oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 26. 06:40,  Nem másik ország: másik galaxis! 137 komment

2016. október 26. 06:40 Határátkelő

Nem másik ország: másik galaxis!

Mármint a brit oktatási rendszer a magyarhoz képest. Hogy melyik a jobb, azon hosszan lehetne vitatkozni (tegyétek is nyugodtan), ám mint Péter mai írásában fogalmaz: inkább a hozzáállásban és az iskola szerepfelfogásában van különbség. Emellett az is kiderül, mi köze Sztálinnak az angol nyelvhez. Jöjjön tehát a Londonban, sej sorozat következő része (az eddigieket itt találod)!

iskola_foto_pixabay_com_wokandapix.jpg

Itt nem nehéz az iskolatáska

„Mi az ok, amely miatt az Egyesült Királyságban nem nehéz az iskolatáska? A válasz egyszerű: nincs. Nem ok nincs: iskolatáska nincs.

Itt az iskola (és hogy félreérthető ne legyen: a 18 éves korig tartó iskoláról beszélek: magyarországi fogalmak szerint az általános- és középiskoláról) egészen másról szól, mint „a kontinensen”. Nem arról van szó, hogy más válaszokat adnak az oktatáspolitika és -módszertan alapkérdéseire: azért értjük nehezen, mert maguk a kérdések is mások!

A mi iskolánk: oktatóintézmény, amelynek a feladata adott tananyagok elsajátíttatása; persze emellett nevelési (és sok más) funkciója is van. Az angolszász iskola: nevelési intézmény, amelynek emellett sok más funkciója is van: ezek jelentős részét oktatás (tanulás-segítés) formájában látja el.

A mi iskolánkban megtanítják az iskolásokat a helyesírás szabályaira és a dolgozataikban megjelölik a hibákat (tehát nem az kap piros jelzést, ami jó, hanem ami hibás).

Az angolszász iskolában párok javítják egymás írásait, aminek kapcsán megtanulnak dicséretet és kritikát mondani és elviselni – közben a helyesírásuk is csak-csak fejlődik persze.

A mi iskolánkban megtanítják az iskolásoknak a folyók tulajdonságait; ezt felelésben, dolgozatban számon kérik, hogy meggyőződjenek róla, hogy valóban tudja.

Az angolszász iskolában megtanítják az iskolásokat az ismereteik szóbeli kifejtésére és ezt úgy teszik, hogy az iskolásnak a társai előtt „kiselőadást” kell tartania a folyók tulajdonságairól – az erre való felkészülés kapcsán persze többé-kevésbé tájékozottá válik a folyók tulajdonságai felől: éppen eléggé ahhoz, amennyi a mindennapi élethez kell. Ha földrajztudós akar lenni, majd a felsőoktatásban mélyebben is tanul a folyókról.

A mi iskolánkban elvárják, hogy az iskolás alapvető kommunikációs, viselkedési és más felkészültséggel érkezzen. Számon kérik, ha nem így történik: számon kérik még a szülőn is; és végső esetben az iskolást speciális iskolába küldik.

Az angolszász iskola alapelve – és most jön a lényeg, az igazi különbség, amelyből minden más eltérés következik – az, hogy minden tanuló joga a „mainstream” oktatásban részt venni: minden iskolának, minden osztálynak be kell fogadnia mindenkit, aki egyáltalán fizikailag befogadható!

Látássérült? Viselkedészavaros? Most érkezett az országba és egy szót se tud angolul? Oldja meg a tanár, oldja meg az asszisztens, oldja meg az osztály! Osszák az osztályt tudás (akár: nyelvtudás) szerinti csoportokba, kapjanak a csoportok eltérő feladatokat: oldják meg!

(Tehát még egyszer: igenis előfordul – sőt az a tipikus –, hogy mondjuk matematikaórán az osztály nem matematikatudás-szint, hanem angoltudás-szint szerint van csoportokba osztva, mert még a matematikaórának se az a lényege, hogy a tanuló a matematikát tudja, hanem hogy tanulni, kommunikálni, együttműködni, társadalmi lénynek lenni tudjon.)

Vajon ez a tanulás rovására megy? Hát abban az értelemben, ahogyan mi értjük: igen. Hallottunk sok csúfolódást, ugye, az angolszász iskolák színvonaláról. Hallottad, hogy tizenhatévesekkel még az írásban való osztást gyakorolják? Légy erős: így van. Pár évtizede még eldönthette az angol iskola, hogy tanítanak-e matematikát egyáltalán.

Ha a diák matematikusi, mérnöki vagy hasonló pályára készül, hát majd továbbmegy a felsőoktatásba. Ott „alulról” kezdik: korrepetáltam műszaki egyetemistát, aki örömteli felismerésként élte meg, hogy az y=2 és az y=2x függvény nem ugyanaz… de a tanév végére integrálni tanult.

Aki viszont nem ilyen pályára megy: kedves olvasóm, hadd kérdezzem meg, hogy iskoláskorod óta volt-e valaha szükséged arra, hogy másodfokú egyenletet oldj meg vagy ismerd egy húrnégyszög tulajdonságait?

Nekem az egyik tanári szakom a matematika: elárulom, hogy (a tanításon, korrepetálásokon kívül) nekem pontosan ugyanannyi alkalommal volt szükségem ezekre az ismeretekre, mint neked.

Kicsit sarkítva fogalmazok: a mi iskolánk a családtól várja, hogy az iskolás megfelelő (vagy könnyen korrigálható) kommunikációs, viselkedési, együttműködési és hasonló készségekkel érkezzen; ezután az iskola „a tudnivalókat” tanítja.

Az angolszász iskola a család kiterjesztése: szinte semmit nem feltételez, hanem a kommunikációt, viselkedést, együttműködést tanítja – a tudnivalók segítségével, mert hát például kommunikálni nem lehet csak úgy általában, hanem csak „valamiről”.

A Nemzeti Alaptanterv nálunk a megtanulandó, számon kérendő anyag. A National Curriculum az Egyesült Királyságban: a témagyűjtemény, amelynek kapcsán a kommunikáció, csapatmunka, vagyis az iskolai tevékenység folyik.

A mi végzős diákunk tudja, hogy a hidrának diffúz idegrendszere van. (Igazán. biológiából tanultuk, jól emlékszem. Azt nem tanultuk, hogy például az ember honnan veheti észre magán a kezdődő tüdőgyulladás, infarktus és a többi tüneteit, meg hogy a saját idegrendszerét hogyan tudja karbantartani; de ha találkoznék egy hidrával, rögtön tudnám róla, hogy diffúz idegrendszere van. Jelzem: eddig egyetlen hidrával sem találkoztam. Vagy csak nem ismertem fel: merthogy mikroszkopikus méretű vagy akkora, mint egy elefánt, azt nem tanultuk.)

A végzős brit diák tud abban a vegyes, kusza környezetben kommunikálni, együttműködni, viselkedni, függetlenül attól, hogy ugyanakkor például a ki tudja, milyen kulturális hátterű családjában pedig annak a normái és szokásai szerint viselkedik. Aztán ha a véletlen úgy hozza, talán a hidráról is hall valamit – ha biológus-szakra megy az egyetemre, akkor feltehetően nem kevesebbet, mint a mi biológus-hallgatóink.

Én úgy érzem, hogy ez már a ló másik oldala. A „csak” brit érettségiig jutott ismerőseimet katasztrofálisan tájékozatlannak érzem a „hazai átlaghoz” képest… miközben egyébként irigykedve nézem azt, hogy hogyan tudnak beszélni, véleményt mondani és megindokolni, vitatkozni, érvelni, magukért kiállni.

(És hogy milyen önérzettel és mennyire magabiztosan állnak ki olyan fél-tudások és gondolkodásbeli felületességek mellett is, amelyeket a fiaim tizenöt-évesen lazán meghaladtak.)

Ha pedig megkérdezed, kedves olvasóm, hogy akkor a világ melyik képzési rendszerét tartom jobbnak, akkor, bármekkora faragatlanság: a kérdésre kérdések sorozatával válaszolok.

Mire jobb: álláskeresésre, önállóságra, megfelelésre, kiállásra, pénzkeresetre, önmegvalósításra, létbiztonságra, boldogságra? Kinek jobb: a tanulónak, a családnak, a közösségnek, társadalomnak? Mikor jobb: tanulás közben, „az életben”, az emberöltők sorában?

A kérdéseimet pedig azért teszem fel, hogy elkerülhessem a választ: attól, hogy megismertem egy oktatási rendszert és beleütöttem az orromat egy másikba (miközben sok másról, például keleti rendszerekről semmi ismeretem nincs), épp eleget tudok ahhoz, hogy ne merjek válaszolni.

Nyelv, nyelvtanulás, Sztálin és ilyesmi

Nehéz nyelv-e az angol? Számunkra, magyar anyanyelvűek számára mindenképpen nehéz az első indoeurópai nyelv, amelyet megtanulunk. (Nem annyira, amennyire egy indoeurópai számára nehéz lehet a magyar. Legalábbis: nem vállalnám, hogy elmagyarázzam valakinek, hogy miért BudapestEN és DebrecenBEN és PécsETT.)

Az angol nyelvtan nem igazán rettenetes, még a sokféle igeidő sem. Történelmileg nem nagyon régen a magyar nyelvben is sok igeidő volt.

Nekem úgy tűnik, hogy megvolt még az angolul tanulókat leginkább megkínzó present perfect is. Ez a ház leége: ezzel csak elmondom, hogy volt egy tűzeset, amelynek ez a ház áldozatul esett, de nem tudom (vagy nem fontos), hogy mi történt azután.

Ez a ház leégett: ez azt is jelentheti, hogy ez a ház most egy „leégett ház”: azaz hogy volt egy tűzeset, amelynek az a ház áldozatul esett és azóta is ilyen állapotban van. Ez pontosan a present perfect, nem?

A régebben használt többféle múltidő okain, jelentésein már ennek a poszt-témának a felmerülése előtt is gondolkodtam volt (past perfect: előidejűség). Ma még értjük ezeket a fordulatokat, de már egyáltalán nem használjuk; örülök, hogy ezt leírhattam egy poszt ürügyén, még mielőtt a távolabbi jövőben elfeledett lészen (past in the future).

Szóval nem a nyelvtan teszi az angol nyelvet igazán nehézzé. Viszont megdöbbentél-e már azon, hogy a szótárban egy-egy angol szónak tucatnyi magyar megfelelője van, amelyeknek a jelentése sok esetben alig is hasonlít egymásra?

Soká tartott, mire rájöttem: nem a szavak, hanem maguk a fogalmak mások itt. Remélem, hogy ezt most csak az olvassa tovább, akit szórakoztat egy kis laikus nyelvészkedés.

A lényeg azonban az, hogy – ellentétben Sztálin elméletével, aki bizony a nyelvtudományokhoz is hozzászólt – a nyelv nem csupán formája, külseje a gondolatoknak: a gondolataink nem épülhetnek másból, mint az általunk ismert nyelvi elemekből. Ha két ember fogalomrendszere eltérő, a gondolataik, következtetéseik is eltérőek lesznek.

Márpedig az angol nyelv fogalomrendszere eltérő. Ez nem azt jelenti, hogy jobb vagy rosszabb, mint mások: ugyanazt a világot fejezi ki, és az irodalomtól a legegzaktabb tudományig láthatjuk, hogy ugyanúgy nincsenek korlátai, mint a magunk fogalomrendszerének.

Ha egy buta példát mondhatok: ugyanazt a szobrot többféle anyagból is meg lehet formázni – de bizony, még ha a forma ezredmilliméterre ugyanaz is, akkor is más lesz a hatása, a jelentése: más érzést vált ki.

Azt próbálom kifejezni, hogy „a kontinens” országainak a nyelvei, úgy tűnik, évszázadokon keresztül sokkal jobban összecsiszolódtak egymással, mint az angol nyelvvel.

A magyar „szerelem” szó lényegében ugyanazt jelenti, mint a német Liebe, vagy mint ugyanennek a szónak a francia és szlovák és olasz és orosz és a többi megfelelője.

Lehet, hogy ezzel sok olvasó nem ért egyet; de azzal feltehetően igen, hogy a felsoroltak közti különbség elenyésző ahhoz képest, amit (ami mindenfélét) az angol „love” jelent, kezdve attól, hogy „élvezetet találni valamiben”, a love handle-ig, ami úszógumit jelent és a love seat-ig, ami kétüléses kanapét; a lovebird pedig a törpepapagáj.

Kedvenceim egyike a „by” szó, amely azt is jelentheti, hogy valaminek a közelében, valami mellett; de ennek szinte az ellenkezőjeként azt is, hogy másodlagos, mellékes.

Döbbent csodálattal adózom minden műfordítónak, aki képes arra a lehetetlenségre, hogy például megtalálja ezt a mondatot: „All being that lives will live for the same length, Secular trees and the tiny may-fly; Is born, rejoices, loves and comes to grief, Having perform'd its labour and eagerness” (Tomschey Ottó fordítása) – amelytől az angol olvasónak ha nem is ugyanolyan, de hasonló érzései támadnak, mint nekem, amikor eredetiben olvasom: „Minden, mi él, az egyenlő soká él, A százados fa s egynapos rovar. Eszmél, örül, szeret és elbukik, Midőn napszámát s vágyait betölté.” 

Szóval nemcsak a szavak eltérőek, hanem a fogalmak is. Feyman, a Nobel-díjas fizikus szerint „a természet nem törődik azzal, hogy az ember hogyan parcellázza fel”. A világ dolgai és eseményei nem aszerint „csoportosulnak”, hogy mi milyen fogalmakkal különböztetjük meg őket. 

A magunk gondolkodása viszont kétségtelenül függ attól, hogy a fogalomrendszerünkkel és az azt kifejező szavainkkal mit hogyan csoportosítunk és miről mire asszociálunk. 

Ebben pedig, a magam laikus helyzetéből nézve úgy tűnik, hogy az angol nyelv és „a kontinens” nyelvei között lényegesen nagyobb az eltérés, mint ha „a kontinens” nyelveinek egymás közti eltérését nézem. 

De nem ez az igazán lényeges: többször írtam, hogy a posztjaim nem tudományos megállapításokról és kőbe véshető Nagy Igazságokról szólnak, hanem a magam tapasztalatairól, megfigyeléseiről. 

A lényeg tehát ez: úgy tapasztalom, hogy aki angolul tanul, annak nem egyes szavak, kifejezések szótári jelentéseit célszerű tanulnia, hanem szituációk, példamondatok sokaságát, ahogyan az adott szót, kifejezést használják; és oda-vissza fordítgatás, a szó, a kifejezés „értelme” keresése helyett a helyzetet, a kiváltott érzést, a keltett asszociációt érdemes megjegyeznie. 

Ahogyan az anyanyelvünket is tanultuk… és azt hiszem, ezzel „feltaláltam a melegvizet”: a hosszú gondolatmenet végén olyan megállapításhoz jutottam el, amely minden töprengés nélkül is nyilvánvaló.” 

HÍRMONDÓ

„Minden magyar egyformán fontos” a kormánynak

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint nekik a magyarság minden tagja egyformán fontos, éljen bárhol is a világban.

Több száz magyar embercsempészt kaptak el a németek

Kevesebb a menekült, több a lekapcsolt embercsempész Németországban. Köztük rengeteg magyar. Szép, nem?

Skócia „nem blöfföl”

A skót miniszterelnök szerint „nem szabad blöffnek tekinteni” a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét. Valami azt súgja, ez kemény menet lesz.

Minden harmadik ukrán végleg külföldre menne

Az ukránok 30 százaléka készen áll arra, hogy végleg elhagyja hazáját, míg 40 százalékuk néhány évig szeretne külföldön dolgozni – derült ki egy felmérésből.

(Fotó: pixabay.com/Wokandapix)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Londonban sej

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr311838457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.26. 07:38:14

Ilyen tűpontos jellemzést oktatási rendszerekről még nem olvastam.
Nincs mit hozzáfűznöm, úgy tökéletes ahogy van.

Shanarey 2016.10.26. 08:15:04

Az angol iskolarendszer tényleg jobb, de az angol fiatalok értelmi képességeit illetően, más a véleményem.

Vitázni hözöngeni megtanulnak, de megérteni a másik fél által előadott érveket kevésbé.

Shanarey 2016.10.26. 08:21:02

Az angol nyelv, ebből a szempontból, tényleg egészen más. A különböző kiejtésekről nem is beszélve, mert arról hogy hány féleképpen tolják csak itt országon belül, na erről könyvet lehetne írni.

meatclone 2016.10.26. 08:23:12

Nagyon ritkan szolok hozza. de most kell. Egyike a legjobb irasok nak amit itt olvastam.(nekem) Vegre valaki aki nem csak a felszinen lubickol hanem felfedezte a harmadik dimenziot is. Gratulalok es szeretnek mast is olvasni az irotol.

Golf2 2016.10.26. 08:28:15

"Minden magyar egyforma fontos a kormánynak" igen, özönlenek be az ukrajnai magyarok könnyített munkavállalásival nehogy bért kelljen emelni az Itthon tovább szolgálóknak.

Golf2 2016.10.26. 08:36:56

"Párok javítják egymás írásait" erről a Vaklárma című film ugrott be.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2016.10.26. 08:56:57

Nagyon érdekes, és meggyőző írás ... lenne, ha az ember nem találkozna angolokkal személyesen. Bármely random országban, ami nem anglia az "angol turista" fogalom, és nem jó értelembe, kevés suttyóbb turistát látni - persze tudom, hogy ez általánosítás. Nézzük a brexitet (oké, ott -is- főleg az idősebbek döntöttek és most a fiatalokról beszélünk ... dejavu).
Egyébként a hazai tudásalapú poroszos oktatáshoz csak annyit, hogy nálunk se ritka, hogy a 8. osztályt úgy hagyja el a fiatalkorú, hogy írni, olvasni, alapműveleteket végezni sem tud magabiztosan.

Szerintem nem a tudásalapú oktatással van a baj. Azzal van a gond, hogy értelmetlen, és egyre nagyobb mennyiségű tudást próbálnak letolni a gyerek torkán egyre rövidebb idő alatt. Nem régen a családban beszélgettünk erről (van pár pedagógus), jelenleg olyan témaköröket tanítanak az általánosban, ami pár év(tized)e még a középiskola anyaga volt. Minek?
Emellett elveszítette az iskola a nevelő szerepét, köszönhetően a rohadt nagy toleranciának a gyerek felé, a marha nagy demokráciának (HAHA). Jelenleg épp a nyúl viszi a puskát. Nem azt mondom, hogy nádpálca és vonalzó meg körmös, de erősen átestünk a hintaló másik oldalára. A gyerek felcseperedésének szerves része a határok keresése, és ha azt nem húzza meg az iskola és a szülők, akkor bizony baj van. Márpedig jól láthatóan baj van.

Szerintem ami megoldás lenne, hogy az pedagógusnak igenis vissza kell adni a fegyelmezés eszközét, az átadandó tudás mennyiségét jelentősen csökkenteni kellene - de nem az említett angol színvonaltalanságig - és a poroszos oktatást elfelejteni a francba.

Most épp Asimov Útikalauz című könyvét olvasom - nézzétek meg, különösen a postoló. Kb. úgy kéne kinéznie az oktatásnak szvsz.

gebacsi 2016.10.26. 09:21:30

"megjelölik a hibákat (tehát nem az kap piros jelzést, ami jó, hanem ami hibás)."
Csak eddig bírtam olvasni, utána már csak átszaladtam rajta - mert nem érdemel többet. Jártam és járok most is iskolá(k)ba és jár a gyerekem is. Lehet, hogy csak ő a tanítói tanárai a kivételek a magyar oktatási rendszerben, de a hibákat jelzik pirossal és nem csak a magyar dolgozatban. És csinálják a lapcserés javítást, sőt azon a képzésen(szakmérnöki) is van ilyen ahová járok.
Sokszor ferdén nézem az anyagok mennyiségét és minőségét amivel tömik a gyerekem, én biztos, hogy másképp tenném, de nem én vagyok ennek a felelőse.

DieNanny CH 2016.10.26. 09:31:06

Így, friss aggyal egészen tetszett.

.
A hírekről: "A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint nekik a magyarság minden tagja egyformán fontos, éljen bárhol is a világban."
- Én úgy vettem észre, hogy a magyar kormánynak csupán az országhatáron BELÜL tartózkodó magyarok nem fontosak.

szakasz2 2016.10.26. 09:31:16

Hát mit mondjak, felemás a poszt. Egyfelől van benne sok érdekes és találó összehasonlítás, másfelől - mint már Péter korábbi posztjainál is kiderült - ha nyelvi kérdéseket kezd elemezni, akkor nagyon könnyen pontatlanná válik és elcsúszik a banánhéjakon.

Például én is úgy gondolom, hogy a német nyelv tartalmilag és egészében közelebb áll a magyarhoz, mint az angol a magyarhoz, DE mindkettő "távolsághoz" képest közelebb van a német az angolhoz. Az említett példa a "Liebe"-re pedig kifejezetten béna, csak rá kellett volna kukkantani a Wiktionary-re (de.wiktionary.org/wiki/Liebe), a szó sokkal többfélét jelent, mint nálunk a "szerelem" (pl. szex, szívesség, szeretet, szenvedély is) és inkább az angol "love"-hoz áll közelebb. Javaslom a posztolónak, hogy nyelvi kérdések, összehasonlítások előtt (sokkal alaposabban) tájékozódjon, az internet (pl. wiktionary) minden segítséget megad ehhez!

Karma17 2016.10.26. 09:31:30

Tavaly kerult P1-ba a fiunk. Megkerdeztuk, hogy problema-e, hogy nem tud egy szot sem angolul (1-10-ig tudott szamolni es kalap). Mondtak, hogy nem. Sot egyszer ki is kellett allnia az osztaly el, es elszamolni 1-10-ig, amiert meg is dicsertek. Nekem jobban tetszik az angol szellemu oktatas.

Egy megjegyzes (kotozkodes :P): Nalunk 3 szinnel jelolik a teljesitmenyt. Zold csillag, minden OK; Sarga csillag - little oopsie (a fiam mondta igy); Piros csillag - nagyobb hiba.

Meg egy kotozkodes a a vegere, de nem allhatom, hogy Richard FeyNman neve rosszul legyen leirva, mert megerdemli, hogy jol irjuk :)

Karma17 2016.10.26. 09:32:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nincs igazad, a hithu szavazok fontosak :)

ebella 2016.10.26. 10:02:52

@Golf2: Nem magyarok. Ukrajnai ukránok.

Mrs. Clayton 2016.10.26. 10:10:18

sajnos nekem rogton az elejevel komoly problemam van
ugyanis sajat tapasztalatom szerint, a mai fiatalok sem a kritikat nem tudjak elviselni, mondvan ok tokeletesek, masreszt keptelenek felfogni, hogy mit jelent elvegezni egy feladatot, vagy megfelelni egy feladatnak

termeszetesen nem minden iskola ilyen gyerekeket nevel ki, de az atlagos, vagy valamivel atlag alatti iskolakbol kikerulo gyerek ilyen lesz, versenykeptelen, lusta, es amellett meg erzekeny is minden kritikara

mindez meglatasom szerint azert van, mert kizarolag dicsernek, a kepessegeknek epp csak megfelelo feladatokat adnak, semekkora kihivas ele nem allitjak a gyerekeket

persze ezt egy kozepes vagy az alatti szintu iskola ofsted reportjabol is ki lehet olvasni, ezert elelngedhetetlen, hogy egy brit csalad olyan kormyeken lakjon, ahol kivalo vagy jo minositesu az iskola, kulonben a gyerekebol egy nagy 0 lesz
ehhez viszont nem art modosabbnak lenni, ugyanis az ilyen iskolak vagy kulvarosiak vagy a varos modos keruleteiben talalhatok

ezen keresztul lathato/ertheto, hogy a brit kasztrendszerbol miert is nem olyan egyszeru kitorni es hogy ki, miert elegedetlen igazan a tarsadalomban es ezert kire mire hogyan szavaz, mit utasit el, miert xenofob

firg_firg 2016.10.26. 10:13:27

"A „csak” brit érettségiig jutott ismerőseimet katasztrofálisan tájékozatlannak érzem a „hazai átlaghoz” képest"

Azert a magyar se valami tajekozott, ha pl az atlag valasztopolgarra gondolok.

tsabus UAE 2016.10.26. 10:22:08

Skócia „nem blöfföl”
Ezen elgondolkoztam. A legutóbbi skót népszavazást az angol parlament jóváhagyásával lehetett megtartani. Minden hasonló referendum "engedélyköteles".
Tegyük fel, hogy a keményebbik Brexit történik meg és ez csúnyán betesz a gazdaságnak. Skócia ebből nem kérne, de nem kap engedélyt egy újabb népszavazásra. A feszültség egyre nő.
Lehet ebből még polgárháború is ?
Ha Skóciával elmérgesedik a helyzet, akkor Észak-Írország is lehetőséget láthatna az elszakadásra, számtalan jogos ok miatt. Természetesen őket sem engednék, de erre Írország is elkezdené támogatni az Észak-Ír elszakadás pártiakat. Ez már bőven nevezhető nemzetközi konfliktusnak.
Vagyis, egy "hard Brexit" akár a Dél-szláv konfliktust idéző káoszba is átcsaphat.
Persze, mint legrosszabb lehetőség...

sellőlány 2016.10.26. 10:29:29

@Mrs. Clayton: Abszolút így látom én is. Azt hozzátenném, hogy a módosabb családok gyerekei sem lesznek mind tudósok vagy értelmiségiek, érdeklődési körük rettentő felszínes és egyetlen motivációjuk a pénz, amit mindenféle eszközzel egyértelművé is tesznek. A látszólagos jólneveltség mögött rögtön ott az alpáriság, xenofóbia, és a totális érdektelenség a világ problémái iránt. Amerika egyenlő Manhattan, Florida és Disneyland, Európa egyenlő Spanyolország és szigetei + Portugália és szigetei , esetleg Párizs, Kelet-Európa kb. pedig egy fekete lyuk.

Hari Seldon 2 2016.10.26. 11:41:17

„A mi iskolánk: oktatóintézmény, amelynek a feladata adott tananyagok elsajátíttatása; persze emellett nevelési (és sok más) funkciója is van. Az angolszász iskola: nevelési intézmény, amelynek emellett sok más funkciója is van: ezek jelentős részét oktatás (tanulás-segítés) formájában látja el.”

Hát igen, viselkedni megtanítják. Persze, tele vannak Ibiza jól viselkedő és kulturált angol fiatalokkal. A focimeccseken sem a kamerák miatt tudnak viselkedni, hanem az iskolában sajátítják el. (nem is kéne az a sok kamera a pályákra. – Mondjuk ez ország független)

„Ott „alulról” kezdik: korrepetáltam műszaki egyetemistát, aki örömteli felismerésként élte meg, hogy az y=2 és az y=2x függvény nem ugyanaz… de a tanév végére integrálni tanult.”

Hát izé, egyetemnél eljutni erre a szintre…
Azért csak jobb, hogy az Airbusokat nem ott gyártják.
Oh wait, a Rolls Royce hajtóműveket igen. (van is velük baj bőven)…

Hari Seldon 2 2016.10.26. 11:44:06

Az a helyzet, hogy ha valaki NEM tud valamit még nem baj, de az már baj, hogy nem tudja, azt hogy "nem tudja". - A hülyeség meg "magabiztossá tesz".

Vibi 2016.10.26. 11:51:37

@sellőlány: nekem azzal nincs bajom, ha sokakat csak a penz motival, de rengeteg fiatalt meg az se mert a segge ala van teve lasd council house stb., szoval tavolrol sem neveznem sokkal jobbnak mint a magyart, mas az igaz, de sajnos messze nem tokeletes

Vibi 2016.10.26. 11:54:10

@Hari Seldon 2: azert ez ennyire nem egyszerusitheto le, mert akkor en meg azt mondom hogy a renault meg a citroen egy kalap szar mert franciak tervezik es gyartjak

London2009 2016.10.26. 12:08:21

De jo kis iras volt! Koszonjuk Peter!
Ami az angol oktatast illeti…azt egyelore meg kozelrol nem ismerem. Viszont a magyart teljes szivembol gyulolom es mondom ezt ugy, hogy vilag eletemben jo tanulo voltam. Diak koromban en legtobbet matematikat tanultam. Pedig egyertelmuen human beallitottsagu voltam. Azota sem hasznaltam az abrazolo geometriat egyszer sem, de mondjuk Petofi szulovarosat sem szoktak gyakran kerdezgetni tolem. De persze ennyi erovel akkor tenyleg kar az alapmuveleteken, iras-olvasason meg a szamitastechnikan kivul tanitani barmit is, hiszen ugysem fogjuk hasznalni? Elvileg ugye a matematika fejleszti az agyat, a bemagolt szovegek a memoriat stb. Ugyhogy azert szeretnem azt gondolni, hogy valami haszna csak volt az iskolanak, ha gyakorlati haszna sok nem is…
Ami miatt viszont en abszolut az angol iskola mellett tennem le a voksomat, az a csalad nyugalma. A gyerekek szeretnek iskolaba jarni, a szulonek pedig inkabb segitseg, amikor a gyerek iskolas lesz. Ezzel szemben Magyarorszagon nekem csak a matek doga elotti gyomorideg, utolso pillanatban hajnalig irt olvasonaplo, otthon hagyott tesicuccert jaro beiras, a bordasfaltol meg a kotelmaszastol valo felelem stb stb jut eszembe. Nem csak a gyereket, de a csaladot is igenybe veszi a rendszer teljesen. A lecke kikerdezese, kulonorak, beadandok, ropdolgozatok stb. Allando feszultsegforras volt az iskola, lehet, hogy mas csaladban maskent van, de nalunk ez volt.

@Mrs. Clayton: Igen, ez igy van, de azert egy kis szerencsevel mindig lehet talalni jo iskolat. Magyarorszagon is van kulonbseg abban, hogy a szulo mit engedhet meg anyagilag. Peldaul kulonorak nelkul lenyelvvizsgazni, nem is tudom mikent lehetseges. De mi a helyzet a tenisszel, balettal, zeneiskolaval, uszassal, evezessel stb stb.? Ez mind penzbe kerul. Ugyhogy akkor mondhatjuk, hogy az a gyerek, akinek a szulei nem tudjak kifizetni a kulonorakat mar hatrannyal indul. Vagy az a gyerek, akinek a szulei annyit dolgoznak, akar ket muszakban, hogy nincs idejuk a gyerektol kikerdezni a nemet lecket stb.

@tsabus [UK]: Jajj, kerlek, ne fesd az ordogot a falra! Remeljuk erre nem kerul sor.

sellőlány 2016.10.26. 12:20:50

@Vibi: @Vibi: Én kifejezetten a jómódú családok gyerekeire gondoltam, akiknek a szülők tolnak mindent a fenekük alá, adott a jó iskola és környezet, de ez sokuknak csak a felvágáshoz, a társadalmi megkülönböztetésükhöz eszköz, de az életre neveléshez kevés.

London2009 2016.10.26. 12:26:51

@Hari Seldon 2: @bunny.hu: Errol az a velemenyem, hogy ha az angol turista egy fogalom, ami persze tenyleg az, no akkor a kelet europai turista is fogalom. A kelet europai turista az, aki nem kolt, viszi a szendvicset meg a dobozos soret hutotaskaban es megeszi siman egy etteremben. Hozong amiert fizetni kell a napernyoert a parton, 3*-os szallodaban, 5*-os ellatast var el, majd tavozaskor magaval viszi a torolkozot. Termeszetesen tisztelet a kivetelnek.

Sean MacTíre 2016.10.26. 12:30:21

@tsabus [UK]: eszakireknek nem kell engedely a referendumhoz a londoni kormanytol. Benne van a bekemegallapodasban, hogy alkotmanyos kerdesben fuggetlenek. Ott lesz hoppacska, nem Skociaban.

sellőlány 2016.10.26. 12:31:59

@London2009: Egyik gimnáziumi osztálytársam növénybiológus lett (én egész más irányba mentem - ugyanazokkal a gimnáziumi alapokkal). Ő mesélte, hogy amikor Erasmussal kijutott a milánói egyetemre, bekerült egy nemzetközi csoportba. Mondta, hogy feltűnően másképp közelítették meg egy probléma megoldását. Míg a nyugati diákok csoportos feladat megoldásában voltak jobbak, ő és a lengyel srác önállóan volt kiemelkedőbb. Érdekes látni, hogy a keleti blokk mennyire az individuális képzésre helyezte anno (és talán még most is) a hangsúlyt.

Határátkelő 2016.10.26. 12:34:10

@tsabus [UK]: A helyzetet bonyolítja (vagy egyszerűsíti), hogy például a baszkok miatt a spanyoloknak (és részben a franciáknak), sem érdeke, hogy legyen egy skót precedens (de szerintem a szlovákok és a románok sem lelkesednének). Mert hát ha ők elszakadhatnak, akkor ugye jöhetnek a többiek.

2016.10.26. 12:34:30

Hat egyreszt az angol nyelv es a kontinens nyelvei kozott egyaltalan nincsen akkora elteres, mint peldaul a magyar nyelv, es a kontinens tobbi reszen beszelt kozott, a skandinav nyelvek peldaul kifejezetten hasonloak.

Abban igaza van a posztolonak, hogy az angol egy rendkivul verbalis gondolkodasmod, az oka, hogy az angolszasz es a porosz rendszer ennyire elternek, az nem a nyelvben keresendo, hanem az angolszasz kultura individualizmusaban.

Azt ugyanis kifelejtette a posztjabol, hogy ez a "tanuld meg kifejezni magad" csak azt segiti, akinek van is mit kifejeznie, tehat a szorgalmasaknak segit, a tobbiek nem kapnak tul sok hozzaadott erteket, es ez elegge ott tartja, ahonnan indult. Illetve a "a komoly dolgokat majd megtanulja az egyetemen" pedig addig mukodik, amig a legtobb embernek van eselye egyetemre jarni. Ez Angliaban azonban nincsen igy, es nem csak emiatt, hanem mert rendkivul draga is.

Ezzel szemben mi a kontinensen "kollektivistabbak", illetve "egalitarianusabbak" is vagyunk, azt mondjuk; mindenki szerezzen meg legalabb egy alap tudast, aztan aki akar ra epiteni, az tud, aki pedig igy marad, annak is van valamilyen "kezdotokeje". Teny, hogy ez a "kezdotoke" nagyon hamar el tud avulni, es sokszor teljesen felesleges ismereteket is tartalmaz, de az alapveto szemleletbeli oka az, javitsuk ki a pirossal alahuzott reszeket, es igyekezzunk, hogy elerjuk az elvart szinvonalat, mert ha van ilyen elvart szinvonal, es mind rajta vagyunk, az egyenlove tesz minket.

Az egyenloseg szamunkra ertek, mert megkuzdottunk erte, polgarsagunk forradalmak utjan szuletett, amely soran megszabadultunk az arisztorkaciatol es nemzetallamokat talaltunk ki, es azokban egyenlo polgaroknak tekintjuk magunkat. Az angol polgarsag viszont nem igy keletkezett, ami felszabaditotta az embereket az a kapitalizmus, az egyenek kozotti szabad versenyzes volt, ami egy sor uj vagyoni felosztast csinalt, forradalmak, az arisztokraciatol valos szabadulas nelkul, tehat szamukra nem az egyenloseg, hanem a tarsadalmi verseny, es sokszinuseg az ertek, es az egyennek van elsobbsege a kozos megegyezesekkel szemben, a kulso elvarasok pedig minimalisak, hiszen ezek gatoljak a versenyt, vagyis igy tessek nezni azt, hogy mi tortenik az angol iskolaban.

Abban nincs vita a posztiroval, hogy az elonyei ennek a szemleletnek elegge egyertelmuek, hiszen az egyennek juto szabadsag, illetve a versenyzes valoban, massal nem is igazan osszehasonlithato ereju huzoero tud lenni, a tarsadalom egeszenek azonban nem biztos, hogy elonyos, hiszen, ha a kulonbsegeket a tarsadalom velejaroinak tekintjuk, akkor a kulonbsegekbol adodo feszultsegekre nincsen orvossag, es ez olyan dolgokhoz is vezethet peldaul, mint a Brexit. Csak ugy mondom.

tsabus UAE 2016.10.26. 12:49:22

@Határátkelő: A te példáid mind uniós országok. A Brexit után nekik nem sok beleszólásuk lesz abba, hogy mit akarnak a skótok. Mi több: Skóciának van olaja és földgáza. Ez pedig kurrens termék lenne a kontinensen. Még ha a megújuló energiaforrásokra kerül is a hangsúly.

Határátkelő 2016.10.26. 12:52:16

@tsabus [UK]: Hát ez az, hogy a skótok még a Brexit előtt akarnak elszakadni, utána már olyan, mint halottnak a csók.

fordulo_bogyo 2016.10.26. 12:52:26

Aprosag: a love handle derek koruli hájat jelenti, amit szerelmezes kozben megmarkolhatsz... ezt magyarul trefasan uszoguminak is nevezzuk. De a love handle nem jelent igazi uszogumit.

tsabus UAE 2016.10.26. 13:00:53

@Határátkelő: Az én negatív jövőképemben nem is tudnak elszakadni a Brexit előtt. A hard Brexit őket is megviseli, de a tetejében ők még igazságtalannak is tartják - teljes joggal. Hiszen Anglia rántja magával őket valamibe, aminek ellene voltak mindig. El tudok képzelni pár morcos skótot, akik erre gyorsan megalapítanák az SRA-t (az IRA mintájára), míg politikai vonalon egy elszakadáspárti erő tarol.
Mindez szemben áll egy erősen legyengült, szintén belső problémákkal küzdő, de a birodalmi látszatot minden áron fenntartani igyekvő Angliával. Utána már csak egy szikra kell...

Aye aye 2016.10.26. 13:08:55

Jo cikk. Itt nalunk (Skandinavia) hasonlo a helyzet, a kommunikacio es az egyuttmukodes a lenyeg az iskolaban. Nem hiszem, hogy ez hatranyara valna a gyereknek, meg ha joval kevesebb "tenyszeru tudast" gyujt is be az evek soran.
Ez viszont: "A „csak” brit érettségiig jutott ismerőseimet katasztrofálisan tájékozatlannak érzem a „hazai átlaghoz” képest…"... Azt hiszem a posztolo nincs tisztaban a hazai (mo-i) atlag kepessegeivel. A hazai atlag felnott, s plane az 50 feletti korosztaly elkepesztoen tajekozatlan a legalapvetobb tarsadalmi, politikai, kozeleti kerdesekben (nem celebhirek meg darido, az tudom, hogy megvan :-D ). Persze nem csoda, a Kossuth Radio es az M1 nem eppen a szabad tajekozodas bajnokai..

Aye aye 2016.10.26. 13:12:14

De ez utobbi nem mentseg, csak tenykent irtam, hogy mindenki maga felelos a hulyesegeert.

*Andi* 2016.10.26. 13:19:29

Ez igy mind nagyon szep es jo, csak sajnos a valo eletben nem igaz. Igy leirva nyilvan az ember az angol oktatast tartja jobbnak, hiszen egyetertunk, hogy mi a fenenek tanuljuk pld az abrazolo geometriat 7.-ben, vagy a hidra legzeset... Sokkal jobb lenne, ha az iskola valoban azt tanitana meg, amit Peter leirt.
A valosag viszont az, hogy ennyi bunko, hangoskodo, ki-ha-en-nem, bekepzelt, beszologato, "fuck off mate"-ezo suhancot, akit itt tinedzsernek, meg ifjusagnak hivunk, en meg mas orszagban ( Ausztria, Nemeto, Hollandia, Mo) nem lattam.
Az angol fiatalsag a legrosszabb fajta, ami letezik es soha nem akarnam, hogy a gyerekem itt nojon fel es ezt tanulja meg.

"A végzős brit diák tud abban a vegyes, kusza környezetben kommunikálni, együttműködni, viselkedni, függetlenül attól, hogy ugyanakkor például a ki tudja, milyen kulturális hátterű családjában pedig annak a normái és szokásai szerint viselkedik."

Dehogy tud kommunikalni... ordit, fennhangon, kovetelozik es egyaltalaban nem tiszteli a kulturat maga korul. Kinevet, sot, kifiguraz, ha akcentusod van, es sajnos a nagyja ezt nem novi ki es viszi tovabb a felnott eletbe.

Kovezzetek meg, de nekem csak es kizarolag rossz tapasztalatom van Londonban. Videk, az persze megint mas....

takarék-láng 2016.10.26. 13:35:29

@Hari Seldon 2: "Oh wait, a Rolls Royce hajtóműveket igen. (van is velük baj bőven)…"

- meselj !!

Én és Énke 2016.10.26. 13:35:38

@fordulo_bogyo: "a love handle derek koruli hájat jelenti, amit szerelmezes kozben megmarkolhatsz... "

Feltéve ha el akar futni...

Amúgy bőven akad kevésbé kéjgátló fognivaló.

:-)

takarék-láng 2016.10.26. 13:56:26

@*Andi*: nem kovezunk meg, legyel csak bator es vallald fel a velemenyedet a szemellenzos (magyar=szar angol=jo) tobbseggel szemben.

videken ugyanez a helyzet amit irsz. Es nem csak az ifjusag, hanem a jolszitualt kepzett reteg is. Csak a vak magyarok erre nem jonnek ra mert "itt mindenki mosolyog". A szemedbe, az lehet.

takarék-láng 2016.10.26. 13:56:34

@őr: "A porosz oktatási rendszer idejétmúlt hibás rendszer,"

- valoban? A legnagyobb tudomanyos es gazdasagi eredmenyeket elert orszagban is poroszos a rendszer.
Vekerdy tamast, es a hozza hasonlokat kene inkabb eltuntetni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.26. 15:18:48

@diggerdriver: En azert meg odairtam volna azt is, hogy mily erdekes latni, hogy ott, ahol huh meg ha, hogyha meg akarjak mondani a noknek, hogy mit illetve mit ne viseljenek, miert olyan termeszetes, sot magatol ertetodo, ha a gyerekeknek van megmondva mit vagy mit ne viseljenek. Nem olyan reg volt botrany abbol, hogy hazakuldtek egy kislanyt, mert nem olyan cipot vett fel, amit az igazgato kigondolt ( semmit extra nem volt, fekete borcipo helyett fekete borcipoben ment, csak nem olyanban, amire az igazgato gondolt).

Szoval nekem ezeka dolgok mindig kicist viccesek, de szomoruak is, mikor ok papolnak toleranciarol, meg mindenki egyenlorol, amikor a vilag legtermeszteesebb dolga itt nem szerint szelektalni a gyerekeket egy iskolaba.

London2009 2016.10.26. 15:42:06

@mojyo: Ezt nagyon szepen leirtad. : )
Bar ezt a fene nagy egyenloseget Magyarorszagon meg nem eszleltem. De jo tudni, hogy ez lenne a rendszer alapja. :D

Hari Seldon 2 2016.10.26. 15:47:30

@Vibi:
Hát azt kézséggel elismerem, hogy a francia minőségbiztosítási rendszer rosszabb mint a német. (most próbál a Renault a Merci segítségével átvenni ezt azt, meglátjuk menyi sikerrel) - De legalább a franciák a saját autóikat tervezik, és nem német pénzből német alkatrészekből német tervek szerint gyártanak.

Hari Seldon 2 2016.10.26. 15:51:20

@Mrs. Clayton:

"mindez meglatasom szerint azert van, mert kizarolag dicsernek, a kepessegeknek epp csak megfelelo feladatokat adnak, semekkora kihivas ele nem allitjak a gyerekeket"

Nagyon igazad van.

- Egyik "iskola típus" sem jó. Egyik helyen a ló egyik, a másik helyen inkább a másik oldalára esnek. Szerintem valahol a kettő között kéne lenni a jó rendszernek...

Muscari 2016.10.26. 15:51:40

@London2009: ez jó, és sok emberre igaz :-) Egy FB csoportban egyszer téma volt, hogy ki mit szokott hazavinni a szállodából. hát én azt hittem, hogy lefordulok a székről, miközben olvastam! Hamutartó, pohár, kanál, törölköző, fürdőköpeny és sorolhatnám. Én egészen ufónak éreztem magam, mert semmit nem szoktam elvinni, még sampont meg ilyesmit sem.

A másik meg a svédasztal, amikor teletömik még a zsebüket is :-)
Hölgyeim és uraim, a tipikus magyar túrista leírását olvashatták. Persze itt is tisztelet a kivételnek.

Muscari 2016.10.26. 15:55:56

@fordulo_bogyo: ez számomra nagyon hasznos információ volt, komolyan :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.26. 15:59:46

@takarék-láng: biozonyos esetekben elonyos a porosz modszer, de egyuttmukodes eseten mar nem. Ott mar bukik.

En spec a lexikalis tudasnal tobbre ertekelem az analitikusat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.10.26. 16:04:25

@London2009: ez nem urban legends? Már a Kelet-Európaikat érintő rész. :)

Mrs. Clayton 2016.10.26. 16:06:09

@tildy[UK]: azert ez nem teljesen igy megy am, hogy az igazgato gondolt valamilyen cipore, ezek elore pontosan le vannak irva, ki vannak allitva, vagy foto van mellekelve, sot azt is leirjak, hogy hol vehet hivatalos iskolai egyenruhat

altalaban ezek a tortenetek ugy keletkeznek, hogy anyuka ugy gondolja, hogy az a cipo amit o vett majdnem ugyanolyan, mint ami ki lett adva, majd biztos jo lesz az is, aztan amikor a gyerek haza van kuldve, akkor kicsit haborog, meg kihivja a rendort/ujsagot, mert ugye demokracia, meg szolasszabadsag van, mindenki azt csinal amit akar, aztan persze masnapra lesz elfogadhato cipo a gyerek laban

szerintem sokkal nagyobb gond, hogy a gyereket anyuka hulyesege miatt haza lehet kulden, holott a masik oldalon azzal remisztgetik a szuloket, hogy egy het hianyzas minden evben az az altalanos iskola vegere 2 term kimaradast jelent

Muscari 2016.10.26. 16:06:18

@Hari Seldon 2: szerintem is valahol a kettő között lenne igazán jó egy oktatási rendszer.
A lányom egyetemre jár, otthon nem tudom, hogy jutott volna túl a gimnáziumon, általános iskolában 3-4-es tanuló volt Pesten, egy 12 osztályos gimnáziumnak nevezett intézményben. Amikor 8. utolsó félévében az én régi falusi iskolámba járt, szinte mindenből ötös lett. Le voltam döbbenve, a két iskola közötti különbségen, ég és föld, másfél jegy! Nem hiszem, hogy a gyerek táltosodott meg. Fogalmam sincs, hogy hova tanult volna tovább otthon.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.10.26. 16:24:21

@sellőlány: Milyen érdekes, amit írsz. A mi gyerkőcünk itt Albániában kezdte az általános iskolát (most ötödikes), tehát 1 napot nem járt Magyarországon iskolába (óvodába igen). Múltkor volt szülői értekezlet, a tanárbácsi csak jót mondott róla, de hozzátette, hogy jobban szeret az órákon egyedül dolgozni. Megkérdeztem a gyerektől, hogy miért, azt válaszolta, hogy mert mindenki tőle kérdezi a megoldást. Ez valószínűleg egyéni vonás, vagy pedig még mindig benne van a "magyar mentalitás", hogy "Magad uram, ha szolgád nincsen.", pedig ez pont az a társadalom, ahol a segítőkészség és a társadalmi érzékenység igen magas fokon van.

2016.10.26. 16:36:07

@London2009: K-Europa annyiban mas, hogy az egyenloseg hianygazdasaggal is parosul, vagyis az egyenlosegre torekvesbol tobbnyire az lesz, hogy mindenki nagyjabol egyforman szegeny, lasd szocializmus. De ettol meg ertekelik, legfeljebb onzoen hivatkoznak ra, es azt ertik alatta, hogy dogoljon meg a szomszed tehene is :D

Az angolok szamara ez nem annyira ertekes dolog, ok annyira alapvetesnek kezelik a sajat osztalytarsadalmukat, hogy ott meg a modernizmus is megdoglott, nem ugy peldaul Nemetorszagban, Japanban, vagy Braziliaban, ahol mondjuk az idojaras is kedvez a betonkockak megmaradasi eselyeinek, de akkoris. :D

Amit akartam ezzel az egesszel mondani, hogy az oktatast ugy erdemes nezni, hogy angolszasz vilag a versenyzest reszesiti elonyben az idealok iranti torekves helyett. Hogy melyik vezet olyan tarsadalomhoz, amilyenben elni akar, azt mindenki maganak el tudja donteni. Kirekesztes persze mindegyikben elofordulhat, elobbiben a versenyzes szulte egyenlotlensegek miatt, utobbiban az elvarasoknak megfelelni keptelenseg iranti intolerancia vezet rossz helyekre.

London2009 2016.10.26. 16:41:53

@flash.gordon: Dehogy varosi legenda. Tortent az, hogy becsatlakoztam nyaron a szuleim buszos olaszorszagi nyaralasaba par napra. Na es igy volt alkalmam megfigyeleseket tenni az atlag magyar turistarol. Mar eleve ahogy ezeket az utakat szervezik szamomra felhaborito. Olyan hotelbe tettek oket, amibe tenyleg szerintem kelet europain kivul mast nem is lehetne. De ugye mire atszamolod magyar forintba meg ez a szallas sem olcso… Na es akkor ezek a fakultativ programok… Egyertelmuen csak azt hasznaljak ki, hogy az atlag magyar turista nem beszel angolul. Ugyhogy en gyorsan megszerveztem nekik mindent. Siman elkernek fakultativ programert penzt, ami annyit foglal magaban, hogy felulsz egy menetrendszerinti hajora es meglatogatsz varosokat majd az idegenvezeto magadra hagy.
Na kicsit elkalandoztam, de a lenyeg, hogy ezek az utastarsak kepesek voltak egy varost atgyalogolni mert egy helyen volt egy Nespresso bolt, ahol adtak ingyen kavet. Egyebkent 1 euro volt mashol.
Strand belepot nem akartak fizetni, igy kepesek voltak a hajo kikotoben letenni a torolkozoket a betonon. Az etterembe pedig bevittek a dobozos soroket majd megkertek, hogy betennek e oket e a hutobe. Ez volt a kedvencem. Tenyleg egett a bor a kepemen.
Jovore en fogom szervezni a nyaralasaikat, az fix.

London2009 2016.10.26. 16:59:04

@mojyo: Oszinten szolva es akkor kovezzenek meg, en sokkal jobban erzem magam ebben az “osztalytarsadalomban”. Mert ez mas orszagban sincsen maskent, de itt legalabb ki van mondva. Magyarorszagon is egyertelmu, hogy ki milyen hatterbol jon. Mindenki tudja, hogy ki az aki “panelgyerek”, regen kulcsosgyereknek hivtak. Ki az aki videki illetve pesti gyerek. Ki az akinek nyaraloja van a Balatonon, vagy akar Comon. Ki az aki magansuliba jart, sielni vittek a szulei, bejaronoje van. Kinek vannak ertelmisegi szulei, ki az “elso generacios diplomas” stb. stb. Ez mind ugyanugy letezik es ez utan mondja nekem valaki, hogy mashol ez nem ugyanigy van…
Ja es hogy Magyarorszagon elerhetobb lenne a felsooktatas es nem a gazdagok kivaltsaga? A jelenlegi fizetesek es alberlet, tankonyv es egyeb kiadasok mellett en ebben mar nem vagyok olyan biztos. Itt rengeteg az osztondij lehetoseg, bar gondolom ez Magyarorszagon sincs maskent, de bevallom, hogy nem tudom. Valamint itt legalabb ha valaki szerez egy diplomat, az meg er valamit. De ami meg ennel is megnyugtatobb, az az, hogy egy ketkezi meloskent is siman kellemes korulmenyeket tud teremteni maganak barki, ha akar. Na es ez a nagy kulonbseg szerintem.
Ugyhogy meg el sem gondolkoztam, hogy akkor en megis itt milyen osztalyba tartoznek. Addig mig jo nekem, miert erdekeljen?

fordulo_bogyo 2016.10.26. 17:03:58

Tenyleg aprosag, de kedeves, aranyos aprosag:
love handle jelentese
www.urbandictionary.com/define.php?term=Love%20Handles

London2009 2016.10.26. 17:12:13

@fordulo_bogyo: Igen, amire a szerzo gondol az a muffin top!

Egyebkent a love bird persze torpepapagajt jelent, de azt a turbekolo parocskakra is mondjak. Stop kissing! You lovebirds! :DD
Kb olyasmi mint a smitten kitten. Ha ez esetleg ujat mond.

Szerintem is hagynia kellene az angol kifejezesek tarhazanak az elemzeset meg egy par evig legalabb. : )

*Andi* 2016.10.26. 17:30:22

@London2009: hat most hangosan elkezdtem nevetni, mert az egesz szitu lejatszodott az arcom elott :D :D

*Andi* 2016.10.26. 17:38:05

@London2009: vitatkozhatok? :)
a fenti leiras alapjan en otthon felso osztalybelinek szamitok, mert maganiskolaba jartam es sielni vittek a szuleim. 3 diplomam van, az alap otthonrol, a masik ketto pedig hollandia es itt. Nem erek vele az egvilagon semmit, valoszinuleg azert, mert nem a szokasos penzugyi avagy hr utat jartam vegig. Amikor otthon jartam suliba, az evfolyam 3/4-e allamis volt, vagyis a tankonyvon kivul egy fillerjukbe nem kerult a dolog, es altalaban mindenki melozott valamit mellette ( en is).
Amivel viszont egyetertek, hogy itt a "melos" is tok jol meg tud elni. A baratom autoszerelo ( hoppa-hoppa, tarsadalmi rangok :D :D :D ) es "panelgyerek" a lelkem Kispestrol, de egy fikarcnyit nem erzem azt, hogy en magasabb szinten allnek mint o.
A tarsadalmi szintekkel nekem mindig az a bajom hogy barmok tul-hypoljak ezeket, es ez olyan szomoru...

SzZoole 2016.10.26. 17:42:19

@London2009: a muffin top nem az amikor egy 18-as meretu no bele erolteti magat egy 12 -es csipo nadragba es az "izom" lefolyik a nadragon?:)))
De kire mondjak a bellend szot?:)))
Az utobbira ne valaszolj:)

takarék-láng 2016.10.26. 17:50:05

@Hari Seldon 2: ne rohogtess ilywn cikkekkel. A hajtomu ag felfele iveloben van (egyelore) es folyamatosan fondok vannak azzal, hogy nem tudja kielegiteni a vevoi igenyeket idoben.
Nemsokara (20 ev) jon az uj hajtomucsalad, ami levaltja a Trentet.

Azt hozzateszem, hogy az angol-francia repuloipar eppen ugy teljesen becsodolt volna mint az angol autoipar ( nincs mar angol autogyartas) koszonhetoen az eros szakszervezeteknek, az angolosan kaotikus gondolkozasnak, szervezetlensegnek, fejetlensegnek, trehanysag es lustasagnak.

Hogy miert nem csodolt be, annak elsodleges oka az, hogy a vilaghaboru utan nemetorszagnak megtiltottak a repuloepitest, mert feltek a technikai es tudomanyos folenytol, ami a nemzetiszocialista, nemzetkozpontu patriota oroksegnek koszonhetoen vilagelso mind a mai napig a haboruban elszenvedett vesztesegek es az eszbonto hadisarc ellenere. (Kar hogy a tortenelemkonyvekbol kihagytak a repuloepitesi tilalmat pedig letezik. Atomeromuvet es nuklearis technologiat is csak nekik kell leszerelni mindenfele hulye hamis okra hivatkozva, a franciaknak briteknek nem). A szamtalan helyrol jovo nyomas ellenere nem sikerult megtorni a nemet nepet MEG, de folyik az agymosas masreszt most az amerikabol szervezett menekulthullam egy ujabb kiserlet erre. Igazabol a legjobban az USA iranyitoi, a hatterhatalom attol fel hogy nemtorszag szovetkezik oroszokkal es akkor vegleg bedol a mar amugyis halaltusajat vivo USA gazdasaga, amit csak a dollar dominanciaja tart eletben.

Eltertem a tematol. A masik ok amiert meg nem ment csodbe a rolls-royce (sem) az a kemeny allami dotacio.
(A RR kishajtomuveit nemetorszagban fejlesztik, gyartjak)

fordulo_bogyo 2016.10.26. 17:50:28

Amugy teljes mertekben egyetertek a szerzovel: fogalmakban gondolkozunk, es a kulonbozo nyelvek gyakran maskent ragadnak meg egy fogalmat, es ez befolyasolja a gondolkodasunkat.
Fonokom ezert preferalja a nemzetkozi, kulonbozo kulturakbol szarmazo, kulonbozo nyelveket beszelo csapatot: sokfele megkozelites, gondolkodasmod.

Kozismert pelda, hogy a magyar keresi a penzt, a nemet megerdemli (verdienst), az amerikai csinalja (make)...

A magyar kikeresi a szotarbol, az amerikai felnezi a szotarban (look it up).

A kifiguraz a magyarban kicsufolast jelent, az angolban a megoldas kereseset (figure it out).

A magyar bemegy a toba/tora (pl evezni, uszni), az angol kimegy a tora. (in vs. out)

Es meg sorolhatjuk a peldakat. A masfajta szavak masfajta hozzaallast is magukba foglalnak.

takarék-láng 2016.10.26. 17:50:30

@Hari Seldon 2: hamar min.biztositas: a nemetek sokmindent a japanoktol vettek at....

London2009 2016.10.26. 17:50:58

@Zoole[uk]: De, de! Az az! A kilogo uszogumi. Csak nem ezt is az angol tanarnenid tanitotta kartyakrol? Vagy a gyerek TV musorokbol szedted fel? :DDDD

2016.10.26. 18:01:06

@London2009: Igen, leteznek mashol is kulonbsegek, az egesz vilagon, csakhogy, amig Magyarorszagon ezek a dolgok "csufolasnak" szamitanak, es nem illik kimondani ezeket, az angolok meg buszkek is ra. Ez a kulonbseg. Hogy neked utobbi szimpatikusabb, annak szivbol orulok :)

Amugy erdekes dolgokat sorolsz fel, peldaul az ertelmiseg speciel Magyarorszagon egyaltalan nem vagyoni kerdes, sot, a szocializmusban kifejezetten hatranyos dolognak szamitott annak lenni, es a szellemi foglalkozasoknak egy jo resze a mai napig (pl. tanar) egyaltalan nem jovedelmezo. Es igen, ez pontosan azert van, mert az oktatas, Angliaval ellentetben egyaltalan nem vagyonhoz kotott. (Hogy ennek milyen egyetemi szinvonal az erdemenye, az mas kerdes :D).

Es amugy azt is ertem, hogy Angliaban osztondijjal probaljak kompenzalni a dolgokat, de azert is versenyezni kell, nem alapveto feltetel, szoval ez is a kulonbseg egyik megnyilvanulasa.

De amugy orulok neki, hogy szamodra mukodik es megtalaltad benne a szamitasaidat, es tuti, hogy sokmindenki masnak is, nem ezt a reszet vitatom, hanem csak a posztra reagaltam. :)

London2009 2016.10.26. 18:03:42

@*Andi*: Azt, hogy miert nem er a harom diplomad semmit, azt nem tudom… Marmint nem igazan ertem. De akkor lehet, hogy tenyleg a relevans munkatapasztalat hianya. I don’t know. : )
Hiaba jar valaki allamira, akkor is penzbe kerul a felsooktatas. Ha valaki nem helyi, akkor ott van az alberlet, utazas, etkezes, konyvek, ruhazkodas stb. Hatalmas anyagi megterheles egy atlagos csaladnak.
Ez tok jo, hogy mukodik a baratoddal and I wish you all the best! De ha Magyarorszagon elnetek, ahol egy autoszerelo mondjuk joval kevesebbet keres, mint egy irodista, kerdes, hogy akkor sem zavarna? Ez csak egy kosza gondolat, nem piszkalodni szeretnek. Inkabb csak a rendszert gondolom jobbnak. Hiszen lehet, hogy ez is benne van, hogy ezert nem zavar, mert hasonloan kerestek.
Egyebkent azzal egyetertek, hogy tul van ez “hypolva”. Ha mar te igy irtad.
Viszont, es nem kell egyeterteni, szerintem fontos a hasonlo background. Peldaul en nem tudom elkepzelni magam Prince Harryvel. Bar nyilvan erdeklodott irantam, de lekoptattam. :D Viccet felreteve en sosem ereznem magam jol egy teljesen mas ertekrendben felnevelkedett fiu mellett, akivel nem tudnek es nem is akarnek versenyezni. Viszont szinten nem tudnam elkepzelni magam azokkal a kapucnis helyi council estates munkanelkuli fiatalokkal. Hogy is van? Suba a subaval, guba a gubaval…

SzZoole 2016.10.26. 18:09:07

@London2009: hehehe,nem az csak a kezdet volt 2011-ben:)
Van egy 20 eves lanyom egy 17 (aprilisban lesz 18) eves fiam:)
Azonkivul,mint mar irtam korabban,csak angolokal dolgozok,akik nem csak a helyes kiejtesre tanitanak,hanem a "proper"(bad) bolted english language-re,is:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.26. 18:20:50

@Mrs. Clayton: Aha persze. Tobbnyire az van leirva, hogy xy feher ing, vagy polo az iskola logojaval, xy piros( hupilila, kek, zold, szurke) pulover az iskola logojaval, x yz tipusu cipo, fekete szinben.

www.thesun.co.uk/news/1735169/furious-parents-clash-with-police-at-school-gates-as-around-50-students-sent-home-over-uniform/
A legviccesebb ez: "Kim was also told her cardigan was unacceptable – despite buying it from the school’s own store"

""The first I knew about the new rules was a text the night before - when I had already bought his new uniform."
www.mirror.co.uk/news/uk-news/schoolgirl-sent-home-first-day-8780450

home.bt.com/lifestyle/100-schoolchildren-sent-home-for-wearing-the-wrong-shoes-11363930981084

"szerintem sokkal nagyobb gond, hogy a gyereket anyuka hulyesege miatt haza lehet kulden, holott a masik oldalon azzal remisztgetik a szuloket, hogy egy het hianyzas minden evben az az altalanos iskola vegere 2 term kimaradast jelent"

Szerintem meg az a hulyeseg, hogy hulye szabalyozas miatt haza lehet kuldeni a gyerekeket. Pl mert nem sima fekete bor cipo, hanem esetleg lakkbor . Ne haragudj, de ez az egesz szabalyozas: f@szsag. Az ilyen headteacherek meg menjenek bortonornek, ne igazgatonak.

OECD iskolai eredmenyek alapjan nem fugg a ruhatol a tanulmanyui eredmeny, a lista elejen levo jopar orszagban nincs school uniform.

London2009 2016.10.26. 18:29:10

@mojyo: Az angolok arra az osztalyra buszkek, amiben vannak. A working class ott dongeti a mellet az Axe nevu kocsmaban es nezik a meccset es szurkolnak a West Hamnek. A middle class pedig a Red Lionban ul, ami kerlek, nem kocsma, hanem gastro pub! Az upper class pedig a golf illetve tenisz klubban utogeti a labdakat hetvegente. Mindenki nagyon jol el van abban az osztalyban, ahova szuletett. Nem vagyodnak mashova, mert ott erzik otthonosan magukat, ahol vannak. Na es ennek szerintem az az oka, hogy mint korabban irtam, egy atlag melos is jol el. Nyilvan vannak Wisteria noverek tipusu felkapaszkodok es tobbre vagyok, de osszessegeben tenyleg boldog kis tarsadalom ez.
Amugy nem tudom ez mennyire ismeretes a szamodra, de ugye van a classless kifejezes, ami eleg sok mindent jelent. Egyreszt a koznyelvben szimplan azt jelenti, hogy rude, faragatlan. De peldaul mikor a londoni riotok voltak, akkor azt a “classless”-ekre fogtak. Akikbe azokat soroljak, akik semmilyen osztalyba nem tartoznak, mert meg csak nem is working class, hanem az allam csecsen csungo osztalynelkuli bitang!
Nincs tokeletes rendszer nyilvan, de az en velemenyem szerint ez itt eleg jol mukodik. Magyarorszagon ugyanugy buszke valaki arra ha a 12-ik keruletben lakik, vagy orvos az apja, illetve ha kulfoldi egyetemre jart, vagy valami regi nemesi csaladi sarja stb. Ez mind statusz es en nem vettem eszre, hogy ez Magyarorszagon maskent lenne.

Itt is felkopik egy tanar alla! :D Tobbet keres egy metrovezeto, mint egy tanar. Egyebkent nekem pont ez a diplomasnak meg az ertelmisegieknek elvart hajbokolas Magyarorszagon az, amit ki nem allok. Az, hogy hanyatt kell esni attol, mert valaki orvos, vagy ugyved stb. Nekem ez itt sokkal szimpatikusabb, hogy miutan draga a felsooktatas, nem mindenkinek van diplomaja es ez senkit nem erdekel. Nem kell egy recepcios allashoz egyetemre menni. Sot, egy sales-es munkahoz, vagy egy adminisztrativ munkahoz sem elvaras a diploma. Aztan persze, hogy van e a draga felsooktatasnak es a munkahelyi elvarasoknak feltetlenul koze e egymashoz? No ezt nem tudom, mert ez csak az en feltetelezesem. De azt gondolom, hogy lehet benne valami.

*Andi* 2016.10.26. 18:30:09

@London2009: na varj... A hasonlo ertekrend es a hasonlo background az nem feltetlenul ugyanaz. Maximalisan egyetertek, en sem tudnam elkepzelni magam egy benefiten eloskodo csoro-val, de pld az angol suites and booted

*Andi* 2016.10.26. 18:36:21

@*Andi*: booocs, mobilrol vagyok... Folyt kov. Na szoval az angol suited and booted sem az en vilagom.
Kicsit tovabbmegyek, voltak vegyes parkapcsolataim, es pld nekem az sem jott be. Egyszeruen hianyzott, hogy ugyan azokon a vicceken ugyan azt ertsuk, es osszevesszunk az utolso turorudin... Nyilvan ezek a nem komoly okok, de volt pld parkapcsolatom, ami azert ment tonkre, mert otthon kuksolo haziasszonyt akart belolem csinalni a holland zuram..Na hat kosz, de nem. Egyebkent ertem, miert jutott eszedbe a kosza gondolat, de nem, vele nem zavarna, mert annyi mindent tesz le az asztalra, hogy ha kevesebbet keresne, mint en, pont hatul lenne a fontossagi sorrend listajan.
@diploma: mert elb@szott egy szakmam van, azert. De azt akartam csak vele mondani, hogy nem ez szamit ( szerintem)

2016.10.26. 19:04:00

@London2009: Hat, a Brexit szavazas szamomra azt mutatja, hogy kifejezetten sokan vannak azok, akik megsem erzik jol magukat benne, illetve, szerintem sem annyira elonyos, ha az embernek muszaj abban a tarsadalmi osztalyban "tokre jol ellenni", amelyikbe szuletett, es alacsony az atjarhatosag, illetve az ervenyesules, az eletben felmerulo lehetosegek osztaly alapon jutnak el az emberhez, illetve, hogy a leszakadokat magukra hagyjak.

Az osztalyt es a statuszt sem erdemes keverni, egyaltalan nem biztos, hogy a ketto egyutt jar, hiszen, ahogy irod, a munkasosztalybeliseg sem feltetlenul alacsony statusz, es ez pl. nekem is szimpatikus. Az viszont nem jo, hogy ha buszkek is ra, hogy sose olvastak, vagy hogy nem ismerik a vilagot, mert ugye (ahogy az posztban is van rola szo), a legtobb dolgot inkabb majd az egyetemen, ahova meg ugye nem mindenki jut el, foleg nem a vagyonosak kozul. Ezzel egyutt elismerem, hogy a diplomatol hajbokolas is nagyon rossz szokas, es, hogy a hagyomanyos munkaslet nem kellene, hogy letminimumot is jelentsen, sot, en magam az kontinentalis, egyenlosegre torekves hive vagyok :)

En amugy elhiszem, hogy neked tetszik, nekem viszont vannak fenntartasaim, de nem kell tovabb gyozkodni, en elfogadom, hogy te nagyon jol erzed magad Angliabam :D Szerintem sincs tokeletes tarsadalom, hiszen a ket legfontosabb ertek, az egyenloseg es a szabadsag aldozatot kovetel egymastol, csak annyi a kulonbseg, hogy az angolszasz kultura az egyeni szabadsagot favorizalja, en pedig japanhivo vagyok. :)

sellőlány 2016.10.26. 19:29:18

@VPBA: Ez simán lehet alkati kérdés, de az is fontos lehet, miképp (mire) nevelitek őt ti, és milyen példát lát tőletek. :-)

M. Péter 2016.10.26. 19:30:31

@tsabus [UK]: A skót kormány viszont az EU-ban akarja tartani Skóciát, és ebbe beleszólhatnak a spanyolok. Az uniós szerződésekben nincs szó arról, hogy mi történik, ha egy országrész függetlenedik. A spanyol miniszterelnök a katalán függetlenségi törekvések miatt azon az állásponton van, hogy egy független Skócia nem lesz automatikusan az EU tagja, hanem csatlakozási kérelmet kell beadnia, amit ő természetesen meg fog vétózni.

Shanarey 2016.10.26. 19:30:56

Átlag angol melós??

Na akkor egy kis infó ebből a témából.

Munkakereső emberkék tesztlapot töltenek ki az ügynökségnél.
Ennek során kiderült hogy az átlag angol az nem tud számológép nélkül osztani szorozni, sőt páran még összeadni sem.
Egy középkor felső határán lévő hölgy (angol) méltatlankodva meg is jegyezte hogy ehhez neki számológép kell.

Később, akik átmentek ezen a teszten megjelennek a cégnél az úgynevezett "Induction" névre hallgató fejtágító, bemutató, és persze újabb teszt, de ez már a munkahelyről szól.

Kezdetnek a fejtágító után egy papír kerül kiosztásra, amely azon infomációkat tartalmazza ami a munkavédelem és rokonsága ügyben fontos. Igen ám de jön a trükk, az előadó egyesével mindenkit felszólít hogy egy, egy bekezdést egymás után olvassanak fel, és ö közben ezt bővebben elmagyarázza.

Na ennek során kiderült hogy a generál angol nem tud olvasni sem.

A végén jön a teszt amelyben szerepel a segélyhívó hívószáma, de több szám van megadva, így páran gond nélkül belőtték az usa segélyhívó számát, vagyis a 911-et.

Az iskolai működésről pedig annyit hogy ismerek egy magyar lányt, aki 15 éves így szeptembertől iskolába ment. Angolul nem tud, mert anno németet tanult, de azt is utálta, így most ez jutott neki és mégis jobban érzi itt magát a suliban, mint otthon. Főleg amiatt mert kiderült hogy az otthoni matek 3-as átlaga itt annyit jelent hogy ő a legjobb matekos az osztályban. Na és még annyit, hogy az átlag magyar tizenéves, nem késsel a zsebében rohangál, míg az átlag angol igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.26. 19:36:31

@tildy[UK]:
Szerintem a poszt legnagyobb erénye az hogy nem foglal állást.

M. Péter 2016.10.26. 19:48:11

@őr: "Olyan miniszterek akik még a Rákosi rendszer alatt kezdték tanulmányaikat"
Pintér az egyetlen, aki még Rákosi alatt kezdte az iskolát. A legtöbb miniszter a 60-as években született, de vannak többen, akik a 70-es években.

M. Péter 2016.10.26. 19:56:15

@London2009: Az Egyesült Királyságban a lakosság nagyobb része jár egyetemre és a lakosság nagyobb részének van diplomája, mint Mo.-n.

2016.10.26. 20:05:50

@M. Péter: Ez szerintem betudhato az UK nemzetkozi sulyanak, ugy ertem, nem csak az egyetemre jaras, hanem, Magyarorszaghoz kepest peldaul a kulfoldi diakok, es a kulfoldon tanulas is elterjedtebb dolog, nem? Hiszen - talan pont a versenyszeru szemleletbol adodoan - a legnagyobb, es legjobb hiru egyetemek is epp ott vannak. Kivancsi vagyok, hogy azok kozott, akik az Egyesult Kiralysagban egyetemre jarnak, mekkora aranyban vannak jelen Egyesult Kiralysag lakoi? Illetve a nagy aranyu diplomas lakossag mekkora hanyada szerezte kulfoldon a diplomajat (akar bevandorlo, akar nem)?

NorthPier 2016.10.26. 20:07:58

@VPBA: A te gyermekednek teljesen igaza van. Nem mindegy ugyanis, hogy segitseget kernek tole a megoldas kereseseben, vagy a megoldast kerik tole, azaz kikapartatjak vele a gesztenyet...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.26. 20:17:35

Remek poszt, koszonet erte! Az eltero oktatasi rendszerhez egy szemelyes pelda: MBA tantargyakat veszek online. A professzoraim kozott volt tobb amerikai, es volt egy orosz szarmazasu holgy. Erdekes volt tapasztalni a ket oktatasi rendszerbol jovo tanarok teljesen eltero hozzaallasat.

Az amerikai (angolszasz oktatasi rendszer) professzorok legnagyobb resze (es ezzel nem mondok ujat, utalva a fenti posztra is) azt ertekelte, amit a diak tud: ramutatott a helyes gondolataimra, majd batoritott, hogy fejtsem ki, vagy tegyek meg hozza valamit, hogy a velemenyemet ala tudjam tamasztani.
Ezzel ellentetben az orosz professzorno (porosz oktatasi rendszer, hasonloan a mienkhez) minden beadott valaszban a hibat emelte ki, es azt, hogy ez es ez miatt ennyi es ennyi pontot von le. De epito kritika, vagy gondolat, hogyan is lehetne fejlodni, nem igazan volt a megjegyzesei kozott.
Eleg egyertelmu, hogy az elso modszer volt szimpatikusabb :) Persze az oktatas mindig valahol az adott tarsadalom egyfajta tukre, es nem valaszthato kette, mert vilaglatast tukroz valamilyen szinten.

Nyari iskolaban tanitottam japan diakoknak angolt tobb tanar tarsammal egyutt, es egyikuk meselte, hogy - amerikai gyakorlatnak megfeleloen - a feladat az lett volna, hogy a diakok egy temarol kiseloadast tartsanak. A japan iskolarendszerrol annyit kell tudni, hogy a masok elott valo szobeli megnyilatkozas NAGYON ritka, szinte soha nem fordul elo. Szoval az illeto itt az amerikai rendszerben szo szerint fizikailag volt rosszul, amikor prezentaciot kellett tartania. Valoszinuleg elobb-utobb hozzaszokott volna, de egy 3 hetes nyari angol kurzuson ez szamara borzaszto nagy sokk volt :)

gabors 2016.10.26. 20:31:58

@fordulo_bogyo: 'amerikai csinalja (make)..." no nem egeszen !!! ezt csak ugyeskedokore hasznaljak aki "fizetesert" dolgozik az "earn it" !!!

csak szolok ... sokat szamit a kontxtus is egy "vallalkozo foleg kis vallalkozo" small buzines owner mondja neked hogy make money de adot meg elcsalja ugyanugy mint a magyar tarsa ....

Aki dologozik neki az pedig "earn salary" !!!

jojó78. 2016.10.26. 21:03:11

@Zoole[uk]:
Bocsi az offért
Szia Zoole. Tegnap értünk vissza Angliába. Írtad hogy lenne pár kérdésed. joe197877@gmail.com írj ide és megadom a tel. számom ha kell.
On

SzZoole 2016.10.26. 21:05:28

@jojó78.: hazipalimkat es cigit hoztal?:)))

Én és Énke 2016.10.26. 21:16:16

@gabors: @fordulo_bogyo: "a magyar keresi a penzt, a nemet megerdemli (verdienst), az amerikai csinalja (make)..."

... a svéd szolgálja (tjänar), a román pedig nyeri (cistiga) a pénzt.

sellőlány 2016.10.26. 21:17:54

@Zsuzsi65: Érdekes, amit írsz, mert én tanultam itthon is és külföldön is, és mindhol voltak rossz vagy jó tanáraim. Általánostól egyetemig. Az egyik legjobb tanárom pont egy Szovjetunióban szocializálódott orosz tanár volt, aki annyira megszeretette a diákokkal a nyelvet és magát a nyelvtanulást, hogy alig vártuk az óráit és mindenféle nyelvi versenyeken indultunk miatta. (Később, amikor én is tanítottam, sokszor eszembejutott.) Művészettörténetet itthon és Olaszországban is tanultam, és az ember úgy gondolja, hogy utóbbinál jobb forrást nem is találhatna erre, de az órák dögunalmasak voltak és a tanárnő egy undok satrafa volt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ott minden tanár ilyen, Rómában egy Caravaggio kiállításon hozzácsapódtam egy középiskolás csoporthoz, és az ő tanáruk olyan fantasztikus tárlatvezetést tartott, hogy csak úgy szippantottam magamba a szavait. A magyar oktatási rendszer a "porosz" jellemző helyett inkább (egyéni) teljesítményelvű, és a tárgyi tudásra fektet nagyobb hangsúlyt, aminek nagy része csak rövid távon rögzül. (Viszont ezzel az ember nagyon jó vizsga és előadói rutint tud szerezni.)

sellőlány 2016.10.26. 21:22:27

@sellőlány: Az orosz tanárnő persze orosztanárnő, csak vhogy bekerült oda autojavító :-) által egy space.

jojó78. 2016.10.26. 21:46:23

@Zoole[uk]: Bocs de Calaisnál eladtam a migránsoknak mindent :)))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.10.26. 21:48:01

@jojó78.: eladtad???
Szerintem leraboltak:)))

fordulo_bogyo 2016.10.26. 22:05:14

@gabors: En itt elek az USA-ban, valoban hasznaljak az earn-t is, de en gyakrabban talalkozok a make-kel.

Itt egy osszehasonlitas, erdekes:
www.mint.com/vip-content/yes-earning-money-and-making-money-are-different

Errefele adot csalni nem javallott. Meg nem talalkoztam senkivel, aki ne adott volna szamlat... fel sem emrul... Kiskapukat keresni, kihasznalni a jog aprobetus reszeit: termeszetes.

@Én és Énke: koszonom a kiegeszitest, nagyon jo.

gabors 2016.10.26. 22:48:38

@fordulo_bogyo: "Meg nem talalkoztam senkivel, aki ne adott volna szamlat... fel sem emrul... "

szamlat adni semmit nem jelent ,,... az meg nincs lekonyvelve sehol

Nem tudom van e hazad es csinaltattal-e mar valamit u.n. kisvallakozokkal ?? Vagy magad vagod a fuvet ?? szereled a kocsidat (ha van ...)

Ez nekem sem tunt fel amig a varosban eltem egy apartmentben de mikor sajat hazam lett es szerelot vagy barmi hasonlot kellett csinalni mindjart latszik hogy mi van egy az egyben megmondjak ha cash vagy personal check akkor mennyivel kevesebb (afa)...

gabors 2016.10.26. 23:07:46

@fordulo_bogyo: "Itt egy osszehasonlitas, erdekes:
http://www.mint.com/vip-content/yes-earning-money-and-making-money-are-different"

errol beszeltem es akarmennyire is nyomjak hogy a kissvallakozasok teremtik az uj munkahalyeket (ezek a munkahelyek azok amik el is tunnek atlag 5 ev alatt el is tunnek)

I trukk az hogy mit is neveznek "small business"-nek hivatalossan a 0-to 500 embert foglalkoztato vallakozasokat

az un. kisvallalatok donto tobsege egyeni vallakozo (self-employed) es csak 21%-uk nak van legalabb 1 dolgozoja (illetve a nekik dolgozok is self-emplyed)

De meg igy is "penzkeresok" donto tobbsege valakinek dolgozik vagyis earn-money ...

Persze kis vallakozasbol csak kicsit lehet elcsalni ... 1milliardot csak Trump szinten lehet vesziteni....

"Errefele adot csalni nem javallott" Nem bizony akkor gond ha kiderul :-)
Amugy nem tudom miota elsz itt de mar lehet itt voltal a Nanny Gate idejen ... amikor Clinton ket magasrangu jeloltjenek is vissza kellett lepnie mert egy kis apro ado csalasban talaltak magukat ... mert ugy babbysitter-t cash-ben fizette mindenki ugyesben ... ami normalisnak tunik csak szabalytalan (nem kisbetus !!!)

fordulo_bogyo 2016.10.26. 23:41:21

@gabors: Itt nincs AFA, itt sales tax van (naluk 5.5%), es nem meg nem fordult velem elo, hogy valaki felajanlotta volna, hogy olcsobb, ha eltitkoljuk...
Az mas kerdes, hogy a hitelkartyahoz kepest sokan adnak engedmenyt a keszpenzes vagy csekkel fizetes eseten, mert akkor megsporoljak a hitelkartya tarsasag tranzakcios dijat.

M. Péter 2016.10.27. 01:23:28

@mojyo: A diákok kb. 80%-a brit, pontosabban tandíj szempontjából britnek számít. A posztgraduális képzésben sokkal nagyobb a külföldiek aránya. A külföldön tanuló britekről ia van statisztika, de az sokkal kevésbé pontos, mert az nem kell sehova bejelenteni, ha az ember külföldre megy egyetemre.

M. Péter 2016.10.27. 01:47:54

@tildy[UK]:Éppen most volt egy cikk valahol az iskolaigazgatók 5 fajtájáról, és ez pont az egyiknek a tipikus viselkedése. Nagy hangsúly helyez a fegyelemre, kirúgja a problémás gyerekeket, ettől mindjárt jobbak lesznek a vizsgaeredmények, és mire néhány évvel később kiderül, hogy igazából a tanítás színvonala nem javult, már egy másik iskolát boldogít.

M. Péter 2016.10.27. 01:55:36

@Shanarey: Milyen munkát kerestek ezek az emberek? Gondolom, nem oxfordi egyetemi tanári állásokra pályáztak.

LondonFashion 2016.10.27. 06:51:10

@*Andi*: abszolut OFF: A pasid nem foglalkozik veletlen regi klasszikus autok felujitasaval is? Az enyem szakmajat tekintve nem autoszerelo, de imad minden auto felujitos musort a teveben... Tavaly vett egy 30! eves BMW-t, az mar klasszikus autonak szamit es az a nagy terve, hogy o sajat kezuleg felujitja... Eddig hasznalta is minden hetvegen, meg kozben cserelgetett alkatreszeket is, de mult heten egyszer csak elkezdett felforrni a hutoviz es azota sincs ra valasz, hogy miert. Az auto manualjaban azt hiszem erre 5 lehetseges okot irtak, abbol mar kettot kizart es most dolgozik a tobbin. Epp annak probalt utana olvasni a napokban, hogy milyen hutoradiatort vegyen, melyik ceg termeket, ami jo ar-ertek arany. Allandoan a forumokat bujja ez miatt, de ha esetleg a pasid ert ehhez, nagyon szivesen venne egy kis szakmai segitseget a donteshez... Koszi.

kardio1 2016.10.27. 07:30:27

@fordulo_bogyo: a francia pedig nyeri a pénzt :-)

M. Péter 2016.10.27. 10:13:48

@kardio1: A spanyol és a portugál is.

*Andi* 2016.10.27. 11:01:38

@LondonFashion: hali csak most lattam, irok privit.

London2009 2016.10.27. 11:50:32

@mojyo: Szerintem ez egy oriasi illuzio, hogy barhol is egyenloseg lenne. Igazabol pont ezt probaltam leirni, de sajnos ezek szerint nem sikerult, hogy en nem erzem, hogy Magyarorszagon barmi is maskent lenne akarmilyen szempontbol is. Nem latom, hogy ott mikent lehetne nagyobb atjarhatosag az osztalyok kozott? Azt is leirtam, igy nem ismetlem onmagam, hogy mennyire semmit nem jelent az ingyenes oktatas. Ugyanugy kell a csaladi hatter ahhoz, hogy valakit kiiskolaztassanak, illetve, hogy utana ervenyesulni tudjon. Ehhez meg szamomra kulonosen gyomorforgato, hogy probaljak azt lenyomni a torkomon, hogy de mar pedig minden ember egyenlo es ugye demokracia van!
Akkor ilyen szempontbol nekem sokkal szimpatikusabb az a rendszer, ami itt van, ahol egy melosnak is jar egy tisztesseges fizetes. Na es en emiatt gondolom azt, hogy sokan jol el vannak ott, ahova szulettek, mert meg lehet elni egy atlagos berbol.

“Az viszont nem jo, hogy ha buszkek is ra, hogy sose olvastak, vagy hogy nem ismerik a vilagot, mert ugye (ahogy az posztban is van rola szo), a legtobb dolgot inkabb majd az egyetemen, ahova meg ugye nem mindenki jut el, foleg nem a vagyonosak kozul.”

Ezzel a mondattal azert nem ertek egyet igazan, mert szerintem az nagy tevedes, hogy mindenki egyetemi tanulmanyokra vagyna, illetve, hogy a kepessegei megfeleloek hozza. Azt en nem mondtam, hogy barki is buszke lenne a tudatlansagara. De ez megint egy hiu abrand, hogy mar pedig mindenki tudasra vagyik. Az emberek tobbsege egyszeruen csak tissztessegesen meg szeretne tudni elni. Na es erre szerintem, Angliaban sokkal nagyobb esellyel indul BARKI. Na es ez lehet egy melos, vagy egy egyetemi professzor. Ugyhogy akkor, hogy hol is van vegul nagyobb egyenloseg, ezt mindenki dontse el maganak.

London2009 2016.10.27. 11:52:08

@M. Péter: erre van valami statisztikad? Ez tobb okbol is erdekelne. Ezt egyszeruen nehezen hiszem es igy szeretnem inkabb latni. Kulonosen a reszleteket, hogy ebbol mennyi az itt szuletett es diplomazott. Koszi!

2016.10.27. 14:25:27

@London2009: NEM azt mondtam, hogy Magyarorszagon (vagy a kontinensen barhol) nagyobb egyenloseg VAN, hanem, hogy az emberek fejeben ez nagyobb ertek, mint Angliaban. NEM Magyarorszag mellett ervelek, hanem felhivtam egy kulonbsegre a figyelmet, mintegy megmagyarazva a posztban osszefoglalt kulonbsegek okat. Capisce?

Arrol van szo, hogy a "szabadsag-egyenloseg-testveriseg" harmasbol, az angolok a szabadsagot favorizaljak, a kontinesen pedig inkabb az egyenloseget, legalabbis szerintem. Es mig te olyan angolosan szabadosan azt mondod, nem baj, hogy nem ertek a tudas, szerintem kellenenek ilyen univerzalisan elfogadott kivanalmak egy tarsadalomban, amire mindenkinek illik valamennyire, kepessege szerint torekednie. Szerinted meg nem kell, mert az a lenyeg, hogy mindenki elhessen ugy ahogy szeretne. OK akkor ezt megbeszeltuk :D Ezek nem jelentenek vegleteket, hiszen a totalis szabadsag totalis anarchiaval jarna, a totalis egyenloseg pedig csak eroszakos diktaturaval erheto el, es egyik sem kivanatos, csak az egyik helyen egyik fele, a masikon meg masik fele billen az egyensuly, en igazan, oszinten csak ennyit szerettem volna mondani, semmi mast nem. OK? :D

VT Man 2016.10.27. 14:30:12

Na igen, persze egy gond van: az angol iskola jo, nem terhel, stb.

De aki nem tanul tovabb, az valamennyire "buta marad". Ez se baj. Viszont mosogatni, gyarba mar nem akar elmenni, pedig tobbet nem tud.

Na, ebbol lesz a sok benefites angol, aki otthon ul es kapja a segelyt. Szinvonalas munkara nem kepzett, gyarba meg mar nem akar menni.

Amig az orszag gazdag, es vannak bevandorlok, addig ez persze nem gond.

marczy 2016.10.27. 14:30:22

Nem nagyon hiszem, hogy a nagy anglománia önmagában feljavítaná a magyar oktatást, de azt sem, hogy az angolszász kultúra ne hatott volna korábban Közép-Európára: dehogynem hatott, csak pl. a jogrendszerünk angolszászos elemei gyakorlatilag 1949-re teljesen kivesztek. Az esküdtszékek, a Szent Korona-tan mind olyan jogintézmények voltak, amelyek az angol jogrendszer bizonyos elemeire hasonlítottak (és ezért egyes változtatásokat pl. még maga Széchenyi is onnan emeltethetett át a magyar jogrendbe), és pl. az esküdtszék az angoloktól francia közvetítéssel jutott el idáig. Ezzel együtt nálunk kontinentális jog van. Magyarországnak 1949-ig nem volt írott alkotmánya, hanem tradicionális alkotmány volt csak. Ez szintén angolos vonás, Angliában ugyanis ma is ez van.

És igen, a nevelésnek kell fontosnak lennie, mert a szülőséghez nem kell papír, az anya, apa esendő ember, aki követ el hibákat, és Magyarországon nem szokás ezt beismerni. Ami a család részéről fontos, az az egészséges kötődési és érzelmi minták kialakítása a gyerekben. A napi ritmus és keretek kialakítása is fontos, de a közös megegyezésnek mindig muszáj teret adni. Ha a szülő és a gyerek is motivált abban, hogy betartsa a megállapodást, akkor nagyon ritkán rúgják azt fel.
E téren a Waldorf is hasonló (abban, hogy a nevelés az elsődleges), ott az érzelmi nevelés szerepe is nagy, még nagyobb korban is alapoznak a mesék, történetek nevelő hatására.
A hosszú főoktatás teret adhat hosszabb egyéni/önálló, nagy- vagy kiscsoportos, akár páros munkának is. A középiskolában jutnak el a szakmai precizitás igényéig, ekkor már jöhet a matek, a történelem, a fizika, bármi. És gyakran óra közben egymást segítve beszélik meg az anyagot.

Az angol rendszer legnagyobb problémáját jelenleg abban látom, hogy már fél éves kortól bölcsődébe akarják adatni a gyerekeket, ahol asszem évente váltják a gondozót. Az a féléves gyerek annyit lesz beteg, hogy az anyuka nem fog tudni rendesen dolgozni sem, a gyereknek meg nem lesz normális kötődési mintája. A kötődés, a stabil pont hiánya miatti állandó stressz kicsi korban ugyanúgy életre szóló problémákat okozhat. És most csodálkozik azon mindenki, hogy egyes britek Szíria kevésbé kívánatos részeire sodródnak... A helyes megközelítés szerintem az, ha a stabil kötődés mintája, a személyi autonómia és a bátorító közeg együttesen van jelen. Most úgy néz ki, az első Angliában megszűnik létezni...

London2009 2016.10.27. 14:45:36

@mojyo: meg szep, hogy oke! Nekem tetszenek ezek a gondolatmenetek es majd tovabb is gondolom oket nagy raertemben. Akkor vegulis szamomra az a konkluzio, hogy mi itt milyen szerencsesek vagyunk, mert akkor otthonrol hozunk egy dolgot, itt meg kapunk egy masikat es akkor mar csak a testveriseg hianyzik es keszen is vagyunk! :D

P.Elliot 2016.10.27. 14:47:08

@LondonFashion: Nezzel be es kerj tanacsot az Indexen az Angliaban elo magyarok topikbol, ott azok a pasik nagyon ertenek az autokhoz, illetve mindig olvassa valaki aki nagyon ert hozza. Ha mas nem akkor eliranyitanak ahhoz aki meg tudja mondani.
Keresd Kawabazsit meg, annak sok ismeretsege van de van ott autoszerelo pasas is.

bpetya75 2016.10.27. 15:21:28

@marczy:

" A helyes megközelítés szerintem az, ha a stabil kötődés mintája, a személyi autonómia és a bátorító közeg együttesen van jelen. Most úgy néz ki, az első Angliában megszűnik létezni..."

Az első mondattal maradéktalanul egyetértek. A másodikkal kapcsolatban az a véleményem, hogy ez nem csupán angliai probléma, hanem az egész fejlett világ problémája. Méghozzá szerintem az egyik legnagyobb.

Aston Kanál 2016.10.27. 15:30:49

Mindazonaltal, hogy az iras alapveto mondanivalojaval egyetertek, azert ez a zarojeles resz igen fontos momentum: ..., mert még a matematikaórának se az a lényege, hogy a tanuló a matematikát tudja, hanem hogy tanulni, kommunikálni, együttműködni, társadalmi lénynek lenni tudjon. Mertugyebar: ahogy azt a szerzo is irja, kiallni ki tudnak butasagok mellett is. Illetve elhisznek sok okorseget, amit mondanak nekik, mert sosem tanultak. Aztan pedig foggal-korommel vedik a hamis allitast a tanult retorikai skillekkel. Az a helyzet, hogy a jozan esz onmagaban keves a problemamegoldashoz, ha nem all rendelkezesre a szukseges (a szerzo peldajanal maradva matematikai) apparatus, tudas. Ugy csak okoskodas lesz a dolgok vege. Nem allitom, hogy napi szinten vonok gyokot a kenyer sulyabol, de azert mar sokszor a segitsegemre volt, hogy egy problemara fel tudtam irni egy egyenletet.
Ezek a targyi hianyossagok tovabba olyan dolgokhoz is vezetnek, mint a Brexit (volt mar? :)), amit mar a kilepes-partiak egy resze is visszacsinalna, ha tehetne, mert ugye "nekunk nem ezt mondtak". Ha rendesen tanultak volna matematikat, akkor ki tudta volna szamolni, hogy egy nemet kalapacs nem kerul otezer euroba, es az EU-ba befizetett heti 350millional nagysagrendileg tobb a tagsaggal jaro haszon. De ugye egyszeru igazsagok: bevandorlo jon, egyszerre veszi el a munkat es el munkanelkuli segelyen. Schrodinger is megnyalna mind a tiz ujjat. Mar ha az ember tudja, ki volt Schrodinger.

Shanarey 2016.10.27. 15:34:39

@M. Péter:

Átlagmelósról írtam, persze hogy nem.

Raktári melókra jelentkeztek, sima betanított munkák és aki elég értelmes az még targoncás is lehet. ( forklift, reach truck)

Ezekhez a melókhoz már tudni kell olvasni és beszélni is mert akik a gépeken ülnek annak egy fülesen keresztül a számítógép mondja mi kell és hány darab és hol találja, na meg a végén, hogy hová vigye, s erre válaszolni is kell a gépnek.

P.Elliot 2016.10.27. 15:36:30

@Aston Kanál: Nem egy osztrak vagy nemet fizikus volt? Valami ilyesforma nevet hallottam a Nobel dijasok kozott emlegetni valamikor.
Ha keverem valakivel akkor nem tudom hogy ki volt en sem ezt akit emlitettel.

gabors 2016.10.27. 15:43:09

@fordulo_bogyo: " Itt nincs AFA, itt sales tax van" tudom csak magyar fogalmakat akartam irni amugy ez pont ugyanaz ha csak a vegfelhaszanalo szempontjabol nezzuk ...es pont ez a legnagyobb kulonbseg hogy CSAK a fegfelhasznalo fizeti.

Ha valodi szamlat adna akkor ra kellene tenni a sales taxet es NEKI be kellene ezt vallania ES meg a vallakozas jovedelmebe is meglatszana ... ez persze csak az ilyen egyszemelyes csaladi vallakozasoknal megy meg aki "franchiseba" csinalja teto/csatorna etc dolgokat ... ha neki irom a csekket cegnek-sem kell ebbol adni ... nem sokkal jobb a helyzet az usa-ban sem mint Mo-on ilyen szempontbol de utat/iskolat/korhazat pont ugyanugy elvarjak mint a dolgozok akik nem tudnak okosba nem fizetni ...

P.Elliot 2016.10.27. 15:46:37

@Shanarey: Nem egyszerubb ha a szamitogep leirja beszed helyett? Esetleg el lehet rajta tunodni, ragodni, netan a helyesirast tanulgatni annak a targonca vezetonek?
Eppen tegnap volt alkalmam ezeken a szamitogepes hangokon almeldodni.
Korhazban voltam valakit meglatogatni es tavolabb parkoltam ezert ki kellett jonnom az epuletbol es atmenni a foutca tulso oldalara ahol nem tul sok gyalogos forgalom van. Megalltam, megnyomtam a gombot hogy at szeretnek menni, erre a gomb alatt egy kis keszulekbol ramrivallt, / szo szerint, hagsulyban, hehehe/ egy hang hogy varj, jo hangosan ossze is rezzentem a varatlan zajtol.
Az autok jottek, en turelmesen varakoztam a tulso oldal zold lampajara de a keszulek negyed, fel percenkent vakkantott ki nagy hangon hogy varj. Varj! Eloszor nevettem, aztan begurultam, haborogtam hogy ki volt az a marha aki ezt egyaltalan idetette, boven eleg azold lampa majd, iskola sincs a kornyeken, inkabb szinte kizarolag autos forgalom van. Vegre valtott a lampa, nekiindultam, feluton voltam mar amire az atkelest megengedo hang utanam vakkantotta hogy atmehetek.
Sosem talalkoztam azelott ilyennel de nem is szeretnek...

Aston Kanál 2016.10.27. 15:54:45

@P.Elliot: osztrak volt. A lenyeg azonban itt az a gondolatkiserlet, ami Schrodinger macskaja neven hiresult el. A kvantumelmeletben jelen levo hatarozatlansagi elv abszurditasat hivatott erzekeltetni, ugyanakkor a kiserletek megis megerositik a gondolatkiserletet. Roviden, a macska egyszerre elo es holt (ahogy a bevandorlo egyszerre veszi el az angolok munkajat, es tengodik segelyen munkanelkulikent). A reszleteknek nezz utana, ha erdekel.

Shanarey 2016.10.27. 16:10:18

@P.Elliot:

Egyszerűbb lenne, de ez a dolog általában úgy van, hogy aki ezt a rendszert, megveszi, az nem használja, csak a dolgozók. Van ahol az írott információt használják és ott egy vezetéknélküli szkenner van egy mini számítógéppel-el összeházasítva, és annak a képernyőjén jelennek meg a tennivalók, és válaszolni a billentyűzeten keresztül lehet.

2016.10.27. 18:10:53

@London2009: Akkor jo, de arra azert ne vegyel merget, hogy csak azert, mert mi tobbmindenfelet megismerunk azaltal, hogy hataratkelunk, mi bolcsebbek is leszunk, bar ez jo duma, valoban. :D

London2009 2016.10.27. 18:12:22

@P.Elliot: :DDDDD Ez nagyon vicces! Vaaaarj! Kar, hogy nem tesz olyat hozza, hogy te marha! Varj, te okor!! Majd a vegen, gyere, baranykam! :D

P.Elliot 2016.10.27. 18:31:39

@London2009: Nem, nem volt vicces csak az elejen, utana hatarozottan felidegesitett.
Nem, nem tesz olyat hozza hogy te marha, te okor mert ez itt Amerika. Az atkelni vagyo gyalogos lehet hogy beperelne azonnal a dobozka gyarto ceget sertegetesert, meg meg lenne vagy 3 indok az biztos es hidd el, meg is nyerne a pert.

P.Elliot 2016.10.27. 18:34:17

@Aston Kanál: Koszi az informaciot, nincs most idom utananezni hogy mit is jelent de majd kesobb mert valami macska is remlik de nem tudom hogy hogy kotodik hozza, illetve hogy most ideirtad fogom tudni, de pontosabban utana is fogok majd nezni.

P.Elliot 2016.10.27. 19:00:16

@marczy: "Az angol rendszer legnagyobb problémáját jelenleg abban látom, hogy már fél éves kortól bölcsődébe akarják adatni a gyerekeket, ahol asszem évente váltják a gondozót. Az a féléves gyerek annyit lesz beteg, hogy az anyuka nem fog tudni rendesen dolgozni sem, a gyereknek meg nem lesz normális kötődési mintája. A kötődés, a stabil pont hiánya miatti állandó stressz kicsi korban ugyanúgy életre szóló problémákat okozhat."

Igen, en is ezt mondtam itt valamelyik posztban a napokban hogy szerintem a 3 eves kor az egy gyereknel amikor kozossegbe mehet, illetve orul hogy ott van es szuksege is lesz ra hogy kozossegbe illeszkedjen.
Az ennel kisebb gyerek, mondjuk a 2 eves meg nem jatszik a tobbivel hanem mellette jatszik a masik gyerek mellett. A kozos jatek, annak a megbeszelese es az ezzel kapcsolatos dolgok kesobb jonnek, ezt is tanulni kell, akkor amikor egy gyerek mar tud beszelni es megbeszelnek dolgokat, a jatek menetet meg hogy mit miert.
Nagyjabol akkor amikor tud rendesen kommunikalni a masik gyerekkel, szavakkal es nem mutogatasokkal.
Persze nagyon kevesen engedhetik meg maguknak hogy otthon maradjanak a gyerekkel ennyi ideig pedig a gyereknek a szulo a legnagyobb kapaszkodo az eletben, foleg az elete elejen meg joideig arra van szuksege, arra aki mar az elejetol fogva ott volt mellette, o etette, apolta, obele kapaszkodott. Apa is lehet ilyen, a nagymama is de idegen ritkan potolja....
Nagy kar hogy valoban nagyon kevesen engedhetik ezt meg maguknak bar van egy reteg aki inkabb visszamegy dolgozni pedig esetleg nem olyan a munkakore hogy ez fontos legyen. Barati korombol is van nehany aki szerette ugyan a gyereket de mint mondta semmi turelme hozza, a gyerek szempontjabol bele sem gondolt hogy az hogy elhette meg.
Egy-egy orara, kettore, haromra meg jol is erezheti magat mashol egy nem tul kicsi gyerek de reggeltol delutanig nagyon hosszu.
Egyebkent tenyleg most jut eszembe hogy a lanyommal is volt egy ilyen. 3 eves volt, imadta az ovodat szelveszkent rohant be mindig az ajton. Egy nap elkestem, lezartak az utat, vagy 10 perccel zarora utan estem be az ajton, a gyerek egyedul jatszott a sarokban mukk nelkul, szotlanul rakosgatta a kockakat vagy mit, az ovono mar szinte feloltozve vart mert ment volna haza.
Amikor a gyerek meglatott, kihullott a kocka a kezebol, odarohant, felkaptam, gorcsosen szoritotta a nyakamat es nem is engedte hogy letegyem, ugy vittem a kocsihoz es meg akkor is nehezen ment bele hogy berakjam az ulesbe.
Kerdeztem tole hogy azt hitted hogy itthagytalak? Nem szolt csak bologatott hogy igen. Azt hittem hogy a szivem szakad meg hogy Istenem, erre nem is keszitettem fel hogy mi van ha valamiert nem erek oda idoben. Aztan egyutt elmeseltuk apanak otthon, hagytam hogy o mondja el csak kozbeszolam idonkent es azt is megbeszeltuk hogy ha megegyszer ilyen lenne akkor se aggodjon mert majd a rendor bacsi igyekszik felszabaditani az utat de nem fordult elo tobbet.
Mivel olyan onallo bator kislany volt eszembe sem jutott hogy milyen hideg remuletet erzehetett hogy mindenki elment, az ovono is keszulodik es erte nem jottek.
Tobbet nem fordult elo de meg most is rossz erzesem van ha visszagondolok a remuletere hogy voly ilyen.

NorthPier 2016.10.27. 19:20:00

@P.Elliot:" Sosem talalkoztam azelott ilyennel de nem is szeretnek..."

Ez is egy allaspont.
De kepzeld el azokat az embertarsaidat, akik nemlatok. Az eletuket mentheti meg a hangjelzes. De meg egy szinvaknak, vagy szintevesztonek is.

P.Elliot 2016.10.27. 19:52:47

A szintevesztok azert latjak a fenyt ugye? Marmint hogy a zold lampa vilagit ugye? Hogy atvaltott zoldre, illetve a lenti lampa fenylik. Azoknak nem kell. A vakok, hat igen, azoknak talan de ahogy eddig is vezeto kutyaval mentek az atkelo forgalomban remelem az marad is, abban jobban meg lehet bizni mint egy esetleg elromlott hangvezerlessel es egyenesen belegazolni a forgalomba. Nemsokara szerintem azoknak maskeppen fogjak megoldani a kozlekedest. Talan olyan kerekes szekkel ami magatol megy oda ahova az illeto menni akar csakugy mint a vezeto nelkuli probakocsik.
Egyebkent volt a hirekben a napokban hogy Coloradoban kikuldtek az utra a tobbi kocsi koze az elso kamiont ami vezeto nelkul ment a 120 miles uton, dobozos sort vitt. A jonep persze nem banta volna ha arokba borul es szetgurulnak.
Szoval ebbol csak azt szurom le hogy a vakoknak jobb megoldas lesz majd mint holmi hangjelzes a kozlekedesre. Ami a kamionvezetoket illeti azoknak mely reszvetem. Rengetegen elnek ebbol.
Nem is tudom hogy a jovoben melyik az az allas ami biztos...., van olyan?

M. Péter 2016.10.27. 20:24:32

@London2009: www.hesa.ac.uk Itt megvan az egyetemekről és diákokról az összes hivatalos statisztika, de szerintem születési hely szerinti statisztika nincs, csak olyan, hogy a tandíj szempontjából ki számít belföldinek, uniósnak és unión kívülinek.

DieNanny CH 2016.10.27. 21:02:07

@P.Elliot:

"arra van szuksege, arra aki mar az elejetol fogva ott volt mellette, o etette, apolta, obele kapaszkodott. Apa is lehet ilyen, a nagymama is de idegen ritkan potolja...."

Nem a témához kapcsolódik, csak erről a mondatodról jutott eszembe.
Ma beszélgettem a munkaadó anyukával - ahol egy 1 évesre vigyázok -, és mesélte, tegnap beszélgettek a férjével a végrendeletükről, hogy ha mindkettőjükkel történne valami, vajon kire hagynák a gyereküket? És rá kellett jönniük, hogy a leginkább a 2 nanny-ben bíznak meg... (A kolléganőm más napon megy a családhoz.)
Mert a nagypapák 70-80 körüliek, az apai nagymama öntelt és nem lehet a gyereket rábízni. Az apának van ugyan 3 fiatalabb tesója, de ők eléggé különcek, a szülők nem tartják őket megbízhatónak.

Szóval, de, egy idegen is jelenthet sokkal többet egy vérrokonnál...

nyuszigonosz 2016.10.27. 21:20:50

@P.Elliot: A színtévesztök: a legtöbb esetben pont a zöldet és pirosat tévesztik - nem ismerik fel öket, vagy csak nagyon közelröl. . ( Ez a daltonizmusnak nevezett vörös-zöld színtévesztés. )
Látják a fényt, de: pl. sötétben vagy erös napfénynél, ami még esetleg szembe is süt, nem tudják igazán megállapítani most akkor most melyik fény is van, van-e egyáltalán valamilyen fény.

A vakok: nem mindegyik vak jár vakvezetö kutyával. De amelyik igen, szerintem akkor is jobb a kutyának a hangjelzés.

Szóval: a hangjelzés egy jó dolog. Itt, a városban hangjelzés van, ( természetesen a fények is ) ami lényegében kattogás: pirosnál lassú, zöldnél gyors és picit hangosabb.

adg 2016.10.28. 00:10:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: van egy atteteles ismerosunk, aki eveken at gondozott egy amugy kivalo szellemi allapotu bacsit. A gyerekei kb leszartak az oreget, ez a csaj vele lakott, vele volt a vegen a korhazban is. Amikor meghalt az oreg, akkor derult ki, hogy a kisboltjat es a hazat is a gondozora hagyta. A gyerekei nem kaptak semmit. Nem voltak boldogak nagyon. :)

LondonFashion 2016.10.28. 06:30:28

@nyuszigonosz: @P.Elliot:
Igen, az a hangjelzes a vakoknak es gyengen latoknak van, peldaul Magyarorszagon is vannak mar ilyenek, a mi varosunkban is van tobb keresztezodesben (nem Budapest). Ott azt "kiabalja", hogy "most mar atkelhet a XY uton az XZ utca fele".
Egyebkent biztos sok ilyen dolog van meg, amire a teljesen ep (vagy hogy mondjak hivatalosan) emberek csak csodalkozva neznek... Peldaul itt Londonban, a Westfield shopping centernel van 3 penzautomata, mind nagyon alacsonyan, az embereknek szinte guggolnia kell. A kerekesszekben uloknek terveztek, de szinte senkinek nem esik le, mindenki csak haborog, hogy milyen kenyelmetlen igy hasznalni az automatakat... Kar, hogy nem irtak ki egy kis magyarazatot...

NorthPier 2016.10.28. 11:45:22

@P.Elliot: "A szintevesztok azert latjak a fenyt ugye? Marmint hogy a zold lampa vilagit ugye? Hogy atvaltott zoldre, illetve a lenti lampa fenylik."

Nem mindig.
Szoktal te autot vezetni? Mert en igen, s amikor nagyjabol hattal a napnak allok, foleg naplemente tajan, mint a kigyo, kell tekeregjek az ulesben, hogy lassak valamit.
Az erveleseddel kutyakkal kapcsolatban azt gondolom, ahogy az ember, a kutya is tud hibazni. Igen, a technika is csodot tud mondani, feltetelezzuk, hogy ezek nem egyszerre tortennek, igy nagyobb eselye marad a latasi hiatussal elonek a balesetmentes kozlekedesre.
Tudod, mint a fizikaban:a harom labu valami nehezebben dol el, mint a csak ket ponton feltamasztott...

NorthPier 2016.10.28. 13:06:09

@nyuszigonosz: Most olvastam tovabb, latom, te jobban megvalaszoltad, mint en.
Sajnos, nincs mindig turelmem hosszasan magyarazni (szamomra nyilvanvalo dolgokat...)

nyuszigonosz 2016.10.28. 13:22:58

@NorthPier: :-)
Na nekem sincs mindig türelmem részletes leírásokra. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása