oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 29. 06:45,  Mese felnőtteknek 351 komment

2015. január 29. 06:45 Határátkelő

Mese felnőtteknek

Hol volt, hol nem volt – kezdődik a mai poszt, de ha végigolvassátok, rájöttök majd, hogy nem mese, hanem kőkemény írás Hófehérkéé (természetesen nem véletlen, hogy ezt a nevet választotta, miként a meseformátum sem). Nem akarok megelőlegezni semmit, de annyit elöljáróban mondhatok, nekem nagyon tetszett a történet, remélem, nektek is fog.

muto.jpeg

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két ország. Az egyiket úgy hívták, Szürkepala ország, a másikat meg úgy, hogy Csillámország. Egy fényes híd kötötte össze őket.

Szürkepala országban élt egy kislány, aki hófehérkének tanult egy négy éves szakközépiskolában. Tudta, hogy ha elkezd dolgozni, akkor fehér ruhát kap, és segíteni fog az embereken.

A negyedik év vége felé elkezdték mondogatni neki, hogy milyen jól tanul, hogy milyen okos, menjen hát egyetemre és legyen belőle Nagy Fehér Isten, akkor élet és halál ura lesz, és még többet tud majd segíteni.

De a kis Hófehérkének nem tetszett az a hatalmas felelősség. Nem akart dönteni életről és halálról, így mindenki nagy csalódására elkezdett Hófehérkeként dolgozni a többi hófehérkével.

A földig érő tekercs

Az első nap kapott egy opálosan csillogó fehér tükröt és azt mondták neki: ez egy nagyon nehéz és stresszes szakma, ha valami bajod van, kérdezd a tükröt és ő segíteni fog. Ezek után megkapta a napi teendőit egy tekercsen. Boldogan nyitotta ki, de a tekercs a földig ért. Leste a másik tekercsét, de bizony az összes a földig ért.

Ekkor megkérdezte a többi hófehérkét: Ez olyan sok feladat, nem fér bele nyolc órába. Most mit tegyek? És a többiek azt válaszolták: oltsál tüzet. Tudod, hogy kell? Fontossági sorrendet állítasz fel és ez alapján kezded el végezni a feladataidat.

El is kezdte. Összeállította az infúziókat. Az egyik pillanatban arra gondolt, gyorsabban, gyorsabban még nagyon sok munka van, a másik pillanatban meg arra gondolt lassabban, lassabban, nem hibázhatsz, itt nincs játszd újra gomb.

A nap végére nagyon elfáradt, a sok járkálás, a sok beteg ember, akiknek látta a szenvedését, a stressz, hogy mindent meg tudjon csinálni, teljesen kimerítették. Este elővette a tükrét és azt mondta neki: Ez szörnyű volt. A tükör pedig azt válaszolta: Miért csinálod? Hát hogy segítsek az embereken. És segítettél? Igen. Akkor mostantól ez lesz a védőmantrád, amíg ebben hiszel, ki fogsz bírni mindent.

Egy nap, mikor Hófehérke bejött reggel és látta a vérvételre váró, kabátban gubbasztó, magukba roskadt betegeket ülni a padon, a következő dologra lett figyelmes.

A fájós lábú, fújtató banya kicsapta az ajtót és elkezdett kiabálni: „Miért van még mindenki kabátban? Nem vérvételre várnak? Mégis mit gondolnak, hogy kabáton keresztül fogom megszúrni magukat? Tudják, mennyi idő, mire mindenki elkezdi levenni a kabátját egyenként, amikor szúrni akarom? Estig sem végzünk. Igazán gondolkodhatnának!” - azzal becsapta az ajtót.

Hófehérke, bár tudta, hogy a banya igazat mondott, sőt azt is tudta, hogy azért rosszkedvű, mert fáj a lába, mert a hónap végén a közértben azt számolja, hogy kalácsra már nem futja, csak zsömlére, mert már alig hisz a mantrájában... azért sajnálta, hogy ez történt, és nem tudott mit mondani, úgyhogy inkább csendben tovább ment.

Teltek-múltak a napok. Hófehérke okos volt és szeretett volna tovább fejlődni, halotta hogy van egy munka melletti iskola, amivel szak-hófehérkévé válhat. Meg is kérdezte, hol kell jelentkezni. Elmondták neki, hogy a jelentkezést a nagy mágusok intézi az irodaszinten.

Van köztük hófehérke is, ők olyan ügyesek, hogy zsonglőrként osztják ki a betegeknek a helyeket, mindig be tudnak szúrni egy beteget vizsgálatra, mindig találnak egy üres ágyat, és lehetetlennek tűnő feladatokat oldanak meg semmiből, mert a gonosz Nagy Úr szinte semmi pénzt nem ad nekik. De hát ezért, mágusok, mert ők igazán tudnak varázsolni.

A zöldikék

Hófehérke fel is ment és bekopogott. Egy mágus nyitott ajtót, meghallgatta a kérést és mindent elintézett. Egy évre rá Hófehérke megkapta a „szak” címet. Közben látta, hogy itt nem csak fehérkék, hanem zöldikék is dolgoznak a műtő nevű helyen, egyszer járt is ott és nagyon tetszett neki, úgy gondolta ott szeretne dolgozni. De a zöldikévé válás nem volt egyszerű.

Először tanulózöldikének kellett lennie egy évet a műtőben, majd elmehetett a zöldikeképző iskolába a második évben. Így 7 év tanulás után zöldike lett, kapott zöldruhát meg egy zöld tükröt és elkezdett dolgozni.

Reggel 7-kor gyorsan evett meg ivott valamit, és reménykedett, hogy ki fog tartani egész nap. 7.30 kor megmosta a kezeit és onnantól kezdve két-három órán keresztül nem vakarhatta meg az orrát, ha viszketett, nem ihatott vizet, ha szomjas volt, nem ehetett, ha éhes volt, nem mehetett WC-re, ki kellett bírnia.

De fiatal volt és egészséges, és ezt vállalta azért, hogy az emberek meggyógyulhassanak. Aztán volt 10 perc szünete, és minden kezdődött elölről, aztán volt 10 perc szünete, és még megcsináljuk felkiáltással elkezdték a harmadik három órás műtétet.

Zöldike tudta, hogy a műtét vége túlnyúlik a munkaidején, de reménykedett, mert volt ügyeletes, aki majd jön és megmenti. De hiába várta, mert csak egy ügyeletes volt és három asztalon operáltak túlórában, így néha ő volt a szerencsés, aki hazamehetett, de nagyon sokszor nem.

Amikor ő volt az ügyeletes, reggel elkezdett dolgozni, majd fél négykor (ha éppen nem a saját túlnyúló műtétjében volt) elkezdett rohangálni, mint pók a falon, hogy akkor most kit is váltson le, mert ez a műtét hosszabb, de a másiknak meg gyereke van...

Végül megegyeztek, hogy ki megy, és ki marad, és beállt a műtétbe, majd a következőbe és a következőbe, ha szerencséje volt, akkor csak hajnal 2-ig, ha nem, akkor reggel a műtőből váltották le. De hát fiatal volt bírta.

Minden héten egy nap ügyelet, plusz egy hétvége egy hónapban. Ha összeadta a havi munkaóráit, rájött, hogy négy hét alatt hat hetet dolgozott, és ezért már olyan sok pénzt kapott, hogy éppen kitartott a következő fizetésig. Járta a boltokat és új cipőről, TV-ről, laptopról álmodott, de ezek elérhetetlen távolságban voltak tőle.

Kezdett kimerülni, egyszer szóvá tette a Nagy Fehér Isteneknek hogy ő is ember és szeretne hazamenni. Mire azt válaszolták: nyugodtan, de előtte menjen ki a beteghez, akit épp most akarunk elkezdeni. Semmi komoly, nem életveszélyes, csak valami tumor nő a hasában és jó lenne minél előbb megcsinálni.

Menjen ki hozzá, nézzen a szemébe és mondja meg neki, hogy azért nem lesz meg operálva, mert maga bedobta a törölközőt, sőt holnap is bedobja és haza megy fél négykor, így holnap sem lesz megoperálva, majd tárja szét a karjait és mondja azt, nem tudom, mikor fogják megoperálni. Zöldike persze nem ment ki, inkább összeszorította a fogát és soha többet nem szólt, csak a mantráját mondogatta magában. Azért vagyok itt, hogy segítsek, azért...

Összepakolt és elindult

De ez egy idő után már nem volt elég, már nagyon fáradt volt és szeretett volna emberhez méltó módon élni, hallott híreket hogy Csillámországban hiány van zöldikékből. Sőt azt is hallotta, hogy mennyivel jobb ott élni, így hát egy nap összepakolt és elindult.

Ahogy átért a hídon, észrevette, hogy a fű zöldebb, ezt kedvező jelnek tartotta, továbbment hát. Egyszer csak eljutott egy gyönyörű szép kastélyhoz. Kérdezett mindenkit, mi ez? Azt válaszolták, ez a mi kórházunk. Na, megérkeztem.

Bement, és megmondta, hogy ő egy zöldike, egyből tárt karokkal várták, végigvezették a hosszú folyosókon, ahol mosolygó fehérruhásokat látott. Elmondták neki, hogy Csillámországban 20 évvel ezelőtt nagyon elszaporodtak a Nagy Fehér Istenek, és ez azzal fenyegetett, hogy nem mindegyiknek jut munka, az viszont szörnyűség lett volna, hiszen Istenek voltak. Ezért 20 évvel ezelőtt lecsökkentették az Isten-képzést.

Ennek az lett a következménye, hogy most óriási hiány van belőlük, de ne féljen semmit, mert a hófehérkék 3 éves szakiskoláját gyorsan átnevezték főiskolának és most már 3 éves főiskolát végzett szakértő hófehérkék csapata tölt be olyan helyeket, ahol Isteneknek kéne lenniük, és minden szuperül működik.

Ezen Zöldike elgondolkodott: én 4+1 évet tanultam és nem mernék egy Isten helyett dönteni, de ők biztos valami különleges dolgot tanultak, bár az emberi anatómia ugyanaz, a betegségek ugyanazok, mi lehet az a több, amit ők tudnak?

Meg is kérdezte és megnyugtató választ kapott. Itt pszichológiát is tanulnak, meg hogy hogyan kell szépen beszélni a betegekkel, meg azt, hogy a betegnek mihez van joga, na de a legfontosabb az, hogy nekünk mihez van jogunk, nehogy valaki kihasználjon bennünket.

Árt a beteg biztonságának, ha lestrapált, agyonnyúzott hófehérkék dolgoznak, ezért itt senki sem hagyja magát, még szakszervezetekbe is tömörültünk és sok lúd disznót győz alapon elértük, hogy mindenhol műszak legyen, még a műtőkben is.

Ó, az nagyon sok ember, mondta Zöldike, ha valaki műszakot akar indítani, akkor a meglévő emberek dupláját kell venni minimum. Így igaz, ezért van rád szükség, jött a válasz.

Kékikévé kell válnod

Aztán már a műtőnél voltak. Kitárultak az ajtók és... minden kék volt. Zöldike kapott kék ruhát, csodapapucsot, amiben az állás lebegésnek tűnt, elmondták, hogy van reggeli ingyen, mindenkinek jár egy zsömle, meg sajt, meg vaj, meg tej, és kávé. Hogy 45 perccel tovább kell dolgozni, mivel az ebédszünetet le kell dolgozni, ami egyébként szent és sérthetetlen.

Hogy kap egy szolgálati lakást, persze nem ingyen, de a fizetéséből vígan ki tudja majd fizetni, csak egyetlen dolgot kértek: itt nem lehetsz tovább zöldike, most már kékikévé kell válnod, adunk is egy kék tükröt, ami segíteni fog, ha bajban vagy. Újdonsült Kékike mindent megígért és boldog volt.

Rögtön az első munkanapján elmaradt a második műtét, Kékike tengett-lengett a többiekkel és kérdezgette mi történt. Elmesélték neki, hogy azért maradt el a műtét, mert nincs elég hófehérke a fogadóosztályon, így egy hófehérkére már 5 beteg jutna négy helyett és ez tarthatatlan, veszélyezteti az ellátást.

Kékike próbálta felfogni a hallottakat, elvégre Szürkepala országban 8, 10, 20 betege van egy hófehérkének... de elmondták neki, hogy aggodalomra semmi ok, mert ez csak ma van, és már intézkednek, hogy a beteg hófehérke helyett valaki dolgozzon. Így is történt, másnap már két műtét volt.

Ekkor látta Kékike döbbenten, hogy itt csak egy Isten operál kékikével, nem kettő. Stresszelte is ezen magát rendesen, majd megkérdezte a tükrét, aki így válaszolt: Istenekből hiány van.

Az új mantra

Na de ha elkezd vérezni a beteg, hogyan tudom a műszert is adni, a szívót is fogni, meg a kampót is tartani, amikor csak két kezem van? Mire a tükör azt felelte: megoldják, megoldják. De kik oldják meg? Én állok ott! Ne stresszelj ezen mondta a tükör, te most már kékike vagy, gondolj magadra, mondok neked egy új mantrát: minden pontosan úgy jó, ahogyan van. Ha ezt hajtogatod, akkor jól fogod érezni magad itt minálunk. És úgy lett.

Mikor vérzett a beteg, gyorsan hívtak egy másik Istent. De az Istenek nagyon elfoglaltak voltak, így előfordult, hogy eltelt egy kis idő mire odaértek, addig szegény Kékikének háromszor kihullott a haja idegességében, de szerencsére soha sem történt nagyobb baj és mindenki életben maradt.

Kékike egy nap hallott suttogni egy igen hosszú műtétről, volt már ilyen, reggel 8-kor kezdték és este 10-kor fejezték be. De ez a mostani még annál is hosszabbnak ígérkezett, aztán láss csodát, fél négykor kivitték a beteget a műtőből.

Kékike megkérdezte: Ilyen hamar vége lett? Ó ugyan - jött a válasz - olyan hosszú hogy holnap reggelig tartana, de erre a műtétre most nincs két Isten, így az az egy holnap folytatja. Miiiii... ???? Igen, altatjuk egész éjszaka, mit vagy úgy oda, nem történik baja, túl fogja élni.

Kékike nem talált szavakat. Amikor a tükrét megkérdezte azt a választ kapta: Ha nincs Isten, akkor nincs Isten, olyan nehéz ezt megérteni? Ők is emberek, nekik is pihenniük kell. Na de hát... Nincs na de hát, te már kékike vagy, törődj a saját dolgoddal, mondtam már, itt nem a beteg az első, hanem te és az Istenek, mert ha ti jól érzitek magatokat, akkor a betegek is jól fogják érezni magukat. És Kékike megpróbálta elhinni.

Aztán új Istenek jöttek, fiatalok épp végeztek. Az öreg Isten meg mutogatta nekik az alapműtéteket talán kétszer, harmadszorra a fiatalka operált az öreg felügyelete alatt. Majd a végén vállveregetés közepette közölte az öreg Isten, hogy immár te is tudod ezt a műtétet, fiam. A következő alkalommal már csak a fiatal jött be.

Kékike érdeklődve figyelte, amint a fiatal Isten ismerkedik a műszerekkel, mert bizony nem tudta a nevüket. Na, vajon mi lesz ebből? Elkezdték a műtétet, Istenke makogott, mutogatott, fogalma sem volt, hogy mit is akar csinálni, de semmi vész, Kékike 20 év gyakorlattal a háta mögött végig segítette a fiatal Istent a műtéten.

Szerettek is Kékikével dolgozni, bár neki ez már nem tetszett annyira. Azon gondolkozott, hogy ha ezt a felelősséget akarta volna, akkor tanulhatott volna Istennek ő is. Már megint stresszelt, igen, gondolj arra, hogy minden úgy jó. ahogy van, mondd a mantrát!

Az összetört lélek

Aztán egy nap Kékike beteg lett. Tudta, hogy nagy a baj, szeretett volna egy Istennel beszélni. De Csillámországban ez nem így működött. A hároméves főiskolát végzett udvarias Hófehérkék döntötték el, hogy ki járulhat az Istenek színe elé, mert hát kevés van belőlük, kímélni kell őket.

Kékike egy igen távoli időpontot kapott. Mit tehetett, sírdogált és várt. Aztán eljött a nagy nap, és az Isten mindenféle vizsgálatot rendelt el. De mivel Csillámországban nem voltak mágusok, akik be tudták volna nyomni valahova, és lelkes rabszolgák sem voltak, akik túlórában „ez még belefér” felkiáltással meg tudták volna csinálni a vizsgálatot, ezért szegény Kékikének egy örökkévalóságot kellet várnia.

Teljesen legyengülve vánszorgott a vizsgálatra, de a remény még élt benne, mert a Nagy Fehér Isten most majd megtalálja a baját és meggyógyítja. De az Istenek kevesen voltak és nagyon sok dolguk volt, úgyhogy ez az Isten is csak félig végezte el a vizsgálatot így nem talált semmit.

Lehet, hogy gyanított valamit, de annak a kivizsgálására már nem volt ideje így a könnyebbik utat választva, elküldte Kékikét. Kékike teljesen a porba sújtva, haza vonszolta magát Szürkepala országba. Ott a lestrapált, lelkes személyzet pillanatok alatt meggyógyította Kékike testét.

De Kékikének a lelke is összetört.

Már nem volt képes lelkes rabszolgaként dolgozni Szürkepala országban, de Csillámország hamis csillogása sem tetszett már neki. Ott feküdt hát otthon, a lelkét gyógyítgatva és újraértékelte az életét, az értékrendjét, és az életcélját.”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr357118801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.01.29. 07:00:39

Hat elvezhetobb lett volna,ha kihagyja a mesehosoket,igy mese lett,nem valosag.
Amugy tleg,ha lejar a munkaido Ny-ton,4 h abbahagyjak a mutetet?
A pilota otthagyja a levegobe a cocpitet?

Korabban irtam: Angliaba megy a magar nover,ide meg jon az erdelyi.Ez a korforgas.

rezsöatya 2015.01.29. 07:03:53

Hat ez nagyon-nagyon jo mese volt! Bizom benne, meg nincs itt a "fuss el véle"!

Erdekelne, mi van most Hofeherke-Zoldike-Kekikevel? Remelem uj szinekkel talalkozik! Ragyogo, tiszta, elettel teli szinekkel!

Olyanokkal, amelyeket csak almunkban latunk, de hamarosan nagy, szeles ecsettel valosagga festi az Elet!

En drukkolok neki!

NIKI LAURA 2015.01.29. 07:09:03

Egy tapasztaltabb fonover,aszisztens siman veri tudasban a fiatal medikust.
Tobbnyire a friss diplomas- bar az utolso ev korhazi munka-semmi gyakorlati tudassal rendelkezik,erre rajatszik a magyar gyakorlt,miszerint a paraszolvencia miatt nem enged a foorvos muteni evekig,igy gyakorlata sose lesz.

A nemreg megbukott,hamis francia orvosi diplomaval rendelkezo nover 5 evig praktizalt,sose,senki nem panaszkodott ra.
Korzeti orvos volt,muteni sose kellett,tobbnyire. Gyogyszert irt fel,es tovabbkuldott betegeket szakorvosi ellatasra.

DieNanny CH 2015.01.29. 07:41:17

Hűha! Ez igen. Én párhuzamot vontam az oktatással. Van, ami Mo-on jó, van, ami külföldön - ezeket kellene eggyé összegyúrni.
Remélem, Zöld-Kékike megtalálja a tökéletes országot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 07:43:56

Ez nagyon tetszett, elkepzeltem a kis novert a tukor elott...nagyon kivancsi vagyok a folytatasra!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 07:45:01

Utóbbi idők legjobb írása.
Kifogástalan.

NIKI LAURA 2015.01.29. 07:50:34

@diggerdriver: Barhova is sodorjon az elet,barmilyen kuli munkat kelljen csinalnom,barmilyen korulmenyek kozott...kibirom!

Csak egy dologert rimankodom a Jo Istenhez: ne kelljen betegen,magatehetetlenul fekudni egy korhazi agyon!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.29. 08:09:54

Haha, nagyon jó!Tippelek:
zöldike-kékike: Sbeax
Csillámország: Svédország

rezsöatya 2015.01.29. 08:13:54

@zöldeketbeszélek: az mar megvolt...
Most jonnek az Elet arnyalatai...!

Shebelle 2015.01.29. 08:17:55

Tetszett a mese! Remélem hamar meggyógyul Hófehérke és újra boldog lesz. Több szín is létezik,mint ahogy több munkakör az egészségügyben. Vannak kevésbé megterhelőek elelkileg mint testileg.Gondolom most pár világ összomlott benne, de pihenjen és ha meggyógyult süssön hamuban sült pogácsát és induljon világgá....,előbb vagy utóbb megtalálja a neki megfelelőt. S nem kell megijedni ha az a sokadik nekifutásra sem az ami. Kitartást kívánok,s van remény mert rengeteg opció lehetséges!!!Egy életünk van, ne féljünk megkersni azt ami nekünk tetszik....

Mme Seldon 2015.01.29. 08:18:44

Háát... nem hiszem el, hogy kiesik a kezükből a szike a munkaidő végeztével a "Csillámország" orvosainak. A hosszú várólisták igazak.
Reméljük,hogy Fehér-Zöld-Kék barátnénk megtalálja a megfelelő helyet.

puhacica 2015.01.29. 08:27:31

a napokban olvashattuk ezt a meset a kommentek kozott, csak akkor meg valosag volt. nagyon jol ir a szerzo, tetszett!

rumitom 2015.01.29. 08:27:55

@geegee: kekike barhol lehet nyugaton sajnos azok alapjan amit en hallok...
Poszterina ha beszel nemetul probalja meg svajcot. A poszt meg tokeletes, es nagyon valos.
Es ujfent forr a verem h stadionra jut penz de az eu dolgozok rendes fizetesere meg nem :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.29. 08:39:14

Tanulságos mese/valóság. Ez a munkám a hivatásom dolog nagyon nehéz, hol húzzuk meg a határt az önzőség és az önfeláldozás között. Egy életünk van, ahogyan a betegeknek is....

Golf2 2015.01.29. 08:42:24

szomorú valóság,úgy látszik kinn se fenékig tejfel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.29. 08:42:48

Erőltetett, szájbarágós, mesterkélt, demagóg írás. Bocs.

33621 2015.01.29. 08:49:25

@puhacica: btx irta ha jól emlékszem! Vagy Geegenek van igaza és akkor ez nem Amerikában játszódik hanem Svédországban?

rezsöatya 2015.01.29. 09:02:47

@zöldeketbeszélek: talan az, hogy nyugaton az egeszsegugy is hanyatlik...

:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.29. 09:19:01

Nagyon jó volt.
Az elején kicsit szkeptikus voltam a mesével kapcsolatban, de a végére nagyon bejött.
:)
Hát igen. Melyik ujjunkat harapjuk?
:(
Jó lenne hallani róla, mi lett a vége a dolognak.

Aye aye 2015.01.29. 09:20:07

Ó hát az előbb csak a feléig olvastam el, most meg a második felét - és nem úgy végződött, mint vártam.

De elég furcsa (és nem kétlem, hogy a posztoló tapasztalata a mérvadó) - nekem pont a fordítottja él a fejemben - ok, csak az itthoni tapasztalat saját, a kinti műtétről és lábadozásról anyukám számolt be, aki el volt ájulva (pedig nem egy könnyű természet - ő sem :))

Az a zavaró érzésem, hogy itthon az orvost/nővért "ki kell fogni" (magyarán soha nem tudhatod, hogy mire számíts - van, aki szuper, van aki nagyon nem, és van, aki váltogatja a hangulatát), míg nyugaton van egy színvonal, amit tartanak, s lehet, hogy soha nem "szuper", de stabilan "jó-megfelelő".

Aye aye 2015.01.29. 09:28:10

A fentieket csak a hozzáállás/hangulat szempontjából írtam, szakmailag nyilván nem tudom megítélni (bár azt azért észreveszem, ha három orvos négyfélét mond ugyanarról és az ágyam fölött megy a hierarchiaharc, hogy kinek van igaza. - míg én a korábbi kórtörténetem alapján már tudni vélem, hogy a halk szavú dokinak van igaza, össze is bólintunk, de a nagyokos főorvos ezt persze nem tűrheti. Én meg beszoptam.)

soad1221 2015.01.29. 09:34:05

Az elején engem is zavart a stílus, de végére nekem is megtetszett.

@maxval bircaman szerkesztő: az, hogy a stílus nem tetszik ok, elfogadható, de mitől demagóg?

@NIKI LAURA: ez így ebben a formában nem igaz. voltak jócskán, akik panaszkodtak rá, mert valóban betegek voltak, és nem egy algopyrint akart felíratni. Mellesleg igen sok valóban végzett háziorvos van, aki nem üti meg azt a szintet, amit egy orvosnak kellene.
Sokszor egy beteg gyerek szülei simán lekörözik tudásban a háziorvost.

És nem, nem akarok általánosítani, de sajnos nem is egyedi eset, ahogy @Aye aye: írta, a magyar eü dolgozók tudása és elhivatottsága borzasztóan ingadozó. Meg kell találni a kiemelkedő tudásúakat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 09:44:00

@Aye aye: nekem az a fura, hogy kekiket mennyire cserbenhagytak, amikor atkerult a masik oldalra...csak addig fontos az egeszsege, amig semmi baja, utana meg siman huszadik a sorban, pedig elmeletileg az emberhiany miatt az lenne a legfontosabb, h minel elobb munkakepes legyen?

@rezsöatya: a rozsaszin nagyo is az Elet szine ;-).

Aye aye 2015.01.29. 09:49:38

@zöldeketbeszélek: Igen ez is furcsa - valami nem jól működik abban a rendszerben. (itthon a dokik/nővérek nem szoktak pl sorban állni a rendelőknél/gyógyszertárban, és szerintem ez többnyire rendben is van)

pasztasuta 2015.01.29. 09:57:27

Fura volt az elejen, de aztan belerazodtam a mese-stilusba. A veget majdnem megkonnyeztem. Egy szomoru tortenet, de megis tetszett az iras, talan azert mert a mese mondas ellenere nagyon is elet-szaga van.

Aye aye 2015.01.29. 10:01:05

@pasztasuta:
off
már a múltkor is akartam mondani, hogy a nicked nagyon felkavaró.. :D
ha látom, aznap már tuti csak a nagyim pasztasutájára tudok gondolni
de már sajnos ő nincs, hogy megcsinálja..
megyek és eszem valamit, mert ez így kibírhatatlan... :D
on

Mrs. Clayton 2015.01.29. 10:03:51

@soad1221: ugy erted hogy egy olyan beteg gyerek szulei korozik le a haziorvost, akik maguk is orvosok, ugye?
egyebkent ismerek valakit aki a birosagon dolgozott anno gepirokent, s ettol azt hitte, hogy mar o is van olyan jo, mint a biro, igy 1990 kornyeken, amikor meg nem kellett ugyved az ingatlan adasvetelhez, maga irta a szerzodeset, igen am, de kesobb modositani kellett, hiszen o kepzettebb volt, mint egy biro, mert 10000-nel is tobb vegzest es iteletet legepelt, igy gondolta o is meg tudja csinalni, akkor volt a baj, amikor 15 evvel kesobb bizonyitekkent kellett volna felhasznalni az altala fabrikalt okiratot, vegul is nem volt nagy gaz, mert addigra az okirathamisitas elevult

pasztasuta 2015.01.29. 10:05:01

@Aye aye: szinten zenesz? :) a nagyim pasztasutaja miatt vagyok pasztasuta, es o sincs mar, ugyhogy mar csak en benazok a konyhaban a pasztakkal.

**mimi** 2015.01.29. 10:08:19

nagyon jó írás...csak elszomorodtam.

Aye aye 2015.01.29. 10:10:59

@Jess G: "ugy erted hogy egy olyan beteg gyerek szulei korozik le a haziorvost, akik maguk is orvosok, ugye?"
Szerintem nem úgy értette.. És tudom, hogy sokan ezen felháborodnak, mert az orvos azért orvos, mert ő ért hozzá egyedül, de eljöhet az a pont, amikor a beteg már jobban tudja sajnos.. :(
Példának okáért, mikor egy orvos 3 hónapon keresztül nyugtatja az anyukát, hogy "nem probléma, ha keveset eszik egy féléves baba, attól még nem beteg", majd nagy nehezen és különböző kommentekkel dobálva a szülőket mégis elvégeztet egy amúgy rutinnak számító vizsgálatot és kiderül, hogy a félévesnek daganata van.. És persze utána is az anyuka a hiszits idióta, aki csak idegesíti azt a nagy szaktudású orvost.. Sehol egy "elnézést".. :(
De szerintem ilyen története mindenkinek van (a fenti nem az enyém)

Aye aye 2015.01.29. 10:13:10

@pasztasuta: hehe :D
és a te Nagyid is krinolinból csinálta? Az enyém igen és én még abból sosem próbáltam, nem merek egyszerűen nekiállni - valahogy annyira nem "milánóis" és mégis milyen finom volt...

Hari Seldon 2 2015.01.29. 10:14:19

@Mme Seldon:
Az előbbi én voltam. Nem vettem észre, hogy már írtunk.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 10:18:26

@Aye aye: Hát ez is nagyon szomorú.:-( Még olvasni is rossz....
Szerintem ezek a dolgok már túlnyúlnak a hanyag és felelőtlen orvos kérdéskörén. Az ilyen egyszerűen mint ember is szar...

Aye aye 2015.01.29. 10:25:56

@NagyságosSodalisO [eng]: Már jól van a kishölgy és nyár óta tünetmentes :D (műtét és kemo volt) (barátnőmék - s az én kisebbikemmel egy idős, ezért (is) engem is nagyon megrázott)

2015.01.29. 10:26:58

Bevallom, szamomra olvashatatlan. Ez nem a szerzo hibaja hanem az enyem... Osszefoglalna valaki kb. ket vagy harom mondatban hogy mirol szol? Nagyon halas lennek, elore is koszi!

soad1221 2015.01.29. 10:30:03

@Jess G: nem, és tudom ez kissé demagóg, de bizony sok-sok háziorvos van, akinek nem értem, hogy van diplomája.
Konkrét példa, hogy egy kb 40 éve praktizáló orvos azt mondta az ultrahangra, hogy "az hülyeség, teljesen felesleges, ő tapintással megállítja." szó szerint idéztem
A beteg gyerek szülei pedig elfogadják, majd más probléma kapcsán az anamnézist olvasva egy másik orvos furán néz, megvizsgál és kér egy hasi ultrahangot. Megállapítja, hogy nem volt igaza. Majd jön egy másik, és ő is. Majd a háziorvos a szülőkre tesz olyan megjegyzéseket, amiket nem hinném, hogy lehet. És ekkor még nem volt komoly probléma, ezután kb fél évvel kezdődtek a bajok.
És innen nagyjából egy 1 éves történetet kellene elmesélnem, ahhoz, hogy kapirgáld a felszínét annak amiről beszélek. A kimenetel szerencsés, és 1 teljesen alkalmatlan orvos után sok-sok közdelem árán találkoztunk valóban orvosokkal. Tudod van, hogy egy szülő érteni is szeretné mi zajlik épp a gyerekével, ezért időt és energiát nem sajnál arra, hogy elolvassa és megértse mindazt, amit az a bizonyos orvos nem tett meg. Ez nem jelenti, hogy kezelni, operálni, bármit is akarjon vele, csak tudni akarja, hogy mi történik - a problémával természetesen orvoshoz fordul.
A sok küzdelemben 4 orvost tudok felsorolni, akik minden pénzt, elismerést és minden elképzelhető jó jelzőt megérdemel, és a poén, hogy ez a 4 orvos 1 ft-ot nem fogadott volna el. Ja és ami fontos. minden alkalommal türelmesen leülnek a szülőkkel, és elmagyarázzák mi történt, mi most a helyzet mit tudunk tenni. Ja és nem mellékes az sem, hogy a gyerekkel közben hogyan viselkednek. Van akinek valóban hivatás, és sajnos van, akinek nem. És sajnos nem egyedi eset.

soad1221 2015.01.29. 10:33:23

@soad1221: megállítja= megállapítja

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 10:33:56

@Aye aye: Ez akkor jó hír. <3 Éljen sokáig a kis hölgy.:-))

Hari Seldon 2 2015.01.29. 10:34:00

@Mirjam2:
Ne haragudj, de nem lehet. Kell hozzá legalább 6-7 mondat. Úgy is jó lesz?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.29. 10:39:01

@Mirjam2: érdemes végigolvasni. az a kommentelő írta, aki szerint x országban (svéd volt? norvég? ááá!) félbehagyják a műtétet műszak végén és közben csak úgy altatják a beteget, majd másnap folytatják.

soad1221 2015.01.29. 10:42:52

@NagyságosSodalisO [eng]: ez így van

@Aye aye: akkor nehezén túl vannak :) sok erőt kívánok az elkövetkező időszakhoz is

SzZoole 2015.01.29. 10:47:41

Ezt a tanmeset szerintem sbeax irta,az emlekeim szerint O kezdte Mo,Svajc,Sved es Norvegiaban.Volt egy autoimmune betegsege a vegbelen amit a kinti orvosok nem vettek eszre,emiatt sokat vesztett a sulyabol,ami szerinte ra is fert,de egy ido utan mar kezdet elvisehettlen lenni szamara ez a kor es megis csak bejutott a dokihoz soronkivuli amit a kollegai a szemere is vetettek.
Vegul Mo. diagnozialltak a betegseget egy ver vizsgalat alapjan,azota normalizalodott az allapota es most Norvegiaba jar ki idoszakosan dolgozni.
Igazam van Bea?

Sanz 2015.01.29. 10:48:12

Amúgy ezt a "Csillámország csillogása elmúlik" dolgot több határátkelő is megéli, legalábbis én nemrég éltem meg London kapcsán 2 év után. Elég kemény érzés.

Muscari 2015.01.29. 10:53:42

@geegee: persze, hogy ő az, azonnal ráismertem. Nagyon jól van megírva, mégis szomorú történet, amit már ismertünk is részben.

Kérdés, hogy akkor most melyik a jobb? A válasz a beteg szempontjából már rég világos: magyar magánrendelés, amikor csak lehet.

Dolgozni meg mégis csak jobb Nyugaton, nem?
Ami még érdekes, hogy Ennike írásából nem ugyanaz a kép jött le nekem, ő sokkal pozitívabb tapasztalatokat szerzett Dániában, vajon miért?

SzZoole 2015.01.29. 11:02:11

@Sanz: Ezert sokkal jobb videken elni es Londonbam dolgozni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 11:04:52

Annyi jo gondolat van benne, hat muszaj volt ebben a borzalmas stilben irni? Vegigszenvedtem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.29. 11:07:19

Nem bírom megemészteni ezt a stílust, sorry. Miről szólt?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 11:10:59

@Mirjam2: @Zka:
akasztottak a hohert, es nem esett jol neki.

Csodabogár 2015.01.29. 11:17:33

@Aye aye: Ez az. Itthon mindig vannak kivételezettek kint meg nincsenek. Illetve aki privát biztosítással megy privát orvoshoz és kórházba az mindent azonnal megkap. Normál esetben a beteg az beteg, legyen bármilyen foglalkozása is.
Mostanában ívben kerülöm a TB-t de vártam már úgy régen ilyen helyen, hogy a fehérköppenyesek egymás után vitték be soron kívűl a hozzátartozóikat vagy ismerőseiket. A normál beteg meg csak üljön és várjon. Engem ez felháborít, igaz nyugatbbra nem ehhez voltam szokva.

soad1221 2015.01.29. 11:23:50

@Muscari: nem teljesen igaz, hogy csak magánrendelés. Persze bizony hozzátartozik meg a magán analitikai labor sem árt, hogy picit gyorsabban legyen eredmény (csak összehasonlításképpen: amit lehet még aznap délután email-ben megadott orvosnak és szülőnek küldik, nagy eltérés esetén a validáló telefonja az orvosnak és szülőnek, hogy ha sürgős, ami tenyésztés többi időt vesz igénybe, amint megvan küldik)
De a magán rendelés csak egy része, komolyabb gonddal nem kerülhető ki az állami. Szerencse (na meg informálódás után egy kis küzdelem) kérdése, hogy ott kihez kerül.
Aztán ha egy komoly orvossal találkozik az ember, akkor már rendeződik a dolog, mert javarészt ő is tudja, hogy ha az nem az ő területe, akkor kihez kell küldenie és beutalnia, hogy jó kezekben legyen.

Ladislav 2015.01.29. 11:30:19

Érdekes hangvételű írás, amelyből az jön le számomra, hogy "nyugaton" sem érdemes betegnek lenni.
Egy ismerősöm, miután végzett orvos szakon rezidensnek állt. Akkoriban sokat beszélgettünk és kérdeztem, hogy azok közül akikkel végzett, vagy ismer, hánynak szeretne a "karmai" közé kerülni. Azt mondta, hogy kb.25-ből 4-5-nek. Már régóta kint él, de néhány éve említette, hogy közülük sokan szintén külföldön dolgoznak,és tapasztalata szerint, akikre ő itthon azt mondta, hogy nem jó szakemberek, jónak számítanának azon a helyen, ahol ő dolgozik.

Herr Géza 2015.01.29. 11:34:05

@Babette .: :D Van benne igazság...
Ettöl függetlenül én nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy egy növér a saját munkahelyén ne tudjon bármilyen soron kívüli, vagy legalább ilyen "holnap lemondta vki a vizsgálatot, oda benyomunk" típusú idöpontot intézni. Hisz ö maga is írja, hogy a munkahelyének is érdeke az ö gyógyulása / megfelelö egészségi állapota és bár cinikusan nézve ez egy büdös önzö kapitalista hozzáállás, attól még hasznos az adott esetben.

Sanz 2015.01.29. 11:35:37

@Zoole[uk]: Bejártam Londonba vonattal, 5 hónapig bírtam, de nekem az is sok. Én azt szerettem, amikor Budapesten a város szívében lakva a város szívébe járhattam be dolgozni.
Londonban sose fogok tudni a belvárosban lakni, ez bánt főleg. Meg persze az, hogy itt egy baráti kapcsolatot sosem fogok tudni úgy kiépíteni, ahogy azt Magyarországon tettem. Igen, talán az utóbbi a nehezebb teher.

London2009 2015.01.29. 11:39:33

@Zka: Nekem sem megy... teljesen felesleges. Olvashatatlan...

London2009 2015.01.29. 11:45:12

@Sanz: Egyetertek! Szerintem is a barati kapcsolatok kialakitasa a legnehezebb. Illetve meg a kialakitas megy is. De en azt tapasztalom, hogy az emberek jonnek mennek. Altalaban max 5 ev utan tovabb allnak. Nehez igy tartalmas kapcsolatokat kialakitani. A masik problema amivel talalkoztam, hogy valami miatt az ujonnan megismert emberek tobbsege vagy igy, vagy ugy, de csalodast okoz. Ugyhogy reszemrol en inkabb apolom az otthoni, ezer eves baratsagaimat.
A Londonba valo beutazassal is egyetertek. Ezert nem is koltoznek messzebbre soha mint a 3-as zona. Ez sem tokeletes, de ez meg elfogadhato kompromisszum.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 11:48:38

@London2009: @Sanz: +1

Nagy a felhozatal, rengetegen dolgoznak már kint. Ugyanezt tapasztaltam én is amit ti. Bár lehet ez csak azoknak megy nehezebben akik "válogatósak", mint PL én :-)))
Öreg vagyok már, hülyéket nem oktatok, türelmem sincs hallgatni mások idiótaságait, 2 mondat után már lépek is le. Maradnak inkább az itthoniak , ritkábbak az ölelések meg az esti poharazgatások, de legalább minőségi! :-)

Sanz 2015.01.29. 11:57:56

@London2009: Na, akkor örülök, hogy ezzel nem vagyok egyedül.
Nekem voltak jó munkahelyi kapcsolataim angolokkal, de tényleg csak a felszínességnél kicsit jobbak... nekem meg persze, több kell ennél. A mostani munkahelyemen még az sincs, tényleg egy zombinak érzem magam az irodában... annyira steril és unalmas az egész hely.
És igen, Londonban a turnover kb. 3 év, egy brazil ismerősöm mondta, hogy ő 12 éve él itt, és már negyedszer cserélődik a baráti köre... mert Londonba nem élni jönnek az emberek, hanem dolgozni. Hát, tényleg elég igaz.
Nekem már a 3-as zóna is messze van (most ott lakok), de tény, hogy azért az még egy élhető kompromisszum.

pasztasuta 2015.01.29. 12:07:07

@Aye aye: huha nem tudom, de gyanitom, hogy nem abbol csinalta, en altalaban csak a vegtermekkel talalkoztam. De a "milanois" az nem valami gombas szosz? Ez valami magyar invencio, mert itt nincs, en mindig csak tavolrol, gyanakodva figyeltem az otthoni menzan...

Muscari 2015.01.29. 12:24:00

@svájci sapka (ch): szerintem még nincs vége, ha jól emlékszem Bea ingázik Norvégia és Mao között, és sajnos nem gyógyult meg teljesen. Remélem azért jobban van. @Aye aye: szerintem te vagy itt az első, aki ismeri, Pasztasuta örülhet végre. Az én nagyim azt se tudta, hogy mi az a paszta, hát még a suta! Viszont isteni sütiket csinált, most én is rá emlékezem.

esban 2015.01.29. 12:31:46

Hello mindenkinek, mar egy ideje kovetem a blogot, de a hozzaszolasig meg nem jutottam el.
Del Angliaban vagyok jelenleg. Bar en sem tervezem tul hosszura az itt tartozkodast, nekem is alapvetoen az hianyzik, hogy nem hogy barati kapcsolatot, de egyaltalan egy melyebb/tartalmasabb beszelgetest nagyon nehez kialakitani. Azzal nyugtatom magam, hogy talan otthon is igy lenne, idegen kornyezetben? De nem hiszem :(

techsup777 2015.01.29. 12:32:00

@London2009: Egyetértek. Nehéz kialakítani olyan szintű barátságokat, melyek otthon voltak. Én is ápolom a magyarországi kapcsolataimat, mióta kijöttem. Vidékről bejárni Londonba nem a legjobb, sőt. Én is éppen a 3-as zónában lakom (Ealing) és onnan járok be metróval a City-be (az sem túl kellemes mindig, főleg, amikor Paddington-on keresztül történik). De azért tényleg nem annyira szörnyű, mintha mondjuk Slough-ból járnék be.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 12:36:57

@Jess G:

"ugy erted hogy egy olyan beteg gyerek szulei korozik le a haziorvost, akik maguk is orvosok, ugye?"

En ugy fogok menni a HO-hoz, hogy kinyomtatom, h szerintem mi bajom lehet, es megmondom, hova utaljon be.
hatha igy kiderul valami...

Muscari 2015.01.29. 12:37:09

@Aye aye: úristen, szerintem ez minden szülő rémálma :-( Örülök, hogy a kislány meggyógyult végül, bár bele se akarok gondolni, hogy mit éltek át.

2015.01.29. 12:37:57

Ez a stilus rosszabb, mint a Sziria poszt. Azt hittem, az megdonthetetlen elso helyezes volt. Tevedtem.
Ezt ki tudja elvezni a Babetten kivul?

A tortenet pedig erdekes, lehetne. De ez a kekecske, feherecske, zoldecske, tukrocske a Meseorszaggal eltereli a lenyegrol s figyelmet.
Azt hiszem Svedua/Norvegia a helyszin.

Muscari 2015.01.29. 12:39:20

@Zoole[uk]: nagyon jó a memóriád :-)
Szerintem vastagbélről volt szó, IBS-re emlékszem de nem vagy 100% biztos.

2015.01.29. 12:39:34

Bocs Babette. Csak most lattam, hogy ez meg neked is sok(k) volt

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 12:40:19

@esban: "talan otthon is igy lenne, idegen kornyezetben?"

En nnem tudlak megcafolni:-(

Muscari 2015.01.29. 12:42:11

@Sanz: nem tudom, engem nem vakított el sosem a csillogâsa, így nem is csalódtam, négy év után sem. Igaz, nehezebben álltunk talpra, mint előtte gondoltuk, tovább tartott, de csalódásról nincs szó.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 12:42:24

@charlieharper: nema. Tenyleg ilyen kerekecske gombocska mesemondo lanynak tunok?
akkor kemenyitenem kell:-)

gyengetölcser 2015.01.29. 12:42:47

hu, hat ez nagyon tetszett! Valamelyik kommentelo irt arrol par napja (?), hogy a hosszu mutetbol vegul 2 mutet lett kozben altatassal, de mar nem emlekszem a nevere...

London2009 2015.01.29. 12:48:15

@NagyságosSodalisO [eng]: @Sanz: @techsup777:
Minosegi kapcsolatokat szinte lehetetlen kialakitani. Nekem egy baratnom lett a majdnem 6 ev alatt. Moziba, meg szinhazbajaro pajtasaim persze vannak. Ha bulit tartok arra is meg tudok hivni egy csomo embert. Aztan a kovetkezo buliig nem is hallok roluk. Mondjuk ezzel nincs is gond. Egyebkent ez szerintem korral jar. Otthon sem hiszem, hogy nagyon kotnek mar uj baratsagokat.
Nekem a kollegaimmal szerencsem van. Irto jofejek, de itt be is fejezodik. Bar mondjuk ennel tobb nekem nem is kell a munkahelyen.
3-as zona eleje, majdnem kettes! Munkahelyemhez kozel van, ennyi nekem eleg. Slough-ban meg lakjon az akinek ket anyja van.
Nincs mas hatra, nekunk kell osszebaratkozni! : )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 12:48:47

@charlieharper: hat ha te is napokig szenvednek, hogy talalj par ertelmes, jo stilusu meset az esti altatashoz, tudnad ertekelni a poszterinat...magasan veri amsi meseiro-atlagot :-).

rezsöatya 2015.01.29. 12:55:19

@Mirjam2: "Osszefoglalna valaki kb. ket vagy harom mondatban hogy mirol szol?"

Feher, zold, kek, haza. Betegnek lenni szar dolog.

@Babette .: van ezen a blogon masfajta stíl is. Attol meg mas szenved...

DieNanny CH 2015.01.29. 13:03:59

@Sanz:

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sosem akartam Svájcba jönni, és mikor idekerültem, nem estem hanyatt semmitől, sőt, nagyon is kritikus voltam (még ha nem is tettem szóvá senkinek), viszont nagyon hálás vagyok az országnak, mert ez egy élhető ország.
Talán van ellentmondás a szavaimban, de én így érzem.
Emiatt sem izgulok azon, hogy a nemlétező rózsaszín szemellenzőm le fog potyogni. :-)

P.Elliot 2015.01.29. 13:05:47

Nagyon jo poszt csak remes ilyes meseszeruen olvasni. Nagyon sajnalom Hofeherket hogy erre kellett felebrednie amire.
Egyben almelkodok hogy arrafele ilyenek az orvosi ellatasok? En voltam itt az Usaban 3x muteten a 40 ev alatt, a legmagasabb szintu ellatast kaptam, mind a harom alkalommal az egyszeru munkahelyi biztositassal. A mutoben az orvoson kivul, / o addig nem jon be amig a beteg nincs elaltatva/ ki tudja miert ez a szokas, elotte bejott a muto varojaba megbeszelni velem a dolgokat/, az altato orvos volt ott csak egy pasas aki bekisert a mutobe, es 4 tagu szemelyzet rakosgatott ott akik a megjelenesemre azonnal odajottek, bemutatkoztak sorban a keresztnevukon hogy kik, szeles mosoly, infuzio, maszk es mar ment is a dolog, odakinnt ebredtem a hordagyon. Olyan hogy nincs szemelyzet eleg, olyan nincs, vannak korhazban sot mutoben dolgozo ismeroseim is. Felbeszakitott mutet sem hogy majd folytatjak, sebesz csere van aki felvaltja a masikat, komoly mutetetnel tobb sebesz is van bennt!
Soha sehol nem talalkoztam olyannal hogy nem lett volna eleg szemelyzet, hogy az illeto nem mehetett volna haza idoben, igen, a mutosok nem hagyhatjak ott a helyeiket amig nincs vege az egesznek de megkapjak szabadnapban vagy tuloraban az idot! A sebesz dolgozik itt is rendesen, nem 8 orat de nem is operal mindennap. Nem egyedul van ott! Es az allami kis korhazakban ahol netan a biztositas nelkulieket mutik ugyanolyan helyzet van, mindenki rendesen el van latva, igaz hogy ezekre a helyekre jonnek inkabb kuldoldi orvosok az elejen, / van amerikai is/, de a kormukre van nezve.
Lehet hogy jo, lehet hogy rossz de a korhazat itt lehet perelni ha nem lattak el jol. Ha felrekezeltek, ha muteti hibat csinaltak, sokmindenert es nem apropenzre.
Talan megis jobb mert jobban odafigyel a korhaz, az orvosok/ a korhaz nem tanacsolja az orvosnak hogy miatta pereljek oket mert mar mehet is, a masik helyre fel sem veszik ilyen haterrel.
Volt itt egy magyar orvos akitol bevontak a nogyogyaszat diplomajat valami nagy hibaert amirol csak o tehetett, azota csak haziorvoskent mukodik, egy masikat akinek majdnem meghalt a betege, szinten magyar, kitiltottak a korhazbol oda nem hozhatja a betegeit/ akik persze jo reszben el is partoltak ettol az orvostol.
Amikor az epemutetem volt akkor mielott betoltak a mutobe odajott hozzam a folyoson csellengo fiatal pasas feher kopenyben, nevtablaval amire az volt irva hogy tanulo orvos es engedelyt kert ra hogy megnezhesse a mutetet. Tolem! Mondtam hogy persze, nezze csak, had tanuljon.
Erre elohuzott egy papirt hogy irjam ala hogy engedelyezem, anelkul meg o sem lephet a mutobe.
Elalvas elott meg annyit hallottam hogy az altato orvos megkerdezte otet hogy a kollega urat mi erdekli ebben a mutetben?
Szoval nem olyan rossz itt az egeszsegugy, foleg ha ilyesmit olvasok. Nem, en nem vagyok hive az allami egeszseugynek amit elobb-utobb lepusztitanak mert vegul valamiert sajnaljak ra a penzt. Minden orszagban! Vegulis ki lehet fizetni minden biztositast ha az illeto felfogja hogy ez egy szolgaltatas, nem csak ugy jar azert mert a foldre szulettunk. A szegenyeknek az ingyenes ellatasara is jobban lesz akkor penz!

SzZoole 2015.01.29. 13:07:09

Nem akartam elterelni a posztrol a szót,de másképpen látjuk az egesz helyzetet itt Angliában.nekunk nem okoz gondot a szomszédokkal,angolok,baráti kapcsolatot fent tartani,angolokkal bbq-ni,iszogatni kikapcsolódni ,kirándulni.
Egyetlenegy magyar családdal tartjuk a kapcsolatot(Diggercsalad)
Talán ezt hivjak beilleszkedésének......

SzZoole 2015.01.29. 13:09:06

@Muscari: arra nem emlékszem pontosan,de lehet,majd jön Bea es kijavit

DieNanny CH 2015.01.29. 13:09:42

@charlieharper:

Én élveztem! (Nem csoda, imádom a meséket. Ismered azt a sorozatot: Once upon a time? Na, az is a kedvencem!)

**mimi** 2015.01.29. 13:11:28

@Muscari:
nanaaa....én is ismerem, sőt nagyon szeretem :)

P.Elliot 2015.01.29. 13:24:05

@London2009:
Nem egeszen hiszem el ezt!
Talalj egy hobbit es iratkozz be egyesuletbe, maris lesz egy par alak akikkel ossze tudsz baratkozni, azokkal egyutt uzni a hobbit amibol kialakulhat egy igazi baratsag is. Horgaszat, futas, kempingezes, olvasoklubok, kavezo beszelgeto tarsasagok, Meetup clubok, hiszen azok is azert mennek oda hogy baratot talaljanak.
Es ne csak ott talalkozz veluk, beszelj meg kozos programot, hivd el magadhoz,annyi minden felekepp lehet!
Az en megfigyelesem az, / magambol indulok ki/ hogy sokszor a baratsag csak rajtad mulik. A masik fel ugyanolyan tavosagtartoan bamul teged mint te otet. A baratsag neked fontos, te kozeledj.
Nehez ezt igy szavakba onteni hogy hogy, elsosorban probalj a befogado orszag stilusaban viselkedni, beszelni, ne azt mutasd meg hogy apam, ezt otthon igy szokas/ Ismerosom Csehovrol beszelt az elso randevuin, / tobb nem szokta kovetni/, fellengzosen jelentette ki hogy itt nincs kultura, kozben meg desodort nem hasznalt, a furdesrol is gyengek voltak a fogalmai.
Itt az Usaban az amerikaiak nagyon oszintek, mindent kepesek elmeselni magukrol, kiteregetos nepseg, ha te nem vagy az akkor mar nem tudnak veled mit kezdeni.
En meg a korhazi kezelesek alatt is szedtem fel baratokat ugy hogy magam javasoltam az osszejovetelt, azota is osszejarunk, nemcsak egyutt hanem kulon-kulon is egymas otthonaba, felhivjuk egymast csak ugy beszelgetni, csakugy barat mint a masikak. Attol meg persze megtarthatod a magyar barataidat is!

P.Elliot 2015.01.29. 13:27:57

@P.Elliot: Hogy valakivel hogy beszelsz es mirol arra a legjobb pelda, / buszke is vagyok ra /, az orvosom akihez jartam egy problema miatt es meg is operalt, azt mondta egyszer hogy megihatnank egyszer egyutt egy teat/ no volt, en is az vagyok/!
Azt hiszem ez megmond mindent!

soad1221 2015.01.29. 13:33:37

@P.Elliot: nem feltétlen mind ilyen. Mo-n a szó szoros értelmében ég és föld lehet a különbség, még állami intézményeknél is.

A gond a nagy szórás inkább. Illetve értelemszerűen a szervezés és pénzhiány

London2009 2015.01.29. 13:35:33

@Zoole[uk]: Nekem sem okoz gondot. Nem a feluletes, haveri szinten valo ismerkedesre gondoltam. Hanem igazi baratsagok szuleteserol. Amikor igazan megvan az osszhang ket ember kozott. De igazabol mar nem is szamitok ilyesmire. Mar reg elmult az az ido amikor tenyleg azt vartam, hogy ha valaki azt mondta, hogy na majd keressuk egymast es akkor en tenyleg vartam, hogy keresni fog. De ez nem Anglia fuggo. El tudom kepzelni, hogy ez mashol is igy lenne. Az en esetemben ezt en inkabb korfuggonek latom. Mindenki inkabb a partalalassal meg a csaladalapitassal van mar elfoglalva. Ha arrol lenne szo, hogy bulizni szeretnek jarni valakibvel vagy gyereket setaltatni, na arra talalnek konnyen partnert.

Mrs. Clayton 2015.01.29. 13:40:03

@Aye aye: nyilvan van az ugy hogy a beteg vagy az anyuka jobban ismeri a sajat testet vagy a gyerek reakcioit mint az orvos, es igy elofordulhat,h nem kapja meg valaki azonnal a megfelelo gyogyszert, kezelest, de ettol meg nem gondolom, hogy a laikusok jobban tudjak, mert nem tudjak jobban, az hogy az orvos valami oknal fogva, mert hanyag vagy tulterhelt, nem vesz eszre bizonyos jeleket elsore, ez nem jelenti azt hogy kepzetlen vagy hogy a beteg kepzetteb lenne

2015.01.29. 13:40:08

@Hari Seldon 2: Abszolut, jo lenne 6-7 mondatban is vagy akar tobben csak ha kerhetem ne legyenek benne mesefigurak. Nagyon koszi! :)

SzZoole 2015.01.29. 13:40:27

@London2009: nekem csak egy emberel van meg az összhang es az a nejem:)
Nem is vágyom többre mar igy negyven felett:)

2015.01.29. 13:41:16

@Dragonlady (now in Thailand): Sajnos fizikai keptelenseg, megprobaltam tobbszor de az elso sornal kikapcsol az agyam automatikusan. Ez van :(

P.Elliot 2015.01.29. 13:42:14

@London2009: Majd a gyereksetaltatas alatt kozelebb tudsz kerulni hozza, nem gondolod? Idovel!
Vagy bulizas kozben!
Az egyik szomszedom egy hazassagi tanacsado akit a radioban is szoktam hallani beszelni. Az mondta ott hogy o a pacienseit, / nem mindenkit, o tudja hogy kit miert/ eleg gyakran ki szokta invitalni egy barba, ott folyik a kezeles. Ugyanis egy ilyen helyen, egy-ket pohar eleg hozza hogy jobban megnyiljanak a paciensek hogy mi a baj, o maga jobban is latja hogy mi a problema, ellazultabbak, tobbet elmeselnek.
Miert ne mennel el egy buliba ha oda invitalnak? Ott nem lehet kozelebb kerulni egymashoz? Miert?

SzZoole 2015.01.29. 13:43:56

@Mirjam2: itt vagyok most a T4-en,láttam egy burkas nőt aki tangapapucsban volt es a labujjai es talpa feketére volt festve
Az hova valosi?

2015.01.29. 13:45:39

@Zoole[uk]: Nagyon koszonom!!! Vegre tudom mirol szol a poszt. Orok hala...

2015.01.29. 13:45:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: irrital, amikor felnott emberek gugyognek. Nyilvan egy ovonobek ez termeszetes(ebb)

@Mirjam2: Magyarorszagon az eu-ben agyondolgozott volt, de ment elore a szamarletran. Nem fizettek meg, sokat dolgozott. Elment Svediaba/Norvegiaba, ahol megfizettek es jo korulnenyek voltak. Nem tetszett neki, ahogy a beteget kezeltek. Majd o is beteg kett. A hohert akasztottak. Hazament inkabb a magyar privat szferaba, ahol diagnosztizaltak es most gyogyul.

SzZoole 2015.01.29. 13:49:09

@Mirjam2: mit is?
Mobilon vagyok es nem tudom vissza nezni

Mme Seldon 2015.01.29. 13:50:20

Nekem se tetszett a stílus. Látom, hogy mindenkinek van jó és rossz tapasztalata az egészségügyről, orvosokról, és ez kevésbé országfüggő, mint gondolnánk.

És újból be akartam tenni ezt a linket, de valaki már betette:
hvg.hu/gazdasag/20150128_Naponta_harom_orvos_hagyta_el_Magyarorsza

@charlieharper: Hogy van a feleséged, még 3 in 1?

2015.01.29. 13:52:14

@Jess G: tavaly volt jo nagy balhe Southamtonban. Az orvosok keze alol a szulok elvittek a rakos gyereket Spanyoloba kezelni. UK korozest adott ki a szulok ellen, hogy veszelyeztetik a gyerek eletet.
Majd visszahoztak a gyereket, a korhaz folyamatosan mondta, hogy mi az o velemenyuk a szulok meg a maguket.
Vegul az orias botrany miatt a korhaz engedtè, hogy a szulok Pragaba vigyek a gyereket laser beam therapyra, mert a UKban nincs ilyen (ez is furcsa, hogy a cseheknek telik ra, az NHSnek meg nem).

A southamptoni korhaz meg akkor is mondta, hogy a gyereknek a szulok rossz terapiat adnak. Most hogy Pragaban gyogyul a gyerek a szulok altal valasztott terapiatol, a korhaz kussol. A pragai onkologusok szerint a gyerek gyogyul.

2015.01.29. 13:53:04

@Zoole[uk]: Sok helyrol lehet, Azsiaban es itt a Kozel-Keleten is gyakori hogy hennaval (tudod, amirol beszeltunk veled a multkor!) befestik a talpukat es a labujjaikat a nok, ez normalis. A henna sotet boron szinte fekete szinu lesz.

2015.01.29. 13:53:59

@Mme Seldon: jo, hogy vagy. Akartam neked irni. Tegnap hisztizett, hogy "Take them out! Now!"
Meg van 6 het. Magneziumot szedi, ahogy irtad.

SzZoole 2015.01.29. 13:55:53

@Mirjam2: igen emlékszem a mutetko témára
Hat a nő sem volt valami világos boru,bár en afrikaira tippeltem volna:)

2015.01.29. 13:57:13

@charlieharper: Ertem, akkor miert nem ezt irta? :) Nagyon-nagyon koszonom az osszefoglalast, most mar minden vilagos.

SzZoole 2015.01.29. 13:57:24

@charlieharper: miaz hogy 3 in 1?
Hármas ikrek lesznek?

Mrs. Clayton 2015.01.29. 13:57:38

@soad1221: rendben erre meg valaszolok, de nem akarok ebbe belemenni, h ki tudja vagy sem jobban

en teljesen egyetertek azzal, hogy Mo-n alapveto tajekoztatast, figyelmet, empatiat nagyon sokszor nem kapnak meg a betegek
nekem konkretan volt olyan ugyem, ami miatt az orvost es az ugyet MOK ele vittem. Birosagig vegul azert nem mentem, mert olyan alapveto tenyeket, hogy kin es hol es mekkora serules volt a korhazi zarojelentessel vegul teljesen homlokegyenest ellentetesen leiro, az ugyeleti naplot meghamisito orvost a kamara teljesen vetlennek itelte es felmentette
de ez a rendszer,a leterheltseg, az orvoskepzes hibaja, nem pedig az orvos kepzetlensegee, ettol persze mint mondtam sokszor a beteg tenyleg jobban tudja, h mennyi vernyomascsokkentovel erzi jol magat es nyugodtan ra is hagyhatja az orvos, hiszen az o teste, o erzi

2015.01.29. 13:59:14

@Mirjam2: :D Ezzel en is igy voltam, es az utolso sorokra ugrottam helyette, abbol beugrott, hogy ezt lattam mar kommentben az egeszsegugyos remtortenetek kozott. Azokat se olvastam vegig, ugyhogy ma sem jovok, mert nem birom ezeket, ez nem a posztolok hibaja, hanem az enyem, rettegek a betegsegektol es nem birok olvasni roluk, bocs.

@Sanz: Ezt meg ugy lehet megelozni, ha nem Szurkepala meg Csillamorszagkent gondolsz egyik helyre sem, hanem az egyik Magyar, a masik meg Londonorszag, es mar kikoltozes elott tisztaban vagy vele, hogy mindketto tele van hibaval, csak az egyiknek ilyen, a masiknak meg olyan hibaik vannak, es te inkabb az egyikkel, de nem annyira a masikkal tudsz konnyebben egyutt elni, es ugy gondolsz ra, hogy az egyik hely hibaja az az ar, amit meg kell fizetni azert, hogy ne a masikban elj. Mindennek ara van, meg koll fizetni, oszt' csokolom.

Ma telleg nem jovok tobbet szerintem :D

2015.01.29. 13:59:21

@Zoole[uk]: Igen, en is arra tippeltem a leirasodbol. Fekete afrikai boron szokott feketenek latszani a henna, minel vilagosabb a bor, annal halvanyabb a szin. Az en boromon pl. altalaban vorosnek latszik vagy vilagosbarnanak.

2015.01.29. 14:00:50

@Zoole[uk]: Azt koszontem meg hogy osszefoglaltad a posztot az olyan ertelmi fogyatekosoknak mint en akik nem ertik a mesei nyelvezetet! :)

rumitom 2015.01.29. 14:01:01

@soad1221: az orvos is csak ember, elvegzett egy iskolat valahogy. 20on par evesen a Sotesok is szeretnek am tanulas helyett inni.
aztan ki igy, ki ugy, x evet vegig sziv rezidenskent, ami alatt tanul sokat, vagy keveset, lehetosegehez (fonok, kollegak) es agy-kapacitasanak megfeleloen, no meg az a franya motivacio.
aztan az evek soran lesz tapasztalata, tovabbkepzi magat, vagy megmarad a 20 evvel korabbi szinten. kiforr a vilagnezete, csak a mainstream bizonyitott eljarasok vs. alternativ gyogyaszat.
es a vegtelen permutaciok soran te kifogsz egyet, aki a szeles skalan barhol lehet. raadasul meg az is konnyen elofordulhat, hogy aki a te bajod tokeletesen, elsore beazonositotta, massal jol kiszur es felre diagnosztizal. nyilvan direkt :)

en IT-s vagyok, es a "kollegaim" 90%-nak fogalma sincs arrol mit csinal. masok szerint meg biztos nekem nincs.

alapvetoen az egy jo dolog ha az orvos/nover nincs agyon stresszelve es jut ideje a betegre, ne adj isten meg kicsit csevereszni is hogy nyugodjon meg a kedves beteg, nem lesz semmi baj, elvegre keves kiszolgaltatottabb eset van mint mikor beteg az ember.
mivel idealista hely nincs vagy csak keves, ha nem tetszik egy orvos, keressunk mast. tudom, altalaban ez sem ilyen egyszeru

SzZoole 2015.01.29. 14:05:56

@Mirjam2: hat en is lassan olvastam,hogy megertsem,meg emlékeztem Bea posztjaira es kommentjeire.

rumitom 2015.01.29. 14:09:24

@mojyo: ugy-ugy, a tisztan latas sokat segit. megkimel a lepel lehullasa altal erzett csalodastol.
sot, segit elfogadni a kornyezetunk.
no de hogyan lassunk tisztan? :) letezik az objektiv valosag vagy minden csak szubjektiv erzekelesek osszessege?

Mrs. Clayton 2015.01.29. 14:09:27

@charlieharper: en azert kritikusan allnek hozza olyan sulyos es nem feltetlenul eredmenyesen gyogyithato betegseghez mint a rak

azt persze tulzasnak erzem, hogy ha a szulo ugy dont, h inkabb Pragaban kezelteti a gyereket a gyerekvedelem kozbeavatkozzon

olvastam errol a tortenetrol, de nem emlekszem pontosan, de mintha lett volna benne azert valami furcsasag, mar hogy csak az a terapia segithet a gyereken vagy sem, amit a szulok akartak

ugyanakkor sokan elmennek Kinaba, meg Oroszorszagba bizonytalan ossejt meg egyeb ketes terapiakra, mert nyilvan senki sem szeretne elveszteni a gyereket es elhisznek minden jol hangzo igeretet, azert oket nem art csak ugy magukra hagyni, h csinaljanak amit akarnak, menjenek oda ahova akarnak

sokszor hiaba a szandek/akarat megsem a legjobb tanacsot, kezelest kapja a beteg, de nem azert mert UK-ban, Mo-n direkt rosszat akar az orvos, egyszeuen ez ilyen... az orvosok nem mindenhatok, meg ha egyik-masik ezt is hiszi magarol

SzZoole 2015.01.29. 14:11:04

@diggerdriver: Ja Mátészalka-Cineveg
Ott is látni ilyeneket,de azoknak nem a hennatol fekete a lábuk:)))

2015.01.29. 14:17:57

@rumitom: Erre a kerdesre nem tudok valaszolni, marmint, hogy ez a valosag-e, vagy a matrix, de mindenki csak az alapjan tud donteni, amit erzekel belole. :)

soad1221 2015.01.29. 14:25:15

@Jess G: picit elbeszélünk egymás mellett. Mint írtam eszembe nem jut megoperálni a gyerekem és jobban tudni bármit egy orvosnál. Csak tapasztaltam már, hogy egy orvos nem tud mit kezdeni azzal a szóval, hogy neutropenia, ami megdöbbentő számomra. Ez bizony szakmai tudás kérdése, nem empátia.
A háziorvos dolga, hogy felismerje mivel van a gond, mekkora a mértéke, stb, és ennek megfelelően irányítsa az egészségügy többi szerepelőjéhez, a szakrendelésekre. Ezzel szemben, ha egy orvos váltig állítja, hogy neki igaza van, miközben a szülők minden tőlük elvárható információt és segítséget megadnak a diagnózishoz, ő pedig "csakazértisjobbantudom", akkor az nem alkalmas orvosnak. Sajnos nem egyedi ez a probléma.

@rumitom: olvasd el a kommenteket, ez komolytalan válasz volt.
Te még lyukkártyákat dugdosol a gépekbe? Egy orvosnak sem árt képeznie magát, mert tudod az orvostudomány is fejlődik. A betegtájékoztatást ne nevezd cseverészésnek, az egyik kötelessége, a másikat egyéni ízlése és ideje szerint teheti meg egy orvos..

És mielőtt: nem általánosítottam, nem minden orvost írtam. Annyit írtam, hogy nagyon nagy a szórás, nincs egy szint amit minden körülmények között tartani kell. Nem csak hangnem terén, nem szakmai tudás terén is van gond.
Mindemellett, vannak olyan orvosok, akik meg a legnagyobb leterheltség mellett is elképesztő tudást és szakmai színvonalat tartanak.

2015.01.29. 14:28:12

@mojyo: Szerinted lehet hogy az angolul gondolkodas miatt lecsokkent a vizualis kepzeloerom es mar nem tudok ilyen absztrakt torteneteket megerteni a zoldekrol meg a kekekrol?! :)))

Mrs. Clayton 2015.01.29. 14:28:49

@soad1221: en egy szoval sem mondtam, h nincsenek alkalmatlan orovosok, de errol is azt gondolom, h a rendszer hibaja, ha az ilyenek sokaig praktizalhatnak ugy, h az alkalmatlansagukat barki is firtatna
sot en hiszek abban, hogy egy kezeles csak ugy eredmenyes, ha orvos es beteg egyutmukodik es komolyan veszik egymast es azt amit mondanak

2015.01.29. 14:35:31

@Mirjam2: Hat, meg az is lehet :D

(De ugye nem vetted magadra amit tegnap irtam az angol gondolkodasrol? :D Nem alacsonyitottam le az angol nyelvet es kulturat, es nem vagyok rossz velemennyel rola egyaltalan, sem azokrol akik hasznaljak... en csak eszreveszek dolgokat a nyelvekrol es a kulturakrol, es ez a velemenyem amit tapasztalatokbol, eszlelesekbol, tanulasokbol alakitottam ki mivel vizualis dolgokkal meg muveszetekkel foglalkozom, nem akartam megbantani senkit vele,)

2015.01.29. 14:42:14

@mojyo: Dehogy, egyaltalan nem vettem magamra, sot nagyon erdekes volt amit irtal! En egyaltalan nem vagyok kulonben vizualis tipus, akar meg az is lehet hogy ezert jon be nekem az angol nyelv :)

Sanz 2015.01.29. 14:42:52

@London2009: Laktam Sloughban, egy "élmény" volt.

@mojyo: Amikor kiköltöztem, akkor nagyon haragudtam Magyarországra a politika és a társadalom betegségei miatt. Most már látom, hogy vannak rosszabb dolgok is annál, amit Magyarországon elviselhetetlennek tituláltam... például az, ha magányos vagy, és nincs kihez szólnod este, és így eltelnek hosszú napok.
Illetve a másik nagy tanulság az volt, hogy a pénz önmagában nem boldogít. De na, elég volt 1600 km-re menni, hogy rájöjjek ezekre, és még fiatal vagyok, szóval belefér. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 14:57:48

@rezsöatya: azert reklamaljon o, neki is ugyanugy adott szajat a joisten, mint nekem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 14:59:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: meg hat egy istj-nek pont tud passzolni egy svajc....

montroyal ( CAN qc) 2015.01.29. 14:59:33

nekem nehezen indult a tortenet de amikor szorol -szora felfedeztem hogy csillam orszag nalunk lehet erdekesebb lett ..naluk is keves a nagyfeheristen de azert mert mint irtam

160 napot dolgoznak atlagba 300-400 beteget egy evben
4 orvosos clinika 60 orat van nyitva egy heten
urgenten ha te kovetkezel akkor is 4-6 orat varsz ..
kulfoldi doktorok diplomajat gyakorlatat nem fogadjak el
eszmeletlenul huzzak az idot arra hivatkozva hogy eletekrol van szo
az orvos szakszervezet a legnagyobb zsarolo
bar oriasi fizetesuk van viszonylag keves munkaidora de mindig arra hivatkoznak mashol(USA) jobban fizetnek .

apolonok ? ja ja igaz meg szakadnak ezert vannak seged apolok , agyazok stb
egyes diplomas apolonok most atvesznek az orvostol, egyes munkakat ,de a miniszter akkor lecsokkentene az orvosok fizeteset

szoval nalunk megy a haboru a ministerium es az orvosszakszervezet kozott, nem tudjuk ki lesz a gyoztes .. de a vesztes biztos a beteg ..

bxf 2015.01.29. 15:00:42

Csak visszasirja mindenki a jo oreg sokat lekopdosott magyar egeszsegugyet.

Csillamorszag (majdnem Csillampalat irtam) egyebkent melyik orszag?

Egyebkent nem kell aggodani, ahogyan Kekikenek is idobe telt az orvosi muszerek tanulmanyozasa, fiatal Istennek is ido kell (ezenfelul Kekike nem operal, tehat fiatal Istennek picit tovabb fog tartani a tanulas, + nem Kekiket perlik majd, hanem fiatal Istent, szoval csigaver zorgo...).

S ha mar tulorak: a 90-es evek vegen egy nyari honapban 200 tuloram volt, es osszesen (fizetessel egyutt) 58 ezer Ft-ot kaptam. Szeptemberben telikabatot a Kobanyai uti piacon 20 ezer Ft-ert vettem. Akkor eldontottem, hogy nem lesz hosszu palyafutasom Szurkepala orszagban...

Csillamorszag elegge gyorsan leirja a beteg embereket (az Operencian tulrol beszelek), fuggetlen attol, hogy az Kekike, fiatal vagy oreg Isten (sajnos lattam, hogy a fonokom hogyan "kezeltek", annak ellenere, hogy professzor volt). Szurkepala orszagban meg van egy kis eselye az embernek, hogy Kekike es/vagy Isten multjat figyelembe veszik...

Kommenteket most ido hianyaban nem olvasok, de van egy sejtesem, hogy ismet lesznek majd hasonlo jellegu hozzaszolasok, mint:

-ja'jjj, nem tudtam, hogy az orvosok ilyen keveset keresnek
vagy
-ja'jjj, nem is gondoltam volna, hogy hajnali 3-kor hulyesegekkel keresnek fel ugyeletben
stb.

Kulonben ha egyszer "szurtem" valakit, miert kell rogton egy masik cikknel a kommentjeibe belebotlanom?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 15:00:49

@Sanz: Egyszer én is laktam majdnem Sloughban....Szerencsére csak majdnem..:-)) Az nagyon gáz azért , ami ott van.
De a többi , általad megfogalmazott dologgal is egyetértek. Sztem én nem fogok beléd kötni! :-P
:-DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 15:01:04

@P.Elliot:
"a korhazat itt lehet perelni ha nem lattak el jol."

Itthon is lehet.
csak nem nyered meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 15:07:57

@charlieharper: ikrek 34 hetesen meg benn vannak? Akkor nagy baj mar nem lehet.

DieNanny CH 2015.01.29. 15:11:39

@charlieharper:

A gügyögés más. Az a "Anuci pici babukája, édesz dáága döndvilágom" stb.
A fenti írás nem gügyögős. A gügyögés engem is irritál... :-)

P.Elliot 2015.01.29. 15:17:41

@Babette .: Itt az ugyvedek gondoskodnak rola hogy megnyerd ha igazad van. Direkt erre szakosodott ugyvedek sajat szakerto orvosi tanacsadoikkal.
Egyebkent tulzasba is viszik! Nagyonis!
Ujabban a teve raklamok kozott egyre tobb ugyvedi iroda hirdeti nagy veszjosloan hogy ettol meg ettol a gyogyszertol ha ilyen es ilyen betegseget kaptal akkor/ lehet hogy nem is attol kapta/ akkor az a gyogyszergyar hibaja/ meg azt sem tartanam tulzasnak ha ezert az orvost is perelgetnek mert felirta, es hogy majd neked kiverekedik a penzt! Nem kell elore fizetni, majd a beszedett penzbol tejelsz, jo sokat mert ingyen Jezus koporsojat sem, ugye...
Eleg undorito mert meg olyan dologba is hibat beszelnek be ami nem ugy volt.
A gyogyszer, netan a mutet kockazattal jar, az orvosok sem istenek, a gyogyszergyartok sem azok.
De ezek a hienak, tenyleg visszataszito latni ezeket a nyomulos hirdeteseket/ mindenbol penzt akarnak kovacsolni. Neked! Mint mondjak! Valojaban maguknak!

DieNanny CH 2015.01.29. 15:18:57

@rumitom:

"20on par evesen a Sotesok is szeretnek am tanulas helyett inni."

Én ebben csak azt nem értem, ha évente pár millió az orvosi egyetem, akkor miért herdálja el ivásra, miért nem használja ki a lehetőséget tanulásra? (Nem általánosítok, fogalmam sincs, mennyi igaz ebből!) Vagy tényleg minden orvostanhallgató "ingyen" (nem a saját pénzén) tanul az egyetemen?Tehát az állam fizeti? Nem csak akkor fizet az állam, ha jó a tanulmányi eredménye? Viszont ha iszik, hogyhogy jó a tan. eredménye?
Ezek a dolgok valóban érdekelnek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 15:24:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Unokaöcsém negyedévet fejezi most be. Első évfolyam mikor indult voltak vagy 125-n, most vannak 22-en, tanulmányi átlaga 4,3 , nappalira jár és fizetni kell, mindenért. AZ állam az előadók munkabérét és a létesítmények rezsijét fizeti.
Kollégium nem jár neki, mert mindkét szülő dolgozik. Ennyi.
2 év múlva végez, otthon fog dolgozni, annak ellenére , hogy felsőfokú angol-német nyelv vizsgája már rég megvan.
Ja , én nem iszik....csak annyit amennyitől megmarad a normális önkontroll, ja és pasi.:-)

Mrs. Clayton 2015.01.29. 15:25:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: rohadt orvostanhallgato huszonevesek, mit kepzelnek, hogy meg az egyetem alatt be is rugnak, rendeljunk mellejuk egy felugyelot, aki szigoruan ott all mellettuk es figyeli, hogy kizarolag az anatomia atlaszt olvassak vagy maximum a Nature magazin legujabb szamat, jo hogy nem, majd ingyen tanulnak aztan csajoznak, meg buliznak, az isten fajat!

ugye csak vicc volt a kommented?

morsels (törölt) 2015.01.29. 15:27:31

@charlieharper:
Neked sem lehet konnyu :-))
(es gondolom majd jon anyos is)

tanato 2015.01.29. 15:29:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Itthon kétmilió ft. egy év az orvosin.Államilag finanszírozott képzése ingyenes de csak 12 félév erejéig,ha nem végez ezalatt a diák,úgy már fizetősbe csúszik.Ha jó eredményei vannak kap tanulmányi ösztöndíjat is.

tanato 2015.01.29. 15:31:31

@NagyságosSodalisO [eng]: Na azt még ne kiabáld el hogy 10 év múlva is bizonyosan Mo.-n fog dolgozni.Ott fog kezdeni az biztos.

tanato 2015.01.29. 15:33:26

@Jess G: Persze bulizni azért kell,anélkül nem diák a diák,meg inni is időnként.Sőt célszerű párt is keresni az egyetemi évek alatt,később már nehezebb.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 15:35:08

@tanato: Hát, nem tudom, sokat beszélgetünk róla, egyelőre azt mondja, semmi ingerenciája külföldhöz. Otthon akar összeszedni minden tudást, amit csak lehet.
Aztán majd kiderül, hogy veszi az akadályokat, amikor élesbe kerül a dolog,bírja-e majd azt a nyomást ami lesz.
Megvan neki az orvosi szakfordítói vizsgája is.....A nyelv nem lesz akadály az biztos....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.29. 15:35:26

@Jess G:

Elmondom saját rémtörténetemet.

1973-ban történt, amikor első osztályos általános iskolás tanuló voltam Bp-en.

Az iskola kötelezett minden diákot, hogy jelenjen meg iskolai orvosi vizsgálaton. Ennek része volt a szemorvos is. El kellett menni, ha jól emlékszem Zuglóba, a Május 1. úti rendelőintézetbe.

Tudni kell, hogy kb. 35 éves koromig sasszemem volt. Ma már a számítógépen sem tudok olvasni szemüveg nélkül, tévét se tudok nézni nélküle, de korábban ennek az ellenkező véglete volt: pl. megláttam a megállóban az érkező busz számát 70-80 méterről, elolvastam az újságcikket a buszon a tőlem 5-6 méterre álló ember kezében, s hasonlók.

Szóval apám visz a szemorvoshoz. A szemorvos meg nem azt teszi, hogy leültet olvasni a tábla elé, hanem szemcseppet tesz a szemembe, s úgy olvastat. A szemcsepp miatt persze szinte semmit sem látok, még a legnagyobb betűket is eltévesztem.

Ezután megállapítja, hogy borzasztó rossz a látásom, s 6-7 dioptriás szemüveg kell nekem. Én mondom halkan, hogy a csepp miatt nem látok, apám is igyekszik közbeszólni, de az orvosnő leordítja a fejünket, hogy én elkényeztetett kölyök vagyok, az apám meg hülye, s mi ezt nem tudhatjuk, mert ő a szakember. Persze az általa írt papírt és szemüvegreceptet gyorsan ki is dobta apám a szemétbe, de kellett papír az iskolába.

Aztán másnap anyám elvitt egy másik szemészhez. Az csepp nélkül vizsgált. "Olvasd a legalsó sort", mondta, én meg direkt nem a legalsó vizsgálati sort olvastam fel, hanem a tábla jobb alsó sarkában lévő legapróbb betűs szöveget, kb. "készült az Állami Nyomdában 1970-ben, az egészségügyi minisztérium megbízásából". Az orvos jót röhögött ezen, majd adott egy papírt a tökéletes látásomról.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.29. 15:35:32

@charlieharper:

Nekünk is ikreink voltak a harmadik terhességünknél. De sajnos az egyik gyerek felfalta a másikat, így a végére csak egy maradt. Ez egyébként gyakori jelenség. Nálatok persze ilyen veszély nincs, ez a 20. hét előtt szokott megesni.

svédnyugger 2015.01.29. 15:35:41

Ez ugyanaz a történet amit pár hete olvashattunk. Annyiban igaz, hogy kevés az orvos Svédországban. Az viszont számomra természetes, hogy a "bennfentesnek" sincs elsôbbsége. Viszont itt is mûködik a privát orvos, a nôvérkének jobban telik rá, mint pl. a nyuggereknek. Hál Istennek csak kétszer kerültem kapcsolatba régebben a kórházzal. Mûtét elötti napon megbeszélés az operáló orvossal, de az elôzô mûtét elhúzódott, így rám jóval késôbb került sor. Utólag tudtam csak meg, hogy más operált, végeredményben teljesen mindegy volt, semmi negatívumot nem tudok mondani az akkori ellátásról, várakozási idôrôl, ahhoz képest ma valóban rosszabb a helyzet. Persze!, mert a nyugat haldoklik, a baj csak az, hogy ez be szokott gyûrüzni a kevésbé fejlett országokba, így M.o-ra is.

tanato 2015.01.29. 15:40:19

@NagyságosSodalisO [eng]: Erre térjünk vissza tíz év múlva.

Mrs. Clayton 2015.01.29. 15:40:46

@tanato: nem ertek egyet, orvosok lesznek, komoly emberek, tessek ugy viselkedni, foleg hogy az eletem lesz a kezukben, majd en iszom, dohanyzom, es tespedek otthon a tv elott helyettuk is, aztan tessek, lehet megmenteni, azert fizettem az adombol a kepzesuket :-D

Mrs. Clayton 2015.01.29. 15:43:57

@maxval bircaman szerkesztő: hat ezt annyira morbid modon adtad elo, hogy lefordultam a szekrol a rohogestol, ilyenkor elhiszem, h tenyleg aspergeres vagy

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 15:44:08

@tanato: ot ev alatt egyetlen egyetemi koleszos buliban sem voltam...jaj, akkor en nem is voltam diak :-P.

tanato 2015.01.29. 15:47:36

@zöldeketbeszélek: Nem bizony, pont a savát-borsát hagytad ki a felsőoktatásnakFőleg egy sikeres vizsgaidőszak végén vagy a szorgalmi időszak elején buliztunk jókat a koleszban,jó sok alkohollal leöblítve.

London2009 2015.01.29. 15:50:59

@P.Elliot: Kicsit felreertettel, azt hiszem. Nekem nincs a baratkozassal problemam. Ezermillio emberrel talalkozom nap, mint nap a hobbijaim es a munkam soran. Pont azt probaltam kifejezni, hogy nekem az ilyen szintu baratsagokra mar nem igazan van szuksegem. Na es azt gondolom, hogy ez mar korral jar. Itt is kialakult az ennyi ido alatt, hogy kivel megyek moziba, ulok be egy italra vagy hivom at vacsorazni. Amit probaltam erzekeltetni az az, hogy ezek leginkabb feluletes ismeretsegek es eselyuk sincs, hogy valaha is potoljak az otthon hagyott evtizedes baratsagokat. De ez nem panaszkodas, csak ez a hataratkeles arnyoldala, amivel szerintem sokan talalkoznak, szembesulnek.

tanato 2015.01.29. 15:52:37

@zöldeketbeszélek: Én a feleségemet, is egy koleszbulin ismertem meg még 1981 december 3.-án,Mikulás buli volt.

tanato 2015.01.29. 15:56:48

www.youtube.com/watch?v=0KJ60uJZ3-Q

Erre a számra táncoltunk rögtön amikor felkértem a buliban.Na azóta ez a kedvenc nótánk.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 16:01:46

@tanato: :-) Őt nem lehet nem szeretni. Epic hangja van ! Nagy volt ez a dal anno.
@London2009: +1
@zöldeketbeszélek: Ahh, Zöldi,akkor te igazi Eminenci Mici voltál. :-) Sosem csábultál el ? Kicsit sem ? :-) Kár, hogy nem lehettem a szobatársad....vagy koleszos sem voltál? :-)

soad1221 2015.01.29. 16:10:47

@Jess G: persze, hogy a rendszer hibája. Az hogy lehet diplomája, és utána hogy gond nélkül praktizálhat.

Erről beszélek én is, az egyik legnagyobb gond a magyar eü-el, hogy nagyon ingadozó a minőség. Ez a szakmai oldala. Nyilván szervezési és anyagi oldala is van ennek.

DieNanny CH 2015.01.29. 16:17:20

@Jess G:

Csupán reagáltam @rumitom kommentjére. És vártam tőle a magyarázatot a megállapítására.

2015.01.29. 16:17:46

@tanato: Hogy te mikre emlekszel! :)

DieNanny CH 2015.01.29. 16:20:26

@tanato:

És ez azt jelenti, hogy senki nem ellenőrzi 6 éven keresztül a tan.-i eredményeit??? Vagy azért félévente van ilyen? (Emlékszem, a középiskolai kollégiumban volt félévente kifüggesztve a lista a tan.-i eredményekről, és hogy ezáltal ki kap kollégiumi kedvezményt. Egyetemen nem így van? Nem ösztöndíjra gondolok!)

blackhairlady 2015.01.29. 16:22:10

@Mirjam2: Szerintem nem volt ebben semmi absztrakt, de meg csak gugyoges sem. Egyszeruen behelyettesitette a neveket. Ha csak atirod az orszagneveket es a kersztnevet, a tortenet marad, akkor is nehez lett volna megerteni?
Egy nagyon jo sztori volt szerintem, de ezt mar itt kommentekben, reszletekben is leirta a posztiro nem is olyan regen.

Egyebkent sem kell mindig mindennap elolvasni a posztokat, ilyen napokon lehet pihenni, kicsit regeneralodni az elozo napi kenyes vagy bosszanto beszelgetesekbol:))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.29. 16:25:11

@Jess G:

Ilyen az emberi élet: morbid. Ez az eredeti bűn következménye.

Az asperger az autizmus legalsóbb foka. Tulajdonképpen az átlagember az aspergerest csak picit furcsának látja, nem betegnek.

Aspergerest nagyon nehéz pl. felmérgesíteni. Ezért az aspergeres ideális ügyfélszolgálatra, a leghülyébb ügyfél sem képes felizgatni őt. Sosem értettem ügyfélszolga koromban, hogy hogyan lehetnek kollégák, akik pl. sírnak, dühösek lesznek, trágrkodnak egy-egy nehéz ügyfél után. "De hisz az csak egy ügyfél volt", mondtam, s ők meg azt nem értették, én miért nem értem.

Persze, valójában értettem: ők nem aspergeresek, s képtelenek kivonni magukat a verbális agresszió hatása alól.

Ez a dolog pozitív oldala.

Sajnos van negatív oldala is. Az, hogy érzéketlen baromnak mondanak minket, mivel nem tudunk együttérezni normális módon a másikkal. Csak akkor érezzük át a másik baját, ha előtte racionálisan végiggondoltuk azt, de nincs spontán érzelmi reakció. Ezért a legtöbb aspit a külvilág önző, érzéketlen, lehetetlen alaknak gondolja, akit senki sem érdekel, csak ő maga. Ez persze nem igaz, de valóban így tűnik a spontán érzelmi reakció hiánya miatt.

Néha igyekszem reakciót színlelni, de az még rosszabbul szokott elsülni, mert megérződik rajta a hamissága. Így inkább hallgatok és ingatom a fejemet, ha ilyesmi van.

Giddy Lamb 2015.01.29. 16:25:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Viszont ha iszik, hogyhogy jó a tan. eredménye? Ezek a dolgok valóban érdekelnek."

Az van, hogy a fiatal pályaválasztók közül a legokosabbak elmennek politikusnak, vagy bankárnak, az okosak közgazdásznak, vagy fogorvosnak a közepesek oda ahová felveszik őket, a buták szakmát tanulnak, a legbutábbak pedig orvosnak mennek, mert még ahhoz is hülyék, hogy utánanézzenek, hogy mennyit lehet azon a pályán keresni. Aztán, amikor már 20+ milliót rájuk költött a sok bérből és fizetésből élő közepes képességű, rájönnek, hogy mégsem szeretnének sokat dolgozni kevésért és szarban hagyják azokat akik pénzéből kitanulták a szakmát.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.29. 16:26:16

@tanato:

Én a feleségemet 1985. szeptemer 2-án ismertem meg, s először másnap reggel beszéltem vele.

2-án úgy történt, hogy az egyetemen sorba álltunk tankönyvekért.

Nekem azonnal feltűnt, mert az ott eltöltött másfél óra alatt gyakorlatilag be nem állt a szája, folyamatosan beszélt két diáktárssal (nem velem). Én azt hittem róla, korkedvezményesen lett egyetemista, mert 16 évesnek látszott.

Én meg álltam a sor másik részen, egy szót nem szóltam senkihez, s néztem magam elé.

Amikor este apám megkérdezte van-e más külföldi (értsd: nem kubai) a csoportban, én elmondtam "van még 7 ember, köztük két bolgár lány, az egyik 16 éves".

Ugyanezt megkérdezték a feleségemtől is a szülei, ő meg azt mondta "vannak, az egyik egy mogorva orosz, aki az idő alatt ellenségesen bámulta a többieket, mintha a halálos ellenségei lennének, s egy szó nem hagyta el a száját", ez én volt, engem gondoltam orosznak.

Aye aye 2015.01.29. 16:32:52

@Jess G:
Igen, de mindenesetre elgondolkodtató, hogy pl egy tünet fel nem ismerése/hanyagolása az szakmai vagy hozzáállásbeli kérdés egy orvosnál. Talán mindkettő?

A másik meg, ami eszembe jutott, hogy bizonyos részterületeken egy laikus lehet "képzettebb" - s pl ha gyanakszik, akkor a háziorvostól ezért megy az ember ilyenkor specialistához.

Harmadik, hogy nem mindegy, hogy az orvos hány éves és mikor szerezte meg a szakmai képzettsége alapjait - létezik továbbképzés, de sokan már nem képesek feladni amit régen tanultak még akkor sem, ha már bebizonyosodott, hogy az a módszer nem hatékony vagy esetleg kifejezetten ártalmas. (én így jártam, de azt már hosszú lenne elmesélni - vége az lett, hogy inkább átvitettem a gyereket egy másik kórházba, ahol azt láttam, hogy folyamatosan képzik magukat, mert ők ezt maguk miatt is fontosnak tartják)

2015.01.29. 16:36:48

@blackhair-lady: Jol van na, ugy tudtam hogy szolasszabadsag van - ha o irhat egy ilyen posztot a hofeherkerol, akkor talan en is leirhatom hogy nekem meg ertelmezhetetlen volt, nem? Vagy csak pozitiv hozzaszolasok engedelyezettek, 'jot vagy semmit' alapon?

London2009 2015.01.29. 16:47:22

@Sanz: Egyszer voltam Sloughban allasinterjun. Masodik korre visszahivtak, de mar el sem mentem. Utana meg visszahivtak, hogy kiharcoltak meg x-el tobb penzt, menjek el, nagyon szeretnek. Mondtam, hogy NEM. Na ennyit Sloughrol! : )

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.29. 17:03:09

@maxval bircaman szerkesztő: "ez én volt, engem gondoltak orosznak. "

mennyire keveset változtál, ha csak a politikai véleményed olvasnám, biztos lennék benne, hogy az is vagy :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:04:01

@tanato: Már a becsípett ember látványa is visszariaszt. De az is belejátszhat a dologba, hogy nem 18 évesen kezdtem az egyetemet, hanem 24. Előtte már dolgoztam, kaptam már pár pofont is az élettől. Mások voltak a prioritásaim. De jól kijöttem majd' mindenkivel, csak a bulizást nem állhattam :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:05:06

@Mirjam2: Pár órája léptem ki egy facebook-csoportból, ahol ezt a hozzáállást láttam...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:09:43

@NagyságosSodalisO [eng]: Egyáltalán nem voltam eminens, ha az lettem volna, akkor most máshol tartanék :). A tipikus lusta, de ezerfelé érdeklődő diák voltam, aki ami érdekelte, azt elég volt egyszer hallania, ami nem, afelett meg hiába görnyedt, a szabadidejét meg nem bulival, hanem olvasással, túrázással töltötte :). Nem voltam koleszos, elég volt nekem a tesómmal a közös szoba :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:11:50

@Giddy Lamb: Hűha, neked aztán nem túl árnyalt a véleményed a magyar orvosokról :)!

Hari Seldon 2 2015.01.29. 17:12:55

A nagy információ tobzódásban kiderült már legalább hogy csillámország, melyik kontinensen van?

Egyébként miután erős pro és kontra véleményeket/érzéseket váltott ki, ebben az értelemben sikeres. (nálunk kevésbé sikeres, de szinte fele fele arányban vagy dícsérik, vagy szidják a mesét)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 17:13:05

@zöldeketbeszélek: Najó, értem. De akkor , most azt mondd meg, hogy jövünk össze egy jó csajos-pletyis -pityókás partyra akkor ? Te majd ülsz én nézed ahogy mi szívunk??? :-))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:15:01

@NagyságosSodalisO [eng]: Hát ezt írja le, tegye egy borítékba és bontsa fel 5 év múlva. A tízet felesleges megvárni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:15:55

@NagyságosSodalisO [eng]: Az a titok, hogy nekem előbb kell elkezdenem inni, mint nektek ;).

Hari Seldon 2 2015.01.29. 17:16:58

@Giddy Lamb:
Ezt, én mint nem orvos, visszautasítom.
Sok ember szeretne olyan "buta" lenni mint Mme Seldon.

Sanz 2015.01.29. 17:18:54

@London2009: Hát igen... Slough-nak sosem volt jó reputációja. Nekem a személyes kedvencem az éjfélkor a peronon szipuzó fiatalok voltak, arra néztem egyet, hogy ilyet 10+ éve nem láttam.

Egy angol kollégám pedig csak annyit mondott Slough-ról, hogy "azt a várost biztos úgy húzták fel, hogy 'na, itt van Reading meg Paddington... kéne közé valami félúton, és hopp, így lett Slough'".

2015.01.29. 17:23:13

@zöldeketbeszélek: Lehet nagyon jol bulizni alkohol nelkul is. Nekem ilyen szempontbol szerencsem volt Londonban, a legtobb baratom / baratnom nem iszik alkoholt (konnyen elofordul ha foleg azsiaiakkal baratkozol...), ennek ellenere szoktunk bulizni, sot vegetarianus barbeque-t tartani is :)

blackhairlady 2015.01.29. 17:28:25

@Mirjam2: Lattad a " :)))" jelet a mondatom vegen?:))
Termeszetesen leirhatod, es jo hogy nem csak pozitiv kommentek johetnek. En is csak leirtam a megjegyzesemet a szolasszabadsag neveben:))
Tenyleg nem kotekedtem, bocs ha ugy jott le.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 17:29:09

@tanato: es mennyibe kerulnek a tankonyvei?

2015.01.29. 17:31:57

@Hari Seldon 2: Szerintem viccelt (remelem - vagy meg nem talalkozott orvostanhallgatoval? Ugy ertem, sok rosszat el lehet mondani roluk, de hogy butak lennenek?)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 17:32:42

@Sanz: Nah, Readinget is hozzá toszhatták volna Sloghoz!! :-)))
Simán beleolvadna! :-D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.29. 17:32:57

@Mirjam2: Ez remek ötlet :). Egyébként nem magától az alkoholtól irtózom, az egyetemen még borász kurzust is felvettem, értékelem a jó bort, sőt, a jó pálinkát is, a sörtől sem rettenek meg. Azt nem bírom elviselni, ha az emberek elveszítik az önkontrollt az alkohol hatására. Attól félek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 17:38:50

@maxval bircaman szerkesztő:

En meg pont az ilyen kijelentesek miatt nem hiszem el rolad.
hiszen akkor utanaolvastal volna es tudnad, hogy ez egy spektrum, es mindenki mashol helyezkedik el, mas viselkedessel.

2015.01.29. 17:49:30

@blackhair-lady: Oke :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.01.29. 17:57:47

@QUERCUS: En is ezt kerdeztem es kaptam nehany nagyon jo osszefoglalot, peldaul:

'Magyarorszagon az eu-ben agyondolgozott volt, de ment elore a szamarletran. Nem fizettek meg, sokat dolgozott. Elment Svediaba/Norvegiaba, ahol megfizettek es jo korulnenyek voltak. Nem tetszett neki, ahogy a beteget kezeltek. Majd o is beteg kett. A hohert akasztottak. Hazament inkabb a magyar privat szferaba, ahol diagnosztizaltak es most gyogyul.'
(copyright: Charlie H)

tanato 2015.01.29. 18:00:55

@Mirjam2: Ilyen dolgok bevésődnek az ember emlékezetébe.

tanato 2015.01.29. 18:01:27

@Babette .: A mai árakat nem tudom,de régen sem volt olcsó.

tanato 2015.01.29. 18:03:35

@zöldeketbeszélek: Na az más te már egy kicsit túlkoros voltál.MI még 18 évesen akartunk bulizni is a sok tanulás mellett.

Quercus a favágó 2015.01.29. 18:04:15

@Mirjam2:

Ja vagy úgy!
Így sem értem.

Na mindegy. Mondjuk a felvezető alapján nem tudtam eldönteni, hogy a Hófehérke és a hét törpe mese következik-é, vagy a Hófehérke és a hét elgyötört törpe pornóváltozat. Így inkább bele se fogtam.

tanato 2015.01.29. 18:05:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Dehogynem nézik,a mai világban meg internetre van kirakva az eredmény.

tanato 2015.01.29. 18:08:24

@Hari Seldon 2: Csatlakozom,az egyik legnehezebb egyetem az orvosi világszerte,nagyon kemény munka elvégezni.Bulizni csak vizsgák után vagy még év elején lehet igazán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.29. 18:08:49

Hölgyek, Urak, két kérdés, ha már egészségügy:

Hogy hívják a férfi nővért?Már azon túl, hogy gyere ide...
Fivér?Férfivér? :D Ez mind a kettő elég idióta...
Egyszer láttam ilyet, még otthon a Margit kórházban...

A poszthoz: és akkor a t. nagyérdemű szerint mi lenne a megoldás?Ha az van, mint odahaza, hogy addig gürizünk minden nap, amíg mindent be nem fejezünk, az nem jó, mert mindenki sz@rrá fárad, embertelen, aludni jár haza.Még ha meg lenne fizetve, akkor is.De még meg sincs.

Ha meg Csillámországot nézzük; az meg milyen már, hogy délután 4-től C-vágányra kerül a beteg és másnap reggel folytatják.Viszont mindenki kipihent sima, üde.És a betegnek se fáj, már ha igaz...
Szóval egyik se okés, de akkor hogy kéne ezt jól csinálni?

Amire még gondolok, az az, hogy az egyik isten és zöldikecsapatot leváltja délután 4-kor a másik csapat, és folytatja.Csak itt óhatatlanul előfordulhat információkimaradás, ami a beteg életébe kerülhet...Szóval ez se az igazi.De akkor mi?
Mondjuk nem vagyok orvos, de milyen műtét az, amit nem lehet 8 óra alatt befejezni?Jó, biztos van ilyen, de az esetek hány százaléka?Télleg olyan sok, hogy ez számottevő legyen?

tanato 2015.01.29. 18:09:20

@maxval bircaman szerkesztő: ÍNa te is emlékezel az első találkozásra.Így van ezzel az emberfia.

tanato 2015.01.29. 18:11:41

@zöldeketbeszélek: Ja te nem laktál kollégiumban,igen az albérletesek nem voltak úgy benne az igazi egyetemi közösségben mint a kollégisták,akik ugye össze voltak zárva.Szorosabb volt az egymásközti kapcsolat.

2015.01.29. 18:12:07

@QUERCUS: Volt meg egy nagyon jo osszefoglalo Zolee-tol:

'Ezt a tanmeset szerintem sbeax irta,az emlekeim szerint O kezdte Mo,Svajc,Sved es Norvegiaban.Volt egy autoimmune betegsege a vegbelen amit a kinti orvosok nem vettek eszre,emiatt sokat vesztett a sulyabol,ami szerinte ra is fert,de egy ido utan mar kezdet elvisehettlen lenni szamara ez a kor es megis csak bejutott a dokihoz soronkivuli amit a kollegai a szemere is vetettek.
Vegul Mo. diagnozialltak a betegseget egy ver vizsgalat alapjan,azota normalizalodott az allapota es most Norvegiaba jar ki idoszakosan dolgozni.'

A Hofeherke porno-valtozatat nem lattam, de van egy nagyon vicces feldolgozasa amiben az van hogy a torpek egy titkos anti-feminista ferficsoport tagjai (cim: '7 torpe - ferfiak egyedul az erdoben'). Nina Hagen jatssza benne Hofeherket: www.imdb.com/title/tt0382295/

2015.01.29. 18:13:27

@Mirjam2: Akkor jo :) (Azt sejtettem, hogy te verbalis tipus lehetsz, mivel irtad parszor, hogy angolt tanitasz, ahhoz pedig kifejezetten annak kell lenni. :D)

@Sanz: Hat latod, az utazas, meg a koltozes, az mar csak ilyen onismereti kurzus, mint minden tapasztalas :) Ahogyan Marnemtudomkicsoda is megmondta: "A tapasztalat az az ajandek, amit az helyett kapsz meg, amit igazabol szerettel volna." Hat ez van. :D

@zöldeketbeszélek: Ezt osztom, en is nagyon nehezen viselem a reszeg embereket magam korul.

Muscari 2015.01.29. 18:14:25

@London2009: a barati kapcsolatok kialakitasanal sokat szamit, hogy hany eves az ember. En 32 evesen koltoztem fel Pestre es nem lett egy baratom sem. Egyetlen regi baratnommel apolok szorosabb kapcsolatot, o mara mar Franciaorsagban el, nehany masikkal neha megkerdezzuk, hogy hogy van a masik, es ennyi. Lehet az is baj, hogy sokat koltoztem eletemben, kozepiskola egy tavoli varosban, utana egy masik megyeszekhely 12 evig, Pest 6 ev majd 4 eve London. Igy nehez tartos baratsagokat kialakitani.

Quercus a favágó 2015.01.29. 18:16:56

@tanato:

Kb.úgy néz ki, mint Raszputyin.

DieNanny CH 2015.01.29. 18:18:45

@Giddy Lamb:

Ez valahogy számomra nem stimmel, mert úgy hallottam, nagyon kemény a követelés az orvosi szakon, tehát a legbutábbak nem lehetnek ott.

Sanz 2015.01.29. 18:21:26

@mojyo: Hát ezen "a tapasztalat az az ajandek, amit az helyett kapsz meg, amit igazabol szerettel volna" mondáson jót nevettem... még ha a szívem fáj is közben. :-)

rezsöatya 2015.01.29. 18:21:46

@QUERCUS: az olyan, mint Putyin raszta hajjal?

Quercus a favágó 2015.01.29. 18:27:53

@rezsöatya:

Majdnem,csak Maxnak szakálla is van. Mondjuk szép embernek nem mondanám. Ha nő lennék, és ő lenne a földön az egyetlen férfi, biztos, hogy szűzen halnék meg.DDDD

esban 2015.01.29. 18:30:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A noverem iden vegez a pecsi orvosin. A diakok 80%-a allami tamogatott kepzesben tanul (1 millio forint korul van egy felev). A nem allami tamogatasban reszesulok tobbnyire kulfoldiek, kevesen engedhetik meg maguknak ezt a tandijat. Az osztondij 5.0as atlagra 25forint korul van/ho, ami nyilvan semmire sem eleg. Csak 12 felev tamogatott allamilag, az orvosi kepzes pedig 12 felev, tehat barmilyen hiba/bukas 1 millio forintba kerul a diaknak/csaladjanak. A jegyeket nem ellenorzik ugy, ahogy te erted, ellenben fontos kihangsulyozni, hogy az orvosin nem ugy osztalyoznak mint egy erettsegin, hogy elred a teszt 20%at es mar meg van a kettes. egy kettes osztalyzathoz legalabb a tananyag 90%at tudni kell, es csak nagyon minimalis hiba engedheto meg. tehat csak olyan tud atmenni egy vizsgan, aki tenyleg tudja a tananyagot. Ahogy kivulallokent latom, nagyon ritkan van idejuk/energiajuk szorakozni/inni, inkabb vizsgaidoszak vegen es nyaron jellemzo, szorgalmi idoszakban egyszer-egyszer. Az en meglatasom szerint rengeteget tanulnak.
Egyebkent, en ugy tudom, a palyakezdo orvosok otthon tartasa erdekeben van valamifele osztondij, amit 3(?) evig kaphatnak, ha alairjak hogy legalabb 5(?) evig nem hagyjak el az orszagot utana. Ennek az osszege havi 200 ezer forint korul van. Sajnos nem tudom teljesen pontosan hogy megy vagy hogy hogy hivjak, de megkerdezem. Amugy ez szinten nem jo, mert az elso nehany evben hozzaszoknak egy eletszinvonalhoz meg 350-400 ezres fizeteshez, majd 5 ev mulva mehetnek haza a netto 150-el.

DieNanny CH 2015.01.29. 18:31:09

@tanato:

Vagyis, a következőképpen megy?: Megszerzi a megfelelő pontszámot érettségikor, felveszik állami finanszírozásúra. Utána félévkor megint megnézik az eredményeit, majd ha bizonyos átlag alatt vannak, akkor azt mondják: fizess, mert már nem vagy ingyenes? (Tényleg nem tudom, én fizetős levelezőre jártam...)

catnip cupcake 2015.01.29. 18:32:21

@Sanz: Slough elég "érdekes" hely. Amikor megérkeztünk Angliába, első hétvégén elmentünk Slough-ba felmérni a terepet lakásbérlés téren (Windsorban kaptam állást, úgyhogy azon a környéken keresgéltünk). Amíg besétáltunk az állomástól a főutcáig, el is döntöttük, hogy ide biztosan nem költözünk:)

Munka szempontból azért nem rossz, egy rakás nagy cégnek van itt irodája (O2, Lego, Amazon stb.).

Angliába érkezésem előtt nem igazán értettem az egyik poént az "Ali G Indahouse" c. film végén:

"We're not going to build Terminal 5 over Staines. We'll demolish Slough instead."

Aztán amikor megláttam Slough-t, leesett:)

EmyArn 2015.01.29. 18:32:36

Ez nem mese, hanem ugy hivjak, hogy elet...
En is kulfoldon lakom, itt nagyon jol keresek, van biztos jovom es allasom, de lemaradok a csaladi esemenyekrol (szuletes, halal, sajna mar mindketto megtortent, mig kinn voltam). Otthon kevesebbet keresnek, valoszinu hiteleket kene felvennem, mint barki masnak, stb, de a csaladommal lennek. Ez itt az igazi dilemma, mikor valaki kulfoldre megy. Mennyire birod elviselni, hogy nincs kire tamaszkodnod egy egesz orszagban, hanem csakis te vagy magadban...

Rotoxis 2015.01.29. 18:33:50

Érdekes poszt, annyi bizonyos. A magyar rész sajnos teljesen reális, valószínűleg a másik oldal is. Viszont pont ez az, amit nem értek. A rendszer előnyei rendben vannak, de hiányolja, hogy őt miért nem azonnal, soron kívül, a főprofesszor. Kissé skizofrén hozzáállás. Miért kellett volna bármilyen előnyt élveznie? Igen magyaros a hozzáállás. Abban a kórházban sem élvezek előnyt, ahol dolgom. Hogy ne kelljen beülnöm a többi
beteg közé, hogy ne kelljen hónapokat várnom, havi 200 € felett fizetek a családra, kiegészítő biztosítás formájában. Ha nővérének ez nem volt fontos, most ne nyervogjon. Gusztustalan, önző álláspont.

Taxomükke (UK) 2015.01.29. 18:36:27

@maxval bircaman szerkesztő: Ráadásul nagyon őszinte vagy (legalábbis nekem mindenképp annak tűnsz). Na, ezt viszont rohadtul nem szeretik az emberek.

DieNanny CH 2015.01.29. 18:37:10

@esban:

Köszönöm, de jól értem, mivel nem ellenőrzik a jegyeket, így kettessel "ellébecólhatnak" 6 éven keresztül? (Ez a szó hülyén néz ki leírva, de én gyakran használom...)

Taxomükke (UK) 2015.01.29. 18:42:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azért néz ki így hülyén, mert rövid o-val kell írni.

2015.01.29. 18:43:10

@esban: Ha meg 5 ev mulva is netto 500 eurot keresnek az orvosok (5 ev tapasztalattal), akkor nem marad orvos Mo.on, szoval en ezen a helyedben nem paraznek. Vagy megemelik a bereket, vagy nem lesz orvos, esetleg importalhatnak szegeny afrikai orszagokbol, ennyire egyszeru.

2015.01.29. 18:45:50

@Sanz: Hat nezd, neked nyilvan nagyobb igenyed van arra, hogy emberek vegyenek korul, ezert valoszinuleg nagyon rossz lehet most egyedul, cserebe viszont sok penzt kapsz, es nem idegeled magad azon, hogy masok beleszolnak az eletedbe. Most ez van, aztan kesobb pedig biztosan lesz masmilyen helyzet, ha lesz fiud/csajod, akkor meg annak lesz ara, peldaul az anyos. :D Ez mar csak ilyen. Mindig csak az hianyzik, ami eppen nincsen ugyebar... huh de bolcs vagyok ma, tudok am meg ilyeneket, peldaul jol csak a szivevel lat az ember, es nem minden arany, ami fenylik, illetve lassan jarj tovabb ersz. :D

2015.01.29. 18:48:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Orulnek en ha kepes lennek kettesekkel ellebecolni az orvosi egyetemen... Es ez komoly. Nagyon szivesen lettem volna orvos, de nincsenek meg hozza a kepessegeim es elajulok ha vert latok. Aki atmegy az orvosi egyetemen, kettessel vagy otossel, az mar mindenkeppen okosabb mint az emberiseg nagy szazaleka. Kiveve ha olyan az egyetem mint Szaudiban, ahol sajnos A-B-C-D kerdesek vannak az orvosi egyetemen (ezt magyarul hogy hivjak, feleletvalasztos?) :)

**mimi** 2015.01.29. 18:52:14

te jó ég......mi/lyen lehet ez a Slough.....kiváncsi lettem, ennyien szidjátok!

rumitom 2015.01.29. 18:53:39

@maxval bircaman szerkesztő: hihi, ez alapjan en is potencialis aspergeres vagyok :)
vagy ahogy az asszony fogalmaz, nulla az empatia keszsegem. valoban nem szoktam magam tulizgatni dolgokon, bar engem az emberi hulyeseg azert fel tud idegesiteni.

DieNanny CH 2015.01.29. 18:54:54

@Mirjam2:

Nyugi, ezért van idézőjelben a szó! Nem azért, mert hülyén néz ki leírva! :-) Pont, mivel a kommentben, amire válaszoltam, le lett írva, hogy 90%-os tudásra adnak kettest.

2015.01.29. 18:57:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ja ertem, bocsi, engem is megzavart a 'lebecolt' szo :)

P.Elliot 2015.01.29. 18:57:14

@Mirjam2: Es az afrikai orvosok ottmaradnak? Marmint Magyarorszagon? Nem vandorolnak tovabb?
Igazabol ha Afrikabol megy oda orvos az milyen jogon megy? Csak szerzodes? Vagy affele zoldkartya is? Ha ferjet-feleseget talal akkor ervenyes lesz ra az Eu tagsag ugye?

Taxomükke (UK) 2015.01.29. 18:59:40

@mojyo: Ennyi bölcsességhez már maximum annyit lehet csak hozzátenni, hogy aki másnak vermet ás, az a sírásó.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:01:45

@tanato: nalunk atlag 4-5ezer darabja. Van, h targyankent tobb van. Gondolom orvosin a kepeskonyvek meg dragabbak.

Hari Seldon 2 2015.01.29. 19:02:09

@Rotoxis:
"A rendszer előnyei rendben vannak, de hiányolja, hogy őt miért nem azonnal, soron kívül, a főprofesszor."

+1

(Bár nem tudom a hátteret, de így leírva nekem is ez jött le. Na ha majd jön, elmondja pontosan.)

2015.01.29. 19:03:46

@Rotoxis: Ez egy tipikus jelenseg. Nem a posztirora ertem, de sokszor eszreveszem itt a kommentekbol hogy vannak akik igy allnak hozza: az oke hogy sokkal tobb penzt keresnek Mo.on kivul, de mikor tobbet kene fizetni egy szolgaltatasert akkor meg felhaborodnak hogy 'milyen draga'. Hat ez van, azert keres az illeto is tobbet mert jobban megfizetik az adott orszagban a dolgozokat, igy persze hogy a fodrasz meg a maganorvos sem fog fillerekert dolgozni, azokat meg kell fizetni. Ha valakinek fontos az egeszsege es jo fizetese van egy nyugati orszagban, ott is fizethet maganorvost vagy maganbiztositast. Vagy elmehet Mo.ra mint ahogy a posztolo is, ahol a nyugati ar toredekeert kap szinvonalas ellatast.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:04:34

@tanato: enis emlekszem. Ki nem emlékszik?

Shanarey 2015.01.29. 19:04:54

@tanato:

Én az én feleségemet, 1989 április 15-én ismertem meg.
A katonatársam meghívott a lakásába és bemutatta nekem a menyasszonyát. 1997-ben ő már az én menyasszonyom volt.

Shanarey 2015.01.29. 19:06:51

@QUERCUS:

Legalábbis a viselkedése.
:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:08:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem felevkor,hanem ev vegen. Es oda vissza mukodik, fizetosbol atkerulhetsz jo eredmennyel allamis helyre.

33621 2015.01.29. 19:10:28

@tanato: Egyből egy kis tapadós lassú! Így lehetett rámenősen ismerkedni!:-)

rumitom 2015.01.29. 19:11:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: bar Jess valaszaval tokeletsen meg vagyok elegedve, hogy ne maradj valasz nelkul

most mar ugy van talan ahogy irod,de meg nem is olyan regen nem volt tandij koteles se az orvosi se mas allami felsooktatsi intezmeny magyarorszagon. kvazi alanyi jogon jart a tovabbtanulas lehetosege.

amugy meg, ha fizetni is kell, csak legritkabb esetben a tanulo maga aki eloteremti a tandijat, nos nekik se idejuk, es gondolom az altalad emlitettek miatt ingerenciajuk sincs barmi egyebbel foglalkozni a tanulas munka kettosen kivul. az osszes tobbi esetben, szulok vagy diakhitel fizeti a tanulmanyokat. egy 19-21 evesnek ez ugyanugy ingyen van. rosszabb esetben meg kotelesseg is, ugy kuldik az egyetemre. de ha hivatastudat is, azert nem minden szuper izgi az egyetemen.

(ahol a csalad a nadragszijat kettovel beljebbi lyukba kell tennie hogy finanszirozni tudja az egyetemet, ott is nyilvan mas a helyzet, a gyerek erzekeli es tudataban van a helyzetnek es jo esellyel mas mentalitassal fog bejarni)

2015.01.29. 19:12:30

@P.Elliot: Fogalmam sincs, nem ismerem a helyzetet, csak hirtelen probaltam elkepzelni hogy kinek, honnan erne meg orvoskent 500 euroert dolgozni havonta. Gondolom ha valaki egy bizonytalan politikai helyzetben levo, nagyon szegeny orszagbol jon akkor megerheti (termeszetesen Afrikan kivul is vannak ilyen orszagok).

blackhairlady 2015.01.29. 19:14:31

@mojyo: "Mindig csak az hianyzik, ami eppen nincsen "
Mennyire igaz ez:)

blackhairlady 2015.01.29. 19:16:12

@**mimi**: En is, valaki rakhatna be egy google utckepet:)

esban 2015.01.29. 19:17:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mo-n ketfelekeppen lehet atkerulni allami kepzesrol koltsegteritesesre:
1. ha egy tantargybol 3 egymast koveto felevben megbuksz (meg ekkor se teljesen mert ilyen olyan kervenyekkel ezt lehet novelni 4 intezmenyenkent neha 5 felevre)
2. ha egymast koveto ket felevben nem ered el a kerettantervben eloirt kreditek 50%-at, ami altalaban ugye 30 kredit. Tehat ha 2 egymast koveto felevben neked 14 kredited van akkor atkerulsz koltsegesre, akkor is, ha ez szin otos.

Csak azt akartam kiemelni, h az orvosin 2est sem lehet szerezni lebecolassal. Az en meglatasom szerint az orvosin a 2es megfelel mas szakokon az 5osnek kb. Ezzel arra gondolok, hogy egy gazdasagi szakon van 5 kerdes egy vizsgan, ha 3 jo valaszt adsz, akkor akkor is megkapod a kettest, ha a masik 2 akkora boduletes hulyeseg, hogy diplomat semmikeppen nem erdemelnel. Az orvosin 100 kerdesre valaszolsz csillagos otos szinten, de az egyikre irsz egy apro hulyeseget, bukta.

Shanarey 2015.01.29. 19:17:17

@Babette .:

Na erről könyvet lehetne írni, de nem vagyok az a Sienkiewicz.

Nem erről volt szó, de ez is belejátszott, na meg a leendő férj is "nekem dolgozott" azzal hogy olyan ember volt amilyen.

esban 2015.01.29. 19:17:18

@Babette .: orvosin van nem egy, ami 40 ezer korul mozog.

Mérges 1234 2015.01.29. 19:17:36

Ez kormányzati megrendelésre íródhatott..... :D:D:D

Itthon ugyanúgy nem gyógyul meg a legtöbb beteg, viszont szarul fizetettek az orvosok, sokba kerül a betegnek és végül beledöglik....

Nyilván máshol sem tökéletes minden, de ezt a szart ami itt van, nehéz alulmúlni. Friss tapasztalataim vannak, 12 évig egyetlen napot nem voltam beteg, viszont most 3 hónapja beteg vagyok, és nem az a baj, hogy nem tudnak meggyógyítani hanem, hogy enm is akarnak, pont leszarják, hogy vagyok.

2015.01.29. 19:18:07

@Babette .: En nem emlekszem :(. Hiaba, sosem voltam romantikus alkat, vagy csak rossz a memoriam. Azt tudom hogy januarban volt.

33621 2015.01.29. 19:20:27

@maxval bircaman szerkesztő: Ez teljesen természetes, hogy az ember pontosan emlékezik vissza ilyen eseményre ami végül is megváltoztatta a jövőjét. Én 1983 augusztus 6-án szombaton ismertem meg a feleségemet!

P.Elliot 2015.01.29. 19:23:43

@Mirjam2:
500 euro az nagyjabol 750 ezer forint korul van ugye? Hat az mar otthoni viszonylatban nagyon szep penz meg egy orvosnak is, nem? A hazastarsa ha lesz idovel is keres annyir hogy meglesz az 1 millio havonta kettojuknek. Amellett nem erdemes kulfoldre menni. En legalabbis nem mennek!

tanato 2015.01.29. 19:29:13

@33621: Igen tényleg jó lassú szám és éppen ezt fogtuk ki elsőre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 19:29:29

@geegee: @Babette .:
Dehogyis.
Tökösnővérnek.
Nem tudtátok?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2015.01.29. 19:29:47

@geegee:nalunk ferfi infirmier et no infirmière... ha ez segit ..

rumitom 2015.01.29. 19:29:57

@33621: vazz, meg az evszamot sem tudom, nem hogy a napot. a korulmenyekre viszont legalabb emlekszem

tanato 2015.01.29. 19:30:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: valahogy így,de már Esban kirészletezte.

FutureFry 2015.01.29. 19:30:56

@NagyságosSodalisO [eng]: @techsup777: @London2009:
Slough az a hely ahol az "The Office" (az eredeti angol, a kiváló Ricky Gervais-szel) játszódik, ez alapján én sem vágynék oda...

FutureFry 2015.01.29. 19:31:47

@Sanz: A fenti kommentem neked is akart menni...

tanato 2015.01.29. 19:31:56

@P.Elliot: Nem 500 Euró aZ 150 ezer forint.

2015.01.29. 19:33:05

@P.Elliot: Lehet hogy en szamoltam rosszul. @esban: 150 ezer forintos netto fizetest emlegetett, en erre gondoltam hogy kb. 500 euro (havonta).

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:35:19

@esban:
1.nalunk a maximum a 6 elegtelen. Az meg megvan 2 felev alatt.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.29. 19:35:25

@P.Elliot: de folment az euro .. 500 euro wowo 750 ezer forint ...

**mimi** 2015.01.29. 19:36:51

@P.Elliot:
az csak 150 ezer Ft...saccperkábé

P.Elliot 2015.01.29. 19:38:40

@Mirjam2:
Na, megyek inni egy kavet, ma meg nem ittam mert kezdek hulyesegeket beszelni. Honnan is vettem hogy 500 euro 750 ezer forint? Nem tudom!

**mimi** 2015.01.29. 19:38:52

na most már tényleg mondjatok valamit erről a Sloughról!!!!!!!!!!!!
valaki..........:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 19:39:02

@diggerdriver: hat ezt nem hallottam meg kiabalni a folyoson...

tanato 2015.01.29. 19:39:30

@P.Elliot: Soka afrikai orvosunk van döntő többségében nálunk végzték az orvosit és ide nősültekDe jónéhányan már továbbálltak nyugatra családostul.meg még arab orvosunk van sok ugyanilyen felállásban.Egy részük szintén továbbállt,de van olyan is aki újra visszatért hozzánk a hazai /arab szíriai,líbiai,algériai/ helyzet miatt.Egypáran közülük Dubaiba mentek tovább a magyar családjukkal.

DieNanny CH 2015.01.29. 19:43:51

@P.Elliot:

500 euró az 150ezer Ft. 1 euró 300 Ft. (Vagyis, mostanában kicsit több.)

DieNanny CH 2015.01.29. 19:46:54

@tanato:

Arról van körülbelüli statisztikád, hogy mikor jött a legtöbb afrikai Mo-ra tanulni? Mármint, hogy inkább 30 éve volt az a sok, vagy mondjuk tavaly is jött 20 fő?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 19:47:00

@**mimi**:
Slough jó hely az első angliai félévemet ott dolgoztam le.
Reggel háromnegyed négykor indultam és este nyolcra értem haza.
A teljes központját a könyvtár körül mi építettük át.
Nagyon szép egyedi buszpályaudvara van. A bevásárlóutcája is jó.

kepkezelo.com/images/971kym2zi7111g674r.jpg

kepkezelo.com/images/jgxs4og3hwkrnya3ptm.jpg

kepkezelo.com/images/5d1ce2qp7yptujiuo94h.jpg

kepkezelo.com/images/f5knh3q7jjo7g7o69i17.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.29. 19:49:22

@Babette .:
Nyeretlen kétéves vagy te még ehhez:))))))))))))))))))))))))))))

33621 2015.01.29. 19:51:54

@P.Elliot: Bebe@na ha 500 euró 750000Ft lenne! Jó lesz az 150000Ft nak is!

33621 2015.01.29. 19:53:34

@rumitom: Akkor legalább nem voltál tök részeg!

rezsöatya 2015.01.29. 19:54:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pontosabban: 155,435.30 Ft (e pillanatban) :-)

tanato 2015.01.29. 19:59:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az államilag finanszírozott oktatásba a Kádár rendszer alatt jöttek sokan az un. baráti arab és afrikai kisebb részben dél amerikai és ázsiai országokból/mármint a szovjet rendszerrel kacsalódó országokból/Ők magyar nyelven végezték az egyetemeket itt nálunk egyéves nyelvi képzés után amit a Nemzetközi Előkészítő Intézetben kaptak.Budán.
Most viszont a fizetős orvosi karokon van sok afrikai,angol nyelvű képzésen,.Nyilván az első csoportból magyar nyelvtudásuk okán sokan ide házasodtak és itt maradtak..Innen a sok "vegyes" gyerek akik ma már felnőttek és időnként a médiában szerepelnek közülük mint műsorvezetők,énekesek ,zenészek stb.
A második csoportból nagyon kevesen maradnak itt végzés után csekély magyartudásuk és kevés magyar párkapcsolatuk miatt. miatt

Muscari 2015.01.29. 20:03:07

@Sanz: ja hogy maganyos vagy. Akkor inkabb egy ellenkezo nemu part kene talanod...

**mimi** 2015.01.29. 20:11:51

@diggerdriver:
köszönöm :))

a képek alapján teljesen rendben lévőnek tűnik...
az a templom meg nagyon szép!

esban 2015.01.29. 20:25:52

@Babette .: aha, 6 ev az alapkepzes, majd 3 ev szakorvosi kepzes, de ugye az alatt mar dolgozol. Es ugye + nehany ev ha sebesz akarsz lenni.

Netuddki. 2015.01.29. 20:26:00

Mindenhol szar, de legszarabb itthon.
Addig meg még valahogy elleszünk amíg nem húz el nyugatra minden orvos. Utána meg mi lesz? Darwini szelekció?
Kié a felelősség? Szerintem azé aki a szar eü fizetések mellett stadionokra szórja a pénzt...

Muscari 2015.01.29. 20:32:26

@Giddy Lamb: remelem ezt csak viccnek szantad...

Sanz 2015.01.29. 20:32:36

@Muscari: Hát... nem könnyű találni... de ezt már sokszor kiveséztük a blogon, hogy magyar lányoknak itt könnyebb a helyzete, más a pozíciójuk, mint egy fiúnak.

Lunacica 2015.01.29. 20:45:54

@QUERCUS: pont az iment olvastam. Nem tudom mit gondoljak.... hihetetlennek tunik. Bar az angolokat ismerve,fogalmazzunk igy erdekes szokasaik vanbak. A cegrol pedig az a velemenyem,hogy nem angolok voltak. Rosszindulatu vagyok?
Vannak koztunk akik tudnanak hozzaszolni.

Muscari 2015.01.29. 20:46:07

@geegee: tokos novernek :-) Ez halal komoly!

Muscari 2015.01.29. 20:59:58

@**mimi**: en meg nem jartam ott, de ezek utan nem is akarok :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.29. 21:09:22

@Muscari: en ezt meg sosem hallottam megszolitaskent. Azt, hogy pl Csabi nover, azt igen.

Muscari 2015.01.29. 21:10:05

@blackhair-lady: figyi, kicsit korbeneztem de nem lattam semmi tul szornyusegeset. Lehet, hogy rossz helyen kerestem :-)
Nem egy posh kornyek, tele van raktarakkal meg hasonlokkal, de ilyen is van, ez egy sima utca: https://www.google.co.uk/maps/@51.506371,-0.58936,3a,75y,1.26h,69.82t/data=!3m4!1e1!3m2!1s1BNTvb9XMjwRtVUjyST55A!2e0

Bredpitt Monika 2015.01.29. 21:11:04

@Mme Seldon: Szia, még nem olvastam el a linked, de az jutott eszembe, hogy ma volt a hiradóban, hogy 2012 óta egyre kevesebb orvos hagyja el Mo-t. Akkor most ez is a Mo jobban teljesít szlogen lehet. Már írom a blogot itthonról. Most azon töröm a fejem, hogy lehetne valami jó gyerekorvost szerezni. Kifordultam a gyerekrendelőből két napja, annyian voltak a két órás rendelésre, hogy ott még az influenzát is elkapnánk. Üdv.

Muscari 2015.01.29. 21:14:04

@Babette .: megszolitaskent en sem, csak nonemu noverek emlegettek igy a himnemueket. Ha a megszolitas volt a kerdes, akkor bocs. Ahol apu fekudt, ott volt Zoli nover peldaul, ugyhogy valszeg ez az elfogadott

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.29. 21:37:12

@EmyArn: Bizony, bizony! Ez is benne van .
@catnip cupcake: :-D Hát igen!!
@FutureFry: :-DD

Muscari 2015.01.29. 21:44:59

@QUERCUS: ez valami borzaszto! Az szinte biztos, hogy ezek az apolok nem beszelnek rendesen angolul, es/vagy minden kezdotoke nelkul indultak el. En eleve nem mennek Mo-rol kozvetiton keresztul. Ha kijon az ember es idosapolo akar lenni millio jobb hely kozul valogathat. Van ismerosom aki sok eve dolgozik bentlakasoskent es rengeteg penzt osszegyujtott mar. Igaz maganelete nincs, de ha majd abbahagyja, akkor lesz.

Szerintem egyertelmuen a kozvetito ceg a ludas, nyilvan elonytelen szerzodest is iratnak szegenyekkel ala, hogy pl a treningert fizetni kell, ha x idon belul kilep. Ilyen egyik helyen sem volt, ahol dolgoztam.

Csak azt tudom mondani, hogy nagyon alaposan le kell ellenorizni a ceget, ahova jeletkezik az ember.

Az mondjuk engem is elszomorit, hogy vannak kliensek, akik igy kihasznaljak az apolokat, de ez szinten reszben a ceg hibaja, mert nem varhatnanak el mast, mint ami a szerzodesben van. Masik reszben az is baj, ha az apolok nem mernek panaszkodni, felve attol, hogy elveszitik a munkat. Egy normalis cegnel ez nem fordulhatna elo.

Engem egyszer egy vak professzor(!) kliens elkezdett puszilgatni, hat azonnal rohantam az irodaba, a care manager hivta is es alaposan helyretette. Ha nem valtoztat a viselkedesen, akkor pedig szepen megkerik, hogy keressen egy masik ugynokseget.

Muscari 2015.01.29. 21:46:31

@QUERCUS: ment a valasz feljebb, csak valamiert nem zoldultel be.

**mimi** 2015.01.29. 21:47:29

@QUERCUS:
nekem új....bakker, nem semmi, miért nem lehet ezt a céget megnevezni?

**mimi** 2015.01.29. 21:50:08

@QUERCUS:
nekem új....hihetetlen...ez szörnyű, igaz lehet ???? miért nem lehet a céget megnevezni??

rezsöatya 2015.01.29. 21:52:05

@Lunacica: Van ilyen is, nem hihetetlen. Tapasztaltam. En ket evig voltam idosgondozo, lehet szerencsem volt. Bar jol korulneztem, angol ugynokseg, minosegi oktatas, vegzettseg. Tiszta csaladhoz kerultem, persze en is a maximumot nyujtottam. Mindenutt szerettek, megbecsultek. Volt privat kliensem is. Aztan egy masik ugynoksegnel beleszaladtam mindenbe, amibe csak lehetett. Viszont a paciensek itt is rajongtak ertem. Most mar a szakmamban dolgozom, nem vagyom vissza, de szep idoszakkent gondolok vissza. Hozzaallas kerdese (na meg nyelvtudas, elhivatottsag)

Muscari 2015.01.29. 22:02:05

@rezsöatya: milyen jo is azt hallani naponta tobbszor, hogy Darling, God bless you :-)

rezsöatya 2015.01.29. 22:02:44

@Babette .: hol van itt filler?

A harminc-szazad Forint az matematikailag is harminc-szazad Forint

Herr Géza 2015.01.29. 22:13:05

@33621: Hehe: 1979. június 19. - ill. Ismertem már korábban is, de akkor lettünk többek egy szimpla ismerősnél... :))))

SzZoole 2015.01.29. 22:32:49

@rezsöatya: fater szerintem @Lunacica: nagyon jol tudja,hogy min mentél keresztül míg care-kent dolgoztál,ugyanis O a nejem:)))

2015.01.29. 22:37:56

@NIKI LAURA: Miért jönne ide erdélyi? Gondolom, Romániában sem veti fel a pénz az embereket, de akkor már egy országgal arrébb megy, és fényévekre találja magát. Fizetésben, hozzáállásban, felszereltségben.

M. Péter 2015.01.29. 22:38:23

@catnip cupcake: A költő John Betjeman írta:
"Come friendly bombs and fall on Slough!
It isn't fit for humans now, "

rezsöatya 2015.01.29. 23:05:50

@Zoole[uk]: tudom, de gondolom, nem csak o, mas is olvassa a Hataratkelot... :-P

blackhairlady 2015.01.29. 23:12:22

@Muscari: ezek szerint jo belyre kerultel?:)

Muscari 2015.01.29. 23:44:45

@blackhair-lady: igen, szerencsére. Bár úgy ajánlotta egy volt kolléganőm, akivel egy ideig nem együtt főztük a kávét, ő ugyanennek a cégnek egy másik otthonában dolgozik.
Van, aki már 14 éve van a cégnél, mint carer, de akiket eddig kérdeztem, mind sok éve. Ez valamit jelent.
Jól is főznek, úgyhogy itt nehéz lesz lefogyni :-)

blackhairlady 2015.01.30. 00:04:24

@Muscari: igen, ez altalaban no jel:)
Ha elkoltoztok netan, akkor ez nem lesz tul messze?bar ha jo hely akkor gondolom szivesen utazol tobbet. Sok sikert!:)

Muscari 2015.01.30. 00:11:22

@blackhair-lady: koszi szepen. A koltozessel nem tudom, hogy mi lesz, most meg lehet, hogy kivarunk egy darabig.

Nalatok minden rendben?

a zajtó kzáródnak 2015.01.30. 01:10:04

@rezsöatya: ráadásul VAN fillér. ld. 9000/1946. (VII. 28.) ME rendelet
A filléres érmék bevonása nem érintette a fillér mint elszámolási egység létét.

2015.01.30. 01:10:11

@Giddy Lamb: És természetesen ez nem az ország szégyene, hanem az orvosé...

Beírhatnánk ide akkor az összes olyan embert, aki államin végezte el az egyetemet, majd pedig lelépett. Nem tudom, hogy miért pont őket emelted ki. :O

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:46:10

@rezsöatya: Óóóbzmg... :-)))))))))))))

És mint tudjuk, Raszputyin egy igazi lavmasin volt... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:49:14

@esban: Nem, öt év múlva disszidálnak...izé, helyet változtatnak a közös térben. :-))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:53:37

@Taxomükke: ...vagy földmunkás. :D Így kijön a rím is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 01:54:55

@Babette .: Az ápoló az mondjuk okés, azt el is felejtettem.De én istenbizony inkább fivért mondanék neki... :-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 02:07:04

@montroyal ( CAN qc): Na, akkor a fhanszia jobb ilyen szempontból...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.30. 02:14:19

@Muscari: Igen, már Digger is említette... :D

vazzup 2015.01.30. 05:48:28

@Sanz: en olyankor elkezdek otthoni hireket olvasni, megint minden csillog, hirtelen...

tanato 2015.01.30. 08:29:47

@morsels: Köszi,jó szám ez is.

tanato 2015.01.30. 08:29:47

@morsels: Köszi,jó szám ez is.

tanato 2015.01.30. 08:40:37

@maxval bircaman szerkesztő: 444.hu/2015/01/29/a-bolgar-egeszsegugyi-miniszter-kikelt-a-ciganyok-ellen-miutan-egy-roma-csaladnal-megvertek-egy-mentoorvost-amiert-kesett/

Egy kis szines hazai neked,van benne egészségügy, cigánykérdés, pártpolitika meg Putyinék által pénzelt bolgár oroszbarát szatellitpárt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.30. 09:03:54

@tanato:

Láttam tegnap. A cikk bulváros, szinte minden ki van benne forgatva. Ezért nem is szoktam a 444-t olvasni rendszeresen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.30. 09:10:59

ha már egészségügy, ha valaki horrort szeretne, a Bezzeganyán ma olyan cikk van, hogy Hollandiában hogyan küldték haza a nőt a már halott magzattal és abortusztablettával (ez az, amit Magyarországon lelőttek ugye), hogy intézze el magának.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.30. 11:14:28

@NagyságosSodalisO [eng]: edzenie kell magat, ha nagy magyar anya akar lenni:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.30. 11:16:50

@Babette .: persze, az a kérdés melyik akar lenni ? Nagy ? Nagy magyar ? Magyar anya ? Nagy magyar anya ? Nüansznyi különbségek vannak csak ! :-D

négyzet 2015.01.30. 18:13:03

@Dragonlady (now in Thailand): Szintén épp kismamaként azt mondom, jobb, ha nem igazán olvasol ilyeneket, mint Bezzeganya és társai, de ezt mondta a barátnőmnek a dokija is, miután egy csomó parát magára szedett internetes fórumokról. Persze csak tanács, mármint jótanácsnak szánt tanács, és ha nem húz le nagyon, akkor miért is ne olvasnád. Engem lehúztak az ilyen sztorik, mert az emberek szinte kizárólag a rossz élményeiket mesélik el, a horror szüléstörténeteket és hasonlókat.

empoftla 2015.01.30. 18:14:06

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, a 444 túl bulváros. Azok mellőzik, akik megbízható, komoly publikációkat akarnak olvasni (mint pl. az orosz nyelvű kirgiz lap: www.vb.kg, vagy a stluciatimes.com, Saint Luciá-ból)

négyzet 2015.01.30. 18:18:05

Nem tetszett a poszt :( Sem a stílusa, sem végülis az, amit mondani akart. Jó, hazajött, és itt az ismerős kollégák egyből benyomták várólista nélkül vizsgálatra, de ha nem egészségügyis vagy rokona nem az, akkor ezt csak a magánrendelésen teheti meg nem kevés pénzért Magyarországon is, és még az sem biztos, hogy meggyógyítják. Mert nem Istenek a dokik, hanem emberek, akiknek van egy szakmájuk, hivatásuk, és ők is hibáznak, mint mindenki más.
És hát valószínűleg nagyon helyes, hogy nem terhelik le úgy az orvosokat és általában az eü személyzetet, mint itthon. Az ügyelet 20. órájában már nem ugyanaz az ember. Van orvosismerősöm, aki külföldön dolgozik pont ezért, mert ő lelkiismeretesen szeretné végezni a munkáját és nem rabszolgaként, napi 60-80 beteget ellátva és egy osztályon egyedüli orvosként rohangálva.

Quercus a favágó 2015.01.30. 18:35:47

@tanato:

Doki. Olvasom, hogy egy hétvégi ügyeletre Angliában 100-150 fontos órabért is fizetnek. Azért az nem rossz.

a zajtó kzáródnak 2015.01.30. 19:31:01

@QUERCUS: egy jobb magyar orvos ennek többszörösét keresi havonta.

Giddy Lamb 2015.01.30. 19:31:01

@Dragonlady (now in Thailand): @négyzet: "Szintén épp kismamaként azt mondom, jobb, ha nem igazán olvasol ilyeneket, mint Bezzeganya és társai, de ezt mondta a barátnőmnek a dokija is, miután egy csomó parát magára szedett internetes fórumokról."

Eddig férfiként nem akartam hasonlót tanácsolni Neked mint Négyzet, de most már, hogy többen is uazt javasolták, talán elhiszed amit mondani szeretnék:
A magzat már 3 hónapos korában megérzi azt, ha boldog vagy, szomorú, vagy szorongsz, stb. Ezt saját példákkal is alá tudnám támasztani, de inkább figyelmedbe ajánlom Máté Gábor hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1t%C3%A9_G%C3%A1bor_%28orvos%29
egy idevágó előadását a 10:15 perctől mondottakra gondolok konkrétan
www.youtube.com/watch?v=66cYcSak6nE
Érdemes az egészet végighallgatni az újszülött egerekkel végzett endorfin-kiütési kísérlet is a témába vág.
Bocsánat, hogy egy ennyire személyes témában rád tukmálom a véleményemet.

2015.01.30. 19:41:33

@maxval bircaman szerkesztő: Már kérdezni akartam. Melyek azok az hírportálok, amik függetlenek? Léteznek egyáltalán olyanok?

tanato 2015.01.30. 21:35:55

@QUERCUS: Az nekünk már hihetetlen kategóriába tartozik.itt ha 3000 ft. óránként az már kiemelkedő,sürgősségi osztályokon időnként 5000-re is felmegy,de azért tényleg halálra dolgozod magad.

Warlimont 2015.01.31. 19:20:47

Színmagyarázat:
műtőszemélyzet Magyarországon mindenhol zöld színű ruhákban jár, a svédeknél meg kékben.

Amúgy ha jó a sejtésem, és Csillámország=Svédország, akkor itt dolgozó orvosként állíthatom, a szöveg teljesen igaz, de orvos nézőpontjából van még benne sok bizarr elem. A "mese" stílusában mondanám, hogy a Hófehérkék öntudatra ébredve letaszították trónjukról az Isteneket, és már ők dirigálnak nekik, valójában ők lettek az istenek itt. Az orvosé persze a felelősség, ha baj van, de szinte tragikomikus, hogy a főorvosnak azzal kell töltenie az időt, hogy az öntudatos friss segédnővért győzködi, hogy az orvos által az évtizedes rutinja alapján javasolt megoldás jó lesz. Vizit sincs, az a nővérek privilégiuma sok helyen, és majd ők elmesélik az orvosnak, mi van a beteggel, így az látatlanban tippelhet, mit kéne tenni. Vicc. Ja és ha nem győzi meg a segédnővért, az feljelenti a vezetőségnél, hogy nem csapatjátékos, és arrogánsan lenézte a szakdolgozót.
Svédországban nincs kevés orvos!! Otthon feleennyi orvossal csodát művelne a szakmánk, de itt olyan tragikomikusan SZAR az egészségügyi rendszer szervezése és működése, amit látni kell, másképp hihetetlen. A posztban írt bizarr esetek és hasonlók itt mindennaposak.
Egyébként egy fontos különbség Szürkepalaország és Csillámország között: a hálapénz, ami rossz. De itt a svédeknél jöttem rá, látva a két rendszer különbségét, hogy a hálapénz egyfajta fura teljesítménybérként is működik otthon, és az orvos AKAR találkozni minél több beteggel, mert akkor többet keres. Itt meg fix pénz van, ha több beteget látsz, akkor is annyi, akkor meg miért ne lásson a rendszer inkább kevesebbet, még a végén elront valamit és akkor bajba kerül. És a svéd rendszerben mindenki hazamegy, meg vég nélkül kávézik napközben. Betegekről való megbeszélés is döntően csak arról szól, hogy hogy lehetne hazaküldeni őket, elküldeni máshová, bárhová, csak hozzánk ne jöjjön.
Az orvoshiányról szóló híreik kamu, bőven van orvos, de egy olyan hiperpolkorrekt, mosolygós, de valójában gúzsbakötő rendszerben kéne dolgozni, amiben ma már nem lehet értelmes munkát végezni, és olyan "okosan" találták ki, hogy 10 ember kell egy talicska odébbtolásához, 1.5 óra megbeszélést követően.

Határátkelő 2015.01.31. 19:23:33

@Warlimont: Szia! Nagyon érdekes, amit írsz, nem lenne kedved kicsit bővebben megírni, esetleg egy posztban?

Üdv

Határátkelő

Mme.Brioche 2015.02.06. 00:02:15

@Warlimont: teljesen komolyan létezik olyan, hogy abbahagyják a műtétet félidőben, és altatják a beteget a másnapi műszakig?! nagyon nehezemre esik elhinni ezt már a posztban is. Hogy megy ez a gyakorlatban, azért gondolom nem hagyják tárva-nyitva még steril műtőben sem. Felügyel rá valami altatóorvos? el sem tudom képzelni hogy lehet ilyet véghezvinni.

Szó szerint az államat keresem a földön.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása