oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 05. 06:50,  Angliai sírva vigadós 333 komment

2016. január 05. 06:50 Határátkelő

Angliai sírva vigadós

Valószínűleg csak az tudja, aki élt már vadidegenekkel egy fedél alatt, milyen rengeteg kompromisszumot, mennyi türelmet és kitartást igényel ez a műfaj, amelyet oly sok ezer, tízezer magyar művel például Angliában. Onnan érkezett a mai poszt is, Erzsébet írása. (A képeket is ő küldte, köszönet érte!)

Te is béreltél szobát külföldön? Vagy most is ilyen helyen laksz? Írd meg a tapasztalataid a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

2_62.jpg

„Csak amikor Angliában él az ember jön rá, hogy nekünk otthon milyen jó sorunk van. Furcsán hangzik, tudom. Mert hogyan és hol is lakunk mi Magyarországon?

Vagy még a szüleinkkel élünk, vagy albérletben vagy a saját - vélhetően jelzáloghitellel terhelt - lakásunkban, házunkban. Csak mi és a hozzátartozóink.

Megoldások

Az anyagi lehetőségek függvényében Angliában is több megoldás adódik a lakhatásra. A szülőkkel való együttélés értelemszerűen itt nincs a fellelhető alternatívák között.

Az irreálisan magas ingatlan piaci árak miatt a saját tulajdonú ingatlan is felejtős vagy csak többéves kemény és jól kereső állással a hátad mögött lehetséges. Marad tehát az albérlet. Kezdetben a szobabérlés az általános, később egy teljes lakás vagy ház bérlése is szóba jöhet.

Sokan foglalkoznak itt házak bérbeadásával úgy, hogy az abban levő szobákat egyenként hirdetik meg - közös helyiség és internet használattal - pároknak, egyedülálló személyeknek.

Így aztán eléggé vegyes és furcsa társaságok tudnak egy tető alá keveredni és ily módon egy lakóközösséget alkotni, ami vagy működik, vagy nem. Az ilyen házakban folyó élet sokban hasonlít a társasházakból ismerthez, de ott a lakótársadat csak néha látod, itt meg napjában többször is összetalálkozol velük a konyhában vagy a folyosón a fürdőszobára, gáztűzhelyre, mosógépre várakozva.

Szobatípusok

A szobáknak három típusa van. A „single-room” egy általában hihetetlenül kicsi szoba, melynek legnagyobb részét az egyszemélyes ágy foglalja el, ehhez jön még egy szekrény, ha elég szerencsés vagy egy kis asztal is befér. Egy ilyen szoba ára az internet elérési lehetőséggel, a közös helyiségek használatával együtt 65 és a 110 font között mozog hetente Londonban.

A „double-room” egy 10-12 négyzetméteres szoba, kétszemélyes ággyal, szekrényekkel, ami pároknak ideális, 140-170 font/hét közötti bérleti díjjal.

A „king size room”, egy nagy, a double room-nál is nagyobb helyiség, ahol akár 3-4 személy - ha szűkösen – is, de eléldegélhet egy ideig. A szoba ára 170 font fölötti egy hétre.

A szobabérlés és árnyoldalai

Egy átlagos méretű angliai családi ház áll a felső emeletén található 3 szobából, fürdőszobából, benne vagy mellette egy wc-vel. A ház alsó szintjén 1 nappali, egy konyha, egy ebédlő, esetleg egy másik mellékhelyiség is megtalálható. Mivel a nappalit is kiadják 8-10-12 fős lakóközösség a minimum, amivel számolnod kell.

A konyhát értelemszerűen közösen használjátok, megosztva benne az ott található edényeket, konyhai berendezéseket, evőeszközöket, ebédlőasztalt. Mivel a vacsoraidő, reggeli, ebéd mindenkinél hasonló időintervallumban esedékes, így csúcsidők is kialakulhatnak, ami igényel némi toleranciát, humorérzéket az együttlakóktól.

Miért? Mert számolnod kell azzal, hogy pont arra a fazékra lenne szükséged, amiben a laķótársad az előző napi maradékát tartja. Vagy te csak egy kis levest akarsz összedobni, de a másik lakótársadra épp az nap jött rá a főzhetnék, ezért aztán szinte minden edényt használ, az összes gázlángon rotyog valami, persze a mosogató is megközelíthetetlen a sok csetres miatt. (csíiiiiiizzzz!... hol a kandi kamera?!..)

Vagy elkészültél az étellel, csak teríteni kellene, de a lakótársad az ebédlő asztalnál sörözget épp valakivel. (Bocsi, de ide tudnátok engedni, vacsorázni szeretnénk mi is...).

Vagy reggel, amikor álmosan letapogatózol a konyhába egy életmentő kávéért, a mosogató az előző este ott hagyott csetresek vagy az előző este elmosott, de el nem rakott edények miatt bevehetetlen várként fogad. És persze, hogy legalul találod a kávés csészét!... Így aztán kénytelen-kelletlen vagy mosogatással, vagy a tiszta edények elrendezésével kezdeni a napot.

Mire végzel, fel is ébredsz, pedig még a kávéd meg sem ittad. Vagy mosnál a mosógéppel, letornázod az emeletről a szennyes halmazt, ekkor látod meg, hogy valaki épp használja a gépet. (öhhhhmmm... Nem probléma, jó lesz később is!)

Vagy a mosógép már végzett, de aki mosott, benne hagyta a mosott ruháit. Bevallom ez a kedvencem. Ilyenkor lehet lázas oknyomozásba kezdeni, hogy kié is lehet a cucc.

Ha a rejtély megoldódik is, és végre moshatsz is, rögtön számolnod kell azzal a problémával, hogy nem lesz hova kiteregetned, mert nem lesz helyed a ruhaszárítón, hiszen a lakótársad épp csak most, előtted teregetett ki. Ha van saját ruhaszárítód, akkor persze minden rendben.

Az a szituáció is nehezen képzelhető el otthon, hogy csak a hűtőszekrénybe a saját hűtőrészedbe szeretnél betenni az ételt, de valamelyik lakótársad túlterjeszkedett a lehetőségein és a te polcodat is elfoglalta, esetleg fogyasztott is a polcodon tárolt ételekből, nyersanyagokból. Mert neki épp elfogyott vagy rákívánt. Na, ehhez kell a legtöbb humorérzék, szerintem.

A rend és fenntartása

Az ilyen típusú együttlakásnak komoly erőpróbája a rendnek fenntartása is. Általában készül takarítási rend, de mindig van, aki elfelejti tartani magát hozzá. Egy hét nem-takarítás után kinek-kinek a fantáziájára bízom, milyen lehet az a fürdő és WC, amit 6-8 ember használ napról napra.

Ilyen helyen mindig akad valaki, aki nem bírja cérnával és magára vállalja önként és dalolva a takarítást, ettől aztán már-már működőképes is a dolog, a házban élő lusták szempontjából mindenképp.

Egy idő után mindenki szállást vált, itt senki sem röghöz kötött, mint általában otthon. Jönnek-mennek az emberek. Van, aki munkahelyet vált és igyekszik annak közelében lakni az utazási költség és utazási idő csökkentése miatt. Olyan is van, hogy elege van a lakóközösségből vagy nagyobb szobát szeretne, vagy egyszerűen csak külön lakást, házat vesz ki.

Köztes megoldásként szóba jöhet még a háztulajdonossal való együttélés is. Egyetlen előnye van, nem sok emberhez kell alkalmazkodni, de ehhez az egyhez aztán nagyon... ez akkor is így van, ha bokros teendői miatt csak néhány napot tartózkodik a házban és azzal áltatod magadat, hogy ez csak néhány nap a hétből... még akkor is, ha tudod pontosan mikor fog érkezni és végre valahára távozni…

1_86.jpg

Mielőtt a tulaj megérkezik…

A szennyes tartó üres, szóval, vagyis akkor és addig moshat majd, ameddig kedve tartja, mi készen vagyunk vele,  tehát semmilyen módon nem akadályozzuk ebbéli tevékenységében, mint mindig ezeken a napokon. No problem.

Minden kivasalva, mint mindig ilyenkor, hogy ne zavarjuk meg a következő napokban az ebédlőben vagy konyhában tartózkodásukat a jelenlétünkkel. No problem.

Áram, gáz feltöltve, mint mindig, mert ha a tulaj itt van, sosem lehet tudni... lehet, hogy kint szikrázó napsütés lesz, de ő vagy a barátnője a szárítóprogrammal és a leghosszabb programot kiválasztva akar majd mosni. Fűteni meg télen-nyáron muszáj. Szerintük, szóval ez a little bit problem.

Konyha rendben, csak az üres asztallapok, minden a helyén. Nem miattuk. Mi így szoktuk. Ők persze mindent széthagynak majd.

Kuka üres. És az is marad, mert az elkövetkező napokban is, mint mindig, mi, csak mi fogjuk kivinni azt. A ház előtt a szemét összesöpörve, a gaz kiszedve, mint mindig. No problem.

Holnapra megfőzve, mint mindig, hogy másnap már csak maximum tésztát kelljen főzni hozzá vagy krumplit sütni, csak hogy nyugodtan főzhessenek, mint mindig.

Ha mégsem főznénk meg jó előre, csak késő délután tudunk majd nekifogni főzni, ugyanis a tulaj reggel 10-től kb. délután 3-ig fog főzni (biztos öreg a birka).

Amúgy ha nem vettünk volna edényeket főzni se tudnánk, mert ők mindent használnak és két napon keresztül a konyhában, hűtés nélkül tartják benne a kaját. Nyáron is. Na, ez nem nekünk problem.

Konyha, ebédlő felmosva, mint mindig. Ha elmentek, akkor lesz esedékes a következő felmosás. Helyettük is. No problem

Ha elfogyna a kenyerük, tejük, vajuk, tusfürdőjük, kiszolgálják magukat a miénkből. No problem.

Papucsok elrakva, különben használják, mert nekik nem, nekünk viszont határozottan problem.

Lépcső leporszívózva, mint mindig. Fürdő, wc tiszta, mint mindig.

…és amikor megérkeznek

Azt feltétlenül 11 és éjfél között teszik, esetenként éjjel 1 órakor, ahogy szokták, amikor mi már alszunk vagy aludnánk. Mint két vaddisznó, hatalmas robajjal, kulcscsörgéssel bejönnek a bejárati ajtókon, kinyitják a szobájukat, aztán bepakolnak a kocsiból, hangosan dumálnak, telefonálnak, a fürdőbe rohangálnak, és aztán kb. 2 órán át főznek.

Közben nem számít, tél van-e vagy nyár, a fűtés csúcsra jár. Van, aki tud fejhallgatóval aludni, mint egy partra vetett hal a takaró tetején pihegve a meleg szobában. Én olyat nem tudok, ezért aztán hétfőn reggel mindig karikákkal a szemem alatt indulok dolgozni. Ez viszont problem. Persze megint csak az enyém...

Nem lehet tudni milyen szabadidős tevékenység vagy tevékenységek az okai, de amíg a házban tartózkodnak, állandóan a fürdőbe rohangálnak. Egy nap 10-10 zuhanyt vesznek...

Időnként, ha ilyenkor mi is használjuk a wc-t, fürdőt, nem lehet úgy kijönni onnan, hogy egy szál törölközőben ne állna valamelyikük az ajtó előtt, vagy a lépcső alján, némi türelmetlenségről árulkodó arcberendezéssel. Mondanám, hogy no problem itt is, de ettől konkrétan herótom van.

Na, az ilyen és hasonló esetekre gondolva bátorkodom feltenni a kérdést, hogy otthon nem éltél, nem élnél szívesen így, ugye?! Erre a tényre alapozva bátorkodtam „otthoni gazdagságról” beszélni a bevezetőmben.

3_57.jpg

Az élet angliai iskolája

Azok a fiatalok, akik úgy érkeznek ide, hogy előtte otthon nem volt munkájuk vagy csak minimálbéren voltak foglalkoztatva, azoknak ez akár igazi kaland is lehet.

Kiröpülve a családi fészekből, iskolapadból megvalósíthatják önmagukat. Megtanulnak egy nyelvet, belekóstolnak az önálló felnőtt életbe és megtanulnak dolgozni. Ez utóbbi talán a legfontosabb lecke, mert aki itt nem elég kemény, nem elég dolgos, az nem tudja eltartani magát, haza kell mennie.

Már csak ezért is megéri, ha a fiatalok kipróbálják magukat egy kicsit külföldön is. Ha nem dolgozol, nem jutsz semmire. Ha dolgozol, messzire juthatsz. Kell-e ettől fontosabb útravaló a nagybetűs élethez?

Nem vagyok a külföldi munkavállalás híve, de ellensége sem. Senkit, senki gyerekét nem akarnám se rábeszélni, se lebeszélni. Legális munkával a legegyszerűbb munkáért is 6.7 fontot fizetnek itt óránként. Teljes munkaidős állás esetén nettóban meg lehet itt keresni havi 800-900 fontot, a szerencsésebbek akár az 1000 fontot is.

Na, ha azt átszámoljuk forintra, máris arra a következtetésre juthatunk, hogy az az otthoni minimálbér többszöröse. Komoly bizonyosságtétel lehet ez az otthon maradó, féltő kétkedőknek, hogy valóban jó döntés volt repülőre, buszra szállni és idáig jönni és így élni.

Ez a tény még azt is feledtetni tudja, hogy egy istentelen nehéz, kemény világ ez. Olyan sírva vigadós. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor mindenképp. Akkor marad a szakmai ranglétra alja, a mosogatós, szálloda takarítós, szórólapozós munka.

Ezek kivétel nélkül mind olyan munkák, ahol nem látsz magad körül brit munkatársat. Ilyen munkákat ők nem vállalnak el. Amíg nincs meg hozzá a kondid és a kellő rutinod meghalsz az izomláztól. Azután meg csak szimplán a fáradtságtól.

Mindig csodáltam azokat a fiatal lányokat, akik napközben kemény csatákat vívtak a porcicákkal, supervisorokkal mint szobatakarítók, aztán a munkanap végén a divatos, csinos cuccaikban, táskákkal, parfümfelhőben, tökéletes sminkkel léptek ki a hotelből, elvegyülve a londoni belvárosi forgatagban.

Külföldi munkavállalás, és ami abból otthon következhetne

Ha mi otthon ilyen munkaidő kihasználtsággal, ilyen keményen dolgoznánk nap, mint nap garantáltan felvirágozna a Kárpát-medencében kis hazánk.

Amiből egyenesen következne az is, hogy egy ilyen dolgos, öntudatos, céltudatos nép soha többet nem tartana el a vállán szakmájukhoz nem értő, túlélésre játszó, az őket felemelő nép mindennapi problémájára érzéketlen politikai réteget és annak slepjét. Szóval csak óvatosan a haza csalogató programokkal!”

Hasonló történeteket a Welcome to London oldalon olvashattok a szerzőtől.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr728237716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.01.05. 06:58:01

Ez a lakáshelyzet elég elriasztò...

2016.01.05. 07:13:19

A cim londoni sirva vigados akart lenni ugye? Nem tom elkepzelni egy videki angliai kisvarosban ezt a szitut, szal semmikepp nem egesz Angliara jellemzo, hanem csak Londonra, nem?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.01.05. 07:24:25

@Mrs Rumcajsz CA: De csak annyi a különbség, hogy vidéken picit olcsóbb a szoba és szerencsés esetben 4-6 ember él együtt egy házban nem pedig 8-10.

HardPötty 2016.01.05. 07:49:04

Haha " A szülőkkel való együttélés értelemszerűen itt nincs a fellelhető alternatívák között." Mi a feleségem anyukájával élünk. Köszönjük megvagyunk.
Többek között ezért is élünk vidéken (ha Londontól 1 órás vonatútra már vidék van). Még az első évben sem tapasztaltam ebből az együttélèsből ennyi negatívumot. Egy magyar párral béreltünk először házat, amikor anyósom még nem volt itt. 3 ève már saját ingatlanban lakunk anyóssal és a babával.
Kijelenthetem hogy az olvasottak alapján vidék sokkal jobb lakhatás szempontjából. Vèleményem szerint.

adg 2016.01.05. 07:49:35

"10-12 m2, paroknak idealis."
Az am, es ilyen korulmenyek kozt hogy szulunk unokat, vagy barmi.
Paroknak idealis. Ja. Idealis lenne furdoszobanak, halonak is eleg lenne, ha a teljes lakas lenne a mienk, es nem erre a 10-12 m2-re kellene korlatozni szinte mindent.
Ez az eletmod az iskolak befejezese utan nem idealis egyaltalan.

A poszt tisztan mutatja a nyugat haldoklasat, ahogy sajat poshado leveben fuldoklik az imperialista elnyomas alatt, rabszolgakent tartva a sok keleti nyomorultat, es az o csicskazsirjukon hizlava a galad tokesek segget. Azt hiszem. A bizonyossag kedveert megvarom meg Birca ur velemenyet, aztan ahhoz tartom majd magam.

Ne koltozzetek londonba! Soha!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 07:57:56

Már megint ez h Londonban mindenki mosogat és nyomorog és kilátástalan jobban élni. ...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.05. 08:13:19

S még van, aki ezek után lenézi a szovjet közös lakásokat? Ott legalább minden lakosnak saját konyhai eszközei voltak.

Nevetséges az egész.

©________ 2016.01.05. 08:13:55

Majdmindjartt rogton elkezdem sajnalni oket, micsoda eletre kenyszeritik.....csak most nem erek ra.

Határátkelő 2016.01.05. 08:15:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Bocs, de szerintem senki nem írta, hogy MINDENKI így élne Londonban. Azt pedig nem kellene letagadni, hogy azért elég SOKAN élnek így, akár csak átmenetileg is.

Arról sem volt a posztban szó, hogy kilátástalan lenne jobban élni, sőt, kifejezetten azt írta a szerző, hogy a saját tulajdonú ingatlan is "csak többéves kemény és jól kereső állással a hátad mögött lehetséges. Marad tehát az albérlet. Kezdetben a szobabérlés az általános, később egy teljes lakás vagy ház bérlése is szóba jöhet."

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.05. 08:20:51

@Dragonlady (Bp, Hun):

Tulajdonképpen ez van valóban. De még túl kevés idő telt el a magyarok heveny kitántorgási lázának kezdete óta. De már nyílnak a magyar szemek...

Határátkelő 2016.01.05. 08:22:08

@adg: Megjött! De a tiéd ma jobb (bár a "kitántorgást" kifelejtetted, kérlek a jövőben erre figyelj!). :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 08:22:46

A poszt jó, és nem ír hülyeségeket.
Ez is egy szelete az angol valóságnak.
Aztán az már az egyénen múlik mikor tör ki belőle.
Mi a fentiekben leírtaknál rosszabb körülmények között is laktunk. Egy hétig. Aztán szobát béreltünk. Két hónapig. Aztán studiólakást, aztán nagyobb lakást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 08:29:17

Egyet azért már tudatosítani kéne a sok ellendrukkerben.
A LEHETŐSÉGNEK ára van. Például a posztban leírtak.
Ahol nincs ára a lehetőségnek ott lehetőség sincs.
Nem létező árunak nincs ára.

©________ 2016.01.05. 08:55:21

@diggerdriver:

Ez mennyire logikus!!!

S foszabalynak leirni mennyire durva. Es hamis.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 08:57:12

@BircaHang Média:
Ez jó volt Max, tetszett.
Valahonnan ismerős.
A blogom egyik posztjában már 2000komment szól a felnyíló magyar szemről:))))))))))))))

Hari Seldon 2 2016.01.05. 09:26:53

Boldog Új Évet. Visszatértem.
Úgy néz ki, hogy Londonország nem jó hely. Legalábbis a posztolónak semmiképpen sem. Másrészt az ilyen leírások kezdik kicsit árnyalni a véleményem a kiköltözés szempontjait illetően.
Nem, nem azt, hogy ne menjen, hanem hogy ne így.

A posztolónak nem tetszik London. Tiszta sor. Sok embernek nem tetszhet, akinek hosszú távon így kell élnie.

Ezért most már én nem a nyelvtudást teszem első helyre. - Úgy értem, abba az országba menjél, amelyiknek a nyelvét beszéled. (jó beismerem, én könnyen beszélek, hogy tudtunk választani mást is Anglián kívül, de mégis)
Szóval elsősorban HA nem kis pénz összespórolása a cél, hogy tudjon venni egy tanyát Kecskemét alsón a dolgozó pár év nyomorgásból, akkor oda kell menni, amelyik országot legjobban el tudja képzelni, hogy új hazája lesz. És a gyerekeié is. Mert enélkül csak ilyen "sírva vigadós" hangulata lesz (vagy inkább csak panaszkodós)
Miért mondom ezt? Először is, ma az angollal gyakorlatilag mindent meg lehet tudni minden országról. Akinek Ausztria a szimpatikus, Vagy akinek Németország, akinek Hollandia, akinek Franciaország, vagy akinek Észak Olaszország, az meg tud mindent tudni az adott országról angolul (is). Szokásokat, adórendszert, esetéleges jövőbeli valószínűségeket (jó, ezt csak én tudom kiszámítani, de mégis valamit meg lehet tudni). Szóval mindent meg lehet tudni jó előre. Pontosan.
Ha pedig valaki úgy dönt, hogy hosszú távon ott él. (Min 20 év vagy több) Akkor ő egy "hosszútávfutó". Az adott ország nyelve meg (ha nem is jön magától) de meglesz. Gyerekei meg eleve abba nőnek bele. Megint mondhatjátok, hogy akkor is legalább a pár egyik tagjának kell valamennyire tudni a nyelvet (ahogy nálunk is adott volt). Ez valószínűleg így van. De Kezdésnek meg lehet szerezni egy szintet még kiköltözés előtt is.

Másrészt ha beszélsz angolul egyből speciális helyzetben lehetsz más országban is. Például Hollandiában azonnal otthon érzed magad az angollal is, egy pillanatra sem hiányzik a holland (persze idővel meg kell tanulni, de a "hosszútávfutó" nem pár évre tervez)
A másik véglet Franciaország (vagy vagy Olaszország, stb) ahol meg annyira "csodabogár" vagy az angollal, hogy lehet, hogy az munkaszerzésnél hihetetlen előny lehet. (persze nem árt, ahogy írtam hogy előtte legalább egy alapfokú olaszt is leteszel... :-) )

soad1221 2016.01.05. 09:27:01

@diggerdriver: hát kurvára nyílik na... :)

soad1221 2016.01.05. 09:27:55

@adg: már így 6-ik kommentnek a nap kommentje? nem sietted el ezt? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 09:30:18

@soad1221:
Ha másra nem, kurvára biztos…
:))))))))))))))))

soad1221 2016.01.05. 09:36:50

szóval a posztot olvasva nekem az jutott eszembe, hogy az írónak jó eséllyel nem volt testvére, házastársa, gyerekei pedig biztos nincsenek.
ez viszont a kedvencem:

"Egy hét nem-takarítás után kinek-kinek a fantáziájára bízom, milyen lehet az a fürdő és WC, amit 6-8 ember használ napról napra."

szóval gondolom ez leginkább azon múlik, hogy ki hogyan használja, mert nekem nem is kell fantázia hozzá, hogy pontosan tudjam milyen. És igazából tök simán tiszta marad 1 hét után is.
Egyébként olyan elképesztő dolgokat ír le, ami egy családos embernek teljesen természetes napi rutin, bár tény, hogy ott nem vadidegenekkel kell ezt végig játszani, de hát akkor se fogok sírva fakadni...

soad1221 2016.01.05. 09:37:20

@diggerdriver: mint tudjuk, az csak nyílna... :)

Herr Géza 2016.01.05. 10:16:53

@soad1221: Yes. Rohadtul nem értem ezt a nagy hype-ot a másokkal való együttlakás miatt, legalábbis a fiataloknál.
Ha az illető nem tántorog (:D) ki Londonba, akkor otthon vajon hol lakik?
Nyilván egy részük kihasználja a mamahotel lehetőségeit, akad egy réteg, aki lakást kap érettségire és van egy másik szűk réteg, aki olyan jó kezdőfizuval indít, hogy abból önállóan bérel lakást. No de a többiek? Marad a közös lakásbérlés, vagy a szerencsésebb kortárshoz való beköltözés amolyan "pár napig meghúzom magam itt a sarokban" alapon. Az eredmény ugyanaz, mint Londonban, az egy lakásra jutó átlag lakószámtól eltekintve egy fontos különbséggel: ez pedig a multikultúrális közeg. Azt viszont, ha rajtam múlna, kötelezővé tenném minden fiatal számára. Az elfogadás, az egymás iránti tolerancia megtanulásának az egyik legjobb lehetősége ez.

Csodabogár 2016.01.05. 10:21:38

Elég elborzasztó dolgokat élt meg a posztoló. Soha nem értettem a nagy Anglia illetve London rajongást. Többszöri ott tartozkodásom során, rég volt, azt vontam le magamnak, hogy az angliai házak elég vacakok. Nagyon kiváncsi lennék, hogy Europa más országaiban is léteznek-e ilyen lakás viszonyok. Ha nem akkor végkép nem értem, miért teszik ki magukat az emberek ilyesmiknek, hisz Europa nagy..

Golf2 2016.01.05. 10:24:07

Az a gond hogy hiába van pénz rendes lakásra nem adják referencia nélkül,állítólag.

kardio1 2016.01.05. 10:27:24

@Hari Seldon 2: tényleg, hogy haladsz a franciaval ?

adg 2016.01.05. 10:41:42

@Golf2: Adjak, csak nehezebben, tobbet kell erte talpalni.

@Csodabogár: "hisz Europa nagy"
Sot, meg azon kivul is van elet helyenkent...

LyukasBogrács 2016.01.05. 10:45:02

"amiben a laķótársad az előző napi maradékát tartja."

A tegnapit ? Az semmi ! Majd ha a kethetes parolt rizs rozsaszinu lesz + jonnek ra a legyek, akkor kezd izgalmassa valni ez az egesz !

Muscari 2016.01.05. 10:46:18

@Dragonlady (Bp, Hun): sokan laknak igy, foleg, akik egyedul vannak es elsosorban a kezdetekkor. Nekunk is jutott 4 het, eleg is volt egy eletre.
Ne gondoljatok, hogy ez csak a k-europaiakra jellemzo, hogy igy laknak. Tudok egy csomo angol fiatalrol (lanyom ismerosei), akik szinten kozos lakasban laknak, mondjuk nem tizen, csak oten-hatan. Francia baratnom, aki tanar, de szingli, szinten csak szobat berel.

Ezen emberek tobbsege huszoneves, egyedulallo vagy van parja ugyan, de nem laknak egyutt. Vagy egyutt berelnek szobat, mert egyelore eleg az nekik.

Mi a korunk miatt is mas szemmel nezzuk ezeket a dolgokat, harmincsok-negyven evesen, plane gyerekkel mar persze, hogy nem akar az ember igy lakni es torekszik a tovabblepesre.

@Golf2: nem allitolag. Rendes referenciak nelkul egy sima ugynokseg akkor ad ki neked lakast, ha hat honapot kifizetsz elore. Lehet persze az embernek szerencseje, mint par embernek itt a blogon, hogy talal egy magyart, aki segit neki es megengedobb, de ez nem altalanos.

2016.01.05. 10:49:53

Egyszeruen nem tudom megerteni az ilyen posztokat / kommenteket. Ha nem lenne a Hataratkelo, eletemben nem hallottam volna errol az eletformarol. Amit vegkepp nem ertek: miert irja mindenki hogy Mo.on nincsen shared house. Itt mindenki gazdag csaladbol van? Mert hogy en, a nagyon rovid Mo.i eletem soran is, laktam egyutt negy masik lannyal egy regi nagypolgari lakasban Pesten, es nem tudom elkepzelni hogy mi oten lettunk volna csak Mo.on ebben a helyzetben. Szoval ez a resz rejtely szamomra. A masik amit nem ertek, hogy miert kell a fent leirt modon elni? NEM, nem elnek igy normalis emberek Londonban. Nem kell igy elni, el kell koltozni egy normalis helyre, vagy be sem kell koltozni ilyen hazba. En tobb shared houseban is laktam, es meg tobben jartam baratoknal, es senki nem elt igy. Eleve nem kell 6-8-an egy lakasban lakni, egy furdoszobaval ez ugy tudom illegalis es semmikeppen nem atlagos vagy normalis. Az hogy a lakotarsaid hasznaljak az eteleidet, nem mosogatnak maguk utan, nem beszelik meg veled hogy mikor hasznaljak a mosogepet, zajonganak stb., ez mind nem normalis dolog es nem kell igy elni sehol a vilagon, Londonban sem. Az hogy valaki igenytelen emberekkel el az nem attol van hogy Londonban van, hanem hogy valamilyen oknal fogva nem kepes normalis lakotarsakat vagy normalis elethelyzetet talalni maganak.

Muscari 2016.01.05. 10:53:44

@soad1221: nekem a mosogepes dolog maradt meg a legjobban. Mennek mosni, a gep meg tele a nedves ruhakkal, de a program mar lejart. Jo, visszamegyek tiz perc mulva. Aztan fel ora mulva. Aztan fogom es kiszedem a cuccokat egy talba vagy a mosogep tetejere :-)))

@Herr Géza: ez az, Pesten is ez megy, mar regota. Egy egyedulallo ember, meg ha hazavisz 120-150 ezret is, nem akar ebbol szazat csak a lakhatasra kolteni. Igy marad a szobaberles, tobb ismerosom csiis csinalta.

2016.01.05. 10:55:21

@Muscari: Persze, laknak egyutt emberek, de nem igy, ahogy a posztolo leirta. Sem en, sem egyetlen baratom nem lenne hajlando igy elni egy napig sem. A shared house egy normalis eletkozosseg, sok esetben baratok koltoznek ossze, ha pedig ez nem megoldhato akkor is olyanokkal koltozol ossze altalaban (es nem 8 emberrel) akiknek a tiedhez hasonlo munkajuk vagy erdeklodesi koruk van, es akikkel civilizaltan meg lehet beszelni dolgokat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.01.05. 10:56:05

"Olyan is van, hogy elege van a lakóközösségből vagy nagyobb szobát szeretne, vagy egyszerűen csak külön lakást, házat vesz ki."

Ott a megoldás, a többi nyafi. Valahol el kell kezdeni, Mao-n sem raknak feneke alá egy lakást senkinek. Semmi nincs ingyen.

soad1221 2016.01.05. 10:57:36

@Muscari: "Ne gondoljatok, hogy ez csak a k-europaiakra jellemzo, hogy igy laknak. "
szerintem senki nem gondolja ezt..
sőt vagyunk páran akik nem értik, hogyan lehet ez ennyire elviselhetetlen. Nyilván ismerni kellene a konkrét eseteket, meg persze minden embernek más a tűréshatára és biztosan van olyan, amit én se viselnék el, de azért a mosógépre várás, a mosatlan edények és a konyhapult elpakolása nem az a pont ami kibillenti az agyam :)

mondom, egyetlen gyerekkel több napi rutint végez el minden anya-apa, mint a felsoroltak. Tudom-tudom saját gyerekük, ők akarták, stb.. csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az, hogy van néha egy-egy este, amikor nem tud jól aludni, mert nincs meg a megfelelő csend, és hát másnap picit fáradtan megy dolgozni... :) na, szóval érted... :) lássuk be, ez azért nem egy olyan része az életnek, ami 2 bekezdésnyi panaszkodást ér...

ennyi erővel leírhatnám, hogy ma 2 gyereket öltöztetni és oviba vinni mekkora procedúra, és hát jajj... de nem írom, mert azért túl lehet élni :)

2016.01.05. 10:58:11

@Muscari: Es miert nem szoltal annak, aki ott hagyta a ruhat, peldaul? Nalunk mindig volt egy rendszer hogy pl. ott hagytunk egy muanyag kosarat a kozelben es megbeszeltuk, ha a masik mosasa vegzett es nincs ott az illeto a kozelben, kivesszuk a ruhat es a kosarban hagyjuk. Meg lehet beszelni az ilyen dolgokat teljesen civilizaltan, csakugy mint egy csaladban. Nemetorszagban a legtobb embernek nincs sajat mosogepe hanem egy mosodat hasznal kozosen az egesz haz, es azt is megoldjak valahogy.

Hari Seldon 2 2016.01.05. 10:58:39

@Csodabogár:
Erről beszéltem, hogy HA nem feltétlenül kell az "angol miatt" egyből oda menni. - Természetesen HA viszont tetszik Anglia akkor oda kell menni.
De aki kint akar élni és nemfeltétlen Anglia lenne a kedvence, annak nem biztos, hogy "angolul elmakogok valamennyire, menjünk Londonországba" hozzáállás a megfelelő.

soad1221 2016.01.05. 10:59:19

@Muscari: ugye? :) nekem is ez volt az egyik, a másik a karikás szemek.. .:)

2016.01.05. 11:01:55

@soad1221: Hat szerintem meg shared house-nal pont hogy jobban oda kell figyelni ezekre a dolgokra mint egy csaladban. Pl. most elofordul hogy nem mosogatunk el egy par oraig, de minden shared houseban ahol laktam alapszabaly volt, hogy azonnal el kell mosogatni es eltenni minden konyhai eszkozt amit hasznalt valaki, a tobbiekre valo tekintettel. Ugyanigy, mas etelehez nem nyulunk, mas polcat es edenyeit nem hasznaljuk, ejjel nem fozunk, nem hangoskodunk, stb. stb. Ezek mind alap dolgok az en tapasztalataim szerint.

2016.01.05. 11:05:38

@Golf2: Onallo lakas berlesehez kell referencia, de szobahoz shared houseban nem kell semmi az esetek 99%-aban, csak szimpatikusnak kell lenni a foberlonek es a jelenlegi lakoknak. Tolem meg soha senki nem kert referenciat lakasberleshez Londonban, pedig bereltem egy par helyen, az is igaz hogy soha nem ugynoksegen keresztul.

soad1221 2016.01.05. 11:08:21

@Mirjam2: egyrészt igen, alap dolgok. másrészt meg ezek mind olyan dolgok, hogy ki mit bír elviselni. Az, hogy vasárnap este érkeznek haza és nem lábujjhegyen tipegve gyorsan fekszenek le, hogy nehogy felkeltsük a bérlőnket, meg szerintem inkább a nyafogás kategória.

Elmosogatni mindent rögtön. Persze, ez normális. Ha rendszeresen megtörténik, és soha nem mosogat el, akkor szólok neki, ha ennek nincs hatása, lépek onnan, ahogy Te is írtad. Ha megtörtént már vagy 3x is az elmúlt 3 hónapban, mert épp a haverjaival söröztek egy picit a konyhában, akkor meg nem érdemel 2 szót sem.

2016.01.05. 11:08:23

Most gondolkozom, hogy a maximalis szamu ember akivel Londonban egyutt laktam shared houseban harom masik lany volt, Budapesten meg negy, szoval ott laktam ezek szerint a legzsufoltabb szallason eletemben :). Ez vicces, meg sosem gondoltam vegig igy. A harom lannyal egy nagy hazban laktunk egyutt ahol ket furdoszoba volt, ezen kivul csaladoknal bereltem szobat parszor, illetve ket masik fiatallal egyutt. Tenyleg nem ertem, minek kell tiz igenytelen emberrel egyutt lakni.

Hari Seldon 2 2016.01.05. 11:13:10

@kardio1:
Egész jól (bár nyilván sohasem lesz hibátlan)

2016.01.05. 11:13:53

@soad1221: Igy van, kivetelek vannak, de ha ez rendszer valahol hogy nem mosogatnak el, akkor oda nem koltoznek be. Normalis esetben az van hogy vagy baratokon keresztul talalsz egy szobat, vagy jelentkezel egy hirdetesre, es akkor mar telefonon probaljak kitalalni hogy egy hullamhosszon vagy-e a jelenlegi lakokkal. Aztan elmesz a lakasba egy 'interjura' ahol minden lakotars ott van es ott kikerdeznek, hol dolgozol, mik a szokasaid, hanykor szoktal kelni, van-e pasid / csajod, mennyit fozol stb. stb. Elmondjak hogy mik a 'szokasok' a hazban. En is voltam 'house hunting' soran olyan hazban pl. amiben ausztral fiatalok laktak es tele volt a konyha mosatlan edennyel meg pl. darts board volt a living roomban es mindenhol sorosuvegek, na rajottem hogy az a haz nem nekem valo :) es nem vettem ki a szobat.

Golf2 2016.01.05. 11:14:51

@Muscari: Tehát ha van 6 hònapra pénzed előre akkor kap a frissen érkező,munkát kereső, önálló lakást?

Hari Seldon 2 2016.01.05. 11:15:18

@kardio1:
Ilyesmiken gyakorlok, szóval igyekszem minél több engem érdeklő cikket olvasni franciául:
www.shee.eu/consortium/lang/fra

Herr Géza 2016.01.05. 11:16:26

@Mirjam2: N.o.-ban nincs saját mosógépe???? A falunyi tömbházak kivételével az a jellemző, hogy a mosókonyha ugyan közös, de minden lakáshoz saját mosó- és szárítógéphely tartozik, ahova te a saját gépeidet állítod be. Víz külön vízórával, az áram a lakás villanyórájáról... Ha a fürdőszoba elég nagy, akkor sokfelé ott is kialakítják a gépcsatlakozást, így akár opcionálisan választhatsz is, hogy hova akarod beállítani a gépedet.
Tudtommal inkább a svájciaknál jellemző a (sokszor pénzbedobós) közös mosógép(ek) beállítása.

2016.01.05. 11:19:14

@Herr Géza: Igy van, es hozzatennem hogy igazan kispenzu magyar fiatalok eseten Pesten is multikulturalis kozegben fogsz kikotni :)))

2016.01.05. 11:22:19

@Herr Géza: Nem neztem be a szomszedok lakasaba, de eddig minden tarsashazban ahol laktunk Nemetorszagba, volt az alagsorban mosokonyha es sokan hasznaltak a szomszedok kozul, mi is. Es mi is bosszankodtunk mar azon hogy miert nem veszi ki mar a mosasat a gepbol a szomszed :), es a mienket is vettek mar ki es hagytak a kosarban vizesen, tul lehet elni mindket reszrol. Es igen, penzbedobosak a gepek, ezert gyujtjuk a csaladban az 50 centeseket.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.01.05. 11:24:43

@Mirjam2: Távoli ismerős lakott shared accom.-ban. Dublinban. Régi György-korabeli ház, eléggé lepukkant, egyik emeleten fiúk, másikon lányok, és egy szobában négy csaj aludt, tehát elég tömegszéllás jellege volt, de a konyhában olyan polcrendszer volt, hogy ihaj. Mindenkinek meg voltak a saját kis cuccai, nem nyúlt hozzá más. Rend volt, mert vagy betartotta a szabályt az illető, vagy repült. S ugye, sorban álltak az ilyen helyekért az emberek. DE! Csak pár hónapig volt itt, nem is vágyott jobbra, pénzt gyűjteni jött. Ezzel csak azt akartam mondani, nem kétlem, vannak borzasztó helyek is, de nem kötelező ott lakni.

London2009 2016.01.05. 11:24:55

Nalam ez ugy alakult, hogy kierkezesem utan egy honapig tomegszallason laktam spanyolokkal. Huszonevesen ez irto vicces volt! Minden este buli, paella, tequila, tancikalas a nappaliban. Na jo, nyar is volt, meg csak par hetig tartott, de kezdetnek soha rosszabbat! Utana shared house egy parral meg egy masik lannyal. Irto szep volt a haz es egyaltalan nem is lattuk egymast, mivel mindenki vendeglatasban dolgozott rajtam kivul. Ugyhogy volt egy hazam sajat magamnak kb fel evig! Utana foberlovel egy lakas megosztasa. Na ez nem volt olyan jo otlet. Szegeny foberlo neni kisse kleptoman volt, mint par honap utan kiderult. Utana studio lakas kovetkezett, szinvonala elegge kritikan aluli volt. De olcso volt es nem volt lakotars es abban az idoben tenyleg csak aludni jartam haza. Arra pedig szuper volt. Utana masik studio lakas, ami mar szep volt, sajat kis terasszal rendelkezett. Majd megvettem a sajat kis hazamat, felujitottam stb. Most pedig koltozunk a szinten sajat kozos hazunkba remelhetoleg par heten belul. Na most ehhez 7 ev kellett. Nem egyik naprol a masikra alakult ki itt az eletem.
Orulok persze, hogy huszonevesen jottem ki es akkor egyaltalan nem eltem meg tragediakent az atmeneti szallasaimat. Valoszinuleg most mar nehezebben viselnem. Viszont ha nem szobat bereltem volna evekig, hanem egy sajat kis lakast mondjuk, mert az kell es mert az jar, na akkor, tuti, hogy soha nem jott volna ossze a kezdoreszlet a sajatra.

2016.01.05. 11:25:12

@Mirjam2: Most osszeszamoltam, 3 kulonbozo tarsashazban laktam eddig Bayernben es mindenhol ez volt a rendszer a mosokonyhaval. Persze feltetelezem hogy sokaknak a mosokonyhan felul a lakasaban is van mosogep / szaritogep.

London2009 2016.01.05. 11:27:52

@Mirjam2: en is laktam mondjuk nem ausztralokkal, hanem uj zelandiakkal. Az egyetlen szerencsem az volt, hogy sosem voltak otthon. Este eltek, nappal aludtak en meg pont forditva. Nalunk is volt darts table meg "csik" az asztalon, amit naivan sokaig azt hittem, hogy valami kiszorodott a dohanyzoasztalra! :D
Utana jott a felismeres es a koltozes! :D

DorotkaB 2016.01.05. 11:28:51

Na, hát én pont abba a kategóriába tartoztam, akinek egyetem után a flat share volt a felnőtt életem első állomása. Prágában egy ötvenpár nm-es lakásban laktunk öten, a férjem és én illetve a férjem három ismerőse, mind egyetemisták, én voltam az egyetlen nő. De nagyon is jól működött, én legalábbis nosztalgiával gondolok rá. A munkákat megosztottuk, jó, azért nem mondom, hogy néha nem lett elegem a tornyosuló mosatlanból vagy a porcicákból az előszobában és nem takarítottam ki valaki helyett, de ők meg cserébe vigyáztak a tengerimalacunkra, mikor nem voltunk otthon :) Szóval ha az ember normálisan meg tud egyezni a lakótársaival, akkor van sok előnye is egy ilyen helyzetnek. Én kifejezetten élveztem pl., hogy hetente csak egyszer kellett mosogatnom, minden napra be volt valaki osztva a konyhába, hétvégén meg mindenki elmosta, amit használt, olyankor úgyis általában vagy hazamentek a lakótársak, vagy mi mentünk vidékre. Nekem semmi bajom nem volt ezzel az életformával.

2016.01.05. 11:29:03

@kisrumpf: Igy van, biztosan vannak ilyenek is - es biztos vagyok benne hogy Magyarorszagon is, meg sok mas helyen, nemcsak Londondonban - de nem kotelezo ott lakni. Ha meg annyival olcsobbak mint mas helyek es valaki nem tud jobbat megengedni maganak, az ne a korulmenyeket okolja hanem igyekezzen javitani a helyzeten, szerintem. Arrol nem egy varos tehet hogy valaki ilyen helyzetbe kerult. Azt irja a posztban hogy 'irrealisan' magasak az arak; hat mindennek az az ara amit megadnak erte, es Londonban nagyon sokat hajlandoak sok penzt fizetni a lakhatasert, szoval ez a realitas. Persze sokan 'irrealisan' magas fizeteseket is keresnek, arrol meg erdekes modon senki nem panaszkodik.

adg 2016.01.05. 11:30:00

@Herr Géza: Nalunk meg ilyen penzbedobos kulon mosodak vannak. Odamegyunk, ha pl fuggonyt kell mosni, mert nem fer bele a mi gepunkbe.

A mosokonyha meg majdnem minden haznak, lakasnak tartozeka, jo esetben eleg nagy a gepek mellett az osszes szukseges marhasagnak, egy-ket szaritonak, es lehetoleg ajtoval a kertre, hogy tudjal kintre teregetni. A lakasban ugyanis a madarak meg a deneverek nem szarjak le a frissen mosott ruhat elegge. Szoval nem a konyhaban meg a furdoben zorog a mosogep.
Sot, sokszor teljesen kint van a mosokonyha, es nyitott. Vagy a haz alatt, ezek meg jobbak, semmi hang nem jon be.
Az elozo helyunkon nekunk is a haz alatt volt, teljesen nyitott volt.

@Mirjam2: Jut eszembe, szerezni kene egy dartsot, tok jo moka par sor mellett.

Herr Géza 2016.01.05. 11:33:39

@soad1221: Hát igen, kíváncsi lennék ilyenkor a másik félre is: "Igaz, hogy csak egy szobát fizet, de a hét egy részében övé az egész ház... Ha még én hazaérek vasárnap este, akkor képes rámpisszegni, mert a haveromnak nem mailt írok, hanem felhívom telefonon, és ezzel szerinte hangoskodok..., a saját lakásomban..."
Az, hogy van némi költői túlzás a sztoriban, már a naponta 10x zuhanyozó főbérlőből is látszik...
Igen, több ember együttélése (sokszor még család szinten is) nem egy egyszerű dolog. De megtanulható. Megint csak azt tudom mondani, hogy: TOLERANCIA. Ha meg mégsem megy, hát fogod a bőröndöt és továbbcuccolsz.

Shanarey 2016.01.05. 11:37:06

Azért ez a sztori csak a worst-case scenario.

Nem kötelező ennek így lennie. Én is tudok ilyen sztorikat, Magyar főbérlővel, ahol ő az aki tojik a többiek fejére, és azért bérel egy házat, hogy a kiadott szobák árából kifizesse a havidíjat a házra, és még neki is marad kb 150-200 Font havonta. S ez nem is London.

Evain 2016.01.05. 11:37:51

@soad1221: Nekem is pontosan ezek jutottak eszembe. :) A fent leírtak napi szinten történnek a családban :) Nomeg mesélhetnék, hogy két kisgyerek mit tud maga után hagyni a vécében :D
Várj, hányástakarításról még nem volt szó :D

2016.01.05. 11:38:50

@Golf2: Igen. En dolgoztam ingatlan-ugynoksegnel, es ha elore fizetett volna valaki 6 honapot akkor minden tovabbi nelkul adtunk volna ki neki lakast, de soha senkirol nem hallottam aki ennyit fizetett volna :) - ezek nem 10 emberes shared houseok voltak mondjuk, hanem viszonylag draga lakasok Central Londonban. Egyebkent referenciak nem nagyon erdekeltek bennunket, engem soha nem kert meg a fonok hogy ellenorizzek referenciat. Angliaban sokszor elkerik ezeket a referenciakat, pl. munkakeresesnel, de sokszor nem ellenorzik. (Persze ha igen es hamis, akkor bukod az allast / lakast.) Nekem konkretan azt mondta a fonokom, hogy a berlo 'karaktere' szamit igazan, a penzugyek mellett; megbizhatonak tunik-e. Persze emellett nem art jo allas, vagy egyetemi hely peldaul, de nagyon szamit az is hogy milyen benyomast tesz az illeto.

TX7AW 2016.01.05. 11:41:14

Korrekt leírás. 7 év London alatt 14 költözést csináltam, az aktuális anyagi helyzetemnek megfelelően, illetve követve a munkahelyet. Ha nem IT-s az ember, nincs ismerőse, akkor a kezdet elég nagy eséllyel ilyen.

2016.01.05. 11:44:11

@Evain: :))) Nalatok is elofordult, hogy letekertek egy egesz tekercs wc-papirt es kidekoraltak vele a furdoszobat? :)

Muscari 2016.01.05. 11:44:58

@Mirjam2: mert nem tudtam, hogy ki volt az :-)
Egy helyen laktunk egy hétig, egy másik helyen háromig. Volt, akit szinte nem is láttam.

Evain 2016.01.05. 11:48:38

@Mirjam2: nem, a vécébe pakolta a drága gyermek az egészet :D Utána lehetett vele beszélgetni arról, hogy ez miért nem annyira jó ötlet :D

Herr Géza 2016.01.05. 11:50:17

@Mirjam2: Akkor te valószínűleg csupa ilyen "Wohnungsgesellschaft" tulajdonában lévő társasházban laktál, nem? Erre gondoltam a "falunyi tömbházzal", mert nyilván macerás a pincében, a mosókonyhában elhelyezni 20-30-50 mosó- és szárítógépet. Meg ezeknél eleve van egy csomó szolgáltatás (házmester, takarítás a közös helységekben, lift, stb.), ami mellett adódik a közös mosógépek üzemeltetése is.
Nekem ekkora házakhoz nem volt "szerencsém", a felénk jellemző 4-6-10 lakásos házakban meg a saját cuccos dolog a szokás. Persze nálunk a lépcsőháztakarítást is magunk csináltuk, ez a híres-hírhedt sváb "Kehrwoche".... :)))

2016.01.05. 11:53:38

Most jut eszembe hogy pl. mindenhol ahol eddig dolgoztam Szaudiban, ugy oldottak meg a csalad nelkul erkezo dolgozok lakhatasat hogy ket, harom embert raktak ossze egy lakasban, gyakran nem is nagy lakasokban. Es ezek mind felnott, gyakran mar kozepkoru vagy idosebb emberek, kulonbozo orszagokbol, es erdekes, mindenki kibirta es nem lazadozott hogy marpedig en idegenekkel nem lakok egyutt.

Muscari 2016.01.05. 11:53:49

@Mirjam2: mert ezek jórészt magyar házak szerintem. A lakók többsége nem beszél rendesen angolul, kifejezetten magyar oldalakon keresgélek, így ez ördögi kör.
Olyan horror sztorikat hallottam egy-két magyartól, hogy a posztolónak világi jó dolga van ahhoz képest. Persze ezek mind frissen kitelepültek voltak pocsék nyelvtudással, van, aki már haza is ment közülük.

A románok se jobbak viszont, úgy hallottam

Narina 2016.01.05. 11:53:58

@diggerdriver: Pont ezt akartam mondani!

2016.01.05. 11:55:10

@Muscari: Persze, ha atmenetileg laksz egy helyen az mas, de tenyleg a legtobb helyen odaraknak egy muanyag kosarat amibe ki lehet venni a ruhakat. Nemetorszagban is ez volt a kozos mosodaban.

soad1221 2016.01.05. 11:55:19

@Evain: na igen, igazából igazságtalan voltam, eszembe is jutott később, hogy olyan nem nagyon van, hogy 1 hétig nincs kitakarítva, mert talán minden napra, vagy másnapra jut egy-két kisebb-nagyobb "baleset". főleg a 2 évesnél, ő még most szokik a wc-re. szóval rájöttem, hogy a wc takarítása is olyan napi rutin, ami mostanra már fel sem tűnik... :)

soad1221 2016.01.05. 11:56:05

@Evain: pontosan, úgy volt :)
a földről legalább össze lehet szedni :D

DorotkaB 2016.01.05. 11:57:21

@Herr Géza: Úgy látszik, ez a lépcsőháztakarítós szokás átgyűrűzött a cseh határvidékre is :) Sosem értettem, miért nem lehet hetente egy-két órára felbérelni egy takarítót. De persze nyilván szociális funkciója is van, lehet minden héten szentségelni, hogy az xy megint nem takarított, nyitva hagyta a biciklitárolót, sima vízzel mosott fel vegyszeres helyett :)

2016.01.05. 11:57:34

@Herr Géza: Igen, ezek olyan tarsashazak ahol van takaritas stb. Nem is tudtam hogy masmilyen is letezik. Tudod mikor fogok en lepcsohazat takaritani :) De pl. az egyik egy faluban van es kb. 12 lakas van, nem nagy haz.

2016.01.05. 12:00:39

@soad1221: Erre meg soha nem gondoltam, de most hogy emlited, en legalabb naponta egyszer kitakaritom a wc-t valamilyen szinten; el sem tudom kepzelni hogy nezne ki egy het takaritas nelkul, es mi nem tizen lakunk egyutt :). Szoval ezek tenyleg ilyen normalis, napi dolgok amiket eszre sem vesz az ember hogy csinalja. Pl. a kadat / zuhanyzot kitakaritom hasznalat utan, ez evidens, es nem shared houseban lakunk.

Muscari 2016.01.05. 12:01:05

@Golf2: igen. De ez rengeteg pénz, még ráadásul a deposit is rájön. Gondold el, egy egy hálós lakás, elfogadható helyen mondjuk 1100. 7700 font alsó hangon, az több, mint 3 millió forint, és akkor még nincs semmid, azt se tudod, hogy mikor kapsz fizetést. Ráadásul nagyon fegyelmezettnek kell lenned, hogy újabb 6600 fontot félretegyél, mert legközelebb megint egy fél évet kell fizetned.
Ez a megoldás csak látszólag könnyű.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.01.05. 12:01:39

@London2009: gratula! Mi 8 évig laktunk másokkal (28 fő, abból lett számos barát). Csak utána béreltünk kettesben. Utaztunk spór helyett. De ahogy az izlandi mondás mondja "akármi rangnál jobb egy kicsi ház. Úr otthon mindenki." Úgyhogy gratula és irigylem a sajátot.

2016.01.05. 12:05:55

@Muscari: Ez durva. En, szokas szerint, indiaiakat ismerek csak akik sokan laknak egyutt egy hazban (most hozzateszem a felreertesek elkerulese veget hogy termeszetesen a legtobb indiai nem igy lakik). Ok ugy vannak vele hogy kifejezetten penzt gyujteni vannak Londonban, mindenki a hazban minimum heti 6 napot dolgozik, vannak akik 7-et, igy tenyleg szo szerint csak aludni jarnak haza, es igy sporolnak a szallason. De ott szigoru szabalyok vannak, pl. ki mikor hasznalhatja a mosogepet, zajongani nem lehet, takaritasi rend van, es egyvalaki foz mindenkinek, a tobbiek nem hasznaljak fozesre a konyhat. Ez egy kompromisszum amit bevallalnak hogy minel gyorsabban vissza tudjanak menni Indiaba a penzzel a csaladjukhoz.

London2009 2016.01.05. 12:07:50

@kisrumpf: Azert utaztam en is kozben... Koszonom! Bar ugye sajat, csak 23 ev mulva lesz! :D Eleg felelmetes ebbe belegondolni!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.01.05. 12:08:12

@adg: nagy álmom egy mosókonyha. Barátnőm már eleve úgy terveztette a házat, hogy legyen benne - 80-as évek végén, Mao-n. Gondolom, falusi mintára, mert ez nekem nagyon új volt. Lányfejjel nem értettem, minek ehhez külön helyiség, most már értem, s irigylem. Itt néhányan kirakják a mosógépet a shed-be, persze, szigetelt, jobb shed-ről van szó, víz-áram megy oda-vissza a házból, s ott morog a gép. S a friss levegőn olyan jó illatú lesz a ruha. Na, majd egyszer

2016.01.05. 12:09:59

@Muscari: Egyaltalan nem konnyu megoldas, es nem hiszem hogy sokan csinaljak. Ez csak olyanoknak valos megoldas akik valoban megengedhetik maguknak, nem azoknak akik munkat keresni jonnek Londonba Kelet-Europabol. Nekem ha eppen lenne pl. 3 millio forintom, akkor sem kockaztatnam ilyen helyzetben. Munkakeresoknek, uj bevandorloknak az evidens megoldas a shared house, vagy a bentlakasos munka, ha talalnak ilyet es megfelel nekik az elejen.

Herr Géza 2016.01.05. 12:12:17

@Mirjam2: Egyszer laktam pár hónapot egy olyan lakásban, ahol nem is volt hely mosógépnek. Egy családi ház melléképületében kialakított garzonról volt szó. A háziak ugyan felkínálták, hogy az ő mosógépükön mossak nyugodtan bármikor (és ehhez mellékelték is rögtön a lakásuk kulcsát...), de az elején még inkább automata mosodába vittem a cuccomat, mert ugye olvastam, hogy a németek milyen idegengyűlölők (sic!), és tök cikinek tartottam, hogy ki-bemászkáljak az életükben.
Először is nem gondoltam, hogy egy nagyvárosban (Mannheim) milyen nehéz ma már ilyen amcsi filmekből ismert automata mosodát találni, másodszor meg azt sem, hogy ez milyen drága mulatság. Szárítással együtt (magammal vitt mosó/öblítőszer mellett is) egy menet bizony 5-8 €-t kóstált...
Na és ott is divat volt, hogy a programot elindítva az ember ment más dolgát intézni, így teljesen bevett szokás volt, hogy a lejárt gépből a szintén ott lévő kosarakba a következő mosni vágyó pakolta ki a cuccot.

London2009 2016.01.05. 12:15:31

@Mirjam2: Teljesen egyetertek az elso bekezdeseddel. Oszinten szolva en csak magyaroktol hallottam meg, hogy igy elnek, azt is ahogy te irod, leginkabb itt a Hataratkelon. Sok ismerosom berel szobat, de altalaban max 2 vagy 3 halosat, sokszor sajat zuhanyzoval. Ahogy te irod altalaban baratok, kollegak es nem tomegszallasrol van szo semmilyen szempontbol.
Egyaltalan nem kell igy elni Londonban, kezdeskent az elso par honapban elfogadhato. Kulonosen ha valaki mondjuk egyedul jon ki es nincs ismeretsegi kore, honnan is lenne ugye. De hosszu tavon aki ezt valasztja, az meg is erdemli. Bar ugye sok esetben ehhez kellene a nyelvet beszelni valamilyen szinten…

2016.01.05. 12:15:59

@Evain: Ez meg rosszabb :(. A 'mienk' akkuratusan szetszaggatta kisebb darabokra es egyenletesen elszorta. De mikor kinyitottam az ajtot es meglatta az arcomat, rogton sirva fakadt, gyorsan rajott hogy nem ertekelem az erofesziteset :).

Most arrol az esetrol nem szamolnek be reszletesen, mikor ugyanez a gyerek delutan alvas utan ugy gondolta hogy milyen jo otlet levenni a pelenkat es szinten egyenletesen szetoszlatni a tartalmat a kisagyon es a falon :))). Shared house ehhez kepest kutya fule :)

London2009 2016.01.05. 12:19:37

@kisrumpf: Szuleim hazaban van mosokonyha. A baj vele, hogy le kell menni, meg ott kell lenni egyedul orakig. Nekem bejon az, hogy a mosogep a konyhaban van. Kozben teszek veszek, beszelgetek. Nekem ez a megoldas a kedvencem.

2016.01.05. 12:21:14

@Herr Géza: Ez a megoldas nagyon elterjedt Londonban, sok ilyen mosoda van. Es egesz veletlenul Munchenben is van abban az utcaban ahol altalaban lakunk ha ott vagyunk.

Golf2 2016.01.05. 12:22:50

@Muscari: Hát nem egyszerű...Akkor pl.1 sofőr pont rákölti a fizetését 1 lakásra,és ha az asszony nem dolgozik kisgyerek miatt akkor már nem buli.

adg 2016.01.05. 12:27:52

@kisrumpf: Nagy talalmany, szerintem jo. Van a gep mellett egy nagy szekreny, az osszes hulyeseg belefer, vegyszerektol a porszivoig meg rongyokig. Rogton az ajton kivul ott egy nagy szarito kint, meg a masik oldalra is ki lehet menni, akkor fedett helyen is lehet szaritani, ha epp esik az eso. Bar mostanaban, ha parasabb ido van es megy a klima bent, akkor inkabb bent szaritunk, mert kint egyszeruen nem szarad meg.

@London2009: Miert kell ott lenni orakig? Vasalas miatt?

2016.01.05. 12:30:01

@London2009: Igazad van, ha senkit nem ismer az ember, valahol el kell kezdeni. Nalam az volt a helyzet hogy az elso evekben bentlakasos nanny-kent dolgoztam, igy mikor eljott az ido arra hogy onalloan bereljek, mar volt helyismeretem, barataim stb. Egyebkent minden fiatalnak akinek nincs allasa az elejen, ajanlom a bentlakasos munkakat. Nem kell tomegszallason lakni, stb. Persze a csaladhoz, aki egyben a munkaado is, nagyon kell alkalmazkodni, ez sem mindenkinek valik be. Nekem ezerszer jobban bevalt mint hogy tiz igenytelen emberrel kelljen egyutt lakni, de mindenki mas. Es ez csaladoknak, paroknak altalaban nem opcio (kiveve egyes bentlakasos munkakat amire parokat keresnek, de ez inkabb videken jellemzo).

Golf2 2016.01.05. 12:31:48

@Herr Géza: Szép emlékek... Utoljára Karl-Marx Stadt-ban,a Wohnheim-ban volt közös mosógép az alagsorban,de az 1980-ban volt.18 évesen kit êrdekelt:)

Herr Géza 2016.01.05. 12:33:21

@Mirjam2: @DorotkaB: Ez nagyon sváb specialitás. Forgószínpadszerűen, a házban lévő lakások számától függően havonta/x hetente egy hét a tiéd. Ez természetesen csak egy takarítást (lépcsőház, közös helységek, járda a ház előtt) jelent, de a hóeltakarítás szempontjából az egész hétért te felelsz. És itt nem csak bérleményekről van szó, ha a társasházban csak a lakástulajok laknak, akkor is így működik.
Én ebben is meg tudom találni a jót: ha te magad is takarítasz, akkor biztos jobban odafigyelsz a rendre akkor is, amikor éppen nem te vagy a soros. Kíváló népnevelő eszköz. :D

Herr Géza 2016.01.05. 12:36:12

@Golf2: Állj: Karl-Marx-Stadt, Wohnheim, 1980. Hochschule? Csak nem Cs. Sándorral jártál egy évfolyamra?

Evain 2016.01.05. 12:37:58

@Mirjam2: papírszaggatásra a macska vállalkozott. Ha valaki nyitva felejtette a fürdőszoba vagy vécéajtót, akkor fél órán belül szaggatva lett a kitett papír :D Ez ilyen macskadolog. Nem is értem. :)
Na, ilyen pelenkás szétkenősdi nem volt hálistennek. Most csak az van, amikor kissé lágyabb a kakija a gyereknek, a vége beragad kicsit, és mivel még nem elég hosszú a lába, tehát nem feláll a deszkáról, hanem lecsusszan. :D Remélem látod magad előtt az eredményt :D

DorotkaB 2016.01.05. 12:38:51

Ne is mondd... Jövő héten mi jövünk és persze, hogy most esett le a hó :) Remélem, addig elolvad. Amúgy nálunk pont ez a hibája a rendszernek, pl. vannak üres lakások, vagy a tulaj évente egy-két hetet van csak itt, na azok helyett nem takarít senki. A földszinten viszont lakik egy 80+ néni Németországból, na ő minden reggel felsöpri a járdát a ház előtt :)

London2009 2016.01.05. 12:39:28

@adg: kipakolni, bepakolni, kiteregetni, hajtogatni, vasalgatni...de ok, azert nem orakig. Viszont sosem szerettem a mosokonyhat mert a pinceben volt es ugy feltem tole mint Kevin a Reszkessetek betorokbol a kazantol! :D

London2009 2016.01.05. 12:42:26

@Mirjam2: Nekem a bentlakasos munka nem menne. Eleve mas gyerekere vigyazni sem tudnek. Probaltam diak koromban, de nem nekem valo. Akkor mar inkabb sorcsapolas es tomegszallas. De ugye mindenki mas. Ezert is jo itt, mert lehet valogatni.

Herr Géza 2016.01.05. 12:44:16

@Mirjam2: Amikor nem volt szükségem ilyesmire, akkor úgy éreztem lépten-nyomon ebbe botlok. Aztán, amikor tényleg kellett, akkor 20 km-t kellett mennem Mannheimig, pedig egy kisebb város mellett laktam és Mannheimig még Ludwigshafenen is át kellett menni, pedig az sem kicsi város. Cserében Mannheimben egy kisebb negyedben volt három is.... :)))

Golf2 2016.01.05. 12:44:36

@Herr Géza: Sajnos nem Hochschule,csak Tischler voltam a Webstuhlbau-ban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 12:49:54

Nagyon életszerű a cikk és ez belevág abba a témába, hogy a Londoni tízszer vagy ötször nagyobb fizetésből hogyan élünk Londonban a magyarországi szegényekhez hasonló szegénységben.

Odahaza sosem béreltem szobát 20 évig majd itt Londonban szinte mindíg a fennt leírt életmód vár. Ha nem akarom totálisan a lakhatás rabszolgájává varázsolni magam, akkor bevállalom ezeket a horror sztorikat.

Ennél durvább már csak a New Yorki helyzet.

A cikk végkövetkeztetése azonban hibás.

A munkában eltöltött órák számát tekintve mi toronymagasan verjük Európát és a munkaintenzitásunk is durva, amit épp az itteni munkaerőpiaci erős versenyben lehet megtapasztalni!

A termelékenység közgadasági kifejezésről általában ez a fajta téves hozzállás jelenik meg a sajtóban, mert még a közgazdászok egy része és termeészetesen ennek a műveletlen újságíró változata is azt a termelékenység képet rakja szerencséltlen áldozat olvasó elé, hogy a megszervezett kemény munka a termelékenység.

Pedig nem!

A termelékenység képlet az a fizetőképes keresélettel kezdődik.

A magyar közgazdasági csoda az, hogy a magyarok totál egy tál rizsért futják legkeményebben a mókuskereket és eszük ágában nincs a munkateljesítményt és a bért szinkronba hozni!

A magyar rendszer a piaci árbevétel sikere esetén sem fizeti meg a munkaerőt!

Ez az a blokkolósdi, amelyben a magyar piaci mechanizmus nem bír önkorrekciós azaz piaci versenytől támogatott minőségszortírozó rendszer lenni!

A magyar bérezés laposít és egyenlősít mint a Kádár rendszer tervgazdaságban de ennek a vesztes-vesztes játszmának már a kultúra a háttere és nem annyira az MSZMP KB. Persze azért ők is megteszik a magukét, ezt már ezelőtt mintha kifejtettem volna itt párszor.

Ha a Londonból hazajövők csak egy hétre beugranak egy otthoni munkahelyre és megpróbálják megmutatni, hogy mi a kemény munka, akkor egyrészt találkoznak egy helyi szervezeti kultúrával, amit ez nem fog meghatni. Találkoznak egy 80%-os adóelvonási kísérlettel előálló adórendszerrel és azzal, hogy a költségvetési hiányt nemhogy kézben nem tartja a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe hanem folyamatosan növeli!

A fizetőképes kereslet ügyének ez eléggé betesz!

Ennyit arról a nemzetstratégiai elképzeléssről, hogy a munkakultúra lenne a jövő gazdaságának letéteményese.

Mondom ezt 20 év szervezetfejlesztői tapasztalattal és egy majdnem megszerzett HR diplomával az önéletrajzomban.

Herr Géza 2016.01.05. 12:50:23

@Golf2: Ja, beugrott aztán, hogy a Wohnheim az ugye nem csak koleszt jelent, meg már egyeztettünk is szerintem ezügyben. Akkor továbbra sem ismered Cs. Sándort, meg még egynéhány emblematikus magyar figuráját a 79-80-81-es évfolyamoknak.... :)))))

2016.01.05. 12:58:54

@London2009: Kulonbozo fajta bentlakasos munkak vannak, pl. konkretan mindig vannak videki pubok ahova keresnek embert es ajanlanak szallast, ott sem kell tiz masikkal osztozkodni. Ezen kivul van meg betegapolas, mezogazdasagi munka, allatgondozas, hotel stb., kinek mi jon be. En sokkal inkabb lakom egy 'normalis' csaladi hazban es alkalmazkodom a csalad eletehez mint hogy a posztban leirt modon kelljen elnem, de tenyleg mindenki mas. Lenyeg az hogy ez jo esetben atmeneti allapot, es sokan Magyarorszagon is elnek igy, szoval nem ertem ezt a verziot hogy Magyarorszagon mindenki tok jo helyen lakott egyes egyedul de bezzeg Londonban meg az a jellemzo hogy tiz igenytelen emberrel laksz egyutt, ez azert elegge sarkitott.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 13:07:46

1998-ban szerveztem egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutásáról". Anno akkor nemlétezett a lakáshitel pontosabban 60%-os önrészt kértek a bankok, mert a vevők viselkedését elképesztően felelőtlennek és kockázatosnak tartották és csak így érezték biztonságban magukat.

Zűrójelben jegyzem meg, hogy a lakossági és kisvállakozói hitelek abban az időben nemzetközi összehasonlításban is toronymagasan a legbiztonságosabbak voltak, azaz nem léptek ki a 3%-os statisztikai hibahatár alatti szintből sehol!

A 60%-os belépési küszöb és a magas kamat brutálisan kirekesztő és társadalompolitikai szinten szemlélve a kivándorlási katasztrófával fenyegeti a jövőt. Anno abban az időben a lengyel és a román társadalom már átesett ilyenen! Lehetett arra példát látni, hogy milyen az, amikor egy teljes társadalom fiatal generációja kitép nyugatra.

Megérne egy egy cikket egy egy ország teljes lakáspolitikai / társadalompolitikai Röntgen felvétele, mert tanulni lehetne abból, hogy máshol hogy csinálják.

Nem állítom hogy az angol lakáspolitika tökéletes, de számos olyan eszközt használ, aminek komoly integrációs hozadéka van.

Az angoloknál komoly önkormányzati ingatlan újraelsoztás van, amit nálunk kidobtunk a rendszerből 96-ban ha jól emlékszem. AZóta csak Rogán Antal szűk baráti köre és 50 Székesfehérvári túró rudi programos jutott önkormányzati bérleményhez.

Az angoloknál a bankhitel brutálisan másképp néz ki!

Az angoloknál a lakásszövetkezetek, lakásegyesületek szerepe elképesztő!

Ezeknek az állami háttere! Olvastam vállalati lakásfinanszírozásról, amely a japánokhoz hasonlóan kiveszi a családi kasszából ezt a lakhatási monstrumot és úgy gombolják újra a bér nevezetű kabátot.

És discurzus folyik arról, hogy mennyire káros ez a Londoni lakásbérleti lufi és maga az egész nemzeti ingatlan lufi. A páromék 80 ezerért vették a lakásukat és most hogy eladják félmilliót ér. A gyerekei persze hallani sem akarnak lakásvásárlásról. Nem is értem miért!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 13:10:01

"nem léptek ki " - értsd a bedőlt hitelek száma nem haladta meg...

tehát az aggodalom és a magas kamat, azaz felár, meg a brutálisan kirekesztő belépési küszöb indokolatlan volt

adg 2016.01.05. 13:14:22

Azert egy bentlakasos munka meg fiatalon sem opcio nagyon sok mindenkinek. Meg kezdesnek sem, vagy egyedul sem. Egy csomo embernek van olyan szakmaja, amivel egyszeruen nem lehet bentlakasos allast talalni. Mert nincs.
Bentlakasos vizvezetekszerelo, vagy favago. :)

2016.01.05. 13:18:41

@Saman: Amikor elkezdtem olvasni ezt a reszt hogy a fiatalok kivandorolnak a lakashiany miatt, akkor azt hittem, Angliarol irsz :). Nem tudom eszrevetted-e, de egyre valosabb problema hogy foleg a kepzett fiatalok kivandorolnak Angliabol, Londonbol konkretan, es igen, azert mert nem tudnak lakast venni. Ahogy mar mindenki tudja itt a forumon, mi is ezert jottunk el az angol ferjemmel. Sokan nem tudnak alberletfizetes mellett depozitra is felretenni penzt, es ha van is penz depozitra (pl. nekunk volt), nem akarnak bevallalni 25 evre hitelt ami ha egy kicsit is megemelkedik (es fog), brutalis lesz es konnyen lehet hogy nem fogjak tudni fizetni es eluszik a depozit is, lakas is. En most csak a sajat szempontjainkrol beszelek, tudomhogy sokan belevagtak es remelem osszejon nekik es vegul kifizetik a lakast, de sokan vannak olyanok mint mi, akiknek az otthonuk London peldaul de kenytelenek elhagyni mert nem tudnak sajat lakast venni, legalabbis nem nekik megfelelo feltetelek mellett. Hogy Mo.on mi a helyzet azt nem tudom, de Londonban ez van jelenleg. Berelni lehet, ket fizetesbol siman 'sajatot' is, ha nincs munkad, housing benefittel megoldhato, de lakast venni, az egy egeszen mas tortenet.

adg 2016.01.05. 13:19:45

@London2009: ertem. A pinceben szerintem mi sem szeretnenk. Nincs is pincenk.
Mondjuk mi hatan vagyunk, es eszmeletlen mennyiseget mosunk, nalunk nem ferne a funkcio a konyhaba, meg a centrifugat sem szeretnem hallani jobban. :)

Herr Géza 2016.01.05. 13:20:03

@Saman: Ácsi, ez a tyúk vagy a tojás tipikus esete. Szerintem meg pont a "brutális" feltételek és szűrés miatt volt ilyen alacsony a bedőlési ráta. Aztán meg átestünk a ló túloldalára....

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.05. 13:20:50

@Mirjam2:

A shared house-t ismerem. A Szovjetúnióból коммунальная квартира néven.

Viszont azt csak most tudtam meg, hogy ez valamiféle hatalmas, emberfelemelő, példátlan eredménye a nyugati civilizációnak.

Az elmaradt, fejletlen szovjet időkben ezt ugyanis még negatívumnak tekintették, kényszernek a túl kevés lakás miatt. Olyasminek, aminek meg kell szűnnie az állami lakásépítési program eredményeképpen.

A fejletlen, ostoba szovjet elvtársak sajnos nem ismerték kellően a nyugatot és annak hatalmas eredményeit, mert ha igen, akkor nem szégyellték volna a коммунальная квартира-kat, hanem büszkélkedtek volna velük...

2016.01.05. 13:24:34

@adg: A bentlakasos munkanak az a lenyege hogy elindulsz valahol, kozben nyelvet tanulsz, penzt gyujtesz, 'igazi' munkat keresel. Pl. hiaba villanyszerelo a szakmad, ha nem tudsz angolul, nem tudsz villanyszerelokent dolgozni amig meg nem tanulsz es el nem intezed az engedelyeket stb., ehhez penz es nyelvtudas kell. Tehat en egy villanyszerelo helyeben (favago utan meg kimondottan kapkodni fognak ilyen munkakorben) pl. elmennek egy farmra mezogazdasagi munkat vegezni vagy hasonlo, kozben megtanulok angolul, rajovok hogy hogyan mukodnek a dolgok, penzt gyujtok, levizsgazok amibol kell stb. es aztan ebbol a helyzetbol keresek a szakmamban munkat. Mikor mar pl. villanyszereloi munka es a depozitra penz is meg nyelvtudas is, akkor kiberelek egy szobat egy normalis hazban, nem tomegszallason. En igy csinalnam, de nem kotelezo. Lehet villanyszerelokent a Mekiben is dolgozni es tomegszallason lakni hat honapig vagy akar tovabb is, mint alternativa.

P.Elliot 2016.01.05. 13:25:10

Amikor regen kijottunk ide az Usaba, nagyon olcso volt a lakasberles, / halo, nappali, furdo, ebedlo, konyha, sot nekunk 2 halo volt, ezt talaltuk hirtelenul/,egyikunk heti fizetese mindossze es ez melegvizzel, futessel egyutt csak a tobbire volt extra rezsi. Es meg igy is volt olyan aki szobat berelt mert az kevesebb volt mint a fele ennek, / jokora szobak voltak ezek/, most magyarokrol beszelek akiket ismertunk, foleg olyan hazak voltak ahol ott lakott a tulajdonos, rendszerint egy oregasszony, lehet volt masmilyen is, en csak ilyenrol hallottam. Megbeszelte a szabalyzatot mindenkivel, / egy baratunk lakott ilyenben/, ha fozni akart az illeto akkor megengedte de csak ugy ha elpakol es rendet rak maga utan, ezt ellenorizte es ha nem ugy volt nem engedett fozni, mindenkinek sajat hutoje volt, az a kicsi tipus a szobajaban, kavefozo es egy kis szekrenyke az elelmiszereinek.
A sajat szoban kivul nem kellett takaritani senkinek, o csinalta vagy csinaltatta, de rendet vart el mert ha nem kitette az illetot. Baratunk igen rendetlen szemely volt de ott megneveltek mert jol erezte magat, a neni gondoskodott rola hogy mindenki jol erezze magat, volt hogy meghivta oket ebedre, karacsonykor unnepet rendezett nekik sot ajandekot vett, egy tunderi kis oregasszony volt.Moso-szaritogep itt minden haznal volt, vagy penzbedobos a pinceben vagy eleve beszamitottak a szoba araba, ez most is igy van.
Hogy most hogy van azt nem tudom de ebbol a fajtabol kevesebb van mar, manapsag inkabb kivesznek egy lakast ketten, egy ket halosat, igy nem draga es ketten elvannak. Olyat hogy 4-5 ember vesz ki lakast olyan nincs, ki sem adnak annyinak kiveve az egyetemistakat, na ott van olyan egy egy szemely kivesz egy egesz hazat, jo dragaert hiszen a kiadonak meg lesz mondva hogy o maga is ki fogja adni szobankent nekik, ugy szamit ki mindent hogy ingyen lakjon a maga szobajaban es ezert felugyel a hazra hogy minden rendben menjen. Jol meg szoktak ferni a gyerekek egymassal, aki nem azt kiteszik.
En semmi rosszat nem latok ebben az angliai "szobaval kezdek" dologban, en legalabbis igy tennem, egy rendesebb helyet keresnek es felretennek minden penzt amit aztan ahogy itt valaki leirta, lepesrol lepesre valtanek at jobb lakaslehetosegre, sot lehet hogy amig az illeto 7 ev alatt jutott hazvasarlashoz en addig ulnek a szobacskaban amig el nem erem azt a szintet, lehet hogy hamarabb egy-ket evvel pont emiatt.Ha az ember otthon elt a szuleivel akkor is csak egy szobaban lakott.
Nem ertem ezt a konyhaedenyre varast, nem lehet esetleg egy mini konyhafelszerelest venni? Fazek-labas, serpenyo, evoszkoz, egy-ket tal, pohar, tanyer, nem kidobott penz mert jol jon kesobbb is es a szobaban tartani egy polcon vagy dobozban? Es akkor nem varni masra. Kis hutot sem lehet berakni a szobaba? Azt a piciket ami azert megfelel a sajat hutenivalonak.
Ami a lakas vasarlast illeti, a videkebbi Londonban sokkal elerhetobb ha az illeto jol utanajar. Bennt lakni a fovarosban es jo helyen az masutt is elerhetetlen. Probaljon csak valaki New York Cityben lakni, egy studio Manhattanban ritkan van 3-4 ezer alatt havonta, kijebb is draga, ha elerheto egyszeru fizetesu ember szamara / Brooklyn, Bronx meg a tobbiek/ akkor kicsi lyuk es lelakott.
Akinek esze van nem probal ilyen helyen lakast venni vagy berelni,hanem kimegy egy oranyira vonattal vagy busszal es ott nez a bentiekhez kepest hihetetlenul olcso arert es szebbet. Igen, van vonatkoltseg de akkor is megeri kijjebb lakni.

Herr Géza 2016.01.05. 13:32:25

@BircaHang Média: A végkövetkeztetést illetően akár igazad is van, de azért ne felejtsük, hogy a SZU-ban (és bizony volt ilyen még M.o.-on is...) tudtommal ez úgy működött, hogy nem te választottad, hogy kikkel laksz együtt, hanem állambácsi szépen kijelölte neked a sors-/és lakótársaidat. És olyan se nagyon volt, hogy ha nem tetszik a Gizi néni szaga, akkor továbbköltözök...
Azért ez elég minőségi különbség.

2016.01.05. 13:32:29

@BircaHang Média: Nem tudom minek irsz ilyeneket pont nekem, mikor mondom hogy en Budapesten laktam eloszor ilyenben, Keleten, vilagos? Es pl. a kolleganoim ilyenben laknak Szaudi Arabiaban, nem Nyugat... Sot, most jut eszembe hogy Indiaban is laktam mar shared houseban egy csomoszor, az is Kelet... Ezt senki nem tekinti civilizacios vivmanynak, csak az elet velejaroja hogy sokan laknak ilyenben, vilagszerte. Nem tudom miert kene ra akar buszkenek lenni, akar szegyellni, mi van ezen szegyellni valo? Emberek egyutt laknak egy lakasban, milyen ciki... Hat sajnos nem mindenhol oldja meg a kormany 'allami lakasepitesi programmal' az emberek eletet. Egyebkent peldaul a halado Szovjet... elnezest, Oroszorszagban akkor most mindenki egyedul lakik egy onallo lakasban?

2016.01.05. 13:33:28

@Herr Géza: NAGYON nem mindegy...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 13:35:54

@Mirjam2: Igen ez a helyzet.

Erre szoktam mondani, hogy itt is recseg ropog a jóléti társadalom modell. Egy átlag itteni fiatal élből kirekesztett és vékonyodik a középosztály elég durván!

soad1221 2016.01.05. 13:44:38

@BircaHang Média: nem teljesen erről volt szó. mondjuk egyáltalán nem írta senki, hogy ez vívmány lenne, csak azt említettük meg, hogy néha-néha azért előfordul a világban máshol is, hogy nem egyedül él egy ember egy lakásban/házban, hanem lakótársakkal. Akikhez némileg alkalmazkodni is kell.... :)

2016.01.05. 13:45:29

@Saman: Brutalisan felmentek az ingatlanarak kb. 15 ev alatt Del-Angliaban. Sokan ezert a bevandorlokat okoljak, ez is belejatszik, meg nyilvan mas okok is. En 2004-ben az elso onallo szobamat (es nagy szoba volt) 250 fontert bereltem, ma ugyanaz a szoba tobb mint 500 font lenne, a fizetesek meg alig emelkedtek. A ferjem is (akkor meg nem ismertem), meg en is vehettunk volna fel hitelt egyszobas lakasra abban az idoszakban, de mind a ketten ugy gondoltuk hogy raerunk meg, aztan ez volt eletunk legrosszabb dontese mert mar par evvel kesobb annyira felmentek az arak hogy nem engedhettuk meg magunknak. Es meg sokan jartak hasonloan. Ma egyre jobban terjed a shared ownership amikor az ingatlannak csak egy reszet veszed meg, a tobbit berled pl. az onkormanyzattol. Ez azoknak jo megoldas akik hosszu ideig Londonban akarnak maradni tartosan, de mi pl. utazni es reszben mashol elni is szeretnenk, ezert nekunk nem mukodne.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 13:46:39

@Herr Géza: Ezt így ebben a formában is körbe kell szagolgatni.

Én is a tyúk és tojás dinamikát szoktam kapargatni ebben a kérdésben. vajon amikor a bankok megsemmisítő csapást mérnek a középosztályra és duplájára emelik a törlesztő részletet és az EU-ben nem jogszerű módon egyoldalúan módosítgatják a játékszabályokat menet közben azzal a céllal hogy mégtöbb és mégtöbb pénzt raboljanak ki törvénytelen eszközökkel a fogyasztóik zsebéből akkor vajon ez a viselkedés mennyire igazolja azt a kamatfelár hipotézisüket, na jó jó nem ugrik ki sehogysem a bedőlt hitelek aránya a 3%-os tartomáynból

és ha megduplázom a törlesztőrészletedet?

és ha kirabollak kezelési költség és átváltási játszmákban?

és ha közben a kormány megfelezi az emberek fizetését 10 év leforgása alatt? Az ezzel kapcsolatos KSH manipulációról sokat írtam már itt.

szóval ezek a kérdések kellettek ahhoz, hogy átlépje a családi krízisek vs. lakáshitel esetszám azt a bűvös 3%-os határértéket!

És akkor csijáljunk úgy, hogy a bankok ott se vótak?

És akkor csináljunk úgy hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe aki döntéseket hoz a keretalkotó sikerességünk ügyében az ott se vót?

Csak a magyar személyiség? Akitől úgy kell védenie magát a bankrendszernek, ahogy mondjuk egy 60%-os belépési küszöb ki tud rekeszteni egy teljes generációt a lakásvásárlási piacról?

Biztonság és társadalmi krízis ügyben a bankárok és a kormányok jobban felelősek a keretalkotó sikerességünkért mint a kirekesztettek! Ezért a krízisért, ami a devizahitel és a bér tönkre verése, nagyon komoly felelősség terheli őket!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 13:53:03

@Mirjam2: A bevándorlók szerepe megér egy misét.

A bevándolók mint akik bevállalják ezeket a brutális albérleti árakat ők sose mondnak árat. Nekik mondanak árat és ha mindenütt ugyan azt mondják, akkor valamelyiket megveszem, mert úgy látszik nincs olcsóbb.

Szóval amikor bevándorlót mondanak akkor a bevándorlópiacból élő helyieket értik alatta.

Ritkán megy egy magyar vagy szír akkora nagyitól kapott zsebpénzzel Londonba hogy ups vesz egy lakást.

Hamár az itteni is kirekesztettnek érzi magát.

Ennike (DK) 2016.01.05. 13:53:22

Amikor ilyen posztot olvasok, es eppen raerek, van bennem egy hihetlen kitarulkozo vagy, hogy elmondhassam, hogy mekkora mazlista voltam es vagyok a hataratkelesben. Ahogy itt olvasni szoktam, mindig halat erzek, hogy mennyire szemelyre szabottan kaptam Koppenhagat. Egyedulallo kozepkoru nokent, sehol a vilagon nem latnam magamat annyira jo helyzetben, mint itt. Egyedul lakom 56 nm en, autom van, es hatalmas forintositott ingatlanhitelem Budapesten. Osszel 10 napot voltam New Yorkban, nyaron Tirolban. Es csak magam keresek, soha senkitol nem kaptam anyagi segitseget, sot en segitek meg mindeg.
Es elsokezbol tudom, hogy Londonban 15 eve elo fillipino kollegano, kb velem egyidos csak szobat berel evek ota...Nem gazdag vagyok, az soha nem voltam es nem is leszek. De ahonnan jovok, es, amit 7,5 ev alatt itt elertem egyedul, az minden elkepzelest felulmul. De igaz en kesore kezdtem, es kimaradtak a fiatalkori vilagmegvalto tapasztalataim es vagyaim. Lassu viz partot mos...Csak pozitiv peldakent emlitenem magam. Lehet igy is. Egyedul, kozepkoru nokent. Es ne sajnaljon senki, jaj mert a csalad. Ahhoz, sajnos nem volt szerencsem abban az ertelemben, ahogy en a csaladot kepzeltem. De az elet kompenzal. csak turelmesnek, kitartonak, szorgalmasnak, jozannak, elovigyazatosnak, tajekozottnak, es legfokeppen alazatosnak kell lenni. Ezt a receptet irtam magamnak az eletre. Bevalt.

Lefty Rosenthal 2016.01.05. 13:54:49

Otthon ilyen nem letezik. Haha. Poszt iro nem volt kollegista vagy nem nyomott kozos lakasberlest haverokkal.. ha hamar kiteszed a labad otthonrol hozzaszoksz ilyenekhez, meg akkor is, ha ez nem egy kivanatos modja a lakhatasnak. Ha meg nem tudod megengedni Londonban azt a lakhatast amit szeretnel akkor mi a fenenek vagy Londonban? Anglia nem egy homogen orszag (esetleg Wales vagy Skocia is ott van) ahol minden haz ilyen, ilyen aron. Addig kell keresni mig nem jo, ha elmentel Mo-rol 1500-1800km-t akkor mar nem rohadt mindegy ha mesz meg hozza 100 merfoldet es videken a jovedelemteremto kepessegeidhez kepest jobb az eletminoseged?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 14:08:48

@Herr Géza: "Ácsi, ez a tyúk vagy a tojás tipikus esete. Szerintem meg pont a "brutális" feltételek és szűrés miatt volt ilyen alacsony a bedőlési ráta. Aztán meg átestünk a ló túloldalára..."

Anno 93 körül voltam olyan civil konferenciákon, ahol azon vekengtek az emberek, hogy a magyar maszek világból származó elég edzett adócsalási kultúra az az adófegyelem ami nálunk megy, az hű meg há, mi lesz így velünk.

És akkor most kb 80%-os az adóelvonási kísérlet és az adócsökkentések kormány, aki már nem is talicskával tolja haza az államkasszát, az folyamatos adóötletrohamot tart!

És akkor a mi jogtudatunkkal van a baj?

Hát szegről végről végül is. A tudat még meg van....

De hová tűnt a jog? Ki lopta el?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 14:09:46

Nem ezt így visszavonom.

Nem lehet olyat írni, hogy a "tudatunk még meg van" ez így sok.

Herr Géza 2016.01.05. 14:13:18

@Saman: Nono, egy szóval nem állítottam, hogy minden CSAK a zemberek sara. Az általad leírt dolgok mind belejátszottak kisebb-nagyobb arányban, sokminden volt ebben a pakliban felháborító és példátlan, de azt a hitelszerződést senki helyett nem írta alá másvalaki. Lehet itt hivatkozni arra, hogy nem tudtuk, nem erre számítottunk, átvágták a fejünket, stb., de mindketten tudjuk, hogy volt egy nem kis réteg, aki a szerzés hirtelen jött lehetőségétől megveszve, eszement konstrukciókat vállalt fel. Gondolok itt a nulla, vagy majdnem nulla önrésszel, az akkori fizetését is már kicentizett törlesztőrészlettel, meg kamu kereseti igazolással megtámogatott 10-20 milliós, 30-35 éves futamidőkre felvett devizahitelekre.Na ők vannak ma leginkább reménytelen helyzetben.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.01.05. 14:24:39

@London2009: Imádnám. A rádió, én és a vasalás.

De főleg azért vágyom rá, mert mindig útban van a száradó ruha. Most ugyan van egy study-nak kikiáltott szoba ahol száradhatnak, de nem hiszem, hogy jót tesznek a könyveinknek

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.01.05. 14:42:11

@Herr Géza: Én voltam bankár. Számomra a 0 önrész elképzelhetetlen.

Én épp azt írtam itt le, hogy amikor a bank túlszorongja és 60% önrészt kér.

Ha a 0 önrész létezett, akkor megint ki volt a felelőtlen? A bank vagy az adós?

London2009 2016.01.05. 15:00:44

@adg: Nem pince, hanem alagsor vagy foldszint vagy mittomen hogy hivjak. Azon a reszen van a spejz, kazanhaz, garazs, belepo, eloszoba, fogado vagy mi a fenenek hivjak azt, lepcsofeljaro. Tudod a hatalmas kockahaz esete, mikor legutobb errol beszeltunk es nem hittetek el, hogy mekkora. Pedig ekkora! :)

London2009 2016.01.05. 15:02:58

@kisrumpf: Nyaron en mindig kiteszem a kertbe a szarado ruhakat. Telen engem is zavar ha kerulgetni kell, ugyhogy en ugy szoktam csinalni, hogy este pakolom be a gepet. Minket a zaj nem zavar, egy cintanyeros mellett is siman el tudok aludni. Mire felkelek lejart a ruha, reggel kiteregetem, mire hazaertem meg is szaradt. Igy el tudom azonnal pakolni a szaritot. Ez az en modszerem :D

adg 2016.01.05. 15:14:31

@Mirjam2: persze, en ezt ertem, ha valakinek ez jo, hajra. Nem vagyunk egyformak. Vannak esetek, amikor sokat jelent a szakmai gyakorlat, akar naprakesz szakmai gyakorlat.
Ha elmegyek farmra dolgozni, akkor addig kiesek a gyakorlatbol.
En inkabb azt csinalnam, hogy maradnek otthon, amig megtanulom a nyelvet valami szinten, es addig dolgoznek. Es utana rogton a szakmamban helyezkednek el, vagy valami egesz kozeli teruleten.
Mondok egy peldat. Egyetem utan elmegy a jatekos egy par evet dolgozni, majd farmra par evre nyelvet tanulni. Mire utana sikerul vegre szakmai allast talalni, akkor kb junior poziciot fognak ajanlani, holott ott vagy mar 30 ev korul, de a gyakorlatod nulla
Ha inkabb munka mellett tanultad volna a nyelvet, nem esett volna ki a gyakorlatod es kapnal megfelelo allast.

Es meg a csaladrol szo sem volt.
Nyilvan vannak esetek, amikor menni kell. De ez nem annyira egyszeru, hogy ezt ajanlom es kesz, ez a jo megoldas. Neked, meg sokaknak igen, de nekem pl nem lett volna kozel sem jo, valojaban borzaszto rossz lett volna meg fiatalabban is. Vagy pl egy csomo infosnak sem lenne kozel sem jo, mert naprakesznek kell lennie, nem lehet az eletrajzaban ket ev kapalas.
Ezek nelkul is altalaban visszalepessel jar a kulfoldi elso munka, nem kell meg a gyakorlatot is megkurtitani.
Csak erre gondoltam.

M. Péter 2016.01.05. 15:15:00

@Mirjam2: @Herr Géza: Ahol én laktam No.-ban, egy tizenvalahánylakásos társasházban, ott is a pincében volt egy pénzbedobós mosógép

©________ 2016.01.05. 15:20:43

@Saman: felit se értem, de +1
:))))

London2009 2016.01.05. 15:22:41

@Mirjam2: Szerintem meg azt felejtik el hozzatenni a valosaghoz, hogy ahogy a posztolo is irja, ezek az emberek 800-900, jo esetben 1000 fontbol probalnak megelni a vilag egyik legdragabb varosaban. Ez talan pont a minimalber, vagy meg attol is egy picit kevesebb. Nem kellene a kortet az almahoz hasonlitani. Kerdezem en, hogy egy magyar minimalberbol peldaul hogyan lehetne megelni Budapesten? Mert szerintem sehogy. Meg egy szoba arara+berletre sem lenne eleg.
Ugyhogy ebben is akkor ha igy nezzuk jobban London teljesit, mert a minimalberbol, ugyan minimal szinten, de meg lehet elni. Mig Budapesten, de akar egesz Magyarorszagon a minimalberbol, ha nincs laknod, akkor ehen halni lehet.
Nyilvan akinek van egy atlagos vagy atlagon feluli munkaja, az atlagos vagy atlagon feluli korulmenyeket lesz kepes teremteni maganak itt Londonban is, csak ugy mint barhol mashol.

Herr Géza 2016.01.05. 15:24:56

@Saman: Én a 98 utáni időszakról írtam vala. Melyik a felelős? Egyik se és mindkettő. Megint csak azt tudom mondani, hogy senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez. Az hogy a bank befogadott katasztrófális feltételű hitelkérelmeket, az a bank hibája. Az meg, hogy olyat egyáltalán beadott valaki, az meg azé, aki beadta.
A nulla önrészes hitel nem ördögtől való. Itt is van ilyen most is és mindig is volt. Csak a bankok konstrukciói is hozzá vannak igazítva, így eleve magasabb a kamat, ettől máris magasabb a törlesztőrészlet és annak a fizetéshez mért arányának maximumát viszont nagyon szigorúan veszik. Ergó: csak a kiemelkedően jó adós kap olyat.

©________ 2016.01.05. 15:25:41

@Saman: o, istenem, ugy hianyzott nekem a keretalkotas, mint egy falat kenyer:))) tudtam, hogy nem kell sokat varnom ra...::)))))

London2009 2016.01.05. 15:30:40

@adg: Ez igy van. Egyetertek teljesen. A budapesti junior poziciomat hagytam ott egy londoni internshipert. Tehat mondhatjuk, hogy 25 evesen ott talaltam ujra magam, ahol egyetem alatt 20 evesen voltam gyakornokkent. Az mas kerdes, hogy igy is megerte. Azok a kollegaim akik meg a mai napig is annal a cegnel vannak, ahonnan eljottem 2009-ben, egy csomoszor elo lettek leptetve, viszont a fizetesuk nevetsegesen emelkedett, azaz nem emelkedett.

London2009 2016.01.05. 15:31:50

@Praliné.: :DDD
Alkossunk keretet, de izibe!

M. Péter 2016.01.05. 15:32:40

@Muscari: Nem csak ügynökségen keresztül lehet bérelni, hanem közvetlenül a tulajdonostól is. Nekem bemondásra elhitték, hogy dolgozom és keresek eleget ahhoz, hogy fizessem a lakbért. Jó angoltudás persze előny.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.01.05. 15:36:07

Azok a régi szép idők... mikor Londonban szobát béreltem. Sosem felejtem el, nem mondom hogy visszasírom, de voltak jó oldalai.
1, Tűzfalra nézett meg a kémyényekre »» de legalább csendes volt, pedig főutca
2, Közvetlen a egyetlen (közös) fürdőszoba mögött volt, minden áthallatszott »» viszont azonnal hallottam ha szabad lett és beslisszantam, nem kellett órákat várni :D
Nézzétek a dolgok jó oldalát is!

soad1221 2016.01.05. 15:39:14

@Saman: a bank és az adós. és az állam, hogy nem szabályozta, hogy ilyen nem lehet. Vagy ha igen, akkor annak milyen más feltételek kellenek, hogy a 0 önrésszel kaphasson hitelt.

Sokszor lerágott csont, hogy az egyik legnagyobb hibás az állam, mert nem szabályozta kellően ezt a területet.
aztán a másik a bank, ami olyan kockázatosabb hiteleket is kihelyezett, amiknél szinte várható volt, hogy a hosszú futamidő alatt borulni fog.
és a harmadik az adós, aki olyan kockázatos hitelt vett fel, ami beláthatatlan hosszú ideig olyan mértékben adósított el, és olyan feltételekkel, hogy a visszafizetendő összeg akár többszöröse is lehet, mint az értéke annak, amit felvett.

Még mindig lehet egymásra mutogatni, de ebben ez a 3 szereplő volt a hibás. Kezdjük azzal a ponttal, hogyan lehetséges az, hogy egy Ft alapú hitelbírálaton vki elhasalt, de, átment egy EUR, CHF alapú bírálaton?

Aztán, hogy mire lehetett számítani és mire nem, pedig egyszerű: nézzük meg a legrosszabb forgatókönyvet, mi történt az EUR-HUF árfolyammal 20 év alatt. Ja, hogy a felvétel pillanatában EUR nem volt még 10 éve sem???
Akkor nézzük meg a különböző devizákat, mondjuk egy DM-HUF árfolyamot 20 évre... hoppá, akkor még 2 fajta márka is volt? akkor csak az angol fontot.. nézzük csak a legrosszabb árfolyamot, meg aztán a legjobbat, és nézzük milyen ingadozással lehet kalkulálni...

Szóval csak úgy egy pillanatra felmerültek volna ezek az apró kérdések, akkor talán elgondolkodhatott volna bármelyik szereplő, hogy mire is lehet számítani...
Bár tény, annál szarabb forgatókönyv valósult meg a végén...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.05. 15:39:15

@Herr Géza:

Természetesen így volt ez.

Ugyanez Budapesten is létezett, de ritkán az eredeti szovjet módszerrel.

A közös a magyar és a szovjet modellben: a "gazdagok" lakásait államosították, azaz "tanácsi lakás" lett belőlük, s lett az eredeti tulaj főbérlő (kivéve: ha túl gazdag volt, vagy volt más bűne, mert ez esetben főbérlő se lett belőle, mert kitelepítették vidékre).

Ami a különbség! A szovjet modellben a lakásokat meghagyták eredeti állapotukban, azaz az eredeti tulaj megkapta főbérleményként az egyik szobát, a többi szobába szintén be lettek telepítve új főbérlők (a tanács utalta ki nekik a szobát), viszont az összes közös helyiség maradt közös használatban, ez maradt csak a tanácsé, nem lett senkinek se a bérleménye. Ezzel szemben a magyar modellben a lakásokat fizikailag is átépítették, azaz a nagy lakásból csináltak 2-3-4-5 külön lakást, így mindenki (az eredeti tulaj és az új főbérlők is) önálló lakást kaptak. Rosszabb helyeken maradt a közös fürdőszoba (elkülönítva, azaz a folyosóról nyílt, nem tartozott egyik lakáshoz se), de általában csináltak kis fürdőszobát mindegyik lakáshoz.

Egyébként 1919-ben a Tanácsköztársaság alkalmazta az eredeti szovjet modellt, de nagyon népszerűtlen volt, így aztán - gondolom - ezért találtak ki az új, lájtosabb verziót a háború után.

Természetesen mindkét országban az illető státusza döntötte el, milyen lakás/szoba jár. A szovjet rendszerben az ingatlannéküli lakosságot 2 csoportra osztották: munkások és haladó értelmiségiek, ők a legjobb lakásokban kaptak szobabérletet, s mindenki más: ők a legrosszabbakban. Ami a tulajdonnal rendelkezőket illeti, 3 csoport volt: ellenséges réteg (kitelepítették őket a városból), semlegesek (ők maradhattak saját lakásuk egyik szobájában), haladó szelleműek (ők megmaradtak lakásukban, s nem telepíttek be hozzájuk senkit).

A különbségek miatt a magyar tanácsi lakások kvázi-tulajdonként kezdtek funkcionálni, azaz főbérlőnek lenni azonos
értékű lett a tulajdonosi státusszal (ezt aztán legalizálták is a 80-as évek végén). Egyébként innen az idióta magyar "albérlő" szó a normál "bérlő" szó helyett. (Valójában manapság albérlő a szó igazi értelmében nemigen létezik, ill. nagyon ritka, de a hétköznapi nyelv minden lakásbérlőt "albérlőnek" hív a kommunista időszakbeli helyzet miatt.)

A SZU-ban a szociális lépcső második foka mindig az volt, amikor az embernek a tanács a szobabérlőség helyett saját
lakást utalt ki. Így a legkisebb, egyszobás lakások is óriási értéknek számítottak, csak amiatt, hogy a lakásban nincs idegen, s van saját konyha, vécé, fürdőszoba.

A 50-es években kezdődött tömeges lakótelep-építések miatt drasztikusan csökkenni kezdtek az ilyen megosztott lakások száma. A fiatal családok és a fontos emberek (pl. orvosok) kaptak legelőször saját lakást, s a volt szobájukba nem került már új ember.

Aztán a 90-es években a volt SZU-ban a tanácsok elkezdték árulni a lakásokat a főbérlőknek (ahogy Mo-on pár évvel korábban, azaz jóval a piaci ár alatt, Mo-on jellemzően a piaci ár 8 %-a volt a vételár). Mára csak az maradt meg, ahol az emberek nem tudtak egymással megegyezni, ill. aki nem akarta megvenni. Egyébként ilyen Mo-on is van, bár nem sok.

S természetesen voltak a volt SZU-ban emberek, akik egész ilyen lakásokat vettek meg, s meghagyva őket eredeti formájukban ma kiadják őket, pl. diákoknál ez népszerű megoldás.

M. Péter 2016.01.05. 15:41:56

@BircaHang Média: @Herr Géza: Meg hogy nem fiatalok, hanem gyerekes családok, rendszerint 2 dolgozó szülővel laktak társbérletben.

kardio1 2016.01.05. 15:52:35

Szerintem azért csalóka ez az osszehasonlitgatosdi, hogy "dehat Magyarországon is divat egyuttlakni másokkal, nem Londonra specifikus ez", mert nem mindegy, hány éves az ember, és hogy van-e már családja. Egyetemistakent én is laktam másokkal együtt egy foberlo nélküli (nem ott lakott) lakásban, akkor szuper volt.
Csaladostul, 15 évvel később már nem tudnám ugyanezt elkepzelni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.05. 15:57:09

@M. Péter:

Így igaz. Ez volt az első lépcsőfok a legtöbb embernél. Még az alsó nomenklatúra sem volt kivétel.

Orosz haverom - akinek apja New Yorkban dolgozott a KGB-rezidentúrán a 70-es években - mesélte, csak 1978-ban kaptak saját lakást az egyik moszkvai panellakótelepen (akkor is az egyik legtávolabbin, emlékszem még a névre is). Pedig az egy diplomata volt, ráadásul KGB-s, de alacsony rangú emberként nem számított így se VIP-személynek, azaz szépen várnia kellett lakásra a normál sorrend szerint.

Csak amikor hazajött New Yorkból és valami csoportvezető lett a minisztériumban lett VIP-es és már a minisztériumi lakáskészlet terhére kapott.

A haver mesélte: 3-szobásat kaptak, mert apja ígérte, 3 gyerek lesz. Aztán nem lett, maradt az 1, s meg is szidták aztán az apját: hol a másik 2 gyerek, amit ígért?

Voltak privilégiumaik (a legfontosabb: vásárlási jog a valutás boltokban Moszkvában, meg persze ehhez bizonyos mennyiségű havi "csekk"), de lakás csak akkor lett, amikor a haverom 10 éves lett, szóval kisgyerekként ő is társbérletben élt.

M. Péter 2016.01.05. 16:05:41

@Mirjam2: Londonon és környékén kívül a legtöbb helyen egy kisebb lakást is lehet bérelni havi 500 fontért, persze nem a legelőkelőbb helyen, de nem is a legrosszabbon. Továbbra sem értem, hogy aki takarítani vagy mosogatni megy Angliába, az miért Londonba megy. Másutt is van minimálbéres állás, viszont a minimálbérből ott esetleg meg is lehet élni.

2016.01.05. 16:22:21

Hm, nem sokat éltem Londonban, és tudtam is, hogy 3 hónapos melóról van szó, így én simán szobát vettem ki, valami heti 60 fontért. Arra az átmeneti időszakra megfelelt, egy lakást úgysem használtam volna ki rendesen. A fürdőszoba használata volt bajos kissé, az alkalmi traffic jamek miatt.
De tudtam, hogy 3 hónap, és aztán slussz! Hosszú távra a büdös életben nem bennék bele ilyen típusú társbérletbe, az hótziher!
Nem tudom, ezért kérdem .... nem lenne sokkal élhetőbb és olcsóbb is London alvóvárosaiban kibérelni egy lakást, és vonattal, vagy HÉV-vel vagy fittyfenével bejárni a Citybe?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 16:28:42

@Herr Géza:
Azoknak az évfolyamoknak én vagyok emblematikus figurája. Csaxólok.
Akkor jártam a traktorosiskolába.
:)))))))))))))

2016.01.05. 16:29:32

@kardio1: Áh, nemcsak a család teszi. Olyan 8 éve én is laktam kétszobás lakásban Budapesten, egy tök ismeretlen fickóval társbérletben. Működött úgy-ahogy, igaz, mikor kiköltözött, rám hagyott vagy 10 ezer forintos villanyszámlát (Valami átalányos cuccal volt a fizetés, és a pluszt nekem kellett kiperkálnom, mikor úgy 2 hónap múlva megérkezett az esedékes összesítéses számla. Megírtam neki, hogy koszorókra költse az anyja sírján).
Nah, mindegy, a lényeg, hogy most már nem tudnám elképzelni alkalmi esetektől, rövid távra szólóan, hogy valakivel társbérletben éljek, pedig se férj, se gyerek.

Taxomükke (UK) 2016.01.05. 16:35:57

@M. Péter: Pontosan. Ugyanezt én is leírtam már többször, konkrét árakkal/bérekkel.
Kedvenc példám (mivel ott aránylag ismerős vagyok) Exeter és környéke. A londonihoz képest nagyjából féláron lehet bérelni, a minimálbér ott is ugyanannyi (bár én nem elégednék meg a minimálbérrel senki helyébe, aki tud angolul). Értelemszerűen sokkal jobban ki lehet jönni a pénzből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 16:42:42

@London2009:
Minden lyuk egyforma csak a keret más…
:))))))))))))

skye8 2016.01.05. 16:53:05

szerintem nehany minimalis egyuttelesi szabalyt mindenkinek be kellene tartani, aki kozoskodesre adja a fejet. neveletlen parasztokkal lakni kinszenvedes.
nem ertem minek kell 6-8 embernek egyetlen furdot/konyhat megosztani, az mar tomegnyomor. nem is csodalom hogy nezetelteresek merulnek fel, koszban elnek, egymas labara taposnak stb.
tizenvalahany evig allandoan kozos alberletben laktam liceum, egyetem alatt es utana mikor elkezdtem dolgozni Kvaron majd Bukarestben. utoljara tobb mint 1 evig egy konyhan/furdon osztozkodtam 3 lakotarssal Torontoban, meg az is sokszor kibirhatatlan volt.a hazineni kiplakatozta az osszes kozos helyisegben a house rules-t es be is tartottuk. a takaritast ugy oldottuk meg hogy az egyik lakotars takaritott olcsobb alberlet fejeben. fozni es tusolni csak sorban lehetett, ami egy ido utan kenyelmetlenne valt. szerencsere mosas miatt soha nem kaptunk ossze,nem volt otthon mosogep! :))

Csodabogár 2016.01.05. 16:55:33

@Herr Géza: Még mindig van Kehrwoche? Ezek soha nem modernazilálódnak? Kifogtam anno egy nagy 2 emeletes sarokházat hatalmas udvarral. Azóta söprüre nézni is utálok. Szerencsére csak 3 hónap volt, aztán ott hagytam svábiát.

takarék-láng 2016.01.05. 17:22:15

"Ezek kivétel nélkül mind olyan munkák, ahol nem látsz magad körül brit munkatársat"
- EZ egyaltalan nem igaz!

A posztban leirtakrol mar rengetegszer irtam itt a kommentekben, es mindig hozzatettem, hogy Angliaba (de foleg londonba) kijove az atlag- hangsulyozom, atlagos kulfoldi magyar munkavallalo eletszinvonala drasztikusan lecsokken. Mindig le lettem hurrogva, a fo hurrogo London2009 volt. Pedig semmi valotlant nem allitottam. Ezert kerdezek vissza ijra es ujra: megeri? Kotve hiszem de ki-ki hozza meg a dontest maganak.

2016.01.05. 17:36:28

@kardio1: Csaladdal britek sem laknak shared houseban. Meg ha munkanelkuliek is, akkor is kapnak eleg housing benefitet ahhoz hogy sajat alberletben lakjanak. Ket dolgozo ember minden tovabbi nelkul tud sajat lakast berelni meg Londonban is, egy dolgozo ember nehezebben, de gondolom hogy Bp.en sem lehet minimalberbol pl. sajat lakast berelni egy embernek. Ha pedig egy uj bevandorlo erkezik egy 'szegeny' orszagbol egy 'gazdag' orszagba, akkor ott nem lehet valogatni, ennek a helyzetnek a resze hogy kompromisszumokat kell kotni az elejen.

2016.01.05. 17:41:24

@M. Péter: En szerencsere nem minimalbert kerestem es nem mosogattam, de azt tudom hogy nagyon sok britnek is nehez fenntartani magat Londonban, es peldaul kozuluk sokan ott szulettek es nem szeretnenek azert elkoltozni mert nem tudjak kifizetni az alberletet, es van koztuk aki minimalbert keres. Nagyon sok olyan karrier van amit evekig tart felepiteni, es az elejen nagyon keveset keres az ember, es csak Londonban vannak olyan lehetosegek azon a teruleten ahol fejlodni lehet. Az orszag legjobb egyetemeinek a nagy resze is ott van, es az egyetemistak tobbsege sincs tele penzzel. Egy egesz csomo oka lehet hogy miert probalnak emberek Londonban elni alacsony berrel.

2016.01.05. 17:46:46

@Saman: Ez igaz, bar hozzatennem hogy a lakastulajdonosoknak a nagy resze sem brit.

Herr Géza 2016.01.05. 17:48:28

@M. Péter: Anyámék így kaptak (tanácsi) lakást 1961.-ben: egy kétszobás lakást utaltak ki anyáméknak és apám egy kollégájának társbérletként. A vidámság az volt benne, hogy az egyik szoba a másikból nyílt (gyakorlatilag nappali+háló felállás volt), ahova gyakorlatilag négyen költöztek be, mert a kollégának is volt már menyasszonya, csak ők még nem voltak házasok. Ide születtem volna én is, és csak anyám vehemenciájának volt köszönhető (kb. ráborította az asztalt a tanácselnökre), hogy mire én hazakerültem a szülőotthonból, addigra "kiutaltak" nekünk egy egyszobás lakást. Az csak hab volt a tortán, hogy ez a kégli az 5. emeleten volt, ahol a víznyomás hiánya miatt kb. júniustól szeptemberig vödörrel kellett a pincéből felhordani a vizet. Szegény apám nem is költött sokat fitnessbérletre.... :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 17:52:35

@Evain: "Ha valaki nyitva felejtette a fürdőszoba vagy vécéajtót, akkor fél órán belül szaggatva lett a kitett papír :D "

Q anyját már a cafat macskájának... :-)))))))
És utána beleül az egész szemétdomb közepébe, és olyan ártatlan pofát vág, hogy haragudjál rá, ha tudsz, ugye?
Ribancz népség ez... :D

Herr Géza 2016.01.05. 17:52:41

@Csodabogár: Van bizony. Nincs is rá semmi késztetés, hogy rendszerszinten megszűnjön... :D Elég takarékos népség a sváb, egy kis takarítástól meg senkinek sem esik le a gyűrű az ujjáról.

2016.01.05. 17:55:26

@adg: Oke, de ez egy teljesen mas helyzet, en azokra gondoltam - ami az emberek donto tobbsegere jellemzo - hogy nincsen 'szakmaja' es kb. barmit elvallal Angliaban. Az ilyeneknek szerintem jo otlet az elejen a bentlakasos munka, de persze mindenki azt csinal amit akar. Nyilvan ha mar rogton az elejen karriert akarsz epiteni stb. az mas, de a legtobb kelet-europai kivandorlo nagyon messze van ettol.

Herr Géza 2016.01.05. 17:56:34

@diggerdriver: De nem Karl-Marx-Stadtba, hanem Jászkarakószörcsögre... Azért érzed az elvi síkú különbséget..... :))))))

2016.01.05. 17:57:55

@Herr Géza: Lehet hogy 'nem esik le a gyuru az ujjarol' de hogy en ilyen helyen nem laknek az 100%. Nehogy mar nekem kelljen takaritani a lepcsohazat meg a havat lapatolni...

2016.01.05. 18:19:55

@Herr Géza: Én is laktam Stuttgartban olyan társasházban (28 lakásos), ahol az alagsorban volt a közös mosókonyha, 4 ingyenes gép volt (azoknál kellett sakkozni), 2 ingyenes szárítógép (azoknál is), és volt még lehetőség összesen 8 saját gép berakására. Viszont a lakásokba nem köthettél be mosógépet.

2016.01.05. 18:23:04

@Herr Géza: Ja, a takarítást (lépcsőház+közös helyiségek) az egyik lakó végezte, ő cserében kevesebb lakbért fizetett. Ez így okés volt, mert a házfelügyeletet egy cég látta el, és így mégiscsak volt egy "biztos pont", akihez lehetett fordulni, ha valami gáz volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 18:42:32

@Herr Géza: Télleg, mostanság hogy hívják ezt a Karl-Marx-Stadtot?

2016.01.05. 18:48:44

@geegee: Chemnitz, Drezdához közel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 18:52:57

Szerencsére nekünk majdnem teljesen kimaradt kiköltözés után ez az osztott lakásosdi.Ugyan az első 2 7ben egy koleszban laktunk, de saját, külön bejáratú, zárható kis szoba volt, mint egy olcsó motel.Vizesblokk a folyosó végén, konyha egy szinttel lejjebb.Relatíve tiszta volt, takarítás a közös helyeken meg volt oldva.És a mázlink, hogy május vége révén szinte senki sem lakott ott.Aztán a harmadik héten már lett "saját" bérlakás.Igaz, ott nem volt még saját mosógép, így le kellett járni a harmadikról az alagsorba a közös mosóhelységbe mosni.Persze lift nélkül, a lépcső is egy szűk, szar kis csigalépcső volt.És természetesen ilyen alkalmanként többször csekkolni, hogy mi van, hogy áll, kiszedni az egyig gépből, átrakni a másikba, hajtogatni, vagy csak várni az előzőre, mivanmár, befejezte-e, anyjakínja.Ilyenkor lépcsőztünk vagy 16-20 emeletet, hogy rohadt volna meg....Na, azt még utáltuk egy ideig, aztán a második évben már el tudtunk költözni egy privát mosókonyhás, másik bérlakásba.Azóta nem kell semmi ilyesmivel szenvedni, hála az égnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 18:54:08

@Pink Petsch: Áhám, kösz, az úgy már ismerős.A fő hazajáró csapásirányunkhoz elég közeli, minden évben.

2016.01.05. 19:03:20

@geegee: Rá is nyomta a bélyegét rendese a városra, már ez a Karl-Max Stadt. Igaz, sok várost nem ismerek az Ossiéknál, Drezdán és Lipcsén kívül még Zwickauban jártam, de az első kettő azért megőrzött valamit az "anti-világból" Zwickau eléggé gáz, de Chemnitz még gázabb. Amolyan erősen szocreál, és nagyon nem találta meg magát.

kardio1 2016.01.05. 19:05:26

@Pink Petsch: de te egyedülállókent láttál tarsberletben. Családdal más.

kardio1 2016.01.05. 19:09:33

@Mirjam2: britek nem, de úgy tűnik, volt szocialista országokból érkezők igen.

2016.01.05. 19:11:44

@tanato: Nagyon, nagyon remélem, hogy annak az idióta Cameronnak a "szabadságharca" nem lesz eredményes, ugyanis az egész EU lényegét ássa alá. Az, hogy ez a barom Orbán, mint a másik "nagy szabadságharcos" lelkesen alányal, nem meglepő. Hiszen ő alányal bárkinek, Putyinnak is.
Sosem hittem volna, de azt kell mondanom, hogy a román kormány jelenleg sokkal gerincesebb, mint a magyar.

2016.01.05. 19:11:49

@geegee: Ilyen Angliaban is van, bedsit (onallo lakresz, esetleg kozos konyhaval vagy furdoszobaval). Nekem ajanlottak ilyet tobbszor is, ugyanannyiba kerult volna mint a szoba shared houseban de en a shared housera szavaztam, izolaltan ereztem volna magam egyedul egy bedsitben, olyan szemelytelen. Persze akinek olyan lakotarsai vannak mint a posztolonak, annak idealis alternativa lenne.

2016.01.05. 19:12:51

@kardio1: Éppen ezért mondtam, hogy most már egyedülállóként sem vállalnám hosszú távra, nemhogy családdal ....

Muscari 2016.01.05. 19:18:50

@Ennike (DK): draga Ennike, ez olyan volt mint egy mini kontra poszt. Irhatnal majd egyet megint, ha lesz kedved, mindig szivesen olvaslak, es orulok, hogy megtalaltad a helyedet.

articsóka60 2016.01.05. 19:20:05

@Muscari: Igen, én is úgy gondolom hogy nem kell Londonig szaladni a közös lakásbérlésért. Budapesten is , főleg a fiatalok többedmagukkal bérelnek lakást, mert egyedül nem győzik fizetni a lakbért. Kezdő fizetésből, pláne ösztöndíjból nem megoldható. Azt pedig hogy ki mikor mit hogyan csinál a lakásban szerintem intelligens emberek meg tudják egymással beszélni. (legtöbbször ☺)
A mosógépes sztori Németországban is létező dolog, amíg nem ment ki a fél családom, eszembe se jutott, hogy van olyan hely ahol jómódú embereknek nincs a lakásban mosógépe. Mert itthon ez nem így van. De ahány ország, annyi szokás, igaza van Herr Gézának, mindenkinek jót tenne, ha kicsit kinyílna előtte a világ, megtapasztalná hogy másképp is lehet élni.

2016.01.05. 19:26:17

@articsóka60: Németországban vannak olyan társasházak, ahol kifejezetten tilos mosógépet bekötni a lakásban, viszont van az alagsorban mosókonyha ingyenes mosó- és szárítógépekkel (számuk változó), illetve lehetőség van -korlátozott számban saját mosó-szárítógép bekötésére, de csak az lagsorban. Aztán vannak vegyes típusú társasházak, amelyekben ugyancsak van mosókonyha fizetős (50 centes) gépekkel, de olyan nagyon a lakások kialakítása nem bátorítja a saját gép bekötését (rohadt sok helyet foglal el, mnd a fürdőben, mind a konyhában ... szóval, hacsak nem a szobába pakolod ...), bár nem tilos. És vanak, a már ismertek, ahol, ha nncs saját géped, mész waschsalonba.

Muscari 2016.01.05. 19:27:03

@M. Péter: persze lehet, ha talalsz :-)
Mi 3 haloszobasat kerestunk elfogadhato arert London szelen, illetve meg olyan London melletti falu is szoba jott, ahova kijar a busz. Alig volt ajanlat az irodaknal is, pedig egy csomoban voltunk. Az interneten is ha 5-6 szembejott, akkor sokat mondok, mind ugynokseg. Persze, ha a keresest kibovitettem havi 2000 fontra, ott mar volt talalat, de az is ugynokseges. :-)

Egyaltalan a gumtree-n kivul hol hirdetnek meg privat landlordok?

M. Péter 2016.01.05. 19:33:00

@Muscari: Újságos/sarki kisbolt ablakában, helyi újságban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.01.05. 19:38:00

@London2009: na ja, ez házban nálunk is remekül működött. Ez most egy apartman, ahol sajnos a mosógép és az általa ki-bekapcsolt vízpumpa a halottat is felébresztené. Végül is, elfér, nem kerülgetjük, de valahogy nyomortelep hangulatot ad annak a szobának.

M. Péter 2016.01.05. 19:45:02

@Mirjam2: A Londonba költöző magyaroknak és egyéb külföldieknek általában nincs családi vagy baráti kapcsolata, ami Londonhoz kötné őket. Szerintem olyanok sem sokan vannak, akik valamilyen csak Londonban végezhető munkára várnak, míg minimálbéren tengődnek. Biztos van ilyen is, csak nem sok.
A jó egyetemek pedig az Imperial College kivételével pont nem Londonban vannak.

montroyal ( CAN qc) 2016.01.05. 19:47:27

off

udvozlok mindenkit es boldog uj evet kivanok kihasznalva a free wi-fit Fort lauderdaleben
sajnos a cruisen meregdraga a NET es 5-8 perc egy oldal kinyitasa ezert nem tudom kovetni a HA-t
a18 napos holliday lement most kezdjuk a World cruiset szoval jol vagyunk hala a credit kartyainknak ...
szep napot mindenkinek

2016.01.05. 19:52:24

@takarék-láng: Nem, nem éri meg, ha az első évet nézed. Rohadtul nem, mert nem élsz jobb körülmények között, mint otthon, sőt, esetenként rosszabbak között.
Tudod, viszont, mi éri meg? A perspektíva, a tervezhető jövő, a jogbiztonság, a kiszámíthatóság. Az viszont kurvára megéri, akkor is, ha nem vagy egy fejvadászok-álma-IT-guru.
Akik 1 éven belül hazamennek, azok terv és cél nélküli emberek, akik nem sok mindent tesznek, hogy kiszakadjanak az esetleges nem túl sok képzettséget igénylő melójukból. Ha kiköltözöl, kell lennie minmum C-tervnek is. ha nincs, ne költözz ki. Nem muszáj. Sokan csinálják azt, hogy melóznak összeségében fél évet valahol külföldön alkalmi vagy részmunkaidőben, aztán fél évet otthon játszák az istenkirályt. Ezt is lehet ....

tanato 2016.01.05. 19:52:43

@Pink Petsch: Mindketten szét akarják verni az unió lényegét,igaz más-más okból.

Herr Géza 2016.01.05. 19:56:55

@Mirjam2: Aztán mi azzal a gond? A családi háznál nem te söpröd a havat? A saját lakásodat/házadat nem te takarítod? A lépcsőház mennyiben más?

tanato 2016.01.05. 20:01:14

@Pink Petsch: A 39.ik perctől, érdemes megnézni akkor kezdődik az Orbán Cameron találkozó blokkja.Itt is azt feszegetik,mi lesz a kint dolgozó sok százezer magyar sorsa.

montroyal ( CAN qc) 2016.01.05. 20:06:27

csinaltunk mar tobb ezer fotot de pl ez a ketto szep helyen keszult es a HA-val csak kapcsolatos hogy Mo-rol soha nem jutottam volna el ide .. kepfeltoltes.hu/160105/IMG_4932_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/160105/1__88__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 20:17:26

@Herr Géza:
:)))))))))))))))))))))))))))))
Megbaszhatod azt az elvi síkot.:)))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.01.05. 20:18:44

@montroyal ( CAN qc): Jól van már te.... Gondolj arra, hogy ha meg akarod nézni a lillafüredi vízesést, akkor viszont a gatyád is rámegy.... :)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 20:18:52

@geegee:
Jobb külsővel csukott ajtón kiküldeni...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2016.01.05. 20:19:36

@M. Péter: a boltok ablakaban leginkabb csak szobak vannak, esetleg studiok, regen szokatm nezni. Helyi ujsag meg itt nem nagyon van, hozzank meg nem dobtak be. Most, hogy mondod, szerintem kene pedig, hogy legyen valami keruleti ujsag, mashol mar a kezembe akadt.

2016.01.05. 20:21:45

@kardio1: Igen, mondom, mert ok uj bevandorlok szegeny orszagokbol. Szerinted pl. ha bevandorol valaki egy roman falubol Pestre munkat keresni, az onallo lakast fog rogton berelni a csaladjaval?

Muscari 2016.01.05. 20:26:24

@M. Péter: behalas. Ragugliztam es igen, van helyi ujsag, de csak online jelenik mar meg, raadasul a nevebol semmi nem derul ki. Ez az: www.times-series.co.uk/

2016.01.05. 20:27:13

@Muscari: www.spareroom.co.uk/, sokkal jobb szerintem mint a Gumtree. Foleg szobak vannak rajta, de van nehany egesz lakas is.

2016.01.05. 20:28:35

@Herr Géza: Annyiban, hogy en nem takaritanam, de ha a 80 eves nemet holgyeknek nincs jobb dolguk, takarithatjak ok nyugodtan, sot lapatolhatnak havat is...

2016.01.05. 20:33:27

@M. Péter: Szerinted az Imperial College az egyetlen jo egyetem Londonban? :))) Sokan vitatkoznanak veled ebben... Nem hinnem hogy en vagyok az egyetlen olyan, aki Londonba jart egyetemre, kozben ott alakultak ki a barati kapcsolatai, parkapcsolata, majd olyan teruleten dolgozott - nem tul sok penzert - amit Londonon kivul nem lehetett volna csinalni. Egy egesz csomo ember dolgozik Londonban alacsonyan fizetett munkakorben amit ugyanakkor nem lehetne mashol csinalni, ezek lehetnek pl. kulturaval es meg egy csomo minden massal kapcsolatos dolgok. Es a 'jol fizetett' allasokban sem gyakran kezdenek jo fizetessel, hanem pl. gyakornokkent kell dolgozni jo ideig, ingyen vagy alacsony fizetesert.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 20:40:13

OFF:

Megvalósult a 15 évvel ezelőtti poén a Maksa-híradóból, miszerint az xyz számú gyorsvonat sokat késik, mert lassan tolják az utasok...
:-))))))))))

velvet.hu/budapestma/2016/01/04/ha_elakad_a_hoban_a_troli_az_utasok_majd_megtoljak/

Csicska Békávé, változzanak békává... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 20:46:02

@montroyal ( CAN qc): Jéé, télleg, Montroyal bá még él..
:-))))))))

Bocsi, de nem lehetett kihagyni. :D
Kérünk majd képeket, de nem a f@szbúkra, mert itt nem lehet nálunk fogni.
Kicsit maradj még bádizni (saját testet is, meg kocsikat is) és akkor tovább nyaralhatsz a télben... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 20:49:09

@montroyal ( CAN qc): Az elsőt én úgy szoktam hívni, hogy Kurvakakaó... :D
Mindenhol vannak ilyen hatalmas betűk?Végül is jó poén.Jöjjön a többi kép is, hajóról is, szállásról is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 20:54:43

@Pink Petsch: Elhiszem.Én Eisenachot szoktam nagyon sajnálni.Még nem voltam, csak elsuhantam a szélén, de a felmenőim 40 éve Wartburgoznak/tak.
Kb 3 km-re lehetett a belnémet határ, ha "kívül" rekedtek volna, a szabad világban, akkor mi 40 éve nyugati kocsit használtunk volna...
:-))))))))))

És még most is mennyire kéne egy ilyen:

media05.myheimat.de/2012/08/07/2248239_web.jpg

Bármelyikőtök fél karját odaadnám érte...
:-)))))))))))))))

articsóka60 2016.01.05. 20:57:41

@Mirjam2: Ez a takarítósdi lehet hogy német találmány, de itthon is működik. Amikor Zuglóban laktunk egy 9 lakásos társasházban, ott is heti beosztással mi, azaz a tulajdonosok takarítottunk. A családi házban meg természetesen minden a mi dolgunk. Tegnap a napi tornázást letudtam hólapátolással. ☺

2016.01.05. 21:06:11

@tanato: Ilyenkor bírok rohadtul örülni, hogy nem vagyok magyar állampolgár.
A britek már évek óta majomkodnak a kilépéssel. A büdös életben nem fognak kilépni, mert abban a percben omlana össze a gazdaságuk, ahogy a szabad munkaerőáramlás megszűnne, és oda lenne a rengeteg, elsősorban lengyel, de más kelet-európai munkavállaló is.
Igaz, sokan polipoznak rá a szociális hálóra. Arra a szociális hálóra, amit a britek azért építettek ki, hogy a white-thrash túltenyésztett városi proli fajtájuk ne dögöljön éhen. Mert melózni büdös.
Ezért van elsősorban ez a rohadt kampány, Orbán meg, mint egy degbeteg csivava, alácsahol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 21:09:28

@Határátkelő:
bocsánat, nem akartam élesen fogalmazni. csak olyan bosszantóan élesen erősen megy ez a sztereotípia, persze nem alap nélkül, hogy már unalmas és bosszantó. még nem olvastam a kommenteket, de látom, ahogyan egyes törzstagok elkezdenek bégetni, hogy bezzeg magyarországon nem adják ennyire lejjeb az emberek a szintet,akkor kint miért, és hzudnak meg vetítenek hazafele, és embertelen, szomorú világ, és itthon is pont olyan szinten meg lehet élni, ha a ember dolgozik, mint kint, és stb stb stb.
vagy csak én unom ezt a vonalat és ezt a tematizálását a londoni munkának és megélhetésnek az egész közbeszédben? ha igen, akkor bocsánatot kérek :-)

juteszembe, meg lehet kérdezni Mirjamot, hogy az ázsiai munkások milyen dormokban laknak az Öbölben. az is érdekes. én Burmában és szingapúrban láttam a témát, Burmában az ooredoo nevű mobilcég bangladeshi munkásokkal építetti fénysebességgel a tornyokat és egyéb infrastruktúrát, és Szingapúrban is elég sok a indiai és bangla vendégmunkás. na az baromi vicces tud lenni, amikor ez a populáció helyhiány miatt konfrontálódik a nyugati backpacker populációval. biztos London is hasonló. nem tudom, mennyire nehéz kifogni olyan együttlakást Londonban, ahol hasonló hátterűek a lakók, és nem egymás agyára mennek, hanem együtt buliznak, segítenek egymásnak. az iskolákban ahol megfordultam, nem véletlen hogy az új jövevények beköltözhettek ideiglenesen a dormba.

2016.01.05. 21:09:31

@tanato: Ja, mellesleg sok sikert a 6 hónapon túli kiutasításhoz .... ez a Cameron tényleg ennyire hülye, vagy most éppen a demagógot játsza a szavazóinak?

2016.01.05. 21:11:25

@articsóka60: Na ez csak az egyike annak a szamos oknak amiert soha nem laknek csaladi hazban. Illetve egyszer laktunk Szaudi Arabiaban, de ott nem volt ho, es nem csak a kozos reszeket, hanem magukat a hazakat belulrol is egy bangladeshi csapat takaritotta (volna, ha en nem zartam volna ki oket a hazunkbol az elso probalkozas utan :))). Hogy en masok utan lepcsohazat takaritsak meg havat lapatoljak, mert ahhoz is soherek a tobbiek hogy ezert fizessenek, hat ez nem az en vilagom.

2016.01.05. 21:19:16

@geegee: No, nem vagyok én Németország-szakértő ám, de jártam pár városban. Már úgy értem laktam is bennük pár hetet, így valamennyivel jobban megismertem őket, mint egy átlagos turista. Pont Eisenachban nem ;).
Vannak Lipcsének és Drezdának is olyan nem elhanyagolható részei, amelyekről nem mondod meg első blikkre, hogy nem éppen a Havannán vagy Békásmegyeren vagy-e.
A te félkarodat én is ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 21:20:33

@Határátkelő: hehehe. mondtam :-D
hogy nem fagyott be a híd alatt?
de igazad van, mindennek van létjogosultsága, habár szerintem a magyar közvéleményben baromira nincs most erre szükség a londoni témában, itt a blogon meg bleehhh mint adg fenti szösszenetében is látszik :-)

Herr Géza 2016.01.05. 21:22:24

@Mirjam2: Jaj, ne szédíts már ezzel királylányos szöveggel. Ha nálatok havazna, nyilván ellapátolná a bejárónő üveggyöngyökért is. Itt meg ez a módi, persze fogadhatsz fel itt is valakit, aki helyetted megcsinálja, de ahhoz kevés lesz az üveggyöngy.
Mellesleg volt két helyen is 80+ éves néni szomszédom. A hólapátolást átvettem tőle, de a takarítást kőkeményen megcsinálták ők is...

2016.01.05. 21:22:33

@Mirjam2: Román faluból esze ágában sincs pont Pestre "bevándorolni" (nem is bevándorlás, ugye, mivel Románia is EU-tag). Román faluból Franciaországba, Olaszországba és Spanyolországba veszik elsősorban az irányt. No mert, a fél falu már a '90-es évek eleje óta ott melózik vagy már él.

Taxomükke (UK) 2016.01.05. 21:24:52

@Mirjam2: Szoval te vagy az, akinek igenis leesne a gyuru az ujjarol....
:)))))

2016.01.05. 21:25:41

@Dragonlady (Bp, Hun): Nemcsak te unod ezt a vonalat... Egyebkent nemhogy a vendegmunkasok, egyaltalan pl. Indiaban a teljesen atlagos, sokszor 'ertelmisegi' emberek ugy elnek ilyen szempontbol hogy minden europai elszaladna, meg en is megfutamodtam a lakaskorulmenyektol... Eleve, az indiaiaknak (gondolom meg sok mas nepnek is) teljesen mas a hozzaallasa a 'privacy' temakorhoz mint az europaiaknak. De osszehasonlitaskeppen, en majdnem tiz evvel ezelott dolgoztam Bangaloreban ami India masodik legdragabb varosa, es egy olyan shared houseban laktam - ott ugy hivjak, PG, 'paying guest accommodation', ahol egy nagy, ablaktalan helyiseget valasztottak le karton falakkal sok kis reszre, azt hiszem kb. tizen laktunk ott lanyok. Egy pici furdoszoba volt a sarokban, fozni nem lehetett, etkezes benne volt a szoba araban de az az etel szinte ehetetlen volt. Reggel, este allando zaj volt, valaki vagy eppen felkelt vagy hazajott, telefonalt, veszekedett, stb. (nem beszelve az allando kohogesrol mert az egyik idosebb holgy szerintem tudobajos volt). Furdoszobara allando sor allt, es ha bent voltal, mindig kopogtak az ajton es kerdeztek, 'how much time?'. En egy elvileg ket lanyra meretezett lyukat foglaltam el, ezert a normalis ar duplajat kellett fizetnem, igy kerult etkezessel egyutt 7000 rupiaba (= kb. szaz euro). A tobbi lako kozul a legtobben call centerben dolgoztak, ami jo munkanak szamitott, de foleg ejjeli muszakokbol allt. Ezert kerestek kb. tizezer rupiat, ebbol 3500 volt a szallas etkezessel, a tobbibol kellett megelni. Sok PG-t vegiglatogattam, de sajnos nem talaltam jobbat. Egy honapig birtam. Kulonben a lanyok meg a hazineni nagyon kedvesek voltak, es mindig kozosen teveztunk lent a hazineni szobajaban, bar sajnos nem sokat ertettem a del-indiai szappanoperakbol :)

2016.01.05. 21:27:15

@Taxomükke (UK): Mas utan nem takaritanam a lepcsohazat, azert mert o nem hajlando egy, a jovedelmehez kepest nevetseges osszeget kifizetni takaritasert.

2016.01.05. 21:29:07

@Pink Petsch: Ok, es azokban az orszagokban rogton onallo lakast berelnek maguknak es a csaladjuknak? Mert igazabol erre vonatkozott a peldam.

2016.01.05. 21:31:04

@Mirjam2: Az indiai élményeidről jutott eszembe, hogy vannak olyan országok vagy részek, ahová akkor sem mennék el, ha milliárdos lennék bármelyik erős valutában. Ilyen pl. Türkmenisztán, Szibéria, Tadzsikisztán, az afrikai kontinens, az egész arab világ en blokk, ja, és India ...

Bal 2016.01.05. 21:31:50

@Saman: pedig az általad példaként állított Angliában jelenleg 5% önrészre vehetsz lakást. Az elmúlt két évben Cameronék ezzel pumpálták a first time buyereket, sikerrel. De hamarosan vége a dalnak, a középosztály ki fog szállni a buy to letből. Az első fecskék már itt vannak:

www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/investing/buy-to-let/12041564/Fergus-Wilson-Britains-most-iconic-buy-to-let-investor-sells-up-all-900-houses-for-250m.html

A zene kezd halkulni, hamarosan kiderül, ki marad állva. Nagy buli lesz, én látványos tűzijátékra számítok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 21:32:06

@diggerdriver:
csak hogy neveljelek egy kicsit :-) erre mondják angolul, hogy "spot on". telitalálat.
ha már ismerted a kifejezést, bocsánat :-)

2016.01.05. 21:32:23

@Herr Géza: Oke, en nem csinalnam, ha szerinted ez kiralylanyos az a te dolgod. Szerintem meg tipikus nemet hozzaallas ez hogy alljon be mindenki lepcsohazat takaritani, pont az ilyen dolgoktol maszok a falra Nemetorszagban. Legkozelebb majd a hazat is en epitem fel, hogy ne kelljen fizetni a komuvesnek...

2016.01.05. 21:33:36

@Mirjam2: Tudom, hogy erre vonatkozott, csak pontosítani akartam ;).
Mellesleg, nem tudom ... illetve hát, a románoknál is leginkább úgy működik ez, mint a muszlimoknál. Előbb megy a férfinépség, és él ahogy tud, amíg össze nem jönnek a feltételek, hogy a kiscsalád is utánuk menjen. Nem jellemző, már ha a kékgalléros rétegről beszélünk, hogy a teljes család felkerekedjen egyből.

2016.01.05. 21:34:01

@Pink Petsch: Mondjuk te lakhatnal otcsillagos hotelben is Indiaban, es akkor nem lennenek ilyen elmenyeid. Csak maximum kicsit unalmasabb lenne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 21:35:23

@Mirjam2: gondoltam, hogy lesz idevágó sztorid :-)
de most végig szeretném még olvasni a kommenteket. úgy tűnik, ma alszik a nagyfőnök, és lesz időm majd a házi feladatomra is. (mellesleg ez is egy elég rosszul fizetett bentlakásos munka, ez a gyes.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 21:38:47

Mi a bánatos francért nem tudom megnézni hogy mire válaszoltak? Rábökök a sárga diggerdriverre és semmi nem történik.

2016.01.05. 21:40:07

@Herr Géza: Ja es benne van a Hausgeldben (kozos koltseg) a takaritas meg a holapatolas, nem 'uveggyongyok', de erdekes modon mindenki ki birja fizetni.

2016.01.05. 21:43:16

@Mirjam2: Áhh, nem kösz ... kurvaszarul érezném magam ... nem vagyok eléggé "kifinomult" ahhoz, hogy élvezzem a csillagos hotel előnyeit, amikor 500 méternyire tőlem az utcára szarnak a kevésbé fejlett negyedekben....

2016.01.05. 21:46:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Szia, gondoltam hogy itt fogunk osszefutni a vegen! :))) Ok, megprobalok online lenni, lassu a net szoval nem mindig tudok e-maileket nezni de pl. Skype uzenetre mindig tudok reagalni. En meg mindig a qualitative resszel szenvedek, de ez szerencsere nem erint teged... Tenyleg, hallottam hogy neked is egy kibirhatatlan lakotarsad van, aki pl. orditva szokott etelt kovetelni toled meg hasonlok, es meg csak nem is mosogat maga utan! Szerintem koltozz jobb helyre :)

2016.01.05. 21:48:29

@diggerdriver: Töltsd újra az oldalt .. lagnak hívják, és az index blogfelülete gyakran produkálja.
Bár máshol már kihalt a betárcsázós nettel együtt....

Tebeszre Scavok 2016.01.05. 21:55:49

@soad1221: Szia! Én lennék a "posztolò" ☺. Van testvérem. Van férjem. Van két gyerekem. Tudom milyen a család után takarítani. És azt is tudom milyen az amikor lakòtársak után kell takarítani, akik az egész házból csak a szobájukat érzik a magukénak.

A posztommal mindössze az angliai, londoni élet kezdeti időszakára szerettem volna rávilágítani amire otthon maximum a határmenti, munkásszállóként funkcionáló házakban van gyakorlat. Még csak nem is panaszkodni akartam, de nyilván rendesen kilép az ember a komfortzònájából amikor ilyen helyzetbe kerül. Önként persze. Az is evidens, hogy mindenki aztán ebből igyekszik anyagi lehetőségének függvényében kilépni.

Addig is marad ez az együttlakásos. Sírva vígadósnak jellemeztem, mert vannak házak ahol állandòk a bulik, de attól még így sem könnyû megszokni, Londonban mindenképp. Ha egy család egy egész házat akar bèrelni az alsóhangon is 1400 font körül van havonta, plussz ugyanennyi a foglaló amit beköltözéskor kell kifizetni. Kevesen érkezünk ide ennyi pénzzel. Egy stúdiò lakás is 800-900 font havonta.

Tebeszre Scavok 2016.01.05. 21:55:49

@Mirjam szia! Nem ismerjük egymást. Én ìrtam a posztot. Olyan témában amit megéltem, megtapasztaltam. Szóval tudom miről irtam. Te is így voltál ezzel? ☺ szerintem nem.

articsóka60 2016.01.05. 21:56:10

@Mirjam2: Hát tudod, én nem tudnék megfizetni senkit, hogy megcsinálja helyettem ezeket a dolgokat. De jó móka ám a hóseprés, mi a szomszéd néni előtt is mindíg elkotorjuk a havat csak úgy szivességből mert már beteges és nem bírja. Ő meg hálából finom sütiket küld a gyerekeknek.☺
Én világéletemben családi házban éltem, nekem ez a természetes. Egy lakásban bezárva érezném magamat. Talán majd ha én is öreg(ebb) leszek és nem bírom majd csinálni.
De téged is megértelek, te úgy szeretsz élni nincs is ezzel semmi baj. Ki így, ki úgy. Pont ez lenne a lényeg szerintem nagyon sok másban is. Megérteni, elfogadni és tiszteletben tartani a másik ember állaspontját, véleményét is. Milyen unalmas lenne ha mindenki mindent ugyanúgy látna.

2016.01.05. 22:01:00

@Tebeszre Scavok: Hogy mi van? Ki mondta hogy te nem tapasztaltad meg amit leirtal? En meg azt tapasztaltam, kb. 15 ev alatt amit Londonban toltottem, hogy a legtobb shared house nem ilyen mint amilyenben te laktal, es hogy nem kotelezo igy elni.

2016.01.05. 22:02:03

@diggerdriver: Pedig de, ha válaszolni tudtál ....

Muscari 2016.01.05. 22:03:30

@Mirjam2: pedig ez nem ritka am Magyarorszagon, en is tudok tobb helyet is, ahol ki van irva a beosztas, hogy melyik nep ki takarit :-) Sot Szlovakiaban egy ismerosunk egy tizemeletesben lakik es ugyanez a szisztema, azon azert en is elhultem, de a sajat szememmel lattam kiirva a faliujsagra! Es ez tavaly volt, nem az atkosban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 22:04:51

@Herr Géza:
anyukám egy olyan lakásba született, ahol a nagymamám főnöke volt a főbérlő, és felajánlotta a szobát a nagymamámnak, hogy nehogy valami idegent rakjanak a nyakára inkább társbérletbe. január volt és nem tudtak befűteni rendesen, mert minden pénz, egész havi fizetés, ment az orvos zsebébe.
(piszokul unom már a régi sztorikat, pedig tulajdonképpen érdekesek.)

köszönet a londoni szekciónak a helyzetkép árnyalásáért, mégiscsak megérte azért, na.
alapporbléma, hogy baromira el vagyunk kényeztetve és minden jár csak úgy, mert én megérdemlem.
fürdőszobára várás.... na abban az a vicces, amikor annyira kell végülis, hogy kirohan az ember a kert végébe.... :-) de hát aki ettől a kardjába dől, az meg is érdemli.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:08:23

@Pink Petsch:
Nem az a baj. Sárgával ki van jelölve a nevem. Dragon és még egyvalaki válaszolt nekem. Hiába bökök rá a sárga nevemre nem visz oda amire válaszoltak. A többiekénél odavisz.

Tebeszre Scavok 2016.01.05. 22:09:19

Köszönöm, hogy elolvastatok!
Kaptam hideget, meleget.Rendben is van ez így. A valòság már csak ilyen ☺
Jó éjszakát, szép álmokat Mindenkinek!
Tebeszre Scavok, Elizabeth Smith, Kovács Erzsébet
(Amelyik jobban tetszik ☺)

Muscari 2016.01.05. 22:10:20

@diggerdriver: nekem sem megy, meg akartam nezni, hogy Dragonlady mire valaszolt neked :-( Ra is frissitettem, szerintem a blog.hu hulyeskedik.

2016.01.05. 22:11:46

@Muscari: Hat en meg ilyet soha nem hallottam, pedig 18 evig tarsashazban laktam Mo.on. En ilyenre nem lennek hajlando, kizart dolog. Ezzel egyebkent munkalehetoseget vesznek el pont azok elol akiknek a legjobban kell a penz, akik ezt a munkat penzert vegeznek. Pl. a nemet 'hazunkban' egy torok hazaspar takarit akik nem beszelnek nemetul, nem hiszem hogy kapkodnak ertuk a munkaeropiacon, igy meg legalabb van jovedelmuk. En is nagyon orultem az elejen Londonban mikor nem beszeltem angolul hogy orankent 3.5ert takarithattam valakinek a hazat, hala Istennek, ok nem hoskodtek hogy csak azert is kitakaritanak ok maguk...

2016.01.05. 22:14:02

@diggerdriver: Fura, hogy csak egyeseknél nem műxik ... ha frissítesz, vagy mindenkinél kell menjen, vagy senkinél sem.

Muscari 2016.01.05. 22:19:44

@diggerdriver: figyusz, valami miatt az az egy nem mukodik, a tobb igen, kiprobaltam. Inkabb kerdezd meg, hogy mire valaszolt :-)

Muscari 2016.01.05. 22:23:07

@Mirjam2: ez a lakokozosseg dontese szerintem, ugy kevesebb lesz a kozos ktg . Mas okat egyszeruen nem latom. En magam szerencsere nem laktam ilyen helyen, mindig volt gondnok, de hidd el, elofordul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:23:49

@Tebeszre Scavok:
Semmi baj nem volt a poszttal. Azt nem értik meg sokan hogy az emberek miért vállalják be a kényelmetlenséget.
Valamikor az aranyláz idején az emberek Alaszkába mentek az aranyért. Hawaira szívesebben mentek volna de ott nem volt arany.
Emberek tömegei azért hagyják el az otthonukat mert a REMÉNY veszett el ott.
Oda mennek ahol ebből a portékából még van. Ezért aztán bevállalják azt amiről írtál.
Ilyen egyszerű.

2016.01.05. 22:24:17

@Dragonlady (Bp, Hun): :))) Ird mar meg hogy mire valaszoltal Diggernek, technikai problemak vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:24:35

@Muscari: Felette a másik sem válaszol. A posztíróé.

Shanarey 2016.01.05. 22:25:38

@diggerdriver:

Azért nem tudsz, mert a blog.hu rendszer néha beszarik, és olyankor ezek a funkciók nem működnek rendesen. Tegnap engem kidobott innen, ám érdekes módon más blog.hu oldalakon, az index oldalain ettől függetlenül be voltam lépve Shanarey néven.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 22:27:45

@Mirjam2: soha nem ordít kajáért, éjjel is csak ficereg és mosolyog. mondjuk egy idő után biztos ordítana is, de azt nem várom meg :-)

erre:
diggerdriver · diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 08:29:17
Egyet azért már tudatosítani kéne a sok ellendrukkerben.
A LEHETŐSÉGNEK ára van. Például a posztban leírtak.
Ahol nincs ára a lehetőségnek ott lehetőség sincs.
Nem létező árunak nincs ára.
pont a bajoroknál ilyen szar a net? :-D

2016.01.05. 22:28:06

@Mirjam2: Uhh, ez Németországra pont nem igaz. Itt mindent a végletekig specifikálnak. Pont tegnap éjfél felé ment el az áram a lakásomban (a kenyérpirítót tutira kivágom a francba a legközelebbi házi-kisgépek-lomtalanítása akció során). Megnéztem a lakás tábláját, minden okés volt, az összes kapcsoló a helyén, nem a lakásban volt a gikszer, hanem a fő táblán vágott le egy biztosítékot a lakásnál. Ma reggel hívom a hausmeistert, hogy ha már el van zárva a házi kapcsolótábla, akkor hordja át seggét a kulccsal a szomszéd házból, hogy felpöccinthessem azt a kapcsolót, amit a kenyérpirítóm levert tegnap. Azt mondja, azt nem lehet, fel kell hívnia a szerződött villanyszerelőt, és az majd kijön. Másfél órát vártam míg kijött, , és 10 másodperc alatt felcsapta azt a kapcsolót, amit én már tegnap éjjel is fel tudtam volna, ha a ház szekrénye nem lenne elzárva, vagy legkésőbb ma reggel, ha a hausmeister áthordta volna a seggét a szomszédból.

2016.01.05. 22:29:43

@Muscari: Ezt mondom hogy azert csinaljak hogy ne kelljen fizetni. Elhiszem hogy elofordul, mondom, en nem egyeznek bele ilyenbe az 100%. Egyebkent nem is mukodne ez Pesten egy tipikus berhazban, ahol a lakasok fele ures, a masik feleben oregek laknak 90%-ban. A szomszed kutyaja utan meg tudod mikor fogom en mosni a lepcsohazat a hetkerben...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:35:41

@Shanarey: Lehet hogy a blog.hu-tól vették az okmányirodákba a fényképezőprogramot?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.01.05. 22:36:50

@Pink Petsch: Ennek semmi koze ahhoz amit en irtam, de nem baj...

2016.01.05. 22:41:30

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja ertem, koszi hogy bemasoltad, igen, ez szerintem is nagyon jo megfogalmazas. Hat elegge maceras lehet neked ilyen ficergo lakotarsakkal egyutt lakni :))). Igen, nagyon lassu a net a faluban, most mindjart ki is kapcsolom es bekapcsolom ujra, ez neha bevalik.

Shanarey 2016.01.05. 22:43:38

@diggerdriver:

Nem.

A probléma az hogy egy csapat kifejlesztette ezt a blog.hu felületet, és miután pénzt lát tojik az egészre. Volt már ilyen, és attól tartok lesz is.

2016.01.05. 22:46:50

@Mirjam2: Pedig, de nagyon is szorosan kapcsolódik, csak nem lépcsőháztakarítás a téma, hanem más közösségi cucc. Az lett volna a lényeg, hogy itt bizony mindenre külön ember van, a saját lakásod főkapcsolóját sem éred közvetlenül, ha úgy adódik. Rohadt sok helyen laktam itt, soha, sehol sem kellett takarítanom, mert vagy volt külön szerződött takarító, vagy valamelyik lakó vállalta, kevesebb bérleti díj fejében (ezek ugye a cégtulajdonú lakótömbökre jellemzőek).
Szóval, azt akartam a példámmal érzékeltetni, hogy míg otthon simán lekapcsolhatod az utálatos szomszéd lakásában az áramellátását, mert annyira "közös" minden, addig itt, még a hausmeister sem nyit be a zárt közös helyiségbe a szerződött villanyszerelő nélkül.
Mert annyira mindenre megvan a külön ember, aki ezért kapja a fizetését, és ha te elvégzed az ő munkáját (még ha tudnád is), akkor megfosztod a megélhetésétől.
Ugyanakkor lehetséges, hogy egy kisebb, 4-6-8 lakásos társasház úgy dönt, nem fogadnak fel pl. külön takarítót, hanem rotációban elvégzik. Ez, pláne vidéken, ahol Herr Geza is él, nem lehet túl kirívó. De garantálom neked, hogy egy 2 emeletnél magasabb társasházban már mindenre külön ember van, és nem műxik a kaláka.

articsóka60 2016.01.05. 22:46:55

@Mirjam2: Ó, azt én sem hiszem hogy a pesti nagy bérházakban, vagy a tízemeletes panelekben ez így működne, inkább a kisebb pár lakásos társasházakban, ahol még mindenki a magáénak érzi és vigyáz rá. Elképzeltem amit írtál, hát elég undorító lehet! ☺

Muscari 2016.01.05. 22:48:17

@Mirjam2: az elobb akartam neked ket linket kuldeni a lepcsohaz takaritassal kapcsolatban. Erre ezt pofazta vissza a blog.hu : Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

vagy ez a HA volt? Vajon mi rossz lehetett egy gyakori kerdeses linkben meg egy tok artalmatlan masikban???

Muscari 2016.01.05. 22:49:54

Kedves HA, mi ez az egesz? Semmi kulonos kifejezest nem hasznaltam, nem karomkodtam, mindossze ket linket akartam elkuldeni. Sose kaptam meg ilyen hibauzenetet, most kisse ki vagyok akadva :-(

Herr Géza 2016.01.05. 22:51:39

@Mirjam2: Épp ez az: nincs Hausgeld. Mondom, hogy más világról beszélünk. Ezek max. 6-8-10 lakásból álló házak, ahol nincs közös képviselő meg ilyen gittegyleti közgyűlés, meg egyéb marhaságok. És nincs Verwaltung meg Hausmeister se. A lakások tulajai részben maguk laknak a lakásukban, részben kiadják azt. Nincs "a társasház", aki megbíz egy takarítócéget, vagy egy hólapátoló GmbH.-t. Ki az, aki arra az évi max. 3 hólapátolásra majd privát fölfogad valakit? Mi abban a was-ist-das, hogy egy viszonylag szűk környezetben én takarítom "más" után a lépcsőházat? Azért mégse egy nyilvános WC-ről van szó...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 22:52:03

@Mirjam2: lefagyott a laptop nem bbírom még ujrainditani. Ha sikerül még dolgozni is fogok ma de mostmar semmihez nincs épp türelmem :-(

2016.01.05. 22:58:49

@Herr Géza: Hm, hát ez akkor műxik, ha nincs a házban egy ferienwohnung .. vagy több ... ;)
Bár igaz, vidéken annyira nem jellemző, hacsak nem turistaparadicsom ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:58:59

Hogy baszikálja meg az édesanyját a blog.hu.
Szerverhiba miatt elszállt egy kommentem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:00:38

@Pink Petsch: Elhiszem.Szeretném azt a régiót is egyszer végigjárni, hát ha majd sikerül.Berlin lenne a legelső, mert rohadtul érdekel minden ami a fallal kapcsolatos.Kéne ehhez a projecthez legalább vagy fél év szabadidő, bökje meg...

Oké, rendben, 1:1... :D

2016.01.05. 23:02:46

@diggerdriver: Kezdő-e vagy-e? ;) Én, ha hosszabb kommentet írok, akkor már automatikusan másolom, mert ki tudja, ugye?
Mellesleg próbálj meg backwardolni a böngésződdel, azaz az előző oldalakat behívni a HA-ról, hátha még ott a kommented a szövegboxban.

Herr Géza 2016.01.05. 23:06:31

@Tebeszre Scavok: Trükkös egy nicknév....:D Köszi a posztot!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 23:08:19

@Mirjam2: lehet valakinek fizetni, hogy csinálja meg a te kvótádat, amikor rád kerül a sor?

Herr Géza 2016.01.05. 23:09:47

@Pink Petsch: Backwardolni... :))))) Összekevered Diggert valamelyik IT-Häuptling-gal. Ő a markolós, te.... :))))))))))))

2016.01.05. 23:10:15

@geegee: Hm, nos Berlinbe csak akkor, ha nincs tömegiszonyod ;). Nekem, őszintén szólva nem igazán jön be az a város, de ízlések, ugye ...
A keleti rész, egy feljavított szocreál minta-lakótelep. Persze, nem a teljes, de azért a jól érzékelhető része. Maradtak meg ott is "ánti-világbeli" részek, de nem az a feltétlenül jellemző. És hát a hangulata is amolyan szocreálos. Olyan érzésem volt, mint Bécsben a 10. kerületben.
Nekem, személy szerint Lipcse jün be a leginkább, már ami megmaradt belőle. De annak legalább van egy kis avítt hangulata.
Drezda is okés, már az óváros része, de azt egyrészt max. fél óra alatt kényelmesen bejárod, másrészt meg van egy enyhe múzeum hangulata. Valahogy nagyon nem élő, nem igazán szerves része a városnak, mint otthon a Halászbástya.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:10:46

@diggerdriver: szarul működik ez a fícsör mostanság nálam is, először fent, a poszt alján ki kell nyitni az összes kommentet, és utána már megy a sárga link...legalább is nálam

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 23:11:33

@diggerdriver: akkor nem ugrik vissza, ha nem az utolsó 100 kommnt között van, amire ugranál. ha az utolsó 100-ban, akkor visszamegy. legalábbis itt.

Herr Géza 2016.01.05. 23:13:59

@Pink Petsch: Na igen, akkor a tulaj gondoskodik róla valahogy. Pl. tényleg megbíz egy céget. De az is járatos megoldás, hogy fizet egy szociálisan gyengébben eleresztett szomszédnak. Megoldás mindenre van.

2016.01.05. 23:15:54

@Herr Géza: Jóvanna, 'sze próbáltam megmagyarázni .. de akkor hát még plasztikusabban... arra a nyílra kell kattintani, ami balra mutat, és ellenőrizni minden egyes kattintás után a kommentboxot, hátha ott a mű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:19:27

@Pink Petsch: Jaja, ez itt a svédeknél is sok helyen így van. Ha neked nincs hivatalos papírod valamiről, akkor te nem értesz hozzá, és akkor neked oda tilos benyúlni.Hiába vagy esetleg egy talpraesett ember, aki sok mindent látott már, meg tapasztalt, és fel tudsz billenteni egy kismexakítót, akkor sem.Agyatlanság.A legdurvább pl, hogy takarítói állásokhoz is végzettséget kérnek...Komolyan, létezik egy tanfolyam, amit ehhez el kell végezni, levizsgázni.Az ember esze megáll...

2016.01.05. 23:21:36

@Herr Géza: Hát ja, ha normális fazon a tulaj, ha meg nem, akkor lehet takarítani helyette is ;).
Én tényleg nem értem Mirjamot, pont Németország az, ahol mindent az orrvérzésig specifikálnak, és bár lehetnek kisebb anomáliák a rendszerben, mint a ti házatok is, azért a nagy egész nem ezt mutatja. Nem tudom, hol élhetett? Valamilyen -dorfban, ahol csak egy H betű volt normális vasútállomás helyett? Mert az oké, hogy kis és mini településeken másképp működnek a dolgok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:22:24

@Muscari: Nem a HA, hanem a blog.hu.Nálam is előfordult már ilyen.Kicsit vártam, és utána el tudtam küldeni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:24:42

@geegee: A kedvencem erre a témára még az, amit valaki itteni blogjában olvastam, miszerint valaki a munkahelyén valami ebédlőben visszaállította az órát (a rendes évi kétszeri ilyen eseménykor), mert unatkozott és már talán egy-két napja se volt visszaállítva a szerkezet.Erre leb@szták őt, hogy miért végzi el illetéktelenül más dolgát...Hátbazz, félelmetes... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:26:48

@diggerdriver: internál szerver (t)error?
Minden kommentnél kötelezően elküldés előtt kontolcé-kontrolvé.Nekem is csak akkor szok elszállni, ha nem csinálom ezt.De akkor mindig.Hogy rohaggyon meg... :D

2016.01.05. 23:27:11

@geegee: Azt itt is kell .. legalábbis komolyabb takarítócégek (amelyeket nem törökök vagy egyéb gyanús népségek tulajdonolnak) kérnek ilyesmit. Onnan tudom, hogy az egyik csaj, aki átváltott polgárira, első körben takarítani állt be, de kellett hozzá egy tanfolyás. Igaz, valami 6 hetes volt, és mellette dolgozhatott a cégnél, úgymond gyakorlatként.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:28:04

@geegee: bocsánat, szóval ctrl-a (kijelölés), majd ctrl-c (másolás). És ha elszáll, akkor ismétlésnél csak ctrl-v (beillesztés).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:33:08

@Pink Petsch: De van sajnos tömegiszonyom.Kösz, hogy írod, akkor mejd ennek figyelembevételével fogok arra járni.Gondolom, a nyár felejtős, talán ősz-tavasz jó lehet.És hát ja, Drezda, Lipcse, illetve az északi tengerparti városok, amik érdekelnek még, Rostock (pedig ott rostockoltam már párszor a kompra várván...) Stralsund, a Rügen sziget, stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:35:54

@Pink Petsch: És vajon mi a frászt tanulnak ott?Hogy milyen ívvel kell a kézmozdulatnak lejtenie, miközben beleönti a kupica vegyszert a vödör vízbe, felmosáshoz?Röhejes, na.

2016.01.05. 23:41:36

@Dragonlady (Bp, Hun): No worries, no rush! Igazabol nekem kene rajta lennem az ugyon, aztan latod itt vagyok egesz nap megint a HAn... Annyit mar csinaltam, hogy atkuldtem a ferjemnek a linket amit kuldtel, hogy olvassa el es foglalja ossze nekem mirol szol! :)

2016.01.05. 23:44:03

@Pink Petsch: Te mirol beszelsz? Mert hogy pont azt irtam egesz vegig, hogy eletemben nem hallottam ilyenrol hogy a lakok takaritanak, most hallom itt eloszor a Gezatol. Egyebkent Nemetorszagon belul Munchenben, egy bajor kisvarosban, es egy bajor faluban laktam tarsashazban, es sehol nem en takaritottam a lepcsohazat :)

2016.01.05. 23:46:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Fogalmam sincs, mert mondom, eddig se laktam olyan hazban ahol takaritani kellett, es ezutan se fogok! :)

2016.01.05. 23:47:53

@geegee: Hm, hát a szűken vett Berlin is 4 milliós (volt a legutóbbi népszámláláskor, ami nem tegnap esett meg), szóval kétszer Budapest. Így kalkulálj ;). Az évszakokat meg neked kell tudni, én a nyarat és a telet utálom a legjobban, tök mindegy hol ;).
Rostockban 1 hetet voltam, most már lassan 4 éve, annyi maradt meg, hogy áprilisban is rohadt hideg volt, a város okés, tipikus német, semmi extra ... ha szereted a stílust, akkor be fog jönni.

2016.01.05. 23:48:27

@Herr Géza: Ez amit leirsz ez inkabb olyan tenyleg mint egy csaladi haz. Mondom, nem veletlenul nem laktam sose csaladi hazban, nem mindenkinek valo. De ha nektek bevalt az szuper.

Herr Géza 2016.01.05. 23:48:53

@Mirjam2: Ááá, továbbra sem érted. Eleve úgy kezdődik, hogy ez itt régi hagyomány. Ha én idejövök és urizálok, hogy ugyanmár, mit nekem az a 8,50-es órabérű török takarító, már kilógok a sorból. Már csak azért is, mert a nálam jobb anyagi helyzetű polgármester ugyanúgy sk. söpri fel a háza előtti járdát, mint a falu nagymenő vállalkozója, aki akár két tanoncát is ráugraszthatná, de nem teszi. Vagy az egyik ház, amivel példálóztam: a háztulaj egy festővállalkozó család volt, akik maguk is a házban laktak. Volt még ezen kívül 3 lakás a házban, amit kiadtak. És bizony, a Chefin négy hetente lepakolta a fuxot és simán végigtakarította a házat, meg kihúzta a kukákat, stb. Pedig a műhelyük is a ház mellett volt, simán megtehette volna, hogy ráugrasztja a (török) ipari tanulóit, de nem tette ő sem.
Más: a mostani falunkban a hóeltakarítás (az utakról) úgy van megoldva, hogy az önkormányzat lepakolt a faluban három traktor hoz/teherautóhoz való tolólapot. A faluban lakó traktorral bíró "parasztok", teherautósok önkéntes alapon bevállalják a hóügyeletet, amit egymás közt forgószínpadszerűen leosztanak. Ha esik a hó, az éppen ügyeletesek egymást riasztva hajnalban kelnek, felcsatolják a tolólapokat és reggel 6-ra, 7-re a falu összes útjáról le van tolva a hó, plusz ha addigra nem ért ide a "járási" közútkezelő gépe, akkor a falun átvezető főútról is a következő falukig. Majd utána mind megy a saját dolgára. Teszik mindezt egy jelképes átalányért, amiből talán az üzemanyag, ha kijön. (És az önkormányzatnak szinte semmi dolga az egésszel....)
Na ezért (is) szeretek én itt élni, ebben a dél-német vidéki környezetben. Itt nem azzal leszel faszagyerek, hogy meg tudod fizetni a házad elől a havat ellapátoló Hansi vagy Ali bácsit....

2016.01.05. 23:49:55

@geegee: Nagyjából azt, hogy milyen vegyszerekkel mit lehet takarítani, és ahhoz milyen alapanyagú rongyokat meg más eszközöket kell használni. No meg, a munkavédelmi előírásokat, alkalmazotti jogokat, ilyesmik.

M. Péter 2016.01.05. 23:53:15

@Muscari: Nálunk papíron is van, és hetente egyszer van ingatlanos melléklete, és abban több oldalon magánszemélyek hírdetései is vannak.

2016.01.05. 23:53:23

@Mirjam2: No, akkor most már végleg nem értem, te miről beszélsz. Idézet tőled: "Szerintem meg tipikus nemet hozzaallas ez hogy alljon be mindenki lepcsohazat takaritani, pont az ilyen dolgoktol maszok a falra Nemetorszagban. Legkozelebb majd a hazat is en epitem fel, hogy ne kelljen fizetni a komuvesnek..."
So, was ist los dann?????

Herr Géza 2016.01.06. 00:00:26

@Mirjam2: Már hogyne laknál ilyen házban.... Itt szinte minden lakás ilyen, nem ez alapján fogsz válogatni, már ha egyáltalán van választék. Svábország már csak ilyen, és mivel Stuttgart is inkább egy nagyobbra nőtt kisváros, mint egy big metropolisz, na meg ott is főleg svábok laknak, még ott is nagyobb esélyed van ilyet kifogni, mint a Verwaltung-os verziót. Mondom, nem bérkaszárnyákról van szó.

2016.01.06. 00:06:15

@Herr Géza: Naja, és ezért tartják a svábokat a németek skótjainak ;)
Igaz, nekem nagyon bejön a sváb stílus, nem véletlen, hogy a sok tartomány közül BW az, ahol majd hosszabb távon élni szeretnék (volt rá alkalmam, hogy sok tartománybelit öszehasonlítsak ...).
De attól még áll, a svábok alapvetően skótok ;)

2016.01.06. 00:10:00

@Herr Géza: Te, ez fura. Stuttgartról jutott eszembe (meg hogy az alapvetően egy nagy falu) ... szóval, én nem járok ilyen stuttgarti magyarok fórumokra, és nem is Bad Canstattban laktam, de nagyon feltűnt, hogy a turista-részeket kivéve, Stuttgartban magyar szót spontán az utcán csak Bad Canstattban halottam. Szerintem ott a fészek ;).

holapotelvan 2016.01.06. 00:11:13

a napokban olvastam a credit suisse global wealth report 2015 c. kiadványát. alig akartam hinni a szememnek, amikor láttam, hogy európában 70 millió, észak-amerikában pedig 50 millió ember él olyan abszolút nyomorban, amihez képest az afrikai átlagéletszínvonal is komoly felemelkedést jelentene.

és a cikkben tárgyalt tízen-egy-lakásban kategóriás játékosok még valószínűleg mindig jóval efelett vannak...

elgondolkodtató, hogy kínában NEM LÉTEZIK ilyen mértékű szegénység.

vagyon szempontjából egyébként a világon a mediánérték 3200 dollár. tehát akinek ennél az összegnél nagyobb vagyona (!) van, az a világ vagyonosabb feléhez tartozik, a tehetősek közé sorolhatja magát. (a felső 10%-hoz tartozáshoz kb. 70 ezer dollár, a felső 1%-hoz 700 ezer dollár vagyon szükséges.)

meglepő, hogy a világ melyik országában a legmagasabb a felnőttek mediánvagyona (azaz annak az egyénnek a vagyona, akinél pont ugyanannyi állampolgár vagyonosabb, mint amennyi szegényebb nála, azaz a skála közepén áll, félúton).
nem, nem svájc, és nem is norvégia. és nem új-zéland.

egészen megdöbbentőnek találtam, hogy a görögök és a németek mediánvagyona hogy aránylik egymáshoz.
talált, süllyedt...

Herr Géza 2016.01.06. 00:15:11

@Mirjam2: Időnként azért saját magaddal is szoktál veszekedni?

"En is nagyon orultem az elejen Londonban mikor nem beszeltem angolul hogy orankent 3.5ert takarithattam valakinek a hazat, hala Istennek, ok nem hoskodtek hogy csak azert is kitakaritanak ok maguk.."
kontra "én aztán soha nem takarítanék mások után"

Eleve nem a pénz, meg a "sóherség" a kulcskérdés, de mindegy...

2016.01.06. 00:19:23

@holapotelvan: Te, te nagyon ne olvasgass ilyeneket, ha képtelen vagy értelmezni. Van hiteled, kölcsönöd, egyéb ilyesmid? Mert ha van, a Blahán csövező hajléktalan vagyonosabb, mint te, mediánban ... :P

2016.01.06. 00:28:40

@Herr Géza: Benne van ám a pakliban a pénz is a sváboknál ;). Nagyokat vigyorogtam, amikor a főnököm mesélte, hogy nyaraláskor azt is megnézték, hol olcsóbb a dinnye 10 centtel, hogy ne 99 centet, hanem 89-et fizessenek kilójáért. És képesek voltask ezért "gyalogtúrára" menni :D.
Oké, lehet mondani, hogy ez csak egy ember ... pedig ez csak egy példa, számos ilyen van a mindennapokban. Engem nem zavar, inkább szórakoztat. A dolgokhoz való hozzáállásuk sokkal jobban tetszik, minthogy ilyesmik igazán zavarjanak.

2016.01.06. 00:59:43

@Herr Géza: Nem tudom mit nem ertesz. Ingyen nem takaritanek masok utan, penzert termeszetesen igen. Mar abban az esetben ha megint annyira szuksegem lenne az orankent 3.50re mint akkor volt - remelem nem lesz, de valakinek mindig van, remelhetoleg nalam fialabbnak, es akkor miert ne fizessek ha megtehetem. 80 evesen nem fogom kockaztatni hogy elesek es eltorom valamimet az utcan takaritas kozben, csak azert hogy sporoljak es buszke lehessek magamra... De mikor fiatal es eros voltam es szuksegem volt penzre, miert ne takaritottam volna penzert? Pont ez a lenyeg, hogy ez egy munka, nem szorakozas, foleg a lepcsohazat meg a jardat takaritani.

2016.01.06. 01:03:21

@Herr Géza: Figyelj, akkor laknek ilyen helyen ha elrabolnanak, bilincsben tartananak es csak naponta egyszer a lepcsohaz takaritasara engednenek ki a lakasbol fegyveres orizet mellett :). Szerencsere egyelore meg van szabad akaratom.

2016.01.06. 01:06:51

@Herr Géza: Ja, hat en a nemetek tobbsegevel ellentetben nem parazok attol ha kilogok a sorbol, siman megmondanam hogy en aztan nem csinalom es kesz :)

Herr Géza 2016.01.06. 01:07:00

@Pink Petsch: Mondjuk a Kehrwoche tekintetében nem tartom valószínűnek, ez tényleg egy régi hagyomány, mellesleg a bajoroknál is sokfelé divat, csak legfeljebb nincs az a kis vándortábla, amit az éppen soros lakás ajtajára akasztanak...:D
Na meg ez a sóherség is egyre inkább átmegy legendába. Azontúl, hogy svábok közismerten szorgalmas, takarékos iparosnépek, mára már szerintem semmivel nem jobban Pfennigfuchserek, mint más németek, de mondhatom a magyarokat vagy akár az amerikaiakat is, ha az ilyen 10 centtel olcsóbb dinnyéért elmegyek 10 km-t is sztorikról, vagy a kupongyűjtési népi sportról van szó.
De így igaz: a "schaffe', schaffe', Häusle baue' ", no meg a schwäbischer Tüftlergeist tette őket azzá, amik.... Ld. N.o. legpatinásabb cégeinek földrajzi megoszlását, nem véletlen, hogy az autógyártás igazán nagy ikonjai itt székelnek, stb....

Herr Géza 2016.01.06. 01:10:51

@Mirjam2: Hát jelentős különbség van kettőnk szocializációja között, az egyszer biztos...

2016.01.06. 01:11:32

@Pink Petsch: Olvasd el az egesz beszelgetest az elejetol, ha ennyire erdekel... En meg nem hallottam ezt a lepcsohaz-takaritasos sztorit, mondtam is Gezanak hogy mar laktam 3 tarsashazban itt, es meg nem hallottam. Az viszont 100% nemet hogy inkabb nekiallnak (ebben az esetben) maguk takaritani mint hogy fizetni kelljen (mikozben van mibol...) es meg buszkek is ra, hogy 80 evesen ok takaritanak, ja es meg szerencse hogy a havat a Geza lapatolja :). Elnezest egyebkent minden resztvevotol, nem kell engem komolyan venni, viccelek. Mentsegemre szoljon, atmenetileg egy bajor faluban tengetem napjaimat ami nincs ram jo hatassal, de szerencsere mar csak 5 napot kell kibirni.

2016.01.06. 01:14:20

@Herr Géza: Ja, hat en egy ilyen alulszocializalt ember vagyok, es nem is illek ebbe a civilizalt orszagba de mondom, mar csak 5 nap. Az biztos, ha valaki megprobalna VANDORTABLAT akasztani a lakasajtomra hogy most mi vagyunk a sorosok a takaritassal, hat nalam akkor szakadna el vegleg a cerna es amokfutast rendeznek ebben a bekes faluban :)))

Herr Géza 2016.01.06. 01:17:42

@Mirjam2: Ja, hogy te megmondanád és kész.... Az araboknál is megmondod, hogy márpedig te bemész a csak férfiaknak fenntartott területre? Vagy bikiniben mész be a mecsetbe és kész? Mert arra befizetnék.
Na mindegy, elég mára, úgysem jutunk közös nevezőre, nem is kell....

M. Péter 2016.01.06. 01:55:06

@Herr Géza: A lépcsőház festését, a tető javítását és a hasonló dolgokat hogy oldják meg? Vagy a felelősségbiztosítást arra az esetre, ha leesik egy cserép a tetőről és beveri valakinek fejét?

M. Péter 2016.01.06. 01:59:04

@Mirjam2: Az Imperial College Oxford és Cambridge szintjén van. Londonban a UCL és az LSE is jó, egy szinttel lejjebb van.

M. Péter 2016.01.06. 02:12:30

@holapotelvan: A görögöknél jellemzőbb a saját tulajdonú ingatlan, a németek pedig inkább bérelnek. A nyugdíjbiztosás és szociális ellátás értéke viszont nincs benne a statisztikában.

P.Elliot 2016.01.06. 04:41:43

@Mirjam2: Egyetertek veled, en sem takaritanam ki a lepcsohazat mert megvan nekem a sajat lakasomban a dolgom, inkabb megfizetnek valakit. Itt Usaban ilyenrol nem is hallottam. A lakotelepeken van egy karbantartasi dij amit mindenki koteles fizetni, ezert fuvet nyirnak, eltakaritjak a havat es kitakaritjak a kozos lepcsohazat is.
Kulonben is, mi van azzal hogy igen en nagyon szepen kitakaritanam mert szeretem az alapos munkat de mi van ha a szomszedom csak osszecsapja, foltos, koszos marad a lepcso s a tobbi hely, azert en szolhatok?
Es elultethetem az ellensegeskedes magjat ezzel hogy kikialtsanak piszkalodonak?
Otthon a 60-70-es evekben panelban laktam lakotelepen, szo se volt arrol hogy mi mossuk a lepcsohazat, a lepcsoket, volt abban a tombben egy hazmester hazaspar es ok csinaltak hetente, meg szemetet is szedtek amit ki kellett tenni minden emeleten levo zart kis helyisegbe es onnan szedtek ossze naponta, ok takaritottak el a havat is.

©________ 2016.01.06. 06:50:54

@Mirjam2: en veled vagyok:-):-):-):-)

Taxomükke (UK) 2016.01.06. 07:38:20

@Herr Géza: Ez nem volt szep toled.....
:)))))))))))

Muscari 2016.01.06. 07:47:57

@Praliné.: jó kis szópárbaj volt, én jól szórakoztam :-)

soad1221 2016.01.06. 09:07:58

@Tebeszre Scavok: szia! kösz, hogy jöttél, sok minden marad ki a posztból , ami kommentekben már átjön.

Elismerem, elhamarkodottan ítéltem, de a posztból ez jött le. Viszont számomra nem kérdés, hogy így kezdődik, ha munka és minden nélkül megy ki az ember. A gond ott van, ha vki azt gondolja, hogy egy idegen országban tárt karokkal várják, minden szuper lesz. minimális IQ-val belátható, hogy a komfortzónából le kell adni, ha az ember bevállalja. Ezentúl pedig bármikor változtathatsz a lakhelyen, biztos vagyok benne, hogy lehet olyan szobát is találni, ahol a bérlőtársakkal mindent normálisan fel lehet osztani, meg lehet beszélni.

Hogy így volt-e senki sem kérdőjelezte meg, de most sem tudok mást mondani, hogy:
1. több emberrel együtt lakni bizony sokszor kényelmetlen, egyszerűen alkalmazkodni kell egymáshoz, ez az ára....
2. ha már annyira túl van minden határon a többi ember, akkor meg változtatni, hiszen akkor az nem normális közeg. Lehet találni normálisat, még Londonban is. Bár sosem voltam ott, sosem próbáltam, de kizártnak tartom, hogy ilyen mértékben különbözne az világ azon pontjaitól, ahol viszont volt már tapasztalatom :)

Zsanett Zambo 2016.01.06. 09:14:41

@Bal: az 5% beugro csak az uj epitesu ingatlanokra vonatkozik, a legtobb mortgage os legalabb 10 - 15 (vagy 20%) beugroval al szoba az ugyfellel :(

Lefty Rosenthal 2016.01.06. 09:26:23

@Bal: hogyne' lenne igaz. Benne elek 10 eve, tudom hogy igaz, azert irom. Az, h nehany videki nagyvarosban a kereset/lakhatas koltseg arany rosszabb mint a Londoni atlag az nem azt jelenti hogy az orszag homogen, ezt irtam feljebb is. Nem veletlen koltoznek ki Londonbol az emberek a kornyezo, egy-masfel-ket orara levo 50-100-150ezres nagysagrendu varosokba, en is ezt csinalom, az m25-on belulre jarok dolgozni Hampshire-bol. Annyival nem magasabb Londonban az atlagjovedelem mint amennyivel tobbe kerul a normalis minosegu lakhatas, a low-skilled munkasok, mint amilyen a K-Europai munkasok jelentos hanyada (raktar-sofor-vendeglatos-szalloda) meg itt is es ott is minimalber kozelit kap + esetleg valami tulora v akarmi, de nincsenek tobbszoros elteresek, nem ugy mint a lakhatas araban. (a low skileld nem pejorativ vagy sertegetes, hanem egyszeru teny).

2016.01.06. 09:39:37

@Herr Géza: Igen, bementem mar ferfiaknak fenntartott teruletre, megmagyaraztam hogy miert vagyok ott, megertettek. Bikinit meg nem hordok sehol - egyebkent lakoparkokban Szaudi Arabiaban is lehet hordani bikinit, mert felfogjak a helyi emberek hogy vannak akik ilyet hordanak, bizonyos hatatok kozott lehet meg akkor is ha ok nem ertenek vele egyet. Az araboknak az en szempontombol normalis hozzaallasuk van az ilyen mindennapi dolgokhoz, nem az a celjuk az eletben hogy elerjek hogy mindenki 'bealljon a sorba'. Megertik, bizonyos hatarok kozott, hogy kulonbozo emberek kulonbozokeppen csinalnak dolgokat, nem akarjak mindenaron megmondani neked hogy te hogy eljed az eletedet, nem sporolnak feleslegesen mindenen es nem tisztasagmaniasak. Szoval en, szemely szerint, jobban kijovok veluk mint pl. a svabokkal, de ez tenyleg egyeni dolog.

2016.01.06. 09:41:04

@Zsanett Zambo: Buy-to-lethez altalaban 25% onreszt kernek minimum.

2016.01.06. 09:54:56

@M. Péter: Hat, az en fogalmaim szerint vannak ott meg ezeken kivul is jo egyetemek, es tudom hogy sokan egyetertenek velem...

2016.01.06. 10:00:43

@P.Elliot: Na pont ez az. En is azt gondolnam hogy az ilyen 'csinald magad' megoldasnal vagy nem lehet panaszkodni hogy a masik nem csinalta meg rendesen, vagy rosszabb esetben orok harag es sertodes a vege az egesznek. De ugy tunik van ahol jol mukodik, peldaul Gezaeknal... Tenyleg nem ot akarom piszkalni.

2016.01.06. 10:29:07

@Muscari: Te csak ne dumalj, miutan gyanus linkeket probaltal nekem kuldeni tegnap lepcsohaz-takaritas temaban! Meg szerencse hogy a blog.hu megakadalyozott terved megvalositasaban! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.06. 12:17:39

@Pink Petsch: A nyár csak azért lehet extra terhes, mert még ott a sok csilliárd turista, gondolom.Na mindegy, majd lesz valahogy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.06. 12:21:49

@Pink Petsch: OKé, de ez kb egy órányi anyag, max egy délelőttnyi tanulás...Na mindegy, nem ragozom...

MagicalMango 2016.01.06. 13:07:59

Egyreszt nem a single room a kegkisebb kategoria, hanemaz ugynevezett box room, ami mar tenyleg csak egy lyuk, illetve a king felett van meg egy kategoria, az pedig a master bedroom. A szoba kategoriak elnevezese nem arra utal, hogy hany szemely lakja, hanem a szoba nagysagara.
A masik, hogy a kedves posztiro valoszinuleg csak es kizarolag "magyar hazakban" lakott vagyis magyar landlortol berelt szobat, ugyanis nem feltetlen mindenhol a magyar hazakban talalhato tomegszallas a jellemzo.
Arrol nem beszelve, hogy a magyarok aktalaban dragabban adjak ki a szobakat szerencsetlen ujonnan erkezettnek, mint egy mas nemzetisegu, de sok magyarnak esze agaban nem lenne elkoltozni.
Ismertem egy magyar part, ket nagyobb gyerekkel bereltek 2 duplaszobat egy magyar hazban. 140 font/het volt egy szoba, vagyis 280 fontot fizettek HETENTE a ket szobaert. A ket gyerek iskolaba jart, a szulok meg gyalog jartak dolgozni (masfel ora oda masfel vissza), mert nem telt mar berletre!
Az ilyen idiotat forditanam vissza a hatarrol, mivel mashol, nem magyarok lakta hazban siman berelhettek volna 100 fontert hetente ugyanakkora szobat, vagy epp annyi penzert mar egy lakast is kivehettek volna. valamiert egyesek elvezik az ilyesmit, amit jol ki is hasznalnak a magyar foberlok.
Vettem egy 3 szobas hazat. 3 szoba plusz 1 nagy nappali, ket szint, ket furdoszoba. En elfoglaltam a nappalit, a 3 szobat (egy szingle ket dupla) pedig kiadtam 3 embernek. 4-en vagyunk osszesen es olcsobb a szoba mint a magyar tomegszallasokon. Mikor szobat hirdettem volt olyan magyar, aki megkerdezte hogy milyen nemzetisegu a masik ket berlo, es amikor meghallotta, hogy nem magyar, koszonte szepen es letette.... En nem csinalnek tomegszallast a hazambol. Nalunk rend van, tisztasag es csend. Mindenki a SAJAT konyhai dolgait hasznalja, es alap, hogy nem hagyunk mosatlant a mosogatoban. Ket huto van. Egy sajat magamnak, egy pedig a 3 berlonek. A bevetel segitseg a lakashitelbe, de nem ebbol fogok meggazdagodni. Aki magyar tomegszallasra megy, az megerdemli!!!

Herr Géza 2016.01.06. 13:26:39

@Pink Petsch: Fogalmam sincs, én se vagyok semmilyen magyar klubba bejáratos, de tudom, hogy van olyan, mint ahogy van minden évben magyar bál is... Ott egyszer voltam k.régen, de az a nagyon rongyrázós, "én szartam a világot a németeknek is" típusú, jellemzöen 56-os generáció tolta a rock&roll-csárdást, menekültem is gyorsan.... :)))
Bad Canstatt talán azért lehet magyar góc, mert sokan dolgoznak (és laknak) a Merci-gyár környékén, na meg van ott néhány nagy növérszállás, ahol meg pláne sok magyar nö lakik.

Herr Géza 2016.01.06. 13:28:49

@Herr Géza: Ja meg a Mercitöl függetlenül is az a tipikus Arbeiterviertel, az ehhez passzoló, viszonylag olcsó bérlakások tömegeivel.

Bal 2016.01.06. 21:17:32

@Lefty Rosenthal: mindenesetre az hogy mész Londonból 100 mérföldet nem jelenti automatikusan azt, hogy biztosan élhető környékre kerülsz. Jó irányban is kell elindulni hozzá. Különben nagyot nézel mondjuk Oxfordban.

holapotelvan 2016.01.06. 21:25:58

@M. Péter: a második megjegyzésed jogos, de a tulajdon / bérlemény preferencia nem indok az eltérő vagyonra. attól, hogy a németek bérelnek, azt a pénzt, amit a görögök a lakás / ház megvásárlására fordítanak, félretehetnék. de ők felélik, elfogyasztják (ill. nyugdíjra tetetik velük félre).

szerintem megdöbbentő, hogy az olaszok, görögök mediánvagyona jóval meghaladja a németekét.

Tebeszre Scavok 2016.01.06. 23:06:56

@diggerdriver: köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet! Igen, sokan máshogy látják ezt. Ez egyszerű tényközlés akart lenni a valóvilágròl, ann a kezdeteiről, kendőzetlenül. ☺

RichInUK 2016.11.11. 07:58:07

@: 15 ev shared houseban? OMG

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása