oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 09. 06:41,  Kamionostörténet kommunizmustól Kanadáig 435 komment

2015. január 09. 06:41 Határátkelő

Kamionostörténet kommunizmustól Kanadáig

Egy igazi világvándor története következik, hiszen László dolgozott már osztrák cégnél, aztán élt közel egy évtizedet Írországban, két éve pedig már Kanadában kamionozik. És lehet, hogy még nincs vége…

kamion_cim_150109.jpg

„A motivációk miatt vissza kell mennünk egy kicsit az időben. Hamar ráébredtem, hogy édesapám 56-os múltja miatt nekem ebben az országban sok babér nem terem. Komolyabb iskolába nem vettek fel, tanult szakmámmal sokra nem mentem.

Az előző rendszer már végét járta és valahogy a svájci sapka alá sem fért el a hosszú hajam. Elkezdtem magánúton németül tanulni, de sehogy sem sikerült feljutni egy nyugat felé tartó IBUSZ-járatra.

Akkoriban nagyon keresték a sofőröket, cserébe a szakmáért alá kellett írni pár évet. Legalább lesz munkám egy időre – érveltem, és 19 évesen beálltam az egyik vidéki VOLÁN vállalathoz.

Tetszett ez a fajta szabadság, de a külföldre távozási terveim nem adtam fel. 1988-ban vonultam be katonának, mint elvtárs, közben a megszólítás bajtársra változott, de már úrként szereltem le másfél év után.

Közben nagyot fordult az ország

Megnyíltak a határok és a lehetőségek is. Már nem számított a politikai megbízhatóság, a német alaptudás kapóra jött, és a vezetési gyakorlat megvolt ahhoz, hogy 24 évesen belevágjak a nemzetközi fuvarozásba.

Európa összes országában megfordultam, beleértve a hosszú orosz utakat is. Most láttam csak igazán a különbségeket, de sofőrként nyugat-európai cégnél dolgozni akkor még legfeljebb az osztrák határ közelében lakóknak adatott meg.

Még az előző évezredben, de végre sikerült bejutnom, igaz trükkös papírokkal, egy luxemburgi bejegyzésű, de osztrák telephellyel rendelkező céghez. Ment is minden szépen egészen az EU-csatlakozási időpontunk közeledtéig.

Akkoriban egyre több fuvarozó vállalat regisztrálta magát kelet-európai országba a nagyobb profit miatt. Az akkori munkáltatóm, ahol már szabályos munkavállalási papírokkal dolgoztam, közölte velem, hogy januártól milyen soproni cégnél fogok dolgozni.

Irány Írország!

De én ezt már nem vártam meg. Néhány hónappal az EU-csatlakozásunk előtt landolt a gépem Dublinban. A kezdés nem volt egyszerű. A munkát, amit ígértek, lemondták, de szerencsére nem üres zsebbel mentem, legalább volt idő tanulni, mert az angolom csak annyi volt, ami a fuvarok során rám ragadt.

Almafákat metszettem, amíg nem találtam sofőrállást nagyjából 2 hónapig. Első időben úgy dolgoztunk, mintha nem is volnának vezetési és pihenési időre vonatkozó szabályok, de szerencsére nem történt különösebb bonyodalom.

Később sikerült nagyon jó munkát találnom. Úgy éreztem, megtaláltam a számításom anyagilag és morálisan is. Már a letelepedésen gondolkoztam, amikor beköszöntött a válság. A külföldiek nagy része, köztük én is elvesztettem az állásom. Igaz 8 hónap pihenés, lazítás után találtam újra munkát, de valahogy közben minden megváltozott.

kamion_cikk_150109.jpg

Életem legjobb döntése, de…

Akkoriban figyeltem fel a kanadai sofőrállás-hirdetésekre, és azzal, amelyik elfogadta a kelet-európai útlevelem, meg is beszéltünk egy személyes találkozót. A referenciáim jók voltak, volt egy Skype-beszélgetés a jövőbeli munkáltatómmal, egészségügyi vizsgálat és drogteszt, majd 9 év írországi életet hátrahagyva repültem Torontóba.

Kettő év után elmondhatom, hogy életem legjobb döntése volt. Megfordultam Kanada és az USA szinte összes államában. Mindig tartogat valami meglepetést ez a hatalmas két ország. Jó volna itt kidobni a horgonyt, de van még egy csodálatos kontinens, Ausztrália...”

Szerintem nem vagyok egyedül, aki szívesen olvasna még Lászlótól, például arról, milyen is Kanada és az Egyesült Államok egy kamionon keresztül.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Kanada Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr77054577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2015.01.10. 15:35:26

nincs az a guny, velemeny, ami olesre jogosit. es ez nem vallasossag kerdese, hanem embersege.

tanato 2015.01.10. 16:15:38

@Babette .: Még csodálkoztam is anno 1980-ban Kolozsváron járva,hogy ott nyilvánosan ki volta függesztve az Egyetem falára a pontszám meg a vonal hogy onnan felvéve.A Ceau alatt,elismerem ebben előbbre jártak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 16:21:04

@charlieharper: Na akkor én is hozzáteszem a 2centemet.

Nézd Charli, én teljes egészében igazat adok neked de csak az egyik oldalról beszélsz.
Ez az egyik oldal amit felsoroltál.
A másik oldal egy vallás amelyik még az 1500-as éveket írja.
Ők meg azt a mentalitást képviselik.
Ugyanúgy nem érti hogyan lehet Mohamedből gúnyt űzni.
Ez a mentalitás ugyanaz mint az általad felsorolt?
Nem egészen.
A különbség az hogy ki meddig képes elmenni az igaza érdekében.
Egy 1500-as években élő keresztény valószínűleg ugyanolyan messze menne mint most ezek a terroristák.
Ezek az emberek hisznek valamiben és ezt a hitüket fegyverrel is alátámasztják.
Itt a különbség.
Óriási különbség.
Ma már kaptam azért mert alacsonyabbrendűnek tekintem a muszlimokat.
Ebben az esetben amikor 500év mentalitásbeli különbség áll fenn bizony a fejlettebb kultúrának kéne engedni és ezzel bizonyítani kulturális fölényét.
Nem arról van szó hogy európai nők csadort viseljenek.
Arról van szó hogy elismerem egy másik kultúra érzékeny pontját és nem szúrok oda.
Mi történt?
Egy 1500as évek kulturális szintjén lévő terrorcsoport kivégzett egy kulturálisan az 1500as évek szintjén leledző szerkesztőséget.
Kulturális különbségek vannak de az egyik a kulturája védelmében gyilkolni is képes.
Nem védem a muszlimokat. Elítélek mindent amit rá akarnak kényszeríteni az őket befogadó országokra.
Ebben az esetben viszont kúrva könnyen meg lehetett volna előzni a vérontást.
Ha egy hároméves gyerek azt mondja hogy ő Robin Hood akkor nem gúnyolom ki hanem ráhagyom. Aztán majd néhány év múlva kinő belőle hogy Robin Hood legyen.
Esetünkben az egyik oldal nem érti hogy mi a probléma(karikatúrák) a másik oldal sem érti hogy mi a probléma(kinyírtuk őket).
Mégis kinek kéne engedni?

Muscari 2015.01.10. 16:23:36

@adg [Au, Darwin]: sajnos az egy illúzió, hogy ezt a fajta bűnözést fel lehet számolni, ez még a szocializmusban is létezett, bár kevésbé volt gyakori.
A lányom szociológia könyvében olvastam, hogy a bűnözés a târsadalom velejárója. Ha túl nagy a mértéke, az probléma, de az is, ha túl kicsi, mert az azt jelenti, hogy a hatalom túlságosan kontrollálja az embereket.
Sajnos megszoksz vagy megszöksz, mást nem tudunk tenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 16:37:45

@puhacica:
Igen, a gúnyolódó emberségét kéne megvizsgálni.
A 21.századi felvilágosult ember és a kulturálisan 500évvel elmaradt ember közül kinek kéne emberségesnek lenni a másikkal?
Ami történt az csak a felvilágosult embernek gúny.
Ezt kéne megérteni.
Nem azonosak az esemény lereagálásának a körülményei.
Neked igazad van. Felvilágosult ember vagy a 21.századból.
Azoknak is igaza van. 500évvel korábbi felfogás szerint.
500 évvel ezelőtt ha meglincsel a tömeg egy vásári komédiást aki gúnyt űz Jézusból te is ott tolonganál a nézők között helyeselve a tettet.

Muscari 2015.01.10. 16:53:56

@adg [Au, Darwin]: igen, most itt nem írom le a falu nevét, de anyukám oda valósi, van egy csomó rokonunk arrafele. Nagyon olcsó, annak ellenére, hogy a közniztonság jó, mert munka nincs a közelben, rengeteg viszont a nyugdíjas, van, aki külföldről költözött oda haza. Én nagyon szeretném, ha oda költöznének, de ők is nehezen mozdulnak már.

Én is értem hogy te mit mondasz, van, akinek már semmije sincs, csak az a háza, ami mâr semmit nem ér, kevéske nyugdíj és ennyi. Az még szerencsésnek mondhatja magát, akin a gyerekei tudnak valahogy segíteni. A többi csak nyomorog. Magyarország 2015.

Muscari 2015.01.10. 16:57:54

@maxval bircaman szerkesztő: kiváló külpolitika??? Bár értelek sajnos :-(

Muscari 2015.01.10. 17:12:52

@diggerdriver: de hogy élhetnek ezek Európában 16.századi felfogással? Főleg akik már itt születtek? A pakisztáni analfabéta földművest megértem, mert az nem lát a faluja határán meg a mecseten túl. Azt elfogadom, hogy az ő gondolkodása középkori, mert tudom az okát.
De aki itt született és jârt iskolába? Annak ez nem mentség.

Férjem most mesélte, hogy a munkahelyén egy szó sem esett a terrorakciókról. A főnök muszlim és senki sem merte a témát még megemlíteni sem. Amit én nagyon nagy bajnak tartok, neki kellett volna előhozni a témát szerintem. Pedig egy rendkívül okos csaj, nem úgy néz ki, mint aki a középkorban él, de úgy tűnik itt mégis a szőnyeg alá söprés esete forog fenn.

puhacica 2015.01.10. 17:14:08

@diggerdriver: 1. mi a kulonbseg az olni nem akaro hithu muszlim ember kozott es akozott a hithu muszlim kozott, aki megteszi? az egyiknel nem olyan gyorsan porgott a naptar mint a masiknal az elmult 500 evben?
2. annyira azert birt fejlodni, hogy Citroenbe uljon a menekuleshez, ne szamarra. (demagogia, tudom.)
3. nem tudod, hogy reagaltam volna 500 evvel ezelott. en sem. ahogy magamat ismerem, lehet, hogy en lettem volna a vasari komedias. de ez nem is fontos. 2015-ot irunk es Europaban vagyunk.

M. Péter 2015.01.10. 17:22:28

@maxval bircaman szerkesztő: Putyin is gúnyolta nagy tömegek (pl. ukránok, amerikaiak) nemzeti érzéseit. Ő miért nincs még munkatáborban emiatt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 17:24:03

@puhacica:
1. A keresztesháborúkban sem vett mindenki részt.
2. Az. Demagógia.
3. TE írsz 2015-öt. Miből gondolod hogy mindenkinek 2015-öt KELL írni?
Ki írja elő? Törvénybe van fektetve hogy MINDENKINEK a 2015-ös európai szabadelvűséget kell követni?
Európában vagyunk. Ahol néhány éve még tömegeket lőttek közös sírba etnikai alapon(szerbia). Ahol 100éven belül két világháború robbant ki.
Biztos hogy erre olyan büszkének kell lennünk?

2015.01.10. 17:29:20

Neharagudjatok, hogy beleszolok, de szerintem ez az "500 evvel ezelott elnek", ez egy hibas erveles, hiszen tetszik-e vagy sem, az egesz bolygonak 2015 van, es mindenki a jelenben el, azok is, akik 500 evvel kesobb, vagy esetleg 5000 evvel korabban kezdtek az idoszamitast.

Ertem persze a parhuzamot, a kozepkori kereszteny kiralysagokhoz amugy tenyleg sokban hasonlitanak az iszlam teokraciak szerintem is, es a bennuk elo emberek gondolkodasmodja is hasonlo, azonban a kozepkorban nem tudtunk egymasrol es a vilagrol ennyit, es nem volt alternativa, az volt, amit az egyhaz altal iranyitott hatalom mondott es kesz. Tudomany sem volt, nem ismertuk az evoluciot, az osrobbanast, a fold lapos volt, es a pestist imaval akartuk gyogyitani. Ma mar nincs igy, a vilag "nem halado" reszein sem, es az iszlam allamokban is elerheto a 21. szazadi orvostudomany, es egy csomo, vilaginak szamito ujitas. Ezen felul globalis a vilaggazdasag, es sokkal tobbet tudunk egymasrol is, igy nem csak a "legfejlettebb"-nek van felelossege, hanem a "lemaradottnak" is, az egesz emberisegnek fel kellene noni a vilag technologiai, informacios, es egyeb fejlettsegehez erkolcsileg is. Nem muszaj persze, de akik ezt valasztjak, tobbnyire a tobbi ujitasrol is lemondanak. Elnek teljesen nomad torzsek meg a dzsungelben is, de veluk is meg lehet egyezni, hogy mi, akik modern korulmenyek kozott szeretnenk elni, meghagyjuk az elohelyuket, cserebe ok pedig meg nem jonnek ki es nyilazzak le azokat, akiknek nem tetszik amit csinalnak.

Ez a velemenyem az "500 evvel ezelotti" ervrol, ezen felul meg annyi, hogy ezeknek a gyilkossagoknak amugy szerintem nincs is sok kozuk a karikatura rajzolasahoz vagy a vallas gyalazasahoz, a kepregenyszerkesztoseg persze ezert valt celpontta, de ha ok nem lettek volna, talaltak volna mast, (lasd koser szupermarket), hiszen ez egy politikai terrorakcio volt, az ertekrendek es erkolcsok utkozese pedig csak egy eszkoz a vegrehajtasra, a nyugatbol gazdasagilag nem profitalo, es a nyugatbol erkolcsileg kiabrandultakat konnyu arra felbujtani, hogy nyugat ellen politikailag harcoljanak, a nyugat elleni gazdasagi cel erdekeben. Azt persze en sem tudom, hogy erre mi a megoldas, nekem csak velemenyem van, igazam, az lehet, hogy nincs, de hat egy kicsit leirtam azert, hogy mit gondolok, na. :D

Muscari 2015.01.10. 17:30:33

@diggerdriver:. Most nincs kedvem, ajánlom a Wikit. :-)
Arra ítram csak, hogy ha valakit a gulágra visznek azért, mert illetlenül viselkedik a templomban, és ezt ő helyesli, akkor baj van a gondolkodâsával.

Egyik nap volt a tévében egy műsor az itt élő oroszokról. Nagyon sokan vannak, gazdagok, még külön bált is rendeznek maguknak minden évben. Ők aztán elmondták a kamerába, hogy Oroszországban sem a legjobb irányba mennek a dolgok, nem is véletlenül vannak itt ennyien. Ők nem gazdasági menekültek, hanem csak egy szabadabb orszagban akarnak élni.

gabors 2015.01.10. 17:35:13

@tanato: fellebezni persze lehetett de mire fel ?? nyilvan azt nem irhatta senki hogy azert kaptam kevesebb pontot mert apam ertelmisegi !!! akkor volt valami esely (protekcioval foleg ami ertelmisegieknek is volt :-) ha eleve eleg magas pontod volt a bejutashoz

ja.... '84 ben mar NEM 20 pontos rendszer volt (hanem a 120 fele kozepsuli masik fele felveteli nekem peldaul tobb jott ossze felvetelin) !! csak szolok ...!!! a max 20 pontosnak vege volt egy ket evvel korabban ...

empoftla 2015.01.10. 17:35:13

@maxval bircaman szerkesztő: "Megpróbálsz viccelődni..."
Nem tudom miről beszélsz. Úgy, mint te én shoasem viccelődöm a vallással. Mert azt nem illik.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:35:13

@Muscari:
nalunk se esett rola szo, igaz, nem tudom, hogy van-e koztunk moszlim. (mi a vallasunkrol se nagyon szoktunk a munkahelyen beszelni.) miert kene a munkahelyen egy francia amokfutorol beszelni (munka helyett)? en biztos nem orulnek neki, ha az alkalmazottaim a vilag torteneseit targyalnak ki, ahelyett, hogy tennek a dolgukat. azt hittem, ez a tarsadalmi eletet eles a munkahelyen csak a deli allamokban (gorog, spanyol, olasz, stb.) divat. angliaban is?

Muscari 2015.01.10. 17:35:43

@mojyo: jól szóltál, +1000

Más. Írhatok neked priviben? Az interneten kereskedelemmel kapcsolatban lenne kérdésem (nem konkrétan azzal, amit te csinálsz)

2015.01.10. 17:37:48

A poszthoz amugy nem tudok hozzaszolni, mert nagyon keveske volt sajna. Ez egy bekezdes volt, egy bevezeto, kerjuk a folyatast. Amugy en nagyon szivesen kamionoznek, ha tudnam, hogy kell, en nagyon szeretek vezetni, vagy akarmivel vonalat rajzolni a tajba, raadasul a logisztika a legfontosabb dolog a vilagon, szoval boldogsaggal is toltene el, hogy fontos dolgot vegzek. :))

2015.01.10. 17:40:37

@diggerdriver: mielott valaszolok, es/vagy mielott a HA megint letiltja a temat, lenne ket kerdesem:
1. A kosher kozert mit tudott volna tenni, hogy ne oljek meg a kozertben levoket? Hogy kellett volna hasznalniuk az erkolcsi folenyuket?
Ugyanez a 2012-es toulousei iskolai lovoldozore, hogyan kellebe hasznalniuk az erkolcsi folenyt?

2. Meddig kell Europanak elmennie az erkolcsi folennyel? A szinten fanatikus shariat akaroknak engedjen Europa es holnaptol Batman jelmezbe rakod az asszonyt? Megnezed a pontos instrukciot az asszonyvereshez, ha visszabeszel? Csak kerdezem, hiszen a beboritatlan asszonyok nagyon kiakasztjak a fundamentalusta muszlimokat, serti oket a vallasukban.

Erdekesseg, az utobbi evek francia-belga meszarladaiban mind algeriai-franciak a kozos nevezo.

Muscari 2015.01.10. 17:40:45

@kovácsúrmilesz?: az én munkahelyemen sokmindenről szoktunk beszélni, még magánélteről is. Persze lehet, hogy azért, mert sok köztünk az olasz :-)
A vallás meg úgy került szóba, hogy "most ne zavarjatok, megyek imádkozni" vagy "nem eszem semmit, mert Ramadan van"

2015.01.10. 17:41:12

@Muscari: Ok, bar nem nagyon ertek hozza, nem biztos, hogy tudok valaszolni, tobbnyire enis csak vasarolok, eladni tavaly kezdtem es csak egy helyen :D

2015.01.10. 17:44:34

@charlieharper: az a francia zsido, aki eddig csak gondolkodott az izraeli koltozesen, most biztosan dontott.
Izraelbe kell is a sok europai, hogy ellensulyozza a sok orosz-ukrant

Igaz Barát 2015.01.10. 17:44:56

@mojyo: Szerezd meg a jogsit, munkát fogsz találni, az tuti.

Muscari 2015.01.10. 17:50:32

@diggerdriver: @charlieharper: ma arról beszélgettünk, hogy lassan kezdünk félni. Mögöttünk a buszon egy pasi hangosan imádkozott, mi meg összenéztünk, hogy reméljük, hogy nem éppen most készül öngyilkos merényletre...
Azt mondják, itt lesz a következő.

Tegnap meg melldttünk utazott a buszon egy kipát viselő srác. A férjem ránéz és azt mondja: csodálom, hogy még fel meri tenni. Erre én: Londonban vagyunk, itt még egyelőre lehet.

Nem tudom, hogy mi a megoldás, én nem akarok félelemben élni.

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:56:11

nevetseges azt allitani, hogy az iszlam orszagok kulturaja alacsonyabbrendu. s fokent, hogy erre tekintettel el kell fogadnunk, ha ok lepuffantanak bennunket, ha nevetunk mohameden, vagy ha azt mondjak: egy az isten, allah.
nem veletlen irtak, hogy komoly egybeeses van azok kozott, akik a megeroszakolt not (az aldozatot) hibaztatjak (a kihivo viselkedese, oltozkodese, stb. miatt), meg azok kozott, akik effele suletlensegeket allitanak...

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:56:11

@empoftla: remelem az ufohittel kapcsolatban se viccelodsz. foleg nem az asztrologiaval. es a madarjoslasrol is csak komoly velemenyt fogalmazol meg.
mit gondolsz a gabonakorokrol?

kovácsúrmilesz? 2015.01.10. 17:56:11

@Muscari: szerintem ez csupan egy ujabb jele annak, hogy a tarsadalmunk egyre kevesbe tarsadalom. zero kommunikacio a tagok / nepretegek / csoportok kozott, egyre csokkeno bizalom, kozos erdek alig, kozos ertek alig...
mitol lenne tolerancia meg foleg szolidaritas, amikor nem erezzuk magunkat egy kozosseg tagjainak? ugy erezzuk, hogy vagyunk mi es vannak ok. s az "ok" csoport egyre szaporodik.

2015.01.10. 17:56:36

@Muscari: ez nehez kerdes. A jihadistat az is inzultalja, hogy az a kipas lelegzik. Ezert kerdeztem a Diggert, hogy megis hol a hatar. Norvegiaban ugye mar nem maradt gyakorlatilag zsido. A norvegoknak ez volt a hatar es inkabb megszabadultak a zsidoktol. Szemely szerint nem szeretnem, ha a UK vagy Fro ezt a peldat kovetne. Bar Digger sorai szerint, lehet, hogy ez a megoldas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 17:57:05

@charlieharper: Akkor mégegyszer, mert látom te sem érted...
Nem megbocsájtható semmilyen erőszakos cselekmény.
Nem támogatom egyetlen muszlim előírás bevezetését sem.
Terroristákkal szemben nincs bocsánat.
Nagyon tetszett amit nem olyan régen Izraellel kapcsolatban írtál.
A világ egyszer már cserbenhagyta őket mostmár nem kérnek a segítségükből megoldják maguk.
Ok.
Viszont én úgy látom ezt a kérdést hogy van egy vízszintes vonal ami felett vannak a pozitív számok és alatta a negatívok.
A 0 a választóvonal.
A vonalon felül nem hagyok egyetlen támadási felületet egyetlen engedményt sem teszek a muzulmán világnak.
A vonal alatt van ahová nem süllyedek le.
Az az ő térfelük.
A Mohamed gyalázó karikatúrák már a vonal alatt vannak.
Már megint kezdünk elmenni azirányba mint a gázkamráknál.
Nem, nem vagyok antiszemita.
Nem, nem vagyok muszlimbarát.
Ettől még megvan a saját erkölcsi mércém amin keresztül látom a világot.
Amiket felhoztál hogy máshol mi történt nem érdekel. MOST ezt a témát tárgyaljuk.
A muszlim világ térhódítása ellen tenni kell Európának.
Viszont nem szabad lemenni a vonal alá.

2015.01.10. 18:00:13

@diggerdriver: nade hol a 0 valasztovonal? Kinek az ertekrendje szerint?

(A kosher kozertet nem tudod elvalasztani a Charlietol)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:02:03

@charlieharper:
Tehát azt olvasod ki a soraimból hogy a zsidókat el kell üldözni.

2015.01.10. 18:02:20

Elore szolok, ha a HA cenzurazza a topikot, akkir folytassuk a Quercusnal vagy nalaf

puhacica 2015.01.10. 18:03:40

@diggerdriver: 1. tehat nem vallas/hit kerdese.
2. megbeszeltuk.
3. Europaban vagyunk. ki mondta, hogy buszkenek kell ra lennunk? 2015-ben vagyunk. nem kell mindenkinek eszerint elni. de megolni se kell senkit, mert a 2015-os europai "szabadelvuseg" szerint el.
a gyilkossag nem megoldas semmire. megolhetnek barmennyi karikaturistat, ujsagirot, "maskent gondolkodot", az osszeset nem tudjak elpusztitani. ettol nem lesz a vilag "igazhitu". "csak" nehany csaladban ures lesz ezutan egy szek az asztalnal.

Igaz Barát 2015.01.10. 18:03:48

@diggerdriver: Erről eszembe jutott a békás történet, amelyben simán megfőzöd a szerencsétlent, ha a hideg vizét kezded el melegíteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:04:17

@charlieharper:
Nem tudom mi történt a kósher közértben.

A választóvonal az ott van hogy egy tapodtat sem engedni de nem is provokálni.
Ott a választóvonal.

2015.01.10. 18:07:21

@diggerdriver: nade mi a provokacio? Az hogy en lelegzem, az bizonyos muszlimok szerint mar provokacio, lasd Norvegia, Svedia.
Az elobb valaszoltam, elszallt

2015.01.10. 18:08:36

@diggerdriver: a kosher kozertben megoltek 4 embert a tobbit tuszulejtettek. Ugyanaz a cella, mint a Charliesok. Osszehangolt tamadas volt.

blackhairlady 2015.01.10. 18:10:04

@adg [Au, Darwin]: Ugyan ez a szuleim kaposhomoki kertjevel. Evtizedekig nem vettek boltban, piacon zoldseget, gyumolcsot, mindent megtermeltk. Meg pincet is asattak a teli tarolashoz. Aztan kezdetk kikoltozni a kertes reszre az emberkek akik azt hittek, hogy nekik lett minden vetemnyezve. Az utolso csepp a poharban az volt amikor a szolo karokat is kihuzkodtak.

Muscari 2015.01.10. 18:13:44

@diggerdriver: pont az a baj, hogy nem tudod, hogy ők mit tekintenek provokációnak.
Mit tennél, ha hirtelen most az iskolátokban a muszlim szülők elkezdenék követelni a halal étkeztetést? Ha enged az iskola, az meghátrálás, ha nem az provokáció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:14:53

@charlieharper:
A karikatúrák egyértelmű provokáció volt.
Volt már rá példa hogy hasonló karikatúrákért megöltek valakit? Igen, volt ilyen.
Szükség volt bármilyen okból a karikatúrákra?
Nem.
Meg lehetett volna előzni a terrortámadást? Igen, nagyon könnyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:18:04

@Muscari:
Fogalmad sincs mi az a provokáció.
Ha bárki bármit követel és nem teljesítik az nem provokáció.

Muscari 2015.01.10. 18:19:43

@diggerdriver: most olvastam, hogy Nigériában egy TÍZÉVES KISLÁNY követett el öngyilkos merenyletet, 19 embert megölve. Szerinted őt kik provokálták?

Quercus a favágó 2015.01.10. 18:20:43

@diggerdriver:

A dzsihád csak pár évtizedes múltra tekint vissza. Szajjid Kutb agyszüleménye. Ő egy egyiptomi férfi, aki Nasszer börtönében írta meg két könyvét az iszlám értelmezéséről. Ezek a Korán árnyékában, és a mérföldkövek. Ez utóbbi könyvéért Nasszer összeesküvéssel vádolta, és 1966-ban kivégeztette.
Gyakorlatilag ma minden iszlám szélsőséges az ő tanait hangoztatja indoklásul a merényletek, gyilkosságok elkövetésére Afganisztántól az USA-ig.

"Kutb elutasít mindenféle világi hatalmat, egyedül az iszlám törvényeit, a saríját tekinti mértékadónak. A Mérföldkövekben megmagyarázza, hogy a dzsihád nem pusztán a hit védelmét jelenti, hanem valódi harcot a dzsáhilijja, az iszlám előtti tudatlanság – átvitt értelemben mindenféle világi hívság – ellen, hogy Isten uralma megvalósuljon a Földön. Az iszlám természete szerint pedig ebben a harcban kezdeményezőleg kell fellépni, és nemcsak az arab területeken, hanem az egész világon.

Bár a Koránban számos vers utal arra, hogy a muszlimoknak békésnek és toleránsnak kell lenniük – legalábbis a könyvek vallásaival, a zsidókkal és a keresztényekkel szemben –, Kutb megmagyarázza, hogy ezek Mohamed korai éveiből származnak, amikor a próféta még egy kis csoportot vezetett, és nem volt lehetősége tanainak erőteljes terjesztésére, ám a későbbi tanítások közt egyértelműen a hit terjesztésére és harcra szólítja a hívőket."

A Mérföldkövek angol nyelven:

www.izharudeen.com/uploads/4/1/2/2/4122615/milestones_www.izharudeen.com.pdf

Muscari 2015.01.10. 18:21:08

@diggerdriver: persze, fogalmam sincs. Pont azt mondom, hogy bármi lehet, amire ők azt mondják.

Muscari 2015.01.10. 18:24:35

@QUERCUS: ezt nem tudtam, köszi, hogy megosztottad. Azt tudtam csak, hogy a jihad az nem túl régi dolog és szent háborút jelent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:26:38

@Muscari:
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
(és most ütemesen bevertem a homlokomat az asztalba...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:34:35

@QUERCUS:
Én értem mit akarsz mondani.
Ez nem cáfolja azt amit mondtam.
Annyi az egész hogy 500évvel ezelőtti vallási-kulturális szinten lévő embereknek Kutb a kezükbe adta a fegyvert és kijelölte az irányt.
Ha most felbukkanna egy keresztény Kutb annak mennyire hullana termékeny talajba a tanítása?
Gyanítom semennyire. Pontosan azért mert a keresztény világ már átesett azon a fejlődési szakaszon.

Nem is értem mi a faszért tépem itt a számat.
Itt van rengeteg 21.századi europér ember a szabadelveivel hát rajta gyártsátok a karikatúrákat szakmányba. Úgyis túlnépesedés van...

2015.01.10. 18:35:58

@diggerdriver: szerintem ertem, hogy mit mondasz. De te azt veszed a provokacionak, amit a "nyugati" ember hiv annak vagy hataresetnek. Az viszont nem egyezik egy fanatista ertekrenddel. Ne felejtsuk el, hogy a legtobb francia muszlimilot nem erdekelte a Charlie.

Quercusszal beszeltuk az o blogjan, hogy a Charlie esetben nem nagy figyelmet kapott, hogy ugyanazok megoltek 4 èmbert (gondolom zsidot) a kosher kozertben, osszehangolva a Charlie merenylettel. Az aldozatok gondolom zsidok, igy nem erdekli a nagyerdemut.
Na, pl ezert sem hiszek abban, hogy a rajzok nem publikalasa megelozte volna a terror akciot.

@Muscari: oszinten bevallom, hogy amikor hatizsakos muszlim ul mellem a vonaton olvasva a Quarant, felallok es atmegyek egy masik kocsiba. Tobb kollegam is ezt teszi (nem zsidok), ja es nem hordok kipat sem....
Egyszeruen elgondolkodom, hogy mi lehet a hatizsakban.

2015.01.10. 18:38:12

@QUERCUS: ha jol lattam tegnap, keson volt, elindult egy francia anyahajo Libiaba.

ez a Hollande teljesen alkalmatlan a vezetesre.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.10. 18:39:25

@Muscari: A kedvenc izraeli humoros műsoromban volt egy olyan szám hogy a londoni zsidó Kairóba költözött mert ott nagyobb biztonságban érezte magát.

Quercus a favágó 2015.01.10. 18:40:11

@Hari Seldon 2:

"Azzal hogy azt írta, hogy "Je ne suis pas Charlie Hebdo!" Szerintem egyértelmű, hogy nem normális."

Mondod ezt Maxról, meg azokról, akik így vélekednek(én is).

Ajánlanám figyelmedbe David Brooks a The New York Times című amerikai napilapban közölt "Én nem vagyok Charlie Hebdo" című vezércikkét.

www.nytimes.com/2015/01/09/opinion/david-brooks-i-am-not-charlie-hebdo.html?_r=0

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.10. 18:49:05

@charlieharper:
Ok. Előtte megöltek négy embert.
Miért PONT a szerkesztőségbe mentek?
Mehettek volna ezer más helyre ahol több áldozatot szedhettek volna.
Miért PONT oda?

puhacica 2015.01.10. 18:53:37

@diggerdriver: azert teped a szad, mert van velemenyed. mint ahogy mindannyiunknak. de nem kell meggyoznunk egymast es nem is kell egyetertenunk. a napokban tobb olyan parbeszed is kialakult, ami szamomra nagyon erdekes volt. ez is ilyen. jo, hogy beszelgetunk ezekrol a temakrol/esemenyekrol (bar rendkivul szomoru, hogy egyaltalan megtortennek). sokat lehet tanulni az ilyen vitakbol.

**mimi** 2015.01.10. 19:04:04

@diggerdriver:
mert felbaccta az agyukat teljesen a karikatúra...értem mit mondasz, de abban is van igazság, hogy ha nem a Charlie , akkor lett volna más...

2015.01.10. 19:04:54

@maxval bircaman szerkesztő: emlekszem Algeriaban ugy kezdodott a muszlimok identitas kereses, hogy gyorsan felgyujtottak az osszes zsinagogat.
Ezert sem lepodok meg a francia-algeriai szalon, az utobbi evekben minden alkalommal ez a szal

2015.01.10. 19:11:24

@diggerdriver: Azert mert gyavak. Ez pedig egy abszolute kockazatmentes oldokles volt, hiszen nehany idiota kepregenyrajzolo nem fog visszaloni, es az o halaluk nem lesz "tul sok", vagy "tul veszelyes", esetleg "hatarokba utkozo" a tobbi, jelenleg hezitalo, elkeseredett, a jovoben bevetheto potencialis merenylo szamara. Mig egy palyaudvaron random jarokelokre lovoldozve lehet, hogy eltalal egy hasonloan gondolkodot, vagy egy terhes anyat, esetleg visszalo egy arrajaro rendor. Az ilyesmi pedig nem tesz jot a marketingnek, hiszen itt arrol van szo, hogy tovabbi harcra es tovabbi tamadasokra mozgositsak a tobbi, egyelore nem eroszakos, de potencialisan felbujthato, elkeseredett, nincsvesztenivalom-embert. Breivik is ezert lott celzottan ballib fiatalokra abban a nyari taborban, o is azt hitte, hogy missziot teljesit es sokan kovetni fogjak tobben a beteg elkepzelese megvalositasaban.

puhacica 2015.01.10. 19:12:44

@puhacica: mondom ezt ugy, hogy multkor megbantam, hogy belekerdeztem egy temaba. de aztan meggondoltam magam. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.10. 19:59:41

@Muscari: a bunozes merteke az, hogy hany ember kovet el buncselekmenyt, es hany buncselekmenyt kovet el.
e ketto pedig egyetlen dologtol fugg: mennyi cselekmenyt kriminalizalnak.
amikor felemeltek a szabalysertes osszeghatarat 20 rol 50 ezerre, egybol kevesebb lopas buncselekmeny lett a bunugyi statisztikakban...
latszolag javult az arany (populista politikusok villoghatnak vele), gyakorlatilag semmi se tortent.

Muscari 2015.01.10. 20:11:26

@charlieharper: ne hülyéskedj, nem igaz, hogy senkit sem érdekel az a négy ember. A magyar sajtóban rendre 17 áldozatról beszélnek, egybevéve mindenkit.

Muscari 2015.01.10. 20:27:41

@Babette .: amire én gondolok, abból a szempontból mindegy, hogy statisztikailag mennyi a kriminalizált esetek pontos száma. Nincs egy egzakt határvonal, hogy mi számít soknak vagy kevésnek, az viszont sokat számít, hogy az emberek hogy élik meg. Ha nagy arányban nem jelentik a bűncselekményeket, mert úgy látják, hogy nincs értelme, az megint anomáliára utal.

Én Durkheim munkásságára utaltam, ő mondta, hogy a bűnözés az egészséges társadalom velejárója, csak a mértéke nem mindegy.

kardio1 2015.01.10. 20:48:31

Erdekesek ezek a vélemények az elmult néhàny nap franciaorszàgi történéseirôl. En nem vagyok hive, ahogy a Charlie Hebdo karikaturistài nem tiszteltek se embert, se istent, de tollra tollal és fegyverrel kell vàlaszolni. Ezért: Je suis Charlie. Voltaire mondta (legalàbbis neki tulajdonitjàk): Nem értek egyet önnel, de mindent megteszek, hogy a véleményét elmondhassa.
A gùnyos, tùlzo humor, karikatùràk, pamfletek pedig nem elsôsorban a francia néplélek tartozékai, mint Bonjour mondta, hanem a felvilàgosodàs (vagy inkàbb: elsötétedés...) korszakàtol egyre erôteljesebben jelentkezô uralkodo réteg elleni kritika volt a forràsuk.

tanato 2015.01.10. 20:52:03

@gabors: Majdnem mindenki fellebbezett akit nem vettek fel.De hogy a bizottságok mi alapján döntöttek azt homály fedi.Persze 84-től már más időszámítás volt,de én akkor már egy éve dolgozó ember voltam.

tanato 2015.01.10. 21:08:37

Az 1501-ben megtartott budavári körmeneten II. Ulászló is részt vett, és az óriási néptömeg jelenlétében Mohamed jelképes mecsetjét és koporsóját a török katonákat ábrázoló bábukkal együtt elégették, s ami megmaradt, azt botokkal, kövekkel törték össze. A látványos szokást azzal a jóslattal magyarázták, hogy a mohamedán hitnek csak akkor lesz vége, ha Mohamed koporsóját sikerül szétrombolni.

Íme hogy a muzulmánok nem szívelték Mohameden való gúnyolódást már 1500-ban sem.Állítólag ez a budavári körmeneten történt esemény is hozzájárult a szunnita török sereg hazánk ellen indított 1522/nándorfehérvár török bevétele-as és 1526-os támadásához /mohács/Szulejmán szultán vezetésével.

33621 2015.01.10. 21:33:30

@tanato: Már akkor is tökösek voltunk az ellenség megalázásában!
Csak ez mára kihalt! Sajnos.

Bonjour 2015.01.10. 21:35:57

@kardio1: jobb lenne, ha utánanéznél, mielőtt személyes avataromat érintve a francia kultúra nem ismeretéről teszel bizonyságot, amelyet én gyerekkorom óta szívok magamba... De hagyjunk ki engem, battyogj el egy könyvtárba és olvasgass. 100%-os biztonsággal állítottam (amikor nem, mindig jelzem).

Amúgy tiszteletem és szimpátiám továbbra is fennáll feléd.

Bonjour 2015.01.10. 21:38:06

index.hu/kulfold/2015/01/10/hebdo_ironia/
Idézet1:
Kezdjük az elején: A lapot 1960-ben alapította Georges Bernier és François Cavanna és Fred Aristidès Hara-Kiri néven, a havonta megjelenő magazinból vált ki a hetente megjelenő Hara-Kiri Hebdo, a Charleie Hebdo őse. Az újság fő szerkesztési elve a kezdetektől fogva a provokáció. Ez mindig is a sajtó egyik éltető elemének számított, csak míg sokan ezt szégyellik, addig a Hara-Kirinek már a mottója is az volt: Journal bête et méchant, azaz
Ostoba és gonosz újság.
A főleg karikatúrákból álló revolver-kontent célpontjai akkor sem voltak sokkal másabbak, mint manapság: a pártok, a kormányzat és a vallás – pontosabban a Franciaországban domináns katolikus egyház. A hetvenes évektől - kicsit profilidegen módon - komoly rovatot szántak a kor szélsőjobboldali mozgalmainak, szerveződéseinek, de azért mindig is vizuális vonalon számított a legerősebbnek ( a lelőtt munkatársakról itt írtunk).

Bonjour 2015.01.10. 21:38:49

@kardio1:
Idézet2:
Arthur Goldhammer fordító, egyetemi tanár az Al-Jazeera amerikai kiadásának írt kiváló cikkében a nem csak nekem feltűnő otrombaságot a francia politikai karikatúra hagyományával magyarázza. Goldhammer szerint Franciaországban több száz éves csonkítatlan tradíció a trágárságig menő nyilvános tiszteletlenség, erre van is egy külön műfajmegjelölésük, a gouaille. Híres karikatúrák abuzálták vizuálisan Marie Antoinette-et vagy Lajos Fülöp királyt, és nem véletlen, hogy a szexualitás ábrázolásának határait is előszeretettel tágítgatták a franciák, de Sade márkitól Tolouse-Lautrec-en át a Catherine M. szexuális életé-ig.

Bonjour 2015.01.10. 21:43:09

Ui: Köszönet az index-nek, több kiváló cikk született.

Az azért más tollával ékeskedem most, mert névtelenül, névtelenségben maradva nehéz lenne hitelesebben megvédenem a francia kultúráról mondottakat, márpedig az igaz. (Mindig jelzem, ha nem vagyok elmélyült, pl. CIA-ról se vitatkozom :) )

Bonjour 2015.01.10. 21:45:36

UI: Kár, hogy ez a kiváló cikk csak ma jelent meg, nem tegnap, amikor járattam itt a szám.

Bonjour 2015.01.10. 21:54:55

Ez a másik nagyon jó, színvonalas cikk, tegnap éjfélkor jelent meg, és azt vesézi ki, hogy ez a Mohamed nem ábrázolás mennyire egy hajánál előrángatott műbalhé, és csak a 2000-es évek második felében indult. Nekem mondott pár új dolgot, itt van, aki nem olvasta:

index.hu/kulfold/2015/01/08/mohamed_kepmasok/

Azonkívül két politológus (Fro szakértők) is írt egy rövid elemzést tegnap éjjel a blogra, talán az indexen is jelent meg cikk azóta, hogy ez egy új típusú, harmadik irányból érkező dzsihadista támadás. ISIS, Al-Kaida, amit hosszan tárgyaltunk (de lehet, hogy csak én voltam :) ).

Bonjour 2015.01.10. 21:58:32

@Mme Seldon: igen, azóta egy rengeteg megemlékezés szerveződött. Megemlékezés.
Amiről szó volt, az dühös tüntetésnek indult, az egyik csíra volt a sok közül. Facebook-on indult, több is.
Fel van bolydulva mindenki a fb-n. Kicsit káosz, de tisztul.

Bonjour 2015.01.10. 22:02:36

@charlieharper: big like. Igen, ez nagyon fontos.

kardio1 2015.01.10. 22:06:09

@Bonjour: Személyeskedéssel nem sokra mész. Mit tudsz te rolam? Elôször elmondod, hogy nem jol tudom, majd leirod, hogy régi hagyomàny a gouaille Marie Antoinette biràlatàt emlitve idôrendben legrégebbi példaként. Ô ezek szerint a felvilàgosodàs elôtt élt? Bàr lehet, hogy Villont is ide sorolhatjuk (a gùnyos kritika hagyomànyàhoz), ez esetben persze igazad van. A Charlie Hebdo történetét is ismerem. Elhiszem, hogy te itt nôttél fel. Sokféle Franciaorszàg létezik, és sokféle francia. Vagy te nem igy gondolod? Erdekes helyzetben vagyok, mert nem tartom a francia forradalmat egyértelmuen pozitivnak, a köztàrsasàgi hagyomàny pedig ezen alapszik. Mindenesetre több munkatàrsam és egyéb ismerôsöm is eléggé "perplex" ezzel kapcsolatban, vagy akàr 68-cal kapcsolatban.
PS.: Pàrizs környékén nôttél fel?

kardio1 2015.01.10. 22:22:35

@Sanyi9: Össze kéne kötözni benneteket Harival :) Annyira hasonloan gondolkoztok! Ha a nektek fontos dolgokat tenné viccé valaki, akkor is ilyen felhôtlenül nevetnél?

kardio1 2015.01.10. 22:25:19

@charlieharper: Ezért mondjàk, Romàban élj ùgy, mint a romaiak. En szeretem, hogy sokszor mennyire màsok a franciàk, mint a magyarok. De nem vàrnàm el, hogy olyanok legyenek mint én vagyok. Milyen egysikù lenne a vilàg ezek nélkül az eltérések nélkül !

Bonjour 2015.01.10. 23:19:40

@kardio1:
A papíron minden keményebb, hiszen épp egy ilyen ügyben beszélünk. Sok mindenben lehet engem cáfolni, de pont ebben az egyben nem.

Nem csak Villonról van szó, vagy más híresekről. Hanem pl. a vidéki franciák kedvelt szórakozásairól, vagy az udvari intrikák világáról, vagy arról a gúnyról, melyből a felvil előtt is versenyt rendeztek. A köz-érintkezés alapvető formája volt. Aki jól gúnyolt, porrá tudta alázni a másikat, azt éltették, az az intelligencia egyik fokmérője volt. A gúny a szalonokban is továbbélt, annak módja utalt a műveltségre és vagy bátorságra. A gúny a mindenfajta behódoltatás elleni egyik legnagyobb fegyver volt. A szabadság vagy az erő formája. Jó nem csak gúny létezett, de ezt nem akkor sem lehet kívülről megérteni. Asszem, a francia kultúrát itt most nem kellene zanzásítani, rövid itt a hely. Ráadásul azért Fro. is egy összegyúrt nemzet. De azért mégis sajátosság volt, elérte azt a mennyiséget, nem elszigetelt jelenség.

Nyílt blog, elnézésedet kérem, de csak annyit mondanék, hogy a francia kultúra szeretét és a nyelvet otthonról hozom, melyet volt lehetőségem gyerekként a "terepen" is megtapasztalni. Magyar vagyok (azon belül is bp-i) kicsit vegyes felmenőkkel, de ez Mo-n nem ritka :). Amúgy ha egyszer rászánnám magam a posztra, tabukat döngetnék. Még nem voltam merszem ilyet írni :). Már csak azért is, mert mindenkinek megvan a maga Párizsa, aki érintett. Aki nem, az meg hisz a sztereotípiáknak.

Én egyébként a gúnnyal szemtől szembe sosem találkoztam Fro-ban, de sok helyen ott van. Az intrika már erőteljesebb, én sem voltam mindig mentes tőle... Sajna, bár ez a befogadás jele náluk. De én ókonzervatív párizsiak közé kerültem anno. Rémesek :).

Bonjour 2015.01.10. 23:25:05

@kardio1: te, ezeket a cikkből idéztem, és direkt írtam, hogy azért ezt linkelem be, most jelentek meg, mert anonim nem vagyok elég hiteles, azt gondolom.

Bonjour 2015.01.10. 23:35:11

@charlieharper: én úgy tudom, nincs most algériai szál. Vagyis igen, a származásuk algériai, de felbújtásuk, kiképzésük, a szervezés nem onnan van. Valami más szál is van?

kardio1 2015.01.10. 23:36:28

@Bonjour: En délen vagyok, délnyugaton, ez azért màs, mint Pàrizs. Itt még Dordogne is északnak szàmit, és ez nem pozitivum :)
Igazad lehet, ami a dolgok gyökerét illeti, de azért vsz. a 18. szàzadtol màs szintre lépett ez a "szubkultùra" (nem igazàn szerencsés szo, tudom). A középkorban nyiltan biràlhattàk (most nem az udvari bolondrol beszélek) a rangban joval felettük àllokat, minden retorzio nélkül?
Mit értesz az okonzervativ pàrizsin?
A kollégàim (egyrészük idôközben nyugdijba ment, ez azért mutatja, hogy nem a fiatal generàciohoz tartoznak), kifejezetten konzervativak tàrsadalmilag, 68-ellenesek. Ez nem zàrja ki a hangsùlyozott laicitàst.
En régebben csak Fro. északabbi részét, Pàrizst, Elzàszt ismertem, baràtaim is onnan voltak csak. Erdekes valoban, mennyire sokféle mozaikbol àll össze Franciaorszàg.

kardio1 2015.01.10. 23:41:32

@Bonjour: En is követem-követtem az eseményeket és az irott sajtot, TV-t és ràdiot, nem is nagyon tehetnék màst, hiszen "közel vagyok" az eseményekhez, amik mindenek, csak nem mindennaposak.

kardio1 2015.01.10. 23:46:22

@Bonjour: Erdekes, hogy Coulibaly Malibol szàrmazik, és mégis az Iszlàm Allam elleni francia tàmadàst kàrhoztatta, és nem a Serval hadmûveletet. A Kouachi testvérek pedig, noha algériaiak, a jemeni al-Kaida segitette ôket. Micsoda keveredés...

Bonjour 2015.01.11. 00:22:20

@kardio1: én olyan politikai elemzést olvastam, ami megerősített abban az általam összerakott képben, hogy itt a palackból kiengedett fundamentalizmus és a mérsékelt iszlám mögött megbújó hatalmi harcok ezek. Nyugat és főleg usa bűne, hogy belenyúlt ezekbe anno. Hogy a fundamentalista palackból ki engedte ki ennyire a szellemet a közel-keleten az nagy kérdés, pontosabban egy nagyon bonyolult és összetett. Fogalmam sincs! nincs ismeretem, de meggyőzhető vagyok abban, hogy e tekintetben bizony hibázott a nyugat is.
A kóser boltban a merénylő véletlen (?) félretette a telefont, majd két óráig nyomta a dumát a túszoknak. Még nem hallgattam, de meg akarom hallgatni, fent van a neten.

Húhh, muszáj aludnom, majd folytatjuk a többit.

FutureFry 2015.01.11. 03:16:54

@Hari Seldon 2: @charlieharper:
Na, pirospont (tőlem) a Washington Post-nak, amely csütörtöki számában csak lehozta (nyomtatott formában is) az egyik (számomra egyébként vicces) karikatúrát (azt amelyikért 2011-ben bombát dobtak a CH szerkesztőségére):
www.washingtonpost.com/blogs/erik-wemple/files/2015/01/Washington_Post_A15_01082015.pdf

montroyal ( CAN qc) 2015.01.11. 05:20:56

most olvastam a 12 aldozatrol sajnalom tenyleg oket .. de felmerul bennem hogy miert nem elveztek otthon v barhol bekeben nyugdijas idejuket ... egy jo reszuk aki az ujsagnal dolgozott 70-80 ev kozott volt ..

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 08:03:25

@diggerdriver: amellett, h ertelek álláspontodban,
ezzel azt mondod,h ha bandikata nem megy ki az utcara, megelozhette volna, h megoljek.
(Nem fogok errol vitat nyitni, csak dzt muszaj volt)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.11. 09:24:11

@charlieharper:

Algéria volt a nyugati liberalizmus első nagy pofáraesése.

Szabványok 2015.01.11. 10:14:54

@Babette .: "akartam erről beszélgetni, kezdve a "A pontszám tisztán szaktudásra, képességekre épült, " hamisságával (lásd kitüntetésekért kapott pontok),"
Megismétlem: Kitüntetésekért nem járt pont. Hozott pont + írásabeli + szóbeli pontok voltak. Volt ismerősöm, akinek az apja tagja volt a Partizánszövetségnek, volt 'szochazás'. Nem kaptak érte pontot.
Tudsz mondani konkrét algoritmust, rendeletet, vagy akár konkrét embert?
Ráadásul én több, mint öt évvel öregebb vagyok Nálad, én már a tanszéken dolgoztam, amikor Te felvételiztél.

Szabványok 2015.01.11. 10:14:54

@Babette .: ""Mikortól van fizetős oktatás a magyar egyetemeken magyar állampolgároknak?"
elég régóta...."
Konkrétan, melyik egyetemre, mennyit kellett fizetni?
És az első ilyenről később hallottam, de az kifejezetten külföldi állampolgároknak, kifejezetten devizabegyűjtési szándékkal. (A vietnámi gyerekek ingyen tanultak, de az NSZK-soktól pénzt kértek p. a SOTE-n.

"de legalább a kioktató stílus megy."
A stílusomért elnézés kérek, mindössze rövid és tárgyilagos próbálok lenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.11. 10:26:22

@Babette .:
Azért tegyünk különbséget az között ha valaki rossz időben rossz helyen van és ha valaki tevőlegesen tesz azért hogy támadás érje.
Miért is volt kirendelve rendőr a szerkesztőségbe?
A kettő nagyon nem ugyanaz.
Egy figyelmetlenül az útra lépő gyalogos és ez közé az eset közé ne tegyünk már párhuzamot.

Bonjour 2015.01.11. 18:42:13

Politikai támogatással vasárnapra összejött, amit (majdnem) mindenki akart: ez már nem csak megemlékezés, hanem tüntetés is egyben. 14-én pedig el fogják kapkodni az összes charlie hebdot (cinikusoknak: kiváló bevétel).
Most visszakérdezek, Birca. Többen vannak, mint 5000 ember? (Én sajnos nem tudtam volna ott lenni.)
Ja tudom, Soros küldte őket, ahogy írtad.

index.hu/kulfold/2015/01/11/parizs/

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 21:01:58

@Szabványok: emlékszem, ott szomorkodtam, hogy se munkás nincs a családban, se kitüntetés, se semmi szülői kiválóság...semmiért nem kaptam plusz pontot.

honnan veszed, hogy tudod, mikor felvételiztem...?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.11. 21:02:36

@Szabványok: én kifejezetten személyeskedőnek éreztem.

kardio1 2015.01.11. 22:34:48

@Bonjour: A koràbbi kérdéseim felett elsiklottàl?

A középkorban azt mondod, hogy nyiltan biràlhattàk (most nem az udvari bolondrol beszélek) a rangban joval felettük àllokat, minden retorzio nélkül?
Mit értesz az okonzervativ pàrizsin?

Es egy friss kérdés a kommenteddel kapcsolatban:
Ki nem akarta a mai demonstràciokat?

Volt egy olyan twit (és mennyire igaza volt !), mi szerint milyen érdekes, hogy most a kormànyzat nem lefelé igyekszik kerekiteni a demonstràlok létszàmàt, mint a Manif pour tous idején, hanem felfelé...

kardio1 2015.01.11. 22:39:10

@Bonjour: Kàr, hogy a PS-es Lamy politikàt csinàlt a marche républicaine-bôl, mondvàn a FN nem kell. Szerintem most nekik is ott volt a helyük. Az egész orszàgot érte a tàmadàs, ôk is beletartoznak a "francia" fogalmàba.

kardio1 2015.01.11. 22:46:10

@diggerdriver: Bocsànat a nyelvtan-nàcisàgért, de a pàrhuzamot vonjuk, az egyenlôségjelet meg tesszük. :)

@Bonjour: még annyit, hogy az àltalad nekem cimzett indexes tàjékoztato iràsokat ugyan olvastam, de elsôsorban nem magyar, hanem francia forràsokbol tàjékozodtam az eseményeket és a hàtteret illetôen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása