oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 20. 06:46,  Idős szülők és bajor hétköznapok 79 komment

2015. október 20. 06:46 Határátkelő

Idős szülők és bajor hétköznapok

A mai poszt részben kapcsolódik a hónap témájához, a szétszakított családokhoz, amit most inkább a Magyarországon maradt idős(ödő) szülők szemszögéből érint. Emellett azonban Eve írásában (akinek előző posztját itt olvashatjátok) jóval több szó esik arról, milyennek is látja új lakhelyét egy, még bevallottan a kulturális sokk első, „minden szép” fázisában lévő határátkelő.

nemetorszag_kisvaros_foto_eve_muncheni_kisokos_blog.jpg

„Mikor a „szétszakított családok” kifejezést halljuk, hajlamosak vagyunk csupán a férj-feleség-gyerekek verzióra asszociálni. Pedig nem csak őket hagyja maga mögött a kiköltöző fél.

Mi – férj-feleség-gyerekek – igaz, hogy együtt indultunk neki, mégis hátrahagytunk néhány másik családtagot, például férjem idős szüleit.

Bevallom, nem indultunk nyugodt szívvel. Szerencsére van egy lányuk is, neki is van családja, így nem maradtak teljesen egyedül és unoka nélkül. Ettől persze még nem volt könnyű.

Mikor bejelentettük mire készülünk, az első reakció az volt, hogy jól tesszük, menjünk. Később kicsit visszakoztak, mi lesz velük, az unokákat is ritkán látják majd... Aztán szép lassan túltették magukat ezen is, és maradt a „jól teszitek”.

Nem mindenki ússza meg ilyen könnyen. Egyik barátnőm anyukája – szintén nyugdíjas, de fiatalosabb - kategorikusan kijelentette, ezt nem tehetik vele. Érthető, ő egyedül van.

Felajánlották neki, hogy viszik magukkal. Szükség is lenne rá, vigyázna az unokára, ha kell, így hasznosnak is érezhetné magát. Válasz: „Nem!” Náluk végül csak a férj ment külföldre, a feleség a gyerekkel maradt otthon.

Az idős emberek és a technika

Indulás előtt felkészítettük őket a távkapcsolatra. Kaptak tőlünk táblagépet, megtanítottuk nekik, hogyan lehet videotelefonálni, hol látják, ha kaptak üzenetet, vagy kerestük őket…

Ez nem kis kihívás két majdnem nyolcvanéves embernek, de egész jól belejöttek. Igaz, nem mindig veszik fel, ha megcsörgetjük őket. Ilyenkor ránk tör a frász, izgulunk, nehogy valami baj legyen.

Szerencsére eddig nem volt semmi, csak nem hallották, vagy az a fránya kütyü nem azt csinálta, amit akartak. Osztom lelkesen a fotókat is, meg élménybeszámolunk írásban is, de néha nem tudják megnézni, mert „valamit kiírt a gép”.

Ám többnyire – még ha döcögősen is -, de működik a kapcsolattartás. Közben várjuk a Karácsonyt, akkor végre személyesen is találkozhatunk.

„Köszönöm, jól vagyok!"

Gyakran kérdezgetik tőlem, én hogy érzem magamat. Férjemnek megvan a „tuti” munkahely. Részéről amúgy sem nagy változás: Németországban tanult, német kollégákkal dolgozott, kiküldetésben is járt az országban nem egyszer. Egyszóval ő ismerősként jött ide.

De mi van velem? És egyáltalán, mit csinálok egész nap? Nem unom magam? Nem aggaszt, hogy munka nélkül vagyok? (Az utolsó három kérdést mindig a szívemre veszem, pedig tudom, nem bántani akarnak vele.)

A válaszom mindig ugyanaz: „Köszönöm jól vagyok!” De nem vagyok róla meggyőződve, hogy elhiszik. Pedig tényleg. „Köszönöm, jól vagyok!”

Miért? Igyekszem azokra a dolgokra koncentrálni, amik tetszenek. Ez egyelőre nem túl nehéz, mert akad belőlük bőven. Negatívumokat még nem tudok, ami talán annak is betudható, hogy én egyelőre a „kulturális sokk” első szakaszában leledzem, azaz a „minden szép és jó” szakaszban.

Ha majd elérem a „besokallás” fázist, igyekszem gyorsan letudni, mert tudom, hogy vár a következő szakasz, az „adaptációs fázis”, aztán meg a „beilleszkedés”. :)

Néhány pozitívum

- Már az elején szeretném megjegyezni, nem áldozatként éltem/élem meg a változást. Együtt döntöttük el, hogy bevállaljuk, nem kényszer szülte a döntést.

- Részemről ez egy lehetőség. A nyelvet biztosan meg fogom tanulni (remélem), és jobban, mint egy otthoni drága nyelvtanfolyamon. Ha így lesz, ezzel máris piacképesebb leszek a munkaerő-fronton.

- A gyerekek részéről szintén csak a pozitívumokat tudom sorolni. A nyelv terén ugyanaz a helyzet velük, mint velem. Ez később a továbbtanulási lehetőségeikre is kihat, ami szintén nem elhanyagolandó szempont.

Most egy úgynevezett „Übergangsklasse”-ba járnak, ahol intenzíven tanulják a németet. Közben haladnak a korosztályuk tananyagával is, de a hangsúly a nyelven van.

Ezen túlmenően megismerkednek egy másik kultúrával, egy másfajta életszemlélettel, ami sokkal nyitottabb és elfogadóbb, mint odahaza.

Az iskolával kapcsolatosan rengeteg pozitív tapasztalatot sorolhatnék fel. Ha mellé állítom az otthoni viszonyokat… higgyétek el, sokkal jobban jártak.

Itt ráadásul 11:20-ig tart a tanítás! Elsősök. Az otthoni 16:30-as befejezéshez képest ez részükről királyság. :) Magyar iskolába is járnak szombatonként, szerencsére erre is van lehetőség.

- Németországban egységként kezelik a családokat, és ebbe az élettársi kapcsolat is beleszámít. Jó példa erre a családi adózás lehetősége.

- A betegbiztosítás esetében pedig létezik olyan, hogy családi betegbiztosítás, ezáltal a nem dolgozó családtag is biztosítva lesz.

- Általában keres annyit a férj (természetesen itt is vannak kivételek), hogy nem megy tönkre bele a család, ha a családi költségvetésből kiesik a másik fél keresete.

- Nem érzem magamat „megbélyegezve”. Apróságnak tűnik, de nem mindegy, minek nevezzük a dolgokat. A „Hausfrau” sem egy álom titulus, de egy fokkal jobban hangzik, mint a munkanélküli, és nem is úgy kezelnek az emberek.

- A nők esélyegyenlősége: itt sem könnyű anyaként és a munkahelyen is helytállni, de több a lehetőség. A munkáltatók részéről sem akkora mumus egy anya.

Kis kitérő

Határozott idejű szerződésem a gyerekek születése után lejárt, így nem volt hova visszamenni. Van egy középfokú szakmám, sok év tapasztalattal. Van egy felsőfokú végzettségem (nem „büfé szakon”), amit ikergyerekek mellett gyesen szereztem meg úgy, hogy éjjelente tanultam, miközben semmi segítségem nem volt, mellesleg kitűnőre végeztem. Ezt csak névtelenül merem leírni, mert az ilyesmiért otthon csak bántó szavakat kap az ember. Pedig azokért a jelesekért nagyon keményen megdolgoztam.

A gyes mellett kitaláltam egy kisebb projektet, ami gyerekekkel kapcsolatos. Mikor épp nem voltak betegek, ezen dolgoztam. Közben gyártottam az üzleti terveket az egyéb ötleteimhez.

Álláskeresős időszakom is volt. Minden alkalommal megkérdezték, mi újság gyerekügyben. Van-e, akarok-e még... Nem kérdezhetik meg hivatalosan, de mindenki megkérdezte.

Először irodai asszisztensi pozíciókat pályáztam meg. Ezekhez állítólag túlképzett voltam. Aztán hatórás állást kerestem, találtam is szakmába vágót. Mikor a negyedik körön is átmentem, és küldték a szerződést, büszke voltam.

Aztán kiderült, hogy teljes idősnek vettek fel, és beleírták a szerződésbe, hogy elrendelt túlórák vannak, ami alól nincs kibúvó... vérző szívvel visszamondtam, mert nem tudtam volna elhozni a gyerekeket az oviból zárás előtt.

Férjem sem - nem kockáztattuk az egyetlen keresetet a családban, főleg úgy, hogy a férjem dupla annyit keresett, mint amennyit én kaptam volna. Nem azért, mert férfi, hanem mert jó a szakmája! Így otthon maradtam az ovi végéig a mini projektemmel, amit végül a férjemmel együtt csinálgattunk, ő hobbiból, mellékállásban.

Közben volt pár év, mikor a gyerekek folyton betegek voltak. Hol egyik, hol másik. Ezért tartottam egy kis szünetet a keresgélésben. Pozitív oldala is volt az otthonlétnek: a gyerekeket el tudtam vinni focira, úszásra, iskola-előkészítőre...

Közben angolul tanultam. A költözés előtt ismét állást kerestem, a gyes vége előtt (ikrekkel iskolakezdésig jár). Nem mondtam senkinek, mert elég volt a kudarcokból, ne csámcsogjon rajtam senki.

Bevallom, az önéletrajzban letagadtam a gyerekeimet. És láss csodát: felvettek! Nem kellett négy kört végigzongoráznom, elég volt egyetlen interjú. Még el sem mondtam otthon, mikor jött a férjemnek a lehetőség. Nem gondolkoztam sokáig, visszamondtam az állást. Végül is hazudnom kellett, hogy megkapjam, az meg nem túl jó kezdet.

Talán megértitek, miért esik rosszul, mikor azt kérdezgette / kérdezgeti a rokonság, nem unatkozom-e otthon, és nem akarok-e dolgozni? Ha ennél csak egy árnyalatnyival jobb itt a hozzáállás, már megérte.

További pozitívumok

- Az apákat is bevonják valamennyire – jobban, mint Magyarországon – a gyereknevelésbe. Pontosabban megadják nekik a lehetőséget, amivel a legtöbben élnek is.

- Több a részmunkaidős álláslehetőség – ezt a kisgyerekeseknek nem kell magyaráznom, miért tartom fontosnak.

- Ha már dolgozol: az adóból – alkalmazottként is – sok minden leírható. Amennyiben ügyes vagy (vagy ismersz egy adószakértőt), akár egy tizenharmadik havi fizetést (vagy majdnem annyit) is megspórolhatsz magadnak. Érdemes tehát mindenről számlát kérni, mert lehet, hogy később elszámolhatod.

- Vállalkozni kevésbé rizikós és kevésbé körülményes. Ezt a témát jobban körül szeretném járni a későbbiekben.

- Pozitívumként élem meg a sokszínűséget is. Engem megnyugtat a tudat, hogy nem én vagyok az egyetlen „mazsola”. A környékünkön körülnézve: egyik szomszédnak osztrák a felesége, másiknak kínai, a kábelszerelő horvát, az építőmunkások lengyelek és magyarok, a bolti pénztáros színesbőrű (nem tudom milyen országból jött, azért írom így), az iskolai mindenes olasz, a DHL futárok sokfélék, a buszsofőrökből szintén vegyes a felhozatal.

Itt jegyezném meg: a sokszínűség ellenére sem kerül veszélybe a bajor kultúra és hagyomány. A bajorok nagyon büszkék a hagyományaikra, az ünnepekkor rengetegen vannak népviseletben, de akár hétköznap is büszkén viselik. Boltok egész sora árulja ezeket a ruhákat, amiket viselnek gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt.

A hit sem vallotta kárát, itt sokkal inkább vallásosak az emberek, mint Magyarországon. Minden iskolában tartanak ünnepekkor istentiszteletet, vagy elviszik őket templomba.

Mivel az iskolán belül is vegyes a kép, ökomenikus istentiszteletet szoktak tartani. Ezek a gyerekek befogadóképességéhez vannak igazítva, nem unalmasak. Hétvégén pedig mindenki megy a maga saját vallásának a templomába.

- Talán az előzőekben leírtak miatt van, hogy az emberek elfogadóbbak, toleránsabbak, és szemlátomást nyugodtabbak. Számomra hihetetlen a csönd, ami körülvesz. Mióta itt vagyunk, egy hangos szót sem hallottam. Kivéve a gyerekeket, de az így van jól. Az ellenkezője elég fura lenne.

- Kedvesek, udvariasak az emberek. A német emberek jóval közvetlenebbek, mint amilyennek képzeltem őket.

Nem azt akartam sugallni ezzel a felsorolással, hogy itt minden rózsaszín! Csupán annyi volt a célom vele, hogy megmutassam, meg lehet találni a jó dolgokat, csak keresni kell, aztán pedig ezekbe kapaszkodni, mikor épp nem mindent látsz szépnek és jónak, vagy mikor rád tör a honvágy.

Nem unatkozom

Amennyiben még az utazás előtt vagytok, és nektek sem lesz azonnal állásotok, és netalántán még a ti gyerekeitek sem önjáróak, és őket sem veszik be a „Mittagsbetreuung”-ba vagy a „Hort”-ba, - most visszaolvasva, ezt nevezem halmozottan hátrányosnak! :) - szerintem nem kell aggódnotok majd az üres óráitok miatt.

Ez szintén személyes infó, de megosztom veletek, hogyan zajlanak a mindennapjaim.

8:20-ra érek haza az iskolából, ahova én viszem a gyerekeket. (Busszal járunk.) 10:50-kor indulok értük, mert 11:20-kor ér véget a tanítás. Bárhogy is számolom, 2 és fél órám van itthon, egyedül. Ilyenkor tanulok.

Elég kevésnek érzem, de valójában tanulás az is, mikor az orvossal kellett beszélnem, meg a tanárnővel, a postással, a boltossal, a szomszéddal, a jegyellenőrrel... A gyerekekkel is tanulok, mikor kikérdezem őket.

Tanulás utána megyek a gyerekekért, ebéd, házifeladatozás, gyakorlás (szigorúan csak játékosan), ebédfőzés másnapra (ezzel lehet spórolni, férjem a munkahelyén 8-10 Euro-ért tudna ebédelni, ha nem vinne itthonról), egyéb házimunka, ha jó az idő egy kis játszótér is belefér, majd vacsora.

Éjjel lazításképp írogatok kicsit, vagy olvasgatok, gyűjtöm az ötleteket a blogomba. Ez jólesik, amolyan barátnő-pótló. Tanulok egy keveset, és ennyi volt a nap. A félbehagyott projektemmel a költözés óta nem volt időm foglalkozni. Valamikor erre is szeretnék időt szánni.

Péntek este nagybevásárol az egész család.

Szombaton hétvégi iskola. Ez Münchenben van, több átszállós történet (tömegközlekedünk, mert egyszerűbb), ezért nem jövök közben haza. Addig olvasás, kávézás, bolt, mindez kettecskén a férjemmel. Mikor nincs suli szombaton, ez a nagybevásárlós nap, és közben az Ikeában eszünk egy ebédet.

Vasárnap több fogásos ebédfőzés, együtt a család. Ezekre a napokra már egy halom programlehetőséget kinéztem. Ezen az oldalon rengeteg infó megtalálható a látnivalókról és egyebekről. Egyelőre azonban jobban esik az otthoni ejtőzés.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Ha te is hasonló cipőben jársz, otthon maradtak a szülők, nagyszülők (vagy éppen te vagy az egyik nagyszülő), írd meg a történeted, hogyan kezelitek a helyzetet, ki hogyan éli meg! A leveleket a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr357991553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.10.20. 06:58:38

Nehèz dolog is lehet a szülőktől való elválás. Bajorország tuti tipp.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.20. 07:02:45

Jó írás. Köszönjük.
Egy dologba tudok csak belekötni.
"Vállalkozni kevésbé rizikós"
Tapasztalatból mondom, mindenhol rizikós.

A külfödre költözés rákfenéje az idős szülő kérdés.
Mi a párommal egykék vagyunk, nem egyszerű.
Ha szól a 'piros' telefon, ülök a kocsiba...

©________ 2015.10.20. 07:28:18

Baratno nagymamaja nem oke. Van annak lelkiismerete??

Jelesek: "konnyu neked, te ugy vagy bekotve" - áaaaaaaaaa

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.20. 08:09:45

Ha nem lenne rizikos mindenki ezt csinalna. Amugy meg erre szoktak azt mondani, hogy vallalkozo az aki hajlando par evet ugy elni ahogy senki mas (koszegenyen fillerekbol el napi 20 orat dolgozik), hogy utana ugy elhessen ahogy a tobbseg nem engedheti meg maganak (kevesebb munkaval, joval tobb penzt tud keresni) :) Batornak kell lenni, mennyivel jobb az ha valaki teremt meg a vallalkozasaban 10 allast mintha ott tulekedne a munkaero piacon es a kevesbe tehetseges/okos elol venne el a munkat. AKI TEHETI VALLALKOZZON, MERT CSAK AZ TEREMT IGAZI ERTEKET: MUNKAT ES BETEVOT MEG MASIK 10, 20 AKAR 100 EMBERNEK :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.20. 08:14:12

@FeketeMacska73: Ilyet is ritkán olvasni. Köszönöm a többi vállalkozó nevében.:)

micsoda? 2015.10.20. 08:48:05

Hol milyenek a németek, tartomány válogatja. Fent északon a poroszokról nem mondható el, hogy kedvesek. Nincs is sok külföldi.

"egyelőre a „kulturális sokk” első szakaszában leledzem, azaz a „minden szép és jó” szakaszban".

Voltam ezzel én is igy. Ha hozzáteszem, hogy a rendszerváltás kezdetén:-)

illango pillango 2015.10.20. 10:06:44

Köszönjük a posztot. Nagyon tetszett, őszinte volt. Remélem, hogy a posztoló jön és leírja kommentben, milyen a hétvégi magyar iskola Münchenben. Mi is errefelé lakunk, a fiam jövőre lesz iskolás, szeretném, ha magyarul is megtanulna írni, olvasni.

Herr Géza 2015.10.20. 10:30:34

Végre egy német poszt, amiben nem azt olvasom, hogy a külföldi úgyis csak másodrangú, kevesebb fizut kap, lenézik, meg a németek nem állnak vele szóba, meg a hasonló standard-marhaságok...
Ez a mondat meg külön csillagos ötös:
"Csupán annyi volt a célom vele, hogy megmutassam, meg lehet találni a jó dolgokat, csak keresni kell, aztán pedig ezekbe kapaszkodni, mikor épp nem mindent látsz szépnek és jónak,"

Köszi Eve, sok sikert !!!

Apropó: merre tanult a férjed, milyen korosztály vagytok ??

Herr Géza 2015.10.20. 10:32:42

@svájci sapka (ch): Talán nem volt helyes a "rizikós" szó... Mondjuk úgy, hogy sokkal egyszerübb és kiszámíthatóbb, mint Pumaországban...

nyuszigonosz 2015.10.20. 11:48:12

Tetszik a poszt.
Bajorország a világ egyik legszebb és legélhetöbb része.

P.Elliot 2015.10.20. 12:33:05

@Csupacsí: Nem olyan egyszeru elvalni az ember gyereketol, aki fiatal az meg nem igazan erti, erzi at, de ha azt nezzuk hogy a fiatalok, az unokak jovojerol van szo akkor nem szabad utjukba allni.
Egy szavam sem lenne ha a gyerekem messze koltozne, van egy kedvenc orszaga aminek meg tudja is kozepfokon a nyelvet es rajong erte, kerdeztem is tole hogy nem akartok odakoltozni? Ott elni? Miattunk ne maradjatok. De valahogy nem akartak, nemcsak miattunk.
A baratno anyukaja mint irta itt a posztiro meg hasznosnak is erezhetne magat ott kulfoldon mert vigyazhatna az unokakra, meg szukseg is lenne ra. Idoskent viszont ettol kapok fraszt amikor hallom hogy a fiatalok manapsag ezzel a szoveggel probaljak ujrahasznositani a megfaradt, sokszor pihenni vagyo szulot aki neha ellenkezni sem mer, / ismeros otthoni korben tobb panasz/. Vigye magaval a szulot ha szereti, ezt megertem. A szulo segitsen is ha tud. Ha tud es nem esik nehezere.
De ne jojjenek az ujrahasznositas szoveggel. Amikor mi fiatalok voltunk ilyen eszunkbe se jutott volna hogy beprogramozzuk a szulot arra hogy megfaradt nyugdijaskent se hagyjuk hogy a maga eletet elje. Hogy kicsit kipihenje magat a tavozas elott.
Aki nem ilyen az ne vegye magara....

P.Elliot 2015.10.20. 12:33:43

A poszt egyebkent tetszett.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.20. 12:44:14

"Csupán annyi volt a célom vele, hogy megmutassam, meg lehet találni a jó dolgokat, csak keresni kell, aztán pedig ezekbe kapaszkodni, mikor épp nem mindent látsz szépnek és jónak..."

Ezt Magyarországon is pont így kell(ene) csinálni, és akkor nem kéne hátrahagyni az idős szülőket. A kinti éveket, amiket az ember nem tölt az öregek mellett, semmi nem pótolhatja. A pénz se.

ZOH 2015.10.20. 12:44:16

Tetszik a poszt, gratulalok. Csak igy tovabb!

P.Elliot 2015.10.20. 12:52:28

Egyet nem ertek, hogy lehet letagadni a gyerekeket az oneletrajzban. Azonnal kiderul ha csak kicsit is utananeznek es akkor a baj van belole.

Hari Seldon 2 2015.10.20. 14:08:09

Nálunk is külön kezelést igényeltek a nagyszülők.
Két hónap volt, amíg tudomásul vették (illetve, ma már Mme Seldon szülei egyértelműen támogatják is. majdnem minden nap kijelentik, hogy nekünk volt igazunk).

Hari Seldon 2 2015.10.20. 14:09:17

OFF
Öcsém mesélte, hogy egy HA találkozón volt vasárnap.
Én is üdvözlök mindenkit.
ON

puhacica 2015.10.20. 14:15:16

@A nagy kékség: de azert te is elgondolkodsz a kulfoldi munkan es az idos szulo hatrahagyasan, mert a szar magyar utak szetrazzak a gerincedet. ami ugye olyan, amilyen. bort iszol es vizet predikalsz.

puhacica 2015.10.20. 14:34:26

@Hari Seldon 2: igen, talalkoztunk, szimpatikus a tesod is es a parja is. :)

Taxomükke (UK) 2015.10.20. 14:35:32

@P.Elliot: Én meg azt nem értem, egyáltalán hogy kerül bele a gyerek az önéletrajzba...

Herr Géza 2015.10.20. 16:05:01

@Hari Seldon 2: Nekem is szimpi az öcsém, pedig csak fényképen láttam.... :)))))

Herr Géza 2015.10.20. 16:05:48

@Herr Géza: Hehe, természetesen a te öcséD.

Herr Géza 2015.10.20. 16:09:06

@puhacica: Félrenézted szerintem. Ő már volt külföldön, de akkor még nem volt büntetendő a szülők hátrahagyása, az azóta került bele a Ptk.-ba...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.20. 16:09:53

@A nagy kékség: Az érem másik oldala:
1./ Ha valaki Nyíregyházán lakik, a szülei meg Sopronban, akkor pont tök mindegy, akkor is fél nap, mire odaér (ha van autója).
2./ Ne adj Isten, ellátásra szorul valamelyik. Kevés magyar fizuból lehet kicsengetni havi 2-300 ezer forintot ...

Hari Seldon 2 2015.10.20. 16:16:31

Nálunk egy külön tanulmány lehetne a nagyszülők hozzá állásának változása. A kezdeti teljes elutasítottságot hogy váltotta fel a letargia, majd a beletörődés, mára meg a megszokottá válás. Mme Seldon szüleinél meg a talán még élesebb szemben állást a erős támogatás váltotta.

Hari Seldon 2 2015.10.20. 16:23:04

"- Németországban egységként kezelik a családokat, és ebbe az élettársi kapcsolat is beleszámít. Jó példa erre a családi adózás lehetősége."

Nálunk is az van. Legalábbis mi így adózunk. Most kell novemberben a 2014-es adót intézni. (nem előrefizetni adóelőlegformában mint más országokban)

"A betegbiztosítás esetében pedig létezik olyan, hogy családi betegbiztosítás, ezáltal a nem dolgozó családtag is biztosítva lesz."

Itt is ugyanez van, de szerintem ez mindenhol Európában általános.

"Aztán kiderült, hogy teljes idősnek vettek fel, és beleírták a szerződésbe, hogy elrendelt túlórák vannak, ami alól nincs kibúvó... vérző szívvel visszamondtam, mert nem tudtam volna elhozni a gyerekeket az oviból zárás előtt."

Nálunk is komoly átszervezést igényel majd átállni a kétkeresős rendszerre. Még számba kell venni a lehetőségeinket.

"Bevallom, az önéletrajzban letagadtam a gyerekeimet. És láss csodát: felvettek!"

Nincs is sok gyerek a németeknél...

Herr Géza 2015.10.20. 16:51:34

@Hari Seldon 2:
" "Bevallom, az önéletrajzban letagadtam a gyerekeimet. És láss csodát: felvettek!"

Nincs is sok gyerek a németeknél.."

El tetszett tévedni, az még M.o.-on volt.... :)))

Herr Géza 2015.10.20. 17:07:40

Apropó, élettársi kapcsolat és családi adózás N.o.-ban: kevesen tudják, hogy csak 2014. óta lett jogilag is egyenlő a "bejelentett" élettársi kapcsolat a házassággal adózás szempontjából. Azt megelőzően tartományonként, sőt adóhivatalonként is eltérően kezelték az élettársi kapcsolatot, messze nem jelentette ugyanazt a státuszt, mint a házaspároknál. De még most is oda kell figyelni arra, hogy a házaspárokat és az élettársakat az adóhivatal automatikusan a 4/4-es adóosztályba sorolja, a legtöbbször lényegesen kedvezőbb 3/5-ős besorolást külön kérvényezni kell és visszamenően nem jár. (Ez a beosztás akkor jobb, ha az egyik fél nem, vagy lényegesen kevesebbet keres, mint a másik!)

Narina 2015.10.20. 17:20:25

@Taxomükke (UK): Mivel meg kell jelolni az utolso munkahelyet es a mettol -meddiget igy, eleg gyorsan kiderul, hogy bizony gyesen volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.20. 17:30:23

Tegnap olvastam egy busz hátuljan hogy október 1től illegális autóban dohányozni ha 18éven aluli gyerek tartózkodik az autóban.
Mi van ha az is dohányzik?
:))))))))))

Mrs. Clayton 2015.10.20. 18:40:40

@diggerdriver: a 18 even alulinak nem tilos dohanyozni, viszont ha ketten dohanyoznak a 18 even allulival egy zart kocsiban akkor elvileg mindketto kaphat buntetest, viszont ha kabrioban csinaljak akkor egyik sem fog kapni semmit sem, mert ugy lehet
sot ha egy 17 eves vezet egy kocsit es kozben cigizik, akkor ot nem buntetik meg

DieNanny CH 2015.10.20. 19:20:39

@P.Elliot:

De furcsa, mikor nekem 26 évesen jött a lehetőség, hogy külföldön dolgozzak, én meg sem kérdeztem a szüleimet, hogy mit szólnak hozzá. - Ez most tudatosult bennem...
Nem azért, mert mi közük hozzá, hanem valahogy úgy lettünk nevelve, hogy jogunk van saját döntéseket hozni. Arra sem emlékszem, hogyan közöltem velük.
Szerintem csak örültek, mikor megtudták, hogy 3szor annyit fogok kapni, mint óvónőként.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.20. 19:30:22

@puhacica:
Nem lankad...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

skye8 2015.10.20. 19:38:10

@P.Elliot: ezzel teljesen egyetertek, egy 60-70 eves nagyszulonek megvannak a maga kis szokasai, rutinjai, hobbijai, nem szabad alanyi jogon raeroltetni a gyerekfelvigyazast. persze ha a nagyszulo felajanlja a segitseget, az teljesen mas, de a segitseg merteket ra kell bizni.
eppen vasarnap olvastam egy cikket a New York Times-ban az amerikai dolgozo kismamakrol,es nem festett tul optimista kepet egy friss kismama lehetosegeirol. 3 honap szulesi szabadsag utan visszamenni dolgozni szerintem brutalis, de megertem hogy sokuknak muszaj mert nem akarnak kiesni a munkaeropiacrol. a nagy cegek manapsag mar automatikus cv-olvasoval szelektalnak az oneletrajzok kozul, es az egyik ok ami miatt az oneletrajz a kukaban landol eppen a hosszabb munkaszunet. emiatt sok kismama akkor is visszamegy dolgozni, ha a fizetesuk alig fedi le a daycare-t.
meg az jutott eszembe, hogy barataink egyszer kikiserleteztek a nagyszulok kanadaba koltozteteset es rosszul sult el. a nagyi naphosszat a kanapen unatkozott, angolul nem beszelt, baratai nem voltak,teljesen elmaganyosodott, igy 3 honap utan szepen hazament.

Csodabogár 2015.10.20. 19:40:20

Jó poszt, de azért, hogy a bajorok toleránsak és elfogadók, az enyhe tulzás. Ottani híreket kell hallgatni aztán mindjárt kiderül milyenek is. Személy szerint semmi bajom velük, legyen az EU gondja, hogy ők mindenáron autópálya díjat akarnak szedni, de kizárólag a külföldiektől!
Volt régen egy született bajor barátnőm Stockhlolmban, ott élt. Nos őt volt érdemes meghallgatni a honfitársairól.:-)

Szerintem gyerek ha felnő, éljen önálló életet. Az a szülő aki ilyen kijelenteséket tesz, mint a barátnő mamája, az egy igen önző valaki.

nyuszigonosz 2015.10.20. 20:03:28

@Csodabogár: Milyen kedves és mindentudó töled, hogy sosem éltél Bajorországban, de jobban tudod milyenek is a bajorok, mint azok, akik ott élnek. :-)

Herr Géza 2015.10.20. 20:25:04

@Csodabogár: Azért az autópályadíj csak külföldieknek abszolút nem bajor találmány, hanem összgermán álláspont, olyannyira, hogy a jelenlegi tervek szerint kormányszinten, hivatalosan is így képzelik (a belföldieknek ugyanis a gépjárműadóban jóváírnák az éves matrica árát).
És nem mellesleg az összes tartomány közül talán pont a bajoroknál képződik az egyik legmagasabb külföldi illetőségű tranzitforgalom, ők viszont az összes környező országban fizethetnek. Valahol még érthető is a hozzáállásuk....

2015.10.20. 20:26:29

@A nagy kékség: Van benned kurázsi, meg kell hagyni. :D Mondjuk az elődöd is így kezdte.

2015.10.20. 20:30:41

@Herr Géza: Az is benne van, hogy ne add el édesanyádat aprópénzért. Szóval most már nemcsak, hogy hazaárulók vagytok, de még pénzéhes, érzelmek nélküli robotok is. Ezt hozza ki belőletek a nyugati életmód. :(

2015.10.20. 20:31:34

@Herr Géza: Minden jobb játszótéren megtalálható, gyerekek boldogságának növelésére szolgáló, láncon függő eszköz.

Herr Géza 2015.10.20. 20:35:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Velejünkig romlott gazemberek vagyunk, az ilyenek jobb is ha elhúznak külföldre, nem fertőzzük az igazi nemzeti erkölcsű polgárokat. :))))))

Herr Géza 2015.10.20. 20:45:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Na nem is volt komoly a kérdésem... Amikor ma megláttam a hsz.-ét jelezni akartam, hogy ez a lemez már volt, de megfegyelmeztem magam. :)))))

2015.10.20. 20:46:51

@Herr Géza: Pontosan. Ti már nem vagytok amúgy sem büszke nemzetünk tagjai. Eladtátok a lelketeket az ördögnek. Brrr. :(

2015.10.20. 20:47:25

@Herr Géza: Jól tetted, hogy fegyelmezted magadat. Amúgy is boldogtalan vagy, én ezt innen megmondom a fotelemből. :(

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.20. 21:06:12

@puhacica: Te mit olvastál? Én nem elgondolkodom, hanem már elgondolkodtam. Nem készülök kifelé, hanem már voltam kint. És nem hátrahagyom a szülőket, hanem hazajöttem anyumhoz. Amúgy minden stimmel.

A hozzászólásom lényege amúgy az volt, hogy lehet ám itthon is pozitív gondolatokkal élni.

Herr Géza 2015.10.20. 21:09:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Milyen igazad van. A kolbászt kirágta a kerítésből a szomszéd, most itt ülök kerítés nélkül, hogyan tovább???

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.20. 21:50:58

@svájci sapka (ch): Természetesen. És lehet még ezerféle változat. Én csak azt akartam mondani, hogy pozitívan itthon is lehet gondolkodni. Ahhoz nem szükséges elhagyni az országot.

Csodabogár 2015.10.20. 21:57:34

@nyuszigonosz: Pont ott nem éltem, de nem messze tőle igen. Mint mondtam a német híreket kell hallgatni napi rendszerességgel és akkor majd kiderül számodra is a bajor tolerancia. Ajánlom figyelmedbe a CSU politikusok megnyilvánulásait.

Csodabogár 2015.10.20. 22:00:31

@Herr Géza: Nem hinném, hogy ez összgermán dolog. Napi hirhallgatásból az jött le eddig, hogy kizárólag a CSU nyomta a dolgot és hát a koalico miatt belementek. Tudott dolog volt, hogy Brüsszel beleszól majd. Kiváncsian várom a fejleményket.

nyuszigonosz 2015.10.20. 22:01:47

@Csodabogár: Nézd, én nagyon-nagyon régen pont Bajorországban élek. :-)

nyuszigonosz 2015.10.20. 22:30:28

@Csodabogár: Akkor rosszul jött le neked eddig a dolog.
Ez megtörténik, ha az ember nem a lényegre, hanem szelektíven figyel. Esetleg összefüggés-értési problémái adódnak.

Annyi a tény abból, amit próbálsz most a bajor CSU rosszindulatának elkönyvelni, hogy 2014-ben Dobrindt volt a szövetségi közlekedésügyi miniszter, CSU tag. A szövetségi - és nem tartományi.

Meg az, hogy Seehofer, szintén CSU tag berakta a választási programjába is ezt. Amit ugyan eleve mindenki tudott, hogy kivihetetlen, ha csak a nem német rendszámú autósoknak kellene fizetni, de: mivel az autóadó, benzinár és ilyenek itt már amúgy is magasak, Seehofer félt, hogy ha még tetézik azzal, hogy a pályahasználatot is még külön fizetni kell a személykocsiknál is, esetleg nem választanák újra. Seehofer már csak ilyen, de ha te naponta hallgatnád a bajor híreket, tudnád ezt.

Nos, a pályadíj lesz, és mindenki fog fizetni. Mert másképp nem lehetne. És ideje, hogy legyen. Mi mindenhol máshol fizetjük és Németország tranzit ország, a pályák zsúfoltak, útjavítások részlegesek csak, mert mindig erre nincs pénz...

Szóval ha tényleg összefüggéseiben ismernéd a német politikát és annak Bajorországra vonatkozó részeit, akkor nem ezzel jöttél volna ma,

A politika az politika,

A bajor életérzés, az meg valami egészen más. Ezért írtam, hogy ha nem éltél itt, ezt nem ismerheted.

Herr Géza 2015.10.20. 22:39:29

@Csodabogár: Rossz híreket hallgatsz... :) Pont abból látszik a politikai játék, hogy teljesen világos volt, ezt az EU nem fogja benyelni. A kecske is jóllakik meg a káposzta is megmarad.. "Mi ezt akartuk, de a galád EU nem hagyja.." Nem ismerős valahonnan?

vándor madár 2015.10.20. 22:39:50

@Csodabogár: Mindezek mellett Németországban még eddig legalább is Bajorországban a legkellemesebb élni és pont az emberek miatt. Ezt azok után mondom, hogy éltem ott is, meg máshol is. Nálunk még olyanabbakat mondanak a politikusok, mint ott, de most már nem csodálom a sok hülyeségre ami Berlinből jön, ők meg finanszírozhatnak mindent. Én az ő helyükben ki is lépnék az államszövetségből.

Herr Géza 2015.10.20. 22:50:43

@vándor madár: Nem véletlen a Freistaat Bayern meg a nem hivatalos BY "országjelzés" sok bajor autón.
De azért a finanszírozásnál maradjunk abban, hogy BW és NRW gazdasági súlya sem kevesebb...

Muscari 2015.10.20. 22:55:22

@A nagy kékség: csak ugy mondom, hogy anyukam kb evente egyszer a nagymamamat, aki az orszag masik felben elt, neha ketszer is sikerult neki. Ez igy ment egesz kicsi korom ota, ahogy visszaemlekszem, pedig "csak" 350 km valasztotta el oket egymastol. Most akkor anyukam halatlan?

vándor madár 2015.10.21. 00:27:47

@Herr Géza: Itt van feketén-fehéren, pirosan-zölden, hogy Bajorország fizeti a legtöbbet. BW még jó, de NRW már régen kiesett a pixisből.

de.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4nderfinanzausgleich

vándor madár 2015.10.21. 00:27:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Amikor te 26 éves voltál, akkor még feltehetőleg a te szüleid is fiatalok voltak és sem te sem ők nem azzal foglalkoztak, hogy mi lesz velük öregségükre, ki fogja gondjukat viselni vagy egyáltalán rájuk nézni, stb. Nagyon nagy különbség a postban szereplő idős szülőkhöz képest, akiknél ez momentán aktuális probléma, mind érzelmi, mint fizikai, sőt akár anyagi vonatkozásban is, főleg, ha egyedüli gyerekről van szó.
Én úgy tapasztaltam, hogy a család és az emberek akkor fogadják el a kivándorlást, ha otthon tényleg nincs megélhetés, sok az adósság, kilátástalan a helyzet és nem csak úgy elmegyünk, mert kint majd többet keresünk.
Az persze már egy más kérdés, hogyan interpretálja az idős generáció egy harmincéves kilátástalan helyzetét. Mert ők még most is abban vannak, hogy a háború alatt meg az után milyen nehéz volt az élet, mégis összetartással és szorgos munkával túlléptek a problémákon és jutottak egyről kettőre. De pont ők nem dolgoznak már legalább 20 éve ebben az újkapitalista rendszerben, amelynek a kilátástalanságát, kiszámíthatatlanságát és brutalitását nem tudják reálisan átlátni és megítélni. Azon kívül az ő megélhetésük a nyugdíjjal valamilyen szinten biztosítva van, tehát nincsenek kényszerhelyzetben, ami a dolgokat más szögből láttatja. Ők még nem a pro és kontra mérlegelésével döntenek, hanem leginkább érzelmi alapon állnak hozzá a dolgokhoz, nem csoda , hogy velük nyernek választásokat is - de ezt most nem azért írtam ide, hogy politikai vitát indítsak, hanem egyszerűen az általános hozzáállásukról nyilatkoztam.
Én személy szerint olyan argumentációra jutottam, hogy kint az ember meg tudja keresni azt a pénzt, amit a szükség szerinti támogatásukra és orvosi költségeikre tud áldozni, míg otthon nyugodtan eljuthat arra a pontra, hogy senkinek sem lenne mit enni a tüzelő, egyéb rezsi és gyógyszerek kifizetése után.

vándor madár 2015.10.21. 00:27:48

Van az EU-ban egyáltalán még olyan, hogy csak a külföldiek fizetnek valamiért? Esetleg harmadik országbeli igen, de nem EU és szövetséges országbeli.

P.Elliot 2015.10.21. 01:09:16

@Taxomükke (UK): Hat azt en sem. Semmi kozuk nem lehetne hozza hogy kinek es mennyi gyereke van es ha beteg akkor a szulo hogy oldja meg.
Egyaltalan, ha ilyen kitetelek vannak hogy nehez kisgyerekes szulonek elhelyezkedni akkor az allam ne reklamaljon hogy keves gyerek szuletik.

M. Péter 2015.10.21. 01:53:24

@vándor madár: Állampolgárság alapján nem lehet diszkriminálni más uniós tagországok polgárait ritka kivételektől eltekintve, azt viszont meg lehet tenni, hogy csak az ott élők kapjanak valamit ingyen. Pl. az Angliában élő nyugdíjasok a megyei tanácstól kapnak egy igazolványt, amellyel egész Angliában ingyen utazhatnak a helyijáratú buszokon reggeli csúcsidőt kivéve, a nyugdjas külföldi turistának fizetni kell, a külföldön élő angol nyugdíjasnak is.

adg 2015.10.21. 02:03:22

@Herr Géza: Nem tudom, jarhato-e, de en sman el tudnek kepzelni olyat, hogy mindenki fizet autopalyadijat, ami az adobol levonhato, vagy ha nem kell adot fizetni, akkor visszaigenyelheto.

Hat a kulfoldi nem ad be adobevallast, o nem kapja vissza. Ha nemetorszagban elo kulfoldi, akkor meg igen. Igy valoban csak a tranzit vagy nem ott elo kulfoldi fizetne.

Ez egyebkent van errefele is, amikor sydneyben voltam, akkor lattam, hogy NSW lakosai visszaigenyelhetik az autopalyadijat. Lehet, hogy nem a teljes osszeget, nem emlekszem pontosan.
Kifizetik ok is, majd egy honlapon megadhatod az adataidat, es visszakapod.
Ugyanitt volt, hogy 3 napod van fizetni, nem vagnak meg, ha jegy nelkul mesz a palyara. Hulye videkiek, mint en, nem is tudjak, hogy kell fizetni. Ott jottem ra, de ez az utolag fizetos rendszer nagyon szimpatikus volt.

puhacica 2015.10.21. 03:05:30

@A nagy kékség: es hazudsz is:
"De úgy is mondhatnám, hogy a munkaidőm 70%-ban nem csinálok mást, csak próbálom kivédeni mások hibáit. Nem véletlen, hogy ismét felmerült: elhagyjuk az országot. Norvégiában van egy csomó exkollégám, bármikor mehetnék. Csak az a helyzet, hogy nem nagyon akarunk már sehova sem ugrálni, ráadásul a céggel nekem nincs semmi bajom. Tehát van egy jó melóhelyem itthon, egész jól keresek, csak hát a paraszt közlekedési partnerek (és a még tahóbb utasok, akik csak anyázni tudnak, mert nekik soha semmi nem elég jó) eléggé elveszik az ember kedvét. És akkor az úthálózat minőségéről még nem is beszéltem. Amióta újra itthon tekergetem a kormányt, megint fáj a derekam, pedig évekig tünetmentes voltam."
kered a linket is?

2015.10.21. 06:21:26

@A nagy kékség: Lehet, csak nem jutsz vele előrébb az életben. A pozitív hozzáállás fontos, de azért nem árt látni az sem, hogy mikor értelmetlen idealistának lenni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.21. 07:27:55

@puhacica: És elmentem? Nem. Ismered a részleteket? Nem. Tudod, hogy mi volt az eredeti terv? Nem.

Akkor most leírom, csak hogy tovább rágózhass az életemen.

Anyukám közel 40 évnyi házasság után kissé nehezen dolgozta fel apu halálát. Befordult, nyomasztották az emlékek. Aztán megtudta, hogy kaptam egy ajánlatot, és azt mondta, hogy menjünk. Együtt.

De van nekem egy feleségem is, akinek szintén van családja, akiket pont ugyanúgy nem akarunk "magunk mögött hagyni", mint az én anyumat. Így hát maradtunk, maradunk.

A régi családi lakást eladtuk, és vettünk anyunak egy újat, ami közelebb van hozzánk. Én pedig tovább zötyögök a budapesti utakon.

Még valami?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.21. 07:28:01

@puhacica: Ja, és jó lenne, ha a részletek ismerete nélkül nem neveznél hazugnak. Nem kell bocsánatot kérned. Spongyát rá.

©________ 2015.10.21. 08:23:59

@puhacica: azt mondod, mashol mast mond, mint itt.
De hat az nem lehet. O mindig igazat mond.

Hari Seldon 2 2015.10.21. 09:55:53

@Herr Géza:
Hopp. Igaz. De azért egyik ország sem teszi ki az ablakba a népességnövekedést. - Bár most nálatok Merkel mama megoldotta ...

puhacica 2015.10.21. 11:46:40

@A nagy kékség: ize. engem a te eleted semennyire se erdekel, hogy a te anyukad meg a feleseged hol, mit, mikor... en a kamuzasra reagaltam, az tovabbra is egyertelmu, eleg csak a "nem gondolkodom" illetve "ujra felmerult" parhuzamot nezni.
eszemben sincs bocsanatot kerni, orulok, hogy nem kell. :D

Főgebra 2015.10.21. 12:29:16

@Herr Géza:
Most olvastam csak, hogy a fránya szomszédod kirágta a kóbászt a kerítésből!
Küldök egy másikat ami még muszlim riasztásra is kiváló!

www.napiszar.hu/Thumbnails/26211.w-800.h0.q100.jpg

Herr Géza 2015.10.21. 17:44:21

@Főgebra: Szuper, köszi... :))))))

Muscari 2015.10.21. 20:20:51

@P.Elliot: ez otthon sajnos bevett gyakorlat. Úgy 15 éve, mikor én próbáltam munkát keresni, akkor még telefonon kellett jobbára jelentkezni. A legtöbben már az elején megkérdezték, hogy van-e kicsi gyerekem, és mivel volt, így tudtam, hogy akár abba is hagyhatjuk. Sose hívtak vissza, végül ismerősön keresztül lett munkám.

Fajankó 2015.10.21. 21:57:43

@Csodabogár
"mindenáron autópálya díjat akarnak szedni, de kizárólag a külföldiektől!"
De nem az ott élő külföldiektől!

Fajankó 2015.10.21. 22:01:56

@A nagy kékség:
" És nem hátrahagyom a szülőket, hanem hazajöttem anyumhoz. Amúgy minden stimmel."
Ööööööö... ahoz elöbb el is el is kellett hagyni :)
Ne akarj már szükségből erényt kovácsolni..

wien74 2015.10.27. 11:51:00

Tetszett a poszt, Gratula a döntéshez!

A szülők hátrahagyása akkor még nehezebb, ha a testvér is külföldön él - mint az esetemben. Viszont tudjuk őket támogatni! A kiutazás pedig megoldható (pld. a Bp-Debrecen reláció sem rövidebb, anyósoméknak így az unokák egyforma messze vannak, egyik jobbra, másik balra

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása