oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 26. 06:41,  Horrorisztikus sorbanállás a jövőért 66 komment

2017. február 26. 06:41 Határátkelő

Horrorisztikus sorbanállás a jövőért

Ha Magyarországon történne az, amiről a mai ajánló egyik posztjában szó lesz, akkor alighanem ettől zengene a sajtó, és mindenki vadul sopánkodna (nem is ok nélkül, teszem hozzá). De nem Magyarországon történik, hanem egész meglepő módon abban a Kanadában, amiről általában csak a szép és jó jut az emberek eszébe. Mindjárt kiderül, miről van szó, elöljáróban annyit, hogy ma a szokásos három helyett négy posztot ajánlok nektek, melyek mind egy téma: a gyerekek, illetve az oktatás körül mozognak.

kanada.jpg

Kezdjük hát Kanadával, annál is inkább, mert amikor először elolvastam az Élet Montrealban blog posztját, nem hittem el, hogy ilyen van. Aztán elolvastam még egyszer, és még így is elég durva a sztori.

„Február elején kell az iskolák kindergarten osztályába beiratkozni, és mivel akkora a túljelentkezés ebbe az iskolába, a szülők már vasárnap elkezdenek sorban állni, hogy a hétfői irodanyitásnál bekerüljenek a kb. első 30 beiratkozó közé és biztosítsák a gyerekük jó iskoláztatását a következő cirka 11 évre… 

Valamint hozzáfűzte, hogy igaz, neki nincs gyereke, de tavaly ilyenkor is ott töltötte a hétvégét – mert sorban állt – bérbe… 

Na, ezek azok az infók, amikre hirtelenjében nem is szoktam tudni, hogyan reagáljak! Igyekszem én elrejteni a teljes rácsodálkozás, kissé hitetlenkedés arckifejezését… több kevesebb sikerrel, …mert azért valljuk be, hogy még ha enyhébb is a tél, azért kinn a mínuszokban tölteni 24 órát, azért szerintem emberpróbáló feladat! 

A történet minap folytatódott, mikor egy kedves baráti családdal épp korcsolyáztunk kinn a szabadban. Mesélték, hogy szeretnék, ha a lassan 5 éves kislányuk ebben az iskolában kezdhetné el a tanulmányait, ezért beadták a jelentkezési lapokat. 

Az általános iskolák nagy része kerületekre van osztva: az a tanuló jelentkezhet az adott iskolába, aki az iskola vonzáskörzetén belül lakik. Vannak viszont olyan iskolák is, ahova szabad bárhonnan jelentkezni (open-district). 

Az ilyen helyeken, és a legtöbb jó nevű iskolában lottóhúzás-szerűen döntik el, hogy kik kerülhetnek be az újonnan induló osztályokba túljelentkezés esetén. A magániskolákban – ahol a tandíj nagyon magas – pedig elbeszélgetés során döntik el, hogy kik a szimpatikus családok, akikkel a későbbiekben az iskola együtt szeretne dolgozni. 

Viszont ebben a suliban tényleg ez a „hagyomány”, hogy sorban állnak az utcán a szülők, várva a beiratkozás pillanatát. Elsőre talán elmosolyodunk ezen a felvételi rendszeren… de talán így olyan gyerekek is részesülhetnek nagyon jó oktatásban, akiknek a szülei céltudatosak, de sajnos anyagilag nincsenek annyira szerencsés helyzetben, hogy menő magániskolába írassák a gyereküket. 

Így ez a család is megtervezte ennek megfelelően a vasárnapját, beleértve a vasárnap éjszakát is, hogy melyik szülő mikor áll őrt és örültek, hogy van még egy szabad napjuk. 

Javában korcsolyáztunk, mikor 11 óra után felkiáltott apuka, hogy: Elkezdődött!! Az első szülők megérkeztek!! 

Ugyanis sms-ben kapott értesítést egy kedves baráttól, aki szemben lakik az iskolával és figyelte az iskola körül folyó eseményeket. Volt olyan rendes, hogy egyből kapta a kabátját és szaladt, hogy helyet foglaljon nekik, beálljon a sorba: kilencedik helyen!! 

Így sebtében hagyták el a koripályát, és már szombaton 11 órakor megkezdték a sorban állást a hétfői regisztrációhoz.

Felkészülve jelentek meg: szék, plédek, forró tea termoszban, az éjszakázáshoz pedig sátor, kegyetlen mínuszokat is kiálló hálózsákkal… És hogy az éjszaka kényelmesebben teljen, az iskola bérelt „konténert” is, mert azért nem tenne jót a hírnevüknek gondolom, ha hétfő reggel összefagyott szülőkön keresztülmászva kellene megkezdeni a tanítási hetet." 

Ha ennyi nem volt elég, akkor kattints ide, és olvasd el az egész történetet. Durva.

Mi a különbség a magyar és az osztrák tananyag között? 

A magántanulóság egyfajta biztosítékot jelent a külföldre költözött gyerekek szüleinek, hiszen így nem marad le a magyar tananyagban, és más előnyei is vannak. A Bécsből jelentjük blog szerzője is ezért gondolta, hogy a gyerekei legyenek még egy ideig magántanulók, ami aztán az egyik esetében sikerült, a másiknál nem. Viszont érdekes tapasztalatokkal gazdagodtak.

„A fiam otthon kijárta a hetediket, majd a tavalyi évben azt az évfolyamot megismételte Ausztriában egy nyolcosztályos gimnázium 3. osztályában Außerordentlicher tanulóként. (Rendkívüli státuszban, akit csak abból osztályoznak, amiből pozitív eredményt tud elérni.) 

Idén negyedikes lett a gimnázium alsó tagozatán, ami itt is a továbbtanulás éve, és továbbra is ebben a rendkívüli státuszban maradt, de alapvetően csak németből és elvben tanév végéig van erre lehetősége. 

Az iskolában azt mondták, hogy az Oberstufe-ra (a felső tagozatra) azonban felvételi nélkül, csak akkor tudják felvenni, ha minden tárgyból lesz jegye már félévkor, különben felvételizni kell. Amire, ha képes is, azért anyanyelvűekkel versenyhelyzetben nem biztos, hogy megugrotta volna, hogy felvegyék. 

No ekkor jártam utána a dolgoknak, és kiderült, hogy ilyen esetben sok helyre magyar bizonyítvány alapján is felveszik a gyereket. Illetve találkoztam a másik véglettel, olyan családdal, ahol a gyermek annyi idősen jött Ausztriába, mint anno a fiam, de a 8. osztályba (NMS 4. osztály) íratták, azt járta kétszer, de a második év AO státuszban sem lett osztályozva, és mivel így nincs lezárt 8. iskolai évfolyama (sehol), egyáltalán nem tud továbbtanulni Ausztriában, sőt mivel elmúlt 15 éves, nem is tanköteles. 

Szóval biztos, ami biztos Vili nyolcadikos magántanuló lett otthon a régi iskolájában. Annyit sikerült elérni, hogy ne a hivatalos magyar félév idején, hanem a bécsi szemeszteri szünetben menjünk vizsgázni, azaz most pénteken. 

Időközben Vili az osztrák gimnázium negyedik osztályában teljesített minden követelményt és kilépett az Außerordentlicher tanuló státuszából, teljesen normál tanuló lett. Németből az írásbeli dolgozaton túl, egy szóbeli vizsgát is tett, ahol osztrák kettesre (jóra) értékelték. 

Így másfél év után automatikusan felvételre kerül(t), a gimnázium felső tagozatára. Marad továbbra is a nyelvi osztályban, szeptembertől a német, angol, latin mellett kezdi az olaszt is. 

Mindez azonban egy héttel a magyar vizsga előtt derült ki, így azt nem akartuk már lemondani, és azért sem, mert készültünk rá. (...) Az eredmény: öt db ötös, és öt darab négyes, azaz 4,5-ös átlag. (...) 

Vilivel való készülés során tanulságos volt a magyar és az osztrák tananyag összehasonlítása. A matek, legalábbis a nyolcosztályos gimnáziumban (a nem reáltagozaton is), Ausztriában van sokkal, de sokkal előrébb, mint Magyarországon, de az osztrák sokkal gyakorlatiasabb. A kémia Magyarországon tart előbb, a fizika, földrajz hasonló, de az osztrák könyv sokkal jobb. 

Külön érdekes volt, hogy a magyar történelemkönyv mit ír Martin Luther Kingről és mit az osztrák német tankönyv. (Itt németből tananyag.) Míg a magyarban az a „tanulság”, hogy valójában a feketék és fehérek közötti ellentéteket mai napig nem sikerült maradéktalanul felszámolni, addig az osztrák könyvben az, hogy ő és a montgomery-i buszbojkott, stb. mind kellett ahhoz, hogy utána több mint fél évszázad múlva Obama az USA elnöke lehessen. Mindkét állítás igaz, csak a személet más." 

A teljes posztot itt találjátok.

Ahány nyelv, annyi szemléletmód

A film a filmben mintájára most következzen egy blog a blogban, amennyiben a Hortobágyi Rántott Vombat meginterjúvolta a Kelta Vándor blog szerzőjét (mindkettő többször szerepelt már a vasárnapi válogatásban), ezt a lehetőséget pedig nem hagyhattam ki.

irorszag_kelta_vandor.jpg

„Zsuzsa férjével és három gyerekével él egy Dublin melletti kisvárosban, Írországban. A három gyermek mindennapjainak terelgetése mellett life coachként igyekszik segíteni világjárók, édesanyák és mondjuk talán úgy, a „magukért tudatosan felelősséget vállalók” életét. (…) 

Az emberek alapvetően vidámak, kedvesek, segítőkészek, nagyon szeretik és nagyon közvetlenek a gyerekekkel is. Írország és Dublin is nagyon gyerekbarát, ami abból is következik, hogy rengeteg a gyerek (nem ritka a 4-5 gyerekes családok). Itt a három gyerek inkább átlag, mint „nagycsalád”. Nem is tekintem magunkat sem annak. 

A belépőjegyek is sokszor tükrözik ezt: gyakran eleve 2 felnőtt+3 gyerek a családi jegy a 2+2 helyett, na persze olyat is lehet találni. Illetve, ha pl. gyerekekkel járkálsz akár turistaként, akár helyiként, oda fognak figyelni rád és egészen apró gesztusokból is nagyon észre fogod ezt venni! (...) 

Azt tudni kell, hogy a mi gyerekeink nem igazán éltek Magyarországon azon kívül, hogy minden évben két hónapot eltöltenek ott nyáron. Csenge – aki a legnagyobb – másfél éves volt, amikor elköltöztünk, a többiek már Dublinban születtek.

A külföldi élet rengeteg dologban járult hozzá a gyerekek fejlődéséhez: világlátásban, szemléletmódban, nyitottságban, sokszínűségben, másokhoz való viszonyulásukban. 

Ahány nyelv, annyi szemléletmód, nagyon könnyen váltanak nyelvek és több nézőpont között már most, végtelenül rugalmasak és empatikusak, és ami nekem személy szerint nagyon tetszik, korukhoz képest nagyon jól ismerik a saját határaikat, ami szerintem sokszor sokkal idősebb korban sem feltétlen jellemző. 

Ezzel együtt persze ők is csak pont teljesen olyan gyerekek, mint bármelyik másik…: elevenek, kíváncsiak, őszinték, és igen: néha még idegesítőek is… :) 

De hosszú távon a fejlett emocionális intelligencián túl mindenképpen ad ez a kaland egy olyan kulturális empátiát is, amivel rugalmasan, könnyedén tudnak nézőpontot váltani és teljesen más hátterű emberek helyzetébe könnyedén beleképzelni magukat. 

Szerintem a jövőben bárhol is élnek, járnak majd ezen a Földgolyón, bárkivel is találkoznak, könnyedén megtalálják a közös hangot és bízom benne, hogy mindig a közös legjobb megoldást fogják keresni. Ezt suliban nem feltétlen tanítják... sajnos!" 

Érdemes elolvasni a teljes interjút, annál is inkább, mert én csak a gyerekekre vonatkozó részt emeltem ki belőle (ha már tematikus ajánló…).

Kína: tessék vigyázni, az ajtók záródnak 

Mármint azok előtt, akik esetleg úgy gondolták, angolt tanítva próbálnának egy kicsit kalandozni az ázsiai országban. A Szecsuán blog szerzőjére Kína-ügyben mindig érdemes figyelni, lássuk, hogyan látja ő az esélyeket.

„A legfontosabb: Kína legtöbb tartományában már nem lehet angoltanárkodni magyarként, csak akkor, ha a diplomát valamelyik elfogadott angolajkú országban szerezte meg az ember. Ezek: USA, UK, Írország, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és esetenként a Dél-Afrikai Köztársaság.

Ha legálisan szeretnél Kínában angolt tanítani, csak ebben az esetben fogja tudni a munkahelyed megszerezni a szükséges papírokat. 

A rendelkezés várhatóan minden tartományban bevezetésre kerül, jelenleg 100%-osan csak Xinjiangot tudom kivételnek mondani, a népszerűbb keleti tartományokban biztosan életbe lépett már. Xinjiang mellett érdemes lehet még Gansuban vagy Qinghaiban próbálkozni, de ezekről nem tudok konkrétumot. 

Ami fontos: ez az állami intézmények mindegyikére áll, azonban egyes magániskolák, óvódák kikerülik a szabályozást. Esetenként business vízumot intéznek az alkalmazottnak (ami jogilag nem véd, mert ezzel is csak komoly megkötésekkel - max. 3 hónapot és kizárólag külföldi cégnek - lehet legálisan Kínában dolgozni, a kritériumok alapján az adott intézményekben általában nem), míg máskor a munkavállalási (Z) vízumot is el tudják intézni azáltal, hogy más munkakörben alkalmaznak papíron. 

Az általam látott hirdetések alapján leginkább óvodába lehet még Z-vízummal kikerülni, de természetesen elsősorban ők is natívokat keresnek, így a legális módszerek egyre nehezebbé válnak. 

Ettől még persze sok helyen alkalmaznának magyarokat is a magánszektorban, de ezek a lehetőségek már a helyben lévő emberekre vannak szabva. Ha magánúton kerülsz ki Kínába (jellemzően turista- vagy üzleti vízummal), nyelviskolák tömege kínál fel munkát, de ez illegális, s lebukás esetén akár Kínából való kitoloncolással, kitiltással is járhat együtt, de pénzbüntetéssel mindenképp. 

Kisebb iskolákban lebukni azért nem túl könnyű, különösen, hogy a fizetés jellemzően zárt ajtók mögött történik, azt pedig senki nem tiltja, hogy szabadidődben ingyen taníts.” 

A teljes írást itt találjátok, hajrá!

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer álláshirdetés közül a Határátkelőn!

HÍRMONDÓ

Tragikus a magyar diákok nyelvoktatása

Az Európai Unióban teljesen bevett dolog az iskolai nyelvoktatás, olyannyira, hogy több mint 17 millió, a középiskolák alsóbb évfolyamaiba járó gyerek tanul legalább egy idegen nyelvet. Találós kérdés: vajon melyik országban a legalacsonyabb a két nyelvet tanulók aránya? Talált, süllyedt. (verkagrafomanka jogos megjegyzése, hogy ez a rendszer miatt lehet így, a magyar diákoknál később lép be a második nyelv. Még egy hozzátétel a részemről: az egy nyelvet tanulók aránya Magyarországon viszont 90 százalék, ami viszont pont az osztrákok mögött a második helyre jó.)

A legjobb 10 százalék ment el

Maga a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta ezt, aki szerint nem csak az a baj a magyarországi munkaerőhiánnyal, hogy kevés az ember, hanem az is, hogy a legszorgalmasabbak mentek el.

Tízből négy európai orvos otthagyná a briteket 

Az európai kontinensről érkezett orvosok 42 százaléka fontolgatja az elvándorlást a brit szigetekről, ha az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. Nagy-Britanniában 280 ezer regisztrált orvos dolgozik, közülük több mint 30 ezren érkeztek a kontinensről.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás blogajánló Ausztria Kína Kanada Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712289343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.02.26. 06:47:29

Hogy mik vannak Vili...

kék madár 2017.02.26. 07:10:16

mi benne a durva? a hideg?

adg 2017.02.26. 07:18:23

@kék madár: nem, az hogy napokat sorbanallsz egy szaros iskolai felvetelihez. Ha ez igy van, az szerintem is durva. Legalabbis en meg sose hallottam ilyenrol...

kék madár 2017.02.26. 07:29:48

@adg: de az csak egy valaszthato, specialis iskola, minden gyerek mehet automatikusan a sajat korzetebe, 1 perc sorba allas nelkul. Es vannak korzetek ahol jok az iskolak, van ahol kevesbe es a lakaskeresesnel a masodik kerdes, hogy milyen a school district, mindenki eldontheti, hova akarja jaratni a gyereket, az alapjan, hogy hova koltozik.
A public schoolba nem lehet eredmeny alapjan valogatni a gyerekek kozott, ezert kell egy demokratikus modszer, pl a sorshuzas. Ez a sorbanallasos valoban eleg bena megoldas

adg 2017.02.26. 07:39:01

@kék madár: pont erre gondoltam, huzzanak sorsot pl, mennyivel kulturaltabb mar, mint ott sorakoztatni az embereket. Es ez ugye csak egyre rosszabb lesz, mert a kovetkezo evben mar meg hamarabb odall az eleje, stb. Aztan majd egyszer csak megfagy valaki, es lehet perelni az iskolat. :))
Plusz meg aki nem is maga all oda, hanem fizet valami szerencsetlennek. Marhasag igy szerintem.
Mondjuk nekem mindegy. :)

kék madár 2017.02.26. 07:43:19

@adg: "Aztan majd egyszer csak megfagy valaki"
ezt hivjak termeszeyes szelekcionak :)

verkagrafomanka 2017.02.26. 09:30:27

Az első hírhez: a "középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók" az Eurostat szerint a 11-12 éves gyerekeknek felelnek meg. Egész pontosan akkor miről is szól ez a cikk? :D Mo.-n 14-15 évesen kezdik jellemzően a második nyelvet, mivel ilyen az oktatási rendszer. Ez a beharangozó+cím legalábbis kattintásvadász! :(

Határátkelő 2017.02.26. 09:48:49

@verkagrafomanka: Igaz, ez jogos, és akkor azt is hozzáteszem, hogy az egy nyelvet tanulók aránya viszont 90 százalék, ami viszont pont az osztrákok mögött a második helyre jó.

A színvonal pedig már más kérdés...

Határátkelő 2017.02.26. 09:51:15

@verkagrafomanka: Kiegészítettem az ajánlót a megjegyzéseddel. Kösz szépen!

verkagrafomanka 2017.02.26. 09:53:33

@Határátkelő: :)
A színvonalat nem is kérdőjelezem meg, sajnos... És nyilván arról is lehetne beszélni, hogy jó-e, hogy csak 14-15 éves korban kezdik a második nyelvet, stb. Az Eurostat lehetne kicsit óvatosabb ezekkel a kijelentésekkel, nem hiszem, hogy sokan olvassák el az apróbetűs részt a definíciókról.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.26. 09:56:52

@adg: jó pár éve az íreknél is ez volt, a jobb iskolákért komoly erőfeszítést kellett tennie a szülőnek. Sorbanállás, helyezkedés, urambocsá', költözés... most mi a helyzet, nem tudom, hála az égnek, sosem kellett ilyesmi miatt aggódnom.

Din Serpahis 2017.02.26. 10:50:57

Őszintén szólva amíg a diákjaink nem tudnak normálisan angolul, teljesen felesleges szerintem ezt a két idegen nyelvet erőltetni.
És hát igen, mi az uráli nyelvcsalád miatt nehezebben tanulunk meg bármit Európából mint mondjuk egy holland vagy skandináv akik röhögve megtanulnak németül meg angolul is..

DieNanny CH 2017.02.26. 11:05:42

@Din Serpahis:

Ugye, nem gondolod komolyan? Más uráli nyelvcsaládoknál milyen az arány?
Meg, hogy amíg nem tudunk angolt, addig ne jöjjön második idegen nyelv???
És mi van pont a külföldön élő magyar gyerekekkel? 10 évesen simán beszélnek 2 idegen nyelvet a magyaron kívül.
Szerintem semmi mástól nem függ az idegennyelv-tudás, mint az oktatás színvonalától - már ha az ember(gyerek) nem külföldön él.

Buchhalter 2017.02.26. 11:10:22

A magyar nyelvoktatással szerintem az egyik legnagyobb gond , hogy a tanárok többsége a nyelvtani szabályokat erőlteti az élő beszédet viszont kevésbé. Magamon tapasztalva meg az jött le,hogy akkor haladok a legjobban egy nyelvből ha minden nap legalább egy órát áldozok rá.Tehát a legtöbb iskolában a heti 2-3 óra szerintem nem elégséges. A magánoktatás meg egy átlag kereső és netán hitelt is fizető szülőnek kemény teher lehet.Kiakadtam,hogy vidéki városban a Helen-Doron gyerek angol havi 4 órája (ami valójában 4x45 perc) 11900 Ft Ez város Dunaújváros.

verkagrafomanka 2017.02.26. 11:56:23

@Buchhalter: annyival egészíteném ki, hogy "az élő beszédet viszont kevésbé", mert azt többnyire nem ismeri. A tanári fizetés nem elég arra, hogy abból anyanyelvi környezetben szinten lehessen tartani a nyelvtudást, másképp márpedig nem nagyon megy. Saját példámon látom: anyukám angoltanár egy elég átlagos gimnáziumban, és sokszor derül ki, hogy olyan élő nyelvi angol fordulatokat nem ismer, amik nekem természetesen jönnek, mert naponta használom őket a munkában. Honnan ismerné? És erre lehet azt mondani, hogy OK, ő az idősebb generáció, de a fiatalabbak ismerik, de a fiatalabbak is hamarosan idősek lesznek, stb-stb.

@Din Serpahis: Ja, valószínűleg ezért vannak a finnek az elsők között az ebben a korosztályban mért idegennyelv-ismeretben :))))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.26. 12:26:10

Budapesten 1-2 éve vezették be egy hasonlóan sztárolt iskolában a sorsolást, hogy ne álljanak 1-2 napig sorba a szülők. Kíváncsi vagyok, hogy a leírás alapján pontosan ugyanilyen kanadai rendszerben is készpénzzel olajozottan sorsolnak-e és mennyi iskola tart törvénytelenül felvételit...

A szigorú felvételit alkalmazó elit iskolák esetében világszerte az a szomorú valóság, hogy általában a tanárok nem jobbak az átlagnál, csak a szelekció miatt a tehetségesebb diákok kerülnek be, ezért érnek el jobb eredményeket. Ezért a legtöbb liberális államban elmozdultak a sorsolás és a pozitív diszkrimináció felé.

Shaktee 2017.02.26. 13:25:47

@kék madár: Beon az durva, visszajött tél tábornok, egyhetes korai tavasz után.

SzZoole 2017.02.26. 13:37:17

@verkagrafomanka: Az en gyerekeim mar Az altalanos iskola elso osztaly,masodik felevetol tanultak az angolt,ahogy mar megtanultak irni-olvasni,7 evesek voltak.(mondjuk ök mar ugy kezdtek Az iskolat,hogy tudtak irni-olvasni)
2010-ben jottek ki utannam.
A lanyomnak 7 osztalyt fejezett be Mo-on,a fiam az otodiket kezte volna.
Ide amikor kojettek 1 honapot sem jartak az LLDT class-ba.
A GCSE-it mindketto gyermekem A-ra csinaltak English es English literature -bol.

verkagrafomanka 2017.02.26. 14:02:31

@Zoole[uk]: De itt a második idegennyelv tanulásáról van szó :)

SzZoole 2017.02.26. 14:06:28

@verkagrafomanka: fentebb a masodik nyelvrol irtatok,de lehet en ertettem felre

Shanarey 2017.02.26. 15:04:20

Nyelvtanulás Magyarországon, az egy vicces dolog, mert van kismillió nyelvkönyv és szótár, de ami a lényeg lenne, az az a tanár aki anyanyelvi szinten beszéli azt a külföldi nyelvet, amit tanítania kell, na az meg ritka dolog. Ez az egyik nagy probléma. A másik nagy probléma, az az óraszám. Továbbá az is probléma, hogy a nyelvtant erőltetik, nem a beszédet. Ennek örömére lesz egy marék gyerek aki kiválóan tudja hogyan kellene beszélni, de nem tudja hogy kezdjen bele.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.26. 15:20:04

Pffühh, ez a kanadai sormanállás erősen asztakurva-kategória.Eddig ilyet csak szifonért láttam, meg fekete csütörtökös akciókért, netán dobozos új windowsért...:D
De hogy már a gyerekkel is...
Erősen köcsög az az állam, amelyik nem épít elég iskolát, és emiatt hiányt szenvednek a gyerekek.A saját jövőjével b@$zik ki.
És mindez a mintaállam Kanada...Minden országban van valami irgalmatlan gyökér f@sság, ami miatt a holdig szaladna az ember...

A kínaiak meg menjenek a p!c$@'ba az angolajkú diplomáikkal.Csak emiatt kábé senki se fog elutazni ezer km-eket, hogy ott vizsgázzon, ami a finnyás sekkfej ferdeszeműjének jó...Majd jól nem lesz elég angoltanaruk, meg jól felmegy majd az óradíj.Megérdemlik... :D

Brexit-menekülés: megénekelték a Szekszi Pisztolyok is, meg a Megadeth is, ott előbb-utóbb Anarchy in the UK lesz...
Brexit-anthem:

www.youtube.com/watch?v=BuD5pSYuqEY

:D

Shaktee 2017.02.26. 15:49:21

Off

Ma este indul az oszkáron ez a kis pixar csuda az anim kategóriában :)

youtu.be/A-uzJB9Bc9U

ON

skye8 2017.02.26. 15:58:22

nekem az irasbol ugy jott le, Ez a sorbanallos iskola a kivetel Nem a szabaly,a tobbi iskola sorshuzasszeruen illetve szulokkel valo beszelgetes altal donti el kit vesznek fel.
Errol egyebkent az jutott eszembe Hogy mennyire meglepodtem mikor eloszor elmentem egy klubba kanadaban Es a januari kinzo -20 fokban kigyozo sorok toporogtak a klub elott, ami persze ures volt. Szerencsere volt foglalasunk igy beengedtek hamarabb de a miniszoknyas szandalos premkabatos csajok latvanya eleg siralmas volt.
Egy masik teli esten torontoban setaltunk az utcan a boyfrienddel vacsi utan, mikor leszolitott egy pasi Hogy szeretnenk e ingyen klubba menni,mondtuk persze. Erre elvezetett a bloke-ba, ma is emlekszem a klub nevere.itt is kigyozo sor az ajto elott, de a pasi sZol az oroknek es minket beengedtek,ma sem ertem miert? :))) talan a szepsegunk miatt lol :)) Ez egy reklamdolog lehet,minel tobb szerencsetlen acsorog egy klub elott,annal nepszerubb? Iskolaknal azert eleg groteszk ugyanezt a technikat bevetni.
A kornyeken 4 allami iskola van,autoval 5-10 perc tavolsagra,majd Meg fogom kerdezni a szomszedot Hogy a fiat Hogy sikerult beiratni.

LyukasBogrács 2017.02.26. 15:59:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Szerintem semmi mástól nem függ az idegennyelv-tudás, mint az oktatás színvonalától "
Ott van meg a tanulas szinvonala is...

verkagrafomanka 2017.02.26. 17:06:08

@Zoole[uk]: ez volt a hírben: "több mint 17 millió, a középiskolák alsóbb évfolyamaiba járó gyerek tanul legalább egy idegen nyelvet. Találós kérdés: vajon melyik országban a legalacsonyabb a két nyelvet tanulók aránya?" - szóval lehet, hogy azt írtuk, hogy második nyelv, de az idegennyelvre vonatkozott.

@LyukasBogrács: ezt kifejtenéd? :)

SzZoole 2017.02.26. 17:08:18

@verkagrafomanka: ez van amikor az ember nem olvassa a posztot,csak a kommenteket...:))

SzZoole 2017.02.26. 17:11:30

@verkagrafomanka: igazsagszerint ezektol a statisztikas/felmeros posztoktol hidegrazast kapok.....
Megyek inkabb kutyat setaltatni

LyukasBogrács 2017.02.26. 17:37:05

@verkagrafomanka:
Ki hat.
Lehet a gyereket (felnottet) beiratni a legjobb iskolaba, meg sorba is lehet allni kinnt a hoban, de ha lusta, tehetsegtelen, akkor megette a fene az egeszet.

verkagrafomanka 2017.02.26. 18:12:01

@LyukasBogrács: Én idealista vagyok és úgy képzelem, hogy nincs tehetségtelen gyerek, csak olyan szülő/tanár, aki nem tudja, hol kell a gyereket "megfogni", hogy felkeltse a figyelmét eléggé ahhoz, hogy lelkesen tanuljon valamit. Ezt differenciált feladatokkal és rengeteg tanári pluszmunkával lehet csak elérni, ami jelenleg nem kivitelezhető (Mo.-n), mert a tanároknak se idejük, se ereje nincs ilyesmire, mázlista, akinek mégis van. Könnyebb a gyerekre rámondani, hogy tehetségtelen/lusta.

gabors 2017.02.26. 18:44:06

@geegee: "Erősen köcsög az az állam, amelyik nem épít elég iskolát, és emiatt hiányt szenvednek a gyerekek.A saját jövőjével b@$zik ki."

szerintem valamit nagyon felre olvasta. :-)))

sorban allnak valami "kulonleges" iskolaban nem egy mezei allami eseten (ez valszeg magan !!)

NYC-ben is vannak allami de "kiveteles tehetsegnevelo" iskolak ovodatol felfele ahol meg tesztet is kell tenni es csak bizonyos szinte felett vesznek fel (es ha tobb van sorsolnak) ... a legroszzabb megoldas (szerinte) a "first come first serve" bar ez is egy megoldas (jobb mint ami a szocializmusban volt protekcio neven elhiresulve)

Shanarey 2017.02.26. 18:44:38

@Zoole[uk]:

Mennék én is kutyát sétáltatni, de nincs kutyám.

Shanarey 2017.02.26. 18:48:45

@verkagrafomanka:

Nem tehetségtelen az átlag gyerek, hanem lusta, vagy rohadtul nem érdekli a nyelvtanulás (se). S ez a legnehezebb dolog, rávenni a gyereket a nyelvtanulásra. Ahogy fentebb is írtam, az a bizonyos "nyelvtan" az, ami kiöli a lelkesedés piciny szikráját is ha a tanár nem éppen tanárnak való.

SzZoole 2017.02.26. 19:15:44

@Shanarey: vegyel egyet,vagy a menhelyek tele vannak veluk,fogadj orokbe egyett:))

fhdgy 2017.02.26. 19:24:11

Az oktatáshoz:

index.hu/tudomany/2017/02/24/egy_jobb_iskolarendszer_nelkul_az_orszag_jovoje_forog_kockan/

Ez egy interjú az MTA elnökével, Lovász Lászlóval, a magyar "jövő"-ről és a magyar "oktatás"-ról.

Az interjúból az is kiderül, hogy az általános iskola befejezésekor, a magyar gyerekek több mint negyede funkcionális analfabéta.

Könyörgöm! Mit ábrándozunk egy vagy több idegen nyelv jó tanításáról, amikor 15 éves gyerekek magyarul leírt, nem akadémiai szintű, szöveget sem képesek megfelelően értelmezni???

Ezen esetben még azzal sem lehet "védekezni", hogy a magyar nyel v nem is egy nyelvcsaládba tartozik a magyarral.

Én azt mondom, hogy ezt a problémát már nem is lehet az oktatásra, az iskolára, a tanárokra kenni.

Szerintem, itt már arról szól a dolog, hogy a magyar társadalom folyton-folyvást megbukik.

Ehhez képest, az MTA elnökével ( aki egyébként jó nevű matematikus ) készült riport szerintem idétlen heherészés!

gabors 2017.02.26. 19:28:04

@Zoole[uk]: "vegyel egyet," inkabb menhely ahogy mondtad van eleg amit mar megvett valaki es megunta :-((((

nekunk is menhelyrol van a kutyank es ilyen kedves es huseges kutyam meg nem volt

SzZoole 2017.02.26. 19:35:00

@gabors: a kutya olyan amilyennek neveled.
Nekem csak olyan kutyaim voltak amiket 10-12 hetes koratol en neveletem,Doberman,pitbull terrier,Yorkshire terrier es most egy Welsh Pembroke Corgi.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.02.26. 19:38:35

@Shanarey: Óraszám nem probléma az az európai átlagot bőven veri. Aki meg anyanyelvi szinten beszél az meg nem fog elmenni pedagógusnak. Én magántanárhoz jártam emlékszem, hogy amikor a külföldi életet elkezdtem volt egy betonstabil nyelvtanom dadogós beszédkészséggel illetve a hétköznapi szituációkra megvolt a szókészletem. Abból már el lehetett kezdeni (ha keservesen is) építkezni.

A gond az egész témával szerintem, hogy hétről-hétre megállapítják a magyarok nyelv nem tudását aztán így is marad az egész.

Shanarey 2017.02.26. 19:39:20

@Zoole[uk]:

Megtenném szívesen, de amíg egyedül élek, s dolgozok is, ki lenne a kutyával? Én állatbarát vagyok, nem állatkínzó.

Shanarey 2017.02.26. 19:44:44

@flash.gordon:

Nem ismerem az Európai óraszám átlagot, csak a magyart.
Az oktatás hatékonyságát pedig láttam a fiamon és a lányomon.
Mindketten angolt és németet tanultak, illetve a lányom még tanul. Angolul mindketten jól "beszélnek", és mindketten az anyukának és a World of Warcraft-nak köszönhetően tanultak meg angolul, s nem az iskola miatt. A német tudása mindkettőnek siralmas.

SzZoole 2017.02.26. 19:44:50

@Shanarey: a mienk is egyedul van itthon reggel 8-tol delutan 4-ig,pontosabban a macskaval,semmi baj nincs veluk es semmi bajt nem csinalnak:)

Shanarey 2017.02.26. 19:51:02

@gabors:

Az hogy egy kutya hűséges és jól viselkedik, az a kutya intelligenciáján, és a nevelésen múlik. Ezen túl persze létezik az úgynevezett fajta specifikus differencia, ez egy kicsit árnyalja a dolgot.

Shanarey 2017.02.26. 19:54:26

@fhdgy:

Ez a "funkcionális analfabéta" mint jelző, az ország felnőtt lakosságának egy részére is igaz. S konkrétan, ezért tart ott az ország ahol tart.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.02.26. 19:59:16

@Shanarey: Óraszám ügyben nem rég volt értekezés. Pl az osztrákot még verjük is. Jó az óraszám még nem minden mert el lehet lébuskázni százszámra az órákat és akkor sem lesz eredmény. Tkp. jó tankönyvek vannak Magyarországon, módszerek is de ha nem lennének utána lehet(ne) nézni a neten és alkalmazni.

Egy másik kerékkötője a nyelvtudásnak az az emberek hozzáállásában rejlik: Hiszen rendszeresen előfordul, hogy aki meg tud és beszél is azt rögtön honfitársaink tucatjai fikázza le a nyelvtan vagy a kiejtés miatt.

fhdgy 2017.02.26. 20:08:24

@Shanarey: Szerinted, ha valaki 15 éves korában funkcionális analfabéta, akkor abból felnőttként ki lehet emelkedni?

Szerintem nem, de még lejjebb csúszni, no, az simán megy!

Különben is, elég magas azoknak az embereknek az aránya, akik akkor tudják a legtöbbet, amikor befejezik az iskolát. Utána csak csúsznak, csak csúsznak lefelé.

Egy szónak is száz a vége: hülye kamaszból nem lesz okos felnőtt.

Az pedig különösen szomorú, hogy funkcionális analfabéták közép iskolát is elvégeznek, sőt még főiskolán is megfigyelhetők.

Shanarey 2017.02.26. 21:09:45

@fhdgy:

Szerintem sem nagyon van erre esély.

Sajnos az emberek többsége gazdag akar lenni, s nem okos. Fogalmuk sincs arról hogy előbb okosnak kell lenni és abból lehet gazdagság is.

Shanarey 2017.02.26. 21:23:45

@flash.gordon:

Ez a fikázós dolog így van, de ez főleg arról szól, hogy ők jobbnak látszódjanak, avagy az irigység, hogy a másik meg mer szólalni. Én is megkaptam már idekinn hogy nem jó a kiejtésem, avagy azt nem pont úgy mondják ahogy én mondom. De érdekes módon azok akikkel itt angolul beszélek ettől függetlenül értik amit mondok, mert látják hogy külföldiként, de az ő nyelvükön akarok beszélni, nem tolmács által. Ezáltal pedig ők meg akarják érteni az én mondanivalómat, s odafigyelnek arra hogy számomra érthetőbben beszéljenek.

nyuszigonosz 2017.02.26. 21:34:49

@flash.gordon: Ezzel a mások által leszólással nem kellene törödni, mint ahogy @Shanarey: is írja.
Nem lényeges, hogy az ember akár hibát ejtve vagy rosszul ragozva valamit beszél. Megértik a népek, az elején picit jobban odafigyelnek és megértik.
És aztán beszélve mind jobb az egész, mondjon minden honfitárs és "mindentjobbantudó" akárki, amit akar.
Tökéletesen a szinkrontolmácsnak kell beszélni. Mindenki másnak alap érthetöen, hibákkal is, de beséölni, és minél többet használja az ember a nyelvet, annál jobban elsajátítja.

fhdgy 2017.02.26. 21:57:39

@Shanarey: Mikszáth írta a Beszterce ostromában az egyik grófról, hogy esze van, csak kevés, de ambíciója annál több.

Sok olyan ember van, akire hasonlókat lehetne mondani,

Másik oldalról, meg sok embernek az ambíciója kimerül abban, hogy gazdag akar lenni. Hogy mire föl, nem tudni, mert sokuknak a munka is büdös. Csak olyan jó lenne gazdagnak lenni! -:)

gabors 2017.02.26. 22:04:20

@Shanarey: "Ez a "funkcionális analfabéta" mint jelző, az ország felnőtt lakosságának egy részére is igaz. S konkrétan, ezért tart ott az ország ahol tart. "

melyik orszagrol van szo ?? Kanada ? Ausztria ? Irorszag ?

es hol tart ?

fhdgy 2017.02.26. 22:21:51

@gabors: Valahogy ki kellene találni, hogy hogyan legyek eléggé visszafogott!

Ha olvastad volna, arról értekeztünk @Shanarey:-vel, hogy Magyarországon a 8 általánost éppen elvégtettek több mint negyede funkcionálisan analfabéta.

Tehát, Magyarországról volt szó! Mit nem lehet ezen érteni? Vagy nem megy az értő olvasás?

Ne gyere azzal a mentséggel, hogy volt, amit nem is olvastál!

jojó78. 2017.02.26. 22:33:07

@Shanarey: Még a korábbi hozzászólásodhoz. Feleségem otthon tanult Angolul és diplomázott is belőle. Én nem tanultam soha, csak indulás előtt kezdtem magamnak tanulgatni. A feleségem helyesen beszél Angolul, de nehezebben megy a beszélgetés. Én megértek eléggé sok mindent és mindig kapásból tudok válaszolni. Viszont az én beszédem nyelvtani része tragédia (szerintem) :)))))
Szóval ennyit a Magyar nyelvoktatásról.

gabors 2017.02.26. 22:41:51

@fhdgy: "Ha olvastad volna, arról értekeztünk @Shanarey:-vel, "

nem szoktam minden kommentet ugy vegig nezni hogy ki kinek mit valaszol (marha nehez ugy olvasni foleg mert akar 8-10 komment is lehet kozte) en peldaul ezert idezem mindig hogy mire reagalok .... :-)

azt hittem valamelyik posztrol volt szo ..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.02.26. 22:43:45

@nyuszigonosz: Nézd nekem egy ismerősöm angolul blogolt és nem tudta nem észrevenni, hogy míg az angol és más nációjú emberek arra koncentráltak amit leírt a magyarok arra, ahogy. Lehet mondani, hogy nem kell ezzel törődni de vhol igenis betalál az a nyelvtanulónak, aki hónapok megerőltető munkájáért cserébe csak lesajnálást kap egy olyan országban, ahol nem jeleskednek az emberek a nyelvtanulás terén. Akár dicsérni is lehetne nem? :)

nyuszigonosz 2017.02.26. 22:48:48

@flash.gordon: Szerintem dicsérni kell mindenki, aki megszólal, mert mer megszólalni egy nyelven, amit tanul, amit még nem tud annyira jól. Nem, a hibák száma a lényeg, hanem a mondanivaló.

Persze, nagyon rossz, ha valakinek beszólnak, a leszólják vagy kifigurázzák, és ezt elsösorban olyanok teszik, akik maguk sem tudnak rendesen azon a nyelven.
Ez randa és ezzel a legjobb nem törödni, még ha nehéz is.

M. Péter 2017.02.26. 22:50:58

@Din Serpahis: A finnek miért tudnak sokkal jobban angolul, mint a magyarok? Van egy jellegzetes finn akcentusuk, de még a takarítónő is beszél angolul.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.02.26. 23:09:04

@nyuszigonosz: remélem minnél többen olvassák ezt a bejegyzésed :)

Dikusz 2017.02.26. 23:46:39

@nyuszigonosz: én úgy vagyok vele, hogy mindig tartok attól, nehogy rosszul mondjak valamit, és kinevessenek.
Amikor leblokkolok, rögtön elfelejtem, amit mondani akarok. Többször mondták már, hogy nem kell tökéletesen beszélni, az a lényeg, hogy lássák, megpróbálja az ember.

nyuszigonosz 2017.02.27. 08:11:19

@Dikusz: Tudod nem nevetnek ki. És megértik, még ha hibásan is mondod, ha meg esetleg nem értenék, rákérdeznek arra, amit nem értettek.

Csak az idegen nyelvet nem tudók, és azok, akik maximum egy mondat erejéig tudnak valamit, na azok a rosszidulatúak, azok nevetnének ki. Azokkal nem kell törödni.

szakasz2 2017.02.27. 09:05:11

Látom, nagyon elment a beszélgetés a nyelvtanulás irányába. Egy kis adalék a svájci iskolarendszerből...
Itt azt látjuk mind a négy gyerekünknél (legkisebb 8 éves, legnagyobb 17 - jelenleg 4 különböző iskolába járnak), hogy a helyesírási hibákat még németből (ami itt ugye az anyanyelvnek számít) sem számolják és veszik olyan durván, mint Magyarországon magyar nyelvből vagy akár idegen nyelvből. Olyan szinten megy ez, hogy több dolgozatnál, amit megmutattak nekem (alá kell mindet írni a szülőnek), én mondtam nekik, hogy örülj annak, hogy itt mondjuk 4-est kaptál rá, mert Magyarországon ilyen helyesírással simán egyes lett volna. Ebben egyfelől benne van az is, hogy ez mennyire gáz, másfelől a gyerekek lelkesedését nem törik le és így a magyaron kívül 2-4 idegen nyelvet beszélnek meglehetősen rendesen (a németben már kb. anyanyelvi szinten vannak). Persze az is fontos (Magyarországon szocializálódott szülőként :) ), hogy azért a gyerek is figyeljen jobban a helyesírásra, még akkor is, ha ezt itt abszolút nem veszik olyan szigorúan (legalábbis a gimnáziumig).

Dikusz 2017.02.27. 09:08:53

@nyuszigonosz: tényleg így van, ahogy mondod. Tényleg nem nevetnek ki, örömmel segítenek. Csakhogy van akinek a kis kudarc is elveszi a kedvét. Az is igaz viszont, hogy azt kéne csinálni, hogy csak azért is megmutatni a gúnyolódóknak, igenis megy.

tom656 2017.02.27. 11:28:49

Van egy link a cikk alatt: "Válogass közel ezer álláshirdetés lözül a határátkelőn!" Ezzel kapcsolatban annyi kérdésem lenne, hogy mi értelme? Egyszerűbb lenne kitenni a közvetítő cég linkjét, mivel a határátkelőn listázott hirdetésre kattintva legtöbb esetben a profession oldal jelenik meg azzal az üzenettel, hogy "a keresett hirdetést az adatbázis már nem tartalmazza". Szóval ennek így semmi értelme, csak bosszantja az olvasót.

Határátkelő 2017.02.27. 11:33:50

@tom656: Előfordulhat, hogy van pár hirdetés, ami lejár menet közben, de folyamatosan frissül az oldal, tehát ezek gyorsan eltűnnek.

Az értelme az, hogy itt gyakorlatilag az összes nagy közvetítőcégnek a külföldi ajánlatai lettek összegyűjtve, tehát egy helyen megkapsz majdnem ezer külföldi ajánlatot. Nemrég indult a dolog, tehát még akadhatnak benne hibák, de folyamatosan javítjuk.

Szóval érdemes keresgélni, és rajta vagyunk a dolgon, kösz az észrevételt!

hataratkelo.com/munka/

Demi78 2017.02.27. 14:44:59

Mi FRben a bolcsibe mar akkor jelentkeztunk, amikor megtudtuk, hogy parom terhes, a szuletestol meg 7 honapra, a tulajdonkeppeni bolcsode kezdetetol 13 honapra voltunk. Van ez igy, ha jo helyet kell szerezni:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása