oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 13. 06:49,  Kik mennek el Magyarországról? 459 komment

2015. január 13. 06:49 Határátkelő

Kik mennek el Magyarországról?

Múlt héten kezdődött egy minisorozat, amely a Tárki egy nagyon érdekes elemzését dolgozza fel három részben. Az első részben arról volt szó, vajon mennyien is vannak a határátkelők, ma azt vesszük górcső alá, kik is azok, akik külföldön képzelik el a boldogulásukat.

ferfi_boronddel_lakasban.jpg

Mielőtt belevágnánk a mai témába, hadd idézzem fel az első rész pár érdekesebb megállapítását. Eszerint Magyarországon a migrációs hajlandóság az 1990-es évekhez képest már az EU-csatlakozás előtt növekedni kezdett, majd 2010 és 2012 között tovább nőtt, azóta kismértékben csökken.

A Blaskó Zsuzsa, Ligeti Anna Sára és Sík Endre jegyezte Magyar külföldön – Mennyien? Kik? Hol? című tanulmány megállapítja, hogy migráció növekedésének trendje mindenesetre Magyarországon 2006 után kezdett felgyorsulni, és azóta töretlenül emelkedik. A Tárki szerint a háztartások 2-3 százalékához tartozik olyan háztartástag, aki a felvétel idején külföldön tartózkodott. (Akit a teljes poszt érdekel, ide kattintva olvashatja el.)

Kik a határátkelők?

Ma azt próbálom meg körüljárni a tanulmány alapján, hogy mely csoportok azok, akik határátkelőként folytatják, illetve milyen a társadalmi megoszlásuk. Az első érdekes megállapítás, hogy a migránsok körében a férfiak aránya magasabb, mint a nőké.

ferfiak_nok_aranya.jpg

Ennek persze az is oka lehet, hogy (miként a tanulmány megállapítja), a migráció mértéke Magyarországon csak az utóbbi években gyorsult fel, ezért nincs abban semmi meglepő, hogy a férfiak vannak többségben. A szakirodalom szerint ugyanis a folyamat első szakaszában jellemzően mindig a férfiak vannak többségben, aztán ahogyan ez a folyamat kiteljesedik, az arányok is kiegyenlítődnek.

Miként az is érthető, miért van az, hogy azok között is magasabb a férfiak aránya, akik a többi családtagot (vagy ahogyan a tanulmány fogalmaz, háztartástagot) Magyarországon hagyva csak rövid távon dolgozik külföldön. Nyilván ők azok, akik pár hónapos munkákat vállalva mennek Ausztriába, Németországba, Nagy-Britanniába, és a megkeresett pénz nagy részét hazaadják a Magyarországon maradt családnak.

A hosszabb távon külföldön maradó határátkelők és a teljes kivándorolt háztartásokat is tartalmazó csoportban már jóval mérsékeltebb a férfitöbblet.

26 és 50 között

Ami a kormegoszlást illeti, a külföldön élő magyarok körében a 26–50 éves korcsoportok aránya a legnagyobb, amiben szintén nem meglepő, ha jobban belegondolunk.

korcsoport.jpg

Az életkor esetében azt látjuk, hogy az 50 évesnél idősebbek aránya mindhárom migráns csoportban sokkal alacsonyabb, mint a hazai lakosság egészében. Az első két fiatal korcsoportban sokkal, a harmadik halmazban (a 36–50 évesek körében) kissé magasabb a migránsok aránya.

halmaz_megoszlasa.jpg

Talán már nem meglepő, hogy a felsőfokú végzettségűek aránya igen magas a határátkelők között, az alapfokú végzettségűeké viszonylag alacsony. A tanulmány megállapítja, hogy a legfeljebb 8 általános iskolát végzettekhez képest minden iskolázottabb csoport tagjai többszörös valószínűséggel hagyják el az országot.

Ami az életkort illeti: a legfiatalabbak, ebben az esetben a 21–30 éves korosztály egy legnagyobb eséllyel külföldre. Hozzájuk képest a harmincasok külföldön élésének valószínűsége 75%-os, a 41–50 éveseké feleakkora, míg a 15–21 éveseké csupán 17%.

Abban sincs semmi meglepő, hogy a házasok jelentősen kisebb arányban költöznek külföldre a szinglikhez képest, ezen már csak azért sem csodálkozom, mert gyerek(ek)kel bonyolultabb vállalkozás elindulni.

Az már sokkal meglepőbb, hogy az, akinek kettő vagy még több testvére van, mintegy másfélszeres valószínűséggel költözik külföldre, mint az, akinek nincsen testvére. Csak találgatni tudok (ami nem túl tudományos dolog, de nem is vagyok szociológus…), de e mögött akár az is állhat, hogy az egykék talán jobb anyagi helyzetből vághatnak neki a felnőtt életnek.

Lakástulajdonosok

Az is érdekes, hogy a határátkelők (legyenek bár hosszú vagy rövidtávra nekiindulók) nagyobb eséllyel kerülnek ki olyan háztartásokból, akik tulajdonosai a lakásnak, amelyben élnek. Más kérdés, hogy az előbbiek jellemzően tágas otthonokból, addig utóbbiak zsúfolt környezetből indulnak el.

lakastulajdon.jpg

Ami a földrajzi megoszlást illeti, a fővárosban élők közül arányaiban többen mennek külföldre, mint a megyeszékhelyekről, ugyanakkor a közép-magyarországi régióban élő háztartásokhoz képest bő kétszeres valószínűséggel vannak külföldön élő tagjai a dél-dunántúli háztartásoknak.

A Nyugat-Dunantúlon nyilván Ausztria közelsége miatt alacsonyabb az arány, hiszen onnan egyszerűbb (és olcsóbb) az időszakos munkavállalás, illetve az ingázás.

Ha meg kellene rajzolnunk a tipikus határátkelő portréját, akkor a tanulmány szerint egy iskolázott, képzett, nőtlen, 21–30 év közötti, budapesti lakost látnánk magunk előtt.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás Magyarország TÁRKI

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr87065957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2015.01.13. 07:09:05

Elso!
Hogy klasszikust idezzek "Mindenki elmegy es csak a selejt marad." Ezt mondjuk kiegeszitenem azzal, hogy meg az is, aki nem akar elmenni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.13. 07:20:49

Elnézést előre is az offért de emellett nem lehet elmenni:

„… nyilvánvaló, hogy vannak országok és Magyarország is ezek közé tartozik, amik eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy az rossz dolog. Hangsúlyozta, hogy a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek "meg kell adni, ami jár, mármint menedéket", de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára nem tudunk ilyen menedéket nyújtani.”

…nyilatkozta Orbán Viktor, mely gondolatok (valljuk be) a választók 98%-nak szimpatikus. Erre a ballibsi oldal (szokásuk szerint) rögtön elkezdtek szirénázni a xenofóbiáról a középkorról meg a rasszizmusról, mert azt ugye tudjuk sokszor elhangzott az elmúlt 25 évben, hogy ami ballibsi az csak demokrata, modern, haladó, fiatalos, trendi és laza lehet. A másik oldal meg szükségszerűen az ellentettje.

Mi fog lejönni az egyszeri választóknak az egészből? Hogy jó-jó kaki az élet Orbán alatt is, de a libsik ezt még megfejelnék pár százezer bevándorlóval is. Merem állítani, hogy a hirtelen zuhant 12%-os Fidesz népszerűségből jó pár vissza fog jönni a következő hónapokban.

A libsik meg elvesztik még a következő 26 választást is. És ez így is van rendjén. :)

Shebelle 2015.01.13. 07:25:04

Érdekes dolog ez a statisztika.... Ahogy nézegettük a párommal, a családunk kivándorlását az évek során, legfőképpen az 1880-1920 évek között, és azt állapitottuk meg, (már amit az internet által megtekinthető adat volt), hogy 20 emberből 15 kiment illetve belépett az USA-ba. Vegyesen, férifak és nők. De a legmeglepőbb szinte mindegyikük a húszas éeveik elején jártak, és földművesek(parasztok) voltak. A következtetésem csak annyi, hogy az évek során egyre nehezebb volt és lesz a határátkelés,már ha Amerikát nézzük. Félek attól, hogy egyszer Európára is érvényes lesz, és kiteszik a megtelt táblát. AZ idő fogy és nem tudjuk mennyi van hátra...

tanato 2015.01.13. 07:31:41

@Shebelle: Nem sok,nagyon hamar ki fogják azt a táblát rakni.

tanato 2015.01.13. 07:33:13

@flash.gordon: Az egy elég meredek beszólás volt,főleg egy magyar vezetőtől,szóvá is tették sokan.Főleg hogy milyen sok kivándorlónk volt és van is.

Mr Long 2015.01.13. 07:34:19

@flash.gordon: A multikulti semmikepp nem valik az elonyere az orszagoknak, ez latszik. Az mondjuk nem feltetlenul rossz, hogy Mon nem nyomatjak a "Gyere nem kell semmi. erteknek megfelelni" mantrat. Es nem integralni, meg hatarok nelkul elfogadni kell az erkezot, hanem a helyi formara szabni.

Morgo1229 2015.01.13. 07:41:53

@Shebelle: nekem is dedapam kiment de vissza is jott. O is egy paraszt volt. Megtalaltuk a nevet az elisi listan. Meg nem nyomoztam de talan egyszer.

Morgo1229 2015.01.13. 07:46:27

@Shebelle: ja az apamat meg az oregapam szedte le a vonatrol Sopronban 56 ban. Tul van spirazva ez a hataratkeles. Az emberek mozognak aztan kesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 07:50:58

@tanato:
Mi a probléma a mondattal?
Nem beszélt kivándorlókról.

Quercus a favágó 2015.01.13. 07:53:01

@tanato:

Az Unión belül nincs be- vagy kivándorlás. Szabad mozgás van. Ezt azok is tudják, akik most szokás szerint arcoskodnak az Orbán beszéd miatt. Azt is tudják, Viktor kikre gondol. Azt is tudják, hogy ezekkel a dolgokkal az uniós polgárok túlnyomó többsége egyet ért. Arról van szó, amit gordon írt. A libsi hisztiről.

Irány a gyapotföldek.

Morgo1229 2015.01.13. 07:54:07

@Mr Long (UK): ezek az arabok valasztottak uj hazajuknak az europai kereszteny orszagokat akkor huzzak meg magukat. Alkalmazkodjanak meg viselkedjenek. Mirjam se megy be tanitani spagetti pantos ruhaba.

Mr Long 2015.01.13. 07:58:48

@Morgo1229: Furcsa mod nem hallok arrol, hogy tavol-keleti orszagokat valasztananak celul. Jah, hogy pl kinaban nem turnek a kitunest a tomegbol? Nem is lenne gond veluk ott.

2015.01.13. 08:22:48

Most lehet, hogy sokan engem is rasszistanak fognak belyegezni, de hasonlokat mondtam anno a Breivik ugy kapcsan is (mondjuk akkor is megkaptam a magamet). Szerintem az europai liberaliszmus haldoklik, es pont az alsagos es polkerretsegnek mindent alarendelo magatartas okozza majd a vesztet. Azt gondolom, hogy addig a pontig lehet es kell liberalisnak lenni, ameddig erre van fogadokeszseg.

A mersekelt iszlam is erosen ellenzi a liberalis europai ertekeket, annyi a kulonbseg, hogy a mersekelt csak a csaladjara kenyszeriti ra, mindenki masra csak csunyan nez miatta, amig a radikalis az egesz tarsadalomra probalja rakenyszeriteni a sajat hitet. Viszont a novekvo bevandorlas es a bevandorlok jelentosen magasabb termekenysegi rataja par evtizeden belul eljuthat oda, hogy a 10-15%-os muszlim kisebbseg 30-35%-ra no, es nem gondolom, hogy 30-40 even belul komoly mertekben elkezdene liberalizalodni az iszlam, sot, a jelenlegi tapasztalatok alapjan inkabb a tovabbi radikalizalodas valoszinusitheto. Hosszabb tavon akar az europai kultura teljes kisebbsegbe kerulese sem valoszinutlen. A jelenlegi europai muszlimok kb. az elmult 30-35 evben jottek Europaba. Tessek kicsit vegiggondolni hova vezethet ez. Es ismetlem, az egyetlen baj az, hogy a liberalis europai ertetek alapjan kezelunk egy csoportot, ami ellensegenek tartja az europai liberilazmus ertekeit.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 08:23:03

90 % a pénz miatt.
10 % kalandvágyból, családi okból.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.01.13. 08:23:03

Pegig Istvan kiraly akit szeret mindenki pont azt hangoztatta, hogy fogadj be barkit...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.01.13. 08:23:03

Minden egyes bevezetett uj ado egy indok elmenni, nem visszamenni...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.01.13. 08:23:03

Bevandorlo oda megy ahol jol erzi magat... magyar gazdasag es a magyar nyelv nem vonzo egy atlag bevandorlonak, max egy afrikai menekultnek. De os is inkabb megy egy gazdagabb orszagba ahol talal munkat...

Golf2 2015.01.13. 08:23:03

@Mr Long (UK): De ugye a te itthon maradt rokonaid ismerőseid nem selejtek?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.01.13. 08:23:03

altalaban 5 ev alatt egy hataratkelo kap uj utlevelet... onnantol kezdve Magyarorszag elfelejtheti az adott szemelyt...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 08:31:42

@Mr Long (UK):

Nem. Ez tévedés.

A "selejt" elmegy. Azaz azok, akiknek nincs vesztenivalójuk.

S az is szívesen megy, akinek jó szakmája van, s kedvező állást tud szerezni.

A fenti kettő közötti kategóriából mennek el a legkevésbé. Ezek ugyanis nincsenek kilátástalan helyzetben, azaz van vesztenivalójuk, de olyan szakmájuk sincs, mellyel jó lehetőség nyílhatna előttük nyugaton.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 08:31:47

@flash.gordon:

Eleve a ballibek megint belemásztak a Fidesz legújabb csapdájába. Csodálkozom: ennyire nincsenek média és kommunikációs szakemberek a ballib agytrösztnél?

Ugyanis amit Orbán mondott, az szimpla tény, s éppen a mostani nyugat-európai események igazolják őt.

Ez a szokásos liberális "megoldás": ha valamiről nem veszünk tudomást, az nincs.

2015.01.13. 08:33:55

"A számvetés másik elemét a múlt heti vérengzésekre adott szélsőséges reakciók jelentik. Az elfogulatlanabb lapok beszámoltak például arról, hogy több száz, ha nem több ezer tweet-üzenet keringett az elmúlt napokban a világhálón, melyek szerzői kiforgatva a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival szolidarizáló "Je suis Charlie", azaz "Charlie vagyok" szlogent, a gyilkos testvérpárra utalva azt írták, hogy "Je suis Kouachi", azaz "Kouachi vagyok". Ami jól mutatja, hogy Franciaországban sokan egyetértenek a gyilkos cselekedettel.

De ez az egyetértés az iskolákban is megmutatkozott: a múlt csütörtökre meghirdetett nemzeti gyásznapon a tanároknak egy perces néma megemlékezést kellett tartaniuk osztályaikkal, ám sokan megdöbbenve arról számoltak be, hogy diákjaik kifejezetten ellenségesen viszonyultak ehhez a gesztushoz. Voltak, akik Allah Akbart kiáltottak az egy perc alatt, mások azt mondták, hogy a Mohamed prófétát érintő gyalázkodásokat meg kell bosszulni, de voltak olyan diákok is, akik egyenesen megfenyegették az oktató személyzetet.

Az egy perces megemlékezés alatt egyébként több francia börtönben örömujjongásokat és Allah Akbar kiáltásokat lehetett hallani, mindezzel párhuzamosan pedig iszlamista hackerek több tucatnyi francia állami és vallási intézmény honlapját törték fel szombaton és vasárnap, arab nyelvű, az iszlámot dicsőítő szövegeket helyezve el rajtuk."

www.inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-694602

Taxomükke (UK) 2015.01.13. 08:37:34

@QUERCUS: "Arról van szó, amit gordon írt. A libsi hisztiről."
Hát ha valaki minden hozzászólásában hisztizik, az szerintem pont te vagy.
Sajnállak, hogy ilyen megkeseredett ember vagy.
És mindezekkel együtt rokonszenvesnek talállak.
Furcsa dolog ez.

DieNanny CH 2015.01.13. 08:40:00

Na, várjunk csak. Nálam mást mutat a monitor? Az van az iskolai végzettség-szerinti táblázatnál, hogy a középfokú végzettségűből van a legtöbb kint. A cikk viszont azt írja, hogy a főiskolát, egyetemet végzettségűből van a legtöbb kint.

Most ez mi?

rezsöatya 2015.01.13. 08:47:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az ugy nem er, hogy ertoen elolvasod a cikket! Anelkul kell beszolni! :DDD

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 08:47:46

@tanato:

A mondás igazságtartalmán nem változtat az, hogy jelenleg Mo. nem célország, hanem kibocsátó ország.

Mo-nak eleve az a szerencséje, hogy a bevándorlók nagy többsége külföldi magyar, azaz eleve nem létezik integrációs probléma.

De gondoljuk el, mi lenne, ha hirtelen félmillió bangladesi, szomáliai, de akár szerb vagy román telepedne le.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 08:48:26

@Ödenburger [Hu/At]: és milyen fontos lenne, hogy ezekről a dolgokról lehessen beszélni, nyíltan és értelmesen, anélkül, hogy összemosódna a Mohamed segglyukának a karikatúrájával vagy a "mocskos rasszista, xenofób!" vonallal. úgy tűnik, egyre nehezebb ezt az egyensúlyt megteremteni.

Orbán részéről meg viszont nem elegáns ilyen formában, ilyen akalommal és így en bloc leugatni a gazdasági bevándorlást, miután rászabadítottunk Ny-Európára félmillió munkavállalót.

Mr Long 2015.01.13. 08:52:55

@Golf2: Pont azert mondtam, hogy klasszikust idezzek. Nem az en gondolatom ez es nem is ertek vele egyet. Plusz direkt hozzatettem, hogy meg azok is maradnak, akik nem akarnak elmenni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 08:53:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szerintem azt jelenti, hogy a diplomások nagyobb arányban mennek el, mint maradnak (a középfokú végzettségűekhez képest, akikből szám szerint több van). hogy mittomén a középfokúak 15%-a dolgozik külföldön, de a diplomások 20%-a. volt is nemrég erről valami színes-szagos statisztika itt is, emlékszem, hogy meglepődtem.

DieNanny CH 2015.01.13. 08:59:36

@Dragonlady (now in Thailand):

Jaaaa, ééértem! Az arány, meg a szám nem ugyanaz.

Én azt hittem, a kintlévők százalékát számolja.

Ja, de most visszanéztem. Mégsincs igazad, mert a kintlévőket veszi 100%-nak.

HÁ, segítesz?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 09:03:05

@Ödenburger [Hu/At]:

Az iszlám és a kereszténység között van egy fontos különbség.

A kereszténység "csak" egy vallás. Míg az iszlám amellett, hogy vallás, egyben államelmélet és kultúra is.

Keresztény kultúra pl. nincs, a kereszténység kultúrák feletti, globalista. S nincs keresztény állam sem, a kereszténység individualista, azaz nem tart egyetlen államformát sem jónak vagy rossznak, alapvetően azt vallja, hogy minden az egyén dolga, az emberek csak egyenként érhetik el az üdvösséget. Jézus is azt mondta "az országom nem ebben a világban van". Emiatt egy keresztény bármilyen államban élni tud, a hite csorbítása nélkül. Ha egy teljesen ateista államban van a keresztény, s az egész környezete istentelen dolgokat csinál, a keresztény akkor is képes keresztényi életet élni.

Az iszlámban nem így van. Egy hívő muszlim számára van ideális állam, az az iszlám kalifátus. Így érthető, hogy a hívő muszlim effelé törekszik, hiszen ellenkező esetben a hite csorbul.

Szóval az iszlám felöli az élet minden részét, míg a kereszténység "csak" a lelki életet.

Ezért nincsenek életviteli szabályok a kereszténységben: se étkezési korlátozások nincsenek, se öltözködési szabályok. Amíg vannak, azok erkölcsi szabályok.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.13. 09:03:32

@Ödenburger [Hu/At]:
Az alábbi film Jafarról szól, aki jól láthatóan nem fehérbőrű, annál inkább arab. Arab, akiket a média átnevezett terroristává. A filmben Jafar a rettenetes arab, akitől az anya félteni kezdi kislányát, amint a kórházi váróba érkeznek.
Feszengés, gyanakvás, ellenszenv, ahogyan a család méregeti a fiút, mondhatjuk, rasszizmus. A meglepetés akkor jön, amikor az asszisztens az egész családot behívja a rendelőbe. Az orvos köszönti őket, majd megjegyzi, a kislány milyen jól néz ki a műtét után. Végül pedig bemutatja a fiút a családnak, mint a kislány csontvelő donorját.

www.youtube.com/watch?v=dfccrwUlROU

Nehéz dolgok ezek, mellesleg meg, valószínűleg igazad van/lesz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 09:04:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: na most akkor én nem értem :-)
de majd valaki elmagyarázza, nekem ehhez még mindig korán van, ennyire komplex számításokra nem vagyok képes :-)

Határátkelő 2015.01.13. 09:10:15

@maxval bircaman szerkesztő: Nagyon megköszönném, ha nem ütnél szét minden posztot (adott nap témájától függetlenül) az agymenéseiddel, amiket én ugyan tiszteletben tartok, viszont összetéveszted a saját blogod a Határátkelővel. Már megint. Ahhoz képest, hogy saját bevallásod szerint nem veszel részt itt rendszeresen a vitákban, elég sokat kommentelsz.

Mr Long 2015.01.13. 09:19:28

Velemenyem szerint Europa jovojet az fogja meghatarozni, hogy kepesek a nemzetallamokat feleleszteni. Ujra kell gondolniuk es szerintem a nemzethez tartozast nem szarmazasi, hanem ideologiai alapokra kell helyezniuk. Egesz egyszeruen nem fogjak az orszagok tulelni azt, ha a lakoi nem kotodnek hozza. Vagy letrehozni az usa peldajara az egyesult europat, de azt meg tortenelmi okokbol nem fogjak hagyni a lakok.
A poszthoz szolva amig egy dolgozo bevandorlo nem kezd el beleolvadni a tarsadalomba, addig csak egy fokkal jobb egy gazdasagi menekultnel.

Határátkelő 2015.01.13. 09:19:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Dragonlady (now in Thailand): Igazatok van, nem teljesen egyértelmű a dolog, én meg nem szeretnék értelmezésekbe belemenni, inkább kivettem azt a mondatot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 09:22:01

@Határátkelő: jó, hogy megelőztél, éppen válaszolni akartam neki (hogy hogyan tudnak egészen jól elboldogulni hívő muzulmánok is kisebbségként errefele - ha akarnak)

Mr Long 2015.01.13. 09:23:00

@Ödenburger [Hu/At]: Jo pelda a PC-re.
Multkor a postan sorban alva lattam magam mellett egy ujsagot. A cime Black Beauty es csak fekete csajokkal volt tele. Ha ennek peldajara alapitanek egy magazint White Beauy cimmel, csak feher csajokat hasznalva, kivancsi vagyok milyen gyorsan lenne a magazin kirekesztonek es nacinak/fasisztanak/rasszistanak kikialtva.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 09:38:05

@Határátkelő:

Ezek a tények, melyek megmagyarázzák a jelenség alapját. Lehet erről nem tudomást venni, de az a lényegen nem változtat.

Golf2 2015.01.13. 09:38:17

@Ödenburger [Hu/At]: Vajon ezekről a gyilkosokat éltetőkről miért nem ír a sajtó? Arról is lapítanak hogy a merénylet után az amerikai és 1 angol újság azonnal levette a karikatúrákat.Jellemző.

Határátkelő 2015.01.13. 09:39:14

@Golf2: Ha nem ír róla a sajtó, akkor honnan tudsz róla? Egyébként azt, hogy a CNN és (ha jól emlékszem) a Telegraph levette a karikatúrákat, mindenki megírta és állati felzúdulás volt belőle. Ha már itt tartunk.

2015.01.13. 09:39:43

@Dragonlady (now in Thailand):

Én azt gondolom, nem ugyanaz az Európán belüli és kívüli bevándorlás. Európán belül megkockáztatom, hogy nem is igen lehet bevándorlásról beszélni. Szerintem.

2015.01.13. 09:49:39

@Mr Long (UK):

Ez az egész PC egy hatalmas baromság, és nem utolsó sorban rettenetesen kontraproduktív. A magyar példánál maradva: van cigány-probléma, ez szerintem nem is kérdés. Viszont az egyetlen aki beszélni mer róla, az a jobbik, ami azért baj, mert a Jobbiknak már a problémafelvetésem is rossz. Más mindenki viszont PC módon kussol a kérdésben, esetleg kijelenti, hogy rikárdó... Pedig a magyar cigányság a magyar nemzet része sok sok évszázada, és probléma egy szociális probléma, nem etnikai. Mégis mindenki etnikai problémáról beszél, mert egyedül a jobbik hangja hallatszik, és mindenki a jobbik érvei alapján vitatkozik pró/kontra. És igy pont a potenciális megoldások, a szociális körülmények javítása és az erősebb integráció nem kerülnek szóba, helyette megy a náci süketelés és rá válaszként a liberális rikárdózás szintű válaszok. A probléma meg marad megoldatlan, mert a lényegéről senki nem beszél.

tanato 2015.01.13. 09:51:10

@diggerdriver: Nekem speciel nem tetszik amit mondott,pl. az itteni kínaiak sem okoznak különösebb gondot,Szerintem ha olyan kvalitásúak jönnének mint ők,hasznára válna az országnak.

tanato 2015.01.13. 09:53:04

@maxval bircaman szerkesztő: Nem helyes ilyet mondani egy magyar vezetőnek,gondoljunk bele az 56-os menekültekre pl.,hogy hogyan fogadták őket nyugaton.

2015.01.13. 09:53:24

@tanato:

Birka szerintem jól ragadta meg a különbséget a keresztények, de akar a kínaiak és a muszlimok közt itt: @maxval bircaman szerkesztő:

Mr Long 2015.01.13. 09:54:24

pendulum.blog.hu/2015/01/11/a_terroristak_csapdaja
Nem sok bloggal ertek egyet, de ez valahol elgondolkodtato. Meddig terjed a szolasszabadsag es meddig lehet elmenni masok erzelmeinek megsertese nelkul. Mielott belemagyarazzak nem ertek egyet a terrorizmussal, de masokat se sertegessunk.

soad1221 2015.01.13. 09:55:23

én most azon mosolyogtam egyet, hogy a legtöbb kivándorló 26 és 50 közötti :)
igazán hozzá vehetnénk még a 15-26 közöttieket, úgy aztán végképp nagyobb lenne ez a szám :)

tanato 2015.01.13. 09:55:56

@QUERCUS: Én támogatnám a célzottan becsületes,szakképzett munkavállalók bevándorlását.Meg humanitárius okokból valamennyi tényleges menekültét is/pl. terhesek,kisgyermekesek,betegek./ az ország teherviselőképességétől függően.

Hari Seldon 2 2015.01.13. 10:06:59

@Mr Long (UK):
Hogyne lehetne kigúnyolni a vallást(okat)? A vallásnak fontos szerepe volt a történelemben, de a mai korban anakronisztikus dolog. (a muszlim vallást pedig kifejezetten "szellemi pestisnek" tartom, abból a szempontból, hogy az élet minden területén deformálja a gondolkodást)
Persze, én erősen ateista vagyok, tehát ez az én véleményem. - Remélem ezt is elmondhattam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 10:07:12

@tanato: szerintem ebben az lenne a potenciálisan veszélyes irány, hogy lenyomják a béreket. ahogyan megtörtént ez már a nyugaton is (bérek stagnálnak, lakásárak az égben, ismerek pár embert itt is, aki esetleg hazamenne már, de úgy érzi, nem tudna megélni ahhoz képest, amennyire 10 éve még meg tudott).

Mr Long 2015.01.13. 10:13:17

@Hari Seldon 2: Akkor viszont ideologiai alapon lehessen mindent kigulyolni. Pl a betegeket, a mas rasszhoz tartozokat, a kulonfele szexualis beallitottsagokat, mindent.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 10:19:17

@Hari Seldon 2: na most nekem a kigúnyolás és a Mohamed segglyuka (vagy a Jézus hátulról tolja Istent) között van kis különbség.
mert magamról, a tesómról, a szomszédomról, vagy rólad se rajzolnék ilyesmit és nyomtatnám ki ötvenezer példányban.
mert emberek vagyunk.

Hari Seldon 2 2015.01.13. 10:21:10

@Mr Long (UK):
Betegeket miért? A többi nem érdekel...
A Charlie például kigúnyolta a melegeket is. A Hollande elnököt is. Egyik sem ment oda golyószóróval, csak ezek.

Hari Seldon 2 2015.01.13. 10:24:35

@Dragonlady (now in Thailand):
Az az dolga, hogy mit rajzol, de dolgod, hogy megveszed.
Természetesen - MI - nem rajzolunk ilyet, de nehogy már egy géppuskás döntse el, hogy ki mit rajzolhat.
Én sem venném meg. De ez egy "kretén" vagy Móriczka" újság volt. Ez Villon óta része a francia közbeszédnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 10:50:55

@Hari Seldon 2: nem védtem a gyilkosokat, és hasonló véleményt kifejező emberek százai sem, ezt is jó lenne nem összemosni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.13. 10:51:29

Nekem ez a táblázat inkább a NEM-EK TÁBLÁZATA.

Eszerint a kivándorlás NEM nemi kérdés. Jóformán semmi különbség nincsen a férfi-női tengelyen.

Eszerint NEM korosztályi kérdés. Nem arról van szó, hogy a fiataloknak vagy a nyugdíjasoknak nem ad ez a rendszer élhető kereteket, hanem arról, hogy senkinek. A munkaképes korúakat ugyan úgy terrizálja a magyar munkabér nevezetű istencsapása, mint az életpályájuk elején álmodozókat vagy az életpályájukkal lassan számot vetőket.

Számomra annyi hozadéka van ennek az adatsornak, hogy a szegények tömegei nem indulnak neki. A középosztályi háttérrel rendelkezők jobban neki indulnak.

A középosztály nem kisebb drámákat élt meg az elmúlt időszakban mint a rendszer civilgyilkossá válása, a társadalmi párbeszéd, a célkitűzés és az értékelés totális kontroll vesztése, aminek következménye a devizahitelek törlesztőrészleteinek megduplázása abban az időben, amikor a bér meg megfeleződött.

15 év munkahelyteremtési koplalós sokkterápia után megjelent a horizotnton a 40 ezer Ft-os bérével a közmunkás életpálya modell.

Általában a két felső decilist ki szokták hozni a jövedelem vizsgálatok stagnáló vagy akár nyerő társadalmi csoportként, de én ebben sem hiszek.

Pár milliárdos persze tarol, meg pár politikai paprikajancsi milliárdossá lopta magát, ami mivel az unokatesók és feleségek adóbevallásában realizálódik, így walahol része a statisztikáknak. De azért ne feledjük, el, hogy keretalkotó sikerességünk ötletgyára őket sem hagyja napi terror nélkül. Kezdjük ott, hogy az adóelvonási kísérlet már a TB + SZJA + ÁFA szintjén egy 80%-os adóelvonási kísérlettel tör rájuk!

soad1221 2015.01.13. 10:57:43

@maxval bircaman szerkesztő: ritkán védem OV-t, de ebben amit mondott valóban van igazság, és egyáltalán nem idegengyűlöletről van szó.
ami a probléma vele:
1. időzítés - ezt talán nem is kell magyarázni, persze ez ízlés kérdése..
2. Mo-t a bevándorlásnak ez a része nem igen érinti - inkább átutazók vannak, de az sem olyan jelentős mértékű, így nem indokolt amit mondott
3. ez már vélemény, nem probléma: csak belpolitikai célja van annak amit mondott, a jobbik előtt megfogalmazni az amúgy divatos bevándorlásellenességet, és gumicsontot adni a nem létező baloldalnak, hogy addig se nagyon tudjanak komollyá válni.
a menetrendszerű szólásszabadság és demokrácia féltésből már nincsenek szavazatok, ez egyértelmű

hogy az egész "ügy" vkinek tetszik-e vagy sem/egyetért-e vele, vagy sem, pedig csak azon múlik, hogy fidesz szavazó-nem fidesz szavazó... szokás szerint

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 10:57:49

@Mr Long (UK):

Vicces, amikor egy liberális blog, mely kiáll a korlátlan szólásszabadság mellett, ha az iszlám gyalázásáról van szó, de közben töröl minden ellenvéleményt a saját blogból. Mint pl. ez a Pendulum blog...

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 11:03:27

@QUERCUS: nincs libsi hiszti. az uraság a nótádat húzza, úgy csicskáztat ahogy akar

te meg inkább élvezed, hogy ne kelljen szégyenkezned

inkább szégyenkeznél

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 11:13:28

@tanato:
Valóban. Azon kívül hogy egy fillér adót nem fizetnek a kínaiak mindig lojálisak a befogadó országgal szemben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 11:15:36

@Mr Long (UK):
Az utolsó mondatodért engem földbe döngöltek néhány napja.

Határátkelő 2015.01.13. 11:22:07

@diggerdriver: Nem arra írtam, amit beengedtem, hanem arra, amit nem. :) Csak hát arra ugye nem lehet válaszolni.

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 11:28:27

@Mr Long (UK): "Akkor viszont ideologiai alapon lehessen mindent kigulyolni. Pl a betegeket, a mas rasszhoz tartozokat, a kulonfele szexualis beallitottsagokat, mindent."

mindent ki lehet, csak nem sok értelme van olyasmin gúnyoldni ami felett a kigúnyolt embernek nincs kontrollja, lásd bőrszín, szülők származása, veleszületett betegség, szemeszíne, stb.

vagy pl. te is csinálhatsz úgy, mintha ezzel nem lennél tisztában és akkor lehet ezen duzzogni kicsit

más meg esetleg kigúnyol érte

így megy ez

Hari Seldon 2 2015.01.13. 11:29:11

@Dragonlady (now in Thailand):
OK. Ha jól értem, nem véded, és nem véded a rajzolókat sem. Én nem védem a terroristákat, és "nem fogalkozom" a rajzolókkal.
Azt gondolom, hogy azok mossák össze ezt, aki "összefüggést kerestek".
Emlékezz vissza,
a Jylland Posten esetében fele ekkora nem volt a blaszfémia, mégis jött a muzulmán hisztéria (sokkal nagyobb volt, csak nem ilyen/ennyi halálos kimenetelü). Szóval a rajz csak ürügy a terroristáknak. - Azért is öltek volna, ha Mohhamed fején bomba van, ahogy a dán karikatúra csinálta. Azt hiszem ebben egyetérthetünk.

Ott is jött egy elmebeteg, és nem győztek annyi dán zászló gyártani amennyit a szegény "béke vallásának követői" elégettek. Szerintem akkoriban még az izraeli zászló gyártósorokat is átállították dánra...

Viszont szerintem zárjuk ezt a témát le. Nagyon belebonyolódnánk. És elvinné a mai témáról.

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 11:31:59

@diggerdriver: "Azon kívül hogy egy fillér adót nem fizetnek a kínaiak "

ne beszélj butaságokat

Muscari 2015.01.13. 11:32:41

@Ödenburger [Hu/At]: "Es ismetlem, az egyetlen baj az, hogy a liberalis europai ertetek alapjan kezelunk egy csoportot, ami ellensegenek tartja az europai liberilazmus ertekeit."
Ez lehet a baj. Na de mit csináljon Európa? Hogyan változtassa meg a több évszázados kialakult értékrendet és szokásokat? Ez nagyon nehéz kérdés.
Tudod, azt mondjuk, hogy minden vélemény egyformán számít. Valakinek az a véleménye, hogy engem el kell pusztítani. Akkor ilyenkor mi van? Ez egy feloldhatatlan dilemma.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 11:32:41

@Hari Seldon 2: bocs, én se akartam belemenni egyébként, az elmúlt napokban nem is szóltam hozzá a témához.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 11:35:41

még mielőtt elolvasnám a posztot, az első képről azt a két szőnyeget kérem szépen:D

bpetya75 2015.01.13. 11:41:23

@Mr Long (UK):

Van ez a baromság, hogy a rasszizmus az, ahogy a fehér ember viszonyul a nem fehér emberhez. Plusz ott van a csúnya, gonosz fehér ember képe. És ezt sok fehér el is hiszi, és kompenzálja a nem létező bűnöket. Olyan értelemben nem létezők, hogy nem a fehér bőrűségből erednek, hanem a helyzetből. A gyarmatosító nem fehérek semmivel sem voltak kevésbé brutálisak, csak a hatékonyságuk nem volt akkora.

Szerintem ezért nem mernek őszintén beszélni a problémákról, ezért hazudja azt pölö cameron bandája, hogy a román, bolgár, magyar bevándorlók jelentik a nagy problémáját GB-nek, miközben egyértelmű, hogy az idegen kultúrájú, és integrálódni piszkosul nem akaró menekültek sokkal több feszültséget okoznak. De hát ők más rasszhoz tartoznak, tehát erről beszélni rasszizmus, maradnak a bűnbakok. Gyáva, szűk látókörű, töketlen hozzáállás.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 11:42:48

"Az első érdekes megállapítás, hogy a migránsok körében a férfiak aránya magasabb, mint a nőké."

najó, ez mégis Mitől érdekes?? tök normális.

"Talán már nem meglepő, hogy a felsőfokú végzettségűek aránya igen magas a határátkelők között, az alapfokú végzettségűeké viszonylag alacsony"

Ez viszont tényleg meglepő. Valahogy az a képzetem volt, hogy a szakmunkások többen mennek el (mint gazdasági bevándorlók). De persze lehet, hogy az informatikusok lekörözik őket:D

bpetya75 2015.01.13. 11:44:44

@Muscari:

Nem. Nem feloldhatatlan dilemma. Maximum annak, akin túl vastag a civilizációs máz.

Először meg kell határozni az erőszak alkalmazásának feltételeit és korlátait, aztán szükség esetén erőszakot kell alkalmazni.

A multikulti addig tök jó, amíg minden résztvevő elismeri az összes többit vele egyenrangúnak. Ha valamelyik fél ezt nem teszi meg, akkor azzal a féllel szemben keményen fel kell lépni.

Hari Seldon 2 2015.01.13. 11:46:44

@Dragonlady (now in Thailand):
Viszont, annyira fontos téma, hogy ezt valamikor ki kell beszélni egy külön napon.

bpetya75 2015.01.13. 11:47:04

@Ödenburger [Hu/At]:

Tudom, ciki a conteo, de bennem időről időre akkor is felmerül, hogy annyira nem tesznek semmit a megoldás érdekében, hogy az már szándékosnak tűnik. Mintha jól jönne ez a feszültségforrás, hogy később ilyen-olyan célokra felhasználható lehessen.

Muscari 2015.01.13. 11:48:19

@Dragonlady (now in Thailand): megtörténik Magyarországon is, a román és romámiai magyar idénymunkások párszáz forintért dolgoznak a földeken, amennyiért egy otthon élő meg se mozdul.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 11:54:03

@soad1221:
"a gazdasági bevándorlás káros és veszélyes az európai polgárokra"

ezt mondta. ezzel is egyetértesz?
káros? veszélyes?

Mr Long 2015.01.13. 11:57:48

@Ödenburger [Hu/At]: A jobbiknak valoban rossz a felvetese, mert populista inkabb, mint cselekvo. Pont ezert lenne szukseg egy mersekelt jobb oldali partra, aki nemzeti erzelmu (az orszag erdekeit nezi), de kepes kompromisszumokra. A baloldali partok egymassal versengenek, ki tud liberalisabb lenni es lehet latni ez hova vezet.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.13. 11:59:07

A részvételi demokrácia blogon használom azt prizma értékelési szempontot, hogy amikor csoport identitás nevében gondolkodunk vagy beszélünk, akkor mely síkok szempontjai merülhetnek fel.
1. családi életstratégia
2. vonatkoztatási csoport /ebbe az érintettek társadalmi önszerveződései sík is bele tartozik!/
3. pártmarketing
4. modernizációs síkok /ebbe a nemzetstaratégia is bele tartozik, amennyiben modernizációs síkot akarunk váltani/

A minap az, aki a magyarok nevében beszél, az előadta egy temetési menetben, hogy "mindenki maradjon ott ahol van!" Ez ugye a 3. sík dumája.

Itt ez a kutatás az 1. sík szempontjából hoz nekünk adatokat. Ebben óriási jobbra át és a balra át, mert a szavazáskor mindössze csak a 70% szokott a két szélsőjobboldali pártra szavazni, tehát annak a kivívott elfogadottsága, hogy mindenki maradjon otthon, az meglehetősen tetemes!

Az EU alapvető megállapodásai miatt TÖRVÉNY GARANTÁLJA a szabad munkaerő áramlást! Ebben a közegben olyan kislibazöld szinű nyilatkozatokat tenni, hogy "mindenki maradjon otthon"...

TÖRVÉNY GARANTÁLJA a gazdasági teljesítmények vagy a könyvek, eszmék, TV társaságok, tudományos eredmények etc. szabad áramlását is!

A 2. síkon zajló áramlás nálunk nem annyira sikeres. Mi ki szoktuk írtani a kisvállalkozói szektorunkat, a feltalálókat azzal terrorizáljuk, hogy ideológiai okok miatt a mi országunkban tilos tőkéhez jutni, a nagytőkéseinket rendre rá szoktuk venni, hogy batyuban hordják el a közösségek által felhalmozott tetemes tőkét. A tudósokkal azt szoktuk játszani, hogy térdeljen le az agyatlan politikusok hátsó fele előtt, különben kit érdekel a tudományos fókusza, Az újságírók, az NGO-k vagy bloggerek számára mi fenntartjuk a boszorkányégetés/könyvégetés rituáléinak poszmodernesített neocon változatait.

Csodatévő szentorbán azt találta ki, hogy terrorizálja az ide érkező külföldi tőkét. Annak ellenére, hogy hosszú ideig piacvezetők voltunk az Visegrádi országok közül a külföldi tőke ide áramlásban.

Azt nem kell kitalálni, az magától is működik, hogy a magyarok mint közösségek /ebbe a vállalati kör is bele tartozik/, másoknál kisebb mértékben jelennek meg az IDEGEN piacokon. Nincsnek magyar éttermeink, úgy ahogy kínai étterem van, marokkói étterem van, libanoni étterem van, szíriai van, lengyel van, mongol étterem van.

A leghíresebb teljesítményeink, ezért idegen országokban, más közösségek által felépített munkaszervezetekben született, általában a hazai tudományos / művészi közegben nem értékelt, rémtörténetek /mekkora megalázást műveltünk mi Szemmelweis Ignáccal, amikor óriási részvételi demokrácia kampányt folytattunk éveken keresztül azügyben, hogy mi nem hisszük el, hogy a csecsemőhalandóságot ekkora mértékben csökkenteni lehet, ahogy mondja, csak azzal a feltétellel, hogy ha az egész világ elhiszi.... sőt kipróbálja....sőt bevezeti, meg leközli/,

A civigyilkos zsákmányszerző pártcsürhe minden síkon frontot nyitott.

Legyalázza a családi életstratégia síkot! Csak a látható korrupciós botrányok családra vetített értékéből kijön az, hogy minden magyar család egy lakás árával támogatta a tolvaj rendszereket! Korrupció ellenes társadalmi kontrollnak nyoma sincs!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe legújabb divat szerint CIA ügynöknek festi az érintettek társadalmi önszerveződéseit vagy akárkit, aki beszélni merészelt! Még az amerikai nagykövetszerű kormányhivatalnokokat is CIA ügynöknek festik!

Tegnap kiposztoltam a facebookomra, hogy 1 évvel ezelőtt egy magyarságából valamilyen oknál fogva totálisan kivetkezett újságíró, vagy telefonon, vagy személyesen, vagy emailben végig kérdezett 4 hazai NGO-t. A lisztszövetség főtitkára, meg a cukoripari ernyőszervezet elnöke, meg a husipari kündü meg nem tom milyen ágazati önszerveződéseink közül vagy 4 megjelenik egy cikkben és azt nyilatkozzák, hogy az ágazat romokban hever, mert a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe azt tekinti a keretalkotó sikeresség netovábbjának, hogy áfacsalásszagú áron szétkúrják a teljes piacot! A husiparról már post humus üzemmódban beszélnek!

Ezek után eltelik egy olyan ÉV, amikor a sajtó által fenntartott figyelmünk arra irányul, hogy az amerikai kémnek látszó szóvivőnek joga van-e korrupcióval vádolni a szentemberpolitikusaink közül 6-ot?

Az hogy az érintettek társadalmi önszerveződése, mintha ugyan olyan problémákat fogalmazott volna meg..

Mintha 5-6 vagy 23 ágazatnak a széjjelkúrása az nem hatna a családi életstratégiánkra, vagy az exportképességünkre,vagy a van-e a fiataloknak és az öregeknek jövője című single issue gittegyletek színeváltozásaira .

Vagy akár csak arra a kérdésre, hogy a magyarok mint vállalat, mint közösség, mint tudóscsoport meg tudnak-e jelenni egy ekkora szégyenbiloggal a homlokukon:

A VILÁG LEGHÍRESEBB BOSZORKÁNYÉGETŐNÉPÉNEK A KÉPVISELŐJE VAGYOK

mi akárkit leboszorkányégetünk, a drótos tótot, a kulákot, a bolgár kertészt, a zsidó szatócsot, a német mérnököt, bloggert, az NGO aktivistát, a londoni mosogatót, a tüntetőt, a netezőt,

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 11:59:11

@Muscari: tudom, hogy ez már létező dolog, Tanato biztosan tudna mesélni, illetve tegnap is említette a bevándorlókat feléjük.
nem biztos, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben jó lenne.
illetve, ki tudja, amilyen krónikus lesz lassan pl a nővér- és orvoshiány....
de ha lennének "olcsóér" keletiek (habár, szerintem egy indiai vagy pakisztáni orvos otthon jobban keresne....), akkor azzal fennállna a veszély, hogy jól be lenne jól betonozva a jelenlegi alacsony bérszínvonal akár még állami szinten is.
illetve nem tudom. azt tudom, hogy Angliában ez az ottani szakmunkások egyik problémája (ráadásul közben a lakáshelyzet kicsit se szállt el a másik irányba).
nem tudom, csak gondolkozgatok.
(most találtam meeg, hogy nem válaszoltam ezer éve az emailedre....ááá.bocs..... mikor leszel facebookon?)

Muscari 2015.01.13. 11:59:52

@bpetya75: a minap néztem egy angol krimit, ahol az egy pakisztániak voltak, angol, hófehér lányokat kényszerítettek prostitúcióra. Elhangzott olyen, hogy white whore meg hasonlók. Annyi történt csak aztán, hogy a letartóztatáskor egy pakisztáni rendőr is ment a csapattal, hogy segítsen elkerülni az "aknákat".
A filmet simán leadta a BBC, senki nem kiáltott rasszizmus t.

Sokkal többet kellene a dologról beszélni, az biztos.

Herr Géza 2015.01.13. 12:02:15

@Babette .:
"..."Talán már nem meglepő, hogy a felsőfokú végzettségűek aránya igen magas a határátkelők között, az alapfokú végzettségűeké viszonylag alacsony"

Ez viszont tényleg meglepő."

Miért lenne meglepö? Nézd a másik oldalról: a felsöfokúakra sokkal nagyobb a kereslet (és a szakmunkásokra), na meg a nyelvtudás is inkább rájuk jellemzö. Ugyanígy a korábban írt a "selejt" marad témában. A "selejt" sehol sem kell....
Azt a réteget meg semmilyen statisztika nem tudja számszerüsíteni, aki kirongyol jó esetben 100 fonttal a zsebében, nulla szaktudással, nulla nyelvtudással a kolbászos kerítés miatt Londonba, majd max. két hónap múlva hazahúz és azóta is hirdeti az igét a krimóban, hogy "ott is szar, meg lenézik a magyarokat"... :))
Mondjuk engem ez az egész statisztika a "brit tudósok felfedezték, hogy..." kezdetü hülyeségekre emlékeztet.
Leülök a géphez, írok pár légböl kapott számot, levonom a nagyívü "következéseket" és már küldöm is az ÁFÁ-s számlát sokmillióról valakinek....
:))))))
U.i.:

SzZoole 2015.01.13. 12:06:08

@pappito: Abban a formaban butasag,hogy egy fillert sem,de,hogy minel kevesebbet keljen fizetni,mindent megtesznek:)

Igaz Barát 2015.01.13. 12:08:17

Az egykék szerintem azért maradnak nagyobb arányban itthon, mert nincs kire hagyni a szüleiket. Akinek van testvére, az könnyebben vonja meg a vállát, és mondja azt, hogy semmi gond, majd a tesó vigyáz anyuékra.

Herr Géza 2015.01.13. 12:09:38

@Herr Géza: Az "u.i." lemaradt:
Engem (is) csak egy dolog lepett meg: az, hogy a többtestvéres családokból magasabb a kivándorlási hajlam...
Bár az is magyarázható akár azzal, hogy könnyebben megy el valaki, ha az idös szülök ápolása, gondozása, a velük való törödés családon belül megoldható, vagy szimplán keveredik az ok és az okozat: az elsö szerencsét próbáló testvértöl a többiek igazán közvetlen tapasztalatokat szereznek, söt akár segítségre is számíthatnak, így a második, harmadik, stb. testvér már könnyebben cuccol össze...

Mr Long 2015.01.13. 12:10:10

@Zoole[uk]: Nagyon jol aszimilalodtak a magyar vallalkozoi kozegbe :)

Herr Géza 2015.01.13. 12:10:20

@Igaz Barát: Két percet késtem... :)))))

Sanyi9 2015.01.13. 12:10:58

@Mr Long (UK): en a hozzaszolasodat betegnek es sertonek talalom! Ha megtalalak...

Herr Géza 2015.01.13. 12:11:51

@Zoole[uk]: Hol itt a gond ? Az egész világ így müködik/müködne... Te nem ???

Igaz Barát 2015.01.13. 12:14:58

@Herr Géza: Legyünk korrektek, 1 perc 21 másodpercet, viszont te bővebben kifejtetted a témát. :)
Abban valóban lehet valami, hogy a testvér jobban tudja biztatni a testvéreit (nem tudok rá szinonimát), sőt, adott esetben több támogatást tud nyújtani nekik, mint egy egyszerű barát.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 12:15:27

egyébként hogy ki (miért) megy el máshova, szerintem ez is idevág. egyszerűen olyanok, akiknek betelik valami pohár, és még van elég pénzük valahogyan arra, hogy nekivágjanak.
nekem ezektől a hírektől kinyílik a bicska a zsebemben. és mintha egyre pofátlanabb szinten menne.
(juteszembe, én a Gyurcsányt és bandáját is ugyanígy rühelltem.)
hvg.hu/itthon/20150113_Ringgate_Lenyeltek_az_allami_megaprojekt
"Miután hónapokig nem fizette ki a neki dolgozó nyelvtanárokat, utólag kierőszakolta a pénzük lecsökkentését az a nyelviskola, amelyet államilag választottak ki a képzési megaprojektre. A programot a Ring Nyelvstúdiónak közpénzből kifizették, a cég viszont egyszerűen közölte a jussukra váró oktatókkal, hogy az óradíjuk harmadát nem adja oda. Karácsony előtt, a végsőkig elkeseredve az oktatók belementek, hogy utólag átírják a szerződésüket, így az egész legális. "

SzZoole 2015.01.13. 12:15:57

@Mr Long (UK): Igen jol,nem nagyon keveredtek,a sajat kozosseguket erositettek.

SzZoole 2015.01.13. 12:17:45

@Herr Géza: Otthon allami cegnel dolgoztam,itt meg be fizetem amit kernek:)))

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 12:19:07

@Zoole[uk]: "Abban a formaban butasag,hogy egy fillert sem,de,hogy minel kevesebbet keljen fizetni,mindent megtesznek:)"

ahogy bárki más. Tudtommal Mo-n nem kifejezetten rózsás a járulékfizetési hajlandóság, talán nem véletlen, hogy a "vállalkozó" szó az adócsaló szinonimája, de a pártízezres ázsiai közösség az egy fillért sem fizet

de gondolom csúnyán megsértődnénk, ha ezt a magyar bevándorló limósofőrre vagy a nehézképkezelőkre mondaná egy brit... (aki kivándorolt Ausztráliába mondjuk)

csak megint lehetett egy értelmetlen sztereotip marhaságot benyögni. minek?

SzZoole 2015.01.13. 12:25:33

@pappito: Fentebb irtam,otthon nem voltam vallakozo,allami cegnel dolgoztam.
Itt meg ugyan ugy beadom az adobevallast az adoev vegen mint az itt szuletett Brit emberek.Az ado iroda nem tesz kulombseget bevandorlo es az itt szuletettek kozt.

2015.01.13. 12:27:09

@Muscari:

Azt gondolom a határ a vélemény és a megvalósítás közt húzódik. Bárkinek lehet az a véleménye, hogy apám inkább kis széket csinált volna gyerek helyett, sőt ezt el is mondhatja. De senkinek nem lehet joga még ettől engem legyilkolni.

Herr Géza 2015.01.13. 12:28:34

@Zoole[uk]: Ök is befizetik "amit kérnek"... És egy vassal sem többet, mint ahogy nyilván te sem...
Az más kérdés, hogy szerintük mennyi az az "amit kérnek". De ebben már egy hajszálnyira sem különböznek az összes többi vállalkozótól, a fajsúlyos multiktól sem. Miért is kellene ???

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 12:29:13

@Zoole[uk]: de nem tudod, hogy esetleg a kínaiak is beadják szépen, mint bárki más, csak van ez a szánalmas jólértesültnek látszani akarás, nudge-nudge-wink-wink, mi ugye tudjuk hogy megy ez, ezek a kíaniak egy fillér adót sem fizetnek.

csak másfél percre gondolj bele, hogy ott te vagy a kínai

Mr Long 2015.01.13. 12:30:09

@Sanyi9: Ha megtalalsz legyen nalad sor, mert szomjas leszek :)

Herr Géza 2015.01.13. 12:32:37

@pappito: Ha lehetne választani, hogy nekem azt az adót utalják a számlámra, amit a kínaiak nem fizettek be, vagy azt, amit a "tisztességben megöszült" magyar cégek (szándékosan nem vállalkozót írtam), akkor az utóbbit kérném. Még létszámarányosan is.

Herr Géza 2015.01.13. 12:36:18

@Saman: Bár kétszer kellett nekifutnom, de nagyon rendben van !! 1+

SzZoole 2015.01.13. 12:45:19

@Herr Géza: @pappito:
Nem azt irtam,hogy egy fillert sem fizetnek,hanem azt,hogy csak annyit amennyit kell/kernek.(fogalmam sincs,hogy,hogy mukodik ez MO-on)

Mr Long 2015.01.13. 12:48:01

@Zoole[uk]: Most engem is osszezavartal. ha ok annyit fizetnek, mint amennyit kell az miben kulonbozik attol, hogy te annyit fizetsz amennyit kell?

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 12:48:40

@Zoole[uk]: nem, digger írta, hogy egy fillért sem, én csak igyekeztem rávilágítani, hogy miért ordas faszság amit írt és hogy ő (meg te meg én) pont ugyanolyanok vagyunk ott ahol vagyunk, mint a kinézer Mo-n.

ehhez még csak empátia sem kell, pusztán józan ész és némi realitásérzék

látod te is egyből azzal jössz, hogy de te mindent befizetsz amit kell. de ezt rólad ugyanúgy nem tudja senki aki esetleg előáll egy ilyen általánosító baromsággal

SzZoole 2015.01.13. 12:57:02

@pappito: Akkor ugy fogalmazok,hogy mindent befizetek amit az ado hivatal ker.
Amirol szinten fogalmam sincs,hogy itt ,hogy mukodik,mert vagy a szamlamrol vonjak le vagy csekket kuldenek amit befizetek online.

Golf2 2015.01.13. 12:59:25

@Határátkelő: Pontatlanul fogalmaztam. Nem sokan írtak róla.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 12:59:25

@pappito:

A kínaiak legendás adócsalók. Ezt kár tagadni.

Képesek egy egész vagonnyi ruhát pl. 100 ezer Ft értékre bevallani, erről számlát is prezentálnak.

Mr Long 2015.01.13. 13:06:30

@maxval bircaman szerkesztő: Plusz eladnak melle meg ket tombnyi szamlat :)

morsels (törölt) 2015.01.13. 13:07:05

@Herr Géza:
Akkor majd foglald ossze charlienak :-)

pasztasuta 2015.01.13. 13:10:14

@Babette .: ehehehe, nekem a tegnapi kepnel jutott eszembe a salrol. :D

tsabus UAE 2015.01.13. 13:25:00

- Kik jönnek el Magyarországról ?
Kit érdekel ? Én már eljöttem. Attól, hogy tudom a demográfiai részleteket, semmi nem fog változni, mert sem én, sem más (főleg Magyarországon) nem fog változtatni.
- Rasszizmus
Utálom a sértődőseket, azokat meg különösen, akik a sértettségük miatt/ürügyén gyilkolnak. Ugye ez nem rasszizmus ?
- Orbán beszéd
Sz@r megfogalmazás (nem minden gazdasági menekülttel van baj)
Még sz@rabb időzítés (kell magyarázni ?)
Súlyos tévedés (mármint, hogy ezt nem egy konferencián, zárt ajtók közt veti fel a többi európai vezetőnek. Ja, olyan helyekre nem hívják...)
- Multikulti
@bpetya75: +1. Azzal a kiegészítéssel, hogy ennek nem csak egyes országokban, hanem akár egyes lakótelepeken/utcákban is működnie kellene.
Most pedig megyek mosni és kenyeret sütni.

adg 2015.01.13. 13:27:37

Ma reggel a radioban arrol beszelt egy faszi, hogy egy csarli jellegu ujsag egy szamot elne meg ausztraliaban. Mert bar teljes szolasszabadsag meg sajtoszabadsag meg mittudomen mi van, akkor sem er, hogy masokbol faji, vallasi vagy szexualis okokbol gunyt uzunk. Ez nem humoros es nem is elfogadhato.
Ahogy munkahelyen vagy az utcan sem illik, nem hogy egy ujsagban.

Es nem, ez nem jelenti azt sem, hogy helyes leloni az ujsagirokat...

tanato 2015.01.13. 13:33:14

@maxval bircaman szerkesztő: De rendesen befogadták őket,mindenütt és a későbbieket is akik már gazdasági okok miatt mentek,persze politikainak mondva magukat.

tanato 2015.01.13. 13:37:28

@diggerdriver: Szerinted a magyar vállalkozók mennyire korrektül adóznak?Dühöng bennük hogy minden bevételük után tisztességesen adózzanak?

tanato 2015.01.13. 13:40:03

@Dragonlady (now in Thailand): Pontosan a Romániából való bevándorlás nagyon nagy,de a statisztikában nem tűnik fel a kibővített állampolgársági törvények miatt.Pedig egyre inkább a mélyszegénységben élő magyarul rosszul vagy egyáltalán nem tudó román ajkú cigányok jönnek.

DieNanny CH 2015.01.13. 13:41:58

@VPBA:

Én csak azt nem bírom az ilyen videókban, hogy az "ember azért legyen mindenkivel kedves, mert HÁTHA: csontvelődonor/10 gyereket kimentett az égő házból/önkéntesként fenntart egy nyugdíjasotthont" stb. - igény szerint folytatható...
Tudom, a hatásvadászat a lényeg, de kezd elegem lenni belőle...

Nem téged kritizállak!!! Ez most csak ilyen hangulat tőlem....

tanato 2015.01.13. 13:47:59

@Dragonlady (now in Thailand): valamennyi eü.-dolgozó főleg orvos és gyógyszerész bevándorlás azért van a harmadik világból,azok közül akik itt tanultak,de pl az arab tavasz miatt nincsenek már otthon biztonságban,de nem nagymértékű.Kifejezetten behívni a szakembereket ahhoz meg pénz is kellene,amit nem akaródzik egyik kormány sem adni pl. az eü.-be.Ennek ellenére középtávon nem lesz megkerülhető fiatal szakemberek,szakmunkások és diplomások vegyesen behívása sem ha nyugdíjat akarunk majd fizetni,azt pedig minden kormány akar majd mert a nyugdíjasok szavazatai nagyot nyomnak a latban.Hogy ez a magyar bérszínvonalra hogyan hat majd azt meglátjuk.És ez az idő hamarabb el fog jönni mint Orbánék gondolnák.

2015.01.13. 13:50:58

@adg [Au, Darwin]: tegyuk helyre a Charliet. Nem mainstream media, soha nem volt az. Egy 66millios orszagban kiadtak 60ezer peldanyt.
Mo-n egy 10ezres lap mar mainstream igenyeket szolgal ki? Annyira, mint a Bircahang

2015.01.13. 13:52:52

@morsels: igen, kernem. Pavlovi reflex, meglatom a nevet es "zone out".

qkuc 2015.01.13. 13:53:00

@Ödenburger [Hu/At]: Pontosan. Szólásszabadság van, nem cselekvési. Megvoltak azok a lehetőségek, amikkel törvényes keretek között ki lehetett volna fejezni a nem tetszést. A gyújtogatás, robbantás, gyilkosság nem az ...

2015.01.13. 13:55:47

@maxval bircaman szerkesztő: ott probalok adot optimalizalni, ahol csak lehet. Nem kivanom egyik kormany amokfutasat sem szponoralni Irak, Afghanisztan, Sziria vagy barmely mas orszaggal az adombol.
A benefiteket sem ohajtom fizetni. Ahol lehet probalom csokkenteni az adomat.

DieNanny CH 2015.01.13. 13:58:40

@Ödenburger [Hu/At]:

"a szociális körülmények javítása és az erősebb integráció nem kerülnek szóba,"

Most viccelsz, ugye? Szerintem már 20 éves is megvan az a történet, hogy kaptak szép lakásokat, aztán télen eltüzeltek ajtót ablakot, eladtak minden mozdíthatót, majd egy évvel később újra tartották a markukat, az önkormányzatok meg ott álltak a leamortizálódott házakkal.
Erősebb integrációt úgy próbálták, hogy kötelezővé akarták tenni számukra a bölcsit, ovit. Anyukám tudna sok pédát hozni bölcsődevezetőként, hogy az ilyen szülő, ha reggel rossz volt az idő, ki sem tette a lábát a lakásából, így a gyereke(ke)t nem vitte bölcsibe, oviba.
Ahogy szóba kerül a hetes bölcsi-ovi-iskola, felhördülnek a családvédők, hogy márpedig milyen dolog ez, elszakítani a gyereket heti 5 napra a szüleitől!!!
Nagyon sok minden meg lett próbálva az elmúlt évtizedekben. Szinte semmi sem vált be.

tanato 2015.01.13. 14:00:10

premiumdoctors.hu/gp-haziorvos-keresunk-az-egyesult-allamokba-orvosi-rendelobe/

Egy kis érdekesség eü.vonalon,az USA-ban is erősödik az orvoshiány,már tőlünk is toboroznak.

qkuc 2015.01.13. 14:01:21

@Herr Géza: Kérlek foglald össze, irdatlan hosszú komment ..., :D.

DieNanny CH 2015.01.13. 14:04:34

@Hari Seldon 2:

Amikor anni Frei Tamás interjút készített egy bérgyilkossal, és megkérdezte, mennyiért nyírná ki a magyar miniszterelnököt, asszem meg is hurcolták érte... Pedig csak árajánlatot kért... :-)

Mr Long 2015.01.13. 14:06:30

@tanato: Azert a 6*12 ora/het nem tulzas egy kicsit?

DieNanny CH 2015.01.13. 14:06:36

@Saman:

Bármilyen furcsa, de: +1!

2015.01.13. 14:07:08

@Dragonlady (now in Thailand): ez a kigunyolas, mint primary reason egyre ingovanyosabb. Ezzel parhuzamosan nem ment volna be a harmadik gepfegyveres a kosher kozertbe gyilkolni "mert a zsidok megerdemlik" alapon.
ma volt a temetes.

Kardionak es Harinek, varja Izrael a francia zsido aradatot. Tegnap volt a miniszteri megbeszeles a felgyorsitas egy egyszerusitesrol a francia-izraeli tengelyen; diplomak elfogadasa, forditas olcsobba tetele, stb

Herr Géza 2015.01.13. 14:10:53

@charlieharper: Ácsi Charlie (:D): 2014. 2. n.évi eladott (!) átlag példányszámok:

- Magyar Nemzet 37.539
- Népszabadság 43.571
- Magyar Hírlap 7.625 (!!!)

Szóval egy tízezres lap már akár mainstream is lehet.... Persze gondolom a Charlie Hebdo nem napilap... Bár a hetilapoknál sem jobb a helyzet:

- Heti Válasz 15.506
- Figyelö 7.194 (!)
- 168 óra 16.592
- HVG 39.203

Megdöbbentö, de évek óta tart a zuhanás

tanato 2015.01.13. 14:12:34

@Mr Long (UK): Dehogynem ott is lehajtják őket rendesen,mint itthon.Rengeteg ott is az idős ember,aki természetszerűleg többet beteg mint a fiatal.Ilyen az elöregedő fejlett világ.Egyre több eü személyzetet igényel.
Mondjuk most közeledik az USA Kubához politikailag és a szigeten nagy-létszámú orvosképzés folyik a lakosságszámukhoz képest,az orvos volt Castró egyik legjobb exportcikke Latin-Amerikában.Így az USA déli államai valszeg Kubából majd megoldják majd orvoshiány gondjaikat.

Herr Géza 2015.01.13. 14:13:09

@qkuc: Áááá, ha én bementem a bozótba, menjetek csak ti is.... :))) Bár hozzáteszem eddig nem voltak ilyen "sikerélményeim" a kommentjeivel. :)))))))

Mr Long 2015.01.13. 14:14:41

@tanato: Azert ez is erosen lezsakmanyolas, ketlem, hogy az amcsi orvosok is ennyit nyomnanak le.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.01.13. 14:15:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ok, tudom én is, hogy az ilyenek az érzelmekre akarnak hatni, de csak azt akartam érzékeltetni, hogy a kép sokkal árnyaltabb. Nem lehet ráhúzni egy közösség minden tagjára, hogy bűnöző, csak azért mert ugyanabban hisz, mert a nagy többség nem az. Az más kérdés, hogy a radikális tettek nem vetnek jó fényt az adott közösségre, és az ember egy idő után elkezd sablonosan gondolkodni: iszlám=terrorizmus.
Egyébként meg nem kell kedvesnek lenni senkihez, ha nem akarunk, de akkor inkább legyünk közömbösek, minthogy egyből előítéletesek, szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 14:21:01

@Herr Géza: "a felsöfokúakra sokkal nagyobb a kereslet"

egy: nem hiszem, hogy sokkal nagyobb a kereslet. a hentesekre meg egyéb szalagmunkásokra viszont igen
kettő: jellemzően nem a felsőfokúaknak vannak állásproblémáik. és gondolom, az kacsingat előbb kifelé, aki itthon nem talál.

Sütemény1975 2015.01.13. 14:22:14

@pappito: miért kellene neki szégyenkeznie?

2015.01.13. 14:23:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Mesélni spec én is tudnék, nekem meg van pár szociális munkás a családban. És pont emiatt tudom, hogy rohadtul nem adnak pénzt cigány témájú programokra (már a Gyurcsányék sem adtak, azóta inkább javult etéren a helyzet), hanem a szakmai érvek ellenére pont az olyan politikai indíttatású kirakat intézkedéseket finanszírozzák, mint amit te is említettél. De amikor pl. arra kértek pénzt, hogy falvakban szociális munkások tanuljanak a gyerekekkel, felzárkóztató kulonórákat tartsanak nekik, adott esetben apró díjakkal (csoki, stb.) motiválják őket a tanulásra, úgy elhajtotta a miskolci okumenkus segélyszervezetet a kormányzat, ahogy elő van írva. Pedig a program nem került volna töredékébe sem a sok látszat intézkedésnek. Csak hát nem lehet mutogatni, meg főleg nem lehet vele szavazatokat szerezni, mert leghamarabb 5-10 éves távlatban fog eredményt hozni, amikor felnő az első generáció, akinek sikerült kitörnie.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 14:23:45

@adg [Au, Darwin]: tegnap meg azt mondták a bbc-n, hogy darwinban 30 fok van. kérek belőle 15-öt.

adg 2015.01.13. 14:24:05

@charlieharper: Irtam volna, hogy mainstream media? Es ez mit befolyasol?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 14:25:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: vegyük úgy, hogy az anni a többesszám:D

adg 2015.01.13. 14:27:10

@Babette .: Annyit nem adok, megfagynek. 5-ot vihetsz. :)
Jol mondtak, most 31 fok van, igy este 11-kor. Azert delben volt az 33-34 is.
Sajnos elment a monszun, maradhatott volna meg, alig egy hetes volt. Bar azt igerik, jon a kovetkezo.

2015.01.13. 14:34:35

@Herr Géza: azert Hebdo, mert a Hebdomadaire roviditese. Azt jelenti, hogy heti.
A nyomtatott media, ha jol emlekszem, evi allando 2%-os lejton van az online piac miatt (eszak-amerika, gindolom europa ugyanaz).
Amiket felsoroltal, azokat mjnd lehet online olvasni. A Charliet meg limitaltan, mivel a karikaturak nem nagy elmeny online. Nagyon reg mentem a Charlie oldalara, de emlekeim szerint nem volt ott sok minden.

@adg [Au, Darwin]: a legtobb ember nem is tud rola

2015.01.13. 14:36:43

@adg [Au, Darwin]: mennyire tema, hogy a Ludas Matyiban mit irtak?

Hari Seldon 2 2015.01.13. 14:37:38

@charlieharper:
Nézd, minden elismerésem, hogy Izrael még áll az arab tenger közepében, de nem hiszem, hogy most egy teror támadás miatt tömegek választanák, az egy helyett évi 10-100 támadást. Plusz katonai szolgálatot. Bár ki tudja. Az ilyen folyamatokat nem lehet a ma eseményei alapján megitélni, 10 év múlva meg lehet nézni, hogy mennyien mentek el.
Azt tudom, hogy a 2000-es évek után az orosz zsidók közül többen mentek inlább Németországba, mint a "szentföldre". Szóval azért mert most egy elmebeteg lelőtt embereket nem biztos, hogy fő célpont lesz Izrael. Akkor inkább már az US.

2015.01.13. 14:43:25

Erdekes poszt, bar nem akartam hozzaszolni, elolvastam a kommenteket es muszaj, megegyszer, utoljara a parizsi meszarlasrol, mert latom, meg mindig vannak akiknel van egy "de..."

Szoval, irjuk ossze, hogy mi serto egy fanatizalt, transzban levo, terrorizmusra beallitott, elkeseredett muszlim szamara?

Mohamed-karikaturak, a zsidok letezese, disznohus, miniszoknyas nok, alkoholfogyasztas, nok hatalmi pozicioban, nok akarhol, stb stb.

Ezek kozul, az egyik, az szerinted is serto volt. Nagy dolog. Es? Ettol meg nem lehetett volna elkerulni a tamadast, egyreszt te is mondtad, hogy te se lonel le senkit azert. Masreszt itt van a felsorolasban egy csomo masik dolog, peldaul a zsidok, akiket szinten le is lottek meg masnap. Akkor meg mirol beszelunk? Nincs de, meghalt egy csomo ember, ezuttal nehany kepregenyrajzolo es rosszkor bevasarlo zsido esett a szorasba, egyik se volt szent gondolom, na es? Kurvara nem relativ, egyszeruen nem kellett volna meghalniuk es kesz. Nincs de, es nem kerulhettek volna el, es egy olyan vilagot szeretnek ahol ez nem lehet kerdes. Koszonomszepen, hogy elolvastatok.

2015.01.13. 14:43:51

@Hari Seldon 2: lehet, hogy igazad van. A toulousei merenylet utan egyik evrol a masikra duplazodott a kivandorlok szama. Mindenestre most keszulnek a francia tsunamira.
Realisan olyan 10-15ezer fore tippelek 2015-re.

A katonai szolgalat torvenyt modositottak, mar regen. 40 felett mar ferfiaknak nincs (lehet, hogy 35). Nokenek meg mar korabban nincs.

Hari Seldon 2 2015.01.13. 14:46:29

OFF

Szolgálati közlemény:

A HA honlap nem működik jól Chrome-on. Nem töltődik le rendesen. Firefox-ot nem is említem, mert az egyrészt lassú (most már én is látom, másrészt sokkal bizonytalanabb).
Lehet tudni, hogy miért működik sokszor rosszul. (sajnos, így elég nehéz használnom)

ON

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.13. 14:49:16

@VPBA: Vicces, hogy a stáblista hossza harmada a teljes videónak... :-)))
Az öt szereplőn kivül kellhetett még vagy egy operatőr, meg valaki, aki megvágja a filmet.Ehhez képest kiírnak vagy 150 nevet... :D

De a mondanivalója érdekes, ez kétségtelen.Viszont a rasszizmusnak is sajnos van alapja, bőven.
Télleg nem könnyű...

Hari Seldon 2 2015.01.13. 14:50:42

@charlieharper:
OK. Majd egy (két) év távlatában lehet megmondani, hogy mennyire "vonzó" Izrael. - Ha valaki szeret túrázni, vagy sokat szeret utazni, annak nem biztos, hogy egy 20 000 km2-es ország a jó választás. - Ahol tegyük hozzá 20% az arabok aránya (16% muzulmán, 2% keresztény 2% drúz, hogy elvegyen Birca kenyerét :-) )

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.13. 14:52:42

@Ödenburger [Hu/At]: "hogy falvakban szociális munkások tanuljanak a gyerekekkel, felzárkóztató kulonórákat tartsanak nekik, adott esetben apró díjakkal (csoki, stb.) motiválják őket a tanulásra,"

Ezt TANODA programként egy időben támogatták.

Egy cigány barátom aki talán miattam lett szociális munkás évekig korrepetálta a gyerekeket a faluban. Megállt a sorozatos bukások sora, felvették azt a pár generációt a középiskolába, nem hullottak ki a tanodás gyerekek a középiskolából.

Olyan durva számokat mutatott az a közösség hogy ihaj! Amikor megjelentek a TANODA programok pályázatai, akkor azt hiszitek, hogy ők ott voltak a támogatottak között??? Na Ne!

Ezen a ponton abba hagyta!

Voltam olyan pedagógus konferencián, ahol 4 ilyen elképesztően jó program szakmai vezetője beszélt. A nyírtelki "a réten kezdem a tanítást" pedagógus, egy katolikus pap aki elképesztő eredményeket ért el a felnőtekkel is! Mind a 4 program halott volt abban a pillanatban, amikor ez a konferencia zajlott.

Kilóra öljük odahaza az intézményesült humánszolgáltatásokat! Ha világhírsen sikeres akkor is! Nincs az a vizen járó Jézus, akit a magyarok hiteles segítő szakemberként ott akarnának tartani e kihívások körül!

Ezek az emberek inkább a "kivétel erősíti a szabályt" esetpéldák. A kollegák ellenére, a finanszírozási rendszer ellenére... felmutattak az életükben mintát.

Innen angliából fojtattam a neten azt a kampányt, hogy a civil közösségek szempontjából próbálom meg láttatni a dolgokat. Néha fricskázom az újságírók orrát, hogy nem kellene-e nyilvánvalóan releváns dolgokat nem elhalgatni ezzel kapcsolatban. Eleddig 0 db újságíró kérdezett rá akármire. Sőt már ott tartunk, hogy kilóra mindenki CIA ügynök, aki közösségi ügyekkel foglalkozik!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 14:57:49

@Herr Géza: na most miattatok én is elolvastam, és tényleg +1

adg 2015.01.13. 15:09:26

@mojyo: Csak sejtem, hogy nekem szol. Szerintem teljesen felreertesz, nem vedtem, nem hibaztattam, nem relativizaltam semmit es senkit. Nem kerestem felmento vagy enyhito korulmenyeket, es egyetlen szoval nem mondtam, hogy el lehetett volna kerulni az idiotak amokfutasat, megcsak meg sem emlitettem oket.
Nem volt "de".

Mintegy erdekessegkeppen, be mertem szamolni arrol, amit ma reggel hallgattam a radioban. Kapcsolodva a par nappal ezelotti ilyen temaju kommentekhez, lehet, hogy nem kovetted akkor...

2015.01.13. 15:22:43

@adg [Au, Darwin]: Nem neked szolt, hanem ugy altalaban tobbmindenkinek, akik meg mindig ott tartanak, hogy "de azok a rajzok..." Egyszeruen atfutottam a kommenteket, lattam par helyen, hogy megnt elojott, errol pedig nekem is eszembe jutott a par nappal ezelotti vita ahol szinten sok relativizalo velemenyt olvastam, es akkor ezt igy ugy ereztem, ki kell meg fejeznem. De amugy nem akarok vitatkozni senkivel, altalanos reakcio / velemeny volt, amin aki akar, elgondolkozik. Van ez a mondas, hogy akinek nem inge, ne vegye magara ;)

Szoktam amugy hasznalni a "Valasz erre" gombot, ha valami konkret dologra reagalok, nem szoktam celozgatni, ha azt irom, hogy "vannak egyesek, akik...", akkor az reszemrol nem celozgatas, hanem valoszinuleg tenyleg nem tudom a nevet :D En tenyleg nem tudom, hogy ki-kicsoda itt igazabol, vagyis nem szoktam megjegyezni, hogy kinek mirol mi a velemenye, en csak ugy beleokadom az enyemet neha. :D

2015.01.13. 15:27:59

@adg [Au, Darwin]: Azt peldaul, hogy "el lehetett volna kerulni", par napja olvastam azt hiszem, de peldaul mar nem tudom kitol. Akkor nem reagaltam ra, mar nem tudom miert, es akkor ez igy megmaradt es beleirtam a maiba, mert ugy lattam, celba erhet akar ma is az amit en errol gondolok. Nemkell tovabb magyarazni, ugye? :D

2015.01.13. 15:41:02

@Mr Long (UK): 'Akkor viszont ideologiai alapon lehessen mindent kigulyolni. Pl a betegeket, a mas rasszhoz tartozokat, a kulonfele szexualis beallitottsagokat, mindent.'

A vallas valasztas kerdese, eldontheted hogy kovetni akarod-e az iszlamot, buddhizmust stb. vagy sem, ugyanigy az is dontes kerdese hogy hiszel-e a kommunizmusban, kristalygyogyaszatban, Telapoban, stb. A betegseg, borszin, szexualis beallitottsag nem valasztas kerdese, igy abbol gunyt uzni nem elfogadhato, legalabbis az en ertekrendem szerint.

Egy vallasrol keszult karikatura elgondolkoztathat embereket az adott vallassal kapcsolatban, a velemeny-nyilvanitas egy eszkoze, ugyanugy mint ahogy egy szentkep is (a szentkepet keszitonek a velemenye nyilvan pozitiv). Viszont mit lehet elerni peldaul egy fellabu embereket kifigurazo karikaturaval? Azt hogy a fellabuak rajonnek, ket labbal elni jobb, es labat novesztenek?

Muscari 2015.01.13. 15:45:24

@adg [Au, Darwin]: irtak mar azok, akik Franciaorszagban elnek, iil Charlie (a Harper) hogy ez egy francia specialitas. Nekem sem jon be ez a fajta gunyolodas, de a franciaknal evszazados hagyomanya van.

Muscari 2015.01.13. 15:49:14

@charlieharper: Onnan is el fog menni a tobbseg, igaz? Valahol olvastam, hogy itt nalunk el a legtobb zsido NY Europaban, nem emlekszem a pontos szamra, de szazezres nagysagrendu. Itt meg beke van.

2015.01.13. 15:50:57

@Dragonlady (now in Thailand): @Hari Seldon 2: Egyetertek Harival abban hogy nem kell megvenni a magazint ha nem felel meg az izlesednek. Ez olyan mint a pornografia, pl. en szemely szerint nem veszek pornograf magazinokat es a nagy reszevel annak amit lattam nem ertek egyet (nem azert mert 'prud' vagyok, hanem mas okokbol, de ebbe most nem megyek bele). Ettol fuggetlenul nem gondolom hogy be kene tiltani a pornograf magazinokat (termeszetesen vannak torvenyes keretek, pl. kiskoruak nem szerepelhetnek benne, stb.), es nagyon melyen fel lennek haborodva ha bemenne valaki geppisztollyal egy ilyen magazin szerkesztosegebe es legyilkolna az ott levoket.

Golf2 2015.01.13. 15:58:18

Off:Rendőrségi védelem alá helyeztek egy ismert karikaturistát Ausztráliában, miután honlapján Mohamed muzulmán prófétát disznó testtel, egy ceruza formájú nyársra szúrva ábrázoló rajzot tett közzé

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 15:58:18

@charlieharper:

Ne feledd, az adóoptimalizálás mindig a legális lehetőségek felhasználást jelenti, nem a csalást.

soad1221 2015.01.13. 15:58:18

@Babette .: ok, szó szerint nem elemeztem, ezzel nyilván nem..
se nem káros se nem veszélyes... szóval nem, ezzel nagyon nem tudok egyet érteni.
problémákat viszont nyilván okozhat adott szakmán belül, de ez nem bevándorlási probléma - nyilván olyan munkahelyeknél lehet ez kérdés, ahol azonos vagy magasabb képzettséggel vagy tudással olcsóbban végzi el az adott munkát egy bevándorló, mint egy helyi.
önmagában a gazdasági bevándorlás fogalma sem ilyen egyszerűen körülhatárolható... itthon ez sem jellemző...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 15:58:18

@Herr Géza:

Sokan mondták 20 éve: Mo-n a médiahelyzet ideális, mert sehol Európában nncsenek ilyen hatalmas példányban közéleti lapok. De az ország "fejlődni" fog, átveszi a nyugat-európai szokásokat, s általános elbunkósodás lesz a cége. Nem hittem el akkor, de így lett tényleg.

A Népszabadság akkor 850 ezer példányban jelent meg, a Népszava 250 ezerben, de a kisebbek (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap) is 150 ezer körül. Plusz a megyei napilapok összesen 1 milliós példányszáma!!!

Amikor az MDF megcsinálta az Új Magyarország című lapot, s az csak 40 ezer példányszámot tudott elérni, ezt mindenki hatalmas bukásként értékelte. Ma ez óriási sikernek minősülne!

S a legnagyobb korabeli bulvárlap, a Blikk, 300 ezer példányban jelent meg.

Na most tessék megnézni. Ma a napilapok piacán már 90 % a bulvár.

Azaz bejött teljesen a nyugat-európai állapot.

A hetilapok példányszámára nem emlékszem, de az a mai többszöröse volt. A jelenlegi példányszámok röhejesek: 3 közéleti hetilap van az országban, melynek 10 ezer feletti példányszáma van: HVG, 168 óra, Heti Válasz.

1999-ben éreztem először az új szeleket. Akkor egy bankfiókban dolgoztam Budapest központjában, a Parlament mellett (én foglalkoztam az oroszon kívül semmilyen nyelvet nem beszélő orosz, ukrán, stb. ügyfelekkel). Voltunk a fiókban kb. 30-an alkalmazottak. Megfigyeltem az emberek milyen lapokat hoznak magukkal. Nos, hárman voltunk akik politikai lapokat olvastak, mindenki más bulvárt. Persze ma rosszabb lenne a helyzet: sokan már semmit se olvasnak, még bulvárt se.

soad1221 2015.01.13. 15:58:18

@charlieharper: akkor lenne téma, ha a benne "megsértett" vmilyen csoport egyik szélsőséges idióta barma, egy ehhez hasonló teljesen irreális retorzióban gondolkodna.. illetve végre is hajtaná..
nyilván valóan a Charlie hebdo egy borzasztóan kicsi újság, kifejezetten szűk rétegnek szól, és szűk réteghez jut el.
viszont nem egy négyszemközti beszélgetésen hangzott el egy-két szaftos mondat, hanem kiadtak igencsak sértő képeket..

adg szavait én úgy értelmeztem (vagy akarom érteni :)), hogy ezt egész egyszerűen nem szabad sértegetni senkit, amivel tökre egyet értek. a szólás szabadsággal lehet élni és visszaélni is. és ahogy adg is mondta, nem ettől még nyilván nem érdemelték meg, a következménye irreális.
De attól még ez egy alkalom arra, hogy akkor már szót ejtsünk arról, hogy mit szabad a szólásszabadság címszó alatt kinyomtatni, bármilyen példányszámról is beszélünk

Golf2 2015.01.13. 15:58:18

@Ödenburger [Hu/At]: Elöbb fognak betörni,mint kitörni...

soad1221 2015.01.13. 15:59:05

@mojyo: nincs de... a következmény nem magyarázható.. ahogy írtad, másnak éppen rosszkor vásárló zsidók voltak áldozatok.. nem szabad(ott volna) áldozatnak lennie 1 embernek sem.

Egyébként egyáltalán nem kerülne szóba, csak ilyenkor, ilyenkor viszont elkerülhetetlen: az eseményektől függetlenül(!) mit szabad megengednie az újságíróknak és mit nem? mi az ami még a szólás szabadságba belefér, és mi az ami már nem?
Szerintem tök természetes, hogy ilyenkor erről is elmondják az emberek a véleményüket.
Az hogy 17 ember ezért meghalt nem magyarázható semmivel. De ahogyan Te is írtad, ezeknek az elmebetegeknek ez csak egy ürügy a többi közül.
Erre pár napra vagy 1 hétre a Charlie Hebdo mellé áll sok ember (pl. én is), mert nem fogadja el, hogy ilyen történjen, egyszerűen nem.
és most jön a DE(a történtektől függetlenítve!) valószínű sosem tudok majd egyetérteni ezekkel a karikatúrákkal, sértsen ez bal, jobb oldalit, keresztényt, muzulmánt, zsidót, cigányt, politikust, akárkit...
mert ateistaként nem akarok megsérteni semmilyen vallású embert. meg úgy általában nem célom megsérteni bárkit is.
és cseppet sem érzem emiatt a szólásszabadságomat korlátozva. Más miért érzi, ha nem sértegethet?

2015.01.13. 16:11:32

@Muscari: En ugy vettem eszre hogy Angliaban teljesen elfogadhato realisan abrazolni a feherek ellen - sajnos valo eletben is - megnyilvanulo rasszista sztereotipiakat; pl. egyszer lattam egy nagyon jo brit filmet aminek az volt a sztorija hogy az elrendezett hazassagban boldogtalanul elo brit indiai pasi osszejon a nagymamajat gondozo feher angol csajjal, aztan ketten megyilkoljak a nagymamat penzert. Tobbek kozott azt is mutattak ahogy az indiai oreglany uvoltozik a gondozonovel hogy 'piszkos feher lany', meguti, hozzavag dolgokat stb. Nem tudok rola hogy barki is tiltakozott volna a film ellen.

2015.01.13. 16:14:41

OFF

Ma 1.043 euroert tankoltam dizelt Becsben... hol van ennek a vege? Tenyleg bemegyunk 1 euro ala? Europaban mashol egyebkent mennyi a dizel?

ON

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 16:16:40

@maxval bircaman szerkesztő: mondjuk nem is értem, ki vesz újságot, amikor a neten megvan az égvilágon minden ingyér.

soad1221 2015.01.13. 16:19:04

@Mirjam2: szerintem rossz a hasonlat, a porno újság nem gúnyol ki senkit.. a hozzáférhetősége is elméletben korlátozott..(persze ez csak elméletben, de most nem ez a lényeg). az mindössze vmilyen perverziót elégít ki, ami egy szűk rétegnek szól.
A megtörtént gyilkosságoktól függetlenül ilyen karikatúrákat egész egyszerűen nem illik csinálni. Ezeknek a képeknek a célja nem volt más, mint a sértés és gúnyolás (nagyon finoman fogalmazva). ez pedig nem szép dolog.

a gyilkosság persze semmire nem lehet válasz, ez nem kétséges!

Határátkelő 2015.01.13. 16:21:11

@Hari Seldon 2: Szerverrel vacakolunk, de ha minden igaz, akkor a hét végére, legkésőbb jövő hétre megoldódik a probléma.

2015.01.13. 16:22:59

@bpetya75: Ne haragudj, de mivel soha nem eltel UK-ben, ezert nem tudhatod hogy mi a helyzet. Mar egy csomoszor leirtam: a nem europai 'bevandorlok' nagy resze generaciokkal ezelott vandorolt be, es reszben emiatt, reszben a gyarmati mult miatt legalabb annyira vagy jobban be tudnak illeszkedni a brit tarsadalomba mint a kelet-europai bevandorlok. Nem 'hazugsag' hogy zavarja a brit atlagembert a tomeges kelet-europai bevandorlas. A brit atlagemberek jelentos reszenek az osei nem europaiak.

Muscari 2015.01.13. 16:23:04

@Saman: ez tragikus, mert azt mutatja, hogy tenyleg lehetne sokukon segiteni, ha jol csinalnak. Valamiert ugy latszik, hogy meg sem eredeke a politikusoknak, hogy ezek a leszakado retegek felzarkozzanak, vagy egyszeruen csak nem erdekli oket, mert a haveroknak akarjak osztani a penzt.

qkuc 2015.01.13. 16:25:54

@soad1221: És miért kötelező minden "sértést" magunkra venni? Jó hogy a boltban nem áll bosszút a vásárló, mert csúnyán nézett rá a pénztáros és ez sértette az önérzetét ...

Semmi nem jogosít fel gyilkosságra, a vélemény szabadsága járt volna a terroristáknak is, van civilizált mód rá, hogy érvényre juttassa a nem tetszését, csak az nem a gyilkosság.

2015.01.13. 16:32:43

@soad1221: Szerintem meg maszatolas, ha ilyenkor a szolasszabadsagrol kezdunk beszelgetni, es nem a politkai terrorizmusrol, mert ez azt jelenti, hogy azt hisszuk, hogy a szolasszabadsagunkat, a karikaturainkat erte tamadas, mikozben amugy mindenunket egyutt, peldaul a zsidoinkat is, egyszeru politikai, es nem masmilyen okokbol. Folosleges ideologiakrol agyalogni, az amugy is, minden korulmenyek kozott ertelmetlenseg es hatalmas idopazarlas. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 16:33:06

@soad1221: en mar azt sem ertem, h egy termeszetes folyamatot minek minositeni

Neha szegyellem, h kozom van hozza...csoda, h megnem kopkodnek bennunket

2015.01.13. 16:36:33

@soad1221: Korlatozott hozzaferes? Maximum annyiban hogy a felso polcra teszik. Es nem egy 'szuk reteg perverziojat' elegiti ki, hanem nagyon is elterjedt, mainstream dolog. Pl. van egy naponta megjeleno ujsag UK-ben, Daily Sport neven, ami egy nagyon alacsony szinvonalu pornoujsag. Rengeteg pornoujsag van amik kozul sok nagy peldanyszamu, legalabb akkora mint a francia szatirikus magazinok. Sokan hiszik - en is - hogy a pornomagazinok nagy resze lealacsonyitja a noket. Engem sokkal jobban 'sertenek' az ilyen magazinok mint a vallasrol keszult karikaturak (pedig kimondottan vallasos ember vagyok). Ettol fuggetlenul nem hiszem hogy korlatozni kene oket (a szerzok leloveserol nem is beszelve).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.13. 16:47:10

@tanato: Na de ebben a fene nagy liberalizmusban, hogy lehet egy vélemény "meredek beszólás" ? Vagy a szólás szabadsága és a vélemény szentsége OV-re nem vonatkozik? Egyébként a magyarok olyan országba mennek általában, akik a bevándorlókra építenek és meg is találják a helyüket.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.13. 16:50:00

@maxval bircaman szerkesztő: pontosan. A régi reflexek müködnek egy teljesen új közegben de itt már nincs már hatása.

2015.01.13. 16:53:15

@soad1221: @Mirjam2: Kivancsisagbol utananeztem hogy hany peldanyban jelenik meg a Daily Sport (amint emlitettem, ez egy softporno-napilap volt UK-ben). Kiderult hogy harom eve mar csak online adjak ki; fenykoraban, 2009-ben naponta 84 ezret adtak el, kicsit tobbet mint a Charlie Hebdobol :)

bpetya75 2015.01.13. 16:55:39

@Mirjam2:

Valóban nem éltem az UK-ban. Nem is azt írtam, hogy látatlanban tudom, kit mi zavarhat. Azt írtam, hogy nem a többségében dolgozni akaró, nagyjából azonos kultúrájú román, magyar vagy bolgár kelti az igazán nagy feszültséget, ahogy nyilván a beilleszkedni akaró és tudó európaitól eltérő kultúrájú emberek sem. Hanem az a markáns kisebbség, amelyik menekültként érkezik, előjogokat akar élvezni, a közösbe betenni nem szándékozik, csak kivenni onnan. Lásd Réka írása pár nappal ezelőtt a blogján a szír "menekültekről".

És azt írtam, és ezt továbbra is tartom, hogy könnyebb bűnbaknak kikiáltani valakiket azért, mert idegenek, de nem szinesbőrűek, mint szembenézni a menekültkérdéssel.

2015.01.13. 17:01:18

@flash.gordon: A szolasszabadsag nem azt jelenti hogy masoknak nem lehet velemenye arrol amit mondtal. Nyilvan beszolhat O.V., hulyeseget is beszelhet, mas kerdes hogy Mo. miniszterelnokekent azert kicsit jobban meggondolhatna mit mond (lasd 'ez a magyar allaspont' - en is magyar vagyok es az en allaspontom nem ez, szoval csak a magad neveben beszelj Viktor, legy szives, koszi...).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.13. 17:02:25

@Mirjam2: Hát nem ez az első eset, hogy egy politikus a nép nevében nyilatkozik. Ez teljesen bevett dolog.

Mr Long 2015.01.13. 17:03:59

@Mirjam2: Mondjuk erdekesebb is a tema :)

@flash.gordon: A liberalizmus es a szolasszabadsag addig terjed, amig megegyezik a leghangosab velemenyevel.

Ez egy hulye peer pressure a politikusokon, hogy ha valaki kimondja a kenyes igazsagot, akkor inkabb elnyomjuk es elhatarolodunk tole, nehogy minket is a tarsadalom egy resze megbelyegezzen egy kamu belyeggel. Kb olyan, mint amikor a neten felbukkan egy ablak, hogy egy szendvics araval tamogass egy ehezot, az emberek tobsege kiikszeli az ablakot es netezik tovabb. Amikor valaki vegigmenne az irodaban, hogy mindenki dobjin be £2 a kalapba, hogy tamogassuk az ehezoket nem sok embernek lenne pofaja azt mondani, hogy nem. Termeszetes reakcio es a politikaban nekik ez plusz-minusz szavazatot jelent. Ha ezzel tobbet nyernenek, mint vesztenenek meg Miliband is elkuldene a pakikat a pics@ba.

Nigro notanda lapillo 2015.01.13. 17:05:43

@charlieharper: pontosan. A két merénylet 3 elkövetôje ugyanazon bûnszövetkezet tagja volt, együtt is ültek börtönben, valószínûleg egy guru hatàsàra radikalizàlódtak. A szupermarketben vàsàrlók/dolgozók vajon kinek az érzékenységét sértették éppen?
Az egyik merénylôt 2013-ban 6 évre ítélték, mégis kint volt, Taubira lemondhatna...
Màsrészt az én érzékenységemet rendkívüli módon sérti a pornogràfia, szerintem hatalmas lelki/pszihés kàrt is okozhat, ràadàsul sokszor szimplàn gyomorforgató, s nem rajz egy talàn sosem volt valakirôl, hanem igazi, néha àllattà alacsonyított emberekkel illusztràlva...mégsem ragadok fegyvert az ebbôl élôk ellen.
mi lesz a következô?mondjuk a disznóhùst àrusító hentesek?kékszemêk? bàrmi amire ideológiai leplet lehet hùzni?

soad1221 2015.01.13. 17:06:01

@qkuc: a sértés az olyan, hogy akinek szól, az magára veszi... különben nem lenne sértés. amikor a sértő ember ezt szándékosan teszi, pont ezzel a céllal, az egész egyszerűen nincs rendben. azért a képek túlmennek a csúnyán nézett kategórián. engem nem sért, de értem, ha vkit igen.

"Semmi nem jogosít fel gyilkosságra, a vélemény szabadsága járt volna a terroristáknak is, van civilizált mód rá, hogy érvényre juttassa a nem tetszését, csak az nem a gyilkosság."
100%-ban igazad van, és ezzel is kezdtem szerintem, de ne mossuk össze a két dolgot. nem próbálom én sem a bűnüket sem csökkenteni, sem mentegetni, sem DE-t hozzátenni.
elismétlem én is:A GYILKOSSÁGRA SEMMI SEM JOGOSÍT FEL!
Viszont (sajnos) az ilyen alkalom ad okot arra, hogy emberek elkezdjenek párbeszédet arról, hogy a szólás szabadsága mit bír el.
@mojyo: ilyenkor beszélgetünk a szólásszabadságról, annak tartalmáról, milyenségéről, és a politikai terrorizmusról is..
"hogy azt hisszuk, hogy a szolasszabadsagunkat, a karikaturainkat erte tamadas, mikozben amugy mindenunket egyutt, peldaul a zsidoinkat is, egyszeru politikai, es nem masmilyen okokbol. "
na ezzel rohadtul egyet értek. De azért tegyük hozzá, hogy ezt pont az újságok harsogják, és pl én is pont ez ellen vagyok. mert a szólás szabadságot semmilyen támadás nem érte, az én értékrendem szerint azok a karikatúrák túl is mennek a szólás szabadságán.. Az emberi mivoltunkat érte támadás. de párhuzamosan indulhatna párbeszéd a szólásszabadságról is.
Erről beszélünk páran, válasszuk külön a két dolgot.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.01.13. 17:12:15

@Mr Long (UK): Mondjuk ez tényleg így megy kérdés mennyire tisztességes. :)

Mr Long 2015.01.13. 17:14:14

@flash.gordon: Nem az az egyetemes ertekrendben (marha lenne ilyen), kulonben meg mindig az a kerdes, hogy melyik oldalon allsz. :)

Mr Long 2015.01.13. 17:16:21

A peer pressure itt is nagyon jol megfigyelheto. Mindenkinek oda kellett irnia, aki nem ertett egyet a karikaturakkal, hogy nem tamogatja ettol fuggetlenul azt ami tortent. Kulonben itt hamar le lettek volna irva, mint eroszaktamogatok...

2015.01.13. 17:26:20

@flash.gordon: Igen, es nem ez az elso eset hogy egy politikust kritizalnak egy internetes kommentben. Ezert az az erved nem igazan allja meg a helyet hogy O.V. szolasszabadsaga csorbult mert valaki leirta hogy nem ert egyet vele.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 17:31:38

@Mr Long (UK): mondjuk pont ezen gondolkoztam, hogy milyen ez már, hogy még itt is le kell írnunk, hogy "de ennek ellenére természetesen nem értek egyet azzal, hogy gépfegyverrel szitává lőttek embereket". nem hiszem, hogy van itt egy ember is, aki a gyilkosságokat helyesli vagy elfogadható véleménynyilvánításnak tartja, aztán mégis voltak ilyen irányú szurkapiszkák. (ha nem vagy velem, ellenem vagy, ha szidod Gyurcsányt, akkor biztos Orbánista vagy, stb stb, azért szerintem ennél mindenki sokkal intelligensebb itt, ha akar.)
ezt nem neked mondom Long, hanem itt jutott eszembe.

Bonjour 2015.01.13. 17:35:15

@maxval bircaman szerkesztő: az emberek minimum ugyannyit olvasnak, csak az interneten... Szerintem. Bulgáriából nézve lehet, hogy másképp néz ki, de nekem átlagban műveltebbnek tűnik a ny-eu-i a magyar vidéki lakosságnál. Az amerikai vidék viszont a magyarnál is butább, átlagban, nem mindenki. Igaz, nem széleskörű a tapasztalatom.

Mellesleg, felsőbb pol-i kezdeményezés összerántotta az embereket (Párizsban) és másfél millióan mentek ki. Nem 5000-en. Hallod Max? És a 14-i event miatt pedig már 3 milliót nyomtatnak (szkeptikusoknak: jó business). Vagy mégis Soros?

2015.01.13. 17:37:14

@bpetya75: Szerintem azt nem erted, hogy egy atlagos kelet-europai egy atlagos brit szemeben nem 'nagyjabol azonos kulturaju'. Mar maskor is irtam feher, kozeposztalybeli angol anyosomrol: szamara az eredetileg bangladeshi, masodik generacios brit szomszedok sokkal inkabb 'azonos kulturajuak' mint en peldaul. Egyebkent nagyon jol kijon velem, semmi feszultseg nincs, de sokkal inkabb marslako vagyok a szemeben mint a kornyeken lako azsiaiak.

Csak hogy egy peldat emlitsek: ha nala vagyunk, altalaban a kedvenc indiai ettermebe szoktunk menni. Valahogy nem tudom elkepzelni hogy ha megnyilna a kornyeken egy magyar etterem, hirtelen atszokna oda mert a magyar konyha annyival kozelebb all hozza, leven a szakacs feher boru... Ugyanigy van tortenelemmel, kulturaval: sokat tud az azsiai, afrikai tortenelemrol, kulturarol, hiszen akikkel felnott, illetve a felmenoi, eltek, utaztak Azsiaban es Afrikaban. Kelet-Europa kulturalisan feher folt szamara, semmit nem tud az egeszrol, es oszinten szolva nem is nagyon erdekli a terseg, nem erzi ugy hogy kozelebb allna hozza mint az Europan kivuli teruletek.

Mr Long 2015.01.13. 17:38:23

@Bonjour: "És a 14-i event miatt pedig már 3 milliót nyomtatnak"
Ebben benne vana nemzetkozi megjelenes is? Ha jol tudom vilagszerte akarjak most arulni. Kivancsi vagyok hanyan veszik meg csak szolidaritasbol, mert meg a google translate-tel sem ertik a franciat.

blackhairlady 2015.01.13. 17:44:28

@Dragonlady (now in Thailand): ez kb olyan lehet mint amikor te gondolkodtal a kindle vasarlason, mert az igazi konyv olvasasa mas elmenyt nyujt. Igy van ez az ujsaggal is.

Bonjour 2015.01.13. 17:47:10

@Mirjam2: @flash.gordon:
A magánvélemény nem összetévesztendő a választók által megválasztott közszereplővel, akinek a választók sokszínűségét kell megjelentetnie, magyarul árnyaltabban beszélnie. Akkor is, ha a magyarok xenofóbiája erős. És semmilyen más esetben (állami megbízott, igazgatósági tag, stb) nem lehet egyenőségjelet tenni a magánvélemény és a képviselt vélemény közé.

soad1221 2015.01.13. 17:47:59

@Mirjam2: írtam is hogy csak elméletben korlátozott. és amúgy szerintem is lealacsonyítják a nőket, ebben is egyetértünk.
pornó témában nem vagyok túlzottan jártas, így erre nem is tudok mit írni.. a párhuzam rossz szerintem.
Én meg ateista vagyok, de értem, hogy mi sértő kereszténynek, muzulmánnak, bárkinek azon a néhány képen, amit láttam.
Hogy emiatt (sőt, bármi miatt) bárkit is lelőnek pedig nagyon nincsen rendben!
De ez nem sajtó- és szólásszabadságról szól. Az egy másik téma, és a két témát külön kellene kezelni.

2015.01.13. 17:48:14

@Mr Long (UK): 'Mondjuk erdekesebb is a tema :)'

Es viccesebb is! Beleneztem az online kiadasba, latom nem valtoztak, a legutobbi cimlapsztori: 'Man has sex with Tesco Value lasagne!' :))) www.sundaysportonline.co.uk/try-sunday-sport-online-for-free/. Hat ez rohadtul serto egyebkent az olasz konyhara nezve, johet a vendetta...

Bonjour 2015.01.13. 17:48:23

@Mr Long (UK): ez egy korábbi beszélgetés folytatása. Keresd ki, a kamionos poszt alatt.

2015.01.13. 17:53:54

@soad1221: Hat szerintem meg jo parhuzam, egy-egy! :) Engem erdekel a pornografia szigoruan gender studies szempontjabol, kutattam egy ideig. En is ertem hogy miert sertoek a karikaturak, viszont pont az a lenyeg hogy egy civilizalt tarsadalomban nem folyamodnak az emberek eroszakhoz azert mert serti oket valami. Egyebkent megjegyzem hogy itt mifelenk (Kozel-Kelet) sokan melyen sertonek talaljak ha egy no barmilyen abrazolason megjelenik, vagy nyilvanossag elott fedetlen arccal mutatkozik, vagy egyaltalan nyilvanossag elott mutatkozik, szoval elegge relativ hogy kinek mi a serto.

Mr Long 2015.01.13. 17:55:11

@blackhair-lady: Hehe, van kindle, azon olvasok, de megis kell uj konyvespolcot vennem a kovetkezo 2 honapban. Valamiert nem birok lejonni a papirkonyv vasarlasrol. :( De legalabb jol nez ki tole a keco.

2015.01.13. 18:00:13

@Mirjam2: az izraeli melyen ortodox ujsag, az a fajta, amit a Maxval olvasgat, kisatirozta a noi politikusokat a parizsi felvonulasbol, mint pl.Merkelt.

tsabus UAE 2015.01.13. 18:04:13

Namost... valamit nem értek - ha már a sértődésről van szó. Hogyan sért engem egy karikatúra, ami egy olyan újságban jelent meg, amit nem vettem meg ? Hogyan sértheti a hitemet egy film, amit nem néztem meg ?
Gyanítom, hogy a válasz erre az, hogy sehogy. Szóval hagyjuk ezt a sértés dolgot. Hol érdekel normális embert az, hogy egy másik kontinensen min viccelődnek, még ha az a hitemről szól is ? (Ez még a Mohamed karikatúrák apropóján jutott eszembe.) Miért sértene engem, ha a kedvenc pártomat, egyházamat obszcén környezetben, gúnnyal ábrázolnák egy plakáton Dél-Amerikában ?
(Aki ezzel nem ért egyet, ahhoz elmegyek egy gyorstüzelő leveseskanállal és enyhén tocsogós vérfürdőt rendezek.) :-)

2015.01.13. 18:06:18

@bpetya75: ez csak egy vetulete. A masik az, hogy egy orszag sem tud ilyen hamar 2-3 millio mas orszagbeli abszolvalni.
Amikor utoljara Maxval xenophobozott egy jot az angolokra es ramutattam, hogy 20 ev alatt a 60millios UK kapott kozel 3 millio k-europait, azt o is elismerte, hogy ezt keltelen barmely orszag feldolgozni. Magyarorszag mit szolna ugy hirtelen 500ezer ukranhoz vagy ormenyhez? Hova tenne oket iskolaba, korhazba meg onkormanyzati lakasba? Orulnel, ha miattuk a lanyaidnek az osztaly atlag letszama felmenne mondjuk a ketszresere ugyanannyi tanarra?
Ezert van eleguk az angoloknak.

2015.01.13. 18:07:14

@charlieharper: 10 ev alatt, nem 20 ev alatt!

Bonjour 2015.01.13. 18:08:02

@Saman: na ez egy szívből jövő komment volt, szívesen olvastam. A "NEM" kommented is érdekes, jó meglátás, mégha keretalkottál egy kicsit suttyomban a végén. :)

Na, léptem.

2015.01.13. 18:09:05

@Mirjam2: ugye Saudi volt, ahol az angoltanar a kisiskolas csopirtbol ki lett penderitve, mert a pluss mackot Mohammednek nevezte el?
Utana Saudibol is kitiltottak.
Meg aznap az ebay televolt Mohamed nevu pluss mackokkal

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 18:14:12

@tsabus [UK]:

"Tartsd magadhoz közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet"

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.13. 18:15:18

@tanato: Ha megnezed a hirdetest latod hogy a jelentkezonek
amerikai orvosi engedellyel kell rendelkeznie. Ez pedig kb. angol nyelvu allamvizsgat jelent. Draga es nehez. Ha valakinek ez mar meg van, annak nics szuksege ugynoksegre, hogy azon keresztul vallaljon munkat.

Ez a vizsga teszi lehetovo a horribilis ameriakai egyetemi koltsegeket. Ez tartja tavol a kulfoldi orvosokat.

www.usmle.org/

soad1221 2015.01.13. 18:18:11

@Mirjam2: ok, 1-1 :)
nem győzőm elégszer leírni, hogy nem indokolja semmi, amit ezek az emberi hulladékok tettek. SEMMI! Tényleg semmi!
Válasszuk már ketté. A terrorizmus nem a karikatúrákról szólt, az csak ürügy. A terroristákkal nem tárgyalunk, nem értjük meg őket, nem teljesítjük követelésüket, a terror önmaga elfogadhatatlan. Az erőszak értelemszerűen nem lehet megoldás.

A szólás szabadságba pedig szerintem nem fér bele, hogy ábrázoljuk, ahogy Jézust Allah kúrja seggbe. Vagy fordítva. Ez nem relatív, ez sértő, ez provokáció, aminek mögöttes tartalma-jelentése semmi, csak sérteni és provokálni akar.
Ez pedig visszaélés a szólásszabadsággal. Ilyet normális ember nem rajzol, nem közöl le. Mondom ezt, úgy hogy egyik bálvány sem érdekel.
Eszemben sincs megérteni azt az embert, aki ezért akár felgyújtja a szerkesztőséget, akár megfenyegeti, akár bármilyen erőszakot alkalmaz az újságíróval szemben. még csak egy pofont sem értek meg, nem hogy gyilkosságot.

2015.01.13. 18:26:33

@charlieharper: Nem, az egy szudani maganiskolaban volt, es a tomeg azt kovetelte hogy iteljek halalra a tanarnot :(. Rovid ideig bortonben volt, aztan deportaltak. Nalunk azert nem fordulhatna elo, mert eleve nem kerulne plussmacko az iskolaba, ennyire nem vilagias a kornyezet (na jo, ez a resze csak vicc volt :))).

2015.01.13. 18:29:43

@soad1221: Oke, ezzel nagyjabol egyetertek, illetve teljesen megertem az allaspontodat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 18:30:22

@blackhair-lady:
az inkább cost-benefit dilemma volt, meg féltem, hogy lezúzom/ellopják. most is kb minden nap 2x elalszom rajta.
(egyébként az amazon annyira felcseszett, hogy azóta inkább csak lopom a könyveket. ez van. úgy kell nekik. utána is kell néznem lassan, mi maradt a piratebay romjain.)
@charlieharper:
na nekem egyébként ez se tetszik, ez ugyanúgy primitív, mint a szaudi keményvonalas iszlamizmus.
de nem fogok lelőni senkit, nyugi.

soad1221 2015.01.13. 18:32:09

@tsabus [UK]: pl azt a néhány millió tök normális muzulmánt, aki egyébként született francia, mert a nagyanyja volt bevándorló, és az újságosnál kapásból szembe találkozik vele... példányszámtól és polcmagasságtól függetlenül.
Engem nem sért, nagyjából semmi,. mert megfelelő irónia és szarkazmus van bennem, hogy saját magamon is tudjak röhögni..
De megértem azt, ha vkit sért vmi ami az ő világnézetét obszcén módon kigúnyolja.

@Babette .: visszatérve OV mondatára, számomra elsőre azt jelentette, hogy a bevándorlás igenis probléma, ha kulturálisan nem tudnak beilleszkedni a bevándorlók, ami lássuk be tény.
Hogy ez miért pont egy magyar miniszterelnöknek hagyta el a száját nem értem, itthon én ezt a problémát nem igazán érzem aktuálisnak...
UKban már gondolom érezhetőbb, de arról fogalmam sincs.

2015.01.13. 18:35:08

@charlieharper: Ne provokalj mar, majdnem irtam erre egy szexista megjegyzest Merkellel meg az ortodoxokkal kapcsolatban, de aztan visszafogtam magam, nem szeretnem a blogolvasok erzekenyseget serteni :)))

blackhairlady 2015.01.13. 18:36:35

@Mr Long (UK): nekem a kindle mar olyan mint a szemuvegem, sehova nem megyek nelkule, de egy konyv mindig ott van a hatso ulesen, mert olyan jo a,t is olvasni neha:)
(Csak gepelni kene megtanulnom az erintokepernyon normalizan)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 18:38:43

@Mirjam2: tegnap arról voltak cikkek, hogy a hóemberépítést ítélték meg haram dolognak (úgy tűnik, esett a hó valahol Szaudiban?) na erről ha valaki rittyentene egy karikatúrát, azt külön szeretném.
@soad1221: nekem is ezek a legdurvábbak voltak azok, ami miatt arra jutottam 99%-ban, mint te. jó, hogy elmondod helyettem is. :-)

2015.01.13. 18:43:34

@soad1221: Jo, valasszuk kulon a ket dolgot, es "induljon parbeszed" a szolas szabadsagarol. Polemizaljunk meg kismillio wot-on keresztul, hogy rajzolhatnak-e a francia Kreten magazinban egymast seggbekuro szentharomsagot, bar maga a teny, hogy vitatkozhatunk rola szerintem eldonti a kerdest.

Nezd, en nem vagyok francia, nem abban a kozegben szocializalodtam, nem tudom, hogy viccesek-e ezek a karikaturak, mert nem ertem oket, de voltak elegen akik megvettek eddig ezt a lapot. En meg nem. Egyetertek a pornos hasonlattal, olyat se veszek, meg olyan Magyar Akarmit se, amiben az a Bayer vagykicsoda szokott frocsogni a puhatestu belfegekrol vagy kikrol. Allitolag ot is olvassak. Es? Micsinaljunk, tiltsuk be? Akkor csak jobban terjedne. Engem senkinek a velemenye nem sert, cserebe nem ertek egyet vele, es nekem is meglesz roluk a magame. Szerinted meg nyilvan tul voltak ezek valamilyen hataron amit vilagosabban meg kellene huzni. Erre csak azt tudom mondani, hogy azon gondolkodj el, hogy szereted-e a muveszetet, es lattal-e mar meztelennos festmenyt, hallgattal-e mar rockzenet, es lattal-e mar olyan filmet amiben tragarul ordibaltak egymassal a drama kedveert, es ha a valaszod igen, akkor szerinted ezek hogyan szulettek volna, ha mindig mindenki betartja az illemszabalyokat es soha nem sert meg senki semmit?

A masik dolog, hogy a sajto szabadsagaba a tajekozodase is beletartozik, eshat amig mi a Sex Pistolsrol vitatkozunk, kozben a vilag (amugy gazdasagilag es politikailag egyre nagyobb befolyast szerzo) korrupt maffiaallamaiban ujsagirok tunnek el a fold szinerol orokre, mert rosszul kerdeztek valakinek a penzerol. Szerintem amig vannak ilyenek, addig senkinek sem szabadna befognia a szajat, semmirol.

2015.01.13. 18:56:17

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, van ho Szaudiban, pont ott ahol tavaly laktunk illetve onnan nem messze. Elegge lehul telen, most az egyik legmelegebb reszen vagyunk es pont fel oraja erkezett haza a ferjem az ujonnan vett olajradiatorral :). A hoember-epites egyertelmuen 'haram', balvanynak szamit. Semmilyen emberformat nem lehet az iszlam szerint kesziteni semmilyen anyagbol.

Taxomükke (UK) 2015.01.13. 19:02:24

@Golf2: " Off:Rendőrségi védelem alá helyeztek egy ismert karikaturistát Ausztráliában, miután honlapján Mohamed muzulmán prófétát disznó testtel, egy ceruza formájú nyársra szúrva ábrázoló rajzot tett közzé."
Nem leszek népszerű, de azért megkérdezem, csak úgy elvi alapon: az ezzel kapcsolatos költségeket persze az állampolgárok közössége viseli, ugye?
Mélységesen elítélek és utálok minden erőszakot, de számomra ez nem sajtószabadság, hanem provokáció.
Azzal sincs gond, de akkor védje meg magát az ismert karikaturista, ha úgy véli, veszélybe került.

Taxomükke (UK) 2015.01.13. 19:07:16

@maxval bircaman szerkesztő: Erről jutott eszembe. 1997-98-ban egy ifjúsági pályázatokkal foglalkozó állami szervnél (Mobilitás) dolgoztam. '98 áprilisában, a választások utáni hétfőn reggel a Magyar Nemzettel a hóna alatt jött be az a kollégám, akit közel másfél év alatt egyszer sem láttam újságot olvasni.
Megpályázta a vezetői posztot.
Megkapta. :)

Muscari 2015.01.13. 19:12:05

Itt van egy tokos holland polgarmester : index.hu/kulfold/2015/01/13/hazakuldte_az_iszlamistakat_a_muzulman_holland_polgarmester/

Konkretan elkuldte a `csaba azokat akik nem akarnak beilleszkedni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 19:12:07

@Mirjam2: mert arrafelé ilyen háromgolyóbisból álló emberek születnek?

soad1221 2015.01.13. 19:15:09

@mojyo: messzire mész, és tulajdonképpen 90%-ban ugyanúgy látjuk a dolgokat.. a 10% pont az a különbség, hogy nem teszek egyenlőség jelet aközött, hogy újságírók eltűnnek azért mert leírják, hogy melyik korrupt ember mit és hogyan lopott el, és céltalan provokáció között. mert különbséget teszek közöttük. tudom kettős mérce, de egy oknyomozó újságíró és egy vicclap újságírója között látok különbséget, ahogyan Monty Python és sasjózsi között is van különbség
hogy tiltsuk be? dehogy...
megoldást nem tudok mondani, egy véleményt tudok hozzátenni, és igazából akkor szólaltam meg, amikor a hasonló véleményekre az volt a reakció, hogy akkor a terrort elfogadja az ember.

Wilhelmus80 2015.01.13. 19:18:32

@bpetya75:
Még a belső vándorlás is megterheli az ellátórendszert. Nemrég jelent meg a nol.hu-n ez a cikk, úgy rémlik, valaki korábban be is linkelte. Nem véletlenül, mert határátkelős vonatkozása is vanm.nol.hu/belfold/jajgatni-is-jobb-anyanyelven-1507845

Wilhelmus80 2015.01.13. 19:20:25

@bpetya75:
Na még egyszer, hátha most jobban sikerül:

m.nol.hu/belfold/jajgatni-is-jobb-anyanyelven-1507845

2015.01.13. 19:40:55

@soad1221: Ertem, tehat eloszor induljon parbeszed, es tok jo hogy ilyenkor mindenrol szo esik, meg minden, de ha nincsen megoldas akkor igazabol csak akkor szolaltal meg, amikor... :D

En megmondtam, nem erdemes kettevalasztani, es a sajtoszabadsagrol polemizalni ennek kapcsan :) Elhiszem amugy, hogy a jo szandek vezerel, es nem gondolom, hogy tamogatod a terrorizmust, ilyet senkirol sem feltetelezek ezen a blogon :D De lehetetlen keres, es politikai engedmeny volna abbahagyni a "provokaciot", hiszen magat a provokaciot, a felizgatott tomegeket is politikai okokbol krealtak.

"A hangulat változásában központi szerepe volt egy Dániában élő, iszlamista vallási tanítónak. Abu Laban a terrorizmusellenes törvények, és az emigráció szigorítására készülő dán kormányra szeretett volna nyomást gyakorolni azzal, hogy széleskörű felháborodást provokál.

A dán Jyllands-Posten karikatúráinak felhasználásával 43 oldalas dossziét állított össze, amelybe számos félrevezető fotót is berakott. Ezek a képek nem a dán újság számára készültek, egy részük nem is jelent meg nyomtatásban, viszont alkalmasak voltak az indulatok felkorbácsolására. Ilyen volt például egy malacálarcot viselő férfi fotója, aki a magyarázat szerint Mohamedből űzött gúnyt. A kép valójában azonban egy francia gasztronómiai fesztiválon készült, ahol résztvevők disznóhúsból készült ételeket fogyasztanak, és vicces versenyeken vesznek részt, például malachangokat kell utánozniuk. A képnek semmi köze nem volt az iszlámhoz.

Abu Laban 2005 novemberében a preparált dossziéval a Közel-Keletre utazott, ahol több országot érintő turnét tartott. A jelentés több muszlim országban hatalmas felháborodást keltett, nyugatellenes tüntetések indultak, és ezek eredménye a Mohamed ábrázolások iránti, ma ismert extrém érzékenység."
index.hu/kulfold/2015/01/08/mohamed_kepmasok/

Tudom tudom, az index egy liberalis szar, stb stb, de en siman elhiszem, hogy ez igy mukodik, es, hogy ez az egesz "provokacio" egy marketingfogas volt, ami alapjan ujabb frontot lehet nyitni es ujabb celpontokat lehet talalni. Az ideologiai haboru csupan eszkoze egy politikai haborunak. A sajto/velemeny/szolas szabadsaganak a korlatozasa pedig csak kedvez az egesznek, legfokebben a hatalomnak.

2015.01.13. 19:57:45

@Babette .: Nem, de minden embernek latszo targy vagy kep tilos, sot a legszigorubb ertelmezes szerint az allatok abrazolasa is, marpedig itt tobbek kozott hotevek is keszultek :) globalvoicesonline.org/2015/01/12/this-is-no-joke-new-fatwa-prohibits-building-snowmen-in-saudi-arabia/. Egyebkent alapvetoen az zavarja az ilyen dolgokban a szaudi vallasi vezetoket, es ez el is hangzott ebben az esetben, hogy a hoemberepites stb. a Nyugat 'majmolasa'. Tulajdonkeppen mindent elleneznek ami nyugati. Pont ezert nem erdekel engem az hogy kit sertenek a karikaturak: van egy csomo ember akit egesz egyszeruen a nyugati kultura lete sert, ok csak urugyet keresnek arra hogy tamadjanak. Ha nem lennenek a karikaturak, mas miatt 'sertodnenek meg'.

2015.01.13. 20:00:42

@Muscari: Nagyon helyes, bar tobb ilyen lenne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 20:09:54

@Taxomükke: Egy ismerős csinálta a Pázmányon felvételi vizsgán., hogy folyton Istent emlegette. S a lelki atyját emlegette. Később megtudta hogy a felvételiztető zsidó. Szóval biztos jókat mulatott a túlbuzgó hallgatón.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 20:23:31

@Taxomükke:
Teljesen igazad van és én sem voltam népszerű ugyanezzel a véleményemmel néhány napja.
Valaki azt mondta nekem hogy azért nincs igazam mert ezek mindenképpen merényletet követtek volna el függetlenül a karikatúráktól.
Úgy látom a mai kommentek nagy része is így látja.
Akkor ne álljunk meg félúton vigyük végig a dolgot a megoldás felé.
Kérem szépen, első lépésben a Charlie fiúnak szobrot kell állítani.
Hiszen mintegy magára húzta a terroristákat ezáltal megvédve ki tudja hány ember életét.
Ja hogy mellette még meghalt 16 másik ember. Az kérem járulékos veszteség.
Szóval szobrot neki.
Utána pedig felkérnénk liberális barátainkat hogy tudatosan vegyék át a villámhárító vagy helyesebben a golyófogó szerepét és az emberiség örökre hálás lesz a liberalizmusért.
Hiszen mi történik.
Adva van X számú öngyilkos merénylő.
Így vagy úgy de merényelni fognak.
Adva van X számú liberálisan gondolkodó ember akik teljes mellszélességgel kiállnak a szólásszabadság mellett.
Ezt a mellszélességet szeretnénk most hasznosítani és kérnénk hogy szakmányban gyártsák a Mohamedet kifigurázó karikatúrákat, sőt esetleg azt is megköszönnénk ha muzulmán negyedekben tennék ezt az ártatlan áldozatok elkerülése érdekében.
A világ így lesz kerek és gömbölyű, egyik oldalon az öngyilkos merényelők másik oldalon az önfeláldozó liberálisok.
Lelövik a liberálisokat, a rendőrök lelövik a merényelőket és mindenki meg van elégedve.
Szóval ennyit arról hogy amúgy is elkövették volna.

2015.01.13. 20:23:54

@mojyo: Abszolut, mestersegesen gerjesztett hiszteria az egesz 'sertettseg'. 'Bullying', direkt keresnek valamit amin felhaborodhatnak hogy legyen urugy az agressziora. Es pont azt kene csinalni veluk amit minden 'bully'-val, nem engedni nekik, mert ha megerzik hogy felsz toluk, rogton elkezdenek meg sokkal agresszivebbek lenni.

Mr Long 2015.01.13. 20:53:04

@Taxomükke: Ha bemegyek egy arab etterembe es bevagok a hutojukbe egy kilo disznot mintegy provokacio akkor vajon engem is megvedene a rendorseg? Kb hasonlo szandekos provokacio. Mivel Mohamedet es a vallast gunyolja ahelyett, hogy a terroristakat figurazna ki. Nagyon otletes rajzok jelentek meg az incidens utan amikben a gepfegyver es a ceruza aranyat parodizaltak, de ez gyomorforgato.

FutureFry 2015.01.13. 20:55:17

@Dragonlady (now in Thailand): A tablet/telefon/netbook és a fürdőkád általában nem teljesen kompatibili egymással

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 21:04:37

@FutureFry: na, te se vagy Egy talalekony tipus:-D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 21:09:32

@Mirjam2: hat pedig a ho lehetne kivetel, olyan ritkan latnak havat

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 21:11:59

@Mr Long (UK): De ez normalis embereknel magatol ertetodo, hogy Romaban mint a romaiak.
--------------------
Amugy a szolasszabadsag nem egyenlo a szolasszabadossaggal. Viszont a Charlie Hebdo kepeket is a francia kulturaban kene megnezni. MArpedig semmilyen torvenyi korlatot nem leptek at.
A liberalizmus sem az, amit itt sokan bele akarnak magyarazni -koztuk digger is . Elni es elni hagyni.

FutureFry 2015.01.13. 21:16:40

@FutureFry: @Dragonlady (now in Thailand): Ja és csak tavaly óta engedik a repülőn a felszállás/leszállás alatti tablet/phone használatot (airplane üzemmódban). Az újságot nem kellett sose kikapcsolni... Ja meg nem kell hozzá elem ami lemerül a hosszú úton - igaz most már legtöbbször van USB csatlakozó a gépen is. (Mondjuk én "USB condom" nélkül nem dugdosom a gépemet ilyenbe...)

tanato 2015.01.13. 21:19:54

@Mr Long (UK): Na erről nincs információm,hogy a helyben végzettek mennyit dolgoznak az USA_BAN

FutureFry 2015.01.13. 21:21:57

@Ödenburger [Hu/At]: Errefelé (USA) láttam már (átszámítva) €0.38/l-ért is (igaz nem gázolaj)

Mr Long 2015.01.13. 21:25:13

@tanato: Mondtam a munkaidot az itteni kollegaknak, nem vallalnak ennyi penzert. Bar ugye ok nem dokik.

tanato 2015.01.13. 21:25:29

@flash.gordon: Na éppen ezért mondom ,amelyik ország ilyen nagy tömegű kivándorlót bocsájt ki az ne legyen szűkmarkú és ellenséges érzületű az ide bevándorolni készülőkkel.

Mr Long 2015.01.13. 21:27:50

@FutureFry: Ja ezt a linket is kidobta a kereso :)

tanato 2015.01.13. 21:30:03

@ctboy (US) ENTP: EZt a hirdetést egy orvosi honlapról tettem ide,eddig ilyen nem volt,toboroztak már sokfelé tőlünk,Únió Közel -kelet Ázsia,de speciel USA-ba még nem.Ez újdonság.

PannonBoy 2015.01.13. 21:35:14

Szerintem ez a kutatás lényegében semmi újat nem tartalmazott és csak általánosságot tartalmazott. Az, hogy 18-50 év között mennek el, olyan mintha azt mondanám, hogy mindenki a Földről származik.

Három csoportot azonosítottam a kivándorlók közül (de szerintem ez sem nagy újdonság), ebből a 3. csoportot én sem tudtam, egy előadáson mondták.

1. 30-50 év közötti, jellemzően családos emberek, akik betanított munkát vagy segédmunkát végeztek, munkahelyük megszűnt vagy leépítés áldozata lett, nyelveket általában nem vagy csak alig beszélnek, nagyobb összegű hitellel (akár deviza) rendelkezik, általában vidéki városban él, kilátástalannak érzi az életét, nem a kaland miatt költözik.

2. 18-30 év közötti, jellemzően szingli emberek, akik vagy felsőfokú oktatásban részesültek, vagy tovább szeretnének tanulni, egy vagy több idegen nyelven folyékonyan beszélnek közép vagy felsőfokon, jelentős mértékű hitelük nincs, jellemzően a fővárosban élnek, de nem tudnak elhelyezkedni, kilátástalannak érzik a helyzetüket, kalandvágyók.

3. 50 év feletti nyugdíjas (?) vagy az előtt álló emberek, akik életük során nem tudták azt elérni, amit szerettek volna, nyelveket nem beszélnek (érthető okok miatt), hitelük általában nincs, de kalandvágyók.

tanato 2015.01.13. 21:35:15

@ctboy (US) ENTP: Na most már nem távol tartani akarják majd a külföldi orvosokat hanem behívni.Mivel fogynak a hazaiak.Mint mindenhol.

2015.01.13. 21:38:02

Aki Mo.-n sikeres, az külföldön is az lesz. Aki Mo.-n csicska, az külföldön is az lesz. Mindig ausländer/outsider maradsz, az, hogy külföldi feleséged/férjed legyen, gyakorlatilag lehetetlen, és amúgy is csak érdekházasság, ha mégis összejön. A magyaroktól eltérően a külföldiek csak kényszerből mosolyognak, de valójában megvetik a bevándorlókat. Aki elhagyja Mo.-t (a SZENT ANYAFÖLDET, ÓH TE CSODÁS SZENT SZÉP HAZÁM), az egy pénzéhes, lélektelen, hazátlan hazaáruló. Mindenki a pénz miatt megy, az, hogy valaki tanulni szeretne kint v. próbára tennie magát idegen környezetben, liberális hazugság. A pénz a mértéke a sikerednek. Csak úgy tudsz megélni, hogy összeköltözöl 10 pakival (Anglia) v. 10 szomival (Svédország). Ebben az esetben tudsz félretenni, amúgy a teljes nettó fizetésed elmegy albérletre.

Huh, nah kifulladtam. Még hozzádobhatjátok, ami eszetekbe jut. :D

2015.01.13. 21:39:37

@QUERCUS: Mocskos liberálisok. De utálom őket. (Bárcsak tudnám, hogy kik azok valójában :S.)

2015.01.13. 21:42:32

@Mr Long (UK): Most egybites leszek.

Szvsz négy magyar van:

- már kint van
- menne, de nincsen se pénze, se nyelvtudása
- nagyon jól érzi magát a bőrében, anyagilag is stabil lábakon áll
- azok, akik már készülnek, hogy itt hagyják ezt a fost.

2015.01.13. 21:50:09

@Zoole[uk]: Ismerünk még egy népet, akik hasonlóképpen viselkednek. Kitalálod, hogy kikre gondoltam? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 21:58:13

@tanato: Nem ilyen egyszerű.
Nem az ország ad és fogad be kivándorlót.
A politika teremtett egy olyan helyzetet amiért sokan kimennek.
Vagyis szegény az eklézsia.
Ugyanezen okból nemkívánatosak a bevándorlók politikusi szemmel.
Ha nem tud munkát, megélhetést adni X százezer embernek akkor hogy tudna X százezer bevándorlónak?
Az elv nagyon szép és nemes.
Ennyit adtunk ennyit fogadjunk.
Na de akkor miért adtunk?
Akkor meg kellett volna tartani.
Eleve van egy milliósnál nagyobb képzetlen munkanélküli tömeg.
El kell tartani őket.
Tegyetek még az eltartók nyakába vagy 500ezret.

SzZoole 2015.01.13. 21:59:02

@Philosoraptor: nem merem,attolfelek hogy engem is beskatulyaznak a IQ 80-ok taboraba:))))
Most mar tobbnyire csak olvasni fogok,szerintem nem sok mindenkinek fogok hianyozni
Ja es nem sertodotsegbol,aaa nem olyan sertodekeny csaladbol szarmazok en,a többségnek a kétszínű,valótlant állító es ezáltal,na mindegy.....
(Nem vagyok eleg bátor,hogy leirjam)

2015.01.13. 22:00:00

@Mr Long (UK): Hogy te mekkkora kocka vagy... :DDD

bxf 2015.01.13. 22:02:32

Csak gyorsan atfutottam a cikket, sok idom most nincs kommentelni (az elottem levo kommenteket sem olvastam), de egy dolog maris szembetuno: a kategoriak felosztasa. Megertem, hogy ez sokszor "onkenyesen" tortenik, de azert egy szabaly illik kovetni.

16-25: nonsense.

2015.01.13. 22:02:58

@Zoole[uk]: Figyelj, nem kell Digger árnyékában élned, élhetsz nélküle is teljes életet itt a blogon. (csak vicc vót). :D

Miért lennél passzív amúgy? Miért kellene neked mindenkit szeretned? Miért kellene mindenkinek szeretnie téged? Na ugye. :)

tanato 2015.01.13. 22:05:18

@diggerdriver: Na nem,nem segélyezettekre gondolok,hanem aktív dolgozókra.Méghozzá főleg szakképzettekre,Perpill csak a román cigányok jönnek őket viszont nem jegyzi a statisztika,mert nem bevándórlóként hanem kinti magyar állampolgárokként szerepelnek.Pedig pont olyan bevándorlók mint nyugaton a kelete európaiak csak el vannak" maszkírozva"Ennél azért jobb volna egy távolabbi régióból érkező de szakképzett külföldi.na de azt meg meg kén e fizetni hogy ne álljon tovább.

blackhairlady 2015.01.13. 22:10:55

@FutureFry: Pontosan ennyiert tankoltam tegnap. 1.28/gallon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 22:14:08

@tanato:
Figyelj, azt hogy mire gondolsz, az hogy mi a kívánatos, és a valóság az két különböző dolog.
Nézd a britek nyitottak először. Lefölözték a szakembereket és a sleppel nem tudnak mit kezdeni.
Magyarország mégannyira sem tudna.
Nincs olyan hogy csak a jó szakemberek...
Pontosabban van de azt Ausztráliának hívják és nem tagja az EU-nak.
Mik a lehetőségek.
Ellepi Magyarországot egy unión kívülről jövő tömeg.
A Jóisten ne adja...
A másik lehetőség.
Aki teheti megy nyugatra a resztli meg megy Magyarországra.
Ahogy írtad.
A jó szakember már elment nyugatra. Még az országból is akkor honnan várod őket?

bxf 2015.01.13. 22:17:08

@Philosoraptor: Te is rosszul kategorizalsz. Mert mi a helyzet azzal, aki mar kint van, de nincs nyelvtudasa (es penze sem nagyon):

En ugy osztanam fel, hogy ket nagy kategoria van:

mar kint el vs. Mo-n el.

Ezen belul lehet egyes alcsoportokat krealni.

A "mar kint el" kategoria is elegge sokszinu. Vannak 56-osak, stb. de fokuszaljunk a 2004. utan kitelepulokre. Ismerek nehanyat, akik kozel 10 ev utan is hering modjara osztanak meg egy apartmant egy masik parral es azok gyerekeivel (kozben az o kis csaladja is gyarapodott). Mig ismerek olyat is, aki angolhoz ment ferjhez es azota mar sajat hazban lakik. Tovabba olyanokat is (magyar csaladok), akik nehany eve elnek kint, hazuk van, es a gyerekeiket angol maganiskolakba jaratjak.

Szoval, a mar kint el kategoria is valtozatos...

Nem kell feltetlenul lebecsulni/lenezni az otthoniakat. Nekem rengeteg Mo-n elo ismerosom van, aki kemenyen dolgozik, es eleldegel (nem, nem orvosok zomeben).

Errol a floridai magyarok jutnak eszembe (biztos, hogy mas allamban is elofordul): evekkel ezelott volt egy tetszetos 50-es eveit taposo kozmetikus holgyike, akinek otthon szalonja es ket haza volt (elmondasa szerint), az orszag ket ellentetes vegeben. Annyira jol ment a szalonja, hogy takaritani sem volt ideje :-) sajat bejaronoje volt.

Aztan ot is megerintette A'merika szele es mar repult is Floridaba, ahol munka varta. Illegalis. Hoteltakaritas (legalisan tartozkodo magyarok ceget alapitottak illegalisokat alkalmazva, a hotel pedig a ceggel kotott szerzodest, nem az illegalisan tartozkodokkal, de termeszetesen mindenki tudta, hogy a hoteltakaritast FL-ban az esetek nagy reszeben illegalisan itt tartozkodok vegzik, ez egy nyilt titok volt, nem is bantotta oket senki; csak szivatta...)

Az elso honapokban a fizikai munkatol rogton 15 kilot fogyott (mondjuk ez kifejezetten az elonyere szolgalt), az idegei kikeszultek, mert azert szivattak oket rendesen, es mi volt a legnagyobb gondja? Hogy hol talal egy a'merikai "tatat", aki elvenne felesegul es maradhatna. Persze siman hazas volt meg (papiron), a ferje Mo-n elt...

Amit nem ertek, hogy ha valakinek otthon ment a szeker (ez a 90-es evek vegen volt), akkor miert kalandozott kulfoldre az 50-es eveiben, foleg nyelvtudas nelkul.

Most mar mas a helyzet, mert sokan -hiaba van tele a zsebuk- elegedetlenek a jovokeppel.

tanato 2015.01.13. 22:18:10

@diggerdriver: Akárhonnan,persze mint írtam pénz nélkül nem fog menni.Én egy kínai büfést többre tartok mint egy magyar dolgozni nem óhajtó, segélyest.Mivelhogy az dolgozik nem csak a markát tartja.És nem csak én vagyok így.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 22:24:17

@tanato:
Semmi bajom a kínaiakkal, főleg mert egy rászoruló réteg igényeit elégítik ki de pont őközöttük van a legkevesebb szakmunkás.

tanato 2015.01.13. 22:27:43

@diggerdriver: Aki hajlandó, a külföldiek közül /is/ azokat kim kéne képezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 22:36:50

@tanato:
Miből és mire?
A gazdaság halott. Az unió csecsén lóg az ország.
A szakember ELMEGY.
Mert nem talált munkát vagy nem fizetik meg.
Aki odamegy miért ne ezt az utat kövesse?
Eleve a szakmunkásképzés padlón.
Egy hegesztő nem tud gyakorlatot szerezni mert megszűntek az állami vállalatok a maszeknak meg kész beérett ember kell.

tanato 2015.01.13. 22:39:58

@diggerdriver: Majd a jövő eldönti mi lesz a kifejlet,remélem azért egyszer csak jó vége lesz.

bxf 2015.01.13. 22:42:09

@tanato:

Itt a lenyeg:

"a megfelelő amerikai papírokkal és engedélyekkel rendelkezni kell. Azaz USMLE vizsga megléte, regisztráció az Egyesült Államokba, háziorvosi szakvizsga megléte, és US work permit"

A USMLE-nek egyik resze az angol nyelven torteno betegvizsgalat (CS), tehat az le van sz@rva, hogy van-e nyelvvizsga vagy sincs, mert ha nem tud az ember angolul, pont ezek a "betegek" fogjak megbuktatni :-)
Tehat senkit nem erdekel, hogy van-e a jelentkezonek B/2-es nyelvvizsgaja, mert ha a gyakorlati reszet a USMLE-nek letudta, akkor angolul beszel (ezen felul egy Skype interview siman lebuktathatja az alanyt).

Egyebkent meglehetosen kodosen fogalmaz...

A regisztracio a board certificationt jelenti (gondolom), vagyis az amerikait! Felejtse el barki is, hogy magyarral barhova is eljut az USA-n belul.
Ezen felul evente tovabbkepzesre kell jarni...

Dallas, TX nem szenved orvoshianyban (ha a Rio Grande Valley area-rol lenne szo, akkor megertenem, a fizetest is). De a RGV-be is rengeteg szakvizsgajara keszulo orvos jar ki ugyelni.

Ha valaki Mo-rol (vagy mas orszagbol) a fenti valamennyi feltetelt teljesiti (es ha nincs is US allampolgarsaga/zoldkartyaja/munavallalasi engedelye vagy vizuma), akkor sajat erejebol siman talal allast az USA-ban. En egy pennyt sem fizetnek ennek a munkakozvetitonek.

Ha 1.5 even belul heti 6 nap, reggel 8-tol este 8-ig zsigerilik ki, akkor a 8 ezer USD az keves.

Heti 5 napert, napi 7-8 oraban, 160 ezer USD a kezdo fizetes (az pedig tobb, mint 8 ezer havonta! adozas utan is).

Nem esik arrol sem szo, hogy a ceg tamogatja-e a tovabbkepzest, milyen betegbiztositas jar, stb.

Szerintem ennyi penzert hozza kellett volna tenni, hogy spanyol nyelvtudas is szukseges, mert gondolom, hogy ez egy medically underserved area lehet.

Aztan, mutasson mar nekem valaki egy olyan haziorvos praxist (az sincs kiirva, hogy gyerek vagy felnott, de tegyuk fel, hogy felnottrol van szo, mert kulonben "sima" gyerekgyogyaszt keresnenek), ahola betegek harmada vedooltasert jon... A masik harmada pedig drogtesztre - ha ez igaz, akkor nem a dallasi kozeposztalyrol beszelunk. Egyebkent drogtesztet az arra specializalodott laborok vegeznek... Nem a haziorvos. A haziorvos max. kitolti a lapot es tovabbkuldi a laborba a beteget, hogy ott adjon vizeletet (elnezest, de en orvosnal csak Houstonban jartam, de ebbol a szempontbol Dallas sem lehet nagyon kulonbozo).

Ha 300 nm-es a haziorvosi rendelo, akkor tobben rendelnek benne (eleg csak belegondolni a berleti dijakba! foleg ha ez egy olyan kornyeken van, ahol az alberlet 1300-1500 USD/ho (100-120 nm?), akkor a berleti dij sem lehet olcso), arra pedig 3 fos szemelyzet az edeskeves (mar eleve ott kezdodik, hogy van egy recepcios, min. 1 nover es valaki az un. "back office"-ban, aki szamlazik, eszkozoket rendel, stb. es ez csak az en houstoni belgyogyaszom elegge kicsi rendeloje).

A "GP" kifejezes az USA-ban ismeretlen. FP, azaz family practitioner letezik (amit sokan persze belgyogyaszkent uznek).

Nem ertem, hogy miert Mo-n hirdetnek, hiszen ahogyan irtam fentebb, rengeteg jelentkezo van.

Osszegezve: 6 x 12 orat dolgoztatnak hetente a jelentkezot (72 ora) havi 8 ezerert (brutto? netto?), mig ugyanezekkel a kredenciakkal rendelkezo itteni orvos heti max. 40 oraban 160 ezer bruttoval indit. Mondom, hogy indit... kesobb ez tobb lesz... Vagyis min. harmadat fizetnek annak az orvosnak, akit kulfoldrol hoznak be, mikozben elvarjak, hogy amerikai orvosi vizsgaja legyen, es lehetoleg amerikai intezmenyben eltoltott gyakorlata, stb.

Elnezest, de nekem ez a hirdetes messzirol buzlik.

tanato 2015.01.13. 22:44:24

@bxf: Te tudod,te élsz ott.Azért kérdeztem.De akkor miért rakták fel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 22:46:29

@tanato:
A lap éppencsak a leglényegesebbet nem említi meg.
A menedékes az nem menekült.
Az én kis falum Magyarországon az egyik legnagyobb menekülttábor és kicsit képben vagyok ezügyben.
A menedékes az vissza akar menni csak várja a konfliktus végét.
A legtöbb a volt Jugoszlávia területéről jött.
Általában a hadkötelezettséget úszták így meg.
Nekik ott házuk vagyonuk van.
Aki menekültként érkezik az egyhamar nem lesz szakmunkás az biztos.

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 22:46:38

@soad1221: "az mindössze vmilyen perverziót elégít ki, ami egy szűk rétegnek szól."

mint a KDNP, és azt is lehet

"A megtörtént gyilkosságoktól függetlenül ilyen karikatúrákat egész egyszerűen nem illik csinálni."

Az, hogy mi illik meg mi nem illik az egyéni meg szocializációs kérdés, semmiféle relevanciája nincs a társadalom törvényes működésére, ráadásul a társadalmat alkotó különböző csoportok erősen eltérő illik-nemillik hozzáállással rendelkeznek.

A kutyád után a szart az utcán hagyni sem illik, van aki szerint nyilvános helyen szoptatni sem illik, vagy fingani a buszon, stadiont építeni a kert végébe, satöbbi-satöbbi.

Szíved joga, hogy te, mint magánszemély ízléstelennek találd a CH karikatúrákat, de ahhoz már nincs jogod, hogy olyan kijelentéseket tegyél, hogy "normális ember ilyet nem csinál" mert ugyebár ki vagy te, hogy megmondd ki a normális és ki nem az?

bxf 2015.01.13. 22:47:38

PS. Kb. 10 evvel ezelott az egyik magyar baratnom amerikai ferje egy 1.5 oranyira levo ER-ba jart dolgozni (az mar videknek szamit Houstonhoz kepest). Ha jol emlekszem, akkor $150-es oraberben dolgozott (es nem tobbet, mint napi 12 ora). Idonkent elofordult, hogy voltak betoltetlen hetvegek, es akkor a munkaugyes ceg korbetelefonalt. Amikor tenyleg nem talaltak senkit, akkor azt mondtak, hogy ok, 300-at fizetunk orankent...

A szomszedom ezen csak rohogott egy hatalmasat. O most emergency medicine resident. Elmondasa szerint, amint vegez a szakvizsgajaval, maganuszo lesz: $500/ora. A fonoke meselte, hogy volt egy idoszak, amikor hurrikant jeleztek. Ilyenkor aki teheti, az elmegy Austinba, vagy eszakra, Dallasba, Oklahomaba. Az ER-ba nem talaltak embert, es vegul $1000-et igertek orankent, hogy talaljanak valakit. Igen. Orankent.

Az a sejtesem, hogy nem haziorvosi rendelobe keresik az orvost, hanem ER-ba (vagy legalabb urgent care-be)... es fillerekkel akarjak kifizetni.

Megegyszer: ha valakine megvan a kvalifikacioja, nem kell ezekre a cegekre tamaszkodni, hogy allast talaljon az USA-ban.

PannonBoy 2015.01.13. 22:47:59

@Philosoraptor: Tetszik ez a 4 típusú magyar van felosztásod. Határozott, lényegretörő és egyben igaz is. :)

bxf 2015.01.13. 22:49:29

@tanato: Mert mindenki szeret nyerekedni.

Ha allaskeresesrol van szo, en kizarolag olyan ceggel foglalkoznek, aki az USA-ban van. Lehet .com-ra vegzodo e-mailcimuk, lehet amerikai hivoszamos telefonjuk, de en pl. - a sajat munkakeresesi tapasztalatom alapjan - amint indiai nevet lato egy e-mail vegen vagy akcentust hallok (sokszor hagynak uzenetet a rogzitomon), mar torlom is. Az e-mailt es az uzenetet is.

FutureFry 2015.01.13. 22:49:37

@blackhair-lady: $1.28/gallon? Az (ha jól számolom) €0.29/liter...

tanato 2015.01.13. 22:56:51

@bxf: Lehet hogy csak tesztelni akarták hányan érdeklődnek utána?

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 22:57:44

@soad1221: "A szólás szabadságba pedig szerintem nem fér bele, hogy ábrázoljuk, ahogy Jézust Allah kúrja seggbe. Vagy fordítva. Ez nem relatív, ez sértő, ez provokáció, aminek mögöttes tartalma-jelentése semmi, csak sérteni és provokálni akar.
Ez pedig visszaélés a szólásszabadsággal."

francokat, ez csak valami ami a te személyes ízlésed tűréshatárán túlvan, mint nekem egy Ákos koncert vagy a KDNP

a szólásszabadság az, vagy van vagy nincs (ezért hülyeség pl. a gyűlöletbeszéd törvények bevezetése pl.) olyan nem létezik, hogy szólásszabadság van, de a bélyeggyűjtőkön és a galambtenyésztőkön tilos viccelni.

a szólásszabadság az egyik legfontosabb civilizációs vívmány amit ki lehet találni

tanato 2015.01.13. 23:00:38

@diggerdriver: Hát érdekes lenne látni a jövőbe Mo. 10 évvel későbbi etnikai összetételét,cigány,kínai,szomszédos országokbéli,harmadik világbéli,őshonos,milyen lesz az összetétel.?

tanato 2015.01.13. 23:01:11

@tanato: Bocsi természetesen 100 évvel későbbire gondoltam.

tanato 2015.01.13. 23:03:04

@bxf: Óránként ezer dollár ?az már tényleg elképzelhetetlen nekünk .

bxf 2015.01.13. 23:15:45

@tanato: Igen. De nehogy azt hidd, hogy ez naponta tortenik. A hurrikan kozelgett, es a szerzodeseseket nem lehetett munkara kenyszeriteni. Ha lemondjak a napot, az ellen sem lehet tenni semmit. Vannak olyanok, akik nem helyiek (pl. egyik ismerosom Houstonban lakik, de havonta eltunik par napra es akkor Kaliforniaban dolgozik az egyik ER-ban - ne kerdezd, hogy miert ott es miert nem itt). Elmeletileg letezik havi beosztas, de hallottam olyanrol is, hogy hetente-kethetente keszitik.

Azt azert meg hozzateszem, hogy a $1000/orat egy olyan helyen ajanlottak hurrikan elott (es 2005. Katrina utan), ami valahol a New Orleans (LA) es Mississippi hataran volt :-(

Elmeletileg 12-nel tobbet nem engednek dolgozni, de el tudom kepzelni, hogy senki nem kapkodott ket kezzel utana, es ha valaki 24-ben dolgozott, az mar kemeny 16 ezer dollar (24 ezer, minusz ~33% ado, de ez sem osszesen 33%, mert savos).

adg 2015.01.13. 23:24:15

@Mr Long (UK): nem le lettek volna irva, hanem le is lettek. Akinek nem terszik a csarli stilus, az tamogatta az ujsagirok es a tobbiek leloveset. Pont. Irhatod otvenszer, hogy nem, mert de.
Gyorsan felre is altam, tok felesleges, nem akarok folyton vedekezni, hogy nem tamogatok gyilkosokat. Nevetseges.

2015.01.13. 23:24:44

@bxf: "Nem kell feltetlenul lebecsulni/lenezni az otthoniakat. Nekem rengeteg Mo-n elo ismerosom van, aki kemenyen dolgozik, es eleldegel (nem, nem orvosok zomeben)."

Álljon meg a gyászmenet. Senkit sem nézek le, mert Mo.-n él. Nekem a sok prosztó emberből, a jövőkép nélküliségből, a megélhetési nehézségekből, és az általánosan elfogadott hányadék mentalitásból van már elegem, amivel minden nap mérgez a környezetem. Mindenkinek csak az interneten/kocsmában nagy a pofája, meg otthon, ha ki kell állnia az embernek magáért, akkor mindenki lapít, mint szar a fűben. Másért állni ki? Az kizárt dolog, inkább alávágnak a másiknak, ahol tudnak. Sajnos túl sok helyen dolgoztam már túl sok különböző hátterű emberrel, és általánosan ezek a tapasztalataim. Nem mindenki ilyen, de egy "közösségben" már egy ilyen is több a kelleténél.

A megélhetéshez csak annyit tudok hozzátenni. Mindenki kapaszkodik a saját kis életszínvonalába, csak őt hagyják békén. Nem tudom, hogy mi kell a magyaroknak ahhoz, hogy felébredjenek. Attól tartok, hogy mire ébrednének, már régen késő lesz. Ha összeomlik majd a nyugdíjrendszer vagy az eü. Talán majd akkor.

Pár évvel ezelőtt voltam olyan kis naiv hülye, hogy majd én megváltom a világot. Próbáltam meggyőzni az embereket, hogy ez az egész úgy szar, ahogy van, és hatalmas problémák elé fogunk nézni az elkövetkező évtizedekben, ha becsukjuk a szemünket, befogjuk a fülünket, becsukjunk a szánkat. Aztán rádöbbentem, hogy miért áldozzak energiát olyasmire, aminek semmi értelme? Nem jó ez az embereknek, de változtatni nem akarnak, és változni sem akarnak. Akkor meg miért erőlködjek?

Félre ne érts, én rengeteg hibát elkövettem az életemben, amiket azóta is bánok. Mert lehetett volna másképp. Nem vagyok a körülmények áldozata. Választhattam volna a tanulást is, de én másik utat választottam, ami meghatározta az elmúlt pár évemet. Viszont én képes vagyok önkritikát gyakorolni, és levonni a megfelelő következtetést.

2015.01.13. 23:28:36

@PannonBoy: Szuper. Én egy személyben valósítom meg a másodikat és az utolsót. :)

2015.01.13. 23:36:31

@tanato: Nem akarod te azt tudni....

SzZoole 2015.01.13. 23:44:42

@Philosoraptor: sokan azt hiszik,hogy össze vagyunk nőve,de ez nem igy van,Ő olyan amilyen,ha most hívnám,hogy itt vagyok a Gatwick reptéren(tényleg itt vagyok)es defektet kaptam vagy bármit,Ő 1ora múlva itt lenne es segítene,mindenkinek segít,meg azokon is akik nem érdemlik meg.
Nem értek vele mindig egyet,de ezt el is mondom neki.
Hogy miert vagyok passzív,mert sokat vagyok úton,napi 12-14 órákat.
Miert kellene nekem mindenkit szeretnem,nem szeretek mindenkit,de nem is bántanam meg őket szandekosan,jelzőket/minősítésaket meg végkép nem.
Es,hogy miert kellene mindenkinek engem szeretnie,nem kell,en az igazat írom magamról mindig es nem kiszinezem magam,hogy azáltal többnek tunjek.

M. Péter 2015.01.13. 23:53:11

@tanato: Az amerikai orvosok nem fogják azt hagyni.

blackhairlady 2015.01.14. 00:14:49

@FutureFry: igen a kroger benzinkutjanal

blackhairlady 2015.01.14. 00:15:25

@FutureFry: igen a kroger benzinkutjanal

blackhairlady 2015.01.14. 00:16:10

@FutureFry: igen a kroger benzinkutjanal

blackhairlady 2015.01.14. 00:17:26

@FutureFry: elnezest, ugy tunt, hogy nem kuldte el, ezert tobbszor is ratapiztam:))

M. Péter 2015.01.14. 00:33:23

@pappito: Egyszer olvastam egy cikket egy APEH-ellenőrzésről valamelyik piacon. A magyar árusok sem jeleskedtek a törvények betartásában, de az azért megdöbbentett, hogy a kínai árusok közül egy sem adott nyugtát.

FutureFry 2015.01.14. 00:37:20

@blackhair-lady: Nem semmi. Ha jól emlékszem még a '90-es évek vége felé tankoltam $0.89/gallon-ért is. Relative (azaz mai dollárban számolva) az volt a legolcsóbb amivel én találkoztam:
zfacts.com/sites/all/files/image/energy/Gas-Price-History.png
De ez most megdőlni látszik.

Herr Géza 2015.01.14. 00:43:25

@Mr Long (UK): Lesz a franciák kívül angol, spanyol és arab kiadása. De k. jó a címlap.....

M. Péter 2015.01.14. 00:52:58

@Mr Long (UK): Miért védene meg? Még az se törvényes, ha a halal módra levágott birkát raksz be a hűtőbe engedély nélkül.

blackhairlady 2015.01.14. 04:44:58

@FutureFry: en iis megdobbentem amikor a vegosszsget meglattam. Egyebkent 1 40 es 1 80 kozott van a kornyekunkon normal benzinkutaknal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 05:00:59

@Ödenburger [Hu/At]: Jó neked.Ne firtasd, örülj és tankolj, akár a csomagtartóba is...
:-)))
Nyáron már lehet, hogy a kutas fog fizetni neked, csak vigyed a gázolajat... :D

De asszem lesz még ennek böjtje...de nem akarok károgni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 05:02:59

@Ödenburger [Hu/At]: De hogy hasznos is legyek, nálunk átszámolva 1.2 körül van a benzin, a dízel meg valamivel drágább...(nem követem, benzines kocsink van...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 05:06:52

@Dragonlady (now in Thailand): Na hát ez az.Szerintem napilapot papíron az 50+ korosztály vesz már csak, vagy inkább a 60+. Ők azt szokták meg, a rigójukba az van belerögzülve...
Fateromnak mondanám hogy olvassa neten a híreket, kábé elzavarna a brébe... :-)))
Meg aztán jó az később gyújtósnak is a cserépkályhába...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 05:14:37

@Mirjam2: Mos' mér' , Amerikában állítólag a süteményekkel is paráználkodnak...Volt erről egy 6 részes dokumentumfilm- sorozat...Azok után én már nem csodálkozok semmin...

:-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 05:42:27

@FutureFry: Hehh, hihetetlen.Akkor neked is feltenném a kérdést:
Hogy a bánatos faxba lehet az, hogy az usákoknál ennyire olcsó a benzin?Nem világpiaci áron veszik?Vagy minket baxnak át itt a komplett Európában egy irreális piaci árral?
Eddig olyasmi válaszok jöttek csak, hogy állítólag arrafelé nincsen rommá adóztatva a benzin, illetve általánosan az üzemanyag.
De akkor egy további kérdés: Hogy a bánatos faxba nem adóztatják rommá az üzemanyagokat?Mikor láthatják, hogy Európában szépen működik, a Zemberek így is megveszik, kifizetik simán...
Simán= persze anyázkodnak közben rendesen, főleg a szegényebb országok lakói, de hát az ugye kit érdekel, kutyaugatás nem hallatszik az égig.A politikus meg valszeg az Usában is csak politikus, nem jótét lélek, ugye?
Szóval mi áll a háttérben, miért olyan olcsó a benzin arrafelé?Mi a tényleges oka?Kösz, ha válaszolsz.

(Az egészet persze a kb fél évvel ezelőtti állapotra értem, amikor majdnem 2 euró volt a benzin Európa-szerte, persze kisebb nagyobb szórással.A mostani ár kellett volna legyen kábé a reális, de lehet, még ez is drága.De tartok tőle, hogy nem lesz ez az olcsóság hosszú életű...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 05:52:44

@Muscari: Ejj de nagyon jó ez... :-)))

Akkor még nincs minden veszve, minden európai városba kell egy ilyen felfogású ember...Klónozni kellene... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 06:03:59

@FutureFry: Az a baj, hogy ez csak tölteni jó.Ha valamiért mégiscsak kell az adatkommunikáció a telefonom és egy ismeretlen számítógép közt, akkor továbbra is meg vagyok dőlve.Mondjuk egy netkávézóban ki kell nyomtatni valamit, ami a telefonomra érkezett.
Olyan kondom lenne jó, ami nem csak töltésre jó, de ugyanakkor fut rajta egy tűzfal-szoftver, vagy ilyesmi szűrő-ellenőrző dolog...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 06:07:54

@Philosoraptor: Hát, barátom, szépen összeszedted, az szentigaz... :-))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.14. 06:10:29

@Philosoraptor: Ez is jó meglátás.A harmadik a négyből az az egyetlen réteg, amelyik egyre inkább csökken, viszont amelyikre a leginkább szükség van/lenne az országnak otthon. Ez van...

Francekellregisztralni 2015.01.14. 06:16:13

"Csak találgatni tudok (ami nem túl tudományos dolog, de nem is vagyok szociológus…), de e mögött akár az is állhat, hogy az egykék talán jobb anyagi helyzetből vághatnak neki a felnőtt életnek."

Rossz a tipp...
Aki egyke annak nagyobb feleloseg es dilemma, hogy a szuleit hatra hagyja-e egyedul.

tanato 2015.01.14. 07:08:39

@Philosoraptor: Sejtéseim vannak persze,de lehet hogy jobb ha nem tudom előre.

Mr Long 2015.01.14. 07:09:38

@adg [Au, Darwin]: :) Fasza, remelem ez nem azt jelenti, hogy mar figyelnek engem is. :S

@M. Péter: Akkor a szandekosan sertegeto provokator rajzolot miert vedi ingyen a rendorseg?

tanato 2015.01.14. 07:10:49

@bxf: Nyilván ez csak különleges eset még ott is.Itthon viszont jó ha 5000ft. /óra a különleges ügyeleti behívás,de az már nagyon ritka.

tanato 2015.01.14. 07:13:35

@M. Péter: A bevándorlást?nem hogy nem fogják hagyni,hanem majd ők kérik amikor akkora lesz rajtuk a terhelés hogy megőrülnek.Ennek már vannak ott is jelei.Az elöregedés az elöregedés,rengeteg lesz a munka mennyiségének a növekedése./mint mindenütt/

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.14. 07:14:27

@Mirjam2: ha valasztani lehetne, elobb mennek japan etterembe, mint magyarba
De azert ertelek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.14. 07:18:44

@bxf: "Amit nem ertek, hogy ha valakinek otthon ment a szeker (ez a 90-es evek vegen volt), akkor miert kalandozott kulfoldre az 50-es eveiben, foleg nyelvtudas nelkul."

Biztos nagyon fiatal vAgy, azert nem erted:-)

2015.01.14. 07:32:40

@Mr Long (UK): 'Ha bemegyek egy arab etterembe es bevagok a hutojukbe egy kilo disznot mintegy provokacio akkor vajon engem is megvedene a rendorseg?'

Errol konkretan az jutott eszembe hogy a muszlim, nagyon vallasos baratnom alberlot keresett az egyik szobajara Londonban; a bekoltozo, egyebkent muszlim, lakonak mondta hogy nem lehet a hazban alkohol. Elso napon a pasi bekoltozese utan megy haza a baratnom, kinyitja a hutot es mi van benne: egy egesz rekesz sor! Kerdore vonta a berlot, aki azzal vedekezett hogy (idezem): 'this is not alcohol, this is beer' :))). Szerencsere nem kellett rendori vedelmet kernie ezutan, mert a baratnom nem vette elo a gepfegyveret, csak udvariasan megkerte hogy tavolitsa el a sort es keressen masik alberletet - ennyi. Nem folyt ver.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.14. 07:34:43

@M. Péter:
Hagyjad. UZból megmondták hogy csak legenda hogy nem adóznak.

2015.01.14. 07:36:12

@Babette .: Igy van, sok online kommentelo is ezt mondta. Foleg a gyerekeket sajnalom. Azt a tendenciat figyeltem meg itt, hogy ha valami kicsit is elvezetes ('fun'), akkor a vallasi vezetok rogton elkezdenek kiakadni es lecsapni. Az a mottojuk hogy nem azert vagyunk a Foldon hogy jol erezzuk magunkat... Hat ez is egy eletszemlelet.

2015.01.14. 07:37:18

@geegee: Hat nem lehet jobbat varni a hitetlenektol (oke, csak vicceltem :)))

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 07:48:54

@Mr Long (UK): mert nem követ el semmi törvénytelent

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 07:51:57

@diggerdriver: nem kell a sértődött hiszti, állítottál valamit amit nem tudsz bizonyítani, van ilyen. csak ilyenkor nem az orrodat kell felhúzni, hanem esetleg elgondolkodhatnál a dolgon

mint a felnőttek

bpetya75 2015.01.14. 07:56:34

@Mirjam2: @charlieharper: @Wilhelmus80:

Nem voltam biztos benne, hogy érdemes belemennem egy efféle vitába, de megérte. Szélesedett a látóköröm. Köszi srácok! ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.14. 08:27:37

@pappito:
Tisztelt kommentelőtársam.
Miután sacc/kb tízen cáfolták állításodat miszerint a kínaiak nem rosszabb adózók mint a magyarok, akkor véleményedet méltán lehet említeni a herélt szarvasmarha tanultabb példányának népies jelzőjével.
Próbáltam nem alpári lenni.
:)))))))))

tsabus UAE 2015.01.14. 08:35:47

@soad1221: "azt a néhány millió tök normális muzulmánt..." aki "az újságosnál kapásból szembe találkozik vele..." - Az újság 10000 példányban jelent meg. Nem hinném, hogy kiemelt helye lett volna az újságok között, tehát csak annak szúrt volna szemet, aki direkt keresi. Az a maroknyi pedig, akinek tényleg "szembe jött" a címlap, tegye túl magát rajta. Mert végülis elég nevetséges, hogy egy nyamvadt kis szennylap ilyen karikatúrákkal erőlködik.
Az pedig megvan, hogy ezzel a gyilkossággal most sokszorosára nőtt azok száma, akik ismerik ezt a jelentéktelen újságot ?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.14. 08:37:41

@bxf:

"maganuszo lesz: "

Bocs, ezen hangosan felrohogtem.
Remlett a szabaduszo meg a maganorvos, es ez jott ki belole?:-D:-):-):-)

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 08:38:30

@diggerdriver: a szmájliktól nem lessz vicces a bunkóság

de tökéletesen az elvárások szerint válaszoltál (vagyis ismét nem érted mi a baj azzal amit mondtál), ennél nem néztem ki belőled többet, szóval semmi meglepetés

carry on

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.14. 08:43:05

@geegee: miota figyelem, usaban fele annyi az ara, mint euban

kék madár 2015.01.14. 08:49:32

"a szólásszabadság az, vagy van vagy nincs (ezért hülyeség pl. a gyűlöletbeszéd törvények bevezetése pl.) olyan nem létezik, hogy szólásszabadság van, de a bélyeggyűjtőkön és a galambtenyésztőkön tilos viccelni."

pedig de, pl. nem lehet uszitani senkit arra hogy nosza fogdossuk ossze a zsidokat es toloncoljuk ki Auschwitzba. Az buncselekmeny

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.14. 08:51:42

@pappito:
Hűha. Tanult kommentelőtársam beállt a sorba.
Nem mintha mást vártam volna. Csak intelligensebben.
Nem sikerült.
Majd legközelebb.

kék madár 2015.01.14. 09:10:58

@pappito: "@diggerdriver: a szmájliktól nem lessz vicces a bunkóság" :)
ne szolj be neki, mer itt meglincselnek

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.14. 09:11:30

@Mirjam2:

Itt is kettős mérce van.

A muszlimnak joga van kitiltani az alkoholt.

A kereszténynek nincs joga kitiltania az egynemű párt. Angliában tavelyelőtt ítéltek el egy keresztény panziótulajt, aki nem adott szobát két egyneműnek, miután azok megmondták, hogy ők párt alkotnak.

A bíróság kimondta: a panziótulajnak személyes meggyőzédésére joga van (azaz szabadon lehet homofób), de ez nem írja felül a szobakiadás terén a diszkrimináció tilalmát. Azaz köteles kiadni a szobát egyneműeknek is.

Hasonló eset volt az USA-ban is egy keresztény cukrászdával, mely nem készített az egynemű párnak házassági ünnepi tortát.

Na, ez a kettős mérce.

Határátkelő 2015.01.14. 09:13:59

@maxval bircaman szerkesztő: Csúsztatsz, ugye tudod? @Mirjam2: ugyanis egy magánlakásról beszélt, te pedig nyilvános helyekről. Ne mosd össze a kettőt.

Sütemény1975 2015.01.14. 09:39:40

@pappito: csak fekete és fehér van. vagy mindent lehet vagy semmit. jó gondolkodás....

szerencsére még vagyunk páran, akik látnak árnyalatokat.

Mr Long 2015.01.14. 09:55:56

@Határátkelő: A szalloda, vagy egy maganvallalkozas nem nyilvanos hely.
Szerintem nincs olyan szalloda, ahol csak besetalok egy szobaba, mert kedvem tartja, ahogy egy lakasba sem megyek csak ugy be.

soad1221 2015.01.14. 09:56:11

@mojyo: kicsit olyanná válik a vita, mintha Hintával beszélnék.. teljes mértékben megyünk el attól a tárgytól, amiről szó volt az elején.. de legyen.
1. az hogy megoldást nem tudok, az nem azt jelenti, hogy akkor minden rendben, ne is beszéljünk róla. megoldás nem csak úgy van istenadta dolog, hanem az emberek keresik, kompromisszumok árán találnak. Ha a Te gondolatmenetedet veszem alapul, akkor még mindig egy rohadt nagy husánggal rendeznénk a vitás kérdéseket, a gyorsabb és erősebb, nagyobb husángú egyed győz..
egy megoldás iránya: nem vagyok tisztában a francia jogrenddel, de gondolom Franciaországban is vannak olyan intézmények, amiket bíróságnak hívnak. Meg valami olyasmi is, mint országgyűlés, törvényhozás, képviselők, stb, vagy legalábbis ennek vmilyen megfelelője. szerintem ezen az úton akár el is lehet indulni, az emberek kifejtik véleményüket, aztán lesz vmi. mindenkinek nyilván nem jó, de egy kompromisszum ritkán jó. inkább elfogadható.... ennek lehet, hogy van némi köze az olyan őskori fogalomhoz, minthogy demokrácia... aztán lehet, hogy van más megoldás is

2. ki kezdte előbb a provokációt? majd az óvónéni eldönti... tudod az 5 éves kisfiam kezd leszokni az "ő kezdte előbb" válaszokról , mert kezdi érteni azt a mondatot, hogy nem csak az a fontos, hogy ki kezdte, hanem az is, hogy ki és hogyan folytatta.
Az indexnek rendszeres olvasója vagyok, az idézett cikket olvastam, és nagyon érdekesnek, tanulságosnak tartom. De az, hogy volt egy seggfej, aki politikai célokra felhasznált képeket, hamisan beletett olyanokat is amiknek egyébként semmi köze a tárgyhoz, így adva nyomatékot a céljának, miért is következik az, hogy válaszul, már tényleg csináljunk olyat, amire ő hivatkozott? bocs, pont erről beszélek. ennek nincs más célja, mint a másikat sérteni. mert ő hergelni akart ezért hamisított. Ezért inkább csináljunk, hogy szegénynek ne kelljen már hamisítani? mi van veled, de komolyan?

3. én bizony olyan rohadt anti-liberális szemét vagyok, hogy a tőlem teljesen különböző világnézetű ember világképét nem sértem, illetve megértem, ha őt valami sérti. ne adj isten véletlenül megsértek vkit, akkor még a hibámat be is látom, és bocsánatot is kérek.. végülis ő is ember...

4. azzal mert a felsorolt dolgok mindegyikére a válaszom igen, még nem biztos, hogy mindennel egyetértek. Pl. vannak Sex Pistols számok amik tetszenek, vannak amik nem. Vannak Sepultura számok amik nagyon jók, vannak amik nem. A System of a down nagy kedvenc. az egészséges fejbőr nem. a rock zene nem egy valami, hanem talán a legsokszínűbb, legváltozatosabb műfaj... az egyikből nem következik a másik, szerintem. Az összes többi felsoroltra tudok ilyen példát hozni, ezek nem fekete-fehér dolgok, ebből számomra még mindig nem következik, hogy az ominózus képek rendben vannak.

5. azzal mert ilyeneken polemizálunk, még nem tűnik el több oknyomozó újságíró. ha nem tesszük nem fog kevesebb eltűnni. egyiknek hatása a másikra pont 0. nem tudom hogyan lehetnék hatással, hogy minél kevesebb tűnjön el, szólj, ha van rá ötleted, melletted vagyok az ügyben.

@pappito: "... de ahhoz már nincs jogod, hogy olyan kijelentéseket tegyél, hogy "normális ember ...."
a korlátlan szólásszabadság jegyében.. hurrá :)
szerintem meg szavakkal is lehet törvényt, pontosabban mások jogait, becsületét, bármijét sérteni.. ha vki megteszi lehetnek következményei. mint fentebb említettem, a szólásszabadság mellett még van egy olyan vívmány, hogy jogrend. tudom borzasztóan autoriter, meg diktatórikus vagyok emiatt, de azt azért be is lehet tartani, és egész szabadnak tudom érezni magam így is. :)
és igen továbbra is tartom, hogy az az ember, aki mást mindenféle tartalom, jelentés és cél nélkül, minthogy a másikat bánati, megsért, na azt én nem tartom normálisnak.

ez hosszú lett, bocs...

soad1221 2015.01.14. 09:56:23

@Mirjam2: na most akkor tiszteletben lehet tartani más ember kultúráját és világnézetét vagy sem? :)
Nekem tökéletesen belefér, hogy ő nem szeretne a lakásban alkoholt látni, mert ez a vallásához tartozik, így van egy ilyen elvárása, majd ha ezt az elvárását nem teljesítik, elköszön...
Azt meg gondolom tisztáztuk, hogy sem a tájföldi, sem az ausztráliai, sem az angliai megszólaló kollégák nem tartják megfelelő megoldásnak a vérfürdőt. Az elköszönés rendben van. Ez megoldás és következmény is egyben.
És akkor a többiektől kérdem: a leányzónak el kellett volna tűrnie az alkoholt, mert az bizony finom és nem tilos? :)

2015.01.14. 09:57:58

@Határátkelő: Pontosan, semmi kettos merce nincs. A baratnom sajat lakasarol volt szo. Ha nem akar beengedni valakit akinek pl. lila haja van, akkor nem engedi be. Mivel Angliaban nagyon gyakori hogy valaki alberlot fogad a sajat hazaban (tehat ugy hogy o maga is ott lakik ugyanabban a hazban), erre kulon szabalyok vonatkoznak, pl. azt is meghatarozhatja a tulajdonos hogy ferfi vagy no legyen az alberlo, ez nem utkozik torvenybe hiszen nem lehet kotelezni arra valakit hogy akarata ellenere egyutt lakjon a sajat lakasaban pl. novel vagy ferfival ha o ettol kenyelmetlenul erzi magat. Azt is meg lehet hatarozni peldaul hogy vegetarianus vagy akar vegan legyen az alberlo (en mindig is vegetarianus tarsberletekben laktam peldaul, ahol ki volt kotve hogy nem lehet hust a hazba bevinni). Viszont ha egy panziobol kitiltanak Angliaban mert alkoholt viszel be, azonnal hivhatod a rendorseget es neked fognak igazat adni, mivel egy panzio vagy hotel nem diszkriminalhat ilyen alapon.

2015.01.14. 10:04:28

@soad1221: Ne haragudj de mit nem ertesz? A Charlie Hebdo arra kotelezett muszlimokat hogy a sajat lakasukban kitegyek a falra a kepeket?? Erted a kulonbseget a sajat lakas es a kozterulet kozott? Ha meg akarja venni valaki a magazint, akkor megveszi. Ha alkoholt akar inni, akkor olyan helyen iszik alkoholt - pl. kocsma - ahol lehet alkoholt inni. Peldaul tomegkozlekedesen is tilos alkoholt fogyasztani Londonban. A baratnomet nem zavarja hogy kocsmaban alkoholt isznak emberek, nem fog oda bemenni es szetloni oket. Azt nem szeretne ha a sajat hazaban, a sajat konyhajaban alkohol lenne. En meg a ferjem azt nem engedjuk hogy barki hust taroljon a konyhankban peldaul, mert szigoruan vegetarianusok vagyunk. Viszont nem fogom megolni annak a konyvnek a szerzojet aminek a cime 'hogyan keszitsuk a legjobb steak-et'. Felfogom hogy mas azt eszik amit akar, csak ne az en maganszferamban. Meg Szaudi Arabiaban (!) is tisztelik a maganszferat, nem avatkoznak bele ha pl. kereszteny modon imadkozol a sajat lakasodban.

Mr Long 2015.01.14. 10:06:11

@Mirjam2: Hogy lehet, hogy nem engednek be bizonyos helyekre vendegeked, ha pl melegitoben vannak? Ez nem diszkriminativ? Vegul is nem sert meg semmi torvenyt a melegito viselesevel. Vagy hajoutakon van black tie night, ahol ha nem akarsz resztvenni rajta csak meghatarozott etteremben fogyaszthatod el a vacsoradat. Ez miert nem diszkriminativ?

Mr Long 2015.01.14. 10:08:23

@Mirjam2: Szaudiban lehet az utcan nyilvanosan kereszteny modon imatkozni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.14. 10:14:22

@Mirjam2: egy panzió kikötheti _előre_, hogy "no alcohol on the premises"?
ez onnan jutott eszembe, hogy sok helyről ki vannak tiltva a háziállatok vagy éppen a gyerekek, meg nemdohányzó helyek is vannak tudtommal.

Mr Long 2015.01.14. 10:17:27

@Dragonlady (now in Thailand): btw ha egy szalloda nem szolhat az alkohol miatt, akkor egy etterembe miert nem vihetem magammal a kedvenc sorom? (ozzik kimeljenek, tudom, ott lehet :)

soad1221 2015.01.14. 10:30:32

@Mr Long (UK): kösz, pont most akartam még ezt megkérdezni :)

soad1221 2015.01.14. 10:30:33

@Mr Long (UK): pontosan. a vérengzés utáni rajzok 90% nagyon jó, és rendben van! van tartalom, jelentés, cél, azon túl hogy sértsen..

soad1221 2015.01.14. 10:30:33

@Mirjam2: oké szándékosan sarkítottam. a vérfürdő témát már tényleg 50-szer megbeszéltük, nem megoldást...
Nem kötelezte senki nyilván, de azok megjelenésének a célja, az hogy megjelenhetett nem akart mást tenni, mint a muzulmán vallást, világnézetet megsérteni. és ez egy nyilvános terep, nem a saját lakásában rajzolt a haveroknak...

a vérfürdőre meg nem fogok többet reagálni, azt hiszem elég egyértelműen írtuk le páran...

2015.01.14. 10:31:30

@Mr Long (UK): @Dragonlady (now in Thailand): Nem ismerem a szabalyokat, feltetelezem hogy a szalloda es az etterem mas, pl. etteremben gyakran nem lehet mashol vasarolt etelt vagy italt fogyasztani (fuggetlenul attol hogy alkohol vagy sem). Azon csodalkoznek ha lehetne legalisan olyan szabaly Angliaban hogy a sajat szallodai szobajaban nem tarolhat a vendeg alkoholt.

2015.01.14. 10:33:27

@soad1221: Nem sarkitottal, hanem nem erted a lenyeget, szerintem. Europaban oke a karikatura, alkohol, miniszoknya nyilvanos terben. Ha valaki a privat szferajabol ki akarja tiltani, az is oke, de a nyilvanos helyeken nem lehet tiltani valamit csak azert mert pont a muszlimoknak nem tetszik.

2015.01.14. 10:34:49

@Mr Long (UK): Nem. Es otthon is csak akkor lehet ha privat, tehat nem kozossegben tortenik.

Mr Long 2015.01.14. 10:35:29

@Mirjam2: "de a nyilvanos helyeken nem lehet tiltani valamit csak azert mert pont a muszlimoknak nem tetszik"
Most akkor kepzeljuk el szaudiban es a keresztenyekkel. Na ez kettos merce.

Mr Long 2015.01.14. 10:37:24

@Mirjam2: Tehat ok miert lehetnek kirekesztoek es az europaiak miert nem?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.14. 10:58:15

@soad1221:
+1

(bár az EF-nek van pár dala, ami egész jó, ha nem tekinted, hogy milyen eszméket vallanak, akik játsszák)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.14. 11:13:10

na most megint az a baj, hogy ismét majdnemhogy szaudival azonosítjuk az egész iszlám világot és az összes muzulmán embert. nagyon nem kéne. ami ott megy, az egy szélsőség, és nem a tipikus. de persze egyszerűbb ebbe belekapaszkodni, és alkalomadtán mindent és mindenkit elítélni, akinek köze van az iszlámhoz.
ja mert az elmúlt npokban erről nem volt szó, hgy ez az egész kin fog csattanni. már "várom", mikor lesznek az első halálos áldozatok egy mecsetre dobott tűzbombától.

soad1221 2015.01.14. 12:05:10

@Mirjam2: hidd el értem a különbséget a nyilvános tér és a privát szféra között.. sőt igazából itt van az a vélemény különbség, hogy mit enged meg magának az újságíró nyilvános térben (kiadott újság)
a karikatúra rendben van. a miniszoknya is (bár ennyi erővel ha pucéran járkál vki, akkor az miért szemérem sértés??? ja azok a bizonyos árnyalatok meg fokozatok döntik el, ugye? ), meg az alkohol (bár gyanítom egy mecsetben simán tilos az alkohol, míg a szomszéd keresztény templomban meg a szertartás része.. vagy ezek nem nyilvános terek? :)) szóval ugye a karikatúránál is mondhatjuk azt, hogy ez belefér ez meg már nem?
amit én tekintek lényegnek: nyilvánosan, cél nélkül ne bántson egy újságíró senkit. muzulmánt se. akkor se ha egyébként nem kötelező megvennie az újságot. Ne legyen már célja az, hogy megbánt valakit. Vagy ha megteszi, lehessen következménye, amit törvényekkel pont jól lehetne szabályozni.

@Babette .: lehet, nem ismerem a munkásságukat, csak épp ez jutott eszembe :)

@Dragonlady (now in Thailand): nem azonosítja szerintem senki, szaudi egy példa, arra, hogy ott mit szabad mit nem, és az oda menő vagy ott élő ember ezt általában el is fogadja.. ha én ott fogok egyszer élni, vagy csak túristaként megyek, nem fogok egy újságárusnál letérdelni és fohászkodni a keresztény istenhez.. vagy bármi olyat csinálni, ami tilos.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.14. 12:18:45

@soad1221: én se, csak egyszer hallgattam az egyik albumot, és sok tetszett.

Sütemény1975 2015.01.14. 12:33:25

@Mirjam2: en erosen tamogatok mindenfajta vegetarianus eletmodot.
Tobb hus marad nekunk :)
Bocsi, nem hagyhattam ki :)

2015.01.14. 13:00:59

@Mr Long (UK): Te jo Isten. Nem, NEM kettos merce, hanem Franciaorszag NEM olyan mint Szaudi Arabia. Hanem egy sokkal jobb, toleransabb, szabadabb orszag. Hala a jo Istennek, maradjon is mindig igy. Mi azon a kettos merce hogy egy masik orszag nem olyan mint Szaudi Arabia? Ez KULONBSEG, es nem 'kettos merce'.

2015.01.14. 13:06:37

@Mr Long (UK): Nem 'lehetnek' kirekesztoek, hanem azok, ki mondta hogy 'lehetnek'? Pont ez a lenyege az egesz lovoldozos-karikaturas tortenetnek, hogy a francia es a szaudi ertekrend kulonbozo - az egyik kirekeszto, a masik nem. Szerintem a francia (nem kirekeszto) jo, a szaudi (kirekeszto) rossz. Remelem elegge leegyszerusitettem, igy most mar ertheto hogy mit akarok mondani. Ha szerinted jo erzes az hogy az ember nem gyakorolhatja kozossegben a vallasat, akkor elmondom, tapasztalatbol, hogy nem, nem az. Nagyon remelem hogy ilyen soha nem lesz Europaban.

gyengetölcser 2015.01.14. 13:09:17

@maxval bircaman szerkesztő: egyreszt nem az USA-ban volt (illetve lehet, hogy ott is volt), hanem Eszak-Irorszagban, es a cukraszda nem volt kereszteny, a tulajok voltak azok, de nem kereszteny cukraszdakent hirdetik magukat, igy nem volt joguk elutasitani a kerest.

2015.01.14. 13:14:08

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem Szaudi a sok 'szelsoseges' dologgal pont hogy ideillo pelda, hiszen azokrol beszelunk akiket meggyilkolt ket szelsoseges muszlim. En a magam reszerol egyelore inkabb az aldozatok irant erzek szanalmat illetve az ujabb 'nyugati' aldozatok miatt aggodom, nem a muszlimok imidzse aggaszt jelenleg, de lehet hogy velem van valami gond. Aggodjanak mar egy kicsit a muszlimok a sajat imidzsuk miatt, nehogy mar emiatt is en aggodjak... En konkretan amiatt aggodom mostanaban hogy nehogy a ferjemet peldaul tamadas erje munkaba menet, a ket idiota miatt akiknek nem volt jobb dolguk mint teljesen szuksegtelenul felhivni a figyelmet erre a magazinra amirol senki soha nem hallott volna kulonben Franciaorszagon kivul.

soad1221 2015.01.14. 13:37:45

@Mirjam2: remélem egyszer olyan Európa is lesz, ahol nem fogják sértésnek és céltalan gúnynak kitenni azt, aki közösségben szabadon gyakorolja a vallását...

Tudod, mi akik védjük azt az álláspontot, hogy ilyen képek ne jelenjenek meg (ha megjelenik legyen következménye), azt szeretnénk, ha még egy picit tovább is lépnénk a jelenleginél: a mások jogait is tiszteletben tartjuk, nem csak a sajátunkat.
hm? :)

2015.01.14. 13:49:53

@Mirjam2: @soad1221: megegyszer leirom, hatha atmegy. Ha nem, akkor hagyom a francba

A franciaknal ez a mufaj annyira termeszetes, mint egy magyarnak a boritek csusztatas az orvos zsebeve.
Az, hogy XYZ 1000km arreb ezt sertonek talaja, az a franciak nagyreszet nem erdekli. Es ugye ez egy helyi Ludas Matyi ujsag. Ugy kell keresni, kulonben nem jon szembe veled.

Az mar mas kerdes, hogy 2011ben valoban egy Ludas Matyi ujsagert ment ez a ketto a yemeni kecskepasztorokkal kikepezteni magat? Ugyanmar. Allitolag az iraki meg az amerikai hadifogoly fotokon radikalizalodtak. Ha nem lett volna Charlie, akkor szetlottek volna egy McDonaldsot vagy egy hentest, amrlyik disznohust arul vagy egy zsinavogat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.14. 13:56:29

@gyengetölcs:

Nem lehet kereszténynek hirdetnie magát egy cukrászdának, pont ez a baj.

soad1221 2015.01.14. 14:15:18

@charlieharper: nos, én sosem éltem Franciaországban de egy igen közeli rokonom (testvérem), ott él 17 éve. Francia állampolgár egy ideje... olyan helyen ahol vannak muzulmánok. Nyilván így csak egy szubjektív nézőpontot ismerek, de azért az már jóval több, mint a semmi - márpedig Fro. szerte ez igen is téma volt. Ha nem konkrétan a Charlie, de a karikatúrák igen. még ha nem is napi téma, de jelenlévő. a franciák nagy részét nem. a francia muzulmánokat (legalábbis egy részét) igen. Ha előkerülne a Ludas Matyinak egy ilyen száma, akkor se gondolnám másképpen.

ha igaz lenne amit írtál, hogy ott ez senkit nem érdekel, akkor nyilván nem is lenne miről beszélnünk. Annyira nem, hogy allah karikatúráról már Te is hallottál, meg úgy nagyjából minden ValóVilágnál tájékozottabb ember, már évekkel ezelőtt is. Nekem akkor is ez volt a véleményem, nem kellett ehhez meghalnia senkinek.

A szétlövésre tényleg nem reagálok többet, nézd meg feljebb mit írtam, nem változott a véleményem. Mint tudjuk, az ürügy volt.

soad1221 2015.01.14. 14:15:20

@Babette .: most mond, nem korrekt az ajánlat? :)
ehhez kell bőr...

2015.01.14. 14:57:30

@soad1221: Szerintem semennyire nem megyunk el a targytol, meg mindig ugyanarrol beszelunk, csak nem tudjuk meggyozni egymast :) De azert meg teszek egy kiserletet, jo? :D

1. A "megoldassal" hecceltelek, nem kell ilyen sokat gondolni magunkrol, en legalabbis nem toled varom a megoldast, ne aggodj :D Sot, azt sem hiszem, hogy letezik (vagyis szerintem van, de ha leirnam, beutalnanak az elmegyogyintezetbe :D), csak ugy tunt, mintha ettol mar ki is hatraltal volna a vitabol.

2. Az idezett cikkel nem az volt a celom, hogy bebizonyitsam, hogy "ok kezdtek", hanem, hogy arra vilagitsak ra, hogy mestersegesen, szelsosegesek altal generalt az a hiszteria, ami alapjan te azt szeretned, hogy ne rajzoljunk karikaturat. Ugyanazok generaltak magat a provokaciot, akik lottek, es ahogyan a karikaturabol, ugy barmi masbol generalhat egyetlen egy, politikailag motivalt ember ugyanilyen konfliktust. Ha nem karikaturabol, akkor masbol, ami nekunk termeszetes, es nem is tudjuk rola adott esetben, hogy provokacio. Nekem peldaul azt meselte valaki, hogy egyes arab orszagokban azt terjesztik a nyugati nokrol, hogy allatokkal szexelnek. Nem tudom mennyire igaz (marmint az, hogy ezt terjesztik, nem azt, hogy a nyugati nok... :D), de ha ezek utan az Amszterdami voros lampas negyedben vagy a Jozsef koruti szex shopokban lonek le embereket az ilyen informaciok alapjan felhergelt szelsoseges terroristak, az pontosan ugyanannyira lett "kiprovokalva" mint a kepregenylap szerkesztosege elleni tamadas, erted mar? En szeretek kereszt alaku fulbevalot meg nyaklancot hordani, divatbol, nem hiszek istenben, de szeretem a vallasos muveszetet es ezek a kiegeszitok az altalam kedvelt "ciganyasszony" stilushoz tartoznak. Egy normalis muszlimot nem sert az, ahogy kinezek, egy szelsoseges pedig valoszinuleg megolne. Nem fogom levenni azert, hogy egy szelsoseges ne oljon meg.

3. Ez amugy egy nagyon humanus hozzaallas, orulok neki, hogy igy latod. A rajzok nagyok sok mas ember vilagnezetet is sertettek, peldaul a katolikusoket, reszukrol allitolag 13 per volt folyamatban a Charlie ellen amikor a lovoldozes tortent. Nem tudom, bocsanatot kellett-e kerniuk vegul, vagy sem. A bepereles peldaul az egyik letezo eszkoz az ilyesmire. Ezt szeretned? Ezt akartad vegig mondani, hogy a neked nem tetszo rajzokkal ezt lehessen csinalni? Lehet, a lehetoseg adott volt a muszlimok szamara is, lehet, hogy eltek ok is vele. Es? Megis megtortent a tragedia.

4. De, ez pontosan ilyen fekete-feher dolog. A szar szamokat nem lehet kulonvalasztani a joktol, mert egyutt szulettek, es az, hogy neked melyik tetszik, az teljesen szubjektiv. "a rock zene nem egy valami, hanem talán a legsokszínűbb, legváltozatosabb műfaj... " :D De ami kulonbseg van rossz meg a jo szamok kozott, az csak szerinted van ugy. Akkor micsinaljunk azokkal ami neked nem tetszik belole vagy nem ertesz vele egyet? Az o szolasszabadsaguk az az volt, hogy megirtak ezeket a szamokat, a tied meg az, hogy elmondd, nem mindegyik tetszik. Tekerd at a szar szamokat... En meg a horrorfilmeket szeretem nagyon, es hat igen, ez is egy rizikos mufaj, tele van undorito, izlestelen, perverz "muvekkel", van amit be is tiltanak, de a tobbseg megjelenik a megfelelo karikaval. El sem hiszed, hogy hany embert vilagnezetet sertik neha ezek, szerintem van olyan, ami az osszeset :D Es? En nem szeretnem ha ennel jobban szabalyoznak oket, mert vannak jok is, amiket en szeretnek megnezni. A megeroszakolos-kibelezos-emberevoseket nem fogom megnezni, de elfogadom, hogy ezek is kiszolgalnak egy reteget, hala istennek minel perverzebb, annal szukebbet, es igy van ez rendjen. A Charlie Hebdo az pontosan ugyanez a kategoria. Azt a lapot is rendszeresen vette kb 60 ezer ember, vagy nem tudom mennyi, de mi peldaul itt mashol azt se tudtuk rola a mult hetig, hogy letezik, de te maris kijelented, hogy izlestelen, es azt akarod, hogy ne jelenhessenek meg ilyen rajzok, meg azt mondod, hogy ilyet normalis ember nem csinal? :D Te tenyleg nem erted, hogy ezzel mi a problemam?

5. Gratulalok az ujabb logikai levezeteshez, azt honnan vetted, hogy szerintem a mi joizlesrol folytatott vitank tobb oknyomozo ujsagirot fog megmenteni? :D A temat azert hoztam fel, mert szerettem volna kontextusba helyezni a szolas szabadsagat, mint fogalmat, megemlitettem, hogy mi tortenik, mikozben mi a joizlesrol vitatkozunk. Hogy nemcsak rajzolok meg velemennyilvanitok vannak, hanem kerdezok is, es oket is megolik, es ennek kovetkezmenye, hogy igy nem is lehet mindenrol velemenyt nyilvanitani, hiszen az o sztorijuk nem jut el a nyilvanossaghoz. Azon akartam, hogy elgondolkozz, mikor felhoztam a temat, hogy mi itt igazabol nagyon el vagyunk kenyeztetve, hogy hozzank mennyi info eljut amin lehet polemizalni, mig masok mar a kerdesert is az eletuket kockaztatjak, es szerintem ezt (a mi, elkenyeztett helyzetunket) erdemes megbecsulni, es kiallni mellette, akar a karikaturak szintjen is.

Hat ennyi. Jo hosszu lett ez is. Nembaj.

2015.01.14. 15:03:16

@soad1221: Tiszteletben vannak tartva a jogaik. Ha akartak volna, beperelhettek volna az ujsagot, vagy a sajat ujsagjukban, interneten stb. kifejezhettek volna az ellenvelemenyuket. Senki senkinek a jogait nem csorbitotta, kiveve a gyilkosokat akik masok elethez valo jogat vettek el. A magazin minden vallast kifigurazott, a keresztenyeket es zsidokat is beleertve. Miert lennenek a muszlimok egyenlobbek az egyenloknel, miert kene nekik tobb jogot adni mint masoknak, foleg egy nyugati orszagban?

2015.01.14. 15:17:17

@charlieharper: Na pont ezt probaltam magyarazni vegig, de ugy latszik nem sikerult erthetoen megfogalmaznom, hogy ezeknek az embereknek barmilyen urugy jo lett volna a gyilkossagra. Par hete Abu Dhabiban meggyilkoltak egy magyar szarmazasu amerikai not aki azzal 'provokalta' felelotlen modon a muszlim elkovetot hogy nyugati / amerikai volt, es ez nem az elso ilyen eset, nem is az utolso.

PannonBoy 2015.01.14. 15:45:59

@Philosoraptor:
Értelek. A nyelvtudás hiányán azért lehet segíteni.
A neten vannak ingyenes tanulást segítő lehetőségek.
Bár az tény, hogy a leggyorsabban nyelvtanfolyam keretében lehet tanulni, az pedig, hát nem olcsó dolog.

Lordmotor 2015.01.14. 15:47:54

@hunjanicsar: Lehet, de István korában ha mégsem tetszett a pofája a bevándorlónak, bucira verték a fejét és visszadobták vonalon túlra. Mindezt megtehették, mert ugyan ki szólt volna be érte.... Ma kicsit más a helyzet...

soad1221 2015.01.14. 15:47:55

@Babette .: mondjuk akkor kb 36% a politikai menekült...
ettől függetlenül nem mi vagyunk a célország. sőt van egy olyan érzésem, hogy a cél nem egy ország számukra, hanem az EU. És azért ne felejtsük el, hogy nem kevés a schengeni határunk, és értelemszerűen itt jelentkeznek először a menekültek..

Persze a növekedés üteme brutális, kíváncsi lennék az okára..

soad1221 2015.01.14. 16:16:52

@mojyo: @Mirjam2: a gyilkosságokra most sem reagálok, ezen a körön tényleg jócskán túl vagyunk.
1. ok megegyeztünk :)
2. hogyne, provokáció az egész. már akkor is hallottunk ezekről provokáció a kezdetektől fogva. ez még mindig nem magyarázza, hogy miért is kell folytatni? továbbra tartom, hogy provokációra nem kell, hogy provokációval válaszoljunk. ebben az esetben látjuk, hogy ez volt a szándék. minden esetben eljutunk arra pontra, hogy a terrort nem érdemlik meg egy ilyenért. hát ja...
3. igen vmi hasonlót én is olvastam.. csak sejtem, de ha ebből lettek volna valóban bírósági ítéletek, akkor azért vmelyik cikkben csak említették volna.. az indexen szerintem mindegyiket elolvastam, nem emlékszem ilyenre. ha valóban nem volt, akkor vmi nincs rendjén. - megint a gyilkosság elítéléséhez jutottunk. hát ja...
4. ebben valószínűleg nem fogunk egyet érteni. a művészet a legkevésbé sem fekete-fehér dolog. pont az ízlések miatt.
azonban nem feltétlenül csak ízlés kérdése, ugyanis egy rockzenei produkció is simán sérthet bárkit céltalanul. jó példa erre punk zene, ahol azért eléggé sok ítélet születik is, mert vhogy az önkifejezési módszerük kissé túlment bizonyos kereteken... voltam aurora koncerten, ahol egy kedves rajongótárs mindkét kezében 1-1 kifelé tartott késsel próbált pogózni. érdekes élmény volt, legkevésbé sem tartottam helyénvalónak... (mielőtt idejönne, nem tudok olyanról akinek eszébe jutott volna ezért szétlőni)
A máris kijelentem, egy picit fura így.. mondjuk tájékozódtam róla egy keveset, és véleményt alkottam, nem pedig máris kijelentettem...de ne menjünk bele személyeskedő vitákba.
Igen normális ember ilyet nem csinál. nagyon sok olyan dolog van amit normális ember nem csinál. nem mindenki normális, ezt tudjuk anélkül is
5. nos, a szólásszabadságért kiálltam. tényleg nem fogom leírni, hogy mit gondolok a gyilkosságról. a logikai következtetés: az irónia gondolom nem volt egyértelmű. :) természetesen nem gondoltam, hogy egyenesen következik az egyik a másikból.. sőt épp erre akartam rávilágítani, hogy semmi köze hozzá. beszélhetünk még sok más csúnya dologról, aminek az ég világon semmi köze nincs témához. kérlek minden egyes falat étel megrágásánál gondolkozz el, hogy hányan éheznek. gondolj bele mennyire el vagyunk kényeztetve... a karikatúrák megvédése közben is.
Értem, hogy van ahol a kérdés feltevésért már megölnek vkit. Értem, hogy van ahol a szólásszabadságért még bőven küzdeni kell, mert az nincs. itt meg szerencsére van, és ezért lehet vitát folytatni. De ennek az égvilágon semmi köze nincs a témához.
A szólásszabadság az egyik legnagyobb vívmány. Maga a fogalom adja, hogy azzal lehet élni, és vissza is lehet vele élni. Ez rendben van. utána meg ott a lehetőség a jogorvoslatra. Ha ez nem segít, akkor megoldást kell találni a törvénykezéssel. Ezek nem istenadta dolgok amik vannak, hanem az ember alkotta, alakította. És teszi ezt tovább.
CSak Te pl az első kommentedben írtad, hogy ezzel relativizáljuk a gyilkosságokat, mert ott a de..hát nem.
valahonnan innen indult a vitának ez a része

tanato 2015.01.14. 16:27:19

@Mirjam2: Abban viszont első volt hogy célzottan magyart öltek meg.

tanato 2015.01.14. 16:28:52

@Mirjam2: Kicsit paráztak is az ottani magyarok,kár hogy már nem kommentelnek ide akik 3 éve még itt voltak onnan.

tanato 2015.01.14. 16:31:07

@Babette .: Igen ezt én is olvastam.Új helyzet áll elő nemsokára.Nehéz lesz simán vissza-toloncolással megoldani.

2015.01.14. 17:09:04

@tanato: A parazasnak semmi ertelme, a yemeni no aki megolte, nagy valoszinuseggel nem is tudta hogy letezik ilyen orszag mint Magyarorszag / Romania. Azert olte meg mert 'amerikai' = nyugati volt (allitolag a kovetkezo aldozat egy egyiptomi orvos lett volna aki tortenetesen amerikai allampolgar, es vallasos muszlim, a fia a mecsetbol hazafele jovet fedezte fel az ajtajuk elott hagyott bombat). Amint lathato, Parizsban sincs az ember semmivel nagyobb biztonsagban mint itt, itt sem gyakoribbak az ilyen esetek mint Nyugat-Europaban. En a londoni bombazast teljesen veletlenul usztam meg, gyakorlatilag a volt egyetemem mellett robbant fel az egyik bomba. Ugyan nyari szunet volt, de megbeszeltuk a baratnommel hogy talalkozunk reggel a konyvtarban, aztan en lusta voltam es nem mentem be. A baratnom kozvetlenul a felrobbantott metrokocsi utani metrokocsin utazott, igy meguszta, de tobb egyetemi dolgozo meghalt.

2015.01.14. 17:14:48

@soad1221:

Azt a kerdest nem is ertem, hogy miert kell folytatni a karikaturak megjelenteteset, ha egyszer kijelentettek mar rola, hogy provokacio. Hat, mert veszik hatvanezren, es ok is szamitanak, nem csak azok akik megsertodtek rajta. :D Igen, valakiknek nem tetszett, be lehetett perelni. Ha az a problemad, hogy nem talaltal eleg iteletet, vagy eleg eros iteletet a lap ellen, az valoszinuleg azert van, mert lehet, hogy a birosagokon pont ugyanilyen parttal vita megy amit mi itt csinalunk, csak tobb a paragrafus amivel dobaloznak :D De ugyanolyan emberek dolgoznak ott, mint mi itt, ahogy irtad, emberek alkotjak ezeket a dolgokat, toluk is ugyanolyan lehetetlen elvarni az idealis megoldast, ahogyan tolem, vagy toled.

A muveszetrol ugy tunik tenyleg nem fogunk sose egyeterteni, de ez nem baj. En is egy muvesz vagyok amugy, ugyhogy valoszinuleg azert gondolom igy, hogy abba minen belefer, ami torvenyes. Az eroszak, a gyilkossag az nem az, ezeknek az abrazolasa viszont, vagy a vallasrol alkotott velemeny megfogalmazasa igen. Azt pedig, hogy mi izleses szerinted, vagy akarki mas szerint, en azt oszintenszolva leszarom, tudomasul veve, hogy nem biztos, hogy meg fogok tudni elni belole, vagy beperelhetnek erte, vagy le is lohetnek. (Nem csinaltam meg amugy semmi sertot soha, legalabbis egyelore, mert nem erdekelnek az emberek es nem toluk veszek inspiraciot, de lehet, hogy ha majd eleg sokmindent elertem, vagy halalos beteg leszek es minden mindegy lesz, megmutatom, hogy mit gondolok mindenkirol... :D na mindegy ez nem tartozik ide :D) Ahogyan a keselos pelda se, szerintem. O egy masik rajongo volt, nem? A kozonseg tagja, a muveszhez, a zeneszhez nem volt koze gondolom, ezt a cselekedet onkifejezesnek sem lehet nevezni, ezert nem a koncertnek jar a kritika, nem is tudom, hogy jon ide, egy hulye volt, akit gondolom leallitottak meg azelott, hogy baj lett volna. Nem ertem, hogy jon a karikaturakhoz.

Azert hoztam fel a tobbi ujsagirot, es azert akartam, hogy elgondolkozz ezen, mert szamomra egyaltalan nem volt egyertelmu, hogy kiallsz a szolasszabadsagert, hiszen szubjektiv okokbol, a sajat izlesed alapjan azt akarod, hogy ilyen rajzok ne jelenhessenek meg. Ne haragudj, de nekem ebbol egyaltalan nem az jon le, hogy azt gondolod, hogy a szolasszabadsag egy vivmany.

Az elso posztot is azert irtam, mert szinten nem volt egyertelmu, hogy hogyan gondolkodnak azok, akik elitelik a rajzokat is. Par nappal ezelott azt olvastam itt, hogy voltak akik szerint el lehetett volna kerulni a gyilkossagokat (mikozben akkor mar a zsidogyilkossag is megtortent), es olyan velemenyeket is olvastam (azt nem itt, de magyaroktol), hogy "most jol megkaptak a liberalisok". Ezek utan ez alatt a poszt alatt megint azt olvastam, hogy "de azok a rajzok...", hat besokalltam, es leirtam, hogy mit gondolok. Igen, ugy gondoltam, hogy nem ertitek, hogy ez mirol szol, hogy a terrorizmusnak nincs koze a rajzokhoz es ezert foloslegesnek is tartottam a rajzokrol beszelni. Te meg kikerted magadnak. Hat jo. Kikaptad, beszeltunk a rajzokrol is. Most jo? :D

tanato 2015.01.14. 17:18:54

@Mirjam2: Igen de azok a magyar nők akik itt 3 éve kommenteltek,pont iskolákban dolgoznak és így tkp. célszemélyek is lehetek volna.Facebokon beszélgettem velük közvetlenül a gyilkosság után.Kár hogy már nincsenek itt a blogon.

DieNanny CH 2015.01.14. 17:32:11

@soad1221:

Bocs, hogy belevau, de pl Afrika néhány országában egy szál ágyékkötőt viselnek az emberek, ott az a feltűnő - bár nem tilos -, ha a felsőtest takarva van. Ez a civilizált országokban tilos.
Franciaországban 200 éves hagyománya van a karikatúrának - nem csak az iszlámot kifigurázó, hanem államfőket, pápát is! -, míg más országokban nem.

Így kell nézni a dolgot.

2015.01.14. 17:52:58

@tanato: Szinte minden nyugati no iskolaban dolgozik a Kozel-Keleten, ebben semmi kulonleges nincs. Persze parazni mindig lehet... Mondjuk az is igaz hogy par napja kicsit aggodom a ferjem miatt, mivel o hozzam kepest sokkal tobb idot tolt nyilvanos helyen es feltunoen 'fehernek' nez ki (magas, kek szemu stb.), nem szeretnem ha a karikaturak miatti hiszteria miatt veszelybe kerulne. De racionalisan azt hiszem hogy erre nagyon keves esely van, valoszinuleg csak erzelmi alapon aggodom.

En egy dologtol felek itt igazan, az az autobaleset. Szaudi a vilag egyik legveszelyesebb orszaga autobalesetek szempontjabol, es raadasul az orvosok sincsenek a helyzet magaslatan.

soad1221 2015.01.14. 18:09:53

@Mirjam2: az hogy ott konkrétan a nyugati lét már egy veszélyforrás persze, hogy nincs rendben. El tudom képzelni, hogy ez szörnyű, Illetve teljesen nem, mert nem voltam ilyen helyzetben, de nem is szeretnék, drukkolok, hogy ne legyen gond.
De ennek sem volt sok köze az eredeti témához...

soad1221 2015.01.14. 18:09:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: persze afrikaban... A pelda a fokozatokat akarta érzékeltetni. Azért a karikaturakrol a vita ott sem új. Most sajnos más adta az aktualitását...

2015.01.14. 18:14:42

@mojyo: Kb. mindent leirtal amit a temarol gondolok, es sokkal ertelmesebben mint en tettem volna.

2015.01.14. 18:18:32

@pappito:

Ha valakinek szégyenkeznie kellene, az te vagy.

2015.01.14. 18:29:45

@soad1221: De abszolut van koze az eredeti temahoz. Koszi a szimpatiadat, de pont azt probalom mondani hogy a parizsi aldozatokat is azert oltek meg mert 'nyugatiak' voltak es / vagy nyugati ertekeket kepviseltek az elkovetok szemeben. Nem a rajzok miatt oltek meg oket (az aldozatok nagy reszenek koze sem volt a magazinhoz). Pont az itteni peldabol latszik ez: nalunk szigoruan tiltva van minden iszlam-ellenes megnyilvanulas, igy senki nem rajzol roluk semmit, es megis kb. pont olyan aranyban olnek meg nyugatiakat 'iszlamistak' mint a nyugati orszagokban. Ez mindenhol hasonloan mukodik: a muszlimok minimum 99%-a teljesen normalis, atlagos ember, eszebe nem jutna hogy megkeseljen vagy lelojon valakit. De van egy par koztuk akik eroszakos tetteket akarnak elkovetni, adott esetben eppen nyugatiak ellen. Ehhez barmilyen urugy megteszi, ha pedig nincs mas urugy, akkor az is eleg hogy nyugati / 'amerikai' az illeto.

2015.01.14. 18:31:16

@soad1221: Baratusz vagy?

@Mirjam2: nekem erre se idom, se turelmem. Minden elismeresem a tietek.

2015.01.14. 18:32:47

@Mirjam2: :) Hat ez kedves toled, en pont a tieidrol gondoltam ugyanezt, ez most nem visszanyaldosas, hanem tenyleg igy gondolom :D

2015.01.14. 18:37:41

@FutureFry:

Ugy konnyu tiz literes benzinmotorral rendelkezo terepjaroval csapatni... :D

2015.01.14. 19:13:44

@mojyo: :) Koszi. Akkor most ezennel megragadom az alkalmat hogy kiszalljak a beszelgetesbol, 'on a positive note' :))). Szerintem mar mindent elmondtunk amit elmondhattunk errol a temarol, legalabbis en.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.14. 19:22:19

@mojyo: valahogy így: "...a lap karikatúráit viszolyogtatónak gondoljuk.
Durva és ízléstelen képeket rajzolni ugyanis nem ugyanaz, mint gépfegyverrel kivégezni valakit... a szekularizált és demokratikus Európa éppen azt jelenti, hogy azt írok és rajzolok, amit szeretnék, és ezért nem ölnek meg. Sőt, azt is jelenti, hogy sétálhatok rövid szoknyában éjjel az utcán, és nem természetes, ha ezért megerőszakolnak, és még azt is jelenti, hogy azt gondolok, úgy öltözködök, és azzal élek, akit én választok..."

tanato 2015.01.14. 19:22:28

@Mirjam2: Akkor,jó remélem nem lesz több /magyar/ áldozat sem

- duplagondol 2015.01.14. 20:07:20

Csak egy gondolatot meg pár költői kérdést fűznék a fenti táblázathoz. Amennyire az emlékeim nem csalnak, a múlt század elején Amerikába kivándoroltaknak kábé a 70 százaléka tartozott a nincstelen, földnélküli agrármunkások közé, kvázi a társadalom legalsó, legkevésbé iskolázott rétegéhez. Ma szinte magától értetődőnek tartjuk, és erre utal a cikk írója is, hogy a nyomorban élők a legkevésbé mozdulnak meg valamiféle jobb élet reményében. Mi változott száz év alatt? Minek kellett történnie, hogy a legalsó rétegek mára már ne bízzanak, ne tervezzenek? Ha keserves sorsot hozott is sokaknak a Monarchia kora, úgy látszik, némi optimizmus a tömegekből akkor még nem veszett el. Vagy nem is lehet egy az egyben összehasonlítani a két kor kivándorlási hullámát?

2015.01.14. 20:36:27

@geegee: Az a baj, hogy minden közhelyet én sem tudtam leírni, pedig izzadtam az írása alatt, elhiheted... :)

2015.01.14. 20:42:25

@geegee: Tudom jól, hogy Mo.-n is lehet boldogulni, nem is kell hozzá kapcsolat meg hátszél. De (!) ehhez olyan szakmával kell és tudással kell rendelkezned, amit hajlandóak megfizetni a cégek még úgy is, hogy nagyon sokba kerülsz nekik (a fizudon felül ugye az utánad fizetendő összeg nettó 250-300-350 (stb.) ezer forintnál kurva sok járulékot jelent. De ehhez az ember legyen mérnök, tapasztalt szoftverfejlesztő, pénzügyis. Tehát a kitörési lehetőség megadatik mindenkinek, aki ezekben képzeli el a jövőjét. Aki meg nem, az vegetálni fog. Meglepő módon a középosztály is szép lassan elfogy a magyar társadalomban, és akkor ténylegesen jönni fog Latin-Amerika, lesznek szegények, és gazdagok.

2015.01.14. 20:46:00

@tanato: Ha a magyarok halálázásából és az újszülöttek arányából indulunk ki, majd megnézzük, hogy mi a helyzet a kisebbség esetében, akkor azért elég kézenfekvő a válasz. Ha minden így marad persze. Attól nem félek, hogy elfogják lepni a különböző harmadik világbeliek az országot, gazdaságilag 100 év múlva sem lesz előrébb ez az ország, ha az elmúlt 26 évet nézzük. Persze ne legyen igazam. De én akkor már úgysem fogok élni, nem is izgatom magam emiatt.

2015.01.14. 20:49:59

@PannonBoy: Én nem hiszek abban, hogy megtudsz magadtól (normálisan) tanulni bármilyen nyelvet is. Ezért is járok angoltanárhoz.

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 21:47:59

@kék madár: "pl. nem lehet uszitani senkit arra hogy nosza fogdossuk ossze a zsidokat es toloncoljuk ki Auschwitzba. Az buncselekmeny"

persze, hogy az, van is ilyen a törvényben, hogy közösség elleni uszítás vagy mi. De ennek nincs semmi köze a szólásszabadsághoz, ezt hosszan és szárazon és roppant unalmasan elolvashatod a törvényben.

A "minden piréz büdös" és az "üljünk meg minden büdös pirézt" között komoly különbség van.

a szólásszabadságot pl. a gyűlöletbeszéd törvény korlátozza, a gyűlöletbeszéd viszont nem uszítás, két külnböző dolog. szerintem a gyűlöletbeszéd vagy akár a bizonyos önkényuralmi jelképek használatának tilalma káros, ostoba és leginkább értlmetlen. Ráadásul még egybites (értsd:jobbikos) aggyal is könnyen megkerülhető, tehát a célját sem éri el.

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 21:48:56

@kék madár: "ne szolj be neki, mer itt meglincselnek"

je suis charlie

adg 2015.01.14. 22:05:43

@soad1221: szerintem benne vagy a 3-ban, aki megertette, hogy mit akarok mondani, es nem feltetelezte csipobol, hogy gyilkosokat tamogatok, dacara, hogy husszor leirtam az ellenkezojet.

Egyszerre szomoru es nevetseges...

tanato 2015.01.14. 22:08:40

@Philosoraptor: Per pillanat ez a jövőkép,azután majd meglátják az unokáink 100 év múlva.

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 22:25:30

@soad1221: "a korlátlan szólásszabadság jegyében.. hurrá :)
szerintem meg szavakkal is lehet törvényt, pontosabban mások jogait, becsületét, bármijét sérteni.. ha vki megteszi lehetnek következményei. mint fentebb említettem, a szólásszabadság mellett még van egy olyan vívmány, hogy jogrend."

Hogyne lennének következményei. A jogrend pont azért működik, hogy ha a te szólásszabadságod belegázol az én személyes jogaimba, akkor van törvényes lehetőségem fellépni a tevékenységed ellen és elégtételt szerezni magamnak. De ez nem jelenti azt, hogy téged előre korlátozni lehet, vagyis előre megtiltani azt, hogy mondhasd amit akarsz.

kék madár 2015.01.14. 22:59:58

@pappito: ez egy filozofiai es jogi vita es amig az emberek egy jelentos resze gyermeteg hulye, addig ez a korlatozosdi egy folyamatos alku es asztalveres targya lesz. Vagyis a szolasszabadsag annak valo aki nem el vissza vele es nem lep at vele olyan hatarokat, amivel csak a sajat agressziojat eli ki, masokra ertelmetlen es karos modon. De mivel nem tudjuk meghatarozni, hogy kik tartoznak a felnottek korebe (lasd az itt zajlo szexista, rasszista uszito vitakat) addig az is lebeg, hogy mi a szolasszabadsag. Ami neked gyuloletbeszed, az lehet, hogy nekem a szolasszabadsag, ezt lehetetlen kontextol fuggetlenul szabalyozni

2015.01.14. 23:04:53

@tanato: Ha még lesz 100 év múlva élhető Föld, tegyük hozzá.

soad1221 2015.01.14. 23:16:51

@adg [Au, Darwin]:
igen az.. sajnos érdekes módon 3 mondat után visszajutunk a gyilkossághoz, miközben elég egyéretelműen fogalmazott mindenki
@pappito: ezt azt hiszem nem is mondtam. Ellenben belülről is jöhet, hogy kinek mi a célja... ezt is leírtuk páran igen egyértelműen...

Viszont nem rég olvastam mit mondott Harrach.. úgyhogy inkább abbahagyom, mert még KDNP-s is leszek..
huhh belegodoltam.. . az szar lenne...

FutureFry 2015.01.15. 00:42:19

@blackhair-lady: @Ödenburger [Hu/At]: @geegee:

(megy többeknek is, ha már ilyen hosszan írok…)

“Hogy a bánatos faxba lehet az, hogy az usákoknál ennyire olcsó a benzin?”

Először is a legolcsóbb benzin tudtommal Venezuelában van (google: $0.02/liter ?). Viszont ha a (saját definicióm szerint) “elhető” országokról beszélünk akkor tényleg a legolcsóbbnak tűnik az USA.
A legfőbb különbség az európai országokkal szemben (ahogy írtad) az adó mértékében van:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Fuel_tax_in_OECD_countries%2C_2010..png/800px-Fuel_tax_in_OECD_countries%2C_2010..png

Literre lebontva valószínű azért is kevesebbet szednek be, mert (pl.) nincs igazán támogatott tömegközlekedés miközben az amerikaiak legnagyobb része (közel 90%-a) kocsival jár munkába (több mint 3/4-ük egyedül). Szóval itt ezért közvetlenebbül zsebre megy a benzin ára, ugyanakkor az össz-adóbevétel a sok levezetett mérföld miatt talán még is elfogadható - vagy legalább is az volt. Mert az adó (alacsony) mértéke miatt, meg azért, mert mostanában a vezetés mennyisége elég drasztikusan csökken és az autók fogyasztása is egyre jobb, az útalap pénzei (“Highway Trust Fund”) kimerülőben vannak. A szövetségi adó összege 20 éve fix ($0.184 / gallon). Ezt egyébként most - az alacsony ár mellet - kéne “átállítani” százalékarányosra, hogy amikor megint felmegy akkor több jusson az útjavításra/útépítésre.

Lásd:
www.washingtonpost.com/blogs/the-fix/wp/2014/07/07/why-the-highway-trust-fund-is-running-out-of-money-in-5-graphs/
www.nytimes.com/2015/01/03/business/energy-environment/support-for-gas-tax-increase-still-nil-despite-falling-prices.html

Szóval a bevétel reálértékben csökken, pláne, hogy nem sok a fizetős út se (amik vannak azok is helyiek és nem a szövetségi kasszát gyarapítják) tehát onnan nincs az országos úthálózatra pénz. Egyébként a legtöbb fizetős út az ország keleti részén van (a nyugati részen nagyon ritkán lehet ilyenbe belefutni, ott is leginkább csak hidaknál - mint pl. a Golden Gate (amelyik egyik irányba fizetős csak)):
en.wikipedia.org/wiki/List_of_toll_roads_in_the_United_States

FutureFry 2015.01.15. 00:44:12

@geegee: Csak le kell húzni a csatlakozódról a “USB condom”-ot és lehet adatátvitelt is bonyolítani. Ha ez túl bonyolult, talán van olyan változat ahol egy kapcsolóval lehet a két üzemmód között váltani? (Én nem találtam, de nagyon nem is keresgéltem)

pappito · http://pappito.com 2015.01.15. 01:43:44

@soad1221: " inkább abbahagyom, mert még KDNP-s is leszek..
huhh belegodoltam.. . az szar lenne..."

brrr, azt azért az ellenségemnek se kívánom! :)

pappito · http://pappito.com 2015.01.15. 02:01:42

@kék madár: "addig az is lebeg, hogy mi a szolasszabadsag. Ami neked gyuloletbeszed, az lehet, hogy nekem a szolasszabadsag, ezt lehetetlen kontextol fuggetlenul szabalyozni"

szerintem a szólásszabadság az meglehetősen egyértelmű dolog és nem mihez képest, hanem önmagában. Amit nagyon nehéz kezelni a szólsászabadsághoz való jog és más jogok ütközése, mert ez - ahogy írod is - erősen kontextusfüggő.
Ezért gondolom, hogy nem kell szabályozni a szabad beszédet, mert egyéb jogi dolgok szabályozzák a következményeket.

Az itt rendszeresen megjelenő szexista/rasszista hozzászólásokat sem kell tiltani, sem a holokauszttagadást se a vöröcsillagot szerintem (függetlenül attól, hogy te vagy én mit gondolunk ezekről és az ilyeneket írókról), mert ez nem védi meg azokat akik ellen ezek a dumák irányulnak. Inkább mondhasson szabadon mindenki mindent, aztán majd a társadalom/közösség eldönti, hogy ezekkel a csávókkal szóbaáll-e, vagy sem.

Nekem az az alapvetés, ha a CH rajzolhat én meg elmondhatom, hogy szerintem a gyűlöletbeszéd-tv egy faszság, a templomokban meg olyanokat mondanak, amitől max itt sámánná változik. Én (meg te meg mindenki) meg el tudom dönteni, hogy mit akarok hallani, mire figyelek és esetleg mi sért.

Jó példa pl. bajerzsóti, aki szerintem egy retardált kormánycsicska, az én szememben a véleménye tökéletesen értéktelen, meg se tudok sértődni azon amit ír. De azt szeretném, ha mindenki elmondhatná amit akar, ergo nem szeretném látni, hogy betiltják őt bármiért. (jó, őt pont nem fogják éppen, de érted)

Mr Long 2015.01.15. 07:27:19

@adg [Au, Darwin]: De miert vagy a szolasszabadsag ellen? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.15. 09:51:35

@FutureFry: Köszönöm a válaszod.Akkor ez okésnak tűnik, az adó alacsony mivolta az ok.De az hogy van, hogy nem emelik fel az adóját?Azt én nem tudom értelmezni, hogy "mert zsebbe vágó a benzin ára".Magyarországon is rohadtul zsebbe vágó.És Magyarországon is rengeteg terület van, számtalan országrész, kis falu, ahonnan nem jár semmi vonat vagy busz a közelebbi nagyvárosokba.Ezáltal akinek munkába ingáznia kell, mert hisz helyben nincs munka, tehát kell; azok számára csakis az autózás marad.És még sincs aki olcsón tartsa a benzinárakat.
Szóval akkor az hogy van, hogy egy amerikai politikus nem akarja az adót az egekbe emelni?Ennyire "jótét lélek" lenne?
Nyilván nem.Amire magamtól gondolok utolsó lehetőségként, hogy nem nyúlnak a benzinárakhoz központilag, hogy ne morogjon a nép, viszont a saját kis pecsenyéjük sütögetését meg megoldják máshogy.Mert hogy olyan nincs, hogy egy politikus nem lop... :D
Biztos a Magyarországon szocializálódott első 35 évem miatt nem tudom ezt felfogni, illetve azt se értelmezni, hogy egy politikus nem akar egyre több adót kivetni és abból egyre többet harácsolni saját részre.... :D bár inkább :-(

Lehet, Orbánéknak is valami ilyesmi elvet kéne követni, hogy legalább mondjuk a kaja legyen sokkal olcsóbb (teszem azt levinnék az áfáját 5%-ra), hogy jóllakjon a nép.Aztán meg feszülő hassal jóllakottan a paraszt se nagyon megy semmiért se tiltakozni.Ők meg csinálhatnák tovább a kis dolgaikat, innentől már senki által se zavartatva... :-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.15. 09:57:18

@FutureFry: Ugyanezért nem értem meg a norvég olajalap létezését se: hogy lehet az, hogy egy politikus nem lopja el a rendelkezésre álló pénzt? :D
Léteznek olyan politikusok, akik nem tolvaj bűnözők?
Nyilván van, de én nem tudom értelmezni.Olyan vagyok mint egy pont, akinek a kockát akarják elmagyarázni...
Ide vezetett a drágalátos szocializmus/kommunizmus/kádárizmus, nevezzük bárhogyan... :-|

adg 2015.01.15. 10:10:38

@Mr Long (UK): Hala Istennek szolasszabadsag van, igy elmondhatom, hogy mennyire nem ertek egyet a korlatlan szolasszabadsaggal. :D

Komolyra forditva ugy erzem, ahogy Pappito itt fentebb vazolta, es kb ugyanezt mondtam en is par napja, de persze akkor is kiderult, hogy le akarom loni az ujsagirokat.

Nem vagyok ellene, lehet ilyen ujsag, ha van ra igeny, szarok ra. Az en alomvilagomban azert nem lenne ilyen ujsag, mert senkit nem erdekelne. Nem azert, mert be lenne tiltva.
Egyszeruen szamomra felfoghatatlan, hogy abbol el egy ujsag, hogy kulonbozo embercsoportokbol vegletekig vulgaris gunyt uz, itt most nem csak a csarlira gondolok.

De nyilvan ez igy a jo, ahogy most is kiderult. Teljesen oke barkit a verbe gunyolni barmiert. Ja, nem. Megsem. A szarmazasa miatt nem szabad, csak bizonyos esetekben.
De "valasztott" tulajdonsag miatt mar oke, vallas, hobbi, oltozet, mittudomen.

Mindegy, ez van. En mar gyilkostamogato vagyok, aki kuzd a szolasszabadsag ellen. Kicsit paradoxon, mint amikor X elenzeki part egesz oldalas, cikkekkel megtamogatott ujsaghirdetesben tiltakozik a sajtoszabadsag ellen, vagy tuntetnek a szolasszabadsagert. :)

Mr Long 2015.01.15. 10:19:22

@adg [Au, Darwin]: No worries mate. Inkabb azt mond el, hogya ceges karacsonyi horgaszat milyen volt? :)

soad1221 2015.01.15. 12:32:03

@adg [Au, Darwin]: ahh, köszi.. nem tudom hogy sikerült nekem eddig megfogalmazni, de igen, erről beszélünk.. kedves terrorista társam :)

adg 2015.01.15. 13:32:02

@Mr Long (UK): Oh, nem voltal itt, amikor Karacsony elott szoba kerult? :)
Jo volt nagyon, eloszor voltam ilyenen. Fogtunk egy rakas halat, nekunk is meg lett oldva ket hetvegere a kaja.
Volt a hajon segitseg is, segitettek betarazni a botokat, meg ok akasztottak le a halat, mert egyik masik eleg szuros vagy harapos.
Jo buli volt.
Bar ez nem adja vissza igazan, de valami ilyesmi volt: plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6104538847247774305

Mr Long 2015.01.15. 14:24:44

@adg [Au, Darwin]: Kiraly! Itt nem tudnak az ivason kivul mast szervezni, de az nagyon megy nekik :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.15. 14:27:59

@adg [Au, Darwin]: Megkérdezhetem mióta élsz kint Au-ban ?
..ma ne menj pecázni, mert épp arrafelé garázdálkodik egy nagy csúnya cápa ! Bennevótahírekbe....:-)))

adg 2015.01.15. 15:53:22

@Mr Long (UK): Na latod, mi osszekotottuk a kettot, Volt ivas is rendesen, bar mindenki ki tudott macsni a hajobol, es senki nem rokazta le a halat. :)

@NagyságosSodalisO [eng]: Kicsit tobb, mint ket eve, meg kezdok vagyunk. Miert kerded?
Jo, ne aggodj ertem, nem megyek ma pecazni, mar csak alvas van mara. :)

kék madár 2015.01.15. 19:17:29

@pappito: a szabadsag es a szolasszabadsag is relative fogalmak - szerintem - van targyuk, ido es terbeli referenciajuk, pl. ma reggel a kavezoban rendelhetek valamit es hangosan szidhatom a polgarmestert. De nem tehetem mindezt, nadrag nelkul, ha nem fizetek, ha halallal fenyegetem a polgarmestert. etc.

FutureFry 2015.01.15. 20:28:26

@geegee: "De az hogy van, hogy nem emelik fel az adóját?"
Ahogy én látom, az USA-ban az adó vagy adóemelés politikailag általában _nagyon_ kényes kérdés (szerintem sokszor túlzottan is az) sok helyen gyorsan bele lehet bukni abba, ha valaki ilyesmit csak félszóval is támogat. Jó példa erre, hogy - egy pár kivételtől eltekintve - szinte mindegyik republikánus képviselő aláírta Grover Norquist - szerintem kicsit “ellszállt” - adóalany-védő fogadalmát, lásd:
en.wikipedia.org/wiki/Grover_Norquist#Taxpayer_Protection_Pledge

DieNanny CH 2015.01.16. 07:40:18

@pappito:

Én a másik oldalról is megvizsgáltam a dolgot: az nem tilos muszlimoknak, hogy Mohamed - vagy bármilyen - ábrázolásokat nézegessenek? Mert ha igen, akkor ők honnan tudtak az ábrázolásokról (karikatúrákról)? Csak úgy lehetséges, hogy ezt az újságot kinyitották.Nem kellene-e az ő közösségüknek azt megbüntetni, aki vétett a vallásuk szabályai ellen?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása