oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 31. 06:44,  Felkavaró hazatérés Isztambulba 109 komment

2016. július 31. 06:44 Határátkelő

Felkavaró hazatérés Isztambulba

Mostanában Törökország nem az a hely, ahová az ember olyan nagyon vágyna, a terrortámadások, aztán nem is olyan régen a puccskísérlet, majd az azt követő leszámolások – elég ijesztő hírek Európa nyugati feléből nézve. De hogyan látja mindezt valaki, aki ott él? Erről is szó lesz a mai blogajánlóban, aztán megnézzük, hogyan is él Kínában egy magyar gyakornok, majd olasz strandokra látogatunk.

Szívesen megosztanád nyaralásod történetét? Csináltál egy csomó jó képet, van egy-két jó sztorid, vagy egyszerűen csak jól érezted magad? Oszd meg velünk, küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

torokorszag_isztambul_foto_maurits90.jpg(Fotó: Maurits90) 

Kezdjük hát Törökországgal, azon belül is Isztambullal, ám a Tede in Turkey blog posztjának végén egészen messzire jutunk onnan. (A szöveg Elif Shafak írónő írásának visszaadása, de a választás is sokatmondó, és persze jól jellemzi a helyzetet.)

„Az Isztambulhoz fűződő viszonyom szélsőséges. Mélységesen szeretem ezt a várost, mindig hevesen dobogó szívvel térek vissza hozzá. Eggyé válunk, de nem telik bele sok idő, és fojtogatni kezd. A lehető leggyorsabban menekülök el az öleléséből.

Az ország remekül inspirálja a művészeket és írókat a vég nélküli konfliktusaival, ugyanakkor állandó csalódottsággal végződő kihívást jelent a politika képviselőinek és a nemzetközi szakembereknek.

Mert hogy is lehetne elemezni egy országot, amelyet egyik kategóriába sem lehet besorolni; amely se nem nyugati demokrácia, se nem közel-keleti diktatúra; egy ország, amely állandóan a két szék közt a pad alá esik, előre- majd visszatáncol, és amely a végén nem érkezik meg sem ide, sem oda.

Mielőtt Isztambulba utaztam, a gyerekeimet a nagymamánál hagytam Fethiyében, a kivándorolt britek egyik kedvelt kisvárosában a török riviérán. Fethiye csendes idén, a tengerpartok félig üresek.

„Az emberek félnek.”- mondta egy helyi taxisofőr. „Sok energiát fordítottam arra, hogy megtanuljak angolul, most pedig tessék, még csak gyakorolni sem tudok. Mert hol vannak a turisták?”

A következő nap Isztambulba készültem. Interjúk sora várt rám – rádió, TV, újságok. A kiadóm egy sms-t küldött nekem: „Kész csoda, hogy a körülmények ellenére az emberek még hajlandók olvasni.”

Teljesen értettem, hogy mit ért körülmények alatt. A folyamatos politikai feszültség, a szélsőséges polarizációs folyamat, a kollektív depresszió és a terrorveszély mindig ott van a levegőben. (...)

A török társadalom kollektív amnéziában szenved. Mindent porba írnak, kivéve az építészmérnökök munkáit, amelyeket kőbe vésnek, vagy a verseket, amelyek a szívünkbe íródnak. (...)

A hét végén hazarepültünk a Dalaman-Gatwick útvonalon. Körbenéztem az utastársaim között, britek, ciprióták, törökök. A British Airways fedélzetén hirtelen felindultan kiáltott fel a mögöttem ülő szőke fiatalember: „Istenem, füst!”

A légiutas-kísérő megnyugtatta, hogy az csak gőz, és a légkondicionáló berendezésből jön. A fiatalember a feje búbjáig elvörösödött, és rettenetes zavarba jött, a barátai pedig rögtön cikizni kezdték. Ám mindannyian tudtuk, hogy ilyen világot élünk most – ahol szorongani kell a túlélésért, és minden pillanatban azt várjuk, hogy valami történjen.

A gatwicki repülőtéren három sor van, egy a brit állampolgároknak, egy az EU-s országok állampolgárainak, és egy a rajtuk kívül esőknek. A gyerekek már elaludtak, mire a taxi felvett minket. „Hány napot töltöttek távol?”- kérdezi a sofőr erős pakisztáni akcentussal.

„Nyolcat”- válaszoltam, bár sokkal hosszabbnak tűnt. „Nos – és mosolyogva nézett rám a tükörben -, üdv idehaza. Amíg odavoltak, kiléptünk az EU-ból.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Gyakorlat kínai módra

Törökország után következzen Kína, hiszen a Balázs in the World blog szerzője már hetek óta ott marketing gyakornok. Lássuk a tapasztalatait!

taichi.jpeg

„A cég ahol dolgozom, nevezetesen Hutong School, egy ügynökség, akik diákoknak segítenek szakmai gyakorlatot találni,s emellett nyelviskolaként is működik. Én eddig “International Sales and Marketing Management”-et tanultam, ebből kifolyólag pedig marketing gyakornoki a beosztásom.

Közvetlenül a marketing menedzserrel dolgozom együtt, de a beosztott nem fedné a valóságot, hiszen szerencsére, nem az ő unalmas feladatait kapom meg (teljes mértékben) hanem van saját külön kis munkaköröm, projectól függően.

Az első hét azzal telt, hogy ismerkedtem a feladatokkal. A legfőbb feladatkör, az a közösségi oldalak különböző platformjainak a kezelése (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twittet, Google+,WeChat) és tartalomfrissítés. Tartalmat egy Hootsuite nevű weblapon, többnyire előre be kell késziteni, tehát a “postok” akár 3-4 héttel előre is megvannak.

Természetesen naprakész eseményekről is kell tartalmat szolgáltatni, úgyhogy a helyi és nemzetközi hírekkel sem árt tisztában lenni. Emellett több céggel is partnerek vagyunk, úgyhogy az ő termékeikről is kell blogot írni, promotálni, hasonlók.

Emellett most elkezdtem egy picit nagyobb projektet. Az új diákoknak írt a cég egy e-bookot, aminek a kreatív részét rám bízták. Könyvborító, tartalomjegyzék, és a tördelés is rám hárul, de kifejezetten élvezem. (...)

Alapvetően a 8:45-kor indulunk itthonról, Sorayával együtt, de neki innen 10 percre van az irodája, úgyhogy ott elbúcsúzunk és én felszállok a metróra. Négy megálló, és egy kis séta, s máris bent vagyok a városközpontban, az irodában. 9:15-től általában 12:30-ig munka, majd céggel közösen valamelyik közeli étterembe megyünk együtt ebédelni, általában 6-7 fős csoportokban.

Kínában normális, hogy 1-1,5 órás ebédszünetet tartanak, egy kis szunyókálással egybekötve. Ez nem számít munkának, úgyhogy ezután 13:3-tól nagyjából 18:15-ig munka, majd általában én a Sorayaval találkozom a városban és megyünk vacsizni együtt, majd haza."

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Olaszország legdrágább strandjai

Javában tombol a nyár, mi több, a főszezon, és ilyenkor elég sokan indulnak el a tengerpartokra. Márpedig Olaszország az egyik legnépszerűbb célpont. A pénz persze nagyon nem mindegy, most azt nézzük meg az Olaszmamma blog segítségével, hogy melyek a legdrágább ottani strandok.

olaszorszag_fortedeimarmi.jpg

„A jó hír az, hogy a méregdrága strandokon az árhoz passzoló szolgáltatásokat kapunk. XXI. század van, kérem szépen, nem elégedhetünk meg két csoffadt napággyal és egy napernyővel, ezeken a helyeken már alapvető kellék a wifi, a telefon töltésére alkalmas dugalj az ernyőnknél, ahová csini pincérek hozzák helybe a frissítőinket.

A napernyőket és nyugágyakat pedig sátrak, baldachinos ágyak, személyre szabott fürdőlepedők váltják fel, ékszereinket széfben tárolhatjuk a csobbanás idejére.

Velence – 1 napágy, 2 nyugágy, kisasztal, 4 szék, 3 fürdőlepedő akár 355 euró egy napra. Bolondnak is megéri, hát még nekem.

Forte dei Marmi – ezen a neves toszkán üdülőhelyen egy négyszemélyes sátorért, széffel, asztallal, négy székkel, paddal, 2-2- nyug-és napággyal, 4 fürdőlepedővel 290 euróra rúghat egy nap strandolás.

Marina di Pietrasanta – ugyancsak Toszkánában járunk, ahol sátor, két ágy, két nyugágy, egy szék, egy asztal napi 250 eurónkba fájhat.

Porto Cervo – Szardínia menő strandján 1 napernyő, két ágy, medence-és tusolóhasználat, öltözők, parkoló: 250 euró egy napra.

Lerici – ez itt kérem Ligúria, egy köpésre a Cinque Terrétől, nem csoda, hogy aranyáron mérik a napfürdőzést, 1 napernyő, 1 napágy, 1 fürdőlepedő négy személyre 230 euró.

Nyugalom, azért Olaszországban sem nyúl mindenki ilyen mélyre a zsebébe, és a tenger attól még ugyanolyan kék, a homok pedig ugyanolyan forró, ha a fentiek töredékét is fizetjük az aktuális strandon, és milyen hangulatos is az, amikor jön az elmaradhatatlan mozgóárus, aki teli torokból üvölti, hogy ” Cocco bello, fresco!“."

Ebben az esetben is érdemes elolvasni a teljes bejegyzést, itt találhatjátok meg.

HÍRMONDÓ

A szakácsok már utolérték Nyugat-Európát

Ugyan munkaerőhiány van a vendéglátásban, de legalább a szakácsok már keresnek annyit, mint Európa nyugati felén – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Aki ambiciózus, az Magyarországon is meg tud élni a vendéglátásban – tette hozzá Kovács László. A teljes cikket itt találjátok.

A brit kormányfő és az idegengyűlölet

A jelenlegi brit kormányfő is felelős a Brexit-népszavazás után elharapózott idegenellenes incidensekért – állítja három brit civil szervezet. Még 2012-ben belügyminiszterként jelentette ki, hogy ellenséges környezetet kell teremteni az illegális migrációnak, honfitársai azonban nem sok különbséget tettek az illegális és legális migránsok között. Miközben már a lengyel kormány is foglalkozik az üggyel, a magyar csendben van. További részleteket itt olvashatsz.

Zseniális születésnapi ajándék

A norvég kormány egy hegycsúcsot ajándékozna a szomszédos Finnország függetlenségének 100. évfordulójára – közölte a norvég miniszterelnök szóvivője. A szóban forgó Halti hegy nagyobb része ugyan a határ finn oldalán fekszik, de a 1331 méter magas csúcsa már Norvégiához tartozik. A javaslat úgy rajzolná újra a határt, hogy a csúcs is a finnekhez kerüljön. Ha érdekel a sztori részletesebben is, akkor ide kattints!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Kína Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr618924660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2016.07.31. 10:38:52

A szakácsok már utolérték Nyugat-Európát - miben?Munka minőségben?Abban biztos,fizetésben???!Persze.A családban is és haveri körben is van pár.Pár hete beszélgettem kettővel is : fizu? minimál bére bejelentve.200 óra munkára havi 200-220 nettó.Hol értük utol a Nyugat _európai vendéglátó fizukat?Sehol!Ez a vendéglátós főmufti szerintem kormánybérenc és azt szajkóza amit a főnökei diktálnak neki.A nettó 220 még mindig messze van a kinti átlag nettó 1500-2000 eurótól.

Bredpitt Monika 2016.07.31. 10:45:09

A torokokrol mindig ez jut eszembe (csak nagyvonalakban a pikans mivolt miatt):
Van egy ismerosom, aki torokoktol vett valamit bizomanyba rendszeresen, de egy ido utan a minoseggel nem volt megelegedve es nem fizetett ki egy szallitmanyt

Megbeszeltek vele egy talalkozot Istanbul ban, egy bazarban meghivtak teara es azt vette eszre egy ido utan, hogy egy jo par ferfi kozrefogja, fegyver is elokerult, konkretan tuszul ejtettek es megmondtak neki, addig nem megy sehova, amig meg nem kapjak a penzt

azota vagyom Istanbul ba

fhdgy 2016.07.31. 10:45:13

@Buchhalter: nekem is vannak szakács ismerőseim. A Balatonnál tényleg megvan a havi nettó 360 ezer. Harminc nap havonta, napi 12 óra munka. Ezer forint nettó órabér. Hogy ez európai?

Döntse el mindenki!

Bredpitt Monika 2016.07.31. 10:49:56

@Buchhalter: most beszeltem egy sraccal,, azt mondta mar 300ezret iger a szakacsoknak, csak hogy jojjon mar valaki es nem talal senkit, szerintem nettora gondolt,
arra nem kerdeztem ra, hogy etterme van vagy valami kis etkezdeje

Bredpitt Monika 2016.07.31. 10:57:31

@Buchhalter: irhatnek egy masik allaskeresos posztot, mar annyi tapasztalat van, kinomban mar nemetul tanulok,
peldanak kivancsisagbol azokhoz akik mashol elnek, van e ilyen fogalom kulfoldon, hogy probanap, ami itthon termeszeresen soj helyen fizetseg nelkul megy

fhdgy 2016.07.31. 11:02:59

@Bredpitt Monika: kíncsi lennék, hogy abból a 300 ezerből mennyi lenne a nyugdíjalap?

Szerintem minimál, a többi zsebbe. Egészen európai megoldás!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.07.31. 11:10:56

@Bredpitt Monika: És még mindig úgy gondolod, hogy érdemes volt visszaköltözni Mo-ra? Ez persze csak költői kérdés volt, értem a vívódásodat, mert olvasom a hozzászólásaidat. Sokan vagyunk így, akik naponta felteszik a kérdést....

Bredpitt Monika 2016.07.31. 11:22:55

@VPBA: igen, abszolute,
Erre majd valaszolok kesobb a geprol, tudom, hogy sokan hulyenek neznek, amikor azt mondom tenyleg hiszek abban, hogy lehet valtoztatni a dolgokon,
A morbid romantikas posztot egy parnak is ajanlottam, akik mar itthon vannak, a csajjal mar tobbszor talalkoztam, errol akarnek meg irni, de most mennem kell,
kesobb befejezem, udv

Bredpitt Monika 2016.07.31. 11:27:56

@fhdgy: igen, arra en is kivancsi lennek, de ilyeneket Mar nem is merek megkerdezni vadidegenektol

Csodabogár 2016.07.31. 11:30:16

A török rész nagyon érdekes és aktuális. Jómagam értetlenül nézek, amikor Erdogan akkora tisztogatást rendez, hogy olvasni is sok, már nem is beszélve a bevont utlevelekről, ami engen azonnali menekülésre késztetne. Mindeközben ma pl. Kölnben 30ezres tüntetés lesz az ott élő törökök tüntetnek Erdogan mellett. Ezt megmagyarázhatná nekem valaki.

Buchhalter 2016.07.31. 11:47:16

@fhdgy: ha leosztom órára : nettó 1000 ft ami még nettó 4 euró sincs és nincs meg a heti egy szabadnap nem hogy a fizetett szabadnap akkor még igen messze vagyunk.Ja és a Balaton a legrosszabb példa,mert szezon munka ami a legjobb esetben is max 3 hónap.Kerestél embertelen munkával nettó 1 millát és megint kereshetsz melót valahol az év 9 hónapjára.Az adókat meg már hagyjuk kérem!Az mindenhol van,Sőt ,nyugaton sokkal durvább az SZJA és mégis bejelentenek a legtöbb helyen és mégis többet kap a munkavállaló.De tény ,hogy a magyar kormányok vállalkozó barát politikáján még van mit csiszolni.

Főgebra 2016.07.31. 11:47:35

@Bredpitt Monika:
Akkor is igen lenne a válaszod, ha a férjed nem tartana el benneteket?
A közmunkával megkereshető havi 48 ezerrel is ilyen pozitív lennél?

Buchhalter 2016.07.31. 11:47:44

@Bredpitt Monika: álláskeresési tapasztalatom az nekem is van. Pénzügyesként tök átlag bért kértem és a legtöbb helyen mint a piaci kofák elkezdték lealkudozni a kért béremet.Végül egy banknál kötöttem ki ahol szó nélkül megadták.Kiderült én kértem a legkevesebbet.Vicces.

szalka240 2016.07.31. 12:00:49

@Csodabogár: Talán mert ők már rég elhagyták az országot és nem miatta. Nem tetszik nekik annyira a jelenlegi országuk, de azért a magasabb életszínvonal miatt vagy mert már többedik generációs bevándorlók, mégsem mennek haza. Aztán, hogy mit eredményez, ha hiányzik a közvetlen személyes érintettség, láttuk a magyarországi választáson is a levélszavazatokon.

kardio1 2016.07.31. 12:12:40

@Sanyi9: magyar lévén neked is tudnod kellene! Hàt a miénk :)
@fhdgy: ha azt mondod, hogy az angolok és a franciàk se a sajàtjukat ajàndékoztàk (ami végülis igaz, noha ôk akkor aztt hitték, mindent megtehetnek), akkor nem is csak közép-europai ez a vircsaft :)
@Zoole[uk]: nem gondolom, hogy a norvég példa követôkre talàlna Közép-Europàban. De azért jo lenne.

2016.07.31. 12:28:33

Hat engem nagyon erdekelt volna ez a kinai sztori, de egy szot se ertettem belole, pedig magyarul van, ugyhogy mindegy.

A hegycsucs az meno szulinapi ajandek, remelem nincsenek benne katonak elbujva, mint a trojai faloban. :D

@Bredpitt Monika: Es kifizette? Azt nem mondtad, hogy el-e meg az ismerosod. Amugy szep sztori, szerintem mondjuk ebbol nem az a tanulsag, hogy ne menj sose Isztambulba, hanem, hogy ne menj el teazni olyanokkal, akiket nem fizettel ki, vagy egyeb modon tartozol valamivel. :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.31. 12:37:06

@Csodabogár: sok a birka :((( ... külföldön meg mindig még "nemzetibbek" lesznek az emberek

pedig ez a puccs jó lehetőség lett volna az illiberális demokrácia megállítására Törökországban ... de ez nem jött össze

P.Elliot 2016.07.31. 13:41:10

@fhdgy: Nekem nincsenek szakacs ismeroseim de a teveben ahol sok szakacsverseny van, nagyon magas szintuek ott neha szoba kerul hogy mit csinalna az illeto ha megnyerne a 10 ezer vagy 50 ezer dollaros dijat, mire koltene? Nagyon nagyon sok valaszban az van hogy vegre kifizetne az elmaradt adossagait, meg akkor megertem ha a tanulmanyi kolcsonrol van szo de sok versenyzo 40-50-en is tul van, tehat nem arra kellene, vagy ahogy mondja kicsit fellelegezne anyagi teren, a tobbi kevesebb valasz foleg arrol szol hogy elmenne vegre nyaralni valami jobb helyre vagy sajat restaurantot akar nyitni es kellene kezdopenznek. Kozben a rovid interju kozben az is szoba kerul hogy 6 napig dolgozik 12 oraban.
El szoktam amulni rajta hogy milyen rosszul fizethetik ezeket az embereket, nem akarhogy foznek es nem akarmilyen etttermekben foszakacsok, ha ide a musorra bevalasszak oket akkor azok nagyon tudnak, nagyon magas szinten,.
Megneztem az interneten es latom hogy 20 dollarnal tobbet nem kapnak orankent amig nem lesznek jo nevu szakacsok a szakmaban es utana sincsenek nagyon elrontva ilyen teren es ha meggondolom hogy ott talpal, izzad a lang folott, siet hogy idore egyszerre kesz legyen minden es nem elrontva mert akkor kirugjak, napi 12 orat ha csak azt tudom mondani hogy ilyenre csak az megy akinek a szenvedelye a fozes vagy onsorsronto, en semmi penzert nem lennek szakacs pedig fozni azt nagyon szeretek.
Vannak persze ritka kivetelek akik megtalaljak a szamitasukat de szerintem csak azok akiknek sajat biznisze van.

P.Elliot 2016.07.31. 13:44:05

@Csodabogár: 30 ezres tuntetes? Haza kell oket kuldeni ha olyan lelkesek epiteni az "uj" orszagot....

P.Elliot 2016.07.31. 13:51:39

@NomádMatyi: Most olvasgatom vissza a posztokat mert nem volt idom, klassz a tied is, elmennek egyszer arra, szeretem a kulonleges helyeket, es az arra az. Nekem legalabbis...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.31. 13:53:15

@P.Elliot: :) köszi, örülök hogy tetszett ... ezek a helyek is egzotikusak a maguk módján :D

Buchhalter 2016.07.31. 15:10:58

@P.Elliot: a vége az lesz. Erdogan kibékült az oroszokkal és most fúj az amcsikra.A törökök elég kétszínűek.Bár csak egy hétig voltam törökben ,de a vendéglátás színvonala nagy vonalakban csak a lehúzásra épül.Meglepődtem,hogy a reprezentált tehát turisták által látogatott helyeken is nagyon kevés pincér vagy eladó beszél angolul.Az angol színvonalát pedig hagyjuk...

P.Elliot 2016.07.31. 15:23:37

@Buchhalter: Ha kibekultek az oroszokkal akkor valoszinu hogy ez igy lett ez a puccs megrendezve, direkt hogy ki lehessen takaritani a katonasag foembereit es ne kelljen engedelyt kerni arra hogy osszepraktaljanak az oroszokkal akik segiteni fogjak oket szepen a hatuk mogul,ki tudja mifele tervekben, beszallasoljak oda magukat szep csendben.
Hat most igazan nem szeretnek Europaban lakni. Ki tudja mire megy ki a jatek.

P.Elliot 2016.07.31. 15:29:22

@NomádMatyi: Igen, ezek a helyek nekem kulonlegesek. Mint irtam egyszer, szeretnem bejarni a nagy Oroszorszagot, lakokocsival, ott allni meg ahol kedvem van, latni azokat a hatalmas szabad teruleteket, a nagy ures egboltot felettem, az hogy messze-messze ellatni, kicsike falvakon menni at, megnezni a tajgat is. Valahogy nekem az ilyen vandorlasok tobbet nyujtanak, nagyobb elmenyt mint a nagyvarosok. Illetve adnak annyi elmenyt. Masfeleket igaz, de adnak...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.31. 16:14:08

@P.Elliot: lakókocsival jó nagy kaland lenne az biztos :)

fhdgy 2016.07.31. 17:15:29

@P.Elliot: őszintén szólva szkeptikus vagyok, hogy amerikai útlevéllel csak úgy bebarangolhatnátok Oroszországot. Nem túl rég volt ott belső útlevél. Hogy mi van ma, nem tudom. Kíváncsi lennék, hogy egy hozzáértő mit mondana erre!

Csodabogár 2016.07.31. 17:34:11

@NomádMatyi: Nem tudom jó lett volna-e. A törökök, nem alaptalanul, rettegnek a katonai puccstól. Nem emlékszem az évszámra, talán 1980-ban volt az utolsó katonai puccs, amikor százezreket végeztek ki. Szóval nem ezt kellene erőltetni. Erdogan még 3 évvel ezelőttig egész normális volt. Nem tudja senki, vagy nem mondják, hogy mitől változott meg rossz irányba.

Csodabogár 2016.07.31. 17:37:20

@P.Elliot: Europában mindig jó lakni, még ha néha izgalmasabb mint az amerikai elnökválasztás.:-)
Itt legalább nem rohangálnak az emberek fegyverrel az utcán és lövöldöznek össze vissza, mint amerikában.
Terrorista az más, de majd túl leszünk ezen is.

fhdgy 2016.07.31. 17:39:41

@P.Elliot: volt egy szovjet-japán film, Dersu Uzala. Engem nagyon megragadott. Sokszor megnéztem, az eredeti könyvet is letöltöttem és szintén sokszor el- és beleolvastam.

Az 1900-as évekek elején az Usszuri vidékén játszódik, kettő térképészeti expedició története. Kedvet kaptam az Usszurihoz, csak félek a fentebb említett okok miatt, bár nekem nincs amerikai útlevelem.

blackhairlady 2016.07.31. 18:00:34

@Taxomükke (UK): mi a baj veluk? mzrmint a fogalmazassal es a nyelvtannal?

blackhairlady 2016.07.31. 18:15:59

@Bredpitt Monika: En voltam meg a 80-as evekben buszos uttal. Csodas varos, lattuk a fo nevezetessegeket, a bazar felelmetes es magneskent vonzo egyben, szuper borszoknyat, bordzsekit vettunk, es aranyat persze:)) es atmentunk a hidon Azsiaba.
Hazafele megalltunk Rodostonal, itt furodtem eloszor tengerben, majdnem bele iis fulladtam, mert egy hullam befele es lefele sodort, ha nincsmelelttem a batyam, akkor nekem kampec es Rakoczi melle temethettek volna a megtalalt testreszeimet:)))
Hat ennyi az en torokorszagi elmenyem :D
Erdekesseg keppen meg anny, hogy Isztambul elott megalltunk egy ejszakara Jugoszlaviaban es egy ejszakara Bulgariaban. Isteni finomakat kaptunk kajalni, szerencsere a rokonaimnak nem izlett, igy mi a batyammal dupla, sot volt, hogy tripla adagott ettunk. Itt tortent meg az, hogy kihoztak a jo kis zold salatat, volt rajta sajt meg mittudomenmeg mi nem. Aztan vartuk a foetelt, egyszer csak azt vettuk eszre, hogy a pincer viszi vissza az elso asztaloktol a salit. Akkor jottunk ra, hogy itt nem a foetel melel eszik a salatat hanem ez amolyan eloetel, szerencsere idoben eszbekaptunk es volt idonk megenni amig a pincer odaert:))))))))))))kar lett volna veszni hagyni, mert irto finom volt.

Herr Géza 2016.07.31. 18:19:49

@Buchhalter: Nekem jó emlékeim vannak a török nyaralásról. Nem tudom te mit értesz lehúzáson, én nemigen találkoztam vele. Egy dolog idegesitett, de nagyon: a boltosok erőszakos rámenőssége, az , hogy nem tudsz valahova csak nézelődni bemenni, vagy a kirakatban csak valamire ránézni anélkül, hogy ne repüljenek rád kullancsként az eladók és szívják a véredet, amíg meg nem veszel valamit.
De étteremben, kocsmában, boltban soha sehol nem próbáltak átverni, ha ki volt írva az ár, akkor anyit is fizettem, az aprót sem akarták lenyelni, ha nem volt kiírva, akkor megkérdeztem előre, aztan eldöntöttem, hogy kell, nem kell, vagy alkudtam nagyokat. A taxisnál ment az óra és a végén nem akarta megmagyarázni, hogy az a szám, amit ott látok, az dollárban/euróban értendő, és nem is autóztatott körbe a világon. Szóval az otthoni (és főleg a szerb, bolgár, sőt korábban a horvát) lenyúlós trükkökön edzett vén fejemnek nem akartak semmi ismert trükköt eladni, ha meg volt újabb trükkjük, akkor azt ügyesen csinálták, mert nem vettem észre....:D
Engem még az angoltudásuk hiánya/hiányossága sem zavart, ill. igazából nem is érdekelt, mert a német/angol/pár szó törökül kombóval egész jól elboldogultam. Pl. sokkal kevésbbé éreztem magam elveszettnek nyelvileg, mint Franciaországban. Nekem eddig az volt a negatív csúcs...

Herr Géza 2016.07.31. 18:22:06

@blackhairlady: A klasszikus sopszka-saláta... Jó is az nagyon... :)))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.31. 18:30:55

@fhdgy: ha van vízuma, akkor nincsen gond ... max annyi hogy a rendőröket néha le kell fizetni (gondolom mondani sem kell, hogy mindig találnak valami "szabálytalanságot", akkor is ha nincs

@Csodabogár: és látod hogy 3 év alatt is hogy meg lehet részegülni a hatalomtól

majd el kell olvasnom mi volt a legutóbbi puccs során, de én (lehet naívan) hiszem hogy ahadsereg tényleg őrzi az állam szekuláris mivoltát

azt, hogy az emberek Erdogan hívására szinte szószerint leverték a puccsot, a birkaság magas fokaként értelmezem, hogy az emberek önként adnak teljhatalmat a "kedves, szeretett" vezetőjüknek

Erdogan lefejezte a hadsereet, a titkosszolgálatokat, mindent a maga uralma alá hajtott

értelmezésem szerint ezzel sajnos odaveszett az atatürki szekuláris állam ... ami vissza a múltba menetel

fhdgy 2016.07.31. 18:37:14

@NomádMatyi: nincs már belső útlevél? Se külföldieknek se bennszülötteknek?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.31. 18:41:38

@fhdgy: külföldieknek biztosan nincs, legalábbis én nem találkoztam ilyennel

a belföldieknek van,d e az tulajdonképpen személyiként funkcionál, csak belföldi útlevélnek hívják (tehát külföldi utazásra nem jogosít)

aztán lehet hogy tévedek, de tudtommal nincs már országon belüli röghöz kötés

blackhairlady 2016.07.31. 18:50:26

@Herr Géza: Igen, az az :))
Az atveresrol az jutott meg eszembe, hogy vettunk parfumot, mar nem tudom milyen marka de valami nagyon hires (80-as evekrol beszelunk), illetve vettunk Reebok polot ami olyan atlatszo nylonban volt csomagolva. Persze csak otthon bontottuk ki oket, a parfumos uvegbe szerintem belehugyoztak, a polonak meg csak az eleje volt meg:))))))))))
Egyebkent olyan jo zamatos alma teat sehol sem ittam azota sem mint ott.

fhdgy 2016.07.31. 19:09:39

@NomádMatyi: jó hír! Akkor gondolkodhatok az Usszurin.

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:14:43

@Főgebra: igen, akkor is, akkor nyilván nem válogatnék így, és elmentem volna az első ajánlatra (mert már voltak helyek ahol felvettek volna), egyébként meg mielőtt kimentem egy évre lányommal New Jerseybe férjem után, nagyon jól elvoltam a sulis nagy szar fizetésemmel pont azok miatt a dolgok miatt, amik miatt most is szeretek itthon lenni,

mi nem azért mentünk el Amerikába, mert utáltunk itthon lenni, hanem család egyesítés miatt, ezt már leírtam egy párszor, de úgy tűnik kevesen hisznek nekem

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:19:33

@mojyo: vicces vagy, igen él még, és üzent a családjának , akik kifizették a pénzt, amit aztán megadott nekik, többet nem üzletelt törökökkel, neki is volt igaza, de azt gondolom, hogy én is mérges lettem volna annak a ahelyében, aki bizományba ad valamit és még később sem fizetik ki,

az meg nem vicc, hogy mennék Istanbulba, mindig vonzott, szinte minden ismerősöm el volt ájulva a várostól, aki valaha is járt ott

fhdgy 2016.07.31. 19:21:49

@Bredpitt Monika: bocsi, de milyen családegyesítés, ha Te Mo.-n, a férjed meg USAban?

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:26:36

@blackhairlady: nekem harminc éve a nagy szerelmem hozott egy Casio órát, ami akkor nagy szám volt, úgy adta oda, hogy reméli nem valami utánzatot kapott,

még most is itt van a szekrényemben, azóta is működik szerintem, bár egy ideje nem próbáltam, mert nem hordok karórát, de anyukám még hordta egy négy éve, akkor még működött, szóval nem gagyi volt, Bulgáriában éppen ezzel a nagy szerelmemmel találkoztam 1987 ben, Várnában voltunk, légcsavaros géppel mentünk és az utat úgy tudtam kifizetni, hogy a fizetésem 2800 forint volt, az út már nem tudom mennyi volt

légcsavaros géppel repültünk, életemben először, én egész úton csak arra tudtam gondolni, mi lenne ha leállnának a csavarok, amiket láttam az ablakból,

nekem nagyon tetszett Várna , még úgy is, hogy döbbenetes élmény volt milyen volt pl egy cipőbolt kirakata (szó szerint bele voltak hányva a cipők)

csak görögdinnyét lehetett kapni, amiért óriási sorok álltak, meg talán paradicsomot, a híres bolgár kertészetből ennyit láttunk mindössze, hasmenésünk volt szinte mindannyiunknak, pedig a vizet csak fogmosásra használtuk, le sem nyeltük, érdekes élmény volt, de örök élmény

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:31:24

@fhdgy: a férjem itt volt öt évig és aztán mikor lejárt az itt tartózkodási engedélye akkor fejvesztve menekült innen, akkor egyből felmerült a kérdés, hogy mi minek maradjunk itt,
pedig előtte bennem fel sem merült, hogy kimenjek,

aztán meg ugye megvolt a családegyesítés és mi hazajöttünk lányommal a honvágy miatt, meg sok minden miatt, érdekességképpen, most találkoztam valakivel, akik többek között azért is jöttek haza, mert a kisfia másfél óráig kuporgott egy iskola WC jében, mert kint az utcán egy őrült lövöldözött (nem terrorista volt, csak a szokásos ha már van fegyverem használom is szindróma)

jogos a kérdés, de nagyon hosszú a történet és egyre színesebb lesz, remélem szeptemberben végre itt lesz velünk újra a férjem nem csak látogatóban

blackhairlady 2016.07.31. 19:33:49

@Bredpitt Monika: ja, igen Casio orat is vettunk:))))

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:35:28

@Főgebra: a közmunkára visszatérve még, pékségben pl megvan a 120 nettó vagy ha van egy kis túlórád még több is, de ugye az már ki lett ragozva, mivel nem jelentenek be a teljes munkaidőre, sőt minimálbér, meg négy , hat óra, ezért nem megyek bele ebbe,

a közmunka egyébként sem minden esetben ilyen kevés, attól is függ milyen a végzettséged, van aki többet kap, már több embertől hallottam, hogy akár százat is hazavisznek , de nyilván nem közmunkán akarok lenni, egyébként is csak akkor lehetnék azon, ha regisztrált munkanélküli lennék, de az nem vagyok, üdv

fhdgy 2016.07.31. 19:36:24

@Bredpitt Monika: minden jót kívanok. Úgy legyen!

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:44:16

@VPBA: én most ősszel lesz két éve, hogy elkezdtem olvasni a Határátkelőt és azt vettem észre, hogy az embereket a leginkább az érdekli ezen az oldalon is, hogy mi lesz Magyarországgal,

most beszélgetek ezzel az újonnan hazatért anyukával és hihetetlen élmény látni, hogy milyen más mentalitással tért haza, nagyon élvezem, csak hátradőlök és élvezem, hogy végre valaki csinál valamit, ők 15 éve nem voltak itthon egyáltalán és látom ahogy rácsodálkozik mindenre és hogy milyen pozitívan gondolkodik,

ő már skype on talált magának állást egyébként még kintről, aztán az itteni bankrendszeren ő is nagyon kiakadt, az OTP ből vitte el a pénzét azt mondva az ügyintézőnek, hogy nem fog azért fizetni, hogy a saját pénzéhez hozzájusson, a nő azt mondta neki, hogy ez nem Amerika,

végül talált olyan bankot, ahol nem kell fizetnie, addig ment, amíg meg nem találta,

a lényeg, hogy jönnek haza emberek kintről és szerintem jönni fognak egyre többen, és pont ezek az emberek fognak tudni változtatni, ami meg a legnagyobb baj egyébként is itthon A LEGNAGYOBB, a politikától függetlenül az emberek mélységes közönye és beletörődése, de ki lehet őket hozni belőle, ebben biztos vagyok, ez persze nem pár hét vagy pár hónap munkája, hanem sok sok évé,

fhdgy 2016.07.31. 19:48:42

@Bredpitt Monika: hogy hívják azt a bankot?

Bredpitt Monika 2016.07.31. 19:53:50

@fhdgy: CIB bank, mondott részleteket is, de arra már nem figyeltem annyira, nyilván a bankkártyáért itt is fizetni kell, nem lesz ingyen , bár nem tudom a pontos részleteket,

fhdgy 2016.07.31. 19:59:31

@Bredpitt Monika: én CIB-es vagyok, de mások az "élményeim".

Lehet, hogy fel kellene mondanom a mostani szerződést és újat kötni?

Bredpitt Monika 2016.07.31. 20:01:12

@fhdgy: nézz utána, kifaggatom ezt a csajt, nagyon belevaló lány, biztos tudja miről beszél,

2016.07.31. 20:32:38

@Bredpitt Monika: Ezzel egy picit elkéstek. No nem baj, majd beállnak dolgozni a mélységesen tisztelt urak/hölgyek. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.07.31. 20:42:29

@Bredpitt Monika: Köszönöm a részletes választ. Jó, hogy mindig lesznek olyanok, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz és látják benne a sok jót is, és a csakazért is boldogulni fogok otthon mentalitással léteznek, mert nem tudnának máshol élni.

Abban egyetértek veled, hogy mindig lesznek olyanok, akik visszamennek, de szerintem nem tömegesen, illetve közben meg mennek el mások. Az a néhány lelkes, mint pl. Te is, sajnos kevés lesz. Szerintem. Most ugye Mo-ról beszélünk. A mélységes közönyből és beletörődésből lehet, hogy ki lehet hozni az embereket, csak tudod, egy életünk van, és mikor már 20 éve azt halljuk, hogy most már jobb lesz, csak még egy kicsit bírjuk ki, ebbe azért belefárad az ember. Most meg már annyira el vannak cseszve a dolgok, hogy alternatíva sem nagyon van, nekem meg, meg másoknak se, akik elmentek, nem volt már türelmem várni meg reménykedni. Az emberek jó részének meg nincs küldetéstudata, egyszerűen csak szeretne megélni becsületes munkával normálisan. Na, ennek az esélyét veszik el Mo-on. Mert ennyire nyilvánvalóan hülyének nézni az embereket, és ennyire gátlástalanul szétlopni az országot, és ennyire következmények nélkül, meg mindent centralizáljunk, stb., hát, én nem ilyen környezetet szeretnék a gyerekemnek, és nem szeretném, hogy ezt tartsa normálisnak, és nagyon örülök, hogy nem a magyar oktatás "formálja". Beszélhetnénk erről még hosszan, de már nagyon sokan leírták itt is a problémákat. Szerintem szélmalomharc az egész, ami előbb-utóbb felőrli az embereket. Aztán marad a közöny, ahogy Te is írtad vagy az hogy elmennek. Neked azért kívánom, hogy megtaláld a számításaidat Mo-on.

2016.07.31. 20:46:53

@Bredpitt Monika: Irigyellek a lelkesedésedért. Azonban a népet nem tudod te sem leváltani. Pedig azzal kellene indítani.

P.Elliot 2016.07.31. 21:06:46

@fhdgy: Ha adnanak vizumot akkor biztosan nem kotnenek belenk hogy mit keres ott 2 nyugdijas, illetve azert tarsasagban mennek, meg legalabb 2 par, marcsak biztonsagi szempontbol is, valaki aki ert a kocsihoz ha valahol az Isten hata mogott leallna, jo lenne egy egeszsegugyis ha valami lenne, mar gondoltam ra hogy keresni kellene meg 4 erdeklodot akinek van ideje es nem rohan haza.
Valoszinu hogy talalnek is, majd elgondolkozom rajta. Engem az ilyen utak szazszor jobban erdekelnenek mint barmi mas...

P.Elliot 2016.07.31. 21:08:30

@Csodabogár: Hat csak lakjal, en meg itt. Ki-ki hol szeret, en itt nagyon szeretek...Mit nagyon, belebetegednek ha el kellene innen mennem...

Csodabogár 2016.07.31. 21:14:58

@Herr Géza: Mi Isztanbulban voltunk és bizony a bazár volt az egyetlen idegesítő. Megtörtént, hogy taxival mentünk valahova. Mikor oda értünk nem volt aprónk és a taxis nem tudott vissza adni. Mondta várjunk és elrohant a nagy pénzzel. Nemigen volt ott semmi a környéken. Azt hittük ennek már annyi, de pár perc múlva jött rohanva és lobogtatta a visszajárót.

Csodabogár 2016.07.31. 21:17:14

@NomádMatyi: Összesen 4 puccs volt és az az utolsó nagyon kegyetlen. Németországban élő török professzor mondta a tv-ben. Nem néztem utána, de elhiszem.

Csodabogár 2016.07.31. 21:21:08

@Bredpitt Monika: Én hiszek, mert semmi pénzért nem élnék ott. Kipróbáltam, csak úgy, de nem ment. Mondjuk ha rengeteg pénzem lenne akkor Manhattenben a Central parknál egy klassz apartmanban el tudnék lenni egy darabig, de ott sem örökre.

Herr Géza 2016.07.31. 21:22:31

@blackhairlady: Jajajj, hát az miért volt átvágás (mondjuk a fél póló az igen, bár annak mi értelme? Nem az anyag a drága....:D)? Mindenki (?) tudja, hogy amit a törökök márkás cuccként ötöd-tizedáron árulnak, az hamis cucc.... :D Mondjuk olyannal én is találkoztam, aki úgy megörült a török által mondott első árnak (ami kb. 50%-kal volt olcsóbb, mint a valódi cucc rendes ára) hogy annyiért meg is vette a koppintott cuccot, és nem tudta, hogy az első ár harmadáért is odaadták volna, és akkor már mindenképpen rájöhetett volna, hogy ez csakis hamis lehet...
Én is vettem "Rolexet" valami 20 euróért, mert annyira élethű volt és olyan jól nézett ki, de egy percig sem gondoltam, hogy nem hamisítvány...:)))) Mondjuk máig megvan és kiválóan működik, igaz régóta csak humornak hordom néha-néha. Egyszer egy órásnál cseréltettem benne elemet, szegénykém nagy tapintattal akarta tudomásomra hozni, hogy hamis a baba, de én csak röhögtem, hogy tudom: Made in China a szerkezet...:D

P.Elliot 2016.07.31. 21:22:48

@fhdgy: A konyvek nagy vonzerok tudnak lenni. En is kaptam kedvet mar tobbszor is elmenni a konyvek utan.
Az Antarktisz is nekem egy konyv elmenybol jott/ Guszev irta/ es azota is minden vagyam elmenni oda. Regen lehetetlen lett volna ilyesmi a szamomra most megvan a lehetosege anyagiakban is de a ferjem nem hajlando jonni es ra sem merem beszelni mert nehogy ott legyen beteg es netan meghaljon, sosem bocsajtanam meg magamnak. Egyedul oda elmenni valahogy nem akarozik de azert nezegetem a lehetosegeket hogy kivel tudnek elmenni, nagy vagyam lenne. Engem nem erdekelnek a fokak es egyeb allatok ott, megneznem persze, en csak leulni szeretnek ott a partra,es bamulni azt a zoldeskek szinben jatszo jogtomboket es jol megtaposni a havat a talpam alatt, hehehe....
Persze szeretnem belemeriteni a kezemet abba a zoldes, jegdarabkas vizben, kicsit megtapogatni, erezni azt az ottani vizet az ujjaim kozott. Nezni a tajat, beleszivni a levegobe, elgondolkodni azon hogy hol vagyok, visszanezni a gyerekkoromra amikor utazos konyveket olvastam ugy hogy tudtam hogy ki sem tehetem a labamat az orszagbol es ugorni egyet a levegobe hogy itt vagyok, meglathattam. Meg lenne egy par dolog amit szeretnek...
Talan egyszer hatha eljutok oda,

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.31. 21:25:41

@Csodabogár: Na majd utananezek en is aztan megtarsalogjuk!

P.Elliot 2016.07.31. 21:29:51

@Bredpitt Monika: A ferjed mit tud otthon dolgozni ha ujra odakoltozik? Marmint ugy hogy meg is erje neki hiszen elsosorban o a csaladfenntarto, nem?
Sajat lakasotok van, ugye?

blackhairlady 2016.07.31. 22:03:49

@Herr Géza: Geza, ez 86 korul volt, eletem elso kulfoldi utja, meg kulfoldit sem lattam addig, markas cuccom meg a trapper farmer volt, a parfum kimerult "meno" Impulse dezodorban (ha egyeltalan volt akkor meg:D), szoval ugy mentem en kulfoldre, hogy csak tatottam a szamat mindenre, es elhittem en mindent amit ok mondtak:))))
A parfumbe tenyleg vizelet lehetett, nem csak atvitt ertelemben irtam, teljesen olyan volt a szaga mint az ammonia. A polon meg jot rohogtunk, jo lett az felmosorongynak, nem koltottunk ra sokat.
A bor (ket vesszo az "o"-n :D) az viszont tenyleg bor volt, es az arany is, mivel azt eladtam egyszer amikor anyagilag padlon voltam, es nem reklamalt az ekszeresz.
Szoval nekem ez az ut volt a tanulopenz, de nagyon nagyon jo elmenyekkel jottem haza, de ugye regen minden jobb vot, ezt tudja mindenki :)))))))))))

Buchhalter 2016.07.31. 22:17:55

@Herr Géza: én csak Isztambulban voltam,de azt mondják,hogy aTörök Riviérán sokkal normálisabbak a vendéglátósok.Én eddig Görögországgal voltam a legjobban megelégedve.

Hari Seldon 2 2016.07.31. 22:29:52

@Csodabogár:
MInden népcsoportban vannak minden tábornak hívei. Az Erdogány most aktivizálja a saját szimpatizánsait. Ő könnyen meg tudja tenni. Van kapcsolati hálója, tudja pénzelni az ottani híveit.

SzZoole 2016.07.31. 22:41:24

@kardio1: jo lenne jo lenne,de doki,mit kezdene a magyar állam azzal a plusz pár millió emberel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.31. 23:21:54

@fhdgy: A legjobb film amit Kuroszava rendezett.

Herr Géza 2016.07.31. 23:24:26

@blackhairlady: Csak 86-ban voltál először külföldön??? Hát azóta mondjuk bepótoltad a késedelmet... :)))
Erről a "csak tátottam a számat" effektusról eszembe jutott jóanyám: aki még emlékszik rá, az tudja, hogy a 80-as évek végén otthon már hightech volt a papírzsepi csomagolása, ha azon volt egy perforáció, és le lehetett szakítani a celofán felső részét. Na én nyugatról egyszer hazaérkezve éppen jó taknyos voltam, így otthon kitettem a zsebemből a német pzs csomagomat. Anyum ki akart belőle venni egyet magának, és csak azt vettem észre, hogy eltorzult arccal cibálja, szaggatja a csomagolást...és szidja a hülye németeket, hogy "ennek a szarnak nem lehet letépni a tetejét...". Mire én blazírt pofával elvettem tőle az egyébként már felbontott, de visszazárható zsepit és az örökbecsű mondást idézve, miszerint "többet ésszel, mint erővel" , a ragasztószalagot felhúzva kinyitottam neki. Azt a leesett állat és az őszinte "hűazannyukszentségit" nem felejtem soha... :))))

Herr Géza 2016.07.31. 23:34:42

@Buchhalter: Én meg Isztambulban nem, de a török Riviérán igen, szóval akkor igazuk lehet.... :D Görögország nekem is nagy (mert első) szerelmem, de a bizbazárusok pióca módijától eltekintve, a török tengerpart és a mentalitás nem sokban tért el a görögtől. Még az Ouzo-nak is megvolt a török párja (Raki). :D

blackhairlady 2016.08.01. 01:04:39

@Herr Géza: Bizony,akkor is csak ugy tudtam menni, hogy a keresztapam volt a roplabdacsapat totumfaktuma, volt egy buszuk amivel a csapatot szallitottak, es mellekesen szerveztek ilyen torok bevasarlo utakat is,es szulinapomra befizetett egy ilyenre, csak a koltopenzt kellett vinnem. Bar arra is szemelyi kolcsont vettem fel, emlekszem:))

adg 2016.08.01. 02:10:29

@blackhairlady: volt meg impulse szerintem. Emlekeim szerint a lanyok azzal zuhanyoztak tornaora utan. Klassz volt. :)
Mondjuk a fiuk igyekeztek a termeszet erejevel kompenzalni a muszagot, de akkoriban mar terjedtek a fiudezodorok is, az meg aztan meg jobba tette a dolgot. :))

Herr Géza 2016.08.01. 02:52:37

@adg: Fiúdezodorok: rémlik valami barna Bac spray, az volt a for men , nem?...Jajjaj, a "mű/egyenszag"....:))))

Herr Géza 2016.08.01. 02:55:05

@adg: @blackhairlady: 86-ban Impulse? Még? Inkább MÁR volt nem?

blackhairlady 2016.08.01. 03:03:36

@adg: @Herr Géza: fogalmam sincs egyebkent, csak arra akartam utalni, hogy leginkabb semmifele markas dolgom nem volt mert szegeny leany voltam en aki a pusztabu gyutt es racsodalkozott a vilagra, igy csak az nem vert at aki nem akart :)))))))))

adg 2016.08.01. 03:04:52

@Herr Géza: na erre csavarodj ra: kremmania.hu/markak/impulse
:DD

Szerintem volt meg akkor amugy.
A Bac meg nagyon talalo nev, lehetett volna Cosh is, vagy Bica, esetleg Öcör (Oecoer) :))
Regi szep idok. Nem kar erte. :)

Herr Géza 2016.08.01. 03:13:49

@adg: Vazze, ugyanezt olvastam éppen én is. Végül is 79-ben jelent meg a UK-ben, tehát 86-ban inkább tényleg már volt Magyarországon. És mai is gyártják a márkát....
Asszonypajtásnak is volt a Spice Girls típusból, pedig amikor ők menők voltak, a nejem már nem volt tini... Pár éve az egyik költözésnél selejteztük le az utolsó flakont, mert annak idején rendesen betankolt belőle, úgy szerette.... :)))
Namegkülönbenis: akkor minden más volt. :))))))

fhdgy 2016.08.01. 08:06:38

@Herr Géza: úgy látszik a zsebkendő nyitás örök téma.

Egyszer vezetés közben odadtam egy bontatlan zewa pzs-t egy hölgy ismerősömnek, kértem, hogy bontsa fel. Széttépte.

A lánya, aki hátul ült, "no, de Anya, ott van a nyitója!"

Utána sokszor eljátszottam vele, hogy a bontalan pzs-t odaadtam neki, akkor is semmi akadálya nem lett volna neki, hogy magam bontsam fel, hogy azt monjam neki: tépd szét kérlek!

Bredpitt Monika 2016.08.01. 14:52:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nagyon eltűntél, már nem tudtam mi bajom van.

A népet nem lehet leváltani, ezt te is tudod, a kormányt viszont igen.

2016.08.01. 14:56:58

@Bredpitt Monika: Ez igaz. De ahhoz először a népet kellene meggyőznöd. Az összeset, nem csak azt a pár milliót, aki mindig ugyanoda húzza az ikszet. Szerintem a baloldal nem alternatíva, a Jobbik túlságosan radikális, az lmp törpepárt marad örökké. Szóval nyerni fog a fidesz megint. Ami nem lenne baj, ha az országot és a népet szolgálnák a döntéseikkel. De ezek csakis saját magukat szolgálják, az emberek meg rájuk hagynak minden disznóságot. Ha nem akarunk erőszakot alkalmazni, ugyanakkor az emberek nem hajlandóak megmozdulni bármiért is, akkor mit várhatunk?

Bredpitt Monika 2016.08.01. 14:57:29

@P.Elliot: nem feltétlenül kell neki a családfenntartónak lennie, ha én pl elmegyek Ausztriába házi gondozónak, máris én lennék a család fenntartó valószínűleg, ő meg pihenhetne egy kicsit és lenne aki lányunkkal lehetne, egyébként is be kell pótolni a kimaradt időt, amit egymás nélkül töltöttek

egyébként meg festő mázoló és ha pozitívan gondolkodik az ember és hallja (pl itt ezen az oldalon) hogy mennyi szakember megy el Magyarországról, akkor máris itt a nagy lehetőség, festetni mindig fognak az emberek, jó szakmája van,

de hogy velünk mi minden fog még történni , azt csak egy varázsgömb tudná megmondani,

Bredpitt Monika 2016.08.01. 15:03:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: addig még van két év, ez a beszélgetés még fog folytatódni kis pikáns mellék témával.......akkor is gyere majd és ne tűnj el nagyon,
mert elvonási tüneteim vannak, ha nem hallhatom, hogy úgysincs mit tenni, ezt pedig hallani kell ahhoz, hogy az ember ne veszítse el a lelkesedését

hogy is mondta Churchill? valahogy így:

"A siker titka ha valaki ugyanazt a hibát követi el újra és újra töretlen lelkesedéssel."

Ezt jegyezd meg kérlek. Üdv azoktól, akik szeretnek a széllel szembe pisilni.

adg 2016.08.01. 15:17:07

@Bredpitt Monika: "A siker titka ha valaki ugyanazt a hibát követi el újra és újra töretlen lelkesedéssel."

V.ö.:
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."
Einstein

Mondjuk nem mond ellent, ameddig a hibat sorozatban ismetlo nem varja a hiba megoldasat annak ismetelgetesetol. Hogy ez mitol siker, azt viszont nem teljesen fogom. :)

Bredpitt Monika 2016.08.01. 15:30:02

@Csodabogár: igen, neked tetszene szerintem Manhattan, ott aztán van élet és mellesleg New Yorkot , mint a kultúra fellegvárát is szokták emlegetni,

voltam én is off Broadway produkción, bár csak egyszer, nagyon sajnálom, hogy nem többször, két híres színész is játszott benne, Chris O'Donnell, és James Rebhorn The Man Who Had All the Luck, Arthur Miller darab volt. Nagyon élveztem.

Még ez is vár rám, a jövőben többet kell majd New Yorkban színházba járnom.

Egyszer elvinnélek Rhode Islanre Newportba, gyönyörű város, az egyik talán legszebb futó ösvénye van a világon , (walking cliff newport ), az őszi Vermontról meg ne is beszéljünk, van ott látnivaló annyi , mint égen a csillag.

Bredpitt Monika 2016.08.01. 15:31:21

@adg: most megnézem a pontos idézetet, de a töretlen lelkesedés már önmagában is siker

Bredpitt Monika 2016.08.01. 15:34:03

@adg: nem találom, de itt van még egy , imádom Winstont:

"Az élet egyik legkegyetlenebb leckéje, hogy alkalmanként rá kell jönnöd, hogy a bolondoknak is lehet igazuk."

Bredpitt Monika 2016.08.01. 15:37:11

@VPBA: "Sokan vagyunk így, akik naponta felteszik a kérdést..."

Mire gondolsz pontosan, ezt nem értem (ha emlékszel még mire írtad ezt)?

Az lenne a kérdés, hogy helyes döntés volt e máshol letelepedni?

blackhairlady 2016.08.01. 16:02:44

@Bredpitt Monika: ott dolgozott a testeverem egy evig. O is imadta.

2016.08.01. 19:30:53

@Bredpitt Monika: Sosem mondtam, hogy nincs mit tenni. Azt mondtam, hogy ebben a hatalmas reformálási szándékodban a honfitársaid nagy része nem lesz a partnered. Ilyen szintű közönnyel szemben széllel szemben pisilés a dolog, ahogy te is írod. Te idealista vagy, én meg realista. Ennyi a különbség, nem több.

jomtom 2016.08.01. 21:24:35

Üdvözletem Freilassingból, Salzburgtól 7 km-re. Németországból.
1974-ben voltam először külföldön, Zakopane és Gdyina között (akkor volt éppen a sopoti jazz fesztivál) végigjártam Lengyelországot. Javarészt autóstoppal és vonattal. Máig emlék friss orosz nyelvtudásom (az sem ment olyan jól),középiskola 1 osztály után angolom 0 szintű volt. Nem feledem, amikor Varsóban taxiba akartam ülni, és oroszul szólaltam meg. Bevágta előttem az ajtót a taxis, csak évekkel később értettem meg az okát. Azt sem felejtem, hogy lekéstem a vonatot Gdanskban, és egy mentőautó vitt el a legközelebbi városig.

Most hetente 2-3-szor járok át Salzburgba, a lakástól Salzburg óvárosáig 45 perc kényelmes bringázással eljutok. A határátkelőn folyamatos az ellenőrzés, de nem mindig állítják meg az autókat.

takarék-láng 2016.08.01. 21:27:57

@Bredpitt Monika: winston churchillt imadni nagyobb szegyen mint hitlert. Tobb civil artatlan vere tapad a kezehez.

Ja hogy a gyoztes oldalon volt?

P.Elliot 2016.08.02. 04:48:32

@Bredpitt Monika: A jo szakember az mindenutt talal munkat szerintem. Miert kellene neked elmenni Ausztriaba penzt keresni amikor vegre megint egyutt lehetnetek, a kislany meg az anyjat is fogja nagyon hianyolni. 11-12 ev korul van, majdnem tini ugye? Pont most lesz a legnagyobb szuksege az anyjara a ferjed meg gondolom nem azert koltozik at hogy megint eltunjon a felesege a szem elol.
Ha mar kulfoldon akarsz dolgozni/ inkabb vissza kellene jonnotok ha ugysem maradsz Magyarorszagon/ akkor miert nem ragadod meg az egesz csaladot es irany mondjuk Skocia vagy Irorszag a nyelv miatt es akkor egyutt lennetek valamennyien egy harmadik orszagban, aztan majd kialakul valami. Egy kis kitero, tapogatozas, vedd igy.
Ha a gyereket otthagyod az apjara az nagyon meg fogja jegyezni maganak, hidd el. Ismerek olyan csaladot akik hazakoltoztek es a gyerekek meggyuloltek a szuloket miatta. Magad is latod hogy milyen remenytelen otthon, segiteni ugysem tudsz semmit ami kilenditene az embereket egy jobb iranyba, a gyereked jovojet nezd elsosorban, annak tartozol felelosseggel.
A Skociat es Irorszagot csak a nyelv miatt mondtam, Anglia meg ugyis tele van mar.

DieNanny CH 2016.08.02. 13:51:12

@Bredpitt Monika:

"peldanak kivancsisagbol azokhoz akik mashol elnek, van e ilyen fogalom kulfoldon, hogy probanap, ami itthon termeszeresen soj helyen fizetseg nelkul megy"

Én az elmúlt hónapban 3szor voltam próbanapon egy családnál, napi 8 órát. Anyuka is otthon volt végig, és mind a 3 napot úgy kifizették, mintha egyedül lettem volna...

Bredpitt Monika 2016.08.05. 21:18:18

@P.Elliot: Ausztriába át lehet járni innen dolgozni, azért jött az ötlet, nem megyünk mi Skóciába meg sehová, az egyetlen hely ahová mennénk az USA, hiszen ott van a férjem nagy családja, de ez még a jövő zenéje, most itt vannak a barátok, meg a morbid romantika (LOL)

Bredpitt Monika 2016.08.05. 21:20:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a próbanaphoz köszi az infot, itthon lehetetlen a helyzet, még a közszférában is jártam úgy, hogy menjek próbadélutánra, tetszik e a munka, aztán se kép se hang nem volt, mégcsak vissza sem jeleztek, hogy felvesznek e vagy sem (aztán rájössz magadtól), üdv

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása