oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 23. 06:41,  Karácsonyi menük határátkelő módra 86 komment

2016. december 23. 06:41 Határátkelő

Karácsonyi menük határátkelő módra

A mai posztnak kettős (sőt, hármas) célja van: egyrészt megmutatni, a karácsonyi menü is lehet kreatív, ugyanakkor a hagyományok is jó dolgok. Másrészt tippet adni annak, aki esetleg még nem döntötte volna el, mi is kerüljön az asztalra, harmadrészt pedig kicsit megbirizgálni a nyálelválasztásotok. (Előre szólok, hogy komoly megpróbáltatás volt a poszt szerkesztése…) A lényeg viszont, hogy ma Hobbiszakács segítségével Svédországba, Zsuzsival pedig Kaliforniába megyünk, hogy megnézzük, ők mit esznek karácsonykor. Utána pedig kommentekben jöhettek ti (és konkrét receptet is ér adni)!

cim_5.jpg

Svédország: trakta helyett izgalmas finomságok

Kezdjük Európával, Hobbiszakács Svédországból küldte el az idei menüt, ami igazán ínycsiklandó lesz szerintem (bár a hagyományos karácsonyi ízek kedvelői lehet, hogy mást várnak). Lássuk!

„Nem vagyunk nagyevők, ezért sem a magyaros trakta, sem pedig a svédasztalos fárasztás nincs ínyünkre. A ponty szálkás, a pácolt hering unalmas, töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, a tönkre füstölt törpemarénát pedig nem mindenki szereti.

Helyette korábban kipróbált fogásokkal készülünk a Karácsonyra: a sült velő korábban a szebbik nemnél vált be, a rántott békacomb a trónörökös, a lazackompót pedig mindhármunk kedvence. Ez utóbbi a hagyományos karácsonyi svédasztal egyik legkedveltebb fogása. 

A bor fehér lesz, a sör pedig kétszínű – egy IPA és Guinness. Bevezetőnek jó lett volna forró és illatos krampampulit kortyolni, de cukorsüveg híján megteszi majd a svéd Glühwein, a glögg is.

A lazacbefőtt

A „julbord”, azaz a karácsonyi svédasztal halrészlegének egyik főszereplője a lazacbefőtt. Elkészítése egyszerű, lazackockákra forró, fűszeres levet kell tölteni, melyben a lazackockák kihűlés közben „megfőnek”.

Egy kiló lazacra számolt fűszeres léhez 2,5 liter vizet teszek fel főni, hozzáadok egy deci borecetet, 2 evőkanál sót, 3 szem szegfűborsot, 2 szem fehérborsot, egy babérlevelet, egy hagymát és egy sárgarépát. Negyedórát hagyom főni, addig előkészítem a lazacot.

A kb. 5x5 cm nagyságú lazackockákat - a fényképezés kedvéért - tűzálló üvegedénybe teszem, és annyi forró levet öntök bele, hogy egy-két ujjnyira belepje a lacackockákat.

Befedem az edényt, félreteszem, és hagyom kihűlni. Két óra múlva leöntöm a kihűlt levet, és... Done! (Gordon Ramsay után szabadon.)

A lazackockákat kaporral, hideg mártással – majonéz és creme fraiche, vagy ikraszósz - citrommal és főtt krumplival tálalom. (További fotók és részletek itt.)

lazacbefott_hobbiszakacs.jpg

Másodiknak tehát idén két kedvenc fogásom között fogok választani. Először jöjjön a

Békacomb

Előítéleteink foglya vagyunk. Mert mit tudunk a békáról? Se nem szárnyas se nem hal. Valami a kettő között. Gólyaétek. Akkor egye meg a gólya! Bezzeg, ha viccből bécsi szeletnek kisütött panírozott mosogatórongyot szolgálnak fel, abba jó étvággyal beleharapunk. Addig rágjuk, amíg rá nem jövünk, hogy rajtunk röhög a társaság.

A fagyasztott vietnami békacombot Stockholm belvárosában, egy ázsiai „szem-szájnak ingere” élelmiszerboltban vásároltam.

bekacomb_nyers.jpg

Több mint egy tucat békacomb és ugyanannyi recept birtokában a prézliben való kisütést találtam a legvonzóbbnak. A javasolt pácokból egy borssal és kakukkfűvel fűszerezett, olívaolajos-citromleves pácot kombináltam, és néhány órára beleraktam a kifagyasztott combokat.

A pácból kimentett combokat lisztben, tojásban és prézliben megforgattam, és bő olajban kisütöttem.

A békacomb élvezetét a hozzávalók emelik mennyei szintre. A „receptirodalom” szerint a nélkülözhetetlen hozzávalók a változatos formájú sült krumplin - ami jelen esetben burgonya krokett - kívül a citromszelet, a paradicsom és a petrezselyemzöld.

Az ajánlott mártások, az ikra-, a Texas-, a tartár-, a paradicsom-mártás és az ajoli közül az ikraszószra esett a választásom. (Ha beindult a nyálelválasztásod, akkor itt nézelődj még!)

bekacomb_kesz.jpg

Velős pirítós korhely salátával

A velős pirítós régen a vasárnapi ebédek csúcspontja volt. A húslevesből kihalászott velőscsontot addig ráztuk-ütögettük a pirítós fölött, amíg a meghatározatlan halmazállapotú, szürkés massza kipottyant belőle. Alaposan megsózva-borsozva faltuk és, - hogy a zsír ne fagyjon a szájpadlásra - szaporán kanalaztuk hozzá a forró levest.

Stockholmban friss velőscsontot a Hötorget - Széna téri - bevándorlópiac hentesétől lehet beszerezni. Rámutattam egy szép csontra, és megkértem, hogy fűrészelje el hosszában.

veloscsont_nyers.jpg

Sós vízben áztatással állítólag el lehet kerülni azt, hogy a maradék vér miatt sötétszürke színt kapjon a velő. A félbevágott csontot - csak az egyiket - beáztattam, és éjjelre beraktam a hűtőszekrénybe.

Másnap amíg a sütő bemelegedett, addig késsel lekapartam a csontról a maradék húst, és jeges vízbe áztattam Henderson late night, azaz késő esti salátájához szükséges petrezselyem leveleket.

A csontok velős oldalát bekentem olíva olajjal – állítólag meggyorsítja a sütést – megsóztam, borsoztam, és betettem a 220 fokos sütőbe.

Alufóliából "ágyat" gyúrtam, hogy a csont ne dőlingéljen. Ettől a pillanattól fogva röpke negyed-fél óra maradt a petrezselyem mellett salottából és kapribogyóból komponált saláta készítésére.

A velőn már tíz perc után megjelentek az apró zsírbuborékok. Újabb tizenöt perc múlva - az alufólián terjedő zsírtócsára való tekintettel - kivettem a csontokat a sütőből.

Az események felgyorsultak: a forró velőt forró pirítósra kentem, megsóztam, borsoztam, ráhalmoztam a korhely salátát, és bekaptam a kreációt. (Ha még bírod, a teljes receptet itt találod.)

velos_piritos_kesz.jpg

Az amerikai terülj-asztalkám

Svédország után kissé más éghajlat, és teljesen más gasztrokaland következik, hiszen az Egyesült Államokba látogatunk, méghozzá Kaliforniában Zsuzsihoz, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy ilyenkor nem neki kell sütni-főzni.

„Mióta Kaliforniában élünk, a Karácsonyt – leszámítva talán az első évünket – mindig a férjem szüleinél töltjük, így eléggé el vagyok kényeztetve, ami a sütés-főzést, helyesebben annak nem „kötelező” voltát illeti.

A szülők már idősek, így ennek tudom be, hogy egyrészt már fárasztó nekik a házimunka, másrészt nem annyira „kísérletező” kedvűek, hogy az én halászlevemet vagy mákos bejglimet részesítsék előnyben az ő megszokott menüjükkel szemben (de idén meg fogom velük kóstoltatni a mézes krémesemet, ami éppen most készült el. (A férjem szerint úgy néz ki, mint egy „giant ginger bread sandwich” :)).

Ebből kifolyólag a konyha körüli teendők ilyenkor kimerülnek abban, hogy szépen megterítünk, és a már előzetesen elkészített (általában étteremből rendelt, vagy valamennyire előkészített) ételt megmelegítjük és szervírozzuk.

xmas_lunch_girls.jpg

Eleinte, megmondom őszintén, kicsit furcsállottam, sőt, szentségtörésnek éreztem, hogy gyakorlatilag kész ételeket eszünk, de aztán amikor megkóstoltam őket, a nézeteimet revideáltam, ugyanis nagyon finom minden, az előételektől kezdve a desszertig. :)

Na de lássuk, mit is szoktunk enni: az amerikaiak szeretik a „finger food”-ot, vagyis az apró falatkákat, amiket akár kézbe kapva is lehet enni.

karacsonyi_falatkak.jpg

Ezek nálunk többnyire a következők: krémsajttal megkent, füstölt lazacos keksz (crackers), olívabogyó, mogyoróvajjal megkent zellerszár (ha jól tudom, angol zellernek hívják ezt a fajtáját), esetleg száraz olasz szalámi, és nyers zöldségek, mint bébirépa, paradicsom, brokkoli. Emellett nagyon szeretjük a garnélarák-koktélt (shrimp). Én néha már ezektől az előételektől jóllakom. :)

appetizers.jpg

fustolt_lazacos_keksz.jpg

A füstölt lazacos keksz

shrimp_celery_peanut_butter.jpg

Garnélarák és mogyoróvajjal megkent zellerszár

Főételnek jöhet a pulyka 

Ezután következik a főétel: ez általában pulyka, ananász és sonka (a legnépszerűbb amerikai sonka a honey baked, ami egy kicsi édeskés beütést kölcsönöz a húsnak.

sonka_ananasszal.jpgSonka ananásszal 

Kellett egy kis idő, hogy megszeressem az édes-sós ízek keverését, ami nagyon népszerű az amerikaiak körében). Időnként szoktunk rákot főzni (crab vagy king crab’s leg), ami szintén finom csemegének számit a családban, mert mindenki szereti a tenger gyümölcseit.

crab.jpg

king_crab_leg_rak_lab.jpg

Köretnek az elengedhetetlen burgonyapüré, amelyből az amerikaiak nem sajnálják a jó sok vajat, és fokhagymát, sőt, fokozva az élvezeteket, gyakran nyakon öntik egy kis gravy-vel, vagyis szafttal, amit leginkább a kisülő pulyka zsírjából szoktak csinálni, de előfordul sok egyéb variáció is.

Emellett a szintén népszerű édesburgonya, ráolvasztott mályvacukorral (marshmallow), párolt borsó és répa is kerülhet a tányérra. Ez számomra gyakorlatilag a Hálaadás napi vacsora megismétlése. :)

edesburgonya_borso_stuffing.jpgAz édesburgonya és a borsó 

Ha még ezután is fér belénk valami, akkor desszertnek jöhet valamilyen pite (pie) vagy fagylalt. Tipikus amerikai terülj-asztalkám. :)

vacsoram.jpgA vacsorám 

Az innivalókról majdnem megfeledkeztem! Általában fehér bor és cider (alkohol nélküli kb. „gyerekpezsgő”-nek nevezhető ital) a megszokott nálunk, tavaly egy jófajta Tokaji aszút is felbontottunk a desszerthez. Ízelítőnek pedig legyen itt pár kép, ezek régebbi Karácsonyok során készültek.”

Ti pedig ne kíméljetek, a kommentek között jöhetnek még a menük, receptek!

HÍRMONDÓ

"Nem fogok rettegni"

A berlini tragédia másnapján a Németországban élő Mindenkilaci blog szerzőpárosa írta: "Most rajtunk (is) múlik, hogy több gyűlölet lesz-e a világban."

Már nagyon aggódnak a brit cégek és szakszervezetek

"Merész, egyoldalú lépést" sürgetnek, amit muszáj lenne szerintük meglépni, különben nagy baj lesz.

Ilyen lesz London karácsonya

„Kedves Télapó, itt a listám, remélem, elhozod az ajándékokat, de végül volna még egy kérésem: kaphatnék tőled autogramot?” :D

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony gasztronómia Svédország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212068431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakasz2 2016.12.23. 11:04:12

Remélem, nem haragszik meg HÁ, illetve az olvasók, de hadd hívjam fel itt a figyelmet a végeláthatatlan kommentelések közepette :) egy érdekességre a hataratkelo.com-ról: A Rumini megjelent németül. (hataratkelo.com/rumini-a-hataratkelo/)

Ha valaki pedig magának vagy ismerősnek akarja ajándékozni Karácsonyra, akkor a mai akció keretében, egész pontosan holnap (12.24.) reggel 9 óráig a Rumini német kiadása Kindle e-könyvként, teljesen ingyen "megvásárolható" vagyis letölthető az Amazon.de-n ( -> keresés: Bücher v. Kindle-Shop + Rumini).

Kellemes Ünnepeket Kívánok én is mindenkinek!

P.Elliot 2016.12.23. 11:50:13

Zsuzsi nagyon csini vagy es milyen fiatal!
Na meg vekonycsontu, de jo neked.Szep gyerekeid is vannak.
Az ennivalo, hat mi a ferjemmel nem vagyunk nagy tengeri gyumolcsei evok, kizarolag a rantott lepenyhal az ami lecsuszik, sot szeretem, a tobbit nem pedig hidd el vegigprobaltam amikor ide kijottem. Egyebkent a francia etelek amik nekem nagyon bejonnek izvilagban.
A lazac amit meg megennek ha nem fajdulna meg tole a gyomrom, valahogy azt neheznek erzem
Guszta, szep az asztalotok, igen, itt ilyesmi egy amerikai asztal, en mindig azt fozom amit kernek vagyis ez az egyetlen unnep, a karacsony este amikor mindenkinek megfozom azt amit ker tehat 4 fele etelt.
Karacsony napjan aztan jon a pulyka mint foetel vagy mas, meg nalam az is szamit hogy varok-e vendeget, azok kb. mit szeretnek, ott nem kerdezem csak osszeallitom a menut.
Iden formabontas lesz mert a pulyka karacsony este kerul az asztalra a csalad kivansaga szerint mivel masnap masutt unneplunk noha latogato az lesz majd delutan es meg fogom etetni azt is.
En szeretek fozni, elokeszulni karacsonyra, nem erzem tehernek, sot szorakoztat, otthoni emlekeket idez. Rendelni etelt majd csak akkor fogok ha mar teher lesz, van itt jopar hely ahonnan lehet, idehozzak, meg meg is teritenek, egy szomszedom, a lusta / o jellemezte magat nevetve igy/ trinidadi no mondta hogy az amerikai ferje ugysem szereti az o kreacioit, jobb ha rendel, mondott par helyet ahonnan rendkivul jo kajat kuldenek.
Egyebkent van olcso is ha valakinek keves a penze, a kozeli elelmiszerbolt sult pulykat vagy sonkat kuld vagy 7 fajta koritessel, benne az almaspitet is, szoszt, afonyaszoszt is 6 szemelyre rohejes aron valami 69 dollar korul, a szomszednom oket is kiprobalta, azt mondta tokeletes volt.
O egyebkent sem nagyon foz, naponta rendelnek.

P.Elliot 2016.12.23. 12:11:44

Ja, a bekacomb, hat nem, a csigat sem, rogton kipakolnam a tanyarra a gyomrombol holott kostoltam sokfele exotikus dolgot mar de ezektol undorodok.

tanato 2016.12.23. 13:24:19

Hej de guszta ételek,remek poszt,csorog a nyálam,a halételek a kedvenceim,de szeretem acsigát,tenger gyümölcseit is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.23. 14:27:12

Ha valaki még nem jelzett vissza hogy megkapta a Határátkelő találkozó helyét és idejét az kérem tegye meg.
Köszönöm.

Golf2 2016.12.23. 15:04:00

@tanato: 1 patkánnyal kevesebb.

tanato 2016.12.23. 15:12:04

@Golf2: Hős lett atalján rendőr,meg a lengyel sofőr is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.23. 16:19:14

@P.Elliot: haha, koszi:) most latom, hogy nem szerkesztettem meg a kepet, es anyosom ott sertepertel a konyhaban:)

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.12.23. 16:50:47

Nálunk egy pár év óta szenteste bélszin (medio) van párolt zöldség köret.Kis forralt boros mártással. Előételnek vadlazac és antipasti. Megteríteni tovább tart mint elkészíteni. Nem szeretek sok időt a konyhában tölteni, A bélszin itt 40€/kg, és nagyon szeretjük, de sajnos csak karácsonykor (vagy más jeles napokon ) kerül az asztalra. Deszernek vanilia fagylalt almakompóttal, mert abban olyan kellemes mázeskalács fűszerek vannak.
Idén haza megyek, otthon is ez lesz, kivéve a lazacot, mert ebben az évben egy hotelben dolgoztam, és minden reggel ez volt a reggeli, úgy hogy most padrónt sütök, amit még Spanyol országban szerettem meg.

puhacica 2016.12.23. 17:34:41

@tanato: baszhatjak. foleg a lengyel srac.

@P.Elliot: en kostoltam mindkettot, kifejezetten finom husuk van. :)

DieNanny CH 2016.12.23. 18:08:31

@szakasz2:

Kár, hogy Tolino-soknak nincs ilyen lehetőség.
:-(

SzZoole 2016.12.23. 18:22:40

@puhacica: London ahol a mosogato bekacombot eszik csigaval,tunderkert......
Vicc volt

gabors 2016.12.23. 18:26:46

WOW egeszen megeheztem :-)

puhacica 2016.12.23. 18:42:40

@Zoole[uk]: nem, nem. ez a csoro/occso spanyolorszagban volt. londonban babkonzervre fussa csak.

Taxomükke (UK) 2016.12.23. 18:48:14

Mindjart eszem egy kis libazsiros kenyeret hagymaval...

szakasz2 2016.12.23. 19:07:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Praktikussági okok miatt mind a nyomtatott, mind az elektronikus könyv csak az Amazon-nál érhető el. Mondjuk nem csak Kindle-lel lehet olvasni, hanem Android-ra, iOS-re, Mac-re és Windows-ra is van ingyenes olvasó alkalmazás, amivel ezeket a kindle-ös e-könyveket olvasni lehet: www.amazon.com/kindle-dbs/fd/kcp

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.23. 19:21:39

@Philosoraptor aka Impotens és Buzi Hülyegyík: ez a cider:)) tudod, minden gyerek szereti utanozni a felnotteket...es a mi jo oreg cigi ragonk?:))

SzZoole 2016.12.23. 19:23:25

@puhacica: babkonzervet?
En meg azt hittem,hogy a torott ablakoktol huzatos a rokalyuk:)))

puhacica 2016.12.23. 19:26:16

@Zoole[uk]: rokalyuk? patkany az te! nem urizalunk kerem szepen. :D

P.Elliot 2016.12.23. 19:29:19

@Taxomükke (UK): Adjal abbol a zsiroskenyerbol, ugy megennem....nem is tudom mikor lattam libazsirt utoljara, van vagy 20 eve....
Nagyon szeretem a zsiros kenyeret, jobban mondva szeretnem ha mernem....

SzZoole 2016.12.23. 19:30:46

@Taxomükke (UK): bameg,nalunk is az volt a vacsora:)
Judit most kesziti elo az egeszlibat(4.5 kilos) holnapra es vett meg 3 uveg libazsirt is hozza.Mar nincs csak 2 es egy kicsi uveggel:)
Pedig veknyan kentem a kenyeret,olyan kis ujjnyi veknyan:)))

puhacica 2016.12.23. 19:32:11

a poszthoz: a svediai menut vegigennem, ha szetdurrannek is. most vettem lazacot, felebol lehet, hogy kiprobalom ezt a befottet. es a velorol meg a jo kis rantott velo jutott eszembe, azt is birnam. :)

@Zsuzsi65: erdekes, ez az edes-sos izvilag nekem teljesen normalis, felenk a sultekhez a savanyusag mellett mindig volt valamilyen befott is, leggyakrabban barack vagy meggy. nekem az ananaszos-sonkas ("hawaii" :D) pizzaval sincs bajom. :)

SzZoole 2016.12.23. 19:34:19

@P.Elliot: miert nem ehetsz liba/kacsa zsiros kenyeret?

tanato 2016.12.23. 19:36:49

@puhacica: Az biztos,viszont az iszlamisták ezzel magukra hozzák a bajt,mert nyugaton ugye több milliós a lengyel közösség akiket magukra haragítanak,ez öngól nekik.ez a gyilkosság.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.23. 19:42:27

@puhacica: igen, most mar en is szeretem, a hawaii pizza a kedvencem, meg a sos karamelles csokik is:)

puhacica 2016.12.23. 20:19:13

@Zsuzsi65: jaja, salted caramel brownie.... nyamiiii :)

@Zoole[uk]: az ugyanaz. :'(

Taxomükke (UK) 2016.12.23. 20:21:41

@P.Elliot: Miert, mi bajod lehet a zsirtol vagy a kenyertol? Vagy a hagymatol??

P.Elliot 2016.12.23. 20:33:48

@Zoole[uk]: Mert megnezhetnem a sulyomat tole.....ahhoz a tipushoz tartozok hogy ha valami finom es regen ettem, aki nem tudja abbahagyni az eveset annak a zsiroskenyernek amig egy csepp van az uvegben de meg azt is kitorli belole...
A toportyure sem szabad raszabadulnom mert amig egy darabka is van belole rajarok....

SzZoole 2016.12.23. 20:37:27

@P.Elliot: teperto is van egy nagy zacskoval,kuldjek rola kepet?:))
Szilveszterkor tepertospogacsa lesz:)))

P.Elliot 2016.12.23. 20:37:52

@Taxomükke (UK): azert is fogok enni az unnepekben.
Libazsirt nem tudok venni talan valahol arul valami magyar vagy lengyel hentes de toportyut igen, es hat zsir is akad.
Fiatalkorom nagy elmenye volt a Budafoki bor katakombaban ha valai emlekszik ra, nem tudom megvan-e meg, a hazi zsiroskenyer hagymaval amit a borhoz rendeltunk.
Mint a malomkenyer, akkora szeletek, jo kerek kenyer, finom, rajta a hazi mittudomen mifele zsir, de jo volt. '
Jobban izlett mint a masfajta etelek amit szinten szoktunk ott enni.

P.Elliot 2016.12.23. 20:40:16

@Zoole[uk]: Mindjart agyonvaglak,...mit izgatod itt az embert?
Had legyek szemtelen en is, nekem meg van egy fazek frissen fozott toltott kaposztam, en is tudok kinalni, nem is akarmilyen, ertek hozza, az elobb laktam be belole de nagyon.....Ez mar a holnapi etelekhez fog tartozni.

SzZoole 2016.12.23. 20:47:31

@P.Elliot: hogy hogy nem tudsz venni liba/kacsazsirt,itt minden nagyobb uzletben lehet venni.

Toltottkaposzta,nem tema,mar unjuk:))
Amivel letudsz venni a labamrol az a slow cookd/smookd BBQ es steak,ha masert nem is,de egy olyan korutert elmennek az usaba:)))

SzZoole 2016.12.23. 20:56:54

@puhacica: hallod,az tenyleg igaz,hogy feletek a ghettoban vizzel föznek az emberek meg a csirket döglötten eszik es ha ejszaka fáznak akkor az ágy lábbára zoknit huznak:)))

P.Elliot 2016.12.23. 21:19:39

@Zoole[uk]: Nemigazan esznek es arulnak itt libat, hizott libat meg foleg nem, tilos tomni, igazabol egy sovany es izetlen vacak.
Egyszer vettem csak de nem volt jo.
A barbique minden allamban mas izu, maskeppen fuszerezik, nem mindegyik jo,

SzZoole 2016.12.23. 21:25:48

@P.Elliot: ahh,nem tudjak feletek mi a jo.
Tömni szerintem itt sem tomik,de attol szep kover.Mondjuk en ugy tudom tomni a maja miatt szoktak.
Epp azert mennek egy korutra,mert minden allamban mas:))

puhacica 2016.12.23. 21:31:48

@Zoole[uk]: majdnem igy van, csak a zoknit a sajat labamra huzom, nem az agyera. :D :P

Mrs. Clayton 2016.12.23. 21:34:18

Hobbiszakacs etelei gusztak, habar en mindegyiket eloetelnek tartom, ami nem baj persze. Az amerikai dinner sokban hasonlit az ittenihez. Ugyan meg sosem probaltam a zellert mogyorovajjal. Ez nagyon amerikaiasan hangzik. Europaban szinte csak keksajtos martogatossal adjak. A fingerfood is hasonlo bar a lazacot altalaban blinire teszik ala pedig keves sajt kerul ra meg uborka. En gravlaxot fogok kinalni egyebkent. Nalunk mindenkepp lesz sajttal es kulonfele chutneyk, na mi ehhez esszuk a crackerst. Es termeszetesen jar hozza az elmaradhatatlen portoi.
Sajnos nalunk csak en eszem halat igy valoszinuleg a holnapi brunch lobster thermidor lesz csak maganak. :-)

SzZoole 2016.12.23. 21:34:43

@puhacica: de ha a sajat labadra huzod akkor Nohbi labba fog fazni,az ágy lábbára kell:)))

SzZoole 2016.12.23. 21:37:18

@Mrs. Clayton: Es ezt mind Te fogod elkesziteni,vagy rendeled?

blackhairlady 2016.12.23. 21:51:17

@P.Elliot: En ma reggel kacsazsiros kenyeret reggeliztem :)
Elmentem megvennei a Whole Foodsba a szokasos country franch kenyeremet, akkor szedtek ki a sutobol, forro volt, szeletelni sem lehetett. Levagtam a csucsket, megkentem a zsirral, zoldhagymat szeltem ra es szep volt a vilag :D

blackhairlady 2016.12.23. 21:57:02

Szuperszonikus kajak , meg szerencse, hogy az iment ebedeltem (baratfulet:D)

Hobbiszakacs menuje egeszen kulonleges, mindet megkostolnam, szerintem szeretnem :)
Zsuzsie meg ismeros, tavaly a rokonoknal szinte ugyanez volt a menu:) azok a crab labak most idemaszhatnanak:)

En is szeretem a gyumolcsot a hus melle, az iden karamellizalt fahejas kortet fogok csinalni a pulyka melle.

P.Elliot 2016.12.23. 21:58:56

@blackhairlady: Ugye milyen keves kell ahhoz hogy szep legyen a vilag? Es nem feltetlenul valami szarvasgombas flancos cucc, egyszeri zsiroskenyer is lehet mennyei...
Mindjart vendeg jon hozzam, amerikai, meg kellene etetnem zsiroskenyerrel, hehehe...,.
hozza sem nyulna de ha adnek neki valami hangozatos olasz nevet hogy videki osi recept, a teveben valamelyik hires szakacs bemutatojarol akkor lehet hogy ra tudnam venni bar valoszinu hogy kihullana a szajabol mialatt a nagyember szakacsot szidalmazna, illetve minositene, hehehe...

Dikusz 2016.12.23. 22:00:33

@Zsuzsi65: tyűűűű, finomakat főztél. Anyósodnak csak a keze látszik, nem olyan sok az:))
Nekem sosem sikerül úgy tálalni az ünnepi - vagy bármilyen kaját - hogy az asztal ilyen mutatós legyen, bár az étellel nem szokott gond lenni.

Mrs. Clayton 2016.12.23. 22:01:06

@Zoole[uk]: mindent en csinalok, epp a csulok pisztacia terrint fejeztem be ugy egy oraja, az bent van mar a hutoben, holnap az almazselet illetve a mustar szoszt kell csak megcsinalnom, meg egy kis savanyitott hagymaval, a pork crackling lesz csak bolti, habar azt is csinalhatnek frisset mert a csulokrol maradt bor, a marhat elokeszitve veszem mustaros faggyuval, ahhoz csinalom a szokasos dolgokat mint yorkshire, sult burgonya, gravy es a kelbimbo, meg gyorsan osszerakok egy trifelt es persze a lanyomnak kulon vega elo es foetelt keszitek, de azt mar megcsinaltam elore, csak sutni es melegiteni kell
A sajttalat osszerakni meg annyi hogy kicsomagolom a sajtokat es szolovel, chutneyval felteszem egy fa talra, szoval nem tervezek 2 oranal tobbet a konyhaban lenni.

Dikusz 2016.12.23. 22:03:48

@Taxomükke (UK): egy kis puha libatöpi nincs hozzá? Azt jobban szeretem(szeretném), mint a zsírosdöfit, de bóti foggal nehéz enni:))

Dikusz 2016.12.23. 22:14:11

@Zoole[uk]: hirtelenjében egészbikát olvastam:) Ha véknyan kened akkor sokáig tart, de az nem mindegy, hány szelet kenyeret kensz meg.
Nagyon sok ismerősöm szereti a liba-, vagy a kacsasültet, elismerem, hogy finom, de nekem száraz a húsa. Az is igaz, hogy egész madarat csak egyszer próbáltam sütni. A férjem nyert meg egy ultiversenyt a budafoki/albertfalvi Pistanéni kocsmájában, és egy madárka volt a fődíj:). Mint kiderült, kacsa volt a lelkem életében, így pucolva nem láttam még ilyen jószágot, de rövid lába volt, és széles csőrikéje.

SzZoole 2016.12.23. 22:18:22

@Mrs. Clayton: mi az a terrin es trifel?
Vegan a lanyod,kezebe veszi az uj £5-ot?

Dikusz 2016.12.23. 22:21:50

@P.Elliot: én sütöttem kicsontozott hátsó csülköt jól befokhagymázva. Általában amennyi a súlya a csülöknek, annyi zsírt teszek rá, hogy lehessen rájárni. Jól megsózom, esetleg teszek bele egy fej pucolt vöröshagymát is egészben (az íze miatt). Öntök alá vizet, megaszpikosodjon (a családban így hívjuk a kocsonyás részt), az a legfinomabb. Nekem úgymond már mindegy eszem-e, vagy nem a súlyom miatt:))

SzZoole 2016.12.23. 22:23:12

@Dikusz: 4 egesz szelet kenyer volt egy fej hagymaval:)
Szaraz a husa?Hat nem szabad kiszaritani,tudni kell elkesziteni es akkor nem lesz szaraz:)
Mivel szep kover,ezert teperto es tobb zsir is lesz:)

Dikusz 2016.12.23. 22:24:28

@Zoole[uk]: a tepertős pogiról küldjél képet:).
Nekem sose sikerül, mindig száraz lesz a pogácsa (a sajtos is). Sok omlós receptet kipróbáltam, mégsem lett jó. Egy ideje már nem is próbálkozom.

SzZoole 2016.12.23. 22:33:20

@Dikusz: mezes zserbo is lesz,jo nekem konnyu mert a nejem cukraszmester,mar 27 eve üzi a szakmat:)
Azt tudod melyik a legjobb szakma?
Ja meg még ket unnep kozt kocsonyat is keszit:)))

Dikusz 2016.12.23. 22:48:40

@Zoole[uk]: Úgy könnyű jó pogácsát enni:), küld el a receptjét, hátha az alapján csak sikerül megsütnöm.
Nem tudom melyik szakma a legjobb. Én csak azt tudom - egy villanyszerelő barátom mondta, ki a legjobb villanyszerelő.
Az új 5 fontos kérdést sem értem, bár nem is kell, mert nem tőlem kérdezted. Az utóbbi években gyakran járunk Erdélyben (Meseország az a rész). Az ottani papírpénzek pontosan ugyanilyen anyagból vannak, jó régóta.
A hetvenes években, meg Kanadában jó pénzt adtak a magyar papírhúszasért, a bankjegyen lévő alak miatt:)
Itthon is volt, szinten ekkortájt, ha jól emlékszem, a '82-es évjáratú fém bélást keresték.

SzZoole 2016.12.23. 22:55:18

@Dikusz: tudod mi a jo tepertospogacsa receptje?
Teperto kell bele:)))
Hàt a legjobb szakma az a ba-szakma vagy ne ba-szakma:)))
Itt vegan-ok gyujtottek allairast es demonstraltak mert az uj polimer £5-os nagyon minimalis marha faggyut tartalmaz,a roman,kanadai,ausztral bankjegyekhez hasonloan,es ez serti öket,a marhak:(((

Csodabogár 2016.12.23. 22:59:00

@P.Elliot: Nálam most csak az a zsir van, ami a libamájból kisült. Mit nem mersz? Nem harap a libazsír.:-)

Csodabogár 2016.12.23. 23:09:35

@Dikusz: Tepertősbe egyszerüen sok tepertő kell. Nekem soha nem lett száraz. Külhoni koromban minden bulira azt kértek tőlem.
A kacsa se száraz, igaz egyben csak forgó grillen sütöttem, ami itthon sajnos nincs. De szoktam vagy csak combokat vagy csak mellet sütni. Együtt azt hiszem nem lenne sikeres, mert a mellnek picit rózsaszinünek kell lenni. A comb viszont jól átsülve az igazi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.23. 23:16:09

Huh, olvasom itt az inycsiklandozo kommenteket, mialatt autozunk az esoben (!) fel anyosekhoz Cupertinoba. Egyelore csak a subway szendvics van elottem, de most az is jol jon, megeheztem:)

Csodabogár 2016.12.23. 23:16:28

Ha valaki gyorsan és egyszerüen akar lazacot készíteni, ez az én lusta, de valódi svéd receptem: Kevés hagymát valamilyen zsiron vagy olajon üvegesre dinsztelünk, egy tűzálló tálba szétteritjük. Erre fektetjük a bőr nélküli, borsozott lazac szeleteket, amit előzően már citrommal meglocsoltunk. Ezután 2 dl. tejszinbe egy kiskanál (vagy izlés szerint) mustárt, sót és rengeteg kaprot teszünk, felforraljuk és a lazacra öntjük. Sütőben kb. 25 percig sütjük. Főttkrumpli jár hozzá, aminek a fövő vizébe szintén kaprot teszünk.
10 perc alatt össze lehet dobni és eddig még mindenki szerette.

Dikusz 2016.12.23. 23:17:40

@Zoole[uk]: óóóó..., hát ezt a kérdésemet úgy megszívtam, mint a torkosborz. Úgy kell nekem, minek kíváncsiskodom. Ez a vicc még nekem is új:)))
A kanadai pénzt nem tudom milyen anyagból van, azt azért említettem, mert a "70-es években az a hír járta - amikortájt születtél -, hogy a pénz hátoldalán lévő férfialak miatt (elég tüchtig kinézetű fiatalember), bizonyos körökben annyi kanadai dollárt adtak, mint amennyi a címlet értéke.

Dikusz 2016.12.23. 23:21:58

@Csodabogár: tettem bele sokat, hajtogattam, úgy kentem rá a töpörtyűkrémet, mindig átlyukadt a tészta. Amikor meg úgy csináltam, hogy egybegyúrtam mindent, akkor is kiszáradt másnapra, bárhogy bugyoláltam is be. Az összes pogácsafajtával, és általában a sós süteményekkel így jártam, biztos valamit nem jól csinálok.

SzZoole 2016.12.23. 23:25:10

@Dikusz: elmezest ha megbantottalak vele:)
A kanadai penz is polimer plusz az ausztral a roman es meg valamelyik kelet azsiai orszag penze is.
Igen '74-ben szulettem,meg 2010-ben is:)
Lehet,hogy Te ezt nem fogod erteni

SzZoole 2016.12.23. 23:28:52

@Dikusz: töpörtyűkrémet???
Rendes tepertot rakj bele,nagyon finomra daralva es gyurd ossze a jo zsiros tesztaval,tuti nem fog kiszaradni.
Mar a nejem alszik,de holnap megkerdezem neked:)

Csodabogár 2016.12.23. 23:32:37

@Dikusz: Ahogy fentebb is olvasod, finomra darált töpörtyűvel kell csinálni, sőt még rum is kellett bele. Persze, hogy meddig maradt friss azt nem tudom, mert soha nem volt ideje megszáradni.:-)

Csodabogár 2016.12.23. 23:36:03

@Zoole[uk]: Pofátlanul fiatal vagy.:-)
Kis igyekezettel, akár az unokám is lehetnél. Mindig rossz voltam számtanból. igyekeznem se kellett volna.:-)))

Dikusz 2016.12.23. 23:39:03

@Zoole[uk]: dehogy bántottál meg vele (vicc volt), még jó, hogy nem ittam kávét, mert lekávéztam volna a monitort:))
Azt a nyomi húsz forintost mivel kapcsolatban írtam le, már nem tudom jobban körülírni, de lehet nem is érdekes.
A '74-et értem, a 2010-re több tippem is van. Csodálatosan tudom azt hinni, hogy tudom mások mit gondolnak:)
Föl ne ébreszd a receptért a nejed, jó lesz az is, ha holnap leírod. A húsdarálón szoktam ledarálni, lehet túl pépesre, talán a nagyobb lyukú (ebben az esetben jó az - viccvót) tárcsát kéne használni.

Mrs. Clayton 2016.12.23. 23:42:11

@Zoole[uk]: google a baratod, keresd ki ha annyira erdekel mi a terrine es mi a trifle es megtudod, de sztem mar reg megtetted
Nem, nem vagan, hanem vega, azaz vegetarianus, de en ezzel sem torodom tul sokat. Nem hiszem, hogy fogott 5 fontost a kezeben, tekintve h nem igen fogdosunk keszpent, nem az allati zsirtartalom miatt, hanem mert mindent kartyaval, vagy szerintem o telefonnal fizet.

SzZoole 2016.12.23. 23:46:29

@Csodabogár: szolj ha egy fiu gyerekre/unokara vagysz:)))
Amugy tudnam becezni a neved

SzZoole 2016.12.23. 23:50:07

@Dikusz: 2010-ben volt egy halalos kimenetelu balestem tobb eletveszelyes serulessel es toressel.A papirformaszerint halottnak kellene lennem:(
A regiek mar ismerik a tortenetet,szerintem unjak is:(

FutureFry 2016.12.23. 23:52:47

@blackhairlady: @P.Elliot:

A különböző zsírok már pár éve elkezdtek lekerülni a "szégyenlistáról" Amerikában, és most mindenfelé lehet kapni ilyesmit - még csak nem is kell speciális üzletbe menni érte (vagy akár Whole Foods-ba), sok átlag élelmiszerlánc polcain is megtalálhatóak. Mondjuk libazsírt speciel nem láttam, de pl. kacsazsír (ami általában Kaliforniai "termelésű") van szinte mindenhol. Az ínyencek (meg pár gourmet étterem) a sültkrumplit is kacsazsírban készítik (tényleg finomabb - legalább is számomra).
Még a disznózsír rehabilitációja is elindulni látszik: Pl. olyan 5 éve volt a hírekben, hogy egy brooklyni étteremben volt egy "Lard Exoneration Dinner" ahol minden zsírral készült (olaj helyett):
www.npr.org/sections/money/2012/02/03/146356117/who-killed-lard

SzZoole 2016.12.23. 23:54:43

@Mrs. Clayton: 98%-ban mi is kartyat vagy mobilt hasznalunk,de £5-10 mindig van nalam ha egy kavet iszok valahol az ut szelen es nem mindenhol lehet kartyaval fizetni.

Dikusz 2016.12.23. 23:56:23

@Zoole[uk]: ez volt az egyik tippem. Gondoltam ezért írtad a második szülinapot.

SzZoole 2016.12.23. 23:56:54

@FutureFry: mi szinte minden etelt zsirral keszitunk el,az olaj szamuzve van.

Dikusz 2016.12.23. 23:58:37

@Zoole[uk]: ez volt az egyik tippem, gondoltam ezért írtad a második szülinapot.

SzZoole 2016.12.23. 23:59:28

@Dikusz: igen,1974,08,11-en szulettem.A balestem pedig 2010,08,11-en tortent,szoval ugyanazon a napon voltam 36 eves,haltam meg es szulettem ujra:)

Dikusz 2016.12.23. 23:59:42

@Zoole[uk]: a blogmotor menjen aludni, meg oda, ahova én gondolom.......

SzZoole 2016.12.24. 00:04:07

@Dikusz: en is megyek,tovabbi jo fozocskezet:)

puhacica 2016.12.24. 00:05:41

@Zoole[uk]: az o laba nem fazik. az agye se. csak az enyem. 40 fokban is. :(

SzZoole 2016.12.24. 00:21:32

@puhacica: te is ilyen fagyos vagy?
Én most nyitott ablaknál alszok,kezem-lábam takaron kivol,míg Juditnak épphogy a fejebubja látszik ki a takaró alól:))
Képzeld Juditka fürdött a hülye macska meg ott szambazott a kád szélén és belecsuszott a kádba,alig bírt kiugrani,utánna meg úgy nézet ki,mint s mosott szar:))

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.12.24. 00:30:19

Mit ennék Prágában? Amit otthon.

Igy is mindig a magyaroknál van a közös multikulti buli mer mi tudunk meg szeretünk is főzni, igaz idén az édesség az olaszok dolga lesz (kivéve bejgli az kötelező nálam).
Hal, kakas, tőttött káposzta senki se marad éhes. Paprikát, tejfölt otthonról kell hozni/hozatni, túrórudit meg ilyen szarokat itt ne keress.

Budapest éttermet viszont ajánlhatom szilveszterre kifejezetten jó a kaja (meg a pogramok..:).

P.Elliot 2016.12.24. 01:07:40

Vendeg el, visszajottem, latom azota is esztek...
Igaz en is, felvagtam a makos meg dios beiglit a vendegnek, a makosbol csak a tesztat morzsolgatta/ amerikai/ de a diosbol bepakolt es sajnos en is, inkabb zsiros kenyeret ettem volna.
Csodabogar, kosz a receptet, valami hasonlot szoktam en is amikor vegetarianus baratnomet latom vendegul mert halat eszik de nem egeszen ilyen a receptem, majd ezt is kiprobalom, a tiedet.
Libamajas zsir az nem menne nekem mert nem szeretem a libamajat csak a csirket, disznot es a borjut, libamaj valahogy felkavarja a gyomromat tul zsiros lenne vagy mi, nem tudom de pl. libamaj konzervet szerettem, furcsa, nem?

P.Elliot 2016.12.24. 01:14:48

@FutureFry: Mintha ugy remlene hogy a McDonald is finomitott marhafaggyut is hasznalt a krumpli suteshez valaha, attol volt olyan joizu de aztan atcsereltek olajra.
Hat a zsir szerintem is egeszsegesebb mint az a ketes olaj de nagyon hizlal, engem legalabbis hizlalna tehat maradok az olajnal.
Addig agitaltok itt amig nem keritek zsirt, nem liba, nem kacsa csak egyszeru toportyu alul szedett zsirra gondolok, vagy amit nagyon szerettem gyerekkoromban az a pecsenye illetve a kolbasz zsir volt.

P.Elliot 2016.12.24. 01:18:10

@Dikusz: Az a szakma a legjobb aminel ajultan zuhansz a foldre amikor megpillantod a szamlat....nalam a villanyszereloe volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása