oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 04. 06:52,  Motivációs levél a magyar kormánynak 520 komment

2015. május 04. 06:52 Határátkelő

Motivációs levél a magyar kormánynak

Vasárnap éjfélkor lezárult a Magyarország és én pályázat beküldési szakasza, rengeteg levél, írás érkezett, ezek szépen folyamatosan jelennek majd meg itt, a blogon. Ilyen írás a mai is, ami a kormány minapi bejelentésére, a Gyere haza fiatal kampányra reflektál.

oldalra_nagy_rita.jpg(fotó: Rita)

„Tisztelt Czomba Sándor!

Olvastam a felhívást a hazaköltözés programról és a kezdeményezés elvét önmagában egy remek kezdeményezésnek tartom. Mivel nagyjából illenek rám a kondíciók, ezért gondoltam írok egy „motivációs” levelet.

2005 körül szereztem meg az okleveles vegyészmérnöki diplomámat a BME-n. Azóta megfordultam Magyarországon egy-két neves multinál és cégváltáskor jó ajánlóleveleket vihettem magammal. Igaz, a legutolsó munkahelyemen az ajánlólevelet magamnak kellett megírnom, de a nagyra becsült főnököm a HR előzetes engedélyével aláírta és zárt ajtók mögött el is ismerte, hogy egyetért a leírtakkal.

A mozgóbérem előlegét viszont sajnálatos módon vissza kellett utalnom, annak ellenére, hogy az előző évi teljesítményért osztotta ki a cég. Be kell vallanom, hogy ez elég rosszul érintett, főleg hogy az üzem, amit ott hagytam, továbbra is azokat az újításokat és módszereket alkalmazza, amiket keserves erőfeszítések árán valósítottam meg.

Nem akarom érdemeimen felül fényezni magamat, csapatmunka volt és egy-két kolléga kitartó támogatása nélkül nem valósultak volna meg az újítások, de azt el kell áruljam, hogy a közvetlen főnököm nem tartozott ebbe a csapatba.

Nem tartom magam kiemelkedő képességű mérnöknek, csak átlagosnak, viszont a szakma szeretete miatt tudtam jó eredményeket produkálni.

Miközben én a munkámat próbáltam elvégezni, és az adómat fizettem, az állam úgy döntött, hogy elveszi a magánnyugdíjamat, cserébe sajnos az államadósság még csak nem is csökkent, a társadalom továbbra is öregszik.

Feleségemmel pontosan két éve költöztünk ki Londonba új életet kezdeni. Ő volt a leleményesebb, mert egy hónap után már talált egy jó állást, ahol a főnöke és a kollégái idejekorán felfigyeltek az eredményeire, és annak megfelelően mind a mai napig megbecsülik. Magyarországon is jól dolgozott, ott is honorálták érdemei szerint - ugye ismerős az a mondás, hogy „mindig azt a lovat ütik, amelyik húz"?

Nekem 9 hónapba telt, mire találtam a szakmámban munkát – igaz, nem Londonban, úgyhogy kicsit csalnom kell, mert a pályázat a londoni magyarokra vonatkozik, de majdnem egy évet éltem Londonban és különben is leleményes magyarként megtalálom én a módját, hogy bizonyítsam, azóta is ott élek.

Szóval kb. egy éve továbbálltunk, a feleségem Manchesterbe jár dolgozni - ugyanahhoz a céghez, csak másik irodába. Én pedig folytatom azt, amihez értek, és amit szeretek is csinálni. A fejlesztési ötleteknek örülnek és támogatják, egyetlen bevándorló munkatársként még némi elismerést és megbecsülést is sikerült kivívnom.

Éppen lakást veszünk magunknak, méghozzá kompromisszumok nélkül - számításaink szerint 5 éven belül a hitelt vissza is tudjuk törleszteni úgy, hogy az életvitelünk ennek ne szenvedje kárát. Hangsúlyozom, nem londoni ingatlanárakról beszélünk.

Ezek után úgy érzem, magyaráznom kell a bizonyítványom: nincsen kiemelkedő fizetésünk - konkrétumok nélkül annyit árulnék el, hogy a határátkelős hozzászólásokban olvasott fizetéseket még csak nem is karcoljuk alulról. Egy szó mint száz, jók a perspektíváink, megbecsülnek minket a munkahelyen és a mindennapokban úgyhogy kiegyensúlyozottan élünk.

Hogy idáig eljuthattunk, azért megjártuk a hadak útját, és a kezdeti időszak nagyon nehéz volt, sok kompromisszummal / lemondással járt, de a racionális döntés azt mutatta, hogy az a jobb, ha hátrahagyjuk a családot, barátokat, felszámoljuk az egzisztenciánkat és belevágunk a bizonytalanba.

Kérdezem én, az elmúlt két évben milyen pozitív változások történtek, ami miatt azt gondolja Czomba úr, hogy nagy bizodalommal haza lehet csábítani az embereket Londonból?

- Az, hogy vasárnap már nem tudok bevásárolni engem nem győz meg.

- Az új M1 valóban szórakoztató, de csak külföldről nézve.

- Ott motoszkál bennem Paks kérdése is: a független szakértők szerint gazdaságilag NEM racionális Paks bővítése - magyarázat helyett a felelős kormány önkényesen titkosítja a részleteket - miért?

- Döbbenetes mennyiségű összegeknek napi szinten „veszik nyoma” és a korrupció, csalás, sikkasztás olyan súlyos méreteket ölt, hogy lassan saját gravitációs ereje lesz.

- Önkényes rendeletek / döntések következtében vállalkozások mennek csődbe egyik napról a másikra - hogyan garantálják, hogy az esetleges munkahelyemet Magyarországon nem fogja holnap ellehetetleníteni a kormány, csak mert Valaki unokanagykabátjának az érdeke azt kívánja?

- Egyáltalán: ki fog dolgozni a nyugdíjamért? Azért kérdezem, mert amit én megtakarítottam, azt az állam elkonfiskálta.

No, de nem szaporítom tovább a listát, mert elveszne a sok bába közt a gyerek.

Amint már említettem, racionális döntés eredménye volt, hogy elköltözzünk Magyarországról. Milyen racionális indokokat tud mondani arra, hogy megéri felszámolnom mindazt, amit itt elértem és Magyarországra költöznöm? Mitől lesz ez „win-win” helyzet?

Túró Rudit itt is lehet venni, az egyszáz millió 1/50-ed része pedig egyszerű mérnökként számolva olyan kevés, mint az új stadion a felcsúti csapatnak ahhoz, hogy bejusson az BL-döntőbe.

Tisztelettel:

egy Kiég3tt (de napról napra kevésbé az)

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Anglia Nagy-Britannia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr957427292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.04. 07:02:27

Nem tudom észre fogják-e venni magukat.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.04. 07:19:39

@tildy[UK]: biztos lehetsz benne, hogy nem!

Az irashoz: lehet meg koran van es nem fogom fel az olvasottakat, de ez mitöl "motivacios level"?
Ettöl függetlenül egyetertek es nem hiszem, hogy tudna olyat felajanlani a kormany az ironak, hogy az visszaköltözzön.

2015.05.04. 07:20:15

Nagyon jo kis iras, nekem tetszett! :)

Kar, hogy a cimzett pont lesz..ja majd.

kék madár 2015.05.04. 07:37:38

az a jo melengeto erzes, hogy nem hagytad cserben kishazadat mar nem eleg?-

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 07:38:35

jópofa, de persze ezt a szerző saját magának írta :) amivel egyébként semmi baj, szorgos-dolgos pár szépen helytáll a szakmájában, rájuk Mo-n még szlogenek szintjén sincs szükség úgy tűnik. Nu, de hát ez sem baj.

Sok sikert kívánok nekik.

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 07:39:57

@kék madár: haddel, ezeknek már a túrórudi sem szent, honkupec mind

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 07:49:40

"a független szakértők szerint gazdaságilag NEM racionális Paks bővítése"

Nem éppen. A tiszta, olcsó energia a jövő záloga. Mo. nagy esélye Paks. Ellenkező esetben 20 év múlva importálni kell majd az áramot.

2015.05.04. 08:17:48

@maxval bircaman szerkesztő: Frissítsd az információid, a Tesla által piacra dobandó 7 - 10KW - os HÁZI akkuk, napelemmel kombinálva, teljesen kiváltják az ÖSSZES külső energiaszolgáltatót.

Golf2 2015.05.04. 08:17:50

Majd pont a comba fogja elolvasni...

firg_firg 2015.05.04. 08:18:35

Megertem a posztolo fajdalmat, de felesleges ezen ennyit rugozni. Nem akarja itt senki felelos ember hogy hazajojjon barki is. Ez csak egy a szokasos 2-3 hetes gumicsont adagbol, amin elragodhat a media mikozben a fiuk a fontos ugyeken dolgoznak. Kis szines a halalbuntetes elott-utan.

Kellenek ide a francnak a kivandolroltak, akik nem olyan agymosottak, akik talpraesettek es probalnak tenni a sorsukert. Nem tartoznak a szavazobazishoz. Szoval csak csinalni kellett megint valamit, anelkul, hogy barmi is tortenjen. Csak teljen az ido.

firg_firg 2015.05.04. 08:20:34

Ja hogy szazmillas kampany? Remek, lehet megint kolteni tanacsadokra, szakertokre meg hirdetesekre. Persze csak a haveroknal.

**mimi** 2015.05.04. 08:21:32

de jó írás!

@tildy[UK]:
szerintem az illetékesek nem olvassák :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 08:42:18

@beszoptuk: egy lépés a jó irányba, de azért még messze vagyunk attól, hogy ez legyen a végső megoldás (pl milyen tartós ez és termelt energiára vetítve milyen a költsége). Igaz, attól is hogy atomerőművet bővítsünk iszonyatos mennyiségű korrupció nélkül.

Muscari 2015.05.04. 08:42:53

Nagyon tetszett, nehogy hazamenjél :-)

Herr Géza 2015.05.04. 08:49:05

@maxval bircaman szerkesztő: Megint Birka-aranyköpéssel indul a nap:
"Ellenkező esetben 20 év múlva importálni kell majd az áramot."

Tiszta öskori duma, kb. a korai Kádár korszakból... Az ördögi "import"... Oszt az vajon miért baj??? Mert azt el sem tudod képzelni, hogy az "import"áram ne adj isten akár még olcsóbb is, mint az echte "hazai". :))) Különben is: az EU-n belül már kicsit elavult az a szó, hogy import (vagy akár export...)
Hallottál már arról, hogy az áramtözsdén már most is elöfordul, hogy ha áramot veszel át, még pénzt is kapsz hozzá ??? Azaz az áramnak akár negatív ára is lehet ???

Herr Géza 2015.05.04. 08:52:31

A poszt jópofa, de azért azt a vasárnapi bevásárlást nem az elsö helyre tettem volna... (az M1-et meg a másodikra) :))) Kicsit túl van hype-olva ez a téma, pontosabban a gyakorlati része.

anya1111 2015.05.04. 08:58:48

@maxval bircaman szerkesztő: de Paksban van a sok pénz, senki nem veszi észre ha eltűnik pár milliárdot. És még mindig van olyan aki a Fideszre szavaz. Fiatalok meneküljetek !!!!!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 08:58:48

@beszoptuk:

Várjuk ki. Amíg ez nem biztos, addig marad az atom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 08:58:48

@Herr Géza:

Érdekes, az USA másképp gondolja. Arra törekszenek, hogy ne függjenek külföldtől. Biztos kádáristák.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 08:58:48

@Herr Géza:

A vasárnapi tilalom egy tipikus ökörség. Ilyen dolgok miatt vész el a kormányzat lendülete.

Herr Géza 2015.05.04. 08:59:40

@beszoptuk: Na azért attól még rohadt messze vagyunk ám. A Tesla autók sem tartoznak még a népautó kategóriába, pedig 2008. óta a piacon vannak....

Herr Géza 2015.05.04. 09:17:52

@maxval bircaman szerkesztő: Már megint ködösítesz... Mi köze az USA-nak az európai helyzethez ? (Most konkrétan áramellátásról beszélek...)
De mondok mást: oké, ne függjünk a gonosz külföldtöl, gyártsunk, termeljünk meg mindent saját magunk. Hisz a "vas és acél országa vagyunk" program is milyen sikeres volt, majdnem be is jött. Meg a legendás magyar narancs esete, ugyebár.... :))))))

Herr Géza 2015.05.04. 09:24:21

@maxval bircaman szerkesztő: Mármint mije vész el ??? A lendülete ??? Ó vazze.....
Miért, szerinted ki kérte a kormánytól, hogy avatkozzon bele a "ki-mikor-tart-nyitva" kérdéskörbe??
De hagyjuk is, ne kezdjük újra a felesleges vitát erröl a nagyívü, fontos népgazdasági jelentésü témáról, amit a dicsö korányunk oly hibátlanul, olyan önfeláldozóan, bokros teendöi mellett még erre is idöt szakítva ilyen kiválóan megoldott. Csak az a rebellis nép ne lenne, akinek semmi sem jó. Hálátlanok...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.04. 09:26:09

@Herr Géza: pont a mút héten közölte a cégünk, hogy a leasingelt céges autók egy részét Teslára cserélik! :) Aki rendel egyet, az "csak" a különbözetet fizeti ki a standard céges kocsi és a Tesla költsége között. Eleinte korlátozott számban elérhető az ajánlat, de hosszabb távon a teljes flottát le fogjuk cserélni.
(ha jól olvastam, ez a leasingeléses megoldás úgy működik, hogy privát is ezt az autót használja az alkalmazott, és cserébe valamennyivel több adót fizet, de igazából nem értem ezeket a konstrukciókat, mert számomra semmilyen féle céges kocsi nem aktuális :) gyanítható azért, hogy nem a raktáros srác fog Teslát rendelni, hanem a sales-es nagymenők, de attól még jófejség!)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 09:27:45

@anya1111:

Erre most csak nagyon hosszan lehetne válaszolni.

Szóval csak röviden:
- Paks ügye pártfüggetlen, a bővítést Gyurcsány kezdte, s ha Orbán megbukik, az utána következő kormány is folytatni fogja, mert ez nemzeti érdek,
- Mo-ról a "fiatalok" nem menekülnek, az egyik legkisebb emigrációs mérőszám Mo-on van egész Kelet-Európában.

Golf2 2015.05.04. 09:27:45

@firg_firg: Nagyon vágod csak nem bennfektes vagy,voltál?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 09:27:45

@Herr Géza:

Egy ország gazdagságának kulcsa, ha exportál, s nem az, ha importál. Erre törekszik mindenki. Az EU ma van, holnap nincs, nem szabad számítani rá hosszú távon.

Golf2 2015.05.04. 09:27:45

@maxval bircaman szerkesztő: Vėsz el a kormányzat lendülete...Jò lenne ez a mondat lendület nèlkül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 09:32:34

@pappito:
Ezt a honkupecet még nem hallottam.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 09:38:01

@maxval bircaman szerkesztő: "Paks ügye pártfüggetlen, a bővítést Gyurcsány kezdte, s ha Orbán megbukik, az utána következő kormány is folytatni fogja, mert ez nemzeti érdek,"

így van, a jelenlegi szerződés orosz nemzeti érdek

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 09:40:50

@diggerdriver: akkor nem figyelsz, már használtam itt szerintem :)

egyébként talán valami csurkát parodizáló hülyeségben volt még a kilencvenes évek elején, amikor az öreg alkesz hörögte tele a közéletet a hagymázas marhaságaival. nem emlékszem pontosan, de rohadt jó :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 09:44:50

@maxval bircaman szerkesztő:
Úgy látom Max hogy a egyetlen ember aki egyetért veled az én vagyok.

Herr Géza 2015.05.04. 09:56:41

@maxval bircaman szerkesztő: Végül is tök igazad van. Szén is kell, acél is kell, elöre a nehézipar fejlesztése utján!! Legyen minden faluban egy (na jó, Felcsúton kettö) bánya meg egy kohó.Olaj is kell, nyissunk olajkutakat. (Azért az elsö mélybalatoni olajplattform megvalósítási tanulmányába szívesen beszállnék "szakértöként" 1 milliárd plusz áfáért.)
Ha már te EU-jövöröl vizionálsz, hadd tegyem meg én is: felejtsük már el ezt az export/import fogalompárost. Többet kell eladni, mint venni, kész, pont. Tök mindegy, hogy hol.

Sanyi9 2015.05.04. 10:10:34

Aki evekkel a kikoltozese utan is ennyire frusztralt, az valamit rosszul csinal.

Bluely 2015.05.04. 10:13:10

@maxval bircaman szerkesztő: Teljesen egyetértek. A paksi bővítésre igenis szükség van és nem csak amiatt, mert Tolna megye (és egy-két környező település) elnéptelenedne. Nem mellesleg több mint 20 évet éltem Pakson, valószínűleg ezért is kedvezőbb a megítélésem az atomenergiával kapcsolatban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 10:13:11

@Herr Géza:

Többszor vázoltam már: a kormányzat általános helyzetfelismerése HELYES, de ezt rontják el számtalan ostobasággal.

Túlzásba viszik a jelképes politizálást.

Magam már nem mondhatom a kormány hívének a legújabb fejlemények óta. Olyan dolgokban lépett rosszat Orbán, ami számomra túl van az elfogadhatón. De ettől még elismerem: ez az első kormányzat 1990 óta, mely helyesen méri fel a helyzetet.

Golf2 2015.05.04. 10:13:11

@Herr Géza: Kár a tintáèrt,Max már volt a mosodában.A házèpítès jobb dolog,nem?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 10:13:11

@pappito:

Oroszországnak mindegy, hogy Mo-nak lesz-e áram 20 év múlva.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 10:13:30

@pappito:

Csurkának sok hibája volt, volt pár rögeszméje is, ez tény, de nagyon sok dologban helyes irányban látott. Mélyen gondolkodó író volt, távlatban gondolkozott. Igen, pártvezérként voltak abszurd dolgai, néha mintha saját magát parodizálta volta. Egyszer be is vallotta ezt. Megkérdezték tőle miért nem ír az utóbbi időben színdarabokat, miért nem rendez. Mire ő "manapság is azt csinálom, csak színház helyett egy egész pártot rendezek és ahhoz írom a darabot".

tableno 2015.05.04. 10:19:15

@maxval bircaman szerkesztő: mármint hogy Digger egyetért veled, vagy hogy ő az egyetlen? :)

Én mindenesetre nem tudok nyilatkozni Paks témájában, nem érzem magamat eléggé kompetensnek hozzá. Nem vagyok én Max, hogy mindenről tudjam a tutit...

Mr Long 2015.05.04. 10:43:20

@maxval bircaman szerkesztő: A "fuggetlen" szakertok meg vegyek a nemetektol a szelbol csinalt aramot...

hippiegirl 2015.05.04. 10:46:36

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem menekülnek?
Hát ezt szerintem gondold át.A hivatalos adat egy dolog,a valóság meg egy másik.Sokan csak vesznek egy repjegyet és lépnek,nincs róla feljegyzés ,hogy külföldön vannak.
Ha minden családban van már minimum egy ember aki külföldön él,nem jó szántából,hanem mert muszáj,az szerintem kimeríti a "menekülés" fogalmát.
Rengeteg olyan ember hagyja el folyamatosan az országot aki soha nem akart külföldön élni,de lehetetlen otthon maradnia tovább ha nem akar éhen halni.

MRN 2015.05.04. 10:46:36

@maxval bircaman szerkesztő:
Már most is elég sok áramot importálunk.

A poszt tetszett, jó a stílusa. :)

Herr Géza 2015.05.04. 10:52:38

@Golf2: Jobb. Csak leköti az összes szabad percemet. Meg nem importálok pl. csempézö mestert, hanem "magad, uram" van. De élvezem, roppant kreatív tud lenni,és "úgy egyébként sem tudja senki megcsinálni, mint én". :DDDDD
Más: rögeszmém a "szilózás"(=a fugák elasztikus tömítöanyaggal történö "dekoratív" kitöltése...). Szakmámban éveken keresztül kilóméterszámra kellett ilyesmit csinálni (gyógyszeripari létesítmények, a halál izéjét is szilózni kellett....), így nem vagyok éppen nyeretlen kétéves a témában. Mindig idegesít, mennyi gányolást látok szerte a világban.
Tegnap (ca. 5 év után) ismét sk. szilóztam. Az elsö fugám olyan lett, mint ahogy annak ki kell néznie. (Szerény vagyok...) Csak álltam fölötte és azon gondolkoztam, hogy ha én ezt gyakorlat nélkül így oda tudom rittyenteni (mükedvelö laikus "ezermesterként"), akkor vajon miért nem tudja ugyanezt megcsinálni az, akinek ez mindennapi melóját képezi és még fizetést is kap érte.... Ilyen filozófiai mélységü témákkal foglalkozom közben...
De van más is: tengernyi glettelesi meló van, miután az nem tartozik a kedvenc tevékenységeim közé (üdv Cascabel !!! :D), no meg nincs is annyi idöm rá, gondoltam az otthoni számtalan munkalehetöségért "zaklató" ismeretségemböl kihozok valakit, útiköltséget, szállást, anyagot, szerszámot állom, nézze meg a melót (glettelés plusz tapétázás), mondjon egy összeget és csinálja. Idö van, nem oszt, nem szoroz, hogy mennyi idö alatt lesz kész. Win-win, gondoltam én.... Na, olyan árakat kaptam, hogy nem gyöztem kapkodni a fejemet: a legolcsóbb ajánlat 4.000 €-ról indult (azért annyit értek ehhez is, hogy meg tudjam ítélni, egy embernek kényelmes tempóban 4-5 hét meló). 1,2 misi kézbe ilyen feltételek mellett ??? Az eszem megáll.
Most kijön két haverom, megcsinálják a feléböl, ráadásul még egy-két más melót is....

a nagy hohoohooo 2015.05.04. 10:58:38

@maxval bircaman szerkesztő:
Dejó,hogy itt vagy nekünk a KIRÁJ-Récsöllel írva.-hüjéjének:
Paks 2 miatt maradunk le a napelemes forradalomról.

greenfo.hu/hirek/2015/05/03/paks-2-miatt-maradunk-le-a-napelemes-forradalomrol?referrer=rss

nokredit.hu/paks-vs-napelem/

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 11:03:10

@maxval bircaman szerkesztő: "Csurkának sok hibája volt, volt pár rögeszméje is, ez tény, de nagyon sok dologban helyes irányban látott. Mélyen gondolkodó író volt"

na ja, de azért az egykor jó író már szétborozta az agyát mire pártvezér lett belőle és elkezdett ömleni a szar a szájából, távlatok? fenéket, lehugyozták a pályáról azok akik valóben felismerték és kihasználták a lehetőségeiket és nem itták el az eszüket

Kiég3tt 2015.05.04. 11:14:30

Koszonom az eszreveteleket, meg a turelmet :)

@maxval bircaman szerkesztő:
Fodor Akos egyik hajkuja jutott az eszembe:
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."
:)
En elhiszem, amit itt olvastam:
tenytar.blog.hu/2014/03/11/ketszeres_aron_termelhet_paks

Sanyi9: Nem allitom, h jol csinalom, de valahogy boldogulunk... ami meg a frusztraciot illeti - minden ember eleteben vannak tuskek, toresek, amik nehezen mulnak, de hidd el, nem errol forognak a mindennapjaink.

Igazabol azert dontottem ugy, h ezeket leirjam, h ha valakit valaha erdekel, h miert tavoztak el az emberek es hogy min kellene valtoztatni, h haza lehessen csabitani oket, akkor hatha ez a velemeny is esetleg hasznos lesz - de valoszinu h nem.

qkuc 2015.05.04. 11:15:32

@maxval bircaman szerkesztő: "Mo-ról a "fiatalok" nem menekülnek, az egyik legkisebb emigrációs mérőszám Mo-on van egész Kelet-Európában."

Egy olyan országból elég sokan leléptek már a fiatalok, ahonnan a mobilitási szándék 0.

HardPötty 2015.05.04. 11:19:43

Én még mindig azt mondom, hogy ez a kampány érthetetlen.

Miért pont a londoni magyarokat célozza?
Miért vissza csábítani akarnak és miért nem itthon tartani?
Milyen tanulmány alapján jött ki a 100 millió / 50 ember összeg?
Miért van kötelező regisztráció az oldalukon mielőtt a részleteket megismerhetné az ember?
Miért csak fiatalokat céloznak?
Milyen garanciákat vállal az állam ha hazatérsz?
Stb.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 11:21:22

@tableno:

Mind a kettő.

Ha a többség valamiben egyetért velem, azonnal önvizsgálatot kezdek: vajon hol hibáztam?
:-)

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2015.05.04. 11:21:22

@qkuc: Teljen egyetertek, csak szet kell nezni az eszak-keleti megyekben. A kisebb varosok lakossaga gyakorlatilag felere csokkent.

2015.05.04. 11:25:44

@firg_firg: Igen, erdekes hogy milyen eros negativ reakciot valtott ki ez a 'kezdemenyezes' a kulfoldon elo magyarok egy reszebol. Kicsit arra emlekeztet amikor valaki szakit a baratjaval / baratnojevel, az illeto kuld neki egy olyan sms-t mint pl. 'hogy vagy', es a szakito fel erre teljesen kikel magabol es kuld egy hosszu uzenetet hogy 'en aztan akkor sem mennek vissza hozzad ha te lennel az egyetlen no / ferfi a vilagon, ezert meg ezert meg ezert...' :)

SzZoole 2015.05.04. 11:30:20

@maxval bircaman szerkesztő: Max,ezt ugye azert Te sem gondolod komolyan,hogy Paks2 hasznosabb lenne az orszagnak,mintha inkabb napelem mezoket telepitenenek.
Amikor otthon voltunk husvetkor a oda-vissza uton volt idom nezelodni es bizony a hanyatlo nyugaton(Franciaorszag,Belgium,Hollandia,Nemetorszag,Ausztria)Lattam egy jo par napelem mezot,nem is kicsiket.Lattam olyan tanyat,ami tobb nagyobb es kisebb hazakbol allt,es nem csak a nagyobb hazak teteje volt tele napelemel,hanem meg a kisebb 2x2-es tyukolak is.
Ugy latszik Ök latnak benne uzletet/hasznot,arrol nem beszelve,hogy az Allam oriasi tamogatast ad ra ezekben az orszagokban es itt a UK-ban is.

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 11:36:45

@Zoole[uk]: pont a támogatás meg a fix áron kötelezett áramátvétel csinál torz piacot az alternatívoknak

amúgy az atommal semmi baj, sőt, csak nem feltétlenül az oroszokkal kellett volna nem kicsit dodgy szerződést aláírni, ami annyira büdös, hogy még titkositani is kellett...

meg aztán a tanyák messze szoktak lenni a gridtől, csak nagyon drágán lehet fejleszteni (a szolgáltatnak nem nagyon éri meg) úgyhogy az önellátás nem csak előremutató gondoklodás, hanem kényszer is lehet

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 11:42:02

@Herr Géza: Észak Koreának is bejött, hogy mindent maga termel és kurvára független :)))

SzZoole 2015.05.04. 11:42:32

@pappito: Nem csak tanyak hazain lattam,hanem kisebb varosok hazain is.
Pontosan azt nem ertem,hogy otthon ha valaki a tetott be akarja ultetni napelemel,azt adoztatjak,itt meg tobb fele tamogatast is kapok ha megis arra szannam ra magam.

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 11:43:07

@Mirjam2: :)

gondolom csak az a magyarázat, hogy egyrészt minden ilyen bullshitkampány bosszantó, másrészt meg sokan anyagi, megélhetési okból mentek külföldre, vagy esetleg ott szembesültek azzal, hogy nem értéktelen senkiháziak, hanem munkára és rendes életre alkalmas munkavállalók, vagy esetleg a koruk nem zárja ki őket a munkaerőpiacról, ha máshova mennek - és akkor azt olvassák, hogy majd az állam ad húsz-ötven ilyen másholboldogulnak megélhetést propagandacélból és ez nem esik jól nekik

persze ez csak feltételezés, mit tudhatom én?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 11:46:57

@maxval bircaman szerkesztő: strawman argument. Senki nem állította, hogy az oroszoknak érdeke a magyar áramellátás. A pénz amit ezért kapnak tőlünk, az már kicsit érdekesebb.

2015.05.04. 11:47:23

@Mirjam2:
Érdekes, nekem is hasonló példa jutott eszembe. :D Csak valahogy úgy, hogy az exem megcsalt, szakítottam vele, szakítás után évekkel egyszer csak sms-ben kérdezné meg, hogy visszamennék-e hozzá. És erre kiakadok! :)))

szalka240 2015.05.04. 11:47:33

@beszoptuk: A lítium akkumulátorokkal csak az a probléma, hogy ha elkezdik ilyen nagyban alkalmazni, akkor elég gyorsan el fog fogyni az olcsó nyersanyag, aztán lehet csinálni sokkal drágábból vagy ki kell találni valami mást. A ma ismert lítiumkészletekből nem lehet a világ összes háztartását ilyennel felszerelni, szerintem még az USÁ-t sem lehetne. A lítium akkumulátorok legnagyobb előnye az alacsony tömeg. Autónál még érthető, hogy ezt használják, de háznál biztos van ennél jobb megoldás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 11:48:15

@Zoole[uk]:
Ha már napelem...
Igaz az hogy Magyarországon aki napelemet telepít a házára annak adót kell utána fizetni az önkormányzatnak?
Ez igaz vagy csak rémhír?

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2015.05.04. 11:49:39

Kedved Ha! Kerhetnem a white listes tagsagit. Inkabb olvasok, ritkan szolok hozza, de azt mindig kulturaltan tettem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 11:52:25

@pappito:

Nagyformátumú egyéniség volt.

Csak egy példát mondok: nézd meg a mai szélsőjobbot és a Csurka-féle szélsőjobbot! A mai jellemzőtlen műveletlen fiatalokból áll, akik gyakorlatilag semmiről sem tudnak semmit, s semmihez se értenek. Rendszeresen olvasok szélsőjobbos médiákat: megdöbbentő butaság jön onnan. S most nem arról beszélek, hogy esetleg valaki egy tényt sajátosan értelmez (ehhez mindenkinek joga, én se tartozom ebben a mainstreamhez), hanem arról, hogy hiányzik a tények ismerete! Csak egy példa: 5 emberből 4 komolyan hiszi, hogy a zsidókat 1944-ben Mo-ról Szálasi alatt és nem Horthy alatt deportálták!

De egy egyszerű, nem politikai tény! Ki a mai magyar szélsőjobb kedvenc magyar írója? Nos, WaSS Albert, egy bulváríró, aki kb. Coelho és Saint-Exupéry szintjén van: azaz közhelyeket ismételget szarul, unalmasan. Egy igazi ötödrangú író, akiből az irodalomhoz nem értő alakok hirtelen világhíres írót hallucináltak. Na és ki volt a szélsőjobb kedvence Csurka alatt? Nos, Szabó Dezső, egy elsőrangú, kiválóan író ember.

S itt nem politikai okokról beszélek: WaSS is utálta a zsidókat, Szabó is (Szabó pluszban még a németeket is, ő náciellenes antiszemita volt), de az irodalmi tehetségük, mint a kismacska és a tigris.

Múltkor bemondtam egy jobbikos fórumon, hogy "WaSS Albert = Coelho + magyarkodás", majdnem agyonverést kaptam ezért.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 11:52:25

@Kiég3tt: @a nagy hohoohooo: @Mr Long (UK):

Az atomellenesség jelenleg Washingtonból dirigált félrebeszélés.

Kb. olyan az egész "szakértőség" e tekintetben, mint a fogorvos a reklámban, aki X márkát ajánlja.

Az egész ügy célja: az Oroszország elleni agresszív kampány.

Ha Mo. nem Paksot akarná bővíteni, hanem máshol építeni egy másik erőművet, nyugati és nem orosz technológiával, ugyanezek a "független" szakértők éjt nappallá téve helyeselnék a tervet.

BG-ban ezt megtörtént ténylegesen: amióta a kormány felmondta az oroszokkal a szerződést a második bolgár erőmű építésére, s kanadai meg amerikai cégekkel akar építtetni, hirtelen "bölcs, távlati döntés" lett az ügyből az eddigi "felesleges, eladhatatlan kapacitás" helyett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 11:52:25

@meséljmég:

Az erősödő kitántorgás pozitív folyamat, ezt számtalanszor elmondtam. S a magyar nemzeti sajátosságok miatt ez sosem fogja elérni, de még megközelíteni se más keleti államok szintjét.

Pl. a bezzegország Észtországban a lakosság egynegyede elment vagy elmenőben van vagy ingázik ide-oda. Romániából annyi ember ment el, hogy a spanyol és portugál építkezéseken manapság románul beszélő építésvezetőket keresnek.

A ballib médiák vért izzadva próbálják a magyar elvándorlást óriásira hallucinálni, de a tények makacs dolgok.

Múltkor egy ballib fórumra beírtam viccből, hogy a legújabb adatok szerint már 1,5 millió magyar él és mosogat Londonban. A röhej az volt: többen nem vették észre, hogy vicc, s komolyan vették.

Hari Seldon 2 2015.05.04. 11:54:52

@Herr Géza:
Ne zavard gazdaságpolitikai fogalmakkal Bircá-t!

SzZoole 2015.05.04. 11:57:50

@diggerdriver: Ugytudom igaz.Meghozza azert adoztatjak mert kesobb ha mar lejart a napelem szavatosaga vagy mi(nem ertek hozza)akkor a tarolasa/megsemitese sokba kerulne.
Valami ilyesmi indokal altak elo.
Ha valakinek pontosabb iformacioja van errol,az ossza meg velunk.
Koszonom.

Hari Seldon 2 2015.05.04. 12:00:25

@Herr Géza:
Nem érti, hogy az önellátás és kilépés a szabad kereskedelemből a szegénységbe visz. a szabad kereskedelem (akár az energetikai területén). Az önellátás szükségszerűen a HATÉKONYSÁGOT csökkenti, ezáltal az a terület szegényedik. - Jó, nem teljesen pontos definicíónak, de "ökölszabálynak" megfelel.

Herr Géza 2015.05.04. 12:01:23

@Zoole[uk]: Na azért már itt sem fenékig tejfel az élet napelem ügyben. Az állami támogatás fokozatosan csökken, a garantált magas átvételi ár már a múlté, szóval a boom jelenleg elmúlt, nem is éri meg per pillanat, max. saját használatra és igényre. Amíg a tárolhatósága nem oldódik meg kielégítöen, addig nem is várható rövid távon továbblépés.
N.o. jelenleg komolyan küzd azzal, hogy ha süt a nap (és még a szél is fúj), akkor nem tudja hova tenni az áramot. Merthogy általában akkor a szomszédoknál is hasonló a helyzet... Így alakul ki az, hogy az európai árampiacon akár még fizetnek is azért, ha valaki viszi a felesleget. :D
Viszont ehhez a koncepcióhoz (t.i. olcsó, megújuló, környezetbarát energia) pont nem az atomerömü illik kiegészítésképpen, hiszen azt a legnehezebb változó teljesítménnyel üzemeltetni, ill. akut igény esetén gyorsan indítani, majd gyorsan leállítani.
A másik: egy modern, biztonságos (?? ld. pl. emberi faktor) atomerömü tényleg olcsón termel. Most. De majd ha a "hová az atomhulladékkal" kérdés eszkalálódik (folyamatban van), na akkor fog az egész kurva drágává válni. Utólag és visszamenölegesen.
Szóval jól átgondolták, hajrá Magyarország !

**mimi** 2015.05.04. 12:01:24

@diggerdriver:
nem rémhír...csak annyiban más, hogy a napelem forgalmazójának kell fizetnie az adót

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 12:02:08

@Zoole[uk]:
Csak nem olyan a napelem is mint az akkumulátor?
Amíg dolgozik hasznot hoz aztán a megsemmisítése többe kerül mint amannyi hasznot hozott?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2015.05.04. 12:02:48

@maxval bircaman szerkesztő: az, hogy most írni-olvasni alig tudó csőhajlító szakmunkás a széljobb, húsz éve meg a kommunizmust vidáman kiszolgáló volt arisztokraták akik tudtak késsel-villával enni az nem nagyformátumúság, azok a csávók szimplán kihaltak, aki meg hatvanas IQ felett van az nem vevő a szélsőséges eszmékre, úgyhogy marad a suksüknáknék bagázs, de ez nem csurka érdeme

wass ügyben meg igazad van, de ez összefügg az előbbiekkel, a vén trottyos nyuggernácik még jobbára nyelveket beszéltek meg jártak iskolába most viszont a széles idióta tömegeknek nem kell minőséget adni, elég wass, azt értik (vagy inkább annál komplexebbet úgysem értenek meg)

az, hogy most büdösebb a szar, mint húsz éve, az nem azt jelnti, hogy húsz éve az nem szar volt...

2015.05.04. 12:03:27

@Hari Seldon 2:
Albánia is megpróbálta az önellátást a '60-as években (ha jól emlékszem), hát nekik sem jött be annyira... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 12:03:34

@diggerdriver: kornywzezvedelmi adot kell utana fizetni. ugy emlekszem.

**mimi** 2015.05.04. 12:04:15

@Zoole[uk]:
az indok ez volt valóban

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 12:05:08

@Herr Géza: a németek atomenergia-utálata is bizonyára Washingtoni propaganda eredménye :)

Herr Géza 2015.05.04. 12:05:34

@Hari Seldon 2: Tökéletesen egyetértek. Ráadásul volt példa nálunk is böven az "az a lényeg, hogy magyar..." szemléletre. Persze hogy nagyon király lenne, ha minden vackot magunk akarnánk (és tudnánk) megtermelni és nagy ívben szarhatnánk a világ többi felére. De könyörgöm: ez egy dedós fikció. Merjünk nagyot álmodni, de ekkorát ???

Herr Géza 2015.05.04. 12:07:11

@diggerdriver: Miért kerülne többe? Összetörik és beszórják az atomhulladék mellé, oszt jó napot... :))))))))))))))))))

SzZoole 2015.05.04. 12:07:11

@Herr Géza: Na,ez egy ertheto magyarazat,de ezt egy mernoktol el is varja az ember.
Meg azt megtudod mondani,hogy egy napelemnek mennyi az elettartama?

KoNor_engineer 2015.05.04. 12:09:39

@maxval bircaman szerkesztő: @Herr Géza:

Eszem-f@szom, mi lesz még itt.... Ugye bari azt tudod, hogy már most is importáljuk az áramot? A Mavir honlapján mindig tájékozódhatsz róla, most perpill:
Rendszerterhelés: 5320 MW
Termelés: 3016 MW
Import: 2304 MW.
És tudod, hogy miért? Mert még így is OLCSÓBB, mintha itthon termelnénk. Herr Géza jól írta, az áram akár negatív is lehet, úgyhogy amit a paksi bővítés megtérüléséről hadoválnak, az a vicc kategória, alapvető közgazdasági és mindennemű szakmai alapot nélkülöz (trust me, I am an engineer). Paks2 az oroszoknak ill. azoknak jó bizniccc, akiket kilóra megvettek (Aszódira meg ne is hivatkozz, Ő alapból nukleáris szakember, hülye lenne ellentmondani a szakmájának).
Egyébként a németek 2050-re 80%-os megújulóval számolnak, valószínűleg ők a hülyék, hogy nem kötelezik el magukat kb. 2080-ig egy 2400 MW-os atomerőművel. (irónia, remélem érzed)

És hogy ne legyen teljesen off: nekem tetszett a poszt.

KoNor_engineer 2015.05.04. 12:09:39

@Zoole[uk]:
A napelemek után "környezetvédelmi termékdíjat" kell fizetni (kb. mint a chipsadó az élelmiszereknél) - a vásárláskor. Aztán még az áramszolgáltatóval is meccselni kell, ha a hálózatra is akarsz táplálni (kétirányú mérőóra, átvételi ár stb).
Illetve nem akarok tippet adni az önkormányzatoknak, de elvileg joguk van olyanra adót kivetni, amit a központi vezetés még nem adóztatott meg. Úgyhogy a jövőben simán el tudnám képzelni, hogy helyi szinten "megújuló adót" vetnek ki, pusztán csak szeretetből.

MRN 2015.05.04. 12:09:39

@snygg panda: Nekem úgy stimmelne a példa, hogy visszamennék-e, de csak egy menet erejéig... :)

SzZoole 2015.05.04. 12:10:16

@diggerdriver: Ehez nem ertek.
Azt tudom,hogy ha lesz itt egy sajat hazunk akkor en biztos hogy napelemel fogom a tetot beultetni,hogy legyen ami a medencet is futi:)))

2015.05.04. 12:11:18

@MRN: Akkor, ha én évente hazautazok 3-4 alkalommal szórakozni, "nyaralni", akkor azt vehetjük úgy, hogy a szakítás ellenére még néha összejárunk?!?!? :D

SzZoole 2015.05.04. 12:13:56

@KoNor_engineer: +1

Erre gondoltam en is,csak en nem tudok olyan szepen fogalmazni mint egy mernokember aki ehez ert.
Kieligito valasz volt,koszi:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 12:15:09

@**mimi**: @~~Babette~~:
Aha. Azt hittem hogy a napfény önkormányzati produktum és azt fizettetik meg:))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.05.04. 12:15:53

@Zoole[uk]: Azt nemigen tudja még definitív senki. A legrégebbi berendezést 1976-ban helyezték üzembe, m is müködik. :))
25-30 évet garantálnak jelenleg a gyártók, de természetesen a panelok nem mennek úgy tönkre, hogy akkor kampec, tegnap még volt áram, ma meg nincs, hanem csökken a teljesítményük. Nyilván van egy határ (ami sok egyéb faktortól függ), ami alatt már nem lesz célszerü üzemeltetni, no de öszintén: ha nem "nem kér enni", akkor ez lehet akár igen alacsony százalék is.....

Herr Géza 2015.05.04. 12:18:25

@KoNor_engineer: Kösz a támogatást. Már beijedtem, hogy csak én vagyok a helikopter... :D

Herr Géza 2015.05.04. 12:25:23

@KoNor_engineer: Tudod, az a tény, hogy most is importálunk áramot, a Birca úr elméletében pont azt támasztja alá, hogy kell még egy atomerömü, és akkor lesz dögivel jó MAGYAR áram, nem függünk a gonosz külföldtöl... :)))))))))))))
Sztem. villamosmérnökök, szakik készüljetek, hamarosan nem a fekete/barna-kék-zöld/sárga lesz a villanydrótok szabvány színkódja, hanem a piros-fehér-zöld. Gondolom a zöld lesz a fázis, mert a piros=vörös, az meg ugye snassz. Dupla haszon: nálunk az atom is zöldáramot termel majd.... :)))
Föl is hívom a szabadalmi hivatalt, meg a hungaricum ügyi illetékest... :)))))

tableno 2015.05.04. 12:30:54

@maxval bircaman szerkesztő: igen, nagyon lényeges szempont a náciknál, hogy kultúráltak és széleskörűen műveltek legyenek. Auschwitzban is nagy megkönnyebbülés volt a foglyok számára, hogy egy Mengele kaliberű kultúrember küldte őket a gázkamrába, és nem valami sötét bunkó.

MRN 2015.05.04. 12:34:06

@maxval bircaman szerkesztő: Ezzel speicel egyetértek. A kifogás egyébként is a kizárólagos szerződés volt. Tehát ha mások is szakíthatnak, akkor mehet a projekt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 12:34:09

@KoNor_engineer:

Ezért kell hazai termelés: így Mo. fog exportálni. Ami bevételt jelent.

Mi az olcsóbb: boltban venni tejet vagy tehénnel rendelkezni a kertben?

2015.05.04. 12:41:50

@Muscari:
"Nagyon tetszett, nehogy hazamenjél :-)"
Most meg csak alamizsnaval csalogat, kesobb majd eroszakosabb lesz es ha az sem vezet eredmenyre, duheben vissza sem enged az orszagba*:) Szerintem.
* regebben olvastam errol egy kituno posztot valahol (nem mondom meg, hogy hol, de libsiktol, az biztos, raadasul egy itteni torzskommentelo irta, szerintem) Remiszto, de egyben vicces is volt latni a jovot.

tableno 2015.05.04. 12:44:38

@maxval bircaman szerkesztő: szerinted? Segítek: boltban venni. Legalábbis ha nincs elég nagy méretű tehenészeted ahhoz, hogy úgy kihasználd a méretgazdaságossági előnyöket, ahogy a bolt beszállítói. (Alapvető közgazdaságtan vs. olcsó demagógia)

Határátkelő 2015.05.04. 12:49:48

@maxval bircaman szerkesztő: @tableno: Ezt a beszélgetést most fejezzétek be, ha kérhetem. Köszönöm.

2015.05.04. 12:49:52

@maxval bircaman szerkesztő:
"A vasárnapi tilalom egy tipikus ökörség. Ilyen dolgok miatt vész el a kormányzat lendülete. "
Szinte minden hozzaszolasoddal egyetertek, de ezzel az eggyel nem. Be kellene tiltani a szombati vasarlasokat is es be is fogjak, ha kovetkezetesek. Regi szep idok, amikor hetente egyszer kellett menni a botba, akkor is elesztoert 1 forintert es soert. Mas mindent barterbe oldottunk meg mi parasztok: cukrot, lisztet, palyinkat, bort, hust,stb.
Kati neni voltam Ozdrol (aki nem csak kreten, de bunosen felmuvelt is)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 12:49:55

@maxval bircaman szerkesztő: és megvan már kinek exportálunk majd? Most behozzuk az áram 40%-át a környező országokból, ezekszerint Paks 2 elkészültére ott kifogynak majd annyira, hogy megfordul az energiakereskedelem iránya?

tableno 2015.05.04. 12:59:33

@Zka: ugyan már, Max megmondta a tutit: a tehén olcsóbb, mint a teszkós tej, tehát megért atomerőművet építeni. Q.e.d.

2015.05.04. 13:01:56

Azért abban van valami, hogy a hazacsalogatás egy idő után átcsaphat erőszakosabb kényszerítésbe is.

Ott voltak a tavalyi választások. Előtte a határontúli magyaroknak agyba-főbe ömlesztették az állampolgárságot, míg az egyébként külföldre vándorolt magyar állampolgárok számára eléggé megnehezítették a szavazás lehetőségét (előzetes regisztráció meg mittudomén mik voltak még). Nyilvánvaló volt, hogy melyik csoport melyik szavazótábort erősítené, ennek megfelelő is volt a kormányzati hozzáállás.

Simán elképzelhetőnek tartom, hogy ehhez hasonló eszközökkel fognak embereket rákényszeríteni a visszatérésre, de sokkal inkább a maradásra (pl. orvosok röghöz kötése stb.).

SzZoole 2015.05.04. 13:05:33

@Bredpitt Monika: A Joisten eltese a Monikakat:)

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:05:37

@Zoole[uk]: Okos vagy. Nekünk van egy 70 éves amerikai hölgy ismerősünk, a medencéjében levő vizet már májusban elkezdi melegíteni (néha túlzásba viszi a melegítést). Napelemek vannak a háztetőn, amibe persze be kell fektetni, de nagyon megéri. Ő rendszeresen pénzt kap vissza az áram szolgáltatótól, pedig nem spórolnak az energiával.

Három hete Balassagyarmaton jártam és egy nagyon helyes kis parasztház tetején láttam napelemeket. Még kicsit el is hűltem, hogy milyen ronda látvány és mennyire nem illik a parasztház tetejére......de nagyon jó ötlet.

SzZoole 2015.05.04. 13:11:23

@Bredpitt Monika: Ovatosan az ilyen kifejezesekel,mas teljesen maskep gondolja:)))
Egyebkent a masodik szomszedom hazanak a teteje van kirakva napelemel es onnan vettem az otletet.

**mimi** 2015.05.04. 13:12:30

@diggerdriver:
ez még nem jutott eszembe eddig...de ki tudja..lehet igazad van :))
majd kitalálják, ahogy @KoNor_engineer írta, aztán fizethetjük azt is

SzZoole 2015.05.04. 13:12:45

@Bredpitt Monika: Na de Monix,ne ilyen nyiltan,ki tudja masok mit fognak gondolni:)))
Me too:)))

**mimi** 2015.05.04. 13:14:03

@maxval bircaman szerkesztő:
na de mennyi tehenet vetetnek meg velünk hozzá?

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:16:48

Érdekes cikk: Miért zárt be a szolnoki napelemgyár?

alternativenergia honlap

Nem tudom belinkelni, én vagyok a béna? ez a felirat jön fel nekem pirossal, amikor a cikket akarom átküldeni, már az előbb ez volt a Diggernek küldöttnél is.

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:19:24

@Zoole[uk]: Melyik kifejezésre gondolsz az imádlakra vagy az okos vagyra?

(már írni akartam egyébként, hogy túl sokszor bunkózod le magad, ne tedd)

Ez a Monix nagyon tetszik. Ezt a becenevet is elfogadom. HA már két keresztszülőt adott nekem. Pernilla az egyik Te leszel a másik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 13:20:37

@diggerdriver: @Zka:

Szögezzük le: a napelemezés Mo. éghajlati övezetében leginkább egy jó játék unatkozó milliomosoknak, semmi egyéb. Valami olyasmi ez, mint Rákosi narancstermesztési tervei az Alföldön.

Játszadoznak a milliomosok, s augusztusban 2 hétig még áramot is ad a csúnya tetőelem, de máskor jön az áram az elektromos művektől, mert akkor csak egy darab hajszárító táplálásra elég a beüvegezett tető, de arra is csak úgy, hogy félig nedves marad a haj. S persze a egész napelemezés annyi pénzbe kerül egy házhoz, hogy abból vehető egy kétszobás budapesti lakás.

Igen, Görögországban működik ez, áprilistól novemberig. De Mo-on nem olyan az éghajlat.

Ez az egész a 70-es évekbeli sötétzöld hisztéria mellékterméke, amit most egyesek kihasználnak geopolitikai érdekeikre.

Gondolom a következő terv az lesz, hogy építsünk vízerőművet a Szaharában. Nem baj, hogy nincsenek folyók, elég az erős akarat: megparancsoljuk a homoknak, hogy folyjon, ellenkező esetben lebombázzuk!

A jövő a fúziós erőmű tehát, addig pedig a biztonságos, olcsó és zöld atomenergia.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 13:20:46

@Zka:

Ellátjuk pl. Németországot, mely zöld hisztérában szenvedve addigra bezárja az atomerőműveit, így áram nélkül marad.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 13:20:54

@snygg panda:

A Kádár-rendszer egyik legutáltabb dolga volt, hogy nem lehetett szabadon külföldre utazni. Ugyanezt ezért soha egyetlen kormány sem fogja meglépni. Plusz: a kivándorlás plusz pénzt hoz az országnak, azaz anyagilag is megéri ez az államnak.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:23:42

@maxval bircaman szerkesztő: Már bocsáss meg tanárbácsi Bulgáriából, de most írtam, hogy New Jerseyben egy kedves barátom még áramot is kap vissza, kb ugyanaz a klíma, mint ami nálunk van, legalábbis napsütés szempontjából. ????????

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 13:24:39

@maxval bircaman szerkesztő: "Szögezzük le: a napelemezés Mo. éghajlati övezetében leginkább egy jó játék unatkozó milliomosoknak, semmi egyéb"

Ez valami vicc, ugye? A Németeknek is szólj már oda, hogy segghülyék, mert sose termelnek majd áramot ott északon a sötétben.

**mimi** 2015.05.04. 13:25:32

@maxval bircaman szerkesztő:

Magyarország adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma 1900−2200, a beeső napsugárzás éves összege átlagosan 1300 kWh/m2.

innen idézve:
www.matud.iif.hu/2010/08/05.htm

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 13:25:42

@Bredpitt Monika: ne zavard össze tényekkel, már eldöntötte, mi az igazság.

SzZoole 2015.05.04. 13:27:20

@Bredpitt Monika: Ooooo,en nem csak bunko vagyok,hanem egyebb mas is,igazsag szerint eleg sok minden:)
Nem en allitom magamrol,hanem masok.

Tetszik?Szivesen vallalom a keresztapasagot,meg mast is

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:29:24

@**mimi**: Na, köszi, erről beszélünk.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:30:40

@Zka: Ez nagyon jó, egy jó kis nevetés jót tesz az egészségnek.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:33:39

@Zoole[uk]: Nem bunkó vagy Te, hanem közönséges néha, de hát mit mondjak, én is az vagyok. Egymásra találtunk.

qkuc 2015.05.04. 13:34:32

A levél kissé túl van húrozva, az energia vita meg nem érdekel, :D.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 13:37:57

@maxval bircaman szerkesztő: Tanár bácsi. Ha már az igazságnál tartunk. Egy érdekes tanulmányt láttam a HVG ben nemrég. Történetesen arról, hogy ki mennyit gyalogol naponta (ha jól emlékszem európai országok szerepeltek benne). Persze ebben is az utolsók közt kullog Magyarország, viszont az élen Bulgária áll. Te hol állsz a listában? Ha lehet sétálva is kommentelni, akkor még lehetsz az első.

Itt kérdeznék mindenkit. Mostanában akárhányszor a HVG re utalok itthon mindig azt hallom, hogy a HVG hazudik. Könyörgöm itt már mindenki hazudik? Kiben lehet megbízni szerkesztő úr?

2015.05.04. 13:43:21

@tableno:
" Segítek: boltban venni. Legalábbis ha nincs elég nagy méretű tehenészeted ahhoz, hogy úgy kihasználd a méretgazdaságossági előnyöket, ahogy a bolt beszállítói. (Alapvető közgazdaságtan vs. olcsó demagógia) "
Tiltsak be akkor az 1000 tehennel kissebb teheneszteket es egyek meg a par darabos kecskenyajakat is. A meretgazdasagossag neveben. Plussz kuldjek a sullyesztobe a kisfogyasztasu embereket, autokat, kutyakat is, szinten a meretgazdasagossag neveben. A kis orszagokkal, kiscsocsuekkel, kislabuakkal, kistudasuakkal egyutt:)
Gratula a kozgazdasag 101-hoz:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.04. 13:45:41

ja, és mert egyébként az atomhulladék biztonságos és olcsó tárolása nagyon szépen meg van oldva az elkövetkezendő cirka 200 millió évre.
mármint ha már környezetvédelem, környezetszennyezés és hasonlók.

2015.05.04. 14:04:32

@Bredpitt Monika:
" Könyörgöm itt már mindenki hazudik?"
Dehogy hazudik! Csak "büszkén lép" :)
(mint az egyszeri ember lova, amelyikre azt mondtak, hogy santit)

Herr Géza 2015.05.04. 14:08:14

@Zka: Most írom a levelet a német elvtársaknak, hogy baj van, mert Birca szerint náluk csak egy darab hajszárító fog menni ősztől tavaszig a napelemekkel, csak azt nem értem hogy nem vették ezt itt észre eddig.... Hiába, ezek a németek semmihez sem értenek. :D

Bredpitt Monika 2015.05.04. 14:10:12

Én naiv vagyok , tudom, de azért valakinek csak lehet még hinni.

2015.05.04. 14:16:07

@maxval bircaman szerkesztő:

OFF.
Max, meg tudnád mondani, mitől függ, hogy kell-e kötőhang az alábbi példákban?

vár -> várAt
tár -> tárAt
cár -> cárt
kár -> kárt

Ez tök random, vagy van erre valami szabály?
Köszi!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 14:27:24

@Bredpitt Monika:
Tudod a köztudatban még nem nagyon van benne a vizuális környezetszennyezés fogalma.
Pedig mind a szélerőművek mind a napelemek baromi rondák.

**mimi** 2015.05.04. 14:32:50

@Dragonlady (Bp, Hun):
na persze...ide akarják hozni Pécs mellé Bodára...és nincs beleszólásunk :(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.04. 14:36:49

@Herr Géza: azért a viccet félretéve, tavaly német főnököm mondta, hogy nem biztos benne, hogy annyira jól fognak járni a napelembuzulással. Mindenesetre nyilván szükség van többféle energiaforrásra, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes nagy számban napelemeket telepíteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 14:37:19

@maxval bircaman szerkesztő: Én teljesen egyetértek veled.
Én nem vagyok megújuló energia ellenes. Én örülnék a legjobban ha minden megújuló energiával működne.
Viszont nem hiszek benne.
Kiegészítő energiának elfogadom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 15:01:00

Hahaaa, nagyon jó, kár hogy érdemi válasz úgyse lesz, el se olvassák...Talán, ha direktbe elküldi valaki az illetékes céges emiljére...

Hari Seldon 2 2015.05.04. 15:07:11

@snygg panda:
Sorolhatnánk sokáig a példákat.
Például Kína is Mao alatt. Eredmény, még jobban visszaestek.
Jelenleg viszont az USÁ-val egy nagyon komoly volumenű kereskedelmi forgalamat bonyolít. Látszik is, hogy nem a Mao-féle gazdaságpolitika megy ott. (az más kérdés, hogy az az ország nagyon egyenlőtlenül fejlődik, és lesznek még kellemetlen pillanataik)

fhdgy 2015.05.04. 15:20:10

@maxval bircaman szerkesztő: Én jópár Wass Albert könyvet olvastam, de zsidóellenességet nem találtam bennük. Talán egy volt, amiben egy zsidó fiatalemberről írt negatívan, de az apját példaképül állította. Akkor hol a zsidóellenesség?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 15:22:04

@Herr Géza: "Idö van, nem oszt, nem szoroz, hogy mennyi idö alatt lesz kész. "

Ááá, ilyet én nem emrnék mondani magyar szakiknak, mert akkor télleg fél évig csinálják... :-)))

Ajánlat: hát persze, mert tudják, hogy a gazdag nyugaton dőzsölsz, szinte már majdnem annyi a fizetésed, mint egy dán takkernek, így simán felszámítják a tegnapi dátumot is mellé... :D

Hari Seldon 2 2015.05.04. 15:23:25

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem tudom utaztál-e mostanában Passau-Regensbourg-Nürnberg irányban az A3-on? Ott csak napelem mezők vannak hosszú kilométereken át.
Bizonyára azét mert ott Bajorországban még több a napsütés...
Nem az éghajlat a lényeg, hanem a napos órák száma, illetve mennyi fényt kap.
(Lehet valami borzalmasan meleg, mint a dzsungel alja, ha alig ér oda világosság. És lehet iszonyatosan hideg, ha egész nap felhőtlen az ég.)

Jövő lehetősége lehet ez is: Megoldás lehet, hogy a nyári időszakban Skandinávia termeli a az áramot (napi 22 órán át világos van), a téli időszakban meg Argentína.
(csak a gazdaságos szállítást kell megoldani) Ez csak egy felvetés, a jövőbeli irányok lehetőségéről.

Hari Seldon 2 2015.05.04. 15:27:18

@diggerdriver:
Tedd hozzá: jelenlegi technológiával.

Ellenben nem lehet tudni, hogy milyen fejlődési lehetőségei vannak.
Ezért nem szabad abba hagyni a fejlesztését. Az viszont igaz, hogy jelenleg csak kiegészítésre jó. Nálunk olyan 15% ez, a többit az atomerőművek termelik. (1% a fosszilis)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 15:29:29

@diggerdriver: A napelemet nem tudom, de olvastam ilyet szélgenerátorral kapcsolatban.Mert jogy olyan áramot használ, amin nincs jövedéki/fenetudjamilyen adó és ez az államnak kiesés...Én is nehezen hittem el, de odahazulról már semmin se szabad csodálkozni.Gyűlik a wuaa által is javasolt Borat-film forgatókönyve... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 15:39:09

@KoNor_engineer: Volt is a totalcaros fórumokon egy ipse, akinek tele volt a t*ke ezzel, ; jó párszor hangoztatta mindezt, hogy: Adót a szélre, Csikóst a pártba!
:-)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 15:39:17

@Th's child:

Sajnos ez egy bonyodalom a magyar nyelv tanulásában. A főneveknél meg kell tanulni a tárgyesetet és a többes számot is, ugyanis nincs rá 100 %-os szabály. Persze találgatni lehet, de nem 100 %-os az eredmény.

Hozzáteszem: egyes esetekben a végződés ingadozik, azaz a magyarok se mind egyformán mondják.

Nem magyar anyanyelvű dédnagymamám a "motor" szót tárgyesetben mindig "motrot" alakban mondta, ezen nevettek a szomszédok. Pedig végülis a dédnagymama megérezte, a legtöbb ilyen esetben kiesik az utolsó magánhangzó (lásd "bokor" - "bokrot", "szobor" - "szobrot", stb.), csak a "motor" egy új szó, s a magyarba bekerülésekor már nem volt aktív a kiesés szabálya, így furcsának hangzik. Persze ez csak Budapestre igaz, lehet, hogy más magyar nyelvjárásban "motrot" a kóser alak.

Lordmotor 2015.05.04. 15:39:17

@maxval bircaman szerkesztő:
Kiegészíteném azzal, "ha saját haszonra exportál".

Mert exportálunk mi dögivel kérem.. Mercit, Audit, Opel motort miegymást.... Csak ettől nem lesz jobb a helyzet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 15:44:34

@snygg panda: Hát, akit egy választás lehetőségének mexűntetésével haza lehet kényszeríteni, az meg is érdemli...
:-))

kék madár 2015.05.04. 15:47:45

@maxval bircaman szerkesztő: "Érdekes, az USA másképp gondolja" megint keversz fogalmakat. A kozel-keleti olajtol nem akarnak fuggni. A legdinamikusabban novekvo energiaforrast importaljak nemhogy az orszagon de a bolygon kivulrol

SzZoole 2015.05.04. 15:49:38

@Hari Seldon 2: En utaztam pont egy honapja,hihetelen latvany az a nagy napelem mezo,mi?
De nem csak arra fele van,Hollandeknal es Belgaeknal is sokat lehet latni es itt sem ritka,pedig mi meg eszakabra vagyunk Mo.-tol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 15:55:41

@Hari Seldon 2: A skandinávoknál még rengeteg sok propeller is van, amivel a helyi vidék klímáját hűtik.Ezekkel generálják a szelet, hogy ne legyen olyan rohadt meleg...És nincs is...
:-))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 15:55:52

@tableno: ket napja azzal jott,hogy a lopas csak akkor lopas, ha utana eladod, amit elloptal.

kék madár 2015.05.04. 16:11:28

@maxval bircaman szerkesztő: "Igen, Görögországban működik ez, áprilistól novemberig"
a nap telen is sut, miert pont aprilistol? Tudomanyos fogalmaid egy 3 eves gyerek szintjen. Jol szetverted a mai blogot is, es talan ez volt a csucs, holnap mi jon: tegyunk a Balatonba kek balnat?

@diggerdriver:
"Viszont nem hiszek benne." hacsak az valosult volna meg amiben hiszel, meg nem jottunk volna le a farol. De azok a csunya tudosok meg telhetetlen mernokok a haszontalan diplomajukkal teszik tonkre a foldet a tiszta es ingyen energiaval.

fhdgy 2015.05.04. 16:20:26

@maxval bircaman szerkesztő: A motrot alak Szekszár környékén is általános!

Sir Galahad 2015.05.04. 16:28:28

Annyira unom már ezt a mellébeszélést. Nem tudom, létező személyek-e, akiknek ezeket a bejegyzéseket tulajdonítják, de a sémájuk elég hasonló: valaki leírja, hogy kiment Nyugat-Európa valamelyik országába, és esze ágában sincs visszajönni... majd jön a balliberális ellenzék mantrasorozata arról, hogy miért nem jó itthon élni. Én nem vitatom, hogy ezek között valóban vannak zavaróak, de legyünk már őszinték: aki kimegy, az 90 százalékban azért megy ki, mert ott jobban lehet keresni, és nem azért, mert nem szereti az épp aktuális kormányt. Ehhez képest ez a poszttoló is azt a látszatot szeretné kelteni, hogy nem, nem ezért, dehogy... Szóval hagyjuk a süket dumát, ha kérhetem.

kék madár 2015.05.04. 16:37:17

@Sir Galahad: " az 90 százalékban azért megy ki"
miert pont 90? Van valami statisztikad errol?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.04. 16:42:58

@Herr Géza: A vasárnapi zárvatartás nekünk, vásárlóknak kellemetlen, a kereskedelemben dolgozóknak meg katasztrofális, amennyire az én merítésemből kiderül. Ugyanis az üzleteknek megéri hétfőtől szombatig meghosszabbított nyitvatartással üzemelni, amiért délutános műszakpótlékot kap az alkalmazott. Ez viszont sokkal kevesebb, mint a vasárnapi pótlék, plusz a délutáni váltás nagyon soká ér haza, sokszor késő éjjel. Mert ugye nem azzal zárnak, hogy 22 órakor eldobnak mindent a kezükből...

nyuszigonosz 2015.05.04. 16:57:02

@Réka ‎: Ezt így jó olvasni, meg gondolom itt is a nagyobb cégek majd egy részét a lízingelt kocsik flottájából elektroautókra cserélik majd le - vannak már ilyenek, itt a városban is gurul pár elektroautó.
De: városi forgalomban jó az ilyen, szóval töltöhöz közel.

És még nagyon nem "népi" kocsi, mert a magas árhoz cserébe még nincs semmi olyan, ami annyira mellette beszélne privát használatban.
Magamból indulok ki: nem felelne meg. És már nem is ott kezdem, hogy mennyibe kerül, hanem a gyakorlati használatban nem felel meg. Ez egyetlen ilyen kocsit egyelöre csakis mint hibrid meghajtásút tudnék elképzelni munka és pirvát használatra magamnak ( áram + dízel ), de egyelöre maradok a klasszikus autóknál.
Ha sokáig élek, lehethogy egyszer majd ilyen kocsim lesz, kitudja. :-)

kék madár 2015.05.04. 17:03:35

@nyuszigonosz(D): a Tesla luxus kategoria, es hosszabb utakra valoban nem idealis. Napi 150 kilometer alatt viszont mi a baj vele?

blackhairlady 2015.05.04. 17:05:55

@fhdgy: En sem ertem. olvasta valahol aztan most azt ismetelgeti.

élhetetlen 2015.05.04. 17:08:29

@Cascabel: Cascabel: Elcsúsztál. Nem az volt a kérdés, hogy aki teheti, van hozzá kedve, ideje, az tartson-e tehenet, vagy ne. A kérdés az volt, hogy olcsóbb-e a bolti tej az egy szem tehén tejénél. Olcsóbb. Kell a tehén, az etetni való, (rétet venni, vagy bérelni, hogy télen is legyen széna), szalmát venni alomnak, almozni, fejni, a munkaideje meg csak annak van ingyen, aki nem tud máshol 3000-et keresni óránként. Egyszerű ténymegállapítás volt, hogy a nagyüzemi tartás olcsóbb. Az sem véletlen, hogy egy fél faluban már csak két helyen van tehén, és akkor veszed meg a házi tejet, ha dőzsölni akarsz. (holnap kapok három litert 150 km-ről), mert hétköznapra jó az olcsóbb bolti is.

Sir Galahad 2015.05.04. 17:08:29

@kék madár: Nem, nincs, lehet, hogy valamivel több vagy kevesebb - veheted költői túlzásnak. De a nagyon nagy többség mindenek előtt ezért megy ki. Nekem is rengeteg barátom, rokonom él kint, és ők bizony őszintén megmondják, hogy ezért, nem beszélnek mellé. Ezért fogadom kétkedéssel az ilyen "leveleket".

élhetetlen 2015.05.04. 17:08:29

@Th's child: Th's child : Gonosz leszek, akármit válaszol, ne dőlj be neki. Mindenhez ért, de csak azért, mert ha nincs igaza, azt sosem látja be.
Erre azért nem lesz általános szabály, mert a magyar nyelv rettentő.
Kezdjük, mi függ a szövegkörnyezettől.
Várat magára valaki. műveltetés
Elfoglalják a várat tárgyeset
Várt vendégnek örülünk jelző
A tárt karok jelző
Feltárat egy műemléket műveltetés
Kiveszi a tárat a pisztolyból tárgyeset
Az utsó kettő tárgyeset, mert a cár és a kár egyértelműen főnév. Azok kaphatnak „akármit”, ami főnév is, ige is.
És akkor még ott van a fúrt kú, és a fúrott kút, ami mindkettő jelző és ugyanazt jelenti.
Csak szórakoztatás, a múltkor kiütöttem egy angol tanár ismerősömet, mert próbálta megérteni vele a nyitott és zárt e-t, amiről állította, hogy nem hallja a különbséget. Az „ö”-zéssel könnyebb.
A példa a köv. volt. Tegnap (én) kifestettem a konyhát. Tegnap a szobafestővel kifestettem a konyhát. Kiejtésben a második e betű segít, ha nem mondom, hogy én , vagy más. Ez viszont kiveszőben van. Dunántúli vagyok, nem volt „ö” az életemben, de ennek valahogy úgy kell lenni, hogy van a kiföstöttem (ez az én) és a kiföstettem (mással).
Persze, én tévedhetek, nem úgy, mint birca.

élhetetlen 2015.05.04. 17:08:41

@maxval bircaman szerkesztő: @Th's child: Bocs, szemét voltam, beszóltam a magyar ragozással kapcsolatban, most nem kellett volna, mert nem adtad elő a tévedhetetlent. (de már annyiszor előadtad, hogy előítéletes lettem veled kapcsolatban).

nyuszigonosz 2015.05.04. 17:12:06

@kék madár: A világon semmi baj nincs vele. Mint írtam, jó, hogy jópár cég flottájában megtalálhatóak az elektroautók.

Nekem nem felelne meg: mert van úgy, hogy napi jóval több, mint 150 km-re kell a kocsi és a munkámhoz.
Aztán vannak a még hosszabb utak. privát.

Így azesetben, ha Tesla lenne a kocsi, kellene mégegy, ami meg nem az. Szóval amit írni akartam fentebb: nekem személy szerint egyelöre nem felel meg.

fhdgy 2015.05.04. 17:15:08

@blackhair-lady: Tizenvalahány Wass Albert könyvet olvastam és azok alapján sok mindent nem értek, amit a szerzőről összeírnak. Még mielőtt egy könyvét is olvastam volna, én is nagyon idegenkedtem tőle. Egy barátom hatására azt mondtam, hogy jó, egyet elolvasok, kibírom. Aztán jöttek a többiek is, azokat is elolvastam. Én pl. sem jobboldaliságot, sem fasiszta jelleget sem látok bennük. Én alapvetően balközép beállítottságunak tekintem magam, de nem látok benne jobboldaliságot. Néhányszor megmosolyogtam az úri osztállyal kapcsolatos naív elfogultsága miatt, de sokszor csodálkoztam, hogy milyen kemény ( szerintem is igaz ) kritikákat fogalmazott meg velük szemben, pont a saját osztályával szemben. Nacionalista volt? Nem tudom, csak azt, hogy a oláhokat nem állhatta!

2015.05.04. 17:18:41

@maxval bircaman szerkesztő:

Köszi!

@élhetetlen:

Neked is köszi (a tárgyragra gondoltam egyébként, bár valóban oda is írhattam volna). Ami bircát illeti, az előítéleteid nem alaptalanok, de nyelvtani dolgokban, amennyire látom, sosem mond hülyeséget.:)

fhdgy 2015.05.04. 17:20:17

@élhetetlen: Én is dunántúli vagyok, somogyi, én is tökéletesen hallom a kettő 'e' közötti különbséget! Szögedében jártam egyetemre, tökéletesen tudtam szögediesen beszélni, csak egy kicsit figyelni kellett rá, mert az egyik 'e'-t lehet 'ő'-vel mondani, a másikat nem!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 17:24:58

@Sir Galahad:

Lásd a követségi szavazások eredményét. A Fidesz nyert magasan. Ez is bizonyítja: a kitántorgás NEM politikai alapon van.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.05.04. 17:24:58

@maxval bircaman szerkesztő: Mit várjunk ki? Most adósodunk el miatta vagy 30 évre... ehh...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.05.04. 17:24:58

@Sir Galahad: Engem nem zavar. A kormány teljesítménye indokolja, hogy kapja a pofájába a salakot. Rendben van így. A legjobb az lenne, ha én olvasnám, ami nekem tetszik, te meg azt olvasnád, ami neked tetszik. Most az nem tudom, hogy mi, mert az MNO már nem polkorrekt a narancs szócső szerint, de azért biztosan van valami.

Andy73 2015.05.04. 17:28:03

Szerintem kamu a levél, tele hazugsággal.
A magánnyugdíj pénztárakból egyébként nem volt kötelező kilépni.
Ha pedig mégis igaz, akkor nem kellene azzal dicsekednie, hogy a magyar adófizetők pénzén tanult, most meg Angliában jobban keres. Anglia mindig is sokkal gazdagabb ország volt, de ott a mérnöki diploma sincs ingyen, az angol diákok hosszú évekig fizetik a felvett diákhitelt. De ez csak egy dolog. Az egy dolog, hogy leszarja a szülőhazáját, de legalább ne kérkedne vele.

élhetetlen 2015.05.04. 17:28:18

@pappito: @Mirjam2:: A kettőtök gondolatmenetéhez. Azt hiszem, az akasztja ki az embereket, az itthon élőket is, hogy megint egy semmire sem jó akció, ami a hirdetésekkel, kezelő személyzettel együtt sokba kerül. Ki jön haza 2 milláért? Csak az, aki kiment, és nem jött össze neki semmi. Ezeket érdemes „hazacsábítani” a kormány szerint. Ez ugyanaz, mint, hogy átvállaljuk az eladósodott (felelőtlen) önkorik adósságát, megmentjük a készpénzes devizahitelesek, stb. Ennél az is szebb, igazságosabb gesztus lenne, ha azt mondanák, hogy a végzősök között (mindegy, hogy diplomás vagy szakmunkás) kisorsolnak 50 db kétmillás jutalmat, még itthon.

qkuc 2015.05.04. 17:44:30

A svájcban élők/dolgozók tanácsa kéne: milyen "típusú" önéletrajz a nyerő? Van ez a kilométeres europassos szörny, amiben az egész életem össze van zsuppantva, meg van egy eléggé tömör amerikai típusú és fogalmam sincs melyiket is kéne a fejvadász néninek odaadni, :).

Melyikkel próbálkozzam? Az irdatlan hosszúval, a röviddel, fúzionáljam őket? :D

2015.05.04. 17:45:56

@maxval bircaman szerkesztő: Ne mondj ilyet. A CBA-t helyzeti előnybe kell hozni, hiszen állami segítség nélkül nem tudná verni a konkurenseket. :)

élhetetlen 2015.05.04. 17:48:08

@fhdgy: Szegeden egyszer jártam csak, nekem ez a zárt e lehet az az ö, csak megvilágosodásként jött, nincs visszaigazolás, de most tőled jöhet. (egyszer próbálkoztam egy szegedi születési műszakis proffal, de nem akarta érteni a problémát, bár a barátnőm férje). Ember- embör, a kiföstöttem (ez az én) és a kiföstettem. Jól látom?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 17:48:08

@fhdgy:

Az a magyar, aki használja a kétféle e hangot (ez kb. a magyarok negyede) előnyben van angoltanulásnál, mert könnyebben tudja megkülönböztetni a "man" és "men" szavak hangzóit is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 17:48:30

@Kéményen dolgozó kisember:

Ha bedőlünk Washington álzöld szövegének, annak sokkal nagyobb költsége lesz.

2015.05.04. 17:51:22

@Zoole[uk]: Ha jól tudom, Mo.-n nem éri meg a napelem. Állambácsi gondoskodik róla... :)))

fhdgy 2015.05.04. 17:52:10

@élhetetlen: Hogy jól látod-e, nem tudom, én sem. Én csak érzem!

2015.05.04. 17:57:54

@maxval bircaman szerkesztő:
A plusz pénz kb. évi 2 milliárd ft, ami a kivándorlóktól visszafolyik. Szerintem az elveszett szellemi tőke és munkaerő, valamint az általuk megtermelhető érték jóval magasabb.

blackhairlady 2015.05.04. 17:59:17

@fhdgy: Olyat lattatnak a konyveibe ami nincs ott, csak nemely olvaso fejeben. Pl. a patkanyosban. Na azokban a a fejekben van a problema szerintem.

2015.05.04. 17:59:23

@Bredpitt Monika: "Itt kérdeznék mindenkit. Mostanában akárhányszor a HVG re utalok itthon mindig azt hallom, hogy a HVG hazudik. Könyörgöm itt már mindenki hazudik? Kiben lehet megbízni szerkesztő úr?"

Médiában megbízni? Jól van, hölgyem? :)

2015.05.04. 18:00:09

@Hari Seldon 2:
Kína is jó példa. Jelenlegi helyzetben olyan nagy mennyiségű és olyan olcsó munkaerőt tud előteremteni, hogy szerintem egyik ország sem tudja legyőzni ilyen téren.

2015.05.04. 18:00:30

@diggerdriver: Nekem tetszenek a szélerőművek. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 18:02:17

@Philosoraptor:

Komolytalan. Nem a CBA az egyetlen cég.

S - lepődj meg - a CBA-üzletek zöme frencsájz, azaz nem a gonosz CBA-vezér tulajdona. Csak egy része van saját, CBA-tulajdonban.

kék madár 2015.05.04. 18:03:09

@maxval bircaman szerkesztő: barmit amit ma beirtal, tudnad valami linkkel, hivatkozassal is alatamasztani?

2015.05.04. 18:03:15

@zöldeketbeszélek: Pontosan úgy van, ahogy tetszik mondani. Kibasztak a vásárlókkal, meg a dolgozókkal is. No comment.

2015.05.04. 18:04:03

@maxval bircaman szerkesztő: Igazad van. Ott van még a Coop is.

"S - lepődj meg - a CBA-üzletek zöme frencsájz, azaz nem a gonosz CBA-vezér tulajdona. Csak egy része van saját, CBA-tulajdonban."

Köszönöm az infót, de ezt eddig is tudtam. :)

2015.05.04. 18:06:12

@geegee:
Ezt a választási dolgot csak példának írtam. Az sem biztos, hogy tényleg igaz, hogy így volt. De nagyon sokat lehetett erről olvasni egy időben a választások előtt.

A lényeg az, hogy szerintem ilyen "finomabb" módszerekkel meg lehet nehezíteni a kivándoroltak életét. És sajnos ebből a kormányból ki is nézem, hogy megcsinálja. (Ezt már csak zárójelben: sosem felejtem el, amikor anno külföldi anyósom mondta nekem, hogy náluk már lehet arról olvasni, hogy államosítva lesznek a magánnyugdíjak Magyarországon. Mondtam neki, ááá, ez annyira durva lenne, hogy kizártnak tartom. Pár hónap múlva bekövetkezett. És még sok-sok ilyen intézkedés volt az elmúlt években...)

2015.05.04. 18:08:18

@Andy73: "az angol diákok hosszú évekig fizetik a felvett diákhitelt. "

Miért, a magyar diák nem fizeti hosszú évekig? A két rendszer között az is a különbség, hogy ott kedvezőbbek a feltételek...

2015.05.04. 18:10:56

@maxval bircaman szerkesztő: Ebben még talán igazad is van. Részben. Hiszen a politikusok vannak olyan helyzetben, hogy "irányítsák" az országot. Ha nem olyan irányba mennek, amit szeretnének a gondolkodó emberek, akkor azok el fognak menni máshová.

SzZoole 2015.05.04. 18:12:41

@Philosoraptor: Semmi gond,majd telepitek itt,ha egyszer lesz egy sajat hazunk:)

2015.05.04. 18:14:29

@Sir Galahad:
Szerintem ez emberenként változik. Az én ismeretségi körömben a kivándoroltak 90%-a nem kifejezetten a pénz miatt, hanem a politika (értsd az összes pártra), a morál, az ún. rossz magyar mentalitás miatt.

SzZoole 2015.05.04. 18:15:55

@maxval bircaman szerkesztő: "frencsájz"
Ez egy uj magyar szo???

SzZoole 2015.05.04. 18:17:41

@Philosoraptor: A magyar es az angol diakhitel kozt oriasi a kulombseg,es nem a magyar javara.

Fruka1 2015.05.04. 18:20:10

Szomorú dolog amikor egy kormány már tehetetlen, teljesen elszigetelődik külföldtől(írhatnám az EU-t is külföld helyett), kapkod fűhöz - fához, hogy mentse a menthetetlent.Amikor a lényeges dolgokkal már ténylegesen és érdemben nem foglalkozik, mert képtelen (pl. egészségügy,valós és megélhetést is biztosító munkahelyek elősegítése, KORRUPCIÓ, állami pénzek SZERVEZETT lenyúlása, hivatalok, szervek ellehetlenülése, lakosság katasztrofális egészségi helyzete, stb) jönnek a lényegtelenek.
Vasárnapi szenzációs vásárlás letiltása(micsoda szellemi megeröltetés lehetett ezt kitalálni, grat Karrach úr legyen büszke rá!), szoboravatások, jöjjenek vissza a külföldre mentek, fizetős útvonalak ott ahol sosem volt, fociba kidobott sok milliárd, és a sok egyéb tulok intézkedés)
Az nem jut eszébe senkinek, hogy 2 millió ft az nem segít, itt gyökeres fordulat kell, és nem lózungok, propaganda. Már csak kevesen eszik meg a hazugságokat, aki meg kiment, ott beilleszkedett (nem könnyű, szerintem nagyon nehéz) az nem fog vissza jönni.
Aki meg ott is csak tengett lengett, az meg visszajön és elteszi a pénzt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 18:20:10

@Zoole[uk]:

Angol eredetű jövevényszó. Mint a rádió, a tévé és a defragmentáció.

2015.05.04. 18:22:32

@Andy73:

Kedves ez a naiv hozzászólás. Vagy direkt írtad ilyenre, hogy esetleg provokálj vele néhány embert? :)))

Az én főnököm annak idején gyakorlatilag megfenyegetett, hogy lépjek ki a magánnyugdíj-pénztárból. Mondjuk ez állami cég volt, illett követni a vezér szavát. Szóval ennyit a választási lehetőségről.

Gondolod egy ingyen diplomáért cserébe az lenne a megfelelő hála az állam felé, hogy egy életen át fos körülmények között robotol valaki? Ha normális körülmények lennének Magyarországon, nem kéne egyáltalán ilyenről beszélni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 18:22:50

@élhetetlen:

"Tegnap a szobafestővel kifestettem a konyhát. "

valaki massal, az muvelteto alak,vagyis helyesen kifestTettem.
semmi koze az e betukhoz.

2015.05.04. 18:23:14

@Zoole[uk]: Pont azt írtam, amit te. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 18:24:46

@Philosoraptor:

Milyen irányt akarsz?

A jelenlegi nemzetközi helyzet NEM tesz lehetővé Mo. számára felzárkózást a leggazdagabb országok klubjához. Ez a helyzet. S ha csupa Nobel-díjas, korrupciót mélyen megvető miniszter lesz az országban, ez akkor se fog változni. Ha megszűnik holnap minden korrupció, akkor se.

Szóval ezért nem szeretem, amikor a médiák félrevezetik az embereket, olyan benyomást keltve, mintha pl. a korrupció lenne minden baj oka.

2015.05.04. 18:26:28

@maxval bircaman szerkesztő: a MAGYAR EMBER minden baj forrása!!! :)))))

Bebbi 2015.05.04. 18:26:50

@qkuc: Az en tapasztalatom alapjan inkabb a tomorebb verziot hasznalnam. De fontos, hogy sok fejvadasz maga allitja ki rolad a CV-t, ir melle akar meg egy kis jellemzest is. Tehat konnyen lehet, hogy a ceghez egy olyan iromany megy majd, amit te nem is ismersz. Az meg, hogy egy fejvadaszt meggyozzel, hogy erdemes Teged kepviselni, szerintem nem azon mulik, hogy mikent irod az oneletrajzod. Szerintem siman kuldd el a rovidebbet, megjegyezve, hogy igeny eseten van egy bovebb verziod is.

Amit viszont sokkal inkabb kerni fognak, azok a diplomaid, de meg inkabb a referenciaid (Arbeitszeugnis). Ez nem tudom mennyire bevett dolog, hogy ilyen kiallitson egy magyar ceg (mar ha Magyarorszagon vagy meg).

kék madár 2015.05.04. 18:27:24

@~~Babette~~: ha kozben fogta a szobafesto bokajat, akkor viszont teljesen korrekt

qkuc 2015.05.04. 18:35:22

@Bebbi: OK, köszi, :). A referenciák egy kivételével megoldhatóak. Hát legyen, akkor megy a rövidebb CV, szerintem mindkettő csapnivaló, :D.

Sir Galahad 2015.05.04. 18:36:07

@snygg panda: Nincs jogom kétségbe vonni, amit mondasz, de azért kérdezd már meg légy szíves alkalomadtán ezeket az ismerőseidet, hogy ha nem a pénz motiválta őket, visszajönnének-e, ha holnap "megjavulna" a mentalitás, de a fizetések az eddigi szinten maradnának Magyarországon?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 18:36:07

@Philosoraptor:

Sokan nem tudják ezt. Szóval pl. az egyébként sikertelen ballib CBA-bojkott tervezet nem a főnököket érintette volna, hanem leginkább kis üzletek tulajdonosait.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.04. 18:36:07

@Philosoraptor:

Van sok más is. Most nem emlékszem a nevekre, de sok üzletláncnak van kisméretű üzlete. Pl. Profi, most beugrott ez a név.

SzZoole 2015.05.04. 18:47:18

@maxval bircaman szerkesztő: Ismerem az eredetet es a jelenteset is,de ezt igy kell leirni Mo.-on?

tanato 2015.05.04. 18:47:50

@Dragonlady (Bp, Hun): Jó a cikk,,két hete mi is beszorultunk Sopron előtt az osztrák körforgalomba a sok hazatérő ingázó miatt.Szerintem százezres nagyságrendű vagy még több az ingázók száma az osztrák határ 50km-es körzetében Móvártól Gotthárdig.Na akkor ők most határátkelők vagy mélymagyarok?Nem egyszerű kérdés.

SzZoole 2015.05.04. 18:50:02

@Philosoraptor: En ertem,hogy azt irtad,csak megerositettelek benne:)

Observer99 2015.05.04. 18:51:13

Hírnök jő pihegve:
Bözsi néne jóváhagyta, így Charlotte, Elizabeth, Diana a gyermek neve!

élhetetlen 2015.05.04. 18:51:13

@~~Babette~~: @kék madár : Igazatok van, ezt bebuktam, de a kiejtésnél a két t jelzése nehezebb, mint a zárt és nyílt e megkülönböztetése. Rossz példát hoztam. Próbálkozom ezzel, most rögtön megveszek a dühtől, (az első nyílt e) vagy megveszek valamit (az első is zárt e). Ha ezt is másképp írják, elégetek egy papírfecnit, hogy legyen hamum, amit a fejemre szórok. .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 18:51:40

@kék madár:
Azért meghagyod nekem a kételkedés jogát ugye?
Köszönöm.

2015.05.04. 18:53:48

@Sir Galahad:
Persze mindenkinek megvan a saját maga története, és mindenkinek vannak sajátos okai, néha elég triviálisak is. De akikről most én írtam az előbb (beleértve engem és a párom), viszonylag tűrhetően vagy éppenséggel jól megéltek Magyarországon. A kérdés az volt inkább, hogy milyen áron. Én hiába kaptam a magyar átlagfizetés többszörösét, minden napom egy kisebb háború volt, láncdohányos lettem (megjegyzem itt simán leszoktam), napi 2-5 órát túlóráztam, a hétvégéket meg végig aludtam a kimerültségtől. Most hasonló vagy arányaiban kicsit kevesebb fizetésért az előbb felsorolt rossz körülmények nélkül dolgozom.

Persze nem kizárólag ilyen embereket ismerek, van olyan is, akik egyszerűen már nem jöttek ki a pénzből otthon, gyakorlatilag nem maradt más választásuk. De ők az én általam ismertek 10%-ába tartoznak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 18:58:58

@nyuszigonosz(D):
Na pontosan erről beszélek. Itt Londonban láttam már néhány Teslát az út szélén hibavillogóval lépésben vánszorogni.
Az egész autóban töltött idő fejszámolással telik. A-ból B-be el tudok menni de onnan C-be már nem mert nem tudok hazajönni.
Ha elmegyek A-ból B-be de az a töltöttség pont felét használja el az a maradék fél viszont nem elég a hazaútra. Állandó matek az élet egy olyan autóval.
Az olyan Nissan Leaf-okkal meg még inkább.

kék madár 2015.05.04. 18:59:16

@diggerdriver: hat persze es erveket is szivesen latok melle

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 19:14:45

@élhetetlen: irni igy irjak.

de eljossz vazsmegyebe, rogvest eltunnek a zart e-k:-):-):-):-)

de ertem, mirol beszelsz.

foleg, ha nem ejted a duh-ben a h-t:-):-):-):-)

nyuszigonosz 2015.05.04. 19:16:32

@diggerdriver: Na ez az. amit én is mondok.
Céges kocsinak jó, mert ugye ha valami ilyen elöfordul, van azonnal másik, de privát használatra - hogy senki lelkébe ne gázoljak - nekem nem felel meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 19:17:02

@kék madár: marmint ugynem, hogy ha a bokajat fogod,lenyeklik a festo, es lecsopog a festek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 19:17:47

@Zoole[uk]: honnan tudna, nem jart itt tiz eve.

kék madár 2015.05.04. 19:22:18

@diggerdriver: ne haragudj, de nem akarom szerkeszteni a blogod, szerintem megy az neked : )

kék madár 2015.05.04. 19:25:15

@diggerdriver: mindenesetre egy pillanatra nagyon meghatodtam :)

GERI87 2015.05.04. 19:27:48

Nem tetszett.
Teljesen egyértelmű hogy nem opció hazajönni...rinyálni a nyilvánvalón meg felesleges.
Főleg úgy hogy a "címzett" garantáltan nem olvassa el és nem érdekli...

A "túrórudi" kivándorlós szövegkörnyezetben való említésétől meg már a falra mászok...

"a független szakértők szerint gazdaságilag NEM racionális Paks bővítése"

Lehet a szerződés maga rossz, de atomenergia alapú bővítés kell.

@beszoptuk:

"a Tesla által piacra dobandó 7 - 10KW - os HÁZI akkuk, napelemmel kombinálva, teljesen kiváltják az ÖSSZES külső energiaszolgáltatót. "

:)
jó vicc.

@Bredpitt Monika:

A napelem nem éri meg.
Soha nem hozza vissza az árát, így is állami támogatás, garantált árú felvásárlás volt rá.
Játék, hobbi, semmi több.
És persze nem is örök életű a cucc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 19:28:22

Ma megvolt a szokásos charity kötút és Megszólított egy szép fa tukán szobor meg egy egyszemélyes kotyogó kávéfőző.
Nem lehetett otthagyni...
:)))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/gta69mbsmvwn0x68t7cr.jpg

2015.05.04. 19:30:50

@maxval bircaman szerkesztő: Inkább a magyar mentalitás a problémák forrása. A korrupció csak egy része ennek.

2015.05.04. 19:34:08

@maxval bircaman szerkesztő: Mióta egészséges az, hogy az állam azért avatkozik bele a gazdaságba, hogy egyes cégeket előnybe hozzanak a másikkal szemben?

2015.05.04. 19:35:29

@Zoole[uk]: Az jó sok pénz... :)

kék madár 2015.05.04. 19:35:55

@GERI87: "A napelem nem éri meg."
nekem van napelem a teton, arrol megy az elektromos dodzsemem, sporolok vele havi 300 dollart, de ha ezt mondod, akkor azert majd utanaszamolok, biztos elneztem valamit. A kommented olvasva leizzadtam, hogy hol vertek at, mert gondolom nem csak a levegobe beszelsz hanem tenyleg ertesz hozza.

2015.05.04. 19:36:03

@Zoole[uk]: Jól van akkor, kell a pozitív megerősítés. :D

2015.05.04. 19:37:56

@diggerdriver: Koszos a billentyűzeted.... :D

Well... 2015.05.04. 19:43:32

az iras teccik, azok akik meg akik hejteleniras miatt kotozkodnek nem teccik... 18 eve elek kulfoldon, teljesen egyertelmuen a kalandvagy hozott a tengerentulra...nem jartam ot miota eljottem, mivel az az orszag ahol en szulettem mar nem letezik nincs is hova hazamenni. :o(

Well... 2015.05.04. 19:43:32

@kék madár: havi 300 $ sporolsz a villanyszamlan, a napelemmel....I call B.S. .... en havi 150$ villanyszamlat fizetek 3 szintes hazban, es a hatarnak ezen oldalan 6 honapig van tel.....

Határátkelő 2015.05.04. 19:46:12

@diggerdriver: Ha nem bánod, azt a kommented kivettem. :)))

Sanyi9 2015.05.04. 19:46:26

@Sir Galahad: nincs osszefugges az aktualis kormany es a kozott, hogy mennyit lehet keresni?

Kiég3tt 2015.05.04. 19:50:02

@snygg panda: aa, kar a gozert... mi csak egy kitalalt nickek vagyunk es azok is maradunk bizonyos emberek szemeben.

kék madár 2015.05.04. 19:50:07

@diggerdriver: megha annyi olaj is lenne amit irsz, a hasznalata agyonvagja a kornyezetet es szep lassan megsulunk, vagy inkabb jo gyorsan. Pl. a napenergia egyszeruen tisztabb.

en.wikipedia.org/wiki/Solar_energy
... this was more energy in one hour than the world used in one year...

ha meg az olajipari foglalkoztatas a problemad, 2-3-szor annyi allast general az atallas megujukra, a gazdasag is csak tapsikolni fog oromeben. Persze nem a magyar ahol megadoztatjak.

GERI87 2015.05.04. 19:51:26

@Bredpitt Monika:

És az a pénz amit kap mikorra hozza vissza a befektetett pénzt?
Kapott e állami kedvezményt? Meddig bírja a napelem?
Ezek fontos részletek.
Gyanítom a büdös életbe nem fog neki annyi jövedelme származni ebből ami visszahozza a napelem árát még azelőtt hogy kitalálnának egy hatékonyabbat vagy cserélni nem kéne.

@Zka:

"A Németeknek is szólj már oda, hogy segghülyék, mert sose termelnek majd áramot ott északon a sötétben."

Ebben hülyék bizony: az atomerőművek leállítása miatt, a franciáktól veszik az áramot, amit ott hőerőművek termelnek meg, de az a zöldeket nem zavarja úgy látszit, amúgy meg már eldőlt úgy tudom hogy szépen visszakapcsolgatják őket....

@**mimi**:

"Magyarország adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé"

És ki adja majd a pénzt a megépítésükre és a fenntartásukra? Te?
És mikorra fogja a puszta létét visszahozni?
vagy legyen ez is állami buli, közpénzből...nem számít ha soha nem jön vissza az ár, de legalább "zöldek leszünk"?

@Hari Seldon 2:

"Jövő lehetősége lehet ez is: Megoldás lehet, hogy a nyári időszakban Skandinávia termeli a az áramot (napi 22 órán át világos van), a téli időszakban meg Argentína."

:D

"(csak a gazdaságos szállítást kell megoldani)"

"csak":)
Ez semmiség, a veszteségekről naívan tekintsünk is el:)

----

Miért van az hogy ennyire be lehet etetni az embereket?
Aki a 'zöldenergia' feltétlen jóságában hisz az mit vár?
Hogy annyira olcsó lesz az energia hogy szinte pazarolni lehet majd? Hogy a legutolsó "kisember" is ebből fog élni hogy majd eladja az energiát amit "ő" termel majd "otthon"?

Ez egy utópia, mint a kommunizmus ("mindenkinek jó lesz")
és jól beetettek vele!

Shanarey 2015.05.04. 19:52:36

Hű de jó, mennyi szakember van itt aki ért az atomenergiához, és a gazdasági számításokhoz.
:-(

Egy újabb határátkelő:

444.hu/2015/05/04/lengyel-barna-medve-lepte-at-a-szlovak-magyar-hatart/

kék madár 2015.05.04. 19:53:06

@Well...:
"I call B.S"
Epic.
Ki irta, hogy a villanyszamlan??? azt a reszt olvastad, hogy nem veszek benzint?
Egyebkent honnan tudod, hogy mekkora a villanyszamlam?
ezek csak ilyen koltoi kerdesek, ne faradj.

SzZoole 2015.05.04. 19:53:26

@Philosoraptor: Nem keves az teny.Itt videken £350 ezer korul tudsz venni egy ilyet ahol mi lakunk.Egyelore dolgozunk,sokat es mindketten,es azon vagyunk,hogy ajanlatott tudjunk tenni a tulajnak,akitol bereljuk ezt a hazat.

GERI87 2015.05.04. 19:58:21

@kék madár:

Mennyibe került cakumpakk?
300 dollárt havonta?...arrafelé ráadásul az áram ára is töredéke a magyarénak...de te még spórolsz is vele...na erre "befizetek":)

Már csak azt nem értem akkor miért nincs akkor ilyen mindenkinek? (költői..)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 19:58:52

@kék madár:
Nézd kis madarak vagyunk mi ahhoz hogy igazán átlássuk a hátteret. Véleményünk lehet aztán majd az idő vagy igazol vagy nem.

kék madár 2015.05.04. 19:59:57

@GERI87: lecci lecci nekem is ird meg, hogy engem hol vertek at, ne csak a tobbieket ebreszd fel agyhalott zöld almukbol

GERI87 2015.05.04. 20:01:26

@kék madár:

"megha annyi olaj is lenne amit irsz, a hasznalata agyonvagja a kornyezetet es szep lassan megsulunk"

Mit vág haza? Miért sülnénk meg?

"Pl. a napenergia egyszeruen tisztabb."

Meg kurva drága.

kék madár 2015.05.04. 20:04:47

@GERI87: szerinted csak ugy hasra utottem es behazudtam par szamot?
Atkuldjem e-mailben a napelem elotti is utani szamlaimat, az eleg meggyozo lesz? Azt olvastad, hogy benzin is benne van?

De komolyan, minek vitatkozni barmirol is ha a tenyeket lesoporjuk az asztalrol es helyette csak foldbedongoljuk a masikat legbol kapott allitasainkkal es szubjektiv velemenyunkel?

SzZoole 2015.05.04. 20:04:54

@~~Babette~~: Az rendben van,de akkor sem hiszem,hogy ugy kell irni.

kék madár 2015.05.04. 20:05:36

@GERI87: "Mit vág haza? Miért sülnénk meg?"
globalis felmelegedesrol hallottal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 20:08:45

@Philosoraptor:
Kérlek szépen, én hogyha megfordítanám ezt a billentyűzetet akkor kihullana belőle annyi kaja ami egy közepes etióp falu kétheti élelmét fedezné.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kék madár 2015.05.04. 20:09:34

@diggerdriver: "Véleményünk lehet "
amit irtam, annak melyik resze a velemeny? Azon lehet vitatkozni, hogy a tudosok hulyek es a szamok hazudnak, csak en nem fogok. Ha te nem fogadod el ezeket tenynek, nem fogok rajta rugozni, csak akkor nem ugyanabban a vilagban elunk. Lehet, hogy a te vilagod jobb, en hidd el, nem szivesen izgulok, hogy milyen jovo var a gyerekeimre.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.04. 20:11:53

@Zoole[uk]: egy csomo mindent nem ugy kell irni, ahogyan o teszi.

nem is ertelek. tudhatnad...

Shanarey 2015.05.04. 20:16:24

Vicces hogy a napelemekről, sokaknak csak az ára ugrik be, az atomerőműről pedig az hogy nincs nagy kéménye ami füstöl.

Na akkor atomerőmű ügyben:
Netán a hívők közül utánanézett valaki mennyibe is fog ez az egész kerülni, és mennyi esély van arra hogy megtérül az ára, és gazdaságos lesz? Mennyibe fáj az új atomhulladék tároló melynek építése már elkezdődött valahol Pécs környékén? ha olyan " jó üzlet" miért is titkosította a szerződést a Magyar kormány?

kék madár 2015.05.04. 20:19:07

@Shanarey: tele van a web arosszehasonlitasokkal a 300 eves eloallitast, hatasfokot, tarolast, kornyezeti karokat beleveve, de nem erdemes ide belinkelni, a tenyek ide csak port torolni jarnak.

Shanarey 2015.05.04. 20:19:22

@~~Babette~~:

Pestiesen szólva ő azért ír így mert "játssza az eszit" De a valóság az hogy Birca el van maradva úgy 20 évvel a mai Magyar a fiatalokra jellemző kommunikációtól. Azt meg csak a gonosz hangok állítják, nem is tudja hogyan kell leírni.
:-)

kék madár 2015.05.04. 20:19:50

eloallitast, hatasfokot, *300 eves* tarolast

DieNanny CH 2015.05.04. 20:24:40

@maxval bircaman szerkesztő:

Nagyon nem értesz a napelemhez...
Egy osztrák családomnál, akinek napelem volt a háztetőn, a februári zimankóban a használati melegvíz 52°C-ra ment fel. Nem a levegő hőmérséklete számít. Jobban mondva: nem csak az számít!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 20:28:29

@kék madár:
Na pontosan a tudósokkal és a számaikkal van bajom.
Ahány annyiféle és aszerint beszélnek hogy ki fizeti őket.
Minden tudós tudja cáfolni egy másik tudós állításait.
Én meg egy örök kételkedő vagyok.
Nekem semmi sem szent. A tudósok véleménye se.
Ez van.

Sir Galahad 2015.05.04. 20:30:24

@Sanyi9: Nagyon minimális, ennél sokkal mélyebb és bonyolultabb okokra vezethető vissza a hazai alacsony bérszínvonal. Hogy mást ne mondjak, az egész kelet-európai térségben alacsonyak a bérek, pedig Bulgáriában, Ukrajnában vagy Csehországban nem a Fidesz kormányoz. Egy összevetés: www.minimalber.info/minimalberekeuropaban.html

DieNanny CH 2015.05.04. 20:34:18

@qkuc:

Sajnos én nem tudok segíteni... Én csak bemutatkoztam a főnökömnek, elbeszélgettünk, megnézte a diplomámat meg egyéb papírjaimat, és fel voltam véve...

kék madár 2015.05.04. 20:34:36

@diggerdriver:
"Ahány annyiféle és aszerint beszélnek hogy ki fizeti őket."
azokrol amiket irtam, (tudomasom szeint) nem vitatkozik senki. De tiszteletben tartom a velemenyed, ha nem hiszel neki, az a te dontesed.

Az az egy oriasi bajom van vele, hogy a foldbol csak egy van, ha 10 emberbol 5 nem hisz benne, es kedvere szennyez, az a masik 5-nek is ugyanugy tonkreteszi a kornyezetet.

**mimi** 2015.05.04. 20:37:51

@GERI87:
nem...én nem tudok pénzt adni :)
Birkának reagáltam arra, hogy Mo nem alkalmas a napenergiás megoldásra

Bredpitt Monika 2015.05.04. 20:57:25

@Philosoraptor: Én jól vagyok. Lehet, pont azért , mert nem vagyok kétkedő típus.

midnight coder 2015.05.04. 20:57:41

Szerintem is kamu levél.

Ha egyszerűen csak azt írja le, hogy itt keresett X forintot, kinn keresett 5x forintot akkor el hiszem.

Ugyanakkor, amennyire én tudom, az 5x-ből sem vesz kinn 5 év alatt lakást. Pláne nem kompromisszumok nélkül. Azt lehet, hogy 5 évig gyűjtögetnek kinn az asszonnyal, aztán hazajönnek és vesznek belőle egy házacskát - de azért az sem a Fletó villája lesz. De tény, hogy sokkal menőbb mint ha itt dolgoztak volna 5 évig. Vagy 10-ig. Vagy 15-ig... De kinn max. odáig jutnak ezzel, hogy bérelnek egy lakást. Azt viszont tudnak akár kisebb házat is.

Ez az első pont, ahonnan picit gyanús, hogy ezt a postot az MSZP házatájáról követték el.

A manyupos rész is gyanús. Nem hiszem el, hogy egy vegyészmérnök annyira hülye lenne, hogy ne lássa hogy a magánnyugdíj "megtakarítása" az utolsó centig hitelből történt. Állam bácsi átutalta a FK-ból a manyupba a TB 8%-át, majd a hiányzó részt kipótolta a költségvetésből, a költségvetés hiányát pedig hitelből tömték be.

Pakssal szintén hasonló a helyzet: ezt a beruházást még anno Fletóék kezdték el tárgyalni - ha annyira felesleges lenne, akkor nem hiszem hogy Orbánék folytatták volna. Ritka az olyan kezdeményezés ami a másik oldalról indul, és kormányváltás után a másik oldal folytatja. Lehet hogy ma viszonylag olcsó az import áram, de nem lesz mindig így.

Ezzel együtt persze épeszű ember nemigen jön haza Nyugat-Európából ha van kinn állása és megvan a nyelvtudása hozzá, hacsak nagyon nem gyötri a nosztalgia, vagy a családtagok, barátok hiánya. De ez független a politikától, egyszerűen a fizetés az oka.

midnight coder 2015.05.04. 20:57:46

@Shanarey: A napelemmel nem az ára a baj, hanem a jellege. Ha nem süt a nap, nem jön a delej. Azaz kell mellé egy kurva nagy akkumlátor. Ami egyrészt elég drága (még a Tesláéké is, pedig az elég nagy áttörésnek tűnik a jelenlegi technológiához képest), másrészt minden csak nem környezetbarát. Jelenleg nincs jó módszer a tárolásra. Még a legjobb, ha a napelemmel vagy a szélerőművel feltöltesz egy nagy víztározót és turbinával veszed ki a delejt. De ez elég kevés helyen megvalósítható. Az elosztóhálózat meg csak addig működik, amíg a napelemek aránya viszonylag pici, de az az elképzelés hogy majd itt a németek áramát használjuk mondjuk éjszaka vagy ha nem süt a nap, és mi majd adunk nekik áramot nappal eléggé hamvába holt gondolat.

Határátkelő 2015.05.04. 20:58:40

@midnight coder: Feltételezem az nem zavar, hogy a, a szerző rendszeresen kommentel és ma is itt van b, abból, amit leírtál, semmi nem bizonyítja, hogy kamu levél lenne.

De ha te ettől jobban érzed magad...

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:03:41

@GERI87: Ezt most nem értem. Hol nem hozza vissza az árát? Most írtam, hogy a kedves barátom keres rajta, ő már pénzt kap az energia szolgáltatótól. Neki bejött a befektetés. Miről is beszélünk?

kék madár 2015.05.04. 21:06:12

@Bredpitt Monika: ezt o ugyse hiszi el, a tenyeket lecci ITT mellozd

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:06:29

@kék madár: Köszi, én most írtam Gerinek, hogy van egy barátom, akinek pénzt fizetnek vissza, mert tele van a háztetője napelemmel New Jerseyben.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:07:20

@diggerdriver: Végre valaki mi? Végre valaki nem ért hozzá?

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:08:29

@Well...: Imádom a képet, amit felraktál a neved mellé. Az egyik legjobb színész a világon.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:11:44

@GERI87: Gyanítom a büdös életbe nem fog neki annyi jövedelme származni ebből ami visszahozza a napelem árát még azelőtt hogy kitalálnának egy hatékonyabbat vagy cserélni nem kéne.

Figyelj, ebből a mondatból a gyanítom az ami gyanús. De komolyan, meg fogom kérdezni neked nyáron a barátomtól, hogy mennyit fizetett érte és már mennyit kapott vissza. Ne felejtsd el. Üdv.

Shanarey 2015.05.04. 21:15:16

@midnight coder:

Nos ennyi erővel minden ami akkumulátorral, vagy elemmel működik ugyanez a kategória. Az összes elektronikai eszköz hasonlóan nem környezetbarát, és még sincs rájuk kiróva semmilyen plusz adó emiatt.

A napelem ha egyszer felszerelték ugyan miképpen is szennyezi a környezetet?

Az elosztó hálózatokról csak annyit hogy az egész Európában ki kell épülnie, és ki is fog épülni. van némi tudásom a témát illetően mivel két elektromos szakmám van és az egyik az hogy erősáramú berendezés szerelő.

wuaaa 2015.05.04. 21:15:27

Na ma se fogok kommentelni. Még csak offot se.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:20:44

@kék madár: Erre csak azt tudom mondani, amit már egyszer leírtam. Néha itt a kommentek között visszajön a nagy magyar társadalom képe. Kétkedők, siránkozók, mindenki okosabb a másiknál........akinek ne inge ne vegye magára. Jó éjszakát mindenkinek, aki pedig még nem mozgott eleget, azt emlékeztetem a régi jó TV torna szövegére: egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel.....ki tudja a folytatást?

Ezt meg csak neked kék madár. Örülök, ha valaki egyáltalán foglalkozik a környezetvédelemmel. A hosszú posztban lesz szó erről a témáról.

GERI87 2015.05.04. 21:22:59

@kék madár:

Mennyi idő után térült meg a befektetés?
Én akárhol utánanézek 7-10 év mire visszajön a pénz, max állami támogatással kevesebb.
Spórolni csak utána lehet.
"Benzinről" nem olvastam...

"globalis felmelegedesrol hallottal? "

Hallottam, de hogy az emberi tényezőnek ebben mekkora hatása van az kérdéses...lévén eddig is volt éghajlat változás, és zaz időjárás előrejelzés is ott tart hogy kb 3 napra előre sem tudnak semmit biztosra, max a tavalyi adatokat nézegetik....tehát had ne vegyem ténynek amit állítanak..egyesek, mert ugye nem mindenki!

Na meg a mainál melegebb időszak is volt már párszáz éve...na meg az hogy az elmúlt 10-20-30 évben milyen "szeszélyes" az időjárás sem jelent sok mindent:
-ennyi idő földi léptékben semmi.
-az ember már "mindenhol ott van" mindent mér, lát, feljegyez... olyat is amit 100 éve nem, de akkor is ugyanúgy megtörtént vagy még ennél is durvábban csak nem látta senki, nem jegyezte fel....

Amúgy nemrég volt hír róla hogy 200 éve az Indonéz partoknál kitört egy vulkán és mekkora időjárásbeli változást okozott abban az évben az egész világon...na ennek a töredékét sem produkálja az emberiség.

@Bredpitt Monika:

"Most írtam, hogy a kedves barátom keres rajta, ő már pénzt kap az energia szolgáltatótól. "

Az nem jelenti hogy vissza is jött a pénze!

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:23:56

@wuaaa [nor]: Akkor tornázz legalább a TV előtt.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:25:19

@GERI87: De te ezt honnan tudod jó ember?????? Mondom, meg fogom kérdezni és nem fogok hazudni. Te is tornázz egyet inkább!

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:26:22

@diggerdriver: Nézegetem a jegyeket. nagyon kíváncsi vagyok.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:29:11

@GERI87: Mennyi idő után térült meg a befektetés?
Én akárhol utánanézek 7-10 év mire visszajön a pénz, max állami támogatással kevesebb.
Spórolni csak utána lehet.
"Benzinről" nem olvastam...

Na, akkor mégiscsak visszajön az ára, Te magad írod itt.

Parajpuding 2015.05.04. 21:32:28

Aki kiment, azért ment el, mert becsületes munkával itthon gyakorlatilag nem lehet egzisztenciát teremteni. A helyzet pedig egyre rosszabb. Dilettáns és rosszindulatú kormányzás, mindent elborító és mozgató közpénzlopás, mutyi, korrupció.
Mégis ki az a hülye, aki hazajön erre?

Well... 2015.05.04. 21:32:33

@kék madár: na akkor miert is B.S. atlagos us elektromos aram ara 0.12$/kw ahoz, hogy havi 300$ sporolj kell egy napelem ami termel havi 2500KW aramot.... ez egy 18kw-os DC system....ami evente az atlagos napsuteses orakat figyelembe veve termel evi 28.000kw energiat... ez instalacioval egyutt circa 40-50k $ ba faj, 10 ev garancia..... szoval az arat vissza kell termelje 10 ev alatt... az havi 300$ , ehez jon a havi (szerinted) 300 $ sporolas.... ami havi 600$ jelent ....viszont havi 600$ erteku energia az mar nem jon ki ebbol a rendszerbol, .....ez egy sajat farkaba harapo kigyo..... NINCS OLYAN ISTEN, hogy havi 300$ tudjal sporolni napelemekkel....ha cask nincs egy sajat kulonbejaratu naperomuved :oP

gabors 2015.05.04. 21:32:48

@maxval bircaman szerkesztő: "Szögezzük le: a napelemezés Mo. éghajlati övezetében leginkább egy jó játék unatkozó milliomosoknak, semmi egyéb. "

hat ha a tobbi dologhoz amirol irsz hasonloan ertesz akkor mar kapcsolom is be a szurot ...

legyszi mond mar hogy ezt ugy hasrautesbol irtad... amugy igen meggyozoen nyomod a baromsagokat mint mindig ...

Hari Seldon 2 2015.05.04. 21:35:02

@Sir Galahad:
Mondjuk úgy, hogy neked ezt monodják. (Tudják, hogy aki ezt szeretné hallani, annak ezt mondják.)

Abban viszont nincs vita, hogy nyilván a többégnél az anyagi okok a döntőek.

kék madár 2015.05.04. 21:36:04

@GERI87: "Mennyi idő után térült meg a befektetés?"
nem tudom mashogy irni, ha havi 300 dollart sporolok vele, akkor folyamatosan megterul.
Benzin: esetleg olvasd el meg egyszer

a globalis felmegedessel kapcsolatban nem szoktam vitatkozni, esetleg felteszek egy kerdest, hogy gyereked van-e?
tok igaz, hogy regen is volt meleg, csak akkor nem eltek x milliardan a foldon, es nem volt necces, hogy egy tobb eves szarazsag utan halomra gyilkoljak egymast az emberek, lasd Sziria.

De en megertem, hogy te ilyen ketelkedo tipus vagy en meg nem szeretnek olyasmin vitatkozni, hogy milyen szinu polo van rajtam.,

Shanarey 2015.05.04. 21:37:18

@GERI87:

Paks 2 ára mennyi idő után jön vissza? Mikortól lesz nyereséges és mit is fog ez jelenteni az átlag Magyar fogyasztónak?

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:44:14

@Shanarey: Lehet, ezért adóztatják meg a napelemet. Jó kérdés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 21:46:14

@Bredpitt Monika:
Hátmég én...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

GERI87 2015.05.04. 21:46:52

@Shanarey:

"Nos ennyi erővel minden ami akkumulátorral, vagy elemmel működik ugyanez a kategória. "

A háztartásban szinte minden hálózatról megy, nem véletlenül!
Most ahhoz is kéne akku, az jelentősebb környezet terhelés...meg minek.

Az elektromos hálózat most is össze van kötve Európában, minden erőmű 50 Hz-en adja a 230-at...egyenletesen.
A szélturbina csak akkor megy ha elég erős a szél, de akkor is ha kell fékezik, hogy egyenletesen termeljen be...meg lehet oldani...de ez a "hol van, hol nincs" nem elég jó.
Biztos fog tökéletesedni, de hogy nem vált ki semmit az biztos...

Bredpitt Monika 2015.05.04. 21:46:55

@Well...: Akkor szerintem a barátomnak külön bejáratú naperőműve van.
Well, Mr. Torrance !!!!

Hari Seldon 2 2015.05.04. 21:47:20

@GERI87:
Nem tudom figyelted-e, hogy NEM feltételezem, hogy a jövően is ezzel a technológiával dogozunk. Feltételezem, hogy fejlődni fog valamicskét. Ahogy az utóbbi 10-20 évben.
Nem is állítom, hogy három hónapon belül, de nyilván ezen az úton kell gondolkodni.

Abban igazad van, hogy a németek, nagyon pofára fogank esni, mert valószínű, hogy túl gyorasn építik le az atomerőműveiket

SzZoole 2015.05.04. 21:48:52

@Bredpitt Monika: Na,ebben is egyezik az izlesunk:)))
Jack minden karaktert jol tud jatszani,legyen az jo vagy rossz.Az eletben is nagy csajozos,semmi jot nem hagyna ki.
A Teglaban(The Departed)tett alakitasa az egyik kedvencem,Leo es Matt elbujhat mellette,bar ok is nagyott alakitottak benne.
A masik kedvencem Al Pacino es Robert de Niro.

GERI87 2015.05.04. 21:57:00

@Shanarey:

"Paks 2 ára mennyi idő után jön vissza?"

Honnan tudjam? Nem titkosítva lett?
Amúgy ha a magyar kormány béna és jó drágán bővít, akkor az azt jelenti hogy ez az egész világon így van és soha sehol nem gazdaságos?
Nem hinném...
Az atomenergia tiszta és gazdaságos, erről "híres" 50 éve...
Még a globálfelmelegedés/CO2 elleni propagandában is érvelnek mellette...mivel a "megújulók" nem alternatíva, így a kibocsátást leginkább atommal lehet csökkenteni.

@kék madár:

"nem tudom mashogy irni, ha havi 300 dollart sporolok vele, akkor folyamatosan megterul. "

Jó, de ha pl 10 milla volt akkor mondjuk 10 év alatt térül meg...és akkor is csak a "pénzednél vagy".

"tok igaz, hogy regen is volt meleg,"

és akor sem mi tehettünk róla, meg nagyon valószínű hogy most sem!

"csak akkor nem eltek x milliardan a foldon, es nem volt necces, hogy egy tobb eves szarazsag utan halomra gyilkoljak egymast az emberek, lasd Sziria."

Az éhezés, vízhiány oka hogy sokan vagyunk, többen élnek ott ahol eddig kevesen...régen is volt szárazság és haltak meg miatta csak kevesebben...

Tehát nem azért van szárazság mert felmelegítettük a bolygót.
Az éghajlat változik...mi meg sokan vagyunk és ez a kettő nem mindig előnyös párosítás! ennyi.

Shanarey 2015.05.04. 21:57:08

@GERI87:

Na akkor az utolsó dolog ez ügyben. Az atomenergia nem jó arra hogy a megújuló energiaforrásokkal együtt működjön, mivel az atomerőmű főleg a Paksi nem tud gyorsan leállni amikor nincs rá szükség, és elindulni sem tud gyorsan, amikor szükség van a teljesítmény növelésre a hálózaton belül.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 22:00:32

@Zoole[uk]: Ma már nem alszom ,úgy látom.

Robert de Niro a number one. Imádom az arcmimikáját és a kedvenc, kedvenc filmem a Volt egyszer egy Amerika. Na és a Taxisofőr ha már DeNiro.

Al Pacino engem nem hat meg valamiért.

GERI87 2015.05.04. 22:01:16

@kék madár:

És hány csillió-millió favatkájába került ez az adófizetőknek/államnak hogy így "kizöldüljenek"?:)

kék madár 2015.05.04. 22:02:30

@GERI87: "Tehát nem azért van szárazság mert felmelegítettük a bolygót."
De.
Es ebben a szakertok 99.8%-a nem ert veled egyet, en meg nem vagyok szakember csak naivan hiszek nekik.

GERI87 2015.05.04. 22:02:49

@Shanarey:

"mivel az atomerőmű főleg a Paksi nem tud gyorsan leállni amikor nincs rá szükség, és elindulni sem tud gyorsan"

Minek állna le?
Ezért hívják alaperőműnek!

2015.05.04. 22:03:06

@Zoole[uk]: Aztakurva. 350k font. És vidék. Nagyon brutális. Sok sikert hozzá. :)

2015.05.04. 22:03:09

@midnight coder: A kommentednek annal a reszenel leblokkolt az agyam ahol MSZP-t emlitettel szoval az az alatti reszre nem tudok reagalni, de azt tudom hogy Manchester kornyeken lehet venni mernoki fizetesbol 5 ev alatt kisebb hazat. 100 ezer font korul mar lehet ott hazakat kapni, 5 ev alatt megsporolnak evenkent 20 ezer fontot - siman elkepzelheto - es ki is van fizetve a keco.

2015.05.04. 22:04:01

@diggerdriver: Kétkedés nélkül elhiszem ezt neked. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 22:04:21

@Bredpitt Monika:
Igen. Nicholson, De Niro a színészet felsőfoka. Fölöttük nincs senki legfeljebb velük egy szinten.
Ai Pacino nem az a kategória.

2015.05.04. 22:05:40

@Shanarey: "ha olyan " jó üzlet" miért is titkosította a szerződést a Magyar kormány?"

Amit nem szeretnének a nyilvánosság elé tárni, az mindig titkosítva van. Meg persze iszonyat nagy pénzek esnek le "egyeseknek". Sosem fog kiderülni, hogy kik jártak jól ezzel is.

kék madár 2015.05.04. 22:06:49

@GERI87: "És hány csillió-millió favatkájába került ez az adófizetőknek/államnak hogy így "kizöldüljenek"?:)"

es a kozmuvek es iskolak es autopalyak is az ördögtol valok, az adofizeto penzenek elherdalasa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 22:06:59

@Zoole[uk]:
Az "Asszony illata"-ban csapnivaló alakítást nyújtott.

GERI87 2015.05.04. 22:09:27

@kék madár:

Nekem meg gyanús hogy a "szakértők" szerint ha esik, ha nem esik, ha meleg van, ha hideg, ha jégvihar, ha hó, ha szárazság, ha csökken a csapadék, ha nő...stb az mind a globolfelmelegedés miatt van.
Tehát fingjuk nincs hogy mit okoz az ember, vagy okoz e egyáltalán, még azt sem tudják megmondani pontosan milyen változást kéne látnunk, így ha bármi van arra rámondják hogy miattunk van...vicc.
Csak lehet ezzel pénzt keresni, szakérteni, megy a lobbizás meg a hülyítés....nem összeesküvés elmélet ez...szimpla üzlet: mint a mosópor biznisz, tiszta ruha mindig kell, ahogy mumusra is szükség van.
Milliárdos üzlet ez, a többi "zöld" ágazattal együtt.

2015.05.04. 22:11:47

@Bredpitt Monika: Mindig kétkedj. Főleg, ha médiából tájékozódsz.

nyuszigonosz 2015.05.04. 22:11:57

@GERI87: Há bármi történik, le kell állítani az atomerömüvet is. És történni tud bármi.
Aztán meg nem is olyan tiszta, mint ahogy te írod: az atomszemét tárolása nem egyszerü dolog.
Gondolom te sem szeretnél egy láda kimustrált fütöelemen ülni otthon .

SzZoole 2015.05.04. 22:12:21

@diggerdriver: Nem tudom,nekem egy szinten vannak Niro-val,szerintem mind a ketto nagyon jo,dehat izlesek es pofonok:)))

Bredpitt Monika 2015.05.04. 22:12:23

@Zoole[uk]: @diggerdriver:

Olyan kifejezéstelen nekem. Ráadásul Nicholson és DeNiro drámai és komikus szerepben is brilliánsak, sőt, romantikus filmekben is játszanak néha. Al Pacino nem sokoldalú, ennyi. NEkem mindig ugyanaz az arckifejezés jön vissza belőle.

Na de fiúk. Az én férjem nincs itt most, de mi lesz a csajokkal? Ne hanyagoljátok el őket.
HA, látod mit kreáltál? Lassan válóok lesz a Határátkelő. Na én is elbúcsúztam már. Tényleg megyek is.

Shanarey 2015.05.04. 22:12:32

@GERI87:

Nos 50 év alatt a technológiai fejlődés okán a szemlélet is megváltozott.

Például a napelemek hatékonysága is sokat javult

A megtérüléshez és a további profithoz az kell hogy az energia árak jelentősen emelkedjenek, s ez az ami jelenleg nem igaz.

GERI87 2015.05.04. 22:12:36

@kék madár:

"es a kozmuvek es iskolak es autopalyak......."

Az ténylegesen hasznos. A 'megújulót' én nem látom annak, mert a jelenlegi működő rendszerek sokkal hatékonyabbak.

tucano 2015.05.04. 22:15:00

@diggerdriver: egy szép tukán szoborra minden rendes háztartásba szükség van! Gratulálok az igényes választáshoz! :D :D

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.05.04. 22:15:25

@HardPötty:
Miért pont a londoni magyarokat célozza?
-Mert PR szempontból jobban eladható.

-Miért vissza csábítani akarnak és miért nem itthon tartani?
Tökmindegy.

-Milyen tanulmány alapján jött ki a 100 millió / 50 ember összeg?
Most ennyit tudtak félretenni a spanoknak.

-Miért van kötelező regisztráció az oldalukon mielőtt a részleteket megismerhetné az ember?
Listakészítés

-Miért csak fiatalokat céloznak?
Mert ők PR szempontból jól eladhatók. Nomeg, az öregek hazavitele tiszta ráfizetés, többet használnák a TB-t is.

-Milyen garanciákat vállal az állam ha hazatérsz?
És ha vállalna garanciát, akár írásban, te elhinnéd?

Az én kérdésem: Mit tudnák fejenként 2 millióból garantálni? Több kintlevőnek ez 1-2 havi bére. Ha nagyon sanyarú sorsú, akkor 3. Azzal senki sincs beljebb. Ez a 100 misi simán haveri tanácsadóknál landol.

Well... 2015.05.04. 22:15:32

@Bredpitt Monika: nem , a baratodnak egy atlagos haza van ami fogyaszt havi 25$ energiat nyaron.....amit plusba termel a napeleme azt a helyi szolgaltato kifizeti neki....kerdezd meg, hogy kap-e penzt telen ..... mert nem :o))

svédnyugger 2015.05.04. 22:15:43

Az elektromos autó szerelem kérdése is. Aki vezetett már egyszer is ilyet, az a tanú rá. A nyugati közép/felsô osztályra jellemzô a több autó egy családban. Ideális a napi használatra, munkahelyre, gyerek iskolába, különórára szállítására.
Amúgy a fiam a teslaclub és blog tulaja
teslaclubsweden.se/
válaszol szívesen a forumban minden kérdésre svédül, angolul, magyarul.

Well... 2015.05.04. 22:15:51

@Philosoraptor: latod ez az amerikai eletszemlelet....a fox mondta igaz kell hogy legyen....es ha megkerdojelezed..akkor kommunista allamelenes senki vagy :oP

mas miert lett az utobbi 2 hozzaszolasom kimoderalva ??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 22:16:55

@tucano:
Köszi:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bredpitt Monika 2015.05.04. 22:17:14

@Philosoraptor: Az az igazság, hogy én szoktam találkozni politikusokkal és velük is beszélgetek. Kíváncsi fajta vagyok.
Ha nem média akkor mi? Olvasni is szeretek, könyveket, amik a politikáról szólnak. A média sok mindent takar.
Egyébként úgy látom minél többet olvasol annál hülyébb leszel. Üdv.

kék madár 2015.05.04. 22:18:49

@GERI87: te egy ertelmes tajekozott fiatalembernek tunsz, nem tudom mit tudnek tenni, hogy leegyszerusitsem a kerdest, de nem is az en dolgom. Egyetertek abban, hogy nem ertunk egyet es mas forrasbol tajekozodunk, ez van. Irhatnam, hogy majd 10 ev mulva meglatjuk, de mar most rohadt nagy gaz van, az a lista, hogy mi pusztul mar ki, mi veszezteti visszafordithatatlanul az okoszisztemat, hany millio embernek kellett koltoznie a globalis felmelegedes, kornyezetszennyezes miatt olyan hosszu sajnos, hogy oldalakon se ferne el. Tovabbi jo napelemtordelest.

tucano 2015.05.04. 22:18:56

@GERI87: nem tudom, hogy igazad van-e. Pl. gyakorlatilag egész Dél-Európában napelemesre cserélik az ÖSSZES utcai lámpát. Mi meg tömjük az ország vejét. Egyszerűen semmilyen magyar hatástanulmányt nem tudok elfogadni, mert alapból hamisnak érzem, amit lobbiérdekek vezéreltek vagy maga a polityika. Mi atomot fejlesztünk kölcsönpénzből, a fejlettebb országok meg nem. Nekem ez elég.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 22:19:10

@Well...: Télen nem süt a nap? Nyáron nem esik az eső, meg nem jönnek a hurrikánok? Torontóban leesett egy nagy adag hó, aztán meg verőfényes napsütés volt hetekig.

GERI87 2015.05.04. 22:19:14

@nyuszigonosz(D):

"Há bármi történik, le kell állítani az atomerömüvet is."

Mi történne?
katasztrófa veszélyen kívül erre nincs ok.
De akkor le lehet állítani, de nem arra van hogy kibe kapcsold.

"az atomszemét tárolása nem egyszerü dolog. "

Nyilván ne elég arccal lefele elkaparni a kertbe..de meg lehet oldani:)
Pl stabil, mély rétegbe elzárni...

"Gondolom te sem szeretnél egy láda kimustrált fütöelemen ülni otthon . "

Nem tervezem hogy a földkéregbe lakjak:)

2015.05.04. 22:20:44

@diggerdriver: Al Pachino elsősorban színházi színész, utána filmes. Olvastam tőle egy jó önéletrajzi könyvet. Ő mondta magáról ezt. Roppant szimpatikus és alázatot ismerő figura, a könyv alapján. Volt benne arról is szó, hogy De Niro-hoz hasonlítja mindenki. :))) Szerintem iszonyat tehetséges, és ő is ott van a legjobbak között. Mindenkinek vannak kevésbé jó filmje. Szerintem De Niro a Ronin-ban nem nyújtott akkorát, mint amekkora színész valójában.

SzZoole 2015.05.04. 22:21:24

@Bredpitt Monika: Izlesek es pofonok,nem kell,hogy mindenben egyezzen az izlesunk.
Egyedul vagy Monix es elhanyagolva,a semmitol jobb egy meleg tenyer:)))

2015.05.04. 22:27:16

@diggerdriver: Érvek nélkül is megy ez, látod. :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 22:29:37

@Philosoraptor:
Jó hát művészek iránti szimpátiában kevés szerepük van az érveknek. Nincs ezzel semmi baj.

2015.05.04. 22:30:47

@Bredpitt Monika: "Egyébként úgy látom minél többet olvasol annál hülyébb leszel."

Pont ellenkezőleg. Annál kevésbé fogsz bármit is elhinni kétkedés nélkül. Most olvasok egy jó könyvet a palesztin-zsidó konfliktusról, és mondjuk úgy, hogy a könyvben nemcsak a palesztinok a gonosz terroristák.... :)

2015.05.04. 22:31:49

@diggerdriver: Persze, hiszen nem feltétlen lehet összemérni két színész teljesítményét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.04. 22:36:27

@Philosoraptor:
Így van, meg még rengeteg dolgon múlik.
Én valamikor Belmondót egy átlagos színésznek tartottam.
Boxolóarcú szépfiú aki csak néz, de attól a nők elolvadnak. Rengeteg ilyen "csak néz" színész van.
Aztán láttam a Nyomorultakat Belmondóval a főszerepben.
Elképesztő alakítás volt. Mai napig sokszor eszembe jut.
Valami elementáris alakítás volt.

Well... 2015.05.04. 22:37:14

@Bredpitt Monika: mind igaz amit moncc, telen is sut a nap....viszont ahogy te is leirtad....ki az aki felmaszik a haztetore levakarni a havat a teton levo napelemrol ??? 2 van a telnek egy masik oldala ami erosen befolyasolja az energia felhasznalast....futeni kell azt a qrva hazat....es abban a pillanatban ahogy tobb energiat hasznal mint amit termel nem kap visszateritest..... lehet tobbet kene olvasni, hogy a logikus gondolkodas is mukodjon :oP

Well... 2015.05.04. 22:37:50

@Bredpitt Monika: na megprobalom karomkodas nelkul leirni...az a baratod akinek jerseybe napelem van a hazan...az az alltala megtermelt es el nem fogyasztott energia kulonbseget kapja meg a szolgaltatotol...az nyaron mukodik is nagyon szepen....ami a telet illeti, igazad van a napsutesben, (noha a napsuteses orak szama jelentosen kevesebb, leven a nappalok jelentosen rovidebbek) , es emelett az energia felhasznalas soxorosara novexik mert kinnt hideg van igy futeni kell a hazat, ebbol kovetkezik, hogy telen tobb energiat fogyaszt mint amit a napeleme megtermel, igy nem kap visszateritest.... na talan tobbet kene olvasni, es kevesebbet politikusok suket dumajat hallgatni es akkor mukodni ez ok-okozati gondolkodas ....

Well... 2015.05.04. 22:37:54

@Philosoraptor: ouch valami azt sugja ebbe most belenyultal...talan megerzesbol, talan talalomra.. :o))

Bredpitt Monika 2015.05.04. 22:40:13

@Well...: Akkor most még egyszer elolvasom a Ragyogást, hátha megvilágosodom.

Bredpitt Monika 2015.05.04. 22:41:44

@Well...: Relax. Nyáron nem fűt, viszont a medencéjében melegíti a vizet, nem is akarhogy. Ezt is leirtam. Jó nagy a medence.

kék madár 2015.05.04. 22:48:45

@GERI87:
BP oil spill to cost U.S. taxpayer almost $10 billion
www.reuters.com/article/2010/07/27/us-oil-spill-bp-tax-idUSTRE66Q1FW20100727
ebbol szerinted hany tonna napelem tamogatas jonne ki?
Es a ketto kozul melyik a hasznosabb?
Persze ez valahol demagogia, de legalabb kokemeny tenyeken alapul.

Sanyi9 2015.05.04. 22:50:25

@Sir Galahad: peldaul mire vezetheto vissza az alacsony kelet-europai berszint?

2015.05.04. 22:50:32

Azt mindenki egyénileg tudja eldönteni, hogy "megéri" hazajönni vagy sem. Ha hóttmindegy hol vagy csak pénz legyen akkor tényleg van pár jobb ország. Nem értem, mintha félmillió ember politikai véleménynyilvánítás miatt ment volna el. Ez a blog "szűrője" vagy a nép ír ilyen marhaságokat önszántából?

2015.05.04. 22:50:36

gyanánt* na értitek

Well... 2015.05.04. 22:50:47

@Bredpitt Monika: hmm vegul is az is papirra nyomtatott betuk konyvformaban szerkeztve..... pont annyit er mint a papir amire nyomtak ....

Well... 2015.05.04. 22:50:49

kulonben meg reszemrol teszek a napenergiara, meg az atomra, ahol en elek az energia 99%-a vizeromuvekbol jon :o)

wuaaa 2015.05.04. 23:01:27

@Well...: "ahol en elek az energia 99%-a vizeromuvekbol jon.."

..hirtelen csak egy ilyen ország ugrik be...

SzZoole 2015.05.04. 23:05:04

@Bredpitt Monika: Ezek szerint Stephen Kinget is szereted:)

Kiég3tt 2015.05.04. 23:39:25

@midnight coder: hu, nagyon jo ez a vilag, te ott, en itt. Ennyi...

Well... 2015.05.04. 23:39:45

nem orszag, bar sokan szeretnek ha az lenne :o)

2015.05.05. 01:57:44

@szalka240:
" A lítium akkumulátorokkal csak az a probléma, hogy ha elkezdik ilyen nagyban alkalmazni, akkor elég gyorsan el fog fogyni az olcsó nyersanyag, aztán lehet csinálni sokkal drágábból vagy ki kell találni valami mást."
www.euronews.com/2015/04/09/new-aluminium-battery-cheaper-and-greener-than-lithium-say-developers/
news.stanford.edu/news/2015/march/aluminum-ion-battery-033115.html

2015.05.05. 02:12:20

@Herr Géza:
"De van más is: tengernyi glettelesi meló van, miután az nem tartozik a kedvenc tevékenységeim közé (üdv Cascabel !!! :D) "
Udv! Ha Europaban lennek, biztosan megcsinalnam, raadasul ingyen:) Nagyon benne vagyok most a glettesben az uj cegnel. Ma jott ket masik gipszkartonozo is, mert a ket magyar szarmazasu gyerek nem gyozte. Nem is csoda, hiszen ritkan jelentek meg, akkor is ugy be voltak allva, hogy azt sem tudtak, hol vannak:) A ket uj mai mar regota a cegnek dolgozik, az egyik 68 eves. Raadasul regi ismeroseim is, dolgoztam veluk az 58 emeletes epitesenel. Kicsi a vilag. Penteken kezdtek el egy masik, 60 emeletes epulet gipszkartonos munkait, ahol az egyik munkafelugyelo a legjobb haverom, a Zoli:) (testneveles-biologia szakos tanar Kecskemetrol) 3 evig nem kell aggodanom munka miatt.

2015.05.05. 02:34:06

@Well...:
"mivel az az orszag ahol en szulettem mar nem letezik nincs is hova hazamenni."
Ezek szerint Csehszlovakiaban vagy Jugoszlaviaban szulettel, Az a ket orszag tenyleg nem letezik mar. De a szulovarosod biztosan meg van meg. Vagy azt is leromboltak?
" en havi 150$ villanyszamlat fizetek 3 szintes hazban, es a hatarnak ezen oldalan 6 honapig van tel..... "
San Diegoban nincs tel. Az is a hatarnak ezen az oldalan van. A 150 $-os havi villanyszamla hogy jon ki? Csak nem pekseged van a basementben es elektromos kemencekben sutod a burritot?:)

2015.05.05. 02:54:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"... Én csak bemutatkoztam a főnökömnek, elbeszélgettünk, megnézte a diplomámat meg egyéb papírjaimat, és fel voltam véve... "
De jo nekunk proliknak, nincs ilyen problemank: 3 hete szolt egy haverom, hogy akarok e dolgozni. Veletlenul akartam:) Megadta a cimet ahol masnap talalkoztunk. Bevittem a szerszamaimat es elkezdtem dolgozni. 3 nap mulva benezett a tulaj, egy horvat szarmazasu, bemutatkozott. En is. Ennyi. Szerdan atkuldtem emailen az oraimat, csutortokon hozta a csekket. Egy hete elment a haverom, azota egyedul csinalom a melot. Ma jott a horvat, kerdezte, hogy minden OK-e es milyen es mennyi anyagra van szuksegem. Megmondtam, holnap kihozzak. Ugy nez ki, 2-3 honapot kihuzok ennel a cegnel. Utana tovabballok.

2015.05.05. 03:17:56

@Well...:
" latod ez az amerikai eletszemlelet....a fox mondta igaz kell hogy legyen"
Melyik fox? A Vincente?

kék madár 2015.05.05. 03:23:27

@Cascabel: teged se sokat gyotor a letbizonytalansag

montroyal ( CAN qc) 2015.05.05. 03:43:46

@Bredpitt Monika: leesett egy nagy adag hó, aztán meg verőfényes napsütés volt hetekig

csak az jut eszembe hogy a mult heten minuszok voltak , szombaton most 24+ fok , de a nejem megjegyezte hogy a fak meg kopaszak nem igen van zold ... ma reggel mindenhol kizoldultek a fak .... 28 fok volt es 31 is lesz a heten ... kimaradt a tavasz..

montroyal ( CAN qc) 2015.05.05. 03:50:27

@kék madár: most a legelokelobb varosba lakok ( Town Mont-royal , varos a varosba nem tartozunk Montrealhoz ) de a 18. kerbol jottem es az road proletarian masses felé van a jobb sarokfelé :-))...

kék madár 2015.05.05. 03:55:22

@montroyal ( CAN qc): az szep: ) az en otthonomnak semmi koze hozzam: Zuglo szele, where normal people live

kék madár 2015.05.05. 03:59:27

@montroyal ( CAN qc): egyszer voltam Montrealban, iszonyat jo varos, tele jo ettermekkel meg parkokkal, csak Februar volt es minusz fok es minden masodik oraban hovihar, ugy kellett a lefagyott kolykeimet mindig kikapalni a hobol, ha lemaradtak

montroyal ( CAN qc) 2015.05.05. 03:59:37

az atomeromurol - nalunk bezartak, fenntartani ,felujitani nem eri meg oriasi veszteseg lenne ..ez tobb mint egy eve volt es a hir ; 30-40 mernok aki ott dolgozik ( bezart nem mukodik) meg mindig kapja a fizeteset a semmittevesert .. allami szektor ...

montroyal ( CAN qc) 2015.05.05. 04:04:48

@kék madár: beférkoztél..:-)) én meg ide ... millios villak kozott egy tombhaz ... ott van egy kis lakasom..
hat ... télen nem vidam de meg lehet szokni ... kovetkezo telemen tervezem tobbé nem itt tolteni ... alom?

kék madár 2015.05.05. 04:08:07

en szeretem a telet, nezem mindig a lesiklast a tv-ben : )

montroyal ( CAN qc) 2015.05.05. 04:13:28

@kék madár: en meg a hockeyt ... mar szakértek is .. de meg korcsolyazni sem tudok

kék madár 2015.05.05. 04:21:35

@montroyal ( CAN qc): en mar sieltem, de fekete listan vagyok, minden letezo sipalyarol kitiltottak.

szcsongor 2015.05.05. 05:01:10

@maxval bircaman szerkesztő: Olyan szó, hogy "médiák", továbbra sem létezik. Médium van és média.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 05:08:51

@élhetetlen: Hát nem tudom, ezek a példáid, én bizony mindegyik e betűt egyformán ejtem és még senki se mondta, hogy külföldinek nézne...

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 05:14:05

@snygg panda: "A lényeg az, hogy szerintem ilyen "finomabb" módszerekkel meg lehet nehezíteni a kivándoroltak életét. És sajnos ebből a kormányból ki is nézem, hogy megcsinálja. "

csak egy példa, útlevél kell a gyereknek. kicsi még, nem kell ujjlenyomat, csak fotó meg kitölteni a formokat. ezt elküldtük január végén. aztán szótak, hogy ja, még egy papír van, azt is ki kell. honnan kéne tudjam? mindegy, kitöltöttük, azt is postáztuk (a szomszéd országba, ahol van követség) nem hallottunk a dolgoról három hónapig, aztán odatalafonáltam. ja, el se ment még a cucc, mert valami hiányzik. és mi? azt nem tudom, visszahívom. visszahív, ja nem is hiányzott semmi, el is küldte a cuccot Mo-ra, 3-4 hét és lesz útlevél vagy lesz amikro lesz.

mindenki kedves és udvarias volt, én kifizettem a húszszoros árat az útlevélre (postázás, hitelesítés, etc.) mégis leszartak,ha nem kérdezek rá, soha a kurva életbe rá nem néz senki az irattárban porosodó igényre.

mondjuk feltételezem, hogy nem központi utasításra basznak ki másokkal, csak valami közbejött, valami kis hiba volt, előfordul, de ilyen módszerekkel pl. kiválóan lehet szopatni a proletariátust a diaszpórában.

2015.05.05. 05:59:53

@kék madár:
A letbizonytalansag nem gyotor miota elvaltam, azota "fustol a kemeny" nalam. Raadasul itt most beutott az olaj csunyaul, retteg mindenki, ezrek es ezrek valtak es valnak munkanelkulive de munka meg mindig annyi van az epitoiparban, hogy az eszmeletlen. Nem ertem az egeszet. Sok mindennel magyarazzak, de hogy mi van e mogott senki sem tudja. De ha meg 2 evig ilyen alacsony lesz az olaj ara, ez a varos, ez a tartomany lehuzhatja a redonyt orokre.

2015.05.05. 06:02:57

@szcsongor:
Tevedni teccik. Birca nyelvesz, raadasul a jobbak kozul. Tudja, hogy mit beszel illetve ir. Es meg is magyarazza, erthetoen. Ezert is szeretjuk. Es tiszteljuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 06:09:37

@Cascabel: Őrület ez valahol, hogy felétek, ilyen idősen is így megy ez, ennyire könnyedén...Nem győzök csodálkozni...Bár szentigaz, nem is merem az európai építőipari munkapiacot.Lehet, szakmát kéne váltsak, beállnék én is gipszkartonozni... :-o
Mennyi idő azt kitanulni?Milyen órabérek vannak felétek, mondjuk egy lakás kibérléséhez képest?

2015.05.05. 06:10:07

@montroyal ( CAN qc):
Nalunk mult heten mar volt +28C is, de masnap kaparnom kellett a kocsim szelvedojerol a jeget:) Ma reggel is. A hetvegen csak azert nem, mert nem dolgoztam:)
www.theweathernetwork.com/weather/canada/alberta/calgary

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 06:12:57

@montroyal ( CAN qc): Haha, valszeg érdeklődés hiányában elmaradt...Magyarországon is sokszor volt így... :D
Bezzeg itt nem akar tavaszodni, rohadjon meg.Zöldülnek a fák, meg egy csomó cseresznyefa virágzik, de hajnalonta alig van 0 felett.Napközben is csak 10-12..Nem lesz itt sose nyár... :-|
Nem akarnék sokat, csak egy 18-20 fokot, hogy lehessen már rövidgatyába' rohangálni...

2015.05.05. 06:18:31

@diggerdriver: Nem tudom, hogy miért, de például őt nem csípem.

kék madár 2015.05.05. 06:18:56

@Well...: en csak a hulye fogyaszto vagyok:
eddig a villanyszamlam $180 volt.
most lizingelem a napelemet havi $70-ert (30 evre biztositva), Plusz vettem egy elekrtomos autot ami kivaltja az elozot amibe havonta $200-ert tankoltam. Minden nap tobbet termelek mint amit fogyasztok, ugy, hogy arrol toltom a kocsit, Also hangon 300 dollart sporolok. Ha felhos az ido 15KW ha napoos 25KW-t termel a rendszer. De egyetertek veled ez az egesz napenergia egy nagy hulyeseg, semmi ertelme.

2015.05.05. 06:22:07

@vuvuzela importőr: Dehogy mennek politikai okok miatt. A MSZP ugyanúgy szétlopta ezt az országot, csak ők próbálták legalább titokban tartani, több-kevesebb sikerrel. Orbán csak egy kortünet, habár tényleg nagy divat lett szidni.

2015.05.05. 06:35:46

@kék madár:
Alberta. Varos Calgary.
@geegee:
"Mennyi idő azt kitanulni?" 3-4 ev. A gletteles. De hogy onnalloan is tudjon dolgozni az ember es ugy penzt csinalni, kell 5-6 ev. A gipszkartont feltenni nehezebb fizikailag, de ahhoz eleg 6-12 honap is, hogy jo penzt csinaljon az ember benne.
"Milyen órabérek vannak felétek, mondjuk egy lakás kibérléséhez képest? "
Erre nem valaszolok, nem akarlak felidegesiteni:) Meg sok mindentol fugg a lakasberles, leginkabb az igenyektol. En majdnem ketnapi fizetesemert berelek egy tagas szobat. Hatalmas furdoszoba, extra full konyha van 3 embernek. Minden benne van a rentben, me'g szelessavu internet is, plusz kabel TV. A melohelyemtol 5 percre lakom (kocsival) 1000 kiado szoba kozul 5-ben lehet dohanyozni, nem volt konnyu talalni.
A haveromtol tegnap koltozott ki a lakoja, 2 halo+nappali, kandallo, konyha, furdoszoba, internet, futes, minden, ezert fizetett havi 1000 dollart. Nagyon jo helyen, jo kornyezetben. En is laktam ott egy evig, egyedul, de en haveri alapon 650$-t fizettem. A francia sracnak azert emelte meg ennyire, mert volt egy kutyaja. Gipszkartonos volt, 28 dollaros orabet kapott, de napi 10 orat dolgozott, meg szombaton is. Fiatal volt, 28 eves, me'g birta. En nem emelnem meg a gipszkartont 100 dollaros oraberert sem. Szerintem "noi munka", azert. :) Ja, a haverom merges, mert a kutya megragta a szonyeget es az ajtokat. A depositot nem adja vissza ezert. Es ki sem takaritottak koltozes utan.

2015.05.05. 06:36:07

@Bredpitt Monika: "Én is olvastam egy nagyon jót Maria Vargas Llosa volt a szerzője. Szerintem sokan tudják, hogy az izraeli kormány úgy viselkedik mint a nácik. A cionisták sajnos szó szerint értelmezik a Bibliát miszerint az a föld őket illeti meg Isten szerint is. Beteges, de már megint a vallásnál vagyunk. Ez is kimeríthetetlen téma. Az én személyes véleményem, hogy Izrael Hitler nélkül nem is létezne. Mindig kell egy fekete szereplő ahhoz , hogy valami nagy történjen a történelemben, Obama is egy kretén után lett megválasztva........
Ennek ellenére (mielőtt valaki azt hiszi zsidógyűlölő vagyok) Izrael az egyik legdemokratikusabb ország a világon a maga színes vallás világával........."

Eltűnt valamiért ez a hozzászólás... :)

Ha annyi állampolgárt öltek volna már meg az öngyilkos merénylők az országodban, mint Izraelben, neked sem lenne sok választási lehetőséged. Mindenkiről feltételeznéd, hogy potenciális öngyilkos jelölt. Pedig nem mindenki az...

Az emberiségre két nagy veszély leselkedik: a vallás és az ideológia. Ezzel a kettővel bármikor lehet hivatkozni arra, hogy kinyírd a másikat.

2015.05.05. 06:53:39

@geegee:
"...Bár szentigaz, nem is merem az európai építőipari munkapiacot."
Penteken hivott a haverom Londonbol, ott glettel egy vagy masfel eve. Van 25 ev kanadai gyakorlata, 15 fontos orabert kap. Azt mondja, es el is hiszem neki. Plusz tulora, benefitek. Egy ideig teljesitmeny berben dolgozott, az elso honapokban,ugy sokkal tobb penzt csinalt, csak kiegett, elfaradt. A haverom 59 eves. Van egy fiatal srac tanuloja, az 12 fontot kap egy orara. Egyutt laknak, egy ketszobas apartmantot berelnek, a haverom az egyik szobaban, a tanuloja a masikban a menyasszonyaval. Havi 1200-t fizetnek lakbert + villany, futes, tax, stb. Normalis lakas, tavaly meglatogattam. Nalunk havi 1000 dollar lenne a rentje.

2015.05.05. 07:01:55

@Philosoraptor:
"Ennek ellenére (mielőtt valaki azt hiszi zsidógyűlölő vagyok) Izrael az egyik legdemokratikusabb ország a világon a maga színes vallás világával........."
A mai hirek tele vannak ezekkel az izraeli friss tuntetesekkel:
www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.654912
www.cnn.com/2015/05/04/world/israel-ethiopian-soldier/
www.theguardian.com/world/2015/may/04/ethiopian-israelis-clash-with-police-as-anti-racism-rally-turns-violent

A lófa szára 2015.05.05. 07:10:56

@kék madár: Kit vagy mit hagyott cserben? Azt aki ellehetetleníti az előrelépést, a megélhetést. És ez nem cserbenhagyás hanem menekülés. De a magyar irigy, és akinek nincs lehetősége menni, az "lecserbenhagyózza" azt aki tesz is valamit saját érdekében.
Sok sikert mindenkinek, aki el tud innét menekülni!

Sir Galahad 2015.05.05. 07:10:56

@Sanyi9: Rengeteg elemzés van erről, ezek többsége történelmi és gazdaságtörténeti okok együttesével magyarázza a jelenséget, pl. a kevesebb békeévvel, a török és egyéb ázsiai hódításokkal, amik Nyugat-Európába már nem értek el, a második jobbágyság intézményesülésével, vagy például a második világháború utáni felosztással és még lehetne sorolni. Olyat viszont sehol sem olvastam, hogy az alacsony kelet-európai bérszint egyetlen oka az épp aktuális magyar kormány ténykedése.

2015.05.05. 07:17:08

@pappito:
Gyönyörű példája a magyar hivatalnokok hozzá nem értésének. Szerintem mindenkinek legalább egy tucat ilyen sztorija van! Sajnos nekem is.

Azért kíváncsi lennék, hogy az állampolgárság osztogatásánál vajon mennyire akadékoskodtak a hatóságok. Ahogy hallottam - főleg Kárpátalja környékén - nem igazán volt számottevő vizsgálat és kötözködés...

wuaaa 2015.05.05. 07:20:16

@Well...: "..nem orszag, bar sokan szeretnek ha az lenne.."

Nahát.. ...a fene gondolta volna...

Mr Long 2015.05.05. 07:33:35

Azert az durva, hogy a magyar ember es a termeszete tehet mindenrol. Persze ezt magayra emberektol hallva. Akkor a megallapitok is rossz emberek rossz termeszetgel, vagy termeszetesen kivetelek?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 08:03:24

@Sanyi9: tőkehiány és tudáshiány elsősorban. Másodsorban magas korrupció, versenyszemlélet hiánya és pl nálunk a magas adók is. Nagyon zanzásítva ennyi.

Void Bunkoid 2015.05.05. 08:18:05

@Shanarey: köszi :)))))

habár van macskám, én végigröhögtem a videót, mert ugyanez itthon is megtörténik rendszeresen :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.05. 08:30:32

@snygg panda: "Azért kíváncsi lennék, hogy az állampolgárság osztogatásánál vajon mennyire akadékoskodtak a hatóságok."

tudod hogy van a szolgáltatóknál, az új ügyfél kapja a kedvezményt meg a seggnyalást, a hűséges, évek óta kitartó meg le van szarva, őt már nem kell győzködni, zsebben van :)

Bredpitt Monika 2015.05.05. 08:39:07

@Philosoraptor: Igen, jól láttad, eltűnt. Én ezt nem értem. Nekem HA egyszer azt mondta, hogy bármiről lehet vitatkozni, tény és való, hogy eltértünk a poszt témájától. Az a hosszú poszt , ami készül pedig fog feszegetni olyan témákat, amik kényesek, de ha meg leszek cenzúrázva abban is, akkor lehet, be sem fejezem inkább. Azért is van szar kedvem, mert egy kedves ember ki lett tiltva innen, amit nem értek. Nekem HInta is hiányzik egyébként.

Netuddki. 2015.05.05. 08:44:28

Mennyit visz havonta haza a comba? Na és mennyit egy versenyszférában dolgozó? Na, ez az!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 08:44:29

@Bredpitt Monika: ki lett kitiltva Hintán kívül?
Nekem pl Hinta tökre nem hiányzik, semmi értelme nem volt annak hogy minden nap ugyanazt a tipikus magyar tanult-tehetetlen antikapitalista dumát adta elő.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.05.05. 08:45:04

A magyarok tulnyomó része Ausztriában, Németországban nyomorog havi 1000-1100 euróbol, Londonban nyomorog havi 800-900 fontból. Igen, mosogatással, takaritással, sokra nem viszitek :DDDD Ehhez nem kell kimenni külföldre. Úgyis a helyit veszik fel egy komolyabb munkára odakinn, nem a bevándorlót, hiába vagy akármilyen fasza mérnök vagy orvos, ennyi.

Lehet menni Angliába gürizni és elmondhatni hogy milyen jó vagyok hogy külföldön élek.

Dehát hiába nagyobb odakinn a fizetés, a megélhetés is sokkal több mint itthon. Ezt a sok hülye mindig elfelejti :))

Nem csak a fizu a több, hanem a lakás is iszonyú drága odakinn, az orvosi kezelésekről nem is beszélve (főleg fogorvoshoz elmenni pl. Londonban)

De hát menjetek csak ki sok, aztán Orbánozzatok, szidjátok a Kormányunkat abból a londoni éhbérből.. :DDD

Observer99 2015.05.05. 08:51:13

@Sanyi9:
"mire vezetheto vissza az alacsony kelet-europai berszint? "

HOZZÁADOTT ÉRTÉK !!!

www.mimi.hu/gazdasag/hozzaadott_ertek.html

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.05.05. 09:01:05

@Mr Long (UK):

Az ha a magyar nem utcát söpörni vagy mosogatni megy ki külföldre hanem MÉRNÖKI munkát végezni normális fizetésért!!

Arra viszont ott a helyi angol! :DD

Mosogatással mit lehet csinálni Angliában? Kb. azt mint itthon. Vagy még annyit sem :DD

A megélhetés költségét is nézni kéne ám nem csak a fizetést a magyarhoz viszonyítani :DD

Lakásköltség, rezsi, fogászhoz elmenni néha, esetleg autó, meg ilyenek... :DD Ezt odakinn alja munkából nem igazán lehet kihozni normálisan :D

Határátkelő 2015.05.05. 09:02:29

@Bukott liberális demokrata: Feltételezem nem zavar, hogy a szerző a szakmájában, vegyészmérnökként dolgozik.

Mr Long 2015.05.05. 09:03:53

@Bukott liberális demokrata: :) Hat akkor jelentkezek masik allasra, mert meg nem epitettem mosogatoi karriert... :(

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2015.05.05. 09:06:19

@vuvuzela importőr: "Nem értem, mintha félmillió ember politikai véleménynyilvánítás miatt ment volna el. Ez a blog "szűrője" vagy a nép ír ilyen marhaságokat önszántából? "

Hát ahol a blog mottója az, hogy "az ország átlépte a határt", ott mit vársz? :) Köztudott, hogy ma borzalmas dolog Magyarországon lenni, szemben az utóbbi tízezer év bárelyik időszakával, ami gyakorlatilag egy idill volt. Ám ma, EU-tagként, NATO-tagként, demokráciában, na ma borzalmas, és azonnal itt kell hagyni, mert átlépte a határt, stb. (véletlen sem azért, mert ma lehet).

Persze hazaköpködni azért még megy, az jó, attól biztos jobb lesz mindenkinek, a gyerek is attól fejlődik, ha mindennap elmondják neki, hogy mekkora egy hülye szar, és nézze meg a szomszéd Pistikét, bezzeg az.

Mr Long 2015.05.05. 09:07:13

@Zka: Szerinted akkor most nincs akkcentusom es elneztek az utlevelem boritojat es veletlenul vettek fel, vagy csak hulyesegeket beszel bukott baratunk? :D

Bredpitt Monika 2015.05.05. 09:08:20

@Zka: Mindegy szerintem, hogy épp ki.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2015.05.05. 09:19:12

@Határátkelő:

Ja kb. 1% magyar az aki nem az alja munkát végzi éhbérért. Na de ők elmondhatják maguknak hogy nem a nácifasiszta Magyarországon hanem az igen értelmiségi, nyugatos, liberális és toleráns Angliában mosogatják a tányérokat! :DDD

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2015.05.05. 09:19:29

@szcsongor: "Olyan szó, hogy "médiák", továbbra sem létezik. Médium van és média. "

Meg olyan szó sincs, hogy operák, mert az opera már az opus többesszáma. Meg fóliák sem lehetnek, mert a folia már a folium többesszáma.

Osztán mégis. Mert elmagyarosodott a média szó, és nem az eredeti ragozása érvényesül.

(Persze nem én vagyok ilyen okos, innen másolok:
index.hu/tudomany/2013/11/28/a_legoptimalisabb_mediak_abu-dzabiban/

)

sterimar 2015.05.05. 09:19:33

Az UK-ban is épül atomerőmű, akkor ott gazdaságos?
Maradjunk abban, hogy a független szakértők általában nem is olyan függetlenek. Azt, hogy hogyan változik az elektromos energia ára 20-30-40 év múlva, ma senki nem tudja megmondani, emiatt meg az összes ilyen gazdaságossági számítás nagy bizonytalansági faktort tartalmaz, könnyen kihozható, hogy nem éri meg. Amit ma tudunk, hogy Paks ki fog futni, alaperőművet meg jobbat még nem találtak ki. (nem, a napelem nem vált ki atomerőművet és egyelőre úgy néz ki, hogy a közeljövőben nem is fog)

Határátkelő 2015.05.05. 09:21:02

@Bukott liberális demokrata: Aztán milyen statisztikát tudsz mutatni erre az 1%-ra? Miért nem 10, 30 vagy 50? Vagy csak a hasadra ütöttél?

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2015.05.05. 10:13:37

Kedves cenzor, tök szuper, hogy az egész poszt egy jó kis politikai állásfoglalás az indexbloggerebbik fajtából, de attól még politikailag nem lehet hozzászólni, pláne hasonló hangnemben kritizálni, mert az kimoderálódik. Most ez neked jó? Szerinted így létrejöhet bármi párbeszéd, vagy most már gondolhatom azt, hogy igazából csak a hangulatkeltés a cél?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.05.05. 10:13:56

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

mojszipupi 2015.05.05. 10:14:32

Nyugdíj ügyben az Orbán maffia minden egyes felelős tagjáról ki fogja mondani egyszer egy bíróság, hogy súlyosan nemzet és alkotmány ellenes, köztörvényes bűncselekmény történt a magánszerződések egyoldalú felrúgásával és a vagyon bekebelezésével, majd tényszerű elherdálásával. Vagy még Orbán életében, vagy utána, és akkor a még élő családtagok fognak mélységesen megszégyenülni. Remélem lesz majd egy kormánya és bírósága ennek az országnak, amik elérik, hogy a rendszerváltás óta elkövetett legnagyobb pénzügyi csalásáért a teljes Orbán vagyon a kártalanítási alapba kerüljön

2015.05.05. 10:37:42

@maxval bircaman szerkesztő: Mert "természetesen" az orosz hitelből megépülő orosz reaktor nem függés a külföldtől.
Furcsa, most olvasom, hogy Bulgária távolodik Oroszországtól. Gazdaságilag is. Persze a bulgárok hülyék. Igaz?

Miből gondolod, hogy nem a magyar áram ára lesz a legdrágább Európában 15 év múlva? Miből gondolod, hogy nem éri meg importálni, ha az olcsóbb, mint megtermelni, Hogyan fogod eladni a megtermelt áramot, ha drágább, mint a világpiaci ár? Jelen szabályozás szerint büntetőáron.... magyarul te fizetsz, ha betermeled a nemzetközi hálózatba....

2015.05.05. 10:37:42

@Frady Endre: Egyre jobb vagy! Le a kalappal, valaha kritizáltalak, mára tisztelőd lettem.

2015.05.05. 10:37:42

@Bukott liberális demokrata: Jobb Angliában tányért mosogatni, mint Magyarországon munkanélkülinek lenni. Orbán már rég rájött, te is frissíthetnél. Tudod, a tányérmosogatás annyira jövedelmező, hogy a magyar GDP kb 1,5%-át hazaküldik ezek a hontalan brigantik.
Mennyi is volt a GDP növekedés????

GERI87 2015.05.05. 10:52:38

@kék madár:

"mar most rohadt nagy gaz van, az a lista, hogy mi pusztul mar ki,"

Az ember is a természet része, egy faj, amely hatással van a világra, jól rosszul....a többi élőlény vagy alkalmazkodik hozzá vagy eltűnik.
Pl világszerte elterjesztettük a fűféléket, a nekünk hasznos patásokat tenyésztettük, "génkezeletük", míg a ránk veszélyes ragadozókat visszaszorítottuk...
Ettől függetlenül persze baromság a cápauszonyleves miatt kiirtani valamit, de ne essünk túlzásokba hogy még az éghajlatot is rommá tesszük...

"mi veszezteti visszafordithatatlanul az okoszisztemat,"

Ilyen nincs, majd regenerálódik.

"hany millio embernek kellett koltoznie a globalis felmelegedes, kornyezetszennyezes miatt"

Az éghajlat változik, mindig is változott, az ember meg ehhez vagy alkalmazkodik vagy nem. A gond a túlnépesedés egyes helyeken.
Mondom, ez is olyan hogy régen is megtörtént csak nem tudtál róla...
A környezetszennyezés szar ügy nem mondtam hogy jó, de válasszuk ketté a globálfelmelegedéstől.

"BP oil spill to cost U.S. taxpayer almost $10 billion
Persze ez valahol demagogia, de legalabb kokemeny tenyeken alapul. "

Demagógia, az, meg hány lélegeztetőgépet lehetett volna ebből venni, meg abból a pénzből amit kampányra költenek, meg háborúra....

Ma Baker 2015.05.05. 11:57:47

Kedves cikkíró olcsó ballib panelekből táplálkozva alkot véleményt egyoldalúan.

Nyugdíj ügy: Orbán kilincselt Brüsszelben, hogy lehessen 6% 2010-ben az államháztartás hiánya, hogy ne kelljen megszorításokat eszközölni és az akkor Görögországgal egy hajóban evező országnak legyen mozgástere. Visszautasították a kérést, ezért kellett a manyuphoz nyúlni. De lehetett volna ehelyett közalkalmazotti fizetéscsökkentés és nyugdíjcsökkentés is mint a Görögöknél.

Ezzel szemben 2013-14-és várhatóan '15-ben is 3-4% a REÁLbér növekedés, ami összesen már több mint 10%.

Ja és ha gyereket akarnátok a pároddal, itt 2-3 gyerekkel elég jól el lehet karistolni, annyi állami támogatást kapnátok, csak szólok. (bár ez Angliában is jellemző, csak nem tudom ti jogosultak lennétek-e rá)

Az GDP arányos államadósság pedig 2009-ben még 6,3%-kal növekedett, 2010-ben 2,4%-ra mérséklődött a növekedés úgy, hogy Orbánék csak májustól kormányoztak, 2011-re pedig már csökkent az arány.
mno.hu/gazdasag/mindenki-komolyabb-gazdasagi-novekedest-var-1203264
Úgy is nézhetjük, hogy a manyup pénz nélkül plusz 10% lett volna az adósság 2 év alatt.
Persze mindemellett visszavették akkoriban a MOL jórészét is ebből a pénzből, szóval befektetésre is jutott belőle.

Paks: Nem tudom milyen szakértőkről lehet szó, mert a valóság az, hogy a nukleáris energia a legolcsóbb a gáz és a szén után, ráadásul ez csak egy bővítés, így arányaiban még olcsóbb beruházás. Ha jól emlékszem 52 dollárra jön ki egy megawattóra, ami szén esetében 40, gáznál 50.
en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source
Feltételezem egy újabb oroszgázos vagy füsteregetős erőműnek még kevésbé örültél volna.

Azt meg hadd áruljam el, hogy korrupció és csalás minden államban van, épp 1-2 éve bukott meg majdnem a komplett Angol parlament, hogy gyakorlatilag mindenki csalt a költségtérítéssel és egyéb állami pénzekkel, de erre már ki emlékszik...

soad1221 2015.05.05. 12:01:35

@GERI87: részben egyet értünk...
A "zöldenergiát" igenis kell használni, fejleszteni. még jócskán a fejlesztés időszakában vagyunk, ez a legdrágább. az is lehet, hogy a fejlesztés rossz irányba megy, van néha zsákutca, az a legdrágább...

de az atomenergiát illetően maximálisan egyetértünk. kezdjük azzal, hogy az atomenergia zöld. Ez most vagy tetszik valakinek, vagy nem, de az bizony zöld. És az elhasznált fűtőelemek tárolása sem akkora probléma, mint amekkorát csinálnak belőle... Látott itt vki egy ilyet, hogy ez mekkora helyet foglal? illetve tudja vki, hogy egy ilyen mennyi ideig is van "üzemben"?
CSak azért, mert ha csinálunk ilyen fűtőelem temetőt a világon bárhol, akkor nézzük meg, hogy milyen területet kell ehhez igénybe venni, illetve nézzük meg, hogy mellette egy hétköznapi szeméttelep, vagy más veszélyes anyagtároló mekkora helyet foglal, illetve mekkora problémát okoz a későbbiekben.
A használt fűtőelemek megfelelő tárolással, lehet később egy szép golfpálya, egy erdő, meg bármi más, az különösebben nem fog zavarni senkit, megkockáztatom, hogy néhány évtized/század múlva település lesz rajta...

Szóval ez igazán bolhából elefánt... Mondjuk tény, hogy nem kell olyan hülyeséget csinálni, mint Csernobilban... ott a legnagyobb probléma az ember, ezt a tényezőt meg ne fogjuk az atomra..

soad1221 2015.05.05. 12:14:15

@GERI87: +1000
annyit kiegészítenénk, hogy hatással vagyunk az éghajlat változásra is, és a felmelegedést gyorsítjuk is bizonyos dolgokkal...
de egyébként, ahogy mondod...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.05.05. 13:02:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ööö... úgyérted, hogy Frady Endre jobban teljesít? ;)
Amúgy kösszy szépen! :)

2015.05.05. 13:08:02

@GERI87:

"Ettől függetlenül persze baromság a cápauszonyleves miatt kiirtani valamit, de ne essünk túlzásokba hogy még az éghajlatot is rommá tesszük"

Kötekedésmentesen mondom, de tök érdekelne a gondolatmeneted.

A felmelegedés tudományilag ténynek látszik, ezt nyilván te is tudod, nem is ezt akarom kérdezni, hanem hogy miért pont ezt nem tartod hihetőnek.

Ez a bolygó nem olyan nagy, van egy csomó dolog, amiben hatottunk az egészre. Például állatfajokat tüntetünk el, brutál nagy tavakat szárítunk ki, megháromszorozzuk a higany mennyiségét az óceánban, meggyengítjük az ózonréteget.

Különösen ez az utóbbi kettő érdekelne. Gondolom, ezek még hihetőek neked is, nem? Pedig ezek pont arra példák, hogy az egész nagy hóbelevancot megbuheráltuk. Akkor miért pont ott húzod meg a határt hihetőségileg, hogy a légkör összetételének módosítása hat a klímára?

Tudományos eredményeket nyilván se te, se én nem ítélünk meg a fotelből, de az egész nekem rohadtul hihetőnek tűnik. Neked nem. Miért nem?

rumitom 2015.05.05. 13:30:18

@sterimar: ezt olvastad? meg meg tucatnyi masik cikket. ez nem egy pro vagy kontra cikk, inkabb csak adalek arnyalni a kepet www.ft.com/cms/s/0/04ce991e-b28c-11e4-a058-00144feab7de.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 14:05:42

@Cascabel: Értek mindent, köszönöm a választ...:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 14:07:59

@Cascabel: Angliából mondjuk tövv példát lehet akár itt is olvasni...Hát nem egyszerű...Köszi.

Well... 2015.05.05. 14:32:53

@kék madár: WELCOM to Montreal... :o)

Well... 2015.05.05. 14:32:54

@Cascabel: az orszag ahol en szulettem az a Magyar nepkoztarsasag.... meg tudod talalni a terkepen ? en nem .

san diego a hatarnak a rossz oldalan van.... en a masik hatarrol beszeltem, es annak is a masik oldalarol ;o)

blackhairlady 2015.05.05. 14:43:21

@Cascabel: "Tevedni teccik. Birca nyelvesz, raadasul a jobbak kozul. Tudja, hogy mit beszel illetve ir. Es meg is magyarazza, erthetoen. Ezert is szeretjuk. Es tiszteljuk."

Igy van, erthetoen megmagyarazza, mint pl. par sorral lejjebb is, ihol van e:

"De létezik. Látod, én is használom."

Szoval tenyleg komoly magyarazatokat ad a teoriaihoz.
A kedvencem az amikor azt iraj, hogy azert van ugy ahogy, mert o a dolgok moge nez. ez is komoly erv, ugy bizony.

Well... 2015.05.05. 14:44:07

@kék madár: komolyan rafogod a napelemre azt, hogy eladtad a pickup truckot, es vettel egy elektromos autot .... en eladtam a dog nagy oreg mercimet, es vettem egy diesel golfot es hirtelen sporoltam havi 400$ benzinen ...szoval kevered a szezont a fazonnal.....es a napelem nem hulyeseg, csak kellenek bizonyos korulmenyek, ahoz, h mukodjon..lassd napsutes...meleg...korlatolt energia felhasznalas..... ahol en elek...teljesen felesleges, es ertelmetlen....a vizeromuvek igy is tulteljesitenek ....egesz Vermont allamot mi latjuk el energiaval annyira, hogy konkretan nincsenek racsatlakozva az usa elektromos halozatara .....

Well... 2015.05.05. 14:44:09

@Cascabel: ma vallasztatok tartomanyi kormanyt....remelem nem fox pc szavazni...az egyetlen dolog amit harper es bandaja siman egy 3. vilagbeli orszagot csinalt kanadabol.... cask a nyersanyag eladasbol elunk.... amikor meg esik a nyersanyag ara akkor ehezunk :o))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 14:52:42

@~~Babette~~: Én is rá gondoltam.De vagy nem ő az, vagy fejlődik, amit eddig nem láttunk; mert hogy más szavakat használ, meg sok szmálylit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.05. 14:54:56

@Frady Endre: Hej, te Endre, Ferencváros-szurkoló-e vagy-e?
:-)))
Én is jókat röhögök a verseiden, ne hagyd abba... :D

Herr Géza 2015.05.05. 15:00:18

@Bukott liberális demokrata: Nem fáj még a hülyeség ??? Láttál már mérnököt közelről? Ha minden mérnökként dolgozó magyar hazamenne Németországból, azt megérezné a német gazdaság.... De csak azért ez a példa, mert magam is az volnék, és soha egy kanyi vassal nem kerestem kevesebbet, mint egy német bennszülött mérnök ugyanabban a munkakörben, ugyanolyan paraméterekkel, mint én. És nem 1000 € a kategória, hanem a sokszorosa....
De oda se neki.

kék madár 2015.05.05. 15:28:22

@Well...: meleg nem kell hozza, jobb a hatasfoka hidegben. Egyebkent meg miert NE fognam ra a napelemre azt, ha arrol toltom az autot. Megvolt napelem elott is es a toltes havi 120 dollarral megnovelte a szamlam. Akarhonnan nezem, sporoltam vele.
Vermontban hol?

kék madár 2015.05.05. 15:33:16

@GERI87: "Ilyen nincs, majd regenerálódik."
akkor itt feladom, ezt mondd a jegesmedvenek meg az Aral toban elo halaknak. Te egyszeruen tenyeket nem fogadsz el.

Rebarbaraa 2015.05.05. 15:49:58

Eleg tomor postot tudnek irni. Ket mondat:

Miert menjek haza?
A semmiert.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 16:07:11

@geegee: nem o azmegse. beleolvastama blogjaba, tipikus trollnick, aki arra gyur, hogy mindenhonnan kitiltsak.

kék madár 2015.05.05. 16:37:58

@Well...: arrol biztosan tudsz, hogy Vermont nem azert nem importal aramot mert sok a folyo, hanem a smartgrid miatt, ami pont arrol szol, hogy helyben csinaljuk energiat, nap, szel, viz, hullam, barmibol, a lenyeg, hogy megujulo legyen es minel kozelebb a felhasznalohoz (mert a tarolas a legmegoldatlanabb meg). Ugyhogy furcsa, hogy igy nekiesel a napenergianak. San Dieogoban ez van, sut a nap, ha tetszik ha nem ahogy Vermontban meg esik, mind a ketto tok jo, inkabb mint egy gyarkemeny a fusttel.

Mr Long 2015.05.05. 16:44:33

@kék madár: Ilyen helyeken van letjogosultsaga (nap akkor nem sut, ha kitor egy vulkan a kozelben, stb helyek), de Mo-n azert nincs allando szel, hogy porgesse a kerekeket, meg a napsutes sem olyan elosztasu. A baj abbol van, ha nem kontorlalt helyen tortenik a termeles es boldog boldogtalan ki vagy be kapcsolja a hozzaadasat es nem lehet letarlni a felszabadult enegriat gyorsan visszaadhato modon (szivattyus-tarozos eromu pl).

Ginix 2015.05.05. 16:56:12

@blackhair-lady: nem azért, mert védelemre szorul, de ezt már annyiszor elmagyarázta, most minek menjen bele x-edjére? vki fentebb megtette helyette, h linkelte a magyarázatot, miszerint valóban helyes a médiák alak.

és ha egy alakot használnak (nem csak birca egyedül, hn az emberek), az bizony létezik:)

kék madár 2015.05.05. 16:56:55

@Mr Long (UK): a lenyeg, hogy ne egessunk el semmit lehetoleg ahhoz hogy menjen a mosogep, olyan hely a foldfelszinen keves van se nap, se szel, se lejto

élhetetlen 2015.05.05. 17:51:20

@geegee: Valamit félreértettél. Itt nem valami magyarkodásról van szó, miért nézne bárki külföldinek? Hét évig voltam diák gyönyörű koronázó székesfővárosunkban, Székesfehérváron, ahol senki nem tudja megkülönböztetni a két féle e-t. Én csak arról beszéltem, hogy van ilyen néhol még, némely embereknél még.

2015.05.05. 17:56:45

@Sir Galahad: Ki fog nőni valaha a magyar nép abból, hogy a múltban él? És mi lett volna akkor, ha Trianon nem következik be? Lehet, hogy sokkal nagyobb lenne a népességünk, de azt semmi sem garantálja, hogy jobban is élnénk.

Volt egy kamu rendszerváltás, azóta sem történt semmi érdemleges változás. Ez a baj, nem az, hogy harcoltunk v. éppen rossz oldalon szálltunk be a háborúkba.

2015.05.05. 18:01:46

@snygg panda: "Azért kíváncsi lennék, hogy az állampolgárság osztogatásánál vajon mennyire akadékoskodtak a hatóságok. Ahogy hallottam - főleg Kárpátalja környékén - nem igazán volt számottevő vizsgálat és kötözködés..."

Ha van pénzed, és ismeretséged, te is lehetsz magyar állampolgár. Vagy ha érdekelt vagy a választások megnyerésében, osztogathatod is... :))))

2015.05.05. 18:03:40

@Bredpitt Monika: Még ha más ember hiányozna, azt érteném. De hogy miért pont ő hiányzik, az rejtély számomra. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.05. 18:22:35

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/): pedig te ugorhatnal be a helyi mekibe atadni az udvozletunket ;)

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2015.05.05. 18:43:16

@trolololol: Elnézést a cenzorozásért, csak a később küldött válaszom előbb jelent meg, és azért hittem azt, hogy a korábbi már nem is fog (azt hittem, időrendben nézitek).

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.05.05. 18:55:37

@~~Babette~~: Tudod hogy mar nem ott van.... A multkor, kb két hete a Szentgotthárdi uszodában lattam... Nehez az osztrák munkavállalók munkanélküli élete...:)

Well... 2015.05.05. 19:57:28

@kék madár: Vermont konkretan importal energiat, az osszes energianak 30%-a tollunk jon, a tobbit megtermelik abban a "nagyon nagyon nem jo" atomeromuveben.... mondjuk atomeromuvunk nekunk is van adja is az osszes energia 0.4%-t szerintem cask azert tartjuk, hogy tudjunk bombat csinalni :o)

DieNanny CH 2015.05.05. 20:18:46

@vityo641(AT) (hendlvonhartel.blogspot.co.at/):

Ne legyél rosszindulatú! Biztos elment uszodai logisztikusnak!
:-)

GERI87 2015.05.05. 20:30:26

@Th's child:

"Akkor miért pont ott húzod meg a határt hihetőségileg, hogy a légkör összetételének módosítása hat a klímára? "

Azért mert a felmelegedés-lehülés egy ciklikus dolog, akkor is megvolt ez a változás, amikor az emberi tényező még a globálfelmelegedés pártiak szerint sem volt hatással a világra és nem látszik bizonyosan hogy ami most van éghajlat-változás az már az emberi civilizáció hatása.
A másik pedig hogy fingjuk nincs mi az aminek változnia kéne miattunk, így bármi "rendellenes vagy változás van, arra ráfogják hogy ez miattunk van, de ha az ellenkezője lenne, arra is azt mondanák.
Hiteltelen az egész.

Nyilván az egy világosabb dolog hogy előttünk nem létezett a házi-macska vagy gát a tavon..
Az Aral-tó sem magától száradt ki és az elsivatagosodás, az esőerdők visszaszorulása sem magától történt.
Pont ezért vonzó rámondani hogy "ezt is mi tettük"

De, klímaváltozás előttünk is volt!

Az meg már egy másik téma hogy ha igaz is amit állítanak, nem a CO kvótákkal, meg azok kereskedelmével, és különböző iparágak szopatásával fogják megfékezni....és ezzel vissza is kanyarodtunk oda hogy ha ennyire komoly lenne a dolog akkor miért ilyen álintézkedésekkel vackolnak?
A saját "félelmüket" nem veszik komolyan!
Akkor én miért tegyem?

Mondom hiteltelen az egész "üzletág/iparág/ideológia/életérzés"

kék madár 2015.05.05. 20:33:21

@GERI87: " nem látszik bizonyosan hogy ami most van éghajlat-változás az már az emberi civilizáció hatása"
van errol valami linked?

GERI87 2015.05.05. 20:40:25

@kék madár:

"akkor itt feladom, ezt mondd a jegesmedvenek meg az Aral toban elo halaknak. Te egyszeruen tenyeket nem fogadsz el. "

A jegesmaci kibírja, eddig is túlélte a melegebb éghajlatot:
Amikor a vikingek Izland, Grönland feé kolbászoltak...nem véletlenül: a mainál mintegy 1°C-kal magasabb átlaghőmérséklettel, a 8. század végétől a 12. század végéig mind a levegő, mind a tengervíz hőmérséklete 3-4 fokkal magasabb volt a mainál!
Ez tette lehetővé a viking kirajzást, előbb Izland, majd Grönland, később pedig az észak-amerikai kolónia, Vinland benépesítését, az Északi-tenger felfedezését egészen a Spitzbergákig és Novaja Zemljáig. !
Biztos nem volt még a Volvókon katalizátor:)

Az Aral-tó meg sajnálatos, de a föld nem rokkant bele, ha az emberi tevékenység elmúlna ami okozta a kiszáradást, regenerálódna.

kék madár 2015.05.05. 20:45:22

@GERI87: van arrol linked, hogy pl. a mehek kipusztulasa egy kis semmiseg? Hogyan fog regeneralodni, ami kipusztult, eltunt? Ilyen alapon majd mi is kipusztulnk, de 10 millio ev mulva majd regeneralodik minden, nem kell izgulni, Milyen forrasokra tamaszkodsz? Ez a viking tortenet mire pelda, mert az egvilgon semmi koze a kerdeseimhez es ujat se mondtal vele.

kék madár 2015.05.05. 20:49:39

@GERI87: egyenkent meg ne valaszolj, ne raboljuk egymas idejet, en voltam a hulye, hogy meg belementem. Tenyekrol nem szoktam vitatkozni, csak neha.

GERI87 2015.05.05. 21:00:36

@kék madár:

"a mehek"

nem érdekelnek a méhek, nincs.

"Ilyen alapon majd mi is kipusztulnk, de 10 millio ev mulva majd regeneralodik minden, nem kell izgulni,"

így van.

"Ez a viking tortenet mire pelda, mert az egvilgon semmi koze a kerdeseimhez es ujat se mondtal vele. "

Ara példa hogy volt már ettől eltérő éghajlat, nem kell beszarni!
És arra is példa hogy a klíma magától, emberi tényező nélkül képes ekkora "kilengésre".

kék madár 2015.05.05. 21:04:14

@GERI87: "nem érdekelnek a méhek, nincs."
azert nezz utana, hogy ez miert is akkora problema. Utana egy kicsit mas lesz a velemenyed.

GERI87 2015.05.05. 21:14:47

@kék madár:

szkeptikus.bme.hu/archiv13/

Amit a legutóbb néztem, kb arról van benne szó hogy a média és az abban érdekelt kutatók azt hoznak ki és úgy ferdítenek (a sokszor valós) az adatokból ami nekik jó..

GERI87 2015.05.05. 21:15:53

@kék madár:

Nincs méh, nem poroznak...

kék madár 2015.05.05. 21:33:08

@GERI87: "Nincs méh, nem poroznak..."
ennyi? Akkor ne nezz utana, de en ezt lezartam.

GERI87 2015.05.05. 21:37:39

@kék madár:

Te akartad lezárni a vitát!
Most akkor mit nyaggatsz ezzel? engem nem érdekel ez a méhes téma!

A globálfelmelegedés kérdéskörben sem mostanában olvasgatok, ezért nem tudtam egyből linket sem....

Sir Galahad 2015.05.05. 22:02:30

@Philosoraptor: Bocsánat, de érdemben azok az országok sem állnak jobban, akik velünk ellentétben nem vesztesei, hanem nyertesei voltak Trianonnak. Ebből pedig az következik, hogy az alacsony kelet-európai jövedelmeknek (nem csak a magyarnak!) közös, mély történelmi-gazdasági múltban gyökerező, összetett oka van. Lehet azt mondani, hogy ne éljünk a múltban, de bizony a jelent meg a jövőt az erősen meghatározza, ha tetszik, ha nem.

2015.05.05. 23:18:11

@GERI87:

"Azért mert a felmelegedés-lehülés egy ciklikus dolog, akkor is megvolt ez a változás, amikor az emberi tényező még a globálfelmelegedés pártiak szerint sem volt hatással a világra és nem látszik bizonyosan hogy ami most van éghajlat-változás az már az emberi civilizáció hatása."

Ok, köszi a választ. Ezek szerint elfogadod a felmelegedés tényét (nem mindenki teszi), csak azt vitatod, hogy mi okozzuk-e.

Mint írod, "nem látszik bizonyosan hogy ami most van éghajlat-változás az már az emberi civilizáció hatása". Azt azért szögezzük le, hogy a tudományos álláspont szerint igenis bizonyosan látszik. Ha ezt nem fogadod el, az végül is a te dolgod, nyilván nem jutunk dűlőre ebben.

M. Péter 2015.05.05. 23:29:54

@sterimar: Nem az oroszoktól vesznek fel hitelt rá, ettől szerintem mindjárt gazdaságosabb lesz.

2015.05.05. 23:32:43

@Sir Galahad: "Lehet azt mondani, hogy ne éljünk a múltban, de bizony a jelent meg a jövőt az erősen meghatározza, ha tetszik, ha nem."

Fontos a múltunk, de ideje lenne már kicsit előrefelé is tekinteni, nemcsak mindig a múlton merengeni. Nem úgy látom, hogy ez az ország bármerre is haladna.

Sir Galahad 2015.05.06. 08:50:10

@Philosoraptor: Ha merengünk rajta, ha nem, a múlt kötöttségei meghatározzák a jelen és a jövő lehetőségeit. Lehet azt mondani, hogy nem gondolunk rájuk, úgy teszünk, mint ha nem lennnének, de ezzel csak annyit érünk el, hogy - mint az itteni vitában egyesek - nem értjük például, miért alacsonyak a béreink.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.05.06. 09:40:58

@geegee: Igen, Magyarisztánban a Fradinak szurkolok, bár futball híján meccsre már rég nem járok. Helyette a Barcelonát nézem. :)
Igyekszem nem abbahagyni a verselést. Ennek igazolására a blogom:
fradyendre.blogspot.hu/
:)

GERI87 2015.05.06. 15:13:52

@Th's child:

"Ok, köszi a választ. Ezek szerint elfogadod a felmelegedés tényét (nem mindenki teszi), csak azt vitatod, hogy mi okozzuk-e. "

Mondom, régen olvastam a témában, akkor azt, hogy éghajlatváltozás van, de hogy most ez egy 'egyértelmű lineáris felmelegedés' vagy egy kisebb kilengés az nem bizonyított, nem biztos...épp emiatt van hogy a glob. pártiak is bármire rámondják hogy ez már a mi hatásunk: ha melegszik az idő, ha épp lehűlés van....az meg pláne nem hogy ez emberi okokra vezethető vissza.

A linkelt előadásban pont arról is szó van, hogy a "grafikon vége" (a jelenkor) egy becslés, úgy számolnak hogy tovább nő a hőmérséklet, de ez egy kis "csalás"...mert nincs elég adat.

GERI87 2015.05.06. 15:17:57

@Th's child:

Én nem vagyok "érdekelt" abban hogy "ellentmondjak", egyszerűen csak a klímaváltozás körüli bizonytalanság, a média hisztéria és a "problémára" adott ostoba válaszok miatt van bennem kétely.

qkuc 2015.05.06. 15:22:50

@Frady Endre: Ó, drága művészúr, engedje meg, hogy kifejezzem, mennyire kedvelem a műveit. Ne hagyja abba!

;)

qkuc 2015.05.06. 15:38:27

@snygg panda: Azt a diplomát te adó formájában kifizetted, amíg itthon éltél/dolgoztál ....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.05.06. 17:12:04

@qkuc: Még, még, még, ennyi nem elég? :)))
Csak nem a Sziget nagysátori Uhrin Benedek effektussal állunk szemben? Szegény néhai Benedek bácsi azt hitte, hogy sztár, pedig csak kiröhögték...
Nehogy én is félreértsem... ;-)

2015.05.07. 05:31:52

@Well...:
"az orszag ahol en szulettem az a Magyar nepkoztarsasag.... meg tudod talalni a terkepen ? en nem .
En igen. A Nepkoztarsasag csak egy allamforma volt, ami valtozik. Az orszag ugyan az maradt, merete, fovarosa, nyelve, stb. Ellenben Jugoszlavia vagy Csehszlovakia, mint orszag, mar nem letezik.
" ma vallasztatok tartomanyi kormanyt"
Helyesbitek: valasztanak, de nem en. Eletemben nem szavaztam meg, nem hiszek a szavazos demokraciaban. Ami jo volt 2000 eve, de mara elavult, deformalodott, jelentese gyokeresen
megvaltozott. Azt hiszem, mar nem hiszek semmiben:) Meg ma-
gamban sem. Lehet, hogy nem is en vagyok mar?:) Sot, amikor
megszulettem mar akkor sem en voltam:) Atvertek vagy atvertem
sajat magamat:) Egyben azert hiszek: a meleg tropusi tengerparton az edes semmittevesben:)
Amen.

Kiég3tt 2015.05.07. 10:47:02

@Ma Baker:

Tisztelt reagalo viszot orbanista modon bellyegzi meg a kulonvelemenyt.
1. Orbannak nem Brusszelben kellett volna kilincselnie, hanem a korrupciot es a csalasokat kellett volna visszaszoritani es ha a milliardok nem lennenek elsibolva, talan neadjisten, lehet hiany se lenne. A kozalkalmazottakat meg kerdezzuk meg, hogy boldogok-e az elmult 5 evvel.
2. Koszonjuk az otletet, 2-3-gyerekkel karistolni, de minek karistoljunk, amikor 6-8 pujaval pedig elhetnenk mint Marci Hevesen.
3. Sokat fel lehet vetni a Gyurcsany feleknek, de azt azert elfelejtik az emberek, hogy abban az idoszakban volt egy nagy gazdasagi valsag is. Azert az tenyleg fanatizmus volna azt is Gyurcsanyra kenni. a 2010-es allamadossag csokkentes pedig tudomasom szerint a manyupbol tortent, ugyhogy azert a szorgos embereket illeti a dicseret. A MOL reszveny vasarlast nem tudom megitelni, ahhoz tulsagosan kicsi bogar vagyok... de valahogy ugy erzem az is megerdemelt volna egy nemzeti konzultaciot.
4. Az on altal belinkelt oldalon ha megnezi: Estimated Levelized Cost of New Generation Resources, 2019[38]
tablazatot, ami a jovorol szol, akkor talal ott egy ismeretlen sort - egeszen kedvezo parameterekkel:
Geothermal - Erdemes rakeresni, megismerni, meglatasom szerint lenne benne potencial: www.energia.gr/geofar/page.asp?p_id=49
5. Nem meglepetes, DE az a kulonbseg allam es allam kozott szamomra, h a korrupciobol es az erdekkormanyzasbol a mennyit erzek meg. En Magyarorszagon a boromon ereztem, itt nem.
De a lenyeg, hogy maga Magyarorszagon boldog elegedett ember, es ehhez en oszinten jo eseszseget kivanok!

Well... 2015.05.07. 15:21:01

@Kiég3tt: igen Geothermal.....nagyon jol mukodo dolog, amig futesre hasznalod, itt montrealban egyre tobb csaladi-haz , ikerhaz csoport hasznalja, viszont elektromos aram termelesere cask is specialis foldrajzi helyeken hasznalhato.... igeretes, de sokkal szukebb lehetoseg mint pl a napenergia ....

Kiég3tt 2015.05.07. 15:56:48

@Well...: Magyarorszag beletartozik ebbe a specialis foldrajzi csoportba. Ez egy olyan ziccer, amit nagyon kar kihagyni.
en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_electricity

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása