oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 05. 06:50,  Angliai sírva vigadós 333 komment

2016. január 05. 06:50 Határátkelő

Angliai sírva vigadós

Valószínűleg csak az tudja, aki élt már vadidegenekkel egy fedél alatt, milyen rengeteg kompromisszumot, mennyi türelmet és kitartást igényel ez a műfaj, amelyet oly sok ezer, tízezer magyar művel például Angliában. Onnan érkezett a mai poszt is, Erzsébet írása. (A képeket is ő küldte, köszönet érte!)

Te is béreltél szobát külföldön? Vagy most is ilyen helyen laksz? Írd meg a tapasztalataid a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

2_62.jpg

„Csak amikor Angliában él az ember jön rá, hogy nekünk otthon milyen jó sorunk van. Furcsán hangzik, tudom. Mert hogyan és hol is lakunk mi Magyarországon?

Vagy még a szüleinkkel élünk, vagy albérletben vagy a saját - vélhetően jelzáloghitellel terhelt - lakásunkban, házunkban. Csak mi és a hozzátartozóink.

Megoldások

Az anyagi lehetőségek függvényében Angliában is több megoldás adódik a lakhatásra. A szülőkkel való együttélés értelemszerűen itt nincs a fellelhető alternatívák között.

Az irreálisan magas ingatlan piaci árak miatt a saját tulajdonú ingatlan is felejtős vagy csak többéves kemény és jól kereső állással a hátad mögött lehetséges. Marad tehát az albérlet. Kezdetben a szobabérlés az általános, később egy teljes lakás vagy ház bérlése is szóba jöhet.

Sokan foglalkoznak itt házak bérbeadásával úgy, hogy az abban levő szobákat egyenként hirdetik meg - közös helyiség és internet használattal - pároknak, egyedülálló személyeknek.

Így aztán eléggé vegyes és furcsa társaságok tudnak egy tető alá keveredni és ily módon egy lakóközösséget alkotni, ami vagy működik, vagy nem. Az ilyen házakban folyó élet sokban hasonlít a társasházakból ismerthez, de ott a lakótársadat csak néha látod, itt meg napjában többször is összetalálkozol velük a konyhában vagy a folyosón a fürdőszobára, gáztűzhelyre, mosógépre várakozva.

Szobatípusok

A szobáknak három típusa van. A „single-room” egy általában hihetetlenül kicsi szoba, melynek legnagyobb részét az egyszemélyes ágy foglalja el, ehhez jön még egy szekrény, ha elég szerencsés vagy egy kis asztal is befér. Egy ilyen szoba ára az internet elérési lehetőséggel, a közös helyiségek használatával együtt 65 és a 110 font között mozog hetente Londonban.

A „double-room” egy 10-12 négyzetméteres szoba, kétszemélyes ággyal, szekrényekkel, ami pároknak ideális, 140-170 font/hét közötti bérleti díjjal.

A „king size room”, egy nagy, a double room-nál is nagyobb helyiség, ahol akár 3-4 személy - ha szűkösen – is, de eléldegélhet egy ideig. A szoba ára 170 font fölötti egy hétre.

A szobabérlés és árnyoldalai

Egy átlagos méretű angliai családi ház áll a felső emeletén található 3 szobából, fürdőszobából, benne vagy mellette egy wc-vel. A ház alsó szintjén 1 nappali, egy konyha, egy ebédlő, esetleg egy másik mellékhelyiség is megtalálható. Mivel a nappalit is kiadják 8-10-12 fős lakóközösség a minimum, amivel számolnod kell.

A konyhát értelemszerűen közösen használjátok, megosztva benne az ott található edényeket, konyhai berendezéseket, evőeszközöket, ebédlőasztalt. Mivel a vacsoraidő, reggeli, ebéd mindenkinél hasonló időintervallumban esedékes, így csúcsidők is kialakulhatnak, ami igényel némi toleranciát, humorérzéket az együttlakóktól.

Miért? Mert számolnod kell azzal, hogy pont arra a fazékra lenne szükséged, amiben a laķótársad az előző napi maradékát tartja. Vagy te csak egy kis levest akarsz összedobni, de a másik lakótársadra épp az nap jött rá a főzhetnék, ezért aztán szinte minden edényt használ, az összes gázlángon rotyog valami, persze a mosogató is megközelíthetetlen a sok csetres miatt. (csíiiiiiizzzz!... hol a kandi kamera?!..)

Vagy elkészültél az étellel, csak teríteni kellene, de a lakótársad az ebédlő asztalnál sörözget épp valakivel. (Bocsi, de ide tudnátok engedni, vacsorázni szeretnénk mi is...).

Vagy reggel, amikor álmosan letapogatózol a konyhába egy életmentő kávéért, a mosogató az előző este ott hagyott csetresek vagy az előző este elmosott, de el nem rakott edények miatt bevehetetlen várként fogad. És persze, hogy legalul találod a kávés csészét!... Így aztán kénytelen-kelletlen vagy mosogatással, vagy a tiszta edények elrendezésével kezdeni a napot.

Mire végzel, fel is ébredsz, pedig még a kávéd meg sem ittad. Vagy mosnál a mosógéppel, letornázod az emeletről a szennyes halmazt, ekkor látod meg, hogy valaki épp használja a gépet. (öhhhhmmm... Nem probléma, jó lesz később is!)

Vagy a mosógép már végzett, de aki mosott, benne hagyta a mosott ruháit. Bevallom ez a kedvencem. Ilyenkor lehet lázas oknyomozásba kezdeni, hogy kié is lehet a cucc.

Ha a rejtély megoldódik is, és végre moshatsz is, rögtön számolnod kell azzal a problémával, hogy nem lesz hova kiteregetned, mert nem lesz helyed a ruhaszárítón, hiszen a lakótársad épp csak most, előtted teregetett ki. Ha van saját ruhaszárítód, akkor persze minden rendben.

Az a szituáció is nehezen képzelhető el otthon, hogy csak a hűtőszekrénybe a saját hűtőrészedbe szeretnél betenni az ételt, de valamelyik lakótársad túlterjeszkedett a lehetőségein és a te polcodat is elfoglalta, esetleg fogyasztott is a polcodon tárolt ételekből, nyersanyagokból. Mert neki épp elfogyott vagy rákívánt. Na, ehhez kell a legtöbb humorérzék, szerintem.

A rend és fenntartása

Az ilyen típusú együttlakásnak komoly erőpróbája a rendnek fenntartása is. Általában készül takarítási rend, de mindig van, aki elfelejti tartani magát hozzá. Egy hét nem-takarítás után kinek-kinek a fantáziájára bízom, milyen lehet az a fürdő és WC, amit 6-8 ember használ napról napra.

Ilyen helyen mindig akad valaki, aki nem bírja cérnával és magára vállalja önként és dalolva a takarítást, ettől aztán már-már működőképes is a dolog, a házban élő lusták szempontjából mindenképp.

Egy idő után mindenki szállást vált, itt senki sem röghöz kötött, mint általában otthon. Jönnek-mennek az emberek. Van, aki munkahelyet vált és igyekszik annak közelében lakni az utazási költség és utazási idő csökkentése miatt. Olyan is van, hogy elege van a lakóközösségből vagy nagyobb szobát szeretne, vagy egyszerűen csak külön lakást, házat vesz ki.

Köztes megoldásként szóba jöhet még a háztulajdonossal való együttélés is. Egyetlen előnye van, nem sok emberhez kell alkalmazkodni, de ehhez az egyhez aztán nagyon... ez akkor is így van, ha bokros teendői miatt csak néhány napot tartózkodik a házban és azzal áltatod magadat, hogy ez csak néhány nap a hétből... még akkor is, ha tudod pontosan mikor fog érkezni és végre valahára távozni…

1_86.jpg

Mielőtt a tulaj megérkezik…

A szennyes tartó üres, szóval, vagyis akkor és addig moshat majd, ameddig kedve tartja, mi készen vagyunk vele,  tehát semmilyen módon nem akadályozzuk ebbéli tevékenységében, mint mindig ezeken a napokon. No problem.

Minden kivasalva, mint mindig ilyenkor, hogy ne zavarjuk meg a következő napokban az ebédlőben vagy konyhában tartózkodásukat a jelenlétünkkel. No problem.

Áram, gáz feltöltve, mint mindig, mert ha a tulaj itt van, sosem lehet tudni... lehet, hogy kint szikrázó napsütés lesz, de ő vagy a barátnője a szárítóprogrammal és a leghosszabb programot kiválasztva akar majd mosni. Fűteni meg télen-nyáron muszáj. Szerintük, szóval ez a little bit problem.

Konyha rendben, csak az üres asztallapok, minden a helyén. Nem miattuk. Mi így szoktuk. Ők persze mindent széthagynak majd.

Kuka üres. És az is marad, mert az elkövetkező napokban is, mint mindig, mi, csak mi fogjuk kivinni azt. A ház előtt a szemét összesöpörve, a gaz kiszedve, mint mindig. No problem.

Holnapra megfőzve, mint mindig, hogy másnap már csak maximum tésztát kelljen főzni hozzá vagy krumplit sütni, csak hogy nyugodtan főzhessenek, mint mindig.

Ha mégsem főznénk meg jó előre, csak késő délután tudunk majd nekifogni főzni, ugyanis a tulaj reggel 10-től kb. délután 3-ig fog főzni (biztos öreg a birka).

Amúgy ha nem vettünk volna edényeket főzni se tudnánk, mert ők mindent használnak és két napon keresztül a konyhában, hűtés nélkül tartják benne a kaját. Nyáron is. Na, ez nem nekünk problem.

Konyha, ebédlő felmosva, mint mindig. Ha elmentek, akkor lesz esedékes a következő felmosás. Helyettük is. No problem

Ha elfogyna a kenyerük, tejük, vajuk, tusfürdőjük, kiszolgálják magukat a miénkből. No problem.

Papucsok elrakva, különben használják, mert nekik nem, nekünk viszont határozottan problem.

Lépcső leporszívózva, mint mindig. Fürdő, wc tiszta, mint mindig.

…és amikor megérkeznek

Azt feltétlenül 11 és éjfél között teszik, esetenként éjjel 1 órakor, ahogy szokták, amikor mi már alszunk vagy aludnánk. Mint két vaddisznó, hatalmas robajjal, kulcscsörgéssel bejönnek a bejárati ajtókon, kinyitják a szobájukat, aztán bepakolnak a kocsiból, hangosan dumálnak, telefonálnak, a fürdőbe rohangálnak, és aztán kb. 2 órán át főznek.

Közben nem számít, tél van-e vagy nyár, a fűtés csúcsra jár. Van, aki tud fejhallgatóval aludni, mint egy partra vetett hal a takaró tetején pihegve a meleg szobában. Én olyat nem tudok, ezért aztán hétfőn reggel mindig karikákkal a szemem alatt indulok dolgozni. Ez viszont problem. Persze megint csak az enyém...

Nem lehet tudni milyen szabadidős tevékenység vagy tevékenységek az okai, de amíg a házban tartózkodnak, állandóan a fürdőbe rohangálnak. Egy nap 10-10 zuhanyt vesznek...

Időnként, ha ilyenkor mi is használjuk a wc-t, fürdőt, nem lehet úgy kijönni onnan, hogy egy szál törölközőben ne állna valamelyikük az ajtó előtt, vagy a lépcső alján, némi türelmetlenségről árulkodó arcberendezéssel. Mondanám, hogy no problem itt is, de ettől konkrétan herótom van.

Na, az ilyen és hasonló esetekre gondolva bátorkodom feltenni a kérdést, hogy otthon nem éltél, nem élnél szívesen így, ugye?! Erre a tényre alapozva bátorkodtam „otthoni gazdagságról” beszélni a bevezetőmben.

3_57.jpg

Az élet angliai iskolája

Azok a fiatalok, akik úgy érkeznek ide, hogy előtte otthon nem volt munkájuk vagy csak minimálbéren voltak foglalkoztatva, azoknak ez akár igazi kaland is lehet.

Kiröpülve a családi fészekből, iskolapadból megvalósíthatják önmagukat. Megtanulnak egy nyelvet, belekóstolnak az önálló felnőtt életbe és megtanulnak dolgozni. Ez utóbbi talán a legfontosabb lecke, mert aki itt nem elég kemény, nem elég dolgos, az nem tudja eltartani magát, haza kell mennie.

Már csak ezért is megéri, ha a fiatalok kipróbálják magukat egy kicsit külföldön is. Ha nem dolgozol, nem jutsz semmire. Ha dolgozol, messzire juthatsz. Kell-e ettől fontosabb útravaló a nagybetűs élethez?

Nem vagyok a külföldi munkavállalás híve, de ellensége sem. Senkit, senki gyerekét nem akarnám se rábeszélni, se lebeszélni. Legális munkával a legegyszerűbb munkáért is 6.7 fontot fizetnek itt óránként. Teljes munkaidős állás esetén nettóban meg lehet itt keresni havi 800-900 fontot, a szerencsésebbek akár az 1000 fontot is.

Na, ha azt átszámoljuk forintra, máris arra a következtetésre juthatunk, hogy az az otthoni minimálbér többszöröse. Komoly bizonyosságtétel lehet ez az otthon maradó, féltő kétkedőknek, hogy valóban jó döntés volt repülőre, buszra szállni és idáig jönni és így élni.

Ez a tény még azt is feledtetni tudja, hogy egy istentelen nehéz, kemény világ ez. Olyan sírva vigadós. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor mindenképp. Akkor marad a szakmai ranglétra alja, a mosogatós, szálloda takarítós, szórólapozós munka.

Ezek kivétel nélkül mind olyan munkák, ahol nem látsz magad körül brit munkatársat. Ilyen munkákat ők nem vállalnak el. Amíg nincs meg hozzá a kondid és a kellő rutinod meghalsz az izomláztól. Azután meg csak szimplán a fáradtságtól.

Mindig csodáltam azokat a fiatal lányokat, akik napközben kemény csatákat vívtak a porcicákkal, supervisorokkal mint szobatakarítók, aztán a munkanap végén a divatos, csinos cuccaikban, táskákkal, parfümfelhőben, tökéletes sminkkel léptek ki a hotelből, elvegyülve a londoni belvárosi forgatagban.

Külföldi munkavállalás, és ami abból otthon következhetne

Ha mi otthon ilyen munkaidő kihasználtsággal, ilyen keményen dolgoznánk nap, mint nap garantáltan felvirágozna a Kárpát-medencében kis hazánk.

Amiből egyenesen következne az is, hogy egy ilyen dolgos, öntudatos, céltudatos nép soha többet nem tartana el a vállán szakmájukhoz nem értő, túlélésre játszó, az őket felemelő nép mindennapi problémájára érzéketlen politikai réteget és annak slepjét. Szóval csak óvatosan a haza csalogató programokkal!”

Hasonló történeteket a Welcome to London oldalon olvashattok a szerzőtől.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr858237716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.05. 22:02:03

@diggerdriver: Pedig de, ha válaszolni tudtál ....

Muscari 2016.01.05. 22:03:30

@Mirjam2: pedig ez nem ritka am Magyarorszagon, en is tudok tobb helyet is, ahol ki van irva a beosztas, hogy melyik nep ki takarit :-) Sot Szlovakiaban egy ismerosunk egy tizemeletesben lakik es ugyanez a szisztema, azon azert en is elhultem, de a sajat szememmel lattam kiirva a faliujsagra! Es ez tavaly volt, nem az atkosban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 22:04:51

@Herr Géza:
anyukám egy olyan lakásba született, ahol a nagymamám főnöke volt a főbérlő, és felajánlotta a szobát a nagymamámnak, hogy nehogy valami idegent rakjanak a nyakára inkább társbérletbe. január volt és nem tudtak befűteni rendesen, mert minden pénz, egész havi fizetés, ment az orvos zsebébe.
(piszokul unom már a régi sztorikat, pedig tulajdonképpen érdekesek.)

köszönet a londoni szekciónak a helyzetkép árnyalásáért, mégiscsak megérte azért, na.
alapporbléma, hogy baromira el vagyunk kényeztetve és minden jár csak úgy, mert én megérdemlem.
fürdőszobára várás.... na abban az a vicces, amikor annyira kell végülis, hogy kirohan az ember a kert végébe.... :-) de hát aki ettől a kardjába dől, az meg is érdemli.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:08:23

@Pink Petsch:
Nem az a baj. Sárgával ki van jelölve a nevem. Dragon és még egyvalaki válaszolt nekem. Hiába bökök rá a sárga nevemre nem visz oda amire válaszoltak. A többiekénél odavisz.

Tebeszre Scavok 2016.01.05. 22:09:19

Köszönöm, hogy elolvastatok!
Kaptam hideget, meleget.Rendben is van ez így. A valòság már csak ilyen ☺
Jó éjszakát, szép álmokat Mindenkinek!
Tebeszre Scavok, Elizabeth Smith, Kovács Erzsébet
(Amelyik jobban tetszik ☺)

Muscari 2016.01.05. 22:10:20

@diggerdriver: nekem sem megy, meg akartam nezni, hogy Dragonlady mire valaszolt neked :-( Ra is frissitettem, szerintem a blog.hu hulyeskedik.

2016.01.05. 22:11:46

@Muscari: Hat en meg ilyet soha nem hallottam, pedig 18 evig tarsashazban laktam Mo.on. En ilyenre nem lennek hajlando, kizart dolog. Ezzel egyebkent munkalehetoseget vesznek el pont azok elol akiknek a legjobban kell a penz, akik ezt a munkat penzert vegeznek. Pl. a nemet 'hazunkban' egy torok hazaspar takarit akik nem beszelnek nemetul, nem hiszem hogy kapkodnak ertuk a munkaeropiacon, igy meg legalabb van jovedelmuk. En is nagyon orultem az elejen Londonban mikor nem beszeltem angolul hogy orankent 3.5ert takarithattam valakinek a hazat, hala Istennek, ok nem hoskodtek hogy csak azert is kitakaritanak ok maguk...

2016.01.05. 22:14:02

@diggerdriver: Fura, hogy csak egyeseknél nem műxik ... ha frissítesz, vagy mindenkinél kell menjen, vagy senkinél sem.

Muscari 2016.01.05. 22:19:44

@diggerdriver: figyusz, valami miatt az az egy nem mukodik, a tobb igen, kiprobaltam. Inkabb kerdezd meg, hogy mire valaszolt :-)

Muscari 2016.01.05. 22:23:07

@Mirjam2: ez a lakokozosseg dontese szerintem, ugy kevesebb lesz a kozos ktg . Mas okat egyszeruen nem latom. En magam szerencsere nem laktam ilyen helyen, mindig volt gondnok, de hidd el, elofordul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:23:49

@Tebeszre Scavok:
Semmi baj nem volt a poszttal. Azt nem értik meg sokan hogy az emberek miért vállalják be a kényelmetlenséget.
Valamikor az aranyláz idején az emberek Alaszkába mentek az aranyért. Hawaira szívesebben mentek volna de ott nem volt arany.
Emberek tömegei azért hagyják el az otthonukat mert a REMÉNY veszett el ott.
Oda mennek ahol ebből a portékából még van. Ezért aztán bevállalják azt amiről írtál.
Ilyen egyszerű.

2016.01.05. 22:24:17

@Dragonlady (Bp, Hun): :))) Ird mar meg hogy mire valaszoltal Diggernek, technikai problemak vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:24:35

@Muscari: Felette a másik sem válaszol. A posztíróé.

Shanarey 2016.01.05. 22:25:38

@diggerdriver:

Azért nem tudsz, mert a blog.hu rendszer néha beszarik, és olyankor ezek a funkciók nem működnek rendesen. Tegnap engem kidobott innen, ám érdekes módon más blog.hu oldalakon, az index oldalain ettől függetlenül be voltam lépve Shanarey néven.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 22:27:45

@Mirjam2: soha nem ordít kajáért, éjjel is csak ficereg és mosolyog. mondjuk egy idő után biztos ordítana is, de azt nem várom meg :-)

erre:
diggerdriver · diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 08:29:17
Egyet azért már tudatosítani kéne a sok ellendrukkerben.
A LEHETŐSÉGNEK ára van. Például a posztban leírtak.
Ahol nincs ára a lehetőségnek ott lehetőség sincs.
Nem létező árunak nincs ára.
pont a bajoroknál ilyen szar a net? :-D

2016.01.05. 22:28:06

@Mirjam2: Uhh, ez Németországra pont nem igaz. Itt mindent a végletekig specifikálnak. Pont tegnap éjfél felé ment el az áram a lakásomban (a kenyérpirítót tutira kivágom a francba a legközelebbi házi-kisgépek-lomtalanítása akció során). Megnéztem a lakás tábláját, minden okés volt, az összes kapcsoló a helyén, nem a lakásban volt a gikszer, hanem a fő táblán vágott le egy biztosítékot a lakásnál. Ma reggel hívom a hausmeistert, hogy ha már el van zárva a házi kapcsolótábla, akkor hordja át seggét a kulccsal a szomszéd házból, hogy felpöccinthessem azt a kapcsolót, amit a kenyérpirítóm levert tegnap. Azt mondja, azt nem lehet, fel kell hívnia a szerződött villanyszerelőt, és az majd kijön. Másfél órát vártam míg kijött, , és 10 másodperc alatt felcsapta azt a kapcsolót, amit én már tegnap éjjel is fel tudtam volna, ha a ház szekrénye nem lenne elzárva, vagy legkésőbb ma reggel, ha a hausmeister áthordta volna a seggét a szomszédból.

2016.01.05. 22:29:43

@Muscari: Ezt mondom hogy azert csinaljak hogy ne kelljen fizetni. Elhiszem hogy elofordul, mondom, en nem egyeznek bele ilyenbe az 100%. Egyebkent nem is mukodne ez Pesten egy tipikus berhazban, ahol a lakasok fele ures, a masik feleben oregek laknak 90%-ban. A szomszed kutyaja utan meg tudod mikor fogom en mosni a lepcsohazat a hetkerben...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:35:41

@Shanarey: Lehet hogy a blog.hu-tól vették az okmányirodákba a fényképezőprogramot?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.01.05. 22:36:50

@Pink Petsch: Ennek semmi koze ahhoz amit en irtam, de nem baj...

2016.01.05. 22:41:30

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja ertem, koszi hogy bemasoltad, igen, ez szerintem is nagyon jo megfogalmazas. Hat elegge maceras lehet neked ilyen ficergo lakotarsakkal egyutt lakni :))). Igen, nagyon lassu a net a faluban, most mindjart ki is kapcsolom es bekapcsolom ujra, ez neha bevalik.

Shanarey 2016.01.05. 22:43:38

@diggerdriver:

Nem.

A probléma az hogy egy csapat kifejlesztette ezt a blog.hu felületet, és miután pénzt lát tojik az egészre. Volt már ilyen, és attól tartok lesz is.

2016.01.05. 22:46:50

@Mirjam2: Pedig, de nagyon is szorosan kapcsolódik, csak nem lépcsőháztakarítás a téma, hanem más közösségi cucc. Az lett volna a lényeg, hogy itt bizony mindenre külön ember van, a saját lakásod főkapcsolóját sem éred közvetlenül, ha úgy adódik. Rohadt sok helyen laktam itt, soha, sehol sem kellett takarítanom, mert vagy volt külön szerződött takarító, vagy valamelyik lakó vállalta, kevesebb bérleti díj fejében (ezek ugye a cégtulajdonú lakótömbökre jellemzőek).
Szóval, azt akartam a példámmal érzékeltetni, hogy míg otthon simán lekapcsolhatod az utálatos szomszéd lakásában az áramellátását, mert annyira "közös" minden, addig itt, még a hausmeister sem nyit be a zárt közös helyiségbe a szerződött villanyszerelő nélkül.
Mert annyira mindenre megvan a külön ember, aki ezért kapja a fizetését, és ha te elvégzed az ő munkáját (még ha tudnád is), akkor megfosztod a megélhetésétől.
Ugyanakkor lehetséges, hogy egy kisebb, 4-6-8 lakásos társasház úgy dönt, nem fogadnak fel pl. külön takarítót, hanem rotációban elvégzik. Ez, pláne vidéken, ahol Herr Geza is él, nem lehet túl kirívó. De garantálom neked, hogy egy 2 emeletnél magasabb társasházban már mindenre külön ember van, és nem műxik a kaláka.

articsóka60 2016.01.05. 22:46:55

@Mirjam2: Ó, azt én sem hiszem hogy a pesti nagy bérházakban, vagy a tízemeletes panelekben ez így működne, inkább a kisebb pár lakásos társasházakban, ahol még mindenki a magáénak érzi és vigyáz rá. Elképzeltem amit írtál, hát elég undorító lehet! ☺

Muscari 2016.01.05. 22:48:17

@Mirjam2: az elobb akartam neked ket linket kuldeni a lepcsohaz takaritassal kapcsolatban. Erre ezt pofazta vissza a blog.hu : Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

vagy ez a HA volt? Vajon mi rossz lehetett egy gyakori kerdeses linkben meg egy tok artalmatlan masikban???

Muscari 2016.01.05. 22:49:54

Kedves HA, mi ez az egesz? Semmi kulonos kifejezest nem hasznaltam, nem karomkodtam, mindossze ket linket akartam elkuldeni. Sose kaptam meg ilyen hibauzenetet, most kisse ki vagyok akadva :-(

Herr Géza 2016.01.05. 22:51:39

@Mirjam2: Épp ez az: nincs Hausgeld. Mondom, hogy más világról beszélünk. Ezek max. 6-8-10 lakásból álló házak, ahol nincs közös képviselő meg ilyen gittegyleti közgyűlés, meg egyéb marhaságok. És nincs Verwaltung meg Hausmeister se. A lakások tulajai részben maguk laknak a lakásukban, részben kiadják azt. Nincs "a társasház", aki megbíz egy takarítócéget, vagy egy hólapátoló GmbH.-t. Ki az, aki arra az évi max. 3 hólapátolásra majd privát fölfogad valakit? Mi abban a was-ist-das, hogy egy viszonylag szűk környezetben én takarítom "más" után a lépcsőházat? Azért mégse egy nyilvános WC-ről van szó...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 22:52:03

@Mirjam2: lefagyott a laptop nem bbírom még ujrainditani. Ha sikerül még dolgozni is fogok ma de mostmar semmihez nincs épp türelmem :-(

2016.01.05. 22:58:49

@Herr Géza: Hm, hát ez akkor műxik, ha nincs a házban egy ferienwohnung .. vagy több ... ;)
Bár igaz, vidéken annyira nem jellemző, hacsak nem turistaparadicsom ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.05. 22:58:59

Hogy baszikálja meg az édesanyját a blog.hu.
Szerverhiba miatt elszállt egy kommentem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:00:38

@Pink Petsch: Elhiszem.Szeretném azt a régiót is egyszer végigjárni, hát ha majd sikerül.Berlin lenne a legelső, mert rohadtul érdekel minden ami a fallal kapcsolatos.Kéne ehhez a projecthez legalább vagy fél év szabadidő, bökje meg...

Oké, rendben, 1:1... :D

2016.01.05. 23:02:46

@diggerdriver: Kezdő-e vagy-e? ;) Én, ha hosszabb kommentet írok, akkor már automatikusan másolom, mert ki tudja, ugye?
Mellesleg próbálj meg backwardolni a böngésződdel, azaz az előző oldalakat behívni a HA-ról, hátha még ott a kommented a szövegboxban.

Herr Géza 2016.01.05. 23:06:31

@Tebeszre Scavok: Trükkös egy nicknév....:D Köszi a posztot!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 23:08:19

@Mirjam2: lehet valakinek fizetni, hogy csinálja meg a te kvótádat, amikor rád kerül a sor?

Herr Géza 2016.01.05. 23:09:47

@Pink Petsch: Backwardolni... :))))) Összekevered Diggert valamelyik IT-Häuptling-gal. Ő a markolós, te.... :))))))))))))

2016.01.05. 23:10:15

@geegee: Hm, nos Berlinbe csak akkor, ha nincs tömegiszonyod ;). Nekem, őszintén szólva nem igazán jön be az a város, de ízlések, ugye ...
A keleti rész, egy feljavított szocreál minta-lakótelep. Persze, nem a teljes, de azért a jól érzékelhető része. Maradtak meg ott is "ánti-világbeli" részek, de nem az a feltétlenül jellemző. És hát a hangulata is amolyan szocreálos. Olyan érzésem volt, mint Bécsben a 10. kerületben.
Nekem, személy szerint Lipcse jün be a leginkább, már ami megmaradt belőle. De annak legalább van egy kis avítt hangulata.
Drezda is okés, már az óváros része, de azt egyrészt max. fél óra alatt kényelmesen bejárod, másrészt meg van egy enyhe múzeum hangulata. Valahogy nagyon nem élő, nem igazán szerves része a városnak, mint otthon a Halászbástya.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:10:46

@diggerdriver: szarul működik ez a fícsör mostanság nálam is, először fent, a poszt alján ki kell nyitni az összes kommentet, és utána már megy a sárga link...legalább is nálam

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.05. 23:11:33

@diggerdriver: akkor nem ugrik vissza, ha nem az utolsó 100 kommnt között van, amire ugranál. ha az utolsó 100-ban, akkor visszamegy. legalábbis itt.

Herr Géza 2016.01.05. 23:13:59

@Pink Petsch: Na igen, akkor a tulaj gondoskodik róla valahogy. Pl. tényleg megbíz egy céget. De az is járatos megoldás, hogy fizet egy szociálisan gyengébben eleresztett szomszédnak. Megoldás mindenre van.

2016.01.05. 23:15:54

@Herr Géza: Jóvanna, 'sze próbáltam megmagyarázni .. de akkor hát még plasztikusabban... arra a nyílra kell kattintani, ami balra mutat, és ellenőrizni minden egyes kattintás után a kommentboxot, hátha ott a mű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:19:27

@Pink Petsch: Jaja, ez itt a svédeknél is sok helyen így van. Ha neked nincs hivatalos papírod valamiről, akkor te nem értesz hozzá, és akkor neked oda tilos benyúlni.Hiába vagy esetleg egy talpraesett ember, aki sok mindent látott már, meg tapasztalt, és fel tudsz billenteni egy kismexakítót, akkor sem.Agyatlanság.A legdurvább pl, hogy takarítói állásokhoz is végzettséget kérnek...Komolyan, létezik egy tanfolyam, amit ehhez el kell végezni, levizsgázni.Az ember esze megáll...

2016.01.05. 23:21:36

@Herr Géza: Hát ja, ha normális fazon a tulaj, ha meg nem, akkor lehet takarítani helyette is ;).
Én tényleg nem értem Mirjamot, pont Németország az, ahol mindent az orrvérzésig specifikálnak, és bár lehetnek kisebb anomáliák a rendszerben, mint a ti házatok is, azért a nagy egész nem ezt mutatja. Nem tudom, hol élhetett? Valamilyen -dorfban, ahol csak egy H betű volt normális vasútállomás helyett? Mert az oké, hogy kis és mini településeken másképp működnek a dolgok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:22:24

@Muscari: Nem a HA, hanem a blog.hu.Nálam is előfordult már ilyen.Kicsit vártam, és utána el tudtam küldeni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:24:42

@geegee: A kedvencem erre a témára még az, amit valaki itteni blogjában olvastam, miszerint valaki a munkahelyén valami ebédlőben visszaállította az órát (a rendes évi kétszeri ilyen eseménykor), mert unatkozott és már talán egy-két napja se volt visszaállítva a szerkezet.Erre leb@szták őt, hogy miért végzi el illetéktelenül más dolgát...Hátbazz, félelmetes... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:26:48

@diggerdriver: internál szerver (t)error?
Minden kommentnél kötelezően elküldés előtt kontolcé-kontrolvé.Nekem is csak akkor szok elszállni, ha nem csinálom ezt.De akkor mindig.Hogy rohaggyon meg... :D

2016.01.05. 23:27:11

@geegee: Azt itt is kell .. legalábbis komolyabb takarítócégek (amelyeket nem törökök vagy egyéb gyanús népségek tulajdonolnak) kérnek ilyesmit. Onnan tudom, hogy az egyik csaj, aki átváltott polgárira, első körben takarítani állt be, de kellett hozzá egy tanfolyás. Igaz, valami 6 hetes volt, és mellette dolgozhatott a cégnél, úgymond gyakorlatként.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:28:04

@geegee: bocsánat, szóval ctrl-a (kijelölés), majd ctrl-c (másolás). És ha elszáll, akkor ismétlésnél csak ctrl-v (beillesztés).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:33:08

@Pink Petsch: De van sajnos tömegiszonyom.Kösz, hogy írod, akkor mejd ennek figyelembevételével fogok arra járni.Gondolom, a nyár felejtős, talán ősz-tavasz jó lehet.És hát ja, Drezda, Lipcse, illetve az északi tengerparti városok, amik érdekelnek még, Rostock (pedig ott rostockoltam már párszor a kompra várván...) Stralsund, a Rügen sziget, stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.05. 23:35:54

@Pink Petsch: És vajon mi a frászt tanulnak ott?Hogy milyen ívvel kell a kézmozdulatnak lejtenie, miközben beleönti a kupica vegyszert a vödör vízbe, felmosáshoz?Röhejes, na.

2016.01.05. 23:41:36

@Dragonlady (Bp, Hun): No worries, no rush! Igazabol nekem kene rajta lennem az ugyon, aztan latod itt vagyok egesz nap megint a HAn... Annyit mar csinaltam, hogy atkuldtem a ferjemnek a linket amit kuldtel, hogy olvassa el es foglalja ossze nekem mirol szol! :)

2016.01.05. 23:44:03

@Pink Petsch: Te mirol beszelsz? Mert hogy pont azt irtam egesz vegig, hogy eletemben nem hallottam ilyenrol hogy a lakok takaritanak, most hallom itt eloszor a Gezatol. Egyebkent Nemetorszagon belul Munchenben, egy bajor kisvarosban, es egy bajor faluban laktam tarsashazban, es sehol nem en takaritottam a lepcsohazat :)

2016.01.05. 23:46:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Fogalmam sincs, mert mondom, eddig se laktam olyan hazban ahol takaritani kellett, es ezutan se fogok! :)

2016.01.05. 23:47:53

@geegee: Hm, hát a szűken vett Berlin is 4 milliós (volt a legutóbbi népszámláláskor, ami nem tegnap esett meg), szóval kétszer Budapest. Így kalkulálj ;). Az évszakokat meg neked kell tudni, én a nyarat és a telet utálom a legjobban, tök mindegy hol ;).
Rostockban 1 hetet voltam, most már lassan 4 éve, annyi maradt meg, hogy áprilisban is rohadt hideg volt, a város okés, tipikus német, semmi extra ... ha szereted a stílust, akkor be fog jönni.

2016.01.05. 23:48:27

@Herr Géza: Ez amit leirsz ez inkabb olyan tenyleg mint egy csaladi haz. Mondom, nem veletlenul nem laktam sose csaladi hazban, nem mindenkinek valo. De ha nektek bevalt az szuper.

Herr Géza 2016.01.05. 23:48:53

@Mirjam2: Ááá, továbbra sem érted. Eleve úgy kezdődik, hogy ez itt régi hagyomány. Ha én idejövök és urizálok, hogy ugyanmár, mit nekem az a 8,50-es órabérű török takarító, már kilógok a sorból. Már csak azért is, mert a nálam jobb anyagi helyzetű polgármester ugyanúgy sk. söpri fel a háza előtti járdát, mint a falu nagymenő vállalkozója, aki akár két tanoncát is ráugraszthatná, de nem teszi. Vagy az egyik ház, amivel példálóztam: a háztulaj egy festővállalkozó család volt, akik maguk is a házban laktak. Volt még ezen kívül 3 lakás a házban, amit kiadtak. És bizony, a Chefin négy hetente lepakolta a fuxot és simán végigtakarította a házat, meg kihúzta a kukákat, stb. Pedig a műhelyük is a ház mellett volt, simán megtehette volna, hogy ráugrasztja a (török) ipari tanulóit, de nem tette ő sem.
Más: a mostani falunkban a hóeltakarítás (az utakról) úgy van megoldva, hogy az önkormányzat lepakolt a faluban három traktor hoz/teherautóhoz való tolólapot. A faluban lakó traktorral bíró "parasztok", teherautósok önkéntes alapon bevállalják a hóügyeletet, amit egymás közt forgószínpadszerűen leosztanak. Ha esik a hó, az éppen ügyeletesek egymást riasztva hajnalban kelnek, felcsatolják a tolólapokat és reggel 6-ra, 7-re a falu összes útjáról le van tolva a hó, plusz ha addigra nem ért ide a "járási" közútkezelő gépe, akkor a falun átvezető főútról is a következő falukig. Majd utána mind megy a saját dolgára. Teszik mindezt egy jelképes átalányért, amiből talán az üzemanyag, ha kijön. (És az önkormányzatnak szinte semmi dolga az egésszel....)
Na ezért (is) szeretek én itt élni, ebben a dél-német vidéki környezetben. Itt nem azzal leszel faszagyerek, hogy meg tudod fizetni a házad elől a havat ellapátoló Hansi vagy Ali bácsit....

2016.01.05. 23:49:55

@geegee: Nagyjából azt, hogy milyen vegyszerekkel mit lehet takarítani, és ahhoz milyen alapanyagú rongyokat meg más eszközöket kell használni. No meg, a munkavédelmi előírásokat, alkalmazotti jogokat, ilyesmik.

M. Péter 2016.01.05. 23:53:15

@Muscari: Nálunk papíron is van, és hetente egyszer van ingatlanos melléklete, és abban több oldalon magánszemélyek hírdetései is vannak.

2016.01.05. 23:53:23

@Mirjam2: No, akkor most már végleg nem értem, te miről beszélsz. Idézet tőled: "Szerintem meg tipikus nemet hozzaallas ez hogy alljon be mindenki lepcsohazat takaritani, pont az ilyen dolgoktol maszok a falra Nemetorszagban. Legkozelebb majd a hazat is en epitem fel, hogy ne kelljen fizetni a komuvesnek..."
So, was ist los dann?????

Herr Géza 2016.01.06. 00:00:26

@Mirjam2: Már hogyne laknál ilyen házban.... Itt szinte minden lakás ilyen, nem ez alapján fogsz válogatni, már ha egyáltalán van választék. Svábország már csak ilyen, és mivel Stuttgart is inkább egy nagyobbra nőtt kisváros, mint egy big metropolisz, na meg ott is főleg svábok laknak, még ott is nagyobb esélyed van ilyet kifogni, mint a Verwaltung-os verziót. Mondom, nem bérkaszárnyákról van szó.

2016.01.06. 00:06:15

@Herr Géza: Naja, és ezért tartják a svábokat a németek skótjainak ;)
Igaz, nekem nagyon bejön a sváb stílus, nem véletlen, hogy a sok tartomány közül BW az, ahol majd hosszabb távon élni szeretnék (volt rá alkalmam, hogy sok tartománybelit öszehasonlítsak ...).
De attól még áll, a svábok alapvetően skótok ;)

2016.01.06. 00:10:00

@Herr Géza: Te, ez fura. Stuttgartról jutott eszembe (meg hogy az alapvetően egy nagy falu) ... szóval, én nem járok ilyen stuttgarti magyarok fórumokra, és nem is Bad Canstattban laktam, de nagyon feltűnt, hogy a turista-részeket kivéve, Stuttgartban magyar szót spontán az utcán csak Bad Canstattban halottam. Szerintem ott a fészek ;).

holapotelvan 2016.01.06. 00:11:13

a napokban olvastam a credit suisse global wealth report 2015 c. kiadványát. alig akartam hinni a szememnek, amikor láttam, hogy európában 70 millió, észak-amerikában pedig 50 millió ember él olyan abszolút nyomorban, amihez képest az afrikai átlagéletszínvonal is komoly felemelkedést jelentene.

és a cikkben tárgyalt tízen-egy-lakásban kategóriás játékosok még valószínűleg mindig jóval efelett vannak...

elgondolkodtató, hogy kínában NEM LÉTEZIK ilyen mértékű szegénység.

vagyon szempontjából egyébként a világon a mediánérték 3200 dollár. tehát akinek ennél az összegnél nagyobb vagyona (!) van, az a világ vagyonosabb feléhez tartozik, a tehetősek közé sorolhatja magát. (a felső 10%-hoz tartozáshoz kb. 70 ezer dollár, a felső 1%-hoz 700 ezer dollár vagyon szükséges.)

meglepő, hogy a világ melyik országában a legmagasabb a felnőttek mediánvagyona (azaz annak az egyénnek a vagyona, akinél pont ugyanannyi állampolgár vagyonosabb, mint amennyi szegényebb nála, azaz a skála közepén áll, félúton).
nem, nem svájc, és nem is norvégia. és nem új-zéland.

egészen megdöbbentőnek találtam, hogy a görögök és a németek mediánvagyona hogy aránylik egymáshoz.
talált, süllyedt...

Herr Géza 2016.01.06. 00:15:11

@Mirjam2: Időnként azért saját magaddal is szoktál veszekedni?

"En is nagyon orultem az elejen Londonban mikor nem beszeltem angolul hogy orankent 3.5ert takarithattam valakinek a hazat, hala Istennek, ok nem hoskodtek hogy csak azert is kitakaritanak ok maguk.."
kontra "én aztán soha nem takarítanék mások után"

Eleve nem a pénz, meg a "sóherség" a kulcskérdés, de mindegy...

2016.01.06. 00:19:23

@holapotelvan: Te, te nagyon ne olvasgass ilyeneket, ha képtelen vagy értelmezni. Van hiteled, kölcsönöd, egyéb ilyesmid? Mert ha van, a Blahán csövező hajléktalan vagyonosabb, mint te, mediánban ... :P

2016.01.06. 00:28:40

@Herr Géza: Benne van ám a pakliban a pénz is a sváboknál ;). Nagyokat vigyorogtam, amikor a főnököm mesélte, hogy nyaraláskor azt is megnézték, hol olcsóbb a dinnye 10 centtel, hogy ne 99 centet, hanem 89-et fizessenek kilójáért. És képesek voltask ezért "gyalogtúrára" menni :D.
Oké, lehet mondani, hogy ez csak egy ember ... pedig ez csak egy példa, számos ilyen van a mindennapokban. Engem nem zavar, inkább szórakoztat. A dolgokhoz való hozzáállásuk sokkal jobban tetszik, minthogy ilyesmik igazán zavarjanak.

2016.01.06. 00:59:43

@Herr Géza: Nem tudom mit nem ertesz. Ingyen nem takaritanek masok utan, penzert termeszetesen igen. Mar abban az esetben ha megint annyira szuksegem lenne az orankent 3.50re mint akkor volt - remelem nem lesz, de valakinek mindig van, remelhetoleg nalam fialabbnak, es akkor miert ne fizessek ha megtehetem. 80 evesen nem fogom kockaztatni hogy elesek es eltorom valamimet az utcan takaritas kozben, csak azert hogy sporoljak es buszke lehessek magamra... De mikor fiatal es eros voltam es szuksegem volt penzre, miert ne takaritottam volna penzert? Pont ez a lenyeg, hogy ez egy munka, nem szorakozas, foleg a lepcsohazat meg a jardat takaritani.

2016.01.06. 01:03:21

@Herr Géza: Figyelj, akkor laknek ilyen helyen ha elrabolnanak, bilincsben tartananak es csak naponta egyszer a lepcsohaz takaritasara engednenek ki a lakasbol fegyveres orizet mellett :). Szerencsere egyelore meg van szabad akaratom.

2016.01.06. 01:06:51

@Herr Géza: Ja, hat en a nemetek tobbsegevel ellentetben nem parazok attol ha kilogok a sorbol, siman megmondanam hogy en aztan nem csinalom es kesz :)

Herr Géza 2016.01.06. 01:07:00

@Pink Petsch: Mondjuk a Kehrwoche tekintetében nem tartom valószínűnek, ez tényleg egy régi hagyomány, mellesleg a bajoroknál is sokfelé divat, csak legfeljebb nincs az a kis vándortábla, amit az éppen soros lakás ajtajára akasztanak...:D
Na meg ez a sóherség is egyre inkább átmegy legendába. Azontúl, hogy svábok közismerten szorgalmas, takarékos iparosnépek, mára már szerintem semmivel nem jobban Pfennigfuchserek, mint más németek, de mondhatom a magyarokat vagy akár az amerikaiakat is, ha az ilyen 10 centtel olcsóbb dinnyéért elmegyek 10 km-t is sztorikról, vagy a kupongyűjtési népi sportról van szó.
De így igaz: a "schaffe', schaffe', Häusle baue' ", no meg a schwäbischer Tüftlergeist tette őket azzá, amik.... Ld. N.o. legpatinásabb cégeinek földrajzi megoszlását, nem véletlen, hogy az autógyártás igazán nagy ikonjai itt székelnek, stb....

Herr Géza 2016.01.06. 01:10:51

@Mirjam2: Hát jelentős különbség van kettőnk szocializációja között, az egyszer biztos...

2016.01.06. 01:11:32

@Pink Petsch: Olvasd el az egesz beszelgetest az elejetol, ha ennyire erdekel... En meg nem hallottam ezt a lepcsohaz-takaritasos sztorit, mondtam is Gezanak hogy mar laktam 3 tarsashazban itt, es meg nem hallottam. Az viszont 100% nemet hogy inkabb nekiallnak (ebben az esetben) maguk takaritani mint hogy fizetni kelljen (mikozben van mibol...) es meg buszkek is ra, hogy 80 evesen ok takaritanak, ja es meg szerencse hogy a havat a Geza lapatolja :). Elnezest egyebkent minden resztvevotol, nem kell engem komolyan venni, viccelek. Mentsegemre szoljon, atmenetileg egy bajor faluban tengetem napjaimat ami nincs ram jo hatassal, de szerencsere mar csak 5 napot kell kibirni.

2016.01.06. 01:14:20

@Herr Géza: Ja, hat en egy ilyen alulszocializalt ember vagyok, es nem is illek ebbe a civilizalt orszagba de mondom, mar csak 5 nap. Az biztos, ha valaki megprobalna VANDORTABLAT akasztani a lakasajtomra hogy most mi vagyunk a sorosok a takaritassal, hat nalam akkor szakadna el vegleg a cerna es amokfutast rendeznek ebben a bekes faluban :)))

Herr Géza 2016.01.06. 01:17:42

@Mirjam2: Ja, hogy te megmondanád és kész.... Az araboknál is megmondod, hogy márpedig te bemész a csak férfiaknak fenntartott területre? Vagy bikiniben mész be a mecsetbe és kész? Mert arra befizetnék.
Na mindegy, elég mára, úgysem jutunk közös nevezőre, nem is kell....

M. Péter 2016.01.06. 01:55:06

@Herr Géza: A lépcsőház festését, a tető javítását és a hasonló dolgokat hogy oldják meg? Vagy a felelősségbiztosítást arra az esetre, ha leesik egy cserép a tetőről és beveri valakinek fejét?

M. Péter 2016.01.06. 01:59:04

@Mirjam2: Az Imperial College Oxford és Cambridge szintjén van. Londonban a UCL és az LSE is jó, egy szinttel lejjebb van.

M. Péter 2016.01.06. 02:12:30

@holapotelvan: A görögöknél jellemzőbb a saját tulajdonú ingatlan, a németek pedig inkább bérelnek. A nyugdíjbiztosás és szociális ellátás értéke viszont nincs benne a statisztikában.

P.Elliot 2016.01.06. 04:41:43

@Mirjam2: Egyetertek veled, en sem takaritanam ki a lepcsohazat mert megvan nekem a sajat lakasomban a dolgom, inkabb megfizetnek valakit. Itt Usaban ilyenrol nem is hallottam. A lakotelepeken van egy karbantartasi dij amit mindenki koteles fizetni, ezert fuvet nyirnak, eltakaritjak a havat es kitakaritjak a kozos lepcsohazat is.
Kulonben is, mi van azzal hogy igen en nagyon szepen kitakaritanam mert szeretem az alapos munkat de mi van ha a szomszedom csak osszecsapja, foltos, koszos marad a lepcso s a tobbi hely, azert en szolhatok?
Es elultethetem az ellensegeskedes magjat ezzel hogy kikialtsanak piszkalodonak?
Otthon a 60-70-es evekben panelban laktam lakotelepen, szo se volt arrol hogy mi mossuk a lepcsohazat, a lepcsoket, volt abban a tombben egy hazmester hazaspar es ok csinaltak hetente, meg szemetet is szedtek amit ki kellett tenni minden emeleten levo zart kis helyisegbe es onnan szedtek ossze naponta, ok takaritottak el a havat is.

©________ 2016.01.06. 06:50:54

@Mirjam2: en veled vagyok:-):-):-):-)

Taxomükke (UK) 2016.01.06. 07:38:20

@Herr Géza: Ez nem volt szep toled.....
:)))))))))))

Muscari 2016.01.06. 07:47:57

@Praliné.: jó kis szópárbaj volt, én jól szórakoztam :-)

soad1221 2016.01.06. 09:07:58

@Tebeszre Scavok: szia! kösz, hogy jöttél, sok minden marad ki a posztból , ami kommentekben már átjön.

Elismerem, elhamarkodottan ítéltem, de a posztból ez jött le. Viszont számomra nem kérdés, hogy így kezdődik, ha munka és minden nélkül megy ki az ember. A gond ott van, ha vki azt gondolja, hogy egy idegen országban tárt karokkal várják, minden szuper lesz. minimális IQ-val belátható, hogy a komfortzónából le kell adni, ha az ember bevállalja. Ezentúl pedig bármikor változtathatsz a lakhelyen, biztos vagyok benne, hogy lehet olyan szobát is találni, ahol a bérlőtársakkal mindent normálisan fel lehet osztani, meg lehet beszélni.

Hogy így volt-e senki sem kérdőjelezte meg, de most sem tudok mást mondani, hogy:
1. több emberrel együtt lakni bizony sokszor kényelmetlen, egyszerűen alkalmazkodni kell egymáshoz, ez az ára....
2. ha már annyira túl van minden határon a többi ember, akkor meg változtatni, hiszen akkor az nem normális közeg. Lehet találni normálisat, még Londonban is. Bár sosem voltam ott, sosem próbáltam, de kizártnak tartom, hogy ilyen mértékben különbözne az világ azon pontjaitól, ahol viszont volt már tapasztalatom :)

Zsanett Zambo 2016.01.06. 09:14:41

@Bal: az 5% beugro csak az uj epitesu ingatlanokra vonatkozik, a legtobb mortgage os legalabb 10 - 15 (vagy 20%) beugroval al szoba az ugyfellel :(

Lefty Rosenthal 2016.01.06. 09:26:23

@Bal: hogyne' lenne igaz. Benne elek 10 eve, tudom hogy igaz, azert irom. Az, h nehany videki nagyvarosban a kereset/lakhatas koltseg arany rosszabb mint a Londoni atlag az nem azt jelenti hogy az orszag homogen, ezt irtam feljebb is. Nem veletlen koltoznek ki Londonbol az emberek a kornyezo, egy-masfel-ket orara levo 50-100-150ezres nagysagrendu varosokba, en is ezt csinalom, az m25-on belulre jarok dolgozni Hampshire-bol. Annyival nem magasabb Londonban az atlagjovedelem mint amennyivel tobbe kerul a normalis minosegu lakhatas, a low-skilled munkasok, mint amilyen a K-Europai munkasok jelentos hanyada (raktar-sofor-vendeglatos-szalloda) meg itt is es ott is minimalber kozelit kap + esetleg valami tulora v akarmi, de nincsenek tobbszoros elteresek, nem ugy mint a lakhatas araban. (a low skileld nem pejorativ vagy sertegetes, hanem egyszeru teny).

2016.01.06. 09:39:37

@Herr Géza: Igen, bementem mar ferfiaknak fenntartott teruletre, megmagyaraztam hogy miert vagyok ott, megertettek. Bikinit meg nem hordok sehol - egyebkent lakoparkokban Szaudi Arabiaban is lehet hordani bikinit, mert felfogjak a helyi emberek hogy vannak akik ilyet hordanak, bizonyos hatatok kozott lehet meg akkor is ha ok nem ertenek vele egyet. Az araboknak az en szempontombol normalis hozzaallasuk van az ilyen mindennapi dolgokhoz, nem az a celjuk az eletben hogy elerjek hogy mindenki 'bealljon a sorba'. Megertik, bizonyos hatarok kozott, hogy kulonbozo emberek kulonbozokeppen csinalnak dolgokat, nem akarjak mindenaron megmondani neked hogy te hogy eljed az eletedet, nem sporolnak feleslegesen mindenen es nem tisztasagmaniasak. Szoval en, szemely szerint, jobban kijovok veluk mint pl. a svabokkal, de ez tenyleg egyeni dolog.

2016.01.06. 09:41:04

@Zsanett Zambo: Buy-to-lethez altalaban 25% onreszt kernek minimum.

2016.01.06. 09:54:56

@M. Péter: Hat, az en fogalmaim szerint vannak ott meg ezeken kivul is jo egyetemek, es tudom hogy sokan egyetertenek velem...

2016.01.06. 10:00:43

@P.Elliot: Na pont ez az. En is azt gondolnam hogy az ilyen 'csinald magad' megoldasnal vagy nem lehet panaszkodni hogy a masik nem csinalta meg rendesen, vagy rosszabb esetben orok harag es sertodes a vege az egesznek. De ugy tunik van ahol jol mukodik, peldaul Gezaeknal... Tenyleg nem ot akarom piszkalni.

2016.01.06. 10:29:07

@Muscari: Te csak ne dumalj, miutan gyanus linkeket probaltal nekem kuldeni tegnap lepcsohaz-takaritas temaban! Meg szerencse hogy a blog.hu megakadalyozott terved megvalositasaban! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.06. 12:17:39

@Pink Petsch: A nyár csak azért lehet extra terhes, mert még ott a sok csilliárd turista, gondolom.Na mindegy, majd lesz valahogy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.06. 12:21:49

@Pink Petsch: OKé, de ez kb egy órányi anyag, max egy délelőttnyi tanulás...Na mindegy, nem ragozom...

MagicalMango 2016.01.06. 13:07:59

Egyreszt nem a single room a kegkisebb kategoria, hanemaz ugynevezett box room, ami mar tenyleg csak egy lyuk, illetve a king felett van meg egy kategoria, az pedig a master bedroom. A szoba kategoriak elnevezese nem arra utal, hogy hany szemely lakja, hanem a szoba nagysagara.
A masik, hogy a kedves posztiro valoszinuleg csak es kizarolag "magyar hazakban" lakott vagyis magyar landlortol berelt szobat, ugyanis nem feltetlen mindenhol a magyar hazakban talalhato tomegszallas a jellemzo.
Arrol nem beszelve, hogy a magyarok aktalaban dragabban adjak ki a szobakat szerencsetlen ujonnan erkezettnek, mint egy mas nemzetisegu, de sok magyarnak esze agaban nem lenne elkoltozni.
Ismertem egy magyar part, ket nagyobb gyerekkel bereltek 2 duplaszobat egy magyar hazban. 140 font/het volt egy szoba, vagyis 280 fontot fizettek HETENTE a ket szobaert. A ket gyerek iskolaba jart, a szulok meg gyalog jartak dolgozni (masfel ora oda masfel vissza), mert nem telt mar berletre!
Az ilyen idiotat forditanam vissza a hatarrol, mivel mashol, nem magyarok lakta hazban siman berelhettek volna 100 fontert hetente ugyanakkora szobat, vagy epp annyi penzert mar egy lakast is kivehettek volna. valamiert egyesek elvezik az ilyesmit, amit jol ki is hasznalnak a magyar foberlok.
Vettem egy 3 szobas hazat. 3 szoba plusz 1 nagy nappali, ket szint, ket furdoszoba. En elfoglaltam a nappalit, a 3 szobat (egy szingle ket dupla) pedig kiadtam 3 embernek. 4-en vagyunk osszesen es olcsobb a szoba mint a magyar tomegszallasokon. Mikor szobat hirdettem volt olyan magyar, aki megkerdezte hogy milyen nemzetisegu a masik ket berlo, es amikor meghallotta, hogy nem magyar, koszonte szepen es letette.... En nem csinalnek tomegszallast a hazambol. Nalunk rend van, tisztasag es csend. Mindenki a SAJAT konyhai dolgait hasznalja, es alap, hogy nem hagyunk mosatlant a mosogatoban. Ket huto van. Egy sajat magamnak, egy pedig a 3 berlonek. A bevetel segitseg a lakashitelbe, de nem ebbol fogok meggazdagodni. Aki magyar tomegszallasra megy, az megerdemli!!!

Herr Géza 2016.01.06. 13:26:39

@Pink Petsch: Fogalmam sincs, én se vagyok semmilyen magyar klubba bejáratos, de tudom, hogy van olyan, mint ahogy van minden évben magyar bál is... Ott egyszer voltam k.régen, de az a nagyon rongyrázós, "én szartam a világot a németeknek is" típusú, jellemzöen 56-os generáció tolta a rock&roll-csárdást, menekültem is gyorsan.... :)))
Bad Canstatt talán azért lehet magyar góc, mert sokan dolgoznak (és laknak) a Merci-gyár környékén, na meg van ott néhány nagy növérszállás, ahol meg pláne sok magyar nö lakik.

Herr Géza 2016.01.06. 13:28:49

@Herr Géza: Ja meg a Mercitöl függetlenül is az a tipikus Arbeiterviertel, az ehhez passzoló, viszonylag olcsó bérlakások tömegeivel.

Bal 2016.01.06. 21:17:32

@Lefty Rosenthal: mindenesetre az hogy mész Londonból 100 mérföldet nem jelenti automatikusan azt, hogy biztosan élhető környékre kerülsz. Jó irányban is kell elindulni hozzá. Különben nagyot nézel mondjuk Oxfordban.

holapotelvan 2016.01.06. 21:25:58

@M. Péter: a második megjegyzésed jogos, de a tulajdon / bérlemény preferencia nem indok az eltérő vagyonra. attól, hogy a németek bérelnek, azt a pénzt, amit a görögök a lakás / ház megvásárlására fordítanak, félretehetnék. de ők felélik, elfogyasztják (ill. nyugdíjra tetetik velük félre).

szerintem megdöbbentő, hogy az olaszok, görögök mediánvagyona jóval meghaladja a németekét.

Tebeszre Scavok 2016.01.06. 23:06:56

@diggerdriver: köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet! Igen, sokan máshogy látják ezt. Ez egyszerű tényközlés akart lenni a valóvilágròl, ann a kezdeteiről, kendőzetlenül. ☺

RichInUK 2016.11.11. 07:58:07

@: 15 ev shared houseban? OMG

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása