oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 25. 06:41,  A külföldi beilleszkedés listája 191 komment

2016. november 25. 06:41 Határátkelő

A külföldi beilleszkedés listája

Rita cukrászként dolgozik egy angliai szállodában, jelenleg a hetedik ott töltött hónapját tapossa, ennek minden szépségével és nehézségével együtt. A címben is említett listát elsősorban magának írta a beilleszkedést megkönnyítendő, de aztán kérésemre kicsit írt még hozzá magáról is. Engem speciel nagyon érdekelne, milyen is egy angliai hotelben cukrászként dolgozni, úgyhogy remélem, ez csak egy amolyan bemutatkozó poszt lesz. Következzen tehát Rita 10 (+1) pontja magának és immár nektek is.

cukrasz_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

„Huszonhét éves vagyok, három éve dolgozom cukrászként, ebből két évet egy ismert szállodaláncnál töltöttem Budapesten, igazi kiképzés volt. Komolyan, az itt megszerzett tapasztalatokat az élet szinte minden területén használni tudom, szerettem itt lenni.

Jó ideje tervezgettem már a külföldre költözést, főbb motivációim a „valami új”, kaland, angol és a pénz volt. Ugyan jó érzés volt a tudat, hogy nem kell menekülnöm itthonról, ha esetleg nem úgy jön ki a lépés, akkor van hova visszamenni. Szóval ugrottam, mégpedig Angliába (főleg a nyelv miatt).

Csak elkezdeni volt nehéz, utána felgyorsult az egész folyamat, az önéletrajzom elküldése után egy héttel már túl voltam Az Interjún és két hét múlva már azon kaptam magam, hogy megállapítom, nem kellett volna a télikabátot otthon hagyni. Mindez 2016 áprilisában történt.

A második dolog, amire rájöttem, hogy kicsit túlbecsültem az angolomat, a harmadik pedig, hogy van rémisztőbb annál, amikor nem érted meg az embereket, mégpedig az, amikor ők nem értik meg, amit te mondasz.

Tehát a második hétre már kezdtem nagyon furcsán érezni magam, ezért leültem tisztázni egy-két dolgot.

A masszív kétségbeesést megkönnyítendő, írtam egy listát (nevezhetjük szabályoknak is akár, de az annyira komoly), amiben összeszedem a legfontosabb gondolatokat, összegzéseket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

(Az első két hetet a szálloda birtokán lévő meglehetősen rusztikus staffhouseban töltöttem, itt írtam ezt a listát is).

A szállodában cukrászként dolgozom, jelenleg visszafogottan lelkes vagyok, a beilleszkedés és a körülmények megszokása van folyamatban, tehát sziporkázó személyiségem még nem kimondottan kezdett el tombolni, részben az érdeklődés hiánya, részben a nyelvi korlátok miatt.

Ezek a dolgok egyébként nem keserítenek el, jelenleg ez így pont jó és derűs hangulatban telnek napjaim.

A kollégák kedvesek és segítőkészek beleértve a séfeket és a cukrászfőnökömet is, aki  gyakran énekelget, illetve dúdolgat, valamint sűrűn motyog maga elé, de biztosít afelől, hogy minden okés, csak magához beszélt.

A helyi őrültek természetesen itt is megvannak, de legalább vidámság van a konyhán. Sok a spanyol, de van brazil, jamaicai, portugál, indiai és persze brit munkatárs is mindenféle beosztásban.

Rapszodikus kapcsolatom van egyelőre a helyi termékekkel, döbbenetes mennyire máshogy viselkedik, például a tejszín… Szinte külön posztot érdemelne.

Jöjjön hát a listám, előre szólok, hogy ezt elsősorban magamnak írtam (tehát a megszólítás is nekem szól) és elég szubjektív, de elképzelhető, hogy mást is érdekel, tehát ezért osztom meg.

Így kaptok egy merőkanállal a lelkivilágomból és remélem sikerül visszaadni a hozzáállásomat és a gondolkodásmódomat, anélkül, hogy okoskodásba fulladna a dolog.

K 1.

Vannak pillanatok, amikor a spórolás felesleges, egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb x forinttal (fonttal…) többet fizetni, majd elengedni a dolgot.

K 2.

Muszáj a dolgokat időnként nem halálosan komolyan venni, persze ésszerű keretek között. Megkönnyíti az életet.

K 3.

A varázsmondat: minden a legnagyobb rendben. De tényleg, nem? Csak pozitívan.

K 4.

Nem szabad a maxon teljesíteni, mert visszaélnek vele és kihasználnak. (Külsőstől.)

K 5.

Ne légy korlátolt! Ez az egyik legfontosabb. Lazaság, nyitottság és új dolgok befogadása. (Nem mintha a megszokott dolgok nem lennének biztonságosak, de ez egy másik sztori, és mivel erről eszembe jutott az illúzió, ez is egy másik poszt lesz.)

K 6.

Le kell foglalni magunkat és nem kattogni (a jelenen, a jövőn, a múlton, azon, hogy már megint elfelejtettem ezt vagy azt) – főzés, olvasás, írás, mászkálás…

K 7.

Minden átértékelődik és minden folyamatosan változik.

K 8.

Semmi sem tökéletes. És nem is kell, hogy az legyen.

K 9.

Döntéseket hozni a saját magam boldogsága és boldogulása érdekeben, nem pedig úgy, ahogy a társadalom elvárja. Persze lehetnek átfedések, nem az elszigetelődés a cél, hanem az, hogy ne feszengjek azért, mert valami nekem nem tetszik vagy kellemetlen, hanem tudjak változtatni a megfelelő irányba.

K 10.

Soha nem szégyen segítséget kérni, SOHA.

K +

Eléggé elcsépelt szöveg, de végtelenül igaz. A boldogság nem a cél, hanem maga az út.

Szóval így indítottam. Azóta a hetedik hónapomat taposom itt, rengeteg új élmény, felismerés és tapasztalás történt, a fentebb leírtakkal pedig valamikor teljesen azonosultam, máskor pedig teljesen elengedtem, de így szép. Utólag. :)”

HÍRMONDÓ

A Fidesz szerint nem kényszer, hanem lehetőség a külföldi munka

A munkaerőhiányról és a szükséges lépésekről tartott parlamenti vitanapon hangoztak el ilyesmik. Érdemes volt figyelni, meg kattintani is. :)

Írországi magyarokkal találkozott az államtitkár

Méghozzá a Google ottani székházában, ahol egyebek mellett arról is beszélgetett velük a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy miként lehetne jobban bevonni a magyar cégeket a digitális térbe.

Egyre gyorsabban nő Ausztria lakossága

Naná, hogy a bevándorlók miatt. Egész komoly számokat mondogatnak.

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7311996598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.25. 20:03:32

@Mrs. Clayton: Nem Magyarországn tanultam főzni, ott csak a papírt szereztem :P

SzZoole 2016.11.25. 20:09:37

@Pink Petsch: @macamuca [IHUN]:
Most mit vitatkoztok vele?
Jobban tudja mint Ti,mert neki a hires(bohoc) szakacs Heston Blumenthal elarulta a tutit,amikor a londoni etteremben jart ebedelni,ahol Heston szemelyesen varta az ajtoban

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.25. 20:15:54

Apropó palacsinta: a(z egyik) francia nagykönyv szerint az alaprecept vészesen hasonlít a yorkshire-i pudingéra, amit (szóda)víz helyett (ugyanannyi, azaz 1:1)) sörrel hígitanak megfelelő "vastagságúra". Kipróbáltam: vékony, ízletes és főleg nem szakad.

2016.11.25. 20:17:44

@Zoole[uk]: De azért milyen aranyos, hogy a rántásos pecsenyelé mellett tör lándzsát, mikor előzőleg pont a rántásos ételek koronozátlan királyát, Veneszt nézte le, jó magasról :D.
Annyira nem ért hozzá, hogy tudja, a roux gyakorlatilag rántás, no de mert franciául van, ugye, máris oké ... :DDD
Imádom, amikor a gasztrosznobok hülyét csinálnak magukból :DDD

2016.11.25. 20:20:01

@Hobbiszakács: Ja, ja, sörtészta ... finom is :) Van bortészta is ugyanígy.

Mrs. Clayton 2016.11.25. 20:20:18

@Pink Petsch: teljesen mindegy, ilyen technikara csak akkor van szukseg ha be akarjak csapni a vendeget mert olcso, rossz minosegu alapanyagot hasznalnak de draga es jo helyett annak erdekeben h ugyanolyan aron aruljak az olcsot mint a dragat
ne csodalkozz, hacsak gagyi helyeken fognak keves penzert alkalmazni fizetetlen tulorakkal
ugyanis ha a tulajdonos becsapja a vendegeit miert ne tenne meg az alkalmazottakkal is?

SzZoole 2016.11.25. 20:23:26

@Pink Petsch: ertem en,de hat ugye ketfele ember letezik;
Az okos ha hulyeskedik azt el lehet viselni,de,ha a hulye okoskodik.....

Egyebkent Heston-nak nincs es nem is volt Londonban etterme,de öt az ajtoban varta amikor Londonban volt dolga,erted ezt?

Mrs. Clayton 2016.11.25. 20:24:17

@Pink Petsch: mert megis mi a baj a rantassal? jo minosegu vaj es jo minosegu liszt, ebbol nem kell fel kilo egy pecsenyele suritesere, nem betont kell fozni
ellenben kb 10x dragabb mint a bolti 5 forintos pure plusz 1000x jobb az ize es nem veszi el a hus termeszetes izet sem

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.25. 20:25:11

Remélem Rita nem ijedt el az írástól

2016.11.25. 20:26:35

@Mrs. Clayton: Mi van, megsértődtél? Már előre felvázoltad magadban a további életemet? :DDD Csúnya dolog.
Ide figyelj, hülyét csináltákl magadból, ez van.

2016.11.25. 20:27:53

@Mrs. Clayton: Hm, mikor lett csúcsgasztronómiai ízélmény a rántás? És ha így lett, miért nézed le Veneszt? :PPP
Te, önmagadnak mondasz ellent, nem veszed észre? :DDD

2016.11.25. 20:28:45

@Zoole[uk]: Miért, azt állította, hogy volt a londoni éttermében? Hm, ez nekem kimaradt ...

2016.11.25. 20:30:00

@kisrumpf: Ha bemerészkedett egy konyhába, csak bátor lány lehet :D Szóval, tuti nem ;)))

Herr Géza 2016.11.25. 20:30:53

@Mrs. Clayton: Ki beszélt itt paradicsommártásról? Mondtam én egy szóval is, hogy kell a pecsenyelébe? Azt állítottam, hogy van, aki tesz bele és az egyáltalán nem a gagyiság jellemzője, sőt... Mellesleg nem vagyok szakács, sose tanultam, de 40 éve főzök. És rohadtul nem egy üzemi konyha szinten. Pláne nem magyar standard konyha szinten. Pusztán hobbiból.
De látom ma (is) csólánosba pisiltél, szóval hagyjuk....

Mrs. Clayton 2016.11.25. 20:32:32

@Pink Petsch: nezd teljesen foloslegesen vitatkozunk, mert en az alap francia konyhatechnologiarol beszelek te meg jossz valami paraszti, nagymama altal kitalalt, szerintem meg egy teves Venesz-tan alapjan a haborus insegben megfogant hogyan helyettesitsunk olcson draga dolgokat technologiaval
ha szerinted ez a helyes fozz igy, engem nem zavar

2016.11.25. 20:34:53

@Mrs. Clayton: Jól van kiscsillag, már 1 órája is mondtam, hogy igazad van. Te vagy a kifinomult úrinő, és mindenki más, aki nem úgy gondolja, ahogy te, az meg a paraszt.
Satisfied, végre? Mert rohadtul kezdesz untatni.

Mrs. Clayton 2016.11.25. 20:36:05

@Herr Géza: persze, csak ne hasonlitsd mar a te otthoni konyhadat egy profi szakacs konyhajahoz, technikajahoz, anyam meg lehet vegetat is tesz a pecsenyelebe
egyebkent nem pisiltem csalanra, teljesen jol vagyok, azert is itt potyogok

2016.11.25. 20:36:06

@kisrumpf: ugyehogy? ;) Kíváncsi vagyok komolyan a kifejtősebb részekre :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.25. 20:37:54

Egyezzünk meg abban, hogy van aki rántva, és van aki eresztve szereti.
:-)

SzZoole 2016.11.25. 20:43:02

@Pink Petsch: igen,akkor is egy eteles poszt volt es leigenytelenezte:(
Akkor mondta,ha Londonban van dolga,akkor Heston etteremben szokott ebedelni es Heston az ajtoban varja olyankor.
Aztan amikor tobben irtuk neki,hogy Heston-nak nincs es nem is volt Londonban etterme,akkor jott az ,hogy csak viccelt.
Ez mar kb 3 eves sztori:)

2016.11.25. 20:49:19

@Zoole[uk]: Úb+, szóval, még hazudik is. Oké, én ezt az illetőt szűrni fogom. Menjen a Bűvös szakácsra gasztrobuziskodni (én azt akkor hagytam ott évekkel ezelőtt, amikor egy spárgás posztot úgy kezdtek, hogy "A kertben hajnalban szedett friss spárgát ... meg az a jó, édes, az ..!), vagy talán ott már lebukott a hazugságaival :DDD

33621 2016.11.25. 20:54:49

@P.Elliot: Linkelek ide neked egy cikket, nem tudom hogy mennyire van közel hozzád a cikkben említett hely? Én személyesen ismerem a cikkben említett Vas Laci atyát, egy jópofa humoros ember. Vagy három éve meglepetés szerűen megjelent, a sógorom születésnapján itt Debrecenben, mint később kiderült az unokaöcsém szervezte le a találkozást. Ő meg a sógorom gyerekkori barátok, csak az élet messzire sodorta őket egymástól
Volt meglepetés rendesen!

www.erdon.ro/csabito-amerika-de-azert-varadon-jobb/3280320

SzZoole 2016.11.25. 20:56:07

@Pink Petsch: en ilyet nem mondtam:)))
Vannak meg 1-2-en akik igy szeretik szinezni magukat,a baj csak az ,hogy a szinuk meg van hozza,csak az esz hianyzik:)))

SzZoole 2016.11.25. 20:58:55

@Pink Petsch: ja,az az illeto a regi Jess G,csak miota ferjhez ment egy skothoz,azota ez a nickje.

Herr Géza 2016.11.25. 21:08:50

@Mrs. Clayton: Továbbra sem a magam konyhájáról beszéltem, csak miután a kommenteden láttam, hogy kb. az "egy rántottat se tud sütni, de pofázik" kategóriába soroltál, gondoltam szólok, hogy nem vagyok nyeretlen kétéves a témában.
De mindegy, úgysem érted, azt meg már tudom, hogy a bölcsek köve csakis nálad lehet.
Na, jóccakát.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.25. 21:31:17

@Pink Petsch: ah, engem azon a blogon az ütött szíven, s bírt távozásra, hogy a gateaux Basque-nál valami húsos recept volt. Eh...

2016.11.25. 21:34:27

@Zoole[uk]: Ő lenne az? Mnaa, akkor értem, miért mászott rám :DDD De most is sikerült hülyét csinálnia magából, úgyhogy nem tanult semmit :))).
Mna, és mesélj, ki színez még?

sellőlány 2016.11.25. 21:37:44

@Zoole[uk]: Nem akarok ebbe a témába belekotyogni, de Hestonnak van étterme Londonban, nem is tegnap óta.
m.mandarinoriental.com/london/fine-dining/dinner-by-heston-blumenthal/

SzZoole 2016.11.25. 21:54:28

@sellőlány: Heston-nak egy sajat etterme van a Fat Duck Bray-ben,ami a sajatja.
Az erdekes lenne,ha ez az etterem az ove lenne,azert Heston nem olyan gazdag:)

Anno amikor taxiztam voltam egy parszor ennel a hotelnel,ahol az etterem talahato.

sellőlány 2016.11.25. 22:06:31

@Zoole[uk]: Én sem azt értettem ez alatt, hogy a sajátja, mert a Mandarin Oriental üzemelteti, de a staff HB alá tartozik, csakis és kizárólag az ő ételeit készítik. Egy tehetséges magyar szakácslány írt is róla, aki HB-nál dolgozott és sztázsolt is a Fat Duck-ban és a Dinnerben is. Ő több posztban is részletesen leírta, hogy áll össze HB "birodalma", milyen az életben és kábé mennyi időt tölt az éttermeiben, és mennyit a projektjeivel.
vajaskenyer.blog.hu/2012/03/01/sztazsolas_a_dinner_by_heston_blumthal_ban

SzZoole 2016.11.25. 22:16:58

@sellőlány: igen,Ö uzemelteti ezt az ettermet,ez teny,de ha azt irom,hogy Heston ettermeben voltam,akkor az alatt azt ertem,hogy az a Heston etterme es nem azt,hogy a Heston altal uzemelteti etteremben.
Egyebkent engem nem nyugoznek le az etelei,sem Heston.
Sokkal tobbre tartom James Martin-t vagy Tom Kerridge-t:)
De ez csak az en velemenyem

2016.11.25. 22:24:35

@Zoole[uk]: Azért megsúghatnád ... ;)))
Heston nem vitte át a Fatot Ausztráliába? Vagy rosszul emlékszem?

sellőlány 2016.11.25. 22:34:01

@Zoole[uk]: Ez már amolyan fogalmi kötekedés kategória. :-) Ha valaki Hestonnál eszik Londonban, akkor egyértelmű, hogy a Dinnerre gondol. Nekem tetszik HB őrült karaktere, a vakmerősége és a formabontó ötletei. Szeretnék majd egyszer ellátogatni valamelyik, neve alatt futó étterembe, hogy legyünk a fogalmak szintjén pontosak.

SzZoole 2016.11.25. 22:34:50

@Pink Petsch: volt rola szo,de nem tudom.
Heston musorait nem szoktam nezni,hasonlo kategoria szamomra,mint Paul Hollywood vagy Bogyo Mari(Mary Berry)
De ez csak az en velemenyem.
Nezz utanna James Martin-nak es Tom Kerridge-nek,nalam ök a nagy kedvencek,ja es persze Ramsey:)))

SzZoole 2016.11.25. 22:41:35

@sellőlány: igazad van,ez mar csak tenyleg a szavakon valo lovaglas:)
Sok szerencset,ja es nem art,ha idoben foglalsz asztalt,mert csak ugy az utcarol nem lehet beesni:)

P.Elliot 2016.11.25. 22:42:38

@diggerdriver: Hu de sokat irtatok amig nem voltam itt!
Finom recept? Johet! Elore is koszonom.

2016.11.25. 22:48:54

@Zoole[uk]: Nekem is a kedvencem Ramsay (ez most , hogy írja a nevét, "a"-val, vagy "e"-vel?), a műsorai is, de pl. az ő stílusa tetszik leginkább kajafronton, ahogy kombinálja a fine diningot a klasszikussal, hagyományossal ... a mi kis gasztrosznobunk tutira rosszul lenne tőle -mert azok a kaják tutira nem úgy készülnek, ahogy ő kinézte a Larousseból a szócikket :))))

P.Elliot 2016.11.25. 22:50:18

@Zoole[uk]: Nem, nem ezt az almast, na, ilyesmit csinalt a nagymamam es persze finom volt de az a csoda almas az magasabb volt, az alma szine egeszen halvany mint amit eppencsak megparoltak es habba varazsoltak, a teszta resze fucsa modon egyenes volt amikor beleharaptal akkor hullott szet lemezekre.
Sajnos ugy erzem hogy nem fogom tudni megtalalni pedig agyonbujtam a netet de a teli honapokban kiserletezni fogok, eloszor a tesztaval es aztan a toltelekkel, informaciokat kell gyujtenem a hab rogzieserol, zselatin hasznalatarol es egy csomo dologrol amit meg nem ertek. Koszonom a segiteni akarast.

SzZoole 2016.11.25. 22:52:38

@Pink Petsch: Ramsay-nak irja,igen Ö az etalon:)))

sellőlány 2016.11.25. 22:54:40

@Zoole[uk]: Ezzel tisztában vagyok (foglalás), de mivel előfordulásom a UK-ben elég spontán szokott megtörténni, nem szoktam hónapokra előre tervezni. Még aztán, ha már megy az ember, érdemes tasting menu-re gyúrni, arra még meg gyűjtöm a takarékbélyegeket. (Csak viccelek).

SzZoole 2016.11.25. 22:55:29

@P.Elliot: akkor a nejemel kell beszelned ez ugyben,mert en csak kukta vagyok:)))

2016.11.25. 22:59:12

@P.Elliot: Te, lehet, hogy szifont használtak a habnál.

SzZoole 2016.11.25. 23:01:17

@sellőlány: a pösze Jamie valamelyik ettermebe hamarabb bejutsz:)
Miert jo kifizetni egy falatnyi etelert egy csomo penzt?

sellőlány 2016.11.25. 23:03:56

@P.Elliot: Nekem rögtön a mille feuille ugrott be a leírásod alapján. Lehet, hogy az ottani pastry chef találmánya volt a süti, ezért nincs sehol a neten.

P.Elliot 2016.11.25. 23:04:19

@33621: Ez a Passaic tolem nagyon messze van, New Jersey eszaki feleben de jobb is mert az egy elegge ketes resze az allamunknak sajnos.
Nem, nem ismerek ott senkit, illetve regen valakit aki azota mar meghalt. Papokat sem, nem vagyok templomba jaro ember, a magyar klubokat sem latogatom igy nincs ismeretem hogy ezek az emberek kik. A papokrol az itteni kozossegben semmi jot nem hallottam sajnos, orulok hogy legalabb az altalad leirt pap normalis, jol osszefoghatja a nepet ha mindenki templomba jar.
Hidd el, inkabb elnek Varadon mint Passaicban, egy merhetetlenul unalmas kornyek ahogy visszaemlekszem, talan 2x ha jartam arra annal az ismerosnel.
Sajnos ezt tudom csak mondani arrol a helyrol, meg kicsit csodalkozok is hogy az ismeroseidnek tetszett...

P.Elliot 2016.11.25. 23:05:55

@Pink Petsch: A hab igazan nem volt hab csak a finom konnyu izeben, mondom, merev volt a ket tesztalap kozott...

2016.11.25. 23:06:04

@Zoole[uk]: Én nem értem a hype-ot Jamie körül, tök átlagos szakács, sima olasz konyhával.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.25. 23:08:20

@Zoole[uk]: mert élmény. Mint neked egy jó kígyóbőr csizma (ha jól emlékszem...)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.25. 23:10:06

@P.Elliot: szerintem írnod kellene a szállodának. Egyrészt, odáig lennének, hogy Te erre emlékszel, másrészt, ki tudja, még megtalálod az embert és megtanulhatod a receptet!

P.Elliot 2016.11.25. 23:10:08

@sellőlány: A tesztaja feltetlenul hasonlitott ra csak egyenesebb volt de hasonlo. Az latod nagyon lehetseges hogy a keszitojenek a sajat kreacioja lehetett es ezert nem lehet megtalalni...

sellőlány 2016.11.25. 23:10:09

@Zoole[uk]: Sajna se Jamie, de Ramsay stílusa nem bejövős (előbbinél már jártam, de csalódás volt, az olasz konyhát nagyon nem kellene erőltetnie). Számomra egy ilyen program inkább olyan, mint egy szépen megkomponált műsor, az ízek, a látvány, az érzések parádéja és az érzékek robbanós cukorkája. Egy kóstoló menü ráadásul 4-5-7 fogás, nekem meg kicsi a gyomrom, úgyhogy sokszor a magasabb számúakra már nem is vállalkozom.

P.Elliot 2016.11.25. 23:11:37

@kisrumpf: Sort fogok ra keriteni es irok nekik. Pontosan tudom hogy mikor voltunk ott, a kislanyom 2 eves szuletesnapja lett volna napok mulva.

SzZoole 2016.11.25. 23:15:10

@kisrumpf: az mas, azt a falatnyi kajat lenyeled es annyi,a csizmat azt meg barmikor tudom viselni,eleg egyszer megvenni:))

2016.11.25. 23:18:57

@Zoole[uk]: Jó, hát nem speckó rád gondoltam, hanem úgy általában. Rendesen megy a hype körülötte. Amikor megnyitotta a budapesti éttermét, elmentem kíváncsiságból. Nem kellett volna. Az étlapon megy a nagy duma, az egyszerű olasz kajákat próbálják meg feltúrbózni (polenta chips meg bio tükörtojás :DDD). Nagyon nem kellene.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.25. 23:19:20

@Zoole[uk]: Lehet, de most nem az árakról van szó. Az ember nagyon sokáig emlékszik rá, az ízekre, az élményre... S a legjavát kapod az étteremnek. Jó buli az ilyen. Ünnepnapra való.

SzZoole 2016.11.25. 23:22:34

@sellőlány: @kisrumpf: ez nem az en vilagom:(
Ugy vagyok vele mint a sovany nokel,csontokkal en nem lakok jol:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.25. 23:22:46

@Zoole[uk]: nem ismerlek, ezért próbáltam ilyen sután érvelni valamivel, amiről tudom, hogy a szívednek kedves. De nem a pénzről van szó, hanem a kapott élményről....

SzZoole 2016.11.25. 23:24:26

@Pink Petsch: mert Ö is csak egy bohoc:)))

sellőlány 2016.11.25. 23:27:58

@Zoole[uk]: Hát én a sportautókkal, motorokkal, motorcsónakkal, horgászattal, repülőgép szimulátorral, miniatűr bizbazokkal, sörökkel, töményekkel, púpozott tányér kajákkal és még sorolhatnám... vagyok ugyanígy. :-D És még milyen jó, hogy nem vagyunk egyformák. :-)

SzZoole 2016.11.25. 23:33:35

@kisrumpf: Moni,ertem mit akarsz mondani vele,de az akkor sem az en vilagom.
Voltam mar egy jopar rendezvenyen,igaz ezek inkabb cukrasz dolgok voltak,ott sem ereztem igazan jol magam:(

SzZoole 2016.11.25. 23:37:43

@sellőlány: autok,horgaszat,pupostal kajak minden mennyisegben:)))
Tenyleg az a szep az eletben,hogy senki nem egyforma,de attol meg kedvelhetjuk egymast:)))
Igaz Pinki?:)))

sellőlány 2016.11.25. 23:40:28

@Zoole[uk]: Éreztem én, hogy megfelelő húrokat pengetek. :-D
Na, jó éjt emberek, nekem mára véget ért a nap.

SzZoole 2016.11.25. 23:42:26

@sellőlány: milyen hangszeren jatszol,gitar?:)))
Joejt

2016.11.25. 23:45:13

@Zoole[uk]: Naná, első számú rajongód vagyok :PPPP

@**mimi**: Ahham, ha látnám is azt az emojit, de jó lenne ;)

sellőlány 2016.11.25. 23:47:54

@Zoole[uk]: Jaaaaj! :-D Ebbe inkább most nem megyek bele... lol! Villany lekapcs.

**mimi** 2016.11.25. 23:50:26

@Pink Petsch: kitágult bamba szem :))))))

SzZoole 2016.11.25. 23:52:08

@Pink Petsch: tudtam en:)))

Mosolygos emoji.

2016.11.25. 23:52:43

@**mimi**: Huhh, és min csodálkoztál?

2016.11.25. 23:54:15

@Zoole[uk]: Évek óta imádlak :PPP
Mna, akkor most bamba-csodolkázós vagy mosolygós?

blackhairlady 2016.11.26. 00:52:53

@P.Elliot: legyszives jarjal utana, engem is nagyon erdekelne :)

P.Elliot 2016.11.26. 01:48:35

@blackhairlady: Utana fogok majd jarni, nem eppen most mert tenyleg nem erek ra de igerem....

montroyal ( CAN qc) 2016.11.26. 03:56:55

szerencsére magyar mestercukraszbol jutott Montrealba is meghozza 2 baratom ( nehany kép lent) sajat maguknak dolgoznak( meg egyutt is mert baratok) es megy az uzlet nekik .. foznek is kiszallitanak ( altalaban a nejem alltal )

www.facebook.com/chateaueuro?hc_ref=NEWSFEED
www.facebook.com/TraiteurBudapestCatering/?fref=ts

a masodik nemreg kezdte a cateringet miutan bezartak a 20 eves ettermuket
szoval van lehetosege a postolonak is

ritaj 2016.11.26. 09:51:53

@P.Elliot: Szóval, szívesen segítek, ha van kérdésed tedd fel nyugodtan, valami majd csak lesz belőle. Az almás süti... 2 dolog, nekem is a mille feuilles jutott az eszembe de ha annnnyira puha a krém akkor h tartotta meg a tetőt? a másik pedig nálunk van most új recept egy almás parfé és kb pont így képzeltem el, sokkoló almaíze van, olyan direkt-alma, nem csak fonnyadt mellékíz, viszont ez fagyott és nálunk fehércsoki gömbben van. hm. az is lehet h a cukrász saját találmánya, vagy neadjisten öröklött recept, de nem tűnik túl egzotikusnak, úgyh szerintem európán belül, németes, franciás lehet...az almaparfé receptet megadhatom amúgy ha kéred. sajnálom h nem jutottunk előrébb..

2016.11.26. 12:33:09

@ritaj: Khm, én kérném, amennyiben lehetséges ...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.11.26. 14:05:15

@ritaj: "sokkoló almaíze van, olyan direkt-alma, .... almaparfé " - azt hiszem, hogy én is ezzel találkoztam japánéknál... Még nem válaszoltak, de ha igen, akkor kicseréhetjük. Deal?
:-)

P.Elliot 2016.11.26. 23:20:08

@ritaj: Csak most jutottam a gep ele, igen, valami olyan suti lehetett, illetve az alja, teteje, az almahab, nem tudok ra jobb szot/ viszont nem kenodott szep, konnyeden merev volt.
Lenne egy kerdesem. Ha megprobalnam megcsinalni, mivel merevitsem az almahabot. Mit csinaljak hogy az almahab olyan friss izu legyen mintha szinte nyers alma lenne. A jovo heten nem erek ra de utana mar fogok sutni valamit es megprobalnam. Hogy kezdjek hozza a toltelekhez szerinted? Meg az is eszembe jutott hogy valoszinu hogy kulon volt a teszta megsutve es az almahab kihules utan lett kozerakva es ugy vaghattak el es ki tudja mivel, baromi egyenesre.
Masdik kerdesem hogy milyen abszolut finom, kulonleges aprosutiket ismersz, / a nevet csak/ amit karacsonyra suthetnek es tenyleg a csucs, a cukraszat remekmuve.
Harmadik, a kremek. Ha felverem a tejszint mit csinaljak hogy ne essen ossze, illetve mit keverjek bele hogy merev maradjon. Hogy ne olvadjon el az asztalnal, ujabban olyan tortakat sikerul vennem hogy ha kinnt van egy orat az asztalon akkor osszeesik huto nelkul. Ismerek merev kremeket, csoki, vanilias de valahogy jo lenne a tejszint is hasznalnom.
Melyikek az igazan finom cukraszati kremek, ebbol is eleg a nev, megkeresem majd a neten.
Egyszer csinaltam egy epertortat a youtuberol, pontrol, pontra es vizes volt a krem, elaztatta a tortat.
Elore is koszonom hogy foglalkozol velem.

P.Elliot 2016.11.26. 23:20:53

@ritaj: Ja, es igen, azt hiszem nemcsak en orulnek annak az almaparfenak.

2016.11.27. 08:58:13

@P.Elliot: Bocs, hogy beleugatok, tényleg. A tejszínhez akartam csak szólni. Habfixáló (cream fix angolul, azt hiszem). Nincs olyan arrafelé?

sellőlány 2016.11.27. 12:15:29

@P.Elliot: Kíváncsi vagyok, mit javasol Rita. Én biztos, hogy a krémes (abból is inkább a cremeschnitte) receptúrájából állnék hozzá a megvalósításhoz. Annak alapja a zselatinnal megerősített sárgakrém (créme pâtissiére). Ha nem akarsz sárgás színt, akkor egy zselatinos mousse vagy valami tojáshab receptet keress. Az intenzív almás ízhez én egy "zöldízű" almatípust választanék (pl. granny smith), és hogy ne nehezítsem el, csak a levét használnám, azt keverném a krémbe (ehhez némi citromlevet adva, hogy ne színeződjön el barnásba). A réteslapokat a köztes rétegekben át kell olvasztott vajjal kenni és ízlés szerint 4-5-6 réteget összerakva külön kisütni. Ha a mille feuille-höz hasonlóan ropogósabbra szeretnéd csinálni, akkor a rétegek közé és a tetejére is szórj porcukrot után, ez a sütés során karamellizálódni fog. A szeletelés külön művészet. Ha összerakta az egészet (1 réteg réteslap+ krém+esetleg köztes réteg réteslap+ krém+ zárólap), a lényeg egy nagyon éles, vékony pengéjű kés (a legjobb az a jellegű cukrászkés, ami úgy néz ki, mint egy vékony fém palacsinta spatula, csak van éle), függőleges, szúró kezdővágás után a gyors függőleges haladás a vágásban. Egyszerűbb megoldás, ha a rétes lapokat már sütés előtt felvágod és úgy rakod össze egyenként a sütiket, de akkor nem lesz annyira mértanilag tökéletes a forma, és élesen vágott élek. Remélem, sikerül összehoznod! :-)

sellőlány 2016.11.27. 12:29:15

@P.Elliot: @Pink Petsch: A por alapú habfixálók nem adnak komoly tartást a tejszínnek, érdemesebb oldott zselatint hozzáadni a felvert tejszínhez, azt is csak akkor, amikor a hab már összeállt és a végén az utolsó keverések előtt (gépi) kell gyors mozdulattal hozzáadni (miközben megy a keverő), különben csomósodik. Ügyelve arra is, hogy nehogy túlverjük közben a tejszínt. Ezzel nagyon szépen lehet formázni és dekorálni, de a tejszín, mivel főképp zsír, a melegre mindig rosszul fog reagálni, tehát órákig hűtés nélkül ez sem fogja bírni. Ami kibírja, az nem tejszín. :-)

P.Elliot 2016.11.27. 12:35:51

@Pink Petsch: Legyek nagyon oszinte, fogalmam sincs hogy arulnak-e es mi a neve de utana fogok nezni..
Nagyon koszokok mindenfajta segitseget.
Valahogy nekem a sutes sosem ment, nekem a szamba kell ragni minden egyes folyamatat mert ebben anti talentum vagyok.

P.Elliot 2016.11.27. 12:41:59

@sellőlány: Hat ezt remekul irtad le, ki fogom masolni a sutesi tanacsok fuzetembe hogy nehogy elfelejtsem
Olyan cukraszkesem van, egyik fele fureszes, a masik fele is valoszinu eles, eddig meg csak egyszer hasznaltam, vannak egyebkent eszkozeim csak tudni kene hasznalni.
Nagyon remel tanacsokat adtal, a jovo het egy kaosz lesz itt de utana nekilatok, sorban mindenki tanacsat kiprobalom es fogok feltenni kepet az eredmenyrol.
Nagyon koszonom a tanacsot.
Mindenki masnak is aki segiteni probalt, kisrumpf is pontosan ezt tette, nem a receptet emelte ki foleg hanem az apro finom kis megoldasokat, tanacsokat amit a receptek nem emlitenek pedig azokban rejlik szerintem a siker....

P.Elliot 2016.11.27. 12:43:29

@sellőlány: Ez is a nagy tanacsok koze tartozik, koszonom szepen....

sellőlány 2016.11.27. 13:01:15

@P.Elliot: Nagyon szívesen. Kisrumpffal egyébként én is nagy levelezésben vagyok, tudás tekintetében ő itt közöttünk az igazi master. :-) Én egyelőre hobbiszinten tolom, de utánanézek mindennek és sokat kísérletezem. Látok ugyanis jövőt ebben a pályában, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

P.Elliot 2016.11.27. 13:17:52

@sellőlány: Te is szivesen cukaszkodnal? Szep kis palya es mennyi ujitasi lehetoseg van benne ha valakinek van fantaziaja.
En csak csaladi szinten szeretnem tudni hogy tisztessseges sutemenyket tegyek a csaladom ele mert az uzletiekbol elegem van.
A regi amerikai sutemenyek egyszeruek, a betelepulok valaha nem tortareceptekkel erkezek barhonnan jottek, a maguk egyszeru kis aprosutemenyeit, piteit hoztak, ki sem tudott fejlodni. Bizonyos nemzetek hoztak a maguk jobbjait, illetve nem azok hoztak hanem kesobb amikor mar volt boven ra nyersanyag akkor az otthoni jobb recepteket. A francia sutik az elsok meg mindig, aztan az olasz bar en nem igazan szeretem az olaszokat, kiveve a panetone az ami nagyon jo, a tiramisut pl. nem szeretem.
Persze itt is vannak azert jo cukraszok, foleg nagy varosokban kis helyen is akad de valahogy felhigultak a receptek, megkezdodott a helyettesites, nem igazi vajat hanem valami olcsobb dolgot helyette sporolas es minden nyersanyagban, lam a haladasnapi piteben alig volt cseresznye csak a kemenyitovel suruve tett cseresznyele holott jo helyen vettem.
Hat ezert kellene sutni mert igazi izeket csak ugy lehet ha beleraksz mindent,
Talan csak New Yorkban lattam igazi, minosegi sutiket.
Ha tehat kistrumpf vagy te a maximumot nyujtod es ezzel bizniszelsz akkor lesz jovotok, nevetek...

sellőlány 2016.11.27. 13:28:51

@P.Elliot: Ahhoz, hogy teljes állásban cukrász legyek (ráadásul annak is egy kevésbé hagyományos vonalában, tekintettel az allergénekre) vagy azzá képezzem magam, egyelőre nem terv. De amit most elképzelek, tervezek, ahhoz kell némi tudás és tapasztalat, viszont eleinte kisszériás terület lenne mindenképp. :-) Mivel van saját szakmám, ami ráadásul periodikusan fog-elenged (most éppen fog és elég klassz projektek találnak meg), még nem tudom teljesen odaadni magam a gondolatnak, hogy mindent magam mögött hagyjam és nyakig elmerüljek a krémekben meg a lisztekben. :-) Viszont ha van időm, akkor mindig nekiállok valaminek, most éppen két tepsi habcsókot dobtam össze és a hab olyan minőségű lett, hogy örömtáncot jártam közben. :-D Kis dolgok ezek, de mégis nagyok. Várom a tapasztalataidat. (Ja, és a késed jó lesz. A recés felét próbáld először.)

P.Elliot 2016.11.27. 13:56:34

@sellőlány: Ertem. Nem te lennel a cukrasz, illetve talan valami vendeglatoipari terved lehet de ahhoz hogy az kivalo legyen te is akarod tudni hogy mi az amit mukodtetsz, illetve ismered az anyagat, minoseget. Ha az akkor nagyon jol csinalod mert aki vezet valamit annak szerintem ertenie kell ahhoz amit vezet mert ha nem akkor nem lesz belole az amit elkepzelt.

sellőlány 2016.11.27. 14:00:48

@P.Elliot: Nagyon jól leírtad a tervet. :-)

2016.11.27. 14:47:38

@sellőlány: Igaz, nem tejszínes tortakrémbe való a habfixáló (oda valóban zselatin vagy agar agar vagy más zselésítő cucc kell). Annyival viszont megkönnyítik a dolgokat, hogy felszolgáláskor, ha tejszínhabbal dekorál P.Elliot, megtartja a habot szobahőmérsékleten is viszonylag hosszú ideig.

@P.Elliot: Szerintem, cream fix a neve, de azt tényleg nem tudom, hogy nálatok kapni-e.
Viszont nem vagy egyedül , a sütés nekem sem a szívem csücske, a sütikért sem vagyok oda, az meg rohadtul fáraszt, és semmi örömöm nincs benne, hogy az égadta egy világon mindent patikamérlegen kell kimérni, mert ha 2 grammal több a liszt, már fújhatod ... áááh! A piskótaszerű, kevert tésztákkal még elvagyok, mert ott többnyire elég, ha 1:1 arányban nagyjából stimmelnek a mennyiségek, de amikor fél órát csak a hozzávalók kimérésével kell tölteni ... mna, az nagyon nem az én pályám.

blackhairlady 2016.11.27. 17:52:15

@P.Elliot: a sima grocery storeban kapsz habfixalot, ott vannak ahol a pudingporok, sutoporok, stb... Illetve a nemzetkozi sorban is van altalaban.

2016.11.27. 18:59:29

@P.Elliot: Ja, még valami eszembe jutott, az epertortás vizes krém kapcsán. Már, hogy miért lehetett vizes. Ha fagyasztott epret használtál, akkor talán nem csepegtetted ki, vagy főzted ki, vagy bármi mást kelllőképpen (Én is megnéztem már jó pár youtube videót ilyen témában, és tudom, hogy sok közülük eléggé csalóka. Ugyanis alapnak vesz olyan dolgokat, amiket egy kezdőnek el kellene azért mondani).
A másik lehetőség, hogy miért folyt le a krém az az, hogy a tésztaalap nem hűlt ki teljesen. Langyos, vagy esetleg még meleg volt. Általában a szobahőmérsékletű tésztaalap már okés, de mivel én biztonsági játékos vagyok, még azokat a sütiket/tortákat is berakom a hűtőbe pár percre (krémkenés előtt és után), amelyek recept szerint nem igénylik.

P.Elliot 2016.11.27. 21:35:41

@blackhairlady: Koszonom, meg fogom nezni majd. Karacsonyra de meg elotte egy karacsonyi partira jo lenne ha nem az uzletbol vett tortan es sutemenyeken kellene bosszankodnom.

P.Elliot 2016.11.27. 21:37:33

@Pink Petsch: Nem tudok ra vissza emlekezni hogy hideg volt-e mar a tortalap vagy milyen vizes az eper, lehet hogy igazad van, az volt a baj meg hat ugye nem kezdoknek mutatjak be ezeket a videokat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása