oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 03. 06:46,  Így lesz szeméttelepből lakópark 97 komment

2016. október 03. 06:46 Határátkelő

Így lesz szeméttelepből lakópark

Albán brigád, albán művezetővel, néhány román melóssal – és egy magyar Diggerrel (aki persze ezt a posztot írta). Mindez egy angliai kisvárosban, Londontól nem messze egy építkezésen. Igazi nagy-britanniai életkép, melyet megnézve azt is megtudhatjuk, hogyan épül egy lakópark. 

Pár hónapja volt itt egy elég sikeres sorozat, melyben aki szerette volna, leírhatta, hogyan telik egy napja. Gondoltam, kihasználom a mai posztot, és megint feldobom a témát: szóval ha te is szívesen megírnád, milyen a munkád, hogyan telik egy napod, akkor hajrá! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

nyitokep_3.jpg

A hely

A hely egy csodálatos arborétumszerű erdő közepe egy kisvárosban Londontól húsz kilométerre. Hatalmas mamutfenyők és óriáscédrusok között egy lakópark épül, aminek első fázisa már kész, azokban laknak már, a második fázist most építjük.

Tényleg olyan, mint egy arborétum, minden fán kis táblácska, amin a fa latin neve szerepel. A már elkészült rész közepén tavacska koipontyokkal, és szökőkúttal, vesszőből font szarvasokkal.

Gyönyörű mamutfenyők mellett igazi pihentető környezet szolgálja a már ott lakókat. A házak ára 850-ezer fonttól egymillió ötvenezer fontig terjed. Elképesztő pénz ez egy magyar számára, de ez teljesen átlagos most Londonban vagy a környékén.

A lakásokról

Tipikus angol hagyományok szerint épült duplafalú padlófödémes házak három szinten, alul beépített garázzsal. Mindegyikhez tartozik egy kicsi kert igény szerint füvesítve, befásítva vagy járólapozva.

A képeken látható a fal szerkezete és a két fal közötti kőzetgyapotos hőszigetelt rés kiszellőztetése a téglák közé behelyezett műanyag betétekkel. Utána pedig a padlófödém látszik, amelyik sűrűn rakott különösen erős gerendákból van építve.

Ehhez képest a szintek közötti födém nevetségesen gyengének hat. Egy centiméter vastag OSB lap, ami nem fekszik fel a falakra, hanem rájuk van szerelve. Első pillantásra a mi hagyományos fa vagy beton födémgerendáinkhoz képest ez semmi.

Pedig hát gondoljunk bele. Az a vékony lap csak egyirányú terhelést kap felülről az élén. Próbáljunk eltörni egy jégkrémpálcikát az éle irányában. Nem fog sikerülni, pedig az csak egy milliméter vastag jégkrémpálcika. Ez az építési mód nálunk teljesen ismeretlen.

A munkaterület

Az első fázist és a második alapozását nem mi csináltuk. Mikor megjelentünk a területen, az gyakorlatilag egy szeméttelep volt. Ahogy a munkafolyamatok engedtek egy kis időt, azt mind arra fordítottuk, hogy rendet rakjunk. Egy hónap után kezdett látszani valami eredmény.

Egy ilyen építkezés elképesztő sok szemetet termel. Nagyjából szelektív hulladékgyűjtés van, és naponta hordják el konténerszámra a hulladékégetőbe. Ezek legnagyobb része az építőanyagok maradékából és a csomagolóanyagokból áll. Ezek összegyűjtése és szelektálása a targoncás feladata.

Néhány szót ejtenék róla is. Ezek a hidraulikus targoncák nélkülözhetetlenek egy építkezésen. Gyakorlatilag megállás nélkül dolgoznak. Ők hordják az anyagot mindenkinek, és ők hordják el a szemetet mindenkitől. Szűk helyeken forgolódva sokszor a magasba emelve a terhet, mindenhol kicentizve, kihasználva a legkisebb helyet is rendkívül profi módon dolgoznak.

Visszatérve a munkaterület állapotára, az előttünk ott dolgozók eléggé elhanyagolták az építési területet. Hulladékhalmok mindenhol, volt, amikor nem tudtam másképp, csak targoncavillával konténerbe pakolni a fatörmeléket.

A konténeres szemétszállítást is bemutatnám néhány szóban. Van a nagy konténer, ami gyakorlatilag egy levehető plató a teherautóról. Görgők vannak az alján és egy nagy hidraulikusan mozgatható kampóval leteszi maga mögé vagy felhúzza magára.

A folyamat mégsem ilyen egyszerű. A munkaterületek nem a kihasználatlan helyekről ismertek. A konténeres autó, mikor megérkezik, keres egy helyet, ahová az üres konténert leteszi.

Ha ezzel megvan, akkor felveszi a tele konténert és annak is keres egy helyet, ahol lerakja. Utána felveszi az üreset, és berakja a tele konténer helyére. Aztán megint felveszi a tele konténert, és akkor  végre elviheti azt.

Vannak azok a kisebb konténerek, amiket egy láncos emelőkarral tesz maga mögé a sofőr. Az ő dolga egyszerűbb. Megjön az üres konténerrel, és odaáll a teli elé.  A tele konténert beleemeli az platón lévő üresbe és a láncokat átakasztva leteszi a teli helyére mindkettőt, majd a láncot megint átakasztva most már csak a telit emeli a platójára.

Külön gyűjtik a fém-fahulladékot, a gipszkartont, a műanyagot, a komposztálandó növényi nyesedéket. A képen láthatók kis konténerek is, amik targoncavillával mozgathatók és belebillenthetők a nagyobb gyűjtőkbe. Ezek a kis konténerek vannak elhelyezve szerte a területen, aztán a targoncás gyűjti és üríti őket. Az én feladatom a nagykonténerek tömörítése hogy minél több férjen beléjük.

A kastély

A terület közepén van egy többszáz éves kastély. Olyan igazi ódon, szellemjárta kastély, amikről Anglia híres. A bejárata alapján először azt hittem, templom, még harangtornya is van, de bemenve kiderült, hogy klasszikus kúria.

Most át fogják alakítani lakásokká. Az elejét már felállványozták egészen a tető fölé, ami azt jelenti, hogy a tetőt is kicserélik. Érdemes megnézni a profi állványozást.

A hátsó részen a padláson galambok laknak. Valami véletlenszerű genetikai módosulás révén egy hófehér galambcsalád. Vannak vagy tízen. Állandóan ott keringenek a terület felett vagy néhány a kéményen, párkányon üldögél. Ahányszor meglátom őket, mindig az alábbi sorok jutnak eszembe.

„Ajtó megől fehér galamb,

Ősz bárd emelkedik."

A máglyára küldött walesi bárdok lelke néhány fehér galamb formájában erre vetődött. Az egyik képen ott üldögél öt közülük az épületen.

Amikor beléptem, azonnal látszott milyen lehetett fénykorában. Szép tapéta a falon, csodálatos ajtófélfák, ódon lépcső, ólombetétes ablak, érdekes építészeti megoldások. Jó lenne látni, mivé alakítják át. Az egyik teremben nagy időket megélt óriási tükör volt a falhoz támasztva. Egy kósza fénysugár pont az angyalka arcát világítja meg.

A csapatról

Albán brigád albán művezetővel, néhány román melóssal. A művezető egy mogorva figura, aki a pozitív inspiráció szót még életében nem hallotta, de mindig talál okot, hogy bármikor bárkit lebasszon. Engem is. Mindegy miért, de valami okot talál.

Múltkor munka végén bezárom a gépet, vinném a kulcsot az irodába, de látom, hogy már kanyarodnak ki az autóval a területről. Persze másnap első dolga volt bekóstolni, mert hazavittem a kulcsot. Jól van, baszdmeg, legközelebb a kilincsre akasztom.

Érdekes egy figura, mert például ha esős idő miatt reggel hazaküldenek, beírja az egész napot. Mikor itt volt a lányom, mondtam, hogy szombaton nem tudok bemenni. Azt a napot is beírta. Nem rossz ember, csak van neki ez a becsípődése. Ilyen is van. A többiek a szokásos albán mentalitású figurák. Segítőkész vidám fickók. Jó velük dolgozni.

A munkámról

Néhány alapdolgot tudni kell a gépkezelő munkáról. Az építkezéseken jelenlévő gépkezelők hasznos kihasználtsága maximum a munkaidő 60%-a, de inkább kevesebb.  Egyszerűen a munkafolyamatok nem tesznek lehetővé több munkát.

A többi időt kétféleképp töltjük ki. Van, ahol elnézik, hogy nem csinálunk semmit, van, ahol a holtidőt ki kell tölteni teljesen felesleges értelmetlen kapirgálással. Az a lényeg, hogy elfoglaltnak kell látszani. Professzionális szintre fejlesztettük a semmittevést.

Most viszont mondok egy érdekes dolgot. A fennmaradó hasznosan eltöltött idő felét sem teszi ki a földmunka, az árokásás pedig sokat mondok, ha 10% időt vesz el ebből.

Legfőbb profil az anyagmozgatás, daruzás, betonkeverés, targoncázás, és rengeteg egyéb munka. Ebből mutatnék be most egy csokorra valót. A következő képeken a targoncavillával és a graberrel való munka néhány fázisa látható.

A grabert nem szeretem, mert már többször kicsúszott belőle a teher. Elvileg olyan erővel szorít, mint a teher súlya, de a valóságban nagyon figyelni kell, hogy biztonságosan emeljünk vele.

Az alábbi képeken egyéb nem földmunka feladatok láthatók. Sorrendben aszfaltozás, egy víztartály utánfutó kiürítése, kifordított kanál használata, egy régi kerítés betongyámból való kitörése.

Itt pedig a tíz különböző ömlesztett anyag kupac van, amiknek mind megvan a helye, ahova használni kell.

48_1.jpg

Az igazi szakmunka

Tudom, hogy nagyon látványos, mikor egy óriási gép dolgozik. Pedig ennek a szakmának az a könnyebbik fele. Nagygépekre ritkán bíznak precíz munkát, pont azért, mert szűk helyen nem férnek el.

Általában nagytömegű föld mozgatására valók, vagyis olyan munkára, hogy ott van néhány ezer köbméter, aztán szórd, mint bolond a lisztet. Ezzel szemben az igazi kihívás a kisgépekkel való munka. Ezek között is kiemelkedik a hibajavítás.

Az építésnél sorrendje van a munkafolyamatoknak. Ha alapot ások, jó eséllyel nem fogok vízcsővel találkozni. A hibajavításnál viszont már minden a helyén van, az az igazi sarokból kiharapni a pókot munka. Ezen a munkaterületen is belefutottunk garanciális javításokba. Az, hogy egy beépített vízcsap szivárog, bármikor előfordul:

49_1.jpg

Itt leaszfaltoztak egy vízzárat. Ez már nehezebben védhető, hiszen látszik, hogy az aszfalt közvetlenül a zárszekrény tetején van, tehát a munkásoknak látni kellett, mégis leaszfaltozták. Néhány hézagoló betéttel szintbe kellett volna helyezni.

50_1.jpg

51_1.jpg

A következő munka viszont... Nehéz rá szavakat találni. Az történt, hogy a lakók beköltöztek az egymillió fontos vadonatúj lakásba és elöntötte őket a szar. Hosszas vizsgálódás után kiderült, hogy három háznak hiányzik a rákötése a szennyvíz és csapadékhálózatra. Na, ez a kemény, nem a kád széle.

Szóval szét kellett bombázni egy díszburkolatos utcát, aztán két ház között hátravinni a csövet egy kertbe, és másik két kertet feltúrva rákötni a hálózatra. Itt kezdődött a meló, bár gép nélkül, csak kézzel egy hetet dolgoztak rajta.

52_1.jpg

Aztán jöttem én. A legnehezebb a ház és a kerítés között volt kiásni, de a többi sem volt sétagalopp. Ilyen esetekben a helyreállítás legalább akkora munka, mint a probléma megoldása. Mindhárom kertben a teljes gyepszőnyeget cserélni kellett, a fákat ideiglenesen kivenni, a kerítéseket elbontani, stb.

Érdekességek

Végül lezárásként néhány érdekességet mutatnék be. Elsőnek a gerendamozgatás két fajtáját. Ha nyitott teherautó hozza, akkor kakasdaruval, egy speciális gerendafogó szerkezettel veszik le, ha zárt kocsiszekrényben érkezik, akkor a teherautóra speciálisan kifejlesztett targoncával rakodják le.

Ezek a targoncák különlegesen rövidek, mert a járműszerelvények hossza korlátozott ezért csak és kizárólag erre a célra kitalált targoncákat használnak egészen érdekes megoldásokkal.

Az utca egyik felén már laknak, a másik felén még javában folyik az építkezés, de a pihenőkertet már építik.

66_1.jpg

67_1.jpg

A házakon háromféle tábla van. Elérhető, foglalt vagy eladva. Ezek a házak már elkeltek.

68_1.jpg

A terület sebességkorlátozása. Miért nem mindjárt 9,1/3-ad vagy 9, 3/4-ed? OK, én tudom, hogy a 9,5 mérföld az 15 km/óra, de ki jár itt kilométer skálázású autóval?

69_1.jpg

Kanálcserélő terület. Nehogy má' szerteszéjjel hagyjuk a kanalakat. Így legalább ha cserélni kell, akkor jó sok időbe telik, míg a lánctalpas elmegy a kanálért.

70_1.jpg

Ez egy nagyon szép aszfaltszállító teherautó, az oldalán London belvárosának a látképével.

71_1.jpg

Végül pedig a munkaterület legértékesebb darabja az autóm.:))))))

72_1.jpg

HÍRMONDÓ

London nem zárja be az ajtót

Ha bankár, szoftverfejlesztő mérnök vagy globális nagyvállalat igazgatója vagy, nyugodtan alhatsz, Nagy-Britannia továbbra is tárt karokkal vár. Hát kösz szépen.

Tavasszal indul a Brexit

Most már biztosnak tűnik, hogy a brit kormány tavasszal kezdeményezi a parlamentben annak a törvénynek a hatályon kívül helyezését, amelynek alapján Nagy-Britannia csatlakozott az európai közösséghez. Részletek itt.

Tabu lenne a kivándorlás Magyarországon?

Miközben a „magyarok utálják a gazdasági bevándorlókat, ezres nagyságrendben álmodoznak a kivándorlásról” – írta a francia Le Monde napilap a magyarországi elvándorlásról írt cikkében. Akkor most ez a blog nincs is? :)

A bevándorlók nem veszik el a helyiek munkáját

Annyiszor hallottuk már azt, hogy a bevándorlók elveszik a helyiek kenyerét, hogy ez lassan sablonosabb mondat lesz, mint a külföldön sincs kolbászból a kerítés. Azonban míg az utóbbi kijelentés igaz, addig az első nem feltétlenül – legalábbis az Egyesült Államokban. Egy felettébb érdekes kutatás tanulságai itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egy napom Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6411760831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firg_firg 2016.10.03. 07:59:34

Az angoloknal is ugy van hogy a hitel egy resze megmarad es orokke fizetik a kamatot a banknak? Vagy az egymilla fontot tenyleg visszafizetik?

2016.10.03. 08:08:38

Ismét egy nagyszerű, remek poszt Diggertől, mint mindig.

Muscari 2016.10.03. 08:23:19

Tegnap jöttem haza a nyaralásból és igen nehéz visszarázódni a hétköznapokba. Nagyon szép helyen van ez az építkezés, imádom a nagy fákat főleg a cédrust és a mamutfenyőt. Azt a kastélyt is megnézném, a képek alapján az se semmi. Biztos jó ilyen helyen dolgozni, a poszt többi részéhez meg nem tudok hozzászólni :-)

Muscari 2016.10.03. 08:24:59

@firg_firg: nem hiszem, hogy egy millát vesznek fel...

svajcineger 2016.10.03. 08:29:10

Ez a sok alban, hogy kerul oda? Ugy ertem, hogy milyen papirokkal?

Taxomükke (UK) 2016.10.03. 08:58:22

@Muscari: Nem, csak mondjuk 700 ezret.
Az is sok.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.03. 09:12:31

Aha, akkor már értem... ezek a bájos födémek nálunk csodásan megvezetik a beszivárgó vizet a fölöttünk lévő lakás szarul szigetelt (egy réteg nylon!) teraszáról, be a plafonon át a mennyezet közepéig... gondolom, jó szottyos már a födém... sejtetteük, hogy valamimilyesmi van a dolog mögött... aztán törölgethetem hipóval azokat a fantasztikusan gyorsan növő fekete foltokat a plafonról a ma már használaton kívüli szobában... még jó, hogy nem miénk ez a "lakás". Hogy száradjon le a keze annak, aki építtette... perelik jobbról-balról, de hát leszarja magasról.

Rant is over, most olvasok is. Kösz a képeket, Digger.

svajcineger 2016.10.03. 09:22:50

@diggerdriver:
Kapnak munkavallalasit, ezek szerint?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 09:24:25

@svajcineger:
Mivel Albánia már majdnem EU tag elég könnyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.03. 09:31:40

Ilyen "elönti a sz@r a lakást" helyzetekben gondolom teljes kártérítés, költségek átvállalása (másik lakás bére), köDbér*, anyós, hétvégi ház, minden játszik, nem?
Ha nekem ilyen lenne és nem akarnák kifizetni ezeket, asszem olyat üvöltenék a kivitelezővel a telefonba, hogy kiegyenesedne a kézibeszélő göndör zsinórja...
:D

*= részemről csak wizz volt, de rengeteg hülye ember mondja és írja így. Persze lehet, arra gondolnak, hogy leereszkedik a felhő, nyúlós-taknyos idő lesz és ezekre a napokra kell fizetni a ködbért... :D

Jó posz volt, köszönjük.

Itt felénk régebben volt egy érdekes házbontás. Könnyűszerkezetes régi épület volt, egyetlen diggeres volt a bontóbrigád, szépen harapdált az épületből precízen, és dobigálta a saját maga körül elhelyezett konténerekbe a tartalmat, szelektíven.Frankón elrágcsálta a házat néhány nap alatt egymaga, kis területrendezés, majd jöhetett az új lakópark felépítése.

sellőlány 2016.10.03. 09:55:33

Azt azért nem gondoltam volna, hogy ilyen szarvashibát, mint a csatornába be nem kötést el lehet követni arrafelé. Ilyenkor ki fizeti a többletköltségeket (generálkiv, alvállalkozó, biztosító)?

Mrs. Clayton 2016.10.03. 09:57:24

@Muscari: az nem kastely csak haz
ezt magyarul mi kastelynak hivjuk, de angulul ez nem az, viszont jol neznek ki
ezt pl itt aruljak mellettunk
www.rightmove.co.uk/property-for-sale/property-55142980.html
egyebkent az ilyen uri hazaknak jellemzoen van harangtornya, de a szarvas park meg halasto is tartozek

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.03. 10:06:23

Ja, és a tegnapi téma folytatása, mi nélkül nem lehet meg a magyar külföldön sem... :D

index.hu/bcs/2016/09/29/6_1_dolog_amit_csak_mi_magyarok_ertunk_igazan/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.03. 10:08:47

@sellőlány: A vevő gondolom a kivitelezővel áll szerződésben, az meg majd leveri/behajtja a többieken. Normálisan így kéne legyen szerintem...

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2016.10.03. 10:10:16

Undorító szintre emelkedett az anyag spórolás. OK hogy ez a fa födém nem szakad le, de ennél többet nem is tud. Minden lépés alatt nyikorog mint a fene, ha valaki meg végig megy a szobán hullámzik az egész padló mert rugalmas. Voltam olyan szobában aminek a födémét be lehetett lengetni csak azzal, hogy ritmikusan lábujjhegyre álltál meg vissza. A szekrény meg kocogtatta a falat.

firg_firg 2016.10.03. 10:25:13

Bezzeg regen, akkor meg volt anyag a dolgokban!

Csodabogár 2016.10.03. 10:37:49

Ez nagyon érdekes volt, tudatlanoknak is érthető. A csatorna? Generál kivitelező nem figyel?
Nekem borsodzik a hátam az ilyen fa épületektől. Amerikában, Kanadában szinte csak így építkeznek. Ők megszokták, mint az angolok is. A "kastélyba" viszont szivesen költöznék.

SzZoole 2016.10.03. 10:45:08

@Mrs. Clayton: ez igy igaz,ez "csak egy haz" ,manor-nak is hivjak.
Abba a hibaba is bele esnek,hogy ha latnak egy tobbszaz eves Anglo Saxon templont,az meg romos regi várnak nezik.

sellőlány 2016.10.03. 11:00:59

@geegee: Elvi szinten tudom, mi a menet. Viszont az itthoni gyakorlatot ismerem csak. Ami nem túl pozitív.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 11:05:30

Természetesen a lakók teljesfokú kártérítést kapnak és extra kívánságokat is teljesítenek ilyenkor.
Például több járólap vagy éppen kevesebb és több fű, szóval próbálnak jól kijönni a dologból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 11:08:52

@Zoole[uk]:
Ez nem így van. Ez egy MAGYAR blog hogyan mutathatnék be egy ilyen épületet mint házat?
Ezt azért úgy továbbgondoltátok vagy már annyira angolok vagytok hogy eltartott kisújjal fogjátok meg a...?

puhacica 2016.10.03. 11:10:42

@Zoole[uk]: nezd, botan is van haz, amit palotanak hivnak... :D

puhacica 2016.10.03. 11:13:59

@Zoole[uk]: mondja ezt a hemelben disznovagast tervezo angol ur :D

SzZoole 2016.10.03. 11:15:54

@puhacica: amihez te is asszisztálni fogsz:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 11:26:15

@puhacica:
Ja. Úr. Ilyen úrtol kaptam a buszon bolhát.
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 11:30:05

@puhacica:
Naugye.?
Képzeld el hogy a fejezet címe A ház, azt án bemutatom ezt a kastélyt.
Azonnal jön három komment szerte a világból hogy az nem ház.
Angolmagyarok rákontráznak hogy de igenis ez ház. Aztán elcsámcsognak rajta 100kommentben.

Herr Géza 2016.10.03. 12:26:25

@diggerdriver: Mikor láttál te utoljára belülről buszt? :)))))))))))))

Muscari 2016.10.03. 12:50:03

@Mrs. Clayton: láttam egy ilyet Kingsgate-ben, ott is lakások voltak kialakítva benne. Az még szebb, mert a tenger fölé magasodó sziklán áll. Szerintem túl jó dolog, hogy ezeket a régi és nagy épületeket így átalakítják. Nekem mindegy, hogy hogy hívjuk, lehet simán nagy ház is :-)

P.Elliot 2016.10.03. 13:05:31

@diggerdriver: A szokasosan jo poszt, ugy elmagyarazva hogy a laikusok is elvezzek, ertsek, es ez igen nagy dolog.
Masfel millo usa dollar korul van itt ebben a kertvarosi lakoparkban egy haz? Tudod te hogy milyet kapsz itt ennyi penzert? Az ember azt gondolna hogy ha Londonon kivul van akkor sokkal olcsobb, ezek utan el tudom kepzelni a benti arakat.
Ami ezt a felturos epitkezest illeti, a melletunk levo parkocskat feldultak, oriasi darus munkagep jott meg egy csomo kisebb, szennyviz vezetek csere az egesz kornyeken, meg meg ami ehhez hozzajon, masfel eves munka mert nagyon nagy teruleten csinaljak, illetve rengeteg utcaban cserelik egyszerre es voltam olyan szerencses hogy sajnos pont mellettem van a fohadiszallas amellett hogy a tobbi utcakban is egyszerre folynak a munkalatok. Tul sok ember nincs mert mindent amit lehet geppel csinalnak, szerintem talan 12 ember van osszesen. Fonokuk reggel 6-kor erkezik, most mar koromsotetben, ott ul a kavejaval a kezeben a kocsijaban amig 7-re beszivarognak a munkasok, nem latom hogy barki osszetorne magat a munkaban, ebedido fel oraval elotte mint szokasos es vagy 10 perccel kinyulik, hazamenni is elobb mennek, penteken meg plane gyorsan kiurul minden de hala a gepeknek nagyon jol haladnak.
Rogton az elejen osszebaratkoztam veluk, eleve becsongettek, bemutatkoztak hogy itt fognak dolgozni/ amit tudtunk mert a varos osszehivta azokat a lakosokat megbeszelesre akik beleestek ebben a cserebe/ de hat igy jo volt mert mondtak hogy barmi problema lenne szoljunk, sot elotte minden hazat kivul belul atneztek, filmre vettek, az udvaron is mindent hogy ha valahol valamit tonkretettek volna akkor lehet perelni, illetve nem kell mert javitani fogjak, nekem egyelore csak a parkolomba nyomott egy kisebb gepuk kis melyedest mert csak ugy tudott megfordulni hogy betolatott ide/ a vegen hoznak rendbe mindent/. Egy szomszednak allitolag megrepedt bennt egy fal, nem tudni mi okozta, majd atbeszelik hogy hogy volt.
Amikor elkezdtek kerdeztem toluk hogy nem-e hozhatnek at a humuszos talajbol valamennyit mielott betemetik a kovek, azt mondtak hogy oda mar nem lephet be idegen de majd mindjart hoznak ok nekem, hova ontsek? Nem fogadtak el erte semmit, olyan aranyosak voltak. En annyival tudtam viszonozni hogy szoltam nekik hogy egyik keso delutan nehany tini csuszdazott lefele abba a melysegbe,/ a terulet egy resze lennt van a melyben/, a telepitett fuvon es felette a szalman, szoltam ugyan nekik hogy nem szabad mert veszelyes meg egyebkent sem, na meg van figyelo kamera is. Ennek meg ok orultek nagyon hogy van aki figyeli a terepet es szol a rendorsegnek rogton. A gyerekek megertettek es nem jottek vissza de mar volt olyan hogy kidolt a keritesuk es beszoltam a rendorsegre mert hetvege volt es azok intezkedtek. Nagyon kedves, kellemes tarsasag...
Tervezek karacsonytajt egy nagy talca sutemenyt sutni nekik.
Eddig azt hittem hogy milyen zavaro lehet egy epitkezes szomszedsagaban elni de nem, van zaj de nem uvolto, vicces es erdekes erzes amikor az az iszonyatos nagy daru belog a haz fole, igazabol nem log be de olyan erzes, erdekes figyelni a gepek munkajat. Rendor is van, ul a seggen a villogo kocsijaban. jokat alszik, mar lattam szomszedot aki kutyasetaltatas kozben le is fotozta, hehehe....

Herr Géza 2016.10.03. 13:11:57

@diggerdriver: Hááát, a PT Cruiser mellett nem is csodálkozom.... :)))))))))))

svajcineger 2016.10.03. 13:22:01

@Herr Géza:
Lehet, hogy arra gondolt, nem? :-)

sellőlány 2016.10.03. 13:25:07

@diggerdriver: Ezt nem is vártam volna másképp (vevők felé kompenzáció), de a többletköltségeket leveri vagy sem a generál kivitelező? Az autód nem lesz porral befedve a nap végére?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 13:55:13

@sellőlány:
Nem egyszerű a dolog. A fővállalkozó átvette a munkát és ki is fizette.
A rendszert le kellett volna kametázni átadás előtt. Ez kötelező de valamiért itt elmaradt. Nem tudom hogy egyeznek meg egymás között.

De poros lesz meg sáros. Mostanában a kinti parkolóba állok vele.

Mrs. Clayton 2016.10.03. 13:58:44

@Muscari: ebben nem vagyok biztos ugyan de ha igy atalakitjak nem hiszem hogy tul regiek lehetnek egyebkent
Nekunk egy ablakcsere is remalom a hazon mert hogy grade II listed hazban lakunk

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 13:59:30

@P.Elliot:
Igen, itt is elsődleges szempont a lakossággal való jó viszony. Láttam már olyat hogy kis füzet volt kitéve az utcára és felette tábla a kérdéssel hogy Milyen szomszédok vagyunk? Mindenki írhatott bele.
Bent a munkaterületen a melósoknak is van egy tábla két részre osztva. Ti kértétek, Mi tettük.

sellőlány 2016.10.03. 14:31:04

@diggerdriver: Hát nem lettem volna annak a művezetőnek, sem a project managernek a helyében, amikor ez az egész kiderült.

ezuzu 2016.10.03. 15:28:53

Tetszett a poszt.Koszomjuk!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.10.03. 15:51:30

Élvezhető "insider" leírás. Jeles!

Az építkezésről jut eszembe, hogy mekkora szenzációt jelentett szülővárosomban az első tömbház építése. Amikor elkészült, az állványokat lebontották, és a munkásokat átirányították a következő építkezésre. A pelenkában járó szocializmus első diadalaként beharangoztt eseményen maga a megyei párt első titkára adta át kiszemelt családoknak a lakásaik kulcsát. A beszédet taps, majd lázas keresgélés követte, ami után kiderült, hogy lépcsőházat elfelejtettek építeni. Hiába volt meg a kulcs, nem lehetett felmenni az emeletre.

Ennél talán csak egy eset mulatságosabb (?). Ugyanabban a városban, az egyik tömbház homlokzatán egyetlen egy terasz díszeleg. Eredetileg minden lakásnak lett volna terasza, de a tervezők meggondolták magukat, és leradírozták őket a tervrajzról. Kivéve egyet...

Ami a posztban leírt malört illeti, ott ahol gépiesen dolgoznak, ott könnyen előfordul az, hogy a fáktól nem látni az erdőt. Az ács addig szegez, amíg elfogy a szeg, a kőműves addig vakol, amíg elfogy a malter. Eleinte előfordult, hogy észrevételezett egyet s mást, de miután jól leteremtették azzal, hogy nem az ő dolga, azóta akkor sem szól, ha a lakásra elfelejtettek ajtót tervezni.

A barátom buszsofőr Stockholmban. Múlt vasárnap elvitt a kis Mazdájával nézelődni a bolhapiacra. Útközben hirtelen behúzott egy buszmegállóba, és megállt. Köhintésemre felrezzent, kijelzett, és máris gurultunk tovább.
:-)

blackhairlady 2016.10.03. 16:04:05

@Muscari: Gondolom repulo fordultaval mar mennel is vissza :) (amit nem csodalok a kepeke alapjan).

blackhairlady 2016.10.03. 16:21:12

En 6 eve miota idekoltoztem,csak epitkezest latok magam korul, szinte mindenfele amerre megyek. Mi voltunk a szelso utca szelso haz anno, most mar kb 40 ezerrel tobb ember el a kisvarosunkban mint 6 eve. Szinte mar pontosan tudom a folyamatokat, ha elkezdenek egy uj teruleten dolgozni a nagy gepek, hogy mikor mi fog kovetkezni:)
Itt sosem az egesz utcat kezdik el egyebkent epiteni, hanem ahogy a tervrajzrol kivalasztjak a hazakat, abban a sorrendben. Aztan a vegen ha mar csak egy vagy 2 haz hianyzik egy egy utcabol. azt felepitik, hogy ne maradjon foghianyos. Azegyik mienk is ilyen volt, de pl a huto, mikro, tuzhely nem volt beepitve, annak a szinet en valaszthattam ki. Ha tervrajzrol valaszt az ember akkor pedig szinte minden kulso es belso dolog valaszthato, csempe, fal, szonyeg, padlo szine, kulso burkolat, bejarati ajto, fak, bokrok, diszburkolat, stb...

Jo kis poszt volt, jok a kepek:) A ksiauto egy regi alom volt vagy eppen akkor megtetszett?

Herr Géza 2016.10.03. 16:42:35

@diggerdriver: Sőt, mifelénk nyomáspróbázni is szokták a csatornát is. Ott is kiderült volna a malőr, mert a lakásból kimenő csatornarész biztos nem volt ledugózva...

Herr Géza 2016.10.03. 16:44:30

@blackhairlady: Kisautó??? Annyira azért nem kicsi (max. amerikás szemmel), hisz Digger is belefér... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 16:50:19

@Herr Géza:. Nem. A bekötéseket sehol nem nyomáspróbázzák.

Csodabogár 2016.10.03. 17:11:55

@geegee: Mikor a mi társasházunkat építették, a kivitelező simán eltünt. Egy nagy cég volt, de állítólag csődbe ment. Semmi féle hiba javítási igényt nem lehetett behajtani rajta.

OFF
Most olvastam a Népszabadság londoni tudósítóját a választásról. Akiket ő megkérdezett, mind nemmel szavazott. Azt még értem, hogy a hazai lakosságot totál meghülyitették a kitartó kampányolással és óriásplakátokkal. De aki Londonban él azt ott nem zavarják a külföldiek???

Taxomükke (UK) 2016.10.03. 17:21:36

Mondjuk még most is alig tudok napirendre térni az autód kapcsán, Digger... Az előző Tino után egy ilyen stílusos kocsi... :)
Ez valami kapuzárás előtti pánik?
:)))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.10.03. 17:41:24

@diggerdriver: Azt sejtettem. Mondjuk Anglia soha nem az igényes épületgépészeti megoldásairól volt híres. :)))))

SzZoole 2016.10.03. 18:04:16

@Herr Géza: az autó illok a szép piros autós táskájához:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 18:43:58

@Herr Géza:
Szóval az úgy van hogy pont az angoloknál le lehetne nyomáspróbázni a bekötést mert padlófödém van és előre be van vezetve a a cső a házba. Nálatok és nálunki otthon előbb elkészül a csatorna és utána a ház vagyis beállunk a telekhatáron belülre a csővel és nem teszünk bele egy patentzárat hanem egy nejlonzacskó vagy cementeszsák a végére és csókolom.
A nyomáspróba egyébként is itt egy vicc. Azt a kapilláris módszert alkalmazzák mint a központifűtés szerelők. Egy deszka amire egy cső U alakban rá van szögelve és szájjal belefújnak és a benne lévő víz mozgását figyelik. Na itt ugyanaz csak egy 20centis kis szarságon van a cső. Magyarországon feltöltik az aknát vízzel és az a vízoszlop adja a nyomást. Ha süllyed a vízszint enged a csatorna. Nálatok nem tudom hogy van.

Email ment.

blackhairlady 2016.10.03. 18:46:11

@Herr Géza: :)))) de vajon a csalad tobbi tagja is?:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 18:46:19

@Herr Géza: Rendszeresen talán három éve jártam munkába busszal. Ha a belvárosban dolgozok ott nincs parkoló oda muszáj tömegközlekedéssel menni. Azóta is dolgoztam a belvárosban de mindkétszer elég volt a metró csak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 18:47:56

@Herr Géza: @Taxomükke (UK):
A PT Cruiser az első autóm ami szerethető. Ami több mint közlekedési eszköz. Ráadásul kúrva olcsó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 18:49:24

@Zoole[uk]:
Menjapicsába...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 18:50:53

@blackhairlady:
Bár nem vagyunk egy csöcsvesztett népség azért beleférünk.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2016.10.03. 18:53:27

@diggerdriver: na jovan, akkor megnyugodtam :)

DieNanny CH 2016.10.03. 19:18:43

@diggerdriver:

Nincs meg a cég internetoldala, ahol a kastélyból készülő lakásokat mutatják alaprajzzal együtt? Hátha rajta van az eredeti alaprajz is. Imádom az ilyen tornyos, falépcsős, faragott ablakú épületeket.
Ha esetleg tudod a cég nevét, belinkeled, légyszi?

Herr Géza 2016.10.03. 19:32:34

@diggerdriver:
Hát itt saját akna a "beállás", abba már én kötök bele. Családi háznál itt sem feltétlenül csinálnak nyomáspróbát, bár vízvédelmi körzeteknél már előírás. Ipari szerelésnél viszont mindenhol jegyzőkönyvezni kell a nyomáspróbát, ott nincs mese.

Kp. fűtés nyomáspróba U-csöves manométerrel, belefújkálva ?Jesszus mária... Itt megnyomják hálózati vízről, vagy inkább (padlófűtésnél, falban menő vezetékeknél szinte kizárólag) sürített levegővel és 24 órát áll, majd (normál manométeren) nyomásesést leolvas.

Herr Géza 2016.10.03. 19:44:58

@diggerdriver: Az biztos, hogy van benne csízió, nem egy szürke átlag-Toyota, Nissan, VW, stb.
De műszakilag, minőségre csak álmodhat a szürke Toyotáról.
Itt a használtautópiac legolcsóbb járművei között feltűnően magas az arányuk viszonylag fiatal koruk ellenére. Még a franciák, de a Fiat sem veszíti ilyen gyorsan az értékét. A másik ilyen "méltatlanul" olcsó márka az Alfa Romeo, de ők több tipussal is jelen vannak ebben a régióban.

Határátkelő 2016.10.03. 19:57:54

@diggerdriver: @Herr Géza: Szerintem ez klasszikusan az az autó, ami vagy szerelem első látásra, vagy semmi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 19:59:58

@Herr Géza:
Na várjál. Az U csöves központifűtés nyomáspróbát MAGYARORSZÁGON láttam konkrétan az én fűtésszerelésemnél.

Na ugyanúgy csinálják englisben a csatornacsövek nyomáspróbáját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:04:31

@Herr Géza:
Műszakilag? 220-as Mercedes CDI motor van benne. Itt a C és E osztályú Mercik 70%-a ezzel a motorral fut.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:06:35

@Herr Géza:
Magyarországon csak a telekhatárig kell beállni a többi a tulaj dolga.

33621 2016.10.03. 20:11:56

@diggerdriver: Öcsi Amerikai autód van! Mi lett a Japánnal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:16:05

@33621: Eladtam 100fontért.
Mi van veled rég jártál erre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:18:10

@Határátkelő:
Így van. Mivel rétegautó nincs presztizse, ezért olcsó. Az enyém konkrétan 1000font volt.

Herr Géza 2016.10.03. 20:31:56

@diggerdriver: Tudom, pont akkor csatornáztak nálunk, amikor eljöttünk...

33621 2016.10.03. 20:34:48

@diggerdriver: Olvasni ritkábban van mostanában időm, hozzászólni meg így még kevésbé.

Taxomükke (UK) 2016.10.03. 20:44:32

@diggerdriver: Szóval meg vagy vele elégedve?
A feleségemnek nagyon tetszik, de úgy tudja, sokat fogyaszt (mondjuk a Honda Jazzhez képest biztos, de szerintem az én Santa Fémhez viszonyítva alig hiszem).
Mennyire megbízható? Az is egy szempont, hogy mi minden szarral szerelőhöz járnánk, a Honda meg a Hyundai ilyen szempontból nekünk ideális, gyakorlatilag soha semmi bajuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:47:41

@33621:
Arccal a vasút felé...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.10.03. 20:49:55

@diggerdriver: Nem is a motor a gond, a többi körülötte. Én annyira nem ismerem, egy ismerősöm viszont vett egyet (neki tetszett...:D) újonnan, de már egy év után kígyót-békát kiabált rá és a szaksajtó is a "csak akkor vegye, ha szerelmes lett bele" kategóriába sorolta. A használtpiac meg igazolja is ezeket (függetlenül attól, hogy témyleg rétegautó). Én nem fikázom generálisan, mert megértem már nem egy német prémium "hűazannyát" autót, ami úgy hullott darabjaira, hogy jaj, meg ugyanezt fordítva is. Meg én is vettem 10+ éves Lancia Lybrát, amitől óvva intettek és semmi gondom nem volt vele, sőt imádtam a kényelmét, a motorját, a finomságát és emellett megbocsájtottam neki, hogy hetente egy kapcsolója porladt szét a kezeim között. Viszont nem is kellett a rendszám alapján azonosítani, amikor kimentem a vásárlás után a szupermarket parkolójába. :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:50:48

@Taxomükke (UK):
Kérlek szépen többet fogyaszt mint az ugyanekkora motorral szerelt Nissan. Városban és városon kívül egyformán 8liter. Ha kitaposom a belét akkor is ha óvatosan megyek akkor is.
Nekem még nem volt vele bajom.

Herr Géza 2016.10.03. 20:54:02

@Határátkelő: Így igaz. Csak nem hogy te is ebben "utazol"? Nem sűrűn szóltál hozzá eddig autóügyben :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 20:54:48

@Herr Géza: Igen, engem is óva intettek tőle. Azt mondták ez az "Amerikai beteg". Még van neki másfél éve nálam. Ha kibírja veszek egy másikat a modellfrissítés utáni 150lovast. Ha nem akkor visszatérek a rizsaszeműekhez. Sajnos kevés autóban van már láncos motor.

Herr Géza 2016.10.03. 21:08:17

@diggerdriver: Ó, azért van még láncosban választék... Bár a VW még azt is bebizonyította, hogy a láncot is el lehet ba..ni.... Ld. az 1.4 TSI motorokat. :))) De voltak ilyen gondok másoknál is, persze összességében a lánc a tuti.

Herr Géza 2016.10.03. 21:31:24

@diggerdriver: Mármint mit? VW-t ? Azt én se, de nem a "presztízse" miatt... :D Én se presztízs alapján választok. A legutóbbi 3 saját autóm a Lybra, egy Nissan Primera, és tényleg egy BMW volt. De hol van már eleve presztízse egy 15 éves autónak! Jó vétel volt, jó állapotban, és a lényeg: soros 6 henger. Na ez utóbbi szempont meg nekem volt a régi szerelem. Ezt sem bántam meg. Mint a nejem 11 éves Citroënjét sem. Mindenki lehülyézett, amikor vettük. Francia autó... Jajjaj.. Aztán sose kényeztettük, sőt...., de egy kontakthibás ABS érzékelő volt az összes nem kopó alkatrész jellegű javítanivaló. És megy, és megy, és megy....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 21:35:14

@Herr Géza: Primera nekem is volt. Otthon egy első generációs 70lovas, itt meg a delfin 140lóval. Sőt a Tínóban is az a motor volt.
Bármikor visszatérnék hozzá.
Amibe most beleszerelmesedtem az a Dodge Avenger 2,0 TDI VW motorral.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 21:37:14

Mindenkinek köszönöm a dícsérő szavakat, ne vegyétek fenyegetésnek de lesz még Digger poszt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.03. 21:39:03

@Herr Géza:
Amúgy az Alfa nekem is tetszik főleg belül. Az stílus.

jojó78. 2016.10.03. 22:57:14

@diggerdriver: Jó írás. El is várom, hogy írj még. Én a konyhabútor készítésről nem tudnék így írni :)))))) A PT nekem is tetszett, de inkább a régi álmomat, egy Avensis kombit vettem.

Herr Géza 2016.10.04. 02:00:26

@diggerdriver: Naaa, azért teszem azt egy patológus napi melójáról nem biztos, hogy szívesen olvasnék....:))))

tanato 2016.10.04. 07:03:44

@diggerdriver: Oké jöhet a következő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.04. 07:08:19

@Herr Géza:
Az pláne tök érdekes lehet:)))))))))))))))))))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.04. 08:24:06

@33621: Belfast... :-/ ott még egymást is ölik az északírek, nemhogy az "idegenekkel" piszkálódjanak. Ismerősöm ment haza a call centerből az indiai kolléganőjével, s megdobálták az indiait ilyen kis nyikhaj porbafingók tojással. S ennek már vagy tíz éve, szóval ez nem újdonság sajnos. De itteni dublini magyarok házát is megdobálták szintén, azok is ilyen alulművelt unatkozó kiskamaszok voltak. Nem újdonság, sajnos.

planing (törölt) 2016.10.04. 14:26:04

A szerző rácsodálkozása alapján az inerciáról még nem sokat hallott. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.04. 16:32:13

@planing:
Mi az hogy...
Már ettem is olyat.
:)))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2016.10.05. 03:57:55

@geegee: jesszus ennél szomorúbb/szánalmasabb dolgot évek óta nem olvastam :( biztos van az a pénz amiért az index ilyesminek helyet ad

pappito · http://pappito.com 2016.10.05. 03:59:54

megpróbáltam eltörni a fagyispálcikát (vagy ilyen kávékevergető izét) az éle mentén és nem tudtam. nyüves fizika.

Kvikveg 2016.10.06. 06:51:24

@geegee: "olyat üvöltenék a kivitelezővel a telefonba, hogy kiegyenesedne a kézibeszélő göndör zsinórja" :D :D :D

Demi78 2016.10.13. 14:57:27

Itt nalunk (francia del-nyugati partvidek) kis tengerparti varoskaban az onkormanyzati szukseglakasokat (ilyen ketszintes pofas teglahazak, tehat nem villak) ujraszigeteltek es lefestettek tavaly. Egy portugal csapat csinalta, a polgarmester oket valasztotta ki. Itt laktak lakokocsiban 2-3 honapot, dolgoztak hetfo-vasarnap. Egy olyan szigeten, ahol elegge megvalogatjak, hogy ki koltozhat ide (nincs peldaul kebabos) ez eleg nagy dolog, foleg hogy tele van francia vallalkozoval a kornyek. De amikor en azt mondtam az ingatlanosnak, hogy szeretnek egy lepukkant hazat venni es kihozatni ide egy magyar brigadot, hogy rendberakjak, akkor ferde szemmel nez ram...

merteodosic 2017.02.24. 15:57:12

Hol van helyileg ez a lakópark és arborétum?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása