oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 17. 06:45,  A brit egészségügy betegszemmel 88 komment

2016. augusztus 17. 06:45 Határátkelő

A brit egészségügy betegszemmel

A brit egészségügyről sok jót és legalább annyi rosszat lehet hallani, rengetegen panaszkodnak és legalább annyian dicsérik is – mindez persze valahol viszonyítás kérdése is. A mai poszt szerzője, Vibi egy betegség kapcsán szerzett alapos (és nem kívánt) tapasztalatot, és ha már így alakult, meg is osztotta velünk.

Ha neked is van hasonló történeted (akár más országból is), írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

korhaz_agy_foto_pixabay_com_inspiri.jpg

„Pár hete sikerült annyira lebetegednem, hogy gyakorlatilag végigjártam a betegellátás minden fokát. Remélem, írásom segít azoknak, akik nemigen tudják, mit is kellene tenniük, ha nagyon betegek, vagy nem tudják, mi vár rájuk, ha bekerülnek a rendszerbe.

Egy teljesen hétköznapi betegséget, nevezetesen hólyaghurutot sikerült elkapnom egy vasárnap délután. Mivel ez egy gyakori betegség, úgy gondoltam, magam kezelem ki. Ennek megfelelően elkezdtem áfonyalevet inni kb. napi 4 liter mennyiségben, amitől többet voltam a mellékhelyiségben, mint az irodában. Aztán vásároltam a blotban kapható, hólyaghurutra való, vízben oldódó port, majd úgy döntöttem, ha a panaszaim nem múlnak el, akkor orvoshoz megyek.

A harmadik napon szinte semmi nem maradt a kellemetlenségből, csupán ha WC-re mentem volt még mindig picit fájdalmas. Aztán eltelt kb. három hét, jegyünk volt egy londoni hangversenyre, illetve asztalfoglalásunk egy kensingtoni francia étterembe.

Nagyon jól éreztük magunkat, de mire hazaértünk, elment az étvágyam, szédültem és a lázam is felszökött. Naívan azt hittem, a kagylótól van enyhe ételmérgezésem, de a férjem közölte, hogy az kizárt.

Orvos és a gyógyszerek

Hétfő reggel első dolgom volt felhívni a háziorvosi rendelőt. Szerencsére nálunk van aznapi időpont a nem kifejezetten sürgős eseteknek is, de vagy oda kell menni reggel 8-ra, mielőtt nyitnak, vagy telefonálni kell időpontért.

Én az előbbit választottam, ám mert kb. tízen vártak az ajtóban és a tíz is úgy parkolt, hogy nekem épp nem jutott már hely, mert volt, aki másfél helyet foglalt, így hazavezettem, és telefonáltam. Szerencsémre fél 10-re kaptam is időpontot.

Az orvosom csinált egy gyors vizelettesztet, majd felírt antibiotikumot. Azt a helyi patikában kiváltva, gondoltam délelőttre bemegyek az irodába. A gyógyszerkiváltás kapcsán jegyzem meg, hogy a gyógyszerek egységárasok. Ha jól emlékszem, £8.40 egy doboz, ha kettő kell, akkor £16.80.

Viszont ha az ember rendszeresen szed gyógyszert, és nem jogosult ingyenes gyógyszerre, mert mondjuk nem gyerek, vagy nem kap különböző (pl. adó-)kedvezményeket, akkor erdemes előfizetni ún. PPC-re, ezt én direct debittel fizetem, így az éves előfizetésem 10x £10.40.

Ezzel bármennyi nekem felírt gyógyszert kiválthatok plusz térítés nélkül, ehhez csak be kell mutatni a nevemre szóló PPC-kártyát. Ezt lehet online is igényelni, ha valaki rendszeresen szed gyógyszert. Van azt hiszem hónapos, meg három hónapos előfizetes is, nem kell feltétlen az évest megvenni, ha csak rövidebb ideig kell több gyógyszer.

Amikor ijesztővé vált a helyzet

Visszatérve a betegségem alakulására, kb. egy órát tudtam az irodában tartózkodni, mert annyira felszökött a lázam, hogy haza kellett mennem. Otthon lefeküdtem, beszedtem az újabb adag gyógyszert és vártam, hogy jobban legyek.

Aztán estére nem hogy jobban nem lettem, hanem annyira rosszul lettem, hogy a lázam 40 fok köré emelkedett, majd hirtelen leesett, én meg elkezdtem remegni mint a kocsonya, majd hánytam és a lázam ismet felszökött.

Annyira ijesztő volt a helyzet, hogy kértem a férjem, hívja ki a mentőket. Erre ő annyit válaszolt, hogy az nem úgy megy, hogy kihívjuk a mentőket. Ekkor kértem, hogy mindegy kit, de valakit hívjon, mert a görcstől úgy érzem, meg is halok. Persze ez túlzás, de ettől még így éreztem.

Szóval a férjem tárcsázta a 111-et, ahol megkérdezték, mi a telefonszámunk, ki a beteg, mi a baja, majd a telefonközpontos mondta, hogy fel kell tennie pár kérdést, amik talán nem tűnnek relevánsnak, de ettől még hasznosak lehetnek.

Végigkérdezte a szívroham, az agyhártyagyulladás és egyéb más, nagyon súlyos betegség tünetét, hogy észlelem-e bármelyiket magamon. Mivel mindegyikre nemleges választ adtam, és ekkor is úgy remegtem és olyan gyenge voltam, mint a kocsonya, mondta, hogy átadja az anyagomat a körzetes sürgősségi orvosnak, aki egy órán belül felhív. Ekkor kb. éjfél volt.

Az orvos hajnali egy óra körül telefonált és mondta, hogy az anyagomat átnézve arra jutott, hogy a háziorvos által felírt antibiotikum nem elég erős. Kérdezte, vagyok-e olyan állapotban, hogy bemenjek az úgy gyógyszerért, vagy ő jöjjön ki hozzám. Kisebb vacillálás után megegyeztünk, hogy a legjobb az lesz, ha ő jön ki.

Körülbelül hajnali 2 óra felé meg is érkezett. Adott egy injekciót a hányingeremre, és új tablettákat a betegségre, de még felajánlotta, hogy ha be szeretnék menni a kórházba, akkor beküld. Ekkor még úgy véltem, hogy az új gyógyszer, meg az injekció meg fogja tenni a hatását és végre jobban leszek.

Amikor az orvos visszatért a rendelőjébe, még hajnali 3-kor felhívott telefonon, hogy minden rendben van-e, majd még egyszer hajnali 7-kor is, amikor mondta, hogy a legjobb az lenne, ha visszamennék a háziorvoshoz elmondani, hogy 40 fok körüli a lázam, és megkérdezni, hogy szerinte szükséges-e egyéb terápia, gyógyszer, merthogy ő aggasztónak találja ezt a magas lázat. Megígértem, hogy az első dolgom lesz telefonálni.

A kétségbeesett sms

Aztán úgy adódott, hogy annyira gyenge voltam, hogy csak 10 órakor tudtam telefonálni, így csak délután fél 4-re kaptam időpontot. A férjem többször felajánlotta, hogy hazajön, és bevisz korábban, mert fél 4-kor nem tudott eljönni a munkahelyéről egy fontos tárgyalás miatt. Megnyugtattam, hogy majd megoldom, ezen ne aggódjon, csak 5 perc autóút a rendelő.

Azonban éreztem, hogy ha valami nagy változás nem lesz, akkor az ágyból sem fogok tudni kikelni, nem hogy elmenni a kocsiig és vezetni 5 percet. Dél körülre még rosszabb lett a helyzet, mert a lázam már tartósan 40 fok fölött volt. Se inni, se enni, se mozdulni nem bírtam, viszont a hányás ment.

Ekkor írtam a férjemnek egy kissé kétségbeesett sms-t, hogy azonnal jöjjön, nem tudok várni fél 4-ig. Olyan 20 perc múlva otthon is volt, és szó szerint lemásztam két emeletet, elszédelegtem a kocsiig, és elindultunk.

Itt valami történt, mert egyszer csak a fejem előrecsuklott, a testem meg a műszerfalra. Azt tisztán hallottam, hogy a férjem a nevemet szólongatja, meg próbál visszaültetni függőlegesbe, de válaszolni már nem tudtam, csak annyit motyogni, hogy aaaaaaa...

A rendelőhöz érve a férjem megpróbált megkérni, hogy szálljak ki, aminek úgy-ahogy eleget tettem, de a lábaim nem vittek, csak összerogytam. Akkor megpróbált az ölében vinni, de így se sokat haladtunk, és fájt is, ahogy szorított.

Azért egy kedves szomszéd bácsi átkiáltott a kerítésen, hogy minden rendben van-e. Nem volt egyértelmű, hogy ez most cinizmus volt, vagy csak viccelt, mindenesetre a férjem valahogy bevonszolt az épületbe, ahol lefektetett a padra.

Na, akkor hirtelen mindenki odarohant, kérdezték. hogy tudom-e, hol vagyok, meg mikor születtem, és beérték azzal a válasszal, hogy aj e i o sorgr. Majd kerítettek egy tolószéket, de abban sem sikerült tökéletesen ülnöm, így a férjem fogta a fejem, hogy ne kalimpáljon előre-hátra.

Aztán az orvos ránézésre megállapította, hogy ki vagyok száradva, ezért elrohant egy kanülért, hogy bekössön egy infúziót. Végül talált egy kanült, de infúzió nem volt, így kihívta a mentőket, hogy vigyenek be a kórházba. Ők talán 20 perc alatt ki is értek, de a pontos időkre nem emlékszem, mert ekkor már egy ágyon feküdtem félig eszméletlenül.

Napi ezer fontba kerülök

A férjem szerint defibrillátorral jöttek a mentősök, mondván, hátha kell. Szerencsére nem kellett. Megmérték a cukrom, meg valamiket kaptam a kanülön keresztül, így kicsit jobban lettem és már tudtam beszélni.

Aztán leadtak a sürgősségin a kórházban, ahol egy nagyon szimpatikus fiatalember vett át. Itt egy jót röhögött a mentős, meg az ápoló, hogy milyen béna a dokim, mert betette a kanült, de infúziót már nem adott. Mondjuk a nincset nehéz beadni, de ez mellékes.

Aztán a szimpatikus fiatalember finoman közölte, hogy tök fölöslegesen küldött be az orvos, amikor ezt ő is megcsinálhatta volna, így most napi 1000 fontba kerülök. Hirtelen nem tudtam, miért kellene szarul lennem, mert beteg vagyok, vagy mert ez sokba van az államnak. Azért megnyugtatott, hogy szerencsére nem ő dönt rólam, viszont másfél órát kell várni az orvosra.

Közben kaptam egy liter infúziót, meg fájdalomcsillapítókat, miegyebet. Így a másfél óra elteltével egészen emberi lett a külsőm, már nem úgy néztem ki, mint egy zombi és beszélni is tudtam. Szóval a sürgősségi orvos is kitenyésztette a bacimat, és megállapította, hogy az első antibiotikum túl gyenge volt, és rossz dózisban is írták fel, a második se jó, viszont kaptam egy harmadikat.

Mivel ez a kórházból jött, ezért teljesen ingyenes, azoknak is, akiknek nincs PPC-je vagy egyéb kedvezménye. Ezzel elküldtek haza és jobbulást kívántak. Hazafelé volt egy olyan érzésem, hogy ez nem a legjobb döntés volt, de gondoltam, hogy csak jobban tudják, mégis csak ők az orvosok.

Irány megint a kórház

Aztán újabb másfél óra elteltével ismét felszökött a lázam, majd leesett, jöttek a görcsök, és a hányás, én pedig megint zombi voltam. Újra hívtuk a 111-et, és én meg voltam győződve arról, hogy leráznak azzal: szedjem a gyógyszert és minden jó lesz, különben nem engedtek volna el a kórházból. Ehhez képest azt mondták, hogy mindent mérlegelve a férjem vigyen vissza a sürgősségire.

Ekkor megint este tíz óra volt, szegényem akkor már nem aludt egy napja. Megint kibotorkáltam a kocsihoz, majd 90-el elszáguldottunk a kórházba. Persze szerda éjjel totál tele volt a váró. Ekkor még úgy ahogy jártam, majd egy tolószékbe lehuppanva megint nem tudtam tartani a testem, kinyitni a szemem, beszélni, csak voltam, mint egy zombi.

A férjem odatolt a felvételi pulthoz, ahol egy kedves hölgy a barátnőjével beszélgetett ki tudja, milyen fontos ügyekről, így a férjemnek egyensúlyoznia kellett, hogy a fejemet tartsa, vagy a kocsit tolja egyik ablaktól a másikig, ahol végre majd valaki megkérdezi, hogy mi a fenét rontjuk ott a napi 1000 fontos levegőt.

Pár perc várakozás után elfogyhattak a nyaralós témák a hölgyek között, mert az egyik felvette az adataim, és közölte, hogy 3 órás a várakozási idő. Ezen a férjem rendesen pánikba esett, de higgadt britként leült, és szorgalmasan tartotta a fejem, miközben elcsukló hangon közölte, hogy három órát kell várni. Megmondom őszintén, nem sokat fogtam fel belőle, csak az futott át az agyamon, hogy ezek azt hiszik, valami drogos vagy alkesz vagyok.

Végül egy mentős mentett meg bennünket, mert az egész jelentet látva szólt a nővérnek, hogy azonnal hívjon be. Ő szólt az orvosnak, aki azonnal megnézett és kérte a nővért, hogy kössön be újabb infúziót, meg antibiotikumot, meg fájdalomcsillapítót, és egyebeket.

A megbilincselt férfi

Viszont ez alkalommal nem voltam olyan kába, mint korábban, így meg voltam róla megint győződve, hogy két percen belül hazaküldenek. Ahhoz képest kitoltak a váróba nagyon szimpatikus népek közé, az egyikre konkrétan két rendőr vigyázott és a két keze meg volt bilincselve, a másik meg azzal büszkélkedett az előbbinek, hogy ő nem csak alkoholista, ő olyan alkoholista, aki vért hány. Szóval a hangulat kedves volt. Mi meg csak vártunk és vártunk.

A megbilincselt férfi közben megszomjazott, a rendőr hozott neki teát, aztán megéhezett, akkor is a rendőr ment el szendvicsért, aztán pisilnie kellett, de végig tök rendesek voltak vele. Mondjuk így én is lennék rab, semmivel nem rosszabb, mint betegnek lenni, a bilincset leszámítva.

Végül mindenki eltűnt, csak mi voltunk a két szerencsétlennel, és azon tanakodtunk, hogy teljesen vagy csak ideiglenesen felejtettek el bennünket. Úgy hajnali kettő körül megjelent az orvos, aki nemes egyszerűséggel közölte, hogy nem látja értelmét az otthoni kezelésnek, mert nyilvánvalóan nem működik, így felvesz a kórházba. Juhéé.

Így egy órát volt szerencsém élvezni a sürgősségi osztály egyik termét, ahonnan hajnali 3 óra magasságában szállítottak fel egy osztályra. Mindenféle beteg volt ott, leginkább infarktusos és hasonlók. Nekem összesen 3 különböző osztályt sikerült végig járnom. Később voltam stroke-osok között, végül pedig egy rákbetegeknek fenntartott részlegen kötöttem ki.

Amikor az ember bekerül a kórházba, mindenféle mintát kell adni. Szerencsére az itteni kórházakban a személyes tér és az intimitáshoz való jog eléggé érvényesül, még ha az ember egy hatágyas úgynevezett öbölben is van, rendelkezésére áll egy függöny, amit behúzva bármilyen kényes, másra nem tartozó tevékenység elvégezhető.

A rózsaszín nővér, a kék nővér és társaik

Sajnos nem volt erőm egyszer sem kitanulmányozni a kórházi dolgozók széles körű hierarchiáját, pedig adnak róla egy könyvecskét, de amennyit kivettem, az az, hogy a rózsaszín köpenyes nővér csak mosdat, meg vérnyomást mér, a kék már gyógyszerez is, és ez van fiúban is. Szóval ilyen specifikus mindegyik rang, és ők kizárólag ezt csinálják.

Például amikor kifogyott az infúzióm, jött a rózsaszín nővér, de szólt a kéknek, hogy cserélje ki, mert neki nincs rá jogosultsága. Aztán a kék nővér tudott adni nekem ilyen-olyan gyógyszert, de amikor megint rosszul lettem, akkor ő már az orvost kérte meg, hogy írjon fel nekem újabb infúziót.

Mivel pár nap alatt belém öntöttek kb. 7 liter vizet, így sokat jártam a WC-re, ami csővel a kezemben nem volt egyszerű. Így rendszeresen csöngettem a nővért, hogy oldozzon el. Az infúzió ugyanis digitális volt, egy falon lévő konnektorhoz volt csatlakoztatva, tehát nem tudtam magammal vinni.

Persze az ágy is elektromos volt. Az összes. Mindenki úgy hajlítgatta maga alatt a matracot, ahogy akarta. Plusz egy alkalommal a szakemberek jöttek ellenőrizni a matracomat, hogy nem túl régi-e. Természetesen tv is van minden ágynál, habár az fizetős, és nem is túl olcsó, de legalább van. Mondjuk délelőtt nálunk volt ingyen adás. Nekem pár napig volt szerencsém egyágyas szobát élvezni, ott a tv is ingyen volt, de más különbséget nem tapasztaltam.

Az ellátásról

Ha már belementem az ellátásba, akkor az ételt is meg kell említenem. Napi háromszori rendes étkezést adnak, szerintem jobbat, mint egy magyarországi ebédmenüt kínáló étteremben. Minden nap kaptam egy menülapot, amin kiválaszthattam, hogy mit szeretnék másnap délben, illetve vacsorára enni.

Volt főétel hal, vagy hús, vagy tészta, aztán állandóan volt jacket potato különböző feltéttel, és sokféle szendvics, valamint 5-6 desszert. Vacsorára leves és különböző főtt ételek és desszert.

A köztes időben kínáltak meleg italt, illetve az egyik osztályon keddenként Tuesday-Boozeday volt, így különböző alkoholos italokat, valamint rágcsálnivalót szolgáltak fel. Volt ott sör, bor, martini, vodka, minden. Mondjuk ez egy rákosok részére fenntartott osztály volt, így felteszem ezzel is próbálták őket arra emlékeztetni, hogy még élnek.

Aztán volt egy bácsi, aki naponta járt körbe és lehetett tőle újságot, meg trafikárukat venni. Naponta kaptam több kancsó vizet, volt, ahol megkérdezték, sima vizet, vagy jegeset kérek.

Minden apró részletre figyelnek

Végül 7 nap kórházi kezelés után gyógyultnak nyilvánítottak és egy további ötnapos antibiotikum-kúrával bocsátottak el. Mivel jeleztem, hogy nincs senki, aki fel tudna venni és haza tudna vinni, ezért az elbocsájtó részlegre vittek, ahol a személyzet gondoskodott volna a további élelmezésemről, ha szükséges lett volna, valamint intéztek taxit, ami végül még kedvezményesen is vitt haza.

A bejegyzésemmel remélem sikerült rávilágítani, hogy egyrészt az NHS nagyon jól szervezett intézmény, minden apró részletre figyelnek. Például én kaptam vérrögképződésre injekciót minden nap, vagy gyógytornász jött megnézni, ha hazamegyek, fogok-e tudni lépcsőzni.

Természetesen ha valakinek hirtelen nincs törölközője vagy mosdószerei, akkor a kórháztól kérhet. Ugyan bennünket bátorítottak, hogy ne pizsamában legyünk egész nap az ágyban, de ha épp pizsamánk nincs, akkor hálóinget is biztosít a kórház. Sőt, még csúszásmentes zoknit is adtak, amikor épp nem találtam a papucsom.

A rákos betegekhez Macmillenes önkéntesek is kijöttek, akik különböző tanácsokat adtak és segítették a betegeket, hogy minél előbb hazakerüljenek. Nekem meg adtak egy csomagot, alsőneművel, fogkrémmel, utazó fogkefével és egy tusfürdővel.

Nekem korábban nagyon nem jó tapasztalatom volt a magyar egészségüggyel kapcsolatban, de az itteni rendszer, még ha történtek is furcsaságok, vagy nem mindenki végezte tökéletesen a munkáját, visszaadta a bizalmamat, mert láttam, ha egy gyenge láncszem van is, a többi erősen tart és mindenki megkapja a neki legjobb ellátást.”

HÍRMONDÓ

Izgalmas nővércsábító

Németország és Anglia szinte kocsival hordja ki a magyar nővéreket, ahol olyan munkakörülményeket és fizetést biztosítanak, amivel Magyarországon nem tudnak versenyezni. Ráadásul a dolgozók kiszolgáltatottság is durva méreteket ölt – további részleteket itt találsz.

Négyszer annyi a magyar hentes külföldön, mint itthon

Lassan nem túlzás, hogy nagyítóval kell keresni a magyar henteseket. Az elképesztő arányokat (vagy inkább aránytalanságokat) jól jellemzi, hogy háromszor-négyszer annyi magyar szakember dolgozik külföldön, mint Magyarországon. Ha a számok is érdekelnek, ide kattints.

A káosz szaga

Őszintén szólva nem gondoltuk volna, hogy a káosznak van szaga, de az is igaz, hogy még soha életünkben nem jártunk bangkoki piacon, pedig ott állítólag mindent lehet kapni. Mindent is, ahogy a székely mondaná. Hogy mik ezek, azt itt olvashatod el és nézheted meg.

(Fotó: pixabay.com/inspiri)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1310416116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2016.08.17. 06:48:50

Nem szeretek hallgatni betegség-történeteket... Ez már olyan öreg-szindróma...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.08.17. 07:09:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Sajna a kor előre haladtával az ember egyre többet hall, meg tapasztal is.

DieNanny CH 2016.08.17. 07:23:52

@ChristineK:

Hát ez az! Úgy érzem, ha sok ilyet olvasok/hallok, hamarabb fogok öregedni!
:-)

Mme Seldon 2016.08.17. 08:01:54

Érdekes volt, már csak az nem derült ki, hogy tulajdonképpen mi volt a baj és miért kellett 3 különböző osztályon feküdni. Számomra az is kiderült, hogy a sürgősségi osztályon nem voltak túl kompetensek először, mikor hazaküldték a beteget.

Karma17 2016.08.17. 09:34:01

Nekem ez a poszt az ijeszto merteku inkompetenciarol szolt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.17. 10:01:13

S mi volt a baja? Rémisztően magas láz és eszméletlenség. Na hiszen.

Örülök, hogy túl van rajta.

Az első hasonló ijedelem után megfogadtam, hogy a biztosításom az utolsó, amit feladok.

Herr Géza 2016.08.17. 10:06:06

@Karma17: Csatlakozom... Nyilván a kórház eredményesen harcolhatna a szállodafronton a 3 csillagért, de az eredeti funkció mintha kevésbbé lenne fontos ill. működésképes.
Ez a sörös-boros-martinis ihaj-csuhaj meg egyenesen nevetséges. Vajon szivart is kapnak a betegek??? :(

Vibi 2016.08.17. 10:07:21

@Mme Seldon: urosepsist, koznyelven vermergezest kaptam egy elfajult holyaghurutbol

egyebkent azzal kerultem eloszor a surgossegire hogy kiszaradtam es azert engedtek haza, amikor az infuziotol jobban lettem, mert gondolom mar nem voltam kiszaradva, viszont ugyenem ez volt a baj
erre par oraval kesobb ra is jottek

@Karma17: en nem vagyok orvos, de amennyire utana olvastam ezt azert nem olyan egyertelmu elsore diagnosztizalni, amikor visszakerultem a surgossegire nem veletlenul vettek fel, hanem mert egyertelmu lett, h nem kiszaradas volt a baj

Vibi 2016.08.17. 10:11:24

@kisrumpf: nem voltam eszmeletlen egyszer sem, csak mint aki majdnem alszik allapotban voltam, mindent ertettem a korulottem folyo dolgokbol csak reagalni nem nagyon tudtam

az irasban volt h holyaghurutom volt, majd sepsist kaptam

egyebkent a korhazbol valo kiengedesemet koveto szombaton meg visszakerultem az ugyeletre, amit itt out of hours doctornak hivnak, aki visszakuldott egy masik korhaz surgossegijere, s mig ott vartam egy 3 mm-es kovet sikerult kipisilnem
erre a doki csak annyit mondott, h ez hihetetlen, es nagyon szerencses vagyok, h ekkora ko kijott belolem
most ct-re varok
ezt nem kerni monondjuk szerintem az egyetlen hiba amit a korhazban elkovettek, mert igy lehet egy fel evbe is bele fog tellni, es ki tudja, ha van meg kovem azok fognak-e barmit ez ido alatt okozni

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.17. 10:18:41

@Vibi: köszönöm a magyarázatot. Bocsánat, ha félreértettem, ahogy leírtad. Mondjuk, így is, úgy is ijesztő. Mihamarabbi jobbulást, kővel élni nagyon potsék.

macamuca [IHUN] 2016.08.17. 11:20:42

Huhh....
Egy ambuláns műtét kapcsán én is "beleszagoltam" az itteni kórházi levegőbe. Előtte pár héten át néhány látogatás a kórházban és vizsgálatok, meg megbeszélések azzal a doktornővel, aki utóbb a beavatkozást végezte: lehetett kérni és kértem is tolmácsot (telefonos tolmács), de csak az első alkalommal, mert a doktornő úgy beszélt, hogy még én is megértettem :D , lassan, tisztán, végig szemkontaktust tartva=ha látta, hogy elbizonytalanodik a tekintetem, kérés nélkül ismételt, mondta máshogy. Mindent elmondott, megkérdezett, pontosan tudható volt, mi, miért, hogyan, stb fog történni. A műtőben egy nővér semmi mást nem csinált, csak ült mellettem, fogta a kezemet, bátorított, beszélgetett velem (helyi érzéstelenítést választottam, altatással hosszabb ideig tartott volna, plusz nem akartam átélni ismét az ébredés utáni kábaságot).
A műtét előtti gyógyszerek egy részét a gp írta fel, teljesen ingyen kaptam meg, egy részüket a kórházban kaptam, szintén ingyen. Itt (Skócia), ha doki ír fel gyógyszert, akkor az mindenkinek ingyenes.
Nővérek: itt 3-féle kék a köpenyek színe, a halványkék a segédnővér, ők mosdatnak, segédkeznek a betegek körül, a világoskék a képesített nővér, ők már gyógyszert is kezelnek, injekcióznak, stb, a sötétkék köpenyt viselők pedig a gyakorlott szaknővérek, akik már néhány beavatkozást is elvégeznek, olyasmit, amit Mo-on orvos végez. Itt teljesen más ilyen szempontból is a nővérek munkája, néhány ismerős valahogy nem érti ezt és panaszolja, hogy ""csak"" nővér látta el, nem orvos...
Hányás-hasmenés==kiszáradás. Volt benne részem, még Mo-on anno..., fél nap alatt jutottam el a kiszáradásig egy durva bacinak *köszönhetően *. Háziorvost kihívtuk (falu!!, kb 20 évvel ezelőtt...), kijött, kaptam egy injekciót, ami megállította a hányást, az injekció után kb negyed órával megitatott velem egy pohár vizet, várt még negyedórát, amikor látta, hogy megmarad bennem, mondta, hogy igyak, ha nem is vagyok szomjas, félóránként egy pohár víz, amíg kb 2 litert meg nem iszok. Lányom ugyanezzel kórházba került, nála az injekció után infúziót kötöttek be azonnal, majd gyors cseppszámon pár óra alatt 6 tasak infúziót kapott..., ő már járni sem tudott, nem érezte a lábát, nem volt térdreflex sem... Mindkettő iszonyatos volt, lányom 6 éves volt, őt ezért sokkal jobban leterítette...
Remélem, soha többet nem kell átélned :(
Jó egészséget neked is, meg mindenkinek :)

macamuca [IHUN] 2016.08.17. 11:21:41

Nah, a heti (vagy havi?...) karakterkészletemet el is használtam.
:)))))))))

fhdgy 2016.08.17. 11:36:15

Az orvos és betege vagy a beteg és orvosa ( nézőpont kérdése ) egy fúrcsa páros.

Elmondják egymásnak a dolgokat, azt hiszik, hogy értik is egymást, de kiderülhet, hogy mégsem. Nem elég, ha a beteg elmondja a problémáját, azt el is kell mesélni, töviről-hegyire.

Kettő saját példa:

1997-ben elmentem kardiológushoz, hogy a szívem... Elmondtam a tüneteket, a problémámat, megvizsgált és a végén azt mondta, hogy nyugodjak meg, a szívem tökéletes. Ez volt szerdán.

Pénteken visszamentem, most már elmeséltem a problémám, megvizsgált és közölte, hogy ja, ez szívműtét. Igaza lett. Hangsúlyozom, hogy szerda és a rákövetkező péntek.

A következő: 1997-től minden évben, jellemzően tavasszal és ősszel, rám tört egy-egy hólyaghurut. Néha nyáron is "tiszteletét" tette. Elmentem orvoshoz, elmondtam, hogy mi a bajom, kaptam gyógyszert, esetleg még inekciót is, és gyorsan jobb lett, majd elmúlott. A nagy szevedés akkor volt, amikor nem tudtam idejében orvoshoz menni, akkor kemény szenvedés volt.

2011-ben költözés miatt új házi orvosom lett. Telefonon előre időpontot kértem, azzal a kéréssel, hogy rendelés végén és szánjon rám hosszabb időt.

Bemutatkozásként elmeséltem neki az addigi és az akkori problémáimat. Elmeséltem a rendszeresen visszatérő hólyaghurutomat is. Évek óta állandóan, menetrend szerint tér vissza stb. stb., de most szerencsére éppen semmi gondom vele.

Megvizsgált, kézzel elég kellemetlen hasi nyomkodás formájában és közölte, hogy ezek a visszatérések patkóbél gyulladás miatt vannak. Kaptam gyógyszert, 10 napig szedtem és az azóta eltellt több mint öt évben egyszer sem jött elő.

Az addigi esetekben csak elmondtam, hogy mi a bajom, kaptam tüneti kezelést, megszünt a pillanatnyi problémám, mindenki boldog volt.

Szerintem az a gond, hogy futószalagon mennek a dolgok, a beteg pedig nagyon egyedi, nem tömegtermék!

vándor madár 2016.08.17. 12:53:31

Nekem eddig minden brit eü. témás posztból az jött ki végeredményként, hogy tűzzel-vassal meg akarják akadályozni, hogy valaki bekerüljön intézménybe kezelésre, mert az drága. Jobb helyen, ha egy ápoló azt mondja a betegnek, hogy x összegbe kerül, az már másnap nem dolgozik ott.
Mo-n ugyan sz@r a kaja meg koszos a wc és nincs semmi kényelmi eszköz sem, amivel elterelik a páciensek figyelmét a lényegről, de a diagnózist azt kb. egy akármilyen ruhás ápoló is különbül felállította volna. Minimum egy labort már a legelején kellett volna csinálni, de úgy látom, hogy újabban mindenhol, még a jó helyeken is ezzel spórolnak.
Én itt már tavaly megírtam, hogy anyám lázas betegen odament az orvoshoz és 7 azaz hét hétre rá adtak időpontot laborvizsgálatra egy járási kórházban. Nem a háziorvos, hanem a labor, mert az igazgató elrendelte, hogy azon fognak spórolni. Én akkor kerestem egy privátlabort és kifizettem a vizsgálatokat. Utána röviddel megint belázasodott, akkor a háziorvos bevitette mentővel a sürgősségire, mert különben két hónapra rá vizsgálják ki, ide-oda küldözgetve, ahol mindenhol órákat kell várni. A másodszorra kért labor nem lett törölve, hanem az lett a kontrollvizsgálat két hónap múlva.
Az egésznek az a végeredménye, hogy drágább a leves mint a hús, de nem tudsz semmit csinálni, mert a rendszert idióták találják ki és tűzzel-vassal keresztül viszik az elképzeléseiket. Hogy esetleg ez a lerázósdi és dilettantizmus, ahogy az emberekhez hozzáállnak, az életedbe kerül, az úgy látszik, már sehol nem mérvadó.
Régen, amikor még a páciensek kórházban töltött napjaira fizették a kórházakat, alig engedték haza az embereket, most amióta esetre fizetnek, átestek a ló túlsó oldalára. Érdekes módon sehogy sem lehet megtalálni a rendes utat.

A ruha színével a rangfokozatokat ill. munkaköröket jelzik, ugyanis egy kívülálló nem tud különbséget tenni, ha mondjuk mindenki fehérben van. Ez Mo-n azért nincs így, mert itt nem adnak munkaruhát vagy olyan ócskát, hogy a dolgozók azt nem veszik fel. Én láttam nem egy ápolónőt miniszoknyában és kivágott pólóban dolgozni. Azt hittem rossz helyen járok. Sőt olyat is láttam hirdetésben, hogy ilyen fotóval keresnek maguknak külhonban kórházi állást.

Az ilyen államilag finanszírozott egészségügyben (ilyen pl. Mo, GB, Kanada, Norvégia, Svédország) sajnos nagyon résen kell lenni és nem szabad mindent rájuk hagyni. Ha én lettem volna a páciens, biztosan nem hagyom, hogy mindenhol így lerázzanak. Ilyen tapasztalatok után, mivel ez az esemény az életébe is kerülhetett volna, gondolom a kedves posztíró is résen lesz. Pl. kiegészítő biztosítás kötése, határozott fellépés. Egyébként az érdekelne, hogy a helyi betegeket is így lerázzák vagy azokkal esetleg körültekintőbben járnak el?

Én egyébként nem vagyok meggyőződve, hogy a kagylónak semmi köze nem volt a dologhoz. Néhány éve egy kagylóevés engem is súlyos tünetekkel - teljes elesettséggel, magas lázzal és akkora hányással, hogy azt hittem az egész belső részem kijön - a kórházba juttatott.

2016.08.17. 13:28:50

@vándor madár: +1, bizony bizony, hisztis, "problemas" betegnek kell lenni, asztalt verni, obegatni, vagy ha kell, felallni a szekbol, nem szabad semmit sem hagyni, ha a tuleles az elso, nincs se bizalom, se udvariassag. Ebben elonyuk van azoknak, akik a magyar rendszerben szocializalodtak :D Sajnalom, de tenyleg ez van, nekik te vagy az aznapi huszadik beteg, de neked csak egy eleted van.

"Néhány éve egy kagylóevés engem is súlyos tünetekkel - teljes elesettséggel, magas lázzal és akkora hányással, hogy azt hittem az egész belső részem kijön - a kórházba juttatott."

Ugyanez volt a fiumnak is, laz es korhaz nelkul szerencsere, de kb fel napig hanyt, eloszor azt hittuk, hogy valami mas okozta a problemat, es ettunk megegyszer kagylot nem sokkal kesobb... azota soha tobbet, szegeny :( Akkor meg szerencsesebben meguszta ezek szerint, durva.

P.Elliot 2016.08.17. 13:35:54

Alkoholt korhazban? Ilyet meg nem is hallottam, mindenesetre vicces.
Nekem csak jo tapasztalataim vannak orvosi, korhazi teren eddig, igaz hogy itt fizetos az egeszsegugy nem allami, ha allami lenne akkor itt is rohamosan romlana valamilyen teren az biztos. Amiota nyugdijas vagyok azota jar az ingyenes biztositas 80%-ig, a 20%-ra meg vettem kiegeszito biztositast havi 300 dollarert igy semmire nem fizetek, meg vizit dij sincs sehol, beutalo sem kell a specialistahoz, / persze vannak dolgok amikor a haziorvos kuld el/.
A mentovel bevitt beteg azonnal a tobbi varakozo ele kerul, ez szabaly mert az valoban surgossegi dolog lehet. A tobbi addig var, nincs nagy varakozasi ido, itt legalabbis mert ket nagy korhaz is van 5-10 perc jarasnyira, eleg felhivni oket es megmondjak hogy mennyi most a varakozo es oda megy az ember ahol kevesebb, a sulyosabb eseteket kulonben is eloreveszik.
Holyaghurut? Sosem gondoltam hogy ilyen sulyos tuneteket produkal, szegeny posztolo.
Nem akadt barat vagy szomszed aki hazakiserte volna a korhazbol? Nem tul jo dolog betegen egyedul lenni.
Mi az hogy napi ezer fontba kerul a beteg ott es ezt meg meg is mondjak neki? A betegtol gondolom az allam levon valamit ado formajaban emiatt tehat jogosan van ott, en biztosan feleltem volna erre a megjegyzesre valamit.
Tetszik ez a szines egyenruha dolog, itt mindenki feherben van, csak a tabla jelzi hogy mi a beosztasa, nagyon praktikusnak talalom ezt a szinelosztast...

Ginix 2016.08.17. 13:39:43

@macamuca [IHUN]: fél nap alatt, te jó ég!?!!! mit kaptál el? velem még a tífusz sem bánt el ennyire.

Vibi 2016.08.17. 14:05:33

Lehet a megfogalmazasa az egesz tortenetnek nem sikerult tul jol, mert azt hiszem tobben is teves kovetkeztetest vontak le.
Termeszetesen volt vervizsgalat azonnal meg kesobb tobbszor is. En egyszer sem ereztem lerazast, egyedul a surgossegis no volt elutasito, illetve azota tobb ismerosom is mondta, hogy panaszt kellett volna tennem az apolora, aki az 1000-ot emlegette.
En azt nagyon is aranyosnak talaltam, hogy a sulyos rakbetegeknek alkoholt kinalnak. Persze nem leitattak oket, de egy ket korty bor vagy vodka narancs mit art? Tenyleg csak feldobja az amugy nyomott hangulatot, nem is az ital, hanem hogy normalis hetkoznapi emberkent partiban vesznek reszt. Ez szerintem nagyon kedves volt.
Aztan valaki mondta hogy leginkabb az a baj hogy a betegek futoszalagon jonbek-mennek. Ez szerintem is igy van es ez nagy baj. Meg az hogy az emberek koromgombaval is kepesek beulni a surgossegire.

Vibi 2016.08.17. 14:11:08

@P.Elliot: de lett volna, aki hazavisz, de nem szeretek szivesseget kerni nem tul kozeli ismerostol/rokontol/barattol, igy a taxit valasztottam. Termeszetesen itt is mehetsz barmelyik korhazba nincs megkotes. A mentovel beszallitott betegek ertelem szeruen elsobbseget elveznek itt is ezert mindenki masnak varnia kell. Mivel a fizetesbol mindenki fizet national insurancet ezert az ellatas ingyenes, viszont ez iszonyat sorokat es varolistat eredmenyez mindenhol, mert mint irtam minden szir-szarral az emberek rohannak a surgossegire es elveszik az idot mas betegektol.

midnight coder 2016.08.17. 15:50:05

" de az itteni rendszer, még ha történtek is furcsaságok, vagy nem mindenki végezte tökéletesen a munkáját, visszaadta a bizalmamat, mert láttam, ha egy gyenge láncszem van is, a többi erősen tart és mindenki megkapja a neki legjobb ellátást.”

Nem tudom, ebből az írásból nekem inkább az jött le, hogy ha nincs veled a férjed, mára halott vagy.

Vincenzo6 2016.08.17. 15:50:14

Ha a magyar egészségügy valaha ennyit szívatott volna, mint a szerzőt a brit, akkor már én is elmenekültem volna rég az országból. Ha rosszul vagyok, megvizsgálnak, benn tartanak. Ha sürgős, sürgős. A mentő inkább kijön potyára is, ha van kapacitás, mint hogy bárki meghaljon. A vérhígító meg a kaja az összes pozitívum a történetben. Előbbi alap, utóbbi itthon az anyagiak okán borzalmas. Ettől függetlenül a leírásod alapján isten óvjon attól, hogy ott legyek beteg. Akkor inkább itthon.

orient 2016.08.17. 15:50:34

Pontosan osszefoglalva a kulonbsegeket. Mindekettpt megtapasztaltam mar rendesen.

1. UK egy gazdagabb egeszsegugyel, jobb kaja, jobb intezmenyek, jobb ellatas mint szolgaltatas: agy, kedvesseg, odafigyeles, nincs paraszolvencia, es mind ez mogott tudasban gyenge egeszsegugyi szemelyzet es orvosok.

2. Ezzel szemben Magyarorszagon, omladozo epuletek, szar kaja, vagy semmi kaja, kenyelmetlen agyak a 2. vilaghaborubol, bunko noverek es orvosok es zsebbe tett boritekok mellett kifogastalan szakmaisag az esetek >90%ban.

En magam reszerol 10-bol 10-szer a 2.-at valasztanam.

Vibi 2016.08.17. 16:13:26

@midnight coder: Ezt miert gondolod? Termeszetesen, ha egy teljesen egyedul elo ember vagyok, akkor is tudtam volna barmelyik alkalommal meg a helyzet elfajulasa elott telefonalni, mint ahogy beszeltem is az orvosokkal nem is egyszer. ferjem szerepe annyiban volt jelentos, hogy vegig velem volt, latogatott.

Meg egyszer mondom, hogy nekem rendkivul jol szervezettnek tunik az angol betegellatas es a szinvonal is rendkivul magas,
azonnal vegeztek minden vizsgalatot es azonnal kaptam gyogyszert, infuzuiot. Egyedul a ct az, amit hianyolok, hogy nem vegeztettek el, csak vese ultrahangot es tudo rontgent csinaltak.

nem hiszem, hogy magyar korhazban elobb derult volna ki a sepsis

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.17. 17:11:17

@mojyo: az imádnivaló Bilbaóban ettem remek tengeri herkentyűs tálat... remekn is volt, amíg hajnalban fel nem ébredtem hogy valami nem stimmel. Azóta tudom, hogy milyen diszkréten lehet hányni, ha az ember ismerősnél alszik vendégágyon. Uramatyám, de borzasztó volt. De alighanem megint nekiugornék, mert finom tál volt, csak becsúszhatott egy rossz darab. Sem azelőtt, sem azután sehol nem volt gondom kagylókkal, csak ott, egy remek utazás utolsó előtti napján

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.17. 17:15:07

@P.Elliot: barátnőm nővér egy egyetemi kórházban, ott is színesek a nővérek egyenruhái, a kék árnyalatokon át a rózsaszínig. Emlékszem, milyen büszkék voltuk, amikor a vizsgái után megkapta az engedélyt a sötétkék viselésére

VegaLife 2016.08.17. 18:26:25

Az etlapos etelvalasztasi lehetoseghez meg hozzatartozik, hogy kulon megy korbe szemelyzet, aki teat, kavet, kekszet, sutit kinal a betegeknek, napjaban tobbszor. Boseges reggeli-valasztek van. Szoval e szempontbol tenyleg egyedi. Mondta valaki az egyik korhazban, hogy Angliaban egyedulallo ez a full-service a betegek szamara. Friss viz, reggeli, tea-time, ebed, friss-viz, tea-time, vacsora es meg egy tea-time. Persze, ha vegan vagy, vagy laktozerzekeny, kapsz szojatejet is a kavehoz, teahoz. Etelkinalat is van glutenmentes, vegan, vegetartianus. Mindez ingyen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 18:40:48

Hat akkor egy kevesbe jo tortenet az nhs-rol: bezzeganya.reblog.hu/szulestortenet-001/oldal/2

Halkan jegyzem meg, a mehen kivuli terhessegemnel is ket napot vartam uh-ra, majd meg egy napot a mutetre, mikozben 600ml-nzi belsoverzessel ekudtem benn. Csak nem jajgattam, meg nem voltam a halalomon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 18:44:13

@Vibi: Nekem magyar vervetelnel elobb derult ki az autoimmun thyroiditis. Ugyanis otthon megkapod a papirt a verkepedrol. itt csak akkor szolnak, ha szerintuk gond van, illetve nem csinalnak komplex verkepet, csak ha papaszod van. Nekem nem volt panaszom, csak a teljes verkepem latszott , hogy gaz van. Itt ki se derult volna, ha nem szolok nekik, hogy na nezzuk mar meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 18:45:53

@Vibi: "Mivel a fizetesbol mindenki fizet national insurancet ezert az ellatas ingyenes," nem a national insurance fizetesetol vagy nem fizetesetol fugg az ellatas. Ha itt elsz, alanyi jogon jar.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 18:50:00

@VegaLife: Csak epp diabetikus nem. GDm-eskent ( es mint kiderult type 2 diabeteszeskent) olyan tunderien hoztak minden nap a szenhidratdus eteleket, pedig szoltam direkt, hogy hejho. Bezzeg ha glutenerzekeny lettem volna....

Vibi 2016.08.17. 19:00:09

@tildy[UK]: ok tevedes, nem mindenki fizet a fizetese utan NI-t, de ettol meg abbol finanszirozzak tobbek kozott az egeszsegugyet is, ezert tud ingyenes lenne, meg mert ez a politikai dontes gondolom

szerintem orvosa valogatja hogy mit ker, nekem eddig mindig mindent neztek, kertek
most is van szeptemberre egy respiratory tesztre idopontom, mert nem egyertelmu, h asztmas vagyok-e vagy sem, de oda is gond nelul kuldott el a haziorvosom

laikuskent nem tudom megitelni, hogy hibazott-e valaki a mehen kivuli terhessegednel, vagy nem, viszont ugy tunik eletben vagy, szoval olyan szar munkat csak nem csinaltak

gandzsaman 2016.08.17. 19:00:32

Hat szerintem nem ilyen az angol egeszsegugyi rendszer es az
biztos hogy nem igy mukodik a rendszer ahogy fent leirta a holgy.
1.En meg nem hallottam, tapasztaltam olyat hogy "haziorvos" "gyors" vizelet tesztet csinal. A rendszer nem igy mukodik! Minden mintat laborba kuldenek legyen ver vagy urinal. Es utana irjak fel a megfelelo gyogyszert. Ha nagyon rosszul van a paciens akkor bekuldik a korhazba vagy mentot hivnak akik beviszik a korhazba.
2. Ha nem tudsz elmenni a "hazi orvoshoz" akkor hivhatod a 999 vagy a 112. Elmondod hogy ki vagy hol laksz mi tortent, mi a baj. Ezek utan az ugyeletes vagy medical car-t kuld (Jol felszert doki szemelyautoval megkulonbozteto jelzessel, matricaval.) vagy egy mentot kuld! Altalaban 15 perc mire kiernek. A medical car-os doki ha nagy a baj hivja a mentot. Az sajna ujabb 15 perc. De van nala minden hogy "eletben" tartson amig ki er a mento.A mento is jol felszerelt! Majd korhazba szallitanak. A mentos leadja az infot a korhaznak es ott mar varjak a beteget, de az ellatasra allapottol fuggoen lehet hogy varni kell.
3. A korhazak jol felszereltek. Tisztak. Biztonsagi koddal orzott ajtok es csak az mehet be aki jogosult. Az "elfekvobe" is csak az aki jogosult, rokon vagy barat. A bengedes Videofonnos bengedovel tortenik. Az "elfekvoben" kenyelmes tobb iranyban mozgathato agy van, az agy korul nagy a hely es van egy fotel es eteto asztal is.Fotel a latogatonak eteto asztal a betegnek. Az agy es az a koruli resz fuggonnyel szeparalhato a tobbi agytol. Altalaban negy agy van egy szobaban. Igy nyugodtan pihenhetsz es beszelgethetsz a latogatoddal. Van tv is minden agy felett de az sajnos fizetos.De hasznalhatod a tab-od vagy a telefonod.
Addig tartanak bent amig nem gyogyulsz meg vagy nem vagy alkalmas a haza menetelre. Olyan nincs hogy ala irsz egy papirt hogy sajat felelosegra tavazol. Ameddig nem vagy abban a kondicioban mint amit eloirnak addig nem engednek ki. Mi alatt bent vagy kapsz kajat (mar ha az allapotodtol fuggoen tudsz enni.) Szerintem eleg jo a kaja es az adaggal sincs gond. Tobb fele valasztasi lehetoseged van. Kerhetsz hideget, meleget es azokbol is tobb fele van es desszert is van. Abbol is tobb fele. A kajahoz is tobb fele folyadekot kerhetsz.
Az ellato szemelyzet kedves sot sokszor viccesek de a jo ertelemben, gyorsan reagalnak ha hivjuk oket az agy melleti hivo gombbal. Es az sem gond nekik ha vizet vagy szorpit kell hozni a betegnek.
Szerintem ez az a tipikus eset, mint ami sok mas emberrel is megtortent angliaban, hogy nem hagyjak az orvost hogy felallitsa a diagnozist hanem maga a beteg mondja meg hogy mi a baja es O ad tanacsot az orvosnak hogy hogyan gyogyitsa meg. Na az ilyenekkel igy is bannak. Ennyi.
Amugy szerintem jobb az egeszsegugyi ellatas mint magyarorszagon. Minden teren. Plusz nem kell senkinek penzt dugni a zsebebe hogy egy normalis ellatast kapj.
A paciensek a gyogyulas utan koszonom kepeslapot kuldenek a szemelyzetnek es a dokiknak es ezek ki vannak rakva a szemelyzet desk-jei mogotti falra buszkesegkent. A nagyon elegedett paciensek pedig adomanyt is szoktak adnak a korhaznak. Par fonttol a milliokig. Mi is. Bocsi a tort magyarert.

Vibi 2016.08.17. 19:14:19

@tildy[UK]: Meg az jutott eszembe, hogy mennyire orvos es korhazfuggo minden, hogy az en tuneteimmel annyiszor kerdeztek hogy terhes vagyok-e vagy lehetek-e, hogy mar magam is kezdtem azt hinni, hogy talan a mehen kivuli terhesseg miatt vagyok ennyire beteg. Szoval ha en akkor azt mondtam volna, hogy elkepzelheto hogy terhes vagyok biztosan ultrahangra kuldtek volna azonnal. De ez nalam telejesn kizart dolog volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 19:15:56

@Vibi: "viszont ugy tunik eletben vagy, szoval olyan szar munkat csak nem csinaltak " - pff. hat ha szerinted csak ezen mulik....
Nem vagyok orvos, de tudod a belsoverzesbe bele is szoktak halni emberek. Es minden egyes nap keslekedes nagyobb esely erre. Nem, olyan sz.r munkat nem csinaltak, csak epp lehet megmenthettek volna a bal oldali petevezetekem.

Vibi 2016.08.17. 19:28:17

@gandzsaman: Azert mert neked egy orvos sem vegzett meg vizelet gyorstesztet attol meg ezt van aki elvegzi, nekem nem egy es nem ket orvos vegezte el. Legelso alkalommal el is kuldette a mintat a laborba, de en sajnos elobb letem rosszul mint ahogy az eredmeny viszajott volna.

Ha felmesz az nhs oldalara akkor lathatod, hogy a 111 is hivhatod, ami teljesen ingyenes. Tanacsot is adnak hogy mit csinalj, v ha rosszul vagy, mint az en esetemben atadjak az anyagot alegkozelebbi ugyeletes orvosnak, aki dont, hogy mi legyen. Hivhatod a 999-et is de ok valoszinuleg nem fognak kijonni egy fejfajasra, hanem azt fogjak tanacsolni hogy menj el az ugyeletre vagy a haziorvoshoz. Termeszetesen, ha autobalesethez hivod oket az mas, mint irtam az ugyeletes orvos jott ki hozzam, de ez egy orat igenylelt meg ejjel is es be is akart kuldeni a korhazba, de en nem mentem

Bocsanat hogy a kisasztalra elfelejtettem kiterni, viszont a fuggonyt emlitettem :-P

vándor madár 2016.08.17. 19:30:40

@Vibi: "Egyedul a ct az, amit hianyolok, hogy nem vegeztettek el, csak vese ultrahangot es tudo rontgent csinaltak.

Nem hiszem, hogy magyar korhazban elobb derult volna ki a sepsis."

De szerintem előbb kiderül. Ha egy felnőtt tartósan 40+ C lázzal megy vissza harmadszor!!!, akkor a gyulladási paraméterekrre kell helyezni a hangsúlyt. De már elsőre is ilyen láznál. Ezt a falusi nyugdíjas volt tsz tagok is tudják.
Amit rajtad eszközös vizsgálatokat elvégeztek, azok szép és jók, de valószínű nem szolgálták a célt. Mikor én a kagylóevés után félholtan a sürgősségire kerültem, rögtön EKG-t és labort csináltak és kaptam infúziót, ez persze semmi, mert ilyen esetben az az alap a folyadékpótlásra és kaptam kis üvegben még ott antibiotikumot is. Ja és természetesen nem küldtek haza lázasan ingadozva, mert az akut tünetek lecsengtek, hanem ott fogtak a belgyógyászaton. Továbbra is kaptam infúzióban az antibiotikumot és másnap is kontrollálták a gyulladási paramétereket. Azok lemenő tendenciát mutattak és már lázam sem volt, így két nap után kiengedtek további otthoni antibiotikum szedéssel.

Igen, jól megvan szervezve ott a betegút. Ha beledöglesz, akkor sem jutsz oda (időben), ahova kell és ha ott vagy, akkor sem vesznek komolyan, csak ha már kritkusra fordul a helyzet, miközben te elég korán elkezdted az orvoshoz járást. De a lényeg, hogy van szép és jó körítés. Erről mindig az jut eszembe, hogy Mo-n régen mindenki el volt ájulva a szép nyugati cuccoktól. Amikor magam is kikerültem, megtapasztaltam a nagy különbséget. Ott jól értenek hozzá a sz@rt is jól becsomagolni, miközben itthon a jót is sz@rul csomagolják be. Még mindig helytálló a mondás, miszerint a látszat csal.

Azt sem értem, hogy miért a rákos betegek osztályán kötöttél ki 3x-i áthelyezéssel, ha olyan jól meg van szervezve ott minden, de ez már peanut többihez képest.

Egyébként egy múltkori posztban azt írta a cikkírót, hogy Mo-n sok minden elviselhetetlen, többek között, hogy az eladók egymással beszélgetnek a vevők kiszolgálása helyett. Én is sok mindenben igazat adtam neki. Én ilyenkor megfordulok és othagyom őket. Ha szólsz, akkor még nekik áll feljebb.
Ezek szerint GB-ben sem különb a helyzet, sőt még rosszabb, ha ott a dolgozók a sürgősségi osztályon egymással trécselnek ahelyett, hogy a rászoruló betegekkel foglalkoznának. Biztosan azért, mert GB-ben is rosszul vannak megfizetve (könyörgöm, itt most nehogy valaki a magyar fizetésekkel jöjjön!) vagy tán azért, mert ott sem tisztelik annyira a szegény betegeket, mint ahogy az a mézesmadzagban hangzatosan meg van fogalmazva.

Ajánlom, hogy szükség esetén legalább hívjuk segítségül a magyar internetet és soha ne bízzunk vakon meg a véletlenre az életünket. Pl. ezek az oldalak jó segítséget tudnak nyújtani:
www.hazipatika.com/eletmod/intim_higienia/cikkek/ego_csipo_gyakori_vizeles_ez__hugyuti_fertozes/20131030095708
www.webbeteg.hu/cikkek/vesebetegseg/12609/hugyuti-fertozesek
www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/vermergezes/258

Vibi 2016.08.17. 19:33:58

@tildy[UK]: Lehet, ki tudja, azt sem tudjuk, hogy mashol masik korhazban masik orszagban mi tortent volna. En meg sosem voltam korhazban sem itt sem mashol, de orvosokkal kerultem kapcsolatba itt is, meg Mo-n is. En jobban bizom az itteni rendszerben. En bizom benne, es nem akarom magam ertekelgetni a leleteimet, meg magam kerni mindenfele vizsgalatokat. En ugy erzem, hogy anelkul is jo ellatast kapok, mert az orvosok tudjak, hogy mibol mi kovetkezik, vagy nem kovetezik, igy megbizom bennuk. Ugy elegge rossz lehet neked itt elni, mar ha itt elsz, hogy allandoan Mo-ra mesz, ha valami vizsgalat kell, mert ott te tudod iranyitani, hogy mit vizsgaljanak.

Vibi 2016.08.17. 19:42:14

@vándor madár: Nekem is csinaltak ekg-t is meg kaptam antibiotikumot is intravenasan stb. Teljesen jol voltam amikor hazakuldtek egy doboz antibiotikummal. En az nhs honlapjat neztem meg a sepsissel kapcsolatban. Ott is azt irjak hogy ez egy veszelyes allapot, vannak akik belehalnak, de nem feltetlen igenyel korhazi kezeleset. Felteszem ugy iteltek meg az orvosok, hogy jol reagaltam az adott terapiara haza mehetek. ikor kiderult, hogy a tuneteim pr ora mulva a kiengedesem utan visszatertek, minden tovabbi nelkul felvettek az osztalyra. Egyebkent azt megelozoen kb 5 orat voltam a surgossegin. Szoval nem hoztak elhamarkodott dontest.
Szerintem az a legrosszabb, hogy egy beteg elkezdi kepezni magat internetes oldalak irasai alapjan es jobban akarja tudni, mint az orvos. Szerintem azert ez nem ennyire egyszeru, kulonben nem jarnanak orvosira eveket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 19:54:52

@Vibi: Hat kivanom, hogy ne kerulj olyan helyzetbe, hogy elotted googlezza ki az illeto mi az aktualis betegseged, es mit szokas adni ra. Amugy leptem mar, hogy ne igy legyen, kotottem egy evi 2xxx fontos betegbiztositast.... Hogylegalabb a kovetkezo szulesem ne allamiban legyen.

Vibi 2016.08.17. 20:02:33

@tildy[UK]: En nem biztos hogy komoly betegseggel magankorhazba mennek, ha annyira durva ugyis atkerulsz az nhs-be. Szerintem. Mondjuk lesz egy szajsebeszeti mutetem is oktoberben, ez maganklinika. Itt eloszor juliusban voltam de mar elore szoltak, hogy nem fogjak tudni azonnal megcsinalni.

A betegbiztositas jo otlet, de azokkal meg az a trukk, hogy ha nem pont ugy van megfogalmazva a betegseged mint ami a bajod nem fognak fizetni.

Mme Seldon 2016.08.17. 20:21:45

@Vibi:
Akkor most orvosi szemmel: amit leírsz, több helyen inkompetens, megengedhetetlen. És nem a 3 órás várakozási időről beszélek.
sajnos nem tudok kiemelni, így idézőjelezek:

„Az orvosom csinált egy gyors vizelettesztet, majd felírt antibiotikumot.”
Ez eddig rendben van. A gyorstesztből csak a fertőzés ténye derül ki, hogy milyen baktérium okozta, nem (de mint írod, elküldte tenyésztésre).

A telefonközpontos kérdései jogosak. A kijövő sürgősségi orvos, aki felajánlotta a kórházat és többször telefonált, jól végezte a dolgát. Teljesen korrekt volt az ellátás, valószínűleg ekkor, hajnalban kellett volna bemenni a kórházba.

Most az a rész következik, amikor nagy nehezen eljutott a körzeti orvoshoz, igen súlyos állapotban:
"Na, akkor hirtelen mindenki odarohant, kérdezték. hogy tudom-e, hol vagyok, meg mikor születtem, és beérték azzal a válasszal, hogy aj e i o sorgr. Majd kerítettek egy tolószéket, de abban sem sikerült tökéletesen ülnöm, így a férjem fogta a fejem, hogy ne kalimpáljon előre-hátra.
Aztán az orvos ránézésre megállapította, hogy ki vagyok száradva, ezért elrohant egy kanülért, hogy bekössön egy infúziót. Végül talált egy kanült, de infúzió nem volt, így kihívta a mentőket, hogy vigyenek be a kórházba. Ők talán 20 perc alatt ki is értek, de a pontos időkre nem emlékszem, mert ekkor már egy ágyon feküdtem félig eszméletlenül.”

Na innen kezdődnek a gondok. Miért nem volt infúzió a körzeti orvosnál? Vagy legalább a mentőben (ahelyett, hogy röhögött volna a mentős?)

„Aztán a szimpatikus fiatalember finoman közölte, hogy tök fölöslegesen küldött be az orvos, amikor ezt ő is megcsinálhatta volna, így most napi 1000 fontba kerülök. Hirtelen nem tudtam, miért kellene szarul lennem, mert beteg vagyok, vagy mert ez sokba van az államnak. Azért megnyugtatott, hogy szerencsére nem ő dönt rólam, viszont másfél órát kell várni az orvosra.”

Ez már itt igen súlyos, inkább nem is kommentálom.

"Közben kaptam egy liter infúziót, meg fájdalomcsillapítókat, miegyebet. Így a másfél óra elteltével egészen emberi lett a külsőm, már nem úgy néztem ki, mint egy zombi és beszélni is tudtam. Szóval a sürgősségi orvos is kitenyésztette a bacimat, és megállapította, hogy az első antibiotikum túl gyenge volt, és rossz dózisban is írták fel, a második se jó, viszont kaptam egy harmadikat."

A sürgősségi orvos vizelet gyorstesztet végzett, szintén, ilyen gyorsan nem tudja kitenyészteni a baktériumot. Azt a tünetekből állapította meg, hogy nem hatott az antibiotikum."

"Ezzel elküldtek haza és jobbulást kívántak. Hazafelé volt egy olyan érzésem, hogy ez nem a legjobb döntés volt, de gondoltam, hogy csak jobban tudják, mégis csak ők az orvosok."

Ez volt a legsúlyosabb hiba. abban az állapotban, amit előzőleg leírtál, minimum 24 órás megfigyelés kellett volna.

„A férjem odatolt a felvételi pulthoz, ahol egy kedves hölgy a barátnőjével beszélgetett ki tudja, milyen fontos ügyekről, így a férjemnek egyensúlyoznia kellett, hogy a fejemet tartsa, vagy a kocsit tolja egyik ablaktól a másikig, ahol végre majd valaki megkérdezi, hogy mi a fenét rontjuk ott a napi 1000 fontos levegőt.
Pár perc várakozás után elfogyhattak a nyaralós témák a hölgyek között, mert az egyik felvette az adataim, és közölte, hogy 3 órás a várakozási idő.”

Ez szintén elfogadhatatlan (a nyaralási témákról társalgás). Ebben az állapotban a három órás várakozási idő is megengedhetetlen. Még szerencse, hogy „Végül egy mentős mentett meg bennünket, mert az egész jelentet látva szólt a nővérnek, hogy azonnal hívjon be. Ő szólt az orvosnak, aki azonnal megnézett és kérte a nővért, hogy kössön be újabb infúziót, meg antibiotikumot, meg fájdalomcsillapítót, és egyebeket.”

Itt legalább az orvos gyorsan és jól döntött.

„Így egy órát volt szerencsém élvezni a sürgősségi osztály egyik termét, ahonnan hajnali 3 óra magasságában szállítottak fel egy osztályra. Mindenféle beteg volt ott, leginkább infarktusos és hasonlók. Nekem összesen 3 különböző osztályt sikerült végig járnom. Később voltam stroke-osok között, végül pedig egy rákbetegeknek fenntartott részlegen kötöttem ki.”

Ez miért? Sepsissel miért a stroke-osok és a rákbetegek között?

Most az étkezésre, ágyra, tv-re, nővérek hierarchiájára nem térek ki.

„Nekem korábban nagyon nem jó tapasztalatom volt a magyar egészségüggyel kapcsolatban, de az itteni rendszer, még ha történtek is furcsaságok, vagy nem mindenki végezte tökéletesen a munkáját, visszaadta a bizalmamat, mert láttam, ha egy gyenge láncszem van is, a többi erősen tart és mindenki megkapja a neki legjobb ellátást.”

Mint látható, ezzel a megjegyzéssel erősen vitatkozom.

Az ultrahangon nem látták a követ (vagy legalább a húgyuti tágulatot?) Hogyhogy nem derült ki a kórházi ellátás folyamán?

P.Elliot 2016.08.17. 20:25:20

@gandzsaman: En itt Usaban egy orvoscsoporthoz jarok akik vannak vagy 8-an, reggel 8-este 10-ig rendelnek hetvegen is, unnepeken is kiveve a karacsonyt, erkezesi sorrendben markoljak fel a beteg papirjat a kosarbol mindig a legfelsot es foglalkoznak vele, / a nagyon beteget eloreveszik/, ezeknek van a helyszinen labor, a vizelet vizsgalatra vartam egy orat, a vert neztek benne hogy van-e, magara a vervizsgalatra csak 10 perc, ezalatt csak az egyszeru verkepet ertik, ha mint nekem hogy a pajzsmirigy allapotat is nezik benne azt csak ket nap mulva telefonaljak ide.
Nagyon jok ezek a helyszini laborok de ennel csak akkor kifizetodo ha orvoscsoport tartja fennt es sok a beteg.

P.Elliot 2016.08.17. 20:29:34

@Mme Seldon: Na vegre egy orvosi hozzaszolas hogy hogy is volt, kellett volna lenni......

Vibi 2016.08.17. 20:32:43

@Mme Seldon: Kerdes teljesen jogos, miert nem volt csak egy kanul es semmi infuzio a haziorvosnal, de szerintem ez elegge sok haziorvosi rendelobol hianyzik, mert nem gyakran hasznaljak. HOgy az apolo tette azt a megjegyzest, mar iram korabban hogy tobb ismerosom azt mondta, hogy ezert panaszt kellett volna tennem. Mar nem fogok, mert nem erdekel. Dolgoznak ott tobb ezren, ebbol ketto volt, hulye. Hogy hazaengedtek azt utolag en is hibakent ertekelem, de nem tudom, hogy erre mi a protokol, van-e. De mint irtam korabban az nhs azt irja nem feltetlen igenyel korhazi kezelest. Epp ugy is elsulhetett volna hogy reagalok a tablettas antibiotikumra. MInt irtam kb 5 orat voltam surgossegin es ugy adtak celzott antibiotikumot, hogy a labor adta az eredmenyt a vizelettesztre.

Nem nem lattak a kovet. Erre egy kesobbi ugyeletes orvos azt mondta hogy nem lehet vele feltetlenul eszrevenni, ezert kell ct.

Tovabbra is allitom, hogy harom hiba tortent,abbol kettot egy betegfelveteles es egy apolo kovetett el, mert hanyag volt. De tovabbra sem hiszem, hogy ezen elet mult volna, vagy komolyabb baj. Szimpla bunko viselkedes.

P.Elliot 2016.08.17. 20:32:55

@tildy[UK]: Hogy van a babad? Mar egeszen nagyocska lehet...

Mme Seldon 2016.08.17. 20:44:56

@Vibi:
Miért nem tudott a mentős infúziót adni a már betett kanülbe?
Most kérdezem harmadszor, hogy miért voltál 3 osztály vendége?
Értem én, hogy az NHS honlapja szerint a sepsis otthon is kezelhető, de ezzel egyáltalán nem győztél meg, hogy ez valóban helyes...
Van a bunkó viselkedés és a szakmai hiba, a kettő nagyon nem ugyanaz.

Vibi 2016.08.17. 20:55:33

@Mme Seldon: Nem emlekszem, hogy kaptam-e a mentoben vagy csak a surgossegin infuziot. Lehet kaptam. Intravenasan tuti adtak valamit. Cukrot, vernyomast ilyeneket mertek.

Nem tudom miert kellett harom kulonbozo osztalyt vegigjarnom. lletve a harmadik rakos osztalyra azert kerultem, mert valoszinuleg az antibiotikumtol, de nem tudtak ezt egyertelmuen kimondani, hasmenest kaptam es csak ott tudtak elkuloniteni. Hogy miert nem utologiai osztalyra kerultem nem tudom. Tele volt? Passz.
Ha orvos vagy akkor neked csak kell tudnod mi az eloiras sepsis gyanu eseten, mikor kit lehet hazaengedni vagy nem engedni. En nem akarlak meggyozni. En csak azt tudom mondani amit a helyi betegbiztosito feltesz a honlapra. Egyebkent felteszem, a webbetegen is ugyanez az info van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 21:46:05

@P.Elliot: Mar annyira nagy, hogy szalad:D Alig tudjuk elkapni. @Mme Seldon: Ohh, nekem egy anesztes kellett , hogy be tudjanak a kezembe, pontosabban a kezfejembe kotni egy kanult. Merthogy szetagazik ott a venam. Persze az se maradt ott sokaig, folyamatosan ki-ki esett. A masik 3-nak aki probalta, nem sikerult. Az, hogy netan veletlen esetleg ne kezfejbe csinaljak, hanem mondjuk fentebb, ahh, arrol szo se lehet. LEgkozelebb nem fogom hagyni , hogy szetbarmoljak mindket kezfejem, vagy kotik konyekhajlatba, vagy alkarba, vagy sehova.

Mme Seldon 2016.08.17. 21:51:56

@tildy[UK]:
Olvastam a sztoridat a bezzeganya-n. Sajnálom, hogy ilyen horror volt a szülés. (Én Vibi történetét is hasonlóan inkompetensnek látom, de erről őt nem fogom meggyőzni).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.17. 22:07:34

@Mme Seldon: Szerencsere nem veszi el a kedvem a kovetkezo sracoktol/lanyoktol:) Csak kicsit felkeszultebben megyek neki a dolgoknak, es nem hagyom magam.
Amugy teljesen egyetertek veled, majd elobb utobb o is belatja, hogy tok sok helyzetben tok inkompetensen viselkedtek - mondhatni hibaztak- csak ugye itt ha nincs karosodas, akkor veszett fejsze nyele perelni oket. Latod, meg az o velemenye is az, hogy elsz? Hat akkor annyira rosszul csak nem kezeltek. Komolyan agyam eldurran ilyen mentalitason.

takarék-láng 2016.08.17. 22:10:47

"Végigkérdezte a szívroham, az agyhártyagyulladás és egyéb más, nagyon súlyos betegség tünetét, hogy észlelem-e bármelyiket magamon. "

- mibdre igen kellett volna mondani !!

"Szerencsére az itteni kórházakban a személyes tér és az intimitáshoz való jog eléggé érvényesü"

- mit ersz vele ha meghalsz mert felrekezelnek? Pedig minden feltetel adott. Csak a tudas nem pedig az a legfontosabb.
Bezzeg a forrashianyos magyar korhazak?
Nem lennenek forrashianyosak, ha a menekultekre pazarolt penzt megkapnak.

takarék-láng 2016.08.17. 22:11:02

"Nekem korábban nagyon nem jó tapasztalatom volt a magyar egészségüggyel kapcsolatban, de az itteni rendszer, még ha történtek is furcsaságok, vagy nem mindenki végezte tökéletesen a munkáját, visszaadta a bizalmamat, mert láttam, ha egy gyenge láncszem van is, a többi erősen tart és mindenki megkapja a neki legjobb ellátást.”

- a sajat peldad mutatja hogy ez nem igaz. Ne eroszakold meg magadat.

gandzsaman 2016.08.17. 22:11:23

@Vibi: Mondom nem ez a rendszer amit te leirtal. A gp (a "haziorvos") nem vizsgal semilyen ver vagy urinal mintat. Csak leveszik , begyujtik a mintakat. Mindent laborban vizsgalnak. Mert ez a rendszer! De ha nagyon rosszul vagy akkor bekuldenek a korhazba ha nem tudsz be menni akkor mentot hivnak es az visz be a korhazba. Persze hivhatod a 111 ha TANACSRA van szukseged hogy mit tegyel, de a te eseted amit leirtal az nem tanacsadasra hanem ellatasra volt szukseged az meg 999 vagy 112.
Persze lehet szidni azt rendszert amit nem ismersz es az ebbol adodo problemakat.
Ez meg tipikus eset hogy a paciens ugy allit be hogy ez meg ez a bajom. Ez es ez kell ra. Azokat meg ugy is kezelik.
Itt van egy rendszer de ha te nem fogadod el (ha az ugyeletes be akar kuldeni a korhazba , mennybe!), vagy okosabnak hiszed magad akkor sajnos igy jarsz. Ugye azt is tudod hogy mindenkinek van medical record-ja amibe mindent beleirnak.Es ez bekerul a medical record-ba is amit minden orvos lekerhet. Ez lesz benne a javasolt kezelest, ellatas megtagadt nem fogadta el. Miert? Mert O ugy erzi hogy ez meg az. Szerinted ezek utan hogy kezelnek? Pont igy!
De nezd az O oldalukat is segitenenek de te nem fogadod el , sot felulirod a dontesuket javaslataikat. Te mint paciens aki segitseget ker toluk!?
Mondom tobb ilyen esetrol hallotam mar.
Ha hagyod hogy csinaljak a dolgukat abban a rendszerben ami van, akkor jol csinaljak, szinvonalasan, kedvesen, plusz koltsegek nelkul.
Nekem ez a tapasztalatom.

takarék-láng 2016.08.17. 22:11:40

@Vibi: az ellatas a sokat szidott magyarorszagon is ingyenes.

Egyik munkatarsam ugralt a trambulinon az unokakkal. Kificamodott a bokaja es nem tudtak helyrehozni, amputaltak a labat terd alatt!!!

A masik trombozisba belehalt 44 evesen. Hogy lehet mar trombozisba meghalni?

Ennyit eleg az nhsrol, meg lenne pelda, jelent mar meg ezen a blogon is.

takarék-láng 2016.08.17. 22:11:45

@Mme Seldon: "Érdekes volt, már csak az nem derült ki, hogy tulajdonképpen mi volt a baj "
- azt maig sem tudjak az orvosok sem lefogadom!

takarék-láng 2016.08.17. 22:12:03

@Vibi: "most ct-re varok
ezt nem kerni monondjuk szerintem az egyetlen hiba amit a korhazban elkovettek, mert igy lehet egy fel evbe is bele fog tellni, es ki tudja, ha van meg kovem azok fognak-e barmit ez ido alatt okozni"
- nem mondtak, (taho modon) hogy menj maganorvoshoz?
Gyogyulj meg mihamarabb.

Fruka1 2016.08.17. 22:12:10

@orient: "kifogastalan szakmaisag az esetek >90%ban."

Öööö, tessék mondani ez Mo-on hol? Mert máris indulnék abba a kórházba ahol ez a statisztika...

gandzsaman 2016.08.17. 22:12:23

@P.Elliot: Lehet, az USAi rendszert nem ismerem. CSak UK. De itt nincs a gp-ben (haziorvos) ver es urinal vizsgalat. Azt csak a laborban vegzik. Es addig amig nincs meg a labor eredmeny nem is irnak fel semmit. Ha az ido alatt amig nincs meg a labor eredmeny es rosszabbul vagy be kell menni a korhazba. Ha tudsz akkor sajat labon ha nem akkor mento visz be, es ott ellatnak. De mondom sok ilyen esetet hallotam itt a UK-ban hogy a paciens konkretan megmondja a dokinak hogy mi a baja! Azzal igy bannak. De ha ugy meszbe hogy ez a tunet , mi lehet a bajom? Akkor kivizsgalnak es az eredmenynek megfelelo ellatast kapod, ami szerintem jobb es szinvonalasabb mint a magyarorszagi. Nekem ez a tapasztalatom. Eddig nem volt problemank az ellatassal , ezt most le is kopogom. :-) De mi hagytuk hogy vegezzek a dolgukat. Nem szoltunk bele, nem adtunk javaslatokat, nem irtuk felul a donteseiket, es ennek fuggvenyeben kedvesen ertelmesen konzultaltak velunk. Mindent reszletesen elmondtak, elmagyaraztak, es segitettek a teljes felepuleshez.

Vibi 2016.08.17. 22:33:53

@gandzsaman: szerintem te valaki tok massal teljesen mas esetrol beszelgetsz

Vibi 2016.08.17. 22:35:37

@takarék-láng: kb 50x irtam le h urosepsis

kardio1 2016.08.17. 23:41:28

A történet alapján nincs jó véleményem az angol állami egészségügyi ellátásról. Lehet, nem véletlen, hogy sok angol beteg itt, Franciaországban kezelteti magát és nem megy haza Angliába. Mindezt úgy, hogy a francia egészségügy is tökéletlen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.18. 00:03:39

@gandzsaman: "De mondom sok ilyen esetet hallotam itt a UK-ban hogy a paciens konkretan megmondja a dokinak hogy mi a baja! Azzal igy bannak. " Nem, kerlek alasan. En bementem, megmondtam, hogy sz.r ket hormonomnak is az erteke, mind a kettonek pajzsmirigyhez van koze. Nulla tunet, csak eppena magyarorszagon keszult verkepemen latszodott , hogy gaz van. Hogy, hogynem , pedig itt UK-ben 3 havonta mennem kell vervetelre type 2 diab miatt. Megsem vettek eszre.

Mehen kivuli terhesseg es baloldali petevezeto eltavolitasa utan, jobboldali alhasi fajdalommal es pozitiv terhessegi teszttel mentem a gp-hez. Szerinted mikorra kaptam korai uh idopontot? Az igeretuk ellenere? Semmikorra, ha nem megyek be A&E-hez kb asztaltborogatni, akkor sose lett volna korai uh-m. Ja, mert elfelejtettek. Ha meg veletlen a jobboldalon is eldurran a petevezeto, upsz akkor igyjaras esete lett volna, aztan mehetnenk inszeminaciora?! Mintahogy azokat a terhessegeket kezelik, amik kis odafigyelessel menthetoek lennenek? (Pl. felvallrol kezelik ha hasi gorcsok, netan verezgetes van)

Nem, en azt vettem eszre, csak akkor allnak komolyan szoba az emberrel, ha az ember hatarozott, es tudja mit akar. Ha nem, akkor egy 3 hetig otthonfekvos, agybolkikelnialigtudos folyamatos lazas tudogyuszit is ugy kezelnek, hogy ja, szedjel paracetamolt. Ja ha nem hat, akkor meg surgossegire menj.

P.Elliot 2016.08.18. 00:38:26

@tildy[UK]: Edes lehet. Hogy megy az ido!
Testverket terveztek?

montroyal ( CAN qc) 2016.08.18. 02:53:21

hat ezt nem tudtam vegig olvasni ,de,ha el is olvasnam a mindenfele betegségeket .. AZ SEMMI ... ami nekem van ! azt hallgassatok meg ...
kulomben is Hofi mar megmondta: a sebész az igazi orvos ! amit az levag , az le van vagva ! a tobbi csak tapogat ...

montroyal ( CAN qc) 2016.08.18. 03:05:07

@kardio1: egészségügy is tökéletlen.

tudom nem valasztas kérdese .. de betegnek lenni az tokeletes ?...

kronikas 2016.08.18. 06:09:01

@takarék-láng: nem lennének forráshiányosak....

Na igen, a menekültekkel, migránsokkal vigyázni kell. Sose lehet tudni, mit hoznak be ide idegen kulturájukból. Már igy is tele az ország azzal amit behurcoltak. Például a paradicsom, a paprika. Már minden piac tele van vele. Aztán ott a krumpli meg a rizs, bezzeg zabot alig eszünk már, s hires magyar konyhát kiszoritotta a lecsó meg a paprikás krumpli! S a kukoricát is ránk eröltették, meg a dohányt. Nagyon szörnyű, reggelente is mit iszunk már, narancsjuicet vagy azt a szörnyű kávét...Az meg végképp felháboritó, hogy a törökök ide a mi szent földjeinkre épitettek fürdőket. Azóta nem 5 évente fürdik a magyar. Nagyon veszélyesek ránk.

mpl 2016.08.18. 08:21:00

@takarék-láng: az ellátás korántsem ingyenes, hisz fizeted a tb-t.

A kollégád bokája nyílván oly mértékben roncsolódott, hogy nem volt mas megoldás (ezer ok van ezen kívül is)

A trombózisba kortól függetlenül bele lehet halni, ugyanis ha valami, pl vérrög, elzár egy létfontosságú eret, akkor igen szűkös a lehetőség a megmentésre, hacsak épp nem a műtőben kapod

tanato 2016.08.18. 09:45:20

@kardio1: FÖlrakták a Webdokira ma reggel a posztot,úgy látszik az ottani szerkesztőség is olvassa a HÁ-t.Te a magyar pecsétszámoddal be tudsz oda lépni. MÁr kommentelik a kollégák.Azon a blogon is vannak itthoni meg kinti magyar orvosok vegyesen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.08.18. 10:45:26

@P.Elliot: Persze, meg kettot. :) Dolgozunk rajta, csak ugye kicsit nehezitett helyzet, mert minden masodik honap a volt mutetem miatt kiesik/tuti hogy eredmenytelen lesz....

gandzsaman 2016.08.18. 10:59:12

@tildy[UK]: Ahogy irtad. Bementel es megmondtad. Igy is bantak veled!

vándor madár 2016.08.18. 13:03:05

@gandzsaman: "@tildy[UK]: Ahogy irtad. Bementel es megmondtad. Igy is bantak veled!"

Aha. Ezek szerint a UK-ben hagynak meghalni egy fiatal beteget csak azért, mert nem értett egyet egy orvossal a saját életét illetően vagy kért egy vizsgálatot, amit egyébként is el kellett volna végezni, de nem végeztek el vagy spórolási okokból vagy hozzánemértés végett?
Még jó, hogy én nem éltem ott, mert akkor már régen a túlvilágon lennék. De én ott is ahol éltem, magas összegű egészségbiztosítást fizettem, hogy ahhoz a szakorvoshoz és kórházba mehessek beutaló és területi kötelezettség nélkül, akit ÉN szükségesnek ítéltem meg. A háziorvosom egyébként egy elég jó belgyógyász szakorvos volt, de mint kiderült, ő sem mindentudó. Ráadásul több helyen is dolgozott, ezáltal mindig fáradt volt és igyekezett a pácienseket vagy tán csak egyes pácienseket gyorsan elintézni, amit én inkább lerázásnak éreztem, ugyanis egy jelentős problémám nem lett megoldva, legalább is nem nála, pedig évekig az miatt jártam oda. Meg is sértődött, mikor elmentem hozzá a kórházi zárójelentéssel, hogy akkor most adja be az előírt gyógyszert és folytassa a terápiát. Jól össze is szólalkoztunk, de utána sokkal jobb lett a helyzet. Ezek után bármivel odamentem, rögtön meglett a labor, a röntgen, az ultrahang, az ekg a terheléses ekg vagy elküldött mri-re vagy más szakorvoshoz. Szó nélkül felírt receptre bármit, amit kértem, pl. vitaminok, orrkenőcs, gyógyszerek, cipőbetét, de még vércukormérőt is, pedig nem vagyok cukorbeteg. Azt azért el tudom képzelni, ha ott is "rendszer" lenne, amiben benne vagy és bárki megtudhat az egészségi állapotodról meg ezek szerint még az interperszonális kapcsolatról is mindent, aki a belépési kóddal rendelkezik, akkor másképp nézne ki a dolog. Ez egyébként adatvédeli szempontból egy nagyon aggályos módszer.

gandzsaman 2016.08.18. 14:56:36

@vándor madár: Mint mondtam ha nem ismered a rendszert...akkor ne szidd!
De ahogy olvastam a peldad, te is ugyan igy jartal. Latod tok mindegy hol elsz ha okosabbnak hiszed magad a dokinal es te mondod meg hogy mi van, akkor igy jarsz.
De azt nem hiszem el hogy a labor rogton meg lett , meg hogy mindent felirt szo nelkul! Meg azt is ami nem kellett.

vándor madár 2016.08.18. 17:00:46

@gandzsaman: Amit én eddig a UK rendszerből megismertem, az nekem gyakorlatilag semmi nem jön be. Nem kell személyesen ott páciensnek lennem, hogy ilyen helyzetet meg tudjak ítélni. Már több országban éltem és megállapítottam, hogy az egészségügy illetve az egészségügyi dolgozók magatartása kisértetiesen hasonlít egymásra mindenhol.
Amit meg te itt számtalanszor elismételtél, hogy egy páciens priuszos lesz a rendszerben, ha mer szólni valamit és ezért nem kezelik rendesen, az nem csak az orvosi eskű és etika ellen szól, hanem egyenesen törvénysértő. De engem ez már nem lep meg, mert ott az embereket sem aszerint veszik fel dolgozni, hogy mit tudnak, hanem hogy mások milyen referenciát adnak róluk.
A posztíró különben nem szólt semmiért, csak hagyta magát majdnem megölni, azért is érthetetlen, amiért te ezt neki állandóan írod, de jó, hogy ezt nekünk bedrillezted, legalább tudjuk, mire számítsunk.
Én nem jártam ugyan így, mert 1. nem voltam akut életveszélyben, de azért hosszútávon valószínű nagy baj lett volna, 2. megkaptam volna a vizsgálatot és a kezelést, ha az orvos esetleg gyanítja a problémát, 3. akkor is megkaptam volna a vizsgálatot és a kezelést, ha én akkor konkréten tudtam volna, hogy azt az egy vizsgálatot kell elvégezni. Ha pedig én akarom és az orvos nem végzi el, amire nem volt példa, akkor elmegyek egy laborba és elvégeztetem privátban.
Nem hiszem magam okosabbnak egy dokinál, de ő sem tévedhetetlen és nem is tud mindent. Pl. csak a belgyógyászat területén belül annyi szakterület van, hogy képtelenség mindenben mindent tudni és akkor hol van még a többi szakterület. Én pl. azért díjazom Mo-n a háziorvost, mert az nem sz@rakodik össze-vissza, jöjjön vissza ekkor meg akkor, hívjon fel ekkor meg akkor, hanem kihívja a mentőt. Gondolom azért, mert gyakorlatilag nincs semmi eszköze és lehetősége egy komolyabb betegségben szenvedő egyént kezelni. De ami leginkább nem tetszik az az, hogy egyesek falsul értelmezik a rájuk bízott feladatot és az emberek kiszolgáltatottsága okán azt hiszik, hogy élet-halál urai. Erre nagyon jó példa az, amit írtál. Ez miatt minimum a bíróságra kellene menni, de első lépésként a médiában publikálni és megnézni, mit reagálnak rá az emberek.
Nem kell elhinni, amit írtam, akkor is úgy van. A receptet különben az asszisztensek is felírják úgy, hogy az orvos nem is tud róla és akár egy évig is érvényes, ha ráírják. Azt nem állíthatom, hogy ez mindenkinél így van, de akinél én voltam, annál így van. A gyógyszertár akkor is kiad neked gyógyszert, amit addig kiváltottál, ha már lejárt a recepted. Majd felíratod és leadod. És nem kell a szükséges gyógyszerekért sem fizetni. Vannak, amikért kell, de azok általában kiválthatók lennének más, ún. generikumokkal, de azoknak meg legalább a 75%-t finanszírozza a kiegészítő biztosítás, ha kötsz olyat. Ismétlem, nem adóból finanszírozott egészségügyről van szó, hanem biztosításból finanszírozottról. Én olyan magas egészségbiztosítást fizettem két kiegészítő biztosítással, hogy Mo-n legalább a fél ország nem is keres annyit.

Vibi 2016.08.18. 17:23:04

@gandzsaman: Komolyan nem hiszem el, hogy neked ennyire nehezen megy egy irott szoveg megertese. Kb ezt is szazszor leirtam, de csak nyomod a magad kitalalt hulyeseget. Hallottal mar vizelet gyorstesztrol? Ezt vegezte el nem is egyszer a haziorvos is meg az ugyeletes orvos is. Mivel ez kimutatta a fertozest ezert Nitrofurantoint irt fel. Mi ebben olyan hihetetlen nem ertem. Persze okoskodni, meg kotozkodni kivaloan megy neked, ertem en, tok mindegy mirol van szo, te beirod a tutit.
De ha mar annyira nem hiszed, hogy mi meg hogy tortent, akkor tessek, a kierkezo ugyeletes orvos meg Ciproflaxint hozott. A korhazbol meg Co-amixiclavot kaptam. Persze szerinted ezeket is ugy talalom ki.

gandzsaman 2016.08.18. 18:31:48

@vándor madár: @Vibi:
Ajanlom figyelmetekbe az Egeszsegugyi jogot. Vagy kerdezzetek meg egy ugyvedet hogy ilyen esetekben ki es miert a hibas.

A poszt iroja mar ott elkovette a hibat hogy nem tett eleget a kotelezettsegenek mert nem tajekoztatta a "hazi orvost" az allapotarol, tunetekrol megfeleloen. Megmondta hogy mi a baja , de azert a doki elkuldte Labor vizsgalatra a mintat.
(Ennek is van egy munka folyamata lasd.:nhs website. A poen hogy a pelda pont ennek a holyaghurut betegsegnek. Leveszik a mintat a gp-ben, elkuldik laborba azt is leirjak hogy ez ket nap es utana irjak fel a megfelelo gyogyszert. Azt is leirjak ha ez alatt a paciens rosszabbul van be kell menni a korhazba vagy ha nem tud mentot kell hivni.)
Ezert kell hagyni hogy O allitsa fel a diganozist mert ez az O felelosege. Hagyni hogy csinalja a munkajat!
Mindent beirnak a medical recordba pont a jogi felelosegek miatt is. Es pont ugy ahogy volt. Tehet ha a paciens azt mondja hogy ez es ez a bajom akkor pont igy irjak be a hogy a paciens ezt mondta hogy ez a baja. Meg azt is beirja hogy a paciens kerte, javasolta, mondta az antibiotikum felirasat. Tehet a "hazi orvosnak" mar nincs buntetojogi felelosege. O megtett mindent amit lehetett.
A telefonos hivast is rogzitik es csatoljak a medical recordhoz.
A kierkezo medical car-os doki is meg tett mindent! Sot javasolta a korhazba szallitast megfigyelesre, de a paciens elutasitotta. Ez is bekerult a medical recordba. Innentol mar a medical car-os dokinak sincs buntetojogi felelosege. Szerintem meg jofej is volt hogy hivogatta a pacienst hogy jol van-e , hol ott mar nincs is felelosege az allapota miatt. Es a korhaznak sem, mert elutasitotta.
Tehet ilyen esetben nincs senkinek buntetojogi felelosege a beteg allapotval kapcsolatban, csak sajat maganak a betegnek. Ezert kezeltek ugy ahogy.
A jog minden hol igy van legyen az akar a fizetett egeszsegugy.
Es azert irtam hogy tipikus mert rengeteg ilyen eset van szerte a vilagban. Nem csak UK-ban.
De mondom kerdezzetek meg egy ugyvedet nyugodtan.

Vibi 2016.08.18. 19:57:00

@gandzsaman: Azert tok jo, hogy igy te elfantazialgatsz magadban, a te sztorid sem rossz, de ez nem velem esett meg. Tovabbi jo tortenetgyartast, meg olvasgasd csak az egeszsegugyi jogot, barmi is legyen az, habar nem hiszem, hogy azt majd pont megerted.

lajcsi1975 2016.08.18. 21:06:51

A posztíró ott hibázott hogy elfelejtette hogy Magyarország az továbbra is 10 millió háziorvos , egyéb orvos , és nemzetközi egészségügyi szakember országa.

gandzsaman 2016.08.18. 21:06:54

De azert leirom a UK rendszert!
Ha rosszul erzed magad bemesz a gp-be (hazi orvos). Ha nagyon rosszul vagy es nem tudod hogy mitevo legyel hivod a 111 ha nagyon nagyon rosszul vagy akkor 999/112. Bekerulsz a felelosseguk ala.
Ha a gp-be megy ott elmondod a tuneteket plusz valaszolsz a doki kerdeseire legyen az akar milyen hulyeseg is a szamodra, de oszinten, mert ha egy dolgot is elhallgatsz, es ha majd kiderul , hogy emiatt felre diagnosztizaltak az mar nem az O felelosseguk. Hagyni kell, hogy a doki allitsa fel a dignozist mert ez az O felelossege. Ha kell akkor bekuld a korhazba.Ha bekuld, be kell menni, ha nem megy be es meghalsz vagy maradando serulesed vagy barmi tortenik veled az a te felelosseged lesz. Ha bekerulsz a korhazba akkor mar a korhaz felelossege alatt vagy. Ha ez ido alatt barmilyen komplikacio lep fel az a korhaz felelossege lesz amennyiben ez a komplikacio nem abbol fakad hogy a paciens/te elhallgatott valamit. Megfognak tenni mindent, hogy felepulj, de ha emiatt meghalsz vagy maradando bajod lesz az mar a paciens/te felelosseged lesz. Ha nem hallgattal el semmit es komplikacio kovetkezteben meghalsz vagy maradando serulesed lesz az a korhaz felelossege lesz.(Lehet oket perelni!) A korhaz nem enged ki, nincs olyan hogy sajat felelossegre tavozom, addig ameddig nem vagy abban a kondicioban ami elo van nekik irva a haza engedesre. Pont a felelosseg miatt. (Pl. magyarorszagon ezert kell alairnod a papirt hogy sajat felelossegedre tavozol, ha tavozni akarsz. Mert utana ha barmi tortenik veled az mar a te felelosseged.) Ha kiengednek mert a kondiciod elerte azt az allapotott ami elo van nekik irva, akkor is elmondjak, hogy ha a legkissebb gond is felmerul akkor a 999 kell hivni jon a medical car-os doki es ha kell akkor mento es visznek vissza.(Nem fognak szorakozni mert benne van a medical recordodban hogy korhazi ellatason voltal ez vagy az miatt.)
Ha az 111-et hivod ott is elmondod hogy mik a tunetek es valaszolsz a kerdesekre legyen az akar milyen hulyeseg is a szamodra. Ok altalaban tanacsot adnak hogy mit tegyel. Vagy menj a gp-be vagy a korhazba, de a helyzettol fuggoen atkapcsolhatnak a surgosegire ami a 999. Ott is elmondod a tuneteidet ha kell valaszolsz a kerdeseikre es ok kikuldik vagy a medical car-os dokit vagy a mentot. Ha a medical-os doki megy ki az allapotodnak megfeleloen ellat vagy mentot hiv es bevisznek a korhazba. De ha megtagadod az ellatast akkor mar nem vagy a felelosseguk alatt. Tehat ha meghalsz vagy maradando serulesed lesz az a paciens/te felelosseged lesz!
Ennyire egyszeru a rendszer es hogy kinek mi a felelosseg itt a UK-ban. ELVILEG ez a rendszer barhol a vilagban. Meg a fizettet egeszsegugyben is! Pont a felelossegek miatt! JOG!
Ezert irtam hogy aki nem ismeri a rendszert az ne szidja!
Persze semmi sem tokeletes sehol, kivetelek mindig is lesznek, vannak, de ez a rendszer szinte minden hol.
Csak ez a rendszer valahol jobban es szinvonalasabban mukodik. Valahol sajnos rosszabbul. De ez a rendszer es hogy kinek mi a felelossege.
Szerintem ezert nem kell ugy bemenni hogy ez meg az a diagnozisod (Nem vagy doktor! El lehet mondani ha volt sajat tapasztalatod de mivel nem vagy doki lehet hogy tevedsz a diagnozisoddal kapcsolatban) hanem hagyni hogy dolgozzanak ha mar ez az O feleloseguk, dolguk , szakmajuk. Tisztelni es bizni kell bennuk es igy lehet kozosen torekedni a felepulesre. Szerintem az itteni dokik kedvesek, segitokesz, ha kell elmagyaraznak mindent, lehet kerdezni a lehetosegekrol ki lehet kerni a velemenyuket sot ha emberien allsz hozzajuk meg azt is megbeszelhetitek hogy mo.-n mi volt a szokas mi hasznalt hogy gyogyitottak. Ha tiszteled oket es bizol bennuk jol csinaljak a dolgukat ZSEBpenz nelkul is es szerintem szinvonalasan. Lehet ez keves vagy rossz az angoloknak de szerintem jobb mint a magyar. Ezert is hagyja el rengeteg orvos es apolo a magyar egeszsegugyet.
De ha ezzel es ilyen hasonlo mentalitassal megy be egy dokihoz hogy EN jobban tudok mindent EN megmondom a diagnozist En elutasitom ezt vagy azt, meg ez kell meg az kell, akkor lehetsz te legnagyobb befizeto vagy akarmi, emberileg es jogilag is le vagy ejtve!

Sol Durka 2016.08.19. 19:49:09

@Mme Seldon: Kiderült. A hányás és hasonlók miatt kiszáradt, ami bizony akár életveszélyt is okozhat. Egyébként kiválóan bemutatja az angliai egészségügyet.

vándor madár 2016.08.20. 13:45:29

@gandzsaman: Folyt.

Nem hülyültem meg, de ez a post és arra adott reakciód engem is reakcióra késztetett, úgyhogy összeszedtem az észrevételeimet és a véleményemet. Íme:

1. A posztíró nem ment el idejében orvoshoz, még akkor sem, amikor 3 hét után rosszul érezte magát, hanem megvárta a hétfőt, miközben feltételezem, hogy hétvégén is elmehetett volna mondjuk egy walk-in-centre-be vagy egy out- of- hours doktorhoz. De itt feltételezzük azt a pozitiv magatartást, hogy az ember nem rohan minden kis akármivel rögtön az orvoshoz, hanem megpróbál segíteni magán, ahogy tud.

2. A háziorvos gyorsan elintézte az ügyet, többet sajnos nem tudunk meg. Jöjjön vissza két nap múlva? Ellenőrizte a gyulladási paramétereket? Egyáltalán miért nem ír ki betegállományba egy lázas, hányingerrel küzdő, gyenge lábakon álló beteget? Vagy talán ő is megkérdezte a posztírót, hogy kiírja-e betegállományba? Mert ha nem akarja, akkor menjen csak ilyen állapotban dolgozni.

3. Calling NHS 111. Ez a telemedicina callcenter tetszett nekem a legjobban. Ezek szerint egy 40 fokos lázzal küzdő, hányó, legyengült, elesett beteg felelőssége, hogy PONTOS (amit annyira kiemelsz a posztodban) válaszokat adjon a standardizált katalógusi kérdésekre telefonban, amit esetleg tartani sem tud, mert különben azt kockáztatja, hogy rossz helyre irányítják tovább vagy tovább se irányítják, hanem majd másnap menjen el a gp-hez, ha úgy gondolja és egyáltalán kap időpontot. És még azt is tudják, hogy az ügyeletes orvos majd egy órahossza múlva fogja felhívni. Nem ment életet, nincs máshol mással elfoglalva, hanem majd pont akkor fog telefonálni és tényleg.

4. Telefonál az ügyeletes orvos egy óra múlva és megkérdezi éjjel 2 órakor a félholt, 40 fokos lázzal küzdő, hányó, legyengült, elesett beteget, hogy oda tud-e menni hozzá egy másik antibiotikumért? Jajjajaj! Végül kiszáll, még ad hányás ellen is egy injekciót és felajánlja, hogy beküldi a posztírót a kórházba, ha ő be AKAR menni. Tehát ismételten a a félholt, 40 fokos lázzal küzdő, hányó, legyengült, elesett betegnek kell eldönteni éjjel kettőkor, hogy be akar-e menni a kórházba? Ki akar kórházba menni? Nem az orvos kompetenciájába tartozik, hogy megítélje ennek a szükségességét? És egyébként meddig tart annak a hányáscsillapítónak a hatása?, hogy a hányásra nem adtak további gyógyszert. Attól, hogy a beteg normál esetben beszámítható, még nem jelenti azt, hogy ilyen állapotban felelős döntést tud hozni bármiről is.

5. Ez a doki azért csak nem lehetett nyugodt, ha utána még kétszer felhívta. De a javaslata, hogy menjen vissza a gp-hez, mikor jártányi ereje sincs, az sem kutya. Egyébként ő nem látta?, de akkor is tudnia kellett, hogy ha valaki annyira hány, hogy akkor kiszárad? Miért nem kötött be ő egy infúziót? Vagy az az ő életmentő felszerelésében sincsen?

6. A posztíró elájul saját felelősségére és micsoda véletlen ebben a szuperül szervezett és rendezett egészségügyben, hogy egyetlen üvegecske infúziót sem sikerül fellelni egy orvosi rendelőben, még az életmentő táskában sem, mert annak csak kell ott lennie, ha már az orvos saját felelősségére felállította a kiszáradás diagnózisát, ami ebben az esetben biztosan helytálló, de legalább már kihívta a mentőt. És mit csinált a 20 perc alatt, amíg azok kiértek?, mert a posztíró már olyan állapotban volt, hogy nem is fogta fel mi történik körülötte. Nem volt neki vércukormérője sem, hogy a mentősök mértek vércukrot vagy az ijedtségben eszébe sem jutott?

vándor madár 2016.08.20. 13:45:39

@gandzsaman: Köszönjük, hogy leírtad a rendszer működését. Ez nagyjából ugyan az, amit a posztíró már ismertetett meg ami rajta is van az NHS weboldalán.

Nem szeretnélek megsérteni, de nekem egész idő alatt az jár az eszemben, hogy te egy Magyarországon tanult harmadik ország/világbeli orvos vagy, aki most a UK-ben dolgozik és úgy érzi, hogy nem kap kellő megbecsülést.

Itt egy szóval sem írta senki azt, hogy páciensként saját maga állítja fel a diagnózist. Az meg teljességgel lehetetlen, hogy ha így is lenne, akkor a UK-ban az orvos, sőt az egész rendszer annyira megsértődik, hogy megtorlásként a páciens nem fogja megkapni a megfelelő kezelést. A poszt alapján se így, se úgy nem kapta meg a rendes kezelést a posztíró, illetve már olyan későn, ami az életét veszélyeztették. Ha pedig nem kapom meg a rendes ellátást, akkor még az NHS saját maga is arra hív fel, hogy tegyek panaszt, amit független szakértők vizsgálnak ki. Hogy ez ténylegesen mennyire független, az már más kérdés, de azért nem veszélyeztethetik az életemet, mert más véleményen vagyok.
www.nhs.uk/NHSEngland/complaints-and-feedback/Pages/nhs-complaints.aspx

Manapság már nem annyira tudatlanok és főleg nem annyira szolgalelkűek itt Európában a páciensek, hogy hagyjanak magukkal bármit csinálni, mint az korábban volt és ami az idősek körében még gyakori. Ehhez a témához a bircanép nyilvánvalóan máshogy viszonyul, mint a politikához. Már én magam is meglepődtem Mo-n, hogy falusi, idős, tanulatlan emberek milyen pontos megfigyelést, sőt diagnózist állítanak fel, ha valakit a környékükben elvisz a mentő. Mindenki kint áll az utcán és elmondja, amit gondol.

Olyan nincs egy jogállamban, hogy egy felnőtt embereknek bármiféle diagnózist és kezelést el kell fogadni, mert az orvos azt mondta. Legtöbb esetben ez így van meg jó és helytálló is és különben is mi lenne, ha mindenki kekecked(het)ne, de attól még nem biztos, hogy nincs igaza legalább részben a kekeckedőnek. Lehet, hogy elmegyek egy másik orvoshoz és ő más diagnózist állít fel és más kezelést javasol. Ezt komoly betegség esetén még a biztosító is javasolja. Gondolom van oka rá. Nekem már mondta pl. sebész orvos, hogy ő többet nem tud tenni, de mivel én nem vagyok megelégedve az eredménnyel, menjek el x helyre, ahol esetleg még tudnak tenni valamit. Én ezt nagyon fair hozzáállásnak tartottam, mert felül tudott keredeni a saját sértődöttségén, amit láttam is rajta, ellentétben azzal, amit te írsz, hogy ha a páciens nem veti mindenben alá magát az orvos meg az eü. gépezet akaratának, akkor emberileg és jogilag is le van ejtve. Ez nem csak etikátlan, hanem jogilag büntetendő. És aki ilyen felsőbbrendűségi attitüddel áll munkába olyan területen, ahol emberekkel kell bánni, mindegy, hogy pl. eladó, tanár vagy egészségügyi dolgozó, az jobb, ha oda sem megy vagy ha túl későn derül ki, akkor gyakoroljon önkritikát és kezeltesse magát pszichológussal. Én pl. tanárképzésre kizárólag előzetes alkalassági vizsga/személyiségteszt alapján venném csak fel a jelentkezőket, mert az iskolákban is megéltem és tapasztaltam, hogy egyesek mit műveltek és hogyan bántak a gyerekekkel.

Attól még nem lesz felállítva egy pontos diagnózis sem, ha én tisztelem a dokit és bízok benne. És a diagnózis felállítása főleg nem úgy működik, ahogy leírtad. Lehet, hogy a UK-ban igen, de máshol nem. A rendes és pontos diagnózis attól lesz felállítva, függetlenül attól, hogy én pontosan válaszolok vagy nem az orvos kérdéseire, ha ő a munkáját körültekintően végzi és nem akar 3 perc alatt lerázni, mert sokan várnak kint. Arról a betegről is fel kell neki állítani a diagnózist, akivel nem lehet kommunikálni, mert pl. süket vagy nincs az eszméleténél vagy annyira részeg/zavart, hogy csak hülyeségeket beszél. Ezek alapján az orvos legfontosabb dolga a jó megfigyelés és a kedves beteg vizsgálata, ami után következnek az egyéb diagnosztikai eljárások. A kikérdezés természetesen fontos, de egyedül arra nem lehet mindenkinél hagyatkozni és nem azért, mert szándékosan nem pontos választ ad a kedves páciens, de erre még az NHS 111-nél kitérek. A szaktudás meg alap, úgyhogy arra ki sem kell térni, de úgy látszik, hogy ennél az esetnél még alapvető ok okozati összefüggéseket sem akartak felismerni.

Ami pedig a felelősséget illeti, amit annyiszor elismételtél, én azt állapítottam meg a posztből, hogy az NHS dolgozói a végső kórházi tartózkodáson kívül az összes felelősséget a posztíróra tolták. Véleményem szerint ebben a story-ban nincs olyan szereplő, aki valamilyen módon ne hibázott volna, de ezt majd egy másik postban gyűjtöm össze, mert ide nem fér.

Egyébként a zsebpénzre valót még Magyarországon is megkeresik az orvosok. Amire te gondolsz, azt minálunk hálapénznek, máshol meg baksis-nak hívják.

Folyt.köv.

vándor madár 2016.08.20. 13:45:51

@gandzsaman: Folyt.

7. Az egészségügyi szakdolgozók oly kompetens és tapintatos viselkedése. 1. A mentősök azon röhögnek, hogy a páciensben van kanül, de nincs rákötve semmi, ezzel minősítik az orvost. De azért jó volt, hogy benne volt a kanül, mert nekik legalább nem kellett azzal sz@rakodni, de infúziót ők sem kötöttek be, pedig náluk biztosan volt, hanem valamit adtak. Defibrillátorral jöttek. Itt látom egyedül a saját felősség felmerülését, illetve azt, hogy majd felelősek lesznek, ha a kedves páciensnek mégiscsak infarktusa lenne, bár erre nem utalnak a jelek. Ezt már én is megértem, mikor kihánytam a belsőrészem, akkor engem is össze-vissza infarktusra vizsgáltak és azt akarta az orvos belém beszélni, úgyhogy már rá kellett szólnom, hogy ne ezen lovagoljon. 2. A sürgősségi ápoló is első látásra felállította a (valamilyen) diagnózist ami alapján tudta, hogy ez a betegség nem szorul sürgősségi/kórházi kezelésre és a páciens most napi 1000 £ fog kerülni, értsd mennyire megkárosítja az NHS-t és azon keresztül a brit adófizetőket. Most már azért is felelős a posztíró, hogy egyáltalán oda vitte a mentő. Ami különösen feltűnő, orvos nem volt a láthatáron, így az ápoló adott orvosi rendelvény nélkül a saját vagy kinek a felelősségére is? még fájdalomcsillapítót is a posztírónak meg tán a miegyebekben volt még lázcsillapító is, amitől majd nem fájt a hasa és nem volt láza sem, ergo szinte tünetmentes volt, amire jött az orvos és megvizsgálta. Vagy egyáltalán vettek vért, mielőtt beadták ezeket a szereket? Az persze lehetséges, hogy az ápoló nem a saját szakállára adta azt, amit adott, mert én olyan helyen még nem voltam három országból kórházban, hogy az ápoló saját döntésben adott volna nekem bármilyen gyógyszert is, hanem pl. az orvossal történt telefonos beszélgetés után, amit a posztíró esetleg nem is tud. De azt megint pontosan tudták, hogy mikor lép majd színre az orvos. Ezúttal másfél óra múlva. Biztosan ott is nagyon túl vannak terhelve az orvosok, de nekem ebből már mégis az jön le, mint a magyar 30 napos közigazgatási ügyintézési határidőből. Elintézhetnék 2 nap alatt is, de minek, ha a törvény 30-t is enged. Honnan tudják egy sürgősségi osztályon, ahol egyszerre akárhány életveszélyben lévő beteg is befuthat, hogy pontosan mennyit kell várni? 3. Jött az orvos másfél óra múlva és tényleg megvizsgálta? Az nem derül ki, csak egy gyors vizeletteszt. Minden esetre nekem az jön le, hogy a posztíróban egy rövidke tüneti kezelés után még rossz lelkiismeret is generáltak, amiért egyáltalán odakerült és 40 fokos láz meg állandó hányás mellett hazaküldték, hogy viselje egyedül a felelősséget otthon magáért. Egyébként meg mióta adnak annak tablettában gyógyszert, aki szünet nélkül hány? És egyáltalán adott/felírt valamelyik orvos lázcsillapítót? Vagy az is a páciens felelőssége?

8. Itt már kezd derengeni a felelősségük, mert a 111 telemedicina callcenterben nem tologatják tovább az aktát, hanem visszairányítják a sürgősségi osztályra saját logisztikában, nemám a mentővel.

9. A sürgősségin a recepciós hölgyek egymással trécselnek, sz@rnak a páciensre és közlik, hogy 3 órahosszát kell várni. A várakozási idő egyre hosszabb lesz, minél rosszabbul van a páciens, amit még mindig nem realizálnak ott, ahol kellene. A sürgősségi felvételen normál esetben nem munkaidőben körmöt reszelgető cicababák ülnek, hanem szakemberek, akiknek a feladata eldönteni az ellátás sorrendjét. A sürgősségi osztály nem mozipénztár, ahol érkezési sorrendben majd egyszer ránk is ránk kerül a sor. Ez kinek a felelőssége volt, ha már bent volt az intézményben, de sz@rtak rá, mert dilettáns recepciósokra van bízva a döntés? Mire fajul a dolog, ha nem látja meg a mentős és ki kell várni a 3 órahosszát olyan állapotban?

10. Lám-lám, lehet intézkedni néhány perc alatt is szakszerűen, de akkortól rajtuk van a felelősség. Azért kellett a posztírónak napokon keresztül ilyen állapotban számtalanszor megjárni a hadak útját, hogy a felelősséget elhárítsuk, mert az napi 1000£-ba kerül? Ha az első nap megkapja a megfelelő kezelést, a megfelelő antibiotikumot a megfelelő dózisban és otthon fekszik nyugodtan, akkor addigra nagyjából helyrejön, mire egyáltalán bejutott a kórházba és nem kerül az antibiotikum árán kívül semmibe.

vándor madár 2016.08.20. 13:45:58

@gandzsaman: Folyt. és vége

11. A kórházban már ugyan ők a felelősek, de miért nem volt egy pillanatig sem azon az osztályon, ahova a betegsége alapján tartozott volna?, hanem ide-oda rakosgatják, mint egy krumpliszsákot? Az sem nagy titok, hogy antibiotikum hatására hasmenés alakul ki és tönkremegy a bélflóra. Vagy gondolták, hogy a rákos betegekben már egy esetleges fertőzés sem tehet több kárt? Nem ők vannak nagyobb veszélynek kitéve az amúgy is legyengült immunrendszerük miatt? Ebben a cikkben kifjezetten meg van említve az az antibiotikum, amit ő kapott. www.pharmaonline.hu/cikk/az_antibiotikum_altal_okozott_hasmenes_aad_kezelese

Én Németországban kaptam skarlátot és az antibiotikum jobban padlóra vágott, mint maga a 40 fokos láz. Két hét alatt lefogytam 7 kilót és örültem, hogy lábra tudok állni és helyrejönni. DE!!! Nem voltam egy fél órát sem sehol a háziorvoson kívül. Rögtön felírta a megfelelő antibiotikumot, tehát még a kitenyésztés visszaérkezése előtt. Lehet, hogy ha én is még három napot otthon döglök 40 fokos lázzal, akkor most nem írogatnék itt össze mindenfélét. Ettől függetlenül Németországban ért a legtöbb negatív tapasztalat, de ebből jól jöttem ki, mert kompetens és emberséges orvosom volt ott és akkor.

A weboldalon lévő ismertető szerint az NHS rendszer jól meg van szervezve, de ha ez így működik, akkor a benne dolgozókban van a hiba. Még azt is el tudom képzelni, hogy felsőbb utasításra nem drága góckutatásba kezdnek, hanem egy kis paracetamollal meg más olcsóbb gyógyszerekkel tüneti kezelést alkalmaznak, ami nyilván sok esetben ok is, de nem mindenkire és minden esetre ráhúzható séma.

El kell olvasni a panaszoldalon néhány bejegyzést és kiderül, hogy itt nem egy véletlen egyedi esetről van szó.

Ebben a történetben nem egy gyenge láncszem van, ahogy a posztíró még védelmébe veszi őket, annak ellenére, hogy majdnem a sírba juttatták, hanem gyakorlatilag az egész egy problémahalmaz. Attól még nem jó egy másik országban minden, mint én itt a dicshimnuszokat olvasni szoktam, mert Magyarországon minden rossz. Én már több országban elég sokszor voltam kórházban, megéltem jót is rosszat is, azért foglalkoztat az átlagnál jobban ez a téma, de ennyire FELELŐTLENnek nem láttam egyik rendszert sem. Én ennek a postnak olyan címeket tudnék adni: Hogyan ráztak le minden eszközzel? vagy Hogyan kergettek életveszélyes állapotba?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása