oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 21. 06:42,  Ahol a határátkelők nemzeti hősök 356 komment

2015. március 21. 06:42 Határátkelő

Ahol a határátkelők nemzeti hősök

Nem minden ország akarja kiátkozni a határátkelőit, akad olyan is, ahol állami programokkal készítik fel őket arra, milyen is az élet külföldön és hogyan kell minél könnyebben beilleszkedni. Pedig ez az ország Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával dicsekedhet.

fulop-szigetek_haziasszonykepzes_bbc_com.jpg(fotó: BBC)

Hiába hasít a fülöp-szigeteki gazdaság, a lélekszám még ennél is gyorsabban nő, aminek következtében egész egyszerűen nincs elég munka az országban. Így aztán a kormány minden évben emberek ezreinek tanítja meg szervezett keretek között, hogyan is váljanak minél sikeresebb határátkelővé.

A manilai Háziasszony Akadémián például mindent tanítanak, amit egy háztartás vezetéséről tudni kell, legyen az konyhai munka, vagy bármi egyéb teendő.

A helyszín a BBC tudósítója szerint olyan, mint egy szappanopera forgatási helyszíne, a konyhától a nappalin át minden helyiséget megépítettek, ami egy gazdagabb házban megtalálható.

Az alagsorban osztálytermek vannak, itt tanítják a leendő háztartási alkalmazottakat a higiénés dolgokra, a pénzzel való helyes bánásmódra (!), valamint a tiszteletteljes viselkedésre.

Az állam is nyer rajta

Mindezt az állam finanszírozza, évente több tízezer háziasszonyt, sofőrt, szerelőt, kertészt képeznek az ilyen és ehhez hasonló iskolákban. Ők egytől egyig abban a reményben érkeznek ide, hogy a megszerzett tudást külföldön hasznosítják majd.

A fel nem tett kérdésre az a válasz, hogy az állam számára is tiszta nyereség a dolog: a lassan tízmilliós fülöp-szigeteki határátkelő közösség ugyanis pénzt küld haza, ami életbevágóan fontos a gazdaságnak. Másfelől hiába fejlődik robbanásszerűen az ország, ha egyszerűen a lélekszám még annál is gyorsabban (évente 2 millió fővel!) nő.

A matek egyszerű: a lakosság egyharmada (!) 15 év alatti. Ez egyben azt is jelenti, hogy (ha a folyamatok nem változnak) a következő 30 évben a jelenlegi 100 milliós lélekszám megduplázódik, azaz 200 millió embert kellene majd az országnak eltartani. Hiába a gazdasági fejlődés, ez gyakorlatilag reménytelennek tűnik. A megoldást az egészségügyben, ezen belül is a szexuális felvilágosításban kell keresni, hogy a jelenleginél kevesebb gyerek szülessen. (Nesze neked, Európa!)

„Nincs más választásunk”

Visszatérve a háziasszony-képzőhöz, az egyik résztvevő, Maria azt mondja a BBC riporterének, hogy az ott tanulók büszkék arra, amit csinálnak. „Nemzeti hősök vagyunk” – teszi hozzá, ami egyfelől a kormánypropaganda szövege, másfelől nem kétséges, hogy a külföldre készülők el is akarják hinni.

fulop-szigetek_haziasszonykepzes_bbc_com_cikk.jpg(fotó: BBC)

„Nincs más választásunk, mint külföldön munkát vállalni” – mondta például az egyik résztvevő a BBC-nek. „Van egy kisbabám, akiről nem tudok gondoskodni. Abból a pénzből, amit Kuvaitban kereshetek, az édesanyám fel tudja majd nevelni” – tette hozzá Evelyn.

Sokan vannak hozzá hasonló helyzetben, sokaknak kell szembenézniük azzal, hogy évekre elszakadnak a családjuktól, a gyerekeiktől, alaphelyzetben ugyanis három évre kell aláírniuk a szerződést. De sokan vannak olyanok, akik soha nem térnek vissza.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr77286489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 07:04:03

A felvilagositasra, terhesseg megelözesre, vedekezesre kellene többet forditaniuk, vagy akar az ösztönzesre, hogy ne akarjanak annyi gyereket. Nem az ilyen jellegü iskolakra.
Mo.ra is rengetegen utalnak penzt, ami elenkiti a gazdadagot. A kormany meg büszkelkedhet, hogy milyen jol csinalja a dolgat.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 07:07:02

@Zoole[uk]: :-)))

Elöször en is valami ilyesmi kommenten gondolkoztam.

HA !
Van meg valami vidamabb is a tarsolyodban?
Nem baj ha ma ket poszt lesz.

rezsöatya 2015.03.21. 07:10:59

Erdekes kontraszt a tegnapi "hataratkelos treninggel" osszehasonlitva. Egy allam, amely a jovon gondolkodik/gondoskodik.

@Der echte Weihnachtsmann: benne van a cikkben, ez is resze a dolognak.

Nem csak vidamsagbol all az Elet!

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 07:15:04

@rezsöatya: hetvege van. Szar az idöjaras, legalabb vidamak legyünk, atyam.
Egyebkent hogy vannak az unokak?

2015.03.21. 07:39:06

Az elgondolás nagyon jó, a konklúzió meg már nem annyira.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 07:45:15

Igencsak tanulságos cikk, bár hamiskás az általa sulykolt üzenet, mely dicshimnuszt próbál zengeni a liberális társadalomépítési modellről.

Valójában a Fülöp-szigetek arra példa, hogy a nyugati modell vak követése nem vezet sehová a lakosság jóléte szempontjából. Azaz nem történik semmilyen felzárkózás.

Az ország mindig nyugatpárti volt, 50 évig az USA gyarmata is volt, a műveltség magas szintű, szinte minden iskolázott ember tökéletesen tud angolul. A munkanélküliség - ellentétben a cikk állításával - rendkívül alacsony, az ország tele van munkalehetőségekkel.

Mégis Mo-nál kb. háromszor kisebb az átlag életszínvonal, s szabályos nyomortanyákon él a lakosság negyede-ötöde.

Miért van ez így?

Mert a gazdaság alapja az olcsó, betanított bérmunka a külföldi tőke számára, semmi más. A GDP legnagyobb részét a számítógépes alkatrészek gyártása adja. Az ilyen üzemekben a havi átlagfizetés 80-90 ezer Ft, ami jónak számít, mert más szektorokban az átlagfizetés alig 30-40 ezer. Ezért is mennek el az emberek tömegesen (tántorognak ki) akár egyetemi diplomával is gyerekfelvigyázónak Dubaiba, mert azzal több pénz kereshető.

Mo. is ezt az utat választotta 1990-ben, mára mindenki látja: ez zsákutca.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 07:45:24

@Der echte Weihnachtsmann:

Minden szegény társadalom sok gyereket akar, ezen nem lehet sehogy se változtatni, csak diktatúrával, lásd a kínai módszert.

Ráadásul a Fülöp-szigetek lakosságának legnagyobb hányada mélyen hívő keresztény (azaz nem csak formálisan keresztény, mint Nyugat-Európa), azaz komolyan veszi a keresztény tanítást, így az abortusz meg hasonlók elutasítást élveznek az átlagember körében.

Határátkelő 2015.03.21. 07:47:51

@Der echte Weihnachtsmann: Ha lesz rá időm, akkor a napfogyatkozásról érkezett képekből lesz egy poszt. Persze az is fogyatkozás... ;)

Határátkelő 2015.03.21. 07:49:48

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem egyik nap legyen egy olyan kísérlet, hogy megpróbálod nem leírni a "liberális" szót. Tisztában vagyok vele, hogy ez szinte lehetetlen, de hátha... :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 07:52:06

@Határátkelő: OK varom. Ugyse lattam belöle semmit, mert tejföl sürüsegü köd volt. Pedig 80%-os volt nalunk.

Taxomükke (UK) 2015.03.21. 07:52:43

@Der echte Weihnachtsmann: Szar az ido? Ugyan mar, hetagra sut a nap!

rezsöatya 2015.03.21. 07:53:22

@Der echte Weihnachtsmann: Gyere a kodos Albionba, itt gyonyoru, napos ido van! :-)
Tegnap is az volt (sot meg egy nehany napig azt igerik), igy a heti munka utan tegnap beiktattam egy kis Temze parti bringazast...
 postimg.org/image/simr3u8f5/
 postimg.org/image/cd41c1uv7/
 postimg.org/image/5u25i0gf5/
 postimg.org/image/yglk9oh2n/

Az unokak meg nonek, mint a bolondgomba! A bolond reszeben en is benne vagyok egy kicsit...! :-)

rezsöatya 2015.03.21. 07:54:32

@Taxomükke: lehet naluk elfogyatkozott a Nap teljesen, oszt ugy maradt...

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 08:00:23

@Taxomükke: Hol? Bar most mintha tisztulna egy kicsit.:-)

@rezsöatya: Az az üvegkaltika valami pihenöhely, vagy kavezo?
Gondolom rövidujjuban turaztal:)

SzZoole 2015.03.21. 08:00:36

@maxval bircaman szerkesztő: ebbol is látszik,hogy a vallás öl,butit es nyomorban tart:)

adg 2015.03.21. 08:01:27

@rezsöatya: az utolso kepen mi az a ketrec? Nem birom kinezni, valami pihenohely?

Jo kepek, eled a termeszet, lassan bezoldul. 3. eve nem lattam tavaszt. De legalabb telet sem. ;)

SzZoole 2015.03.21. 08:01:58

@Der echte Weihnachtsmann: a faternak igaza van,ilyenek is lennie kell,de egy heten többször is?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 08:06:58

@maxval bircaman szerkesztő: Nagyjából egyet kell, hogy értsek veled. A mi Viktorunk is termelni akar, pedig ált. az az ország él jól, amelyik szolgáltat. :) Mo-nak meg is lennének erre a földrajzi adottságai, de hát...

2015.03.21. 08:09:18

@maxval bircaman szerkesztő: Mo. más utat nem is nagyon választhatna, hiszen nincsen se iparunk, se nyersanyagunk. Mintha ezzel nem lennél tisztában. Tehát akkor mi a megoldás?

SzZoole 2015.03.21. 08:10:15

@Határátkelő: HA,mivel részben hozza jarultam az ujj oldal létrehozasahoz ezért kisebbségi részvényesnek érzem magam es mint részvényes,követelem az igazi,nosztalgikus határátkelős posztok közlését.

Mélységes tisztelettel:
Zoole
Kisebbségi részvényes

Csak vicc volt.

Taxomükke (UK) 2015.03.21. 08:10:19

@Der echte Weihnachtsmann: Hogy hol? Hat Angliaban. Sunny Surrey. :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 08:10:44

@Zoole[uk]: na ja. Amugy sikerült szet offolnom a posztot 7.45-re, pedig nem akartam. Max-al meg nem szivesen allnek le vitatkozni a nyugat europai keresztenysegröl, mert ugy sincs ertelme.
Ugy hogy elnezest kerek.

rezsöatya 2015.03.21. 08:11:27

@adg [Au, Darwin]: az egy, a mogotte levo hazhoz tartozo piheno, szaletli, csak eppen uvegfala van (szel ellen), igy nem zavarja semmi a kilatast.

@Der echte Weihnachtsmann: kavezo? Kerlek alassan, Angliaban vagyunk: ez TEAZO! :-))) (csesze megfog, kisujj eltart...)

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 08:12:39

@Taxomükke: most mar kekül az eg itt is. De meg fazik a kopasz fejem:-(

SzZoole 2015.03.21. 08:13:25

@Der echte Weihnachtsmann: tőlem ugyan nem kell elnézést kérned:)
Ehez a poszthoz nem lehet pozitívan hozza szólni.

rezsöatya 2015.03.21. 08:18:25

@Zoole[uk]: pont jonak tartom HÁ koncepciojat a tegnapi poszt utan. Nincs sablon, hogy most vidam poszt kovetkezzék...

adg 2015.03.21. 08:19:13

@rezsöatya: hazhoz tartozo piheno?? Mocskos kapitalista kizsakmanyolo banda. :)
Azt hittem valami pihenohely a kerekparozasban megfaradt dolgozoknak.
Nem rossz.

rezsöatya 2015.03.21. 08:19:47

@Der echte Weihnachtsmann: van egy jo modszer: teafuvel etetem a tehenet es egybol tejes tea jon ki belole! :-)

SzZoole 2015.03.21. 08:21:16

@rezsöatya: feljebb írtam @Der echte Weihnachtsmann:,hogy igazad van es ilyen is kell
Meg azt is írtam,hogy csak vicc volt:)))

rezsöatya 2015.03.21. 08:23:19

@adg [Au, Darwin]: az a triatlon. Ahhoz at kell uszni a Temzet!
(Van mar egy - folyamatosan bovulo - fenykep sorozatom az ilyen "szegenylak"-okrol, s munkam kapcsan belelatok egybe, s masba...)

adg 2015.03.21. 08:23:27

Akkor ha jol szamolom, a heten volt ket kepes poszt, a vanuatui tragedia, az eskuvos tragedia, tanacsadas, ez a mai, holnap blogajanlo. Ezen a heten megusztuk a szemelyes posztokat.

Emberek, ha ez igy megy tovabb, en fogok kijelolni onkenteseket, akik posztot irnak majd a szemelyes kalandjaikrol.

új élet kezdetén 2015.03.21. 08:23:55

@maxval bircaman szerkesztő: hat akkor es Ist egal Mao: átlagfizetés 80-90 ezer Ft, ami jónak számít, más szektorokban -kozmunka- az átlagfizetés alig 30-40 ezer. Ezt is elertuk, Mao. Jobban teljesit!

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.21. 08:25:39

@rezsöatya: jo modszer:-)))

Na akkor megyek es megetetem a bogracsot szarvassal, hatha pöri lesz belöle.

rezsöatya 2015.03.21. 08:25:53

@Zoole[uk]: de tudod jol, hogy nem ertem a viccet, a humorerzekem a nullaval egyenlo...

Határátkelő 2015.03.21. 08:25:55

@Zoole[uk]: A kisebbségi részvényes kérése parancs. Jövő héten olyan klasszikus határátkelős posztok lesznek, hogy csak győzzétek olvasni! :)

rezsöatya 2015.03.21. 08:29:09

@Zoole[uk]: doktor ur, mostanaban olyan feledekeny vagyok!
- miota?
- mit miota?

SzZoole 2015.03.21. 08:31:16

@rezsöatya: doktor úr,en???
Fater,mar nem csak feledékeny vagy,hanem skizofrén is?;)))

rezsöatya 2015.03.21. 08:33:42

@Zoole[uk]: most magyarazzam, hogy ez egy vicc? NEMÁ!

SzZoole 2015.03.21. 08:34:39

@Határátkelő: dehogy vagyok en kisebbségi részvényes,írtam,hogy csak vicceltem;)
Örülök,hogy részben hozzajarultam az uj oldalhoz,de az egesz a te erdemed,mert nem kis munkát tettel bele a lassan 4 év alatt:)

tableno 2015.03.21. 08:34:41

@maxval bircaman szerkesztő: megint hülyeségeket beszélsz, de már megszoktuk. A Fülöp-szigetek azért nem tud felzárkózni, mert még ázsiai mércével is hirhedten korrupt és rosszul kormányzott hely. Az állítólagos "liberalizmusról" meg annyit, hogy az ország a 60-as évekig a térségben a legfejlettebb volt, aztán jött Ferdinand Marcos teljesen illiberális diktatúrája, és mindent szétcseszett...

Határátkelő 2015.03.21. 08:37:40

@Zoole[uk]: Tudom, hogy vicceltél. De azért még jó posztok lesznek a jövő héten... ;)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.21. 08:38:52

@Der echte Weihnachtsmann: +1

változás ebben a mentalitásban valószínűleg csak akkor lesz ha széleskörű jólét jön ezekben az országokban

ami nem tudom hogy lehetséges-e és ha igen, mikor

@Zoole[uk]: +100

adg 2015.03.21. 08:38:55

@rezsöatya: en is latok most egy-ket erdekeset a sok kozepszeru vacak kozt. Pl a legfelso szintre epulo penthousokat. Epeg dorva egyik masik, 4-600 m2 a 18. emeleten, korpanorama, tiszta uveg az egesz (bloody fishtank, ausztralul), eltolhato uvegfalak, sajat medence, parkos terasz, mittudomen.

Most voltam egy majdnem kesz 19. emeleti irodaban, meg felette a teton megnezni valami marhasagot.
kepkezelo.com/images/eumr0r74cfb73ymla84n.jpg
kepkezelo.com/images/7apynq0ghhlih2me332.jpg

Nem tudom, az en irodambol valahogy nincs ilyen kilatas, pedig nem bannam.

SzZoole 2015.03.21. 08:39:26

@Határátkelő: köszönöm a magam es többi részvényes nevében is:)

2015.03.21. 08:46:30

@maxval bircaman szerkesztő:

Van Fülöp-szigeteki ismerősöm. Nettó marhaságokat beszélsz.

ganjagym 2015.03.21. 08:52:59

@maxval bircaman szerkesztő: erdekes a filippino keresztenyseg, a melegekhe valo viszonyuk tukreben. Rengeteg filippino es filippina apolo (szakapolo, foiskolat vegzett, ertelmes, elhivatott, brillians munkaero intenziven, mutoben, de osztalyokon is) van Angliaban, s egy komoly hanyaduk s sajat nemet preferalja. Ezek jelentos resze is mejyen vallasos. A filippino kozossegbe harmonikusan illeszkednek be, semmifele megkulonboztetes, lenezes, stb. nem tapasztalhato, sot, sok helyen az adott kozosseg motorjai.

tableno 2015.03.21. 08:53:26

@Ödenburger [Hu/At]: szokás szerint. De legalább mindezt autoritatív hangnemben, és határtalan önbizalommal teszi.

2015.03.21. 09:04:54

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem neki is van..... :OOOO

LyukasBogrács 2015.03.21. 09:39:09

"osztálytermek vannak, itt tanítják a leendő háztartási alkalmazottakat a higiénés dolgokra, a pénzzel való helyes bánásmódra (!), valamint a tiszteletteljes viselkedésre."

Ez az itteniekre is raferne...

2015.03.21. 10:10:33

En nem tudom mit csinal a kormanyuk, de azt uzenem nekik (nem mintha olvasnak a kommentjeimet...) ezuton is hogy szegyelljek magukat. A filippinok akikkel talalkoztam (eleg sokkal...) a legnormalisabb, legkemenyebben dolgozo, legkedvesebb emberek akikkel talalkoztam es hihetetlen modon kihasznaljak, rabszolgakent kezelik oket pl. itt Szaudiban, a gyerekek a szuleik nelkul nonek fel mikozben a szulok embertelen korulmenyek kozott elnek a vilag mas reszein es kuldik haza a penzt... Senkinek nem kivanom ezt az eletet, a kormanyuk meg ehhez asszisztal, hat koszi. Undorito. Elnezest, I just feel really strongly about this.

rezsöatya 2015.03.21. 10:17:23

@Mirjam2: elvileg igazad van, de a sajat orszagukban nyomorogjanak? Netan a kozmunka a megoldas?
Abban a pillanatban, hogy az ember atlepi a faluja/orszaga hatarat, megvaltozik a gondolkodasmodja. Ez azert fejlodesnek tekintheto, aztan az egyentol fugg, hogy hagyja-e magat kizsakmanyolni, vagy viszi-e valamire. Es nemcsak a filippinokra gondolok...

2015.03.21. 10:23:36

@rezsöatya: Nem tudod hogy milyen helyzetben vannak itt a filippinok mert nem lattal meg ilyet, barcsak en sem lattam volna. Nem, egyaltalan nem toluk fugg hogy 'viszik-e valamire'. Ugy kezelik oket mint egy darab szart, egy utolso rabszolgat. Megeroszakoljak a noket (lehet hogy a ferfiakat is), stb. A filippinoknak nincs szukseguk arra hogy 'megvaltozzon a gondolkodasmodjuk', foleg nem ilyen modon. Igen, ha rolam lenne szo, sokkal inkabb nyomorognek otthon, a sajat orszagomban, a sajat gyerekeim mellett - inkabb kukaznek vagy koldulnek, meg az is jobb. Ez ami itt tortenik veluk embertelen, emberi lenynek nem lenne szabad ilyen helyzetbe kerulni. Miota itt vagyok, szo szerint halat adtam a Sorsnak sokszor hogy nem filippinonak szulettem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 10:28:27

@Mirjam2: Talán mesterségesen lent tartják az emberek önbecsülését. Ázsia nagyon más világ (bocsánat az általánosításért), de szerintem nem lehet nyugati séma szerint "felvirágoztatni". Én kevés ázsiait ismerek, de akiket igen, azok sok esetben erős kisebbségi érzéssel küzdenek, különös tekintettel a bőrszín világosságára vonatkozóan.

2015.03.21. 10:32:05

@Zoole[uk]: Sajnos ebben az esetben ez igaz a vallas es a nyomor osszefuggeserol. Idezet az eredeti cikkbol:

'Jane isn't an entrepreneur or a politician, she's a reproductive health worker who spends her days in some of Manila's most squalid slums. Thanks to a law pushed through by the government last year, she's now permitted to offer the poorest Filipinos free access to condoms, the contraceptive pill, even sterilisation for women who want it. The Catholic Church, which commands the loyalty of 90% of Filipinos, fought the initiative tooth and nail but the clerics lost.'

Erdemes az eredeti cikket elolvasni, egyertelmuen kiderul belole hogy a 'nemzeti hos' megjeloles kormanyzati propaganda es mindenki tudja valojaban hogy a kormany ahhoz asszisztal aktivan hogy szolgasorba taszitsak kulfoldon a sajat nepuket. Ehelyett inkabb a csaladtervezest tamogathatna a kormany anyagilag es erkolcsileg, de gondolom ott is, mint Mo.on is, ossze van fonodva a kormany a katolikus egyhazzal, igy ahelyett hogy segitenek, meg akadalyozzak is azoknak a munkajat akik a csaladtervezest probaljak segiteni. A kormany uzenete a noknek: szulj rengeteg gyereket aztan elj rabszolgakent mas orszagokban hogy valaki mas fel tudja nevelni oket - fantasztikus...

Bredpitt Monika 2015.03.21. 10:32:13

@Határátkelő: Meg ez is fogyatkozás: pár napja megint hazaküldtek egy amerikai reptérről két magyart. Vérzik a szívem ilyenkor. Ígértem az amerikai posztot és most , hogy nem fáj a derekam be is fejezem. Viszont rendhagyó lesz, mert pont azoknak szánom, akik neki akarnak indulni, hogy illegális életet éljenek az Egyesült Államokban. Nagyon szorul a hurok és nagyon kegyetlenek tudnak lenni a határon.
Ez önmagában is egy hosszú poszt lesz és akkor még jönne az, ami a vidámabb a Paradox Amerika, az ötven állam ötven világ. A jövő héten átküldeném, remélem leadod. Üdv.

tanato 2015.03.21. 10:33:08

@Mirjam2: Úgy tudom az Öböl menti országokban a bentlakós cselédek döntő többsége filippínó,ezt már más itteni olajállamokban élő és itt kommentelő magyar hölgy is megírta.Az egyik be is vallotta hogy neki is van egy a háztartásában.Később m eg egy másik is.Akkor valszeg ezért,mert a kormányuk ezt preferálja.Meg Hong-Kong és Szingapúr még leginkább a filippínó maidekkel "fertőzött" gazdag állam.Mert ez azért a gazdag államok kiváltsága hogy a háziasszonyoknak nem kell házimunkát végezni,arra ott vannak a filippinó maidek.Európában Spanyolországban vannak még sokan/spanyoltudásuk miatt/ úgy tudom,meg Cipruson.Egy Spanyolban dolgozott ilyen maid itt lakik a szomszéd faluban,egy kint dolgozó magyar feleségül vette és hazahozta,gyermekeik is vannak,a kamaszfiú a városomban lévő szakközépbe jár és a lányok kedvence lett egzotikus külseje miatt.Kérdeztem tőle hogy érzi magát MO:-on,azt mondta a Fülöp szigeteknél sokkal jobb itt,la spanyoloktól meg kissé rosszabbul állunk.

2015.03.21. 10:36:15

@VPBA: 'Azsiai'? Ooo, hat 'kicsit' masok a kinaiak, a filippinok, az indiaiak, a thaiok stb. stb. stb. A borszin vilagossaga enyhen szolva nem relevans a mai temaval kapcsolatban. Neked tobb milliard emberrol ez jut eszedbe hogy kisebbsegi erzesuk van es a legnagyobb problemajuk a borszin vilagossaga?

tanato 2015.03.21. 10:41:39

@VPBA: Off:Albániában is sok ázsiai bevándorló van?Mint pl. itthon a kínaiak.

tanato 2015.03.21. 10:46:27

@Mirjam2: Az biztos a családtervezést kéne preferálni,de amúgy nem rossz gondolkozás,hogy az éhező tömegek egy részét külföldön helyezi el,ezzel is csökkenti szociális nyomást otthon,meg shuntöli az elégedetlenséget.Kicsiben itthon is ez van ha nem is kormányzati nyomásra.A kivándorlás levezeti az elégedetlenséget,feszültséget a kormányokkal szemben,ebből a szempontból direkt jó a mindenkori vezetésnek.Abban viszont igazad van hogy az állampolgáraik a sz szabályos értelmében cselédsorban élnek kint,és ezt a kormány is tudja.

2015.03.21. 10:46:52

@tanato: Azzal semmi gond hogy haztartasi munkat vegeznek, ezt csinaltam en is. A gond azzal van hogy rabszolgakent kezelik, fizikailag, mentalisan es szexualisan kinozzak sokukat, es evekig nem latjak a csaladjukat, gyerekeiket. Itt a filippino szitokszo, olyan kb. mint Mo.on a 'cigany', azzal a kulonbseggel hogy a filippinok altalaban muveltebbek mint a helyi lakossag es veluk ellentetben halalra dolgozzak magukat, mikozben a helyiek szo szerint azt csinalnak veluk amit akarnak. Lasd pl. www.asianpacificpost.com/article/5689-hong-kong-one-worst-places-filipino-maids.html (tobb ezer ilyen beszamolo van a neten, es persze ez csak a jeghegy csucsa).

tableno 2015.03.21. 10:50:03

@Mirjam2: ennyit a maxval-féle "aliberalizmusölbutítés nyomorbadöntbezzegavallásaztuti" mantráról... :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 10:50:21

@Mirjam2: Bocsáss meg, írtam, hogy elnézést az általánosításért. Tudom, hogy Ázsia nagy, meg sokszínű (nem vagyok szőke :)). De: valaki mesélte, akinek van egy "kis" köze Ázsiához, mert nagyon szereti a távol-keleti nőket (bocs, nem akarom elviccelni), ő mondta, hogy pl. Thaiföldön kimondottan nyomatják az indiai sorozatokat, hogy az emberek lássák, hogy vannak tőlük sötétebb bőrű ázsiaiak is. Erre akartam utalni. Azt mondod, az filippínók szorgalmas, keményen dolgozó emberek, akiknek nem lenne szabad ilyen körülmények között élniük. Akkor mi a megoldás?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 10:52:26

@tanato: Kevés van. Néhány kínai, egyébként nem nagyon engedik be őket.

tanato 2015.03.21. 10:53:31

@Mirjam2: Rengeteg ilyen van én is sok ilyen videót láttam a YOUTUBON megkínzott, megvert cselédlányokról,de ebben azért a fogadó állam polgárai is hibásak.erősen.Nem véletlen hogy a filippinók is sokkal szívesebben dolgoznak egy európai expat wife háztartásában mint egy helyi családnál.Legalabbis ezt írták nekem itt a kint élő magyar nők.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.21. 10:56:44

ertem en...
de azt sose fogom megerteni, minek gyerekrt szulni, ha elore lathato, h nincs pénz a felnevelesere.

tableno 2015.03.21. 10:56:49

@Mirjam2: a legtöbb ázsiai, akit ismerek teljesen rá van kattanva a bőrszínre - minél fehérebb, annál jobb. És ez érvényes Indiától Kínán és Thaiföldön át egészen Koreáig.

2015.03.21. 10:57:05

@VPBA: Mi koze van a borszinnek ahhoz hogy hogyan kezelik a filippino munkasokat kulfoldon? Valaki aki ismer egy 'azsiait' meselt neked valamit, tenyleg? Ne mar... A kommentednek annyi ertelme van mintha en egy magyar kivandorlokrol szolo cikk ala odairnam hogy 'az europaiak altalaban elegge introvertaltak, ezt en hallottam valakitol aki ismer egy europait, ja es a foci nagyon fontos nekik'.

tanato 2015.03.21. 10:58:32

@~~Babette~~: Dehogynem érted,nincs állami nyugdíj ezen országokban,a nyugdíjjárulék a sok gyerek,aki majd időskorában enni ad neki.

2015.03.21. 10:58:42

@tableno: Igen, es ennek mi koze a mai poszthoz? Vagy a filippinok helyzetehez, vagy a vendegmunkasokhoz, vagy barmihez? Valoszinuleg tudjatok rolam hogy kozeli ismeroseim 'azsiaiak', tudok a borszin-dologrol, de ez most kit erdekel es hogy jon ide?

rezsöatya 2015.03.21. 11:01:25

@Bredpitt Monika: "pár napja megint hazaküldtek egy amerikai reptérről két magyart. Vérzik a szívem ilyenkor"

Miert is?

Minden papirjuk, utlevel, vizum rendben volt es a csunya gonosz hatosagok visszakuldtek oket... csak azert ne verezzen, mert magyarok! Mindenhol vannak rendes emberek es lokotok. Ennyi.
(anelkul, hogy tudnam a reszleteket).

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 11:01:26

@Mirjam2: Lásd tableno válaszát eggyel feljebb. De nem akarok vitatkozni Veled, Te biztosan jobban tudod, hiszen nyilván sokat beszélgettél velük. Akikkel én beszélgettem (nők voltak), azoknak az egyik legnagyobb problémájuk ez volt. Azért írtam, hogy az embereket bizonyos dolgokkal igen könnyű megvezetni: bőrszín, vallás stb. Részemről erről ennyit.

2015.03.21. 11:03:05

@~~Babette~~: Mondjuk lehet hogy nem elerheto a fogamzasgatlas es az abortusz? A Fulop-szigeteken ez a helyzet, foleg a katolikus egyhaz miatt.

rezsöatya 2015.03.21. 11:04:34

@~~Babette~~: a gyerekneveles messze nem penzkerdes.

2015.03.21. 11:06:00

@VPBA: Komolyan nem ertem. Szerinted azert szenvednek a filippino munkasok vilagszerte mert vilagosabb borszint szeretnenek? Ezt megmagyaraznad? En is tudom meg mindenki mas is aki ismer azsiaiakat (sot afrikaiakat) hogy divatos a vilagosabb borszin, de ennek mi koze a mai temahoz? Szerinted ez all tobb milliard ember eletenek a kozeppontjaban, a borszin? Mo.on meg sokan szolariumot hasznalnak, ennek mi koze a kivandorlashoz meg a magyarokhoz ugy altalaban?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.21. 11:08:05

@rezsöatya: a posztbeli maria szerint igen

meg anno a suliban is igy gondolgak, amikor kon veket fizettunk, unneplo ruhat vettunk, meg osztalypenzt fizettunk,
sot, a kolyok is igy gondolta, amikor reggel kentem neki a kenyeret.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.21. 11:09:08

@Mirjam2: bakter....

(azert altalanossagban tartom az ertetlensegem)

tableno 2015.03.21. 11:09:29

@Mirjam2: náluk a világos bőrszín nem csak divat kérdése, hanem a társadalmi státust is tükrözi. A sötétebb bőr valódi hátrány lehet például munkakeresésnél is.

rezsöatya 2015.03.21. 11:09:32

@tanato: igy van. A masik oldalt is meg kell nezni. A fejlett orszagokban is volna eleg "felvilagosito"munka.

2015.03.21. 11:10:45

@tanato: Persze hogy azok a hibasak akik kinozzak oket, de eleve nem szabadna oket elengedni ilyen orszagokba ahol varhato hogy ez tortenik veluk es meg elmenekulni sem tudnak, szo szerint rabszolgasorban tartjak oket. A sajat kormanyuknak segitenie kene oket ahelyett hogy ezzel a propagandaval agymossak hogy ok 'nemzeti hosok' es iskolakat tartanak fent nekik arra hogy hogyan legyenek jobb rabszolgak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.21. 11:12:20

@rezsöatya:
A nevelés nem. A fenntartása viszont kőkemény pénzkérdés.
Azt hogy az autódat hogy vezeted a te dolgod.
Ha viszont a fenntartását nekem kell fizetni az már nincs rendben.

2015.03.21. 11:13:36

@tableno: Figyelj, ezeket mind tudom. Eltem 'azsiai' ferfival, 'azsiai' emberekkel evekig stb., eleg kozelrol ismerek 'azsiaiakat'. Tovabbra sem ertem mi koze van a mai temahoz.

tableno 2015.03.21. 11:13:40

@Mirjam2: én úgy tudom, hogy a filippinó kormány egy ideig megtiltotta, hogy az állampolgárai Szaúd-Arábiába menjenek dolgozni, pont a visszaélések miatt.

tableno 2015.03.21. 11:16:04

@Mirjam2: az, hogy aki már otthon is gyerekkora óta azt hallotta-tapasztalta, hogy ő alacsonyabbrendű és értéktelen, abban olyan gátlások alakulnak ki, amiket aztán külföldön az ottani munkaadók könnyen ki tudnak használni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.21. 11:18:44

@Bredpitt Monika: En ezt nem ertem, mi jo vn abban, ha valaki illegalisan akar bemenni? Tudom, tudom, hagyma is bejutott, de nem jobb tisztessegesen, tiszta lappal menni? Szerintem.

tableno 2015.03.21. 11:21:48

@tildy[UK]: de jobb, csak sokkal nehezebb, szinte lehetetlen.

2015.03.21. 11:24:43

@tableno: Ez egy sokkal komolyabb problema aminek semmi koze a borszinhez. Azert tudjak kihasznalni a munkaadok ezeket az embereket mert nincsenek jogaik, semmit nem tudnak csinalni ha bantjak oket. Teljesen mindegy hogy van-e onbizalma az illetonek vagy nincs. Lehet a legfeherebb boru filippino, tele onbizalommal, akkor is pont ugyanugy fogjak kezelni mint a tobbit. Ez nem onbizalom vagy borszin kerdese hanem penz, emberi jogok kerdese. Pl. az en volt nepali elettarsam eleg sotet borunek szamitott, neha a haverjai viccelodtek ezen meg hasznalt feherito kremeket, ettol fuggetlenul nagyon jo allasa volt a BBC World Service-nel Londonban es senki nem hasznalta ki, nem kellett rabszolgakent elnie a Kozel-Keleten mert szerencsejere kozeposztalybeli csaladbol szarmazott Nepalban.

2015.03.21. 11:27:48

@tableno: Nem tudom hogy a multban megtiltottak-e de tovabbra is tiltani kene. Tobb kormany megtiltotta mar egyebkent, pl. az indiai, az etiop es a sri lankai.

Bredpitt Monika 2015.03.21. 11:27:53

@rezsöatya: @tildy[UK]: NEm olyan egyszerű ez, de majd jön a poszt. Én például nem voltam ott illegálisan, mégis ott voltam zöld kártya nélkül, mert nem akartam öt havi ismeretség után férjhez menni csak a zöld kártya miatt. Az amerikai bevándorlási szervek egymásnak mondanak ellent néha, furcsa logika szerint ha már az országban vagy hosszabbíthatsz, de ezt a repülőtéren hiába mondod nekik, őket ez nem érdekli, ők azt látják, hogy túl sok időt töltesz el és beléd kötnek.....haza nem küldenek, ha nem találnak rajtad fogást (na, rajtam azért van....)
Nagyon érdekes módon működnek.

2015.03.21. 11:30:04

Amint ezeket a sorokat irom, eppen helyi szomszedunk uvoltozik a folyoson az eritreai szemelyzettel. Abbol kiindulva hogy hogyan viselkednek veluk nyilvanos helyeken, rossz ragondolni hogy mit csinalnak amikor senki nem latja, hallja...

adg 2015.03.21. 11:40:48

@tildy[UK]: de jobb tisztan, csak nem mindig lehetseges igy bejutni az usaba.

tanato 2015.03.21. 11:42:55

@Mirjam2: Igazad van nem bőrszín probléma itthon 10 éve ugyanígy történt a cselédekkel. Az un.úrilányok szabadon pofozhatták a cselédeket a az un.úrifiúk meg minden mást is csinálhattak velük, szabadon minden következmény nélkül.Pedig azonos bőrszínűek voltak.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 11:43:12

@Mirjam2: Igen, szerintem sajnos a bőrszínnek IS köze van. De ahogy írtad, a kormányt hibáztatod. Én úgy gondolom, valamiért lent tartják az emberek önbecsülését, ugyanakkor "nemzeti hősnek" kiáltják ki őket, mert a külföldön megkeresett pénzük egy részét hazautalják. De miért alázzák, kínozzák és erőszakolják meg a filippínó munkásokat külföldön, ha szorgalmasak és keményen dolgoznak? Vajon más ázsiai országok vendégmunkásaival is ez a helyzet?

tanato 2015.03.21. 11:43:47

@tanato: BOcsi persz nem 10 éve hanem 100 évvel ezelőtt.

Bredpitt Monika 2015.03.21. 11:44:09

@Bredpitt Monika: Annyit még ehhez, hogy ha ESTA val utazol már hosszabbítani sem lehet. Ez a vízummentes utazás, ami most megadatott a magyaroknak, ugyanakkor vehetsz vízumot is, ez is egy lehetőség.

Megírom azt a posztot és remélem kellően elriasztok mindenkit, aki ott akar élni illegalitásban. Üdv mindenkinek. Este visszanézek.

A mai poszthoz még annyit, hogy igen, felvilágosítás. Iránban és Bangladesben sikerült elérni oktatás politikával, hogy a 7-8 gyerekes család modell megszűnjön. Nálunk az a baj, hogy mivel nem lehet szétválasztani a kalapban levőket, nálunk csak az látszik, hogy fogy a nép, de a részletekről nem lehet nyíltan beszélni, ami óriási hiba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.21. 11:48:55

@tableno: En elhiszem, de inkabb "csal" a szebb-jobb elet remenyeben?! Nekem ez felfoghatatlan. Megy valahova, aztan rogton hazugsaggal, csalassal, tulmaradassal indit. Ez nalam alapbol lebontana a bizalmat.

@adg [Au, Darwin]: tudom. De akkor meg nem kell oda menni. Vagy nem oda kell menni. Szerintem.

2015.03.21. 11:49:35

@VPBA: Igen, persze hogy mindenkivel ez a helyzet, az etiopiaiakkal is peldaul, ennek semmi koze 'Azsiahoz' meg a borszinhez. Azert csinaljak veluk mert megtehetik, kovetkezmenyek nelkul.

adg 2015.03.21. 12:07:42

@tildy[UK]: de ok oda szeretnenek. Az egesz hattereben szerintem az all, hogy az usaban tudod legalizalni az illegalis ottletedet, nem egyszeru, de sokan meg tudjak oldani. Valoszinuleg ez lebeg a szemuk elott, amikor elnezik a hazafele indulo jaratot a turistaut vegen.
Ugyanezt ausztraliaban pl nem tudja megcsinalni, mert ha valamilyen vizumos ugye van, tulmarad, megszegi a vizuma korlatozasait, vagy csak rajonnek, hogy nem valos adatokat adott meg a vizumkerelemben, akkor a neve melle kerul egy megjegyzes. Onnantol o bad character es jo esellyel soha nem kap semmilyen vizumot, ha meg elkapjak, kirugjak az orszagbol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.21. 12:09:30

nagyon jó lenne megint nem egy kalap alá venni az összes "ázsiait".....
szerintem egyértelmű, hogy nagyon nem kellene ilyen ötemben szaporodni. de hát amíg a méltóságos egyház tartja magát a gumi és minden más tilalmához, addig esélytelen.
mindeközben pl Thaiföldön, Malajziában sikerült teljesen megállítani a népességszaporodást (sőt, már negatívban vannak). másképpen nem lehet elindulni felfele, tisztességes egészségügyi ellátást meg oktatást adni, meg munkát, vagy legalábbis elkezdeni felkapaszkodni ezen a lejtőn.

GERI87 2015.03.21. 12:16:38

@maxval bircaman szerkesztő:

"Mo. is ezt az utat választotta 1990-ben, mára mindenki látja: ez zsákutca. "

És szerinted milyen utat kellett, lehetett volna választani, a vízfejű, kényszer iparosított, majd hitelekből, szovjet energiából meg zárt piacból eltartott szoci gazdasággal és a teljesítményalapúsághoz, vállakózószellemhez nem szokott magyar tömegekkel a hátunkban?

Ez az egy út volt, mivel nem volt belső tőke:
-jön a külföldi multi a pénzével és munkát ad, olyat ami eladható és versenyképes a nemzetközi piacon.

Az hogy ez betanított meg beszállítói munka a nyugati bér töredékéért nem kell csodálkozni...
40 évnyi szoci "munkakultúrával" meg tervgazdasággal a seggünkben itt lehet kezdeni...

www.youtube.com/watch?v=F4IxX_JmUEg

Abban igazad van hogy ebből nem lesz nyugati bérezés, de legalább lesz munka, technológia, ismeret stb.

A magyarok nem tanulták meg hogyan lehet olyan gazdaságot létrehozni ami konkurencia lesz és nem beszállító meg összeszerelő, csak azt tanulták meg hogyan lehet nekik dolgozni...ez nem elég.....ez nem a liberális modell csődje hanem a társadalomé, politikáé, gondolkodásmódé, mentalitásé.

Érdekes módon a Japánoknak, Koreaiaknak, Tajvaniaknak ment....
(És ez már akkor megkezdődött amikor nem volt érdeke az USA-nak a fejlett, demokratikus Japán)

Az hogy a filippínók nem lettek "ázsiai kistigrisek" ezernyi oka lehet...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 12:16:49

@Határátkelő:

Ez olyan lenne, mint a napfogyatkozásról beszélni a Hold említése nélkül.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 12:16:55

@Zoole[uk]:

Nem éppen. A vallás alapvető emberi szükséglet. A lélek tápláléka.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 12:17:04

@Philosoraptor:

Keresni kell új utakat, nem beletörődni. Aki beletörődik mindenbe, annak a sorsa nagyon rossz lesz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 12:17:15

@új élet kezdetén:

Mo-on az átlagfizetés 210 ezer Ft. De még ha a mediánt veszed, az is olyan 140 körül van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 12:17:42

@Mirjam2:

Nagyon is elérhető, sőt kormánypropaganda van rá. De mivel az átlagember hívő keresztény, bojkottálja ezt. Ne feledjük, a Fülöp-szigetek demokratikus állam, azaz nem kötelező szót fogadni a kormánynak.

Mármint a fogamzásgátlásra gondolik, az abortusz természetesen tilos a Fülöp-szigeteken, azaz a katolilkus szabályok szerint lehetséges csak (az anya önvédelmének esetében). Ami így van jól, példát kellene vennünk róluk.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 12:19:26

@Mirjam2: Értem. Ha mindenkivel ez a helyzet (vajon a fehérekkel is?) akkor ez a poszt szólhatott volna bármelyik másik ázsiai vagy afrikai egyszerű munkás emberről is ( de akkor ne vegyük egy kalap alá Ázsiát - ismételten bocsánat), hiszen minden csak származás és pénz kérdése. A cseléd mindenhol cseléd. Bocsánat, nem akartam kötekedni, tényleg befejeztem, én vagyok a legjobban mindenféle származásbeli meg egyéb előítélet ellen, hiszen egy olyan országban élek, ahol ez egyáltalán nem számít.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.21. 12:19:55

@VPBA: hát szerintem meg nem azért nymatják az indiai sorozatokat, hogy lássanak sötétebb bőrű embereket is a népek, hanem azért, mert pl a mitológiai sorozatok a kultúra része, másrészt mert nagyon népszerűek. nem hiszem, hogy szimplán azért, mert leül a nép kárörvendeni, hogy hű ezek még feketébbek, mint mi vagyunk, és örülnek maguknak, és elégedetten kelnek fel a tv elől....

tanato 2015.03.21. 12:21:20

@Dragonlady (Bp, Hun): tv2.hu/musoraink/tenyek/171822_nincs_joguk_a_gyerekeikhez.html

Egy kis haza neked mint tiszteletbeli thai lánynak.Van benne gyerekkereskedelem meg emberi jogok,meg kisebbségi lét.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.21. 12:27:38

na így jár, aki nem olvassa először végig az összes kommentet. nem mászok bele a vitába, sőt, most azonnal már ki is vagyok mászva!
akiket én ismerek filipinák, ők egy réteggel feljebbről származnak, egyetemet végzett angoltanárok, és sokkal jobb soruk van, nem verik stb őket. illetve hát annyi a diszkrimináció, ami megmarad, hogy nekem kétszerannyit fizet egy iskola ugyanazért a munkáért, mint nekik, mert én fehér nyugati vagyok, és ezt több pénzért lehet eladni a szülőknek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.21. 12:33:53

@tanato:
köszi. a hontalan állapot, a menekültség, meg a kisebbségiség sajnos nem sokat szokott segíteni arrafelé. évtizedek óta képtelenek rendezni az állampolgárság nélküliek helyzetét. eléggé képben vagyok, voltak karen kollégáim, karen pasim - de ők már mind állampolgárok persze, és az teljesen más helyzet.
nem szeretem szőnyeg alá söpörni a problémákat, viszont azt sem, ha az efféle szélsőségeket és jól eladható nézettséget akarják aztán emberek ráhúzni az egész országra vagy térségre, és aztán rácsodálkoznak, hogy jé itt vannak autók, iskolák, az emberek nem a patakban mosnak. stb. én is csikorgatnám a fogam, ha "nyugaton" a szabolcsi romatelepek viszonyai alapján akarnák megítélni az egész országot meg Kelet-Európát az ottaniak.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 12:35:29

@Dragonlady (Bp, Hun): De bizony azért. :) Nekem olyasvalaki mondta, aki "felülről" látja a dolgokat. Bár ezt Te biztos, jobban tudod, hiszen közöttük éltél, amiért nagyon irigyellek. Éppen ezért Te látod a legjobban a különbséget Thaiföld és a Fülöp-szigetek között...

adg 2015.03.21. 12:35:46

@VPBA: feherekkel nem. Az arabusok ugy gondolkodnak, hogy ok az emberek, a feherek azok mar majdnem emberek, a tobbi azsiai meg fekete az meg a cerkofmajom szinten kb.
De szerintem a kinaiaknL is komoly rasszista nezetek uralkodnak, ahogy olvasom. Egy filippino ezert szemit hongkongban semminek.

Egy sor azsiai nepnel lehet ilyeneket hallani, nagyon tudjak egymast kategorizalni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.03.21. 12:36:53

@adg [Au, Darwin]: Jo a kilátás, de mire jó az a vízszintes gerenda az ablakban pont szemmagasságban?
Az építész ötlete volt hogy megerősítse a szerkezetet, csak egyszerűen alacsony az építész és abból a szögből jó elgondolásnak tűnt?

2015.03.21. 12:38:07

@GERI87: Az biztos, hogy Dél-Korea vért izzadt, amíg eljutott oda, ahol most tart. De példát lehetne venni róluk.

tableno 2015.03.21. 12:47:31

@adg [Au, Darwin]: az ázsiaiak alapvetően rasszisták, kb annyira, mint a nyugatiak voltak az 50-es években.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 12:55:01

@adg [Au, Darwin]: Aha. Szóval mégis csak számít a bőrszín úgy 'unblock' (csakazértis :D). Mi meg 'majdnem emberek' nem mondjuk el az arabusoknak, mit gondolunk róluk. :) Egyébként tényleg szomorú ez az egész, nekünk EMBEREKNEK, csak élnünk kéne azzal, amink van. Sokkal előrébb tartanánk...

2015.03.21. 12:59:37

Most akkor en leszek az a felhasznalo, aki csakugy minden komment, vagy mas poszt temahozzajarulas nelkul idedob egy tokre off linket, jo? Szabad nekem is ilyet neha, ugye? :D

Bocsanat, egyszeruen ez jott ma velem szembe amikor megneztem az index cimlapot.

velvet.hu/elet/2015/03/21/5_ok_amiert_nem_tartanak_ossze_a_kulfoldon_elo_magyarok/

Kivancsi vagyok mit szoltok, vagy ha nem erdekes, akkor bocsanat, itt se vagyok mar, szep hetveget, csokolom.

adg 2015.03.21. 13:06:01

@ctboy (US) ENTP: ha a belulrol keszult kepre gondolsz, akkor nem szemmagassagban van az osztas az ablakban, nem fogja zavarni a kilatast. Sajnos itt nagyon nagy szelre kell meretezni mindent, igy az ablakokat is, es ez hatart szab az ablaktabla meretenek. Plane ekkora magassagban.

Ha a masik kepre gondolsz, ahonnan a part latszik, nem a varos, akkor ott nincs ablak. Az a tetorol keszult, a foggonyfal felett. A gerenda pedig egy ideiglenes szerkezet. Van egy masik ilyen, ami nem latszik, es ezekrol fogg az a kosar, amirol ket ember fogja a homlokzatot letakaritani. Most fejezik be a hazat, ez az utolso munkafolyamat kivulrol. A gerenda vegen lathatod a fuggesztoszemet is, de az nem a vegleges. Ha lemostak a falat, akkor leveszik majd ezeket. Itt egy masik kep rola, kicsit sotet, mert este keszult.
kepkezelo.com/images/5pu1xexhu8g13v946380.jpg
Az epulet felso sarkan latszik a ket kis gerenda, ha ra tudsz esetleg zoomolni, jobban latszik.
A kep masik erdekessege, hogy a daru epp maszik lefele, eleg kockazato manover, mert nagyon kozel van a hazhoz, es nem tud forogni, nincs ra hely. Igy pl a szel sem tudja forgatni, mint normalis esetben, valami rendes szelvihar nagy galibat okozhatott volna.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 13:09:27

@GERI87:

A dolog nem fekete-fehér. Azon emberek közé tartozom, akik nem csak rosszat látnak a multikban. Sokszor leírtam: a multik igenis kultúrát hoztak Mo-ra a 90-es éveke elején.

Viszont a dolgok átestek a ló másik oldalára, ami ugyanolyan hiba,mint a multik hibáztatása mindenért.

Nincs ország, mely bekerült a gazdagok klubjába azáltal, hogy olcsó bérmunkára és idegen tőkére alapozott mindent. Dél-Korea és Japán se így került be a klubba, hanem kifejezetten illiberális gazdaságpolitikával: gyakorlatilag az állam finanszírozta a saját tőkéseket évtizedekig, hogy azok aztán versenyképesek legyenek a külföldi tőkével. Mert - ellentében a liberális mítosszal - a tőkének igenis fontos a nemzetisége.

adg 2015.03.21. 13:09:28

@VPBA: nem a borszin, hanem hogy honnan jottel. A borszin csak annyibban, hogy feher vagy nem. Az mar tok mindegy, hogy vietnami vagy fulop, es hogy sotetebb vagy vilagosabb.
Legalabbis en igy tudom, de lehet, hogy nem vagyok eleg tajekozott. Majd max megmondja a tutit. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 13:09:31

Elfelejtettem leírni reggel: az egyik csúcskedvenc filmem www.imdb.com/title/tt1845838/ pont fülöp-szigeteki, mindenkinek nagyon ajánlom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 13:09:39

@Philosoraptor:

Oroszországban éppen hatalmas kísérlet zajlik, érdemes odafigyelni.

tableno 2015.03.21. 13:13:01

@mojyo: nem rossz cikk, tömören leírja azt, amiről itt már sokat beszélgettünk.

tableno 2015.03.21. 13:15:07

@adg [Au, Darwin]: max véleményére nem érdemes sokat adni. Szinte mindent rosszul tud, csak meggyőzően adja elő magát... :)

2015.03.21. 13:18:12

@adg [Au, Darwin]: Pontosan, ilyen szempontbol tok mindegy a borszin. Egyebkent ha mar borszin: a legtobb filippino sokkal vilagosabb boru mint az arabok, ez senkit nem erdekel szerintem semmilyen szempontbol. (Raadadul a helyi 'arab' lakossag nagyon kevert, az emberek osei kozott vannak arabok, feherek, feketek es ez latszik is rajtuk, mindenfele borszin elofordul.)

2015.03.21. 13:21:53

@maxval bircaman szerkesztő: Arra nagyon kíváncsi lennék, hogyha az oroszoknak nem lenne földgáza, akkor mihez kezdenének magukkal. Kb. mint az arabok olaj nélkül.... :D

Oroszország csak jó példát mutathat Mo.-nak, hiszen százszor akkora a korrupció, mint itthon. Nem vagy te magadnál.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.21. 13:27:57

@adg [Au, Darwin]: Ok. Szóval, ha Bronx-ból jössz feketeként, az nem ugyanaz, mintha Kongóból. Az számít, hova születsz és hol szocializálódsz. Értem már, miért akar "mindenki" annyira amerikai állampolgár lenni? :) De tényleg hagyjuk, a poszt nem erről szól, hanem arról, hogy van egy ország, amelyik nemzeti hősként tekint a határátkelőire. Mi mikor kapunk ilyen jelzőt?

2015.03.21. 13:27:59

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt en is lattam, nekem is nagyon tetszett :)

adg 2015.03.21. 13:29:05

@tanato: kosz, ez "jo" volt. Nehez egy vilag ez.

2015.03.21. 13:42:36

@maxval bircaman szerkesztő: Ez a film erdekesnek latszik, megprobalom letolteni valahonnan, koszi a tippet.

rezsöatya 2015.03.21. 14:11:06

@maxval bircaman szerkesztő: "Ez olyan lenne, mint a napfogyatkozásról beszélni a Hold említése nélkül."

A felhok is takarhatjak a napot...

P.Elliot 2015.03.21. 14:21:52

@VPBA: Valoban! Egy bronxbol valo fekete es egy afrikabol jott fekete kozott az afrikai szerint oriasi kulonbseg van, es meg is mondjak. Az afrikai azert jott hogy dolgozzon, elorejusson, azok eleve szakmakkal jonnek ide, legfokeppen egeszsegugyi vonalon, a ferfiak is, mindenfele munkat elvallalnak, a minimum oraberert is legfeljebb potmunkat keresnek hozza mert menni akarnak valamire es ez valoban ugy is van, nagyon takarekosak es meglepo hamar tudnak hazat venni vagy szep osszeget felretenni es abbol bizniszt nyitni itt vagy odahaza naluk. Gyerekeiket nagyon kemeny kezzel fogjak, abbol egy sem setal feleslegesen az utcan, tanulasra es munkara kenyszeritik. Ok nem is erzik azt hogy ok feketek, ok egy mas orszag polgarai, egyformak a tobbi feher emberrel, melysegesen lenezik az itteni feketet ha az nem dolgozik, kozsegelyen el vagy elszorja a fizeteset, meg regen a munkahelyemen hallottam egy ektelen veszekedest egy Del Afrikai pasas es egy amerikai fekete kozott emiatt, a masik fekete lehordta az ittenit az eletviteleert, igazabol arrol volt csak szo hogy az amerikai fekete nem csinalt meg valamit ami kellett volna a masik munkajahoz hanem elkavezta az idot/ nem volt jelentos dolog de az afrikai kiborult hogy akadalyozta a munkajaban, rettenetesen kiosztotta es kipakolt hogy szerinte miert vannak hatranyban az itt elo fajtarsai, szoval nagy cirkusz volt.
Baratnom meselte hogy meghivta egyszer egy afrikai fekete akivel egyutt dolgozott egy bucsupartira amit az egyetemre keszulo kislanyanak rendeztek, azt mondta hogy csodas volt! Mas munkatarsai is ott voltak, udvozoltek oket az ajtoban, leultettek egy hosszu asztalhoz a kertben ami szepen meg volt teritve, ott ult az egesz afrikai barat es rokonsag meg a mas meghivottak, sok feher is, eloszor felkoszontotte a csaladfo a kislanyt, elmondta az eletutjat szuletesetol, a rokonsag bologatott, aztan sok szerencset kivant neki, intette hogy jol tanuljon, jo legyen, gondoljon rajuk hogy ok buszkek akarnak ra lenni.
Aztan mindenki lancolatban megfogta egymas kezet korben es imadkoztak...Utana jott a kaja, azt mondja a baratnom hogy fantasztikusan finom volt, rengeteg, alkoholt nem ittak, nem tudom miert, talan a vallas nem engedte, azt mondja hogy iszonyu erdekes es jo parti volt...

GERI87 2015.03.21. 14:24:37

@Philosoraptor:

Ez a lényeg. A magyar ember meg nem ilyen sajnos.
Az első buktatókra, feladja és "alternatívákat keres" vagy nosztalgiázik...
Ez nagyon jól látszik abban hogy milyen pártjaink, kormányaink vannak...csupa balos, "vegyünk el akinek van" , "nekem jár, mert.." féle marha.

@maxval bircaman szerkesztő:

"Nincs ország, mely bekerült a gazdagok klubjába azáltal, hogy olcsó bérmunkára és idegen tőkére alapozott mindent."

Az olcsó bérmunkára ez igaz, az nem elég..de a külföldi tőkére nem.
Nagyon sok helyen a külföldi tőke indította el a folyamatot..és ők ma a gazdagok között vannak, pl Finnország, svédek, dánok, norvégok...vagy Oroszország a bolsevikokig...jó ez XIX.sz-i történet, de a siker receptje ma is ez.
Japán sem a II.VH után kezdte.

" az állam finanszírozta a saját tőkéseket évtizedekig, hogy azok aztán versenyképesek legyenek a külföldi tőkével"

Máshol is van ilyen pl USA.
Hiába az adó és vámrendszer kedvezménye, az állami segítség, a siker alapja továbbra is a versenyképes magánvállalatok, a szakképzett munkaerő stb...állami vállalat alig van, kartell és tröszt ellenesség meg igen..

Az igazi "illiberalizmus" az az hogy államosítás van, állami monopólium, a verseny kizárása..
Ez nem teljesítmény alapú rendszer.
Ez a modell biztosan nem termet jólétet, kár vele kísérletezni.
Láttuk már: nem jön be.

Magyarán: hiába minden támogatás ha nincs mögötte szakártelem, polgári mentatiltás, vállalkozó barát légkör és akarat...hiába az állami tőke ha a termék és a munkaerő nem versenyképes...főleg olyan kis piacok estében mint MO-ág.

2015.03.21. 14:27:35

@GERI87: Tulajdonképpen évtizedek alatt jutottak el oda, ahol most vannak. Szerintem lenyűgöző a teljesítményük.

P.Elliot 2015.03.21. 14:29:04

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, az abortusz tilos a Fulop szigetieknel mert melysegesen vallasos a legtobbje. De az hogy elkossek a petevezeteket a megfelelo szamu gyerek utan az nem mert mindegyik munkatarsam megtette, legalabbis ok nem tartottak tilosnak mert megtettek. Persze a templomban valoszinu nem szamoltak be rola a papnak de ugy ereztek hogy ez a kiskapu!

M. Péter 2015.03.21. 14:35:16

@rezsöatya: A kivándorlás levezeti a pillanatnyi feszültséget, de egyben garantálja is hogy az ország örökké a cselédek színvonalán marad.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 14:57:46

remelem Mo-on nel olvassak a kormanykozeli sogor koma jobaratok mert akkor Mo-on is csinalnanak ilyen akademiat .... EU-s penzbol milliardokat benyelve...

DieNanny CH 2015.03.21. 14:59:34

@Határátkelő: Az jutott eszembe erről a cikkről: @mojyo: , hogy lehetne egy olyan körkérdés külföldön élő szülőktől, hogy a GYEREKÜK hogyan viszonyul a külföldi magyar gyerekekhez? Tudom, ez rettentő nehéz, mert ha londoni Margitka elpanaszolja anyucinak, hogy Ádámka elvette a homokozólapátját a parkban, akkor esetleg anyuci azt válaszolja: az egy undok magyar kisfiú, játssz inkább Gladys-szel... :-)
Szóval, lehetne vajon ebből összehozni egy objektív élménybeszámolót? Nem sürgős, esetleg gyereknapra?

Buff A Ló 2015.03.21. 15:09:51

@rezsöatya: és felétek azt is napfogyatkozásnak hívják? :)

P.Elliot 2015.03.21. 15:13:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En nem emlekszem hogy maskeppen viszonyult volna a lanyom a magyar gyerekekhez mint az amerikaihoz. Azonnal nyelvet valtott, magyarul beszelt, ha az tudott angolul akkor csak angolul beszeltek egymassal, de csakugy mint gyerek a gyerekkel, semmifele nyelv vagy borszin/ az a szulo ulteti be a gyerekbe idovel sajnos/ nem szamitott. "en is gyerek vagyok, te is gyerek vagy, jatszunk egyutt".

P.Elliot 2015.03.21. 15:14:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En nem emlekszem hogy maskeppen viszonyult volna a lanyom a magyar gyerekekhez mint az amerikaihoz. Azonnal nyelvet valtott, magyarul beszelt, ha az tudott angolul akkor csak angolul beszeltek egymassal, de csakugy mint gyerek a gyerekkel, semmifele nyelv vagy borszin/ az a szulo ulteti be a gyerekbe idovel sajnos/ nem szamitott. "en is gyerek vagyok, te is gyerek vagy, jatszunk egyutt".

P.Elliot 2015.03.21. 15:19:39

@montroyal ( CAN qc): Na, mas sem kellene mint egy ilyen akademia otthon hogy hogy kell fozni takaritani meg masfeleket. Egybol elterjedne hogy ez az igazi Balkan, ezek meg azt sem tudjak hogy ezeket tanitani kell a higeniara, takaritasra.
A magyaroknak semmifele ilyen tanfolyamra nincs szukseguk. Ha valami maskeppen van azt gyorsan megtanuljak.

rezsöatya 2015.03.21. 15:38:20

@Buff A Ló: regen, amikor meg iskolas voltam, volt egy vitam a matektanarommal (a szazalekszamitast tamultuk), mert napi x orat sut a Nap es az hany szazalek, valami ilyesmi. En meg allitottam, hogy a Nap mindig sut, legfoljebb takarjak a felhok, vagy ezesetben a Hold. Vegul otost kaptam, mert gondolkoztam... :-)
Szoval a napfogyatkozas viszonylagos...
:-P

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 15:40:05

@P.Elliot:

Ennyire nem ismerem a katolikus szabályokat.

Nálunk ez a módszer engedélyezett, náluk nem tudom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 15:40:18

@Mirjam2:

Bolgár és orosz torrentoldalakon minden megvan... De szerintem ez még a YT-on is ott van.

blackhairlady 2015.03.21. 15:56:37

@Der echte Weihnachtsmann:
"Na akkor megyek es megetetem a bogracsot szarvassal, hatha pöri lesz belöle."
Ez de jo beszolas:))))
Jo otlet egeybkent, holnap en is beizzitom a bogracsot, ugy dontottem.

blackhairlady 2015.03.21. 16:01:44

@adg [Au, Darwin]: En is ilyen lakast akarok:) Innen egyenkent meg lehet szamolni a halakat, capakat az oceanba.

P.Elliot 2015.03.21. 16:01:53

@rezsöatya: Te, ezek a jo tanarok! Az osztonzok!

blackhairlady 2015.03.21. 16:04:11

@Mirjam2: Allitolag a hajos munkaknal is a filippinok kapjak a legalja munkat, a legkevesebbet fizetot. Nekik meg annyiert is megeri elvallani. Szomoru.

2015.03.21. 16:12:00

@rezsöatya: A nap este is sut, csak mashol... De mivel ez a teny nem lenyeges a szazalekszamitasi feladat szempontjabol, en bizony meg is kerestem volna a hivatalos meteorologiai definiciot a napsuteses orak szamara, es addig nem engedtem volna haza senkit, amig minden nagyszaju kis okostojas meg nem oldja. :P

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 16:45:50

@P.Elliot: A magyaroknak semmifele ilyen tanfolyamra nincs szukseguk. Ha valami maskeppen van azt gyorsan megtanuljak.

foleg ha penzrol csalasrol van szo ... na jo csak vicc volt ...

DieNanny CH 2015.03.21. 16:45:56

@P.Elliot:

Én 2000-ben kezdtem au-pair-ként Ausztriában dolgozni. Persze, mosogattam, meg a mosdót is pucoltam. Az egyetlen, amit az anyuka megjegyzett: hogy ne használjak egyszerre olyan sok tisztítószert. Merthogy azt vette észre, hogy a magyar lányok sokat használnak. (Én már a 3.-4. lány lehettem, ő mindig csak egy évre vett fel minket.)
Ez a dolog elgondolkodtatott, és az jutott erről eszembe, hogy ugye vannak a mosogatószer-reklámok, ahol egy cseppel el tudják mosogatni egy szülinapi zsúr tízfogásos menüjének csetreseit. Na, én ilyennek sosem dőltem be!
Már fogalmam sincs, mit akartam ebből kihozni... Ja, hogy igen, minden országban másképp mosogatnak és mosnak... :-)

P.Elliot 2015.03.21. 16:49:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Persze vannak mas szokasokde en arra ertettem hogy otthon semmi szukseg ilyen tanfolyamra.
Az az anyuka valoszinuleg eleteben nem takaritott vagy csak feluletesen. Persze lehet takarekosan hasznalni ha annyira sokallja de abbol tisztesseges takaritas sosem lesz. Ami kell az kell!

P.Elliot 2015.03.21. 16:53:08

@montroyal ( CAN qc): Szerintem sok mas nep is tudja a penzcsalast ha arrol van szo!
En azt sem ertem amikor valakirol szolnak a hirek hogy marihuanat termelt az alagsorban vagy a furdoszobaban akkor egyszeruen nem fer a fejembe hogy az illeto felfogta hogy mennyi ido 6 ev borton amikor az elso magot elvetette? Magrol no ugye? Ahol aztan ugysem juthat hozza, meg a priusz elkiseri egesz eleteben.
Minek csalni? Barmiben! Megeri neki?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 16:57:40

@Philosoraptor:

Pont arról szól Putyin reformjának gazdasági rész, hogy a kincseket helyesen használják fel, s ne legyen Oroszországból második Perzsa-öböl olajsejkség, ahol minden vagyon csak luxuséletre megy el. (Bár ez manapság már ott sem igaz teljesen, az EAE komolyan fektet be sok mindenbe.)

Az eddigi évek arról szóltak, hogy az orosz állam lehetetlenné tegye az idegen tulajdont veszélyes mértékben. Tulajdonképpen ez volt a GAZDASÁGI háttere a Hodorkovszkij-ügynek is: a korrupt oligarha Hordorkovszkij Amerikával akart szövetkezni, azt hitte ezt szabad neki csak mert milliárdos és a tulaja az orosz ásványi kincs egy részének. Nos, meg lehet neki mutatva, hogy téved: ma már csak milliomos, nem milliárdos, s ma már nem tulajdonosa semmilyen kincsnek Oroszországban.

Vele szemben a többi oligarha megértette: nem mehet szembe az orosz érdekekkel. Ők most is milliárdosok.

E vagyonból manapság indulnak a fejlesztések. Ez nem indulhatott meg, míg nincs kivéve az orosz kincsek felett irányítása oroszellenes kezekből.

Amerika meg pofára esett, hatalmas vereség érte. Könnyelműen azt hitte Washington, hogy Moszkvában mindig Jelcin-féle vezető lesz hatalmon, aki átadja az országot a nyugat kényére-kedvére. De nem, az orosz nép lerázta a rabigát (pont mint fél évezrede a mongol rabigát) és az ország visszavette szerepét a nemzetközi életben.

Nyilván Mo-nak nincsenek kincsei, ezt nem tudná megismételni. De itt a lehetőség lavírozni a nyugat és az oroszok között, megerősítendő a magyar szuverenitást. Ez az, ami Orbán legnagyobb érdeme: felismerte ezt, s helyesen ezt a vonalat követi. Pontosan ezért is érik őt a támadások.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 16:57:54

@P.Elliot:

Két fontos dolog van itt, ami isteni eredetű:
- mást megölni nem szabad azért, mert az "nem kívánt gyerek",
- a szex nem lehet öncélú valami.

A katolikusok az aktív fogamzásgátlást nem engedik, mert azt úgy tekintik, hogy a 2. elvet megsérti, viszont közben engedélyezik a kiszámolós módszert meg a megszakított aktust. Szóval a katolikus álláspont nem teljesen koherens.

A miénk koherens, mert minden fogamzásgátlást engedélyezünk, mely nem öl embert. Azaz pl. az aktus utáni tabletta tilos, de a normál fogamzásgátló nem az.

Buff A Ló 2015.03.21. 16:58:00

@rezsöatya: aha, szóval akkor a napsütéses órák száma valójában mindenütt állandó, bátran menjen mindenki angliába, ott is ugyanannyi, mint a trópusokon... :)

azért a depresszíós skandináv alkoholistáknak is el kéne magyarázni, hogy nincs is náluk télen tovább sötét, süt ott is a nap, ha nem is látják. lényegében ok nélkül isznak, menjenek inkább a strandra napfürdőzni meg röplabdázni... :)

Csodabogár 2015.03.21. 16:58:23

@adg [Au, Darwin]: Én azt nem értem, hogy miért akar mindenki az USA-ba jönni. Nyitva van előttük az EU ahol sokkal biztosabb körülmények közt, betegbiztosítás, nyugdij stb. dolgozhatnának. Mi a csodás Amerikában? Ismerek itt olyan magyarokat, akik már 10+ éve élnek itt illegálisan. Jogosítáványtól kezdve az esetleges betegségig minden egy dráma. Dolgoznak látástól vakulásig takarítanak, vagy mint handyman feketén. Mire jó ez?

2015.03.21. 17:35:47

@maxval bircaman szerkesztő: Jó lenne, ha arra válaszolnál, amit írtam. Hol lennének az oroszok földgáz nélkül? Gondolom, Oroszország jó hely, hiszen olvastad valami internetes weboldalon, meg ugye te ott éltél legalább 10 évet is... :)

"Nyilván Mo-nak nincsenek kincsei, ezt nem tudná megismételni. De itt a lehetőség lavírozni a nyugat és az oroszok között, megerősítendő a magyar szuverenitást. Ez az, ami Orbán legnagyobb érdeme: felismerte ezt, s helyesen ezt a vonalat követi. Pontosan ezért is érik őt a támadások."

Orbán-t azért érik támadások, mert ugyanolyan szar selejt politikus, mint az összes többi, akiket eddig kitudott izzadni magából a magyar társadalom. Legalábbis az értelmesebbik része a magyar társadalomnak rájött, hogy teljesen mindegy, hogy ki van kormányon, mert úgysem fog változni semmi. Sokan ezt realizálták, és pont ezért vannak külföldön, és nem Mo.-n.

2015.03.21. 17:36:35

@montroyal ( CAN qc): Ahhoz nem kell külföldre menni.

blackhairlady 2015.03.21. 17:41:50

@Der echte Weihnachtsmann: Es tenyleg marhaporive valtozott a bogracs tartalma?:))))
Mar en is megvettem a husit az iment, es holnap reggelig ez fog az eszembe jarni. Szegyelld magad:DDD

blackhairlady 2015.03.21. 17:49:53

@P.Elliot: A gimnazium konyhajan dolgoztam, es az egyik holgynek, aki amugy a kedvencem volt, egy bubaj teremtes, meg kellett mutatni neki hogyan kell soporni, mire valo a szemetlapat, felmosot sem latott soha elotte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.21. 19:33:48

@tableno:
Sajnos nem elég liberális, sőt érvei vannak a liberalizmus ellen.
Nekem ezért hiteles.
A legkönnyebb azt mondani hogy téved.
Érvelni már nehezebb. Nem is teszitek.

Sanyi9 2015.03.21. 19:44:28

@maxval bircaman szerkesztő: ez megint egy akkora agymosas... Nagyon erdekes, ahogy a szamodra szimpatikus dolgokra szep jelzoket talalsz, az antipatikusokat meg eltulzod. Jartal valamilyen propagandaiskolaba?

Peldaul konzekvensen Putin erdekeit (peldaul politikai ellenlabas eltuntetese) orosz erdeknek nevezni komolytalan. Az oligarhakat, akik elegedettek a rendszerrel, lophatnak tovabb. Ez hogy egyeztetheto ossze az orosz erdekkel? Azt ertem, hogy Putin erdekeit nem serti.

"Az orosz nep lerazta a rabigat". :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:20:04

Még a kommentek előtt:

eddig azt olvashattuk csőstül, hogy az elörege(gecske)dő társadalom mennyire rossz, mert hogy nincs aki az egyre több nyugdíjat kitermelje, és különben is, az egész bedől könnyedén.
Most akkor itt van egy szemtelenül fiatal fülöpke társadalom és ez se jó...?
Hát ki érti ezt...

Ez se értem, hogy nincs elég munka.Ha egy társadalom egyre növexik, akkor egyre több övoda, iskola, egészségügy stb fog kelleni,amit ki kell építeni.És ha ez a rengeteg fiatal munkaképes lesz, akkor rengeteg adót fog fizetni...tehát baromira pozitívba kell forduljon az egész...Vagy én nem értek valamit.

GERI87 2015.03.21. 20:20:53

@maxval bircaman szerkesztő:

"a kincseket helyesen használják fel, s ne legyen Oroszországból második Perzsa-öböl olajsejkség,"

Azért a nyugati szintű dőzsölésre mindig is kicsi volt az esély a 160 milliós országban, már a 20 milliós Szaúd-Arábiának sem megy ez...

Amúgy ha a pénzt a szociális, katonai kiadásokra, az állam gazdasági szerepének növelésére fordítják az ugyanúgy kidobott pénz: a jelenlegi helyzetet konzerválja, de nem visz előre..

Nem úgy néz ki hogy az "orosz föld kincseit" egy stabil, polgári, demokratikus Oroszország megteremtésére fordítanák, inkább csak bebetonozzák a hatalmon lévők pozícióit és finanszírozzák az "atyáskodó modellt" ami soha nem hozott még jólétet és békét az orosz népnek! Ezen gondolkodj el..

Mindig csak a nagyhatalmi pozíció elérésére és a katonai hódításokra voltak jók az aktuálisan megszilárdult orosz autoriter rendszerek ...a többség meg ugyanúgy vegetált.

"De itt a lehetőség lavírozni a nyugat és az oroszok között, megerősítendő a magyar szuverenitást. "

MO-ág kisállam, NATO és EU tag...nem a "középkori Erdély" nem lehet itt semmiféle hintapolitika, mások az elvárások, más a helyzet.
Nem kell a seggét nyalni senkinek, de a "lavírozás" csak bizalmatlanságot szül, nem jó taktika ez.
Az EU-n belül kéne helyezkedni, érdeket érvényesíteni pl a Visegrádi négyekkel, nem "kikacsingatni".

"Ez az, ami Orbán legnagyobb érdeme: felismerte ezt, s helyesen ezt a vonalat követi. Pontosan ezért is érik őt a támadások. "

Azért érik támadások mert hiteltelen mint demokrata, ezen kívül még lehetne sorolni az egyéb dilettáns intézkedéseit a kormánynak...

GERI87 2015.03.21. 20:20:53

@diggerdriver:

Nem baj ha az ember kételkedik meg gondolkodik, de a tények makacs dolgok.
Nézzük már meg mi van Oroszországban vagy az EU-n kívül, mi az rendszer, modell amit szerinte követni kéne!
Az egy sikeres út? A múlt és a jelen ezt támasztja alá? ha nem, miért nem?
Ennyi.

Valahogy nekem a "liberálfasizmus" helyett az "unortodoxia" meg a "keresztény autoriter atyáskodó balos állam" nem alternatíva.

Még akkor sem ha én is számtalan hibát tudok felhozni a nyugati demokráciák ellen...

Az alapokat (liberalizmus, polgári demokrácia, piacgazdaság) megkérdőjelezni viszont hülyeség, főleg hogy látszik, bizonyított, hogy ha abból indulunk el akkor működik, működhet. Más meg nem!
(Persze ha alacsony szinten elvegetálgató társadalmat akarunk ahol a szart fel- a jót lehúzzák akkor lehet válogatni a különféle teokratikus, diktatórikus, tekintélyelvű féldemokráciák és egyéb marhaságok közül...csak szerintem ez nem célja egy értelmes embernek)
Aztán az hogy út közben milyen lobbiérdekeknek (drogok, LMBT, PC..) engedünk teret az már egy másik dolog...és rohadtul nem kötelező meglépni, tehát nem érv a "nyugat" ellen.

Buff A Ló 2015.03.21. 20:20:53

Érdekes napi hírek az emigráns magyar sajtóból
A Bécsi magyar ujság számai, 1919-1923

- Belgrádban Fiume olasz annexiójától tartanak
- Hírek Csehszlovákországból
- Bulgária ujból hangoztatja békés szándékait
- Hogyan napfürdőzzünk?
(1923)

És egy hír 1919. december 25-ről:
-A bolsevikiek veszélyeztetik a civilizációt, az erkölcsöket és az igazságot (Washington, december 24.)
Az igazságügyi hivatal közleményt adott ki, amely szerint azok az orosz állampolgárok, akiket az Egyesült Államok kormánya ellen szőtt összeesküvés miatt Szovjet-Oroszországba visszaszállítottak, a törvényes rendet veszélyeztették Amerikában. (...)
Ezeket az embereket jellemük alkalmatlan idegenekké teszi, akiket a törvény értelmében ki kellett utasítani.

anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=bmu&datum=19230712&seite=3&zoom=33

***
Az osztrák sajtóban a monarchiás időkben elég sok magyar vonatkozású hír jelent meg, van köztük 1848-ból is.
Divatlapok, nömagazinok, vadászati lapok, stb.
Persze, a legtöbb német nyelvű és gót betűs.
anno.onb.ac.at/alph_list.htm

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:28:40

@rezsöatya: Azok a bestellák gyönyörűek ott a lap alján, de q-ra nem hiszem el, hogy a netes ismerkedésre szorulnának...
:-)))))))))))))

tableno 2015.03.21. 20:31:08

@diggerdriver: írod ezt a liberális Londonból, ahol imádsz élni. Hát ez aztán hiteles!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.03.21. 20:34:20

@adg [Au, Darwin]: Akkor meg intezzek legalisan. Ott a lehetoseg, akar zoldkartyalotto, akar megfelelo kepesseg. Ha meg nincs akkor meg ne probaljanak a takaro hosszanal tovabb nyujtozkodni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:35:43

@adg [Au, Darwin]: " (bloody fishtank, ausztralul), "

véres haltartály??? wtf?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.03.21. 20:38:07

@adg [Au, Darwin]: Koszonom a valaszt.
A belso kepre gondoltam.
Logikus amit mondasz, egyebkent tenylg nehez megallapitani mennyire van a profil szemmagassagban.
A daru leballagasat egyszer szivesen megneznem, a kep alapjan nagyon misztikusnak tunik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:45:14

@~~Babette~~: +218 a saját és a meg sem születő gyerek érdeke, hogy a nyomorra ne jöjjön világra...A nyomor csak újratermeli önmagát.

rezsöatya 2015.03.21. 20:45:15

@geegee: gondolkoznom kellett, aztan rajottem. Valszeg a reklamokra gondolsz, ingyenes kepfeltoltes, gondolom, reklamokbol el az oldal...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:48:53

@tanato: Nincs nyugdíj?De levonás azért van, fiatalon, nem?Olyan jó ügyesen...Majdnem magyarosant írtam, de egyelőre itt még van egy darabig...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:50:22

@rezsöatya: Persze, csak vicc vót.Imádom, hogy az ilyen szolgáltatásokat a legszebb csajokkal reklámozzák, aztán meg esetleg koppan a delikvens...De hát ilyen ez a popszakma... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 20:52:27

@rezsöatya: ezzel mondjuk spec nem értek egyet, de legyen az én bajom.

2015.03.21. 20:59:17

@diggerdriver: Ő sem érvel, hanem kinyilatkoztat. Amúgy miért kellene bárkinek is komolyan vennie a sok hülyeséget, amit összehord itt mindennap? Amióta nincsen Hinta, azóta pótolja őt. Csak másképpen.

tanato 2015.03.21. 20:59:52

@P.Elliot: @montroyal ( CAN qc): Magyarországon volt ilyen a rendszerváltás után,Gazdasszonyképzőnek hívták.Persze néhány év múltán besült,mert semmire nem lehetett vele menni.Tulajdonképpen cselédképző volt á la Fülöp Szigetek,de mivel;itthon nincs középosztály ,erre nem volt szükség.Nyelvtanítás meg nem volt ott.

tanato 2015.03.21. 21:03:55

@blackhair-lady: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Amit írtok gazdag országokban előfordul,mármint hogy egy tehetősebb háziasszony nem tud takarítani,meg gőze sincs a takarító vegyszerekről annak árairól.Mivel minden munkát az alkalmazottak végeznek,legyen az au-pair,maid,akárki.

tanato 2015.03.21. 21:04:59

@geegee: Mármint a harmadik világban ,ott úgy nagyjából nincs nyugdíj,ott a nyugdíj a sok gyerek.

DieNanny CH 2015.03.21. 21:14:14

@tanato:

Én jártam 1 évet Gazdasszonyképzőbe, érettségi után. Szőni tanultunk - valódi ausztrál gyapjúval! -, főzni, varrni, gépírást, meg voltunk büfében gyakorlaton, meg kórházban, meg oviban (hihi...). Meg kirakatrendezést tanultunk, meg reklámtábla-készítést (öntapadós papírból a tervezés, kivágás, műanyag táblára felragasztás, úgy 2x2 méteres nagyságban...) Nyelvet is tanultunk, de talán csak heti 1 órában. Én nagyon szerettem!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 21:14:48

@VPBA: "'unblock' (csakazértis :D). "

Loller, azóta én is így írom... :-)))))))))))

tanato 2015.03.21. 21:41:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na akkor tudod miről beszélek. TKp- az Antall kormány találta föl ezeket ,akkor még azt gondolták ki fog alakulni egy tehetős magyar középosztály aki tud majd nagyszámban háztartási alkalmazottakat foglalkoztatni.Persze ez nem jött össze,ezért a gazdasszonyképzők értelmüket vesztették mert nem adott piacképes végzettséget.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 21:47:08

@mojyo: ááá, kitárgyaltuk ezt már, teljesen egyénfüggő a dolog.Persze ettől még lehetnek érdekesek az egyedi esetek...

It van egy másik link:

velvet.hu/trend/2013/11/10/meg_10_orszag_ami_egy_magyarnak_megszokhatatlan/

ez is érdekes.Nem tudom, volt e itt annó vitatéma.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 22:14:02

@Sanyi9:

Putyin az orosz érdekeket védi, ezért támadják.

Az az oligarcha, aki elfogadja az orosz érdeket, megszűnik oligarcha lenni. Ilyen egyszerű ez. Kellenek millliárdosok, nem a vagyonukkal van gond, hanem azzal,ha ezt a vagyont politikai célokra akarjék használni idegen érdekekért.

Hodorkovszkij vígan él ma is, senki sem tüntette el. Csak ki lett véve a kezéből a fegyver, mellyel Oroszországra akart támadni. Ennyi az egész. De ezt szerintem te is tudod.

Az pedig abszurdum, hogy azt kéred számon, hogy miért nem minden tökéletes Oroszországban,

blackhairlady 2015.03.21. 22:23:13

@tanato: O kulfoldi volt, azt hiszem Iranbol jott. Nem tudom, hogy gazdag volt-e, sosem beszeltunk rola, csak o meselte, egy evvel elobb kezdett ott dolgozni mint en, es a menedzser tanitotta a takaritasra.

Shanarey 2015.03.21. 22:28:26

@VPBA:

"Thaiföldön kimondottan nyomatják az indiai sorozatokat, hogy az emberek lássák, hogy vannak tőlük sötétebb bőrű ázsiaiak is."

Ez valami égbekiáltó ostobaság.
Ennyi erővel az Európaiak miért is nézik az Amerikai filmeket?

Nem tudom kitől hallottad, de az illetőnek mond meg hogy menjen még egy kört oda ahol az észt osztották neki, na és a Google is jobb információ forrás az ilyeneknél.

Netán azt is megkérdezhetnéd tőle, hány ilyen filmet látott már, mert szerintem egyet sem.

Nos hogy egy Indiai film hogyan is nézhet ki, az sok mindentől függ, azon belül hogy hol is gyártották. Mint ahogy Amerikában sem Hollywood-ban készül film, úgy Indiában sem csak Mumbai alias Bollywood-ban.

Itt egy sikerfilm a múltból, nos akkor nézzük az átlag bőrszínt:

www.youtube.com/watch?v=T0O0GhVnvXE

"Nyomatják" a hindi filmeket, mert jó pénz van belőle, mert a közönségnek tetszik. A Hindi filmekről, meg annyit hogy más kultúra, és elég távol van az európaitól, de pont emiatt közelebb az Ázsiai térség kultúrájához. De ettől ezek a filmek még tényleg akár jók is lehetnek. Én speciel láttam már sok Hindi filmet, és nem találtam sok olyat köztük amelyet nem kellett volna megnéznem. A "Bollywoodban" készülő alkotások egy része még évtizedek után is beszéd téma, avagy remake készül belőle, mert olyan sikeres volt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.21. 22:31:43

@GERI87:

A tények mást mutatnak: most először létezik széles középosztály az orosz történelemben.

Putyin magas támogatottságának erős gazdasági okai is vannak.

A nyugati modellt megpróbálta Oroszország Jelcin alatt. Nem jött be. A mostani meg sikeres. Hülye lenne az átlagorosz a nem működő modellt választani a működő helyett.

S mivel megvan az erő, a nyugat nem képes ezt megtörni. Háborút nem mer a nyugat kockáztatni, a "szankciók" meg nevetségesek. A nyugati ügynökök támogatottsága pedig minimális. Ez van.

morsels (törölt) 2015.03.21. 22:32:15

@maxval bircaman szerkesztő:
Azert az, amit itt irtal, eleg meredek nem?

Mert hat vegulis azt mondod, hogy a milliardos addig jo, amig az adott kormanyfot tamogatja, aki (szerinted) a nep erdekeben iranyit.

Mondjuk megneznek egy fotot rolad par ev orosz borton, akarom mondani atnevelesi intezmenyben toltott ido utan.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 22:32:31

@tanato: jo tudni ... akkor majdnem filippinot, hanem Mo-rol fogok idehozatni egy 18-20 eves gazdasszonyt... remelem a headache dutyt is tanitjak ..:-))))

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 22:35:06

@P.Elliot: elso magot elvetette? Magrol no ugye?

eeeeeuuummmmmmm ..... nem tudom ...

tanato 2015.03.21. 22:37:47

@montroyal ( CAN qc): Ja,ha be nem fuccsoltak volna piacképes kereslet híján ezen iskolák.Mert az ezt végzetteket a csak gondolatban felépítendő középosztály finanszírozta volna.,nem az állam.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 22:40:14

nyugodt hetvegem lesz ..bedoglott a cabel tv dobozom es szerdan mar jonnek is kicserelni ... addig lesz idom korulnezni milyen a vilag, hol is lakok ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 22:42:02

@tanato: szomoru ... mit van mit tenni ... megnosultem ...:-)))

tanato 2015.03.21. 22:43:17

@blackhair-lady: Túl szegény nem lehetett, ha valaki takarított helyette.Persze Iránból jött azért ott már a mi szemszögünkből szegénynek tartott is tehetősnek minősül és tart cselédet a nagy és szélesebb mélyszegénység miatt,gondolok én itt arra hogy szinte fillérekért vállalnak be sokan cselédmunkát a szegény nők arrafelé,ezért akinek már kissé jobban megy nem tud takarítani pl.,mert sosem csinálta.

tanato 2015.03.21. 22:45:02

@montroyal ( CAN qc): Ha már nősültél úgy maradsz,ne álmodozz 20 évesről.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 22:47:15

index.hu/kulfold/2015/03/21/meg_mindig_szlovakiaban_vesztegel_a_magyar_gripen/

Ezek a szlovákok se jobbak a magyaroknál...gratulálok bzmg...
(magyar mexállás...)

tanato 2015.03.21. 22:47:15

@Sanyi9: Most hogy az olajár csökken Putyin csak úgy tudja tartani a hatalmát, ha erőt mutat, ellenséget keres és fenyegetődzik meg erősíti a hadsereget.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 22:50:57

@tanato: foleg mert mindketten megszakadnank ... én az erolkodestol , o a rohogestol ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 22:52:22

@montroyal ( CAN qc): 40-es (60-as) feleséget 2-3 húszévesre cserélnéd, mi? Vén kujon-e vagy?... :-))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.21. 22:54:33

@GERI87:
Nézd, a liberalizmus nem egyenlő a gazdasággal.
Hogy a liberális gazdaságmodell jó vagy nem jó azt elmondja Max vagy Querkus nem éppen hízelgően.
Viszont nem cáfolja senki.
Nem magyarázza el senki hogy miért jó.
Nem olvastam még vitát közted és Max között érvekkel alátámasztva.
A liberalizmus egyéb ágai, mind a család az erkölcs vonatkozásában tapasztalati alapon mondom hogy az ebolával ér fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.21. 22:56:32

@tableno:
Nabazdmeg. Ez szép. Eszerint mindenkinek olyan irányultságúnak kell lennie amilyen országban vagy városban él.
Gratulálok.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 22:59:30

@geegee: Dunara nézore es két 20 evesre .... a klienseimnek mindig azt mondom, hogy halabol hozzanak legkozeleb 2 csajt 18 evest ,de ha nincs egy 36 eves is jo lesz ... egyebkent mar nem futok a nok utan ... mert mire utolerem mar elfelejtem miert is kergettem :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 23:02:49

Asztaqrva!
:-oooooooooooooooooooo

Pitbull halak pezsgőfürdője...Döbbenet télleg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.21. 23:04:39

@montroyal ( CAN qc): Haha, jó kis paraszolvencia lenne...
:-)))
Lassan sajnos én is ebbe a korba lépek, hogy max kártyázni vagy sakkozni tudok velük... :-))))))))))))))
Rohadt az élet...

adg 2015.03.21. 23:05:09

@tildy[UK]: egy szoval nem mondtam, hogy helyes, amit csinalnak. Teljesen igazad van, nekem is ez a velemenyem, vagy legalisan, vagy sehogy. Oreg vagyok mar az ilyen kavarashoz, meg hogy utana izguljak evekig.
Csak a hatterben levo okot akartam mutatni. Ezert csinaljak sokan. Ez vegulis fiatalon meg egy opcio, ha szeret az ember kockaztatni. Ettol meg nem helyes.

adg 2015.03.21. 23:08:20

@ctboy (US) ENTP: valoban nagyon erdekes, ahogy epiti magat a daru. Nem tudom lattad-e a hianyzo ablakokat a homlokzaton? Ott volt a daru hozzakotve az epulethez. Mostanaban foglalkoztam egy keveset toronydarukkal, az egesz tema eleg erdekes.

nyuszigonosz 2015.03.21. 23:10:31

@geegee: Nem kell mindent elhinni, amit olvasol. :-)

Inkább azon beszéltek és sokat a kommentelök, hogy a hírhez a firkálók tettek ugyan képet, de egy gépet amin EMIRATES felirat van, meg még egy képet egy rakat Ryanair géppel, hogy hát legalább tudta, aki írta, hogy a repülögép az repülö gép és nem motorbicikli.

Meg ugye Kassa nem Dél-Szlovákiában van.

2015.03.21. 23:16:27

@diggerdriver: Szerintem nem ezt akarta mondani (hogy mindenki legyen olyan, amilyen helyen lakik), hanem azon csodalkozott (vagyis talalta nem tul hitelesnek), hogy pont azt a berendezkedest/elvrendszert kritizalod, ami alapjan az a hely epult fel, ahova valasztottal koltozni, vagyis, hogy mikozben elvezed London elonyeit, es szereted is, pont azt kritizalod, amitol pont, hogy olyan, amilyen (marmint, hogy elvezheto, altalad szeretheto, neked is elonyoket nyujto).

Vagyis azt hiszem, hogy ezt akarta mondani, ha nem igy van, majd kijavit, bocs, hogy belekotty amugy, a magam reszerol HA-val ertek egyet, ha csak heti 1-2 nap lenne, hogy nem a "liberalizmus" lenne a tema, mar megerne ide jarni. :D

2015.03.21. 23:26:09

@diggerdriver: Ezen a blogon csak egy tévedhetetlen ember van, és az bizony nem én vagyok. Szóval újat nem mondtál. :)

Ha a mantrázás érvelésnek számít, akkor Hintát tulajdonképpen senki sem értette meg. Régen volt a meleglobbi, most a rohadanyugat, Oroszország emelkedik sláger megy....

tanato 2015.03.21. 23:27:25

@montroyal ( CAN qc): Na nem baj,majd egy másik életben.Hacsak nem patkánynak születünk újjá.

2015.03.21. 23:30:00

@maxval bircaman szerkesztő: Nahát, Putyin az orosz érdekeket védi (röhög a vakbelem, ez már tényleg a legalja, mintha nem egy volt KGB-s, végletekig korrumpálható emberről lenne szó). Orbán meg a magyar érdekeket (?) védi, csórit meg azért támadják. Te is látsz valami hasonlóságot közöttük?

tableno 2015.03.21. 23:35:40

@mojyo: pontosan így értettem, köszönöm.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.21. 23:47:52

@tanato: en no leszek ... mar el van rendezve ... de jo csaj ... es keresek egy ilyen palimadarat mint a mostani énem ... na lehet tobb pénze is ...

2015.03.21. 23:50:22

@GERI87: Nézd, neked, mint kívülállónak, nagyon furcsa lehet úgy látni Oroszországot, ahogy. Nem vagyok Oroszország szakértő, de az utóbbi pár hónapban olvastam pár könyvet az utóbbi pár évről, és nekem is sok minden megvilágosodott. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a korrupció nem mérhető magasságokban van, teljesen mindegy, hogy Maxval azt mondja, az is direkt van úgy.... :)))) Abban is biztos vagyok, hogy széles tömegek nyomorognak a szar fizetésükből. Viszont természetesen ott is vannak kőgazdagok, meg persze multimilliomosok is akadnak szép számmal. Szóval az egészből csak annyit akarok kihozni, hogyha nekem egy átlag orosz mondaná azt, hogy minden fasza, akkor el is hinném, hogy Oroszországban tényleg jól mennek a dolgok. Ilyen téren kicsit hasonlít a mi országunk is az övékhez, mert az átlag nem azt fogja mondani, hogy minden fasza. A tévében meg a rádióban még is az ellenkezőjét mondják be. :))))

Shanarey 2015.03.21. 23:51:04

@maxval bircaman szerkesztő:

Putyin Orosz érdekeket véd?

Legyen így, na és akkor ezután kivel fog kereskedni?
Mintha az olaj ár csökkentés kissé nagyon betett volna neki, bár ő ezt tagadja, de ettől még így van. Az "Orosz" érdekek miatt fenyegeti a szomszédos országokat, amelyek Orosz országhoz képest szinte semmit nem számítanak? Orosz érdekből lenyúlta a Krím félszigetet, és most kell neki a szárazföldön keresztül vezető út is a lenyúlt területhez? S ez mind elfogadható számodra, mert Orosz érdek? Az sem baj, hogy ezt egy szuverén Európai ország területén műveli? Egy frászt Orosz érdek, ez egyszerű megalománia, na meg nosztalgia, a valaha volt Szovjetunió okán. Na akkor magyarázd meg nekem, hogy az átlag Orosz ebből a sok jóból, miért nem lát semmit? Ahogy a másik példaképed Viktor elvtársad sem az átlag emberekért, úgy Putyin haverod sem az összes Orosz érdekeit nézi, hanem csak az ő köreiben lévőket.

tableno 2015.03.21. 23:52:02

@diggerdriver: ha már így rákérdeztél: gazdasági liberalizmus az, hogy téged a csóró kelet-európait beengedtek Londonba, ott szabadon vállalhatsz munkát, nem nyomnak agyon mindenféle adminisztrációs és adóterhekkel, és akkor váltasz munkahelyet, amikor kedved tartja. A család/erkölcs vonatkozásában pedig a liberalizmus az, hogy a lányodat nem csukják börtönbe vagy zárják elmegyógyintézetbe azért, mert teletetováltatja magát, sőt, még csak meg sem szólják érte. Próbálná meg ugyanezt mondjuk a kies Szaúd-Arábiában, ugye...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.22. 00:09:24

Linkajánló még:

index.hu/nagykep/2015/03/21/sea_change/

angliai kiránduló és fotós célpontok

*********

divany.hu/kolyok/2015/03/21/emigraltunk_iskolai_tapasztalatok_bo_fel_ev_utan/

Endékás határátkelés folytatódik

************

divany.hu/eletmod/2015/03/21/a_balkanon_sielni_olcson_maga_megorult/

Birkaember, Jani haverjáné, ezek igazak?Érdekelnének még tudnivalók...
Illetve az ostoba indexes újságíró is elmehet a bánatba, aki március végén rakja ki az ilyen cikkeket...

***********

P.Elliot 2015.03.22. 01:29:26

@montroyal ( CAN qc): En sem tudom! Gondoltam megnezem a kompjuteren de aztan nem mertem. Nehogy mar valaki figyelje hogy ki nezegeti hogy hogy lehet termelni, hehehe, aztan itt hazkutatast csinaljanak....csak vicc de tenyleg nem volt kedvem megnezni sem. Borzadok mindenfele drogtol...

M. Péter 2015.03.22. 01:47:45

@adg [Au, Darwin]: Az USA-ban úgy legalizálhatja valaki a státuszát, amnesztiától és menekült státusztól eltekintve, ha egyrészt törvényesen lépett be, nem a zöldhatáron keresztül, és egy USA állampolgár közvetlen hozzátartozójaként kérelmezik neki a zöldkártyát. (Ez leggyakrabban azt jelenti, hogy a házastársa USA álampolgár, de az is lehet, hogy az USA-ban született 21 évet betöltött gyerek kérelmezi a szüleinek a zöldkártyát.) Egyéb esetekben el kell hagynia az USA-t, és 1/2 éves illegális tartózkodás utan automatikusan ki lesz tiltva 3 évre, 1 év után pedig 10 évre.

M. Péter 2015.03.22. 01:56:57

@Sanyi9: Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy Maxot az orosz kormány fizeti azért, hogy blogoljon és hozzászóljon, Persze, az is lehet, hogy tényleg hisz, abban amit ír, Bulgária elvben NATO- és EU-tagország, gyakorlatban viszont Oroszországot támogatja.

rezsöatya 2015.03.22. 02:11:38

@geegee: a kolto (fotos) azt akarta mondani... szoval "Marten azon toprengett" - irta az indexes ujsagiro...
:-)))

Ilyen apaly-dagaly dolgot en is jatszottam, s szerintem, aki fotozik, az mindenki...
Essexben, a Temze torkolatanal van egy hajotemeto (kikerestem most a Google Earth-ön), ez:

postimg.org/image/af9dv6yh1/

Ezt fotoztam apaly/dagaly idejen. Jo messze van meg a tenger, de erezteti hatasat a jelenseg:

postimg.org/image/6ybhlrxur/
postimg.org/image/78kugpa05/

Persze Skocia nyilvan szebb, elismerem, de ha majd valamin toprengek legkozelebb, megosztom az indexes fiukkal... :DDD

adg 2015.03.22. 02:17:52

@M. Péter: es jol tudom, hogy ezt szoktak kijatszani ugy, hogy megerkezik pl turistakent, hirtelen megcsapja az oszinte szerelem szele, meghazasodik, es gond megolva? Ha jol tudom ez a kiskapu is jelentosen beszukult az utobbi idokben, komolyabban ellenorzik a szerelem tisztasagat, valodi egyuttelest, stb.

Pl olvastam olyan torteneteket, hogy a kullfoldi berel lakast, ahol ellakhat ingyen az amerikai fel is, cserebe a hazassagert. Igy mindket fel jol jar, az egyiknek van ingyen szallas, jellenzoen rendesen lecsussott amerikai peldany, a masiknak meg lesz elobb-utobb egy zoldkartya.
Gondolom ennyire nem egyszeru, meg lebukas eseten komoly szankciok lehetnek, de azert elvileg mukodhet. Valahogy megis ott van tobb millio illegalis.

Nem vagyok nagy szamertoje a temanak szerencsere. En mehettem volna legalisan.

kék madár 2015.03.22. 07:26:56

hihetetlen
"Amerika meg pofára esett, hatalmas vereség érte"
azt, hogy az orosz gazdasag es a rubel osszeomlott hallgassuk el mint egy AVOs hirszerkeszto es akkor majdnem minden stimmel. Illetve meg akkor se.

GERI87 2015.03.22. 07:26:56

@maxval bircaman szerkesztő:

"A tények mást mutatnak: most először létezik széles középosztály az orosz történelemben."

Kérdés hogy mennyire széles ez és kik alkotják..
Az állami hivatalnokok, alkalmazottak aránya nőt, ez a növekedés félrevezető, mert ők nem egy tőkeerős független polgári réteget képviselnek.
Ha ezt is a gázexport fizeti, az megint csak egy képlékeny dolog.

"A nyugati modellt megpróbálta Oroszország Jelcin alatt. Nem jött be."

Ez nem jelenti hogy sehogy sem és soha nem lehet polgári demokrácia és liberális gazdaságú Oroszország, csak azt hogy nem jól csinálták...vagy nem azok akiknek kellett volna.
Amúgy meg 10 év alatt mit vársz? most komolyan?
"Ó, eltelt 10 év nem élünk német szinten....nem működik, le vele!"
Ne legyünk már hülyék.
Ugyanaz volt mint MO-on, amit leírtam: a szocialista munkakultúra/mentalitás nem tűnik el pillanatok alatt.

"A mostani meg sikeres. Hülye lenne az átlagorosz a nem működő modellt választani a működő helyett."

Persze, az emberek többsége a könnyebb és azonnal (hamarabb még az ő életében) látható és tapasztalható megoldásoknak hisz. Na meg mindenki szereti ha szórják felé a pénzt!
Ez csak sima "peronizmus", semmi több.
Hosszú távon nem működik.

kapitalizmus.hvg.hu/2012/06/15/a-klasszikus-liberalizmusrol-roviden/

@diggerdriver:

"Nem magyarázza el senki hogy miért jó."

Szerintem teljesen látható hogy miért jó.
Ahol liberális (gazdaság)politika van ott magas az életszínvonal, ahol meg mással próbálkoznak az nem jön be, vagy speciális feltételek adottak (pl kőolaj export, kereskedelem).

progressziv.blog.hu/2014/08/26/lehetunk-e_szingapur

GERI87 2015.03.22. 07:26:56

@Philosoraptor:

Persze, lehet a könnyebb utat választani:
Mindig csak "ahhoz képest hogy rosszabb is lehetne..." nézni a dolgokat, meg a jólétet az "orosz nagyságra" váltani...stb.
Csak így a többség mindig nyomorogni fog és/vagy ágyútöltelék lesz!

Azt kéne már látni hogy az ilyen rendszereknek és kegyeltjeinek NEM érdeke az hogy a többség tényleg jól és szabadon éljen!

Abban reménykedni hogy majd még jobb lesz?...vicces:)

Miért akarnák ezt a Kreml-ben? Már most is támogatja őket a többség...
De Putyin csak addig "ad" amíg "befogod a pofád".
Nem kell nekik tehetős, erős, független polgári réteg, választók...mert azok elkergetnék őket, hisz sokkal hatékonyabb és jobb alternatívát tudnak!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.22. 07:35:48

@Shanarey(England) ISTP:

A Krím megszavazta az önrendelkezését, s ezt Oroszország a nemzetközi jog betartásával támogatta. Ez a történet lényege. A témának semmi köze egyébként ahhoz, amit írtam.

2015.03.22. 08:00:23

@diggerdriver: 'Hogy a liberális gazdaságmodell jó vagy nem jó azt elmondja Max vagy Querkus nem éppen hízelgően.'

Igen, ezzel az a baj, hogy sem Max, sem Quercus, sem en nem ertunk a gazdasagpolitikahoz (meg meg sokan masok itt a forumon) de ok feljogositva erzik magukat hogy folyton ezekrol a temakrol irjanak mint onjelolt szakertok. Mo.on a 'liberalis' szot szitokszokent hasznaljak egyes korokben, mindenfele definicio nelkul.

Bar nem vagyok szakerto a teruleten, annyit azert felfogtam hogy pl. Nyugat-Europaban es az USA-ban un. 'kevert' gazdasagi rendszer van (meg mielott kijavit valaki: nem tudom hogy mondjak ezt magyarul, ez az en forditasom a 'mixed economy' kifejezesre) aminek az a lenyege hogy bizonyos dolgokat az emberekre / piacra hagynak, bizonyos dolgokat az allam kontrollal. Tehat szo sincs teljes gazdasagi liberalizmusrol. Ezt Max is jol tudja, es rendszeresen kritizalja pl. a nyugat-europai orszagok szocialis halojat. A szocialis halo a klasszikus peldaja az allami beavatkozasnak, de Maxnak ez sem szimpatikus. Valojaban Maxnak az nem tetszik hogy vannak emberek akik jobban elnek mint az atlag kelet-europaiak.

Max es tarsai osszemossak a kapitalizmust a gazdasagi liberalizmussal holott ezek kulonbozo fogalmak. Akinek a kapitalizmus nem szimpatikus, az nyugodtan probalja ki milyen egy nem kapitalista orszagban elni (a legtobben kenyszerbol probaltuk mar fiatalabb korunkban), nagyon gyorsan ki fog derulni miert jobb a kapitalizmus mint mas alternativak. Ez olyan mint a demokracia: nem tokeletes, de nem talaltak meg ki jobbat.

Ami azt illeti hogy miert nem vitatkozunk Maxxal: mert nem erdemes. En probaltam ervekkel meggyozni olyan temakban amikhez ertek, legalabb annyira mint o, ugymint vallastortenelem peldaul. Nem gyoztem meg, a tenyek nem erdeklik, az eszervek sem erdeklik. Hajtogatja a magaet, ugyanugy mint Hinta, csak intellektualisabb stilusban.

2015.03.22. 08:06:49

@tanato: A vilaghaboru elott voltak haziasszony-kepzo iskolak, ezeknek az volt a szerepuk hogy a leendo foallasu felesegeket felkeszitsek a haztartasvezetesre, gyereknevelesre. Direkt kozeposztalybeli noknek voltak kitalalva. Lehet hogy ezt akartak feleleveniteni a rendszervaltas utan? (Onnan tudom ezt hogy az egyik nagyanyamat ilyenbe akartak iratni a szulei erettsegi utan, de o szerencsere meggyozte oket hogy kuldjek inkabb 'igazi' gazdasagi foiskolara, illetve nem tudom mi volt pontosan a neve de olyan ahol valodi konyveloi es hasonlo tudast lehetett szerezni.)

tableno 2015.03.22. 08:11:00

@Mirjam2: így van. Én ugye közgazdászként TÉNYLEG értek ezekhez a dolgokhoz, mégis rendszeresen lehurrognak olyanok, akik legjobb esetben is csak lelkes amatőrök. Egy idő után elege lesz az embernek abból, hogy egy maxval-féle mindentudó sarlatánnak jobban hisznek, mint annak, aki 20 éve ezzel a témával foglalkozik...

2015.03.22. 08:12:22

@blackhair-lady: @tanato: Siman elkepzelheto hogy Iranban mas dolgokat hasznalnak takaritasra es ezert nem tudta a holgy hogyan kell kezelni pl. a felmosot, stb. Pl. en takaritottam mar Nyugaton mikor Indiaba kerultem (sot dolgoztam takaritonokent), megis meg kellett tanulnom ott hogy hogyan kell takaritani, mert pl. nem tudtam hogyan kell a cirokseprut hasznalni (nem is tudom ezt tenyleg cirokseprunek hivjak-e magyarul: www.madamletmetellyouonething.com/red-dust-of-india/

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.22. 08:15:14

@Shanarey(England) ISTP:

"Na akkor magyarázd meg nekem, hogy az átlag Orosz ebből a sok jóból, miért nem lát semmit?"

Pont ezt cáfoltam meg. Sosem létezett korábban orosz középosztály, S a szegénység aránya a korábbi ázsiai szintről (50 %) le lett víve normál 15 %-os kelet-eurűpai szintre. Szerinted ezt nem érzi meg az átlagorosz?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.22. 08:15:42

@morsels:

A milliárdos szükséges elem, nincs kapitalizmus nélküle.

De ha egy milliárdos a nép ellen lép kell, az államnak le kell állítani. Hozzáteszem: ugyanez történne az USA-ban is hasonló esetben.

Hodorkovszkij el akarta adni érdekeltségeit amerikaiaknak. Ezért le lett állítva.

2015.03.22. 08:17:45

@tableno: Pontosan, hiaba erzem azt hogy kicsit otthon vagyok a temaban pl. azsiai vallasok kerdeseben, Max siman, magabiztosan keresztulgyalogol rajtam es megmondja a tutit. Ezek utan semmi kedvem erveket felhozni ellene, inkabb megprobalom atugrani a kommentjei nagy reszet. Gondolom a legtobben igy vagyunk ezzel, aztan a vegen ugy nez ki hogy neki van igaza mert senki nem cafolja meg az 'erveit' :))). De hat ez a nyilvanos blog ez egy ilyen mufaj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 09:01:02

@tableno:
Miért Szaúd Arábiát hozod példának?
Miért nem Oroszországot?
Ott sem csuknák börtönbe és ott sincs liberalizmus.
Bár lehet hogy Oroszország liberális.
Mint tudjuk minden jó a liberalizmusból származik ergo Oroszország a Szabad Tetkóviselés országa liberális.

Mint a híg takony...

tableno 2015.03.22. 09:09:36

@diggerdriver: hülye vagy. Amúgy a lányod Oroszországban is megnézhetné magát. De te is, csak szólok...

tanato 2015.03.22. 09:17:51

@Mirjam2: Igen erről hallottam,a leendő középosztálybeli feleségeknek volt kitalálva,hogy ellenőrizni tudják a cselédeket,hogyan végzik a munkájukat.Ilyenben is gondolkodhatott az ANtall kormány,mert nagyon restaurálni akarta akkor a gyermekkori viszonyait Antall,aki középosztálybeli gyerekként nőtt fel a Horthy rendszerben.De azért ott volt a másik szándék is hogy jól felkészült háztartási alkalmazottakat is képezzenek az általa újra álmodott "úri"középosztály számára.

tanato 2015.03.22. 09:22:32

@Mirjam2: Ez is lehet az ok,meg a másik is.Pl, régebben írtam már ide is egy linket Indiáról,hogy már egészen kismértékben jobb anyagi helyzetű nők/akik még MO.-on is szegénynek számítanának/ sem takarítanak,mert akkora a szegénység ott hogy szinte egy tál lencséért is beállnak cselédnek a nagyon szegény lányok.

tanato 2015.03.22. 09:27:30

@Mirjam2: @tableno: @GERI87: Max egyértelműen Putyin "embere".Lehet hogy csak bulgársága miatt oroszbarát,lehet politikai mgegyőződésből,akármiből,ebből nem enged.Putyin lesz a világ első embere,ha törik ha szakad.A Nyugat le lesz alázva általa hamarosan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 09:29:31

@GERI87: @Mirjam2:
Folyton arra lyukadunk ki hogy ami jó az liberális ami rossz az nem liberális.
A liberálisok simán letagadják a magyar liberalizmust és kitörlik a liberális történelemkönyvekből. Mert csődbevitte az országot.
Bezzeg a nyugat...
Ott minden liberális gazdaság szárnyal. Mint a Spanyol az Olasz...
Jaaa hogy azok pont nem. Azok az unortodox liberális gazdaságok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tableno 2015.03.22. 09:29:32

@diggerdriver: mondjuk ez már magas lesz neked, de a liberalizmusnak is vannak fokozatai. Oroszország például valóban liberális Szaúd-Arábiához KÉPEST. Londonhoz képest meg nem az. És hogy még tovább bonyolítsam a dolgot, elárulom, hogy Oroszország nagy ország, tehát nem mindenhol ugyanolyanok a körülmények. Moszkvában például a lányodat csak jó eséllyel lekurváznák a tetkói miatt (mielőtt félreértesz, eszem ágában sincs megsérteni őt, és nekem semmi bajom a tetkóival, de hát én csak egy hülye libsi vagyok...). Ellenben vidéken már számíthatna arra, hogy beviszi a rendőr miatta, Csecsenföldön pedig (ami szintén Oroszország!) meg is ölhetik érte. De ha nem hiszel nekem, menjetek el oda, próbáljátok ki!

Shoyu 2015.03.22. 09:34:51

Ilyen Magyarországon is van. 3 éves képzések ha jól emlékszem, ingyenes, németet, szakmát tanítják, feltétel, hogy a tanuló a suli után Németországban vállaljon munkát, gondolom megadott munkahelyeken.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.22. 09:35:01

@Mirjam2:

"Mo.on a 'liberalis' szot szitokszokent hasznaljak egyes korokben"

Amit én ellenzek. A liberalizmus NEM szitokszó, hanem egy bizonyos eszme neve. Ezt az eszmét ellenzem, de a szót szitokszóként használni abszurdum.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 09:37:52

@tableno:
És csak nyúlik, nyúlik mindent beszennyezve...

Innen nézve meg bizonyos szemszögből a csillagok aszcendensét figyelembe véve az Északi Sarkhoz képest Észak Korea is liberális nektek.
Mindig mindent valamihez viszonyítotok ami a liberalizmus előnyét hozza ki.
Egy liberálisnak az egész sárgolyó liberális ha úgy akarja.
Tényleg, az Internacionálét nevezzétek ki liberális himnusznak.
Tökéletes lenne.

tableno 2015.03.22. 09:43:58

@diggerdriver: Kb olyan szinten vitázol, mint egy duzzogó ovis. A liberalizmus lényege csupán annyi, hogy hagyjuk az embereket úgy élni, ahogy nekik jó, és lehetőség szerint minél kevésbé szólunk bele máaok dolgába. Nyilván tökéletlen a rendszer, hiszen az emberek is azok. Viszont a diktatúrával is ugyanez a baj: a diktátor aki meg akarja mondani a tutit, a legritkább esetben tévedhetetlen. Amúgy javaslom, hogy a liberális demokrácia "kudarcait", pl Olaszországot vagy Spanyolországot az illiberális modell kevésbé sikeres példáival hasonlítsd össze, mondjuk Myanmarral vagy Észak-Koreával, esetleg Iránnal. Szingapúrt és Dubajt meg Svájccal és Norvégiával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 10:07:25

@tableno:

Igen, én egy műveletlen melós szintjén vitázok veled az egyetemet végzett liberális tudorral.
Csak mellékesen jegyzem meg hogy pont a hozzád hasonlók tették Magyarországot azzá ami most.
Mert liberálisok, mert diplomások, mert ők a TUDÁS birtokában vannak. Meg lehet nézni mire tellett a TUDÁSBÓL.
Én mint kívülálló csak a kenyér minőségéről mondhatok véleményt hiszen a kenyeret ti készítitek.
Szar a kenyér amit csináltatok.

A liberalizmus a ti értelmezésetekben azt jelenti hogy mindent szabad.
Pont. Nincs tovább.
Nincs belefoglalva hogy kivéve ami másnak árt.
A ló egyik oldala a liberalizmus, a másik oldala a diktatúra.
Hát basszátok meg egymást (vagy a lovat) aztán az utód talán fent tud maradni a ló hátán.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.03.22. 10:11:50

@adg [Au, Darwin]: Mult heten akadtam ra erre a cegre egy indexes cikk alapjan. Azota is dobbentem nezem a szervezettseget. (Fokent a nalunk uralkodo kaoszhoz kepest)

www.youtube.com/watch?v=Hdpf-MQM9vY

tableno 2015.03.22. 10:20:49

@diggerdriver: ehhez képest az undorító libsik elől a világ egyik legliberálisabb országának legliberálisabb városába menekültél, és ott éled világod. Ki érti ezt?!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 10:25:08

@tableno:
Megyek haza
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

tableno 2015.03.22. 10:33:45

@diggerdriver: Hajrá. Majd számolj be a tapasztalataidról.

tableno 2015.03.22. 10:35:21

@diggerdriver: ezt az undorító libsi propagandát ugye elrettentő példaként linkelted be?

adg 2015.03.22. 10:36:52

@ctboy (US) ENTP: Igen, ezt lattam mar. Nagyon komoly szervezes kell hozza.
De azt erdemes hozzatenni, hogy a hazat nem tizenot nap alatt epitettek, az a felepitmeny osszeszerelese volt.
Elotte ki kellett asni az alapot, majd megepiteni. Ez mar boven tobb ido, minimum egy de inkabb ket honap, ha ott is megy ez a szervezettseg.
Aztan le kell gyartani az epulet nagy reszet valahol. Az is honapok, es csak utana jon a szereles, az gyorsan megy valoban. Ossze van csavarozva az egesz.
De szerintem meg ekkor sincs kesz, oke, all az epulet, rajta van a burkolat, van benne nemi gepeszet, hiszen vilagit, stb.
De belao munkakra nem eleg tizenot nap. Mar csak technologia miatt sem, meg annyi ember kene hozza, hogy nem tudnanak egymastol dolgoozni.

Szoval helyesen, tizenot nap alatt allitottak fel az elkoregyartott szerkezetet. Ez sem rossz amugy, termeszetesen. De az epulet megepitesi ideje attol szamitando, hogy belevagtak a kapat a foldbe, es addig tart, hogy keszre jelentettek, es atvette a tulaj/megrendelo.

tableno 2015.03.22. 10:48:11

@diggerdriver: te jószagú atyaúristen. Most látom csak, hogy te engem itt agyba-főbe szívatsz... Hát nálad nagyobb szélsőliberális nem is létezik, ember!

diggerdriver.blog.hu/2015/02/10/megis_kinek_az_elete_543#more7159855

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 10:49:30

@GERI87:

mint nemreg megtudtam, az unortodoxia new deal neven egyszer mar bevalt valahol nyugaton.
igaz, hogy volt vagy 85 eve.

tableno 2015.03.22. 10:52:23

@~~Babette~~: ????????? Na azért a kettő nem teljesen ugyanaz. Meg a megoldandó problémák sem voltak még csak hasonlóak sem. De persze egy magamfajta hülye közgazdász ne pofázzon bele a nagyok dolgába, úgyhogy el is dugulok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 10:54:00

@tableno:
Igen, igazad van.
Én vagyok a világ leg szélsőliberálisabb ultrakonzervatív diggerdriver-e.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 11:02:24

@Mirjam2:

-nak tuno stilusban.
a valodi entellektuell figyel a masikra, akivel kommunikal.

tableno 2015.03.22. 11:02:54

@diggerdriver: aki totális fogalomzavarban szenved...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 11:05:12

@tableno:
mivel en nem kozgazdasz vagyok (es nem is akarok az lenni) , nem kozgazdasagi aspektusbol irtam (bar igy visszagondolva, ezt mondanom kellett volna),
hanem olyan szempontbol, hogy mindketto abban latta a gazdasagi valsag megoldasat, hogy kozpontilag(allamilag) avatkozik bele a piac folyamataiba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.22. 11:05:20

@tableno:
Szenvedek?
Nem érzem a szenvedést.
:))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 11:07:23

@tableno: mert tul keveset hallatod a hangod.
es nem cafolod meg a hulyesegeiket.
pedig mi orulnenk neki.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.03.22. 11:21:15

@rezsöatya:
Erdekesseg keppen, itt talalhato az elsullyedt Monty is tobb ezernyi tonna robbano anyaggal.
Apaly idejen latszanak az arbocai:

www.dailymail.co.uk/news/article-2195590/3-000-ton-timebomb-shipwrecked-Thames-estuary.html

tableno 2015.03.22. 11:32:37

@~~Babette~~: A New Deal a 29-33 világgazdasági válságra adott megoldást. Mint azt te is említetted, ez 85 éve volt, radikálisan más körülmények között.

A 30-as évek gazdasági világválságának okaként Keynes (Matolcsy kedvenc közgazdásza amúgy) az ipari forradalom által felfuttatott termeléshez képest elégtelen fizetőképes keresletet határozta meg, és megoldásként radikális bér- és fogyasztásnövelést, a jóléti rendszerek széleskörű kiépítését és az állam nagyobb gazdasági szerepvállalását javasolta. Akkoriban ugyanis nem volt SEMMIFÉLE gazdasági szabályozás, sem antitröszt törvények, sem szociális háló, sem munkanélküli segély. A válságot többek között az mélyítette el, hogy a nagyarányú munkanélküliség tovább csökkentette a keresletet, ami további elbocsátásokhoz vezetett, stb. Ehhez jött még a deflációs hatás, vagyis az árak folyamatos CSÖKKENÉSE. Ja, és gyakorlatilag nem volt államadósság. A New Deal (gyakorlatilag a szociális és infrastrukturális feltételek javítása államadósság generálásából, a monopóliumok megszüntetése és a piaci verseny erősítése mellett) ilyen feltételek mellett lett sikeres.

Ezekből a feltételekből szerinted hány érvényes a mai Magyarországon? És a munkanélküli segélyt közmunkára cserélő, a reálbéreket lenyomó, az államadósságot minden áron csökkenteni akaró, a piaci versenyt állami monopóliumokra cserélő unorthodoxia mennyiben azonos a fenti gazdaságpolitikával?

2015.03.22. 12:00:06

@M. Péter: Lehet, hogy ez áll a háttérben... :)

tableno 2015.03.22. 12:01:09

@diggerdriver: azért kérdezd me maxvalt, a haza bölcsét, hogy az eutanázia támogatása nem liberális ebola-e véletlenül?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 12:05:38

@tableno: amennyit en tudok, es az nem sok;)errol
kozmunka
kozmuvek allamositasa (ld nemzeti kozmuszolgaltato)
allami nyugdijszolgaltatas barmilyen faramuci modon
munkaugyi torveny ld MT atalakitasa, mellyel tobbletjogokat ad a munkavalloknak
bankfelugyelet erositese ld pszaf es mnb "osszevonasa" (nem sikerult tul jol)

es ugy altalaban az a felfogas, h a szabadversen hirdetese mellett gyakorlatilag termeszetesnek erzi, hogy beavatkozzon barmilyen piaci folyamatba

en innen , hozza nem ertokent igy latom.
de nem foglalkoztam ezzel, ig nem erzem felhatalmazva magam vitatkozni veled

2015.03.22. 12:10:08

@GERI87: Ha belegondolsz, szinte ugyanez megy Mo.-n is. Csak nekünk nincsenek természeti erőforrásaink.

Buff A Ló 2015.03.22. 12:11:32

@M. Péter: ilyen alapon az ortodox egyház is fizethetné, hogy kampányoljon a "murvalobbi" és a "betegségek" ellen.
az igaz, hogy nekik már kevesebb az olajuk, mint az oroszoknak. :)

tableno 2015.03.22. 12:13:28

@~~Babette~~: a lényegi különbség az, hogy egyrészt a magyar gazdaság a 30-as évek Amerikájával ellentétben eleve túlszabályozott (tehát a további beavatkozás nem sok jóval kecsegtet), másrészt a New Deal egyáltalán nem volt piackorlátozó, sőt inkább az akkor elterjedt monopóliumok megtörése volt az egyik célja. A gazdaságpolitikai intézkedéseket mindig az adott körülményekre kell szabni. Hogy orvosi példával éljek: attól hogy az antibiotikum gyógyítja a tüdőgyulladást, még nem biztos, hogy a cukorbetegségre is jó.

rezsöatya 2015.03.22. 12:14:00

@Simon Hasonmasa (Roch): koszi, hogy megtalaltad, erdekes cikk!

2015.03.22. 13:15:20

@diggerdriver: Oroszorszagban regebben nagyon durvan megvertek az emosokat, es mindenkit aki hasonloan nezett ki :(

Nem hatosagilag persze, hanem "csak ugy" egyenileg, onkenybol, szoval ennek nincs sok koze a liberalizmushoz, hanem inkabb az eroszakossaghoz es az intoleranciahoz. De Oroszorszag papiron amugy liberalisnak szamit, meg a homoszexualitas is legalis, csak a "propagalasa" tilos. Papiron amugy rengeteg csodalatos, demokratikus torvenyeik vannak amik garantaljak az egyen szabadsagat, jogait, stb, a problema pont az, hogy Oroszorszagban ezeket nem szokas betartani, mindenki magaert felel, a politikusok is magukert, a rendorok is magukert, mindenki a sajat celjat szolgalja, es hat ugye ahol az erosebb kutya b*szik, ott ez az ugynevezett maffiaallam hamar kialakul. Az "illiberalis" demokracia, az bizony pontosan ezt jelenti, csupan eufemizmus a korrupt kleptokraciara.

Ennek nem sok koze a valodi liberalizmushoz, vagy annak ellentetehez, ami szo szerint azt jelenti, hogy szabadelvuseg (liberta = szabadsag), ez azt jelenti, hogy a tarsadalmat ugy rendezzuk be, hogy az egyen legyen szabad (addig, amig masok szabadsagat nem serti). A gazdasagi liberalizmus is ezt jelenti, hogy a gazdasagot ugy rendezzuk be, hogy a vallalkozas is legyen szabad (amig mas szabadsagat meg nem serti). Ezekkel lehet vitatkozni, hogy ez jo-e, vagy sem, hiszen, bar a szabadsag nagyon jo, alapvetoen rohadt veszelyes is, hiszen a tarsadalom alapvetoen ostoba f*szkalapok gyulekezete, raadasul a szabad versengesnek altalaban sok vesztese is van, amik szinten karokkal jarhatnak a tarsadalomra nezve, amit muszaj valahogy orvosolni. A liberalizmus ilyenfajta kritikaja szerintem helyes, es elfogadhato, a gondolkodas, filozofalgatas meg senkinek sem artott, ugyanakkor szerintem k*rvara unalmas mar ez, szerintem peldaul a tarsadalom liberalizmusban, es teokraciaban, meg masfajta berendezkedesben is ostoba f*szkalapok gyulekezete marad, csak a foldrajzi elhelyezkedestol, vagyis az eroforrasok eloszlasatol es azoknak megtermelhetosegetol fuggoen alakultak ki kulonbsegek :D

Szoval en nem vagyok liberalis, vagy illiberalis, en geografista vagyok, ezt a szot en talaltam ki, lehet, hogy letezik mar, de ez a lenyeg, hogy en abban hiszek, hogy az ember es a tarsadalom gondolkodasat es berendezkedeset leginkabb a logisztika hatarozza meg, amit az elobb is leirtam, es minden mas folosleges agyalgas.

@maxvalt en peldaul birom, en szoktam kerdezni tole es kedvelem, hogy mindig higgadtan es turelmesen valaszol, engem nem zavar, hogy nem ertek vele egyet :D En ertem a vilagkepet, elfogadom, amit allit magarol (hogy aspergeres), es, hogy kenyszeres ellentmondo, es imadja az altala irritalonak tartott internetes "csurhe" (a kritikatlan liberalisok, ateistak, nyugatbaratok) provokalasat, es akkor is kiall valami ellentetes dolog mellett, ha az nyilvanvalo f*szsag, ha provokalhatja vele a neki nem tetszo kozonseget. Egyszer talalkoztam vele egy masik blogon, mar nem tudom hol, hogy volt egy video valami szaudi hittudosrol aki azt allitotta, hogy a Fold nem is forog mert akkor nem lehetne repulovel utazni v vmi ilyesmi :D Es hat persze ez a video azert lett kiteve, hogy az internet nepe (tobbnyire pont az ilyen ateista, a liberalizmusban feltetlenul hivo zapadnyikok) nevethessenek rajta, de @maxval ott volt, es akkor mondta, hogy a geocentrikus vilagkep is helyes, vagyis az is csak egy olyan elmelet, mint a heliocentrikus. :D Ez egy nyilvanvalo f*szsag, amit senki se gondolhat komolyan aki valaha is felnezett az egre egyszer, es szerintem egeszen biztosan o sem gondolta komolyan, egyszeruen muszaj volt valamit mondania, hogy ellenkezzen ezekkel az emberekkel. Szerintem itt is tobbnyire ezt csinalja, hiszen itt tobbnyire nyugatra vandorolt emberek vannak, akik az altala nem kedvelt, ot rendkivul irritalo dolgokmenten elnek. Engem ez nem zavar, sot, szerintem neha kifejezetten vicces :D Vagyis en birom, hiteles forraskent tekinteni ra csupan azert, mert kitartoan es turelmesen ellentmond, szerintem az o muveszetenek a felreertelmezese. :D

Hu de hosszu lett... Na mindegy remelem elolvassatok :D

GERI87 2015.03.22. 13:26:49

@~~Babette~~:

Köze nincs ahhoz amit Orbán akar..

@diggerdriver:

MO-ot a vízfejű állam, a hozzá nemértő tehetségtelenség vitte csődbe.
Úgy akartak nyugati mintájú gazdaságot és jólétet hogy nem termették meg az alapokat hozzá, társadalmi szinten sem.
Amíg az eu gazdaság rendben volt döcögve mentünk a farvizén, aztán ennyi volt.

A spanyolok, görög épp most léptek arra az útra hogy "alanyi jogon akarnak nyugati színvonalon élni" baloldali populista pártokkal...
Egyébként meg azért jutottak idáig mert erőn felül költekeztek, miközben ezt hitelből tették...
És persze mindig mások - főleg a bankok gazdagok - a hülyék...
A valóban erős gazdaságok kilábaltak, a többiek meg nem.

@tanato:

Ahhoz képest meg régebben azt mondta: "A kapitalizmus nem egy jó rendszer, számtalan hibája van, de sokkal jobb, minden másnál. A kapitalizmus problémáira a megoldás egyetlen: több kapitalizmus és elmélyülő globalizáció. ":)

Jó, persze a vélemény változhat.

GERI87 2015.03.22. 13:26:49

@Philosoraptor:

Ezért itt sem növekedés, sem stagnálás nem lesz, csak lassú lejtmenet...
Ahol mindig csak "ahhoz képest" fognak egyesek jól, jobban élni hogy mennyire rosszabbul élnek mások...

2015.03.22. 13:27:05

A filipinóknak könnyű: eleve spanyolul beszélnek - amit a fél világon elfogadnak - és katolikusok. Ha még gagyog ehhez valamit angolul akkor nyert ügye van.
Spanyolországban rengetegen vannak (megjegyzem én még spanyolt ott dolgozni nem láttam, mert az összes arus, recepciós pincér, takarító, mind filipinó, mexikói, vagy délamerikai indián ), gondolom a beilleszkedés nem okoz nekik gondot.

M. Péter 2015.03.22. 13:45:34

@irdesmond: A Fülöp-szigetek soknyelvű ország, a tagalog a legelterjedtebb nyelv, a spanyolul a legoptimistább statisztikák szerint is csak a népesség 5%-a tud. Ezen kívül a latin-amerikai országokban, ahol még mindig tartanak cselédeket, van elég helyi kínálat is.

tableno 2015.03.22. 13:49:50

@M. Péter: ez igaz, de a tagalogban rengeteg a spanyol (és angol) eredetű kifejezés, így nekik a legtöbb ázsiainál könnyebb megtanulniuk a nyelvet.

2015.03.22. 14:38:56

@GERI87: Szomorú, de mit lehet tenni ellene? Kb. semmit.

Buff A Ló 2015.03.22. 15:01:38

Menténtől menten avagy szügyig mélabúban

'Elfelejtünk szavakat, másokra rálelünk, olykor túlságosan is, s lesznek divatosakká. A kérészéletű divatszók, így szerepelne az újságban. A politikusok például évek óta ragaszkodnak a markánshoz, markáns véleménykülönbség, ez azt jelenti, hogy egyikőjüknek sincs véleménye, és ezt markánsan a tudomásunkra
hozzák. A másik a mentén. De nem hogy a Maros mentén, vagy hogy folt esett a nyuszttal bélelt mentén, ami mégis valami megbízható, ha nem is polgári, de konzervatív ügylet, hanem nemde az "ilyen-olyan értékek mentén".

Tulajdonképpen anyánk nyelve iránti tiszteletből nem volna szabad ilyen pártokra szavazni. Azt már nem is említem, hogy egy párt, aki. Markáns, mentén, aki – erős szűrő. Ha még az alkalmasintot is hozzáveszem, márpedig hozzáveszem – hogy ti. az nem azt jelenti, alkalomadtán, hanem hogy vélhetőleg, valószínűleg -, akkor csak állnánk itten pártok nélkül, ami nem volna érdekünk, szügyig mélabúban. Minthogy e jelenség pártfüggetlen, lehetséges, hogy ez volna ama annyit hiányolt demokratikus minimum? Ez az az aranyfonál, mely összeköti
pártjainkat?'

Buff A Ló 2015.03.22. 15:02:13

@diggerdriver:
Köszönjük, megédesítette vasárnapunkat. Méltó imádság az úrnapjára.

Kissé szókimondó, sőt alpári, de remekül tükrözi a közélet magyar néplélekre tett kulturális hatását.

GERI87 2015.03.22. 15:02:30

@mojyo:

"a foldrajzi elhelyezkedestol, vagyis az eroforrasok eloszlasatol es azoknak megtermelhetosegetol fuggoen alakultak ki kulonbsegek :D"

Van ebben valami...
Én is írtam a múltkor, hogyha pl az albánokat egycsapásra áthelyeznénk északnyugat-Európába nem nagyon tudnának mit kezdeni az euroatlanti kereskedelmi-ipari zónával, a kialakult infrastruktúrát nem tudnák működtetni...ahogy a németek sem tudnának akkora eredményeket produkálni a Balkánon...
A földrajzi fekvés tehát fontos.
Bár azt állítom hogy a németek a maguk munkakultúrával polgári társadalmával még mindig eredményesebbek lennének így is.
Vagyis nem lehet mindent arra fogni hogy "szar helyen vagyunk".

GERI87 2015.03.22. 15:02:46

@Philosoraptor:

Valódi ciklusokon átívelő jobboldali gazdasági program (és párt) kell, a magyar emberek karakteréhez igazodva...de ehhez az embereknek meg be kell látni hogy nincs más út (kiút), alternatívákat keresni értelmetlen, tapasztalniuk és érteniük is kell ennek helyességét.
Sem Viktor, sem a szívcsakra, sem a búzamezők, sem Egely vackai nem fognak itt a semmiből jólétet teremteni alanyi jogon...

blackhairlady 2015.03.22. 15:22:53

@Mirjam2: Igen, elkepzelheto, nem kerdeztem rra miert nem tudta, o meselte nagy nevetve, kello onironiaval, hogy milyen kis benacska volt a kezdetekben, de szepen beletanult:)
Igen, ez valami olyasmi, marmint ciroksepru fele. Nekunk is volt falun, a foldes nyarikonyhat ezzel soportuk, meg kint a jardat.

2015.03.22. 15:28:15

@GERI87: "a németek a maguk munkakultúrával polgári társadalmával" >> szerintem ez a munkakultura es polgari tarsadalom pontosan a foldrajz miatt alakult ki, a hanzakereskedelem + az eghajlat kedvezo a szezonalis mezogazdasagnak, tehat van tervezhetoseg, stb. Vagyis en ezt is a kornyezettel magyarazom, ennek a kialakulasat. A balti allamok is szerintem azert szamitanak racionalisabban szervezett, "gazdagabb" helyeknek, megha keleten is vannak, meg szovjetek is voltak, mert kereskedelmi szempontbol fontos helyen voltak es egyszeruen ez a szemlelet alakult ott ki.

"Beljebb" keleten mar kicsit kemenyebb az elet, persze Magyarorszag nincs rossz helyen szerintem, de jellemzobb a hianygazdalkodas, es az azzal jaro mentalitas is. Szerintem.

De amugy en nem annyira ertek a gazdasaghoz annyira, ez az altalam "geografizmusnak" nevezett szemlelet (lehet, hogy van neve is amugy meg, mar ha muszaj, hogy mindenaron legyen valamilyen izmus amiben hiszunk :D), szoval ez nem azert alakult ki bennem, mert annyit tanulmanyoztam a gazdasagokat, hanem inkabb a kulturakat, nyelveket es a muveszetet, targykulturat figyelem (persze a gazdasagi kontextussal egyutt) egyszeruen igyekszem eles szemmel :) Ettol meg siman lehet, hogy tevedek, es nincsen igazam, regebben megszallottan gyuloltem az osszes ilyen "izmust" meg elmeletet, semennyire sem erdekelt, hogy racionalizaljam es rendszerbe teve ertelmezzem a vilagot, egyszeruen csak kovetkeztetesek nelkul figyeltem. Viszont nagyon szeretek utazni, es a sajat gondolkodasomat is nagyon befolyasolja a helyzet es a hangulat, kornyezet es egyeb logisztikai korulmenyek, meg egy csomo konyvet is elolvastam humangeografia temaban, es akkor erre jutotam, dehat ez csak ilyen vasarnap delutani konyhafilozofalas, en igazan nem akarok senkivel sem vitatkozni. :D

blackhairlady 2015.03.22. 15:30:47

@tanato: Nalunk 6.-tol a gimnazium vbegeig valasztott tantargykent lehet tanulni ilyen haziasszonyi dolgokat, home ec a tantargy neve. Foznek, sutnek, varrnak, ultetnek, csaladi koltsegvetest csinalnak, szoval minden olyat ami a mindennapi elethez szukseges. Szerintem nagyon jo dolog.

2015.03.22. 16:57:04

@M. Péter: bocs, én a spanyol tanfolyamon azt tanultam hogy a Fülöp-szigetek spanyol nyelvű ország, biztosan tévedtek.
Tavaly 2 hónapot voltam Spanyolországban (nem dolgozni, csak turistaként) innen vannak a tapasztalataim. Úgy láttam, hogy a házi személyzet (ezt a nyilvánvaló egyenruhájukból következtettem) inkább dél-amerikai. A vendéglátásban dolgoznak filipinók. Abban a szállodában ahol megszálltam más nációval nem is találkoztam.
A spanyolokra nem jellemző, hogy akármilyen munkát is elvállalnának, mert legalább 2 évig kap ilyen-olyan segélyt, amiből a legutólsó szociális segély is olyan 400€-körül van, bár nem tudom, hogy a lakbért azt ezen kívül vagy ezzel együtt értik, tehát, ők biztosan nem állnak be takarítani.

GERI87 2015.03.22. 16:57:04

@mojyo:

"...szerintem ez a munkakultura es polgari tarsadalom pontosan a foldrajz miatt alakult ki"
"keleten mar kicsit kemenyebb az elet,"

Hát, ha már egyszer kialakult akkor el is lehet sajátítani földrajzi fekvéstől függetlenül - ha már globalizáció van - meg látszik is hogy működik, tehát ma már nem érv hogy "nem ott vagyunk".

"dehat ez csak ilyen vasarnap delutani konyhafilozofalas,"

Kell az is néha:)

Shanarey 2015.03.22. 17:07:08

@maxval bircaman szerkesztő:

A Krimi szavazás?
Oké, nincs több kérdésem, hiszen egy 100% feletti szavazás az biztos rendben van. Valahol 1986-ban biztosan, de ma nem.

Az életszínvonalról.

Ezt te tapasztaltad is, avagy szokás szerint a statisztikákat nézed?
Az hogy Moszkva, és a nagyobb városok tele vannak Iphone-al rohangáló idiótákkal, és luxus autókkal, az nem jelenti azt hogy az átlagember jól él. Ennyi erővel, Magyarország is rendben van.
Aztán mégsem.
Akkor eme "okosság" szerint jogos más országok területeit elfoglalni, jogos a saját országot ennek örömére anyagilag lehúzni. Vagyis a hülyeség akkor sem hülyeség, ha egy embargó az ára, és egyéb kellemetlenségek. Hja hogy az áremelkedéseket, csak az átlagemberek érzik meg, és nem a Putyin haveri köre, az más kérdés.

2015.03.22. 17:41:18

@GERI87: Szerintem arra várhatunk napestig. Inkább mindenki menjen külföldre, akinek elege van ebből, saját magának tesz vele egy nagy szívességet.

FutureFry 2015.03.22. 17:52:48

@Shanarey(England) ISTP: "A Krimi szavazás? Oké, nincs több kérdésem, hiszen egy 100% feletti szavazás az biztos rendben van."

Arról nem is beszélve, hogy egy évvel azelőtt egy felmérés szerint még csak 23% akart Oroszországhoz tartozni

2015.03.22. 17:53:35

@GERI87: Igen, elmeletben el lehet sajatitani, es amugy a globalizacio egeszen biztosan kepes valtoztatni ezen. Valoban nem kellene, hogy erv legyen az, hogy "nem ott vagyunk", ezzel egyet ertek.

De gyakorlatban ez eleg nehez szerintem, es nem mindenki fogadja el a mashonnan jovo dolgokat, mert azok egy egesz mas vilagszemlelet eredmenyei, es az egesz csomag jar hozza, szerintem nagyon nehez csak elemeket atemelni belole. Mondok egy peldat, nekem nagyon szimpatikus a japan szemlelet a minosegiranyitasban. Nagyon tetszik az, hogy a minoseg az elso, es addig nyomjuk magunkat, amig nincs kesz az amit megalmodtunk, es ugy, ahogy megalmodtuk. Szerintem tobbek kozt ez is a hosszu eletuk titka, ez a megalkuvasmentesseg. :D Peldaul ezt sok helyen probaltak meg atultetni a vallalatoknal az egesz vilagon, de nyugaton ezt diktatorikus nyomasnak erzik sok helyen, hiszen ott nagyjabol soha semmilyen szempontbol nem ugy eltek ahogyan a Tavol-Keleten, egyszeruen nem annyira aldozatkeszek ill. sokkal jobban individualistabbak, nehez megertetni veluk, hogy miert is jo ez.

Vagy egy masik pelda, a skandinav racionalitas, az is tetszik, hogy mukodik naluk az az egyezseg, hogy befizetjuk a rengeteg adot, cserebe atlathatoan koltjuk el joleti kiadasokra es a piacgazdasag egyenlotlensegeit csokkentjuk vele. Erre is nagyon szivesen mutogatnek, hogy vegyuk at az egesz vilagon, azt viszont nem akarom, hogy mindenhol olyan racionalisan megtervezett kertvarosokban lakjunk, ahogyan ok, sovenykeritessel meg kiskerttel, meg SAAB-bal meg lapraszerelt hofeher konyvespolcokkal amin roskadozik a sok perverz krimi :D Eskuszom bele is halnek, vagy legalabbis depresszios lennek biztosan. Viszont, ha en ragaszkodom ahhoz, hogy legyen irracionalisan tuldekoralt csicsas palotam meg nagyfogyasztasu BMW-m, akkor hogyan is lehetne azt megertetni velem, hogy fizzessem be a sok adot? :D

Szoval, amit ezzel akartam mondani, hogy bar igazad van, de oszinten szolva nem tudom mennyire lehetseges elemeket atvenni mashol, masmilyen korulmenyek kozott kialakult gondolkodasmodokbol anelkul, hogy masokka valjunk, illetve, ha ugy vesszuk at, hogy alakitunk rajta, akkor meg pont azt vesszuk el, ami a lenyege, peldaul, hogy Magyarorszagon is bazi sok adot fizetnek be az emberek, csak nem arra koltik amikre a skandinavok es nem is atlathatoan, racionalitasnak pedig nyoma sincs. :D

Hmmm, nehez ez a vasarnap delutan. :D

Shanarey 2015.03.22. 19:16:33

@FutureFry:

Nem beszélve arról az apróságról, hogy Putyin az Orosz tv által nem rég leadott nyilatkozatában elmondta hogy a Krím visszaszerzése előbb eldőlt, mint a népszavazás.

Shanarey 2015.03.22. 19:18:07

@mojyo:

Azért a japánok öngyilkossági rátája is függ attól az általad csodált munkamoráltól.

tanato 2015.03.22. 19:51:47

@~~Babette~~: Még nem olvastam,köszi a linket.

tanato 2015.03.22. 19:52:47

@blackhair-lady: Tényleg jó dolog lehet,a gyakorlati életre tanít.Ez azért nem cselédképzés.

tanato 2015.03.22. 19:55:58

@GERI87: A tettek és a szavak egysége Maxnál,Diggernél sem egyezik.Én a tettekben hiszek.

2015.03.22. 20:01:07

@Shanarey(England) ISTP: Hat igen. Japanban amugy sajnos elegge hagyomanyos dolognak szamit az ongyilkossag (szeppuku peldaul), tobbek kozt a megalkuvasra keptelenseg miatt, de amugy azert el is olvastad, amit irtam? :D Ugyanis en is pont arrol elmelkedtem @GERI87-nek is, hogy nehez csak bizonyos dolgokat atvenni masoktol, ha egyszer azok mashol es mas korulmenyek kozott alakultak ki. Vagyis, ha peldaul megprobaljuk atvenni a japanos kompromisszumkeptelenseget, lehet, hogy mi is tudunk majd Yamahat csinalni, de kozulunk is olyan sokan lehetnek peldaul ongyilkosok. Lehetne meg rengeteg peldat mondani, minden kulturaban van ertek, es megvannak a negativ kovetkezmenyei is.

Shanarey 2015.03.22. 20:05:06

@mojyo:

Persze hogy olvastam.

Magyarországon, a Japán munkamorál nélkül is magas az öngyilkosok aránya, és itt nem létezik ennek az a bizonyos változata.

2015.03.22. 20:19:38

@Shanarey(England) ISTP: Hat igen, nyilvan mert Magyarorszagon mas korulmenyek voltak kezdetektol fogva... magyaroknak a nekik megfelelo megoldast kellene megtalalni erre a problemara, ahogyan az osszes tobbire is. (Ezt nem igazan ertem amugy, miert hoztad fel, vagyis, hogy ezzel mit szeretnel mondani, mi csak arrol beszelgettunk, hogy nehez dolog-e atvenni bizonyos megoldasokat masoktol, ha a kornyezetunk es az ebbol kifolyolag kialakult vilagkepunk elter.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 20:22:48

@mojyo: muveszetenek?
na itt rohogtem fel:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 20:26:28

@irdesmond: szia, de reg jartal erre!
mi ujsag veled??

2015.03.22. 20:28:27

@~~Babette~~: Oh, hat szerintem mindent lehet ugy csinalni, hogy az mar muveszet, peldaul a trollkodast is :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.22. 20:30:17

@tanato: megdobbento

"itt jo, itt legalabb nem vernek"

GERI87 2015.03.22. 20:33:18

@Philosoraptor:

Igen, ez a kézenfekvőbb megoldás.

@mojyo:

"De gyakorlatban ez eleg nehez szerintem, es nem mindenki fogadja el a mashonnan jovo dolgokat, mert azok egy egesz mas vilagszemlelet eredmenyei, es az egesz csomag jar hozza, "

Mi európán belül is azért a "nyugat kultúrzóna pereme" vagyunk talán nem reménytelen...

"Nekem nagyon szimpatikus a japan szemlelet a minosegiranyitasban."

A konfuciánus alapok és a hagyományos japán perfekcionizmus sokat segítettek nekik a felzárkózásban a nyugati teljesítményelvű piacgazdaság és a demokrácia átvételében.

"Peldaul ezt sok helyen probaltak meg atultetni a vallalatoknal az egesz vilagon, de nyugaton ezt diktatorikus nyomasnak erzik sok helyen"

Valóban, a "japán változatot" kár erőltetni, pláne errefelé...

"nem tudom mennyire lehetseges elemeket atvenni mashol, masmilyen korulmenyek kozott kialakult gondolkodasmodokbol anelkul, hogy masokka valjunk,"

Ha az látszik hogy ezzel a tulajdonságainkkal, berögződésginkel. gondolkodásmódunkkal sikertelenek vagyunk, akkor nem hiszem hogy baj lenne ezeket elhagyni és mássá válni...

"ha ugy vesszuk at, hogy alakitunk rajta, akkor meg pont azt vesszuk el, ami a lenyege,"

Nem feltétlen.
A svéd meg a japán módi az - mondjuk - a két véglet, a kettő között lehet még lehet megoldás.

tanato 2015.03.22. 20:34:28

@~~Babette~~: Katasztrófa ránk nézve.

2015.03.22. 20:57:45

@GERI87: Hat nem tudom erdemes-e teljesen massa valni, vagy lehet-e egyaltalan... Fejlodni mindenkeppen lehet, tanulni masoktol, ez egeszen biztos, es el lehet hagyni rossz szokasokat, ezt alairom, hogy ezzel erdemes probalkozni :) De szerintem, ha at is vesznek dolgokat egymastol, a kulturakbol, az szaz szazalek, hogy azokat felismerhetetlensegig fogjak alakitani a helyi viszonyok. Peldaul van kismillio fele keresztenyseg, aszerint, ahol elterjedtek, meg a kommunista kiserletek is egeszen mashogy sikerultek a vilag egyes pontjain, szoval akarmennyire is egyetemes, mindenkire ervenyes megoldasnak van szanva egy-egy elvrendszer, mindig beleszolnak a helyzeti viszonyok, szerintem. En legalabbis keptelen vagyok elkepzelni, hogy valami egyforman mukodjon ket eltero helyen, ilyen meg az aruhazlancoknal sincs :D Akkor nem tudom, hogyan lehetne egy egesz gazdasagi, vagy tarsadalmi kiserletet megvalositani, de lehet, hogy csak buta vagyok, fiatal es tapasztalatlan, es ezert gondolom igy. :)

Az amugy erdekes amit irtal, en egyaltalan nem talalom a sved es a japan "modit" ket vegletnek, bizonyos dolgokban elternek, hiszen teljesen mashol elnek, de van kozos is, peldaul a racionalitasra, egyszerusegre torekves, es mindketten vilagszinvonaluak a designban es jo kocsikat csinalnak. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.22. 21:05:12

@GERI87:

Most is ezt mondom alapjában.

A nem-liberális modellek is kapitalisták, mind egytől egyik. Mondjuk Észak-Koreát és Kubát leszámítva, de ezeket senki nem is ajánlja, legalábbis én nem.

A globalizáció pedig pozitív folyamat. Csak be kellene fejezni. Amit a nyugat akadályoz.

A jobbikos olvasóim rendszeresen megdöbbennek, hogy egyszer mennyire nekik tetsző szöveget írok, aztán meg hirtelen "liberális" szövegeket mondok... :-)

Pedig ez csak a mai magyar szélsőjobb zsákutcás ideológiája,,,

Itt más dolgokról van szó. Meg is írtam már, hogy miért kell jelenleg Orbánt támogatni, de sajnos az ilyen hozzászólásokat a HÁ tulaj nem engedi szinte sosem. Pedig itt ez egy kulcskérdés.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.22. 21:05:14

@Shanarey(England) ISTP:

Nem, nem ezt mondta. Ez nyugati propaganda. Én megnéztem az egész filmet, amiben Putyin erről beszél, s nincs benne ilyesmi.

Ez tipikus propaganda trükk: a propaganda terjesztője tudja, az olvasók 99 %-a úgyse néz után az egésznek. Az 1 %, aki utána néz, meg nem számít, őket majd "oroszbérenceknek" nevezzük aztán.

2015.03.22. 22:16:04

@Shanarey(England) ISTP: Meg a dél-koreai diákok öngyilkosságától is...

2015.03.22. 22:32:39

@maxval bircaman szerkesztő: "Itt más dolgokról van szó. Meg is írtam már, hogy miért kell jelenleg Orbánt támogatni, de sajnos az ilyen hozzászólásokat a HÁ tulaj nem engedi szinte sosem. Pedig itt ez egy kulcskérdés."

Figyelj, tök jó, hogy te megmondtad, hogy miért kell támogatni, de szerencsére mindenki eltudja dönteni saját maga is, hogy akarja-e támogatni. Sajnos a magyar politikában ma nincsen olyan párt, akire egy értelmes ember azt mondaná, hogy mögéjük állok. Talán az LMP lehetne, de ők is csak azért, mert még nem voltak kormányon. De mivel ennyire súlytalanok, ezért valószínűleg soha nem is lesznek.

Ha a racionalitást veszem alapul, miért támogassak egy olyan embert, aki minden évben egyre több lóvét vesz ki a zsebemből, hogy még többet tudjanak lopni a haverjai....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.22. 23:12:18

@rezsöatya: Aham, érdekes.Erre felénk még nem sikerült apály-dagály jelenséget észrevennem, mert még nem voltunk egyszerre fél vagy egy egész napot egy egy helyen.Meg a marha sok sziget közé lehet nem is tud bejönni olyan egyszerűen...De lehet hogy ez utóbbi baromság, nem vagyok ocanológus... :D

GERI87 2015.03.22. 23:23:20

@mojyo:

Szerintem teljesen megállja a helyét a "két véglet", egymáshoz képest is meg magyar szemszögből nézve is...

"Akkor nem tudom, hogyan lehetne egy egesz gazdasagi, vagy tarsadalmi kiserletet megvalositani,"

Különbségek nyugat Európában is vannak, mi azért nem különbözünk annyira gyökeresen hogy lehetetlenség lenne váltani, na meg megtörtént már egyszer: pogány nomád gyökerű törzsszövetségből, keresztény nyugati feudális állam lettünk.
Akkor is "elveszett" valami aminek ma már élő írmagja sincs, mégis van olyan hogy "magyar" csak már mást jelent mint 1000 éve...
Én semmi problémát nem látok ebben.

@maxval bircaman szerkesztő:

"A nem-liberális modellek is kapitalisták, mind egytől egyik."

Azok a "nemlibeárlis" modellek amiket példának hozol fel nem olyan sikeresek, az a baj.
Az Ázsia vonalhoz meg meg teljesen mások az alapok.

progressziv.blog.hu/2014/08/26/lehetunk-e_szingapur

"A globalizáció pedig pozitív folyamat. Csak be kellene fejezni. Amit a nyugat akadályoz."

Nem hinném hogy minket bárki is akadályozna a fejlődésben és olyan fontos lenne ezt a 9 millió embert a jelenlegi szinten tartani...
Egy szegény, instabil, lecsúszó állam nem érdeke Európának.

"miért kell jelenleg Orbánt támogatni"

Orbánt nem kell támogatni, teljesen feleslegesen képzelsz mögé olyan távlati célokat amik nem önzőek és dilettánsok...ő nem 'államférfi'. Bármit tesz, azt magáért teszi, még ha ennek van is néha kedvező/nem rossz hatása az országra nézve...
Bármit is tesz ami szimpatikus ez csak a látszat, mert tudja hogy mi kell ahhoz hogy népszerű legyen...
Pl a szélsőségesek is néha meglátják az igazságot, ráhibáznak...de attól még nem kell őket követni, mert a tetteik és módszereik vállalhatatlanok.

M. Péter 2015.03.23. 00:36:53

@adg [Au, Darwin]: Az egy kicsit más. Illegálisoknak ritkán van arra pénzük, hogy valakinek még fizessenek is. 1986 óta a külföldi házastárs 2 évnél frissebb házasság esetén először csak ideiglenes zöldkártyát kap, majd 2 év után kérvényezheti a végleges zöldkártyát, ha még mindig házasok és együtt élnek.

FutureFry 2015.03.23. 02:17:14

@Shanarey(England) ISTP: Jogos, a BBC is megírta, hogy már 3 héttel a referendum előtt elkezdte a Krím bekebelezésének megtervezését:
www.bbc.com/news/world-europe-31796226

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.23. 06:33:39

@GERI87: Orbannak egy celna van a penzszerzesen ki ul, bekerulni a tortenelemkonyvekbe Kossuth es Szechenyi melle.

2015.03.23. 07:16:30

@blackhair-lady: Ertem, koszi. En varosi lany vagyok, egeszen Indiaig kellett mennem hogy cirokseprut lassak! :)

tanato 2015.03.23. 08:21:48

@Mirjam2: girlpower.cafeblog.hu/2013/12/18/hazaisszonyok-es-cseledeik-megdobbento-fotok-a-valosagrol/

Ja megtaláltam,itt az a cikk ahol írják hogy Indiában akár napi két tál ételért is beállnak a lányok cselédnek a nagy szegénység miatt,így aki onnan jön nő Európába az minimum egy szinttel feljebb van náluk és persze hogy lövése sincs a házimunkához.

adg 2015.03.23. 10:00:02

@M. Péter: Koszi, igy egy kicsit ertelmesebbnek tunik.

2015.03.23. 11:31:08

@maxval bircaman szerkesztő: Attól még, hogy szerinted jó dolog, más szerint meg lehet, hogy nem....

blackhairlady 2015.03.23. 15:44:03

@Mirjam2: Bocsi, en is belekeveredtem egy kicsit. A ciroksepru az a normal sepru ami nem partvis:D
Amire en es szerintem te is gondoltal, a vesszosepru.
Itt mindkettot megtalalod, szerintem a vesszore jobban hasonlitott a te altalad linkelt kep.
www.google.hu/search?q=ciroksepr%C5%B1&biw=1164&bih=625&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=DyYQVYreKImLyAStoYDYAw&sqi=2&ved=0CCcQsAQ#tbm=isch&q=ciroksepr%C5%B1+vesszosepru

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása