogy a szakmunkás, feldolgozóipari szakmunkás és a semmiféle szakképzettséget nem igénylő munkakörökben az EU8-ak arányaiban többen dolgoznak, mint a britek, ugyanakkor a közép- és felsővezetők között megfordul ez az arány.

mit_dolgoznak.jpg

Összegzésképp azt mondanám, a brit statisztikai hivatal felmérésének legnagyobb erénye, hogy van. Kaphattunk egy hozzávetőleges képet arról, milyen munkákat végeznek az Egyesült Királyságban a 2004-ben csatlakozott volt szocialista országok határátkelői, és ez még akkor is igaz, ha a statisztika (az uniós sajátosságok miatt) mindenképpen torzít, még akkor is, ha elvileg nem vállalhatna senki munkát anélkül, hogy bejelentkezne.

Fontos megjegyezni (mert sokat elárul a régióról), amit az ONS tanulmánya is említ a végén, jelesül, hogy egy korábban publikált felmérés kimutatta: a szigetországban dolgozó, az EU8-akból érkezett munkavállalók 40 százaléka túlképzett ahhoz a munkához, amit éppen végez. 

Aminek egyetlen logikus oka az lehet, hogy még így is jobb és biztosabb a megélhetés, mint odahaza. 

Talán érdemes lenne rajta elgondolkozni.

HÍRMONDÓ

Neked is bejön Ausztria?

Akkor válogass a sokfajta állásajánlat közül, ami ma kicsit megváltozott formában érkezik. A leírások rövidebbek, cserébe több van belőlük.

Miért beszélni magyar diákok kicsi angol?

Miért nem hatékony a nyelvoktatás a magyar iskolákban? Miért kell általános után újrakezdeni a tanulást és a tanítást? Miért kezelik masszaként a gyerekeket? Megannyi kérdés, amire választ nem nagyon találunk… 

Másfél millióval többen vagyunk Európában 

A bevándorlás miatt egy év alatt 1,5 millióval nőtt az Európai Unió lakossága – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Így idén január elsején a becslések szerint 511 millió 800 ezren éltünk az Európai Unióban. Érdekes, hogy négy tagállamban él a népesség több, mint fele.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912658245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.12. 07:01:07

Nem lehet mindenki ingyenélő politikus.De legalább megfizetik a munkát.

komisz_kölök 2017.07.12. 07:28:32

Azert az erdekelne, mennyire eletszerü, hogy a statisztikai hivatal jelentösen teved a magyarok szamat illetöen. Valoban lehetseges, illetve erdemes hosszu tavon illegalisan, biztositas, bejelentes nelkül az UKban elni? Vagy egyszerüen le kell szamolni a többszazezer londoni magyar legendajaval?

Amugy haa HA elfogadja, hogy tömegesen elnek kint bejelentes nelkül, az pont a "mosogato" reteg meretet növeli. Gondolom nem a befektetesi bankarok vannak kint feketen.

LyukasBogrács 2017.07.12. 07:46:59

"az EU8-akból érkezett munkavállalók 40 százaléka túlképzett "

Csak Hinta meg ne tudja ...

Sexual Harassment Panda 2017.07.12. 07:47:20

Na akkor most beszaladtatok tátott szájjal a f.szerdőbe.
Nem több millió nagyar dolgozik Angliában, hanem 80k.
És igen, a 90% aljamunkát végez, minimálbérért.
Kellemetlen.

Határátkelő 2017.07.12. 07:55:34

@Sexual Harassment Panda:
1. Tedd meg, hogy idézed, mikor állítottam, hogy több millió magyar dolgozik Nagy-Britanniában.

2. Tedd meg, hogy a posztból idézed azt az adatot, mely szerint 90 százalék aljamunkát végez. (Segítek: "32 százalék dolgozik szakmunkás vagy szakképzettséget nem igénylő munkakörökben" - bár a magam részéről soha nem merném aljamunkának nevezni a szakmunkát.)

Kösz az értékes hozzászólást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.12. 08:16:04

Saját tapasztalat.
6év alatt a nagy építőiparban (ahol kell CSCS kártya) összesen két magyarral találkoztam abból is az egyik takarító volt.

2017.07.12. 08:16:10

Én is keveslem 81 ezer magyarletszamot,a lengyel 800 ezret is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.12. 08:20:16

Azt is bizton merem állítani hogy itt nincs aljamunka.
Minden ember megbecsült ember bármit dolgozzon.
A takarító is.

Sexual Harassment Panda 2017.07.12. 08:31:07

@Határátkelő:
Évek óta hallani/olvasni, hogy Magyarországról az orbáni diktatúra miatt menekülnek az emberek nyugatra, és Angliában több százezer magyar él, dolgozik.
Na ez most megdőlt.
Persze most mindenki hápog, hogy az nem úgy van, persze, a brit statisztikai hivatal az nyilván téved, és pl "@Dope and RepoMan" tudja jól.
Az is kiderült, hogy a régióból Magyarországról ment/megy a leg kevesebb ember, a szörnyű orbáni dikatúra miatt ment ki 1 millió lengyel is.
Aztán az is kiderült, hogy a kinti magyarok nagy része képzettséget nem igénylő pultos/ szakképzetlen pincér.
Csak ezt te "véletlenül" már nem írtad oda.

Határátkelő 2017.07.12. 08:38:35

@Sexual Harassment Panda: Tedd már meg, hogy ezekből az adatokból megmutatod, melyik a "nagy része"!? Meg azt is, hogy hol olvastad, hogy ez a "nagy része" képzettséget nem igénylő pultos / szakképzetlen pincér.

Mert amit én látok az eredeti adatokból, az az, hogy "a magyarok esetében messze a vendéglátó- és szállodaipar vezet (27 900), valamivel több mint 5-5 ezren dolgoznak a pénzügy szektorban és a feldolgozóiparban, az összes többiben (ez jórészt építőipar, egészségügy) pedig még 19 800-an." Ez azt jelenti, hogy még akkor is valamivel kevesebb, mint a fele dolgozik a vendéglátó- és szállodaiparban, ha az adatok pontosak, és fogadjuk el pontosnak.

Viszont azt állítani, hogy mindenki, aki a vendéglátó- és szállodaiparban dolgozik mosogat, vagy pincér, elég nagyvonalú túlzásnak tűnik (nyilván a többségük igen).

Külön kösz, hogy hazugsággal vádolsz, én meg azt gondolom, hogy a magyarországi média jelentős része olvasott ki olyasmit az adatokból, ami azokban nem szerepel (én ugyanis végigolvastam az eredeti elemzést).

És még ha minden igaz lenne, amit állítasz, akkor tedd már meg, hogy válaszolsz nekem arra az egyszerű, a poszt végén feltett kérdésre, hogy miért mennek el képzett fiatalok "mosogatni és pincérnek" külföldre, ha Magyarországon olyan jó nekik?

IT Knight 2017.07.12. 08:39:18

Nagyon hasznos adatok ezek. Örülök, hogy annak ellenére megjelent, hogy ellentétes a blog irányvonalával, hiszen bemutatja, hogy:
- 80k magyar él ott
- a nagy többség vendéglátásban és a feldolgozóiparban dolgozik
- a nagy része alulfoglalkoztatott

Természetesen várható, hogy a kommentek hitetlenkedni fognak, s megmondóemberek jobban fogják tudni a fotelből, mint a brit statisztikai hivatal.

Egy dologra reagálnék érdemben: az eperszedő és pret szendvics összerakó munkákat éppen ideje automatizálni, aminek egy nagy lökést adhat a Brexit. A 21. századbam senkinek nem kellene olyan munkát végeznie, ami kb 5 mozdulat betanulásából áll. Eddig a UK elhalasztotta az automatizációt, mert volt olcsó munkaerő. Ha már London az EU tech közponja, épp ideje lenne automatizálni mindent, amit csak lehet.

Dikusz 2017.07.12. 08:39:20

@Sexual Harassment Panda: már ne haragudj meg a tiszteletteljes kérdésemért. Nem te írtad két napja, hogy szünetelteted a blog látogatását?

Saját magamat ismerve: ha én leírom egy blogon (bármelyiken), hogy egy darabig szüneteltetem a hozzászólást, akkor az számomra azt jelenti, hogy nagyon sokáig/vagy végleg befejezem a kommentelést. Különben jogosan hiteltelennek mondhatnának.

Dikusz 2017.07.12. 08:40:37

@Dope and RepoMan: Angliában élő ismerősöm min. 1 millió lengyelről tud.

Határátkelő 2017.07.12. 08:42:00

@IT Knight: Ne haragudj, de annyira vicces hetente kétszer-háromszor azt olvasni, hogy "annak ellenére megjelent, hogy ellentétes a blog irányvonalával".

Ennek a blognak egyetlen irányvonala van, az, hogy a külföldön élő magyarokkal foglalkozik. (Most hadd ne linkeljek kapásból ide jó pár posztot az elmúlt hetekből, ami "ellentétes a blog irányvonalával".) Minden más csak az előítéletekben létezik.

Az utolsó bekezdésben írtakkal maximálisan egyetértek.

Határátkelő 2017.07.12. 08:44:26

@Dikusz: Már sokszor volt róla szó itt is, hogy éppen az EU lényegének számító szabad áramlás miatt ezek a számok pontosan megállapíthatatlanok. Ezért van az, hogy a külföldre költözöttek számát sem tudja pontosan senki.

Sexual Harassment Panda 2017.07.12. 08:44:47

@Határátkelő: Sosem állítottam hogy hazudsz.
És hogy miért mennek el a fiatalok külföldre?
Mert Nyugat-Európában nem volt 45 év kommunizmus, és magasabbak a bérek.

Sexual Harassment Panda 2017.07.12. 08:44:51

@Dikusz: Bocs, de egyáltalán nem számít hogy ki tart "hiteltelennek".
Mellesleg igen, szüneteltetem az oldal látogatását, ez most kivétel volt.

Határátkelő 2017.07.12. 08:50:40

@Sexual Harassment Panda:

"Csak ezt te "véletlenül" már nem írtad oda." - kösz, mert ezt én teljesen úgy értettem, hogy hazugsággal vádolsz. Örülök, hogy nem.

Ami az elmenetelt illeti, nyilvánvaló, hogy a többség a magasabb bérért megy el, csak akkor tedd meg, hogy te sem kelted azt a hamis képzetet, mintha mondjuk ez a blog valaha is azt állította volna, hogy a jelenlegi kormány miatt megy el mindenki. ("Évek óta hallani/olvasni, hogy Magyarországról az orbáni diktatúra miatt menekülnek az emberek nyugatra.")

Egyébként meg fogsz lepődni, de vannak, akik emiatt mentek/mennek el, de soha nem állítottam, hogy csak emiatt mennének el.

Kösz szépen!

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 08:57:47

"és az egyik probléma vele az, ami általában minden, az Európai Unión belüli határátkeléssel foglalkozó felméréssel: csak nagyon elnagyolt adatokkal tud dolgozni"

- tehat a statisztikai adatok nem tamasztjak ala a blog prekoncepcioit. Biztos a Habony (fidesz) mediamaffia manipulalta oket.

kronikas 2017.07.12. 08:58:02

@Sexual Harassment Panda:

Nem tudom, a primitiv rezsim fizetett ügynöke vagy, esetleg magad elhiszed a goebbelsi s neonáci propagandagépezet termékeit - bármelyik, sajnállak. Őszintén. Egy része a gefi miatt kivándoroltaknak nem beszélhet róla, mert rokonain s barátain torolja meg az embertelenné züllesztett állami gépezet. Ahol már a miniszter is csak egy simán lecserélhető, olcsón beszerezhető és bármikor eldobható fogaskerék. Ahogy Hamvas Béla előre megirta. Nincs már egyéni hang, emberi..csak az enbertelenül elaljasodás egyhangú zaja, ugyanaz a hazugság, sok hangon, parancsra. Ki szivből, ki kényszerből hangoztatja a hazugságokat. Mindegy is melyik vagy.... de itt nincs esélye az agit. propotok győzelmének.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 08:58:11

"Ha igaz ez a 3 százalék, akkor a brit gazdaság jeles szereplőinek tulajdonképpen semmi okuk arra a pánikra, amit az elmúlt hónapokban sokan közülük bemutattak, és melyben azt jósolták, hogy a brit gazdaság bizonyos területei nagyon megsínylik majd a Brexitet, mi több, voltak olyan hangok, melyek egyes iparágakban teljes összeomlást vizionáltak. "

- ertelmesen gondolkozo k nem vizionaltak osszeomlast. Anglia nyer a brexittel hiszen mindig is nyero pozicioban volt.

Határátkelő 2017.07.12. 09:01:02

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Már megint kezded. Utoljára engedtem be olyan kommentedet, amiben a szövegkörnyezetből kiragadva adsz a számba mondatokat.

Ugyanis a gondolat második fele így hangzik: "Különösen igaz ez az élelmiszeriparra, ahol a munkaerő egynegyedét (24 százalék) az EU8 munkavállalói adják. Szóval végül is indokolt az aggodalom, hiszen valakinek le kell szednie az epret, el kell készíteni az ebédre fogyasztott háromszög-szendvicset a Pret A Mangerba, és így tovább."

Annyira hihetetlen, hogy soha semmiből nem tanulsz.

Ja, és ha megjelenik egy poszt, ami "a blog prekoncepciói ellen" szól, akkor is képes vagy belekötni.

Hihetetlen. Igazi, jóvágású, klasszik trollkodás, amit művelsz.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 09:01:39

"nagyon meg lennék lepve, ha minden EU8-munkavállaló törvényesen bejelentve dolgozna, azaz az arányuk alighanem magasabb, mint 3 százalék."

- nem valoszinu, ugyanis a munkavallaloi jarulekok alacsonyak (ellentetben a magyarral) viszont ha elkapnak, a buntetes boduletes. Ugyhogy legyel csak meglepve.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.07.12. 09:04:34

@IT Knight: "az eperszedő és pret szendvics összerakó munkákat éppen ideje automatizálni"
Ehhez képest a férjem munkahelyén idén januárban szabadultak meg a full automata, embert nem igénylő gyártósortól, mert hogy nem gazdaságos drága az üzemeltetése és lassabb is mint félautomata társai, plusz így húsz emberrel többet lehet foglalkoztatni és még mindig jobban megéri így.

2017.07.12. 09:06:12

@Dikusz: naja,azt írtam,szerintem IS kevés az a szám ,de a panda mást lát bele:-)

Na megyek inkább cuccot osztani,mert látom gyülekeznek a hiénák.....

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 09:16:24

"Tehát a vendéglátásban dolgozó magyarok nem mindegyike mosogat, vannak köztük középvezetők is "

- soha senki sem allitotta, amit irsz. Viszont a tobbseg bizony "mosogat".

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 09:16:46

"Mint az alábbi ábrán is látszik, az EU8-akból érkezettek egyharmada (32 százaléka) dolgozott szakmunkás vagy szakképzettséget nem igénylő munkakörökben. "

- a maradek 68% segelyen van?
A szakmunkas ugyanis szakkepzettseget igenylo munka. Allitasod szerint szakkepzettseget nem igenylo es szakmunkas (szakkepzettseget igenylo) munkakorben. Az abran nem ez latszik, a mondat keszekusza.

Határátkelő 2017.07.12. 09:19:39

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Azt hiszem, ez az a pont, aminél feladom. Van egy szint, ami alatt nem érdemes megpróbálni sem kommunikálni.

Szakképzettséget igénylő az a szakmunkás, a 68 százaléknak diplomája van.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.07.12. 09:26:20

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Pedig nagyon meg lennel lepve ha latnad mennyien dolgoznak a UK-ban feketen. Szemelyesen csak tobb tucat ilyen emberrel talalkoztam. Magyarokkal es mas eus-kal is. Indiaik, pakik eloszerettel foglalkoztatjak igy az embereket/nem mindenki, mielott...
Angolok is dolgoznak igy, szinten szemelyes ismeretseg
Nyilvan statisztikat nem tudok produkalni csak tobb, mint 6 eves londoni tapasztalatot.

Golf2 2017.07.12. 09:30:52

@Határátkelő: Ma vastagon fog a troll,nem irigyellek.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 09:37:00

"EU8-akból érkezett munkavállalók 40 százaléka túlképzett ahhoz a munkához, amit éppen végez. "

- akik tulkepzettek, azok altalaban piackeptelen diplomaval rendelkeznek, amit ha angliaban szereztek volna meg, akkor is a Mcdonaldsban szeletelnek a zsemlet.

"Talán érdemes lenne rajta elgondolkozni."

- talan politikushibaztatas es bunbakkereses helyett onmagunkba nezni, elsosorban le kene ulni nyelvet tanulni, aztan tovabblepni es folton keresni a kitoresi lehetosegeket, piackepes szakmara valtani, nem leragadni mosogatoi munkakorben.

Doromby 2017.07.12. 09:37:27

A 80k Magyar tenyleg kevesnek tunik, szerintem a 250-300k realisabb. Vannak olyan reszek londonban ahol lepten-nyomon magyarokbabotlik az ember, ilyen pl: wood green.
A be nem jelentett munkarol annyit hogy lehet feketen dolgozni de ha elkapjak az embert nagyon megbuntetik. A masik ehhez kapcsolodo hogy ehhez kell hatter is amit a magyarok egymasnak nem adnak meg. Egy torok vagy lengyel pl. tud ugy munkat adni a masiknak hogy soha nem derul ki es zsebbe fizeti de a magyarok kozott meg ennyi osszetartas sincs. Jellemzoen azok probalnak meg feketen ervenyesulni a magyarok kozott akik frissen erkeztek es meg bennuk van a Magyar mentalitas. Azonban mikor rajonnek mit kockaztatnak, nomeg hogy az NI interju ingyenes es a bankok a munkahelyi igazolasra ingyen nyitnak szamlat akkor elkezdenek kifeheredni.
A Magyar munkaerorol meg annyit hogy en egy nagy szallitmanyozo cegnel dolgozom es ok kifejezetten keresik a Magyar dolgozokat. Kb. 100 ember dolgozik itt, ebbol kb. 30-35 a Magyar. A rakodom Magyar, az irodaban a fonokom szinten Magyar, a raktarban akikkel dolgozom szinten magyarok.... Nem mondom hogy ez a legjobb a nyelvtanulas miatt de ha barmi gondom van el tudom intezni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2017.07.12. 09:40:00

Az állampolgárság miatt be kell jelentkezni ebbe a rezidens nyilvántartásba, így vélhetően ez a kutatás arra a csoportra koncentrál, akik ilyen módon kifejezték a letelepedési szándékukat.

Amikor az adóhatóság szokta megmondani, hogy mennyien használták az idén az adószámukat, akkor ennek a nyolcvanezernek hérom- ötszöröse szokott kijönni.

Az nyilván való, hogy az itteni munkaerőpiac alapvetően a bevándorlók kemény munkájára épül. Propaganda a 3-4%-os jelenlét.

Magyarországon kb 10 évvel ezelőtt az alacsony bér brutális leértékelése lett a fő gazdasági/politikai cél. Akkor még a kínai bér vagy a bulgár bér messze alacsonyabb volt a Magyarnál.

Elképesztően embertelen és semmilyen hatékonysági mutatóban eredményeket nem tudott felmutatni ez a stratégia.

Itt UKban is érte ekkora csapás a jóléti társadalom modellt. A két modellvállságban dagonyázó társadalom összehasonlítása alaposabb elemzést igényel.

A magyarok hihetetlen mértékben használják az elfojtókájukat közéleti kérdésekben. Teljesen felesleges egy bizonyos előítéletességi szint fölött statisztikákat mutogatni. Semmilyen orbán hívőt nem fog meggyőzni olyan dolog, amit nem az M1 szajkóz.

Golf2 2017.07.12. 09:45:41

@Saman: Na végre,érdemes olvasni!

komisz_kölök 2017.07.12. 09:47:59

@Saman: "Amikor az adóhatóság szokta megmondani, hogy mennyien használták az idén az adószámukat, akkor ennek a nyolcvanezernek hérom- ötszöröse szokott kijönni."

Van erre valami linked?

komisz_kölök 2017.07.12. 09:50:19

@Doromby: amit irsz, pont azt tamasztja ala, hogy kevesen vannak kint feketen. Honnan veszed akkor a magasabb szamot? En nem tudom elkepzelni, hogy valaki huzamosabb ideig betegbiztositas nelkül tudjon elni.

komisz_kölök 2017.07.12. 09:57:04

@Határátkelő: a tulkepzettseg erdekes tema. Ha van egy semmire sem hasznalhato diplomaja valakinek, az maris beleesik ebbe a kategoriaba. Viszont ezek az emberek otthon is alacsonyabb foku munkat vegeznenek.

Alltalaban hianyolom a HAs posztokbol, hogy a posztolo leirja milyen vegzetsege van pontosan. Sokkal jobb kepet kaphatna az olvaso, ha nem hagynad, h mindenki csak annyit irjon "nem kaptam munkat otthon ket diplomaval". Nem tudnal rakerdezni, ugyan meg tudnak-e irni, mi is az a ket diploma?

Pernilla 2017.07.12. 10:02:18

@komisz_kölök: na, az szerintem teljesen irreális, hogy ide valami megadott szempontrendszer szerint kelljen posztot írni. Mindenki azt oszt meg magáról, és olyan stilusban/részletességgel ír posztot, amilyenben akar. Akkor is, ha engem is érdekelnének az ilyen részletek.

A kommented többi részében viszont bizony van igazság.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 10:12:25

@diggerdriver: "Azt is bizton merem állítani hogy itt nincs aljamunka. "
- azert beszelgess errol angolokkal is es gondolkozz, miert vannak egyes munkakorokben rendkivuli kisebbsegben az angolok. Pl miert muszlim /neger a taxisoforok 90%.

Az " aljamunka" a fizetesekben is tukrozodik, es akarmilyen kellemetlen de a kinti magyarok alulbecsulve is bo 50%-a minimalberen van. Ezert lehet hibaztatni barkit de elsosorban sajat magaban keresse a hibat az illeto mert tovabblepesi lehetoseg igenis van.

Doromby 2017.07.12. 10:12:34

Elfelejtettem a szakkepzettseget, nekem pl. 4 szakmam is van, erettsegivel, technikusi vizsgaval megis jol erzem magam abban a ketkezi munkaban amit csinalok. A korulottem levok kozt is van tanartol kezdve bolcseszen at mernokig mindenfele es nem zavarja oket hogy 4-5 elemis kollegakkal vannak korulveve. Jo a fizetes, jo a munkahelyi legkor, a munka nem tul megerolteto, minek keressenek masikat? Havi 1500-2000 fontbol vigan megelsz es meg felre is tudsz boven rakni...

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 10:12:44

@IT Knight: "Ha már London az EU tech közponja, épp ideje lenne automatizálni mindent, amit csak lehet"
- es mit fog a felszabadulo tomeg unalmaban csinalni?
Egyebkent megneznem, hogyan automatizalnad az eperszedest. Azt meg inkabb, hol terem UKban eheto, izletes eper.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 10:13:01

@Határátkelő: kronikas nicknevu kommentelo irta:"Nem tudom, a primitiv rezsim fizetett ügynöke vagy, esetleg magad elhiszed a goebbelsi s neonáci propagandagépezet termékeit "

- Tehat aki nem ert egyet, az lecvan trollozva, aki egyetert, az ilyeneket szolhat hozza. Es meg azt mondod, hogy nincs iranyvonala a blognak.

Szabinho 2017.07.12. 10:13:27

@IT Knight: ember, ezt azért gondold már végig. a brit statisztikai hivatal csak a lejelentett adatokból tud dolgozni. ha te kimennél angliába egy étterembe mosogatni feketén akkor azt nyilván nem jelented le az ottani hatóságoknak. és hogy lenne London a 2. legnagyobb angol város? és hol vannak akik nincsenek itt? mert az itteni népesség is csökkent. az is érdekes, hogy mindenki ismer min 10 embert angliában. kicsit olvass utána! nyilvánvaló hogy a valós szám ennek többszöröse. persze homokba dughatod a fejed, de utána is lehet olvasni a statisztikai hivatal működésének. ők maguk is elismerik, hogy ezek nem pontos adatok. az USA lakosságát is csak becsülni szokták. 320-345 millió. a különbség 25 millió. na nem is ragozom, úgyis falra hányt borsó. ha ezek alapján nem gondolod végig akkor semmi alapján

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.12. 10:13:34

@Saman: "Semmilyen orbán hívőt nem fog meggyőzni olyan dolog, amit nem az M1 szajkóz."
- jelen esetben az orbanhivoket a brit statisztikai hivatal adarai gyozik meg.

Én és Énke 2017.07.12. 10:13:42

Szerintem is 80 ezernél több magyar él a brit szigeteken. Itt van például Konta Johanna, aki tegnap Wimbledonban belopta magát az angol/brit közönség szívébe.

"Born in Sydney to Hungarian parents (a grandfather played in Hungary’s football team of the Fifties)."... She has " three passports – British, Australian and Hungarian."

www.dailymail.co.uk/news/article-4687454/Johanna-Konta-big-sister-CRY-Monopoly.html

Csodabogár 2017.07.12. 10:15:54

@ChristineK: Ez nekem eléggé vissza a középkorba eset. Na de Anglia soha nem volt annyira a modernizáció híve, lehet, hogy majd hamarosan megint gőzmozdonyokkal fognak közlekedni a vonatok, mert a szén olcsóbb.:-(

Csodabogár 2017.07.12. 10:23:39

@Doromby: Azért ez elég minimalista életszemlélet. De biztos vannak ilyen emberek is. Nekem elképesztően primitiv.

Demi78 2017.07.12. 10:32:40

Mosogat az osszes rabszolga!

(sic)

Ha mar Anglia, amugy a ZoleeUK hol van? Reg nem lattam. Hazajott vagy kikapcsoltak a netét?:)

2017.07.12. 10:33:01

@Sexual Harassment Panda:

A lényeget megragadva:

"most beszaladtatok tátott szájjal a f.szerdőbe"

Ezt még eddig nem hallottam, állati vicces. :D

Demi78 2017.07.12. 10:34:30

@Sexual Harassment Panda: az elso hozzaszolasodhoz: fuggetlenul a tartalomtol tetszett az elso kifejezes:)

Demi78 2017.07.12. 10:38:53

@ChristineK: es arra a 20 plusz emberre lehet allami tamogatast kerni, ellentetben az automata szendvicsgyarto gep beszerzesi araval

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.07.12. 10:39:25

@Csodabogár: Tudom furán hangzik, de közben a félautomata gyártósor amihez 20 ember kell majdnem kétszer annyit termel egyazon idő alatt mint a full automata gyártósor ember nélkül.

komisz_kölök 2017.07.12. 10:46:03

@Pernilla: nem kerek en sokat. Csak ha mar irja hogy "ket diploma", irja helyette, hogy "törtenesz/antropologus diploma". Minimalis eröfeszites, de sokat jelentene.

Golf2 2017.07.12. 10:48:23

@Én és Énke: Azt írják ő az első British women...Ennyit erről.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.07.12. 10:49:02

@Demi78: Azt nem tudom mennyi támogatás jár illetve kapható az emberi munkaerőre, de azt pl. tudom hogy az automata sorhoz való mosó folyadék amivel a gép takarítja önmagát no abból az egy napi adag 2000 font és akkor ez csak egy tétel a gép fenntartási listájáról.

Hari Seldon 2 2017.07.12. 11:17:23

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Es azon is lehet gondolkozni, hogy inkabb vallalja azt a munkat ami nem a kepzettsegenek megfelelo, mint maffialand-ban kepzettsegenek megfeleo munkat mondjuk a feleert.
Magyarul ugy is megeri neki, hogy nem azt dolgozik, amirol papirja van. Akkor ki becsuli meg jobban a munkat? Az UK vagy maffialand?

London2009 2017.07.12. 11:48:36

@Nagy kámpics: Ezen rohogok en is. Pinky tud meg ilyen jokat karomkodni! :D

Mighty Duck 2017.07.12. 11:50:46

Kicsit manipulatívnak érzem a statisztika készítőitől, hogy az egészségügyi dolgozókat, IT-sokat az enyhe pejoratív felhanggal rendelkező egyébbe sorolták. Ha ugyanilyen hozzzáállással a másik oldalról szeretném ezt megközelíteni, alig valamivel kevesebb magasan képzett, hiányszakmában dolgozó ember lehet (és ugye a finance-el ezt a csoportot ilyen szempontból össze lehetne vonni, úgy pedig már több is), mint amennyi vendéglátásban dolgozó.

Doromby 2017.07.12. 11:50:58

@komisz_kölök: Csak sajat tapasztalat. Akiket ismerek plusz az a par kerulet ahova londonban jarni szoktam.
Ezek szerint 2 lehetseges valasz van:
1, a statisztikaban megadott magyarsag jelentos resze a kornyekemen el es dolgozik amit kevesbe hiszek
2, a statisztika nem mond igazat

En jobban hiszek a fentebb emlitett: "hanyan hasznaljak az adoszamukat" statisztikanak.

Betegbiztositas nelkul is lehet elni, de ez mar kimeriti a szabalysertest igy a hogyanba nem mennek bele.

Doromby 2017.07.12. 11:51:03

@Csodabogár: Mi ebben neked a primitiv? Szivesen kifejtem a velemenyem ha te is bovebben megmondod mit tartasz ebben rossznak.

mindennelegyet(nem)erto 2017.07.12. 11:51:17

Felhivnam a figyelmet a "Figure 13" bekezdesre

Azt furcsallom, hogy
- a magyarok foglalkoztatasban No1 (84%)
- letszam tekinteteben No3 (a lengyelek es litvanok utan)
- megis No2 a tamogatast igenyleseben

:)
tudom, nem mind harom adathalom fedi egymast, de akkor is erdekes ... bar kevesen nem dolgoznak, de azok jo sok tamogatast igenyelnek a kedves UK allambacsitol

(tudom, tudom, a tamogatasokban a gyermek segely - vagy mifene - meg minden miegymas is beletartozik amit becsuletes dolgozo emberek is igenyelhetnek ... de akkor is erdekesek ezek az aranyparok)

PS: altalaban elolvasom a kommenteket ... most kb 10 hsz utan meguntam ... csak mondom
+1 en is angliaban elek, es nem mosogatok ... ;)

DarthBlack 2017.07.12. 11:52:10

Következő írásban akartam elsütni, de ide jobban illik: Egyszer angol munkatárs vitt haza engem meg egy lengyel csaj munkatársat a hotelból kocsival. Szóba jött valahogy, hogy mi a végzettségünk. A lengyel csaj mondta, hogy Ő majd tanár lesz, csak a tanulmányokhoz gyűjt pénzt (az utolsó évhez). Én meg mondtam, hogy van belőle kettő is: vámügyintéző (nem vámos), meg jogi asszisztens. Az angol csaj meg szörnyülködött, hogy neki semmilyen papírja nincs, 24 évesen van már két gyereke, akik már 4-6 évesek. Jót nevettünk.

Demi78 2017.07.12. 11:52:39

lehet egy kicsi OFF?

Epp segitokesz hotline-t "jatszok" a magyarok francia forumon, egy roman munkaadora fujnak paran, merthogy kicsesznek a magyar munkavallalokkal. Gyongyszem hozzaszolas (nem adok nicket):
"Lol.... Nekem nincs bajom az arabokkal, törökökkel, négerekkel, és kb senkivel.... De a románokat nem szeretem. És ez nem előítélet.... Tapasztalat alapján."

Nem, nem eloitelet:D

ON

London2009 2017.07.12. 11:55:55

@Doromby: Ne mondd mar, hogy egy mernokot nem zavar, hogy 4-5 elemit vegzett kollegakkal kell ketkezi munkat vegeznie. Akkor az egy barom, vagy nem mernok. Egy baratnom elvesztette a munkajat es muszaj volt valahol mashol azonnal munkaba allnia. Igy elment egy gyarba munkaskent dolgozni, hogy addig se haljon ehen. Teljesen bele volt betegedve. Fogatlan, analfabeta parasztasszonyokkal, romakkal kellett a gyartosor mellett allnia harom kulonbozo muszakban. Meg a probaidot sem birta ki. Szegyenszemre inkabb az apjatol kert penzt, de ezt egyszeruen nem tudta csinalni. Szerencsere viszonylag gyorsan talalt masik munkat a szakmajaban ez utan a jo kis elmeny utan.

tsabus UAE 2017.07.12. 12:04:32

@London2009: Leírásod alapján, egy eléggé undorító némber képe rajzolódik ki. És ő a barátnőd ?

Arthamyr 2017.07.12. 12:07:47

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Lépjetek már ezen túl... Én pl. régebben mondtam, hogy elfogadom ezt a tézist, annak ellenére, hogy a tapasztalataim nem ezt támasztják alá, de nyilvánvalóan én egy bizonyos környezetben mozgok, így a tapasztalataim nem relevánsak. Szóval, ha sikerült túllépni, mert elfogadjuk közösen, hogy a többség mosogat, akkor a következő kérdés: milyen lehetőségeket hagyott el a mosogatásért cserébe?
Biztos, hogy az összes mosogató nem tudja, hogy mi neki jó, és annyira hülye, hogy az otthoni bankigazgatói lehetőségeket adta fel, hogy inkább mosogasson? Biztos, hogy jobb lehetőségei lennének? Mert én ezt erősen vitatom. Lehet, hogy jobb Londonban mosogatni, mint otthon mondjuk a tanári életpálya. Amúgy van vendéglátós ismerős, a mosogatásból (meg hamburger és steak sütésből, előkészített kaja mikrózásából) ausztráliai útra futotta, meg Ibizára, otthon munkanélküli volt vidéki kisvárosban, normális munka esélye nélkül. Én ezt látom életszerűnek a mosogatóknál. Nem a mérnök, orvos stb. fog mosogatni menni, persze az is sokkal jobb lehetőségeket kap, csak otthon kevésbé fenyegeti a nyomor, így már van mit mérlegelni.

tsabus UAE 2017.07.12. 12:11:57

en.wikipedia.org/wiki/Hungarians_in_the_United_Kingdom
Egy részlet:
"Hungarian-born residents
13,159 (2001 Census)
52,250 (2011 Census)
80,000 (2015 estimate)
95,000 (2016 estimate)"

Demi78 2017.07.12. 12:13:51

@London2009: engem oltari modon zavart, hogy tobbdiplomas mernokkent kerteszkedtem masokkal. Nem a munka tenye, hanem a tarsasag... Es hogy a fonok egy erettsegivel pattogott ott nekem. Valoszinuleg ezert nem is voltam katona, hanem polgari szolgalatos...:)

Arthamyr 2017.07.12. 12:14:19

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A politikushibáztatásnak helye van. Nekem elég piacképes a szakmám (persze ettől még kell a hibát keresnem magamban, mert így lehet fejlődni!), de ettől még hibáztatom a politikusokat.

Hiába vagyok szoftverfejlesztő, aki már otthon sem halt éhen, ettől még sem a nyugdíjam lenyúlása, sem a stadionok, sem a mészáros/vajna stb. üzleti sikerei, sem a trafikmutyi, sem a politikusok parlamenti (és azon kívüli) viselkedése, sem az állandó kampányolás nincsen rendben. És kb. végeérhetetlenül lehet ezeket sorolni. Na ezért nagyon is helye van a politikushibáztatásnak, meg a meggyőződéses Fidesz-szavazó hibáztatásnak.

Arthamyr 2017.07.12. 12:16:29

@Doromby: Kár vitatkozni a számokon és trollt etetni, te már több mint 80k magyarral találkoztál? Ha elfogadjuk el a 80k-t, változtat valamin?

London2009 2017.07.12. 12:16:39

@tsabus [UK]: Ez a valosag. O legalabb ezt vallalta, hogy igy erzett. Azt mondta, hogy annyira osszetorte az onbecsuleset, hogy ha ott maradt volna, soha nem allt volna fel onnan es lett volna ujra kepes sikeresen interjuzni valahova mashova.

Arthamyr 2017.07.12. 12:18:43

@Pernilla: Lehetne csinálni anonim kutatást, aki meg akarja vállalhatja a nickjét, akár a nevét is. :)

Demi78 2017.07.12. 12:20:15

@tsabus [UK]: dolgozz olyanokkal, akik nem tudnak a parbeszedeik soran kilepni a "pia-pina" (bocsanat) temakorbol. Volt benne szerencsem. Soha tobbet.

Arthamyr 2017.07.12. 12:22:40

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ha van is, akkor is jobb kint tovább lépni. :)
Ha csak az anyagiakat nézzük, és nem a rendszer közvetlen haszonélvezője vagy, Magyarország versenyképtelen juttatásokat ad, és fog is adni a mi életünkben.

Arthamyr 2017.07.12. 12:30:02

@Demi78: Ha kertészeti vagy agrár phd-vel pattogott volna, jobban érezted volna magad?

Dikusz 2017.07.12. 12:31:34

@Nagy kámpics: jó régi poén, tudok ettől cifrábbat is, de az tényleg nem tűr nyomdafestéket...

Arthamyr 2017.07.12. 12:34:19

@Demi78: Nincs azzal semmi gond, ha a teljesítményük és a tied tisztán el van szeparálva.
Jövő héten megyünk haza, már alig várom, hogy beüljek a vidéki kocsmába 300 forintos rozéfröccsöt inni (és mellé Cohiba Esplendidot szívni, mert úgy kell azt :)), ami ilyen arcokkal van tele, betegre szoktam magam röhögni.
Amúgy a legutóbbi munkahelyemen pl. a wc-pucolóval és a takarítónővel is tök jókat elbeszélgettem, ők is sajnálkoztak, amikor mondtam, hogy lelépek.

Arthamyr 2017.07.12. 12:36:13

@London2009: Az önbecsülés egy ocsmány dolog. Nem ártana, ha mindenkinek kevesebb lenne belőle. Mondjuk logaritmikusan lecsökkenne... Szebb világ lenne.

tsabus UAE 2017.07.12. 12:37:14

@London2009: Sok munkahelyemen volt pár faék egyszerűségű és/vagy nagyon alulképzett munkatársam. Mindenkitől sikerült valamit tanulni. Ha mást nem, hát azt, hogy egy emberi sors hogyan kanyarodhat zsákutcába, vagy hogyan próbáljam elkerülni, hogy bárkit is (OK, az agresszív bűnözőket kivéve) olyan szubhumán teremtménynek tartsak, hogy az a saját integritásomat veszélyeztesse a vele való munka során.
Azt teljesen el tudom fogadni, hogy van az emberben egy "én többre vagyok hivatott" érzés, ami hosszútávon ártalmas egy ilyen környezetben, de hogy egy próbaidőt ne lehessen elviselni, mert a kollégák alacsonyabb szinten állnak bizonyos tekintetben...
Találkoztam már az általad említett emberfajtával, de ők minden magasan kvalifikált és kulturált ember szégyene voltak. Szóval, nem tudok egy normális embert elképzelni olyan helyzetben, mint a barátnőd...

Shaktee 2017.07.12. 12:38:32

@Nagy kámpics: ezt még ezt a vén kanuk is ismerte kedves Lolka :)

tsabus UAE 2017.07.12. 12:43:34

@Demi78: Dolgoztam és amíg szükségem volt rá, kibírtam. Nem eltartott kisujjal szörnyülködtem, hanem elfogadtam, hogy ez kényszer és ebből a legtöbbet kell kihoznom. Amikor elmúlt a kényszer, akkor tisztelettel és sok tapasztalattal elbúcsúztam.
Visszamennék ? Nem szeretnék. Ha muszáj akkor meg nincs kérdés, csak csinálni kell...

London2009 2017.07.12. 12:56:58

@tsabus [UK]: Mondjuk ez engem is meglepett, hogy egy probaidot nem birt ki. Nagy ur a szukseg es ha tenyleg az ehhalal fenyegette, akkor ez nekem is erthetetlen, hogy ez mikent nem ment neki. Ettol fuggetlenul bevallom, hogy en nem szeretnem kiprobalni magam egy hasonlo helyzetben. Ezert is tartom azt, hogy mindig kell lenni annyi penzenek az embernek, hogy ha ne talan tan munka nelkul marad akkor se legyen gond a megelhetes par honapig, de akar egy evig sem.

Halmai Elemér 2017.07.12. 13:00:30

Azoktól a hozzászólóktól kérdezném, akik személyes tapasztalatra hivatkoznak (évek alatt megtapasztalt dolgok, gondolom):

Mennyi mérnök ismerősötök van kint (gépész, villamos stb.) aki egyből a végzettségének és munkatapasztalatainak megfelelő pozícióba tudott elhelyezkedni? Pl. 15 év tapasztalat, Mo-on vezető mérnök. Csak példaként.

A saját tapasztalataimból kiindulva a brittek nem kívánnak nem csak hogy kelet-európaiakat, de pl. németeket, vagy olaszokat sem foglalkoztatni. Szóba állnak veled, ha angolt nem találnak, talonba raknak, hitegetnek, aztán amikor beesik egy honfitársuk, akkor leépítenek.

Ugyanakkor nem tudom mennyi angol dolgozik otthon, de hogy a közel-keleten és ázsiában rengetegen dolgoznak, az biztos.

Elég zavaros a kép, hogy arra panaszkodnak az angolok, hogy nincs elegendő képzett mérnökállományuk (forrás a Linkedin), de nem nagyon alkalmaznak külföldieket. Vagy rosszul gondolom?

Hari Seldon 2 2017.07.12. 13:03:38

@London2009:
Nagyjából ilyen hatása lehet pár embernél a közmunkának is.

London2009 2017.07.12. 13:03:59

A poszthoz pedig annyit, hogy en egyszeruen nem ertem, hogy miert olyan rohadt nehez egy statisztikat elkesziteni. Kis millio helyen tudjak, hogy magyar vagyok es itt dolgozom, fizetek adot. Ott van a Home Office, HMRC, az Electoral Roll, az NHS meg amirol meg nem tudunk. Ugyhogy vagy nagyon benak, vagy nagyon sok a feketen dolgozo, vagy tenyleg ennyi magyar el itt. Kizartnak tartom, hogy ne tudjak pontosan azoknak a magyaroknak a szamit, akik bejelentetten dolgoznak.

London2009 2017.07.12. 13:06:47

@Halmai Elemér: nekem egy ilyen baratnom van. O epitomernokkent dolgozik kb. 10 eve. Rogton a szakmajaban helyezkedett el. El nem tudom kepzelni, hogy elment volna barhova mashova dolgozni. Na es miutan o ebben a tarsasagban mozog, igy rajta keresztul sok magyar mernokkel talalkoztam. A ferje is epitomernek. Elnek es virulnak a tobbi kollegaval egyutt.

tsabus UAE 2017.07.12. 13:08:40

@London2009: Egyetértek, kell a vésztartalék. Csak, sajnos, nem tudunk minden bajt előre látni és készülni rájuk. Ha pedig beüt a krach, az ember nem kényeskedhet és nem válogathat.
Érdekes, de azt tapasztaltam, hogy (legalábbis egy idő után) mindig megkapom a megfelelő tiszteletet, ha én is úgy közelítek másokhoz. Nem volt olyan káromkodós, foci/politikai/egyéb fanatikus, analfabéta munkatárs, akivel ne lett volna a végén normális kapcsolatom. Szakmailag nyilván egy gödör az egész, amiből majd ki kell mászni, de emberileg nem karistolt meg. Mert emberekkel dolgoztam, nem vadállatokkal. Gyakran pedig több emberséget kaptam ilyen helyeken, mint némely magas szintű, nagyon művelt csapatban.
Ezért nagyon dühít az a mentalitás, amit a barátnőd képvisel - így, a leírtak alapján.

London2009 2017.07.12. 13:14:18

@tsabus [UK]: Ez hol volt? Mar itt a UK-ben? Mert en meg azt figyeltem meg, hogy teljesen maskent viselkednek az emberek kulfoldon, illetve otthon. Tehat kulfoldon siman elvallalnak az emberek olyan munkakat is, amiket otthon soha nem csinalnanak. Na es erre szamtalan peldat tudnek meselni.

tsabus UAE 2017.07.12. 13:21:17

Ha már statisztika, kíváncsi lennék, hányan vannak itt expatként, akik hosszabb távra terveznek. Ha multicégen belüli áthelyezéssel vagy itt, akkor azonnal a képzettségednek megfelelő munkád van. Vajon mekkora az ilyen dolgozók aránya ?

Jó lenne azt is tudni, mi alapján szedték össze a cikkben szereplő számokat. Lehetne esetleg pontosabb képet kapni más módszerrel ? /Anno örültem egy olyan hírnek, hogy jobban fogják ellenőrizni a ki-, és belépőket a határnál. De azóta sem kérték az útlevelemet soha kilépéskor. Ha oda-vissza lenne ellenőrzés, akkor máris pontosabb számok lennének, nem ?/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.12. 13:24:55

Napapiiri! :D

velvet.hu/europa/2017/07/11/megkaptam_hogy_norvegiaban_az_adofizetok_penzebol_elunk/

Hát ja, a mostani nyár, az valami elb@$zott.Nem volt még idén 23 foknál melegebb...Fönt északon hajnalban néha három-négy fok van.Nyár, az vajon miiii?
:-)))
És valszeg a folytatásban se nagyon lesz, úgy látszik érdeklődés hiányában teljesen elmarad.

tsabus UAE 2017.07.12. 13:24:59

@London2009: Ez még otthon volt. Emlékszem a sokkra, mikor a 90-es évek végén először találkoztam analfabétával. Előtte azt hittem, ez már megszűnt Magyarországon. Aztán később egyre többen lettek a bérmunkások közt.

London2009 2017.07.12. 13:30:56

@tsabus [UK]: Aki hosszabb tavra tervez, az nem expat. Szerintem a klasszikus expatbol keves van. Tehat akit fog a ceg es Budapestrol kihelyez Angliaba. Az ilyeneknek a szama elenyeszo.
De olyanok biztos vannak sokan, akik Magyarorszagrol keresnek a vegzettseguknek megfelelo munkat es fix allasra jonnek ki. Peldaul itt vagyok en. : )

Arthamyr 2017.07.12. 13:40:15

@London2009: Ez így van, de az ember nem így kezdi a karrierjét, és akinek nincs otthonról hátszele, az gyakorlatilag nulláról indul.

tanato 2017.07.12. 13:40:46

@diggerdriver: Tudod mi az aljamunka?
Ha valaki saját józan ítélőképessége ellenére annak a részére dolgozik =jó pénzért"= akiről tudván tudja hogy rossz oldalon áll.Pl. jó sok 56-os menekült aki meg tudta különböztetni ahonnan jött és ahová érkezett,mégis jó pénzért elárulta a befogadó államát nyugati demokráciáját,rendszerét és a despota szovjet-magyar komm.rendszer ügynökévé vált.Sokan voltak sajnos ilyenek.

Halmai Elemér 2017.07.12. 13:44:17

@London2009: 10 éve. Hát akkor még más lehetett a szitu. Ő kint végezte a tanulmányait, vagy itthon? Néhány mérnökkel kapcsolatba kerültem, akik kint tanultak, és úgy helyezkedtek el.

Mindenesetre köszi a választ.

Arthamyr 2017.07.12. 13:55:01

@diggerdriver: @tanato: Azt szerintem nyugodtan lehet aljamunkának tekinteni, amivel az ember a társadalom alsó 20%-ában van jövedelmi szempontból, ha azzal munkával töltött tapasztalat nem emeli ki automatikusan (pl. 3 év után szerez annyi tapasztalatot, hogy jobban megbecsülik). Erős jelzése az is az aljamunkának, hogy mennyire csereszabatos az ember, ha pl. kirúgják/lelép és egy hónap alatt simán találnak valakit, aki legalább 90%-os hatékonysággal elvégzi. Az alacsony belépési küszöb is jellemzi az aljamunkát, mennyi képzettség/tapasztalat kell hozzá.

A takarítás, amit digger írt, hogy nem aljamunka, jó példa az aljamunkára: szarul fizetett, az 5-10 év tapasztalattal rendelkező takarító is marad szarul fizetett, nem ad normális karrierlehetőséget, nem kell hozzá tehetség/komoly szakértelem, ráadásul elég megterhelő is.

Arthamyr 2017.07.12. 14:02:32

@Halmai Elemér: Ilyen külföldre szakadt villamosmérnököt ismerek, de ő majdnem pályakezdőként ment ki Hollandiába.

Viszont az érem másik oldala, hogy egy kedves ismerősöm otthon, vidéki városban élő gépészmérnök, és a 15 év tapasztalat messze nem jelent automatikus vezető mérnöki pozíciót. Kb. évente váltogatta a középszerű munkahelyeit, míg végre leesett neki egy megfelelő munka, az alatt a 15 évből 20 lett. És az a pozíció sem ad istenkirály fizetést, nincs közelében a 7 jegyű bruttónak sem...

tanato 2017.07.12. 14:05:21

@Arthamyr: Amit írtam az más szempontól aljamunka.ANglia:Mivel sok magyar nem tud rendesen kommunikálni ott angolul,hiába van akár diplomája is itthon,csak a kevés nyelvismerettel is elvégezhető munkákat tudja elvégezni..Ez a titok nyitja.Pl. sok eü. dolgozó ápolónő kint van de nem tud emiatt a szakmájában melózni emiatt,inkább takarít,mosogat,persze így is töbet keres mint itthon.

Benikuty 2017.07.12. 14:20:22

@geegee: a hölgy diszkréten elhallgatott pár érdekes részletet, aminek az árát nem mindenki fizette volna meg.

szÖveges professzor 2017.07.12. 14:39:11

Valahogy mindig azokon a napokon nem érek rá olvasni és kommentelni, amikor ilyen jó kis posztok és hozzászólások vannak! :(

Látom az orbánisták mennyire örülnek, amikor a hanyatló nyugatról véletlenül olyan hír vagy adat érkezik, ami az ö elképzelésüknek megfelel. Ilyenkor lengetik, mint a véres rongyot! :D De amúgy Nyugat-Európát és az EU-t utálni kell... Hahaha! :D

Az viszont elkeserít, hogy képtelenség ma már normális hangvételü párbeszédet folytatni. Régen sem volt könnyü, de ma már lehetetlen. Pedig olyan jó lenne ezekröl a kérdésekröl olyanokkal is elbeszélgetni, akik pl. Orbán- és Fidesz-pártiak. Ezt halál komolyan mondom. Nem meggyözni akarom öket, csak beszélgetni. Kíváncsi lennék, hogy a höbörgésen túl milyen érveket tudnak felsorakoztatni. Mert a retorika is szinte csak arra épül ma már, hogy szidjuk "az ellenséget". És ezen túl van valami elképzelés? Ha több szabadidöm lenne, akkor írnék most egy posztot erröl... >:-(

Halmai Elemér 2017.07.12. 14:41:42

@Arthamyr: Hollandia merőben más történet. Ott megkövetelik a holland nyelvtudást még akkor is, ha egy rövid időtartamú (pl. 4-6 hónapos) projektre keresnek embert, és elméletileg csak olyannal kell dolgozni, aki beszél angolul. Ezt teljesen egyértelművé tette egy holland HR-es akivel volt szerencsém beszélni. Ergo nem felelsz meg a követelményeknek, és sajnálattal értesítjük hogy...

Én kifejezetten Angliára lennék kíváncsi. Néhány ismerősöm is pályázgatott mérnöki pozíciókra, de abbahagyta a sikertelenség miatt. Nyilvánvalóan nem feltétlenül vezetői pozíciót próbál az ember megpályázni, csak egy beosztott mérnökit, még akkor is, ha Mo-on vezetői pozícióban volt.

De nem nagyon van kereslet, úgy tünik.

Az olaszok legalább nyíltan megmondják, hogy kelet-európaiaknak a Ghánai, Marokkói, Egyiptomi, Kazah stb. melókat szánják. Mert oda ők nem szívesen mennek, de az üzletről nem akarnak lemondani. És ember meg kell, aki elvégzi a munkát.

A hozzászólások alapján változatlanúl úgy érzem, hogy az angol munkaerő piac számunkra a szakképesítést nem igénylő melóknál van nyitva. Bár örülnék ha valaki megcáfolna...

Orochimaru 2017.07.12. 14:41:53

@diggerdriver: Az csak attól függ, hogy milyen kontextusban használod. Ugye, vannak azok a frusztrált, kisebbségi komplexusban szenvedő honfitársaink, akiknek muszáj minden áron bebizonyítani valami oknál fogva, hogy xy munkakör "alja". Persze, amit ők csinálnak az sosem alja, mindig csak az, amit a másik csinál. Kb. dettó ugyanez a szisztéma a "minden magyar szarul él kint külföldön" mantra esetében is. Ha Mo.-n dolgozik valaki takarítóként, akkor az természetesen remek, ha külföldön ötször annyiért csinálja ugyanazt, akkor már alja. Itthon mindenki professzorként vándorol ki, amire külföldön már csak mosogatásig jut. Ezeknek a degeneráltaknak az agyában, a takarító és a prof között nincsen átmenet...

Mellékesen jegyezném meg, hogyha mindenki itthon meg külföldön is először a saját életével meg a saját portájával foglalkozna, jutna is valahova ez a nemzet. De hát látva a sok egybites agyhalottat, nem is lepődöm meg, hogy külföldön az emberek többsége kerüli a saját honfitársait.

Arthamyr 2017.07.12. 14:42:54

"Pedig olyan jó lenne ezekröl a kérdésekröl olyanokkal is elbeszélgetni, akik pl. Orbán- és Fidesz-pártiak." - Itt olyanra gondolsz, aki Fideszre szavaz valamiért, vagy olyanra, aki szerint a Fidesz megfelelő?

Bredpitt Monika 2017.07.12. 14:44:31

@Demi78: en ismertem olyan diplomas embereket, akik tarsasagaban fogatlan, roma, analfabeta asszonyok baratsagara vagytam.....
es nem kertem penzt soha az apamtol

Demi78 2017.07.12. 14:46:03

@Arthamyr: ex punkkent (ex a kinezetet tekintve, de belul mindig az maradok) abszolut nem all tavol tolem a munkasosztaly, a 30 Ftos froccs es a takaritono, irodai segedboy-jal torteno haverkodas. Csak azt mondom, hogy ha mar tanultam 20 evig, hagy dolgozzak azt, amiert megszenvedtem a kulonbdozo iskolapadokban. Igen, szenvedtem es nem csak a papirt tologattam, mert amig a lelkes festoifjonc karacsonykor bulizott, en az x. vizsgamra magoltam eveken keresztul.

Bredpitt Monika 2017.07.12. 14:57:07

@tsabus [UK]: de jo, hogy ma itt voltal, ugy latom van amiben egyetertunk,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.12. 14:57:16

@Bredpitt Monika:
Hejjj de nagyon igazad van.

Te se kértél? Én se. Mikor elmentem kollégiumba mondta hogy ha nincs pénzem szóljak.
Soha nem kértem pedig adott volna.

Shaktee 2017.07.12. 15:00:31

@Orochimaru: még mindig otthon álmodod a fényes angliai jovot? :-)

Arthamyr 2017.07.12. 15:12:26

@Halmai Elemér: "Hollandia merőben más történet. Ott megkövetelik a holland nyelvtudást még akkor is, ha egy rövid időtartamú (pl. 4-6 hónapos) projektre keresnek embert, és elméletileg csak olyannal kell dolgozni, aki beszél angolul." - Hollandiába most biztos nem kell holland nyelvtudás (hacsak nem mérnökre szűkítve mondod, azzal nem vitatkozom), konkrétan ősszel ment ki haverom, csak angolul tud.

"A hozzászólások alapján változatlanúl úgy érzem, hogy az angol munkaerő piac számunkra a szakképesítést nem igénylő melóknál van nyitva. Bár örülnék ha valaki megcáfolna... " - Ha a "számunkra" alatt "mérnökök számára"-t értesz, akkor nem vitatkozom vele, mivel nem ismerek ilyet (bár lehet találnék, ha körbenéznék volt közép-/főiskolai ismerősök közt, akikkel nem tartom aktívan a kapcsolatot), ha magyarokat, akkor nagyon nem értek egyet vele.

Arthamyr 2017.07.12. 15:17:16

@Demi78: Ok, csak előbb azt írtad, hogy "dolgozz olyanokkal, akik nem tudnak a parbeszedeik soran kilepni a "pia-pina" (bocsanat) temakorbol. Volt benne szerencsem. Soha tobbet. "...

Ha a munka nem jön be valakinek az teljesen más, ahogy azzal sincs gond, ha valakinek egy konkrét helyen lévő munkatársakkal van baja. Csak az idézett hozzászólásból nekem nem ez jött le.

Arthamyr 2017.07.12. 15:20:13

@Bredpitt Monika: @diggerdriver: Kaját meg lakhelyet sem kértetek, de azt adott, jó pár évig... Nem tudom, miért ördögtől való a családtagtól való kölcsön (isten bocsássa ajándék), szerintem inkább a családban éri meg körbenézni először.

London2009 2017.07.12. 15:22:56

@Arthamyr: de itt nem palyakezdorol volt szo, hanem egy 40 eves emberrol.

London2009 2017.07.12. 15:24:29

@Halmai Elemér: a Muszakira jart. De az angol jogosultsaga is megvan mar. Ahhoz tobb ev tapasztalat meg vizsga kell. De nem tudom pontosan, csak emlekszem arra, amikor megunnepeltuk.

Shaktee 2017.07.12. 15:24:35

@Demi78: bien dit mon pot

x hippi

Dikusz 2017.07.12. 15:27:24

@szÖveges professzor: hadd idézzek egy kedvenc kabaréjelenetemből erre a hozzászólásodra: "igaz, igaz Vánnyadt Ványatovics Vinyov, mintha csak magam mondtam volna" (Alfonzó: Ványadt bácsi)

Ilyen emberrel szeretnek én is találkozni, sok-sok év alatt egyik informatikus kollégám volt az, aki megfelelt ennek a kívánságnak. Tudtam, hogy nem azonos oldalon állunk, ismertem őt is, tudtam, hogy nem lesz ordibálás a beszélgetésünkből. Pénztáros voltam egy hivatalban, ebből adódóan egyedül egy irodában, nem volt aki beleszóljon. Nem is tudod elképzelni, hogy milyen hihetetlen jó érzés volt kicserélni a véleményünket anélkül, hogy egy hangos szó esett volna köztünk.
Baráti pár férfitagja már más eset. Amúgy is elég hangos természete van, pláne ha egy kis nedű felnyomja a vérnyomását, direkt szokta felhozni a politikát. Egyik ilyen alkalommal rögtön azzal indított, hogy lekommunistázott anélkül, hogy egy szót is mondott volna bárki a társaságból. A módszer ilyenkor az, hogy nem kontrázik senki, másról kezdünk beszélni. Amúgy igen szerethető, vajszívű ember, mindenét odaadná a hozzá közelállóknak, csak politizálni nem szabad vele - sem.
Megmagyarázta, vita nem lett belőle, mert hamar témát váltottam, hogy a 3e milliárd magánnyugdíjat az állam nem nyúlta le, mert az az övé, ugyanúgy, mint aki az állami nyugdíjat fizeti...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.12. 15:29:16

@Arthamyr:
Nem ördögtől való csak szégyelltem kérni.

Arthamyr 2017.07.12. 15:34:14

@diggerdriver: Ez megint az önbecsülés témája, amin én nem az ortodox állásponton vagyok.

vándor madár 2017.07.12. 15:37:18

@tanato: "Pl. sok eü. dolgozó ápolónő kint van de nem tud emiatt a szakmájában melózni emiatt,inkább takarít,mosogat,persze így is töbet keres mint itthon."

Csak azt nem értem, hogy ha valaki már évek óta ott van, akkor nem tudott annyi pénzt összespórolni, hogy elvégezzen egy egy hónapos full time angol nyelvtanfolyamot és letenni az előírt nyelvvizsgát? Az EU nyelvei közül az angolt a legegyszerűbb megtanulni, ha valaki nem beszél semmilyen idegen nyelvet. Most köszönöm, de nem kérnék olyan kommenteket, hogy ´de csak hallanád a skót felföldi vagy az ilyen-olyan tájszólást´, mert az nem feltétele az idevágó törvényi előírásoknak.
Minél tovább dolgoznak az érintettek ilyen munkakörökben, annál kevésbe fogják felvenni őket a végzettségüknek megfelelő munkahelyre.
Szerintem itt nem csak a megfelelő nyelvtudás hiánya, hanem önbizalomhiány és kishitűség is igen komoly szerepet játszanak.

Muscari 2017.07.12. 15:39:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Kentben például isteni finom epret és málnát termesztenek a legmodernebb technológiával. Elmondanám, hogy ennek a két növénynek pont ez az ideális éghajlat, a szezon is van vagy 5 hónap hosszú.

Évről évre jönnek ki új fajták, amik már sokkal édesebbek, mint régen.

Muscari 2017.07.12. 15:42:20

@Én és Énke: mikor láttam a nevét, rögtön tudtam, hogy magyar (származású) Nagyon nagy sztár lett hirtelen :-)

Muscari 2017.07.12. 15:43:50

@Demi78: olvass figyelmesen ;-)

Muscari 2017.07.12. 15:49:15

@Doromby: a Facebook alapján azt mondom, hogy már többen élnek vidéken, mint Londonban. Bristolban biztos, hogy rengetegen vannak, de az összes többi nagyvárosban is. Én egy negyvenezres kisvárosban lakom, itt is tudok több magyar családról, tegnap láttam egy magyar rendszámú autót is az egyik ház előtt.

Shaktee 2017.07.12. 15:52:51

@Demi78:

nikköngyilok, eldobta nevét, múltját, azt mesélik hogy vegan lett, s operákba jár..

London2009 2017.07.12. 16:06:27

@swing gitan: @Demi78: ugy tudom, hogy Diggerrel osszevesztek. Ez a HA-s pletyka legalabbis es igy mar nem jar ide. Ha nincs igy, majd kijavitanak. : )

Dikusz 2017.07.12. 16:13:44

@Muscari: itthon nagyon drága a gyümölcs. Ma voltam a Fehérvári úti piacon, 480 Ft/kg-nál kezdődik a meggy, a sárgabarack.
A málna 1000 Ft körül volt (igazán szép pergőset idén nem is láttam), a cseresznye 800 Ft. Ami még engem is kiakasztott, a ribizli kg-ját a gazdaköri piacosok (elvileg olcsóbbak) 1300 Ft-ért adták. Az egres nagyon ritkán kapható 1000 Ft-ért már olcsónak számít...

Bredpitt Monika 2017.07.12. 16:25:31

@Arthamyr: @diggerdriver:

Én inkább arra utaltam volna, hogy inkább dolgozom fogatlan, analfabéta, roma asszonyokkal, minthogy pénzt kelljen kérnem bárkitől is, lehet az akár a szomszéd is, nemcsak az apám.

Egyébként én 30 éves koromig laktam anyukámmal, de nem a nyakán lógtam, én támogattam őt. Szóval én nem bírálni akarom, azokat, akik kölcsön kérnek a boldoguláshoz.

Inkább csak nem értem mi a rossz abban, ha valakinek van diplomája és nem diplomásokkal kell dolgoznia.

Bredpitt Monika 2017.07.12. 16:32:20

@Demi78: Szerintem a fenti hozzászólásoktól megmenekültél volna, ha egyből azt írod, nem volt ínyedre való a pia, pina téma. Ez így érthető, de az amit írtál inkább azt hangsúlyozta, hogy neked diplomád van. Vagy legalábbis mi így értettük.

.

wrstjnethn 2017.07.12. 16:33:10

@Halmai Elemér: Hát akkor cáfolom, öt éve dolgozok Angliában építőmérnökként, mellettem meg egy román kolléga kezdett pár hónapja, főnökasszonyom lengyel. Persze tudni kell angolul és esetleg sok dolgot újra kell tanulni. Én is újrakezdtem a karrieremet de mostanra egy több ezer fős tervező cég kb. hetvenfős részlegének technológiai és modellezés fejlesztéséért, BIM bevezetéséért felelős embere vagyok.

Kipper 2017.07.12. 16:33:18

@Muscari: Hát még a paradicsom! Az olasz, holland, portugál stb a nyomába sem ér a kent-inek. Ha a származási hely Isle of Wight, az meg maga a csoda.

Kipper 2017.07.12. 16:33:25

@Arthamyr: +1

Anno alaposan megpumpoltam a szüleimet a tanulmányaim alatt, meg eleinte amíg albérletben laktam. Ugyanolyan természetes, hogy most meg a lányom teszi ugyanezt velem. Nem értem, hol szenved csorbát az önbecslés.

geeeteee 2017.07.12. 16:33:30

@Arthamyr: Sokkal bonyolultabb ennél.

Kipper 2017.07.12. 16:33:44

@Halmai Elemér: Sok szerencsét Magyarországról, magyar telefonszámmal pályázni; tutira nem fogják felhívni a HR-esek, még ha egyébként megfelelő jelölt is lenne.

Ismerek egyébként mérnököt, aki hasonló munkakörben dolgozik, mint Mo-on, de őt is úgy invitálták ki.

Arthamyr 2017.07.12. 16:37:54

@Muscari: Erre azért nem akartam reagálni, mert nem értek hozzá, hogy milyen éghajlat kell az epernek (bár gondolom van 5000 fajta, mindenféle éghajlatra optimalizálva), de az ír eper is nagyon finom, pedig itt még olyanabb az éghajlat. :)

Shaktee 2017.07.12. 16:38:46

@Dikusz: csinálj nekem meggylevest!!!!!!!!!!!!!!!!!! please, habarva..

Igen ritka itt a meggy, sajnos

Arthamyr 2017.07.12. 16:38:52

@Kipper: "Sok szerencsét Magyarországról, magyar telefonszámmal pályázni; tutira nem fogják felhívni a HR-esek, még ha egyébként megfelelő jelölt is lenne." - Ebben vagyon igazság.

Demi78 2017.07.12. 16:40:17

@Bredpitt Monika: nem akartam elmenekulni a hozzaszolasoktol, akar epito jelleguek, akar nem, csak dolgoztam, ezert nem valaszoltam. Nezd, vannak, akik a BMWjukkel, vannak, akik a 4 gyerekukkel, vannak akik a hazukkal vagy Nobel dijaikkal buszkelkednek. En buszke vagyok a diplomaimra. Nem gondolom, hogy tobb lennek vagy kevesebb emiatt masoknal, de megcsinaltam valamit, amit sokan nem. Ha mas hazat epit a sajat kezevel, o is ugyanezt gondolhatja magarol. A ketkezi munkasok es aza irodai dolgozok kozotti szembenallas mindig aktualis (irigyseg - lenezes barmelyik oldalrol is). Ugyanolyan szembenallas, mint a punk - diszkos, tv2 - rtl klub, fidesz - mszp. Resze az eletunknek.

London2009 2017.07.12. 16:50:04

@Demi78: Ebben szerintem az a legviccesebb, hogy en nem hinnem, hogy annyira orulnenek a melosok, ha hirtelen az irodaban szocializalodott diplomasokkal toltenek fel a gyartosorokat. A nem fizikai munkahoz szokott dolgozo el tudom kepzelni, hogy fele olyan jol sem birna a strapat peldaul. Valamint mas lenne a hangulat a korabbihoz kepest, ebben biztos vagyok. Ugyhogy ezen kar sokat morfondirozni. Ez meg elmeleti szinten is eleg nagy butasag. De ha valaki eveket tolt el tanulmanyokkal, majd utana ketkezi munkasnak all, szive joga. Mindenesetre en nem ismerek egy ilyet sem.
De persze mindenki azt csinal, amit akar.

Demi78 2017.07.12. 16:53:15

@London2009: 3 ev nyakkendos multi es egy fel burnout utan egy evig ketkezi munkat vegeztem. Egyedul. feludules volt, hidd el. De aztan szinten jo volt vissza terni a sajat munkamhoz.

Dikusz 2017.07.12. 16:55:46

@swing gitan: van, itt tologatom a hűtőben. Tejszínes, tettem bele pár szem érett sárgabarackot, almát. Kellemesen savanykás, jó hideg. Egy baja van, kicsit besűrűsödött, kérsz?
Mézgapostával szívesen küldök:)))

London2009 2017.07.12. 16:56:26

@Demi78: Ez a burnout most nagyon divatos dolog. Egyik baratunk is most kitalalta 44 evesen, hogy megelozendo ezt a kiegett allapotot tesz ellene. Mondjuk nem arokasonak all, hanem elmegy utazgatni minimum 6 honapra.

Shaktee 2017.07.12. 16:57:04

@London2009: "De ha valaki eveket tolt el tanulmanyokkal, majd utana ketkezi munkasnak all, szive joga."

Sok ilyen volt, van is, én is fizikai munkábol éltem, mert nem volt penze a szuleimnek amikor egyetemre jartam, s utana is kulfoldon, ha ugy hozta a sors.

London2009 2017.07.12. 17:00:15

@swing gitan: Ertelek, de itt nem ez volt a felallas. Hanem ha valaki tanult es egyetemet vegzett, a konkret pelda itt a mernok volt, az nem fogja jol erezni magat kerteszkent. Ez volt a pelda.

Shaktee 2017.07.12. 17:12:05

@London2009: so what? you do what you can...no matter how you feel about the job.

Elni kell Lady London.

Muscari 2017.07.12. 17:21:20

@Demi78: re: ex-punk. Ebből se lehet kinőni, ahogy a rockerségből sem, csak egy idő után már nem lesz fontos az embernek, hogy ezt mindenki lássa rajta :-)

Muscari 2017.07.12. 17:26:49

@Demi78: úgy alakult, hogy a mostani helyemen van egy csomó román munkatársam, illetve egy erdélyi magyar is. Nagyon jól kijövünk, keményen dolgozik mind.

Muscari 2017.07.12. 17:32:52

@Arthamyr: én értem, hogy mire gondol. Nagyon frusztráló, amikor a közvetlen kollégákkal nem tudsz egy értelmes mondatot váltani, nekem is volt benne részem. Lehet, hogy a megfogalmazás nem volt túl szerencsés.

Shaktee 2017.07.12. 17:32:58

@London2009: LadyLondon2009, érzésekkel
:-)

Muscari 2017.07.12. 17:46:23

@Kipper: ugye? A kis fürtös a legfinomabb.

Muscari 2017.07.12. 17:52:41

@Arthamyr: a szamóca és a málna is erdei aljnövény eredetileg, a félárnyékot, nedves talajt szereti, a nagy hőséget nem bírja. Sok jó dolgot elértek már a nemesítők, de azért csodákra ők sem képesek. Különben már otthon a kertben termesztené mindenki a banánt :-) Vagy a mangót, amit nem ennének meg a denevérek, mint Ausztráliában :D

Tényleg, hova lett adg? Mióta visszajöttem egyáltalán nem láttam kommentelni.

Shaktee 2017.07.12. 17:53:10

off

stars.topix.com/quiz/18075?utm_source=facebook&utm_campaign=18075&utm_term=T119AFODEBHQA5JK

QUIZ: Can You Identify All Of These Famous 1970s Musicians?

Your Score: 100%
1970s Musicians Genius
You know everything there is to know about 1970s musicians. Good job!

On

genius djuri :P

Bredpitt Monika 2017.07.12. 17:54:39

@Demi78: nem értjük egymást, illetve úgy látom, én nem tudom átadni a mondandóm lényegét,
senki nem mondta, hogy nem kell rá büszkének lenni, csak rosszul indult a fogalmazás, vagy legalábbis félreérthető volt, szerintem

azért üdvözlöm, azokat is akiknek diplomája van, meg azokat is , akiknek nincs

ezt te írtad:
"nem akartam elmenekulni a hozzaszolasoktol, akar epito jelleguek, akar nem, csak dolgoztam, ezert nem valaszoltam."

na, ezt meg végképp nem értem, én nem arra gondoltam, hogy te akarsz elmenekülni.....na mindegy....meleg van Budapesten

én irigylem azokat, akik végig tudtak még vizsgázni négy öt évet, nekem évekig rémálmaim voltak felnőtt koromban, amik arról szóltak, hogy felállnak feleltetni, az érettségiről ne is beszéljünk,

konkrétan úgy készültem rá, mintha a kivégzésemre mennék, azért szerintem ez minősíti az iskolarendszerünket is....vagy engem? Üdv

Shaktee 2017.07.12. 17:54:46

@Muscari:

Q bácsi lebacta hogy nincs eleget a gyerekeivel, tul sokat hintazik, birkazik. Ugyhogy..

Muscari 2017.07.12. 17:58:42

@London2009: egész jól bírják a strapát, ne aggódj :-) Én ismerek több ilyet is, egyik sem gondolja véglegesnek ezt a fajta munkát, de most ez van.

Bredpitt Monika 2017.07.12. 18:00:29

@swing gitan: Sting, jajjaj, a Roxanne-t nem tudom neki megbocsátani, de utálom azt a számot,

a lányom idősebb unokatesói azzal szórakoztak bulizós korszakukban, hogy annyi snapszot kellett inni, ahányszor Sting kiénekelte magából a Roxanne szót...........jól berúgott mindenki, gondolom

láttam őt New Jerseyben, de nem miatta mentem, hanem duóban járta Amerikát Annie Lennox-al, na őt imádom,

egy dal neked, szereted a női énekeseket?

www.youtube.com/watch?v=HG7I4oniOyA

Dikusz 2017.07.12. 18:12:42

@swing gitan: @London2009: küldöm :)))
MZ/X, MZ/X jelentkezz, jelentkezz...

Kinyitottam az ablakot, megy az adag:)

Dikusz 2017.07.12. 18:16:04

@Muscari: még több idő után már az sem lesz fontos, hogy látják-e rajta, vagy sem:)))

geeeteee 2017.07.12. 18:18:59

Nem bonyolódok állásfoglalásokba, csak sztori. A föntről jövők a nagy tudásúak. Egyetemről, főiskolákról szakmai gyakorlaton a friss mérnökök rátámaszkodnak a motorsoron a kész blokkokra, meleg, kapják fel a könyöküket és jön a duma meg a kérdések, szakmai érdeklődés és gyarapítónak szánt vélemények a hőkezelésről, edzésről. A forróvizes mosó után.
A leereszkedésben is kell nyitottság, kíváncsiság és alázat. Mert ha még csak a legminimálisabbat is jobban tudja nálad, nem fogja elnézni a kivagyiságodat.

geeeteee 2017.07.12. 18:19:03

@Bredpitt Monika: Az még Police volt, tán azért. Stinget szeretik a csajok. Sok legjobb szex előtt-alatt szólt Sting. :D

Shaktee 2017.07.12. 18:25:42

@Bredpitt Monika: policet láttam 82-ben párizsban, a go go's volt az elõzenekar :)

Stinggel sokáig ugy voltam mint phil collinssal, radio kikapcs, elegem lett beloluk. Aztan visszajott sting, az angol balladakkal s nehany nagyon szep uj notaval..

Shaktee 2017.07.12. 18:37:04

@geeeteee: Maradok a James Brown Szex Masinánál...

ohh memories :D

London2009 2017.07.12. 18:42:33

@Bredpitt Monika: valoszinuleg mindkettot minositi. Nem bantani szeretnelek, de feltehetoleg ez igy van. Azert aki egy erettsegitol annyire retteg, hogy meg evekig arrol almodik, annak nem valo a felsooktatas. Egyszer osszeszamoltam es tobb mint 100 vizsgam volt az egyetemi eveim soran. Hany evig lettek volna ettol remalmaid?
No de az is teny, hogy csapnivalo az egesz szamonkeres rendszere a magyar oktatasban. Az en velemenyem szerint legalabbis.

gabors 2017.07.12. 18:45:12

@Saman: "Amikor az adóhatóság szokta megmondani, hogy mennyien használták az idén az adószámukat, akkor ennek a nyolcvanezernek hérom- ötszöröse szokott kijönni."

ne zavard a trollokat mert nem illik be a koncepciojukba .... :-))

London2009 2017.07.12. 18:46:42

@Muscari: magambol indultam ki. Nem tudnek egesz nap allni. Egyszeruen nem vagyok hozzaszokva. De miutan eleg jo eroben vagyok, feltetelezem, hogy elobb utobb hozzaszoknek ha muszaj lenne.

Csodabogár 2017.07.12. 18:50:40

@vándor madár: Nem mondanám az angol nyelvre, hogy olyan könnyű megtanulni. Nekem pl. soha nem sikerült rendesen, pedig nagyon akartam.:-(((

Din Serpahis 2017.07.12. 19:23:56

@Arthamyr: Egy rakat ismerősöm van aki Angliában dolgozott / dolgozik mérnökként. Van köztük építészmérnök, villamosmérnök, informatikus... szerintem simán lehet mérnöki melót találni ott.

M. Péter 2017.07.12. 19:30:31

@Én és Énke: Írni kéne a Daily Mail-nek, hogy Konta uniós bevándorló, aki elveszi a brit teniszezők munkáját.

Shaktee 2017.07.12. 19:33:11

@Lunacica: az nem új dolog nála..hallom voltatok a pávatoll boltban is...

Lunacica 2017.07.12. 19:50:15

@swing gitan: igen, de nem talalt megfelelo szinut, ezert vett ket melltartot es tangat

Lunacica 2017.07.12. 20:00:48

@swing gitan: ezektol szerencsere jo messze elunk, igy nem leszunk gyakori vendegek

tanato 2017.07.12. 20:00:54

@vándor madár: Így van,ha sokat kihagynak a szakmából nyelvtudás hiány m iatt,a szakma fog elfelejtődni,illetve elszáguldani mellettük.Hát ez van,ezért/is/sok a vendéglátóssá vedlett egyéb szaki.

Shaktee 2017.07.12. 20:08:36

@Lunacica: szép lehet benne :DDDDDDDDDD

Dikusz 2017.07.12. 20:28:36

@Lunacica: nem kellett volna vennie, nekem van itthon originál Triumph melltartó 3 db (családi örökség) muzeális érték, eredeti dobozban:)

Lunacica 2017.07.12. 20:29:54

@swing gitan: ez van. Kicsit visszahuzodo lett miota " ilyen"
Ez van en pedig megszokom vagy megszökök

Shaktee 2017.07.12. 20:30:40

@Dikusz: zolee elég csöcsi, hanyas a cicifix?

Shaktee 2017.07.12. 20:31:25

@Lunacica: majd egymás lelkét szeretitek..

IT Knight 2017.07.12. 20:33:42

Nagyon jók a hozzászólások, imádom a blogot :D

Tényleg sokan megmondták, hogy miért téved a brit statisztikai hivatal. A legjobb érvek:

- szerintem inkább 300k, nem 80k mert valahol 300-at hallottam
- sokkal több, mert mindenki ismer 10 másik magyart Londonban (ez csak annyit bizonyít, hogy van legalább 11 magyar...)
- több, mert a Daily Mail, kuruc.info, Kiskegyed azt írta, hogy több
- több, mert a magyarok laknak utcában egy csomó magyar szót hallok
- több, mert több millió magyar feketén dolgozik kint (de kint nem fehér minden??? fekete foglalkoztatás csak az elmaradott Orbánisztánban van)

2017.07.12. 20:38:12

@IT Knight: igaz,kezdve a tieddel bollocks.....

montroyal ( CAN qc) 2017.07.12. 21:08:48

szerintük 81 ezer magyar él az Egyesült Királyságban,

egyszer mar volt hogy szerintuk 1 millio szoc szamot adtak ki ... nagy a vandorlas .. elhiszem a nejemnek meg mindig megvan a szamja ..

Arthamyr 2017.07.12. 21:11:02

@Din Serpahis: Én nem mondtam, hogy nem, vagy igen?

Arthamyr 2017.07.12. 21:13:27

@IT Knight: A lényeget nem sikerült elolvasni, ahogy látom. Lehet, hogy semmit sem, ezt már reggel bekészítetted, aztán most ideböfizted?

Dikusz 2017.07.12. 22:00:42

@swing gitan: 90 B-sek:)

@Lunacica: 2 drapp, és 1 fekete. Bárcsak jó lenne nekem....
Tényleg nem tudom milyen régi, de a mostani árának a tizedébe került, és vadiúj:)

Dikusz 2017.07.12. 22:02:23

@Arthamyr: be kell fejeznie valamivel a napot...

Shaktee 2017.07.12. 22:12:30

@Dikusz: kár. A parasztrózsaszin a zotyi színe

2017.07.12. 22:19:10

@swing gitan: a tetkos srácról beszéltek?

Bredpitt Monika 2017.07.12. 22:28:14

@geeeteee: igen, Police volt, de a koncerten megis eloadta a Roxanne t,
Robert Plant koncertjen viszont kifejezetten a Led Zeppelin dalok volt a lenyeg, na, nekem az volt az egyik legjobb koncert

Bredpitt Monika 2017.07.12. 22:31:38

@London2009: nekem negy szakmam is van, foiskolara, egyetemre nem mentem, de folyamatosan tanultam, es vizsgaztam is, nyilvan nem annyit, mint egy egyetemista, ma mar nincsenek remalmaim, sot, hianyzik egy kis vizsgadrukk

Bredpitt Monika 2017.07.12. 22:42:49

@swing gitan: voltam itthon Genesis koncerten, ha jol emlekszem a Nepstadionban volt, de nagyon elol alltunk a baratnommel, a kuzdoteren, panikrohamot kaptam a tomegben, ugy hogy nem nagy elmeny volt, ha jol emlekszem Phil Collins ott meg dobolt,
az egyik legjobb album amit valaha is hallottam, az viszont Peter Gabrieltol a So

2017.07.12. 22:44:18

@swing gitan: szerintem ő nem buzogány

Mick Richards (UK) 2017.07.12. 23:00:39

Hat akkor nezzuk. Tudomasom szerint a permanent residency megszerzesekor egy eleg atfogo kerdoivben erdeklododnek arrol, hogy mikor jottel, nem mentel-e vissza kozben es ezt ala is kell tamasztanod valamivel. Ez nekem azt sugja, hogy fogalmuk sincs a pontos szamokrol.

Nem vonom ketsegbe a brit statisztikusok ratermettseget (ugye ok is majdnem brit tudosok, akik mindent tudnak), kerdes hogy milyen adatokbol dolgoznak.

Ugyanakkor az oshonos lakossag es a hozzajuk csapodott multi-kulti kiegeszitok elenyeszo aranyban Tankcsapda vagy Kispal, esetleg Belga rajongok. A fentiek miatt jobban hiszek az online zeneszolgaltatok letoltesi statisztikaiban.

A felhivasra: 80-as evek vegi kereskedelmi uzemgazdasz diploma. Jelenleg epitoipari kozepvezetoi gyakornok. Az epitkezes meretetol fuggoen 20-100 ember munkajanak szervezese, koordinalasa, iranyitasa.

Shaktee 2017.07.12. 23:01:08

@Dope and RepoMan: hajlama meglenne, de tehetsége nincs.

Luna nevelgeti, felszabadítja a benne rejtező feminint.

Shaktee 2017.07.12. 23:03:57

@Bredpitt Monika: Plant életem egyik legjobb koncertje volt..abban az évben láttuk Paco de Luciat s KD Langet is az itteni Jazzfesten...

Paco :(

Shaktee 2017.07.12. 23:06:20

@Bredpitt Monika: 2011

Na itt a vénülő roma(traveler) oroszlán :))

m.youtube.com/watch?v=IU9wE_hhFCg

Bredpitt Monika 2017.07.12. 23:15:24

@swing gitan: a Google 1987 et ir, nem tudtam volna megmondani, reg volt, na

Bredpitt Monika 2017.07.12. 23:20:17

@swing gitan: ferjem a noverevel ment volna Philadelphia ba Led Zeppelin koncertre, ami aztan elmaradt
Bohnam halala miatt

Shaktee 2017.07.12. 23:21:53

@Bredpitt Monika: jaja, 86-87, akkor volt Phil a Genesissel turnén.

Ok sose jottek be nekem, Peter G szolóban nagyon, s Phil is, ameddig a csapból is a fucking Su Su sudió jött :)

Shaktee 2017.07.12. 23:23:53

@Bredpitt Monika: valakivel ezt idéztük a facebookon éppen :)

A blahán a blahán!!!!

m.youtube.com/watch?v=59dDrpIfZWs

Jóéjt

Herr Géza 2017.07.13. 00:46:56

@komisz_kölök: Nem adószám, hanem társadalombiztosítási szám:
"http://pestisracok.hu/egymillio-felett-a-magyarok-szama-angliaban/"

Herr Géza 2017.07.13. 00:54:24

@Herr Géza: Még mielőtt sortűz zúdulna rám, eszem ágában nincs bármennyire is besaccolni az Angliában élő magyarok számát, plána azt nem állítanám, hogy több, mint 1 millióan lennének, a fenti link csak egy szimpla válasz volt a Komisz Kölyök kérdésére, és tökéletesen bizonyít egy dolgot: hogy a UK-ben élő magyarok (EU külföldiek) számát csak horribilis hibahatárok mellet lehet megsaccolni. Emlékeztetőül: nincs hiteles lakcímnyivántartás, a különböző hivatalok/hatóságok adatbázisai nem igazán kompatibilisek egymással sem.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.13. 00:59:59

@London2009: nalunk van allithato asztal, nagyon hasznosnak talalom. Igy max 2 orat ulok naponta (+meetingek, de az nem sok) A tul sok ules nem tesz jot a keringesnek, jarj barmennyit is fitness terembe, gymbe, az a barmennyi ugysem lesz tobb 1 oranal, mert nincs idod.

M. Péter 2017.07.13. 02:23:29

@Herr Géza: Szerintem valaki elnézett vagy félreírt egy 0-t, teljesen irreális, hogy 1,5 millió tb-számot adtak volna ki magyaroknak. A hivatalos statisztikákban évi 20000 körül van a szám. A kiadott tb-számok száma persze nem azonos az Egyesült Királyságban élő magyarok számával, mert eleve csak a felnőttek vannak benne, nincsenek benne azok, akik nem dolgoznak és más célra sem kell nekik tb-szám, és azok sem, akik teljesen feketén dolgoznak, és azt sem tartják nyilván, hogy a szám tulajdonosa esetleg elhagyja az országot.

Muscari 2017.07.13. 05:56:22

@Dikusz: én is pont ezt írtam :-)

zokogjatok 2017.07.13. 14:54:40

@M. Péter: Persze, az index is írja, hogy valami brutál tévedés az 1 millió, persze akiket az "itthon minden szar mer' orbanisztán van de bezzeg külföldön MEGBECSÜLNEK, igaz, hogy most volt egy kis brexit a kelet-európaiak miatt de attól még engem tutira MEGBECSÜLNEK" na az úgyis elhiszi ezt is.

index.hu/gazdasag/igazamiigaz/2014/06/09/egymillio_magyar_dolgozik_angliaban/

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.07.13. 16:08:46

Erdekes dolog ez a statisztika. En kevesnek erzem ezt a 81e koruli szamot, bar attol meg lehet.
Mondjuk a 2013-15 kozotti idoszakra nezi, akkor szemelyes pelda.
6 fos csalad, 4 kiskoru (1kicsi, 2 primary-ban, 1 college-ban tanul), 1 aktiv dolgozo, 1 otthonlevo bar NI-al rendelkezo. Ebbol 1 szamit bele a hivatali felmeresbe. Most az arany 3 felnott aktiv adofizeto es 3 kiskoru, bar mar 1 secondary-s.
Mielott meg...nem egyedi eset, akkoriban nagyon sok ilyen magyar csaladdal talalkoztam, akik ugyanebben a felallasban mukodtek 1-2 vagy tobb gyerekkel. Anyukak alt. feketen takaritottak.

London2009 2017.07.13. 17:13:02

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: te honnan tudod, hogy nekem mennyi idom van? :D

Dikusz 2017.07.13. 18:07:15

@London2009: erre is akkor kapsz választ, amikor a hozzászólók által kért linkeket beküldi...

fasor6 2017.07.13. 22:36:10

@swing gitan: reg nem olvastam a blogot, nem tudom melyik orszagban elsz, de a UK=ben a Lidl-ben kaphato meggybefott. En abbol fozom a meggylevest-en is imadom. Annal jobban mar csak a birsalma hianyzik, de 5 ev alatt ketszer azt is sikerult vennem piacokon.

fasor6 2017.07.13. 22:36:17

@Halmai Elemér: 50 ev feltti mernoknokent 6 hettel a UK-be erkezes utan kozepvezetokent dolgoztam a szakmamban. 3 angollal versenyeztem- en kaptam meg a munkat. A ceg tobb mint fele kulfoldi- europai es mindenfele nem europai orszagbol. A masodik leggyakrabban baszelt nyelv az ebedloben a spanyol.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2017.07.14. 13:42:10

@fasor6: Valamiert azt hittem te pasi vagy.
Kerdezhetnek toled privatban?

Gábos Elvira 2017.07.15. 09:12:00

@RecsölGrin: fasor6@freemail.hu e-mail cimre irjal legyszives

Gábos Elvira 2017.07.15. 09:12:02

Kerdezhetsz. Amugy mibol gondoltad, hogy pasi vagyok?

Lunacica 2017.07.15. 09:58:52

@London2009: @Demi78: nincs szo osszeveszesrol.
Egyszer Digger azt irta egyik hozzaszolasaban, hogy a "legjobb baratok beken hagyjak egymast."
Ennyi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása