oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 03. 06:43,  Egy nyugdíjas kalandor 306 komment

2015. november 03. 06:43 Határátkelő

Egy nyugdíjas kalandor

A mai poszt szerzője, Kalandor szinte napra pontosan négy éve írta meg történetét a blogra. Akkor, 2011-ben még a németországi kaland elején járt, hiszen 57 évesen fél éve dolgozott még csak Németországban. Lássuk, hová jutott az elmúlt években, hogyan látja most akkori döntését és jelenlegi helyzetét!

nemetorszag_tubingen_foto_grossbildjaeger.jpg

Mindenekelőtt a szokásoknak megfelelően kezdjük egy kis emlékezetfrissítéssel, azaz jöjjön egy részlet a 4 évvel ezelőtti írásból”

„Otthon jól fizető állásom volt, szép lakásom a belvárosban és semmi olyan körülmény, amiért ezt a lépést kényszerűségből meg kellett volna lépnem. Vagyis egy igen, a lányom és a vejem már 6 éve itt dolgoznak és élnek és elégedettek.

Ahányszor csak meglátogattam őket, az tűnt fel, hogy nyugodtan is lehet élni, nem muszáj rohanni ahhoz, hogy megfelelő életszínvonalat érjen el valaki. Ők úgy jöttek ki, hogy beszéltek németül és már ismerték a körülményeket.

Azt gondoltam, ha jön az unokám, akkor nem csak olyan nagymama szeretnék lenni, aki hébe-hóba meglátogatja és süt neki valami magyar specialitást. Gondoltam, ha az élete része szeretnék lenni, meg kell ismernem ezt a kultúrát, a nyelvet az embereket. Mitől működik itt minden egy kicsit másképp.

Találtam egy céget, akik idősápolókat kerestek. (...) Először szerencsémre egy magyarul beszélő idős férfihez kerültem, ami megkönnyítette az első lépéseket.

Ott rögtön egy fiatal, nagyon helyes másik magyar ápolólánnyal is összebarátkoztam. Első perctől mindenki nagyon kedves volt velem, a kutyám is jöhetett. Sajnos itt csak 3 hetet tölthettem, de utána jött egy jobb lehetőség.

Most álmaim munkahelyén vagyok, szerintem a világ egyik legszebb helyén, a Duna eredésének közelében. Az idős hölgy és a család is befogadott. Családtagként kezelnek és megbecsülnek.

Születésnapokra, vacsorákra járunk, és mindenhol vendégként kezelnek. Csak miattam beszereltették az internetet. Ha hazautazom, Ők visznek, hoznak el a 150 km-rel távolabbi városba. Az autót saját céljaimra is használhatom.

Több köszönetet és kedvességet kaptam itt a munkám után, mint otthon a 25 évig tartó hűséges munkámért, rám szólnak, hogy ne rohanjak, meg kell tanulnom, hogy lassan is oda jutok és lehet, hogy előbb, mint kapkodva, ahogy otthon megszoktam. Mert otthon mindig rohanunk fejetlenül valahová.”

Eddig tehát a részlet (a teljes poszt itt olvasható el), és akkor ugorjunk át pár évet, nézzük, mi a helyzet most Kalandorral!

Csupa jó dolog történt

„Azon szerencsések közé tartozom, akivel csupa jó dolog történt az elmúlt években. Három és fél évig dolgoztam egy nagyon kellemes helyen. Nagyon megbecsültek, a mai napig kapcsolatban maradtam a nénivel, akit ápoltam a Bodeni-tó környékén és a családjával is.

Nagyon kedves barátnőkre találtam, akik meg is látogattak Budapesten, s egy életre szóló barátság alakult ki közöttünk.

Még mindig Németországban élek. Időközben nagymama lettem, s most új fejezet nyílt az életemben. Lányom már 9 éve itt él és megajándékozott egy gyönyörű leányunokával.

Egy éves koráig ő maradt vele otthon, s amíg óvodába mehet, addig én vigyázok rá. Közben nyugdíjba is tudtam menni, így nem volt akadálya, hogy a kérésnek eleget tegyek.

Sokat járunk a picivel Magyarországra, mindketten élvezzük ezt a kétlakiságot. Elmondhatom, hogy otthon érezzük magunkat mindkét helyen.

Sokat tanultam, tapasztaltam és barátokat szereztem. Annak, hogy ez ilyen zökkenőmentesen ment nálam és ilyen elégedett vagyok, több okát is látom.

Először is nem kényszerből tettem meg ezt a nagy lépést, mert Budapesten jó állást, lakást, baráti kört hagytam magam után. Nem égettem fel semmit magam mögött, nem kellett eladnom mindent, hogy itt egy új egzisztenciát teremtsek. Ott volt a lehetőség, hogy ha nem érzem jól magam, visszamehetek bármikor. Ez magabiztosságot adott.

Kihívás volt a helytállás

A kapcsolatteremtő képességemnek köszönhetően mindenkivel megtaláltam a hangot. Érdekel mások véleménye, meghallgatom, s elfogadom építő javaslataikat. Örömmel és boldogan végeztem a munkámat.

Kihívásnak tekintettem, hogy egy idegen országban helyt tudok-e állni. Megbíztak bennem és én ezt viszonoztam. A munkámnak (és ezen keresztül annak, hogy egy családban éltem) jobban beleláttam a mindennapjaikba, az életvitelükbe.

Ami számomra meglepő volt, az a távolságtartás a családon belül. Egymással csak kézfogás, gyerek-szülő, nagymama-unoka, stb. A legnagyobb ünnep a születésnap, de csak jelképes ajándékokkal. Virág, csokoládé, egy üveg ital. A közösen töltött idő és nem az ajándék nagysága a lényeg.

Odafigyelnek egymásra

Németországban jó idősnek lenni, törődnek velük. A hagyományokat őrzik és ez össze is kovácsolja a közösséget. A farsangra hetekkel előtte készülnek és kicsik-nagyok egyaránt bekapcsolódnak a felvonulásba.

Az elöljárók, a politikusok, a polgármesterek a lakossággal szoros kapcsolatot ápolnak, mindenhol megjelennek és testközelből ismerik a problémákat, az emberek véleményét, kívánságait. A munkának becsülete van, ez különösen tetszett nekem. Ez persze egy kis lélekszámú településen volt, Magyarországon is így van ez még a falvakban talán.

Mikor Németországba érkeztem, nagy meglepetés nem ért. Arra számítottam, amit kaptam, a megbízhatóságra, a pontosságra és a fegyelmezettségre. Maguk körül rendet tartanak, és nem csak a lakókörnyezetükre gondolok. Betartják a játékszabályokat és ez a közlekedésben különösen figyelemre méltó. Az utakon mindig biztonságban érzem magam.

Ajándék minden nap

Amit még itt tanultam meg, hogy figyeljek magamra is. Előtte mindig „bezzeg” anya, „bezzeg” feleség akartam lenni. Tele stresszel, állandó időhiányban. Sietve, kapkodva teltek a napjaim. Itt minden nyugodtabb, kiszámíthatóbb. Egészségesen élek, sportolok szinte minden nap. Úgy élem meg ezt az életszakaszt, hogy ajándék minden egyes nap.

Lehet, hogy az is kivételes, hogy több magyar kolléganővel megismerkedtem és van, akivel még nem is találkoztam, csak neten levelezünk, mégis szoros barátságot kötöttünk. Figyelünk egymásra, tudunk egymásról.

Ahol most élek egy nagyon kedves házaspárral - ők már negyven éve itt élnek - valamint egy korombeli hölggyel járunk rendszeresen össze, utóbbival a lányom a repülőtéren ismerkedett meg. Kedvesek, aranyosak, szívesen találkozunk mindig velük.

E témakörben különösen sok negatív tapasztalatot olvastam, „csak magyarral ne hozzon külföldön össze a sors” - hangoztatják sokan. Ezt a véleményt egyáltalán nem osztom.

Még maradok

Sajnáltam volna, ha nem gyűjtöttem volna elég bátorságot és nem indulok útnak. Sokkal toleránsabb, elfogadóbb lettem. Örülök annak is, hogy alkalmam lesz összehasonlítani a német óvodai nevelést és iskolai oktatást az unokámon keresztül az otthonival.

Általa is megtapasztalhatom, hogy az eltérő kultúrák hogyan hatnak egy csöppségre. Egyformán otthon érzi-e magát mindkét országban és nyelvben?

Mi magyarul beszélünk vele, mondókákat, mese CD-t hallgatunk, de persze több időt töltünk Németországban, így a német nyelv is ugyanolyan fontos szerepet tölt nála be. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy édesapja francia anyanyelvű, így lesz egy titkos nyelv a papával, egy a mamával, és a német a közös.

Tíz évig még biztosan maradok itt.  Hála az internetnek és a fapados repülőjáratoknak, tartani és ápolni tudom a családi, baráti kapcsolataimat, tudom élvezni a két ország nyújtotta előnyöket.

Szóval igen, megérte!

Kalandra fel!”

A moderálási alapelveket itt találod.

(fotó: Grossbildjaeger)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr468045148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 07:36:09

"Ez persze egy kis lélekszámú településen volt, Magyarországon is így van ez még a falvakban talán."

A magyar falvakban nem számít a nagypolitika, a polgármester ott is mindig személyi ügy.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 07:36:16

"Ami számomra meglepő volt, az a távolságtartás a családon belül. Egymással csak kézfogás, gyerek-szülő, nagymama-unoka, stb. A legnagyobb ünnep a születésnap, de csak jelképes ajándékokkal. Virág, csokoládé, egy üveg ital. A közösen töltött idő és nem az ajándék nagysága a lényeg."

Az első és az utolsó mondat ellentmond egymásnak.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 07:36:42

"nem muszáj rohanni ahhoz, hogy megfelelő életszínvonalat érjen el valaki"

Persze, hiszen csillagászati az átlagbér szintje.

©________ 2015.11.03. 07:55:38

szeretek ilyen történeteket olvasni

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 08:04:12

"Találtam egy céget, akik idősápolókat kerestek."

Itt csak én gondolkodtam el azon, minek sápolni az időt? :D

Muscari 2015.11.03. 08:23:19

Nagyon tetszett, így kell ezt csinálni!

@Zka: én is szeretem az időt sápolni :-)

Sanyi9 2015.11.03. 08:31:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: ilyen egyszeru. Mindenhol csillagaszati szintre kellene emelni az atlagbert. Mas orszagokban miert nem teszik ezt?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.03. 09:04:44

Szimpatikus írás, szimpatikus nagyi, szerencsés kisunoka.
Sajnos, a nyugdíjasok nagyobb része kevébé ilyen nett.
Minden jót!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 09:08:24

@diggerdriver:

Ha távolságtartás van, akkor az per definitionem nem összetartó család.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 09:08:48

@Sanyi9: Mert akkor a nyugati országok őslakosainak kéne a szaros pelenkát cserélgetni a 92 éves bácsi alatt. Egyszerűbb a leszakadó régió országaiban mesterségesen lent tartani a béreket, hogy a sok elkeseredett ember elinduljon Nyugatra, így a pelenkázást megoldja majd a boldog magyar (a nemzetiség tetszőlegesen felcserélhető), aki még így is jobban jár (bár ez erősen nézőpont kérdése), mintha otthon maradt volna, a helyieknek pedig megmaradnak a nívósabb munkák. Nem bonyolult ez.

MrsGavand 2015.11.03. 09:16:58

En is ezt szeretnem, hogy az en anyukám is velünk éljen Walesben! Nagyon szimpatikus nagyi, pont, mint az en anyukám!!

2015.11.03. 09:29:43

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Pedig buktak két vh.-t, szétszakították az országukat jó pár évtizedig, és mégis ott vannak, ahol. Tudhatnak valamit.

2015.11.03. 09:35:27

@A nagy kékség: Kik tartják alacsonyan a magyar fizetéseket? :) Illuminati? Vagy a zsidók? Netalántán a gyíkemberek?

Amúgy miért baj, ha valaki nem marad itthon? Van még épp elég madár Mo.-n, akit palira lehet venni.

Fajankó 2015.11.03. 09:38:45

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Testi vonatkozásban van távolságtartás, nem ugranak egymás nyakába, kezet fognak.
Egy ünnepségen a lányom már kicsit álmos volt és a vállamra hajtotta a fejét, na ez ott annyira nem szokás.

Fajankó 2015.11.03. 09:49:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"Amúgy miért baj, ha valaki nem marad itthon? "
Itthon vagy otthon? Lassan mindegy.
Vannak akik nehezebben szoknak hozzá a változásokhoz, amióta szabad munkavállalás stb. van az EU-n belül sok szempontból olyan mintha egy országon belül mozognál. Pl. hogy Ödi Győrben vagy Bécsben dolgozik bizonyos vonatkozásokban mindegy.

Herr Géza 2015.11.03. 10:03:35

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Szerintem a "fizikai távolságtartás" lehetett szokatlan neki. Értem ezalatt azt, hogy itt talán kevésbbé divat a fenenagy puszizkodás, meg egymás nyakába borulás, mint otthon.

Herr Géza 2015.11.03. 10:11:30

@A nagy kékség: Ó, igen, igazad van. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy Soros, meg a Rotschildok (:D) a vasárnapi titkos szeánszaikon munkálták ki azokat az egyenleteket, amik pl. az aktuális német idősápolóigény függvényében határozzák meg a magyar átlagbéreket. Sőt, a Gonoszok pénzelik azokat a brit tudósokat is, akik jelenleg azon dolgoznak gőzerővel, hogy a migránsok átlagos cipőméretét is beépítsék ezekbe az egyenletekbe... :)))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 10:12:20

@A nagy kékség: tényleg nem bonyolult, de láthatóan nem érted. :)

Herr Géza 2015.11.03. 10:14:06

@Fajankó: Hm, szóval egyformán látjuk a "tényállást". :D

Herr Géza 2015.11.03. 10:19:03

@A nagy kékség: Na meg milyen "leszakadó régió"?? Nem úgy van, hogy a magyar gazdaság jobban fejlődik, mint az EU-átlag? (v.ö.: "az ország jobban teljesít")

Csodabogár 2015.11.03. 10:34:18

@svájci sapka (ch): Ezt most hogy érted, hogy az idősek nem ilyen nettek??? Kikérem magamnak!:-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 10:43:00

Amúgy nagyon tetszik a hölgy hozzáállása az élethez.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 10:43:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Persze, sikeresen kihasználták a kedvező körülményeket. Mo-nak erre nincs lehetősége.

Herr Géza 2015.11.03. 10:44:16

@Csodabogár: Hagyd el... Egy Svájcisapkához hasonló tininek már egy egy negyvenes embör is vén.... :)))))

Herr Géza 2015.11.03. 10:45:11

@A nagy kékség: Na ezzel abszolút egyetértek. :D

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 10:45:12

@Herr Géza:

Ha lehanyod a vicces részeket, gyakorlatilag ez a helyzet.

Herr Géza 2015.11.03. 10:53:18

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Hát persze, hiszen OV tanulmányait is azért pénzelte Soros, hogy amikor majd királlyá koronázzák, akkor szó nélkül hajtsa végre az utasításokat. Aztán a hálátlan kutya belemart a gazda kezébe.... :))))

Herr Géza 2015.11.03. 10:59:02

@Herr Géza: Most már csak azt nem értem, hogy azok a bizonyos repülőgépek miért nem az áruló OV háza fölött körözve permeteznek.... Biztos félnek a magyar légierő legendás csapásmérő képességétől. :)))))))

Hari Seldon 2 2015.11.03. 10:59:30

Egy érdekes hír a posztolónak.
Baden-Württemberg-ben él, ha jól értem.
Épp pár napja láttam, a wizz honlapján hogy jövőre lesz Budapest Baden-baden járat is. (megint)
Vagyis, nem tudom mi volt, de mintha egy ideig nem lett volna.

Hari Seldon 2 2015.11.03. 11:01:06

@Herr Géza:
Szia Géza, ha már németes téma:
Mit tudsz a jövő évi autópálya díjakról? Mármint mikortól lesz? Egyből január 1-től?

Herr Géza 2015.11.03. 11:04:04

@Hari Seldon 2: Á, egylőre semmi konkrétum nincs, mivel az EU a jelenlegi elképzelést elkaszálja, alternatíva meg még nincs, vagy nem publikus. Mondjuk úgy, hogy jan. 1-től még biztos nem lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.03. 11:09:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
A kettő nem zárja ki egymást.
Ahány család annyi családmodell.
Üngyülübüngyülü nélkül is meg lehet lenni.

Fajankó 2015.11.03. 11:10:24

@Herr Géza:
Igen!
Egyébként van egy természettudományos felfedezésem.
Hinta a közlekedőedények (vagy a kapillaritás ) elve alapján, periodikusan visszaszivárog/klónozódik, de így érdekesebb, virágozzék minden virág :)

Herr Géza 2015.11.03. 11:11:03

@Hari Seldon 2: Jó volna. Csak pár hónapig volt (2-3 éve már ??), a nejem akkor repült onnan egyszer kőkemény 19,99- ért oda-vissza, de sajna csak kóstoló volt a járat, mint ahogy a Memmingen (Allgäu) - Budapest is....
Legalább a Malév bedőlése óta nem igazán fapados Stuttgart-Budapest-i German(Euro)wings árakat is letörné egy kicsit.

©________ 2015.11.03. 11:12:06

@Zka:

"Megválasztották 2015 Ifjú Kócsagőrét"

Percekig tanakodtam, mi az a kócsagőre.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 11:12:17

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: hazugság, csomó kedvező körülmény volt, amit mi is kihasználhattunk volna, de nem tettük, mert fontosabb a szocializmus maradványainak fenntartása, meg a rongyrázó populizmus. Azt kapta az ország, amit a szavazók kértek. Nagy büdös parasztvakítást.

©________ 2015.11.03. 11:13:22

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: te kevered a diszfunkcionalitást az összetartással.
van köztük összefüggés, de mégsem ugyanaz.

©________ 2015.11.03. 11:14:11

@Zka:
Pácsonyban!

https://www.google.hu/maps/place/P%C3%A1csony/@47.0181957,16.8106485,13z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47693225f3f53957:0x57e6670729d81206?hl=hu

©________ 2015.11.03. 11:16:53

@A nagy kékség: sokat sírtál, míg ezt a mondatot leírtad?

:D

©________ 2015.11.03. 11:18:24

@Fajankó: a diffundálást kihagytad.

Fajankó 2015.11.03. 11:20:28

@Csupacsí: Ja,ja. Nahát így vagy úgy.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 11:34:16

@diggerdriver:

Én az arany középút híve vagyok ebben.

Apai nagymamám pl. borzasztó idegesítő volt az állandó virágcsokraival. Gyakorlatilag minden létező alkalomra vitt virágot.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 11:34:46

@Zka:

Nem volt kedvező körülmény. A magyar gazdaságot megfojtották már a kezdetben,

soad1221 2015.11.03. 11:34:50

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: szerintem nem zárja ki a kettő egymást. A távolságtartás nem arra értendő, hogy nem foglalkoznak egymással hanem, hogy nem ugranak egymás nyakába, puszi, miegymás.

MI a családunkban sosem adunk ajnározzuk egymást, nincsenek pofavizitek és kötelező beszélgetések. Ha megyünk egymáshoz, nem érzem magam otthon, vendég vagyok. Mondhatni távolságtartók vagyunk egymással.
És nincs olyan amiben ne számíthatnék rájuk, ha kérem ott van bármelyik családtagom, ugyanez fordítva. Tehát összetartóak is vagyunk.
Vagy?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 11:34:54

@Herr Géza: Nem is szabad leásni a dolgok mélyére. Jobb a felszínen lebegni. Ezt nyilván így látja a sok mexikói is, akik LA-ben robotolnak, és a sok kubai is, akik ugyanezt teszik Miamiban. Ehhez az egészhez biztosan semmi közük nincs azoknak az embereknek, akik a világgazdaságra befolyást gyakorolhatnak.

Hari Seldon 2 2015.11.03. 11:37:52

@Csupacsí:
Melyik a nyári, vagy a mostani két hetes őszi szünet?
Itt hétfő óta van óvoda! :-)
A nyári egyébként nagyon jó volt, tervezünk egy posztot csak még képeket keresünk hozzá. De ahogy szokás szerint most is alig van időnk. Mme Seldon elkezdett egy új szakirányt. Mellette most újra előtérbe került a apartman-ház csere. Ami lehet bérlés vagy vásárlás. Ez megint egy hosszas utána járást igényel. Szóval ezért vagyok itt ritkábban. (nem szabadkozás, csak tény, hogy alig van időnk hozzászólni)

2015.11.03. 12:12:09

Jajdejo, mar megint egy ilyen utankovetes. En csak par eve olvasom ezt a blogot, amikor kikoltoztem nem is tudtam, hogy letezett, kesobb, Index-cimlap olvasgatas kozben bukkantam ra, szoval ilyen regebbi torteneteket nem ismerek en.

@A nagy kékség: Most akkor ha egy orszag a szegeny, akkor az masok hibaja, de ha egy egyen, az meg az ove, ugye? :D Szerintem pont forditva van, egy egyen ha megserul nem fog tudni segitseg nelkul felallni, egy orszagban viszont azert vagyunk tobben, hogy fel tudjon, nem? :D Magyarorszag is tehetne valamit azert, hogy jobban eljen, peldaul miert cigizik? :D Meg miert kolt alkoholra, szerencsejatekra? Meg drogokra, az a legrosszabb, tiszta skizofren lett toluk, mar total beutott a paranoia, hogy a gonosz nyugati cegek kizsakmanyoljak es mindenhol ellenseget lat, meg demens is mert azt viszont mar elfelejtette, hogy onkent es dalolva lett a csicskajuk es osszeszerelojuk, es szemet felvevo piacuk, es ebbol a szerepbol nem is akart soha kimaszni, o dontott ugy, hogy ez neki jo lesz a vegtelensegig, mert mindenfele baromsagra herdalta a penzet, amit oktatasra, kutatasra-fejlesztesre, innovaciora kolthetett volna, merthat sajat eroforrasok hianyaban ugyebar inkabb ilyen szellemi ertekteremtesre van csak lehetoseg, de minek elni vele, gondolta o ugyebar, akkor meg ne csodalkozzunk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 12:20:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: persze, meg. Kényszerítettek, hogy rendszerváltáskor hagyjuk ott az orosz piacot, privatizáljunk fillérekért működőképes dolgokat, ne cseréljük életképesre a kommunista adórendszert és még sorolhatnám. Ezek valóban mind külső döntések voltak, nem a mieink! :D

adg 2015.11.03. 12:30:27

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Gyakorlatilag minden létező alkalomra vitt virágot."
Hat ez borzaszto, szornyu lehetett megelni ezeket az esemenyeket. :)

Van egy ismerosunk, akiknek muviragkeszito az egyik kozeli rokonuk. O allandoan muviragot osztogat, de nem am valami szolid meretut, hanem jo nagy, szines muannyag kazlakat. De ez nem eleg neki, mert szamon is tartja a sok fertelmet, amikor jon, akkor szambaveszi oket, megallapitja, hogy micsoda tartos es kivalo minosegu szemetet gyart. Ha egy hianyzik, akkor baj van.
Szoval amikor elmegy, akkor a viragok mennek a padlasra, amikor jon, akkor meg eloveszik oket. Szerencsere nem a szomszedban lakik, igy a veletlen betoppanas valoszinusege elhanyagolhatoan csekely. Mindenesetre kesz orom egy ilyen rokon.

©________ 2015.11.03. 12:33:54

@Hari Seldon 2: az őszi, amikor "itthon" voltatok.

2015.11.03. 12:40:22

@adg: :D Jaj istenem!

Nemreg voltunk egy eskuvon, a fium valami tavoli ismerosenek a felesege hozott sajat italt a lagzira, o csinalta, valami rozsaszin, edes buborekos szornyuseget, es kitoltott belole mindenkinek. En nem kertem, mert nem szeretem az edes alkoholos italokat, de o toltott nekem is, mert higgyem el, hogy az ove jo. Megkostoltam udvariassagbol, pont olyan volt, mint amire szamitottam, ezert otthagytam, orakkal kesobb meg mindig az asztalunknal beszelgetunk masokkal es o meg meglatta, hogy az en poharam meg mindig tele van es kerdezte, hogy most akkor mi van, hogyhogy nem izlik az o csodalatos itala... :D En akkor is elmondtam neki, hogy nem kell, de a fium megmentett es megitta, pedig o meg nalam is jobban utalja az ilyen szirupokat dehat o tudja az itteni illemszabalyokat... :D Szoval, nem kerni bunkosag, nem elfogadni bunkosag, nem meginni bunkosag, de tukmalni meg szerintem bunkosag, szamonkerni pedig foleg! :D

2015.11.03. 12:59:27

@Fajankó: Így van. EU-n belül nincsen távolság, se korlátok, és ez tök jó munkavállalói szempontból.

2015.11.03. 13:01:48

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Senki sem akadályozza meg a magyarokat abban, hogy olyasmit adjanak el a világpiacon, amire kereslet is van, pl. tudás, innováció, satöbbi. Jah, hogy nincsen rá semmi akarat. Akkor nem kell nyafogni.

adg 2015.11.03. 13:05:15

@mojyo: ez nagyon jo, mint a hazi borok es palinkak. Van egy ket jo is, de nagy reszuk ihatatlan borzalom. Viszont kihagyhatatlan, mert akkor sertodes lesz. :) Es cuccogni kell hozza, meg feny fele forditva figyelni a szakallat a borospohar szelen, de gyorsan, mielott szermarja a poharat, es meg kell hallgatni a kotelezo eloadast a tokeletes borkeszitesrol, annak buktatoirol, es hogy hogyan lehet elkerulni, hogy olyan pocsek loret kotyvasszunk, mint valami villanyi nyikhaj. A francia meg kaliforniai majmok meg eleve nevetsegesek persze. Azok azt sem tudjak, mi fan terem a bor. a chilei boraszok is csak ilyen ketszaz forintos lottyot tudnak, ott van a madaras teszkoban. Annyit is er.

Kesz szerencse, hogy a hazi cigaretta pl nem terjedt el, az mekkora lenne. Nem lehetne ilyen hulye kifogasokat kitalalni, hogy nem dohanyzom, vagy vezetek. :)

2015.11.03. 13:15:34

@adg: "de gyorsan, mielott szermarja a poharat" :D Hat igen. Akkor mar inkabb enis olyan muviragosat kernek, az legalabb nem rombolja az egeszseget, es el lehet tenni a pincebe, ha elment a rokon, esetleg kidobni, es ha megint jon, szabadkozni, hogy egy masik rokon kutyajara vigyaztak epp, amikoris ez az esztetikailag rendkivul alulkepzett vendegkutya szetharapdalta a gyonyoru csokrot, de istenments, nem kell ujat csinalni, mert mi is epp azon gondolkodunk, hogy vegyunk egy kutyat. :D

Hari Seldon 2 2015.11.03. 13:49:47

@Csupacsí:
Az még rohanósabb volt. Útlevél 5 főnek, lakcím kártya négynek. Személyi kettőnek. Stb... Ezen kívül körök a mindenszentek kapcsán.

P.Elliot 2015.11.03. 14:07:39

@mojyo: Nem lehet azt mondani a muviragra hogy mi nem szeretjuk es nem is szoktunk lakasban tartani? Es hogy koszonjuk de....
En siman, egyszeruen, mosolyogva mondanam meg.
Ezekbol a raeroltetesekbol pont a napokban volt reszem. A ferjem korhazban volt, meg meg sem melegedett az agy alatta amikor beallitott egy pap hogy imadkozni jott erte. Mondtam neki hogy nincs vallasunk/ katolikusoknak vagyunk keresztelve de ez nem tartozik ra meg valoban nem jarunk templomba es nem tartjuk/, olyan hatarozottan mondtam hogy csak minden jot kivant es hogy ha megis szukseg van a vigasztalasara/, josagos Isten, majd pont az overe/, rameroltetett egy nevjegyet amit letettem az asztalra es vegig ott maradt, volt kepe bejonni minden aldott nap, hatha meggondoljuk.
Ez meg csak hagyjan volt de napokkal kesobb nem o jott egy lelkesznot kuldott akinek hasonloat mondtam de az olyan volt mint egy bulldog.
Hogy az Isten kuldte otet es hogy o akkor is imadkozni fog ha en nem akarom mert nem ertem teszi hanem a betegert aki szinten elutasitotta de szerinte ez hozzatartozik a gyogyitashoz.. Mondtam neki hogy mi is Istenhivok vagyunk, / az vagyok/ de nem akarok semmilyen vallashoz tartozni, es Isten szeret engem igy is, mar szamtalanszor jelet adta.
A lelkeszno begurult, voros lett, fekezte magat, en meg csendes mosollyal, tiszta indulatmentes szemekkel bamultam ra, higgadtan hogy menjen mar a fenebe de nem ment, elmondott egy imat/ na ezert az eroszakossagert sem tartoznek hozzajuk/, letett egy prospektust ami a korhaz kapolnajaba hivott meg beszelgetesre a tisztelendohoz, mikor elment kivittem a noverpulthoz, nem dobtam be a szemetbe, kesobb lattam a nyitott ajton at hogy a nover odaadta neki. Na gondoltam, legalabb megerti.
Nem ertette meg, masnap ujra ott volt......
Ekkor duplan hataroztam el hogy legkozelebb teljesen elhajtok minden eroszakos alakot minden teren, nem fogok holmi "muvirag csokrokat' orizgetni csupan azert mert nem akarom megserteni az illetot.
egyebkent a papi szolgaltatas nincs ingyen. Egy ismerosomnek 250 dollaros szamlat melleket a pap a korhazi latogatas miatt es ugye ezt a biztosito nem fizeti.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 14:24:25

@Zka:

Így igaz. Geopolitiakai kényszerhelyzet volt. Aki ellenállt, azt lebombázták.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 14:24:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Senki sem akadályozza meg Balatonborzasi Labdarugó Egyletet, hogy UEFA-bajnok legyen.

©________ 2015.11.03. 14:27:07

@Hari Seldon 2: jesszusom.
az út rendben volt? (határ stb)

Muscari 2015.11.03. 14:37:07

@A nagy kékség: de nem is ilyen egyszerű, ahogy megpróbálod itt beállítani.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.03. 14:41:28

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: hiszen csillagászati az átlagbér szintje.

na majd migransok lenyomjak ... mar akik nem a segelybol fognak elni ..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 14:42:55

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: őőőő szóval van olyan ex-szocialista ország aki maradt a ruszki piacnál rendszerváltás után és nem privatizált hülyén, cserébe lebombázták? Kérlek mesélj még erről.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.03. 14:46:32

@A nagy kékség: valahogy igy van ez a munkanelkulisegggel is ... az kell .. alacsonyan tudjak tartani a bereket hiszen, ha mindenkinek lenne munkaja , egy ido mulva meg tobb fizetest kerne , de igy ott van az a bizonyos munkanelkuli reteg aki a helyere lephet alacsonyabb berert .. pl ez jo a minimalber fenntartasahoz ..

soad1221 2015.11.03. 14:59:03

@Határátkelő: na látod, még alapítani is tudná, nem csak megnyerni... :)

Herr Géza 2015.11.03. 15:01:43

@mojyo: Csak egy tegnap látott adat: a közmédiákra idén több pénzt költött az állam (80+47 milliárd HUF), mint a teljes felsöoktatásra... Elgondolkodtató.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 15:07:21

@Herr Géza: nem megmondtam fentebb, hogy parasztvakítás kell a népnek? De. Akkó' min csodálkozunk? :)

Hari Seldon 2 2015.11.03. 15:08:47

@Csupacsí:
Fogjuk rá. Attól eltekintve, hogy Stauland-ban lassan lehet haladni a sok feltúrás miatt az autópályán végig az A3-A6 irányban, csak egy kis lassítás volt Passau előtt amikor nézték, hogy ki hoz menekültet.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 15:28:38

@Muscari: Hát, tudod, ha én olyan információkról olvasok, hogy él a földön több mint 7 milliárd ember, mégis összesen 85 ember kezében van a világ vagyona, akkor számomra nem olyan bonyolult összerakni a mozaikokat. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy Magyarország kifogástalan gazdaságpolitikát folytat, hiszen a mutyit én is látom. Akár még a szakmámon belül is.

blackhairlady 2015.11.03. 15:35:34

@soad1221: Pont mint a ferjem csaladja.
Na de en jol atszoktattam oket ugy, hogy eszre sem vettek :))))

blackhairlady 2015.11.03. 15:41:51

@A nagy kékség: Tegyuk fel, hogy a sok lusta, kreten amerikai egyszer ugy dont, hogy, OK, matol en fozok, en takaritok, en pucevalom a medencet, talan meg a kolykomnek sem kell babymegorzes.
Kozlod veluk, hogy penteken megkapjak az utolso heti fizetesuket, ennyi volt, menjenek bekeben, eljek az eletuket.
Szerinted mi tortenne az altalad oly szegenynek, kihasznaltnak titulalt mexikoiakkal, kubaiakkal es egyeb "szolga" nemzet tagjaival? Biztos nagyon orulnenek, hogy fel lettek szabaditva, hisz annyi mas szakmunka, irodai munka, magan biznisz varna rajuk, eddig csak az aldott jo szivuk tartotta vissza oket ezektol, hogy az elcseszett gazdag amerikaiakon segitsenek.

Virago_1000 2015.11.03. 15:44:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "enki sem akadályozza meg a magyarokat abban, hogy olyasmit adjanak el a világpiacon, amire kereslet is van, pl. tudás, innováció, satöbbi. "
- nem a magyarokat hanem egesz europat. Az usa nyomorba akarja donteni ugyanis felti a hegemoniajat.
TTIP rol hallottal-ear?

©________ 2015.11.03. 15:44:25

@Hari Seldon 2:
még szerencse. akkor a gyerekek jól bírták, nem volt hosszú az út...

(én múltkor egy hatórás utat végigszenvedtem, már lassan olyan vagyok mint egy gyerek:) mondjuk nem kényelmes az autónk az is igaz)

egyébként milyen volt az itthoni tapasztalás?mesélhetnél róla

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 15:45:04

@A nagy kékség: "85 ember kezében van a világ vagyona"
Miért pont 85? Kik azok? Attól tartok lemaradtam valami nagyon okos konteóról.

Virago_1000 2015.11.03. 15:46:41

@Herr Géza: "? Nem úgy van, hogy a magyar gazdaság jobban fejlődik, mint az EU-átlag"

- DE igen. Ugyanis a kivandorlasnak koszonheto munkaerohiany kovetkezmenye h a kulonbseg a magyar es eu- s berek kozt egyre csokken.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 15:47:34

@Virago_1000: az USA legnagyobb kereskedelmi partnere az EU. Meg is baszhatná magát ha az EU nyomorba dőlne. Ti tényleg ekkora korszakalkotó közgazdasági géniuszok vagytok?
en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_the_United_States

Virago_1000 2015.11.03. 15:48:31

@Zka: "Miért pont 85? Kik azok? Attól tartok lemaradtam valami nagyon okos konteóról."
- szerinted konteo pedig svajci tudosok jartak utana. A pontos szam 300 korul van amugy.

blackhairlady 2015.11.03. 15:48:52

@adg: Azt kell mondani, hogy rettentoen vonzza a port es az egyik csaladtag porallergias.

Errol a tortenetrol az jutott eszembe, hogy az egyik nagynenem pontosan szamon tartja, hogy a ferje temetesen kik votak ott (rengeteg ember, jol ismert szeretetre melto ember volt a nagybatyam), azota csak azoknak a csaladok tagjainak a temetesere megy el akik megjelentek 20 eve a ferjeen.

blackhairlady 2015.11.03. 15:52:37

@mojyo: En nagyon ugyeltem (es meg most is) itt, hogy veletlenul se erezzek a rokook, hogy az en magyar szornyusegeimet kotelezoen meg kell kostolni, sot az osszeset elfogyasztani.
Mindig keszitek valami magyarosat is ha vendegek jonnek, de sokszor kihangsulyozom, hogy meg megkostolni sem kotelezo ha nem szimpatikusak az osszetevoi vagy a kinezete.
Nagyon kelelmetlen tud ez lenni a vendeglatonak es a vendegnek is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 15:53:43

@Virago_1000: aha akkor 85 vagy 300, vagy valami. Izgulok. Gondolom valami szaftos Rotschildozás lesz, csak szeretném leírva látni, hogy röhöghessek egy jót.

blackhairlady 2015.11.03. 15:54:24

@mojyo: Vagy a masik rokonnak annyira megtetszett, hogy muszaj volt odaajandekozni neki:DD

Virago_1000 2015.11.03. 16:00:33

@Herr Géza: "Ó, igen, igazad van. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy Soros, meg a Rotschildok (:D) a vasárnapi titkos szeánszaikon munkálták ki azokat az egyenleteket, amik pl. az aktuális német idősápolóigény függvényében határozzák meg a magyar átlagbéreket."

- veled beszelgetni sem erdemes, de azert: mennyire veletlen az, hogy a rubel pont akkor dol be, miutan az ukran "forradalmat" kirobbantotta az USA (sajat bevallasuk szerint 5mrd dollarjukba kerult) Mennyire veletlen a mostani VW botrany (tavaly a toyota) es miert nem indul hasonlo vizsgalat usa autogyartok ellen? Szamtalan hasonlo kerdest tudnek feltenni.

Herr Géza 2015.11.03. 16:06:09

@Virago_1000: Eltekintve attól, hogy ha már tudomány, akkor nem mindegy, hogy 85 vagy 300, de ez a "svájci tudósok jártak utána" azért nagyon érdekelne.... :))) Megkérdezték? Kisakkozták? Megálmodták? Megnézték a Nagy Világvagyon Nyilvántartó Könyvben ??? Vazze, már egy gyengébb offshore céghalmazt sem könnyü kibogozni, hát még az állítólagos Mindenamikezünkbenvan fögonoszokét....
Vicc, hogy ezeket a baromságokat ennyien beveszik, de hát miért is csodálkozunk... Az emberi hülyeség köztudottan határtalan.

Sanyi9 2015.11.03. 16:07:05

@A nagy kékség: mestersegesen tartjak lent a bereket? Ez azt jeleneti, hogy a produktivitas messze megelozi a bereket, ami a gazdasag hihetetlen versenykepessegehez vezet?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.03. 16:08:04

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: lehet, hogy a tavolsagtartas a fizikai kontaktusra erteno...nincs annyi oleles, puszi, ettol meg lehet egy osszetarto csalad.

adg 2015.11.03. 16:09:12

@Signora con i capelli neri: jopofa nagynened van. :)
Szerencsere nem nekem rokon a muviragos ficko, minket nem latogatna szerintem.
Itt meg nem nagyon fenyeget a veszely, hogy a rokonsag teleszemeteli a hazat. :)

adg 2015.11.03. 16:13:31

@Herr Géza: "Megkérdezték? Kisakkozták? Megálmodták? Megnézték a Nagy Világvagyon Nyilvántartó Könyvben ???"

Ugyanmar, siman atlatnak a szitan. Oket nem teveszti meg a devianciapropagalo liberalis media.

Herr Géza 2015.11.03. 16:14:05

@Virago_1000: Én is tudnék sok ilyen kérdést föltenni. :D Azért a VW-s elmélet érdekelne....
Hasonló vizsgálat USA autógyártók ellen ?? Szó nincs itt különösebb vizsgálatról, szimplán a minden autómodellre kötelezöen elöírt vizsgálat során feltünt, hogy bár a standardizált teszten a VW bizonyos dízelmotorjai kiválóan teljesítenek, a valós körülmények között az NOx kibocsájtásuk a határérték sokszorosa. Onnan már csak egy apró lépés volt a csaló szoftver lefülelése.
Mellesleg dízelmotorokról van szó, az USA autóipara meg nem éppen híres a dízelmotoros személyautóikról....

adg 2015.11.03. 16:21:12

@Herr Géza: azert kivancsi lennek, hogy a nagyobb SUV-k 5-6 literes dizeljei milyen kornyezetvedelmi felteteleknek felelnek meg.

Ugyanez minalunk is, csak nem amerikai gepekkel. Teljesen elterjedt a toyota pick upokban es SUV-kban a 4,5-es V8-as turbodizel.

skye8 2015.11.03. 16:28:05

grannytraffic :D jo kaland, olyan hozzaallassal mint a posztiroe. egyesek sehol sem talaljak meg a helyuket, masok meg akarhol megtalaljak, nekem ez jott le a posztbol.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 16:31:46

Hu, de jo volt ezt olvasni. Erre most nagy szuksegem volt.
gratulalok es sok sikert.
nem tudom miert de amikor elkezdem olvasni szinte biztos voltam hogy egy ferfirol van szo

Bredpitt Monika 2015.11.03. 16:33:00

@Golf2: te a hataratkelo posztjara ebredsz.

Hari Seldon 2 2015.11.03. 16:34:35

@Csupacsí:
A "kényelmes" autó is probléma lehet. Múltkor visszaautóztam Magyarországra. Egyben lenyomtam 8 órát. (szó szerint) Linz után szálltam ki (összesen öt percre álltam meg előtte Passaunál matricát venni). Hát alig bírtam megmoccanni. Negyed óráig görnyedtem álltam. A derekam nagyon megérezte. Az a csalóka, hogy ha benyomom a tepomatot, csak ülök, és tudok lazítani, a lábammal. Aztán viszont, ha ki kell szállni, hát akkor jön el az igazság órája. - Most már tanultam belőle. A gyerekekkel meg most már inkább úgy csináljuk, hogy megállunk félúton. Hú, erről is tudnék mesélni, egy gyerek is hogy el tud fáradni, ha sokat autózik. (na erről is majd írok valamit. (tudom állandóan ígérgetem, de ahogy fentebb írtam, nálunk nagyon zajlik az élet) Szóval ezért is meg kell állni aludni gyerekekkel.

Golf2 2015.11.03. 16:37:50

@Bredpitt Monika: Reggelihez újság helyett:)

Bredpitt Monika 2015.11.03. 16:40:23

@Csupacsí: en minden nap nezem hatha jon a poszt a francia kepekkel, allitolg lesz nem akarom kipletykalni a seldon titkokat

Bredpitt Monika 2015.11.03. 16:44:25

@Golf2: ez jobb, az ujsagtol fekete lesz az ujjbegy, legalabbis a nepszabadsagtol nekem az volt, regen abba csonagoltak a fasirtot a vonat utra, azok a regi szep idok!!!!

Bredpitt Monika 2015.11.03. 16:46:02

@Bredpitt Monika: marmint csomagoltak, tul nagy a kozepso ujjbegy, a kicsit kene hasznalnom

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 16:48:52

@Határátkelő:

Nem vagyok fociszakértő. Arra a versenyre gondolok, mely európai csapatok között megy, majd aztán több hónap után nyer valaki.

Itt idén nagy hisztizés volt ebből, mert egy bolgár csapat nagyon messzire jutott a selejtezőkön.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 16:49:05

@A nagy kékség:

A mutyizás lényegtelen.

Múltkor itt írtam le a példát:

XY-t becsapták, átverték, elvesztette az ingatlanját. Emellett közismert, hogy XY napi 3 doboz cigit szív. Bár kétségtelen, hogy negatívum a napi 3 doboz cigi, mégis abszurdum azt állítani, hogy XY azért hajléktalan most, mert sokat cigarettázott.

Na ugyanez a magyar gazdaság eredményei és a korrupció kapcsolata. Igen, rossz a korrupció, de nem miatt nincs Mo. Anglia szintjén.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 16:49:23

@Zka: Röhöghetsz, pedig ez téged is érint. Ha ma még nem, akkor majd holnap.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 16:49:36

@Signora con i capelli neri: Először azt kéne tisztázni, hogy kinek a műve az a gazdaságpolitika, ami miatt egy mexikói nem tud otthon boldogulni, és inkább elhagyja a hazáját a "jobb élet reményében", ahogy itt szokták mondani. Ez után lehetne arról beszélni, hogy egy középosztálybeli amerikai miért is nem kényszerül rá arra, hogy kipucolja maga után a szart, főzzön, vagy éppen vigyázzon a saját elkényeztetett kölykére.

De erről is biztos Orbán és Matolcsy tehet.

blackhairlady 2015.11.03. 16:49:55

@adg: Amugy szeretem, szuletesemtol fogva imad engem, en is viszont, csak van neki ez a stikkje, hogy annyit ad vissza amennyit o kap (kiveve engem es a tesom, nekunk mindenet odaadna).

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.11.03. 16:50:55

@Zka:

Lásd Szerbia történetét. Lebombázták, mert nem fogadott szót a háttérhatalomnak.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 16:55:58

@A nagy kékség:
"Ez után lehetne arról beszélni, hogy egy középosztálybeli amerikai miért is nem kényszerül rá arra, hogy kipucolja maga után a szart, főzzön, vagy éppen vigyázzon a saját elkényeztetett kölykére."

Én 750 dollárt fizettem a lányom bölcsődéjére és nekem kellett vinnem az ételt egész napra. Ha valakinek van három kicsi gyereke Amerikában, még ha kap is kedvezményt a második és harmadik gyerekre (ami talán egy százas fejenként) elég nagy összeg jön ki a három gyerekre. Ezért éri meg nekik felvenni egy dadát és nem azért van sokszor nekik, mert annyira tehetősek, hanem pont azért, mert nem veti fel őket a pénz. Furcsa ellentmondás , de így van. Üdv

Bredpitt Monika 2015.11.03. 17:00:10

@A nagy kékség: folytatva az elkezdett gondolatot, én a jó pár év ott tartózkodásom alatt rájöttem, hogy bár először nekem is furcsa volt, hogy mennyire nem a nagymamák vigyáznak a gyerekekre, hanem bébiszitter meg dada, itthon az emberek végtelenül kihasználják a nagymamákat egyes esetekben, szerintem ez gusztustalan, a nagymama nem feltétlen arra vágyik nyugdíjas éveire, hogy ne legyen egy szabad perce sem az unokák miatt, ezt is lehet normálisan kezelni, nem mindenkinek sikerül

Virago_1000 2015.11.03. 17:18:05

@Herr Géza: "Vazze, már egy gyengébb offshore céghalmazt sem könnyü kibogozni, hát még az állítólagos Mindenamikezünkbenvan fögonoszokét.... "

- Nos pontosan azert tudosok hogy megtegyek amire te keptelen vagy, nemmellesleg idejuk is van ra.

"Vicc, hogy ezeket a baromságokat ennyien beveszik, de hát miért is csodálkozunk... Az emberi hülyeség köztudottan határtalan."
- sajat hulyesegedet ne azonositsd az emberi hulyeseggel kerlek. A nyilvanvalo tenyekkel nem mehetsz szembe te sem.
Arra is felhivnam a figyelmed amit a cikkek is ir h ezekben a cegekben nagyon jellemzo a keresztbe tulajdonlas tehat kozosek a tulajdonosok. A vilag gazdasag gyakorlatilag 300 csalad kezeben van.

Virago_1000 2015.11.03. 17:19:57

@Sanyi9: "Ez azt jeleneti, hogy a produktivitas messze megelozi a bereket, ami a gazdasag hihetetlen versenykepessegehez vezet?"

- roviden: igen.

tanato 2015.11.03. 17:23:11

@Bredpitt Monika: A nagymama bébiszitterkedése,/igazad van sokszor tényleg nagyon gusztustalanul kihasználva/a szegény országok sajátja,mert ugye a mama az ingyen van.Mondjuk abban meg Kékségnek van igaza hogy azért a gazdag országok középső és attól felfelé osztálybéli feleségei,anyukái azért szívesen átadják a nemszeretem házimunkát, szegényebb országokból jövő nőtársaiknak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 17:23:51

@Bredpitt Monika: Mint minden másban, talán ebben is az egyensúlyra kéne törekedni. Láttam én már olyan gyereket San Diegóban, aki a saját dadáját hívta mamának. Azért ez sem egészséges.

És a fenti példában nyilván nem arra a rétegre céloztam, akinek gondot jelent kifizetni a bölcsődét. Viszont ez felvet egy újabb kérdést. Ha a kintiek nem lennének annyira biztosak abban, hogy találnak "olcsóbb" megoldást, tehát mondjuk egy Mexikóból odatévedt Teresát, aki majd vigyáz a kicsire, akkor is ilyen nagy lenne a gyermekvállalási kedv? Mert ha nem, hiszen a bölcsőde bitang drága mulatság, akkor kijelenthető, hogy a középosztálybeli amerikai valójában az olcsó munkaerőnek köszönheti a saját jólétét, amit majd továbbörökít a gyerekeire.

Európában is ez van, csak itt az USA-hoz képest még gyerekcipőben jár a dolog. A "nyugati jólét" kizárólag a kisemmizett világ lakosainak köszönhető.

soad1221 2015.11.03. 17:25:07

@Signora con i capelli neri: most mit mondjak... engem nem szoktatott át a feleségem... legalábbis nem vettem észre :D

tanato 2015.11.03. 17:25:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Lebombázták mert népirtást végzett a muzulmán jugoszláv lakosság /bosnyákok és albánok/között.Ebben az esetben a Nyugat/meg mi is/ a muszlimokat támogatta az ortodox keresztényekkel szemben.

tanato 2015.11.03. 17:30:42

@A nagy kékség: Vigyázz ez nem csak a Nyugat sajátja,a harmadik világban fokozottan jelen van az általad vázolt bejárónő,vagy cselédtartás.csak ott pl. Mexikóban nem külföldiek a középosztály háztartási alkalmazottai,hanem alsó kasztbéli honfitársnők.Úgy mint nálunk 100 éve.

Golf2 2015.11.03. 17:37:34

@Bredpitt Monika: Én nyomtam a Népszabadságot,nyomdász voltam a Szikra lapnyomdában,tényleg fekete volt a kezem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 17:38:25

@tanato: Akkor ezek szerint a nyugati világ működésével, valamint a vagyoni javak igazságtalan eloszlásával nincs semmi baj. Na, megnyugodtam.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 17:42:22

@tanato: @A nagy kékség:
Nekem az volt a tapasztalatom New Jerseyben, hogy nem Tereza vigyáz a gyerekekre. Ők takarítottak.

Amerikai és magyar lányokat ismertem főleg, akik bizony megkérték az árát a dadáskodásnak. Ismertem olyan lányt, aki 20 dollárt kért óránként, tehát nem olcsó munkaerőről van szó.
Ez nyilván állam függő is. New Jersey elég gazdag állam és a környék ahol én éltem meg tudta fizetni az alkalmazottakat.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 17:42:53

@Golf2: Na, akkor jó témát választottam. És fasírtot csomagoltál bele?

tanato 2015.11.03. 17:44:09

@A nagy kékség: Egy fenét,csak azt mondtam pl. Latin-Amerikában,de mondhatjuk az egész harmadik világban még nagyobbak az osztálykülönbségek,országon belül még NAGYOBB különbségű az anyagi javak elosztása mint nemzetközi szinten.Persze hogy bepróbálkoznak náluknál magasabb bérű országokba.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 17:45:40

@A nagy kékség: "És a fenti példában nyilván nem arra a rétegre céloztam, akinek gondot jelent kifizetni a bölcsődét. Viszont ez felvet egy újabb kérdést. Ha a kintiek nem lennének annyira biztosak abban, hogy találnak "olcsóbb" megoldást, tehát mondjuk egy Mexikóból odatévedt Teresát, aki majd vigyáz a kicsire, akkor is ilyen nagy lenne a gyermekvállalási kedv? Mert ha nem, hiszen a bölcsőde bitang drága mulatság, akkor kijelenthető, hogy a középosztálybeli amerikai valójában az olcsó munkaerőnek köszönheti a saját jólétét, amit majd továbbörökít a gyerekeire."

Szerintem nem jó a gondolat menet, amit követsz. Én azt tapasztaltam, hogy az emberek anyagi megfontolás nélkül is szülnek, főleg ha vallásosak.

tanato 2015.11.03. 17:47:23

@Bredpitt Monika: Igen az már tényleg nagyobb gazdagság ha két alkalmazottat is tudnak tartani.na az biztos hogy Mo. egyelőre a lányok és a "Teresák" küldő országa lesz,nem a fogadójuk.Na de van első világ meg a második meg a harmadik.Születhettünk volna oda is.

Virago_1000 2015.11.03. 17:52:15

@A nagy kékség: "Először azt kéne tisztázni, hogy kinek a műve az a gazdaságpolitika, ami miatt egy mexikói nem tud otthon boldogulni, és inkább elhagyja a hazáját a "jobb élet reményében", ahogy itt szokták mondani"

-itt van a kutya elasva.

Virago_1000 2015.11.03. 17:53:56

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Lásd Szerbia történetét. Lebombázták, mert nem fogadott szót a háttérhatalomnak."
- sziria irak ukrajna, oroszorszag - bar ez utobbitol felnek mert a haditechnikajuk osszemerheto veluk.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 17:57:49

@tanato: Igen, milyen igazad van. Pont ma olvastam egy cikket arról, hogy Ördög Nóra Afrikában járt, az UNICEF kérte fel, hogy legyen jószolgálati nagykövet, vagy valami ilyesmi, íme egy rész a cikkből:

"Sokan a nem higiénikus körülmények miatt fertőződnek meg, hiszen gyakori, hogy köldökzsinórt egy otthoni, sterilizálatlan konyhakéssel vágják el. Így a baba és a mama is nagy veszélynek van kitéve, sokszor a gyógyulásra gyógyszer hiányában nincs lehetőség. Szívszaggató, hogy a fertőző betegségek évente 49 ezer kisbaba életét követelik."

Amikor ilyeneket olvas az ember akkor nem azon agyal, hogy tőlünk mennek a Terezák a jóléti társadalmakba dolgozni, hanem az jut eszébe, hogy mi is egy jóléti társadalom vagyunk, ahol igenis egész jók a körülmények.

A HVG ben olvastam egy másik cikket, amiben arról beszélnek, hogy nálunk, ugye milyen jó az oltásrendszer és , hogy nincs veszély, amiatt, hogy jön a migráns áradat, mert nálunk 100% az oltások által való lefedettség, míg a Nyugat Európai országoknál 80% alatti. Na, elkalandoztam...

Golf2 2015.11.03. 17:58:05

@Bredpitt Monika: A fasírt a Ludas Matyiba ment.

Herr Géza 2015.11.03. 17:58:35

@Virago_1000: Idefigyelj te nagyonokos. Nem azt tagadtam, hogy a világ anyagi javainak igen nagy százaléka igen kevés ember kezében van, hanem azt, hogy ezek összeülnek szeánszokra, ahol elrendezik a világ dolgait, pl. meghatározzák a szegény országok szegénységét, vagy akár a magyar bérszínvonalat is...
Mellesleg ma abból indult a sztori, hogy 85 ember kezében a világ gazdasága, aztán lett belöle 300, most meg már 300 családról mesélsz. Miközben ezek az emberek maguk sincsenek teljesen tisztában a vagyonuk pillanatnyi értékével, hisz az permanensen változik, mitöl tudná azt jobban bármilyen "svájci tudós". :))))
Engem az ilyen egzakt számok idegelnek ki, kb. olyan ez, mint a TV reklámban a sampon, ami a korpa 99,98 %-át eltávolítja.... Néphülyítés.
Ja, mellesleg én nem konkrétan téged hülyéztelek le, te viszont annál inkább engem. Így aztán most virtuálisan orrba vágtalak.

Virago_1000 2015.11.03. 17:58:42

@A nagy kékség: ". A "nyugati jólét" kizárólag a kisemmizett világ lakosainak köszönhető."
- meg a hitelpenzre epulo latszatgazdasagnak, aminek a hitel kepzi az alapjat. A szamok magukert beszelnek, "gazdag" orszagok allamadossaga nagysagrendekkel nagyobb mint a szegenyeke,a gdp aranyaban nezve.

Virago_1000 2015.11.03. 18:03:16

@Herr Géza: szerinted a bilderberg csoport tanacskozasa v a trilateralis csoport mi ha nem titkos szeansz? Hiszen az ujsagirok sem mehetnek be oda. Ok dontik el azt ispl h ki lesz az amerikai elnok. A "mi" bajnai gordonkank is meghivott vendeg volt par eve.

Bredpitt Monika 2015.11.03. 18:03:55

@Golf2: Ha jól emlékszem te írtad , hogy az én korosztályom vagy.
Ludas Matyi, te jó ég! Azok a régi szép idők!!!

Ma gondolkoztam azon, hogy most ide oda repülgetünk New York és Budapest között, amikor gyerek voltam akkor meg mekkora út volt az (főleg az anyámnak három gyerekkel, meg a becsomagolt fasírtokkal), hogy Keszthelyről felmentünk Budapestre, onnan át a Déliből a Keletibe és SAlgótarjánig még egy kis zötykölődés. Ezalatt az idő alatt tényleg átrepülöd az óceánt. Hihetetlen!!!!

Erről jut eszembe. Látta valaki azt az orosz csajt, aki felvételt készített magáról, hogy ő milyen szerencsés, hogy másik gépre váltott jegyet. Nagyon gáz!!!! Aki leadta ezt, mondjuk azt is keresztre kéne feszíteni szerintem. Mit érezhettek a halottak rokonai?

Herr Géza 2015.11.03. 18:12:40

@Virago_1000: Oszt mégse a Bajnai lett az amerikai elnök... Hogy mik vannak... :))))
Na hagyjál békén engem ezekkel a hülyeségekkel, van épp elég oldal a magadfajtáknak a neten.

Sanyi9 2015.11.03. 18:52:16

@A nagy kékség: "A "nyugati jólét" kizárólag a kisemmizett világ lakosainak köszönhető." - miert hagyjak az emberek kisemmizni magukat? Ki semmizi ki oket?

Golf2 2015.11.03. 18:58:41

@Bredpitt Monika: 62es vagyok.Az amcsik is újságba csomagolják?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 18:59:54

@Bredpitt Monika: Az enyém is csak egy változat a sok százból. Könnyen lehet, hogy tévedek.

Shanarey 2015.11.03. 19:00:59

Ez a nap is csak a szokásos
:-)

Van egy poszt, ami mellesleg jó is, már csak azért is mert az itt megjelenő posztok szerzői többnyire nem a nagymama / nagypapa kategória.

A poszt után, bármi is legyen az, megjelenik a Putyin és Viktor barátja, és mond valami birkaságot, s persze a Nagy Blődség is ki nyilatkozza legújabb igazságnak vélt gondolatát.

A konteo hívők hozzák a formájukat, s csak azt felejtik ki a nagy összeesküvés sztoriból hogy Magyarország egy lepkefing kategória a világ gazdaságai között, vagyis a kutya sem törődik azzal hogy mi történik Magyarországon. Európán belül akad pár fő csőgörény akit érdekel mi történik Magyarországon, de azokat is csak politikai szinten. A régi szép idők konteói is eltűntek a süllyesztőben, majd ezeket is ellepi a por, s lesznek új konteók.

blackhairlady 2015.11.03. 19:18:53

@A nagy kékség: Nem, nem azt kene tisztazni. En legalabbis nem ohajtom megvaltani a vilagot. En csak a kerdesemre szeretnek valaszt. Mit kezdenenek azok az emberek magukkal akik egyik naprol a masikra el lennenek kuldve a csaladoktol akiknek dolgoznak? Szerinted oromukben megcsokolnak a talpad nyomat mert jot cselekedtel veluk?
Miert nezed le azt a munkat amit ok vegeznek? Mert azt teszed, lenezed a takaritonot, a gyerekfelugyelot, a medencetisztitot es meg sorolhatnam. ja, hogy ha ezek egy nagyobb cegnekdolgoznanak akkor nem lenen semmi baj, igy viszont, hogy egy csalad alkalmazza oket, mar kizsakmanyoltak?

Bredpitt Monika 2015.11.03. 19:19:47

@Golf2: ok nem csomagolnak, vesznek egy hot dogot vagy hamburger t, a jo fasirtot meg csak akkor ismerik ha en csinalok nekik

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 19:43:45

@Signora con i capelli neri: Te most szándékosan kóstolgatsz? Miből gondolod, hogy bármilyen melóst lenézek? Én is melós vagyok. Sőt a buszozás előtt kint egy rövid ideig vendéglátóztam is, tehát én is voltam "kitchen porter". Sosem néztem le egyetlen munkást se, úgyhogy meg se próbálj engem ilyen gyökérnek beállítani.

A kérdés továbbra is az, hogy miért nincs Mexikóban olyan gazdaság, hogy a helyieknek ne kelljen elmenniük Mr. és Mrs. Amerikához szart pucolni? Nekik is jobb lenne, ha boldogan élhetnék az életüket a saját hazájukban. Ez az alap, erre kéne felépíteni a történetet, nem pedig a felszínen lebegve nekem szegezni a provokatív számonkéréseket.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 19:44:24

@Shanarey: Téged zavar, ha elmondom a véleményemet? Mert akkor engem pedig az zavar, hogy te folyton beszólsz nekem, pedig semmi okot nem adtam rá. Úgy is mondhatnám, hogy a kutya nem szólt hozzád, úgyhogy szerintem egy kicsit vegyél vissza. Köszi!

Shanarey 2015.11.03. 20:07:10

@A nagy kékség:

Hozzád sem szólt a kutya sem, és mégis be írtad azt a marhaságot, ami miatt reagáltam.

Ezt majd fontolóra veszem, ha te sem vegzálod a tömeget, az állandó kinyilatkoztatási kényszered okán.

2015.11.03. 20:12:37

@A nagy kékség: "A kérdés továbbra is az, hogy miért nincs Mexikóban olyan gazdaság, hogy a helyieknek ne kelljen elmenniük Mr. és Mrs. Amerikához szart pucolni? "

Kommentboxba csak 5000 karaktert lehet irni, de a konyvtarban megtalalsz tobbfele valaszt.

©________ 2015.11.03. 20:13:25

@A nagy kékség:

"A kérdés továbbra is az, hogy miért nincs Mexikóban olyan gazdaság, hogy a helyieknek ne kelljen elmenniük Mr. és Mrs. Amerikához szart pucolni? "

Mexico Cityben egy szep nagy busz vezetoje ezt az altalanositast kikeri maganak, hiszen neki milyen jol megy, es azt uzeni, lehet utana csinalni.

Bal 2015.11.03. 20:38:42

@Virago_1000: láthatóan nem értetted meg a cikkeket, illetve jó konteóshoz hasonlóan azt hallod ki belőle, amit akarsz. Mondjuk a bulvár is hibás ebben.

Az első cikkben a 85 mint szám úgy merül fel, hogy a világ leggazdagabb 85 emberének annyi vagyona van, mint a világ szegényebbik felének. De ha kicsit tovább olvasnál, az is ott van ám, hogy a világ leggazdagabb 1%-ának meg 65x annyi van, mint a szegényebbik felének. Nem túl bonyolult számtani műveletekkel kijön, hogy a világ leggazdagabb hetvenmilliójának nagyjából hatvannégyszer annyi vagyona van, mint ennek a 85 illetőnek, szóval elég nehéz lenne azt következtetni ebből, hogy akkor ez a 85 dominál. Hacsak nem beleérted azt a hetvenmilliót is az összeesküvők közé, bár nekik már már aligha lenne elég a bilderberg szokásos szállodácskája egy szaftos világuralmi terv kidolgozásához.

A svájci cikken már akkor is jót röhögtem, amikor kijött. Tipikus bulvártudományos álhír, ahol az újságíró szándékosan felfújja az eredményt a bombasztikus hatás kedvéért. Egyrészt nem tudom, honnan veszed, hogy ezek a mega-konglomerátumok magánkézben lennének; a legtöbbje maga is tőzsdén jegyzett cég ezernyi tulajdonossal, publikus struktúrával. Másrészt a tanulmány értelmezése teljesen hibás. A részvények nagy részét papíron valóban bankok birtokolják, de ennek technikai okai vannak. Én pl. egy sokmilliárd dolláros fundnak dolgozom, és hivatalosan a részvényeinket az egyik investment bank birtokolja könyvelési és ügyfélvédelmi okokból. Magyarán az adatok, amire a kutatást építették, semmit nem árulnak el a valódi tulajdonosi szerkezetről.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.03. 20:44:49

@Signora con i capelli neri:
"ha te nem jössz el a temetésemre, én se megyek el a tiédre"
jesszus ez milyen már

tanato 2015.11.03. 21:04:49

@A nagy kékség: @Signora con i capelli neri: Teresa egy USA középosztálybeli családnál dolgozik,természetesen nem tekintik családtagnak,hanem cselédnek és úgy is bánnak vele.A baj csak az hogy ugyanezen Teresa ha otthon egy mexikói középosztálybeli családnál ugyanazt csinálja ott már rabszolgának nézik és úgy is bánnak vele,a bér meg sokkal kisebb mint az USA-ban.Ezért ha kitoloncolják az USA-ból sokkal rosszabb helyzetbe kerül úgy anyagilag mint statusát tekintve.

blackhairlady 2015.11.03. 21:07:39

@A nagy kékség: latod ebben a valaszodban is benne volt a lenezes. Mr. Amerikaihoz szart pucolni. Szep megfogalmazas.
Nekem volt otthon bejaronom, magyar, sot utcabeli. Ezt hova sorolod? Nem kellett elhagynia az orszagot, de szart pucolt utanunk, hogy a te szavaiddal eljek.
Egyebkent nincs szandekomban kostolgatni teged, de annak ellenere, hogy mindig azt hangoztatod, hogy csak a sajat velemenyedet mondod el, minden esetben sikerul egy jo nagy ertekiteletet is mondanod masokrol.

tanato 2015.11.03. 21:07:49

@Bredpitt Monika: Úgy-úgy születhettünk volna a Földünk kétharmadát felölelő harmadik világnak nevezett nagyobbik részében is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 21:08:29

@mojyo: Én arra lennék kíváncsi, hogy vajon kinek a hibája az, ahol az ország tart. Vajon ott is kizárólag csak a helyi hatalom bénázta el a dolgot? Más válasz nem is jut eszébe senkinek? Az amerikaiaknak biztosan nem érdekük, hogy a mexikói gazdaság a béka segge alatt maradjon, ugye? Hiszen még komoly határőrizet is van. Vagy az csak a látszat? Netán mégiscsak jól jön az olcsó medence pucoló?

blackhairlady 2015.11.03. 21:10:02

@Dragonlady (Bp, Hun): hat nem egeszen igy,mert az o temetese utan mar nehez lenne elmennie a tobbiekere, de majdnem:) de szerencsere ez talan a legnagyobb hibaja, egy imadnivalo 83 eves holgy :)

Herr Géza 2015.11.03. 21:12:10

@Bal: Thanx, én ezt sokkal vulgárisabban fogalmaztam volna meg, de ez a szalonképességen túl sokkal szakmaibb is. :D

MrsGavand 2015.11.03. 21:16:50

@diggerdriver: jo kérdés. Most adtam neki vacsorát, mindjart megkérdezem

kardio1 2015.11.03. 21:18:24

Olyan fárasztóak ezek az ismétlődő viták a "minden nehezsegert Magyarország maga és az ott élők a hibásak", illetve a "külső tényezők felelősek Magyarország problémáiert " táborok között! Szerintem ez, mint ahogy nagyon sok más sem, nem ilyen fekete-feher. Azt juttatja eszembe, ahogy odahaza a külföldön élőt ritka kivételtől eltekintve vagy árulónak tartják, aki képes volt elhagyni az egyetlen országot, ami neki rendeltetése, vagy a mennyországba csöppentnek tartják, ahol minden ezerszer jobb, mint Magyarországon.

kardio1 2015.11.03. 21:20:56

Rendeltetése =rendeltetett

kardio1 2015.11.03. 21:33:42

@Hari Seldon 2:én inkább -1-et írtam volna, de nincs kedvem beszallni az adok-kapokba :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.03. 21:38:52

@Signora con i capelli neri:
sőt, utánam még a munkahelyemen is a takarítónő sikálta ki a vécét meg mosogatta el a kávésbögréket. a teaching assistant csinálta a favágó munkák jó részét. a fénymásoló bácsi fénymásolt nekem. a kertész bácsi meg elzavarta a mérges kígyókat az udvaron. a ruhámat is megvarrta valahol valaki egy gyárban. stb stb stb stb. hol van a határ?

egyébként meg nagyon tetszett a poszt.

Hari Seldon 2 2015.11.03. 21:39:19

Csak még annyit, hogy a világgazdaság nem zéro összegű játszma.
Nem úgy van, hogy ha nyer a gaz USA, akkor a többi veszít.
(abban az esetben ha zéró lenne, mostanra nem lenne mit nyeri az USA-nak.)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.03. 21:43:24

@Bal: Ezt a 85-ös számot én dobtam be, úgyhogy engem gyepálj. :)

Viszont elég értelmes dolgokat írtál. Akkor most már csak azt áruld el, hogy milyen elmélet fedi le a javak egyenlőtlen eloszlását? Tényleg érdekelne, hogy mi erről a véleményed. Maradjunk annál az egyszerű ténynél, hogy a vagyonosok egyre vagyonosabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek, tehát egyre nagyobbra nyílik az olló. Ez kinek jó? Úgy értem, hogy hosszú távon. Nagyon hosszú távon. Mondjuk évtizedekben mérve. Számítsuk hozzá a föld egyre szaporodó lakosságát, és persze a robotikát is, ami szép lassan kiszorítja az embert a munkaerőpiacról. Csak én érzem úgy, hogy az egyensúly veszélyesen felborult? Meddig tarthat szerinted a "nyugati jólét"?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 21:47:13

@Virago_1000: ez csak a vagyoneloszlásra vonatkozik, semmi másra, konkrétan SEMMI olyat nem jelent, amit szeretnétek, hogy jelentsen. De szabad rettegnetek, nekünk meg szabad titeket kiröhögni.

blackhairlady 2015.11.03. 21:49:04

@Dragonlady (Bp, Hun): hat ez az. De ha egy nagyobb cegnel csinalod ezt akkor nem gond, hisz rad is szukseg van valahol, ha egy csaladnal akkor meg szarpucolas gazdageknak.

Adg-t kerdeznem,nekik milyen nemzetisegu a medenceklorozo emberkejuk, es mennyire erzi kihasznalva magat? Marmint a melos,nem adg :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 21:49:25

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: MUAHAHA annyira tisztelem azt az eltökéltséget, amivel minden nap idejársz hülyét csinálni magadból. Tényleg, respect.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 21:55:00

@A nagy kékség: globális szinten a szegények nem lettek egyre szegényebbek az utóbbi évtizedekben. A világ szerencsésebb felén igen, elsősorban annak következtében, hogy sok alacsony kvalifikációt igénylő munka "elment" a világ szegényebbik felére.

kardio1 2015.11.03. 21:58:42

@Zka: Szerintem nem jó helyen kopogtatsz. Ha nekem írtál volna ilyet, valószínűleg rosszul esne, illetve elgondolkoznek, milyen hibát vétettem. Ő ezeket fel sem veszi. Elmondja, amit igaznak tart, még érvel is mellette. De nem akad ki, nem szív mellre semmit, még adott esetben a személyeskedést sem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 22:06:35

@kardio1: bircával az a gond, hogy politikában pont annyira elfogult, mint az átlagember (nagyon), viszont az átlagemberrel ellentétben meg van róla győződve, hogy ő kiemelkedően pártatlan. Miközben világos, hogy csomó dologban teljesen álomvilágban él, kimazsolázott tényekből és hazugságokból építkezik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 22:13:04

@kardio1: természetesen nem gondolom, hogy megváltoztatnám. Eleve nem szokott előfordulni, hogy az emberek véleménye hirtelen megváltozzon egy fórumon történt vita következtében, másrészt pont ezt mondom, hogy nagy respect neki, hogy mennyire kitartóan, rezzenéstelen arccal jár ide terjeszteni a téveszméit.

Fajankó 2015.11.03. 22:18:23

@Virago_1000:
Ahoz képest jól pofára esett....

kardio1 2015.11.03. 22:19:22

@Zka: az elfogultsága igaz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 22:20:10

@Fajankó: hátmer nem ő lett az amerikai elnök, nyilván geopolitikai okokból, világos ez! :D

kardio1 2015.11.03. 22:21:33

@Zka: téveszmenek hívjuk azt, ami nem egyezik a saját velemenyunkkel ?

Fajankó 2015.11.03. 22:22:05

@Herr Géza:
" Így aztán most virtuálisan orrba vágtalak. "
Ezzel vitted nálam a 2015 aranyköpések első díját.

2015.11.03. 22:22:51

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Sírni meg panaszkodni, meg másra mutogatni a legegyszerűbb. Aztán csodálkozunk, hogy egyre lejjebb süllyed ez az ország.

kardio1 2015.11.03. 22:23:53

Egyébként azért is lomboz le sokszor az itteni vita, mert szemelyeskedesbe torkollik elég gyakran.

2015.11.03. 22:24:52

@Virago_1000: Elhiszem. De ennek mi köze van ahhoz, hogy mi még mindig szocializmust építünk? :S

2015.11.03. 22:25:44

@Zka: Ez inkább valahogy úgy van, hogy a Föld összvagyonának a felét mindössze a lakosság 2%-a birtokolja. Vagy valami ilyesmi. Ha hihetünk a sajtónak.

2015.11.03. 22:29:09

@Virago_1000: Semmi sem garantálja azt, hogy egy bolti eladó a mostani nettó 90 ezer helyett majd 10 év múlva nettó 150 ezret keressen. Ugyanis ugye a vállalatnak van egy fix bevételi forrása, a legnagyobb kiadása pedig a munkaerőnek a bérei és járulékai. Szóval szerintem arra senki se várjon, hogy be fog köszönteni az általános jólét a mi életünkben.

kardio1 2015.11.03. 22:29:14

@Zka: ez nem vonatkozik jobban maxra, mint rád vagy rám, csak nála feltűnőbb neked, mert jobban elter a te világertelmezesedtol. Szerintem. A magyar nevét én sem ismerem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.03. 22:31:23

@kardio1: nézd, ha szerinted nem kurvanagy hülyeség ilyeneket írni, hogy Szerbiát azért bombázták le, mert nem engedelmeskedett a háttérhatalomnak, akkor veled sincs sok beszélnivalóm. Racionális emberekkel hajlandó vagyok vitatkozni, irracionálisakkal nem.

2015.11.03. 22:34:02

@Virago_1000: Csak az a nem mindegy, hogy belső v. külső tartozásuk van. Japánnak például valami 200%-os az államadóssága, nekünk 80%, aztán mégsem mi vagyunk benne a G8-ban.

Fajankó 2015.11.03. 22:36:21

@A nagy kékség:
"A kérdés továbbra is az, hogy miért nincs Mexikóban olyan gazdaság, hogy a helyieknek ne kelljen elmenniük..."

Öööö... talán mert túl sok a mexikói?

2015.11.03. 22:39:23

@kardio1: Ez amúgy mekkora már. És milyen igaz is... :D

Fajankó 2015.11.03. 22:43:47

@Signora con i capelli neri:
Még a végén meg lesz nevelve a neveletlen megnevelő ember :D

kardio1 2015.11.03. 22:47:44

@Zka: az a vicces, hogy mennyire nem racionálisan nyilatkoztal most meg. Én magamat racionális embernek tartom, mégis sokszor raebredek, mennyire nem racionálisan viselkedek vagy gondolkozom.
Én egyébként altalanossagban írtam arról, milyen képet alkottam magamban maxrol az itteni kommentjei alapján. Ami konkrétan Szerbiat illeti, Max ortodox és a szerbek is azok, könnyebben azonosul a nézőpontjukkal. A szerbeket a bombazassal kényszerítették arra, hogy vonják ki a katonasagot Koszovóbol. Erővel akartak megtartani a tartományt, ahol az albánok addigra már megnyertek a demográfiai háborút. Én is tamogattam Koszovó elszakadásat, de a szerbeken se csodálkozom. Ez az ő trianonjuk. Koszovot pedig maffiózók irányítják manapság. Ez így konteo ? Döntsd el, rád bízom.
Én a magam részéről szívesen beszélgetek azzal is akivel jobban egy véleményen vagyunk, meg azzal is, akivel kevésbé.

Fajankó 2015.11.03. 22:50:01

@A nagy kékség:
"Maradjunk annál az egyszerű ténynél, hogy a vagyonosok egyre vagyonosabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek, tehát egyre nagyobbra nyílik az olló. Ez kinek jó? "
Javaslom elvtársak, élesszük újra az MKP KP Bp......
Éljen Kun Béla!

Fajankó 2015.11.03. 23:01:54

Vagy tanulmányozzuk a kubai modellt, ott nagyjából kiegyenlítettek az "erőviszonyok"...

Bal 2015.11.03. 23:20:55

@A nagy kékség: nem először történik ilyesmi. Ha elviselhetetlenné válik a helyzet, tipikusan jön valami megrázkódtatás, mint egy forradalom vagy háború, és újraosztják a lapokat. Persze minden ilyen ismétlődés speciális, a mostani is az. Atomfegyverek miatt ma közel lehetetlen a világméretű konfliktus; az elit megtanulta a leckét, hogyan dobjon kenyeret és cirkuszt; és a legszegényebbek is összehasonlíthatatlanul gazdagabbak, mint valaha a történelemben. Lehet akár több évszázados stabilitás is a dologból. De lehetnek gombafelhők is. Majd kiderül.

A gazdagok gazdagodása azért nagyrészt illuzorikus. Főleg olyasmiben csapódik le, amire a lakosság nagy többségének nincs szüksége. A vagyonok meg olyan assetekben halmozódnak, amelyek egyik napról a másikra elveszíthetik értéküket, szóval hogy mennyire gazdag is a gazdag, az elég esetleges. Egyre kevesebb embert fenyeget létbizonytalanság, nem törvényszerű, hogy az ellentétek konfliktusban végződjenek. Aligha fog valaki azért kaszát kapát ragadni, mert nincs yachtja. Élelmet adni a családodnak meg egyre könnyebb, és várhatóan ez így is marad még sokáig.

©________ 2015.11.03. 23:26:56

@Dragonlady (Bp, Hun): multkor egy ugyfelnel megkertek, h segitsek kicserelni a nyomtatopatront.
Nos, nem vagyok muszaki analfabeta, de nem ment, ugyanis egyik cegnel sem kellett ezt csinalnom, vagy beosztott vagy kulon osztaly csinalta. Vagyis tok bena vagyok nyomtatokhoz.

©________ 2015.11.03. 23:29:28

@Signora con i capelli neri: en pesten neha hivtam takaritonot, o szivesen csinalta, en nem, raadasul az en oraberembol siman kifzettem az o oraberet,es mindketten elegedettek voltunk.

2015.11.03. 23:34:52

@Fajankó: Volt kommunizmus, volt szocializmus, egyik sem bizonyult tartósan sikeresnek. Azt nem mondom, hogy a kapitalizmusnak nincsenek hátrányai, de egyszeri emberként is többre viheted benne, mint a másik kettőben együttvéve. Persze itt nem a "szabályozás nélküli, a piac mindent megold" kapitalizmusra gondolok.

adg 2015.11.03. 23:41:37

@Signora con i capelli neri: haha, nincs klorozo emberunk, automata a rendszer. Es magam tisztitom, mert szeretem csinalni, relaxal.
Egyebkent ausztral lenne a medences koma, ha hivnank. Ketszer volt kint, amikor atvettuk a hazat, o mutatta meg a dolgokat a medencevel kapcsolatban, meg egyszer gondunk volt, akkor jott megcsinalni.

Parom egyebkent hagyja magat kihasznalni, hazvezet meg gondnokoskodik par vendeghazban meg igenyesebb maganhazakban amig tanulja a nyelvet. Meg kell hagyni, marha jol keres vele. Bitos sokkal jobban jarnank, ha holnaptol nem lenne kizsakmanyolva, es a tulaj maga csinalna a munkat.
Sot, van a paromnak egy vietnami rabszolgai is, neha egyutt mennek kizsakmanyolni magukat. Ez mar a kizsakmanyolas a negyzeten, mert a tulaj a nejemet zsakmanyolja ki, o meg a vietnami lanyt. Surgosen veget kell vetni az ilyesminek, borzaszto. :)

adg 2015.11.03. 23:45:26

@Signora con i capelli neri: ja, azt ma meg sem emlitem, hogy en csak egy jottment vagyok itt, ha tetszik en vagyok a mexikoi, es akkor egy helyi pucolna a medencemet, ha nem lenne kedvem hozza. Ez van hogyan??

P.Elliot 2015.11.03. 23:50:36

@Signora con i capelli neri: Koszonom a kerdesedet, nincs jol...Mar minden lelete negativ es megis valahogy gyenge....
Azert nagyon remenykedek hogy elobb-utobb jobban lesz, mar az orvosok fejeben az is megfordult hogy talan a gyogyszerek verik le....most folyik a gyogyszerek atvaltasa masra, csoportositasa, ilyesmi.

P.Elliot 2015.11.03. 23:55:59

@Bal: Jol leirtad. Igen, Gazdag nyugati orszagokban sosem fog felni a gazdag hogy felkelnek ellene es kitekerik a nyakat mert mindig lesz eleg penz arra hogy a szegeny nep szajat eleg ennivaloval betomjek, olcso vagy hasznalt ruhat juttassanak, valamifele lakhatast is. Ha ezek megvannak akkor ezt nem fogja kockaztatni ez a reteg hogy elveszitse, netan dolgozni kelljen erte.

P.Elliot 2015.11.04. 00:15:11

@adg: Kizsakmanyolas? Ugyan mar. Jol lehet keresni takaritokent vagy hazvezetokent is ha jol dolgozik az illeto es miert neznek le?
Ez a munkaja es kesz. A haz asszonyanak meg van annyi penze hogy neki ezt ne kelljen csinalni, nem azert mert utalja csinalni csak miert pazarolja erre a masra is fordithato idejet, vannak itt akik szivesen elvegzik.
Volt egy baratnom, mar meghalt szegeny, fantasztikusan keresett egy orvos csaladnal, 600 dollarral kezdett hetente 5 nap, reggel 8-tol delutan 5-ig, evente emeltek neki 50 dollart hetente, 950 dollarnal tartott mikor meghalt es karacsonykor kapott egy ezrest ajandekkeppen.
"Szegeny, kihasznalt" no dolga kizarolag a takatiras volt mert volt 5 gyerek es kupi is eleg de nem kellett sietni vele, maga a haz asszonya mondta hogy csak annyit csinaljon ami belefer az idejebe, rabizta hogy hogy ossza be, a kivansaga csak annyi volt hogy lathato rend legyen korulotte.
A no orvos volt, elfoglalt de volt ideje otthon is lenni, a szomszed haz volt a rendelo, fozott, sutott, etette a kihasznalt rabszolgajat, karacsonykor rengeteg sutemenyt sutott es olyan boven juttatott neki is belole hogy ez a no meg nekem is hozott, sutemenycsodak voltak, az orvosno jobban tette volna ha cukrasznak megy.
Szoval a baratnom iszonyuan megszedte magat mert a fizeteset sem kellett az uj kapcsolataban leadni, a baratja is igen jol keresett mint komuves,vett 2 hazat az otthon elo gyerekeinek, epitgette a sajatjat hogy majd mennek haza nyugdijban. Otthon erte egy szivroham/ lancdohanyos volt, minimum 3 csomag cigi naponta/ , azt mondta a baratja hogy az orvosno megsiratta, fel evi, jol olvasod, munkajanak megfelelo penzt kuldott a gyerekeinek, sajnalkozo szep szavakkal....
Hat ennyit a rabszolgasagrol. Nem mondom hogy mindenki szerencses ilyen jo munkahelyet es "rabtartot" kifpgni de nem lehetetlen...

blackhairlady 2015.11.04. 01:07:12

@adg: bocsi, csak a multkor emlitetted ezt a klorozast, hogy az emberke mondta a tutit, hogy alul vagytok klorozva nem tul, ebbol gondoltam, hogy kizsakmanyolsz :)))
Egyebkent meg ne legyel feltekeny, hogy a kizsakmanyolt feleseged tobbet keres mint te:DDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.04. 01:33:04

@Bredpitt Monika: "a nagymama nem feltétlen arra vágyik nyugdíjas éveire, hogy ne legyen egy szabad perce sem az unokák miatt, ezt is lehet normálisan kezelni, nem mindenkinek sikerül"

Igy van, az amerikai tarsadalom felfogasa ebbol a szempontbol teljesen mas, mint a mienk. Itt az emberek tobbsege a "megerdemelt" piheneskent fogja fel a nyugdijazast, es sokan ilyenkor kezdenek uj hobbit, kezdenek el utazgatni stb. Szamukra nem egyenlo a nyugdij azzal, hogy ettol fogva 1. ingyen babysitter 2. otthon ulo, bezarkozo, a tarsadalom szamara ertektelen ember.
Szerencsere ugy latom, hogy azert Mo-n sem feltetlenul cask ez a ket alternative letezik, es vannak nyugdijasok, akik tudnak egy uj fejezetet nyitni az eletukben, es elvezni azt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.04. 01:45:48

@adg: "...haha, nincs klorozo emberunk, automata a rendszer. Es magam tisztitom, mert szeretem csinalni, relaxal. "

Teged is? En is igy vagyok vele, barmilyen viccesnek hangzik, en is relaxalaskent szoktam csinalni:) nekunk hagyomanyos kloros rendszer van, nem a sos vizu, es idonkent a medence aljan osszegyulo algat, ami ugy nez ki, mintha homok gyult volna ossze, ki szoktam porszivozni. tok jo latni, ahogy szep tiszta less az egesz medence :) hetvegen megint neki kell allnom :)

adg 2015.11.04. 01:47:33

@Signora con i capelli neri: Igen, elvittem a vizet megnezetni. Altalaban havonta elvisszuk, ingyen megnezik, cserebe venni kell bele valamit. :)

En tok boldog lennek amugy, ha a felesegem 10x annyit keresne, mint en. Abszolut nem zavarna. :DD

adg 2015.11.04. 02:14:40

@Zsuzsi65: Igen, a mienk nem algasodik szerencsere, viszont tele van levelekkel, termesekkel, meg a madarak is belepottyantanak neha.
Minden reggel meg kell nezni, hogy van-e gyik a vizben, mert ejjel beleesnek neha, es reggelig kibirjak, de ha benne maradnak, akkor megfulladnak. nehany naponta biztos szedek ki belole.
2-3 naponta a skimmert is ki kell uriteni, megtelik levelekkel.
Es legalabb egyszer egy heten ki kell porszivozni a medencet.
Szoval van vele munka.
De nem sokara vege, mert hamarosan koltozunk, es ott nem lesz medence, csak egy jakuzzi. Azt kipulocom 10 perc alatt. :)

blackhairlady 2015.11.04. 02:16:53

@P.Elliot: sajnalom, jobbulast kivanok. Remelem sikerul kideriteni a gyengeseg okat. Vigyazz ra :)

blackhairlady 2015.11.04. 02:22:00

@adg: es mibe viszed el, mibe fer bele egy medencenyi viz?:)))

blackhairlady 2015.11.04. 02:30:39

@Csupacsí: igy van, ennyi, nem kell ezt tul ragozni. Szukseg van az o munkajukra is, ha ez nem lenne ok mibol elnenek meg.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.04. 03:23:10

@P.Elliot: 950 dollarnal tartott mikor meghalt es karacsonykor kapott egy ezrest ajandekkeppen.

na most eloszor meghalt es a karacsonyi penz utana jott ? es hogy adtak at:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.11.04. 03:40:23

@adg: Parom egyebkent hagyja magat kihasznalni, hazvezet

az en parom is mindennap mashova jar heti , 2heti rendszeresseggel , szerda csak fozes es van neki philippin kuktaja aki bentlakos , csutortokon idost setaltat etet beszelget meg filmet neznek az idosotthonban ,ahol a holgy egyebkent el van latva .. a tobbi napok takaritas ..5 oraval megvan annyi ,mintha egy hivatalos allasban 8 orat dolgozna ... nem hiszem, hogy ki van zsakmanyolva ... es legalabb nem unatkozik , a gyerekeinek kuld penzt es en tamogatom ebben ... maradhatna otthon is, mert en par x -szel tobbet keresek , de az eloskodo, unatkozo TV es computer elott segget noveszto , ferjet szeretettel otthon varo feleseg nem az en kedvenceim koze tartozik ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.04. 04:30:29

@A nagy kékség: "A kérdés továbbra is az, hogy miért nincs Mexikóban olyan gazdaság, hogy a helyieknek ne kelljen elmenniük Mr. és Mrs. Amerikához szart pucolni?"

Ha nem is teljes mertekben, de valaszt ad a kerdesedre ez a cikk...par ok a sok kozul: www.huffingtonpost.com/claudiolomnitz/mexico-corruption-causes_b_6186682.html

adg 2015.11.04. 04:52:04

@Signora con i capelli neri: Viszem medencestol. A multkor pont itt mondta valaki, hogy a statisztikai modszerek nem jok. Ha csak egy palack vizet vinnek, honnan tudnam, hogy a tobbi jo-e? Elviszem az egeszet, aztan teszteljek le minden cseppjet, hogy biztos legyen.

P.Elliot 2015.11.04. 04:56:35

@montroyal ( CAN qc): Minden karacsonykor kapott egy ezrest. Hogy a sztori ne csak a szep reszet meseljem tovabb, a szivroham egy veszekedes utan jott amikor a no aki eloszor maganak vett egy hazat a kinti feketen dolgozasbol mert berben laktak mindig, szepen felujitotta amikor a fia azt mondta hogy odakoltozik vigyazni a hazra, aztan ki sem ment belole tobbet. Erre ujra gyujtott egy masikra, azt meg a lanya foglalta el azzal hogy sikerulne ferhez mennie ha lenne lakasa, hogy ezt hogy nyelte le a no baratja azt nem tudom mert azert nem kert a no fizetesebol mert a jovojukre gyujtenek, illetve veszik a hazat. Vegre osszejott a harmadik, immaron tenyleg sajat lakas aranak a fele amit otthon kezeltek a gyerekek, mikor ki kellett volna fizetni a foglalot kiderult hogy nincs meg a penz,valami igen homalyos magyarazat volt, hatalmas veszekedes, nehany ora mulva a no rosszul lett es a mentoautoban meghalt. Nem a munka, nem is igazan a cigaretta hanem a gyerekei oltek meg a merhetetlen onzesukkel.
Szoval ez volt a sztori masik fele....a mai napig sajnalom szegenyt.Tobb mint 10 evet toltott itt mint illegalis munkas.

P.Elliot 2015.11.04. 05:17:27

@Zsuzsi65: Nem tudom hogy ott hogy van ahol laksz de az itt lako es dolgozo mexicoiak nem bunozo resze olyan igyekvo. Orulnek hogy kikeveredtek abbol a szarbol, / mar elnezest/, amiben otthon eltek, dolgoznak, ha van ra mod meg part time munkat is extraban, kocsijuk nincs a jogositvany hianya miatt amit nem tudnak megszerezni a papirok hianya miatt, biciklivel jarnak, a munkahely kozelebe koltoznek, ezeknek nincs 12 gyerekuk csak ketto, esetleg harom. Beosszak a penzuket, mindennek ugy tudnak orulni ha elertek valamit, mar az ahogy a McDonaldnal latni oket/ etteremre nemigazan telik meg/ ahogy beviszik a csaladot neha, latszik rajtuk hogy neha mert olyan orommel, elegedetten ulnek hogy ahogy mi a penzesebb emberek meg az elegans draga helyen sem ulunk hogy itt tartanak mar,hogy erre is telik neha.
Elnezegetem oket ilyenkor es eszembe jut az az ido amikor mi kijottunk, igaz hogy eg es fold fold mert nekunk voltak papirjaink, rendes munkank hogy mi is hogy tudtunk orulni minden lepcsofoknak mert mi is lentrol kezdtuk es mi is beosztottuk, csak szakaszosan jutottunk feljebb. Tiszta szivbol kivanom hogy ez a dolgosabb reteg kapjon papirt mert nagyon jo polgarai lennenek az orszagnak.
Es egy-egy lepcsofoknak is hogy tudnak orulni.
Kedvencem egy oregember, lehet vagy 60 korul vagy nincs csak nagyon megroggyant, angolul csak makog es mutogat, szoval nem tud sokat, a Mcdonaldnal takaritott, torolgette az asztalokat, 4 oraban, aztan 8-ban, es ha meglatott/ sokszor megyek be kaveert/ akkor mindig koszont, integetett, / masoknak is/, meg a tavasszal odajott es nagy lelkesen magyarazta hogy a jovo hettol kezdve mar a konyhan dolgozik, hamburgert sut, olyan buszke es boldog volt, masoknak is magyarazta akik mosolyogva hallgattak hogy milyen buszke ra. Azota is ha meglat kezzel-labbal integet ha eszrevesz a konyhai reszbol, en meg vissza, karacsonykor feltetlenul viszek neki valamit.....
Minimum orabert kaphat de annyira orul hogy sajat munkaja van ami allando, ugy latszik odahaza Mexicoban messze nem igy elt.
Egyebkent nem tudom hogy hol elhet, van-e csaladja, valoszinu hogy igen, ilyen koru ember nem jon at csak egyedul....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.04. 06:45:40

@P.Elliot: talan mivel mi kozelebb vagyunk a hatarhoz, itt egyreszt tobb a mexikoi, igy statisztikailag is tobbfelek. Valoban vannak koztuk nagyon dolgos, szorgalmas emberek, jarjak a hazakat, es ok vegzik a kerti munkat pl. Nagyon sokan dolgoznak epitkezeseken segedmunkaskent. (a mi contractorunk is mexikoi szarmazasu, de mar itt nott fel, az o munkasai kozott is 90%-ban mexikoiak voltak). Es persze (sajnos) van egy reteg, aki viszont a zavarosban halaszik (LA kornyeken erthetoen tobb az ilyen is...drog, gang, stb.) CA-ban mar bevezettek, hogy ha papirokkal bizonyitani tudjak, hogy tobb eve itt elnek, (akar illegalisan is), kaphatnak jogositvanyt, ( dmv.ca.gov/portal/dmv/detail/ab60/index) ami nagy lepes elore, mert koztudott, hogy kocsi nelkul itt elni/dolgozni nagyon maceras.

©________ 2015.11.04. 07:30:30

@adg: ugy h igazabol londonban mosogatsz.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.04. 08:00:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Szerintem meg minden probléma megoldásához először érdemes feltárni a VALÓDI okokat.

Mondjuk ha pl. halat akarunk fognak egy sétapálcával, esetleg nem arra kellene koncentrálni, hogy a cipőfőzünk kibomlott.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.04. 08:00:10

@Zka:

Pártatlan = egyik párt embere sem. Ami nem azonos azzal, hogy nincs véleménye.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.04. 08:21:05

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: csak kár, hogy a szigorú tényeidbe mindig bele kell szőnöd valami mesét a háttérhatalomról, vagy egy kis libsizést. Nyilván a geopolitika komoly kényszerpálya, de amikor te szinte mindent erre egyszerűsítesz le, meg a nem létező háttérhatalomra, akkor azért nehéz komolyanvenni.

zsuzsanka1949 2015.11.04. 08:23:26

Kedves Határátkelő, pár hete én írtam hasonló témában, a sok hasznos jótanács mellett volt egy pár goromba poszt is, főleg "kutya ügyben". A posztoló is írt, hogy első alkalommal kutyával ment. Nemcsak emiatt, de más okból is szeretném vele felvenni a kapcsolatot. Ha lehetséges, és hozzájárul hozzá, kérlek add meg az elérhetőségét. Köszönöm

adg 2015.11.04. 08:49:01

@zsuzsanka1949: Szia, irj egy imailt a hataratkelo@hotmail.com cimre, azzal szerintem leegyszerusited HA dolgat.

Virago_1000 2015.11.04. 10:41:25

@Sanyi9: "miert hagyjak az emberek kisemmizni magukat? Ki semmizi ki oket?"
- a nyugati vilag valoban kisemmizi oket. Pl. mindennap ehetsz banant olcson. Szerinted az annyiba kerul mire ideer amennyit fizetsz erte? Ha annyit keresnenek az ottani farmerek mint az itteniek, max unnepeken vehetnel.
Az egy jo kerdes hogy miert hagyjak magukat. Szerintem ugy h nyugatbarat hazaarulo kormanyuk van akit a nyugat penzel attol fuggoen hogy az erdekei hogy kivanjak,fuggetlenul attol mennyire vereskezu. Ha pedig egy patriota kerul hatalomra, kikialtjak terroristanak, diktatornak fuggetlenul attol hogy demokratikus uton valasxtotta meg a nep. Lasd Aszad sziria.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.04. 10:51:51

@Zka:

A liberalizmus nem létezik? De.

Nincs háttérhatalom? De igen.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.04. 10:51:55

@Zka: Azt írod, hogy "nem létező háttérhatalom".

Hadd kérdezzek valamit. Remélem, hogy nem valami otromba választ fogsz adni, amiben idiótának nevezel.

Magyarországon ezerrel megy a mutyizás, ugye? Csak hogy a saját szakmámnál maradjak: csináltak egy BKK-t, ami egyértelműen azért jött létre, hogy a BKV-t kivéreztessék, magyarul átvették a felügyeletet az állami szinten mozgó sok milliárd forint felett, hogy azt átjátsszák a maszek haveroknak. Az egész mögött egyetlen üzletember áll, ezt minden szakmabeli tudja. Az összes többi szereplő csak "kiszolgáló személyzet". Ebben az esetben ez a magánember a "háttérhatalom".

Ha ez működik kicsiben, akkor miért ne működne nagyban?Szerinted ki rendelkezik a felett az irdatlan mennyiségű pénz felett, ami a világban mozog? Csak véletlenszerűen születnek döntések arról, hogy melyik ország mekkora kölcsönt kapjon, és milyen feltételekkel, vagy minden lépés meghatározott üzleti céllal történik? Ha a fent említett hazai példából indulsz ki, akkor még mindig azt mondod, hogy a giga méretű pénzmozgás (hívjuk inkább üzletnek) mögött nem áll senki? Szerinted nem léteznek a világon olyan befolyásos emberek, akik a saját üzleti érdekeiket előtérbe helyezve képesek akár egy egész országot nyomorba dönteni? Szerinted ennek a világnak nincsenek hatalmasságai, akik megmondják, hogy hol legyen háború, és hol legyen inkább béke? És a nyersanyagokat hogyan szerzik? Kit kell lenyomni ahhoz (kit kell korrumpálni, és mekkora mértékben), hogy a látszólagos egyensúly fennmaradjon? Micsoda erők mozoghatnak a háttérben ahhoz, hogy például az olaj ára csökkenjen vagy nőjön? Vagy mondhatnék bármilyen terméket a tőzsdén.

Szóval ez az egész mi, ha nem egy "nem létező háttérhatalom" által berendezett terepasztal, ahol mindenki úgy ugrál, ahogy ők fütyülnek? És ha valaki ezt szóba hozza, akkor az miért lesz rögtön "őrült konteós"?

Sanyi9 2015.11.04. 11:24:32

@Virago_1000: szerinted meg megvenne valaki azt a banant, ha kokain-aron arulnak? Persze, van benne igazsag, a fair trade egy jo dolog, de azert eleg egyoldalu kozgazdasag arra fogni, hogy masok nehezebben boldogulnak, hogy nem fizetnek az emberek eleget a bananert es a kaveert. Regen nem voltak ilyen luxuscikkek es Europa megvolt nelkuluk.

Az pedig egy vicc, hogy demokratikus uton valasztotta meg a nep Assadot. Vagy igy mukodiki a demokracia nalad, hogy a 30 evig uralkodo uriember fiat valasztja meg a nep... Persze. Es most is demokratikus valasztottak meg, hiszen a szir nep elvezi, hogy az iranyito oli a sajat nepet. En beszeltem vagy 10 szirrel errol, egyik se latta ugy a dolgot, mint te. :D

2015.11.04. 12:15:27

Na eleg legyen mar, gyerekek.

A globalis kapitalizmust a - megletepes!!! - nyeresergvagy mukodteti. Ez miert nem elet magyarazat? Meg ezen kivul milyen hatter osszefuggesre vagytok kivancsiak? A nyersegvagy nem eleg motivacio? Nem a tudjukkike, hanem minden szerepolee. Az pedig, hogy a javak egyenlotlenul vannak elosztva a Foldon, az ember megjenese elott is igy volt, ahogyan az egesz bioszfera, ugy a kesobb megjeleno kulturaknak is teljesen kulonbozo korulmenyekhez kellett alkalmazkadniuk. Ezek kozul a Nyugat-Europai lett a vezeto szerep, mert az ott elo emberek termeszetebol ered az a nyeresegvagy (kivancsisag, lustasag, stb), ami elinditotta az ipari forradalmat, felgyorsitotta a gyartast, kereskedest, es megalapozta azt a gazdasagi modellt, amit kesobb az egesz vilag kovetni kezdett - az a resze is, amely tobbnyire elotte a hianygazdalkodasban szocializalodott. Termeszetesen vannak benne dominans, es kifejezetten vesztes helyzetu szereplok, de ettol meg ez egyaltalan nem volt egy elore megtervezett folyamat, es akik ebben reszt vettek, nem a tudjukkik zsebet tomtek, hanem a - meglepetes!!! - sajatjukat, es nem a tudjukkik megrendelese volt az ok, amitol ez igy alakult, hanem a sajat nyeresegvagyuk. Bar van egy csomo pozitiv kovetkezmenye, peldaul, hogy tomegek jutnak olyan javakhoz, amiben elotte csak az arisztokracianak volt resze, egyetertunk, hogy sok negativ kovetkezmenye is van, elsosorban az irtozatos es felfoghatatlan merteku kornyezetszennyezes.

Tehat egyaltalan nem kotelezo szeretni, sot, az a jo, ha kritikusak vagyunk, mert akkor lehet rajta valtoztatni, de - meglepetes!!! - a kritikussag nem azt jelenti, hogy a tudjukkikre mutogatunk, es ennyiben kimerul, hanem peldaul, hogy a sajat helyzetunkben, a sajat felelossegunkkel hozunk bizonyos donteseket. Ugyanis attol meg, hogy ebben a gazdasagi berendezkedesben kevesen jutnak vezeto szerephez, a marginalis resztvevoknek is - meglepetes!!!! - megmarad a felelosseg. Tudom, hogy irto nehez, hogy annak, aki a hianygazdasagban szocializalodott, a korrupcio teremti meg azt az elonyt, amit a joletben a tisztesseges verseny, meg nem lehet mammutcegekkel versenyezni, meg nagyhatalmakkal szemben ugralni, meg sok egyeb dologhoz is rengeteg onbizalom kell meg mittudomen, de egyaltalan nem lenne lehetetlen - ha mar a korulmenyeinken nem tudunk valtoztatni, akkor - meglepetes!!!! - alkalmazkodni hozzajuk - elhetobbe alakitani az eletet magunk korul. Nem vagyok egy tudjukki amugy, de szerintem nem rajuk kene haragudni, hanem azokra, akiknek elhiszitek, hogy miattuk nekunk mar mindegy, mi tehetetlenek vagyunk es nincsen felelossegunk semmiert, szenvedjunk, gyulolkodjunk egyutt, mast ugysem tehetunk. Ez az igazi elnyomas, es azok az igazi gonoszok, akiknek ezt elhiszitek.

Istenem. Es akkor csodalkozotok, hogy a @tableno meg a tobbi kozgazdaszok mar nem jarnak ide kommentelni, szerintem felrobbant a szamitogepe a sok baromsagtol a Hataratkelon, keptelen volt kezelni. :D

Ertem en, hogy az egotoknak szuksege van az intellektualis tarsalgas latszatara, de ez minden, csak nem az. Muvelodjetek, jarjatok konyvtarba, iratkozzatok be egy iskolaba, olvassatok mindenfelet Karl Marxtol Ayn Randig, meg fogjatok talalni a nektek tetszo valaszt, elhihetetitek, tele vannak konyvtarak polcai a roskadozo vilagjobbito / rosszabbito gondolatokkal es utana tehettek is erte, legyetek aktivistak, alapitsatok partot vagy lobbizzatok a meglevoknel, de ezt itt es most hagyjatok abba, kulonben megint nem jovok. :D

Agyrem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.04. 19:35:55

@mojyo: + 100000000 :)
koszi az utolso kommented, tokeletesen egyetertek!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.04. 21:33:16

@mojyo: +100000000000000000 :)

Na, ez tényleg agyrém.

kardio1 2015.11.04. 23:20:11

@mojyo: Ugyan vaskos egyszerûsités, amit irtàl, de alapvetôen nem rossz gondolatmenet. Azzal a kiegészitéssel, hogy noha az itàliaiakban tombolt a nyereségvàgy (ld. lombard bankàrok szerepe a középkor màsodik felében), azért Itàlia mégis hàttérbe szorult Ny-Europa északi felével szemben, mikor Amerika felfedezésével a kereskedelem sùlypontja àttevôdött az Atlanti-oceànra. Ugyanakkor a te gondolatmenetedet tàmogatja, hogy hosszù tàvon nem Spanyolorszàg, vagy Portugàlia profitàlt mindebbôl. Ez utobbi màr inkàbb kulturàlis és tàrsadalmi tényezôkkel magyaràzhato, fôleg a protestantizmus térhoditàsàval és annak szellemiségével.
Màsrészt mostanra tényleg kinôttek olyan emberek ebbôl a csodàs kapitalizmusbol, akiknek indokolatlanul nagy befolyàsa van, és a fene nagy demokràciàban ezeket az embereket senki nem vàlasztja meg. Erdekes vilàg ez...
Abban viszont maximàlisan egyetértek veled, hogy ezen a blogon nem kellene személyeskedésbe torkollo vitàkat folytatni, nemcsak ilyen, hanem màs témàkban sem, hiszen mi itt mindannyian a fejlett nyugaton élve màr megtanultunk kulturàltan eszmét cserélni, ugye? :)

2015.11.05. 00:26:00

@A nagy kékség: Most oszinten, mit szeretnel meg? Melyik kerdesedre valaszoljunk? Akinek raketaja van, es mutogatja is, azt en egyaltalan nem neveznem "hatterhatalomnak". Az olajar, es egyeb nyersanyagok alakulasarol pedig be szoktak szamolni az ujsagok, az OPEC meg minden egyeb teruleten az osszes nagy piaci szereplo is ki szokta adni kozlemenyeket, hogy epp mire keszulnek, visszafogjak-e a termelest, vagy elontik a piacot az olcsosaggal. Ez nem hatterhatalmi osszeeskuves eredmenye, hanem egy bizonyos erdek strategikus ervenyesitese. Perszehogy nem latjuk a targyalast, es, hogy miert es hogyan egyeznek meg arrol, amirol, es perszehogy leteznek hatteralkuk, lobbizasok, korrupcios folyamatok, amik a "hatterben" zajlanak, es nem fognak roluk soha beszamolni, meg nem lehet elofizetni az elorejelzesukre. De ezek a hatterban zajlo folyamatok is pont ugyanolyan onzo erdekek ervenyesitese, mint a lathato retegben, csak nem feltetlenul legalis, vagy erkolcsos, vagy egyeb okbol felnek a kozvelemeny haragjatol. Ilyet mindenki csinal, teljesen eloterben levo nagy- es kozephatalmak, hatalmas brandet epito mammutcegek, es rejtozkodo milliardosok is... persze tudjuk, hogy micsinal az erosebb kutya, es termeszetesen a dominans szereplok mindent meg fognak tenni, hogy azok is maradjanak, de ettol meg rengeteg onzo erdek utkozik egymassal, es igazan nehezen nevezheto ez egy egyseges "hatterhatalomnak", meg akkor is, ha te meg en meg a dolgozonep szamara ugy tunik, hogy ossze van eskudve ellene, merthogy igyis ugyis sziv, ugyanis mi tobbnyire ki vagyunk hagyva ezekbol a bulikbol, mert a mi erdekeinket senki se kepviseli. Szomoru, de igy van. Ez nem osszeeskuves, hanem onzes. Nyeresegvagy. Nem tudom, ebben mi a megdobbento? Ez egyelore igy mukodik, es valoszinuleg Napoleon idejeben meg a Romai csaszarokeban is igy mukodott... De kepzeld el, hogy azt, hogy mi lesz a divat, azt is egy bizottsag hatarozza meg, meg lehet toluk venni rengeteg penzert az elorejelzest, es csak azutan lehet elkezdeni csinalni a kollekciot, legalabbis, ha nem akarsz befurodni! Uramatyam, micsoda osszeeskuves! :D

@kardio1: Hat en nem vagyok se tortenesz, se kozgazdasz, vagy bolcsesz vagy tarsadalom tudos, hanem egy ipari termek tervezo, es mas valoszinuleg maskent latja, peldaul a protestantizmusra nem is gondoltam, mert igy en nem a felfedezesek, hanem az ipari forradalom koratol kezdem az idoszamitast :) Es talan emiatt, de abban is teljes mertekben egyetertek veled, hogy a demokracianak nem azt kellene jelentenie, hogy az Android es az iPhone kozul valasztunk, hanem kellene, hogy legyenek meg megvalasztott vezetok. Dehat persze, hogy ez is egy vaskos egyszerusites, de hat itt csak igy lehet kommunikalni, meg nem is vagyok en kvalifikalva sem, @tableno, veszunk neked uj szamitogepet, gyere vissza :D

montroyal ( CAN qc) 2015.11.05. 03:09:24

@P.Elliot: illegalis munkabol lehet hazat kolcsonre venni .. vagy foglalo+ cash.. amugy.. ja vannak sorsok ...

kardio1 2015.11.05. 06:57:13

@mojyo: én nem vitatkoztam veled, inkább kiegeszitettem, arnyaltam. Ha tableno kifejtene a véleményét a témáról, az csak elmelyitene a vitát.

2015.11.05. 06:58:28

@mojyo: Nem érted Mojo. A magyaroknak lételemük az, hogy másokat hibáztassanak mindenért. Innen már nem nehéz levezetni azt, hogy mindig egy bizonyos háttérhatalom v. egy nemzet áll a magyar sikerek útjában. Komolyan, kurva nehéz lehet harcolni az egész világ ellen.

kardio1 2015.11.05. 08:30:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: úgy beszélsz a magyarokról, mintha te nem lennél az. Egyébként az általad említett jelenség nem magyar specialitás, inkább régiós. Az biztos, hogy a magyar neplelek erre még rá is erősít.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.05. 08:42:56

@mojyo: Vitatkozunk itt a nagy semmiről, miközben mindannyian látjuk, hogy a kisember élete mindenhol egyre nehezebb, legyen szó Budapestről, Londonról, vagy éppen Miamiról. Faszán leírsz minden tudnivalót arról, hogy milyen önző érdekek mozgatják a világunkat, de ettől még nem mi vagyunk azok, akik pezsgőt szürcsölgetnek egy jacht fedélzetén a monacói kikötőben. Mondjuk nem hiszem, hogy azok az emberek boldogabbak nálam, legfeljebb több pénzük van. Olyan sok, amit már elkölteni sem tudnak, miközben másoknak pedig arra sincs, hogy kifizessék télen a fűtésszámlát. Na mindegy, ezek szerint ez így van jól. Ez az úgynevezett "egyensúly". De azért remélem, nem baj, ha nekem ez mégsem tetszik olyan nagyon.

2015.11.05. 10:08:43

@kardio1: Tudom, hogy nem vitatkoztal, en csak kontextusba helyeztem amit kiegeszitettel :)

@A nagy kékség: Nem a nagy semmirol vitatkozom, hanem a kerdeseidre valaszoltam, a hatterhatalommal kapcsolatban. :D Most meg azzal jossz, "nem mi vagyunk azok, akik pezsgőt szürcsölgetnek egy jacht fedélzetén a monacói kikötőben", tehat valojaban ez a problemad akkor? Hogy neked nem sikerult ebbe a helyzetbe kerulnod, masoknak meg igen? :D Hat ez sajnos ilyen. Nem mondtam amugy, hogy egyensuly van, vagy, hogy tetsszen, azt mondtam, hogy jo, ha kritikus vagy, de ilyennek ugy erdemes lenni, hogy kozben tajekozott es informalt is vagy a vilag mukodesevel kapcsolatban, es nem alapveto, emberi tulajdonsagokbol kovetkezo dolgokat (onzes, nyeresegvagy, erdekervenyesites) is lathatatlan eroknek tulajdonitasz, hanem megerted, hogy ezek hogyan mukodnek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.05. 10:19:43

@mojyo: Akkor azt már meg se kérdezzem, hogy egy Carlos Slim vagy egy Soros György milyen befolyással bír a világ üzleti életére, s így közvetlenül vagy közvetve emberek sorsára, ugye?

Nincs itt semmilyen összeesküvés. Nem létezik, hogy bizonyos érdekeltségi körök egymás keze alá játsszanak. Az lehetetlen, hogy néhány tehetős üzletembernek befolyása legyen egyes országok politikai vezetésére. Á, dehogyis. Hát hogy képzelem?

Biztos minden csak a véletlen műve, és valójában én vagyok tájékozatlan, hogy ezt nem vettem észre azonnal.

kardio1 2015.11.05. 10:25:53

@mojyo: akkor én most a kontextusban vagyok? Nem is tudtam, hogy így néz ki :-)

soad1221 2015.11.05. 10:47:38

@A nagy kékség: nem értek egyet, hogy egyre nehezebb volna....
10-20 éves léptékben lehet, hogy nehezebb a kisember élete, de azért ha 50 vagy 100 éves léptékben nézed, akkor a kisember élete összemérhetetlenül könnyebb majdnem mindenhol a világon. Budapest vagy London esetében biztosan. És ez pont annak a folyamatosan alakuló kapitalizmusnak köszönhető, aminek negatív hatásairól pl mojyo is beszélt, és ennek az eredménye az, hogy ma már beszélünk egyáltalán környezetszennyezésről és hogy ezt egyáltalán felismertük, és most már valami kis lófasznyi dolgot teszünk is azért, hogy ne legyen.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.05. 11:09:05

@soad1221: Hány évben lehet mérni egy ember aktív életét? Nagyjából 40, ugye? Hiszen gyerekként és tiniként még nincs sok gondod, aztán 20 évesen kezded kapiskálni, hogy mi újság, 60 évesen meg már a temetésedet készíted elő, hogy az utódaidnak annyival kevesebb gondja legyen. A "boldog nyugdíjas éveket" hagyjuk. Az elöregedő társadalom nem csak Magyarországon okoz majd gondot hamarosan.

Szóval 40 év.

Hány embert ismersz, akinek ez idő alatt jelentősen javult volna az élete? Mert ha jól tudom, inkább arról van szó, hogy mindenki a régi időket sírja vissza. Vajon miért? Miért látják sokan úgy, hogy manapság valami nagyon nem stimmel? Hogy ez a 40 év csak bizonyos embereknek hajtott hasznot (nem is kicsit), míg mások élete ellehetetlenült? Hát nem pont erről szól ez a blog? Hogy az emberek kínjukban már mennek mindenfelé, mert már sehol sem elég jó?

soad1221 2015.11.05. 11:14:52

@A nagy kékség: "Nincs itt semmilyen összeesküvés. Nem létezik, hogy bizonyos érdekeltségi körök egymás keze alá játsszanak. Az lehetetlen, hogy néhány tehetős üzletembernek befolyása legyen egyes országok politikai vezetésére." ilyet senki nem mondott, ilyen van.
csak ez nem összeesküvés, nem háttérhatalom és nem valami rettenetes kisember ellenes sakkjátszma, akik ebben élik ki perverzióikat...
Ez egyszerű érdek. Soros György elég gazdag ahhoz, hogy az érdekeit tudja érvényesíteni. Ezek az érdekek néha egybe csengenek hozzá hasonlóan gazdag ember érdekeivel, így ezek néha összejátszanak. Aztán van, hogy ezek az érdekek egymásnak feszülnek. Hogy nincs hatással egy ország gazdaságára? hogy a picsába ne lenne... minden gazdasági szereplő tevékenysége hatással van a többiére. Ha egy gazdasági szereplő lép valamit, mondjuk új terméket dob a piacra, az a versenytársakat is lépésre kényszeríti. Vkinek az érdekeit sérteni fogja ez a lépés, vkinek pedig ugyanebbe az irányba megy az érdeke, ő meg támogatni fogja.

Én gyártó cégnél dolgozom, de kvázi "ügynökségi" divízói is van a cégben. Ezzel egyben az ügynökségek versenytársak is. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az ügynökségeknek nem gyártunk, mert akkor rettenetes nagy piacot vesztenénk, hiszen gyártó cégnél értelemszerűen a gyártási kapacitás feltöltése a legfontosabb feladat. Tehát, ha a saját ügynökségi részlegünk elveszt egy ügyfelet, egy másik ügynökséggel szemben, az nem jelenti azt, hogy mi rosszul jártunk, pedig nagy valószínűséggel sok pénzt vesztük azzal, hogy az az ügyfél nem közvetlenül tőlünk rendel. Ha az ügynökséggel jó viszonyban vagyok, támogatom mondjuk alacsony árakkal, akkor én beavatkoztam a piac eddigi működésébe (persze ez semmilyen törvényt nem sért, csak annyi hogy kevesebbet keresek).
Ezt azért teszem, mert lehet, hogy "vesztettem" azon a terméken mondjuk 1000 ft nyereséget, mert ennyivel olcsóbban tudom csak eladni neki, de nekem az az elsődleges érdekem, hogy a kapacitás telítve legyen, tehát ha a gépek mennek, még ha 0 nyereséggel, akkor is működik a cég. ha 2000 ft helyett csak 1000 ft ebt-t tudok realizálni, az már eleve annyira nem rossz, de ha az ügynökség a további ügyfeleitől az én gépeimre hoz még munkát, aminek az az eredménye, hogy további 2000ft ebt-t realizál a cég, akkor nem vesztettem, hanem nyertem, és még tovább tudok fejleszteni... és így tovább...

Szerinted Soros György és a többi felfoghatatlanul gazdag ember döntései nem pontosan ugyanezen az alapon működnek?
Mivel mondjuk ő és társai egy egészen picit nagyobb kaliber, ezért az ő döntéseiknek olyan következményei vannak, amik hatással vannak komplett országok gazdaságára. Pusztán azért, mert akkora vagyont mozgatnak ilyenkor. Ja, és persze, mivel ezek mind hatással vannak a többi szereplőre, biztosan lesznek akiknek az érdeke ezzel egybevág, lesznek akiknek szembe megy. Abból kifolyólag, hogy ezek a vagyonok és döntések egy ország gazdaságára is hatással vannak, a benne lakók életére is hatnak. Ami lehet, hogy a Te és sokunk érdekével ütközik. AHogy írta mojyo, S.Gy. egy picit erősebb kutya nálunk. EZ van, nem vitatta senki. ha a háttérhatalom ennek szinonimája, ám legyen, csak ez nincs a háttérben, a magyar nyelv miatt pedig erre enged következtetni, hogy ezt jelenti.
Pedig tényleg nincs a háttérben...

soad1221 2015.11.05. 11:19:07

@A nagy kékség: azért mert ez egyszerűbb.
egészen egyszerűen 40 évvel ezelőtt nem volt jobb és könnyebb a kisember élete.
Aki ezt mondja és el is hiszi, az magának hazudik.
Lehet, hogy van olyan ember, aki abban a rendszerben jobban élt, de most nem, de az átlag kisember élete márpedig javult a 40 évvel ezelőttihez képest.
Ja, ne azt hozd fel példának, hogy aki 40 évvel ezelőtt 30 éves volt, az most hogyan él, hiszen ő most 70 évesen valószínű panaszkodni fog. Az akkori 30-as átlag életszínvonalát hasonlítsuk a mostani 30-aséhoz. Úgy igazságos. Az eredmény pedig egyértelmű...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.05. 11:54:32

@soad1221: Ha ez így lenne akkor Magyarországon ma csupa boldog és elégedett 30-as csaj és pasi rohangálna az utcán, akinek esze ágában sem lenne lelépni innen. Vagy akkor ez most mi? Mert egyik üti a másikat.

Ha például Magyarországon egy 30 éves embernek valóban könnyebb most az élete, mint amilyen 40 évvel ezelőtt lett volna, akkor miért akar mégis elmenni? Telhetetlenség? Ha igen, akkor nem igaz az, amit ezen a blogon sokan próbálnak erőltetni, miszerint "Magyarországon már csak éhen dögleni lehet".

soad1221 2015.11.05. 12:15:16

@A nagy kékség: miért kellene, hogy csupa boldog és elégedett rohangáljon az utcán? hiszen ennek semmi köze ahhoz, hogy 40 évvel ezelőtt egy 30-as férfinak milyen volt az életszínvonala....

Egyszerűen sokat változott a világ, ma semmilyen gondot nem jelent, hogy elmenj külföldre egy könnyebb élet reményében.
40 évvel ezelőtt egy átlag 30 körüli "kisember" max néhány orosz szót és mondatot ismert.
Ma már elvárás egy, de sokszor 2 nyelv alapszintű ismerete. Nem, nem 3 diplomás emberekről beszélek, hanem érettségizett emberről.
40 évvel ezelőtt milyen infód volt egy londoni markolós életéről. Ma bármit megtudhatsz, amit ő elmond róla...
és hogy ezek alapján miért akar mindenki lelépni? hát azért mert ott könnyebb. Hogy 40 évvel ezelőtt miért nem lépett le az a 30-as? mondjuk egyrészt nem mehetett, másrészt nem is nagyon volt egyébként sem lehetősége. Ma annyi választ el egy ilyentől, hogy megveszed a jegyed és odamész. (nyilván "picit" érdemes utánanézni a dolgoknak, lehetőségeknek, kicsit szervezni a dolgot, hogy ne csak odacsöppenjél, de ha akarsz, mehetsz, már akár ma is... 40 éve ez azért nem volt ennyire egyszerű.

És végül: a mai 30-ast mi az istenért érdekelné, hogy az ő apja, nagyapja mennyire élt nehezen. ENgem spec az sem nagyon érdekel, hogyan él tőlem 100-200-500-1000-5000-10000 km-re egy ember, főleg nem érdekel, hogyan élt egy átlag 30-as 40 éve.. elsőként az foglalkoztat, hogyan tudok én boldogulni a családommal.
Ettől függetlenül tudom, hogy egy afgán 30-as srác jó eséllyel szarabbul él, mint én, és azt is tudom, hogy apámnak nehezebb élete volt 40 éve, mint nekem.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.05. 12:20:38

@A nagy kékség:
Ha például Magyarországon egy 30 éves embernek valóban könnyebb most az élete, mint amilyen 40 évvel ezelőtt lett volna, akkor miért akar mégis elmenni?
Mert könyebb az élete...
Most megteheti hogy megy...
40 eve nem tehette meg...
Akkor ,,csak ,, Mo volt a terepe...
Most Európa es az egész vilag...

2015.11.05. 13:24:22

@A nagy kékség: Nem mondtam, hogy nincsen hatassal, csak azt, hogy az o motivaciojuk is a sajat zsebuknek a tomkodesere iranyul, es nem arra, hogy szemely szerint neked, meg a tobbi "kisembernek" rossz legyen. Ha az a hatterhatalom definicioja, hogy gazdag es hatalma/befolyasa van, amivel ugy el, ahogyan az erdekei megkivanjak, akkor nem egy hatterhatalom van, hanem rengeteg :D

Amugy a "kisember" elete nem rosszabb lett az elmult idoszakban, hanem bizonytalanabb, mert, bar valoban tobb dologban lehet reszunk ami korabban elkepzelhetetlen volt, van okostelefon meg olcso repjegy, az is szentigaz, hogy ez a verseny mindenkitol megkoveteli ezt az onzoseget es erdekervenyesitest, pont ugy, ahogy a nagyobbak is teszik. A "kisember" felelossege, hogy ezt megtanulja, mert amig nincsen koztuk senki, aki az o erdekeit tudna kepviselni a nagyobb kutyakkal szemben, addig persze, hogy szarul fogja erezni magat, akkor is, ha egyebkent a nagykutyaktol megveheti az olcso repjegyet es az iPhonet. Udvozlunk a kapitalista demokraciaban. Senki se mondta, hogy ez egy konnyu dolog, hogy nincsenek erkolcsi tevutjai, es, hogy mindennel meg kellene, hogy elegedjel benne. Elhiszem neked, hogy sokan visszasirjak a regi idoket. Neha en is vagyom arra, hogy ujra hateves legyek, ne legyen semmilyen felelossegem, ne kelljen dontest hozni, teperni sajat magamert, anyu fozzon, es mossa ki a ruhaimat, es ne erdekeljen, hogy a dolgoknak mi az aruk, mi mennyi penzbe kerul es mennyi aldozatot hoztak erte masok. Ez is emberi erzes :D El lehet ebbol menekulni a pszichozisba, a hatterhatalmakra mutogatni, de a valosag az, hogy felnott vagyok mar, es nekem a valosagban kell elnem, azok kozott a korulmenyek kozott, amilyennek megorokoltem a bolygomat es az orszagomat az elodeimtol.

star70 2015.11.05. 18:05:47

Kedves nagymama!
Nagyon örülök,hogy neked ennyire bejött Németország,de tudnod kell,hogy a valóság nem ez.Még csak nem is hasonlít:-)
Aki elolvassa,és még sosem élt kint,nem dolgozott valódi munkahelyen(mert az,hogy te egyetlen német családot megismertél azt nem nevezném igazi munkahelynek) lehet hogy elhiszi...Persze van ennek az országnak is rengeteg előnye,de hogy a németek pontosak,precizek lenmének..haha.Nagyban meg y a másik átverése(német németet is igen) egymás fúrása,ugyan az mint Magyarország.Nem, tévedtem,ott mindig megkaptam a fizetésem,és egy percet sem akarták hogy ingyen dolgozzak(próbanap cimszóval) Itt sem dolgoztam,mert a harmadik ilyen próbálkozás után elküldtem ahova való a kedves munkaadót.
Lehet hogy neked szerencséd volt,soha nem kellett ügyet intézned,könyörögnöd,ordibálnod,hogy megkapd ami a tiéd,és értsen már csak minimálisan hozzá az az ügyintéző...
Nem,nem vagyok szerencsétlen hülye,akit mindenki átver,de az hogy állandóan megpróbálják,az nagyon fárasztó.
Ezzel nem számoltam amikor ide jöttem,és nem gondolom hogy ez azért van mert külföldi vagyok...nem,ilyenek ,a nagy átlag legalább is.
Tehát nagyon jó kis történetet írtál,de senki ne indiljon el ez alapján mert pofára esik,de nagyon.
Örülök,hogy ilyen csodálatosan éled meg hogy az unokáddal lehetsz,és témyleg ajándék az hogy így élhetsz.
Anyukám is kint van most,de ő simán látja hogy mi történik itt,nap mint nap,tapasztalja a felületes kedvességet,de a mögötte lévő nagy üres semmit....
Sajnálom ha bárkinek is a lelkébe tapostam,de ez már régóta érlelődött bennem,a hozsannázó németországi posztokat olvasva.
Az is lehet,hogy egy másik Németországban élsz:-)

2015.11.05. 18:09:05

@kardio1: Rosszul fejeztem ki magamat, köszönöm, hogy egyből ugrassz, és kijavítasz. :)))

Csak annyit akartam mondani, hogy ez a mindenki bánt, és utálok mindenkit mentalitás tőlem eléggé messze áll. Sajnos a többségtől meg valamiért nem. Ezen nincsen mit magyarázni.

DieNanny CH 2015.11.05. 18:33:21

@Signora con i capelli neri:

Jé, nem ugyanaz a nagynénénk???
5 éve halt meg a nagybátyám, a fél falu ott volt a temetésén, mert asztalos volt. Nos, nagynéném azóta kéthetente temetésre jár, mert - kapaszkodj meg! - temetés utáni napon visszament a sírhoz, és felírta az összes ott fekvő koszorúról a neveket!!! Ha az illető valamelyik családtagja meghalt, ő is elment a temetésére...

kardio1 2015.11.05. 19:39:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez az én hivatásom, nem tudtad? :-)
Ne szivd mellre, csak olyan furcsán hangzott, azért jegyeztem meg.

2015.11.05. 20:33:23

@kardio1: Mi furcsa benne? Szimplán elhatárolódom az átlaghülyemagyartól, sajnos elég sokan vannak.

Herr Géza 2015.11.05. 20:46:43

@star70: Nem lehet, hogy te élsz egy másik Németországban?
Mondjuk, ha már ilyen ellentmondást nem tűrő módiban alkotsz véleményt a német átlag viselkedéséről, akkor hadd kérdezzem már meg mióta élsz itt, hányfelé laktál, hány munkahelyen fordultál meg és mennyire tudsz németül..
Azt meg nem árt tudnod, hogy bizony vannak olyan esetek, nem is kevés, amikor egyáltalán nem szokványos a jellemzően néhány órás (!) próbamunkára fizetni. Viszont törvény szabályozza, hogy milyen feltételek mellett jár kötelezően fizetés.

kardio1 2015.11.05. 20:57:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Már megmondtam: az, hogy olybá tűnt a megfogalmazásodbol, mintha a magyarokon kívül álló lennél, noha egy meghatározott csoportokkal nem tudsz azonosulni. Mindegy, tulbeszeltuk, értem, mit akarsz mondani.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.06. 04:34:35

@Herr Géza: És az nem lehet, hogy Németország tényleg nem olyan tökéletes, mint amennyire itt sokan próbálják bemutatni? Vagy ott nem emberek élnek? Ott senki sem hibázik? A német rendszer fogaskerekei közé nem kerülhet porszem?

Herr Géza 2015.11.06. 08:21:21

@A nagy kékség: Állítottam én ilyet??? Mert nemigen emlékszem rá... Viszont attól én is kiakadok, amikor valaki néhány hónap, egy-két év ittlét, egy-két munkahely után, ne adj isten németül se igazán tudva mélyreható kinyilatkozásokat tesz a németekről. Nem ugyanolyan baromság a német hivatalnokokról ab ovo kijelenteni, hogy hülyék, mint a magyarokról? Azt állítja, hogy itt a "mocsok" német cégek nem hajlandók a próbamunkát kifizetni, bezzeg otthon..... Azért kíváncsi lennék hány helyen szerzett otthon ilyen tapasztalatot. Itt az én szakmámban nem divat ugyan a próbamunka/-nap , de a feleségemnek volt benne párszor része. "Kézműves" szakmája lévén, a próbamunkákon nem éles munkákat kap, hanem "dummykat" kell csinálnia, azaz a cégnek sem termel bevételt, így az ilyenért nem is fizetnek. Szakmáján kívül pedig eddig egy kivétellel mindig fizettek neki a próbamunkáért, legutóbb éppen tegnap.... (A kivétel pont egy svájci munkaadó volt, még csak nem is egy német. :D)
Hozzáteszem még azt is, hogy a próbamunkát is le kell jelentenie a cégnek (adó/TB), és jellemzően ezt meg is teszik. Gondolj bele, micsoda adminisztráció ez egy pár órás munkáért, aminek a végén jó eséllyel az is kiderülhet, hogy az illető tök alkalmatlan. Így már azért kicsit más fényben látjuk a dolgot ugye?
Ugyanakkor azt is megértük, hogy a próbamunkára való eljutás költségeit is kifizették, holott munkábajárást ebben az országban alapból nem fizetnek senkinek....

Herr Géza 2015.11.06. 08:49:22

@Herr Géza: Csak még valami: a hölgy logikája alapján akár a jelentkezési papírok (CV, motivációs levél, stb.) összeállításáért, fénymásolásáért, elküldéséért is pénzt lehetne kérni, hiszen dolgozott vele. Képzeld el, ha elmész egy állásinterjúra és viszed a számlát rögtön, mondván, hogy ha ezt kifizették, akkor tárgyalhatunk a többiről..... :)))))

soad1221 2015.11.06. 10:08:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nézd, azért ugranak elég sokan ezekre, mert nem "átlaghülyemagyar", hanem szimplán "átlaghülyeember"

Tudod, ez pont ugyanaz, mint amit te rasszizmusnak hívsz, mondjuk a cigányokkal vagy zsidókkal kapcsolatban. Amikor egy tulajdonságot (és értelemszerűen negatív tulajdonságot), a nemzetiséghez, rasszhoz, származáshoz, bármihez kötsz, akkor ez nem szerencsés, mert lesznek emberek akik akaratlanul is, de sértve érzik magukat.
A felelősséghárítás és más hibáztatása bár meglévő, de nem jellemzően magyar szokás. Márpedig Te annak nevezed, erre viszont így sokan fognak ugrani. Ezek az alkalmak viszont a kiinduló ponttól kezdve alkalmatlanok értelmes és kulturált vitára. A kiinduló pont pedig az, hogy "átlaghülyemagyar".

és egyúttal tökre egyet értek, és valóban idegesítő dolog, és már más helyen írtam, hogy mi ennél a cégnél, ahol dolgozom számszerűsítjük ennek a nagyon rossz tulajdonságnak az anyagi következményeit. Hát hidd el, nagyon durva összeg ez havonta. Országos szinten pedig elképesztő gazdasági veszteség adódik ebből, hogy az emberek nem tudnak lejjebb adni az arcukból.
De mégsem igaz, és így nem is lehet normális párbeszéd abból, ha ezt a magyarokra, de azokra mint általánosan igaz tulajdonságként mondod.

Így érthető?

soad1221 2015.11.06. 10:19:58

@star70: @Herr Géza: én igazából ezen lepődtem meg:
"Nem, tévedtem,ott mindig megkaptam a fizetésem,és egy percet sem akarták hogy ingyen dolgozzak(próbanap cimszóval) "

márhogy Mo-n nem fordult elő, hogy nem kapta meg a fizetését a próbanapra?
Nem tudom milyen szakmában dolgozik az illető, de a valóság, hogy itt Mo-n örülhet, ha be van jelentve 100%-ra, örülhet, ha időben megkapja a fizetését, mert nem ritkán olyan is előfordul, hogy valakit (jellemzően fiatal, tapasztalatlanabb munkerőt) simán dolgoztatnak 2-3 hónapot, mondván, hogy bocs, most nem tudounk adni mert a "köcsög nav, a beszállítók csak kp-re adnak, a megrendlő meg nem fizet időben" , de a következő hónapban megadom típusú lehúzások....
ja az ingyen dolgozásba a túlóra minek számít? márhogy amit jellemzően nem fizetnek :)
mindegy, azért jó tudni, hogy van Mo-nak más vetülete is és próbanapot rendesen kifizetnek :D

Herr Géza 2015.11.06. 10:23:39

@soad1221: Igen, én is kétszer futottam neki annak a mondatnak, hogy jól értem-e, de így gondolta.
Na ezért voltam így kiakadva. Meg ehhez még hiányzott a kék barátunk dumája is....

Herr Géza 2015.11.06. 10:27:55

@soad1221: Persze, hogy ott is vannak vérkorrekt munkaadók (akik még a seggedet is kitörlik, ha WC-n voltál... :D), de azért akik nyitott szemmel és füllel járnak pontosan tudják, hogy sajnos nem az az általános.

soad1221 2015.11.06. 11:35:13

@Herr Géza: hát ja.. pedig rólam nem lehet azt mondani, hogy agyon szidnám és köpködném a hazámat, de mondjuk a fizetések terén, és különösen a magyar tulajdonú kis-közép vállalkozásoknál a nem vagy csak félig bejelentett fizuk, illetve az egyáltalán ki nem fizetett dolgozók a jellemzők.
A terület ahol én dolgozom van sok olyan pozíció, ahol a próbanap alap, másképp nem is lehetne lemérni a tudását. ha ott megfelelt, akkor jön a próbaidő, amikor (a mi cégünk fehér hollóként normálisan bejelenti) még nem a teljes fizetést kapja, majd ha a 3 hónap alatt beilleszkedett, akkor jöhet a teljes fizu. Ha nem, akkor szevasz, ha vannak kétségek, akkor még egyszer hosszabbítanak 3 hónap próbaidőt, és utána dől el...

A mi cégünk kifejezetten korrekt, nagyon ritkán hosszabbít csökkentett fizuval 3 hónapot, csak akkor ha emberi tulajdonság miatt kétséges a munkaerő (a szakmai hiány vagy ha fejlődni képtelen, az addigra egyértelművé válik). De ismerek olyan céget, aki 1-2 hetes "próbanapot" tart erre vagy nincs, vagy zsebpénz a fizu, aztán jön a (néha bejelentés nélküli) próbaidő, ugyebár csökkentett fizuval, ezt 1-6 hónapig húzzák, aztán bedobják, hogy bocs, majd jövő hónapban fizetünk... és innen már tudjuk a végét.
Szóval a végeredmény, hogy simán megcsinálták azt, hogy 1 évig úgy dolgoztatnak embereket, hogy ez alatt az idő alatt összesen kb a kialkudott későbbi "végső" fizetésének a 30-50%-t kapta meg csak végül... hogy az állam mit kapott, az megint más kérdés...

szóval egy picit furcsállom, de elhiszem, hogy vele így volt, csak ebben az esetben inkább a szerencsés kategóriába esik.. :)

soad1221 2015.11.06. 11:38:45

@Herr Géza: a vérkorrekt az fehér holló, többnyire multi vagy nyugati tulajdonú cég, nyugati vezetéssel, és azok is főleg a magasabban kvalifikáltakkal korrektek. a ranglétrán és pozíción lejjebb csúszva ez a korrektség már lazul egy kicsikét, mondjuk tény, hogy rendszerint nem nyugati a műszakvezető.. :)

a mi cégünk is inkább a "jellemzően korrekt" kategóriába esik... :)

soad1221 2015.11.06. 11:50:43

@Herr Géza: Ja, egyébként tapasztalatom szerint itthon a német cégek a leginkább korrektek. hogy otthon milyenek nem tudom, de itt Mo-n velük tapasztaltam a legkevesebb köcsögséget.. ami persze nem reprezentatív, mert ha jól emlékszem eddig csak holland, amerikai, német, francia és osztrák cég volt akikkel volt szerencsém, picit közelebbről megismerkedni, és ebből csak a holland tulajdonú volt, ahol alkalmazottként, szóval nyilván nem is általánosítanék ebből, hogy a németek a legkorrektebbek :D

Herr Géza 2015.11.06. 14:27:40

@soad1221: Ja, errefelé a próbaidöre teljes fizetés jár, csak azalatt mindkét fél könnyebben mondhat fel: gyakorlatilag alapos indoklás nélkül kitehetnek, ill. ugyanúgy te is leléphetsz "bocs, ez nem nekem való" szöveggel is akár. A szabid is ketyeg a próbaidö kezdetétöl, de alapból a próbaidö alatt csak rendkívül indokolt esetben vehetsz ki szabit, bár ezzel a legtöbb cég nagyon rugalmasan bánik. Jellemzö hossza a próbaidönek 3 hónap, de alacsonyabb képzettséget igénylö állásokban sokszor csak egy, míg úgy középvezetötöl fölfelé már inkább hat, de akár 12 is lehet. A két utóbbi esetben persze a "szabit nem lehet ezalatt kivenni" szabály értelemszerüen sztornó.
Én még egyszer sem futottam bele olyan ajánlatba, hogy a próbaidö alatt a fizud ennyi, utána meg meglátjuk.Viszont egyes egyéb céges juttatások lehetnek egy bizonyos idejü letöltött munkaviszonyhoz kötve, még ha nem is feltétlenül a próbaidö letöltéséhez. Jellemzöen ilyen például az itt is sokfelé divatos (keretszerzödésbe foglalt) 13., ill. 14. havi fizu. Ott sokszor öt év a futamidö, azaz az elsö évben csak a plusz havi pénzek 20%-át kapod meg, a 2.-ban 40-et és így tovább, az ötödik évre jár immár a teljes bónusz.De persze ez alól is van kivétel.

soad1221 2015.11.06. 14:48:45

@Herr Géza: ez a próbaidő alatti csökkentett fizu itt sem a mi pozíciónkat fenyegeti, de a értelemszerűen a mi pozíciónkban a próbanapnak sincs értelme... :)
ez vagy alacsonyabban képzett, betanított munkáknál , vagy kétkezi, azonnal látható terméket előállító, vagy grafikus, vagy mittudomén mi... próbanapom még sosem volt, ha nekem próbaidőre kevesebbet akartak volna adni, akkor meg azt mondom, hogy köszönöm, nem. CSak van olyan pozíció, élethelyzet, pl pályakezdőként még simán lehet, hogy belefutottam volna ilyenbe... illetve én nem, mert addigra mire végeztem már jó néhány évet dolgoztam suli mellett és ismertem, hogy milyen amikor le akarnak húzni, vagy egyszerűen szerencsém volt és nem futottam bele komolyabb próbálkozásba, de mondjuk fekete munkát végeztem ezalatt, és késés simán volt...
Azért amióta nem a betanított munkát végzem, azóta kicsit más lovon ülhetek én is, hát istenem, ilyen a kapitalizmus.. .:)

magasabb pozícióban pedig nyilván ezeket a trükköket meg sem próbálják, mert elég pici ország, egy adott iparban valakiről kiderülne ilyen, akkor 1-2 éven belül már nem fog rendes munkaerőt találni. Mondjuk sok kis cég lehet, hogy pont itt bassza el.. :)

2015.11.06. 18:30:05

@soad1221: Sokan ugranak rá? Mármint azért, mert fáj az igazság? Nézz meg egy választást. Nézd meg a pártok nem létező programjait, mivel lehet választást nyerni. Nincsen miről beszélni.

Voltam én már mindennek kikiáltva, igaz, rasszista még nem voltam. Persze nem is szoktam szalonzsidózni meg cigányozni. Rasszista lennék csak azért, mert ekézem a hülye magyarokat? Vállalom. Akkor az vagyok. :)

soad1221 2015.11.06. 21:08:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: na akkor fuss neki megegyszer...:)
Nem ezeket irtam.szoval nemigen tudok erre reagalni...

star70 2015.11.06. 21:17:48

@Herr Géza: 25évet dolgoztam otthon,tehát kiszámolhatod,hogy szinte csak a rendszerváltás után.Tehát az igazi zavaros időben kezdtem,és mindig be voltam jelentve,és annyit kaptam amennyi a papíron volt.Na erre varrjál gombot:-)
És igen törvény szabályozza,hogy minden próbamunkára kell fizetni.

kardio1 2015.11.06. 22:47:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: szerintem soad arra gondolt, hogy te tartod rasszistànak a zsidokat, vagy cigànyokat sommàsan kezelô embereket.
Egyébként a szavaidra nem azért ugranak, ha àtlaghülyemagyarrol irsz, mert tükröt tartasz eléjük, fôleg nem ezen a blogon, hanem mert ez is àltalànositàs. Szerencséd van egyébként, ha még ôrzöd a nem magyarorszàgi pàrtok vàlasztàsi programjàval kapcsolatos illùzioidat ;)

2015.11.06. 23:18:23

@soad1221: Tudsz te, csak nem akarsz.

2015.11.06. 23:28:36

@kardio1: Azok sajnos pont nem veszik magukra, akiknek kellene.

"Szerencséd van egyébként, ha még ôrzöd a nem magyarorszàgi pàrtok vàlasztàsi programjàval kapcsolatos illùzioidat ;)".

Ezen sajnos csak sírni lehet. És amúgy tökéletesen letükrözi a választók értelmi szintjét is. De hát én nem is szeretnék ítélkezni, mint mondtam soad-nak, nem pazarlom olyasmire az energiáimat, amin nem tudok változtatni. Az emberek valamiért abban a hitben élnek itthon, hogy majd valahogy továbbra is túlélnek mindent. De sajnos fájdalmas lesz az ébredés.

Herr Géza 2015.11.06. 23:51:13

@star70: A válaszod egy részével eltévesztettél, én ugyanis nem állítottam azt, hogy téged nem tisztességesen alkalmaztak otthon. De ugye ebből te sem vonod le azt a következtetést, hogy minden magyar cég ilyen???
A próbamunkáról pedig úgy rendelkezik a német munkajogi törvény, hogy eltérő megállapodás hiányában (!), meghatározott munkaidőkeretek között, a munkáltató közvetlen irányítása, utasításai alapján végzett tevékenységre jár munkabér... Ebből már az első kitétel is sok lehetőséget nyit, ugyanis mivel itt a szóbeli "szerződés" is munkaszerződés, elég ha közli veled, hogy a próbamunkára nem fizet, ha viszont te ezek után felveszed a munkát, akkor kvázi "aláírtad" a munkaszerződést.
Oké, ha téged több napig, ne adj isten napi 8 órában próbamunkáztattak, és azt nem akarták kifizetni, arra én is azt mondom, hogy szemétség. De szerintem nem erről volt szó, ugye?

kardio1 2015.11.07. 00:26:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem értem a reakciodat arra, amit tőlem ideztel. Az pont arról szólt, hogy, néhány itteni választási kampány alapján leszurtem, a pártok nem programokat utkoztetnek, a választok nem ez alapján döntenek, hasonlóan Magyarországhoz.

Herr Géza 2015.11.07. 00:27:33

@star70: Én kicsit érdekesebb statisztikát tudok neked a saját életemből hozni:
Idősebb vagyok nálad, így én még a rendszerváltás előtt álltam munkába. Az első két magyar munkahelyemet így ki is hagynám a statisztikából, mivel állami cégnél ugye rendszerszinten ismeretlen volt a zsebbe fizetés meg a trükközés. Utána volt összesen négy magyar munkáltatóm (ebből kettő német cég magyarországi leányvállalata) és két cég akart megszívatni, gondolom kitalálod melyik kettő. :D Az egyiket sikerült egy keményebb beszélgetés sel és minimális anyagi veszteséggel lezárnom, így ez inkább amolyan határeset. A másik viszont durván megkopasztott, 3 havi fizum maradt náluk és többszázezres költségtérítést nem fizettek ki. A bíróságon sikerült az összeg javát leverni rajtuk, két év alatt, nagy veszteséggel és sok ősz hajszállal gazdagabban.
Németországban volt öt munkáltatóm, egy cég próbált fizetést csökkenteni és juttatásokat visszavenni a cég gazdasági helyzete miatt, de előre bejelentve, a választás lehetőségét felkínálva. Égyébként minden pénzemet, juttatásomat, szabimat mindig korrektül és időben megkaptam. És egyetlen másodpercet sem dolgoztam még félszürkén sem. Merthogy otthon a "határesetes" cégnél pl. a fizum felét borítékban kaptam...., mindezt projektvezetői funkcióban.

soad1221 2015.11.07. 06:26:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez igaz. Nem akarok olyanra reagalni amit nem mondtam. Hogy sok hulye magyar van? Jo reggelt... van sok siraly is, meg hattyu... csak ennek nem sok koze van ahhoz amirol beszeltunk... valsztasi partok progjamjai? Ez alapjsn hulyezed le a msgyarokat? Barhova mesz csalodni fogsz...mindegy,jo szandekkal irtam, hogy az altalanositas miatt sokszor megy el teljesen ertelmetlen iranyba egy-egy egyebkent igaz meglatasod... de a te dolgod,csak picit gondolkodni,es onmagadat is kritikusan szemlelni nem szegyen...

soad1221 2015.11.07. 06:32:31

@star70: senki nem allitotta,hogy mo-n ilyen nincs. Csak nem ez a jellemzo, ezt te is tudod gondolom...

2015.11.07. 07:44:11

@kardio1: És ez mit változtat az itthoni helyzeten? Semmit.

2015.11.07. 07:52:15

@soad1221: Nem sok hülye magyar van, hanem a választani hajlandóakat elég könnyen megvezetik egy kis parasztvakítással, meg a gondoskodó állam illúziójával. Olyan párt Mo.-n nem nyerhetne választást, ami azt mondaná, hogy figyeljetek, semmi sem lesz ingyenes, viszont kevesebbet kell adózni ezután, hogy legyen miből kifizetni mindent. Talán meglenne az 5%-os küszöb, de súlytalan marad még úgyis.

".mindegy,jo szandekkal irtam, hogy az altalanositas miatt sokszor megy el teljesen ertelmetlen iranyba egy-egy egyebkent igaz meglatasod... de a te dolgod,csak picit gondolkodni,es onmagadat is kritikusan szemlelni nem szegyen..."

Nem azért járok ide, hogy megveregessék a hátamat, nekem nincsen szükségem önigazolásra, pontosan látom, hogy mi megy ebben az országban. Az sem baj, ha nincsen igazam bárki más szerint, nem dőlök a kardomba. Szoktam gondolkozni, sajnos pont ez hiányzik sok embernél. Van agyuk, de sajnos arra nem használják, amire kellene.

Befizetem az adómat, nem szemetelek, nem akarok senkinek sem rosszat, nem dőlök de a populista, demagóg faszságoknak, amivel mindennap etetik a jónépet, mit szeretnél még, miben változtassak? :)

kardio1 2015.11.07. 13:54:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem az otthoni helyzeten változtat. Csak arra utal, hogy az általad elmondottak alapján Franciaországban atlaghulyemagyarok élnek és szavaznak, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak. Itt atlaghulyefranciak élnek. Angliában meg atlaghulyeangolok.

kardio1 2015.11.07. 13:56:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: más: megvan már, hogy mikor megyek mész Hollandiába?

kardio1 2015.11.07. 13:57:20

Megyek mész =mész...

2015.11.07. 17:58:35

@kardio1: Ez jó kérdés. Még én sem tudom. De minél előbb.

kardio1 2015.11.07. 19:36:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: indulj mielőbb, ne várj, mint az "atlaghulyemagyarok" :-)

2015.11.07. 19:51:42

@kardio1: Köszönöm, de majd azt én tudni fogom magamtól is. :-)

soad1221 2015.11.09. 09:30:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hagyjuk, elbeszélünk egymás mellett...
kardioval csak megjegyeztük az általánosítás nem szerencsés, és a választó embereket hozod példának, hogy milyen könnyű őket megtéveszteni.... (mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy a nem szavazás szerinted jobb megoldás?)
Egyébként meg köd van :)

2015.11.09. 18:43:15

@soad1221: Alapvetően a nem szavazással is támogatod a többi pártot. Na most Mo.-n az az abszurd helyzet áll fent, hogy teljesen mindegy, hogy kire szavazol, úgysem lesz jobb semmivel sem. Szóval, ha a magyar helyzetből indulok ki, akkor lehet, hogy jobb megoldás a nem szavazás.

Nem tudom másképp elmondani. Ha az emberek azt igénylik, hogy az állam gondoskodjon, akkor olyan pártokat fognak kapni. Utána viszont nem kell nyekeregni, hogy mi nem ilyen lovat akartunk.

Nem tudom, hogy mi a megoldás, és nem is érdekel. Igyekszem olyasmibe ölni az energiáimat, amiből hasznom származik.

soad1221 2015.11.10. 11:30:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ebben abszolút igazad van, és akkor most comingutolok, hogy én a legutóbbi alkalommal már egyszerűen nem szavaztam. Igazából volt sokkal jobb dolgom, és nem is érdekelt a dolog.

De azt pedig pontosan tudom, hogy jócskán vannak olyanok, akik elmentek, és jobb híján szavaztak arra, akit a legkisebb rossznak gondoltak.
Szó sincs arról, hogy állami gondoskodást akarnának, szó sincs arról, hogy elhinnék mindazt amit a pártok ígértek/mondtak, de elmentek és szavaztak.
A nem szavazás pedig pontosan annyival "jobb", hogy nagyobb arányban lesznek a szavazók között, akik párthívők, akik elhiszik azt a sok baromságot, akik indulatból szavaznak.. .Ez jobb? hiszen tök mindegy, érvényes lesz a szavazatuk...

És egyébként tök mindegy hová mész a világban, ebben nem lesz nagy különbség. Max jobb életszínvonalat kapsz, értelmesebb "plebset" nem :)

2015.11.10. 18:40:07

@soad1221: "De azt pedig pontosan tudom, hogy jócskán vannak olyanok, akik elmentek, és jobb híján szavaztak arra, akit a legkisebb rossznak gondoltak."

Ez a mi nemzeti örökségünk. Mindig a kisebbik rosszat. Persze a kisebbik rossz is ugyanolyan szar, mint a nagyobbik. :D

"Szó sincs arról, hogy állami gondoskodást akarnának, szó sincs arról, hogy elhinnék mindazt amit a pártok ígértek/mondtak, de elmentek és szavaztak."

Aha. És ezt te el is hiszed. Én meg nem.

"És egyébként tök mindegy hová mész a világban, ebben nem lesz nagy különbség. Max jobb életszínvonalat kapsz, értelmesebb "plebset" nem :)"

Jobb életszínvonalon magasról letojhatod, ahogyan itthon is elég sokan teszik. Szóval nem fog zavarni ugyanannyi v. még több hülye, mint amennyi itthon van. De legalább messze leszek a magyar mentalitás káros behatásaitól. :)

kardio1 2015.11.12. 20:16:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: attól függ, hogy magyar blogokat fogsz-e továbbra is olvasni.:-)

2015.11.13. 05:54:26

@kardio1: Csak ezt olvasom, szóval reménykedem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása