oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 20. 06:47,  Önzőn döntöttem, hogy legyen életem 581 komment

2015. február 20. 06:47 Határátkelő

Önzőn döntöttem, hogy legyen életem

A posztot egy dühös ápoló, Mónika írta, aki sokáig dolgozott Magyarországon azon, hogy ő és kollégái munkáját elismerjék. Azonban tavaly ősszel arra az elhatározásra jutott, hogy mégsem tudja otthon tovább folytatni, így átkelt a határon Németországba. Tegnap volt az ápolók napja, ezért írta meg levelét, mert úgy érzi, a helyzet továbbra is kilátástalan.

nover.jpgA kép illusztráció 

„Két évvel ezelőtt valószínűtlen volt, ami ma tény: én IS egyike lettem azoknak, akik másik országot választottak. Az Ápolók napja (febr.19. – Határátkelő) alkalmából az egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta: „reális esély van arra, hogy” (elnézést itt most hülyeség állt)... „valamint az államtitkárság megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a jelenlegi mozgóbér, illetve bérkiegészítés hogyan tud beépülni az ápolói bérekbe." (Az államtitkárság közleményének további részleteit itt olvashatjátok.)

Felhívnám a figyelmet, hogy csak vizsgálat és esély került említésre, mert ez nem ígéret, az hóttuti. Ezért kezdtem el írni.

3_43.jpgAz elmúlt 4 évem az érdekképviselet jegyében telt, 2014. szeptember 26-ig. Tagja voltam annak a csoportnak, akik elősegítették a 2012-es béremelést. Csalódtam, de akkor azt mondtam, otthon kell mindent megtenni. Nem indultam el.

Aztán jött egy Mozgalom. Egy tagozat. Egy terv kidolgozása, amikor is már úgy éreztem, hogy képtelen változtatni az ország, ami a mindennapjaimat jelenti.

Választás. Azt mondják, hogy a sorsdöntő pillanatok szinte észrevétlenek akkor, amikor megtörténnek, az ember utólag emeli fel őket azzá. Nekem ez a pillanat április 6-án, a választások napján, este 8 óra körül volt, amikor megláttam az első eredményeket.

Akkor mondtam ki először hangosan: elmegyek

Ápolónő vagyok.

Jó.

Képzett.

Tapasztalt.

5_23.jpgNagyjából négy perc alatt jelentkezett a cég (szerintem csak a motivációs levelem elejét olvasták el), aki végül kihozott Németországba. Egy korai rehabilitációs klinika gyakornoki állását bitorlom, hogy megtanuljam a nyelvet.

Kijöttem egy büdös némettudás nélkül az ismeretlenbe.

Pokol.

Időnként rémálom a nyelvtudás nélküli lét, pedig már nyekergek, nyikorgok, talán-talán időnként kommunikálok is. Ma vizsgáztunk, még csak próbaképpen, és noha nem vagyok büszke, nem vagyok boldog sem a mai teljesítményem fölött, mégis tudom, hogy amit most csinálok, legalább vezet valahova.

Csütörtökön volt itt a klinikán egy bemutatkozó, amikor is mind ott állunk a mikrofonok előtt, és arról kellett beszélnünk (németül), hogy miért hagytuk el az országunkat.

Az első tanács, amikor ide jöttünk, az volt, hogy a német emberek tabuként tekintenek a pénzre, a politikai nézetekre és a vallásra, ezekről a témákról egyáltalán nem beszélnek. Igen, ez így van. Nem beszélnek, azonban kérdeznek. Tegnapelőtt a főpróba után az ápolásvezetők elmondták, hogy ezt a kérdést mindenképpen fel fogják nekünk tenni.

Gazdasági menekült vagyok, nem volt jövőképem

Ha képes lennék számukra árnyalni a különbségeket a kifejezésekben, legszívesebben elvinném ezt a cikket, vagy megmutatnám, hogy hogyan vélekedik és fogalmaz a magyar csúcsvezetés, az államtitkárság, és még akkor sem értenék, mert itt, ha valamire törekednek, abból az eddigi tapasztalatai szerint eredmény is formálódik, Magyarországon pedig a nagy büdös semmi.

6_20.jpgHa egyszer nagy leszek, és tudok majd úgy beszélni németül, ahogyan ma még csak álmodom, el fogom mondani, hogy igenis gazdasági kimenekült vagyok, hogy otthon semmi nincs, ami jövőképet adna az ember számára, és azt is, hogy a mai politikai vezetők cserbenhagyták nem csak az ápolónőket, de a teljes közalkalmazotti szektort és mellette mindenkit, aki ezekkel kapcsolatban áll. Nem vagyok képes megérteni a hallgatást, a félelmet, a közönyt. Soha nem is voltam képes rá, ezért vagyok itt, és nem ott.

Sajnálom, hogy nem tudom minden szerettemet magamhoz ölelve átmenteni, idehozni, sajnálom, hogy nekik most is otthon kell kínlódni, élni, aggódni, reménykedni abban, hogy egyszer változás következik. Én 2014. április 6-án megértettem az ország válaszát, és tehettem magamért annyit, hogy most itt vagyok. De ti, akik reménykedtek, akik aggódtok, akik otthon vagytok, ti mit tudtok még tenni? Mit terveztek? Hogyan látjátok a jövőt?

Szeretlek titeket. Szeretem az országot, amely felnevelt. A tanáraimat. A történeteimet. A múltamat. De a jövőm. Úristen, de nehéz kimondani: nem Magyarország. Nem az, ami ott történik. Én választottam. Önzőn. Magamra gondolva.

Huszonkét évnyi tanulás és munka után először, mert a hivatás az hivatás. Nem lehet lerázni, letenni, nem lehet levedleni. Akik itt látnak, nem értik, miért jöttem el, ha ennyire szeretem az otthonom, én pedig – egyelőre - képtelen vagyok szavakba foglalni nekik.

Eljöttem, hogy legyen életem

Most a „senkiföldje”, senki nyelve a hely, ahol minden nap van idő a mosdatásra, ahol van időm azt, és úgy tenni, ahogy tanultam, ahogy kell, pedig tudom, hogy otthon volna szükség rám. Otthon. Ahol anyám ápolja a saját családját maga is betegen, mégis, a lányának csak annyit mond: Tanulj, szeretlek.

Drágáim! Megszakad a szívem! Cincálódik a lelkem, de tudom, hogy jól döntöttem, tudom, hogy a hivatás itt is ugyanaz marad, én is ugyanaz maradtam. Életemben először hoztam magamért és a jövőmért olyan döntést, amit megérdemeltem. Kívánom, hogy tapasztaljátok meg ti is, harcoljátok meg ti is. Kemény, de megérdemelem, hogy legyen jövőm, lehessen családom, és lehessen végre életem.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr717190373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.20. 06:59:55

helyes, bator lepes

egy eletunk van csak

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.20. 07:10:10

Hm. Megértem.
Sok sikert kívánok.

A helyzet katasztrófális. Most szembesültem azzal, hogy az idős, beteg emberek ellátására semmilyen segítség sincs. Pláne vidéken. Az otthon ápolási szolgáltatások majdnem mindenhol megszűntek.
Privát, szakképzet ápolót sem lehet találni, mert már szinte mindenki lelécelt.
Mi következik ezután?
Az öregeket lelövik?

NIKI LAURA 2015.02.20. 07:39:17

OFF
Urak,holgyek,hogy mondjak nemetul a " fizetest"?( amit havonta kapunk a munkankert)
.. Nem "zahlen"nem is "gehalt"mit hasznal erre a szora egy nemet v osztrak?

ON
Ez az idosgondozas,v apolonos tema gyakran felmerul,es tlegy folyamatos a korforgas
:
Innen megy nyugatra,eszakra a magyar egeszsegugyben dolgozo,ide meg jon az erdelyi,szerb,ukran....majd a magyar papirok utan Ok szinten mennek innen,mar mint echte magyar.

Tegnap a Tv2- on mutattak egy recruiter ceget,Svedorszagba kozvetitettek ki magyar apolonoket,de kamusli Littvan bankszamlaszamot nyitottak a nevukben,de munka vegul nem lett.
Mikor a riporter megkerdezte,minek Littvan szamlaszam Sved munkahoz,az volt a valasz: ez ajandek,jo lesz majd valamire...

Chamroe 2015.02.20. 07:57:23

@NIKI LAURA: nem. A Lohn = bér, fizetés

NIKI LAURA 2015.02.20. 08:01:29

@Chamroe: tleg,a fonetikus angol kiejtest neztem, mindkettot ugy ejtik:"Loon- Lon"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.20. 08:07:16

@~~Babette~~:
Igen. Túl keserű.
Mintha magyarázkodnia kéne. Mintha önigazolást keresne.
Túl sok a belső harc.
Nem neki kéne rosszul érezni magát.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.02.20. 08:22:54

Tényleg kemény de ez van. És tényleg nem a poszt író az akinek rosszul kéne érezni magát mert "önző" volt. Az embernek egy élete van. Élnie kell vele. Néha nincs jobb megoldás, mint elmenni. Még ha nem is akar az ember. Még ha netán a saját családod se ért meg....ez a TE életed.

Hari Seldon 2 2015.02.20. 08:29:56

@~~Babette~~:
Első napok reakciója. Majd lehiggad.

Shebelle 2015.02.20. 08:41:03

Még mindig vívódik szegény posztíró, belső harcát vívja önmagával. Szerintem ezen szinte mindenki átment, aki elhagyta az országot,főleg ha gazdasági tényező volt a motiváció, ki úgy, ki úgy. Tényleg nem neki kéne rosszul érzenie magát, de a"bűnösök" ezt nem fogják, mert nincs lelkiismeretük. És perszehogy dühös, mert elkellett mennie, holott ő nem akart menni. Elgondolkodtató, már azok is elmennek, akik maradnának...
Én csak annyit tudok, mondani, hogy kitartást és sok szerencsét!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 08:42:45

Hát, elég sok a csúsztatás...

"Én 2014. április 6-án megértettem az ország válaszát"

Azaz ha a válásztásokon nem a Fidesz nyert volna, akkor most a magyar ápolónők bére németországi szinten lenne? Ezt komolyan gondolod?

Nem lett volna egyszerűbb az igazat mondani, pl. "több pénzt akartam keresni, kaptam egy ajánlatot, s igent mondtam rá"?

Golf2 2015.02.20. 08:42:46

Ez igen tökéletesen egyetértek,sok ilyen ember kéne sok sikert kívánok a hölgynek!!!

Golf2 2015.02.20. 08:42:46

@NIKI LAURA: fonetikusan láj a kölcsön nem is hasonlit

Cyrus Sabien 2015.02.20. 08:53:14

@NIKI LAURA: Jah, eljonnek Romaniabol mert Magyarorszagon jobb. Aztan latjak, hogy van annal is jobb es ha mar ugyis tavol vannak a csaladtol, baratoktol akkor az a tavolsag ide-oda mindegy. Megertem oket.

soad1221 2015.02.20. 09:21:01

Azt hiszem ez a mondat a lényeg: "semmi nincs, ami jövőképet adna az ember számára"
Sajnos nagyon igaz.
Azt a részt nem értem, hogy miért emeli ki a választás napját... Nem akarok politikai vitát kezdeni, de nem hinném, hogy az eddigi 25 évben ebből a kasztból bárki tett azért, hogy legyen jövő, illetve azon a napon lehetett volna választani bárkit is, aki tenne. Ez a nap pont olyan volt mint a többi, nincs egy céltudatos, határozott és jövőképpel rendelkező formáció, aki hitelesen és következetesen képviselné azt amit az elmúlt években mondott.
És vissza is kanyarodtunk a jövőkép hiányához...

SzZoole 2015.02.20. 09:25:46

Ahoz,hogy az ember 5-rol a 6-ra jusson,igen egy kicsit onzonek kell lenni.

qkuc 2015.02.20. 09:35:39

@maxval bircaman szerkesztő: Honnan veszed, hogy az az igazság, amit te gondolsz?

Úgy látom nem sikerült alaposan elolvasni a posztot, segítek:
"Az elmúlt 4 évem az érdekképviselet jegyében telt, 2014. szeptember 26-ig. Tagja voltam annak a csoportnak, akik elősegítették a 2012-es béremelést. Csalódtam, de akkor azt mondtam, otthon kell mindent megtenni. Nem indultam el.

Aztán jött egy Mozgalom. Egy tagozat. Egy terv kidolgozása, amikor is már úgy éreztem, hogy képtelen változtatni az ország, ami a mindennapjaimat jelenti.
"

Ááá, az véletlenül sem lehet ám indok, hogy x évig törekedett valamire, amit ez a díszes társaság (értsd kormányzó rezsim) arcul köpött. Nekem is elegem lett volna belőle, főleg, ha utána hangzatos hazugságokkal kábítják azokat, akiknek az érdekeit képviselem.

Sanz 2015.02.20. 09:36:18

Én 2011 április 18-ára emlékszem, akkor szavazták meg az új "Alaptörvényt" (és nekem ott szakadt el a cérna). A többit már tudjuk...
A belső vívódás érthető, mert ha valaki csak a pénzért megy, és cserébe komoly áldozatokra kényszerül, akkor ott kell valami plusz lelki kapaszkodó... például a düh.

Mme.Brioche 2015.02.20. 09:43:29

Szerintem normális, hogy sokan úgy érzik, hogy magyarázkodniuk kell, amiért elmentek. Főleg, amikor leönzőzik meg leárulózzák őket, vagy amikor egy jólmenő vállakozó, több "nemzeti dohánybolt" üzemeltetőjének a felesége elmagyarázza az embernek, hogy orvoslás és a betegápolás az nem _szakma_ hanem _hivatás_, és aki ezt a hivatást választja, annak kutya kötelessége lenne akkor is mosolyogva és jószívvel, teljes odaszánással végeznie a munkáját, ha egy petákot se kapna érte, és szerinte már így túl sokat keresnek az egészségügyi dolgozók, végülis a legtöbb ember nem kap pénzt a hobbijáért.

Jó, ennek a nőnek én sem éreztem hogy magyarázkodnom kéne, inkább erősen igyekeztem nem pofán vágni, de azért sok - ha nem is ennyire drasztikus - hasonló véleményt kapnak az arcukba az egészségügyből menekültek.

tsabus UAE 2015.02.20. 09:44:57

@maxval bircaman szerkesztő: Egyszerű. Eddig minden kormánynak megvolt a felelőssége a mai helyzet kialakulásában, de mindig volt egy pici remény az emberekben. Sok lelkiismeretes orvos és ápoló pedig már csak ezért a reményért dolgozott eddig. A görénykurzus hatalomra kerülésével és ottmaradásával, gyakorlatilag elszállt ez a remény. Ennyi...

soad1221 2015.02.20. 09:46:49

@qkuc: @Sanz: tényleg nem provokálásként kérdezem: szerintetek komolyan a fidesz és az intézkedései jelentik az alap problémát?

Csak mert szerintem nem. ez csak tünet, egyenes következménye az előtte lévő időszaknak. Nem törvényszerű, hogy így kellett lennie, de egy lehetőség volt és bekövetkezett. Aztán ez majd indikál egy újabbat. Én kifejezetten optimista ember vagyok, de ami a láthatáron jelentkezik, mint újabb, sajnos nem vidít fel

tanato 2015.02.20. 09:48:15

Jó,cikk,nekem érdekes hogy némettudás nélkül alkalmazták,egyáltalán nem ez a jellemző.Egyebekben gyakorlatilag csak a nyelvtudás hiány az oka hogy egyáltalán van még itthon ápolónő.Ha svájci vagy skandi szinten állna itthon az általános idegennyelvtudás szintje,tényleg nem volna már itthon említésre méltó számban szakképzett ápoló.Eddig úgy volt hogy itthon szerveztek nyelvtanfolyamokat az ápolókra VADÁSZÓ CÉGEK,ahol viszont majd 100 százaléka elvérzett a jelentkezőknek.Viszont ha a németek általánossá teszik,hogy "hitelbe"kivisznek ápolónőket nyelvtudás nélkül arra alapozva hogy úgyis megtanulja,akkor ez lesz a helyzet.
A magyar eü.-ben meg tényleg nincs jövőkép sem orvosnak sem szakdolgozónak.Főleg ha ha más országokkal összevetjük.

soad1221 2015.02.20. 09:51:39

@tsabus [UK]: nem maxxal értek egyet, de én sem tartom vízválasztónak a választás napját. Volt vki, aki ezen a napon újabb reményt adhatott volna? komolyan kérdezem.
Az egyetlen nem végletekig hiteltelen és lejáratódott az LMP volt talán, de a remény adáshoz nekik sem volt sok közük,

Amire ki akarok lyukadni: bennem nem okozott semmit ápr. 6. Így láttam a dolgot 5-én meg 4-én is. de fél évvel előtte is látható volt...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 09:55:13

Nemtom, mondta mar nikinek valaki, hogy lohn?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 09:57:04

@tanato: nekem viszont tetszik. Ugyanis nem az a lenyeg, hogy tudja a szart nemetul, hanem hogy ki tudja mosni belole a neniket meg a bacsikat.*

*igen, tudom, nem ennyi a dolga.

SzZoole 2015.02.20. 10:00:22

@~~Babette~~: mindenféle terén az életben
Csak egy kicsit:)

tanato 2015.02.20. 10:01:54

@brioche: Eléggé gyakori vélemény ez,nem szabad vele érdemben foglalkozni.Annyi igazság van benne hogy annyit kellene keresni hogy a pénz ne számítson,tényleges betegellátó munkát ne zavarja az hogy ki tudom e fizetni a lakás vagy az autó részletet,mert ez tényleg zavarja az érdemi munkát.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 10:02:04

@soad1221: nem volt, de a valasztasi rendszer erre is ad megoldast, nem kell feltetlenul valakit megvalasztani.

tanato 2015.02.20. 10:05:57

@~~Babette~~: Igen ha erre rájönnek a németek/meg mások is/hogy 0 nyelvtudással vigyenek el innen szakképzett személyzetet,blindre hátha majd kint megtanulja,szorulni fogunk itthon.Egyébként egy ápolónak nagyon magas nyelvtudásra van szüksége,gondolj bele egy idős embert még anyanyelven is sokszor nehezen lehet megérten,kihámozni,mit akar mondani tkp.

GrandMasterB 2015.02.20. 10:14:18

Sajnálom, hogy még egy nővérrel kevesebb lesz otthon. Aki volt már kórházban, az tudja, mennyire nagyon sokat számít egy képzett, emberséges nővér. De megértem a döntését.
Kitartást kívánok neki.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 10:14:18

@qkuc:

Kilóg a lóláb, ez a baj.

A kérdés alapvetően politikai. Akinek szimpatikus egy adott kormány, az a semmit is pozitívan értékeli ("igyekeznek, van jövőképük"), aki meg a kormány ellenfele, az a tényleges javulást is semminek tekinti ("jelképes javulás").

Lásd amit a gazdaságpolitikia adatok kommentelésének szabályáiról szóló vicces írásomban írtam: bircahang.blog.hu/2014/09/03/a_gazdasagpolitikai_kommenteles_fo_szabalyai

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 10:14:18

@Sanz:

Mi az a gond az alkotmánnyal, ami ennyire befolyásolja az emberek életét?

soad1221 2015.02.20. 10:14:31

@~~Babette~~: persze értem, de azért annak minimális az esélye, hogy senki nem megy el szavazni. Olyan ember mindig mindenhol van, aki elhisz vagy érdeke van, vagy bármi miatt. Azért azt érdemes megnézni, hogy mennyien voltak szavazni, és mennyien nem. Az nagyon sokat elmond a helyzetről...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 10:14:38

@soad1221:

Lássuk a valóságot.

A magyar állam már most is túl sokat költ saját magára. Az ápolónő tipikusan olyasmi, ami nem hoz pénzügyi hasznot, csak viszi a pénzt, azaz állam kell, hogy finanszírozza.

Igen, a prioritások változtatásával lehetne valamit javítani a helyzeten, de ez nem lenne több jelképes eredménynél.

Ha holnap megemelnék minden magyar ápolónő bérét 20 %-kal, az akkor is le lenne maradva többszörösen a németországi bérszintjükhöz képest.

S miért magas a német bérszint? Mert sokkal gazdagabb ország. Ez az igazi ok.

Lehet Mo. német szinten? Nem. Ez a lényeg.

Minden más félrebeszélés és demagógia. A mindenkori ellenzék azt híreszteli, hogy azért szar a helyzet, mert a kormány hülye, tolvaj, felelőtlen, majd amikor az ellenzék kerül kormányra, kiderül: nem, nem ez az ok. S akkor cserélődnek a szerepek.

Shebelle 2015.02.20. 10:23:41

@tanato: Talán már rájöttek, hogy igy tuti megtanulják a nyelvet,mivel az előző módszer csődöt mondott és tudják hogy remek szakemberek,bár lehet még annyi ügynökség nem meri bevállalni. Igen szükség van a magasabb szintű nyelvtudásra, DE beérik alacsonyabbal is, mert általában ez a kisebbik rossz. A "szaknyelv" a fontosabb, viszont ha a beteg látja és érzi,mert érzi hogy mennyivel több szeretetet,megértést,gondoskodást kap, akkor inkább bevállalja a szegényebb nyelvtudást,és ezen a téren nagy a türelmük általában. Szóval én nem csodálkozom. :)

Hari Seldon 2 2015.02.20. 10:25:41

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem. Valahogy nem akarod érteni, de ez a te problémát.
Mi már korábban lemondtunk arról, hogy többségben vannak azok akiket nem lehet demagóg baromságokkal hülyíteni.

Hari Seldon 2 2015.02.20. 10:30:47

@tanato:
Ez mondjuk érdekes. De a skandinávoknál van nyelvtanfolyam. A németek meg "elvárják", hogy a jelentkező beszéljen németül. A svédek tisztában vannak vele, hogy alapból elég kevés ember beszél svédül, így ők adnak tanfolyamot.

tanato 2015.02.20. 10:30:48

@Shebelle: Igen, érthető az új módszer csak azért csodálkozom mert eddig ennek pont a fordítottja volt,társalgási szint nélkül szóba sem álltak a nővérekkel a fejvadász cégek.Magyarul :Németül történt az első telefonos interjú,mint kezdőrúgás.ű
Viszont azt nem tudom mi lesz azzal az aspiránssal aki később nem felel meg majd az elvárt nyelvi szintnek.Mert az viszont bukta lesz anyagilag a fejvadász cégnek.Eddig ugye ilyen bukta nem létezett.

soad1221 2015.02.20. 10:31:55

@maxval bircaman szerkesztő: ez így van. De a helyzet változtatható.
Persze német bérszint nem lesz, akinek ilyen elvárásai vannak az csalódni fog.
DE az olló záródhat. Azzal, ha értelmes gazdaságpolitika van, kiszámítható adópolitika, kisebb adóelvonás mind a családos adófizetőknek (ebben van fejlődés), mind a termelő cégeknek (ebben nagyon nincs), annak egyenes következménye, hogy nő a fogyasztás. Az alacsony kamatszint jó irány, hiszen a megtakarítással szemben növeli a hitelarányt, ami ha a cégek és az emberek tanultak a múltból akkor fejlesztésre és nem fogyasztásra megy. Ez pedig hozza a gazdasági növekedést -> nagyobb a mozgás tér az ápolók fizetésére.
Na eddig szép és jó is lenne, vannak valós érdemei a kormánynak ezen a területen, ezt el is ismerem.
Ami gond: nem kiszámítható a gazdaságpolitika, nagyon bizonytalan a befektetők, cégek helyzete. Az állami szintű korrupció elképesztő mértékű, látható: 30-40%-al magasabb a közbeszerzési ár, mint a piaci. Fenyegető és nem támogató adóhatóság. Sokszor értelmezhetetlen, vagy könnyen félreérthető adószabályok -> hibalehetőséget teremtenek, ami büntetéssel hoz bevételt. A valós adóeltitkolásra, nincs hatékony felderítés -> csökken az adófizetési morál.

Tehát a sok valós érdemet szétrombolják a sok valós hülyeséggel.

És ez csak pár gondolat, ami nem kizárólag a mostani kormányt (de azt is nagyon erősen!) jellemzi..

tanato 2015.02.20. 10:32:57

@Hari Seldon 2: Csak magyarul beszélő ápolónőnek ők is csak Mo.-on adnak tanfolyamot.Persze ha már angolul tud akkor kint is.De az első eset áll fenn túlnyomó részben.

Hari Seldon 2 2015.02.20. 10:33:04

@soad1221:
Így van. Mi 2013-ban jöttünk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 10:34:26

@soad1221: a fidesznek annyi köze van hozzá, hogy tovább folytatta a megkezdett utat: egyre kevesebb pénzt tesznek az EÜbe, ennyi.
Azt is értem, miért törés sokaknak a 2010 vagy 2014es választás. Én annak ellenére, hogy nem akartam őket hatalmon látni, bizakodtam, hogy tévedek és jó irányba fognak menni. Mikor kiderült, hogy rohadtul nem, az nagy törés volt, mert végleg eldőnt: nincs olyan politikai pártunk jelenleg, ami javítani tudna és akarna a helyzeten. Ez egy komoly reményvesztés volt szerintem szinte mindenkinek, nem csoda hogy 2010-11 tájt nagyon megnőtt a kivándorlás, én is kis híján elmentem.

tanato 2015.02.20. 10:36:22

@soad1221: Ha nem közelednek a bérszintek az UNIÓ-n belül tényleg bejön Birca jóslata és szétesik az államközösség.Nem fogják tudni ez esetben fenntartani a szabad költözés és munkavállalás jogát.

Aye aye 2015.02.20. 10:37:49

Abszolút egyetértek,
kitartást a posztolónak!!
Majd, ha ott alapít családot, másképp fog érezni.
Az itthoni családot pedig lehet gyakran látogatni (amennyire a beosztása engedi, nyilván), pár óra alatt itthon van. (esetleg 1-2 év gyakorlat után irány egy nagyobb német város, ahonnan pikk-pakk hazarepül bármikor - ha ez a feltétel még most nem állna fenn).

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 10:40:09

@tanato: akkor meg ug is mindegy:-)

De ertelek. Ra fognak jonni. Mert ugyis megtanul.

soad1221 2015.02.20. 10:40:17

@maxval bircaman szerkesztő: megjegyzem nagyon sok helyen lehetne spórolni az államnak, ahol rengeteg pénz folyik el félig-meddig legálisan.
csak egy példa az oktatásból: HÖK, HÖOK

De mondhatnám anno a mi sulinkból a digitális táblákat: vett az iskola 5 db-ot 5 M Ft-ért. Piaci érték: 3-4 M Ft között típustól függően. Az 5 db 2 éven keresztül dobozban volt, mert senki nem tudta/akarta beüzemelni. 2 év után külön rektori engedéllyel mi üzemeltünk be egyet, hogy fejlesztéshez kipróbáljuk...
számos ilyen példát lehet mondani, gyakorlatilag minden ilyen területen.
Nem ismerek olyan embert akinek ne lenne hirtelen 10 története, amiről ordít, hogy rengeteg pénzt vittek ki a rendszerből.
Persze a korrupció nem szüntethető meg, de azért a mostani helyzet elképesztő...

Mme.Brioche 2015.02.20. 10:40:29

@tanato: igen, meg az elhivatottság része is igaz. Ezért van az hogy az egészségügyből vagy rögtön iskola után elmennek a fiatalok, vagy pedig sokévi belső tépelődés után azok, akik már bedolgozták magukat a rendszerbe. Nem csak nyelvi és szakmai aggályaik vannak, hanem erkölcsi is, sőt azok sokszor nagyobb súllyal esnek latba. Mint a posztolónak is.

qkuc 2015.02.20. 10:41:29

@soad1221: Hogy én mit gondolok teljesen irreleváns. Az írót meg tudom érteni és nem véletlenül emeltem ki azt a passzust a posztból bircanak.

Neki nemcsak a pénz volt motiváció.

Ne ragadjunk már le ennél.

(PS: én ledózerálonám az egész politikai elitet, a logok és mottók mögött a gondolat közös, tömd a zsebed és fuss)

tsabus UAE 2015.02.20. 10:43:11

@soad1221: Az, hogy neked nem volt vízválasztó, az csak egy dolog. Másnak azonban lehetett. Nekem 2006 volt az, mert akkor már nyilvánvaló volt, hogy egy rossz helyett csak még rosszabb jön. Aztán a legutóbbi választásnál döntöttem úgy, hogy ha lehet, nem szeretnék többet életvitelszerűen Magyarországon tartózkodni. Kinek-kinek más.
Anno, az előző rendszerben, voltunk mi, az emberek és a politikusok. Utáltuk őket, de tudtuk, semmilyen hatásunk nincs rá, hogy ki lesz politikus és utána mit csinál.
A rendszerváltáskor lett remény arra, hogy a kezünkbe vehetjük a dolgok irányítását - ha mindez csak annyiban nyilvánul is meg, hogy szavazunk négyévente. Mostanra kiderült, az előző rendszerhez képest csak annyi változott, hogy nem mutogathatunk csakis a politikusokra és nem csak bennük csalódtunk a dolgok jelenlegi állása miatt, hanem magunkban is. A hozzánk hasonló tízmillióban. Jól látszik, hogy az idő előrehaladtával, csak egyre nagyobb kreténeket választunk vezetőnek, akik egyre szemérmetlenebb, szemét tolvajokká válnak. Ezután miben is lehetne reménykedni ?
A magam részéről, még mindig idegesít a tudat, hogy a demokráciához nem vagyunk elég felnőttek és tanulni se igen akarózik. Mi több, büszkék is vagyunk erre. Na, ezt nem jó napról-napra közelről látni...

qkuc 2015.02.20. 10:45:03

@maxval bircaman szerkesztő: Miért lógna ki? Dolgozott egy célért, ígérgettek fűt-fát, és átvágták a palánkon. Mindezt ez a dixső rendszer tette. íkire haragudjon? Bajnaira? Nekem is tele lett volna a zsákom. hagnyagoljuk már ezeket a magasröptű bullshiteket, amit tolsz.

Ne akard mindenkire ráerőszakolni a véleményed. Neki ez, neked meg más. Csak már nagyon unom, hogy szerinted aztán semmilyen más indok nincs arra, ha valaki elmegy innen. Van.

Aye aye 2015.02.20. 10:47:21

@NIKI LAURA: éves jövedelem lehet még osztrákul a Jahreseinkommen (pl szerződésekben)

qkuc 2015.02.20. 10:47:59

@qkuc: Ó elnézést a szövegbeli hibákért, nem ittam pedig (lehet kellene).

soad1221 2015.02.20. 10:48:41

@Zka: nagyrészt egyet értek, csak az 2014. ápr 6-ot nem értem. Azon a napon, de előtte fél évvel vagy 1 évvel minden pontosan tudható volt. A 2010-2011-es csalódást értem vízválasztónak. Én még tovább is tartottam a reményt magamban, mert azt mondtam, hogy az első év még nem mérvadó, illetve igenis voltak értékelhető döntések (vele szemben egy senkit sem érdeklő alkotmány engem annyira nem zaklatott fel). Aztán pedig láthatóvá vált, hogy hiába a vmit is érő döntések, ha ezt szétrombolják 2 másikkal.
@tanato: innen valójában két útja van az uniónak: vagy szétesik, vagy jobban összetart. még nem látszik melyik lesz, de ha szét esik az minden gazdaságnak szarabb lesz. Ha jobban összetart, létrejöhet egy egységes államközösség. vagy nevezzük bárminek :)

Aye aye 2015.02.20. 10:48:43

@qkuc: "Dolgozott egy célért, ígérgettek fűt-fát, és átvágták a palánkon. Mindezt ez a dixső rendszer tette. íkire haragudjon? Bajnaira? Nekem is tele lett volna a zsákom. hagnyagoljuk már ezeket a magasröptű bullshiteket, amit tolsz."
Na ezt én is így látom, kösz, hogy megfogalmaztad!

Herr Géza 2015.02.20. 10:54:49

@~~Babette~~: Nono. Ezt te is tudod, hogy nem így van. Az eü. pont, hogy komoly nyelvtudást igénylö szakmai kör, hisz nagyon nem mindegy, hogy a növér 5 egység kálciumot ad be a 6-oskának, vagy 6 egység káliumot az 5-öskének (béke poraira), még ha ez a hasonlat most ilyen kihegyezett is.....Ezt egy átszervezéssel, jószándékkal simán át is lehet hidalni pl. úgy, hogy a növérek munkájának a mechanikus részét (ágynemühúzás, kajakiosztás, pelenkacsere, stb.) elveszik a többiektöl és kezdésnek azt bízzák az új, németül nem tudó lányokra.Közben meg folyik az intenzív nyelvtanítás.
Persze nyilván a német egészségügynek is szimpibb, ha németül perfekt ápolónöket kapna, de mivel ennek ugye egyre kisebb az esélye (aki tud németül, már úgyis mind itt van...), a saját érdekében rákényszerül arra, hogy fogadjon "félkész" növéreket is és invesztáljon a képzésükbe.
És ez minél jobban elterjed, annál gyorsabban omlik össze a magyar eü. Majd ha párezer okostojás választó hozzátartozói a kórházak folyosóin fognak feküdni ellátatlanul, na talán akkor beugrik nekik is (és legközelebb máshogy szavaz), hogy talán mégsem a kétezer lakosú Alsóbasznádon kéne FIFA igényeket kielégítö 30ezres stadiont építeni csak azért, mert a polgármester fideszes és szereti a focit (vagy nem is, csak az OVkirály kedvéért építteti...)
A múltkor még pont itt írta vki, hogy végülis azért csak hasznos ez az "építsünk minden tanyának csili-vili stadiont" program, mert hány embernek/cégnek biztosít munkát...., azért azt a pénzt hasonló feltételek mellett sok-sok másra is lehetne költeni, ugye ???

2015.02.20. 10:57:49

@Hari Seldon 2: +1, teljesen felesleges Maxnak magyarazni, minden ilyen poszt utan beirja hogy csak a penzert ment el az illeto es hogy a kormany nem csinalhat semmit stb. Ha nem akar erteni valaki valamit, nem lehet ervekkel meggyozni. A nagyobb baj az hogy a magyar kormanyt sem lehet meggyozni, kb. ugy allnak hozza a kerdeshez mint Max es ez azert elegge ijeszto. Nem szeretnek Mo.on beteg lenni nehany ev mulva az biztos.

soad1221 2015.02.20. 10:58:19

@~~Babette~~: na igen... mondjuk kíváncsi lennék egy olyan helyzetre, amikor konkrétan senki nem megy el szavazni :)
Én nem is mentem el, de attól, hogy én nem szavaztam, tudtam, hogy mi lesz az eredmény.
@qkuc: ez ok, a posztolót én is megértem, pénzen én bizony nem is rugóztam :) csak mitől vízválasztó a választás? pont a jövőkép nélküliség a legfontosabb ebben. Csak furcsállom, ha ezt vki akkor vesztette el. Nem hinném, hogy bárki is komolyan gondolta, hogy ezt a választást a fideszen kívül más megnyerhette-e volna...
@tsabus [UK]: nem tudok ellentmondani, egyetértek amúgy.

Na, nem akartam vitát generálni ebből, leszállok az ápr 6 témáról :)

2015.02.20. 11:00:20

@Herr Géza: +1 (sot inkabb +100 minimum...)

soad1221 2015.02.20. 11:03:40

@Herr Géza: megjegyzem egyébként az eü-be is rengeteg pénz megy. csak sajnos nem arra megy el, amire kellene. Az eü az oktatás mellett pont az egyik pénzcsap. A gond, hogy az eü-ben valósan résztvevő szereplők (betegek, benne dolgozók) ebből a pénzből nem sokat látnak.

soad1221 2015.02.20. 11:05:50

@Herr Géza: egyébként gyanítom a német egészségügynek még mindig olcsóbb a nyelvoktatást finanszírozni, mint a nővér képzést. A jól képzett nővér adott, a nyelvtudására kell egy picit költeni.

qkuc 2015.02.20. 11:06:37

@soad1221: Én ezt már annyit elköptem itt, hogy lassan Coelho lesz belőlem. Nem vagyunk egyformák (szerencsére).

Herr Géza 2015.02.20. 11:07:14

@Aye aye: Pikk-pakk hazarepülös német város nincs is.... Illetve nyilván technikailag van, de nem olcsóért. Ad-hoc hazaútra pár nappal indulás elötti vételnél már nem úszod meg oda-vissza 150 € alatt, söt...
Az ápolónö meg azért itt sem keres annyit, hogy havi egy-két ilyen utat csak úgy lazán lecsípjen a konyhapénzböl...
Az meg vicces, ha itt dolgozik azért, hogy legyen pénze hazarepülni.... :))))

soad1221 2015.02.20. 11:09:23

@qkuc: jaja, ezért is szállok le a témáról. csak fura volt vmi amit már le sem írok, mert annyira lényegtelen :)

fhdgy 2015.02.20. 11:12:31

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem nem csúsztatás! Ha egy ámokfutást elkövető bandát újra megválasztanak kettőharmaddal, akkor ott nagyon nagy baj van. Az a kettőharmados újraválasztás nagyon kemény üzenet volt. Nem csodálkozom, hogy nagyon sok normális embernél az volt az utolsó csöpp a pohárban.

dr. trafik nomac 2015.02.20. 11:12:31

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, de attol hogy a semmit is pozitivan ertekeli, meg semmi marad. Altalaban aztan ugy kompenzlanak, hogy dogoljon meg a szomszed tehene.

tomfree 2015.02.20. 11:12:31

@NIKI LAURA: Innen megy nyugatra,eszakra a magyar egeszsegugyben dolgozo,ide meg jon az erdelyi,szerb,ukran....majd a magyar papirok utan Ok szinten mennek innen,mar mint echte magyar.

Ne haragudj, de egy kicsit le vagy maradva. A kinti "szerb", "erdélyi" stb már kinn megszerzi a magyar állampolgárságot és anélkül megy nyugatra, hogy a lábát magyar földre érintené. Magyarország már nem vonzó nekik sem. Lehet rájuk haragudni? Nem nyilván, szerintem. Itt tartunk jelenleg ebben az országban, hogy a vezetés ígérget csak ezeknek a szerencsétlen egészségügyeseknek. Épp láttam egy videót, hogy ápolónő 140 nettót visz haza havonta 70 túlórával. Akkor mit várunk.

*Juti* 2015.02.20. 11:12:31

Sziasztok!

Ez az első hozzászólásom a blogon, bár már kb. 3 éve követem a bejegyzéseket és kommenteket. Én is tervezek kiköltözni a férjemmel együtt Németországba, de nálunk még munkakeresés szintjén van a projekt.
@NIKI LAURA: Lohn a kétkezi munka után adott bér, Gehalt a kvalifikáltabb munka utáni, legalábbis az anyanyelvi némettanárom így tanította. Mint angolban a wage vs. salary.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 11:12:51

@soad1221:

Mindenki egységesebb EU-t akar. Azonban a vita azon van, milyen alapon legyen ez. S ha nem azon az alapon megy ez, ahogy azt egy adott fél akarja, akkor az a fél inkább gyenge EU-t akar. Ezért hívják ezt szoft EU-szkepticizmusnak.

A mostani német-görög vitában pl. éppen a görögök hivatkoznak arra, hogy erősebb EU kell.

Mi történt? Az egységes valuta kiszívta a pénzeket az eurózóna szegényebb országaiból a gazdagabbak felé. A görögök most azt mondják: ez a folyamatot visszamenőlegesen ki kell egyenlíteni, ha tényleg közösséget akarunk.

A németek meg azt mondják: nem, ez "piaci" folyamat volt, s ne szóljon bele a politika.

Mo-nak ebben szerencséje volt, mert nem eurózóna-tagként, kevésbé érintett. De ez a pénzpumpálás Mo-t is

erősen érinti. Az EU centruma gyarmatként kezeli a perifériát.

S a gazdasági problémák mellett itt vannak immár a politikai és katonai gondok is, melyek szintén megosztják az EU-t.

Mo-ot látványosan békén hagyta az EU-agytröszt az utóbbi hónapokban. De még az USA is: André Badfriendet, aki puccsot akart szervezni Bp-en, Washington hazapaterolta, jött helyette Harang Asszonyság, aki közhelyeken kívül nem mond semmit. Mert azóta sokkal komolyabb gondok lettek, amikhez képes Orbán disszidens tevékenysége jelentéktelennek tűnik. A görögök nyíltan kesztyűt dobtak Washington és Brüsszel pofájába, Ciprus komolyan felvetette, hogy az egyik kikötőjüket bérbe adja az orosz hadiflottának. Csehországban hiába puccsolta meg a CIA a "korrupt" kormányt, a közvélemény nagy része oroszpárti, beleértve a köztársasági elnököt.

Eközben a németek megtámogatták a franciákat és látványosan győzelmet ítéltek Oroszországban az ukrajnai fronton, kész helyzet elé állítva Washingtont. A II. vh. óta először fordul elő, hogy Németo. nem teljesíti automatikusan az USA távlati terveit.

Azaz itt ebben az évben komoly harc fog lezajlani. Mo. jó pozícióban van ebben a harcban, ez meglepő pozitívum.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 11:12:51

@Mirjam2:

A kormány nem állhat másképp ehhez. Van egy adott gazdasági helyzet, ez egy adottság. Csoda nem lesz, hogy ez drasztikusan változzon. Egy egyén életében lehet csoda (nyer szerencsejátékon, örököl, stb.), de egy állam életében ez sokkal ritkább eset.

qkuc 2015.02.20. 11:15:28

@maxval bircaman szerkesztő: Annyira ritka, hogy csupán 4-5-6 példát lehetne felhozni ellene. Ópárdon, mind külföldi. Ja, ritka, hogyne ...

soad1221 2015.02.20. 11:28:46

@maxval bircaman szerkesztő: szóval nagyon primitív, de ettől még igaz, hogy az erősebb kutya baszik. Ez a német-görög vitára is igaz, mellesleg ez a visszamenőleges kiegyenlítődés követelés onnan fals, hogy kb 6 éve No. fizeti a görög közalkalmazottak bérét (tudom ez nagyon primitív így, de a lényeget biztos érted). Szóval akár egálban is lehetnek, bár nyilvánvalóan kiszámíthatatlan.
Viszont a kisebb nyilván szeretne nagyobb lenni a nagyobb meg az akar maradni. A egységesebb eu akkor fog megszületni, ha a nagy és a kicsi már nem különbözteti meg magát, hogy én vagyok a nagy és te meg a kicsi, hanem ketten tudunk igazán nagyok lenni. EU-n belül nem kell egymással versenyezni, le kell osztani a feladatokat, a javakból pedig az elvégzett faladat után lehet osztozkodni.
Többször írtam már, amíg mi 27-en leülünk a sok pénz felett alkudozni a szőlőültetvényekről, hogy mennyi jusson a 10 M főnek, meg a 60 M főnek, addig az 1 M fő elkezd 10 M fős kiskapukat találni a teljes 500 M-hoz.
A nagy átfogó világpolitikai leírásod bár le van egyszerűsítve, de alapvetően helyes. bár nem értem mi köze van ehhez..
Viszont ez a Mo pozíciója jó... hát szerintem inkább irreleváns, merthogy minden nagyhatalom számára lényegtelen részlet.

Az van, hogy jelenleg talán Lengyelország az egyetlen aki (bár önös érdeke fűzi ehhez) a legközelebb áll ahhoz, hogy csakis egységesen megy minden, csak gyenge ahhoz, hogy ezt elérje egyedül. Bizony No és Fro is a saját érdekeire figyel értelemszerűen. Mo egy pici, zavaró folt a világpolitikában, amit lehet használni néha. Most pl Oroszország használja.

Sanz 2015.02.20. 11:30:01

@soad1221: A gond a választók fejében van. Szóval rendszerszintű a probléma. A nagyobb probléma az, hogy a választóknak adtak egy olyan drogot (nevezhetjük "rezsicsökkentésnek", "nem leszünk gyarmatnak", stb.), ami miatt megállt a demokratikus fejlődés, sőt, visszafejlődés van.
Az új Alaptörvény, a NER, stb. mind csak lenyomatai annak, hogy miként halad visszafelé az ország. És a legszomorúbb az, hogy ehhez közel 2 millió ember tapsol.

És ezzel szemben 2010 előtt nem volt ilyen, nem volt egy olyan csoport, aki "state capture"-t játszott volna. Ez a nagy különbség a 2010 előtti és utáni magyar közéletben.

soad1221 2015.02.20. 11:31:13

@soad1221: "addig az 1 M fő elkezd" - na ez milliárd akart lenni, a többinél következetesen a M = millió... ha vki belekavarodna :)

2015.02.20. 11:33:25

@maxval bircaman szerkesztő: Mar sokszor, sokan leirtak neked hogy ha az egeszsegugyi berek a tobbi berhez kepest olyan aranyban lennenek Mo.on mint mas orszagokban, sokkal kevesebb egeszsegugyi dolgozo vandorolna ki. Senki nem azt varja hogy annyit fizessenek Mo.on mint Nemetorszagban, nem vagyunk mind teljesen hulyek, tudjuk hogy ez irrealis elvaras. De mas orszagokban - szerte a vilagon - nem keres egy szakkepzett apolo kevesebbett egy szakmunkasnal, Mo.on meg egy orvos (!) is kevesebbet keres mint pl. egy asztalos, ez nem fenntarthato mert sehol mashol a vilagon nincs igy (vagy ha van, akkor onnan is kivandorolnak az egeszsegugyi dolgozok). Igenis fel lehetne emelni az egeszsegugyi bereket mondjuk 20%-al mas most is, es aztan folyamatosan emelni, es ennek hatasara sokkal kevesebben mennenek el mint most, illetve a meglevoeknek nem kene pl. maganhazaknal penzert takaritani a szabadnapjaikon (lattad a videot?). Kezdesnek az is megtenne ha pl. kifizetnek azt a munkat amit elvegeztek (lasd video: minden honapban rengeteg kifizetetlen tulora van). De mindez teged nem erdekel, megint le fogod irni szazadszorra is hogy ez van, nincs tobb penz, nem lehet semmi csinalni. Pedig lehetne, peldaul lehetne es kene tobb penzt fizetni. Nem annyit mint Nemetorszagban, csak tobbet mint most.

soad1221 2015.02.20. 11:35:26

@Sanz: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet. volt itt már tandíj, 19000 ft és nagyon sok minden más, ami a rezsicsökkentés akkor megfelelője volt.
Nem gondolnám, hogy visszafejlődés lenne. Inkább, hogy a fejlődést nagyobbnak láttuk, gondoltuk, mint valójában. Volt demokratikus fejlődés és van is. CSak ijesztően lassú, és már egyre többen mondják, hogy ezzel a tempóval az unokámnak sem lesz érezhetően jobb.. pedig én már magamnak is jobbat akarok. - teszem hozzá tök jogosan.

2015.02.20. 11:36:13

@Sanz: +1, teljesen jol osszefoglaltad, nem foglalkozol te politikaval veletlenul? :)

qkuc 2015.02.20. 11:38:13

GIGA OFF

Nem emlékszem ki ajánlotta a The 100 sorozatot a figyelmembe, de imába foglalom a nevét! :D

2015.02.20. 11:38:45

@soad1221: 'pedig én már magamnak is jobbat akarok'

Ne ez a baj hogy te ilyen kis telhetetlen vagy, elvakitott a nyugati propaganda! :)

Sanz 2015.02.20. 11:39:20

@Mirjam2: Szerintem a vérlázító a jelenlegi helyzetben az, hogy TUDATOSAN nem születik megoldás az egészségügy és az oktatás bérrendezésére. Ha megnézi bárki a 2010 óta csinált költségvetéseket (ami egyébként nagyon jó móka), akkor lehet látni, hogy az oktatásból-egészségügyből kiszivattyúzzák a pénzt. Miért is?
1. Mert gyenge a szakszervezet (szépen elhalt az elmúlt 10 évben)
2. Gyenge a társadalom érdekérvényesítő-képessége ("csak ne haljak éhen, inkább dolgozok bármit"), és lapvetően "majd az állam megvéd" (mint a nyugdíjvagyont?) mentalitás él a többségben.
3. Mert egyszerűen megteheti a kormány (nem érzi bárki is, hogy morális felelőssége lenne... jó, ez mondjuk a legtöbb politikusra igaz).

Shebelle 2015.02.20. 11:39:20

@tanato: Nővérekkel ha nem is, de az ápolókkal igenis "szóba" álltak/állnak az ügynökségek legalábbis ami Ausztriát illeti(innen van némi fogalmam, rengetek közeli és távoli ismerős megy ki "ápolónak',gondozónak" tudással és anélkül), olyanok is mennek akkik még a legalapvetőbb köszönési formákaz sem ismerték, persze azóta felfejlődtek. Mert benne van és másképpen nem megy. (ezekben az esetekben ált.ban olyan beteghez került az illető ahol más hozzátartozó is jelen van napi szinten,igy nincs akkora veszély elrontani valamit, ha beletanul a napi rutinba, ami pár nap alatt megmegy)És ezért is vállalja fel gondolom a német a kockázatot,főleg egy hivatásos nővérnél,akinek ráadásul még tapasztalattal is rendelkezik. Mert ez a kisebb költség,szerintem.illetve szakember hiány van. Nincs sok választása.

soad1221 2015.02.20. 11:39:24

@Sanz: azzal 100%-osan egyetértek, hogy a demagógia a csúcson van.
Vagyis nem, ebben csak reménykedem, hogy a csúcson van :)

Hari Seldon 2 2015.02.20. 11:42:38

@tomfree:
"Ne haragudj, de egy kicsit le vagy maradva. A kinti "szerb", "erdélyi" stb már kinn megszerzi a magyar állampolgárságot és anélkül megy nyugatra, hogy a lábát magyar földre érintené."

A könnyített kettős állampolgárság megadásának "vívmánya". Gratulálunk. Demagógia megint győzött.

tanato 2015.02.20. 11:44:06

@Shebelle: Igen magánápolónak azért sokan mennek el,kisebb nyelvtudással is,de teljesen nullával csak magyar származású időshöz.

soad1221 2015.02.20. 11:46:20

@Sanz: A kérdés, hogyan oldható meg a probléma?
1. lehetőség: fegyverrel, forradalom - ezt nem tartom jó opciónak, egyrészt túl sok kár keletkezik, másrészt nincs biztosítva a jobb lehetősége, tehát elnyúlhat a dolog olyan távra amit nagyon nem szeretnék
2. lehetőség: demokratikus módon létrejön az ellenzék, választható alternatívaként - akkor most felébredek inkább.. :) de valójában ez lenne jó, most nincs ilyen a láthatáron. Ahogyan most kinéz lehet, hogy még egy jobbik is kell hozzá, hogy létrejöjjön..

Te tudsz többet? Az hogy a tömeg, mint szavazó arra szavaz aki a gulyást adja ne lepődj meg, ez azért nyugaton sincs másként.

Herr Géza 2015.02.20. 11:46:25

@maxval bircaman szerkesztő:
"Mi történt? Az egységes valuta kiszívta a pénzeket az eurózóna szegényebb országaiból a gazdagabbak felé. A görögök most azt mondják: ez a folyamatot visszamenőlegesen ki kell egyenlíteni, ha tényleg közösséget akarunk. "

Ha görög lennék és fel kéne kellnem, hogy dolgozzak én is ezt mondanám. A lóf@szt szivattyúzta ki a nyugat a pénzt Görögo.-ból.
Nem akarok számokat, adatokat idézgetni, de nézd meg hány hivatalnok/közalkalmazott él abban az országban, milyen fizetési feltételek mellett, hány nyugdíjas van, milyen feltételekkel, mekkora az adófizetési hajlandóság és milyen gazdaság biztosítaná mindezt...
Van még okosabb ötletük is: világháborús jóvátétel a németektöl, pl.

tanato 2015.02.20. 11:46:56

@Sanz: Persze hogy tudatosan,hisz az eü.-nek nincs érdekérvényesítési lehetősége,azonkívül ha baj van ráfogják az ott helyben dolgozókra./hanyag,lusta,nemtörődöm stb./

tanato 2015.02.20. 11:53:32

lviselhetetlenül kevés az egészségügyisek bére
2015. február 19. 06:10, csütörtök - Szemlézte: Marosréti Ervin
Csaknem másfél millió emberért érkezik késve a mentő Magyarországon - derül ki az Esri Magyarország térképes alkalmazásából. Riasztó adat az is, hogy 898 olyan település van, ahol egyetlen lakó sem számíthat 15 percen belül segítségre.

A dinamo.blog.hu írta januárban, hogy Budapesten egy földön fekvő férfihoz a segélyhívás után 30 perccel érzett a mentő. Az életét nem tudták megmenti, a mentők csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Tévedés volt az angolszász sürgősségi ellátás másolása úgy, hogy közben jelentős szakemberhiány van. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, ő is ijesztő adatokkal találkozik. A kamara elnöke szerint hiba volt a betegszállítás kiszervezése az Országos Mentőszolgálattól, mert ez kapacitásokat vont el a mentőktől, és így lehetetlen fenntartani az alapellátási ügyeleteket. Ezért fordulhat elő, hogy szinte mindennapos dolog, hogy a mentő nem ér oda időben a betegekhez.

A 2011-es szinten befagyasztott túlmunka, ügyeleti díjakat és mozgó béreket feloldását is sürgeti Éger István. A MOK elnöke szerint 10 milliárd forintból az egészségügyben dolgozók anyagi problémáit rendezni lehetne. Éger István szerint a helyzet diszkriminatív: egyetlen más ágazatban sem képzelhető el, hogy valaki a túlmunkájáért ne az alapbéréből számított órabér szerint kapja meg a javadalmazását.

Az elviselhetőség határát súrolja az egészségügyben dolgozók alacsony bére, mondta Éger István az Origónak. Tendencia, hogy ápolónők három műszak mellett túlmunkát vállalnak, mert nem kapják meg a túlóráikért járó pénzt és az alacsony fizetésből képtelenek megélni.

Az egészségügyben dolgozók kiégtek és belefáradtak a helyzetükbe és az önmentésen jár az eszük. A MOK elnöke ijesztőnek nevezte az orvosok és ápolók elvándorlását. Példaként említette, ha ma kimegy 5-10 ezer egészségügyis az utcára sztrájkolni az a demonstráció után visszamegy gyógyítani, ők még itthon vannak. De ha további 5-10 ezer ember lelép a süllyedő hajóról és azt mondja, nincs más út, mint más munkakörben elhelyezkedni vagy más országban dolgozni, ez pótolhatatlan veszteség Magyarország számára. Magyarországot évente 1200 orvos hagyja el, és külföldön gyógyítja a betegeket – tette hozzá.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár októberben egy egészségügyi konferencián azt hangsúlyozta,"egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható a rendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szűkítésével.” Megfelelő szervezéssel és betegirányítással a meglévő állami kézben lévő egészségügy stabilan működtethető és 2015. második felétől elindulhat az egészségügyi életpályamodell - tette hozzá.

A MOK elnöke szerint szó sincs arról, hogy áprilistól bármi érdemben megváltozna a magyarországi kórházi struktúrában. Az átalakítás mikéntjéről tartott egyeztetéseket tavaszig kell lezárni, és az összegyűjtött adatok feldolgozásával legkorábban novemberre lehet valamilyen változás - tette hozzá Éger István.

(origo.hu)

qkuc 2015.02.20. 11:53:58

@Herr Géza: A 16. havi bér és társai, meg hogy HA időben megjelenik a munkahelyén, akkor is jár extra pénz azért nem semmi, :). Ezek a görögök is csapra tudták verni a pénzes hordót rendesen.

qkuc 2015.02.20. 11:56:13

@tanato: Zombor ... Maradt volna polgármester otthon.

soad1221 2015.02.20. 12:00:06

@tanato: " 2015. második felétől elindulhat az egészségügyi életpályamodell " ezen az életpályamodell a kedvenc szavam :)
már mindenkinek készül soksoksok éve... :)

Hari Seldon 2 2015.02.20. 12:00:10

@Herr Géza:
Ebben szerintem így igaza van Bircának, de nem rossz irányból nézi. Miután egységes valuta övezetbe van a "görög munkás" a némettel, a vállalatok szintjén a (például a világcégek) a görög és a német munkás versenyez (költségek, hatékonyság, piaci közelség, ezer szempont szerint stb, stb...).
Ebben a versenyben szerinted ki nyer? - na ugye.
viszont: ez a német munkás hibája? - Nem? - persze.

Mit tehet a görög, ha nincs versenyszféra szereplő, és meg akar élni? Elmegy "állami vízfejnek".

Megoldás lehet, hogy Görögországot kirakják az Euro zónából.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 12:05:12

Ááááhh, lóf@sz, arra kár várni, hogy odahaza bármi javul majd az egészségügyben.Nejem révén képben vagyok, hogy mi megy pl egy vidéki, de megyei szintű kórházban, bakker, a klozetpapírt a dolgozóknak kell bevinniük, mert nincs pénz/nem szánnak rá...És akkor még csak a legkisebb dologról beszéltem...

Poszt-toló, jól döntöttél, a jövőt választottad a múlt helyett, semmi meglepő vagy szégyellni való nincsen ebben...
Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt...

Hari Seldon 2 2015.02.20. 12:06:39

@Hari Seldon 2:
"de nem rossz irányból nézi"

jav: rossz írányból nézi a dolgokat.
vagy: nem jó irányból nézi

Sanz 2015.02.20. 12:12:08

@Mirjam2: Csak hobbi szinten foglalkozok vele.
De még pár év és remélhetőleg angol önkormányzati képviselő leszek (legalábbis ez a tervem).

@soad1221: Megoldás majd csak a teljes összeomlás után lesz. Ahogy a mondás tartja: "fenékig kell üríteni a méregpoharat, mielőtt történni fog bármi változás".
Én nem hiszem, hogy forradalom lesz, 2022-re már biztosan lesz valamilyen vállalható (akár külföldről összerakott) demokratikus alternatíva is.

soad1221 2015.02.20. 12:20:23

@Sanz: ha 2022-re lesz akkor van remény :)
és kizárólag külföldről összerakott, bármelyiket nézzük mindegyik az. CSak most vmi épkézlábat rakjanak össze :)

Viszont erről eszembe jutott, hogy simán tudunk csinálni belőle egy fasza kis konteot: a külföldi gyíkemberek azért rakják össze ezeket a formációkat, hogy minél több szakképzett ápoló menjen ki, mert nekik nincs elég, és drágább képezni, így viszont könnyen meglehet oldani ezt is..

A részleteket másra bízom, most dolgom van :)

Sanz 2015.02.20. 12:20:46

@tanato: Munkalassító sztrájkot lehetne csinálni. Csak ehhez kellene egy olyan szakszervezeti alap, ahova befizeted a pénzt, hogy ha kirúgnak, akkor eltart addig a szakszervezet, amíg visszapereled a jogos jussod.

Amúgy az a mesteri a Fidesz politikájában, ahogy meg tudták osztani a szavazókat pártállástól függetlenül. Itt az egykulcsos adó példája: kb. 1,6 millió adózó jól járt vele, 1,4 millió viszont rosszul. Tökéletesen kialakítottak egy egyensúlyi állapotot, ami így a status quo fennmaradását fogja eredményezni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 12:23:36

@soad1221: Wad dö fakk iz digitális tábla?Amire a tan'tó bácsi írja az óra anyagát?
Miért kell/mi a jó a digitális táblában?Ha zavaró a krétapor, akkor már régóta van ilyen lakkozott furnértábla, meg letörölhető nyomú filctoll, pl számtech termekbe...És még vetíteni is lehet rá...Erre milliókat kidobni...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 12:27:37

@Mirjam2:

Ezt erősen kétlem.

Szerinted aki kimegy az ötszörös bérért, az nem menne ki, ha a különbség csak négyszeres lenne?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 12:27:37

@tomfree:

Ha egy erdélyi nyugaton akar dolgozni, ahhoz nem kell neki magyar állampolgárság. A román ehhez ugyanúgy jó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 12:28:14

@qkuc: "én ledózerálonám az egész politikai elitet, a logok és mottók mögött a gondolat közös, tömd a zsebed és fuss)"

Eszondom én is.Akinek köze volt az elmúlt 25 évhez, vagyonelkobzás háromiziglen visszamenőleg és életfogytig kőfejtő.
Utána pedig vagy külföldi politikusokat importálni, vagy csak simán munkavállaló szakembereket, akik visszahívhatók, elszámoltathatók.Mutyizás, nokiásdobozozás esetén => kőfejtő.
Lenne itt(ott) olyan megindulás felfelé, hogy csak na...

A győzelem rózsája 2015.02.20. 12:28:53

@Herr Géza:

Németországban nem keres, mivel alacsonyak(nyugati viszonylatban) a bérek ott szinte minden szektorban. Normálisabb országokban megfizetik az ápolónőket. Lásd Skandináv államok, Svájc.

"Ha görög lennék és fel kéne kellnem, hogy dolgozzak én is ezt mondanám. A lóf@szt szivattyúzta ki a nyugat a pénzt Görögo.-ból. "

Inkább fordítva. Az élelmes görögök szívják a pénzt inkább. Szerintem nagyon vicces jelenség. Egyébként én szerencsétlen németeket sajnálom csak. Nyugati mércével NAGYON SZEGÉNY egy áltagos német.

www.bundesbank.de/Redaktion/DE/Downloads/Bundesbank/Forschungszentrum/2013_03_21_bericht_bundesbank_magazin.pdf?__blob=publicationFile

Átlagos vagyon...Spanyolország, Olaszország meg hasonló elvileg válságban úszkáló országok rongyosra verik Németországot átlagos vagyon tekintetében. Gyakorlatilag egy átlagos spanyol jobban él mint egy átlagos német. Ennek pedig az az oka hogy kevés a saját ingatlan a bérek alacsonyak, az adók rohadt magasak. Üdv, Németországban! A tanulmányból látszik az is hogy pl Ausztriában se sokkal jobb a helyzet vagyon terén. Az okok hasonlóak. Alacsony bérek, magas adók, kevés saját ingatlan. Eredmény : átlagembernek alig van vagyona.

Úgyhogy ebben a történetben a németeket kellene a leginkább sajnálni. Szerencsétlenek dolgoznak mint az állat de pénzük meg semmi, mert elvisz mindent a sok adó.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 12:28:53

@Hari Seldon 2:

Alapvetően a helyzet az, hogy nem lehet közös valutája különböző gazdasági szintű és gazdaságpolitikájú országoknak! Ezt megmondták szakemberek is az euró bevezetése előtt is már, figyelmeztetve a veszélyekre.

Erre az euró pártolói mindig azt válaszolták: ez igaz, de nem gond, mert a közös valuta majd gyorsan ki fogja egyenlíteni a különbségeket, s kikényszeríti a közös gazdaságpolitikát is. A nagy helyzet az, hogy ez NEM következett be, sőt a különbségek nagyobbak lettek.

Most két megoldás van: a görög kormány javaslatát elfogadni, azaz pénzeket elvonni a gazdagabb országokból a szegényebbek felé és kiegyenlíteni a különbségeket elfogadható szintre.

Ha ez nem megy, marad az euró halála.

Mostanában hallatszik egy közbülső megoldás is, azaz az eurózónából csinálni két eurózónát, az egyikben lennének a gazdagok, a másikban a szegények. Még nevet is kitaláltak a "szegény eurónak": szkudó. Ez két egymástól független valuta lenne, s mind a két zóna önálló gazdaságpolitikát folytat. Persze ez is az euró kudarcának a beismerése lenne, de light verzióban. Gyakorlatilag lassítaná csak az EU szétesését. A mostani két EU-részből (eurózóna és azon kívüliek), lenne három rész már.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 12:28:53

@Sanz:

Az USA most szervezi az új Fideszt, ez már tavaly megjósoltam. Washingtonban leírták már a magyar "baloldalt".

Persze ezzel csak azt fogja elérni Amerika, hogy a Jobbik lesz a legerősebb magyar párt, de Amerika híres arról, hogy nem képes távolabbra látni az orránál.

A győzelem rózsája 2015.02.20. 12:28:53

@Mirjam2:

Nyugaton se olyan rózsás a helyzet. A nyugati szomszédunkban kifejezetten keveset keres pl egy ápolónő nyugati mércével, de egy orvos is. Rettentően nagy az elvándorlás nyugati országokból is más nyugati országokba az eü szektorban.

A béremelés nem megoldás. Ha hirtelen német bérszínvonal lenne az eüben, akkor az orvosok azért nyígnának hogy miért nem skandináv bérszínvonal van. Ez ilyen egyszerű. Ahogy az osztrák, német orvosok is álmodoznak a svájci orvos bérekről és szidják a rendszert, illetve kivándorolnak.

A lényeg : Senkinek sose jó semmi, mert úgyis talál egy olyan helyet ahol zöldebb a fű, meg kékebb az ég. Nem kell úgy beszélni mintha csak Magyarországon lenne probléma a kivándorlás. Ami egyébként nem is probléma mert nem vándorolnak ki annyian hogy komoly gond legyen. A mérsékelt kivándorlás pedig kifejezetten hasznos egy kis országnak. Világot látnak, nyelvet tanulnak, pénzt hoznak haza. Nem kell démonizálni a kivándorlást.

A győzelem rózsája 2015.02.20. 12:28:59

@geegee:

Figyelj. Beszéljünk a számokról is. Egy német melós mennyi tbt is fizet? Egy magyar melós mennyi tbt is fizet? Tízszer annyi tb befizetésből persze hogy lesz mindig wc papír a kórházban meg lapos tv a beteg szobájában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 12:29:29

@qkuc: Amúgy az asszony is kukuc csak ő odaírja az évszámot is.Nem te vagy a nejem?
:-)))))
Ha kiderül hogy igen, hazajövetkor lesz kapsz! :D :D

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.20. 12:36:04

A sajtóban most forog az az adat, hogy az ápolónők 80 körül keresnek. Ezek szerint 10 évvel ezelőtt befagyasztották a bérüket és a KSH majd minden évben azt hazudta, hogy az infláció és a magyar béremelés szinkronban halad.

Rengeteg ilyen szakma van! A szociális munkások is 80 és max 120 körüli fizetésekből választhatnak.

Én amikor 7 éve ott hagytam az országot 120-at fizettem az albérletre. Már akkor is úgy gondoltam, hogy önygilkosság ezt akár csak pár évre még... húzni mint a rétestésztát.

Polló László kommentelt egyszer a blogomba a termelékenység definíciójáról. Jóléti társadalom ügyben boncolgatnunk kellene azt a kérdést, hogy miért keres egy otthoni szakács egy év alatt annyit, mint amennyit egy hónap alatt én itt Londonban. Pogátsa ad egy makro ökönómiai szempontot, Polló egy mikro ökonómiai szempontot. Ő a vállalatokban szeretné tudatosítani, hogy képtelenek vagyunk a béremelésre ameddig a fejenkénti bérkeret kevesebb kb évi 12 millió Ft-nál. A részvételi demokrácia blogon azt a történetet könyvelem, hogy az országos érdek egyeztetés, a politikusok ország dúlása és a helyi közösségi megegyezés erőfeszítések világa miként helyesli, vagy hajtja végre azt a bér/azaz munkás ellenes pogromot, ami a jelenlegi bért képes akár még megfelezni a következő 3-5 évben. A közmegegyezés fórumainak a forrás elosztásával totál erre készülünk!

www.portfolio.hu/gazdasag/miert_alacsonyak_a_bereink_
valasz_a_portfolio_irasara.210244.html

termelekenyseg.blog.hu/

Én itt a határátkelős cikkeimmel azt a szálat kezdtem el boncolgatni, ami még az érdek egyeztetési folyamatokat is csak résznek tartja. Domchitz Mátyás modernizációs elméleteinek van egy kultúr antropológiai vetülete,

Ő azt boncolgatja, hogy az egyes kultúra váltásoknál kialakul egy olyan képesség, hogy a modernebb skenário eszköznek tekint új dolgokat.

Az információs társadalom embere számára eszköz az internet és az azon áramló tudásfolyam.

A tudás társadalom embere számára hétköznapi eszközök a rálátást támogató eszközök.

Nálunk a béralku egy ipari társadalom előtti szintre esett vissza. Ebből látható, hogy a véres erőszak fog véget vetni ennek a rendszernek.

Volt a mi országunkban is munkásmozgalom a XX. század elején és a zsellérek is kiegyensítették a kaszát párszor.

Egyenlőre ott tartunk hogy azügyben verjük a tam-tam dobot, hogy a párbeszéd meg az érdek egyeztetés nem való semmire.

Talán 10 napja kérdezte walaki egy hvg kommentben, hogy mire alapozom, hogy nem zéró összegű játszma /erről szólt a cikk/ a ragadozók eddigi nem is ország, hanem félvilág dúlása. Ma megtaláltam a hiányzó láncszemet: "A válság előtt az ország éves gáz fogyasztása mintegy évi 15 milliárd köbméter volt, ma már kilencmilliárdnál is kevesebb fogy.". Anno a Munkahelyteremtés lakossági fórumokon találtkoztam egy örgemberrel, akinek a házába erőszakkal bevezettették a gázt, pedig a házában se víz, se villany, de még budija sem volt az udvaron. A 33 ezer Ft-os nyugdíjkából ezen a jogcímen levontak 32 ezret, X ideig, szintén erőszakkal és a törvények és emberi jogok semmibe vételével.

A magyar GDP szárnyaló sebességgek közeledett a nyugati országokéhoz a rendszerváltás első 15 évében, de a lakosság ebből mit sem tapasztalt, Ugyanis a megtízszereződő gázár elvette a megnövekedett jövedelmet. A vesztes-vesztes korszak bekövetkeztét jól jelzi, hogy mielőtt az a brutális technikai invesztíció megtérült volna, amit az ország arra költött, hogy az utolsó putriban is legyen bevezetett gáz, gyorsan kiderült, hogy annak a beruházásnak a jórésze kidobott pénz. Ma már a magyar lakosság 90%-a nem fizetőképes kereslet arra, hogy háza legyen, de még arra sem, hogy fenntartsa azt.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe rablógazdálkodása következtében, olyan szinten lerohadt az életszínvonal, hogy a gázfogyasztás a 15 milliárd köbméterhez képest 9 milliárd évente! El tetszenek tudni egy olyan természeti katasztrófát, hogy mi történik ha normális tél köszönt be?

És az embereknek egyre kevésbé van joguk kérdéseket feltenni, hogy mi az atya úr isten történik itt a szalonpolitizálás szintjén? Egyre inkább csak ahhoz van jogunk, hogy istenítsük az atombombákkal fenyegetőző gáztulajonost meg a helyi bábját orbánvikit, annak az ideológiának a nevében, amely 70%-os kivívott elfogadottságot produkál azzal a propagandával, hogy a magyarpusztító zsidó világösszeesküvés minnyá mögesz Téged!.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 12:41:55

@Herr Géza: nono, az speciel pont latinul lesz es le fogjak irni.

Egyebkent fedett sportletesitmenyt akartal irni, nem?:-)

Herr Géza 2015.02.20. 12:42:23

@Hari Seldon 2: Na várjál, a görögök sztem már az EU elött is meglehetöesen "erejükön felül" éltek. Akkor sem volt számmottevö iparuk, azóta sincs. A turizmus meg mint egyik fö jövedelemforrás egy cseppet veszélyesen vékony "jég". Némi kis utcai csetepaté, gyújtogatás, lövöldözés miegymás és máris komolyan megzuhan a költségvetés. Ha meg az EU-s pénzeket kizárólag arra fordítják, hogy a vízfejet fenntartsák, (miközben a pénzes réteget érintö komoly adóbevételekkel sem foglalkozik senki...) akkor valahol talán érthetö a pénzesgazda morcossága.
Kicsit túl egyszerü ez így, de sztem érthetö a lényeg...

Aye aye 2015.02.20. 12:43:02

@Herr Géza: "Pikk-pakk hazarepülös német város nincs is.... Illetve nyilván technikailag van, de nem olcsóért."
Mi csak két helyen jártunk tavaly, Berlin, Frankfurt (ok, ez utóbbinak az olcsó reptere messze van a várostól, számoljunk rá + 1,5-2 órát), de 15ezer HUF-ból megvolt oda-vissza, 2 héttel előbbi foglalásnál és időben pl Berlin 1,5 óra volt. Szóval létezik ilyen. Nekem is van ismerősöm, aki pl ott kórházi dolgozó és ez az összeg nem terheli meg, hogy hazajöjjön 2-3 havonta. :))))

qkuc 2015.02.20. 12:44:29

@geegee: Nem tudom, :D. Lehet? :))))) Legjobb tudomásom szerint nincs férjem, de mivel néha azt érzem a Mátrixban élünk mind, így nem vagyok biztos benne, :D.

Nem hiszem, de asszonynak megy a riszpekt, :).

soad1221 2015.02.20. 12:45:40

@geegee: lehetne haszna.. egy olyan tábla ami érintésre is reagál, bemutatható vele sok minden fasza dolog interaktív órát lehet vele tartani.
A valós értelme megkérdőjelezhető, de használható. A dobozba csomagolva nem.
De nem az volt alényeg, hogy legyen, hanem, volt 25 M ft pályázati pénz, amit el kellett költeni. Erre költötték. így hasznosították.

qkuc 2015.02.20. 12:46:53

@soad1221: Ez olyan mint a karriertevem. Már több, mint egy éve készül, de még nem sikerült befejezni, :D. Nem mintha nagyon érdekelne, csak jó lenne tudni ebből a pizícióból hova mehetnék tovább cégen belül (sehová, gondolom én).

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 12:49:15

@qkuc: kicsit elgondolkodtam, hogy jon ide, hogy HÁ megjelenik-e a munkahelyen...

Herr Géza 2015.02.20. 12:49:33

@~~Babette~~: Mi lesz latinul? Leírva? Hogy adjál az ötöskének.... ? Alapból igen, talán, de nehogy már komolyan mondd, hogy egy kórházban minden mondatot jegyzökönyvezzenek, föleg latinul!! Naná, nem a reggeli rutin-gyógyszerosztásra gondolok, hanem a napközbeni szóbeli kommunikációra, van ott azért félreértésre nem kevés alkalom, persze a java nyilván max. vicces, de elég egy éles tévedés, ami egy beteg életébe kerül akár, és tudog, hogy akkor utána mi jön...

Bocs, még nem állt rá a szám a neomagyarra, természetesen "fedett sportlétesítmény", ami már csak azért is farokság, mert ugye nem minden stadion fedett, söt..... Még ebben is amatörök. :))))

2015.02.20. 12:50:57

Hat sajnalom, hogy megint egy lelkiismeretes emberrel kevesebb van Magyarorszagon, de a hivatas, az hivatas, ez igy van, es ha azt kell csinalni, akkor ott kell csinalni, ahol ezt lehet is, marmint ep esszel es sokaig.... ugyhogy sok sikert az eletehez, nekem igazan nem kell magyarazkodnia :D

@maxval bircaman szerkesztő: Egyszer kiprobalnam egy napra, milyen erzes a fejeddel latni a vilagot, ezen a kelet-nyugat szemuvegen keresztul, roppant erdekes lehet :D

@Sanz: "De még pár év és remélhetőleg angol önkormányzati képviselő leszek (legalábbis ez a tervem)." - Rendben, akkor majd figyeljuk az angliai hireket, mikor kerul elo a neved valami mocsok botranyban :D #magyarosjoindulat

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.20. 12:54:08

Le akartam menni a boltba, de előtte még bele néztem a facebookomba.

Ma 11.52 perckor kirakott egy oldal egy cikket arról, hogy LÁzár Jani épp arról beszél, hogy a civileknek nem elég ám hogy a pályázati pénzeikkel el kell számolniuk, hanem az aktivisták magonvagyonával is.

444.hu/2015/02/20/lazar-janos-szamoljanak-el-a-civilek-a-szemelyes-vagyonukkal/

Az internetezők számára nyilvános, hogy ezek milliárdokat lopnak és egyáltalán nem szoktak válaszolni arra a kérdésre, hogy miből vették a házukat, ....

PEDIG A FIZETÉSÜK KICSIT MESSZE VAN AZ ÁPOLÓNŐKÉTŐL!!!!

És még egyiknek se vágták le a jobb kezét?

Na innen látszik, hogy mekkora a magyar lakosság körében az "eszköz reprezentációja" az érdekalkuval kapcsolatos dolgoknak. Beleértve a szakszervezeti béralkut vagy a single issue mozgalmak felvetéseit.

A prototipe magyar meg van győzüdve arról, hogy ezek nem valók semmire, de semmire!

Üzenem Lázár Janinak és 70%-ban tobzódó híveinek /a nemszavazókat pedig szintén adjátok hozzá ehhez a tömeghez/, hogy én elszámoltam a magánvagyonommal.

Az első cikkemben megírtam itt, hogy 20 év közösségfejlesztő munka eredményeképp volt egy TV-m meg a gyerekeknek vettem egy emeletes ágyat!

Amikor végig gondoltam, hogy mi lesz ebből, akkor elmenekültem az országból! És semmi kedvem visszamenni!

qkuc 2015.02.20. 12:56:03

@Saman: Úgy érdekelne, hogy ők mikor számolnak el a magánvagyonukkal. Különösen H. Árpád története érdekelne.

Te Sámán, nem lehetne, hogy ilyen "rövid" kommenteket írsz, de többet? Ezt még végig is bírom olvasni, :).

NIKI LAURA 2015.02.20. 12:56:45

@Hari Seldon 2: ...es a vicc az,hogy legtobbje nem is beszel magyarul.
Asszem az indexen jelent meg,hogy a konnyitett allampolgarsagi honositas kb fele csalas,a felmenok mind fiktiv szemelyek temetobol osszeollozva.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 12:57:49

@qkuc: Mer'?Miért?

A Lost óta nem nézek sorozatot, (akkora sz*pásba nem akarok még egyszer belefutni, bár szerettem...) de ha valami télleg jó, az érdekelne...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 13:00:24

@maxval bircaman szerkesztő: "André Badfriendet, aki puccsot akart szervezni Bp-en"

Hogy te milyen őrületes zöldségeket tudsz összehordani politikai témákban :D

soad1221 2015.02.20. 13:01:19

@NIKI LAURA: + mutass a környező országban egy embert aki nem talál egy magyar rokont :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 13:02:41

@Herr Géza: jo neked, hogy nem tudod:-)
igen, mindent jegyzokonyveznek, ami fontos. Itthon muszak vegen kis atadofuzet van, amiben betegenkent le van irva, mi tortent vele.

Nyugodtan elhiheted, hogy a lenyeg nem szoban zajlik.

Herr Géza 2015.02.20. 13:02:56

@Aye aye: Frankfurt/Hahn - plusz mennyi volt eljutni Hahnból a városba ??? Már nem stimmol a 15k HUF. A két héttel elöre az nekem nem ad-hoc.. Meg ugye más egy turista esete, aki legfeljebb nem kedden repül, ha éppen szerdán olcsóbb a jegy. De ha én kedd-szerdán vagyok szabadnapos, akkor ugye nem érek semmit a szerdai "olcsó" jeggyel.
Na meg persze 2-3 havonta persze nem téma, még a 150 € sem, csak itt ugye havi (esetleg többszöri) hazasuttyanásról volt szó...
Nem azt mondom, hogy nem talál az ember olcsó repjegyet. De a gyakorlat mégis az, hogy én is hiába lakok a stuttgarti reptér mellett, nem tudom ezt kihasználni. Ha hirtelen kell(ett) valamit otthon intézni, akkor tuti nem jött össze az olcsó jegy, amit meg korábban el tudtunk tervezni, az általában családos program volt (húsvét, karácsony, nyaralás, stb.), ott meg ugye 3 fönél már nem alternatíva a repülö az autóhoz képest.

qkuc 2015.02.20. 13:03:02

@geegee: Mostanában ilyen jó és realisztikus sci-fit nem láttam. Sehol váratlan csodák, meg látványos megmenekülések. Színtiszta túlélés, rengeteg konfliktussal és újraértékelt értékrendekkel, és bizony itt a főhősök is meghalnak. Plusz a története sem rossz, :). Ha lehámozzuk a külsőségeket, a humán interakciók bármelyik emberi konfliktusban műkődnének.

És se vámpírok, se zombik, se ezoterikus baromság, no meg ufók sincsenek.

Szerintem nézz bele, :).

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 13:03:53

@qkuc: ja, megijedtem, gondolhatod:-D:-):-):-):-):-):-):-):-)

2015.02.20. 13:04:33

@A győzelem rózsája: 'Nyugaton se olyan rózsás a helyzet. A nyugati szomszédunkban kifejezetten keveset keres pl egy ápolónő nyugati mércével, de egy orvos is.'

Ausztriaban nem tudom mi a helyzet, hogy mas nyugati (sot azsiai) orszagokban nem keres keveset egy orvos vagy apolo mas dolgozokhoz kepest az biztos. Persze ki- es bevandorlas mindenhol van de messze nem olyan mertekben mint Mo.on, plusz kerdeses hogy Mo.ra honnan fognak bevandorolni egeszsegugyi dolgozok (a rettegett megelhetesi bevandorlok??) ha mindenki elmegy. Egyebkent engem nem zavar mert remenyeim szerint soha nem kell magyar allami egeszsegugyi intezmenyt belulrol latnom meg egyszer, de sajnalom azokat akiket erint a helyzet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:09:12

@A győzelem rózsája: Hinta, ez igaz.De nem csak ebben van a dolog lényege.Ha nem lenne ez a szájbaszökött korrupció, ha azok a pénzek mind bent maradnának és oda áramolnának, ahova kéne, máris kisebbek lennének a problémák...

soad1221 2015.02.20. 13:11:11

@geegee: ki más lenne? :) szerintem a melós szót már levédette :)

Herr Géza 2015.02.20. 13:12:08

@Herr Géza: Most néztem meg, nálunk ugye csak Germanwings repül (ha repül) mai vétellel az elkövetkezö két héten sehogy nem jönnék ki oda-vissza 300 eurónál kevesebböl, söt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:12:14

@qkuc: :-)))))))))))))

Na, jó, akkor nincs bántás... :D

De most így visszaemlékezve te is ilyen IT-környéki munkát végzel, csajként?Hogy a túróba' van ez?Nekem nem fér a fejembe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:13:23

@soad1221: Aham, értem.Ha interaktív, akkor végül is lehet akár jó dolog is.

soad1221 2015.02.20. 13:15:01

@A győzelem rózsája: "Nem kell úgy beszélni mintha csak Magyarországon lenne probléma a kivándorlás. Ami egyébként nem is probléma mert nem vándorolnak ki annyian hogy komoly gond legyen."
Nem is beszél senki úgy, mintha máshol nem lenne ilyen. nem is olyan régen pl Írországban ez komoly gond volt, és próbáltak tenni ellene.
Az pedig, hogy Mo-n nem komoly gond, egy óriási hazugság. A szakképzett munkaerőből elképesztő hiány van, a szakképzetlenből pedig nagyon sok, akinek nem lehet értelmes munkát adni. De ezt már írtam neked nemrég digger blogján...

2015.02.20. 13:15:44

Nagyon jo a poszt, de nagyon szomoru kepet fest le. Sokunknak van otthon idosebb valakije, akit mar nem kehet koltoztetni.

Latom Hinta HA-junkie lett, ezuttal a rozsa gyozelme nevvel. Mindjart raszall Babettere, hogy o nem dolgozik.

@Herr Géza: mennyi egy nemet nagyvarosban a havi lakas berleti dij, az a fajta lakas, ami Bp-n 50-60ezer forint/honap? 1szobas, ok allapotu?

qkuc 2015.02.20. 13:17:07

@geegee: IT biztonsággal foglalkozom, :).

Hát mér', mér'? Mert "élvezem" a munkám,:D. Na jó, azt nem, hogy időnként vitatkozni kell, meg kommandírozni a díszes társaságot, :D. Szoktak is a németek pislogni, amikor innen osztom a lapot nekik ..., :D.

soad1221 2015.02.20. 13:18:25

@geegee: lehetne. kell hozzá tartalmat fejleszteni, üzembe helyezni, stb.. A hatékonysága vagy ár-érték aránya persze vitatható, én elfogult vagyok, szerintem jó, de ezen lehet vitatkozni.
Használni mindenképpen lehetne. De hogy piaci árnál 40%-al drágábban megvenni, majd dobozban hagyni rohadni biztosan nem hatékony.
De ha már egyszer kiírtak pályázatot, és pályáztak erre, megnyerték és sokkal drágábban megvették, még mindig lehet hasznát venni.
Ezt csak azzal lehetett megfejelni, hogy 2 évig raktárban volt. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 13:21:03

@charlieharper: azt nem lehetne, h esetleg TE leszallj rolam. Hidd el, ez pont ugyanolyan, mintha o mondana, csak toled tobbet var ember.

Pl azt, hogy kulonbseget tegyen a munkahely es a munka kozott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 13:22:15

@soad1221: az tok jo, meg 3 ev, es jo aron eladhatja karcolas nelkul.

2015.02.20. 13:22:59

@Hari Seldon 2: 'Megoldás lehet, hogy Görögországot kirakják az Euro zónából.'

Jo lenne, de amilyen tehetetlen az EU, nem hiszem hogy megtortenik.

soad1221 2015.02.20. 13:25:52

@~~Babette~~: tényleg... én hülye.. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:31:17

Digger, Harminchárom-hathuszonegy!Autóbuzik!

totalcar.hu/magazin/bologatokutya/2015/02/13/igy_mukodik_32_henger/

Döbbenet... :-ooooo
Sziszüphosz ehhez képest kutyaf@$za...
:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 13:33:16

@Mirjam2: naigen. ha én vagy Max vagy Kövérmadár vagy adg vagy Digger azt mondja, hogy kifizetetlen túlóra, lófaszt, ingyen nem dolgozok, akkor nem hal meg senki. ezeket a szerencsétleneket meg belezsarolják ebbe, kötelező, és ha azt mondják nem, akkor emberek meghalnak ott és kész (a koraszülött osztályos videóról van szó ugye?), és ezt egyszerűen nem lehet, képtelenség, felvállalni. ennél kevés gusztustalanabb dolog van ma Magyarországon, így kihasználni embereket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:33:49

@qkuc: Olyan ez nekem, mintha egy fiúgyerek rózsaszin babákkal, meg plüss lovacskákkal játszana.Vagy csillámló filctollakkal rajzolna...A nemi szerepek teljes felborulása...
Szegény Tildynek is már biztos tele a faxa vele...
:-))))

2015.02.20. 13:33:52

@maxval bircaman szerkesztő: 'Szerinted aki kimegy az ötszörös bérért, az nem menne ki, ha a különbség csak négyszeres lenne?'

Pontosan - nem. Szinte senki nem koltozne masik orszagba csak es kizarolag azert hogy pl. 20%-ot emelkedjen a fizetese. Csak te latod ilyen egyszerunek az embereket hogy kisebb eletszinvonal-emelkedesert fogjak magukat, uj nyelvet tanulnak es mindent otthagynak. Ez nem igy mukodik. Aki anyagi okokbol koltozik mas orszagba (termeszetesen ez csak a kivandorlok egy reszere jellemzo, ellentetben azzal amit te hiszel), az csak akkor fogja ezt a dontest meghozni ha lenyegesen tobbet kereshet / jobb lehet az eletszinvonala mint az elozo orszagban.

Lasd a Tanato altal fentebb belinkelt cikket:

"Ha a magyar átlagbért a magyar ápolók megkapnák, akkor már boldogok lennénk. Ez ma nagyjából 228 ezer forint bruttóban" - ezt a Magyar Apolasi Egyesulet elnoke mondta, kicsit jobban kepben van mint te vagy en. A 228 ezer brutto messze nem Nemetorszagi berszint.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/elhagyjak_magyarorszagot_az_apolok_igy_lehetne_itthon_tartani_oket.593769.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:36:15

@soad1221: Hát ez a raktárban pihentetés téleg elképesztő f@sság....A drágább beszerzésen már meg se lepődik az ember...
Jártam eccer egy fősulira egy ideig, ahol volt ilyen oktatástechnika tananyag.Érdekes dolgok lehetnének ezek, ha nem ilyen magyaroschan működnének...

soad1221 2015.02.20. 13:38:41

@Mirjam2: így van. Mi nem a nagy bérekért tervezzük a kimenetelt.
Nyilván szempont, de az alapvetően itthon sem aggasztó a mi esetünkben, nem panaszkodunk az anyagi helyzetünk miatt.

A győzelem rózsája 2015.02.20. 13:38:59

@charlieharper:

München : 600-700 euró LEGALÁBB.

A győzelem rózsája 2015.02.20. 13:39:00

@maxval bircaman szerkesztő:

Igen, ez a lényeg. Bérrel nem lehet itthon tartani senkit, aki a több pénz reményében szeretne távozni! Jó példa erre az IT szektor. Egy nagyon jól fizető szektor Magyarországon is, mégis megfigyelhető kivándorlás IT körökben is. Miért? Mert ott többet kapnak, többnek érzi, lehet hogy ténylegesen is többet ér az ottani fizetése helyi viszonylatban is. A kivándorlást béremelésekkel nem lehet megállítani! A helyzet akkor javítható ha az átlagos emberek rájönnek hogy Magyarországon is lehet boldogulni. Ehhez pedig nem kellenek nyugati bérek, elég egy ahhoz közeli életszínvonal.

A nyugati életszínvonal meg a magyar életszínvonal között jelenleg annyi a különbség hogy : a nyugati átlagember a globális javakból többet tud fogyasztani. Miért? Mert a peremrégiókban (nem Magyarországon!, nálunk túl magas a bérszínvonal ilyesmihez) megtermelik ezeket a javakat fillérekért, a magasabb bérekből pedig többet tudnak ezekből fogyasztani Nyugaton mint otthon. Az áruk se lesz különösen magasabb ezeknek a javaknak. Ez nem a Nyugat zsenialitása, ez a harmadik világ kifosztása. A második világot nem termelésre használja jelenleg a Nyugat, hanem fogyasztásra. Ebbe a csoportba tartozunk mi is.

Jelentősebb különbség még az egyszerű emberek életszínvonalában is megfigyelhető. A gazdagabb nyugati országokban a létminimum felé van tornázva az ő bérük is, a szegényebb fejlett országokban pedig nem, vagy csak a határán mozog. Ezért érzi azt a magyarországi mosogató hogy ő nyomorog, bezzeg a német mosogató meg normálisan él. Pedig a német mosogató se él sokkal jobban, csupán kevesebb gondjai vannak pl. számlaelmaradással.

A győzelem rózsája 2015.02.20. 13:39:00

@Herr Géza:

Svájc nem a turizmusból gazdagodott meg? Vagy ők lehetnek abból gazdagok csak a görög "léhűtők" nem? Egyébként Európában a görögök dolgoznak átlagosan a legtöbb órát évente.

outside.mfor.hu/mfor/images-charts/oecdmunkaora_131105.jpg

Nem túl friss adat, de látszik a lényeg. Szóval szerinted ők a lusta görögök?

Eva55 2015.02.20. 13:39:00

Kedves Mónika!
Nem önzőn döntöttél! Mindenkinek joga van a normális élethez! Az már a hazád szégyene, hogy ott nem vagy képes ezzel a jogoddal élni...
Jól döntöttél, ne legyen lelkiismeretfurdalásod, semmi okod rá.
Minden jót és boldog életet kívánok!

soad1221 2015.02.20. 13:43:39

@geegee: egyébként nem tudom, hogy a felsőoktatás nyugati országokban hogyan van, nyilván nem egységes kint sem, de hogy itthon a felsőoktatásban még a legjobb helyeken is, az hogy az órák kb 20%-a felesleges időtöltés a másik agyrém.
Volt olyan órám, ahol a régi írásvetítővel vetítettek a falra jegyzőkönyvet, és onnan kellett leírni. A mérési eredményeket kiosztották, és kézzel Írott jegyzőkönyvet kellett beadni. Nem hittem el, hogy ez történik :)

qkuc 2015.02.20. 13:44:02

@A győzelem rózsája: Huha, olvass utána Svájcban milyen iparágak pörögnek, nem a turizmus lesz az első helyen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 13:45:13

@soad1221: a nagy csinnadrattával bevezetett pedagógus életpályamodellt idén stikában, kurva nagy csendben nullázták le, amikor a "garantált" minimálbérhez igazított bértáblát mégiscsak elszakították a minimálbértől, és úgy hagyták állva, ahogy van. ráadásul tavaly ugye úgy kezdőtött, hogy mindenkit visszahajítottak a "kezdő" kategóriába, azokat is, akik 10-20-akárhány éve vannak a pályán, miközben az óraszámokat felemelték megint, így nagyon sokaknak még a tavalyelőtti fizetésemelés is azt jelentette, hogy kevesebbet kaptak, mint előtte.

2015.02.20. 13:46:54

@A győzelem rózsája: Hinta, mar annyiszor megmagyaraztuk neked hogy ez baromsag de megint idejossz es leirod. Beszelsz nemetul, Ausztriaban vagy, munkad nincs idod viszont rengeteg, annyit nem vagy kepes megtenni hogy felulj egy buszra es akar kivancsisagbol megnezd hogy mi van Nemetorszagban, szerintem egy napot nem voltal meg ott. Az atlag nemetek szegenyek stb.? Tudod mikor... Nezzel mar korul egy kicsit a vilagban ahelyett hogy otthon uldogelsz folyton es hulyesegeket irogatsz. En nem szerettem Nemetorszagban lenni de azert ha mar ott voltunk, bereltunk egy autot es korbejartuk a kornyeket meg pl. Ausztria hozzank kozel eso reszet. Ha te is ezt csinalnad, rogton rajonnel hogy nem szegenyek a nemetek, talan meg munkat is talalnal utkozben, vagy baratnot.

2015.02.20. 13:50:07

@A győzelem rózsája: 'Svájc nem a turizmusból gazdagodott meg?'

Nem.

2015.02.20. 13:51:38

@A győzelem rózsája: Azt gondolom tudod hogy a gorogok a sajat bevallasuk szerint is hamisitjak a statisztikakat.

soad1221 2015.02.20. 13:52:02

@A győzelem rózsája: "Pedig a német mosogató se él sokkal jobban, csupán kevesebb gondjai vannak pl. számlaelmaradással."
Te hinta, szerinted az életminőséget hogyan befolyásolja a fenti mondatod?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 13:53:05

@geegee: nana, a digitális tábla önmagában nem gonosz. sőt, nagyon jó. olyan egyébként, mint egy hatalmas monitor, csak persze elektromos tollal lehet rá írni. lehet videókat, képeket, akármit mutatni, amit a számítógépen is. stb stb. persze, vannak más prioritások, mégjóhogy. de egyébként elég nagyot tud dobni a színvonalon.

2015.02.20. 13:53:34

@Dragonlady (now in Thailand): Pontosan. Igen, arra a videora gondoltam amit te linkeltel be a multkor. Akit az sem gyoz meg hogy gond van az remenytelen eset.

qkuc 2015.02.20. 13:53:45

@geegee: Pedig babáztam is, többek között, :D. De már kiskoromban is a csillagászat és a botanika érdekelt, aztán jött a többi őrület meg hobbi, amikből még mindig sokat gyakorlok.

Igazából ezek a nemi sztereotípiák valahogy hidegen hagynak, inkább az embert és képességeit kellene értékelni, :). Az egyik barátnőm matematikus, a másik IT vezető olyan a tapasztalattal, hogy lerakom a hajam előtte. De ismerek én nagyon klassz óvóbácsit is, :).

soad1221 2015.02.20. 13:55:18

@Dragonlady (now in Thailand): óóó hát látom Te is bedőltél a gonosz Nyugat propagandájának!

2015.02.20. 13:56:30

@Dragonlady (now in Thailand): Igy van, a digitalis tabla nagyon is hasznos, sokkal korszerubb mint a 'hagyomanyos', persze nem mindenhol van ra penz de ha belefer a keretbe, nagyon is megeri ra kolteni.

tsabus UAE 2015.02.20. 13:57:16

@A ház előtt győzelem hintarózsája:
Igen, Svájc a turizmusból gazdagodott meg. Csak a fehér homokos tengerpartjukra építettek pár hegyet, álcázásként. Így többet kérhetnek a pénzes nyaralóktól. Az összes svájci bank, precíziós mechanikákat gyártó üzem, stb. az ottani turisztikai hivatal fedőszerve. :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 13:59:33

@soad1221: Elhiszem...valszeg ezért is nincs magyar egyetem, fősuli az első 500 toplistájában...

2015.02.20. 13:59:51

@A győzelem rózsája: a ledolgozott orak hossza es a termelekenyseg nem ugyanaz. Ezt pont te nem tudod?
Gorogoknel standard practice a "cooking the books", vagyis hamisitjak az eredmenyeket.

Maxval meg mar megint badarsagot beszel. Es csodalkozik, hogy be sem hivtak elbeszelgetni analista munkakorbe. Fatol az erdot.

qkuc 2015.02.20. 14:01:32

@soad1221: Én is már szeretnék úgy bedőlni neki, hm ... :D

2015.02.20. 14:04:24

@A győzelem rózsája: az IT szektornak csak egy resze a fizetes. Banki ITban (investment bank, wealth mngt) az egesz europai kontinensen London es Zurich tud egyedul izgalmas agyi munkat adni. Ok, meg Lux. A tobbi gyerekcipoben jar ezekhez kepest, meg a nemetek sem tudnak olyan palettat felkinalni, mint London. Magneskent vonza ez a 2 hely a fejlodni akaro banki szakembereket.

soad1221 2015.02.20. 14:05:56

@qkuc: jájjjj Teee.. ilyet a szexisták között???? kurva magas labda! :D

2015.02.20. 14:07:20

@~~Babette~~: Nyugi, szerintem felreertetted a Charliet, nem teged akart piszkalni! Hinta miatt meg probalj meg nem idegeskedni, nem erdemes, szurd. En is most nyomtam be a szures gombot :). Egyebkent ezuton is reszvetem, ra jellemzoen undorito, serto dolgokat irt neked Hinta a kozelmultban. Ezzel szokas szerint csak magarol allit ki (lelki) szegenysegi bizonyitvanyt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 14:08:08

@charlieharper: ismerek vagy 10 ITst aki kiment mostanság nyugatra. Ebből 1 volt aki anyagiak miatt, az is inkább csak azért mert nem volt képes addig nyújtózkodni, mint a takaró. A többiek szakmai és/vagy politikai okokból (értsd intenzív hányinger a magyar nép és elit láttán, ami nálam is fennáll).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:09:20

@Dragonlady (now in Thailand): Oké, nem mondom én, hogy gonosz, csak szerintem lehet hogy ezt tudja egy jó projektor, meg egy fehér tábla is, filctollal.És az még mobil is, olcsóbb is, szerelhetőbb is...Na mindegy.

Igaz Barát 2015.02.20. 14:09:29

@soad1221: Irigykedsz, mi? Itt vagy te a nagy zsírmérnök, autóval, házzal, szakmával, jövőképpel, és mégis a kis gyufaáruslányt választja, aki felaprította a hintáját a győzelem érdekében? Hát milyen viselkedés ez?

qkuc 2015.02.20. 14:10:06

@soad1221: Ugyan már, :D. Ennél kellemetlenebb csevejekben volt részem még gyakornokként a saját kollégáim között, :D.

2015.02.20. 14:10:56

@charlieharper: Szerintem Hinta egyszeruen el sem tudja kepzelni hogy mas szempont is van munka(hely)valasztas soran mint a fizetes. Kozben persze siet megjegyezni hogy o, mindenki massal ellentetben, nem anyagias es nem erdekli a penz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:12:10

@qkuc: Oké, a botanika nem lóg ki.
Persze, nincs nekem se bajom ezzel, inkább csak érdekes, szokatlan számomra.De nem akarok ezzel megsérteni senkit.
Én is láttam már férfivért, mint utólag megtudtam, tökös nővér az ilyen...
:-)))))))))))))))))))))

soad1221 2015.02.20. 14:12:17

@charlieharper: kétlem, hogy hinta ezt értené.. az it neki egy lufi, és keveri a mérnökökkel - mintha az is egy szakma lenne így önmagában...

qkuc 2015.02.20. 14:13:35

@geegee: Férfivér .... Ezen besírtam, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:14:06

@tsabus [UK]: A csokigyárakat se felejtsd...Már a lila tehenekből is barna lét szüretelnek...
:-))))))))))))))

soad1221 2015.02.20. 14:14:06

@qkuc: @geegee: egyébként azért az IT területén nagyon nem ritka a nő... sokkal elterjedtebb, mint azt elsőre az ember gondolná

2015.02.20. 14:14:57

@geegee: Gyakorlo tanarkent mondom hogy teljesen mas a smart boarddal dolgozni mint egy hagyomanyos feher tabla + projektor variacioval. A smart board fenyevekkel jobb, egyertelmuen emeli az oktatas szinvonalat ha megfeleloen hasznaljak. Persze lehet anelkul is tanitani, sot vegszukseg eseten ugy is lehetne hogy a homokba irunk botokkal :), de mindenkeppen a legjobb a smart board ha lehet valasztani.

qkuc 2015.02.20. 14:15:51

@charlieharper: És ez nemcsak a banki IT-re igaz.

2015.02.20. 14:18:13

@soad1221: Hintagyufaarusgyozelem vilagaban a mernok az, aki Rotringgal, vonalzoval es betusablonbal rajzolgat. Es ezert tulfizetik a grazi kulimelishoz vagy pekhez kepest

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:18:20

@qkuc: :-)))))
Nem tudtam jobban megfogalmazni.Esetleg játszhat még a fivér is... :D
Bár a fivérek lehet, inkább a papok, szerzetesek...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 14:18:25

@geegee: na meg a BICSKÁK! :) Azé az nagyon nem mindegy! :D

soad1221 2015.02.20. 14:18:42

@Mirjam2: örülök, hogy van tanár aki hasonlóan gondolja :)
az már inkább szomorú, hogy nem Mo-n...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:19:05

@soad1221: Hát jó, lehet, én még nem nagyon láttam.Persze ez nem jelent semmit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:20:11

@Mirjam2: Oké, smart board for the vin, maximális rehabilitáció!
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:22:00

@Zka: Ja igen, az is kimaradt. :-)
Meg az órák.
Ez már lassan olyan, mint a "mit adtak nekünk a rómaiak"...?
:D

2015.02.20. 14:23:51

@soad1221: :( En eddig meg csak UK-ben jartam egyetemre, ott ez teljesen elkepzelhetetlen lenne. Jelenleg majdnem tizezer fontba kerul egy ev egy brit egyetemen atlagosan, szoval nem azert fizetik a diakok azt a penzt hogy aztan felesleges dolgokat tanitsanak nekik. Raadasul nem is kotelezo eloadasokra bejarni (nalunk nem volt az), csak szeminariumokra. Ha ugy erzik a hallgatok hogy nem jo az eloadas, nem fognak bejarni, megtanuljak a tananyagot a konyvtarban vagy maskepp, a tanar meg eleg nagy bajban lesz ha meg kell magyaraznia miert ures az eloadoterem. Es minden befejezett tantargy utan kuldenek egy nevtelenul kitoltendo kerdoivet amiben ertekelni lehet az adott tantargyat / tanitast szoval gyorsan kiderulne ha gond lenne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:24:08

Hinta, rózsám! :D
Hogy állsz a buriforgató üvegtigrissel?
Menü?Üzleti terv?Árkalkuláció?
Télleg komolyan kérdezem.
Remélem nem csak szívattál mindenkit, meg nem te is az ezer kommentre gyúrtál...?

2015.02.20. 14:26:19

@geegee: Na meg jo hogy idoben belattad tevedesedet, mar eppen kuldtem volna feled valakit Eszakra hogy jobb belatasra teritsenek de latom ertesz a szep szobol! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 14:27:00

@geegee: hát azért a projektor meg a smartboard között van mg pluszban annyi különbség, mint a füzet és a tablet között, de abban nincs vita, hogy vannak fontosabb dolgok. ha lenne pénz, szerintem első körben arra kéne mennie, hogy minden alsós osztályban legyen asszisztens, ja és persze ne legyen több mint 18-20 gyerek egy osztályban. ezzel simán duplája lehetne a hatékonyság a mostaninak, és stabil alapkészségekkel mehetnének tovább a kiskölykök felsőbe.
(a mi Promethean tábláink ha jól nézem 4000 dollár volt darabja, de most tetű lassú a net és nem tudom megnézni, hogy ebben minden benne van-e már.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 14:31:17

@Mirjam2: hát ez egyébként nekem röhej kategória, hogy még mindig olyan az egyetemi oktatás, mint 500 éve: okos ember kiáll hétfő reggel 9-kor pontban, és elmondja, amit tud, a hallgatók meg hallgatnak. komolyan, mintha még nyomtatott könyveink se lennének, nemhogy videókamera, internet, ilyesmik....

2015.02.20. 14:31:27

@soad1221: Lehet hogy a tantargytol is fugg, en angolt tanitok, rengeteget irok kezzel a tablara plusz a diakok is, es kozben folyamatosan probalok kepeket, videokat, PowerPoint-ot hasznalni plusz online szotarakat, a nyelvkonyvet kivetitve, terkepeket stb. stb. Ez hagyomanyos tabla + projektor komboval megoldhato ugyan de sokkal lassubb es frusztralobb mint a smart board.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 14:36:00

@Dragonlady (now in Thailand): közben a világ meg százszor gyorsabb, csodálkoznak hogy a mai ifjak magasról leszarják a sulit és csak szenvedni járnak be. Nem lehet őket már így lekötni, motiválni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 14:36:31

@soad1221: ja, de ha en mondom, megsertodsz

:-D:-D

2015.02.20. 14:40:16

@Dragonlady (now in Thailand): Ez megint csak tantargytol fugg; pl. en tarsadalomtudomanyt tanultam, itt szerintem tovabbra is teljesen elfogadhato egyetemi szinten hogy az eloadasok arrol szolnak hogy valaki aki valoban szakerto a teruleten elmondja amit tud (persze kerdezni lehet), a diakok meg jegyzetelnek. Nekunk kb. fele reszben voltak eloadasaink es 'kiscsoportos foglalkozasok' ahol volt terepmunka, projektek, videok stb., nekem ez jo aranynak tunt, de nyilvan vannak olyan tudomanyos teruletek ahol sokkal modernebb oktatasi modszerek hasznosak lehetnek. A nyelvtanitas peldaul alapvetoen mas terulet, itt valoban hasznos az uj technologia, videok, internet stb. es ezt maximalisan ki is hasznaljuk pl. ahol most tanitok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:40:39

6árátkeltek!Otthon vár a kánaán mindenkit, meg az alapjövedelem!Nem kell már lassan dolgozni se...

index.hu/belfold/2015/02/15/gyereknek_25_ezret_felnottnek_50_ezret_adna_a_pm/

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 14:44:39

@Mirjam2: egyaltalannem vagyok ideges. Csak charlietol elvarom , hogy felismerje, hogy az ilyen szolasok nagyjabol ugyanaz a kategoria, szandektol fuggetlenul.
"Jaj, mindjart jon a bela, hogy elmondja, a novered milyen kurva"

Nemtom, erzed-e...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 14:45:37

A pof@m leszakad, itt a legújabb ötletelés...Lassan télleg a párnahapciha marad csak.

index.hu/gazdasag/2015/02/20/megcsapolhatjak_a_magyar_bankszamlakat/

Sanz 2015.02.20. 14:45:40

@Mirjam2: Ööö, hát akkor a Debreceni Egyetem angol szakja nagyon modern lehet, mert ott 5 éve pontosan ezek voltak a szabályok. Nekünk is kellett kérdőívet kitölteni az oktatókról, sőt, a legtöbb tanárnál az utolsó órán a kurzusra adhattunk szóbeli visszajelzést (miután beírta a jegyet).

Amúgy az egyetemi oktatás sehol nem tökéletes, és mindig lesz felesleges tudás, amit muszáj megtanulni és kész. De a jobb intézményekben tényleg transzferálható készségeket adnak át, meg mellette szaktudást is persze. De előbbi (transzferálható készségek) sokkal fontosabbak.

2015.02.20. 14:46:46

@geegee: 160 euro?? Megyek Mo.ra! Ez netto vagy brutto??

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 14:48:56

@Zka:

Ezek csupán tények.

Nézz a dolgok mögé. Az USA pánikban van, s megpróbálta bármi áron eltávolítani a szabadságpárti magyar kormányt. Miután a huszadik "tömegtüntetésre" is csak 1000-1200 ember ment el és az egész nevetségbe fulladt, új terv jött. Badfriend bukott, új ember jött: Harang Asszonyság.

fhdgy 2015.02.20. 14:48:56

Megy a vita a bérekről és az életszinvonalról. Érdemes lenne talán egy másik dologról is szót ejteni: életminőség! Hiába "magas" a bérem, ha az árak "még magasabbak". Hiába "alacsony" a bérem, ha az árak alacsonyak. Jó, ez idáig játék volt a szavakkal. Mi van akkor, ha anyagilag nem élek rosszul, sőt talán az átlagnál valamivel jobban is, de valami még sincs rendben, mert ugye nem csak kenyérrel él az ember. Én pl. bevállalnék valamivel rosszabb anyagi helyzetet is, csak legyenek az egyéb körülmények emberibbek. Nekem leginkább ezzel, az emberi körülmények hiányával, van gondom. Milyen körülmény az, amikor agymenésben szenvedő politikusok, akik embernek, sőt okosnak hiszik magukat, egyik pillanatról a másikra bevetnek egy baromságot, holnapra meg már a "tákolmányba" van betonozva. Egy konkrét példa: kilenc éves általános iskolát szajkózik most valaki. Félek, hogy holnapra az is lesz. Pedig, aki nyolc év alatt nem tud egy gyereket megtanítani, az kilenc alatt sem fog tudni. Először bizonyítsa be, hogy nyolc év alatt is tud jól tanitani, mondjuk ezt 15-20 év erredményeivel bizonyítsa, akkor esetleg engem is könnyen meg tud győzni arról, hogy kilenc év alatt még jobban meg lehete egy gyereket tanítani. Egyik évben leszállítjuk a tankötelezettséget, majd egyik pillanatról a másikra fogunk csinálni nyolcból kilenc éves általános iskolát? Hát milyen minőség ez? Inkább élnék kicsit szerényebb anyagi körülmények között, mint ilyen és ehhez hasonló baromságoktól únos-untalan nyelni, mint egy torkos borz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 14:48:56

@mojyo:

Nekem sem jött ez azonnal. Sok élettapasztalat és elmélkedés kellett hozzá.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 14:49:13

@A győzelem rózsája:

Ezzel nem tudok teljesen egyetérteni.

Igenis vannak különbségek a világ országai között. Én legszívesebben 5 részre szoktam osztani a világot 20 %-onkénti csoportokra az életszínvonalt tekintve.

Nagyon gazdag - a felső 20 %,
Szerényen gazdag - a következő 20 %,
Világátlag szint - a következő 20 %,
Szegény - a következő 20 %,
Mélyszegény - az alsó 20 %.

Nos, megfigyelhető elelmzéseim alapján, hogy az átlagbér mindegyik csoportban mást-mást jelent.

Míg a mélyszegény szinten az átlagbér a fizikai túlélésre sem elég, addig a nagyon gazdag szinten ez elég még a szerény spórolásra is.

Mo. a szerényen gazdag kategória alsó felében van, a legtöbb nyugat-európai ország (pár kivétellel) meg a nagyon gazdag csoportban. (A régi 15 EU-tagból mindenki "nagyon gazdag" kivéve Portugáliát és Görögországot, mely a "szerényen gazdag" felső felében van.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 14:52:33

@maxval bircaman szerkesztő: most komolyan azt gondolod, hogy az USA bármennyire is "pánikban" lehet attól, hogy milyen kormányunk van? Jelentőségünk kb nulla.

2015.02.20. 14:52:54

@Sanz: Elhiszem, pont azt irtam hogy en nem tanultam egyetemen Mo.on ezert semmi osszehasonlitasi alapom nincs, arra reagaltam amit @soad1221: irt az o tapasztalatarol. Mondjuk a szobeli visszajelzesnek szerintem nincs sok ertelme, foleg ha kozvetlenul az erintettnek mondod es nem a fonokeinek. Az en diakjaim azonnal adnak nekem szobeli visszajelzest ha nem tetszik nekik valami az oran, nem szegyenlosek :).

Hari Seldon 2 2015.02.20. 14:53:56

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem pont így van.
Sok helyen a román papír nem megy át egy "nem hivatalos" szűrőn. Ha meg magyar állampolgárként megy ki, csak később derül ki, hogy Kolozsváron végezte az orvosit.

2015.02.20. 14:56:28

@fhdgy: Pontosan igy van. En is meg masok is irtuk mar egy csomoszor hogy messze nem csak a penzrol van szo.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 14:56:40

@Mirjam2:
én nagyon szeretem előre megcsinálni a tábláimat, csak azt írom fel ott és akkor, ami akkor jön elő.
meg nagyon jó persze, ha működö internet is van hozzá, és akármi felmerül, rá tudunk keresni, meg tudjuk nézni. pl hirtelen előkerül egy állat neve, akkor megnézzük, hogy néz ki, vagy ha kérdez valaki olyat, amire nem tudom a választ, akkor megguglizzuk.
(- erről jut eszembe, amikor egy nagycsoportos megkérdezte tőlem, hogy mi a földön a legmagasabb vulkán. mondom mittomén. erre ő teljesen csalódottan, "but you are a teacher! you should know everything!!" - azt tudom, hogy megnéztük akkor és ott, hogy mi a legmagasabb vulkán, ha mert az oviban is volt okostábla, de egyébként még mindig nem emlékszem, vita tárgya egyébként is, hogy a hawaii vulkánok számítanak-e, mielőtt Max belémköt. - ez a kislány azzal szórakozott egyébként, amint elkezdett írni, hogy a gugli képkeresőbe beírt olyanokat, hogy cat, moon, akármi, és nagyon élvezte a képeket.)
a negyedikesek (ez meg a burmai iskolám volt, ugyanolyan okostábla) nagyon kafa kis powerpoint prezentációkat tudtak már alkotni, na ezt kb ők tanították nekem, mi mindent lehet powerpointban, és én ezt külön szeretem, hogy simán van, amit meg én tanulhattam tőlük. egyébként még mindig a promethean saját smartboard szoftverével szeretek inkább alkotni. egyébként tudom, vannak másfajta okostáblák is, ehhez speciel tényleg van projektor is, ami a számítógépről vetíti ki az asztal képét, csak persze lehet rajta ügyködni okostollal is, vagy az egérrel is. nyomorultul érezném magam hirtelen vissza egy fehértáblához, az biztos :-(

2015.02.20. 15:01:06

@~~Babette~~: Jo, oke, ertem mit mondasz. Arra gondoltam hogy Charlie nem szandekosan csinalja, de nem csodalom ha negativan reagalsz azok utan amiket Hinta eloadott.

Hari Seldon 2 2015.02.20. 15:01:09

@maxval bircaman szerkesztő:

Most pár dologban egyet értünk, de más a megoldás:

"Alapvetően a helyzet az, hogy nem lehet közös valutája különböző gazdasági szintű és gazdaságpolitikájú országoknak!"

Erre mondtam mindig, hogy Európa gyakorlatilag a Nagy Károly birodalma kiegészítve a szigetekkel, meg Skandináviával, más csak nagyon hosszú út után lehet, ha valaha.

"Erre az euró pártolói mindig azt válaszolták: ez igaz, de nem gond, mert a közös valuta majd gyorsan ki fogja egyenlíteni a különbségeket, s kikényszeríti a közös gazdaságpolitikát is. A nagy helyzet az, hogy ez NEM következett be, sőt a különbségek nagyobbak lettek."

Pontosan ezt mondom, ÍGY nincs értelme a közös pénznek. Ha azt "reméljük", hogy közös lesz a gazdaságpolitika. - Miért? Mert csak? Erre tényleg lépéseket kéne tenni, nem csak szájalni róla.
Vagy közös gazdaságpolitika kell, vagy nem kell Euro minden tagállamban.
Az ilyen "beveszünk mindenkit, aztán majd lesz valami" nem megoldás.
Ez egy félút.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 15:03:09

@Mirjam2: namost nálunk volt olyan az ELTÉn, hogy kiállt a fickó, és felolvasta (!!) a saját könyvét. namost olvasni én is tudok....... még jó, hogy nem volt kötelező bejárni. a 120 fős évfolyamból ottmaradt neki kb 3 ember.....
ami az a része, hogy kiáll valaki és leadja az anyagot, azt ugyan már miért nem lehet egy .flv fájlban otthon a fürdőkádban megnézni? aztán másnap bemész, megvitatod csoportmunkában, meg kérdezel, meg akármi.....
2-3 olyan előadás volt az évek alatt, amit szerettem és aminek volt értelme, mind azért, mert az előadók nagyon jókat sztoriztak a tanulandó dolgok kapcsán, hogy a gyakorlatban milyen tapasztalataik voltak (ezek oktatásmódszertan, pszichológia, ilyesmi tantárgyak voltak). de ezeket is meg tudtam volna nézni videóról, mint pl a coursera-s anyagokat most ágyban.... gondolom, az ELTÉn azóta is durva pénzhiány van, és még arra sincs lehetőség, hogy mondjuk videóra felvett órákat megnézzenek és kielemezzenek projektoron.... ha mégis, akkor bocs.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 15:04:30

@Mirjam2:

" nem szandekosan"

Azert tettem szova:-)

Hari Seldon 2 2015.02.20. 15:05:51

@maxval bircaman szerkesztő:
"Persze ezzel csak azt fogja elérni Amerika, hogy a Jobbik lesz a legerősebb magyar párt, de Amerika híres arról, hogy nem képes távolabbra látni az orránál. "
A jobbik olyan mint 93-ban a fidesz, vagy 96-ban a kisgazdák. Őket pillanat alatt le lehet nullázni, a média nemfél tőlük annyira, mert ők nem egy valóságos maffiaszervezet, csak szimpla idióták.
Részemről jöhet tőlem jobboldali párt is, HA nem maffia.

soad1221 2015.02.20. 15:05:59

@~~Babette~~: meghát.... :D
egyébként szerintem is félreértetted charlie mondatát, legalábbis nekem nem úgy jött le, hogy ezt gondolja rólad (hogy nem dolgozol), hanem azt, hogy hinta gondolja így..
de nem akarok védeni senkit sem, majd megoldja ő...:)

@maxval bircaman szerkesztő: komolyan gondolod, hogy az USA pánikol egy 10 milliós magyarország kormánya és azok intézkedései miatt? azért ennél picit könnyebben tudná megbuktatni, ha akarná.. másrészt ha a megbuktatás lett volna a célja, akkor lett volna egy potens ellenzék addigra szépen felépítve, ugyanis a legtöbb kárt az USA egy közép európai káosszal szenvedné el. de nem is megyek mélyebbre a konteo szétszedésébe..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 15:07:04

@Sanz: ez a kérdőíves értékelő izé volt az ELTEn is még a múlt évezredben, alighanem kötelező volt. viszont az égvilágon semmi következménye nem volt annak, hogy a fent említett nyelvészprofesszor felolvasóestjeire (reggeleire) 3 ember jelent meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.20. 15:07:24

@Hari Seldon 2:

Nem felut, hanem egyszeruen az unio es a monetaris unio kulon mukodik.
van kozos halmaza, nuzagson....
oszver megoldas.

Hari Seldon 2 2015.02.20. 15:07:31

@A győzelem rózsája:
Igaz. A nyugati orvosok az USÁ-ba mennek vagy Svájcba. A kérdés a mennyisége.

2015.02.20. 15:08:41

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, nalunk van internet es en folyamatosan hasznalom ora kozben, el sem tudom kepzelni az orat anelkul, sokkal unalmasabb lenne. A diakoknak is nagyon hasznos hogy latjak hogyan lehet megtalalni valamilyen informaciot angolul, es ok is csinalnak PowerPoint prezentaciokat stb. Pl. tegnap volt Jamie Oliverrol egy olvasmany a konyvben; kiderult hogy senki nem tudja az osztalyban ki Jamie Oliver, gyorsan megneztuk egy ot perces videoban hogyan keszit Jamie Oliver vegan csokidesszertet, tanultunk par alapveto uj szot mint pl. tofu :) es rogton sokkal jobban erdekelt mindenkit az olvasmany.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 15:09:09

@Hari Seldon 2: szerintem a Jobbikot nem lehet csak úgy lenullázni. Nagyon is valós igényekre épülnek. Rasszizmus, antiszemitizmus tombol itthon ezerrel, ezeket lovagolják meg. Ha le is nullázódnának, az igény világosan megvan és eltart egy nagyobb pártot, lenne helyette másik hipp-hopp.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 15:14:25

@soad1221: nem érted. Birca felült arra a hülyeségvonatra, hogy az Ukrán helyzetért az USA aknamunkája felelős, ez persze akkora baromság, hogy most sokáig kell újra alkalmazni ugyanezt a gondolatot, hogy ne tűnjön annyira valószínűtlennek. Fogjuk még hallani más országgal kapcsolatban is :D

Evain 2015.02.20. 15:14:57

@Mirjam2: A fiamék sulijában is van ilyen. Reggel azzal kezdenek, hogy bemennek a terembe, és megkeresik a nevüket a táblán, és be kell karikázni. Mostanra már máshol is felismeri a gyerek a nevét, pl a bögréjén. :)

Hari Seldon 2 2015.02.20. 15:17:52

@Herr Géza:
" Akkor sem volt számmottevö iparuk, azóta sincs. A turizmus meg mint egyik fö jövedelemforrás egy cseppet veszélyesen vékony "jég". "

Igaz. De ha külön pénzük van, simán le tudják értékelni. És akkor nagyon olcsó lesz a görög nyaralás. Mindenki elégedett. A nyugati üdülő, hogy gombokért nyaralt, a helyi kap pénzt, és ott elkölti. Ne lesz gazdag, sőt a pénze még kevesebbet ér nyugaton, de ez nem lesz olyan zavaró neki.

(Tunézia is ócsó, van valami helyi gomb, amit kérnek az Euróért, beváltasz 1000-et, és két hétig mindent megkapsz. A helyi meg kap munkát, és legalább megél)

2015.02.20. 15:19:04

@Dragonlady (now in Thailand): Na jo, ez extrem, nalunk termeszetesen nem volt ilyen. Csak akkor van ertelme az eloadasnak ha jo az eloado, mar a neveben is benne van hogy eloadas es nem felolvasoest... En egyszer voltam egy igazi felolvasoesten, volt egy angol szepirodalmi iro akinek szerettem a konyveit es elmentem az uj konyv felolvasoestjere, nagy csalodas volt, szornyen untam magam! Azota azt gondolom hogy ha mar konyvet olvas fel valaki, akkor legyen nagyon jo eloado vagy hivatasos szinesz. Ironak lenni egy dolog, felolvasonak egy egesz masik... Egy egyetemi eloadason pedig egyszeruen nincs helye a felolvasasnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 15:19:23

@Mirjam2:
pontosan :-)
nekem tavaly negyedikben Martin Luther Kinget kellett tanítanom pl, meg egy csomó hasonló nyugati kulturális témát a rabszolgaságtól a vakvezető kutyákig. meggebedtem volna egy projektorral meg egy szál krétával, videók nélkül.
ja még a beszédszintetizátor volt vicces, amikor kompletten 99%-ban elment a hangom egy hétig :-))))
de most nekem nagyon pakolnom kellene éppen :-(

Evain 2015.02.20. 15:23:24

Apropó, hogy a poszthoz is hozzászóljak. Talán sámán kérdezte, hogy tényleg 80 ezret keresnek-e az ápolók. Nos, egy barátnőm nővérként dolgozik, és igen, ennyit. Erre vállalják rá a plusz műszakokat. A munkakörülmények meg kábé ahhoz hasonlítanak, amikor egy brókert arra kényszerítenek, hogy akadozó és lassú internettel kössön milliárdos üzleteket úgy, hogy ha elbukja, az övé a felelősség.

Ja, Nagy Bandó egyik örökzöldje jut mindig eszembe. "A kórházban naponta cserélték az ágyneműnket. Én mindig a szomszéd Józsi bácsival cseréltem..."

Hari Seldon 2 2015.02.20. 15:25:11

@Zka:
Egy IT-snél még plusz bejátszhat, hogy szakmailag fejlődni, illetve "nem lemaradni" a világtól, inkább lehet nyugaton.

2015.02.20. 15:26:19

@Dragonlady (now in Thailand): Na ez az, ilyenkor nagyon jo mikor kulturalisan teljesen idegen a tema, pl. itt ugye nincs tomegkozlekedes az orszagban, a nyelvkonyvekben, vizsgakon meg mindig elojon. Magyarazhatnam en evekig hogy mi a metro, vonat vagy villamos valakinek aki soha nem latott... Meg videokkal, kepekkel is nagyon nehez, anelkul meg remenytelen lenne. A beszedszintetizator jo otlet :), en a hangos szotarat hasznalom sokat hogy megtanuljak a szerencsetlenek a helyes kiejtest mert azt ugye tolem nem fogjak :(

fhdgy 2015.02.20. 15:28:55

@Zka: Igen, az előbb írtam az életminőségről. Milyen életminőség az, amikor az ember anyagilag nem is él olyan rosszul, de az általad említett okok miatt állandóan hányinger györti?!

Rotoxis 2015.02.20. 15:28:55

Nem kell aggodni, nem ürül ki Magyarorszag. Ahhoz, hogy valaki önalloan kepes legyen szaknöveri feladatok ellatasara, legalabb C1-es szintü nemet nyelvtudas szükseges. Addig legfeljebb segedapolokent, majd felügyelet alatt dolgozhat, fele penzert, mint amire szamitott.

Sokan probalnak szerencset, sikertelenül. Aki ugy megy külföldre, hogy majd ott kint raragad, hatalmasa esik pofara. Nem egy ilyet ismerek szemelyesen is.
Hazamennek es valami mosolyognivalo mesevel allnak elö, hogy miert nem sikerült.
Tudomasul kell venni, hogy nulla nyelvtudasbol legalabb öt ev kell folyamatos tanulassal ahhoz, hogy valaki a szükseges nemet szintet elerje. Csak halkan teszem hozza, hogy bizony szakmai teren is van mit tanulni.

soad1221 2015.02.20. 15:30:12

@Mirjam2: @Dragonlady (now in Thailand): azért vhol vicces, hogy ott nálatok a világ 2 különböző pontján ez ilyen szinten alap. míg itthon, meg tömegével vannak akik nem értik meg, hogy ez hasznos lehetne. az hogy kb 10 éve meg volt olyan, hogy ott állt és nem lehetett hozzányúlni sem, csak külön engedéllyel...
na mindegy, hagyjuk is... :)
szerencsére azért itthon is találkozni olyan tanárral aki alkalmas erre a feladatra...

Hari Seldon 2 2015.02.20. 15:30:28

@Zka:
És? Lehetne szépen a választások előtti évbe időzíteni pár botrányt, aztán összehoznak 20-25%-ot, kit érdekel. Időnként nálunk is összejön ennyi a FN-nek.
Aztán a választások után megint alakul egy "friss erő", és így tovább... stb...
A fideszmaffia is így csinálja, csak ő a helyi pártokat faragja.

Aye aye 2015.02.20. 15:34:39

@Herr Géza: 14 ojró volt a Frankfurt city transzfer. OK, akor nem 15e HUF, hanem 20. :)))) Így már tényleg más a dolog fekvése :))))))
És meglepődnék, ha egy eüs dolgozó ott nem látná a beosztását 2 hétre előre. Az én ismerősöm látja, neki ez nem gond. De lehet, hogy mindenhol másképp csinálják, ezért írtam, hogy 1-2 év gyakorlat (és felszedett némettudás után) lehet akár másik, "kényelmesebb" várost keresni.

soad1221 2015.02.20. 15:35:36

@Rotoxis: az ugye megvan, hogy rengetegen meg pont azért mennek, hogy szakmailag is fejlődjön, és hogy - mivel kell is - megtanuljon olyan szinten németül, hogy lehessen belőle főnővér. és mindezért vállal néhány év visszalépést is, hogy aztán kiszámíthatóan tudjon fejlődni, és létbiztonságban emberi körülmények között dolgozni...

Evain 2015.02.20. 15:37:33

@Mirjam2: mondjuk cserébe meg kellett tanítani neki, hogy otthon a nagyképernyős tévé az nem digiboard, és nem nyúkálunk hozzá. :)

Viszont elképesztő a viszonyuk a technológiához. Bár csak korlátozott hozzáférésük van a tablethez otthon, a 4 éves simán átállítja 2 hónap után a flight modot a tableten, mivel csak úgy tudja az egyik játékot elindítani...

Én meg a saját anyámnak nem mertem még elmondani, hogy az új tévé, amit most kaptak, az kézmozdulatra is tud csatornát váltani, nem csak távkapcsolóval. Egyszer említettem, és azt hittek, viccelek...

2015.02.20. 15:38:14

@soad1221: Azert azt hozzatennem hogy ugy tudom, Dragonlady egy draga maganiskolarol beszel, en pedig a vilag egyik leggazdagabb orszagaban elhelyezkedo 'elit' foiskolarol! Dolgoztam viszont NGO iskolaban Indiaban ahol fekete tabla volt kretaval es annak is nagyon orultunk. Minden relativ, de az mindenkeppen felhaborito ha van penz valamire, megveszik (a piacinal magasabb aron) es aztan nem hasznaljak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 15:39:48

@soad1221:

Geopolitikai élet-halál harc folyik, ennek egyik alfronttja Mo. Az utóbbi időben azért csökkent a nyomás Mo. ellen, mely fontosabb frontvonalak is kialakultak.

2015.02.20. 15:43:19

@Evain: Szamomra szinte ijeszto hogy milyen szinten tudjak kezelni a gyerekek az elektronikus kutyuket. Egyszer meg nanny koromban gyanus csend volt a hazban, sehol a 3-4 eves gyerek, vegul az apja dolgozoszobajaban talaltam ra a szamitogep elott. Felmaszott a szekre, bekapcsolta szamitogepet es az internetet probalta elinditani hogy egy jatekot talaljon. Mikor bejottem, kozolte velem komoly arccal hogy 'it's loading' :)

Ginix 2015.02.20. 15:44:49

@Evain: elsőre én is azt hinném:)

soad1221 2015.02.20. 15:48:04

@Mirjam2: jogos, ez önmagában azért demagóg volt..

@maxval bircaman szerkesztő: ne túlozzunk ennyire, szép nagy szavak ezek. Nyilván mindenki védi a saját érdekszféráját, és próbálja tágítani is egyben. Ez a másik félnek kevésbé tetszik, mert azt az ő rovására tudja megtenni.
Ami érdekesebb, hogy európa még mindig ennyire tagolt és nem képes a saját jól felfogott érdekét egységesen képviselni. Pedig az egyik legerősebb hatalom lehetne, ha egységes lenne. Mo egy apró pici része ennek az egésznek..

soad1221 2015.02.20. 15:50:13

@Mirjam2: én ezt a saját gyerekeimen nézem végig.. és tényleg nagyon kemény látni, hogy amit nekem tanulnom kellett, azt a picik szinte készség szinten ismerik..
De így van ez jól... :)

Mme.Brioche 2015.02.20. 15:51:54

@Evain: találó ez a brókeres hasonlat :-)

@Mirjam2: tényleg így van :-) valami sorozatban láttam, hogy az öreg nő mutatja valakinek az új kameráját, hogy ezt úgy adták el neki a boltban, hogy még egy gyerek is tudja kezelni, ő meg: ja, csak kéne egy gyerek, aki megmutatja, hogy kell kezelni :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 15:57:47

@Zka:

Nem éppen. Itt minden négyzetméterért ádáz küzdelem folyik. Természetesen nem arról van szó, amit a Jobbik holdudvara terjeszt, hogy Mo. szent föld, meg ide fog áttelepülni minden izraeli, mert Izraelt az USA odaadja az araboknak, meg a kárpát-medencei víz aranyat ér, s hasonlók. Nem, ez szimpla gepolitikai küzdelem.

2015.02.20. 16:17:12

@maxval bircaman szerkesztő: "Geopolitikai élet-halál harc folyik" Ijeszto, ahogyan fogalmazol, azt persze en is latom, hogy van egyfajta atrendezodesen de en egyaltalan nem szeretnem, ha elet-halal harc lenne a kelet-nyugat kerdesbol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 16:25:36

@soad1221: na azért ez egy magániskola, a thai iskolámban évente majnem 4000 dollár a tandíj, a burmai iskolámban talán kétszerannyi volt, azért az ilyen helyeken ez alap elvárás a szülők részéről :-) *
mondjuk azért a thai elsősök egyébként az elmúlt években kaptak ám ingyen tabletet. államiban. jó kis közbeszerzéses korrupciós balhé volt az is, egészen otthon éreztem magam :-)))))

(* ilyen helyeken nagyon jó kis perk szokott lenni, hogy az ott dolgozó tanárok gyerekeinek nagyon kedvezményes majdnem ingyenes viszont ugyanaz)

qkuc 2015.02.20. 16:32:50

@Mirjam2: Ők már ebbe születnek bele, hogy anyu-apu nyomkodja a telefont, számítógépezik, stb. Ugyanúgy magukba szippantják mint kb. az anyanyelvet. Szerintem ez egyáltalán nem gond.

tsabus UAE 2015.02.20. 16:33:01

@maxval bircaman szerkesztő: Az USA nem akarja, hogy Magyarország legyen az a rés, amin beszivárog a "putyinizmus". Ez érthető. Azt sem szeretnék, ha Magyarországon keresztül tennének szert befolyásra az oroszok, az EU-s kül-, és gazdaságpolitikára. Ez sem valami nagy titok. Ezért, a "csapataink harcban állnak" retorika kicsit nevetséges. Főleg annak fényében, hogy az USA a szövetségesünk.
Azt pedig az ovisok is tudják, hogy nem kekeckedünk olyanokkal, akik a szempillájuk rebbenésével is eltörhetik a gerincünket. Bár, az erőviszonyok felmérése soha nem volt a magyar politikai elit erőssége.

2015.02.20. 16:40:13

"Önzőn döntöttem, hogy legyen életem"
Mi lett volna, ha mindenki igy gondolkozik a II. vh utan a porig rombolt, remenytelen helyzetu Magyarorszagon es elhuzott volna? Azert valljuk be, akkor sokkal rettenetesebb volt a helyzet. 56-ban vagy a 70-es, 80-as evekben sem lepett le mindenki, pedig tudtak, hogy "odaat" gondtalanabb, szebb vilag vart volna rajuk. Nem voltak gyavak, akik otthonmaradtak, sot! Talan inkabb kevesbe voltak onzok. A Nyugat, a kapitalizmus az onzosegbe, az individualizmusba (tobbek kozott) fog belepusztulni elobb vagy utobb:(

soad1221 2015.02.20. 16:40:39

@Dragonlady (now in Thailand): igen-igen azért a magán iskolában itt is masszívabb a tárgyi segítség :)

De ott egy közbeszerzésen legalább olyan dolgokat csinálnak amit használnak :)

@tsabus [UK]: igen ezt utoljára talán Mátyás király tudta jól belőni, hogy kivel-mit szabad megtenni..:)

soad1221 2015.02.20. 16:44:22

@Cascabel: meg azért ne felejtsük ki, hogy akkoriban nem volt olyan könnyű kimenni sem, mert hát határok is voltak, meg ott fegyveres emberek.
Meg azért azt sem árt számításba venni, hogy akkor a közlekedés is picit körülményesebb volt
Meg azt sem, hogy ha akkor kiment, akkor nagy valószínűséggel benne volt a pakliban, hogy soha többé, senkivel nem fog találkozni, akit eddig ismert, szeretett.

szóval ilyen apróságokat azért vegyünk még figyelembe, ha össze akarjuk hasonlítani, egyébként ezeket leszámítva tényleg ugyanolyan a helyzet :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 16:46:57

@soad1221: szerintem ez egyébként nagyon jó dolog, hogy az idősebbnek is van mit tanulnia a fiatalabbaktól. én soha nem csináltam problémát abból pl, ha valamit a diákok jobban tudtak. diákoktól tanultam feltörni a kódot, amivel tudtunk napközben youtube videókat nézni az iskola netjén is, amikor le voltak tiltva :-)))))

tsabus UAE 2015.02.20. 16:47:19

@Cascabel: Francokat ! Egy több évtizedes horror ért véget és valóban egy új világ kezdődött, amit szó szerint ők maguk építettek. Nagyszülők elmondása szerint, mindenki boldogan robotolt, mert legalább nem hullottak bombák a fejükre és azt hitték, sose lesz többet háború ennyi borzalom után. Nagyon keveseknek jutott eszébe a felszabadulás után lelépni. Aztán ez elkezdett változni, mikor a kommunisták kerültek hatalomra, de az már rég késő volt. Évtizedekig az aknazár és az élő tűzparancs tartott Magyarországon százezreket. Az a szerencsénk, hogy ez most nincs...

2015.02.20. 16:49:23

@tsabus [UK]:
" Bár, az erőviszonyok felmérése soha nem volt a magyar politikai elit erőssége. "
Ezert is a "kallai kettos" a mindenkori magyar politikusok kedvenc tanca:)

2015.02.20. 16:50:54

@Dragonlady (now in Thailand): "nagyon jó dolog, hogy az idősebbnek is van mit tanulnia a fiatalabbaktól" Szerintem is, de volt egy tanarom, aki egyszer megkerdezett minket, hogy szerintunk tanulhat-e a tanar a diaktol, es amikor azt mondtuk, mi, nagyarcu tinedzserek, hogy termeszetesen igen, nagyon nagyon meg volt sertodve :D Ez csak ugy eszembe jutott, elnezest.

tsabus UAE 2015.02.20. 16:51:15

@soad1221: "...ezeket leszámítva tényleg ugyanolyan a helyzet."
Szerintem meg nem. A legtöbben a reménytelenségre panaszkodnak a határátkelők közül. 45-ben pedig pont hatalmas reményekkel indultak neki az emberek az új életnek. Ez óriási különbség !

2015.02.20. 16:52:36

@soad1221:
1945 utan par evig nem voltak hatarorok, 56-ban sem par honapig, a 70-es, 80-as evekben, ha az ember kicsit is akarta, ki tudott jutni Nyugatra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 16:58:30

@mojyo: meg az is vicces volt, amikor a nagycsoportos törpék tanítottak engem olvasni és szépen helyesen kiejteni mindent. de mostmár lenyomom őket, azért csak sikerült pár év után ide is eljutni :-) (hála a jó égnek, nem felejtettem el 3 év alatt sem, mióta nem itt lakok, de mindig kell pár hét, mire visszajönnek a hanglejtések.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 17:02:13

@tsabus [UK]:
nekem is ez jött le a naagyszülőktől.
meg erről is Burma jut eszembe perpill. ott is van valami ilyesféle remény a levegőben, ami simán átjön mostanság. és a menekültjeik, határátkelőik meg nagyon szeretnének hazamenni (3-4 millió ember minimum, aki külföldön él, többségük itt Thaiföldön).

qkuc 2015.02.20. 17:02:29

@Cascabel: Dehogynem voltak 56-ban határok, nem volt egyszerű sétagalopp kijutni innen.

soad1221 2015.02.20. 17:05:52

@tsabus [UK]: irónia ON.. :)
semmiben sem hasonlítható a helyzet sem a '45 körül, sem az '56, sem a '70-'80-as évekhez...

soad1221 2015.02.20. 17:07:09

@Dragonlady (now in Thailand): bizony, ezzel meg a diákoknál akkora pontot tud szerezni a tanár, hogy minden létező óra hatékonysága kb duplájára nő.. csak így tovább!:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 17:08:08

a posztról meg annyit, hogy szerintem ez nem önzés. még jó, hogy az ember első körben azt veszi figyelembe, mi jó neki, a családjának, a jövőjének.
utálom a bűntudatkeltést meg a burkolt hazaárulózást meg a sunyi módszereket, amikkel elérik, hogy a belét kidolgozó ember mármár önzőnek érzi magát azért, mert jövőt szeretne magának :-(
én is minden jót kívánok Mónikának.

Shanarey 2015.02.20. 17:09:05

Na ma durcás nap van ?

Persze, sajnos, az ok és az indok is érthető, és elfogadható.

Én is elkövettem azt a hibát hogy nem előbb toltam ki a biciklit, közvetlenül a válásom után. De ez van, ezt kell szeretni.
A poszt írójának pedig sok sikert.

@maxval bircaman szerkesztő:

Úgy látom szövegértési problémáid is vannak.

Magyarország, történései Európai szinten vihar a velencei tavon. kategória. Amerika számára pedig vihar egy pohár vízben.

Shanarey 2015.02.20. 17:10:29

@Cascabel:

Nagyon el vagy keveredve, ez a két dolog egyáltalán nem ugyanaz a kategória.

2015.02.20. 17:11:16

@qkuc:
200 ezer ember ki tudott jutni par het alatt. Azert az nem keves. A hataratkeles sohasem volt "setagalopp":) Ma beul a kocsiba es kesz:) Vagy atgyalogol Ausztraba a "Kek Tura" osvenyen:) Az a setagalopp:)

Mr Long 2015.02.20. 17:12:24

@charlieharper: A batusablon kiveve en ezeket hasznalom. :) Igaz gondolkozashoz, skicceleshez tervet termeszetesen CAD programban. :) Ellenben mar 16 eve (atya ur isten!) ugyanazzal a Rotringgal csinalom. Kozepiskolatol kezdve ugyan az a cerka tanult velem, nekem o a lexikon :D

Taxomükke (UK) 2015.02.20. 17:13:08

@Cascabel: Akkor volt valós remény arra, hogy jobbra fordul az emberek sorsa.
Most nincs.

qkuc 2015.02.20. 17:15:28

@Cascabel: És azt tudod, hogy hogyan jutottak ki ezek az emberek? Nem szimplán átgyalogoltak a züld határon ... Nekem rokonaim mentek és nem kicsit volt veszélyes kaland az elmondásuk alapján.

2015.02.20. 17:15:33

@Dragonlady (now in Thailand): +1, ha a korulmenyek olyanok, hogy azt nevelik az emberbe, hogy csakis magadert vagy felelos es masokra ne is probalj meg szamitani, akkor miert kell azon csodalkozni, hogy az emberek ennek megfeleloen is kezdenek el viselkedni es hoznak donteseket?

2015.02.20. 17:15:40

@qkuc: Szerintem sem gond, a gond az hogy en nem most vagyok negy eves :). Lehet hogy idosebb koromban orokbe fogadok egy gyereket hogy legyen aki a szamitogepet kezeli.

2015.02.20. 17:17:39

@Shanarey(England) ISTP:
Szerintem ugyan az a kategoria. A fo motivacio pedig az onzes es a felelosseg, megoldas masra haritasa. Magyarul: az en kenyelmem, jobbletem felulir mindent, csaladot, haza't, nyelvet, becsuletet, mindent!

2015.02.20. 17:21:07

@Dragonlady (now in Thailand): Nekem a multkor panaszkodott az egyik tanitvanyom, azt mondja Dubaiban minden egyetemista kap ingyen tabletet nalunk meg nem :(. Probaltam vele szimpatizalni, nem igazan sikerult, de legalabb megprobaltam...

blackhairlady 2015.02.20. 17:22:16

@qkuc: Na pont azt akartam irni, ez annyira emberi volt, es el tudtam olvasni!:)))

2015.02.20. 17:22:48

@Dragonlady (now in Thailand): Te mar megoldottad, mazlista! En lehet hogy importalni fogok egy alacsony fenntartasi koltsegu azsiai vagy afrikai gyereket.

blackhairlady 2015.02.20. 17:23:49

@geegee: Szerintem az egyik legjobb sorozat volt a Lost. Nemreg neztem vissza a Netflixen, mert a koltozes miatt kimaradt 2 szezon, alig tudtam abbahagyni:)

Quercus a favágó 2015.02.20. 17:24:58

Ma reggel válaszoltam egy személyemet érintő kommentre(bár inkább beszólásnak nevezném). Szándékosan nem a Quercus nick alatt, hanem a djcs nick alatt, amiről mindenki tudja, hogy én vagyok. Adtam egy pár jó tanácsot a címzettnek. Ingyen, felebaráti szeretetből, tőlem szokatlan pc módon. Ahogy látom nem jelent meg. Biztosan elkallódott. Most megtehetném, hogy újra bemásolom ide. De nem teszem meg. Egyrészt azért, mert biztos vagyok benne, hogy az üzenet célba ért. Másrészt azért, mert én úri ember vagyok, aki a hallgatásból is ért. Kevesen maradtunk ilyenek, de hál' Istennek még vagyunk.

Ettől függetlenül, a nyomaték kedvéért, még egyszer a címzettnek: ne kóstolgass szivi, mert fogytán a türelmem.

Shanarey 2015.02.20. 17:25:36

@Cascabel:

És ebből a felsorolásból kihagytad a légitársaságokat, főleg a "fapados" kategóriát, amely mintha nem létezett volna 1945 ben.
Na és a tegnapi Ángilus napisajtó egyik híre szerint ebben az évben már 200 ezer ember érkezett kelet Európából.

Vicces volt látni, hogy Ferihegyről induló Londoni járat, amin én is utaztam január 6-án 1 db volt ami BA, és 4 db Wizz, s ez csak Londonba, és ez hétköznap volt, nem is hétvége. Nem beszélve az egyéb Brit desztinációkról, ahová szintén akkor indultak további gépek ebben az időben.

blackhairlady 2015.02.20. 17:27:20

@qkuc: Belenezek en is, valahogy sosem gondoltam ra eddig, hogy fel kene venni. Sot, a Netflixen is fent van, lehet, hogy engem is erdekelne.
Me', mi baj van a zombis filmekkel, en nagyon szeretem oket:)

Shanarey 2015.02.20. 17:27:27

@Cascabel:

Oké, akkor nálad ebből melyik játszik most?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 17:29:36

OFF
tegnap kérdezte valaki a kínai turistákat. na itt most hatalmas robbanás van, hirtelen tízezerszám jönnek, és minden nap van valami, amin köszörüli a nép a nyelvét. a nyugatiak meg külön, mert ugye mindig mondja a kormány, hogy "quality tourist"-okat akarnak (ugye aki talicskával hozza a pénzt), nem a magunkfajta riffraffot (akik egyébként mivel sokkal tovább maradnak összességében többet költenek). szóval volt egy olyan sztori a napokban, hogy egy kínai nő kiteregette a Chiang Mai-i reptéren a vizes ruháit száradni - főleg bugyikat. aztán volt egy csoport, akik szétdobálták a vécépapírt Chiang Rai-ban a "fehér templom" melletti "arany vécében" (nem vicc, érdemes rákeresni), ott a tulaj ki is titotta a kínaiakat cakkpakk egy napra. volt egy nő, aki ráöntötte a forró instant leves légikaját a személyzetre, mert nem tetszett neki valami. a buddhista templomokban felmásztak a szobrokra fényképezkedni. komolyan úgy viselkednek egyébként, amikor belefut az ember ezekbe csoportokba, ha mert csak coportban járnak, mintha egy rakás nagyranőtt 3éves lenne, akiknek egyfolytába mondani kell, hogy nem tapicskoljukaranyszbrot, nemmászunkfelabuddhaölébe, nemkiabálunkabácsiknaknéniknek, nemlökdösődünk, nempisilünkaföldre. a kormányzat könyörög az utazási irodáknak meg az idegenvezetőknek, hogy tartsák kordában a hordát, mert napi szinten kiakasztják a népet itt, van mindenféle nyomtatott ismertető meg minden.

2015.02.20. 17:34:42

@Shanarey(England) ISTP:
Nalam a fo motivacio pedig az onzes es a felelosseg, megoldas masra haritasa. Magyarul: az en kenyelmem, jobbletem felulir mindent, csaladot, haza't, nyelvet, becsuletet, mindent! :)))))
En legalabb oszinte vagyok:)

tanato 2015.02.20. 17:35:13

@Rotoxis: @soad1221: Igen, magas szintű nyelvtudás kell a szakápolói munkához,ezért is csodálkozom milyen céggel mehetett ki a cikkíró 0 nyelvtudással.Na hátha megjelenik és elmondja.,mert ez azért lehet bukta is a fejvadász cégnek,ez lehet zsákbamacska.Az euwork.hu pl. kifejezetten megírja hogy társalgási szint nélkül ne is zaklassák őket az aspiránsok.

tanato 2015.02.20. 17:40:24

@Dragonlady (now in Thailand): Kommunista örökség,pont úgy viselkednek mint a ruszkik,amikor elkezdtek világjáróvá válni a SZU.szétesése utáni első időkben.Mára már megemberesedtek.Na meg mi is ilyenek voltunk,emlékezzünk a magyar ne lopj feliratokra Burgenlandban a szabadságunk hajnalán. a korai 90-es években.Kommunista örökség mint az egyenlősdi,meg hogy az orvos nem kereshet annyit mint egy szaki.

**mimi** 2015.02.20. 17:42:44

@qkuc:
egyetértek, mostanában tök megértem amiket ír...ja és tetszik is :)))

2015.02.20. 17:43:18

@qkuc:
"Dehogynem voltak 56-ban határok"
En határőröket irtam (ekezetek nelkul) nem határokat. Azok termeszetesen voltak es meg vannak is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 17:43:48

@tsabus [UK]:

Ugyanazt írtad le, amit én, csak más szavakat használva.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 17:44:40

@Cascabel:

Horthy az örök példa. Ő rosszul csinálta. nem tervezett rendesen, túlságosan számított egyetlen nagyhatalomra. Az eredmény: tragédia. Orbán láthatóan tanult ebből.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.20. 17:44:51

@tanato: hát remélhetőleg hamar kikupálónak....
meg volt még egy észlény, az nem itt, hanem egy belföli kínai járaton, akinek melege volt felszállás előtt, azt jól kinyitotta magának a vészkijáratot levegőzni (ami ott a 14. sor környéként szokott lenni, a szárny fölött, az A320-ason leglábbis).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 17:45:16

@tsabus [UK]:

"az USA a szövetségesünk"

Nagy hiba. Ezen kell változtatni. Orbán is így látja ezt, ezért értékelem nagyra külpolitikáját.

Két ember van ma Magyarországon, aki ezt átlátja a vezető politikusok kzöött: Orbán és Schiffer.

Vona nem látja át, nem érti az alapokat.

A ballibek meg olyanok, mint Horthyék a 40-es évek elején: hisznek töretlenül az USA örök igazában. Szánalmas banda. Gyurcsány az egyetlen ember ott, akinek van esze is, de rosszra használja.

A győzelem rózsája 2015.02.20. 17:45:26

@Mirjam2:

Voltam már Németországban jó párszor. Nem vettem észre a gazdagságot amiről beszélsz. Az átlagos(szegényebb,egyszerű munkát végző) német életszínvonala nagyjából úgy írható le : szakadt bérlakás, egy öreg kocsi, és viszonylag kényelmesen elvan a fizetéséből hónap végéig. De pl étteremre már nincsen pénze. Nyaralásról nem is beszélve. Én tudom hogy ez magasabb életszínvonalat jelent mint pl egy magyar munkás életszínvonala de szerintem egyáltalán nem kimagasló életnívó.

@charlieharper:

Ezt a termelékenység dumát én nem teljesen értem. Adott egy német segédmunkás nettó 1000 eurós bérrel. Adott egy győri munkás, nettó 250 eurós bérrel. Mondjuk mindkettő legyen takarító. Így nagyjából ezek a nettó bérek reálisak is. A győri takarító mitől termelékenyebb? Kevésbé ügyesen söpröget?

Nem inkább arról van szó hogy gazdaságbeli eltérések vannak? Egyik helyen nagyobb a tőkesűrűség, szervezettebb a gazdaság, (vagy fene tudja milyenebb), ezáltal valamilyen módon több marad a takarítónak is. De nem azért fog többet kapni a német takarító mert ő ügyesebben dolgozik....

@geegee:

Muszáj gúnyolódni? Áruld el, mi ebben a hírben olyan negatív dolog? Alapjövedelem, miért baj az? A mélyszegény rétegnek nagy segítség lenne. Tudod, ők azok akikről nem vesz senki tudomást, csak mikor elhaladnak a nagy mercivel a gettó mellett, feljebb tekerik az ablakot.

tanato 2015.02.20. 17:47:42

@Cascabel: @qkuc: Gyakorlatilag csak a nyugati határon szolgáló sorkatonáknak/néha tisztek is mentek/ és a közvetlen határszéli faluban lakó a határőrök mozgását pontosan ismerő embereknek volt reális esélyük ép bőrrel átmenni a nyugati határzáron.A többi próbálkozó 99%-ának nem sikerült vagy felrobbant és meghalt vagy súlyosan megsebesült vagy elkapták és börtön lett a vége.
A 70-ES 80-AS ÉVEKBEN kimenők már nyugati utazásról nem hazajövő személyek voltak.

blackhairlady 2015.02.20. 17:49:20

@maxval bircaman szerkesztő: "Nézz a dolgok mögé. Az USA pánikban van, s megpróbálta bármi áron eltávolítani a szabadságpárti magyar kormányt. "

Ezt te tenyleg komolyan gondolod, vagy csak szeretned megnevettetni a HA kommenteloit?

2015.02.20. 17:49:53

Kicsit off:
Erdekes statisztikara bukkantam az 56-os kivandorlokkal (disszidensekkel) kapcsolatban:
"Az 1956. október 23-án Budapesten kitört forradalom és szabadságharc idején és leverését követően közel 200 ezer ember hagyta el az országot. A számba vett külföldre távozottak több mint a fele budapesti lakos, kétharmaduk férfi. A férfiak több mint 3/4-e a fiatalabb munkaképes korúakhoz (15–39 éves) tartozott. Elsősorban nőtlenek és hajadonok vándoroltak ki (59%). A távozó keresők közül csak 7% dolgozott a mezőgazdaságban. Száz egyetemi és főiskolai hallgató közül átlagosan 11 kereste külföldön a boldogulását."

nyuszigonosz 2015.02.20. 17:50:58

@tanato: Tényleg jó lenne, ha elökerülne a poszt írója, mert: szakápolóként nagyon is szükseges a nagyon jó nyelvtudás.

Szerintem segédápolóként kezdenek. Mert vannak a szak ápolók, eleve magasabb végzettséggel : aztán a nem szakosodott ápolók és ápoló-segédek, aki lényegében az ágyakat húzzák át eltolják a beteget ágyastól ahová kell,.és elvégzik mindazokat a szaktudást nem igénylö munkákat, amik egy kórházban, idös otthonban vannak.

tanato 2015.02.20. 17:59:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ehhez a felálláshoz viszont magyar csapat kell ahol legalább egy vagy két személy perfekt német.A fejvadászok viszont nem csapatot hanem soliter személyeket közvetítenek,úgy nagy átlagban.Tehát nekem valami sántít itt a történetben.Nyilván igaz,de szerintem itt talán kórházak közti megállapodás alapján működő dologról van szó,nem klasszikus munkaerő közvetítő cégről.De mindenképpen speciális dolognak gondolnám.

nyuszigonosz 2015.02.20. 18:00:25

@Cascabel: Szerintem nem így van. Nem kellene mindenkit egy zsákba rakni saját magaddal.
Te ezért disszidáltál annak idején, mint írod is. Te életed.

De te nem mindenki vagy. Én amikor úgy döntöttem, hogy egy más országban fogok élni, nem szaladtam semmi elöl, föleg nem a felelösség elöl és nem önzésböl költöztem máshová. Föleg nem hagytam hátra sem a becsületemet, sem a család tagjaival való törödést.

2015.02.20. 18:01:30

@A győzelem rózsája: Hinta, te megint bejelentkeztel egy uj nickkel egy olyan blogra amirol mar ketszer kitiltottak, es megint leirod pontosan ugyanazokat a dolgokat amiket mar tobb szazszor leirtal elotte. Csak kerdezem, hogy ez szerinted objektiven normalis viselkedes? Nem bantani akarlak, de komolyan, el kene gondolkodnod azon hogy pszichologushoz fordulsz. Alternativ megoldas lehet ha elmesz pl. Berlinbe es csatlakozol egy anarchista csoporthoz ha vannak meg ilyenek, vagy barmi hasonlo, csak kezdjel mar magaddal valamit. Engem meg masokat nem zavarsz itt a blogon, nem ez a lenyeg, de a sajat erdekedben tenyleg meg kene probalnod mast csinalni mint a HA blogon agonizalni minden nap.

tanato 2015.02.20. 18:02:17

@blackhair-lady: Birca nagyon értelmes,jó fej,világlátott nagytudású ember,de a Putyin/és OV/ imádatával nem tudok mit kezdeni,lehet hogy csak szívat minket.

2015.02.20. 18:07:09

Szeretem az ilyen rinyálást, hogy Gyurcsány a hibás, meg Orbán a hibás, meg 25 év stb. És ezekre ki szavazott!?!? TI! Meg a szüleitek, gyerekeitek, barátaitok. Ilyen a magyar mentalitás, ez a magyar nép. Keverik maguknak a szart, aztán panaszkodnak! :)

Giddy Lamb 2015.02.20. 18:07:09

@A győzelem rózsája: kár kár kááááááááár

Die Krähen schrei'n
Und ziehen schwirren Flugs zur Stadt:
Bald wird es schnei'n –
Wohl dem, der jetzt noch – Arbeit hat!

Nun stehst du starr,
Schaust rückwärts ach! wie lange schon!
Was bist du, Narr,
Vor Winters in die Welt – entflohn?

Die Welt – ein Tor
Zu tausend Wüsten stumm und kalt!
Wer Das verlor,
Was du verlorst, macht nirgends Halt.

Nun stehst du bleich,
Zur Winter-Wanderschaft verflucht,
Dem Rauche gleich,
Der stets nach kältern Himmeln sucht.

Flieg', Vogel, schnarr'
Dein Lied im Wüsten-Vogel-Ton! –
Versteck' du Narr,
Dein blutend Herz in Eis und Hohn!

Die Krähen schrei'n
Und ziehen schwirren Flugs zur Stadt:
Bald wird es schnei'n –
Weh dem, der keine Arbeit hat!

nyuszigonosz 2015.02.20. 18:09:19

@tanato: Szerintem ez valamilyen munkaközvetítö, vagy alvállakozó, aki ebben az esetben ápolósegédeket közvetít, mert azok is kellenek, és ott még "elmegy" a nyelv nemtudása egy ideig.

Hogy szakember hiány van itt, az tényleg van. És nem csak az egészségügyben, mindenhol.
Sok esetben nyelvtudás nélkül is alkalmaznak szakmunkásokat, azzal, hogy a nyelvtanfolyam költségeit is átveszik a cégek, "megelölegezik" a késöbbi nyelvtudást, szóval abból kiindulva, hogy remélik, hogy elsajátítja majd a szakember, a fö az, hogy a saját szakmájához ért.

Pont az egészségügyben a kommunikáció nagyon fontos, ( lenne ) ezért is lenne jó, ha a poszt írója elmondaná, hogy is van most ez.

2015.02.20. 18:09:37

@tanato: Ez az aspektusa a sztorinak nekem is furcsa.

Ladislav 2015.02.20. 18:10:30

Sok sikert Mónikának!
Van egy családos ismerősöm, aki most ősszel, nem belpolitikai okok miatt, 20 év egészségügyi gyakorlattal, egészségügyi területen szerzett diplomával választotta Németországot, de többéves (2,5-3) előkészülettel és nyelvtudással.
Már nincsenek gondjaik.

tsabus UAE 2015.02.20. 18:19:53

@Cascabel: "A fo motivacio pedig az onzes es a felelosseg, megoldas masra haritasa. Magyarul: az en kenyelmem, jobbletem felulir mindent, csaladot, haza't, nyelvet, becsuletet, mindent!"

Ebből akkor az következik, hogy aki határátkelő, az
- önző,
- felelőtlen,
- lusta,
- karrierista,
- magányos,
- hazátlan,
- becstelen
???????????????????????
WOW...

tsabus UAE 2015.02.20. 18:22:07

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor kinek is kellene a szövetségesünknek lennie ? Légyszi, nevezd meg !

tanato 2015.02.20. 18:25:09

@nyuszigonosz(D) ESTP: Mindenképpen kell tolmács is egy ilyen szituhoz,ha az illető egyedül megy 0 nyelvtudással.Ez mondjuk nem életszerű.Inkább egy magyar csapatra gondolok.

Herr Géza 2015.02.20. 18:27:00

@A győzelem rózsája: Hinta úr, már megint itt homokozol? Sajnáld csak a németeket. Tényleg szegények. Bruhahahahahaha....

FutureFry 2015.02.20. 18:27:24

@tanato: Ilyen alapon az USA-nak is szét kellene esnie (többszörös eltérések vannak a bérekben államonként, főleg egyes szakmákon belül). Rádásul a mobilitási hajlandóság is nagyobb az államokban. A dolog kulcsa az, hogy általában a megélhetési (de legalább is lakhatási) különbségek is nagyok. Pl. (kiragadott példa) ha valaki Texas bizonyos helyeiről a felkapott San Francisco-ba szeretne költözni, majd kétszer annyit kell, hogy keressen (bruttó) hogy az életszinvonal azonos legyen.

2015.02.20. 18:28:14

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Hiaba is magyaraznam, ugy sem ertened:(
De en legalabb nem áltatom magam:)

Muscari 2015.02.20. 18:28:24

@Dragonlady (now in Thailand): akkor a gyerkőc iskoláztatása nem lesz probléma :-)

nyuszigonosz 2015.02.20. 18:28:49

@tanato: Lehet. Vagyishát, másképp nem is megy, 0 nyelvtudással.

2015.02.20. 18:28:59

@tsabus [UK]:
Pontosan!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))

Herr Géza 2015.02.20. 18:30:51

@A győzelem rózsája: Inkább azt meséld el mi van a burgergyáros vállalkozásoddal ???

tsabus UAE 2015.02.20. 18:31:52

@Cascabel: Akkor már nem egyszerűbb a szokásos módon összefoglalni, hogy "hazaáruló", oszt jónapot ? :-))))))))))))))))

2015.02.20. 18:36:35

@tanato:
En nagyon utalom az otthoni, rendszervaltas utani politikusokat, partra, nemre, vallasra, ideologiara (van nekik olyan egyaltalan?) tekintet nelkul, de Putint imadom!!!! Tuzbe mennek erte! :)))))) Csak az itteni leendo nyugdijamat sajnalom, azert nem teszem:)

tanato 2015.02.20. 18:37:29

@FutureFry: Így igaz,na meg ott van a közös nyelv,meg a közös külpolitika közös hadsereg stb.

tanato 2015.02.20. 18:38:19

@Cascabel: Sok imádója van az biztos.

2015.02.20. 18:38:59

@tsabus [UK]:
Undorító disszidensek! Internálni kéne mindet! :)))

Quercus a favágó 2015.02.20. 18:40:17

Úgy látom mindenki az Indexről, meg a hvg-ből tájékozódik a görög helyzettel kapcsolatban. Na ezektől még a kocsma is megbízhatóbb hírforrás.

Shanarey 2015.02.20. 18:49:13

@Dragonlady (now in Thailand):

Kínaiakról, csak ennyit:

www.theatlantic.com/china/archive/2013/10/chinese-government-publishes-guide-on-how-to-avoid-being-a-terrible-tourist/280332/

Na az milyen kellemetlen, ha a Kínai kormány is belátja, mekkora tahók az ő államának polgárainak nagy százaléka, ha külföldön jár.

@Cascabel:

Nem ismerem a valaha volt élethelyzetedet, ami a lelépésre sarkallt, ám te sem ismered a poszt írójáét, vagyis ne ítélj elsőre.

@A győzelem rózsája:

Welcome back Hinta.
Csak vicc volt.

Attól hogy voltál már Német országban, az még nem jelenti hogy mindet tudsz az ott élőkről, hacsak nem te vagy a Birca is.

Shanarey 2015.02.20. 18:56:23

@blackhair-lady:

Birca egy szoba tudós, és fogalma sincs arról, hogy az utolsó alkalom, amikor Amerika pánikban volt, az a Kubai rakétaválság néven ismeretes.

2015.02.20. 19:01:00

@QUERCUS:
"Úgy látom mindenki az Indexről, meg a hvg-ből tájékozódik a görög helyzettel kapcsolatban. "
Nem mindenki, Kedves Kollega!:)
Van, aki alternativ web site-okrol: Alternet, Telesur, The Guardian, Al Jazeera, RT, stb:)
Pl.: a gorog penzugyminiszter irasa a New York Times-bol:

www.nytimes.com/2015/02/17/opinion/yanis-varoufakis-no-time-for-games-in-europe.html?_r=0

Shanarey 2015.02.20. 19:03:49

@Cascabel:

Szerintem ezt írd meg neki, és lesz egy Orosz állampolgárságod is.

Shanarey 2015.02.20. 19:05:43

@QUERCUS:

Köszönjük a megelőlegezett bizalmat, de akad itt rengeteg ember aki nem csak magyarul tud olvasni. vagyis most nagyon mellé trafáltál.

2015.02.20. 19:10:58

@Shanarey(England) ISTP:
1983-ban az amerikaiak jobban be voltak xarva, mint '62-ben a kubai raketavalsag idejen:
rijmenants.blogspot.ca/2010/11/1983-brink-of-apocalypse.html
"When President Reagan was informed by intelligence and spies about how scared the Soviets really were, and how U.S. intelligence failed to notice how close they were to a nuclear war, he was shocked and decided to drastically change the relations between the United States and the Soviet Union. He soon started talks with the new Soviet leader, Michail Gorbatsjov. It was the beginning of the end of the Cold War. "
(kb 2 hete olvastam, nagyon megmaradt bennem)

Quercus a favágó 2015.02.20. 19:11:02

@Shanarey(England) ISTP:

Mellétrafáltam? Tényleg? Nem baj, majd valahogy kiheverem.
Egyébként csak olvasol, vagy érted is?

Shanarey 2015.02.20. 19:21:33

@Cascabel:

Nem tartom valószínűnek, de aki erre tudna érdemben válaszolni, az nem valószínű, hogy olvassa a Határátkelőt.
:-)
Azért 62 ben mégis csak ott volt egy marék atomrakéta, egy "kő hajításnyira" vagyis kivédhetetlenül közel, ami ellen csak úgy védekezhettek volna hogy megsemmisítő támadást indítanak az Szovjet hajók és Kuba ellen, ami egy harmadik világháború nyitánya lett volna.

@QUERCUS:

Értem is.
I'm sorry if I disappointed you.

Herr Géza 2015.02.20. 19:36:58

@charlieharper: Persze nagyon függ attól, hogy melyik nagyváros:
München: 450-1000
Stuttgart: 380-800
Frankfurt: 300-900
Berlin: 230-800
Leipzig: 150-600
Ez mai körkép, az adott városban a hirdetések legolcsóbb és legdrágább 10%-át nem vettem bele. A sáv közepe lehet akár az átlag....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.20. 19:38:57

@Saman:
Megint meg kell dícsérjelek Sami.
Igazad van.
Az ország fele visszatért fatüzelésre.
Mást se látni otthon csak fával megrakott utánfutókat meg fával bekészített udvarokat.
Persze a fogyasztáscsökkentés áfáját be kell valahogy szedni.
Például útadóval.

Shanarey 2015.02.20. 19:41:42

@diggerdriver:

Persze, nem ír hülyeséget, csak hülyén adja elő, és leírja 50 mondatban azt ami beleférne 10 be is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 19:46:16

@tsabus [UK]:

A jelenlegi opció a semleges helyzet, mindenkivel jó kapcsolatban. Ha nem működik, katonai szövetséget kell kütni Oroszországgal.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 19:46:22

@tanato:

Nem imádok senkit, én csak elveket támogatok, semmi más.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 19:46:27

@blackhair-lady:

Ezek a tények. Ha a dolgok mögé nézel. te is meglátod.

blackhairlady 2015.02.20. 19:51:29

@tanato: En bizom benne, hogy csak viccel.

blackhairlady 2015.02.20. 19:54:07

@FutureFry: Ezert nem is koltonunk SF-ba. Pedig nagyon szeretnek azon a videken elni:((

blackhairlady 2015.02.20. 19:56:21

@tanato: Egyaltalan hogy lehet egy politikust imadni? El nem tudom kepzelni. Mint egy rock sztart. cspolunk az elso sorban amikor valahol felszolal?:D

**mimi** 2015.02.20. 19:58:15

@blackhair-lady:
igen...és feltétlenül lógatjuk a nyelvünket az első sorban :)

Shanarey 2015.02.20. 20:01:12

@maxval bircaman szerkesztő:

Nincs igazad, ha az USA el akarná paterolni a jelenlegi kormányt, akkor simán megtehetné, csak a megfelelő leleplező infót kellene elhinteni, ami a kormányról, és a fideSS ről szól. persze hogy próbálják a kormányt terelni valami más irányba, mert a Putyin féle irány az nem jó, legalábbis Putyinon, és esetleg Oroszországon kívül senkinek se jó.

blackhairlady 2015.02.20. 20:03:42

@maxval bircaman szerkesztő: Es valoszinuleg kedves vezetonk ezt is teszi majd, mert mi sosem tanulunk a hibainkbol.

négyzet 2015.02.20. 20:04:31

Sajnálom, de megértem.
Hogy itt nem csak a pénzről van szó. A dilettáns kézivezérlés eljutott egy olyan szintre, ami már börleszk, csak nehéz röhögni. A felső vezetés azt hiszi, mindenhez jobban ért, mint azok, akik az adott téma szakértői, és tákolnak, gányolnak, szétrombolnak, tollvonással tönkretesznek, megszüntetnek. A kormány, az állampártunk környéke tele van kóklerekkel és haszonleső maffiózókkal, akik a törvényeket egyenesen magukra szabják, miközben állami szinten megy a kevésbé értelmes néprétegek elhülyítése, és őrült méreteket ölt a lopás (=korrupció).
Egy ideig gondolkodtam egy kis vállalkozáson, mígnem az a terület is célponttá vált, gyűlöletkeltési célponttá, és akkor mondtam, hogy nem. Majd talán máskor, máshol egy boldogabb országban.
Számomra most csak úgy van Mo-n élet, hogy kizárok dolgokat az életemből és a környezetemre koncentrálok. A családnak most nagy szüksége van ránk. Ha a nagyvilági helyzet megengedi, néhány éven belül azonban mi is máshol szeretnénk élni. A hely már megvolna.

tanato 2015.02.20. 20:57:57

@maxval bircaman szerkesztő: Oké én is elismerem hogy tehetséges és nem talál legyőzőre,csak szerintem nem jó irányban használja ki a tehetségét.de fogadjuk el tőle hisz, a szovjet Birodalomban szocializálódott.

tanato 2015.02.20. 21:00:14

@blackhair-lady: Remélem hogy csak szívatás hisz osztrák felsőoktatásban gondolkozik családilag, nem Szentpéterváron./bár szívesen megnézném Pityerburgot,akik ott jártak dicsérték./

33621 2015.02.20. 21:01:58

Most már ha valakinek Angliában hiányzik a magyar kaja, pláne egy Túró Rudi meg tud kapni mindent!

www.uzletresz.hu/penzugy/20150217-igy-harap-ra-anglia-a-pottyosre.html

morsels (törölt) 2015.02.20. 21:09:57

Ez hianyzik Magyarorszagon:
www.bbc.com/news/blogs-eu-31537338

Mondjuk az uj elnok nem elkotelezettje egyik partnak sem, nincs vaj a fule mogott.
Merthat Magyarorszagon alapvetoen ez az egyik legnagyobb problema, amit nem lehet megoldani egyszeruen azzal, hogy egy masik part jut hatalomra.

2015.02.20. 21:13:32

@svájci sapka (ch): Nem. Csak meghalnak majd, mert nem fogják őket ellátni...

2015.02.20. 21:18:49

@brioche: De csak azért, mert kib@szott buták ezek az emberek, és saját magukat minősítik a véleményükkel. A tanár és a nővér az lehetőleg dögöljön éhen, mert neki nem jár több fizetés, úgyis csak lábat lógatni járnak be, nem dolgozni. Természetesen ha a sok f@szkópé lenne beállítva a helyükre, az első nap után jönne a hőbörgés, hogy adjanak több lóvét, mert ezt nem lehet csinálni. :)))

Mrs. Clayton 2015.02.20. 21:20:47

@33621: hat en leakadtam ott h a cikk szerzoje szt az off licence az international shop-ot jelent szegrol vegrol
hat baromira nem ugyanis ez azt jelenti, h lehet alkoholt elvitelre kapni, ennek az ellentete pl egy pub, ami on licence, magyarul bemehetsz es helyben fogyaszthatsz alkoholt
mondjuk m1, csak azert megis

2015.02.20. 21:27:27

@Mirjam2: :D

Ezt mar megmondtam neki amugy, en nem azt szeretnem, ha elmenne, hanem, ha ugy jonne vissza, hogy senki nem ismeri fel, hogy o a hinta, mert masrol is tud beszelni, nemcsak mindig ugyanarrol...

@maxval bircaman szerkesztő: Nem tudom, mit tudsz, amit mi nem, hogy Horthyval (vagyis egy vilaghaborus idoszakkal) hasonlitod a mostanit, es elet-halal harcrol beszelsz... Ez azert ijeszt meg foleg, mivel te altalaban az orosz allaspontot kepviseled es az orosz sajtobol tajekozodsz... Ott tenyleg ilyen haborus hangulat van? De miert, mire keszulnek? En nem akarok erre berendezkedni, ez eletellenes, emberellenes, mindenellenes, ertelmetlen orulet.

En szeretem a nyugatot, szeretem benne, hogy racionalis alapokra epult, hogy kiszamithato es atlathato, es szabad lehetek. Nem szeretem benne viszont ennek a vilagnak az arnyoldalait, vagyis a felelosseg kenegeteset, a media totalis uralmat az emberek gondolkodasa folott es a bulvarmocskot, a fogyasztoi tarsadalom uresseget. Oroszorszagot is szeretem, pont azert, mert teljesen irracionalis :D Szeretem a mely lelkuket es a gazdag erzelmeiket es hogy kepesek mindent azoknak alarendelni, es a muveszetet amit alkotnak. Nem szeretem viszont az ebbol adodo eroszakot, a korrupciot, es az alkoholizmust. En nem akarok a ketto kozott valasztani, en azt szeretnem, ha egyutt lennenk erosek Europaban, mi, europaiak, az oroszokkal egyutt es tanulhatnank egymastol es kereskedhetnenk egymassal, pontosan ugy, ahogyan a Gazprom szponzoralja a Bajnokok Ligajat, es en nem akarom, hogy ennek vege legyen es minden stadion ugy nezzen ki mint a Sahtar Donyecke, es nem erdekel, hogy azt kik lottek szet, meg kik kezdtek az egeszet, az eredmeny kurvara ugyanaz, hogy nem lehet benne jatszani, ott, ahol kevesebb, mint harom eve meg lelkes szurkolok mentek egesz Europabol szurkolni, baratkozni, unnepelni... Szoval ennek semmi, de semmi ertelme. Bocsanat de ennek ki kellett jonnie.

33621 2015.02.20. 21:31:02

Fegyverrel sem mindig biztos a rablás! A rabló is ott maradhat holtan mint az alábbi eset is bizonyítja.

index.hu/kulfold/2015/02/20/agyonlotte_a_rablot_a_patikus/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 21:33:01

@QUERCUS: nem úgy mint azok a mesekönyvek, amit te olvasol a háttérhatalomról :)

2015.02.20. 21:36:59

@A győzelem rózsája: "Ami egyébként nem is probléma mert nem vándorolnak ki annyian hogy komoly gond legyen. A mérsékelt kivándorlás pedig kifejezetten hasznos egy kis országnak. Világot látnak, nyelvet tanulnak, pénzt hoznak haza. Nem kell démonizálni a kivándorlást."

Annyi a probléma, hogy nem mérsékelt kivándorlás van, hanem mindenki megy, aki tud. Hatalmas nagy különbség. Ami rosszabb, mi nem vagyunk Svédország. Nem igazán van miért visszajönni. Hogy komoly gond lesz-e a magyar kivándorlás, az igazából borítékolható. Csak nem most fogjuk érezni, hanem majd 20 év múlva, amikor még kevesebb aktív lesz, és még többet kell adózni. Ez a fajta szőnyeg alá probléma besöprés amúgy annyira jellemző a mindenkori magyar politikára...

33621 2015.02.20. 21:40:38

Leendő határátkelők! Itt egy soha vissza nem térülő alkalom a határátkelésre ráadásul egy egzotikus helyre!

travelo.hu/tavol/2015/02/20/ingyen_birtok_tropusi_szigeten/

Quercus a favágó 2015.02.20. 21:45:57

@Zka:

Te csak arra figyelj fiú, hogy ne gondolkozz. Még a végén megpattan a fejedben valami.

2015.02.20. 21:46:36

@mojyo: Ja, es amugy nem vagyok megveszekedett pacifista, tudom, hogy vannak dolgok amikert meg kell harcolni de az, hogy egymas mellett elunk, nem fog megvaltozni egy darabig, ezert azon elet-halal harcolni irtozatos f*ssag. Dehat mit szamit egy mojyo velemenye. Mindegy, ezt meg hozzatettem. Uff, en beszeltem, szep hetveget mindenkinek. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 21:47:12

@QUERCUS: te viszont esetleg kevesebbet gondolkodhatnál, nem tévednél el annyira.

2015.02.20. 21:48:59

@A győzelem rózsája: Svájc a nácik aranyából gazdagodott meg.... :))))

qkuc 2015.02.20. 21:51:03

@tanato: A rokonokat ilyen határszéli falusiak segítették igen vaskos összegért cserébe, és nem mindenki jutott át a csoportjukból ... Még megvan az újságcikk, amikor megérkeztek Amerikába, abban a városban az első 56-os menekültek voltak.

qkuc 2015.02.20. 21:54:14

@Shanarey(England) ISTP: "
Nem ismerem a valaha volt élethelyzetedet, ami a lelépésre sarkallt, ám te sem ismered a poszt írójáét, vagyis ne ítélj elsőre."

+1

2015.02.20. 21:55:27

@Cascabel: Te miért nem maradtál akkor otthon? Vagy más f@szával könnyebb verni a csalánt?

morsels (törölt) 2015.02.20. 22:04:50

@diggerdriver:
Az igazsag az, hogy en egyszer charliet emlitettem hinta blogjan hasonlo modon... sot, kifejezetten ugy, mint aki mindannyiunk felett van.
Es charlie lebaszott engem miatta.
Elnezest kertem.

Bar szerintem nem akartam rosszat.

Azt hiszem, ez szinte ugyanaz a szituacio.
Persze nokkel nehezebb.

2015.02.20. 22:05:55

@Cascabel: Őszinte? Egy másik tulajdonság inkább közelebb állna hozzád. Tudod te magadtól is, hogy mire gondolok. :)

Te természetesen nem maradtál a szeretett Mo.-n (az most mindegy, hogy miért, nem lényeges), ha viszont más sem akar maradni, akkor ő már önző, hogy nem áldozza fel az életét a semmiért. <eyeroll>

Fruka1 2015.02.20. 22:08:57

@tomfree: "A kinti "szerb", "erdélyi" stb már kinn megszerzi a magyar állampolgárságot és anélkül megy nyugatra, hogy a lábát magyar földre érintené. Magyarország már nem vonzó nekik sem. "
Hát szerintem eddig sem volt az! Ezzel csak minket hülyítettek politikusaink, meg az ottani politikusok, hogy identitás, meg anyaország így meg úgy , nemzeti elkötelezettség, sötöbö.Hahahaaha....... Ezt a sok választó bevette, elhitte, jól megszavazta őket.(most meg kesereg, és csodálkozik sok mindenen, meg kivándorol,főleg a fiatal fityeszesekre gondolok)Szerintem újabb 4 évet nekik, hajrá!
Az igazság meg az, hogy már a kilencvenes évek közepén is ide csak azért jöttek, hogy innen kijussanak nyugatra. Saját kollégám is onnan jött , innen dobbantva irány USA, de aztán onnét visszajött mert valami nem jött össze neki. De azt mondta, soha nem is akart itt maradni, kényszer szülte hogy visszajött, ennyi.Kihasználnak, használnak bennünket, aztán pápá, ez a helyzet.

Quercus a favágó 2015.02.20. 22:12:33

@Philosoraptor:

Hát jól elbaszott veled a jó Isten kisfiam, az biztos. HA ugyan is nagy arccal, meg hülye dumával pénzt lehetne keresni , te lennél a világ leggazdagabb embere. De miután ehhez elsősorban ész, meg tehetség kell.......

morsels (törölt) 2015.02.20. 22:18:37

Ahogy en latom, egy jol mukodo rendszerbol nem mennek el az emberek; masreszt meg ha elmennek valahonnan, akkor mar egy jobban mukodo rendszerbe mennek.

Erre nagyon sok pelda volt az emberiseg tortenelmeben,

Hogy ezek a rendszerek sem tartanak orokke? Vilagos, dehat az egyent nem is az orokke erdekli, szerintem nem is kerheto ilyesmi szamon rajtuk.

Persze marad a nemzeti kartya, de ez a gazdasagi ter globalissa valasaval csak azert erosodhet, mert ugy erzik a nemzetek, hogy valamit elvesztenek, mikozben az embereket a megelhetes erdekli es ezert vandorolnak, ahol es akik tehetik.

Nyilvanvalo modon ehhez aztan csomo elkepzelest lehet illeszteni, miszerint valakik iranyitjak a vilagot, de ez onmagaban tenyleg csak elkepzeles, fuggetlenul attol, hogy mennyire 'tudomanyosan' probaljak megmagyarazni.

Peldaul Saman is ezert nevetseges, nem azert, amit ir. Mert neha o is irhat olyat, aminek van ertelme, de az o eseteben ez tobbnyire veletlen.

De ugyanez igaz Bircara, meg Quercusra is.

morsels (törölt) 2015.02.20. 22:20:41

@QUERCUS:
Ezt lexrex-kent kellett volna irnod, nem?

2015.02.20. 22:25:11

@Philosoraptor:
Mint irtam, onzo vagyok, felelotlen es lusta is, a jobb eletert, tobb penzert, kevesebb munkaert feladtam a haza't, csaladot, anyanyelvet. Mit nem lehet ezen erteni? Legtobb kivandorlonal a jobb elet, a tobb penz a fo motivaco, nem? (en legalabb nem szegyenlem) :))))
A posztolo is bevalotta, hogy onzo:))))

2015.02.20. 22:26:09

@QUERCUS: Oh, te vagy lexrex is? Mert neki volt hasonló dumája. :D

2015.02.20. 22:30:06

@Cascabel: Nana. Nem egészen így kezdted el a mondandódat. Ne kelljen bemásolnom, amit írtál legelsőre. :) Szembeállítottad a háború utáni meg a szocialista időszakot azzal a korszakkal, amikor mindenki szabadon vállalhat munkát, és odamegy, ahova akar. Nem igazán van egy ligában a két korszak több okból sem.

Így van, egy életed van, és abból kell kihozni a legtöbbet. Ha ez nem megy Mo.-n, megy majd máshol. :)

tanato 2015.02.20. 22:31:54

@diggerdriver: Igen csak rossz irányba megy.

qkuc 2015.02.20. 22:32:46

@33621: A linket olvasva valami egészen más jutott az eszembe ... /Jólvan, jólvan, konszolidálom magam, :D./

2015.02.20. 22:33:07

@Cascabel: Amúgy érdekel, hogy hogyan lehet feladni a "hazádat"? Kiírod magad? Hogyan adod fel a családodat? Nem beszélsz/találkozol többet velük? Hogyan adod fel az anyanyelvedet? Nem beszélsz többet magyarul?

morsels (törölt) 2015.02.20. 22:36:08

@diggerdriver:
Ez azert tulzas.
Teny, hogy a legkarakteresebb.

Ha rogton a gazdasagi valsag (2008) utan lep, akkor talan meg lepeselonyben lett volna, igy viszont erosen ketseges az elkotelezettsege.
Marmint hogy most mar nem tud kihatralni, viszont meddig megy el?

Vilagos, lepeskenyszerbe helyezi az ellenfelet, de az nem jelenti azt is, hogy minden ugy tortenik, ahogy azt o szeretne.

morsels (törölt) 2015.02.20. 22:40:30

@Cascabel:
Elfelejted azt, hogy Europan belul barki vallalhat munkat barmelyik orszagban.

Ez messze nem ugyanaz, mint amit te csinaltal, anno.

Inkabb ahhoz hasonlithato, hogy mondjuk New Brunswick-bol mennek Albertaba, mert ott van jo penz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.20. 22:43:35

A posztírónak igaza van abban hogy a legutóbbi parlamenti választás sorsfordító választás volt.
Magyarország nem valaki ellen szavazott hanem tudatosan valaki mellé tette le a voksát mégpedig kétharmaddal.
Ettől a választástól kezdve nem vagyok hajlandó szidni Orbánt.
Magyarország őt választotta és én elfogadom Magyarország döntését.

Szeretném ha most a sok egyorrú nem jönne azzal a kapitális ostobasággal hogy a matematikai számok....
Nincs ilyen.
TÖRVÉNYESEN nyeretek.
Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.20. 22:45:52

@tanato: @morsels:
Egy politikus tetteinek következményeit nem a tettek pillanatában szokás elbírálni.
A történelem majd megmondja.
Mondjuk kétszáz év múlva.

morsels (törölt) 2015.02.20. 23:08:24

@diggerdriver:
Ne viccelj.
Minden politikust megiteli a sajat generacioja, aztan toretelmi szinten lehet ujraertekelni, de az mar mas kategoria.

Te azt mondod, hogy latod, hogy Putyin mint valami nagy poilitkus a globalis tortenelemkonyvek egyik fejezete lesz...

En meg azt mondom, hogy jelenleg egy erosen ketes kimenetelu jatszmaba kezdett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.20. 23:12:45

@diggerdriver: "TÖRVÉNYESEN nyeretek."

Az azért nem olyan nehéz, ha az alkotmányt is bármikor át tudják írni és meg is tették.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 23:27:42

@Mirjam2: Nem tudom.Igazából én is későn kapcsoltam, ez a PM nem a Pénzügyminisztérium, hanem a Párbeszéd Magyarországért...Az előbbi valahogy hitelesebb lenne...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 23:40:10

@Dragonlady (now in Thailand) , @Mirjam2: : A projektort úgy értettem, hogy rá lehet kötni egy notebookot, aminek van internetkapcsolata, nyilván...:D
Nekünk is a nyelvórán netes notebookos projektorral tanítottak és mindenre elég volt.Honlapot, videót lejátszik, a kivetített űrlapra lehet firkálni a táblán, stb...Én se a palatáblát sírom vissza.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 23:43:40

@Dragonlady (now in Thailand): Na, az előbbi erre ment volna, csak lemaradt a link a nevedről...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.20. 23:45:03

@Evain: Nagy Bandó rulez...kár hogy már nem praktizál.Vagy igen?

Muscari 2015.02.20. 23:48:15

@tsabus [UK]: szövetségbe forrt szabad köztársaságok...

Dereng már? ;-)

Herr Géza 2015.02.20. 23:55:26

@A győzelem rózsája: Jó az a statisztika megint. A görögök valószínűleg elfelejtették levonni a sziesztájukat... :))) Jónéhány évvel ezelőtt laktam egy hetet Athén belvárosában egy minisztérium csupaüveg toronyházától szó szerint karnyújtásnyira. Az egy vicc volt, amit azok munka címszó alatt előadtak: kilencre szállingóztak be, 12-kor már tök üres volt az épület. Du. 5-kor folytatták tovább és este 9-kor már csak a portán volt élet. Ez testvérek között is max. csak 7 óra, de látva munkájukat az akváriumban, abban sem volt sok köszönet. Nyilván más volt a helyzet a tengerparti tavernákban, szállodákban dolgozóknál, de hát az meg szezonális tevékenység. Szóval még azt sem igazán lehet mondani, hogy sok időt töltenek a munkahelyükön, de a munkájuk intenzitása egyenesen kriminális volt. Ennyit ismét a hülye statisztikákról...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.21. 00:12:22

@blackhair-lady: Jó volt az, persze, de úgy mexívatták a nézőket a végével, mint szerintem eddig semmi mással...emléxem, a producerek asszem annó kaptak életveszélyes fenyegetéseket is...
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.21. 00:16:32

@Dragonlady (now in Thailand): Volt cikk az indexen is vagy az origón, hogy kiadtak egy prospektust a kínaiaknak, amiben leírtak hogy hogyan kell viselkedni.Pl nem szarunk a köztér közepén, meg ilyesmi volt benne.És volt kép is a ciciruhát szárítgató spinéről...
Döbbenet, komolyan mondom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.21. 00:25:05

@A győzelem rózsája: Nem gúnyolódok.Épp ellenkezőleg, számolgattam is, hogy két felnőtt, két gyerekre megvan már 150 ezer forint.KIcsit még feketézgetnek mellette napi pár órában és simán meglehet a duplája is.És mindez a keleti végeken, ha nem is luxus, de élhető lehet.
Csak az a kérdés, hogy van e erre pénz reálisan.Ha igen, akkor hajrá, semmi akadálya.
Részemről amúgy is már rég ott kellene tartania az emberiségnek, hogy ne legyen muszáj dolgozni minden nap.Eleget dolgozott ez a faj már az eddigi több százezer év alatt...De sajnos ez nem így megy, pedig kurv@ra örülnék neki...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.21. 00:36:19

@Mirjam2: Haha! :D

ÉS itt a kötelező zene hozzá, mint induló!

www.youtube.com/watch?v=TZkr7mGhS10

Ez egy kivételes eset, ahol jobb a feldolgozás, mint az eredeti, Szekszi Pisztolyok-féle...

:headbanger szmályli:

montroyal ( CAN qc) 2015.02.21. 00:40:27

szep nap volt ... es hetvege jon ... szerencsere nagyon el voltam foglalva es nem ertem re megvaltani a vilagot ... foleg Mo-t nem ... egy biztos lesz meg rosszabb ... .. hajra HA.. a politikusok csak tomjek a zsebuket assak be a hatalomba magukat ... ha lebuknanak viszik a lovet ott hagyjak a szart es a kovetkezok sem tudnak a szarbol varat epiteni ...

tenyleg nem tudok hozzaszolni de , nem is kell hogy ,izguljak valami miatt Mo-on... nem vagyok kozombos tanacsot adhatok HA... minel hamarabb

morsels (törölt) 2015.02.21. 00:49:12

@montroyal ( CAN qc):
Ne aggodj.
Te csak beszelj magadrol, ne foglalkozz semmivel.

blackhairlady 2015.02.21. 00:51:56

@geegee: Gyonyoru a kislanyod, a ziment megkukkoltam:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.21. 00:52:47

@Cascabel: index.hu/tudomany/til/2015/02/08/20_eve_majdnem_kitort_az_atomhaboru/

Na ez lehetett volna még odab@szós... idióta ruszkik
:-ooooooooooooo

Mostanra talán már vége lenne a nukleáris télnek, előjöhetne a fennmarad emberiség-maradvány a pinyókból... :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.21. 00:53:26

@blackhair-lady: Köszöni szépen a kis bestella...
:-)))))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.21. 01:25:03

@morsels: semmi okom aggodni ... azert masok aggodalmat olvasom ... ... kosz a biztatast ... azt fogom tenni ...:-)

adg 2015.02.21. 04:48:06

@Dragonlady (now in Thailand): nekem nem fizetik a tuloraimat... Az meg az en hulyesegem, hogy megszallott vagyok, es addig csinalom amig kesz nincs. Tobbiek hazamennek, amikor lejar az ido, hacsak nincs valami komolyabb hatarido, neha akkor is. En meg nem, sokszor en vagyok az utolso, meg az irodavezeto srac.

Cserebe elnezik, ha kesobb megyek be, hosszabb lesz az ebedszunet, vagy epp nincs kedvem csinalni semmit, es csak ugy vagyok a szekemen egy kaveval a kezemben masfel oran keresztul. Vagy lenyulom a ceges kocsit este, mert nincs kedvem az orjongo reszeg benszulottekkel utazni a buszon.

Mocskos kapitalistakok kihasznaljak, hogy szeretem csinalni a munkamat. :)

Egyebkent lehet olyan helyzet, hogy emberelet mulik azon, ha nem talalnak egy mernokot azonnal, akar ejszaka. Vannak is ilyen ugyeletes mernokok, akiket tuzolto vagy rendir tud hivni barmikor. De engem is hivtak mar hetvegen, igaz ott kozel sem mult emberelet semmin, csak jo par tizezer dollar. Mondhattam volna nemet, de ugye megszallott vagyok. :) ilyen veszelyhelyzet lehet valami hirtelen epuletkar, vagy omlas, ilyesmi, amikor meg kell hatarozni pl, hogy ki kell-e telepiteni onnan embereket, vagy megall a haz, bontani kell, stb.
Ilyenek elofordulnak. A legtobb munka nem olyan egyszeru, ahogy egy kulimelos elkepzelne, akarmilyen neven is szivarog vissza, hogy az elso mondataval lebuktass magat. :)

Egyszer hagylak benneteket orizetlenul, es mit latok? Ez a pocs mar megint visszajott? HA nem eleg eber...:DD

FutureFry 2015.02.21. 06:25:43

@33621: Az (is) a nem semmi ebben, hogy a patikus a második lövésével a támadó pisztolyának csőtorkolatát találta el, ezzel azt hatástalanítva. Így hiába próbált a rabló visszalőni, már nem tudott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.21. 07:11:09

@diggerdriver:
igen, pont ezt szoktak mondani, amikor kiallok magamert.

2015.02.21. 07:23:33

@diggerdriver: Egy kis csalással azért rásegítettek, és nem Mo. teljes lakossága választotta meg őket, hanem 2 millió ember. Még mindig. OV nagyon tehetséges politikus, ez tény. Pontosan azt mondja, amit hallani akarnak a választói.

Quercus a favágó 2015.02.21. 07:42:33

@morsels:

Te valami papagáj betegségben szenvedsz, vagy csak próbálsz nyalni itt valakinek?

Hari Seldon 2 2015.02.21. 07:55:04

@diggerdriver:
Erre mondtam már akkor is, hogy azonnal bojkottálni kellett volna a választást. Csak a hülye nem látta, hogy az átszabott választási körzetekkel, és a győztesnek IS hozott töredékszavazatokkal, itt nyerni vagy azt elérni, hogy ne kétharmad legyen nem lehet. Az meg hogy van bent 50 ellenzéki? Kit érdekel?
Csak hát az ellenzék hülye ostoba és aki bekerült annak is jól jön a képviselői fizetés.
ha bojkott lett volna, az egész világ szemében illegitim lenne a kormány.

Hari Seldon 2 2015.02.21. 07:56:05

@Hari Seldon 2:
De legalábbis nem lett volna lejátszani a "demokratikus" választás játékát. Ostobák voltak. megérdemelték.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:00:14

@Zka: TÖRVÉNYES jogosítványok bírtokában írták át az alkotmányt?
Jadeigen...

**mimi** 2015.02.21. 08:04:38

@diggerdriver:
nem nem...nem 2/3ad nyertek...
A választok 61%-a ment el szavazni, ebből 27 % szavazott a fideszre, és 34 % szavazott nem fideszre, az a 49% aki nem ment el (mert mondjuk nem lát alternatívát) az segítette hozzá őket a győzelemhez, de igazad van, törvényesen nyertek!!!
Mondjuk ez engem nem vigasztal :(

2015.02.21. 08:04:49

@diggerdriver: Mondjuk úgy, hogy inkább visszaéltek a hatalmukkal... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:11:29

@geegee:
Ja. Már csak a derekam merevedik...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:12:31

@Philosoraptor: Igazad van.
TÖRVÉNYESEN éltek vissza a hatalmukkal.

Quercus a favágó 2015.02.21. 08:13:25

@diggerdriver:

Az EU-ban Belgium, Ciprus, és Luxemburg kivételével mindenütt illegitim kormányok vannak. E 3 országban kötelező a szavazáson való részvétel, ha jól emlékszem. Az összes többi országban nem. Tehát az összes többi EU országban nem a többség választja az éppen regnáló kormányt. Viszont addig, amíg a liberók lettek megválasztva itthon, addig semmi baj nem volt a többséggel.

Érted már?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:15:15

@adg [Au, Darwin]:
Én minden munkahelyemen többet engedhettem meg magamnak mint más. Itt Londonban is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:20:03

@QUERCUS:
Én ettől a matematikára való hivatkozástól hányok már.
Merthogy dehát szám szerint...
Nem tudják felfogni hogy a Választási Törvény az nem 2x2 az 4.
Ettől még az az érvényes.
Maxnak tökéletesen igaza van. Midig a vesztesek reklamálnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:26:30

@Philosoraptor:
Miben csaltak?
Azt mondod visszaéltek a hatalmukkal.
A választók majdnem fele nem élt törvényadta jogával.
Szerinted a kettő közül mi tartotta hatalomban őket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:31:53

@**mimi**:
Megint matekozunk?
A Választási Törvény szerint kétharmaddal nyertek.
Mivel a Választási Törvény szerint osztják le a mandátumokat nem pedig Pitagorasz törvénye szerint így bizony kétharmaddal nyertek.

Egy állat vagyok hogy megint belemegyek ebbe.

Quercus a favágó 2015.02.21. 08:34:33

@diggerdriver:

Tudod, most a történet arról szól, hogy Orbánt az egész nemzet utálja. Kivéve az az x százalék kisebbséget, aki rá szavazott. Ez az egyszerű magyarázat. De, hogy ki akadályozta meg a többséget, hogy az utált Fidesz ellen szavazzon, azt nem tudom. Persze azt ugye nehéz lenne beismerni, hogy az úgynevezett ellenzék nem képes semmilyen alternatívát nyújtani vele szemben. Arról nem beszélve, hogy az LMP-t kivéve ugyan azok a lepukkadt, undorító arcok láthatók az ellenzéki oldalon már 25 éve. Roncsderbi. Annak is megvan az oka, miért szavaz az urnákhoz járulók többsége a Fideszre. Csak ezt ezen a blogon nem lehet átbeszélni. Ez a hely erre nem alkalmas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:34:53

@Hari Seldon 2:Nekem nagyon régi álmom hogy senki ne menjen szavazni. Sajnos kivitelezhetetlen.

**mimi** 2015.02.21. 08:37:13

@diggerdriver:
jóvanna...tudom egy orrom van :)))
Igen igazad van.....a törvény szerint 2/3-ad....deeeeeee...és ott a de...:)
és most harapd le a fejem :)

**mimi** 2015.02.21. 08:38:59

jaaa...és az a 49% az 39 % már aki nem ment el...
pedig jó voltam matekból...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:41:05

@QUERCUS:
Az utolsó három mondatodon kívűl mindenben igazad van.
Bazmeg egy Lendvai Ildikó még politikai tényező. Észbontó.

Én még a szoci szadesz együttkormányzás idején azt mondtam hogy ennek a népnek egy enyhe diktatúra kell.
Emlékszel mikor minden vitájukat kivitték a nyilvánosság elé szabályszerűen közröhejt csinálva magukból.
A diktatúra bejött. Az hogy enyhe az is.
A probléma az hogy a népnek egyre szarabb.

**mimi** 2015.02.21. 08:41:05

@QUERCUS:

De, hogy ki akadályozta meg a többséget, hogy az utált Fidesz ellen szavazzon, azt nem tudom. Persze azt ugye nehéz lenne beismerni, hogy az úgynevezett ellenzék nem képes semmilyen alternatívát nyújtani vele szemben.

sajnos így van....

adg 2015.02.21. 08:42:13

Ha nem valtozott volna a rendszer, akkor is ok nyertek volna, lehet, hogy kisebb aranyban.
Amugy pedig, ha nem ok nyertek volna valami csoda folytan, akkor azota regen elorehozott valasztasok lettek volna szerintem, amit olyan massziv tobbseggel nyertek volna fideszek, mint 30 eve az mszmp. Ami az ellenzek koreiben van, az sajnos tobb, mint nevetseges, nemhogy a kormanyzasrol, egy kaverendelesrol nem tudnak megegyeznj, kabare az egesz.
Pedig lassan ideje volna egy rendes ellenzeknek, de ahogy ezek pillanatnyilag mukodnek, szerintem a kerdes az mindissze, hogy a jobbik kormanyra kerul-e a kovetkezo valasztasokon, vagy egyedul is boldogul a fidesz.
A ket harmad meg tudomasom szerint nem azt jelenti, hogy minden letezo allampolgar 2/3-a szavazott rajuk, hanem azt, hogy a mandatumok ket harmadat nyertek meg.
Mindig nevetseges, amikor kijonnek az ellenzeki statisztikak, hogy a ket harmad az meg tizenot szazalek sincs. Aki szavazhatott, es akart is, azoktol a legtobb szavazatot a fidesz kapta. Lehet, hogy ez kevesebb, mint 66%, lehet, hogy csak 58, lenyegtelen a vegeredmeny szempontjabol.
A magyar valasztasi szabalyok meg messze nem olyan egyedulalloan felodalasak, meg az eu-ban sem. Tul sok nem mulik rajta, kicsit segit a gyoztesnek. Ebben egyebkent van racio, mert az sem normalis, amikor a gyoztesnek kettovel tobb szeke van, es ha az egyik kepviselo kimegy tojni, akkor megall az elet.
A valasztokeruletek atrajzolasa mar egy erdekesebb kerdes lehet.
A bojkott meg egy faszsag, a kormanynak lenne szaz szazaleka, az ellenzeken meog az egesz vilag rohogne azota is. Az ellenzek, amelyik nem indul a valasztasokon. :)

Egy rendes ellenzekre volna szukseg, ami legalabb szikranyi remenyt mutat, hogy kepesek valamit csinalni, ami alternativa lehetne a valasztoknak, ami esetleg az apatikus egy harmadot is meg tudja szolitani, ez a mostani egy molyfing. Van par tehetseges, remenykelto gyerek, de ez meg nagyon keves, a szervezesi kepesseg meg kimerul a hogy csesszunk ki a szovetsegeseinkkel es hogy csinaljunk magunkbol orszag-vilag elott bohocot...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:42:24

@**mimi**:
Ott van a "de". A mandátumokat nem a "de" szerint osztják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:43:31

@**mimi**: Pláne ne erőltesd...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

**mimi** 2015.02.21. 08:45:10

@diggerdriver:
de én szőke nö vagyok...és akkor is ott a de:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 08:51:12

@**mimi**:
befjdadjhgtrebhuug

Most ütemesen belevertem a fejem a klaviatúrába...
Mimike vannak neked egyéb figyelemreméltó kvalitásaid...
Ha azok kidomborítását helyeznéd látókörbe máris javulna a jövőképünk...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

**mimi** 2015.02.21. 08:54:09

@diggerdriver:
na mostan szexista vagy , vagy mijafene??? :))

Tudom, hogy igazatok van, adg tökéletesen összefoglalta.
Nem tehetek róla, deeee....belül az igazsság érzetem nagyon dünnyög.
majd felébredek...

adg 2015.02.21. 09:02:06

@diggerdriver: megvan a modja a hatarok bovitesenek. Azert remelem, hamarosan maskepp is kifejezodik, hogy ertekelik a munkamat, nem csak abban, hogy appreciated. Ezert nem sokat adnak a boltban. :D ez nem panasz, csak jo lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 09:05:01

@adg [Au, Darwin]:
Persze hogy meg. Jól kell dolgozni.
A lehetetlent teljesítjük a csodákra egy kicsit várni kell.
Én mindig azt mondom hogy megcsinálom amit a fizikai törvények engednek, plusz 10%.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 09:05:58

@mojyo:

Én minden sajtót figyelek. Nézd meg, hogy hány száz forrás van általam lájkolva a BircaMédia FB-lapon. A lehető legkülönbözőbbek.

Az orosz nép többsége megérti, hogy háború készülődik az országa ellen. Hozzáteszem: ott is van ellenvélemény, aki szerint mindenért Putyin a hibás, s a nyugatnak van igaza.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 09:05:58

@diggerdriver:

Valójában ez nem teljesen igaz. Én nagyon sok emberrel beszéltem erről.

2014-ben Mo-n a választás alapvetően PROTESZTszavazás volt. A Fidesz népszerűsége erősen csökkent 2010 óta, s a Fidesz tulajdonképpen csak azért tudott ismét nyerni, mert az emberek a ballib ellenzék ELLEN protestáltak szavazatukkal.

A ballibek azt hiszik: aki a Fideszre szavaz, az fanatikus, agyatlan robot. Pedig nem, ilyen talán félmillió ember lehet, a keménymag. A többi azért szavaz a Fideszre, mert nem akarja se a Jobbikot, se a ballibeket.

Egy csomó embertől hallottam "lopnak ezek éjjel-nappal, de még így is jobb, mint ha visszajön a baloldal".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 09:07:50

@adg [Au, Darwin]:
Ééééén szexista???
A szex szót is csak azért nem felejtettem még el mert az angolban ha jól emlékszem valami számot jelent:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 09:12:31

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem, ez amit írsz pont a 2014-es szavazásra nem igaz.
Az emberek nem a ballib miatt nem mentek szavazni.
Én akikkel beszéltem azok egyöntetűen azt mondták hogy azért nem mennek mert úgysem fog változni semmi.
Egyszerűen belefásult a nép 23év folyamatos hülyítésébe.

adg 2015.02.21. 09:16:01

@diggerdriver: "A szex szót is csak azért nem felejtettem még el mert az angolban ha jól emlékszem valami számot jelent"

Fel hatot, ha mar igy nekem cimezted. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 09:17:40

@adg [Au, Darwin]:
Húú tényleg...
Miminek szántam:))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2015.02.21. 09:22:31

@maxval bircaman szerkesztő:

Fordítva, Max. 2010-ben szavaztak az emberek az liberósok ellen. 2014-ben viszont a szavazók jelentős részének konkrét anyagi érdeke volt, hogy a Fidesz nyerjen.

Na megyek dolgozni.

tanato 2015.02.21. 09:23:09

@maxval bircaman szerkesztő: Azt hogy konfrontálódik a nyugattal,Ukrajnával a régi kelet-eu. volt szoc. államokkal/kivéve minket talán/,inkább jobb volna ha békésebb húrokat pedzene.Az erőszak nem jó irányba visz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.21. 09:36:01

@diggerdriver: az majd vasarnap kiderul, h ketharmad-e.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 09:49:52

@~~Babette~~:
Semmilyen jelentősége már nincs a kétharmadnak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.21. 10:16:40

@diggerdriver: és? Attól még nem lesz valami etikus. Mondjuk ha beleveszik az alkotmányba, hogy megszűnt a magántulajdon vagy az élethez való jog. Mit gondolnál arról? Egyelőre kisebb horderejű ami történt, de nincs kizárva, hogy lesz durvább is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 10:18:12

@Zka:
Ki beszél itt etikáról?
Politikában?
Melyik bolygón élsz?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.21. 10:20:47

@diggerdriver: nézd, a hozzászólásom annyi volt, hogy könnyű törvényesen nyerni úgy, hogy te hozod a törvényt. Ahogy könnyű törvényesen lopni is úgy és meg is tették: a legegyértelműbb példa erre a trafiktörvény. Törvényes, de csak azért, mert ők a törvény.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 10:26:33

@Zka:
Kérdezek én is valamit.
Könnyű törvényesen nyerni úgy hogy olyan mértékben legatyásítod az országot mint Medgyesi tette, amikor akkorát ígért sőt be is tartotta aminek nem volt fedezete.
Ennek következményeként a válság egy végsőkig eladósodott anyagilag kivérzett országot ért.
Mindez törvényesen.
Akkor miért nem mondta senki hogy te fasz hát hülyeségeket ígérsz, és tönkreteszed az országot ha betartod?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 10:53:43

@tanato:

A nyugat kezdte. Oroszországnak nem volt más opciója, mint válaszolni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 10:53:43

@Zka:

A törvény alig változott valójában. Nem azért nyert a Fidesz.

Erika Kormosné 2015.02.21. 10:53:43

Kedves Mónika! Szeretném veled felvenni a kapcsolatot privátban, amennyiben ez lehetséges! Köszönöm!

adg 2015.02.21. 11:09:34

@Erika Kormosné: ha esetleg nem valaszol, kuldj egy levelet a hataratkelo@hotmail.com cimre a hataratkelonek, o tudja tovabbitani a szerzonek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.21. 11:18:41

@adg [Au, Darwin]: persze, ennyi/ilyen tulora van siman es nem is nyifogok erte en sem.de havi 70 ora ingyer na az lofasz az oda kategorias lenne....

tanato 2015.02.21. 12:46:04

@Erika Kormosné: Szerintem alapból, nyelvtudás nélkül nem lehet kimenni ápolónőnek Németbe.Itt valami difi van,vagy valami egészen speciális szituról van szó.Elnézést ha nem ezért keresed a posztírót.

tanato 2015.02.21. 12:47:53

@maxval bircaman szerkesztő: Én elismerem az USA sem egy angyal,sosem volt.De azért Putyin KGB-s múltja miatt alapból birodalompárti szerintem.Úgy szocializálódott Brezsnyev alatt.

2015.02.21. 13:14:19

@tanato: +1. Arrol nem beszelve hogy a mindennapi elet nagyon nehez lenne Nemetorszagban nyelvtudas nelkul. Persze mashol is, de a nemetek (jogosan) kimondottan elvarjak hogy beszeljen a bevandorlo nemetul, meg angollal sem feltetlenul konnyu boldogulni.

2015.02.21. 13:19:13

@diggerdriver: Ez igen, ez a jo hozzaallas. Tapasztalataim szerint mindenhol latjak es ertekelik ha szereted es komolyan veszed a munkadat. Igy kell csinalni, nem nyafogni hogy leneznek mert bevandorlo vagy stb. stb.

2015.02.21. 13:37:39

@maxval bircaman szerkesztő: Szoval az megy az orosz sajtoban, hogy haboru keszul Oroszorszag ellen? Mar ez is nagyon felelmetes, hiszen ez olyan, mintha varnanak arra, hogy jojjon az a nyugati gesztus, amitol jogosnak itelt ellentamadasba lendulhetnenek, es attol mentsen meg minket a joisten. :(

Remelem ez sosem fog bekovetkezni, a nyugati sajtoban legalabbis nem mondjak, hogy haborura keszulnek. Az igaz, hogy ugy gondoljak, hogy Putyin a hibas, es kockazati tenyezokent tekintenek ra, de nem kezdtek el felkesziteni az embereket, hogy rendezkedjenek be az oroszok tamadasaira, bar voltak ilyen hangok talan, szerintem inkabb ova intenek a paniktol.

Szoval most akkor ki akar igazan haboruzni? Remelem, hogy igazan rohadtul senki. En beket szeretnek, tudod, ilyen orosz turistakat, meg orosz turistautakat, meg uzletelest, kereskedelmet, meg ilyeneket...

tanato 2015.02.21. 13:59:42

@Mirjam2: Nem véletlen hogy nem jelent meg a posztíró,valami nem kerek itt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 14:05:25

@mojyo:

A nemzetközi háttérhatalom el akar söpörni mindent, ami veszélyezteti a tervezett liberális világállamot, ez az alap. MInden ennek a következménye.

tanato 2015.02.21. 14:15:47

@maxval bircaman szerkesztő: Már most is az ,de sok régi vágású orosz szeretné ezt bővíteni.Persze hogy népszerű az elnök.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.02.21. 14:24:50

@diggerdriver: ????? "Törvényesen nyertek"?

Megvesztél Diggerdriver??

1.Itt ez a közpénzből lopott politikai direct sales, amikor az egyik single issue mozgalomnak az volna a politikafüggetlen tevékenysége, hogy cserkészcsapatként járja a KUBATOV listás házakat. Mi ebben a törvényes? Mögé téve azt a folyamatot, hogy 10 év alatt single issue mozgalmak ezreit írtották ki!!!!

2. a közpénzbő lopott pártpropaganda tízmilliárdos médiaépítőipari büdzséje, kb 4 ezer MRD FT Landolt a KÖZGÉP-nél! Abból a pénzből felvásárolták az órisáplakát cégeket! Mi ebben a törvényes?

3. az ÁFA csalással házaló állammaffia brókerei, a "perkálj vissza" EU pénz brókerek, évi 1000 milliárd Ft-tal vágják meg a költségvetést és csatronáznak imseretlen mennyiségű összeget A pártkasszába. Mi ebben a törvényes?

4. az "öld a független civileket" pártpropaganda és forrás elosztó bizottságok ténykedése, hol törvényes? Milyen mértékben hiányzik a civil tevékenység onnan, ahol a normális országokban érdekképviseletek és közösségi kontroll alatt lévő hiánypótló humánszolgáltatások dolgoznak az olyan frontokon ahol éga ház! Ahol rendszerkorrokcióra lenne szükség!

4. a Grippen jutalék, a Simens jutalék, a megduplázódott költségvetésű 4-es metro, a 80 évre titkos Paks 2., a MÁV Cargo pártkasszákba csorgatott pénzei tehát a feltárt korruociós esetek kieszik családokra vetítve EGY HÁZ ÁRÁT CSALÁDONKÉNT!

- Drága kedves rajongóm Diggerdiriver, ki a csoportnyomás ellenére szereted a megszólalásaimat.... Te tényleg úgy gondolod, hogy itt a törvényesség kérdésének semmi keresnivalója nincsen?

2015.02.21. 14:35:44

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt ki mondta, erre te magadtol jottel ra, vagy ez is megjelenik az orosz sajtoban? En eskuszom, hogy nem kotozkodni szeretnek, engem tenyleg erdekel, hogyan gondolkodnak, es hogyan latjak a vilagot mostanaban az oroszok, akiket en egyebkent, mar mondtam, hogy tenyleg nagyon szeretek amugy. Csak az ilyen tanulmanyozasokhoz se turelmem, se megfelelo nyelvtudasom nincs, ezert kerdezem, hogy tenyleg ez most az orosz vilagkep, hogy vannak ok, meg meg nehany masik orszag, akik ellenalnak egy nemzetkozi hatterhatalomnak, amelyik liberalis vilagallamot akar epiteni? Vagy ez csak a te vilagkeped? :D Es ha nem, es tenyleg igy gondoljak, akkor arrol is van elkepzelesuk, hogy kik alkotjak ezt a "hatterhatalmat", es milyen alapon mukodne ez a "liberalis vilagallam" es mikorra tervezik ezt letrehozni? Es ha lenne ilyen, ilyen liberalis vilagallam, amiben az egesz vilag benne lenne, akkor az mindenkeppen rossz lenne Oroszorszagnak? Peldaul nem kereskedhetnenek azon belul a naluk levo foldgazzal tovabbra is, vagy nem lennenek kepesek arra, hogy kitargyaljak maguknak a liberalis vilagallam alakulo ulesen, hogy Oroszorszag csak nem-liberalis tagallamkent lesz hajlando reszt venni ebben, es nagyjabol minden masik tagallam is azon ertekek szerint elne tovabb, amiben eddig, szoval akkor elkepzelhetetlen lenne akkor, hogy a tobbiek erre ne mondjak azt, hogy oke rendben?

morsels (törölt) 2015.02.21. 15:09:30

@Saman:
Hat digger, rajongani csak pontosan, szepen, ahogy csillag megy az egen, ugy erdemes.
:-))

2015.02.21. 15:11:09

@mojyo: Szoval, engem az erdekel, hogy honnan ered ez a felelem, es miert pont velunk, europaiakkal szemben?

Az jut eszembe, hogy az EU-t pont az egymast gyulolo nemetek es franciak hoztak ossze, mert szukseguk volt a szen es acelkozossegre. Mi nem csinalhatnank ilyet az oroszokkal, egy masodik europai ipar es foldgazkozosseget? Az europai kozossegen belul is volt szazfele ellentet es most is van, ilyen-olyan kormanyok valtjak egymast, de tudunk targyalni egymassal es tudunk egyseget alkotni, ha kell, peldaul a kornyezetvedelem teren. Ezert en egyaltalan nem ertem, hogy mellettunk, velunk egyuttmukodve miert ne lenne helyuk vagy szerepuk az oroszoknak. En nem felek az oroszoktol, hanem szeretem oket, es azt szeretnem, ha tolem sem felnenek es engem is szeretnenek :D

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.21. 15:57:59

@Saman: sajnos az általad említett problémák valósak, s napkelettől napnyugatig többé-kevésbé (figyeljünk a sorrendre :) ) jellemzők a demo(cso)kráciákra - ami, mint tudjuk, ilyen meg olyan, csak még sokkal jobbat nem talált ki a kétlábú. a kormányon lévők mindenütt igyekszenek lejtős pályát kialakítani a maguk számára (hogy ezt mennyire átlátszóan teszik, ízlés dolga).

mindenesetre a magyar viszonyok között (sajnos) nem jelent nagyságrendi romlást a demokrácia elleni kubatovista fideszes ármány. kétségkívül ugyanúgy bűnözők ezek, mint az előttük regnáló (mszp-ként emlegetett) díszes társaság.

a kérdés nem is ez, hanem, hogy mit állíthatunk arról a népről, amelynek csak ilyen politikusokra futja. mit várhatunk attól a néptől, amely sorai közül csak ilyen politkusokra telik.
ez sokkal súlyosabb probléma, és jelzi, hogy nem várhatunk áttörést a következő néhány évtizedben... :(

választhatunk: szembeköpjük magunkat vagy meghasonlunk magunkkal, megtagadva identitásunkat.

morsels (törölt) 2015.02.21. 15:58:03

@mojyo:
Dehat leirta.
A hatterhatalom az USA-n keresztul nem engedi, hogy Europa es Oroszorszag egymasra talaljon.

morsels (törölt) 2015.02.21. 16:04:08

@A nick már létezik válassz másikat:
"mit állíthatunk arról a népről, amelynek csak ilyen politikusokra futja"

Ez igy hulyeseg.
A nepnek ehhez sok koze nincs. A rendszer az, amiben aztan adott jellemek emelkednek, kerulnek donto pozicioba.
Egy rendszert meg nem lehet 'csak ugy' megvaltoztatni, mert nem igy mukodik.

2015.02.21. 16:07:16

@morsels: De akkor az orosz kormany miert azoknak az Europan beluli eroknek ad penzt, akik elutasitjak az europai egyseget (pl. a Nemzeti Front, vagy a Sziriza, meg egy csomo mas euroszkeptikus politikai csoport ugy tudom, mind orosz penzugyi segitseget kaptak, fuggetlenul attol, hogy bal-, vagy jobboldaliak, liberalisak-e vagy sem, stb), ahelyett, hogy inkabb az egyseges Europat segitenek, hogy minel eroteljesebben ellensulyozni tudja az USA befolyasat, ill. fel tudjon lepni a "hatterhatalom" ellen, legyen ezutobbi barmi is / alljanak ok barkikbol is....?

tsabus UAE 2015.02.21. 16:10:18

@mojyo: Orosz kolléganő, okos, modern, felvilágosult - elvileg.
Aztán nyom egy olyan Birca-féle háttérhatalmas, "Putyin az Isten" dumát, hogy azt hiszed, egy 50-es évekből előkotort filmhiradó elevenedett meg. Az első alkalommal, hetekig tartott, míg rebootolt az agyam tőle. Aztán összefutottam egy másik, hasonló, egyébként meg végtelenül kedves orosszal és tőle is hallottam ilyen monológot.
Ha ebből indulok ki, akkor senkinek nincs joga agymosással vádolni a nyugati médiát, mert a keleti se piskóta !

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.21. 16:12:37

@morsels: A politikusok meg ugye a fan teremnek, azokat nem a nep valasztja veletlenul sem :)

tsabus UAE 2015.02.21. 16:17:30

@mojyo: Egyszerű: ha taccsra vágja az EU-t, akkor a kontinens egy része az ő közvetlen befolyási övezetévé válik, mintegy újjáépítve a régi ütközözónát. Ha az EU nem önálló entitás, hanem széthullott, kóválygó darabok maradnak, akkor az orosz befolyási övezet határán sem lesz majd egy valóban ütőképes hatalom, maximum 1-2 erősebb ország, amelyek a hagyományos ellenségeskedéseik miatt nem fognak össze ellene, de legalábbis nem hatékonyan.
Ha pedig sikerül szétrobbantani az EU-t, akkor már meg is van a recept az egész kontinens bezsákolására. Határ a csillagos ég... pontosabban, a globális hatalom.

morsels (törölt) 2015.02.21. 16:20:24

@tildy[UK]:
Nezd, mifelenk nem fura egy noi programozo. Senki nem csodalkozik el, eszebe sem jut megkerdezni azt, hogy miert pont programozo akart lenni, miert nem babazik.

Es szerintem igen, ez nem a 'nep' kerdese, hanem a rendszer, amiben elnek az emberek.

A mai magyar rendszer ugy korrupt, ahogy van (tok mindegy, melyik partot, oldalt nezi az ember), igy akik a rendszer reszei lesznek, azoknak adott jellemzokkel kell rendelkezniuk.
A rendszer 'valasztja ki' maganak az egyent.

morsels (törölt) 2015.02.21. 16:22:22

@mojyo:
Allitolag ad.
Persze egy partot penzelni nem egeszen ugyanaz, mint egy orszagot.

morsels (törölt) 2015.02.21. 16:25:04

@tsabus [UK]:
Nem hiszem, hogy ez az utkozozonarol szol, inkabb gazdasagi eropolitika, gazdasagi ervenyesules kerdese.

Oroszorszagnak van nyersanyaga, amit az europai gazdasag tud hasznalni, a kerdes az, hogy milyen eroviszonybol targyalnak a felek.
Gyakorlatilag arrol van szo, hogy ki fugg a masiktol nagyobb mertekben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.21. 16:31:52

@morsels: Szerintem ez megint a masra haritas. Mert egyszerubb a rendszert okolni, mint tokosnek lenni, es felallni, es netan ellentmondani.

morsels (törölt) 2015.02.21. 16:40:33

@tildy[UK]:
Nem, ez nem haritas, hanem teny.
Es en nem okoltam a rendszert, hanem tenykent irtam, hogy adott rendszerben adott kolcsonhatasok mukodnek.

Szerinted milyen eselyed van szemely szerint neked egy tokos felallashoz? Mert erdekes modon mindenki mason keri ezt szamon, aztan marad az, hogy mindenki toketlen.

Ami nem igaz, csak mint irtam, adott rendszerben adott jellemzok ervenyesulnek jobban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.21. 16:44:19

@morsels: Figy, azon kivul, hogy amegfelelo helyeken panaszt teszek ( mav, korhaz) , mast nem nagyon tudok tenni

morsels (törölt) 2015.02.21. 16:52:16

@tildy[UK]:
Hat errol beszeltem.
A rendszer adott, azt valtoztatni nem egyszeru.

De nem azert, mert a 'nep nem termel ki tehetseges, normalis es szeplotlen' szuzeket, hanem azert, mert a rendszer szabalyozza a kivalasztast.
Nem, nem antidemokratikus modon, hanem a jellemzoket hordok kerulnek olyan pozicioba, ami a rendszerhez jobban illeszkedik.

tsabus UAE 2015.02.21. 16:54:10

@morsels: Az ütközőzóna nem gazdasági fogalom és én sem annak szántam. Gazdasági és politikai értelemben a "befolyási övezet" kifejezést használtam. Ez pont - veled egyetértésben - a gazdasági érvényesülésről szól.
Csakhogy Oroszország nagyon más, mint egy nyugati ország. Ha ő gazdaságilag érvényesülni szeretne, akkor az tutira nem csak a gazdaságról szól, hanem a saját oligarcháiról, az USÁ-tól való távolságtartásról, lopásról és nagyobb fokú kizsákmányolásról, mint amiről a Nyugat kapcsán beszélhetünk.
Szóval, mint egy országnak a sok közül, neki is lehetnek jogos igényei, de ha valaki ezeket támogatja az EU-val szemben, az szerintem egy holdkóros...

morsels (törölt) 2015.02.21. 17:00:40

@tsabus [UK]:
Na, ez latod sokkal erdekesebb megkozelites, mint birca geopolitikai ertelmezese, amit sok gondolkodas utan tud es nem teved.

Szoval szerintem (hangsulyozom szerintem) Europanak kene nyitnia kelet fele, tobb (ertelemszeruen gazdasagi) okbol is.
Nyilvanvaloan Oroszorszag komoly partner lehetne. Es itt jon be az, amit te irsz, hogy a jelenlegi orosz tarsadalmi berendezkedes nem igazan kompatibilis a nyugat-europai rendszerekkel, de meg ezt is at lehetne hidalni.

Az is teny (megintcsak, szigoruan szerintem), hogy ez egyertelmuen sertene az USA gazdasagi erdekeit, amit ertelemszeruen nem nez jo szemmel, de egy egyseges Europaval szemben nem sok eselye lenne.

Namost az Ukran dolog csak egy pocok ebben az egeszben, aminek a birizgalasa felizgatott mindenkit, de szerintem onmagaban a megoldas nem az ukran valsag rendezeseben van. Vagy legalabbis az ukranoknak tok mindegy, hogy melyik oligarcha alatt elnek szarul, ugye.

Nyilvanvaloan marad a nemzeti, nacionalista kartya, aminek igazabol semmi koze ahhoz, ami igazabol tortenik.

tsabus UAE 2015.02.21. 17:11:48

@morsels: Szerintem az tévedés, hogy egy sima üzlet az USA érdekeit sérti. Az sérti az USA érdekeit, ha valamilyen üzlet kapcsán, az EU (vagy valamely tagállama) zsarolhatóvá válik. Jelenleg a gáz az orosz csodafegyver, de ha pl. még létezne az Ikarus és főleg orosz piacra szállítana, akkor az is ilyen fegyver lehetne ellenünk. Sok példa támasztja alá, hogy az oroszok nem egyszerű kereskedelmi szerződéseket kötnek, hanem ott van a háttérben a "majd egyszer jövünk és kérünk valamit" záradék, írva, vagy íratlanul.
A társadalmi különbözőségek valóban áthidalhatóak, csak a gazdasági kapcsolatokban nem a két társadalom egésze kerül egymással kapcsolatba, hanem cégek és kormányok. A vezetés módjában (gengszterségében) meglévő eltéréstől már nem tekinthetünk el annyira...

tsabus UAE 2015.02.21. 17:17:43

@morsels: Abban egyetértek, hogy az EU-nak kellene nyitni Oroszország felé, mert ez gazdasági érdeke. Csakhogy nem ilyen orosz vezetés mellett. Ukrajna kapcsán bebizonyosodott, hogy mennyire akarnak és képesek betartani egyezményeket.
Szintén Ukrajna és más országok esetében pedig az látszik tisztán, hogy a gazdasági kapcsolataikat bármikor képesek politikai célokra felhasználni, fegyverként.
Lehet ilyen körülmények között normális kapcsolatokat kiépíteni ?

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.21. 17:25:21

@morsels:
"A nepnek ehhez sok koze nincs. A rendszer az, amiben aztan adott jellemek emelkednek, kerulnek donto pozicioba.
Egy rendszert meg nem lehet 'csak ugy' megvaltoztatni, mert nem igy mukodik. "

úgy érted, a háttérhatalom / usa / ufók nem engedik?
ott a nép rengeteg becsületes, jóravaló fia, de nem engedi őket a "rendszer" érvényesülni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.21. 17:28:31

@morsels: ha senki nem lep fel kicsit erelyesebben, akko rmeg marad szepen az a langyos pocsolya.

morsels (törölt) 2015.02.21. 17:35:07

@tsabus [UK]:
Nyilvanvaloan nem sima uzletre gondoltam, nem arra, hogy mostantol a zsigulik lenyomjak az audit eladasban, ha megegyeznek.

Egyertelmuen arrol van szo, hogy ki mennyire fog fuggni a masiktol es hat a vita ezen megy, mert fugges van, oda-vissza. Az oroszoknak lehet gazuk, ha nem tudjak eladni, Europanak meg tobbet kell fizetnie valaki masnak, hogy energiahoz jusson. Ertelemszeruen ez nem pusztan magyar problema, hanem gazdasagpolitikai szkander.

Amibe az oroszok rendesen beletenyereltek most ukrajnaval.
Szerintem 19-re huztak meg lapot, nem sok ertelmet latom.
Kiveve akkor, ha tenyleg haboruzni akarnak Europaval.

Es innentol kezdve vicces birca narrativaja, miszerint az USA a haborus uszito.
Szerintem.

morsels (törölt) 2015.02.21. 17:35:47

@tsabus [UK]:
Vilagos, a nyitas kerdese el van napolva :-)

morsels (törölt) 2015.02.21. 17:41:46

@A nick már létezik válassz másikat:
Huhh... hat a nep egyszeru fianak, mint ahogy a jelek szerint te is egyike vagy, biztos igy jon le.

De en szemely szerint a rendszer alatt egy adott szabalyokkal rendelkezo keretet ertek, amin belul a lehetosegek adottak.
A lehetosegek nem fognak valtozni a keret valtoztatasa nelkul.

Es az emberiseg tortenelme ezt igazolja. Az elso csoportokba verodo oskozossegtol a kulonbozo tarsadalmi formakon keresztul a mostani rendszer, ami nyilvanvalo modon mas orszagrol orszagra.

Az egyenek adottak minden orszagban, a kepesseguk es hozzaallasuk az adott korulmenyek altal bizonyos fokig meghatarozottak, a lehetoseguk viszont mar sokban fugg az adott rendszertol.

morsels (törölt) 2015.02.21. 17:44:23

@tildy[UK]:
Na latod, ez az, amire en is azt mondanam, hogy hazafele kopkodsz.

Egy adott rendszert nem konnyu valtoztatni (ahogy ezt mar irtam).
Es persze hivhatod langyos pocsolyanak, de ezzel csak azokat nezed le, akik nem mentek angliaba dolgozni.
Miert?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.21. 17:56:53

@morsels: nem, ezt bármilyen országra és rendszerre értem, amelyben senki nem áll ki az érdekeiért. Tudod van a vicc is róla, bár ott urulek van tán.

Abszolút országfüggetlen, abszolút nem volt benne a részemről hazakopkodes. ( ugyanezt mondom a kulfoldon picsogoknak is, akik szidjak az itteni rendszert, de változtatni nem akarnak)

Btw, most fogok az nhsnek szólni, hogy ne titkolják előlem a vercukor eredményt. (terhességi diabetesz, de nem mkm mondják mennyi, miközben elég durva family history van. Na majd veszek mérőt jól)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.21. 18:02:34

@Saman:
Igen úgy gondolom.
Egyrészt mert a másik oldal sem különb másrészt bizonyítani sem lehet semmit.

morsels (törölt) 2015.02.21. 18:05:11

@tildy[UK]:
Erre mar tenyleg nem tudok mit mondani.

Quercus a favágó 2015.02.21. 18:06:31

@diggerdriver:

Szerinted ez a Sámán nevű mit szív?

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.21. 18:18:47

@morsels:
"Huhh... hat a nep egyszeru fianak, mint ahogy a jelek szerint te is egyike vagy, biztos igy jon le."

ezen a blogon kötelező a személyeskedés?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.21. 19:21:35

@morsels:

kifogást keresni , meg a rendszert okolni mindig könnyebb. Én otthon próbálkoztam 'javitassal', ovit mentünk festeni, karácsonyra könyveket, játékokat vettünk szintén elmaradott településeken lévő ovisoknak, és még sorolhatnám. Vegul elbuktam, elegem lett, hogy nem lehet, vagy kínkeservesen lehet valtoztatni.

Persze , biztos lehetett volna többet is. Elbuktam.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 20:26:14

@tanato:

Oroszország sosem volt európai típusú gyarmatosító hatalom, ez idegen az orosz állameszmétől. Sokkal inkább az amerikai modellt követték: azaz a határakat terjesztették, de nem idegenek leigázásval, hanem saját telepesekkel. Szibéria orosszá tétele ugyyanaz mint a 13 eredeti amerikai állam terjeszkedése nyugatra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 20:26:14

@mojyo:

Olyan, hogy "orosz vélemény" nincs, mint ahogy "amerikai vélemény" sincs. Oroszországban demokrácia és szólásszbadság van, azaz sokféle vélemény van egyszerre.

Jelenleg 4 fő eszmei áramlat van Oroszországban: putyinista, kommunista, nacionalista, liberális.

A liberális azt véli, Oroszországban liberális demokráciára van szükség, s utánozni kellene a nyugati modellt, de legalábbis annak alapján csinálni egy hasonló liberális orosz modellt. A támogatottsága ennek kb. 10-15 %

A kommunista úgy véli, vissza kell állítani a kommunista diktatúrát, az volt az eddigi legjobb modell, persze egyes hibáit most ki kellene hagyni. A támogatottsága ennek kb. 20-25 %.

A nacionalista úgy véli vissza kell térni az 1917 előtti korhoz, Oroszországnak egyesíenie kell a volt szovjet és orosz területeket, de legalábbis azok etnikaiag orosz területeit. A támogatottsága ennek kb. 10-15 %.

S Putyin tábora. A támogatottsága ennek kb. 45-60 %. Most ez a háborús helyzet miatt felment 85 %-ra, de ez ideiglenes jelenség, ez nem tüntette el a véleménykülönbségeket.

Mind a 4 tábor között vannak közös pontok is és súlyos ellentétek is. Ami érdekes: mindhárom ellenzéki tábor jobban utálja egymást, mint Putyint. Azaz pl. a liberálisok számára is Putyin a kisebbik rossz a nacionalistálhoz és a kommunitákhoz képest.

Még érdekesség: a nacionalisták utálják Lenint, de Sztálinnal szemben megértőek.

Az orosz politika felismeri, hogy az államok különbözőek és szükségtelen mindenkire ráerőltetni ugyanazt azt eszmét, ahogy ezt a nyugat képzeli el.

S a világ nme a liberalizmus felé halad. Léthatóak egyre inkább a liberalizmus kudarcai.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 20:26:14

@tsabus [UK]:

Saját, nem reprezentatív statisztika.

Előző munkahelyemen (PartyPoker) az orosz csoportban dolgoztak 11-en. Mind külföldiek.

Ez a 2012-es orosz elnökválasztás idején volt.

Kérdeztem az embereket kire fognak szavazni. Ketten mondták: ők nem szavazhatnak, nem orosz állampolgárok, az egyik belarusz volt, a másik ukrán állampolgár, a harmadik izraeli.

A maradék 8-ból 1 azt mondta, ő leszarja az ilyesmit, nem jár szavazni. A többiek közül: 5 szavazat Putyinra, 1 a kommunista jelölre, 1 a liberális jelölre.

S a belarusz meg az izraeli megjegyezték: ha szavazhatnának, Putyinra szavaznának. Az ukrán nem, de ő aztán később. 2014-ben, amikor már nem dolgoztam ott, oroszellenes lett - ismerősöm a FB-on, onnan tudom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 20:26:14

@tanato:

Oroszország sosem volt európai típusú gyarmatosító hatalom, ez idegen az orosz állameszmétől. Sokkal inkább az amerikai modellt követték: azaz a határakat terjesztették, de nem idegenek leigázásval, hanem saját telepesekkel. Szibéria orosszá tétele ugyyanaz mint a 13 eredeti amerikai állam terjeszkedése nyugatra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.21. 20:26:14

@tsabus [UK]:

Ugyanez megvan minden oldalon. Manapság egyik fél sem tekint el ettől.

2015.02.21. 21:08:23

@diggerdriver: Tehát akkor nem éltek vissza a hatalmukkal, amikor átírták a körzeteket úgy, hogy nekik legyen jó? Mivel kormányon voltak, még jó hogy törvényesen írták át úgy, hogy nekik jó legyen.

Ha már hányásról van szó, én meg attól hányok, hogy úgy állítod be, mintha mindenki Orbánra szavazott volna. Továbbra is 2 millióan szeretik, nem 10 millióan. Szóval nem értem, hogy miért akarod úgy beállítani, mintha nem így történt volna. Azt senki sem vitatja, hogy törvényes úton lettek megválasztva. Az, hogy lejtett kicsit a billiárdasztal, már erősen vitatható "demokráciai" lépés. Valószínűleg a pofátlan csalás ellenére is nyertek volna, a lényegen nem változtat.

2015.02.21. 21:09:45

@diggerdriver: És akkor mi történne? :)

2015.02.21. 21:12:32

@maxval bircaman szerkesztő: Semmiféle. Ne menjünk bele, úgysem sikerülne "értened".

tanato 2015.02.21. 21:20:40

@maxval bircaman szerkesztő: Ez igaz,de pl. az 1800-as évek végén a muzulmán közép ázsiai országokat ténylegesen gyarmatosították,de mivel tenger nem választotta el őket Oroszországtól mint az angolokat és franciákat a gyarmatoktól,így be is olvasztották őket az Orosz birodalomba.

2015.02.21. 21:20:59

@morsels: De ha nem könnyű (inkább egyenesen lehetetlen), akkor miért is akarna bárki szenvedni x országban, élete végéig? Amúgy meg lehet változtatni, csak ehhez társadalmi összefogás, meg egy kis tökösség kellene. Egyedül kiállhatsz a Kossuth térre elszámoltatást üvöltözni, maximum elvisznek. Ha odaáll melléd még 4 millió ember, akkor megváltoznak az erőviszonyok.

tanato 2015.02.21. 21:24:37

@tsabus [UK]: Ez jó,tényleg átlátszó.ezt már Sztálinék is csinálták internet nélkül.De én egyelőre nem féltem a Nyugatot amíg a keleti elit nyugati egyetemekre járatja a gyermekeit meg nyugati bankokban nyugati valutában tartja a pénzét.

morsels (törölt) 2015.02.21. 21:45:19

@Philosoraptor:
Egyreszt nem irtam sehol, hogy barki szenvedjen, masreszt pont ezert tettem be multkor egy linket, hogy a romanoknal mi tortenik.

2015.02.21. 22:45:47

@morsels: Lemaradtam arról a linkről, bocs. :)

2015.02.21. 22:56:28

@maxval bircaman szerkesztő: Ertem. Ez erdekes, koszonom, hogy leirtad. Azt en sem gondoltam, hogy az oroszok velemenye homogen, arra az egyre voltam kivancsi, hogy mennyire hangosak a haborus harsonak, keszulnek-e valamire, felnek-e valamitol.

Alapvetoen azert aggaszt ez a jelenseg, mert en nem szeretnek senkitol sem felni, egy uj hideghaborut, vagy egy "rendeset" pedig plane semmikepp sem szeretnek.

Azzzal nem ertek egyet, vagyis en nem gondolom azt, hogy a nyugat egyfele velemenyt akarna a vilagra eroltetni, ha az EU nyugatnak szamit, az peldaul nagyon heterogen, es masfele erdekek es ertekek szerint szervezodik Malta, mint pl. Finnorszag, vagy Magyarorszag. Nekem is tetszik benne ez kulonben, szerintem ettol meg lehet egyseges es eros.

Az USA befolyasatol en is tartok, es en sem szeretnem pl. hogy az EU alairja a transzatlanti szabadkereskedelmi megallapodas, de pl. ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, vagy legalabb elonyosebb felteteleket kitargyalni az europaiak szamara, szerintem jobb lenne ha egysegesebbek lennenk (marmint az EU-ban) es akar Oroszorszagot is a barataink es kereskedelmi partnereink kozott tudnank, hiszen kozelebb elunk egymashoz. Namindegy ez mar csak almodozas :(

Ma ezt olvastam: cink.hu/haborus-pszichozis-1686734401

Valahogy nagyon hasonloan erzek en is ezzel az egesszel kapcsolatban.

adg 2015.02.21. 23:20:52

@tildy[UK]: arra gondol morsels, es abben valoszinuleg igaza lehet, hogy nem tul feljonni egy gyokeresen maskepp gondolkodo uj egyen, vagy formacio, mert a rendszer nem engedi ervenyesulni. Egyszeruen nem tud eljutni a felszinre, rejtett marad a szavazok tubbsege elott. Csak az latezik, aki kompatibilos a rendszerrel, igy aztan csak azokra lehet szavazni.

Nem azert, mert a magyar valasztok ilyen balfaszok, hanem mert ezek vannak a listan. Nincs igazan eselye ujaknak.

En igy ertelmezem, es ez szerintem igaz is.

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.22. 00:10:47

@adg [Au, Darwin]:
ez elég ordas igazságnak hangzik, hogy nem kompatibilis a "rendszerrel". meg "rejtett" marad a szavazók előtt...

számtalan párt és pártonkívüli van. ha az az ezekre leadott szavazatok nem érik el a kritikus tömeget, akkor annak nem a "rendszer" az oka, hanem az, hogy ezek a másként gondolkodók NEM kínálnak a magyar szavazó számára vonzóbb alternatívát, mint a maszop-fidesz-kádéenpé-jobbik tengely.
nem kéne ezt a "rendszerre" fogni... be kéne látni, hogy a magyar szavazó fidesz-mámorban él-hal (legalábbis az előző két választáskor ez volt a helyzet). váljék egészségére!
a "rendszert" meg hagyjuk meg az összeesküvés-elmélet-hívők számára...

morsels (törölt) 2015.02.22. 00:53:44

@A nick már létezik válassz másikat:
Reszemrol nincs semmifele osszeeskuves-elmelet, a rendszer meg letezik, mindenhol. Csak mindenhol mas.

De irok egy egyszeru peldat.
Orbanek megnyertek a valasztasokat es az onkormanyzati valasztasok elott gyakorlatilag azt uzentek, hogy ha nem fidesz polgarmester lesz a telepulesen, akkor annak a telepulesnek, varosnak annyi.
Es hat nem is olyan regen osztottak penzt onkormanyzatoknak.
Az is egyertelmu, hogy a fidesz olyanokat fog jelolni, akik a sorban allnak, nem fognak kilogni a megvalasztasuk utan.

adg 2015.02.22. 01:55:11

@A nick már létezik válassz másikat: a partonkivuliek es egyeb erdekessegek tudnak valamelyest ervenyesulni helyi szinten. Ilyenre sok pelda van.

Orszagos szinten viszont nem tud igazan. Egyszeruen nem tud ervenyesulni, nem kapja meg a szukseges feluletet, amin keresztul eljut a valasztokhoz. Ismeretlen marad. Ha meg van egy onallo kampanyhoz eleg penze, marmint olyanhoz, ami osszemerheto a nagyokeval, akkor ez mar feltetelezi, hogy annyira nem fuggatlen a "rendszertol".
A rendszer alatt nem ilyen zsido-ufo-amerikai osszeeskuvesre kell gondolni. Csak egyszeruen van a politikai vezetesnek egy kialakult modja, megvannak a bejaratott dolgaik, sajat privilegiumaik. Es nem akarnak errol lemondani, ertheto modon. Vagyos nyilvan nem engednek be nem passzolo ujakat, nem akarnak magukkal kitolni.

Szerinted hogy tud egy uj arc kello ismertseget szerezni ahhoz, hogy esellyel induljon az orszagos politikaban?
Max bohocok tudnak orszagos ismertsegre szert tenni kulonosebb tamogatas nnelkul, mint pl ez az idiota falus ferenc.
A hatalmon levok pedig mindig meg fognap tenni mondent, hogy a feltoreovo konkurenciat elfolytsak.

morsels (törölt) 2015.02.22. 02:08:53

@adg [Au, Darwin]:
Pontosan.
A politika sok penzbe kerul, amit valakinek finansziroznia kell.
Innentol kezdve a fuggetlenseg-elkotelezettseg elegge megkerdojelezheto kategoria, tok mindegy milyen oldalrol, vagy melyik orszagban nezzuk.
A demokracia nem valamifele varazspalca, amit meglobalva minden jobba lesz, hanem egyfajta piaci verseny a kulonbozo nezopontok kozott.
De ehhez is penz kell.

adg 2015.02.22. 02:31:09

@morsels: "Pontosan"
Valoban, az "elfojt" szot pontos j-vel kellett volna irnom... :)))

KörteM · http://magyarbeteg.blog.hu 2015.02.22. 08:18:12

@Erika Kormosné: Szia Erika, ne haragudj, ha késői a válasz, a face-en követtem elsősorban nyomon a posztot. Sokan mondják, hogy difi van. Nincs difi. Az én korosztályom ugyan tanult nyelvet, de sosem vizsgázott, nem érettségizett idegennyelven. Én a sulik után azonnal dolgozni kezdtem, és nem tudtam önállóan nyelvet tanulni vagy azért mert 300órákat dolgoztam, vagy azért, mert egyszerűen pénzem nem volt kifizetni egy komolyabb nyelvtanfolyamot, az önálló tanulást pedig el sem mertem kezdeni, mert annyi fogalmam már volt a németről, hogy a bátorságom nem volt meg hozzá... a cég, akikkel kijöttem, azt vallja, hogy inkább megtanít egy jó szakembert németül fél év alatt, mint a három éves iskola, ami után még mindig kezdő leszel. Mi itt mindannyian huszonéve a szakmában, intenzív osztályokon dologzó emberek vagyunk. Volt közöttünk olyan, aki korábban már tanult valamennyit, és volt, aki tökéletesen nulláról indult. Most A2-B1 között áll a zömünk. Gyakornokként dolgozunk. Ez felügyelet melletti munkavégzést jelent. A cél pedig mindannyiunknak az elismertetés megszerzése, amihez az első lépcső a B2-es nyelvvizsga. Minden nap 6-10-ig dolgozunk, utána két csoportban nyelvet tanulunk. Majd otthon szintén a tanulás következik. Nagyjából soksor alvás helyett is tanulunk. És ezt nem dicsekvés, nem panaszkodás, csak adatközlés, hogy érezhető legyen, a feladat nehézsége. A klinika és a dolgozói szerintem nagyon jól kezelik ezt a szitut. Figyelnek ránk, és mindenkire, és amiben lehetséges, kapunk segítséget. Gyakorlatilag tényleg csak a tanulásra kell koncentrálnom, úgy van körülöttünk minden kialakítva. Ha szeretnél kérdezni: mkonig.ahha@gmail.com vagy itt: www.facebook.com/monika.konig.581 el tudsz érni, igyekszem válaszolni minden kérdésedre.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 08:46:05

@mojyo:

A nyugati liberalizmus alaptétele a haladás-tan. azaz a dolgok fejlődnek, egyre jobb lesz, így a végén mindenki ugyanazt fogja vallani.

Ez totális tévedés. Viszont e tévedés jellemzője az erőszak legitimálása, azaz a "jót" akár erőszakkal is ki kell kényszeríteni, hiszen az "jó", azaz akivel erőszakot teszünk, annak valójában jót teszünk.

Ezért a nyugat intoleráns, nem tűr meg más eszmét a sajátján kívül.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 08:46:08

@tanato:

S jelenleg ezen területek egyike sincs Oroszországban...

Nézd meg Oroszország legnagyobb kiterjedését és a mostanit.

tanato 2015.02.22. 09:58:15

@maxval bircaman szerkesztő: Persze,hiszen elvesztette a gyarmatait .Ezért sok oroszban még él ezek visszaszerzésének igénye.:De legalábbis a volt szovjet tagköztársaságoké és kelet európáé

tanato 2015.02.22. 10:09:04

@KörteM: Köszi,érdeklődnék,hogyan milyen céggel jött ez össze.Egyedül vágtál-e neki minimál vagy 0 nyelvtudással,vagy csapatban ahol azért voltak németül értő egyének?Ha egyedül ki biztosított tolmácsot?Vagy eleve már olyan kórházba mentél ahol dolgoznak magyarok?Esetleg nem is munkával kezdtél hanem nyelvtanfolyammal?Ezek nagyon lényeges kérdések.
Adva van ugye egy szakápoló egy magyar kórházban/nem személyeskedek bárki lehet a példa/akinek tele van a ........-e mindennel,a betegekkel az orvosokkal a rossz fizuval a kollégákkal stb.kap .Érdeklődik kinti munka után.Nagyon nem mindegy hogy azt mondja neki a közvetítő cég egy hét múlva utazhatsz,majd kint munka mellett megtanítunk németül.Ez esetben az illető már mond is föl és csomagol.A második esetben meg azt mondja a cég,hogy biztosítunk itthon Magyarországon ingyenes nyelvtanfolyamot/a jelenlegi munkád mellett persze/,ahol egy másfél év alatt elérheted a B2 szintet,de kéthavonta tesztírás és szóbeli vizsga lesz ahol 80%-ot kell teljesítsél hogy tovább léphessél.Ez esetben ugye többségben nem lesz valószínű az emigrálás,sőt.
Tehát ezért vártam már rád hogy ezt tisztázhassuk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 10:42:04

@tanato:

Tedd hozzá: 10 oroszból 9 nem akarja ezeket a területeket? Minek kellenének koldusszegény területek és/vagy idegen lakosságúak?

Ha Ukrajnát és Belaruszt kérdezed, azokat sok orosz szeretné. De Üzbegisztán, Azerbajzdzsán, Grúzia, Tadzsikisztán nem kell senkinek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.22. 10:48:27

@adg [Au, Darwin]: Szerintem lehetne valtoztatni, de ahhoz osszefogas kellene. Legjobb pelda, hogy a pedagogusok, vagy egeszsegugyi dolgozok nem mernek kiallni magukert, mert feltika munkahelyuket.

adg 2015.02.22. 10:58:16

@tildy[UK]: igen, ilyen szinten valoban lehetne valtoztatni. Jellemzoen a kisebb resze fog ossze a tarsasagnak, igy elegge kudarcra itelt sajnos. Az osszefogas nem a leghiresebb magyar tulajdonsag, sajnos. Csak akkor kovetkezik be, amikor mar vegkepp tarthatatlan a helyzet

Egyebkent az a vicc, hogy amikor ilyen sulyos munkaerohiany van az egeszsegugyben, akkor ez realis problema, hogy feltened kell az allasodat, ha velemenyt nyilvanitasz. Mikor minden epkezlab emberre szukseg volna...

Kvikveg 2015.02.22. 12:36:17

@diggerdriver: Mar eppen akartam mondani, hogy mi ez, hogy nem no van a profilkepeden, amikor rajottem, hogy de. :D

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.22. 12:36:17

@adg [Au, Darwin]: továbbra sem értek egyet. ellenpéldának ott van az lmp, ami egy amatőrökből álló csoportosulás. mostanra persze kezdenek professzionalizálódni, ami pártszakadás és megkérdőjelezhető erkölcsi háttér formájában válik láthatóvá.

de nem változtat a lényegen, hogy a magyar választónak ott voltak ezek a hamvas, szűz jelöltek a rosszarcú fidesz-mszp keretlegényekkel szemben, alternatívaként. tessék megnézni, mennyire kellettek a magyar választónak!
a magyar választó AKARJA és megérdemli a politikai bűnözőket, akik jelenleg is a nyakán ülnek és nyomorítják. egy vérből valók ők a néppel. nem véletlen a megingathatatlan győzelmük: zsák a foltját megtalálja. minden magyar egy mini szijjártó és lázár, csak nem annyira "sikeres". nem az a baja a magyar embereknek, hogy korruptak és lopnak a politikusok, hanem az, hogy nem ők ülnek a húsosfazéknál.

"ne szabadítsd meg a tevét a púpjától; talán teveségétől szabadítanád meg!"

Quercus a favágó 2015.02.22. 12:45:36

@adg [Au, Darwin]:

Nem a másképp gondolkodással, és nem azzal van baj, hogy azt nem lehet megismertetni a választókkal. A baj az ország lehetőségeivel van. Amit jelen körülmények között perpill ki lehet hozni ebből, azt Orbánék kihozzák. A változtatásokhoz, úgy, hogy annak kézzelfogható eredménye legyen min. 15-20 év kell. Ha valaki ezt nyíltan a választók elé tárja, az nem rúg labdába. Azt, hogy szavazzatok nekünk bizalmat, és majd valamikor jobb lesz.....na azt ebben az országban még egyszer nem lehet eladni. Jelen körülmények között(EU), ebből az állapotból sokkal többet meg nem lehet kihozni. Marad az a megoldás, amit Orbán eltervezett. Európa Kínája leszünk.

Kvikveg 2015.02.22. 13:11:37

@tildy[UK]: lehet tenni, csak ha a rendszer ellenem dolgozik, akkor a rendszer eleri hogy az ember ne tegyen mert semmi ertelme arra fecserelni az energiajat ami utana semmive lesz. A rendszer ellen jo fegyver lenne a szakszervezet es a civil szervezodesek, de azok tudjuk milyen allapotban vannak milyen korulmenyek kozott. Mas lehetoseget nem latok, mert ha nem tomeg mozdul akkor nem tortenik semmi.

adg 2015.02.22. 13:16:53

@A nick már létezik válassz másikat: Igazad van. Valoban nem ertunk egyet, kellenek a kulonbozo velemenyek.

@QUERCUS: Ezzel viszont nagyjabol egyet ertek.
Azt tovabbra is tartom, hogy lehetsz akarmekkora faszagyerek, akarmilyen jo otletekkel, ha nincs meg a kello hatszel, sose ersz el vele semmit, ha az elkepzelesed ellentetes a mainstream gondolkodassal.

Quercus a favágó 2015.02.22. 13:46:33

@adg [Au, Darwin]:

Igen. És kell még egy lényeges dolog. Feddhetetlen legyél. Te is, meg a családtagjaid is. Mert mindenkiről tudnak mindent. És ha kezdesz veszélyessé válni, előszedik a "tudást". Persze az sem gond, ha nincs sarad. Majd kreálnak. Ma ebben az országban politikai pályára lépni......na ahhoz kell nagy bátorság. Mert az ország érdekét nagy ívben leszarja mindenki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.22. 14:01:10

@Kvikveg: Igen, ezt irtam korabban is. En spec belefaradtam, hogy en mennek, de nem jon velem senki, hogy tegyen. Egy fecske meg nem csinal nyarat.
Meg aztan ugye gondolsz a csaladodra, ismeroseidre, ok se keruljenek hatranyba csak azert, mert neked esetleg " nagy volt a szad".

KörteM · http://magyarbeteg.blog.hu 2015.02.22. 19:33:18

@tanato: szívesen megadom neked a cég elérhetőségét, ha érdekel.
Ha az én tanácsaim érdekelnek azt mondom, hogy nem szabad a nulláról elindulni.
Nem, mert hiába vagy jó, iszonyú nehéz lesz.
Ha tudod, hogy külföldre készülsz, bármennyit is, de kezd el tanulni, vannak már olyan könyvek, amikkel el lehet indulni egyedül.
Én másfél hónap alatt léptem ki, és költöztem el.
Ki-ki eldöntheti, hogy ez megfelelő-e neki.
Nekem jó volt.
Nagyon nehéz beilleszkedni és elhelyezkedni...talán nekem szerencsém volt. És igen, ez nem mindennapos szituáció, nem is való mindenkinek. Kemény nyelvsokk, de nekem kellett ez az erős kezdés, hogy ne nézzek vissza, hogy le tudjam zárni a tagozathoz és a politikához köthető munkáimat.
Esélyem, és időm sem volt így semmi mással foglalkozni.
Ennél többet csak a cégem mesélhet, ha úgy gondolod, hogy szeretnéd megpróbálni, akkor a feltételek:
-intenzív osztályos tapasztalat
-diploma
-titoktartási nyilatkozat
-német nyelvű önéletrajz.....
így kezdődik....
A többit a cég fejvadászai döntik el.
Ha érdekel, küld el az önéletrajzodat nekem,,,vagy nekik rögtön.
Hm?

2015.02.22. 20:10:51

@maxval bircaman szerkesztő: Aha, szoval innen ered a felelem a liberalis vilagallamtol :)

En nem ertek a liberalizmushoz, de szerintem a haladas csak egy kovetkezmenye annak, hogy mindenrol szabad gondolkodni, es mindenrol lehet kerdest feltenni. En legalabis ugy tudom, a liberalizmus azt jelenti, hogy szabadelvuseg, tehat, hogy a szabadsag az elsodleges es legfontosabb ertek, ezert nehezen tudom elkepzelni, hogy pont ez ne hagyna helyet mas gondolkodasoknak.

Az USA-t vehetjuk nyugatnak igaz? Ott peldaul van egy csomo organikus zoldsegpiacos, kornyezetvedo hipszter, de szerintem legalabb ugyanannyian vannak a fegyvermanias, az evoluciot is tagado cowboyok is. Nem tudom, hogy ki akarna eroszakkal meggyozni egymast ezek kozul, bar az elobbi csoport biztosan szeret az utobbibol gunyt uzni az interneten, de ettol nem fog eltunni egyik vilagnezet sem, szoval en egyaltalan nem latom, hogy miert gondolod azt, hogy nyugaton csak egyfele velemeny elfogadott.

Amugy azt nem tudom, hogy en peldaul liberalis vagyok-e vagy sem, de szeretek nyugaton elni, es latom az elonyeit, a hatranyaihoz pedig kepes vagyok alkalmazkodni. Valoszinuleg egy kevesbe liberalis alapokra epult helyen is biztosan megtalalnam azokat a dolgokat, amik tetszenek, es annak hatranyaihoz is kepes lennek alkalmazkodni. Szoval en alapvetoen nem hiszek az izmusokban es nem igazan erdekelnek, en nem gondolom, hogy ezek univerzalisak lennenek, szerintem sokkal inkabb az hatarozza meg az emberi gondolkodast, hogy milyen a kornyezet es a tapasztalas. Nem veletlen, hogy az olyan univerzalisnak szant ideologiak, mint a keresztenyseg, vagy a kommunizmus, vagy barmi mas, is mashogyan sikerultek, ahany helyen csak megjelentek, mindenhol alakitottak rajta egy kicsit. Eppen ezert szerintem nem erdemes felni a hatterhatalomtol, hiszen, ha letezik, es valoban az a celja, hogy egyfele velemeny uralkodjon a vilagon, mire ez megvalosul, ezerfele fog toredezni az a bizonyos "egyfele", es ugyanugy fogjuk irtani egymast, mint elotte :D

tanato 2015.02.22. 21:00:32

@KörteM: köszi az infót,én nem ebben a cipőben járok ,de érdekelt a dolog azért kérdeztem.Majd írok privátban is.

tanato 2015.02.22. 21:13:04

@maxval bircaman szerkesztő: Na jó erre csak azt mondom miért kellettek 200 éve a viszonylag gazdag nyugat-európai államoknak a kiterjedt mély-szegénységben élő ázsiai és afrikai gyarmati területek?A hatalomvágy,nemezeti büszkeség,nacionalizmus/fessük be angol színekre Afrikát Kairótól Fokvárosig,úgy rémlik volt egy ilyen szlogen anno pl./ és a gyarmati kizsákmányolás miatt.Ha más nem volt rabszolgát vettek és eladtak.És ne becsüljük le azért az orosz nemzeti gőgöt sem,18-ig a fél világ urai voltak Finnországtól a japán határig.

kék madár 2015.02.23. 00:40:48

@maxval bircaman szerkesztő:
"Oroszországban demokrácia és szólásszbadság van, azaz sokféle vélemény van egyszerre"
ilyen nyilvanvalo hazugsagokat provokaciobol nyomatsz vagy ennyire tajekozatlan vagy? Minden nap lathatsz szetvert, bebortonzott Pussy Riot szintu tuntetooket az interneten, de ne keress ra, meg zavarna az alternativ vilagfelfogasod.

négyzet 2015.02.23. 12:21:46

@A nick már létezik válassz másikat: én ezzel eléggé egyetértek. Akkor vált számomra nyilvánvalóvá, hogy az emberek ezt akarják, amikor a tavalyi választások után megláttam az eredményeket. Mondjuk konkrétan a mi szavazókörünk eredményeit. Az lmp jelöltje, aki helyben ismert, tisztességes figura, tizedannyi szavazatot kapott, mint az mszp-s, a fideszeshez képest meg 5%-ot. Pedig nálunk a fidesz nem is helyi embert indított, akit ismerni lehetne. Engem nagyon nem érdekelnek az ilyen kifogások, hogy "azért nem mentem el szavazni, mert nem volt kire". Hát kérem, a fáradtságot sem vették, hogy megismerjék a jelölteket, szerintem. Mert mi másnak köszönhető, hogy egy 2500 fős szavazókőrben 16 szavazatot kap egy vállalható ember, a fanatikusok meg több százan leszavaztak a pártjuk színében indulóra és kész.

tsabus UAE 2015.02.23. 13:26:51

@négyzet: "...egy 2500 fős szavazókőrben 16 szavazatot kap egy vállalható ember, a fanatikusok meg több százan leszavaztak a pártjuk színében indulóra és kész." - Na, itt a probléma gyökere.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása