oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 10. 06:49,  Hogyan változnak a határátkelők? 146 komment

2016. április 10. 06:49 Határátkelő

Hogyan változnak a határátkelők?

Miközben keresgéltem a heti blogajánló lehetséges posztjai között, többször is szembejött velem a boldogság kérdése. Úgyhogy arra gondoltam, miért ne szólhatna (legalább kétharmad részben) az eheti válogatás erről a kérdésről, amihez persze kapcsolódik a változás témája is. És akkor a fekete disznóról még nem is beszéltem…

boldogsag_foto_pixabay_com_pixolga.jpg(Fotó: pixabay.com/pixolga)

Az első, tulajdonképpen a boldogságról szóló poszt egy Tóth-Bos Ágnes pszichológussal készült interjú a Hollandokk oldalon, ami egy kutatás kapcsán boncolgatja a kérdést.

Tóth-Bos Ágnes kutatása azt próbálja felmérni, hogy mi segíti a kint létet, és mi az, ami nagyon nehézzé teszi azt; csak a mi hozzáállásukon múlik, hogy mit hozunk ki belőle, vagy pont, hogy a körülmények tehetőek felelőssé, hogy éppen hogy érezzük magunkat külföldön? (Erről részletesebben a Határátkelőn is olvashattatok már.)

Az interjúban a szakember azt mondta, nem tart attól, hogy túl optimista válaszokat kapna: „Bízom abban, hogy a kutatás bevezetéséből kiderült mindenki számára, hogy nincsenek jó vagy rossz válaszok, ill. nincs egy kutatói elvárás, aminek meg kell felelni.

A másik, hogy, akik kint élnek Hollandiában, ismerik a külföldi lét pozitívumait és negatívumait egyaránt, így reménykedem benne, hogy a kérdőívkitöltést inkább tapasztalatcserének, és élménymegosztásnak látják, mintsem valamilyen utópia lefestésének igényének. (…)

A kutatásban fontos az idői tényező, miszerint számít-e az a jóllétben és boldogulásban, hogy ki mióta él itt, és ezzel párhuzamosan hogyan alakul a hazatérési motiváció.

Engem kifejezetten érdekelnek azok a mechanizmusok, amik a külföldre költözés, az „otthon elhagyása” mentén jelennek meg, és pl. az otthon élőknél nem figyelhető meg - például identitásbeli változások. Ez nem küldő- és befogadó ország specifikus.

Ugyanakkor a Hollandiában élő magyarok vizsgálata azért is nagyon értékes, mert bár két EU-s országról van szó, megjelenik a Kelet-Nyugati irányú vándorlás témaköre és problematikája is.

Közben pedig sok szempontból eltérő pl. Angliától, ahol sokkal nagyobb számban mennek ki magyarok, és nagyobb eséllyel beszélik a nyelvet már kezdetben is. Hollandia nem egy „adja magát” választás.”

A teljes beszélgetést itt találjátok, Hollandiáról itt olvashattok bővebben.

Kérd és megadatik

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én gyerekkoromban rengeteg alkalommal hallottam azt, hogy „vigyázz, mit kívánsz, mert beteljesül”. Éppen ez történt a Modern Wander blog szerzőjével, aki régóta vágyott arra, hogy ott legyen, ahol most van – aminél kevés jobb dolog van, lássuk be. :)

otthon_modernwandering_com.jpg

„A héten beköltöztem véglegesen ahhoz a barátnőmhöz, aki Playa Vistán lakik. Azért döntöttem mellette, mert egy korosztály vagyunk és mindenben ugyanaz az érdeklődési körünk.

Szerettem Torrance-ban is lenni, de az a barátnőm az idősebb korosztályba tartozik és ez úgy mégis más. Évek óta arra vágytam mindig, hogy egy velem hasonló korú lakótársam legyen végre, és most megkaptam. (...)

A munkámmal most elvagyok. Kellett már a változatosság. Nagyon szeretem a gyerekeket, de most végre jó egy kicsit távol lenni tőlük és csak külső szemlélőként figyelni őket.

Végre van saját magamra időm, végre kezdem újra nőnek érezni magamat, nem pedig egy házi robotnak. Sajnos az elmúlt hónapokban eltöltött bezártság nagyon levitte az igényeimet.

Oké, előtte sem sminkeltem magamat és extramenő frizuráim sem voltak, de azért amikor az ember egy családnál lakik heti 6 napban és nem jár el sehova, eléggé le tudja amortizálni saját magát. Most újra bontogatom a szárnyaimat, kezdem megtalálni önmagamat.

Én most egy lelki egyensúlyt érzek magamban, úgy érzem, hogy megérkeztem a helyemre és biztos vagyok benne, hogy elég hosszú ideig fogok Kaliforniában élni. (...)

Semmit sem szabad feladni, nem szabad lemondani az álmainkról, mert igenis bármire képesek vagyunk, amit csak szeretnénk. Tessék merni nagyon álmodni!”

A teljes bejegyzést itt találjátok, olvassátok el, Amerikáról itt olvashattok híreket, sztorikat.

A fekete disznó hazája

A fekete disznó hazája (mert hát ilyen is van) a portugáliai Barrancosban található, nem messze a spanyol határtól, gyakorlatilag a semmi közepén. Na, ide látogatott el a Kalandozásaim Portugáliában blog szerzője. Hogy mit talált ott, rögtön kiderül. (Ha már disznó, akkor sonkát biztos, úgyhogy tulajdonképpen helyben is vagyunk boldogságilag…)

barrancos_foto_vestfyen_blogspot_hu.JPG

„Az itteni portugálok több kapcsolatot ápolnak a nem messze lévő spanyol faluval (mivel sokkal közelebb van, mint a legközelebbi portugál falu), így az akcentusuk is spanyolos.

Barrancosban nem túl sok látnivaló van, viszont itt érdemes sonkát és mindenféle húsokat venni.

Mi a Transalentejo túraútvonal egyik állomását jártuk be. 17 km könnyű túrázás, viszont nagyon rosszul voltak felfestve a túrajelek. Ami azért szomorú, mert csak tavaly nyitották és készítették el.

Igaz, akik a jeleket felfestették nem túl sokat értettek hozzá, rengeteget kövekre és eukaliptusz fákra festettek. Az eukaliptuszfának nagyon könnyen leválik a kérge és vele együtt a festék is.

A vicces, hogy egy fekete disznót sem láttunk élve, szerintem az összes sonka és kolbász formában van.”

Az eredeti posztban rengeteg képet is találtok, szerintem érdemes megnézegetni.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Portugália Hollandia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr198581320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2016.04.10. 15:59:46

@FeketeMacska73:

Még nem tudom, mi a véleményem.
Van egy házam egy kisvárosban, amit most, 9 évvel a vétele után szinte ugyanazon az áron sem tudok eladni, mint amennyiért vettem - és még ugyanannyi hitel van rajta.
Ha tudtam volna, hogy jól megállapodok külföldön,nem vettem volna meg - és hitelt sem vettem volna fel.

Szóval, nagyon egyéni, ki és mit csináljon, én nem tudok senkinek ötletet adni, még magamnak sem.

adg 2016.04.10. 16:12:19

@P.Elliot: nem tudom, hogy mi lesz husz-huszonot ev mulva, fogalmam sincs, hol fogunk lakni, de az biztos, hogy kettonknek eleg lesz egy kisebb haz vagy lakas, mint most hatunknak. Azert felesleges eladosodni, hogy majd legyen egy par szobank, amit senki sem hasznal. Egy kisebb lakast szeretnek majd venni, ami konnyen penzze teheto, ha ugy alakul. Aztan az is lehet, hogy semmi nem lesz az egeszbol.

A tropusi szigettel nem volna amugy gondom, most is egy tropusi szigeten lakok. Illetve egy sziget tropusi oldalan, pontosabban. De csak olyan hely lehet, ami valamilyen hasonlo kulturalis hatteru, es valami ertelmes nyelven beszelnek, nem pl nemetul. :D
Nekem egyaltalan nem hianyzik a tel. Mondjuk az oszi szinek egy kicsit igen, de tulelem. Egy pici osz itt is van, mert vannak novenyek, amik a szaraz idoszakra ledobjak a leveleiket, olyankor azok kicsit oszi szinre valtanak. De ez mondjuk eleg gyenge az eszak amerikai oszi erdokhoz kepest. A benszulottjeink szerint egyebkent hat evszak van itt, bar hivatalosan csak ketto.

Arra amugy nem gondoltam, hogy nyugdijashazba/ telepre akarnek koltozni, de majd kiderul. Van meg idom eldonteni. Hogy a gyerekek hol lesznek, azt meg vegkepp nem tudom. Az itteniek eleg mozgekonyak, ahogy a kornyezetemben latom, orulhetek, ha par ezer km-en belul lesznek. :)

portugéza 2016.04.10. 16:26:30

Venni vagy bérelni témában ez nagyon jó cikk és kalkulátor. Az Egyesült Államok viszonyaira érvényes, (sőt elismerik, hogy azon belül is nagy különbségek vannak), de általánosan hasznosítható alapelveket is le lehet szűrni:

www.nytimes.com/2016/04/02/your-money/to-buy-or-rent-a-home-weighing-which-is-better.html

www.nytimes.com/interactive/2014/upshot/buy-rent-calculator.html

NorthPier 2016.04.10. 16:34:05

Anélkül, hogy bármit is elolvastam volna a mai napból, kivéve a bevezetőt, megütötte a szemem a boldogság szó, úgyhogy csak mondom, itt ülök egy La Dolce Vita nevű helyiségben és éppen a szülinapi ebédemet eszegetem...

Csodabogár 2016.04.10. 17:12:55

@NorthPier: Nos akkor jó étvágyat és még sok boldog születésnapot!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.10. 17:35:09

Le a kalappal Modernwander!:) A keleti partrol atvezetni a nyugati partra szep teljesitmeny!:) udv itt nalunk Kaliforniaban!:) tudom, ott vagy a FB csoportban, ha kirandulasi v. egyeb LA-vel es kornyekevel kapcsolatos kerdesed van, irj batran:) egyebkent ezek az autos turak mindig nagy elmenyt jelentenek nekunk is...meg csak a nyugati oldal allamaiba kezdunk belekostolgatni, de igy is latom, hogy minden allam olyan, mintha egy masik orszag lenne, sajat karakterrel, szokasokkal...

©________ 2016.04.10. 19:41:25

@fhdgy: ha esetleg mégis érdekelne, most 15 fok van és naplemente utan vagyunk:DDDDD

Herr Géza 2016.04.10. 20:04:26

@Babette©: Hehe, még süt a nap... :))

hutník 2016.04.10. 21:15:40

Brno 8˚C felhos (de legalabb mar nem esik) :)

M. Péter 2016.04.10. 22:11:03

@fhdgy: A cikk szerzője teljesen félreérti a helyzetet. Az anyja vagy akárki mas teljesen szabályosan ajándékozhat neki akármennyit, ajándékozási illeték nincs, az egyetlen lehetséges adókövetkezmény az, hogyha az ajándékozó 7 éven belül meghal, akkor az ajándék beleszámít az örökségbe, és ha a teljes örökség 325000 fölött van (a házastársra hagyott részt kivéve), akkor hagyatéki adót kell fizetni.

M. Péter 2016.04.10. 22:13:32

@Csodabogár: A másik oldala a dolognak az, hogy rossz esetben perelheted a tulajdonost, hogy javítassa meg a tetőt vagy festesse ki a házat.

fhdgy 2016.04.10. 22:38:15

@M. Péter: Én ezt mind elhiszem neked, de!!!

Ugye, volt pénze offshore-ban, magyarázkodnia kellett, most ez a dolog, magyarázkodnia kell.

Kérdés, hogy a választók mit hisznek el ezekből és mit nem.

Úgy gondolom, hogy egy UK-ban ez már elég lehet arra, hogy az ellenzék ne higyjen neki.

No, majd meglátjuk, a vak is azt mondta!

Csodabogár 2016.04.10. 22:59:06

@M. Péter: Akkor elköltözöm. Ez a szép a bérlakásban, szabad vagy. Költöztünk egyszer a háztulajdonos miatt el lakásból. Azt hiszem az elviselhetelen háztulajdonost róla mintázták Svájcban. De minen jó ha jó a vége, az uj lakás sokkal szebb volt mint a régi, pedig az se volt rossz és a háztulajdonosék csodálatosak voltak, igaz félig olaszok.

M. Péter 2016.04.10. 23:06:01

@Csodabogár: Csak a szerződés odaköt mondjuk még egy évre, és a tulajdonosnál van kéthavi lakbér kaucióként.

Muscari 2016.04.11. 00:14:31

@P.Elliot: az nagyon jó lenne, ha egy kertes napot bemutatnál. Az amerikai nyugdíjasok (cseppet sem) unalmas élete :-)

blackhairlady 2016.04.11. 01:49:44

Nalunk Houston kulvarosaban este fel7-kor 24 fok, kellemes szello lengedez.

@Csodabogár: Nekem is eszembe jutott mostanaban tobbszor is sajnos , hogy gyujtogetunk , tervezgetunk a nyugdijas korra, nem marad idonk, penzunk, energiank elvezni fiatalabb korban, aztan meg sem erjuk vagy csak nehany evet, mint 3 nagyon jo ismerosom is az elmult 1 honapban.

Nekem a sajat haz nagyobb biztonsagot ad, de pl. Mar 2 eve nem tudom eladni az otthonit, szoval az is ertheto ha valaki ez miatt nem akar venni, inkabb berel.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 06:28:47

"Hogyan változnak a határátkelők?"

Minél több időt töltenek az "új" hazájukban, annál többet köpködik a régit, ahol ők maguk is felnőttek, tanultak, játszottak. Csak ezt már elfelejtették, így jogot éreznek arra, hogy mindent és mindenkit lesajnáljanak, aki itt maradt, el sem ment, vagy esetleg már visszatért. Mert ott, ahol ők élnek, minden tökéletes, itthon pedig minden tökéletlen. Szerintük.

adg 2016.04.11. 07:07:43

Az a legnagyobb baj az buszsoforokkel, hogy folyton altalanositanak. Latnak egy peldat, es azt kivetitik az osszes emberre. Latnak valaki feszbukjan egy szakadt audit, amin a tulaja kulcsot porgetve tamaszkodik, es ebbol a buszsoforok azt kovetkeztetik ki, hogy minden kulfoldon elo magyar szakadt audira tamaszkodik, es porgeti a kulcsot. Jaszkarizik. Na mindegy, furcsak a buszsoforok. A varosban is mennek mint allat, racsukjak az ajtot a kismamakra, leugatjak az idoseket, ha lassan masznak fel a buszra, kanyarban mindenki dol-borul, meg ilyenek. Tudom, mar jartam pesten, ultem is buszon. 20 eve. Nehanyszor. :)

©________ 2016.04.11. 07:35:30

@adg: nemelyik meg kopkod is. Minel buszvezetobb, annal inkabb kopkod.

2016.04.11. 07:35:43

@A nagy kékség: Azért ne felejtsük el, hogy ez a lesajnálás visszafele is működik. "Neked bezzeg könnyű, te kint élsz a gazdag a nyugat-európai országban, míg én itthon szopom a brét." A kurvaanyádat." Ez az értelmi szint elég sok embernél. Értük nem kár.

Azért az elképesztő, hogy ez a kivándorlás/visszatérés mekkora lelki törést tud okozni egyes embereknek. Van még egy ilyen hülye nép, mint a miénk, aki megkérdőjelezi egy másik, saját akarattal rendelkező, teljesen vadidegen ember döntését?

Az a legfontosabb, hogy Mo.-n azt sem szabad kritizálni, ami szar, mert ha kritizálod, akkor elégedetlen magyar vagy, meg boldogtalan. Nem szabad kritizálni semmit, nem szabad gondolkozni sem. Minden jó, ahogy van, várjuk közösen a csodát, hogy majd megmentenek minket.

@adg: Hát ez kurvajó. :DDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.11. 07:40:10

@A nagy kékség: "Minél több időt töltenek az "új" hazájukban, annál többet köpködik a régit, ahol ők maguk is felnőttek, tanultak, játszottak. Csak ezt már elfelejtették, így jogot éreznek arra, hogy mindent és mindenkit lesajnáljanak, aki itt maradt, el sem ment, vagy esetleg már visszatért. Mert ott, ahol ők élnek, minden tökéletes, itthon pedig minden tökéletlen. Szerintük."

Ez kb. egy olyan általánosítás, mintha valaki azt mondja, hogy minden buszvezető egy bunkó, paraszt...
Kár volt ...

2016.04.11. 07:53:26

@A nagy kékség: Ennél te okosabb vagy hogy ilyet mondj. Van olyan aki köpköd, van aki nem és persze sokan reálisan látják a helyzetet ami lehet negatív, pozitív és vegyes.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 08:29:19

@adg: Húsz éve még én is pont így éreztem magam a piros 7-esen, amikor Karcsi bácsi 70-nel tolta át a 280-as Ikarust a Rudas gyógyfürdő előtti S-kanyarban. A határátkelők többsége viszont 2016-ban próbálja elhitetni mindenkivel, hogy amíg itthon maximum csak rézre futja, addig kint bezzeg minden aranyból van.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 08:29:19

@svájci sapka (ch): Én csak abból a kb. 15 emberből indulok ki, akik ezen az oldalon a határátkelőket képviselik. A többi sok százezer ember véleményét nem ismerhetem, mert ők valamiért távol tartják magukat ettől a fórumtól. Talán nem véletlenül.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 08:29:19

@Turchi: De azért azt te is látod, hogy kik azok, akik azonnal ráharapnak? :)

svédnyugger 2016.04.11. 09:18:51

@A nagy kékség:
Igaz, hogy minél régebben távozott valaki M.o-ról, annál inkább látja a különbségeket, néha kritizál, de ezek az emberek az értelmet többre tartják az érzelmeknél.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 09:55:24

@svédnyugger: Oké, ezt értem, de ettől még nem kell lesajnálni azokat, akik mégsem ezt az utat szeretnék járni, és végképp nem érdemes úgy beállítani ezt a helyzetet, hogy Magyarországnál minden más csak jobb lehet.

adg 2016.04.11. 10:02:15

@A nagy kékség: "De azért azt te is látod, hogy kik azok, akik azonnal ráharapnak? :)"

Persze, tudjuk, hogy nem provokalni akarsz, csak a kulonbozo velemenyednek finoman hangot adni, ahogy szoktad.

Azonban "15" itt jelenlevo hataratkelobol messzemeno kovetkeztetest levonni eleg nagy hibanak tunik. Sot, meg az itt jelenlevok mindegyikere sem igaz az allitasod, ezt szerintem te is latod.
A "kik harapnak ra" meg kb olyan bizonyitas, mint a kinek piros a tenyere az ovisok kozt, vagy a "latjatok? Tagadja! Kell-e ennel tobb bizonyitek??" jellegu beszolasok.

Amugy van az a masik fajta ember is, aki minden kulonbseg megemlitesekor beirja ezt a kopkodos marhasagot, ugye?
Amugy szerintem pont forditva van, eloszor gondolja azt az ember, hogy az uj helyen minden fasza, mig otthon minden szar volt. Aztan idovel ulepedik az otthoni dac es felszinre bukkannak az uj helyen a problemak, es kezd a vilag realisabb kepben latszani.

adg 2016.04.11. 10:04:09

@A nagy kékség: na akkor a lesajnalasra idezz mar legy' szives egy par peldat! Nem emlekszem ilyenre.

P.Elliot 2016.04.11. 11:47:31

@A nagy kékség: Csak egyetlen hozzaszolasomat masold be ahol lesajnaltam Magyarorszagot vagy kopkodtem ra, vagy azokra akik hazamentek. Egyetlen egyet sem fogsz talalni pedig 43 eve elek itt kinnt. Hogy mar en is piszkalodo legyek egy kicsit az onigazolas inkabb reszedrol van mert amiota hazamentel az a paradicsom es nem erted hogy masnak nem az, valoszinu teljesen neked sem de meg akarod gyozni a jonepet arrol hogy az volt a menyorszag csak nem vettek eszre. Egyebkent szeretem a hozzaszolasaidat, sosem piszkaltalak tudtommal, ez sem az csak felhivas hogy ne altalanosits, ha olyan nagyon jo lenne otthon akkor nem mentek volna el az emberek illetve a honvagyasok mar regen otthon lennenek.

tsabus UAE 2016.04.11. 11:53:50

@A nagy kékség: A többség nem téged és az otthonmaradókat sajnálja le, hanem azt a mentalitást/lelkivilágot, ami ilyen hozzászólásra ösztönöz...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.11. 12:05:09

@P.Elliot: szomszed bekoltozes masnapjan elkoltozik egy Gyozike koltozik a helyere...

P.Elliot 2016.04.11. 12:19:10

@FeketeMacska73: Az is meglehet. Ossznepi felelem egymastol...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 12:28:49

@P.Elliot: Na, hát ha nem inged, ne vedd magadra. Akinek szól, az majd érti.

Hogy Magyarország paradicsom? Nem hinném, hogy a népnevelő bejegyzéseimből ezt lehet kiolvasni. Éppen ellenkezőleg: iszonyú sok tennivaló van még itthon, ha élhetővé akarjuk varázsolni az országot. Nem kell hozzá más, csak akarat. Meg egy kis kitartás. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 12:33:29

@tsabus [UK]: Mert a külföldre költözött magyarok mentalitása és lelkivilága teljesen rendben van, ugye? Ezért csúsznak rá sokan a piára, drogra. Mert olyan marha jó kint. Egyedül, idegenként, megtűrve, utolsó kutyaként csaholva a helyiek árnyékában, a nyelvet csak makogva, a leghitványabb munkát is elvállalva, aztán a pénz seggére verve, tartalék nélkül, jövőkép nélkül, ide-oda szédelegve, sodródva, egymást hülyítve. Ezt akartad mondani? Na, hát ez az, amitől kifordul az itthoniak gyomra. Hogy olyan marha nagyra tartjátok magatokat, csak mert egy másik országban húzzátok az igát, noha pont ugyanolyan bérrabszolgák vagytok, mint bárki más.

adg 2016.04.11. 12:40:02

@A nagy kékség: nehogy abbahagyd, folytasd meg! Sot, javaslom a mai posztot is, van ott mit szetverni, csak most kezdodott a nap.

adg 2016.04.11. 12:46:50

Jut eszembe, digger blogjan van hely neked is. Ott van mar hinta haverod is, sok a hasonlosag a binaris vilagkepetekben, sokat tanulhatnatok egymastol :)
Pl ilyeneket, hogy a nyugati nok csak lekopik a magyar ferfiakat, asztal alatti kutya lehetsz csak nyugaton, meg hasonlok. Szerintem jol erezned magad, jar neked is vagy 15000 komment ott is, mint hintusnak.

Muscari 2016.04.11. 13:01:18

@adg: +100000

@Határátkelő: nem lehet vele valamit csinalni? Mar rohadtul unalmas. Mi lenne, ha csak a normalis bejegyzeseit engedned be?

P.Elliot 2016.04.11. 13:17:43

@A nagy kékség: Te igy eltel kulfoldon ahogy leirtad? Mert ha igen akkor nem is csodalkozok hogy haragot erzel kulfold irant bar nem igy kellett volna elni. Ugy Magyarorszagon sem lehet.
A legtobb azert nem igy el kulfoldon. Dolgozik/ otthon is kell/, probalja tanulni a nyelvet es beilleszkedni. Ha nem tudsz beilleszkedni akkor keves kivetellel magadat hibaztasd, lehet csak akarni kell meg majd a gyerek mar oslakos lesz.
Neha ugy erzem hogy te nem is otthon erzed olyan marha jol magadat hanem a kulfold iranti haragod/ nem sikerult ugy mint kepzelted/ miatt dicsered annyira.
A legtobb magyar jobban el kulfoldon mert ha nem igy lenne semmi se tartana vissza attol hogy hazamenjen.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 13:46:26

@Határátkelő: Köszi! Mihez is? Tudod, amióta olvasom ezt a blogot, azóta próbálom elmesélni, hogy mi nem stimmel itt. Mert a külföldre költözés nemcsak arról szól, hogy holnaptól (szigorúan forintosítva, mert úgy jobban vakul a hazai paraszt) mennyivel keresek többet (már ha egyáltalán arányaiban többet keresek), hanem arról is, hogy elfogadtak és befogadtak. Elfogadás. Ez a kulcsszó. Ezek után nem értem, hogy a kintieknek miért kell úgy beszélniük az itthon élő emberekről (ismeretlenekről, barátokról, rokonokról), mintha azok idióták lennének. Akik kimentek, azok sem teremtettek ám semmit, csak beleültek a készbe, szóval nem értem, hogy egyeseknél mire ez a nagy arc.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 13:46:35

@Muscari: Mi az, hogy "normális"? Tehát ami lyukat üt a cukormázon, és látni engedi az alatta zajló rohadást, az nem normális? Biztos vagy te abban, hogy velem van a baj?

Girhes 2016.04.11. 13:46:46

Időjárást nem jelentek, mert itt Rákosrettenetesen unalmas tavasz és madárcsicser van, inkább a poszthoz szólnék hozzá :)

A férjem már második éve dolgozik Németországban, így az ő változását tudom nektek leírni: sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lett. Itthon 56 évesen munkanélküli volt, odaát el tudott helyezkedni a szakmájában, jól keres, bérel egy lakást (egyedül!), jóban van a kollégáival, talált magának barátot, aki nem magyar. Toleránsabb, elfogadóbb lett, könnyebben alkalmazkodik helyzetekhez, jobban megért másokat, mint korábban.

Barátnőm harmadik éve él külföldön. Ő is megváltozott az eltelt idő alatt. Rajta azt érzem, hogy kicsit felülről néz ránk, itthonmaradottakra. Jó munkája és gazdag férje van, az itthoninál sokkal magasabb színvonalon él, olyan dolgok lettek számára természetesek, amilyenekről itthon csak álmodozni tudott. Néha teljesen meghökkentő véleménye van itthoni dolgokról, a korábbi önmagához képest jó néhány témában homlokegyenest másképp gondolkodunk már. Sem ő, sem a férje nem beszélnek a befogadó ország nyelvén, multinacionális környezetben angolul dolgoznak, magyarokkal barátkoznak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 13:46:58

@P.Elliot: Igen, hivatásos gépjárművezetőként, utasok százaiért felelve minden bizonnyal így éltem kint. Piáltam, drogoztam, és egy rohadt jegyet sem tudtam eladni az angoloknak, mert egy árva kukkot sem beszéltem angolul. A főnökeim ezt egy darabig elnézték, majd 5 év után azt mondták, hogy ez így nem lesz jó, ezért hát nyomasztó keserűséggel a szívemben hazaköltöztem, és ezt azóta sem tudtam megbocsátani magamnak.

Na jó. Hagyjuk egymást.

VT Man 2016.04.11. 13:47:08

@A nagy kékség:
Berrabszolgak? Hehehe... persze, kint is havi fizetesbol elnek a magyarok, tobbnyire, ez igaz.
De legalabb meg lehet belole elni. Elmegy sok a lakasra? El, igen.

Eddig legalabb az erv volt, hogy kulfoldon draga a lakhatas. Nezd meg most a Budapesti alberlet arakat. Ja, hogy ugyis mindenki veszi a lakast? Hat, most meg ez se igaz, szigoru hitelbiralat, bizonytalan munka, stb.

Aki otthon pincerkedett vagy mosogatott, az itt se lesz milliomos, de megis tobb fog neki maradni.

Persze, van sok negativum, ahogy mondod, a beilleszkedes. Ez igaz. Valamit-valamiert.

De jobb otthon ehenhalni kozmunkabol-minimalberbol? Tenyleg jobb?

Ha ugy gondolod, hogy lehet jobba tenni magyarorszagot, es te teszel erte, annak orulok, minel tobb ilyen ember van, annal jobb.

Kicsit paradoxon, de pont azok a kulfoldon dolgozo magyarok is segiteni fognak ebben teged, akik hazaternek.
Aki elt mar kint, az mas szemmel nezi majd a dolgokat, ha hazater. Az tobbet akar, az tenni akar. Es minel tobb ilyen van, annal jobbak az eselyek.

Határátkelő 2016.04.11. 13:54:35

@A nagy kékség: Most egy picit úgy teszek, mintha komolyan nem értenéd, és két mondatban elmagyarázom neked, aztán a magam részéről befejeztem, mert elég nyilvánvaló, mire játszol.

1. "a kintieknek miért kell úgy beszélniük" - nincsenek kintiek, tudod? Egyes emberek vannak. Nincsenek "buszsofőrök" sem, hanem van a Nagy kékség, akiről nem általánosít senki a buszsofőrökre.

2. Ha valakivel bajod van, akkor NEKI címezd a hozzászólásod. Persze úgy nehezebb a dolog, mert ehhez a poszthoz például senki nem írt semmi olyat, ami indokolta volna a kirohanásod. Pech.

Részemről befejeztem.

Határátkelő 2016.04.11. 13:56:27

@adg: +1000000 (nem tudom, ez elég nulla-e). :)
@Muscari: Hát ez nagyon vékony mezsgye, hogy mi minek számít. Szerintem ne foglalkozzatok vele.

2016.04.11. 13:58:49

@A nagy kékség: TELJES MERTEKBEN IGAZAD VAN!!!!!!!

Vegre valaki megirja!!!! Nagyon jo, hogy itt vagy ezen a blogon, es megirod nekunk az *IGAZSAGOT* a kikoltozott magyarokrol!!!! TENYLEG egytol-egyik, MINDEGYIK ilyen. TUPONTOSAN latod!!!

tsabus UAE 2016.04.11. 14:06:04

@A nagy kékség: Ez fenomenális volt !
A mostani hozzászólásod alapján, módosíthatod a nickedben szereplő színt zöldre.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 14:08:15

@Határátkelő: Már megbocsáss, de a bejegyzés címe is általánosító, nem? A "határátkelők", tehát nem egyesek, hanem a halmaz. Erről alkottam egy véleményt, tettem ezt ugyanolyan általánosságban, mint amilyen a felvetés is volt.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 14:08:26

@VT Man: "Aki elt mar kint, az mas szemmel nezi majd a dolgokat, ha hazater. Az tobbet akar, az tenni akar. Es minel tobb ilyen van, annal jobbak az eselyek."

Tökéletesen egyetértek.

Narina 2016.04.11. 14:17:26

@Taxomükke (UK): Norwich napsutes 16 fok!
@Muscari: Keszul a sziv porkolt! :D

Narina 2016.04.11. 15:49:32

@A nagy kékség: Tisztelettel valaszolnek erre! Pont penteken irtam ala egy papirt. Ezen az elmult 8 honap eredmenyei vannak rajta. Velemnyezes a munkammal es a szemelyemmel kapcsolatban. Minden felvetet dolognal csak az volt oda irva, hogy "Don't any problem". Mik is ezek, munkavegzes fegyelmezetsege, utasitasok betartasa, munkakor ellatasa, reszletes leirasok arrol, hogy milyen teruleten mit, hogy csinalok. Feljebbvalok, kollegak fele mennyire vagyok csapat jatekos. Egyetlen egy dolgot hoztak csak fel hibamnak a "nyelvet" hianyosan beszelem es itt-ott nehezen ertem, de miutan megertem elvegzem a feladatot maximalis komolysaggal es figyelemmel nincs szukseg tobbszori ismetlesre. Valamint a vegere szemelyes megjegyzeskent oda lett irva a fonokeim (3 ember alairasaval) velemenye. Nagyon orulunk, hogy itt vagy a csapatunkba es remeljuk meg sokaig velunk maradsz. Mult heti szosszenetek! (egyik sem egyedi eset rendszeres) Glen, az egyik kollegam minden heten tanit nekem par uj kifejezest es mondatot. Most a padlo feljott a konyhaba volt(ne kerje senki, hogy megismeteljem, mert gyenge lenne, de kesobb meg teszem, mert bekerul a hosszutavu memoriamba). Vagy a pult alja, teteje, ele. Ki vagy bemenetel es sok mas hasonlok. Kozvetlen fonokasszonyommal tisztaztuk mikor hasznalom a Can es mikor a know kifejezest(horges nem kell kemenyen kevertem). Szepen elmagyarazta. Megszoktak, hogy ha valamit nagyon nem ertek akkor leirjak nekem, vagy hivjak a Lynn-t akinek az akcentusat mindig ertem. Paula Norwich varosba talalhato osszes ceges emberert felel leirta a multkori meeting tartalmat, nekem. Amikor megpalyaztam ide az allast az egyik kolleganom elmondta, mi lesz az interiun, mit kerdeznek, mire mit kell valaszolni, mit intezzek a kozvetitonel es a tobbi. Amikor itt egy masik allast is megpalyaztam sok kollegam es kolleganom szurkolt, hogy megkapjam. Az egyik a kezembe is nyomta a boritekot amibe, benne volt a felveteliztetes idopontja, mert tudja, hogy sosem nezelodom a staffos asztalon es nem akarta, hogy lekessek rola. Szomszed nenik. Konkretan 1 honapja kiderult megsem koltozunk, erre a Sally a balszomszed, magasba lenditette a kezet es "Hurra itt maradtok" felkialtassal orult. Masik oldali szomszed neni oslako Norfolki, a lanyom szulinapjara hozott at sutemenyt, mert latta a feliratot az ajtonkon. Az utca beliek, meg bent a varosba is rank koszonnek erdeklodnek a lakassal kapcsolatban, hogy megy. Amikor betortek hozzank az osszes utcabeli kifejezte sajnalkozasat es nagyon orultek amikor a papirok legalabb meglettek. Remelem emlekszel anno, milyen korulmenyekrol indultam szerintem ra jossz, hogy tenyleg jobb nekem itt. En sosem eltem meg a "gyaszt" illetve a fazisait, mert en nem vesztettem semmit a koltozessel. Aki pedig megint jon az euforiaval, azzal most kozlom, hogy kivaloan kerultunk itt is ramaty helyzetbe. Hulye lakotarsak, munkahely valtasok miatti anyagi eluszasok amit sulyosbitott a lakotars valtas is igy egy eleg komoly tartozasunk alakult ki. Ezt legkesobb majusra teljesen kiperkaljuk, ugy, hogy a paromnak most ideglenesen kevesebb a fizuja, mert most vettek at szerzodesbe es meg nincsenek elszamolva a kepesseg pontjai. Raadasul egybol kisfonoknek. Igen itt is vannak nehezsegek. Igen itt is vannak gondok. Meg sem kaptam meg azota amiota kint vagyok egyszer sem gyomor ideget, ami erdekes, mert aggodo tipus vagyok. Tehat egyszer sem lattam teljesen lehetettlennek a helyzetunket. Ez Anglia. Otthon is lehet boldogulni es aki jol erzi magat annak orulok. Engem a kornyezetem teljesen kiutalt, mert az anyam lanya vagyok. A kollegaimnak problemas volt, hogy multi ember vagyok igy mindent elkovettek, hogy menekuljek. Mind ennek tetejebe, amiatt, hogy gyermeket szultem lehetetlenne valt a munkavallalasom. Ez Magyarorszagon! Mielott kijottunk volna 2014 januarjatol augusztusig 287 onelettrajzot kuldtem el. 2-re kaptam rendszeruzenetet. A multkor beteg voltam ket napig. A regio vezeto holgy kereset meg es kerdezte, meg, hogy jobban vagyok e, kollegaimrol mar nem is beszelek, mert mindenki ott segitett ahol tudott, mert lattak, hogy meg nem vagyok 100-as. Otthon 39 fokos lazzal a kasszaba, hasmennessel, nem akartak kiengedni WC-re, mert a fonokasszonyom ugy gondolta logni akarok, a vevoim mentek kiabalvam, hogy azonnal engedjenek ki mert feljelentik Ot. Nem tudok minden angolrol nyilatkozni, de a kollegaim jofejek es sokat segitenek, a fonokeim megvannak velem elegedve es ezt nem altalnak leirni. Szomszedok, kornyekbeliek, segitokeszek, tanitanak, tippeket adnak mi segithet, hogy jobban boldoguljunk. Elmagyarazzak a szokasokat.

Narina 2016.04.11. 15:50:10

Pardon a regenyert!

2016.04.11. 16:21:22

@A nagy kékség: 'Egyedül, idegenként, megtűrve, utolsó kutyaként csaholva a helyiek árnyékában'

Ez nagyon jo :))). Idezet valahonnan, vagy magadtol jutnak eszedbe ilyenek?

Ami a piat meg a drogot illeti, az az oriasi szerencse hogy Mo.on nem kap ra senki ezekre a kilatastalansag miatt, ott mindenki biokajan elo anti-alkoholista. A szenvedelybetegek kizarolag az Anyafoldon kivul elnek (a hanyatlo Nyugaton ahol mindenki drogos), igy teged es kedves csaladodat nem zavarjak.

2016.04.11. 16:23:43

@Narina: Reszemrol orulok hogy leirtad, annak meg meg jobban orulok hogy jol erzitek magatokat es jol alakulnak a dolgaitok. Tovabbi kitartast, sok szerencset mindenhez.

2016.04.11. 16:38:59

@tsabus [UK]: Azert latszik, hogy kik harapnak ra.....!!!!!

A csendes TOBBSEG egyetert vele viszont!!!!

2016.04.11. 16:40:41

@A nagy kékség: Jaj bocs, az elozo erre ment... +1000000000000000000000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Narina 2016.04.11. 16:44:14

@Mirjam2: Nagyon szepen koszonom! Remelem most mar tenyleg alakulunk. Most pl udvozoljuk a fizu emelesem, pont jol jott. Kemeny menet volt, lehet, hogy meg lesz is. Meg vannak uj lakotarsak akikkel tok jol elvagyunk. Rendesen osszebaratkoztunk Ok is egy csalad, de tok mas a filling. Jo haza jonni. :D

2016.04.11. 16:47:31

@adg: Nem erted, hogy arrol van szo, hogy o EGYEDUL kepviseli az IGAZSAGOT! Akkor is, ha nektek ez nem tetszik!!!!! Szedjetek csak szejjel, harapjatok at a torkat, feszitsetek keresztre, neki akkor is igaza lesz, o az igazsag MARTIRJA, az EGYETLEN aki ki meri mondani a verszemu, vetito, komplexusokat penzzel kompenzalo tobbseggel szemben a kulturatlan, igenytelen proli kivandorolt suttyomagyarokrol az IGAZSAGOT. Amit csinal, az egy MISSZIO, es minel tobben neki ugranak, szamomra annal inkabb egyertelmu, hogy I-G-A-Z-A-V-A-N!!!!!!!!!!!

Narina 2016.04.11. 16:47:55

@Mirjam2: Apropo szerencse! Azzal mi megllettunk kuldve rendesen. Sosem gondoltam, hogy szerencse lanya lennek, hat most azert cafolok kicsit, sok huszasra huztunk lapot, van ami bejott van ami nem, de tobbsegbe jol sult el. :D (ronda mazlistak vagyunk no)

tsabus UAE 2016.04.11. 17:11:06

@mojyo: Ja, ja... Lámpást adott neki az Úr ! :-DDD

adg 2016.04.11. 17:18:26

@mojyo: PONTOSAN!!!! Ertem en, pont azert nyujtottam FELEJE segito karomat, HOGY ezzel felhivast nyujtsak a keringore mintegy, es vegre elmondhassa nekunk AZ egyetlen igazsagot. Ugy sem hallottuk még. Nem vettem volna a lelkemre, ha magaba kellett volna tartani.
Trukkosen hagytam, hogy elobb mondja el o, es csak utana nyujtottam.
Na mindegy, megyek aludni, mielott kiderul, hogy mar csak osszefuggestelenul hablatyolok. Holnap uj nap lesz, megyek az asztal alatti kutyak eletet elni, szopok a tobbi woggal, hogy a tokes burzsoazia a zsirunkon eloskodhessen, amig mi a hanyatlo nyugat makonyos opiumatol deliriumosan szenvedjuk az alantas rabszolgakunka lealacsonyito igajat a nekunk dobott par centert cserebe, es kopkodjuk Hazankat, nem eszreveve, hogy otthon buszsoforkodve mily' emelkedett eletet elhetnenk a kis piedesztalunkon, es meg tokeletesek is lehetnenk, akar a Kek Nagysaga, az egyetlen igazsag faklyaja, az utat toro igazsag hose, a szemfelnyito.
Szoval jo elyt!
(Hatha eszreveszi, hogy elipszilonnal irtam az ejt, es ujra kiderulhet kikezdhetetlen nyelvi nagysaga is.)

2016.04.11. 17:28:50

@adg: Nem kell itt gunyolodni amugy meg vetiteni, tudom, hogy hazudsz, ha nyugaton lennel, nem joejt kivannal, tehat KELETEN vagy!!! Mikozben itt arcoskodsz a haldoklo nyugatrol. Atlatok en rajtad!!!! Namindegy, szep almokat egy jobb eletrol, talan MAJD EGYSZER az eletben fogsz tudni ugy elni, mint egy magyar buszsofor. TALAN. Addig is aludjal jol........

Muscari 2016.04.11. 18:27:30

@A nagy kékség: szívesen meghívlak magunkhoz, ha gondolod gyere el és nézd meg, hogy hogy élünk. A lányom szívesen átadja nektek a szobáját, addig alszik a nappaliban (a pakikat meg bezárom a tárolóba addig)
Kert ugyan nincs, de van egy nagy erkélyünk, ahol lehet grillezni. Talán a saját szemednek majd hiszel.

DieNanny CH 2016.04.11. 18:53:03

@M. Péter:

Itt Svájcban, ha előbb el akarok költözni, és szerzek új bérlőt ugyanolyan kondíciókkal, mint én vagyok, a háztulaj köteles átvenni, engem meg elengedni.
A kaució nincs a háztulajnál, egy független számlán van, ő sem veheti fel az én engedélyem nélkül, de én sem az övé nélkül.
Az arra van, ha telebagóztam a lakást és 3 rétegben kell az egész lakást kifesteni, vagy összekaristoltam a fapadlót, annak a csiszolása ebből van fizetve. Van egy lista, hogy mely beépített bútornak mennyi az amortizációs ideje, így időarányosan kell egy újat kifizetnem. Pl mosdóé talán 35 év (hasraütöttem) 20 éve ott lakom, akkor 15 évnyi árat kell fizetnem, ha megrepesztem (Mosdó árának 15 harmincötöd része.)
Nagyon szigorúan, mindenre kiterjedő, mindkét felet védő bérlakás törvény van itt.
Mo-on nem, ezért ott rizikós bérelni.

DieNanny CH 2016.04.11. 19:02:58

@A nagy kékség:

"Mert a külföldre költözött magyarok mentalitása és lelkivilága teljesen rendben van, ugye? Ezért csúsznak rá sokan a piára, drogra. "

Ja, igen, a múltkori posztomból kimaradt, hogy egy felessel kezdem a napot, aztán mikor megérkezem a családhoz, jön a második, sőt egész nap rájárok a család piakészletére.
Igazából csak makogok németül (bár anyuka kijelentette, hogy a legnagyobbik tőlem tanult hochdeutsch-ot), emiatt rám sem bagóznak a gyerekek, az ismerős felnőttek meg pláne nem.

©________ 2016.04.11. 19:56:06

@A nagy kékség: jaj hát ti hintával olyan jól megértenétek magatokat....
ez a köpködés különösen megy mindkettőtöknek, ha már szóba jött

Muscari 2016.04.11. 19:57:45

@Narina: nagyon örülök, hogy jól érzitek magatokat, én emlékszem, hogy honnan jöttetek. Szerintem a te történeted sokmindenkinek ad reményt.

Herr Géza 2016.04.11. 20:32:29

@Mirjam2: A Coca-Cola mámorban fetrengő nyugati magyar ifjúságot meg ki is hagytad...:))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.11. 20:32:33

@Muscari: Én is szívesen meghívlak magunkhoz, és akkor majd te is meggyőződhetsz arról, hogy itthon is lehet ám elég magas színvonalon élni, boldogan kacagni, de akár még grillezni is. :)

2016.04.11. 20:47:53

@A nagy kékség: En amugy nem gunyolodtam, szerintem TENYLEG zsenialis vagy!!!!! Nagyon jol csinalod az altalad kivant reakciok kivaltasat ebbol a szanalmas, atlatszo TOMEGBOL akik idejarnak kommentelni. Komolyan mondom!!!!!!!!

2016.04.11. 21:00:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Te meg csak az alkoholnal tartasz?! Jo neked! En mar voltam elvonon is, haromszor.... de mar a heroin sem eleg, ujabban a szerencsejatekra is rakaptam, ebben a fertoben ami itt van konnyen kisertesbe esik az ember, foleg, ha olyan KILATASTALAN a helyzete, mint az enyem...

A nyelvi nehezsegekrol pedig tenyleg ne beszeljunk, en olvasni se tudok (internetem sincs), hiszen eleve egy cirillbetus ukran falubol szarmazom, mostmegmar obegathatok, hogy hianyzik, multisrabszolgakent ugye sose keresek eleget ahhoz, hogy haza tudjak menni :( Egy CSODTOMEG az eletem, nagyon magamra ismertem abban amit leirt, ezert is adok neki IGAZAT!!!!

2016.04.11. 21:26:09

Jézusom, mi megy itt megint. Pedig, valójában a hozzá hasonló emberek adják az egyik legnagyobb motivációt a kiköltözésre.

Muscari 2016.04.11. 23:22:53

@A nagy kékség: vigyazz, mert a szavadon foglak.

Apropo, azt elarulod, hogy sajat, tehermentes ingatlanban laktok-e? Meg hogy mit dolgozik a feleseged? Honnan tudjuk, hogy nem o tart el a millios miniszteriumi megbizasabol?

©________ 2016.04.11. 23:51:42

@Muscari: jaj hat akkor majd megtanulsz kacagni is?

2016.04.12. 01:08:58

@Határátkelő:

"Szerintem ne foglalkozzatok vele."

Oké, persze, kúl.
Amit én nem vágok, hogy miért nem tiltod ki a p.csába.
A csávó egy troll, se több, se kevesebb.

Semmiféle hozzáadott értéke nincsen semmihez. Nem volt, nem lesz. Akkor?

pappito · http://pappito.com 2016.04.12. 05:27:35

@Mirjam2: különösen a teljesen kezelhetetlenné fajult herbál. wd40 a zsályára fújva. az a fránya nyugati drog.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 06:31:04

@Th's child: Azt miből gondolod, hogy más számára sem képviselek értéket? Vagy ha valaki nem fúj veled egy követ, akkor azt azonnal tiltsuk ki? Hát ez a nyugati demokrácia? Ezt kéne tőletek megtanulni?

2016.04.12. 07:12:32

@A nagy kékség: Habár biztosan újat fogok mondani, de nincsen olyan, hogy ti, mi, ők. Elhiszem, hogy az emberek egy bizonyos részének, itthon szüksége van valamilyen ellenségképre, akik szimplán lehet gyűlölni, még ok sem kell hozzá. Vagy éppen valaki annyira frusztrált már, hogy azért gyűlöl egy bizonyos rasszt, vagy népcsoportot, mert elégedetlen az életével és boldogtalan. A magyar néplélek szerves része, hogy valaki(k) ellen szembe kell helyezkedni. Talán az évszázadokon átívelő megszállás traumája ez, amit a mai napig nem sikerült kiheverni.

Mondtad, hogy jobbá kell tenni az országot, csak akaraterő és kitartás kell. Szerinted mennyire visszataszító az, hogy pont egy olyan ember mondogatja ezeket az üres közhelyeket, aki ugyanakkor zsigerből általánosít, mert az élete során látott 3 drogos/alkoholista külföldi magyart az élete során. Ki akarna veled v. a hozzád hasonló gondolkodásmódú emberekkel bármit is itthon csinálni? Lehet, hogy rosszul látom, de amíg nincsen meg a másik felé az a minimális tisztelet meg alázat, addig ne hirdessünk olyat, ami valójában mi sem hiszünk el.

2016.04.12. 10:28:23

@Th's child: Vitatkoznek ezzel hogy nem kepvisel erteket. Lasd az altalam idezett sorok: 'Egyedül, idegenként, megtűrve, utolsó kutyaként csaholva a helyiek árnyékában' - lassuk be, te nem tudtal volna ilyet irni. Koltoi magassagok! :)

2016.04.12. 10:31:07

@pappito: Mondom hogy ott nem isznak (allitolag nincs ra penz). Csak a biokaja megy, meg a herbal. Termeszetes modszerek, nem ugy mint a szintetikus, Coca-Cola mamorban fetrengo Nyugaton!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 10:32:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Bocsáss meg! Én reagálnék, de az óvónéni nem enged szóhoz jutni. Úgy látszik, nem elég PC a mondanivalóm, nem illik bele a sablonba. Csak azért írtam, hogy tudd, nem vagyok bunkó. Válaszoltam, de nem került ki. Nem először. Szóval ezerrel megy a dedós fegyelmezés.

pappito · http://pappito.com 2016.04.12. 10:45:43

@Mirjam2: hanyatlik a nyugat, már mióta. fél lábbal a sírban! bezzeg Mo egy lépéssel előrébb jár! :)

Határátkelő 2016.04.12. 10:50:40

@A nagy kékség: Ha már felhoztad, nem a mondanivalóddal van baj, hanem a stílusoddal, ha tudod, mi a különbség.

Őrületes trükk (és a blog fennállása óta még soha senkinek nem jutott eszébe...), hogy megjelensz a poszt alatt, mondasz egy őrületes általánosító sértést, amire nyilván lesz, aki reagál, te jót röhögsz, tovább hergeled a kommentelőket, majd megsértődsz, ha bizonyos kommentjeid nem jelennek meg. Ilyenkor aztán lehet cenzúrát kiáltani.

És bizony, a jövőben sem fogom beengedni azokat a hozzászólásaidat, melyekről úgy gondolom, átlépnek bizonyos határokat. Ha nem tetszik, akkor vagy vegyél vissza a stílusból, vagy keress más játszóteret magadnak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 13:19:31

@Határátkelő: Biztos vagy abban, hogy (csak) az én stílusommal van baj? S ha már itt tartunk: miért nem teszed ki, és csak akkor törlöd, ha esetleg valóban bántja valakinek a szépérzékét? Vagy te el tudod dönteni, hogy másnak mi a jó? Lehet, hogy valaki pont erre a stílusra gerjed.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy gyakran nekem köszönheted a kattintásokat. Ha én nem jelenek meg, hulla laposak a beszélgetések. Inkább örülnél annak, hogy pörgés van.

Narina 2016.04.12. 14:13:54

@A nagy kékség: Minden provokacio mentesen kerdem! Ez mert jo? Mar mint, hogy huzod az embereket! En elnezegetem a kommentjeid, ami olyan arra reagalok(mint erre is), engem nem erdekel a stilus amig ertelmes a mondani valo, de van akit zavar, te pedig sokszor rajatszol! Ertem en, hogy megkavarod az allo vizet, (neha en is), de muszaly ennyire? Tudod elcsodalkozom azon, hogy amikor a kulfoldre telepultek vannak itt nagyreszben akkor tok szepen meg lehet vitatni a dolgokat egyebek, nehany hazatelepult(hinta), pedig, ha megjelenik, no meg egyes meg kint levo is(digger asszem, de ne kovezzetek meg, ha nem jora gondoltam, mondjuk lehet jobb a Max) akkor feje tetejere all a blog es elkezdodik egy olyan szintu parbeszed amitol nekem szaltozik a gyomrom, mert mindig a kasszas utolso evem jut eszembe. Marjak, egymast gunyolodnak egymassal, bantjak a masikat, ahelyet, hogy megvitatnak. Van egy robbanto (momentan te) aki hajtja az igazat es nem vesszi figyelembe, hogy a masik mas szempontok szerint merlegelve mondja, hogy nem ert veled egyet. Erre a masik felhaborodik elkezdodik a szemlyeskede es vegul egy irgalmatlan nagy balhe lesz. Igy nem jutunk semerre, mert nem kozelednek a velemenyek egy megegyezeshez, csak szimpla kaosz es harc az egesz, de ertelem nelkuli. Ertem en, hogy nevelni akarsz, de ez csak olyan ellenalast szul ami akkor sem fogja arra terelni az embereket amerre akarod, ha a fejed tetejere allsz! No persze en ehhez a pszichologiai szolgokhoz nem igazan ertek, de volt egy olyan tipusu nagyanyam akinek let eleme volt az, hogy a masikat napi szinten bantsa, te nem ilyen vagy, de mar kezdesz Kapitanyba atmenni en meg Jimmy-vel egyet erteni. Tenyleg nem bantani akarlak es biralni sem csak elmondom en mit latok abbol amit csinalsz!

2016.04.12. 18:26:44

@A nagy kékség: Akkor erről most lemaradunk... :)

DieNanny CH 2016.04.12. 18:36:48

@Narina:

Nem kövezlek meg, de mellélőttél a nickekkel.
Hinta Grázföldet boldogítja, és úgy szól be a külföldieknek. (De innen ki van tiltva.)
Digger sem egy sz*rkavaró.
Max szokott néha beböffenteni valamit, de sokszor építő hozzászólásai vannak.
Kékség a maga nemében páratlan.

Narina 2016.04.12. 18:56:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Aham akkor az erintettektol elnezest szeretnek kerni! En csak arra akartam veluk utalni, hogy vihart kavarnak, nem a szagosabb reszt. Max is mindig nagy komment szamot produkal es nekem is az a velemenyem, hogy nem rosszak azert a meglatasai. Lehet felre ertheto voltam :D
Tenyleg ez a Hinta nevu mivel haragitotta magara a jonepet? Mar, ha szabad tudnom.

Fajankó 2016.04.13. 09:15:09

@Girhes: Éljen Rákosrettenetes!!!!!

tanato 2016.04.13. 09:32:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Narina: Max passziválta magát,legalábbis a SAJÁT blogjában azt írta hogy befejezte a kommentelést más blogokon csak a sajátjára ír.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása