oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 18. 06:47,  Teljes elszakadás 307 komment

2017. január 18. 06:47 Határátkelő

Teljes elszakadás

Hosszú hónapok találgatásának vetett véget a brit miniszterelnök kedden, amikor végre kiállt, és elmondta, milyennek látja az Egyesült Királyság jövőjét a következő években, miként kívánja kormánya levezényelni a távozást az Európai Unióból. És persze ami minket a leginkább érdekel és érint: mi lesz a már a szigetországban élő és dolgozó, valamint az oda vágyó európaiak, így magyarok sorsa.

theresa_may_6.jpg

Kíváncsian figyeltem Theresa May beszédét (amiből pár dolog már előzetesen kiszivárgott ugyan, de azért az nem ugyanaz), amit figyelembe véve, hogy hét hónapja volt a népszavazás, nehezen lehetne elkapkodottnak nevezni. 

Egyébként ezt emelte ki közleményében a német kormány részéről Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is: „üdvözöljük, hogy a brit miniszterelnök vázolta kormánya elképzeléseit a kilépésről, és végre némi világosságot teremtett a brit tervekkel kapcsolatban”. 

Teljes lesz a távozás 

„Kilépünk az Európai Unióból, de nem hagyjuk el Európát. Ezért szeretnénk egy új, egyenlő partnerséget – egy független, önmagát irányító, Globális Britannia, és uniós barátaink, és szövetségeseink között” – mondta Theresa May. 

A brit kormányfő egyértelművé tette, hogy az elszakadás teljes lesz, azaz nem lehet szó részleges, vagy társult tagságról, vagy bármiről, amivel „kint is vagyunk, bent is vagyunk”. 

Azaz Theresa May kizárta a svájci, vagy a norvég modell alkalmazását, és azt is, hogy a tagság egyes elemeit megpróbálják megtartani. „Az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, az én dolgom pedig az, hogy letárgyaljam ennek a Nagy-Britannia számára legjobb módját” – hangsúlyozta beszédében, amit egyébként például itt lehet teljes egészében elolvasni, ha valakinek olyanja lenne. 

A bevándorlás 

Nekünk a legfontosabb nyilván az, hogy mi lesz azokkal a magyarokkal, akik már az Egyesült Királyságban élnek, illetve azokkal, akik esetleg most tervezgetik, hogy oda költöznek. 

Az előbbieknek nem kell olyan nagyon izgulni szerintem, mert erősen úgy tűnik, hogy a már ott lévők maradhatnak. 

„A jövőben is szeretnénk idevonzani a legtehetségesebbeket és a legjobbakat tanulni és dolgozni – a nemzetközi tehetségek iránti nyitottság az ország megkülönböztető jegye kell, hogy maradjon -, de ezt a folyamatot rendesen kell levezényelni, hogy a bevándorlási rendszerünk a nemzet érdekét szolgálja” – tette hozzá Theresa May. 

„Ezért ellenőriznünk kell az Európai Unióból Nagy-Britanniában érkezők számát. Ugyanis míg az ellenőrzött bevándorlás komoly előnyökkel járhat – üres álláshelyek betöltése, közszolgáltatások teljesítése, a gyakran ma is világelső brit vállalkozások segítése -, addig a túlzott mértékű migrációval nem tud megbirkózni az ellátórendszer” – hangsúlyozta a brit miniszterelnök. 

„Az elmúlt bő egy évtizedben a nagy-britanniai nettó migráció rekordméreteket öltött, és ez komoly nyomást gyakorolt a közszolgáltatásokra, mint az iskolák, a végletekig feszítette az infrastruktúránk igénybevételét, különös tekintettel a lakhatásra, és nyomást helyezett különösen a munkásosztály béreire” – indokolt Theresa May. 

Miután hat évig magam is belügyminiszter voltam, tisztában vagyok azzal, hogy az emberek szabad mozgása esetén képtelenség a bevándorlást kontrollálni” – mondta a kormányfő, gyorsan hozzátéve, hogy Nagy-Britannia nyitott és toleráns ország. 

„Mindig szükségünk lesz a bevándorlásra, különösen a jól képzett munkaerőére, mindig szükségünk lesz az Európából érkezőkre, és az egyes bevándorlókat mindig barátként fogadjuk majd. Ám a referendumot megelőző és a kampányidőszakban az emberektől érkező üzenet világos volt: a Brexit nyomán muszáj ellenőrizni, kik jönnek Nagy-Britanniába Európából. És így is teszünk” – szögezte le Theresa May. 

Úgy tűnik tehát, hogy a Brexitet követően tehát nem lesz könnyű munkát vállalni és letelepedni a szigetországban, a nagy kérdés most az, mi lesz azokkal, akik már most is ott élnek. 

„Minél hamarabb szeretnénk biztosítani a már most Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogait, ugyanúgy, ahogyan a más tagállamokban élő britek jogait is. Közöltem a többi uniós vezetővel, hogy a lehető leghamarabb megadhatjuk kölcsönösen ezt a biztonságot egymásnak” – mondta a brit miniszterelnök. 

„Az uniós vezetők közül sokan támogatnak egy ilyen megállapodást – és akad egy-kettő, aki nem -, de szeretném, ha mindenki tisztában lenne vele: Nagy-Britannia számára fontos prioritás ennek a kihívásnak a lehető leggyorsabb megoldása, mert az a helyes és tisztességes dolog” – hangsúlyozta Theresa May. 

Kilépnek az egységes belső piacból 

A Lancaster House-ban, a brit kormány londoni rendezvényközpontjában tartott háromnegyed órás beszédében a miniszterelnök azt mondta, a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert ez a jelenlegi uniós álláspont alapján az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás alapelveinek elfogadását jelentené. 

Márpedig a brit kormánynak a Brexit után nem lenne szavazati joga ezekben a kérdésekben, ráadásul el kellene fogadnia az EU bíróságának további közvetlen jogi fennhatóságát is, azaz az Egyesült Királyság tulajdonképpen „egyáltalán nem is lépne ki” az unióból. 

London tehát arra törekszik majd inkább, hogy „a lehető legnagyobb mértékű hozzáférése" legyen az uniós piachoz, ezért „új, átfogó, nagyratörő” szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU-val. 

Az egyéb gazdasági fejtegetésekbe nem mennék bele, az mondjuk érdekes volt, amikor a 65 milliós Nagy-Britannia vezetője „szerencsétlen önkárosításnak” nevezte azt, ha a 440 milliós Európai Unió büntetni próbálná országát a kilépés miatt, hiszen az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor „a világ egyik legnagyobb gazdaságának” szeretnék eladni termékeiket. 

A brit gazdaság döntő fontosságú és nyereséget termelő piaca az európai autóiparnak, az energiaszektornak, az élelmiszeriparnak, a vegyiparnak, a gyógyszeriparnak és a mezőgazdaságnak. 

„Nem hinném, hogy az EU vezetői komolyan azt mondhatnák a német exportőröknek, a francia gazdáknak, a spanyol halászoknak, az euróövezet fiatal állástalanjainak, hogy szegényebbé akarják őket tenni, csak azért, hogy Nagy-Britanniát politikai okokból megbüntessék” - fogalmazott Theresa May. 

Érdekesebb reakciók belföldön… 

Ami a belföldi reakciókat illeti, az ellenzéki Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn szerint fontos lenne olyan megállapodást kötni, ami hozzáférést biztosít az uniós piachoz, mert brit munkahelyek függnek ettől. 

„Mindez hatalmas veszélyeket rejt magában, ám Theresa May a jövőbeni kereskedelmi megállapodásokról beszélve csupán annyit mondott, hogy Donald Trump szerint elsők leszünk a sorban. Nem tudom, pontosan ez mit is jelent, és mire gondolt a miniszterelnök” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus

A liberális demokraták vezetője, Tim Farron arról beszélt, hogy a kemény Brexit nem szerepelt a népszavazási papíron: „Azt nem ajánlották a briteknek, hogy kitépnek minket az egységes piacból. Ez a demokrácia ellopása”.

A kilépés mellett legrégebben kampányoló UKIP első embere, Paul Nuttall elsősorban a tárgyalások gyorsaságát tartaná fontosnak: „Gyorsan túl kellene lennünk rajta. Világos elszakadást szeretnénk az Európai Uniótól, szabadkereskedelmi megállapodást, és hogy független, szabad nemzetként élhessünk tovább”. 

…és külföldön 

A külföldiek közül a német reagálásról már írtam feljebb, ennél azért egy fokkal izgalmasabb, hogy mit gondolnak a beszédről a skótok. Nicola Sturgeon első miniszter (gyakorlatilag miniszterelnök) például rögtön a beszéd után azt mondta, hogy Theresa May beszéde „valószínűbbé tett” egy skót függetlenségi népszavazást (bár ezt a szót nem használta), mert a skótok többször is határozottan jelezték, hogy az egységes belső piac tagjai szeretnének maradni. 

Nicola Sturgeon szerint Theresa May csak a tory párton belüli keményvonalasoknak akart kedvezni, márpedig „teljesen világossá kell tenni, hogy a brit kormány nem cselekedhet Skócia akarata és érdekei ellenében, és nem utasíthatja el az összes kompromisszumos próbálkozást”. 

A lengyel külügyminiszter-helyettes is reagált, szerinte pontos megegyezésre kell jutni a brit szigeteken élő lengyeleket illetően, ezért ez lesz az egyik kulcstémája lesz a napokban esedékes lengyel-brit kormányfői tárgyalásoknak. 

„Meggyőződésünk szerint az Európai Uniónak az Egyesült Királyságban élő lakosait egyenlő bánásmódban kell részesíteni, meg kell őrizniük munkavállalói jogaikat, valamint hozzáférésüket a közszolgáltatásokhoz, a társadalombiztosításhoz" - mondta Konrad Szymanski. 

A politikus szerint fontos, hogy „nagyon pontos és jogilag érvényes megegyezésre jussunk, amely minden elképzelhető helyzetben maximálisan átlátható lesz állampolgáraink számára”. Bár pontos számok nem ismertek, becslések szerint mintegy 900 ezer lengyel él az Egyesült Királyságban. 

„Szomorú folyamat szürrealisztikus időkben, de legalább a Brexit valószerűbb bejelentése” – ezt már Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke írta Twitter-üzenetében. 

Amikor ezeket a sorokat írom, a magyar kormánytól még semmilyen reakció nem érkezett.

Összefoglalva 

Noha a magam részéről még ennél is több konkrétumot vártam Theresa Maytől, az már biztosnak tűnik, hogy a brit kormány a „hard Brexit” mellett tette le a voksot, ami gyakorlatilag teljes elszakadást jelent.

A már a szigetországban élő magyarok (a többi uniós polgárral egyetemben) maradhatnak majd (más kérdés, hogy milyen lesz a közhangulat), ám friss érkezőként munkát vállalni sokkal nehezebb lesz, kivéve persze, ha az ember jól képzett munkaerő, mert akkor azért szükség lesz rá.

Én a magam részéről nagyon nem látom, hogyan zajlik majd le ez az egész folyamat, azon viszont érdemes kicsit elgondolkodni, hogy mi mindent hozhat magával az a kijelentés, mely szerint a Parlament szavaz majd a Brexitről, viszont bármi is lesz az eredmény, a kilépés eldöntött tény.

HÍRMONDÓ 

"Igazából szerencsét próbálni mentem" 

A Konyhafőnök győztese határátkelésről, külföldi munkáról és arról, miért tért vissza Magyarországra.

Az ukránokat, szerbeket nem érdekli Magyarország

Most már jó lenne, ha jönnének, de a jelek szerint ők annyira nem lelkesek.

Milyenek a hollandok? 

"Drogok, prostituáltak, tulipánok, mindenki magas és szőke, kerékpárral közlekedik" - na jó, de mi igaz mindebből?

A téli Finnország csodás képeken 

A skandináv országok természeti adottságairól köteteket töltöttek már meg, de még így is lehet szépet és újat mutatni. Nem is ragoznám tovább, nézzétek meg!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212133753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2017.01.18. 06:48:58

Olyan jetleg-em van, mint ide Lacháza. De legalábblehetek első kommentelő...

tsabus UAE 2017.01.18. 06:51:06

Ja, hogy a komment...
Ha nem okozna pénzügyi veszteséget nekem, akkor még élvezni is tudnám ezt a kutyakomédiát. Így viszont idegesítő ez a sok hülye...

tsabus UAE 2017.01.18. 07:01:52

Az utolsó mondathoz: Ez teljes jogi nonszensznek tűnik. Mintha egy magyar kormánytagtól hallanám...

tanato 2017.01.18. 07:03:27

rtl.hu/rtlklub/hirek/london-a-kilepes-az-kilepes

Na akkor ide is,egy kint élő magyar hölgy is megszólal a riportban

adg 2017.01.18. 07:55:21

"Nekünk a legfontosabb nyilván az, hogy mi lesz azokkal a magyarokkal, akik már az Egyesült Királyságban élnek"

Mentek volna eszak karolinaba, mar hazuk is lehetne. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.18. 08:03:21

Az Uniónak el kéne gondolkodni azon hogy mi vezetett ide.
Szembemennek az emberek akaratával és csodálkoznak hogy ez történik.
Szerintem az Unió nagyobb szarban van mint a britek.

Golf2 2017.01.18. 08:03:34

Dászvidánnyá,így is jobban jártatok mint itt abszurdisztánban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.18. 08:04:12

@adg:
Miért kinek van ott háza?
:))))))))))))))))))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.01.18. 08:05:20

Hogy a kilépés eldöntött tény azt eddig is tudtuk. Èrdekes lenne ha a parlament szembe menne a népakarattal. A többi meg az elkövetkezendö évek kérdése.

Főgebra 2017.01.18. 08:39:44

@diggerdriver:
Van!
Képzeld, van három autója! Egyik nagyobb, mint a másik!
Ha minden jól megy less szarvasgombája is, in the forest!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.18. 09:00:43

Forest? Én csak a Forest Gump-ot ismerem. Az is szokott futni?
A szarvasgomba az valami szarvasbetegség? Olyan mint a hüvelygomba?
Hátom autó? Húúú az már valami. Akkor a Mari feltört mint a talajvíz...

Főgebra 2017.01.18. 09:12:07

@diggerdriver:
Mari most sitteli a grandchildreneket a Bahamákon!

Sanz 2017.01.18. 09:48:36

Engem az lep meg, hogy a legtöbb elemzésből kimarad az "átmeneti időszak" értékelése. Szerintem ez lesz a kulcs, és ezért nem lesz klasszikus hard-Brexit.
Ugyanis ha a brit parlament egy az egyben kicseréli az 1972-es European Communities Act-et (ami jelenleg a közös piaci szabályok alapja) azelőtt, hogy elindítanák az Article 50 eljárást, akkor utána bármeddig el lehet húzni azt, hogy az új jogszabály bizonyos pontjait - például a bevándorlással kapcsolatos szabályokat - megváltoztassák. Ha úgy nézzük, Theresa May ígérheti azt, hogy "érdemi változások lesznek, korlátozni fogjuk a bevándorlást, stb.", de ha cserébe beszakad az angol gazdaság (mert senki nem akar odamenni a közhangulat és a gazdaság gyengélkedése maitt), akkor simán lehet menedzselni a kilépés következményeit (pl. azzal, hogy nem lesznek szigorúak a bevándorlási szabályok).
Persze a visszatáncolás már kemény politikai hadművelet, de lényeg az, hogy legalább van lehetőség elkerülni a katasztrofális következményeket.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2017.01.18. 09:58:37

@diggerdriver: Kinek van haza? NC ben?
Hat a banknak...es hagyma a haszonélvező...

macamuca [IHUN] 2017.01.18. 10:08:20

@Főgebra:
Sitteli?
Maffia-family? Mer' akkó' világos, miből telik 3 ótóra, házra.

Zo! 2017.01.18. 10:09:58

Semmi extra es semmi uj nem hangzott el tegnap.A supreme court meg nyilvanossagra sem hozta a donteset.
Az hogy a parlamenttel megszavaztatjak a vegleges megallapodast kb borithat sok mindent.Szoval sok meg a kerdes.Nem vagyunk elorebb,mint 7 honapja.

Főgebra 2017.01.18. 10:11:44

@macamuca [IHUN]:
Jajjhát, nahát!
Mire jó ez a kriminális alapgondolkodás!

Bébisitteli!

Határátkelő 2017.01.18. 10:11:58

@Zo!: Hát éppen azt mondták utána, hogy a parlament szavazhat, ahogy akar, akkor is hard Brexit lesz és kész.

puhacica 2017.01.18. 10:12:19

hat en este elolvastam a jo 2/3-at ennek a beszednek. es vegig az jart a fejemben, hogy ez olyan, mint valami frankon megszerkesztett tundermese, hogy mi, britek itt a kiralysagunkban (ertsd: ok, nem en) milyen ugyesek es szepek es hatalmasok vagyunk, lassatok feleim... most pedig csiribicsiriba, ugy is lesz minden, ahogy mi akarjuk. aztan hogy vannak mas szereplok is a meseben, akik esetleg nem pont ugyanigy gondolkodnak, az valahogy kimaradt a tortenetbol. (nyilvan ertem, hogy sajat magukat kell Terinek kepviselnie, csak olyan szurrealis/meseszeru volt ez az egesz. de legyen igy, sikeruljon neki minden, azzal jarnank talan a legjobban.)

Hari Seldon 2 2017.01.18. 10:28:31

„„Kilépünk az Európai Unióból, de nem hagyjuk el Európát. Ezért szeretnénk egy új, egyenlő partnerséget – egy független, önmagát irányító, Globális Britannia, és uniós barátaink, és szövetségeseink között” – mondta Theresa May. „

Egyenlő partnerséget? Nem kicsit van elszállva. Nem egy lényegtelen ország, de azért van némi méretbeli különbség. (ha csak a magországokat nézem, akkor is)

„„A jövőben is szeretnénk idevonzani a legtehetségesebbeket és a legjobbakat tanulni és dolgozni – a nemzetközi tehetségek iránti nyitottság az ország megkülönböztető jegye kell, hogy maradjon -, de ezt a folyamatot rendesen kell levezényelni, hogy a bevándorlási rendszerünk a nemzet érdekét szolgálja” – tette hozzá Theresa May. „

Ez a nesze semmi fogd meg jól. – Nyilván minden ország EZT akarja. - Majd most keményebben kell versenyeznie a többi országgal, a „tehetségekért”.
Eddig az volt (ami most is igaz) a döntő előnye a kontinens országaival szemben, hogy aki egy kicsit is beszélt angolul oda tudott menni. Ez pörgette a gazdaságukat (a folyamatosan bevándorló új fogyasztó) – Aki meg „tehetségesebb” (szigorúan: vége Theresa May fogalmai szerint értem) az könnyen lehet, hogy beszél még más nyelvet is. És ha belegondolunk, a nyelven kívül (ami nyilván sokszor mindent visz) a kontinenssel szemben nem sok előnye van.
(viccesen, melyikben jobb a kontinensnél: az időjárásban? az ételekben? a szociális hálóban? az egészségügyben? – ja, és általában a szép angol nőkről ne is beszéljünk…)
– Szóval a „verseny a tehetségekért” érdekes játszma lesz. Nem biztos, hogy tudja, hogy menyni aduja van a kezében.

„Az egyéb gazdasági fejtegetésekbe nem mennék bele, az mondjuk érdekes volt, amikor a 65 milliós Nagy-Britannia vezetője „szerencsétlen önkárosításnak” nevezte azt, ha a 440 milliós Európai Unió büntetni próbálná országát a kilépés miatt, hiszen az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor „a világ egyik legnagyobb gazdaságának” szeretnék eladni termékeiket. „

Ez csak a népnek szóló kavarás. Aki a gazdaságban ért valami a számokhoz, hogy tudja, hogy itt nagyon megrázták a pofonfát. Még az ősszel a Renault nagyon sokszor lehozta a médiában, hogy a UK kormányától garancia kell, hogy ha valóban kilépnek, kérnek plusz „kompenzációt” már most előre. Különben elviszik a Nissan Quasqai és Juke gyártását. (végül is bágátell… Az UK legnagyobb autógyára, vagy 50ezer embernek ad munkát a környéken… - Mellesleg a környék az egyik leginkább kilépéspárti volt… - példa az angol alapszintű oktatás színvolnalára)
Az meg, hogy egyik legerősebb gazdaság, csak egy dolog, a másik a piac mérete. Az meg jelentősen kisebb.

„„Mindez hatalmas veszélyeket rejt magában, ám Theresa May a jövőbeni kereskedelmi megállapodásokról beszélve csupán annyit mondott, hogy Donald Trump szerint elsők leszünk a sorban. Nem tudom, pontosan ez mit is jelent, és mire gondolt a miniszterelnök” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. „

Egyrészt, várjuk meg, meddig lesz Trump elnök. Simán lehet, hogy a GOP saját maga csinálja ki. Másrészt, Trump eleve protekcionista gazdaságpolitikát akar. Azaz, annyit kapnak a UK – US egyezményben, hogy megvehetik, az USA termékeit, de eladni oda nem fognak semmit, az hétszencség.

macamuca [IHUN] 2017.01.18. 10:32:22

@Főgebra:
Kriminális? Nem, realista.
Bébi? Nem lehet elég korán kezdeni..., lássuk be, minél korábban kezdi valaki, annál hamarabb lesz háza-könyve-egyebe.
Inkább képzés lesz az, tapasztalat-átadás, ilyesmi....
Megbízhatóaknak.....

M. Péter 2017.01.18. 10:37:59

@flash.gordon: A népakarat egy álomvilag volt, amelyben a brit állampolgárok szabadon mozoghatnak az EU-ban, fordítva viszont nem, a brit cégek továbbra is hozzáférnek az EU egységes piacához, viszont nem kell semmit sem befizetni a uniós költségvetésbe.

Sanz 2017.01.18. 10:47:02

@M. Péter: Nekem a kedvencem az álomvilág kapcsán az, hogy egy friss felmérésben az emberek 90%-a nyilatkozta azt, hogy az EU-s piachoz való hozzáférés fontos/nagyon fontos, de ugyanitt 70% mondta, hogy a bevándorlás korlátozása fontos/nagyon fontos.
Az emberek nem értik, hogy a kettő egymást kizárja... mégis mindkettőt akarják.

macamuca [IHUN] 2017.01.18. 10:53:50

@puhacica:
Ez járt az én fejemben is....
És azok a fránya részletek..., akad ott olyan is jócskán, amelyik nehezen adható el pozitívumként, pedig nagyon fontos részlet... Mintha ezek/ilyenek nem léteznének....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.18. 11:08:56

Én azt mondom hogy a Brexit a dominó első kockája. Most borítékolom hogy az EU nem tanul belőle és napjai meg vannak számlálva.
Túl könnyen leírják a briteket.

Dikusz 2017.01.18. 11:11:29

@diggerdriver: ne a Forest Gumpot emlegesd:)
Nem tudom láttad-e annak idején a Macskajaj-t (Emir Kusturica). Lehet az emlegetett esetre is van a filmből jelenet. Két éve nézette meg velem egy szegedi barátom, addig csak hallottam róla. Azóta legalább négyszer néztem újra.
Komolyan mondom, ha rosszkedvem van (mostanában elég sok okom van rá), csak rágondolok egy-egy jelenetre, máris felderülök.

Lőtéri Kutya 2017.01.18. 11:25:19

Make United Kingdom small again!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.01.18. 11:28:03

A svéd szeszesitalt forgalmazó, "egyeduralmat" élvező boltokban - Systembolag - olyan húsz évvel ezelőtt még előfordult az, hogy megszólalt egy csengő, amire az éppen soron levő kliensnek igazolnia kellett magát. Alkoholista nem vásárolhatott szeszesitalt. Sajnáltam a bolt előtt toporgó, ruhájukat és a hajukat reszkető kézzel igazgató, lerobbant külsejű embereket. A "csengő" ugyanis csak névlegesen volt a véletlenre bízva, a gyanút fogó eladónak kötelessége volt megnyomni a csengőgombot...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.18. 11:33:39

Hehh, még ez a csatakanca fenyegetődzik vámkorlátokkal, bzmg?Hát kinek van nagyobb szüksége a másik piacaira...?
Eszem, szervem megáll...

Shaktee 2017.01.18. 11:36:18

@diggerdriver: Kuncsorgott volna európa, mégis hogy gondolod hogy "túl könnyen"?

SzZoole 2017.01.18. 11:38:54

@diggerdriver: a moonshine-t kihagytatok

Shaktee 2017.01.18. 11:59:15

A kapuk tárva fiatal szakembereknek, nyelvtudással..

www.cic.gc.ca/english/immigrate/apply.asp

2017.01.18. 12:16:31

@Hari Seldon 2: "Egyenlő partnerséget? Nem kicsit van elszállva. Nem egy lényegtelen ország, de azért van némi méretbeli különbség. (ha csak a magországokat nézem, akkor is)"

Nekem is pont ez jutott eszembe. Meg a Trumpos resz, kivancsi vagyok, kinek fognak sirdogalni, ha meg az EU-s birosagrol is kilepnek, es kozben az amerikai betegbiztositok, gyogyszergyartok, stb kicsinaljak azt a maradek kozszolgaltatast is, ami meg ingyenes naluk. :D

@Sanz: Nezd, az irodanknak van egy ajtaja, mert az ablak nem nyithato. Az utcarol nyilik, ra van ragasztva egy matrica 100-as betumerettel, hogy a kovetkezo ajto lesz az. 20 eve igy van, a recepcio pedig kulon ki van tablazva, nyilakkal. Es megis, mindig van valaki minimum egyszer egy heten, aki be akar rajta jonni.

Egyszeruen tul nagy elvarasaid vannak az emberek ertelmi kepessegeivel kapcsolatban. Nem te voltal az, aki politizalni akartal? Akkor ez nalad alapvetes kellene, hogy legyen, nem ujdonsag! :D

Shaktee 2017.01.18. 12:22:13

@mojyo: ne aggódj a betegbiztosítók miatt, kanadáé se lett "kicsinálva", pedig szomszédok vagyunk, lett légyen bármennyire backwords adminisztráció odaát.

2017.01.18. 12:37:45

@rebel rebel: Nem aggodom, nem erdekel igazabol, egyvalamit tanultam meg 2016 alatt: az ami regen volt, vagy mashol volt, vagy masok csinaltak, az kurvara nem jelent semmit. :D

takarék-láng 2017.01.18. 12:41:14

Kezdek felnezni erre a hervado viragra.

"A brit gazdaság döntő fontosságú és nyereséget termelő piaca ... az élelmiszeriparnak, .... mezőgazdaságnak"
- kedves blogger, ne rohogtess. Anglia, mint donto fontossagu mezogazdasagi orszag? Hahaha :D

Shaktee 2017.01.18. 12:41:27

@mojyo: ok.
Talán nem tudod, de a kanadai egészségügy, ellátás a brit példára(is) készült anno.
Nicht beszarren :)

tanato 2017.01.18. 12:55:28

@diggerdriver: Én is így gondolom,vége van az uniónak=és a szabad világnak= nemsokára,ügyes voltál Digger meg a többiek is, jókor voltatok jól helyen jó időben,és volt bátorságotok is meglépni az országváltást.Szerintem ennek vége a jövő nemzedék számára.

P.Elliot 2017.01.18. 12:59:03

En maskeppen latom a dolgokat meghozza ugy hogy a briteknek igazuk van. Volt egy orszag ami azert jol megvolt, az emberek jol eltek, erre az EU a nyakukba rakott egy csomo szabalyt, egy rakas penzt befizettek mas tagorszagok helyett akik mar elnezest de szartak fizetni, az o reszuket biztosan elosztottak a fizetosok kozott, az orszagot elontettek a bevandorlok, a ketes alakok is, terrorista gyanusok, az orszag normalis elete felbomlott es ettol joggal megijedtek. A jovo ijeszto. Raadasul oda ment a legtobb bevandorolt amit egyebkent sem ertek, van ott tobb mas orszag is, miert eppen oda?
Bevandorolni mindig is lehetett mas orszagokba is, ellenorzotten, azt nem erezte meg egyetlen orszag sem.
Anglia fuldoklik szerintem es probal felszinre torni barmi aron meg ha veszit is dolgokat de ez az egyetlen modja hogy ne sullyedjen el. Megjosolom hogy nem o lesz az egyeduli kilepo, egymas utan fognak kilepni mihelyt kiderul hogy a bevandorlok oda mar nem mehetnek, hozzajuk fognak menni.
Attol ne feljen senki hogy aki mar ott van visszakuldik, miert tennek ha nem volt vele baj, dolgozik, betartja a szabalyokat, jo polgarai az orszagnak. Az ilyet soha sehonnan nem fogjak kirakni. De a nem dolgozokat, a csavargokat, a ketes elemeket igen, az lesz az elso de ezzel vedik a bevandoroltakat is, jusson eszetekben hogy mennyivel biztonsagosabb lesz az eletetek nelkuluk.
Minden orszag es a lakosai megijednek attol ha ellenorzetlen, illetve hatalmas tomegben bezudulo embereket lat akik miatt felmegy az adojuk mert sok terhet ro az orszagra, iskolak, korhazak fennttartasa, segelyezesek ha nincs munkajuk, uj bortonok mert az is keves lesz, en ertem Angliat, ha nem teszik ezt akkor az orszagnak vege. Itt Usaban is ha visszaemlekszek milyen jo modban eltek az emberek mielott megkezdodott a mexicoi illetve mas orszagbeli illegalis bevandorlasok akik lenyomtak a bereket, sot elvettek a munkat a lakosoktol emiatt,. 30 millio illegalisrol tudnak most, haromszor annyi mint Magyarorszag lakossaga, melyik orszag birja ezt? Ha ezeket a legalis lakosok vegezhetnek akkor itt nem lenne munkanelkuliseg vagy csak alig. Senki se jojjon azzal hogy a munkak alja munkak es mas nem vegezne el mert regen is a lakosok vegeztek, dupla illetve meg annal is magasabb berekert legfeljebb a gazdagnak nem maradt annyi penz a zsebeben de az gazdag maradt ugyis, sot ezt termeszetesnek velte. Gazdasagilag majd megtalalja magat Anglia, attol nem tartok, a benne elo hivatalosan lakok is jol jarnak, lemennek a lakberek, hazarak ha nem lesz akkora igeny rajuk tobbe, stabilabbak lesznek a munkak is, tobbet is fizetnek megbecsultebbek az emberek hiszen akik maradhattak azok elismert jo polgarok, ok is jol jarnak.
Neha meg az is eszembe jut hogy ezt az egesz Unio dolgot megbanta Nemetorszag meg a tobbi is, direkt meg lett ez beszelve Angliaval hogy felemelt fovel akkor lehet megszuntetni ha valaki elkezdi es Anglia vallalta. Mit tudjuk mi hogy mik folynak a fuggony mogott, lehet hogy kesz a forgatokonyv, most kezdik lejatszani. Minden orszag jobban fogja magat erezni egyedul, ki lehet rugni a beomlo menekulteket is, Nemetorszag nem szivbajos, meg fogja tenni ha mar teheti, lehet hogy az oroszok keze is benne van, van egyezmeny hogy majd mi segitunk ha nem megy aztan egyutt zudulunk rajuk hogy kitakaritsuk a terrorista elemeket.
Az sem lehetetlen hogy Trump is egy forgatokonyvet jatszik el, Usa is benne van ebben illetve majd egyutt, Usa, Oroszok, Europa fog rendet teremteni egyszerre a vilagban, meg van beszelve.
Mi csak kisemberek vagyunk, csak talalgatunk, a szajunk ize szerint de megis kemenyen meg van itt hatarozva a jovo, nem tudunk igazan a sorok kozott olvasni, meg jo...lehet meg is remulnenk.
Szoval ne aggodjon aki Angliaban dolgozik, nem fogjak hazakuldeni az biztos...holtbiztos.

2017.01.18. 12:59:10

@rebel rebel: Mondtam mar, hogy nem szarok be, semmi kozom az angol egeszsegugyhoz, semmit se tudok rola, a kanadai meg vegkepp nem erdekel.

Pelda volt a reszemrol, hogy viszonlyag sokmindent kockaztatnak azzal, hogy a beepitett kontrollokkal ellatott EU helyett az USA-t valasztjak szabadkereskedelmi partnernek, tegnap a mezogazdasagot emlegettem ugyanebbol a megfontolasbol, holnap meg lehet, hogy valami mas fog az eszembe jutni.

tanato 2017.01.18. 13:01:40

@rebel rebel: A kapuk csukva lesznek,a fiatal szakemberek közül jó nyelvtudással rendelkezők már ott vannak akik akartak menni káeurópából Angliába.

takarék-láng 2017.01.18. 13:05:47

@Sanz: "de ha cserébe beszakad az angol gazdaság (mert senki nem akar odamenni a közhangulat és a gazdaság gyengélkedése maitt),"
- ennek az allitolagos gyengelkedesnek semmi jele nem mutatkozik. Hetfon 346 ft volt a font, ma 350.
A nepnek kenyer kell es cirkusz.

takarék-láng 2017.01.18. 13:05:57

@Hari Seldon 2: "Nem biztos, hogy tudja, hogy menyni aduja van a kezében"
- nagyonis jol tudja. Nyugodt lehetsz.

"Még az ősszel a Renault nagyon sokszor lehozta a médiában, hogy a UK kormányától garancia kell, hogy ha valóban kilépnek, kérnek plusz „kompenzációt” már most előre. Különben elviszik a Nissan Quasqai és Juke gyártását. "
- mert azt csak ugy el lehet vinni mint a tescos szatyrot. Duma duma duma.

takarék-láng 2017.01.18. 13:06:03

@diggerdriver: "Én azt mondom hogy a Brexit a dominó első kockája. Most borítékolom hogy az EU nem tanul belőle és napjai meg vannak számlálva."
- en is ezt mondom, a szovjetunio is osszeomlott.

P.Elliot 2017.01.18. 13:11:14

@Zoole[uk]: Ne szalljatok ra arra a szegeny hagymara, nem illik hozzatok.
En megertem aki sok illegalist latott mar itt hogy milyen gyokertelenek az illegalisok dupla ertelemben is, nem eleg hogy elhagytak az orszagot, nem tudnak megtapadni az idegenben sem papirok hijan.
Hagymanak sikerult es azota megkonnyebbult, buszke ra hogy itt elhet, hogy haza van, hogy a fiat is kihozzathatta vegleg, hogy talalt maganak egy jo feleseget akit szeret, / a foto szerint amit ide egyszer feltett nagyon csinos kis no, inkabb irigyelni lehet erte mint Montroyalt is az oveert/ pedig annak folyton baja van a nokkel/. Hagyma boldog, tele van tervekkel, nem kell kifikazni, amikor Diggerbol szindarab lett akkor is voltak itt sertett alakok, / mar nem latom oket itt netezni/ akiknek nem tetszett hogy igy alakult pedig aki valamit el tudott erni, plane hogy nem is akarta az azert valaki.
Mindegyikotok buszke lehet valamire amit elert itt kulfoldon, ne fikazzatok ki a masikat, minden fikazo olyan nomalis ember egyebkent mas temaban, miert csinaljatok ezt?
Na, komolyan, miert?
Eleg ha arra gondoltok hogy mi lenne ha rilatok szolna a topik ilyen ertelemben, nem hiszem hogy jol esne.
Inkabb tanacsoljatok neki valamit hogy mit kezdjen az erdojevel, a konyvevel, kicsit kifaggatni hogy hogy tudott megtelepedni es inkabb utanozni annak aki szinten ide akarna jonni.

tanato 2017.01.18. 13:15:41

@takarék-láng: OKÉ csak a szovjet bomlással jól jártunk lásd akár ezen blognak még a lehetőségét is,de az unió meg a NATO bomlásával szívóágra kerülhetünk.

2017.01.18. 13:21:01

@takarék-láng: A multkor, amikor gyenge volt a font, akkor meg a londoni tozsde ezzel pont ellentetesen aranyos arfolyama mutatta, hogy mennyire eros a gazdasag. Ezert jo ez, mindig lehet talalni valami nekunk tetszo adatot, igaz? :D

Sot, en amugy abba bizom, hogy kialakul egy ilyen "post-truth" stabilitas a vilagban, mert a szavak, szamok, adatok annyi felekeppen ertelmezhetoek, es annyi tortenetet lehet korejuk meselni, hogy teljes mertekben elvesztettek a jelentesuket, es ez a jelentesnelkuliseg es bizonytalansag fogja paradox-modon garantalni a toke szabad mozgasat, es egy ilyen permanens, "most akkor mi van szerinted?" "nemtom, fogalmam sincs, de csinaljunk ugy, mintha minden OK lenne" tipusu kereskedes fog zajlani az egesz vilagban. Szerintem, ha Trump twitter-fiokja megtanit valamit a vilagnak akkor az az lesz, hogy ne reagald tul, sot, ne is reagalj, hiszen ki tudja, mit is jelent igazabol. :D

Vagy ez lesz, vagy pedig az, hogy az adatok sokfele ertelmezeset egyszeruen megtiltjak, megszunik a media, mint olyan, es az PR, es az osszes kommunikacios szakma, es mesterseges intelligencia fogja merni az osszes adatot, es lemodellezni a valos helyzetet ezek alapjan. Sot, a politikai kampanyolas is megszunik, a partok betoltik a programjukat az AI-rendszerbe, a valasztok pedig felteszik a VR szemuveget, es megnezik, hogy nez ki az orszag az egyes valasztasi igeretek szerint, peldaul, hogy nez ki a kornyezet, miutan kileptek az EU-szabalyok alol, vagy mit jelent egeszpontosan a szabadkereskedes az USA-val, nincsen ilyen, hogy ez jo, vagy rossz, hanem a virtualis valosagon keresztul megtapasztalhatod, es eldontheted, hogy tetszik-e neked, vagy sem.

Igen, en se bizom abba, hogy ezt ilyen okosan fogjak hasznalni, szerintem is marad az elso modell. :D

Shaktee 2017.01.18. 13:27:03

@tanato: kanada kapuiról írtam doki..

tanato 2017.01.18. 13:29:20

@rebel rebel: OKÉ,DE ez várható angol viszonylatban is Teréz most mondta.

Főgebra 2017.01.18. 13:35:58

@tanato:
Úgy örülök, hogy eljött a te nagy pillanatod ismét!
Végre szét aggódhatod magad!

2017.01.18. 13:40:59

@P.Elliot: A @hagymat nem fikazzak szerintem, hanem parodizaljak, mert o ilyen szorongos, hogy mindenkihez sajat magat hasonlitja, es sose az aznapi posztrol beszel, hanem sajat magarol. Ez szerintem is nagyon faraszto, hogy irhat valaki arrol, hogy milyen izgi volt abban az angliai Lake Districtben vagy hol eltolteni egy kis idot, abba neki muszaj belehelyeznie magat, es tokre elszallt az a poszt is emiatt, pedig magaban is erdekes volt. En peldaul egyaltalan nem irigykedem az o eletere, de o azt peldaul el se tudja kepzelni, hogy valakinek nem az Eszak-Karolina az ideal, hanem peldaul egy nagyvaros, vagy Japan, vagy mittudomen. Es a legfurabb, hogy meg azt is hozza szokta tenni, hogy "de meg lehet gyozni", es akkor kinyitja ezt az ajtot, mikozben teljesen egyertelmu, hogy keptelen kilepni a sajat fejebol, nem lehet meggyozni, es nem is kell, es nem is fontos, a lenyeg, hogy mindenki ott lakik, ahol szeretne, nem?

De nem, mert ilyen abszolut erteke van neki, sot, par poszttal ezelott meg azt irta, hogy ot az szorakoztatja, hogy a magyarok szerinte frusztraltak attol, hogy o jol erzi magat. Kerdem en, hogy aki igazan jol erzi magat, az tenyleg masok frusztraciojan szorakozik?

Raadasul azt el se tudja kepzelni, hogy mas is jol erzi magat? Hiszen nem o az egyetlen, aki megtalalta a szerelmet, akinek jo munkaja van, aki ott lakik, ahol szeretne. De nem, ez nem ilyen szubjektiv meg izlesek es pofonok dolog, hanem objektive Eszak-Karolina a csucs, es akkor o ehhez kepest igy bekategorizalja a tobbi hataratkelot, hogy ehhez kepest ok hol allnak a matrixban. Masok pedig kikerik maguknak, hogy ot bekategorizaljak ilyen alapon, hiszen miert is kene elfogadni, hogy valakinek az Eszak-Karolina legyen a csucs, ES nem azert, mert akinek nem az, az alacsonyabb szinten all, hanem, mert neki Izland szebb. :)

Szerintem ez itt a fo konfliktus forras, de en nem szoktam vele amugy ezen vitatkozni, csak egyszer probaltam erre a magam modjan felhivni a figyelmet. :D Viszont zavarni nem zavar, volt amikor a Bircanak volt, hogy mindenrol "az" jutott az eszebe, aztan elmult, es erdekes dolgokat is meselt, mostmeg hianyzik, hogy nem sztorizik, a szemelyes tortenetei erdekesek voltak! :D De emlekszem en a Megnevelore is, akkor is minden nap minden poszt arrol szolt, amit o kitalalt, hogy mivel cukkolja a tobbieket, aztan ahogy jott, ugy el is tunt. Szerintem ez is most egy ilyen korszak a blog eleteben, majd elmulik.

takarék-láng 2017.01.18. 13:42:47

@tanato: "Én is így gondolom,vége van az uniónak=és a szabad világnak= nemsokára"
- amennyiben a szabad vilag alatt a szabad rablast erted, igazad van. A valosag remelhetoleg mas. Epp ideje mar, mert a gazdag es szegeny kozti kulonbseg nagyobb mint valaha. A fel vilag lakossaga a 0.01%-nak termeli a profitot. Ennek a 0.01% kozmopolitanak, akik sehol sincsenek otthon, es megis mindenhol otthonosan erzik magukat. Csak kaosz legyen. A 30as evekben is kirobantottak egy valsagot, erik a kovetkezo.
Nem allitanam biztosra, de a szabad vilag eppen ellenkezoleg, most kezdodik. Remeljuk. Mindenesetre a valtozasok pozitivak.

takarék-láng 2017.01.18. 13:43:04

@P.Elliot: aranylag jol oszefoglaltad a lenyeget,
"dupla illetve meg annal is magasabb berekert legfeljebb a gazdagnak nem maradt annyi penz a zsebeben de az gazdag maradt ugyis"
- ezert kellenek a bevandorlok - nekik. Azok boldogan hagyjak magukat kizsakmanyolni, mikozben szegyenletesen kopkodnek a hazajukra, ami kulturat identitast egyeniseget adott nekik. Es nem veszik eszre hogy laknak egy lyukban londonban minimalberen sokadmagukkal, es azt hiszik ez jo, holott otthon az eletkorulmenyek sokkal jobbak.

tanato 2017.01.18. 13:45:34

@Főgebra: HÁT aki ennek a kemény Brexit bejelentésnek kelet európai létére örül?LEgfeljebb az aki már kint van biztonságos statusban.

tanato 2017.01.18. 13:49:33

@takarék-láng: Igazad lehet. Valaminek vége van és valami elkezdődik.Csak szerintem nem új kezdődik hanem egy régebbi visszajövetele körvonalazódik.Amiben már éltünk,már mint az én korosztályom

2017.01.18. 13:56:33

@takarék-láng: Szerintem is amugy az van, mint a 30-as evekben, csakhogy a valsag mar reg tart, es nem az keszul kirobbanni, hanem a vilaghaboru, olyan is volt, ha emlekszel ra. :D De ketsegtelen, hogy utana sokkal pozitivabb lesz a helyzet, az '50es, '60as evekben nagyot ugrott a vilag, foleg a szabadabbik fele, csak ezuttal oda is kene tartozni. :D

adg 2017.01.18. 14:01:49

@P.Elliot: "buszke ra hogy itt elhet, hogy haza van, hogy a fiat is kihozzathatta vegleg, hogy talalt maganak egy jo feleseget akit szeret, / a foto szerint amit ide egyszer feltett nagyon csinos kis no, inkabb irigyelni lehet erte"

Nahat, van háza neki? Meg felesege is? Biztos o lesz a Katie, akit folyton emleget, es aki megszerezte neki az eszak karolinai allampolgarsagot.
Azert inkabb nem irigylem tole a feleseget, nem tudom, az enyem mit szolna. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.18. 14:03:57

@P.Elliot:
Minden szavaddal egyetértek.
Túl sok az ellendrukker.
Tipikus hozzáállás.
Arról senki sem beszél hogy jutottunk idáig és mennyi benne az Unio felelőssége.

tanato 2017.01.18. 14:12:54

@mojyo: MO. a rosszabbik feléhez fog tartozni.

P.Elliot 2017.01.18. 14:15:36

@mojyo: Ertelek en de a parodizalas pont olyan serto mint a fikazas, kirohogni az illetot mert az megy.., foleg hogy mar a napi poszt ezzel nyit.
Azt is megertem hogy hagyma reszben sajat maga huzta a fejere a csorgosipkat de valahogy egy ido utan bantonak hangzik ennyire raszallni egy honfitarsunkra, nekem legalabbis bar neki sem kellene taplalni a kedvet az orokos ismetelgetesekkel amit mindenki tudomasul vett, igen, haz, erdo, feleseg, nyugalom vegre bar lehet hogy olyan hanyatott elete volt hogy most ezekkel nem tud betelni, nem ismerjuk az eletet igazabol hogy milyen volt.
Lehet hogy embertelenul szar volt, olyan amit elkepzelni sem tudunk. Latom itt a papir nelkulieket, hat van koztuk olyan aki arokban vegzi annyit iszik mert nem tudja rendezni a jovojet, az hogy hazamenjen azt elutasitja, varja a joszerencset es kozben tonkremegy.

Shaktee 2017.01.18. 14:18:30

@tanato:
Szerintem akkor kezdj el igazán aggódni ha minden kapu bezáródik.

P.Elliot 2017.01.18. 14:20:34

@takarék-láng: Azert hagyjak magukat kizsakmanyolni mert otthon meg ennyi sincs. Persze ha a vezetok nem loptak volna szet az orszagot ha nem vitte volna el az EU a munkalehetosegeket, illetve nem szuntettek volna be akkor meg mindig otthon elne mindenki, keves de biztosabb fizetessekkel.

tanato 2017.01.18. 14:26:19

@rebel rebel: A kemény BREXIT erre utaló jel.Lehet persze elbagatellizálni,,de attól még megvan.

takarék-láng 2017.01.18. 14:26:38

@tanato: "HÁT aki ennek a kemény Brexit bejelentésnek kelet európai létére örül?"
- az itt kommentelok kozul van valaki kelet europai?
Csak anglia a kanaan? Szerintem a mi hazanknak se kell szegyenkeznie mellette, foleg, miota nemzeti kormanyunk van.

Shaktee 2017.01.18. 14:35:37

@tanato: Doki! :-) )

Hol utal a BREXIT arra hogy Kanada, USA, Ausztrália kapui is bezáródnának?
úgy kellenek a szakemberek mint egy falat kenyér...

tanato 2017.01.18. 14:35:59

@takarék-láng: LEGYEN IGAZAD,EGYelőre még várni kell a jólétre

P.Elliot 2017.01.18. 14:36:07

@Zoole[uk]: Mar tegnap is akartam irni csak nem volt idom a moonshine-rol.
Ahogy azt te hiszed hogy valaki csak ugy fozheti a whiskeyt az erdoben. Nem tudom N.Carolina torvenyeit de nem tudom elkepzelni hogy azok megengednek.
En Tenessee-ben voltam a Jack Daniel whiskey fozdeben par evvel ezelott es a turavezeto mondta, mutatta hogy amikor fozik, parojak valami olyan dolog jut a levegobe ami a kornyezo fakat befeketiti, ugy neznek ki mintha leegette volna oket valami, fekete cucc a torzsukon, agaikon, level alig van vagy nincs, nagyon furcsa volt.
Azt is mondta hogy titokban fozes az erdoben nemigazan volt nyom nelkul mert az ellenor nekiall felmerni a kornyezo erdoket es addig maszkalt amig rabukkant ilyen fakra es mar tudta is hogy itt whiskey fozes folyik, azonnal megfigyeles ala vettek a helyet hogy elkapjak a szorgalmas embert.
Nem hiszem hogy engedely nelkul barki fozhet, talan a pincejeben kicsit bar kocsmaszagu haza lesz tole. Inkabb palinkat az nem hagy maga utan gondolom ilyen nyomot.

Shaktee 2017.01.18. 14:37:25

@takarék-láng:
ülök a kezemen kedves takarék, csak csendben kuncogok :-)

2017.01.18. 14:38:07

@P.Elliot: En ezt ertem, raadasul parodizalas szerintem is ugyanolyan unalmas, es ugyanugy szuksegtelenul ot teszi a napi temava (mikor nincs is itt - legalabb akkor beszeljunk a napi posztrol ugye). Viszont ha valakinek ennyire beakadt a lemeze, azt nem biztos, hogy mindenki kepes szo nelkul hagyni, szerintem ezt is meg lehet erteni, illetvehat, aki direkt ezt csinalja, sot, allitja, hogy masok frusztracioja szorakoztato, az ne csodalkozzon, hogy meg is kapja, hadd szorakozzon. Ez pont ugyanaz, mint a Megnevelo, csak masik karakter. O ki is jelentette magarol, hogy direkt azert jott ide, hogy megnezze, hogy "olyan-e ez a blog, mint amilyennek mondjak", (milyen? :D es kik mondjak? :D), es hat nem csalodott, mert eleve ezzel a feltetelezessel inditott ugye. Es elvezte minden percet. :D

Tetszenie nem kell, marmint, hogy ra lett kicsit szallva szegeny @hagymara, de csodalkozni en pl. nem csodalkozom. Raadasul valoszinuleg elvezi, ha o a tema.

Din Serpahis 2017.01.18. 14:45:11

@tanato: En orulok neki. Jol pofara fognak esni, ami rafer mar a bitang szeles arcukra. A tobbiek meg remelhetoleg tanulnak ebbol.

tanato 2017.01.18. 14:45:53

@rebel rebel: nem a magasan képzett szakemberekre gondoltam természetesen hanem atöbbi 95 százalékra aki eddig szabadon mehetett Angliába.

Din Serpahis 2017.01.18. 14:46:23

@rebel rebel: Szerintem GB amugy is kulonosen hitvany hely, nem igazan ertem, hogy miert akar barki is ott elni. Tele van a vilag sokkal jobb desztinaciokkal.

tanato 2017.01.18. 14:49:11

@Din Serpahis: Mert angol kismértékű nyelvtudással nem csúcsmagas szakképesítéssel eddig csak oda lehetett menni az itthoni kevésé jó életszínvonal miatt.Most majd oda sem.

Shaktee 2017.01.18. 14:54:50

@Din Serpahis:

Boldogulnak az angliából író HA tagok, s szeretik is angliát.

Shaktee 2017.01.18. 14:57:09

@tanato: Magas? Maradjunk a képzetteknél.

Te tudsz hiteles magyar statisztikákat a kitántorgók iskolázottságáról, képzettségéről?

Din Serpahis 2017.01.18. 15:04:35

@tanato: Szerintem ha valaki szakkepzetlen, lenyegeben mindegy, hogy angolul nem tud vagy nemetul netalantan franciaul, mosogatni mindenhol lehet.

Anglia csak azert ilyen nepszeru, mert 2004 ota teljesen nyitva van a munkaeropiaca, es erre startoltak ra a nepek. Most legfeljebb atszoknak mashova.

Din Serpahis 2017.01.18. 15:05:24

@rebel rebel: En ezzel tisztaban vagyok, csak a miertjet nem ertem....

Shaktee 2017.01.18. 15:08:24

@Din Serpahis: Nem tudok erre válaszolni, csak pár napot töltöttem angliában.

Golf2 2017.01.18. 15:12:23

@P.Elliot: Ketten imádnak rászállni valakire...

takarék-láng 2017.01.18. 15:15:30

@mojyo: "hanem a vilaghaboru, olyan is volt, ha emlekszel ra. :D"
-annyira oreg nem vagyok :D
De ha tanulmanyozod a tortenelmet akkor magad is latod, mi vezetett oda es hogyan provokaltak ki a szovetsegesek hogy nemetorszagnak nem lett mas valasztasa.

"„Németországnak megbocsáthatatlan bűne a második világháború előtt az volt, hogy kísérletet tett gazdaságának kiszakítására a világkereskedelmi rendszerből, és arra, hogy kialakítsa saját pénzügyi rendszerét, amelyből a pénzvilág nem tud többé profitálni."
/churchill a hatterhatalom kutyaja/

Az mar "mellekes" volt ennek a folyton szivarozo disznonak hogy nemetorszag ennek koszonhetoen emelkedett fel sztratoszferikus magassagba. Meg angliahoz kepest is, pedig az 1. Vh. Utan a vegtelensegig kisemmizve adossagokkal terhelve (+ valsag) a sarbol indult, joval melyebbrol mint anglia. Azota is a vilag no.1. technologiai, tudomanyos hatalma.

takarék-láng 2017.01.18. 15:15:34

@P.Elliot: "Azert hagyjak magukat kizsakmanyolni mert otthon meg ennyi sincs. "
- ez nem igaz. Csak a tobbseg arra mozdul amerre hangolja a "fosodratu" media.

2017.01.18. 15:21:01

@takarék-láng: "nemetorszagnak nem lett mas valasztasa."

Jaja, velem is elofordult mar, hogy annyira kilatastalan helyzetbe kerultem, es addig provokaltak, hogy megtamadtam a szomszedaimat, tenyleg nem volt valasztas, ez ilyen.

London2009 2017.01.18. 15:22:38

@rebel rebel: @tanato: igen, erre en is kivancsi lennek. Tenyleg jo lenne egyszer tiszta vizet onteni a poharba es megnezni, hogy az Angliaba kitantorgottak mennyit keresnek atlagosan illetve hanyad magukkal laknak egyutt. Nagyon unalmas mar, hogy mindenhol erre hivatkoznak, hogy 95% flatshareben lakik es minimalberbol tengodok er milyen rossz eletuk van stb.

tanato 2017.01.18. 15:27:28

@rebel rebel: Gyakorlati ismereteim vannak,kb egy magasan képzettre jut 9 kevésbé képzett aki ajövendő angol pontrendszeren elbukna.

P.Elliot 2017.01.18. 15:29:01

@takarék-láng: Vegyuk csak azt hogy otthon ha talalt munkat es pl. 80 ezret keres meg tisztan akkor hogy el meg.
Mennyi a berelt szoba ebbol, mennyi az ennivalo, tisztasadi dolgok, mososzer, szappan, ez az ami fontos es a kozlekedes. Ezek a legfontosabbak, a ruhazkodast most hagyjuk.
Mennyi ez odahaza, mennyi kinnt? Kinnt is vegyuk a minimal bert.

London2009 2017.01.18. 15:30:05

@tanato: gyakorlati ismereteim nekem is vannak. Egyebkent meg az is lehet, hogy igazad van, de statisztika hijan ezt egyszeruen nem tudhatjuk. Nekem a tippem azert inkabb a 20%-80%. De tenyleg csak a hasamra utottem.

Shaktee 2017.01.18. 15:36:36

@London2009: Nekem úgy tűnik az itteni userek statisztikájából, hogy 40-60% az arány, én a magasan képzett szakmunkásokat is számolom, cukrászok, épitőipar, IT etc..

tanato 2017.01.18. 15:36:45

@London2009: LEHET,ez attól függ hol húzzuk meg a még kívánatos bevándorló szakképesítését.

Shaktee 2017.01.18. 15:38:00

@London2009: Adj egy megbízólevelet s megyek kutatni azonnal :-)

Hari Seldon 2 2017.01.18. 15:39:43

@Din Serpahis:
Nincs igazad. Már írtam hogy sok előnye van az UK-nak a kontinenssel szemben. Soroljam? Egészségügy, társadalombiztosítás, oktatás (széles néprétegek számára) vagy az olyan dolgok amik közismertek: Jó idő, finom kaják... Mind mind jobb mint a kontinensen. - Na jó vicceltem. Szerintem az angol mint nyelv behozhatatlan előny. Ez mindent visz. El kell ismerni jogosan.

London2009 2017.01.18. 15:41:15

@rebel rebel: megbizolevelet tudok adni, penzbeli juttatast viszont nem biztos! : )
Ezzel egyetertek. Realis lehet a 40%-60%, sot akar az 50%-50%.

Din Serpahis 2017.01.18. 15:45:26

@Hari Seldon 2: Hat... ha valaki mondjuk java fejleszto, es tud angolul, az gyakorlatilag Europaban barhol Talal allast egy het alatt fuggetlenul a helyi nyelv ismeretetol.

A szakkepzetlenekre meg az jellemzo hogy altalaban semmilyen nyelven nem tudnak, szoval nekik is mindegy.

Ahol az angol jatszik, az a kozepesen kepzett reteg, akik valamennyire megtanultak egy nyelvet, jellemzoen az angolt, de szerintem a kivandorlast nem ezek dominaljak.

Shaktee 2017.01.18. 15:48:56

@rebel rebel:

Tudom hogy ez a minta az HA alapján nagyon hiányos, akik mindennapi megélhetéssel, nyelvtanulással kinlódnak társbérletekben azok nem kommentálnak itt.
S azok sem akik gyorsan asszimilálnak az angol társadalomba...

macamuca [IHUN] 2017.01.18. 15:50:34

@takarék-láng:
A népszavazás előtt (tavasszal) meg 440 körül mozgott, tavaly januárban, mikor mentem haza és utaltam pénzt, 447 forint volt.
Szóval tényleg semmi jele, hogy gyengült volna a font/UK ....
(hogy a 2 éves tárgyalás-sorozat alatt mi lesz, meg utána, az átmeneti időszakban, amíg megkötik az óhajtott kereskedelmi és egyéb egyezményeket külön-külön minden országgal /ez el fog tartani jópár évig..../, nos, az majd kiderül....)

2017.01.18. 15:59:16

@Hari Seldon 2: Ket dologban regebben tenyleg kulturalis csucson voltak: a zeneben, es a humorban. De mar ez se olyan eros, valami tenyleg eltorhetett.

@macamuca [IHUN]: "az átmeneti időszakban, amíg megkötik az óhajtott kereskedelmi és egyéb egyezményeket külön-külön minden országgal" az EU attol EU, hogy nem kell kulon-kulon minden orszaggal megegyezni, csak az EU-val, egyszerre. Ez egy blogon kommentelve elfogadhato, de ami igazan cikis, hogy azt olvastam, hogy maga a Brexit-fotargyalonak kinevezett akarki is ezzel jott, hogy majd megegyeznek Nemetorszaggal meg a franciakkal meg mittudomen. Vagyis azt se tudjak, hogy mukodik az EU es mibol is akarnak kilepni pontosan. Gyonyoru. :D Ja meg a kulugyminiszter azt mondta az olaszoknak, hogy ha nem egyeznek meg, akkor majd nem vesznek majd annyi bort, es nekik lesz rosszabb, ba buci ba! Ez a szint van, edesjoanyam. :D

London2009 2017.01.18. 16:03:22

@rebel rebel: Ez sem biztos. Peldaul en azt erzem, hogy abszolut beilleszkedtem a tarsadalomba. Ettol fuggetlenul a HA valahogy a mindennapjaim resze legalabb 5 eve. Minden reggel elolvasom a napi cikket. De nem ertem, hogy ennek mi koze van ahhoz, hogy valaki mennyire erzi otthon magat a valasztott orszagaban vagy sem. A magyar hirek peldaul mar regota nem erdekelnek, az teny. De at szoktam lapozni legalabb a focimeket. Mondjuk nem minden nap, de hetvegen. Igy azert mindig tudom nagyjabol, hogy mi tortenik Magyarorszagon.
Mar elfelejtettem, hogy melyik, de valamelyik nagy ironk irta, hogy mig Parizsban elt a magyar napilapokat jaratta. Amikor meg Budapesten elt, megveszett egy francia napilapert. Szerintem nem jelent ez semmit.

2017.01.18. 16:11:07

@takarék-láng: Ez érdekes, mert pár napja meg azt mondtad, hogy Nyugat-Európa napjai megvannak számlálva, blablabla, bezzeg Mo., ahol hatszor olyan gyorsan nő a gazdaság, mint nálunk, plusz ide fog mindenki jönni dolgozni.... xD

Legyél már következetesebb egy kicsit.

takarék-láng 2017.01.18. 16:11:56

@mojyo: "Jaja, velem is elofordult mar, hogy annyira kilatastalan helyzetbe kerultem, es addig provokaltak, hogy megtamadtam a szomszedaimat, tenyleg nem volt valasztas, ez ilyen."
- nem kezdek bele a magyarazatba, mert off, turelmem sincs, annyi biztos, hogy tevedni meltoztatol. Sosem keso tanulni, es a kommunista "tortenelem" tudast a valosagnak megfeleloen frissiteni.

2017.01.18. 16:14:19

Amúgy remélem, hogy mindenkit kipaterolnak a faszba Angliából, és lehet jönni haza szép sorban, építeni a HAZÁNKAT!!!!

takarék-láng 2017.01.18. 16:15:34

@London2009: "Nekem a tippem azert inkabb a 20%-80%."
Valoszinuleg ez az arany, de meg igy is szegyenletes hogy a tulnyomo tobbseg eletszinvonala csokkent az otthonihoz kepest. Hiaba van jobb fizetes, ha a lakhatas szinvonala erosen alatta van az otthoninak.
Azt vegyuk szamitasba, hogy sokan a 80%-ba tartozok kozul otthon a 20%-ba tartoznanak mert itt csak olyan munka jut nekik (tobbnyire a hianyos nyelvtudas miatt) amihez nincs szukseg a felsofoku kepzettsegukre.

takarék-láng 2017.01.18. 16:15:42

@rebel rebel: "Nekem úgy tűnik az itteni userek statisztikájából, hogy 40-60% az arány"
- hat ez az. A baj hogy ebbol vonsz le kovetkezteteseket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:15:58

@adg: te velem fekszel velem kelsz?
anglianak igaza van
majd bevezetnek egy zoldkartyarendszert, az nem meggy hogy keleteuropa afrika azsia bezudul az orszgukba es mas orszagok mondjak meg mit csinalhatnak
az europai egyesult allamok nem mukodik, ezt Ok elsonek felismertek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:17:17

@P.Elliot: ahh, hagyd
a sikertelenek es boldogtalanok fikaznak mindig mindenkit
utaljak, ha valaki boldog, mert hogy jon O ahhoz?

London2009 2017.01.18. 16:21:36

@takarék-láng: Jo, de akkor az miert van, hogy megis ezt valasztjak? Valami oka megis van? Na te mire tippelsz, megis miert vonzo ennek ellenere is?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:24:18

@diggerdriver: mar mondtam, velem szorakozhatsz
kokorszakozhatsz
de a nejemet hagyd ki
es ezt most komolyan mondom!!!!!!!!!!!!
amugy egy ev es mesz haza a kokorszakba
nyelvtudas nelkul nem kapsz brit allampolgarsagot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:24:28

@P.Elliot: ja es nem vagyok szegeny, nem konnyebultem meg en kemeny munkaval felepitettem az itteni eletemet, Isten is segitett mert Mary Theresat az utamba sodorta
vele megakar Londonba is kepes lennek elni, vagy gronlandon
de azert maradunk:)
north Carolina gyonyoru halistennek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:24:42

amugy ez a no egy ellen Merkel, nem akarja, hogy nemtorszag Anglia fonoke legyen
visszajott a vaslady
es ez jo
a sok lengyelt, romant meg magyart haza kell zavarni es akkortalan az angolok is el kezdenek melozni
Trumpnak is hasonloak a tervei
a vilag fordul
a liberalisok altal tamogatott globalizmus visszafordul a nemzetallamok fele,es ez igy helyes

Csodabogár 2017.01.18. 16:27:15

@geegee: Csatakanca! Tetszik.:-)))

Shaktee 2017.01.18. 16:30:01

@London2009: S hány túrórudit eszel egy héten? ;)

Shaktee 2017.01.18. 16:31:19

@takarék-láng: Ahogy írtam, ez a minta/szelet csalóka

Csodabogár 2017.01.18. 16:31:27

@rebel rebel: Tudomásom szerint nagyságrendekkel jobb a kanadai eü mint a brit.

London2009 2017.01.18. 16:34:59

@rebel rebel: haha. A vicc az, hogy sosem szerettem a turorudit. De miota kijottem ra kellett eszmelnem, hogy ez egy oriasi hungarikum! Ugyhogy azota mindig hozok vissza belole, mint kulonlegesseget. De akkor sem en eszem. Azon kevesek koze tartozom, aki nem szereti a csokit. Tudom. I'm weird.

Csodabogár 2017.01.18. 16:38:34

@mojyo: Ebben az elmulikban csak reménykedni lehet.

Shaktee 2017.01.18. 16:44:27

@London2009: én egy hasonló ruszki rudin tengődöm :-)

Ha álmodsz, milyen gyakori az angol álom/nyelv?

Csodabogár 2017.01.18. 16:46:36

@rebel rebel: Én is. Mert itthon élek és tudom a hívőkkel nem érdemes beszélni semmiről, mert a fejükben a párteszme és kész. Nem véletlenül nem olvasok hazai újságot és nem hallgatok tv-t.

Shaktee 2017.01.18. 16:47:44

@Csodabogár: Többet kell várni a briteknél - úgy tűnik, de itt is vannak problémák, quebecben különösen.

Nekem egy szavam se lehet, amikor tavaly bajban voltam...de ismered a sztorimat.

London2009 2017.01.18. 16:49:47

@rebel rebel: Ritkan almodom, ugyhogy erre most nem tudok valaszolni. De par napja itt felmerult, hogy ki milyen nyelven szamol. Na es akkor irtam, hogy egy ido utan a szamokra is atallt az agyam. Na de szerintem kulonben ez sem mervado.
Egyebkent ez egy jo tema. Gondolom ezer kulonbozo valasz lenne ra, hogy ki mikortol erezte otthon magat a valasztott orszagaban.

2017.01.18. 16:52:05

@takarék-láng: Nem tevedek, es nem a kommunistaktol tanultam tortenelmet. Nem hiszek az osszeeskuvesekben, vagy abban, hogy "nincs mas valasztas".

Ha arra akarsz kilyukadni, hogy Nemetorszag I. vh utani megalazasa miatt torti ki a II., akkor raadasul egyet is ertunk, szerintem ez az egesz egynek fog szamitani hamarosan. Es szerintem most ugyanez tortenik Oroszorszaggal, akit a hideghaboru utan alaztak ugyanigy meg. Csakhogy peldaul nem volt elkerulhetetlen az I. sem, es meg a megbuntetes utani Nemetorszagnak sem volt kotelezo, hogy a bosszu utjat valassza. Meg pelda is van ra, kepzeld el a japanokat is ugyanugy megalaztak, meg atombombat is szortak rajuk, ezt kapd ki. Sot, a 60as evekben meg arrol is nepszavazast tartottak, hogy az angol legyen a hivatalos nyelv.

Es megse lett, es megse veszett el az identitasuk, es ezzel egyutt is kovetkezesen pacifista politikat folytattak es megis felemelkedtek gazdasagilag es nagyhatalomma valtak. Ja, es nem engedik be a bevandorlokat, es halalbuntetes is van, es megsem kellett a gazdasagi csodahoz kirekeszteni a fel orszagot es gyuloletre uszitani a lakossagot es ujra leigazni a szomszedaikat. Nem csak "l*beralis" meg "f*siszta" berendezkedes van, nem csak binaris valasztasok vannak, nincsenek jofiuk meg rosszfiuk. En sem akarok tovabb offolni, vagy vitatkozni errol, csak szerettem volna tisztazni, meg mielott tovabb kommunistazol engem, vagy raksz engem masmilyen skatulyakba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:55:01

@London2009: a turo rudi egy brand
olyan 25-30 eve talaltak ki
egyreszt talaltak egy jo nevet
masreszt a szulok ea gyerekuk kezebe tettek, mert a nagy pirosmogyoros vagy fene tudja mi az nem mutatott volna jol
nade ez turo, nem is csoki!
tehat trendi lett, turot eszik a gyerek nem csokit!
bejott a brand!
kozben meg egy eleg szar minosegu turo mucsokival leontve
ezek a tenyek

labirintus1 2017.01.18. 16:55:37

@P.Elliot: Azért néhány dolgot pontosítanék. A bevándorlási szabályoknak nem sok köze van az EU-hoz. Simán megtehették volna, amit pl. Svédország vagy Belgium csinál. Ott csak az kap adószámot (vagy valami hasonlót), akinek van munkája. Enélkül a szám nélkül még bankszámlát sem lehet nyitni és egyszerűen nem tudsz létezni normálisan nélküle. De ezt a britek nem akarták, mert pl. tudni kellett volna, hogy ki van az országban, amihez elengedhetetlen lenne valamilyen személyi igazolvány, de ezt ők a fasizmus előszobájának tartják. Ráadásul kb. ugyanannyi harmadik országbéli érkezett, mint kelet-európai, ami abszolút nem fog változni a kilépés után.

A terrorizmusnak sincs a világon semmi köze a kelet-európai bevándorlókoz. Én egyetlen olyan Nyugat-Európában elkövetett terrortámadásról sem hallottam, ahol az elkövető bármelyik kelet-európai tagállamból jött volna.

Ennek inkább a "tényeken túli" világhoz van köze, ahol az embereket be lehet hülyíteni olyanokkal, hogy akkor majd másnapra eltűnnek a lengyelek. Szerintem, a következő évtized a kijózanodással fog eltelni. Azaz az lecsúszott hajdani munkásosztály rájön, hogy az ő kis életében a világos semmi nem javult és még a lengyelek is maradtak.

Határátkelő 2017.01.18. 16:57:45

@labirintus1: Vagy ha elmennek a lengyelek, akkor nekik kell leszedni az epret, megcsinálni a szendvicset, és ápolni a betegeket, mindezt annyiért, amennyiért most a magyarok, stb. csinálják, különben olyan infláció lesz, hogy a fal adja a másikat.

Shaktee 2017.01.18. 16:59:47

@Határátkelő: Csak mint a latinók, trump "jobb" amerikájában.

London2009 2017.01.18. 17:05:55

@Határátkelő: Miriam nelkul, halkan megjegyzem, hogy az EU elott is leszedtek az epret Angliaban... Egyebkent az tipikusan Irish Traveller, azaz gypsy munka volt. Ezert is jartak az orszagot folyamatosan, mert mindenhol idenymunkakat vallaltak.
Ettol fuggetlenul kivancsi vagyok en is, hogy mi lesz. Sok jora nem lehet szamitani rovid tavon. Holnap pont kapunk egy Brexittel kapcsolatos agytagitast. Ha hallok valami erdekeset, majd jelentkezem.

2017.01.18. 17:06:09

@hagyma: "az angolok is el kezdenek melozni
Trumpnak is hasonloak a tervei
a vilag fordul
a liberalisok altal tamogatott globalizmus visszafordul a nemzetallamok fele,es ez igy helyes"

Szerintem nem a globalizmus fordul vissza, hanem csak a vezeto szerep lesz masoke, es ez csak nyugatrol tunik ugy, hogy a nemzetallamaik jelentosege novekszik, mikozben sokkal inkabb az tortenik, hogy a nyugat ugy en-bloc kezd eljelentektelenedni a globalis toke szamara. Angliabol meg Amerikabol azert vonult ki a gyartas, mert a munkasok kepesek voltak szervezodni, es magas bereket kiharcolni maguknak. Ez egy ido utan nem erte meg, es harmadik vilagbeli orszagokba vonultak, lehetoleg diktaturakba, hogy meggatoljak az ottani munkajogi szervezkedest. Igy viszont, ezek nelkul a munkahelyek nelkul evtizedek alatt pont a nagynehezen felemelkedett nyugati kozeposztaly csuszott le, es a harmadik vilagbeli orszagoke emelkedett fel. A harmadik vilagbeli kozeposztaly pedig mostmar ott fogja kitermeli a jol tanult, innovaciora kepes reteget, vagyis ok fogjak diktalni a tempot, vagyis Trump, meg a Brexit is el fogja erni a celjat, es ujra lesz gyartas Amerikaban meg Angliaban is, azaltal, hogy a nyugat lesz az uj harmadik vilag, es a vilag olcso osszeszerelo uzeme, ehhez nyilvan kell egy kis autokracia is, hogy a munkasosztaly ujabb szervezodeseit a magasabb berekert meggatoljak.

Vegulis lehet ennek orulni is, ugy lehet, konnyebb.

DieNanny CH 2017.01.18. 17:08:06

@rebel rebel:

Nahát, van olyan, aki egy repülőtéri tranzitban töltött 4 órát, és komplett kisokost írt az országból...
:-D

tanato 2017.01.18. 17:09:20

@Határátkelő: Ez nem igaz,ugyanis fel lehet venni kelet-európaiakat idénymunkára/építkezés vagy mezőgazdaság/, vagy csak néhány éves munkavállalási engedéllyel/betegápolás,házigondozás,házimimunka gyermekvigyázás stb./,a letelepedés, állampolgárság lehetősége nélkül és szigorúan család ,gyerekek nélkül.Gondolj pl. az Öböl menti államokra ott is ilyen kondíciókkal veszik fel az ázsiai munkásokat,cselédeket stb./De gondolj a 2004 előtti Angliára,az au-paireket is szigorúan két évre szerződtették,letelepedés lehetősége,család kivetele ,állampolgárság megezsrezésének lehetősége nélkül.nélkül

London2009 2017.01.18. 17:15:18

@mojyo: erdekes teoria. De azt azert ketlem, hogy a Nyugat lesz majd a harmadik vilag...legalabbis a mi eletunkben. Ezt en elkepzelhetetlennek tartom jelenleg.

Shaktee 2017.01.18. 17:19:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bözsi elvette az esernyőnket a reptéren, ott van ma is a koronaékszerekkel a Toronyban :-)

2017.01.18. 17:23:58

@London2009: Szerintem mar egy ideje elkezdodott ez a folyamat, csak nem ugy fog ez kinezni, ahogy mi a "harmadik vilagot" ismerjuk, hiszen az nyilvan nem lehet pont ugyanolyan, ha egyszer masmilyen kulturakrol van szo.

SzZoole 2017.01.18. 17:27:17

@P.Elliot: dehogy fikazom en azt a gyoker-telen hagymat,(vegulis a fold alatt no,nem?)irigy meg aztan vegkep nem vagyok rá.
Elmondok egy sztorit,nem nagy kepusegbol.
Volt egy utasom amikor soforkodtem(VIP sofor voltam,tobb hiresseget hoztam-vittem),ez a holgy Prince Charles sajtosa volt.
Tobbszor hoztam vittem es sokat beszelgettunk.Elmeseltem neki,a kerdesere,hogy hogy kerultunk ki es milyen balesetet eltem tul es epultem fel belole.Azt mondta ha gondolom ebbol konyvet lehetne irni es sikere is lenne,mert Brit nep eszi az ilyen sztorikat.
Kinevettem.
Mondtam,hogy orulok,hogy elek es hogy igy sikerult felepulnom,de koszonom nem,nem bágyok nyilvanossagra.
Anyway....

Hagyma egyebkent vevo erre a humorra,nem sertodik meg es vissza viccel,szoval ne aggodj a gyokerur miatt,mi mar eleg regen ismerjuk:)))

Shaktee 2017.01.18. 17:27:53

@mojyo: Elkezdődött amikor lekászálódtunk a fáról Etiópiában.

Most hol tart a dolog? Elfogyott a Kövér Laca bajsza.

Shaktee 2017.01.18. 17:29:15

@Zoole[uk]: első könyved stipi-stop, dedikálva kérem :-)

SzZoole 2017.01.18. 17:30:35

@P.Elliot: nem hiszem,hogy csak ugy lehet fozni,tudom hogy illegalis....
Mar megint irjam ki minden kommentem utan,hogy csak vicc volt...

2017.01.18. 17:46:50

@takarék-láng: Tisztán emlékszem, és nem fogom visszakeresni, annyit nem ér az egész.

gabors 2017.01.18. 17:50:29

@diggerdriver: "Miért kinek van ott háza? " az eszak-karoliniaknak :-)

meg a tudjuk kiknek is :-)

SzZoole 2017.01.18. 17:51:32

@rebel rebel: addig álljál féllábon amig en konyvet irok:)))

gabors 2017.01.18. 18:12:34

@takarék-láng: "Szerintem a mi hazanknak se kell szegyenkeznie mellette, foleg, miota nemzeti kormanyunk van. " nem tudok sirjak erted mint argentina evitaert ? vagy nevessek a vicceden ....

gabors 2017.01.18. 18:16:52

@P.Elliot: Engedely nelkul barmilyen szeszt fozni (leparolas resze maga az erjesztes nem) szovetsegi buncselekmeny (period) az allami szabalyok ezt nem irjak felul.

Es NC-ban mar csak egy leparlo berendezes tulajdonlasa is illegalis engedely nelkul (NC torvenyei sot valszeg minden mas allamban). Nem orbanisztan ez !!!

M. Péter 2017.01.18. 18:19:32

@tanato: Dublinban is lehet mosogatni, nemcsak Londonban.

gabors 2017.01.18. 18:22:05

@P.Elliot: "Inkabb palinkat az nem hagy maga utan gondolom ilyen nyomot." bocs de a whisky is sima palinka amig hordokban nem erlelik semmi alapveto kulonbseg nincs hogy mi az alapanyag kukorica, rozs, arpa, gyumolcs, vagy akar bor (cognac eseten) stb valami (de nagyon keves) megy at ebbol a leparolt reszbe de ez a kicsi adja az "izet" a palinkanak pl a whiskynek meg a alapvetoen a megszenesedett tolgyfa hordo adja az izet.

ja ezek a "valodi" parlatok ezen kivul lehet csinalni barmit etilalkohol plusz aromak ...

Shaktee 2017.01.18. 18:22:19

@Zoole[uk]: Majd kiszedjük belőled apránként, meghámozunk mint az onyon múnsájnert :-)

Tehát: Mi a Karcsi herceg kedvenc sajtja??

gabors 2017.01.18. 18:25:35

@takarék-láng: na vegre van alt-history tanarunk is :-)

gabors 2017.01.18. 18:32:53

@takarék-láng: 'Valoszinuleg ez az arany, de meg igy is szegyenletes hogy a tulnyomo tobbseg eletszinvonala csokkent az otthonihoz kepest. Hiaba van jobb fizetes, ha a lakhatas szinvonala erosen alatta van az otthoninak. "

" tulnyomo tobbseg eletszinvonala csokkent "

ezt honnan veszed ?? szijjarto mondta szemelyesen ?

vannak hulyek is akik azert mennek el hogy ROSSZABUL eljenek valahol mashol de tobbseg nem !!!

nyugodtan abbahagyhatnad a fidesz cool-aidet lehet javulna latasod is :-)

SzZoole 2017.01.18. 18:33:55

@rebel rebel: nem tudom,nem sokat beszelgettunk rola

gabors 2017.01.18. 18:41:42

@mojyo: jol mondod!! 4-8 ev mulva pont ugyanazok a lecsuszott feher munkasok fogjak elzavarni a Trumpot ivankval meg Erickel es a milliardos miniszterekkel, egyutt akik most hatalomra jutattak csak akkor mar ahogy irod keso lesz :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 19:00:15

@mojyo: errol van szo
fel kell ebredni es melozni
dolgozni kell
amerika legnagyobb bune az volt, hogy a japan autokat beengedte vammentesen centekert es ezzel tonkretett 2 -3 allamot, tobbtizezer embert
amerika nem tud maganak autot gyartani?
tud
vagy ott van otthon a 4-es metro
miert kell vezeto nelkuli metrot csinalni?
ezek munkahelyek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 19:00:15

@mojyo: a nem mukodik hogy a sajat allampolgaraim nem dolgoznak, akarki bejohet, kivisszuk a nyereseges cegeket
detroitot tonkre tette japan
nezdd meg mi van ott!
meg az apple is offshorba megy
angliat megszalljak a lengyelek meg a magyarok stb.
mindenki epitse a sajat orszagat otthon
persze a kereskedelem elengedethetetlen
de itt tudnanak ugyanannyi es ugaynolyan jo fordot gyartani, mint toyotat
akkor miert is kell Toyota?

tanato 2017.01.18. 19:03:15

@M. Péter: Így van,DUblin egy egérút lehet,bár teljesen nem tudja felszívni a nagy szomszédba igyekvő káeurópaiak tömegeit.

Shaktee 2017.01.18. 19:06:20

@gabors: Michelle 2020 :-)

Trumpisták esküsznek az Ivankára..szerintem nem lesz trump dinasztia.

Bush papa nincs jól, hamár dinasztiák..

M. Péter 2017.01.18. 19:09:34

@labirintus1: Diákok, nyugdíjasok és a megtakarított pénzükből vagy befektetéseikből élők is szabadon mozoghatnak és letelepedhetnek az EU-ban, nekik is kell, hogy legyen lehetőség arra, hogy bankszámlát nyissanak.

takarék-láng 2017.01.18. 19:31:48

@gabors: jartal mar valaha angliaban? Nyilvan nem ezert az ottani lakasviszonyokrol nincs fogalmad.
Diohejban annyi hogy itt a milliomosok is szerenyebb korulmenyek kozt elnek mint a magyar atlag.
Ez nem mas mint eletszinvonal csokkenes. Be lehet magyatazni barmi egyebet attol meg az

gabors 2017.01.18. 19:33:49

"amerika legnagyobb bune az volt, hogy a japan autokat beengedte vammentesen centekert "

itt az egybites megoldas !!!! koszi

De megis csak ugy felve kerdezem ki vette meg azokat az autokat es miert ???

Nem ugy volt valahogy hogy a japan autok JOBBAK TARTOSABBAK es OLCSOBBAK voltak meg kevesebbet is fogyasztottak?? Vagy csak az akkori (ez a 70-es evekben volt) amerikaik olyan hulyek voltak hogy sajat magukat szopattak a japan kocsikkal ??

2017.01.18. 19:35:32

@hagyma: "mindenki epitse a sajat orszagat otthon"

Akkor neked is Mo.-n lenne a helyed, nem Ámerikában... Ejnye ejnye. Más szemében a szálkát is, a sajátunkéban a gerendát se.

gabors 2017.01.18. 19:38:46

@takarék-láng: '"jartal mar valaha angliaban? " csak haromszor Londonban, sajnos mindig csak a sogoreknal szalltunk meg ... semmi gond nem volt sot az egesz kornyek eleg faszan nezett ki

Ja nem nem milliomosok es boven a magyar atlag felett elnek.

mas kerdesed is van ??

"Diohejban annyi hogy itt a milliomosok is szerenyebb korulmenyek kozt elnek mint a magyar atlag. " :-))))))

Az a gyanum hogy Te nem jartal meg Angliaban hosszabb tavon, es csak trollkokdsz itt. Hidd el NEM fognak a fiatalok hazamenni akarmennyit is pitiznek a fidesz kollegak.

takarék-láng 2017.01.18. 19:39:21

@gabors: "vannak hulyek is akik azert mennek el hogy ROSSZABUL eljenek valahol mashol de tobbseg nem !!! "
- senki sem azert megy el de igy alakul a tobbsegnek. *
* a tobbseg (>50%)szakkepzettseget nem igenylo munkat vegez es annak megfeleloen van fizetve is.

takarék-láng 2017.01.18. 19:39:28

@hagyma: "vagy ott van otthon a 4-es metro
miert kell vezeto nelkuli metrot csinalni?
ezek munkahelyek"
- uber, deliveroo, airbnb, kiirtani oket.

takarék-láng 2017.01.18. 19:39:35

@gabors: trumpra sok neger, feher kozeposztalybeli es no is szavazott. De te csak higgy a medianak.
Az amerikai valasztasok legfobb tanulsaga, hogy a kozvelemeny kutatasoknak sem lehet mar hinni, hiszen tetszolegesen hamisitott statisztikakat adnak kozre a kozvelemeny manipulalasa erdekeben.

gabors 2017.01.18. 19:40:46

@rebel rebel: "
Trumpisták esküsznek az Ivankára" persze egy csomo munkahelyet teremtett mar, mint az apja !!! (ja kinaban )

gabors 2017.01.18. 19:44:13

@M. Péter: "és letelepedhetnek az EU-ban" de ha jol ertem pont az EU-elott es utanrol szolt a komment vagyis NEM lesz szabad mozgas (illetve turistakent vizummal talan annak meg minek helyi bankszamla)

minden mashoz kell majd valami hivatalos statusz talan erre gondolhatott

azt nem tudom hogy ez jobb lesz-e mint most 5 ev mulva meglatjak a brittek hogy mire is vettek oket ra a populista politikusaik ...

Shaktee 2017.01.18. 19:45:10

@gabors: Délben néztem a congress közvetitést az obamacare-ről, hogy hány diabetikus amerikai fogja elveszíteni a támogatást, mérőkészülékek költségét, s mennyivel kevesebb pénz lesz kutatásokra..alzheimer kutatásokra szintén
Szomorú...

Shaktee 2017.01.18. 19:47:47

@takarék-láng: Mindent a gazdatest irányít, igaz? :-)

gabors 2017.01.18. 19:48:43

@takarék-láng: "trumpra sok neger" ja 2-3% az eleg sok (de kevesebb mint pl Romney-ra pedig akkor Obama nyert !! persze tenyek ne zavarjak meg a vilagodat)

errol ennyit

ugylatom te nemcsak az angliai helyzetet vagod ezerrel de az usa/trump-ot is nagyon (RT nem media hanem PR)

Csodabogár 2017.01.18. 19:48:49

@gabors: Svédországban természetesen szigoruan tilos volt a szeszfőzés. Valamikor a 60-as évek végén, óriási botrány közepette lebukott egy illegális szeszfőzde. Az állami systembolag emberei azt mondták, hogy ilyen profi szeszfőzdét még soha nem láttak. Kik főzték? Magyarok. Kicsit büszke voltam akkoriban.:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 19:51:19

@gabors: hat megszopattak magukat, bezz ra detroitra
magasabb vam, elkezdeni kisebb autok gyartasat es nem lennenek rozsdaallamok
@Philosoraptor aka Impotens és Buzi Hülyegyík: en amerikai vagyok

M. Péter 2017.01.18. 19:57:47

@hagyma: Honnan szedted azt, hogy nincs vám a japán autókon? Van úgy gondolod, hogy az USA-ban gyártott külföldi márkájú autókra is vámot kellene kivetni?

puhacica 2017.01.18. 20:01:07

@Din Serpahis: vannak jobb vagy maskent jo desztinaciok. nekunk ez is jo, kesz szerencse, hogy mi elunk itt es nem te. :D miert akarunk itt elni? magam sem tudom. hiszen szar az ido, a kaja, elegge multikulti is, draga, az nhs egy szar, csupa nogozone az egesz, videken meg nincs semmi, raadasul az angolok rondak es tokhulyek is... lehet, hogy el kellene koltoznunk. mondjuk eszak-karolinaba. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 20:09:39

@M. Péter: nem nezek utana
valami 30 eve, lehet tobb valamit valtoztattak a torvenyeken es ajapan autok elarsztottakk az orszagot, fele fogyasztas fele ar
felreertes ne essek nekem is japan az egyik kocsim, de bizony az amerikai autoipart japan tette tonkre
nagybatyam detroitban dolgozott, tudom mirol beszelek
ez hiba volt, nagy hiba

takarék-láng 2017.01.18. 20:10:04

@gabors: londonban jartal? Tenyleg? Taps taps.
Es videk? es londonban ennel csak jobb kornyekek vannak?
Olyan ertelmes ez a kovetkeztetes mintha valaki meglatogatna a rokonait Terezvarosban, aztan azt kovetkeztetne, hogy magyarorszagon kituno vilag van, nincs ok semmi panaszra.

gabors 2017.01.18. 20:10:08

@rebel rebel: Egyelore nem lehet tudni ... szerintem a republikanusok is tudjak hogy ovatosan kell ezt kezelniuk es a hangzatos "repeal" nem lesz olyan egyszeru latszik mar hogy kezdenek (ha ovatosan is) de visszatancolni... az hogy Trump mit twittel nem szamit. Addig konnyu volt 300x arra szavazni hogy eltoroljuk !!!!! amig az elnok vetozta. Most hogy elesbe megy a jatek, szerintem jobban meggondoljak ezt. 2 ev mulva a kepviseloket (Congress) ujravalasztja :-)

Csak gondold meg HOVA IS MENT az a penz amit az ACA alapjan elkoltottek ?? Na hova is a milliardosok kezeben levo biztositokhoz (profit), korhazlancokhoz(profit), gyogyszergyarakhoz (profit), mindenfele egeszsegugyi bizbaz (vercukor mero, teszt ez az) gyartokhoz(profit), na meg orvosokhoz, apolokhoz, labormunkasokhoz (munkahelyek ala jobs).

Nem gondolod komolyan hogy ezek nem fognak lobbyizni... ???

Az egybites szolamokkal valasztas lehet ugyan nyerni, de kormanyozni nem lehet (hosszu tavon es sikeressen).

Ami legerdekesebb hogy nem keves olyan "piros" allamban csokkent a biztositas nelkul elok szama (az ACA-nek es az extended Medicaid-nek koszonhetoen) ahol eppen Trumpra szavaztak. Ha elvesztik a biztositasukat, egkozelebb mar nem biztos hogy a "believe me" meggyozo lesz

Shaktee 2017.01.18. 20:28:45

@gabors: Meglátjuk. Nekem úgy tűnt hogy hiába beszélt a hölgy obamacare érdekében, csak üres frázisokat kapott vissza.

Csak 15 percem volt rá kajaidőben a CNN-t bámulni, heveny bazmegelés közepette a kollégákkal.

Trump nem igazán népszerű errefelé, de vannak hívei, különösen a keresztény jobberek között

gabors 2017.01.18. 20:32:39

@hagyma: "magasabb vam, elkezdeni kisebb autok gyartasat es nem lennenek rozsdaallamok"

amugy kicsit is utanna neztel mi is lett a kovetkezmenye annak amikor Reagan nem csak vamokat hanem qouatakat is bevezetett a japan kocsikra ... ja gondolom nem mert akkor biztos nem irnal ilyeneket. ott net nezd meg

ezt mar kiprobaltak es nem lett jo vege akkor sem es most sem lesz

pont fenti reageni politika miatt csak 1982-1984 kozott 60,000 munkahely szunt meg az autoiparban. az autok ara az inflaciot is meghaladoan emelkedett (a gyarak szep profitot termeltek ugyan) de csokkent a termeles.

meg a konzervativ gazdasag elemzok szerint is csak vesziteni fog az usa ha vedovamokkal progalkoznak.. de tudom a szekertelem csak kommunista armany (most meg lehet libsinek is csufolni)

M. Péter 2017.01.18. 20:38:40

@hagyma: Az autóimport soha nem volt vámmentes, a japánok viszont kisfogyasztású autókat gyártottak az olajválság alatt, és volt pofájuk jobb minőségű, megbízhatóbb autókat gyártani.

Shaktee 2017.01.18. 20:42:41

@M. Péter: Trump azt képzeli hogy Japán egy fillért sem fizet azért hogy ott állomásoznak az amcsi csapatok. Azért is sarcot akarna..:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 20:46:46

utanaolvastam, Theresa May valoban vaslady 2.0
ez tetszik nekem
Tump is, de ott meg varnom kell mit akar
Orban is
mas, hozzam kozelebb allo felfogas
Merkel meg sok EU-s nekem tragedia, az o politikajukbol less baj, ha lesz baj
remelem nem less
az EU Anglia kilepesevel mar nem EU
Romania EU tag, Anglia nem? torokorszagot is felvennek?
ebreszto
az EU fell fog bomlani
en meg emlekszem a kozos piacra /masik oldal KGST/ az mukodott, de ez?

puhacica 2017.01.18. 20:56:56

@hagyma: hallod, egyebet nem csinalsz, csak bennunket, "londonivendegmunkasokat" fikazol. hogy is van ez a boldogsag tema akkor? oops! :D

@takarék-láng: "jartal mar valaha angliaban? Nyilvan nem ezert az ottani lakasviszonyokrol nincs fogalmad.
Diohejban annyi hogy itt a milliomosok is szerenyebb korulmenyek kozt elnek mint a magyar atlag." - en azert ha valaszthatnek, inkabb lennek angol milliomos, mint magyar atlag. :D
hogy lehet ilyeneket leirni, de most komolyan? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.18. 21:01:32

@M. Péter: Így ahogy mondod. Reagen idejében hoztak behozatali kvótát a japán autókra azok meg odatelepítették a gyártást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 21:10:31

@M. Péter: ez a baj
errol beszelek
valtoztatni kellett volna , de nem beengedni a japan kocsikat million szamra

amerika mind a natoba, mind az ensz-be sokkal tobbet ffizet mint barki
az en fucken adombol!!!!!!!!!!!
es akkor meg az afrikai ehezok, a balnak tokom tudja mik, haboruk, afganisztan irak
hatarokat bezarni
mindent meg tudunk termelni magunknak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 21:10:34

@rebel rebel: fizessenek, vagy mondjak azt, mennyenek haza
de ha baj van ne kerjenek segitseget
ilyen egyszeru
pl ugye a NATO a vilag legnagyobb hadserege
ki kolt ra a legtobbet?
USA
miert?

Shaktee 2017.01.18. 21:17:35

@hagyma: Japán billiókat fizet hagyma komám amerikának azért hogy ott vannak.

Google.

Trump is használhatná néha a bornírt tvíterezés helyett.

Shaktee 2017.01.18. 21:18:29

@hagyma: NATO kb annyit ér mint a UN.

Karimást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 21:28:42

@puhacica: miert zavar teged, ha en valakirol ugy gondolom vendegmunkas, mig nem veszi fel az allampolgarsagot??
de hat ez teny
en nem hogy vendeg, de illagalis munkas voltam
soha nem tagadtam
aki londonban el 5 masik lakotarssal, kuldi a haza a penzt
az vendegmunkas
hogy kellene hivnom?
ez nem pejorative
kulfoldon dolgozo embereket a Magyar nyelv vendegmunkasnak hiv
te hogy nevezed magad?
tudom puhacica, ami igen erdekes szinten, de ez mas tortenet
szoval mi vagy Te londonban szerinted?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 21:28:48

@rebel rebel: nem eleget
az ensz fontos szervezet, oda is az USA kolti a legtobbet
remelem Trumppal tobbet foglalkoznak mar velunk, feher amerikai kereszteny allampolgarokkal
kiderul

M. Péter 2017.01.18. 21:38:32

@hagyma: Ha nincs verseny, akkkor nem változott volna semmi.

Shaktee 2017.01.18. 21:40:30

@hagyma: Az ensz majd kiáll a fehér, keresztény onyonokért Tivike.

2017.01.18. 21:44:42

@hagyma: Lófaszt vagy te amerikai... Igen, felvetted az állampolgárságot, erre bárki képes, ha letölti a szükséges időt az adott országban. Ez nem teljesítmény, ez egy nagy nulla. Amúgy vicces, hogy neked állandóan azt kell bizonygatnod vadidegen embereknek, hogy te amerikai vagy, más meg vendégmunkás. Mintha megvetett leprások lennének azok az emberek.

gabors 2017.01.18. 21:45:59

@diggerdriver: hiaba mondjuk tobben is hogy eddig is volt vam meg reagen idejen is volt ... es nem hogy tobb hanem kevesebb automunkas lett az eredmenye

a Trump nem azt mondta es kesz :-)

Herr Géza 2017.01.18. 21:46:09

@diggerdriver: Tegnap Trump beszólt a német autógyáraknak, hogy 35%-os védővámot fog kivetni a Mexikóban gyártott autóikra, mert ott, kihasználva az olcsó munkaerőt, fillérekért termelnek, majd az autóikat drágán adják el az USA-ban.
1. Pont otthon adnak munkát a mexikóiaknak ugye.... :)
2. Egyedül a BMW volt olyan tökös, hogy elegánsan visszavágott: oké, akkor ők leépítik Spartanburgot, ahol majd 9.000 dél-karolinai (:D) gyártja a világ összes piacára az X-sorozat összes modelljét. Nem mellesleg az a gyár a világ legnagyobb BMW-gyára (a német gyárakat is beleértve). Évi 450e autó gurul le jelenleg a szalagról, a tendencia növekvő....
Vajon ki fog többet bukni ezen az egyenleten?
Ennyit az okosságokról.

Shaktee 2017.01.18. 21:49:25

@Philosoraptor aka Impotens és Buzi Hülyegyík:

Dolgozni és boldogulni is kell ám kedves Gyík, nem olyan egyszerű az, hisz tudod s próbáltad magad is :P

Shaktee 2017.01.18. 21:53:42

@Philosoraptor aka Impotens és Buzi Hülyegyík:

"erre bárki képes, ha letölti a szükséges időt az adott országban"

Nu.

gabors 2017.01.18. 21:56:19

@hagyma: " haboruk, afganisztan irak" most tervezik Trumpnak a Sziria bevatkozas reszleteit meg nem tudjak kb hany brigaddal kell menni 3-4 vagy tobb (az egyenkent 4000 fo)

nem kell aggodnod hagyma, vege van azoknak az idoknek (8 ev) hogy egy elnok nem kezd legalabb ket uj megnyerhetetlen haborut ...

amugy csak kerdezem tudod-e mennyi "fucken" ado penzedet koltik az ensz-re ?? mert megsugom peanuts !!

puhacica 2017.01.18. 22:02:03

@hagyma: nem zavar. probaltam ravilagitani egy aprocska ellentmondasra, de latom, nem ment at. :D
hogy en mi vagyok, azt nem tudom, de biztosan nem 5 masik lakotarssal elunk egyutt es penzt se kuldozgetunk haza. :) viszont kepzeld, nekem is van szerelmem! orulet!
mi erdekes van a nevemben? :D

Herr Géza 2017.01.18. 22:02:08

@hagyma: "kulfoldon dolgozo embereket a Magyar nyelv vendegmunkasnak hiv
te hogy nevezed magad?"
Mondjuk külföldön élő magyarnak. Hahaha... És én speciel akkor sem nevezném magam németnek, ha lenne német állampolgárságom is. Lehetne, de (egyelőre) nem érdekel. Pedig többet éltem Németországban, mint te. És saját jogon lehetne állampolgárságom, csak meg kéne kérvényeznem. De minek, pláne úgy, hogy a magyart is megtartanám.
Szóval te maximum egy amerikában élő kettős állampolgár vagy.
Aztán persze úgy nevezed magad, ahogy akarod. Csak ne akarjál mindenki mást ezzel a "te csak vendégmunkás vagy" dumával a földbe taposni. Mert igazából semmi különbség nincs az itt kommentelők java és te közötted. Pláne úgy, hogy az állampolgárságod a házasság miatt neked az öledbe hullott. Anélkül pedig, mint írtam korábban is már, valószínűleg előkelő helyen szerepelnél Trump barátod feketelistáján.

gabors 2017.01.18. 22:03:21

@hagyma: " fizessenek, vagy mondjak azt, mennyenek haza"

Japan most evi 2 billio dollart fizet az usa-nak eppen Hillary Clinton targyalta le az emelest Obama elso negy eveben ... ezert kb 50,000 katona van ott.

Kar hogy nem kerdeztek meg Trumptol a vitaban ... :-)

Herr Géza 2017.01.18. 22:03:41

@Herr Géza: Mármint: ....többet éltem Németországban, mint te az USA-ban.

macamuca [IHUN] 2017.01.18. 22:06:30

@hagyma: 25-30 éve???
Haverkodj wiki-vel:
hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BAr%C3%B3_Rudi

Ha már tényeket emlegetsz....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 22:07:25

@M. Péter: verseny volt
de utana egyenlotlen let
haggyuk mar ezt a verseny dumat
a hazai cegeknek elonyt biztositok, nem a japanoknak...
mert mi elunk itt, ok meg japanban
@rebel rebel: az ensz fontos szervezet, altalaban mindenkiert kiall
legkevesbe a feher kerszetny emberekert
mi huzzuk az igat
de OK ehezo afrikaiaknak kuldenek az a dombol penzt, legyen
meg fogsz lepodni adakozni is szoktunk, nem keveset
de annak nem adok aki kovetelozik
etelosztasnal kilometers sort mutattak, mikor homunkast kerestek, nem lattam senkit
ott kellett volna kilometers sornak lenni
a siras viszont meg hogy jajj meg mindig havas az ut
fel kellene ebredni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 22:07:48

@Philosoraptor aka Impotens és Buzi Hülyegyík: lofaszt kell bizonyitgatnom
en amerikai vagyok
es ebbe sokan belaehalnak:)
itt elek itt dolgozom, amerikai a felesegem
tartsam magma magyarnak?
tarthatom az a szulohazam

de hogy jossz te ahhoz, hogy kijelrntsd en me vagyok amerokai
ismersz?
de OK akkor cask az indianok amerikaaiak, ha ettol megnyugszol
@Herr Géza: leepithetik
amugy nem sok nemet auto fut itt
japan es korea nagyobb problema

nem kell nekunk BMW ha van fordunk
es ha a fordot vesszuk, akkor less sok autogyar megint
a japanok meg szopnak, egyek a szusiukat
errol beszelek

Shaktee 2017.01.18. 22:14:30

@hagyma: Nõsülés elõtt kaptál zöld kártyát?

gabors 2017.01.18. 22:17:40

@Herr Géza: a tenyek eddig sem zavartak sem Trumpot sem a tamogatoit :-)

Herr Géza 2017.01.18. 22:25:40

@takarék-láng: Bármilyen gyárat semmi perc alatt le lehet szerelni és a világ másik pontján felépíteni. Mint ahogy volt is már rá párszáz eset a világtörténelemben.
Egyet közelről éltem meg magam is. Méghozzá az extrém fajtából. Többtízmillió dolláros amerikai high-tech gyárat még a próbaüzem közben leállítottak, mert a konszern máshogy döntött. Majd nekiálltak, elbontották a technológiát (jó részét szó szerint szemétbe, mert ez még vámszabadterületen épült, és a cucc kihozafalakor meg kellett volna fizetni a vámot), majd az üzem felépült a világ túlsó végén.
Magyarország, 90-es évek eleje.
Szinte bármely termelőüzemmel meg lehet csinálni, csak némi pénz, logisztika és idő kell hozzá.

gabors 2017.01.18. 22:27:08

@rebel rebel: olvasd el a blogot ;-) vagy majd a konyvet a valasz (nem)

puhacica 2017.01.18. 22:28:28

@hagyma: te ismersz minket? hogy jossz ahhoz, hogy tenykent allitasz rolunk kitalaciokat? mar megint ez a rohadek ellentmondas... :D

kepzeld, meg valami eszembe jutott! a macskank amerikai. viszont angliaban elunk es dolgozunk. akkor mi most minek nevezzuk magunkat? teljesen tanacstalan vagyok. :(

Shaktee 2017.01.18. 22:31:29

@gabors: :) azért biztos vagyok benne hogy a mérin kívül is letett valamit az asztalra az orbitális tivadarunk.

Herr Géza 2017.01.18. 22:31:48

@hagyma: Tessenek talán jobb, olcsóbb, szebb, akármi autókat csinálni, mint a japánok és koreaiak, németek, stb. Mégis miért veszik azokat a hazafias amerikaiak.
Ja, hogy az nem megy? Hát így jártatok.

Shaktee 2017.01.18. 22:34:20

@Herr Géza: sváb õsök hova valósiak? Már csak a saját jogod miatt érdeklõdöm ha lehet

gabors 2017.01.18. 22:35:35

@Herr Géza: GE (Tungsram) a vaci fenycsogyarat helyezte at az utolso csavarig. Kinaba szinten a 90-es evek elejen. Mivel mast abban a gyarban nem igen csinaltak a gyar is bezart ... tobb szaz (4-5) dolgozonak meg annyi. Amugy uzleti dontes volt mert pont kezdett mar amugy is kifutni a hagyomanyos fenycso es inkabb a gyarat vittek mint hogy szallitsanak vegtermeket oda ahol erre meg volt kereslet (kina) az izzokal es kb ez tortent de azokat nem abban a gyarban csinaltak.

az egyik akkori felso vezetotol tudom (rokon) jart az USA-ba majdnem havonta es Kinaba is amig mindez lezajlott 6-8 honap volt az egesz.

Shaktee 2017.01.18. 22:39:04

@Herr Géza: kinek is a tulajdona a Daimler?
:)

gabors 2017.01.18. 22:41:10

@rebel rebel: valami bunteteseket emlitett nem tudom ado vagy barmi mas miatt de a hazassag eseten tenyleg semmi mas nem kell.

Bar erdemes lepapirozni mert ismerek egy part (felesegem dolgozott egyutt egy darabig a holggyel) akik szemet szurtak az immigracionak es 2 evig tarto huzavona lett. Pedig mi ismertuk oket szemelyesen es bar nem mindennapos par voltak de valodi volt a kapcsolat es a hazassag is csak "gyanus" ....

Shaktee 2017.01.18. 22:45:16

@gabors: Olvastam a blogot anno, s úgy emlékszem hogy annyit szívott s gürizett hogy az már maga megért egy esélyt..

Herr Géza 2017.01.18. 22:50:17

@rebel rebel: A saját jogot nem úgy értettem. Min. 8 év legális itt tartózkodás (munka), "tiszta mellény", német nyelvből vizsga, vagy elismerése más nyelvvizsgának, ill. itteni iskolában szerzett végzettségnek, állampolgársági ismeretek vizsga. Az első kettő megvan, az utolsó kettő alól "fel vagyok mentve". Eccerű....:))))

Shaktee 2017.01.18. 22:52:37

@Herr Géza: Ach so.

Rokonokat keresek hájdelbergbõl :) sose tunni :)

2017.01.18. 23:01:07

@hagyma: "verseny volt
de utana egyenlotlen let"

Udvozollek a kapitalizmusban. Te hany eves vagy, kiralylany? :D

Herr Géza 2017.01.18. 23:02:45

@rebel rebel: Mire gondolsz? Mert ha a Chryslerre, akkor nagyon el vagy tévedve...:)))) 2007. óta nincs DaimlerChrysler és soha nem is volt az övék a Daimler. Fifty-fifty fúzió volt. (A Mercedes fekete korszaka....:D).

Herr Géza 2017.01.18. 23:04:59

@rebel rebel: Nem, nincs német felmenőm. Ill. családi viszonyainkat ismerve úgy fogalmaznék, hogy nem tudok róla...:)

Herr Géza 2017.01.18. 23:20:16

@gabors: Teljesen normális jelenség...
Az általam leírt esetnél (IBM Veszprém) az volt vidám, hogy én még elindultam szerdán Németországból az átadási-átvételi protokollhoz a kvalifikációs méréseket megcsinálni, pénteken reggel nekiálltam volna mérni, mire jött a helyi manager, hogy ki se csomagoljak, nem lesz átadás, a cuccunkat hétfőn kezdik elbontani, mert mégsem lesz gyártás. Én "kiakadtam", hogy nem igaz, hogy ezt szerdán nem tudták, erre elmesélte, hogy szerda éjjel telefonkonferenciáztak a cégközponttal, és vele is akkor közölték az új "stratégiai döntést", addig ennek állítólag jele sem volt. Welcome to the pleasuredome...:))))

gabors 2017.01.18. 23:30:36

@rebel rebel: "annyit szívott s gürizett hogy az már maga megért egy esélyt.. " ez szep toled DE

Az usa mai bevandorlasi szabalyai alapjan az illegalis tartozkodasbol gyakorlatilag nincs mas "kiut" mint a hazassag, minden mas eseten muszaly elhagyni az orszagot hosszabb (ha bunti) vagy rovidebb idore (amig valamilyen mas vizumot szerez). Ezen felul a bevandorlas elegge korlatozott magasan kepzetteken kivul keves lehetoseg van. Csalad egyesitesre alapoztak az egesz rendszert, plusz kvotak vannak amit a korabban bevandorlok szama alapjan szamolnak ujra idonkent ...(eredetileg azert hogy meg tudjak tartani az europai kereszteny alapokat)... csak az utobbi 20-30 evben a fagyi visszanyalt ... igy az elmult par evben a legnagyobb szamu leglis bevandorlo eppen Bangladesh-bol jott ott jo nagy csaladok vannak..(arra nem gondoltak 40-50 eve hogy a feher keresztenyek nem olyan szaporak mint az azsiaiak)

Amugy valszeg nem szamitanak egyelore ezzel a nemetek sem pedig amint legalissa valik majd abdullah behozza harom feleseget meg 9 gyereket is

gabors 2017.01.18. 23:37:49

@Herr Géza: Na ez azert durvabb mint amit nekem meseltek a GE-rol ...

de IBM nek lett mashol valami uzeme ha igaz (lehet kesobb) pl a mar emlitett Vacon ha igaz hard-drivokat epitenek vagy epitettek ott ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 23:38:47

@Herr Géza: errol beszeltem
elcsesztek
mert meg nem voltam itt
de nem cask az autogyarak
a politka is

Hari Seldon 2 2017.01.18. 23:49:42

@rebel rebel:
"s mennyivel kevesebb pénz lesz kutatásokra..alzheimer kutatásokra szintén
Szomorú..."
Nézd a jó oldalát: ha ott csökken a pénz, a kutatók visszajönnek Európába.
Tudod a tudomány is úgy működik, és tudósok is úgy működnek mint a "közlekedő edény". - Ha valahonnan eltűnik a tudás (tudósok) valahol máshol megjelenik a rendszerben. - Jobb híjján Európába jön vissza sok kutató. - Ez csak jó Európának.

Shaktee 2017.01.18. 23:51:23

@gabors: de de de :) én csak arra gondolok hogy valahogy el kellett jutnia a bagamériig ;)

Nákatok is ilyen jojó az idő? Hó, olvadás, latyak, megint -20..ma 0 körül..

Shaktee 2017.01.18. 23:54:55

@Hari Seldon 2: S megy a pénz is a kutatókkal?

Shaktee 2017.01.19. 00:05:56

@Hari Seldon 2: vannak azért hagymáink nekünk is, jövök löncsről, hallom hogy a francia, nagyon keresztény kollégám olt egy fiatal srácot, hogy örül Obama utolsó napjának.

Cukros ..már bököd is, próbálom elmagyarázni neki hogy hány embert fognak amputálni OC nélkül, nem veszi az adást..merthogy nekik Jeruzsálem kell...na nem a zsidóknak, de rajtuk keresztül..majd a Trump tesz róla.

Mindezt pianóban, mert politika szigorúan tiltott a munkában..

Jóccak mindenki.

macamuca [IHUN] 2017.01.19. 00:11:08

@Határátkelő:
Ráadásul a vám összege jelentkezni fog a termékek árában is = áremelkedés lesz. És élelmiszerből (tudtommal) finoman szólva is nem onellato UK..., márpedig enni az álmodozóknak is muszáj..., node mennyibe fog ez eztan kerülni?...

macamuca [IHUN] 2017.01.19. 00:42:14

@takarék-láng:
Tavaly nyáron volt szerencsém eltölteni egy napot egy "kulipintyóban", Balmoral mellett. Nézz utána, hogy mennyiért vesztegetik arrafelé a hétvégi (!!) házakat (4 szoba, 2 fürdőszoba, 2 konyha, nagy nappali /kb 6x6 meter, zongorával -miegymással /, 2 szintes: a tulajok fogalmai szerint egy kisebbfajta hétvégi ház..., és nem ez az egyetlen kiruccanós kecójuk..., de muszáj volt megvenni, mert évente több hónapot töltenek itt, hát olyan hosszan elég kényelmetlen hotelben lakni, ezt könnyen beláthatom.., ja, beláttam...).
Mitisakartam?, ja, megvan: szóval a tulajek milliomosékhoz tartoznak. Fontban számolva.
És hát szeretnék én egy ilyen ""lecsökkent"" életszínvonalon élni...

Nem árt, ha személyes tapasztalat alapján ír/mond véleményt valaki, és nem a propaganda-szövegek alapján....

Herr Géza 2017.01.19. 00:50:27

@gabors: Így van, akkor már működött a székesfehérvári gyáruk, később lett tudtommal a váci. Veszprémben, abban az üzemcsarnokban is ott maradt még utána az IBM, majd a Videoton gyártott ott merevlemez író/olvasó fejeket az IBM-nek 2002.-ig. Az az üzem, ami nem indult el, "wafer"-eket (mikrocsipek lapkái még a felvágás előtt egy
nagy kerek lapként) gyártott volna. Ez akkor nagyon high-tech üzem volt/lett volna. Aztán ment a gyártás a távol-keletre...

gabors 2017.01.19. 02:29:11

@hagyma: "nem kell nekunk BMW ha van fordunk
es ha a fordot vesszuk, akkor less sok autogyar megint
a japanok meg szopnak, egyek a szusiukat
errol beszelek "

es ezert vettel uj Mitsubishit ?nem is olyan regen ?

azota vilagosodott meg hogy mi a jo amerikanak vagy akkor meg nem tudtad hogy Trump mit fog mondani ??

gabors 2017.01.19. 02:34:25

@rebel rebel: "Nákatok is ilyen jojó az idő? Hó, olvadás, latyak, megint -20..ma 0 körül.. " a heten nem evszakhoz kepest enyhe ...

egyenlore ez a tel nem veszes....

ket hete volt igen hideg -10C korul es -5 max (itteni viszonyok nem qc !!!) Voltam en Montrealban februarban na olyan itt nincs.

Eddig egyszer volt komolyabb ho (1015 cm) ket hete Szombaton de az is elolvadt kb keddre ..

pappito · http://pappito.com 2017.01.19. 04:35:14

www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=11781925

OFF
a felugráló FB ajánló valami kibaszott idegesítő. Azt muszáj?
ON

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 05:34:43

@hagyma: Hát ez egy ilyen dolog, úgy hívják, hogy PIAC.És mint olyan, rohadtul kegyetlen tud lenni, dönt és szelektál (szele között erektál).Az érzelmi autóvásárlókra (értsd: autóbuzikra) nem lehet gazdaságot építeni.Azt kell gyártani, amit a tömeg megvesz. És aki nem tudja felvenni a versenyt, az beledöglik, ennyi.Detroitnak az utóbbi jutott. Egy kicsit én is sajnálom, szerettem volna még ebben az életben egy olyan nagy dög istenverte V8-as benzinpusztítót vezetni, de ez van.
Most volt egy cikk itt nemrég, hogy állítólag már ott nálatok Usákiában is egyre inkább kiesnek az utcaképből ezek a dromedárok...Elhiszem, simán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 05:51:29

@pappito: "OFF
a felugráló FB ajánló valami kibaszott idegesítő. Azt muszáj?
ON"

Részemről is, de erősen.Az a baj, hogy más blogoknál is előjön.Alighanem blog.hu-s "fejlesztés"...

Hari Seldon 2 2017.01.19. 06:56:26

@rebel rebel:
Nálunk azért hiába "kereszténykedik" a kollégád, 1789 óta de még inkább 1905 óta nem tényező ez a dolog. Itt odakerült ahova való, aholrendben is van, a népi florklorba.

Hari Seldon 2 2017.01.19. 07:05:43

@rebel rebel:
Azért itt is vannak nagy viágcégek és kutatóintézetek. Franciaországban meg ha úgy alakul hogy volna erre igény (majd meglátjuk) biztos hogy központilag elkülonítenének erre. - de szerintem a finanszírozót amúgy sem érdekli a kutatás helye (a GM kutatásának java része Németországban van ugyanígy a Pfizernek is mindegy hogy Bostonban vagy Lyonban végzik el ezt) A cégek (ha céges kutatás) ott kutatnak ahol megfelelő "kutatónépesség" és szabályozó környezet van. Ezen felül bizonyos témák az államoknak is fontosak lehetnek.

pappito · http://pappito.com 2017.01.19. 07:53:08

@geegee: az nem mentség, max megy a blog.hu is az adblocker blacklistre ahogy van. így is egyre furább a blog, de ez a felpattogó szar ez az igazi dealbreaker

Főgebra 2017.01.19. 09:10:33

@pappito:
Ha Firefoxot használsz, az AdBlocker helyett használd a uBlock Origint.
Hatékonyabb és nem kell oktatni, mindent maga intéz!

Taxomükke (UK) 2017.01.19. 12:16:23

@geegee: Hat itt Floridaban (csak nyaralunk, nem koltoztunk ide) boven talalni hatalmas monstrumokat - full size SUV, pickup stb. Kurva jo hangjuk van. :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 12:30:16

@Főgebra: Jaja, én is azt használom, króm alatt is jó...

Shaktee 2017.01.19. 12:31:56

@Hari Seldon 2: Pár dolgot azèrt betehetnének naftalinba nálatok is. Quebeci francia a kolléga btw.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 12:31:57

@Taxomükke (UK): Taxi bá, megint amerikáztok? :D Írjál majd élménybeszámolót, ha lehet.

A V8 így mondja, ugye: glö-glö-glö-glö..., mármint alapjáraton...?
:D
Nagyon kipróbálnék egy olyat, mondjuk pár napra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.19. 12:33:47

@Taxomükke (UK): De amúgy én a régi nagy, tepsi kombikra gondoltam.Azokból van állítólag egyre kevesebb.A suv meg a pickup az divatautó (meg esetleg melóskocsi...) manapság , abból mindenhol van.

takarék-láng 2017.01.19. 13:05:32

@Herr Géza: az autoipar nem informatika. Eppen ezert nem is olyan egyszeru elkoltoztetni, mint az ibmet vagy egy nokiat. Ooo de mennyire hogy nem.

Nem is fogjak. Csak megy a hozonges.

takarék-láng 2017.01.19. 13:05:50

@macamuca [IHUN]: "Nem árt, ha személyes tapasztalat alapján ír/mond véleményt valaki, és nem a propaganda-szövegek alapján...."
- eles ellentetben veled, en a szemelyes tapasztalatok alapjan irok.
Az a hely ahol voltal vendegsegben, szerinted mennyire atlagos? Itt mindenkinek tobb nyaraloja van szerinted?
Dragabb es ujabb autok is csak varosokban vannak, ott is csak azert, mert konnyebben ad a bank hitelt.

Van olyan orszag nyugat europaban ahol az.autok atlageletkora 16 ev. Danianak hivjak. Magyarorszagon 11.

P.Elliot 2017.01.19. 13:08:17

@Taxomükke (UK): Nyaralgattok Floridaban? Merre? Milyen most ott az ido? Korutat csinaltok vagy megragadtatok egy helyen?
Ha korut akkor ajanlom kedvenc varosomat/ St. Augustine/, fog tetszeni,...
Mar en is elgondolkodtam azon hogy utra kellene kelni most oda de biztosan akkor lenne hovihar errefele amikor jonnenk vissza.Volt elmenyunk a tokorsima uton csuszkalni Virginia korul marciusban amikor elkapott a tel hazafele jovet.

adg 2017.01.19. 13:08:35

@geegee: itt egy meloskocsi. Ezzel vidamabban megy az ember munkaba.

kepkezelo.com/images/zkpwqhc0qkya1lpxucw5.png

Taxomükke (UK) 2017.01.19. 13:20:20

@geegee: Ja, mondjuk olyan regimodi tepsit tenyleg keveset latunk, de az ujabbak kozott is vannak szepek...
Nem irok beszamolot, mert csak az ilyen kommersz dolgokrol tudnek, mint a Universal Studios, az alligatorok, a jo kaják, az oceanpart meg a kellemesen meleg ido...

Taxomükke (UK) 2017.01.19. 13:24:13

@P.Elliot: Davenportban (Orlandotol delre) vagyunk es innen kirandulgatunk. St Augustine-t mas is ajanlotta, az ide jo eros 2 ora autokazas. Tervben volt tegnapra, de leragadtunk mashol.

P.Elliot 2017.01.19. 13:27:52

@Taxomükke (UK): Davenportban eletemben nem jartam.
St. Augustine meger 2 napot vagy tobbet. 2 hetig is el tudnek ott nezelodni, gondolom most nincs ott olyan embertelen meleg es turista sem annyi mint nyaron.
Milyen az ido? Hany fog van most?

Taxomükke (UK) 2017.01.19. 13:30:14

@P.Elliot: Most 15, de napkozben 26-28. :))

P.Elliot 2017.01.19. 13:50:46

@Taxomükke (UK): Az szep, tehat akkor is lebarnulsz ha nem akarod.
Meg egyszer, St.Augustin meses, erdemes odamenni, 2 ora autout az semmi.
Jo szorakozast Amerikaban.

gabors 2017.01.19. 14:08:19

@geegee: V8 manapsag mar utca kocsikban nem igen luxus verdak esetleg meg truck-ok nal

Lőtéri Kutya 2017.01.19. 14:32:51

@adg: Jó kis bányába járó autó lehet a Maloo. :)
www.youtube.com/watch?v=zmGfLFF6O9M

adg 2017.01.19. 14:48:12

@Lőtéri Kutya: eleg jol mennek, ket kollegamnak is van. A 6,2-es v8 viszi szepen. Az ujak akar 430 kw-ot is tudnak, eleg durva pupos moszkvics. :)

takarék-láng 2017.01.19. 15:15:47

@geegee: ha a ventillator fuj, az meg jobb.

labirintus1 2017.01.19. 16:30:02

@M. Péter: Annak, hogy ki telepedhet le az a kulcsa, hogy jelent-e terhet a szociális rendszereknek.

Az EU-n belül 90 napig bárki maradhat, de aki tovább maradt annak bizonyítania kell, hogy el tudja látni magát. Pl. Belgiumban 4 státusz van: dolgozó, diák, valakinek a hozzátartozója, álláskereső. Aki dolgozik, az sima ügy. Aki diák, annak be kell mutatnia egy papírt, hogy hol tanul és valamilyen egészségbiztosítást kötni. Aki hozzátartozó, annak azt kell igazolni, hogy el fogják tartani és hogy van egészségbiztosítása. Aki állástkeres, annak kb. 3 hónapja van rá, hogy találjon és folyamatosan be kell mutatni, hogy keres. Pl. kapcsolatban kell lenni a munkaügyi központtal, állásinterjúkra kell járni, stb.

Azt nem hiszem, hogy egy átlag nyugdíjas be tudna költözni Belgiumba, mert az átlag magyar nyugdíjból nem tudna itt megélni, de elég valószínűtlen is, hogy valaki mindenféle kötődés és nyelvtudás nélkül pont ide akarna jönni nyugdíjas éveire.

Szerintem, erősen függ a pénz nagyságától, hogy tudna-e számlát nyitni valaki a megtakarításainak. 10 milló eurókkal biztos nem küldenék el, de alapból nem nyithat számlát olyan, aki nem felel meg a fenti feltételeknek. Egyébként Magyarországon sem olyan könnyű számlát nyitni, ha nincs magyaroroszági lakcímed.

De nem csak a Belgák küldik különösebb szívfájdalom nélkül haza azokat, akik terhelik a rendszert. Talán a topikban is téma volt annak a szellemi fogyatékos lánynak az esete, akit hazaküldtek Svédországból, pedig vállalta a rokona.

index.hu/belfold/2015/03/03/svedorszag_nem_vallalja_a_magyar_fogyatekos_lanyt/

A britek is lehettek volna ennyire kemények, csak ehhez rendes nyilvántartások, meg politikai szándék kellett volna,

komolytalan samu 2017.01.19. 17:05:15

Magasról indítja a tárgyalási pozíciót, hogy legyen miből engedni, ez várható volt, sőt természetes.

Az, hogy mi érhető el belőle, annyi érdektől függ, hogy lehetetlen megjósolni, de ennek a kívánságlistának a közelében sem lesz persze. Előfordulhat, hogy a city bankjai akkora arányban kezdenek elhúzni, hogy rákényszerül a támogatások fenntartására (átcímkézésére).

Ráadásul hiába a kontinentális exportfölény, a brit cégek exportja is megzuhanhat, nálunk már fél éve rajzanak az európai versenytársak, hogy kiváltsák a brit cégeket. Friss áruban nem tudják kiváltani az európai termékeket, prémiumban is nehezen. Egy csomó iparágban, mezőgazdaságban szintén. Kurvára nem ugyanaz 3-6 hétig hajóztatni, készletkalkulálni, mint egy-két nap alatt kamionnal leszállítani a kontinensről ami éppen kell. Szóval, ha nincs jó megállapodás, akkor infláció lesz, ami makroban nem gond, de a britek érezni fogják. Meg lesz versenyhátrány: vámügyintézés, a kilépés után folyamatosan változó minőségi tanúsítványok, szabályok egyeztetéséből, elfogadásából fakadó káosz. Ezt mindenki tudja, May is.

Nem kizárt, hogy a tohonya EU helyett hosszútávon, úgy 20 év múlva versenyképes, pörgős brit gazdaságot tudnak csinálni, ha jól csinálják, de addig simán megfeküdnek a toryk, és ha a fullbalos corbyn, vagy valami hasonszőrű marxista kerül hatalomra , akkor ennek az álomnak is inthetnek.

NBarbieReloaded 2017.01.19. 17:21:18

"Ám a referendumot megelőző és a kampányidőszakban az emberektől érkező üzenet világos volt: a Brexit nyomán muszáj ellenőrizni, kik jönnek Nagy-Britanniába Európából"

Akkor ugy latszik annyira megsem volt vilagos. A kilepesre szavazok nem csak az EU-bol erkezo bevandorlokra mondtak nemet, sot szerintem elsosorban nem is rajuk, hanem az EU-n kivulrol erkezokre is. Ja, hogy errol meg mindig nem szabad beszelni a polkorrekteskedes jegyeben, ertem.
Az angliai bevandorlok tobb, mint ketharmada nem az EU-bol jon. Es biztos vagyok benne, hogy a kilepesre szavazo, inkabb mondjuk a fekete hordak miatt szavazott ugy ahogy, nem azert mert mondjuk lengyelul beszelt a kavezoban az egyebkent ott dolgozo es adot fizeto akarki.
Igy tehat, ha meg mindig csak annyi jott le a fejeseknek, hogy csak az EU-bol erkezok szamaval kell valamit csinalni, akkor egyaltalan nem ertettek meg az uzenetet.

Mikkamak 2017.01.19. 17:48:24

@hagyma: Épp mai hír, hogy a GM 2000 dolgozót küld el abból a gyárból ahol csak Chevy Cruze-okat gyártanak, mert nincs rá kereslet mióta olcsóbb a benzin.

Egyébként ez az egész olyan, mint nálunk a nosztalgia a Kádár korszak iránt, ők is a 70-es, 80-as évekbe vágynak vissza, amikor mindenkinek volt jó állása a gyárakban. A probléma az, hogy a világ azóta nagyot változott, azok a munkahelyek már sehol nincsenek meg és nem is jönnek vissza.

A védővámok bevezetése pedig - legalábbis szerintem - már rövid távon is jelentős áremelkedéshez és a kínálat csökkenéséhez vezet, ami nagyon nem fog tetszeni az olcsó árat és nagy választékot imádó amerikaiaknak.

Munkahely pedig lenne (minden évben tízezer számra importálják - magas keresettel - az indiai és egyéb délkelet ázsiai vendégmunkást, csak éppen magasabb szinten kéne matekot/programozást tanulni/tudni és nem csak a minimális Algebra 2-ig eljutni.

Brix 2017.01.19. 18:14:01

A Brexit egy teljesen értelmetlen , betarthatatlan folyamat lesz, hiszen olyan mértékben össze van fonódva Nagy-Britannia és az EU, hogy nem lehet csak óriási veszteségek árán szétválasztani.. Hogy az EU-s migrációt tudják csökkenteni, azt kétlem, hiszen aki akar , úgyis odamegy és vállalkozóként vagy feketén úgyis dolgozni fog..Nem beszélve az óriási brit közösségről, akik már az EU-ban élnek és nem szeretnék ha viszonos retorziók érnék őket.. A "világelső brit vállalatok" na az egy mese.. Valójában szinte semmit tudnak gyártani, ami eladható, talán a gyógyszeripar, ami egyedül versenyképes...Ami az ország erejét adta addig, az az EU migráció volt, ha ezt elvágják mesterségesen , az további gazdasági visszaesést fog hozni...Egy néhány évet kellett volna már csak kibírniuk és az EU migráció is csökkenésbe váltott volna, hiszen egyre jobb a közép-európai régió gazdasági helyzete... Persze, azt látni kell, a kilépéspártiak akkor lettek többen, amikor Merkel beengedte a közel 2 millió illegális migránst Európába... Ez volt az utolsó csepp a pohárban.... A Brexit egy nagy balsors Európára és magára az UK-ra is, hiszen ez egy folyamatot indíthat el, ami az EU teljes széteséséhez vezethet, amivel a magyarok is nagyon rosszul fognak járni...Szerintem az európai munkaerő mozgását azért nem fogják teljesen megtiltani, hanem országkvóták lesznek a jövőben

Hari Seldon 2 2017.01.19. 18:55:02

@rebel rebel:
Quebec mindig elég valásos volt, ezért maradt meg anyelvük is a hétéves háború veresége után. - De azért lassan a Révolution tranquille után ott is változnak a dolgok.
Nálunk? Miután kétfordulós rendszer van, nem nyer a Le Pen. megy levesbe 20-25%-al. - Persze mint minden demagóg, szeret "arcoskodni", de ennyit tud elérni, max.

Hari Seldon 2 2017.01.19. 18:57:46

@Hari Seldon 2:
A fene miket írok!
Jav:
valásos = vallásos
anyelvük = a nyelvük
(volt más helyesírási hiba?)

Hari Seldon 2 2017.01.19. 19:14:20

@NBarbieReloaded:
Szerintem félreérted. Ők TÉNYLEG a kelet európaiak ellen szavaztak. Legalábbis a fehér angol alsó középosztálybeli rétegek tömegét ez motiválta.
Szerintem az ok egyszerű: miután a lengyelt / magyart / Litvánt nem tudja "lenézni" (akár tudat alatt, akár nem a saját nyomaora miatt) addig az indiai programozót simán le tudja nézni (persze csak saját magában, nem mondja ki).
A lengyel "fehérebb" mint ő sose volt angol gyarmat.
Az indiaiait meg magában tudja úgy kezelni, mint egy "gyarmati népet", mint valami kulit. Az csak "gyarmati szolga nép" - Holott a programozó lehet, hogy 10-szer többet keres nála.

LittleG (uk) 2017.01.19. 19:19:53

@hagyma: Akkor is ilyen lelkesen kampanyoltal az ajtok bezarasa mellett, amikor meg magyar voltal?

tanato 2017.01.19. 19:36:04

@LittleG (uk): Ebben nem Hagyma az egyedüli kint már régóta letelepedett,és a kinti léte miatt jósorsát megalapozó személy /itt a blogon is./
Ilyen az emberi természet,mint a kabaréban anno:Teli szájjal ordít a villamosra a gyalogos,Álljon meg vegyen fel,a villamoson utazni mindenkinek joga van!Azonnal engedjen fel!.
Fent van az ürge, további gyalogosok is szeretnének felszállni,erre azt mondja nekik.:A villamos már tele van,tessék az ajtót elengedni nem bírja már el magát.Jó magánok ott lent gyalog is tessék kutyagolni,gyalog is van élet.

Dikusz 2017.01.19. 19:36:04

@Hari Seldon 2: igazából nincs, csak szerintem itt: "a Le Pen" nem kell a névelő. :)))

cso zsi 2017.01.19. 22:03:59

@hagyma: "nem beengedni a japan kocsikat million szamra"
Az a baj, hogy ott gyártanak japán autót, vagy az, hogy átcímkézett japán kocsik vannak ismert amerikai márkaként eladva?

Herr Géza 2017.01.19. 22:29:24

@takarék-láng: Nagyon tévedsz. A beszállítói kör rátelepülése miatt valóban bonyolultabb egy kicsit, mint egy IBM vagy Nokia esetében, de magukat a gépsorokat kb. ugyanolyan gyorsan szerelik le és telepítik át bárhova. Az Angliában működö autógyáraknak pedig elég sok beszállítója eleve a kontinensen (azon belül is sok Kelet-Európában) van, hát most majd a gyár megy hozzájuk közelebb.
És különösen a japánok nagymesterei a "nincs lehetetlen" mentalitásnak. De majd meglátod, ha úgy alakul.

Bicepsz Elek77 2017.01.20. 00:14:30

@NBarbieReloaded:
El vagy tevedve!! Videkre csak eus bevandorlo megu. A videk szavazott az EUellen meg pont a nem europaiak!!
Minden nem europaibol 10000+ fontos hasznuk van Nekik sokkla oedvesebbek ok, mint egy kelet vagy del-europai!!!

M. Péter 2017.01.20. 02:29:20

@labirintus1: Nem csak magyar nyugdíjas van, egy luxemburgi nyugdíjasnak valószínűleg van elég pénze ahhoz, hogy letelepedjen Belgiumban,

Amúgy pedig a brit kormány is keményített a segélyeken, több ügy bíróságra is ment, volt amit megnyertek, volt amit elvesztettek, de az eredménytől függetlenül emiatt gyakran a hírekben volt.

tanato 2017.01.20. 07:59:15

@LittleG (uk): Sajnos ilyen az emberi természet,nálam is a rendelőben sokan verik az ajtót hogy nekik nagyon sürgős had jöjjön be,azután meg feltart sokáig hülyeségekkel és egyáltalán nem érdekli hogy még mennyien várnak kint.Egoizmus.
A kabaré viszont tényleg jó volt Sas Józsi adta elő,már vagy 15 éve.

NBarbieReloaded 2017.01.20. 10:58:25

@Bicepsz Elek77: Aham, akkor azt mondod, hogy videken nem latok fekat, barnat stb.? Na ne vicceljunk mar.
Marmint ha videk alatt a nem Londont, tehat kisebb nagyobb mas varosokat ertunk. Mert a kis falvakban nyilvan nincs szines, de ott kelet EU-I sem.
Ez a minden nem europaibol 10k+ haszon ez honnan jott?
Amugy imadom ,mikor sokan ugy mondjak meg a frankot arrol, hogy kit is szeret az angol meg kit nem vagy kit jobban es kevesbe, hogy nemcsak, hogy nem el angliaban, de meg angollal se beszelt eleteben...
En beszeltem mar sokkal errol (is). Amelyik nem szereti az EU bevandorlot, az a szinest se, amelyiknek meg nincs gondja a szinessel, annak az europaival sincs. Ez ilyen egyszeru.

LittleG (uk) 2017.01.20. 14:41:00

@tanato: Sast én is néztem gyerekként :)

hát igen, sok szentnek is ugye maga felé hajlik a keze..

Taxomükke (UK) 2017.01.22. 19:40:27

@P.Elliot: Vegul is elmentunk St. Augustine-ba, mit mondjak megerte. :) Valoban nagyon hangulatos varoska.

P.Elliot 2017.01.22. 23:48:15

@Taxomükke (UK): Csak egy napra? Mit lattatok?
Hova mentek meg es mikor haza?
Lattatok narancsultetvenyeket? Bar a szezonnak vege, nagyjabol le van szedve csak a folytontermokbol van meg a fakon.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2017.01.29. 15:14:28

„Mindig szükségünk lesz a bevándorlásra, különösen a jól képzett munkaerőére, mindig szükségünk lesz az Európából érkezőkre"

No de mi van, ha kilépnek és az EU közli, erre(!) a munkaerőre neki is szüksége van. Mert csak.
Ha felmondja az EU mondjuk a kettős adóztatást egy nem EU országgal, akkor ki megy majd angliába?
Ha mindkét országban fizetnie kell a jövedelemadót.
Vagy azonnal állampolgárságot kell adniuk, az első munkanaptól.

Mekkora nyereség :)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2017.01.29. 15:48:31

@Hari Seldon 2: ...és nem szoktam olvasni róla, de nem is az EU cégek angliából távozása lehet a legveszélyesebb számukra.

Szerintem a GB-ből az EU-ba menő export nagyon nagy része az USA előretolt, az EU-ba (eddig GB-be) tolt hídja.
Ha valóban vámok és határ ellenőrzések lesznek, akkor az USA cégek erősen meggondolják, hogy pl. a londoni kereskedelmi irodájukat áthelyezzék-e a kontinensre vagy írországba.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2017.01.29. 19:58:34

@hagyma: "magasabb vam, elkezdeni kisebb autok gyartasat es nem lennenek rozsdaallamok"

Tudod ez kicsit bonyolultabb... ugyanis akkor a windowsra vagy az iPhonera viszontvámot vetnek ki...

Na ugye, hogy ugye?

Azért a világmegváltás megkezdése előtt nem árt egy kicsit tanulmányozni azt a világot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása