oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 23. 06:53,  Mi vár az angliai magyarokra? 360 komment

2015. május 23. 06:53 Határátkelő

Mi vár az angliai magyarokra?

A héten előállt (jórészt már eddig is ismert) elképzeléseivel az újraválasztott brit miniszterelnök, úgyhogy arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, vajon sikerrel járhat-e David Cameron és kormánya a Nagy Bevándorló-ellenes Harcban. Lássuk, mi vár az Európai Unió valamelyik tagállamából az Egyesült Királyságba költözést tervezőkre a jövőben!

cim_london_1.jpg(fotó: Puhacica)

Kezdjük azzal, hogy David Cameron a héten mondta el azt a beszédet, amely ha minden igaz, meghatározza majd a szigetország következő években követendő bevándorlás-politikáját. A rendelkezések jó része elsősorban az illegális bevándorlókat érinti (ezek a mi szempontunkból ugye nem annyira érdekesek), ám akad jó pár, amely a nagy-britanniai munkavállalást tervezgetőknek lehetnek fontosak.

Mit mondott Cameron?

Mindenekelőtt azt (és azért ez fontos), hogy támogatja a mozgásszabadság elvét. Ami persze annyira nem meglepő, hiszen miként ő is utalt rá, 1,3 millió brit állampolgár él és dolgozik az Európai Unió valamelyik másik tagállamában, nagyon sok közülük a mediterrán országokban élő nyugdíjas, akik szerintem elég nagy gondban lennének, ha valamiért vissza kellene költözniük Nagy-Britanniába.

A brit miniszterelnök ugyanakkor azt is gyorsan hozzátette, hogy úgy véli: a jóléti intézményrendszerek már önmagukban is ösztönzik a határátkelést, márpedig ezt a hatást csökkenteni kell.

A kérdés csak az: hogyan?

Nos, a brit kormány a választ a szociális juttatások jelentős megnyirbálásában véli megtalálni. Ezek közül a két legfontosabb talán az, hogy az újonnan betelepülők nem kérhetnének álláskeresési segélyt, és ha fél év alatt sem tudnak elhelyezkedni, haza kell térniük.

Magyarán: senkinek ne érje meg kockáztatni, és biztos állás nélkül nekiindulni, abban a reményben, hogy „majd csak lesz valahogy”, és amíg ez a valahogy elérkezik, addig a szociális hálót kihasználva megpróbálni a víz színén maradni.

Ezt a vonulatot erősíti az a tervezett intézkedés is, hogy a jövőben kihágásnak minősülne, ha a vállalkozások és munkaerő-közvetítők csak külföldön hirdetnének meg egy állást. Azaz minden szigetországbeli álláshelyet meg kell hirdetni az Egyesült Királyságban is (angolul…), és ha csak nincs megfelelő jelentkező, akkor lehet külföldről alkalmazni munkavállalót.

Van egy rossz hírünk azoknak is, akik eddig abból (is) éltek, hogy a kibérelt házat szobánként kiadták: ezt a jövőben nem nagyon fogja tolerálni a brit állam, az önkormányzatok ugyanis megbírságolhatják a törvénytelen lakásbérlőket és az ingatlanukat nekik bérbeadókat is. Azaz még ha valaki be is vállalná a szobakiadás kockázatát, a brit tulajdonos alighanem kétszer is meggondolja majd, hogy kiadja-e a házát (már ha egyáltalán tud róla, mi folyik ott utána – ebben azért nem vagyok annyira biztos).

A jövőbeni esetleges új tagállamok munkavállalói sok jóra nem számíthatnak, hiszen a brit kormány ragaszkodna ahhoz is, hogy rájuk addig ne vonatkozzon az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás elve, amíg gazdaságaik nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Mit mondanak a számok?

Ez sem érdektelen kérdés, hiszen éppen a napokban jöttek ki a legfrissebb brit migrációs adatok, melyek finoman szólva sem nyűgözhették le a brit konzervatívokat.

Az újonnan az országba érkezők száma ugyanis elérte a 641 ezret, de még nem is ez az igazán durva adat (mert ugye közben mentek el is), hanem a nettó bevándorlás, ami 318 ezer fő volt, ami éppen a háromszorosa annak, amit anno David Cameron ígért (2011-ben azt ígérte, mostanra 100 ezernél nem lesz magasabb ez a szám).

Ez a 318 ezer fő nemhogy csökkenést jelentene, egy meglehetősen komoly, 50 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Dolgozni 284 ezer ember érkezett, ami 70 ezer fős emelkedés.

A legtöbben (46 ezren) Romániából és Bulgáriából érkeztek, az ő számuk megduplázódott tavaly, míg a nem brit állampolgárságú munkavállalók száma az idei év első negyedévében 283 ezer fővel volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A folyamatok tehát egyelőre éppen az erősödő bevándorlást mutatják, így aztán én két dologra leszek kíváncsi: egyrészt, hogy mi valósul meg a bejelentett intézkedésekből, másrészt, hogy milyen hatásuk lesz.

Nagyon nem mindegy ez azoknak a magyaroknak sem, akik jelenleg az Egyesült Királyságban élnek, vagy éppen a határátkelést tervezik oda.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr527483318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.05.23. 07:14:36

Hát, ha lassan is, de majdcsak helyre kerülnek ott a dolgok!

Golf2 2015.05.23. 07:48:15

Egyre nehezebb lesz...De itthon is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.23. 07:48:16

Semmi lényeges nem fog változni. Vissza fog állni az EU-tagság előtti állapot, s kész.

Azaz új emberek nem fognak tudni csak úgy bevándorolni Angliába, csak ha megfelelnek több feltételnek.

A már ott levőket, ha már elhelyezkedtek és rendezték helyzetüket, senki sem fogja kirúgni.

Persze ez sem biztos. Hiába akar a brit lakosság nagyobb része kilépni az EU-ból, a brit nagytőke ezt nem szeretné, így meg fogja akadályozni egy népszavazás megtartását, de legalább is igyekezni fog a jövőbe tólni, majd manipulálni.

pappito · http://pappito.com 2015.05.23. 07:51:43

szerintem lesz feltételrendszer, pontrendszer, mint mondjuk Ausztráliában, vagy itt, és azt fogja mondani UK, hogy bizonyos kvalifikációk mentén enged majd be munkavállalókat ill munkakeresőket. Ezt akár az EU-s szabad munkaerőáramlással is össze lehet gereblyézni, ha muszáj (vagyis le lehet nyomni az EU torkán a feltételeket és a korlátozásokat) a szociális támogatások nyesegetése amúgy is hatékonyan fogja befolyásolni azok számát akik csak benefitért mennek az UK-be.

A munkavállalás megnehezítése vagy bonyolítása is célravezető lesz, növeli a rizikót, hogy kitoloncolnak a frncba, ha olyan munkát végzel, amit nem hirdettek meg.

érdekes lesz, bár szerintem a visszamenőleges törvénykezés nem jellemző arrafelé, úgyhogy aki most ott dolgozik, azt nem hiszem, hogy elzavarják, de az újonnan érkezőknek valószínűleg meg lesz nehezítve a pálya

no meg a brit adófizetők érdeke, hogy pl. olyan gyerek után ne lehessen benefitet kapni aki nem is él az UK-ben, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 07:51:55

Iszonyatos munkaerőhiány van.
Két éve elkezdett nőni az építőipar és azóta a cégek mindent elkövetnek hogy új munkaerőhöz jussanak vagy megtartsák a régit.
Pont tegnap írtam egy posztot hogy milyen játékok folynak a háttérben.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 07:54:13

imivan?
ha megtiltjak a bevándorlast, a kivandorloknak is haza kell menniuk az igazsag jegyeben?

a kep viszont remek!

pappito · http://pappito.com 2015.05.23. 08:03:00

@diggerdriver: a kanjunktúra jó, pláne, ha megvágják a benefiteket, a majd helyi erők is elmennek dolgozni meg kitanulni olyan szakmát ami nem minimálbért fizet

2015.05.23. 08:14:23

Amit akarnak, az egyáltalán nem ördögtől való, csak ne legyen fűnyíróelv, mert akkor sokan rosszul fognak járni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 08:14:49

mi lett a tegnapi ir nepszavazas eredmenye?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.23. 08:16:35

@~~Babette~~:

Nem kell. Miért rúgná ki pl. Spanyolország az ott letelepedett brit nyugdíjasokat, akik hasznot hoznak a spanyol gazdaságnak? Ez eleve teljesen független az EU-tól.

Ha nincs EU, akkor nem lesz szabad vándorlás, de ez nem jelenti a vándoorlás végét.

Németországban a legtöbb külföldi török, egy nem EU-tagállamból.

Sanyi9 2015.05.23. 08:57:29

@diggerdriver: hogy lehet munkaerohiany es (relativ magas, 5+%-os) munkanelkuliseg egyszerre?

pappito · http://pappito.com 2015.05.23. 09:05:40

@Sanyi9: abban nincs semmi különös, az simán lehet, hogy nincs elég nővér meg ács-állványozó meg kohász meg programozó, miközben a klasszika-filológusok, nyelvészek, kőfaragók és balettáncosok nem találnak állást

nálunk is ez van, vannak hiányszakmák, de speciel árufeltöltő meg raktáros meg képzetlen munkaerő nem igazán kell

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.23. 09:20:02

@~~Babette~~: ejjel aludtak, nem szamoltak, ma du lesz eredmeny

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.23. 09:22:23

@~~Babette~~:

Egy eleve manipulált választás senkit sem érdekel.

fhdgy 2015.05.23. 09:38:12

@maxval bircaman szerkesztő: Miért gondolod, hogy egy normális országban manipuláltak a választások? Az nem orbanisztán és nem is Abszurdisztán! Ne magunkból induljunk ki!

adg 2015.05.23. 10:02:31

Valahogy ugy latom, hogy a teljesen szabad aramlS foleg a simliseknek kedvez. Mind a befogado orszagnak, mind a bevNdorlonak nemi korlatozas elonyosebb lehetne. Ha pl meg lenne hatarozva, hogy epp milyen teruleten van hiany, es olyan munkavallalokat engednenek be, akkor ez jelentosen csokkenthetne a feszultseget. Aki bejut, nagy valoszinuseggel talalna munkat, es az allampolgaroknak is jobb lenne, nem kellene a segelyeket osszeadozni. Aki meg azert megy, hogy segelyre jelentkezzen, nos, annak nem lenne jo.
Valahol lattam mar ilyesmi rendszert. Talan a ketto kozott feluton meg lehetne hatarozni valamit. Ami passzolhatna az eu-s szemlelethez, nem korlatozna tulzottan az aramlast, de segitene elkerulni a felesleges indulatokat.
Na majd ha lesz egy kis idom, kitalalom a reszleteket. :)

Flamy (fat cat wannabe) 2015.05.23. 10:08:44

@Sanyi9: Az 5%-os munkanelkuliseg nagyon alacsony, majdnem egyenlo a teljes foglalkoztatottsaggal. A piac termeszetes mukodese hogy az emberek egy resze eppen munkanelkuli (mert eppen allast valt vagy tanul vagy koltozik, stb.). Es termeszetesen mindig vannak olyan agazatok vagy regiok ahol nagyobb a hiany v a kinalat.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.05.23. 10:10:01

@fhdgy: "Miért gondolod, hogy egy normális országban manipuláltak a választások?"

Mert nem az lesz az eredmeny amit o szeretne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.23. 10:12:12

@adg [Au, Darwin]:

Ez ellentmond az EU egyik ALAPelvének azonban, azaz abszurdum. Ha ez megváltozna, elindulna a változáslavina: minden országnak van olyan érdeke, mely ellenkezik más EU-elvekkel. Szóval ez a szétesés lassú változata, nem más.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.23. 10:12:13

@fhdgy:

Mindenhol manipulálnak. Kivéve diktatúrákban, ott nincs erre szükség, hiszen eleve álválasztás a választás.

program készítő 2015.05.23. 10:12:13

A TB járulékkal gondjaik lennének,ha vissza kellene jönniük.

Kiég3tt 2015.05.23. 10:12:18

Hat, nem tudom. Mi a felesegemmel 2 eve jottunk ki es az egyetlen eselyunk elindulni a londoni tomegszallas volt. Mert ugye mar most is kell mindenfele megfelelhetoseg ahhoz, h egyebkent alberletet kapj.

Bankszamlat is akkor tudtunk nyitni, amikor mar egyikunknek lett munkaja, tobb helyrol is elkuldtek elotte.

Mi a korabbi sporolt penzunkbol jottunk ki, semmi segelyt nem vettunk igenybe - bar a munka keresesi tamogatas (nem penzbeli, hanem CV atnezes, adatbazis stb...) jol jott volna, de elutasitottak.

Nekem 9 honap kellett melot talalni (vegyi v mernoki jellegut kerestem)

Az uj rendszerben mar elvereznenk - a scum pedig ugyis megtalalja majd a modjat, h atpalizza a rendszert.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.23. 10:12:48

@Flamy:

Ez téves. Ennek semmi köze a valósághoz. Egy ilyen választás eredeménye maximum egy érdekes adat, de lényegi jelentősége nulla.

Kiég3tt 2015.05.23. 10:16:46

Jah, h a cimhez passzolo, de a tematol mas jellegu dolgot dobjak fel - nem tudom megnyithato-e a link:
www.facebook.com/harcsaveronika/photos/a.456173323155.252968.47211383155/10153378999998156/?type=1&theater

adg 2015.05.23. 10:21:47

@maxval bircaman szerkesztő: ez tulajdonkeppen minden orszagnak erdeke lenne valahol, nyilvan a befogadoknak foleg, romanianak meg kevesse.
Ami meg ennel is fontosabb lenne, az eu-n kivulrol erkezok hatekonyabb szurese. Ezt mondjuk nem is tudom, pontosan hogy mukodik, igy nem is nagyon akarok belevelemenyformalni.

Nincs semmi gond az akar alapelveket erinto valtoztatasokkal. Le kell ulni, megbeszelni es hajra. 15-20 ev alatt siman lefut egy ilyen targyalassorozat, akar 2130-ra be is lehet vezetni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.23. 10:34:52

@Sanyi9: 5% munkanélküliség kifejezetten alacsony. Főleg, hogy piacgazdaságban ennél kisebb nem nagyon lehet.

SzZoole 2015.05.23. 10:48:15

Hat nem tudom mi mennyire vagyunk erintve ebben a temaban.
A pernament resident status megvan,mindketten dolgozunk full time-ban.A gyerekek,az egyik mar a a felsooktatas aktiv tagja a masik most GSCS-ik,szeptembertol szinten a felso oktatas koszoben lep tovabb,szoval szinten hasznos tagjai lesznek a tarsadalomnak.
Mar 2010 ota hazat berlunk,amiben csak mi lakunk.
Benefitet csak a 2 gyerek utan kapunk.
Ha minden jol megy egy ev mar allampolgarok leszunk.
Szoval,szerintem,nekunk mar nincs mitol tartanunk.

@Kiég3tt: A quimby-rol mar hallottam,valami tingli-tangli magyar egyutes,de ki az a Harcsa Veronika?

En egy hete talalkoztam az Atraction arny tanc csapatal a Heathrow T3-on,,ugy gondolom kicsit hiresebbek mint a Quimby,megsem selfyztem veluk,pedig a kopasz Zolikat mar a '90-es evektol ismerem a Hipp Hopp Boys-bol,anno sok nyiregyhazi csajszit levartak egy fel lepes utan:)))
Ja es imadtak a nejem csokitortajat:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 11:06:36

@Sanyi9:
5% munkanélküliség az ideális.
Ebből 2% két munka között van vagyis keres munkát a 3% meg a léhűtők csoportja.
5% az egészséges munkanélküliség.
Semmiképp sem magas.

DieNanny CH 2015.05.23. 11:09:59

@Kiég3tt:

Nagyon ciki, ha nem tudom, ki ez a Veronika, és ez a Quimby?

firg_firg 2015.05.23. 11:10:40

Akkor most fog beindulni meg egy a kapuzaras elotti utolso nagy hullam

Kiég3tt 2015.05.23. 11:19:46

@Zoole[uk]: Nem gondolom, h minket mar hatranyosan erintene ez a dolog, de a hasonlo gondolkodasu es tevekkel/skillekkel rendelkezo honfitarsaknak mar nem lesz opcio Anglia, ha ezeket bevezetik es ez igy lose - lose helyzet mindenkinek.

Mi azt tervezzuk, h minel hamarabb legyen meg az Angol allampolgarsag, utana majd elvalik mihez kezdunk - meg az is lehet, h Uj-Zelandra mozdulunk utana, de csak abban az esetben, ha erzunk kalandvagyat es lesz allasajanlat oda.

Szeretnem megcsinalni kozben a "chartered" statuszt www.icheme.org/, a fonokom ragaszkodik hozza, h a ceg fizesse, es h szemelyesen legyen a mentorom. Most nagyon jol elvagyunk ott, ahol vagyunk :)

En sem szeretem/ismerem ezeket az egyutteseket, asszonysag Quimby rajongo de gondoltam hatha vkinek ez hirertek lesz.

Kiég3tt 2015.05.23. 11:25:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Haha, az en szememben nem :) Veronikat en sem ismerem, de a Quimbyrol tudom, h nem az en mufajom.
Na, rakerestem:
H. Veronika Youtube: www.youtube.com/watch?v=ITWhJ0zy01k - nem az en stilusom, de sztem a mufajban lehet, h jo.

Quimby: www.youtube.com/watch?v=vqE-2iH_eHE - ez meg pont temaba vag :)

SzZoole 2015.05.23. 11:32:18

@Kiég3tt: Az allampolgarsag utan nekunk is vegcelunk New Zeeland:)

A Quimby-vel semmi gond,ismerem mint egyutest,csak a stilusuk all tavol tolem,a holgyemenyrol nincs halvany lila fingom se....

Golf2 2015.05.23. 11:42:40

@Zoole[uk]: ez pernament status miért jò és mennyit kell rá várni? Nehezebb most sofôr állást találni mint korábban?

labirintus1 2015.05.23. 11:42:51

Szerintem, itt eléggé keverednek a dolgok. Kár az EU-ra fogni, hogy visszaélnek az emberek a szociális juttatásokkal. Nincs olyan szabály, ami alapján, ha valaki 90 napig nem talál munkát, akkor maradhat, sőt segélyt kell neki adni. Alap esetben egyszerűen haza kell küldeni.

Érdemes lenne megnézniük azokat az államokat, ahol sokkal nehezebb letelepedni, ha nincs munkád (pl. Svédország, Belgium) és onnan átvenni, ami működik.

Aki meg dolgozni akar és szükség is van rá, az hadd menjen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 11:50:13

@adg [Au, Darwin]: hát hallod, tegnap láttam egy filmet, 75 halálos van ausztráliában, és közötte egy macskaméretű rák, ami az embert is megeszi???? hát milyen helyen laksz te???

SzZoole 2015.05.23. 12:15:53

@Golf2: Hogy miert?Mert egy fajta vedelmet nyujt es csak egy lepes utanna az allampolgarsag.
5 evet kell varni,amit persze azert nem art munkaval eltoltenoi:)
A soforoknek tobb kategoriaja van,szoval ez nem egyszeru kerdes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 12:20:29

@gyengetölcser: ahh, köszönöm.

tegnap az idióta híradóban olyan címmel ment, hogy "a melegházasság _legalizásása_"

GERI87 2015.05.23. 12:43:22

"kihágásnak minősülne, ha a vállalkozások és munkaerő-közvetítők csak külföldön hirdetnének meg egy állást. Azaz minden szigetországbeli álláshelyet meg kell hirdetni az Egyesült Királyságban is (angolul…),"

Ebben semmi rosszat nem látok, a saját honpolgáraikat akarják előnyhöz juttatni.
A mi szempontunkból hátrány de hát ez van.

Amúgy a legfontosabb kérdés hogy munkaerőhiány van e, és ha igen, lehet e pótolni belföldről, ha nem, akkor is lehet korlátozni a
bevándorlást szakmák szerint mint pl Ausztráliában.

Taxomükke (UK) 2015.05.23. 12:51:32

@Zoole[uk]: @Golf2: Teherautosoforoket folyamatosan keresnek mindefele meretu jarmure.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.05.23. 12:51:54

zárul miki mókatára
a magyarok kénytelenek lesznek itthon építeni a rendszert, és nem abban reménykedni hogy majd nyugaton beleülhetnek a jóba, készbe

qkuc 2015.05.23. 12:57:46

Úgy látom a kanadaiak nagy ötlete a képzett bevándorlókra vonatkozóan egyre szimaptiksuabb lesz az angoloknak is.

2015.05.23. 13:00:16

@GERI87: Szerintem egyaltalan nincs UK-ben munkaerohiany, csak nehany specifikus teruleten, mint pl. epitoipar, mezogazdasag. Ezeket pedig meg lehetne oldani szakmak szerinti bevandorlassal, ahogyan regen is megoldottak, az EU elott.

Egyebkent ugy tudom hogy most is van olyan szabaly hogy meg kell hirdetni az allast eloszor orszagon belul, de ezt eleg konnyen ki lehet jatszani. Pl. a Jobcenterben hirdetett munkak egy jo resze kamu. Mikor en egyszer munkanelkuli voltam Londonban, az osszes munkara jelentkeztem a kornyekem amit a Jobcenteren keresztul hirdettek es el tudtam volna vegezni, pl. takaritono, bolti elado. Szinte egyik jelentkezesemre sem valaszoltak, ebbol gondolom hogy nem valos hirdetesek, illetve mar volt a munkara jelentkezo csak hivatalosan is meg kellett hirdetni. Bar ez egyaltalan nem biztos, lehet hogy mas okokbol nem valaszoltak.

2015.05.23. 13:05:25

@firg_firg: Na ez az, lehet hogy ilyen 22-es csapdaja szituacio lesz. Egy egesz csomoan megprobalnak bevandorolni / allampolgarsagot kerni meg 'kapuzaras elott', aztan ennek kovetkezteben a mar ott levo lakossag meg jobban az EU ellen fordul mert lam, lam mennyi bevandorlo van es nagyobb esellyel szavazzak meg a kilepest. Bar egyaltalan nem biztos hogy ez lesz, de nem is elkepzelhetetlen.

2015.05.23. 13:16:17

@Kiég3tt: Nem tudom mi ez a munkakeresesi tamogatas amirol beszelsz (CV atnezes?), en voltam munkanelkuli, ha jol emlekszem mar brit allampolgarkent, a munkanelkuli segelyen kivul semmilyen tamogatas nem volt, senki nem nezte at a CV-met. Kerdeztem hogy mehetek-e valamilyen workshopra vagy valamire, azt mondta a tanacsado hogy csak az idomet vesztegetnem, mert csak egyfajta workshop van ahol azt mondjak el hogy ne kess el az interjurol meg ne menj koszos ruhaban stb., szoval azt mondta hogy nekem felesleges :).

Ami a tomegszallast illeti: ez onmagaban nem torvenyellenes, nagyon sok ember lakik 'shared house'-ban teljesen legalisan, az 'oslakosok' kozul is. Vannak bizonyos eloirasok, pl. bizonyos szamu emberre kell bizonyos szamu furdo, konyha, stb. Viszont szinte lehetetlen ellenorizni hogy ezeket betartjak-e, meg ha ki is jon valaki az onkormanyzattol, egyszeruen elmondjak neki az ottlevok hogy ok mind eppen vendegsegben vannak (megtortent eset a barati koromben) :)

SzZoole 2015.05.23. 13:18:09

@Taxomükke: azert írtam,hogy nem olyan egyszerű erre válaszolni
Pl. ahogy te is írod a teherautó sofőrök,azokat nagyrészt agency-ik alkalmaznak,legjobb esetben £12-14 órabérért,holott egy angol ugyanezért £26-30 kap.
Nagyon nehéz bekerülni közvetlenül a céghez
Vagy egy építkezésnél a mixer sofőr £24-26,
Ezekről hosszan lehetne irni.....

2015.05.23. 13:23:01

@endike: Pont azért mennek el, mert nem akarják építeni a rendszert. :)

adg 2015.05.23. 13:23:42

@~~Babette~~: macskameretu emberevo rak? Jol fejlett majrak? :))
Szerintem dobd ki azt a tevet, hulyesegek vannak benne. Vegyel egy rendeset. :)

youtu.be/wy_TB6onHVE

FutureFry 2015.05.23. 13:25:06

@Mirjam2: Ilyen "kamu" álláshirdetés az USA-bán is előfordul amikor a H-1B vízum kapcsán (ahol a cégnek bizonyítania kell, hogy próbál(t) helyi erőt felvenni az állásra). Az ilyen gyakran felismerhető arról, hogy a hirdésben foglalt feltételek nagyon specifikusak - mintha csak a H-1B-re pályázó delikvensre szabták volna (nem véletlenül).

SzZoole 2015.05.23. 13:29:51

@Mirjam2: abban a formában törvényellenes ahogy sok magyar csinálja
A sajat peldambol ki indulva,en hogy kezdtem
Magyar anyuka kibérelt egy 2 szoba nappalis hazát
A nappaliban laktam az anyukaval es 3 gyerekével,nekem az emeletes agy teteje jutott
A masik szobába egy anyuka a 2 lányával +a lány barátja
A kisebbik szobába egy anyuka a kis lányával
A konyhába a kihúzható agyon meg 2 ember
Összesen 12-en,egy fürdőszobája es egy konyhára
Anyuka persze az összes benefitet igénybe vette,gyakorlatilag a benefitekbol ki fizette a rentet plusz a rezsit
Tolunk 9 embertől meg beszedte minden pénteken a fejenként £60.
Na most szamolj...

qkuc 2015.05.23. 13:33:53

OFF: helyzetjelentés a budapesti tömegkezlekedés aktuális helyzetéől, avagy, a helyszín változik, a helyzet marad, :D.

www.youtube.com/watch?v=KIQ_YEKgVr0

qkuc 2015.05.23. 13:39:54

@FutureFry: Az egész H1b-t át kéne reformálni, úgy ahogy van, de ezt már sok szor beszéltük, :).

2015.05.23. 13:46:13

@Zoole[uk]: Te jo eg :((((((((((((((. Ilyet meg nem hallottam, nem lattam, pedig ismerek 'tomegszallason lako pakikat' akik szo szerint illegalis bevandorlok, de ennel jobb korulmenyek kozott laknak. Dobbenet, ez tenyleg illegalis.

Egyebkent ismered azt a sztorit amikor egy angol no tavaszi nagytakaritas alkalmabol kinyitotta a kerti szerszamtarolot es egy roman bevandorlot talalt aki mar egy honapja ott lakott? :) www.dailymail.co.uk/news/article-1262242/Woman-stunned-Romanian-immigrant-living-shed-does-recycle.html

2015.05.23. 13:50:25

@FutureFry: Igen, ez volt a masik veglet - olyan allashirdetes ami szerint a jelentkezonek pl. folyekonyan kellett beszelnie mandarin nyelven es PhD-vel kellett rendelkezni novenytanbol, es hasonlok. A torvenyek szerint kotelezo a Jobcenteren keresztul meghirdetni mielott kulfoldit vesznek fel UK-n kivulrol.

SzZoole 2015.05.23. 13:51:47

@Mirjam2: hat naja,en sem S Class-al a seggem alatt kezdtem itt,mindenért meg szendvettunk amink most van.
Egyébként sok magyar meg mindig igy lakik:(

Ismerem a storyt,manapság ez nem ritka,sajnos

na4 2015.05.23. 13:54:29

A prolikat kirúgják, de a high-tech az mehet.

pasztasuta 2015.05.23. 14:03:58

@qkuc: hát izé, én minden egyes nap visszasírom a bkv-t, múltkor annyi idő alatt sikerült a lakásomból a munkahelyemre érni, amennyiből Milánóba is megérkeztem volna...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 14:07:53

@Golf2: 5 ev utan jar. Es hogy miert jo? Peldaul nekem nem kell minenfele hulye papirokkal kuncsorogni azert, hogy a a juliusban szuleto gyerkoc brit allampolgar legyen. Alapbol. ( Kikertem rola az igazolast ugyanis).
Az allando letelepedessel kicsit biztosabba talaj amugy, hogy igy mondjam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 14:10:42

@Mirjam2: te is en is tudjuk, hogy ezek 4-5 szobas lakasok, 10-12 fovel. Ezt a councilnak is buntetnie kellene.
Amugymeg anno minket is elhajtottak jobcentrebol, pedig mi sem kaptunk tamogatast.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 14:12:41

@Kiég3tt: Valahogy igy jottunk mi is. 1 milliop forint a bankszamlan, aztan uccu neki. Tomegszallas nelkul nem nagyon tudtunk volna mi sem elindulni.

2015.05.23. 14:27:40

@tildy[UK]: En speciel nem tudom pontosan mirol beszelsz, de 4-5 szobas lakasban siman lakhat legalisan 10-12 fo, akar egy csalad is, illetve lehet 'house in multiple occupation', ez onmagaban nem illegalis es nincs mit buntetni rajta amig bizonyos szabalyokat betartanak. A Jobcenter meg nem hivatott a munkakeresesben segiteni, nem igazan ez a funkcioja. Ok elsosorban a regisztralt munkanelkuliekkel foglalkoznak es nekik sem segitenek aktivan allast keresni, azt mindenkinek maganak kell. Ok azt nezik hogy akik kapnak segelyt, keresnek-e valoban munkat.

Muscari 2015.05.23. 14:29:46

@Zoole[uk]: a Quimby ma mMo-n az egyik legjobb együttes, Harcsa Veronika meg egy nagyon tehetséges énekesnő. Minegyiküket ismertem, mielőtt kijöttünk. Egyetlen bajuk, hogy az országos rádiók nem játsszák őket, kivéve a Petőfit. A minőségi zene nem nagyon menő mindenhol. Keress rájuk a YouTubeon. Kiss Tibit, a Quimby énekesét a mai Zoránnak tartkák, még a hangja is hasonlít.

Hadd javítsalak ki egy kicsit, nem kötekedésből, de a felsőoktatás az az egyetem. A sixth formot nehéz a magyar rendszernek megfeleltetni, a lényeg, hogy az ad olyan végzettséget, amivel egyetemre lehet menni, meg persze a college. A college is egy olyan dolog, amit csak körülírni lehet magyarul, néha látom főiskolának fordítani, ami nagyon nem állja meg a helyét.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 14:33:17

@Taxomükke:

Manapsag nagyon nehez. Ezen a teruleten a legtobb ugynokseg ket eves itteni vezetoi tapasztalatot ker a jelentkezoktol.
Sokszor szerencse dolga. Vannak helyzetek amikor annyi a munka es annyira kell a sofor, hogy eltekintenek a guakorlattol. Olyankor lehet megragadni.

Bicepsz Elek77 2015.05.23. 14:36:18

@Kiég3tt:
Na igen. Erre(foleg Londonban) igeny van, es valojaban az onkormanyzatot sem nagyon erdekli. Legalisan lakast berelni egy embernek Londonban abszolut nem eri meg, igy max a hostelek lesznek tele(vagy hazakat atalakitanak hostelle es hostelrol hostelre fognak az emberek vandorolni(kiskapu). De Cameronm most iger es az igazi ceélja(sajnos) a benefitek abszolut megvagasa. Ez az, ami majd a keleti munkaerot rosszul erinti, bar a regebben bevandoroltaknak sem jo, hogyha tul sok uj jon.

2015.05.23. 14:36:18

Korrekt nem is ertem eddig mire vartak!

Bicepsz Elek77 2015.05.23. 14:36:18

@na4:
Igazandibol nekik pont a segedmunkas kell, meg a high tech(muszaki emberek). Aki nem kell, az a fodrasz, segelyes, berkoldus, zsebes, szelhamos stb stb. Es foleg a videki angolok vannak a keleteuropaikara kibukva, mert oda(Birmingham es hasonloak nem videk!!) csak feher europaiak mennek dolgozni.

Etniez 2015.05.23. 14:36:18

@pappito: A helyiek benefitjét nem vágják meg. Szépen elvannak a heti húsz órás szerződésekkel, mert arra jár a council lakás és ugyanott van, mint ha negyvenet dolgozna és piaci áron kapná a lakást. Ez nem fog változni, tehát bevándorlókra is szükségük van.
A bevándorlók túlnyomó többsége pedig nem benefitezik vagy nem érinti az, amiről fent beszélnek.
Ez ilyen fából vaskarika...

Etniez 2015.05.23. 14:36:18

@endike: Egyáltalán nem zárul semmi, fogalmad sincs az egészről...

qkuc 2015.05.23. 14:38:20

@pasztasuta: Jelenleg ez itthon is ennyi idő a belvárosban, minden egyszerre van feltúrva, :D. Én szerencsére az 1-es vonalán járok, este meg ráérek elszötymörögni a belvárosban, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 14:42:27

@adg [Au, Darwin]: kerlekszepen,ime:

http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Pálmatolvaj

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 14:42:35

@tildy[UK]:

Ugynoksegtol berelt haz/ lakas szobait eleve illegalis tovabb berbeadni, de sokan csinaljak ezt. Pl az egyebkent is horror council tax merteke is attol fugg hanyan lakjak.
Mas kerdes, hogy eddig nem ellenorizte senki.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 14:44:33

@Zoole[uk]:

Azert a te eseted egy kiveteles sikertortenet. Egyaltalan nem atlagos. Hasonlorol sem tudok.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.05.23. 14:49:13

@maxval bircaman szerkesztő:

azert arra kivancsi leszek hol fog lakni az a rengeteg ember aki most szobankent berel lakast... mert ha nem lehet igy kiadni akkor durvan el fognak szallni lakasarak es nem fogja megerni dolgozni Londonban (legalabbis ott)

kivancsi vagyok a velemenyekre mert szerintem a lakasugy lehet a legnagyobb ervagas megha ez elsore nem is nyilvanvalo!

2015.05.23. 14:51:44

@Bicepsz Elek77: Legalisan nem eri meg Londonban lakast berelni? Mirol beszelsz? Dehogynem, szinte mindenki legalisan berel. A szobaberles teljesen legalis. Csak akkor kaphatsz housing benefitet ha legalisan berelsz (lakast vagy szobat), es ez az egyik legnepszerubb szocialis tamogatas, az osszes tamogatas nagyon jelentos resze housing benefit aminek az abszolut alapfeltetele a legalis berleti szerzodes. Ami a legtobb embernek van. Legalabbis azoknak az embereknek akiket en ismerek.

2015.05.23. 14:53:18

@hunjanicsar: De, persze hogy ki lehet igy adni. Ki mondta hogy nem lehet?

Muscari 2015.05.23. 14:56:57

@Zoole[uk]: te, én ezt már követni se bírom :-)
Fel nem foghatom, hogy hogyan tudnak emberek így élni hosszabb távon, főleg gyerekkel.

A másik, ami illegális, mégis sokan csinálják az a council lakások piaci áron történő további kiadása.

2015.05.23. 15:02:57

@Simon Hasonmasa (Roch): Nem igazan attol fugg hogy hanyan lakjak. Az ingatlan merete es helye alapjan allapitjak meg a council tax-et, a lakok szamatol ugy tudom annyiban fugg hogy lehet kedvezmenyt kapni ha csak egy ember lakik ott (es vannak meg kulonbozo kivetelek, pl. diakok, kiskoruak stb. nem szamitanak), egyebkent ha egynel tobb felnott, dolgozo ember lakik az ingatlanban akkor ugyanannyit kell fizetni, mindegy hogy ket vagy tizenket lako van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 15:04:22

@Mirjam2: Ja es persze kb 8 nm-es szobakrol beszelunk, midnegyikben 2-2 emberrel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 15:08:22

@Mirjam2: Egyebkent en csontra levagnama housing benefitet. Emiatt is vannak egekben a berleti arak. Abszolut nem fair a rendszer, hogy a minimalberes siman ki tud ebrelni 1500 fontos hazat, mert telepumpaljak az allam, illete a tobbi adofizeto penzevel, mikozben ki tobbet keres, az meg alig jogosult barmire is. Azt hiszem nem kell ecsetelnem mire lennek jogosult a gyerek 9 honapos koraban. Kb a nagy budos semmire ( child benefit, de az kb mindenkinek jar) mikozben aki b.szik ( egyaltalan vagy jobb) munkat keresni, annak meg ki van nyalva a sejhaja. Valahol azert orulok, hogy a konzervativok nyertek, mert legalabb azokat probaljak tamogatni, akik dolgoznak, nem csak segelyen elnek.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.05.23. 15:10:43

@Mirjam2:

ez mit jelent akkor? De lehet csak en nem tudok olvasni...

Van egy rossz hírünk azoknak is, akik eddig abból (is) éltek, hogy a kibérelt házat szobánként kiadták: ezt a jövőben nem nagyon fogja tolerálni a brit állam, az önkormányzatok ugyanis megbírságolhatják a törvénytelen lakásbérlőket és az ingatlanukat nekik bérbeadókat is. Azaz még ha valaki be is vállalná a szobakiadás kockázatát, a brit tulajdonos alighanem kétszer is meggondolja majd, hogy kiadja-e a házát (már ha egyáltalán tud róla, mi folyik ott utána – ebben azért nem vagyok annyira biztos).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 15:12:35

@Simon Hasonmasa (Roch): itt vagyok meg egynek. Gondolkodom, hogy irjak-e ide a lakasvasarlasunkrol, ami meg epp folyamatban van, vagy inkabb fogjam be a lepenylesom, mert biztos jon, aki majd irigykedik, vagy siman azt mondja , ja neked konnyu.

@Zoole[uk]: kikertetek vegul a papirt? Bocs ha irtad mar, de eleg porgos volt az elmult par honap, meg kicsit szenilis is vagyok.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 15:13:15

@Mirjam2:

Ez olyan mint a megsaccolt vizdij. Sok ingatlanban nincs vizora. Saccoljak attol fuggoen hanyan laknak benne.
Council szemponjabol is fontos, hogy egy heten 2 vagy 12 ember utan kell a szemetet elszallitani.
Nagyon sokan laknak illegalisan.

adg 2015.05.23. 15:15:13

@~~Babette~~: Tobb gond is van ezzel a rakkal.
1. Nem veszelyes az emberre, max megszoritani tudja. Azt irja a szoveg, hogy meg kell csiklandozni alulrol, es akkor elenged. :)
Viszont az ember megeszi ezt a rakot. Azt irja az angol wiki, hogy akkor esetleg mergezo tud lenni, ha mergezo novenyekkel taplalkozik. De ez ritka.
2. Novenyeket eszik, esetenkent dogot. Neha egymast, vagy kisebb allatokat is elkap.
3. Ausztraliabol kihalt. A kontinentalis teruletekrol biztosan, de a lakott szigeteken is nagyon ritka lehet. Ugyanis megettek oket.

Dobd ki az a tevet. :)

2015.05.23. 15:16:52

@tildy[UK]: Igen, ha nincs eleg furdo es konyha peldaul, az nem legalis (bar nehez bizonyitani). De egy 4-5 szobas hazban siman lehet tobb furdoszoba. En szemely szerint csak illegalis azsiai bevandorlokat ismerek akik ilyen 'tomegszallason' laknak (tehat egy furdoszoba tiz emberre peldaul), de biztosan elofordul masok koreben is csak en nem talalkoztam veluk. Viszont sokan, britek is, laknak nagy shared house-okban ahol tobb furdoszoba van, sot sokszor tobb konyha is. Ez elegge megszokott es a legtobb esetben legalis.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 15:19:28

@Mirjam2: Laktunk ilyen hazban majd egy evig. NEm volt. Lehet mashol van, de ott nem volt. Es ez a "magyar hazak" magayr tomegszallasok eseten altalanos jelenseg.

Viszont ha a berleti szerzodes tiltja, nem adhatod tovabb kia szobat, council lakas szobai sem kiadhatok.

Sot mi a sajat lakasunkban sem adhatjuk ki addig a szobat, amig 100%-ig nem leszunk tulajok.

2015.05.23. 15:19:40

@Simon Hasonmasa (Roch): Lecci linkelj mar be egy forrast ami szerint 12 dolgozo felnott ember utan, ugyanabban az ingatlanban, tobb council tax-et kell fizetni mint 2 utan. Komolyan erdekelne, mert eddig nem tudtam hogy igy van.

2015.05.23. 15:25:36

@tildy[UK]: Elhiszem, mondjuk en szemely szerint nem tudnek igy elni (probaltam ideiglenesen az indiai barataimnal ahol csak egy furdoszoba es konyha volt rengeteg emberre, nem nekem talaltak ki). 'Magyar hazakat' szerencsere nem ismerek, egy magyar ismerosom van Londonban aki a sajat ketszobas lakasaban lakik a parjaval. Termeszetesen nem adhato ki a council lakas, barmilyen lakast csak a landlord adhat ki (tehat nem a berlo) es a sajat lakasodat csak akkor adhatod ki hivatalosan ha buy-to-let mortgage-od van, vagy ha hozzajarul a bank. Mondtam valahol hogy ez nem igy van?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 15:30:32

@adg [Au, Darwin]: egy disznot megettek egy nap alatt. mutattak. kost kepzeld, ha elalszol a parton

macskat allitolag elkapja. ezt nem mutattak, ugyhogy nem tudom, hogyan.

:-)

egyebkent NG.

2015.05.23. 15:31:05

@tildy[UK]: En nem 'vagnam le' a housing benefitet, mert nem szeretnem ha UK-ben is viskokban elnenek az erdoben a hajlektalanok, mint Mo.on. A lakhatas alapveto emberi jog, mas kerdes hogy meg kene reformalni a rendszert, mivel valoban felviszi az ingatlanarakat a jelenlegi formajaban. Regen kiterjedt council lakas rendszer volt, de ezt Thatcher alatt felszamoltak.

2015.05.23. 15:39:21

@hunjanicsar: Ez azt jelenti, hogy valaki (te, vagy aki a szoveget irta, vagy mindketten) felreertettek valamit. Nem tudom milyen forrasbol jonnek ezek az allitasok, Cameron a mellekelt videoban azt mondja hogy megprobaljak kiszurni azokat a tulajdonosokat akik illegalis bevandorloknak adjak ki az ingatlanjukat. Magyar allampolgarok nem lehetnek illegalis bevandorlok mivel joguk van UK-ben tartozkodni, szoval nem tudom mirol beszelunk. Teljesen altalanos es elterjedt dolog UK-ben szobat kiadni, a berlok nagy resze brit. Ezt senki nem tervezi megvaltoztatni.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.05.23. 15:43:00

igen akkor @hataratkelo cikk nem volt egyertelmu... illegalis hataratkeloknek lakast kiadni valoban para es jogos a felvetes!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 15:43:58

@Mirjam2:
Ez igy nincs leirva. Lehet 2 embernek 10 gyereke. Gondolom a torvenyalkoto is ebbol indult ki es nem pedig abbol hogy 12 bevandorlo lakik egy hazban.
Egy biztos, egy szemeny felelos a council tax befizeteseert, es megkerdezik hogy hanyan lakjak a hazat.

2015.05.23. 15:46:06

@Mirjam2:

Nagyon nem akartam ebbe az angliai temaba belefolyni, de mi az, hogy "A lakhatas alapveto emberi jog"?? A nagy budos kommunizmusban, esetleg. Az alapveto emberi jog, hogy dolgozz, es megkeresd a lakhatasod arat. De az nem az, hogy lopod a napot, az allam meg tolja a segged ala a lakast! Szerintem.

Bicepsz Elek77 2015.05.23. 15:47:01

@Mirjam2:
Ugy ertettem egy embernek, aki most megy ki!!! Amugy meg persze 2+(okosabb afrikai/azsiaiaknal 4 minimum) gyerekkel egybol lehet kapni benefiteket. A Department of Social Security(DSS) berloket meg nem szeretik, mivel a council csak fix osszeget fizet a hazert vagy szobaert es nem a megemelkedett piaci arat. Persze van sokfele segely, ahol laktam, a magyar foberlo senkinek sem adott papirt, haztulajdonos meg szoba sem allt veluk(persze vannak mas benefitek is pl. jovedelemkiegeszitesre).
A council tax ot nem tudom, ott azt hallottam, hogy akinek a levele a cimre megy, azt automatikusan beleszamoljak, es fugg az emberek letszamatol a merteke, mig mostanaban minden keruletben ellenorzi a hazakat a council(szoval nagyfurgon a haz ele, egyagyas szobak es nappalik megcsinalva, "felesleges lakok elkuldve 3 orara, majd mikor a counciles emberek elmentekj vissza az egeszet).

Rebarbaraa 2015.05.23. 15:48:39

Nagyon sok magyar foglalkozik itt Londonban azzal, hogy hazakat berel (ertsd: hazaKAT) es azokat adja berbe. Van aki majdhogynem csak ebbol el. Sok ismerosom lakik ilyen helyen. Kerultem az ilyeneket mint a pestist. Szep kis torteneteket hallottam roluk. Egyik olasz baratom belefutott egy ilyen hirdetesbe, bekoltozott a hazba. kiutaltak 1 honap utan. Pedig aztan a sracrol mindent el lehet mondani csak azt nem, hogy rossz ember. Aranyos, dolgos fiatal. Az ilyen magyar hazak nagy reszeben pl megtiltjak, hogy zard az ajtodat, ha valaki jon a cuncilbol nem engedheted be, ugy kell tenned mintha nem beszelnel angolul. hazudozas hazudozas hatan. Biztosan van rendes magyar "landlord" is bar en az ilyen csalokat nem neveznem landlordnak.
Azok utan amiket en itt hallottam, lattam...nem is csodalom, hogy Cameronek kisse fekezni akarjak a dolgokat. ide jon a sok ingyenelo, nem dolgoznak, koldulnak az utcan, benefiten elnek, lopnak, csalnak es meg nekik all feljebb. En kemenyen dolgozom, es biztos vagyok benne, hogy nem en leszek az akit hazazavarnak. (mondjuk angol ferjjel, es a hamarosan kezhez kapott brit utlevellel ez a veszely mar nem fog fenyegetni)
Fel evig eltem amolyan tomegszallason, mar ha annak lehet nevezni, hogy 4 en eltunk egy olyan hazban amiben ensuitta volt alakitva minden. 30m2-es kis lakoterek, mindenkinek volt sajat konyhaja furdoje. csak a mosokonyha volt kozos. £600-ot fizettem erte es rohogtem amikor ismerosok majdnem ugyanennyit fizettek egy double roomert 12-ed magukkal 1 furdore magyar hazban es aradoztak, hogy milyen jo kozossegben lakni. BLO!

adg 2015.05.23. 15:51:33

@~~Babette~~: De az a diszno doglott volt ugye? Nem becserkesztek es ravasz farokfogasos technikaval foldrevittek. :)
Na mindegy, en nem ismerem jobban ezt a rakot, mint a wiki. Itt nem grasszalnak a varosban, es a mi palmankon sincs. Ugyhogy nem felek tole.
Ma viszont volt egy helyes kis varanuszunk a kertben.
Ezt par hete fotoztam, de pont ilyen volt a mai is.
kepkezelo.com/images/z1l5h35nbte73kranqcc.jpg
kepkezelo.com/images/ic7x3idq3vk12m2623w.jpg
(Bocs, ha fejjel lefele van, neha nem fordul meg.)
Nem akart megolni, ott pozolt az emberek kozt, jott fotozkodni. Meg potyakajaert.

2015.05.23. 15:52:31

@Simon Hasonmasa (Roch): Na ezt mondom, mindegy hogy ketten vagy huszan laknak, a council tax szempontjabol. Hogy a 'torvenyalkoto' fejeben mi volt az ebbol a szempontbol teljesen mindegy. Azert kerdezik meg hogy hanyan laknak, hogy tudjak, egynel tobb-e. 12 lako nemcsak bevandorlo lehet, hanem pl. egy csalad vagy vallasi kozosseg is, ennek semmi koze a bevandorlashoz.

2015.05.23. 15:55:50

@Ödenburger [Hu/At]: Haaat... En ezt a kerdest messze nem ilyen leegyszerusitve latom. Szerencsere az angol kormany sem.

2015.05.23. 15:57:48

@hunjanicsar: Lehet hogy valamilyen mas forrasbol szarmazik ez az informacio, de fogalmam sincs honnan, es nem vilagos hogy mire gondoltak.

Golf2 2015.05.23. 15:59:15

@Zoole[uk]: kisbuszra turistákat vinni szokott lenni állás? Társalgási angollal,b,c,d. jogsival.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.05.23. 15:59:28

amit te irsz van ertelme (illegalis bevandorloknak szallast adni)

de abban is van logika, ha valaki bejelentes nelkul adja ki a lakasat szobankent es nem fizet adot peldaul... mert ha az adoelkerulest elkezdik kemenyen buntetni akkor ez azt is fogja jelenteni, hogy a a lakas berleti dijak az ado mertekevel fognak emelkedni minimum...

Ne küldj levelet 2015.05.23. 15:59:37

@Zoole[uk]:
"A quimby-rol mar hallottam,valami tingli-tangli magyar egyutes,de ki az a Harcsa Veronika?"

Ezen jót röhögtem. És akkor fel vannak háborodva a külföldi magyarok, ha azt mondjuk, ne nagyon szóljanak bele a magyarországi dolgokba, mert fogalmuk sincs a magyar viszonyokról.

2015.05.23. 16:03:22

@Bicepsz Elek77: Na ez az, hogy meg ha ellenoriznek is, nagyon konnyu megcafolni hogy tul sokan laknak egy helyen. En szemely szerint nem koltoznek sehova berleti szerzodes nelkul, kiveve ha nagyon kozeli ismeros hazarol van szo. A council tax akkor sokkal kevesebb ha csak egy (felnott, dolgozo) ember lakik az ingatlanban, diakokat nem szamolnak bele. Ugy tudom hogy ha mar egynel tobb dolgozo felnott van, akkor mindegy, mert nem kaphatnak kedvezmenyt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 16:03:23

@adg [Au, Darwin]: doglott, persze, de azert ne aludj el a strandon, hianyoznal:-)

2015.05.23. 16:04:07

@Mirjam2:

Nem, mert a sok ingyenelo jelentos resze brit szavazopolgar. Pont emiatt kell a kelet-europaiakra kenni mindent.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 16:04:48

@Mirjam2:
" Azert kerdezik meg hogy hanyan laknak, hogy tudjak, egynel tobb-e."
Azert te is elegge leegyszerusited:)

pasztasuta 2015.05.23. 16:08:50

@qkuc: maradjunk annyiban, hogy nem akarom tudni mi lenne itt, ha elkezdenének felújítgatni... :D

2015.05.23. 16:15:24

@Simon Hasonmasa (Roch): Oke, utoljara leirom. Szerintem igy van, ha valaki maskepp tudja, linkeljen be forrast lehetoleg. Tehat: a council tax merteke az ingatlanra van megallapitva. Ha csak egy dolgozo felnott ember lakik ott, akkor kedvezmenyt lehet kapni. Full time diakok, vallasi kozosseg tagjai es meg nehany kulonleges kategoriaba tartozok kivetelek es nem kell fizetniuk. Egyebkent ugyanannyit kell fizetni, fuggetlenul attol hogy hany dolgozo felnott lakik az ingatlanban (ha egynel tobb).

2015.05.23. 16:19:39

@Ödenburger [Hu/At]: Honnan tudod hogy minden potencialis hajlektalan 'ingyenelo'? Latszik hogy nem voltal meg eletedben kiszolgaltatott helyzetben. En voltam mar, ezert nem beszelek ilyen konnyen. Addig orulj amig nem tudod mirol beszelsz. Egyebkent meg ha a brit adofizetok brit 'ingyenelokre' akarjak kolteni a penzuket kelet-europai 'ingyenelok' helyett, azt is meg lehet erteni.

adg 2015.05.23. 16:20:32

@~~Babette~~: oke, nem fogok elaludni a strandon, megigerem. :D

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 16:23:52

Rendben.
Akkor meg csak annyit szeretnek megkerdezni, amikor idonkent jon valaki a Counciltol es megkerdezi szeretnek-e szavazni? Miert az az elso kerdese hanyan lakjuk az ingatlant? Onnan jon, tudnia kellene, ha meg tobben nem mindegy nekik?

Advanced Flight 2015.05.23. 16:31:32

Én azon csodálkozom, hogy EU-tagállamként ilyet meg lehet csinálni. Vajon mi is hozhatnánk olyan jogszabályt, hogy az álláshelyekre csak akkor lehet külföldit (tehát akár eu-s állampolgárt) felvenni, ha magyar nem jelentkezett? valahogy vannak kétségeim.....

Csodabogár 2015.05.23. 16:35:52

@qkuc: Holnaptól ismét jár a 4-6 villamos. Sajnos egy ilyen városban ha felújítanak vagy új vonalat építenek "budai fonódó villamos" ráadásul végre rendbe teszik a Moszkva teret, az bizony felfordulással és kellemetlenségekkel jár.:-(
Szerintem Budapest tömegközlekedése kifejezetten jó, összehasonlítva más nagyvárosokkal. Amerikáról meg nem is beszélek!

qkuc 2015.05.23. 16:39:52

@Csodabogár: Na most, egész vélettlenül lehetne mindezt nem EGYSZERRE csináiln (fonódó, 4-6-os, nemrég ért véget az 1-es és a 3- villamos még talán most is újulgat) csak mondom. Mert így merő szopás az élete annak, aki a belvárosba jár dolgozni ... Nagyszerű, hogy rájuk tört az újíthatnék, de a tervezés nem az egészségük.

skye8 2015.05.23. 16:44:28

Olvasom a cikket es mintha a kanadai bevandorlasi szabalyokat latnam szem elott. Kanadaban lassan oda fog jutni a munkaeropiac, hogy az allasok elenyeszo resze lesz kulfoldiek szamara elerheto. Januartol a munkaadonak be kell bizonyitani hogy az allasra nem talalt egy megfeleloen kepzett kanadai allampolgart mielott kulfoldit szandekozna alkalmazni. Az allast legalabb 3 honapon keresztul hirdetni kell kanadai website-okon es a munkaugyi hivatal (Service Canada) elott meg kell indokolni miert nem felelnek meg a kanadai jelentkezok. Az egesz procedura beletelhet 3-4 honapba, es azzal meg nincs vege hogy Service Canada kiallitja a pozitiv elbiralast (labour market impact assessment). Utana a munkavallalonak regisztralni kell az online 'Express Entry' rendszerbe - ez az egy az egyben Ausztraliatol atmasolt bevandorlasi pontrendszer.
CIC (Citizenship and Immigration) par hetenkent szelektalja a legmagasabb pontszamokat elero jelentkezoket es online 'meghivot' (ITA-invitation to apply) kuld hogy 60 napon belul tovabbitsak a jelentkezesuket (dokumentumokat) a hon ahitott PR-ra (permanent residence). Ebbe beletartozik az angol vizsga, kulfoldi diplomak elismertetese/forditasa, munkahelyi referenciak, Proof of funds (bankkivonat), orvosi vizit, rendorsegi bizonyitvany stb. Nem konnyu osszeszedni az iratokat 60 nap alatt. Jelenleg az az igeret all fenn a kanadai bevandorlasi miniszter Chris Alexander reszerol, hogy 6 honap alatt elbiraljak a PR jelentkezesek 80%-at, tehat sokkal gyorsabban fog mukodni a rendszer mint 2015 elott. A nagy gyorsasag titka viszont, hogy ha a legkisebb dokumentum hianyzik a PR 'checklist'-bol, visszautasitjak a kervenyezot es ervenytelenitik az Express Entry profiljat is - magyaran kezdheti elolrol. Kerdeses hogy melyik kanadai ceg fog varakozni minimum fel evig hogy egy kulfoldit alkalmazhasson a jelenlegi feltetelek mellett.
Bocsanat az OFFert, gondoltam valakit erdekelhet hogy mukodik ez jelenleg Kanadaban.

Határátkelő 2015.05.23. 16:46:48

Ha már felmerült: természetesen a szobakiadást lehet törvényesen is csinálni, de csomó előírásnak meg kell felelni. Például elvileg külön engedély kell hozzá, ellenőrzik is, és abszolút illegális, ha sima bérlőnek adod ki magad, majd a tulajdonos tudta nélkül adod ki a szobákat. Még az is lehet, hogy ilyen is előfordul... nagyon ritkán... esetleg...

"Another issue is that renting out individual rooms could mean the property is classed by the council as a House in Multiple Occupation. HMOs need a licence and there are strict penalties for the landlord if they are caught renting out an HMO without one.

But it is not just tenants who are the victims of rent-to-rent; often it is landlords too. While many might know exactly what the deal is, others become victims of subletting scams that can see both their properties and reputation in ruins.

In an illegal rent-to-rent, middlemen pose as normal tenants and sign an AST. But instead of moving in themselves they let the rooms out individually. Sometimes they pass the agreed rent to the landlord, but in other set-ups the real landlord never gets to see his or her money. Meanwhile, the tenants are occupying properties they have no legal right to be in."

www.theguardian.com/money/2013/jun/29/rent-to-rent-property

2015.05.23. 16:49:52

@Mirjam2:

Tolem aztan azt tesznek a brit adofizetok, mit csak akarnak, mert en csak turistakent jarok Londonban, es turistakent nagyon bejon, de elni kb. Anglia lenne a legutolso Europaban, ahova koltoznek, es ez az erzes csak erosodik bennem, minel tobbet jarok kint.

2015.05.23. 16:55:46

@GERI87:

Az vele gond, hogy ütközik az egyik EU alapelvvel!
(a szabad munkaerő piaccal)

Ugyanez a gond a hazaküldéssel is.... az is ütközik.
(a szabad tartózkodási hely választással)

----

Az EU mára az alapjogok terén már GYAKORLATILAG már: Európai Egyesül Államok

Furán néznél, ha az UK vagy az USA területén hasonló felvetések kerülnének napirendre, gondold csak végig.

Ugyanilyen fura az is, ha a mai EU területén kerül felvetésre.

2015.05.23. 17:19:42

@Határátkelő: Oke, ez egy ujsagcikk 2013-bol, tehat nem arrol van szo hogy valtozasokat jelentettek be. Termeszetesen normalis esetben nem kell 'engedely' ahhoz hogy valaki a sajat ingatlanat, vagy azon belul szobakat, adjon ki; ezt barmikor megteheti mindenfele kulon engedely nelkul (ha a sajat tulajdonarol van szo es nincs osszesen annyi berlo hogy 'multiple occupation'-nek minosulne).

Szamomra a mai kommentekbol (a tiedet is beleertve) az derul ki hogy, ha jol ertem, magyarok kiberelnek hazakat majd ezeken belul a szobakat illegalisan, a tulajdonos tudta nelkul kiadjak mas berloknek. En errol nem tudtam es nagyon meglep, egyszeruen nem ertem hogyan nem veszi ezt eszre a tulajdonos, es / vagy milyen alapon adjak ki valakinek a hazat ha nem tud megfelelo jovedelmet stb. igazolni. Normalis tulajdonosok termeszetesen el szoktak menni a hazaikba megnezni ki lakik ott, en minden tulajdonossal talalkoztam akinek a hazaban laktam. Szoval nem tudom mirol van itt szo, de az biztos hogy ha eddig megoldottak valahogy, akkor ezutan is meg fogjak mert nem valtozott semmi, Cameron kb. annyit tud ezekrol a 'magyar hazakrol' mint en, azaz semmit.

2015.05.23. 17:20:41

@Ödenburger [Hu/At]: Nem problema, neked nem is kell UK-ben laknod, nem kotelezo.

Lunacica 2015.05.23. 17:23:09

"If you tell the truth you don't have to remember anything." :D
Mark Twain

2015.05.23. 17:34:14

@Mirjam2:

Termeszetesen, nem is irtam sehol, hogy kellene. :)

Shanarey 2015.05.23. 17:47:11

A posztra válaszolva:

Semmi.

Aki pedig azt képzeli, hogy a jövőbeni intézkedések hatására, az átlag benefit huszár majd elmegy dolgozni, mert munkaerő hiány van, nos az téved.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 17:52:02

@Mirjam2:
Ez nem tipikusan magyar sajatossag.

2015.05.23. 17:57:30

@Simon Hasonmasa (Roch): Nyilvan nem, ahogy az a cikkbol is kiderul. Nekem megis sikerult leelnem 15 evet ugy Londonban, fokent berelt lakasokban, hogy valaha is hallottam volna errol a jelensegrol. Van egy baratnom aki a sajat neve alatt berel egy egesz hazat es reszben abbol el hogy o adja ki a szobakat es menedzseli a felujitasokat stb., de o ezt a tulajdonos tudtaval es beleegyezesevel teszi, es o maga is a hazban lakik (marmint a baratnom aki hivatalosan a berlo).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 18:05:42

@~~Babette~~:
Én otthon is fel tudnék sorolni ennyi halálos állatot.
Úgy kezdődik hogy BMW, VW, Opel, Ford...
Állítom hogy sokkal több áldozatuk van mint az Ausztrál 75-nek.

Határátkelő 2015.05.23. 18:14:40

@Mirjam2: De, változást jelentettek be, amennyiben a jövőben fokozott figyelmet fordítanak a dologra, éppen azért, mert észrevették, hogy nagyon elharapózott. Tehát a jövőben nem, vagy az eddiginél kevésbé hunynak majd szemet fölötte és a landlordokat is büntetik, tehát nekik sem éri meg majd "szemet hunyni" fölötte - már ha eddig megtették.. Egyébként amennyire én tudom, az ilyen szobakiadás eléggé elterjedt dolog.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.23. 18:30:58

Angol berleti szerzodsekben nem szoktak tiltani a sublettinget?
Quimby Most mulik pontosan.... kotelezo!

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.23. 18:35:21

@Simon Hasonmasa (Roch): honnan tudna, nincs lakcím nyilvantartas...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 18:36:06

@Mirjam2: meg véletlenül sem hallottál olyat, hogy bérlő airbnbzik vagy wimduzik?

Néha csodalkozom, hogy ilyennel nem talalkozol, mintha burokban eltel volna Londonban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 18:37:20

@Dragonlady (Bp, Hun): dehogynem. Tudja ezt mirjam is, csak azt felejti el, hogy sokan tesznek rá.

2015.05.23. 18:42:34

@Dragonlady (Bp, Hun): Dehogynem. Viszont olyan van hogy egy nagyobb ingatlant egy ember berel es a tulajdonos tudtaval es beleegyezesevel o keres tovabbi berloket a szobakra (senki nem gondolja hogy egy otszobas hazat peldaul egy egyedulallo ember maganak berel). Ebben az esetben, ha jol ertem, arrol van szo hogy a tulaj nem tudja hogy a szobakat kinek es mennyiert adjak ki? Kicsit zavaros nekem az egesz, de mindent el tudok kepzelni, foleg ha a tulajdonos peldaul kulfoldon van es / vagy egy megbizhatatlan ugynokseg kezeli az ingatlant. Egy biztos: ez a dolog nem most kezdodott es nem is fog hirtelen befejezodni.

2015.05.23. 18:44:29

@tildy[UK]: Nem, nem hallottam rola. De az is lehet hogy csak normalis emberek kozott eltem Londonban?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 18:46:31

@Mirjam2: a nyitott szemmel jarashoz nem kell benne lenni a sűrűjében, csak szólok.....

2015.05.23. 18:47:03

@tildy[UK]: De hogyan tesznek ra? Nem jon a tulajdonos megnezni hogy mi van az ingatlanaval? Mindenhol ahol en laktam, rendszeresen jott a tulajdonos. Egyebkent teljesen veletlenul dolgoztam egy ingatlanugynoksegnel is Londonban, reszben kulfoldon elo tulajdonosok ingatlanjait, reszben a ceg sajat ingatlanjait adtuk ki. Teljesen biztos vagyok benne hogy nem fordult ilyen elo, hiszen rendszeresen ellenoriztuk az ingatlanokat es ismertuk a lakokat.

2015.05.23. 18:51:52

@Határátkelő: Ne haragudj, nem akarok kotozkodni de az sem jo ha felrevezeto felinformaciokat irunk itt - amint latod, nehanyan mar azt gondoljak hogy nem lehet majd szobakat berelni Londonban... Ha te lattal valamilyen bizonyitekot arra hogy bejelentettek barmilyen valtozast azzal a helyzettel kapcsolatban amirol irsz - ami vegeredmenyben engedely nelkuli 'subletting' - akkor linkeld be legyszi, biztosan sokakat erdekelne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 18:56:39

@Mirjam2: Nem jön. Itt ahol lakunk 3.5 éve, a housing association egyszer volt kinn, de a korábbi helyeken sem járt kinn sose a tulaj, az ügynökség is ritkán.

2015.05.23. 19:02:34

@tildy[UK]: Oke, ez nekem (ugy is mint lakastulajdonosnak) nagyon furcsa. Mindenesetre nem latok ra bizonyitekot hogy ez az engedely nelkuli subletting most hirtelen oriasi krizishelyzethez vezetett volna UK-ben es le akarnanak csapni az elkovetokre... Szerintem ennel komolyabb problemak vannak amikkel az uj kormany kuzdeni probal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 19:12:21

@Mirjam2: nem lehet, hogy pont ugyanúgy nem látod meg, mint a magyar házakat sem? Én is olvastam a cikket minapja, amiben erről a subletting ellenőrzés dologról volt szó, most telefonon vagyok, majd elokeresem.

randomuser1 2015.05.23. 19:18:34

monnyuk, engem idehaza is simán kicsapott az ALbérlő szagkifejezés és jelenség, örülök, hogy az afrikai német kolóniáról elnevezett mókusnek is feltűnt!

P.Elliot 2015.05.23. 19:42:46

@Mirjam2: Ilyen van itt ids az Usaban. Az egyetem varos mellett lakunk, itt az a szokas mert nincs eleg hely a diakoknak hogy a kornyek hazait vagy tavolabb is kiadjak, az egesz hazat egyetlen szemelynek aki egy diak pl. akivel rendes szerzodes van irva hogy pl. 3000 dollarert berli havonta, / 1600-nal tobbet nem lehetne kerni erte ha valaki a maga szamara vagy csaladjanak berelne de ez itt mas.
Plusz a rezsi. Ez nagyjabol 3 haloszobas, nappali, alagsor, csaladi szoba, konyha es 2 furdoszoba. A tulaj nem tudja es nem is erdekli hogy a diak akinek berbe adta hany lakot vesz fel, kizarolag diakokat, mennyiert adja ki, termeszetesen ugy kalkulal hogy maganak ne kelljen fizetni. Egy-egy szobaba ket diakot rak, butort nemigazan ad, azt a diakok osszeszedik ingyen amikor a vegzosok kiteszi az utcara a mar felesleges cuccaikat, lehet valogatni. A berlo megtartja a nappalit, konyhat, a ket furdoszobat affele kozos hasznalatu helynek, a 3 halo es a csaladi szoba van kiadva, minimum 8 diak, havi 600 dollar korul fejenkent, plusz a rezsit elosszak es fizetik, a bevetel 4800 dollar korul, vagyis a tulajnak ha kifizeti a 3 ezret akkor marad neki meg egy ezres mert ugye o is egy diak akinek fizetni kell a reszet, ez az ezres arra kell havonta hogy esetleg elment valaki es meg nem jott helyette, illetve van a nyari szunnet amikor esetleg valaki fel is mondja arra az idore. A berlonek azert marad valami penz, ezert veszi a nyakaba a lakok minden bajat ami nem sok, diakok nagyon megfenek egymassal. A tulaj ritkan ellenorzi oket mert tudja hogy a srac vigyazni fog arra hogy ne verjek szet. Beszelgettem egyszer egy pasassal aki tobb hazat adott ki, azt mondta hogy jo penz van ilyesmiben es azt sem banja ha nemigazan vigyaznak semmire, felujitani ugyis ritkan szokott a diakoknak ugy is jo ahogy van, legalabb nem kell vigyazni semmire.
Szoval a haz tulajdonosa nemigazan jelentkezik holott lehet hogy a kozelben lakik.

tanato 2015.05.23. 19:50:48

Mondjuk Anglia 2017 május elsején kilép és ezzel vége a szabad munkaerőmozgásnak.Kik maradhatnak majd?Akik másfél órája már landoltak LUtonon?Akik másfél hete,másfél hónapja vagy másfél éve már kint vannak?Vagy csak azok akik már állampolgárok vagy állampolgárok házastársai?
Ugye nagy a szórás ezen kategóriák között.Ha az akkori angol vezetés nagyon liberális lesz az is maradhat aki másfél órával a kapuzárás előtt landolt.Ha nagyon szemét bevándorló ellenes lesz az akkori vezetés csak azok maradhatnak majd akik már állampolgárok ,és akiknek csak a házastársa angol polgár azokat majd fircangolják a hivatalnokok mint az amerikai filmeben a főhőst a zöldkártyája miatt/együtt szexelnek e?Együtt laknak ?Szokták e egymást mobilon hívni stb? STB.
Szóval nagy a szórás,bármi lehet.
Minél többet küldnek haza annál nehezebb lesz az itthoni vezetésnek,munkát,segélyt lakást eü.,iskolai ellátást adni a visszatoloncoltaknak.
Persze a magyar munkáltatóknak meg jobb lesz,még lejjebb szoríthatják le a béreket eszed nem eszed nem kapsz mást,úgysem tudsz már lelépni AnGLIÁBA dolgozni alapon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 19:56:21

@Mirjam2: " el tudtam volna vegezni, pl. takaritono, bolti elado."
Ezzel is lassan óvatosan kell bánni, hogy hát, takarító, ahhoz nem kell semmi tudás.Itt a svédeknél hallottam már olyat, hogy takarítói állásokhoz is végzettséget kérnek (ez most nem vicc...) meg olyan tanfolyamokat is láttam kiírva, amik ilyen végzettséget adnak.Bexarás.Mert hogy az az indok, hogy nem mindegy, milyen burkolathoz milyen vegyszert kell használni, milyen arányban, meg hogy ne csússzon közben, stb...Szóval lassan ez is végzettségköteles lesz, vagyis nyelvtudásköteles.Lehet, pont ebben az utóbbiban lesz az egésznek a lényege?
:-ooo

tanato 2015.05.23. 20:04:09

@geegee: Lehet,a nyelvtudás hiányával ki tudják szűrni a nem magasan képzett kelet-európai bevándorolni óhajtókat.Annál több nem is kell,angolul kell felvételiztetni a nem szakképzett bevándorolni óhajtókat/takarítónő,eladó,vendéglátós gyári munkás stb./és máris meg lehet tagadni a belépést a brit munkaerőpiacra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 20:16:27

@pasztasuta: bicaj, robogó nem játszik?békávézzon a karatekutya... :D

Határátkelő 2015.05.23. 20:16:43

@Mirjam2: Azt írtam, hogy a TÖRVÉNYTELEN módon szobákat kiadókat. Nem gondolom, hogy félrevezettem volna bárkit, szándékomban biztosan nem volt, nem értem, milyen linket szeretnél. Nyilvánvalóan a világon mindenhol lehet lakást, szobát bérbeadni, csak be kell tartani a szabályait. A szabályok ott vannak leírva a linkelt cikkben, be kell jelenteni az önkormányzatnál, meg kell felelni bizonyos előírásoknak és adózni kell utána. Eddig viszonylag elnézőek voltak azokkal szemben, akik ezeket nem tették meg, a jövőben nem lesznek. Ennél nem tudom érthetőbben leírni.

blackhairlady 2015.05.23. 20:17:45

@adg [Au, Darwin]: Jaj de cuki. Modell varanusz:))
Engedi magat megsimogatni, vagy csak fenykepezkedni szeret?
Esetleg egy kis csali kajaval kozelebb csalogatni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 20:22:11

@Muscari: "hang is gyütt, az is csak a zorán..."

"én még hiszek a lézerkabátban,
s én még hiszek a rugós nyalókában"

:-)))))))))))))))))))))))))

2015.05.23. 20:32:21

@tanato: "Persze a magyar munkáltatóknak meg jobb lesz,még lejjebb szoríthatják le a béreket eszed nem eszed nem kapsz mást,úgysem tudsz már lelépni AnGLIÁBA dolgozni alapon."

Azzal azért vitatkoznék, hogy a munkáltatók tehetnek arról, hogy alacsonyak a bérek. Ugyanúgy szarrá vannak adóztatva, mint a munkavállalók, mitől is várhatunk magasabb fizetéseket. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel hatékonyabban és motiváltabban végzi a munkavállaló a munkáját, ha úgy érzi, hogy meg van becsülve, és nem gyomorgörccsel jár be dolgozni.

randomuser1 2015.05.23. 20:33:06

@tanato: kérem, nem hugyozza összefele a pisszoárt, ensuldigung..
kurvanagy elvárás egy takcsinénitől, pesten is, amennyi megélhetési vagy szórakozási bevándoló flangál ideghaza is, nemhogy a lelazult nyugateurópába:)

Shanarey 2015.05.23. 20:34:53

@tanato:

Akinek már van NI száma bankszámlája és munkája, azt nem küldik haza. Ellenben a felsorolt dolgokhoz való hozzájutást már most is megnehezítették, és ezt fogják szerintem tovább nehezíteni.

Na akkor a szobakiadásról.
Ez tényleg létezik azon csúf módon is ahogy azt itt már páran felsorolták. találkoztam én is effélével amikor Redditch-ben laktam. Van ott Magyar aki ezt csinálja és van egyéb náció is. Ami a lényeg, sokan csinálják és többnyire a tulaj tudtával.

Shanarey 2015.05.23. 20:36:50

@geegee:

Voga Turnovszki duó a 80 as évek közepén.

DieNanny CH 2015.05.23. 20:41:52

@Dragonlady (Bp, Hun):

"Quimby Most mulik pontosan.... kotelezo!"

Jaaa, azt is ők éneklik? Mert a dalt ismertem, csak az előadók nevét nem...

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 20:46:13

@~~Babette~~:
OK, ez itt kicsit kifinomultabban megy. Nincs lakcim nyilvantartas, de ha valaki koltozik annak kotelessege rovid idon bejelenteni a DVLA-nak. Tehat nyilvantartas van. Amikor hozzam jottek, ott volt a nevem a papiron. 4. eve elek itt es ketszer jartak nalam.
Plusz, legtobbszor allas ugyben is meg kell adni az utolso harom lakcimed. Tol-ig...

2015.05.23. 20:52:34

@Shanarey: Hogyha az állam elvesz 100 forintodból 70-et, akkor valószínűleg te is úgy dolgoztatnál, hogy bejelented minimálbérre, és a többit meg zsebbe adod. Ott csalnál és lopnál, ahol tudsz, mert rá vagy kényszerítve. Lehet, hogy én vagyok fordítva bekötve, de ha én munkáltató lennék, igyekeznék annyi fizetést adni a munkavállalóknak, ami az átlagnál magasabb, de azért cserébe viszont követelnék is. Ehhez viszont nem magyar szintű elvonások kellenének. A másik, hogy nálunk nem igazán van elterjedve kollektív szerződés, és szakszervezet. Ha van szakszervezet, az meg dísznek van általában. Pedig ők is sokat tudnának tenni a helyzet javítása érdekében.

Shanarey 2015.05.23. 20:55:52

@Simon Hasonmasa (Roch):

Na meg ha valaki szavazni akar, annak is meg kell adnia hol lakik, és előtte hol lakott, ha eddig nem volt a rendszerben.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 20:58:36

@Shanarey:
Igen, errol beszelek. Szoval van nyilvantartas.
Egyebkent ez elott, hat evig laktam ott ahol most te laksz. :)))

Shanarey 2015.05.23. 20:59:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ebben igazad van, de az is fontos kell hogy legyen, az adott munka elvégzésére ki is jó igazán. Nem kell a dolgozókat azzal verbál szexszelni hogy ha nem tetszik leléphet, mert van jelentkező az ő állására.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 21:03:20

@Shanarey:
No, nem a hazban, hanem a varosban.

Shanarey 2015.05.23. 21:06:57

@Simon Hasonmasa (Roch):

Redditch-ben laktam, de most nem ott lakom.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 21:09:09

Egyszer irtad, hogy most Corby-ban laksz. Ott laktam 6 evig.

2015.05.23. 21:14:11

@Shanarey: A munkáltató nem félisten. Hiába hiszik az ellenkezőjét. Normális esetben kölcsönös a tisztelet és az alázat mindkét irányból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 21:17:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Te figyu, most adta be a könyvelőm az adóbevallásom.
Pontosabban múlt hét hétfőn. A levont adóelőlegem 20% volt.
Most ezen a héten hétfőn ebből visszakaptam majdnem egyhavi fizetésemet. Isten óvd a Királynőt...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.05.23. 21:18:07

@Muscari: Persze,en tisztaban vagyok az itteni iskolai rendeszerel,talan a six formot/colleget lehetne egyetemi elokeszitonek forditani.
Erdekesek ezek a az iskolai besorolasok,
En hivatalosan karasszerialakatos,iv,lang,co es awi hegeszto vagyok,tovabba vizsgaztam alap autoszereles,autovillamosag es autofenyezesbol,mert ez mind resze a kasznis melonak.Otthon csak egy csoves szakmunkaskepzot vegzett bunko vagyok,itt meg,egy magasan kvalifikalt mernok ur:)

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 21:18:08

Mindenki a Eurovision Song Contest nezi?

Hajra Bogi!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 21:20:56

@Zoole[uk]:
Szólíthatlak Inzsinérnek?
:)))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2015.05.23. 21:21:38

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nem tudom ki nézi. Engem special annyia foglalkoztat, mint a királyék - most már tudom azt is - második gyereke...

SzZoole 2015.05.23. 21:22:05

@Simon Hasonmasa (Roch): Simi,mitol lenne az en esetem egy kiveteles siker story?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 21:24:14

@Zoole[uk]:
Mert nem atlagos, de ezt te is tudod. Ha atlagos lenne a legtobb magyar mar igy elne.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 21:29:28

@Hari Seldon 2:
En nezem. Szerintem nagyon latvanyos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.23. 21:31:01

@Simon Hasonmasa (Roch): nagyon sokan élnek így, hidd el. Csak kevésbé láthatóak.

SzZoole 2015.05.23. 21:31:36

@Golf2: Folyamatosan keresnek ra embert,nem is rossz penzert.Egy 16 szemelyes kisbuszra £14-16 oraberert is lattam hirdeteseket.

tanato 2015.05.23. 21:36:43

@Emmanuel Goldstein: A nyelvi felvételi belépő igen jó akadály/ürügy/ ,ha nem akarják beengedni a szakképzetlen idegeneket,még egy wc-s néni esetében is.Persze ha egy független bizottság csinálja nem a leendő munkáltató.

SzZoole 2015.05.23. 21:38:11

@diggerdriver: Barminek szolithatsz nagyfeju baratom:)))

tanato 2015.05.23. 21:39:08

@Shanarey: Minden attól függ mennyire lesz rosszindulatú,idegenellenes az akkori brit vezetés,Ma de majd meglátjuk ahogy a vak mondja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 21:40:00

@adg [Au, Darwin]: Haha, q jó arc, én bírnék egy ilyet.Kis vacak gyíksuhanc... :D

2015.05.23. 21:40:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Hogyha az állam elvesz 100 forintodból 70-et, akkor valószínűleg te is úgy dolgoztatnál, hogy bejelented minimálbérre, "

Maradjunk a tényeknél!
Mert MUNKABÉR esetén az állam max 49-et vesz el a 100-ból.
(akkor ha nincs gyermek kedvezményre jogosultság)

Lásd pl. itt, mondjuk legyen a

Bruttó havi munkabér: 120.000 Ft

Akkor
A Munkaadó összes havi költsége: 154.200 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő: 75.600 Ft

Nettó havi munkabér: 78.600 Ft
Ez pedig 78600/154200=51% maradó és 49% elvont.

------------
Ha CSAK a dolgozó részét nézzük akkor pedig,
a havi összes levonás a bruttó bérből: 41.400 Ft

Ami a dolgozó szintjén csak 41400/120000=34,5% elvonás

2015.05.23. 21:40:26

@diggerdriver:

Hát ugye az ADÓ az CSAK 16% itthon... a munkabérből.
(...és CSAK 10% az osztalékból, ha szabadúszó vagy)

Úgyhogy a 20% angol adó az >> lehúzás!

2015.05.23. 21:40:33

@Zoole[uk]:

Kétlem, hogy mérnök lennél... ettől.

tanato 2015.05.23. 21:41:05

rtl.hu/most/67625_fokusz_plusz_a_legnagyobb_buli_-_60_ezer_ember_a_legmenobb_d?utm_campaign=mainpage&utm_source=doboz&utm_medium=fokusz_plusz_a_legnagyobb_buli_-_60_ezer_ember_a_legmenobb_d

Na egy kis OFF ,nemcsak ANglia létezik,három Brazíliában sikeres magyar fiatalról szól a kisfilm,egy sao-paolói zenei fesztivál keretében.

kardio1 2015.05.23. 21:41:17

@fhdgy: naiv vagy, némileg...

2015.05.23. 21:42:20

@diggerdriver: De te jól keresel.... :)

SzZoole 2015.05.23. 21:42:25

@Simon Hasonmasa (Roch): Simi,nem ertelek,mitol lenne atlagon feluli az en eletem?

2015.05.23. 21:45:26

@tanato: Ha azt akarja, hogy normálisan működjön a cége, nem árt megbecsülni az "embereit". Máskülönben teljes mértékben tenni fognak arra, hogy mit akar, és a lehető legkevesebb munkát fogják elvégezni. Ezt láttam elég sok helyen, ezért merem ezt ilyen bátran kijelenteni.

SzZoole 2015.05.23. 21:45:39

@nonolet: Persze,hogy nem vagyok mernok.

Ugy latom megint ki kell irnom a viccnek szant kommentjeim utan,hogy"csak vicc volt".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 21:48:53

@nonolet:
20%?
10ezer fontig adómentes. Mondjuk egy 2000fontos havibér évi 24ezerét oszd vissza és akkor nézd meg hogy mennyi az annyi.
Nekem az adóelőlegben MINDEN levonás benne van.
A TB-is.
Most csak azért kaptam visza MAJDNEM egyhavi bért mert az éves bruttóm több volt 30ezernél.
Jaaa és mint vállalkozó konstruktőr létezem.

2015.05.23. 21:49:38

@nonolet: Maradjunk a tényeknél!
Mert MUNKABÉR esetén az állam max 49-et vesz el a 100-ból.
(akkor ha nincs gyermek kedvezményre jogosultság)

"Lásd pl. itt, mondjuk legyen a

Bruttó havi munkabér: 120.000 Ft

Akkor
A Munkaadó összes havi költsége: 154.200 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő: 75.600 Ft

Nettó havi munkabér: 78.600 Ft
Ez pedig 78600/154200=51% maradó és 49% elvont."

Azt gondoltam, hogy tisztában vagy azzal, hogy a munkáltatónak nemcsak a munkavállalói után kell adót meg járulékot fizetni, hanem egyéb módon is lerabolja a magyar állam.

"Ha CSAK a dolgozó részét nézzük akkor pedig,
a havi összes levonás a bruttó bérből: 41.400 Ft

Ami a dolgozó szintjén csak 41400/120000=34,5% elvonás"

Oh. 27% áfa, bankadó, telefonadó, chipsadó, szappanadó... Soroljam tovább?

blackhairlady 2015.05.23. 21:49:53

@Zoole[uk]: Itt is van olyan, hogy junior college, ami a gimi es a fosuli kozt van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 21:49:57

@qkuc: Ráadásul, hogy "nem rég" fejezték be a Margit-híd felújítását...Akkor még nem tudták, hogy lesz fonódó villamosozás??Na ne...

2015.05.23. 21:50:24

@tanato: Az RTL Most oldalán a videók megtekintése regisztrációhoz és belépéshez kötött.
Ha még nem regisztráltál, akkor azt a Belépés/Regisztráció gombra kattintva megteheted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 21:50:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Ennek semmi köze a keresethez. Ha kevesebbet keresnék többet kaptam volna vissza.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.23. 21:51:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
nem tudom, és most lusta vagyok megnézni, kié eredetileg a szám.... a Csík zenekar féle verzió is lehet az, amit ismersz

2015.05.23. 21:51:26

@diggerdriver: Néha én is tévedhetek. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 21:54:38

@skye8: Ne haragudj, de ezt nem lehet felróni jogosan Kanadának, (meg semmilyen másik országnak se) hogy a saját állampolgárait hozza előnybe a munkaerőpiacokon.Erre csak egyet lehet mondani, nagyon helyes.Aki meg nem kanadai, az meg így járt.

Aki nem így vélekedik, az hazudik, vagy festi magát.Persze nekünk, bevándorlóknak, letelepedőknek szarul esik, de amint kapunk mégis állampolgárságot, rögtön mi is így vélekedünk majd...

Aki nem így vélekedik, az hazudik, vagy festi magát.

kardio1 2015.05.23. 21:56:44

@Mirjam2: Angliában a lakást bérlő kiadhatja a lakás szobáit legálisan másoknak?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:01:29

@Zoole[uk]:
Mert az en kornyezetemben ezt latom. Viszont ez nem mevado. Lehet, nem atlagos a kornyezetem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:03:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Azért mert 10ezerig nincs adó csak felette.
Minél kevesebbet keresel vagyis minél közelebb vagy a 10ezerhez annál kevesebbet adózol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 22:07:18

@Shanarey: Bingó! :-)))
Az első meg asszem Hofi...

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:10:04

@diggerdriver:
Van ismeros, (milliomos) aki jatszadozik a kartyakkal/bank mert 10k-ig adomentes. Kiszamlazza es lekonyveli a nepnek adomentesen, talan meg oszt is belole es mindenki happy!:)))

Shanarey 2015.05.23. 22:10:10

@nonolet:

Nem tudom hol élsz, de ez a 20 százalék nem lehúzás, legalábbis itt nem az.

Digger vállalkozóként működik, tedd ezt Magyar viszonylatba és rájössz miről beszélt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:12:42

@Simon Hasonmasa (Roch):
Én nem adok számlát.
Pontosabban most az egyszer adtam a színháznak.
Munkában nem adok.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:14:39

@diggerdriver:
Nem akarok itt ennek reklamot. Rakd ossze. A lenyeg hogy 10k-ig adomentesseg van.
Ja, az ismeros az nem magyar, hanem angol.

2015.05.23. 22:17:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem, ne sorold, mert butaságot írtál

Ezek MÁR nem a bért terhelő adók.
Hanem az elköltéséét...

---

Ha így (tévesen) nézed, akkor a végén
bizony, pontosan 100% lesz az elvonás!!!
Ugyanis előbb-utóbb minden jövedelmed a közös zseben végzi.
Nincs kivétel egy fillérnyi sem... csak az időtáv változik :-(

2015.05.23. 22:17:16

@diggerdriver:

Ha TB is van benne akkor >> ne adónak tessék nevezni!

Mivel a TB az nem adó, hanem járulék.
Ami totál más kategória és cél.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:19:09

@diggerdriver:
Szerintem, nalad Self Invoicing mukodik. A megbizo ceg szamlaz neked. Erdemes figyelni. Amig pozitivban van addig jo. Van mikor linkelnek.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:21:42

@diggerdriver:
Valahogy ki kell szamolni az ado alapod. Van szamlad, csak nem te allitod ki. Hanem a megbizo ceged.
Szerintem, de lehet hogy tevedek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:22:36

@nonolet:
Igazad van. Csak nálunk az építőiparban van egyedülálló módon hogy a bérből levonnak előre. Mármint vállalkozóknál.
Ha nincs CIS akkor 30%-ot ha van CIS akkor 20%-ot.
Ezt nevezzük mi adóelőlegnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:24:33

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nekem nem számláznak.
Van egy kialkudott órabérem, az alapján kifizetnek úgy hogy 20%-ot levonnak. Egy payslipet kapok és semmi mást.

SzZoole 2015.05.23. 22:24:55

@Simon Hasonmasa (Roch): Biztos sokat vagy magyarok kozt:)))
Csak vicc volt.

Az en kornyezetem igy nez ki;a szembe szomszedom egy tanar hazas par,a melletem levo szomszed egy BMW szalon nagyfonoke a felesege az NHS-nel dolgozik valamit,nem tudom,hogy mit,de minden reggel kosztumben jar,a masik szomszedom egy nyugdijas hazas par.A holgy tanar volt a ferj police officer,ja es O a varos polgarmestere:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:26:53

@Simon Hasonmasa (Roch):
Igen de az nem számla hanem payslip.
Bérelszámoló lap.
Azon van rajta minden.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:27:55

@diggerdriver:
De ha magan vallakozo vagy, ott kell valami szmlanak is lenni.
Ok, lehet hogy ezzel a megoldassal meg nem talalkoztam.

Shanarey 2015.05.23. 22:28:37

index.hu/kultur/2015/05/23/a_magyarok_vegre_felhagytak_fosztogato_szokasaikkal/

A cikk alján töri könyveket kérnek az okosok de csak olyant amiben szerepel Magyarország.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:30:20

@Simon Hasonmasa (Roch):
Egy biztos. Én nem adok semmit. Kapok bérelszámoló papírt. Ennyi.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:30:21

@diggerdriver:
Ha meg berelszamolo, akkor alkalmazott vagy.

Mindig mondom, minnel tovabb elek itt annal inkabb nem erten Oket:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:31:58

@Simon Hasonmasa (Roch):
Nem vagyok alkalmazott. Ma például bejelentettem hogy következő munkanap nem jövök és kész. semmit nem írtam alá. Semmilyen papírforgalom nincs.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:35:00

@diggerdriver:
Homlok megtorol:)
Nekem is uj amit mondasz.
Emailben kapsz valami kimutatasat? Vagy csak a payslip kezbe?
Mondjuk, az epitot nem ismerem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:40:04

@Simon Hasonmasa (Roch):
Semmit nem kapok emailban.
Levélben jön minden héten a payslip.
Vége az évnek, feladom postán a payslipeket, a bank statementeket meg a költségszámláim. Könyvelő megcsinálja. leküldi nekem emailben a bevallást. Én kinyomtatom aláírom, az aláírt példányokat visszaszkennelem és visszaküldöm. Másnap beadja, egy héten belül a számlámon a pénz.
Rohadt egy kapitalista rendszer.

SzZoole 2015.05.23. 22:40:41

@Simon Hasonmasa (Roch): Hagyd az egyszerut,ugy sem erti:)))
Csak vicc volt.
@diggerdriver: ,ugye nem haragszol meg nagyfeju?:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 22:42:21

@nonolet: Csak ebben egy a durva, de az nagyon.A méregdrága, "túladóztatott" Svédországban olyan 64-68% marad meg, itt van pár példa:

www.familjeliv.se/forum/thread/32998875-bruttolon-pa-ca-30-40-tusen-vad-ar-din-nettolon/1

És ezek némelyike már ilyen millió forint körüli fizetések... (1 eur kb 10 sek)
Na, ez a nem mindegy.
Szokták mondani, hogy Magyarországon albán bérekhez svéd adók vannak.
Dehogy. A svéd adóknál sokkal rosszabbak... :-|

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:43:26

@Zoole[uk]:
Egyem meg az összes barbekjú sültedet hogy neked ne jusson...:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.05.23. 22:43:40

@Shanarey:

Kacagni fogsz... 1991 óta vállalkozóként élek.

Jelenleg éppen KATA alapon.
Az adó+TB éves szinten nincs 15 % :-)

----

Számolj !
Egy KATA adózó fizet FIX havi 50 eFt közterhet.
(adó+TB+nyugdíj)
Évi 6 millióig, azaz havi 500 ezerig. :-)

Plusz havi 5 eFt IPA-t és évi 5 eFt kamarai díjat.

Szumma 665 eFt ..és ennyi, kész.

Havi 400 nettonál ez 665/4800=14% cakkumpakk.

...és ezért még a GYED is jár :-)
Nemcsak a full orvosi ellátás+nyugdíj.

-----

Nézzük a normál vállalkozói (főállású) adózást...
Van a kötelző adó+TB+nyugdíj havi költsége a minimál bér után.
Ami ~57 eFt/hó és netto 68 eFt/hó jövedelmet fedez.

A többi jövedelmet un. osztalék ágon ésszerű kivenni és nem BÉR(fizetés) ágon.
(tudod az agyatlan kórus: fúj rohadék vállalkozó minimálbéres)

Ekkor az első 500 millióig !!! a nyereség adó 10%
Az az adózott pénz osztalék formában kivéve újra adózik még.
Levonnak 16% osztalék adót is
....és az első ~3,5 millió után 14% EHO-t
(egészségügyi hozzájárulás)

Az első ~3,5 millió után összesen: max 39% a levonás.
A fölötte lévő részre már csak: 24,4%

---

Asszem: ennyit a 705-os adó cmű baromságról....

Bonus: ne állíts olyat amiről valójában fogalmad sincs!
Azaz a VALÓS magyar viszonylatról...

-----------

A diggerdriver féle jövedelem az itthon KATA alapú lehet.
(ha évi 6 millió azaz havi 500 000 alatti)

Azaz kevesebb mint 15% a FULL állami elvonás belőle.
Ehhez képest az angol 20% szerintem, bizony ...lenyúlás :-)

2015.05.23. 22:48:55

@nonolet: Nem is mondtam, hogy azok bért terhelő adók, de mindegy. Ha neked jó ebben a tudatban élned, akkor hajrá.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 22:53:43

@diggerdriver: Megteheted simán, hogy egy x naptól kezdve nem mész be?Már úgy értem, hogy nincs neked abból károd, extra levonásod, hogy esetleg az építkezés lelassul, vagy meg is kell álljon, amíg esetleg nem találnak másik gépkezelőt?Nem hárítja rád a cég a veszteségeit, vagy annak részét?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:54:11

@nonolet:
Még mindig nem értem milyen 20%-ról beszélsz?
Az az adó és TB előleg együtt. Az éves bruttóból lejön a10ezer adómentes sáv. Lejön az összes költség.. A maradék az adóalap.
Ebből lejön 20% ad és 10% TB. A kapott összeget levonják a befizetett 20% előlegből és visszautalják a többit.
Így a befizetett összes teher nincs 15%. Az idén az enyém valami 12%.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:54:35

@nonolet:
UK-ben evi 10k kb 4 millio Ft adomentes.

2015.05.23. 22:55:17

@tanato: Én meg nem akarok regisztrálni még oda is egy videóért. Annyit nem ér az egész nekem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 22:57:08

@geegee: Nem.
Ma bementem mondtam hogy keddtől nem jövök mert kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Óránként 3fonttal többet.
A sitemanager azt mondta hogy sajnálja de a pénz az pénz.
Azonnal telefonszámot cseréltünk és mondta hogyha bármi nem jönne össze akkor visszavárnak.
Ez itt bevett gyakorlat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 22:57:22

@nonolet: Haláli jók ezek a magyar adónevek: kata, ványa, éva...stb.Van még? :D
Komolyan, mint egy ruszki csinovnyik-novellában... :D
Én is Katázom, de az az asszonynak a neve...
:-))

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 22:57:54

@diggerdriver:
Viszont, itt elore elkerik a jovo evi felet. Nem bizzak a veletlenre.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 23:02:37

@diggerdriver:
Toled nem?
En igy fizetem. Nem hol, hanem miko... juliusban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.23. 23:06:15

@diggerdriver: Értem.Azért elég gavallérok, hisz nem túl sok idő ez a 2-3 nap sem.Értem már, hogy aszondod, a harmincéves Monica Belluccit sunázod...Ez télleg az, bökje meg... :-ooo :D

2015.05.23. 23:08:10

@diggerdriver:

A költség számlák, gondolom a megbízód/ügynököd nevére szólnak.

PONT Ilyen üzemmód itthon is van :-)
PONT így műxik itthon is kapitálizmus... és a bevallás is.

2015.05.23. 23:08:12

@geegee:

Jajj...

Körtét ne az almával hasonlíts !
Azonos bázison tessék a %-ot számolni...jó?

Ha a link szerinti módon számolunk, akkor bizony
Magyarisztánban csak 49% az, ami svédben 64-68%

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 23:12:04

@geegee: Milyen 2-3 nap?
Hétfő itt munkaszüneti nap.
Bejelenthettem volna szerdán is hogy csütörtökön nem jövök.
Ma mentem utoljára. Ma szóltam hogy következő munkanap már nem jövök.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 23:14:42

@nonolet:
Dehogy. Az én nevemre szól minden.
Az autóra menetlevelet vezetek.
A buszbérleteken a bakancsszámlán sincs név.
Ugyanolyan számlákkal számolok el mint egy nem vállalkozó.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.23. 23:16:20

@diggerdriver:
Igaz, inkabb igyunk meg egy sort, mindenki egeszsegere!

puhacica 2015.05.23. 23:16:28

@tanato: nem gondolod, hogy _HA_ ez megtortenne, akkor a magyar csaladok, akik jol erzik magukat itt es megtalaltak a szamitasukat, visszamennenek Magyarorszagra. hamarabb kezdenenek uj eletet egy harmadik orszagban, azt hiszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.23. 23:20:33

@nonolet:
Már két éve nincs ügynököm.
Két hónapja volt egy hónapig. Már megint nincs.

qkuc 2015.05.23. 23:30:07

@nonolet: Ha megengeded, akkor én kacagnék. KATA, jahh ...

Lépj egy fokkal magasabb ligába, aztán megtapasztalod mennyi bőrt ránt le egy kisvállalkozásról (is) ez a szép magyar állam. Mondjuk a miénkről már nem sokáig fog.

pasztasuta 2015.05.24. 00:09:03

@geegee: azert meg egy par evet ellennek mielott meghalok... :D

Furos 2015.05.24. 00:10:18

@Zoole[uk]: Nekem csak 1 szomszedom van :))))

2015.05.24. 00:10:18

@qkuc:

Mondom ne ossz észt olyanról amihez nem értesz!!!

Van magasabb fokozatú cégem is :-)
Annak is levezettem az "adózását" fentebb.

Elhiheted, hogy 25 év után veled ellentétben fejből TUDOM a pontos matekot.

Úgyhogy nem kéne butaságokat terjesztened, nyilvánosan.
Csak mert hallottál valami téveset adózás ügyben, vagy valósat ugyan, de nem bírod felfogni.

----

A magyar vállalkozó a jövedelme után 0-39% adót fizet, ennyi.
Tipikusan 10-30% között, a kicsik leginkább 13-14%-ot.

A magyar MUNKAADÓ a dolgozó szuper bruttó BÉR-e után: legalább 51% nettot fizet ki , azaz max 49% az elvonás.

A magyar MUNKAVÁLLALÓ a bruttó béréből max 34,5% közterhet fizet, önmaga után.

Azért max, mert gyermek kedvezmény játszik!!! akinél van.

A rémhírekkel szemben ezek a TÉNYEK!

2015.05.24. 00:10:18

@qkuc:

Szerinted a netto 400-450 eFt hó az nem elég jó liga magyarisztánban ?!

Gondókoggyá má egy picit vazze!
A magyar átlag 3X-osa, a felső 20% ...

Ez úgy az évi 80 ezer fontos szint lehet angliában :-)

Ne küldj levelet 2015.05.24. 00:10:18

@nonolet:
butaságot ne írjunk. Osztalékból pont úgy 16% az adó, mint egyéb jövedelemből (+14%-max 450 eFt- EHO) . A 10% az a társasági adó.

2015.05.24. 00:10:18

@diggerdriver:

Akkor itthon még egyszerűbb az ügymenet :-)
Le sem kell adnod sehova semmit....
...és 14% total közteherrel megúszod.

Határátkelő 2015.05.24. 00:10:48

@nonolet: Kérlek, vegyél vissza kicsit a hangnemből. Kösz.

2015.05.24. 00:19:11

@nonolet: "A magyar MUNKAVÁLLALÓ a bruttó béréből max 34,5% közterhet fizet, önmaga után."

És még fizet egy csomó másfajta adót is, igaz a megadóztatott pénzéből.

Amúgy ha tényleg ilyen jó a magyar adózási rendszer, akkor miért 27% az áfa? Vagy miért csal mindenki ott adót, ahol tud?

pappito · http://pappito.com 2015.05.24. 00:32:19

@diggerdriver: "Jaaa és mint vállalkozó konstruktőr létezem."

a vállalkozót érteni vélem, de a mondatot egyben mégsem. segítenél, hogy mit jelent a vállakkozó konstruktőr?

pappito · http://pappito.com 2015.05.24. 00:35:30

@geegee: "Persze nekünk, bevándorlóknak, letelepedőknek szarul esik, de amint kapunk mégis állampolgárságot, rögtön mi is így vélekedünk majd..."

én már áp kapás előtt is így vélekedem, amikor még szarul esett, akkor is

kék madár 2015.05.24. 01:00:45

@nonolet: attol, hogy mindenkit lehulyezel, mar automatikusan igazad lesz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 01:27:49

@Mirjam2: @Határátkelő: Igy van ?Hataratkelo aohogy irod.

www.gov.uk/government/speeches/pm-speech-on-immigration
From:Prime Minister's Office, 10 Downing Street, The Rt Hon David Cameron MP, Home Office and Migration Advisory Committee Delivered on:21 May 2015 (Original script, may differ from delivered version) First published:21 May 2015Part of:Immigration and borders

There are other ways we can identify those who shouldn’t be here, for example through housing. For the first time we’ve had landlords checking whether their tenants are here legally. The Liberal Democrats only wanted us to run a pilot on that one. But now we’ve got a majority, we will roll it out nationwide, and we’ll change the rules so landlords can evict illegal immigrants more quickly.

"We’ll also crack down on the unscrupulous landlords who cram houses full of illegal migrants, by introducing a new mandatory licensing regime. And, a bit like ending jobs when visas expire, we’ll consult on cancelling tenancies automatically at the same point. It’s not just through housing and jobs; we can track down illegal migrants through the banking system too."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 01:33:38

A masik az overcrowding, mirjam szerint tok siman lehetnek, aztan nem olyan biztos ez, licence alapjan megy, es ezen is szigoritani fognak.....

www.lettingagenttoday.co.uk/news/2015/5/%C24-500-fine-after-rental-house-declared-overcrowded

www.landlords.org.uk/news-campaigns/news/nla-welcomes-announcement-new-immigration-bill
"David Cameron announced a number of proposals to be tabled in a new immigration bill. The details of the Bill, which will be a central part of the new Government programme to be announced in the Queen’s speech, next week, include:

New powers for councils to crack down on unscrupulous landlords
To allow landlords to evict illegal migrants more quickly
To roll out the Right to Rent scheme nationwide
To introduce a new mandatory licensing regime
Consulting on cancelling tenancies when visas expire
Richard Lambert, Chief Executive Officer at the National Landlords Association (NLA), said:

“We welcome the initiative taken by government to tackle the problem of criminals acting as private landlords to exploit illegal migrants.

“However, it is essential that councils are given the necessary funding to ensure that they can enforce these powers effectively. This would help drive up standards in the sector and send a powerful message to criminals.

“One of the fundamental reasons that a minority of criminal landlords are able to get away with providing poor living conditions is that councils do not have the resources to make use of their already significant powers.

“We would like to see the Treasury allow councils to keep the proceeds of the fines from prosecutions so that councils have both the powers and finances for enforcement, without going cap in hand to the Treasury.

“We are pleased that the government has given landlords the ability to deal quickly with illegal migrants and hope this deters those that want to stay here illegally.

“We are however a little concerned regarding the Right to Rent scheme. Landlords are happy to help to check that tenants are who they claim to be. However this should not be a way for the Government to pass the buck on to landlords when tacking illegal immigration.

“We also had several questions* regarding the scheme at the outset which still have not been answered. We hope, before the scheme is rolled out nationally, that the Government take the time to review how the first phase in the West Midlands has worked and draws on the lessons from that, rather than ploughing ahead regardless.

“The introduction of a new mandatory licensing regime brings up some concern. We are therefore urgently seeking clarification on whether this would be new policy or related to the current licensing schemes.”

- See more at: http://www.landlords.org.uk/news-campaigns/news/nla-welcomes-announcement-new-immigration-bill#sthash.SL9l5kTE.dpuf"

Shanarey 2015.05.24. 02:46:31

@nonolet:

Na akkor ebből vedd ki azt a részt, ami Angliában úgy működik, hogy ha egy adott hónapban nem dolgoztál, mert betegség vagy egyéb ok, akkor nincs közteher fizetés, na meg nincs iparűzési adó, és ilyen olyan hozzájárulások + tedd hozzá azt hogy ha itt elrontod az adó papír kitöltést, akkor nem büntetnek meg, ha későn adod be az adó bevallásodat, szintén nem büntetnek meg. Itt az adóhatóság nem azért létezik hogy téged idegesítsen. Ha mégis valami bajuk van veled, akkor is emberien szólnak hozzád, és nem küldenek automatikusan egy jó nagy büntetést, mert csak. 2010 ig vállalkozó voltam, azelőtt 5 évig Kft voltam, tudom miről beszélek. Neten keresztül lehet náluk ügyet intézni, nem kell személyesen megjelenni, és nem kérnek 20 különböző papírt ha bármilyen módosítást szeretnél intézni. Mellékesen az a 20 % amit Digger írt, évi 32000 Fontig van.

Nos akkor mire is jó az a KATA, ekkora összegnél?

Shanarey 2015.05.24. 02:49:28

@pappito:

Az alkalmazó, vagyis a cég, vagy ügynökség. Ha kéred papíron küldik, ha nem akkor mailban, vagy letölthető az oldalukról. Ez a cégtől függ, de a nagy átlag így működik.

KanáriHajni 2015.05.24. 03:11:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ők IS éneklik, alapvetően a Quimby perkásának a másik zenekara: A Kutya Vacsorája nevű bandának a dala. De mivel a tagság félig azonos, végülis szinte mindegy. :-)

OFF:

Van valaki Miamiban?
Vagy van olyan valaki, aki ajánlana valamit, amit ott eltöltendő két és fél nap alatt feltétlenül látni kell?
Előre is köszi!

pappito · http://pappito.com 2015.05.24. 03:16:02

@Shanarey: ezt értem, az nem tiszta, hogy ha vállalkozó akkor hogy kap payslipet?

ha solo entrepreneur, akkor contractorként számlázik, nem bért kap, hanem a szerződés szerinti pénzt valahogy?

valakivel csak van valami szerződése, az építkezés fő- vagy valamelyik alvállalkozójával vagy van közvetítő ügynökség amivel szerződik vagy izé

szóval nemtudom, remélem elmagyarázza

skye8 2015.05.24. 04:43:57

@geegee: En nem haragszom, tolem barmilyen orszag ugy vedheti lakosait a munkaeropiacon ahogy csak akarja.
a kutya mashol van elasva, tudniillik hogy az ilyen drasztikus bevandorlasi intezkedesek akkor szuletnek mikor az orszag mar tele van bevandorlokkal akik bizony lehuzzak a bereket mert sokszor valogatas nelkul elvallalnak mindenfele aljamunkat. Egy ideig szerintem Kanadanak es a UK-nek is elonye szarmazott a bevandorlasbol csak sajnos nagyon eleresztettek a gyeplot, ezert most (legalabbis Kanadaban) valogatas nelkul, mindenki szamara nagyon megnehezitik az ittmaradast. persze rengetegen orditanak hogy mekkora igazsagtalansag -peldaul a kulfoldi egyetemistak akik jo penzeket fizettek hogy kanadai egyetemet vegezhessenek. azok akik mar evek ota itt dolgoznak de meg nincs meg a letelepedesi engedelyuk (sokuknak mar nem is lesz lehetoseguk megkapni a pontrendszer miatt). vagy eppen a nagy IT cegek akiket megfosztottak a lehetosegtol hogy olcson kuldozgessenek alkalmazottakat egyik leanyvallalattol a masikig az ugynevezett intra-company transfer vizummal.
szoval abban egyetertek hogy errol sokat lehet vitazni es szep dolog hogy az orszag a lakosait akarja elonybe helyezni a munkaeropiacon, viszont egyes dolgokban mar reg elkestek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 04:51:20

@nonolet: hát eszondom én is.Magyarisztánban elvonják a felét, itt meg megmarad 64%.És jóval nagyobb összegeknél is.
Még egyszer mondom, a 64-68% az, ami megmarad.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 04:54:39

@diggerdriver: na, hát akkor meg pláne.Fantasztikus, hogy ezek az angol munkaadók ezt így eltűrik...(Most nem rád kihegyezve a dolgot, hanem általánosságban értem).Gondolom, kurv@nagy szopacs lehet, várni egy másik normálisan dolgozó munkaerőre, bármilyen gépnél is...
De hát ha nekik ez így jó, akkor nekem is, bőven.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 04:57:06

@pasztasuta: :-))))
Azt tudom, hogy elég érdekesen vezetnek, de sokan mondják, hogy egy idő után átlátható és hogy azért nincs "olyan" sok baleset...Nem tudom, én még nem voltam ott annyi időt, hogy megtapasztaljam... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 05:00:05

@pappito: Jó, persze, aki értelmes, az bele tud helyezkedni a probléma lényegébe... :-)

adg 2015.05.24. 05:41:49

@KanáriHajni: Kar, hogy nem tobb idore maradsz. Az Everglades megerne egy kis kirandulast. Nekem legalabbis. Egyszer biztos meg akarom nezni, meg lentebb a felsziget veget is.
Par napon mulott, hogy vegul nem floridaba koltoztunk, pont Miami lett volna a cel elso korben.

@blackhair-lady: Nem kell kozelebb csalogatni, teljesen odajon. Dobalnak neki enni, csipszet meg egyeb nelkulozhetetlen varanuszeledelt. Azert megtartja a harom lepes tavolsagot, szoval nem lehet simogatni. Azt nem szereti, ha tul kozel mesz, fenyegetoen nez. :) Kb tiz perces eloadast tartott, aztan elment a vizbe.
kepkezelo.com/images/0uv4u3p1h4f2rlbthux.jpg
kepkezelo.com/images/5ol9jegm7w1kw8tqa186.jpg
kepkezelo.com/images/whysntbedwgvevf7frec.jpg

2015.05.24. 07:43:11

@tildy[UK]: Ez mind az illegalis bevandorlokrol szol. A magyarok nem illegalis bevandorlok (jelenleg). Cameron kb. annyit tud a 'magyar hazakrol' es hasonlokrol mint en, es kb. annyira is erdekli. Ami az overcrowding-ot illeti: lehet hogy szerinted egy ko alatt eltem Londonban, de a sajat szememmel lattam hogy kijon a council-tol a felugyelo es miutan elmondtak neki hogy a hazban tartozkodo akarhany ember csaladtag akik nehany napos latogatasra erkeztek, szo nelkul tavozik.

Egyebkent nekem mindez teljesen mindegy mert engem nem erint a dolog, de nem tartom jonak felrevezeto informaciot kozolni es ahhoz ragaszkodni. Szerintem az a bekezdes a posztban:

'Van egy rossz hírünk azoknak is, akik eddig abból (is) éltek, hogy a kibérelt házat szobánként kiadták: ezt a jövőben nem nagyon fogja tolerálni a brit állam, az önkormányzatok ugyanis megbírságolhatják a törvénytelen lakásbérlőket és az ingatlanukat nekik bérbeadókat is. Azaz még ha valaki be is vállalná a szobakiadás kockázatát, a brit tulajdonos alighanem kétszer is meggondolja majd, hogy kiadja-e a házát (már ha egyáltalán tud róla, mi folyik ott utána – ebben azért nem vagyok annyira biztos).'

- felrevezeto. A felreertes valoszinuleg abbol adodott hogy valaki nem ertette, mire vonatkozik az 'illegalis' Cameron beszedeben. Az illegalis bevandorlo es az illegalis / engedely nelkuli lakaskiado ket teljesen kulonbozo dolog.

Ne küldj levelet 2015.05.24. 08:36:18

nonoletnek abban igaza van, hogy magas jövedelemnél nem magasak az adóterhek Magyarországon, a baj, hogy alacsony jövedelemnél viszont azok, más európai országokkal összehasonlítva.
És a magas fogyasztási adók is őket sújtják inkább.

2015.05.24. 08:36:23

@Ne küldj levelet:

Akkor egyet értünk... pont ezt írtam magam is!

2015.05.24. 08:36:52

@kék madár:

Attól van igazam, hogy a helyes infót írom meg.

Az, hogy ettől aztán sokan hülyén érzik magukat, mert összeomlik a a hibás lapokon nyugvó negatív magyarisztán képük.... nem az én bajom.

A zemberek feje tele van tévhitekkel, sajnos.
Pl. azzal, hogy itt extrém magasak az adók.

Pedig nem, az EU középmezőnyben vagyunk.
A micro vállalkozók esetén még ott sem.

Más kérdés, hogy az éhbér közelében robotoló, tömegszálláson tengődő angliázó magyarok számára az angol rendszer támogatást ad és így számukra a kinti adózás jobbnak tűnik.

De amint a kinti alsó-közép szintet eléri (ez a kisebbség) máris versenyképes a magyar rendszer, sőt nem kevés szituban jobb is.

Itthon a két adóátok sújtja a KEVESET keresőket
- a magas TB+nyugdíj!!! járulék, mivel kevesen dobják össze sokak ellátását
- a 27% ÁFA a sok adó csaló okán

Malus, hogy a gyerek kedvezményre még/már nem jogosultak a minimál bér alatt is adóznak 16%-ot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:37:27

@nonolet:

az afarol nagylelkuen te is elfeledkeztel. es meg sorolhstnam.
igaz, azt nem lehet kikerulni fekete foglalkoztatassal.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:40:47

@geegee: enpl azt se tudom, mi a tok a fonodo villamos.kettenmennek osszesimulva vagymi?
nem mintha szamitana, remelem, sose kell bpre visszakoltoznom...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:44:13

@Shanarey: szia sanyi:-)

nem is tudom, minek lehetne hivni azt a format, amibendolgozik, hiszen nem ad szamlat, talan megbizasi szerzodesnek. ugyanakkor itthon ezt igy nem tudna csinalni, hiszen uzletszeruen nyomja.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:49:09

@nonolet: azert vigyazz, a havi 50ezres kata kicsi tb alapot jelent, tehat kicsi nyugdijat.

(most hagyjuk a demagog ugyse lesz nyugdij tortenetet)

tanato 2015.05.24. 08:51:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én a zért regisztráltam mert így sok műsort meg tudok nézni később h pont nem érek rá akkor.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:53:08

@qkuc: arrol nem is beszelve,hogy a 6 millios ertekhatar nevetseges (ugyanis a folotte levo resz rogvest 40%ot adozik). 10-12 jobb lenne. na akkor mar en is csettintenek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:55:10

@nonolet: figyu, te kis onjelolt konyvelo, ez a stilus itt nem igen megy am.
aki ezt nyomta,mar nincs itt, aki maradt, az meg elhagyta.
gondold at...

tanato 2015.05.24. 08:57:55

@puhacica: Nagy valószínűséggel bepróbálkoznának harmadik országban,viszont oda más nyelvtudás kell/ene/Német vagy francia esetleg olasz vagy spanyol.A több angol nyelvű ország nem barátságos a kelet-európaiakkal,oda nincs felvétel/USA,Ausztrália,Kanada,NZ/
Egyébként remélem én is hogy ez nem fog bekövetkezni,de ha igen és a rosszabbik variáció jönne be ezen belül,bizony nem elképzelhetetlen hogy benéznek a hivatalnokok a hálószobába nem e hamis házassággal akar valaki bejutni hozzájuk./nehogy már a csóringer így akarjon bejutni a gazdagok klubjába/Van erre példa más angol nyelvű államokban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 08:59:42

@na4: meg szerencse, h te mernok vagy:-)

tanato 2015.05.24. 09:10:11

@skye8: Igen így van ez egy országon belül is,a gazdagok nagyon jól meg tudják magukat védeni a szegények bejövetelétől.itthon is:lakóparkok,kamerák,biztonsági őrök stb.Más államokban pl. 3.-ik világban meg egyenest fallal körülvett gazdagok lakta városrészek.Na így van ez az országok között is lásd.éppen Kanadát pl.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 09:17:57

@Mirjam2: oh, mirjam mirjam, szerinted nem fogjak majd a jobban nezni az eu migransokat is, ha az illegalisak tobbit ennyire megnezik majd? Tenyleg burokban elsz.

"“One of the fundamental reasons that a minority of criminal landlords are able to get away with providing poor living conditions is that councils do not have the resources to make use of their already significant powers. " -mintha ezt nem is lattad volna, pedig ez pl a magyar hazakra elegge ervenyes... Ok, itt a landlordokrol ir, de azert elegge szomoru, ahogy vered az asztalt informacioert. A miniszteri beszedben is le van irva, nehezebb lesz tobb dolog, ne legyenek ketsegeid , hogy csak az illegalisokat nezik majd argus szemekkel. Az, hogy meg most nem hoztam rola altalad elvart tokeletes cikket, nem jelenti azt, hogy neked van igazad.

fhdgy 2015.05.24. 09:25:03

@kardio1: Igen, naív vagyok. 2001 októberében Nagy Münchenben ( Großraum München ) volt egy népszavazás arról, hogy megépíthetnek-e egy stadiont cirka 700 milló márkás költségvetéssel ( ma ez az Allianz Arena Fröttmaningban ) az adófizetők pénzéből. Ez ma kb. 350 millió EUR, jelenlegi árfolyamon kb. 105 milliárd forint. Ebben az időben én már az egyik érintett településen laktam. Kemény kampány folyt az építés mellett. A választók majdnem 66 %-a megszavazta, ergó meg is építették. Voltak emberek, akik ellene szavaztak, de a szavazás után azt mondták, hogy rendben, a többség megszavazta, innét zöld út van. Ma kb. 70 ezres a stadion, ott játszik a Bayarn és a TSV 1860 München. Ez utóbbi tudtom szerint második ligás, és még a ő meccseiken is 45 ezer az átlaglétszám, Persze a Bayern meccsein gyakran telt ház van. A debreceni stadion 20 ezres és van átlagban 2000 néző???

Akkor manipulált volt-e a 2001-es szavazás Münchenben? Abban vagyok naív, hogy szeretném, ha ilyen tisztességesen és korrektul mennének nálunk is a dolgok. Igen, ez tényleg naívitás.

tanato 2015.05.24. 09:25:19

@~~Babette~~: Természetesen a nyugdíj mint jogi kategória nem tűnik el,de a vásárlóértéke gyorsan fog lefelé konvergálni ahogy csökken a befizetők létszáma.Nem lesz elég az átlagnyugdíj a megélésre az biztos, x év múlva.

2015.05.24. 09:47:53

@tildy[UK]: Nem arrol van szo hogy 'szerintem' vagy 'szerinted' mi lesz, hanem hogy szo sem volt sehol olyanrol amit a poszt allit, tehat felrevezeto. En azt varom el hogy ha allit valaki valamit, ami potencialisan sokakat erint, akkor azt tudja tenyekkel alatamasztani. Felolem nyugodtan terjesszetek itt remhireket, engem a legkevesbe sem erint semmilyen szempontbol. Azoknak az erdekeben 'verem az asztalt' akik azt hiszik hogy itt csak megbizhato informaciok jelennek meg, legalabbis a posztokban. A tenyek meg valakinek a kovetkeztetesei, felelmei, hiedelmei, az ket kulonbozo dolog. Ha te vagy masok nem ertik a kulonbseget a teny meg a velemeny kozott, az nem az en problemam.

kardio1 2015.05.24. 09:52:20

@fhdgy: Nem azért mondtam, hogy naiv vagy, mert azt gondolom, minden döntés manipulált a demokráciákban, hanem mert nem gondolom, hogy mindegyik mentes tőle. A te kommentjeidbol úgy éreztem, így vélekedsz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 10:03:34

@Mirjam2: nem mirjam. Ott van szepen leirva, abban is amit neked linkeltem, hogy az overcrowdingra nagyon ra fognak szallni azokra akik licensen felul szallasolnak el ( license 5 embere, mikozben 11-en laktak ott)
""

De ez csak egy, ott van szepen kerek perec, hogy illegalis lakaskiadokra is raszallnak , meg azokra is, akik telitoltik a hazaikat illegalis bevandorlokkal.
Nem tudom, hogy nem tudod megerteni, hogy ellenorizni fogjak,, ki lakik majd a hazakban, tehat gond lehet abbol, ha valakinek nincs szerzodese, vagy netan licensen feluli ember.

Ez nem felelem, valtoztatjak a rendszert. A teny meg velemeny: egyelore camerone is csak velemeny, meglatjuk mi lesz a valosagban. Ne legyenek ketsegeid, nehezebb lesz, eleve ha nyirbaljak a tamogatasokat, vagy cska kesobb lehet kapni, vagy a szigorubb landlordi ellenorzesi rendszerrel.

Az meg hogy eddig kiment a counciltol valaki, es bemondasra elhitt mindent.... Na pont a fenti szigorodas miatt valoszinuleg ez sem lesz, valtoztatnak az ellenorzesi rendszeren. Szerinted ez felelem, szerintem meg ha szigoritasrol beszelnek, akkor varhato valtozas.

fhdgy 2015.05.24. 10:04:42

@kardio1: Nézd az, hogy pl Beckenbauer a stadion építés mellett szerepelt, igen, az manipuláció. Egy olyan embernek sokan nem tudnak ellentmondani. De ehhez előbb hitelesnek kellett lennie. Ha egy hiteles ember befolyásol Téged, akkor azt alapvetően nem manipulációnak tartom, hanem a kampány részének. Bárcsak nálunk is csak ilyen választási manupulációk lennének!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 10:05:45

@Mirjam2:
"New powers for councils to crack down on unscrupulous landlords
To allow landlords to evict illegal migrants more quickly
To roll out the Right to Rent scheme nationwide
To introduce a new mandatory licensing regime
Consulting on cancelling tenancies when visas expire "

Foleg a licensingre hivnam fel a a figyelmed.

jog-ász 2015.05.24. 10:06:09

ha van egy csomó pénzem, venni akarok kint egy lakást, házat, és csak ott élni belőle, mikor lehetek állampolgár?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 10:11:49

@jog-ász:
Az attol fugg, mennyi penzed van, es csak lakast veszel-e belole vagy be is fektetsz itteni businessbe.
Az oroszok csinaltak fokepp az utobbit.

www.theguardian.com/uk-news/shortcuts/2013/dec/10/want-to-buy-citizenship-super-rich-malta-passports

The British equivalent, the Tier 1 (Investor) visa programme, assesses applicants on the basis of their ability "to invest £1,000,000 in the UK". Foreign investors who hold £10m of their money here can apply for permanent residence after two years living in the country.

Vagy :

One option would see wealthy foreigners making investments of £1million, £5million or £10million in government bonds or UK businesses.
In return, the investor would be able to apply to stay in the UK for two, three or five years and after that could apply for UK citizenship.

2015.05.24. 10:13:59

@~~Babette~~: Úgyse lesz nyugdíj. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 10:37:41

@pappito:
Ez már szállóige lett.
mivel contractor vagyok ezt Hinta egyszer elírta konstruktőrnek.
Bevállaltam...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))@kék madár:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 10:47:48

@pappito:
Mindig az aki a bérelszámolást csinálja.
Ez nem feltétlenül az aki fizet. Ha közvetlenül a cégnek dolgozok akkor a cég küldi. Ha ügynökségnek és ők saját maguk csinálják a bérelszámolást akkor az ügynökség. Ez nagyon ritka.
Az ügynökségek mindig kapcsolatban vannak egy erre szakosodott payment companyval. Akkor ők küldik.
Ennek ára van. A payment companyk 15-20 fontért csinálják hetente.
A cégek 8-15 fontig. Viszont dolgoztam már olyan ügynökségnek akik ingyen csinálták.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 10:52:28

@geegee:
Nézd ezt a rendszert ők alakították ki.
Nem akarnak alkalmazottként foglalkoztatni munkaerőt.
Egy vállalkozónak nem kell szabadságot fizetni például.
Ha vége a munkának ők ugyanúgy habozás nélkül mondják hogy holnaptól ne menjek.
Ők sem kérdik hogy hogyan találok másik melót.
Ez oda-vissza működik.

pappito · http://pappito.com 2015.05.24. 10:53:42

@diggerdriver: akkor freelancer vagy, vagy mi a pék izéje a besorolásod?

jó, tudom, konstruktőr :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 11:02:47

@pappito:
Igen. Szabadúszó. Itt nem használják ezt a szót csak self employed-ot mondanak.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 11:56:31

@diggerdriver: hol???? itt ugyan nem. évek óta létszámleépítés, már alig vagyunk, munka dögivel, fleximen több, mint egy nap plusz (másfelet lehet átvinni a következő periódusra), de nem vesznek fel senkit. nem engedélyezett.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 11:56:31

@Simon Hasonmasa (Roch): a council tax a ház/lakás értékétől függ, ha valaki egyedül lakik benne, akkor van kedvezmény. vagy ha student, vagy nem tudja magát ellátni az egyik lakó. amúgy tökmindegy hányan laknak benne.

2015.05.24. 12:03:34

@tildy[UK]: Oke, en itt kiszalltam az un. 'vitabol', ami valojaban arrol szol hogy te egy felreertelmezett dolgot ismetelgetsz. Eddig is kellett licence, ha 'multiple occupation'-rol volt szo, es ha jol ertem ezutan is csak akkor kell majd, tehat ebben semmi uj nincs. Cameron beszede az illegalis bevandorlokrol szolt es a nekik hazakat kiado tulajdonosokrol. Ennek semmi koze az overcrowdinghoz, vagy a tulajdonos tudta nelkul a berlemenyt masoknak kiado berlokhoz. Amit az overcrowdingrol belinkeltel annak semmi koze az uj kormanyhoz, mar regen leteznek ezek a szabalyok, es semmi jele nincs annak hogy ez most hirtelen nagyon erdekelne barkit is, azokon kivul akik az un. 'magyar hazakban' laknak es most panikolnak.

Ha esetleg erdekelnek a tenyek, lathatod hogy pont ket honappal ezelott adott ki a kormany egy dokumentumot amiben probaltak a sublettinget megkonnyiteni, a tulajdonosok tiltakozasa ellenere. Lasd: www.theguardian.com/money/2015/mar/28/actor-evicted-let-spare-room-airbnb, www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/416330/47881_Budget_2015_Web_Accessible.pdf, 95. oldal, 2.233-2.235.

Altalanossagban annyit tennek hozza hogy van egy kis hatterismeretem ebben a temaban - nem vagyok szakerto, de egeszen veletlenul politikai kutatokent dolgoztam Angliaban nehany evig, ebbol kifolyolag eleg regota kiserem figyelemmel a brit politikai hireket. Ennek alapjan ugy ertelmezem ezt a beszedet es a tervezett 'intezkedeseket' mint az immaron megszokott es elvart kirohanast az illegalis (!) bevandorlok ellen. Gyakorlati szinten pont ugyanannyi fog tortenni a 'magyar hazakban' lakokkal es masokkal mint eddig: semmi.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 12:22:59

@tildy[UK]: hozzánk mindig jöttek az ügynökségtől, mikor béreltünk. kb. három havonta.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 12:23:02

@Shanarey: én meg Redditchben laktam két évet, mikor jöttem, 2005-2007 között. és szerettem a várost.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 12:23:04

@nonolet: előbb van free pay (adómentes jövedelem) is, (tax code-tól függően).

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 12:27:14

@diggerdriver: na de akkor alkalmazott vagy? mert payslipet az kap. az adómentes kereset meg a tax code-ban lévő számtól függ, aki BR kódon van, nincs adómentes keresete, az összkereset 20%át fizeti adóra, a leggyakoribb tax code per pillanat 1060L, de ha mondjuk valakinek 860L az adókódja, akkor az kb 8600 adómentes (éves) keresetet jelent. ezt az adóhivatal szabja meg, mert lehet, hogy van több állása, esetleg adózandó jövedelme máshonnan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 12:44:56

@A Tyne folyó déli partja: jo,hogy jottel, macs, tegyel minket tisztaba:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 12:50:39

@A Tyne folyó déli partja:
Alkalmazott vállalkozó vagyok. Vagy olyan nincs?

A többiről amiről beszélsz fogalmam sincs.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 12:53:03

@A Tyne folyó déli partja: Ugy latszik egy teljesen mas ugynoksegenkent es telepulesenkent. A tulaj - tehat akinek a hazat az ugynokseg kezeli - errefele nem nagyon jart. Nemnagyon = most a housing associationnel 3.5 ev alatt egyszer ( L&Q a tulaj, aki fizeti a hitelet a lakasnak, az elozo 1 eves albinkban egyszer se, elotte a magyar hazban egyszer se.) 5.5 eve vagyunk kinn.

@Mirjam2: szerintem meg mindig nem erted. Az egy dolog, hogy eddig is volt ra szabaly. Az meg egy masik, hogy mostantol komolyabban is veszik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 12:58:08

@diggerdriver: hinta sose gondolta volna, hogy maradandot fog alkotni egyszer :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 13:07:14

@Mirjam2: jo lenne amugy ha nem hazudtolnal meg, ott irjak a par napos cikkben .....

David Cameron announced a number of proposals to be tabled in a new immigration bill. The details of the Bill, which will be a central part of the new Government programme to be announced in the Queen’s speech, next week, include:

New powers for councils to crack down on unscrupulous landlords
To allow landlords to evict illegal migrants more quickly
To roll out the Right to Rent scheme nationwide
To introduce a new mandatory licensing regime
Consulting on cancelling tenancies when visas expire
Richard Lambert, Chief Executive Officer at the National Landlords Association (NLA), said:

“We welcome the initiative taken by government to tackle the problem of criminals acting as private landlords to exploit illegal migrants.

“However, it is essential that councils are given the necessary funding to ensure that they can enforce these powers effectively. This would help drive up standards in the sector and send a powerful message to criminals.

“One of the fundamental reasons that a minority of criminal landlords are able to get away with providing poor living conditions is that councils do not have the resources to make use of their already significant powers.

“We would like to see the Treasury allow councils to keep the proceeds of the fines from prosecutions so that councils have both the powers and finances for enforcement, without going cap in hand to the Treasury.

“We are pleased that the government has given landlords the ability to deal quickly with illegal migrants and hope this deters those that want to stay here illegally.

“We are however a little concerned regarding the Right to Rent scheme. Landlords are happy to help to check that tenants are who they claim to be. However this should not be a way for the Government to pass the buck on to landlords when tacking illegal immigration.

“We also had several questions* regarding the scheme at the outset which still have not been answered. We hope, before the scheme is rolled out nationally, that the Government take the time to review how the first phase in the West Midlands has worked and draws on the lessons from that, rather than ploughing ahead regardless.

“The introduction of a new mandatory licensing regime brings up some concern. We are therefore urgently seeking clarification on whether this would be new policy or related to the current licensing schemes.”

De valoban nem ismetlem tobbet magam. Valtozik a licensing, es jobban szemmel fogjak tartani ezeket a lakaskiadasokat, kemennyebben fognak fellepnia torvenytelensegek ellen. Szerinted semmi hatasa nem lesz a magyarokra. Majd meglatjuk.

De egyelore te sem hoztal semmi olyan irast, ami alapjan arra lehetne kovetkeztetni , hogy a legalis bevandorloknal minden rendben lehet, ha pl. illegalisan berelnek, vagy nincs szerzodesuk vagy barmi. Azt kell mondanom, latsz de nem nezel. Csak mert te nem tapasztaltal olyan dolgokat mint mi, vagy joparan itt a kikoltozok kozul.

De beveded az illegalisok sejhajat, etnikai alapon. ( Mert kedveled oket, lasd laktal te is naluk)

Mindegy. Mindenetere a kifakadasod nem volt fair a hataratkelo ellen....

Ismerosi korben mi mar tapasztaljuk a nyomait a valtozasoknak , pl volt akit mar elhajtottak a banktol, csak mert a munkaltato who concern-t irt ra a munkaltatoi igazolasra, nem a bank nevet. De szerinted nem lesz nehezebb. Hat aldasom ra, legyen igazad. Csak kesobb ne kelljen azt mondanom, hogy en elore szoltam!

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 14:01:47

@diggerdriver: nem tudom, ahhoz nem értek. csak azt tudom, hogy a payslipet a munkaadó állítja ki az alkalmazottnak. nekem van egy normál állásom, ahonnan kapok payslipet (illetve, mivel konkrétan a bérszámfejtésen vagyok, mi csináljuk :)
aztán self-employed is vagyok, fordításokat csinálok néha, ott nem kapok payslipet, én állítok ki számlát. azért nem értem, nem tudtam, hogy van ilyen, hogy alkalmazott vállalkozó.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 14:02:10

@tildy[UK]: hozzánk tulaj sose jött, csak az ügynökség képviselője. de ez több, egymással 300 km-re lévő településeken volt.
viszont eszembe jutott egy, amikor fél év alatt tényleg nem jött senki, az elsőnél viszont folyamatosan, a másodiknál ritkábban, harmadiknál nem, gondolom, ügynökségtől függ. meg nem is mindig van tulaj, van, hoy maga az ügynökség megveszi a házat.

mindegy, hálistennek ilyen gondom már nincs.

A Tyne folyó déli partja 2015.05.24. 14:02:24

@diggerdriver: a többinek az a lényege, hogy nem feltétlenül 10ezer fontig adómentes a kereset (az egyébként is tavalyi adat, és ha pontosak akarunk lenni, 10009.08 volt egy évre, havi fizetés esetében :)

az csak az általános eset, lehet az embernek más tax codeja is, körülményektől függően, és az abban lévő szám határozza meg az adómentes keresetet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.24. 14:24:40

@A Tyne folyó déli partja: Majdnem mondtam, nekunk sem lesz hamarosan, hiszen osztottunk, szoroztunk, belevagunk a lakasvasarlasba, de a tarstulaj meg mindig a housing association marad, nomeg nem let-to-buy-ra vesszuk, szoval a bank is beleszolhat tobb dologba.
Mindesetre kicsit talan tobb jogunk lesz, mint alberlet eseten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 14:53:16

@A Tyne folyó déli partja:
Csak vicceltem ne vegyél komolyan.
Nincs ilyen hogy alkalmazott vállalkozó.
A lényeg:
Vállalkozó vagyok self employed.
Dolgozok építőipari cégeknek mint gépkezelő. Nem adok számlát, bár számlaképes vagyok.
Ők sem adnak nekem számlát csak bérlapot amin szerepel a bruttó bérem és a levonások.
Úgy mondanám hogy cégek alkalmaznak mint vállalkozót.
Ez egy szabadúszó státusz teljesen törvényes és elfogadott.

2015.05.24. 14:58:05

@~~Babette~~:

Már rég kiszámoltam, hogy jobban járok, ha
magam rakom tartalékba azt az összeget, amit
egy magasabb bér után befizetnék...

Alapvetés a KATA/minimálbér esetén is JÁR
- a teljes körű TB
- nyugdíj, ami az átlagtól nem sokkal marad el
Mivel az átlag csak ~2X-ese a minimálnak, de!
már az átlag is degresszíven van számolva.

Vagyis cirka az átlag nyugdíj 70%-a meglesz :-)

-----

Nézzük csak, ha havi mondjuk 200 netto után fizetnék TB+nyugdíjat azaz bruto 306 eFt-után, ami nem olyan rossz ugye?

Ez nekem CÉG szinten (szuperbrutto) 393 eFt-ba kerülne.
Vagyis 193 eFt-ba havonta...

Ehhez képest a minimálbér csak 65 eFt-ba kerül havonta.
És a KATA ugye 50 eFt-ba.

A lehetséges SAJÁT nyugdíj alapom tehát: 193-65=128 eFt/hó!!! (KATA esetén 143 eFt/hó)

Nos ha, havi 128 eFt-t berakok cak egy ócska 3% hozamú államapapírba... mondjuk 20 évig >> nyugdíjra :-)

Abból lesz 42,5 millió nyugdíj pénzem !!!!
(ha 25 évig akkor 58 millió)

A 42 millió kamata ~100-110 eFt nyugdíjat ad magában is.
Ehhez jön a a kis állami nyugdíjam és máris >> 170-180 eFt/hó
Miközben a 42 milliós tőkém is megmarad ...

Ezzel nem versenyképes az, hogy fizessek magasabb összeg után járulékot :-(
Mert, hülye azért nem vagyok.

Plusz: a 42 milliót fel is élhetem mondjuk 30 év alatt.
(nem muszáj az örökösekre hagynom...)

Plusz2: a 3% azért nem túl izmos hozam elvárás.
(kb. bárki összehozhat ennyit)

Az 5% még nagy küzdés nélkül elérhető.
Azzal még jobbak a kilátások :-)

------

Persze kell hozzá a TUDATOS készülés a nyugdíjra 20-25-30 évig! de megéri... az öngondoskodás :-)

Ahogy romlik a járulékfizető/nyugdíjas arány úgy lesz egyre ésszerűbb a minimálbéren élés vállalkozóként a magasabb BÉR utáni tb+nyugdíj fizetés helyett.

A JÖVEDLEMT pedig épeszű váallkozó nem BÉRként (>>járulék alap) hanem osztalékként veszi ki !!!! a haszonból.

Ezért látsz sok vállalkozót, aki
- a minimálbéres (újabban KATA-s) fizetésként
- de gazdag a cége hasznából, osztalékként

A sok butus ember persze fúj rájuk, mert azt hiszik adócsalók.
Pedig csak élnek a szabályok adta lehetőséggel.

CSERÉBE!!!
Lemondnak a MAGASABB ÁLLAMI nyugdíjról >> azaz öngondoskodnak magukról.

Legalábbis, ha csöppnyi eszük is van és nem élik fel azonnal a megspórolt járulék pénzeket.

Szóval a figyelmeztetést, de köszi nem érdekel a magasabb járulék alap, magam oldom meg a nyugdíjam.

----

Aki nem keres elég jól vállalkozóként annak viszont mindegy!!!
Mindenképpen csóri nyögdíjas lesz, ahogy a keveset kereső alkalmazott is. Ez van.

2015.05.24. 15:56:00

@~~Babette~~:

Tavaly belecsúsztam a 6 millió fölöttibe, nem olyan rossz az !

Számolgass....
Egészen úgy 16 millió eredményig JOBB a normál adózásnál.
Nem kell megijedni a 40%-tól :-)

Legyen a példa 10 millió Ft adózatlan eredmény.

KATA
Évi 600 eFt és 4000*0,4=1600 eFt a 6 millió fölöttiből.
Összesen 2,2 millió azaz >> 22% elvonás.

TÁNYA
Minimál bér után 687 eFt adó+járulék
10000-(12x134)x0,1=839 eFt nyereség adó
Marad 7553 eFt osztalék
16% osztalék adó >> 1208 eFt
cirka 12% EHO (maradék) >>906 eFt
---------------------------------------
Összes elvonás: 3640 eFt !!!!

Ezzel szemben a KATA csak 2,2 millió :-)

Nos miért is nem a KATA-t választanád a látszólag riasztó 40% adósávja ellenére is?!

Megjegyzés: persze akkor, ha kicsi (csak pár%) a költségszinted.
Azaz olcsón szolgáltatsz, mert a KATA erre van kitalálva.
(szofver írás, tervezés, könyvelés, burkolás/festés, fűnyírás, stb, stb. a lényeg kis költség szint)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 16:01:40

@nonolet: mert 6 milla felett afaznod is kell.
vagyis 27%-kal tobbert szolgaltatsz.

blackhairlady 2015.05.24. 16:12:48

@adg [Au, Darwin]: min mulott, hogy nem Miamiba mentetek?

adg 2015.05.24. 17:00:21

@blackhair-lady: Az volt a B terv. Egy ideig ugy nezett ki, hogy kicsuszunk az ausztral vizumnal egy idokeretbol. Ha ez megtortenik akkor nem kapjuk meg a vizumot, csak egy rosszabbat, vagy ujra kellett volna par dolgot csinalni. Nem emlekszem pontosan.
Vegul a hatarido elott 2 nappal (!) meglett minden.
Igy Miami kuka, jottunk ide. Oda meg majd nyaralni egyszer.

2015.05.24. 17:03:08

@~~Babette~~:

Alapból ÁFA-zok :-)
Mivel ...

1.
A 10 millió már mindenképpen ÁFA-s!!!

2.
Amúgyis cégek a megrendelők... ergo nem játszik.

Szóval, ha komolyabb szolgáltató vagy akkor bizony
érdemes ÁFA alany KATA alanynak lenned, ez van.

Főleg, hogy a Számviteli törvény se vonatkozik rád :-)
Gyakorlatilag nem kell könyvelni sem!
(a bevételi nyilvántartás kockás füzetbe elég)
Nincs mérleg, nincs könyvelő...

Vannak remek dolgok itthon is.
Ezért nem értem a "sok az adó" nevű non-stop panaszkodást.

Kb, annyi mint angliában 20-30% is.
Mármint, ha nem az angol nívóhoz képest a
békasegge szintjén éldegélek Londonban/anglában.
Többed magammal, kis helyen, spórolva ezerrel...
Az ócska melót nyomatva heti sok órában.

Mint ahogy azt a kint dolgozók zöme teszi.

----------------
Javítás...

cirka 12% EHO (maradék) >>906 eFt
Helyett: mivel nem az egész EHO alap >> csak cirka 350 eFt
---------------------------------------
Összes elvonás: 3640 eFt !!!!
Helyett: 3084 eFt azaz ~31%

2015.05.24. 17:03:14

@~~Babette~~:

Egyébként ... az ÁFA viszont NEM érinti az eredmény adózását.
Azaz közömbös.

Herr Géza 2015.05.24. 21:48:53

@Muscari: Na végre egy hozzáértő.... Big like. Csak a mai poszt kommentjei között olvastam utalást Harcsa Veronikára, mint "huszadrangú popsenkire", melyen kellőképpen kiakadtam. Most látom, hogy ott a pakkban a Quimby is, akik meg régóta nagy kedvenceim. Persze hazabeszélek, a Quimby ugye dunaújvárosi eredetű csapat, a Kiss Tibit ugyan csak látásból ismertem, a Varga Liviuszt viszont annál inkább, pici pöcsös kora óta. Pont az ő közös koncertjükön tűnt fel nálam először a Veronika, akinek annyira megtetszett a zenéje (és a lénye is), hogy azóta is szívesen hallgatom, bárkivel is zenél együtt.
Ezeknek a "barbároknak" meg ismeretlenek, holott én vagyok 52 éves, aki uszkve 30 éve nemigen él otthon....:)))))))))

KanáriHajni 2015.05.24. 23:07:46

@adg [Au, Darwin]: Igen, köszi, everglades, meg a keys nekem is tervben volt, de végül rájöttem, hogy csak rohanás lenne, meg amúgyis, az elmúlt fél évben ilyesmiket láttam, szóval most kivételesen a VÁROS érdekel! :-)

Golf2 2015.05.25. 09:48:16

@Herr Géza: Te is 62es vagy? Akkor te is az utolsò vonattal mentél az ndk-ba?Én azzal 80ban.

Herr Géza 2015.05.25. 10:41:19

@Golf2: A 62 stimmel, de én 81-ben mentem ki egy év, ill. egészen pontosan 10 hónap katonásdi után (tanulni), messze nem az "utolsó" vonattal.... :D De tudom miről beszélsz...

Thargoid 2015.05.27. 11:34:28

@Simon Hasonmasa (Roch):
Válts könyvelőt...
Ezt akkor alkalmazzák, ha nem, vagy nem jól fizeted az adóelőleget (PAYE);
- legalább ezer font a különbség a már befizetett és a befizetendő adó között az előző évre
- nincs kifizetve legalább 80%-a az adódnak az adóbevallás napjáig
Meg lehet önkéntes alapon is befizetni, ha valakinek az hobbija, hogy előre kifizeti a következő évi adója felét :)
www.gov.uk/understand-self-assessment-bill/payments-on-account

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása