oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 09. 06:42,  Tippek hollandiai lakáskereséshez 28 komment

2016. október 09. 06:42 Határátkelő

Tippek hollandiai lakáskereséshez

A lakásbérlés minden határátkelés egyik legérzékenyebb pontja, hiszen túl azon, hogy ez komoly anyagi terhet ró az emberre, nagyon fontos előre tájékozódni is, hiszen ahány ország, annyi szokás. Ma Hollandiát nézzük meg közelebbről, aztán kiderül, hogyan telik egy nap egy amerikai daycare-ben, végül a vándorlelkekről elmélkedünk kicsit a szokásos heti ajánlóban.

amszterdam_foto_pixabay_com_modi74.jpg(Fotó: pixabay.com/modi74)

Hollandiában lakást találni (pláne megfelelő áron és környéken) nagyon nem könnyű. Érdemes tehát elolvasni a Hollandokk tanácsait, mert elég érdekes rendszerről van szó.

„Legális szállásra, bejelentett lakcímre a következő öt módon tehetünk szert: ha lakást vásárolunk; ingatlanközvetítőtől; magánszemélytől bérelve; szociális lakást igényelve, amennyiben jogosultak vagyunk; és „antikraak” lehetőséget keresve.

A lakcímbejelentést csakis te intézheted, ne hidd el, ha valaki azt mondja, hogy bejelentett, nem lehetséges. A következő két módon lehet bejelentkezni egy lakcímre: személyesen a helyi önkormányzatra besétálva egy lakásbérleti szerződéssel; illetve online, a DigiD kóddal bejelentkezve a bérleti szerződést digitálisan elküldve/oldalra feltöltve.

Lakásvásárlást a bankodon keresztül tudsz intézni, de szigorúak a feltételek. Ideiglenes munkaszerződésre nem adnak hitelt, csak ha határozatlan idejű szerződésed, vast contract-od van. Természetesen a bevétel nagysága sem mindegy, ez alapján határozzák meg a havi törlesztőrészletet.

Az ingatlanközvetítőt alapesetben a havi bevétel nagysága érdekli, illetve, hogy milyen munkaszerződésünk van, mennyire stabil a helyzetünk. A havi bérleti díj 5-600 eurónál kezdődik és akár 1500-ig vagy feljebb is mehet rezsi nélkül. Persze nyilván több tényező játszik szerepet, például a lakás mérete, hogy bútorozott-e, milyen környéken van, stb.

Némely közvetítővel meg lehet egyezni munkaszerződés nélkül is, ha van elég pénzünk letenni a kauciót, esetleg előre további 2-3 havi lakbért. Az ingatlanközvetítő makelaar hollandul, ha a városod nevével ezt beírod a Google-be, lesz bőven találat, amiből válogathatsz. A regisztráció általában 20-25 euró körül mozog.

Magánszemélytől való bérlésre ismerősökön és hirdetéseken keresztül tehet szert. (...)

Szociális lakásra a helyi önkormányzatnál adhatunk be kérvényt online, szintén DigiD kódot használva. Azonban a várakozási idő az egy évet is meghaladhatja. Az igénylési feltételekről bővebben a linken olvashattok.

Jellemző az, hogy hetente két lakásra lehet jelentkezni. Ha ezt tényleg minden héten megteszed, azzal növeled az esélyeidet és rövidül a várakozási idő, hiszen egyre feljebb kerülsz a listán. A kiosztásnál, odaítélésnél a legfontosabb szempontjaik, hogy milyen régóta beregisztrált a jelentkező és mennyire aktívan jelentkezik a felajánlott lakásokra. Az ilyen lakások bérleti díja 350-550 között mozog, rezsi nélkül. (...)

Attól függetlenül, hogy kitől bérelsz, törvény szabályozza, hogy a jövedelmeddel arányosan maximum mennyiért bérelhetsz lakást. A felső határ az összbevételed harmada, ez vonatkozik a vásárolt lakás havi törlesztőrészletére is.

Végül, de nem utolsó sorban a legolcsóbb verzió az „antikraak”. A befoglalás ellen jött létre, ami például Angilában is nagy divat, hogy az üresen álló lakásokat önkényesen elfoglalják.

Ennek és persze a hajléktalanság visszaszorítására találták ki. Törvényben meghatározott, hogy ha egy adott ideig üresen áll egy lakás, ki kell adni olcsón: ez az ún „leegstandwet”.

Vannak különböző cégek, akiknek a profiljuk az, hogy ezeket kiadják. A bérleti díj 150-200 euró között van, rezsi nélkül. Azonban a bérleti szerződés, amit tőlük kapsz, csak ideiglenes és határozatlan időre szól, egy hónapos felmondási idővel.”

A teljes cikket sok hasznos tanáccsal itt találjátok.

Élet egy amerikai daycare-ben

A Határátkelőn a kezdetektől nyomon követjük az Usazunk blog szerzőjének amerikai életét. Most újabb kedvező fejlemény történt, a blog szerzője ugyanis munkát talált, nem is akárhol.

daycare_foto_pixabay_com_ponce_photography.jpg(Fotó: pixabay.com/ponce_photography)

„Na, szóval már dolgozom. Úgy nagyjából egy hónapja és nagyon tetszik. Jelenleg 2 csoportban töltöm az időm nagy részét, mindkettő csoportban toddlerek vannak, ez a 1,5-3 éves korosztály. Elég cukik. A napjaim tehát most sok sírással, sok „bubu”-val sok pelenkával, sok nevetéssel vannak tele.�

Amit eddig észrevettem: az, hogy itt az embereknek sokkal több önbizalma van, nem félnek elrontani dolgokat, kérdezni, stb., ez már itt gyerekkorban elindul.

Nagyon sok pozitív megerősítést kapnak a gyerekek, nagyon nagy önállóságra nevelik őket, pl. a 2 éves gyerek már magának szed ennivalót, magának tölt a kis kancsóból inni.

Persze sokszor előfordul, hogy pl. kiöntik a dolgokat, leverik a poharat, stb., de ilyenkor mindig olyasmi a reakciót kapnak, hogy „Semmi, baj, még csak most tanulod, a kosz nem baj, hozz egy papírtörlőt és feltöröljük.” Sokkal pontosabb szabályok, napirend, stb. vannak itt mindennapokra, kb. mint otthon az auti csoportunkban volt.

Van pl. minden játéknak külön helye: szerepjátékos sarok, rajzolós asztal, matekos asztal, szenzoros asztal, zene sarok és minden helyszínen megvan hány gyerek lehet, és annyi csillag van a polcra ragasztva, a gyerekeknek pedig választó kártyáik vannak, amiket a csillagokra tudnak tépőzárazni, így tudják, hogy van-e még hely ott játszani, vagy mást kell választaniuk.

A daycare amúgy tök jól felszerelt, nyilván említenem sem kell, hogy nem csoportpénzből meg saját pénzből kell beszerezni a dolgokat… Mondjuk magánintézmény.

A kollégák tök jófejek, életre szóló barátságokat még nem alakítottam ki, de jó  bent lenni. Könnyített mondjuk a dolgon az is, hogy 4-5-en kezdtünk most egy időben, és kettőjükkel egész sok időt töltök, így nem éreztem magam elveszve, plusz a két csoportban eredetileg tanító 3 tanár is nagyon jófej és sokat segítettek/segítenek.

Kérdeztétek páran hogy találtam a munkát, milyen volt az interjú, stb. Na hát a munkát úgy találtam, hogy Zoli ötlete volt, hogy körülnézhetnénk ilyen daycare-ekben, milyen lehetőségek vannak és beszélt erről a munkatársaival is és főnöke gyerekei ide járnak, úgyhogy megnéztem neten és mivel eléggé tetszett, gondoltam megpróbálom.

Ami kicsit más ezzel, a hellyel, hogy ez egy multi, ami az oktatás világában elég furcsa. Szóval a jelentkezés is elég hosszadalmas és formális volt. Először is ki kellett töltenem neten egy több oldalas nyomtatványt, amiben mindenféle tapasztalatokról kérdezgettek, elég részletesen, plusz csatoltam az önéletrajzom.

Utána volt egy telefonos interjúm egy HR-essel, aki kérdezgetett még pár alapkérdést, aztán behívtak személyes interjúra. Arra már előtte készültem, átgondoltam az önéletrajzomat, meg megnéztem a legalapvetőbb interjúkérdéseket, amiket a Zoli ajánlott. Na, ez jó ötlet is volt, mert kérdeztek elég sokat közülük.

Aztán még másnapra visszahívtak egy „working interview”-ra, amikor is bementem néhány csoportba, gondolom arra voltak kíváncsiak, nem ijesztem-e halálra a gyerekeket, vagy ilyesmi. Ez után pár nappal hívtak, hogy megkaptam a munkát. Szóval ez így zajlott."

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni.

Jön egy érzés, hogy menni kell

Vannak olyan emberek, akikben időről időre felhorgad az indulás vágya, és olyankor nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) őket visszatartani. Ilyen a Modern wandering blog szerzője is.

uton_3.jpg

„12 évvel ezelőtt tisztán láttam magam előtt a jövőt a rendőrségen és a jogi pályán, de ma már nem tudnám az életemet egy mókuskerékben újra eltölteni, az elmúlt fél évben viszont mégis sikerült újra belecsöppennem.

Amikor a barátnőm felszállt a New York felé tartó gépre annyit írt sms-ben, hogy „maradj, amilyen vagy, és váltsd valóra minden álmodat”. Ennél több nekem nem is kellett.

Nagyon sokan vagyunk „vándorlelkek”, akiket ha elkap a gépszíj, akkor nincs megállás. Egyszerűen csak jön egy olyan megmagyarázhatatlan érzés, hogy menni kell, és mint a mágnes, úgy vonz magához a hely, amelyet kinéztél magadnak.

Az itteni barátnőm folyamatosan próbál lebeszélni arról, hogy menjek Seattle-be. Szerinte várnom kellene tavaszig, mert ő akkor akar menni. Őszintén szólva, nem szeretem, amikor valaki próbálja az én életemet befolyásolni. Erről szólt az elmúlt 6 hónap is, hogy „majd megyünk”.

Akinek nincs vándorlelke, az nem fogja megérteni milyen érzés is ez valójában. Én nem akarok egy menő szállodában megszállni, étteremben kajálni, mert ez nem erről szól. (...)

Az egésznek a lényege az, hogy ha komolyan hiszünk önmagunkban, akkor bármire képesek vagyunk és (tudom, soha ne mond, hogy soha) SOHA ne hagyjuk, hogy más próbálja meg irányitani az életünket helyettünk.”

A teljes írás itt található, olvassátok el!

HÍRMONDÓ

Nincs az a pénz, amiért maradnának

Már nem tudnak annyit fizetni az autóiparban, hogy megállítsák a kivándorlást. Munkavállalók tízezreit is képes lenne felszívni az iparág, ami az ország nyugati felében reménytelen, keleten egy fokkal jobb a helyzet. Részletek itt.

„Bocsássák meg, hogy elűztük Önöket”

Egy ország, ahonnan 15 év alatt a lakosság 20 százaléka ment külföldre. Akad politikus, aki szerint azt kellene mondani a határátkelőknek: „bocsássák meg a közönyünket, a hibáinkat, hogy elűztük önöket".

„Nyilván hiányzik Budapest”

A magyar futball jelenkori legmagasabbra taksált játékosainak egyike Nagy Ádám, aki a nyári Európa-bajnokság után igazolt Olaszországba. Hogyan sikerült a beilleszkedés?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Hollandia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7111780303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2016.10.09. 07:56:22

Én is így vagyok a vándorlással. (vagyis inkább a vezetéssel)
Nem igazán érdekel, hogy hova megyünk , csak vezethessek. Lehetőleg sokat, 4-5 óra a legjobb. Még nem fárasztó, de azért már az ember eljut valahova.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.09. 10:17:34

Mi vaaaan?
Ki KELL adni a lakást ha nem használom?
Ez most hogy? Kinek mi köze a magántulajdonomhoz? Kifizettem megvettem.
Ez most Hollandia vagy Kuba?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.09. 10:51:31

@diggerdriver: sűrűn lakott ország, lakásfoglalás nem ismeretlen, valahol el kell férni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.09. 11:01:21

@kisrumpf: Ki a tökömet érdekli hogy ki hol lakik? Az állam azért van hogy megvédje a MAGÁNTULAJDONOMAT. Na nem ilyen módon.

P.Elliot 2016.10.09. 13:01:07

@diggerdriver: Tokeletesen igazat adok. Az allamnak kotelessege lenne hogy megvedje a polgarainak /eletet/ es vagyonat.
Oldja meg a lakaskerdest maskeppen.

sellőlány 2016.10.09. 13:17:09

A férjem azt mondja, ez a törvény inkább a különböző, több lakást tulajdonló szövetkezetekre vagy szervezetekre érvényes, akik alapvetően kiadásra specializálódtak. Ők nem tehetik meg, hogy sokáig a parlagon hagynak heverni lakható ingatlanokat (egyébként miért is tennék?). A magántulajdon Hollandiában is sérthetetlen, de egy ház/lakás karbantartása akkor is kötelező, ha valaki huzamosabb ideig nem lakik benne, különben hamar megtalálnak a hatóságok mindenféle felszólítással/ bírsággal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.09. 13:32:11

@sellőlány: Ez rendben van, nyilvánvaló hogy egy ház le tud úgy romolni hogy más testi épségét vagy tulajdonát veszélyezteti.

sellőlány 2016.10.09. 13:50:15

@diggerdriver: Már a túl gazos a kert is ez a kategória. :-) De alapvetően a törvény elsősorban pont a magántulajdon megvédése miatt lett kitalálva. Inkább arra ösztönöznek, hogy inkább kiadd az ingatlanod mintsem, hogy mindenféle szerződés és engedély nélkül valakik elfoglalják (itt az elhanyagolt lakatlan ingatlanokra kell elsősorban gondolni). Persze ha nem akarod, nem muszáj, de akkor mindenféle karbantartás a te felelősséged. Akkor is ha már 20 éve Costa Ricában élsz és 10 éve nem voltál Hollandiában. Illetve ez alatt a törvény kiadott lakásra nem vonatkoznak olyan szigorú, bérlőt védő szabályok, mint a rendes bérleti szerződéseknél. Tehát a rövid távú kiadásokra is alkalmazható (hogy be álljon üresen a lakás), és ezáltal több bérleti díj is elkérhető, mint a hosszútávú kiadásnál.

M. Péter 2016.10.09. 14:24:32

@diggerdriver: Van közérdek is, hogy a lakásokban lehetőleg éljen valaki, és ne spekulációra használják. Londonban megtörténik az is, hogy megvesznek egy új lakást, üresen hagyják, és várnak, hogy felmenjen az ára.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.09. 14:51:19

@M. Péter:
Na itt álljunk meg egy szóra. Ha lakást veszek spekulációs céllal akkor vállalom a KOCKÁZATÁT hogy felmegy vagy lemegy az ára.
Miért is csípi ez bárkinek a szemét?
Hiszen ha tőzsdére viszem a pénzem ugyanezt teszem. Az ok, de ha lakással teszem nem ok.
Miért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.09. 14:53:31

@sellőlány: Tehát ha én nem lakik a lakásban és gazos a kert akkor megbüntetnek, de ha bérlő van bent és ugyanolyan gazos akkor minden rendben van?
Tudod itt Londonban arról ismerszik meg a kiadott lakás hogy kúrva nagy gaz van az előkertben és a sövény úgy kinőtt a járdára hogy az úton közlekedsz.

sellőlány 2016.10.09. 15:10:32

@diggerdriver: Haha, ezt én is láttam már Angliában. De valahogy Hollandiában ez nem jellemző. Mi nem is tudunk olyan esetről, hogy valakit megbüntették volna a gazos kert miatt. Ennek fogalma is szerintem az abszolút elhanyagoltságra igaz. Egyszerűen ilyen nincs arrafelé. Ha több ingatlanod van, már alapvetően "büntetnek", adókkal. Ingatlanadó, extra szja és jóléti adó, ha éves szinten x ezer euro felett keresel. Az ingatlanok áraiban sem látod azt az ámokfutást (pl. most van némi emelkedés egy jól elhúzódó recesszió után), mint Angliávan vagy Európa felkapaszkodó, menő helyein. Ott alapvetően a mindenki egyenlő életforma megy még mindig. Persze ez megengedi, hogy legyenek kevésbé és jóval egyenlőbbek, de nincs olyan óriási eltérés az osztályok között, mint pl. a UK-ben. Ezért ha a egy holland spekulálni akar, más országban vesz ingatlant, ugyanúgy off shorozik vagy elköltözik Ázsiába. Majd hülye lesz otthon verni magát. :-D

fhdgy 2016.10.09. 17:50:00

@diggerdriver: Csak nem most ébredtél a világra?

Azt gondolod, hogy Mo.-on nincs hasonló helyzet? Ha nem is lakásra, de valami másra?

Elárulom neked, hogy én Mo.-on sem rendelkezhetem a saját vagyonommal. Pl. előáálhatna az a helyzet, hogy megfagyom, mert nincs pénzem tüzelet venni, de a saját erdőmből nincs jogom fát kivágni. Éhen is hallhatnék, de akkor sincs jogom az erdőmből a fát kivágni és eladni.

Ha el akarom adni a földemet, nem választhatom meg szabadon a vevőt. Majd a földbizottság eldönti helyettem.

M. Péter 2016.10.09. 21:10:46

@diggerdriver: Azért, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy mások csak nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak lakáshoz jutni. Brit Columbiában augusztusban bevezettek egy 15%-os adót a külföldiek (nem kanadai állampolgár vagy állandó lakos) által vásárolt ingatlanokra.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.09. 22:32:36

@M. Péter: foleg hogy minden leheto lakast felvasarolnak kulfoldi (kinai) befektetok amikor ott jartunk(English bay) tetszett es kivancsisagbol megneztuk mennyi lehet ott egy lakas(felhokarcolok) a keresoben nem volt elado lakas... most talaltam egy oldalon 6-ot de az mind ugyanaz a lakas
www.kijiji.ca/b-condo-for-sale/vancouver/english-bay/k0c643l1700287

Lucifer Morningstar 2016.10.10. 08:32:41

@sellőlány:

" Már a túl gazos a kert is ez a kategória."

Ez melyik Hollandia? Amelyikben többször is jártam, abban a méteres gaz alapkövetelménynek tűnik. 30 lakásos sorházban jó ha 3-4 olyan kert látható ami úgy-ahogy rendben van tartva.

Lucifer Morningstar 2016.10.10. 08:32:51

Egy ilyen fo. blogban is cenzúra van, a népek meg csodálkoznak, ha a kormány kiírtja a neki kellemetlen médiákat.

sellőlány 2016.10.10. 09:27:40

@Lucifer Morningstar: Te hol láttál méteres gazt? Sajnos kevés a karakter ahhoz, hogy felsoroljam én hol nem láttam. Még Hága és Rotterdam neccesebb negyedeiben sem a gaz volt a szembetűnő, hanem a sok színes függöny, kupis balkon és szinte minden erkélyen/ablakba kitűzve a parabola antenna.

alfredaurel 2016.10.10. 09:31:18

@diggerdriver: Nem kotelezo, hanem lehetoseg, hogy kiadd a hazad az alabbi esetben: Uj hazat vettel, de a regit meg nem tudtad eladni, ekkor a torveny alapjan lehetoseged van kiadni amig nem talalsz ra vevot. Mivel normal esteben Hollandiaban a berlo nagyon vedve van, ennel a tipusu kiadasnal, gyorsabban es konnyebben fel lehet mondani a berleti szerzodest (ha eladod vegul a hazad) Magyaran igy legalabb nincsenek dupla koltsegeid az atmeneti idoszakban, mig vevot talalsz.

Lucifer Morningstar 2016.10.10. 12:09:38

@sellőlány:

https://www.google.hu/maps/@51.9883748,4.3446147,3a,75y,52.74h,84.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1sOMUr_aKVo2jU-51j5EotcA!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

Például itt. Úgy két hónapja jártam ott utoljára, akkor a soron talán ha 3 olyan "alig gazos" kert volt, amit ha az itthoni kertemben csak a tizedét látom, már csőre töltöm a kapát, kaszát. A nagy részük lepusztult, gazos, ótvar. Ne a Hágában és a környékén látható utcafrontot nézd, hanem a hátsó kerteket, ahol tojnak rá.

sellőlány 2016.10.10. 12:44:35

@Lucifer Morningstar: Már bocs, de ez messze van attól, ami elhanyagoltnak mondható. A gemeente is ezt nézi inkább, az már kevésbé érdekli, mit csinálsz/nem csinálsz a hátsó kertedben. Ennyire azért ott se turkalnak az ember alsógatyájában. Hacsak nem pörzsölsz disznót, vagy üzemeltetész a sufniban asztalosműhelyt. Utóbbira volt példa a szomszédságban és hamar felszámolták a hatóságok, csak azért említem.

Hollandexxonvaldez 2016.10.10. 13:08:18

én 3évet éltem Hollandiában,Tilburgban.
cégesházból kezdtem,4 albérletem lett utána.studiók. az utolsó volt a legjobb,legszebb.igaz 600euro/hó,2000euro kaucióval.minden lik-luk ki van adva.adott egy 200nm-es ház,a holland belül átalakitattja 6-8 studiólakásra,kicsi szoba,konyha,zuhanyzó wc,25nm-er szevasz.

lakásvásárlás: Randstadt-al dolgoztam,neves uitzendberaeu.ING bankos vagyok a mai napig,elégedett vagyok velük.volt párommal kinéztünk egy "olcsó" 118ezer euros 1917-ben Vilma királynő idejében épült sorházat.mivel csak B fázisu munkaszerződésem volt igy az ING elutasitotta a hitelkérelmet.pedig jó lett volna,mert 20évre inkább fizettem volna a 150nm-es ház részleteit,mint a studio 25nm-ét.bár mai eszemmel jobb is hogy nem jött össze,kéne a kutyának mai ésszel Hollandiában ház.

szociális lakás: jah,beballagtunk a tilburgi irodára,hogy hát akkor feliratkoznánk...5év...ennyi volt a válasz :DDDDD

Lucifer Morningstar 2016.10.10. 13:47:47

@sellőlány:

Megértem ha irritáló számodra, hogy magyarisztánban szokatlan módon a saját szememnek hiszek, de ez van. Ápolatlan kertek tömegét láttam, valóban nem éri el a mutatott angliai szintet, de az ápolatlanság attól még ápolatlanság.

sellőlány 2016.10.10. 13:57:41

@Lucifer Morningstar: Álljunk még egy pillanatra. Amire hivatkozol, az nem tény, hanem a szubjektív véleményed. Aki Hollandiaban él, hamar hozzászokik a rendezetthez és ami attól kissé eltér, az rögtön szörnyűnek látszik. Most hasonlitsd össze két google linket. Egy általad elhanyagoltnak ítélt és egy láthatóan elhanyagolt környezetről beszélünk. Csak a miheztartás végett.

Lucifer Morningstar 2016.10.10. 15:57:27

@sellőlány:

Megállhatsz egy pillanatra, de amit láttam azt én ténykényt kezelem, az meg nem érdekel ha neked nem tetszik mert nem a te vélt igazadat bizonyítja.
Elhanyagolt környezetet kértél, adtam egyet a sok látott közül, nem tehetek róla ha rendezett álomvilágodba a valóság nem fér bele, ez a lényegen nem változtat, van ilyen is.

sellőlány 2016.10.10. 16:36:40

@Lucifer Morningstar: Nekem aztán nincs semmiféle álomvilágom. Még a holland férjem is röhögött a linkeden, azt mondja, tényleg nem jártál még igazán rossz helyeken.

sellőlány 2016.10.10. 17:20:13

@Lucifer Morningstar: És zárószóként. Feljebb nem arról volt szó, hogy te konkrétan mit tartasz elhanyagoltnak hanem, hogy a gemeente mit tarthat annak - amiért tényszerűen megbírságolhat vagy szankcionálhat. Hollandiában is vannak szar környékek és ronda utcák, ez kétségtelen. De a holland átlag (a bevándorlók nagy százalékát is belértve) igenis törekszik arra, hogy rendezett környezetben éljen. Csak járj.nyitott szemmel és ne sajnáld a pénzt, hogy megismerd az országot, ahol élsz. Nem vagyok nagy rajongója a hollandoknak, de a jó dolgokat elismerem, és az egyik ilyen a rendszeretetük, illetve a környezettudatosságuk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása