oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 04. 06:43,  Hazavágyódás egy év után 68 komment

2016. szeptember 04. 06:43 Határátkelő

Hazavágyódás egy év után

Nagyon érdekes végigkövetni, ahogyan egy-egy ember végigmegy a határátkelés különböző szakaszain. Az eheti ajánló két posztja is kötődik ehhez a témához, hiszen míg az egyik írás szerzője lassan egy éve lesz Luxemburgban, és éppen most éli meg a hazavágyódás időszakát, addig a második ajánlatom írója éppen öt éve él Londonban, és teljesen máshogy látja a helyzetét. Végül ajánlok egy írást a hátizsákos kalandozás veszélyeiről is.

luxemburg.JPG

Kezdjük hát azzal, milyennek látja helyzetét Luxemburgban Vera közel egy év elteltével! Ez már a határátkelésnek az a szakasza, amikor az ember elkezd hazavágyódni…

„Nekem idénre A Nyaralás az elmúlt tíz nap volt Budapesten, már június eleje óta vártam, de aztán egyszer ugye még voltunk otthon egy hónapja is. Persze telezsúfoltam programokkal az otthonlétet, meg igyekeztem mindenkivel eleget találkozni - nyilván nem sikerült, de nem is voltak illúzióim -, meg igyekeztem közben nem igyekezni.

Ennek hatására el is kezdtem arra vágyni, hogy egyszer úgy legyek otthon, hogy tényleg ráérek, mondjuk hetekig, és akkor nem gond, ha valakivel nem fér bele pont aznap találkozni, mert össze tudunk futni másfél héttel később is, és nem is csak egy órára, hanem akár háromra. Most értékelem csak igazán a fontos emberekkel egy városban élést.

Szar ez a kétlakiság, na. Mert mielőtt megyek, már számolok vissza, hogy mikor leszek már ott, és akkor az ittlét utolsó napjaiban nem értékelem eléggé azt, ami itt van, Budapesten meg ugyanez, az ottlét kb. felétől elkezd nyomasztani, hogy mindjárt kell visszajönni, és nem tudom, mikor megyek legközelebb, és búcsúzkodni kell, brrr.

Kell a fenének ez a macera, ilyenkor úgy érzem, nem éri meg itt lenni, inkább haza akarok menni. Aztán visszaszokom, itt a lakás, a város, a munka, direkt nem akarom írni, hogy a pénz, pedig hát de, itt van a pénz is, meg a terv, hogy elkezdem a jogsit... (...)

Egészen behergeltem magam, hogy én haza akarok menni innen pár év múlva. Merthogy Luxembourg nekem nem tudja megadni azt, amire igazán vágyom, hiába tud egy csomó olyasmit, amit otthon hiányoltam/nék. Meg hogy sokkal jobban hiányzik a családom, mint gondoltam az elején.

Asszem, a határátkelés új fázisába léptem. Ma beszélgettünk erről B.-vel, aki mondta, hogy nehogy hazamenjünk, ő azt semmiképp nem akarná, nem lenne (annyi) pénzünk, nem lenne (ilyen jó) munkánk, mindenki szegény, minden szar, itt sokkal jobb. Tudom, hogy igaza van, de mégis úgy érzem (most!), hogy a minden szar ellenére is nekem lehet, hogy jobb lenne otthon.

Illetve most, hogy írok erről, az is eszembe jut, hogy én korábban azt gondoltam a mostani (elme)állapotomhoz hasonlóan gondolkodó emberekről, akiknek semmi se jó, hogy miért nem saját magukban keresik a hibát ahelyett, hogy az országra kenik az elégedetlenségüket. Elképzelhető, hogy már megint meggondolatlanul ítélkeztem? (Kizárt dolog. De akkor bennem van a hiba? Na, az meg pláne! :P)

Egy hónap híján pont egy éve vagyok itt. Még nem tudom, meddig leszek, de remélem, hogy a most érzett boldogtalanság?, szomorúság?, csalódás?, fene tudja, mi, hamarosan elmúlik.”

A teljes posztot itt találjátok, szerintem nagyon érdemes elolvasni!

Hidd el, itt vagy

Amikor eltelik pár év, az ember jó esetben úgy érzi, befogadta a város, beilleszkedett és nincsenek benne kérdőjelek döntése helyességét illetően. Így érez most, öt évvel Londonba költözését követően az Életem morzsái blog szerzője.

hyde_park_foto_eletemmorzsai_wordpress_com.jpg

„Oh, csípjetek meg, hihetetlen. Eljöttem otthonról olyan gondolatokkal, hogy majd lesz valahogy. Csak ne keljen visszamennem egy jó darabig. Semmi egyéb mást nem vártam, s ezek az évek egy csodálatos utazás részeivé váltak. A londoni életem részévé – hogyan telepedtem le és a teljesen ismeretlenben hogyan jöttek ismerősök és barátok.

Jó volt megélni mindent, minden egyes élményt, új ismeretséget. Plusz megismerni egy számomra hatalmas és elképesztő várost. Kellemes, sőt mámorító visszagondolni az első találkozásra a Big Bennel, a Trafalgar térrel, a Piccadilly Circussal, na és mikor először jártam Greenwichben is.

Számtalanszor el kellett magamnak mondanom, hogy igen, hidd el, itt vagy. Most. Ez nem egy álom, ez a város a lakhelyed.

Az első két évem tényleg azzal telt, hogy kezdtem felfogni, hogy megkaptam a lehetőséget. A lehetőséget, hogy a 20-as éveimet ebben a nemzetközi légkörben és pezsgő metropoliszban élhetem le.

Visszagondolva, a pozitív élmények jóval többségben voltak bármilyen negatív élménnyel szemben. Én magamról mindig is hittem, hogy a pezsgő személyiségemmel jót hoztam, egy pici kis színfoltja lehetek Londonnak. És ha én így álltam a városhoz, London is így állt hozzám. Befogadott.

A legszebb dolog, hogy London hagyja, hogy önmagam legyek. Megismerhettem magam, rájöhettem, hogy ki is vagyok valójában. Itt bárhogy szuper az ember. Nem számít, hogy 70 kilós, szemüveges, pink, hippi, rocker valaki, így szeretjük.

És nem ciki mosolyogni. Bárhogy, bármilyen színesen felöltözhetek, és fogaimat megcsillogtatva végigsétálhatok a Temze parton. Pont így leszek tökéletes. Ha holnap lilára festetném a hajam, szivárványszínre bekenném az arcom, azt is elfogadnák.

Nagyon köszönöm a városnak, hogy kiteljesedhettem elvárások nélkül. Itt szőkültem be és hagytam el a szemüveget is végleg.

Köszönöm továbbá, hogy megismerhettem az angol kultúrát. Rájöhettem, hogy a tea valóban finom tejjel, és hogy itt mindent olaj és zsír nélkül sütünk. Plusz olyan gyümölcsöket is volt szerencsém megismerni, amiről otthon nem is hallottam/kóstoltam még. Például mangó, papaya.

Köszönöm Londonnak, hogy munkát adott. Pénzt kereshetek, s utazásokra is futotta. (...) Köszönöm a városnak, hogy önállóságra nevelt, hogy az elmúlt évekért én lehetek a felelős. Végre. Az elmúlt 5 évért nincs bűnbak, nincs de…mert a szomszéd, a rokonság, x illető miatt történ így és így.”

A teljes írást itt találjátok, olvassátok el!

A hátizsákos kalandozás veszélyei

Hátizsákkal nekivágni a nagyvilágnak izgalmas kaland, és persze az ember hajlamos a pozitívumait látni, azért veszélyekkel is jár, amint ezt a maga bőrén tapasztalta meg a Femaleyeti blog szerzője is.

vietnam_1.jpg

„Tíz hónapja utazom, és állíthatom, hogy eddig eléggé úgymond veszélytelen volt és kevésszer tudok visszagondolni arra, hogy megijedtem vagy igazán féltem. Igaz mindig résen vagyok. Ázsia veszélytelen, ha az ember a kitaposott ösvényen marad és vannak mindig emberek körülötte. Nagyon sok a backpacker egész DK-Ázsiában egész évben.

Amit viszont megtanultam az elmúlt héten ennek van egy hatalmas hátránya is. Nagyon sok a fiatal huszonvalahány éves backpacker, akik csoportokban utaznak. Ők forró nadrágban járnak meg a fél mellük kilóg a topból még templomokba is így mennek be.

Itt vannak ezek az ázsiai férfiak, nézik egész évben ezeket a ledéren öltözködő nyugati csajokat, aztán persze a csajokat nem érdekli, hogy felcsípjenek egy ázsiait. Ott maradnak ezek az ázsiai férfiak kiéhezve nyugati nőkre és megpróbálnak élősködni az egyedül utazó nyugati nőkön, ha esetleg útjukba téved egy. Mint ahogy én is… két nap egymás után…

Első eset

Egy nemzeti parkban motoroztam egyedül a semmi közepén. Láttam egy férfit az út szélén ült a motorján. Tisztán éreztem, hogy vár valakire és az a valaki nem a haverja. Belső hang egyből mondta, hogy ez a csávó gáz. Visszafordulni már nem tudtam úgyhogy elhajtottam mellette.

Megtanultam az utam során, hogy mindig magabiztosnak kell tűnni, bármi a szituáció, hiszen ezzel lehet csak megúszni dolgokat, ezért sem fordultam vissza, csak tovább hajtottam.

Aztán rá 1 percre elhajtott mellettem. Megálltam és előkaptam a térképet megnézve merre is van a legközelebbi civilizált rész. Erre jön ez a férfi a másik irányból, majd megáll a motorjával mellettem.

Mondja, rossz irányba megyek és menjek abba az irányba, amerre nincs semmi, mondván arra van egy falu. Én megköszöntem neki ezt mosolyogva, tettetve, hogy nem félek és nem is tudom, hogy ő egy szemét alak.

Erre ő jól megragadt engem, automatikusan sikítottam. Hála istennek megijedt és elhajtott, igaz még hátranézett többször, merre megyek. Vártam, hogy eltűnjön a látókörből és elindultam a másik irányba.

Ez természetesen nem vette el a kedvem az utazástól, viszont elvette a környéktől, úgyhogy úgy döntöttem, aznap este fogok is egy buszt és elmegyek északra pár száz kilométert. Így is történt. Új környék, tiszta lap.

Második eset

Béreltem egy biciklit másnap ezen az új helyen és ismét egy idő után letértem a megszokott ösvényről, hogy megcsodálhassam Vietnam fantasztikusan szép, turistáktól nem túlzsúfolt részét.

Biciklizek a falvak között, amikor elhajtott mellettem két vietnami férfi egy motoron. Rá 2 percre már követtek is. Nagyon megijedtem, amikor nagyon közel hajtottak és lelassított a motor mellettem.

Ezek is jól megragadtak ismét, automatikusan sikítottam. Erre ők megfordultak, viszont 20 méter után megálltak és nézték, merre megyek. Hessegettek a kezükkel, menjek tovább. Még most is csodálkozom magamon, hogy maradhattam ennyire hidegvérű az egész dolog alatt.

Azt hiszem, kényszerhelyzetben sok mindent tanulunk, és sok minden megy automatikusan. Persze egy tapodtat sem mozdultam. Az út tovább még annál is kihaltabb helyre vezetett.

Nem is gondolkodtam, hiszen sokkban voltam kicsit, úgyhogy nem is tudom, honnan jött az ötlet, de elővettem a telefonomat és ordítottam, hogy hívom a rendőrséget, erre hála végre ezek is megijedtek és elhúztak.

Két nap egymás után… (…)

Minden rosszban van valami jó

Én szeretem meglátni a rossz dolgokban a jót. Ebben is megláttam, hiszen rájöttem, erős vagyok, sőt, még erősebbé tettek ezek a tapasztalatok. Nemcsak, hogy erősnek kell lenni ezeket átélni, de fel is kell dolgozni egyedül, majd pedig megosztani édesanyámmal, majd pedig veletek.

Ismét erősödtem és az felbecsülhetetlen értékű az életemben. Biztos jó dolog, ha mindig van valaki az ember mellett, bár szerintem sokkal jobb, ha tudja, hogy amikor nincs ott senki, akkor is meg tud birkózni mindennel."

A teljes történetet itt olvashatod el, mit mondjak: tanulságos...

HÍRMONDÓ

Ukrajna lenne a megoldás a magyar elvándorlásra?

Hiába a politika húzódozása, egyre nyilvánvalóbb, hogy valahonnan pótolni kell a nyugatra vándorolt munkaerőt, és ha ez belülről nem megy (márpedig egyelőre úgy tűnik, nem megy), akkor kívülről kell. No de honnan? A választ itt olvashatod el.

Lebuktatnák a kamuzó politikusokat

Elég sok minden elhangzott az Egyesült Királyság uniós jövőjéről szóló júniusi referendum felvezetőkampányában, és sajnálatos módon az állítások egy részéről utólag kiderült, hogy nem csak hogy tényszerűen nem igazak, de még maguk a politikusok sem gondolták komolyan őket. Éppen ezért most egy civil szervezet komoly változásokra szólított fel, ha érdekelnek a javaslatok, ide kattints.

„Idős szüleim tartanak csak vissza”

„Én is készülök kimenni innen. Idős szüleim tartanak csak vissza, mert ők nyugdíjas lévén már nem tudnak dolgozni, így rám szorulnak, nem csak pénzbeli támogatásban, hanem a háznál lévő munkában is. És ha kimegyek, mi lesz velük, ha már nem bírják magukat? Meghalnak egy kórházi ágyon? Vagy bedugják őket egy otthonba, ahol ki tudja, hogy törődnek majd velük?” A levél további részét elolvashatod itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia Luxembourg Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4411671672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.09.04. 07:00:49

London mindenkit befogad...

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 07:35:23

@Golf2: karosszerias-festot is?

na majd a kovetkezo életemben ,amikor nonek szuletek, vigyazok a vietnami motorosokra .. amikor a vilagot bejarom kulomben is mindenki kedves segitokesz lesz velem .. egy hatizsak is elég .. meg hat.. ami igazan kell az mindig velem lesz .. es nem szappan , nem kopik..:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.04. 07:38:18

Jó írás mindegyik de a másodikkal abszolút egyet tudok érteni. A legtöbb embernek aki fikázza Londont fogalma sincs róla milyen itt élni. Mint tudjuk a legnagyobb antiszemita az aki soha nem találkozott még zsidóval, úgy a legnagyobb London fikázó is aki soha nem volt még itt. Olyan életminőséget ad amit pénzben nem lehet kifejezni.
"És ha én így álltam a városhoz, London is így állt hozzám. Befogadott."
Ez a leglényegesebb mondat. Régóta ezt vallom én is.

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 07:56:40

`-)
ja nagyobb csata utan(Pl egy orszag megismerese pénz, munkahely nélkul) de aztan visszaall..

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 07:58:01

@diggerdriver: es az utalja legjobban a tokfozeléket , aki soha nem evett..

Hari Seldon 2 2016.09.04. 09:31:32

Nem tudom, mi ez a hazavágyódás.
Azt mondják a sok embernek van így, és el szokott múlni.

enta selecta 2016.09.04. 10:13:48

"Aki Londont unja, az az életet unja..."
A poszterina pedig egy életvidám lány, így nem csoda jól érzi magát Londonban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.09.04. 10:34:12

felul egy repulore es minden hetvegen ott van wazz. Nem ausztraliaba v marsra koltoztel! Lux fizuba boven belefer.

SzZoole 2016.09.04. 10:48:06

@diggerdriver: akkor en a kisebbseghez tartozok

SzZoole 2016.09.04. 10:52:54

@montroyal ( CAN qc): Zolibatyo.dobj mar fel egy hirdetest,hogy kasznis-festot keresel.Ott ugy sem talalsz ra embert.En jelentkezem ra es sima ugy a kijutasom

Buchhalter 2016.09.04. 11:21:55

A heti hírmondóban ,hogy Ukrajnából pótolja a magyar gazdaság a munkaerő hiányt,kacagnom kell.Persze!Sajnos ismerek pár ukrán srácot és hölgyikét a fele még ráadásul magyar ajkú ,de a mentalitásuk nem az.Szerintem az ukránokra még jobban jellemző az oldjuk meg okosba dolgok és a szakmunkás képzésük még gyengébb mint a mieink. Lövöldözni meg bűnözni azt az átlag simán.Velük sem vagyunk kisegítve. Most akárhogy rugózik meg ötletel a MGYOSZ a gyáriparosok bandája ,jelentős béremelés és normális munkaadói és főnöki hozzáállással nem fog változni az elvándorlás üteme. A bank ahol dolgozom szeptember elsejével csak Budapesten 14 ember állt föl.A főnökeink nem akarják érteni ,hogy miért.Rengeteg meló amit 8 órában nem lehet megcsinálni és persze ingyen túlóra.És a banki fizuk a menegerek kivételével lesüllyedtek egy pesti átlagra ami már sokak számára nem vonzó. De ez igaz minden ágazatra.Igaz még egyes majmok szerint nettó 150 Pesten az milyen király fizetés.Persze,ha mama hotelban lakik valaki akkor igen.Nektek mi a véleményetek az ukrán munkaerővel való ötletelésről?

SzZoole 2016.09.04. 11:31:12

@Buchhalter: Es abbol,hogy ismersz "pár" ukran embert,az gondolod,hogy mind ilyen......?
Hulyesegeket beszelsz

2016.09.04. 12:13:44

Huh, az utolso para, van kurazsi a csajban, jo, hogy nem vette el a kedvet az utazgatastol, csak igy tovabb, batran es sose tul messze az emberektol :) En nagyon tisztelem azokat, akik egyedul tudnak utazni, en sose mernek, bar ilyen szempontbol lehet, hogy nem is veszelyesebb, mint a budapesti ejszakai buszozas, amit pl sokszor csinaltam. :D

"Bárhogy, bármilyen színesen felöltözhetek, és fogaimat megcsillogtatva végigsétálhatok a Temze parton. Pont így leszek tökéletes." Errol eszembe jut, bar egy kicsit lazan kapcsolodik, amit mar nem is tudom, kitol hallottam, hogy a magabiztossag fokmeroje az, hogy bele mersz setalni a turistak fenykepeibe. :D

Bar ez inkabb a bunkosag fokmeroje lehet, foleg, ha pont a Temze-partra gondolok, ahol en fenykepeztem, amikor turista voltam, es a varosi futok arra kocogtak, es lefogadom, hogy ok nem is igazi londoniak voltak (ok tudjak, hol vannak a parkok, ahol lehet futni :D), hanem csak mutogattak magukat, hogy idenezzetek japan luzerek, amuljatok csak, nekem ez csak a reggeli kocogas, anyad, a kepeim tele vannak ezzel a nyomorult neonsarga futocuccos elmosodott foltokkal. De ha nem direkt csinalod, hanem csak epp arra jarsz, es tudod, hogy annyira remekul nezel ki, hogy valojaban te csak javitasz a turistak kepein, akkor lehet, hogy az egyfajta magabiztossag, nem tudom, valami miatt a meleg fiu ismeroseimnek tulajdonitom ezt a mondast, de lehet, hogy nem ok voltak mar. :D De ne csinald gyakran, nekem egyszer beszolt egy spanyol no, egy kirakatot akart lefotozni, en sokaig vartam ra, es meguntam, es beleszaladtam a kepebe, azt hittem, meg sikerul elszaladni, de pont benne voltam, es mondta nekem nemzetkoziul, hogy "stupid girl!", dehat nem varhatok orokke, o is mondhatta volna, hogy menjek, meg mielott kattint. Na mindegy, elkalandoztam.

Buchhalter 2016.09.04. 12:33:24

@Zoole[uk]: okés ,menj fel a kárpátinfó oldalára és a hírekben olvasgass!Sajnálom, én nem látom értelmét és realítsát,hogy nagy számban tudnák erősíteni a munkaerő piacunkat.Hgy Lengyelországban meg 1 millió Ukrán dolgozik az csak Önámítás a mi gyáriparos barmainknak.Olcsó munkaerő ,nekik csak ez kell.De ha a sok olcsó munkaerő hosszabb távon képtelen megvenni az általuk gyártott termékeket akkor meg jön a hiszti.

SzZoole 2016.09.04. 12:40:32

@Buchhalter: nekem nem kell fel mennem egy szerkesztett mediafeluletre sem,hogy kepben legyek ukrajnaval.
Nagyon sok baratom van ott,mondhatnam ugy jartam/jarok at,mintha haza mennek,orvosok ,uzletemberek,szegenyek,gazdagok egyarant.

Bredpitt Monika 2016.09.04. 12:43:45

@Buchhalter: nekem most van egy ukrán család szomszédom, úgy látom nagypapa nem tud magyarul, de ő szerintem nyugdíjas már, nagyon helyes, tervezem, hogy megkérem húgomat beszélgessen már vele egy kicsit, hogy tudjam üdvözölni,

Annyit megtehetek én is végül is, hogy megölelem és azt mondom neki: druzsba

látom, ahogy nagy sétákra indul és ahogy az erkélyről figyeli a játszóteres eseményeket és nagyon tetszik neki a mi kis társadalmi "pálinkázós" életünk

Bredpitt Monika 2016.09.04. 12:48:41

Vera! (figyelmeztetlek, hogy a következő sorok, lehet, hogy nem tesznek majd jót, azért leírom)

Sajog a lelkem, amikor honvágyról olvasok, mert tudom milyen rettenetes érzés. Gyere haza bármikor, lesznek itt pozitív változások!!!!!

Hiszen jön majd crazyLali is, meg még sokan mások, akik hoznak egy jó szemléletet. Te meg csak addig maradj, amíg nem szenvedsz nagyon a honvágytól. Csak egy élete van mindenkinek, azt pedig úgy kell élni, hogy jó legyen. Van akinek Londonban jó, annak ott kell maradnia, mert úgy kerek az élete, de ha nagyon szenvedsz, akkor nincs az a pénz, amiért megérné a honvággyal megküzdeni.

Csodabogár 2016.09.04. 13:00:21

Luxemburg nagyon tetszett nekem mikor arra jártam. Szerintem jó lehet ott élni, főleg, hogy manapság bármikor haza lehet ruccani akár hétvégére is. Én akkor kezdtem haza vágyni, mikor már jöhettem haza látogatóba. Az első látogatás után, csak számoltam a heteket, hónapokat, mikor jöhetek megint. Addig ilyesmi meg se fordult a fejemben.
Londont viszont soha nem szerettem. Turistaként sem. Többször próbálkoztam vele, de egyszer se jött be. Nem vagyunk egyformák. Viszont a zsir és olaj nélküli sütésre azért kiváncsi lennék. Laktam privát családnál is egyszer 3 hetet, a hust ott is valamiféle zsiradékon sütötték.
A hátizsákos kalandokról csak az jutott eszembe, hogy addig jár a korsó a kútra, amig el nem törik. Remélem a leányzó nem fogja kihívni magára a sorsot.

Bredpitt Monika 2016.09.04. 13:03:57

Most látom, hogy kaptam egy üzenetet, ami a junk-ba ment, ezért nem is vettem észre tegnap.

"Miért égeted magad a fosblogon?"

Nem tudom, hogy inzultálónak fogjam fel, vagy inkább hízelgőnek.

Tök mindegy ki írta, ő legalább nem névtelenül jött.
Ezt üzenem neki:

azért vagyok itt, mert ez az egyetlen hely, ahol fórumozok, ez is elég fárasztó, de van célja, hidd el, ha szeretnél áthívni máshová, ahol jobbnak gondolod a közönséget, azt megtisztelőnek érzem, ha meg egyszerűen az égetem magammal engem minősítesz, arra nem tudom mit mondjak, ne felejtsd el, ÉN SZERETEM MAGYARORSZÁGOT (és kiráz a hideg Trump-tól), üdv és nem haragszom

Bredpitt Monika 2016.09.04. 13:05:14

Ja, egyébként meg tényleg nem értem, hogy ha ennyire fosblog, akkor minek olvasod állandóan?

Din Serpahis 2016.09.04. 13:22:10

Az elsőhöz annyit, hogy idővel szerintem kialakul ez a dupla honvágy, amikor Zürichben vagyok Pécs hiányzik, amikor meg otthon, akkor Zürich. Időnként felmerül bennem is, hogy haza kéne menni, és igazából most már nem is a pénz az, ami itt tart, hanem a szakmai lehetőségek.

London meg, hát szerintem szörnyű. Voltam párszor, de soha nem értettem, hogy lehet ott élni. De ez mondjuk igaz minden hasonló méretű városra is. Persze van egy embertípus akinek pont ez a nyüzsi a lételeme.

SzZoole 2016.09.04. 13:44:30

@Bredpitt Monika: hehehe,someone is bothering you,I'm not surprised

fhdgy 2016.09.04. 13:59:44

@Din Serpahis: Aztán van a "furcsa" honvágy. Haza mész, vágysz rá, aztán egy-két nap után nem találod a helyed, inkább mennél már vissza!

DieNanny CH 2016.09.04. 14:07:44

@Bredpitt Monika:

"tényleg nem értem, hogy ha ennyire fosblog, akkor minek olvasod állandóan?"

Nekem azt írta, azért, mert szórakoztatja.

Taxomükke (UK) 2016.09.04. 14:39:32

@Zoole[uk]: Mindenkepp tovabb akartok menni, Zoli? Ausztraliarol is szo volt, ha jol emlekszem, Kanada is vonz titeket?

SzZoole 2016.09.04. 14:42:01

@Taxomükke (UK): ez meg a jövő zenéje:)
Ausztrália nincs a listán,New Zeeland vagy Canada a két potenciális célpont

2016.09.04. 14:42:35

Ez a luxemburgi lány a fordító, ugye?

Szuper, imádom a kultúrsokkos posztokat, és kíváncsi vagyok, ők mit kezdenek vele.

Ami pedig a vietnámi motoros lányt illeti.

A barátnőm küldött a múltkor egy hvg-s cikket, hogy lám csak, mennyire naív/fogalmatlan dolgokat ír a lány. Egész este azt hallgattam, hogy puffog róla, de talán még másnap is.

És most nézem, hogy azt is a "female yeti" kódnév írta, meg ezt is.

A hvg-ben írják: "Nem gondolja, hogy így utazni sokkal veszélyesebb lenne, mint mondjuk Budapesten éjszaka nőként egyedül sétálni..."

...miközben épp a múlt héten kétszer akarták megerőszakolni.

De, utazni veszélyes. Ettől még érdemes csinálni, meg csinálunk egy csomó más dolgot is, ami veszélyes, de ne tagadjuk már le (magunk előtt se), hogy mi az ábra.

Itt meg azt írja:
"Ebben is megláttam, hiszen rájöttem, erős vagyok, sőt, még erősebbé tettek ezek a tapasztalatok [..] Ismét erősödtem és az felbecsülhetetlen értékű az életemben."

Oh yeah? Sikítottál, mire a feltételezett támadók visszafordultak? Ez volna az erő? Eszem, f.szom megáll, de tényleg.

A nők állati furcsa élőlények, amit most se nem bóknak, se nem sértésnek nem szánok, de rettenetes bizarr dolgokat bírnak összegondolni.

Megvannak a rajzfilmekben ezek az ún. rube goldberg-gépek? Amikor a rajzfilmfigura belöki a golyót valahova, az meg megüti a kallantyút, mire felkapcsol egy villany, ami elégeti a madzagot, ami miatt lezuhan egy teher, ami miatt satöbbi-satöbbi, és a végén kijön valami nyakatekert dolog?

Itt is a kiinduló helyzet az, hogy a lány rájön, hogy egyedül védtelen, emiatt síkit, és sok-sok kanyar meg kallantyú után kipottyan, hogy "nahát, erős vagyok". WTF?

És a kemény az, hogy ahogy írja is, dk-ázsia telis-tele van ilyen backpacker csajokkal, akiknek szemmel láthatóan nagyon kevés kapcsolata van a valósággal. És igen, forró nadrágban is vannak, meg a kis mellük is kitetszik, s tényleg, abszolúte semmi fogalmuk sincs semmiről.

Az egész annyira rohadtul bizarr, hogy tényleg, én most csak nézem a falat, és nem értem.

DieNanny CH 2016.09.04. 15:22:30

@Th's child:

Hát, igen.
És akkor léteznek olyan fiatal srácok, akik benga állatok, és előttük nyitva a világ, mert úgymond nem kell semmitől és senkitől félniük - és akkor nyüszítenek egy garzonban.
Én nagyon szívesen mennék úttalan utakon, meg veszélyes környékeken - de mit tudnék kezdeni a 60valahány kilómmal 2 pasival szemben, a semmi közepén????

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 15:26:09

@Zoole[uk]: nem keresek most , én kérdeztem hogy engem is befogadna London keresnék munkat ... persze szallast is kis helyen elferek egy kis szobaban masik par emberrel ... na OK csak vicc de egyszer mint tourista megnezem szivesen

Hari Seldon 2 2016.09.04. 15:27:00

@Th's child:

Es tudod mi a szornyu? Hogy amig ezt olvassuk, lehet hogy mar harmdszor nem volt ilyen szerencseje. - Elvegre azota mar eltelt par nap.

SzZoole 2016.09.04. 15:31:24

@montroyal ( CAN qc): tudom,hogy nem keresel,ertettem mit irtal

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.04. 15:35:08

Femaleyeti nem szívbajos, egzotikus tájakon barangol, jól ír, és a FB oldalából ítélve jó "fotós szeme" is van. Irigylésre méltó az önbizalma, az emberi jóságban vetett hite. (Pedig nem okos dolog lámpással keresni a bajt, a támadóknál ásó is lehet...)

"...erősnek kell lenni ezeket átélni, de fel is kell dolgozni egyedül, majd pedig megosztani édesanyámmal..."

A mama helyében szívesen kimaradnék az ilyenfajta megosztásból...

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 15:42:26

@Th's child: De, utazni veszélyes.

az argentin melosom meselte, ha Buenos Airesben beszallsz egy taxiba es a sofor leveszi ,hogy idegen vagy , kuld egy SMSt hogy merre megy (amerre o akar)es valahol az utkozben , lass csodat kiraboljak ot .. meg az utast is termeszetesen ... rendorseg dobja a szemetbe a feljelentest ugyis elutazol es a rabloval kesobb mindenki osztozik ..

jo otlet magyar taxisoknak de ok ezt egyedul is megcsinaljak a touristakkal ..

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 15:43:20

@Zoole[uk]: OK maradunk a touristaskodasnal ..

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 15:46:00

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: de mit tudnék kezdeni a 60valahány kilómmal 2 pasival szemben, a semmi közepén????

szerintem nekik lenne otletuk ra ...

SzZoole 2016.09.04. 15:46:55

@montroyal ( CAN qc): szerintem is maradj,hidd el,jobb ott neked ahol vagy:)
De ha megis keresel egy jomunkasembert,ram szamithatsz

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.04. 16:22:22

"Kell a fenének ez a macera, ilyenkor úgy érzem, nem éri meg itt lenni, inkább haza akarok menni.... lehet, hogy jobb lenne otthon" (Vera)

Család és barátok nélkül, fiatal korban ez a normális reakció. Így gondolkoztak az ország másik végébe kihelyezett, frissen végzett tanárok, orvosok és a katonának behívottak is. (Konkréten az erdélyiekre gondolok. A magyarok Moldovába és a Regátba kerültek, ahova döcögő vonattal egész napot is eltartott az út.)

2016.09.04. 16:24:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Hari Seldon 2:

Huhh, elnézést kérek, azért pánikot sem szeretnék (/-tem volna) kelteni.

"de mit tudnék kezdeni a 60valahány kilómmal 2 pasival szemben, a semmi közepén????"

Abszolúte semmit.:D

De egyébként én sem, meg senki más sem, különösen ha van náluk valami eszköz is, és tényleg bántani akarnak.

Nem akarnám azt a látszatot kelteni, hogy dk-ázsiában (vagy bárhol máshol) hordákban vadásznak a nőkre -- ahol készülnek ilyen statisztikák, ott mindenhol az az eredmény, hogy erőszakos bűncselekmény áldozatává válni akkor van a legnagyobb esélyed, ha fiatal férfi vagy.

Az utazás eleve célponttá teszi az embert, mert egy pillantásra látszik, hogy idegen, különösen ha még más rasszba is tartozik. És akkor még egyedül kolbászolni valahol, meg térképpel vacakolni, ehh, elképesztő fogalmatlan és felelőtlen viselkedés.

Olvastam valahol, hogy ha azokat a helyeket leszámítjuk, ahol éppen polgár-, drog- vagy vallásháború van, a világ egyik, ha nem a legveszélyesebb turista célpontja Phuket.

Phuket egy pici és nagyon népszerű félsziget Thaiföldön, és nem azért veszélyes egyébként, mert a thaiok bántják a turistát (bár az is előfordul), hanem mert a turisták olyan helyeken úsznak, ahol nem kéne, meg felülnek a motorra, és elvágódnak (ráadásul bal oldali közlekedés van). Tényleg hullanak, mint a legyek.

A fenti lány írja a hvg-s cikkben (hvg.hu/elet/20160825_eletbuveszek_female_yeti_karrier_bbc_vilagjaro_utazas):

"Ezen az útszakaszon nem ritkák a rablások, ezért padlógázt adtam, ami annyira jól sikerült, hogy megtanított a motorral úgy kanyarodni, hogy közben bedőljek. Egyébként nem is tudok motorozni."

No, pontosan így szoktak meghalni meg megnyomorodni.

Vagy ott van a nepálban eltűnt magyar srác:
pestisracok.hu/felhagytak-a-himalajaban-eltunt-princzkel-tamas-keresesevel/

Ő szépen becsekkolt a szállásra, lepakolta a cuccát, aztán kilépett az ajtón, és kész, köd előtte, köd utána.

Nyilván minden évben százezerszámra vannak olyan backpackerek, akik egy karcolás nélkül megússzák a kalandot, de például ezeken a nepáli részeken minden héten találnak azért egy fiatal fehér hullát (megint csak: az esetek nagyobb részében nem bántja őket senki, csak beleesnek egy folyóba vagy ilyesmi). Szóval nem, kifejezetten nem olyan érzés, mint budapesten sétálni.

(És ezt a félmondatot félve írom le, mert nem akarok provokálni senkit, de itt nyugaton van ugye ez a feminista nézet, hogy rape culture van, meg a férfiak mindig bántják a nőket, na és innen lehet tudni, hogy ez egyáltalán nem igaz: hogy fiatal nők tízezrei vágnak neki tök egyedül egy tök ismeretlen világrésznek/kultúrának, és láthatóan semmiféle veszélyérzetük nincsen. Hogy miért nincsen? Mert otthon nem bántotta őket soha senki, sőt, úgy vigyáznak rájuk, mint a hímestojásra.)

blackhairlady 2016.09.04. 16:38:27

@FeketeMacska73: azert ez nem egeszen igy mukodik, foleg ha nem egyedul mesz ki. Dolgozol egesz heten, joforman csak hetvegen talalkoznal a paroddal, pihennel egy kicsit, aztan nem tudsz, mert szombat hajnalban felulsz a repulore, estleg a 200 km-re leveo varosba, faluba meg el kell jutnod (nem mindenki lakik Budapesten), megcsinalod a dolgokat a szuleidnek, masnap mar johetsz vissza, aztan hulla faradtan kezdheted a hetet ismet. Szerinted ez meddig mukodik ez?

blackhairlady 2016.09.04. 16:39:44

@Buchhalter: De hisz Montroyal az iment mondta, hogy ti csak labat logattok az iroasztal mogott :))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.04. 19:17:33

Ha valaki félév- egy év után visszavágyódik, annak nem volt "elég" sz@r a helyzete otthon.Akkor viszont nettó pénzkidobás, energiapazarlás a külföldre költözés...Szerintem.

Utsó poszthoz: nem is kell már ehhez Vietnamban lemenni a térképről, zsinórban jönnek a cikkek, hogy a rohadt n1gga f3kák erőszakosan sunázgatni akarnak fehér fehérnépeket pl. a németeknél...Egy magyar csaj is így járt odakint, stb...
Elképesztő, lassan Európa közepén sem lehet kiengedni a nőket egyedül az utcára?!?
Nem félnek attól, hogy egyszer csak a jónép megelégeli ezt, és ha látnak valahol egy bizonyos színkódnál barnább embert, akkor azt halálra lincselik, még ha csak turista is?!?!

Illetve a németek nem akarják elzavarni ezt a HP Merkel mamát valahová a bánatba?
Ha ennyire szereti ezeket a söpredék alakokat, fogadja be saját magához, magas kerítéssel körbe véve a házat.

Meg amin még az eszem-szervem megállt a héten, hogy az idióta fhanszia lakásügyi(?) miniszter felszólította a Zembereket, hogy a lakásuk üres szobáit ajánlják már fel a migriknek, befogadás céljából...
Ezek a barom politikusok szednek valami gyógyszert, meg isznak is rá töményet, hogy ennyire elveszítik a kapcsolatot a valósággal?!?!

2016.09.04. 19:29:25

@Th's child: Szerintem az "eros vagyok" annak szol, hogy az ijeszto elmenyek ellenere is folytatja az utazast es eli az eletet, vagyis a tamadasok nem tantoritottak el a celjaitol, nem pedig annak, hogy a sikitasaval elmenekitette a tamadokat.

En irtam olyat, hogy *lehet*, hogy Budapesten ejszakai buszozni majdnem olyan veszelyes lehet, de mentsegemre legyen, hogy en nem voltam meg hatizsakozni sehol es nem is mernek. :D Viszont a bamulas, mutogatas, beszologatas, taperolas, meg ilyesmi azert elegge jelen van, az ejszakai jaratokon pedig ugye reszegek, csovesek, kisebb kontrollal rendelkezo emberek is elofordulnak, de ebbol is latszik, hogy en lepukkant kornyekekre jartam, szoval valoszinuleg edzettebb vagyok azoknal, akik csak igy elindulnak Azsiaba, es pont ezert nem mernek menni, szoval ebben igazad van :)

2016.09.04. 19:42:39

@Th's child: ""Ezen az útszakaszon nem ritkák a rablások, ezért padlógázt adtam, ami annyira jól sikerült, hogy megtanított a motorral úgy kanyarodni, hogy közben bedőljek. Egyébként nem is tudok motorozni."

No, pontosan így szoktak meghalni meg megnyomorodni."

Igen, hat ja. :(

Taxomükke (UK) 2016.09.04. 20:55:23

@Zoole[uk]: New Zealand, tenyleg, nem Au, rosszul emlekeztem.

verkagrafomanka 2016.09.04. 20:59:49

@FeketeMacska73: ja, csak az időbe nem, elérni egy olyan reptérre, ahonnan Bp-re közvetlen gép megy, 3 óra busszal.

verkagrafomanka 2016.09.04. 21:01:41

@Bredpitt Monika: köszi :) Majd ha már rosszabb lesz itt, mint amilyen jó, akkor lehet, hogy fontolóra veszem. De a férjemet nem kényszeríthetem nyilván, ő pedig hallani sem akar róla.

Buchhalter 2016.09.04. 21:03:59

@blackhairlady: ha így lenne akkor a bankszektor nem vadászná az embereket.Nincs láblógatás.

verkagrafomanka 2016.09.04. 21:05:40

@geegee: igazad van, tényleg nem volt nekem elég szar otthon, sőt nagyon is jó volt, de én azok közé a határátkelők közé tartozom, akik nem közéleti/gazdasági okból jöttek el Mo.-ról, hanem mert adódott egy lehetőség külföldön, és utána logikus volt kint maradni.

2016.09.04. 21:20:34

@diggerdriver: Londonban egy rókalyukat tudsz kivenni egy minimálbérből. Az mióta komoly életminőség? :/

SzZoole 2016.09.04. 21:51:28

@Taxomükke (UK): szerintem mar lecsusztunk New Zeelandrol:(
4 eve amikor jelentkeztunk,akkor magasan bele estunk a pontrendszeren.Odaig jutottunk,hogy skypos interjun kellet volna beszelnunk,de akkor meg korainak tartotottuk,hogy oda menjunk.
Canadara jo eselyunk van meg:)

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 22:41:38

@blackhairlady: @Buchhalter: nalunk egyes bankok 11kor nyitnak es 3kor bezarnak az iroasztaloknal nem ismerem de ha senki nincs az irodaban akkor is fel orat var a kovetkezo cliens .. a pultnal nincs lablogatas mert allnak ... foleg amikor latom hogy eleteros fiatalemberek potyognek a klaviaron nyakkendobe azt gondolom miert nem mennek el dolgozni ... ja nem azert tanultak a betanito tanfolyamon 2 hetet hogy elmenjenek dolgozni valami komolyat ... jo hat rajuk is szukseg van ...

montroyal ( CAN qc) 2016.09.04. 22:45:39

@montroyal ( CAN qc): amugy amikor a lanyomat felhatalmaztam hogy alairjon egy orat ultunk az irodaban potyogtetet a holgy es 5x ki be szaladgalt az irodabol .. gondolom arra a napra ki is keszitettuk masik ugyet keptelen volt elintezni ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.05. 01:44:42

@verkagrafomanka: Áhám, köszönöm, minden jót neked. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.05. 01:47:04

@verkagrafomanka: Amúgy remélem, nem bántottalak meg, vagy ilyesmi.Mink bizony erősen "megélhetési" 6árátkelők vagyunk, illetve voltunk; én meg hajlamos vagyok a mi példánkból kiindulni mások esetében is... :-|
Mégeccer szorri, ha netán...

skye8 2016.09.05. 04:16:12

@montroyal ( CAN qc): TD-nel bankoltok? Erosen rajuk emlekeztet ez a ki be szaladgalas Es lassusag :)

verkagrafomanka 2016.09.05. 07:17:22

@geegee: köszi a jókívánságot, és nem bántottál meg egyáltalán! ;)

Hari Seldon 2 2016.09.05. 10:48:05

@verkagrafomanka:
Tőlünk autóval két óra. Nincs autótok? Fapados parkoló foglalása az interneten (mi a P3-ast szeretjük leginkább) olyan 50 Euro egy hétre. Ennyi. Tőletek még ráadásul közelebb is van, kocsival max másfél óra.

verkagrafomanka 2016.09.05. 11:53:10

@Hari Seldon 2: nincs autónk, akármennyire is olcsó a parkoló.

Hari Seldon 2 2016.09.05. 12:00:03

@verkagrafomanka:
Rendben ez egy valós akadály... :-)
Bár azért szerintem itt kint kell a kocsi. - Gondolom rajta vagytok a témán.

verkagrafomanka 2016.09.05. 12:03:10

@Hari Seldon 2: szerintünk is kell, de azért attól még a falra mászunk, ha valaki alapnak veszi, hogy van autónk (no offense). Már körülnéztem az autósiskolák honlapján (nem, jogsink sincs).

Hari Seldon 2 2016.09.05. 13:48:46

@verkagrafomanka:
Lehet falra mászni, de nem azért mondtam. Nálunk is csak én vezettem, amikor kijöttünk de egy év után már égető szükség volt második kocsira.
Igaz nálunk a három gyerek miatt nem is lehet másképp megszervezni az életet.

Pont az ilyen 100ezer alatti (viszonylag) kis városokban van az, hogy a tömegközlekedés nem a legsűrűbb, de távolságok már azért vannak, ezért sokan mennek kocsival mindenhova.

verkagrafomanka 2016.09.05. 14:09:43

@Hari Seldon 2: itt a tömegközlekedéssel nincs baj alapvetően (na jó, van, de nekem nincs vele bajom), csak sok az alapvetően közel levő, viszont busszal/vonattal bonyolultan/aránytalanul hosszan vagy egyáltalán nem megközelíthető hely.

Hari Seldon 2 2016.09.05. 15:34:53

@verkagrafomanka:
Én is pont így gondolom a tömegközlekedést: bonyolult, fölösleges kerülők... - Ezért is írtam, hogy egy ideig ki lehet húzni kocsi nélkül, de nem sokáig. (legalábbis, mint említettem nálunk biztosan megoldhatatlan)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása