oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 10. 06:44,  Középkorom legszebb nyara 321 komment

2015. augusztus 10. 06:44 Határátkelő

Középkorom legszebb nyara

Igor több mint másfél évtizede él Franciaországban, és írásából sok minden mellett az is kiderült a számomra, hogy lelkesedése az ország és Párizs iránt finoman szólva is alábbhagyott. Amihez persze a kezdeti elvárások is kellettek… (Mindemellett még egy apró megjegyzés, mielőtt belevágnánk: a híreket olvasva azért a BKV elég gyakran lerobban Budapesten.) A képet a szerző küldte.

igor_laszlo_150810.jpg

„Hogyan foglalhatnám össze azt a 16 évet, amit Franciaországban töltöttem? Pontosabban Párizsban. Mert ezt a világvárost nem lehet azonosítani az egész országgal, ahogy Budapestet sem lehet a legmagyarosabb helynek elkönyvelni.

30 éves voltam és nagyon magyar. Annyira, hogy a gondolataimban minden franciának francia nevelőnőt képzeltem el magas oktatási képzettséggel. Azt hittem mindenki Channellel fújja be magát minden reggel és a Moulin Rouge-ba jár szórakozni.

Kiköltözésem előtt éreztem a reggeli kávé mellet illatozó friss croissant-t. láttam lelki szemeim előtt az Eiffel toronyban és a Louvre-ban eltöltött vasárnapi délutánokat és hallottam Edit Piaf sanzonjait az Atlanti-óceán felől érkező puha esti szélben.

Boldog voltam, hogy megszabadulhatok ettől a fülledt, poros, állóvízként tespedő, teherként rám telepedő, gyűlölködő magyar társadalomtól, amiben még halvány sugarát sem láttam a reménynek, hogy száz éven belül ez az egész változni fog.

Feladtam a jól fizető, de idegtépő állásomat, elhagytam a családomat, barátaimat, a világszemléletet és vele együtt a rasszizmust, „machizmust”, xenofóbiát és homofóbiát... csak a sznobizmus maradt meg, az sem sokáig.

Az első benyomások

Azután megérkeztem és örömérzéssel kezdhettem egy új élet felépítéséhez. Az első benyomások a legérdekesebbek... A reggeli croissant-nal kezdtem, bár a pék asszonyság kicsit mogorva volt és minden reggel ki is állított a sorból, hogy később szolgáljon ki, amikor nem tudtam tökéletes orrhangon (de érthetően) kinyögni, hogy „péksütemény”.

Ez a durvaság akkor még kevésbé tűnt fel, mint az, hogy az emberek nem haute couturben járnak, hanem a prêt-à-porter-nak is a legolcsóbb fajtájában rosszul válogatva össze a színeket.

A hivatalos lépést is meg kellett tennem letelepedésem stabilizálásában, aminek labirintusában el is tévedtem az első lépések megtételekor. Ha a magyar bürokrácia útvesztőnek tűnik Magyarországon, akkor a francia hivatalok rendszere maga a bibliai Káosz! Több diplomával rendelkező barátaim sem tudtak segíteni bizonyos dolgok elintézésében, mert maguk a hivatalok sem értették a teendőket.

Emberi kapcsolatok

Nem baj, ez nem fog engem kivetni, majd francia barátaim bátorítani fognak. Bátorítottak is, minden félévben, amikor találkoztunk. Mert a párizsi barát nem ér rá minden percben pszichológust játszani. Ezért októberben fel is hívtam őket, hogy márciusra megbeszéljünk egy találkozót. Persze a márciusból csak június lett, mert éppen nagyon fontos dolog történt időközben.

Ritka beszélgetéseink alatt megbeszéltük, hogy a boeuf bourgignon-ba nem kell annyi fűszer. A gyerekeik nevét viszont újra meg kellett kérdeznem, mert utolsó találkozásunkkor vagy még nem születtek meg, vagy azóta annyi idő telt el, hogy sajnos elfelejtettem.

Igen, a gyerekeik... nekik köszönhetem, hogy megtanultam az „állj le”, „hagyd abba”, „idegesítesz” kifejezéseket. Ellenben a „szeretlek”, „adj egy puszit” és a „szemem fénye”-t sajnos soha nem sikerült hallanom.

Miközben a látogatóba érkező magyar barátaimmal télikabátban rohangáltunk várost nézni június közepén, anyukám arra panaszkodott a telefonban, hogy Budapesten is lehűlt a levegő, 24 fok volt.

De a hideg nem állíthatja le a lelkes magyar turistát, strand helyett - tényleg, Párizsban nincsenek strandok - még mindig ott van az Eiffel torony. Az első pár évben minden egyes barátommal 4 órát álltam sorban látványosságonként, a negyedik évtől adtam nekik egy térképet és részletesen elmagyaráztam hol találják a nevezetességeket.

Egy jól ismert magyar napilapban azt olvastam, hogy „bezzeg a világ nagyvárosaiban, mint New York, London és Párizs, megoldottak a kutyakaki problémát, tessék-lássék, Budapest egy koszos város”.

Hogy ne legyen látogató barátaimnak kellemetlensége, azért én hasznos tanácsként figyelmeztettem őket, hogy ne hallgassanak a magyar újságírókra, ha nem akarnak rosszat, és amikor az épületeket bámulják, nézzenek maguk elé, mert itt krosszozni kell az említett darabok között. Hitetlen Tamásként indultak itthonról, tapasztalt felfedezőként érkeztek haza.

A munka

A professzionális életemet is nagy lelkesedéssel kezdtem. Hallottam már, hogy nyugaton sokkal nyugisabb, több a szabadság és nagyobb a védettség. Nem is tudom milyen arcot vághattam, amikor ki akartam venni az egész szabadságomat együtt és közölték, hogy akkor a szombat is beleszámít a kivett napokba.

Újra számoltam és kiderült, hogy otthon több volt a szabim és akkor még nem vettem bele a Magyarországon az államilag szervezett hétvégével összevont ünnepnapokat.

Semmi gond, ha kevesebb is a szabadság, a nyugodtságot nem lehet megfizetni. A probléma csak az volt, hogy az amerikai futószalag rendszerben dolgozó kolléganők felváltva sírtak mindennap az irodában a stressztől, kár hogy elrontották a napomat. Azután azt olvastam, hogy a francia állam próbálja visszafogni a munkahelyekről származó öngyilkosságok számát több-kevesebb sikerrel.

Ez sem gond, én erős vagyok. Az a magyar szállóige segített átvészelni ezt a hangulatot, hogy nyugaton, ha van munkám, akkor kiskirályként élek. Akkor kezdtem el szorongani, amikor a tévében és az ismerőseim körében az a hír kezdett terjedni, hogy sokan az utcáról járnak be dolgozni. A munkahellyel bírók is hajléktalanná válnak.

A politika és a hétköznapok

Itt sem kerülhettem el, hogy a politikai élet ne szivárogjon be az életembe. Az adóknál kezdődött, amikor az év végén rájöttem, hogy a filmekben látott milliomosnak kell lennem ahhoz, hogy ki tudjam fizetni az adókat, amiket az év közben ködbe burkoltak.

Itt sem dutyikban ülnek azok, akikről már kiderült, hogy milliárdokat loptak, hanem most pártok vezetői, azok, akik a törvényeket gyártják. Az átkosban szidott rózsadombi palotákkal rendelkező pártvezetők módjára pöffeszkednek a multicégek vezetői itt is.

Csak azoknak emelkedett a fizetése 10%-kal, akiknek meghaladta a jövedelme az évi három millió eurót. Akiknek a harmincezret sem, azoknak ennyivel csökkent a fizetésük arra hivatkozva, hogy spórolni kell ahhoz, hogy megtarthassák a nyugdíjukat és a társadalombiztosítást. A bankokat etetjük, akik elveszik a falatot a szánk elöl.

Felfordult a világ, otthon a kommunisták ellen szavaztam, itt a kommunistákra!

Igen, a fű zöldebb volt itt kinn, mégis valahogy minden szürkébbé vált. Megdöbbentem! És még az is nehezített a helyzetemen, hogy amikor szenvedtem attól, amit itt felfedeztem, küzdöttem azért, hogy az otthon maradtak megértsék panaszkodásomat... a mai napig nem sikerült velük elhitetnem tapasztalataimat!

Látogatás Magyarországra

Egyszer hazalátogattam. Perzselő napsütés ragyogta be Budapestet minden nap, augusztus volt. A strandon, a termálvízben ücsörögve elnézegettem a hurkát, kolbászt, fagyit majszolgató népet, a füvön hempergő párokat kártyázgatva, az öreg néniket pletykálni reumás hátukat a csobogó vízhez tartva.

A zsibongás ringatott félálomba azzal a féltékeny gondolattal, hogy Franciaországban esetleg csak a kádban lehet termálfürdőzni, azt sem Párizsban. Az is eszembe jutott, hogy öreg néniket már egy évtizede nem láttam, a közel tízmillió világváros kiveti magából a gyengéket.

A villamoson ülve ara lettem figyelmes, hogy két tizenéves gyerek ül a közelemben és normális hangnemben beszélgetnek, majd az egyik azt mondja a másiknak : „add ide KÉRLEK SZÉPEN”! Ennyi idős gyerektől számomra ez szokatlan volt itt, a Molière-en és Balzac-on felnövő emberek országában.

Barátaim már vártak, majd' hogy ünneplőben, megterítve, ünnepi ebéddel, türelmetlenül várva a híreket, sztorikat, amiket faltak a fülükkel. Nyugdíjas anyukám pénzzel tömte tele a zsebemet, nővérem kocsival furikázott mindenhova.

Azt gondoltam ma „urizálok”, elmentem inni egy kávét a Lotz terembe, fagyit enni a Ruszwurmba, majd a várból nézve gyönyörködtem a tűzijátékban a budapesti panoráma felett.

A sistergések és csattanások közben csodálkozva tűnődtem, hogy mennyire megváltozott ez a város. Hogy a fiatalok számára milyen izgató a bulinegyed éjszakai forrongása. Hogy az öreg néniknek és terhes nőknek még átadják a helyet.

Hogy mennyire tiszta Párizshoz képest, ahol a csikket nemcsak a buszmegállókban hajítják el, hanem a kocsmák, kávézók kövezetére is és ahol nemhogy márvány nincs a metróban, de az egerek, patkányok látványa is mindennapi.

Tapasztaltam azt a budapesti fejlődést is, hogy többen beszélnek idegen nyelvet, hogy az időseknek ingyen van a BKV, hogy nem mindennapi esemény a metró vagy HÉV lerobbanása, hogy a reptér csak húsz percre van, és hogy a macskaszart senki nem akarja aranyáron eladni Channel csomagolásban, masnival átkötve, hiszen úgy is tudjuk, hogy mi található a dobozban... és a gondolataim nem álltak le még egy jó ideig, még most is szélsebesen suhannak át a fejemen...

Középkorom legszebb nyara volt: nem idekinn, hanem otthon!”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr37694836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.08.10. 07:02:34

A kettőből kéne eggyet összegyúrni.

2015.08.10. 07:06:08

Jo kis iras, jo volt olvasni!

puhacica 2015.08.10. 07:07:10

olyan furcsa ez, hogy ha valahol ennyire szar, akkor miert marad ilyen sokaig valaki.

Ennike (DK) 2015.08.10. 07:08:05

Igen, jol megirtad. Minden relativ. Mi is valtozunk es a vilag is korulottunk.

Sanyi9 2015.08.10. 07:11:03

Faraszto ezt olvasni, nem is jutottam a vegere. Valahogy tul sok frusztracio van a szerzoben.

pappito · http://pappito.com 2015.08.10. 07:14:01

köszönjük szépen, hogy megírta

én ehhez nem tudok viszonyulni igazán, sajnálom

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.10. 07:20:29

A stílusa bejött, a tartalma nem annyira.
Összességében az jött le, hogy otthon minden jobb (lelke rajta), de akkor miért van Fr.o-ban...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.10. 07:23:31

köszönjük a történetet

annyit tudok hozzáfűzni, hogy mindenki máshol érzi jól magát ... és persze a "proliság"-nak (aka kis dolgozó ember és hasonló megnevezések) mindenhol megvannak a hátrányai, sehol sem kolbászból van a kerítés

ha viszont nagyon sok pénze van az embernek, akkor szinte mindenhol jó (erős túlzással)

Der echte Weihnachtsmann 2015.08.10. 07:35:06

Ez az egesz valahogy santit! En elfogadom, hogy a franciak ilyenek, de amit Bp.-röl ir, azt almodta szerintem.
Vagy egyszerüen csak egy "ber-iras".

Chamroe 2015.08.10. 07:40:57

@diggerdriver: A tegnapi spam kérdéshez.. Én úgy csináltam, hogy megnyitottam az egyik spamok kézé irányított levelet, és a felső sorban rányomtam, hogy "nem spam".
Utána már jöttek szépen az értesítések, ahogy előtte.
Egyébként gmail-em van, és szerintem megbolondult kicsit, mert én tuti nem oda irányítottam őket :)

2015.08.10. 07:47:42

Bár letelt a szabadságom, de ezt a napot még megnézem. Ennyi Istenkáromlást leírni ezen a blogon......mikor valakinek egy fölbakolt lakókocsi is fényévekkel Magyarország fölött van. A multikultiról már nem is beszélve.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 07:51:47

Gyerehaza.org
Ha mégsem fake, akkor a blog történetének egyik legostobább írása. Mo.-n fasizmus, Párizsban posztapokaliptikus viszonyok... nem az országokkal van itt baj szerintem!
(Gondolom a 16 év alatt Mo.-ról nyomtalanul eltűntek a posztoló által kifogásolt homo-xeno-agora és még ki tudja milyen fóbiák, hogy ennyire élvezte otthon az életet.
Vagy csak egyszerűen középkorú fejjel belefutott abba a jelenségbe - amit legtöbbünknek azért a tinikor végére sikerül felfogni -, hogy a vakáció kellemesebb, mint a hétköznapok. Anyám borogass!)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.10. 08:10:56

" fülledt, poros, állóvízként tespedő, teherként rám telepedő, gyűlölködő magyar társadalomtól, amiben még halvány sugarát sem láttam a reménynek, hogy száz éven belül ez az egész változni fog."

Nyugi, ebben nincs sok változás :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 08:13:06

@az igazi Trebitsch: nem azzal lesz itt a baj szerintem, hogy a posztoló leírta választott hazájának árnyoldalait. Olyat pl. én is gyakran szoktam.
Az a baj, hogy mindenben a rosszat látja. Kivéve mikor szabadságra megy. Akkor minden hepi. Jakkérem akkor nem az országgal van baj, hanem a posztoló nem tudja kezelni a hétköznapokat. Van ilyen ismerősöm, nagyon boldogtalan, de nem fordul szakemberhez.
Off: akkor ezekszerint vége a pályázatnak?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.10. 08:15:55

A posztot egyébként nyilván hinta és birca írta együtt :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.10. 08:34:25

" öreg néniket már egy évtizede nem láttam, a közel tízmillió világváros kiveti magából a gyengéket"

Az erős, gazdag öreg néniket is?... Vagy nekik jó a plasztikai sebészük és nem néznek ki öregnek? :-)

Én is csatlakozom azokhoz, akik szerint ha Mo. a mennyország, bátran vissza lehet költözni. És aztán néha lehet Párizsban nyaralni, garantáltan jobb feeling lesz.

Legalábbis a nyaralás. (Pl. én tavaly voltam egy hetet Párizsban, remek volt. Eltekintve a perzselő napsütéstől minden nap, ami nekem annyira nem jön be. Ízlések és pofonok.)

2015.08.10. 08:41:45

Nem tudom, hogy fake-e a poszt, de én valahogy meg tudom érteni. Én sem mindig ugyanúgy érzek Budapesttel, sem Svédországgal kapcsolatban. Májusban voltam otthon Bp-en és olyan érzésem volt, hogy legszívesebben hazaköltöznék. Aztán most júliusban megint ott voltam, de ezúttal úgy jöttem el, hogy de jó, most megint nem kell jönni egy darabig.

Valószínű hosszabb időt kell eltölteni egy helyen, hogy megismerd minden oldalát és eldöntsd, hogy az bejön-e neked. (Na ezzel meg is volt a napi bölcsességem!) :D

Ezt még megdobta az a tipikus hiba, hogy sokan azt hiszik, hogy nyugaton kolbászból van minden, aztán nagy hideg zuhanyként éri őket, hogy mégsem. Itt van pl. Svédország, amire mindenki úgy gondol, mint a mennyországra, de itt is millió társadalmi és egyéb probléma van. (Réka biztos tudja, mire gondolok.)

2015.08.10. 08:42:11

Nem hiszem, hogy a poszter nem látja, hogy pont ugyanazt teszi most Budapesttel, mint tette anno Párizzsal :-D : túlidealizálja a helyet, ahol nem él mindennap. Nyilván más valahol turistának/látogatónak lenni, mint szívni a mindennapokban.... De persze szép ellenpontja a poszt azoknak, ahol mindenütt és minden jobb, mint itthon.

Én ezzel együtt az életem legnyugisabb szakaszának tartom a külföldön töltött 5 évet abból a szempontból, hogy az itthoni dolgok nem érintettek olyan mélyen, olyan húsba vágóan, hiába maradtam képben, olvastam az itthoni híreket, hallgattam a családot, barátokat mesélni, egyszerűen max. csak BELEélni tudtam magam, ÁTélni igazán nem.
Mondjuk, nekem a másik fele más volt: én a kinti dolgok miatt sem idegesítettem magam annyira, mivel persze benne éltem, de ha a csehek hülyék voltak, ők akkor is mint csehek voltak azok, akiktől lehetett távolságot tartani, kicsit megbocsátóan lenézni őket... szóval egyszerűen nem érintett úgy meg, mint amikor a véreim, a magyarok hülyék :-D (persze, a megbocsátásba alighanem belejátszott, hogy diákként voltam kint, ami azért egy más perspektíva, mint mikor az ember a családjára keresi meg a pénzt)
Röviden: sehol nincs kolbászból a kerítés, igazán idegesítő az tud lenni, amit az ember nap, mint nap tapasztal, az idővel minden rossz emlék szépül egy kicsit.
Viszont ha a poszter a szuper budapesti élmények dacára sem szervezi a hazaköltözést, akkor tényleg csak az lehet, hogy egy csomó olyan le nem írt érve, szempontja is van, ami odakint tartja. Szóval valami miatt, ami vagy amik neki fontosabbak, mint a kutyaszar vagy a romkocsmák, vagy a közeli reptér, mégis marad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 08:45:16

@Chamroe:
Köszi.
Telefonon nincs olyan opció de este a gépen megpróbálom.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.08.10. 08:49:44

a szerzo adakozza el a fizeteset, es erezze magat annyibol jol Pesten amennyi egy helyi atlag fizu... :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.08.10. 08:50:24

ne a tesoka furikazza hanem jusson el BKVval es MAVval Abol Bbe :)

Buchhalter 2015.08.10. 08:51:09

Jaj de pfújol a többség!Legalább Svájci sapka korrektül diplomatikus volt.Nekem tetszett az írás.Talán az idejárók többségének észre kéne vennie hogy a körülöttünk lévő világ és közte az agyonmajmolt "nyugat" is változik és nem mindig a nekünk tetsző irányban.Fene tudja mit hoz a közeljövő.AZ írás tetszett és nem kell annyira Budapestet leundorítozni.Megvannak a maga szépségei és hibái is.Németországban se hú de pontos a tömegközlekedés és már belefutottam ott is műszaki hibás villamosba,összehányt buszba és összefirkált metrószerelvénybe és ott is nagyon kemények az ellenőrök.És még drága is.Majd Herr Géza bá leolthat,de szerintem ő meg van annyira bölcs ,hogy inkább kocsival járja Németországot.

LittleG (uk) 2015.08.10. 08:53:30

Nem tudok sokat a franciaorszagi korulmenyekrol, de az az erzesem, hogy csak el kellett volna menni Parizsbol masik varosba.. Sajnalom, hogy ilyen rossz emlekei vannak, de talan meg nem keso: Hagyja ott Parizst es menjen at Franciaorszagba ;)

Golf2 2015.08.10. 08:54:33

Morzsák tekintetében fej-fej melletti harc az itthoni kisnyugdíjas és a párizsi nem megvilagított,de kolbászbòl levô kerítésből lakmározò egerek közt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 09:00:00

@snygg panda: "Valószínű hosszabb időt kell eltölteni egy helyen, hogy megismerd minden oldalát és eldöntsd, hogy az bejön-e neked. "
Könyörgök 16 év nem volt elég neki? :D
Nagyon provokál, amikor valaki megkap/megteremt egy lehetőséget, amiről a legtöbb embernek valljuk be nem adatik meg, és nem képes valami jót kihozni belőle. Eszembe jutott az a sok poszt, ahol nyilvánvalóan baromi kemény sorsa volt/van a posztolónak, mégis sikerült egy kellemes életet kialakítani (hirtelen beugrik Mészáros Laci <3 meg az az idősgondozó hölgy Németországban, aki régebb nagy kedvencem volt, de már nem látom itt). És akkor itt van a mai idétlen, akinek se Mo., se Párizs nem jó. Ja és a Chanel nem két "n".

2015.08.10. 09:12:20

@Réka ‎:

A hosszabb idővel most konkrétan Budapestre/Magyarországra gondoltam, hiszen sok éves külföldi tartózkodás után hazajönni és ott egy heti "nyaralás" után következtetéseket levonni elég naiv dolog. Ilyen rövid idő alatt nem lehet visszatérni és belelátni a magyarországi hétköznapokba.

Én többnyire imádok hazajárni nyaralni, kikapcsolódni, mert így turistaként el tudom kerülni az otthoni szarságok többségét. Csak a barátokra és a szórakoztató programokra koncentrálok, persze olykor elkerülhetetlen egy kis atrocitás :) a BKV-n vagy valami hivatalban, de ezeket úgy veszem, mint emlékeztetőket, hogy ne felejtsem el miért is nem otthon élünk már.

Az én elvem az, hogy sehol sem tökéletes az élet. El kell dönteni, hogy kinek mi a fontos, milyen szempontokat preferál, és aszerint országot választani. Itt Svédországban is számtalan furcsaság és kellemetlenség van, de az általam preferált dolgok itt jobbak, ill. jobban mennek, mint Mo-n, így maradunk itt egyelőre.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 09:18:34

@snygg panda: ez csak egy nagy +1, pont így gondolom én is.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.10. 09:32:27

Kicsit meglepo volt ahogy leirta a megdobbeneset a parizsiak ruhazkodasan, miutan kikoltozott. Ezek szerint a kikoltozes elott soha nem is jart Parizsban?

Amugy nekem turistakent nagyjabol tetszett Parizs, bar a mindent athato hugyszag es a sok csoves elegge lehuzza az osszkepet. Nekem kicsit olyan erzesem volt mintha London csoro occse lenne.

SzZoole 2015.08.10. 09:37:59

Hmm,erdekes,hogy igy velekedik 16 év utan is mindkét helyről....

SzZoole 2015.08.10. 09:43:04

@Flamy (fat cat wannabe): erdekes ez a hugyszag,itt vagyok most utasra várva nem messze a Hyde park-tol egy puccos apartmannal ,The Water Gardens a neve,olyan hugyszag van,hogy az oklendezes kerülget...
Dehát van az a pénz,amit kibirok 10 perc varakozasert cserébe:)

©________ 2015.08.10. 09:49:18

Hu de iszonyu jo poszt.

Szavazogombot kovetelek.

pappito · http://pappito.com 2015.08.10. 09:51:15

@az igazi Trebitsch: nem csoda, hogy ilyesmi meg se jelent a blogban. oh, wait

eldönthetnétek, hogy most akkor ki fizet a posztokért és mikor, kicsit össze vagytok zavarodva

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.10. 09:52:39

Sziasztok! Mindenkinek Szep Napot! :))

Nekem nagyon tetszett a cikk, a ket fo oka hogy nekem nagyon temaba vag mert most koltozok Parizsba (melle), a masik a strandokrol emlitett kep ugyanis en strandon nottem fel (ertsd: minden nap voltam uszokent) es kozel all a szivemhez.

Eloszor, halkan megjegyeznem hogy azert mint az elottem szoloak is leirtak azert ahany emeber annyi fajta elmeny. Pl. rasszizmus es homofobia relativ, ki mivel (mennyivel szembesult az adott helyen). En szemely szerint a legtobb rasszizmussal USA-ban talalkoztam akiknek most fekete az elnokuk. Viszont a melegekkel szemben ok voltak szamomra a legtoleransabbak mig Oroszorszag (mint tudjuk) egy extrem veglet ahol ez gyakorlatilag buntetendo (!). Csak azt szeretnem erzekeltetni hogy szerintem Mo. ezeken a skalakon eleg jo helyen van.

Ami viszont tetszett hogy jol leirja a varakozasokat amik most benne vannak mint lelkes, naiv, leendo 'parizsi' (de hulyen hangzik ez :)).
1. Gyerekneveles teren nekem is magas az elvarason, ugyanakkor tudom hogy ez elsosorban rajtam mint szulon mulik es nem az orszagon :) (ezert nem tartom jo otletnek kategorizalni, francia, magyar, amerikai vagy olasz es egyeb gyerekeket)
2. A reggeli croasson es kave (vagy csoki) a elvarasaimban nagyon magas helyen all, mert a friss pekaru nekem nagyon-nagyon fontos. A sors ironiaja hogy nalam az etalon a Bekescsabai Spar helyben sutott vanilias csigaja es egyeb kivallo, felejthetetlen pekarui (1994-et irunk) tovabba a Szentesi franciapekseg a buszpalyaudvaron ahol reggel 5.30-kor meg edzes elott 15 fele gozolgo kroasszonbol valogathattam. Ilyen kincslelohelyek mindenhol vannak csak meg kell oket talalni!!
3. Parizs koztudott mocskos, ebben nincsenek illuzioim. Exert minel messzebb szertnek lakni, kertvarosban, szep kornyeken.
4. Mogorva nenik es bacsik mindenhol vannak, erosen ketlem hogy Parizs uberelne Moszkvat :) vagy akar Budapestet.
5. Burokracia... hat igen, azt hallottam az a Franciak nem jarnak az elen folyamat-optimalizalasban. Meg sem kozelitik az angol vagy az amerikai frappans intezkedest, de OK, az orosznal sokkal rosszabb nem lehet (megjegyzem az oroszok gyorsutemben fejlesztenek, fejlodnek ezen a teren!)
6. Emberi kapcsolat. Ezt megint nem alltalanositanam. Mar korabbi cikkel kapcsolatban beszeltunk rola hogy 'kopik' el az otthoni baratok egy resze mert rejtejes okokban pont le kell mondani az elore megbeszelt talalkozot mikor hazalatogatunk. Lenyeg az hogy embere valogatja. Nem altalanositanek, de az en francia kollegaim nagyon baratsagosak es minden tovbabbi nelkul lehet veluk megbeszelni programokat, kozos ebedeket, munka utani beszelgeteseket. Lehet csak azert mert eddig keveset voltam Parizsban?
7. A strandok, haaaatt, nekem is nagy szivfajdalmam de ha oszintek akarunk lenni sehol a vilagon nincsenek olyan jo strandok es furdok mint Mo.-n. Ebben vilagelsok vagyunk. Egy ismerosom USA-ban el-dolgozik, neha hazalatogat, de az eves Szechenyi furdoberlet ott van mindig a zsebeben. Megint csak arra szamitok hogy Parizs jobb Moszkvanal, de eszembe sem jutott hogy Mo-hoz hasonlitsam.
8. Munka az megint csak subjektiv. Az en cegem 'munkas' es csaladbarat. A banasmod emberseges, a jovedelem olyan amilyet ki tudok alkudni :).
9. A szabadnapos resz erdekes. Tudtommal a torveny altal biztositott 25 nap erre ja rajon a felgyulemlett orakbol meg kb 22 nap (asszem csak a szolgaltato szektorban) igy vagy 45 nap szabi van egy evben. Igazabol nem ertem hogy szamolt a szerzo. Talan jon es felvilagosit hogy ne koppanjak akkorat, bar egyidoben a cegammel is targyalok hogy pontosabban ertsem milyen is a parizsi elet, mire szamithatok.

2015.08.10. 09:55:13

Kicsit OFF, de az előző kommentemhez egy epizód a júliusi budapesti utunkról (alias "emlékeztető atrocitás", hogy miért nem volt jó nekünk otthon élni):

Utolsó bankszámlánk megszüntetését terveztük Pesten, amit már megelőzött egy több hónapos levelezgetés és telefonálgatás (nem részletezném, hogy miért, de a lényeg, hogy nem egyszerű számláról volt szó). Időpont foglalása után bementünk percre pontosan a műintézménybe. Sorszámhúzogató automata (nem tudom mi ennek a pontos neve) természetesen nem működik, az újabban az ügyfelek eligazítására is kiképzett nyugdíjas földrajztanárból lett pufidzsekis biztonsági őr pedig sehol, így odaléptünk az egyik pulthoz.

Első reakció: el akarnak zavarni, közli, hogy majd szólítanak. Mondom, hogy időpontra jöttünk, és hát pont annyi az idő. Második reakció: akkor üljenek már le! (Érteeed!?!? Így!) :D Előadtam a problémát, utána nézett a hölgy a gépben, majd szemforgatások közepette közölte, hogy ő ezt nem tudja most megoldani. Közöltem, hogy először is mi itt ügyfelek vagyunk, még akkor is, ha pont azért vagyunk itt, hogy ne kelljen tovább annak lennünk, ő pedig azért kapja a fizetését, hogy minket kiszolgáljon. Úgyhogy legyen szíves végezni a munkáját. Mellesleg - mondom neki - ez az ügy majdnem 5 hónapja húzódik, úgyhogy mi ennek itt és most pontot teszünk a végére. Kegyesen felajánlotta, hogy telefonál a kollégájának. Kollégája elfoglalt, várjunk itt vagy jöjjünk vissza háromnegyed óra múlva, akkor rá fog érni megoldani a kérdést. A háromnegyed órát végül sikerült azzal elütni, hogy pénzt váltottam és újból teledobáltam a parkolóautomatát. Szerencsére ezután megoldódott az ügy, de ez az egész procedúra és a hozzáállás valami annyira szürreális, hogy ha elmesélném svéd ismerősöknek, szerintem el sem hinnék.

Elnézést attól, akit nem érdekelt, ill. tudom, hogy ez nem tartozik annyira ide, csak ma ilyen beszédes / mesélős kedvemben vagyok! :)))

2015.08.10. 09:59:48

@Andras125:

A szentesi pékséget a buszmegálló mellett én is imádtam! :D Tudtad, hogy most újították fel az uszodát? Állítólag nagyon f...a lett, bár sajnos nem volt lehetőségem elmenni a nyári otthonlétem alatt...

Csodabogár 2015.08.10. 10:01:54

A posztolo elmondhatja magáról, hogy mindenütt jó de a legjobb sehol. Párizst és Budapestet is csak fekete fehérben látja.

Én többször jártam Párzsban turistaként és mindig imádtam. Aztán néhány éve voltam utoljára. A metro hol itt, hol ott nem járt. Kiirva semmi, a tömeg várt, ha megunta elment. Ezen túl pedig minden sarkon, állomáson, muzeumnál szóval mindenütt állig felfegyverzett katonák álltak. Állítólag ez mindig igy van. Ettől nagyon kiakadtam. Soha többé nem megyek oda.

A bürokráciával egy ismerősöm nyugdíj ügyintézése során találkoztam. Többek közt kapott egy abszolute hivatalos helyről egy levelet, ami kézzel volt megcímezve és írva is. Francia anyanyelvű barátnak komoly feladat volt kihámozni, hogy mit akar a hivatal.

Ezekhez képest a hazai élet és ügyintézés kellemes.

kék madár 2015.08.10. 10:13:38

@pappito: ravasz es jol kitervelt tamadas sorozat a blog tonkretetelere. Illetve... a ravaszt es a jolt eltuloztam. :) Kb. mint egy FBI ugynok undercover felirato poloban

pappito · http://pappito.com 2015.08.10. 10:15:41

@kék madár: nincs az amin meg ne lehetne sértődni végre, ha Mo a klafa akkor azon, ha nem, akkor azon

szerintem ezen a blogon nincs sapka :)

Mr Long 2015.08.10. 10:18:59

Miert van g**i meleg???

Mr Long 2015.08.10. 10:23:02

@az igazi Trebitsch: A felbakolt lakokocsi a bak magassagaval van Mo folott...

01234567 2015.08.10. 10:30:24

Ez az írás egy trollkodás, még ha esetleg az írójának nem is ez volt a szándéka.
A franciákról kevés a tapasztalatom, Párizsról annyi sem, arra csak annyit abból nekem csak az derült ki, a posztolónak a legnagyobb problémája önmaga, és van egy mondás: "Akárhová mehetsz, ha magadat elhagyni nem tudod, ugyan olyan lesz." Így szerintem a logikus megoldás váltson, sem hozna 100%ra megoldást az esetében.
Amit a magyarországi viszonyokról ír egyenest merénylet az emberiség ellen. Egyben Igazat adok neki: ez egy nyugdíjas ország lett, és a nyugdíjasok egy ma még elég széles rétege a rendszerváltás nyertesének tekinthető, ellenben az középkorú aktív réteggel. A fiatal meg elmegy oszt annyi.
Amúgy ezt a siratóéneket nem volt energiám végigolvasni. Borzalmas. Egy-két kommentelő arcát viszont szívesen néztem volna a webkamerán, speciel az általam ismeretlenül is kedvelt diggerét! :D :D :D

mecenate 2015.08.10. 10:33:53

Egy dolgot szögezzünk le! Párizs NEM Franciaország. En franciaországban élek 12 éve de mar attól rosszul leszek ha párizsba a repülőtérre kell menni! Magyarországon élnek 10 millióan kb Budapesten ebből 2 millió . Párizsban élnek Csak Párizs !( 10 millióan ) csak a viszonyitasokhoz képest! En megértem az írót! De nem szabad a párizsban látottakat franciaországra levetíteni.

Mr Long 2015.08.10. 10:34:11

HA!

"Mindemellett még egy apró megjegyzés, mielőtt belevágnánk: a híreket olvasva azért a BKV elég gyakran lerobban Budapesten"
A BKV-val az a baj, mint a legtobb tomegkozlekedesi ceggel. Nincs legkondi a jarganyokon es szar az utaztokozonseg nagy resze.

Herr Géza 2015.08.10. 11:00:53

Na, nem tudom eldönteni, hogy a mai poszt egy szatíra akart-e lenni, vagy a poszter tényleg komolyan gondolja, amit leírt.
Mert ha az utóbbi, akkor sokmindennel vitatkoznék:
- Franciao. listavezetö a törvény által biztosított szabadság területén: az ugyanis tudtommal 30 nap (javítson ki vki., ha rosszul tudom) és ezzel Brazíliával és Finnországgal osztozik a világranglista elsö helyén. Halkan jegyezném meg, hogy "az államilag szervezett hétvégével összevont ünnepnapokat" M.o.-on bizony elötte vagy utólag le kell dolgozni....
- A "Látogatás Magyarországon" fejezet meg szimplán szürreális. Mondjuk nekem a "perzselö augusztusi napsütésben" biztos nem a termálvíz lenne a szívem vágya, hanem pl. sokkal inkább a csillaghegyi strand hidegvizes medencéje (pedig nem is vagyok már tinédzser), de a "füvön hempergö kártyázó párok" már egy kicsit nagyon képzavaros, a "reumás hátukat a csobogó vízben" kúrálgató öreg nénik pedig nagy valószínüséggel a havi nyugdíjuk jelentös részét költötték a belépöre, így pletykájuk témája leginkább az aktuális tözsdei csirkefarhát árfolyam lehet maximum...
Ha Párizsban nem látott öreg néniket tíz éve, akkor vagy a hajlott hátú, ráncokkal barázdált arcú, kendös-sokszoknyás néniket kereste, vagy pont tíz éve el kellett volna mennie egy szemorvoshoz...
A "nem mindennapi esemény a metró vagy HÉV lerobbanása" szösszeneten már csak nyeríteni tudok a röhögéstöl, hacsak nem arra gondolt a poszter, hogy annyira hétköznapi dologgá vált pl. a füstölgö metró, hogy fel sem tünik senkinek....
A reptér húsz percre van. Köbánya-Kispesttöl igen. Békásmegyerröl?? Tömegközlekedésileg meg végképp nem, hiszen bármerre indulsz (a reptér környékét kivéve) át kell szállnod minimum egyszer és a húsz perc máris huss.....
A "macskaszart senki nem akarja neked aranyáron eladni" elméletre vonatkozó ellenpéldák meg megtöltenének egy egész posztot szerintem.
Tévedés ne essék, nem akarom bizonygatni, hogy Párizs überfasza hely, Budapest meg snassz, hisz ahogy @snygg panda: is nagyon helyesen leírta, mindegyiknek megvan a maga elönye és hártránya, aztán kinek mi a fontos, az alapján döntsön. De hülyeségekkel felesleges túlmisztifikálni akár pozitív, akár negatív irányban bármelyik várost, országot.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.10. 11:05:10

@snygg panda: Hogy felujitottak? Tudtommal egy vadi uj fedett 50m-es medencet epitettek. Meg is voltam hivva a felavatasra de azert olyan surun nem jarok haza hogy el is tudtam volna menni. Egyebkent Szentesen eleg jo 4 gimis evet toltottem, szinte csak jo emlekeim vannak: jo volt a suli (Horvath Mihaly) es a varos meltan orzi a neves sportvarosi rangot a rengeteg letesitmennyel, sportklubbal, eredmenyekkel es a ertekeszmekkel.

adg 2015.08.10. 11:16:31

Szerintem meg jo volt.

Paran szerintem nem jottek ra, arrol szol, hogy a szerzo regen ugy velte, magyarrszag es bp a mocskok mocska, a ferto, stb, ahogy leirta. Ezzel szemben nyugaton minden csak fasza lehet, a kutyaszar is orgonaillatu.
Ezekutan megerkezett nyugatra a hu de nagy elkepzeleseivel, es rajott, hogy megsem volt annyira szar otthon.
Most, amikor hazamegy, mar tudja ertekelni az otthoni dolgokat is. Parizs hozzasegitette, hogy arnyalja a kepet Budapestrol.

En nem azt olvastam ki belole, hogy parizsban is minden szar mostmar. Hanem azt, hogy latja, hogy az elkepzelesei kicsit irrealisak voltak, ott is emberek elnek, ott is vn burokracia, eldobjak a csikket, es meg a kutya is odapiszkit a jardara, ha a gazdi hagyja.

Igy ma mar realisabban latja mindket helyet. Nem ellentete a ket varos, orszag egymasnak, vannak kulonbsegek, van ami itt jobb, vaan ami ott. Ennyi.

A palyazatos posztok 2/3-a arrol szolt, hogy milyen otvar minden magyarorszagon. A kommentek kozt is igen gyakran latni, hogy a kifele keszulodok jo resze komoly gondokkal kuzd a racionalitas teren. Ilyen volt a szerzo is, aztan benott a feje lagya.

Hianyzik a szavazas gomb, ez nem a palyazatra erkezett? passzolna oda.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 11:17:16

@01234567:
Volt egyszer egy hasonló poszt.
Arra írtam egy válaszposztot.
Ott van a blogomban majd este belinkelem.
Erre nem írok mert nem Párizsban élek meg elkészületben négy posztom most azokkal foglalkozok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 11:20:14

@Mr Long:
A BKV ha fiatal lenne a járműparkja akkor fényevekkel lenne a londoni tömegközlekedés felett.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.10. 11:23:08

@adg: Teljesen egyetertek. Ugy latom sokaknak nem igy jott at de nekem pont igy, mint neked

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 11:36:07

@Herr Géza:
Újabban van aki a férfi nemiszervet pop-cornnak nevezi…
:)))))))))))))))))

2015.08.10. 11:36:39

@Herr Géza:

"a "reumás hátukat a csobogó vízben" kúrálgató öreg nénik pedig nagy valószínüséggel a havi nyugdíjuk jelentös részét költötték a belépöre"

4-5 éve még az volt a divat, hogy orvosi beutalót szereztek, így kaptak valami 90%-os kedvezményt. Tudtommal ezért van annyi éves bérletes nyugdíjas a Széchenyiben.

"nem mindennapi esemény a metró vagy HÉV lerobbanása"

Ezen én is ledöbbentem, hiszen pont Budapesten mindennapos eseménnyé váltak az ilyen lerobbanások! Bár bevallom, hogy egyszer a 16-os busz kigyulladásának köszönhetően sikerült randira hívnom egy lányt! :P Úgyhogy ennek is megvannak a maga előnyei! :D

2015.08.10. 11:39:38

@Andras125:

Engem úgy tájékoztattak, hogy "felújították", de ezt is az egyik boltban hallottam, amikor ott töltöttem kemény 1 napot (mármint nem a boltban, hanem a városban), de lehet ez nem fedi a pontos valóságot.

nyuszigonosz 2015.08.10. 12:02:48

@adg: Na pont így értettem én is posztot, miután elolvastam.

2015.08.10. 12:16:16

@puhacica: :)))

Ebbol a posztbol az a nagy tanulsag hogy minden szubjektiv; de hogy miert el valaki ennyi ideig egy olyan helyen amit utal, mikor van mas alternativaja, azt en sem ertem. Ha esetleg maganeleti okokbol nincs alternativaja a posztolonak, akkor elnezest.

Mi tavaly voltunk egy hetet Parizsban nyaralni, alig vartam hogy eljojjunk, kimondottan utaltam ott lenni, pedig szeretem a nagyvarosokat is meg a muveszetet is, de nekem nem jott be, legszivesebben megcsokoltam volna a foldet mikor vegre 'hazaertunk' a Eurostarral Londonba. Iden ugyanez, par napos budapesti tartozkodas utan mar akar gyalog is elindultam volna hazafele Londonba, ha nem lett volna mas megoldas (szerencsere volt, a Ryanair :))). Van aki meg Londont utalja, ez egy ilyen szubjektiv dolog.

Mindenesetre arra jo ez a poszt hogy megzavarja az osszeeskuves-elmelet hivoket :). Dontsetek mar el ki fizet kinek ezen a blogon, oke?

2015.08.10. 12:19:35

Nem volt idom a kommenteket elolvasni, ha sokan leirtak mar elottem ugyanezt, akkor elore is lenezest kerek...

BTW, szerintem Franciaorszagban van az egyik legrovidebb munkahet es a legtobb szabi Europaban, raadasul a jogi szabalyozas is extrem modon vefi a munkavallalokat, legalabbis amennyire olvastam/hallottam...

Pont ugyanaz a baj ezzel a possztal, mint a Mo-ot fikazokkal: csak a negativumokra figyel, valoszinuleg, mert maga a szerzo is egy negativ gondolkodasu alak. En pl. valamiert Mo-on is a jot a es szepet igyekszem meglatni, es Ausztriaban is (sot, meg Angliaban is, amikor arra jarok, pedig az nem konnyu... :))). Es persze latom a hibakat is, csak valahogy soha nem azok a hangsulyosak. Apro bosszusagok, hamar elmulnak. :)

Most olvasok eppen egy konyvet, egy amerikai ujsagirono ir a francia gyereknevelesrol, es sokszor csak ugy altalaban a franciakrol, Parizsrol, mindezt angolszasz szemmel, kiemelve a kulonbsegeket. Hihetelenul erdekes, olvasmanyos, csak javasolni tudom mindenkinek konnyed nyari olvasmanynak:
www.libri.hu/konyv/pamela_druckerman.nem-harap-a-spenot.html

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.10. 12:27:26

OFF

megjött a meghívóm Moszkvából a vízumhoz :))

... de a többi dolog még bizonytalan, úgyhogy még várakozás :((

ON

Herr Géza 2015.08.10. 12:32:40

@snygg panda: Aha, szóval a sikerélmény után immár tevékenyen keresed az újabb randilehetöségeket, tehát a metrótüzek sem a véletlen ill. a hiányos karbantartás eredményei ??? : A kis piromán... :))))

Gyanítom, hogy ma már nem kapsz "SZTK"-ra strandbérletet üveggolyókért.... :D

©________ 2015.08.10. 12:33:05

@mecenate: a posztolo is ezt mondta.

©________ 2015.08.10. 12:35:02

@adg: latod, ma te is helikoptervagy:-)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.10. 12:37:18

@nyuszigonosz: Hat ugy konnyu hogy elolvasod... sokan a cim lattan heves velemenyezesekbe kezdenek :))

London2009 2015.08.10. 12:40:14

Nekem tetszett a poszt. Kicsit meglep, hogy ilyen lassan jutott el ezekig a felismeresekig. Peldaul en mar nem kiserek el senkit a latvanyossagokhoz ha jon latogatoba. Eszem agaban sincs. Valamint a franciakrol es Parizsrol mindig is hasonlo velemennyel voltam. Ettol fuggetlenul turistakent tetszik Parizs. Sokszor jartam ott.
Viszont le vagyok dobbenve, hogy kozepkoru ferfikent ennyire hagyja magat megteveszteni. Reka jol osszefoglalta, hogy egy nyaralast nem lehet a mindennapokkal osszekeverni! Akarhanyszor Budapesten vagyok remekul erzem magam, ettol fuggetlenul tokeletesen emlekszem milyen ott elni. Minden pozitivumra es negativumra teljesen objektivan tudok visszaemlekezni, nem emeszt fel ez a nosztalgikus rajongas. Budapestre tenyleg furdozni kell jarni, etteremben vacsorazni, penzt kolteni, hangversenyeket hallgatni, de ott elni? Hmm…nem is tudom.
Viszont akkor Londonban lehet, hogy nem csalodna akkorat a posztolo. Itt tenyleg minden sarkon van egy kocsma ahol adnak angol reggelit, fish&chipset es alet. Ha ez hianyzik, akkor mar johet is. Ja es meg strand is van! Langost nincs, de tegnap egesz jo bageleket arultak.
A Chanelt viszont nem ertem, hogy nem sikerult leirni 16 ev utan…

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.10. 12:46:46

@NomádMatyi: Szevasz... kezd leesni hogy ez egy masik nicked, csodalkoztam is hogy az elsovel eltuntel.
Szal ugy nez ki sikerul Moszkvaba jonnod? Mennyi idore? Mi jaratban? irhatsz priviben.

Herr Géza 2015.08.10. 12:48:09

@Ödenburger [Hu/At]: Ezért csodálkoztam én is a szabi miatt, hisz még a németek is "bezzeg a franciák.." jelszóval emlegetik a szabi/ünnepnap kérdést, pedig nekik aztán nem sok okuk lenne panaszra....
Itt ugyan a törvényesen garantált alapszabi 24 munkanap, de 6 napos munkahétre vonatkoztatva. Az ötnapos ritmusban dolgozóknak ez így arányosan ugyan csak 20 nap=4 hét, de az ágazati keretszerzödésekben garantált többletszabi viszont már eleve 5 napos hetet vesz alapul, így gyakoratilag az alkalmazottaknál majdhogynem általános 30 nap már 6 hetet jelent. Plusz egy halom ünnepnap, szóval az átlagpolgár itt max. 10 hónapot dolgozik az évben (a szombat-vasárnapokat nem is levonva), így a sokfelé szintén járó min. 13-13,5 havi fizut a 10 hónap tényleges melóra számolva elég jó effektív órabér lesz, az egyébként nominatív nem olyan kiemelkedö (pl. Angliához képest) fizetésekböl.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.10. 12:55:32

@Andras125: szevasz ... ááá nem tűnök én el (annyira), itt-ott vagyok mindenhol :D

moszkva a könnyebb intézendő, ismerősöket jönnék meglátogatni amúgy, kb 3-4-5 napra

de király lenne ha tudnánk találkozni ... mikor költöztök el Moszkvából véglegesen?

de a pontos tervek még a másik (titkos) úticéltól függnek ... csak azért titkos a másik úticél, mert meglepetés posztot akarnék írni belőle :)

Mme.Brioche 2015.08.10. 13:01:31

Ez a poszt valami vicc?
Mikor volt itt olyan, hogy évi 30ezres bevételnél csökkentették a fizetést, az évi hárommilkásoknak meg emelték? mert én semmi ilyesmire nem emlékszem. Itt a legjobb az adórendszer. Tisztára szociális alapú családi adózás van, minél többet keres valaki, annál többet adózik nyilván, de egy átlag keresetnél havi 2-3ezer eurósnál ki lehet köhögni simán az évi adót, amiből egy csomó le is jön, ha van eltartott feleség, meg gyerekek.
A szabadság meg, hát ebben az országban a legtöbb az évi szabadság! Otthon volt max 15 nap, itt meg kezdésnek 45! Plusz a millió nemzeti ünnepi szünnap.

P.Elliot 2015.08.10. 13:01:37

A posztolonak egyszeruen honvagya van szerintem, odakinnt nem talalta meg azt a legkort amit remelt.
Nem ertem azt a reszt hogy ott Parizsban van olyan a munkahelyi hirek szerint akinek nincs lakasa es az utcarol jar be dolgozni. Ez hogy lehet? Ha dolgozik akkor lakbert is tud fizetni vagy nem? Annyit meg nehezen megertenek hogy elvesztette a munkajat, utcara kerult de talalt ujra es az elso fizetesig meg az utcan van de kozben mar keresi a lehetosegeket hogy ujra legalabb egy szobaja legyen. Valahogy minden kritika mindket orszag fele eltulzottnak latszik, illetve a posztolo keptelen felfogni hogy hibatlan orszag, varosok, nincsenek, soha nem is voltak, itt ez a jo, amott meg mas, olyan orszagot soha nem fog talalni ahol minden jo, meg a menyorszagot is atfesulne erkezes utan hogy mi van ott amit nem is almodott hogy ilen lehetetlen.
Szoval ha egyik sem jo akkor keressen harmadikat. Nem irt hogy van-e csaladja, ha nincs akkor a baj ott is keresendo, egyedulallo a nagy maganyaban mindent feketebbnek lat, bar eppen most volt egy hasonlo poszt ahol ahataratkelo menne haza mert nem jo ott ahol lakik, vinne a csaladot is.
Nem kellene elfogadni az uj orszagot olyannak amilyen? Az elfogadas mar egy lepes affele hogy maris jobban erezzuk magunkat benne, mar nem fajna hogy a francia barat ilyen ritkan er ra mert lesznek tobben idovel es oruljon ha be tudja oket osztani a maga szabadidejeben, nem kell nemet mondani hogy nem er ra, / nalam bizony gyakran van ilyen hogy jaj, ne most, tenyleg nincs idom/. Kicsit gyanitom hogy a sirankozos velemenyeit netan a franciakkal is megossza aztan csodalkozik ha nem ernek ra.
Utazzon gyakrabban haza de ne csak oda. Nezzen korul a vilagban hogy hogy nez ki es meg fog nyugodni.

P.Elliot 2015.08.10. 13:10:20

@Ödenburger [Hu/At]: Nem kell ahhoz francia gyerekneveles hogy ataludja a baba az ejszakakat csak egy mondjuk 70-es evekbeli magyar gyerekneveles, gondozas ami szerintem hibatlan volt ha valaki megfogadta, betartotta, vett errol egy konyvet amit tankonyvnek adtak ki. En ilyenbol / szakmam/ neveltem a gyerekemet 4 eves koraig es tokeletes volt. A konyv is, a gyerekem is egy jolnevelt, vidam, makkegeszseges baba volt.
Mar gondolkodtam rajta hogy blogot kene irni errol kis otleteket adni, mar ha valaki ker belole ugye mert most mas divat jarja, van is panasz eppen eleg..
A kulfoldi irok gyereknevelesi konyve / pl. Dr. Scpok/ a kozelebe sem ert a magyarnak.

SzZoole 2015.08.10. 13:11:52

Egyre tobben cáfolják ezt a szabadság es adó dolgot es en hiszek nekik.
Norbi,mar megint te szorakozol???

P.Elliot 2015.08.10. 13:22:06

@Herr Géza: De van nyaron is akinek a termalvizes uszodak jonnek be de nagyon. Amerikai szomszedaim akiknek sosem voltak magyar rokonai, es akik szerintem ismerik a vilag minden uszodajat es gyogyfurdojet az evi egyszeri de ha a kozeleben jarnak akkor tobbszori budapesti termalfurdoit ki nem hagynak semmi penzert, videkre is elmennek ha idejuk van.
Azt mondjak hogy masnap reggel ha felebrednek olyan fantasztikusan erzik magukat testileg, mintha ujra fiatalok lennenek egy-egy ilyen furdo utan. Meg dolgoznak de nyugdijban be van tervezve meg egy nemcsak latogato hanem esetleg meg oda is telepulo elkepzeles, nekik tetszik maga a varos is, videk is, masfajta mint itt pont ezert erdekes.
Negativ dolgot is kerdeztem mar hogy mit talaltak olyat, kis gondolkodas utan a vallukat vonogatva mondtak hogy hat nem is tudjak, itthon is vannak negativumok, nem kell eszrevenni.
Ilyenkpr gondolok arra hogy milyen rohadt jol ki lehetne epiteni ezeket a gyogyfurdoket a vilag nyugdijasainak, egy ujabb munkahelyi megoldas lehetne. Nem hiszem hogy csak ezek az egyetlen emberek akik igy rajonganak erte.

P.Elliot 2015.08.10. 13:25:45

@NomádMatyi: Ez a resze mar nem is lesz igy meglepetes, hehehe hogy irsz egy meglepetes posztot.....Alig varom...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.10. 13:28:10

@brioche (FR): miután Depardieu megruszkult a brutális francia felső adókulcsemelés miatt, én is csak pislogtam azon a részen a postban :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.10. 13:30:40

@P.Elliot: na igen, a homeless dolgozók is meglepőek voltak, én még mindig ott tartok, hogy ezek miatt egyszerűen nem hiszem el, hogy ez nem troll post.

2015.08.10. 13:31:03

@mecenate: detto ugyanezt akartam irni. Parizs nem Franciaorszag. Sok francia is utalja nemcsak a varost, de a lakoit is...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.10. 13:32:19

@P.Elliot: :))), köszi!

a hely amiről szól(na) meg az időzítés még meglepetés lesz azért :)

(bár szeretném ha minél hamarabb jöhetnék ezzel a már nem is annyira meglepetés poszttal)

P.Elliot 2015.08.10. 13:33:00

@Zka: En elhiszem hogy igazi poszt, mindossze vannak ilyen mindent abszolut soteten lato emberek.

P.Elliot 2015.08.10. 13:34:38

@NomádMatyi: Saccolhatok hogy mirol irsz? Marmint milyen helyrol?
Nekem egyetlen meglepetes poszt lehetseges.
Antarktis. Ugy elmennek oda!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.10. 13:38:07

@P.Elliot: persze hogy saccolhatsz :) de azért remélem nem találod ki, vagy ha igen, akkor priviben írd meg lécci :)

nem az antarktisz az szerencsére, és nem is india, szintén szerencsére (bár az már nem lenne meglepetés)

Herr Géza 2015.08.10. 13:38:16

@P.Elliot: Lelkük rajta, még jó, hogy nem vagyunk egyformák, különben pl. a termálvizes fürdök júniustól szeptemberig akár be is zárhatnának. Télen mondjuk én is élvezem a melegvizet, legföképpen szabadtéri medencében, de augusztusi kánikulában eszembe nem jutna. Most a hétvégén megyek egy háromnapos körre,de ha lenne idöm rá (nem lesz...), akkor tuti Csillaghegyre zarándékolnék el, vagy szimplán a Dunában csobbannék egyet, de szigorúan Bp. fölött... :))))

Herr Géza 2015.08.10. 13:42:02

@diggerdriver: Yes, sir, értem már..... :)))))) Idönként nem bírom elég gyorsan követni cikázó gondolataidat.... :D

2015.08.10. 13:43:13

Re POSZT elolvastam a kommenteket... Uh hat nem kellett volna volna :D itt aztan nem maradt Igoron keresztviz egy csepp se :D meg szerencse, hogy a kommentelok tobbsege tudja, hogy Igornak hogyan kene latnia a dolgokat, hol es termeszetesen, mit kellene tennie, hogy boldog legyen... Ja meg persze ez egy kamu poszt nyilvan, nem tudja miket beszel...

Bredpitt Monika 2015.08.10. 13:44:06

Nekem nagyon tetszett es ha csak ennyi kell:

I love you

Gyere Amerikaba ha azt akarod hallani szeretlek. Itt a jo reggelt helyett is ezt mondjak.

2015.08.10. 13:48:31

@Ödenburger [Hu/At]: hat a britekre rafer a gyerekneveles oktatasa... Ezt a konyvet nem olvastam, de cikket igen, ahol a francia nevelesi modszereket istenitik, mert ott nincs olyan sok AdHd-s es nemcsak edesseget hajlandoak enni ill van rendszer az eletukben. A briteknek a francia gyerekneveles a spanyolviasz :S

Velemenyem szerint.... 2015.08.10. 13:49:32

Ritka jó cikk. Én személy szerint mindenki elküldenék egy hosszabb külföldi tartózkodásra, szerintem sokkal inkább megbecsülnénk sok mindent itthon, amit most természetesnek veszünk.

Budapest páratlanul szép. Persze főleg messziről, de az V kerület pl valódi nyugati belváros benyomását kelti (az hogy Bécs tisztább ne lombozzon le minket, német barátaim is hitetlenkedve csodálkoztak Bécsen). De ennyire szép és hangulatos város kevés akad.

És azért a sok uniós pénz nyomán a vidéki városokat is igyekeznek szépíteni. Más kérdés hogy mi vár minket a főtértől 3-4 utcára, de ahhoz már az ott lakóknak is tenni kellene valamit.

P.Elliot 2015.08.10. 13:50:53

@NomádMatyi: Isten mentsen hogy ellojjem a meglepetest, nem talalgatok tovabb, had legyen nekem is az pedig lenne nehany otletem, szerintem a tobbiek is belekapcsolodnanak a kitalalasba, mire eszbekapnal mar nem csak kitalalnank hanem meg is irnank itt kozosen a posztot a hozzaszolasokkal helyetted is, hehehe...
A francba, pedig ugy olvastam volna az Antarktiszrol egy posztot.
Magam is elmennek ha a ferjem is velem jonne de nem akar. Neki hideg, meg veszelyes meg unalmas.
Pedig nekem sem lene alom a hajon mert kihanynam a belemet oda es vissza is.
Egyedul nincs kedvem menni, kiveve ha begurulok es azt mondom hogy nem erdekel. Megyek es kesz. Filmeket mar lattam rola de az nem ugyanaz.

SzZoole 2015.08.10. 13:52:25

@Mrs Rumcajsz CA: lehet,hogy kamu,lehet,hogy nem,de ezt az évi szabadság dolgot tobb ott elő is cáfolta

Bredpitt Monika 2015.08.10. 13:54:23

@Mrs Rumcajsz CA: En feluton abbahagytam a comment olvasast, hogy meg ki tudjam irni I love you.

Azert olyan ellentmondasos szerintem az iras, mert nem magyarazkodik, ettol olyan jo is egyben.
Nem mindenkinek ment at a mondanivalo, szerintem.

Ugyanakkor Csodabogar mondatad lejegyzem a humor kedveert: mindenhol jo de legjobb sehol. Szerintem ez marha vicces, bar ez a poszt nem errol szol az en meglatasom szerint.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 13:56:39

@Zoole[uk]: Te csak ne kotozkodj Mrs Rumcajsszal.

Mikor jon mar a nyaralos poszt a hazatokrol? Remelem Puhacica csinalt kepeket a tetkoidrol.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.10. 13:58:45

@P.Elliot: :D

mondjuk annak ellenére hogy biztos szép az Antarktisz is, azért megértem a férjed, hogy nem akar menni

de mi lenne ha összekötnétek egy argentiniai utazással? addig ő ott marad Tűzföldön amíg te elmész egy rövid nézőbe az Antarktiszra? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 13:59:02

@Andras125:
A cím láttán?
:))))))))))))
Herbie gumiiiit…..

Mme.Brioche 2015.08.10. 14:00:28

@Zka: Én is láttam erről riportot a tévében, de szerintem ez azért nem olyan általános, sokszor nem az utcáról járnak be, hanem hédereznek egy-eghy ismerősüknél, és nem a fizetésük annyira kicsi, hanem sok az adósságuk. Azt nehezen tartom kivitelezhetőnek, hogy valaki konkrétan homelessként dolgozik egy munkahelyen, ahol rendes külsővel és tisztán kell nap mint nap megjelenni, és nem két bőröndben hurcibálni az összes motyóját, de egy olyan városban, ahol egy 11 négyzetméteres lakásnak nevezett egérlyuk bérleti díja 560 euró, lehet hogy egyre többen vannak, akik nehezen oldják meg a lakhatást. Mi ennyiért vidéken egy vadonatúj Loire-parti lakóparkban 60 négyzetméteres lakást béreltünk még 5-6 éve is. Párizs egy horror, az igaz, van igazság a posztban sok, de sok csúsztatás is, meg olyan általánosítás, ami nem róható fel egy országnak (pölö undok péknéni, ez nem általános azért, meg öreg nénik valszeg azért nem élnek tömegével Párizsban, mert akkor se lennének hajlandók ott élni, ha fizetnének nekik érte, vidéken minden jobb és nyugdíjasbarátabb. Meg a termálfürdő, hát lehet hogy Párizsban nincs, de az országban attól még van, és termálfürdő ott szokott lenni, ahol van ugye termálforrás, ebből a szempontból Budapest szerencsés. meg mióta Párizs hibája már, hogy volt egy olyan június, amikor nagykabátban kellett városnézni? idén bezzeg mindenkiről leizzad a gatya, olyan pokoli meleg van. És természetesen vannak strandok Párizsban is, van vagy 10, meg rengeteg uszoda. Az egész ország tele van strandokkal, még a mi picike városunkban is van egy uszoda meg egy strand is a város másik végén, plusz az országnak van több száz km-nyi óceán és tengerpartja)

SzZoole 2015.08.10. 14:00:35

@Bredpitt Monika: en nem szoktam kotozkodni,csak egy észrevétel volt:)

Mi az a ájlávjú filling?Üt a cucc?:)))

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:01:50

Kedves HA. Ma te is nyuszigonosz vagy? Mi a baj a BKV val?
En ket es fel evig jartam ugy dolgozni, hogy minden percem ki volt szamolva es BKV miatt talan ha ketszer kestem el. Persze hogy van neha gond, de szerintem nagyon jo a budapesti kozlekedes. Persze nyilvan vannak gondok is, de en pl most tudtam otthon Apukamtol, hogy azok a jaratok, amiken elol lehet felszallni ott az o kornyekukon egy budai reszen berbe van adva.

Na itt a buszvezetok eleg komolyan veszik a berlet bemutatast. Ezeken a jaratokon a kozonseg is nyilvan sokkal jobb. Hajra , hajra, latom a fenyt az alagut vegen....!!!!!

Magyarorszag Parizs 10 - 0

P.Elliot 2015.08.10. 14:02:14

Mar volt rola szo hogy igy kellene de nem akar, foleg hogy az utobbi idoben vannak szivproblemai is.
Tehat egyedul kell mennem ha eldontom. Sokat en sem gondolkozhatok mert rohannak az evek, egy nyugdijas ne evekre tervezzen.

SzZoole 2015.08.10. 14:03:47

@Bredpitt Monika: milyen nyaralos posztot vársz tőlem???

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:05:33

@Zoole[uk]: Shut up. Itt meg reggel van.

Bar a kedves ismerosunk, akinel uszni szoktunk ilyen kis feliratokkal tablazta ki az otthonat. Jegyezzetek meg:

Valahol mar 5 ora van.

En ilyenkor reggel szoktam arra gondolni, hogy adg mar ausztraliaban ihat. Meg eszembe jut Jokey Ewing a Dallasbol.

Egy bibi van. Az en haztartasomban nincs pia a ferjem soret leszamitva, az meg nem kell. Tul gyenge.

2015.08.10. 14:06:45

Mi most Budapesten vagyunk. Ha mi is 16 evet elnenk NYCban, akkor en is hasonlo posztot irnek. Engem is fullaszt, most meg egy kicsit, de hosszu tavon, valoszinuleg csomorom lenne, nem is leszunk evtizedeket NYban.

Ami feltuno Bp-n,
- a BKVt a kispenzuek, kisnyugdijasok, diakok es hajlektalanok hasznaljak. A metro allandoan budos, ok ez NYban ks igaz.
- Budapest jol autozhato, igy az ember nincs raszorulva a BKVra es nem 1 ora forgalomban allas, az nem dugo
- Nyugdijasok megengedhetik, hogy a belvarosban lakjanak. Sot, nyugdijas Nirvana a belvaros. Mas "nyugati" nagyvarosban nekem nem ez a tapasztalatom.
- Budapest biztonsagos nagyvaros, a tizenevesek nem kessel szaladgalnak, nincs "post code war", meg hasonlo marhasag. Ettol fuggetlenul minden nagyobb boltnal van valami kigyurt securitys, aki semmit nem csinal, esetleg a penztaros Gizivel beszelget.
- kutyaszar es kutahugy szag meg mindig maradt a varosban. A franacert nem tudnak ezzel valamit csinalni?!
- nagyon nyugodt a varos hangulata

Franciaorszagrol - a nagy resze persze csak benyomas:
A francia kollegaimnak kb 2 honap szabadsaguk van. Ha jol tudom, a penzintezeteknek tobb a szabadsaguk, mint mas szektornak (igen, azok a bankarok!)
Jol oltoznek, ellentetben a svajciakkal vagy a nemetekkel
A francia irodaban van egyedul menza, de az olyan, mintha egy Michelin csillagos etteremben ennek
Az adozas kovethetetlen. Mintha olyasmit rebesgettek volna, hogy a kovetkezo ev elejen egy osszegben kell befizetniuk az elozo ev adojat. Nekem az jol jonne, de el tudom kepzelni, hogy ez masnak nem szimpatikus.
A pekarujuk finom, soha nem volt gondom a kiszolgalassal a peksegben, pedig van akcentusom/dialektusom

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:07:43

@Bredpitt Monika: A fenti bkv s reszbe is bele lehet kotni. Hajra, eleg ertelmetlen mondatok, de majd jon Evain es kijavitja.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:09:31

@Zoole[uk]: Digger irta, hogy kene egyet irni a latogatasrol, amit hozzad tettek Puhacicaval, meg reagaltal is ra, na mi van ki van kiutve?

Muscari 2015.08.10. 14:12:04

@Andras125: hihi, goromba kiszolgálás tekintetében szerintem Oroszországot semmi nem múlja felül :-) Egy pincér csaj konkrétan leordította a fejünket, mikor valamit kérni mertünk, és ez nem valami nyelvi probléma miatt történt.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:14:31

@Zoole[uk]: A ferjem a sirba szokott vinni az I love you javal.
Mikor megismertem egy kis ido utan megkertem mondja mar azt inkabb, hogy I like you. Az jobban hangzik, aztan megint visszatertunk az I love you ra.

Kesobb mikor mar jottek a veszekedesek is es akkor is azt mondta, hogy I love you ki voltam borulva.

Elmagyaraztam neki, hogy amikor merges vagy valakire akkor nem azt mondod hogy I love you, hanem azt , hogy menj a picsaba.

Nem tudom ertheto e. Ha nekem valaki akkor is azt mondja, hogy I love you amikor merges, onnantol kezdve nem fogom neki soha elhinni, hogy szeret.

Szerintem a poszt irojat is igy ertik felre. Nem kell magyarazkodni. Ki kell adni az indulatokat, aztan johet a make up sex. Ami alatt szinten nem mondjuk I love you (only I f.....you )

Muscari 2015.08.10. 14:16:38

@Mr Long: csak nem otthon vagy már? :-)

2015.08.10. 14:18:49

@Herr Géza:

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom azt az állítást, miszerint ezután a randi után szaporodtak volna el a 3-as metrón a tűzesetek. :)))))))))))))))

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:19:26

Akkor kitomboltam magam igy kora reggel.

A posztironak: Welcome to the club. Van mar 5 ora ott ahol vagy?

Szukseged lesz egy italra.

P.S
I love you.

2015.08.10. 14:20:40

@Herr Géza:

Azt nem tudom ma hogy működik az ilyen fürdőbérletes biznisz, de még pár éve biztos, hogy így volt. Nem állítom, hogy nem volt jogos egyeseknek pl. reumás megbetegedések kezelésére, de feltűnően sok ilyen idős volt. A huszonévesekről már ne is beszéljünk (mert ilyen is volt köztük)!

Golf2 2015.08.10. 14:21:55

@Bredpitt Monika: Udvarias mérges azt gondolja mehetnél már a..... de még a régi lemezt fujja I love...

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:23:07

@charlieharper:

- a BKVt a kispenzuek, kisnyugdijasok, diakok es hajlektalanok hasznaljak. A metro allandoan budos, ok ez NYban ks igaz.

engem kihagytal, es a szomszedaim, es a kollegaim es meg sok mas embert, akik szinten munkaba jarasra hasznaljak,

ahhoz meg hogy milyen jo autoval jarni, kerdezd meg a hugom, aki a belvarosba nem megy be kocsival inkabb leparkol a Hatar utnal es onnan metroval megy, mert a parkolast ki akarja hagyni tobb oknal fogva

minden nezopont kerdese, udv

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:24:53

@Golf2: Tudod, en nem szeretem ha udvariaskodnak velem, kuldjon mindenki pszichiaterhez...........az a legjobb megoldas. Azert utana mondhattatok volna I love you, akkor nem sirtam volna egesz nap.

adg 2015.08.10. 14:26:29

@nyuszigonosz: @Andras125: Na, mar harman vagyunk. Alakul. :-)

@Bredpitt Monika: Hat sajnos nekem is csak egy kis sorom van itthon. Hugom hozott 2 eve palinkat, nem reg fogyott el. Nem iszunk tomenyet egyaltalan, itt nem is igen divat. Van egy amerikai kollegank, 1-2 havonta jon fel hozzank brisbanebol, o mindig viszkizik. 5.00-kor mar tolti is.
Magunk reszerol marad a sor, neha egy kis laza bor. Most ez a furanevu sor a kedvencunk, szerintem az egyik legjobb, amit valaha probaltam: www.jamessquire.com.au/beer/james-squire-range/one-fifty-lashes
Mindjart ra is repulok, hogy jol el tudjak aludni a tv elott. :)

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:27:43

@Zoole[uk]: Te cask nekem higgyel. I love you.

hékabéka 2015.08.10. 14:31:54

Kamaszkori álmom Párizs volt. A szerelem, a fény, a bohémság városa. Ady inspirált.. meg Rejtő Jenő..:)
Első alkalommal egy kamionfülkében ülve láttam a várost. Valamelyik körgyűrűn araszoltunk. A forgalom..igazából nem találok erre szavakat, borzalmas és egy olyan nőnek, mint én, aki egy csepp faluban nőtt fel és soha életében nem élt tízezernél több lélekszámot számláló településen, félelmetes. A férjem közben idegenvezetett.."nézz arra, ott egy pillanatra látszani fog a versailles-i kastély,nézd, ott állt valamikor a Bastille, ebben az alagútban halt meg Diana hercegnő"..nem is emlékszem, mert csak a francia sofőrök szuicid vezetési stílusára tudtam koncentrálni. Csak csodálkoztam, hogy minden harmadik autó megvan sérülve, lökhárító benyomódva, fényezés megkarcolva, ajtó behorpadva. Akkor nagyon vártam, hogy kikevergőzzünk és magam mögött tudjam álmaim városát. :)
Második alkalommal már célzottan városlátogatásra mentünk. Húsvét vasárnap volt. A Notre Dame-ban szentmisét celebráltak éppen. Mivel viszonylag korán érkeztünk, így nem volt sorban állás, csak ezért mentünk be. Sohasem múzeum látogatás vagy különféle emlékművek felkeresése volt a vágyam, én csak sétálni akartam az utcán. Csak érezni egy leheletnyit a hangulatából. Csodás napsütés volt, és Párizs azt nyújtotta, amit vártam. Színes, kaotikus, fegyelmezetlen,féktelen és bézs színű. Tökéletes volt. A Szajna parton sétáltunk végig a Notre Dame-tól az Eiffel toronyig, sok száz turista, koldusok, királyfik, Rejtő Jenő összes hőse, futók, görkorisok, festők, pantomim művészek, utca zenészek, táncosok, árusok, vásárlók, szelfizők, bámészkodók, katonák, rendőrök, tűzoltók, hajóskapitányok, gyufaáruslány, szerzetesek, hívők és hitetlenek, szélhámosok, zsebmetszők, romantikusan andalgók, részegek, józanok, fiatalok, öregek. Nem szeretnék, talán nem is tudnék ott élni, de bármikor elmennék sétálni még egyet, újra...és újra..és újra :)

Herr Géza 2015.08.10. 14:34:32

@snygg panda: Igen, akkor is egy véglet volt (Drága doktor úr, írja már fel a bérletet receptre, mert minden pénteken hasogat a bütyköm....., na meg kéne egy roki parkolókártya is, mert a fiam nem tud hol parkolni a belvárosban a Ferrarival....), most meg a másik véglet van: levágta a vonat mindkét lábát, na meg eleve vakon született? 85%-ban munkaképes, nincs ám rokkantnyugdíj, hogy gondolja....
Nem hiszem, hogy az egyik vagy másik verzió jobb lenne-e bármennyire is....

Herr Géza 2015.08.10. 14:38:25

@hékabéka: 1+. Ugye milyen logikus, hogy akár ugyanaz az ember is mennyire másképp tudja látni ugyanazt a várost, ha az egyéb körülmények különböznek? :D

DieNanny CH 2015.08.10. 14:42:35

@adg:

Hát, érdekes, ugyanígy gondolom én is... Mármint, a posztíró szándékát...

Csodabogár 2015.08.10. 14:44:45

@Mr Long: Ez kedves. Naponta utazom BKV-val. persze nem veszem magamra, de ilyet igy nagyon nem illik állítani!

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:52:07

@adg: jo alvashoz a legjobb egy pohar vorosbor, ezt halal komolyan egy terhes baratnomnek meg egy doki is ajanlott a, mert nem birt aludni

01234567 2015.08.10. 14:54:24

@diggerdriver: Köszi! Itt egy kis ízelítő, hogy azért a hátáztató nyugdíjasok mellett(mögött?) milyen a rendszer igazi arca itthon:
index.hu/belfold/2015/08/10/etikai_eljaras_indult_a_fekete_ruhaban_tiltakozo_apolono_ellen/

Bredpitt Monika 2015.08.10. 14:57:26

A bkv tulzsufoltsaga miatt egy idoben szoba kerult hogy a csucsforgalmi orakban azoknak az idoseknek akik ingyen utaznak fizetni kell, nem tudom mi lett aztan ezzel az otlettel.

Csodabogár 2015.08.10. 15:00:56

@charlieharper: "a BKVt a kispenzuek, kisnyugdijasok, diakok es hajlektalanok hasznaljak" Ne viccelődj már. Akinek egy csepp esze van nem jár a városban autóval, mert nem lehet parkolni illetve igen dárga. Isteni érzés egy kellemesen hűtött combinóban suhanni a körúton, miközben a kocsisor szépen álldogál és izzad meg nyeli a büdöset.
A hármas metro tényleg le van robbanva, de a kettesen és az uj négyesen új kocsik vannak és légkondicionáltak. Busszok között is egyre több az új, ami szintén hűtött. Kiváló új buszvonalak vannak, amivel gond és stressz nélkül eljuthatsz bármerre a városban.
Persze van a jó magyar sznobizmus, illetve az ujgazdag hozzá állás, hogy csak a proli ül BKV járatra, de lassan észre veszik az emberek, hogy ez már messze nincs igy.
Lassan ki kérem magamnak, hogy ilyen hangon irogassanak mindazokról akik képesek otthon hagyni az autót a garázsban.

Csodabogár 2015.08.10. 15:03:56

@Bredpitt Monika: Nos már ketten védjük a BKV-t.:-)

2015.08.10. 15:04:47

@Csodabogár: pedig a belvarosban ezt a clientelt latni.
Budos van a villamoson, a 4-es, 6-oson is. Nem sertesnek szantam, de en ezt latom.
A 21-es buszrol le kellett szallnunk, olyan budos volt.

2015.08.10. 15:05:46

@adg: eltunt a jatszoterunk

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:06:12

@Mr Long: a kedvenc reszem a legkondis buszoknal, hogy megy az neha, de nyitott ablaknal

Van egyebkent mar tobb olyan jarat amin van legkondi, hu micsoda erzes azokon ulni a hajlektalanokkal

2015.08.10. 15:08:12

@Herr Géza:

Már megírtam ide is: a magyar lónak nincs közepe!

Valamelyik szélsőséges irányba mindig elmozdulunk. És ez az élet minden területén igaz a magyar emberek többségére: ha nem vagy jobbos akkor balos vagy (és fordítva); egész télen a nyarat várod, aztán panaszkodsz a melegre stb. stb. :)

2015.08.10. 15:12:13

@01234567:

Le a kalappal, hogy vannak még ilyen emberek. A legtöbben már rég elmentek Németországba vagy Ausztriába dolgozni. Tisztelem az ilyen szabadságharcos típusokat, de sajnos ezek mindig a vérpadon végzik. :(

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:14:05

@Csodabogár: en vedem, mert szerintem Budapest en nagyon jo a tomegkozlekedes. Sok jarat van raadasul most ezzel az uj kijelzo rendszerrel meg jobban meg lett konnyitve mindenki dolga.

A baj tenyleg az utazo kozonseg.
en is nehezen viselem a buzt, meg a szotyizos, szemetelos embereket.
Ez biztos feltunik a hazalatogatpknak.

Az en kedvenc afferom amikor reggel hetkor meditaltam a villamoson es felebresztett egy szep cifra szoknyas lady hogy vegyek zoknit. Na, ilyenkor nem mondja az ember I love you.

2015.08.10. 15:15:38

@Csodabogár: @Bredpitt Monika:

Én is kritizálom néha a BKV-t, de alapvetően szerettem rajta utazni. Lehetett volna színvonalasabb, de ilyen jegyárak mellett szerintem ez tűrhető szint volt. Ráadásul két barátnőmet is ott szedtem fel (16-os busz, ill. 2-es metró)! :P

Sajnos a buszok és metrók kigyulladása (mármint amit nem én gyújtottam fel:) ) viszont tényleg messze van a normálistól...

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:16:47

@charlieharper: az a gaz hogy mar ha Budan vagy ott is hajlektalan okkal utazol. Out of control.
Ez van.
azert jo otthon?

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:20:50

@snygg panda: engem nem akart felszedni senki a buszmegalloban, de az anno 56 os villamos megallojaban megmutatott valamit egy mutogatos bacsi
neki sem mondtam hogy szeretlek

2015.08.10. 15:24:05

@Zoole[uk]: 1db Franciaorszagban elo kommentelotol olvatam csak cafolatot. a tobbi Oroszorszag, Nemerorszag, ill Osztrak-Magyar Monarchia. Nem tudom, hogy van ez a szabadsagolas kerdes, de en megvarom, mig megerkezik Igor es elmagyarazza.
Engem inkabb az huzott fel, hogy oly sokaknak a hatsojan at megy keresztul egyenlito es ettol megvilagosodott kinyilatkoztatasokat osztanak szet a szegeny tudatlan poszttolonak. Na ilyenkor kiborul a zen-bili... (ez utobbi reszt kerlek ne vedd magadra, mert nem cimeztem senkinek, foleg nem neked, mert te csak a szabadsagolasos reszt kifogasoltad, amink akar meg alapja is lehet) mindegyis igy is tulmagyaraztam...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.10. 15:24:55

Jövő héten megyek Pestre rokonsághoz és BKVzunk. Amikor ott járok, sosincs vele gondom, gyakran járnak a járatok, mindent behálóznak, szerintem csak divatos hiszti miatta sírni. Igen, sok igénytelen szakadt ember van rajtuk, de ez nem a BKV sara. 2 milliós város közlekedését megoldani nem triviális, problémák meg mindig minden rendszerrel vannak.

2015.08.10. 15:25:30

@Bredpitt Monika:

Sajnos nem csak a hajléktalan, de sok átlag magyar is igen büdös tud lenni. Hétköznap. A BKV-n. Alaphigiéniát pénz kérdés lenne betartani? Szerintem ez annyira disrespectful a többi utassal szemben... De valaki már írta, hogy a BKV legnagyobb hibája sokszor az utazóközönség. :-\

Egyszer anyámnak is a táskáján hagyott egy kis fehér meglepit valaki a Moszkva tér környékén, lehet pont az 56-os villamoson. :))) (Igen, jól sejtitek mi volt az.)

2015.08.10. 15:30:16

@Bredpitt Monika: nekem is azt kellett volna tennem:)
amugy az ajlavjun hangosan felrohogtem :D:D:D
elkepzeltem a ' do you need a hug? ' szituaciot:D

2015.08.10. 15:31:39

@Bredpitt Monika:

Langyos, langyos. Lehet, hogy kokain is volt benne, de inkább folyékony állagúként írta le, és összefüggésbe hozható mutogatós bácsikkal.

2015.08.10. 15:33:30

@Mrs Rumcajsz CA: @Bredpitt Monika: tul ahamr elment a komment szal skot ismeros elment a terror hazaba BP-en es kiult az arcara a dobbenet, foleg mikor a legalso szintre ert. Ott alldogalt egy amcsi nyugger neni es mikor meglatta az ismeros belekezdett a smalltalk-ba, hogy ez tez tenyleg mennyire megrazo es latja, hogy a csaj is ledobbent, vegul az ominozus kerdessel zarta: do you need a hug honey? :D:D:D csajszi meg kultursokkot kapott az amcsi nenitol:D:D:D

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:34:15

@snygg panda: a magyar lonak nincs kozepe , na ezt sem hallottam meg.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:42:00

@Mrs Rumcajsz CA: na most en rohogtem fel,
a terror hazaban sem jartam meg,
ha most hazamegyunk viszont szavan fogom bpetyat es kaposvari turat csinalunk
en annyira ruhelltem a fideszt hogy a terror hazat dacbol sem neztem meg, aztan mi lett velem?

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:44:21

@snygg panda: mit csinalt anyukad a taskaval? Gondolom lecserelte

2015.08.10. 15:44:30

@Bredpitt Monika: sztem is rendben van a budapesti tomegkozlekedes, mas varosokhoz kepest is. Ottawaban pl meg most epitik a metrot:D Kesz van mar 4 felszini mgallo es errol ugy beszelnek, mint a tomegkozlekedes csucsarol:D mondjuk itt van csak buszok szamara elkulonitett autopalya, amire nem mehet fel autos, csak buszok kozlekedhetnek rajta es az gyorsit valamit a forgalmon, de akkor sincs metro:D
jah es folyton olvasom a nepharagot az interneten,hogy nem a buszon kene racsettinteni a fuves cigire :D:D:D

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:54:53

@Ödenburger [Hu/At]: Na, erre kivancsi vagyok, marmint a konyvre. Amerika no gyereknevelesrol ir?

De tenyleg jonak tunik, ha nem sajnalom ra a penzt megveszem.

Aztan majd en, aki az amerikai gyerekeket neveltem megmondom a frankot.

Errol az a kis sztori jut eszembe, amit baratnom meselt, aki Magyar. Amerikai csaladdal utazott, repteren sorban allas, ket kislany egy lufi. Nem jo. Vinnyogas a lufiert, az emberek az orulet hataran a vinnyogast hallva es arra gondolva, hogy a ket lany mellettuk fog ulni.
Amerikai szulok liberalisan probalnak a lanyok lelkere beszelni, akik tovabbra is hisztiznek a lufiert.
Baratnom elovesz valamit a taskajabol, kipukkasztja a lufit.
Vinnyogas abbamarad. Mindenki megnyugszik. End of story.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 15:56:04

@Mrs Rumcajsz CA: marmint fuves cigi Ottawaban vagy Budapesten?

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:03:39

@01234567: Nekem van apolono baratnom, aki azt meselte, hogy jo ideig nem fizettek ki a tuloraikat, viszont le lehetett csusztatni, ami azert volt szinte lehetetlen, mert apolono hiany vol, azota rendezodott a helyzet azt mondja es megkapja a tulorapenzt,

elolvasvan a cikket az jutott eszembe, hogy en azert megkerdeznem mindket felet eloben, mert a cikkek sajnos nem a valosagot irjak le, vagy ha kihagynak egy kicsit is lenyeges dolgot, m ar el van ferditve a tortenet

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:05:05

@Bredpitt Monika: a cikkek nem a valosagot mutatjak (javitas)

2015.08.10. 16:07:44

@Bredpitt Monika:

Nem tudom mi lett a táska sorsa. :-\

De ez a lufis sztori nagyon tetszett! Itt Svédországban talán meg is csinálnám, de Magyarországon tuti agyonütnének érte! Más kérdés, hogy a svéd gyerek nem nyafog, nem kéne ilyen megoldásokhoz nyúlni.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:07:45

@Mrs Rumcajsz CA: Nem semmi. Bar ez volt a tippem, otthon azert dohanyzo embert nem nagyon latni a BKV ne hala a jo egnek, ide meg nem jutottunk el, bar biztos van ilyen is.

en ha innen hazamegyek mindig megdobbenek mennyire nem hianyzik az auto. Van elonye a tomegkozlekedesnek. En pl. a metron szoktam konyveket olvasni.

Ja es meg valami. Az egy ev alatt amig nem voltunk otthon most tenyleg eljutottunk oda, hogy lement a berlet ara.

2015.08.10. 16:18:42

@pappito: Szerintem ne kommentelj egy pár napig. Vegyél ki szabadságot, és próbálj meg összerakni egy értelmes mondatot. Kérhetsz telefonos segítséget is.
Gondolom a felbakolt lakókocsi talált telibe.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:23:42

@snygg panda: Ki utne agyon, a gyerekek vagy a szulok?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.10. 16:24:47

Mint szakmabeli állítom (de elfogulatlanul, hiszen testközelből látom a rendszer hibáit), hogy a budapesti tömegközlekedés szenzációs. A-ból B-be gyakran 8-10, esetenként 15 opció is van. Ha nem ezzel, akkor azzal. Ha ez késik, ott a másik. A nappali járatok már hajnalban indulnak és késő estig járnak, az éjszakai közlekedés pedig szintén magas szintű. Baleset vagy műszaki hiba esetén gyorsan reagálnak, a pótlás hamar meg van oldva. A járműpark természetesen hagy kívánnivalót maga után, de azért már az is fejlődik, még ha lassan is.

Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a BKV már szétszakadt. Van ugye a BKK (a "góré") , és vannak az "alvállalkozók", vagy hívjuk őket szolgáltatóknak. Ez az autóbusz-ágazatot érinti. Négy szolgáltató van: a BKV, a Volánbusz, a T&J Busz Project és a VT Arriva. Köztük vannak elosztva a budapesti vonalak, bár a BKV éppen ebben az évben szerez vissza magának egyre több vonalat. Hogy miért, az most nem fontos.

Szóval a budapesti tömegközlekedés annyira jó, hogy kevés európai/amerikai/ázsiai nagyváros tudja csak felvenni vele a versenyt. És a szolgáltatás ár/érték arányát tekintve szerintem a havi 9500 forintos bérlet nem is olyan drága, tekintettel arra, hogy 1 fogaskerekű vonal, 4 metróvonal, 5 HÉV-vonal, 31 villamosvonal, 15 trolibuszvonal, és mintegy 231 buszvonal vehető igénybe (+ a 41 éjszakai buszvonal).

Akik szidják, azok minden bizonnyal még nem láttak mást, csak a "szemét BKV-t". De az is lehet, hogy csak egyszerű magyar szokásról van szó, hiszen itthon akkor is panaszkodni kell, ha amúgy nincs rá ok.

2015.08.10. 16:26:37

@adg: A kevés értelmes emberek egyike vagy ezen a blogon.Törpe kisebbségben.

2015.08.10. 16:28:27

@Mirjam2: Tőled nem is vártam mást.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.10. 16:43:48

Biztos nem vagyok egydeul ezzel ( a kommentek szanabol itelve), de a poszt nekem mar-mar az 50s evek "kola mamorban fetrengo amerikai ifjusag" propagandaira emlekeztetett. Oszinten sajnalom, ha a posztolo tenyleg csak a rosszat latja ennyire nagyitva....
OFF: anti-Amerika fanok most csamcsofhatnak egy hiren: a Yosemite Nemzeti Parkban egy gyerek pestissel fertozodott meg. Nem neztem mwg a magyar media talalasat, a CNN es egyeb hircsatornak hozzateszik, hogy 1. Ez nagyon ritkan fordul elo, de meg letezik a vilagban. 2.antibiotikummal kezelheto, bar meg ma is lehet halalos 3. A fwrozesek altalaban fertozott ragcsalokkal vali kozvetlen erintkezes eredmenyei ( mindenhol figyelmezteto tablak vannak, hogy NE erintkezz ragcsalokkal, mint mokus es hasonlok)
ON

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.10. 16:44:41

Bocs, telefonrol mindig melleutok, kicsik ezek a betuk:))

2015.08.10. 16:45:00

@Bredpitt Monika: Naná, hogy a szülő. Szemtanúja voltam már ilyen esetnek, de elszenvedője még szerencsére nem.

2015.08.10. 16:45:11

@Bredpitt Monika: ha jol emlekszem otthon van erre szabaly, mmint buntetnek a megalloban valo cigizesert is.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:48:15

@London2009: nem lehet hogy a channel szovegszerkeszto hiba, hiszen van a markanev es van a csatorna?

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:51:07

@Mrs Rumcajsz CA: Igen, elmeletileg. Gyakorlatban, szinte soha nem latod, hogy buntetnek valakit.

eGy ideig feltek az emberek, de most mar megint kezdenek pimaszodni, ezen kivul meg elallnak a megallotol es ledobaljak a csikket a fure, mivel a kuka a megalloban van (mondjuk ugy latom, hogy a cigicsikk eldobalasa nemzeti szokas, sajnos itt az USAban is ezt latom, en undorito dolognak tartom).

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:52:46

@az igazi Trebitsch: @adg: A kevés értelmes emberek egyike vagy ezen a blogon.Törpe kisebbségben.

en is kerhetek jellemzest, de cask oszinten?

Bredpitt Monika 2015.08.10. 16:56:29

@Megnevelő Ember: Koszonjuk a beszamolot. En mindig megvedem a BKV, t szerintem is nagyon jo es ugyan olcsonak mondom en is, de ez nezopont kerdese. TEny es valo ennyi penzert nem mondhatjuk draganak.

Ez akkor tunik annak, amikor van egy negytagu csalad, ahol ket felnott az majdnem huszezer, ket diak meg most majdnem 7000 forint. Az 27.000. Attol fugg, mennyi a csalad bevetele. De ket minimalberesnel azert ez sok penz. Ez itt a gond.

Határátkelő 2015.08.10. 16:58:40

@az igazi Trebitsch: Szerintem meg múltkor szóltam, hogy ha kötekedni jársz ide, akkor arra nincs túl nagy igény. Akkor majd moderáció után.

pamut 2015.08.10. 17:01:58

Egészen addig hittem a posztnak amíg a franciákról írt, hisz nekem erről nincs tapasztalatom, neki meg van, gondoltam akkor ő jobban tudja. Aztán áttért a magyar "mennyország" ecsetelésére...

Szerintem ez a poszt inkább az írójáról szólt, és annak erősen szubjektív, szélsőséges gondolkodás felé hajló mentalitásáról, semmint a franciákról vagy magyarokról. Ki kéne nőni ezt a végletekben csapongó gondolkodást, a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Részigazságokból könnyű összerakni egy hamis képet.

2015.08.10. 17:03:07

@az igazi Trebitsch: En sem vartam mast toled, mint egy bunko, amde teljesen ertelmetlen beszolast. Eleg szanalmas eleted lehet.

2015.08.10. 17:09:23

@charlieharper: A nemeteknel nem nehezebb jol oltozni, en nem gondolom hogy a franciak jol oltoznenek, sem Parizsban nem ezt lattam, sem a francia embereknel nem tunt fel akiket ismerek hogy jol oltozottek lennenek. A pekaru tenyleg nagyon finom volt Parizsban, es nekunk sem volt semmi bajunk a kiszolgalassal, pedig csak angolul probalkoztunk. Az eladok nagy resze egyebkent sem francia hanem bevandorlo, pl. jol elbeszelgettunk az egyik kisboltban egy skot sraccal aki ott dolgozott.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.10. 17:12:21

@Bredpitt Monika: így van, de ez nem a BKV gondja és felelőssége.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 17:15:14

@Zka: igen, teljesen egyetertek

SzZoole 2015.08.10. 17:15:28

@Bredpitt Monika: mi van veled Monix,pörögsz,mint egy bugocsiga:)))

Bredpitt Monika 2015.08.10. 17:18:14

@Zoole[uk]: ilyen az amikor az ember kigyogyul a hasmenesbol.
ezutan kezdodik a szofosas.

SzZoole 2015.08.10. 17:19:37

@Bredpitt Monika: nem akartam ilyen vulgarisan kifejezni magam:)))

Bredpitt Monika 2015.08.10. 17:20:52

@Zoole[uk]: nekem jo kedvem lesz az olyan posztoktol amiben Magyarorszag jo szinben tunik fel.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 17:22:35

@Zoole[uk]: ne fogd vissza magad, nem latja senki ha elpirulok

Herr Géza 2015.08.10. 17:27:54

@Mrs Rumcajsz CA: Hát érdekes vagy, ha "megvárod Igort", mert akkor ezek szerint senki más nem tudhatja, hogy mennyi a franciaországi törvényes alapszabadság (amit pl. a Google segítségével te magad is le tudsz ellenörizni egy perc alatt), csak az, aki ott él. Igaz az eddigi egyetlen tényleg Franciaországban élö mai kommentelö is úgy kezdi, hogy "ez valami vicc?", tehát ha mégis jön Igor, és azt állítja, hogy neki csak pl. 15 nap szabi járt, akkor is legjobb esetben 1-1 az állás... Vagy ha Igor azt állítja, hogy a Kreml Párizsban van, akkor elhiszed neki, ha azt csak más országokban élök cáfolják (Oroszország persze kizárva, hiszen azok "hazabeszélnek")? Ráadásul emellett is volt néhány finom szólva is élböl cáfolható megállapítása, többek között eddig ugyan nem láttam, hogy bárki is megjegyezte volna, de mennyire életszerü már, hogy a 16 éve Párizsban dolgozó fiút, magyar nyugdíjas édesanyja "tömi" zsebpénzzel budapesti nyaralása alatt? Mert ha még akármilyen okból így is lenne, én biztos szégyellném annyira, hogy nem posztolnám ki büszkén, mintegy "igazolva" Magyarország feneketlenül nagy jólétét.:))))
Szóval ha Igor ide valaha is megérkezik, legjobb esetben annyit fog szólni, hogy "hahaha, jó vicc volt"....

©________ 2015.08.10. 17:28:59

@Csodabogár: hát tudod, én a budapesti életem első évének végén vettem egy autót. és onnantól nem jártam bkv-val.
nem véletlenül.
nem hat meg a körúti combino légkondija, ha a 15 perces utat bkv-val egy óra alatt tudom megtenni. ha belefutok a dugóba, zenét hallgatok, telefonálok, smsezek, kényelmesen, akármi, de nem mindenféle mosdatlan alak hátát szagolom állva.

egyébként a bkv sokkal több, mint a körúti combino, meg az új metrovonal.

2015.08.10. 17:29:40

Szegény Igor, kapott ma rendesen. Én kimondottan félnék posztolni ilyen blogon, ahol lehet kommentelni...

©________ 2015.08.10. 17:29:48

@charlieharper: és akkor a híres piros hetesről nem is beszéltünk.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.10. 17:34:33

@Bredpitt Monika: Jó, hát mondjuk négy főre azért szerintem Nyugat-Európában sem olcsó mulatság a tömegközlekedés, még a fizetéshez viszonyítva se. És mit kapsz érte? Az más kérdés, hogy ott inkább autót tart mindenki. Még a vécére is kocsival hurcolják a gyerekeket. Nehogy már a szerencsétlen kölyköknek 650 métert kelljen sétálniuk az iskoláig.

SzZoole 2015.08.10. 17:42:45

@Bredpitt Monika: színes???
Az nem kifejezés,tény,hogy sok a köpönyegforgató ember,mint bárhol a földön

SzZoole 2015.08.10. 17:44:47

@Bredpitt Monika: visszafogom magam,mert meg olyat találok mondani,amitől nedves lesz aaa,a szemed

Bredpitt Monika 2015.08.10. 17:49:49

@Megnevelő Ember: Tudom mire gondolsz. En szeretek buszozni meg villamosozni. Tenyleg. Szerencsem van, mert a lanyom is es meg ferjem sem panaszkodott, sot szerintem kulon elvezi, hogy nem azon kell gondolkodni, akkor most ihat e egy sort vagy nem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 18:00:18

@P.Elliot: Antarktisz nekem is nagy álmom. Utazásilag az volna a non plus ultra, a zergetoll a kalapomba... remélem, sikerül egyszer összehozni. Ahogy a viking istent ismerem, nem ellenezné. Tegnap szóba hoztam Izlandot, azóta ötpercenként küld egy linket repjegy árakkal, szállásokkal, vízesés- és gejzírfotókkal :D
Pár éve láttam egy dokumentumfilmet egy antarktiszi turistahajóról. La Boréal volt a hajó neve, első útján többek között Chirac utazott a pingvinekhez. Na azzal kéne menni, tiszta luxus az egész.

Off: úgy fest, a zikejás késelés nem merénylet volt; úgy tudni, az összes érintett ismerte egymást. Nagyon meg nem erősített értesülések szerint afrikai-svéd féltékenységi dráma volt.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 18:02:29

@Zoole[uk]: Latom te is formaban vagy. Akkor en most utra kelek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 18:05:08

@snygg panda: bezzeg engem rávettél a posztírásra ;))) (koldus helyzet)
Azt hiszem eddig öt posztnál tartok a HÁ-n, de nagyon pozitív tapasztalataim vannak a kommenteléssel, pedig "bezzegazénidőmben" sokszínűbb volt a kommentelőgárda. (Ami személy szerint nekem hiányzik)
Szóval ez ne tartson vissza :)

Bredpitt Monika 2015.08.10. 18:06:35

@Zsuzsi65: Kola mamor? Nem fu mamor volt az inkabb? Meg LSD mamor.........meg sorolhatnank. cask viccnek szanom, de toled furcsa ez az ironia.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 18:08:27

@Réka ‎: errol jut eszembe, fel tudod rakni megegyszer azt a kutyas holgyes posztot, most mar kivancsi vagyok mit hianyolsz annyira, koszi.

SzZoole 2015.08.10. 18:09:59

@Bredpitt Monika: formában???Viccelsz,
Itt strihelek Gatwick-en az utolsó utasomra várva,reggel 4-tol úton vagyok es meg be kell mennem st.Jamesre es onnan haza

©________ 2015.08.10. 18:14:09

@Réka ‎: családi zűrzavar a családi áruházban?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.10. 18:15:03

@Bredpitt Monika: Tul fiatal vagy, es talan nem hallottal errol, de az otvenes-hatvana evekben azt a propaganda szoveget nyomattak Magyarorszagon (es gondolom, mashol is a keleti blokkban), hogy az amerikai fiatalok "koka kola mamorban fetrengenek " Valoszinuleg fogalmuk sem volt rola, mi az a koka kola, de minden, ami nyugaton volt, az "bunos", artalmas stb. stb.
Manapsag ez a "koka kola mamorban fetrenges" mar egy szolassa szelidult, es a hard-core nyugat-ellenes, eloiteletes, begyepesedett szemleletet illusztralja (lsd. pl. itt:
mandiner.hu/cikk/20140902_tota_w_arpad_te_coca_cola_mamorban_fetrengo_magyar_hetedikes_menekulj

2015.08.10. 18:43:53

@Herr Géza: "amit pl. a Google segítségével te magad is le tudsz ellenörizni egy perc alatt" ez jogos, igy van. Mondjuk engem nem erdekel annyira, hogy raguglizzak viszont magam esetebol tudom, hogy en is rosszabbul jartam bizonyos szempontbol pl 'gyes' itt kint, mint otthon. ezzen felul vannak ceges policy-k es mas olyan dolgok, amik arnyaljak a kepet. En pl sosem mernek egesz Kanadara vonatkozo allitasokat tenni, mert van egy csomo arnyalo tenyezo. Ugyanakkor arra is raguglizhatsz mennyi a szabadsag Magyarorszagon es kiad valamit, de azt nem,hogy pl a dolgozot nem engedik el betegszabira, vagy ki kell vennie akkor a fizetett szabijat, vagy, hogy megzsaroljak ha nem akkor veszi ki a szabit, mint amikor mondjak kipakoljak az allasabol. Papion ott a torveny nyujtotta lehetoseg, de a gyakorlat mas...es en is hoboroghetnek de ez hulyeseg, mert az en cegemnel nem igy van...

"Vagy ha Igor azt állítja, hogy a Kreml Párizsban van, akkor elhiszed neki, ha azt csak más országokban élök cáfolják (Oroszország persze kizárva, hiszen azok "hazabeszélnek")? "
ez feltetelezes es csusztatas, a fent leirt okok miatt. A szabi nem a Kreml. almat almaval, kortet kortevel....:)

" 16 éve Párizsban dolgozó fiút, magyar nyugdíjas édesanyja "tömi" zsebpénzzel budapesti nyaralása alatt? "

ez csak olvasat kerdese. Nekem is az jott at, mint adg-nek es par arcnak itt, hogy mas fenyben tunik fel az otthon, akkor, amikor mar a kulfold valt megszokotta. Az en nagyim tesoja is folyton tolta az ezrest meg a milka csokit meg akkor is amikor mar 10szerese volt a fizum a nyugdijanak. Probaltam visszautasitani, elrejteni olyan helyre a penzt h csak akkor talaja meg ha elmegyek tole, de mikor elsirta magat, hogy ne utasitsam vissza, mert ezt o szeretetbol adja, akkor nem harcoltam ellene tovabb. Biztos nagy kocsog vagyok en is,hogy ideadhatta:D ez egy szulonel foleg ha idosebb meg hatvanyozottabban jelen van, mert neki csak az o kicsi fiacskaja marad Igor, meg akkor is ha vezerigazgato lesz...

LittleG (uk) 2015.08.10. 18:48:47

@Fokent Helikopter: a cikket most nem tudom megnezni, csak a cimet olvasom, de rogton az ugrott be, hogy nehezen tudom elkepzelni, de lehet, hogy olcsobb Barcelonabol ingazni, mint mondjuk Londonban egy jobb kornyeken lakni, de tuti nem olcsobb mintha Londtontol egy ora autozasra lakna. Es foleg nem gyorsabb.

©________ 2015.08.10. 18:51:07

@LittleG (uk): valami londoni 2800-as albérletet hasonlít...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 18:52:47

@Bredpitt Monika: hataratkelo.blog.hu/2013/04/12/miert_gyulolnek_a_nemetek#comments
Csak győzzed :)
Off: most akkor mégsem ismerték egymást az áldozatok és a késelő(k)? Kavar van... remélem, nem merénylet... :(((

Golf2 2015.08.10. 18:55:24

@Réka ‎: Ha siettek még eléritek: holnapután indul a la boréal Izlandra.

2015.08.10. 19:03:59

@Határátkelő: Ezt vehetem fenyegetésnek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 19:19:56

@Megnevelő Ember:
A budapesti tömegközlekedés a londonihoz képest világszínvonalú.
Az olcsóságával már vitatkoznék. A minimálbérhez viszonyítva.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 19:23:57

@Golf2: akkor osszuk el a tennivalókat.
Te utalod a jegyárat, addig én csomagolok. :)
@diggerdriver: a stockholmihoz is! A BKV menő. (Igen, büdös is, de ez nem a BKV hibája.)

kék madár 2015.08.10. 19:25:16

@Határátkelő: Csak, hogy ertsem a szabalyokat, irhatnam emailben is, de annal kozerdekubb, hanyszor figyelmeztetted eddig Trebitschet? Hany figyelmeztetes utan tortenik valami? Hany hozzaszolasa volt az elmult 5 napban, ami nem alaptalan sertegetes volt,egyenek vagy a kozosseg elleni kirohanas a blog es a beszelgetes temajatol fuggetlenul, hanem barmi mas?
Ez egyszeruen csak gyulolkodes, a blog szandekos szetverese, kiserlet a torzstagok megfelemlitesere, jo ez? Mert a "masik oldalnak" (akik azt hiszik vagy egyik oldal) biztos jo.

kék madár 2015.08.10. 19:29:01

akik azt hiszik vagy = akik azt hiszik van

Határátkelő 2015.08.10. 19:32:30

@kék madár: Figyelmeztettem. Szóltam neki, hogy ha azért jár ide, hogy direkt piszkálódjon, akkor le fogom venni a listáról. Természetesen kommentelhet, előmoderáció után. Első alkalommal ez három napra szól. Miután mindez 8 hónapja minden egyes poszt alatt ott szerepel linkkel, nem tudom, mi a meglepő rajta.

"A kiemelt hozzászólók közül történő törlés fokozatai:

1. figyelmeztetés (első alkalommal – kivéve a kiemelkedően súlyos eseteket)
2. 3 napos kitiltás
3. 1 hetes kitiltás
4. végleges eltávolítás a listáról

Amennyiben a bloggazda úgy ítéli meg, első alkalmat követően is törölheti a kommentelőt. Hozzászólni ezután csak előmoderálást követően lehet."

hataratkelo.blog.hu/2015/01/17/moderalasi_alapelvek_104

Remélem, nem gondolod komolyan, hogy szánt szándékkal szét akarom verni a saját blogom???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 19:32:53

@Bredpitt Monika:
Na figyu Mónika ha már számonkérted Zolikától...
A poszt meg van írva. Jelenleg három poszt van készülőben három kirándulásról. Egy már publikálásra kész állapotban elküldve HA-nak.
Feltételezem hogy mivel nyaral betárazott kész posztokból és azokat nyomja fel és nem az enyém szerkesztésével kínlódik. Ha hazament akkor talán kiteszi. A másodiknak csak a szövege van elküldve ott még várom a jóváhagyást hogy publikálja vagy nem.
A harmadik még nincs kész. A negyedik az egy teljesen más témájú közéleti közérdekű poszt. Már készen van.
Az van hogy minden határonkívüli témájú posztot mielőtt kitenném a blogomra elküldöm HA-nak. Ha kiteszi jó ha nem úgyis jó én nem sértődök meg ti meg úgyis olvassátok a blogon. Viszont tartozok annyival az ittlétemért hogy őt kérdezzem meg először mielőtt kiteszem.
Kielégítő volt a válasz?

Határátkelő 2015.08.10. 19:35:40

@kék madár: De lehet, hogy félreértem, nem tudom, az utolsó bekezdésed most kire vonatkozik. :)

2015.08.10. 19:35:45

@Réka ‎:

Pár napja nagyon elkapott az ihlet, hogy írok valamit, de sajnos akkor pont nem volt időm ezzel foglalkozni, az ihlet meg elszállt. :(

kék madár 2015.08.10. 19:37:24

@Határátkelő: " mi a meglepő rajta"
az a meglepo rajta, hogy ez megy itt 5 napja, ontja a serteseit haboritatlanul. En innen nem latom, hogy elomoderalva van-e, hogy barmit kivettel-e tole. Azt latom, hogy ami benn maradt, az csak a blog szetvereset celozza. De leszalltam a temarol, ez a te ugyed.

kék madár 2015.08.10. 19:40:27

@Határátkelő: nem rad. Vannak a gyerehaza trollok es a digger-ellenes blogolok, es ezeknek a fuggetlen vagy lazan kapcsolodo de egyforman libsizo halmazara gondoltam

Golf2 2015.08.10. 19:40:46

@Réka ‎: És a viking Istened csak lògatja a lábát,nem igazságos...

Határátkelő 2015.08.10. 19:40:49

@kék madár: Na, akkor még egyszer. :) Eddig nem volt előmoderált, csak figyelmeztettem, mert betartom a saját szabályaim. Most levettem, a szabályoknak megfelelően először három napra. Addig előmoderációval kommentelhet. Ha akkor sem fog bírni magával, akkor viszont végleg lekerül a listáról.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, próbálom csak a legutolsó módszerként alkalmazni a listáról levételt, de az ő esetében már nem láttam más lehetőséget.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 19:43:50

@Réka ‎:
Én leginkább a szervezettségéről és a sofőrök hozzáállásáról beszélek. A többi pénzkérdés.

kék madár 2015.08.10. 19:47:54

@Határátkelő: mondhatnam, hogy de jo, de nem ezt gondolom, nincs benne semmi jo senkinek, ahogy Moni mondana, it is what it is

©________ 2015.08.10. 19:49:52

@snygg panda: nyahh, többen túlélték már....

kék madár 2015.08.10. 19:53:15

@diggerdriver: "A budapesti tömegközlekedés a londonihoz képest világszínvonalú."
Azt hittem Londonban minden vilagszinvonalu, akkor ahhoz kepest a budapestinek vilagszinvonal felettinek kene kijonnie.
A budapesti tomegkozlekedes egyebkent 30 eve volt a csucson, azota is eleg sok varoset veri, de a rohej, hogy akkoriban ezt meg nem tudtuk. Mivel napi 4 orat ultem a buszon, villamoson metron, (nem, nem ellenorkent dolgoztam) nekem nagyon nem volt mindegy :)

©________ 2015.08.10. 19:53:28

@Réka ‎: de az ő hibája. mert nem tartatja be a saját szabályzatát.

2015.08.10. 19:56:30

@diggerdriver: @Réka ‎:

A BKV viszonylag jól szervezett és ár-érték arányban olcsónak is mondható. A probléma az utazóközönséggel van főleg!

Határátkelő 2015.08.10. 19:56:45

@kék madár: Hát persze, hogy nem jó. Én se örülök neki, de most mit csináljak?

Csodabogár 2015.08.10. 19:58:18

@snygg panda: Tavaly nyáron egyszer Bécsben véletlenűl csúcsidőben szálltam fel az egyik szép tiszta modern metrora, ami Bécsben tényleg remek. Nos klimának nyoma se volt, rengeteg ember mint a szardiniás dobozban és bizony bűz volt. Ettől még nem kezdtem el mondogatni, hogy Bécs fujj koszos büdös metro stb. Nagyvárosban ez van. Aki nem birja menjen falura lakni, ott max. trágyaszagot fog érezni.:-)

Bredpitt Monika 2015.08.10. 20:05:51

@diggerdriver: kielegito volt, egyebkent meg nem olvasok mas blogokat, mert tul farasztonak talalom, Neha raveszem magam, tegnap pl Reka kepei miatt elolvastam a posztot is, en konyveket szeretek olvasni, varom a kepeket Zoli tetkojarol. Udv

Bredpitt Monika 2015.08.10. 20:08:22

@kék madár: a berlini falat szet lehetett verni, ugy tunik, ezt a blogot nem, annal nagyobb reklamot fognak neki csinalni, minel tobbet foglalkoznak vele, hajra

2015.08.10. 20:11:18

@Csodabogár: igen, nagyjából minden nagyvárosnak ugyanazok a jellemzői / problémái

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 20:14:05

@snygg panda: igen. Most imádkozom, hogy ne terrorcselekmény legyen. A rendőrség legfrissebb értesülései szerint az áldozatok nem ismerték a két elkövetőt. :(((((

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 20:25:21

@snygg panda:
Egy ilyen szolgáltatónál az ár-érték arányt ne saját magához mérd hanem a fizetőképes kereslethez.
Egy Mercedes is jó ár-érték arányú autó de választhatok hogy megvegyem vagy ne. Az utazóközönségnek viszont nincs választási lehetősége.

Bredpitt Monika 2015.08.10. 20:30:59

@Réka ‎: szetrohogtem mar magam a kommenteken, a toleranciabajnokoknak elgurult a gyogyszere....stb

latom ez kiverte a biztositekot egy par embernel, jo sok hozzaszolas volt

Herr Géza 2015.08.10. 20:34:31

@kék madár: "Hany hozzaszolasa volt az elmult 5 napban, ami nem alaptalan sertegetes volt,egyenek vagy a kozosseg elleni kirohanas a blog es a beszelgetes temajatol fuggetlenul, hanem barmi mas?"
Nono, olvasd csak vissza az elmúlt napok kommentjeit... Pl. ezt: hataratkelo.blog.hu/2015/08/09/csak_ujrakezdes_van/full_commentlist/1#c27756478

Csak én kaptam két maflást és volt ott más is. És HÁ szólt is neki, nem egyszer.

Coco C. 2015.08.10. 20:34:35

@Réka ‎: Szerintem azert ne idetlenezzunk le senkit mert nem egyezik a velemenyunk.

kék madár 2015.08.10. 20:42:40

@Herr Géza: szerintem teljesen egyetertunk, valamit felreolvastal? Vagy en?

2015.08.10. 20:59:04

@Mirjam2: Ja es nem, nem fogom olvasni az 'ellenblogokat' es nem fogok rajuk reagalni, mert vannak az eletben ennel sokkal erdekesebb es fontosabb dolgok. Csak magatokat szivatjatok, a sajat idotoket vesztegetitek ezzel a sok hulyeseggel.

Határátkelő 2015.08.10. 21:06:14

@Mirjam2: @brioche (FR): @Zka: Azt szeretném kérni, hogy ne foglalkozzatok vele. Nem érdemes. Éppen ezért minden róla szóló, vele foglalkozó kommentet törölni fogok. Nem kívánom, hogy ez az ember bármilyen szinten is jelen legyen ezen a blogon. Engem sem érdekel az övé, mert van egy szint... Köszönöm.

Mme.Brioche 2015.08.10. 21:06:56

Mégis mi ellen van egy ellenblog? mármint a határátkelés ellen vagy az otthonmaradás ellen? mert itt szerintem mindkét fajta írás és vélemény is van bőven, akkor mi ellen is történik a protestálás? esküszöm nem értem, én ebből teljesen kimaradtam. Azt meg végképp nem értem, hogy ki és miért értesít engem erről emailben.

2015.08.10. 21:07:01

@brioche (FR): Never mind, long story (franciaul nem tudok, bocs...) :)

Mme.Brioche 2015.08.10. 21:08:18

@Határátkelő: ja jó, okés. fura, de felőlem...(legyint) :-)

Határátkelő 2015.08.10. 21:09:48

@pappito: Szerintem ezt itt ne. Ne süllyedj le ide. Kösz.

Coco C. 2015.08.10. 21:14:52

@snygg panda: Igazad volt. az idopont azert idopont, mert akkor kellene megoldani az ugyet. Siman balhezhattal volna tovabb, akar meg a fonokot is kerhetted volna.

puhacica 2015.08.10. 21:21:30

@Mirjam2: en tenyleg csak ezt nem ertem, miert van ott, ha minden szar? (vagy nem szar minden, csak most a szarrol irt posztot. lehet ez is.) mi ugye laktunk Pesten. szerettuk, aztan meg mikor mar nem szerettuk, akkor elkoltoztunk. vagy amikor mar nem szerettunk Magyarorszagon elni, akkor kicuccoltunk Angliaba. majd ha kesobb esetleg itt se szeretunk mar, akkor elmegyunk mashova. annyi lehetoseg van es olyan rovid az elet. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.10. 21:21:32

@Határátkelő: Igazad van, ugyhogy legjobb lesz, ha ignoraljuk mind a kapott emaileket, es itt sem ragodunk ezen a teman tul sokat :) kerlek, hogy akar az enyemet is torold, ha ugy latod, cask tovabbi kommenteket general.

2015.08.10. 21:29:29

@Réka ‎:

Teljesen meghűlt bennem a vér, szinte minden héten ott nézelődünk/vásárolunk. :S Most negnéztem / elolvastam mindent, de egyelőre semmit nem mondanak. Volt, aki azt írta Facebook-on, hogy szomáliai volt az elkövető és a férfi áldozat is, és valami szerelmi ügy volt a háttérben. Brutál, hogy mi folyik ebben az országban: robbantás, fegyveres bandaháborúk, késelés... jó hely lett ez a Skandinávia! :(

Most hallottam az Aktuellt-ben, hogy már Koppenhágában is betiltották a koldulást. Csak ezek a majom svédek nem képesek semmit elintézni, impotens társaság!

Herr Géza 2015.08.10. 21:34:08

@diggerdriver: Vazze, te is kaptál mailt? Most sírjak vagy röhögjek? :)))))

SzZoole 2015.08.10. 21:34:28

@Bredpitt Monika: Mi bajod van neked az en tetkoimal,hogy mindig emlegeted?
Szerintem masnak is van itt a blogon,nem csak nekem.
De ha anyira kivancsi vagy ra,kerd meg Puhacicat,hogy ha legkozelebb jonnek,hozza a gepet es csinal neked mindegyikrol egy-egy kozeli kepet,de szerintem rajtad kivul senki nem kivancsi ra:

Herr Géza 2015.08.10. 21:35:46

@kék madár: Azt hiszem én nem tudok ma rendesen olvasni... :))) Vagy tul gyorsan válaszolok. Vagy mittudomén.... :))))

Taxomükke (UK) 2015.08.10. 21:36:07

@Határátkelő: "Szerintem meg múltkor szóltam, hogy ha kötekedni jársz ide, akkor arra nincs túl nagy igény."
Kurvára semmi igény nincsen rá.

Határátkelő 2015.08.10. 21:48:35

@diggerdriver: Megértem, amit írsz, a végkövetkeztetéssel is egyetértek, ugyanakkor mégis kimoderálom ezt a kommented, mert következetesen tartani akarom magam ahhoz, hogy semmilyen szinten nem kívánok foglalkozni ezzel a történettel, nem kívánok reklámfelületet biztosítani itt nekik, és nem kívánok reagálni sem. Köszönöm a megértést.

kék madár 2015.08.10. 21:49:10

@Herr Géza: mi volt abban a bratwurstban???? :)))))

Határátkelő 2015.08.10. 21:56:40

@diggerdriver: Igen, kösz, tetszenek is, szóval részemről rendben van a dolog. Majd szokás szerint jelzem, mikor kerül ki. :)

Bredpitt Monika 2015.08.10. 22:02:53

@Zoole[uk]: Lehet hogy masnak is van, de az nem rakta meg ki a becenev melle, nincs semmi bajom veluk, kivancsi vagyok a reszletekre, ennyi. Udv

SzZoole 2015.08.10. 22:10:30

@Bredpitt Monika: Akarod latni kozelebrol Monix?
Attol felnek,hogy nem birnal magadal:)))

Bredpitt Monika 2015.08.10. 22:18:18

@Zoole[uk]: ettol en is felek, ezert eleg a foto, pihend ki magad

2015.08.10. 22:25:03

@Határátkelő: Oke, ebben teljesen egyetertunk. Viszont szerintem nem baj ha megbeszeljuk nyilvanosan hogy mindannyian kaptunk, keretlenul, ilyen e-mailt. Nem tudom ez meg belefer-e, de ha igen, akkor azt szeretnem uzenni hogy en nem szeretnek a tovabbiakban ilyen e-maileket kapni senkitol, szerintem zaklatasnak szamit ilyeneket kuldeni.

2015.08.10. 22:37:18

@puhacica: Ez az, ha abban a szerencses helyzetben van az ember hogy viszonylag szabadon valaszthatja meg a lakhelyet, akkor en sem ertem hogy minek szivatja magat direkt. De lehet hogy van ra magyarazat, csak mivel nem kapcsolodott be a posztolo a beszelgetesbe, igy valoszinuleg nem fog kiderulni.

SzZoole 2015.08.10. 22:39:58

@diggerdriver: De rolam ne kuldj fotot,mert attol felek,hogy @Bredpitt Monika: itt fog szerenadozni az ablakom alatt:)))

Chamroe 2015.08.10. 22:46:19

@diggerdriver: a spam dolgot sikerült megoldani?

Herr Géza 2015.08.10. 22:47:06

@kék madár: 97% hús...De milyen hús????? :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.10. 23:06:13

@Zoole[uk]:
Na majd azt figyeld:))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2015.08.10. 23:13:13

@Bredpitt Monika: meg jo, hogy van a mobilomban panorama funkcio, ugyanis Zolinak akkora a (...) hata, hogy ihajj. :D (a legritkabb esetben szoktam embereket fenykepezni, szoval kenytelen leszel megkerni a masik cicat, a Lunat. :))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 23:18:13

@snygg panda: úristen, ti a közelben is laktok... :(
Nagyon gáz, hogy a mostani állás szerint véletlenszerűen választották ki az áldozatokat, komolyan mondom hova fajul már ez a világ?
apropó koldulás, nem tudom hallottad-e, de itt nálunk Kistában van egy vigilante, egy pasas, aki hadjáratot indított a kéregetők ellen. Hetente többször zaklatta őket, fenyegette, a holmijukat meglocsolta benzinnel (nem gyújtotta meg), közölte velük, hogy Kistából takarodjanak. Azóta a valóságos cigánytábor Kistából újra patyolat tiszta hely lett. Tudod, hogy korábban a pláza ajtófogyantyúit leszerelték, mert ott szárították a ruhájukat. A food courtban jöttek és zaklatták az embereket evés közben stb. Most... csend rend tisztaság! Nincs többé elárasztva ürülékkel a hely, sehol egy eldobott szemét, ételmaradék...
Nem támogatom az erőszakot, de hálás vagyok ennek az embernek a tisztogatásért. Jobb szeretném, ha a hatóságok intézkednének, de ennek hiányában nem vagyok válogatós.

SzZoole 2015.08.10. 23:23:35

@diggerdriver: nana,nekem olyan ügyvédem,akinek £950 az óra díja es a szomszéd országból való:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.10. 23:25:21

@Fokent Helikopter: ez mondjuk igaz.
Erről eszembe jutott az itteni "gettójárat", egy csuklós busz, ami végigmegy a város 4-5 eléggé hogyismondjam multikulti övezetén. Az itteniek csak Mogadishu-expressznek hívják szóval el lehet képzelni :D volt úgy, hogy én voltam az egyetlen fedetlen hajú nő a fedélzeten. A másik végállomáson laktam szóval ezzel jártam dolgozni két évig.
A stockholmi buszokra fegyelmezett sorbaállás van, felszállás az első ajtónál, ahol le kell csipogtatni a kártyát vagy bemutatni a jegyet.Történt, hogy ezen a járaton a fiatalabb egyének elkezdtek fellógni a buszra a középső, hátsó ajtókon. Csúcsforgalomban ez azzal járt, hogy aki szépen sorban állt, annak nem jutott ülőhely, állhatott félórát zötykölődve. Fel is hívtam az itteni BKV ügyfélszolgálatát, hogy akkor ezt így hogy? Közölték, hogy ez inkább társadalmi probléma, nem tudják megoldani. Később megjelent néhány biztonsági őr a megállóban, néhány hétig terelgették az utasokat, aztán ez is megszűnt. Azóta hálistennek elköltöztem és nem szorulok a Mogadishu expresszre, nem tudom s nem is érdekel, hogyan züllesztik tovább.

SzZoole 2015.08.10. 23:25:22

@puhacica: na,izgasd meg te is,aztán tényleg itt fogja verni ram az ajtót:)))

pappito · http://pappito.com 2015.08.11. 00:05:42

nem is rossz ötlet ez az Antarktisz, most nézem 10-12ezer dolcsiért meg lehet csinálni délamerikából (mondjuk oda is el kell jutni szépen)

sajnos tőlünk csak meghívással vagy kutatói megbízással lehet odamenni az NZ területre, és állítólag az, hogy "még nem jártam ott, kezicsókolom de igen megnézném" nem elég, hogy meghívjanak és kifizessék a költségeket :))

Bredpitt Monika 2015.08.11. 00:08:13

@Zoole[uk]: De cask akkor tudok szerenadozni, ha a cimed is ott less a fotok alatt.

Coco C. 2015.08.11. 06:46:07

@hékabéka: nem te vagy en? Mintha magamrol olvastam volna. Pont igy jarkalok en is egy idegen varosban. Nagyon szepen megfogalmaztad.

Coco C. 2015.08.11. 06:46:11

@Megnevelő Ember: en inkabb cipelnem a gyerekem autoval mint megkockaztassam, hogy mutogatnak, beszolnak, kiszedik a telefont, egyebet a kezebol. Naponta olvasni horror sztorikat. Sajnos mar nem az a vilag van mint akar 15-20 eve.

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.11. 06:46:38

Valami fontosat elfelejtettem közölni : nem arròl ìrtam, hogy Magyarorszàgon mennyire jò és màshol (Pàrizsban) mennyire rossz ! Arròl pròbàltam beszélni, hogy a magyar fejekben (mint az enyémben is azelött) mennyire berögzôdött az, hogy nyugaton mennyivel jobb, itthon is körül kellene nézni... csak egy màsfajta nézôpontbòl is akartam nézni a dolgokat !

2015.08.11. 06:58:52

@Réka ‎:

Mi már konkrétan itt lakunk, nemrég költöztünk ide. Erikslundban, ahol az eset történt minden héten megfordulunk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit sikerül kideríteni erről az egészről.

Szeretem Svédországot, de ami néha itt folyik az valami egészen hihetetlen. Nem telik el úgy nap, hogy ne beszélnének a hírekben erről a koldulásról, de konkrét lépést nem hoznak. És ez már megy vagy 1,5-2 éve. Ettől egyszerűen meg tudok őrülni!

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.08.11. 09:17:48

Sziasztok,üdv a tarsasagnak,kellemes napot Mindenkinek! :) Reg nem jartam mar erre (nyaralas es egyebek miatt),de majd probalok ujbol bekapcsolodni a blog eletebe.Latom a posthoz nem sokan szoltunk hozza azok közül akik itt Franciahonban elünk es/vagy dolgozunk,ezert is gondoltam irok par szot,bar en nem a sajat,csak a ferjem altal tapasztalt dolgokat tudom leirni.Nem tudok pontos szamokkal szolgalni (szabadsag temakörere gondolok),az biztos,hogy ferjemnek erre az durvan 1 honap szabadsag jart .Ezt ki is hasznaltuk most nyaron,tehat rendes eves szabadsag majd jövöre lesz ujbol.Ezen felül neki a plusz oraibol ha epp olyan a helyzet,van lehetösege kivenni nehany napot idöközönkent.( Nem reszlezetnem,mennyi plusz oraja van,eleg sok).Adozasban annyit tudok irni,amit itt valaki mar irt,hogy havi 2-3 ezer euros fizuvl szamolva, 2 gyerekkel,eltartott feleseggel,egesz türhetö összeg jön ki es az is igaz,minel nagyobb a csalad,kevesebb az ado.Illetve a fizetestöl függ meg szamos egyeb tamogatas (lakhatas,iskolakezdes,stb. ill. a csaladtamogatasi rendszer egyeb elemeinek összege is jövedelemfüggö).Es az is igaz,hogy rengeteg az ünnepnap.Ennyit szerettem volna leirni,a post többi reszehez nem kivanok hozzaszolni.

soad1221 2015.08.11. 09:22:10

@Megnevelő Ember: a bérlet ár valóban olcsó, ha azt nézed, hogy 24 órában egy ekkora hálózatot korlátlanul használhatsz.
CSak ez parasztvakítás, mert ki az, aki egy ilyen hálózatot ilyen mértékben kihasznál?
Egy átlag bp-i lakos rendszeresen és napi szinten kb 3-4 vonalat használ, és ez is 1-2 kerületet érint rendszerint.
Szerintem sokkal célszerűbb lenne, ha kb 3000 Ft-ért leehtne területekre/vonalakra érvényes bérletet venni, és ezután kiegészítő jegyeket/bérleteket....

A szolgáltatás minősége viszont tényleg rendben van, illetve azt kell, hogy mondjam, hogy az elmúlt néhány évben vált komolyan vehetővé...
csak géppark megbízhatatlan és nagyon öreg, ez persze már nem csak a BKK hibája..

TX7AW 2015.08.11. 09:33:53

@igorlaszlo: szia posztoló! Ha ezt előre mondod, -100 comment. :)

2015.08.11. 11:02:34

@igorlaszlo: Ja... Hat oszinten szolva nekem nem jott at. Szerintem ilyen szempontbol le vagy maradva legalabb 15 evvel :), nem hinnem hogy meg mindig ilyen leegyszerusitve latnak az emberek a helyzetet hogy 'nyugaton' jo, Mo.on rossz. Ebbol a blogbol is az derul ki hogy mivel ma mar sokan elnek es dolgoznak nyugati orszagokban, sokkal arnyaltabb a kep.

A sajat tapasztalatombol kiindulva azt tudom mondani hogy lehet talalni a vilagon olyan helyet ahol jol erzed magad, es a te szubjektiv szempontjaid alapjan sokkal tobb az elony mint a hatrany, bar hatranyok termeszetesen mindenhol vannak. Ha neked nem Parizs ez a hely, akkor csaladi helyzetedtol fuggoen lehet hogy erdemes lenne masik helyet keresned.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.11. 14:41:58

@igorlaszlo: az hogy milyen jok a strandok MO-on
egy fontos dolog ehhez

azert tobben menjetek es egy maradjon mimdig a cuccaitok mellet ...

figyelem figyelem csak az értkmegorzoben elhelyezet targyakert ...
ja es ha ciganygyerekek ugralnak a fejedre , frocskolnek orditoznak , nehogy rajuk szolj mert az egesz csalad fogy megtamadni kiuldozni a strandrol .. tudom ez durva de lattam ilyent ..

SzZoole 2015.08.11. 15:17:16

@montroyal ( CAN qc): Regen jartal otthon batya,a jobb helyekrol ki vannak tiltva.
Nyitastol delutan 5-ig portasok allnak a bejaratnal es nem engedik be oket,csak 5 utan es jobb Ez igy mindenkinek:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.11. 19:31:11

@soad1221: Ismerve a magyarokat (pestieket), ha Budapestet zónásítanák, akkor meg az lenne a baj. Ha valaki mondjuk Békásmegyeren lakna az 5-ös zónában, akkor azért sírna, hogy neki milyen sokba kerül eljutni a belvárosi 1-es zónába. És különben is, a haver a szomszéd utcában lakik, és az még csak a 4-es zóna. Szóval menne a rinyálás.

Jó ez így. Ha belegondolsz, menjen mindenki csak 2 járművel egy nap, az oda-vissza 4 vonaljegy, ami most 350 forint, azaz 1400 forint/nap. A 9500 forintos bérlet már a hetedik napon behozza az árát, és tényleg korlátlanul rohangálhatsz vele melóba, rokonokhoz, buliba, függetlenül attól, hogy Budapest melyik részére akarsz eljutni.

A vonaljegy megint más kérdés, mert az tényleg érdekes, hogy mondjuk a 133-as busszal elmehetsz Újpalotáról Nagytéténybe (Észak-Pest/Dél-Buda) 350 forintért, miközben a Rákóczi tértől a Blaháig szintén ennyibe kerül, pedig az csak pár száz méter. Simán megértem, ha valaki ezen a rövid szakaszon bliccel, pedig alapvetően a becsületes utazás híve vagyok.

Hari Seldon 2 2015.08.12. 00:09:15

Nem fogok most erre többet reagálni, mert nyaralok, és éppen csak hallottam, hogy Franciaország.

"30 éves voltam és nagyon magyar. Annyira, hogy a gondolataimban minden franciának francia nevelőnőt képzeltem el magas oktatási képzettséggel. Azt hittem mindenki Channellel fújja be magát minden reggel és a Moulin Rouge-ba jár szórakozni."

Ehhez azért eléggé tájékozatlannak kell lenni, hogy valaki 30 éves korába is ezt gondolja.

"Ez a durvaság akkor még kevésbé tűnt fel, mint az, hogy az emberek nem haute couturben járnak, hanem a prêt-à-porter-nak is a legolcsóbb fajtájában rosszul válogatva össze a színeket."

Tééényleg? Nem a legdrágább ruhákban. Még jó, hogy előzőleg nem várta el, hogy mindenki a Champs-Élysées-n vásároljon.

"Ha a magyar bürokrácia útvesztőnek tűnik Magyarországon, akkor a francia hivatalok rendszere maga a bibliai Káosz!"

Igen. Sok mindenben nehézkes. - Amíg be nem kerülsz a rendszerbe. Utána már könnyebb.

"Nem baj, ez nem fog engem kivetni, majd francia barátaim bátorítani fognak. Bátorítottak is, minden félévben, amikor találkoztunk. Mert a párizsi barát nem ér rá minden percben pszichológust játszani."

Merthogy azt várta, hogy majd szépen más nyakába zúdítja a saját problémáját?

"Ritka beszélgetéseink alatt megbeszéltük, hogy a boeuf bourgignon-ba nem kell annyi fűszer. A gyerekeik nevét viszont újra meg kellett kérdeznem, mert utolsó találkozásunkkor vagy még nem születtek meg, vagy azóta annyi idő telt el, hogy sajnos elfelejtettem."

Lefordítom. Téged sem érdekelt, annyira a "barátság ápolása", hogy vedd a fáradságot, hogy megjegyezd a "barátaid" gyerekének a nevét.

"Igen, a gyerekeik... nekik köszönhetem, hogy megtanultam az „állj le”, „hagyd abba”, „idegesítesz” kifejezéseket. Ellenben a „szeretlek”, „adj egy puszit” és a „szemem fénye”-t sajnos soha nem sikerült hallanom."

Te dolgod mit tanulsz meg.

"Miközben a látogatóba érkező magyar barátaimmal télikabátban rohangáltunk várost nézni június közepén, anyukám arra panaszkodott a telefonban, hogy Budapesten is lehűlt a levegő, 24 fok volt."

Júniusban télikabátban? Tipikus fázós magyar. Nehogy már. Másrészt a 24 fok mindig jó idő. Ennél melegebb nem kell.

"Itt sem kerülhettem el, hogy a politikai élet ne szivárogjon be az életembe. Az adóknál kezdődött, amikor az év végén rájöttem, hogy a filmekben látott milliomosnak kell lennem ahhoz, hogy ki tudjam fizetni az adókat, amiket az év közben ködbe burkoltak."

Nettó hazugság. Most nem mondom meg hogy mennyit kell nekünk most befizetni augusztus végéig, de nem egy nagy összeg. Ja, és ráadásul úgy, hogy nem használja az állam az előleget, mint más helyeken... Kezdem azt hinni hogy a kampányírás az egész.

"Felfordult a világ, otthon a kommunisták ellen szavaztam, itt a kommunistákra!"

Dehogy szavaztál te "otthon a kommunisták ellen". A fidesz a tipikus komunista demagóg jelszavakkal operáló maffiapárt volt mindig. Csak legfeljebb azt mondta neked, hogy ő a "nem kommunista, és utálja a kommunistákat" Te meg bevetted.
Akkor is azokat a demagóg marhaságokat nyeled most is, csak most a francia komcsiktól.

"Igen, a fű zöldebb volt itt kinn, mégis valahogy minden szürkébbé vált. Megdöbbentem! És még az is nehezített a helyzetemen, hogy amikor szenvedtem attól, amit itt felfedeztem, küzdöttem azért, hogy az otthon maradtak megértsék panaszkodásomat... a mai napig nem sikerült velük elhitetnem tapasztalataimat!"

Na látod, ezen nem csodálkozom.

"Egyszer hazalátogattam. Perzselő napsütés ragyogta be Budapestet minden nap, augusztus volt."

Na kb ez a "perszelő napsütés" sokkal utálatosabb időjárás, mint a kellemes 24 fok.

"A villamoson ülve..." résztől kezdve meg egy nettó "gyere haza.org" program leadása. Tömény csúsztatás.

Na a többit majd ősszel.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.08.12. 08:15:03

@Hari Seldon 2: Örülök hogy te is reagaltal...:) Biztam benned. :)

soad1221 2015.08.12. 09:28:42

@Megnevelő Ember: ez egyértelmű... csak azt gondolom, hogy többen vennék mégis, így nagyobb bevétele lenne, míg az adott egyéneknek meg mégis csak olcsóbb...
továbbá a zónásítást lehetne kombinálni azzal, hogy választhatsz hozzá zónán kívüli járatokat,. mondjuk egy hónapra 3-500 ft-ért, így ha zónán kívül is rendszeresen jársz akkor is kijöhet max-4-5000 ft-ból, ami ugye a fele... és tök biztos vagyok benne, hogy a 25000 ezer ft-os bírsággal szembe állítva sokkal-sokkal többen választanák ezt a lógás helyett...
Szóval szerintem nem lenne baj, ha ettől a 10000 ft-os korlátlan bérlettől picit elrugaszkodnánk, és életszerűbb rendszer lenne... és igazából nem kell ehhez megszüntetni a korlátlant sem.

Mondjuk rendes piackutatás nincs a véleményem mögött, így könnyen lehet, hogy brutális bukta lenne :)

és az is tény, hogy ennek a rendszernek a kiépítése brutális költség lenne

Sütemény1975 2015.08.12. 11:52:38

Jézus, a poszter jol erezte magat itthon! Istenkaromlas! Csoda, hogy par kulfoldrol fikazo tulelte ezt a posztot.

Sütemény1975 2015.08.12. 11:55:01

@Hari Seldon 2: :))))))))) ezen mar csak rohogni lehet :)

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 22:25:35

@montroyal ( CAN qc):

Cher Mont Royal ! Nàlatok még mindig középkori franciàt beszélnek Québecben és az angolokkal vivjàtok a napi harcot, ahogy azt 200 évvel ezelött... :)

Pàrizsban hàrman ôrizzék a cuccodat, mert bekerìtenek...

Tényleg jòt nevettem a kommentàrodon, amit köszönök !

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 22:34:26

@Mirjam2:

Kedves Mirjam2, nem sokat értettem a kommentàrodbòl...

"Szerintem ilyen szempontbol le vagy maradva legalabb 15 evvel :), nem hinnem hogy meg mindig ilyen leegyszerusitve latnak az emberek a helyzetet hogy 'nyugaton' jo, Mo.on rossz." - ha ezt ìrod, akkor nem olvastad el figyelmesen vagy végig a cikket... nem 15 évvel ezelött bìrkòztam (bìrkòzom) a baràtaimmal, hanem most...

"A sajat tapasztalatombol kiindulva azt tudom mondani hogy lehet talalni a vilagon olyan helyet ahol jol erzed magad..." - tudod beutaztam a fél vilàgot az Antarktiszon kìvul minden kontinensen jàrtam és igazat adok neked, ezzel nem ellenkeztem a cikkben !

"...es a te szubjektiv szempontjaid alapjan sokkal tobb az elony mint a hatrany, bar hatranyok termeszetesen mindenhol vannak." - ezt abszolùt nem értettem... Hol ? Budapesten ? Hàtrànyok és elônyök mindenhol vannak, ezzel sincs ellentétes véleményem a cikkben... de ahogy mondtam, ez egy szubjektìv cikk, nem objektìv pàrizsi beszàmolòt kértem... olyen egyébként nincs is, mert ami tetszik és nem, az mindig szubjektìv marad egy egyén szàmàra...

"Ha neked nem Parizs ez a hely, akkor csaladi helyzetedtol fuggoen lehet hogy erdemes lenne masik helyet keresned." - màr megtettem 3 hònapja és nem bàntam meg, Budapesten élek... :)

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 22:36:09

@montroyal ( CAN qc): ...ja, egyébként azt hittem, hogy Kanadàban nem élnek rasszistàk, de most, hogy talàltam egyet, kezd Kanadàròl is megvàltozni a véleményem... :)))

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 22:47:02

@montroyal ( CAN qc): ja, még valamit elfelejtettem, Kanadàban a magyarok maffiòzoknak és cigànyoknak vannak elkönyvelve (még akkor is, ha nem azok)... megvan ennek is az oka. Majd megtudod mi az, amit a kommentedben mondtàl akkor, ha szembesülsz ezzel egy ilyen esetben.
Ha cigànyokat kritizàlsz àltalànosìtva, mint "egység", ne vàrd, hogy az életed odakinn meg fog vàltozni, ugyanaz a betokosodott ember maradsz, mint itthon... :)

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 22:51:27

@Hari Seldon 2: te ügyes ember vagy, hogy mindent megmagyaràzol, valòszìnûleg te egy boldog ember vagy... bravo ! :)

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 22:59:01

@puhacica: te sem kerültél ki a birkanyàjbòl, ezek a mondatok mindig elhangzanak... :)) Nos a cikk nem errôl szòl, de kedvesen megjegyzem szàmodra, hogy azòta Budapestre visszaköltöztem (3 hònapja), még egy franciàt is hoztam, akinek ugyancsak bejön ez a vàros és boldogan élünk, amig meg nem halunk...

puhacica 2015.08.12. 23:10:54

@igorlaszlo: te mit birkanyajazol? normalis vagy? mi az a nagyon serto, amire igy kell reagalni? az, hogy megirtam, ha valakinek nem tetszik valahol, menjen arrebb? en is ezt csinaltam, te is ezt csinaltad, a "hova" ilyen szempontbol lenyegtelen.

kék madár 2015.08.12. 23:10:59

@igorlaszlo: az volt puhacica kerdese, hogy mi tartott 16 evig?

kék madár 2015.08.12. 23:13:53

@puhacica: bocs, nem lattam, hogy valaszoltal meg, nem akartam okoskodni, csak egyetertettem a kerdessel

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2015.08.12. 23:14:17

@kék madár: az élettàrsam, akit egy miniszteri àllàs kötött oda... az aranykalitka...

puhacica 2015.08.12. 23:20:14

@kék madár: ugyan, nem te vagy az, akinek bocsanatot kell(ene) kernie.

kék madár 2015.08.12. 23:29:55

@igorlaszlo: ez ertheto, es segitett volna osszerakni a kepet :)

kék madár 2015.08.12. 23:31:00

@puhacica: az a biztos ha mindig bocsanatot kerek, elobb-utobb ugyis elkovetek valamit ami miatt esedekes lesz :)

kék madár 2015.08.13. 23:52:40

@igorlaszlo: azert en is hadd ismeteljem el a tobbieket: az irasodat nem ertettem (nekem is ott akadt el, hogy ha ennyivel jobb otthon, akkor mire vartal?). A hozzafuzott magyarazattal viszont szellemes es elgondolkodtato volt. Ha azzal kezded vagy fejezed be, mashogy alltam volna hozza. De a vegere osszeallt, ez is valami.

négyzet 2015.08.15. 18:35:31

Jól ír a poszt szerzője, de a tartalom persze, ahogy gondolom sokan írták, kicsit megmosolyogtató. Idealizált Budapest... :) Ja, nyaralni nagyon jó tud lenni, külföldi barátoknak is mindig bejön. Én nagyon szeretnék Franciaországban nyaralni egyszer, tutter a lelkes beszámoló utána.

Demi78 2015.08.18. 15:22:10

Parizs egy tulmisztifikalt, zsufolt, elhetetlen, mocskos varos. Mindenki odavan erte, a francia Mekka, jaj csak egyszer hagy lassam. Nem, ne lasd es vegkepp ne abbol iteld meg a francia nepet. (jo, a burokraciaval egyetertek)

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2018.03.17. 00:46:03

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

Most nézegetem nyugiban a kommenteket, ezt ìrtad :
"Sziasztok,üdv a tarsasagnak,kellemes napot Mindenkinek! :) Reg nem jartam mar erre (nyaralas es egyebek miatt),de majd probalok ujbol bekapcsolodni a blog eletebe.Latom a posthoz nem sokan szoltunk hozza azok közül akik itt Franciahonban elünk es/vagy dolgozunk,ezert is gondoltam irok par szot,bar en nem a sajat,csak a ferjem altal tapasztalt dolgokat tudom leirni.Nem tudok pontos szamokkal szolgalni (szabadsag temakörere gondolok),az biztos,hogy ferjemnek erre az durvan 1 honap szabadsag jart .Ezt ki is hasznaltuk most nyaron,tehat rendes eves szabadsag majd jövöre lesz ujbol.Ezen felül neki a plusz oraibol ha epp olyan a helyzet,van lehetösege kivenni nehany napot idöközönkent.( Nem reszlezetnem,mennyi plusz oraja van,eleg sok).Adozasban annyit tudok irni,amit itt valaki mar irt,hogy havi 2-3 ezer euros fizuvl szamolva, 2 gyerekkel,eltartott feleseggel,egesz türhetö összeg jön ki es az is igaz,minel nagyobb a csalad,kevesebb az ado.Illetve a fizetestöl függ meg szamos egyeb tamogatas (lakhatas,iskolakezdes,stb. ill. a csaladtamogatasi rendszer egyeb elemeinek összege is jövedelemfüggö).Es az is igaz,hogy rengeteg az ünnepnap.Ennyit szerettem volna leirni,a post többi reszehez nem kivanok hozzaszolni."

Most làtom, hogy elzàszi vagy... nem tudom tudod-e, hogy Elzàszban màs törvények vannak a szabadsàgolàs és màs egyebek terén... sokkal jobb rendszer és ezt nem is adjàk fel az elzàsziak ! Nem hazudozni jöttem, mert nem fizet senki azért, hogy màst mondjak, mint ami NEKEM volt, részleteket viszont tùl hosszù lenne itt leìrni. Köszönöm a hozzàszòlàst !

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2018.03.17. 00:52:36

@Demi78:

Most nézegetem nyugiban a kommenteket, ezt ìrtad :
"Parizs egy tulmisztifikalt, zsufolt, elhetetlen, mocskos varos. Mindenki odavan erte, a francia Mekka, jaj csak egyszer hagy lassam. Nem, ne lasd es vegkepp ne abbol iteld meg a francia nepet. (jo, a burokraciaval egyetertek)"

Nos, nem tudom kinek ìrtad a kommentet, de ha nekem, akkor nem csak a bürokràciàval értünk egyet, hanem az egésszel, amit ìrtàl...

igorlaszlo · http://rettegettigor.blogspot.com 2018.03.17. 00:58:18

@négyzet:

Most nézegetem nyugiban a kommenteket, ezt ìrtad :
"Jól ír a poszt szerzője, de a tartalom persze, ahogy gondolom sokan írták, kicsit megmosolyogtató. Idealizált Budapest... :) Ja, nyaralni nagyon jó tud lenni, külföldi barátoknak is mindig bejön. Én nagyon szeretnék Franciaországban nyaralni egyszer, tutter a lelkes beszámoló utána."

Igazad van, én egy idealizàlt Budapestrôl ìrtam, ugyanakkor Budapest azért nekem màr nem volt teljesen ùj, elôtte 30 évig azért itt éltem. A kommented ìràsakor màr visszaköltöztem (16 év utàn) és most, hogy visszaolvastam, amit ìrtam, nem tudom màsképp làtni azòta sem. Azt persze sokkal jobban làtom, hogy itthon sem fenékig tejfel, nem is ezt akartam ìrni Budapestrôl, csak pillanatnyi érzéseket és talàn valami ilyesmit : magyaridok.hu/velemeny/el-kellene-menni-innen-2875587/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása