oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 24. 06:44,  Egy év Bécsben 56 komment

2016. július 24. 06:44 Határátkelő

Egy év Bécsben

Vallomásos alapon kezdve, valamiért szeretem a számvetéseket, mindig érdekes látni, hogy egy-egy kerek évforduló kapcsán ki miként látja mögötte álló időszakot. Ez onnan jutott az eszembe, hogy a Bécsből jelentjük blog szerzője éppen egy éve költözött az osztrák fővárosba. A számvetéseknél már csak az első időszak élményei az érdekesebbek, ezt éli éppen Heni Angliában. Végül ellátogatunk Japánba is, hogy kiderüljön: ott sem minden fenékig tejfel.

Immár hagyomány így, nyaranta, hogy arra kérlek titeket, küldjetek nyaralós sztorikat, fotókat, esetleg videókat. Ne szakítsuk meg ezt idén sem, szóval várom, hogy megmutassátok, merre jártatok, mi érdekeset, szépet láttatok! A cím a megszokott hataratkeloKUKAChotmail.com!

becs_foto_becsboljelentjuk_blogspot_hu.JPG

Nemrég volt egy éve, hogy a Bécsből jelentjük blog elindult, ami egyben azt is jelenti, hogy szerzője is egy éve él az osztrák fővárosban. Ennek örömére készített is egy kis számvetést, lássuk a végeredményt, azaz, hogy megérte-e a költözés.

Szakmailag: V.-nek nagyon. Otthon talán soha nem tudott volna ilyen körülmények között és ilyen eszközökkel dolgozni, ahogy most.

Anyagilag: Igen. Mára pozitív az egyenleg, annak ellenére, hogy a kezdetekhez sok ezer eurót fektettünk be. (Költözés, kaució, provízió, néhány bútor, amit ide a lakásba vettünk, stb.)

Nyelv: Az tévhit, hogy a nyelv ragad az emberre és anyanyelvi szinten megtanul a nyelvi közegben egy év alatt, németet nem. Tenni kell érte és még akkor se lesz az ember anyanyelvi szinten, de halad. (...)

Gyerekek szempontjából: Nyitottak, érdeklődőek, a tudásszomjuk kielégítésére immáron három nyelv áll rendelkezésükre. Barátokat ugyan vesztettek, de hála a netnek, azért maradtak is, és tanév végére lettek bőven újak is.

Szociális kapcsolatok: Alakulnak itt is, főleg külföldiekkel és magyarokkal is, talán ezt a legnehezebb felépíteni. Osztrákokkal a legkevésbé alakul, de remélem majd változik ez is, csak ne beszéljenek nagyon tájszólásban. :)

Régi kapcsolatok otthonról: Ami, aki fontos volt, megmaradt, hála a netnek is. Meg a barátaink nagyobb része évek óta külföldön élt eddig is.

Család: Hála netnek és a Bécs-Budapest nem túl nagy távolságnak, azért bőven tudjuk tartani a kapcsolatot. (...)

Ami hiányzik otthonról: A kertes házunk. Ha lehetne, akkor szívesen áttolnánk Bécs mellé, vagy valamelyik külső kerületébe. A lakást idővel újra kell majd gondoljuk itt, de ez még a jövő zenéje.

Egy éve azt mondtuk, hogy semmi nem végleges, egy év „próbaidőre” jövünk. Ezt annyira így gondoltuk, hogy én fel sem mondtam munkahelyemen, fizetés nélküli szabadságon voltam. Azóta felmondtam. Maradunk."

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Az első hónap Angliában

Az első hetek általában az ismerkedés jegyében telnek, az ember próbálja megtalálni a biztos pontokat. És nem mellesleg dolgozik keményen, mint a Heni utazgat blog szerzője, aki egyszerre három munkában is helyt áll.

anglia_foto_heniutazgat_blogspot_hu.JPG

„A takarítás mellett még be szoktam segíteni a pincéreknek, mikor több nagyobb rendezvény van a hotelban, általában esküvő és bál. Nem kell nagy dolgokra gondolni, itt mindig megvan előre a menü, csak le kell tenni az asztalra, utána meg letakarítani és jöhet a következő fogás.

Időnként megkérdezzük, hogy kinek van különleges kajaigénye (allergia, vegetáriánus, etc.), nekik megy a speckó étel. Végül pedig egy általános takarítás, és mehetek is aludni.

A másik munka pedig a mosogatás. Egy szerencsétlen baleset következtében az egyik mosogatónk lesérült, így az éppen ráérő unalmas időnkben, a magunk ledolgozott 8 órája után még be szoktunk állni mosogatni 4-5 órát.

Hozzáteszem, a pincérkedést is ilyen feltételek mellett vállalom. De itt legalább kifizetik, és még meg is köszönik a segítséget.

Szóval ilyesmikkel telik az idő, ha pedig már teljesen végkimerültem, akkor csak elindítok egy filmet és alszom egy jót.

Szerencsére közvetlenül a hotel mellett lakunk, szóval nem kell nagy távokat megtenni a szobám és a munkahely között.

Ha nem lenne délutánra plusz munka és marad energiám, akkor lemegyek az uszodába vagy az edzőterembe, hogy mégis csak meglegyen az elfáradás a nap végére. :)

A szabadnapokon pedig irány a város és annak felfedezése. Bevásárlás, kiegészítők a szobába (már van szekrényem), most egy új asztalt tervezek, bár azzal megvárom a költözést.”

A teljes írást (jó pár képpel kiegészítve) itt találjátok.

Lecsúszó japánok

Az onsen egy hagyományos japán forró, általában vulkanikus eredetű fürdő (ha az internet nem hazudik…), de jelenti azokat a fogadó- vagy fürdőházszerű létesítményeket is, amelyek pár évtizede még rendkívül népszerűek voltak, mára viszont alaposan megkopott a fényük. Ilyenbe látogatott el a Tokyo Reloaded blog szerzője, és írta meg tapasztalatait.

japan_foto_tokyoreloaded_blogspot_hu.jpg

„Egész Japán tele van ehhez hasonló kopottas fürdőkkel, elhanyagolt kertekkel, omladozó, nem ritkán lakatlan szállodákkal, használaton kívüli sípályákkal, a 80-as évek nagy bulijainak másnapos, másévtizedes? mementójaival, amikor még hömpölyögtek a belföldi turisták és egy magára valamit adó cég évente legalább egyszer levonult egy onsenbe egy kiadós berúgásra és egy másnapi meditatív kijózanodásra forró vízben.

A pénz nem volt akadály és bármit építettek, és építetttek feszt! elkelt egy szemvillanás alatt. Emiatt nem is nagyon erőltették meg magukat, hogy szép legyen, ami épül, a 70-80-as években az nyert, aki gyorsabban lépett, nem pedig az, aki túl sokat spekulált azon, hogyan lehetne szebben megcsinálni valamit.

Manapság már 2-3 millió forintért is meg lehet venni egy apartmentet egy fürdőváros szélén épült házban, 20 éve egy ilyen még minimum 20 milla volt, és mégsem kapkodnak érte, de miért is tennék, amikor van ilyen bőven a piacon.

A csúcskategóriás szállodák köszönik szépen, jól megvannak, de kisebb onsenek láthatólag szenvednek, sok közülük bezárt, ami pedig nem, az szép lassan pusztul lefelé.

Súlyosbítja ezt az elvándorlás vidékről, hiszen ha belegondolunk: Japán lakossága általában is meredeken csökken, de ezen belül a legnagyobb városoké növekszik... na mi következik ebből a vidékre nézve? (...)

Látszik az igyekezet a ryokan tulajdonosai részéről, hogy helyrepofozzák a fogadót, csigatempóban ugyan, de folyik a munka. Ahhoz, hogy ez gyorsabban menjen, hitel kellene, de manapság a bankok már nem dobálják a kölcsönöket boldognak-boldogtalannak.

Saját erőből pedig kőkemény dolog egy ryokant felújitani, különösen, hogy egyre ritkább, és ezzel összefüggésben egyre drágább, az olyan mesterember, aki ismeri a régi technológiákat.

Marad a várakozás egy újabb aranykorra, amikor majd megint tömött buszok jönnek Tokyóból, újra indul a sose-halunk-meg életérzés, és ismét csak a legjobb lesz elég jó."

A teljes posztért ide kattintsatok, szerintem bőven megéri elolvasni!

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, mert sok szuper, exkluzív képet láthatsz.

HÍRMONDÓ

Őrületes méreteket ölt hamarosan az orvoshiány

Milliónyi orvos hiányzik majd Európában a rendszerből pár éven belül, ami nyilván a magyar egészségügyre is fokozott nyomást helyez majd. Erre időben fel kell készülni – mondta a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. Merkely Béla szerint például duplájára kellene emelni a hallgatók létszámát, a koncepciót hamarosan tárgyalja is a kormány. Részletek itt.

Egyre nehezebb magyar szakembert találni

A fiatalok közül egyre többen mennének külföldre, ami már egy akkora vállalatnak is gondot okoz, mint a Richter. A cég vezérigazgatója úgy tapasztalta, hogy az elmúlt években a fiatalokban felerősödött a mindenáron külföldre vágyakozás. Bogsch Erik szerint gondot jelent az is, hogy a náluk kiképzett munkaerőt pár év múlva külföldre csábítják a fejvadászok. Ha érdekel a téma, itt olvashatsz róla bővebben.

Felégettünk magunk mögött minden hidat

Ausztriába az uniós országok közül csak Romániából érkeztek tavaly többen, mint Magyarországról. A számok mögött azonban emberi sorsok vannak, például azé a magyar családé, akik a határ osztrák oldalán élnek, abban bízva, hogy a gyermekeknek több lehetőségük lesz Ausztriában. A gyerekek iskolájában pedig már több a magyar, mint az osztrák – derül ki a cikkből.

Szorul a hurok a britek körül

Nem sokat kertelt a francia államfő, amikor az új brit miniszterelnökkel folytatott találkozót követően kijelentette: ha az Egyesült Királyság szeretne az egyéges piac tagja maradni, akkor biztosítania kell a szabad mozgást is. Theresa May berlini és párizsi útjáról itt olvashatsz többet.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Bécs Japán Ausztria Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr738908188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2016.07.24. 07:29:33

Bécs? Hát nem tudom... én alapvetően jól éreztem magam ott, de amiket az utóbbi időben hallottam az ott maradt ismerősöktől, hát annak alapján nem nagyon vágynék vissza.

Ez a japán onsenezés viszont marha jó dolog lehet, sajnos amikor japánban voltunk, kimaradt, oda viszont vissza kellene még menni :)

33621 2016.07.24. 08:30:50

Itt egy újabb rész a mennyek vagy maradjak sorozatból!
Ez a rész Hollandiáról szól!
index.hu/kultur/cinematrix/2016/07/23/menjek_maradjak_hollandia_premier_indafilm_kivandorlas/

Herr Géza 2016.07.24. 10:45:49

"Az tévhit, hogy a nyelv ragad az emberre és anyanyelvi szinten megtanul a nyelvi közegben egy év alatt, németet nem. "
Ilyen hülye tévhitről még csak nem is hallottam. Ki állít ilyet?
Tök mindegy, hogy a németről vagy más nyelvről van szó:
1. Egy év még intenzív nyelvi környezetben sem elég sokmindenre, pláne nem úgy, hogy "az csak úgy rádragad"
2. Anyanyelvi szinten (felnőttként külföldre kerülve) soha nem fogsz tudni egy idegen nyelven. Mivel "never say never" , ezért azt el tudom képzelni, hogy ha valaki teljesen kizárja magát a magyarból, intenzív nyelvhasználatot jelentő munkája lesz, st., akkor majd úgy 20-30 év után vitatkozhatunk róla, hogy anyanyelvi-e a szint, vagy sem.

SzZoole 2016.07.24. 10:54:15

@Herr Géza: neked ennyi ev eltelte utan mennyire eszlelhetu az akcentus?
Az oslakok kihaljak,hogy bekerult vagy?

nyuszigonosz 2016.07.24. 11:08:06

@Zoole[uk]: Az anyanyelvi szint, az másról szól.
Többekközött nemcsak arról, hogy abszolút tökéletesen beszéled az adott ország nyelvét , hanem érted a különbözö nylevjárásokat is adott nyelven, a félszavak értelmét - amik esetleg régi gyerek-könydek, versek részei, valamikori ismert reklámszlogenek akkor felkapott használata, érted az utalásokat adott ország történelmére, annak részeire, irodalom, politikusok és azok ismert és kevbésbé ismert mondásai is akárr 40-50 évre visszamenöleg..... érted a kabarét, minden utalásával....

És ez még nem minden. Ez, amit fentebb leírtam, csak az ismeretek jéghegyének a csúcsa. Szóval anyanyelvi szinten beszélni és érteni, az olyan, mintha abban az országban születtél volna, és élted volna le az életedet.
Ehhez sok év és a nyelv tényleg intenzív használata kell. De meg lehet szerezni. :-)

SzZoole 2016.07.24. 11:19:32

@nyuszigonosz: ertem azokat amit leirsz/leirtok.En csak arra vagyok kivancsi,hogy pl. 30 ev elteltevel az oslakosok eszreveszik e,hogy bekerult az illeto egy beszelgetes alkalmaval.

nyuszigonosz 2016.07.24. 11:25:51

@Zoole[uk]: Az attól függ, kinél. Valakinél abszolút nem, akár 15-20 év utan sem. Valakinél meg élete végéig. És élhetett ott 40-50 évet.

fhdgy 2016.07.24. 12:36:45

@Herr Géza: Külföldiként érhetik az embert meglepetések német nyelvterületen.

Nem rég Ausztriában azt mondtam egy ottani bennszülöttnek, hogy "Der Weg wurde gesperrt."

Nem értette, én meg nem értettem, hogy ő miért nem érti.

A "Der Weg wurde geschlossen." már rendben volt.

Miért?

2016.07.24. 13:01:18

Az utolso eleg melankolikusra sikerult, de sajnos egyutt tudok erezni, nalunk is van ez, hogy a videki szallok pukkannak lefele amig be nem zarnak, mert a felujitasuk tul sokba kerulne es tul van szabalyozva (muemlekvedelem alatt allo epuletek, stb). Japanra pedig meginkabb valoban jellemzo, hogy a videk elneptelenedik, de mondjuk en ugy tudtam, hogy vannak programok, amik segitik a fiatalok letelepedeset az adott videken, vagy legalabbis nagyon megy a TV-ben a propaganda, Tokiorol szinte nincs is szo sose, csak a videket promozzak, gondolom okkal.

En amugy nagyon sajnalom ezt a jelenseget, ugyanakkor nekem igy lepukkanva talan megjobban tetszenek :D A multkori nyaralasunk is ilyen volt, szezonon kivul megyunk mindig es akkor plane halottabbnak tunik az egesz, de amugy is eleg szomoruan lepukkant volt a tengerparti udulohely, elhagyott vilagitorony mint turistalatvanyossag, meg szomoruan mallo vakolatu szalloda, es rengeteg mas omladozas, egy csomo elhagyatott haz es egy elhagyott retro sportkocsi is parkolt meg egy kisbusz, hu de vezettem volna oket es bekoltoztem volna az egeszbe.

Azt hiszem, az van a hattereben, hogy amikor jol megy es jon a penz, akkor nem foglalkoznak a befektetessel es nem fejlesztik, kozben meg elszall az ido es utana meg mar keso lesz, nem tudnak reagalni a csak kicsit gyorsabban zajlo jelensegekre mint pl a nyaralasi szokasok valtozasa meg az urbanizacio, es akkor igy marad ez a lepukkanas, en meg megyek ebben elvezkedni mint valami perverz pszichopata. :D

Herr Géza 2016.07.24. 13:32:04

@fhdgy: Az egy migráncs volt... :)))) Viccet félretéve: az ilyen szerkezetek annyira közel állnak egymáshoz, hogy kizárt, hogy ne értsék mindkét verziót. Akkor ez amolyan művi okoskodás, kivagyiság inkább. Hogy mást használ, az oké. Gondolj bele: neked is nyilván vannak standard mondataid/szerkezeteid, de azért másik 22 verziót is értesz....

fhdgy 2016.07.24. 13:35:23

@Herr Géza: Született osztrák volt és nem is műveletlen és tényleg nem értette.

P.Elliot 2016.07.24. 13:43:21

Ez a japan dolog.
"Saját erőből pedig kőkemény dolog egy ryokant felújitani, különösen, hogy egyre ritkább, és ezzel összefüggésben egyre drágább, az olyan mesterember, aki ismeri a régi technológiákat.

Marad a várakozás egy újabb aranykorra, amikor majd megint tömött buszok jönnek Tokyóból, újra indul a sose-halunk-meg életérzés, és ismét csak a legjobb lesz elég jó."

Valahogy ugy erzem hogy azok a tomott buszok sosem fognak tobbe jonni Tokyobol. En mar ateltem kuldoldon ezeket de masutt is igy lehet hogy ami ma erdekes, divatos, szokas, az mire a gyerekeink felnonek mar nem lesz az ami volt.
Minden generaciot mas erdekli, nem nez vissza, nem is erdekli.
Amikor fiatal voltam itt az Usaban az volt a hetvegi ossznepi szorakozas hogy az emberek mentek kempingezni, horgaszni, grillezni ki a szabadba, erdokbe, vittek a megtomott kocsit mindenfele cuccal, tetejere a kenut vagy valamilyen vizi alkalmatossagot, odafuttyentettek a kutyat aki szinten bevagodott a kocsiba es csak vasarnap este jottek haza, aki nem maradt egesz hetvegere az is estig legalabb maradt. Furodtek, csonakaztak, horgasztak, este jo kis felporgott hangulat a tabortuznel, a kolykok imadtak de maguk a felnottek is.
Aki nem kempingezett az is elment napi kirandulasokra, jo kis programokra amikbol voltak boven, aki otthon kivant maradni az is megtalalta legalabb delutan vagy este a maga kis parkbeli ingyenes koncertjeit ahol jo kis zenekarok voltak, rengeteg amator viszont eveken at kijottek ide a mi parkunkba agusztusban is a New Yorki Metropolitan opera enekesei,/ szunetben odajottek az emberek koze beszelgetni, autogrammot adni, itt talalkoztunk egy magyar kover fiatalemberrel aki az arcat torolgeve mondta hogy milyen rohadt meleg, /persze, szmokingban/ van es egesz agusztusban turneznak igy de hogy mennyire szereti, o csak vendeg enekeskent van itt/. Minden evben jottek.
Szokott jonni a New Jersey filharmonikusok nagyzenekara is , na az vitt mindent, a sotet ejszakai parkban az a gyonyoru kivilagitas es a messze hangzo zene, orok emlek. Nem kellett hozza mas mint egy kempingszek vagy takaro a fure, csodalatos volt. Ingyenes, a varos ajandeka a lakosainak.
Valahai nagyon kedves kirandulohelyeim egyike ami elfelejthetetlen, egy Pennsylvania allambeli, /2 oras autout/ Poconoi hely, egy regi farm amiben mutogattak az allatokat a kirandulo csaladoknak, mellette egy horgaszto, annak a szelen egy igazi regi country etterem, plusz kocsma-bar egyutt, ebednel, 12 utan mar pengettek a gitart es jottek a hangulatos country enekek, nem uvoltve csak annyira hogy meg beszelgetni is lehetett kozben, volt kiteve a hatalmas kokandallo ele egy billiard asztal is, a a kolkok amikor befejeztek az ebedet akkor odaultek az enekesek laba ele a foldre es ugy hallgattak, vagy maszkaltak az asztalok kozott/ szepen, nem zavaroan/,vizsgalgattak azt a rengeteg igen regi targyat es mindent amivel dekoralva volt a hely, igazi vidam, csaladias hangulat volt, orom volt visszamenni. Odakinnt az etterem grillt is mukodtetett hogy ha az jobban izlik, volt kinti masfele zenes zenekar, meg tancolni is lehetett, asztalok, padok, tomve volt minden. A hely tele volt apro boltocskakkal es regi dolgokat is lehetett kapni, foleg azt, egyik uzlet sem hasonlitott a masikra.
Hotelje is volt, apro kis hazak, szetszorva a to mellett.
Nem tudni hogy mi tortent de amikor a gyerekek apro es primitiv jatszoteret megnoveltek azzal hogy bekeritettek a tavat es holmi gyerekbarat helyet csinaltak belole/ eddig is az volt, miert kellett hozzanyulni?/, hirtelenul eltuntek az emberek, alig jott valaki, a hely lepusztult, eloszor csak ez a boltocska zart be, aztan az, aztan mar zenekar sem volt, mara mar csak az etterem van meg, jo ha van neha egy-egy enekes, az egesz a multte, abbol sosem lesz ugyanaz a hely ami valaha volt.
A mai generacio hetvegen megy meg valamerre de nem kempingezik vagy alig, a kirandulohelyek es latvanyossagok sorra zartak be, helyettuk valahogy nincs is mas, a parkban csoda ha van neha egy-egy amator zenekar, de inkabb nincs, a New Yorki Metropolitan opera enekesei mar csak a Central Parkban csinalnak nagyon limitalt ingyenes koncerteket, a komolyzenei nagyzenekarok ugy eltuntek mintha sosem lettek volna itt, a varos nem kolt tobbe ilyesmire, A kedvenc helyunk lepusztulva, a jovo heten tervezzuk hogy elmegyunk oda utoljara affele bucsulatogatasra aztan az is mar csak emlek lesz.
Pocono nagy sielo hely volt valaha, / meg abbol van valamennyi/, hotelek, tavak es hegyek, meg autoversenyek is voltak, kaszinok, naszutas parok kedvenc kozeli helye, mara szinte nincs semmi, minden omlik es varja a feltamadast ami sosem lesz csakugy mint ott Tokyoban....
Bocs, ez itt nagyon hosszura sikerult...

Herr Géza 2016.07.24. 13:52:21

@Zoole[uk]: Én azt hiszem, hogy a magyaros akcentusomat (pl. a nyílt "e" hangot) sikeresen levetkőztem, de ugye az embör saját magát nem hallja.... Én magam rettenetesen kihallom más magyaroknál. :D
A német kiejtés ugyanakkor nem foglal magába olyan sok extra hangot (mint pl. az angol, vagy a francia), szóval itt nem a kiejtés/német "akcentus" a fő gond. Szóval a társalgás témájától, szintjétől függ nálam elsősorban, hogy mikor veszik észre azt, hogy külföldi vagyok. Egy sima small talkban nem szokott feltűnni, a szakmámban is max. jó sokára, olyan témákban, ahol kevésbbé vagyok járatos, ott nyilván hamar rájönnek, hisz nem olyan nagy az aktív szókincsem, mint a passzív. A nyelvtanban is csinálok időnként hibát, de azt a bennszülöttek közül sem sokan tudják hiba nélkül, szóval az nem feltétlenül árulkodö.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.24. 14:50:16

egyike a legszebb emlekeknek 88-90 Bécs ..

ma viszont
www.calypsopark.com/en/waterpark/

szép napot mindenkinek !

Csodabogár 2016.07.24. 15:49:58

@fhdgy: Mert a bakszámlára használják pl. a gesperrt kifejezést, az ut viszont wurde gesclossen. Legalább is én így érzem, de nem tudom. Ettől persze meg kellene, hogy értsék.

Golf2 2016.07.24. 15:50:01

@fhdgy: Na ez volt a baj hogy osztrák volt ráadásul született csoda hogy másodszorra értette egyébként 1 némettől inkább az első verziót hallom.

Csodabogár 2016.07.24. 15:56:46

@Herr Géza: Engem soha nem izgatott az akcentus. Végül is Marika Rökk pl. direkt ragaszkodott hozzá. Minden nyelven azonnal hallható a magyar vagy akármilyen akcentusom. Tartós zürichi élet után a németek mindig svájcinak hittek. Mára a svájcit levetkőztem teljesen, maradt a magyar. Svédül meg úgy beszéltem mint a finnek. Igaz ha a finnek szerepeltek svéd tv-ben pl. akkor felkaptam a fejem, mert azt hittem, hogy magyarok. Nekem az akcentus nem szégyen. A lényeg, hogy jól értsek mindent és legyen elég nagy szókincsem, hogy árnyaltabban is ki tudjam fejezni magam.

Herr Géza 2016.07.24. 16:00:19

@fhdgy: Látod, mindketten elmondhatjuk akkor, hogy okosabbak vagyunk, mint egy nem műveletlen osztrák... :))))))

fhdgy 2016.07.24. 16:10:56

@Csodabogár: Nem tudom, én mindig a gesperrt-et láttam, hallottam Bajorországban. Rossz helyen voltam?

Herr Géza 2016.07.24. 16:13:45

@Csodabogár: Nem, nem: Németországban az út, az autópálya, az átjáró, a híd, stb. az "gesperrt" . Az útzár az "Absperrung" .

fhdgy 2016.07.24. 16:17:19

@Herr Géza: Nem hiszem, hogy ez számít az okosság megítélésében. Éltem Münchenben és környékén meg Alsó Szászországban is. Az egyik helyen egyik szinonímát használták inkább, a másikban meg a másikat.

Volt eset, hogy kértem valamit Alsó Szászországban és nem azt akarták adni, amit kértem. Olyan is volt, hogy nem is értették, hogy mit kértem. Ettől szép az élet!

kardio1 2016.07.24. 17:42:00

@fhdgy: ilyen regionális különbségek Franciaországban is vannak, vannak nagyon jellegzetes tajszolasok, amiket azonnal fel lehet ismerni, de egyébként is sok szóhasználati különbség van. Egyszer volt nálunk egy interne (rezidens), aki az északon közvetlenül határos megyéből jött, innen 100 km-re. A volt főnököm azt találta mondani a viziten egy betegnek, hogy "un jour entre autres", amit az interne nem értett (a beteg persze igen). Mire a főnököm: Ja, hát te északi vagy, persze, hogy nem érted :-)

M. Péter 2016.07.24. 18:17:07

@fhdgy: Furcsa, mert az osztrák autóklub is használja a gesperrt szót a jelentéseiben, www.oeamtc.at/verkehrsservice/output/html/oesterreich_uebersicht.html

Herr Géza 2016.07.24. 18:17:44

@fhdgy: Vicceltem, te... :D
Én a konkrét példáról beszélve csodálkoztam rá, hogy attól, hogy ő maga más kifejezést használ, szinte kizártnak tartom, hogy két ilyen szinoním szó kapcsán valaki ne értse az adott egyszerű mondatot.
Csak gondolj bele a saját nyelvtanulási folyamatodba: hányszor fordult elő, hogy bár magát a szót nem ismered, a mondat többi részéből, a szituációból kikövetkezteted azt. Na akkor most képzeld magad az ominózus osztrák koma helyébe, aki ráadásul mindkét szót ismeri, hiszen a "sperren" igét ők is használják.
Ez kb. olyan, mintha egy teszem azt zalai magyar azt mondaná neked, hogy az "út lenvan csukva" ... Ne mondd már, hogy nem értenéd meg??? :))))))

jojó78. 2016.07.24. 18:57:40

@P.Elliot: Írhatnál könyvet az emlékeidről/történeteidről. Jó olvasni amiket írsz. Vagy inkább posztot írj ide :))))

fhdgy 2016.07.24. 19:47:22

@kardio1: @M. Péter: @Herr Géza: Én Magyarországon a 80-as évek végétől a 2000-es évek legelejéig össze-vissza, kerestül-kasul dolgoztam az országban. Soprontól Békéscsabáig, Nagykanizsától Sátoraljaújhely környékéig. Jó pár eset volt, amikor csak lestem, mert nem értettem, hogy mit mondanak. Aztán ők is lestek, mert ők meg azt nem értették, hogy én mit mondok. Aztán, számomra sok fúrcsasággal találkoztam. Kis ország, kis távolságok, de vannak jól érzékelhető különbségek. Az, hogy ne értettük volna egymást, túlzás, de magyarázni kellett a dolgokat.

Így én nem csodálkozom, hogy egy nagy országban vagy természetes akadályokkal erősen tagolt országokban már a nyelv is erősen tagolt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.24. 19:49:58

Megkaptam a tegnapi közös szürcsölésen készült csoportképet.
Igazán jó lett:)))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.24. 19:58:03

@diggerdriver: Vali az oledben ult,persze,hogy jo volt:)))

Herr Géza 2016.07.24. 20:30:34

@Zoole[uk]: Ez nekem is feltűnt... :)))

P.Elliot 2016.07.24. 20:35:07

@jojó78.: Posztot mar irtam a regi itteni idokrol. Konyvet? Nem hiszem hogy barkit erdekelne, persze, erdekes lehetne osszeulni a ferjemmel hogy te mire emlekezel? Hogy ez es ez hogy is tortent?
Kotoraszni a multban...nem kiadasra pesze, csak ugy csaladi emlekezesnek nem is rossz otlet hogy kik voltunk, milyen volt az eletunk, erdekes lehetne magunknak es hogy minden leszarmazott hozzairhatna a maga kis idobeli emlekeit idovel.
A konyvkiadas kulonben sem egyszeru,/ magamat sem tartom annyira megfelelonek az ilyesmire meg nem is ismerem a modjat, azok a konyvkiadasok pedig amit nekem kell megfizetni hogy kiadjak, sosem erdekelne mert a jo konyveknek nem kell ceger, a kiadok kapkodnak utana, az a jo konyv jele.
Olyan konyvet irni meg amibol van egy millio de nem er semmit, nem erdekel senkit annak semmi ertelme.
Egyebkent nagyon koszonom a velemenyedet, igazan kedves vagy.....

kardio1 2016.07.24. 20:35:13

@diggerdriver: kicsit OFF:
Lesz idén is HA találkozó karácsony környékén? És ha igen, van-e már fix időpontja ?

P.Elliot 2016.07.24. 20:46:00

@Csodabogár: Engem sem izgat, sot, eszrevettem hogy tetszik az embereknek a magyar akcentus, meg is szoktak jegyezni tetszessel , csakugy mint az orosz akcentustol is el vannak ragadtatva hogy milyen edes, / ezt fokeppen akkor mondjak ha fiatal no mondja, foleg ferfiak, hehehe/, de amugy is tetszik nekik...A lengyelrol ilyet nem allitanak.
Mivel en az amerikai angolhoz szoktam nekem az angol vagy skot a hidegrazo, foleg az utobbi, az ausztralt mulatsagosnak tartom, jopofa, azt inkabb lehet utanozni.
Van itt a teveben egy politikai szakerto egy angol, az az osszeszoritott fogai kozul loki ki a szot, nyitott szaja csak akkor van szerintem amikor eszik, zizegve beszel/ nem tudom jobban meghatarozni/, es meg hallani is faraszto....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.24. 21:14:25

@kardio1: Nagyon remélem hogy lesz, időpont még nincs de valószínű a két ünnep között 27, 28, 29.

kardio1 2016.07.24. 21:21:04

@diggerdriver: ha lehet javasolni, a 27-et partfogolnam, így több esélyem lenne elmenni végre (már eddig is szerettem volna), mintha későbbi az időpont.

SzZoole 2016.07.24. 21:40:32

@diggerdriver: hallod,miert vagy ilyen inaktiv par napja?
Van valaki nalatok,vagy raszoktal Te is pokemon vadaszatra?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.24. 22:09:36

@kardio1: Nagyon szívesen látunk. Ha a három nap közül valamelyiken játsszák a Diggerdrivert a színházban az a nap nekem nem jó de az csak novemberben derül ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.24. 22:10:55

@Zoole[uk]: Erőt kell gyűjtenem. Egy hónapig ketten leszünk az asszonnyal.:))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.24. 22:16:15

@diggerdriver: miert,ero nelkul mar nem megy?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.24. 23:02:19

@Zoole[uk]: Hülye vagy? Az nekem már kemény fizikai munka:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

jojó78. 2016.07.24. 23:21:36

@P.Elliot: Én mindenesetre szívesen olvasom a visszaemlékezéseidet. Jó lenne még többet olvasni a történeteidet. Még ha te nem is találod túl érdekesnek, de leírni jól tudod. :))))

Shanarey 2016.07.24. 23:52:07

Anyanyelvi szint? Na az nekem sose lesz

Na most éppen van net. Gyorsan, egy friss történet. Az éjjel a repülőn, amely màr felszállt, beszédbe elegyedtem egy fiatal sráccal angolul. Majd kb 20 perc utàn rájöttünk, hogy egyszerűbb lenne ezt folytatni magyarul, mert mindketten azok vagyunk

Herr Géza 2016.07.25. 01:11:45

@Shanarey: Ó ilyet én is megértem a napokban: a kukásautókra hightech-et szereltek mifelénk. Ürítéskor egy a kukán elhelyezett NFC chipet olvas le az autó, majd hozzárendeli az edényben lévő, beborított ganéj mennyiségét, ez alapján számlázzák az éves szemétmennyiségünket. A mi chipünkkel valami gond volt, mert már párszor észleltük, hogy a kukás percekig áll az ház előtt, vizsgálgatja nagyon az edényt és vakarja a fejét, jegyzetel valamit hosszasan, majd továbbáll. Legutóbb pont itthon voltam, amikor jöttek, a jelenet ugyanaz, így gondoltam csak megkérdezem már mi a gond. Beszélek a fiatal sráccal németül már percek óta, amikor gyanús lett az enyhe akcentusa. Rákérdeztem honnan jött. Nézett nagyot, hogy miért kérdezem, aztán bevallotta, hogy magyar származású. Erre váltottam magyarra, na ettől még jobban elkerekedett a szeme. Jót dumáltunk magyarul.
Kiderült, hogy 7 éves korában jöttek ki a szüleivel, szóval gyakorlatilag itt járt iskolába, karbantartó szerelőként dolgozott a szemetes szolgáltatócégnél, csak most nősül, és a kukásautós szolgálat jobban fizet. :D Itt a sváb falvakban még nem találkozott magyarral, jól megleptem. :))

M. Péter 2016.07.25. 10:08:53

@Herr Géza: Hallottam már arról, hogy Németországban mérik a szemét súlyát. Mi van, hogyha vita van, 20kg-ot mérnek, te meg boztos vagy benne, hogy nem volt több 10-nél? Arrafelé nincsenek szórakozó kedvű fiatalok, akik beraknak egy téglát a kukába, vagy beleöntenek egy vödör vizet?

nyuszigonosz 2016.07.25. 13:57:50

@Shanarey: Ilyen már velem is megtörtént. :-) Beszél az ember valakivel németül és kiderül, van közös nyelv, a magyar. :-)

nyuszigonosz 2016.07.25. 14:08:42

@M. Péter: A szemét súlymérése az pl. olyan helyeken van, ahová te magad viszel szemetet kocsival, utánfutóval pl. építkezési törmeléket, vagy más ilyet, na akkor rámész a kocsiddal arra az útrészre, amelyikbe eleve belevan építve a súlymérés, kirakod - dobálod a hozott szemetet és újabb mérödolog van a kassza elött az útba beépítve, azszerint fizetsz, mert a kasszában ülö valaki látja a súlyt, mikor beenged és szintén, amikor kimész. Van, hogy ott sem a súly érdekes - az építkezési törmeléknél érdekes - hanem, hogy mennyi eldobnivaló is van nálad: csak csomagtartó teli, vagy annál több, ezszerint fizetsz a végén - kb, 5-10 Eurót.

Na meg van az a szeméttelep, ahová szintén vihetsz szemetet, és nem fizetsz érte semmit, pl. elektroszemétért nem kell fizetni meg sok más szemétért sem.

Aztán a kukák: eleve úgy fizeted, és kéred, amennyi szeméttel "számolsz". Így a kukák kívülröl egyforma nagyok, de esetleg máshol van az aljuk. Szóval különbözö ürtartalmúak vannak. ( egész tartalommal, fél tartalommal, 2/3-os tartalommal) és a kukás autó nem méri a súlyt. Azt nézik, rajta van-e az a ragasztott papír, hogy fizetett szemétröl van szó, vagy nem. Ezt sem mindig, hanem a fizetés idöpontjai körül ellenörzik.

Hozzáteszem én nem egész Németországról beszélek,

M. Péter 2016.07.25. 18:54:47

@nyuszigonosz: Szerintem Herr Géza a háztartási szemétről írt, amit hetente vagy mittudomén milyen gyakran elvisz a kukásautó. Máshonnan is ezt hallottam.

nyuszigonosz 2016.07.25. 19:21:58

@M. Péter: Hát azokról írtam én is a hozzászólásom második felében. Azt - legalábbis itt - nem súlyra mérik, hanem ürtartalomért fizetsz meg azért, hányszor egy évben viszik el belöle a szemetet. Van aki az összes szemételvitelre fizet, és el is viszik, van aki csak minden második elvitelért, de akkor olyan ráragasztott jel is van a kukán, amit csak akkor tehet ki...

Egyszóval: a háztartási szemét itt nem súlyra megy. Máshol Németországban lehethogy igen.

fhdgy 2016.07.28. 19:10:21

Jobbára igen. Én mint somogyi, használtam bizonyos német jövevény szavakat, pl. Békéscsabán meg ők használtak tóth-szlovák jövevény szavakat. Az én szülőfalumban elég sok horvát jövevényszó van, bár magyar falu, de érződik, hogy a török időkben az akkori város, Horvátországba menekült, Csáktornya környékére. Így pl. a szülőfalumban sok ics, vics végződésű csaladnév van. Pl. Pánovics, Luksics, Csöröncsics, Borondics, Borongics, Petrics.

Dülő nevekben is van kifejezett horvát hatás: Börnics, Gudora, Graba, Jaruga, Gustya.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása