oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 30. 06:49,  Tökölődjünk röhögve! 50 komment

2016. október 30. 06:49 Határátkelő

Tökölődjünk röhögve!

Az eheti blogajánló kétharmada a humor és a tök jegyében telik, az előbbiből az angol, az utóbbiból a svájci változat érkezik, ám előtte még elugrunk Németországba, ahol sok egyéb mellett kiderül az is, meg lehet-e fogni a gyomrán keresztül magyar ételekkel egy német férfit.

tok_foto_svajcesmas_blogspot_hu.jpg

Kezdjük akkor rögtön Németországban, ahol a Frankfurti mesék blognak hála megismerhetjük Vikit, aki két éve él Frankfurtban. Jelenleg egyetemen tanul, emellett a Vöröskeresztnél tölti gyakorlatát, hétvégenként pedig egy hotelben kisegítve egészíti ki az ösztöndíját.

„Az első hetekben kicsit tartottam attól, hogy a németek távolságtartóak és ridegek lesznek, de ehhez képest teljesen másképpen viselkedtek. Az első pár hétben kicsit ugyan magányos voltam, mert senkit se ismertem, de ezt leszámítva jól éreztem magam. 

Amikor kiköltöztem, au-pair voltam. Ezt tartottam a legmegbízhatóbb lehetőségnek, mivel akkor még nem beszéltem annyira jól németül. Így a szállásom is meg volt oldva, illetve azt gondoltam, hogy ha egy családdal élek ahol gyerekek vannak, nagy baj nem lehet.

Ehhez képest a dolgok nem a legjobban alakultak, voltak problémák a szülőkkel és a gyerekekkel is, de a gyerekekkel ezt később megoldódott. (…) Sok probléma volt a családdal.

Az első három hónap a gyerekek miatt volt nehéz. A kisfiú akkor 5 éves volt a kislány pedig 8. A kisfiú nagyon agresszív volt, harapott, húzta a hajam, karmolt, rugdosott. Ez viszont nem az ő hibája volt.

Ha egy gyerek nem kap rendes nevelést, és minden évben minimum egyszer néha kétszer vagy háromszor új au-pair-t kap szinte születése óta, akkor persze hogy nem akar megint elfogadni egy új embert az életében.

Ez később változott, mert nagyon megszerettük a gyerekekkel egymást. A probléma inkább a szülőkkel volt. Rengeteget dolgoztak (bár szerintem csak nem akartak haza jönni a gyerekekhez…), ezért én voltam szinte 24 órában a gyerekekkel.

Az iskolában a szülők és a gyerekek is azt hitték, hogy én vagyok a két gyerek anyukája. Majdnem mindig én intéztem a bevásárlást, mert ha a szülőkön múlt volna, akkor a két gyerek kenyeret és vizet vitt volna az iskolába. De a fürdéssel is gondok voltak, mert a gyerekek csak heti egyszer fürödhettek, mert az anyuka szerint az az egészséges.

Illetve nem volt betartva a szerződésben szereplő munkaórám. Ez volt a legnehezebb, mert soha nem voltam egyedül. A két gyerek akkor is velem volt, ha elvileg akkor szabadnapos voltam.

De ami a leginkább felháborított a családnál, amikor a kisfiú nagyon beteg volt, éreztem, hogy lázas, de se lázmérő, se gyógyszer nem volt otthon. Az anyáról nem is beszélve. Körülbelül 5 órába telt mire az anya haza jött, addig én borogattam a kisfiút vizes ruhával, meg anyukámat hívtam fel, hogy most mit csináljak. Mert a kisfiú anyját nem igazán zavarta, hogy lázas a kisfia és nem bír felkelni az ágyból.

Amikor hazajött, akkor is csak gyümölcsöt hozott, hogy majd az segít a kisfiúnak… Végül nagy nehezen elvitte orvoshoz, mert addig vitatkoztam vele, hogy a gyereknek orvosra van szüksége.

Az au-pair munkát jó dolognak tartom, mert könnyebb egy családdal megismerni egy új országot, a nyelvet. Viszont hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy jó családot találjon az, aki ki akar jönni.

Nekem nem volt szerencsém, pedig előtte az előző magyar au-pair-rel is beszéltem, és nem említette, hogy problémás a család. Csak később, amikor meglátogatta a családot, mesélte el, hogy igen ő tudta, hogy ez vár rám, és nem lesz könnyű dolgom. Azt viszont nem magyarázta el, hogy miért nem mondta ezt el akkor, amikor még Magyarországon megkerestem.

Amit tanácsolni tudok, hogy aki au-pair szeretne lenni, az a gimnázium után próbálja meg. Minél idősebb az ember annál nehezebb egy családhoz alkalmazkodni. (…)

viki.jpg

Jelenleg heti négy napot a DRK-nál (Deutsches Rotes Kreuz - Német Vöröskereszt) vagyok és a szakmai gyakorlatomat teljesítem. Igazából minden nap más, mert mindig mást kell csinálnom, attól függően, hogy éppen kivel dolgozok.

Alapvetően az intézmény szociális tervét írom két másik kollégámmal, de ezen kívül sok megbeszélésen veszek részt, ami ugye mindig más. Emellett írom a szakdolgozatomat, plusz még egy Minijobom (olyan munka, amellyel havonta maximum 450 eurót lehet keresni, adómentesen) is van, mert a szakmai gyakorlatom fizetetlen, az ösztöndíj pedig nem elég mindenre.

Úgy hogy nem unatkozom. Majdnem minden nap dolgozok, de ez csak maximum november végég marad így. Utána belevetem magam a munkakeresésbe. (…)

Amit rögtön észrevettem, hogy itt sokkal nyugodtabb mindenki. Ha valaki hibázik, az nem jelent problémát, senki nem fog az alkalmazottal kiabálni, mivel tudják, hogy mindenki hibázhat. Sokkal megértőbbek a munkaadók, ha betelefonálok, hogy beteg vagyok, nem fognak abban kételkedni, hogy igazat mondok vagy sem. Valahogy jobban bíznak az emberek itt egymásban.

Sok mindenben mások a németek. A magyarok sokkal temperamentumosabbak. Így már egy kis vita is nagy problémát jelent. Nagyobb problémák inkább a magyar ételekkel kapcsolatban vannak. A párom szinte semmit se eszik, meg ami tipikus magyar étel, mert szerinte túl zsíros. Ami lehet, hogy igaz, de attól nem tudom megérteni, hogy ki az, aki nem szereti a húslevest vagy a túrós csuszát. Úgy hogy itt nem érvényes a mondás, hogy a hasán keresztül meg lehetne fogni. :D (…)

Persze itt is vannak problémák, mert mindenki életében vannak. Viszont sokkal nyugodtabb vagyok itt, mint Magyarországon voltam. Az utcán, az üzletekben is mindenki sokkal kedvesebb, türelmesebb.

Magyarországon is sok kedves ember van, de ott nagyon türelmetlen mindenki, nemhiába, hírhedten pesszimisták a magyarok. Néha magamon is érzem, amikor a párom megjegyzi, hogy már megint a pesszimista oldalamat vettem elő. A németek, ha van is problémájuk, attól még megpróbálják azt pozitívan nézni, és mindent elkövetnek, hogy megoldják azt. Nem panaszkodnak lépten, nyomon.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, szerintem érdemes!

Az angol humor és a reklámok

Az angol humor egyike a leginkább megosztó dolgoknak, legalábbis tapasztalatom szerint: vagy bejön valakinek és imádja, vagy ki nem állhatja, én legalábbis még nem nagyon találkoztam olyannal, aki semleges lett volna irányába. A London Budapest Metro blog szerzője szerencsére előbbi kategóriába tartozik, és még nagyobb szerencse, hogy legutóbbi posztjában jó pár példát is hozott rá a hétköznapokból.

reklam_macskas.jpg

„Van, akinek nem jön be a szigetországiak humora, de szerintem vagy azért, mert nem érti igazán, vagy mert épp rajta köszörülik a nyelvük a helyiek. Ez utóbbi valóban szar érzés, mert meg kell hagyni, rendesen tud marni és vágni mikor Mr Flegmaság és Mrs Irónia választékosan elküld a bánatba kislakatnak. Ám van egy terület, amit nem lehet nem imádni, ez pediglen a nyomtatott reklámok világa.

Az angol karakter hivatalosan lefitymálja a dicsekvést, nagyzolást, szóval a ,,Mi prosztatakenőcsünk a legtutibb" stílusú reklám duplán nem talál célba a férfilakosságnál.

Amerikában, minden fogyasztói társadalmak szent tehenében lehet, hogy a nyomulós, versenytársakkal összeméricskélős eladási taktika a megszokott, de itt, az Egyesült Királyságban finomabban hangolják a marketinget (hard-sell kontra soft-sell).

Hagyományosan körültipegik a terméket, indirekt módon kínálják a portékát, a stílus és a sztorimondás szinte fontosabb, mint a cucc, amit árulnak, ami néha csak a reklámblokkok végén derül ki, hogy mi is pontosan. Inkább az irónia, szarkazmus dominál, a végletekig elmennek egy ízes szóviccért, ötletes kétértelmű kifejezésért, s hál' égnek a fekete humort se mossa el a rendszeres esőzés.

Egy másik kőbe vésett fajtajellegük a ,,pöh, ugyan már” vagy ,,csak semmi szirupos lelkesedés” hozzáállás, így aztán nem kapnak szívdobogást a nyálas önfényezéstől (ennek ellenére divatba jött ez a stílus és szerintem úgy illik rájuk, mint tökre a gyűszű).

Talán ezért került a reklám toplistára a Ranseal festék szlogenje: It does exactly what it says on the tin, azaz Pont azt csinálja, ami a dobozra van írva.

Az idei nyár egyik legjobbja volt valami ízesített-cukros ital a következő szlogennel: ,,Nyár van. Te szomjas vagy. Nekünk eladási célkitűzéseink vannak”. Veszed-iszod.

Roppant mókásnak találtam a kaparós sorsjegy reklámokat, ahol a ,,Semmi esély vs ennyimegannyi az esély" szituációra mentek rá, cukker nagyival vagy dagi macsekkal.

Persze volt aki csak meg tudott sértődni az egyik verzión, mikor is a ,,semmi esélyt” az képviselte, hogy Cirmi előkerül-e ha pár napja elkóborolt az M7-es környékén. Mint állatb*zi és egykori gazdi átérzem minden cicatulaj fájdalmát, de bakker, ez akkor is vicces és kész.

Ugyan nem plakát volt, de sokat elmond az angol lélekről a Marmite reklám (élesztőszármazékból készült kenyérre kenhető szuszmák, még nem gyűjtöttem lelkierőt megkóstolni), mikor is arra mentek ki, hogy ezt a lakosság vagy imádja, vagy undorodik tőle, s a reklámban már a hölgy csókjából kiérződő marmite íztől is öklendezni kezd az udvarló.

Nem ismerek más országot, ahol a gyártó kiröhögi a saját termékét, hogy ,,ugye milyen ocsmánynak találják egyesek?”, és még meg is szilárdítja a vevőkört.

Most, hogy Pesten jártam, meregettem a szemem, látok-e hasonló, mindennapi cikket reklámozó, ötletes posztereket. Van egy-két mókás krimó csalogató cégér és az üzletnevek is árulkodnak nyelvi szellemességről (Scanguru), de az óriásplakátos kínálatban silány a felhozatal.

Azt hiszem, mifelénk akkor fog ízesebben a nyomdapatron, ha valamit parodizálni kell, ha már kínunkban figurázunk ki valami komoly dolgot, de hogy valaha reklámnak adnak-e bájt, azt kétlem.”

A teljes posztot itt találjátok, ne hagyjátok ki! (Akkor se, ha nem jön be az angol humor…)

Tök jó!

Végül ha már Halloween környékén vagyunk, akkor nem maradhat ki a tök sem a blogajánlóból, annál is inkább, mert a Svájc és más blognak köszönhetően most ellátogathatunk egy helyi tökfesztiválra, egészen pontosan a Pfäffikersee partján fekvő Jucker Farmra.

tok_cikk.jpg

„A falu főutcáját a falu közepén található útelágazásnál lezárták és elterelték a forgalmat, hogy a várható nagyszámú látogató autói egy ebből az alkalomból parkolóvá alakított réten állhassanak meg.

Innen aztán hosszú tömött sorokban zarándokoltak az emberek, köztük mi is, a farmra, ami a modern marketing iskolapéldája (minden létező szociális médián fönt vannak).

A gazdaságban minden a látogatók igényei szerint lett kialakítva. Az almaültetvény egy része 1.500 fától álló, 509 méter hosszú, izgalmas labirintus (felnőtteknek 5 frank a belépő, ezért 1 db alma is jár), szalmabála ház, játszótér, állatsimogató, étterem, kávézó, panoráma terasz, 400 fős rendezvényterem, bolt saját termékekkel és aktualitások várják a látogatókat.

Cégek számára akár 2000 fős rendezvénynek is tudnak helyszínt biztosítani. Jelenleg a tök az aktualitás, a téma pedig a rómaiak.

Ennek jegyében készültek hatalmas tök-installációk, mint pl. Julius Ceasar lovasfogattal és a tökfaragó verseny 2. helyezettje is Ceasart formázta meg az óriás tökből. Ezek addig láthatók a farmon, amíg még kiállítható állapotban vannak.

Hatalmas tökvásár is van, hegyekben állnak a különböző tökök, minden elképzelhető forma és szín megtalálható közöttük.

Természetesen a gasztronómiai kínálat is a tök jegyében zajlik jelenleg a farmon. Íncsiklandó sütőtökleves bográcsból és sütőtökös sütemények között lehetett választani, de a klasszikus ételek sem hiányoztak a kínálatból (raclette sajt, sült kolbász, házi fagyi, stb.). A frissen szüretelt almából pedig frissen préselt almalevet lehetett kapni.”

A teljes posztot rengeteg képpel (egészen elképesztők is akadnak köztük!) itt olvashatjátok-nézhetitek meg.

HÍRMONDÓ

Lenyomják a helyieket a második generációs bevándorlók

Több köztük a felsőfokú végzettségű és az álláskeresésben is jobbak. Egyébként Magyarországon is. Szerintetek mi lehet ennek az oka?

A rasszizmus elfogadottá vált

Skóciában nem annyira vészes a helyzet, mint Angliában, de tényleg érezhetően ferdébb szemmel néznek a bevándorlókra, és több az atrocitás. Egy ottani magyar tapasztalatai.

Minden lehetőséget nyitva kell hagyni 

Tony Blair volt brit kormányfő szerint ha az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások eredményeként elért majdani egyezménynek olyan súlyos következményei lennének Nagy-Britanniára nézve, hogy a választók esetleg meggondolják magukat, akkor meg kell találni annak a módját, hogy e véleményüket kifejezésre juttathassák. Lehet-e újabb nápszavazás?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6511913159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.10.30. 07:15:57

Heti 1 fürdés nem semmi...

DieNanny CH 2016.10.30. 07:42:42

Ma sütőtökkrémlevest fogok főzni.

szaszo71(D) 2016.10.30. 08:08:41

@Golf2: A lányom egyik osztálytársának a családja csak karácsonykor fürdik. Heti egyszer, szombaton zuhanyoznak. Egyébként azzal a hülye mosdókesztyűvel tisztálkodnak. :(

DieNanny CH 2016.10.30. 11:04:01

@Mrs. Clayton:

Legközelebb kipróbálom ezt is. Most nincs itthon minden hozzávaló.

Mrs. Clayton 2016.10.30. 11:46:40

ket napja keresem a waterstonban, az interneten de nem talalom es senki sem hallott meg annak a magyar lanynak a konyverol, aki ujrairta george mikes how to be a brit cimu konyvet

emlekszek valaki a lany nevere es a konyve cimere?

2016.10.30. 12:10:25

Erdekes volt a kozepso, en csak egy egeszen kicsit tanultam a reklamrol, de oszinten szolva nagyon orulok neki, hogy valaki meg vallja azt, hogy humorral, meglepetessel, a kozonseg cinkosnak tekintesevel el lehet adni a dolgokat. En ugyanis kezdem ugy erezni, hogy ez szinte eltunt, vagyishat en nagyon komolyan erzem ezt a trendet, hogy ez az egesz "soft sell" szemlelet 2008-as valsag utan eltunt, es azota csakis a patoszos, erzelgos reklamokban hittek az emberek, ez az internet miatt is van szerintem, vagyishat a "meghato kontentek" miatt, es emiatt abban nem ertek egyet a posztoloval, hogy ez alol az angolok kivetelek lennenek, sot, van az az angol aruhazlanc, akinek az egesz vilagot megrikatjak a karacsonyi reklamjaik peldaul. Szoval, bar az teny, hogy az angolok valoban hiresek a humorukrol, es orulok neki, hogy a posztolo emiatt vedve erzi magat ezektol a trendektol, azert vigyazzon magara igy karacsony elott, hiszen a csopogos dickensi romantika is angol talalmany, ugyhogy csak ovatosan a TV-zessel. :D

P.Elliot 2016.10.30. 12:11:22

@Mrs. Clayton: Miota beirtad probalom en is kutatni de en sem talalom. Volt itt egy poszt ahol egy lany konyvet irt es kiadtak az angliai beilleszkedeserol ott a hozzaszolasoknal mintha fel lett volna emlitve ez a lany akit te teresel.
Sajnos nem emlekszem a poszt cimere.

P.Elliot 2016.10.30. 12:14:00

@mojyo: Itt is rengeteg a humoros reklam, szerintem azzal lehet legjobban eladni a termeket, erzelgos nemigen van manapsag.

P.Elliot 2016.10.30. 12:19:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Finom, egeszseges, nekem is van itthon hozzavalo de en majd holnap fozok.
En az otthoni, valahai, szantofoldi sutotokot hianyolom, megsutve, szeletekben. Sokfele tokot probaltam mar itt ki de egyik sem ert fel azzal az otthonival. Probaltam keriteni magot de mindenki lebeszelt rola hogy annak nem eleg a kerti fold, ahhoz balta kell es sehogy sem tudtam keriteni senkit aki kiprobalt jo izu magot kuldhetett volna. Kar hogy a regi izek elvesznek.

P.Elliot 2016.10.30. 12:26:31

@szaszo71(D): Felnek a viztol vagy mi?
Nalunk mindenki reggel-este zuhanyozik, kadban nem is emlekszem mikor volam, evekkel ezelott/ igaz hogy uszodaba jarok/ pedig olyan viz zubogtatos kadam van de sajnalom is ra az idot meg nem szorakoztat, utalom a habfurdot, akkor inkabb a furdoso, szoval amikor ujjaepittettuk a furdoszobat a csalad nem banta volna ha csak zuhanyt epittetunk, jo nagyot a kad helyen de a haznak az erteke abban a pillanatban megy lefele amikor az ember szamuzi a kadat, ket furdoszoba van de az egyikben muszaj a kad sajnos.
Ez a heti egyszeri gyerekfurdes is elkepeszto, nem viszket annak a gyereknek a bore? Aludni is jobban lehet egy frissito furdo utan.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.30. 12:45:44

@P.Elliot: biztos olyan New Age-es az anyuka, aki szerint a gyakori fürdés/zuhany árt a bőrnek, tart a szappanoktól stb. Pedig azért már vannak remek bioszappanok is manapság. Gondolom, ezért nincs náluk lázmérő és némi gyógyszer kisebb betegségek ellen. Fura azért, egy gyerek eléggé össze tudja magát piszkolni játék közben.

fhdgy 2016.10.30. 13:10:07

Hogy miért sikeresek a másodgenerációs bevándorlók:

Aki elmegy egy országból ( pl. Magyarországról ) egy másikba, jobbára a jobbak ( tudás, akarat, kitartás stb. szempontjából ) közé tartozik. Neki még vannak kemény problémái ( pl. nyelv, kapcsolatrendszer hiánya ), de a gyerekei már nem szenvednek ezektől a problémáktól, viszont még nem tunyultak el, mert megörökölték, megtanulták, megszokták a szüleiktől a keményebb hozzáállást. Szerintem ennyire egyszerű.

P.Elliot 2016.10.30. 13:17:54

@kisrumpf: A szappanoktol tart, a bakteriumoktol meg nem? Fura...

P.Elliot 2016.10.30. 13:19:59

@fhdgy: Tokeletesen leirtad, ez itt is ervenyes Usaban. A masodik generacio sikeres es nem elpuhult. Kerdes hogy azok gyerekei milyenek lesznek.

fhdgy 2016.10.30. 13:30:34

@P.Elliot: van egy genetikai szabály: vissza az átlaghoz.

Egy nagyon tehetséges ember gyereke is jellemzően tehetségesebb az átlagnál, a későbbi leszármazottak lassan, de biztosan közelednek az átlaghoz.

Ez usára vonatkoztatva azt jelenti, hogy a későbbi leszármazottak "belesímulnak" a környezetükbe, az átlagba.

Hari Seldon 2 2016.10.30. 13:49:15

„A probléma inkább a szülőkkel volt. Rengeteget dolgoztak (bár szerintem csak nem akartak haza jönni a gyerekekhez…), ezért én voltam szinte 24 órában a gyerekekkel.
Az iskolában a szülők és a gyerekek is azt hitték, hogy én vagyok a két gyerek anyukája. Majdnem mindig én intéztem a bevásárlást, mert ha a szülőkön múlt volna, akkor a két gyerek kenyeret és vizet vitt volna az iskolába.”

Én nem feltételezem, hogy a szülők nem akartak hazamenni a gyerekekhez. Inkább arról van szó, hogy úgy voltak vele, hogy megbíztak a lányban. + Továbbá: a szülők éppen azért beszélték meg az au-pair-el, hogy mit kell csinálni, mert azt gondolták, hogy így jó, mert feltehetőleg korábban már ő előtte is így csinálták, és bevállt. Ettől kezdve, hogy a szülő miért nem csinálja azt amiért őt fizetik, logikátlan.

És persze, ettől eltekintve is lehetséges, hogy „furcsák” a szülők, de nem feltétlenül ezért.

„Nagyobb problémák inkább a magyar ételekkel kapcsolatban vannak. A párom szinte semmit se eszik, meg ami tipikus magyar étel, mert szerinte túl zsíros. Ami lehet, hogy igaz, de attól nem tudom megérteni, hogy ki az, aki nem szereti a húslevest vagy a túrós csuszát.”

Ezt meg tudom erősíteni. Amikor ideköltöztünk, csak attól, hogy más lett az étrendünk (alapanyagok, akár otthoni főzésnél, akár vendéglőbe mások) fogytam 3-4 kilót (Mme Seldon szintén). Miután más ízvilághoz szokott hozzá, persze, hogy nem szereti. A húslevestől én sem vagyok oda, itt szerencsére nem nagyon divat a leves. A túrós tésztát meg csak cukorral eszem, szalonnával olyan mint a carbonara (vagy még olyan sem).

Viszont látható már a lányoknál is, hogy miután a cantinban mást esznek más lett az ízlésük. Melinda sokáig nem volt hajlandó megkóstolni az „édes” tésztákat. Most sikerült valahogy rávennem, hogy kóstolja meg legalább a lekváros tésztát (a mákosig még nem tudtam eljutni, de talán egy két év, és hajlandó lesz erre is).

P.Elliot 2016.10.30. 13:52:00

@fhdgy: Nem feltetlenul azert mert ha vegyuk azt hogy valaki diplomas annak a gyereke sem adja alabb rendszerint, a szulok is nyomjak, annak a gyereke is abba no bele hogy iskolazottnak kell lenni, elvarja a csalad azonkivul maga sem akarna lejjebb csuszni. Attol is fugg hogy honnan jott az a csalad. Ha indiai akkor megcsak szoba sem johet hogy ne vegezzen felsobb iskolat. Szokasokban valoban beleolvad lassan es tenyleg atlag ameriai gondolkodasa lesz de eletszinvonalban, iskolazottsagban nem kerulhet lejjebb ez indiaiaknal szoba sem johet. Nem hagyjak. Mas nepeknel nem tudom, magyaroknal is tartja magat az hogy tanulni, feljebb jutni, ha gyorsan visszagondolok hogy ismeroseim kozott ez hogy alakult, valahogy a csaladtol fugg hogy hogy. Ha kozonyos, lusta, erdektelen csalad van abbol nehezen lesz tanult gyerek, csinalja amit lat ha nem nyomjak feljebb, a haboru korul, elott kijott magyarok gyerekei, unokai elegge iskolazottak meg mindig. Beolvadtak teljesen de kemenyek meg mindig ami a jovot illeti.

tnt 2016.10.30. 14:01:15

@fhdgy: +1 - ... igen ez így van... jól összefoglaltad...

Hari Seldon 2 2016.10.30. 14:04:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Én már megfőztem. Igazából szerintem bárhogy csinála az emebr jó lesz. Én nem bűvészkedem, megfőzöm, leveskocka, még pár fűszer, joghurt, stb...
Az a j benne, hogy nem lehet kétszer ugyanúgy megfőzni, mindig kicsit más lesz az íze, de mindig jó. Októbertől november végéig gyártom szakmányba.

P.Elliot 2016.10.30. 14:06:50

@Hari Seldon 2: Igen, az is lehet hogy megbiztak a lanyban a szulok, hiszen ha jol nevelte oket, rendesen gondozta akkor jobb volt szinte mint az anyjuk, lasd valamelyik regebbi posztban eppen DieNanny irta hogy a szulok halaluk eseten neki akartak hagyni vegrendeletileg a gyerekeket, vagy ilyesmirol volt szo, ez mar elmond mindent hogy mennyire megbiztak es ertekeltek a bebiszitter munkajat, szo ami szo, van amikor az kulonb mint a szulo, illetve maga a gyerek es maga a szulo is ugy erzi.
Mindenesetre ezt nevezem az 5 csillagos ertekelesnek ami egy gyerekvigyazo munkajat illeti.
Persze az itteni posztnal azert ezek a hetente egyszer furdott gyerekek, / remelem ez nem lett betartva/ meg hogy ennyire rahagyjak oket a szitterre azert mond eleg sok negativumot is.
A magyar etelek? Itt sem szeretik igazan az amerikaiak mert nagyon nehez, ahogy ok mondjak teli hidegekre valo etelek. Amit szeretnek az a gulyas, a kaposztas teszta, a toltott paprika es kaposzta van akinek izlik, van akinek nem, a tobbi sem.
Van aki mindet szereti de ez ritka de nincs ebben semmi rossz, mi sem szeretjuk mas orszagok mindenfajta ennivalojat. Lanyom magyar eteleken is nott fel, nemigazan szereti pedig regebben jobban megette de nem igazan. Kolbaszt, szalamit nem eszik soha nem szereti. a gulyast, porkoltet sem, toltott kaposztat sem, a palacsintat igen de csak nutellaval es banan darabkakkal toltve. Igazabol a japan eteleket szereti meg az olaszt. En nemzetkozi konyhat tartok, fozok mindent.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.30. 14:07:30

@fhdgy: pontosan. Rémlik, hogy egy Amy Chua nevű nő egy egész könyvet írt erről a jelenségről.

Dikusz 2016.10.30. 14:45:27

@P.Elliot: a piacokon itthon is már inkább az úm. kanadai sütőtököt lehet kapni, nagyon ritkán, és rövid ideig a magyar sütőtököt.
A kanadaival ritkán fogok mellé, majdnem mindig édes. A szántóföldit nálunk "dabasi"-ként reklámozzák, nehezebb - számomra - az édeset kiválasztani. Utánanéztem a neten, nagyon híres a nagydobosi sütőtök, nincs mód itthonról magot szerezned?

33621 2016.10.30. 16:08:08

@P.Elliot: @kisrumpf: Ilyen nőnek nem szeretnék a közelébe bújni, egy hét fürdés nélkül, olyan szaga lehet mint a pálpusztai erjedt sajtnak! Bizonyos intim testtájékon meg aztán csak gázálarccal lehetne csak megközelíteni!

SzZoole 2016.10.30. 16:44:37

@33621: most mit kenyeskedsz,ugy jo ha egy kicsit ízes-aromas,van ize-büze:)))

33621 2016.10.30. 17:00:51

@Zoole[uk]: Ennyi azért már szerintem túlzás!

montroyal ( CAN qc) 2016.10.30. 17:01:03

nem érvényes a mondás, hogy a hasán keresztül meg lehetne fogni. :D (…)

pedig valahogy arra felé... csak kicsit lejjebb ..

montroyal ( CAN qc) 2016.10.30. 17:11:44

@szaszo71(D): furdeni ? azt eleg minden masnap !!

karacsony masnap es husvet masnap ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.30. 17:20:40

@P.Elliot: A magyar etelek? Itt sem szeretik igazan az amerikaiak mert nagyon nehez,
az mar jo dolog ha ismerik a magyar kajakat es azert nem eszik mert nehéz zsiros ..

de sokat kapasbol elutasitjak ,mert azt sem tudjak hol van Mo es mit esznek ott .. amig iskolas volt a lanyom egyes helyi baratnoinek meg volt tiltva ,hogy barmit is egyenek nalunk, mert kitudja mi az miket eszunk mi ..

montroyal ( CAN qc) 2016.10.30. 17:52:08

ezek a tokfestivalos képek tényleg :Tök jó! erdemes kinyitni a blogot .

orszagjarasunk idejen mi is meglatogattunk kulombozo farmokat mindig erdekes ..

P.Elliot 2016.10.30. 18:23:41

@Dikusz: Probaltam szerezni de valahogy nem tudtam, na mindegy, itt is vannak edes, joizu tokok csak hat arrol a masikrol jo emlekeim voltak.

P.Elliot 2016.10.30. 18:28:41

@33621: Vannak nepek akik tenyleg nem szeretnek furodni, a franciakrol is ezt mondjak. Egy ferfi is ektelenul budos 1 het utan szerintem, mindenki. Nem olyan ido, szappan es vizrablo egy zuhany, nem is ertem hogy van akinek nincs igenye ra.

P.Elliot 2016.10.30. 18:40:05

@montroyal ( CAN qc): Mondjuk nem emlekszem hogy lett volna ilyen hogy megtiltottak volna hogy a lanyom baratnoi elfogadjanak barmit nalunk mert ki tudja mit eszunk, azt a gyereket be sem engedtem volna az ajton mert ha vadembereknek kepzelnek minket akkor maradjanak otthon.
Munkatarsaimnak szoktam bevinni akkoriban toltottkaposztat ha foztem mert imadtak, utanoztak is odahaza de nem volt turelmuk a kaposztalevelet toltogetni csak ugy egybefoztek, megkinaltak vele, ha lehet meg izesebb is volt mint az enyem mert osszeertek az izek.
A kaposztas tesztanak mindig, mindenhol sikere van, a gulyasnak is persze, de pl. a rantott karajt meg nem ettek volna, nem szoktak hozza es nem izlett csak a csirke.
En nem is szoktam raeroltetni senkire a hazai eteleket mert en sem szeretnem ha masnal muszajbol kellene enni az o kedvenceiket ami esetleg kifordul a szambol. Ha vacsoravendegseget csinalok akkor gondosan kivalasztom a nemzetkozi kinalatbol ami tenyleg jo mindenkinek.
Az a mondas hogy vilaghiru magyar konyha az hiedelem csak.
A sutemeny az mas kategoria, a magyar sutik valoban finomak de abbol sem izlik minden mindenkinek.
Amit a posztolo itt irt hogy a gyomran keresztul nem tudja megfogni a baratjat, dehogyisnem! Fozzon neki hazai nemet eteleket gondosan, jol megnezve hogy jol legyen megfozve, lehet hogy jobb lesz mint amit a pasas odahaza megszokott es imadni fogja a foztjet.

fhdgy 2016.10.30. 18:42:02

@kisrumpf: Vannak, akik megélik, átélik és vannak, akik könyvet, tanulmányt, doktorit írnak róla.

Amit leírtam, arra az apám és a saját életem tanított meg.

Ha úgy vesszük, én is második generációs "bevándorló", ha úgy tetszik "migráncs", vagyok Magyarországon. Apám, mint az Árpádokig visszavezethető szlavóniai magyar falúban született magyar, a Vukától-Donig-Dunáig-Volgáig-Rinyáig tartó kacskaringós, és főleg hosszadalmas, úton került 1949 nagypéntekén véglegesen Magyarországra. Az 1941-től 1949 tartó frontszolgálat, hadifogság elbocsájtó szépüzeneteként, 20 forinttal a zsebében és a rajta lévő ruhával került elbocsájtásra. Aztán a dicsőséges magyar állam nem volt szűkmarkú. 1950 ezt megtetézte rendőri felügyelettel, kényszerlakhellyel és egyéb, hasonló nyalánkságokkal.

Nulláról, magyarként Magyarországon, de ellenséges környezetben, közegben kellett kezdenie, újrakezdenie.

Én ebbe nőttem bele! Megörököltem apám biológiai génjeit, de hozzá azokat a "szocializásiós géneket" is, amiknek már teljesen más törvényei vannak, mint a rendes géneknek. Ezek a "gének" nem materializálódnak, azek csak az "én" legbelső bugyraiban léteznek, de ott is csak átvitt értelemben.

Dikusz 2016.10.30. 19:33:59

@montroyal ( CAN qc): talán hallottál már róla, de ha nem:
az Őrségben is van minden év szeptemberében tökfesztivál, az idén Magyarszombatfán volt. Csodálatos vidéke az országnak. Ha érdekel, azokat a képeket is nézd meg:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.30. 19:38:54

@fhdgy: a hölgy is saját tapasztalatai alapján írt.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.30. 23:52:02

@P.Elliot: 2 itteni magyar baratom mester cukrasz es eleg sok helyre szllitanak szoval itt is szeretik a magyar sutemenyeket tegnap a Snitzerhause nevu etterembe ettunk rantotthust ami majdnem nagyobb volt mint a tanyer es utanna almas retest ettunk kiderult az egyik baratom szallitja amagyar konyhat valtozatosabbnak talalom sok fele leves a kulombozo husok sokfele sok izu elkeszitese stb szemben az eszak-amerikai konyhaval . nem nagy durranas az etlap
a steak ettermek kifejezetten unalmasok valasztek nelkuliek ..
@Dikusz: koszi megneztem a kepeket es a videot is erdekes vasari, festival hangulat magam reszerol azt sem tudom eljutok-e még egyszer Mo-ra .. a nejem szeretett volna menni a gyerekeit lathassa akik viszont felnottek es Nemetorszagba koltoztek ..

P.Elliot 2016.10.31. 00:20:34

@montroyal ( CAN qc): Hogyne, mi magyarok szeretjuk a magyar konyhat, finom is az de masok nemigazan szeretik. Ez van. En azokat az osi itteni kajakat szinten neheznek talalom mint a pie, a potroast, a stew meg a tobbiek, a regi etelek itt is "nehezek" voltak, azok a szoszos pogacsak meg csak hallgassanak a pancake-el egyutt. Persze, itt nem az volt regen a lenyeg hogy konnyu francias legyen az ennivalo hanem zsiros, tomor, erot ado mert arra nagy szukseg volt a foldeken dolgozva. Ha jol utananeznek azt hiszem minden orszagban nehez eteleket talalnek, kiveve a tengerpartiakat mert nekik adott volt a hal.

jewel79bp 2016.10.31. 08:22:20

Hát, én magyarként nagyon nem szeretem a magyar konyhát. Mindig a gyerekkorom jut eszembe, amikor a családi ünnepekkor muszáj volt enni belőle. A pörköltet, töltött káposztát, húslevest világ életemben utáltam, így nem is tanultam meg főzni. Én azon szoktam meglepődni, amikor az emberek evidensnek veszik, hogy aki magyar, az szereti a magyar kaját. Hát nem.

Ginix 2016.10.31. 14:30:56

mikor au-pair voltam angliában (echte brit családnál), volt egy szlovén bnőm, aki szlovén anyuka és vmilyen apuka kisfiára vigyázott és a családjaink jóban voltak. ez a lány mondta, h nem érti, h miért kell nekem minden este lefürdetnem a gyereket, neki csak vasárnap kell és ő is így nőtt fel, heti 1x-i fürdéssel. én részemről örültem, h az én családomnál ez volt a módi.
@mojyo: én azt olvastam vhol vmikor, h mozgóképen, ha túl jó a reklám, túl szellemes, akkor az emberek a reklámra emlékeznek és nem a termékre, szóval tuti maradnának ezek, ha elérnék a céljukat. egy plakátnál valószínűbb, h megragad, akár tudat alatt is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.31. 20:38:17

@33621: Ne fürgyéé le! Emléxünk még rá? :D

Amúgy meg arra a b@romra, aki a gyerekét hetente egyszer mosdatja csak, rá kell hívni a gyámügyet.Az ilyennek nem gyerek kell, hanem maximum hintaló.Elképesztő.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása