oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 09. 06:41,  Kamionostörténet kommunizmustól Kanadáig 435 komment

2015. január 09. 06:41 Határátkelő

Kamionostörténet kommunizmustól Kanadáig

Egy igazi világvándor története következik, hiszen László dolgozott már osztrák cégnél, aztán élt közel egy évtizedet Írországban, két éve pedig már Kanadában kamionozik. És lehet, hogy még nincs vége…

kamion_cim_150109.jpg

„A motivációk miatt vissza kell mennünk egy kicsit az időben. Hamar ráébredtem, hogy édesapám 56-os múltja miatt nekem ebben az országban sok babér nem terem. Komolyabb iskolába nem vettek fel, tanult szakmámmal sokra nem mentem.

Az előző rendszer már végét járta és valahogy a svájci sapka alá sem fért el a hosszú hajam. Elkezdtem magánúton németül tanulni, de sehogy sem sikerült feljutni egy nyugat felé tartó IBUSZ-járatra.

Akkoriban nagyon keresték a sofőröket, cserébe a szakmáért alá kellett írni pár évet. Legalább lesz munkám egy időre – érveltem, és 19 évesen beálltam az egyik vidéki VOLÁN vállalathoz.

Tetszett ez a fajta szabadság, de a külföldre távozási terveim nem adtam fel. 1988-ban vonultam be katonának, mint elvtárs, közben a megszólítás bajtársra változott, de már úrként szereltem le másfél év után.

Közben nagyot fordult az ország

Megnyíltak a határok és a lehetőségek is. Már nem számított a politikai megbízhatóság, a német alaptudás kapóra jött, és a vezetési gyakorlat megvolt ahhoz, hogy 24 évesen belevágjak a nemzetközi fuvarozásba.

Európa összes országában megfordultam, beleértve a hosszú orosz utakat is. Most láttam csak igazán a különbségeket, de sofőrként nyugat-európai cégnél dolgozni akkor még legfeljebb az osztrák határ közelében lakóknak adatott meg.

Még az előző évezredben, de végre sikerült bejutnom, igaz trükkös papírokkal, egy luxemburgi bejegyzésű, de osztrák telephellyel rendelkező céghez. Ment is minden szépen egészen az EU-csatlakozási időpontunk közeledtéig.

Akkoriban egyre több fuvarozó vállalat regisztrálta magát kelet-európai országba a nagyobb profit miatt. Az akkori munkáltatóm, ahol már szabályos munkavállalási papírokkal dolgoztam, közölte velem, hogy januártól milyen soproni cégnél fogok dolgozni.

Irány Írország!

De én ezt már nem vártam meg. Néhány hónappal az EU-csatlakozásunk előtt landolt a gépem Dublinban. A kezdés nem volt egyszerű. A munkát, amit ígértek, lemondták, de szerencsére nem üres zsebbel mentem, legalább volt idő tanulni, mert az angolom csak annyi volt, ami a fuvarok során rám ragadt.

Almafákat metszettem, amíg nem találtam sofőrállást nagyjából 2 hónapig. Első időben úgy dolgoztunk, mintha nem is volnának vezetési és pihenési időre vonatkozó szabályok, de szerencsére nem történt különösebb bonyodalom.

Később sikerült nagyon jó munkát találnom. Úgy éreztem, megtaláltam a számításom anyagilag és morálisan is. Már a letelepedésen gondolkoztam, amikor beköszöntött a válság. A külföldiek nagy része, köztük én is elvesztettem az állásom. Igaz 8 hónap pihenés, lazítás után találtam újra munkát, de valahogy közben minden megváltozott.

kamion_cikk_150109.jpg

Életem legjobb döntése, de…

Akkoriban figyeltem fel a kanadai sofőrállás-hirdetésekre, és azzal, amelyik elfogadta a kelet-európai útlevelem, meg is beszéltünk egy személyes találkozót. A referenciáim jók voltak, volt egy Skype-beszélgetés a jövőbeli munkáltatómmal, egészségügyi vizsgálat és drogteszt, majd 9 év írországi életet hátrahagyva repültem Torontóba.

Kettő év után elmondhatom, hogy életem legjobb döntése volt. Megfordultam Kanada és az USA szinte összes államában. Mindig tartogat valami meglepetést ez a hatalmas két ország. Jó volna itt kidobni a horgonyt, de van még egy csodálatos kontinens, Ausztrália...”

Szerintem nem vagyok egyedül, aki szívesen olvasna még Lászlótól, például arról, milyen is Kanada és az Egyesült Államok egy kamionon keresztül.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Kanada Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr307054577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 06:49:24

Nagyon jó, csak rövid.
Olvastam volna még.
:)
Szépek a csőrösök.

rezsöatya 2015.01.09. 07:12:11

@svájci sapka (ch): +1

en is remelem, olvashatunk majd meg reszletesen az almafak metszeserol...
:D

tanato 2015.01.09. 07:12:15

Várom én is a folytatást.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 07:25:38

@svájci sapka (ch):
Nekem is pont ez jutott eszembe:
Azok a jópofa amerikai csőrös kamionok.
Még pár ilyet néztem volna.

Talán majd jön a posztoló,és elmagyarázza, hogy mi a fene értelem van, azon túl, hogy baromi dögösen néznek ki.

(Tipp: esetleg ütközésnél kisebb a sofőr sérülésének veszélye, de itt két eset van, ha személyautóval ütközik, nem lesz baja az európaiban sem, ha meg vonattal, akkor meg ugye mindegy...)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.01.09. 07:26:46

Hé, nem ér így elnyiszálni a sztorit mikor épp kezdene érdekessé válni! Remélem megvan már a folytatás, mert nagyon olvasnám.

NIKI LAURA 2015.01.09. 07:32:28

Mindenhol lasszoval keresik a tgk soforoket.

Bar-erzesem szerint- a posztolo Nem az a korosztaly,akit barmi gond ert a szulok 56- multja miatt...ha 88 ban volt katona...

Anyway:Lattam Torontoba is,mindennaposak a Craglisten,Kijjijin a sofor allasok,ezert engednek be kelet europait,mert nincs helyi.
Azert kicsit szivatos,mert Usa atkeles nem egyszeru egy kis hataron magyar utlevellel,fuggetlenul mondjuk egy Can PR kartyatol...( parszor volt benne reszem)

Hogy miert hianyszakma,pedig viszonylag gyorsan tanulhato?
Mert ciganyelet.Nehez,faraszto,kikesziti a testet,,hatat,nyakat,gyomrot, es csak EGYEDULALLONAK ajanlott bizonyos okoknal fogva.

rezsöatya 2015.01.09. 07:38:12

@Hari Seldon 2: vagy a poszt iro, de vannak meg kamionosok a HA-n, remelem szolgalnak reszletekkel...
Azert egy Trabihoz kepest biztos nem fapad...
Kihagytal egy opciot: mi van ha egy diggerdriverrel utkozik? :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 07:41:06

@Hari Seldon 2: Óóóó, ezt egy civil nem értheti.
:D
Exem is kamionos volt, egy csőrös komoly preztízs...
:)

NIKI LAURA 2015.01.09. 07:42:58

@NIKI LAURA: amugy le a kalappal a psztolo elott,hogy 40 felett is jol birja ezt a melot,megerdemli a boldogulast!.

Sokan " szivnak" itthon Waberer bacsinal,bar itthon is kb 3-4k keresnek havonta,ami kiugro az otthoni fizuhoz kepest.

Innen -uk- mikor veszek valami roncsot,kamionnal kuldom haza.
Ket sofor vezet 3h valtasban,hogy ne keljen pihenni...addig a masik alszik hatul.El lehet kepzelni a biologiai orat,3 h valtasba ...
2200km oda es ujra vissza.
Minden heten jonnek.
Otthon annyi ido marad,hogy atoltozik,es becsomagolja a tescos szalamit,kenyeret,hurka,kolbasz...

20 evesen jo kaland.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.09. 07:54:23

Szerintem is rövid. Érdekes élettörténet, olvasnám még - sok képpel tűzdelve.
Itt most nagyban tüntetnek a kamionosok, mivel kelet-európai sofőrök feketén vagy szürkén dolgozva, a svéd kollektív szerződéses bérek töredékéért dolgoznak egyes fuvarcégeknél - semmibe véve a pihenőidőket és egyéb szabályokat. Nemrég egy macedón sofőrt elkaptak hamis jogosítvánnyal, így vezetett Svédországban 5 hónapon át egy külföldi fuvarcégnél. A svéd fuvarozók persze dühösek, hogy a tisztességtelen konkurrencia elveszi a kenyerüket. Mondjuk a világ legmagasabb adóterhe és egyik legmagasabb bérezése mellett elég nehéz versenyben maradni; elég ahhoz a tisztességes konkurrencia, hogy kiüsse szegényeket a nyeregből.
@svájci sapka (ch): @Hari Seldon 2: nahát, egész csőri-klán van itt a blogon! Én is imádom őket. Egyik legjobb dolog Amerikában, hogy csilivili csőriket nézhetek és fotózhatok :D
Legutóbb az utolsó napon bent jártam a városban és egy csodaszép kamion fordult be a sarkon. Vadul elkezdtem fotózni a mobillal. A sofőr észrevett és mosolyogva integetett. Tetszett neki, hogy tetszik a járgánya :)
kepkezelo.com/images/z1jvrwsaaodgtesml8zr.jpg
(ezeket a brutál szögletesebb retro modelleket szeretem a legjobban, de az újfajta áramvonalas fajta is bejön)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 07:59:01

@Réka ‎: Köszi. Tényleg szép.
:)

Emlékszem, mekkora szám volt, amikor a HC elkezdte lecserélni az Edéket.
:)
Pedig az Ede nem volt rossz konstrukció. Sokkal kényelmesebb volt, mint az első Renaultok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 08:24:05

A csőrös nem csőrös között a járművek hosszának korlátozása van.
A legtöbb országban a szerelvény teljes hosszát mérik van ahol csak a vontatmányét.
Európában ha a motort behozza a fülke alá máris nyer legalább 2 méter hasznos rakteret mert annyival hosszabb lehet a pótkocsi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 08:27:46

@svájci sapka (ch):
Az Ede intelligens kamion volt.
Meglátta az emelkedőt és megállt. :))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 08:32:00

@diggerdriver: Neeemm. Jó volt az.
:))))
Megjárta az Szibériát is.

puhacica 2015.01.09. 08:35:37

"milyen is Kanada és az Egyesült Államok egy kamionon keresztül." - leginkabb semmilyen, mert a kamijon nem atlaccoooo! :D

erdekes elete lehet a sofor urnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 08:36:04

@svájci sapka (ch):
... ha a kereke alá tetted a térképet :'))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 08:41:52

@diggerdriver: Hú, de vicces kend...
:D
Egyébként soha nem fogom elfelejteni, egyszer kértünk útbaigazítást. Azt mondja az ember: menjünk két napig ezen az úton, ott lesz egy kereszteződés. Na, ott kell elfordulni...
:D
Nem volt bonyolult.

adg 2015.01.09. 08:48:06

@Hari Seldon 2: az ertelem az, hogy a marba nagy motor nem az utasterben van, vagyis annyival tobb hely van benne.

Vannak orszagok, ahol nem szamit a kocsi hossza. :)
Este teszek fel kepet 4 potos szerelvenyrol, vagy 3 potos de 2 emeletes marhaszallito gepekrol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 08:50:42

@svájci sapka (ch): ó, van itt valaki, aki tudja, mi az ede:)

rumitom 2015.01.09. 08:56:00

ez egy amolyan teaser volt? kotelezo olvasmanyok roviden vagy mifene :)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 09:07:16

@ChristineK:
Ahogy az amerikai autók is...
belül nagyon igénytelen belső kialakításúak, legalábbis még egy 5-6 éve még az új típusok is olyanok voltak, mint itt a 80-as évek 2-es Golfja. (azóta nem tudom, hogy mennyit léptek ezen a téren)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 09:09:10

@svájci sapka (ch): meg dunántúli is vagy valószínűleg:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 09:10:15

off
a tegnapi, fingadó témához:
idéntől az önkormányzatok mindenféle adókat vethetnek ki:
index.hu/gazdasag/2015/01/09/helyi_adok/

Hari Seldon 2 2015.01.09. 09:15:04

@NIKI LAURA:
"2200km oda es ujra vissza."
Ezt én sem értem. Minek a 3 óraváltás, simán lehet 6 órát de 5-öt mindenképpen egyhuzamban.

Mondjuk azt nem tudom, mennyiben más a kamion mint egy autó terhelés szempontjából, de feltételezem nem olyan gáz. Nekem Scenic-em van, beakasztom a tempomatot aztán meg sem állok Passauig, ebből gondolom, hogy kamionnal sem nehéz ez.

De majd jönnek a kamionosok is és elmagyarázzák.

Úgyis lesz pár kérdésem.

Igaz Barát 2015.01.09. 09:27:32

@Hari Seldon 2:
Niki megint jól tudja, csak mégsem :D
Egyhuzamban maximum 4,5 órát vezethet egy sofőr, utána a másik sofőr következik, de elvileg nem szabad hátramenni aludni. Egy héten kétszer 10 órát, a többi nap maximum 9 órát vezethet egy ember. Ez ugye két sofőrre is maximum 20 óra egy nap, utána kötelező 9 óra pihenő, amikor nem mozoghat a kamion. Ez egy leegyszerűsített változat, ennél sokkal bonyolultabb a szabályozás, de szerintem nem érdemes belemenni.
A 3 órás váltás az valami francia szabály lehet, ott állítólag a francia sofőrökre nem a 4,5 óra, hanem a 3 óra vonatkozik. De ebben nem vagyok biztos, csak hallottam róla.

Elmúltak azok az idők, amikor annyit mehettél, amennyit sikerült élve megúszni. Első cégemnél volt az a szlogen, hogy a sofőr kihűlhet, a motor nem. :)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 09:34:27

@diggerdriver:
Köszi. Így logikus.

Másrészt, annak ellenére, hogy jól néz ki, szerintem rosszabb vezetni, mert sokat levesz a látómezőből.

qkuc 2015.01.09. 09:36:42

Ó, mesélhetne még az észak-amerikai kezdésről, kalandjairól ...

CJKrisz 2015.01.09. 09:40:11

@diggerdriver: Az biztos, hogy a leggyorsabb teherautó (mert ugye nem kamion) az IFA. Mindig az megy a sor elején. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 09:40:12

Egy apró pontosítás.

"Megfordultam Kanada és az USA szinte összes államában."

Kanadának nincsenek államai.

Míg az USA valóban 50 államra oszlik (+ 1 főváros + 1 külső terület), addig Kanada 10 tartományra oszlik (+ 3 terület).

CJKrisz 2015.01.09. 09:40:20

A poszt annyira rövidkére sikeredett, hogy az embernek igazából beleélnie sem sikerült magát, már vége is volt. :) Olvasnám kicsit kifejtősebben is.
Ausztrál kamionozás... Az szép terv, bár attól függ, hogy az ember melyik területén is akar elhelyezkedni. Nem is olyan régen volt az egyik csatornán egy dokmunentum (reality) sorozat az ausztrál kamionosokról, akik a kontinens úttalan útjain is viszik az árut, nem csak a szépen megépített aszfalt sztrádákon. Ránézésre nem egy nagy élmény mondjuk Melbourne-ből Alice Springs-en át Darwinba menni egy három pótkocsiból álló 75 méter hosszú, 75 tonnás szerelvénnyel, mindezt úgy, hogy az út fele földút, ebből párszáz km merő sár, át kell gázolni egy tucat patakon. Valahogy így:
www.youtube.com/watch?v=ln0wxlegsVc
Persze ebben van a kihívás. Akinek van szabadideje videókat nézegetni, akkor youtube és keresés arra, hogy "Outback truckers". Ahogy nézem, fent van az összes rész. Brit angolhoz szokott érzékenyebb fülűeknek szólok, hogy ausztrál műsor! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.09. 09:43:23

@maxval bircaman szerkesztő: na ezekért a kötözködésekért kár egy kicsit, Max. csak úgy mondom, ne vedd személyeskedésnek :-)

Igaz Barát 2015.01.09. 10:05:06

@diggerdriver: Szerintem a motor mérete is befolyásolja, hogy csőrös vagy nem csőrös, mert egy V10-es motort nem tudsz berakni úgy a fülke alá, hogy ott még élhető terület maradjon. Ez viszont olyan autóknál, amiben több napot vagy hetet kell eltölteni, elég fontos szempont.

Herr Géza 2015.01.09. 10:14:35

@svájci sapka (ch): Csak kapkodom a fejemet, hogy miket tudnak itt a csajok: csörös, Ede, stb....
Na persze ex-kamionosfeleségként könnyü... :-))

A poszthoz meg: kivételesen még Niki Laurával is egyetértek; ez az ötvenhat, meg "nem tanulhatok" egy (ha a matekom helyes) 66-ban született srácnál már nemigen játszott... Szóval 84 körül már sokkal lazább volt a világ, mint hogy származási alapon osszanak helyeket egyetemeken, föiskolákon....

DieNanny CH 2015.01.09. 10:22:48

@Herr Géza:

Én sem akarok itt Norbit kiáltani - éppen ezért nagyon várom a posztírót -, de azt írta, '88-ban ment katonának. Nem mindenki 18 évesen ment katonának? Persze, még ha '70-es születésű, akkor is lehet kései gyerek, '30-'40 között született szülőkkel, akiknek lehet köze '56-hoz. De tényleg, nem kákán csomót akarok keresni...

DieNanny CH 2015.01.09. 10:24:31

Amúgy meg, igen, rövid volt a poszt, de nagyon érdekes, és várom a sok kaland leírását!
Én kamionos cuccokból analfabéta vagyok, bár a TIR-sorozatot jópárszor láttam... :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 10:25:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem volt egységes már akkoriban sem. Lehetett halasztani. Meg volt ugye az "I" kategória (ideiglenesen alkalmatlan), stb.

@Herr Géza: Egy előnye van. Nagyon jól tudok csomagolni. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 10:26:34

@Dragonlady (now in Thailand):

Ez nem kötözködés, hanem jóhiszemű, ismeretterjesztési célú pontosítás.

Most pár tucatnyi emberrel több fogja tudni, hogy Kanadának nincsenek államai.

Vagy nevezzük Kaliforniát amerikai megyének?

**mimi** 2015.01.09. 10:38:35

Hiányérzetem van....folytatás??? :)

**mimi** 2015.01.09. 10:39:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

ezen én is elmorfondíroztam, de aztán hagytam a fenébe :)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 10:46:49

@maxval bircaman szerkesztő:
Szerintem, akit Kanada ilyen szinten érdekel, az utána nézett már régebben.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 10:49:57

@Herr Géza: felétek lehet...felénk sokakat ne vettek fel ezidőben, mert nem voltak kisz és párttagok...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 10:50:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Nem mindenki 18 évesen ment katonának"

nem. valami 26-28 év volt a határ...

adg 2015.01.09. 10:51:54

Jol indult kis poszt, nagy kar, hogy ilyen kurta lett. Tessek kiegesziteni es folytatni. :)

@CJKrisz: Kis pontositas. :) Melbourne-Adelaide-Alice Springs-Darwin utvonalon egy centi foldut sincs. Regi varosi legenda, hogy ausztralia belso teruletein nincsenek utak. Minden normalis varosba el lehet jutni muuton, a tavol eszakon van nehany par ezres varos, foleg banyavarosok, ahol esos evszakban jarhatalan az ut, vagy elontott. Es persze kisebb banyateruletekhez, abo kozossegekhez, ilyesmikhez vezetnek foldutak. Vagy az sem. :)
Adelaide-Darwin pl kifejezetten kivalo minosegu 'autopalya', a Stuart Hwy, kicsit tobb, mint 3000 km. Itt autopalya lehet a ket savos ut. Eleg szeles, tele van elozosavokkal a roadtrainek miatt, sok helyen 4 savos, es kivalo a felszine. Mi csak Katherinein mentunk rajta, siman tarthato a 130 vegig, kiveve ha feltart egy roadtrain valami emelkedon. Amugy azok is nyomjak 100-120as tempoban. Es 4 potkocsija is lehet.
Tobb rendes ut vezet nyugatra is. Pl Perthbe 4000+ km.

Ismerek attetelesen egy kamionos sracot, o "Videki Ifasok"-nak hivja a sorozatot, szerinte egy megrendezett baromsag az egesz, van nemi alapja, es az fel van tupirozva ezerrel. Kozel sem ilyen kalandosak az utak, es nem ilyen hulyek a soforok sem. A srac is eleg sokat jar az outbackben. Ellenben erdekes musor, ha valaki szereti az ilyesmit. :)

Itt egy par kep a Stuart-rol, par road train (a legjobb, amelyik tankol) meg ez-az a temaban, ha valaki erdekel: plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6102267654066519745

adg 2015.01.09. 10:55:52

@adg [Au, Darwin]:
Katherinein = Katherine-ig

Hari Seldon 2 2015.01.09. 11:06:53

OFF
Nézem a TF1-et. Itt tényleg nem sz@roznak. Hajtóvadászat van. Le vannak zárva az utak, a de Gaulle is lezárva.
Ezek szerint vissza akartak jutni a városba. Tegnap még felénk jöttek. Tőlünk 120 km-re valahol a belga határ környékén voltak. Aztán vissza akartak menni. Most egy hangárban vannak, esetleg túszok is vannak.
Na, jó egyenlőre ennyi.
ON

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 11:16:44

FYI
Wizzairnél CSAK MAI VÁSÁRLÁSSAL 20% kedvezmény van!
az Easyjetnél is, 03FEB-08JUL közötti jegyekre!

Hari Seldon 2 2015.01.09. 11:18:30

@**mimi**:
Igen, most már mindenhol lehozták. Ez már a végjáték.
Két módon járhatnak el helyesen:
Ha "tűzharc lesz" és lelövik őket, vagy egy ha elkapják őket, akkor egy teljesen zárt tárgyalás,asajtó teljes kizárásával.
(Ha egy nyílt tárgyalás lesz, ott megint elböföghetik a baromságaikat, a médiának. Ez a második céljuk: média nyilvánosság az elmebetegségüknek.)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 11:19:27

@Babette .:
Hú, köszi, mi is minden hónapban figyeljük.
(általában véletlenszerűen minden egy két hónapban van ilyen)

CJKrisz 2015.01.09. 11:22:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jelentem én annak idején 21 évesen kaptam először parancsot arra, hogy sorozásra kell mennem!

Golf2 2015.01.09. 11:22:30

@Hari Seldon 2: a kettes Golf még autó volt.Az nem zörgött 4évesen se,nemúgy mint az épp a szalonból kihozott új Yarisom 2000ben még japán gyártással.

CJKrisz 2015.01.09. 11:22:30

@adg [Au, Darwin]: Köszi a kiegészítést, korrekciót! Végre valaki, akitől első kézből lehet tudni, hogy mi a csízió. Nyilván az ilyen műsorok arra mennek rá, hogy nézze a nép. Nekem speciel tetszett, egy részt sem hagytam ki. :)
Egyébként az nekem is fura volt, hogy sokszor mentek akár ezer km-t is földutakon, holott nagy Google Street View "utazóként" szoktam bóklászni mindenfelé és én is azt láttam, hogy végig aszfaltutak vannak a kérdéses vonalon. A gugli autója is végigment az Adalaide-Alice Springs-Darwin vonalon és ott egy méter földút sincs, pedig a képek egy 2008-as projekt keretében készültek, a sorozat meg max 1-2 éve. Darwin mondjuk kissé foghíjas, de a múltkor be tudtam azonosítani az Egyetemet és környékét, amiről írtál egy bejegyzésedben. Megtaláltam a házakat is, amikről képek vannak a Google plus albumodban. :)

CJKrisz 2015.01.09. 11:22:30

@adg [Au, Darwin]: Ja, igen, 4 pótkocsi! Az a finomság, amikor a kolléga lerohad és őt is húzni kell.
www.youtube.com/watch?v=VAyA-wms6Bo
32:30-tól.
Üres pótkocsik fel a sajátra, hogy emeletes legyen a cucc és a legvégére még odaakasztjuk egy póttal a kolléga járgányát is. :)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 11:28:23

@Golf2:
Ez igaz. De most csak arra céloztam, hogy ritka őskorinak néznek ki az amerikai autók belső terei.

Evain 2015.01.09. 11:36:10

@CJKrisz: pótkocsinál már csak a szélsőséges útviszonyok jobbak. Most ez a legújabb reality őrület. Pl Alaszkában az emelkedőn megy elöl a terhelt kamion, utána meg két másik, ami tolja. :D No az nem kicsit lehet még stresszes.

nyuszigonosz 2015.01.09. 11:48:54

@Igaz Barát: Így van, ahogy írod, de: úgy tudom, nincs külön 3h francia szabály, mert kamionokra egyformák a szabályok az EU területén.

Igaz Barát 2015.01.09. 11:55:21

@nyuszigonosz(D) ESTP: Hát igen, valószínű nincsen ilyen, csak valami hülye pletyka lehet. Viszont érdekes, hogy olyan ember is ezt szajkózza, aki még kamionos múlttal nem dicsekedett eddig. :)

nyuszigonosz 2015.01.09. 12:02:48

@Igaz Barát: Nagyon sok tévhit kering, söt maguk a kamionosok is terjesztenek tévhiteket, pedig nekik jobban kellene tudni az elöírásokat.

Így nem csodálkozom azon, hogy bármilyen téma van, sok mindenki sok mindent rosszul tud. :-)

Igaz Barát 2015.01.09. 12:09:12

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ezek szerint már te is voltál parkolós továbbképzésen. :) Olyanra gondolok, ahol a leghangosabb, legerőszakosabb sofőrnek van mindig igaza. Persze általában hülyeségeket beszél, viszont azt nagyon meggyőzően, aki esetleg cáfolni akarja, azt lekiabálja. Az ilyennel nem érdemes vitatkozni sem, én legalábbis nem szoktam.

CJKrisz 2015.01.09. 12:09:40

@Evain: Ebben a műsorban is volt olyan, amikor Brisbane-ből vittek a kontinens belseje felé egy bányába egy böhöm nagy Caterpillar dömpert.
www.youtube.com/watch?v=RF0z3Vrzy40
5:40-től.
Szét volt szedve, külön kamion vitte a négy kerekét, egy másik a billenőplatót, a harmadik meg az alvázat. Ugye azt nem nagyon lehetett jobban szétszedni, úgyhogy az volt a legnehezebb. Csakhogy Brisbane-ből a kontinens felé elég dimbes-bombos a vidék, ahol van olyan komoly emelkedő is, amit ezzel a rakománnyal a vontató nem tud leküzdeni. Itt mondjuk nem a szerelvény mögé kötötték a kisegítő járművet, hanem elé (a videó vége felé van valahol 35-36 perc körül), így ketten húzták felfelé, de nyögött is rendesen a rendszer. :) De volt olyan rész, ahol hátra kötötték a segítőt és ő meg tolta a szerelvényt. Hátul lenni biztos nagy élmény, az ember lát maga elé 3 méterre és csókolom. :)
Emlékszem egy részre, ott meg a földúton kötöttek egymáshoz három(!) szerelvényt, mindháromnak volt három pótkocsija is! Az nézett ki durván, 175 méter hosszú szerelvény. Muszáj volt, mert ott is voltak kisebb bukkanók, 40-50 méter hosszú kaptatók, ahol egy szerelvény lehet, hogy megáll, elkapar, de így a hosszú vonat átment rajta, mert amíg az eleje ment a dombon, addig a vége tolta felfelé, amikor meg az eleje felért, akkor húzta a többit. De mondom ez valami elhagyatott földúton volt, egy ilyen szerelvényt meglátva a rendőr egy Stuart-on, tuti tarkón lövi mindhárom sofőrt. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 12:09:40

@Hari Seldon 2:

Nem, emlékszem rá.

A katonaság alól ugyan sikerült kivonnom magamat, de katonakönyvet kellett váltanom 17 éves koromban, s emlékszem a katonakönyvemben lévő szövegre. Abban az volt: sorkatonai szolgálatra behívható minden állandó magyarországi címmel rendelkező magyar állampolgár férfi 18-35 év életkor között, valamint háború alatt behívható szolgálatra minden 18-55 év közti magyar állampolgár.

Én féltem is, mert amikor 1997-ben Mo-ra visszaköltöztem, még csak 30 éves voltam. S a sorkötelességet csak

2004-ben szüntették meg, azaz még 5 évig veszélyben voltam. A szerencsém az volt, hogy:
- a hatóság nem tudta, hogy hol élek,
- akkoriban már nemigen hívtak be senkit 22-23 éves kor felett.

adg 2015.01.09. 12:27:20

@CJKrisz: Az egyetemtol kb 500 m-re lakom. :) A mi utcank rajta van a guglin. Ha megelegszel csak legifotokkal utcanezet helyett, akkor a bing map sokkal jobb darwinra, sokkal ujabb kepekkel, es nem a szaraz evszak vegen fotoztak vegig a kiegett, kiszaradt varost, hanem tok jo elenk kepei vannak. Mint amilyen most is.

Sajnos tul nagy tapasztalatom amugy nincs meg az outbackrol, kolykok kicsit nagyobbak lesznek, sokkal jobban be akarom jarni a kornyeket, veluk, vagy csak kettesben, meglatjuk. Kimberley, Alice kornyeke, Kakadu, van meg par dolog a listan. Szinte sehol sem voltunk meg.

Mrs. Clayton 2015.01.09. 12:28:28

@Herr Géza: ez nagyon nincs igy, az egyik ismerosom 67-es es nem mehetett gimibe csak ipariba a szulei politikai nezetei miatt, de meg nekem is irt az of-m ajanlast a gimibe, mondjuk mar nem volt sulya akkora

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 12:30:29

@Hari Seldon 2:

Eleinte nem hittem azoknak, akik szerint a CIA áll az egész akció mögött. De ezt a kamuüldözést látva, erősen el kezdtem gondolkodni vajon nincs-e igazuk. Lehet, hogy valóságsó is lesz a jövő hét végéig a témában?

Ja és: Je ne suis pas Charlie Hebdo!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 12:31:43

@Babette .: Jó nagy átcseszés ez a kedvezmény!!!!
Tegnap vettem jegyet 38 frankért, ma 60...
:(
Akkor mennyi a kedvezmény?
:(((
Easyjet

Mrs. Clayton 2015.01.09. 12:33:10

@Babette .: legkozelebb kerdezz engem mikorra vettem jegyet mert tuti masnapra lesz akcios :-)

Shanarey 2015.01.09. 12:37:55

Én is akkor voltam katona, amikor a poszt írója, és 20 éves voltam a bevonuláskor. Az az 56-os múlt, akkoriban még ért valamit negatív értelemben, persze ez is hely függő volt. nem mindenhol volt mindenki gyepes agyú mszmp rajongó. Az a bizonyos 88-90 közötti időszak nagyon pocsék volt a katonaságnál, mert a változások miatt sok volt a helyben járás, vagyis nem mehettünk ki a laktanyából, később pedig azért nem mert a munkásőrők lefoglalt fegyvereit kellett őrizni

@Dragonlady (now in Thailand):

Ő már csak ilyen, ha érdemben nem tud hozzászólni, akkor beleköt.

Ja igen és a klasszikus film a múltból.

www.youtube.com/watch?v=EnJEeHND_lQ

Evain 2015.01.09. 12:46:09

@CJKrisz: ebben az a legdurvább, hogy nem kötöttpályás, és kvázi 3-4 ember mozgatja azt a 175 m-es szerelvényt. :s
Ennél mondjuk az sem jobb, amikor Indiában visznek spéci szállítmányt, és mondjuk a hegyi szerpentinen kell végigmenni úgy, hogy sokszor a tükör sem fér el, és nem biztos, hogy a belógó szikla alatt el fog férni a teherautó, és a keréktől fél centire ott vigyorog a brutál mély szakadék. :) Dél-Amerikában vannak még ilyen dögös utak.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 12:46:24

@maxval bircaman szerkesztő:
"Ja és: Je ne suis pas Charlie Hebdo! "

Biztos voltam benne, hogy a vallási fanatikusok oldalán állsz.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 12:54:47

@maxval bircaman szerkesztő:
"Eleinte nem hittem azoknak, akik szerint a CIA áll az egész akció mögött."

Persze. Eleinte nem.
Aztán később sikerült "megbizonyosodnod arról, hogy erről is a CIA tehet, meg a Moszad, meg a gyíkemberek...

nyuszigonosz 2015.01.09. 13:03:51

@Shanarey(England) ISTP: Ez nagyon jó film, de ha már kamion, akkor ezt sem lehet kifelejteni:
www.youtube.com/watch?v=5MtAMc4i8OA

( emiatt félek még ma is, ha egy egy kamion túl közel jön mögöttem)

2015.01.09. 13:16:33

@maxval bircaman szerkesztő: nem a Chemtrailes reptile humanoidok? Biztosan talasz olyan forumot is, akik szerint ok voltak!

2015.01.09. 13:17:22

Jo a posxt, de ez az elet soha nem vonzott

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 13:20:38

@Hari Seldon 2:

Csak fekete-fehérben látsz. Ez nagy hiba. Lásd a mai cikket a honlapomon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 13:20:38

@Hari Seldon 2:

Tudható már, hogy a gyilkosságot két amatőr követte.

Tudható, hogy a francia titkosszolgálat és terrorelhárítás kb. a világon a negyedik leghatákonyabb, csak az amerikaiak, oroszok, izraeliek jobbak náluk.

Ezek után aki elhiszi, hogy a francia erők nem képesek elkapni ezt a két embert, az valószínű a húsvéti nyúlban is hisz.

Ha a német fociválogatott játszik a magyarral, s a magyarok rúgnak 10 gólt, de egyet sem kapnak, akkor persze lehet abban hinni, hogy csoda történt, de a valószínűbb mégis az, hogy a németek direkt vesztettek... ugye érted?

adg 2015.01.09. 13:23:15

@maxval bircaman szerkesztő: Nehogy mar azt akard nekem bebeszelni, hogy nincs husveti nyul, mert korberohoglek. Akkor ki tojja a husveti nyuszitojast??

**mimi** 2015.01.09. 13:28:58

@Shanarey(England) ISTP:
hűűűűű de régen volt...és milyen jó volt :))))))

**mimi** 2015.01.09. 13:30:28

@Hari Seldon 2:
+100

szerintem élve nem fogják el őket...

Hari Seldon 2 2015.01.09. 13:33:09

@charlieharper:
Sőt keres még olyat is, hogy gerilla marketing, hogy feltornázhassák a példányszámot.
Ne félj, kis idő, és kijön ezzel is.

2015.01.09. 13:33:16

@maxval bircaman szerkesztő: tobbszor probaltam ramenni a bircahangra, de a libsiOrbanBallib szavak random generatoran kivul mast nem lattam. Feladtam regen a remenyt, hogy ott valami szamomra erdekeset lassak

Hari Seldon 2 2015.01.09. 13:43:58

@**mimi**:
Valószínű, hogy nem.
Az ilyen elmebajosok mindig meg akarnak hani. Megkapják.
Nem lesz itt mártírság. Valószínű, hogy a nagy lövöldözésben "véletlenül" túl sokat kapnak, mondjuk 5 tárat a fejükbe, hogy még holtest se maradjon, ahova mehetnek a "zarándokok".

Hari Seldon 2 2015.01.09. 13:48:09

@charlieharper:
+1
Azt hiszi értelmes, pedig csak egy tudálékos, kicsit sokat googlizó, fanatikus.

(Mellesleg, szerintem amit ide be szokott "okoskodni" annak 98%-át mindenki ismeri. Kanadának nincsenek államai, na most mondd. Szerintem ezt sokan tudják, csak nem szeretnek beletudálékoskodni ilyen kis marhaságokkal)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.09. 13:48:42

@Hari Seldon 2: Van az a mondás, hogy aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha megb...k.

Átültetve is érvényes. Gondolom, tisztában vannak vele, hogy benne van a pakliban, hogy sorozatot kapnak a fejükbe.

Én csak azon mosolygok, hogy a média milyen rajtra készen áll. Órák óta beszélnek a semmiről a skyNEWS-on.
:)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 13:54:56

@Hari Seldon 2:
Azzal hogy azt írta, hogy "Je ne suis pas Charlie Hebdo!" Szerintem egyértelmű, hogy nem normális.

Ja, és most kérek két perces kiállítást, a HA-tól személyeskedésért.

PS: Vízilabdában és kézilabdában van ilyen, mielőtt Bicra megjegyezné ezt "segítőkészen"...

Hari Seldon 2 2015.01.09. 13:56:46

@svájci sapka (ch):
A TF1-en most a Porte de Vincennes környéki események mennek. Ott is egy másik fanatikus működik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 14:00:16

@adg [Au, Darwin]:

Elárulom, de ne add tovább: a chemtrailes reptil humanoidok.

CJKrisz 2015.01.09. 14:00:16

@adg [Au, Darwin]: Igen, azt megtaláltam. Mármint nem azt, ahol laksz pontosan, hanem csak bóklásztam az egyetem körül és felismertem, hogy a Google Plus képeiden a "Környék" címszó alatt láttam már ezeket a házakat. Szeretek egyébként ezeken így elmerengeni, hogy "agd ezen a környéken szokott bóklászni". :)
Az utcaképen jobban szeretem, de valóban, a bing műholdas képein élénkebb a táj, nem olyan fakó, mint a Street View-n. Majd csak lesz egyszer Bing Street View is. :)

CJKrisz 2015.01.09. 14:00:16

@Evain: Tökös gyerekek azok is! Néha látom egy-egy műsorban, hogy olyan helyen elmennek a 3 méter széles kamionnal, ahol én gyalog nem mernék. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 14:00:16

@Hari Seldon 2:

Le fogják lőni őket. Ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy a bíróság előtt fecsegni fognak.

2015.01.09. 14:04:42

@Hari Seldon 2: ja, kosher supermarketben. Mert gondolom epp pont arra vette az utjat

@maxval bircaman szerkesztő: akkor a vatikani svajci garda? A magyar siteokon nyomtak a CIAt, ugyanazok, akik az elso napon folyamatosan azt mondtak, hogy ezek orofik. Amikor a felvetel utan a katonai szakertok mar mondtak, hogy latszik a training, de nem profik.

Evain 2015.01.09. 14:05:38

@CJKrisz: Ugye? Jobban lehet rajta rettegni, mint egy horrorfilmen :D

Off
Utoljára horrorfilmet a Mamát láttam, de azóta egyet se merek megnézni, mert abban a kisebbik lány annyira hasonlít a lányomra, hogy egyszerűen képtelen vagyok elfelejteni azt a filmet. :s

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 14:07:26

@charlieharper:

A vatikáni gárda testőrség. Náluk a titkosszolgálat nem a svájci gárdában van.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 14:07:29

@Hari Seldon 2:

Engem nem sért az ilyen vélemény, semmi gond.

Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb ember számára hihetetlen az igazság.

Van ezenkívül egy sajátos emberi vonás: mindig alkalmazkodni a többséghez. Lásd: választások után rendszeresen többen nyilatkozzák, hogy a nyertesre szavaztak, mint amennyiben valójában rá szavaztak.

Alapvetően ez egy hasznos emberi vonás, a túlélést segíti.

Nekem meg olyan a személyiségem van, hogy marhára idegesít, ha véletlenül egyetértek az éppen többségi véleménnyel. Ilyenkor el vagyok keseredve, s addig nem nyugszom, míg nem találok valamit, amiben legalább részben ellen tudok ellentmondani. Elismerem, hogy ez részben beteges dolog, de ez van. A feleségem ezt beteges vitatkozási ingernek nevezi. Viszont mégis azt hiszem, hogy még így is jobb hosszú távon a direkt okvetetlenkedés, mint az ellenkező véglet.

Mrs. Clayton 2015.01.09. 14:09:56

@charlieharper: mondjuk vicces is volt, h a nagy szakerto leprofizta oket csak mert hidegverrel lelottek nehany embert es mert felvettek egy cipot az utrol, viszont a kocsiban hagytak a szemelyijuket, jo hogy nem adtak meg a kesobbi tartozkodasi cimuket is ezek a nagyon profik

2015.01.09. 14:12:23

@maxval bircaman szerkesztő: nem kell ehhez titkosszolgalat. Az a lenyeg, hogy a mogotte levo hatterhatalmat szolgaljak.
Marmint a konspiracios teoriak kedveloinek

2015.01.09. 14:14:48

@Jess G: ja, meg rossz cimte mentek. Utana rossz emeletre. Es egymas csore toltott fegyvere elott setaltak.
Marha profik

Mrs. Clayton 2015.01.09. 14:19:15

@charlieharper: kb mint a magyar "szakerto" en mondjuk nem erzem annak magam, de azert ilyeneket nem a profik csinalnak, inkabb a fegyveres idiotak, es perszea nagy profik csak ugy random egy nappal kesobb kivalasztanak egy faluvegi nyomdat, ahol exhasra tuszokat ejtenek egy ejszakai erdoben bujkalas utan, hogyne....
jol kidolgozott, tobbszor begyakorolt tervnek tunik

Cheap Charli 2015.01.09. 14:28:19

@Babette .: Ez a csak ma tegnap is volt. Én sikeresen vettem is pár jegyet. A legdurvább Bp - Luton 3772Ft :)
Ahogy látom mára azért feljebb mentek már az árak kicsit.

Mrs. Clayton 2015.01.09. 14:34:34

@btiborc: tegnap a clubtagoknak, ma mindenki masnak, ez mindig igy van
persze lutonbol bp-re elotte egy hettel is 19 font volt a normal es 11 a clubtagos ar
mondjuk a durva ujabban a csomag, ugyanis, ha utolag teszed bele, valami horror aron adjak

Cheap Charli 2015.01.09. 15:20:20

@Jess G: Ezt nem tudtam.
Hála az égnek elég nekem a kis csomag is. Otthon is meg itt Londonban is tartok ruhát. Meg hát úgyis csak egy két napra megyek haza. De tegnap megvettem előre e jegyeket egészen húsvétig. :)

soad1221 2015.01.09. 15:47:25

@maxval bircaman szerkesztő: bocs, de azért így könnyű konteokat gyártani :)

persze, hogy lelővik őket. van 2 állig felfegyverzett, meg 8000 másik állig felfegyverzett... a 2 állig felfegyverzett pontosan tudja, hogy nincs sok esélye, ezért inkább pusztít, amit tud. a 8000 állig felfegyverzett, meg nem szeretné tétlenül nézni, hogy a 2 állig felfegyverzett pusztít a mit tud, ezért inkább lő.
meghalnak, tudja ezt mindenki - erre könnyű mondanod, hogy azért mert fecsegnének :) szerintem meg azért mert tudják a hidegfúzió képletét, és a csúnya olajipari óriások ezt nem szeretnék.. vagy azért mert nem is arabok ők, hanem kínaiak, és.. na ezen még gondolkodnom kell

blackhairlady 2015.01.09. 15:58:52

@adg [Au, Darwin]: Karacsony kornyeken autozok eppen haza, fordulok ra a foutra. Itt 2 savbol lehet kanyarodni, en mentem a kulson, egy bazi nagy csoros minimum 66 potkocsival kanyarodik parhuzamosan mellettem a belso savban. komolyan mondom, halalfelelmem volt:)))
Viccesek egyebkent ezek a csorosek amikor nincs semmi rakapcsolva.

blackhairlady 2015.01.09. 16:09:05

@Herr Géza: Ez nem egeszen igy van. Nekem volt egy osztalytarsam a kozepiskolaban. Azert nem vettek fel a Kozgazdasagi Egyetemre, mert a szuleinek maszek boltja volt. Teljesen ki volt akadva az osztalyfonok is, azert maradt meg ennyire bennem. Meg fellebbezest is irt a tanar, mert egyebkent meg kituno tanulo volt a lany. Par evvel kesobb tudta csak elkezdeni a sulit. Es ez 84-ben volt pontosan

Shanarey 2015.01.09. 16:12:28

@maxval bircaman szerkesztő:

Persze, hiszen te ebben is "szakértő" vagy, mint annyi más dologban. Gondolom te vagy a TEK titkos tanácsadója, azért ilyen idióták azok is.
Értem én hogy téveszméid vannak, de miért kell ezt itt propagálni?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 16:17:58

még valaki szeretne lecseszni, mert hoztam egy hírt...?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 16:34:47

@Herr Géza:

Egészen a 80-as évek végéig nem vettek fel olyanokat bizonyos szakokra, aki egyházi gimnáziumban érettségiztek.

S az 56-os harcosok gyereikeit kőkeményen diszkriminálták egészen Kádár lemondásáig.

Az tény, hogy kisebb volt a nyomás, mint korábban.

Az én apámat 1958-ben nem vették fel az egyetemre kitűnő érettségivel sem, mert X-származású volt, így jelölték akkoriban azokat, akiknek a szülei nem voltak se munkások, se parasztok, se tisztviselők - magyarul: papok, tőkések és egyéb gonosz emberek gyerekei. Nagyapámnak péküzeme volt, így tőkésnek számított. Pedig apám KISZ-tag volt, meg minden hasonló követelményt teljesített.

Végül az apám bolgár ösztöndíjasként került be a magyar egyetemre. Ez nem vicc, egyszerűen elintézte a nagymamám. Így már nem X-származású volt, hanem vendégdiák baráti szocialista államból.

Kicsit olyan, mint Hofi egy régi viccében:
- Magát miért nem vették fel az egyetemre, annak ellenére, hogy kommunista párttag?
- Az önéletrajzom miatt. Beleírtam az igazságot: az öcsém nyilas volt.
- S az öccsével mi lett?
- Őt felvették, mert az önéletrajzában az szerepelt, hogy a bátyja kommunista.

empoftla 2015.01.09. 16:34:48

@maxval bircaman szerkesztő: Persze, hogy a CIA áll mögötte, ki más lehetne? (Esetleg a Mossad, amerikai támogatással). Mert békés iszlám hithű terrorista ilyet magátol nem tesz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 16:43:11

@Shanarey(England) ISTP:

Igyekszem nyitott szemmel járni-kelni, s sokat gondolkodni. Igyekszem nem kitenni magamat a médiák manipulatív hatásáin. A hozzáállásom mindig szkeptikus. Így képes vagyok a meglévő adathalmazból kibogarászni az igazgyöngyöt, s helyes következtetésekre jutni.

Évek óta csiszolom ezt a képességemet. Bár aláhúzom, még nem sikerült a nagy összképet átlátni minden vonatkozásban. Ezt a hiátust érzem minden nap. Ez úgy szoktam kifejezni: nem sikerült felállni a világmindenség burkára. Ez az oka annak, hogy időnként tévedek. De ezt nem szégyellem, a tévedések sorozata vezet az igazság felé.

Nem propagálok semmit, inkább ezt úgy fejezném ki: megrezdítem időnként a szólás harangját. Eleve semmi esélyem a bezárt fülűekre hatni, hiszen azok mindig elfogadják a kész infót a médiákból. Sorolhatok példákat, akár politikai, akár teljesen politikamentes kérdésekben is.

Shanarey 2015.01.09. 16:57:16

@Babette .:

Nem szeretem ha a butaság, a reklámmal párosul.

2015.01.09. 17:11:19

@soad1221: +1. Az osszeeskuves-elmeletekkel nem lehet vitatkozni, eleve igy vannak kitalalva. Ha megtortenik a terrortamadas, akkor a titkosszolgalat engedte direkt. Ha nem tortenik meg, akkor a titkosszolgalat akadalyozta meg. Ha lelovik az elkovetoket, az a titkosszolgalat miatt van. Ha elmenekulnek, az is. 'You can't win.'

Muscari 2015.01.09. 17:16:03

@33621: vegigolvastatok ezt ujkurir.blog.hu/2015/01/08/interju_egy_francaorszagban_elo_magyarral ? Ki ez a csaj, aki ezt nyilatkozza: "A világ eultasítja a zsidó embert" ? Kicsit ugy tunik, hogy magyarul is elfelejett.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.09. 17:16:35

@empoftla:

Izraelnek ez nem érdeke, így kizárnám a zsidó szálat a történetben.

Érdekes kor ez: ellentétben a 70-es, 80-as évekkel, manapság Izrael a békülékenyebbek táborát erősíti. S nem az izraeli szélsőbalra gondolok, hanem a kemény jobbos cionistákra.

Látványos a szakadás az USA és Izrael külpolitikája között pár éve, ez sosem fordult elő korábban.

Izrael egyetlen érdeke jelenleg az iráni atomprogram leállítása. Ez az akció inkább Al-Kaida vagy IS akció lehetett, márpedig az Al-Kaidát és az IS-t Irán kb. ugyanúgy utálja, mint az USA. Azaz ez elvonja a figyelmet Iránról. Ez pont az izraeli érdekek tökéletes ellentéte.

Ezért valószínűtlen Izrael részvétele az ügyben.

Shanarey 2015.01.09. 17:18:38

@Muscari:

Olvastam, amit az illető hölgy előad, az a heveny sötétség tipikus esete. De hát ez van szerepelni akart.....

2015.01.09. 17:29:10

Tovabbi off / osszeeskuves-elmelet: most lattam egy Youtube-videot amiben azt fejtegeti egy amerikai ficko hogy a rendor leloveserol keszult video hamisitvany mert nem folyt ver. Azt hiszem mara elegem volt az internetbol, inkabb megprobalok konyvet olvasni vagy valami mast csinalni...

Bonjour 2015.01.09. 17:32:05

@Shanarey(England) ISTP: egyetértek, olvastam, aki Charlie Carliy-nak írja, az nem élt Franciao-ban egy percet sem, vagy ha igen, akkor nem tud franciául. Teljes sületlenségeket hordott össze.

soad1221 2015.01.09. 17:36:00

@Mirjam2: persze tudom én :) de ennél egy fokkal lehetne bonyolultabb is. láttam már olyat ami egészen összefüggő és értelmes eszmefuttatás.. de max, bocs, ez gyenge volt...

morsels (törölt) 2015.01.09. 17:36:17

@Mirjam2:
Pedig a BBC-n kket erdesseg is van.
Az egyik, hogy egy saudi sracot 1000 korbacsutesre iteltek, a masik meg hogy az oroszoknal most mar nem kaphatnak jogositvanyt, nem vezethetnek autot transgender es tranzszexualis emberek.

:-)

Bonjour 2015.01.09. 17:39:04

Max!
Nem lesz tüntetés a Charlie következő megjelenésénél, tegnapi megemlékezés után módosítva lett. Remélem örûlsz. Szólok, ha változás van.

Ellenben én azért ott leszek (most hál'istennek nem vagyok ott). Max, te mindent tudsz úgyis, belelátsz a titkos bugyrokba is, mond lehet mennem biztonságosan? :))))) nehogy válaszolj...

**mimi** 2015.01.09. 17:40:41

"Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – jelentette a Libération. Ott készítik a következő számot, "a túlélők újságját". A Charlie Hebdo jövő szerdán várhatóan a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg. "

Nem tudom.....ez csak engem zavar???

nyuszigonosz 2015.01.09. 17:42:56

@Muscari: Ebben a szövegben végtelenül sok nem tudásból adódó butaság van, ezenfelül meg a hölgy sötét mint a föld.

2015.01.09. 17:48:52

@morsels: hogy lehet 1000 korbacsot kibirni? 20 utan nincs bor a hatadon

Bonjour 2015.01.09. 17:52:51

Ez nem az európai muszlim közôsség bulija, utálják ezt, ahogy Kövért az erdélyiek, csak más a szint. A bevándorlás teljes megakadályozása hülyeség lenne hosszú távon, azonban szűkíteni kell. Sok muszlim is ezt gondolja. Időt kell hagyni a jelenlegi muszlimoknak, akik itt élnek, és az "őslakosoknak" is.
Az azonban kiderült azóta, hogy ez az akció megint a közelkeleti arab válság fontos része. Az ottani szélsőségesek nyugatot külső ellenségnek szeretnék beállítani. Ezeket a talajtvesztett gyerekeket (most már neki is béke poraikra) céljaiknak felhasználták. Korábbi védőügyvéddel készült riport nagyon érdekes, szívesen megkeresem, akit érdekel. Sajnos ékes francia nyelven.
Itt a közelkeleti muszlimok közötti hatalmi harc van, ezért nem várható eszkalálódás európára... Egyenlőre legalábbis. De elszórt hasonló események sajnos igen.
Hál'Istennek, túszok épek.
Elnézést az offért, megyek.

eagles 2015.01.09. 17:57:26

@maxval bircaman szerkesztő:

Tarts ki Max! Veled vagyok! Ja, meg Vietnammal.

Bonjour 2015.01.09. 18:02:21

@**mimi**: nem ez lett abból a 14-i dologból. Akkor jelenik meg a következő szám. Ne zavarjon, ez csak egyszeri lesz valszeg. Amolyan tüntetés féleség. Több minden indult egyszerre, de ebbe csatlakozott mindenki. Nem volna ildomos tüntetni, az áldozatok emléke miatt, ezért ebbe csatornázódtak bele a kezdemémyezések, szerintem jó ötlet. Intelligens válasz.
Ha soknak találják is sokan a Charlie stílusát, nem szabad elítélni. Ez a gúny a francia kultúra szerves része évszázadok óta. Ezt csak az érti, aki ismeri. Aki ott él, annak ismernie kell(ene). De ezek "elhullajtott szülők nélküli gyerekek" voltak. Megjegyzem Houellebecq is eredetileg, ő sem kellett a szüleinek. De ez más tészta.
@charlieharper:
Charlie. Az igazi, Harper. Ezért vagyok oda a zsidó vallásra, mert az teljes mértékben szeretetre épül. Ha elfogadóbb lenne, lehetne világvallás, de akkor nem ugyanez lenne. Ezen már sokat morfondíroztam. És Max, most ne szólj be, ez egyszer.

nyuszigonosz 2015.01.09. 18:03:09

@Bonjour: Sajnos úgy néz ki, nem épek a túszok. :-(
Vagyishogy nem mind.

2015.01.09. 18:07:38

@Bonjour: erdeklodnek, higy gazdasagi szempontbol miert is eri meg a franciaknak a maghreb, masreq aradat?
Tudom, tudom oregedo Europa, valakinek ki kell termelnie a nyugdijat. Nadehat, azok nem ok kesznek
1) a masodik generaciobol is meg 40% munkanelkuli es segelyre szorul, az elso generaciobol megtobb
2) aki meg dolgozik, legalabbis a UKben, joval kevesebbet keres, mint europai tarsuk, kevesebb adobevetelt eredmenyez (sokkal tobb gyerekkel).

Legyszives vezesd le nekem szerencsetlen hulyenek, hogy miert is jo ez a flansziàknak.

Az elso ponthoz a stat a Hexagonebol valo.

2015.01.09. 18:10:28

@charlieharper: Reszletekben kapja, 50-et egyszerre. Tiz ev bortonre is iteltek, igy lesz ideje elszenvedni a csapasokat...

2015.01.09. 18:11:20

@Bonjour: ooooo. Nem is tufom. Ezen soha nem gobdolkoztam. De nem mondanam. Ennel sokkal komplexebb szerintem. Nem veletlenul van a heberben I-tennek annyi neve; szereto, igazsagos, vedelmezo. Mind, mind egy egy attributum.

M. Péter 2015.01.09. 18:12:30

@maxval bircaman szerkesztő: Tanulmányi versenyen első 10. hely még a rossz származást is ütötte. Ismerek valakit, aki OKTV-t nyert, így jutott be az egyetemre, pedig apja evangélikus püspök volt.

2015.01.09. 18:13:23

@Mirjam2: oh, mi denre gobdoltak. Mire visszajon valamennyire a bor, ismet letepi a korbacs. Zsenialis. Ehhez kepest a waterboarding egyszeri humanus megoldas

2015.01.09. 18:14:56

@morsels: Ez igen - hirek Keletrol. En tovabbra is megingathatatlanul hiszek a Bolcs Vezer keleti nyitas-strategiajaban! (Ezt a kommentet elmentem es mindenkeppen hivatkozni fogok ra abban az esetben ha letartoztat barmilyen orszag titkosrendorsege...)

2015.01.09. 18:20:45

@charlieharper: Es gyakorlatilag teljes vagyonelkobzasra is iteltek (1 millio riyal buntetes), hogy egesz eletere nincstelen legyen es termeszetesen ugyvedet se tudjon fizetni. Nem mintha vallalkozna valaki a vedelmere, miutan az elozo ugyvedjet 15 ev bortonre iteltek (vadak: 'undermining the regime and officials, inciting public opinion and insulting the judiciary': www.theguardian.com/world/2015/jan/08/saudi-arabia-blogger-raif-badawi-public-flogging). Hiaba, nem egy liberalis demokracia ez itt, na. Nem hisznek a szolasszabadsagban.

**mimi** 2015.01.09. 18:21:24

@Bonjour:
értem...és köszönöm

Hari Seldon 2 2015.01.09. 18:26:36

@maxval bircaman szerkesztő:
"Igyekszem nyitott szemmel járni-kelni, s sokat gondolkodni. Igyekszem nem kitenni magamat a médiák manipulatív hatásáin."

Ezért magadat manipulálod. Ügyes.

"A hozzáállásom mindig szkeptikus."

Persze. Azért vagy ilyen bigott vallásos. Abban nem vagy az.

"Így képes vagyok a meglévő adathalmazból kibogarászni az igazgyöngyöt, s helyes következtetésekre jutni."

...És kitalálni, hogy a CIA és Mosad volt együttvéve. Gratulálok

Hari Seldon 2 2015.01.09. 18:29:46

@Muscari:
Olvastam. Nem lennék meglepve, ha ugyanaz lenne.
Ez már Sebestyén Balázsi mélység.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 18:36:03

@**mimi**:
""Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – jelentette a Libération. Ott készítik a következő számot, "a túlélők újságját". A Charlie Hebdo jövő szerdán várhatóan a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg. "

Nem tudom.....ez csak engem zavar???"

Nem tudom, szerintem ez a szekuláris demokráciának az erejét mutatja, hogy az ilyen férgek nem érik el céljukat és a társadalom átgázol az ilyen elvetemültek célján
Egyébként, gondolom, a több bevételből csinálnak egy díjat, vagy az elhunytak családját támogatják. - Csak tippelek.

empoftla 2015.01.09. 18:36:49

@maxval bircaman szerkesztő: Igen bocs, tévedtem. Szóval ezen eseményeket CIA (és nem a Mossad) háttéroperációjával lehet megmagyarázni. Lehet, hogy a “terrorsták” (hacsak maguk is nem CIA ügynökök voltak) akkor nem is tudják hogy mint a marionett-babákat rángatják (rángatták) Őket az USA ügynökei. Ja és a Charlie Hebdo is egy CIA kihelyezett tagozat, amivel a feszültségkeltés az amerikaiak célja.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 18:48:43

@empoftla:
Ez a jó megoldás!

Megkapod a "Birca különdíjat" összesküvés kategóriában!

Bonjour 2015.01.09. 18:49:14

@charlieharper: hát igen. A komment műfaj ezért csak laza kikapcsolódásra jó igazából.
Azt hiszem, ha leülnénk beszélgetni, akár csak egy kommentfolyamban, hosszan, egyetértenénk.
A korábbi kommentjeim alapján nyilvánvaló, hogy az EU-n kívüliek bevándorlását szigorúan korlátoznám és feltételekhez szabnám. Azonkívül az iszlám vallásgyakorlást a négy fal közé terelném, ott azonban szabadon engedném, mert ahhoz nincs köze senkinek sem, ha már itt élhetnek, de ne legyen nyoma kint, a falon túl, újuljanak meg (ez folyamatban, nincs tippem, hogyan lehetne rásegíteni és kell-e rásegíteni). Ha zsidóknak megfelelt a kereszt a suli falán, feleljen meg a muszlimoknak is (több per volt,hogy le kell venni). Ne a muszlimok miatt kelljen levenni a keresztet a falról, ha az annak a közösségnek jó volt eddig. Sok tisztreletreméltó tagjuk van, de hozzájárulásuk az eu-i kultúrához nem mérhető össze a zsidókéhoz. Azonkívül az eu-i toleranciát az újonnan jöttek félreértik és alanyi jognak hiszik.
De a sok értelmes muszlimot nem üldözném el. Most még pont annyian vannak, hogy épphogy, de talán még kisebbségben maradnak és képesek lesznek egy lassú asszimilációra. Aztán talán beolvadnak lassan, nem eltűnnek, csak átalakul a társadalom. Terroristagyanús személyek ki, de ez nagyon veszélyes terep, mármint eu-i jogállamban.
Remélem érthető vagyok.
Nagyon nehéz így beszélni, mert a te írásod meg azt sugallja, mintha kitoloncolnád összeset. De nyilvan nem ezt akartad mondani, csak te is az ördög ügyvédjét játszod, én is szoktam.
Tudom adatokkal jöttél, illene azzal válaszolnom. De az több idő, sorry, nincs most, már 3 kommenttel előbb búcsúztam, csak aztán ittragadtam. Amúgy a 40%, az inkább 50%, de ebben vastagon benne vannak az észak-afrikaiak Párizs külvárosaiból.
Amúgy szívem mélyén a 20 századi Malmöt akarom, és a 80 évek Párizsát, vagy korábbit akár, nem zavar egy kis muszlim közösség, de abban igazad van, hogy itt a határ. Ugyanezt kívánja a legtöbb eu-i, csak senki nem meri kimondani. Ugyanakkor, Charlie, nem lehet visszacsinálni ezt az eszement bevándorlást, akik itt vannak, azokkal kell kezdeni valamit.
Ez hosszú, és sajnos jogar sincs a kezemben, meg a bölcsek köve sem. Kommenthossz meg lepkeszellentésnyi, még egy nyavajás lábjegyzetet sem lehet belerakni :)))).
Később visszanézek, most muszáj mennem.

Bonjour 2015.01.09. 18:50:55

@Hari Seldon 2: :)))))
Hatalmas, milyen jókat szólsz ma be.

Bonjour 2015.01.09. 18:54:56

@Bonjour: bocs, annyit pontosítok, hogy az észak afrikai ugye lehet muszlim. Csak most azzal a háttér-gondolattal írtam, hogy mindenkinek világos, hogy ez a közel-keleti események folyománya itt.
És nem, nem jó az az áradat sem, de a születésszámokat és az emberi jogi egyezményeket nézve (nem értek hozzá :)) ) szerintem a nulla immigráció nem kivitelezhető. Persze a fene tudja, néha nagyot fordul a világ.
Engem kérdezel: engem nagyon zavar. De az más tészta.

Bonjour 2015.01.09. 18:56:29

@Bonjour: és ha egyiptomot nézek, akkor utolsó kommentemmel sincs igazam. Ezt most hagyjuk, valamelyik nap nyugidtabban ki lehet ezt tárgyalni, sebtiben írva, miközben emaileket írok másik nyelven... Nem lehet.
Sorry.
Szép estét mindenkinek.

Bonjour 2015.01.09. 19:04:02

@nyuszigonosz(D) ESTP: Ui: utána olvastam, hogy mégis vannak halottak a túszok között... Úristenem, szerencsétlenek, szörnyű.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.09. 19:12:11

apostrol csak .. ez lehet hogy korhoz van kotve , ez a kamionozas mert en fiatal koromba voltam sofor, de csak pesten soha nem hosszutavon ( taxi , mirelit terités , azutan maszekba epitoanygok, butor ) ha most hosszutavra indulok alig erek ki a garazsombol es esik le a fejem, elalszok ... most oda -vissza vezettunk felvaltva floridaba de 3-3 nap kellett hozza , tizen év elott egy-egy nap alatt megallas nelkul lehuztuk ..

Hari Seldon 2 2015.01.09. 19:13:49

@Bonjour:
Köszi, ma ilyen napom van. Két teregetés közben néha kijön belőlem ez.
Jut eszembe: a honlapon csináltunk egy Franciaország csoportot. (csak hogy tudj róla) Illetve a Kardio a déli barátunk, is létrehozta később a Franciaországi magyarokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 19:23:56

@adg [Au, Darwin]:
Nem az utastérbe hozza be hanem alája.
Attól hogy előtte van a motor, a szorosan vett utastérben nincs több hely. Nézd meg hogy mennyivel alacsonyabbak a csőrösök fülkéi. Azzal a hodállyal van több hely ami a fülke mögött van de az megint helyi specialitás mert Európában az is a pótkocsi hosszából venne el hasznos rakteret.
Akár előtte akár alatta van a motor az el van szeparálva az utastértől.

empoftla 2015.01.09. 19:24:31

@Hari Seldon 2: "És kitalálni, hogy a CIA és Mosad volt együttvéve"

Bocs, ezt én írtam. De Max kijavította, nem a Mossad hanem (csak?) az amerikaiak. És Ő tényleg tudja! (Most nem merem leírni, hogy miért is).

Bonjour 2015.01.09. 19:25:51

@nyuszigonosz(D) ESTP: néztem, hogy mit nézhettem be, de ugye először csak az volt, hogy túszok élve sértetlenül ki. Ez még nem a hivatalos bejelentés volt, hanem amit az ott várakozó újságírók tudtak.
Azóta a vasárnapi megemlékezés miatt is aggódnak. Lehet, hogy az sem lesz. Ha tud valaki valamit, majd írja meg.

Bonjour 2015.01.09. 19:26:58

@Hari Seldon 2: ez a nevük? Meg fogom nézni. Köszi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 19:30:17

@Igaz Barát:
Simán beraknak egy V10-es motort a fülke alá.
Nem gond.

Igaz Barát 2015.01.09. 19:36:36

@diggerdriver: Persze, én is jártam Tatra-val. De nem mindegy, mekkora helyet tudnak kialakítani. Sokkal komfortosabb, ha keresztül-kasul tudsz sétálgatni a kabinban, és nem kell átmásznod a motoron.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.09. 20:01:15

En is olvastam volna me'g tovabb...remeljuk, lesz folytatas:) Ja, uzenem a kedves posztolonak, hogy ha CA-ba jon fuvarozni, figyeljen, hogy a diesel truck eloirasoknak megfeleljen itt, mert megbuntethetik, ha nincs szuro a motoron :) www.arb.ca.gov/msprog/onrdiesel/onrdiesel.htm (ennel a cegnel dolgozom:)

Sütemény1975 2015.01.09. 20:03:37

Jol indult a sztori, aztan gyorsan lett vege. Folytatast kerunk!
A soforok piheneset, munkajat szabalyozo rendelkezeseket olyanok alkottak, akik kozelrol sem lattak kamiont.
Szoba kerult a francia szigorubb szabalyozas. Lehet, hogy van ilyen, hiszen az unios (561/2006) rendeletnel szigorubbat hozhatnak a tagok, csak lazabbat nem.

Sütemény1975 2015.01.09. 20:06:00

@Zsuzsi65: en akarok oda menni fuvarozni :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 20:06:36

@Igaz Barát:
Már nagyon régen nem kell átmászni a motoron. Teljesen sík az utastér. Sőt teljesen függetlenül mozog az alváztól.

Quercus a favágó 2015.01.09. 20:11:17

@diggerdriver:

"Bircának igaza van."

Szerintem is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.09. 20:17:00

@Sütemény1975: varunk szeretettel Kaliforniaban :)) ha van egy kamionod, aminek a motorja 2007 v. ujabb, akkor sima ugy, ha oregebb, akkor tegyel ra filtert :)

Hari Seldon 2 2015.01.09. 20:19:22

@empoftla:
Értem. Én akkor a héten neked javasolnám a Birca díjat összeesküvés kategóriában. Még a többi kommentelőt is megkérjük, hogy szavazzon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 20:35:16

@QUERCUS: Persze. A libsik beleharaptak a kígyó farkába(mert joguk volt) a kígyó meg úgy gondolta hogy jogaitok lehetnek de életetek nem lesz.
Ilyen egyszerű.
Ha egy főemlős nem tudja azt hogy egy alacsonyabb fejlődési szakaszban lévő állattal nem játszunk akkor így jártak.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 20:36:08

@diggerdriver:
Miben? Hogy CIA akció volt? Ha szerinted ez normális állítás, akkor eléggé csalódtam benned.

Igaz Barát 2015.01.09. 20:37:08

@diggerdriver: Tudom. Azt még mindig fenntartom, hogy kényelmesebb fülkét lehet kialakítani csőrös kamionban, és ennek fő oka a motor elhelyezkedése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 20:41:48

@Hari Seldon 2:
Nem, abban hogy a libsik túl messzire mentek.

@Igaz Barát:
Ezt én teljesen máshogy látom. Nincs köze a kettőnek egymáshoz.
Ha csak a tényleges utasfülkét nézzük nem a mögötte lévő hombárt akkor semmivel nincs előnyben a csőrös.

Igaz Barát 2015.01.09. 20:42:18

@Sütemény1975: Teljesen egyetértek. Ezek a szabályok nem a sofőr pihenését szolgálják, hanem az autóét.

Érdekelne, hogy az amerikai szabályozás értelmesebb e. Amit olvastam róla, aszerint abban is vannak buktatók.

Bonjour 2015.01.09. 20:43:08

@charlieharper: jó, most jut eszembe, mintha te gyerekkorodban éltél volna Algériában. Ha igen, akkor kérdem, milyen volt ott? Sok ott dzsihádista, de akit én ismertem, utálta Algériát, esze ágában sem volt visszamenni, és nagyon tanultak, hogy maradhassanak. Vagy több tanárt is ismertem Marokkóból. Az a régió (magreb) a 80-as években voltak nagyon aktívak, nem?
Én nem vagyok külpolitikus, de azért az látszott, hogy ez nem onnan jön, mármint abból a régióból. Nincs köze ahhoz a nagy többségű muszlimokhoz, akik Parizsban élnek,
Nem beszélve a sok nem muszlim feketéhez, mert nem mindenki muszlim, de személyes megfigyelésem szerint sokkal kevesebben képesek a felemelkedésre náluk.
Mi köze ennek az agymosott gyerekekhez, akiket nem is onnan irányítottak? Nem értem.
De tényleg nincs szükség több bevándorlóra. Ebben igazad van.

Mondjuk Houellebecq is fóbiás, nemrég utánaolvastam, mert nem tudtam róla, nem volt èrdekes, de most az, szóval ő is Algíriában született fr. mama hagyott a sorsára. Nem ez a lényeg, hanem a franciák kuturálisan erősen kötődnek észak-a-hoz, ahogy az angolok a pakikhoz, hiába...

De... Én nem értek ehhez. Én is csak okoskodom. Meg nem is értem miért támadtál nekem. Ezen most elgondolkadtam. Peace. Nem olyan egyszerű ez, én viszont egy egyszerű földi halandó vagyok, aki szereti több felől nézni a dolgokat.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 20:48:03

@diggerdriver:
Akkor még egyszer:

A javaslat ugyanis az, hogy „mivel az Iszlám Állam terroristáit a jelek szerint nem áll módunkban megváltoztatni, csak mi magunk tehetünk bármit is a védelmünkre”, ezért a megoldás, ha „nem közlünk szakmányban ilyen minden tisztességes polgár számára viszolyogtató karikatúrákat”.

A nő ne legyen nő, a karikaturista ne legyen karikaturista, a krumplileves ne legyen krumplileves. Köszönjük a jó tanácsot.

Az intelem praktikusságát bárki fölmérheti, aki belegondol abba, hogy milyen mértékű meghunyászkodás felelne meg az elvakultaknak.

Nyilvánvalóan csak a teljes behódolást fogadnák el, és MINDIG A LEGERŐTELJESEBB BÍRÁLATOT – legyen az bármennyire illedelmes és tárgyszerű – VENNÉK CÉLKERESZTBE.

A szabadság ellenségeinek végső soron csak a szabadság totális hiánya felel meg,

éppen ezért provokál a valódi humor, ezért kérdőjelezi meg az összes tekintélyt, hogy ne hagyja azt a félelem nélküli, szabad életre rátelepedni.

MAGYARUL: AZ EURÓPAIAK LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE HÁTRÁLNÁNAK, ÉS AKKOR TÉNYLEG BEKÖVETKEZNE A SARIA. CSak akkor már "önként"

hvg.hu/velemeny/20150108_A_franciaorszagi_gyilkossagokra#zbqd9q

Igaz Barát 2015.01.09. 20:48:32

@diggerdriver: Én sofőrszemmel nézem, és a mögötte lévő hombár a lényeg, ahol nem mindegy, hogy egy 80 cm széles ágy van meg alatta két doboz és egy hűtő, vagy egy normál ágy, néhány szekrény a cuccaimnak, hűtőszekrény és mikró, köztük tánctérrel. Lakás szempontjából a belmagasság is fontos.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 20:49:18

@Hari Seldon 2:
Azért írom ezeket nagybetűvel, mert nincs vastagbetű, vagy más kiemelés. Jó lenne elintézni már ezt funkciót.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 20:55:35

@Igaz Barát:
Na várjál. Itt keveredik az ok és okozat.
Azért van csőrös kamion hombárral együtt mert az ottani szabályok csak a pótkocsi hosszát szabályozzák.
Egy fülke alatti motorú kamionnak is lehetne hombárja de az a hasznos teret venné el.
Magyarul.
A csőrösnek meg van engedve hogy hombárja legyen.
A többi csak maximum felfelé tud terjeszkedni.
Szóval nem azért van hombár MERT csőrös a kamion hanem azért van hombár mert a csőrösre megengedett.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 20:56:05

@diggerdriver:
Egyébként ezek inkább anarhista baloldaliak voltak.
A meggyilkolt főszerkesztő élettársa egy algériai bevándorló lánya volt, aki mellesleg a Sárközy kormányban volt tag. Szóval ott nem ilyen egyszerű a képlet.
Ezek mindent kigúnyoltak. Sárközyt Franciaország ellenségének nevezték, mégis kiállt most a "sajtószabadság mellett".
Ahogy gyakorlatilag az egész francia nép. Ezt ne magyar szemmel nézd. Itt évszázados hagyománya van ennek.

Ez az egy jó van benne, hogy ráébresztette az egész országot, hogy milyen társadalomban szeretnének élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 20:58:01

@Hari Seldon 2:
OK. No problem.
Ti liberálisok továbbra is éljetek a szólás és karikatúraszabadsággal.
Egészségetekre.
Azért a jogot fenntarthatom hogy ne értsek veletek egyet ugye?

Bonjour 2015.01.09. 20:58:23

@Hari Seldon 2: +1 millió
Köszönöm.
Rómában mint a rómaiak. A franciák büszkesége a szabadság és évszázados kulturális hagyománya a gúny. A maró gúny, ami Mo-ról nézve még csak nem is vicces. Ez ott elemi igény, és egy tucat ilyen lap van. Charlie nem csak a pápát meg Sárközyt savazta, hanem a muszlimokat. És igazuk van. A muszlimok később jöttek, mint a szabadság és az évszázados kulturális hagyomány, a kivülálló számára érthetetlen gúny. Ők voltak ott előbb, nem a muszlimok.

nyuszigonosz 2015.01.09. 20:58:52

@Sütemény1975: A kamionokra ugyanaz a szabályozás van Franciaországban is, mint az egész EU területén + Svájc, Izland, Lichtenstein és Norvégia területén.

Bonjour 2015.01.09. 21:01:25

Hogy a témához is hozzászóljak, egyszer leelőzött egy ilyen csőrös hegymenetben, kétoldalt sziklafal, inkább befékeztem. Aztán tisztelettel figyeltem őket. Egytől egyig olyan tiszták voltak, hogy hasra esett a hasukon a légy. Szerintem esti szertartásként törölgethették. Ez Nevadában volt, meg Kaliforniában. Szépek, oviskori ráizgulás :)))).

Bonjour 2015.01.09. 21:06:15

@diggerdriver:
Belevau (tetszik ez a kifejezés):
Szóval, igen, részemről, bár ny-eu-i szemmel én nem is vagyok igazán liberális. De ezt hívják szabadságnak, korláta pedig az, hogy a másikat élni hagyjuk. A szó szoros és átvitt értelmében is.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 21:09:56

@diggerdriver:
Természtesen lehet. Sőt lehet rólam is karikatúrát csinálni, ahogy ülök a széken unott fejjel játszom az... elsődleges radiánssal.

Másrészt, mint mondtam ezek inkább anarhisták voltak. Csak hogy tudd: kifigurázták a homokosokat is, például...

Quercus a favágó 2015.01.09. 21:10:25

@diggerdriver:

Nem, baj. Előbb-utóbb majd megtanuljuk, hogy az igazság odaát van. Úgymint: HVG, hitgyülis tv, na meg a drágabolgárúr.

Quercus a favágó 2015.01.09. 21:14:18

@QUERCUS:

Ja és az Index, meg a 444. Ki ne hagyjam őket. Még a végén kirekesztő leszek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.09. 21:19:53

@Bonjour: "Szerintem esti szertartásként törölgethették. Ez Nevadában volt, meg Kaliforniában. Szépek, oviskori ráizgulás :)))). "

Ezt en is eszrevettem, pedig nem vagyok egy angy kamion rajongo:) A legtobb kamiont a sofor kvazi masodik otthonnak tekinti, es nagyon odafigyel ra, karbantartja. Na, egy ilyenhez mit szoltok? ez mar majdnem luxus kategoria :) www.lafreightliner.com/Source/PDF/newtrucks/cascadiaXTsleeper.pdf

Bonjour 2015.01.09. 21:21:20

@diggerdriver:
Belevau (tetszik ez a kifejezés):
Szóval, igen, részemről, bár ny-eu-i szemmel én nem is vagyok igazán liberális. De ezt hívják szabadságnak, korláta pedig az, hogy a másikat élni hagyjuk. A szó szoros és átvitt értelmében is.

Bonjour 2015.01.09. 21:26:51

@Zsuzsi65: tetszik! Noha tőlem távol áll ez a bolyongás, de el tudom képzelni, milyen érzés lehet, mint egy kvázi legénylakás. Mint az egyik filmben, hogy még automata kávéfőző is volt bent :).

Hari Seldon 2 2015.01.09. 21:27:39

@Bonjour:
Ide is belinkelem ezt a kettőt, hogy azért lássuk, nem annyira gáz még Európa:

dougsaunders.net/2013/09/10-myths-about-muslim-immigrants-in-the-west/

blogs.reuters.com/faithworld/2011/01/27/will-pew-muslim-birth-rate-study-finally-silence-the-eurabia-claim/

Persze, most látjuk, hogy az lenne a jobb, ha még ennyi sem lenne, dehát nem várható hirtelen fordulat.
Egyébként érdekes, szerdán amikor történt a terror, mentem a lányokkal boltba, gondoltam még időben megmutatom, hogy milyen fajtát kerüljön.
És nem találjátok ki, egy fejkendős sem volt a boltban. Az igaszsághoz tartozik, felénk tényleg alig van. szinte bármikor megyek a Carrefour-ba, a tömegben talán ha kettőt látok. Ez nem reprezentatív minta alapján 0,2 sincs. Persze Forbach-ban több volt. Szóval vannak helyek ahol több ilyen van, van ahol alig. Péládul Metz-ben sem láttam sokat, ott inkább feketék vannak.

Bonjour 2015.01.09. 21:30:02

@Hari Seldon 2: most vettem észre, hogy te is írod. Én már harmadjára írom le, de süket fülek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 21:32:37

@Bonjour:
Nézd, ha én a házamba beengedek egy félszemű embert akkor elvárom hogy tartsa be az én házamban előírt szabályokat.
Ha nem tartja be ezeket a szabályokat akkor kirúgnám.
Viszont soha nem gúnyolnám a fél szeme miatt.
Nem tudom érthető e?
Idejönnek a muszlimok és rengeteg konfliktus forrásai.
A gondolkodásmódjuk 500évvel ezelőtti. El kell nekik mondani hogy itt mások a játékszabályok, de nem úgy hogy azzal kezdem hogy te hülye elmaradott középkori fasz. Ha kell kényszerítem a törvények betartására de nem gúnyolom. Tudatosan rálépsz a kígyó farkára és az belédmar. Ki a hibás te vagy a kígyó?

Hari Seldon 2 2015.01.09. 21:51:53

@diggerdriver:
Még most sem érted, hogy Franciaorszgában ez egy fontos része a közéletnek? Évszázadok óta. Ki lehet gúnyolni a királyokat. "meg lehet alázni" Ez itt a valódi népi demokrácia jellemzője volt.
Most is az.

Másrészt:
"azzal kezdem hogy te hülye elmaradott középkori fasz. "
Miért szerinted? - Na ugye. - Ez nem is gond, ha a gúgy hatására igyekszik megjavulni.

Mondom, ezt nem értheti az aki Magyarországon szocailizálódott. Aki itt él, és tudja/látta, hogy milyen (akár perverz) karikatúrákat csináltak akár királyokról. Ez itt a néphatalom része.

Na, mindegy, Bonjour már megírta ezt.

Most már viszont mennem kell repülőjegyet venni, mert Babette megírta, hogy ma van Wizz akció.

Hari Seldon 2 2015.01.09. 21:54:22

@Zka:
Sajnos a mainstream média ezt nem mindig hozza, mert csak az a szenzáció, hogy itt a világvége. (Még egy adalék, a "fertility gap" az őslekosok és a bevándorlók között csökken. Ezt sem szeretik nyomatni, mert akkor nem lehet eladni az "ojságot")

Na jó, most már tényleg megyek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.09. 21:57:26

@Hari Seldon 2:
Én mindent értek és annak az ellenkezőjét is.
Az árváknak ki fogja elmagyarázni hogy "apátoknak joga volt ahhoz amit tett. Igaz, nem élte túl de a joga az megvolt."
Én akkor mást nem is mondhatok mint
Viva la France, előre a megkezdett úton.
Tiszteltetem Darwint.

2015.01.09. 21:58:35

Valláson, vallásos embereken gúnyolódni az bunkóság, nem szólásszabadság. Legyen az bármilyen vallás.

2015.01.09. 22:06:15

@Bonjour: nem tamadtam neked. Probalom megerteni, hogy ez miert jo a franciaknak. Az a hexagone, ami regebben volt, letunt. Helyette van egy Hollande -fele jellegtelen vezetoju nemzet. A grandeurnek mar regen vege. Olik meg a francia ertekeket es a Hollande szocializmussal a sajat gazdasagukat

Azt meg vegkepp nem ertem, hogy a PS mi alapjan zarja ki az FNt a vasarnali menetbol.

Algeriarol nehez beszelni, az egyik szemem sir, a masik nevet. Az utolso evben mikor ott voltunk jott az iszlamosodas es a polgarhaboru. Azzal kezdodott, hogy az osszes zsinagogat leegettek.

Mrs. Clayton 2015.01.09. 22:06:26

@diggerdriver: nos ezzel kivetelesen egyetertek. Aki az allatkertben hergeli az orangutant ne csodalkozzon, ha kesobb az letepi a kezet

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.09. 22:06:40

Miket nem tud meg itt az ember fia. Nem is voltak Auschwitzben gázkamrák, a párizsi merényletet maguknak köszönhetik (mind a kettőt! Igaz ártatlan nem-sajtós civileket is halomra öltek, de akkor is! Hagy hulljon a férgese!!!), jól megérdemelték és amúgyis CIA-sek követték el...

OMFG. Valami internetes féreglyuk véletlenül a kurucinfóra dobott volna amikor nem néztem oda? Hujujujjjj...
Lehet jobb lesz megint hanyagolni ezt az oldalt mert félek még az egyik jövő heti poszt majd az 51-es körzetről szól, amiben olyan dolgokat fogok megtudni foteltudósok billentyűzetéből (akik természetesen az internet előtt ülve, youtube videók és fényképek alapján sokkal nagyobb szakértők, mint a terepen évtizedek óta dolgozó szakemberek), hogy a cionista, illuminati gyíkemberek tuti a Szíriuszig repítenek a chemtrail repcsijükön a titkos információk emgszerzése miatt... azt meg nem akarnám ugyebár. :)

2015.01.09. 22:16:41

@djcs: a Life of Brian a valaha keszult legviccesebb film. Ha a Brian benne Mo lenne, leegetnek Europat.

Tudom, hogy ezt nehez mas orszagban felnottnek ertelmeznie, de a koztarsasag alapveto erteke a flansziaknal, hogy mindenkit gunyolhatnak. Zsidokat, sikheket, katolikusokat es muszlimokat es persze ateistakat. Ez az ertek evszazadok ota az anyatejjel megy a franciakban. Lehet, hogy nem fogod ezt megerteni, megertem, hogy teljesen nas felfogast igenyel.
Az anyamnak se tudom elmagyarazni, hogy a gorogoknel este 10kor vacsorazunk es nem 6kor. Nem tudja atallitani magat, nem ebben szocializalodott, hiaba gorog (a felmenok miatt).

Quercus a favágó 2015.01.09. 22:24:04

Egy egyszerű kérdésem lenn. Ha Magyarországon mondjuk a Magyar Nemzetben megjelenne egy zsidókat, vagy buzikat kigúnyoló karikatúra, azzal sem lenne semmi baj? Az is beleférne a szólásszabadságba? A liberálisok, meg az álbaloldaliak nem szaladnának habzó szájjal panaszkodni gotfing ügyvivőhöz?

Jóccakát.

Sütemény1975 2015.01.09. 22:26:16

@Hari Seldon 2: van atmenet a "mindent lehet" es a "semmit sem lehet kozott"
Sokszor a kinyilik a zsebemben a bicska, amikor a szent szolasszabadsagra hivatkozva jelennek meg gunyos, gyomorforgato irasok liberalisektol.
en meg nem mondhatok azt amit akarok pl a holokausztrol. abban nincs szolasszabadsag. csak abban ami nekik tetszik. gusztustalan felfogas. pont mint a hvg cikke.

Sütemény1975 2015.01.09. 22:27:36

@Zsuzsi65: sajat kamionra nincs penzem. de kimenni ceghez dolgozni, arra talan van esely. bar nem sok ;)

2015.01.09. 22:33:16

@QUERCUS: ne keverd. A Charlie Hebdo a Ludas Matyi szintjen van/volt.
Egyik heten a zsidokrol karikaturazott, vicceskedtek ok a Vatikannal es mas vallassal, eppen az aktualpolitikaval. Valahogy harcus buddhistak nem dobtak petrol bombat az epuletre.
Ez volt eddig jo Froban, hogy nem volt tabu. Ne keverd Magyarorszaggal, amelynek nincs tobb evszados koztarsagi Voltaire hagyomanya. Magyarorszag hagyomanya a Rokonok a Moricztol, ott meg ez divik.

2015.01.09. 22:33:44

@Sütemény1975: A 'holokausztrol' azert nem illik vicceket csinalni mert ott igazi, elo emberek szenvedtek es haltak meg nem is olyan regen, akiknek a kozvetlen csaladtagjaik meg eletben vannak. Kepzeletbeli vagy tortenelmi szemelyeket kifigurazni kicsit mas kategoria. Egyebkent rendszeresen jelennek meg arab orszagokban a Shoa aldozatait gunyolo rajzok, karikaturak, es erdekes modon meg egy zsido sem lotte halomra az ezeket 'alkoto' ujsagirokat.

Bonjour 2015.01.09. 22:34:54

@diggerdriver: digger, ez nem így volt. Az általad vázolt verzió okés. De itt nem ez volt.
1. Én sem nevetek ezeken a vicceken, de a franciák ezen vezetik le a feszültségüket, márpedig a muszlimokkal szemben évtizedes feszültség volt. Előbb írtam, hogy a 80-as évek az észak afrikai muszlimokkal szórakoztak, nem tudom a pontos dátumokat. Olyan ez, mint Hofi poénjain meg a rádiókabarén röhögni 1979-ben. Lement a feszültség. Ha nem így mennek nekik anno tíz éve, akkor lehet, hogy nem durvulnak. De nagyon arrogánsan nekimentek az újságnak. Igaza van Harinak, most csak ez, aztán több, majd mindent akar. A francia kulturáról meg írtam. Ezt még az összes francia bölcsész is tudja, Fro-ig se kell elmenni.
2. Eh nem is erről szól ráadásul ez az egész, hanem a közel keleti hatalmi erők csatájáról, a mérsékelt és radikális iszlám csap össze, ahol kell nekik a nyugat, mint ellenségkép. Akik kihasználtak két olyan -feltehetően eredendően jó embernek született fiatalt,- akik zűrös környezetben, gyökerek nélkül az utcán nőttek fel gyakorlatilag, a társadalom peremén, és akik azt hitték, otthonra és célra leltek a dzsihádistákban. Pedig csak halálra leltek. Addig céltalanul lődörögtek, index szerint csajózos rap-et nyomtak. Társadalom peremén nincs akarat, se pénz, se csaj, feleség, gyerek. Nem szabad az egész muszlim közösségre ezt ráhúzni,ahogy a magrebi templomrobbantgatós terroristákat sem ezzel a mostani eseménnyel. Ez most valami új. Szerintem. És igen, szigorítani kell a bevándorlást. De nem elüldözni, akik itt vannak.
3. Nekem sajnos nincsenek infóim a CIA-ről, ha lenne, nem ide irogatnék, mer tiltanák. Az sejthető, hogy korábban segítették a mostani szelsőséges erőket, de akkor azok még nem voltak szelsőségesek. Visszafele sült el. De azért ezekről nincs egyértelmű info, nem is biztos, hogy igaz. Én ilyen vitába ezért bele se megyek.
Ahogy ellenérzése volt a többi muszlimnak, és mégsem lőttek, ugyanúgy ellenérzése lehet neked, a pápa karikatúrára, mégse lövöd le őket. Legyintesz, hogy bunkók. És ehhez jogod van. Sőt te is visszagúnyolhatod őket. A karabély az az ISIS fiatal kultúrájának része. Mert az nem muszlim, hanem annak félreértelmezése.
És végezetül, ki a rasszista, ha azt mondod, a prófétájuk a félvak nyomora, egy "handikep", amikor azt mondod, alsóbbrendű ösztönlények, és mint egy pitbullt sem ráncigál az ember, így őket se?
Én azt mondom, intézzék ezt el a muszlimok egymást között, Eu-t hagyják ki, de az is igaz, hogy nem vagyunk már függetlenek egymástól. Mégis azt mondom, hogy intézzék el egymás között, ahogy a távoli "menekültek" se a mi dolgunk, csak azért mert feltaláltuk a repülőt, meg a hajót. Kissinger kedvence volt ez a nagy beleavatkozósdi. Mindenhova demokráciát, az amerikai értékrendet. Hát nem jött be. Nem tudjuk az egész világ dolgát.megoldani. Mi meg itt EU-ban naívak vagyunk. A lehallgatásra rácsodálkozó Merkellel együtt. Meg a gyarmatosítói bűntudat.

Bonjour 2015.01.09. 22:35:40

@Mirjam2: tudsz ilyet belinkelni?

2015.01.09. 22:38:19

@Bonjour: emlekeim szerint Iranban van evente Shoat gunyolo verseny. Tableno jobban tudja es most nem googleozok

2015.01.09. 22:38:28

@QUERCUS: Egyreszt megjelennek a nyugati 'liberalis' sajtoban is melegeket es zsidokat stb. kifigurazo rajzok es irasok, masreszt ha valaki ugy erzi hogy egy iras vagy rajz atlepett egy hatart, akkor beperelheti az ujsagot vagy mas, civilizalt modon kifejezheti a nemtetszeset. Az nem civilizalt megoldas hogy ha nem tetszik nekem valami, bemegyek a szerkesztosegbe es legyilkolok mindenkit aki az utamba kerul.

Bonjour 2015.01.09. 22:40:25

@charlieharper: na, tudtam, hogy egyetértünk. Bocs, Algéria miatt, nem akartam érzékeny pontra tapintani.

Igaz Barát 2015.01.09. 22:41:06

@diggerdriver: Látom, nem közelednek az álláspontjaink egy centit sem. :-)
Mindegy is, nem kell mindenben mindenkivel egyetérteni. :-)

Sütemény1975 2015.01.09. 22:41:24

@Mirjam2: nem is igazan errol beszeltem. hanem a szolasszabadsagrol. KORLATLAN szolasszabadsagrol. amit allitolag a "fejlett" nyugati demokraciak magukenak vallanak. namost, ha ez van ervenyben, akkor en barmit allithatok, rajzolhatok, festhetek, enekelhetek kovetkezmenyek nelkul. Megtehetem?
Nem.
Most akkor van vagy nincs szolasszabadsag? Vagy csak egyeseknek van?

2015.01.09. 22:43:20

@Bonjour: Par kattintasra vannak toled az interneten, ird be pl. hogy 'antisemitic cartoon arab press'. Nekem tobbek kozott ezt dobta: cifwatch.com/2012/09/23/jewish-reaction-to-thousands-of-antisemitic-arab-cartoons-no-riots-no-injuries-no-deaths/

2015.01.09. 22:49:28

Igazan erdekes az, hogy most mi fog tortenni. Behoznak e a franciak egy USAfele Patriot Act-et
Mar olvastam, hogy torvenyi valtozas lesz

2015.01.09. 22:52:38

@Sütemény1975: Senki soha nem mondta hogy korlatlan szolasszabadsag van Nyugaton. Pl. ragalmazni sem szabad. Kulonbozo kulturaknak kulonbozo ertekrendjuk van. A nyugati humanista kulturaban az ember az ertek. Ennek megfeleloen pl. a ragalmazas is buncselekmenynek szamit, nem fer bele a szolasszabadsagba, mint ahogy az sem hogy emberek szenvedesebol gunyt uzzenek vagy eroszakra batoritsanak. A vallasbol, kulonbozo vilagnezetekbol, absztrakt dolgokbol viszont korlatlanul lehet gunyt uzni a humanista ertekrend szerint - a humor az egyik eszkoz arra hogy emberek velemenyt nyilvanitsanak, eszmet csereljenek ezekrol a kerdesekrol. Pl. a Brian elete egy nagyon elgondolkoztato film mely filozofiai dimenzioval.

Muscari 2015.01.09. 22:58:09

@Hari Seldon 2: nagyon jó ez a két cikk, hallottam már róla, hogy csökken a születésszám a muszlim populációban. Akkor már csak a meglevő létszámot kellene integrálni valahogy.

@Bonjour: jó, hogy előkerültél, kár, hogy ilyen szomorú történések apropóján.

Sütemény1975 2015.01.09. 22:59:12

@Mirjam2: ok, zaraskeppen csak annyit mondhatok, hogy nagyon boldog vagyok, amiert ezt a nyugati humanista gondolkodasmodot nem vallhatom magamenak.

Bonjour 2015.01.09. 22:59:53

@charlieharper: nem gond, Mirjamot kérdeztem. Nem tudok ékes arab nyelven. Vagy angolul van? Interneten? Mindegy, ha fontos lesz egyszer, biztos megtalálom, ha nagyon keresem.

@QUERCUS: el ne menj Mo-ról. A profilod alapján a legjobb helyen vagy. Ott sikerült félreértelmezni a liberalizmust, és erről még csak nem is a mai kormány tehet. Nyilván sokaknak hiányzik az, hogy hátra lehessen dőlni, hogy kérem, be vagyunk zárva, csórok vagyunk, de legalább langyos a Balaton. De a liberalizmus nem könnyű, azért minden nap tenni kell, és minden nap el kell viselni érte dolgokat. Te is a fotelből morogsz,miközben nyomorogsz. De vajon elmész-e a tüntetésre, mert ez a szabadság gyakorlása. Mert csak így van esély arra, hogy Orbán felébredjen. Ha ugyanis ő nem akkor jön a jobbik, és ott nagy a szerelem Putyinnal. Mondhatni orosz-mániások. Arabok is adnak nekik pénzt, na de Putyin.
A szabadságot csak az érdemli meg, aki tesz is érte. És ezt teszik moat a franciák... A muszlim fanciák is. Félnek, zavarodottnak, de jót tett nekik az ügy, sokan csatlakoznak az Unité-hez. És ez a jó út. Aki szerint nem, menjen keletre, vigye feleségét is, lányát is, és számoljon be nekünk, melyik világ a jobb hosszú távon.

kovácsúrmilesz? 2015.01.09. 23:01:48

eleg durva tevedes (csusztatas) a moszlimokat osszemosni es azonositani nehany szelsoseges terroristaval. ez nagyobb hiba, mintha valaki a hortobagyi juhaszokkal azonositana a magyarokat.

lehet, hogy a vallas kifigurazasa nincs rendben, de ez legfeljebb udvariatlansag (izles dolga). aligha fogadhato el erre valaszul egy tucat ember legeppuskazasa.

attol, hogy lopni csunya dolog, meg teljes joggal le fognak ultetni emberolesert, ha a keritesbe vezetett arammal vedenem meg a sargarepat a kiskertemben, amibe aztan valaki belehal.

europanak egyutt kell elnie mas kulturakkal, nincs mas valasztasa. (mondjuk ez sem fogja megovni a csunya es gyors bukastol, de legalabb az atmenet elviselhetobb lesz, mintha izmozni probal es erovel akarja elfojtani az egyre novekvo tomegeket jelento "kisebbsegek" hangjat.)
igen, lehet, hogy ez azt jelenti, hogy az evszazadok ota fennallo francia kultura es szokasok megvaltozasat igenyli, hiaba rugkapal ez ellen ma meg a tobbseg.
ketsegkivul valtozni fognak az ertekek, a viselkedesi szabalyok. igen, nyilvanvaloan es logikusan ra fogja nyomni a moszlimok es nem-europaiak egyre novekvo aranya a korabban megszokott ertekrendre a maga belyeget. termeszetesen valtoznunk kell. nem magatol ertetodik, hogy ahogy fokozatosan kisebbsegbe kerulunk, egyre inkabb magunkeva kell tennunk a "demografiai hoditoink" ertekrendjet? nem ezt diktalja a jozan esz a demokratikus alapertekeinkkel karoltve?

europa konnyunek talaltatott. mi, a gyermekei faljuk fel. mi mondjuk ki az europai "birodalomra" a halalos iteletet a sajat termekenysegi ratankkal. az onreprodukcioval szembeni vonakodasunkkal. ha europa gazdasagilag viragzo hely, nem egy egyre inkabb lecsuszo versenykepessegu, hanyatlo, dekadens birodalom lenne, akkor is keresztet lehetne ra vetni. de igy, hogy a gazdasagi vezeto szerep erodalodasat foldmozgasszeru demografiai hanyatlas kiseri, a valtozas gyors lesz: meg a mi eletunkben radikalis valtozasokra keszulhetunk (s ehhez nem kellenek se gyikemberek, se ufok, se titkosugynokok).

Bonjour 2015.01.09. 23:02:30

@Muscari: köszi. De azért is, mert most van is időm. A jövő héten épp nem lesz. Néha belefutok akkor is, jól csinálja a HA, kevés nem szakmai blogot követek ilyen kitartással. Es jó a csapat. :)

Bonjour 2015.01.09. 23:18:01

@kovácsúrmilesz?: nem ilyen rossz a helyzet.
Másik. Mo-i szocializáció: hódoljunk be. De a magyar imádja az idegen hatalmat a feje felett.
Hát nem. Szerintem nem ez fog történni Európában.

Bonjour 2015.01.09. 23:20:44

@Mirjam2: igen azóta puszta kiváncsiságból el kezdtem rákeresni, aztán szembe is jött. Köszönöm!

Bonjour 2015.01.09. 23:26:09

@Hari Seldon 2: jó a két cikk! Én is láttam erre statisztikákat. Saját tapasztalatom, meg egy tanulmányé is, hogy a muszlimokra ugynazok a tényezők hatnak, mint az európaiakra a gyerekvállalás kérdésében. Nyilván nem a frissen bevándorolt családnál :).

gabors 2015.01.09. 23:32:11

@blackhair-lady: ". Nekem volt egy osztalytarsam a kozepiskolaban. Azert nem vettek fel a Kozgazdasagi Egyetemre, mert a szuleinek maszek boltja volt. "

Ebben csak annyi NEM IGAZ hogy nem lehetett sehonnan sem tudni kit MIERT nem vettek fel... en is 84 felveteliztem akkor csak azt lehetett tudni hogy hany pontot kapott osszesen azt hogy MIERT azt NEM lehetett tudni ... bar az irasbelirol volt "papir" hogy mit is csinalt a delikvens de a szobelirol SEMMI ott ugy annyi pontot adtak amennyit akartak (azt nem mondom hogy valakit nem pontoztak le valamiert)

az meg hogy fellebbezni olyan nem volt !!!

Bonjour 2015.01.09. 23:34:26

@Bonjour: de olvastam a linkelt cikkedben, hogy kint is csökken, arról nem tudtam.

Bonjour 2015.01.09. 23:39:19

Tőlem zeng ma ez a poszt, elnézést, ha elvittem, tele elgépeléssel. Mondjuk nem pörgött igazán, amikor belecsöppentem, de azért bocs a poszt szerzőjétől.
El is mentem aludni.

FutureFry 2015.01.09. 23:41:30

@Hari Seldon 2: +1. Kár, hogy a szólásszabadság másik hazájában (USA) egy nagyobb lap vagy műsor sem merte leközölni a rajzokat. De legalább van az internet és a Streisand effect: Valószínű sohasem láttam volna ezeket a karikatúrákat ha nem történik ez a szörnyű esemény.

blackhairlady 2015.01.09. 23:46:19

@gabors: OK, lehet, hogy rosszul emlekszem.

morsels (törölt) 2015.01.09. 23:59:59

@FutureFry:
Namost en tenyleg nem ertem ezt a szolasszabadsagot.
Mert az ugye az allami felugyelettel fugg ossze, ami nyilvanvaloan engedte oket azt rajzolni, amit akartak.

Az pech, hogy vannak fanatikusok, akik ezt szo szerint veresen komolyan veszik es lelottek az egesz szerkesztoseget.

Nade most az allamnak mi lenne a dolga? Hozni egy tovenyt, hogy karikaturistat (legyen barmilyen izlestelen, barmennyire elszallt es nem vicces, akar kifejezetten undorito) nem szabad leloni?
Dehat senkit nem szabad leloni, nem hiszem, hogy kulon torveny kene karikaturistakra.

Ismered Franklin mondasat, ugye?
'Who gives up freedom for security, deserve neither'.
Szoval milyen batorsag az, amikor az allamtol nem csak szabadsagot varnak el, hanem vedelmet is, amikor pontosan tudjak, hogy ezzel bekopnek a krokodil szajaba?

FutureFry 2015.01.10. 00:10:31

@morsels: Sajnos ez a (nem-állami) erőszak szülte (ön)cenzúra egy formája. A Francia újságírók között vannak a bátrabbak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.10. 01:06:40

@kovácsúrmilesz?: "eleg durva tevedes (csusztatas) a moszlimokat osszemosni es azonositani nehany szelsoseges terroristaval. ez nagyobb hiba, mintha valaki a hortobagyi juhaszokkal azonositana a magyarokat"

Na, azert a "nehany szelsoseges terroristanal" tobbrol van szo. Vegre kezdik a mediaban is kimondani, hogy a muszlim vallas egy agarol (Wahhabi) van szo (erdekes modon eddig senki nem (akarta) neven nevezni a gyereket, meg most is csak nagyon ovatosan. Pedig a Wahhabi mar evtizedek ota jelen van, es eleg szeleskoru osszefonodasok vannak vele...en.wikipedia.org/wiki/Wahhabism

adg 2015.01.10. 01:46:32

@kovácsúrmilesz?: "attol, hogy lopni csunya dolog, meg teljes joggal le fognak ultetni emberolesert, ha a keritesbe vezetett arammal vedenem meg a sargarepat a kiskertemben, amibe aztan valaki belehal."

Igazad van, ez csunya onbiraskodas. Udvosebb szolni a kmb-nek, hogy ismeretlenek folyton elvisznek minden mozdithatot. O majd szettarja a kezet, hogy a falu 70%-at kitevo ismeretlenek sajnos 2 segely kozt abbol elnek, hogy a maradek 30% cuccait hordjak szet, es o nem tehet semmit, mert eszkoze sincs, meg nem is akar rasszista sem lenni, meg meg is verik, ha szol a tiszteletremelto tobbsegnek. De annyit tud javasolni a kisoregnek, hogy ne menjen ki a kertjebe, ne szoljon nekik, es ne csinaljon semmit. Fogadja el, hogy o nem tehet semmit, nem lehet semmije, es oruljon, hogy el. Hogy az 50 ezres nyugdija mellett kenytelen lenne valamit termeszteni, az nem szamit. Az szamit, hogy a tobbiek kedvukre vihessenek mindent ami tetszik, mert ez az igazi jogallam.
De a villanyaram a keritestol 2 meterrel beljebb, jol lathatoan es kitablazva, az nem helyes ugyan, de ez egy megkeseredett kuzdelem sajnalatos kovetkezmenye. Szerinted mi lett volna a helyes megoldas? Csendesen ehenhalni?
Aztan jonnek az ugyesek budarol megmagyarazni, hogy szegenyek a sors aldozatai, szar csalad, peremelet stb, ezert kell lopniuk. Es a bunozo a villanyarammal? Az nem a sors, a peremelet, a kilatastalan tehetetlenseg aldozata, aki vegso elkeseredettsegeben nem talalt jobb megoldast? Es basszus, a meghalt gyereket a sajat szulei raktak at a keritesen, amin ott volt a figyelmeztetes. A ficko nem megolni akarta a gyanutlan arra setalokat, hanem megvedeni a szaros termeset.
Nezd, ahol en laktam otthon, hasonlo volt a helyzet. Aposom mai napig nem tud ugy kimenni a hobbijara, hogy ne legyen valami uj lopas, vagy legalabb rongalas. Evek ota nem tud mit termeszteni, mert meg zolden lelopjak, elviszik a facsemeget, eltunik a slag, a szivattyu a bezart aknabol, de eltunik a lakat, az acel fedlap, a kerites, a kapu, minden. Minden.
Azert jar ki, hogy az otthonrol vitt funyiroval - amit nem hagyhat kint, mert eltunik - lenyirja a gazt, mert megbunteti a hatosag. Erre persze van energiajuk.
Semmi mast nem tud csinalni, es eladni sem tudja.
Szerinted mi a megoldas? O beletorodik es szitkozodik, neki van mit ennie, ez csak hobbi lett volna, de buntetesse valt. De mi lenne, ha o is ra lenne szorulva a megtermelt zoldsegre?

adg 2015.01.10. 04:05:51

Az elmult nehany nap, meg most az utolso jo sok kommentet olvasva eleg erdekes erzesem van. Kicsit idoutazas a 90-es evekbe.
Digger kifejtette, hogy szerinte azokban a krematoriumokban stb. Erre vedekeznie kellett, hogy nem tagadja a holokausztot, csak egy reszevel nem ert feltetlen egyet.
Ma birca jelentette ki, hogy o nem csarli, erre megkapta, hogy akkor o egyetert az ujsagirok lelovesevel.
Mindekozben arrol megy az egesz kommentfolyam, hogy milyen fontos a szolas es velemeny szabadsag, es hogy ez a franciaknak velelszuletett gozszelepe.
Na most en birca eloadasabol azt vettem le, hogy nem helyesli, hogy mas vallasat alpari modon gunyoljak, mindegy milyen vallas. Ez egy velemeny. Majd a velemenyszabadsag jegyeben bele lett dongolve a foldbe, mondvan, helyesli a gyilkolast.

En sem helyeslem, sem a gyilkolast, sem masok erzesenek, hitenek vitriolos gunyolasat.
Ugyanakkor korlatozni sem szeretnem masok szolasszabadsagat. Velemenyem viszont van a gunyolodokrol. De nem lonem le oket.
Miert nem lehet mas velemenye valakinek, mint az elvart, a szolasszabadsag hirdetoinek megfelelo velemeny? Ha ezzel valaki nem ert egyet, akkor miert kell beledongolni a szabadsag jegyeben a sarba. Ha a franciakkal egyutt szuletik ez a fajta szabadsag, meg a maro guny, ez vajon jelenti azt is, hogy nincs koztuk, akinek ellenszenves ez a gunyolodas? Egy sem? Vagy esetleg ok el tudjak fogadni, hogy lehet masnak mas velemenye is. Szerintem utobbi. Nehezen kepzem el, hogy valakinek nem tetszik az adott ujsag stilusa, a masik meg azon al letromfolja, hogy hulye es szolasszabadsagellenes.
Milyen erdekes, hogy a fo vallasellenes kollega mindennapos vallas elleni velemenyet oly sokan toleraljuk, nap mint nap. Mert ez a velemenye, megteheti, termeszetesnek erezzuk, hogy kifejtheti, es senki nem szol erte. Visszafele ez miert nem olyan termeszetes?

Szoval olan erzesem van, mint amikor az szdsz meg volt valami, es ok aztan olyan nagyon liberalisan kialtak a szolasszabadsag mellett, hogy mindent a vegtelensegig toleraltak, ami 100%-ig megegyezett az o velemenyukkel. Aki kicsit mas velemenyen mert lenni, az meg fasiszta minimum.

Ennyi...

Quercus a favágó 2015.01.10. 06:23:22

@charlieharper:

"Ne keverd Magyarorszaggal, amelynek nincs tobb evszados koztarsagi Voltaire hagyomanya"

Értem. Tehát a szólásszabadságot ki kell érdemelni. Nekünk magyaroknak várni kell még erre egy pár száz évet. Aztán majd ha a liberális világ,élén az USA-val megsimogatja a fejünket, hogy na most már ugathattok, na akkor mehet. Addig kuss.

@Bonjour:

Ezt is értem. Majd fölkelek a fotelből, és kimegyek tüntetni. Jó lesz, ha azt ordibálom: Takarodjon Orbán, jöjjön vissza Gyurcsány?

Na megyek dolgozni, szombaton is. A csóróknak ez a sorsa.

Quercus a favágó 2015.01.10. 06:36:15

@adg [Au, Darwin]:

Összefoglaltad a magyar liberalizmus lényegét. Vannak itt egy páran, akik azt hiszik,azért mert egy pár éve külföldön élnek,ők már igazi nyugati gondolkodású liberálisok. Egy lófaszt. Az szdsz szintjén vannak most is. A vér nem válik vízzé.

Ahogy mondani szoktam, akit magyar fasszal csináltak, vagy magyar anya szült, az magyar marad élete végégig. Tetszik, vagy sem.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

Van egy jó hírem Lászlónak. Nyugat-Ausztráliában a kutyát nem érdekli, mennyit mész. A "trip sheet"-et megrajzolom este, vagy pénteken. Akkor mennek csak utána, ha galiba van. Heti két Perth-Port Hedland kis kitérőkkel hétezer, ha fent még van valami transzfer, akkor máris 8. Ha nem kell pössentenem, Mekkáig elmegyek kiszállás nélkül, de volt hogy felértem Capricornig.:)

A kommenteket még nem olvastam, csak belelapoztam.

A csőrős-nem csőrős, melyik a jobb kérdés inkább európai-nem európai. Persze a hossz, de sofőrként az nem igazán érdekes. A ZAJ! Az öreg kontinensen olyan komoly törvények vannak, a fülkében alapjáraton nem hallod a motort, a fordszámmérőre kell nézz, egyáltalán jár-e. Itt egy 6-700 Volvó vagy Merci is üvölt, mikor egyesben megindulsz a lámpától 85 tonnával. Az amcsi gépek meg szétszakítják a dobhártyádat. Lejtmenetben, pörög a motor, kipufogófék, na az fizikai fájdalom hallgatni. És ez még rosszabb, ha van az út mellett betonterelő, veri vissza fél méterről. És ennél hangosabban recseg a rádió. :)

Szerintem találkoztunk élőben, Óváron rakodtunk a Vogel&Noot-nál, nem is egyszer. Már jobbkormányossal voltál. :)

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@Hari Seldon 2: A csőrős azért csőrős, mert úgy maradt. Az a hagyományos (conventional), a traktor az őse. :)

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@diggerdriver: Így van. Ha európában csőröst látsz, az billencs, rövid silós vagy tanker. Előbb ütközik súlykorlátba, nem kell neki hossz.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@Hari Seldon 2: Négykezesben a kopasz vezet végig, csak a korongokat cserélgeti.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@Igaz Barát: Nálunk 17 óra munkaidő, abból 15,5 vezetési idő, de ez sincs betartva. Papíron persze.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@Herr Géza: Tévedsz. Még 88-ban is megtaláltak.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@adg [Au, Darwin]: Az áradást bemondják a cb rádióba a szembejövők, simán van betonúton is, sok helyen kilométerenként.

A földút, itt dirt-nek mondják, pedig nem olyan vészes, lehet azon is döngetni százzal. Mondjuk velem eddig a legrosszabb földúton volt. Ha nagyon megnő a forgalom, akkor nem győzik gyalulni, Christmas Creekbe jártunk és a Marble Bar Road olyan bordás volt, szinte csak lépésben lehetett rajta haladni, szétrázta az egész szerelvényt, betonvasakat vittem, ötpercenként húzni kellett a spannifereken. Utálat volt, a fülkében is ugrált minden, meg potyogott lefele, mire felértem az összes cucc velem együtt padlón volt.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

@CJKrisz: Geraldtonban tévednek el road trainek rendszeresen. Egyik kollégám is megjárta, még a helyi újságba is betették. Nem ment rá az elkerülőre, hanem egyenesen befele a városba. Észrevette és az első adandó alkalomnál befordult jobbra, ment volna vissza a főútra, de a Volvó nem ment fel a dombon a három póttal. Úgy húzták fel.

Tolni toltak már engem is, bányából felfelé. Kicsit nedves és már el is kapar, hiába a lendület meg a difizárak. 85 tonna, aztán csak lógsz a domboldalon, hívhatod a homlokrakodót, gimmiapus.

geeeteee 2015.01.10. 07:15:38

Itt egy nagyon outback, East-Pilbara, saját movie:
youtu.be/8P5F6ZqTJ1M

lavór 2015.01.10. 07:15:49

Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de hol is volt kommunizmus?

adg 2015.01.10. 07:30:16

@geeeteee: Mar vartalak. :) Tudom, hogy van aradas betonon is, itt is tele van minden floodway tablaval es vizjelzovel. Viszont a Stuart hwy vegig muut, nem foldut, legjobb tudtommal.
Kozos barataink megjartak japant. udv.

Sanyi9 2015.01.10. 08:14:56

@diggerdriver: 1. Szerinted a vallas/vallasossag egy fogyatek(ossag)? Ezt meg soha nem fogalmaztam igy meg, de vegulis lehet igy is ertelmezni.
2. Amit mondsz az tiszta diszkriminacio: "be kell lassuk, hogy ok primitivek, mi felsobbrenduek vagyunk, ugyhogy mi kell jol kezeljuk a szituaciot". Szep, szep...

geeeteee 2015.01.10. 08:21:45

@adg [Au, Darwin]: A Stuart-ot nem tudom, azon nem jártam.

Pár éve a víz elvitt road traineket is, benne voltak a tévében. Azt mondta a sofőr, úgy nézett ki, hogy megy az út egyenesen, aztán teljesen elmerült, másik kettő meg utána. Robotüzemmódban lehettek.
www.watoday.com.au/wa-news/truckies-trapped-by-rising-flood-waters-20080614-2qkq.html

Nippon Honeymoon. Ott voltam az esküvőn.:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 08:22:15

@Hari Seldon 2:

Ateista szemszögből minden hívő bigott, azaz ennek a minősítésnek nincs semmi értelme.

Egyébként a hívők jellemzően mindig nyitottabbak.

Amikor Galilei felfedezte a Jupiter legnagyobb 4 holdját 1610-ben. tudóstársai nem voltak hajlandóak belenézni a távcsőbe, azzal érvelve, hogy tudományos képtelenség, hogy a Jupiter körül kering bármi is, így felesleges eleve megnézni, hiszen ha látszik is valami, az bizonyára csak a lencse hibája. Pap ismerősei - Galilei mélyen hívő ember volt - meg szívesen megnézték a holdakat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 08:22:25

@adg [Au, Darwin]:

Ami a gúnyolódást illeti, a franciák kettős mércét alkalmaznak.

Az idősebb Le Pent holokauszttagadásért ítélték el, pedig csak szabadon a véleményét mondta.

Pár éve pedig a bolgár-francia Cvetan Todorovot ítéltek el becsületsértés miatt a francia partizánmozgalomról írt kritikus könyve miatt.

Azaz ez a francia "gúnyolásszabadság" igencsak egyoldalú...

Tegnap egy HVG-s karikatúrista írta, hogy ő bátor ember, így küld majd karikatúrát ingyen a francia lapnak. Én meg mondom: a zsidó holokausztot gúnyoló rajzot küldjön, ehhez ugyanis sokkal nagyobb bátorság kell.

Aztán ha megvádolják, hogy holokauszttagadó, majd alkalmazni fogja a szégyenlap érvelését "ó, nem dehogy tagadom, csak a jelenség túlzásaira szerettem volna utalni": Aztán nézze meg mi fog történni vele...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 08:25:58

@empoftla:

Megpróbálsz viccelődni, de ezzel csak azt bizonyítod: nem akarod az események azok mélységében látni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 08:26:03

@Bonjour:

Lásd előbbi hozzászólásomat a furcsán szelektív francia gúnyról.

Tegnap végignéztem egy Charlie-párti dokumentumfilmet, az csak megerősített nézeteimben.

2015.01.10. 08:31:33

@Sütemény1975: Nyilvan boldog vagy, hiszen az alternativak sokkal jobbak, pl. kommunizmus, vallasi diktaturak, stb. Probalj meg egyszer par napot kihuzni olyan helyen ahol en vagyok pl. ahol felnek velemenyt nyilvanitani az emberek, kivancsi vagyok elkezdened-e ertekelni a nyugati humanista kulturat ami megadatott neked. Pont ezert hanyatlik sajnos ez a kultura mert az orokosei nem buszkek ra, magatol ertetodonek veszik, pedig veszelyben van. Majd csak akkor kap eszbe a legtobb ember mikor mar nem lesz szolasszabadsag Nyugaton sem, akkor pedig mar keso lesz sajnos.

2015.01.10. 08:38:40

@QUERCUS: A magyar nemi szervek reszhez nem tudok erdemben hozzaszolni, a politika reszrol csak annyit: en pl. politikailag konzervativ gondolkodasu vagyok. A 'liberalis', abban az ertelemben ahogy Mo.on hasznaljak (leginkabb szitokszokent olyanokra akik nem ertenek egyet Orban Viktorral vagy a Jobbikkal, es / vagy zsidok), teljesen ertelmezhetetlenne valik amint Mo. hatarait atleped. En Mo.on sem tamogattam soha a 'liberalis' partokat, meg tinedzser koromban sem, az egyetlen magyar part ami valoban szimpatikus volt nekem az az MDF volt meg regen. Nem ilyen fekete-feher a vilag, hogy vagy te meg akik veled egyetertenek, meg vannak a 'liberalisok'.

tanato 2015.01.10. 08:50:26

@gabors: De,volt,fellebbezni lehetett,én is fellebbezéssel kerültem be,mert 19 pontom ellenére nem vettek fel alapból, apukám értelmiségi volta miatt,20 hely volt a fellebbzetteknek,így kerültem be én is.Annyi volt csak a nehézség,hogy 2 nappal az egyetem kezdése előtt értesítettek hogy elfogadták a fellebbezést.Így kimaradtam a gólyatáborból.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 08:55:38

@charlieharper:

A Life of Brian az egyik kedvenc filmem.

Csak az brit humor, s nincs benne egy szál gyűlölet sem. Még a legdurvább rész, a kereszten éneklés a végen sem keresztényellenes.

Ráadásul az egész film úgy van direkt megcsinálva, hogy Jézus nem azonos Briannal. Csak Brian a főszereplő, Jézus meg mellékszereplő.

Egyszer egy ortodox papnak ajánlottam a filmet. Először azt mondta, úgy tudja, ez valami istenkáromló szörnyűség. Mondtam,, nézze meg az első 10 percet, Aztán már a 2. percet röhögött a kezdő jeleneten: amikor a három keleti bölcs eltéveszti Jézus címét és a szomszéd istállóba megy be ajándékot vinni a csecsemő Briannak,, majd amikor rájönnek a tévedésre, elveszik a ajándékokat és viszik Jézusnak S a végén mondta: ebben a filmben nem láttam keresztényellenes elemet.

www.youtube.com/watch?v=i3lGTvJp_5Q - 1:05-től

Ugyanez magyar szinkronban www.youtube.com/watch?v=jKSZP69L0gQ bár vannak hibák a magyar verzióban.

2015.01.10. 09:01:39

@morsels: Es szerinted hol huzodjon a hatar? Ha most nem lehet az egyes muszlimokat serto karikaturakat rajzolni, mert nem garantalhatja az allam a rajzolok biztonsagat, akkor ha holnap azt kovetelik hogy nok kepei ne jelenjenek meg a sajtoban mert az is sert egyes muszlimokat, akkor azt is be kell tartani, kulonben magukra vethetnek azok a felelotlen emberek akik nem feleltek meg az elvarasoknak, stb.?

Nalunk pl. szigoruan tilos nok kepet hasznalni barmilyen celbol, ha neha megjelenik egy kep valahol (pl. boltban importalt noi ruha csomagolasan vagy kulfoldi magazinban), feketevel be kell mazolni vagy le kell ragasztani az arcot abrazolo reszt mielott a nyilvanossag ele kerul. En remelem hogy nem errefele halad a nyugati civilizacio. Tiz evvel ezelott messze nem volt ez a hiszteria a muszlimokat 'serto' karikaturak korul, ez nemreg kezdodott, es ha hagyjak oket elfajulni, szerintem csak egyre rosszabb lesz. Ha a kisujjadat nyujtod, a kezedet fogjak akarni, stb.

tanato 2015.01.10. 09:03:58

@QUERCUS: nem erről van szó.Arról hogy hány éves korában kerül ki a gyerek külföldre.ha mondjuk 10 éves korában hiába csinálták magyar nemi szervekkel,ő már kint fog szocializálódni és angol,német,vagy francia gondolkodású lesz.Viszont ha csak 40 éves korában lesz külföldön élő az már örökre magyar gondolkodású marad,mert itt nőtt ennek az országnak a viszonyai között.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 09:05:17

@Mirjam2:

Magyarországon:
baloldal - vak nyugaimádat, ellenzi a nacionalizmust, utál minden hagyományt, hülyeségnek tartja a vallást, a kapitalizmus lelkes híve,
jobboldal - nyugatkritikus, nacionalista, hagyományápoló, vallásos, harmadikutas.

Mivel rám egyik sem igaz teljesen, így én nem tudom megmondani sosem, hogy magyar értelemben mi vagyok...

Sütemény1975 2015.01.10. 09:07:54

@maxval bircaman szerkesztő: sosem volt kommunizmus itthon. Szocializmus volt.

protkova 2015.01.10. 09:09:57

Egy újabb kamu sztori amit itt írt egy blogger...
1., 1990 szeptember-októberétől volt urazás a honvédségnél, augusztus végén jött le a parancs rá, én is akkor voltam katona.
89 augusztustól volt szerencsém az utolsók között 1,5 évet lehúzni.
én 71-es vagyok és 18évesen vonultam, a képen látható figura kb.75-78 körüli születésű lehet...
korábban itt vagy egy másik blogon valami hasonló hamisító írt a norvég fúrótornyokról olyan mesélő stílusban ahogy a hülye gyerekeknek szokás bivalybasznádon villantani.
Itt is ezt a stílust érzem és mivel 15 évig jártam a világot valahogy nem érzem az életszagot a történetben a stílusa pedig végképp nem egy kamionosé.

Ne hagyjátok már ennyire hülyére venni magatokat!!!!!

tanato 2015.01.10. 09:10:49

@diggerdriver: @Mirjam2: @QUERCUS: Nagyon röviden még a náci kivégző helyiségek,tagadásáról.Mindent lehet tagadni a mohácsi vészt,Ferenc Ferdinánd lelövését,Világosi fegyverletételt stb.Jogában áll mindenkinek hogy elhiggye ,vagy ne higgye el amit régi dolgokról leírtak az akkor éltek.
De ebben az esetben mivel ez még időben nagyon közel van,azért szokták tagadni,hogy a még élő bűnösök tetteit enyhítsék.Pl. a volt kassai csendőrparancsok esetén.Hogyan küldhettem volna őket oda,mikor azok nem is léteztek ,aljas rágalom,nem vagyok bűnös.

adg 2015.01.10. 09:20:59

@Mirjam2: Nem igazan ebben az ertelemben hasznaljak, hasznaltak.
Magyarorszagon termeszetesen minden mas, mint aminek nevezik. A jobboldaliak inkabb balosak neha, a baloldal verkapitalista, a volt liberalisok meg a legkirekesztobbek, es a szelsojobbnak vannak a legkommunistabb otleteik neha, meg persze nekik egyeb kivalo otleteik is vannak sajnos. Az egesz tarsasag egy kiismerhetetlen katyvasz, semmi nem az, amink mondjak, de meg csak nem is az, aminek latszik. Sot, nem az, ami. :)

Az, hogy a liberalis szitokszo lehet, annak a - szerencsere csak volt - magyar liberalisok vezerpartja a legfobb okai, akik egy torpe, minimalis szavazotaborral a hatuk mogott akkora velemenyformalo hatalomma tudtak valni, hogy az elkepeszto, es minden ellenvelemeny megformalojat csipobol fasiztaztak, naciztak le. Ameddig leteztek, addig minden jobbos megnyilatkozasra a fasisztazas volt a valasz, teljesen mindegy, mi volt a tema. Persze, hogy nem dicseret lett a nevuk.

Talan mostanara kezd kicsit kitisztulni az ellenzeki oldal, kezdenek vegre valami halvany formaciok kialakulni, de az a baj, ez még nagyon gyenge, toredezett, szethuzo, es a meghatarozo reszuk meg mindig ugyanaz a szerencsetlenseg. Igen messze vannak meg szerintem realisan attol, hogy kozelebe keruljenek a kormanyzasnak, bar a fidesz mar erosen dolgozik ezen.
Ha orban visszaafogna a meltan ellenszenves, agressziv es tul ehes fiatal titanjait, esetleg lassan maga is kicsit hatterbe vonulna, a baloldalnak eselye sem maradna a kovetkezo husz evben. De erre utalo jel nincs.

Mindazonaltal jot tenne Magyarorszagnak, ha volna igazi valasztasi lehetoseg, akar azon az aron is, hogy igazi koaliciokra, egyuttmukodesre kenyszeritenek partokat. Talan majd 50 ev mulva. Vagy kesobb. Almodj kiralylany...

Kicsit meg szoritok is, hatha valaki mas kerul a szekbe a kovetkezo valasztasokon, kivancsi lennek, mire jutnanak, es mi lenne a mostani harcos velemenyekkel, meg a gazdasaggal, meg egyebekkel. Persze konnyu innen nekem okoskodni. Az otthoni politika mar nem annyira izgat, az itteni meg még nem annyira, jo ez igy. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 09:23:16

@Sütemény1975:

Ezt szokás hívni felesleges vitának. Mindkét szónak több értelmezése van eleve.

A lenini definíció szerint Mo-n sosem volt kommunizmus. De a marxi szerint meg volt. S a politológiai szóhasználat szerint is volt.

Ez 3 definíció, válassz.

tanato 2015.01.10. 09:36:57

@Sütemény1975: Pedig egyszerűen erről van szó,jó magyar kifejezéssel élve:Szerecsenmosdatás.

tanato 2015.01.10. 09:39:58

@maxval bircaman szerkesztő: Maradjunk inkább a szovjet block kifejezésen,az fedi pontosabban a 48-89 közti időszakot.Fingani sem volt szabad az engedélyük nélkül.

Hari Seldon 2 2015.01.10. 09:42:56

@Bonjour:
Majd mondd el ezt Kardio-nak is. Ő folyton aggódik a muzulmán elnyomás lehetőségétől. Talán kicsit csökken az aggodalma.

Hari Seldon 2 2015.01.10. 09:44:21

@FutureFry:
Amit az USA-ban csinálnak az tényleg szégyen. Ellenben respect a németeknek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 09:45:59

@tanato:
Keress egy fórumot ahol ezt megbeszélhetjük.
Tisztességtelen ideírnod ezt a reagálás lehetősége nélkül.

tanato 2015.01.10. 09:52:06

@diggerdriver: Na azért is nem neveztem nevén a gyermeket,mert le van tiltva.De nem is akarok ebbe részletesen belemenni hiszen már bőven kitárgyaltuk.De tudom hogy a blogodon van róla szó úgyhogy majd ott is jelentkezem idővel.

Igaz Barát 2015.01.10. 10:59:38

@geeeteee: Oké, nálatok gondolom nem lapul minden bokor mögött az ellenség, mint itt Európában, mert nem olyan sűrűn lakott a terület.
Észak-Amerikára kíváncsi vagyok, főleg, mert oda készülök, csak fájdalmasan lassú a bevándorlás intézése. Lassan másfél éve van munkám, és nem bírjuk elintézni, hogy kijussak.
Azt tudom, hogy Kanadában 13 óra a napi vezetés, de hogy mekkora a kontroll, arról nem sokat találtam. Talán nemsokára kiderül élesben.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 11:37:23

@Mirjam2:

A határ a gyűlöletbeszéd tilalma.

Oroszországban pl. hasonló karikatúrákért 1-2 év munkatábort adnak. Miért? Mert tudják, hogy nagy tömegek nemzeti és vallási érzéseit gúnyolni nem része a normális emberi viselkedésnek.

A normális ember magától is tudja, hol a határ. A nem-normális meg megantanulja a munkatáborban. Ilyen egyszerű ez.

A 3 buta libát (pussy riot) is ez alapján ítélték el. Lám, azóta nem csinálják. Szóval segített nekik a büntetés.

Muscari 2015.01.10. 12:12:40

@adg [Au, Darwin]: a szüleim ugyanígy vannak vele, a megoldás az, hogy el kell költözni jobb környéke. A nagynénémék kertje Békés megyében körbe sincs lerítve, a kapujuk is sokszor tárve nyitva. Sosem tűnik el semmi, pedig laknak cigányok az utcában.

Vagy amit a szüleim szomszédja csinált, magas fal a kerítés, két nagy kutya, a házban riasztó. Sajnos akinek erre nincs pénze, az nem tud mást csinálni, csak elmenekülni. Ezt mondjuk nekik évek óta.

Muscari 2015.01.10. 12:14:38

@maxval bircaman szerkesztő: hát gratulálok ehhez a hozzáálláshoz. Látszik, hogy nem Ny Európában élsz, neked a szabadságjogok nem jelentenek semmit :-(

2015.01.10. 12:16:15

@FutureFry: USAn nem csodalkozom. Annyira ruhellik USAt a muszlim vilagban, hogy nem merik meghuzni.
UKben csalodtam, de nem lep meg

2015.01.10. 12:26:54

@QUERCUS: "Értem. Tehát a szólásszabadságot ki kell érdemelni. Nekünk magyaroknak várni kell még erre egy pár száz évet. Aztán majd ha a liberális világ,élén az USA-val megsimogatja a fejünket, hogy na most már ugathattok, na akkor mehet. Addig kuss."
Nem, nem erted. Bonjour bedobott egy "trigger" szot, mint liberalizmus, onnantol leszallt a lila kod.

A franciaknal a Voltairei "eszmek" egy mentalitas. Odaallhatsz orditani, hogy szerinted ez nem jo, akkor sem erti.
Amikor megvettuk a hazat a UKban, mar volt gyerek es egyertelmu volt, hogy par evet biztos ott leszunk. Minden honapban legalabb egyszer arra mentem haza, hogy az asszony ajanlatot kert vagy beszelt cegekkel a haz koruli 2meter magas betonkerites epiteserol, szogesdrottel 220V-tal benne. Havonta volt belole orditas. Amikor azt hittem meggyoztem, a kovetkezo hetvegen beallitott egy vallakozo, hogy jott a kerites epiteserol beszelni.
Mindegy hanyszor magyaraztam, hogy Europa nem del-afrika, nem epitunk a faluban 2m magas keritest 220-al benne. Nem erti. Evekkel kesobb sem erti.
Ugyanez a franciakkal. Nem erti, hogy miert ne lehetne egy Ludas Matyit kiadni karikaturakkal. Magyarazhatod, akkor sem fogja erteni.

Egy mexikoinak meg magyarazhatod, hogy ne fizesse le a rendort vagy egy magyarnak, hogy ne adjon halapenzt az orvosnak. Nem fogja erteni. Mas a mentalitas, csak ezt ismeri, nem tud beloke kitorni.

csak egy néző 2015.01.10. 12:27:09

@Babette .:
"ó, van itt valaki, aki tudja, mi az ede:)"

Még az átkosban nevezték így a Rába kamionokat, azért mert egy volt Sztahanovista esztergályosból a Rába Vagon- és Gépgyár vezérigazgatója lett Horváth Ede és az ő ideje alatt gyártották a Rába kamionokat. Volt kis Rába ez gyenge volt, mint a libafing és ezek általában soros 6 hengeres, pótosok voltak és volt a dupla difis nagy Rába, ezek V8 motorral, többnyire nyergesek voltak és úgy ráztak az NDK-s autópályán, hogy a kockacukor a dobozában gömbölyű lett.

Szabványok 2015.01.10. 12:27:27

@maxval bircaman szerkesztő: "Egészen a 80-as évek végéig nem vettek fel olyanokat bizonyos szakokra, aki egyházi gimnáziumban érettségiztek."
Én nem így emlékszem. Már a '70-s évek elején is sok ismerősömet felvették mindenféle egyetemre, akik a piaristáknál, bencéseknél, ferenceseknél végeztek. Miért ne vették volna fel? Mert nem volt KISZ-ajánlásuk? Anélkül is lehetett boldogulni, igaz kicsit nehezebben.
A diszkrimináció az volt, hogy a partizánok, szochazások gyerekeit minimális pontszámmal felvették, míg az osztályidegen, nem KISZ-tag gyerekeket helyhiány miatt elutasították. De csak azonos pontszám mellett! Olyan nem volt, hogy 18 ponttal elutasítottak valakit KISZ támogatás hiányában, de közben 17 ponttal vettek fel "F" származásúakat!
Tudom, én is osztályellenség voltam, nekem sem volt "F" betű a nevem mellett. Magyarul a politika csak határhelyzetben számított.
A rendes egyetemeken így volt. A foxi-maxi más kérdés, oda viszont küldték az embereket.

"S az 56-os harcosok gyereikeit kőkeményen diszkriminálták egészen Kádár lemondásáig."
Kérdés, mit értesz '56-os harcos alatt!
Nagybátyám '56-ban Lenin-szobrot ment dönteni, vidéken. Kirúgták az állásából, ország másik részére költözött, szakmájában elhelyezkedett, mellette maszek lett. Lányának semmiféle negatív diszkriminációban nem volt része.

"Az én apámat 1958-ben nem vették fel az egyetemre kitűnő érettségivel sem, mert X-származású volt,"
Édesanyámat '49-ben kirúgták az egyetemről származása miatt. (Tőkés, értelmiségi szülők, bencés gimnázium, stb.) '50-ben folytatta, majd elvégezte az egyetemet.

Posztra visszatérve, én ezt az apák bűneire való hivatkozást egyikének tartom azon utólagos szépítéseknek, amikor nem ért el valaki elegendő pontszámot, nem vették fel, de ez nem lehetett az ő hibája, keresni kell külső mentséget.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 12:27:35

@adg [Au, Darwin]: a lenyegben egyetertunk.
a megoldast en sem ismerem. otleteim persze lennenek, de azt valoszinuleg a nevetseges idealizmus korebe sorolnad, igy nem is terhellek veluk. :)

Quercus a favágó 2015.01.10. 12:27:39

@Mirjam2:

Az életem több mint felét a Kádár rendszerben éltem le. Határozott, markáns véleményem van arról a rendszerről. Ugyan ilyen kialakult markáns véleményem van a gengszterváltás óta eltelt időszakról is. Abban teljes mértékben biztos vagyok, ezek a vélemények nagyon messze állnak a blogot olvasók, és főleg kommentelők többségének elvárásaitól.
Éppen ezért, ezen a blogon nem politizálok. Főleg miután föl lett hívva a figyelmem, ne akarjak olyan közösséghez tartozni, akikkel nem tudok szót érteni.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 12:27:52

ha valaki az orosz belpolitikat es torvenykezest mint kovetendo peldat mutatja fel, azzal maris a megfelelo helyre pozicionalta magat. ott tovabbi erveles nem tunik szuksegesnek.
ha minden jol megy az orban-putyin vonalon, par even belul akar magyarorszagon is eljohet a kanaan (ld. az "Orbán a világ második legkorruptabb politikusa" cimu cikkeket).

csak egy néző 2015.01.10. 12:28:09

@maxval bircaman szerkesztő:
Vazze öcsém, hihetelen egy gyökér vagy. Képes vagy egy kamionos posztba is beleugatni és behozni a politikát.

2015.01.10. 12:32:19

@maxval bircaman szerkesztő: a Charlie meg francia humor, csak te nem erted.
Nekem a bircahang nem vicces, egyenesen unalmas es butus; biztosan vannak kovetoid, akik szerint meg fenomenalis.

2015.01.10. 12:33:50

@QUERCUS: ez azert kettos merce, mert ramszoltal, hogy ne beszeljek a penzrol, mert nem voltam soha szegeny

Quercus a favágó 2015.01.10. 12:37:36

@charlieharper:

Nem értjük egymást, Charlie. Nem arról beszélek, hogy a franciák ezt a mentalitás a saját hazájukban természetesnek találják. Arról beszélek, hogy ezt az országhatáraikon kívül is így értékelik. Mert én még nem hallottam arról, hogy a német, angol, svéd, stb. média, politika fölháborodott volna ezeken, vagy az ehhez hasonló karikatúrákon. A kérdés az, akkor is ilyen elfogadóak lennének, ha ugyan ez máshol, mondjuk Magyarországon történne.
Ha nem, akkor fölmerül a kérdés, hányféle szólásszabadság van, és kinek hol a mérték.

Mme Seldon 2015.01.10. 12:39:23

@Bonjour:
Ma Thionville-ben, holnap Metz-ben lesz megemlékezés (és ez csak ÉK-Franciao, vagy Kardio térképe szerint Szibéria :) )

adg 2015.01.10. 13:08:39

@kovácsúrmilesz?: hat igen, ez a baj sajnos, hogy nem nagyon van erre a jelensegre civilizalt megoldas. Ketsegbeesett emberek utolso probalkozasai, amik elorelathatoan szomoru veget ernek.

@Muscari: El kell koltozni jobb kornyekre? Hogyan? Ad valaki ra penzt, vagy egy masik hazat egy rendes kornyeken? Nezd, az ilyen helyeken levo ingatlanok eladhatatlanok. Ha nincs penzed masikat venni, vagy nincs akihez koltozhetnel, akkor csapdaban vagy.

Ha mar francia tema van:
- felseg, a nep lazad.
- miert lazad?
- eheznek, nincs kenyer.
- akkor miert nem esznek peldaul kalacsot?

Aztan mi van, ha elkoltozol, es ott is kialakul ez az allpot? Ujra koltozol? Meg ismet? Nem az lenne a problema megoldasa, hogy rendet kene tenni a hatosagoknak? Mintha az lenne az egyik feladatuk. Miert annak kell mindig meghunnyaszkodni es menekulni meg szivni, aki probal normalisan elni, betatrva a normakat.
Amikor meg evek utan elborul az agya tehetetlensegeben, es csinal valami hulyeseget, akkor meg raszall a fell vilag. Meg jonnek az idiota megmondo emberek, hogy 2 repaert kelett meghalnia iozsikanak.

Itt van aposom hulye telke, amirol irtam. Ajandekba sem kellene senkinek. Nehany eve tok jo volt, apos a fel csaladot ellatta mindennel, ami ott termett. Ott mi a megoldas? Nyirja tovabb a gazt, nehogy megbuntessek, kozben meg ne hisztizzen a loposok miatt? Nagy szerencsere nincs raszorulva a termesre.

adg 2015.01.10. 13:16:56

Nem tudok telefonon gepelni, par betu kimaradt, vagy mellenyomtam...

Muscari 2015.01.10. 13:18:59

@adg [Au, Darwin]: egy csendes kis Békés megyei faluban má másfél millióért van elfogadható ház.
Ugyanakkor értem, hogy az idősek nem szívesen mozdulnak, de más megoldás nincs. Vagyis ezek szerint nincs megoldás.

Mi is tehetetlenek vagyunk, a szüleimnek már nincs egy nyamvadt biciklije sem, mert nem tudják felvinni a lépcsőn, hogy bezárják. A rendőrség nem csinál semmit.
Csak a költözés a megoldás, ha valaki tud és hajlandó.

Sanyi9 2015.01.10. 13:23:31

@djcs: Miert is pontosan? Ha te csinalod, akkor vicc, ha mas, akkor guny? Szerintem vicces nevetni azokon, akik a 21. szazadban is meg hisznek vizenjarasban, tengermegnyitasban, szeplotelenfogantatasban, etc. Persze, 600-700 eve a tudomany olyan stadiumban volt es az emberek olyan tanulatlanok voltak, hogy a vallasban normalis volt hinni. De ma?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 13:29:31

@Szabványok: tudod, amikor elegendo a pontszamod, akkor jon az,hohy helyhiany miatt.
Es tudod,hogykeszult rolad egy osztalyfonoki jelentes, benne a felmenoiddel.
Tudom, hogy nalam rosszabbul felvetelizot felvettek, mert parttag volt. Mondjuk szoltak neki, hogy lepjen be felveteli elott.
Anyam meg addigra nem volt munkas, mert letette az erettsegit, igy irodaba kerult.
Kituntetes sem volt a csaladban.
Tobbszoros hatranyban voltam.
Bezzeg a fizetosre felvettek, amikor a ceg kifizette...

adg 2015.01.10. 13:33:28

@Muscari: mar masfel millioert? Ertem amit mondasz, es igazad is van sajnos, hogy nincs mas megoldas. De ha a nyugdijad epp kitart a kovetkezoig, vagy meg addig sem, akkor masfel millio az sok penz. Es jo esellyel el sem tudod adni a hazadat, csak ott hagyni. Akkor mar nem csak a bicilki lesz az ovek, hanem a haz is. Nem az elit lakik ilyen helyeken, sok embernek egyszeruen nincs penze. Csak ugy nincs. Nulla. Epp nem hal ehen.

2015.01.10. 13:45:23

@maxval bircaman szerkesztő: Na velem is ugyanez a helyzet: sem 'baloldali', sem 'jobboldali' nem vagyok sajatos magyar definiciok szerint, egyebkent ez is csak azt mutatja mennyire ertelmetlen a ket kategoria. Komolyan, ilyen torzsi tarsadalom szintjen van az egesz, az a lenyege hogy valamelyik csapathoz tartozni kell es kozosen harcolunk a masik ellen. A mindenkori kormanyok meg ezt hasznaljak ki. A szavazotaboruk barmit elnez nekik, mert nem az erdekli oket hogy milyen intezkedeseket hoznak vagy mi a programjuk, csak az hogy 'jobboldaliak' vagy 'baloldaliak'.

morsels (törölt) 2015.01.10. 14:24:45

@QUERCUS:
Nem, adg mar kiirta magat a magyarok kozul.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 14:46:26

@Muscari:

Nem hiszek a korlátlan jogokban. ELeve az alapjogok sokszor ütik egymást, így abszurdum korlátlan jogokról beszélni.

Még az élethez való jog sem korlátlan! Ha ugyanis valaki halálosan fenyegetve rámtámad, lelőhetem böntetlenül.

S ismétlem: az állítólag korlátlan szólásszabadságú Franciaországban tilos tagadni a zsidó holokausztot. Szóval hamis az egész szöveg.

Szabványok 2015.01.10. 14:46:26

@Babette .: Hány pontod volt Neked és hány pontja a párttagnak?
Hány pont volt akkor azon a karon a felvettek ponthatára?

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 14:46:27

mikortol illet meg egy vallast a ki-nem-gunyoltatas joga?
a cargo-cultot is megilleti? en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult
www.google.at/search?q=cargo+cult&hs=9qx&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6iaxVNa5A8f3Uujrg-gD&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1278&bih=675

csak magamban mosolyoghatok azokon, akik "John Frum"-ot varjak, hogy elhozza nekik a foldi paradicsomot?
tenyleg ajtatos keppel kell ilyesmiket hallgatni? s az egyetlen helyes valasz a "legyen neked a te hited szerint"?

vagy csak a monoteista szent tehenek hitrendszeret nem szabad kinevetni? no de mit tartsunk azokrol a felebaratainkrol, akik tudjak, hogy meg monoteista vallasbol is szamos letezik, s persze mind magat hiszi az egyetlen udvozitonek? nem gyanus ez egy picit, hogy az osszes tobbit tobbe-kevesbe tevtanoknak, teveszmeknek tartjuk? szamos egymassal konkuralo csoport gondolja, hogy egyedul ok a helikopterek. (bocsanat, kivalasztott nep, az egyedul udvozito ut kizarolagos kovetoje.)

Szabványok 2015.01.10. 14:46:27

@Babette .: Na akkor még egyszer a felvételi rendszer az ős szociból:
Volt egy minimális pontszám. Ez az elmúlt évek felvett átlaga alatt volt, annak érdekében, hogy túl hülyék ne is kísérletezzenek. Pl. a BME gépész karon 12 pont. Ez alatt senkit nem vettek fel, még ha a zabigyerek Kádár zabigyereke volt is.

A rendelkezésre álló helyeket elkezdték betölteni. Először a max. (20) pontosakkal, aztán a 19-esekkel, és így tovább lefelé.
Ha a rendelkezésre álló helyek nem fogytak el és leértek a minimum ponthoz, akkor üres helyek maradtak.
Ha viszont - ez volt a gyakori - megteltek a rendelkezésre álló helyek, akkor a határpontszámot (pl.16 pontot) elértek _között_ kezdtek el válogatni nem pontszám, hanem egyéb dolgok alapján válogatni. Ebben az egyéb dologban volt jó is (pl. cigány származásúak támogatása) és volt rossz is, pl. egy fanatikus KISZ-titkár akciózása a hívők ellen.
De a lényeg: Ez csak azonos pontszámon belül lehetett! A pontszám tisztán szaktudásra, képességekre épült, mert 10 hozott pont, 10 felvételi tantárgyakból elért pont. Ezért volt jobb felvételi aránya a piaristáknak, mert az ott szerzett tudással több pontot lehetett szerezni, nem volt alkalom az azonos pontszámon belüli hátrányra.
(Annyiban még volt szubjektivizmus a rendszerben, hogy a 20 pontból 5 a szóbeli felvételik voltak és ott egy rosszindulatú vizsgáztató tudott igazságtalan lenni és 4-es helyett 3-st adni fizikából.)

Aki egyházi iskolából jött, annak az osztályfőnöke pap volt, az írta a jellemzését..... Ennyit erről. (Egy közeli ismerősöm pap tanár volt, '50-ben életfogytiglanra ítélték ifjúság megrotásáért, '70-ben egyházi gimnáziumban tanított.)

"Tudom, hogy nalam rosszabbul felvetelizot felvettek, mert parttag volt."
Egészen konkrétan: Neked hány pontod volt, annak a páttagnak hány pontja volt és mi volt a felvételi ponthatár? Merthogy ahogy ma is kihirdetik, hogy a SOTE-ra bekerült, akinek több, mint 444 pontja van, akkor is kihirdették, hogy a BME Villanykarra bekerült, akinek 16-nál több pontja volt. Nekem 20 volt és ezért szembe sem jutott, hogy ne kerüljek be, hunmiféle KISZ-esek, pártagok miatt.
Ha megmondod az egyetemet, kart, évszámot, akkor megpróbálok utánanézni és is, hogy mennyi volt a ponthatár.

Az, hogy ki "F", az nem attól függött, hogy van-e érettségije. Hanem a munkakör besorolásától. Amit aztán (pontosan azért, hogy a rendszerhű kádereket ne érinse hátrányosan) kiterjesztettek, olyan munkakörökre is, amit úgy kategorizáltak, hogy "a termelést közvetlenül irányító"
"Többszörös hátrány"... :-)) Mit gondolsz én és a barátaim miben voltak? Értelmiségi, horthysta katonatiszt, klerikális, kitelepített család, sehol egy párttag. És mégis mindannyiunkat felvettek egyetemre (akit nem, az tényleg nem is oda való volt, nem is jelentkezett). Miért? Mert tan tanultunk, mert tudtunk. Ennyi kellett 1973-ban az egyetemre jutáshoz. Nem tudok olyanról, aki 20 pontot ért volna el és nem vették volna fel, oda, ahová akarta. Aki meg kevesebbet ért el, az menjen BME helyett Kandóra, SOTE helyett Pécsre.

"Bezzeg a fizetosre felvettek, amikor a ceg kifizette..."
Mikor is volt ez angyalom? Mikortól van fizetős oktatás a magyar egyetemeken magyar állampolgároknak?
Másrészt, ha ez a szociban lett volna, akkor ez méginkább a pártagoknak kedvezett volna. Mert az egyetemek azért a szociban is inkább az értelmiség fészke volt, az ott dolgozók nem voltak hívő kommunisák, bezzeg a cégeknél sokkal intenzívebben működött a párt. Ott a döntéseket megháromszögelték, megnégyszögelték és ott nem a pontszám számított, hanem az, mond mit mond a párt, mit mond a KISZ, mit mond a szakszervezet. A gazdasági vezetés meg jobban tette, ha hallgat.

Látom, nagyon nem vagy tisztában a felsőoktatás a szocializmus témakörrel!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 14:46:27

@kovácsúrmilesz?:

Orbán a 2. legkorruptabb - ez ökörség, már le is leplezték a szóban forgó kamuszervezetet, mely kiadta a minősítést.

Ez egi ősrégi manipuláció. Csinálsz egy kamuszervezetet, majd annak szövegére hivatkozol mint mértékadó véleményre. Vagy a másik szokás: cikket írsz egy külföldi médiában, aztán írsz egy magyar cikket "a külföldi médiák szerint" szöveggel. abban idézve saját külföldi cikkedet.

S igen, Orbán külpoitikája kiváló, 70 éve nem volt ilyen jó a magyar külpolitika. Orbánnal a gazdaságpolitikai téren vannak súlyos gondok.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 14:48:17

@adg [Au, Darwin]:

"Ha mar francia tema van:
- felseg, a nep lazad.
- miert lazad?
- eheznek, nincs kenyer.
- akkor miert nem esznek peldaul kalacsot?"

A gond a történettel, hogy ezt Voltaire találta ki. Annyira sikeres lett, hogy elterjedt, mintha tényleg a királyné mondta volna.

Kb. ugyanaz, mint manapság a politikai propaganda. lásd Kövér "köteles" László vagy Gyurcsány "el lehet menni innen" Ferenc vagy Lázár "mindenki annyit ér, amennyi pénze van" János. Valójában mindegyik szövegkörnyezetből kivett mondat, s az illető mást mondott. De ma már 99 % meg van győződve róla, hogy ez színigaz.

Voltaire is nagy mestere volt a demagógiának.

tanato 2015.01.10. 15:06:02

@Szabványok: Te tudod rosszul,nem volt nyilvános kihirdetés hogy mennyi ponttól vettek fel embereket.Az Romániában volt,meg most nálunk a rendszerváltás után.Teljesen stikába ment,pl. engem 19ponttal nem vettek fel alapból,de sokat meg felvettek 17-16-al F kategóriával..Én 1977-ben kezdtem el az Egyetemet.De azt nyilvánosan nem tudhattad..Nem volt nyilvánosság,csak azt értesítették hogy helyhiány miatt nem vettek fel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 15:26:14

@Szabványok:
akartam erről beszélgetni, kezdve a "A pontszám tisztán szaktudásra, képességekre épült, " hamisságával (lásd kitüntetésekért kapott pontok),
de ebben a stílusban nem beszélgetek.
a pontszámok nem voltak nyilvánosak, ezt nem tudom, honnan veszed.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 15:27:07

@Szabványok:
"Mikortól van fizetős oktatás a magyar egyetemeken magyar állampolgároknak?"

elég régóta....én nem tehetek róla, hogy te ezt nem tudod.
de legalább a kioktató stílus megy.

puhacica 2015.01.10. 15:35:26

nincs az a guny, velemeny, ami olesre jogosit. es ez nem vallasossag kerdese, hanem embersege.

tanato 2015.01.10. 16:15:38

@Babette .: Még csodálkoztam is anno 1980-ban Kolozsváron járva,hogy ott nyilvánosan ki volta függesztve az Egyetem falára a pontszám meg a vonal hogy onnan felvéve.A Ceau alatt,elismerem ebben előbbre jártak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 16:21:04

@charlieharper: Na akkor én is hozzáteszem a 2centemet.

Nézd Charli, én teljes egészében igazat adok neked de csak az egyik oldalról beszélsz.
Ez az egyik oldal amit felsoroltál.
A másik oldal egy vallás amelyik még az 1500-as éveket írja.
Ők meg azt a mentalitást képviselik.
Ugyanúgy nem érti hogyan lehet Mohamedből gúnyt űzni.
Ez a mentalitás ugyanaz mint az általad felsorolt?
Nem egészen.
A különbség az hogy ki meddig képes elmenni az igaza érdekében.
Egy 1500-as években élő keresztény valószínűleg ugyanolyan messze menne mint most ezek a terroristák.
Ezek az emberek hisznek valamiben és ezt a hitüket fegyverrel is alátámasztják.
Itt a különbség.
Óriási különbség.
Ma már kaptam azért mert alacsonyabbrendűnek tekintem a muszlimokat.
Ebben az esetben amikor 500év mentalitásbeli különbség áll fenn bizony a fejlettebb kultúrának kéne engedni és ezzel bizonyítani kulturális fölényét.
Nem arról van szó hogy európai nők csadort viseljenek.
Arról van szó hogy elismerem egy másik kultúra érzékeny pontját és nem szúrok oda.
Mi történt?
Egy 1500as évek kulturális szintjén lévő terrorcsoport kivégzett egy kulturálisan az 1500as évek szintjén leledző szerkesztőséget.
Kulturális különbségek vannak de az egyik a kulturája védelmében gyilkolni is képes.
Nem védem a muszlimokat. Elítélek mindent amit rá akarnak kényszeríteni az őket befogadó országokra.
Ebben az esetben viszont kúrva könnyen meg lehetett volna előzni a vérontást.
Ha egy hároméves gyerek azt mondja hogy ő Robin Hood akkor nem gúnyolom ki hanem ráhagyom. Aztán majd néhány év múlva kinő belőle hogy Robin Hood legyen.
Esetünkben az egyik oldal nem érti hogy mi a probléma(karikatúrák) a másik oldal sem érti hogy mi a probléma(kinyírtuk őket).
Mégis kinek kéne engedni?

Muscari 2015.01.10. 16:23:36

@adg [Au, Darwin]: sajnos az egy illúzió, hogy ezt a fajta bűnözést fel lehet számolni, ez még a szocializmusban is létezett, bár kevésbé volt gyakori.
A lányom szociológia könyvében olvastam, hogy a bűnözés a târsadalom velejárója. Ha túl nagy a mértéke, az probléma, de az is, ha túl kicsi, mert az azt jelenti, hogy a hatalom túlságosan kontrollálja az embereket.
Sajnos megszoksz vagy megszöksz, mást nem tudunk tenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 16:37:45

@puhacica:
Igen, a gúnyolódó emberségét kéne megvizsgálni.
A 21.századi felvilágosult ember és a kulturálisan 500évvel elmaradt ember közül kinek kéne emberségesnek lenni a másikkal?
Ami történt az csak a felvilágosult embernek gúny.
Ezt kéne megérteni.
Nem azonosak az esemény lereagálásának a körülményei.
Neked igazad van. Felvilágosult ember vagy a 21.századból.
Azoknak is igaza van. 500évvel korábbi felfogás szerint.
500 évvel ezelőtt ha meglincsel a tömeg egy vásári komédiást aki gúnyt űz Jézusból te is ott tolonganál a nézők között helyeselve a tettet.

Muscari 2015.01.10. 16:53:56

@adg [Au, Darwin]: igen, most itt nem írom le a falu nevét, de anyukám oda valósi, van egy csomó rokonunk arrafele. Nagyon olcsó, annak ellenére, hogy a közniztonság jó, mert munka nincs a közelben, rengeteg viszont a nyugdíjas, van, aki külföldről költözött oda haza. Én nagyon szeretném, ha oda költöznének, de ők is nehezen mozdulnak már.

Én is értem hogy te mit mondasz, van, akinek már semmije sincs, csak az a háza, ami mâr semmit nem ér, kevéske nyugdíj és ennyi. Az még szerencsésnek mondhatja magát, akin a gyerekei tudnak valahogy segíteni. A többi csak nyomorog. Magyarország 2015.

Muscari 2015.01.10. 16:57:54

@maxval bircaman szerkesztő: kiváló külpolitika??? Bár értelek sajnos :-(

Muscari 2015.01.10. 17:12:52

@diggerdriver: de hogy élhetnek ezek Európában 16.századi felfogással? Főleg akik már itt születtek? A pakisztáni analfabéta földművest megértem, mert az nem lát a faluja határán meg a mecseten túl. Azt elfogadom, hogy az ő gondolkodása középkori, mert tudom az okát.
De aki itt született és jârt iskolába? Annak ez nem mentség.

Férjem most mesélte, hogy a munkahelyén egy szó sem esett a terrorakciókról. A főnök muszlim és senki sem merte a témát még megemlíteni sem. Amit én nagyon nagy bajnak tartok, neki kellett volna előhozni a témát szerintem. Pedig egy rendkívül okos csaj, nem úgy néz ki, mint aki a középkorban él, de úgy tűnik itt mégis a szőnyeg alá söprés esete forog fenn.

puhacica 2015.01.10. 17:14:08

@diggerdriver: 1. mi a kulonbseg az olni nem akaro hithu muszlim ember kozott es akozott a hithu muszlim kozott, aki megteszi? az egyiknel nem olyan gyorsan porgott a naptar mint a masiknal az elmult 500 evben?
2. annyira azert birt fejlodni, hogy Citroenbe uljon a menekuleshez, ne szamarra. (demagogia, tudom.)
3. nem tudod, hogy reagaltam volna 500 evvel ezelott. en sem. ahogy magamat ismerem, lehet, hogy en lettem volna a vasari komedias. de ez nem is fontos. 2015-ot irunk es Europaban vagyunk.

M. Péter 2015.01.10. 17:22:28

@maxval bircaman szerkesztő: Putyin is gúnyolta nagy tömegek (pl. ukránok, amerikaiak) nemzeti érzéseit. Ő miért nincs még munkatáborban emiatt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 17:24:03

@puhacica:
1. A keresztesháborúkban sem vett mindenki részt.
2. Az. Demagógia.
3. TE írsz 2015-öt. Miből gondolod hogy mindenkinek 2015-öt KELL írni?
Ki írja elő? Törvénybe van fektetve hogy MINDENKINEK a 2015-ös európai szabadelvűséget kell követni?
Európában vagyunk. Ahol néhány éve még tömegeket lőttek közös sírba etnikai alapon(szerbia). Ahol 100éven belül két világháború robbant ki.
Biztos hogy erre olyan büszkének kell lennünk?

2015.01.10. 17:29:20

Neharagudjatok, hogy beleszolok, de szerintem ez az "500 evvel ezelott elnek", ez egy hibas erveles, hiszen tetszik-e vagy sem, az egesz bolygonak 2015 van, es mindenki a jelenben el, azok is, akik 500 evvel kesobb, vagy esetleg 5000 evvel korabban kezdtek az idoszamitast.

Ertem persze a parhuzamot, a kozepkori kereszteny kiralysagokhoz amugy tenyleg sokban hasonlitanak az iszlam teokraciak szerintem is, es a bennuk elo emberek gondolkodasmodja is hasonlo, azonban a kozepkorban nem tudtunk egymasrol es a vilagrol ennyit, es nem volt alternativa, az volt, amit az egyhaz altal iranyitott hatalom mondott es kesz. Tudomany sem volt, nem ismertuk az evoluciot, az osrobbanast, a fold lapos volt, es a pestist imaval akartuk gyogyitani. Ma mar nincs igy, a vilag "nem halado" reszein sem, es az iszlam allamokban is elerheto a 21. szazadi orvostudomany, es egy csomo, vilaginak szamito ujitas. Ezen felul globalis a vilaggazdasag, es sokkal tobbet tudunk egymasrol is, igy nem csak a "legfejlettebb"-nek van felelossege, hanem a "lemaradottnak" is, az egesz emberisegnek fel kellene noni a vilag technologiai, informacios, es egyeb fejlettsegehez erkolcsileg is. Nem muszaj persze, de akik ezt valasztjak, tobbnyire a tobbi ujitasrol is lemondanak. Elnek teljesen nomad torzsek meg a dzsungelben is, de veluk is meg lehet egyezni, hogy mi, akik modern korulmenyek kozott szeretnenk elni, meghagyjuk az elohelyuket, cserebe ok pedig meg nem jonnek ki es nyilazzak le azokat, akiknek nem tetszik amit csinalnak.

Ez a velemenyem az "500 evvel ezelotti" ervrol, ezen felul meg annyi, hogy ezeknek a gyilkossagoknak amugy szerintem nincs is sok kozuk a karikatura rajzolasahoz vagy a vallas gyalazasahoz, a kepregenyszerkesztoseg persze ezert valt celpontta, de ha ok nem lettek volna, talaltak volna mast, (lasd koser szupermarket), hiszen ez egy politikai terrorakcio volt, az ertekrendek es erkolcsok utkozese pedig csak egy eszkoz a vegrehajtasra, a nyugatbol gazdasagilag nem profitalo, es a nyugatbol erkolcsileg kiabrandultakat konnyu arra felbujtani, hogy nyugat ellen politikailag harcoljanak, a nyugat elleni gazdasagi cel erdekeben. Azt persze en sem tudom, hogy erre mi a megoldas, nekem csak velemenyem van, igazam, az lehet, hogy nincs, de hat egy kicsit leirtam azert, hogy mit gondolok, na. :D

Muscari 2015.01.10. 17:30:33

@diggerdriver:. Most nincs kedvem, ajánlom a Wikit. :-)
Arra ítram csak, hogy ha valakit a gulágra visznek azért, mert illetlenül viselkedik a templomban, és ezt ő helyesli, akkor baj van a gondolkodâsával.

Egyik nap volt a tévében egy műsor az itt élő oroszokról. Nagyon sokan vannak, gazdagok, még külön bált is rendeznek maguknak minden évben. Ők aztán elmondták a kamerába, hogy Oroszországban sem a legjobb irányba mennek a dolgok, nem is véletlenül vannak itt ennyien. Ők nem gazdasági menekültek, hanem csak egy szabadabb orszagban akarnak élni.

gabors 2015.01.10. 17:35:13

@tanato: fellebezni persze lehetett de mire fel ?? nyilvan azt nem irhatta senki hogy azert kaptam kevesebb pontot mert apam ertelmisegi !!! akkor volt valami esely (protekcioval foleg ami ertelmisegieknek is volt :-) ha eleve eleg magas pontod volt a bejutashoz

ja.... '84 ben mar NEM 20 pontos rendszer volt (hanem a 120 fele kozepsuli masik fele felveteli nekem peldaul tobb jott ossze felvetelin) !! csak szolok ...!!! a max 20 pontosnak vege volt egy ket evvel korabban ...

empoftla 2015.01.10. 17:35:13

@maxval bircaman szerkesztő: "Megpróbálsz viccelődni..."
Nem tudom miről beszélsz. Úgy, mint te én shoasem viccelődöm a vallással. Mert azt nem illik.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:35:13

@Muscari:
nalunk se esett rola szo, igaz, nem tudom, hogy van-e koztunk moszlim. (mi a vallasunkrol se nagyon szoktunk a munkahelyen beszelni.) miert kene a munkahelyen egy francia amokfutorol beszelni (munka helyett)? en biztos nem orulnek neki, ha az alkalmazottaim a vilag torteneseit targyalnak ki, ahelyett, hogy tennek a dolgukat. azt hittem, ez a tarsadalmi eletet eles a munkahelyen csak a deli allamokban (gorog, spanyol, olasz, stb.) divat. angliaban is?

Muscari 2015.01.10. 17:35:43

@mojyo: jól szóltál, +1000

Más. Írhatok neked priviben? Az interneten kereskedelemmel kapcsolatban lenne kérdésem (nem konkrétan azzal, amit te csinálsz)

2015.01.10. 17:37:48

A poszthoz amugy nem tudok hozzaszolni, mert nagyon keveske volt sajna. Ez egy bekezdes volt, egy bevezeto, kerjuk a folyatast. Amugy en nagyon szivesen kamionoznek, ha tudnam, hogy kell, en nagyon szeretek vezetni, vagy akarmivel vonalat rajzolni a tajba, raadasul a logisztika a legfontosabb dolog a vilagon, szoval boldogsaggal is toltene el, hogy fontos dolgot vegzek. :))

2015.01.10. 17:40:37

@diggerdriver: mielott valaszolok, es/vagy mielott a HA megint letiltja a temat, lenne ket kerdesem:
1. A kosher kozert mit tudott volna tenni, hogy ne oljek meg a kozertben levoket? Hogy kellett volna hasznalniuk az erkolcsi folenyuket?
Ugyanez a 2012-es toulousei iskolai lovoldozore, hogyan kellebe hasznalniuk az erkolcsi folenyt?

2. Meddig kell Europanak elmennie az erkolcsi folennyel? A szinten fanatikus shariat akaroknak engedjen Europa es holnaptol Batman jelmezbe rakod az asszonyt? Megnezed a pontos instrukciot az asszonyvereshez, ha visszabeszel? Csak kerdezem, hiszen a beboritatlan asszonyok nagyon kiakasztjak a fundamentalusta muszlimokat, serti oket a vallasukban.

Erdekesseg, az utobbi evek francia-belga meszarladaiban mind algeriai-franciak a kozos nevezo.

Muscari 2015.01.10. 17:40:45

@kovácsúrmilesz?: az én munkahelyemen sokmindenről szoktunk beszélni, még magánélteről is. Persze lehet, hogy azért, mert sok köztünk az olasz :-)
A vallás meg úgy került szóba, hogy "most ne zavarjatok, megyek imádkozni" vagy "nem eszem semmit, mert Ramadan van"

2015.01.10. 17:41:12

@Muscari: Ok, bar nem nagyon ertek hozza, nem biztos, hogy tudok valaszolni, tobbnyire enis csak vasarolok, eladni tavaly kezdtem es csak egy helyen :D

2015.01.10. 17:44:34

@charlieharper: az a francia zsido, aki eddig csak gondolkodott az izraeli koltozesen, most biztosan dontott.
Izraelbe kell is a sok europai, hogy ellensulyozza a sok orosz-ukrant

Igaz Barát 2015.01.10. 17:44:56

@mojyo: Szerezd meg a jogsit, munkát fogsz találni, az tuti.

Muscari 2015.01.10. 17:50:32

@diggerdriver: @charlieharper: ma arról beszélgettünk, hogy lassan kezdünk félni. Mögöttünk a buszon egy pasi hangosan imádkozott, mi meg összenéztünk, hogy reméljük, hogy nem éppen most készül öngyilkos merényletre...
Azt mondják, itt lesz a következő.

Tegnap meg melldttünk utazott a buszon egy kipát viselő srác. A férjem ránéz és azt mondja: csodálom, hogy még fel meri tenni. Erre én: Londonban vagyunk, itt még egyelőre lehet.

Nem tudom, hogy mi a megoldás, én nem akarok félelemben élni.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:56:11

nevetseges azt allitani, hogy az iszlam orszagok kulturaja alacsonyabbrendu. s fokent, hogy erre tekintettel el kell fogadnunk, ha ok lepuffantanak bennunket, ha nevetunk mohameden, vagy ha azt mondjak: egy az isten, allah.
nem veletlen irtak, hogy komoly egybeeses van azok kozott, akik a megeroszakolt not (az aldozatot) hibaztatjak (a kihivo viselkedese, oltozkodese, stb. miatt), meg azok kozott, akik effele suletlensegeket allitanak...

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:56:11

@empoftla: remelem az ufohittel kapcsolatban se viccelodsz. foleg nem az asztrologiaval. es a madarjoslasrol is csak komoly velemenyt fogalmazol meg.
mit gondolsz a gabonakorokrol?

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:56:11

@Muscari: szerintem ez csupan egy ujabb jele annak, hogy a tarsadalmunk egyre kevesbe tarsadalom. zero kommunikacio a tagok / nepretegek / csoportok kozott, egyre csokkeno bizalom, kozos erdek alig, kozos ertek alig...
mitol lenne tolerancia meg foleg szolidaritas, amikor nem erezzuk magunkat egy kozosseg tagjainak? ugy erezzuk, hogy vagyunk mi es vannak ok. s az "ok" csoport egyre szaporodik.

2015.01.10. 17:56:36

@Muscari: ez nehez kerdes. A jihadistat az is inzultalja, hogy az a kipas lelegzik. Ezert kerdeztem a Diggert, hogy megis hol a hatar. Norvegiaban ugye mar nem maradt gyakorlatilag zsido. A norvegoknak ez volt a hatar es inkabb megszabadultak a zsidoktol. Szemely szerint nem szeretnem, ha a UK vagy Fro ezt a peldat kovetne. Bar Digger sorai szerint, lehet, hogy ez a megoldas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 17:57:05

@charlieharper: Akkor mégegyszer, mert látom te sem érted...
Nem megbocsájtható semmilyen erőszakos cselekmény.
Nem támogatom egyetlen muszlim előírás bevezetését sem.
Terroristákkal szemben nincs bocsánat.
Nagyon tetszett amit nem olyan régen Izraellel kapcsolatban írtál.
A világ egyszer már cserbenhagyta őket mostmár nem kérnek a segítségükből megoldják maguk.
Ok.
Viszont én úgy látom ezt a kérdést hogy van egy vízszintes vonal ami felett vannak a pozitív számok és alatta a negatívok.
A 0 a választóvonal.
A vonalon felül nem hagyok egyetlen támadási felületet egyetlen engedményt sem teszek a muzulmán világnak.
A vonal alatt van ahová nem süllyedek le.
Az az ő térfelük.
A Mohamed gyalázó karikatúrák már a vonal alatt vannak.
Már megint kezdünk elmenni azirányba mint a gázkamráknál.
Nem, nem vagyok antiszemita.
Nem, nem vagyok muszlimbarát.
Ettől még megvan a saját erkölcsi mércém amin keresztül látom a világot.
Amiket felhoztál hogy máshol mi történt nem érdekel. MOST ezt a témát tárgyaljuk.
A muszlim világ térhódítása ellen tenni kell Európának.
Viszont nem szabad lemenni a vonal alá.

2015.01.10. 18:00:13

@diggerdriver: nade hol a 0 valasztovonal? Kinek az ertekrendje szerint?

(A kosher kozertet nem tudod elvalasztani a Charlietol)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:02:03

@charlieharper:
Tehát azt olvasod ki a soraimból hogy a zsidókat el kell üldözni.

2015.01.10. 18:02:20

Elore szolok, ha a HA cenzurazza a topikot, akkir folytassuk a Quercusnal vagy nalaf

puhacica 2015.01.10. 18:03:40

@diggerdriver: 1. tehat nem vallas/hit kerdese.
2. megbeszeltuk.
3. Europaban vagyunk. ki mondta, hogy buszkenek kell ra lennunk? 2015-ben vagyunk. nem kell mindenkinek eszerint elni. de megolni se kell senkit, mert a 2015-os europai "szabadelvuseg" szerint el.
a gyilkossag nem megoldas semmire. megolhetnek barmennyi karikaturistat, ujsagirot, "maskent gondolkodot", az osszeset nem tudjak elpusztitani. ettol nem lesz a vilag "igazhitu". "csak" nehany csaladban ures lesz ezutan egy szek az asztalnal.

Igaz Barát 2015.01.10. 18:03:48

@diggerdriver: Erről eszembe jutott a békás történet, amelyben simán megfőzöd a szerencsétlent, ha a hideg vizét kezded el melegíteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:04:17

@charlieharper:
Nem tudom mi történt a kósher közértben.

A választóvonal az ott van hogy egy tapodtat sem engedni de nem is provokálni.
Ott a választóvonal.

2015.01.10. 18:07:21

@diggerdriver: nade mi a provokacio? Az hogy en lelegzem, az bizonyos muszlimok szerint mar provokacio, lasd Norvegia, Svedia.
Az elobb valaszoltam, elszallt

2015.01.10. 18:08:36

@diggerdriver: a kosher kozertben megoltek 4 embert a tobbit tuszulejtettek. Ugyanaz a cella, mint a Charliesok. Osszehangolt tamadas volt.

blackhairlady 2015.01.10. 18:10:04

@adg [Au, Darwin]: Ugyan ez a szuleim kaposhomoki kertjevel. Evtizedekig nem vettek boltban, piacon zoldseget, gyumolcsot, mindent megtermeltk. Meg pincet is asattak a teli tarolashoz. Aztan kezdetk kikoltozni a kertes reszre az emberkek akik azt hittek, hogy nekik lett minden vetemnyezve. Az utolso csepp a poharban az volt amikor a szolo karokat is kihuzkodtak.

Muscari 2015.01.10. 18:13:44

@diggerdriver: pont az a baj, hogy nem tudod, hogy ők mit tekintenek provokációnak.
Mit tennél, ha hirtelen most az iskolátokban a muszlim szülők elkezdenék követelni a halal étkeztetést? Ha enged az iskola, az meghátrálás, ha nem az provokáció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:14:53

@charlieharper:
A karikatúrák egyértelmű provokáció volt.
Volt már rá példa hogy hasonló karikatúrákért megöltek valakit? Igen, volt ilyen.
Szükség volt bármilyen okból a karikatúrákra?
Nem.
Meg lehetett volna előzni a terrortámadást? Igen, nagyon könnyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:18:04

@Muscari:
Fogalmad sincs mi az a provokáció.
Ha bárki bármit követel és nem teljesítik az nem provokáció.

Muscari 2015.01.10. 18:19:43

@diggerdriver: most olvastam, hogy Nigériában egy TÍZÉVES KISLÁNY követett el öngyilkos merenyletet, 19 embert megölve. Szerinted őt kik provokálták?

Quercus a favágó 2015.01.10. 18:20:43

@diggerdriver:

A dzsihád csak pár évtizedes múltra tekint vissza. Szajjid Kutb agyszüleménye. Ő egy egyiptomi férfi, aki Nasszer börtönében írta meg két könyvét az iszlám értelmezéséről. Ezek a Korán árnyékában, és a mérföldkövek. Ez utóbbi könyvéért Nasszer összeesküvéssel vádolta, és 1966-ban kivégeztette.
Gyakorlatilag ma minden iszlám szélsőséges az ő tanait hangoztatja indoklásul a merényletek, gyilkosságok elkövetésére Afganisztántól az USA-ig.

"Kutb elutasít mindenféle világi hatalmat, egyedül az iszlám törvényeit, a saríját tekinti mértékadónak. A Mérföldkövekben megmagyarázza, hogy a dzsihád nem pusztán a hit védelmét jelenti, hanem valódi harcot a dzsáhilijja, az iszlám előtti tudatlanság – átvitt értelemben mindenféle világi hívság – ellen, hogy Isten uralma megvalósuljon a Földön. Az iszlám természete szerint pedig ebben a harcban kezdeményezőleg kell fellépni, és nemcsak az arab területeken, hanem az egész világon.

Bár a Koránban számos vers utal arra, hogy a muszlimoknak békésnek és toleránsnak kell lenniük – legalábbis a könyvek vallásaival, a zsidókkal és a keresztényekkel szemben –, Kutb megmagyarázza, hogy ezek Mohamed korai éveiből származnak, amikor a próféta még egy kis csoportot vezetett, és nem volt lehetősége tanainak erőteljes terjesztésére, ám a későbbi tanítások közt egyértelműen a hit terjesztésére és harcra szólítja a hívőket."

A Mérföldkövek angol nyelven:

www.izharudeen.com/uploads/4/1/2/2/4122615/milestones_www.izharudeen.com.pdf

Muscari 2015.01.10. 18:21:08

@diggerdriver: persze, fogalmam sincs. Pont azt mondom, hogy bármi lehet, amire ők azt mondják.

Muscari 2015.01.10. 18:24:35

@QUERCUS: ezt nem tudtam, köszi, hogy megosztottad. Azt tudtam csak, hogy a jihad az nem túl régi dolog és szent háborút jelent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:26:38

@Muscari:
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
(és most ütemesen bevertem a homlokomat az asztalba...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:34:35

@QUERCUS:
Én értem mit akarsz mondani.
Ez nem cáfolja azt amit mondtam.
Annyi az egész hogy 500évvel ezelőtti vallási-kulturális szinten lévő embereknek Kutb a kezükbe adta a fegyvert és kijelölte az irányt.
Ha most felbukkanna egy keresztény Kutb annak mennyire hullana termékeny talajba a tanítása?
Gyanítom semennyire. Pontosan azért mert a keresztény világ már átesett azon a fejlődési szakaszon.

Nem is értem mi a faszért tépem itt a számat.
Itt van rengeteg 21.századi europér ember a szabadelveivel hát rajta gyártsátok a karikatúrákat szakmányba. Úgyis túlnépesedés van...

2015.01.10. 18:35:58

@diggerdriver: szerintem ertem, hogy mit mondasz. De te azt veszed a provokacionak, amit a "nyugati" ember hiv annak vagy hataresetnek. Az viszont nem egyezik egy fanatista ertekrenddel. Ne felejtsuk el, hogy a legtobb francia muszlimilot nem erdekelte a Charlie.

Quercusszal beszeltuk az o blogjan, hogy a Charlie esetben nem nagy figyelmet kapott, hogy ugyanazok megoltek 4 èmbert (gondolom zsidot) a kosher kozertben, osszehangolva a Charlie merenylettel. Az aldozatok gondolom zsidok, igy nem erdekli a nagyerdemut.
Na, pl ezert sem hiszek abban, hogy a rajzok nem publikalasa megelozte volna a terror akciot.

@Muscari: oszinten bevallom, hogy amikor hatizsakos muszlim ul mellem a vonaton olvasva a Quarant, felallok es atmegyek egy masik kocsiba. Tobb kollegam is ezt teszi (nem zsidok), ja es nem hordok kipat sem....
Egyszeruen elgondolkodom, hogy mi lehet a hatizsakban.

2015.01.10. 18:38:12

@QUERCUS: ha jol lattam tegnap, keson volt, elindult egy francia anyahajo Libiaba.

ez a Hollande teljesen alkalmatlan a vezetesre.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 18:39:25

@Muscari: A kedvenc izraeli humoros műsoromban volt egy olyan szám hogy a londoni zsidó Kairóba költözött mert ott nagyobb biztonságban érezte magát.

Quercus a favágó 2015.01.10. 18:40:11

@Hari Seldon 2:

"Azzal hogy azt írta, hogy "Je ne suis pas Charlie Hebdo!" Szerintem egyértelmű, hogy nem normális."

Mondod ezt Maxról, meg azokról, akik így vélekednek(én is).

Ajánlanám figyelmedbe David Brooks a The New York Times című amerikai napilapban közölt "Én nem vagyok Charlie Hebdo" című vezércikkét.

www.nytimes.com/2015/01/09/opinion/david-brooks-i-am-not-charlie-hebdo.html?_r=0

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:49:05

@charlieharper:
Ok. Előtte megöltek négy embert.
Miért PONT a szerkesztőségbe mentek?
Mehettek volna ezer más helyre ahol több áldozatot szedhettek volna.
Miért PONT oda?

puhacica 2015.01.10. 18:53:37

@diggerdriver: azert teped a szad, mert van velemenyed. mint ahogy mindannyiunknak. de nem kell meggyoznunk egymast es nem is kell egyetertenunk. a napokban tobb olyan parbeszed is kialakult, ami szamomra nagyon erdekes volt. ez is ilyen. jo, hogy beszelgetunk ezekrol a temakrol/esemenyekrol (bar rendkivul szomoru, hogy egyaltalan megtortennek). sokat lehet tanulni az ilyen vitakbol.

**mimi** 2015.01.10. 19:04:04

@diggerdriver:
mert felbaccta az agyukat teljesen a karikatúra...értem mit mondasz, de abban is van igazság, hogy ha nem a Charlie , akkor lett volna más...

2015.01.10. 19:04:54

@maxval bircaman szerkesztő: emlekszem Algeriaban ugy kezdodott a muszlimok identitas kereses, hogy gyorsan felgyujtottak az osszes zsinagogat.
Ezert sem lepodok meg a francia-algeriai szalon, az utobbi evekben minden alkalommal ez a szal

2015.01.10. 19:11:24

@diggerdriver: Azert mert gyavak. Ez pedig egy abszolute kockazatmentes oldokles volt, hiszen nehany idiota kepregenyrajzolo nem fog visszaloni, es az o halaluk nem lesz "tul sok", vagy "tul veszelyes", esetleg "hatarokba utkozo" a tobbi, jelenleg hezitalo, elkeseredett, a jovoben bevetheto potencialis merenylo szamara. Mig egy palyaudvaron random jarokelokre lovoldozve lehet, hogy eltalal egy hasonloan gondolkodot, vagy egy terhes anyat, esetleg visszalo egy arrajaro rendor. Az ilyesmi pedig nem tesz jot a marketingnek, hiszen itt arrol van szo, hogy tovabbi harcra es tovabbi tamadasokra mozgositsak a tobbi, egyelore nem eroszakos, de potencialisan felbujthato, elkeseredett, nincsvesztenivalom-embert. Breivik is ezert lott celzottan ballib fiatalokra abban a nyari taborban, o is azt hitte, hogy missziot teljesit es sokan kovetni fogjak tobben a beteg elkepzelese megvalositasaban.

puhacica 2015.01.10. 19:12:44

@puhacica: mondom ezt ugy, hogy multkor megbantam, hogy belekerdeztem egy temaba. de aztan meggondoltam magam. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 19:59:41

@Muscari: a bunozes merteke az, hogy hany ember kovet el buncselekmenyt, es hany buncselekmenyt kovet el.
e ketto pedig egyetlen dologtol fugg: mennyi cselekmenyt kriminalizalnak.
amikor felemeltek a szabalysertes osszeghatarat 20 rol 50 ezerre, egybol kevesebb lopas buncselekmeny lett a bunugyi statisztikakban...
latszolag javult az arany (populista politikusok villoghatnak vele), gyakorlatilag semmi se tortent.

Muscari 2015.01.10. 20:11:26

@charlieharper: ne hülyéskedj, nem igaz, hogy senkit sem érdekel az a négy ember. A magyar sajtóban rendre 17 áldozatról beszélnek, egybevéve mindenkit.

Muscari 2015.01.10. 20:27:41

@Babette .: amire én gondolok, abból a szempontból mindegy, hogy statisztikailag mennyi a kriminalizált esetek pontos száma. Nincs egy egzakt határvonal, hogy mi számít soknak vagy kevésnek, az viszont sokat számít, hogy az emberek hogy élik meg. Ha nagy arányban nem jelentik a bűncselekményeket, mert úgy látják, hogy nincs értelme, az megint anomáliára utal.

Én Durkheim munkásságára utaltam, ő mondta, hogy a bűnözés az egészséges társadalom velejárója, csak a mértéke nem mindegy.

kardio1 2015.01.10. 20:48:31

Erdekesek ezek a vélemények az elmult néhàny nap franciaorszàgi történéseirôl. En nem vagyok hive, ahogy a Charlie Hebdo karikaturistài nem tiszteltek se embert, se istent, de tollra tollal és fegyverrel kell vàlaszolni. Ezért: Je suis Charlie. Voltaire mondta (legalàbbis neki tulajdonitjàk): Nem értek egyet önnel, de mindent megteszek, hogy a véleményét elmondhassa.
A gùnyos, tùlzo humor, karikatùràk, pamfletek pedig nem elsôsorban a francia néplélek tartozékai, mint Bonjour mondta, hanem a felvilàgosodàs (vagy inkàbb: elsötétedés...) korszakàtol egyre erôteljesebben jelentkezô uralkodo réteg elleni kritika volt a forràsuk.

tanato 2015.01.10. 20:52:03

@gabors: Majdnem mindenki fellebbezett akit nem vettek fel.De hogy a bizottságok mi alapján döntöttek azt homály fedi.Persze 84-től már más időszámítás volt,de én akkor már egy éve dolgozó ember voltam.

tanato 2015.01.10. 21:08:37

Az 1501-ben megtartott budavári körmeneten II. Ulászló is részt vett, és az óriási néptömeg jelenlétében Mohamed jelképes mecsetjét és koporsóját a török katonákat ábrázoló bábukkal együtt elégették, s ami megmaradt, azt botokkal, kövekkel törték össze. A látványos szokást azzal a jóslattal magyarázták, hogy a mohamedán hitnek csak akkor lesz vége, ha Mohamed koporsóját sikerül szétrombolni.

Íme hogy a muzulmánok nem szívelték Mohameden való gúnyolódást már 1500-ban sem.Állítólag ez a budavári körmeneten történt esemény is hozzájárult a szunnita török sereg hazánk ellen indított 1522/nándorfehérvár török bevétele-as és 1526-os támadásához /mohács/Szulejmán szultán vezetésével.

33621 2015.01.10. 21:33:30

@tanato: Már akkor is tökösek voltunk az ellenség megalázásában!
Csak ez mára kihalt! Sajnos.

Bonjour 2015.01.10. 21:35:57

@kardio1: jobb lenne, ha utánanéznél, mielőtt személyes avataromat érintve a francia kultúra nem ismeretéről teszel bizonyságot, amelyet én gyerekkorom óta szívok magamba... De hagyjunk ki engem, battyogj el egy könyvtárba és olvasgass. 100%-os biztonsággal állítottam (amikor nem, mindig jelzem).

Amúgy tiszteletem és szimpátiám továbbra is fennáll feléd.

Bonjour 2015.01.10. 21:38:06

index.hu/kulfold/2015/01/10/hebdo_ironia/
Idézet1:
Kezdjük az elején: A lapot 1960-ben alapította Georges Bernier és François Cavanna és Fred Aristidès Hara-Kiri néven, a havonta megjelenő magazinból vált ki a hetente megjelenő Hara-Kiri Hebdo, a Charleie Hebdo őse. Az újság fő szerkesztési elve a kezdetektől fogva a provokáció. Ez mindig is a sajtó egyik éltető elemének számított, csak míg sokan ezt szégyellik, addig a Hara-Kirinek már a mottója is az volt: Journal bête et méchant, azaz
Ostoba és gonosz újság.
A főleg karikatúrákból álló revolver-kontent célpontjai akkor sem voltak sokkal másabbak, mint manapság: a pártok, a kormányzat és a vallás – pontosabban a Franciaországban domináns katolikus egyház. A hetvenes évektől - kicsit profilidegen módon - komoly rovatot szántak a kor szélsőjobboldali mozgalmainak, szerveződéseinek, de azért mindig is vizuális vonalon számított a legerősebbnek ( a lelőtt munkatársakról itt írtunk).

Bonjour 2015.01.10. 21:38:49

@kardio1:
Idézet2:
Arthur Goldhammer fordító, egyetemi tanár az Al-Jazeera amerikai kiadásának írt kiváló cikkében a nem csak nekem feltűnő otrombaságot a francia politikai karikatúra hagyományával magyarázza. Goldhammer szerint Franciaországban több száz éves csonkítatlan tradíció a trágárságig menő nyilvános tiszteletlenség, erre van is egy külön műfajmegjelölésük, a gouaille. Híres karikatúrák abuzálták vizuálisan Marie Antoinette-et vagy Lajos Fülöp királyt, és nem véletlen, hogy a szexualitás ábrázolásának határait is előszeretettel tágítgatták a franciák, de Sade márkitól Tolouse-Lautrec-en át a Catherine M. szexuális életé-ig.

Bonjour 2015.01.10. 21:43:09

Ui: Köszönet az index-nek, több kiváló cikk született.

Az azért más tollával ékeskedem most, mert névtelenül, névtelenségben maradva nehéz lenne hitelesebben megvédenem a francia kultúráról mondottakat, márpedig az igaz. (Mindig jelzem, ha nem vagyok elmélyült, pl. CIA-ról se vitatkozom :) )

Bonjour 2015.01.10. 21:45:36

UI: Kár, hogy ez a kiváló cikk csak ma jelent meg, nem tegnap, amikor járattam itt a szám.

Bonjour 2015.01.10. 21:54:55

Ez a másik nagyon jó, színvonalas cikk, tegnap éjfélkor jelent meg, és azt vesézi ki, hogy ez a Mohamed nem ábrázolás mennyire egy hajánál előrángatott műbalhé, és csak a 2000-es évek második felében indult. Nekem mondott pár új dolgot, itt van, aki nem olvasta:

index.hu/kulfold/2015/01/08/mohamed_kepmasok/

Azonkívül két politológus (Fro szakértők) is írt egy rövid elemzést tegnap éjjel a blogra, talán az indexen is jelent meg cikk azóta, hogy ez egy új típusú, harmadik irányból érkező dzsihadista támadás. ISIS, Al-Kaida, amit hosszan tárgyaltunk (de lehet, hogy csak én voltam :) ).

Bonjour 2015.01.10. 21:58:32

@Mme Seldon: igen, azóta egy rengeteg megemlékezés szerveződött. Megemlékezés.
Amiről szó volt, az dühös tüntetésnek indult, az egyik csíra volt a sok közül. Facebook-on indult, több is.
Fel van bolydulva mindenki a fb-n. Kicsit káosz, de tisztul.

Bonjour 2015.01.10. 22:02:36

@charlieharper: big like. Igen, ez nagyon fontos.

kardio1 2015.01.10. 22:06:09

@Bonjour: Személyeskedéssel nem sokra mész. Mit tudsz te rolam? Elôször elmondod, hogy nem jol tudom, majd leirod, hogy régi hagyomàny a gouaille Marie Antoinette biràlatàt emlitve idôrendben legrégebbi példaként. Ô ezek szerint a felvilàgosodàs elôtt élt? Bàr lehet, hogy Villont is ide sorolhatjuk (a gùnyos kritika hagyomànyàhoz), ez esetben persze igazad van. A Charlie Hebdo történetét is ismerem. Elhiszem, hogy te itt nôttél fel. Sokféle Franciaorszàg létezik, és sokféle francia. Vagy te nem igy gondolod? Erdekes helyzetben vagyok, mert nem tartom a francia forradalmat egyértelmuen pozitivnak, a köztàrsasàgi hagyomàny pedig ezen alapszik. Mindenesetre több munkatàrsam és egyéb ismerôsöm is eléggé "perplex" ezzel kapcsolatban, vagy akàr 68-cal kapcsolatban.
PS.: Pàrizs környékén nôttél fel?

kardio1 2015.01.10. 22:22:35

@Sanyi9: Össze kéne kötözni benneteket Harival :) Annyira hasonloan gondolkoztok! Ha a nektek fontos dolgokat tenné viccé valaki, akkor is ilyen felhôtlenül nevetnél?

kardio1 2015.01.10. 22:25:19

@charlieharper: Ezért mondjàk, Romàban élj ùgy, mint a romaiak. En szeretem, hogy sokszor mennyire màsok a franciàk, mint a magyarok. De nem vàrnàm el, hogy olyanok legyenek mint én vagyok. Milyen egysikù lenne a vilàg ezek nélkül az eltérések nélkül !

Bonjour 2015.01.10. 23:19:40

@kardio1:
A papíron minden keményebb, hiszen épp egy ilyen ügyben beszélünk. Sok mindenben lehet engem cáfolni, de pont ebben az egyben nem.

Nem csak Villonról van szó, vagy más híresekről. Hanem pl. a vidéki franciák kedvelt szórakozásairól, vagy az udvari intrikák világáról, vagy arról a gúnyról, melyből a felvil előtt is versenyt rendeztek. A köz-érintkezés alapvető formája volt. Aki jól gúnyolt, porrá tudta alázni a másikat, azt éltették, az az intelligencia egyik fokmérője volt. A gúny a szalonokban is továbbélt, annak módja utalt a műveltségre és vagy bátorságra. A gúny a mindenfajta behódoltatás elleni egyik legnagyobb fegyver volt. A szabadság vagy az erő formája. Jó nem csak gúny létezett, de ezt nem akkor sem lehet kívülről megérteni. Asszem, a francia kultúrát itt most nem kellene zanzásítani, rövid itt a hely. Ráadásul azért Fro. is egy összegyúrt nemzet. De azért mégis sajátosság volt, elérte azt a mennyiséget, nem elszigetelt jelenség.

Nyílt blog, elnézésedet kérem, de csak annyit mondanék, hogy a francia kultúra szeretét és a nyelvet otthonról hozom, melyet volt lehetőségem gyerekként a "terepen" is megtapasztalni. Magyar vagyok (azon belül is bp-i) kicsit vegyes felmenőkkel, de ez Mo-n nem ritka :). Amúgy ha egyszer rászánnám magam a posztra, tabukat döngetnék. Még nem voltam merszem ilyet írni :). Már csak azért is, mert mindenkinek megvan a maga Párizsa, aki érintett. Aki nem, az meg hisz a sztereotípiáknak.

Én egyébként a gúnnyal szemtől szembe sosem találkoztam Fro-ban, de sok helyen ott van. Az intrika már erőteljesebb, én sem voltam mindig mentes tőle... Sajna, bár ez a befogadás jele náluk. De én ókonzervatív párizsiak közé kerültem anno. Rémesek :).

Bonjour 2015.01.10. 23:25:05

@kardio1: te, ezeket a cikkből idéztem, és direkt írtam, hogy azért ezt linkelem be, most jelentek meg, mert anonim nem vagyok elég hiteles, azt gondolom.

Bonjour 2015.01.10. 23:35:11

@charlieharper: én úgy tudom, nincs most algériai szál. Vagyis igen, a származásuk algériai, de felbújtásuk, kiképzésük, a szervezés nem onnan van. Valami más szál is van?

kardio1 2015.01.10. 23:36:28

@Bonjour: En délen vagyok, délnyugaton, ez azért màs, mint Pàrizs. Itt még Dordogne is északnak szàmit, és ez nem pozitivum :)
Igazad lehet, ami a dolgok gyökerét illeti, de azért vsz. a 18. szàzadtol màs szintre lépett ez a "szubkultùra" (nem igazàn szerencsés szo, tudom). A középkorban nyiltan biràlhattàk (most nem az udvari bolondrol beszélek) a rangban joval felettük àllokat, minden retorzio nélkül?
Mit értesz az okonzervativ pàrizsin?
A kollégàim (egyrészük idôközben nyugdijba ment, ez azért mutatja, hogy nem a fiatal generàciohoz tartoznak), kifejezetten konzervativak tàrsadalmilag, 68-ellenesek. Ez nem zàrja ki a hangsùlyozott laicitàst.
En régebben csak Fro. északabbi részét, Pàrizst, Elzàszt ismertem, baràtaim is onnan voltak csak. Erdekes valoban, mennyire sokféle mozaikbol àll össze Franciaorszàg.

kardio1 2015.01.10. 23:41:32

@Bonjour: En is követem-követtem az eseményeket és az irott sajtot, TV-t és ràdiot, nem is nagyon tehetnék màst, hiszen "közel vagyok" az eseményekhez, amik mindenek, csak nem mindennaposak.

kardio1 2015.01.10. 23:46:22

@Bonjour: Erdekes, hogy Coulibaly Malibol szàrmazik, és mégis az Iszlàm Allam elleni francia tàmadàst kàrhoztatta, és nem a Serval hadmûveletet. A Kouachi testvérek pedig, noha algériaiak, a jemeni al-Kaida segitette ôket. Micsoda keveredés...

Bonjour 2015.01.11. 00:22:20

@kardio1: én olyan politikai elemzést olvastam, ami megerősített abban az általam összerakott képben, hogy itt a palackból kiengedett fundamentalizmus és a mérsékelt iszlám mögött megbújó hatalmi harcok ezek. Nyugat és főleg usa bűne, hogy belenyúlt ezekbe anno. Hogy a fundamentalista palackból ki engedte ki ennyire a szellemet a közel-keleten az nagy kérdés, pontosabban egy nagyon bonyolult és összetett. Fogalmam sincs! nincs ismeretem, de meggyőzhető vagyok abban, hogy e tekintetben bizony hibázott a nyugat is.
A kóser boltban a merénylő véletlen (?) félretette a telefont, majd két óráig nyomta a dumát a túszoknak. Még nem hallgattam, de meg akarom hallgatni, fent van a neten.

Húhh, muszáj aludnom, majd folytatjuk a többit.

FutureFry 2015.01.11. 03:16:54

@Hari Seldon 2: @charlieharper:
Na, pirospont (tőlem) a Washington Post-nak, amely csütörtöki számában csak lehozta (nyomtatott formában is) az egyik (számomra egyébként vicces) karikatúrát (azt amelyikért 2011-ben bombát dobtak a CH szerkesztőségére):
www.washingtonpost.com/blogs/erik-wemple/files/2015/01/Washington_Post_A15_01082015.pdf

montroyal ( CAN qc) 2015.01.11. 05:20:56

most olvastam a 12 aldozatrol sajnalom tenyleg oket .. de felmerul bennem hogy miert nem elveztek otthon v barhol bekeben nyugdijas idejuket ... egy jo reszuk aki az ujsagnal dolgozott 70-80 ev kozott volt ..

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 08:03:25

@diggerdriver: amellett, h ertelek álláspontodban,
ezzel azt mondod,h ha bandikata nem megy ki az utcara, megelozhette volna, h megoljek.
(Nem fogok errol vitat nyitni, csak dzt muszaj volt)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.11. 09:24:11

@charlieharper:

Algéria volt a nyugati liberalizmus első nagy pofáraesése.

Szabványok 2015.01.11. 10:14:54

@Babette .: "akartam erről beszélgetni, kezdve a "A pontszám tisztán szaktudásra, képességekre épült, " hamisságával (lásd kitüntetésekért kapott pontok),"
Megismétlem: Kitüntetésekért nem járt pont. Hozott pont + írásabeli + szóbeli pontok voltak. Volt ismerősöm, akinek az apja tagja volt a Partizánszövetségnek, volt 'szochazás'. Nem kaptak érte pontot.
Tudsz mondani konkrét algoritmust, rendeletet, vagy akár konkrét embert?
Ráadásul én több, mint öt évvel öregebb vagyok Nálad, én már a tanszéken dolgoztam, amikor Te felvételiztél.

Szabványok 2015.01.11. 10:14:54

@Babette .: ""Mikortól van fizetős oktatás a magyar egyetemeken magyar állampolgároknak?"
elég régóta...."
Konkrétan, melyik egyetemre, mennyit kellett fizetni?
És az első ilyenről később hallottam, de az kifejezetten külföldi állampolgároknak, kifejezetten devizabegyűjtési szándékkal. (A vietnámi gyerekek ingyen tanultak, de az NSZK-soktól pénzt kértek p. a SOTE-n.

"de legalább a kioktató stílus megy."
A stílusomért elnézés kérek, mindössze rövid és tárgyilagos próbálok lenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.11. 10:26:22

@Babette .:
Azért tegyünk különbséget az között ha valaki rossz időben rossz helyen van és ha valaki tevőlegesen tesz azért hogy támadás érje.
Miért is volt kirendelve rendőr a szerkesztőségbe?
A kettő nagyon nem ugyanaz.
Egy figyelmetlenül az útra lépő gyalogos és ez közé az eset közé ne tegyünk már párhuzamot.

Bonjour 2015.01.11. 18:42:13

Politikai támogatással vasárnapra összejött, amit (majdnem) mindenki akart: ez már nem csak megemlékezés, hanem tüntetés is egyben. 14-én pedig el fogják kapkodni az összes charlie hebdot (cinikusoknak: kiváló bevétel).
Most visszakérdezek, Birca. Többen vannak, mint 5000 ember? (Én sajnos nem tudtam volna ott lenni.)
Ja tudom, Soros küldte őket, ahogy írtad.

index.hu/kulfold/2015/01/11/parizs/

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 21:01:58

@Szabványok: emlékszem, ott szomorkodtam, hogy se munkás nincs a családban, se kitüntetés, se semmi szülői kiválóság...semmiért nem kaptam plusz pontot.

honnan veszed, hogy tudod, mikor felvételiztem...?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 21:02:36

@Szabványok: én kifejezetten személyeskedőnek éreztem.

kardio1 2015.01.11. 22:34:48

@Bonjour: A koràbbi kérdéseim felett elsiklottàl?

A középkorban azt mondod, hogy nyiltan biràlhattàk (most nem az udvari bolondrol beszélek) a rangban joval felettük àllokat, minden retorzio nélkül?
Mit értesz az okonzervativ pàrizsin?

Es egy friss kérdés a kommenteddel kapcsolatban:
Ki nem akarta a mai demonstràciokat?

Volt egy olyan twit (és mennyire igaza volt !), mi szerint milyen érdekes, hogy most a kormànyzat nem lefelé igyekszik kerekiteni a demonstràlok létszàmàt, mint a Manif pour tous idején, hanem felfelé...

kardio1 2015.01.11. 22:39:10

@Bonjour: Kàr, hogy a PS-es Lamy politikàt csinàlt a marche républicaine-bôl, mondvàn a FN nem kell. Szerintem most nekik is ott volt a helyük. Az egész orszàgot érte a tàmadàs, ôk is beletartoznak a "francia" fogalmàba.

kardio1 2015.01.11. 22:46:10

@diggerdriver: Bocsànat a nyelvtan-nàcisàgért, de a pàrhuzamot vonjuk, az egyenlôségjelet meg tesszük. :)

@Bonjour: még annyit, hogy az àltalad nekem cimzett indexes tàjékoztato iràsokat ugyan olvastam, de elsôsorban nem magyar, hanem francia forràsokbol tàjékozodtam az eseményeket és a hàtteret illetôen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása