oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 30. 06:49,  Két éve Európa ékszerdobozában 418 komment

2015. június 30. 06:49 Határátkelő

Két éve Európa ékszerdobozában

Aki amolyan igazi, klasszikus „határátkelős” posztra vágyott, az ma megkapja: Gábor két év luxembourgi tapasztalatát írta meg, árakkal, lakásbérléssel, közlekedéssel, hangulatokkal és hazautakkal. Nem is kell ennél többet mondani, jó olvasást!

luxembourg_foto_cayambe.jpg(fotó: Cayambe)

„Elöljáróban annyit, hogy nem terveztem külföldre költözni, se munkát vállalni. Mint oly sokat Magyarországon, persze én is folyton jártattam a szám, milyen rossz ebben az országban, és ha tehetném, már pattannék is külföldre, mert ott aztán milyen jó. De ezek nem voltak komoly tervek, csak álmodozások, talán még annak is gyengék. Hozzáteszem, igen jó állásom volt, egyáltalán nem kerestem rosszul, tulajdonképpen megvolt mindenünk.

Szinte egyik napról a másikra a munkahelyemen bejelentették, hogy a részlegünk kiköltözik Luxembourgba, így választhattam: vagy felmondanak nekem, vagy megyek velük.

A korábbi nagyhangú vélemény-nyilvánítás valahogy egyből elcsendesedett, most hogy érintési közelségbe került a nagy álom. Egyből nem csak hívogató volt, hanem ijesztő is. Soha nem éltem külföldön, épp hogy csak beszéltem az angolt, de közel sem társalgási szinten. A franciát vagy a németet pedig egyáltalán nem. Épp ezért nem kevés félsszel vágtam neki az útnak - de nekivágtam. Úgy éreztem vétek volna kihagyni egy ilyen lehetőséget.

Az első sokk

Ennek lassan két éve. Ennyi idő távlatából már mondhatom, hogy nagyon nem bántam meg! Rendkívül furcsa volt úgy felébredni egy idegen országban, hogy nem turista vagyok, hanem itt élek, itt dolgozom.

Eleinte szinte sokkolt, mennyire más ez a világ, mint amit megszoktam. Más az emberek hozzáállása, a gesztusaik, a jövőképük, a vezetési stílusuk... de ezekről később.

Akkor, két évvel ezelőtt hirtelen felindulásomban majdnem írtam egy posztot erről a Határátkelőre, áradozva az igazi európai élet szépségeiről, hangsúlyozva hogy soha többé nem térek haza. Nos... utólag már örülök, hogy nem írtam. :)

Félreértés ne essék, tényleg fantasztikus itt lakni, dolgozni. A két év alatt tulajdonképpen negatív élmény még nem ért. A luxembourgiak rendkívül toleránsak, befogadóak. Talán abból is fakad ez, hogy az ország lakossága kb. 500 ezer fő, mely napközben a háromszorosára duzzad a külföldi munkavállalók miatt. A Wikipedia szerint a lakosság mintegy 39%-a luxembourgi, a többi külföldi. És tényleg.

Soha nem éreztem, nem éreztették velem, hogy idegen lennék. Az angollal szinte mindenhol tökéletesen el lehet boldogulni, persze időközben azért gyarapodott a nyelvtudásom is.

Ide kívánkozik két apró sztori: a helyi Auchan pénztárainál kis zászlók jelzik, hogy az adott pénztáros milyen nyelven beszél. Nem ritka, hogy négy zászlócska is kint van! A luxembourgish nyelvet, a franciát és a németet szinte mindenki beszéli (de döntő többségben inkább a franciát, a német határ közelében meg inkább a németet), és persze ahogy írtam az angolt, valamint a portugált is sokan.

A másik kedves történet: nem sokkal azután hogy kivettem az albérletem, kopogtattak az ajtón. Két 10 év körüli kislány állt ott, és elkezdtek franciául beszélni hozzám, persze egy kukkot nem értettem.

Reflexből közbevágtam hogy do you speak English, mire egyikük tökéletes kiejtéssel rávágta hogy yes of course, és elmondta, hogy mire folytatnak éppen gyűjtést. És ez itt természetes. Mármint hogy 10 évesen folyékonyan beszélnek a gyerekek két-három nyelvet is akár.

A világon itt a legmagasabb az egy főre jutó GDP. Más szóval, itt szinte minden a pénz körül forog. Luxembourg egyben adóparadicsom, ezt sokan ki is használják. A belvárosban sétálva csak kapkodja az ember a fejét, jobbra-balra ismert cégek központját lehet felfedezni, pl. Skype vagy Amazon.

Magánszemélyként, 100 ezer EUR évi bruttó fizetésig nem kötelező adóbevallást készíteni, mégis szinte mindenki beadja, mivel annyi minden leírható az adóból.

Lakásárak

Nos, az árak némely téren finoman szólva is elvadultak, méltóak Európa ékszerdobozához. Egy átlagos belvárosi 40nm-es garzon havi bérleti díja nagyságrendileg 1000 EUR, de inkább felette mint alatta.

Ezek jellemzően régi, ha nem is lelakott, de semmiképpen sem modern lakások. Ha picit szebb, frekventáltabb városrészben keresünk lakást, hamar el lehet érni a 2000 EUR-os árszintig, amiért általában 2-12 éves, lakóparki, 45-65nm-es teraszos lakást lehet bérelni.

Itt Luxembourgban a bérlő fizeti az ingatlan ügynökök jutalékát, ami jellemzően egy havi bérleti díj. Plusz kötelezően fizetendő 2-3 hónap kaució, deposit, valamint előre az első havi bérleti díj – hamar kiszámolható, hogy egy olcsóbb albérlet is rögtön minimum 4-5000 EUR-ral terheli meg a bankszámlánkat. Sokan épp ezért a környező országokban laknak, teljesen megszokott, hogy napi rendszerességgel ingáznak nem két város, hanem két ország között.

A legközelebbi német nagyváros Trier (kb. mint Pécs). Itt kb. felezni lehet a luxembourgi ingatlan költségeket: egy átlag kétszobás lakás 5-600 EUR per hó, egy családi ház jellemzően 1000-1200 EUR.

Kivételek persze itt is vannak felfelé és lefelé egyaránt. Németországban nagyon sok családi házban olajjal fűtenek, ami azt jelenti, hogy egy több ezer literes olajtartály van a pincében, ami akár két-három telet is kibír, utána viszont a bérlőnek kell feltankolni. Kiköltözéskor szintén teletankolva kell visszaadni a házat. Ezt beleszámítva a havi rezsiköltség egy ház esetén nem ritkán 400 EUR is lehet.

Ellenpélda: egyik kollégám Trier szívében, a belvárosban egy kicsi, de otthonos lakásért 460 EUR-t fizet rezsivel együtt - ez itt nagyon olcsónak számít. Ha a másik irányban nézelődünk, a belga határ utáni következő város Arlon, szintén olcsóbb, mint Luxembourg. Több kollégám is itt lakik. Francia oldalról szintén több település is van - bár nincs egy ismerősöm sem, aki onnan járna be.

Ezeken kívül, úgy általában a szolgáltatásnak itt horribilis az ára. Egy példa: Magyarországon a mosógépszerelő kiszállási díja 3750 Ft volt (kb. egy hónapja), itt Luxban ugyanez 70 EUR. Vagy pl. otthon egy férfi hajvágás 2500-5000 forint, itt 50 EUR-tól indul.

A fenti összegek magyar szemszögből nézve horribilisek, az előbbi - kifejezetten kedvező - 460 EUR lakbér több mint sok ember havi munkabére Magyarországon. De tegyük hozzá, hogy Luxembourgban a minimálbér 2015 januárjában 1922 EUR. Vagyis a korábban felhozott auchanos pénztárosnő is minimum ennyit kap, de a kukások, kertészek, ellenőrök is legalább ezt a bért vihetik haza.

Most orvosokról vagy ápolónőkről direkt nem ejtenék szót: egyrészt nem szeretném, ha vörös posztó lenne belőle, másrészt fogalmam sincs, mennyit keres itt egy egészségügyi dolgozó.

Viszont apropó, ellenőr. A két év alatt egyszer volt szerencsém hozzá. Annyiban hasonlít magyar kollégájára, hogy kék egyenruhája van, és határozott fellépésű. De itt ez teljesen mást jelent. Akivel találkoztam mosolygott, udvarias volt, beszélt angolul, és úgy általában tisztelet lengte körül. Ennyi idő után is hihetetlen, komolyan mondom.

A kenyértől a benzinig

Visszatérve az árakhoz: úgy általában meglehetősen drága itt minden, illetve majdnem minden. Egy 0.75kg-os kenyér nagyjából 2 EUR(tól indul), egy joghurt 0.90 EUR, egy kiló banán 3-4 EUR, egy üveg 1.5 literes kóla 1.55 EUR.

A ruházkodás, öltözködés kifejezetten drága. A gépjármű biztosítás igen durva, egy fullos Casco akár 2000 EUR is lehet egy évre - egy négy éves Golfra. Van persze ellenpélda is: az üzemanyagárak jóval alacsonyabbak, mint a környező országokban, a minap 1.20 EUR-ért tankoltam 95-ös benzint.

Az alkohol olcsóbb, mint otthon - itt jobban megéri Tokajit venni. Mert van, méghozzá a helyi Auchanban is akár. Ha már magyar termék: negyed kilós Pick téliszalámi itt 5.99 EUR, ez nem tudom, mennyibe kerül otthon, de itteni viszonylatban nem számít drágának.

Érezni a francia hatást, rendkívül nagy a borkínálat, és nagyon komolyan is veszik: tavaly az ING Marathon (kb. mint otthon a Spar Maraton) előestéjén sátorban a pasta partyn francia borok közül lehetett válogatni, s ugyanúgy kóstoltatták mintha egy elegáns étteremben ültünk volna.

Az időjárás, na az picit más mint otthon. Jóval nyugatabbra és északabbra vagyunk, közel az Ardennekhez. Ez két dologban nyilvánul meg leginkább: jóval többet esik, és valamivel hűvösebb van, mint Magyarországon.

Illetve eleinte picit szokatlan volt, hogy kb. egy teljes óra az időeltolódás Budapesthez képest, mégis ugyanabban az időzónában vagyunk. Nyáron este 10-kor világosban lehet elmenni futni, és még 11-kor is kéklik az ég alja.

Néhány sablonos mondat: az emberek mosolyognak, az élet kiszámíthatóbb, a munkabérből meg lehet élni és félre lehet tenni, stb. Erről nem szeretnék többet írni, tényleg így van, nincs mit rajta ragozni.

A közlekedés

Ami viszont érdekes, hogy itt jellemzően annyira nyugodtak az emberek, hogy az már-már frusztrálja némelyik honfitársamat. Sokan mondják a közlekedésre, hogy tötymörögnek, nem mennek, lassúak.

Szerintem egyszerűen csak nyugodtak, és tulajdonképpen tényleg, hova kéne rohanniuk? 16:30-kor leteszi a jóember a tollat az irodában, beül a BMW-jébe, beteszi D-be a váltót, majd fél óra múlva a garázsában kiszáll belőle. Ennyi. Nincs agymenés, tolakodás, anyázás.

Ha gyalogosként csak megközelítem a zebrát, megáll a 3 sávos út forgalma előttem, s versenyeznek egymással - hogy ki tud udvariasabb lenni. Mikor legutóbb Magyarországon jártam, egy zebra előtt reflexből lefékeztem, mert láttam, hogy áll egy gyalogos a járdán, és majdnem belém jöttek vagy hárman. Szerencsére megúsztam dudakoncerttel.

Ha már szóba került a BMW. Szerintem Bajorország kellős közepén sincs annyi belőlük, mint itt. Népautó, de tényleg. A reggeli csúcsban – nem vicc, kipróbáltam - nem lehet úgy nézni a forgalmat, hogy 10 másodperc alatt legalább egyszer ne látnál BMW-t. Vagy Audit, vagy VW-t vagy Mercedest.

Itt ezeket veszik az emberek, többnyire nem státusz-szimbólumként. A BMW nagyon szép, nagyon jó autó, megbízható technika, és ha telik rá, miért venne mást a jóember?

Egyszer egy szombati napon egy helyi szalonban jártam, gondoltam szombat lévén nem lesznek sokan. Tévedtem, tele volt - családokkal. Hétvégi családi program, felkerekedni és kiválasztani a következő autót, és elvinni egy tesztvezetésre. Tök durva, komolyan.

Amúgy jellemzően nem egyösszegben vásárolják az autót a népek, bár megtehetnék. De miért az ő pénze álljon benne, mikor a banké is állhat? A gépjármű-finanszírozás itt 1-3% THM között van, így vagy megveszik hitelre a kocsit 20-30% beugróval, vagy lízingelik 0% indulóval, 2-400 EUR havi törlesztővel. Aztán 3 év múlva jöhet a következő.

A távolságok

Amíg Magyarországon éltem, picit más fogalmaim voltak a távolságokról. Én Pécsett nőttem fel, anno mikor az első lakásom vettem, azért nem költöztem ki az egyik szomszédos településre, mert 9 km-re volt a városhatártól, és hát annyit ingázni... Mikor felköltöztem Budapestre, hamar megszokottá vált a 17 km oda és ugyanennyi vissza a lakás és a munkahely között. Aztán lett ez később 25 is.

Luxembourgban nagyon sokan napi 40-50 km-t ingáznak, a helyi közlekedési vállalatok szépen berendezkedtek az utazóközönség szállítására. A reggeli és délutáni dugók itt mindennaposak, hiszen rengeteg ember ingázik.

A busszávokat nagyon komolyan veszik, nem jellemző a „fontos ember fekete BMW-ben” kategória. Ahogy a gyalogosokkal, az autósok egymással is igen előzékenyek, a zippzár elv tökéletesen működik, segítőkész és udvarias szinte mindenki.

Bonyolult hazaút

A távolságokról még egy-két apró érdekesség: Luxembourgból repülőgéppel leginkább átszállással és igen drágán lehet hazajutni Magyarországra, egy oda-vissza út 2-300 EUR-tól indul. Átszállás esetén pedig akár 11 órás is lehet a menetidő.

Emiatt érdemes inkább Frankfurt-Hahnból vagy a Brüsszel melletti Charleroi repteréről hazamenni. Az egyik belga busztársaság mindkét helyre indít buszjáratot, 5-23 EUR közötti áron. Egy jól ismert fapados légitársaságnál pedig már 10 EUR-tól foglalhatóak jegyek, bár az utóbbi időben határozottan drágultak.

Mi rászoktunk, hogy kocsival járunk Charleroiba, és szétosztjuk a benzin- és a parkolás költéségét (53 EUR egy hétvégére fedett parkolóban) négy vagy öt felé, így még olcsóbb az utazás.

A vicces az, hogy Charleroi 190 km-re van Luxembourgtól, de ezt lazán bevállaljuk két-három hetente. Otthon a Győr-Pér repülőtér csak 120 km-re van Budapest szívétől, de korábban soha nem gondoltam volna, hogy utazni akarnék onnan, mert hát messze van. De hát minden relatív, ma már máshogy gondolom – szívesen üdvözölnék egy Saarbrücken-Győr vagy Hahn-Győr járatot, gondolom, még olcsóbb lenne.

Hétvégi programok

A másik érdekesség: jön a hétvége, mit csináljunk? Hát ugorjunk el pl. Párizsba. Oké, négy órás autóút, miért ne. Vagy két és fél, TGV-vel. De ugyanilyen - szinte érintési - közelségben van Amszterdam, Brüsszel, a Saar-vidék, vagy épp fapados géppel London.

Amikor volt az ominózus holland-magyar focimeccs a nyolc-eggyel, magától értetődő volt, hogy kiugrunk kocsival megnézni, és ha már ott vagyunk, eltöltünk egy napot Amszterdamban. Itt minden közel van, ténylegesen Európa szívében élünk.

Verdikt: nem kérdés hogy nagyon jó itt élni. Eleinte, az első hetekben-hónapokban rendszeresen hasonlítgattam össze a dolgokat az otthoniakkal, hogy itt ez is jobb, az is jobb, a fű is zöldebb, szóval a szokásos „kiszabadult a paraszt Nyugat-Európába” érzésem volt. Ez idővel elmúlt, ma már nem hasonlítgatok. Egyszerűen jó itt, pont.

Egyébként rengeteg magyar él itt kint, szombatonként nehéz elmenni úgy vásárolni egy nagyobb áruházba, hogy ne hallanánk magyar szót. Ugyanez érvényes Trierre is. A „luxembourgi magyarok” yahoo listán pedig csak úgy pörög az élet.

Itthonról haza

Nagyon sokat járok haza Magyarországra, és az elszólás nem freudi: igen, haza. Egyelőre még úgy érzem, ott vagyok otthon. Itt pedig itthon, tudom, furcsa lehet ez a kettősség sokak számára, de az ember ott van otthon, ahol a legjobban érzi magát.

Nekem Luxembourgba kellett költöznöm ahhoz, hogy jól érezzem magam Magyarországon (is). Luxembourgban élni valóban olyan, mintha egy burokban lennénk Európán belül.

Olyan. mint egy kis ékszerdoboz, Európa ékszerdoboza.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr397584122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.30. 07:07:45

végre egy hagyomány(osabb) poszt megint, tök jó! köszönjük!

LittleG (uk) 2015.06.30. 07:15:41

Konnyed, elvezetes olvasmany

kék madár 2015.06.30. 07:18:23

nekem egy dolog nem jott at: akkor most poszt iroja jol erzi magat ott vagy meg nem dontotte el?

LittleG (uk) 2015.06.30. 07:21:36

Az meg kifejezetten tetszik, hogy tele van arakkal. Igaz, hogy egy kis kutakodassal mind megtalalhato a neten, de ugysem fogok luxemburgi arak utan nyomozni, itt meg gyorsan ossze tudtam hasonlitani a banan es a minimalber viszonyat

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.30. 07:23:50

Érdekes írás, köszönjük.
Kár, hogy nem derült ki, mivel foglalkozik.

2015.06.30. 07:45:27

@svájci sapka (ch):

99%, hogy informatikus a Gattyán-birodalomnál, nekem is van ismerősöm aki akkortájt és hasonló úton került ki Luxemburgba. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.30. 07:47:38

@Ödenburger [Hu/At]: Gondoltam erre, de azt írta, hogy alig beszélt angolul. IT-nél furcsa lenne. Nem?

2015.06.30. 07:49:15

Jó írás, nekem nagyon tetszett! :) Életemben először Luxemburgban voltam külföldön 1990-ben, meghatározó élmény volt. Tényleg egy kis ékszerdoboz az egész ország, valamikor majd ujra el kellene menni és újra felfedezni! :)

Mme Seldon 2015.06.30. 08:03:16

Üdvözlet a határ francia oldaláról! Thionville-től Luxembourg városa 32 km-re, van, Hari a kertek alatt 16 km-re jár tankolni (mivel az üzemanyag érezhetően olcsóbb).
Mi rendszeresen járunk Luxembourgba nézelődni, a Természettudományos múzeumba, kacsákat etetni, kisvonatozni (és egyéb kisgyerekes programokat csinálunk).
Thionville-ben rengeteg luxemburgi rendszámú autó van, reggelenként az óvódánál 4-5-öt is látunk (gondolom, ez az adózás miatt van így).
Mi is Brüsszel Charleroi-ból megyünk Magyarországra, a posztolónak felhívnám a figyelmét a repülőtéri low cost parkingra, amivel még olcsóbb a parkolás a reptéren :)
Én gyerekorvos vagyok, sok betegem szülei dolgoznak Luxemburgban (másfajta igazolást kell kitölteni a szülőknek, hogy elkísérték a gyereket), de az óvódástársunknak meg Luxemburgban van a gyerekorvosa. Bizonyos gyógyszerek Franciaországban nem kaphatók, Luxemburgban vásárolják meg ezeket.
Van egy kollégám, aki Luxemburgból jár át ügyelni meg rendelni egy héten egyszer-kétszer.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.30. 08:05:07

Ez jó volt, köszönet érte! Az embernek kedve támad autóba ülni és nekiindulni hogy közelebbről is megnézze.

fhdgy 2015.06.30. 08:08:13

No, erre kössön csomót, aki a kákán is csomót keres!

Mme Seldon 2015.06.30. 08:11:34

Az árakhoz: Barátnőm tíz éve volt egy fél évet Trierben és ő úgy emlékszik, hogy akkor még megérte átjárni Luxemburgba vásárolni is, nemcsak tankolni, Azóta, úgy tűnik, drágábbak a luxemburgi árak. (biztos a fizetések is feljebb mentek)

Mme Seldon 2015.06.30. 08:13:10

@ChristineK:
Tényleg szép. A várfalat úgy is hívják, hogy "Európa legszebb balkonja".

portugéza 2015.06.30. 08:20:38

Luxemburgba mehet Gattyán pornóbirodalma
444.hu/2013/09/06/gattyan/

Luxemburgban bővít a pornómilliárdos
index.hu/gazdasag/2013/09/06/gattyan/

Golf2 2015.06.30. 08:20:45

Vajon milyen cég az amelyik minimális nyelvtudással ilyen csókos helyre küld?

Golf2 2015.06.30. 08:20:54

@fhdgy: No problem akár tengerészt is.

Golf2 2015.06.30. 08:20:59

@Ödenburger [Hu/At]: Gattyán birodalom=Le a gatyával.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.30. 08:21:08

"A világon itt a legmagasabb az egy főre jutó GDP."

Nem igaz.

LittleG (uk) 2015.06.30. 08:27:11

Fura dolog ez a tavolsag. Otthon a 60 km-re lako nagymamamhoz nem mentunk ki tul surun, mert messze volt, itt meg napi 90 km-t ingazok munkaba.

Az is igaz, hogy ott ket orat zotyogtunk a buszon csak oda (uzemanyag - es emberszagban), mert autonk nem volt (bar a katyukon autoval is megvolt egy ora), itt meg autopalyan fel ora alatt ott vagyunk.
(mondjuk azert nagyon fogom ertekelni ha egyszer utyanott sikerul dolgozni makd, ahol lakom

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.30. 08:27:51

Vegre egy igazi jo kis poszt. :) Meg sok ilyet. A posztolonak meg tovabbi sok sikert!

Taxomükke (UK) 2015.06.30. 08:45:21

@Ödenburger [Hu/At]: Jaja, nekem detto, csak az a srac Nemetorszagban berel, onnan jar at.

Mme.Brioche 2015.06.30. 08:51:29

Nagyon jó poszt volt, ha lehetne tetszikelném kétszer is :-)

Az időeltolódáson én is sokat ámuldozom még a mai napig is, olyan furcsa, minden nyáron rácsodálkozom :-) A július 14.-i tűzijátékot például felénk csak este 11-kor kezdik el, mert csak akkorra van elég sötét hozzá, hogy látványos legyen, de még akkor is úgy kell állni, hogy a nyugati égbolt a hátad mogött legyen, mert még világos az ég alja :-))

Herr Géza 2015.06.30. 09:22:00

@Golf2: Ez most elég aktuális, mármint pont Gattyánnak. Rászállt a NAV rendesen, mert valakinek feltűnt, hogy ő nem a rendszer csókosa, azaz nem adja le a sápot valamilyen formában..... (lehet a vállalkozásának profilját kritizálni, de az tény, hogy ő klasszikus self-made milliárdos és mindenféle politikától eddig látványosan távol tartotta magát...).
Most éppen bezárja az Andrássy úti luxusáruházát.

2015.06.30. 09:24:46

@Golf2: Ez annyira magyar volt, hogy le sem tagadhatnád, milyen a nemzetiséged, ha akarnád sem ...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 09:33:44

Jo a cikk. Vegre egy hagyomanyos, arakkal, benyomasokkal. Biztos hogy jo helyen van ez a Luxemburg es sokfele lehet menni kirandulni :). Meg nyelveket is lehet tanulni.
Fussunk ossze ha legkozelebb Parizsban jarsz... felteve hogy mar en is ott leszek O.o

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 09:33:44

@LittleG (uk): Hol is vagyunk? Nekem pont ellenkezo tapasztalatom van: Mo.-n a 120 km-t masfel ora alatt lenyomom otthonrol pestre a 4-esen (nem csucsban!!) de itt Moszkvaban ugyanennyi ido alatt 10 km-t teszek meg (csucsforgalomban!). Hat marad a metro... de igy meg az utasok panaszkodnak hogy nagyon kell kapaszkodniuk :)))

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 09:33:44

A megjelent cikkem es sok-sok komment utan meg nem sikerult feherlistara kerulnom... sokat trollkodok? :)

arncht 2015.06.30. 09:34:16

becs utan nem talalom annyra elvetemultnek az arakat, es ott gyanitom nem annyit keresnek, mint itt :)

M. Péter 2015.06.30. 09:36:04

"A világon itt a legmagasabb az egy főre jutó GDP. " Ennek a másik oka az, hogy uniós intézmények miatt egy csomó pénz áramlik be az országba, nem arról van szó, hogy a luxemburgi szaki kétszer olyan jól dolgozik, mint a belga kollégája.

LittleG (uk) 2015.06.30. 09:38:35

@Andras125: Erdely, a Magyarorszaggal kozos hatartol nem messze vs. Del-Anglia. Moszkvaval szemben nyeresre allnank

LittleG (uk) 2015.06.30. 09:42:51

@Andras125: Csak meg kell kerni a HA-t, itt, kommentben

**mimi** 2015.06.30. 09:48:13

csomagolok...megyek Luxembourgba....

Golf2 2015.06.30. 09:53:11

@Pink Petsch: Miért, nem arròl szól a Gattyán bt? Te egyébként letagadod?

Bluely 2015.06.30. 09:53:11

@Ödenburger [Hu/At]: Nem biztos, hogy IT-s, mert sok közgazdász is dolgozik ott, de tuti, hogy docleres :-D

2015.06.30. 09:54:37

@arncht: Hm, nemrég voltam Bécsben, és hűűűha! Tényleg elszálltak az árak. Már úgy értem, Németországhoz képest, mondjuk akár Stuttgarthoz. És nem a Dior ruci, hanem az alapélelmiszerek az üzletláncokban, átlagban 1-1,5 euróval drágábbak.
Érdekes, hogy amíg ott éltem, nem érzékeltem drágának ...

2015.06.30. 09:57:02

@Golf2: Van rá igény? Van. Törvényes a profil? Törvényes. Akkor mi a frászt foglalkozol azzal, mit dolgozik a posztoló? Nem tökmindegy neked? De.
Tudod, bár egyetlenn olyan magyarral találkoznék akár otthon, akár külföldön, aki ne azt firtatná először, mit dolgozol, hogy kerültél oda, jó kis "csókos" hely, tudsz-e munkát?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 09:58:21

@kék madár:
fordítom, jól érzi magát, de már elvesztette a rózsaszín szemüvegét.
és még így is!
:)

Hari Seldon 2 2015.06.30. 09:58:48

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
Na, hogy is van ez az elméleteddel?
A nyugat haldoklik, mert a munkákat "áthelyezik" a szegényebb országokba?
Itt ezek szerint a posztolónak szűnt meg a munkahelye Magyarországon, cserébe dolgozhat Luxembourg-ba.

Mr Long 2015.06.30. 10:00:53

@svájci sapka (ch): Tudtommal nem. Meglepoen magas az angolul nem beszelok aranya.

2015.06.30. 10:01:23

@Golf2: Ja, és korántsem biztos, hogy a posztoló valóban a webcam-sex ágazatban melózik. Annál is inkább valószínűtlen, mivel saját bevallása szerint az angolja gyér. Anélkül meg nem megy. De te illetve ti márs eldöntöttétek, hogy tutira ott, és passz, és már kombináltok.
Na, ez az igazi magyarosch hozzáállás, amit nagyon nem csípek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 10:01:34

@Herr Géza: csodálkoztam is, hogy még nem szálltak rá, pedig klasszikus adóoptimalizáló;)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 10:06:49

@LittleG (uk): Erdely nagyon sokat fejlodott az utobbi evekben, a taj szepsegerol nem is beszelve.
Del-Anglia... hm. Gondolom nem Londonba jarsz be mert arra azert szerintem igencsak van csucsforgalom.
Igen, tervezek egy cikket a Moszkva-Parizs koltozesrol csak meg kell talalnom majd azt a reszet ami a HA olvasoit erdekelheti. A dolog pikanteriaja a 2 honapos baba es hogy 3 koltozest tervezunk a ket honap alatt. Masik oldalrol viszon nem kulonosebben izgi mert a nagyreszet a ceg intezi.

Igen, ezt a kommentet a HA-nak szantam.. gondoltam elolvassa ha mar cenzura alatt vagyok :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 10:08:02

Hohoooo... feherlistas lettem... koszi HA!
Namegajjatokcsak, most aztan lesz nemulass!
:)

Din Serpahis 2015.06.30. 10:10:11

@M. Péter: Egyebkent ez a magas GDP leginkabb azert van, mert marha sokan jarnak at dolgozni Luxemburgba a szomszedbol, akik ugye termelnek, de a leosztasnal csak a helyi lakosokkal osztanak.

Golf2 2015.06.30. 10:10:26

@Herr Géza: Alles klar Herr Komissar:)

Golf2 2015.06.30. 10:10:26

@Andras125: 1 ajánlás,vagy 2 nyafogás=bizalom

arncht 2015.06.30. 10:10:51

sajnos a lakasarak is... en korabban a nagyon draganak tartott salzburgban eltem, itt dragabb az elelmiszer is, es a lakas is. epp a multkor neztem, hogy a salzburgi berlesi arak mar csak a kozepszeru becsi keruletek araihoz ernek fel. a tobbi nagyvarose meg fel se ferne a listara.

mi spec 1200 eurot fizetunk a lakasra, es a lakasberles kb 7000 euroval kezdodott, anelkul, hogy egy percet is laktunk volna benne (kaucio, provizio, adok). csak "nevetni" tudtam a multkori berlini lakasberloson, amikor arrol panaszkodtak, hogy a legnepszerubb keruletekben akar egyhavi proviziot is elkernek. itt kethavi az altalanos, es a lakas is joval dragabb.

raadasul egyre balkanibbak a korulmenyek, szvsz gyor (ahonnan jovok) is kulturaltabb hely, salzburghoz kepest meg a fasorban sincs.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 10:12:31

@~~Babette~~: Megprobaltam de nagyon rovidlato vagyok, meg addig se lattam.
Kerdesztem masokat is de ok atneznek rajtam.
Legjobban akkor deobbentem le mikor a fotocellas ajto sem nyilt ki nekem... ha azt mondom kissebseg erzetem lett meg finom voltam :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 10:14:47

@Golf2: bocs, ez most nem jott at... kifejtened?

qkuc 2015.06.30. 10:15:01

@Andras125: Leginkább írni kéne HÁ.nak, hogy rakjon fel a listára, :D.

2015.06.30. 10:17:03

@arncht: Nem lenne olcsóbb a német oldalon bérelni lakást, és onnan ingázni? Már ha Salzburgban dolgoztok? Sokan csinálják

Herr Géza 2015.06.30. 10:21:05

@~~Babette~~: Már böven rámásztak: ingatlanfoglalások, bankszámlabefagyasztások, etc. A vége ennek is az lesz, hogy komplett elviszi a céget Amerikába, ill. Luxemburgba. Már most is nagy irodájuk van az USA-ban és ö maga is leginkább ott él már néhány éve.
Oszt akkor még annyi adót sem fog fizetni M.o.-on, mint eddig....

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 10:22:15

@Herr Géza: hátha igazak a szóbeszédek, akkor nem sokat veszítünk ;)

2015.06.30. 10:24:02

@arncht: Illetve bocs .. felületesen olvastam, korábban éltetek Salzburgban. Bocs még egyszer.
Mna, igen. Bécsben a 10.-ik kerület a legolcsóbb, mert ott elvétve találni osztrákot, esetleg a Reumannplatztól feljebb a lakóövezetben, de a kerület "szívében" alig. Mondjuk, ott lakni kissé húzós, mert azért szoktak balhék lenni, ismerem.
A lakásbérlés titka, a google, amikor kifejezettten provisionfrei lakásokat keres az ember. Meglepően sok van. Persze, a 2 havi kauciót nem lehet megúszni, de a provisiont igen. Igaz, ehhez tudni kell németül tárgyalni, mert ha az ember csak úgy beesik egy ügynökséghez az utcáról alig-angollal, akkor minden lehetséges költséget lehúznak róla.
Nekem anno az akkori főnököm segített normális albérlethez jutnom Bécsben, a 17.-ik kerületben, ami ugyan vegyes kerület, a 10.-iknél azért egy fokkal jobb. Kb. 4 éve volt egy egyszobás lakás 350 euró.

Mr Long 2015.06.30. 10:31:38

@Herr Géza: Majd nemzeti szempontbol kiemelte teszik a ceget es megtiltjak a kivitelet, mint a festmeny triologianal...

arncht 2015.06.30. 10:35:57

@Pink Petsch: becsben elunk a csalad miatt... salzburgbol koltoztem oda.

Golf2 2015.06.30. 10:35:58

@Pink Petsch: Olvasd újra: Nem a posztolò foglalkozását firtattam,hanem a cég nevét.A csòkos helyet meg Luxemburgra írtam.A többi pont meg vessző stimmel.

SzZoole 2015.06.30. 10:37:07

@Pink Petsch: Jujjj,de nagyon igazad van,es ebben is.

2015.06.30. 10:39:35

@Golf2: Cég nevéből körvonalazódik a foglalkozás ... De mint írtam, mi a frász közünk van hozzá? De komolyan. Nem a munkáján keresztü mutatatta be az országot, hanem csak úgy "hagyományosan". Ilyen szempontból meg tökmindegy, hogy kukás vagy orvos és melyik cégnél ...

Herr Géza 2015.06.30. 10:39:40

A poszthoz meg a "szokásos" kötözködésem: nem tudom mi a gondja az olajtartállyal, nem mindegy, hogy fizetsz-e a fütésért havonta egy százast, vagy évente egyszer (nyáron, amikor olcsó) 1200-ért telinyomatod a tankot?
Ha magával az olajfütéssel lenne gondja, azt érteném, mert mostanában nem egy pénztárcabarát fütési mód, meg én is utáltam, amikor ilyen házban laktam, hogy a pincében/kazánházban óhatatlanul penetráns gázolajszag volt...
Mellesleg itt ez teljesen szokványos fütési mód, mivel nagyon hosszú ideig a gáz sokkal drágább volt, így rengeteg helyen csak az elmúlt 10-20 évben épült ki (ha egyáltalán) a gázhálózat. A mostani lakásunknál is úgy van megoldva a gázfütés, hogy az utcában be van ásva egy nagy közös gáztartály, ami ellát (PB-vel) 15-20 házat. A gázszolgáltató önállóan kezeli a tartályt (feltölti, amikor kell) és felénk a házban lévö gázóra alapján számol el, pont úgy, mint a hagyományos vezetékes földgázellátásnál.
Nem igazán értem a havi 400 eurós házrezsit sem, ha annyit fizet vki N.o.-ban, akkor az böszme nagy ház lehet, vagy nagyon szakadt energetikailag. Mi a 125 nm-es házra tavaly havi 110 € fütést (PB-vel ugye...) és 85 € áramot fizettünk, a havi 300-ban már az internet/telefon és minden más is benne van. És nem is vagyunk egy takarékosak.....

2015.06.30. 10:41:23

@arncht: Jaja .. rájöttem ám később ;)

2015.06.30. 10:41:54

@Zoole[uk]: És még miben, életem? :)

Herr Géza 2015.06.30. 10:44:57

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Na az szép lenne: Nemzeti Erotikus Tartalomszolgáltató Müvek, az irodaházuk meg szigorúan lefóliázott ajtókkal és ablakokkal, nehogy a gyerekeket megrontsa a látvány, ahogy Gizike könyveli a pornómilliárdokat.... :)))

2015.06.30. 10:45:24

@Herr Géza: Ez tényleg függ a ház méretétől ... Én Stuttgartban egy teljesen villanyra kalibrált házban, a 35 négyzetméteres lakás rezsiköltsége 80 euró volt.

Csodabogár 2015.06.30. 10:45:45

@Herr Géza: Tegnap voltam ott, bezárásnak nyoma se volt. Sajnos vevők se voltak, túl jó a hely a magyar izlésnek.:-(((

Hari Seldon 2 2015.06.30. 10:50:45

Na akkor belekezdek a kommentelésbe:

„Félreértés ne essék, tényleg fantasztikus itt lakni, dolgozni. A két év alatt tulajdonképpen negatív élmény még nem ért. A luxembourgiak rendkívül toleránsak, befogadóak. Talán abból is fakad ez, hogy az ország lakossága kb. 500 ezer fő, mely napközben a háromszorosára duzzad a külföldi munkavállalók miatt. A Wikipedia szerint a lakosság mintegy 39%-a luxembourgi, a többi külföldi. És tényleg.”

Tőlünk az A31-es A3-as irányból állandóak a dugók 8-tól 9-ig. Gyakorlatilag áll a pálya. Nem tudom, hogy tudod-e, de háromsávosítják a Francia határtól Nancy-ig a pályát, és szerintem a ti oldalatokon is

„Soha nem éreztem, nem éreztették velem, hogy idegen lennék. Az angollal szinte mindenhol tökéletesen el lehet boldogulni, persze időközben azért gyarapodott a nyelvtudásom is.”

Felszedtél valami kis franciát is?

nemor 2015.06.30. 10:51:13

@~~Babette~~: szerintem sokat. az adón kívül még ezt mind esetleg: www.doclerholding.com/en/about/supports/

Hari Seldon 2 2015.06.30. 10:52:03

„Ide kívánkozik két apró sztori: a helyi Auchan pénztárainál kis zászlók jelzik, hogy az adott pénztáros milyen nyelven beszél. Nem ritka, hogy négy zászlócska is kint van! A luxembourgish nyelvet, a franciát és a németet szinte mindenki beszéli (de döntő többségben inkább a franciát, a német határ közelében meg inkább a németet), és persze ahogy írtam az angolt, valamint a portugált is sokan.”

Személyesen én két pénztárnál láttam angol zászlót (is). Egyébként ez a nagy nyelvi átrendeződés a második világháború után teljesedett ki. A luxembourgiak érthető módon nem kedvelték hogy a wermacht lerohanta őket, és azóta nem igazán kedvelik őket. Úgyhogy „átálltak a franciára mint főnyelvre”. Ez úgy történt, hogy az oktatási rendszer úgy van, hogy a tantárgyakat alsó tagozatban a helyi luxembourgiul tanulják (ami egy „elfajzott” német, mint nálunk a moselli). Középiskola elején németül tanulnak mindent, és magasabb osztályokban csak franciául. Ügyes. Ennek következménye, az, hogy miután az országot az „okosak, és ezáltal gazdagabbak” irányítják (sarkítva mondom), így az élet minden területén nyomot hagyott. (na de ez csak filozófálgatás)

Herr Géza 2015.06.30. 10:52:24

@Csodabogár: Tegnapi hír: www.hir24.hu/belfold/2015/06/29/vege-gattyan-gyorgy-luxusaruhazanak/
Lehet, hogy a jövö héten kellene visszanézned.... Bár egy 100-200 ezer forintos cipö a feléért sem egy igazán alkalmi vétel mindenkinek, hogy a még drágább cuccokról ne is beszéljek. :)

SzZoole 2015.06.30. 10:53:23

@Pink Petsch: Egy korabbi posztban is,amikor moderaltak,aztan kiderult,hogy nagyon jol a dolgok moge lattal,nem hiaba na,egy rugora jar a ágyunk:)))

Herr Géza 2015.06.30. 10:59:37

@nemor: @~~Babette~~: Ha az emberfia nem "finnyás" (miért is??), hogy miböl van a pénz, akkor azért elég sokat lehet veszíteni. Csak egy apróság: sok éven keresztül szponzorálta a dunaújvárosi jégkorongcsapatot, akik ez idö alatt komoly sikereket értek el. Most a szezon végén kiszállt, teljes összeomlás következhet....

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:00:32

„Nos, az árak némely téren finoman szólva is elvadultak, méltóak Európa ékszerdobozához. Egy átlagos belvárosi 40nm-es garzon havi bérleti díja nagyságrendileg 1000 EUR, de inkább felette mint alatta.”

Ezt is megerősítem. Nálunk Thionville-ben rengeteg ember lakik, aki átjár dolgozni.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:01:06

„Vagy pl. otthon egy férfi hajvágás 2500-5000 forint, itt 50 EUR-tól indul.”

javaslat: ha nincs valami extra igényed, nálunk a Carrefour-ban, egy sima hajvágás 10 Euro. én ezt is sokallom, mert Magyarországon jellemzően 1000-1200 Ft körül vagyok hajlandó ilyen „marhaságokra” költeni.

2015.06.30. 11:01:43

@Zoole[uk]: Olyan kevesen maradtunk, mi zsenik! 'sóhaj' :DDD

SzZoole 2015.06.30. 11:02:49

@Pink Petsch: Ja,meg kar,hogy tegnap nem voltal,nagyon kivancsi lettem volna a Te velemenyedre.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:03:02

„Visszatérve az árakhoz: úgy általában meglehetősen drága itt minden, illetve majdnem minden. Egy 0.75kg-os kenyér nagyjából 2 EUR(tól indul), egy joghurt 0.90 EUR, egy kiló banán 3-4 EUR, egy üveg 1.5 literes kóla 1.55 EUR.”

Kenyeret nem tudom mennyi. Amióta itt élünk, baguette-et veszünk. az 400 g körül van. és 0,85 Euro a Brioche Dorée-ban (nekünk az jött be (a Carrefour-ban ez jellemzően 0,45 körül van)
Joghurt, sima 16-os csomagolású 2,61 (azért tudom pontosan, mert épp most értem haza a vásárlásból) 10darab tojás 0,99
A canadaDry 1,53Euro, a Kóla kicsit olcsóbb.

2015.06.30. 11:04:07

@Zoole[uk]: Olvastam, de már csak este, és már nem volt kedvem beleszólni.

SzZoole 2015.06.30. 11:05:17

@Pink Petsch: Ez nem zsenilitas kerdese,de ezt Te is tudod

2015.06.30. 11:07:17

@Zoole[uk]: Yaps, az a hatalmas élettapasztalat ... aaaaz ... de így jobban hangzott ... és annyira szerénynek, no nem? ;)

SzZoole 2015.06.30. 11:10:25

@Pink Petsch: Igen,igaz:)
De mindegy is,ezt a sok 'nagyokos' ugy sem ertene meg,ezert is maradok tavol a velemenynyilvanitastol.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:11:51

„Van persze ellenpélda is: az üzemanyagárak jóval alacsonyabbak, mint a környező országokban, a minap 1.20 EUR-ért tankoltam 95-ös benzint.”

Igen, én is azért megyek mindig át Dudelange-be a Total kúthoz.

Másik érdekes hely, a belga N4-es út mentén van.
Az út egyik oldala Martelnage (B) a másik oldal Roumicht (L). Mondanom sem kell az út egyik oldalán szó szerint 10-12 különböző benzinkút társaság kútja (de olyan cégek is tolakodnak ott, mint a Q8 meg Texaco, ami errefelé nem valami közismert)

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:12:43

„Az időjárás, na az picit más mint otthon.”

Itt a mondatrész vége. Folyatás.
Sokkal kellemesebb. (bár ma éppen kezd nagyon meleg lenni, amit én személyesen ki nem állhatok)

„Jóval nyugatabbra és északabbra vagyunk, közel az Ardennekhez. Ez két dologban nyilvánul meg leginkább: jóval többet esik, és valamivel hűvösebb van, mint Magyarországon.”

Az esőt szeretem, és nem esik olyan sokat. Még többet kéne esnie.

2015.06.30. 11:12:56

@Zoole[uk]: Mostanában én is .... annyi amúgy is az érzelmi alapon bölcs ember, hogy tisztára komplexusom van. A józan ész meg minek? :DDD

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:13:25

„Illetve eleinte picit szokatlan volt, hogy kb. egy teljes óra az időeltolódás Budapesthez képest, mégis ugyanabban az időzónában vagyunk. Nyáron este 10-kor világosban lehet elmenni futni, és még 11-kor is kéklik az ég alja.”

Ez nagyon kellemes, viszont ilyenkor rémálom a gyerekek altatása. Egyik sem akar aludni, és hol az egyik, hol a másik, hol a legkisebb zavarja fel a többit (az utóbbi a legjellemzőbb)

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:16:31

„Ami viszont érdekes, hogy itt jellemzően annyira nyugodtak az emberek, hogy az már-már frusztrálja némelyik honfitársamat. Sokan mondják a közlekedésre, hogy tötymörögnek, nem mennek, lassúak.”

Tudod mi a fura? Hogy egyre inkább te is átveszed ezt. (legalábbis magamon ezt vettem észre)

Golf2 2015.06.30. 11:18:03

@Herr Géza: Még mindig megy az olajfűtés németben? Olcsóbb a GO-nál és színezik mint magyarban régen? Én ebből éltem 20 évig a Dunakanyarban,kár hogy jött az olajmaffia,és átállt mindenki gázra...

Golf2 2015.06.30. 11:18:03

@Pink Petsch: Cég nevéből körvonalazódik a foglalkozás
Engem speciel nem érdekel mivel foglalkozik a posztoló,sőt a céget se tudtam azért kérdeztem.De te már a webkameránál tartasz,ennyire vágod a témát?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 11:18:22

@nemor: most csak az adókról beszéltünk.

egyébként jellemzően az adóoptimalizáló cégek a nyilvánosság és az adományozás mögé bújnak, ha érted, hogyan értem.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 11:20:51

@~~Babette~~: Igen tudom... hosszu es vastag, de az nem a labam :o)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 11:25:07

@Pink Petsch: Bizony vannak olyan magyar ismeroseim akik nem fitrtatnak, csakugy mint kulfoldi kollegaim akik meg firtatnak :).
Sok, sok olyan magyar ismerosom van akinek esze agaban sincs utanam (utanunk) csinalni mert nagyon jol erzik magukat Mo.-n: jo munka, jo eletkorulmenyek, nagy csalad. Jut is marad is, es boldogok. En meg imadok utazni... mindenki boooodog :)

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:26:13

„16:30-kor leteszi a jóember a tollat az irodában, beül a BMW-jébe, beteszi D-be a váltót, majd fél óra múlva a garázsában kiszáll belőle.”

Na azért ez kicsit másképp működik a gyakorlatban. Én sűrűn járok a charleroi-i reptérre, mert havonta egyszer kétszer jönnek a nagyszülők. És délután 4-től Arlon felé megáll az élet. Szerintem ott az a szakasz időnként simán van egy óra. Újabban kénytelen vagyok Longwy felé kerülni, mert ha rosszabb is, de legalább lehet haladni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 11:32:46

@~~Babette~~: elsore a 3 kismalacra asszocialtam, de a gidak is megvannak meg...

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:40:20

„Ha gyalogosként csak megközelítem a zebrát, megáll a 3 sávos út forgalma előttem, s versenyeznek egymással - hogy ki tud udvariasabb lenni. Mikor legutóbb Magyarországon jártam, egy zebra előtt reflexből lefékeztem, mert láttam, hogy áll egy gyalogos a járdán, és majdnem belém jöttek vagy hárman. Szerencsére megúsztam dudakoncerttel.”

Mondom, hogy te is átveszed a szokásokat… :-)

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:41:02

„Egyszer egy szombati napon egy helyi szalonban jártam, gondoltam szombat lévén nem lesznek sokan. Tévedtem, tele volt - családokkal. Hétvégi családi program, felkerekedni és kiválasztani a következő autót, és elvinni egy tesztvezetésre. Tök durva, komolyan.”

Miért mi is ezt csináltuk, hét végén értünk rá. Be a gyerekeket a kocsiba, és indulás körülnézni autóért anyának.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 11:41:57

„A busszávokat nagyon komolyan veszik, nem jellemző a „fontos ember fekete BMW-ben” kategória. Ahogy a gyalogosokkal, az autósok egymással is igen előzékenyek, a zippzár elv tökéletesen működik, segítőkész és udvarias szinte mindenki.”

Zippzár elv azért itt is úgy működik, hogy a megszűnő sáv a gyorsabb… :-)

nemor 2015.06.30. 11:50:53

@~~Babette~~: lehet, nem tudok annyit a céges világról, hogy ezzel az állításoddal akár egyetértsek, akár cáfolni tudjam.

saját tapasztalatból annyit viszont tudok, hogy ha a pénzt közvetlenül annak adod oda, akinek szánod, akkor az oda is jut...

(v.ö. vörösiszap:( )

Krisztian Sermaul 2015.06.30. 12:20:11

Kicsit egyoldalú írás de mivel magyar cég (Docler) alkalmazottja így megbocsájtható. Az igazság az hogy igazán jól keresni a versenyszférában lehet itt, az pedig igen is stresszes és nem ilyen idilli "hejjdejó utazgatunk, bulizgatunk" feeling. Igaz 5 számjegyű fizetésről beszélünk...

SzZoole 2015.06.30. 12:24:59

@Pink Petsch:
"annyi amúgy is az érzelmi alapon bölcs ember"
Nem inkabb,érzelmileg szorult?;)))

"A józan ész meg minek? "
Az sem árt,na meg az sem,ha az ember a sajat maga álltál megélt,tapasztalt es látott dolgokról formalna véleményt es a nem a szomszéd ismerősének a barátjának a rokonatol,mert az ugye hiteles:)))

2015.06.30. 12:26:20

Na ez jo kis poszt, egy nagyon erdekes orszagrol. Erdekes amugy ez a BMW, marmint, hogy Luxemburgban ez a Lada. Itt sem szamit luxusnak, de egyertelmuen a tahoke. :D Kerdes: mi az a D? Marmint, "beteszi D-be a valtot", az mit jelent, ez valami BMW-s dolog?

Golf2 2015.06.30. 12:27:17

Off: Nagykovácsiból irányítja a világot 1 hölgy! Magyar nő lett a Mensa elnök,130-as IQ felett van belépés a világ legintelligensebb klubjába.ON

Herr Géza 2015.06.30. 12:51:17

@mojyo: Khm, khm, automata váltó (olyat még nem tetszett látni??) "D" (Drive) állása.... :)))

Herr Géza 2015.06.30. 12:52:50

@Golf2: Ja jó van má', megválasztottunk egy csajt, mert már nagyon visítottak az emancipancik..... :)))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2015.06.30. 12:52:51

@Krisztian Sermaul:
Nyilván a versenyszféra jobban fizet. Ezt szerintem senki nem vonja kétségbe.

De azért mondjuk a havi négy számjegyű miért lenne rossz? Ja, hogy lehetne öt számjegyű? - Az meg stresszes. Hát valamit valamiért. Mindenki (ha teheti) eldönti, hogy megéri-e neki.

SzZoole 2015.06.30. 12:53:06

@mojyo: a D az a direct,vagyis hogy ha előre akarsz haladni akkor D-be rakod a váltót.
Ez minden automata váltós autóban igy van.
A BMW-ek a világon mindenhol a 'rudedriver' kategóriába sorolják.A sajat tapasztalatom szerint is azok.A prímet viszik az 1-es,3-as es az X5-ős,X3-ás kategóriák.
Erdekes módon az 5-os 7-es es az M3 M5-ok normálisan,udvariasan vezetnek.
Ugyanez igaz a az Audisokra is.

2015.06.30. 12:54:52

@Herr Géza: Oooo...Az automata az nem olyan, hogy nincsen valto, azert automata? (Szoke vagyok.) :D De tenyleg nem lattam meg olyat, nem csak, hogy nem vezettem automatat soha eletemben, de utaskent se voltam ilyenben soha.

2015.06.30. 12:56:32

@Zoole[uk]: Neked is koszonom szepen a valaszt, tenyleg nem ismerem az automata valtos kocsikat. :D

2015.06.30. 12:58:09

@arncht:

Erdekes amit irsz, par hete voltunk nehany napot Salzburgban, nekem nagy csalodas volt. Az emberek kimondottan mogorvak voltak ahhoz kepest, amit itt Ausztriaban (foleg Becsben es Eisenstadtban) megszoktam. Az eladok, a pincerek nem beszeltek angolul, amikor nemetul probaltam Stillenraum vagy Wickelraum utan erdeklodni, volt, hogy egyszeruen hatat forditott egy vendegloben a pincer es fakepnel hagyott, a Schloss Hohensalzburg babakocsival jarhatatlan, de ezt lent amikor megveszed a 22 euros jegyet nem mondjak el, majd fent, amikor ez kiderul es reklamalsz, kozlik, hogy sajnaljak, de mar feljottel a vasuttal, igy megszivtad, bocsi. De van jegyed lefele is.

Egy nyari "projekt" kereteben vegigjarjuk a tartomanyi fovarosokat, eddig Graz, Salzburg es Linz volt meg (Eisenstadt meg gyakorlatilag otthon). Eddig egyedul Salzburg volt nekem nagyon unszimpatikus. Maga a varos nagyon szep, de az emberek nagyon nem jottek be. Linz es Graz is sokkal pozitivabb elmeny volt ilyen szempontbol, mindketto akadalymentes teljesen, nagyon gyerekbarat. Ezeket valahogy nagyon hianyoltam Salzburgbol.

Herr Géza 2015.06.30. 13:00:07

@Zoole[uk]: Kösz a bókot (khm, 5-ös...). Mellesleg itt a negatív csúcsot az X6-osok gazdái viszik... Mondjuk már az ízlésük is kretén, ki vesz meg önszántából egy felfújt büdösbogár dizájnú SUV-ot kib@szott sok pénzért....
És a 2-es, 4-es sorozatokkal mi az ábra ? Vagy az i8, és az i3 modellekkel?
:)))))

fhdgy 2015.06.30. 13:02:00

@Ödenburger [Hu/At]: Én sokszor voltam Salzburgban. Soha nem volt ilyen tapasztalatom.

arncht 2015.06.30. 13:10:43

@Pink Petsch: koszi, tisztaban vagyok a lakasberlesi dolgokkal :) altalaban a maganemberek tisztaban vannak ezzel, es dragabban is adjak. jopar lakast megneztunk, es csinaltam kalkulaciokat tobb evre, ha ket evig maradunk, mar ez eri meg jobban.

Golf2 2015.06.30. 13:10:45

@Zoole[uk]: az X6-osok meg very rude,legalábbis itt vadkeleten.

Herr Géza 2015.06.30. 13:12:36

@mojyo: Szöke nöknek külön (:DDDD): azt nem úgy hívják, hogy automata autó, hanem automata váltós autó .... ès mint ebböl is látható, van benne váltó, csak nem te váltogatsz a sebességek között, hanem elvégzi azt helyetted az automatika. Azt viszont nem tudja kitalálni (még), hogy merre akarsz menni, ezért azokon is van egy "elöválasztó" kar (vö.: sebességváltó), aminek klasszikusan 4 állása van: P=parking, N=neutral(üres), D=drive/direct(elöre) és R=retour(hátra). (Lehet, hogy nem korrekt a rövidítések kibontása, szóljon, aki okosabb...) Így oksi???
Azt már el sem mesélem, hogy ma ennek még 101 variációja van, van sport, meg téli fokozat, a legtöbben ma kézzel is lehet váltogatni, akinek úgy tetszik , meg van még fokozatmentes váltó, stb. :))))

2015.06.30. 13:15:05

@Herr Géza:

"ki vesz meg önszántából egy felfújt büdösbogár dizájnú SUV-ot kib@szott sok pénzért...."

+1 :))

Szerintem a 3-as kombi az ar/ertek aranyban idealis valasztas. Afelett mar minden csak uri hobby... :))

Mellesleg en megszabadultam az enyemtol, es egy Megane kombi lett belole, eddig nem bantam meg. A bombi 50%-os onreszebol ki van fizetve az egesz auto, es felszereltsegeben ugyanazt tudja, ugyanolyan kenyelmes, ha nem kenyelmesebb. Jo volt egyszer BMW tulajdonosnak lenni, de szerintem annyival nem nyujt tobbet, mint amennyivel tobbe kerul (konkretan 2x annyiba kerul egy ugyanakkora es ugyanolyan felszereltsegu BMW, mint egy Renault, es Opel vagy egy Ford), es nemcsak az ara, hanem a szervizek is.

Herr Géza 2015.06.30. 13:15:49

@fhdgy: Nekem sem, söt... Nem lehet, hogy akkor is épp negatív hullámhosszon voltál ?
Mondjuk a babakocsis, meg pincéres sztori miatt maximálisan meg is értem...
Bár ne feledd, már Salzburgban is rengeteg a magyar a vendáglátóiparban, nem lehet, hogy magyarul kellett volna kérdezned??? :D

wuaaa 2015.06.30. 13:20:08

Vissza a poszthoz !
Aszongya : "Luxembourgból repülőgéppel leginkább átszállással és igen drágán lehet hazajutni Magyarországra, egy oda-vissza út 2-300 EUR-tól indul. Átszállás esetén pedig akár 11 órás is lehet a menetidő."

Ha lisztferihegyre akarsz mindenáron menni akkor talán. Na de ember, nehogy már az legyen, hogy Győr jó lenne, ha lenne, de Schwechat már túl messze van! Most néztem jövő hétre (!) repjegyet, Brüsszel-Bécs 150€ oda-vissza, 1 átszállás, 4 óra. Lufthansa, Swiss...

arncht 2015.06.30. 13:23:53

@Ödenburger [Hu/At]: turistakent csak egyszer voltam ott, akkor nem tapasztaltam semmi ilyesmit, ott elve meg mindent angolul inteztem. joval segitokeszebbek az emberek, mint becsben.

becsben joval kevesebben akarnak angolul is beszelni, de ezt annyira nem is varom el, hiszen a nemet a hivatalos, es en is beszelek, csak angolul magabiztosabb vagyok, mivel ezt hasznalom napi szinten, igy rakerdezek. de amikor azt latom rajta, hogy meg se probal ugy kommunikalni, hogy segitsen, nah az nekem teljesen ujszeru volt itt ausztriaban. jol szitualt helyen dolgozom es lakom, de a munkahelyen is meg tudnam mondani, hogy ki az aki ruhelli a bevandorolokat... salzburgban egyszer sem talalkoztam ilyennel. talan tul kozel a hatar.

az utcak joval koszosabbak, ugyintezes katasztrofa (finanzamttal az elen), minel tobb idot toltok becsben, annal jobban kiabrandulok belole, pedig elotte nagyon szerettem idejarni turistakent. most inkabb gondolom ugy, hogy a balkan itt kezdodik vhol. aki ausztriat akarja latni, ne becsbe jojjon.

2015.06.30. 13:24:43

@Herr Géza:

Nem, nagyon vartam, tenyleg. A hotel nagyon korrekt volt, modon a recepcion is es az etteremben is volt egy-egy magyar, es ok is nagyon jo fejek voltak. :)

Az, hogy gyakorlatilag semmi nincs akadalymentesitve, igy nem jarhato babakocsival, az valoszinuleg sokat elvett a dolog ertekebol... Meg tenyleg alig van pelenkazo helyseg a varosban. Es hat ez ugye kisgyerekkel elegge neheziti a dolgot. Foleg, hogy akarhol kerdeztuk, igazabol a legpozitivabb valasz az volt, hogy "Sajnos nekunk nincs, nem tudom, hol van." Linzben es Grazban sem volt ilyen gondunk, ezert volt fura.

Herr Géza 2015.06.30. 13:26:30

@Ödenburger [Hu/At]: Maximálisan igazad van egyébként, de egy autóbuzinak (mint én) azért az 530-as, vagy 535-ös hathengeres dízel a 8 fokozatú ZF automatikával minden pénzt megér(ne, ha telne rá..:D). Volt szerencsém pár éve az 535-öst párezer kilométert vezetni, azóta is arról álmodozok... és lottózok böszen. :)))

2015.06.30. 13:26:51

@Herr Géza: Jolvanna, ennyire azert ensem vagyok szoke, en sem ugy ertettem, hogy automata auto, hogy olyan mint a KITT :D Csak, hogy a valto helyen nincs semmi, mert tudja, hogy ha fekezem akkor lejjebb megy, de most, hogy belegondolok, valo igaz, hogy olyan, hogy ures, meg elore, meg hatra valoban celszerunek tunik, ha van, hacsak nem gondolatolvaso a kocsi :D (Azt meg mar meg se kerdezem, hogy a negyedik, a Parking az micsinal :D Parkolashoz nem eleg az elore meg a hatra? :D)

De azt muszaj megkerdeznem, hogy ezekben mi a jo? Marmint, az automata valtosokban, kevesebbet fogyasztanak, vagy biztonsagosabbak, vagy mitol jobbak, mint a hagyomanyosok?

2015.06.30. 13:29:30

@arncht:

Erdekes, nekem meg Becsben nem volt egyszer sem gondom, pedig ugyinteztem eleget. Velem itt mindenki mindenhol angolul beszelt, az FA-nal, a WGKK-nal, a bankban, mindenhol. Valoszinuleg tenyleg kepes az ember ezeket a dolgokat valahogy erzelmi alapon bevonzani, vagy nem tudom. Ez a hely pozitiv, ezt szeretem, ezert itt minden jobb. Ott rossz elmenyeim voltak, ezert ott alapbol minden szurkebb... Lehet, hogy tenyleg igy mukodik...

wuaaa 2015.06.30. 13:30:02

@mojyo: ..egyre jobban érdekel, hogy hol lehetsz a világban...
..azt hiszem nem csak engem..
:))

Herr Géza 2015.06.30. 13:30:18

@Ödenburger [Hu/At]: Ez tényleg gáz, mondjuk én nem voltam ilyen szituban, így logikusan fel sem tünt...
Élnek ott (osztrák) haverjaim, akik révén egy kicsit többet megéltem a hétköznapjaikból, mint egy turista, de nekem nagyon bejött a Salzburger Land-i élet.

2015.06.30. 13:32:04

@wuaaa [nor]: Miert, mert olyan kokorszaki vagyok, hogy nem lattam meg automata valtos autot, vagy miert? :D Ezek ennyire elterjedtek, csak en vagyok ufo? :D

2015.06.30. 13:34:44

@Herr Géza:

Jaja, ilyen nekem is van: en egyszer majd egy felujitott E38 (szallito hetes :)))) buszke tulajdonosa szeretnek lenni. Egyszer vezettem, azota szerelmes vagyok bele. Egyebkent nem is dragak, csak hat a fenntartasuk... Es sajna egyelore nincs eves kb. masfel millam egy hobbiautora... :)

wuaaa 2015.06.30. 13:36:04

@mojyo: Tömegközlekedni szoktál? A buszsofőr szokott váltani? Figyeld meg egyszer.. :)

Herr Géza 2015.06.30. 13:40:02

@mojyo: A Parking rögzíti az autót (mint amikor a hagyományosat sebességben hagyod) és a legtöbbnél csak ebben az állásban tudod kivenni a kulcsot, ill. beindítani az autót... :)))
A jó (!) automata váltó nagy valószínüséggel sokkal optimálisabban vált, mint az emberek többsége kézzel, így relatíve akár még üa.takarékosabb is lehet és aki pl. a német autópályákon/városi forgalomban gyakran áll/araszol a dugókban (kuplung be, egyes-kettes, tíz méter elöre, kuplung ki, stop-mindezt percenként ötször..) az csak áldani tudja a feltalálóját. Na meg vannak a "falábúak", akik évek alatt sem tanulják meg a rendes kuplungkezelést, na nekik is áldás.. :))

Hari Seldon 2 2015.06.30. 13:42:58

@wuaaa [nor]:
Már ha "rendes" céggel akarsz menni.
Ha jó neked a Wizz és Ryan, ami naponta háromszor megy akkor sokkal olcsóbb. - Igaz, "nem adnak szendvicset", de kb nem érdekel. Az átlagban olyan 20 Euro szokott lenni. Persze néha 40 de van amikor mondjuk 12 Euro.

nyuszigonosz 2015.06.30. 13:43:35

@mojyo: Majd a férfiurak biztosan jobban elmondják, de: az automata váltó szerintem nem jobb vagy biztonságosabb vagy kevesebbet fogyasztó kocsi.

Egyszerüen egy kényelmi funkció, hogy váltani se kelljen. Nagyon sokaknak könnyíti meg az életét, elsösorban azoknak, akik nem "hallják", mikor kellene váltani és képesek lennének egyetlen fokozatban nulláról százon felett is menni. :-) Igaz, erre is van már talámány, az olyan autók, amiben ugyan kézi váltó van, de az autó kiírja, mikor melyik fokozatra kell váltani. Ez is sokaknak kell.
Mondjuk aki szinte mindig csak nagyvárosi forgalomban autózik, ott megérthetö, hogy talán jobb az automata váltó - taxik, buszok meg így. mert vánszorogni kell, méterenként gurulni sokszor.
Az automata váltó hátránya meg az, hogy vannak akik még azzal sem tudnak rendbejönni és olyankor esnek ki kocsik parkolóházak emeleti részeiröl. Jó, ez sem a váltó hátránya, hanem sok soför butasága.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 13:44:06

„Emiatt érdemes inkább Frankfurt-Hahnból vagy a Brüsszel melletti Charleroi repteréről hazamenni. Az egyik belga busztársaság mindkét helyre indít buszjáratot, 5-23 EUR közötti áron. Egy jól ismert fapados légitársaságnál pedig már 10 EUR-tól foglalhatóak jegyek, bár az utóbbi időben határozottan drágultak.”

Hahn nálunk az utóbbi időben kiesett, mert megritkultak a járatok, Brüsszelbe meg napi három megy.

Herr Géza 2015.06.30. 13:44:45

@mojyo: Mondjuk speciel az USA-ban szerintem lámpással kell keresni nem automata váltós autót. De gondolom ugyanez az ábra Kanadában, Ausztráliában, ùj-Zélandon is.... Európában azért fordított a helyzet, bár egyre inkább terjednek itt is, föleg a nagyobb, új autóknál már kezd átlendülni a mérleg nyelve az automata javára.

2015.06.30. 13:45:07

@wuaaa [nor]: Nem szoktam tomegkozlekedni (csak vonatozni neha), de ha megis ugy adodik, eskuszom figyelni fogom a buszsofort. :D

@Herr Géza: Ahha! Koszonom szepen a valaszt. A dugoban tenyleg jol johet, de azt hiszem nagyon nehez lenne megszokni nekem, vagy nem is tudom, fura lehet... (Szoke vagyok de nem falabu! :D)

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 13:45:40

@mojyo: nem kell ötmilliószor kuplungolnod, meg kavarászni az egyik kezeddel, amikor erre már kitaláltak egy fasza gépet. kényelmes. (és amúgy sokkal okosabban, ügyesebben és gyorsabban váltanak, mint bárki emberfia, úgyhogy nem teszel tönkre alkatrészeket azzal, hogy béna vagy)

ennyi-

amúgy egy száz éves találmány, ami kb hatvan éve széles körben elérhető, szóval nem múlt szerdán találták fel :)

2015.06.30. 13:50:15

@nyuszigonosz(D): Ertem, koszonom szepen. VIlagos, mostmar csak egy kerdesem van: "esnek ki kocsik parkolóházak emeleti részeiröl."...oooo... hogymicsoda? :D

@Herr Géza: Igen azt ismerem, hogy az USA-ban nem ismerik a sebvaltot, errol mar hallottam anekdotakat (azert is gondoltam, hogy az automata valtos az olyan, hogy nincsen is valto. :D) Dehat a poszt szerint mar Luxemburgban is D-vel jarnak :D

wuaaa 2015.06.30. 13:51:54

@Hari Seldon 2: A kereső amit hirtelen használtam nem keres fapadosok között. Na de így meg már tényleg nem értem a szerző siránkozását, hogy Brüsszelből milyen nehéz hazajutni.

@mojyo: Van vonat?? Hmmm.... Tibet? :D

2015.06.30. 13:55:26

@pappito: Hat az, hogy nem uj talalmany, az mindegy... kepzeld, nekem meg magnokazettaim is vannak! :D

De ez a kavaraszni a kezemmel, meg otmillioszor kuplungolas szerintem nem kenyelmetlen, vagyis annak, aki ezt szokta meg, nem idegesito, hanem a vezetes resze. Ertem en, hogy kenyelmi funkcio, es, hogy sokaknak segit, mostmar az egesz HA-kozosseg irt nekem, hogy vannak ilyenek, es elhiszem nekik, koszonom neked is :D En csak ugy mondom, hogy bennem meg nem fogalmazodott meg ez az igeny, hogy barcsak ne kellene ennyit kuplungolni meg kezzel valtani. :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 13:59:43

@Herr Géza: itt is az automata az elterjedtebb
új autónál meg külön kell kérvényezni, hogy kéziváltós legyen, és van amiből nincs is manuális erre a piacra. mondjuk szerintem hetes bömbi nincs is kéziváltóval, de tán már ötös se.

használtból persze van mindenféle, de mivel az autópark nagyrésze belpiacos japó gép, szinte mind automata

Hari Seldon 2 2015.06.30. 14:00:57

„Vagy két és fél, TGV-vel. De ugyanilyen - szinte érintési - közelségben van Amszterdam, Brüsszel, a Saar-vidék, vagy épp fapados géppel London.”

Luxembourg-ból van fapados Londonba? – Jó tudni.

Herr Géza 2015.06.30. 14:02:31

@mojyo: " Dehat a poszt szerint mar Luxemburgban is D-vel jarnak :D"
Bizony, egyre inkább... :))
A megszokására meg az elsö napokra van egy vidám trükk: bal lábat a cipöfüzövel az ülés vázához kötni... :))) Ugyanis az automatánál nincs kuplungpedál, a fékpedál viszont jó széles, így aki kézi váltós autón már rutinos, óhatatlanul "megpróbál" kuplungolni egyszer-kétszer, aminek eredménye az, hogy ballal izomból belelép a fékbe és jó esetben csak a szélvédöt vagy a kormányt smárolja le, rosszabb esetben az erre nem számító mögötte jövö smárolja le intenzíven az autó seggét.... :D
A trükk egy helyi (de magyar) autókereskedötöl származik és akkor súgta meg, amikor elöször életemben beültem az általa "rámsózni" kívánt automata autóba. Egy hétvégényi próbaút meggyözött, hétfön megvettem az autót és azóta is automatát választok, ha rajtam múlik... :D

Herr Géza 2015.06.30. 14:04:40

@pappito: Valahogy így sejtettem én is...

Herr Géza 2015.06.30. 14:06:48

@mojyo: Haha, tarósan felszabadul a jobb kéz, lehet menet közben kiválóan SMS-ezni, facebookozni, stb. Ja, és a szökéknél a sminkelés is fontos lehet, ugye? :))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:06:49

@mojyo: nekem is vannak kazijaim, az öreg 4x4-emben magnó van :)
szegény gyeremekem meg is kérdezte, hogy mik ezek és hol van benne a zene :) de hát másik generáció vhs-t se látott még életében szerintem.

az automata váltó meg nem különleges, vagy valami húha dolog, megszokás kérdése, manuálisról automatára átállni öt perc (csak két pedál van a magyekpedál meg a megállokpedál) és kész.

miután már ellustultam, én automata hívő vagyok, szerintem a közlekedéshez pont jó ha az autó megoldja, a termosztátot se én nyitogatom, meg a klímakompresszort se nekem kell kapcsolgatni, van rá gép.

ha lenne játszós izomautóm, az manuális lenne az biztos.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:12:00

@Herr Géza: hát én is majdnem nagyon drágán tanultam meg, hogy az automata váltós autó kúszik ha nem lépsz a fékre, de ez már nagyon régen volt, még Mo-n, suhanckoromban.

az rá van írva a mikróra, hogy ne szárítsd benne a macskát, de az nincs odaírva, hogy d-ben elsétál az autó :)

Csodabogár 2015.06.30. 14:12:50

@Hari Seldon 2: Az árakat mindig a keresetekhez kell viszonyítani. Pl. Svájcban minden élelmiszer sokkal drágább mint Németországban, de a keresetek is magasabbak.
Nyilván Luxemburgabn is magasabbak a kerestek mint a franciáknál. Szerencsés aki Luxemburgban dolgozik, keres és Franciaországban vagy Németországban él.

2015.06.30. 14:19:05

@Herr Géza: Koszonom szepen a tippet, de nem hiszem, hogy at fogok allni ra egyhamar, tenyleg nem lattam meg sose, akkor gondolom, hogyha lecsereljuk a mostanit (le kene), akkor az ujabb se ilyen lesz. Sminkelni pedig nem szoktam! Sose! (Cserebe leggingst viszont hordok neha, ha ez szamit. :D)

@pappito: Ertem, hat igen, az egyik csecsemokoru kollegam a multkor azt kerdezte, hogy mi az a house, marmint a zene, neki CD es DVD lemezei sincsenek :D

Ertem en, hogy nem egy nagy szam az automata, meg, hogy el lehet vele lustulni, en csak most nehezen tudnam elkepzelni, mivel meg ulni se ultem ilyenben, dehat majd 30 ev mulva lehet mar csak olyat lehet kapni es akkor itt fogok regenmindenjobbvoltozni :D

LittleG (uk) 2015.06.30. 14:22:15

@Andras125: Igen fejlődött, remélem az új elnököt nem teszik el láb alól és még előrelendíti az országot. Nem voltam ott két éve, de akkor még hagytak magtuk után némi kívánnivalót az utak :)

Nem Londonba hála Istennek, a másik irányba :)

Hát, szerintem nem csak maga a költözés lesz érdekes, a ti esetetekben, sőt nekem az szinte nem is, hanem a mindennapi élet kölönbségeire, amik igencsak kontrasztosak lesznek szerintem, na erre nagyon kíváncsi vagyok :)

Mikor is lesz ez? Pár hónap múlva?

csőcsere 2015.06.30. 14:23:20

@mojyo: az automata váltó kényelmes, könnyű hozzászokni. mondom ezt 15 év sebváltózással. A párom az automata váltóhoz ragaszkodott, neki olyan kocsija van. Ha nincs automata váltó, a mai napig nem vezetne, zavarja a sebességváltás. Így el tud jutni a-ból b-be és nekem is több szabadidőm van. :)) éljen az automata váltó, éljen!
Az Usa-ban a szegény embereknek van sebváltós autója.

csőcsere 2015.06.30. 14:26:09

@Herr Géza: sminkelni sebváltós autóban is lehet, igaz, csak akkor, amikor megállok egy lámpánál.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:26:23

@mojyo: azért még nem kötelező az automata :)

én motorral járok, ott váltok eleget kézzellábbal, az autóban ezzel nem akarok foglalkozni.

a jó automatákban nem is érzed, hogy vált a váltó, kérdezd meg zolee-t. csak suhanás van, királyság!

Golf2 2015.06.30. 14:31:24

@Herr Géza: Ez már a negyedik hasonlòság.Ha lesz ötödik elmondom.

arncht 2015.06.30. 14:32:08

@Ödenburger [Hu/At]: wgkk igen, bank igen, biztosito nem, finanzamtnal meg eszuk agaban nincs... az egyik no konkretan azt mondta, hogy nekik erre nincs idejuk, ok nem beszelnek torokul (!?). a finanzamthoz mar kb huszadszor adunk be a mindenfele igazolast, hogy atkonvertaljuk az otthoni dolgainkat az ittenire. fel eve jott ki a csalad, de meg mindig nincs vege. salzburgban konkretan senki nem volt a finanzamtnal, es segitettek kitolteni az adobevallast. itt meg olyan, mint a menekultkozpont, nem ritkan bunko ugyintezokkel.

a lakast kezelo ceggel, akikkel beszeltem, meg annyira felhuztak, hogy megfogadtam, bemegyek es leosztom a telefonos holgyet szemelyesen, nem lehet igy beszelni egy ugyfellel, miutan felhivtam oket, mert levelben kb otszor kertem, hogy kuldjek mar el a szamlat. de bankban is volt, hogy az egyik nagyon kedves es aranyos volt, a masik meg ugy bant az emberrel, mintha az ember seggebol rangattak volna ki. nincs jo tapasztalatom a becsi emberekkel, ami pozitivumkent ert salzburgban, hogy minden ugy mukodik, ahogy elkepzelnem, itt meg kettot visszaleptunk magyarorszag iranyaba.

2015.06.30. 14:32:08

@wuaaa [nor]: RE moyjo lakhelye: sztem Bekasmegyeren es HEV :)

Nigro notanda lapillo 2015.06.30. 14:32:08

ha màr egy helyen a posztoloval(csak sokkal régebben):
jo poszt, sok meglàtàssal egyet is értek, de az àrak esetében nem mindig, pedig egy Auchan-ba jàrunk.

"Magyarországon a mosógépszerelő kiszállási díja 3750 Ft volt (kb. egy hónapja), itt Luxban ugyanez 70 EUR."
Hozzànk a mosogatógépszerelô 45 euroért szàllt ki a mùlt héten.

Vagy pl. otthon egy férfi hajvágás 2500-5000 forint, itt 50 EUR-tól indul.
Fodràsz: férfi hajvàgàs màr kevesebb mint a felébôl is, pl. Hair Killer

Egy 0.75kg-os kenyér nagyjából 2 EUR(tól indul), egy joghurt 0.90 EUR, egy kiló banán 3-4 EUR, egy üveg 1.5 literes kóla 1.55 EUR.
Kenyér 1.10-tôl(mondjuk azt nem szeretem, de van, Lidl-ben még talàn ennél is olcsobb, cask nem szoktam ott kenyeret venni), joghurt az alap 30 centtôl, de a nagy "Bauer" is 49 cent, banàn mindig van 99 centért(az Auchan-ban), a bio valoban dràgàbb.
A lakàsàrak viszont valoban extrém magasak.

2015.06.30. 14:32:08

@mojyo: amugy en is sokkal jobban szeretem a kezivaltosat. Mi azert is veszunk azt, mert nalunk az feler egy rablasgatloval :) itt mindenki automatat vezet A manualisat nem szereteik. Amugy en is automatanak hivom ;)

Nigro notanda lapillo 2015.06.30. 14:32:08

@Herr Géza: 400 euros rezsit emlegetett a posztolo? még nem talàlkoztam ilyennel itt, a hàzunkra itt kevesebb a rezsi mint a szüleimére Budapesten.

Nigro notanda lapillo 2015.06.30. 14:32:08

@Hari Seldon 2: "Ez úgy történt, hogy az oktatási rendszer úgy van, hogy a tantárgyakat alsó tagozatban a helyi luxembourgiul tanulják (ami egy „elfajzott” német, mint nálunk a moselli). Középiskola elején németül tanulnak mindent, és magasabb osztályokban csak franciául."

nem egészen:
ovoda: fonyelv lux. + mondokàk jàtékok németül és franciàul, a tévét àltalàban németûl nézi az àtlag lux.-i gyerek
àlt.isk.: elsô év fô nyelv lux.+ irni, olvasni németül
ezutàn: + a francia, +a tanàr belàtàsa szerint bizonyos tàrgyak franciàul, németül
középiskola(12 év utàn): a gimnàziumban több tàrgy franciàul, szakiskolàkban kevesebb.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:32:40

@csőcsere: az automatában menet közben lehet borotválkozni, láttam ilyet az autópályán valamelyik reggel, a bácsi zümmegtette balkézzel a villanyboreszt :)

Herr Géza 2015.06.30. 14:33:44

@csőcsere: "Az Usa-ban a szegény embereknek van sebváltós autója."
Biztos vagy te ebben? Szerintem ott a kéziváltós a feláras, ha van az adott típosból egyáltalán.... Régebben meg a Porschék, Ferrarik, Mercik stb., azaz az európai autók voltak kéziváltósak, azokat meg ugye inkább a gazdagabbak vették.

2015.06.30. 14:34:48

@csőcsere: Na latod erre nem is gondoltam, hogy az automata valto miatt tobbet mernek kimenni az emberek az utakra es tobb lesz a szabadido :D

@pappito: Azt en se mondtam, hogy kotelezo lesz, a @Herr Geza mondta, hogy terjed a dolog, csak ezert irtam amit :) De amugy el tudom kepzelni, hogy jo lehet, csak en nem ismerem es nem is lattam masoknal se ilyet.

Herr Géza 2015.06.30. 14:36:59

@Observer99: Ne keverd meg szegényet..., ez már a kézzel IS váltható típus. :D

SzZoole 2015.06.30. 14:39:02

@Herr Géza: @Golf2:
Itt nem veszesek az X6 vezetok.
Nos Gejzam,a 2-nek nem latom ertelmet a 4-es,meglepo,de tetszik:)
Az i3 ugy csuda ahogy van,viszont a 8-as tetszik,kar hogy elektromos szar:(
Amikor centralban all melletem egy a lampanal es megindul a lampanal hianyzik az a V8-as gurgulazo oblos hang,ehelyet,mintha egy villanyfurot hangjat hallanam.

Egy story szombat delutanrol.
London,Kensington West Cromwell Road,kozel a Harrods-hoz 2x2 savos ut,en kivul alltam a lampanal a belso savban meg egy tehetos es nem kevesbe hires ember,egy SLS convertible.
Lehuzom az ablakot es atszolok neki,mi kozben rugdosom a gazpedalt;V6,diesel.
A celebunk vette a lapot es Ö is elkezdte rugdosni a gazpedalt es mondta;V8,petrol.
Gejzam,ha hallotad volna azt a hangorkanumot:)))
A lampa mar zold volt,mogotunk allt a sor,de ezt a kis eloadast latvan/hallvan senki nem dudalt
A vegen megkoszontem a sracnak es mondtam neki,hogy nedves lett a gatyam,erre jot nevetett es egy kover gazzal megindultunk mindketten,gondolhatod,hogy ki volt elorebb:)))

2015.06.30. 14:39:41

@Observer99: Jaaaj! Ne bonyolitsd, ne bonyolitsd! :D Latom ezt a P, N, D meg R allast, amit @Zoole irt de akkor mi az a 3, 2, 1? :D

@Mrs Rumcajsz CA: Ertem, ez amugy a masik, amire gondoltam, hogy az automatat nem konnyebb-e ellopni? (A Bekasmegyeren felrohogtem :D)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 14:44:41

@LittleG (uk): Ha minden jol megy Julius vegen koltozes, de mar inkabb nem keszulok ra (en mar most szombaton mentem volna :)).
A mindennapi elet kontrasztjat mar latom, azert voltam parszor Parizsban. De Oroszorszag, azon belul is Moszkva minden massal kontrasztos :).

Tegnap pl felhivtam a felesegem az ebed utan, hogy ilyen ritka-szar ebedet mar reg ettem es a vegen meg majdnem kiabalt velem a felszolgalo csaj (ketszer kert PIN kodot mire en kertem a negativ visszaigazolast az elso probalkozasrol hogy nehogy 'veletlen' ketszer fizessek, ez neki allt feljebb). Itt normalis hogy szo nelkul megadjak meg hogy nem kerdeznek vissza. Reszben leszarjak hogy mi 'tortenik' korulottuk reszben nagyon tudatlanok, a rendszer resze :).

Tobszor sarkonfordultam (fordultunk) etteremben vagy boltban mert jofurman elhanyta magat az undortol az ott dolgozo hogy vendeg jott es neki most dolgozni kell... nem erdekes hogy adok neki jattot, a tulaj sem tesz semmit a helyzet javitasaert, ez itt igy szokas.
Na EU-ban mas a helyzet.
Multheten is voltam 3 napot es beszel szinte mindenki angolul. Az ottani kollegaim azt mondjak az atlag Francia nem beszel angolul, de erdekes modon az etteremben is a peksegben is az ingatlan irodaban a szallodaban es meg a taxisofor is beszelt angolul. Moszkvaban nem beszelnek, nagyon ritkan futok ossze angolul beszelovel a hetkoznapokban.
Az mar megint mas kerdes hogy oroszul nem akartam tanulni de franciaul szivesen megtanulok majd.
Persze van Oroszbol is fofej, csak nagyon-nagyon keves es a tobbi... taplo-barom allat. De ugy erzem nagyon belelovalltam magam :).

Herr Géza 2015.06.30. 14:45:39

@pappito: Az kismiska az itteni, autópályán a kormányra terített újságot olvasó kamionsoförökhöz képest. Olyan gyakori jelenség lett, hogy a rendörség külön erre a célra rendszeresített, magasított furgonokba telepített kamerákkal vadászik rájuk mióta kiderült, hogy néhány durva ráfutásos balesetnek ez volt az (egyik) oka.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:48:15

@mojyo: az 1, 2, 3 az azt jelenti, hogy ahova ráncigálod a selectort (váltókart) annál a sebességfokoozatnál nem vált feljebb az automata. hegymenet, vontatás, ilyesmi esetben kell, ilyenkor a fordulatszám nő, de a váltó nem vált az általad választott sebességfokozat fölé, hogy legyen elég kraft felmenni a dombra, vagy kihúzni a motorocsónakot a partra a trélerrel.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:50:57

@Herr Géza: jönnek a saját magukat vezető teherautók nemsokára ott majd szunyálhat a pilóta úr amennyit akar

már forgalmi szituációkban tesztelik a dolgot

az új s merci is megyen már magától, nem megy ki a sávból, tartja a követési távolságot, kormányoz, hátra lehet mászni a titkárnőhöz :)

2015.06.30. 14:53:58

@Herr Géza: Ez meg a masik amit akartam kerdezni, hogyha ennyire elterjedt az automata valtos, es el rola a sztereotipia, hogy lehet kozben facebookolni meg ujsagot olvasni, meg az is elgondolkodtato amit @nyuszigonosz irt, hogy csak ugy elsetal az auto es leesik a parkolohazbol, akkor nem van az, hogy sokkal olcsobb a biztositas a kezivaltosra? :D Vagy amit megsporol a biztositason a manualisos, azt megkapja szervizkoltsegben mert ugyis mindenki jobban gyilkolja a kuplungot mint az automata valtosok?

(Nemtudom miert erdekel amugy, ugyse lesz ilyenunk egy darabig szerintem, hiszen Bekasmegyeren lakom, vagy Tibet-alson. :D)

2015.06.30. 14:55:42

@pappito: Ertem. Vilagos, koszonom szepen. Ez akkor mar majdnem olyan mint a rendes. :D

Herr Géza 2015.06.30. 14:55:45

@Zoole[uk]: " ehelyet,mintha egy villanyfurot hangjat hallanam."
Tudtommal van benne, ill. lehet hozzá rendelni V8-as morajlást imitáló hanggenerátort.....
Milyen hülye is az emberiség,nem?. :)))))
Mondjuk nálam a "merjünk nagyot álmodni" szerényen megállt a V6-osnál, de azért igaz, hogy 8 hengerrel, ne adj isten 12-vel még királyabb az élet...:))))

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 14:56:57

@mojyo: hát, ha leszámítjuk, hogy teljesen különbözik a két dolog, akkor igen, végül is olyan, mint a rendes :)))))

SzZoole 2015.06.30. 14:58:41

@Herr Géza: "merjünk nagyot álmodni"
Meg szép,addig nem nyugszom,amíg egy S65 boldog tulajdonasa nem leszek:)))

2015.06.30. 14:59:09

"A BMW nagyon szép, nagyon jó autó, megbízható technika, és ha telik rá, miért venne mást a jóember?"
Miota jo auto? Ki mondta ezt neked?
BMW= Basically Me Walking

A poszt jo. Autokrol ne irjal.

wuaaa 2015.06.30. 14:59:29

@mojyo: Most mi a bajod Tibettel? :))

Herr Géza 2015.06.30. 15:02:03

@pappito: Ja, a szó szerint full automatához nagy "fejváltás" fog kelleni. Aki eddig tesztelte az új mercit önmüködöen, mind azt mondta, hogy rendesen be volt szarva... Na az lesz még a nagy átállás, ott nem segít a cipöfüzö, max. a kényszerzubbony... :)))

2015.06.30. 15:02:58

@wuaaa [nor]: Semmi a vilagon, nagyon szeretek itt lakni, finom zold tea van es mindenki buddhista, raadasul nincs tul meleg es egesz evben fitt vagyok a hegyi maszkalastol, van wifi es melegviz, ennel tobb pedig nem is kell :D

Herr Géza 2015.06.30. 15:03:03

@charlieharper: Már hiányoltalak, te csillagoshomlokú !! :))))))))))

2015.06.30. 15:05:32

@Herr Géza: nem erek ra. Drachmat vasarolok.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 15:07:35

@Nigro notanda lapillo:
1 klió banán nálunk a thionville-i Carrefour-ban 0,99 Euro.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 15:08:14

@Nigro notanda lapillo:
1 klió banán nálunk a thionville-i Carrefour-ban 0,99 Euro.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 15:10:03

@Nigro notanda lapillo:
Na, ezek szerint így pontos, ahogy mondtad.
Nagyjából én is arra akartam utalni, hogy felsőbb évfolyamokban folyamatos az eltolódás a francia irányába.

csőcsere 2015.06.30. 15:20:16

@Herr Géza: a "sebváltós autó = szegény ember" az usákokban olyan toposz, mint Mo-n "a gyerekek miatt költöztünk családi házba", vagy "igazi ffi sebváltós autót vezet".
:))))))

csőcsere 2015.06.30. 15:21:15

@mojyo: örülök, hogy örülsz :))))

SzZoole 2015.06.30. 15:36:33

@charlieharper: hey Charlie,where are you been?
Ha ezt en írtam volna mar keresztre feszítettek volna,írhatnál valamit az Audirol is

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 15:49:17

@Hari Seldon 2: a kresz módosítása szerint kötelező már megállni minden zebra előtt, ha ott kóborol egy gyalogos, és úgy csinál, mintha át akarna menni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 15:51:34

@mojyo:
te gazsi, képzeld olyan autót vettem, semmi macera, csak beteszem débe, és már megy is, mint a golyó!
hádde, hogyanmár, iszen te még débe alszó.

2015.06.30. 15:52:53

OFF

"Miközben egy tipikus migráns évente 1700 dollárt küld haza, a magyarok esetén 5500 dollár ez az összeg."

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/omlik_a_penz_haza_a_magyar_kivandorloktol_mutatjuk_a_szamokat.599838.html

ON

Bredpitt Monika 2015.06.30. 15:54:23

Hu, ez jo volt.

Azert en kivancsi lettem volna az orvos, nover fizetesekre is, mi az hogy voros poszto, mire gondolsz pontosan? Tudom, ugy tunik, mintha harapnanak a hozzaszolok, de nem kell nagyon felni.

En lattam am Budapesten is mosolygo, udvarias ellenort es megmondom oszinten, hogy ellenor biztos hogy nem lennek. Nem irigylem oket, mert szerintem sokkal tobb olyan utas van, aki nem m osolyog, nincs jegye sem , berlete sem es neki allj feljebb, ha megbuntetik. Mert hat minek is vegyunk, ha anelkul is lehet.

Nagyon erdekes volt a beszamolo. TETSZIK !!!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 15:56:54

@Herr Géza: hú, pesten mit nem adtam volna egy automata váltósért...

2015.06.30. 15:57:49

@~~Babette~~: :D Pontosan igy! Haaa!

**mimi** 2015.06.30. 16:00:00

@Herr Géza:
hááááááá...én azé megvenném :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 16:00:25

@Herr Géza: ez velem első alkalommal se fordult elő....

2015.06.30. 16:02:37

@Zoole[uk]: a patosszal teli posztoknal nem voltam jelen. Idom sem volt.

@Bredpitt Monika: ja igen, az a resz nem kellett volna. En mar talakoztam nem tul kedves emberekkel is Luxban
Nekem az is furcsa ott, hogy delutan 5-kor mindenkinek kiesik a kezebol a toll es rohan haza.
Delutan 6-tol a belvarosuk meg egy szellemvaros.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:03:24

Jo autok !

Irigykedtem a sok jo kocsi hallatan, bar nekem otthon nincs autom, de itt New Jerseyben egy csaladnal dolgoztam. Itt siman belefert, hogy vesznek egy autot a dajkanak. Kaptam egy Volkswagen Fox nevu kis joszagot. Ismeri valaki?
Semmi extra nem volt benne. Hagyomanyos sebessegvaltos, kezi ablaklehuzo, legkondi nem volt benne ( a bal fulem azota erzekeny a szelre).
Egyszer kijott elem szabalytalanul egy fiatal csaj, nem nezve az en iranyomba es nem birtam megallni. A csaj kocsija jol behorpadt, mig az en kis automnak semmi baja nem volt, nagyon massziv kis kocsi volt. Egyszer szerelohoz vittek es a fonokom kolcson adta az Audijat. Kb. 35 perc autoutra laktam . Az egyetlen CD ami a kocsiban volt Peter Gabriel So c. albuma (azota is az egyik kedvencem) volt. Bekapcsoltam a lejatszot es mintha egy masik vilagba kerultem volna. Elveztem minden pillanatat annak az autoutnak.

Mme.Brioche 2015.06.30. 16:03:54

OFF
@Ödenburger [Hu/At]:
"A bankok óriási lehetőséget látnak abban, hogy egyre több itt született ember próbál szerencsét Nyugat-Európában, és utal haza rendszeresen pénzt."

Ah... fenik már a fogukat a piócák, hogy mennyit csippenthetnének le a kisnyugdíjas nagyiknak küldött pénzekből kajára meg fűtésre...
ON

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:06:07

@charlieharper: ]: a patosszal teli posztoknal nem voltam jelen. Idom sem volt.

Voltak ilyen posztok?

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:12:22

@brioche (FR): erdekes, ha mar off akkor en kicsit ferditve reagalok ra.
Par hete arrol beszeltem egy baratommal, akinek vallalkozasa van es eleg sok penz van a szamlain, hogy mi van akkor ha valaki megnyeri az otos lottot, ami legyen mondjuk ket milliard forint.
Azt mondta (lottozo reven) hogy felment egyszer a Szerencsejatek Zrt oldalara es ott m ar elore tanacsokat adnak, hogy menj felvenni a nyeremenyt. Tobb bankszamlad legyen es mar legyenek ott veled a szamlaszamok ahova a penzt utaltatod.

Ezen kivul megjegyezte, hogy ot rendszeresen hivogatjak bankokbol mindenfele otletekkel, hova rakja a penzt, ide fektesd be oda fektesd be. ez azert eleg gaz szerintem, hogy csupan azert mert latjak tobb penzed van, mint masoknak maris rad ugranak.

Volt egy hajlaktalan hazaspar otthon, akik a nyeremeny utan a nevuket adtak hozza, ami ugye otthon nem szokott publikus lenni, azt mondtak, hogy oket mindenfele emberek megkerestek, nem is tudom mi lett veluk a vegen. Azota is boldogan elnek.......

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:14:35

@kék madár: JOl erzi magat, de sokat utazik Magyarorszagra es nem nyilazik hatrafele.

Golf2 2015.06.30. 16:21:56

@Zoole[uk]: Ha még AMG is volt akkor 200000font-nál kezdődik az ára,annyiért lehet jó merdzsó...

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:21:56

@Mme Seldon: Meg annyit a poszthoz, most rolatok jut eszembe, hogy azert a ket es fel oras vonatutert Parizsig nagyon irigylem. Parizs nagyon klassz varos, nagyon szeretem.

Hozzad egy kerdes, latom gyerekorvos vagy (es nem vagy otthon, de kar).
Mi van otthon gyerekorvos ugyben? A mi keruletunkben (XX) nagyon idos orvosok vannak, nekem ugy tunik nincs utanpotlas. Szo szerint addig dolgoznak, mig meg nem halnak, rengeteg gyerek van a rendeloben, en mar atmentem egy maszek dokibacsihoz, aki nagyon kedves, 1500 forintot kert cask , de azt kerte tolem hangosabban beszeljek, mert mar rosszul hall. Ezek utan meghallgatta lanyom tudejet.........segitseg!!!!

Golf2 2015.06.30. 16:22:00

@Herr Géza: merjünk nagyot álmodni Minek álmodni ha ébren is jó énekelte éppen a Neoton,alig hallottam a 60 mérges pacim dübörgésétől az Astrámban...Azért egy 535-öst bevállalnék,ha lehetne errefelé nem visszapörgetett,megkíméltet kapni.

Golf2 2015.06.30. 16:22:03

@mojyo: de akkor mi az a 3, 2, 1? Az 1 jó szám a Final Countdown.

Golf2 2015.06.30. 16:22:16

@~~Babette~~: Há débe mèg a garázsba vòt ne vakiccsá more

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:27:47

@Pink Petsch: Szia.

Gabor , gratulalunk. Ma behoztal eltevelygedt hozzaszolokat. Tenyleg jo kis poszt !!!

eltevelygedt? van ilyen szo?

wuaaa 2015.06.30. 16:29:21

@Bredpitt Monika: "Parizs nagyon klassz varos, nagyon szeretem."

Ja, érdemes ott eltölteni pár napot mielőtt Albániába mész, utána már nem fog annyira zavarni a szemét Tiranában...

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:31:00

@Pink Petsch: Jogos, szerintem is ezt abba kene hagyni (marmint a talalgatast).

Hari Seldon 2 2015.06.30. 16:31:09

@Bredpitt Monika:
Mme Seldon csak 6 után ér haza. De 12-től 15-ig általában itthon van. Tőlünk is 2,5 óra körül van Párizs TGV-vel.

SzZoole 2015.06.30. 16:31:59

@charlieharper: "a patosszal teli posztoknal nem voltam jelen."
Te ezt nem birom ertelmezni,tudod az agymutetem:)

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:34:15

@wuaaa [nor]: A figyelo szemek.

Szemet sajnos van sok helyen. Nekem a legnagyobb dobbenet Manhattan volt vasarnap reggel. Azt mondjak New Yorkrol a varos ami soha nem alszik. Vasarnap reggel egy par oran at alszik o is, furcsa elmeny. A 7. 8. sugarut kornyeken iszonyu szemet van ilyenkor (nem tudom valtozott e a helyzet en 1997 ben szinte minden hetvegem ott toltottem).

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:38:32

@Zoole[uk]: Na mi van, megnezted Wass Albertet?

Lattam fent irtad valakinek nem vezettel meg automata kocsit.
Az az erdekes amikor felvaltva vezetsz hagyomanyost es automatat. Neha megall az ember laba a levegoben es elgondolkozik, akkor most melyik kocsiban is ulok. Automatanal bal lab elfelejtve.

SzZoole 2015.06.30. 16:40:48

@Golf2: Az SLS csak AMG-ben van az SLR McLaren-nek az utodja,de mar az SLS sem gyartjak,most valtja az uj AMG GT.
Kb. 2 hete lattam Chelsea merci szalon elott,egy csomo ember alta korul,en is:)))

2015.06.30. 16:42:06

@wuaaa [nor]: Itthon vagyok mar, urbanus kislakas ablaka keresztezodesre nez, buszmegallo is van, felulrol figyeltem amikor jott a busz, es kepzeld, valtott a sofor! :D Vagy lehet, hogy az ajtobecsuko gombon volt az a keze, amelyik nem a kormanyon, de a tobbi kocsiban mindenki valtott, egyet se lattam aki nem csinalta!

De mondjuk itt a Himalajaban ugyse kell 3-asnal nagyobb fokozat :D

Herr Géza 2015.06.30. 16:42:16

@~~Babette~~: Rögtön, amikor beülsz nem is, mert akkor még figyelsz. De másnap, vagy egy hét múlva....
Nálam most a fordított szindróma van. Az én autómban nem is kell a féken állni (sok automata csak akkor indítható), P-ben csak a kulcsot fordítom és megy is.
Múlt héten arrébb akartam állni aszonypajtás kézi váltósával, hát majdnem lebontottam a kerti bungit... Immár automatás reflexszel, agy máshol jár, nem is kerestem a kuplungot, durr be, kulcs fordít, csakhogy sebességben volt..... :)))))

Bredpitt Monika 2015.06.30. 16:45:19

@Hari Seldon 2: Koszi, nagyon kivancsi vagyok a valaszara.

Irigykedem Parizs miatt. Anyukammal jartam ott eloszor, lattam az oreg Le Pent Majus 1 en. Hu, milyen orulet volt ott. Ugy latom a lanyat kemeny fabol faragtak.
Masodszor ferjemmel voltam es egy egesz mas arcat lattam a varosnak, mivel ot nem a muzeumok erdekeltek, meg a szokasos turista latvanyossagok. Lementunk a Szajna partra es az ottani hippik vilagat is figyelhettem.

Kivancsi vagyok erre a Marine Le Pen fele partra, soha nem foglalkoztam veluk, de a multkor valamiert megakadt a szemem rajtuk. Budapesten meg egy vitamusorban kerult elo az a mondat, h ogy Franciaorszagnak akar egyszer egy muzlim elnoke is lehet. VAgy valami konyvet emlegettek, mar nem tudom mi volt.
Engem nagyon vonz a francia videk is.

FutureFry 2015.06.30. 16:45:55

@Herr Géza: @mojyo:
Amerikában olyan 10-15% lehet a kéziváltós autók aránya. Mondjuk San Francisco vagy Seattle egyes részein szinte kötelező az automata (igaz van a kézifékes indulás, de még azzal is néha kipörög a kerék, pláne ha csapadékos az időjárás - persze tudvalevőleg Seattle-ben sohasem :)). Egyébként meg a hibrid és pláne az elektromos autók elterjedésével a váltó mint olyan meg fog szűnni teljesen, bár már a modernebb belsőégésű autóknál is hatékonyabb (jobb fogyasztást eredményez) az automata váltó - pl. CVT - mint a kézi.

SzZoole 2015.06.30. 16:50:25

@Bredpitt Monika: Monix,tudom ki az a valaki,de kb. 2010-ig nem sokan tudtak otthon,hogy ki ez a valaki,most meg az iskolai tananyagba bele raktak vagy csak akarjak?Mindegy nem erdekelnek az ilyen 'megnemertett koltok',mint Csurka is volt.

Te,en sehol nem irtam,hogy nem vezettem meg automata valtos autot,jo uthet az a munsajn:)))
Tudod Te milyen autom van?

wuaaa 2015.06.30. 16:55:18

@Bredpitt Monika: A Taxi Driver-ből is csak arra emlékszem, hogy mindenhol mennyi szemét volt az utcákon. Nem tudom milyen volt Párizs 40 éve, de nem hiszem, hogy rosszab, mint ma.

@mojyo: Közelebbről meg kéne nézni azt a buszt szerintem... :)

Herr Géza 2015.06.30. 16:56:09

@FutureFry: Na a CVT-re én is azt mondom, hogy vegyen, akinek két anyja van. :D Vezettem Smartot, maga az "autó" is egy sokk volt, de a CVT váltója az meg sokk a négyzeten. Dettó ugyanez a Nissan Micra-nál (na jó, ott az autó maga OK). A hajtáslánc reakciója olyan az indulásnál, mint a takony (a finnyásabbaknak: mint a rágógumi :D). Rémálom.....

SzZoole 2015.06.30. 17:00:47

@Herr Géza: A felesegem A Class-ban is CVT valto van nincs semmi gond,mondjuk nem egy 7G tronic:)))

Hari Seldon 2 2015.06.30. 17:03:41

@Zoole[uk]:
Szerintem a pályázati posztokra gondolt.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 17:03:46

@FutureFry: amikor meglattam San Franciscoban a parkolo autokat azokban a kis meredek mellekutcakban szo szerint leizzadtam. Igaz, azt is hozza kell tennem, hogy en eletemben eloszor Kaliforniaban ultem egyedul autoban (es vezettem is nemcsak ultem). Mivel bator vagyok , ezert minden tanacs ellenere, elso utam LA bol SF ba vezetett. Nem bantam meg, igaz, hogy LA ban fucking bitch nek hivtak a fekete sracok, akik mogottem vezettek, de aztan belejottem.

amikor ezek utan hazajottem es a XX keruletbol fel kellett vezetnem Huvosvolgybe, szinten szo szerint leizzadtam az idiota otthoni vezetoktol, meg a jobbkez szabalytol, amit haha nem mindenki tart be.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 17:05:15

@Zoole[uk]: Audid ? valamit felreneztem, a moonshine el van dugva elolem (meg fogom talalni)

Bredpitt Monika 2015.06.30. 17:08:51

@wuaaa [nor]: Az egyik legjobb filmje DeNironak, amiben atvitt ertelemben van sok szemet inkabb, en az igazira nem is emlekszem.

Herr Géza 2015.06.30. 17:08:59

@FutureFry: Fogyasztás ? Pl. Nissan Micra gyári adatok: 80 LE-s kivitelnél 0,4 l/100km a kézi javára, a 98 LE-snél meg már 0,7 l szintén a kézi váltós javára (mindegyik 1,2 l-es motor, 4,3-5,4 l-es fogyasztási adattartományban: azaz 10-15%). A felár pedig 1500 € a CVT-re, ami ebben a kategóriában bizony 10%-a az autó árának!
Plusz az ótvar feeling, na itt biztos nem vennék automatát.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 17:10:07

@~~Babette~~: Na, ne. Koszi, ezt elolvasom. Nagyon kivancsi vagyok.

Herr Géza 2015.06.30. 17:12:21

@Zoole[uk]: Gondolom az A-class-ban már csak valami komolyabb CVT van, mint a Smartban volt... De ahhoz még nem volt szerencsém.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 17:14:39

@Bredpitt Monika:
Bár nem szavaznék rájuk, de Marine sokkal jobb, mint a bolond fasiszta apja.
Én inkább a UDI-t támogatom, vagy a Les Républicains, ha a Sarko-t elhajtják, és Juppé kerül előtérbe. (utálom az ablakon visszamászni akaró törtető alakokat)

Bredpitt Monika 2015.06.30. 17:14:45

@~~Babette~~: Aszta. Na, akkor ujabb hely amit meglatogatok. Ugyis annyira imadom a kavezokat, a mi itt Amerikaban hianycikk.

Koszi. Jo latni, hogy valaki tud ertelmesen banni egy nagy nyeremennyel.
Most jelez a derekam, megyek megkeresem a moonshine t, ami egy masik varosban van eldugva a baratunk hazaban.

SzZoole 2015.06.30. 17:16:18

@Herr Géza: Ez igaz,a nejem elozo autoja egy Smart forfour volt,az A Class ahoz kepest eg es fold,ebben pl.van visszagurulas gatlo a smartban nem volt.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 17:17:04

@Hari Seldon 2: Ezt most megemesztem, szinte semmit nem tudok a francia politikarol, de ez a Marine nekem erdekesnek tunik. EGyebkent szavazni is tudtok? Tenyleg aki EU s orszagbol megy Eu ban az alanyi jogon szavazhat, hogy van ez?

SzZoole 2015.06.30. 17:17:26

@Bredpitt Monika: Nem,nem Audi(bele sem ulnek)

Herr Géza 2015.06.30. 17:19:14

@~~Babette~~: Jaj de hibátlan polgárnö tetszik lenni... :))))))) Törtél már össze autót??? Mert én még nem jutottam túl a has per kábé 5000 forintos mai kárértéken (egy darab Wartburg rendszámtáblatartó és rendszám amortizálása a vonóhoroggal úgy húsz éve) és mindez 35 év és uszkve 2 millió levezetett km alatt... Mindezt úgy, hogy "nem figyelek" ! :)))))))

kék madár 2015.06.30. 17:20:13

@~~Babette~~: csak ironizaltam a kerdessel, annyira elegansan tudok paraszt is lenni, hogy senkinek nem tunik fel. Vagy valami hasonlo

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 17:24:19

@Herr Géza: cicafiú, egy azaz egy darab sajáthibásom volt, pirosnál araszolás közben megpusziltam egy postásautó hátsó vonóhorgát:)) csak azért volt több ötezernél, mert a vonóhorog eltalálta a hűtőt.

egy másikhibás volt, ahol ha nem vagyok túl óvatos, és nem negyvennel megyek a Balzacon, hanem ötvennel, akkor nem kapja el a hátulját a pandásmaca:P

ennyit tudok mondani, tisztelt bíróság:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 17:25:07

@kék madár: ó, semmi gond, kiélheted magad máshol.

kék madár 2015.06.30. 17:25:15

ha mojyot es FutureFry-t bezarjuk egy szobaba, melyik mondja meg hamarabb, hogy hol lakik?

Hari Seldon 2 2015.06.30. 17:36:50

@Bredpitt Monika:
Helyi választáson szavazhatunk, országoson nem.

nemor 2015.06.30. 17:39:25

@Bredpitt Monika: Michel Houellebecq: Behódolás (Soumission), regény, 2022-ben játszódik, amikor a Muzulmán Testvériség nyeri meg a választásokat Franciaországban (épp tegnap olvastam el).
Eredetiben 2015. január 7-én jelent meg, a Charlie Hebdo-mészárlás napján.
Magyarul a Magvető adta ki már Nyári vezetése alatt, áprilisban. E-könyvben is elérhető.
Nekem nem fog a legnagyobb irodalmi élményeim közé tartozni, de biztosan az egyik leginkább gondolatébresztő írás az utóbbi időkből. Majdnem akkora, mint a Feleségverseny.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.30. 17:51:41

@Andras125: a múltkor azt hiszem kérdeztem már csak nem kaptam rá választ hogy miért állsz ennyire ellen az orosz tanulásnak?

semmi gáz, csak kiváncsi vagyok :)

SzZoole 2015.06.30. 18:00:57

@~~Babette~~: "pirosnál araszolás közben megpusziltam egy postásautó hátsó vonóhorgát:)) csak azért volt több ötezernél, mert a vonóhorog eltalálta a hűtőt."

Ha hutot cserelni kellet,akkor az nem csak egy puszi volt,volt az egy jo hosszu nyelves:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 18:04:04

@Zoole[uk]: ez ilyen nagy dobozos postásautó volt, magas hátsóval meg fellépővel, a hűtőm meg legelöl...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 18:05:02

@Zoole[uk]: próbáltam a bejelntőn ráfogni a postásra, már majdnem meggyőztem, amikor arra jöttek a rendőrök:D

Herr Géza 2015.06.30. 18:12:02

@~~Babette~~: Cicalány! Egy év felfüggesztett !! A nép (azemberek) nevében. :))))

SzZoole 2015.06.30. 18:12:12

@~~Babette~~: Probaltad ravenni,ejnye ejnye Babette,megha en tettem volna,de Te mint leendo jogasz:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 18:15:04

@Zoole[uk]: áh, akkor az még a fasorban sem volt:)

@Herr Géza: nana, beszéljünk arról, hogy nem is gondoltál arra, hogy más is vezethet jól:PPPP

kék madár 2015.06.30. 18:15:32

@~~Babette~~: megint nem hiaba alltam sorba :)

Herr Géza 2015.06.30. 18:15:59

@~~Babette~~:
1.Mivel gyözted meg majdnem a postásfiút?????
2. Hamis tanúzásra felbujtás? A felfüggesztés ugrott ! (A különösen nagy társadalmi veszélyesség fokának okán...,vagy valami ilyesmi)
:))))))

Herr Géza 2015.06.30. 18:17:11

@~~Babette~~: Persze hogy nem gondoltam rá, mert kizárt. :D

Herr Géza 2015.06.30. 18:18:23

@~~Babette~~: Tudod, a legpozitívabb tulajdonságom a messze földön híres szerénységem. Oszt punktum!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.30. 18:19:00

@Herr Géza:
meg akartam győzni. jó vagyok benne.;)

(a bejelentőn nyilatkozni kell, hogy ki ismeri el a vétkességét a biztosító felé (!)
úgyhogy ezt a büntetőjogi vonalat hanyagoljad, még viccből is.)

kék madár 2015.06.30. 18:27:46

@FutureFry: megfogalmaznam rovidebben: a multitasking nem az erosseguk

SzZoole 2015.06.30. 18:30:30

33 fok van,holnap meg melegebb lesz megdolhet a ket evel ezelotti 38 fokos meleg rekord.
Kodos Albion mi?Meg hogy alig megy fejebb a homerseklet 16-17 foknal,ekkora baromsagot,hetek ota folyamatosan napi 24-26 fok van.

SzZoole 2015.06.30. 18:33:12

@kék madár: Minel sotetebb egy ember bör szine,annal bonyolultabb neki a multitasking,nagyon ritka az amelyknek megy.

SzZoole 2015.06.30. 18:54:09

@kék madár: Tudom,raszistanak tunik,de attol igaz.

2015.06.30. 19:01:11

@mojyo: gondolom a feltores nem nagyon kulonbozik, csak max nem tudja utana elvezetni :) (szupi! Biztam a humorerzekedben :D )

kék madár 2015.06.30. 19:06:59

@Mrs Rumcajsz CA: igen erre mondjak, hogy a
no offense but
I am not a racist but
some of my best friends are Mexican but

kezdetu mondatok utan mindig valami eros befejezesre lehet szamitani :)

Golf2 2015.06.30. 19:13:25

@Zoole[uk]: Szegény teniszezők pont most kell játszaniuk Wimbledonban,hőségben.

kék madár 2015.06.30. 19:14:34

@kék madár: not @Mrs Rumcajsz CA: but @Zoole[uk]:

SzZoole 2015.06.30. 19:17:12

@kék madár: Ja,hogy en ram erted,hogy raszista vagyok?
Igen,de ezt soha nem is tagadtam.

Hari Seldon 2 2015.06.30. 19:19:03

@~~Babette~~:
Szerintem sem normálisak. Eleve nem lehetne engedélyezni, egy mentálisan beteg embernek ezt. Nyilván ez egy kényes téma, de ezt nem lehet nem beszámíthatónak eldönteni, hogy ő meg akar halni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.30. 19:23:04

@DavidT: kerdeztel par dolgot de ezt special nem.
Nem allok annyira ellen, ez csak az en hulyesegem...
Ott kezdodik a tortenet hogy en meg altalanos iskolaban tanultam kotelezo jelleggel de mindig is rosszul teljesitettem. Vegul is asszem 5-dikben leadhattam mert mar tanultam angolt de akkor mar nagyon bukasra alltam sok egyessel. Tehat sosem voltam jo oroszbol.
Ide, Moszkvaba egy eves szerzodessel jottem, annyi ido alatt nem az oroszt akartam tanulni hanem a munkara koncentralni es inkabb a jovobe neztem es Franciat tanultam merthat az meg hosszu ideig nagyon fontos lesz nekem... aztan jott egy ev szerzodes hosszabbitas de ettol kezdve mar tenyleg azon dolgoztam hogy athelyezzenek.
En mar eletemben sosem leszek Orosz nyelvteruleten az Orosz tagokat pedig messzirol el akarom kerulni, r-go, nem baj ha nem tudok oroszul :).

kék madár 2015.06.30. 19:27:35

@Zoole[uk]: nem rasszistaztalak le, csak nyelveszkedtem, szerintem hatareset volt :)

FutureFry 2015.06.30. 19:39:01

@Herr Géza: Én úgy tudtam (és az is a tapasztalatom), hogy szinte minden kéziváltós (legalább is az útóbbi 10-20 évben nyugati piacon árult) csak akkor ad gyújtást indításkor, ha a kuplung ki van nyomva.

FutureFry 2015.06.30. 19:42:06

@Herr Géza: @Bredpitt Monika:
"Automatanal bal lab elfelejtve."

Sok amerikai (főleg azok akik csak automata váltósat vezet[n|t]ek) “kétlálábas” technikát alkalmaznak (bal: fék, jobb: gáz). Elég rossz szokás. (Nem profi autóversenyzőkre gondolok)

SzZoole 2015.06.30. 20:04:37

@Golf2: Annyira azert ne sajnald oket,eleg penzt osszeizzadnak Ök:)

FutureFry 2015.06.30. 20:14:50

@Herr Géza:

Itt van egy pár (Amerikában árult) ellenpélda (városi/autópálya fogyasztási adatokkal - bocs nem számoltam át a literre), 2014-es modellekkel:

* Subaru Forrester AWD (2.5L/4cyl): Kézi (6 sebességes): 22/29mpg vs. automata (CVT): 24/32mpg)
* Ford Focus hatchback (2.0L/4cyl): Kézi (5 sebességes): 26/36mpg vs. automata (6 sebességes): 26/37mpg
* Honda Civic coupe (1.8L/4cyl): Kézi (5 sebességes): 26/36mpg vs. automata (CVT): 30/39mpg
* Nissan Sentra sedan (1.8L/4cyl): Kézi (6 sebességes): 27/36mpg vs. automata (CVT): 30/39mpg

Mondjuk jogos, hogy egyrészt Amerikában nem szokás az igazán takarékos (pl. dízel) változatokat árulni, ahol lehet a kéziváltós adatai jobbak. Nomeg a kéziváltóssal lehet "ügyesen" vezetni és sokkal jobb fogyasztást elérni (az automatával ez sokkal nehezebb (ha egyáltalán)).

Sanyi9 2015.06.30. 20:19:45

@Zoole[uk]: a rasszistak nagyon buta emberek. En szeretnek egy ertelmes rasszistaval vitazni, de szerintem a rasszizmus es a ertelem kizarjak egymast.

SzZoole 2015.06.30. 20:23:07

@Sanyi9: Szerintem is:)
En raszista is vagyok,buta is vagyok es vitazni sem szeretek,viszont beszelgetni annal inkabb:)

tanato 2015.06.30. 20:34:41

@~~Babette~~: Én is olvastam,jogos,bevándorlók nélkül be-unk.

tanato 2015.06.30. 20:36:49

@Bredpitt Monika: A körzeti gyermekorvosi szak ki fog halni itthon,.persze a többi is de később.

2015.06.30. 20:47:46

@kék madár: lol koszi a korrigalast, mar beletort az agyam, hogy kitalaljam hol es mikor mondhattam olyat, ami ezt a kommentet valtotta ki. Kosz, hogy nem hagytal ketsegek kozt hanyodni :D

kék madár 2015.06.30. 21:16:27

@Mrs Rumcajsz CA: azert jobb, ha résen vagy, a rasszistazok a legvaratlanabb pillanatban tamadnak :)

2015.06.30. 21:18:59

@Sanyi9: @Zoole[uk]: legjobb pelda erre a feher es zsidogyulolo Mandela. O annyira buta volt, hogy meg Nobel bekedijat is kapott.

Mme Seldon 2015.06.30. 21:33:01

@Bredpitt Monika:

www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/mi_lesz_veletek_alapellato_gyermekorvosok/165994/

"Ki fogja ellátni 10 év múlva a gyermekeket, ha a házi gyermekorvosok átlagos életkora 56 év, és több mint egyharmaduknak 60 év felett jár a kora? Ez utóbbi korcsoport felel ma 470000 gyermek ellátásáért. Ki fogja ellátni 10 év múlva a gyermekeket, ha a rendszerbe nincsen új belépő, nincsenek utódok? Már ma is 265-en vannak a 65 évesnél idősebb házi gyermekorvosok. Hiába gondolnának körzetük feladására, ha nincs, aki átvegye a praxisukat, ha hiányoznak azok az anyagi feltételek, amivel negyven, vagy még több éves munka után visszavonulhatnának. Nem vonzó karrier ma az elsődleges ellátást végző gyermekorvosé."

Sajnos, ez a helyzet. Nekem van egy pár fiatal gyerekorvos ismerősöm, aki a klinikai állását otthagyva kiment körzeti gyerekorvosnak, de nem ez a jellemző.

SzZoole 2015.06.30. 21:38:55

@charlieharper: figyelj,te ismersz mar kb. két éve(persze virtuálisan)tudod nagyon jol,hogy mennyire rasszista vagyok es,hogy mi a véleményem a zsidókról is,másoknak meg nem fogok folyton magyarázkodni meg minden kommentem utan ki irni,hogy csak vicc volt,
Anyway
Na sikerült eleg drachmat osszevasarolnod?:)

2015.06.30. 21:47:41

@Zoole[uk]: ez kerlek ugy van, hogy rasszista csak feher ember lehet. Ha a feket utal barkit, az nem rasszizmus. Ha a muszlim utalja a keresztenyeket vagy zsidokat, az nem rasszizmus.

Meg nem :) de ma is hosszu ejszakank lesz, ugyhogy rendszeres kave szuneteket iktatok be az utobbi idoben

kardio1 2015.06.30. 21:51:06

@Herr Géza: hát ha az a baj, hogy eddig sem fizetett adót, mit is veszít Magyarország a távozásaval?

SzZoole 2015.06.30. 21:57:26

@charlieharper: Ja igy mar ertem,ha egy fekete azt mondja egy feherre,hogy white trash az nem resszista,de ha en leirom,hogy nigga az mar az
Vagy amikor a lanyom kendos osztalytarsa religion history oran egy egesz osztaly elott kijelenti,hogy a zsido vallas a legostobabb vallas a foldon es a zsidok mind hulyek az sem rasszizmus,de ha lanyomtol ugyanez a kendos ker egy tollat es lanyom nem ad neki,akkor az mar rasszizmus,ki a fene erti ezt....

kardio1 2015.06.30. 21:57:45

@Pink Petsch: Newton meghalt, Einstein meghalt és én is olyan rosszul érzem magam. :)

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:18:41

@nemor: Koszi szepen, megnezem ha hazamegyek. Ket dologra soha nem sajnaltam a penzt > konyvre es utazasra.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:20:53

@FutureFry: Sok amerikai (főleg azok akik csak automata váltósat vezet[n|t]ek) “kétlálábas” technikát alkalmaznak (bal: fék, jobb: gáz). Elég rossz szokás. (Nem profi autóversenyzőkre gondolok)

ezt el sem tudom kepzelni, bal lab elfelejtve es kesz , udv

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:22:26

@tanato: Nekem is ez az erzesem. EGy gyerekem van, ki kell birni valahogy meg het evig. EGy szomoru dolog a sok kozul.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:26:21

@Mme Seldon: Koszi szepen. Meg nem olvastam el a linket, de igy eloljaroban azert is olyan szornyu ez, mert otthon is tudod kuralni a gyereket egy egy esetnel, de azert nem lehet kikerulni ugye oket, mert ha otthon maradsz a gyerekkel maris igazolas kell a gyerekorvostol, foleg nekem , aki suliban dolgozik es evkozben nagyon keves szabink van, hiszen a szabikat a szunetekre kell tartalekolni amibol van boven.
Itt Amerikaban pl. nem kellett orvosi igazolast vinni. Otthon harom napot hianyozhat a gyerek szuloi igazolassal.

kardio1 2015.06.30. 22:34:58

@Zoole[uk]: en már 2010 előtt is ismertem... Egyébként Csurka irodalmi munkássága nem rossz, ne a politikai pályafutása alapján iteld meg a műveit.

kardio1 2015.06.30. 22:36:41

@Bredpitt Monika: Michel Houllebecq írta azt a könyvet, Soumission a címe, magyarul Behodolas.

Sanyi9 2015.06.30. 22:37:40

@charlieharper: "zsidogyulolo Mandela"? Nem ertett egyet Izrael politikajaval? Hogy a fehereket nem szerette, azt meg tudom erteni, eleg szkizofren lett volna amugy. :D

2015.06.30. 22:42:33

@Sanyi9: m.youtube.com/watch?v=NKiePbTcAfY

Segitek, a bhulu az a feher embert jelent

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.06.30. 22:43:21

@Herr Géza: az én vagyok....asszem! Én imádom az automata váltót, soha nem is lesz más kocsim @mojyo: nekem, aki nem magabiztos a vezetésben, nagyon könnyű automatát vezetni

kardio1 2015.06.30. 22:43:54

@Hari Seldon 2: azért szavaznal az UDI-vel szövetségben levő MODEM-re és a gerinctelen vezetőjére, Bayrou-ra, ugye?Juppe meg se hús, se hal. Mindenkinek meg akar felelni, végén két szék között a földre esik. Szerintem jobb Sarko, aki egyértelműen jobboldali.

SzZoole 2015.06.30. 22:44:57

@kardio1: en is,csak mar akkor sem jött be,mint ahogy Csurka politikai es irodalmi munkássága sem,de ezen nem fogunk összeveszni:)

2015.06.30. 22:45:31

@Sanyi9: a zsidogyulolete nem az izrael elkeni politikat jelenti. En sem ertek egyet mindenben, megis zsido vagyok.

Sanyi9 2015.06.30. 22:46:24

@charlieharper: ezt megertettem es az o helyzeteben valoszinuleg ertheto is.

kardio1 2015.06.30. 22:46:31

@nemor: más érzés, ha itt élve olvasod.

Sanyi9 2015.06.30. 22:48:08

@charlieharper: azt nem ertettem, hogy hogy kombinaltad te ossze Mandelat es a zsidogyuloletet. Ha van arrol is egy (tobbe kevesbe hiheto) linked, ne fogd vissza magad, oszd meg nyugodtan.

kardio1 2015.06.30. 22:50:04

@~~Babette~~: ez csak logikus folyománya a mai tendenciának. Ha mindenkire rabizzuk, mikor akar meghalni (aktív eutanázia), ez logikus következmény.

kardio1 2015.06.30. 22:52:38

@Hari Seldon 2: miért ne lenne beszamithato?

2015.06.30. 23:00:58

@Sanyi9: tehat teljesen ok, hogy a feherek olesere buzdit? Ertem.A Masodik kerdesedre a valasz, hogy Mandela (ha ismered a del-Afrikai politikat), notoriusan nem szivlelte a fehereket, azon belul a zsidokat sem.
Egy pelda, hogy a kulfoldi politikai szereplok kozul, Arafat volt a legtobbet Del-Afrikaban. Tobbet volt ott, mint barmely mas afrikai orszag politikai vezetoje, beleertve az orszag szomszedait is.

Ugy erted, hogy a link, amit kuldtem, ahol latod Mandelat es beszel, es vilagossa teszi a feherekhez valo viszonyat, neked nem hiteles (illetve tobbe kevesbe)?
Mert akkor bem farasztom magam tovabb.

Herr Géza 2015.06.30. 23:17:09

@FutureFry: Hát rosszul tudod. Az általam az elmúlt 20 évben vezetett iigen sok autótípusból mindössze egy olyannal találkoztam, aminél ki kellett nyomni a kuplungot az indításhoz: egy Toyota Avensis volt az. Meg is voltam lepődve....

Hari Seldon 2 2015.06.30. 23:17:20

@kardio1:
Ki mondta, hogy nekem egyértelműen jobboldali kell?
Legyen benne az is (mondjuk olyan kétharmad arányban, ha súlyozzuk... :-) de nem kell egyértelműen az)
Az meg hogy nem szeretik a Sarközit, a Modem-esek, meg az UDI-sek nem feltétlenül gond. A törtető akarnok alakokat nem szeretem. Sarko ilyen, egyszer a nép elhajtotta, most megint vissza akar pofátlankodni.

Sanyi9 2015.06.30. 23:25:01

@charlieharper: "tehat teljesen ok, hogy a feherek olesere buzdit? Ertem." - fogalmam sincs. A mellette levo feher uriember akkor miert enekelte a dalt?

Nem ismerem a del-afrikai politikat es Mandela velemenyet a zsidokrol. A ket dolog amit errol talaltam:

1. en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela: par helyen jelenik meg a "jew" szo, hogy milyen zsido baratai voltak Mandelanak es hogy egy olyan cegnel dolgozott, amelynek liberalis zsido fonoke szimpatizalt az ANC-vel.

2. www.timesofisrael.com/nelson-mandela-was-close-to-jews-resolutely-loyal-to-palestinians/: ez a link pedig elso ranezesre pozitivan ir Mandelarol (amugy fogalmam sincs, hogy ez a The Times of Israel milyen oldal es mennyire hiheto).

Arafat volt a legtobbet Del-Afrikaban. Ha te mondod, en elhiszem. Es? Ez a bizonyitek Mandela zsidogyuloletere?

Hari Seldon 2 2015.06.30. 23:32:20

@Hari Seldon 2:
Persze ez a "súlyozás" részemről csak teoretikus, hiszen 2017-ben még nem szavazhatunk.

2015.06.30. 23:33:59

@Sanyi9: del-afrika is kitermeli a sajat szemetet (a feher ember a videon.... )
Mielott tovabb megyunk, akkor a kerdes, hogy amit most tudsz, az alapjan Mandela rasszista -e? Nem az empatia fakotorrol van szo! Hanem, hogy kimeriti -e a rasszizmus fogalmat

Hari Seldon 2 2015.06.30. 23:34:46

@Hari Seldon 2:
Ebben mondjuk Amerika Európa előtt jár, ha ott elhajtanak egy politikust, akkor azt a személyt a pártja többet nem jelöli.

kardio1 2015.06.30. 23:38:18

@Hari Seldon 2: az UDI nincs feltétlenül Sarko ellen, Borloo-val jól kijottek. Bayrou meg arra buzdított 2012-ben, hogy Hollande-ra szavazzanak az emberek, cserébe a Pau-i polgármesteri funkció megtartását remélte. Nagyot koppant, amikor a PS elvitte a helyet és nem őt jelölte. Az árulóknak ilyen a sorsa. De te szereted a gerinces embereket :)

kardio1 2015.06.30. 23:40:06

@Hari Seldon 2: a személyt nem. Csak a feleségét, testvérét stb....

Sanyi9 2015.06.30. 23:46:37

@charlieharper: a video kommentje szerint, a del-afrikai szemet: "The "white" male standing next to Mandela is the South African National Intelligence Minister Ronnie Kasrils. He is a Jew, and not a European."

Igen, szerintem Mandela rasszista volt.

Te azt mondtad, hogy zsidogyulolo volt. En ezt, eddig, abbol amit te mondsz, nem latom bizonyitottnak.

2015.07.01. 00:00:55

@Sanyi9: amivel kezdtem: "feher es zsidogyulolo"
A fehergyulol akkor megvan szerinted is. Rasszista is, ami a fenti megjegyzesed szerint akkor butat is jelent.
Ugye a Nobel bekedijat azert megkapta es "elismert" politikus volt.

Masik kerdesedre a valasz:
www.debbieschlussel.com/67724/nelson-kill-the-whites-mandela-friend-of-hamasplo-anti-israel-racist-dead/
When Mandela and his Communist ANC took over South Africa, Jews left the country in droves. That’s because Mandela fostered an atmosphere of non-stop anti-Semitism/Jew-hatred and opened South Africa’s borders to PLO and other Islamic terrorists to train there. Yasser Arafat was a frequent, beloved guest of Mandela over the years and made more appearances in President Mandela’s lair than most real heads of state, including those of African nations. Mandela also praised Yasser Arafat as a “comrade in arms.”

Sanyi9 2015.07.01. 00:13:00

@charlieharper: Debbie Schlussel blogja nem egy hiheto forras. Olvasgasd nyugodtan, de azert belinkelni, hat, lehet, de nem muszaj...

Inkabb hagyjuk ezt itt abba. Higgy, amit akarsz. Jo ejszakat!

PS: a multkor valaki arrol probalt meggyozni, hogy az afrikai rabszolgakereskedelem a zsidok muve volt. Mint egyszeru parasztgyerek, rakerestem: en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_slave_trade. "The Atlantic slave traders, ordered by trade volume, were: the Portuguese, the British, the French, the Spanish, and the Dutch Empire." Meg mindig nem ertem, hogy az illeto tenyleg elhitte-e, amit mondott, vagy csak probalt felrevezetni. Vagy en ertem ennyire felre a vilagot, hogy nem latok egyes dolgokat, amelyek amugy evidensek.

FutureFry 2015.07.01. 00:18:20

@Herr Géza: OK - én Amerikában még nem találkoztam olyan kéziváltóssal (még régebbiekkel sem) amiben ne kellene a kuplungot kinyomni indításkor (hacsak valaki nem iktatta ki a kapcsolót - mert pl. távirányítós indítót szerelt bele). Egyébként némely újabb (gombnyomással induló) automata-váltósonál még az sem elég, ha a váltó P vagy N-ben van, indításkor a fékre is rá kell lépni (meg (minden?) automata-váltósnál ahhoz is, hogy P-ből ki tudd szedni).

2015.07.01. 00:22:20

@Sanyi9: debbie blogja lehet, hogy a tobbe kevesbe hiheto kategoriaba tartozik, ahogy kerted. Azonban, abban igaza van, hogy nagyszamu zsido menekukt el onnan Mandela alatt.
Esetleg nezd meg az ANC (Mandela partja) plakatjat a zsidokrol

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 00:22:33

@Herr Géza: a smartban un. smartshift váltó van ami nem cvt és nem is automata, hanem robotizált manuális vagy mi a frász
ettől persze még egy rémálom :)

2015.07.01. 00:25:13

@Sanyi9: azert orulok, hogy egyetertettunk abban, hogy rasszista volt.
Vagyis, a definiciod szerint egy buta ember volt, akirol tobb europai politikus is elismeroen nyilatkozott es a temetesere is elment.

Sanyi9 2015.07.01. 00:36:31

@charlieharper: en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_South_Africa

"Although the Jewish community peaked in the 1970s (at around 120,000[1]), about 70,000 mostly nominally Orthodox, remain in South Africa." Valahogy nem jon, hogy elhigyjem, hogy akarki is menekult akarhova, mert akkor nem maradt volna a zsidok 60% ott.

Itt van meg egy link, de Mandela csak abban a kontextusban van megemlitve, hogy 1956-ban tobb zsidoval egyutt lett letartoztatva: en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_South_Africa

ANC plakatot zsidokrol nem talaltam.

Szoval, szerintem Mandela zsidogyulolete a te kitalaciod.

Sanyi9 2015.07.01. 00:40:40

@charlieharper: felreertettel. O abban a korban elt es harcolt a jogaiert, amikor rasszistanak lenni gyakorlatilag az o reszerol normalis es ertheto volt, leven, hogy rasszista alapon volt elnyomva. Az en kijelentesem a mai rasszistakra vonatkozik (Zolee, jobbik, etc), nem Mandelara.

2015.07.01. 00:45:25

@Sanyi9: plakat:
kepfeltoltes.hu/view/150701/624707550image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csak szolok, hogy nem azt mondtam, hogy gyilkolaszzak oket, hanem nennek el tomegevel. Ahol az utobbi idoben faji alapon zsido gyilkolas volt, ott sem a teljes zsidosag vandorolt ki, hanem jellemzoen nagyobb szamu zsido populacio megy el. Szerinted a 120ezerrol 70ezerre csokkenes az nem sok 40 ev alatt?

Sanyi9 2015.07.01. 01:07:16

@charlieharper: aha. Szoval az ANC egyik kampany-segitoje (Rene Smit) ketsegtelen antiszemita es gusztustalan facebook memeje 2014-bol a bizonyitek arra, hogy Mandela zsidogyulolo volt? Hat ez nem sok.

"Szerinted a 120ezerrol 70ezerre csokkenes az nem sok 40 ev alatt?" Nem tudom. Mihez kepest? Mas orszagokbol (peldaul Romania) gyakorlatilag a zsidosag +90%-a elkoltozott Izraelbe, Kanadaba, az USAba, etc. Ezt lehet menekulesnek nevezni, de inkabb gazdasagi menekules, nem Mandela elol menekultek.

kardio1 2015.07.01. 01:12:47

@Sanyi9: lehet, hogy vegulis igazad van, de azért van annak valami diszkrét bája, hogy a közvetlenül érintettnel szerinted jobban tudod...

Herr Géza 2015.07.01. 01:16:19

@pappito: Igazad van, Softouch a neve annak a borzadálynak, én a hasonló viselkedése miatt hittem CVT-nek. Mentségemre szóljon, hogy céges "autó" volt és csak egyszer volt hozzá "szerencsém". Az élmény hatására nem éreztem nagy késztetést, hogy komolyabban utánanézzek a technikának. :))

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 02:08:16

@Herr Géza: mondjuk azt, hogy nem ez volt a legjobb ötlet az autóipar történetében :)

2015.07.01. 03:03:44

@Sanyi9: hat aRoman helyzetet annyira nem ismerem, de emlekeim szerint ott konkret ehezes volt es Izraelt sokan az USAhoz hasznaltak ugrodeszkanak, mig SA-ban nagyon nem ez volt a helyzet

Tudod, ha egy partnak a tagja valaki kozvetlenul posztol a Facebookon vagy Twitteren, manapsag az szamit mar uzenetnek, nem az utcai plakat.
Ha az ACN egyik tagja kiposztol valamit a Facebookjan,/Twitteren az a valasztoknak uzenet. Ha az ACN nem igy gondolja, akkor ezt minimum megcafolna, bar jobb helyeken ugye elitelnek/kizarnak a partbol, stb

montroyal ( CAN qc) 2015.07.01. 03:17:36

@charlieharper: BMW= Basically Me Walking

vagy az olcsobb valtozata BMW= Bus Metro Walk

2015.07.01. 03:26:57

@Sanyi9: most nezem, hogy a roman zsidokat kivasarolta Izrael atlagosan $2k/foert (orvosokert tobbet fizetett) plusz gazdasagi segitsegert es katonai segitsegert a Csau idejeben.
Ellenben a 70es evekben nem is volt nagy szamu zsidosag. a durvan 25ezer fo a 70es evekben, amibol maradt durvan 3ezer, gondolom idosebb generacio, nem egy nagy szamu populacio.
A magyarral,erdemesebb osszehasonlitani nagysag szerint, ahol ehezes szinten nem volt. Vagyis, aki elment Magyarorszagrol/Del-Afrikabol, az nem az akkori ehezes elol menekult.

SzZoole 2015.07.01. 04:31:55

Nesze neked ködös Albion...
London,Oxford Circus hajnali 3:30 es 23.5 fok!!!!

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 06:43:59

@Zoole[uk]: nem csak ködös, hanem esős is, úgy hallottam!

SzZoole 2015.07.01. 06:58:39

@pappito: ez tényleg igy van:)
Csak tudnám ma mi fog felkunkorodni,ugyanis 38 fok feletti meleg varhato

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 07:15:23

@Zoole[uk]: olyan melegben nem kunkorodik már semmi :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.01. 07:30:41

@Andras125: naa, akkor csak nem tűntek el az éterben a kérdéseim (bár már nem emlékszem pontosan hogy miket kérdeztem, mint látod) a múltkor, csak szexuális okok miatt nem jött válasz :D

értem, köszi most viszont a kimerítő választ!

egyébként lehet hogy pár hét múlva megyek moszkvába látogatóba :)

Hari Seldon 2 2015.07.01. 07:35:48

@kardio1:
Most miről beszélsz? Clintont elhajtották? Nem. Ő győztesként vonult vissza. Ne verték meg választási kampányban. Letelt a két ciklus, és ne jelölhették újra az amerikai alkotmány értelmében.
Sarko meg megcsinálta azt a bravúrt amit előtte egy elnök sem, hogy MÁR az első fordulót elvesztette. Magyarul az emberek nem akarják őt. Én Juppé-raszavaznék, Sarko-ra nem. Ha nem hülyék a republikánusok, felismerik, hogy kivel lehet megnyerni a több embert. Ennyi a lényeg. Sarko megosztó.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.01. 07:39:01

@Hari Seldon 2: hT igen. Ez az egyik veglet. A masik meg ami itthon van, h a kezelest is csak akkor utasithatod vissza, ha gyogyithatatlan vagy, es meg az ukapad is tanusitja, h nem akarsz fajdalmak kozt fetrengve szenvedni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.01. 07:43:48

@kardio1: mindenkire ra van bizva, mikor akar meghalni.

Csak az a kerdes, mikor n ujtunk, mikor n ujthatunk neki segito kezet ebben buntetojogi aspektusnelkul.

Golf2 2015.07.01. 07:53:25

@Zoole[uk]: Megdolgozol a pénzért mindig hajnalban kezdve.Hány òrát nyomod naponta átlagban?12?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.07.01. 08:31:16

@DavidT: nem tuntek el a kerdeseid... valaszoltam rajuk!
Ha Moszkvaban jarsz szolj elotte, osszefuthatunk ha meg itt vagyok.

kardio1 2015.07.01. 08:31:25

@Hari Seldon 2: amit nyerne Juppe közepén még baloldalon, elvesztene jobboldalon.
Szóval a nép elkergette Sarkot, nem kértek belőle: 52:48 arányban. Súlyos nepitelet...És talán tudod, milyen kampány után...Ilyesfajta kampányt 2002-ben láttam, 1500 km-re keletebbre.

kardio1 2015.07.01. 08:32:31

@Hari Seldon 2: ha Clinton politikája megfelelt volna, demokrata elnök követi.

kék madár 2015.07.01. 09:53:21

@kardio1:
"ha Clinton politikája megfelelt volna, demokrata elnök követi."
ez szerintem ennyire egyszeru?
1) Al Gore feladta, nem elvesztette
After an intense recount process and the decision of the United States Supreme Court in Bush v. Gore, Governor George W. Bush officially won Florida's electoral votes, by a margin of only 537 votes out of almost 6 million cast, and as a result, the entire presidential election. The process was extremely divisive, and led to calls for electoral reform in Florida.
2) Bill Clintont szabalyosan lepre csaltak Monica Lewinskyval, Al Gore jokora hatrannyal indult. (Clinton meg lepre csalhato volt)
3) Roosevelt ota nem volt 3-term part egyik se, maximum 2 utan valtottak, leginkabb mert az elnoknek olyan kicsi a mozgastere, hogy 4-8 even at csak benazik es ezzel lejaratja a sajat partjat is

nemor 2015.07.01. 10:06:30

@kardio1: azt nem tudom, mert én csak itt olvastam :D

itt olvasva: sokkoló, nagyon mélyen elgondolkodtató sok mindenről (emberi kvalitásokról, politikai játszmákról, a demokráciáról, férfi-nő értékrendről, anyagi viszonyokról és a pénz értékéről, motivációkról, végül még az emberi élet egészéről is - belehúzza az embert olyan szintű filozófiai mélységekbe, ahonnan jobb visszaiszkolni és tudatosan ragaszkodni a lehető legföldhözragadottabb értékrendhez).
mert ugye ez a könyv nem Franciaországról szól.

nemor 2015.07.01. 10:06:32

@Herr Géza: bocs, nem tudom, hogy ezt csak az automatákra írtad-e, de ha nem, akkor az Octavia RS is csak kuplunggal indul. Nem is értettem először, elromlott a kocsi?? De aztán kiírta, hogy "press clutch", így már boldogultam :)

Hari Seldon 2 2015.07.01. 10:08:02

@kardio1:
Igen pontosan ezt mondom, a jobboldal akkor tesz jót, ha nem élezi ki a politikást. Marine, ugye nem lép vissza. Szinte biztos,mert ő akar elnök lenni, plusz ellenkezik az elveivel. - Tudja jól, hogy HA visszalép, akkor az ő tábora elveszti erejét. Az egyszeri FN-os azt mondja, hogy akkor ettől kezdve minek szavazzon a FN-re, ha a végén úgyis a köztársaságiakra kell majd szavazni. Szóval ő marad külön, ahogy a szavazói is.
Ráadásul a PS ha nem hülye (mondjuk ebben nem vagyok biztos, hogy nem az, de mindegy) akkor a Hollande-t félrerakják, és a Valls-t indítják helyette, már építik fel. Ő sokkal erősebb jelölt mint a Hollande. Látható, hogy beloplitkában nagyon építi magát. Pár napja itt a Republican Lorraine-ben, volt egy cikk, hogy Lorraine high tech Valls, stb... - Na annyi volt a lényeg, hogy valami új teniszütő üzemet adtak át... Erre mondom, hogy ez a hapsi jár mindenhol, ahol valahol bekerülhet a sajtóba, valami belpolitikai témában. Nem lennék meglepve, ha indulna.
Ellene egy olyan ember kell, aki középről is hoz szavazatokat. Ezért jo a Juppé. - Miért te nem szavaznál Juppé-re, csak azért mert személyes kedvenced a párton belül a Sarko? (Inkább a Hollande-ra, vagy Valls-ra? nem hiszem.)

Plusz, a választók tömegei csak az utolsó egy másfél év gazdasági helyzete alapján választ. Ez pedig még hátra van.

kardio1 2015.07.01. 11:03:32

@kék madár: ha kevesebb szavazatot kapott Gore, akkor vesztett. Ez ilyen egyszerű. A 2002-ben magyarországi ujraszamlalasi kísérleteket helyeselted?

kardio1 2015.07.01. 11:05:11

@kék madár: ha Billt lepre lehetett csalni, akkor így járt...
Mint itt DSK.

kardio1 2015.07.01. 11:06:21

@nemor: valóban sok rétege van a könyvnek. Ezért is tetszett.

kardio1 2015.07.01. 11:10:01

@Hari Seldon 2: Valls ugyanaz pepitaban, mint Juppe. Középre húz és ezzel sok szavazatot veszít a baloldalon
Sokaknak már Hollande sem elég baloldali, hát még Valls. Egyébként nem biztos, hogy Valls nem hasznalodik el 2017-ig.

Hari Seldon 2 2015.07.01. 11:40:38

@kardio1:
Na mindegy. majd meglátjuk.
Személyesen nekem nem tetszenek a "nagy pártok erős emberei".
(erősebben mondva, viszolygok a magukat "nélkülözhetetlen megváltónak" beállító törtetőktől)
Mindegy, meglátjuk mi lesz 2017-ben.
(Ki kit jelöl, stb. milyen trendek lesznek. merthogy ugye a választó polgár itt is csak 2-3 hétre emlékszik, meg az elmúlt egy- másfél év gazdaságáról érzékel valamit...)
A választás szempontjából még soká lesz a 2017.
Te már szavazhatsz akkor.
Más: köszönjük a file-kat. 29-én leadtuk a dossziékat.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.01. 11:57:04

A hazai rögvalóságban nehéz felfogni, de nyugaton a BMW tényleg tömegtermék. A legtöbb nagy nyugati európai piacon ezek tarolnak. A 3erből sokszorosa fogy mint a szenvedő Opel hasonló méretű, és elvileg jobb áron kínált insigniájából.

De Luxembourgban mások a dimenziók. Aki ott járt, annak feltűnhetett, hogy a nálunk szinte presztizsnek gondolt VW-kből tényleg csak kifutóautók vannak. A mentők BMW X6os rohamkocsival nyomulnak, És a hétvégi bevásárlásnál az anyukák tömegesen jönnek Q7esekkel.

Összehasonlításul, a törpeállam autópiaca akkora mint minénk. A top10-ben Audi BMW Mercedes.
raycee1234.blogspot.be/2015/01/car-sales-by-brand-luxembourg-2014.html
De nem is a sorrend a meredek, hanem hogy a Ford és az Opel együtt ad el annyi autót, mint az Audi...

Ilyen egy ország ahol a vendégmunkások németek belgák és franciák, akik naponta 30-50km-t utaznak...

kardio1 2015.07.01. 12:36:15

@Zoole[uk]: az nagyon nem kevés. Biztos van otthon a családnak egy fénykép rólad :-)

kardio1 2015.07.01. 12:40:43

@Hari Seldon 2: majd meglatjuk. Lehet, hogy én is indulok, remélem, a rám szavazásra buzdítasz majd a környezetedben.:-)
Végülis volt már egy magyar elnokuk. Akinek tetszett, az azért szavazzon rám, akinek meg nem, az meg azért, mert én másmilyen magyar vagyok :-)

SzZoole 2015.07.01. 12:49:49

@kardio1: olyan előfordul egy párszor,hogy pénteken ébredek hajnal 2-3 közt 4-kor van az elso pick up,aztán este 6 körül haza megyek,alszik 1.5 órát.Aznap este 10-kor ura útra kelek es hajnal 1 utan hazamegyek,lezuhanyzok,tiszta ruhát veszek pihenek egy kicsit es ujra útra kelek délután 4-5-ig.Sokszor csinálok ilyen maratoni hétvégét.A legutobbin ilyenen 11 dropp volt,544 mérföldet vezettem 19 es fel órát töltöttem vezetéssel,2x kellet tankolnom es mindezt London es repterei közt.
Ezek utan aki irigyli az ezért kapott pénzt es az autómat,az csinálja utánam:)

Herr Géza 2015.07.01. 14:16:37

@Zoole[uk]: Várjá' mán: 544 mérföld = két tankolás ?? Mi van abban az S-Klasséban tank helyett, beföttesüveg???
:)))))))

Herr Géza 2015.07.01. 14:19:11

@Zoole[uk]: "Ezek utan aki irigyli az ezért kapott pénzt es az autómat,az csinálja utánam:)"
Majd ha megmondod mennyit kaptál érte, akkor irigyelni fogunk, addig nem ! :))))

FutureFry 2015.07.01. 14:29:42

@kardio1: @kék madár:
Gore összességében kb. félmillióval több szavazatot kapott mint Bush (csak a szavazatok államok közti eloszlása és választási rendszer sajátossága miatt ez nem volt elég). Egyébként volt olyan elnök akinek elsőre nem sikerült (“elhajtották”) de újra próbálkozott aztán lehet meg is választották (pl. Nixon).

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.01. 14:31:12

@Andras125: az király lenne, mindenképpen! remélem a napokban legkésőbb jövő héten már kialakulnak a dolgaim

Herr Géza 2015.07.01. 14:32:42

@Ződ2000: A statisztika itt sem piskóta, 2015.februári adatok:
1. VW 22,5%
2. Audi 9,2%
3. BMW 8,1%
4. Mercedes 8,1%
5. Ford 6,9%
6. Opel 6,7%
7. Skoda 6% (!!)

Mondjuk itt a VW hagyományosan a "mindent visz" kategória, de utána érdekes a sorrend, az Audi-BMW-Merdzsó lista nekem tetszik is (üdv Charlie és Zoole...:D), de az Opelt már a Ford is lehagyta, jövöre meg sztem. a Skoda is lenyomja öket....

Hari Seldon 2 2015.07.01. 14:46:07

@kardio1:
Persze, hogy szavazok rád... :-)
De komolyra fordítva, helyhatóságin, biztos, hogy szavaznék rád, mert ott inkább a személy a fontos. Az meg rendben van.
Viszont azt törvényhozóin, szerintem te túl konzervatív lennél nekem. (ahhoz meg kéne győznöd, hogy nem akarod újra evangéilzálni az országot)

Hari Seldon 2 2015.07.01. 14:52:44

@Herr Géza:
Á, az Opel süllyed. Szerintem pár év és a Fiat sorsára jut. Ők már mindenkinek felajánlkoznak, mint egy utcalány. Vegyetek meg, vegyek meg.
Opel is így lesz. Már egy ideje téma, hogy baromi nehézsúlyú versenyzőik vannak... Minden autójuk 200-300 kilóval nehezebb mint a konkurenseké. Most nagy büszkén mondták, hogy az új Astra 100 valahány kilóval könnyebb. - ja, de még így is fölötte van minden konkurensének jóval.
Az új pofázmányáról meg ne is beszéljünk. A Corsa egy katasztrófa ahogy kinéz. Az új Peugeot 208-as volt így elszabva. Nálunk a Clio ünnepelhet, ha ilyen konkurensek vannak. (mi is ilyet vettünk második autónak)

kardio1 2015.07.01. 15:24:36

@FutureFry: mindenütt a helyi választási törvény előírta módon kell nyerni. Amerikában elektori rendszer van, mindegy, hogy szám szerint Gore többet kapott, ez nem elég. Szerintem ez a rendszer egyébként alapjaiban a demokratáknak kedvez hosszú távon. Elég csak a legnagyobb, legnepesebb államokat behuzni, azok meg inkább a két partvidéken vannak, inkább demokraták.

kardio1 2015.07.01. 15:27:41

@Hari Seldon 2: nocsak, lekoltozol délre ? Máskülönben nem tudsz rám szavazni a helyhatóságin...
Az elnokvalasztason is szavazhatsz rám, nem foglak evangelizalni, Thionville-t atengedem muzulmán barátaimnak :-)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.01. 15:28:57

@Herr Géza: a városképen nem látszik ez a VW mindent visz dolog. Gyanítom a Renault és a VW esetében a kishaszongépjárművek húzzák őket, mert őszintén szélve én nem éreztem VW dominanciát. BMW-t annál inkább.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.01. 15:29:01

@Hari Seldon 2: speciel a GM saját maga veri szét a vállalatait. Az Opel egyik fő gondja hogy a fejlesztéseit más néven árulják (pl kínai Buickok), így náluk a költség de nem övék a nyereség.

De a legfőbb bajuk hogy nem németek, így a hazai piacon nem számítanak érdemi szimpátiára, Bochum környékén túl.

Ez a súly meg totális baromság. A 2tonnás BMWknél senkit sem zavar. Manapság a súlyt csak papíron csökkentik, aztán mindenki néz hogy miért kell felárat fizetni a rendelésnél a pótkerék meg a rendes 60 literes tank után.

kardio1 2015.07.01. 15:32:25

@Hari Seldon 2: a Fiat egész jó bőrben van most, meglepő módon, de úgy tűnik, bejött nekik az amerikai házasság.
Nekem Clio nem nagyon tetszik. A 208 sokkal inkább, kivéve a műszerfalat. Nálunk a C3-ra esett a választás.

Hari Seldon 2 2015.07.01. 15:36:27

@kardio1:
Azt azért nem. Nem bírom ezt a szibériai hőséget sem. Nálunk a hét végén 37 fok lesz, ma 34 van.
Bele sem merek gondolni, hogy nálatok ott fél-afrikában mi lehet.
Szerintem ott egyenesen a tyúkólban sül a KFC csirke.

kardio1 2015.07.01. 15:58:48

@Hari Seldon 2: a falutok polgármesteri posztjára gondoltam :-)

kardio1 2015.07.01. 16:02:42

@Hari Seldon 2: a KFC az mi? Itten kérem szépen Franciaország van:)
Nálunk 40 fokot jósoltak keddre, de miután nem otthon vagyok, nem tudom ellenőrizni. Itt csak 33 fok van és hapognak a sirályok. Ilyen hangot máshol még nem hallottam tőlük.

Hari Seldon 2 2015.07.01. 16:18:38

@Ződ2000:
Rendben, de nem mindegy, hogy a 2 tonna egy 3-as 5-ös BM vagy egy Astra. Minimum ciki, hogy fele akkora kocsit kihoznak ugyanolyan nehéznek, mint a BM-ek.

Herr Géza 2015.07.01. 16:31:59

@Ződ2000: Az itt, az nálam N.o.-ot jelenti ám. Egyébként a statisztikában csak a PKW-k vannak, azaz a kishaszonjármüvek nem. Na meg öszintén: felkapod a fejed egy Golfra/Passatra/Polora ? Hát én nem.... Ezért aztán paradox módon fel sem tünik, hogy abból majdnem több van, mint a következö három márkából együttvéve. :D

Herr Géza 2015.07.01. 16:42:39

@Ződ2000: Nem, az Opel hosszú évek "kitartó munkájával" maga szarta el a renoméját. Nyilván benne van vastagon a GM is, de kb. 20 éve az Opel semmi újat nem tudott mutatni. A valaha volt legendás megbízhatóságuk rég a múlté, unalmasak, nehezek, sokat fogyasztanak, szürkék, stb. Az Insignia volt az elsö, amire felkaptad a fejed, aztán az is elveszett. A középosztályban oly fontos kombijuk egy átbaszás. Kicsi raktér, magas perem, nulla kilátás hátra,...kész. Használtan viszont bagóért lehet venni agyonextrázottakat.
Most a Karl, Mokka, Adam-generáció úgy tünik végre hozott valami új szelet... Meglátjuk.

SzZoole 2015.07.01. 17:02:56

@Herr Géza: Nem Gejzam,nem befoztesuveg van benne,80 vagy 90 literes a tankja.
Egy telitankal vegyes hasznalat mellet 450 milest szoktam menni akkor kb.1/4-ig van a tank es akkor mindig meg tankolom.
A fogyasztas ugy nez ki,hogy;London 32-33 mpg.
Vegyes hasznalatnal London es a repterek kozt;36-38 mpg.
Csak autopalyan;43-44 mpg.
Ez azert nem olyan rossz egy kozel 3 tonnas vastol,nem?:)))

A heti bevetelemrol meg soha nem beszeltem,es nem is fogok

SzZoole 2015.07.01. 17:08:54

@Herr Géza: "Mondjuk itt a VW hagyományosan a "mindent visz" kategória, de utána érdekes a sorrend, az Audi-BMW-Merdzsó lista nekem tetszik is (üdv Charlie és Zoole...:D), de az Opelt már a Ford is lehagyta, jövöre meg sztem. a Skoda is lenyomja öket...."

Ezt ertelmezem neked Gejza.
Az ugye mindig is ugy volt,hogy van a merci,es a tobbi:)
Az Audi mindig is az elozo ketto utan kullogot,a bomos az ugye a masodhegedus,es azert vesznek tobbet belo es a mecibol kevesebbet,mert a ketto nem er anyit,mint egy merci:)))
Hangsulyozom,hogy fenti kommentem,CSAK VICC VOLT.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.01. 17:14:23

@Hari Seldon 2: Golf VII 1.6TDI 1295–1410 kg. Ez egyébbként nem rossz adat. Astra J 1.6 CDTI nél nehéz pontos adatot adni itt én 1.388 - 1.503 találtam (stílszerűen itt egy LU tech spec: www.opel.lu/Media/Showroom/PDFs/LU/Astra_specs.pdf ), amihez a legnagyobb moci az új 1.6 TDCI volt. Tehát A különbség úgy 100 kg, de nem mindegy mekkora az autó. Az Alfa 159est is mennyit froclizták, pedig 5-10 centivel nagyobb volt konkurenseinél minden irányban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.01. 17:41:33

@Herr Géza: mondjuk az nem meglepő ha a németek hazai márkákat vesznek.

De ott volt a Golf V, ami egy elég nagy trágyadomb volt. Bármihez mérten lehangoló belső, nyomatékszegény benyások (bár szét már nem fagytak télen, mint a IV-esekben), rém kulturálatlan PD TDI-k, És tekintélyes minőségi botrányok, még az újautótesztekben széles nyelvcsapásokkal segítő Autobild sem hagyta annyiban a tartós-teszteken sorra befürdő VW-ket.

Aztán lett látszata? Nem. A sajtó folyamatosan "Golf-klasszézott", miközben egy meglehetősen satnya darabot kaptál Wolfsburgból. Ráadásul igen drágán. Egy tesztet sem lett volna szabad megnyernie annak az autónak, és az Astra H szerintem jobban is sikerült akkoriban. A mostani amúgy tényleg egy jól sikerült darab, de aki vakon bízik márkákban a ritkán vesz igazán jó autót, pláne jó áron.

Hari Seldon 2 2015.07.01. 17:54:53

@Ződ2000:
Abban igazad van, hogy a folszvágen túlárazott, és a TSI-k első szériája rossz volt.
Ja meg abban is, hogy a VW folyamatosan eltussolta a szériahibákat.
Ettől eltekintve el kell ismerni, azért ők a piacvezetők. Valami oka azért van annak is.

M. Péter 2015.07.01. 18:44:09

@Zoole[uk]: Arra gondolsz-e, hogy fáradtan, kialvatlanul vezetni hasonlóan veszélyes, mint ittasan vezetni?

M. Péter 2015.07.01. 19:09:40

@FutureFry: Annak idején azt tanították, hogy vészhelyzetben kiengedett kuplunggal inditózva is lehet néhány métert menni egy kocsival, pl. ha pont egy vasúti átjáróban robban le, és a motor nem akar beindulni.

FutureFry 2015.07.01. 19:45:06

@M. Péter: Kösz, erről nem hallottam (és persze ez nem működne itt a legtöbb autónál). Viszont (lehet már írtam) a vizsgabiztos anno a vezetési teszt részeként megkérte, hogy engedjem ki a kuplungot gáz nélkül (meg talán közben a kéziféket is be kellett húznom és/vagy a rendes féket is nyomnom kellet, már nem emlékszem), hogy lássa, hogy lefullad az autó. Nem tudom, hogy a kuplungot, alapjáratot (esetleg a féket) akarta ellenőrizni?

Herr Géza 2015.07.01. 19:54:49

@Hari Seldon 2: Csak és kizárólag a németek VW-buzisága. Nézd meg azokat a piacokat, ahol a VW nem hazai pályán van.....

@Ződ2000: Igen, mindig imádtam az Autobild (és a többiek) vonatkozó tesztjeit. A cikkben beismerik, hogy az x típus olcsóbb, kényelmesebb, kevesebbet fogyaszt, jobban gyorsul, jobb az úttartása, de (kb. 4,85 dl-el) kisebb a csomagtartója és a klímaszabályzó/rádió "túl mélyen van" (ez meg a rögeszméjük), tehát a Golf "kiegyensúlyozattabb" és máris nyeri a tesztet, persze leginkább a szubjektív pontok segítségével. Hány ilyet olvastam....
Ellenben örömmel jelentem, most ott tartunk, hogy pl. az új Skoda Superb lazán megverte a két másik szent tehenet, a Passatot és a Mercedes E-osztályt (!!!!!!). Kurva jó autó lesz ezek szerint..... :)))))

Hari Seldon 2 2015.07.01. 20:04:27

@Herr Géza:
Meg mindig a "tartóssággal" nyernek. Meg a "minőségérzettel"...

SzZoole 2015.07.01. 21:29:40

@M. Péter: Igen tudom Peter,de ez nem mindig van igy,de azert elofordul

Ferike333 2015.07.01. 21:45:11

Jó cikk lett, nagyon sok dologan magamra ismertem. Tényleg az utazás mint egy fertőző betegség, amikor Luxemburgba költözöl. A multikulti szintén,a külföld és a haza fogalma is összekeveredik. A Mercedes-BMW-Audi koncentráció is figyelemreméltó. Sokszor számolgatom reggel az elhaladó luxuskocsikat buszra várva. Azért néhány pontosítás: a STATEC szerint 75.500 lotaringiai, 37.700 német és 36.000 belga határmenti munkás jött naponta 2013-ban és nem pedig egymillió. Ami viszont azt jelenti, a főváros napközbeni lakossága 2-2,5-szöröse az éjszakainak. Ez azt is jelenti, hogy a dolgozók 45%-a nem luxemburgi lakos, így a GDP/capita is elég torz mutató, de még mindig nagyon magas.
És az én fodrászon 20 euróért vágja és mossa a hajam :)

Hari Seldon 2 2015.07.01. 22:25:36

@Ferike333:
Persze, de van aki vonattal megy, vagy busszal. Így az ingázó szám lehet még magasabb is. Meg a kocsiban ha ülnek 2-en 3-an, akkor már félmillió fölé biztos mehet a számuk. Sőt az is simán lehet, hogy a luxembourgi rendszám valójában thionville-i illetőségű, vagy legalábbis itt nálunk lakik.
Szóval az ingázók száma nagyon magas. Mondom, reggelente az A31 - A3 katasztrófa.

Ferike333 2015.07.01. 23:28:21

Nem igazán látom, hogy az ingázás módja ezt hogy befolyásolja. Viszonylag egyszerűen számolják. A munkavállalók megadott címe alapján, ami az adókártyádon is van. Persze sok határon túl lakónak van luxemburgi címe, de ez az össz számon nem változtat. Azért szerintem abszolút nem reális elképzelés, hogy Luxembourg városban mondjuk ötször annyian lennének, mint éjszaka.

Ferike333 2015.07.01. 23:34:12

@Hari Seldon 2: 1) ld. előző kommentem + amúgy az A4-es is halál reggelente. Eschben laktam, volt, hogy másfél óra alatt értem be Kirchbergbe, de az extrém volt. Amúgy szerintem tök érdekes ez a frontalier dolog gazdasági szempontból. A legtöbb közgáz model a munkások számának maximális határát az ország népességében határozzák meg, de pl. Luxemburg esetében ez jelentősen több.

2015.07.02. 08:56:36

@FutureFry: :D jellemzo, hogy a 70 eves neninek van manualis kocsija, amit a tinedzserek nem birnak elvinni. Lassan ez olyan lesz, mint a floppy, a magnokazi vagy a VHS :D

2015.07.02. 08:56:41

@kék madár: :D ertettem. Szemem a palyan :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2015.07.02. 21:39:41

Hello Docler. :-) jo expo teri iroda, regiszepidok. Egesz nosztalgikus lett a hangulatom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása