oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 03. 06:43,  Hol kereshetsz a legtöbbet Nagy-Britanniában? 522 komment

2015. január 03. 06:43 Határátkelő

Hol kereshetsz a legtöbbet Nagy-Britanniában?

Még tart az ünnepi lassulás, úgyhogy ma inkább egy vitaindító jellegű posztot dobnék be, méghozzá a nagy-britanniai fizetésekről és ingatlanárakról, hiszen mindkét témakörben nemrégiben jelentek meg friss adatok, és amennyire elnéztem, érdekes látni az összefüggéseket. Ráadásul meglepetések is akadnak bőven.

skocia_aberdeen.jpg

Több mint 800 ezer álláshirdetést elemezve állt össze az a lista, melyből kiderül, mely brit városokban kereshetünk a legtöbbet (gyorsan hozzátéve, hogy természetesen a költségeket is figyelembe kell venni, mielőtt lelkesedni kezdünk). Az Adzuna állásközvetítő portál listája nem minden tanulság nélkül való.

Kezdjük rögtön azzal, ami a legkisebb meglepetést okozza – ez pedig London vezető helye. A 8,3 milliós főváros generálja a brit gazdaság teljesítményének 22 százalékát, a fizetések pedig teljesen egyértelműen magasabbak, mint az ország más vidékein.

Az Adzuna szerint a meghirdetett állásokért átlagosan kínált bér évi 40 752 font, szemben a 30 466 fontos brit átlaggal. (A brit statisztikai hivatal ugyan némileg eltérő adatokat hoz – London: 35 238 font, országos átlag – 27 017 font, de a lényeg egyértelmű.)

London első helye tehát nem kérdés, az már inkább, hogy a kiemelkedő megélhetési (elsősorban lakhatási és közlekedési) költségek miatt valóban érdemes-e a fővárost célba venni.

Aberdeen és Edinburgh

Vagy menjünk esetleg két skót nagyvárosba, (a nyitóképen látható) Aberdeenbe vagy Edinburgh-ba? Ugyanis ezek végeztek a 2. és a 3. helyen, ami engem például kissé meglepett. Pedig nem kellett volna, hiszen mindkét település immár hosszú ideje a legélhetőbb brit városok közé tartozik a lakbéreket, fizetéseket, és a munkanélküliek alacsony számát tekintve (utóbbi például Aberdeenben 2 százalék az országos 5,9 százalékhoz képest).

Ami a konkrét összegeket illeti, Aberdeenben évi 38 036 fontot, míg Edinburgh-ban 35 784 fontot kereshetünk, ami elsősorban az erős pénzügyi szektornak köszönhető – számol be a The Daily Telegraph.

Az első ötbe még Reading és Cambridge fért be. Előbbi legnagyobb előnye Londonhoz való közelsége, míg utóbbi a legnagyobb brit technológiai vállalatok és persze az egyetemek jelenlétéből profitál.

A 6. helyezett Luton a reptérnek lehet hálás, a városban élők 40 százaléka talál itt munkát, de az utóbbi években olyan nagyvállalatok is megtelepedtek itt, mint az AstraZeneca, vagy az Ernst & Young.

Ami a lista túlsó végét illeti, ott Preston található évi 23 060 fontos átlaggal. A város legnagyobb problémája a fiatalok munkanélkülisége, de lassan a kilábalás jeleit mutatja, tavaly például ide érkezett a legtöbb külföldi befektetés (393 millió font 2013 első 9 hónapjában).

Az utolsó előtti helyezett Sunderlandben az átlagkereset 24 072 font, eggyel előtte pedig Chichestert (26 105 font / év) található.

Csillagokat verdeső ingatlanárak

Egy dolog, hogy mennyit keresünk, egy másik, hogy mennyibe kerül a megélhetés, márpedig kiadásaink egy igen jelentős szeletét a lakhatás teszi ki. Így aztán különösen érdekes lehet, hogy mennyi az annyi (és főleg: hol) Nagy-Britanniában.

Aligha lep meg bárkit is, hogy 2014-ben tovább emelkedtek a nagy-britanniai ingatlanok árai, és átlagosan már majdnem elérték a 270 ezer fontot (egészen pontosan 268 895 font, azaz kerekítve 110 millió forint), ez 15 191 fontos emelkedés egyetlen év alatt.

Természetesen London vezet, ahol a házárak nemes egyszerűséggel gyarló földi halandó számára már-már megfizethetetlenek. Az ingatlanokkal foglalkozó Zoopla adatai szerint a brit fővárosban a házak átlagára 603 724 font (igen, nem elírás, több mint 600 ezer font, azaz 244 millió forint). A fővárosban csak 2014-ben 15 százalékkal (fontra lefordítva ez 81 619) emelkedtek az ingatlanok árai.

Második helyen a skót Edinburgh áll, ahol 11,8 százalékkal lettek drágábbak a lakások, házak, míg a harmadik szintén egy skót nagyváros, Aberdeen, a maga 9,7 százalékos növekedésével. (Nyilván nem véletlenül, hiszen mint láttuk, ezeken a településeken a legmagasabb az átlagkereset is.)

A Zoopla adatai szerint kifejezetten erősen teljesített még Newcastle, Reading, Dundee, Bristol és Milton Keynes is.

A legrosszabb a helyzet Bradfordban, bár még ott is emelkedtek az árak, igaz, csupán 978 fonttal, míg a lista utolsó előtti helyén Hull található 1346 fonttal. Az egyetlen olyan régió, ahol csökkentek az árak, Yorkshire volt.

Mi ebből a tanulság? Akad több is (majd ti is levonjátok nyilván a kommentekben), nekem például az, hogy ha Nagy-Britannia lenne most a célállomásom, akkor nem feltétlenül Londonba költöznék, hanem például Skóciába (Edinburgh ráadásul gyönyörű is), mert nagyon jók a munkalehetőségek, viszont az árak nincsenek annyira az egekben, mint Londonban (Aberdeenről nem tudok nyilatkozni, ott még nem voltam.)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr557034305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2015.01.03. 08:00:48

Ket ok van az ingalanok horror araira:

Az angolok nem nemetes precizitassal ellenoriznek,kis butuskak.

Mig a nemet rogton vegigfuttat miden rendszeren - ex honvedelmi miniszter lanya mikor a muncheni regisztracional lebukott a bunugyi nyilvantartas miatt draga Keleti Gyorgike-addig a brit befogad.

1,Szoval Russkik,Ukranok,Beloruszok,stb a maffia penzevel befektetoi vizumot kaptak,es felvasaroltak az osszes ingatlanokat.
Sok vevo,elobb utobb elfogynak a luxus lakasok.

2, a sok magyar/ lengyel/litvan/ lett...mostmar roman,bolgar- nak valahol lakni kell,minel kozelebb a munkahoz.
Mindegyik Londont valassza,igy ott is akar lakni,igy a kereslet/ kinalat miatt megint csak felvele mennek az arak.
Pofatlan egy pici szobaert 500 £, azaz 200e ft?
Az,de ha nem kell,ott vannak ra 10- en.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.03. 08:07:46

Ezek az árak még messze vannak a horrortól.
:)

adg 2015.01.03. 08:28:49

Ugye, hogy megmondta?? Nem tudsz berelni londonban egy normalis lakast. O megmondta. De meg hanyszor? De mindenki kirohogte. Egy profeta sem arat babert a sajat hazajaban, most meg lehet nezni...

NIKI LAURA 2015.01.03. 08:53:03

@svájci sapka (ch): attol fugg,kinek,
Norvegiaba,egy olajfuro platformon dolgozo szakinak occso,valamelyik londoni hotelben szobalanykodo Klarikanak draga.
( epp rossz a peldam,mert pont a fent emlitett munkakorokbe a munkaval jar az alvohely..de mondjuk Diggernek nem adnak szobat a Komatsu fulken kivul, meg nekem sem a kuplung cserehez.. )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 09:10:36

Oke, es Edinburgh-ban mibol lehet megelni? A penzugyes meloktol eltekintve..?

2015.01.03. 09:21:27

@zöldeketbeszélek: Gondolom, mint minden nagyvarosban, rengeteg munkalehetoseg van Edinburgh-ban. Racionalis szempontbol valoban Skociat kene valasztaniuk az uj bevandorloknak, a kormanynak volt is egy terve hogy pontrendszert vezetnek be es elobb kapnak allampolgarsagot azok akik Skociaban dolgoznak, aztan elvetettek, pedig jo terv lett volna szerintem. A minimalber mindenutt ugyanannyi, hiaba magasabb az atlag ber Londonban, tenyleg csak azoknak erdemes odamenni akiknek olyan szakmajuk van amiben ott van elorelepesi lehetoseg.

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 09:23:04

Áááá, semmibôl, mindenki otthon vagu a pubban ül, és várják a segélyt...
Te mit is dolgozol?
Jézusmária.

2015.01.03. 09:24:04

@adg [Au, Darwin]: Persze hogy megmondta a profeta, csak olyan dolgokat felejtett el hogy a 'normalis' lakason kivul esetleg mas szempontok is lehetnek egy ember eleteben, pl. kulturalis elet, karrier...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 09:35:01

A londoni árakról: sokban függ, hol veszed és mekkorát. Az elmúlt 3 évben még a mi kerületünkben is sokat nőtt, 30 %-ot kb.

A 2 szobás lakás, amit most intézünk, 2008 évvégén lett kész, kerttel együtt van. £262k.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.03. 09:37:05

Én egy kóborkutyákkal és rákos gyerekekkel foglalkozó alapítványnál szeretnék elhelyezkedni kommunikációs tanácsadóként. Fizetési igényem: 240 ezer GBP / év, plusz évi 20 hét fizetett szabadság. s ne kelljen bemenni eleve hétfőn meg pénteken.

adg 2015.01.03. 09:39:20

@Mirjam2: Á, nem felejtette el a kulturat, rendszeresen emlitette a sor arat a sarki kesdobaloban. Karrierre meg nincs szuksege, az ilyen uri huncutsag. :)

@Taxomükke: de ott ugye a pubban is penzugyesek hozzak a sort, es mossak el a poharat? :)

Határátkelő 2015.01.03. 09:47:27

@Mirjam2: @adg [Au, Darwin]: Azt kérném, hogy mivel nincs itt, ne foglalkozzunk vele. Köszi.

Giddy Lamb 2015.01.03. 09:56:57

Aberdeen engem nagyon lehangolt, magamtól nem mennék oda többször, minden szürke, esik az eső állandóan és még a templomok is szürke gránitból vannak. Fentiek a kocsmai hangulatra is befolyással voltak, nem éreztem jól magam ott egy percig sem.

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 10:02:52

@adg [Au, Darwin]: Igen, a sört pedig Londonból szállítják oda, az utcákat nem söpri senki, az öregeket hagyják meghalni, mert ápolók sincsenek, az üzletek pedig önkiszolgálók.
A kocsikat meg Niki Laurához hordják javításra Surreybe.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.03. 10:10:13

Aberdeen alapvetően az európai Houston. Az egész keleti félteke olajipari központja. Ezért olyan magasak az átlagfizetések. Az olajos melók felhúzzák az átlagot pillanatok alatt.

Ezzel párhuzamosan irgalmatlanul drága a lakhatás. Nem mondom, hogy utoléri a londoni árakat, de a sarkában kullog.

Viszont a fenti kettőt figyelembe véve könnyen kitalálhatja az ember, hogy hacsak nincs valami olyan végzettsége, ami az offshore olajiparban jól hasznosítható, nagy ívben kerülje el Aberdeent mert csak a rohadt drága lakbéreket fogja érezni az egészből.

Diákok kivételt képeznek. Van pár elég komoly egyetem Aberdeenben. Nyilván akik ezen tanulnak nekik ott kell lakni, de ők meg úgyis megoldják a lakhatást. Elvannak koliban vagy összeköltöznek többen. :)

2015.01.03. 10:14:15

@Határátkelő: Teljesen igazad van es bocs - inkabb altalanossagban ertettem, hogy lehet szornyulkodni a londoni ingatlanarakon, de senkinek nem tartanak pisztolyt a fejehez hogy ott lakjon. Azert olyan draga az ingatlan mert annyi ember imad ott elni, fokent a kulturalis elet es a karrier-lehetosegek miatt. Ha valaki pusztan jobb eletszinvonalra vagyik mint Mo.on es nem tul ambiciozus, jobban jar ha mashova koltozik, pl. Skociaba, ahogy te is javasoltad. Skocianak egyebkent mas elonyei is vannak, pl. ugy tudom ingyenes az egyetem az ottani lakosoknak, olcsobb a gyogyszer, stb.

swGuru 2015.01.03. 10:22:56

Fiaim Aberdeenben tanulnak, harmuknak 1200 font a 2 haloszobas lakas, ugyanezt mi Sussexben 825 fontert bereljuk. Panaszkodnak, hogy mindig hideg van es szel, telen alig van nap, depressziv az egesz. Az oljos berek pedig valoban torzitanak, a legtobb ember ott is minimalberbol el.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.03. 10:33:14

@Mirjam2: "pl. ugy tudom ingyenes az egyetem az ottani lakosoknak"

Meg másnak is. :) Skót egyetemeken a BSc/BA képzések ingyenesek az európai diákok számára. :) A mesterképzések (és magasabbak) sajnos már nem.

2015.01.03. 10:39:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Koszi az infot, en biztosan meggondolnam ha most keresnek egyetemet magamnak mert nem mindegy hogy evi 6000 font vagy ingyen van, foleg hogy nehany skociai egyetem nagyon jonak szamit es gondolom diakmunkat is konnyebb talalni mint Londonban peldaul. Az mas kerdes hogy hideg van meg szurke az ido, szubjektiv hogy ez kinek mennyire problema.

smartcar 2015.01.03. 10:40:37

@adg [Au, Darwin]: Niki Laurától kérdem mennyi is a kuplung csere munkadíja is nálad ??? csak lassan a testel mert az autószerelés Londonban kiválóan sőt nagyon jó megélhetést bíztosít!!! Ami autóval kapcsolatos az mindig mindenhol a világon jól fizet ha odateszed magad!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 10:41:16

Angliában, norvégoknál, Beneluxéknál, német riviérán nem voltak nagy viharok?Itt a svéd lapok tegnap harsogták, hogy mindenki meneküljön, kábé...Én meg az egészet átaludtam.De jönnek barátok komppal németektől, hát eléggé hánykolódós volt a hajóútjuk...Nincsenek még itt, csak telefonba mondták...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 10:42:26

HÁ, kérlek töröld majd az ismétlődő kommentemet a pötty végű nevemről, kösz.

szelephézag 2015.01.03. 10:59:39

Az ingatlanárak 2008-ban torpantak meg utoljára, azóta valami eszetlenül erőszakos emelkedés folyik. Ráadásul kialakult itt egy "buy to let landlord" réteg, akik lehetetlenné teszik az egyszerű földi halandónak, hogy ingatlanhoz jusson azzal, hogy magasabbra licitálja az adott árat. Az utóbbi időben csak a közvetlen ismerősiem majdnem 100%-a volt kénytelen költözni, mert gazdát cserélt alattuk a bérelt ingatlan, és az új tulajdonos első dolga volt jelentősen megemelni a bérelti díjat. Semmiféle törvényes szabályozás nem született (és mintha nem is akarna születni) arra, hogy ez a buy to let landlord réteg ne sajátítsa ki teljesen az ingatlanpiacot csak azzal, hogy van pénzük fölvásárolni bármit, amit akarnak. A bérleti díj, amit beszednek egy hónapban, bőven fedezi a házra/lakásra fölvett hitel összegét, sőt, jócskán meghaladja azt, amiből tőkét lehet képezni és egy újabb ingatlanba hasonlóképpen befekteteni.
A brit napilapokban a téma már majdnem napi szinten viszi a címlapot (variálódva a "bevándorlás", az "idősgondozás" és "segélyezés" címszavakkal), ugyanis odáig jutott a helyzet, hogy egy jól képzett angol fiatalnak már szinte esélye is alig maradt első ingatlanhoz jutni, ahol családot alapíthatna.
Nem tudom, mennyi idő, mire kidurran ez a lufi és hogy meddig mehetnek el a felvásárlók szabályozás nélkül, de amíg a nemzetgazdaság egy igen jelentős bevétele ebből származik (ami nem termel hozzáadott értéket), addig a kormánynak nem is érdeke szabályozás alá venni a kérdést.

adg 2015.01.03. 10:59:42

@Határátkelő: ajjajj. Bocs, jogos. Befejeztem.

@smartcar: ha tole kerded, miert nekem irod? :)

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 10:59:45

Angliában, norvégoknál, Beneluxéknál, német riviérán nem voltak nagy viharok?Itt a svéd lapok tegnap harsogták, hogy mindenki meneküljön, kábé...Én meg az egészet átaludtam.De jönnek barátok komppal németektől, hát eléggé hánykolódós volt a hajóútjuk...Nincsenek még itt, csak telefonba mondták...

Sütemény1975 2015.01.03. 11:03:51

Bradfordon nem csodálkozom. Van, hogy percekig nem látsz fehér embert az utcán :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 11:08:39

Na...
Beszéltem Macamucával. Jól van, dolgozik most költözött saját albérletbe. Szépen lassan halad előre.
Egyetlen problémája van hogy nem tud bankszámlát nyitni.
Ugyan nem kért segítséget de aki tud hasznos tanácsot az szóljon nekem és elküldöm az email címét.

A poszthoz.
A piaci viszonyok egyik alaptétele az hogy az áru hiánya növeli értékét. Ez a tétel a legalapvetőbb gazdasági tétel és szinte minden ide vezethető vissza.
Londonban magasak a fizetések?
Oda megyünk dolgozni.
Ha viszont sokan odamegyünk akkor lakáshiány lesz.
Ha lakáshiány van akkor emelkedni fog minden ingatlan értéke az albérleteket is beleértve.
Ha drága a lakás akkor megéri építeni.
Az építőipar szakembereket foglalkoztat, de nincs belőlük elég.
Értelemszerűen az építőiparban mennek felfelé a fizetések.
Az építőipar húz magával számtalan iparágat ahol szintén nőnek a fizetések.
Ha nőnek a fizetések akkor abból ki lehet fizetni a magasabb ingatlanárakat.
Mi a probléma?

**mimi** 2015.01.03. 11:10:25

@diggerdriver:
az , hogy én még nem vagyok ott :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 11:11:00

@geegee:
Hámer' bebasztak mint az atom. Oszt ráfogják a viharra:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 11:13:38

@diggerdriver:

"az áru hiánya növeli értékét"

gyerekkoromban ezt úgy mondták, hogy a rohadt tyúkok akkor tojnak sokat, amikor olcsó a tojás.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.03. 11:20:34

@szelephézag: Ez pontosan így van. Bár itt sokan nem értenek egyet azzal, hogy ez lufi (mert angol lakásvásárlásra tették fel minden lapjukat és ilyenkor a kognitív disszonancia nem engedi őket), de amúgy az. :)

Csak annyi tennék hozzá, hogy jelenleg a norvég ingatlanok pontosan ugyanannyiba kerülnek, mint az angol ingatlanok. És akkor mégegyszer: ugyanabból a pénzből (legyen kb. £350k v. 3.8M NOK) vehetsz egy szép 160nm-es házat Angliában vidéken vagy Norvégiában. A 2 ország fizetései között szektortól függően kb. 2-3X szorzó van. És sokan már a norvég ingatlanokat is túl drágának tartják... azt hiszem nem kell mellé magyarázatot fűzni...

2015.01.03. 11:23:49

@szelephézag: Ez alapvetoen egy kulturalis dolog, az angolok nem szeretik az allami szabalyozast. A legtobb 'buy to let' landlord kulonben nem gazdag befekteto hanem teljesen atlagos ember akik jokor voltak jo helyen, jokor szalltak be az ingatlanpiacba. A megoldas szerintem az lenne, reszben, ha csokkentenek a 'housing benefit'-et mert ez teljesen eltorzitja a piaci viszonyokat. Inkabb ujra kene eleszteni, modernizalt formaban, a szocialis berlakas rendszert amit Thatcher szinte teljesen felszamolt.

2015.01.03. 11:33:42

@diggerdriver: :)))

Macamuca es a bankszamla: azert nem nyitnak neki, mert nincs 'proof of address'? Anelkul tenyleg nagyon nehez. Emlekszem, egy szuletett angol, brit allampolgar ismerosunk sem tudott bankszamlat nyitni 1-2 evvel ezelott mikor kulfoldi tartozkodas utan visszakoltozott UK-be mert nem volt 'proof of address' es ennek hianyaban minden banknal elutasitottak. Macamuca megprobalhat 'proof of address'-t szerezni, pl. a nevere iratni egy kozuzemi szamlat vagy council tax-et.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 11:45:07

Az angol gazdaság szinte pontos ellentéte a magyar gazdaság.
Gyakorlatilag nulla építőiparral és végletekig nyomott ingatlanárakkal DE az ezzel párosuló nyomott fizetésekkel, magas banki kölcsönfeltételekkel, magas munkanélküliséggel, totális létbizonytalansággal.
Nézzük Londont.
Vállalható környéken egy átlag alatti árfekvésű mondjuk 300ezer fontos régi építésű családi ház megvételéhez mennyi az esélye egy fiatal szakmunkás párnak?
Ésszerűen be tudnak vállalni 1000font törlesztőrészletet havonta. Sokat mondok ha havi 200font rezsiköltséget számolok még rá.
Kb 25év alatt övék a lakás. Szinte semmi kockázatot nem vállalnak. Kemény angol fontban fizetnek és kemény angol fontban kapják a fizetésüket. Ha bármelyiküknek csökken a fizetése vagy a család bevétele csökken abban a pillanatban segélyek garmadája támogatja őket.
Nézzük Budapestet.
Vállalható környéken valamelyik külvárosban fiatal szakmunkás pár vesz egy jó karban lévő kádárkocka házat 20millió forintért.
Becslésem szerint a 20millót 25 év alatt visszafizetni kamatos kamattal, az kb 100ezer forint havi törlesztést feltételez.
A rezsi az nem a törlesztőrészlet 20%-a mint Londonban hanem minimum 40%. 140ezer havi kiadásnál tartunk.
A fiatal londoni szakmunkás pár bevételét havi 3ezer fontra saccolom.
Kicsit több mint egyharmada a lakás költsége a fizetésüknek.
A fiatal magyar szakmunkás pár fizetését 200, na jó 250ezer forintra becsülöm. Több mint a bevétel fele a lakás költsége.
110ezer forint jut havi megélhetésre.
A probléma mégsem ez.
A probléma a magyar példa hihetetlen sebezhetősége.
Egy havi bevételkiesés egyhavi munkanélküliség már behozhatatlan veszteséget okoz. Senki sem siet a segítségükre, ott hagyják őket az út szélén.
EZ a legnagyobb probléma.

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 11:48:53

@Mirjam2: @diggerdriver: "Macamuca megprobalhat 'proof of address'-t szerezni, pl. a nevere iratni egy kozuzemi szamlat vagy council tax-et."
Vagy jelentkezik a valasztoi nevjegyzekbe, onnan is kap a nevere es cimere szolo hivatalos levelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 11:51:38

@Mirjam2:
Nekem a HSBC bank öt perc alatt nyitott számlát három évvel ezelőtt.
Aztán a barátomnak tavaly már nem de átsétált az út túloldalára és a Santandernél azonnal nyitottak neki.
Prúfról egyik esetben sem volt szó.

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 11:53:09

@diggerdriver: Digger, havi 200 fontnal JOVAL tobb lesz a havi rezsi a peldaban szereplo par eseteben.
Csak a council tax elerheti a 200 fontot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 11:56:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egeszen addig, mig a brit allampolgarsagot meg nem szerzik. Onnantol fizetos.
@diggerdriver: parom tesojanak honapokig nem akart nyitnia lloyds, a barclays is elhajtotta. Amint volt munkaszerzodes, mar nyitottak is.
Unokatesomnal szinten: honapokig nem nyitottak neki, utana meg siman nyitott a lloydsnal is, meg a metronal is, munkaszerzodessel. Proof of address egyikuknek sem volt, ezert nem is akartak eleinte nyitni nekik.
@Taxomükke: Az sem volt eleg. Kellett a munkaszerzodes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 11:59:15

@diggerdriver: "Sokat mondok ha havi 200font rezsiköltséget számolok még rá." Csak a council tax siman van 110-130/ho. Akkor tv license : 150/ev, vagy kb 15/ho , villany 50-70/ho gaz 30-40/ho, viz 20-30/ho, internet 20-35 /ho. Mintha kicsit tobb lenne ez 200-nal, nem?
ja es valahol meg van service charge is ( kozos koltseg) , az nekunk 70/ho.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 12:04:06

@Taxomükke:
Ok elfogadom.
Viszont ahogy romlik az arány úgy nő a szociális segítség mértéke.
Ha ugyanarra a szintre romlik az arány mint a budapesti példa esetében és nem vesznek igénybe segélyt akkor hasonlítsd össze 110ezer forint és 130font vásárlóértékét.
Nem átváltani.
Csak azt hogy melyikért mit kapsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 12:05:20

@tildy[UK]:
Sem nekem sem a barátomnak semmink nem volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:09:27

@diggerdriver: Nekunk is csak albiszerzodes 5 eve... De rendes volt a srac, azt mondja igy, tanulni jottetek, meg munkat keresni, tessek , silver account..... De az 5 eve volt, nem 2014-ben.

Kicsit le kene mar nyugodnom, most epp Children Savings accountokat nezegetek.... Meg elkezdtem osszeszedni mi kell az eskuvore, o jaj....

Egy honap mulva meg koltozes....

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 12:12:54

@diggerdriver: Persze, az egyertelmu, hogy itt sokkal konnyebb meg ilyen arak mellett is, mint otthon. Jobbak a feltetelek es sokkal nagyobb biztonsagban vagy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 12:13:09

@diggerdriver: Ááá, nem olyanok ők, meg két kizsgyerekkel különben is... :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 12:13:46

@Taxomükke: hat ha ezt most nekem cimezted, jezusmariazz csak nyugodtan, kerteszmernok vagyok es jelenleg minimalberen laborans.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 12:14:38

@Babette .: Földhöz kell bacni néhány tálcával, oszt mindjárt kevesebb van...Hol itt a probléma? :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:15:53

@diggerdriver: errola szocialis segitsegrol irhatnal, ugyanis:

Housing benefit ugyanis ugy tudom nem jar, ha nem berled a lakast, hanem vasaroltad.
Nalunk ugye egyikunk fizetese 2015 karacsonytol kiesik, csak heti 138 korul van a maternity +20 a gyerkocre, ez havi 600. Igy az osszbevetelunk annyira le fog esni, hogy tobb mint a felet elviszi majd a lakhatas, es tamogasra meg abszolut nem leszunk jogosultak, ugyanis azt a mostani fizu alapjan szamoljak, egyreszt, masreszt meg mint mondtam, housing benefit nem jar, ha nem berelsz.

www.gov.uk/housing-benefit/overview

Creme Brulee 2015.01.03. 12:19:06

Sziasztok!
Régóta olvasgatok itt, de most szólalok hozzá először.

Macamucának a saját tapasztalataim alapján javaslom, hogy kérjen a munkáltatójától egy fejléces papírra írt levelet, amiben az alábbi adatok szerepelnek:
Név
Angol lakcím
Magyar lakcím (ez a legfontosabb infó!!)
Munkaviszony kezdete
Beosztás
Órabér
Munkáltató eredeti aláírása
A levél eredeti példányát kéri az ügyintéző, és ad róla egy másolatot.
A HSBC banknál az Ealing Broadway-n és a Hammersmith King Street-en elfogadták. Hosszasan böngészgették a nyilvántartásukat, hogy a munkáltatónak van-e üzleti ügye a bankkal. :-)
A poén, hogy én Ealingben csak Basic accountra voltam jó, míg az emberem egy full extrás Current accountot kapott alszámlákkal Hammersmithben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 12:19:25

@diggerdriver: Kádárkockák klasszikusan inkább vidéken vannak, ott meg megkapsz 20 milláért 4-5 darabot is... :-) Főleg jelenleg...

Muscari 2015.01.03. 12:25:17

@Mirjam2: lehet bármennyi előnye, de az időjárás, na az "megfizethetetlen"
Nem tudnám hosszabb ideig elképzelni az életemet nyár nélkül, szóval Észak kizárva részemről.

2015.01.03. 12:26:48

@diggerdriver: ez nem igy van. Onnantol, hogy tulajdonos vagy, gyakotlatilag semmilyen benefitet nem kapsz. Akkor sem, ha elveszted a munkad (akkor valami nagyon minimalisat), mert nem mesz at a vagyonosodasi teszten. Ha a vagyonod, haz beleertve, tibb mint valami keves osszeg (talan 15 vagy 20k), akkor nem kapsz.
Ezt mar M. Petivel is atbeszeltuk itt

2015.01.03. 12:29:18

@tildy[UK]: igy van, mint tulaj ne szamits nagyon a benefitre.
Nem kapsz maternity payt a munkahelyedrol? Jobb helyeken adnak 6-7 honapot teljes fizetessel
Utana van a szivas, londoni jobb day care-re olyan 1600/hora szamolj. Lehet olcsobban jarsz egy nannyvel

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.03. 12:30:04

@tildy[UK]: "Egeszen addig, mig a brit allampolgarsagot meg nem szerzik. Onnantol fizetos."

Ez amúgysem túl gyakori probléma szerintem az EU diákok között.
Amúgy meg feltételezem, aki egyetemre megy annak van annyi esze, hogy vár az állampolgárságra jelentkezéssel 1-2 évet, hogy megspóroljon magának pár ezer fontot.

tsabus UAE 2015.01.03. 12:30:43

@swGuru: Ugyanez Derby-ban 625...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 12:32:03

ha valaki nem tudná a kikészülők közül, a professionnek is van pár külföldi állásajánlata:
www.profession.hu/allasok/,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,3

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 12:33:07

@geegee: dzsidzsi, nem vagy te egy bonyolult ember, azt látom én :D

2015.01.03. 12:33:33

@zöldeketbeszélek: skocia szep-szep, mint turista.
Egyenkent a skotok is kedvesek. De mint nep es veluk elni, na azt mar nem.
Ha akarsz nagyon szepet latni arra, akkor az Skyr szigetrt javaslom

nem gondolkoztal Jerseyn?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:35:39

@charlieharper: de, kapok, 3 honapig 100%, utana 1 honap 50%. Ezert is irtam, hogy karacsonytol lenne szivas.

Ha atraknak az uj szerzodesbe, azzal viszont szerintem rosszabbul jarok. Pl. 1.5 honapnyit vissza kene fizetni, ha nem megyek vissza 12 ho utan.
6-7 honap? jo is lenne, ha ugy lenne. Sajnos nem ugy van. Igy aztan meglatjuk hogy alakul, mert jelenleg joval tobbet keresek, mint parom, szovallehet valtasban leszunka gyerekkel itthon( 9+3 ho)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: sose lehet tudni. Pl. itt van egyik ismerosom, nekik 18 -20 evesek a gyerekek, iden lesz meg az 5 ev kinntlet neki. Szoval okosan kell csinalni, mert ha a gyerekeknek is keri, akkor elesnek ettol a lehetosegtol.

2015.01.03. 12:37:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: viszont a UKben nem kell a zsidoknak elmenekulnie, mikozben a norvegok karba tett kezzel nezik, hogy a Norvegiaban elo muszlimok naponta okoznak kisebb-nagyobb incidenst a helyi zsidoknal. Norveg rendorseg a vegere mar ki se jon.
Most mar mindegy, maradt osszesen vagy 400 oreg zsido arra, akik nem tudtak koltozni. A tobbiek elmenekuktek Norvegiabol. Es igen a 2000es evekrol beszelunk.
Szoval, kosz, de nem. Ez nyilvan csak az en problemam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 12:39:10

@geegee:
Azért tudnék mutatni neked Pesten néhány tízezer kádárkockát.

Muscari 2015.01.03. 12:40:36

@Mirjam2: nem hat, az már kilenc ezer.

2015.01.03. 12:41:06

@diggerdriver: a child tax credit a fizetestol fugg. En olyat nem kaptam. Olyan evi 35 vagy 40k vagy mittudomen felett nem jar.
Az a working tax credit az se tudom mi az, de ha tulaj vagy onnantol nem mesz at a "vagyonosodasi teszten"

nyuszigonosz 2015.01.03. 12:42:36

@geegee: Vihar volt az éjjel, föleg a tengernél, de nem csak ott.

2015.01.03. 12:43:46

@Muscari: Persze, ezek a szubjektiv szempontok. En sem szeretnek Skociaba koltozni, csak mondom hogy racionalisan, a szamokat nezve, egy uj bevandorlonak lehet hogy megeri. Ha hosszu tavon gondolkodik valaki, foleg fiatalon, bevallalhato par evre. Ez ugyanolyan mint hogy sokan nem szeretnek mosogatni vagy hotelben dolgozni, de bevallaljak ha ez az ara hogy megvessek a labukat egy nyugati orszagban. London / Del-Anglia annyira telitett es annyira draga jelenleg hogy meg az ilyen munkakra is jelentos tuljelentkezes van, es a minimalberbol alig lehet megelni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:44:46

@diggerdriver: Working tax credit nem jar, ha x osszeg felett vagytok. Itt vannak, mikor lehet kapni:
If you’re: Annual household income limit (2014-15)
single £13,000
in a couple £18,200
Siman folotte vagyunk. Megha csak egyikunk keresetet is neznenk, akkor is.

Child tax credit szinten nem :
The household income limit for Child Tax Credit is approximately £26,000 for a family with one child . Ugye ezt mi meghaladjuk.... De meg ket kicsivel minimalber folott dolgozo is siman tullepne. Ugyanis az elozo adoevet nezik...

2015.01.03. 12:47:45

@diggerdriver: Szerencsetek volt, a legtobb embernek nem ilyen egyszeru. Sokat szigoritottak az evek soran. En tizen-akarhany evvel ezelott besetaltam az utlevelemmel, es siman nyitottak nekem egy szamlat, semmit nem kertek, meg angolul is alig beszeltem. Ma mar ez nem mukodne igy.

2015.01.03. 12:48:51

@tildy[UK]: utana meg kapod az allami maternity payt 12 hetig, ami heti valami 100 korul van.
UKbeli legtobb penzintezetnel 6 honap, foleg a te allasodban. Nem a helyi OTPkrol beszelek.....
Legalabbis juliusig, akkor raktak utoljara elem a UK HR a beosztottaim maternity papirjait. Itt megint mas van. Itt pl segit a bank a day care-rel es ad a bank havi 1-2 emergency day caret ingyen. A rohadek antiszocialis USA.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:51:22

@diggerdriver: egyeduli ami jarni fog, a heti 20 font -> ez kb 94 havonta ... ami olyan, mint otthon a családi pótlék.

@charlieharper: na pont ezt mondom en is. a legjobb ilyenkor nem venni lakast, mert akkor igen szep osszeggel megtoljak az embert a housing benefittel....

Nade ha mar belefogtunk....

Ugy latom diggereknel a kasszat az asszony kezeli, nagyon mellelott elobb a rezsivel is, meg ezzel is.

2015.01.03. 12:51:24

@Muscari: Le vagyok maradva :(

2015.01.03. 12:52:01

@tildy[UK]: az ilyen 13k, 18k meg 26k fizetesbol nem tartasz fenn egy 300ks haz torlesztojet

Amikor volt az utolso ingatlan lufi pukkanas, az emberek bedobtak a hazkulcsot az ingatlanirodakba. Rengeteg ilyen volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 12:52:26

@tildy[UK]: @charlieharper:
Ok. Meggyőzhető vagyok. Itt is az út szélén hagyják a bajba kerülteket.
Szar itt...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:53:24

@charlieharper: Nem penzintezetnel vagyok, hanem az egyik nagy szupernel, programozokent. Ennyit adnak, es a korabbi IT-s szerzodeseimen is ennyi ido ( 3 ho) volt altalaban.

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 12:54:52

@zöldeketbeszélek: Osszetevesztettelek valakivel, de ettol meg tartom, hogy nem volt okos a hozzaszolasod. Miert ne lenne melo egy tobbszazezres varosban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 12:56:06

@tildy[UK]:
Szerencsére nem.
Nőben megbízni...
Csak ha ló legel a sírján.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 12:56:10

@diggerdriver: A Nagykoruton kivul mar videken vagy, az nem Bp.
:)))))))))))))))))))))

2015.01.03. 12:56:53

@tildy[UK]: Ez van, UK-ben gyakorlatilag megszivjak az atlagos, dolgozo csaladok mert sokan segelyen jobban jarnak. Ezen probalt valamennyire valtoztatni a konzervativ kormany, de ez egy csomo embernek nem szimpatikus es konnyen lehet hogy a Labour-t fogjak megvalasztani megint, akkor meg minden marad a regiben vagy meg rosszabb lesz... De ne politizaljunk, nekem most egyebkent is dolgoznom kene meg vizsgara tanulnom - tovabbi kellemes hetveget mindenkinek!

NIKI LAURA 2015.01.03. 12:58:49

@smartcar: fugg a tipustol,kb 70-100 £ plusz anyag.
Franciak oleg szar,bontani kell mindent,de pl egy japant megcsinalok 2h alatt,az egy 50£ kijon,egy 4x4 dragabb,100-120£ plusz anyag.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 12:59:26

@diggerdriver: nem szar, csak ebben a dologban kisse tajekozatlanabbnak tunsz, ennyi :)

Nagyon durva benefiteket lehet itt kapni, de tudnod kell , hogy csak megfelelo "csillagallasnal". Magyaran p. ha nincs lakasod, ha alulfizetett munkabol mesz el szulni, stb. Akkor igen, igaz amit te mondasz.

De ha hirtelen 70-80%-al, vagy netan tobbel esik vissza havi beveteled, mert elmesz szulni, kozben van sajat lakasod, akkor megnezheted magad. Nekunk pl. jo esetben a felere fog lecsokkeni a bevetel, rosszabb esetben meg kevesebbre. Epp eleg lesz a torlesztore, meg a berleti reszre, meg rezsire, meg a kajara, meg a gyereknek pelenkara. Ennyi. ( Mondjuk igy is kalkulalunk es mar most rakunk elore felre)

2015.01.03. 13:00:10

@diggerdriver: nem ez volt a lenyeg. Az volt a lenyeg, higy onnantol, hogy tulaj vagy elesel tamogatasojtol, akkor is, ha elveszted az allasod.

Ha a UKban dolgoznek most es elvesztenem az allasomat, gyakorlatilag semmit sem kapnek, a felrerakott penzbol kellene elnunk. Akkor kapnek valamit, ha a penzem egy kritikus szint ala erne. Addig losz@rt sem. Ugy, hogy mellette tiz evig marha sok adot fizettem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 13:00:23

@charlieharper: Nem, de most ranezek :-). Irorszag johetne szoba mert van adoszamom, Olaszorszag, mert olaszul valamennyire tudok, Anglia mert nagyon felnezek az angolok kertkulturajara. De meg 3 evet varnom kell, akkor lesz iskolas a kis zoldilany :-), nagyjabol befejezem a pdd-kepzest es talan eselyem lesz kvalifikaltabb allasra palyazni.

2015.01.03. 13:02:50

@Mirjam2: igy van. Ez a Blair kormany szulemenye volt. A benefit trap.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 13:04:29

@charlieharper: igy van, utana meg max 38 hetig jar heti £138 koruli osszeg. Ami mondjuk nekunk azert eleg nagy ervagas lesz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 13:05:10

@Taxomükke: nem tudtam h kotelezo 'okosan' hozzaszolni...egyebkent meg bizonyos vegzettsegekkel meg egy Budapest meretu varosban sem konnyu munkat talalni. Persze ha az ember eljut arra a szintre, h barmit elvallal, akkor igen. De lehet, h az csak az agoniat hosszabbitja meg.

tsabus UAE 2015.01.03. 13:06:42

@szelephézag: Egyes elemzők szerint, már 2015-ben kidurranhat a lufi és egy minimum 20%-os áresés következhet be. Ez el is bizonytalanított a házvásárlással kapcsolatban.

2015.01.03. 13:09:01

@diggerdriver: Pont forditva. Annyit segitenek az alacsony jovedelmueknek, hogy sokan ugy erzik, nem eri meg felelosseget vallalni, kolcsont felvenni, tanulni stb. mert az alacsony jovedelembol plusz segelybol ugyanolyan szinvonalon elnek mint az atlagosbol es kevesebb a stressz, a felelosseg, a kockazat. Sokkal jobb szerintem mint Mo. ahol valoban magukra hagyjak az alacsony jovedelmueket, de mint minden rendszer, ez sem tokeletes, tulsagosan elment a masik veglet fele szerintem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.03. 13:14:43

@charlieharper: Nyilván mások a prioritásaink és tapasztalataink. Te ezt látod, én meg azt, hogy UK-ben lassan mindenki UK-conform, csak az európai bevándorlók nem. Németet, franciát ugyebár élből utálni kell a történelem miatt. Mediterrán országból érkeztél, akkor csakis egy naplopó félcigány lehetsz ha meg kelet-európából akkor evidens hogy egy autómosóban dolgozó benefit-vadász vagy. Nyilván nem az intelligens emberekről beszélek, de itt is van egy nagyon primitív, ijesztően széles réteg, aki mindent megkajál, amit a Daily Mail elé tesz. Az meg természetesen tök rendbe van, hogy 2.-3. generációs bangladesiek végigerőszakolnak egy fél angol kisvárosnyi diáklányt mert annyira PC az ország hogy ebből nem csinálunk nagy cirkuszt. Hát kösz de nem.

Ezzel szemben én skandinávoknál (legalábbis a norvégoknál) azt tapasztalom, hogy ha európai vagy, akkor szívesen látnak. Ha európán kívüli, akkor nem annyira. És bármekkora rasszista vagyok is, szerintem ez rendben van.
Az megvan, hogy múlt héten 3 mecsetet gyújtottak fel a svédeknál és kiírtá rá, hogy muszlimok menjetek haza?
Számomra bármelyik északi országok 100X otthonosabb és hosszútávon biztonságosabb, mint UK. De ezen nem veszünk össze. A világ minden pontján megvannak ezek a problémák. US-ben sem felhőtlen a helyzet, ahol ha a rendőr lelő önvédelemből egy feketét, akkor rögtön indul a szükségállapot és konkrétan háborús övezetté válik egy egész város hetekre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 13:21:40

@charlieharper: @tildy[UK]:
Ok. Elfogadom amit mondtok és felülvizsgálom az álláspontomat.
Két modellt hoztam fel mint általános átlag példát.
Melyiket választanátok és melyiket választanátok munkahely elvesztés esetén?

NIKI LAURA 2015.01.03. 13:29:47

@geegee: videken mar 2-3millkaert van " kocka" haz,pontosan!

Ez egy 200 eves hazba,20m2 szoba egy eves berlete a szigeten...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 13:30:49

@diggerdriver: még így is UK-t. De nem a támogatások miatt, sokkal inkább mert ez egy jóval szabadabb, felvilágosultabb ország. Itt ha dolgozol, és keményen hajtasz, van esély előrébb jutni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 13:35:04

@NIKI LAURA: nade mire megy az ember vele? Munka nem lenne(ha csak nem vagy gazdálkodó, vagy be tudsz dolgozni), a falu pletyis, kultúrűlis kikapcsolódás max a Postás Józsi falunapon, ha nem helybéli vagy, akkor meg halálodig gyüttment leszel. Semmi szükség rá.

2015.01.03. 13:36:37

@charlieharper: Raadasul a hazasparok is hatranyba kerulnek anyagilag, peldaul volt egy 40-es baratnom - ferjjel, iskolas gyerekkel - aki elvesztette az allasat, egesz eleteben dolgozott es persze adozott, tobb diploma stb., a valsag kozepen, 40 feletti human diplomas nokent sokaig nem talalt munkat. Egy filler segelyt nem kaptak az allamtol, mert a ferje jovedelme meghaladta azt a szintet ami felett kaphattak volna; abbol az egy jovedelembol kellett fizetniuk a mortgage-ot es megelni. Majdnem ki kellett venni a gyereket a maganiskolabol, vegul osztondijat kapott es igy maradhatott. Persze lehet mondani hogy minek nekik maganiskola, de mindig pont azok jarnak rosszul akik valami jobbat akarnak maguknak vagy a gyerekeiknek, kozben soha nem dolgozo single mother-t eltartja az allam a gyerekekkel egyutt.

NIKI LAURA 2015.01.03. 13:39:05

@tildy[UK]: persze,ezert (is) adtam el a tanyat...pedig minden akacot,fenyot En ultettem,hogy jo lesz oreg koromra... Most meg mikorra mnden megnott,a nyugdijas belga elvezi...:(

2015.01.03. 13:42:17

@tildy[UK]: Pontosan, nem veletlenul olyan olcso ott a lakas.

Muscari 2015.01.03. 14:07:35

@tildy[UK]: valami biztos, hogy jár. Egy kolléganőm járt így, hogy a férje egy baleset miatt tudott dolgozni hosszabb ideig, ő meg otthon volt a gyerekekkel már korábban is. Nem tudták fizetni a részleteket, elmentek a council - hoz és segítettek nekik. Megmaradt a lakásuk is, azóta is rendben vannak.

Kiég3tt 2015.01.03. 14:13:22

@Mirjam2: Mi a helyzet az NIN behivo levellel?! Az ismerosomnek elfogadtak az egyik Barclays banknal.

Quercus a favágó 2015.01.03. 14:13:59

@charlieharper:

És mi a helyzet Magyarországon szerinted?

2015.01.03. 14:16:30

@Kiég3tt: Fogalmam sincs, sem nekem, sem ismeroseimnek nem volt ilyen levelunk.

tsabus UAE 2015.01.03. 14:19:01

OFF
Most jöttem rá, nézve a Misfits című sorozatot, hogy minden Angliába készülőnek ezt kellene megnéznie és csak akkor kijönni, ha érti mit beszélnek a szereplők. Nekem is hasznos lett volna... :-)
ON

2015.01.03. 14:19:58

@Muscari: Ez valami egyedi eset lehet, elvileg nem jar tamogatas ha sajat tulajdonu a lakas. Ugy van ahogy Charlie leirta, megnezik hogy mennyi vagyonod van, azt elvileg mind fel kell elned (vagyis eladni / visszaadni a banknak a lakast) mielott segelyt kaphatsz. Ez a rendszer indirekten arra osztonzi az emberek egy reszet hogy ne is probaljanak meg sajat lakast venni.

Muscari 2015.01.03. 14:23:54

@Kiég3tt: az jó, ha van szerintem, a fiamnál kérték, de csak azért, mert nem volt útlevele csak személyije. Lakcímigazolása volt.

Jó megoldás lehet még a jogosítvány cseréje, azon is rajta lesz a cím.

2015.01.03. 14:29:15

@QUERCUS: soha nem dolgoztam ott. Fogalmam sincs
Amit irtunk a Tildyvel, arra reagaltunk, hogy Digger szerint egy haz kolcsonet torlesztot nem hagy az allam az ut szelen a UKban. De, otthagyja

@Muscari: ott gondolom valami disabilty benefitrol volt szo.

@diggerdriver: az elobbi kerdesedre valaszolva, egyik allamban sem biztam soha. Minket ugy neveltek, hogy csak magunkra szamithatunk. A nyugdij kerdeshez is eszerint allok hozza.

Kiég3tt 2015.01.03. 14:29:23

@Muscari: Jogsit csak 6 honap itt tartozkodas utan lehet cserelni.

2015.01.03. 14:33:10

@Mirjam2: UK a Hinta-feleknek kedvez. Minimalber, penztelen, vagyontalan helyzetet fenntartjak benefiten. Feljebb nem tudsz jutni, de azt fenntartjak.
Viszont, ha van valamid; lakas/auto, es elveszted a megelhetesed, akkor elobb valljal nincstelenne es akkor segit az allam. Az mindegy, hogy elotte 10-20 evig evi 80k-t fizettel adoba. Ugy fogom fel az adot, mint egy sarc, amiert semmit sem kapok.

NIKI LAURA 2015.01.03. 14:38:25

@diggerdriver: igazsag szerint fostam.
Fostam,hogy amig nem vagyok itthon: feltorik,kiraboljak,kutyaim,cicaim,ket kacsam ehezni fog.( most fizetek erte,minden nap etetik oket)

Atadasig megy a klima futo uzemben( 16fok) ,napi ezres...biztonsag kedveert fagyallo a kozponti futes csoveiben.
Meg az ara sem lesz rossz,akarhol( nem otthon) sajat bizniszt kellene nyitni.

Muscari 2015.01.03. 14:39:32

@Mirjam2: nem is most történt, hanem olyan 3-4 éve. Ő maga mesélte, nem hiszem, hogy kitalálta volna.

Quercus a favágó 2015.01.03. 14:41:18

@charlieharper:

Nem erre gondoltam. Bár ez is érdekes, meg az is, amit pl. a segélyezésekről szoktál írni. Lehetne róla sokat beszélgetni, már ha nem csak fekete meg fehér dolgok lennének.

Amit kérdezni akartam, minden él, vagy hátsó gondolat nélkül, az az, hogyan látod a zsidóság helyzetét Magyarországon. Mondjuk a már említett norvég, vagy francia viszonyokhoz képest?

2015.01.03. 14:47:58

@charlieharper: Mi is kb. igy latjuk a ferjemmel, pont ezert jottunk ide Szaudiba, hogy legyen annyi tartalekunk amibol magunkrol tudunk gondoskodni hosszu tavon es a lakaskerdest is megoldjuk. En legalabbis hosszu tavon nem birtam volna a stresszt hogy a jovedelmunk nagy reszet mortgage-re fizetjuk es ha valamelyikunkkel tortenik valami, bukjuk az egeszet. Persze valamilyen szinten megoldas a biztositas, pl. nekem mindig volt munkanelkulisegi- es balesetbiztositasom. Ezzel meg az volt a vicc, hogy mikor egyszer eletemben egy honapig munkanelkuli voltam (becsodolt a munkahelyem a gazdasagi valsag alatt 2008-ban) nem kaptam segelyt mert a biztosito altal fizetett osszeg meghaladta azt a jovedelemhatart ami alatt segely jart volna :)

2015.01.03. 14:51:11

@Muscari: Nem azt mondtam hogy kitalalta, hanem hogy egyedi esetrol van szo, mivel altalaban nem jar segely mortgage eseten. Housing benefitet csak akkor kapsz ha berelsz, ez elegge kozismert teny. Nyilvan vannak egyedi esetek amikor kulonbozo szempontok alapjan egy adott csalad kap valamilyen tamogatast.

2015.01.03. 15:14:15

@Mirjam2: szerintem disability benefit lesz, mivel azt irta, hogy valami betegseg/balaset miatt nem tudott a ferj dolgozni

@QUERCUS: hat ez nem egyszeru. Roviden, ha csaladom eleteert aggodok, akkor egyertelmu, hogy inkabb Magyarorszag, mint Franciaorszag vagy Svedia/Norvegia. Lassan ehhez a felsorolashoz Daniat is hozza lehet csapni.
Mindjart irok hosszabbat, de azt Wordben, mert ha elnyeli a blogmotor, nem leszek boldog

Muscari 2015.01.03. 15:29:10

@charlieharper: @Mirjam2: balesete volt a ferjnek, honapokig volt gipszben. A kolleganom elotte part time-ban dolgozott, de ekkor otthagyta, szoval egyikojuk sem dolgozott egy darabig. Lehet, hogy van valami eseti segely, atmeneti idoszakra, ha ilyesmi tortenik. Sajnos a lany nem tud valami szuperul angolul, pedig mar 18 eve itt van, csak annyit mondott, hogy a government adott nekik penzt, ennel jobban nem volt kepes elmagyarazni.

Azert az erosen elgondolkodtato, hogy onnantol kezdve, hogy van tulajdonod ennyire magadra vagy utalva. Ez egy eleg szeles reteget tavol tarthat attol, hogy sajat tulajdont akarjon szerezni.

A housing benefit elvileg jo lenne arra, hogy tamogassa azokat, akik enelkul nem tudnak a rentet fizteni. Az azonban szerintem nonsense, hogy az allam ilyen rengeteg penzzel tomi a landlordok zsebet. Digger meselt valakit, aki 1600 fontert berel havonta, de o csak parszazat fizet ebbol, a tobbit a council allja. Ez rengeteg penz, biztos, hogy ennel olcsobb lenne fenntartani onkormanyzati lakasokat es szocialis alapon kiadni oket. Remelem, vannak/lesznek eziranyu torekvesek, mert ez igy biztosan nem fenntarthato.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.03. 15:34:54

Hihetetlen, hogy még nem durrant ki ez az ingatlanlufi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 15:42:39

@Muscari:
Csakhogy ott négyen vannak és egy kereső van.

2015.01.03. 15:47:17

@QUERCUS: na, megirtam. Csak bird vegigolvasni

Nehany gondolat, nem feltetlenul osszeszedett, de szerintem fogod tudni kovetni. Maxval ugysem fogja kibirni es hozza fog szolni.

Magyarorszagon kb van 120ezer zsido, nagyresze nem vallasos, soha nem volt meg zsinagogaban. Szinten egy jelentos resze a magyar zsidoknak, a keveredes es asszimilacio miatt csak felzsido, sok esetben apai agon, ami ugye azt jelenti a zsido torvenyek szerint, hogy az illeto nem zsido (Magyarorszagon megis oket is zsidonak titulaljak a Goebbels fele negyedes torveny miatt, gondolom). Regebben, a nagymamam korosztalyaban meg a vilaghaboru elott nagyon eros volt az asszimilacio a zsidosag tobbsegeben. Sokan hazasodtak magyarokkal, nem tartottak a zsido szokasokat es ugy altalaban nem volt tema a vallas. Aztan ugye jott a 2.vh.
Egyebkent ez az asszimilacio annyira sikeres volt, hogy a nagymamamek meseltek, hogy a magyar zsidokat (marmint a nem vallasosakat) a koncentracios taborban a tobbi kelet-europai "kinezte", mert nem tartottak oket igazi zsidoknak. Ugyanez Izraelben, egy magyar zsidonak nagyon sokaig, meg a 90-es evek elejeig is nehezebb volt Izraelben, mint egy mas kelet-europainak, hiszen a legtobben az alapveto szokasokat sem ismertek.

Magyarorszagon a Kadar es Grosz Karoly era alatt nemigen volt zsido gyulolet nyilvanosan. Volt szalon zsidozas, de nem volt nyilvanos. Nem tudom pontosan mi tortent, de 90-tol szerintem egyre erosebb a zsidok elleni negativ erzes.
Az is igaz, hogy a zsido kozosseg csak olyan "sunyiban" volt. A 80as evekben az Anna Frank gimnaziumban egy atlag letszam volt olyan 8 fo. 90-ben meg 30-40 fo es utana sorra nyitak a zsido iskolak; Lauder es a tobbi. Hirtelen aki picit is zsido volt, latvanyosan az akart lenni. Szerintem, sajat velemeny, az is benne lehetett, hogy onnan egyenes segitseg volt Izraelbe, ami akkor a "Nyugat" volt. Izraelt sokan hasznaltak ugrodeszkanak az USAba vagy Kanadaba.
Szoval, a 90es evekben olyan ebredes-fele lehetett Magyarorszagon a zsidok kozott. Ahanyszor hazamentem mindig egyre tobb vallasost lattam es egyre tobben jelentek meg a zsinagogaban a nagy unnepekre, meg nyiltak kosher boltok. Gondolom ez nem tetszett sok embernek es szitotta ez a zsido gyuloletet, mert a cuclizmusban aki zsido/zsido-erzesu volt, az legfobbkeppen otthon a 4 fal kozott volt zsido. A vallasosok meg olyan kevesen voltak, hogy nem okoztak feltunest.

A 2000es evekben kezdodott, hogy kimentem a temetobe, es a nagyszuleim sirja lerugva, osszegrafittizva horogkereszttel es kezdottek, hogy lekoptek vallasos embereket az utcan. Tetlegessegig tudtommal nem fajult a dolog. Talan mintha egyszer behuztak volna valakinek az utcan.
(Amit irok, azt kezeld a helyen, mert nem otthon elek es a hirek csak szurve jutnak el hozzam.)
Mostanaban viszont, amiota kinyitok egy magyar hirportalt, Index/444, amiket a Tableno szokott linkelgetni, azokon mintha direkt huznak az embereket. Folyamatosan a zsido eletrol beszelnek, vagy legalabbis nekem ugy tunik. Mi tortent az ilyen es ilyen zsido szervezetben, stb. Nem hiszem, hogy az embereket ez ennyire erdekli, megiscsak a lakossag durvan 1%-at erint. Messzirol ugy tunik, mintha direkt foglalkoznanak ezzel ennyit a sajtoban.
Szoval, verbalis szinten mostansag van zsidozas otthon, pl anyukam egy nagyjabol zsido kornyeken lakik es mindenkinek bedobtak a postaladajaba egy "zsidok takarodjatok" roplapot, de fizikalisan nem fajult meg el a dolog.
Erdekes lesz latni mit fognak lepni a magyarok, ha otthon is megjelenik a Ny-Europaban mar megszokott muszlim reteg. Akkor is marad -e a zsidozas vagy atmegy masba.

Az is erdekes, hogy ahanyszor konfliktus van Izrael es tetszoleges arab orszag kozott, a magyarok biztos hogy anti-izrael oldalon allnak es eleg hangosan. Ugyanez a reteg, a sziriai vagy libanoni vagy rwandai konfliktusra, ahol aztan tenyleg meszarlas van/volt, egy szot sem szol.

2015.01.03. 15:53:53

@Muscari: na varjal, nem a landlordokat tomik. Nincs eleg council lakas, igy a Council attol berel, akitol tud. Ha csap eppen egy budai var nagysagu haz elerheto, akkor azt. Es a Councilnak ki kell perkalni a piaci arat.

Azert nincs eleg Council lakas, mert 1) nincs penze a Counciloknak az allado benefitesek zsebtomese miatt 2) nem engedik a zold teruletre az epitkezest. A Labour meg harsog, hogy a zold teruletek egy reszet nyilvanitsak epitesi terulette es akkor lehet ra Council lakast epiteni.

Szerintem sokkal inkabb a benefiteket kellene nyirbalni, hogy ne erje mar meg 10 gyereket szulni egyes retegekben es csak ulni es varni a havi appanazst. A 10 gyerek amikor felno szinten belekerul ebbe a benefit rendszerbe. Na, ezt kellene atszabni.
A Labour nem fogja, mert nekik ezek a szavazobazisuk. A nagy pakisztani/indiai kozossegek mind Labour szavazok. Az angol plebs szinten.

2015.01.03. 16:02:40

@Muscari: Regen kiterjedt szocialis berlakas-rendszer volt es a 'munkasosztaly' nagy resze berlakasokban elt, a berleti jog ugy tudom orokolheto volt. Aztan Thatcher alatt felszamoltak ezt a rendszert, pont akkor amikor egy csomoan elvesztettek a munkajukat a 'working class' retegbol. 'The rest is history', benefit-dependency, stb.

puhacica 2015.01.03. 16:25:48

@charlieharper: nem sokat tudok a zsidokrol, vagyis nem torteneszi szinten, hanem inkabb csak beszamolokat, csaladregenyeket olvastam eddig. Szegedy-Maszak Marianne konyve peldaul, amit a szulei levelezesebol irt, nagyon reszletes kepet mutat. egy valamit viszont nem ertek, hatha te tudod a valaszt. miert hagytak, hogy az a sok borzalom megtortenjen veluk? amikor mar lattak, hogy katasztrofa lesz? es megis lojalisak maradtak Magyarorszaghoz peldaul. ragaszkodtak az otthonukhoz. nem a vagyonhoz, hanem ahhoz, hogy ok magyar zsidok. gazdag csaladok is, akik mindenuket ki tudtak volna menekiteni az orszagbol es elhettek volna mint hal a vizben. ez lehet a magyarazat, amirol irtal, hogy annyira keveredtek es beilleszkedtek, hogy nem hittek el, hogy veluk is megtortenhet, ami masokkal korabban mar igen? (ne haragudj, ha tolakodo lennek, ugord at a kerdest nyugodtan!)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 16:47:30

@Mirjam2: Magyarországon is vannak ilyen jellegű családtámogatások (most ne kérd hogy elmondjam, de tavaly utánanéztem valakinek),
és pont ugyanez a feltétele, hogy nem lehet vagyonod, ha igényled.

Thargoid 2015.01.03. 16:48:09

@diggerdriver: az, hogy nem teljesen így van, ez csak egy, a sok tényezőből. :)
Korábban leírtam, hogy pontosan mi és hogyan veri fel az árakat most már az agglomerációban (commuter belt) is.

Muscari 2015.01.03. 16:52:58

@diggerdriver: csak arra akartam utalni, hogy a council mennyit fizet, csak annak az egy csaladnak tobb, mint 1000 fontot havonta. Es hany ilyen van, ez rengeteg penz, ezt a penzt valakiknek meg kell termelni, befizetni adoban, hogy aztan szet lehessen osztani. Nem hibaztatom a baratodat, o legalisan el egy lehetoseggel, csak igy irdatlan penz megy el a semmibe.

@charlieharper: ertem, csak hat ez egy ordogi kor. Meg azt sem engedhetik meg, hogy tomegek keruljenek az utcara, ha olyan mertekben megszigoritjak a benefithez jutast, hogy csaladok elveszitik a lakhatasukat. Jol el lett ez cseszve.

@Mirjam2: valoszinuleg az nagy hiba volt, igen nehez mar visszaforditani a rendszert.

Thargoid 2015.01.03. 16:56:21

@diggerdriver: esélye nincs 300k-s hitelt felvenni a párnak az MMR szabályok bevezetése óta.
Ahhoz évi 75000 font igazolt ALAP jövedelem kell mostanság - tehát bónusz stb nem számít bele.
Segélyt nem fognak kapni lakhatásra, mivel rendelkeznek saját ingatlannal, ls az csak lakbérfizetésre jár, törlesztőrészletre nem.

A többi stimmel :)

Mrs. Clayton 2015.01.03. 16:59:16

@Muscari: S. meselte a minap h par utcaval arreb van egy csalad akiknek volt sajat hazuk igaz hitelbol aztan elkezdtek hitelkartya meg egyeb adossagokat felhalmozni vegul mar semmit nem fizettek igy eluszott minden, ekkor a csalad berelt lakast egy privat szemelytol, de neki sem fizettek, ekkor valahogy a tulaj kirakta oket, majd az onkormanyzat utalt ki nekik szukseglakast. Ezek a lakasok csak par hetre, honapra vannak amikor valakik igen nagy szuksegbe kerulnek. Na most ez a csalad nem volt hajlando a hazat elhagyni igy az onkormanyzat beperelte oket es hogy hogy nem de pert vesztett es a csalad azota is abban a hazban lakik. Mar vannak kb jo sokan igy majd kernek egy nagyobbat mert a korulmenyeik nem megfeleloek.

Hari Seldon 2 2015.01.03. 17:02:42

@zöldeketbeszélek:
"Nem, de most ranezek :-). Irorszag johetne szoba mert van adoszamom, Olaszorszag, mert olaszul valamennyire tudok, Anglia mert nagyon felnezek az angolok kertkulturajara. De meg 3 evet varnom kell, akkor lesz iskolas a kis zoldilany :-), nagyjabol befejezem a pdd-kepzest es talan eselyem lesz kvalifikaltabb allasra palyazni."

Nocsak, a végén még te is nekiindulsz? Ne már' ha te is mész, ki marad?
Egyébként meg, ugyan nincs tapaszalatom az ellenkezőjéről, de szerintem jobb ovóds korban nekiindulni. Akkor a gyereknek még nem kell azonnal "teljesíteni" (osztályzás, lemaradás) Oviban még játszva tanulja meg a nyelvet, amire iskolába kerül.
Így is eltart két évig, amíg biztos lesz a tudása.
Most kezdenek a nagyok stabilabban beszélni franciául.

Neked meg különben is Olaszország a szerelmed, ott is lehet kertészkedni, meg autóval max 10-12 óra Budapest. Szóval a helyedbe nem vacakolnák, megszervezni mindent, lehetőleg valahol Toscanában, be a család a kocsba, és avanti.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 17:03:12

@charlieharper: hat akikrol en tudok, ott mind sajat maguknak berelnek, es utana a counciltol jon a housing benefit.... Ami azert szep osszeg.

@diggerdriver: hat, nalunk evvegen mar harman leszunk, es egy kereso lesz. Most szamoltam ki, ha itt maradnank az albiban , akkor is havi 7 font housing benefitre lennenk jogosultak.

Thargoid 2015.01.03. 17:13:48

@NIKI LAURA: Niki, korábban annyiszor írtál a tanyáról stb. aztán látszólag egyik napról a másikra UK-be kerültél... megírtad valahol a történeted? Kiváncsi lennék, miért.

Muscari 2015.01.03. 17:16:20

@Hari Seldon 2: problema lenne nekik hova tenni a gyerkocot. Itt nem tud mindket szulo dolgozni, hacsak nem keresnek nagyon jol, hogy nanny-t fizessenek. Itt sincs ingyenes ovoda, csak napi par ora. Ha mar ugy jon ki valaki, hogy a gyerek iskolaba jar, ebbol a szempontbol konnyebb.
Feletve, ha nem akarnak mindjar benefittel kezdeni, de feltetelezem, hogy nem ez a cel Zoldieknel. azt hiszem, errol TilosazA tudna bovebben meselni.

Innen nezve az, hogy mikor tanulja meg a gyerek a nyelvet csak huszadrangu problema.

Muscari 2015.01.03. 17:18:04

@Thargoid: ha meg itt vagy, szeretnem megkoszonni a multkori segitsegedet a rolling contract-tal kapcsolatban. Megyegyeztunk a landlorddal az irodat meg elkuldtuk kozosen melegebb eghajlatra.

Thargoid 2015.01.03. 17:23:22

@Muscari: Örülök, hogy sikerült, nagyon szívesen :)

Thargoid 2015.01.03. 17:30:31

@Muscari: A válasz nagyon egyszerű: a képviselők és a slepp jelentős része "jó időben volt jó helyen" és igen jelentős buy-to-let portfolióval rendelkezik.
Ergo az irdatlan lakásbérleti támogatások jelentős része közvetlenül vagy közvetve a saját zsebükben landol.
Így elég jelentős az ellenérdekeltség a támogatási rendszer felszámolásában, hiszen a saját mortgage és nyugdíjalapját egy képviselő se fogja megszüntetni önként. Gyakorlatilag az adópénzeket konvertálják át privát vagyonná (támogatás > rent > mortgage > ingatlan)
Itt is ugyanaz lenne a megoldás mint MOn - az egész bandát elkergetni a fenébe akinek bármilyen köze van korrupcióhoz, akár "csak" ilyen szinten is.

2015.01.03. 17:33:45

@Muscari: +1. Kisgyerekkel nem lehet UK-be koltozni, kiveve ha az egyik szulonek jol fizetett allasa van. Olaszorszagban meg ugy tudom nem nagyon van munka.

NIKI LAURA 2015.01.03. 17:34:05

@Thargoid: ez igy volt!
Talan egyszer megirom,bar tobb " szegyelni" valo van benne...

Holnap reggeli Wizz-zel megyek vissza,eleg is volt itthon a ket het...

2015.01.03. 17:37:02

@Thargoid: Teljesen igaz, csak ez sajnos mar olyan szintje a 'korrupcionak' ami abszolut bizonyithatatlan, es a valasztok maximum annyit tehetnek ellene hogy Labour-re szavaznak, attol meg nem hiszem hogy javulni fog a helyzet.

Muscari 2015.01.03. 17:38:26

@charlieharper: en az elso szabad valasztasokkor hallottam nyiltan zsidozni "kedvenc" nagybatymat, mikor azt mondta, hogy azert nem szabad az SZDSZ-re szavazni, mert azok zsidok. Tisztan emlekszem, mert annyira el voltam rajta hulve, nalunk otthon szerencsere semmi ilyesmit nem lehetett hallani.

A muszlimok miatt en a helyedben nem aggodnek, Magyarorszag meg egy jo darabig nem lesz celorszag szamukra.

pasztasuta 2015.01.03. 17:44:27

@Hari Seldon 2: azért én meggondolnám az ovit Toszkánában:
heti 5 nap, napi 7 óra: állami: 345 € privát: 420€
heti 5 nap, nap 9 óra: állami: 427€ privát: 526 €
Ezek átlagárak, ennél ugye van sokkal rosszabb is (a legdrágább állami és privát 830€/hó), ja és az államiba bekerülni gyakorlatilag lehetetlen. Ezért nevelik a nagyszülők a gyereket, vagy fogadnak sokan au-pairt, mert pl 2 gyereknél már nagyon is luxus kategória az ovi. Hozzá még a fizetések a padlón, és a lakásárak az egekben.

www.regione.toscana.it/documents/10180/11774862/RT_2014_COMPLETO_DEF.pdf/13742c8e-ebc5-4970-bb14-a5ea544815c5 (79. oldaltól vannak az óvodára vonatkozó számok)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.03. 17:49:44

A posztra reagalva: a fenti tendencia ugyanilyen jol megfigyelheto a USA allamaiban is: a Szilicium-volgyben egy itteni mertekkel atlagos haz ( 3 halo, 2 furdo, kisebb kert) lassan masfel milllio korul jar (anyosek haza Cupertino-ban, ahol az Apple van).ugyanezert az osszegert mondjuk Midwest allamaiban mar kacsalabon forgo palotat lehet venni.

2015.01.03. 17:49:55

@puhacica: Ez nagyon nem ilyen egyszeru hogy 'hagytak hogy a borzalom megtortenjen veluk', ez csak ilyen utolagos reflektalas a tortentekre, kb. annyi ertelme van mint annak a kerdesnek hogy 'miert mentel vegig az utcan ha tudtad hogy az utca vegen ki fognak rabolni', hat azert mert nem tudtad, nem tudhattad. Foleg ha olyasmirol van szo ami azelott a tortenelemben abban a formaban meg soha nem fordult elo; azok akik terveztek, azok sem tudtak hogy mi, mikor es hogyan fog tortenni, nemhogy az aldozatok.

A zsidokat evszazadok ota uldoztek, generaciok ota ebben nottek fel hogy neha atrocitasok erik oket, hatranyos megkulonboztetesek sorozata, ezeket meg kell probalni atveszelni aztan megy megint minden a megszokott kerekvagasban. Senki nem tudhatta hogy ezuttal ennel tobbrol volt szo. Az intezkedeseket fokozatosan, evek alatt vezettek be, egy egyebkent is rendkivuli (haborus) helyzetben, minden egyes intezkedes utan azt gondoltak az erintettek hogy ezt meg kibirjuk, ennel mar nem lehet rosszabb - pont mint ami ma folyik Mo.on az Orban-kormany kapcsan.

Annak idejen mas volt a kozlekedes, az eletmod, nem volt ez ilyen egyszeru hogy repulore ulok es elmegyek valahova a csaladdal ha nem tetszik nekem valami. Foleg amiatt mivel minden orszagban antiszemitizmus volt, pl. Amerikaban is, honnan lehetett volna tudni hogy ott nagyobb biztonsagban lesz az ember. Ma nagyon PC mindenki a nyugati orszagokban, konnyu elfelejteni hogy annak idejen a nyilt antiszemitizmus, hatranyos megkulonboztetes normalis dolognak szamitott a tobbsegi tarsadalom reszerol.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 17:52:38

@charlieharper: Megnéztem a wikin, elég durva...a mezőgazdaság 80%-a burgonyatermesztés, 90 ezer lakos mellé jut még 40 ezer portugál és lengyel vendégmunkás...brrrr.

Azért Durell állatkertjét megnézném :).

@Hari Seldon 2: Tényleg Olaszország a szerelmem, de Pasztasuta is tudna valószínűleg mesélni arról, milyen nehéz ott munkát szerezni. (Egyébként van még ott kapcsolatom, csak kicsit elhanyagoltam). A család kocsiba pakolása nem játszik, a páromnak szerencsére normális munkahelye van, nem mozdítható, csak én hajtom a sz@p@rollert ezerrel :). Tehát vagy nagyon rövid távú munka jöhetne csak szóba - ez akkor nem Olaszország, ott nem érné meg - vagy ki kell várni a 'szabad mozgás' idejét. És akkor is csak én mennék, vagy csak ketten mennénk a kicsivel, nagyon gyakori kapcsolattartással. Vállat felvon, kezet széttár...

@Taxomükke: Semmi gond. Úgy látszik nagyon a hatása alatt vagyok ennek a tegnapi hírnek:

hvg.hu/itthon/20141211_Emlektablat_allitottak_az_elhunyt_Lovohaz/

Mr Long 2015.01.03. 17:54:24

@tildy[UK]: Multkor mi is ezeket nezegettumk es arra jutottunk, hogy el kell donteni, hogy itt veszunk lakast es nem lesz gyerek, vagy amig nem iskolas a gyerek lehet elkoltozunk magyarba. De a gyerek kerdes meg odebb van, szoval raerunk agyalni. :)

@diggerdriver: a 260k-s haz onreszet is ossze kell tenni, felujitas, berendezes, stb. ha nem csak arra sporolnak ossze kell huzni a nadragszijat igencsak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 17:54:32

@pasztasuta: Erősíts meg kérlek, hogy jól tudom, nagyon nem egyszerű munkát találni jelenleg Olaszországban (még egy olasznak sem...).

2015.01.03. 17:55:33

@pasztasuta: Ez havonta, vagy hetente? Ha havonta, akkor sokkal olcsobb mint UK-ben.

Quercus a favágó 2015.01.03. 18:19:41

@charlieharper:

Kösz, hogy leírtad. Számomra megnyugtató, mennyivel árnyaltabban látod Te ezeket a dolgokat, mint az említett sajtótermékek önjelölt prókátorai.
Az tény, a gengszterváltás előtt, nem igazán volt érzékelhető zsidóellenesség. Ennek szerintem egyszerű okai voltak. Utána, ahogy írod, szinte egyik napról a másikra megfordult a helyzet. És ez gyakorlatilag a mai napig így van. Nos, szerintem ennek is egyszerű okai vannak. De miután ez politika, inkább nem megyek bele.
Azt nem gondolom egyébként, hogy a mindennapi zsidózás a magyarországi zsidó közösség ellen irányulna. Vannak persze, akik az itt élő zsidókat tekintik ellenségnek, de ezek száma elenyésző. Inkább arról van szó, hogy az ország,és a világ bajaiért "A" zsidókat teszik felellőssé, szinte rutinszerűen.

Attól nem tartok,hogy nekünk a közeljövőben olyan gondjaink lennének a muszlim bevándorlókkal, mint Nyugat-Európának. Már csak azért sem, mert gyakorlatilag itthon már olyan, hogy segély nem igazán van. Ami még van, az meg kb. arra elég, hogy lassan haljál éhen.

pasztasuta 2015.01.03. 18:31:57

@Mirjam2: havonta, de vedd hozzá, hogy az átlag fizetés nettó 1300€/hó körül mozog, 2 szobás lakás 800-1000€/hó +rezsi (ezt Toszkánára értem és nagyon hozzávetőlegesen értsd, nyilván számít, hogy milyen város, milyen könyék, felújított, stb) UK-ben azért jobbak a fizetések, nem? (tökre nem tudom, hogy ott mennyi az annyi, azért kérdezem :) )

pasztasuta 2015.01.03. 18:37:33

@zöldeketbeszélek: hát sajna, elég gyászos a helyzet.. Kis gyerekkel, nagyszülők nélkül én nem merném bevállalni. :(

Muscari 2015.01.03. 18:38:44

@zöldeketbeszélek: Északon nem tudom, hogy mi a helyzet, de délen katasztrofális. Ismerősöm nápolyi, apja radiológusként keres 600eurót, az anyja még kevesebbet egy irodában, diplomásként. Az öccse most veszítette el a munkáját karácsony előtt, hitelkârtyáik kimerítve. Még egyelőre maradnak.

Fél Olaszország itt van már Londonban, nem hiszem, hogy nagyon rózsás a helyzet.

Muscari 2015.01.03. 18:42:42

@pasztasuta: írtam fentebb, hogy az ismerősöm apja radiológusként 600 eurót keres. Hogy lehet ekkora különbség a fizetések között? Az anyja már csak négy napot dolgozik például, ez volt az ára annak, hogy egyáltalán megmaradjon a munkája.

Hari Seldon 2 2015.01.03. 18:43:37

@Muscari:
"Itt sincs ingyenes ovoda, csak napi par ora."

Nálunk ingyenes az óvoda.

Hari Seldon 2 2015.01.03. 18:46:12

@pasztasuta:
Akkor értem már hogy miért olyan kevés a gyerek az olaszoknál az utóbbi 20 évben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 18:52:54

@Hari Seldon 2: es vedd hozza a hatarozott ideju munkaszerzodeseket. igy nehez lakashitelhez jutni. Amennyire en tudom Mo is errefele halad.

Muscari 2015.01.03. 18:54:15

@Hari Seldon 2: akkor költözünk :-)
Nem emlékeztem rá, de ez elég ritka dolog Nyugat-Európában.

pasztasuta 2015.01.03. 18:57:10

@Muscari: Nem tudom, délen ugye minden még tragikusabb, de ez a 600 euro nekem azért fura, mert az orvosok elvileg még azért kapnak egy normális fizetést. Nem lehet, hogy part-time vagy valami ilyesmi?

@Hari Seldon 2: És hogy miért lakik mindenki 40éves koráig a mammával..

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 19:03:56

@Mirjam2: nem veletlenul tartotta(tartja) a legtobb zsido aranyban a penzet. Az azonnal mozdithato es nem inflalodik.

2015.01.03. 19:04:35

@pasztasuta: Hat a statisztikai 'atlag' fizetes jobb, de sokan keresnek az atlag alatt, 'atlag' emberek gyakorlatilag nem engedhetik meg maguknak hogy teljes idoben bolcsodebe, ovodaba kuldjek a gyereket mert tobbe kerulne mint a havi fizetesuk. Inkabb otthon maradnak, vagy child minderhez kuldik, esetleg au pairt vesznek fel, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 19:12:15

@Mr Long (UK):
Ok. Mint mondtam elfogadom az érveket szar UK-ban.
Levezetnéd mindezt magyar viszonylatban is?
Hátha ott jobb.

pasztasuta 2015.01.03. 19:14:34

@Mirjam2: igen, az itteni átlag fizu is a 600euros pincér fizetéséből meg a több 10ezer euros supermanageréből van számolva,és itt is sokkal többen keresnek alatta mint felette.

Muscari 2015.01.03. 19:15:40

@pasztasuta: de lehet, de nincs más munkája ezen kívül. Nekem is nagyon kevésnek tűnik.

2015.01.03. 19:32:13

@pasztasuta: @Muscari: Es akkor most visszakanyarodtunk a tegnapi temahoz, hogy miert nem orulnek pl. az olaszok mikor kikot naluk parszaz menekult heti rendszeresseggel... De ebbe inkabb nem megyek bele megint.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.03. 19:36:57

@pasztasuta: @Muscari: firenzei olasztanarnom is ilyen dolgokrol beszelt, plusz meg a diplomas fiatalok siralmas helyzeterol...szoval hiaba gyonyoru orszag, szimpi emberek, ha ott sem jobb mint itt...

Muscari 2015.01.03. 19:42:00

@diggerdriver: arról szólt az egész, hogy ha már van tulajdonod akkor nem kapsz segélyeket. Ez akkor válik fontossá, ha gyermek születik a családba és az anya keresete hirtelen kiesik. Lehet, hogy nem halnak éhen, de jócskán vissza kell venni a költekezést, miközben a kiadások jdlemtősen megnőnek.

Ettől még nem lesz Magyarországon jobb, de fel kell készülni rá, ahogy Tildyék is teszik. Beszélni kell róla, mert sok embert érint, aki itt akarja leélni az életét. Tudom, hogy te nem szeretsz tervezni, de ilyen esetben jobb végiggondolni a lehetőségeket.

pasztasuta 2015.01.03. 19:48:56

@Mirjam2: és akkor még jönnek mellé a hozzánemértő korrupt politikusok,a mafia meg az olasz munkamoràl. Mindig rácsodálkozom, hogy miképp lehetséges, hogy egy ilyen államban nem dúl az anarchia.

Szerintem a serie A meg a pasta tartja egyben. :D

2015.01.03. 19:50:00

A francba. Irtam egy jo hosszut es eltunt!

Adja ki a blog.hu a Tildynek a maintenancet

2015.01.03. 19:52:45

@puhacica: megegyszer, mert az elibb elszallt. Nem tudom.
44ben mar tudtak, hogy mi folyik a taborokban. Akkor mikor a magyarokat vittek a taborba, addigra szerintem mar nem lehetett utazni, csak szokni. Szoval ez nem volt olyan egyszeru logisztikailag.

Mr Long 2015.01.03. 19:53:55

@diggerdriver: Nem szar, csak mivel teged nem erint mondjuk a szules mar (ezt most feltetelezem), meg van Mon kecod, hova visszamesz nyugdijda igy masok a motivacioid, mint mondjuk nekem, aki meg elotte van a csaladalapitasnak. Teged lehet nem erint, hogy lecsokken a csaladi bevetel mert anyu otthon van a gyerekkel, de engem erintene, ha fizetni kellene a hitelt a kecora. Igen en nem szeretnek albiban lakni, mint ahogy sok fiatal angol kollegam sem. Plusz itt nincsenek nagyszulok, akik segithetnenek. Osszessegeben nekem jobban megerne visszamenni gyerek szuletesekor, addig amig nem iskolas.

2015.01.03. 19:55:17

@Mirjam2: irtam neked a tegnapihoz az elozo alatt. Heti £32/person. Ennyit kapnak. Szoval hem csodalkozom, ha ok lesznek mondjuk a readingi fuarusok jovedelem kiegesziteskent.

2015.01.03. 20:00:02

@Mr Long (UK): igy van. A legtobb csalad sakkozik a gyerek szuleteskor. Vagy kihozza a nagymamat.
Kollegaim a 2 gyerekre fizetik a londoni day caret, havi £3000 felett. Ok, ebben a kaja is benne van, amit ott kapnak. Nade nem mindenki tudja megengedni a havi 3000-et day care-re. Digger peldajaban biztosan nem

Egyebkent nalunk is kb ennyi a day care.

2015.01.03. 20:01:55

@Mr Long (UK): most meg az tunt el, amit neked irtam!
Szoval kollegaim a 2 gyerekre fizetnek havi £3000-et day care-re. Ez londoni ar

Muscari 2015.01.03. 20:03:14

@pasztasuta: jaja, láttam, hogy mennyi rendőr jelentett beteget Szilveszterkor Rómában. Tiszta röhej, hogy ezt össznépi szinten űzik, számomra hihetetlen, hogy valaha egy hatalmas birodalmuk volt.

2015.01.03. 20:08:52

@charlieharper: Igen, ennyit kapnak kozvetlenul az allamtol, de elobb-utobb a nagy reszuk (kiveve a sikeres fuarusokat...) kompeticiot fog jelenteni az alacsonyan kepzett helyi munkaeronek, mivel megprobalnak elkezdeni dolgozni. Egyebkent van aki hamar feltalalja magat: kozeli baratnom erkezes utan par hettel mar gyerekre vigyazott, majd konyhan dolgozott (termeszetesen feketen; legalisan nem dolgozhatott volna); most, tobb mint tiz evvel kesobb, sajat 'catering company'-t visz a ferjevel kozosen. Mindezt nulla alaptokevel ja es angolul is alig tudott az elejen. Azota hazat vettek Indiaban, kitanittattak a gyerekeket, stb. De biztos hogy nem minden menekult ilyen, van akinek marad a fuarulas vagy a segely a vegtelensegig.

2015.01.03. 20:16:30

@charlieharper: Itt Szaudiban mar tobb brit hazasparral talalkoztunk akik kisgyerekekkel vannak itt. Ugy szamitottak ki, hogy az apa dolgozik, ingyen kapnak hazat - sokkal nagyobb, jobb minosegu haz mint amit UK-ben atlagember berelni tudna -, egy keresetbol meg tudnak elni ami UK-ben lehetetlen lenne, sot meg sporolnak is. Mikor iskolas korba er a legnagyobb gyerek, altalaban visszamennek, de addigra mar atveszeltek azt az idoszakot amig valakinek otthon kell lenni a gyerekekkel. Ez csak egy megoldas a sok kozul, nyilvan nem mindenkinek valna be (Tildyeknek biztosan nem :))).

Mr Long 2015.01.03. 20:17:29

@charlieharper: Na ezt nem tudnam pl kifizetni es nem csak azert mert mondjuk draga hobbit tartok fent :) Mamat kirangatni meg nem akarok, nem akarom, hogy az en kejes ejszakaim eredmenyei miatt itt szivjon ukban.

Mr Long 2015.01.03. 20:19:39

@Mirjam2: Azert remelem sejted, hogy nem normalis dolog azert elkoltozni, hogy anyagilag kijojjon a gyerekszules.

2015.01.03. 20:25:12

@Mr Long (UK): Nem tudom miert ne lenne normalis dolog, relativ az hogy mi a normalis. Nyilvan mikor mi gyerekek voltunk a nagy szocializmus idejen akkor nem koltoztek mas orszagba az emberek igy lehet hogy nem tunik 'normalisnak', viszont egy ideig hat het szulesi szabadsag utan vissza kellett menni az anyanak dolgozni es a gyerek kotelezoen bolcsodebe kerult, na nekem meg ez nem lenne normalis. Az elet sajnos nem mindig idealis, gyakran kompromisszumokat kell kotni.

Furos 2015.01.03. 20:26:44

@diggerdriver: Nem hiszem hogy jobb lenne csak mas. UK a nyero szerintem is. Magyar mindennapokban nem veszek resz 13 eve csak rokonok,baratok peldajan latom. hogy nagy a gebasz ha kiesik valkinek a fizetese. Itt is hasonlo a helyzet csak masok az osszegek :)
Mi is agyalunk mar egy ideje, hogy vegyunk egy buy to let-et de tularazottnak tartom az ingatlanokat. A benefit temahoz nem tudok hozzaszolni mert nem vagyunk/voltunk jogosultak.
Az a haz £260k-ert eleg olcsonak tunik nekem. Mondjuk van egy eros deposit a parnal, legyen £60k akkor meg mindig £200k amit elo kell teremteni. Mondjuk sikerul a mortgage es fizetnek £1000/month 25 evre. az azt jelenti hogy 3.5%-os kamattal szamolva lesz a vegere £300k. Rezsi legyen mondjuk £350/month.
Szoval van alapon £1350 kiadasod 25 evig ha esik, ha fuj ha gyerek/ek jonnek vagy piros ho esik akkor is. Szoval tervezheto ez de meggondolando erosen. Nem veletlen a rengeteg berlo UK-ban.
Mondjuk a berleshez megint nem mernek erdemben hozzaszolni mert bar mi is berelunk, nalunk a berletre forditott osszeg elenyeszo a havi bevetelhez kepest.
Bocs hogy beleugattam :)

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 20:29:28

@Hari Seldon 2: ... vagy inkabb Umbria, allitolag sokban hasonlit Toscanara, csak nem olyan felkapott, ezert olcsobb.
Nem tudom, csak olvastam.

2015.01.03. 20:29:43

@Mr Long (UK): Egyebkent van egy uj kolleganom, Irorszagbol erkezett pont karacsony elott. Egy ket es egy negyeves kislanyt hagyott otthon. A ferje elvesztette a munkajat, nem talalt ujat es ha o nem jott volna ide dolgozni, elvesztettek volna a hazukat mert nem tudnak fizetni a mortgage-ot es a gyerekeket eltartani. Ez sem normalis, de vannak ilyen helyzetek, meg gazdag orszagokban is. A szegeny orszagokban pedig szinte mindennapos hogy szetszakad a csalad honapokra, evekre anyagi okokbol.

puhacica 2015.01.03. 20:39:09

@Mirjam2: nyilvan nem arra gondoltam, hogy 1647-ben gondolt egyet az uldozott zsido csalad es felszallt a Malev kovetkezo jaratara. de amit @charlieharper: irt, hogy 44-ben mar lehetett tudni, hogy mi fog tortenni es megsem leptek, ez a szamomra erthetetlen. hiszen az emlitett konyvben pontosan leirtak, hogy vegul megmenekult a csalad, igaz, a vagyonuk arra ment el, hogy megvegyek a szabadulasukat. elrepultek Svajcba, Portugaliaba, az USA-ba. persze, erre nem mindenkinek volt penze, lehetosege, es az is igaz lehet, amit charlie gondol, hogy 44-ben mar nem is lehetett csak ugy jonni-menni. es meg egyszer mondom, nem vagyok szakertoje a temanak, csak mikor olvasok egy tortenetet, egy levelreszletet, egy naplotoredeket, mindig az villog a fejemben, hogy miert nem mentek mar?

2015.01.03. 20:42:37

@Mr Long (UK): nagyon tevedsz. Ez a normalis. A csalad odakoltozik, ahol jobban megel. Ez van az USAban evtizedek ota. Ez van Azsiaban is.
Mar nincs kiszamithato szocializmus (kiveve la France, de mar az se sokaig), ingyen bolcsi es ovival. Odakoltozol a csaladdal, ahol munka es penz van.

2015.01.03. 20:44:44

@Mirjam2: amikor a credit crunch beutott es egyszerre tobb ezer penzugyes kerult utcara a Cityben, aki idiben kapcsolt, kapott munkat Dubaiban, HKban vagy Kinaban. Ok konnyen atveszeltek. A tobbi meg bukott

Hari Seldon 2 2015.01.03. 20:48:26

@Muscari:
A francia rendszer szerint (de talán máshol is) az óvoda a közoktatás része, és mint ilyen ingyenes (a neve is ez: ecole maternelle)
- Természetesen az ebédért kell fizetni. -

A bölcsőde olyan 400Euro körül van. Nagyjából, legalábbis Johanna miatt nagyjából ennyi a kiadás.

Hari Seldon 2 2015.01.03. 20:52:10

@Muscari:
"írtam fentebb, hogy az ismerősöm apja radiológusként 600 eurót keres. Hogy lehet ekkora különbség a fizetések között?"

Hol keres ennyit? Nyugaton? Szerintem egy helyiértéket elszámolt. (bár az meg egy kicsit sok)

Az viszont simán lehet, hogy egy-egy helyettesítésért egy-egy nap ha ott kell aludni mondjuk egy másik városban, plédául valaki Strasbourgban lakik, és el kell mennie egy napra mondjuk Reims-be, akkor a helyettesítési díjak alkalmanként lehet közelítőleg ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 20:52:32

@Muscari: @Mr Long (UK): @Furos:
Na tegyük tisztába...
Az elején összehasonlítottam két élethelyzetet ott és itt. Gyerekről szó se volt.
Felvilágosítottak hogy tévedek, itt is ugyanolyan szar ha kiesik egy hónap.
Ok. elfogadom.
A gyerektéma.
Szakmunkás házaspár gyerekkel.
Ezek pont mi vagyunk.
Tildyt egy kicsit sem irigylem, csak remélni tudom hogy jól átgondolták és tudják a lehetőségeiket.
Longot nem értem.
Szinte semmi különbség hogy óvodás vagy iskolás a gyerek.
Az iskolai órarend olyan ostobán van összeállítva hogy iskola mellett sem lehet munkát találni.
Ebben vagyunk benne.
9-re vinni kell a gyereket és fél négyre érte menni.
Marad egy max négy órás lehetőség részmunkaidőre.
Pont az az időpont amikor a boltokban a legkisebb a forgalom és nem kell plusz eladó. Minden részmunkaidős állás ezen az időponton kívülre esik.
Az óvoda drága otthon kell maradni a gyerekkel. Az iskola fasz időbeosztású nem lehet részmunkaidőt találni. Akkor?

Muscari 2015.01.03. 20:57:04

@Mr Long (UK): "kéjes éjszakáim eredményei" :-)))

Majd mondom az enyéimnek, hogy ha rosszul viselkednek, így fogom őket szólítani :-)

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 20:57:55

@Babette .: Kommentaltam korabban ezt a FB-s bejegyzest, de ugy latom, toroltek a hozzaszolasomat. :)))))

2015.01.03. 20:58:12

@puhacica: En nem 1647-rol irtam hanem a 2.vh.-rol. Nem hiszem hogy 44-ben 'tudni lehetett' hogy mi tortent a taborokban, utolag derult ki a legtobb ember szamara hogy mi tortent. Elmenni (hova?) nem volt egyszeru es nem feltetlenul tunt logikusnak, utolag tunik csak annak az esemenyek ismereteben. Nem olyan egyszeru ugy donteni hogy egy elet munkajat, ingatlant, uzletet, mindent ott hagysz es elindulsz nincstelenul egy ismeretlen vilagba, esetleg idos, beteg csaladtagokkal, terhesen, kisbabaval stb. Neked azert evidens hogy el kellett volna menni mert utolag tudjuk hogy mi tortent azokkal akik nem mentek, de ez akkor maskepp nezett ki. Az utolso pillanatig hazudtak az aldozatoknak, hogy ujra fogjak latni a csaladtagjaikat akiket masik iranyba kuldtek Auschwitzban kiszallas utan, hogy csak zuhanyozni viszik oket a gazkamraba, hogy vissza fogjak kapni a borondjeiket (irjak ra a nevuket mindenre!) stb. stb.

tableno 2015.01.03. 20:58:29

@puhacica: Azért, mert a 40-es években, a háború kitörése után már nem lehetett szabadon utazni, a hadviselő országok határai le voltak zárva. Vízumot sem igen adtak ellenséges országok állampolgárainak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 21:00:39

@Muscari: meg mindig jobb, mint a a"nagyfeju":-):-):-):-):-)

Muscari 2015.01.03. 21:01:14

@diggerdriver: nem igaz, hogy nem lehet part time munkát vállalni, ott a szombat és a vasárnap. Az itteni anyukák akkor dolgoznak, ezt tapasztalatból mondom.

@Babette .: szerintem az agyára ment valami ennek az embernek

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 21:01:30

@Taxomükke: ahogy elnezem, hithu fideszes a csapat, nem tudom, mit remeltel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 21:06:12

@Babette .:
Bizony:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.01.03. 21:14:37

@Mirjam2: amikor az en nagyszuleimet vittek, ok mar addigra tudtak 44ben
Igazabol az volt meg nem semmi, ami tortent a visszatertukkor. Semmi vagyont nem kaptak vissza. A lakasukat elfoglaltak, mialatt a taborban voltak. Szo szerint nincstelenek voltak, csontsovanyon.
A nagymamam papirjara a magyarok meg rairtak, hogy nem tudjak ellenorizni, hogy nem volt -e nemet kem.

2015.01.03. 21:18:11

@Taxomükke: Magyarországból indult ki...

2015.01.03. 21:20:48

@charlieharper: Gondolom a reszleteket ok sem tudtak szegenyek :(, hiszen tulelok nem jottek vissza, de azt feltetelezhettek hogy valami nagyon szornyu var rajuk. Hogy mennyire szornyu, azt nem tudom hogy lehetett-e tudni. Szerintem sokan akar ongyilkosok is lettek volna deportalas elott ha tenyleg tudtak volna hogy mi fog veluk tortenni miutan felszallnak a vonatra.

Furos 2015.01.03. 21:31:15

@charlieharper: Ez egy masik verzio amit nehezzen venne be a gyomrom. Amikor a szulok beteszik a gyereket day carebe havi £3000 es a gyerek latja oket minden szoko evben....
Tudom, hogy van az a penz. En megfogadta, hogy amennyit csak lehet a picivel toltok.

Furos 2015.01.03. 21:31:23

@diggerdriver: Valoban nem volt szo gyerekrol,de a morthahe ideje alatt azert nem art szamolni legalabb eggyel.
Long eseteben igazad van a suli talan meg nagyobb szopas mint a bolcsi/ovi.
Tildy biztosan atgondolta. Mondjuk az anyasag hivo erejet is bele kell kalkulalni. :)
Majd megjeleni ez is valamikor. Nem vok trusted member mert mondtam a HA-nak parszor hogy szarjon sunt :)
Ezt meg fenttartom egyebkent!

wuaaa 2015.01.03. 21:40:31

@Mirjam2: Tegyük hozzá, hogy ma már bizonyított tény, hogy a nyugati titkosszolgálatok és a legfőbb vezetők tudtak a táborok létezéséről és természetesen arról is, ami ott folyik.
Sok cifra dolog nem lett nagy dobra verve se akkor, se azóta, mint például az se, hogy az egyesült államokbeli komoly (ma is létező) cégek szállítottak kulcsfontosságú dolgokat a náci hadiipar számára.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 21:51:08

@Furos:
Persze. Bele kell kalkulálni. Feltételezem hogy ha 25évesen belevág egy pár házvásárlásra akkor nem 50évesen akar gyereket.
Szerintem az UK-ban mindenképp nagy szopás gyereket vállalni.
Viszont azt is fenntartom hogy nem az ilyen olyan költségek a lényegesek hanem az ami marad mire elég.
A többi rizsa.

2015.01.03. 21:52:40

@Babette .:
"Ha valaki nem ismeri, olvasson utana, ki ez az ember "
En szemelyesen is ismertem, evekig egyutt dolgoztunk. Akkor meg normalis volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 21:58:38

@Babette .: :-)))))))

Amúgty meg Gege az, csak annó valamiért nem fogadta el, asszem rövid volt a 4 betű...És jobb meg nem jutott az eszembe.
:-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 22:06:19

@Mr Long (UK): jo nektek, mi eldontottuk, belevágunk itt, hát nem rá egy hétre tudtuk meg, hogy a gyerek is eldöntötte? Amúgy sem költöznénk vissza, ha már költözni kell, akkor északabbra, nem keletre.

Iskolákat tudjuk milyenek, de hát mit szóljak, ahonnét én jövök, ott most átvette a falu egyetlen iskoláját az egyház, inkább nem modnok semmit, mert nagyon dühös vagyok erre. Nekünk sosem volt választási lehetőségünk, iskolaválasztás? Az mi?

Na szóval egyrészt ez. Másrészt : első értelmiségi vagyok a családban. Nagyszülőknek sem, szülőknek sem volt diplomájuk, sőt édesapámnak 8 osztáy meg pár okj képzése van. Szóval tudtam tanulni, akartam is tanulni, itt is megoldjuk majd.

@Furos: a lakást igen. 10 év mortgage, amit előreláthatólag 7 év alatt kitolunk. Igaz 40% rész, de az előbb utóbb a mienk.

A gyerek meg, hát ő meg így sikerült:D Most vissza csak nem küldhetem:D

Páromnak bejön UK, nekem is. Magyarországra nem akarunk visszamenni, ez eldöntött dolog.

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 22:06:34

@Babette .: Rajottem, hogy nem is oda kommenteltem, hanem egy ismerosom oldalan, aki beidezte ezt a marhasagot.

2015.01.03. 22:07:11

@Cascabel: van Magyarorszagon az a kioregedett enekes, Omega vagy Edda. Nem tudom. Az meg allandoan urlenyekkel kavezik es beszelget.

tanato 2015.01.03. 22:12:06

@Mirjam2: Átverés volt az utolsó pillanatig,vöröskeresztes teherautókon vitték az öregeket a/fürdőig/ gázkamráig,amin a ciklon gáz dobozokat is szállították.Azután meg egyenruhás zsidók/főleg a Birca által nem létező lengyel zsidók/az un.Sondernkommandósok segítettek a vetkőzésben ,a csomagok elrakásában és a "fürdőkamrába" történő beterelésben.Valószínűleg csak akkor jöttek rá az igazságra amikor már elkezdtek köhögni és fulladni.

Furos 2015.01.03. 22:13:37

@diggerdriver: Itt megint igazat adok neked. Az a lenyeg ami marad. Mindig. A koltsegek mellekesek.

Furos 2015.01.03. 22:13:42

@tildy[UK]: Mi a helyzet a fennmarado 60%-kal?
Jol ertem,hogy 7 ev mortgage fizetes utan csak 40% a tietek?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 22:14:31

@Mirjam2: ott bukna az egész, hogy én abba az országba be nem teszem a lábam.

Másrészt nem is szívesen maradnék itthon 3 évet , nekema magyar rendszer sem jön be , hogy 3 évig otthon. Nem tudjuk hogy alakul, de azt tudom, hogy a lakhatáson és rezsin felül marad majd kb 600-700 fontunk decembertől hármunkra.... Nem vagyok túl boldog tőle. De egyelőre nem érdekel, nemis akarom ezen idegesíteni magam, max vállalok távmunkát, bedolgozást, vagy párom átmegy szerződéses munkára netán keres jobban fizető állást.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 22:17:08

@diggerdriver: Na, mutass.Nem kötekedés, télleg érdekel.Én max ilyen Rákosborzasztó-alsó, meg Újpest külső részeken láttam, ahol az utca túloldala már a megyéhez tartozik.Viszont annál többet láttam vidéken.De én csak 35 évet éltem Pesten...szóval tévedhetek is, akár.
:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 22:17:15

@Furos: A fennmaradó 60%-ot két-három év múlva terveztük volna megvenni.Aztán ember tervez.... Így azért lehet kissé változik a dolog .

morsels (törölt) 2015.01.03. 22:26:00

@tildy[UK]:
Tudod, aki mindent kiszamol elore, hogy mikor vallaljon gyereket, az valoszinuleg sosem fog.
Aztan amikor meg mar megvan a gyerek, valahogy mindig meg lehet oldani, hogy azert az is felno :-).
Szoval jol csinalod, nem is kell aggodni ezen, majd kialakul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 22:26:17

@geegee:
Én "csak " 30 évet dolgoztam ott de minden külső kerületben rengeteget láttam. Persze. Vidéken még több van.

puhacica 2015.01.03. 22:28:05

@tableno: igaz, vizumot nagyon nehez lehetett szerezni.

@charlieharper: erre gondoltam. hogy nem letezik, hogy nem tudtak, mi folyik korulottuk.
es igen, ez lehet az egyik valasz, hogy mar nem volt lehetoseg menekulni. :( es ami varta oket... sokszor azt gondoljuk, milyen nehez dolgunk van. kozben meg...

@wuaaa [nor]: es azt se verik nagydobra, hogy a nyilasok sok esetben verengzobbek voltak a nemeteknel. hogy volt olyan, akit a nemet katonak menekitettek ki a magyar nyilasok kezei kozul. persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a nemetek micsoda kedves fiuk voltak. csak azt, hogy ez is egy olyan reszlet, amirol nem sok szo esik.

amikor olvasom a sok gyulolkodo kommentet, amikor nap mint nap barmilyen tema menten lehet egy joizut zsidozni, az nagyon elkeserito. egyesek nem tanulnak, nem tanultak semmibol. jo lenne, ha egyszer valamikor eljutnank oda, hogy az ember egyszeruen csak ember. nem kereszteny, nem rezboru, nem liberalis... csak ember.
de ez mar tul messzire visz. koszonom a valaszokat!

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 22:33:15

@diggerdriver: Auschwitzban miket lehet latni?

Taxomükke (UK) 2015.01.03. 22:34:55

@geegee: ... Meg Csepelen, Soroksaron, Erzsebeten, Kispesten, Budafokon stb....

wuaaa 2015.01.03. 22:35:11

@puhacica: ..és még sokmindent mást sem. Így volt, így van és így is lesz. A pentagonba is egy nagy utasszállító repült bele, ugye...

Thargoid 2015.01.03. 22:35:30

@diggerdriver: Óvoda: havi egy ezres fix kiadás, ha nem több. Iskola, ingyenes ha csak nem magán.
Négytől hatig pl. jóval olcsóbban meg lehet a vigyázást úszni max pár száz fontból az iskolánál, óvoda esetén nincs választás csak, hogy egész időszakra fizetsz.
Ez itt a nagy különbség - amíg nem megy el egy évben esetleg több tízezer fontod óvodára, szerintem addig ezt nehéz átérezni.
Persze, vacak az iskola rendje is, de legalább összehasonlíthatatlanul kisebb kiadással jár.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 22:39:17

@Thargoid:
Nem, nincs különbség.
Óvodáért egy fillért sem fizetnék.
Iskoláért sem fizetek.
Neked miért alapvetés az óvoda?

puhacica 2015.01.03. 22:39:43

@tanato: csak meg egy: a vegen mar nem nagyon lepleztek. olyan nagy uzemben csinaltak, hogy akkor mar nem volt ido a szinjatekra. ejjel-nappal mukodtek a krematoriumok, lattam olyan korabeli kepeket, amiken 3-4 m magasan voltak egymasra dobalva a halottak. aaa, tenyleg befejezem. :(

puhacica 2015.01.03. 22:44:58

@diggerdriver: errol irnal? kivancsi vagyok, mit gondolsz. csak a gazkamrak letezeset vonod ketsegbe (tehat a modszert), vagy azt is, hogy valoban halaltaborokba vittek oket es a cel a kiirtasuk volt? (csak reggel olvasom majd.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 22:47:47

@pasztasuta: Hát nem mondom...Nekünk heti 5 nap, napi 7 óra: államiban olyan 1000-1200 korona ez olyan 100-120 ojró.És benne van minden, napi többszöri kaja, néha utazások, ünnepeken rendezvények, stb.
Privát árakat nem tudok.

Thargoid 2015.01.03. 22:47:56

@diggerdriver: Nem választás kérdése: fizetni kell az oviért, egyszerűen NINCS ingyenes - legalábbis a legalább középszinten keresőknek nincs, mert ők "megengedhetik maguknak". Nem véletlen, hogy itt mindenki azt mondja, hogy leginkább a középrétegeket szivatják itt, mert így is van.
HA segélyből élnénk, akkor valóban lenne ovi ingyen. Mivel dolgozunk így nincs.
Pont olyan mint a lakás segény: ha valamit leteszel az asztalra, és nem az utalást várod akkor könnyen rosszabbul jársz, mint a segélyes, többgenerációs lumpen.
Pl. vegyük azt az esetet, hogy párod egészségügyben dolgozik, és az angol szabályozás szerint, ha 3 évre kiesik a munkából, újra szakvizsgákat kell tennie... ez pl. egy nagyon jó ok az óvodára, de még számos ilyen példa van.
Azon kívül nem kicsit lesz depis sok nő ha folyton otthon van a gyerekkel...u
Nálunk több oka is volt, ahogy másoknál is több oka is lehet.
Ha lesz még gyerek, au pair lesz. Nem úri hóbortból, hanem mert olcsóbb, mint az ovi, ha már 2 gyerek van...
Szerintem áldjad a sorsot, hogy a gyereked idősebb :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 22:52:08

@Thargoid:
Valószínűleg nem egy ligában játszunk.
Ugye nem gondolod komolyan hogy a feleségem keres ezer fontot havonta és ezer fontot kifizetek óvodára?
A depresszió nem betegség.

morsels (törölt) 2015.01.03. 22:55:23

@diggerdriver:
A homoszexualitas viszont az.
Ugye?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 22:55:53

@pasztasuta: "2 szobás lakás 800-1000€/hó +rezsi "
Ühhnyje.Épp a napokban voltunk ismerőséknél, Stockholmtól kb 100 km-re lévő kisvárosban (tehát azért még nem a világ vége) 4 vagy 5 szobás 107 nm-es lakás, kb 40 éves, nem rossz állapotú, de felújítatlan épületben, sétáló-főutcai helyen 10.000 korona/1.000 ojró.Az áramon meg neten kívül az összes rezsi is benne van.

Hát akkor itt arany életünk van, ebben a rohadt élhetetlen robot világban... :-)))

pasztasuta 2015.01.03. 23:02:41

@pasztasuta: @Hari Seldon 2: bocsánat, összekevertem az óvodákat a bölcsődékkel. Szóval az árak amiket írtam az bölcsi. Még egyszer sorry, elbambultam mert nekem a suli előtt kb minden egy kategória. De most beleástam magam. :) Szóval ovi szinten jobban állnak a taljánok: a magán ovik valamivel olcsóbbak mint a magán bölcsik, az államiak pedig a családi jövedelem alapján variálódnak, de lényegesen olcsóbbak mint az állami bölcsik pl van ahol csak vmi egyszeri beiratkozás + ebédpénz (viszont az óvoda nem kötelező, szóval ha az állami tele, ugyanúgy marad a privát vagy a nagyik).
Ettől függetlenül marad a szomorú tény, hogy egy gyerek továbbra sem olcsó mulatság. :(

morsels (törölt) 2015.01.03. 23:08:18

@diggerdriver:
Egeszen pontosan mi az en problemam?

morsels (törölt) 2015.01.03. 23:09:07

@diggerdriver:
Ezt mire alapozod?
Gyanitom lattal fotokan, filmeket...

Thargoid 2015.01.03. 23:10:22

@diggerdriver: No, akkor hadd tudjam meg én is a titkot: hogyan oldod meg az óvodát fizetés nélkül, úgy, hogy nem vagy segélyes és az asszonynak kell dolgoznia, különben elveszti a diplomáját...?
A depresszió az addig nem betegség, amíg nem lesz a családodban... :) Van olyan, hogy valaki nem tud állandóan otthon ülni. Van aki örül neki.
Én kifejezetten örülnék neki, de nem vagyunk egyformák.

tanato 2015.01.03. 23:11:17

@puhacica: A gázkamrák bírták,tudták leplezni,viszont az égető krematóriumok gyakran bedöglöttek,ezért a hullákat sokszor napokig tárolni kellett.Időnként viszont tényleg csináltak a gázkamrák mellett tömeges kivégzéseket is amiket nem tudtak igazán leplezni,két zsidó Sondernkommandós kétoldalról fogott meg egy kivégzendőt,azután a háttérből egy SS tarkón lőtte.Ezt már nemigen lehetett leplezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 23:13:22

@Thargoid:
Mondtam hogy nem ugyanabban a ligában játszunk. Nincs diploma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 23:13:35

@diggerdriver: Most hatalmasat csalodtam benned. Ha tényleg komolyan gondolod, hogy nem voltak gázkamrák. Aki mindazt tagadja, ami ott volt, ajanlott olvasmany: index.hu/belfold/2014/06/22/mengele_a_szemembe_nezett/

Hihetetlen dühöt éreztem magamban, mikor a végére értem, hogy ezt hagyták, és ilyet kellett átélnie bárkinek!!!!
-----------

Amúgy a többieknek igaza van, itt nem ingyenes az ovi. A suli igen, az ovi viszont kőkeményen fizetős, és ha 1000 font akkor az még kb jó ár, én többről hallottam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 23:14:59

@morsels:
Például hogy esténként körülbelül ebben a magasságban megjelensz és az élő fába belekötsz. Most én voltam soron.

tanato 2015.01.03. 23:15:55

@Taxomükke: Énn erről sok dukufilmet meg visszaemlékezést láttam,az ott szolgáló volt SS.ek is elismerték a tényeket.Valamint a gázkamrákat először németeken próbálták ki,nevezetesen az elmebetegeket gázosították el először még a háború elején.Mivel addig egyszerűen lemészárolták őket a vidéki elmeotthonokban fegyveresen,de ordítottak a szerencsétlenek és a környékbeli falusiak megkérdezték hogy velünk is ezt fogjátok csinálni ha már nem tudunk dolgozni?
Ezért dolgozták ki a diszkrét csendes tömegpusztítást.

morsels (törölt) 2015.01.03. 23:16:32

@diggerdriver:
Ez most komoly?

Szerinted en tenyleg beledkotottem? Szerinted azert irtam, mert kotozkodni akartam?

Hat jo... tobbet nem szolok hozzad.
Remelem shakti visszajon, hamar igy hianyljatok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 23:16:36

@diggerdriver: Tök lényegtelen van-e diploma, vagy nincs, akkoris fizetned kell az oviban, ha bizonyos összegen felül keresel. Páromnak sincs diploma, ettől függetlenül mocsok drága az ovi. Áldjad a szerencséd, hogy nálatok már suliba járnak a gyerekek.

Nagyon bírlak, de néhe néz kicsit a dolgok mögé .:) És az, hogy ezt az oldalát is bemutatjuk uk-nek, nem azt jelenti, hogy uk élhetetlen ország lenne.

tanato 2015.01.03. 23:17:48

@diggerdriver: Neked is mondom,maguk a volt ott szolgáló katonák is megerősítették a tényeket.Nem csak a foglyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 23:20:10

@tildy[UK]:
Hé hé már le miről beszéltek?
Ki tagadja hogy drága az óvod? Én nem.
Én mindössze az mondom hogy csóró vagyok ahhoz hogy óvodát fizessek.
A feleségem nem tudna minimálbérnél többet keresni. Akkor miért ne saját maga vigyázzon a gyerekre?
Nem értem mi a problémátok?

pasztasuta 2015.01.03. 23:20:46

@geegee: Csak a karácsonyi holiday után nehogy véletlenül Svédországba tartó gépre szálljak jövőhéten Olaszország helyett... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 23:23:04

@morsels:
Ha te feltételezed rólam hogy betegségnek tartom a homoszexualitást ne csodálkozz hogy visszabaszok.

2015.01.03. 23:23:51

@tanato: @morsels: Digger arrol az elmeletrol beszel, miszerint Stalin epitette utana (marmint a haboru utan) hogy a neneteket megjobvan szemet helyzetbe hozza, hogy fizessenek. Ezt nehany tortenesz allitja tanuk alaphan. Ezeknel tobb tortenesz meg az ellenkezojet allitja meg tobb tanuval.
Az egyik tagado torteneszt, Irvinget (brit) lecsuktak Ausztriaban majd elismerte, hogy nehany dolgot meghamisitott.

Morsels ird be a googleba, hogy gas chamber hoax. Arrol beszel.

Tobbet ehhez a temahoz nem akarok hozzaszolni.

2015.01.03. 23:27:20

@pasztasuta: az USA statisztika szerint egy gyerek $250K-ba kerul az USAban. Nalunk mondjuk ez tobb, de nem hasznalunk allami oktatasi intezmenyt

morsels (törölt) 2015.01.03. 23:27:52

@diggerdriver:
Tudod haver, te irhatsz barmilyen marhasagot, beszolhatsz barkinek, az rendben van.
Ha toled kerdeznek valamit, akkor az az elo faba belekotes. Biztos igazad van. Nem is feltetelezes, meg veletlenul sem.

Dehat vegulis mindegy.
Vallvonas.
Nem zavarok tobbet.

morsels (törölt) 2015.01.03. 23:29:22

@charlieharper:
Igen, ismerem az elmeleteket, dehat azok sem bizonyitekok.

De befejeztem en is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 23:32:37

@tanato:
Azért meghagyod nekem a jogot hogy a saját álláspontomat kialakítsam a történelemről ugye?
Pláne hogy a te információid sem jobban alátámasztottak mint az enyéim.
Mielőtt mélyebben belemennénk.
Senkinek nem mondtam hogy tagadja a a gázkamrák létezését.
Higgyen benne aki akar.
Pláne nem véleményezek senkit aki hiszi a létezésüket.
Nálam már egyetlenegy ember megölése a származása miatt is kimeríti a holokauszt fogalmát.
Az emberi történelem legnagyobb szégyene ami ott történt, legfőképp azért mert egy kultúrnemzet tette amit tett.
Semmivel sem ítélem el kevésbé mint te de a gázkamrák létét tagadom.

tableno 2015.01.03. 23:38:21

@diggerdriver: én ismertem olyat, aki látta a gázkamrákat, mint auschwitzi fogoly (persze csak kívülről). Már nem él szegény, de azért kíváncsi lennék, volna-e pofád a szemébe mondani ezt?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 23:38:41

@charlieharper: Dzsízösz, 3000 font??Mi az a day care, óvoda, bölcsöde?Akármi is, horror... :-o Ennyiből egy kisebb tömbháznyi gyerek óvodáztatása is kijön, mire megy el a többi pénz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.03. 23:38:48

@diggerdriver: ahh, oke, erre erted a nem egy ligat. De ayert nema minimalberes kereset legyen mar alap. Minimalberes nem fog visszamenni es nem fogja oviba adni a gyereket. Ez ertheto.

Muscari 2015.01.03. 23:44:20

@diggerdriver:.. Ma szerintem pont te kötekedsz. Feldobsz valamit, amire tudod, hogy majd többen ugranak. Ezzel a depressziós dologgal is van, akit mélyen megbántasz, csak ő nem szólal meg.

2015.01.03. 23:47:16

@wuaaa [nor]: "Sok cifra dolog nem lett nagy dobra verve se akkor, se azóta, mint például az se, hogy az egyesült államokbeli komoly (ma is létező) cégek szállítottak kulcsfontosságú dolgokat a náci hadiipar számára."

Mint pl. az IBM?

tanato 2015.01.03. 23:50:38

@diggerdriver: Én nem voltam ott 44-ben,te sem.Csak az egykoron ott lévőktől tudjuk.Na mármost akik ott voltak akkor, azok közül még egy sem mondta hogy nem voltak tömeggyilkos gázkamrák.Csak azok tagadják akik a környéken sem voltak akkor ,vagy meg sem születtek.

wuaaa 2015.01.03. 23:53:54

@Philosoraptor: Igen, mint pl. az IBM, vagy a GM, vagy a Standard Oil...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.03. 23:56:34

@Taxomükke: Na, hát eszondom, a legkülsőbb részeken.De meg is beszéltük ezt, rendben van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.03. 23:59:12

@tildy[UK]:
Nálunk ez van.
Jó, már nagy a gyerek de ha óvodáskorú lenne ez lenne a fő csapásirány.

2015.01.03. 23:59:15

@wuaaa [nor]: Csak azért kérdeztem, mert tudok egy könyvről, ami az IBM szerepét firtatja a népirtásban. Még nem olvastam, de tervben van. Tudsz még ilyen könyvekről?

Ha már arról van szó, hogy mit nem vertek nagy dobra. Svájc és a Vatikán is egészen jól kijött a nácikkal...

33621 2015.01.03. 23:59:18

@morsels: Nem értem az öcsit mi a baja? Nem szokott ilyen mogorva lenni. Lehet nem volt otthon sör, vagy egy kis pityputy az asszonnyal! Sokkal értelmesebbnek ismertem meg így látatlanban eddig a blogon keresztül!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 00:03:59

@diggerdriver: oke, de nem mindenkinek opcio az otthonmaradás, és nem mindenki minimálbéres. Szóval nekem és még sokaknak nem opció, sem anyagilag sem emberileg. Es igen, en mar attol is depresszios vagyok, ha harom napig be vagyok zárva a lakásba. Mégha te ezt tagadod is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.04. 00:07:33

@pasztasuta: Hát, ahogy akarod.Azt szokták mondani, hogy itt hideg van, hát Magyarországon kb sokszor keményebb volt az utóbbi pár nap, ezt még látatlanban is lefogadom... :-))))

Igaz, olvasni olvastam azért... :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.04. 00:11:11

@wuaaa [nor]: Látod, a világ azóta nem is változott olyan sokat. Nem olyan régen olvastam valahol egy interjút a Rolls Royce (az autós, nem az energetikai) igazgatójával, valami Ötvös-Müllerrel. Megkérdezte tőle a riporter hogy ha beállítana Kim Jong-Un vagy az ISIS vezére, akkor adnának-e el nekik kocsit. Mondta a fószer, hogy mindenkit biztosíthat, hogy a megnevezett 2 személy sosem kereste meg a Rolls Royce-t, de alapvetően ők nem szokták firtatni hogy honnan van a pénz. Maximális a diszkréciójuk.
Amit én úgy értelmezek, hogy lehetsz te bármilyen mocskos háborús bűnös vagy véreskezű diktátor, ha átutalod egy szépen felextrázott Phantom árát, akkor ugyanolyan szívélyesen kiszolgálnak téged. Kedélyesen elcsevegtek a süppedős Chesterfield fotelben, kávét kortyolgatva és éppen a bőrülés varrásának részleteit taglalava, miközben a sales-es valszeg pontosan tisztában van vele, hogy valószínűleg min. egy város éhezik most valahol messze a verda áráért...
Bár ha nagyon populista akarok lenni, akkor hozzáteszem, hogy pont így van ez a demokrácia esetében is, legálisan megválasztott vezetőkkel is. Csak esetleg nem éhezik a nép, hanem picit több adót fizet. :)

wuaaa 2015.01.04. 00:11:40

@Philosoraptor: Hát annyi a lényeg, hogy az 1939-es népszámlálás adatait az ő gépeik segítségével értékelték ki, és ez volt az a népszámlálás, amikor fel kellett tüntetni nagyszülőkig visszamenőleg a származást.

pasztasuta 2015.01.04. 00:16:35

@geegee: Na hát ez jó hír, mert a mostani hideget azért nagyjából kibírtam Pesten, Michelin embernek öltözve. :)))

morsels (törölt) 2015.01.04. 00:18:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerinted Izrael nem csinal uzletet az arabokkal?
Ugyanmar...

wuaaa 2015.01.04. 00:21:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mit tudnék ehhez hozzáfűzni? Igazad van. De egy dolog luxusautót adni egy vezér feneke alá és egy másik dolog nélkülözhetetlen repülőgép-üzemanyag-adalékot szállítani a Luftwaffenak. De igazából mindegy, jobban piszkálja a csőröm az, ami a jelenben, az orrunk előtt történik és konkrétan az egész bolygó hülyének van nézve.

wuaaa 2015.01.04. 00:29:29

@Philosoraptor: Olyan is volt, Detroitból hajóval hoztak félkész teherautókat, amit éjjel kiraktak és a gyárba szállítottak, ahol összeillesztették az alvázat a motort és a fülkét, mert így rá lehetett ütni a pecsétet, hogy német termék, ami akkoriban lényeges volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.04. 00:30:44

@morsels: @wuaaa [nor]: Ez így van. Csak erre akartam én is kilyukadni. Hogy a pénznek eddig sem volt szaga és ezután sem lesz. Sajnos. De persze, ez nem új információ.

kardio1 2015.01.04. 00:44:18

@tanato: Az itteni zsido vezetôk szrint csak azt tudjàk mérni, hànyan alijàztak Izraelbe a franciaorszàgi zsidok közül, de azt nem, hogy hànyan tértek ezek közül vissza. Mint egy mai ràdioriportban elmondta, jelentôs részük viszajön Franciaorszàgba, mivel ilyen, vagy olyan okok (nyelv, munka, diploma-elismertetés stb.) miatt végülis nem tudnak Izraelben beilleszkedni.
Az valo igaz, hogy a zsidoellenesség leginkàbb a radikàlis muzulmànok körében erôs.
Az antiszemita szo egyébként elég érdekes, hisz végsô soron az arabok is szemitàk...

Muscari 2015.01.04. 00:55:44

@Philosoraptor: nagyon tisztelem Zimbardót, a ma élő egyik legnagyobb pszichológus. Azt mondja, hogy bizonyos körülmények között a legtöbb ember állatként viselkedik, gonosz ës kegyetlen lesz. A börtönkísérlettel be is bizonyította, hogy így van.
Ezt direkt tette most be a Holokauszt téma után? Eléggé témába vág.

A projektből sajnos valszeg nem lesz semmi...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.04. 01:00:38

@tildy[UK]: Egyaltalan nem kell 3 evig otthon maradni a gyerekkel Mo-on. 6 honapos kortol bolcsibe adhatod ha olyan helyzetben vagy, hogy muszaj vagy ha ravisz a lelek.

Persze Bp-en konnyebb bolcsit talalni, de atlagosan munkat is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.04. 01:03:32

@Muscari: Egy ismerosunk felesege lett ongy. szules utan par honappal. Egy baratnom orvosi segitsegre szorult hetekig a szules utan par hettel. En is erintett voltam. De persze ez nem betegseg...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 01:37:00

@zöldeketbeszélek: Nem kell, de lehet. A mi falunkban pl nincs bolcsode, csak tan 2 eves kor utan, ovisokkal egyutt.

Budapesten meg szo szerint megy a harc az ovis es bolcsis helyeket.

Es azert valljuk meg, itt nem jar 3 evig gyes, meg gyed, meg minden anyamkinja, mig otthon siman lehetsz allamilag ellatott (megha eleg keves is az) 3 evig. Ismerosok nagy resze biza otthonmaradt 3 evig ott. Itt csak akkor, ha sorban jottem a gyerekek.

Muscari 2015.01.04. 01:37:04

@zöldeketbeszélek: én is voltam érintett, van barátnőm, aki kísérlet már meg öngyilkosságot, szóval tudom, hogy miről beszélsz.

2015.01.04. 04:00:22

@kardio1: ez nem igaz, marmint, hogy ne tudnak az aliyazottak kozul hanyan koltoznek vissza Europaba.
Izraelben nagyon kemeny exit check van a hataron. Pontosan tudjak ki van az orszagban/ki ment el es mennyi idore

2015.01.04. 04:02:23

@tanato: ez mar regi folyamat. A toulousei lovoldozes ota felerosodott

FutureFry 2015.01.04. 06:33:27

@tildy[UK]: "3 honapig 100%, utana 1 honap 50%"
Úgy nézem ez több mint amit a UK törvény előír?
De az jó, hogy legalább van kötelező fizetett szülésszabadság: Az USA-ban törvényileg (szövetségi szinten) össz-vissz 12 hét _fizetés nélküli_ szabadság jár. Minden ami ezen felüli (egy két államot leszámítva) a munkáltató "jószívűségén" (és magánbiztosításán) múlik. Ami (tapasztalatom szerint) csak a nagyobb cégeknél van (de ott sem mindig) - pl. azt, hogy 4 hónap 100% fizetett szabadságot ad az egyik nagy SW cég az nagy szónak (és hírnek) számított tavaly (akarom mondani most már tavay előtt). A legtöbb csak a törvény szerinti minimumot adja. Bár ha az ember a pár "jó" állam egyikében dolgozik (mint pl. California) akkor a törvényi minimum azért jobb mint a szövetségi (de messze nem európai szintű).

FutureFry 2015.01.04. 06:47:37

@Zsuzsi65: Már egyszer régebben belinkeltem/említettem: A szilícium völgy persze speciális eset (koncentráltan nagy keresetű munkavállalók), de ott is volt “lufi”, és ki is pukkant, és még nem mászott teljesen vissza arra a szintre (de már megint közelíti). Ami viszont tényleg nagyon "beindult" az a bérlés ára, főleg a belvárosokban (pl San Francisco, ahol 2 év alatt közel 30%-al nőtt), mert ott lakni most a "menő".

FutureFry 2015.01.04. 07:23:23

@wuaaa [nor]: @Philosoraptor:
"Sok cifra dolog nem lett nagy dobra verve se akkor, se azóta, mint például az se, hogy az egyesült államokbeli komoly (ma is létező) cégek szállítottak kulcsfontosságú dolgokat a náci hadiipar számára."

Nem tudom mi számít(ott) "nagydobnak", de pl. Henry Ford (az amerikai Ford alapítója) '38-ban megkapta (és átvette) a "Német Sasrend nagykeresztje" kitüntetést (ami a legmagasabb külföldinek adható náci kitüntetés volt), és amiről akkor az AP hírügynökség is beszámolt.

2015.01.04. 07:45:07

Mindig nagyon megbanom ha zsido / Shoa temahoz hozzaszolok, most sem tortent ez maskent, eloszor kiderul hogy 'tudtak' az aldozatok hogy mi var rajuk de balga modon megsem menekultek el; aztan az is kiderul ot perc mulva hogy 'nem voltak gazkamrak' stb. Egyaltalan nem tudom minek merult fel ez a tema, de azt tudom hogy a jovoben tartom magam a szokasos szabalyomhoz, nem irok vagy olvasok kommenteket ilyen temaban. Teljesen felesleges. Addig oruljunk amig nem a mi csaladtagjaink vegzik a 'nem letezo' gazkamrakban miutan nem menekultek el pedig 'tudtak' hogy mi varhato.

2015.01.04. 07:50:43

@geegee: Ennyibe kerul egy ovoda allami tamogatas nelkul. Fizetni kell a helyet, az eszkozoket, a kepzett gondozokat, stb. Tudom hogy a szocializmusban ugy nezett ki hogy sok minden 'ingyen' van, de valojaban sulyos penzekbe kerul az ovoda, iskola, egeszsegugyi ellatas. Vagy az allam fizet az adofizetok penzebol, vagy maganuton fizetnek azok akik igenybe veszik a szolgaltatast. Nem ket filler egy ovodat fenntartani.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.04. 07:52:04

@tildy[UK]: az valoszinuleg neurozis.
a depresszio komolyabb egy kis otthonleves indukalta szomorusagnal

kardio1 2015.01.04. 08:08:57

@charlieharper: Lehet. Az itteni zsido szervezet, a CRIF vezetoje mindenesetre ezt mondta a riportban. Termeszetesen ez nem szentiras.

puhacica 2015.01.04. 08:15:02

@Mirjam2: egyaltalan minek merult fel ez a tema? ugye mindenki eldontheti, milyen temarol szeretne beszelgetni, a kulon engedelyed nelkul? masreszrol, ha mar: egy a temaban erintett ember elmondja, hogy a sajat rokonai tudtak, mi var rajuk, de te csak kotod az ebet a karohoz, mert biztos tudtak valamit, de nem mindent. persze. mert te ott voltal. ne erts felre, en se voltam ott, de hamarabb elhiszem charlienak, hogy mit tapasztalt a csaladjaban, mint neked, hogy mit gondolsz errol. valamelyik nap irtad valakinek, hogy nem sikerult meggyoznie. volt mar olyan, hogy sikerult? hogy megvaltoztattad az allaspontod, megnezted a dolgokat a masik szemszogebol is? semmifele rossz szandek nem volt bennem, mikor megkerdeztem egy szamomra erthetetlen dolgot. akinek szolt a kerdes, az tudott normalisan valaszolni. te meg jottel es jol kioktattal. nem is reagaltam, mert nem akartam veszekedni, de most kijott belolem. sajnalom, ugy latszik, mi nagyon nem vagyunk egy hullamhosszon. ami nem baj, csak le kell belole vonni a tanulsagot.

puhacica 2015.01.04. 08:17:01

@diggerdriver: kifejted? komolyan kivancsi vagyok, hogy mi oka lehet erre barkinek.

puhacica 2015.01.04. 08:21:23

@Muscari: anno, mikor ez a tema eloszor felmerult, belealltam a vitaba. akkor se ertettunk egyet, most se ertenenk egyet. ami, mint az elobb is emlitettem, egyaltalan nem baj.

puhacica 2015.01.04. 08:44:07

@charlieharper: mivel nem ismerjuk egymast, nem tudhatom, mennyire erint melyen ez a tema. ne haragudj, ha erzeketlen vagy tapintatlan voltam.

Quercus a favágó 2015.01.04. 09:22:42

Hálát adok a Jó Istennek, hogy olyan családban nőttem föl, ahol soha nem volt téma a zsidózás. A gengszterváltás után aztán egyre gyakrabban szembesültem ezzel a dologgal, és egy ideig nem is igazán értettem, miről beszélnek. Aztán már nem lehetett nem érteni.
Kb. 1 éve anyám elmesélt egy történetet, még kisgyerek korából, egy falubeli zsidó családról. Még soha nem beszélt erről. Most is csak szűk szavúan. Láttam rajta, még mindig nagyon mélyen érinti a dolog. Megértem.

Ami a zsidó embereket, családokat érintő atrocitásokat illeti napjainkban, én úgy látom, ők az úgynevezett PC duma áldozatai.

@wuaaa [nor]:

Ne feszegess itt ilyen dolgokat, mert könnyen megkapod, hogy konteo van építve a fejedbe.

Szúrófény 2015.01.04. 09:27:00

@diggerdriver: Az ember, újra mit ér meg

Angliába mennek a zsellérek!
Hajdan maguk tolták talicskájuk!
Most meg a rossz ladájuk!
Ahhoz, elég vót, egy vas szög
Ez repedt, gyertyától tüsszög!
Markába a beszélője!
Semmire se jut vele!
Szögedit az ánglus nem érti
Bevándorlót, mind lenézi!
Ő meg, átkozza sorsát!
Hulló vajas torta morzsát,
Verébként szedegetné, össze
Hazavigye-e magyar „alföldre”,
Vagy marad kulinak végleg
Amit sehogy, nem ért meg!
Cseléd, vagy koldus?
Merre, hova fordulsz?
Ebbe tud választani!
Elintézték, jó urai!
2014-12-26

tanato 2015.01.04. 09:57:27

@kardio1: @charlieharper: Mindenképpen érdekes folyamat,pont Franciaországban ahol amúgy nem igazán van kelet Európa ellenesség sem szemben Angliával vagy Svájccal.

tanato 2015.01.04. 10:00:48

@Mirjam2: Én mivel érdekel a töri,általában minden hozzáférhető visszaemlékezést elolvastam és dokumentum/meg játék is/filmet megnéztem ami hozzáférhető holocaust meg úgy a világháborús témában.Azért is kapcsolódtam be most is.

2015.01.04. 10:18:10

@puhacica: Figyelj, ha egy nyilvanos internetes forumon felteszel egy kerdest, konnyen elofordulhat hogy mas is fog ra valaszolni mint akinek feltetted - ha ez nem szimpatikus neked akkor hasznalj Facebookot vagy e-mailt. Nem kotelezo olvasni a valaszaimat, de azt nem te dontod el hogy valaszolok-e vagy sem. Nem a Charlie csaladja az egyetlen akit ezek az esemenyek erintettek. Miutan egy egesz csomo emberrel beszeltem aki ott volt, majd pont te fogsz meggyozni rola egy internetes forumon hogy megsem ugy volt ahogy ok mondtak - nyilvan pontosan lehetett tudni hogy marhavagonokba fogjak oket rakni es utana elgazositani (ja bocs ez nem is igaz...), ok meg hobbibol megis ott maradtak ahol voltak es csak vartak hogy megtortenjen.

tanato 2015.01.04. 10:27:30

@kardio1: Ja az arabok is tényleg szemiták.De mint tudjuk a rokon népek szoktak egymás ellen harcolni gyakran,utalok csak az orosz lengyel vagy szerb -horvát viszonyra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 10:30:55

@Babette .: tudom. Elég messzi állok - szerencsére - a depressziótól.

**mimi** 2015.01.04. 10:33:35

@zöldeketbeszélek: @Muscari:
szintén zenész....én is tudom miről beszéltek

2015.01.04. 10:51:39

@wuaaa [nor]: Nem semmi. Szóval már akkor is a pénz beszél, kutya ugat elven működött a világ.

2015.01.04. 10:58:40

@Muscari: Szerintem sem. Nem azért, mert lemerném bármelyikük munkásságát kicsinyíteni, de hiszem háttértudás nélkül is, hogy minden ember csak belső inger hatására képes megváltozni. Ha rádöbben arra, hogy nem jó neki, és valahogy megpróbálja megváltoztatni önmagát. Ez kívülről sohasem fog működni. Nem lehet "ráerőszakolni" a másikra az akaratodat. A legfontosabb, hogy mindenkinek egy élete van, így természetesen nem fogja megvárni, hogy valami történjen. Ha még sikerrel is járnának, az nagyon sok időbe telne, a legtöbb embernek pedig nincsen sok ideje, most akar jól élni, nem 30 év múlva.

2015.01.04. 10:59:48

@FutureFry: Az számít nagydobnak, amikor valamelyik cég/ország, a nyereség miatt elfordította a fejét...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 11:07:40

@puhacica:
Nézd mielőtt elmondanám a miért tagadom olvasd el hogyan viszonyulok a zsidósághoz.

diggerdriver.blog.hu/admin/post/edit/5527732

Soha nem mondanék rosszat róluk, mélységesen elítélem amit tettek velük. Nem érdekelnek a számok, ha eggyel tették volna az is ugyanolyan súlyú gonoszság lenne mint hatmillióval.

A gázkamrák viszont nem léteztek. Sokkal több bizonyíték van létezésük ellen mint mellettük.
Technikai kivitelezésük minden ésszerűségnek ellentmond.
Egészen egyszerűen aki tömegek kivégzését gázzal képzeli el az nem így tervezi meg a folyamatot. Ha német akkor meg pláne.
De egyébként teljesen mindegy, az emberek egyik fele hiszi a másik tagadja.
Én tagadom.
Sajnálom ha az én ezirányú magánvéleményembe holokauszttagadást vagy antiszemitizmust magyaráznak.
Mindössze műszaki szempontból végigmentem a folyamaton megnéztem minden ellene és mellette szereplő bizonyítékot és arra jutottam hogy nem voltak gázkamrák.
Sok film kering ami tételesen levezeti miért nem lehetnek de nem linkelek be ide egyet sem két okból.
Egyrészt az antiszemita hozzászólások miatt másrészt azokkal akik a bizonyítékokat levezetik azoknak a véleményével sem értek egyet. Például van aki hitelesen levezeti a gázkamrák elleni bizonyítékokat de egyben tagadja a népírtást is.
Akkor miért pont a gázkamrák tagadását hiszem el?
Azért mert műszaki ember vagyok és összefüggéseiben látom a folyamatot.

2015.01.04. 11:13:31

@QUERCUS: "Ne feszegess itt ilyen dolgokat, mert könnyen megkapod, hogy konteo van építve a fejedbe."

A konteó az, amikor az emberek büszkén hirdetik, hogy Mo.-t ma éppen ki nem hagyja kitörni. :) Meg a kemtrél, és a többi faszság.

Viszont ezekkel ellentétben van nagyon sok történelmi témájú könyv, ami elmondja, hogy a svájci bankárok miért nem firtatták a náci arany eredetét (amikor jól tudták, hogy a Reichsbank-nak mennyije van valójában). A Vatikán miért barátkozott annyira a nácikkal. Dél-Amerikai országok miért rejtegettek olyan sok háborús bűnöst. A második világháborúban miért kerültek elkülönítő táborba a japánok az USA-ban, és a többi.... Nagyon sok mindent lehetne még írni a témában.

pasztasuta 2015.01.04. 11:30:59

@charlieharper: Így mondjuk ez a gyerek téma kicsit kezd az úri huncutság kategóriába esni. Remélem ez nem csak a tandíjakat foglalja magába, hanem belekalkulálták a huggies pelenkát a bébinek meg a macbookot az egyetemistának..
Laikusként azt gondolom, hogy az USAban főleg az egyetem dob nagyot ezen az összegen (de javíts ki ha tévedek), amit mondjuk Európában nem feltétlenül hárít a szülőre a gyerek.

tableno 2015.01.04. 11:34:10

@diggerdriver: és a szemtanúkkal (mint pl az ismerősöm, akinek még a tetovált szám is ott volt a karján) mi van? Hazudnak?

tanato 2015.01.04. 11:40:14

@tableno: Persze ilyen nincs hogy valaki csak a gázkamrákat tagadja,ez együtt szokott lenni az egész népirtás tagadásával.Hatmillió embert nem lehet csak egyszerűen agyonlőni.Eleinte tényleg úgy kezdték,de már az SS Einsatzkommandósok sem bírták a sok gyermek és civil nő lemészárlását,sokan megőrültek,kábítósok lettek,ezért fejlesztettek ki csendesebb "diszkrétebb" népírtó módszereket,először a saját fogyatékos lakosságukon kipróbálva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 11:40:52

@tableno:
Igen. Nem feltétlenül tudatosan mert elterjedt szóbeszéd volt a gázkamrák léte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 11:47:04

@tanato:
Azt mondod kifejlesztették. Megtervezték megépítették.
Egyetlen kérdésem van.
A krematóriumok miért egyszemélyesek?
Ha én tudatosan megtervezve készülök milliók kiírtására akkor egyszemélyes krematóriumokat építek?
Gondolj bele. Ezrével gázosítják el az embereket és rögtön utána egyszemélyes krematóriumokban égetik el.
???

tableno 2015.01.04. 11:47:38

@diggerdriver: aha, szóval szerinted elképzelhető, hogy valaki megjárta Auschwitzot, és rosszul emlékszik egy ilyen fontos részletre. Nagyon realisztikus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 11:51:34

@tanato:
Az hogy mi szokott mivel együttjárni az nézőpont kérdése.
Általában férfi a nővel szokott együttjárni de láttam már férfit a férfival is együttjárni. Ilyen a világ.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.04. 12:01:21

@tildy[UK]: "Nem kell, de lehet. A mi falunkban pl nincs bolcsode, csak tan 2 eves kor utan, ovisokkal egyutt.

Budapesten meg szo szerint megy a harc az ovis es bolcsis helyeket.

Es azert valljuk meg, itt nem jar 3 evig gyes, meg gyed, meg minden anyamkinja, mig otthon siman lehetsz allamilag ellatott (megha eleg keves is az) 3 evig. Ismerosok nagy resze biza otthonmaradt 3 evig ott. Itt csak akkor, ha sorban jottem a gyerekek."

Na most kicsit átgondoltam ezt az ovi-bölcsi kérdést, különös tekintettel a gyedre-gyesre.

Az óvodai férőhelyekkel nem az a gond, hogy eleve kevés lenne. Az a baj, hogy egyes óvodákban túljelentkezés van, máshol nem, ami lehet, hogy a népesség etnikai összetételével is kapcsolatba hozható. Legalábbis nálunk ez a helyzet. Én semmiféle hátrányt nem tapasztaltam sehol, pedig elhiheted, hogy nincs kapcsolatom. A bölcsibe és oviba is rögtön felvették a lányomat, sőt a bölcsiből még az után sem tanácsolták el, hogy én elveszítettem a munkámat és visszamentem gyesre.

Olvastam most olyan véleményeket a neten (pld. lásd ezt a 13. kerületi óvodabővítésről szóló jegyzőkönyvet: kimittud.atlatszo.hu/request/2502/response/4229/attach/3/Ovodai%20ferohelyek.pdf
hogy nő a gyerekek száma. Hát ha igen, az örvendetes, bár vannak kétségeim, lásd:

hvg.hu/itthon/20131217_Magyarorszagon_a_gyermekvallalas_lett_a_l

www.stop.hu/belfold/teljes-a-kudarc-melyponton-a-szuletesek-szama/1234163/

Inkább arra gondolnék, hogy a kötelező óvodai belépés 3 éves kortól nem volt eléggé átgondolt, ami a szükséges férőhelyeket illeti.

És ez nem csak ebben mutatkozik meg, hanem 2012 óta szinte minden családokat érintő kérdésben is. Egymásnak ellentmondó törvények, célok. Követhetetlen, hogy mit is akar a kormány a népességpolitika terén. (védett kor eltörlése, részmunkaidő kötelező kiadásának korlátozása, ugyanakkor gyed extra bevezetése...)

Ami a gyedet illeti, ez a gyerek két éves koráig kapható, de nem jár. Igen ám, de az előző év jövedelmétől függ a mértéke is. Én pld. nagyon jó gyedet kaptam, közeli rokonom egyharmaddal kevesebbet mint én. Ha a férje elveszítené a munkahelyét, igen nagy bajban lennének. Ha szétköltöznének, az anya nem tudná egyedül ellátni a gyereket. Ezt csak a példa kedvéért írtam.

A gyest a gyerek három éves koráig veheted igénybe, ha nem vagy jogosult a gyedre, akkor ahelyett is ezt kapod. Ez jár és összege nem függ az előző éveid jövedelmétől, de nagyon alacsony. Most cc. 25000 forint. Aki a gyes kedvéért marad otthon, az nagyon megjárja. A minden anyámkínja nem jár, ha egyébként egészséges gyereked van és nem nyomorogtok. Átlagos esetben csak a családi pótlék jár, ami 12500 pénz. Ha tehát egy gyereked van, akkor 40000 ft alatt van a jövedelmed. Ebből a pelenkán meg a bébipapin kívül nem sok mindent lehet kigazdálkodni. Feltételezem, hogy az ismerőseid nem egy ilyen jövedelem kedvéért maradnak otthon 3 évig. Na meg van a családi adókedvezmény, ami ha alacsony jövedelmű vagy, akkor a hajadra kenheted.

puhacica 2015.01.04. 12:03:32

@diggerdriver: ertem amit mondasz, koszonom is, hogy leirtad, de nem ertek vele egyet. teny, hogy nem vagyok muszaki ember, tehat tolem muszakilag akar igazad is lehet, de a beszamolok, naplok, visszaemlekezesek szamomra hitelesebbek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.04. 12:05:26

@Muscari: @**mimi**: És még mindig vannak olyanok (nők és férfiak egyaránt) akik szerint ez csak 'hiszti'...hát mit tehetünk.

tableno 2015.01.04. 12:10:35

@puhacica: na igen, az valahogy nem zavarja diggert, hogy mennyivel valószínűtlenebb, hogy több százezer túlélő és szemtanu egyöntetűen hazudik és/vagy téved. De persze "műszaki emberek" már azt is bebizonyították, hogy a holdraszállás kamu volt.

puhacica 2015.01.04. 12:12:03

@Mirjam2: na es akkor most, hogy mar elszamoltam 10-ig (ugy 429-szer), megkerlek szepen, hogy ne adj a szamba olyanokat, hogy egy egesz neprol ugy gondolkodok, hogy balgak voltak es hobbibol hagytak magukat koncentracios taborokba hurcolni, mert ez egesz egyszeruen nem igaz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.04. 12:18:25

@diggerdriver: milyen egyszemélyes krematórium?
én láttam egy táborban, és az nem egyszemélyes volt.

puhacica 2015.01.04. 12:21:21

@tableno: nem tudok erre okosat mondani. sose gondolkodtam muszaki fejjel. erre a temara meg plane nem gondoltam meg ebbol a szemszogbol. szerintem sokkal ijesztobb lenne, es akkor biztosan nem is beszelgetnenk, ha ezt az egesz borzalmat tagadna. o egy "modszert" nem fogad el, amivel egyet is erthetunk meg nem is. meggyozni mi sem fogjuk tudni ot es o sem minket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 12:34:42

@zöldeketbeszélek: Akkor most hasonlitsd ossze aranyaban amit otthon kapsz, meg amit itt kapsz.

Itt a minimalber 37.5 oras munkahettel szamolva kb £940/ho-ra jon ki.
Az osszes penz, amit jobb esetben a 4. honaptol kapsz, rosszabb esetben (olyan szerzodeseknel) mar kb az elejetol, az kb 600 font/ho , 138/het. kb 2/3 resze a minimalbernek. Es kaphatod max 38 hetig. Ennyi slussz-passz. Ket evig maradnal otthon a gyerekkel? Semmit nem kapsz ra a csaladi potlekon kivul.

Ezzel szemben - ha jol tudom- Magyarorszagon 2 evig jar 70%-a a brutto fizetesednek, elso felevben nincs maximalva sem. Szemben az itteni 1-4 honappal.
Maradjunk annyiban, ezek joval jobb kondiciok azert az itteninel, meg ha anyagilag masok. Kapsz tamogatast akar a gyerek 3 eves koraig az allamtol, hogy ha akarsz, akkor otthon maradhass. Sot 3 gyerek eseten ott a 8 eves koros limit, heti max 30 ora munka mellett szinten jar allami tamogatas.

De ez a mostani rendszer... Akikrol en beszeltem, ott mar a gyerekek 10 evesek vagy afolott vannak.

Az ovis ferohelyekrol: varhato volt, ha felkoltoznek videkrol az emberek Budapestre, ahogy anno en is tettem, akkor valoszinuleg nem a videki ovikba fognak kerulni ezek a gyerekek.

tanato 2015.01.04. 12:40:10

@diggerdriver: Na ez az amit írtam Puhacicának,Mivel kicsi volt a krematóriumok kapacitása nem bírta a terhelést amit a gázkamrák produkáltak.Ezért sokszor napokig hevertek a hullák kupacokban az udvaron az elégetésükig.

tanato 2015.01.04. 12:41:05

@Babette .: Nem úgy egyszemélyes,hanem több egyszemélyes volt sorokban elrendezve,de alultervezték a kapacitásukat a holtak mennyiségéhez képest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 12:44:55

@zöldeketbeszélek: es meg mielott felreerted lenne nem irigylem az otthoni rendszert, viszont nagyobb mozgasteret ad, es ezt tartom itt. Itt ha en nem megyek vissza 12 honap utan, uj szerzodes alapjan 1.5 honapnyi 90%-os juttatast siman visszakovetelhet a munkahelyem... Es 12 ho utan mint irtam a csp-n kivul nem jar semmi. Ellenben kb havi 1000 fontot vinne a bolcsi, vagy az ovi. Mintha otthon egy gyerek ovodaba jaratasa 80 ezer forint lenne havonta, alapbol....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 12:49:59

@tanato:
Akkor számolj egy kicsit.
Krematóriumok kapacitása és gázosító helyiségek kapacitása.
Nincs semmi alul és felültervezés.
Tömegeket ölnek meg és van néhány egyszemélyes krematórium.
Na jó részemről a téma lezárva aki akar nézzen utána.

2015.01.04. 12:57:42

@puhacica: @Mirjam2: na alljon meg a naszmenet. Amikor azt irtam, hogy a nagyszuleim tudtak mi tortenik a taborokban, arra ertettem, hogy tudtak, hogy a vonatut egyiranyu. Nem a taborokban elkovetett reszletes tettekre celoztam velem

2015.01.04. 13:00:01

@pasztasuta: ez a szam az egyetemi tandijat nem foglalja magaban :) ennyibe kerul egy gyerek, amig nagykoru nem lesz az USAban. Ez atlag, ugyhogy van joval fel es lefele is

2015.01.04. 13:05:01

@kardio1: ha a francia forabbi kikerne a szamokat Izraelbol, biztosan megkapna. Nyilvan neki konnyebb azt mondani, hogy "hat nem tudom, de biztosan vissza is jonnek."
Az utolso izraeli kiruccanasunkor, tavasz vegen mar az osszes dragabb ingatlant oroszul es franciaul hirdettek. Erezhetoen megugrott a franciak szama Tel Avivban.
Az meg, hogy ne fogadnak el a franciak papirjaikat megintcsak nem igaz.

puhacica 2015.01.04. 13:06:51

@charlieharper: en is erre gondoltam. nem a reszletekre, hanem az "egyiranyusagra". ebbol is fakadt az elso kerdesem. de belatom, hiba volt feltenni. :(

tanato 2015.01.04. 13:08:53

@diggerdriver: +Egész egyszerűen nem volt összhangban a gázkamrák és a krematóriumok kapacitása.Ez előbbi nagyobb volt m int az utóbbi.

**mimi** 2015.01.04. 13:23:59

@puhacica:
Szerintem, nem volt hiba feltenni, a kérdésed bennem is ott motoszkál jó ideje, csak az a kár, hogy páran félre értették, meg szokás szerint vitába torkollott az egész amit én is sajnálok!

pasztasuta 2015.01.04. 13:25:23

@charlieharper: ja hogy ja..dzsizösz, akkor holnap gyorsan szülök 3 gyereket az olaszoknál mert ezek szerint itt akciós. :)

kardio1 2015.01.04. 13:26:05

@tanato: Ez sak azért vicces, mert az elfogadott terminologia szeint az arabok antiszemitàk, holott az voltaképpen minden szeita gyûlöletét jelentené, igy sajàt magukét is...

tanato 2015.01.04. 13:27:00

@kardio1: Ja,pont mint a szláv testvérnépek esetén.

kardio1 2015.01.04. 13:28:42

@Philosoraptor: Ki dönti el "hivatalosan", hogy mi valodi és mi csak összeesküvéselmélet?

kardio1 2015.01.04. 13:31:59

@Philosoraptor: A Vatikàn nagyon sok zsidot és màs üldözöttet mentett meg, az màs kérdés, hogy nem kiabàltak hangosan, hogy fùj, csùnya nàcik.Lehet, hogy etikusabb lett volna a részükrôl, de akkor vsz. az àltaluk segitettek odavesztek volna. En legalàbbis igy gondolom.

kardio1 2015.01.04. 13:39:06

@charlieharper: Ezért mondtam, hogy én nem tudom megitélni a valosàgtartalmàt a kijelentésének, csak leirtam, mit mondott.

kardio1 2015.01.04. 13:40:55

@tanato: De ott pl. nem mondjàk, hogy mindenki, aki gyûlöli a horvàtokat, az szlàvellenes, vagy antiszlàv, beleértve pl. a szerbeket, akik ugye szintén szlàvok.

wuaaa 2015.01.04. 13:43:37

@FutureFry: "Nem tudom mi számít(ott) "nagydobnak", de pl. Henry Ford (az amerikai Ford alapítója) '38-ban megkapta (és átvette) a "Német Sasrend nagykeresztje" kitüntetést (ami a legmagasabb külföldinek adható náci kitüntetés volt), és amiről akkor az AP hírügynökség is beszámolt. "

Henry Ford 1921-ben megjelent Nemzetközi zsidó című könyve ihletként és alapanyagként szolgált Hitlernek a Mein Kampf megírásához. Ford antiszemita volt, miért ne kapott volna náci kitüntetést? De nem csak Henry Ford kapott sasrend keresztet. A GM akkori elnöke James D. Mooney is. Az Opel nem csak teherautókat gyártott a Wehrmacht részére rüsselsheimi gyárban, hanem elemeket is a Junkers 88-as bombázóhoz. Eközben a GM az usa-ban a hadsereg számára gyártotta a Chevy és GMC katonai teherautókat.
1944-ben az us légierő lebombázta a GM brandenburgi gyárát, ezt követően a GM 32 milliós kárpotlást kapott emiatt az államokban.

Az Standard Oil (a későbbi ESSO) azután is szállította az ólom-tetraétil nevű nélkülözhetetlen adalékanyagot repülőgép-üzemanyaghoz, miután az usa beszállt a háborúba. És nem csak azt, hanem a brightstock nevű cuccot is, amiből annyit kaptak a németek az usa-ból már a háború alatt, ami egész végig kitartott nekik.

Roosevelt élesen bírálta azokat az amerikai cégvezetőket, akik kulcsfontosságú dolgokat szállítottak a náci rendszernek, de a GM feje Mooney erre valami olyasmit válaszolt, hogy ők nem szociális intézmény, nekik a részvényeseik haszna a fontos.

Az usa-nak lehetősége lett volna megállítani a németeket anélkül, hogy akár egyetlen katonát is kellett volna küldeniük az európai frontra. A részvényesek érdeke más volt. Ennyi.

Quercus a favágó 2015.01.04. 13:47:33

@tanato:

Óvatosan a számokkal Doki. A 6 millió egy rendkívül eltúlzott szám.
Egyébként a gázkamrában milyen módon, és milyen szerrel történtek kivégzések?
Nagyon sok megválaszolatlan kérdés van a történelem ezen szégyenfoltjával kapcsolatban. A baj az, ha valaki bármely állítással kapcsolatban kétségeket fogalmaz meg, azt rögtön kikiáltják holokauszt tagadónak.
Auschwitz-ről a "világ" egyébként csak 1944 áprilisában szerzett tudomást, két szlovák fiatalember beszámolójából, akiknek sikerült megszökni. Tehát a deportált zsidók sem igen tudhatták,mi vár rájuk.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.04. 13:48:22

@diggerdriver: az a baj, hogy nem értem, mit akarsz mondani.
mi lenne, ha leírnád, és nem azt várnád, hogy kitaláljuk?

www.google.hu/search?q=kremat%C3%B3rium+buchenwald&newwindow=1&espv=2&biw=1242&bih=606&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UjGpVIbgJYGpUp2Cg4gP&ved=0CAYQ_AUoAQ

és ez csak munkatábor volt.

tableno 2015.01.04. 13:50:19

@diggerdriver: nálam meg arról van szó, hogy nem látok semmi logikát abban, hogy mindenben igazat mondanak a források, de PONT ebben a kérdésben hazudnak. Miért? Ha valaki teljes egészében tagadja a holokausztot, azt meg lehet magyarázni (mert a zsidók gonoszok, csak a kárpótlásra hajtanak, meg a többi szokásos baromság). De ENNEK semmi értelme nincs, vagy igen? Kérlek magyarázd el, mert baromi kíváncsi vagyok!

wuaaa 2015.01.04. 13:52:35

@diggerdriver: Te digger, csak egy dolgot nem vettél figyelembe amikor a gázkamrák és a krematóriumok kapacitásának viszonyát kalkuláltad. A gázkamrák nem éjjel-nappal működtek. A krematóriumok viszont igen.

puhacica 2015.01.04. 14:15:18

@**mimi**: szokas szerint, jol latod. pont ezert nem kellett volna megkerdeznem.

2015.01.04. 14:34:00

@kardio1: a francia helyzet talan a legaggasztobb szamomta egesz Europaban. Valoszinuleg azert, mert otg voltunk Algeriaban a 80as evek vegen es lattam mi tortent es nalatok folek algeriaiak vannak.
Hiaba all ki Hollande, hogy igy meg ugy eliteli es megvedi a zsidokat. Ez csak retorika. A trend meg folyamatosan no.
A rengeteg muszlim szavazo miatt nem is hiszem, hogy nagyon fel merne lepni.
Mekkora most az FN tamogatottsaga es mit gondolnak errol?

Quercus a favágó 2015.01.04. 15:10:25

@diggerdriver:

Aki utána néz, az vagy elhiszi amit olvas, vagy nem. Ha elhiszi, vagy csak kételyei merülnek föl, nem fog róla beszélni. Nem PC.
Ezért írtam tegnap: a Nyugat-Európai zsidóság a PC áldozata. Többek között Franciaországban is. A sors fintora, hogy ezt a csapdát végül is maguknak állították.

wuaaa 2015.01.04. 15:17:10

@QUERCUS: Nem feszegetek semmilyen dolgokat. Ma már ezek tények.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.01.04. 15:21:47

@tildy[UK]: Semmit sem akartam osszehasonlitani semmivel, csak a magyar rendszer nehany sajatossagat irtam le. Azt ne felejtsuk el, ha szamolgatunk, h itthon a nok kenyszerhelyzetben vannak ha kisgyereket vallalnak. Szamomra semmit sem jelent ha a ket orszagban nyujtott osszegeket leirod, mert a megelhetesi koltsegek nelkul ezek a levegoben lognak. Persze az en szamaim is csak az itthoniaknak mondanak valamit, mert nagyjabol ismerjuk a megelhetesi koltsegeinket. Egyebkent ez a brutto ber 70%-a olyan fizetesek mellett, amelyeknek mar a 100%-a is csak a vegetalasra eleg vagy arra sem, csak papiron hangzik jol. Az emberek tobbsege nem tud az aktiv evei alatt annyit felretenni, h a kieso penzt potolja. Angliaban ezen a teren jobb a helyzet?

2015.01.04. 15:24:58

@kardio1: A hiteles források, és az arra alapozható tények döntik el.

2015.01.04. 15:25:33

@kardio1: Nácik megmentéséről beszélek, még mindig...

2015.01.04. 15:29:33

@tanato: De akkor minek volt Zyklon B, ha nem voltak gázkamrák? Nekem ez kicsit furcsa.

Quercus a favágó 2015.01.04. 15:38:46

@wuaaa [nor]:

Na igen. Mint ahogyan az is tény, hogy egy pár repülő vezetési órát vett ember nem képes egy hatalmas utasszállító géppel megkerülni a Pentagont, csak azért, hogy teljesen véletlenül egy olyan épületszárnyba csapódjon be, ami felújítás alatt áll, és alig tartózkodik ott valaki. Na meg az is tény, hogy egy olyan épület mint a WTC nem omlik össze kártyavárként, pusztán azért, mert egy pár emeletén tűz üt ki.
Csakhogy itt a tények nem sok embert érdekelnek. Működik az agymosás. Aki fölveti az ilyen kérdéseket, az egyszerűen összeesküvés elméleteket sző.
Ahogyan fentebb a sárkánygyík srác mondja: hiteles forrás. Na az milyen?

FutureFry 2015.01.04. 15:41:29

@wuaaa [nor]: "Ford antiszemita volt, miért ne kapott volna náci kitüntetést?"
Persze - csak arra akartam rávilágítani, hogy ez akkor (is) benne volt a hírekben (AKA "nagydob"). Na de ez a kommentfolyam már nagyon elment godwini irányba.

Sütemény1975 2015.01.04. 15:46:57

@tanato: a holokauszt tagadása legalább akkora baromság, mint ennek a tagadásnak a büntetése ;)

wuaaa 2015.01.04. 15:51:49

@QUERCUS: Még ha csak ennyi lenne.... lehetne erről sokat beszélni, de igazából minek? Mindenki gondol amit akar...

Sütemény1975 2015.01.04. 15:53:51

@QUERCUS: juj, vigyázz, kényes területre tévedtél! a 9/11-et nem szabad megkérdőjelezni, mert őrült konteósnak nyilvánítanak :)
persze ezer kérdés merült fel az egész "támadás sorozattal" kapcsolatban, de ezeket nem feszegetjük :) arabok voltak és kész. ettől megnyugszik a nép...

xporolyke 2015.01.04. 16:02:40

@Philosoraptor: te nyilvan nem jartal meg megsemmisito taborban, akkor a szemed meggyozhetne az agyadat. gazzal nem lehet tomegeket kiirtani muszaki szempontbol? pfff
szerinted ha a gaz nem lenne gyors es sok aldozatot kovetelo fegyver, akkor miert tiltanak annyira az alkalmazasat. kvazi pillanatok alatt teljes harcmezo hal ki, civil aldozatokat is szedve

tanato 2015.01.04. 16:07:21

@QUERCUS: @Philosoraptor: A Zyklon B eredetileg rovarirtó szer volt,ruhafertőtlenítésre használták a táborokban.Később rájöttek hogy kiválóan alkalmas embertömegek megsemmisítésére is.Főleg ha zárt térben sokat összezsúfolnak.Így alakultak ki a gázkamrák.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 16:10:55

@zöldeketbeszélek: oszinte leszek, sajat otthoni es itteni lehetosegeimet neztem. Otthon is tobbre lenne szamomra eleg a 70% a korabbi beremet figyelembe veve , mint vegetalas, es itt is tobbre eleg a 90-100% , mint a vegetalas. A 600 font mar kicsit mas, mert az viszont olyan, mintha otthon az eredeti bered 60%( minimalber)-bol kellene megelned, de ha jobban kerestel akkor siman lehet , hogy olyan, mintha otthon a korabbi fizud 20-30%-bol kellene megelned.

Vegyunk egy netto 200 ezres fizut otthon, meg egy netto 2000 fizut itt, nagyjabol egalban vannak hasonlo munkakorok eseten.
200 ezres fizubol kapsz hat honapig havi 140 ezret+13csp, szal 153 korul , utana ha jol tudom kb 100-t mert limitalt, egeszen a gyerek ket eves koraig( +13 csp, azaz 113 lesz a vege). Az utolso evben kapsz kb 28 ezret+csp.

Itt a ketezerbol mondjuk kapsz 3 honapig 2000-t, utana viszont mar kb 500-t (+100 csp). 1 ev utan viszont mar csak a csp-t kapod ( havi 100) . Ez a korabbi fizetes kb 30% az elso ev jo reszeben, majd 1/20-a az elso ev utan. Hogy aranyokat mutassak, 100 font kevesebb penz, mint egy havi 1-3 zonas metroberlet Londonon belul. Kb egy szoba berlesenek a heti dija.

Megelhetesi koltsegek meg: 1100 font egy olcsobb, egyszobas lakas berleti dija rezsivel. De ez relative olcso, altalaban 1200-1500 sem elrugaszkodott osszeg. A kaja kb ket embernek 200-300 gont/ho. Tehat egy parnak azert jo ha van minimum osszesen 1800-2000 font havi bevetele. De akkor meg nincs gyerek.

"Az emberek tobbsege nem tud az aktiv evei alatt annyit felretenni, h a kieso penzt potolja. Angliaban ezen a teren jobb a helyzet?"

Itt sem hinnem, hogy jobb a helyzet. Mi rakunk rendszeresen felre a gyereknek, de nagyon fel kell kotnunk azt a liberot, ugy gondolom, foleg igy, hogy lakas, eskuvo, gyerek, minden egyszerre jon.

tanato 2015.01.04. 16:11:34

@Sütemény1975: Bizonyos államokban még börtön is járhat érte.

2015.01.04. 16:16:16

@QUERCUS: Mi a Mo. vs. világ harcának az alapja?

2015.01.04. 16:17:40

@xporolyke: Eltévesztetted a házszámot.

kardio1 2015.01.04. 16:19:43

@charlieharper: Hollande ateistaként, materialistàn gondolkozo politikus, igy csak vàlasztàsi szempontok vezérlik. Sokkal fontosabb a több millio muzulmàn megnyerése, mint a joval kisebb lélekszàmù zsidosàgé.
Az FN az elsô, vagy màsodik legnépszerûbb pàrt jelenleg. 25-30% között àllnak azt hiszem. Tegnap volt a TV-hiradoban egy ripoprt Finistère-rôl (Bretagne), ott ôk letek az elsôk az Europa parlamenti vàlasztàsokon tavasszal, sok helyütt 40%-kal. A koràbbi összefogàs a PS (szocialistàk) és az UMP között a FN kizàràsàra màra màr nagyjàbol a mùlté, és az FN egyre szalonképesebb.

kardio1 2015.01.04. 16:20:26

@charlieharper: Az FN egyébként nem zsido-, hanem iszlàmellenes.

kardio1 2015.01.04. 16:24:25

@Philosoraptor: A forràsok hitelességének megitéléséhez is kell valamilyen közmegegyezés. Nem piszkàlni akarlak, csak arra akartam ràvilàgitani, hogy szerintem a konteo és valosàg közti hatàr nem éles, és meglehetôsen szubjektiv, embertôl függô. Ezt itt is làthatod digger és a többség szembenàllàsàban.

kardio1 2015.01.04. 16:25:02

@Philosoraptor: Mondanàl néhàny nevet? Erdekelne.

tanato 2015.01.04. 16:38:27

@kardio1: Ez így van,ebben más egy kissé.

2015.01.04. 16:47:45

@kardio1: Ha ez az alapja mindennek, és mindenki mindennel kapcsolatban szkeptikus, akkor tulajdonképpen nem jutunk el sehova sem. Embertől függ, ezt aláírom.

De érdekelne a Mo. elleni összeesküvés, mert mindig csak sejtetik az igét hirdető emberek, hogy valakik mindig összefognak a magyarok ellen, nehogy jó legyen a magyaroknak. És természetesen kell a föld meg a víz, mintha máshol a világon nem lenne termőföld és édesvíz.

Quercus a favágó 2015.01.04. 16:51:53

@tanato:

Igen, a Zyklon-B. A mai napig ezt tartják a gázkamrákban használt "gyilkolószernek". Az egyik verzió szerint a tusolófejeknek álcázott rózsákon keresztül juttatták a gázt a kamrákba. A kérdés, hogyan? A vegyszer hatóanyaga a hidrogén-cianid, ami szobahőmérsékleten rendkívül illékony. A levegővel elegyedve 75 g/m3 koncentráció fölött robbanásveszélyes. Hogyan tudták szabályozni, hogy ne következzen be robbanás? Főleg úgy, hogy az állítólagos gázkamrák rendkívül rosszul voltak szigetelve. Ezek a "zuhanyzók " rá voltak kötve a csatornarendszerre, amik össze voltak kötve a parancsnoki épülettel, és a legénységi körlettel( Auschwitz-ről beszélek). Hogyan akadályozták meg, hogy a mérges gáz, a csatornán keresztül eljusson ezekbe az épületekbe?
A gázkamrák ajtaja egyszerű faajtók. Ellen tudtak volna állni több tucat, vagy több száz, az életéért küzdő ember nyomásának? Az ajtók befelé nyíltak. Ha nem tudták a szerencsétlenek kitörni az ajtót, akkor ott előtte halak meg. Valószínűleg egymás hegyén-hátán. A németek ezután hogyan tudták kinyitni a befelé nyíló ajtókat?
A másik verzió szerint, bedobták egy nyíláson a vegyszert. Hol voltak ezek a nyílások?

Kérdések Doki, amikre én nem tudom a választ. Te igen?

kardio1 2015.01.04. 17:07:18

@Philosoraptor: Persze, igazad van, ezért is irtam, hogy nem piszkàlodàsnak szàntam, csak végigvittem a gondolatot. A Magyarorszàg elleni összeesküvéssel kapcsolatban nem vagyok illetékes, kérdezz inkàbb olyat, aki ebben hisz. Azt viszont gondolom,hogy a nagyhatalmak igencsak keményen tudnak idônként (mindig?) eljàrni az érdekeik védelmében, ez persze nem csak Magyarorszàgot érintheti hàtrànyosan adott esetben, hanem mindenki màst is, aki valamilyen szempotbol az ilyesfajta érdekek érvényesitésének ùtjàban àll.

2015.01.04. 17:13:02

@kardio1: Ha Mo.-nak lenne hatalma, akkor ugyanúgy visszaélne vele, mint bárki más...

Jó lenne, ha ténylegesen levezetnék a Mo. elleni nagy összeesküvést, mert amíg ez nem történik meg, addigra továbbra is bullshit kategóriába tartozik ez a téma.

kardio1 2015.01.04. 17:21:56

@Philosoraptor: "Ha Mo.-nak lenne hatalma": De nincs. Igy ez csak elméleti kérdés.
Ami a Magyarorszàg elleni összeesküvést illeti, ha igy, szervezett formàban nincs is, de a hajdani kisantant orszàgok nem nagyon bànnàk, ha Magyarorszàg bukna...

Quercus a favágó 2015.01.04. 18:08:41

@tableno:

Az én értékrendemben minden egyes zsidó ember gyilkosság áldozata, akit megfosztottak szabadságától, és elhurcoltak.Nem csak azok, akiket megöltek, hanem azok is, akik balesetben, vagy természetes halállal, vagy betegségben hunytak el.
Erre a borzalomra nincs mentség. Soha, ismétlem, soha nem szabad megengedni, hogy ez még egyszer megtörténjen. Sem a zsidókkal, sem másokkal.
Ugyan akkor úgy gondolom, ezért a bűnökért nem terheli felelősség az utódokat, és nem menlevél a ma elkövetett cselekedetekre. Túlságosan könnyen dobálóznak ma a fasiszta, náci jelzőkkel, ill. túl sokan hivatkoznak mentségként a zsidóságukra.
Észre kellene venni végre az európai embereknek, zsidóknak, nem zsidóknak, olyan veszélyek leselkednek rájuk, ami a létüket teszi kétségessé.

tableno 2015.01.04. 18:13:15

@QUERCUS: szerintem most nem erről folyik a vita, hanem hogy voltak-e gázkamák, vagy sem. A fenti link egy tudományos igényű összefoglalása annak, amit a dologról tudni lehet. Sajnos magyarul nem találtam meg.

2015.01.04. 18:20:59

@kardio1: Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugye... Nem kérdés, hogy Mo. (is) élne a hatalmával, ha lenne neki, de nincsen, ahogy te is mondod.

Most komolyan, hova tud bukni még jobban Mo. pl. gazdaságilag? Persze, tudom, hogy mindig van lejjebb. Ez a utáljuk egymást gyerekek dumára meg azért erősen rájátszanak a magyar politikusok is, akik imádják a populizmust, és kell valaki ellenségnek...

tanato 2015.01.04. 19:02:58

A tusrózsák nem voltak összekötve semmivel,csak átverés,díszletek voltak.A szigetelés jó volt,fémajtók voltak,nemlehetett őket belülről betörni.A gázt nyílásokon öntötték be amelyek felülről csapójtósak voltak alulról meg oszlopokban végződtek amelyek vége szitaszerű volt,ott állttak meg a gázbabok amik levegővel érintkezve ontották a gyilkos anyagot.Kb.fél óra kellett hogy mindenkivel végezzene a bent lévők közül.Volt a kamrának egy másik ajtaja amit mmár csak fél óra után nyitottak meg ezen szellőzteteék ki a gázt és ezen keresztül vitték ki aholttesteket a gázálarcos sondernkommandósok.Röviden ennyi.

tanato 2015.01.04. 19:13:57

@QUERCUS: Sok visszaemlékezést olvastam erről, az egyik pl. az orvos Voltam Auschwitzban Dr.Nyiszli Miklós egy odakerült magyar zsidó orvos írásai,valamint egy hatalmas könyv a Náci orvosok című,de sok más egyéb is van..Nyiszli dr. közvetlenül a gázkamrákhoz volt beosztva jóban volt a SOndernkommandóval is meg az SS-ek is tisztelték,közvetlenül csak Mengele parancsolt neki.Egy alkalommal előfordult hogy egy 14 éves lány megúszta a gázt,mert úgy esett össze hogy volt egy légbuborék a szája mellett.A Sondernkommandósok bevitték Nyiszlihez,aki Mengelétől kegyelmet akart neki kérni de nem kapott,egy órán belül tarkónlőtte egy SS katona.

Mr Long 2015.01.04. 19:18:51

@tildy[UK]: Utanajartam mostanaban, hogy milyen lehetosegeim lehetnenek, ha visszamennek es eleg jokat hallottam. Nemzetkozi tapasztalattal jol lehet keresni Mon, plusz sok-sok evre elegendo project van/lesz az orszagban. Plusz a leendo gyereknek jobb lenne szerintem (sz@rok masok velemenyere :)

tanato 2015.01.04. 19:24:58

@QUERCUS: Na de távolodjunk el egy kicsit a zsidóktól,de maradjunk Auschwitznál.Olvasd el Az élet a halál földjén című könyvet,Betlen Oszkár írta,aki történetesen keresztény,de illegális kommunista volt és 42-ben Prágában kapta el a Gestapó amikor oda küldte a pártja.Némi más táborokban történt kitérő után még az évben AUschwitzba került.3 évet bírt ki ott ahol mások alig egy két hónapot.Gyorsan kiismerte magát a szelektálások rendszerében,nagyon talpraesett volt és mindig megúszta halált ami néha csak perceken múlott.A magyar transzportok beérkezése után tolmácskodott,így sok embert tudott megmenteni a direkt rossz fordítással/Betegségre hivatkozott sok újonc táborlakó/ezzel gondolt könnyebbítést/ és ő egészen máshogy fordított mert tudta hogy ha jól fordít az illetőnek vége.Szenzációs könyv egy nem zsidó fogoly szájából a tábor felépítéséről mindennapjairól.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 19:25:56

@QUERCUS:
Azt hiszem ebben a kérdésben közel áll az álláspontunk egymáshoz.

www.youtube.com/watch?v=WpUQiYbhK_g

tanato 2015.01.04. 19:40:02

@diggerdriver: Na jól van gyerekek,már csak egy kérdés,hová tűntek pl. a magyar zsidó öregek,gyerekek,betegek ,kisgyermekes anyák akiket deportáltak Auschwitzba?A HOldra?Mert etetni még a munkaképes foglyokat sem tudták,akarták.Mert haza nem jöttek,a munkaképes rokonaik a szelektáláson látták őket utoljára.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 19:52:08

@tanato:
Én vagyok a hülye hogy megint beleszólok de most mondom el hatezredszer hogy nem a népirtást tagadom.
Nem tudom...
...szövegértés rendben van nálad?
Mi köze a kérdésednek a gázkamrákhoz?
Csaxólok hogy az elgázosítás nem materiális megsemmisítést jelent.
Ha valaki tömegek megölését és megsemmisítésének technológiáját a gázkamra-krematórium auschwitzi bizonyítékai alapján elhiszi az végtelenül hülyének nézi a németeket.
Gyilkosok voltak de nem hülyék. A műszaki gondolkodásuk meg élenjáró.

tableno 2015.01.04. 19:55:31

@diggerdriver: akkor SZERINTED hogy csinálták?

tanato 2015.01.04. 20:02:49

@tableno: Na én is ezt kérdem.Akkor hová tűntek a milliók?

kardio1 2015.01.04. 20:26:12

@QUERCUS: Egyetértek, én is mélységesen helytelenitem a zsidok irtàsàt Hitler 12 éve alatt. De, az àltalànosan elvàrtakkal szemben nem gondolom azt, hogy ez a vilàgon egyedi, semmi màssal össze nem hasonlithato, minôségileg különbözô esemény lett volna a màs népirtàsokhoz képest.

tableno 2015.01.04. 20:27:03

@diggerdriver: tegyük fel, hogy igazad van (nincs, de mindegy). Akkor mégis ki és főleg MINEK találta ki a gázkamrás "mesét"? Tífuszban vagy gólyó által meghalni kevésbé borzalmas, vagy mi? Ami az áldozatok számát illeti, a híresen pedáns német bürokrácia biztosította azt, hogy a nagy részük még név szerint is beazonosítható. A szám valahol 4 és 6 millió között van, attól függ kiket számolnak háborús, és kiket holokauszt-áldozatoknak.

tableno 2015.01.04. 20:28:30

@kardio1: a világon nem az. A modern, "civilizált" Európában az.

kardio1 2015.01.04. 20:31:52

@Philosoraptor: Nemcsak gazdasàgilag, hanem politikailag is tud bukni még Magyarorszàg, van azért az otthoni helyzetnél lényegesen sanyarùbb is a vilàgban. Területileg is még mehet össze a "mosàsban", ùgyhogy ez nem a lejtô alja, ami most van.

2015.01.04. 20:37:34

@tableno: nem ismerem Digger valaszat, de az egyik hiresebb gazkamra tagado elmelet szerint Stalin van mogotte. Hogy kompromitalja a nemeteket, hogy tobb penzt huzzon le roluk.
Ennek az ellenkezojet szamtalan mas tortenesz bizonyitotta. Akkoris lesznek mindig akik azt mondjak, hogy de nem.

Magyar zsidokrol pontos nyilvantartas volt. Amikor elkezdodott a karpotlas a nagymamam es a kornyeke (zsido kornyek), mindegyik elovette a volt szamat. Akkor lattam ilyet eloszor, az egyik neninek megvolt a szama, amit a rabruhajabol tepett ki. Na, az arconuto volt. A masik csinaltatott egy kanalat, amibe belegraviroztatta a szamat, stb. A rabszamuk alapjan mindegyiket pillanatok alatt azonositottak.

kardio1 2015.01.04. 20:40:17

@tableno: Nem értem miért lenne. Az ukrajnai éhinség alatt éhen halatott milliok, a hàborù utàn otthonaikbol elûzött, az ùton meghalt németek tömegei, vagy a boszniai mészàrlàsok àldozatai nem meghaltak? Vagy a szàmok hatàrozzàk meg? Akkor csak mennyiségi különbségrôl van szo maximum.
Az Orosz Tàvol-Kelet meg Szibéria màr nem Europa (egy orszàg oroszorszàg)? Ami az ottani tàborokban történt, az legalàbb annyira vérlàzito. Persze a kommunista pàrtok nincsenek betiltva.

2015.01.04. 20:40:39

@kardio1: ihen, tudom. Ezert kerdem, mivel a francia l attrocitasok mogott muszlimok allnak

tableno 2015.01.04. 20:51:55

@QUERCUS: az általam belinkelt tanulmányban szinte az összes általad feltett kérdés meg van válaszolva. Ha nem tudsz eléggé angolul, hogy elolvasd, azt sajnálom, de nem az én hibám.

tableno 2015.01.04. 20:53:09

@charlieharper: akit én ismertem, annak az alkarjára volt tetoválva a szám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.04. 20:57:18

@tableno:
Már megint kiforgatod a szavaimat be fogom fejezni veled a beszélgetést.
Egy szóval sem mondtam hogy bármilyen más halálok jobb.
A hatmilliós számot már komoly ember régóta nem hiszi el.
Ne keverjük bele a háborús áldozatokat.
A számok lényegtelenek a holokauszt egészét tekintve. Egy is sok.
A kivitelezés módját tekintve már adnak támpontot.

Szerintem a gázdobozok adták az ötletet az oroszoknak a gázkamrák propagandájára.
Az orosz hadsereg és az orosz fogolytáborok higiéniájából arra következtetek hogy nem tudták mire való az a gáz.
Minden más táborban ahol szintén állították hogy gázkamrák voltak simán megdöntötték a vádat. Egyébként meg Katyn után miért kéne bármit is elhinni az oroszoknak?

tableno 2015.01.04. 20:57:35

@kardio1: nézd, a kommunista Szovjetuniót jellemzően (a második világháború végéig semmiképp) nem tartották a "civilizált Európa" részének, különösen a németek nem. Abban viszont teljesen igazad van, hogy Sztálin semmivel sem volt jobb Hitlernél. És akkor Mao-t még nem is említettük.

Quercus a favágó 2015.01.04. 21:08:14

@tableno:

Elhiszem neked.

@kardio1:

Hát ha sikerül a háború után a zsidó bosszúállók a Nakam terve, ők is dobogósok lettek volna. 6 millió német civil megölését tervezték, úgy, hogy 4 német nagyváros ivóvizét megmérgezik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.04. 21:12:47

@Mr Long (UK): a penz nem minden. Ha feleannyit fizetnenek otthon, mint itt, akkor sem mennek jelenlegi helyzetben haza. De ha annyit, akkor sem.

Nagyon sok mindennek kene otthon valtoznia, es nem anyagiakra gondolok.

puhacica 2015.01.04. 21:17:11

m.borsonline.hu/20150103_cegoriasok_tartottak_hatalmon_hitlert?fbrkMR=detect

ugy latszik, ez egy ilyen nap. @Philosoraptor: szerintem teged erdekelhet a fenti cikk, bar nem tul reszletes, de temaba vag.

33621 2015.01.04. 21:33:23

Itt ebben a cikkben mostani halálról vitáznak, hogy érdemes e kutatni a rák ellenszerét!

kivultagasabb.blog.hu/2015/01/03/_rakban_a_legjobb_meghalni_az_ev_legdurvabb_provokacioja

Muscari 2015.01.04. 21:47:57

@kardio1: azért különbözik, mert ez a mi hazánkban történt, a mi nagyanyáink és nagyapáink ismerőseivel vagy rosszabb esetben velük magukkal. Ezért fáj jobban, mint mondjuk a kongói mészárlások.

kardio1 2015.01.04. 22:14:05

@Muscari: A shoah egyediségét nem ilyen értelemben kérdezem, hanem olyanban, hogy miért ez az egyetlen népirtàs, melynek felelôseit màig üldözik, miért ez az egyetlen népirtàs, melynek tagadàsàt büntetik, miért hivatkozhatnak az izraeliek a vilàgon egyedül az ôket ért népirtàsra, ha valaki megkérdôjelezi, Izrael Allam vezetôinek mai lépéseit?
Remélem érted, mire akarok kilyukadni.

Sütemény1975 2015.01.04. 22:20:34

@tanato: az emberi butaság iskolapéldája.

2015.01.04. 22:23:10

@tanato: Az egy "jó" könyv, én is olvastam.

2015.01.04. 22:27:12

@Mr Long (UK): Jól van, de a gyerekedet nem 5 évig fogod nevelni (most csak mondtam valami hülyeséget), hanem vagy 20-23 évig. Azért ebbe sem árt belegondolni. Nem tudom, hogy mióta vagy kint, de alapvetően ugyanazok a dolgok megmaradtak, amiért valószínűleg te is anno elmentél. Az oktatás meg csak szarabb lett a régebbihez képest. Kereshetsz sok pénzt, de nem fogod a pénzeddel kiváltani a sok negatív dolgot, ami jelenleg van Mo.-n.

kardio1 2015.01.04. 22:28:33

@Philosoraptor: Mondanàl néhàny nàcit, akit Vatikàn mentett meg a szàmonkéréstôl a hàborù utàn?

2015.01.04. 22:29:23

@tanato: Ezt meg felrakom a könyves várólistámra. :)

Sütemény1975 2015.01.04. 22:31:34

@kardio1: nagyon jó kérdés.... vannak erre elméletek, de ezeket hangoztatni nem szabad, mert dutyi a vége...

Furos 2015.01.04. 22:38:34

@tableno: Az effele tanulmanyokat azert nem kezelnem szentiraskent. Varjal csak, a szentirasokat sem kezelnem szentiraskent max parasztvakitaskent. Az meg ha esetleg @QUERCUS angoltudasa nem kielegito a magasroptu tanulmany elolvasasahoz az nem biztos, hogy az o hibaja. Nem mindenkinek adatott meg az angol tanulas lehetosege. Ez olyan mintha O erdeszkent kerdore vonna a nemletezo novenytani ismereteid miatt.
Az hogy tenykent vezetsz elo dolgokat amihez nem ertesz/nem voltal szemtanuja az erosen megkerdojelezi allitasaid valodisagat..

tableno 2015.01.04. 22:47:41

@QUERCUS: a holttesteket sonderkommandosok (vagyis szintén zsidó foglyok) hozták ki a gázkamrából. Le se szarták a németek, hányan kapnak közülük mérgezést.

2015.01.04. 22:49:34

@kardio1: Konkrét források és levezetés nélkül ez a nagy összeesküvés Mo. ellen csak mese marad számomra.

tableno 2015.01.04. 22:50:11

@Furos: "Ez olyan mintha O erdeszkent kerdore vonna a nemletezo novenytani ismereteid miatt." - amire minden oka megvolna, ha növénytani kérdésekben próbálnék észt osztani.

Jó éjszakát mindenkinek!

2015.01.04. 22:51:29

@kardio1: A gulág világnak is van irodalma, az biztos...

tableno 2015.01.04. 22:52:24

@QUERCUS: a holttesteket sonderkommandosok (vagyis szintén zsidó foglyok) hozták ki a gázkamrából. Le se szarták a németek, hányan kapnak közülük mérgezést.

2015.01.04. 22:56:49

@puhacica: Minden érdekel, ami második világháború. Köszi.

Amúgy ezek a dolgok a mai napig nem változtak. Azért az nem titok, hogy a mamutvállalatok megtudják szorítani a politikusok és vezetők tökeit. Ők adják a munkát, ők adják azt a rengeteg pénzt a költségvetésbe, és a többi. Persze ez az USA-ban a "legfeltűnőbb". Természetesen máshol is így működnek a dolgok.

2015.01.04. 22:59:03

@kardio1: Feltételezések szerint Mengele és Eichmann is így kapott hamis papírokat.

Muscari 2015.01.04. 23:20:38

@kardio1: egyrészt a leszármazottak között sok a befolyásos ember, azért üldözik mai napig a még élő bűnösöket. Sajnos a tagadás tiltásával pont az ellenkezőjét érik el, nem értem, hogy mi szükség volt rá, bár azt sem értem, hogy tudja épeszű ember meg nem történtnek hinni az egész Holokausztot. Akkor hova tűnt a teljes vidéki zsidóság Mo-ról? Na mindegy.

A H. tagadâs egy jelkép, egy összefoglalása, mondhatni esszenciája az antiszemitizmusnak es a nnak az összeesküvés elméletnek a része, hogy a zsidók az uralmuk alá akarják hajtani a világot. Bár nem âstam bele magam a témába, de ez nekem így jön le.

Ami az utolsó felvetésedet illeti, én sose hallottam róla, hogy egy izraeli vezető a Holokauszttal igazolta volna mondjuk a palesztinok elleni támadásokat. Idézzél már be valami konkrétumot.

Furos 2015.01.04. 23:33:08

@tableno: En azt hittem valami penzugyi ember/kozgazdasz vagy.
Nem tudtam, hogy gazkamra kutatasbol/holocaust elmeletbol irtad a doktorid.
Vagy esetleg szemtanukent tudsz nyilatkozni?

Mr Long 2015.01.05. 07:05:18

@Philosoraptor: "amiért valószínűleg te is anno elmentél."
Valoszinu, hogy azert mas a hozzaallasom, mert en nem a "rendszer" miatt mentem, hanem mert kaptam egy lehetoseget kiprobalni magam. Nem is kerestem melot kulfoldon, ha akkor nem keres meg egy fejvadasz, akkor most is pestrol irogatnek (bar lehet nem ide). Szoval teljesen mas az en indittatasom.

tanato 2015.01.05. 07:58:11

@tableno: @QUERCUS: Én már írtam, a sondernkommandósok gázálarcban hozták ki a holttesteket a kamrából, ez volt a védőfelszerelésük.A másik:Ha tényleg nem léteztek volna a kamrák, miért hazudott volna az összes túlélő.köztük a volt sondernkommandósok és az SS őrök is ugyanazt szóról szóra?Ez nem életszerű,mert akkor mindenik mást hazudott volna.

tanato 2015.01.05. 08:00:48

@Furos: Nem voltam ott én sem meg te sem,meg senki sem közülünk,de akik ott voltak balszerencséjükre,mindegyik ugyanazt mondta már rögtön a táborok felszabadításakor.Életszerűtlen hogy néhány nap,hét alatt annyi embert egyszerre tanítottak volna be ugyanarra a hazugságra.

tanato 2015.01.05. 08:02:44

@Philosoraptor: Mengele egy korrupt ,olasz hivatalnok lepénzelésével jutott hamis papírokhoz,így tudott DÉl-Amerikába hajózni.

tanato 2015.01.05. 08:07:09

@Philosoraptor: Van irodalma,de jóval kevesebb mint a Holocaustnak.SZtálin is kb 20 milla között pusztította el a saját állampolgárait,de igazán ez csak Gorbacsov hatalomra jutása után derült ki részleteiben.Az északi gulag táborok maradványai még mindig láthatóak.Ott ugyan direktbe azonnal nem ölték le a lakosságot,"csak" a fagy meg az éhhalál pusztított.

tanato 2015.01.05. 08:16:38

@Philosoraptor: Robert jay Lifton:NÁci Orvosok című könyve az egyik legjobb.Ezt egy amerikai/zsidó/orvos írta,akinek megnyíltak mint orvos az orvosnak a hosszú börtönéveket lenyomó egykori náci orvosok és részletesen beszámoltak a rémtettekről,de egészen az eugenika/fajtisztítás/ kezdetétől,amikor saját német fogyatékos polgáraikat pusztították el legelőször.Elmebetegeket,fogyatékkal született gyermekeket/A gyerekorvosoknak kötelező volt jelenti a fogyatékos gyermekeket,akiket azonnal elszakítottak a szüleiktől/gyógykezelésre visszük jelszóval/és szörnyű kísérletezések után megölték őket-.Érdekesség hogy még a 30-as évek végén néhány katolikus pap felszólalt ellene,akiket persze azonnal Kz-lágerba küldtek,és Hitler úgy megharagudott hogy az összes katolikus papot el akarta vitetni.A tanácsadói állították le hogy így az ország déli katolikus részét magára fogja haragítani.

kardio1 2015.01.05. 08:46:03

@Philosoraptor: Na ez az: feltételezések szerint. Akkor a koràbbi definciod szerint ez is csak egy konteo :) Egyébként én is utànaolvastam most ennek, amennyire én làttam, nem volt egyértelmûen igazolhato, azaz ez egy feltételezés, ahogy mondod.

kardio1 2015.01.05. 08:50:29

@Muscari: Miért nem üldözik az 1915-ös törökorszàgi örmény genocidium felelôseit, azok leszàrmazottait? Miért lehet ez utobbi népirtàst tagadni? Es ez csak egy a sok népirtàs közül.A holokausztot különleges helyzetbe emelték, és miutàn ez nehezen magyaràzhato, ez a tény tàptalajul szolgàl a zsido összeesküvés elméleteknek. Izrael àllam esetében arra gondoltam, hogy a holokauszt ota lehet mindig antiszemitizmust kiàltva minden Izrael àllam politikàjàt érintô biràlatot.elutasitani.

kardio1 2015.01.05. 08:51:17

@tanato: Azért a szökni probàlokat, làzadokat lelôtték...

kardio1 2015.01.05. 08:53:23

@tanato: A fajelméletet illetôen érdekes, hogy ezt eredetileg egy francia talàlta ki, aki a németeket nem a legtisztàbb, legnemesebb àrja fajnak, hanem alsobb rendû, kelta-germàn keveréknépnek tartotta...

tanato 2015.01.05. 09:15:50

@kardio1: Persze ott is volt népirtás ha nem is származási hanem politikai alapon.A Holocaust nekünk azért különleges mert 600 ezer állampolgárunk veszett oda.Nyilván az örményeknek meg a sajátjuk a legfontosabb.Egyébként vastagon befolyásolta az örmény népirtás Hitleréket is,nevezetesen azt gondolták,le is írták,hogy az örmények elleni népirtást nem követte retorzió a gyilkosokra nézve,ezért ők is meg fogják úszni büntetlenül.

tanato 2015.01.05. 09:16:44

@kardio1: Na ezt nem tudtam,a francia vonalat.

2015.01.05. 10:53:24

@Mr Long (UK): Értem. Pont a gyereked jövője miatt kell jól meggondolnod, hogy tényleg jó lesz-e az neki, hogy Mo.-n nő fel. Gondolom, itthon lenne segítségetek, ha el kell hozni oviból v. iskolából, és a többi. Nem tudom, hogy gyerekeknél hogyan működik az identitás ilyen helyzetben, logikusnak tűnik számomra, hogy azt fogja felvenni, ahol felnevelkedik. Ami szerintem hátrányosan érintené itthon, hogy nem úgy beszélné az angolt, mint kint. Talán a kinti egyetemmel is jobban járna, már ha ilyen irányú elképzelései lesznek. Nálatok meg ugye nagyon drága a bölcsőde meg az óvoda. Nem egyszerű a szitu.

2015.01.05. 10:55:23

@tanato: Ezt a könyvet is akkor el kell olvasnom, sohasem lehet tudni eleget ebben a témában (sem).

2015.01.05. 11:00:14

@kardio1: Nagyon nehéz bizonyítani, amit meg nem csodálok.... Ez baromira kínosan érinti a Vatikánt és az egyház megítélését. Persze, hogy mélyen hallgatnak róla. Előbb v. utóbb minden hazugságra fény derül, erről a témáról is minden ki fog derülni, csak idő kérdése. Mint ahogy kiderült, hogy a svájci bankárok együttműködtek a nácikkal, akik a leölt zsidók aranyát adták át megőrzésre, vagy éppen a svájciak vettek keményvalutát, ami elengedhetetlen volt a háború folytatásához.

kardio1 2015.01.05. 13:04:44

@tanato: Nerm is azt nehezményezem, hogy Magyarorszàgon fontos a téma a magyarorszàgi zsidosàg sorsa, hanem hogya magyarnàl sokkal nagyobb léptékkel mérve, a nyugati vilàgban mindenhol ez az egy népirtàs lett A NEPIRTAS, amihez semelyik màs népirtàst sem lehet hasonlitani. Vajon miért?

kardio1 2015.01.05. 13:07:47

@Philosoraptor: Làtod, az ember személyes véleménye milyen sokat szàmit? Ahogy làtom, a Vatikàn hàborù alatti szerepvàllalàsàt negativan itéled meg, és nem baj, hogy nincs rà minden kétséget kizàro bizonyiték. Màs meg abban hisz, hogy az 51. körzet az UFO-kkal hozhato kapcsolatba. Az egyik konteo, a màsik tény. Na de melyik konteo és melyik tény? :)

2015.01.05. 13:25:41

@kardio1: doki, ertelmes emberkent nehez elhinni, hogy tenyleg nem latod a kulonbseget.
Nyugati kultura, 20 szazad, egy kulturneptol, olyan irtast csinalt, amely rengeteg orszagot erintett. Jo nagy szammal.
oroszokat nem szoktak Nyugaton kulturnepnek tekinteni. Az is egy jol elhatarolt helyen volt. A Shoa meg teljes Europaban es meg Azsiaban is.
Ormeny nepirtas, amelyet a zsidok nem neznek kisebb rendunek, az hany orszagot erintett?

Az izraeli politikarol meg annyit, hogy nem dobaljak a Shoat, mint indokot. Egyszeruen nem erdekli Izraelt, hogy a Svedek vagy a Britek vagy barki mas mit szolnak ahhoz, ami ott van. Ugy vannak vele (szerintem), hogy egyszer mar vartunk a vilagra, kosz most nem. Azt csinaljuk, ami szerintunk a sajat allampolgarainknak jo. Es miutan ez politika, termeszetesen minden izraelinek mas errol a velemenye. Badarsag lenne azt hinni, hogy ezzel 15millio zsido Izraelben es azon kivul egyetert

2015.01.05. 13:32:13

@kardio1: Persze, hogy számít. Csak az a nem mindegy, hogy mennyi valóságalapja van az adott sztorinak. Az 51-es körzetre sok mindent rá lehet fogni, mert halandó nem jut be, aki meg ott dolgozik, az meg nem beszélhet róla. Ennyire egyszerű a helyzet.

kardio1 2015.01.05. 13:33:33

@charlieharper: Tényleg nem làtom. Azon nem csodàlkozom, hogy te igen, hisz közvetlenül érintve vagy. A hàborù alatti zsido népirtàs is egy "orszàghoz" köthetô, hisz gyakorlatilag egész Europa német uralom alatt volt.
Ami pedig a mai Izraelt érinti, szerintem nyilvàn érdekük összemosni az antiszemitizmust és az anticionizmust. Hisz az utobbi esetben az àllamot biràlod, ami nem tilos, az elôbbiben pedig rasszista vagy, ami nem megengedett.

kardio1 2015.01.05. 13:35:12

@Philosoraptor: Pont ez az, hogy a "valosàgalapot" mindenki maga értelmezi. Még mielôtt megkérdeznéd, nemigen hiszek az 51. körzet sztorijàban :)

2015.01.05. 13:50:20

@kardio1: Szerintem annak nagyobb a valószínűsége, hogy a nácik kihasználták a Vatikán által adott lehetőségeket, minthogy az amerikaiak az 51-es körzetben boncolnak földönkívülieket. :D

2015.01.05. 13:53:42

@kardio1: megprobalom mas szemszogbol hatha igy atmegy. Szovsl miert is pont erre utalnak a mai napig, mint a "nepirtas"...
1. Kulturnep, nyugati, koveti el a 20 szazadban. A torokok kulturnep, nyugati kereszteny ertekrenddel? Vagy Rwanda nyugati kulturnepnek szamit? Oroszorszag annak szamit?
2. Impact: hany orszagot erintett a shoa? A teljesseg igenye nelkul; holland, litvan, francia, lengyel, szlovak, roman, magyar, olasz, orosz, alban (ott mindenkit bujtattak, senkit nem vittek el, de erintve voltak), stb.
Akkor most sorold fel emelle hany orszagbol szedtek szisztematikusan ossze a torokok az ormenyeket. Vagy a houtouk a tutsikat
Ismetlem, itt nem arrol van szo, hogy egyik tobb, mint a masik. Hanem az atfogo szisztematikussag, sok nepet erinto irtas. Ezert szoktak felhozni, mint a nepirtas fogalmat, nameg azert, mert egy kultur kereszteny neptol a 20 szazadban nem ezt varod. Afrikaban peldaul Rwandat hozzak fel peldanak a nepirtasra.

2015.01.05. 13:57:52

@kardio1: mutatsz nekem mondjuk az utobbi 3-4 evbol hivatlos beszedet Izrael reszerol, arrol, hogy a palesztinokra a Scud raketat a holokauszt miatt inditottak/ vagy azzal takaroztak? Mert en egy ilyet nem tudok

kardio1 2015.01.05. 15:17:16

@Philosoraptor: Szerinted igen. Szerintem meg egyik sem valos. Ez nem zàrja ki, hogy neked legyen igazad, meg azt sem, hogy egyikünknek se. Ezért mondtam, hogy mindez relativ. Az adott személytôl függ, hogy szàmàra valami tény vagy hiteltelen feltételezés lesz. Nyilvàn van fokozatbeli eltérés aszerint, hogy mit mennyien hisznek el, azaz minek nagyobb az elfogadott valoszinûsége. Ettôl még szubjektiv.

kardio1 2015.01.05. 15:28:00

@charlieharper: Ne gondold, hogy nem értettem, amit az elôbb mondtàl. Csak màsképp làtjuk: szerintem egy orszàg, a Német Birodalom hajtott végre tömegmészàrlàst egy màsik, a zsido népen. Vagy, ha ez utobbi nem nép, nem volt indoka Izrael létrehozàsànak. Akkoriban a németek egész Europàt uraltàk. Ez olyan, mintha az örmény népirtàsra visszatérve azt mondanàm, hogy nem egy orszàgban történt, mivel az érintett területek egy része ma Sziria. de nem mondom. Akkor és ott a törökök voltak a felelôsek.
A màsikra meg: szerinted kimondhatnàm, hogy Izrael rasszista politikàt folytat, anélkül, hogy antiszemitànak lennék iziben bélyegezve? Ott demokràcia van, de amolyan ogörög-féle.
A nézôpontunk abban nem különbözik, hogy én is szörnyûnek tartom, ami a zsidokkal történt Hitler alatt, de nem tartom egyedinek. A 20. szàzad sajnos megmutatta, hogy az emberek mennyire ki tudnak vetkôzni önmagukbol :(

2015.01.05. 16:03:24

@kardio1: Szerintem a józan paraszti ész és a racionalitás segíthet. Persze nem mindenki van ezeknek az alapvető tulajdonságoknak a birtokában, és vevők a nagy összeesküvés elméletekre.

Quercus a favágó 2015.01.05. 16:43:54

@kardio1:

A népirtáshoz már a XX. sz. közepén sem kelletek nemzetek. Elég volt egy pár ember is.

www.youtube.com/watch?v=qQpI0BqXKzg

Mindettől függetlenül, még egyszer és utoljára: Amit a nácik elkövettek a zsidóság ellen, arra NINCS MENTSÉG.

kardio1 2015.01.05. 17:32:38

@Philosoraptor: Ez igaz!
@QUERCUS: Szerintem is szörnyû volt, amit tettek. De mit értesz azalatt, hogy nincs mentség? Hogy nincs értelmes, elfogadhato magyaràzat, miért tették? Vagy hogy nincs megbocsàtàs?
Ha az elôbbi, akkor egyetértek veled. Ha az utobbi, akkor nem teljesen. Ha megbànàs van, akkor megbocsàtàs is kell(ene) legyen.

tanato 2015.01.05. 17:38:13

@kardio1: Az iparszerűsége, a rendkívül nagy volumene a szisztematikussága miatt emelkedik ki a többi népirtás közül.Na meg Magyarország nagyfokú érintettsége miatt.

tanato 2015.01.05. 17:42:15

@kardio1: Gyilkosnak megbocsájtani?Ha a saját családodat kiirtja?Nem hiszem és ehhez nem kell holokauszt.Nyilván az utódok nem bűnösek,azokon nem lehet elverni a port.Na de maguk a gyilkosok?nemzetközi bíróság elé kell állítani minden etnikai tisztogatásban résztvevő felelőst.Ezt a hágai bíróság meg is próbálta a délszláv háború után.

kardio1 2015.01.05. 18:08:42

@tanato: Ha a gyilkos megbànja, amit tett, meg kellene neki bocsàtani. Ez persze azt is jelentené, hogy vàllalja is a tette következményeit. Nem tudom, olvastad-e màr a halàlraitéltek utolso szavait a kivégzés elôtt (pl. a texasiaknàl ez olvashato az interneten, az elkövetett bûn leiràsàval együtt. A legtöbbjük ôszintén megbànta, amit tett (nyilvàn nem mindenki), és bocsànatot kér az àldozat csalàdjàtol, Istenhez, vagy ritkàbban Allahhoz fordul. Többször gondolkoztam màr rajta, hogy a halàlbüntetést miért "engedi" Isten, és arra jutottam, hogy ez sokaknàl (legalàbbis a fenti példa szerint) lehetôséget ad az Istenhez fordulàsra. ez mindig egy nehéz téma. àsrészt pl. Irànban, ha az àldozat csalàdja kijelenti, hogy megbocsàt, a kivégzést le kell àllitani. Olvastam néhàny honapja egy ilyen esetet, ahol a hohérok probàltàk ùjraéleszteni a frissen felakasztottat, mert az àldozat anyja megbocsàtott.

Egyetértek, a hàborùs bûnösok leszàrmazottai nem bûnösök. De azért biztosan te is ismered a bûnös nemzet kifejezést, mellyel a németeket és a magyarokat is illették...

tanato 2015.01.05. 18:13:28

@kardio1: A család esetleg megbocsájthat de az igazságszolgáltatás nem,az nem arra van kitalálva.A bűnös nemzet megint helytelen,nincs olyan csak a bűncselekményekben résztvevő bűnösök.Meg bűnös város amit Horthy mondott a bevonulásakor.

tanato 2015.01.05. 18:14:32

@diggerdriver: Háát,a zsúfolt vagonok befutottak a táborokba,de kifelé már vajmi kevesen jöttek ki élve.Ez biz iparszerűség.

tanato 2015.01.05. 18:15:07

@diggerdriver: Háát,a zsúfolt vagonok befutottak a táborokba,de kifelé már vajmi kevesen jöttek ki élve.Ez biz iparszerűség.

kardio1 2015.01.05. 18:24:54

@tanato: En sem az igazsàgszolgàltatàsrol beszéltem a bûnök megbocsàtàsàval kapcsolatban.

kardio1 2015.01.05. 18:27:43

@QUERCUS: Egyetértek. Bàr amilyen bàtrak vagyunk igy békeidôben, simàn mondjuk, hogy az egyszerû emberek, közkatonàk, a parancsok végrehajtoi miért nem làzadtak fel, tagadtàk meg a parancsot. Akkoriban kevesen voltak ilyenek, ma szerintem még kevesebb ilyen ember lenne.

tanato 2015.01.05. 19:00:11

@QUERCUS: Ez helytelen a leszármazott nem felelős a szülő bűnéért.Viszont a zsidóság elleni ellenszenv legfőbb oka errefelé/nyilván a Szentföldön más miatt/sajnos a kiújuló újfasiszta eszmerendszer ami a több száz éves összeesküvés elméleten alapul.Ráadásul Mo.-on még ráhajaz hogy több ellenszenves politikai figura/Kun Béla,RÁkosi Mátyás,Szamuely Tibor,a rákosista AVH több szadista vezetője,zsidó származásúak voltak./

Furos 2015.01.05. 19:52:30

@tanato: Te nem Tableno vagy. Hulyeskedik a blogmotor?
Az mennyivel eletszerubb,hogy kivagsz egy erdot es eltuzeled az egeszet 1 cserepkalyhaban egy tel folyaman?

tanato 2015.01.05. 20:00:32

@Furos: Én tanato vagyok és azoknak hiszek akik ott voltak abban az időben.Ott 6 millió ember köddé vált/illetve füstté/.Ez tagadhatatlan.

2015.01.05. 20:24:07

@kardio1: A megbánás nem hozza vissza a halottakat. Ezért is szokták vitatni a halálbüntetés vs. életfogytig közötti különbséget.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.05. 20:29:09

@tanato:
Nem hiszem.
A zsidóság elleni ellenszenvnek semmi köze személyekhez.
A rossz gazdasági helyzet és az ebből fakadó bűnbakkeresés az oka.
A szentháromság:
A zsidók(bankok), az EU és az usákok.
A világ minden bajáért ők a felelősek. Ezt kajálják a tömegek.
Gondolj bele hogy a Kádár rendszerben gyakorlatilag nem volt antiszemitizmus.

2015.01.05. 20:30:38

@QUERCUS: Dehogy ölték meg mind a 6 milliót gázkamrában. Ez teljesen képtelenségnek tűnik, figyelembe véve, hogy milyen hatásfokkal tudtak "üzemelni" a létesítmények.

Nyilván sokuk meghalt különböző betegségekben, a kőkemény fizikai munka miatti végkimerülésben (ott helyben ki is végezték őket). Aztán az is megesett, hogy egy nagy tömegsírba lőtték a szerencsétleneket, aztán elégették őket. Ezeket mind túlélők könyveiben olvastam.

Határátkelő 2015.01.05. 20:34:56

Azt szeretném kérni, hogy ezt a beszélgetést most már inkább privátban, vagy másik blogon folytassátok. Szerintem semmi köze a poszthoz (már régóta), miközben egy olyan téma, amely megkövetelné, hogy folyamatosan kövessem a beszélgetést, amire nincs kapacitásom.

Ezért minden kommentet, ami ezután ebben a témában itt keletkezik, tartalomtól függetlenül kimoderálok.

Köszönöm.

2015.01.05. 20:34:56

@diggerdriver: A Kádár érában (kitalálhatom? :D) az imperialisták voltak a gonoszok. (?)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.05. 20:41:43

Ok.
Ha valaki folytatni akarja akkor a blogom "Békében" című posztjában folytathatjuk

kardio1 2015.01.05. 22:07:06

@Philosoraptor: Nem, valoban nem. De ha esetleg valakit kivégeznek àrtatlanul, az ugyaolyan helytelen. A szemet szemért, fogat fogért az Oszövetség vilàga, nem a kereszténységé.

kardio1 2015.01.05. 22:10:19

@Határátkelő: Szerintem nem kellene folyamatosan követned a beszélgetést, itt értelmes emberek beszélgetnek. Attol félsz, hogy valami nem lenne politikailag korrekt? Sajnàlom a döntésedet, de végülis ez a te blogod, jogod van természetesen arra, amire kéred az itt hommentelôket.

tanato 2015.01.05. 22:32:45

Oké,kicsit tényleg elkanyarodtunk a cikk témájától.

2015.01.06. 00:22:44

@kardio1: Teljesen jogos felvetés az adófizetők részéről, hogy miért fizesse az elkövetkező pár évtizedben a gyilkosok ellátását. Ő már lemondott akkor az élethez való "jogáról", amikor elvette valaki másét. A gyilkosok kivégzése nem hozza vissza a megölt személyt, ahogy nem fog adni semmilyen kellemesen jó érzést a megölt családtagjainak sem. Valószínűleg a halálbüntetés sem csökkentené a gyilkosságokat. A probléma ott van, hogyha meg is ölök valakit, max. kapok életfogytig, legalábbis pl. Mo.-n. Amerikában se sok államban van már kivégzés. Azt mondják, hogy a börtön maga a pokol egy olyan embernek, aki szabad volt. Rohadjon ott élete végéig, tulajdonképpen ez a "büntetése". De pénzügyi oldalról igen is megkérdőjelezhető, hogy megéri-e őket eltartani. És meglepő módon ez nemcsak Amerikára igaz, hanem pl. Mo.-ra is.

kardio1 2015.01.06. 12:16:37

@Philosoraptor: Több problémàs pont van az érvelésedben. Egyrészt az, aki màst megöl, nem mond le ettôl még a sajàt életérôl. Màsrészt ha tisztàn anyagi szempontbol nézed, érdemes egy kicsit mélyebben beletekintened az errôl szolo irodalomba, mert a halàlbüntetés költsége összemérhetô a tartos börtönbüntetésével, nem olcsobb kivégezni valakit, mint életfogytiglanra itélni. Tudniilik a jogi procedura igen hosszù és költséges, az elitéltek, legalàbbis Amerikàban (a példàim hangsùlyozottan nem Irànbol, Kinàbol vagy Szaùd-Aràbiàbol valok) az elitéltek sokszor 10-20 évet töltenek a halàlsoron a kivégzés elôtt.
A màsik bajom moràlis a halàlbüntetéssel, de ezt màr emlitettem: az elkövetô nem veheti el màs életét, de büntetésként halàlra lehet itélni? Mennyivel vagyunk különbek nàla? Arrol nem is beszélve, hogy téves itélet esetén nem hozhatod vissza az elitéltet az életbe.

2015.01.06. 18:31:07

Kellene már valami normális blog, ahol az úgynevezett "kényes" dolgokról is lehetne társalogni. A Határátkelő szép lassan átment a vicc kategóriába.

Határátkelő 2015.01.06. 18:32:52

@djcs: Szerintem senki nem akadályoz meg benne. Kicsit ugyan melós, de csinálj blogot nyugodtan.

2015.01.06. 20:55:22

@kardio1: Nincsen értéke az emberi életnek. Ezt pont neked kellene tudnod, aki mindig felhozza, hogy milyen állatok tudnak lenni az emberek... Ha megölnék a családtagomat, nem vigasztalna a tudat, hogy élete végéig börtönben fog rohadni a tettes. Talán a halála egy kis elégtételt adna, de az sem hozná vissza az életbe a rokonomat. Aki megöl egy másik embert, az nem való a társadalomba, és igen is lemond a normális élet jogáról. Megvallom őszintén, én nem etetném őket. Ezek nem emberek.

kardio1 2015.01.06. 22:31:36

@Philosoraptor: Meglep, hogy ilyennek ismertél meg. Jobban odafigyelek ezentùl, hogy ne legyek negativ màsokrol irva.
Ami a halàlbüntetésrôl alkotott vékeményedet illeti, eléggé eltérô az enyémtôl. Mit szolnàl hozzà, ha, miutàn te esetleg egy szerettedet védve, megölnél egy embert. nem elôre megfontoltan, hidegvérrel. Akkor teràd is vonatkozna, amit irtàl, hogy aki megöl egy màsik embert, az nem valo a tàrsadalomba és lemond a normàlis élet jogàrol? Vagy az azért màs? :)

2015.01.07. 06:19:09

@kardio1: Az önvédelem (mint a neve is mutatja), valaminek v. valakinek a megvédéséről szól. Azért elég furcsa ezt összemosni olyasmivel, amikor valaki bemegy egy moziba, és lelő pár ártatlan embert.

kardio1 2015.01.07. 08:13:22

@Philosoraptor: En nem mosok össze semmit. Csak szo szerint vettem, amit irtàl azokrol, akik megölnek egy màsik embert. Semmilyen enyhitô körülménytôl nem tetted függôvé abban a kommentedben az emberölés megitélését. Az önvédelem pedig, mint a neve is mutatja, önmagad megvédésérôl szol. Es még ez utobbi esetben sem kerülnéd el a birosàg elé àllitàst, és a biron mùlna, hogy itéli meg a védekezésedet. Mindenesetre most màr te is làtod, nem ilyen fekete vagy fehér a dolog.

2015.01.07. 20:58:51

@kardio1: Szuper, hogy te mindig mindenről felvilágosítasz. :)

kardio1 2015.01.07. 23:35:51

@Philosoraptor: Ne érts félre, nem àll szàndékomban. Egyébként csak Akkor vilàgositanàlak fel azzal, hogy nem simàn feket vagy fehér valami, ha azt gondoltad volna eredetileg, hogy fekete. Ha fehérnek gondoltad volna eredetileg, akkor "lesötétitettelek". :)) Na abbahagyom, késô van...

2015.01.10. 23:30:35

@kardio1: "Szerintem nem kellene folyamatosan követned a beszélgetést, itt értelmes emberek beszélgetnek"
Te és még mások biztosan értelmesek, de nem mindenki, csak hogy ne általánosítsunk.

2015.01.10. 23:38:24

@diggerdriver: "A depresszió nem betegség. "
És ezzel a mondatoddal rengeteg orvost és szakembert semmibe veszel, szakmai tudásukat zérónak tekinted. Te, aki nem értesz hozzá. Persze neked ezt is lehet. A betegekről már nem is beszélek, hány embert sértesz meg.

2015.01.10. 23:40:59

@Határátkelő: Köszönöm a magam nevében, már nagyon vártam ezt hogy befejeztesd a témát, bár nem mindenki vett részt benne megfelelő hozzáállással. A valóban értelmes megjegyzéseket én is olvastam volna még.

2015.01.10. 23:47:56

@diggerdriver: "Azért mert műszaki ember vagyok és összefüggéseiben látom a folyamatot."
Azért műszaki és műszaki emberek között is vannak különbségek. Én pont azt látom hogy nem látod az összefüggéseket. Túl nagy az arcod, vagy az önbizalmad.

kardio1 2015.01.10. 23:54:10

@Turchi: Digger minden témàrol tud nyilatkozni és az igazsàgot elmondani. :)

2015.01.10. 23:58:05

@kardio1: Köszönöm a megerősítést :-)

kardio1 2015.01.11. 00:02:21

@Turchi: Nehéz az embernek felismerni néha (sokszor?), hogy hol vannak a hatàrai.

2015.01.11. 00:58:37

@kardio1: Hm, jár még ide egy ember, aki ugyanerre képes. Úgy hívják, hogy ...... :)

kardio1 2015.01.11. 01:13:58

@Philosoraptor: Ha ràm gondolsz, ne csak célozgass! :) Természetesen én sem vagyok mentes ilyesfajta hibàtol. de én legalàbb el is ismerem. Idàig se jut el mindenki.

kardio1 2015.01.11. 01:15:00

@kardio1: Ja és még valami. En nem értek miinden témàhoz, azt meg végképp nem àllitom, hogy nàlam van a bölcsek köve.

2015.01.11. 10:46:28

@kardio1: Maxval, a birkaember...

tsabus UAE 2015.01.11. 16:18:39

Mit tanultam Angliától?
Megtanultam, hogy:
*az ember egyedül is tud fegyelmezetten sorban állni
*ahhoz, hogy jogosítványod legyen, nem kell vezetni tudni, elég csak óvatosnak lenni
*a rövidnadrág-papucs viseléséhez sosem lehet elég hideg
*ha a nap süt, az azt jelenti nyár van
*az eső nem jelent semmit
*az ingyenes házhozszállítás £20-ba kerül
*nincsen olyan ünnep, ami nem elég jó ok egy tüzijátékra
*a sütemény külleme fordítottan arányos az ízével (javaslom mindig a legrondábbat választani)
*ha elrabolnak és felébredsz egy vastag (padló)szőnyeggel borított cellában/elhagyott gyárépületben/erdei kunyhóban - Angliában vagy
*több fajta krumplit esznek, mint egész Európa együttvéve
*akkora levelek nőnek a fákon, hogy leárnyékolják a műholdas tévét
*egymás akcentusát nem értik - az enyémet igen
*szeretnek inni - nem csak teát
*a Stonehenge csak egy rakás kő a birkalegelő közepén
*a virágminta sosem megy ki a divatból
*Anglia nem Európa. Anglia egy sziget
*ha jól mennek a dolgok, senki sem tudja ki a polgármester
*a buszsofőrök a legkedvesebb emberek a világon...a pénztárosok követik őket
*ha egy kutya ugat, tuti bevándorló
*az ölelkezést itt találták ki....a jótékonykodást is...meg a szarkazmust
*nem lehet elég rossz a hangod, hogy ne énekelj, a mozgásod ahhoz, hogy ne táncolj, stb.
*a Karácsony egy közvetlenül az Újévet követő Húsvétra virradó Valentin nap utáni nyári fesztiválok halloweeni átvezetésével kezdődő ünnepkör :)))
*a fogfájásnál egy rosszabb dolog van...az angol fogorvos
*a paracetamol a XXI. század csodaszere (!)
*aki a focit nem szereti, egyéb aljasságokra is képes
*a pizsama, pongyola és házitutyi bőven elég öltözék a sarki bolthoz, ugyanúgy mint a bevásárlóközponthoz
*a gumicsizma nem divat kérdése
*a körforgalom alapszabálya, hogy mindenki áll és néz - jo hosszan
*ha nyomógombos gyalogátkelőhözérsz, a legjobb taktika, ha megnyomod a gombot, majd átmész a piroson
*nem Dél-Amerika a szappanoperák hazája
*a motorozás, az extrém sportok, a sportautók, hajók és lakóautók a nyugdíjasok kiváltságai - arra várnod kell, míg elég öreg leszel hozzá
*ami nem fér a lakásba, nyugodtan hajigáld ki az udvarra
*a hétvége nem főzésre való. Vegyél fánkot, vagy halat krumplival és nézegesd a tengert
*ha esik az eső, menj vásárolni
*nincsen az ismeretségnek olyan kezdetleges szintje, melyen ne lehetne az időjárásról minimum 10 percet értekezni
*az anarchia netovábbja: "Nem kérek teát."

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.23. 09:17:10

@tildy[UK]: kemenyen hajtani... igen ez alap. De nem art esszel csinalni. Egy 3 shiftes gyari melot le lehet cserelni 40 oras munkahetre irodaban. Plusz azert valljuk be el kel egy adag szerencse is az eletben... de, senki ne varja a sultgalambot, menjen es nyomja. A siker recepje :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása