oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 21. 06:40,  Haza lehet csábítani a határátkelőket? 300 komment

2017. június 21. 06:40 Határátkelő

Haza lehet csábítani a határátkelőket?

A kérdés nem csak Magyarországon, és általában a kelet-európai régióban aktuális, és akkor most nagyvonalúan tekintsünk el a Gyere haza, fiatal program látványos (és az első pillanattól megjósolható) kudarcától. Menjünk Európa másik felébe, Spanyolországba, ahol szintén próbálnák hazatérésre ösztönözni a határátkelőket – a nagy kérdés az, mekkora sikerrel.

Te is hazaköltöztél? Hogyan élted meg? Maradsz, vagy visszamennél megint? Jelentkezz a hataratkeloKUKAChotmail.com címen!

fiatal_uton_foto_pixabay_com_josealbafotos.jpg

Hogy kissé rendhagyó módon a végéről indítsak, lassan szerintem kezdünk rájönni arra, hogy a határátkelés (és éppen ezért nem nevezném migrációnak, vagy kivándorlásnak) nagyon sok embernél nem egy egyirányú, vagy akár csak egyszeri esemény, hanem lehet egy olyan folyamat, melyben akár többször is neki lehet indulni, és haza lehet térni.

Lehet nem szeretni, de Európa (legalábbis egy része, aztán hogy Magyarország ebbe beletartozik-e majd vagy sem, megint egy más kérdés) abba az irányba tart, hogy egy-egy ilyen költözés technikailag csak annyit jelentsen, mintha egyik városból a másikba menne az ember.

Ettől még persze azok az országok, ahol egyre komolyabban hiányzik a munkaerő, nem lesznek boldogabbak, és bár Magyarországon értelemszerűen a leggyakrabban a kelet-európai régióra koncentrálunk, azért máshol is igen komoly gondok vannak. 

Például a spanyoloknál 

A spanyol fiatalok körében tapasztalt brutális munkanélküliség miatt rengetegen mentek külföldre, viszont az utóbbi egy-két évben folyamatosan csökken a nettó kivándorlás mértéke és egyre többen tér(né)nek haza.

spanyol_kivandorlas_2008-2016_forras_ine_el_pais.jpg

Olyannyira, hogy erre már a tartományok és az önkormányzatok is kezdenek felfigyelni, és próbálnak valamilyen intézményi megoldást kitalálni a hazatérés elősegítésére. 

Kasztília és León „fővárosa”, Valladolid például eléggé megszenvedte a válság óta eltelt éveket. A városban a 2000-es évek közepén még több, mint 320 ezren éltek, ma pedig az fenyeget, hogy a lakosságszám pillanatokon belül benéz a 300 ezres lélektani határ alá, ami alig több, mint tíz év alatt közel 10 százalékos csökkenést jelentene. 

„A döntés meghozatalában segítenénk” 

Nem csoda, hogy ezerrel próbálnak a városba vonzani fiatalokat, akár külföldről, akár belföldről. Indítottak egy programot, melynek keretében 500 ezer eurót (kb. 150 millió forintot) költenek arra, hogy megpróbálják meggyőzni a határátkelőket arra, hogy egyáltalán elgondolkozzanak a hazatérésen. 

„Más önkormányzatoknak is akadnak tervei, de ezek elsősorban arra az időszakra koncentrálnak, amikor a hazatérő már megérkezett. Mi inkább a döntés meghozatalában szeretnénk segíteni” – érvelt az El Paísban Antonio Gato tanácsos.

Más kérdés, hogy bármilyen is legyen egy program, aligha valószínű, hogy valaki csak amiatt döntene a hazatérés mellett (most hadd ne hozzam fel megint az oly jól ismert magyar példát – azt már csak halkan teszem hozzá, hogy egyetlen, nem is olyan nagy spanyol város másfélszer annyit költ arra, hogy segítse a döntéshozatalt, mint a teljes magyar állam mindennel együtt a költözésre), ezért Valladolid is különböző kezdeményezéseket támogat, legyen az hazatérők alkalmazását vállaló cégek támogatása, a visszaköltözők új vállalkozásának segítése, vagy segítség a költözésben és az újrakezdésben. 

Jó ötlet volt, csak… 

Vannak magánkezdeményezések is, amilyen például a Volvemos nevű oldal, melynek ötlete a maga egyszerűségében is nagyszerű, sorsa pedig minimum tanulságos. 

A Volvemos célja az, hogy összekösse a munkaerőhiánnyal küzdő cégeket és a hazatérni vágyó határátkelőket. Az oldal egy éve alatt mintegy 6000 (főleg az Egyesült Királyságban és Németországban élő) spanyol töltötte ki a kérdőívüket, ami nem akármilyen adatbázisa annak a generációnak, amely úgy döntött, hogy inkább külföldön próbál szerencsét. 

Az egyébként egy ideig szintén külföldön (Berlinben) boldoguló alapítók, Diego Ruiz del Árbol és Raúl Gil ötlete tulajdonképpen egy álláskereső és -ajánló Tinder volt. 

És nem jött be. 

Legalábbis egy év elteltével úgy látják, a valóság igen távol áll a reményeiktől és az elképzeléseiktől. Érdekes módon elsősorban a cégek érdektelenségén látszik megbukni a dolog, azok ugyanis nem nagyon akarnak pénzt és időt szánni a külföldön élők alkalmazására. 

Csak a program nem elég 

Valamivel jobbak a tapasztalataik az önkormányzatokkal, közülük többel is sikerült felvenni a kapcsolatot és kialakítani valamilyen együttműködést. A központi kormányzattal szemben viszont meglehetősen kritikusak, mert szerintük nem képes megfelelő választ adni egy olyan társadalmi problémára, mint az elvándorlás (hogy mik vannak…). 

A helyzet tehát meglehetősen ellentmondásos, nekem személy szerint egyre erősebb meggyőződésem, hogy ugyan lehet és kell is különböző programokat indítani, ezek önmagukban nem sokat érnek, maximum segítséget nyújthatnak a hazatérni vágyóknak. 

Meggyőzni viszont csak egy olyan országgal és gazdasággal lehet, ahol biztosítva látják a jövőjüket, amely olyan életet tud kínálni nekik, ami (ha nem is feltétlenül éri el azt a színvonalat, mint amit külföldön kiharcoltak maguknak) reménnyel kecsegtet. 

Addig jöhet bármilyen fiatalos ötlet és program, az maximum csak arra jó, hogy mutogatni lehessen.

HÍRMONDÓ

Tényleg ennyivel többet keresnénk?

Rohamosan növekedtek a bérköltségek az Európai Unióban, Magyarország a statisztikai adatok szerint ezüstérmes. Szerinted is zárkózunk fel az unióhoz?

Orvosi keresetek Magyarországon és Angliában

Az nem titok, hogy a megbecsülésen túl a magasabb fizetések is vonzzák a magyar orvosokat az Egyesült Királyságba. De vajon mekkora valójában a különbség a magyar és a brit fizetések között?

Inkább elfordul, ha magyar szót hall

Rengetegen járnak rendszeresen Magyarországról Bécsbe, egész iparág épült ki a szállításukra. Az egyik rendszeres utas nemrég megírta, kikkel találkozik az autóban.

Vigyázni kell, hogy ne játsszák el a sikert

Kemény időket éltek meg a finnek, de úgy tűnik, megérte az áldozat. A fordulat két éve következett be, amikor Juha Sipila lett Finnország miniszterelnöke. 

(Fotó: pixabay.com/josealbafotos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3512609361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.21. 06:57:25

Mintha lett volna az Indexen egy hülyegyerekről valami cikk hogy 40ezerért jött el de tízszer annyiért se menne vissza.
Minden ilyen program eső után köpönyeg.

Dikusz 2017.06.21. 06:59:29

Kérjenek tanácsot a felcsúti Maradonától, hiszen van tapasztalatuk a méltán sikertelen "Gyere haza fiatal" programmal...

Arthamyr 2017.06.21. 07:36:35

"Meggyőzni viszont csak egy olyan országgal és gazdasággal lehet, ahol biztosítva látják a jövőjüket, amely olyan életet tud kínálni nekik, ami (ha nem is feltétlenül éri el azt a színvonalat, mint amit külföldön kiharcoltak maguknak) reménnyel kecsegtet." - Ez szükséges, de nem elégséges feltétel. Ezzel inkább az elvándorlást lehet csökkenteni, de még azt sem szüntetné meg, mivel nem mindenki menekül.

Vannak emberek, akik nem szeretnek mozogni, és ha már egyszer kiköltöztek, nem fognak elindulni vissza, amíg nem vasvillával terelik őket.
Vannak, akik külföldi párt találnak, ez is masszívan lecsökkenti a visszatérés erejét.
Van, aki kalandvágyó, és örül, hogy nem kell a seggén ülnie.
És még lehetne sorolni a rengeteg példát, akit nagyon nehéz lesz hazacsábítani, bármi is lesz.

Egyébként biztos haza lehet csábítani, csak az a kérdés, megéri-e. Ez egy olyan "probléma", ami automatikus velejárója annak, hogy Európán belül ilyen könnyű mozogni. Inkább el kellene fogadni, meg kellene tanulni együtt élni vele, alkalmazkodni hozzá, és így is működtetni az országokat.

Taxomükke (UK) 2017.06.21. 07:50:22

Soha nem ertem, miert nem inkabb a meg otthon eloket akarjak ott tartani. Tobb ertelme lenne. Egy ilyen program segitsegevel csak az koltozik vissza, aki mar amugy is akart.
Szerintem.

szÖveges professzor 2017.06.21. 07:59:01

@Taxomükke (UK):

Egyetertek. Tobb ertelme lenne arra koncentralni, hogy az otthon elok ne menjenek el. Talan, ha lenne valami perspektiva...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.21. 08:11:36

@szÖveges professzor:
El nem tudod képzelni hogy a többséget milyen kevéssel otthon lehetne tartani.
Még csak nem is pénzzel elsősorban. De egyébként pénzből se túl sokkal.

szÖveges professzor 2017.06.21. 08:24:17

@diggerdriver:

Csak sejtem.

Engem az az agyatlan mentalitas uldozott el. Nem hiszem, hogy ez egyhamar megváltozik. Igy, hogy csak "nyaralni" jarok haza inkabb jokat mosolygok a sok hulyesegen. De regen ezektol majdnem megorultem. :)

Muscari 2017.06.21. 08:34:30

Egy ismerősöm nemrég költözött haza, két kicsi gyerekkel, akik itt születtek. A férjnek jól menő vállalkozása van itt, amit "távirányítással", illetve sűrű kilátogatással kíván megtartani. A kecske és a káposzta tipikus esete, szerintem a fog nekik sikerülni.
Ők azt szeretnék, hogy a gyerekek magyar iskolába járjanak, ez volt az egyik fő oka a költözésnek. Szegény gyerekek :-(

Hozzáteszem, az ismerős sosem tanult meg igazán jól angolul és az utolsó években már a férjének dolgozott, aki olyan nagyon nem is akart hazamenni.

Muscari 2017.06.21. 08:36:31

@szÖveges professzor: én két napot otthon voltam a múlt héten. Hát ilyen nagyon még sose vártam, hogy visszajöhessek, valahogy rettenetesen nyomasztó volt minden.

adg 2017.06.21. 08:56:31

@Muscari: mi volt nyomaszto, mit tapasztaltal?

Dikusz 2017.06.21. 09:04:02

@Muscari: ezt szerettem volna én is kérdezni, mint @adg: azzal a plusszal, hogy két nap alatt mi volt olyan nyomasztó, ennyi idő alatt mi rosszat tapasztaltál?

szÖveges professzor 2017.06.21. 09:08:39

@Muscari:

En is ket hete voltam otthon egy hetvegere. Iszonyat nyomaszto volt, ahogy mondod. Regebben mindig egy kicsit "haza" mentem, de most olyan erzes volt, mintha egy harmadik orszagba erkeznek.

Azok a depresszios fejek, szegenyes oltozkodes, majdnem mindenki dohányzik, es lemertem oraval: nem telt el ugy 60 masodperc, hogy ne ütköztem volna uj propaganda / politikai plakatba!!!

tanato 2017.06.21. 09:27:23

N@Muscari: emrég jártunk Ausztriában,Bécsben,Burgenlandban,.FŐleg Parndorfban az outlet centerben rengeteg magyar eladóval találkoztunk.Ingáznak a határhoz közeli településekről.Volta aki több év kinti életet váltotta fel az ingázással.Kecske és káposzta.itthoni iskola a gyerekeknek,barátok család,viszont osztrák bérezéssel.Inkább vállalják a napi egy egy óra utat oda vissza.Persze ezt csak a határmenti max 100 km.-es régióban élők tehetik meg.

Din Serpahis 2017.06.21. 09:28:28

Hát a fene tudja, a legutóbb kocsival mentünk haza, a haverunk letett minket Kelenföldön, onnan levonatoztunk Pécsre. Na hát az a Kelenföld, komolyan mint valami harmadik világ, rettenetes..

Ugyanakkor marha jól éreztem magam otthon, végiglátogattam a haverokat voltam a Balatonon ilyesmi. Ugyanakkor tény, hogy Svájc átírja az embert. Nagyon.

Erről az egész témáról egyébként mindig a Hobbit egyik jelenete jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=JTSoD4BBCJc&feature=youtu.be&t=123

Arthamyr 2017.06.21. 09:30:35

@szÖveges professzor: @Muscari: Sose tapasztaltam ezt... Nem értem, nektek erre van ráállva az agyatok (nekem pl. átsiklik a szemem a plakátokon, mivel nem hordoz számomra hasznos információt)? Meg kikkel/hol találkoztok, hogy depressziós fejek, szegényes öltözködés a fő benyomás, és az egész nyomasztó?
Kb. egy éve voltam, egy hónap múlva megyek, jó hosszú ideig (4-6 hét, visszajegyet még nem vettünk), kíváncsi leszek, hogy egy év alatt összeomlott-e az ország, vagy csak ti vagytok nagyon érzékenyek a rosszra.

Din Serpahis 2017.06.21. 09:30:50

@tanato: Hát én ismerek egy lengyel csávót, egy svájci szoftvercégnél programozó, 3/1ben csinálja, azaz három hét homeoffice Krakkó, egy hét Zürich. Keres havi 10000 CHF-et kb. Brutál :)

tanato 2017.06.21. 09:40:59

@Din Serpahis: Igen ez a home office nem rossz találmány.Sokan csinálják így,pl sógorom,két hét Svédország két hét itthon.

Arthamyr 2017.06.21. 09:41:38

@Din Serpahis: A programozó teljesen "irreleváns" szakma. Minden országban hiány van belőle (a _jó_ programozóból, hát még aki bír üzleti tudással is), minimális a home office hátránya (igazából bizalom kérdése), és kb. bármilyen nagyobb cégnél szükség van a tudására. Ha valaki fontossá válik, kb. annyit kér, amennyit nem szégyell, főleg ha egy svájci cégnek dolgozik. Ha meg valaki sztár programozó/architect, az nem emberi fizetést kap... :)

Csodabogár 2017.06.21. 09:49:48

@szÖveges professzor: Jó nekem, mert itthon élek. A plakátokat már nem is látom, lehet, hogy felém nincsenek is. Az emberek is teljesen normálisak. Lehet, hogy én mégis egy másik országban élek? Téged már megszállt a svéd unottság.

Csodabogár 2017.06.21. 09:51:56

@Dikusz: Szvsz van aki eleve elhatározza, hogy most itt minden rossz és rosszul kell éreznie magát.:-(
Nekem legalább is így jönnek le ezek a sirámok. Elég sok külföldi ismerős jár boldogan haza és élvez mindent ami itt van. Igaz azok nem a plakátokkal foglalkoznak.

Csodabogár 2017.06.21. 09:59:08

@Din Serpahis: Mi mindig Kelenföldről utazunk ha megyünk Bécsbe pl. Ugyanis ha nem a régi állomásra mész, hanem oda ahol a 4-es metro végállomása van, akkor totál nyugaton érezheted magad. Mozgólépcső minden sínpárhoz, tiszta perron, rendesen megszerkesztett tájékoztató táblák stb.

Ezt a svájci átírást nem egészen értem. Közel 25 év után is ugyanolyan vagyok mint voltam. Pedig én még ottani állampolgár is vagyok. Svájc után az egész világ olcsó volt nekem, de ma már ez se tünik fel, mert már nem járok vissza.

Herr Géza 2017.06.21. 10:00:10

@Arthamyr: Miért kábítasz te is? Hisz házi szakértő trollunktól tudjuk, hogy Ausztriában pl. "nettó 2000-2500€ az IT-s fizetés teteje". :)))))))))

Antal Jozsa 2017.06.21. 10:02:49

@Din Serpahis: Nekem Svajc utan kifejezetten kellemes az a kis gaz ami otthon van. Azert ne tulozzunk mar ezekkel az hazalatogatasos kalandokkal. Nekem kifejezetten megnyugtato erzes ha a magyar videken vegiglelgeltetem a szemem es semmit nem latok csak zoldet meg a tajat. Itt svajban meg az erdoben is csatorna van :-) es lepten nyomon emberekbe utkozom.. Igaz ettol meg a svajci hegyek gyonyoruek de nem elnek nagy hegyek kozott..

Arthamyr 2017.06.21. 10:03:02

@Herr Géza: Mástól mást hallottam. :D Megjavították már a szemeid?

Arthamyr 2017.06.21. 10:18:16

@Herr Géza: Ez is mást mond: www.karriere.at/jobs/senior-softwareentwickler, szerintem trollandon túl sok a tinta a hintába. :D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 10:20:58

@Herr Géza:

Serpahis is írta hogy ekörül van a teteje Ausztriában, ő is átmenekült Svájcba.

Azt mondta Budapesten is lehet szinte hozni azt a megtakarítási rátát amit Ausztriában.

Demi78 2017.06.21. 10:23:34

Nem mindegy honnan hova mesz haza.
Mi 3 hetet voltunk otthon francia atlanti-oceani partvideki szigetrol, gondolhatod, hogy ez utan barhova mehetsz, szegenyes lesz.
Parom szuleinel, kisvarosban Erd mellett, keves feher volt az utcakon, ellenben mindenki kinn teregetett a keritesen es sokan szotyiztak munkaidoben a hazak elott. Nagymama felujitotta 3 millioert a hazat kivulrol, majd jo lesz oroksegnek, mondta. Nem akartam megserteni, hogy abban a varosban nem kap az egesz tip-top hazert 3 milliot, latvan a szomszedsagot. En szuleimnel voltam, Heves megye, ott is altalonos lepukkadtsag sajnos. Sajat, kiadott lakasomhoz is felmentem, Bp, Florian ter, kedvenc regi vendeglom bezarva, fizetos parkolas az utcakon (nem vette be a francia kartyat, illetve a magyar penzermeket sem, szoval hagytam a francba), munkaido utani fasult emberek setaltak haza a villamostol.
Egy szo mint szaz: honvagyam volt a mostani eletem fele (szornyu, de ez van). Es elbucsuztam Pesttol a rakparton allva a dugoban.

puhacica 2017.06.21. 10:26:48

@Muscari: @adg: @Dikusz: @szÖveges professzor: @Din Serpahis: @Arthamyr: @Csodabogár: mi is 2 hete voltunk otthon, 8 napra mentunk. nagyon jol ereztuk magunkat, sokat kirandultunk, csavarogtunk, jokat ettunk, termalfurdoztunk. nagyon szeretem a magyar tajat, varosokat, klassz volt az egesz. a repteren mindenutt, ujsagosnal, jegyarusnal kedvesek es segitokeszek voltak. a bkk automatainal kartyas fizetesi lehetoseg van, erintos verzio is. es mukodik is, meg mielott... a raiffeisen egomi fiokjaban megszuntettem a szamlam, olyan kedves ugyintezovel hozott ossze a josorsom, hogy alig hittem el. es van wifi a vonaton! (bp-egom viszonylat)
de!
a csaladbol kolcsonkapott kocsi csomagtartojaban golfuto volt. (nem golfoznak...). szukseg eppen lehetett volna ra, egyszer pl megallt a fouton egy kocsi elottunk, varoson kivul. allt az ut kozepen es az uram ra mereszelt dudalni egy rovidet, hogy huzodjon mar felre. erre kiszallt egy hatvanas figura, hogy mivavmivan!? :D agybaj a kozlekedesi moral. a penzvaltas is rohogesbe fulladt, a jo napot kivanok, ezt szeretnem atvaltani, koszonom, viszlat "parbeszed" monologga avanzsalt, mivel a valtos no ajakat egy arva kib.szott szo el nem hagyta az egesz procedura alatt. a pultos egy budai pincekocsmaban jobb volt, o vegig beszelt, igaz, nem velunk, hanem a telefonba. ezert a baratnom mindent kicsereltetett vagy visszakuldott, elszorakoztattak egymast. :D egy masik helyen a pincer kioktatott, miutan kertem egy staroprament, hogy nincs es nem is volt. mikor elmondtam neki hogy en itt vendeg vagyok, nem kell tudnom mi van, mi nincs, akkor valtott es onnantol teljesen kulturalt kiszolgalast kaptunk. ja, es rohadt draga minden pesten. videken se sokkal jobb, de azert joval baratsagosabbak az arak. ja es ne nezz tv-t, foleg ne hiradot. a radiot kapcsold ki a kocsiban!
szoval ja, van min idegbajoskodni, de az az igazsag, hogy ha egyetlen hetre megy haza az ember, ki lehet szurni ezeket es aki akarja, igazan jol tudja erezni magat. nekunk legalabbis sikerult. megyunk jovore is! :D

Demi78 2017.06.21. 10:27:38

Hopp, bocsanat, egy pozitiv peldat kifelejtettem, zalai kisfalu, parom apja odakoltozott, van egy nagy to, pecazik, nyugdijaskodik stb. Es pozitiv volt meg a havas Matra aprilisban. Negativ viszont, hogy nem volt laktozmentes tej a zalai kisCOOP-ban (neztek is, hogy tulajdonkeppen mit kerek:) - mielott ramhuzzatok a vizes lepedot, hogy extra vega vagy fogyokurazos vagyok, szoptatos kismamanak kellett a tej, mert kipattogzik a baba a tejtermektol:).
Viszont voltunk egy termeloi, divatos kispiacon zala - balcsi fele, volt hogy euroben voltak az arak, fizettem 1800 forintot ket langalloert!!!! OK, kibirtam, de ha otthon lennek, eszemben se lenne ennyi penzt kiadni.

Arthamyr 2017.06.21. 10:29:21

@Horthy Miklós cselédje: www.karriere.at/jobs/4862250
Én nem vágom igazán a németet, de itt nem azt írja, hogy tapasztalattól függően 65k? Vagy Ausztriában olyan magas az adó, hogy havi 5k+-ból 2400 marad?
A linken amin a keresésem van, több helyen láttam 60k körüli számokat, pedig nem sokat néztem meg. Vagy ez mind kamuállás, és iparági összeesküvés van, hogy odacsábítsák a fejlesztőket, aztán ha már ott vannak, elvállalják havi 2k-ért? Hanyadik felesnél/sörnél jársz? :)

puhacica 2017.06.21. 10:31:02

@Demi78: nekunk mindenhol elfogadtak az angol kartyankat. etterem, automata, bolt... semmi gond nem volt sem videken sem a fovarosban.

Arthamyr 2017.06.21. 10:34:51

@Demi78: "Mi 3 hetet voltunk otthon francia atlanti-oceani partvideki szigetrol, gondolhatod, hogy ez utan barhova mehetsz, szegenyes lesz." - Off: Ott napsütéses, jó idő van, vagy óceáni éghajlat?

Arthamyr 2017.06.21. 10:38:54

@puhacica: Nekünk már tavaly is volt wifi a vonaton (Székesfehérvár és Vác fele is), bár a sebessége nem verhetetlen. Bp-n még mindig sokkal olcsóbb volt a vendéglátás, mint egy frekventált nyugat-európai városban, kb. félár, ez elszállt azóta? Nyilván ruházatot nem otthon fogok vásárolni. :)

Demi78 2017.06.21. 10:39:40

@Arthamyr: Oceani, szoval minusz nem nagyon van, de rettento meleg sem, mint mondjuk par szaz kilometerre a kontinensen (vagy akar otthon). A napsuteses orak szama 2. FRben. Viszont most brutal 36-38 fok harom napja, kimenni nem lehet joforman.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.21. 10:42:16

@Arthamyr: képzeld, amíg az elsőt meg nem láttam egy villamosmegállóban, azt hittem, a kék plakátolás valami vicc. Nem az volt. Férj ott nevetett rajtam teli szájjal. A hivatalok működtek, a tömegközlekedés is, de a sok hajléktalan, az a sok hülye reklámtábla még a mezők közepén is, az durva. Ha szelektáltan jársz helyekre, s ha kicsit hunyoritasz s nem jön szembe a nyomor, akkor remek. Turistaként.

puhacica 2017.06.21. 10:46:16

@Arthamyr: mi tavaly nem voltunk, igy ez ugyben nem tudok nyilatkozni.
dragasag: felesleges nyugat-europahoz hasonlitani. nekem se okozott gondot kifizetni 3paprikaert, 3paradicsomert, 4kopaszbarackert, fel kg gombaert es 1kg cseresznyeert 2400 forintot. vagy 315 ft-ot egy gomboc fagyiert. 290et egy cso kukoricaert, 8400at 3hekkert, 2sultkrumpliert es 1csalamadeert egy utszeli bufeben... de a tesomnak, akinek az albi+rezsi utan marad 60ezer, neki igen. vagy az anyukamnak, akinek netto 80 a fizetese. de o legalabb videken el sajat lakasban. mi 2.5 eve jottunk el es szerintem piszkosul felmentek az arak.

Arthamyr 2017.06.21. 10:47:26

@Demi78: Akkor az azért nem klasszikus óceáni. :) De gondolom azért ez nem gyakori? Amit hazavinnék az óceániból, pont az, hogy nincs se meleg, se hideg. Csak süssön sokat a nap, engem depresszál a szürkeség. :)

Demi78 2017.06.21. 10:49:51

@Arthamyr: Itt olyan marcius kornyeken van egy hosszabb esos idoszak, de pl novemberben meg siman lehet furdeni a tengerben, sut a nap, semmi turista:)

Demi78 2017.06.21. 10:51:00

@kisrumpf: Ige, turistakent elmegy, de a plakatok, hirado, a politika beferkozese a napi beszelgetesekbe az borzaszto.

Arthamyr 2017.06.21. 10:51:09

@puhacica: Na ja, átlag magyar bérrel nyilván másképp látja az ember, meg ha nem kerülheted el a szart, mert pont érint mondjuk munka miatt, az is más benyomást kelt, ha az ember minden nap elkerülhetetlenül szív valami miatt, az nem ideális.

2017.06.21. 10:52:09

@Csodabogár:

"Szvsz van aki eleve elhatározza, hogy most itt minden rossz és rosszul kell éreznie magát."

+1

Nekem személyesen egyébként ambivalens érzéseim vannak, mert rühellem bp-et, és mivel a belépési pont mo-ra budapest, többnyire kevésbé szeretek megérkezni, és kevésbé szeretek ott tartózkodni is.

Az szerintem igaz, hogy az öltözködés kicsit szegényes(ebb), és a középkorúaktól kezdve látszik, hogy nem adunk magunkra annyira, mint kellene, cserébe viszont dagadtabbak vagyunk a feltétlenül szükségesnél -- ez testvérek között is 1:1, ráadásul hohó, ezt mindjárt átfordítom pozitívba, vigyázzatok: az van, hogy mi magyarok nem csak a felszínt nézzük ám, minket a mélyebb, lelki dolgok érdelnek. A rossz fogak meg a dagadtság az külcsín, ún. akcidencia csupán, és ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. Egy kisnövésű barátom szavajárása volt ez.

A depresszív arcok viszont szerintem városi legenda, és különösen, hogy alighanem az utóbbi években javul a helyzet. Meg minden más is javul.

Lehet, hogy románia meg szlovákia gyorsabban javul (mit tudjam én), de bp-en is és mo-n is minden sokkal jobbnak tűnik, mint 5 éve, és 5 éve meg minden jobb volt, mint 10 éve, és így tovább. És úristen, mennyire brutálisan, összehasonlíthatatlanul jobb minden, mint 20 éve. Mamma mia! (Legalábbis amit a külső szemlélő, például én, észrevehet.)

Szerintem Mo. állati szuper kis hely. Én személyesen nem nagyon szeretek ott lenni mindenféle egyéni szoc. problémákból, de akkor is.

Arthamyr 2017.06.21. 10:53:17

@Demi78: Most komolyan, hazamentek, és híradót néztek? Én otthon kb. fél szemmel szoktam látni, ha apósoméknál megy háttérzajnak, de közben azért megy a beszélgetés is.

Demi78 2017.06.21. 10:53:38

@puhacica: tudod a furcsa, hogy 315 ft tenyleg nem sok a fagyiert. mi negy szemelynek pl uditovel egyutt a Velencei-tavon vettunk negy langost. 4500 Ft. Ha atszamolod, 15 euro, nem a vilag vege, multkor 4nek itt kinn gyorskaja volt hentesnel 45 €. De ha azt nezed, hogy amikor en 2012ben meg otthon eltem es ki kellett volna adnom 315 forintot egy gombocert vagy 800 Ftot egy langosert?? Soha, pedig nem kerestem rosszul. De a fagyi nekem max 100 Ft (bar emlekszem, amikor 1.5 Ft volt egy gomboc, max 2 Ft, de az mar luxus cukraszda Pilisvorosvaron), a langos is max 100-200, mert mi a franc kerul rajta 800ba?:)

Arthamyr 2017.06.21. 10:56:00

@kisrumpf: Ja, a hajléktalanok tényleg elég nagy koncentrációban találhatóak itt-ott. Előtte nagy levegő, gyorsan elhalad, utána kifúj. Sajnos ez nem egy kezelhető probléma, azok az emberek a szó szoros értelmében tönkrementek, minden tekintetben. :(

Arthamyr 2017.06.21. 10:56:54

@Demi78: Tengert is vinnék haza. Orbánék úgyis szeretik a gigaprojekteket, pl. meghosszabbíthatnák a Balatont az Adriáig. :D

Demi78 2017.06.21. 10:57:26

@Arthamyr: mi nem, csak a csalad egy resze, nekem eleg ha elolvasom a hireket a neten:) TV-t kerulom, ahogy lehet.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.21. 11:03:38

@Demi78: no azt kell elkerülni. Legtöbbször sikerül, szerencsére nem ez a hangsúlyos látogatáskor, a barátok sem hozzák szóba, nem ez a téma. S amit puhacica írt, legyen nálad pénz. Persze, ha nagyon szembejön valami, akkor az embernek csikordul a foga.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.21. 11:07:02

@Arthamyr: aluljárók... aluljárók, no az valami rettenet. Azt sem tudtam, hová nézzek.

Mondjuk, itt is láttam nem is annyira diszkrét sátorcsoportot a LUAS mentén, a bokrosban, aztán eltűntek.

Arthamyr 2017.06.21. 11:09:31

@Demi78: Így van az on-demand szolgáltatások korában nem fogunk elkezdeni tvzni. :)

London2009 2017.06.21. 11:15:01

@szÖveges professzor: Teljesen ugyanezt erzem en is. Sot, orulok is neki, hogy eszreveszem ezeket a dolgokat es feltunnek nekem. Mig ott eltem engem sem zavartak. Egyebkent meg Budapest egy dolog, de a videk az kegyetlen. Ezt legutobb egy videki eskuvon allapitottam meg. Ott mintha megallt volna az ido ugy a 80-as evekben. Ezen felul borzasztoan szembeotlo a penztelenseg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.21. 11:16:10

@Csodabogár:
Számtalanszor elmondtuk már itt, Magyarország kúrva jó hely HA van pénzed.
VALAMIÉRT elment onnan félmillió ember, sőt előttük te is.
Aztán visszamenve PÉNZZEL csak a szépet látni szintén kúrva könnyű.
Na most ezzel semmi baj nincs csak nem kellene csodálkozni az ökölbe szorított arcokon.
AZOKNAK ugyanis napi gondjaik vannak.
47évet éltem ott legalább nekem ne magyarázzátok meg hogy ott van a tündérkert.

2017.06.21. 11:19:29

@diggerdriver:

Ez jogos, persze, ugyanakkor létezik olyan hely bárhol a világon, ami csóróként / munkanélküliként / az alsó középosztályból épp leszakadóként kellemes?

Din Serpahis 2017.06.21. 11:25:59

@Horthy Miklós cselédje: Mondjuk ez igaz... Mákkal ki lehet fogni 60-70ks fejlesztői állásokat de ez a teteje, az meg hát nem egy olyan nagy cucc. Bp tényleg versenyképes már Béccsel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.21. 11:28:55

@Nagy kámpics:
Igen, csak ne felejtsd el hogy ha én kevesellem a fizetésem vagy bármelyik MELÓS itt akkor már holnap kezdek másik helyen többért.
Csináld ezt meg Magyarországon.
El lehet menni. Sorban állnak a kapuban.

Din Serpahis 2017.06.21. 11:31:44

@Arthamyr: Ausztriában az a baj, hogy k* magas az adó. Most már nem emlékszem pontosan de ezek a 65k körüli fizetések olyan 3000 eur nettónak felelnek meg, ami persze nem rossz, de más nyugati országokhoz képest eléggé alacsony. (Oké, nyilván van 13. meg 14. havi fizu, az árnyalja a képet.)
A másik gond az, hogy a 65k az egy elég magas szám, én anno pl 45-öt kaptam Bécsben, és annál a cégnél úgy 55 volt a teteje.

De tartom azt, hogy aki olyan szinten beszél idegen nyelvet, hogy el tud helyezkedni Bécsben, az Magyarországon is meg tud keresni nettó 800at simán progamozóként.

Din Serpahis 2017.06.21. 11:34:23

@diggerdriver: Hát most már Magyarországon is ez van. Egyik rokonnak van egy pincészete meg borhotele Villány mellett, ne tudjátok meg mi van ott. Konyhalányt nem lehet találni baszki, pedig ez aztán a Dél-Dunántúl mélye ami nem egy belső London ugye.

Din Serpahis 2017.06.21. 11:36:48

@Din Serpahis: Amúgy a programozókkal az van, hogy ők már Magyarországon is annyit keresnek, hogy a legtöbb nyugat-európai ország nem ad akkora fizetésugrást nekik, hogy csak ezért érdemes legyen kimenni. (Nyilván más a helyzet, ha a házastársat is sikerül betolni a kinti munkaerőpiacra, de általában ez nehezen szokott menni.)

Szerintem momentán Svájc meg Londonban a City az, ahová csak a fizu miatt érdemes kimenni egy fejlesztőnek.

szÖveges professzor 2017.06.21. 11:53:08

@London2009: @puhacica: @Csodabogár: @Arthamyr:

Tobb valasz / reakcio erkezett a hozzaszolasomra, úgyhogy hadd valaszoljak egyben.

Eloszor is, en / mi is azert megyunk haza, hogy jól erezzuk magunkat, nyilvan nem szenvedni es panaszkodni. Ez szinte mindig sikerul is, azonban vannak dolgok, amik szembeotloek es nem tudod ignoralni oket. Ilyen volt nekem legutobb a plakataradat.

Masodszor, talan jobban is eszrevettem ezeket a dolgokat, mert egyedul mentem, nem csaladdal, es igy tobb lehetosegem volt bameszkodni. En egyébként is bameszkodos vagyok, mindenhol eszreveszem ezeket, nemcsak Mo-n. Ugyanigy szemet szurt nekem anno Svájcban az SVP plakataradata a varjakkal meg fekete baranyokkal.

Budapesten foleg a külvárosban mozogtam, ott szerintem szembetunobb a szegenyseg. A Vorosmarty teren, ahol volt kollegakkal szoktam talalkozni en is kevesbe erzem a problemakat. De a külvárosban es a 3-as metron azert lehet bele lehet futni rendesen a kelet-europai buskomor tekintetekbe.

Az idom nagy reszet videken toltottem baratokkal, ahol minden szuper volt es nagyon jól ereztuk magunkat. Bar ez a korabban valaki altal emlitett allapot, miszerint megallt az ido a '80-as evekben, ezt en is ereztem. :) Azert persze sok dolog fejlodott, de hozzáteszem, hogy mi egy felfutott nyaralohelyen voltunk, nem a periferian. Szoval videk es videk kozott is biztos van kulonbseg.

Szemelyes tapasztalatom, hogy a kozlekedesi kultur sokat fejlodott, viszont a technikai oldala kezd megint elkurodni... A Hungarian folyamatosan megallit a piros, miközben regen ket szuszra vegig lehetett menni rajta. Ez eleg idegesito tud lenni.

Ami zavart, hogy rengetegen dohanyoznak, gyakorlatilag a lakas ablakait is folyton ki-be csukogattam. Fura volt, hogy sok helyen meg mindig ismeretlen fogalom a bankkartya, illetve ahol van terminal, de nekem nincs "pejpasszos" kartyam szabalyosan ufokent neztek ram. :D Nem tudom, most Mo-n mar ez a pejpassz a raj!?

Szoval osszessegeben nem volt rossz otthon lenni, de azert feltunt egy jo par dolog. Aki benne el, az valoszinuleg konnyebben megszokta. Anyosom szokott par het utan ugy hazamenni tolunk, hogy akkor szembesul ilyen dolgokkal, amiket otthon mar eszre sem vesz, aztán radobben, hogy jaaa tényleg.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 11:54:15

@Din Serpahis:

Igen, mára eszkalálódott ez. Budapesten a gyorséttermekben táblákkal könyörögnek hogy dolgozz ott, a diákmunkások között duplafizetést sorsolnak ki, meg hasonló akciók vannak.

Nagyon nagyon durván benézett a ló az ablakon a munkaerőpiacon.

Egyébként ez nem csak a kivándorlók miatt van, hanem azért is mert iszonyúan lokálpatrióta a magyar, Borsodból ő aztán nem fog a Dunántúlra költözni jobb melóért.

Vadalmaaaaa 2017.06.21. 11:54:27

"Magyarorszag Europa resze"- teszed fel kerdeskent. Normalis vagy?:)

szÖveges professzor 2017.06.21. 11:54:48

@diggerdriver:

"Aztán visszamenve PÉNZZEL csak a szépet látni szintén kúrva könnyű."

+111111111111

:D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 11:54:59

@Nagy kámpics:

Nincs ilyen hely a világon.

@Din Serpahis:

Gondolom a kelet-európaiak vastagon benne voltak abban hogy lenyomják a béreket.

Csodabogár 2017.06.21. 11:58:44

@Herr Géza: Ismerek véletlenül itthon két IT-s embert. Barátaim gyerekei, már szintén 45 körüliek. Sok pénzt keresnek. Nem kérdeztem soha, mert ilyet normális ember nem kérdez senkitől, de látom az elmult 20 év eredményeit és az életmódjukat, gyerekeik iskoláztatását stb.
Természetesen egyiknek se fordult meg még soha a fejében a kiköltözés.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 12:08:48

@diggerdriver:

Nyugaton is csak akkor jó ha van pénzed.
Csak valamiért Nyugaton még szegénynek lenni is valami rohadt menő dolog...

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.21. 12:09:02

nem olvastam sem a posztot sem a hozzaszolasokat, csak a cimre reagalok:
Nem kell oket csabitani, jonnek azok maguktol is haza. Eleg csabito a honvagy, a csalad, baratok, rokonsag hianya, es az egyre fejlodo kozep-eu, amely rohamosan dolgozza le a eletszinvonali hatranyat ami a nyugattal szemben fennall.
Ma mar nem eri meg kulfoldre koltozni, kiveve tanulasi celbol.
A penz es ami megveheto rajta, nem jele tosen tobb.
A rohamosan romlo kozbiztonsag, a dogledezo infrastuktura, a terrorizmus a tovabbi okok, ami miatt hazakoltoznek egyre tobben.

Csodabogár 2017.06.21. 12:10:15

@puhacica: Ha akarok bárhol ki tudok szurni kellemetlen dolgokat, akár még Svájcban is. De én rendszerint nem keresem, hogy mi a rossz. Igyekszem csak a jót észre venni. Persze voltam úgy szombat délután a Belvárosban, hogy tele volt minden szeméttel, mert a szemetesek már tulcsordultak. Irtam is az illetékes szervnek. Válaszoltak is! Igaz nem lett ettől jobb semmi, mert a Főváros nem rendeli meg a hétvégi munkát, akkor ők nem csinálják. Viszont egy hasonló felháborodásból irt levelem nyomán, eltüntek egy helyről a Belvárosban a világos nappal édesdeden alvó alkeszek alias hajléktalanok. Meggyőződésem, hogy ha mindenki tasztaturához kapna ha lát valami oda nem illőt, már javult volna a helyzet. Persze nem anyázva, hanem udvariasan megírva. Én egy magányos szélmalom harcos voltam egész életemben és maradok is még ameddig élek.

szÖveges professzor 2017.06.21. 12:12:26

@Demi78:

Szia! Mi az a langallo? Soknak szamit erte az 1800 ft? Komolyan kerdezem. :)))

Csodabogár 2017.06.21. 12:17:01

@Arthamyr: Én itthon élek és soha nem nézek se hiradót se semmilyen magyar tv műsort. Ha nézném, bár biztos megütött volna a guta, de nem rontom az életem ilyesmivel.

P.Elliot 2017.06.21. 12:17:13

@Din Serpahis: Szerintem mindenre lehet talani dolgozot csak attol fugg hogy mennyit fizetnek neki mennyi munkaert.
A rokonodnak kijebb kell nyitni a penztarcat...

Demi78 2017.06.21. 12:18:23

@szÖveges professzor: szittya pizza:) Ilyen langos szeru valami, de kevesbe olajos teszta, kb mintha otthon csinalnal pizzat tepsiben es felvagod. Biztos valami kulinaris szakember tobb kulonbseget lat benne, nekem kenyerteszta es rajta feltet az mar beleesik a pizza - langos - melegszendvics szentharomsagba, tehat johet:).
A gond ott volt, hogy 900 Fft egy 10*15-os szelet teszta fokhagymas zoldseges feltettel. Ha itt kinn latom 3€ert, szemrebbenes nelkul megveszem, de 900Ft az sokkal nagyobb osszegnek hallatszik. Kene mar otthon az öro.

Csodabogár 2017.06.21. 12:25:33

@diggerdriver: Napi rendszerességgel utazom buszon, villamoson, néha metron is. Nem látok ökölbe szorított arcokat. Persze senki nem viháncol, mert minek is. Úgy kb. 50 évesig mered a telefonjára, az idősebbek meg néznek valahova. Én kifejezetten szeretem nézni az embereket, de lehet, hogy közben ökölbe van szorulva az arcom. Ha vigyorognék, hülyének nézném magam.
Ugyanakkor nagyon régen, feltünt nekem, hogy a svédek úgy űltek a közlekedési eszközökön mint a savanyu uborkák. Az össze tartozók se beszéltek egy szót se egymással. Esetleg órákon át se, pl. a vonaton. Aztán megszoktam, hogy náluk ez a szokás és kész. Te ha Londonban felülnél egy buszra vagy a metrora, biztos nem röhigcsélnél magadban és a többiek is csak ülnének és nem nevetgélnének. Miért elvárás ez itthon, hogy hülyén mosolyogva üljek a villamoson???

szÖveges professzor 2017.06.21. 12:26:11

@Demi78:

Koszi a valaszt, szerintem ettem ilyet par eve, de a neve egyáltalán nem volt ismeros. :)

Olvastam elotte a kommentjeidet az otthoni tapasztalatokrol. Erdekes, hasonlo benyomasaim voltak nekem is. Ettol fuggetlenul probalom elvezni az otthonleteket. De nehez lenne visszaszokni Budapestre azt hiszem.

Din Serpahis 2017.06.21. 12:26:41

@P.Elliot: Ó hát hogyne, viszont innentől az a kérdés, hogy megfizetik-e a vendégek a megemelt béreket.
És hát nemigen.

szÖveges professzor 2017.06.21. 12:29:18

@Csodabogár:

"Ugyanakkor nagyon régen, feltünt nekem, hogy a svédek úgy űltek a közlekedési eszközökön mint a savanyu uborkák"

-Ez mennyire igaz! :D

Oszinten szolva, most legutobb kicsit kevesbe voltak savanyuak az emberek, mint talan 1-2 eve.

De hozzáteszem, hogy nálam nagyon valtozoak tudnak lenni a hazautak. Van, amikor nagyon jo szériát fogok ki, minden klappol. Aztán van, amikor mar szamolok vissza a napokat a visszautig.

Bocs, hogy beleszóltam! ;)

Din Serpahis 2017.06.21. 12:29:59

@szÖveges professzor: Na most ilyen idegesítő hülyeségeket mindenhol lehet találni de abszolút nem hungarikum. Svájcban pl engem veszettül idegesít, hogy a svájciak istentelen teszetoszák. Megy a koma a kocsival a boltban megáll a sor közepén, bambul ki a fejéből, hogy jaj most mit is szeretne, ott áll három percig, közben mögötte feltorlódik egy csomó ember, de az Istennek nem szólnának neki, hogy menj odébb.
Ha autózol ugyanez nagyban. És még van egy csomó ilyen...

Demi78 2017.06.21. 12:30:12

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: az egeszsegugy is mar EU szintu, mintahogy bajszos baratunk megaszonta a kinai spanoknak a minap.
En is tanulasi celbol koltoztem ki 5 eve es ezert is maradok kinn, hogy a lanyom majd olyan iskolaban tanulhasson, ami nem allami propagandat oktat.
A rohamosan romlo kozbiztonsag is egy ok, csak visszafele: amig itt kinn nyitva hagyo az ablakot a hoseg miatt, addig otthoni nagyszuloknek mar nem is tudom hanyadszorra viszik el a garazsbol a hosszabitot es leegetve rola vasarnaponkent a szigetelest adjak be a szomszedos MEHbe.
A terrorizmus valos ok, regen az IRAtol, ETAtol es a Baader Meinhof csoporttol fostunk, most az Isistol.

Demi78 2017.06.21. 12:31:23

@szÖveges professzor: en elvezem oket, a csaladi egyuttlet potol minden hianyossagot, de jobb szeretem, ha a csalad van itt nalunk:)

Hari Seldon 2 2017.06.21. 12:32:47

@Muscari:
Magyarul a ferj nem akart, de a no ragta a ferje fulet, hogy menjenek vissza. - Meglatjuk mi lesz a hazassaggal. hajra.

Shaktee 2017.06.21. 12:35:09

@Csodabogár: ökölbe szorított arcok ökölbe szorított arcokat fognak látni, bárhol, még pár fonttal, dollárral a zsebükben is.

Én sem láttam ezt az utcákon. Lehet hogy a fociláz miatt? ;)

Sokan énekeltek tegnap, 10szer annyian voltak mint a tavalyi bulin..

olvaso.nl 2017.06.21. 12:36:39

nem ertem ezt ITsozast mar megint, szerintem mar tobbszor ki volt fejtve itt hogy az ITsek tobbsege nem a penz miatt koltozik el az orszagbol :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.21. 12:36:44

Valamint a vallakozas,sajat ceg, adozas stb feltetelek legalabbis ukban, jobbak. A magyar kormany (es az emberek is) bunozot lat a vallalkozoban, sajnos ez a szemlelet nem kopott ki meg, es amig nem fog, addig is alapithatok ceget a szomszed orszagokban.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 12:36:50

@Din Serpahis:

A magyar olyan álomvilágot akar, ahol keleti árak vannak, nyugat bérekkel.

Na ez a kettő nem fog menni együtt az biztos...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.21. 12:37:33

@Demi78: ja az! A kenyérlángos?! Pár éve mindenhol azt nyomták, még az egyik ilyen DIY bolt előtt is volt egy stand...

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.21. 12:40:29

@Csodabogár: "Szvsz van aki eleve elhatározza, hogy most itt minden rossz és rosszul kell éreznie magát.:-("

- a kommentelok tobbsegere ez igaz, a maradek meg elomoderaciora var.

P.Elliot 2017.06.21. 12:40:53

@Din Serpahis: Pedig muszaj lesz neki tobbet fizetni ha munkast akar a vendegek meg fizessek meg, utolvegre masutt is az megy.
Persze ertem en am hogy nem konnyu otthon bizniszt mukodtetni mert a kormany kizsakmanyolja oket.
A kormanynal kezdodik minden...., az ellen kellene inkabb fellepni.

Határátkelő 2017.06.21. 12:42:05

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Hát igen, a te egyáltalán nem légből kapott, adatokkal mindig alátámasztott, megalapozott kommentjeidet sem lehet itt olvasni.

Határátkelő 2017.06.21. 12:44:37

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "Nem olvastam sem a posztot, sem a hozzászólásokat, csak a címre reagálok".

Köszönjük, ez az értelmes beszélgetés alapja.

Csak ha nem olvasod a kommenteket, akkor honnan tudod, hogy itt nem lehet ellenvéleményt olvasni?

London2009 2017.06.21. 12:44:55

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Szerintem is mennek maguktol haza az emberek. Ezt ezerszer leirtam. 10-20% lehet, aki vegleg kint marad.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.21. 12:45:07

@Demi78: "Parom szuleinel, kisvarosban Erd mellett, keves feher volt az utcakon,"
- nyugaton talan tobb a feher?

"Nem akartam megserteni, hogy abban a varosban nem kap az egesz tip-top hazert 3 milliot"
- hahaha. keress meg privatban, adok erte 4-et!!

Hari Seldon 2 2017.06.21. 12:45:35

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Jo fej vagy, de azert mondd mar meg, te most ezt valami brossurabol olvastad, vagy gondolkodtal rajta egy ideig?

De azert tatsztt, irj maskor is ilyeneket! - Komolyan, birom a stilusod!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 12:51:33

A magyar egészségügy megint (még mindig) jól teljesít:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/menekulnek_a_noverek_a_magyar_korhazakbol.641937.html

A nővérek csapatostul hagyják ott a kórházat és vállalnak munkát helyette a szomszédos új Ikeában háromszoros pénzekért...Döbbenet.És ott még valszeg sz@ros s3ggeket sem kell törölgetniük.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.21. 12:52:49

@Arthamyr: meghosszabbíthatnák a Balatont az Adriáig.

valoszinuleg neki es a gangjének lenne ra pénze amit mar osszeloptak de nem lenne rossz mert nehezebben kelnenek at a migrancsok igy jobban vilagmegmento lenne OV kiraly ... persze az nem szamit inkabb szidjuk a ballosokat meg Sorost ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 12:56:25

index.hu/gazdasag/2017/06/18/tobb_szaz_diakmunkas_nem_kapta_meg_a_fizeteset_czegledy_botranya_miatt/

Ez is biztosan nagyon segíti a fiatalokban a bizalom kialakulását a magyar munkaerőpiac felé.
Aztán meg csodálkoznak, hogy a 40% már egyetem, főiskola után télakolni akar.

***

Na és még egy:

index.hu/gazdasag/2017/06/20/550_ezer_forintos_atlagfizetessel_sztrajkolnak_a_vw_pozsonyi_alkalmazottai/

A magyar autóipari dolgozók megkapják-e ennek a bérnek vajon a harmadát-felét??

Minden nap bőven elég pár ilyen hírt elolvasni honvágy és hazatelepülés ellen...Lehet, még kávé se kell aznapra.
:-|

montroyal ( CAN qc) 2017.06.21. 12:59:24

@London2009: borzasztoan szembeotlo a penztelenseg.
a videkiekrol is hallottam ,egyes videkiek vesznek gyarakat bankot eromuvet .. a napokban kezilabda csapatot .. es meg marad penzuk stadionokat is épiteni .. nem lehet rossz egy kisfalubol elindulni .. majd meg a pestiek raszorulnak hogy a videkiek lebontsak a Nyugatinal a feluljarot es egy jobbat sokkal dragabbat épitsenek nekik ..

Shaktee 2017.06.21. 13:05:40

@London2009: a felcsúti maradonára gondol - vidéki.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.21. 13:06:19

@Nagy kámpics: alsó középosztályból épp leszakadóként kellemes?
kb ide sorolom magam vagy lejjebb es tenyleg nem kellemes most is tul megy a repteren az aircondi es meg 2 ora hogy indul a gépem Las Vegasba .. ja egy alacsony atlag 1 heti fizetes volt az ara 1 het super szalloda repjegy ..

London2009 2017.06.21. 13:07:57

@Horthy Miklós cselédje: azt hiszem vegervenyesen troll lettem. Mert veled meg a rezsoval ertek egyet. Szerintem is akkor jo a Nyugat is, ha van penzed.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.21. 13:08:19

@London2009: Ja Felcsut is vidék es viszonylag jol élnek az onnan indulok ..

Poalba 2017.06.21. 13:11:31

@diggerdriver: 3 gyerekem van. Nincsenek anyagi problémáim (kertes ház kiváló helyen, autók, tartalék, hitelek már visszafizetve).

Ha:
- nem mászna az arcomba a politika
- javulásnak indulna az oktatás, ahelyett, hogy lefelé nyomnák
- normális munkaidő elég lenne az életszínvonal fenntartásához (gyerekkel már pláne nem akar az ember 10-12 órákat dolgozni)
- javulásnak indulna az egészségügy, de legalább nem rohadna tovább
ebben a sorrendben, maradnánk. De a legnagyobb gyerekem jövőre kezdi az iskolát. Ebbe a szarba már nem akarok belelépni. Úgyhogy költözünk.

Herr Géza 2017.06.21. 13:11:57

@Horthy Miklós cselédje: "lokálpatrióta " Tudod mit jelent ez a szó? Nem azt, hogy a magyar nem költözik, mert az a röghöz kötöttség.
A magyar nem költözik Kelet-Mo.-ról munka miatt Nyugat-Mo.-ra, mert a borsodbótai Kádár-kockájáért lószart se adnak, kiadni meg pláne nem tudja és hiába a magas fizetés pl. Győrben, ha annak javát ugyanúgy elviszi az ottani albérlet, ne adj isten a lakásölcsön törlesztése. De ez nem lokálpatriotizmus.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.21. 13:12:15

@Határátkelő: azert legbol kapott, mert te aszondod?
Van egy elore deklaralt profilja ( provokacio & kormanybuktatas), mondanivaloja a blognak, es eppen ezert reszleges adatok jelennek meg itt is, hamis kepet festve az otthonmaradtaknak.

@London2009: "Szerintem is mennek maguktol haza az emberek"
- lehet, hogy te is sorrakerulsz egyszer.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 13:12:38

@geegee:

Ma is kiderült hogy érdemes volt kitelepülnöd, mi a probléma?

Gondolom Svédországban inkább a tőkés koplal, csak a bér legyen jó, ugye?

szÖveges professzor 2017.06.21. 13:13:25

@geegee:

Valahogy nálam sosem esett le, hogy hogy lehet ugyanott hatalmas munkaerohianyrol es hatalmas munkanelkulisegrol beszelni...

A diakokkal kapcsolatban: kibaszottul nem ertem / nem tudom mi lehet most otthon, de annak idejen, mikor mi diakok voltunk Szegeden, majd' megorultunk, hogy valami munkat kaphassunk, ami persze alig volt. Most meg állítólag mar a diakok sem mennek otthon dolgozni. Most akkor megis lenne nekik munkalehetoseg?

London2009 2017.06.21. 13:17:28

@szÖveges professzor: Szerencses vagy akkor. Egy evben max. egyszer megyek azert, hogy jol erezzem magam, de van, hogy egyszer sem. Ez alatt ertsd azt, hogy nem dolgozom kozben, hanem effektive nyaralni megyek. Olyankor azert nyilvan sokkal jobban tetszik minden. Rohanok le a Balatonra, borfesztival, vitorlazas, kirandulas, minden szupernova. Viszont leggyakrabban csak azert megyek, hogy meglatogassam a csaladomat es akkor altalaban otthonrol dolgozom. Akkor tomegkozlekedem, bevasarolok, az atlag hetkoznapokhoz hasonlo eletet elek es az altalaban azert mas erzes, mint amikor csak szorakozom. Jovo heten otthon leszek egesz heten videken! Hurra! No majd beszamolok. : )

London2009 2017.06.21. 13:18:39

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: nekem nincs okom Magyarorszagra koltozni Takareklang. Nalam azok az indokok nem jatszanak, amiert masok hazakoltoznek. Ugyhogy nem nyert.

Határátkelő 2017.06.21. 13:19:16

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Azért légből kapott, mert nem fárasztod magad a tényekkel, csak mondasz nagyokat, viszont amikor valaki veszi a fáradtságot, és rászán 2 percet, hogy bebizonyítsa, össze-vissza beszélsz, akkor "elegánsan" lelépsz.

Mondjak példát? "Van egy elore deklaralt profilja ( provokacio & kormanybuktatas), mondanivaloja a blognak." Ez például konkrét hazugság, ami csak a te fejedben létezik, mert csak azt látod meg, ami alátámasztja a zavaros elméleteidet.

Részemről befejeztem a diskurzust, mert értelmetlen, csak ezt gondoltam, először és utoljára leírom.

Henry the horrible 2017.06.21. 13:19:55

@diggerdriver: te se felejtsd el, hogy csak azert ugralsz konnyen, mert ugynoksegnek dolgozol. Ha nem tetszik felhivod es kersz masikat - mar ha tudsz veluk beszelni :(
Ha alkalmazasban lennel egy konkret cegnel, munkaszerzodessel akkor ha keves a penzed es azt mondod tobb kell akkor a munkahely azt mondja ok, van mas aki megcsinalja a te fizetesedert csokolom. Szerzodes vege kereshetsz mast, vagy maradsz. Sokat kell letenni az asztalra, hogy fizetes emeles keresenel komolyan vegyenek, nyelvtudas sem hatrany.
Ez meg Londonorszagban is igy van sajna

London2009 2017.06.21. 13:20:50

@montroyal ( CAN qc): nem foglalkozom ezekkel a magyar botranyokkal, ugyhogy igy szerencsere nem is tudom felhuzni rajta magamat. Szerintem te is jobban jarsz, ha nem olvasol ilyen hulyesegeket. : )

szÖveges professzor 2017.06.21. 13:24:40

@London2009:

Mindenképp varom a beszámolót! :D Kivancsi vagyok, hogy ez a plakaterdo, hogy Mo. szuperfaszan teljesit, csak engem zavar-e?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:25:03

@Hufeisen: Asztaqrva... ez 50% lecsapolás, ha jól számolom, 5400/2800.Ennyi még itt a legendásan túladóztatott svédeknél sincs.Ennél nagyobb béreknél is csak olyan 30-35% ot vesznek le.
Akkor Ausztriában télleg "nem éri" meg dolgozni.
:-o

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.21. 13:26:39

Ok. Engem meg lehet győzni. Magyarországon minden happy a nép boldog, ám legyen. Mibe kerül ez nekem? Semmibe.
Mosolyogjatok.

London2009 2017.06.21. 13:30:29

@szÖveges professzor: Dehogy csak teged! Engem is rohadtul zavarnak. Tudod, nem veletlenul jartunk fiatal korunkban. :D
Az igazsag az, hogy en eleg jol szoktam erezni magam a kisvarosomban is, ahol felnottem. De nyilvan egeszen mas okokbol. Minden szabadidomet a teniszpalyan toltom, bicajozok, meg cimbikkel logok. Ja es szepitkezem! Tehat mondjuk nehez az eletem ott is. Raadasul nyar is van, ugyhogy meg strandolni is fogok.
Ettol fuggetlenul is eszreveszek sok mindent. Bar lehet, hogy nem kellene.

Muscari 2017.06.21. 13:34:18

@adg: @Dikusz: nehéz megfogalmazni. A légkör, főleg otthon, a szüleimnél, akik már semminek sem tudnak örülni. De a buszon, villamoson, metrón sem éreztem magam túl jól, ahogy közlekedtem, mindenhol csak panasz és panasz.

Hufeisen 2017.06.21. 13:37:12

@geegee: Szerencsére rosszul számolod. Az éves bért - ahogy mar elottem irták - 14-gyel kell osztani, azaz 4600€ a havi bruttó, es a két pluszpenz az 3600€ télen es nyáron, mivel kevesebb járulék jön le belőle (ugye 13. és 14. hónapra nem kell biztosítást fizetni)

adg 2017.06.21. 13:37:45

Nyilvanvaloan van egy egesz csomo magyarorszag, mindenkinek jut valamilyen. Ha jovore hazanezunk, kivancsi leszek, hogy azt talalom-e, amit ott hagytunk, vagy valoban egy apokaliptikus nyomortelepet, esetleg egy csodasan csillogo csodavilagot csillamcsincsillakkal.

Addig is jon hozzank egy kiscsaj, majd megnezem, okolbe van-e szorulva a feje. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:41:29

@Horthy Miklós cselédje: Hinta, te reménytelen vagy...Most épp akkor Svédország a tündérkert, (bár én szóba se hoztam...) de ha várunk 5-10 percet, akkor újra valami másik ország, ugye?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:43:33

@szÖveges professzor: Nem olvastad el a cikket?Munka az lenne, csak éppen nem fizetikki nekik.Ingyen szívesen dolgoztat mindenki (aki azt mondja hogy nem, az hazudik...), viszont fizetés nélkül senki se szereti elvállalni (aki mást mond az szintén hazudik)... :D
Ilyen furcsa lény az ember.

adg 2017.06.21. 13:44:39

@puhacica: ilyesmire emlekszem kb, voltak azert arnyalatok. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:45:02

@szÖveges professzor: Nem olvastad el a cikket?Munka az lenne, csak éppen nem fizetik ki nekik.Ingyen szívesen dolgoztat mindenki (aki mást mond, az hazudik...), viszont fizetés nélkül senki se szereti elvállalni (aki mást mond az szintén hazudik)... :D
Ilyen furcsa lény az ember.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:46:33

@szÖveges professzor: Illetve voltak, vannak erről egész jó cikkek, miszerint a munkaerőhiányos helyeken nem azt a munkaerőtöbbletet keresik, ami lenne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:50:01

@Hufeisen: Jaaaajj, igen, persze.Tudnom kéne már, hiszen az ápolt is mindig emlegeti.Akkor szorri vagyok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:54:19

@adg: Hazalátogattok?Uram isten, az mennyibe kerülhet.Pénzben is, meg időben is...Főleg, mikor a földgolyó is a repülő menetirányába forog el alul. Ozziföld télleg tündérkert kell legyen, hogy onnan haza lehessen látogatni...
:D

Zitka 2017.06.21. 13:57:29

@Demi78: szeretek hazajárni, mondjuk max. évente 2x1 hétre. Az én szüleim is vidéken laknak egy óriasi házban, amit esélyük sincs tisztességes áron eladni, hogy kisebbe költözzenek. :( az ő korosztalyukat kinyírta az elmúlt 10 év.. 50 évesen már nem kellettek sehova, persze, hogy depressziós 60 évesen. Semmi életceljuk. Gyerekek külfüldön… Ėvi 2 találka és kész.
Azt is látom, hogy semmit nem lehet kapni, ami van, azt is horror áron. A földek nincsenek megművelve... Vagy, ha meg is vannak, akkor az épp aktuális helyi Mész@ros kezében vannak. A jó minősegű élelmiszer is külföldre megy, vagy a nagyvárosokba, ahol van aki megfizeti. Kinyírták a kétkezi munka értéket, szeretetét! Az életkedvet :( Ha úgy lesz, egyszer megörökölhetem a házat, kérdes mi a manót csinálok vele?

wrstjnethn 2017.06.21. 13:57:39

Egy költői kérdést kellene a vezetőknek feltenni maguknak. Az elvándorláshoz kellett külön program, meg segítség? NEM! Azért mentek el, mert az egész ország lett olyan, amilyen. Majd ha javul a helyzet, akkor majd mennek visszafelé is, mindenféle segítség nélkül. Addig azonban pénzkidobás minden ilyen próbálkozás, legyen az akár Spanyolország vagy Magyarisztán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 13:57:49

A Böske mamika mennyire jól tartja magát 91 évesen.Egy 15-20-at simán letagadhatna.Gondolom, nem jár botoxkezelésekre, vagy igen? :D

index.hu/kulfold/2017/06/17/nincs_is_szuletesnapja_megis_felkoszontottek_ii._erzsebetet/

Szép lehetett ez a parádé, bár abban a szőrkucsmában nem biztos, hogy örültem volna álldogálni...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 14:00:56

@geegee:

Amióta azt írtad hogy nem láttál még szegény embert Svédországban, azóta ne haragudj de én nem tudlak komolyan venni ebben a témában...

Ezt olvasd el ötször most egymás után és gondolkodj el rajta kicsit... nem érzed hogy mennyire el vagy rugaszkodva a valóságtól?

Hogy lehet már ilyet írni?

adg 2017.06.21. 14:01:38

@Muscari: igen, ilyesmire gondoltam. Koszi.
Sajnos a magyar meg akkor is panaszkodik (lasd ezt a mondatot is:D) amikor nem kellene, de ha meg oka is van ra, akkor aztan...

@geegee: haha, ha ugyesek vagyunk, egy tizes alatt megall azert. Vagy korul.

adg 2017.06.21. 14:14:01

@Horthy Miklós cselédje: ne aggodj, teged sem vesz komolyan senki.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 14:17:14

@adg:

10 millió HUF?

Nektek egy tizes, másnak az élet.

(otthon élhetnék már ha lenne ennyi a zsebemben)

Vibi 2017.06.21. 14:19:54

@Muscari: szerintem ez nagyban fugg attol, hogy kik az ember ismerosei, csaladja. Nekunk tavaly iszonyat jo partit szervezett a csaladom egy ismeros pincejebe, volt kemences sutes, meg borkostolas meg minden. Senki sem panaszkodott semmirol, hacsak annyit nem, hogy a pincet nem lehet eladni meg fel millioert sem, mert senki nem akar szolot muvelni. De ez is csak azert merult fel, mert a ferjem rogton akart venni egyet, mert annyira tetszett neki. Mondjuk o mindig epp ott akar letelepedni, ahol epp nyaralunk. :-)
De a barataink is imadtak vinni bennunket Veszprembe, meg komppal a Balatonon. Tulajdonkeppen akkor jottem ra, hogy nekem tok tetszik Magyarorszag es buszke voltam, hogy nem valami lepusztult hely, mint ahogy sokan, sokszor hivatkoznak ra. Plusz mindenki tok kedves volt.

Muscari 2017.06.21. 14:27:45

@tanato: onnan rendben is van, Londonból kicsit nehezebb. Szerencsések, akik a határ közelében laknak.

Demi78 2017.06.21. 14:28:07

@Zitka: mi is evente ketszer megyunk haza, tavaly szuletett kislanyunk, nyilvna szeretnem, ha latnak egymast minel tobbet. Csalad szinten nagy haz, 5-6 szoba, emelet minden, de mar csak ketten laknak ott, tesom kulon el, raadasul vele is gondok vannak (alkohol) es ezert meg nehezen hazajarni vagy a kinnmaradas es itt hazvasarlas mellett donteni (merthogy ez is felmerult nyilvanvaloan. Szerencsere anyagi gondok nincsenek, de akkor is ramszol edasanyam, amikor otthon vagyok es megveszem az 1000 forintos koktelparadicsomot, hogy micsoda luxus. Jo, ok utazgatnak EU keleti reszein eleg sokat, de mas vilag, tudod. Most rendeltem otthon kislanyomnak "1 eves vagyok" polot, hogy magyarul legyen a felirat, ne francia, meg is kaptam erte, hogy jol elunk, kiadok 2500 Ft+1000 Ft postakoltseget.
Az arak novekednek es a kajak tenyleg szarabbak sajnos. Akarki akarmit mond, analizaljak vagy sem, de kevesebb izuk van. Most csak a tescos es egyeb arukrol beszelek, ahonnan a nagy atlag vasarol, mert minden egy helyen van.

"Ha úgy lesz, egyszer megörökölhetem a házat, kérdes mi a manót csinálok vele?" - na ettol en is felek. Rettentoen. Remelem meg evtizedek telnek el, de egyszer eljon ez az ido.

Muscari 2017.06.21. 14:29:04

@Vibi: a szüleim nyugdíjasok, az öcsém a szociális szektorban dolgozik. Szerintem ezzel mindent elmondtam.

Shaktee 2017.06.21. 14:30:55

@geegee: Te is ilyen csini lennél Gigi ha 10 generaciora visszamenve nem dolgozott volna senki egy percet sem :-)

Demi78 2017.06.21. 14:31:31

HAZACSABITAS
Bocsanat, de talan ez is szervesen kapcsolodik a hazacsabitas temakorhoz. Kulfoldon gyermeket vallalok, Ti mit reagalnatok arra, ha kamasz fiatok/lanyatok egyszer csak kijelentene, hogy o Magyarorszagon szeretne ezentul elni, ott ahol a nagyszulok? Vagy pont forditva, megkerdojelezi, hogy minek jartok haza rokonlatogatasra, amikor mar nem is ugyanazt a nyelvet beszeli unoka es a nagymama?
Nalunk meg csak 11 honapos a baba es raerek meg ezen stresszelni, de erdekelne a velemeny.
Koszi, Zoli.

Muscari 2017.06.21. 14:33:38

@Arthamyr: a család ilyen. Az a néhány otthoni barátom, aki van, szintén vagy nem érzi jól magát, vagy ideiglenesen állomásozik csak Magyarországon. Szinte mindet innen ismerem a blogról ;-)

Herr Géza 2017.06.21. 14:35:17

@Arthamyr: Azt tudni kell az osztrák álláshirdetésekről, hogy náluk kötelező a hirdetésben megadni az adott pozícióban elérhető legalacsonyabb bért. Na a cégek ennek úgy tesznek eleget, hogy leírják az adott pozi betöltéséhez szükséges minimális szakmai képzettséggel rendelkező, nulla gyakorlattal bíró (azaz akár pályakezdő ifjú titán) minimális bérét, mellette pedig mindig ott a megjegyzés, hogy "szakmai képesítéstől és gyakorlattól függően hajlandók vagyunk ennél többet fizetni" Pont.
Értelmezés: a mekis cimboránk, vagy egy segédmunkás nyilván nem igazán fog többet kapni, mert náluk a szakmai képesítés értelmezhetetlen, a gyakorlat meg nagymértékben irreleváns. Tehát ez a feltüntetett bér gyakorlatilag a minimálbér legtöbbször.
Minél magasabb a képesítésed, minél keresettebb a szakmád, a tudásod, minél nagyobb a releváns gyakorlatod, annál magasabb az az összeg, amiről a tényleges béralku indul. Persze a cégek nyilván nem rontják a saját bizniszüket, valamit muszáj beírni, hát írnak jó keveset (szakmai vagy kollektív szerződés szerinti minimálbért), hátha akad annyiért is palimadár.

Vibi 2017.06.21. 14:39:08

@Muscari: az en szuleim is nyugdijasok es a testverem egy kisvarosi egyetemen dolgozik mint irodai alkalmazott, nem keres o sem sokat, gondolom, ez is egyen fuggo

Zitka 2017.06.21. 14:46:59

Engem az hiszem nem. Mindig volt munkám otthon, kimelkedőnek mondható fizetéssel. DE annak, hogy közepes színvonalon tudjak élni nagyon nagy ára volt. Az állandó stressz, az elvárt túlóra, a kritikán aluli hangnem, nulla tisztelet (mármint a főnökség felől). Szándékosan írtam főnököt, mert nagy szerencsémre lehetőségem nyílt megismerni mi a különbség főnök és vezető között. Azt merem állítani, hogy dolgozni nem mennék haza! Nagyon sok mindennek kellene otthon változni ahhoz, hogy egy normális külföldi munkahelyen dolgozót haza tudjanak csábítani. Ami otthon elveszett az a jövőkép, tisztesség és tisztelet!

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:47:21

@London2009:

"Tudod, nem veletlenul jartunk fiatal korunkban. :D "

- Hogy felejthetnem el, eletem meghatarozo elmenye volt! :D

"Minden szabadidomet a teniszpalyan toltom, bicajozok, meg cimbikkel logok. Ja es szepitkezem!"

- Ra is ment a kapcsolatunk! Sose voltal otthon mar akkor sem! :D

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:48:46

@geegee:

Ennyire nem vagyok gyik, ezt sejtettem, hogy igy van. :)))

Vibi 2017.06.21. 14:49:04

@Demi78: olvastam a minap egy cikket a vegansagrol, a csalad minden tagja vegetarianus, de a gyerekek veganok az apaval. Az anya eszik mezet es a vajrol nem akar lemondani, mert szereti. Viszont a gyerekek nagyon eliteloek vele, hogy ilyen elvetemult dologra kepes az anyjuk. Egyik este elmentek a ferjjel egy etterembe ahol rendeltek valami tengeri herkentyut, mert a gyerekek nagyon undokok voltak. Beszelgettek a dologrol maguk kozt a szulok. Anya mondta apanak, hogy neki mennyire rossz, hogy igy megszoljak a sajat gyerekei. Erre apa azt valaszolta, hogy persze, nekik konnyu, nem kell a hitel, a villanyszamla, a kocsi javittatasa es hasonlok miatt aggodniuk, nekik csak a kornyezet megovasa az egyetlen gondjuk.
Szoval anya szepen a mezeskocsogben elrejtett egy vajat, s amikor senki sem latta szepen kent egy kenyeret maganak.
Igen am, de a gyerekek baratja egyik delutan hosszabban ott idozott naluk es megkivant egy mezeskenyeret. Aznap este a gyerekek nem beszeltek az anyjukkal, mert kiderult, hogy vajat is eszik, amikor azt mondta, hogy nem. Majd ket nap fagyos legkor utan az anya kifakadt es elmondta, hogy ugy konnyu itelkezni, hogy a gyerekek csak a bolygoert es nem a gazszamlaert aggodnak. Erre csak annyi volt a valasz, hogy ezt megertik, de azert nem kellett volna hazudni a vajevesrol.
Remelem a fenti tortenet ravilagit arra, hogy mit kell valaszolj, ha barmelyik kerdes felmerul a gyereked reszerol. :-)

Herr Géza 2017.06.21. 14:50:32

@Demi78: Aktuális tapasztalat: a fiunk lassan 17 éves, 9 éve van itt, azaz ő magyarul is perfekt és természetesen élénk emlékei vannak a magyarországi életünkről is. A pályaválasztás kapcsán felmerült egy variáció, amivel kapcsolatban megkérdeztük őt komolyan, hogy szívesen élne-e Magyarországon akár egy pár évig is. Pontosabban mi feltételeztük, hogy igen, mert mindig szívesen ment haza, akár rokonlátogatásra, akár nyaralni, velünk, vagy nélkülünk egyaránt. A legnagyobb meglepetésünkre kategórikusan kijelentette, hogy nem. Mert "őt már minden ideköti", "túristaként" megy szívesen továbbra is, de ott élni: nem! Nekünk meg beugrott a nem túl régi (3-4 évvel ezelőtti) standard kép, amikor is "kisfiunk" Bp.-ről visszaindulva kb. Bécsig nem szólt egy szót sem és időnként még némi elfojtott szipogás is hallatszott a hátsó ülésről.
Nem kicsit meg voltunk lepődve

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:51:08

Amugy meg "pappaledig"-en (apaszabin) vagyok 2 honapig. Mikor tudnam ezt otthon megengedni magamnak? F...om kivan mar komolyan mondom!

Zitka 2017.06.21. 14:51:36

@Demi78: Ezt en is remelem, eljenek meg 100 evet.

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:53:00

@Herr Géza:

Erdekes, en is elkepzeltem, hogy a gyerekek majd Mo-n jarnak egyetemre. En nem bannam, ha par evet elnenek Mo-n. Aztan lehet nem lesz belole semmi...

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:54:25

@Zitka:

Mintha csak rolam irtal volna! :)

Zitka 2017.06.21. 14:58:42

@szÖveges professzor: szegedi vagyok :) tudom mi a dörgés :))

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:58:48

@Demi78:

En orulnek, ha a gyerekek elnenek par evet Mo-n, hogy jobban megismerjek. Oszinten szolva azt is siman elfogadnam, ha ott akarnak elni kesobb. Csak akkor kicsit izmosabban kell mogottuk allni, ami a tamogatast illeti. De lehet 20 ev mulva teljesen mashogy fog kinezni Mo. es nem lesz meg ilyen problema sem. En biztos elfogadnam, de azert elbeszelgetnek vele az okokrol es a terveirol, de mindenkepp tamogatnam, ha ki akarja probalni.

szÖveges professzor 2017.06.21. 14:59:55

@Zitka:

En csak egyetemre jartam oda, de imadtam! :)

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:08:03

@Demi78: @Zitka: Eladjátok, de mondhatjuk úgy is inkább, hogy elkótyavetyélitek.
Én ezt nem tudom apámmal megértetni, hogy ne a házára költsön, hanem magára, mert nekem nem fog kelleni, másnak meg minek? Inkább utazna, szerezne élményeket! De nem, beledöglik abba, hogy milyen legyen a háza, aztán soha nem fogja élvezni. :(

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:11:32

@geegee: Valamelyik oldalon olvastam ezzel kapcsolatban: "Ki tudja melyik IKEA lesz az ügyeletes a hétvégén?" :)
De ettől még a hír végtelenül szomorú.

Demi78 2017.06.21. 15:15:48

@Vibi: nagyon jo kis tortenet es kulon aktualitasa, hogy vega vagyok:)

London2009 2017.06.21. 15:16:59

@szÖveges professzor: :DD
Te meg mindent elvicceltel! Nem lehetett teged sosem komolyan venni! Ez azota sem valtozott! : )

Demi78 2017.06.21. 15:17:53

@szÖveges professzor: 20 ev mulva Magyarorszagon? Ha otthon akar elni akkor, el kell kezdenunk oroszul tanulni:)

London2009 2017.06.21. 15:19:09

@Demi78: Ismerek ilyet. Annyira megtetszett a gyereknek Magyarorszag a nyari kotelezo nyaralasok utan, hogy vegul odament egyetemre, majd beleszerett egy lanyba es and the rest is history. :D A szuloknek igy nem kerdes, hogy hol toltsek a nyugdijsakorukat. : )

Demi78 2017.06.21. 15:21:04

@Payrollerwitch: igen, ok meg roghozkotottebbek, mint mi. En is mondtam nekik, hogy adjak el, koltozzenek egy felujitott nyaraloba a Duna-kanyarban (azt a nyaralot hirdetjuk 3 M-ert, mondtam el ne adjak, nyugdijaskent akarok ott pecazni) vagy balcsi felvidek preshaz vagy valami, de nem. Erdekes, hogy nem mindig latjak azt amit mi. De hat kellett az o eletstilusuk ahhoz, hogy mi ne otthon legyunk most. Ez nem negativ velemeny, inkabb koszonet nyilvan.

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:23:29

@Demi78: Nyilván. Csak megszakad értük az ember szíve, mert most még élhetnének, szabadon, de egy régi álomba kapaszkodnak.

Zitka 2017.06.21. 15:24:24

szÖveges professzor: bizony, lehet szeretni, de már nem tudnék ott élni. @Payrollerwitch: Ismerős sajnos. De ők csak a kemény munkát ismerik, kuporgatnak még mindig. Mindig mondom, hogy nekem nem kell. Menjen magán orvoshoz, ha kell, éljen, élvezze az életet. De nem igazán tudják hogy kell. Mondjuk kicsit késő is, mert a "remek" kórházi körülményeknek (fertőzés) köszönhetően kellett az egyik lábát amputálni.. De ez egy másik topic témája....

Demi78 2017.06.21. 15:26:40

@Payrollerwitch: most lettek nyugdijasok mindketten (ok, meg vagy harom honap) es felnek, hogy mit fognak otthon kezdeni magukkal. Mondtam nekik, hogy itt a friss nyugdijasok onkenteskednek, tanitanak, segitenek, vesznek egy lakoautot es keresztbe kasul utazzak az orszagot (FR). Ok is meg tudnak csinalni, anyagilag megengedhetik maguknak, de nem fogjak, ismerem oket. Persz ertem, nekunk, az unokanak sporolnak, ez becsulendo, de a maradek 20-30 evet egy nyugdijasnak elvezni kell!
De nem veletlenul keresek en sem olyan hazat, amihez van csatolva / epitheto kisebb haziko is.

London2009 2017.06.21. 15:26:45

@Payrollerwitch: Nalunk szerencsere eljutottak odaig, hogy most mar a hazra egy fillert nem hajlandoak kolteni, csak annyit amennyit tenyleg nagyon muszaj. E mellett szerencsere allandoan uton vannak, jonnek mennek. Ha odajutunk, akkor majd jah, el kell adni a hazat mert nem fog kelleni mar senkinek. Szomoru persze, mert szep, nagy, evtizedes emlekek kotnek hozza, de az fix, hogy sem en, sem a testverem nem fog mar a videki Magyarorszagon elni.
Van egy kisvaros a Jaszsagban ahol a nagymamam el. Gyerekkorom ota van egy kedvenc hazam, ami lenyegeben egy kisebb kastely, videki kuria. Elado 9 millio forintert! Anyam mondta, hogy na tessek itt az alkalom megvehetem a kastelyomat. : ) Rohanok erte azonnal.

puhacica 2017.06.21. 15:26:46

@diggerdriver: acsi! abbol indultunk ki, hogy par nap vagy egy het otthon toltott szabadsag borzaszto szornyu volt. szerintem meg nem volt szornyu. mert ha egy hetre hazalatogatok, akkor kurvara leszarom a plakatokat meg a hajlektalanokat, viszont kihasznalom az ottani adottsagokat es jol erzem magam. ennyi.

tanato 2017.06.21. 15:27:04

@Muscari: A nyugati határ mellett mindig jó volt lakni=mondjuk leszámítva azokat akik a két drót között laktak és mindennap többszörös ellenőrzésen mentek keresztül. a komm. rendszerben.
De most kiválóan össze lehet dolgozni a magyar viszonyokat a nyugati bérezéssel.Rengetegen ingáznak,többen egy kocsival egy faluból a fiatalok.Banki ügyintézőtől kezdve az eladókig

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 15:27:10

@Horthy Miklós cselédje: Bzmeg, én meg téged nem tudlak azóta komolyan venni.
Azzal is vitatkoznál, hogy ha azt írnám, hogy én még nem láttam zsiráfot??
Ez egy sima tényközlés, ha összesz@rod magad, akkor sem tudsz ellene tenni.Most akkor cseréld ki a két szót és meglátod mennyire b@rom vagy...Mintha azzal vitáznál, hogy az ég kék, vagy a fű zöld...
És igen, valóban, továbbra is tartom amit mondtam.
Nem azt mondtam egy pillanatig se, hogy itt nincsenek, csak azt, hogy én még nem láttam.

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:27:34

@diggerdriver:
+1

Akik szerint meg csak a rosszat látjuk, azoknak ajánlanám Fodor Ákos haikuját:

PÁRBESZÉD

— Csak rémeket látsz…
— Nem csak! De, ha már vannak:
látom őket is.

puhacica 2017.06.21. 15:30:42

ja es a magyar ferfiak rendkivul udvariasak, peldaul egy manus at akarta adni a helyet a metron. ami nagyon jol esett, csak egy bibi van: nem vagyok terhes. :D

tanato 2017.06.21. 15:32:12

@Horthy Miklós cselédje: magyar olyan álomvilágot akar, ahol keleti árak vannak, nyugat bérekkel.

Dehogynem megy,ingázásal,akár napi akár heti vagy havi váltásban.
Lásd fenttebbi kommenetemet.

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:32:29

@Zitka: Ez annyira végtelenül el tud mindig keseríteni. Nekik is csak egy életük van, és nem tudják kiélvezni, mert még azt tanulták, hogy a következő generációnak kuporgassanak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 15:33:52

@Horthy Miklós cselédje: Mondjuk úgy, hogy lehet, hogy nem járok olyan helyeken, ahol mégis csak előfordulnak.Vagy nem járok olyan időpontokban, amikor látszódnak.Vagy az is lehet, hogy tényleg burokban élek, ki tudja?!
Például így.

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:36:40

@Demi78: Az még egy nehéz helyzet lehet majd, ha kiviszed magadhoz az idős hozzátartozódat. Bár szerintem mindenképpen jobb, mint itthon hagyni. Egyébként nem igaz a mondás, hogy "idős fát nem lehet átültetni", mi is magunkhoz vettük anno a nagyimat, és kivirult nálunk. Igaz, a kertje nagyon hiányzott neki, de működött a dolog. A kis ház legyen akadálymentes, bár feltételezhetően
gondolsz erre is.

Payrollerwitch 2017.06.21. 15:48:03

@Horthy Miklós cselédje:
"Budapesten a gyorséttermekben táblákkal könyörögnek hogy dolgozz ott, a diákmunkások között duplafizetést sorsolnak ki, meg hasonló akciók vannak."
Egyenes következménye annak, hogy évtizedekig mondogatták a munkáltatók, ha ennyiért nem akarsz dolgozni, el lehet menni. Elmentek. Aki ezt a helyzetet jósolta, esetleg meg merte említeni, hogy becsüljük már meg kicsit a dolgozót, azt leugatták. Egyébként még mindig nem kaptak észbe, hogy meg is kéne fizetni a dolgozót, ezért lesz még gond.

"iszonyúan lokálpatrióta a magyar, Borsodból ő aztán nem fog a Dunántúlra költözni jobb melóért."
A lokálpatrióta szó jelentését már elmagyarázta valaki fentebb. A magyar meg azért nem költözik, mert nem tud, nincs rá pénze. De mintha ezt is említette volna valaki.

Demi78 2017.06.21. 15:48:09

@Payrollerwitch: azert ez nem most lesz, 63-65 evesek, turaznak, gombasznak, aktivak, de gondolni kell arra is, amikor 15 ev mulva maskepp lesz. Van rokon otthon, de nyilvan az ember szeretne megadni azt a szuleinek, amit o kapott toluk. Tudom, hogy nem szabad meg ezen stresszelni, de ezt hogyan lehet kezelni? Van errol tapasztalatotok? Olyan hataratlepo, akinek 80 koruli szulo van otthon?

Payrollerwitch 2017.06.21. 16:02:56

@Demi78: Én (még) nem léptem határt, de van tapasztalatom. Nagyi 85 éves volt, mikor elesett otthon, csak kiszaladt egy októberi reggelen, hálóingben, köntösben, kitenni a tejes üvegeket, miután beszélt a családdal telefonon. Szerencsére a szomszéd meghallotta, hogy kiabál. Egy tündér volt, imádtam, de nagyon akaratos. Nem akart kórházba menni, ki kellett hívni érte a mentőt. Persze arról sem akart hallani, hogy hozzánk költözzön. Akkor álltunk a sarkunkra, hogy bizony, most nincs választás.
Az a nehéz benne, hogy van egy ember, akit tisztelsz, szeretsz, akire felnézel, és aki leélt egy életet, úgy hogy ő döntött mindenről, dolgozott, gyereket nevelt, és most ki kell alakítani azt, hogy bizony vannak dolgok, amiben te, a gyereke (vagy unokája) hozod meg a döntéseket. Persze vele együtt, meg kell beszélni amíg lehet, de az is eljöhet, hogy már nem érti meg. Ez nagyon nehéz, és mindkét félnek alkalmazkodnia kell, mindenkinek fel kell adni az addigi megszokott életét. Ez 50 évesen is nehéz, de 80 évesen még nehezebb. Törekedni kell arra, hogy amiben csak lehet meghagyni az önállóságot, elvinni a megszokott tárgyakat, ideális esetben még ugyanúgy be is lehet rendezni a szobát. Egyébként tényleg második gyerekkor, nehezítve a megszokásokkal.

Demi78 2017.06.21. 16:22:30

@Payrollerwitch: masodik gyerekkor? Csak igazolni tudom, nagypapam 87 eves, ugyanazt csinalja, mint a 11 honapos lanyom. Kicsit setalgat, leul, koran kel, osszevissza alszik, pepeset eszik, sajnos vizelettartasi problemak is vannak (imadom ot, semmi panaszkodas, ezek a tenyek), elkever dolgokat.

tanato 2017.06.21. 16:33:06

@Demi78: Így így apósom pont most került ebbe bele,nem tud már mozogni pelenkázni kell,hirtelen robbant le fél év alatt.Szerencsére be tudott jutni egy emelt szintű szoc otthonba Szegeden,ott nagyon jól érzi magát,nem is nagyon szereti elhagyni az épületet,ott biztonságban érzi magát.
Pedig mindig mondta/ameddig tudott járni/ hogy nem megy sehova,otthon akar meghalni.De most már nagyon nem akar meghalni otthon,fontosabb lett a biztonság,83 éves.Mint a gyereknek a szülői ház biztonsága.

London2009 2017.06.21. 16:47:39

@tanato: Ez jo, hogy elfogadta az otthont es jol is erzi magat. Az en nagyanyamat a vilagert nem lehet meggyozni arrol, hogy fogadjon el valami segitseget maga melle, toltson a szuleimnel tobb idot, vagy ne adj Isten menjen be egy otthonba. Pedig igy a vilagon semmi orome nincs es kivulrol latva ez az elet mar szinte teljesen ertelmetlen. Pedig szellemileg is meg testileg is ep, a korahoz kepest (93 ev) meg aztan plane. De olyan makacs, hogy hihetetlen. Ugyhogy el sem hagyja a hazat, otthon ul egyedul non stop rejtvenyt fejt es tv-zik.

Zitka 2017.06.21. 16:55:02

@Demi78: Nalam is 63-65 evesek, es aggodom, hogy mi lesz, ha... mondjuk egyedül marad egyikük.. es igy tovabb. En is kivancsi lennek, hogy mi a tapasztalat.

Én és Énke 2017.06.21. 16:55:24

@Vibi: "a gyerekek nem beszeltek az anyjukkal"

Tegyük fel, hogy valós alapja van az esetnek, de itt "megcsuklik" a történet. Tegyük a szívünk tájára a kezünket: Hol aludna aznap a két csemete, ha mi lennénk az anyjuk helyében?

:-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 16:55:31

@geegee:

Rendben. Csak az a zavaró hogy valószínűleg te az otthoni ismerősöket is ezzel kábítód hogy Svédországban még szegénység sincs...

geeeteee 2017.06.21. 16:55:33

@Demi78: Most morbid leszek, ilyenkor az jár jól, akinek nincs miért hálásnak lennie. Van ilyen is.

gabors 2017.06.21. 17:02:11

@Arthamyr: "Orbánék úgyis szeretik a gigaprojekteket, pl. meghosszabbíthatnák a Balatont az Adriáig. :D " :-))))

azert vedesd le ! hogy ha nekiallnak legalabb license-t fizessenek vagy rolad nevezzek legalabb el :-)

gabors 2017.06.21. 17:15:52

@swing gitan: " a felcsúti maradonára gondol - vidéki. " van eleg sok videki most kormanyon ... Lazar - Vasarhely Szijjarto - Dunakeszi Simicsko - tiszalok, Antilop -Kormend ... stb

Shaktee 2017.06.21. 17:29:47

@gabors: Nem véletlen, majd minden Bibo koleszes, alapito fitymeszes vidéki volt.

tanato 2017.06.21. 17:33:40

@London2009: Az jó ha rejtvényt fejt és TV-zik mert ez azt mutatja hogy még érdeklődik a világ dolgai iránt,és ez nagyon fontos.

gabors 2017.06.21. 17:41:11

@London2009: "Szerintem is akkor jo a Nyugat is, ha van penzed. " De ha van munkad penzed is van vagyis ????

Segijbol azert migiscsak nyugaton jobb nem (lasd hinta) ...

Taxomükke (UK) 2017.06.21. 17:43:43

" Egyik rokonnak van egy pincészete meg borhotele Villány mellett, ne tudjátok meg mi van ott. Konyhalányt nem lehet találni..."
Biztos lehet, csak nem annyiert, amennyit a rokon fizetne.
Villányban meg kornyeken lakik szinte az egesz rokonsag, valamennyire kepben vagyok... Nem arrol hiresek az ottani nagyvallalkozok (sem), hogy kurva jol fizetnenek.
A szarhazi Bock felvett pl. rengeteg EU-s meg egyeb tamogatast, de meg nemregiben is nemet rendszamu autoval jart, mert igy olcsobb...

London2009 2017.06.21. 17:53:02

@gabors: Ugye en Londonban elek es igy mindig Londonbol indulok ki, ami persze valoszinuleg nagy hulyeseg tolem. No es ide tenyleg sok penz kell. Felteve ha szeretned elvezni is az eletet es nem egy garzonban szeretned a garasokat az elukre allitani. Ugyhogy igy ilyen szempontbol egyet kell ertenem Hintaval.
Sot, szerintem is a tobbseg sokszor hosszu evek utan, de visszakoltozik. Ugyhogy ezert irtam, hogy ma troll vagyok. Vallalom! : )

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.21. 18:00:22

@tanato: apámat rendszeresen ellenőrizték a vonaton, mert szakálla volt, s az jajdegyanús... s külön engedéllyel jártak a határsávba fakitermelésre a hallgatókkal... akkoriban nehezen képzeltük el, hogy lehet majd a határ túloldalán is dolgozni. Öcsém félóra alatt a munkahelyén van kocsival vagy vonattal. Dekoratőr.

gabors 2017.06.21. 18:01:49

@swing gitan: "Bibo koleszes, alapito fitymeszes vidéki volt. " bibo koleszes alapitok igen De azokat mar reggen leamortizalta/elsulyestette Viki meg azt is aki az esz volt Si...ka (nem veletlenul gec...te le a Vikit) ... az utolso Mohikan ala (Deuthch meg ott van de annak annyira keves az esze attol nem kell tartani)

akiket emlitettem egy teljesen uj generacio Rogan/Lazar/Szijjarto epphogy kozepiskolasok voltak 1990-ben nem is tudtak Soros alaptivanyi penzt lehuzni ...

Rogan 72 Lazar 75, Szijjarto 78

a fokulugyer meg az sem

gabors 2017.06.21. 18:07:17

@gabors: @swing gitan:

"1990-ben nem is tudtak Soros alaptivanyi penzt lehuzni ..." bocs ez tevedes Lazar-nak sikerult nem is keveset miutan megorokolte polgarmesteri szeket. Egy Soros altal alaptitott Civil szervezet es egyebb (vilagbank) penzekbol koltott cigany tanulok felzarkoztatasra (nem is sikertelenul) igaz akkor meg nem volt fidesz benfentes.

Shaktee 2017.06.21. 18:08:13

@gabors: mindig masrol beszelsz mint moricka :-))

Csodabogár 2017.06.21. 18:20:27

@szÖveges professzor: Orvos házaspár barátaim kint született fiát nem vették fel Svájcban az orvosi egyetemre. Beiratták Pécsre, miután ők is ott végeztek régen. Első évben nagy volt a nyögés, minden hétvégén haza repült a srác és jajongott, hogy intézzenek neki valami mást, mert ez szörnyű stb. Aztán valahogy át rakatta magát Pestre. Azóta imádja, nem jár haza csak nagy szünetekben és a barátnőm attól fél, hogy ha jövőre végez, akkor is itt akar majd maradni. Soha nem lehet tudni, mi hogy alakul.

Golf2 2017.06.21. 18:23:49

Inkább ezeket kéne Szibériába csábítani.

Taxomükke (UK) 2017.06.21. 18:29:21

@Vibi: Sajnos vannak ilyen beteg emberek, de amig nem kenyszeritik ra a fuevest masokra, addig az en libsibolsi lelkemnek mindez oke.

DieNanny CH 2017.06.21. 18:35:08

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

"Van egy elore deklaralt profilja ( provokacio & kormanybuktatas), mondanivaloja a blognak, es eppen ezert reszleges adatok jelennek meg itt is, hamis kepet festve az otthonmaradtaknak."

Akkor elárulom, a posz NEM Magyarországról szól.

Ugye, mégis édemesebb lenne először legalább a posztot elolvasni?

DieNanny CH 2017.06.21. 18:36:48

@szÖveges professzor:

De, látod, amelyik diák meg elmegy dolgozni, azt meg valamire hivatkozva nem fizetik ki.
Hát, ez a baj. Hogy már a 16-17 éves is bizalmatlan.

DieNanny CH 2017.06.21. 18:39:37

@szÖveges professzor:

"Valahogy nálam sosem esett le, hogy hogy lehet ugyanott hatalmas munkaerohianyrol es hatalmas munkanelkulisegrol beszelni... "

Én a saját példámat tudom mondani. Diplomás óvónőként a lakhelyem környékén, 30 km-es körben nem volt állás. Pesten rengeteg van, de a fizetésemből pluszban még albérletet is fizetve, nem tudnék megélni.
Házamat nem akarom eladni, kiadni nagyon nehéz, szóval egyszerűbb volt külföldre jönnöm, mert itt meg tudok élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.21. 18:47:52

@puhacica: Ácsi, Abból indultunk ki hogy hazaköltözés. Merthogy arról szól a poszt. Ne keverjük össze a hazaköltözést a hazalátogatással.
A hazalátogatás az olyan mint a spenótfőzelék vagy szereti valaki vagy nem, értelmetlen erről vitatkozni.De mint mondtam készséggel elismerem hogy otthon minden rendben.
Két perc beszélgetés után NEM kerül szóba a politika, és SENKI nem panaszkodik az árakra a megélhetésre a rezsire.

Arthamyr 2017.06.21. 18:53:33

@Din Serpahis: Azért duplázás/triplázás simán bejátszik Dublinban is, erről elég közeli információim vannak. Luxemburg/Monacó/Párizs is zsíros, ahogy hallottam.
Viszont Magyarországhoz képest el tudom képzelni, hogy Németországban/Ausztriában is szakmailag jobb munkákat kaphat az ember. Londonban, Zürichben, Dublinban, Párizsban tuti.
Ha meg az ember mondjuk az USA-ba, Kínába stb. megy, teljesen más dimenzió tud lenni, mind fizetés, mind a munka érdekessége/szakmai kihívás szempontjából.

De tényleg teljesen irreleváns a programozó (még igazából az IT-hoz, bankszektorhoz kapcsolódó munka is), mert csak a populáció kis része az, és őket nem fenyegeti egyelőre a középosztályból való leszakadás Magyarországon sem.

DieNanny CH 2017.06.21. 18:57:25

@Én és Énke:

Ez számomra is érthetetlen, azért mégis, mit képzelnek ezek a "gyerekek"???

Arthamyr 2017.06.21. 18:57:50

@Demi78: Én azt hittem, a sima lángost nevezed így új szlenggel. :D

Arthamyr 2017.06.21. 19:00:10

@szÖveges professzor: Ez azért már sokkal árnyaltabb, és kevéssé sötét képet fest. :)

Arthamyr 2017.06.21. 19:05:31

@montroyal ( CAN qc): Úgy gondoltam, hogy EU-s pénzből, költségvetésből kiegészítve, és a gázszerelő cége végezné a kivitelezést. A migráncsgátlás is illene a koncepcióba!! :D

Arthamyr 2017.06.21. 19:13:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Nem tulajdonítasz túl nagy jelentőséget ennek a blognak? :D

puhacica 2017.06.21. 19:19:21

@diggerdriver: az lehet, hogy a poszt arrol szol. de a kommentekben vilagosan le van irva, hogy "igy, hogy csak nyaralni jarunk haza", "mult heten voltam otthon", stb. tehat a beszelgetes a hazalatogatasok soran tapasztaltak menten indult.
es egyebkent se irt senki olyasmiket, amiket allitasz, hogy irtunk.

Arthamyr 2017.06.21. 19:20:51

@szÖveges professzor: Nagyon egyszerűen: aki a lakosságból munkanélküliséget adja, az használhatatlan (a lecsúszott/aluliskolázott arcokból nem lesz mérnök, orvos, de jó eséllyel munkamoráljuk/hozzáállásuk/szociális készségeik ahhoz is kevesek, hogy mondjuk a vendéglátóiparban vagy egy autógyárban elhelyezkedjenek), míg mondjuk rengeteg cég nem tud akkora munkabért kigazdálkodni, amiért megfelelően képzett embereket kapnak, illetve nincs is elég képzett ember, hogy betöltse az összes üres pozíciót.

tanato 2017.06.21. 19:21:07

@kisrumpf: Boldog békeidők,Brennbergbányához közeledve a buszon 75-ben minket is elkaptak a civilruhás határőrök egy soproni osztálykirándulásunk alkalmával.Négyen ugyanis különváltunk az osztálytól és kirándultunk a hegyekbe.Nem kellett volna.Mindenképpen ránk akarták bizonyítani hogy disszidálni akarunk./Azért járt volna ugyanis jutalom nekik/
Szerencsére a később előkerült tanárok kimentettek minket szorult helyzetünkből,de nem volt nekik sem könnyű.
Ha nem sikerül mind leültük volna a az átlagos másfél évünket.Mint sok szerencsétlen aki nem tudta megmagyarázni mit keresett a határövezetben.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 19:23:09

@diggerdriver:

Londonban gondolom egy panaszt se hallani hogy drága az albérlet meg hasonlókról...

Shanarey 2017.06.21. 19:24:22

Haza költözés, na viccesek ezek a Spanyolok is.
:-)

Haza költözni?
Aztán mi a rossebnek? Ja mert mondják milyen jó lesz...
S te még hiszel a mesékben?

Turistának lenni, Magyarországon meglehetősen jó buli. Az árak nem éppen alacsonyak, de azért egyáltalán nem magasak. A következő hónapban három hétig én is turista leszek Magyarországon. Ebből két hét a nyaralás a többi pedig rokon látogatás. Tömegközlekedéssel nem utazok, az hogy az emberek milyen arcot vágnak, nem érdekel, a kormány sületlenségei dettó. Rádiót nem hallgatok, TV-t nem nézek, s így nyugis az élet .

Shanarey 2017.06.21. 19:29:00

A terroristás sirámokról csak annyit hogy nem ez az átlag halálozási ok, s sosem volt az. Kicsit visszatért az a világ, ami a 70-es években ment nyugat Európában. Baader meinhof, Vörös Brigádok, Szürke Farkasok, IRA stb. Akkor is éltek, s utaztak az emberek, pedig akkoriban még a repülőgép eltérítés is nagyban ment.

Arthamyr 2017.06.21. 19:31:59

@Demi78: "Ha úgy lesz, egyszer megörökölhetem a házat, kérdes mi a manót csinálok vele?" - na ettol en is felek. Rettentoen. Remelem meg evtizedek telnek el, de egyszer eljon ez az ido. " - nem tök mind1? Legrosszabb esetben ignorálod, vagy eladod annyiért, amennyiért megveszik, ha az több. Az örökséget sem kötelező elfogadni.

Arthamyr 2017.06.21. 19:40:30

@Herr Géza: Én itt azt tapasztaltam, hogy a cég/fejvadász mondja, hogy x fizetést ad, vagy x fizetéssel van meghirdetve. Ha te vagy a legjobb jelölt, fel fognak venni x+15%-ért vagy akár többért is. Nem ismerem Ausztriát, de nem lepődnék meg, ha egy 65k-s álláshirdetésből mondjuk 75k-t ki lehetne szedni szerencsével (pont passzoló tapasztalat, szuper interjúk, személyes szimpátia a lényeges interjúztatókkal, van mozgástere a döntéshozóknak). Nem azt mondom, hogy minden 65k-s állásból minden jelölt 75k-s szerződést fog kapni, de egy jó jelölt 10-ből 1 esetben igen. Nem minden cég ilyen, de simán lehet, hogy ott is előfordulnak ilyenek. Ráadásul ugyanazért a munkáért itt is van másfélszeres vagy még nagyobb fizetésbeli különbség (mert jól megy a cégnek, mert a legjobbakat akarják felvenni, mert gyorsan kell az ember stb.), ott nem így van?

zoldzeller 2017.06.21. 19:59:43

En 16, a ferjem 18 eve el az usa-ban, mindket gyerekunk itt szuletett (6-4 evesek) es nem jarunk haza. 4.5 eve nem voltam Magyarorszagon, a ferjem pedig 6 eve. Nem anyagi kerdes, mert mashol meg voltunk, pl Nemetorszagban tesomeknal. Mi nagyon szeretunk vilagot latni, uj helyekre eljutni,fogalmam sincs miert mennek minden evben Magyarorszagra.
A szuleink otthon elnek, de ok az ev egy jelentos reszet felvaltva nalunk toltik - ami nem mellesleg nekunk oriasi segitseg. Mindkettonknek van 1-1 lakasa Budapesten, de soha nem laktunk benne.
Baratokkal szinte teljesen megszunt a kapcsolatom, csak fb-n latom oket, de van helyettuk uj barat. A munkam nem Magyarorszag kompatibilis, a ferjemerol nem is beszelve, neki barmelyik europai it ceg hatralepes lenne.

zoldzeller 2017.06.21. 20:06:41

@Demi78: Teljesen el tudom kepzelni, hogy egy evre elkuldjem a Nagyszulokhoz a kamasz gyerekem es ott jarjon gimibe (vagy tesomeknal Nemetorszagban). Szerintem a legtobb embernek, fiatalnak jot tesz ha egy picit vilagga megy.
Szerintem amugy az usa-bol nezve Budapest nagyon izgalmas varos, abszolut el tudom kepzelni, hogy ott akar majd egyetemre jarni.

Herr Géza 2017.06.21. 20:11:50

@Arthamyr: Csakhogy pont az a lényeg, hogy az osztrák cégek a kötelezően előírt közlés miatt a hirdetésben nem azt a bért közlik, amit a cég/fejvadász mondana az első interjún, amit a cég tényleg hajlandó az adott pozira szánni, hanem annál sokszor lényegesen kevesebbet.
Tekinthető ez eg értelmetlen szabály kötelező bevezetése elleni szolíd engedetlenségi procedúrának is a cégek részéről. :D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 20:14:16

@Shanarey:

1 hónap szabi, 11 hónap full robot? Finom lehet..

Shaktee 2017.06.21. 20:18:40

@Horthy Miklós cselédje:

Te meg mit nyekeregsz a 12 havi fizetett szabiddal?

Shanarey 2017.06.21. 20:19:47

@Horthy Miklós cselédje:

Nem figyeltél eléggé.

Márciusban is volt 3 hét, és év vége előtt is lesz kb 2 hét.

Naná hogy finom.

Shanarey 2017.06.21. 20:21:23

@swing gitan:

Vicces, amikor az okleveles munkakerülő próbál beszólni.
:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.06.21. 20:27:54

@puhacica: mi 3 ev utan iden telen megyunk haza, kivancsi leszek :) Egyreszt eddig mindig nyaron voltunk, szoval a teli utazas/idojarasi viszonyoktol kicsit tartok, de fo a pozitiv hozzaallas :) Masreszt eddigi tapasztalataink vegyesek voltak, de azert igyekezni fogunk a pozitiv valtozasokra fokuszalni :)

Henry the horrible 2017.06.21. 20:34:17

Masodszor kerdezem, hogy hol a turoban van a kommentem ?????!?!?!??

Határátkelő 2017.06.21. 20:35:32

@Henry the horrible:

1. Ott van, a te bajod, ha nem látod.
2. Velem ilyen hangon ne beszélj.
3. Ne fárassz már ezzel a kamuprofillal.

Kösz.

zoldzeller 2017.06.21. 20:40:33

@Demi78: Mar tobben irtak, hogy a kaja minosege szar. Elmagyarazna valaki, hogy ez mit jelent??

Henry the horrible 2017.06.21. 20:46:30

@Határátkelő:
1- kb 2 hete szolok hozza, neha konkret emberekhez, neha csak ugy
2- masok sem latjak, ha latszana valaszoltak volna
3- ne gyanusitgass engem kamu profillal
Masok karomkodhatnak, anyazhatnak az eleg jo.
Equality ehhh??

Határátkelő 2017.06.21. 20:48:11

@Henry the horrible:

Henry the horrible 2017.06.21. 13:19:55

Nincs mit. Egyébként lassan 6 éve csinálom, ne gondold, hogy nem veszem észre.

Shanarey 2017.06.21. 20:48:36

@zoldzeller:

Ez jó kérdés, mert én ilyesmit nem tapasztaltam.

Hari Seldon 2 2017.06.21. 20:55:15

@Demi78:
Ha már szóba hoztad, és épp itt vagyok. Mme Seldon szülei éppen 80 évesek. Most is éppen itt vannak, amúgy meg kéthaonta jönnek. Illetve a szüleimmel felváltva. Igy havonta van nagyszülőzés. - Megjegyzem igy éves szinten szummázva az időt, többet vannak a gyerekekkel, mintha Budapesten laknánk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.21. 20:58:52

@tanato: vazz... nem volt ez játék... beleizzadhattak azok a tanárok!

Egyszer határsávba vittek minket szüretelni, alaposan szemmel voltunk tartva. Máskor egy hajnalig elnyúló buli után hazafelé a külvárosban kiskatonákba botlottunk, mi a sínek között átvágva mentünk haza, ők pedig oda-vissza sétálgattak a mentén, hátha amellett (?!) akar kimenni valaki...

tanato 2017.06.21. 21:05:35

@kisrumpf: Kegyetlen egy világ volt ott a határ mentén egészen 1990-ig.

puhacica 2017.06.21. 21:13:59

@diggerdriver: olvasd vissza. oreg vagyok en mar ezekhez a jatszmakhoz. ajanlom figyelmedbe a nagybetus kiemeleseket.

@Zsuzsi65: mi masfel eve telen voltunk, akkor nem esett ilyen jol az az egy het. egyebkent ha valaki kritikus szemmel nezi az orszagot, hat az en vagyok, de tenyleg csomo pozitiv valtozast tapasztaltunk most. :)

Henry the horrible 2017.06.21. 21:38:45

Tadamm!!
Megjelent. :D
Most mar masok is latjak
Kicsit serto azert, ha valaki uj jon, az rogton troll. Csak mert velemenyt alkotok?
Paranoiasak vagyunk ?? :D

gabors 2017.06.21. 21:38:48

@swing gitan: Na itt vannak a videkiek ....

"Simicska Lajos a Telekom Veszprém lelkes szurkolójaként bérelt magának és családjának páholyt a veszprémi sportcsarnokban, ám a csapat tulajdonosi körében felbukkant, Mészáros Lőrinchez köthető személyek nem hosszabbították meg annak bérletét,"

Payrollerwitch 2017.06.21. 21:44:11

@Henry the horrible:
Le van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg. Akkor most ki a paranoiás?

Arthamyr 2017.06.21. 21:45:46

@diggerdriver: @puhacica: Elenyésző az olyan emberek száma, aki haza fog költözni nyugdíj előtt, és otthoni munkát fog végezni otthoni feltételekkel, otthoni közszolgáltatásokra szorulva, otthoni bajoknak védtelenül kitéve. Ez a csomag így együtt senkinek nem vonzó, aki valaha is normális országban élt huzamosabb ideig, ez egyszerűen komolytalan. Még a spanyoloknál is necces a konstrukció, pedig ők azért (bár biztos lesz pár magabiztos hazafi aki ebbe beleköt) jobban élnek, mint a magyarok (csak olyan spanyolt ismerek, aki azért ment haza, mert pl. otthon maradt a párja, és két év után tele volt a töke).
Ezért is írt majdnem mindenki a turistáskodásról, mert azt viszont majdnem mindenki csinálja. És ha valaki ki tud bulizni egy nemzetközi fizetést/nyugdíjat, akár évekre is hazamehet turistáskodni.

Shaktee 2017.06.21. 21:47:50

@Arthamyr: akár végleg is. Már akinek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.21. 21:48:30

@Horthy Miklós cselédje: Te csak ne valószínűtsél semmit se látatlanban.Senkit sem kábítok semmivel.Nagyon is kritikus vagyok az itteni dolgokkal szemben is.

Arthamyr 2017.06.21. 21:52:25

@Henry the horrible: Kb. 1 hét alatt "beengedett" a tulaj, ha jól emlékszem. Sőt, lehet csak egy nap volt, amikor sokat kommenteltem, és szerintem megunta, hogy jóvá kell hagynia a kommenteket. A fene akarna egy ilyen állást, nem azért csinálja, mert örömét leli benne (bár lehet, egyes embereknek furcsa motivációik vannak)...
Nem rossz az előmoderáció, hasonlítsd össze a színvonalat egy olyan állatkerttel, ahol nincsen. Ez ahhoz képest tiszta szafari. :)

Arthamyr 2017.06.21. 21:53:22

@swing gitan: Hát ja, de kéred a full package-t? :)

zoldzeller 2017.06.21. 21:55:04

@Henry the horrible: Irj egy udvarias emailt a tulajnek es kerd meg szepen, hogy ne moderaljon elore. Gondolom neki is vannak szuksegletei es nem uldogel egesz nap a blog elott.

Shaktee 2017.06.21. 21:55:42

@Arthamyr: nope, itt el majd mindenki aki fontos

Henry the horrible 2017.06.21. 21:55:56

@Payrollerwitch: tisztaban vagyok a moderalassal,
De ket hete csak most jelenik meg, miutan ma szova tettem- masodjara.
Olvasd el legyszives mit valaszolt nekem HA. Erre irtam
Mindegy

Shaktee 2017.06.21. 21:56:59

@Henry the horrible: honnan íraz borzacskó henrik?
:)

Csodabogár 2017.06.21. 22:16:20

@tanato: Én nagyon örülnék ha rákerül a sor, találnék egy emelt szintű otthont. Egyáltalán nem idegenkedem a gondolattól. Persze titokban remélem, hogy állva halok meg mint a vikingek.:-)

Shaktee 2017.06.21. 22:18:14

@Csodabogár: :) s úgy is temessünk? ;)

Arthamyr 2017.06.21. 22:20:01

@swing gitan: Az utóbbival akár előidézhető az előbbi is. :)

Shaktee 2017.06.21. 22:21:06

@Henry the horrible: ahhh the land of kfc s húsgombóc.

Ej ha én is ott lehetnék köztetek, leventék :))

Shaktee 2017.06.21. 22:23:02

@Arthamyr: túl elvont vagy most nekem, müszak végén vagyok, agyi zokni :)

tanato 2017.06.21. 22:37:04

@Csodabogár: Lehet találni egyre több van már ilyen,ahogy nő az idős rászoruló és fizetőképes személyek száma.
Nyilván a hirtelen halál jobb mint a lassú de nem mindegy milyen korban.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.21. 22:37:23

Friss életszínvonal mutató az EUban :

mno.hu/data/cikkek/2403/24039/cikk-2403904/egyeni_fogyasztas.png

Érdekes hogy az ajnározott Dánia meg Svédország, Németország meg Ausztria mögött van :)

@geegee:

Mondj 3 dolgot ami nem tetszik Svédorországban.

Henry the horrible 2017.06.21. 23:23:38

@swing gitan: yes
Kitchen porters, meatballs, KFC, shared room
Heaven, really
Couldn't be better

laci_52 2017.06.21. 23:23:44

@Horthy Miklós cselédje: "Mondj 3 dolgot ami nem tetszik Svédországban"

Voltam Svédországban, nekem egy is elég: az év nagyobbik részében hideg és sötét van.

laci_52 2017.06.21. 23:23:59

A cikk azt sugallja, hogy mindenki, aki külföldre ment, 100%-ig megtalálta a számítását, akár Magyarországról, akár Spanyolországról van szó. Pedig ez nagyon nincs így! Külföldön sincs kolbászból a kerítés, meg kell dolgozni az érvényesülésért.

Itthon egyre jobb a helyzet, alacsony a munkanélküliség, emelkednek a bérek, akinek nem igazán jött be a külföldi munka(nem a várt jövedelem, honvágy, beilleszkedési gondok stb.), nyugodtan jöjjön haza, van esélye az újrakezdésre.

Herr Géza 2017.06.21. 23:26:54

@laci_52: "Külföldön sincs kolbászból a kerítés, meg kell dolgozni az érvényesülésért." Hogy mit nem mondasz? Ezt eddig nem is tudtuk... :)))

Herr Géza 2017.06.21. 23:27:47

@laci_52: "A cikk azt sugallja, hogy mindenki, aki külföldre ment, 100%-ig megtalálta a számítását," Hol sugallja azt a "cikk" ????

Herr Géza 2017.06.21. 23:32:58

@Horthy Miklós cselédje: Ki AJNÁROZTA itt Svédországot és Dániát?

2017.06.21. 23:48:53

@laci_52: Akinek nem rándul csomóba a gyomra a gusztustalan propagandától az menjen haza ... meg az is, akinek hét anyja van két utcában.

Shaktee 2017.06.22. 00:04:02

@Henry the horrible: could I rent a couch in your fine home? :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.22. 00:15:07

@Herr Géza:

Mindig misztikusan beszélnek itt a skandináv országokról.

geegee odáig ment hogy szerinte nincs szegénység Svédországban.

Mondjuk etéren már Pink is mondott meredek dolgokat, amikor azt állította hogy Németországban nincs helyi! hajkléktalan, azok mind import emberek külföldiek....

Shaktee 2017.06.22. 00:15:56

@Herr Géza: Hallom hogy több dimenzióban stírölöd a bulákat :)

Shaktee 2017.06.22. 00:18:17

@Horthy Miklós cselédje: Inkább az "import", dolgozni tudó, akaró embereknek adnának fedelet a fejük felé mint neked. Téged exportálni kéne koma.

2017.06.22. 00:22:38

@Horthy Miklós cselédje: Te, komolyan ne igyál többet.

FutureFry 2017.06.22. 00:54:17

@Arthamyr: "... meghosszabbíthatnák a Balatont az Adriáig ..."

Oda kéne egy jópár zsilip is, ha csak nem akarod lecsapolni a Balatont? :) (A Balaton vízszintjének tengerfeletti magassága ~104m)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.22. 01:01:48

@Horthy Miklós cselédje:
Bevándorláspolitika,
nincsenek magas hegyek
rövid a nyár
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.22. 01:03:32

@Horthy Miklós cselédje: hülyegyerek, annyit mondtam annó, hogy én még nem láttam svéd szegény embert...
De veled télleg kár vitázni bármiben is...

kék madár 2017.06.22. 01:25:02

@FutureFry: a Sio reven mar meg van hosszabbitva a Fekete tengerig, az meg ossze van kotve az Adrivaval, done.

kék madár 2017.06.22. 01:27:46

@laci_52: "nyugodtan jöjjön haza, van esélye az újrakezdésre"
en mindig idegesen jovok haza, es nyugodtan jovok vissza :)

FutureFry 2017.06.22. 01:30:44

@geegee: "… főleg, mikor a földgolyó is a repülő menetirányába forog el alul. …"
A repülőnek nem számít, hogy merre forog a föld, mert a légkör a földdel együtt forog. (Ha nem így lenne, akkor az egyenlítő környékén állandó ~1000 mérföld/órás szelek fújnának.)
A mérvadó az szokott lenni, hogy a gép a "jet stream" ellen vagy vele repül. Mondjuk igaz, a "jet stream" kialakulásában a föld forgása is szerepet játszik.

kék madár 2017.06.22. 02:28:19

@FutureFry: ez persze attol is fugg milyen magasan repul. Nem veletlenul repulnek 10 ezer meteren mert 16 felett mar veszesen ritkul

adg 2017.06.22. 04:32:20

@geegee: "De veled télleg kár vitázni bármiben is.."

Ezt nem mondhatod komolyan! :)

Arthamyr 2017.06.22. 05:37:21

@FutureFry: Még nagyobb projekt, ki is kellene mélyíteni. Mellé valami ízléses sziklafalat, a befolyó kis folyócskákhoz vízeséseket. Esetleg kis lankás dombot is, hogy megmaradjon a borvidék. Ahol a gázszerelő ugyancsak vehetne pincészetet gombokért, ő ahhoz is ért. :D
Magyarország a végtelen lehetőségek tárháza!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.22. 07:08:28

@geegee:

Meg is kérdezted őket? Vagy nem voltak szakadt ruhában? Mert akkor Magyarországon se nagyon van szegény ember.

Hogy lehet már ezt ránézésre megmondani?

Ez nem a középkor hogy aki szegény volt csontsovány volt, aki módos az meg kövér, de minimum normál testalkatú.

2017.06.22. 07:42:24

miért kéne hazahozni a külföldön élőket?

sokkal jobb nyugaton! senki ne jöjjön haza, eszetekbe ne ne jusson.

itt mindig csak nyomor lesz meg széthúzás. a gulyás, a marhapörkölt meg a barátok közt miatt felesleges feladni a gyerekeitek szebb jövőjét.

Henry the horrible 2017.06.22. 08:24:00

@swing gitan: certainly!
I've a bunkbed, you can have the upper place. The lower already occupied by a pakistani couple, if you don't mind.
They are not noisy ;P

Demi78 2017.06.22. 09:33:19

@zoldzeller: Szia, bocs, ha keson valaszolok. Nem azt mondom, hogy szar, csak kevesbe van termeszetes ize. Pl az uveges szoszok is, kenyerek, sajtok (jo, innen Frbol konnyu a sajtokkal dobalozni), vajak kevesbe izletesek, kenyerizuek, sajtizuek es vajizuek. A szaritott gyumolcsok (amik jellemzoen Tavol Keletrol jonnek) szinten aszalt gumihoz hasonlitanak.
Azert egy pillanatra megallnek: nem a tesco gazdasagos kukoricat hasonlitom ossze a Bonduelle itteni kukoricaval, hanem ket, nagyjabol azonos arszinten levo kajakat. Peksutik a szupermarketben is masok, pl. a husetelek is (ami nem hentes, hanem bolti husok) - ezt nem en kostoltam, nem eszem hust evek ota, de masok szerint nem olyan karakteres izu. Ha osszehasonlitom a Lidl francia es Lidl magyar termekeket, azok is masok.

Vagy van ami szimplan cukrosabb vagy sosabb. Hulye peldak: Coca Cola emelyitoen edes otthon, Mekis krumpli sosabb. Mielott nagyranott plazacicanak konyvelnetek el, ezek csak kiragadott peldak voltak:).

Nem mondom azt, hogy szar kajakat adnak el otthon, de hogy mashonnan vegyem a peldat: anno 2013ban vettunk itt egy hasznalt Ford Focus 2003 kombit. Olyan felszereltsege volt "alap"aron, mint otthon a Ghia luxusverzio, ami joval tobb felarral van. Szoval erted, itt talan azon az aron, ami egy atlagpolgarnak napi bevasarlashoz elerheto, jobb minoseget kapsz, mint az otthoni, atlagpolgarnak elerheto aron vasarolt elelem.

Lőtéri Kutya 2017.06.22. 11:59:35

"nem a tesco gazdasagos kukoricat hasonlitom ossze a Bonduelle itteni kukoricaval, hanem ket, nagyjabol azonos arszinten levo kajakat"

Nyugodtan összehasonlíthatod őket, mert a Tesco gazdaságos kukorica vakteszten jobba szerepelt. :)

divany.hu/lajfhekk/2017/06/07/teszt_vakteszt_kukorica_cuccok_gasztro_csemegekukorica_konzerv/

2017.06.22. 15:26:24

Nyugi, maj' jövünk, csak még lusta vagyok. Úgy elvagyok, sehovasem akarok költözni. Most olyan kurva mindegy, hogy melyik országban szól az élet munkáról, gyereknevelésről és számítógépezésről, mert mostanában nekem másról nem szól.

zoldzeller 2017.06.22. 19:08:55

@Demi78: Ez nem ugy mukodik, hogy igyekeznek a megfelelo orszag iz vilagahoz alakitani az etelek izet? (nem vagyok szakerto csak kerdezem.)
Ez nem feltetlenul minoseg kerdese, de en pl Magyarorszagon nem ettem hust, legfeljebb csirket. Aztan kikoltoztem az USA-ba es itt felfedeztem a marha-t, (csirket viszont tovabbra is ritkan eszunk). Mas fajta marhat, mashogy vagjak.
Es mennyire van kulonbseg mondjuk a Francia es a Nemet etelek kozott?

élhetetlen 2017.06.22. 19:32:49

@swing gitan: „ha 10 generaciora visszamenve nem dolgozott volna senki egy percet sem :-)”. Mert mit tekintünk munkának? Csak pár dolgot jegyeznék meg. Nézzük a szellemi részét. Elutazik valahova három napra, vagy fogad egy külföldi delegációt. Az adott országról napra késznek kell lennie, úgy, mint neked egy három napod előadás sorozatra, csak még a diáit sem veheti elő segítség képpen. Nem bakizhat, míg te megteheted, mert akkor másnap azzal van tele a világsajtó. Szerinted ez nem munka, nem szellemi teljesítmény, csak tiszta lazulás. A fizikai oldal. Nézzük szegény melóst a gépsor mellett. Ha elzsibbad, topoghat, sasszézhat. Ha a királynőnek végig kell állni egy négy órás díszszemlét, még a lábát sem hajlíthatja be, ha lemerevedett, mert harminc kamera veszi. Egy katona is kiájulhat a sorból, ő nem. És ezzel a „nem munkával” több bevételt termel az országnak, mint adott cégek, a kisembereknek is, mert az emléktárgyak gyártása, eladása a kisembereknek hoz bevételt. Csak gondold át, ezt a nem dolgozott egy percet sem kérdést! Azért, hogy az egész világon megvegyenek egy emlékérmet róla, azért nagyon keményen megdolgozott.

élhetetlen 2017.06.22. 19:32:59

@Demi78: Bocs, lehet, hogy hosszú lesz. Lehet, hogy olvastál róla, lehet, hogy nem, Lázár János is felháborodott azon, hogy a multik sz@arral etetnek minket, összehívták a V4-eket is, és elmentek Brüsszelig a panasszal. Majd ezek után, nem előtte, utána, elrendeltek egy vizsgálatot vagy kilencven termékre.
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/03.29_Terme%CC%81k-o%CC%88sszehasonli%CC%81ta%CC%81s_kiadv%C3%A1ny.pdf/2cd70738-db21-4fad-8af0-2c53290935a9
Ha ráérsz, nézd meg, és ha van rá kapacitásod, akkor figyeld azt is, hogy a 4%-os sört hasonlítják össze az 4,8%-sal. Nézd azt is, hogy mit gyártanak itthon, mert amit itt gyártanak, az magyar szabványnak kell, hogy megfeleljen. Egyébként a különbségeknél ilyenek is vannak, hogy pl. babérlevél, a nyugati foltosabb, a magyar íze intenzívebb. De szegény magyar hivatal nagyon sok eltérést talált! A hús. Ha nem speciálisan importot áruló drága hentesnél vásárolsz, hanem a sarkinál, aki Magyarországról szerzi be az árut, akkor a Spárban is ugyanazt kapod, mint a sarki hentesnél. A Spárnak is van húsüzeme, és attól nem fog megváltozni a hús íze, hogy ki bontja fel az állatot. A sajt, vaj, az más, annak az íze attól függ, hogy mit eszik a tehén, nem gyártás kérdése. Nem mindegy, hogy Tolnában a kiégett füvet próbálja legelni, vagy jó terepen van. Sajnos, nem vagyunk tele alpesi legelőkkel. És ehhez még hozzájön sajnos, a cégek új tulajdonosi köre, megvesznek akármit, és tojnak a minőségre, nem adnak a „nevükre”, mert nincs is, azonnali hasznot akarnak. Eljutottam odáig, hogy bár nagyon jó ásványvizek, forrásvizek vannak itthon, a gyártási fegyelem miatt már csak olaszt veszek. A Theodorát már a római korban is ismerték, aztán sikerült találni egy kartonnal, ami az palack feléig be volt algásodva. Ez van.

lüke 2017.06.23. 19:42:53

Angliából talán igen, ahol utolsók, s coliving van.( a proletáriátus diszkrét bája)
Egy rendes ny- európai Ill északi országból sokszoros fizetés, megbecsülés mellett nehezen.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2017.06.25. 18:20:40

@Horthy Miklós cselédje: "Mondj 3 dolgot ami nem tetszik Svédorországban."

Nemrég voltam Malmö-Coppenhagen kiruccanáson (csak 3-3 éjszaka).
A dánokat nagyon szerettem (ha egyszer el kellene mennem mo-ról és munkaügyileg megoldható, ez lenne az egyik célországom).
Nyitottak, jókedvűek, nekem nagyon bejön ez a szabadság és nyugalom, békés permanens boldogság.
De a svédekkel nem voltam kibékülve. Hideg, rideg és unalmas volt (tudom Malmö nem igazi nagyváros, de nem is kicsi).
Öreguras volt minden. Este 9-10-kor már nem lehetett beülni sehová egy sörözésre, még boltok sem voltak igazán este 8 után.
Valahogy túl lassú és túl kiszámítható volt az egész, pedig én sem vagyok egy hirtelen maigyerek (55+).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása