oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 27. 06:30,  Ezerarcú Los Angeles 65 komment

2017. május 27. 06:30 Határátkelő

Ezerarcú Los Angeles

Los Angeles egyike azon nagyvárosoknak, melyről mindenkinek megvan a véleménye, a képe – annak is, aki még életében nem járt a közelében sem. Köszönhető ez nem kis részben talán az amerikai filmeknek is. A mai poszt elé talán elég is annyi, hogy amikor elkezdtem olvasni, teljesen mást gondoltam az Angyalok Városáról, mint amikor befejeztem Susan írását. Aminél nagyobb dicséret azt hiszem nem létezik. Köszönöm neki ezt a virtuális kirándulást, a rengeteg fotót, remélem, ti is jól szórakoztok majd!

cim_29.jpg

„Amikor a minap, egy élménydús hétvége után elhatároztam, hogy megírom ezt a posztot, arra gondoltam, vajon létezik-e olyan személy, akinek ne jutna rögtön eszébe legalább 3-4 tipikus dolog Los Angelesről.

Hiszen annyian, és annyifélét írtak már róla: a hollywoodi csillogástól a pálmafákkal övezett strandokon vagy esetleg a hajléktalanok ezrei által lakott, hírhedt Skid Rown át Malibu szörfparadicsomáig ott él a fejünkben egy kép.

Ugyanakkor azt is nagyon sokan leírták már, Los Angeles mennyivel több ezeknél a sztereotípiáknál. New York-on kívül talán nincs is más város az USA-ban, amely ennyire sokszínű lenne.

Közel 10 éve élünk Los Angelesben, de még mostanra is maradt felfedezni való a számunkra. Ebből szeretnék egy csokorra valót átnyújtani, remélve, hogy ezzel is sikerül egy kicsit jobban bemutatni ezt a hihetetlenül érdekes, lüktető, izgalmas metropoliszt, és a sztereotípiák mellett (helyett) rácsodálkozni a város kevésbé ismert kincseire.

Los Angeles városának születése az 1780-as évek elejére nyúlik vissza, amikor spanyol misszionáriusok megalapították El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles nevű missziót. Ki gondolta akkor, hogy a Los Angeles folyócska partján letelepedett, alig 50 főt számláló kis közösség egy mai sokmilliós metropolisz alapjait rakta le.

1_10.jpg

Ennek a történelmi magnak a körbejárásával kezdődött a gyalogos városnéző túránk. A Misszió épülete, és a mellette levő Olivera Street Los Angeles mexikói-spanyol örökségét őrzi. 

Bár a mexikói-amerikai háború végül eldöntötte Kalifornia sorsát, a spanyol-mexikói kulturális örökség mai napig érződik. Az Olivera street macskakövein sétáló turistáknak gyönyörű színes szőttesek kínálják magukat megvételre, miközben valaki mexikói dallamokat penget a gitárján, másvalaki „echte” mexikói sombrerot próbál eladni az autentikus szuvenírre vadászó külföldieknek.

2_olivera_street.jpgOlivera Street

Alig pár lépésre ettől az izgalmas forgatagtól Los Angeles másik forgalmas és nem kevésbé érdekes részével ismerkedhet meg közelebbről a turista (vagy akárcsak a mi esetünkben, egy több éve itt élő, de tömegközlekedést ritkábban használó lakos). 

A Union Station központi pályaudvart az „Utolsó Nagy Pályaudvar”-nak is nevezték évtizedekkel ezelőtt, mivel a tömeges gépkocsi használat elterjedésé előtt ez volt az egyik legjelentősebb pályaudvar, ami nemcsak fontos közlekedési csomópontként szolgált, de jelentős szerepet játszott a távolabbi városok közötti forgalom lebonyolításában. 

Bár mára valamennyire csökkent a szerepe, az art deco stílusban az 1930-as években épített pályaudvaron még most is több mint 100 000 utas fordul meg naponta. 

Akárcsak a mi Nyugati Pályaudvarunknak, ennek az épületnek is különleges varázsa és hangulata van. Az eredeti induló csarnok, aminek a pénztárai nem rendelkeznek a mai előírások szerinti golyóálló üvegablakkal, nem használható már, de az impozáns csarnok filmesek és program szervező cégek kedvenc helyszíne. Nemrég Katie Perry tartott itt VIP bulit, és számos filmen fedezhetjük fel az épületet.

3_6.jpg

4_union_station.jpgUnion Station

A Union Station épületét elhagyva városnéző túránk következő állomása a „történelmi belváros”. A közel 100 éves épületek egy európai ember számára mindennapos látványt nyújtanak, gondoljunk akár Budapest vagy bármely más metropolisz központjára, Los Angeles esetében viszont egy röpke évszázad is már „történelem”. :)

5_tortenelmi_belvaros.jpgTörténelmi belváros

6_1.jpg

A házak az USA keleti parti városainak hangulatát idézik. A Bradbury épület belső terei és gyönyörű kovácsoltvas korlátai engem kicsit a régi, körfolyosós pesti bérházakra emlékeztettek. 

Nem lennénk Los Angeles-ben, ha ezt a házat nem fedezték volna fel a filmesek... A Blade Runner klasszikus thrillerje az egyébként napos, és barátságos belsőt sötét, félelmetes helyszínné varázsolja.

7_bradbury_building.jpgBradbury Building

Az amerikaiak mindig megcsodálják az európai patinás, több évszázados múltra visszatekintő építészeti remekműveket, elsősorban a gyönyörű barokk, vagy még régebbi, gótikus katedrálisokat. 

Bár Los Angeles nem büszkélkedhet ilyen épületekkel, a maga módján egy modern katedrális is lenyűgöző lehet. Legalábbis a monumentális katolikus székesegyház - Cathedral of Our Lady of Angels – rám így hatott, amikor először megláttam. 

A katedrális építéséhez – közvetve – hozzájárult az 1994-es földrengés , amely erősen megrongálta a Szent Vibiana székesegyházat, a Los Angeles-i katolikus közösség fő templomát. Akkor határozta el az egyház vezetősége, hogy egy új templomot emelnek. 

A posztmodern épület tervei természetesen nagy vitákat váltottak ki, nem beszélve arról, hogy a műemléki jellegű Szent Vibiana temlom helyreállítása mellett kardoskodók nem igazán díjazták sem az új, közel 3000 főt befogadó templom terveit, de még inkább költségeit. 

Végül 2002-ben adták át a katedrálist, a régi templom pedig különböző kulturális, és közösségi programok helyszíne ma. Egyes feltételezések szerint a régi ikonosztáznak az új székesegyházba költöztetésére azért volt szükség, mert nem igazán „erkölcsös” programoknak ad helyet a régi templom épülete. 

A székesegyház magyar vonatkozású érdekessége, hogy a falra festett szentek között felfedeztük Árpádházi Szent Erzsébetet. A mauzóleumban pedig a mozirajongók Gregory Peck és felesége sirját látogathatják meg.

Los Angeles-ben nem sétálhat úgy akar egy utcányit az ember, hogy ne lenne déja vu érzése...természetesen azért, mert lépten-nyomon visszaköszön egy-egy helyszín valamelyik filmből. 

Mi is igy voltunk, amikor a Bunker Hill „fogaskerekűjét” látva a Kaliforniai álom (La La Land) jutott eszünkbe, vagy a felhőkarcolók tövében megbújó kis park padjáról az 500 nap nyár (500 Days of Summer) ugrott be az emlékeinkben. Nem kellett messzire sétálnunk, hogy egy éppen akkor zajló forgatásról tudjunk pár pillanatot elcsípni.

13.jpg

14.jpg

15.jpg

 

Városnéző túránk után az egyik népszerű francia étterem tetőteraszán pihentük ki magunkat, és élveztük a pazar látványt meg a remek élő zenét, hogy aztán a délután további részében elsétáljunk Los Angeles másik fantasztikus élményt nyújtó modern csodájához, a Walt Disney Concert Hall-hoz.

16_perch_etterem_kilatas.jpgPerch étterem kilátás

Disneyről természetesen mindenkinek először Disneyland vagy Disneyworld ugrik be. Ez a modern koncertterem a család és a Disney birodalom jelentős adományaként született. 

Walt Disney özvegye szeretett volna valami maradandót adni annak a városnak, amely megalapozta férje hírnevét és millióit. A felajánlott 50 millió dolláros adomány azonban még a mélygarázs befejezésére sem volt elég, így aztán a város vezetése, ill. a Disney cég további milliói révén sikerült befejezni és 2003-ban átadni az LA Filharmonikusoknak is otthont adó, kiváló akusztikával rendelkező, és egyedülálló modern stílusban épült, rozsdamentes acéllal borított épületet. 

Ez utóbbi (rozsdamentes acél) hamarosan viszont problémák forrása lett. Ugyanis a sok napsütés, amely egyébként a dél-kaliforniai klíma legnagyobb előnye, ebben az esetben hátrányul szolgált, jelesen az acéllemezekről visszatükröződő fény szinte elvakította a közelben autózókat, és közlekedési veszélyforrássá vált. 

Ezért az épület teljes felületét újra kellett polírozni, hogy ne legyen annyira zavaró. Az épület belső részein néhol meghagyták az eredeti felületet, csak hogy látni lehessen a különbséget, és elmondhatom, tényleg olyan, mintha tükörbe nézne az ember. Nem is tudom, miért nem gondolt erre annak idején a tervező...

Walt Disney özvegye nagyon szerény asszony volt, így nem akarta nagydobra verni, vagy prominens helyen látni a saját nevét, mint az épület legfőbb mecénása.

Valahogy azért a rokonai és a város szerette volna kifejezni a háláját, ezért a rokonok ill. a város egy különleges porcelán mozaik rózsát állított a koncerthall külső kertjében, amelynek egyik szirma szerényen rejti az unokák és dédunokák köszönő sorait.

A régi slágerszöveg azt mondja, „Pest megér egy estet”… Nos, Los Angeles nemcsak egy estét, hanem nagyon sok estét megér! Ezért is döntöttünk úgy, hogy az élménydús napunkat az esti Los Angeles látványával zárjuk, meghozzá több mint 300 m magasból, a US Bank torony tetején kialakított kilátóteraszról…

Lehet ezt még fokozni? A szórakoztatás fellegvárában természetesen igen, igy nem elég, ha az ember adrenalin szintje a gyorsan suhanó liftben kezd emelkedni, hanem ki kell próbálni 71. és 69. szint között, az épület külső oldalán, masszív műanyagból épített csúszdát is.

Jelentem, az élmény fantasztikus volt, mint ahogy az egész napunk! Már csak annyi volt hátra, hogy kipróbáljuk a Los Angeles-i metrót (bármilyen furcsa is, 10 évnyi Los Angeles-i életem első alkalma volt, hogy metróra ültem). 

A város 2 földalatti, és 4 földfeletti metróvonallal rendelkezik. A föld alatt közlekedő 2 belvárosi vonal nagyon hasznos a turistáknak, mert a legnépszerűbb célpontokat köti össze, míg a többi vonal a város távolabbi részébe juttatja el az utasokat.

Közismert, hogy LA nem a tömegközlekedésre épül, de az utóbbi években a városvezetés erőfeszítéseket tesz, hogy minél többeket ösztönözzön arra, hogy az autót – ha nem is véglegesen, de időnként lecseréljék tömegközlekedésre.

39.jpg

40.jpg

Los Angeles olyan, mint egy kaleidoszkóp: akárhányszor ránézünk, mindig egy újabb arcát fedezzük fel. Remélem, hogy ez a kis virtuális kirándulás színesitette a képet, és kedvet adott hozzá, hogy ha valaki idelátogat, kicsit többet is felfedezzen ebből a vibrálóan érdekes, sokszínű városból.

HÍRMONDÓ

Külföldi munkák cukrásztól a művezetőig

Próbáltunk szombatra minél változatosabb külföldi munkákat összeszedni, így az is megtalálhatja a számítását, aki hajóra vágyik, és az is, aki nem nagyon beszél nyelvet, de bevállalná a külföldi melót így is.

Piros lámpát kaptak a magyar fuvarozók Németországban

Németországban ezentúl törvény kötelezi a sofőröket arra, hogy a pihenőidejüket nem tölthetik a járművükben, ellenkező esetben súlyos bírság a büntetés.

Átverik a magyarok az amerikai vízumrendszert

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közlése szerint mintegy 740 ezer, az Egyesült Államokba legálisan beutazó személy nem hagyta el a törvény által megszabott határidőn belül az országot 2016-ban. Arányosan a magyarok az élen állnak az átverésben.

A britek többsége fenyegetőnek érzi a kisebbségeket 

Egy friss felmérés szerint a britek több mint fele úgy véli, az országban élő kisebbségek fenyegetést jelentenek számára, és sokan tartják azt, hogy a munkát is elveszik előlük.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Los Angeles Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612543301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.05.27. 07:16:57

Biztos jó,ha van pénzed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.27. 08:48:05

Jo írás. Tetszett.
Mackena aranya? Római vakáció?

kék madár 2017.05.27. 08:56:09

Helikopterrel mentetek, hogy egy napba ilyen sok program belefert? :)
hasambol kiindulva: Los Angelesben az ettermek - foodtrucktol a 6 honappal elore foglalosig - mindent visznek, ha egyszer a dugobol kierve odaer az ember. szinte lehetetlen rosszat kifogni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2017.05.27. 09:09:22

nagyon hangulatos kis úti kalauz ... felnyitotta a szememet hogy mennyi mindent nem láttam amikor ott voltam, igaz fél napot voltam csak vagy már nem is tudom

arncht 2017.05.27. 11:02:50

Mindig vonzott amerika, de sose jutottam el oda. A hetkoznapi elet nagyon tetszik, a ter, a szep helyek, a termeszet. Ami viszont nagyon hianyzana europabol, az a kulturalis sokszinuseg, az, hogy megyek 100kmt es egy mas vilagba csoppenhetek, hetvegen felkerekedunk, es megnezunk vmi szepet, alig kell erte lepni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.27. 11:28:38

@arncht:
Ez igaz. Természeti szépségekben viszont Észak Amerika verhetetlen talán Kína az hol hasonló szépségek találhatók.

tanato 2017.05.27. 11:30:26

Ez jó volt, mint mindig,köszönjük Zsuzsi!
Kinevezünk téged a Nyugati Part rendkívüli és meghatalmazott HÁ nagykövetének.

Arthamyr 2017.05.27. 12:59:23

Korrekt "étvágygerjesztő"! Nekem mondjuk nem jutna eszembe egyik film sem róla, de jó helynek tűnik ettől függetlenül.

gabors 2017.05.27. 14:17:37

hello !!! Monaco !!! (Formula One ma es holnap ... ) jo sokat lehet szakitani most a lakason ott :-)

gabors 2017.05.27. 14:25:44

NAGYON jo poszt foleg a kepekkel (meg nincs benne sem brexit sem valami politikai gumicsont) gratula !!!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 15:22:36

@gabors: koszi!:) Szandekosan nem tettem bele semmi ilyesmit, ugyis a csapbol is politika folyik...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 15:30:20

@kék madár:"Helikopterrel mentetek, hogy egy napba ilyen sok program belefert? :)"
Nem fogod elhinni, de a belvarosban vegig gyalogoltunk (ezek a helyek nincsenek tul messze egymastol, par km-s koron belul vannak. ) Egy kifejezetten ilyen setalos varosnezo idegenvezetos turara fizettunk be, a sztorik egy reszet is a szuper idegenvezetonktol kolcsonoztem:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 15:34:31

@arncht: bar a tavolsagok nagyok, de a sokszinuseg hianyara nem lehet panaszkodni:) Minden allamnak mas az arca, kulturaja, etnikai osszetetele. LA pedig onmagaban egy nagyon szines multikulti varos.

arncht 2017.05.27. 16:11:48

@Zsuzsi65: elsosorvan a tortenelmi sokszinusegre gondoltam, amugy barmelyik eus nagyvaros ilyen. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 17:18:13

@arncht: ertem...hat az teny, hogy az USA az alig tobb mint 300 eves tortenelmevel nem versenyezhet Europaval :)

gabors 2017.05.27. 17:19:52

@Zsuzsi65: :-))))))) +1

csak keredezem mennyire tudod/at NYC-vel hasonlitani (3 nap nem eleg)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 17:38:42

@Zsuzsi65: ez nagyon klassz volt, köszi.

Ez egy remek dolog, a gyalogos városnéző túrák, mindenféle témákra felfűzve. Kajás túrák páldául ;-)

Csodabogár 2017.05.27. 18:31:34

Kár szegény NYC-t sértegetni ezzel az összehasonlítással. Egy hónapot voltam LA-ban és kb. mindent láttam, ami akkor már ott volt. Sajnos a csoda hangversenyterem még nem volt ott, pedig meghallgattam volna, mikor Dudamell vezényel. Nekem egy holt unalmas hely volt, de én ugye mélyen gyökeredzem Europában, az itteni valódi öreg városokat és a sokszinüséget szeretem.

kék madár 2017.05.27. 19:12:50

@arncht: ebben reszben igazad van, de a ket parton a nagyvarosok legalabb olyan sokszinuek, mint Europa. LA benne van a vilag 5 legnagyobb mexikoi, koreai, perzsa varosaban

Zsíros Bödön 2017.05.27. 19:16:31

Na és Comptonban voltál e.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 19:20:54

@gabors: "csak kerdezem mennyire tudod/at NYC-vel hasonlitani (3 nap nem eleg)"

Meglatjuk :) Jovo heten megyunk a keleti partra, 4 napot leszunk NY-ban...utana tudok nyilatkozni :)) Majd elmeselem, mennyi fert bele a 4 napba. Persze ehhez hozza kell tenni, hogy mi nagyon menos csalad vagyunk, minden elore el van tervezve (mernok ferj mellett muszaj :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 19:22:22

@Zsíros Bödön: "Na és Comptonban voltál e"
Comptonban nem, de Skidrow mellett naponta mentem el, mikor par utcaval arrebb dolgoztam...Nem sok kulonbseg van koztuk :/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 19:24:46

@kék madár: sot, nemreg tudtam meg, hogy mekkora zsido kozosseg el itt (inkabb New York-ra asszocial az ember, amikor zsido kozossegekrol esik szo). Ahogy irtad, koreaiak is nagyon sokan vannak. Azt is ezen a turan tudtam meg, hogy Korean kivul itt van a legnagyobb koreai kozosseg Koreatown-ban.

kék madár 2017.05.27. 19:43:39

@Zsuzsi65: hat a hollywoodi filmgyartast zsido es kelet-Europai vallakon nyugszik,es ok robbantottak be a varost, meg az olaj.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 19:45:54

@kék madár: igen, ezt nem tettem hozza, de en is gondoltam, hogy a zsido kozosseg foleg Hollywoodnak koszonheto :)

kék madár 2017.05.27. 20:06:29

@Zsuzsi65: es Hollywood a zsido kozonsegnek, meg Edisonnak :)

Shaktee 2017.05.27. 20:07:40

@Zsuzsi65: Köszönet, nagyon lehet veled sétálni :) Nagyrészét láttam, más szemmel is izgalmas :)

Készüljetek fel az embertelen sorokra a Guggenheimben, s más múzeumokban, times square / broadway jegyvásárlás is órákba kerül, hétköznap nagyobb a jegyválaszték mint a hétvégen.

Aztán írd meg helyettem is ;)

P.Elliot 2017.05.27. 20:12:21

Zsuzsi, ez nagyon jo poszt mint mindegyik "utleirasod".
Azt hiszem a varosat mindenki maga ismeri a legjobban ha ott el es nem a 4 fal kozott tolti a napjait, lehet hogy mindenkinek meselni kellene egy posztban a maga varosarol ahol lakik? Nem utikonyv szeruen hanem inkabb az erdekessegeket ahova turista nem jut el mert nem tudott rola, illetve az ott lako ismeri a kevesbe ismert erdekessegeit...
Varjuk toled a tovabbi elmenybeszamolokat...

Shaktee 2017.05.27. 20:13:18

@kék madár: NyugodoTT, mondanám inkább.

A magyar mogulokat kipenderítette az ötvenes évek komcsiüldözése, sokan bele is betegedtek, mint Mayer ks.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 20:13:52

@Csodabogár: "Kár szegény NYC-t sértegetni ezzel az összehasonlítással" Mar miert lenne sertes? :))) bar apples to oranges (haha, szinte szo szerint:)) ) osszeasonlitas, de a velemenyen szzerint sokszinuseg es valtozatossag szempontjabol szerintem van hasonlosag koztuk. Nem tudom, mikor jartal utoljara LA-ben, az ezredfordulo ota (de akar csk 10 ev alatt, amiota itt elek) sok valtozas volt/van...Persze mint mindennel, ez is nyilvanvaloan egyeni preferencia kerdese. Ahogy irdo, neked Europaban vannak annyira a gyokereid, hogy azon a szemuvegen keresztul - ertheto - NY kozelebb van hozzad. Valoban "europaibb", ha ugy vesszuk, hiszen oda azert nagyobb mertekben ert el az europai hatas, eleve azert, mert a koloniak is a keleti parton jottek letre.
Kivancsi lesek, milyen lesz a benyomasom a jovo heten, ha ott leszunk...:) A lanyom, aki volt Washington DC-ben, is azt mondta, szinte Europaban erezte magat ott :) (mondjuk CA-hoz hasonlitva :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 20:19:40

@swing gitan: Koszi :) a legtobb helyre van "fast pass" (NY Explorer Pass). Guggenheim sajnos nem fer bele, de MET a listan van :) Igyekeztem a "klisek" melle (Time Suare, Top of the Rock, Flat Iron Building, Statue Liberty cruise stb.) betenni olyan dolgokat is, ami talan kevesbe sztereotipia :) A lanyom kedveert fotozos helyszineket (is) probalunk keresni (DUMBO, Brooklyn Bridge Park, Greenwich Village, Central Park "rejtett kincsei" es hasonlok :)

Beriman 2017.05.27. 20:31:03

Gratula és köszönet a szép képekért, illetve a jól leírt posztot...ennyi kép :)

"In Los Angeles, everyone is a star. Denzel Washington"
Zsuzsi Te is az vagy.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 20:37:51

@P.Elliot: hm de jó ötlet. Nincs ugyan négy napi látnivaló a városkánkban, de vannak érdekességek. @Zsuzsi65: arról a NY- i négy napról feltétlenül írjál, hátha meg tudom győzni a nagyobbik felemet, hogy érdekes. S a stílusoddal biztos "el lehet adni" :-)

gabors 2017.05.27. 20:46:40

@Csodabogár: " Kár szegény NYC-t sértegetni " koszi kb ezt kerdeztem en is ...

gabors 2017.05.27. 20:50:37

@Zsuzsi65: "4 napot leszunk NY-ban...utana tudok nyilatkozni :)) "

pont ezt mondom 4 nap boven nem eleg .. sajnos oktoberig be vagyok tablazva .. de hasonlot kepekkel is lehet csinalok .. csak Queens-rol (2/3-a NYC) lehet hasonlot csinalni ...

DE minden jot NYC-hez amikor jottok ird meg nagyon kivancsi vagyok hogy egy nyugati parti hogy latja NYC-t

kék madár 2017.05.27. 20:51:07

@Zsuzsi65: re NYC osszehasonlitas: erdemes lerombolni a sztereoptipiakat, New York es Los Angeles kozul epiteszetben pl. LA viszi a "palmat" hiaba egy tinedzser NYC-hez kepest.
New York 122 meteres legmagasabb pontjarol nem is beszelve :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 20:51:28

@kisrumpf: Haha, ok, majd igyekszem :) NY mellett lesz Washington DC (3 nap)es Baltimore (1 nap), szoval lesz 1-2 posztra valo anyag :))

Shaktee 2017.05.27. 20:52:37

@Zsuzsi65: Remélem lesz idő a Central Park felső részére is, csudák vannak ott is, a facebookomon láthatod a képeket..

Csak a Villageben napokat lehet csatangolni, enni, vásárolni, élvezni a zenészeket a Washington Squaren.

Bent alusztok a szigeten? Feltétlenül megéri az extra 50, 100 dollár, sok időt, energiát spóroltok ha nem kell kibumlizni valahova..

Shaktee 2017.05.27. 20:54:20

@Zsuzsi65: Inkább négy nap DC-re szavaznék s 0 Baltimorban..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 20:56:21

@kék madár: "New York 122 meteres legmagasabb pontjarol nem is beszelve :)"

Jopofa lesz osszehasonlitani a kilatast, amit a 70.emeletrol lattunk LA-ben, a 100. emeletivel NY-ban :) (One World Observatory a listan, ezt csinaljuk Empire State Building helyett, amirol ugy gondoltuk, tul "sztereotipia", es masok tanacsa szerint is pl. jobb kepeket lehet csinalni Rockefeller Center tetejerol :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 21:03:24

@swing gitan: oh, Baltimore-n csak atutazunk gyakorlatilag, utban NY fele. A ferjem meg akarja nezni (bar mar volt ott regebben) Fort McHenry-t, es ugye ez a "Star Spangled Banner" szulohelye. Ez kb. annyi egy amerikainak, mintha mi a Himnusz eredetijet neznenk meg egy muzeumban :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 21:05:58

@swing gitan: Staten Island-n lesz a szallasunk, ferry-vel es metroval fogunk kozlekedni (part of the experience, ahogy a ferjem mondja :)

Shaktee 2017.05.27. 21:07:53

@Zsuzsi65: ferry szuper, ingyen is, s felorankent jar.

S a látvány, különösen este!!!! Wow.

:)

Shaktee 2017.05.27. 21:10:54

@Zsuzsi65:

www.siferry.com/schedules.html

11:30 az utolsó járat, ha szinházba mentek kell majd igyekezni..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 21:11:23

@kék madár:
"New York es Los Angeles kozul epiteszetben pl. LA viszi a "palmat" hiaba egy tinedzser NYC-hez kepest."
Igen, aki a modern epiteszetet kedveli, az szerintem itt tobzodhat :) Nem jutottunk be a BROAD muzeumba, ami a legujabb modern muzum LA-ben. Minden nap kilometeres sorok allnak ott...
Szerintem nagyon impozans, pont a Disney Hall mellett van..
www.seattletimes.com/life/travel/the-broad-los-angeles-newest-museum-remakes-the-citys-art-scene/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 21:13:41

@swing gitan: igen, mar mindent alaposan kitanulmanyoztam :)) en vagyok az "itinerary felelos", a listankra meg azt is felirtam, hova melyik meroval es hany megallot kell menni :)))

Shaktee 2017.05.27. 22:03:44

@Zsuzsi65: Central Park North

kepkezelo.com/images/fti9v6fnc3mixxy60un9.jpg

Harlem biztonságos, a legjobb déli borda(ribs) a Sylviánál található..mmmmm, nyummm :)

Tsteinar 2017.05.27. 22:19:53

LA az egyetlen város amit eddig lattam az USA-ban ahova nem mennék vissza.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 22:52:19

@Tsteinar: Tudom, te nem csiped LA-t ;) izlesek es pofonok...:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 22:58:50

@Zsuzsi65: jót nevetgéltem, hogy túl fényesnek találták a Walt Disney-kezdeményezte épületet. Bilbao-ban ugyanilyen anyagból van a Guggenheim múzeum épülete (Gehry dizájn az is), s csodásan ragyog a napfényben. Jókora híd megy mellette főúttal, mégsem vakítja a szemet. Igaz, ott nem süt olyan sokat a nap, mint "Losziban" :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.27. 23:11:56

@kisrumpf: igen, latod, egy tervezonek mennyi mindenre kell(ene) figyelnie :) Az epulet tajolasa, az elotte halado sugarut es keresztezodes mind olyan reszletek, amelyek ezeket a dolgokat befolyasoljak. Egyebkent a napsutes tenyleg nemcsak oromet, hanem bosszusagot is tud okozni idonkent :) Szemelyes tapasztalat, mert pl. en is mindig "rossz" iranyban autozom: reggel kelet fele, delutan nyugat fele, es igy mindig szembe sut nekem is...telen v. kora osszel es tavasszal, amikor meg/mar eleg alacsonyan van a nap, eleg zavaro tud lenni. LA-ben a napsemuveg az alap ruhatar resze :) Amikor idekoltoztunk, azon mosolyogtam, hogy sokan az esernyot napernyonek hasznaljak :))

jojó78. 2017.05.27. 23:17:11

Jó írás. A képeket is köszönjük. A Metro állomást már láttam valahol. Tudom is, a GTA V játékban van egy az egyben ilyen metro állomás :))))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.27. 23:19:17

@Zsuzsi65: ez elég durva, sőt elég veszélyes is, ha a kedves úthasználók úgy jönnek veled szembe, hogy nincs felkapcsolva a lámpájuk... ha lehet, nem is vezetek ilyenkor, mert néha a sötét szemüveg sem elég.

FutureFry 2017.05.28. 05:08:59

@Csodabogár: " ... Dudamell ..."
Ez a legjobb "Freudian slip" :). Csak egy l. Dudamel.

FutureFry 2017.05.28. 05:17:35

@Zsuzsi65: "... Nem fogod elhinni, de a belvarosban vegig gyalogoltunk ..."

Az ideillő klasszikus Woody Allen idézet az Annie Hall-ból:
"Hey, don't tell me we're gonna have to walk from the car to the house. Geez, my feet haven't touched pavement since I reached Los Angeles."

youtu.be/DJ7kC5Oa0KI

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.28. 06:43:31

@FutureFry: a Dudamell a csomell ellentete, tudod:)))))))

adg 2017.05.28. 07:47:18

@Zsuzsi65: koszi Zsuzsi, tok jo leiras vol.

gabors 2017.05.28. 13:49:25

@Zsuzsi65: "Washington DC (3 nap)" nyaron DC irotzatosan meleg bir lenni meg NYC-hez kepest is ... ha kifogtok egy olyan harom napot "setalni" szinte lehetettlen voltam mar ilyen helyzetben 100F plusz 90% paratartalom (ilyet NYC-ben is ki lehet fogni mondjuk de DC szerintem more brutal)

gabors 2017.05.28. 13:56:48

@Zsuzsi65: "(One World Observatory a listan, " ott meg nem voltam pedig itt elek .. annak idejen a lerombolt tornyokban tobbszor is voltam amikor ki is lehetett menni a tetore (csak szelcsendes idoben) akkor nagyon kiraly volt (az meg a filmes idoszakban volt igy digitalis kepeim nincsenek) ... Empire State building talan azert jo mert pont a varos kozepen van (persze ha egesz Manhattent nezzuk a Parkkal akkor mar nem ) Amugy Rockefeller Center tenyleg nem rossz valasztas ... arra azert felhivom a figyelmet hogy a tavolsagok joval nagyobbak mint aminek tunnek szoval gyalog nehez mindenhova eljutni ... amugy erdemes pl a muzeumok idejet is megnezni mert pl MoMa havi egyszer ingyenes (igaz hogy akkor meg KURVA sokan vannak) .... de harom nap nem tul sok ... az alatt meg az allatkertet sem lehet megnezni :-) de kb eleg a MET Muzeumra ...

na megyek nezem Monte Carlot hatha meglatom az integeto HA tagot :-)

gabors 2017.05.28. 14:14:12

@Zsuzsi65: "hogy mi nagyon menos csalad vagyunk, minden elore el van tervezve (mernok ferj mellett muszaj :)) "

ez muszaly !! apamek is igy csinaltak pedig vagy 6 hetig voltak ami alatt tobbet lattak NYC-bol mint en majd 10 ev alatt (persze en itt dolgozom es elek nem vagyok en turista hogy mindefele "helyeket' nezegessek :-)))

Pl Times Square-en mult honapban voltam veletlenul, elotte meg kb 10 eve (pedig 2 mile-ra dolgozom), a Central Parkban is kb 10 eve voltam utoljara.. a MoMa-ban meg iden azert mert rokonok jottek :-) es meg akartak nezni :-)))

Shaktee 2017.05.28. 14:17:11

@gabors: ez mindig ilyen, én se mentem fel soha az eiffel toronyba két év alatt, napoleon sírját se láttam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.28. 16:51:27

@gabors: neztem az elorejelzest, Washingtonban kb. 80F lesz 50-60% paratartalommal, ami talan meg elviselheto, bar nekunk, a mi szokasos 25-30%_unkhoz kepest mar nagyon paras:) a ny-i 70-72F meg tokeletes kirandulni:)

Sequoyah 2017.06.27. 21:36:58

"New York-on kívül talán nincs is más város az USA-ban, amely ennyire sokszínű lenne."
Na azert ilyen messzire nem mennek. Amelyik varos sokszinusegben es latnivalokban New Yorkhoz hasonlithato, az maximum San Francisco lehet. Utana nagy szunet kovetkezik, es utana jon csak LA (es Chicago).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása