oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 28. 06:47,  Otthonszülés Angliában 401 komment

2014. december 28. 06:47 Határátkelő

Otthonszülés Angliában

Igen változatosra sikeredett az év utolsó blogajánlója, merem remélni, hogy tetszeni fognak a posztok, melyek között akad otthonszülés Angliában, egy kis gasztronómia és egy orángutánkaland Kalimantánon.

cim_baba.jpg

Kezdjük sorrendben H.Zs. történetével, amely valamikor akkor kezdődött, amikor némi töprengés után férje szülővárosába, Liverpoolba költöztek Magyarországról, mert a második kislány születése után szerettek volna még egy gyereket, és úgy gondolták, jobb lesz, ha ó már Nagy-Britanniában születik meg – otthon.

„A babánk, épp úgy mint a nővérkéi, azonnal megfogant, és én egy barátnőm javaslatára nem a háziorvost kerestem meg, hanem a One to One Midwivest, egy fantasztikus, tb. által finanszírozott független bábacsapatot. Akkor még nem is sejtettem, micsoda szerencsém van, hogy pont Észak-nyugat Angliába költöztünk, ahol jelenleg ez a szolgáltatás elérhető!

A honlapjukon jelentkeztem, és pár nap múlva kaptam egy SMS-t a számomra kijelölt bábától, aki nemcsak szuper jó fej volt, hanem mint később kiderült, a legtapasztaltabb a csapatban.

A One to One Midwives azt a szolgáltatást adja, ami, azt hiszem, minden otthonszülőnek az álma: minden vizsgálat az otthonomban történik, beleértve a vérvételt és a szülés körüli CTG-t, csak az általuk javasolt két ultrahangra kellett elmennem egy rendelőbe. És bármilyen vizsgáltra lehet egyszerűen nemet mondani. Ez, ami nekik a normális, nekem még azóta is a mennyei luxusnak tűnik… Mindezt ingyen, hiszen az angol tb., az NHS fizeti.

Komolyan a sírás kerülget, hogy Magyarország, ahol több mint tíz évig fizettem az adót és a tb-járulékot, háromszor kifizetteti velem a szülést (tb., magánorvos, bába), és kilenc hónapig vegzál, míg Angliában, ahol egy petákot sem tettem a közösbe, ingyen kapom mindezt, ezerszer jobban, háborítatlanul. (...)

Cheryl, a bábám, az első látogatásra hozott nekem egy nagy mappát, ebbe egyrészt feljegyezte, hogy mikor mi történik, másrészt tele volt szüléssel, várandósággal és szoptatással kapcsolatos információval. És persze beszélgettünk, hogy megismerjük egymást és a két ország rendszerét. (...)

Csodálkozva hallgattam, hogy végre lesz egy normális várandósságom, amikor nem kell órákat táboroznom két kisgyerekkel a nőgyógyász rendelőjében, hogy általam utált és felesleges vizsgálatokat végezzen a szokás kedvéért, paráztassanak ilyen-olyan betegségekkel és komplikációkkal, és ezért még fizessek is, aztán reggel hétre menjek szintén álmos kisgyerekkel a kórház alagsorába vérvételre a szintén álmos és fölöttébb mogorva nővérekhez.

Nem kell magyaráznom, hogy miért nem kérek értelmetlen vizsgálatokat, és miért nem akarok még a védőnőhöz is eljárni, hogy ráállítson egy mérlegre, és pocsékoljuk egymás idejét. (...)

A házi vizitekben talán a legjobb az volt, hogy a két kislányunk aktívan részt vett: természetesen Cheryl nekik is megmérte a vérnyomásukat és dopplerrel meghallgatta a pocakjukat. A hatéves kislányom most már többet tud a várandósságról és a szülésről, mint egy átlagos első szülő anyuka. (...)

Itt északon nagyon kedvesek és közvetlenek az emberek, és minden járókelő kérdezte, hogy mikor szülök, és amikor feleltem, hogy nem tudom, már kellett volna, akkor kedvesen azt mondták, hogy „majd jön, amikor itt az ideje”.

Megmondom, nekem már nagyon furcsa volt ez a nyugalom, otthon egy hét túlhordás után már nagyon kellett ügyeskednem, kikerülni az orvost, védőnőt, hogy békén hagyjanak, CTG-re járni stb. Itt meg tényleg csak babavárás volt. (...)

Összefoglalva

- Egy normális várandósság és szülés alatt nem találkozunk orvossal.
- Az otthonszülés a tb. által támogatott és javasolt.
- A terhességet az anya állapítja meg, a bába vagy a háziorvos meg elhiszi neki, mert itt bíznak az emberben, és felnőttként kezelik.
- Bármelyik vizsgálatot el lehet utasítani.
- Nincs hüvelyi vizsgálat egyáltalán, nincs AFP, nincs Streptococcus-szűrés.
- A várandósság alatt és a baba egyéves születésnapjáig az anya jogosult ingyenes gyógyszerekre, fogászati ellátásra és utazás-költségtérítésre, az erre jogosító kártyát automatikusan küldik. (A gyerekeknek minden gyógyszer ingyenes.)
- Az újszülöttet egy bába vizsgálja meg, és ha minden rendben van, a hathetes státuszvizsgálaton látja a körzeti orvos.
- A babát 30 napon belül kell elnevezni.
- A babáról szóló leveleket (orvosi értesítő, védőnői levél) úgy címzik, hogy a szülő neve Baba pl. „Kovács Baba”, amíg nem kerül be a neve a rendszerbe.
- Otthon született baba anyakönyvezése egyszerű.
- Noha a szoptatás itt nem gyakori, a szaksegítség és a korszerű támogatás megvan.
- A védőnőknél van ingyenes babamasszázs, mondókázós foglalkozás, játszószoba.
- A védőnői szolgáltatást egyszerűen le lehet mondani, ha valaki nem kívánja, és szabad orvosválasztás van, és az ember a választott orvosi rendelő védőnőihez tartozik.”

Természetesen a teljes történet jóval hosszabb és részletesebb, aki kíváncsi rá, az ide kattintva olvashatja el.

Az angol gyomor titkai

Maradjunk még egy kicsit a briteknél, de egy teljesen más téma, méghozzá a gasztronómia következik. Miként a London Budapest metro blog írja (és én mélységesen egyetértek vele), sztereotípia, hogy az angol kaja pocsék, de ha átprogramozzunk az agyunkat, akkor egész jókat lehet enni.

angol_sajtok.jpg

Szóval mit egyen az idetévedt éhes ember? Vegyen sajtot, azok a maguk parasztias módján a legfinomabbak a világon, ezt kapja az ember, ha esős az idő, sarjad a zöld gyep, a tehén önjáró-legelő, a tejet meg Mclain gazda hagyta megposhadni, mert a csapszék alá itta magát. Inkább kemény, reszelős sajtok, nem az a büdi, elcsurranó, túlérett franciás.

Az English Cheese Board kb. 700 különböző sajtot tart számon, de ez is olyan, mint nálunk a pálinka: van hivatalos, meg a házi kísérletek megannyi változata. Hogy ez utóbbiakat ne lehessen becsapós névvel futtatni a piacon, egyes sajtfajtákat általában földrajzi eredetükre és különleges előállításukra utalva védelem alá helyeztek, nehogy aztán ocó-pici csedárok (Che Dhar, argentin tehenész most sírhat) lepjék el a boltokat. (...)

Épp, mint egy joviális vidéki ír, a híres vajuk is kenyérre kenhető. Aki kóstolta a hagyományos ír vajat, az nem rámázik egy ideig. A Tesco value (=budget, gazdaságos) vajak 1 font alatt vannak, vehetünk sózottat vagy normálisat. Be ne dőljünk a spread feliratnak, ez a vaj és növényi olaj keveréke, ízre meg nem mondanánk, hogy fúj-margarin-kőolajszármazék: van például egy márka, ez neki a neve: I can't believe it's not Butter! (Nem hiszem el, hogy ez nem vaj). Nem fordul ki az ember szájából.

A joghurtok? Szeretik őket, van sokféle, de inkább a kanalazós édesség kategóriába tendálnak. Sztár a Greek-style yogurt, asszem már Pesten is lehet kapni görög joghurt néven, jó helyezése a magas fehérje- és alacsony zsírtartalmának köszönhető, sűrűbb, mint a hagyományos típus. (...)

Mi van még? Aki már próbált angol weblapról receptet sütni, a mértékegység átváltogatása után még a számunkra ismeretlen vagy csak kicsiben eltérő alapanyagokkal is meg kell küzdjön.

Mert mi a túró az a cottage cheese? Nem túró, nem is tejfölben úszó túrószemcsék, mégis úgy néz ki. De már lehet otthon is kapni, nem kell bemutatni. Túró nincs, vagyis van, orosz meg lengyel boltokban, összeköthetjük ebédlemozgó sétánkat a kelet-európai nyersanyagok vadászatával.

Tejföl sincs, vagyis van, de az nem tejföl, hanem autentikus angol szóval élve: crème fraîche. (...) A kefirt angol körben csak egy pici, new age réteg ismeri, illetve van néhány nagyáruházban, az eredeti lengyel felirattal.

Megelőzendő, hogy honfitársaim a habverővel harakirizzenek, miután fél órán át verték és verték a helyi kávétejszínt hiába habbá, íme, egy kis tejszín-kisokos frissen bevándoroltaknak: legalacsonyabban a zsírtartalom ranglétrán a half cream áll, 12%, utána jön a single cream, még mindig nem lesz belőle habfelhő, mert csak 18-20%-os. A mi habtejszínünk itt whipping cream, 30% fölött kicsivel és ezzel kvalifikálta magát a cukrászversenyben, majd jön a double cream (48%) és a clotted cream (55-64%!), ezek itt ketten csakis 18 év felett fogyaszthatók, olyan kényeztető hatásuk van. (...)

S végül mindennek az alapja: a tej. Milk. Esténként szép látvány, hogy öltönyös irodakukacok caplatnak haza a közértből a kihagyhatatlan műanyag flakonos tejjel. Itt ugyanis nem papírdobozban van (vagyis van olyan is, de nem az az elterjedtebb), hanem füles plasztik kancsóban.

Hörpölhetünk skimmed (<0.3% zsírtartalom), semi-skimmed (1,5-1,8%), vagy whole/full fat milk (3,5%) verziót, illetve van egy távoli rokon, aki kéjesen mosolygós tejbajuszt csal arcunkra: a Channel Island Milk, 5,5%-os zsírocskával. Vagy imádjuk vagy fosunk tőle. A flakon kupakjának színe árulkodik, mennyire gyalázták meg a teljes értékű tejet (piros-zöld-kék, növekvő sorrendben. Aki pirosat vesz, ihatna csapvizet is kalciumtablettával...).”

Mindez persze csak egy sorozat kezdete, terv szerint végigkísérünk majd minden részt (vagy itt, vagy a Határátkelő oldalon), de aki ennél is részletesebben kíváncsi a tejtermékek világára, az feltétlenül olvassa el a teljes eredeti bejegyzést!

Karácsony orángutánokkal

Kalimantán egy hat magyarországnyi részt lefedő indonéz rész Borneón, ami legalább annyira egzotikus, mint izgalmas felfedezni valókat kínál, még karácsonykor is, miként ez a Zol-Indonézia blog legutóbbi posztjából kiderül.

orangutanok_1.jpg

„Minden Kalimantán Borneó, de nem minden Borneó Kalimantán! Borneót Földünk tüdejének is becézgetik, Amazónia mellett itt találhatunk még érintetlen őserdőket. (...)

És hogy miért töltöttem itt a karácsonyt? Mert eme meghitt ünnepet illik a legközelebbi rokonok társaságában tölteni. Az én kis családom tizensokezer kilométerre van tőlem, meg kellett hát keressem legközelebbi rokonaim Indonéziában. Az orángutánok génállománya pedig 96%-ban megegyezik az emberével: ezt elég szoros rokonságnak ítéltem meg. A kritikusabb olvasók persze felhördülhetnek, hogy az orángutánok nem is emberek! Az indonézek szerint viszont (kis túlzással) igenis azok. (...)

Aki be akar jutni a Tanjung Puting-ba, annak előbb „klotok”-ot (kicsi, motoros lakóhajót) kell bérelni a faluban, kapitányostul, matrózostul, majd keríteni egy guide-ot, aki elkíséri (az indonézeknek nagy mániája ez a guide-téma, és mivel a parkba csak a vízen át visz az út, így nélkülük belógni nem is nagyon lehet) és igény szerint felfogadhatunk egy helybéli nénit is, aki az (adott esetben több napos) hajóút alatt süt-főz ránk. Erősen ajánlott!

Sajnos a Mellbimbó Fok behajózása nem a legolcsóbb indonéz bulik egyike, nekünk erős lokális rápuhítással is bő húszezer forintunkba fájt fejenként a háromnapos hajókázás.

Jóllehet, az árban benne volt Herman, a szuperjóarc guide, Humor Herold, a hajóskapitány (akiről kiderült, hogy az általunk is alaposan megismert Surabaya-Kumai kompjáraton érlelte a fekete humorát, miután vegül – kb 25 évesen és nagyon helyesen – úgy döntött, hogy a hullámsír elől a nemzeti park csendes vizeire nyugdíjazza magát) és Ibu, a Falubéli Szakácsnő is. Így vágtunk neki három álló napig orángutánokat meg hasonló dögöket üldözni az őserdőbe.

Tanjung Puting 400 ezer hektáros területének nagy része – néhány hardcore kutatót leszámítva – földi halandók elől elzárt terület, a parkot a mezei turisták jórészt a Sekonyer folyót és annak különböző leágazásait behajózva "fedezik fel". Hogy ki mit lát, az főleg az évszak, az aktuális csapadékmennyiség, na meg a szerencse függvénye: nekünk például mázlink volt, a park területére érve 5 percen belül kiszúrtuk egymást egy vöröses szőrű orángutánnal, aki ráérősen nyammogott a part mentén valami levélen.

Kicsivel lejjebb ereszkedve pedig személyes kedvenceim, a proboscis majmok üdvözöltek. A „proboscis monkey”-t ősapáink találóan „nagyorrú majom”-ként fordították magyarra. A mókás állatok valóban méretes szaglószervekkel rendelkeznek, hogy ezek az ormányok engem mire emlékeztettek leginkább, azt inkább le se írom. (...)

nagyorru_majom.jpg

A folyami őserdők egyik fő sztárja a krokodil, tőlük a Sekonyer környéke is hemzseg, ezért a parkbéli fürdőzés nemigen ajánlott. Száraz évszakban a krokodilok rendre a parton heverésznek, monszun idején azonban vízszint megemelkedik, és sokkal ritkábban látni őket.

Nekünk volt szerencsénk kiszúrni egyet „akció közben”, és mondhatni, elég félelmetes: a vízben lévő krokodilt igen nehéz megkülönböztetni egy úszó fadarabtól, a bestia természetes álcáját csak a furán élettelennek tetsző, smaragdszerű szemek árulják el valamennyire. A krokodilok nagyon fürgén mozognak a vízben, bele sem merek gondolni, mi lenne a vége, ha versenyt kéne úsznom eggyel.

Hogy mitől „garantált” a találkozás az orángutánokkal? A hajós túrák időről időre meghatározott helyeken kikötnek, ahol tanúi lehetünk az emberszabásúak menetrend szerinti etetésének.

Konkrétan három hely van a folyó mentén (Tanjung Harapan, Camp Lakey és Pondok Tangui), ahonnan hosszabb-rövidebb erdei sétával eljuthatunk a kijelölt etetőhelyekig, ahol minden nap egy meghatározott időpontban az éppen arra liánhintázó majmok belakmározhatnak.

Az orángutánok etetésére azért van szükség, mert sok olyan egyed él itt, akiket bár visszaengedtek már a vadonba, még nem állnak teljesen készen az önfenntartó őserdei életre, és gondjuk támadhat a táplálákszerzéssel (sokan közül az egész korábbi életüket apró ketrecekben fogva tartva töltötték el).”

No, erre a posztra aztán tényleg igaz, hogy csak egy töredékét tudtam itt megidézni, szóval akit egy jó adag karácsonyi falás után érdekelnek az egzotikus kalandok (még ha csak a fotelből is), az ne habozzon kattintani, elolvasni a teljes történetet és megnézni a képeket!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Anglia Nagy-Britannia Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr147014749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2014.12.28. 06:53:13

Na, a szülés kapcsán lesz ma itt haddelhadd... meg az "ingyenessége" kapcsán, persze... Csajok, csak finoman essetek egymásnak, ha lehet, fôleg a sok véleményvezér!

adg 2014.12.28. 07:13:22

Sajnos az elso el fogja homalyositani a masik kettot. A harmadik nagyon megterszett, elobb utobb el fogom olvasni az egeszet.

(Nem biztos, hogy csak vegzalasbol csinaljak a vizsgalatokat Mon, es az sem biztos, hogy ok nelkul "aggodnak" tulhordas eseten. )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.28. 07:21:48

Én nem vagyok nő, de ez az otthonszülés-téma nagyon gáz...Ha bármi komplikáció előjön, hol van több esély arra, hogy csípőböl megoldják?A kórházban, ahol több orvos és bábasszony van egyszerre, műszerekkel, műtővel, sterilitással, vagy egy szerencsétlen, lepukkadt angol bérlakásban, ami egy sötét, alig fűtött penészes luk, (tik írogatjátok ezt, határátkelők, én is csak onnan tudom )stb...Jézus isten, ennyi ésszel szabadlábon...Meg hogy minek a sok "fölösleges" vizsgálat.Bakker, laikusként okosabb akar lenni a fél egészségügynél...Na jó, abba is hagyom, mert csak felb@szom az agyam.

2014.12.28. 07:35:30

Oke, ma nem fogok kommentelni, nyugodtan irjatok le meg sokszor hogy mennyire veszelyes az angol rendszer (meg meg egy csomo masik orszag rendszere) ahol nem turkalnak az anyaban rendszeresen a terhesseg alatt es nem kotelezo korhazban szulni. Azert ha nagyon raertek, a statisztikaknak is utananezhettek, amibol kiderul hogy nem halnak meg tomegesen ujszulottek UK-ban vagy mas, hasonlo rendszeru orszagokban.

2014.12.28. 07:43:31

@geegee: A terhessseg es a gyerekszules egy termeszetes, normalis folyamat, nem betegseg. Maguk az orvosok gondoljak UK-ben es sok mas orszagban hogy felesleges az a rengeteg vizsgalat amit Mo.on vegeznek, es a statisztikak oket igazoljak, mivel nincsen kevesebb komplikacio UK-ben mint pl. Mo.on. Termeszetesen nem minden angol lakas hideg, peneszes lyuk - ha ilyen lenne, oda kisbabat sem szabadna vinni, nemhogy ott szulni. Az en egyik kozeli baratnom is otthon szult Londonban, nem peneszes vagy koszos a lakasuk, a gyerek most hat eves es koszonik szepen jol vannak, a masodik is otthon fog szuletni nemsokara. A szules soran barmikor atmehettek volna korhazba ha komplikacio adodott volna. Attol meg hogy terhes valaki, a teste az ove marad, nem kell atengednie a terepet egy csomo bunko orvosnak meg novernek hogy azt csinaljanak vele amit jonak latnak. Ahogy a posztbol is kiderul, a kismama kozerzete, emberi meltosaga nagyon fontos, utobbit nem kene megprobalni elvenni tole csak azert mert terhes vagy szul - tovabbra is emberi leny, nem tenyeszallat.

Ezzel az utolso kommenttel most tenyleg kivonom magamat a forgalombol mara.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.28. 07:52:45

Ezzel az otthoni szüléssel ki lehet belőlem hozni az ideget, így nem írok semmit.
:(
A második érdekes.
A harmadik írás nagyon jó.
Köszi.
:)

rezsöatya 2014.12.28. 08:11:24

Le az otthonszülő, ír vajat zabaló orángutánokkal!!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 08:17:05

részemről inkább vegzáljanak, mint hogy egy alattomos méhen kívüli terhesség, terhességi cukorbetegség vagy preeclampsia / HELLP miatt visszafordíthatatlan dolgok történjenek.

miután a múltkor nyolc hétig próbáltam sikertelenül elvetélni egy a kezdeti állapotban megragadt embriót, és műtét lett a vége (megjártam közben két másik ország kórházait ugye, tudnék írni egy fél könyvet arról, hogyan ne legyünk terhesek DK-Ázsi egynémely országaiban), szóval ilyen előélettel én azonnal pucoltam ultrahangra, amint a kezemben volt a pozitív teszt.

aztán lehet, hogy feleslegesen paráztattak engem is azzal hathetesen, hogy nagyon rossz helyen kezdett el fejlődni, valószínűleg el fogok vetélni, de itt egy néhány progeszteronkúp, maradjak ágyban, imádkozzak, és menjek át olyan városba, ahol legalább meg tudnak műteni, ha az adott körülmények között mégis elvetélek és nagyon vérezni kezdek (két mióma az embrió mellett).

milyen szép és jó lett volna, ha még ultrahang sincs, soha nem tudok a miómákról semmit, majd megnézem a babát, amikor már rugdos, tök nyugi lett volna.
vagy nagyon nem ez lett volna a kifejlet így a 14. hétre.

az orvosom, akivel összeakadtam itt Balin a kórházban, teljesen véletlenül abban a kisvárosban dolgozott évekig, ahonnan én is jöttem éppen. (mi ennek az esélye egy 250 milliós országban, hogy ugyanaz az ötezres kisváros szerepel az életünkben? csomó közös ismerősünk van.) ő mesélte, hogy az egész 1.8 milliós szigeten kevesebb mint tíz szülész szakorvos ÉS rezidens van. a perinatális halandósági adat meg épp csak négyszerannyi, mint Balin. mert persze, a terhességek nyolcvan százaléka normális, lefolyik orvos nélkül. de melyik nyolcvan százalék lesz az, és mi lesz a maradékkal, a többség túléli, így vagy úgy, aki meg nem, az így járt, az emberiség így is fennmarad.

szóval persze, legyen otthonszülés, orvos nélkül terhességgondozás, meg nyugi, meg feleslegesen tényleg ne piszkálják az embert.... csak húzzuk már meg ésszel azt a vonalat, hogy hol a "felesleges", és örüljünk magunknak, hogy megvan a luxusunk, hogy lefikázzunk potenciálisan életmentő vizsgálatokat, amik világ nagy részén egyáltalán nem elérhetőek vagy elterjedtek.

(január 7-én megyek vissza Bangkokba remélhetőleg, addig gondolom, megtalálják az eltűnt repülőt, és kiderül, hogy nem vot terrorizmus stb, ott Borneo és Sumatra között , az egyenlítőn általában csúnya viharok és légörvények tudnak lenni, akár teljesen tiszta időben is, nagyon nem szeretem. de hát ha repülni kell, akkor repülni kell :-( az Air Asia eddig még nem vesztett el repülőt, ez az első :-( )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.28. 08:24:05

@Mirjam2: Oké, a magyarországi viszonyokról én nem beszélek, mert a mienk már idekint született.Inkább általánosan a kórház-vagy-otthon kérdést taglaltam.
Na de mi az, hogy bármikor átérek a kórházba, ha baj van?És ha mondjuk pár percnyi idő van?Még mentővel se sikerülne biztosan.
Áááh, hagyjuk télleg, nem ér ennyit.

Hari Seldon 2 2014.12.28. 08:27:16

@svájci sapka (ch):
Nálunk is így van.
Mme Seldon körülbelül úgy reagál az otthonszülésre, mint én a vallásra.
Szóval el lehet képzelni...

puhacica 2014.12.28. 08:27:38

s o h a NEM fogok szulni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.28. 08:33:10

@Hari Seldon 2: Én alapból azt sem értem, hogy egy felelősen gondolkodó hölgy, hogy mondhat olyat, hogy "itt a kórház x percnyire".
Sokszor annyi idő sincs, sokszor egy percen múlik az élet. Sokszor egy problémamentes terhességnél is felléphet komplikáció.
Na, itt be is fejezem inkább...
Brrrr....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.12.28. 08:40:55

Otthonszülés...aham...no én pont az vagyok aki abba belehalt volna. Szóval az nem az én műfajom, hiába vonzó hogy nem vegzálnak "fölöslegesen" vizsgálatokkal. Elhiszem hogy valakinek ez a mennyország, de megérteni sose fogom.

A kajás poszton jókat vigyorogtam, csak az a szegény tejföl ne lenne már megint láthatatlan a polcon hogy már megint nem találják. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 08:45:19

ja és külön Mirjamnak: eddig még senki nem akart kotorászni :-)
átlag ázsiai orvos egyébként is engedélyt és elnézést kér, mielőtt hozzádér, és semmiképpen nincs több meztelenség és megalázó helyzet, mint amennyi muszáj.
az is standard, hogy függöny van a kórházi ágyak körül, és ezt behúzzák, ha vizsgálnak.
ja egyébként viszont a legutóbbi ultrahangra odahívták az összes rezidenst, hogy tanuljanak. és én ennek örülök, hogy tanulnak.
a magyarországi horror szüléstörténetektől egyébként totálisan rosszul vagyok (túl sok bezzeganyát olvasok) (kötelező gátmetszés első szülésnél, rutinszerű oxitocin, stb stb stb.) valszeg még jól is fogok járni a valszeg programcsászárral.
ha rajtam múlna, én maradnék végig Thaiföldön az ottani orvosomnál az ottani magánkórházban. (cirka 1500 dollár a császár plusz utána négy nap kórház package, a vizsgálatok /ultrahang előtte annyi, mint magánban Magyarországon.)
ha ésszel csinálják, egyébként nekem semmi bajom az otthonszüléssel, Angliában nem 4 órányira van a legközelebbi kórház.
azzal bajom van, akármelyik országban, ha valaki fájdalmakkal megy be accident and emergencyre, és elküldik, hogy majd 3 hét múlva lesz csak esedékes az ultrahang.
na részemről is ennyit erről a mai témában, csak gondoltam, esetleg érdekesek a szempontjaim. de már így is túl sokat szövegeltem :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.28. 08:56:47

Anyám kórházban szült engem, Budapest II. kerületében. S engem "orosz babának" neveztek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 09:00:45

orangutánok:
én is jártam hasonló helyen maláj Borneón, Kuching közelében, a dzsungel szélén, van egy nagyon könnyen (úton) megközelíthető rehabilitációs központ. félelmetesek, mármint az egész valami átborzongató élmény. ja és ahogy végigmérik a nézősereget, hát komolyan, alig tudja az ember, hogy ki is van állatkertben. simán lehet, hogy ők is jól szórakoznak rajtunk. :-)
(orang=ember, hutan=erdő, ezért mondja a Zoli, hogy majdnem emberek)

tejföl: miután annyi évig megszoktm, hogy mindenbe görög stílusú joghurtot használok az eredeti tejföl helyett, teljesen lesokkoltam magam otthon az igazi tejföltől, hogy ez meg miiii?
nagyon szeretem a sima spagettit ilyen joghurttal, még csak a reszelt sajt se nagyon hiányzik róla. rakott krumpli szerű cuccokra is teljesen korrekt.

Határátkelő 2014.12.28. 09:03:44

Na, látom az otthonszüléses téma ma erős lesz.

Azt szeretném kérni, hogy a témáról folyjon a vita, és ne személyeskedjetek, mert azokat a kommenteket ki fogom moderálni.

Köszönöm.

puhacica 2014.12.28. 09:05:56

na, enni es utazni viszont BIZTOSAN fogok. :)

a masodik ket blog szerzoinek stilusa nagyon tetszik.

2014.12.28. 09:06:32

Az első poszttal nekem az a bajom hogy olyan dolgokat ír le a hazai viszonyokról ami nem igaz. Magyarországon is vissza lehet utasítani vizsgálatokat, csak meg kell beszélni az orvossal. Nem az a baj hogy Angliáról jó a véleménye, örülök neki, hanem az hogy mindent szembeállít az otthoni rendszerrel ami azért nem olyan rossz. Én Pesten szültem egy átlagos kórházban a legjobb odafigyelés mellett. Nem magán. Rengeteg komplikáció volt, amit nem tudtam volna meg időben a posztoló által "feleslegesnek" minősített vizsgálatok hiánya miatt, amiket itthon is vissza lehet utasítani, persze nem tettem mert szükség volt a folyamatos ellenőrzésre, mert különben ma nem lenne gyerekem, vagy akár én sem. Az hogy otthon szül vagy sem, ebbe nem kötnék bele, saját választása, csak megjegyzem, Magyarországon is lehet már otthon szülni, de a posztoló ezt valszeg nem tudja. Hüvelyi UH-t is vissza lehet utasítani, amit egyébként csak a terhesség elején csinálnak mert jobban látszanak a mini dolgok. Később már csak hasi UH van. Nagyon, nagyon nem értek egyet a megfogalmazással, amiben az van benne hogy otthon minden szar, Angliában meg minden jó. Mindkettőben lehet rossz és jó is, kórház és orvos függő. Az hogy egy terhesség normális vagy nem, a vizsgálatokból derül ki. A statisztika igazolhatja akár az ő posztját is, de az a 10-20 % akinek gondja van, nekik nem vigasz ha vizsgálat hiányában baj lesz. Rengeteg olyan probléma van aminek nincs tünete, akár véletlenül derül ki egy "felesleges" vizsgálatból.
A harmadik posztot elolvasom az egészet, mert nem volt rá időm.

Hari Seldon 2 2014.12.28. 09:11:13

@svájci sapka (ch):
Arról nem beszélve,hogy NEM csak az éltééveljátszik a nő, hanem máséval is.
Mert ha otthon marad, és valami baja lesz az az ő dolga.
De mondjuk egy váratlan szülés közbeni elakadás esetén simán felléphet a babánál oxigénhiány, és simán agyvérzést kap,és visszamaradott lesz örökre. Erre mit lép?

Aztán ápolhatja a gyerekét amíg rá nem megy a házassága. Gratulálok, annak aki bevállalja a SZÜKSÉGTELEN (!) rizikót.

(persze a kórházban is előfordulhatnak balesetek, de ha fellép valami tök váratlan ott inkább tudnak segíteni)

Hari Seldon 2 2014.12.28. 09:13:07

@Hari Seldon 2:
Na jó, én is befejezem a témát, mert egyre jobban belehergelem magam a végén én is.

nyuszigonosz 2014.12.28. 09:30:37

@Hari Seldon 2: Szerencséd volt, hogy már 26-án mentetek haza.
Itt akkor kezdett havazni a délután, de azóta is havazik.

nyuszigonosz 2014.12.28. 09:32:07

@nyuszigonosz(D) ESTP: Itt már majdnem több a hó a Svájcban! :-O

nyuszigonosz 2014.12.28. 09:32:54

@svájci sapka (ch): Itt már majdnem több a hó a Svájcban! :-O

- ezt neked akartam az elöbb válaszolni. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.28. 09:36:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: Itt is alakul a dolog, az éjszaka kaptunk 10 cm frisset.
:)

Quercus a favágó 2014.12.28. 09:39:39

Kíváncsiságból elolvastam ezt az otthonszülős bejegyzést.
Az már nem újdonság, hogy itthon minden szar. Meg van szokva ezen a blogon. Mert bár az tény, Orbánéknak sikerült szívós munkával a magyar eü-t(is) padlóra küldeni, de ez nem jelenti azt, hogy az eü-ben dolgozókat is padlóra küldték. Az orvosok, nővérek, és még sokan mások gyakran emberfeletti munkát végeznek a gyógyítás érdekében.
Az külön "tetszik", mikor valaki laikusként eldönti egy eü. ellátás során, mi a szükséges, és mi a fölösleges vizsgálat. Ezt inkább nem kommentelem.
A szülés egy ember életéről szól. Aki a születendő gyermeke életét, önfejűségből, nagyképűségből, vagy bármilyen más okból veszélyezteti az otthonszüléssel, annál az én értékrendemben fölmerül a kérdés: alkalmas-é az anyaság szerepére.

Határátkelő 2014.12.28. 09:47:13

@QUERCUS: Ha a kommentjeid elejéről kiirtanád az automatikusan megjelenő "Az már nem újdonság, hogy itthon minden szar. Meg van szokva ezen a blogon." az tök jó lenne szerintem. :) (Ja, mert egyszerűen nem igaz, csak azért.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 09:57:50

"Mindezt ingyen, hiszen az angol tb., az NHS fizeti.

Komolyan a sírás kerülget, hogy Magyarország, ahol több mint tíz évig fizettem az adót és a tb-járulékot, háromszor kifizetteti velem a szülést (tb., magánorvos, bába),"

Az ostobasag csimborasszoja ez a ket mondat.
Angliaban ingyen van, mert a tb fizeti, itthon meg fizetni kell erte? Mert angliaban tb-fan terem a koltseg, nem az emberek fizetik be??
itthon meg kotelezo a halapenz vagy mi???
ilyen meretu kettos mercet regen lattam,
komolyan a pofam leszakad....

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:00:11

@Határátkelő:

Pedig ez az igazság. Tetszik, vagy sem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:01:27

"Felesleges vizsgalatok"??

Tan orvos a lelkem??? Oruljon, hogy semmi baja a koloknek, es nem derult ki, hogy nem felesleges a vizsgalat.

Es a vegere elarulom: mindenhol az anya allapitja meg a terhesseget.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.28. 10:02:25

@QUERCUS: Nincs igazad. Én például sokkal szívesebben megyek orvoshoz otthon, mint itt.
Többre értékelem a szaktudásukat. Ezt már le is írtam.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 10:04:13

@Babette .: egyetértek, Angliában is fizet adót stb az ember.
viszont amennyire képben vagyok, ha nem fizet az ember egy centet se, bevándorlóként is, nemcsak állampolgárként, az NHS akkor is ellátja, ingyen (az EU-s állampolgárokat).
javítson ki légyszi valaki, ha rosszul tudom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:05:57

3.
a majmos csavoval nincs bajom

Taxomükke (UK) 2014.12.28. 10:06:06

@Határátkelő: Te raktad be a linkajánlóba, nem? Mire számítottál?

tsabus UAE 2014.12.28. 10:07:03

Az otthonszülés témakör, agyamnak abban a dobozában van, ahol az oltás ellenes mozgalmak, a chemtrail, és az egészséges mangalica. Asszem, ehhez mást nem fűznék hozzá...
Az angol gasztronómiáról hasznosak voltak az infók és ezúton is köszönet érte !
Kedves, szőrös, erdei rokonainkról olvasnék többet is. Nagyon érdekesnek találom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:07:30

@geegee: az otthonszules kivalo szelekcios eszkoz szocialdarwinista szempontbol. En tamogatom.

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:08:15

@svájci sapka (ch):

Olvastál már olyan posztot itt, ami az eü-ről szól, és nem az volt a lényege, hogy a magyar az szar, bezzegországban viszont......
Ha igen emlékeztess rá. Én már öreg vagyok, és felejtek.

Taxomükke (UK) 2014.12.28. 10:08:56

@Babette .: Ez a.mondat nálam is kiverte a biztosítékot.

nyuszigonosz 2014.12.28. 10:10:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Csak valakinek fizetni kell az egészet, nem?
Gondolom az adófizetök pénzéböl tud "ingyenes" lenni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:10:49

@Dragonlady (now in Indonesia):
"gondolom, megtalálják az eltűnt repülőt,"

Miert, azzal akarsz repulni?:-):-)

Mariann Volomné Varga 2014.12.28. 10:11:14

@Mirjam2: Nagyon veszélyes úgy beállítani, hogy az angol rendszer a tökéletes. Nem tudom, hogy mennyien tudják, hogy Angliában több a genetikai rendellenességgel született gyerekek száma. Ennek nem az az oka, hogy náluk alapon több hibás kromoszóma lenne például, hanem az, hogy nem szűrik ki időben, így ezek a gyerekek megszületnek. Ha nincs mondjuk rendszeres ultrahangos szűrés, akkor sokminden nem derül ki. Nem veszik például észre, hogy kevesebb a magzatvíz és/vagy elöregedett a méhlepény, nem fejlődik a baba. Ez csak egy példa a sok közül.
A terhességi cukorvizsgálat elhagyása szintén nem szerencsés, hisz - ha van - komoly komplikációkhoz vezethet. Az, hogy korábban nem volt, nem biztosíték arra nézve, hogy egy újabb terhességben sem lesz.
Nincs hüvelyi vizsgálat. Hurrá!? Bár adott esetben kellemetlen, de sokszor életet menthet, ha időben kiderül, hogy túl korán nyílt ki a méhszáj.
A blogírónak hál'Isten szerencséje volt, hisz a baba feje mellé szorult keze komoly sérülést is okozhatott volna, ahogy anno ez velem is megtörtént. Ha nem kórházban szültem volna, elvéreztem volna, Így is alig kerültem el a transzfúziót. Hozzáteszem, hogy a terhességem teljesen problémamentes volt, s még a magyar szabályozás szerint is megfelelhettem volna az otthonszülés kritériumainak.
Nem baj a túlhordás? Normál körülmények között tényleg nem,néhány plusz nap belefér. De ha emiatt meconiumos lesz a magzatvíz, az kockázatot jelenthet.
Azt végképp nem értem, hogy miként lehet hasmenéssel vízben szülni. A víz normális esetben tényleg kellemes közeg, de belőle kiugrálni, egy vödörbe üríteni, majd visszaugrani, a körülményekből adódóan valószínűleg komolyabb tisztálkodás nélkül, szintén hordoz némi veszélyt. Egy újszülött immunrendszere nincs még felkészülve arra, hogy olyan agresszív baktériumokat leküzdjön, amik a székletben találhatók.
Utoljára a nyelvfék problémáját említeném. A bába látta, hogy le van nőve a nyelvfék, de nem nyúlt hozzá, mert a baba tudott szopni. A rövid nyelvfékkel azonban állandósítja az ún. infantilis nyelést, ami nyelvlökéssel jár. Ez, valamint az, hogy a rövid nyelvfék miatt a nyelv nyugalmi helyzete nem a felső fogívben a szájpadláshoz simulva van, nem megfelelő arcfejlődést és szabálytalan fogazatot eredményez a későbbiekben. Akit érdekel a téma, erről részletesen is olvashat egy szülői információs facebook oldalon a szép arc, szabályos fogak-on.

LyukasBogrács 2014.12.28. 10:11:21

Komolyan a sírás kerülget,...
... míg Angliában, ahol egy petákot sem tettem a közösbe, ingyen...

Hm, milyen erdekes, engem is a siras kerulget.

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:11:57

@Taxomükke:

Semmi különös, csak a szokásos agyonkozmetikázott pc duma elvárás.

Határátkelő 2014.12.28. 10:12:25

@QUERCUS: Nem tetszik, mert nem igaz. De ezen most nem kezdek el veled vitatkozni, mert akkora sztereotípia, amit írsz, hogy félelmetes.

Határátkelő 2014.12.28. 10:13:30

@Taxomükke: Semmi baj nincs a vitával, számítottam is rá, egyszerűen megkértem mindenkit, hogy ne személyeskedjünk.

2014.12.28. 10:13:50

Nekem a nagyobbik lanyom otthon szuletett, Mo-on. Egyaltalan nem volt gaz. Igaz mi az utolso pillanatig jartunk nogyogyaszhoz, es neki is az volt a velemenye, hogy az anyanak nagyobb stressz lenne a korhaz, mint amennyi kockazatot az otthonszulessel vallal. Az othonszulesnek a mai diagnosztikai felszerelesek es modszerek mellett sima szules eseten gyakorlatilag nulla a kockazata. A baj akkor van, amikor valaki eleve magas kockazatu szulest szeretne otthon megoldani, es talal egy olyan feleloletlen alakot, mint a Gereb Agnes, aki ezt be is vallalja (pl. farfekveses baba vagy ikerszules). Eddig az altalam ismert mo-i problemas otthonszulesek mindegyike olyan volt, ami meg korhazban is magas kockazatunak szamit. Sima otthonszulesrol meg egyrol sem hallottam, hogy baj lett volna belole.

Ugyanaz, mint minden mas, esszel kell csinalni, es akkor nincs baj. Egyebkent meg nyugodtan meg lehet nezni a korhazi statisztikakat is, hany orvosi muhiba van szulesek soran, hany baba es mama hal meg korhazban. Ja, bocs, megsem lehet, mert a korhazak ezeket nem adjak ki, es csak azok derulnek ki, amik eljutnak a mediaba, ami egy igen kis resze csak az eseteknek. Szoval a vilag nem fekete-feher, szerintem.

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:14:19

@Mariann Volomné Varga:

Egyrészről Mirjamnak nincs gyereke, másrészről neki minden tökéletes ami angol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:16:29

@Dragonlady (now in Indonesia):

"átlag ázsiai orvos egyébként is engedélyt és elnézést kér, mielőtt hozzádér"

Dz tetszik. A brit orvosi dokufilmekben is tetszik.
itthon csak bemesz, mifaj, mondat veget meg se varja, mar tapogat, vagy fekudjon fel tegye szet.
Mintha az o teste lenne.
vagy csak radnez es diagnosztizal.

Ma mar neha bemutatkoznak, ezt orommel udvozlom, de meg nem altalanos.

Határátkelő 2014.12.28. 10:16:50

@Babette .: Hát lehet, hogy ez téged meglep, de Magyarországon teljesen konkrét tarifák vannak gyakorlatilag minden orvosnál. Magyarországon abszolút gyakorlat, hogy az elvileg ingyenes, államilag finanszírozott orvosi ellátásban részt vevő doktor a magánrendelésére irányít (amiért fizetni kell).

Lehet ingyen szülni Magyarországon? Lehet. Csak éppen nem találkoztam még olyan emberrel, aki meg merte volna kockáztatni.

Tehát ebben az esetben sajnos nincs igazad szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 10:17:40

@nyuszigonosz(D) ESTP: persze, csak az egyén szintjén előfordulhat, ha úgy szervezi (illetve pont nem szervezi....) az életét, hogy neki személy szerint ingyenes lesz.
megmondom őszintén, nekem is bassza a csőröm, hogy otthon meg fizeted a tb-t, de sokszor ha nagyon szükség van valamire (gyors diagnózis, stb stb), akkor fizetheted a magánt is. erről mostanság nagyon sokat cikkeztek, hogy már nemcsk angliában az NHS-ben rutinszerű az, hogy hónapokig kell várni valami vizsgálatra, sajnos elkezdett durván megmutatkozni a magyarországi orvoshiány.

@Babette .: hülyeeeee :-))))
azért jó lenne, ha "szimplán" leesett a durván rossz időben, és megvannak a roncsok.... és nem nyomtalanul eltűnt, mint az a márciusi. azért az elég nyugtanító még mindig.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.28. 10:18:18

@QUERCUS: Akkor se általánosíts, mert több poszt kapcsán sok megjegyzés született, amiben cáfoltuk ezt.
:)

Itt is "ingyenes" a szülés...
:D
:D
Igaz, a betegbiztosítás havi 300 franktól ...
Lehet, inkább fizetnék. Akkor. Egyszer.
Ki lehet számolni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.28. 10:19:33

@Határátkelő: Na, ezt meg én cáfolom.
:)
Én szültem otthon, privát doki nélkül. Jobb volt az ellátás, mint utána privát dokival,
:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:21:12

@Mirjam2: ez az a problema, amit soha nem fogunk megoldani. Filozofusok es jogtudosok hada vitatkozik azon, hogy a vemhes no vagy a magzat joga az erosebb.mindegyik mellett es ellen lehet komoly erveket hozni.
donteni nem lehet, max allast foglalni.

Határátkelő 2014.12.28. 10:21:47

@QUERCUS: Csak hogy ne maradj kétségek közt.

hataratkelo.blog.hu/2014/09/22/pokoljaras_az_angol_egeszsegugyben

hataratkelo.blog.hu/2014/01/19/aminel_a_magyar_egeszsegugy_is_jobb

Ezt most csak így hirtelen, de ha van igény rá keresek még neked. Csak hogy a sztereotípiáid sikerrel oszlassam a bloggal kapcsolatban (is).

Határátkelő 2014.12.28. 10:22:45

@svájci sapka (ch): Akkor máris találkoztam egy emberrel. :)))

**mimi** 2014.12.28. 10:24:13

Hmmmmm...ha én otthon szültem volna, nagy bajban lettünk volna, és lehet, hogy most nincs gyerekem.
Ettől függetlenül, mindenki maga dönti el, hogy hol és hogyan akar szülni, természetesen az ésszerűség keretein belül. Nekem nem voltak fölösleges vizsgálatok, kurkászások. az viszont igaz, hogy a szülész zsebébe tettünk pénzt...ez van,,,ja és ez 22 éve volt !

A második írás stílusa nagyon jó :) Végre kiismerhetem magam a crème fraîche. a cottage cheese és társaik között :)

A 3. meg nagyon exotikus :)

2014.12.28. 10:26:33

@Határátkelő: Nem egészen. Terhességnél nem szoktak magánrendelőbe hívni, hacsak nem magán orvoshoz jár az illető. A kórházban jobb a felszerelés, ezért sokszor a magánorvosok is a kórházban látják el a terhest. Az emberek többsége, szerintem ingyenes szakrendelőbe jár, nincs fogadott orvosa, és szül a kórházban annál, aki éppen bent van. Valóban vannak fix tarifák, de csak annál, aki megfogadja az orvost. Miután az embereknek egyre kevesebb pénzük van, ezért bizony megkockáztatják az állami ellátást mert nincs másra lehetőségük. Ettől függetlenül nekem is volt fogadott orvosom aki előre nem mondott árat hiába kérdeztem, utólag pedig azt mondta, amennyit gondolok. Persze ő lehet a kisebbség, ezt el tudom fogadni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 10:27:50

@Ödenburger [Hu/At]: riszpekt.

@Babette .: jó hogy mondod, bemutatkozás. igen, mind bemutatkozik és általában kezetfog. most legutóbb a zsúfolt államiban is. még a sürgősségin is, amikor alig vagyok magamnál, megmondja a nevét és mondja, hogy hozzám fog érni, elnézést érte.
sajnos sokat jártam mindenféle orvosnál az elmúlt években. arrogáns alakokat nagyítóval kellene keresni. na nem mintha hiányoznának. a mindennapokban se jellemzőek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:28:17

@Határátkelő: en talalkoztam. Nem is eggyel.

Jomagam pedig meg Soha nem adtam halapenzt egyetlen orvosnak sem. Szulesnel sem.
a maganrendelesre pedig nem kotelezo elmenni. Szabad orvosvalasztas van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:29:25

@Határátkelő: es mi az, hogy nincs igazam?
van egy igazsag?
miota?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 10:30:22

Hmmmm nekem is kicsit benefitvadász benyomásom volt az első poszttól, de attól is heveny lábrázást kapok, amikor valaki egy adó által finanszírozott szolgáltatásról kijelenti, hogy "ingyenes"... még akkor is, ha csak pongyola szóhasználatról van szó. Még azt állapítottam meg, hogy az angol benefit rendszer roppant fényűző, egyes dolgokat abszolút pazarlásnak tartok, a szociális háló szerintem tartalmazzon egy kényelmes minimumot de semmi luxust. Maga a szülési téma abszolút nem érint, nincs is róla véleményem :)

A legérdekesebb ma nekem az angol kajás poszt volt, főleg a szerző stílusát bírom, de az orangutánost is élveztem!

2014.12.28. 10:31:03

@Babette .:

Egy igazsag van: nincs igazsag! :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 10:33:00

en is a haboritatlan szules es terhesgondozas hive vagyok, de...
Mi van akkor, ha mehen kivulid van -mint nekem volt - es kene az a franya ultrahang minnel elobb, es huzzak az idot ? Nekem 2 napra adtak idopontot, holott jeleztem, hogy gond van, gorcsolok .
Es utana mar sokkal jobban aggodsz, barmi is van, es baromira nem fogsz orulni, ha pl korai uh-ra heteket kell varnod, mert csak.... Mert olyan a rendszer, hogy epp nem haldokolsz, de problemad van, akkor nem tesz semmit?

Határátkelő 2014.12.28. 10:33:07

@Turchi: A rendszer, amit én ismerek, úgy működik, hogy elmész a nőgyógyászhoz, aki aztán átirányít a (fizetős) magánrendelésére, de a vizsgálatokat "természetesen" a kórházban végzi el.

A tarifát nem feltétlenül előre mondják meg, de mindenki "tudja". adott orvosnál mennyi az annyi.

Lehet, hogy csak nekem ilyenek a tapasztalataim, de amivel én találkoztam, ismerősök terén is, az szinte kivétel nélkül így működött.

Határátkelő 2014.12.28. 10:33:53

@Babette .: Azt írtam, hogy SZERINTEM nincs igazad. De ezen nem veszünk össze. Szerintem. :)

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:34:14

@Határátkelő:

Ugye nem baj, ha nem olvasom el őket.
Pedig az egyik címe nagyon megfogott: "Aminél a magyar egészségügy is jobb"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 10:36:40

@Mirjam2: En is otthonszules parti voltam.... Magyarorszagon, mert kobunko nogyogyaszokhoz volt csak szerencsem. Itt tobbfele lehetoseg van, korhaz, szulohaz, es otthoni. Meglatjuk, ha eljon az ideje melyik lesz....
De hidd el, van mikor biza kellenek azok a vizsgalatok, es nagyon nem eleg a 12. heti elso uh, ami itt alapbol van, hanem kell korabbi is.

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:38:16

@Határátkelő:

Egyébként meg tényleg nincs értelme ezen rugózni. Miután az eü témák egy idő után politikai síkra terelődnek, onnantól kezdve egyébként is kiszállnék.

Határátkelő 2014.12.28. 10:40:42

@QUERCUS: Az volt a kakukktojás. :)

Persze, ne olvasd el őket, és legközelebb is nyugodtan írd le, hogy ez milyen blog. Csak gondoltam, hátha érdekel...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:41:35

@Határátkelő: tehat Szerinted van egy igazsag,
igy se jobb:-P
Mennyit fizettel a szulesert?

tanato 2014.12.28. 10:44:24

Nem vagyok híve az otthonszülésnek,annak ellenére hogy szüleim még otthon születtek/a Horthy rendszerben még/ és egészségesek voltak.De rengeteg volt a halálozás úgy anyai és magzati részről.

2014.12.28. 10:44:47

@Határátkelő:

Junius ota uj rendszer van Mo-on. A mukodo, mindenki altal ismert rendszert sikerult ugy atirni, hogy most semmi nem mukodik es mindenki a hajat tepi. Koszonjuk Fityesz!! Jelenleg a terhesgondozast a haziorvos vegzi, a kismamak ott ulnek e rendelokben a krakogo nyugdijasok es influenzas emberek kozt. A haziorvosnak goze sincs mit kellene csinalnia, mert nem nogyogyasz es sosem vegzett terhesgondozast. Minden szakvizsgalatra a haziorvos utal be, es csak korhazban lehet megcsinalni, maganorvos nem vegezheti el. Vagyis minden egyes vizsgalat elott a kismama megkuzd a nyugdijasokkal a haziorvosnal, majd megegyszer kiuli a nagyjabol 3-5 oras sorat (nem viccelek) a korhazban. Es ha tenyleg azt akarja, hogy a terhesgondozas ne az legyen, hogy az orvos beut egy pecsetet, akkor elmegy pluszban maganrendelesre is. Es meg jarnia kell a vedonohoz is, akitol egyebkent minden jogkort elvettek, szoval meghallgatja sztetoszkoppal a szivhangot es megmeri a kismama sulyat, kb. ennyit csinal. De kotelezo oda is jarni.

Lassan hat honapja csinaljuk, szoval beszamolo elso kezbol. A soproni korhazban lassan nincs nover es orvos, ugyhogy nalunk a szules maganklinikan lesz nagy valoszinuseg szerint, meg sem probaljuk az allami egeszsegugyet. Hala Istennek, nekunk legalabb nem gond kifizetni a maganklinikat. Hogy mit csinal, akinek nincs penze? Gondolom sziv, mint a torkosborz... :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 10:44:48

@QUERCUS: Voltam parszor korhazban otthon is es itt is. Amint mar kapun belul van az ember, tehat befektettek, e es fold a kulonbse eddigi tapasztalat alapjan, az itteni javara.
Na de addig....Annyit mondok, nem hiaba jarok par (magan)orvoshoz Magyarorszagra.

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:44:54

@Határátkelő:

Boccs, rosszul fogalmaztam. Még egyszer nem olvasom el.

2014.12.28. 10:45:17

@Határátkelő: Akkor mi másféle orvosokat ismerünk. Van ilyen :-) Pl. a magán rendelők többségében csak UH van, az meg ugye nem elég a terhesség utolsó szakaszában, ezért inkább a kórházba hívja, mert ott van CTG, NST, ha rosszul írtam volna, majd kijavítanak. A nőgyógyász ha átirányítana magánrendelésre, azt nem kötelező elfogadni, sőt, ha nem magánként kezel akkor ezt hivatalosan nem is teheti meg, a terhesgondozást el kell végeznie a szakrendelőben, ha tetszik, ha nem, nem mondhatja hogy most nincs rá idő, mert a terheseknek adott időszakokban kell bizonyos vizsgálatokat elvégezni. Én pl. nem tudtam mennyi az orvosnál a tarifa, valszeg mert nem volt. Persze adtunk. De nem kérte. Az én ismerőseim többsége meg nem fogadott orvosnál szült és életében nem járt magánrendelésre mert nem volt rá pénze. Ahogy a lakosság jó részének sincs. Én is csak azért fogadtam orvost mert öreg voltam mint az ágyú, és úgy éreztem, lehet ez lesz az utolsó lehetőségem, nem szalaszthatom el azzal, hogy valami gond adódik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 10:47:14

@Ödenburger [Hu/At]: Ugy tudom, a terhesgondozast vegezheti otthon nogyogyasz/szuleszorvos is ( akar magan, akar nem).

2014.12.28. 10:47:40

@tildy[UK]: Erről van szó. Van ami kint jobb, van ami itthon.

Mrs. Clayton 2014.12.28. 10:49:21

na most nem akarok tul okos lenni, de a clotted creme az A tejfol
a clotted cheese meg a turo

tanato 2014.12.28. 10:49:55

@Babette .: @Határátkelő: Nincs kötelező hálapénz tarifa a szülésnél.Ha persze megegyeznek a szülők egy szakorvossal hogy állandóan készenlétben áll az egész terhesség alatt problémák esetén az más az már egy nem hivatalos magánjogi szerződés.Ezt egy időben próbálta néhány kórházigazgató kifehéríteni, hivatalos szerződéssel,de az állami vezetés a máig meglévő erősen ható kommunista reflexek miatt nem engedte./mindenkinek minden azonnal és ingyen kommunista elv/

2014.12.28. 10:51:29

@tildy[UK]:

Junius ota nem. Azota a haziorvos vegzi a terhesgondozast, o utal be minden vizsgalatra, amiket csak korhazban lehet elvegezni, maganorvos semmit nem vegezhet, csak korhazi orvos. Ha persze egy orvos korhazban is van, meg magampraxisa is van, az szerencses, de nalunk pl. nem ez a helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 10:53:22

@tanato: azt egy jo kezdemenyezesnek veltem en is...

tanato 2014.12.28. 10:53:26

@Ödenburger [Hu/At]: Igen ez egy marhaság HO.-t ebbe belekeverni.Persze csak formalitás,de sok időt elvesz a többi betegtől.

Mrs. Clayton 2014.12.28. 10:53:34

@Babette .: probald olyan szemuvegen keresztul nezni, h a kisholgy eleve elkotelezett otthonszules parti, ami mint ismert egy specifikus notipus maniaja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 10:54:37

@Mariann Volomné Varga: van terheleses cukorvizsgalat Angliaban, kb 14-16 es 28. heten.

2014.12.28. 10:55:11

Az utolsó poszt blogját most olvastam, nagyon kalandos. Remélem egyszer én is eljutok ilyen helyre. Kerti budi seggmosójában bébi krokodil DDDD

tanato 2014.12.28. 10:55:21

@Ödenburger [Hu/At]: Szerencsére felénk van egy formanyomtatvány amit csak ki kell töltenünk és aláírnunk.Ezen az összes vizsgálati kérő rajta van.

Quercus a favágó 2014.12.28. 10:56:21

@svájci sapka (ch):

Nem általánosítok. Ezen a blogon folyamatosan kisebbségben vannak a "másképp" gondolkodók. Azok, akiknek a véleménye nem felel meg a blog liberális, pc dumás elvárásainak.
Lehet, hogy Neked nem tűnik fel, de ez a kevés ember is jobbnak látja, ha nem nyilvánít itt véleményt. Afelől nincs kétségem, ennek sokan örülnek.
Gyakorlatilag mára csak Max maradt aki állja a sarat.
Persze,ha ez az elvárás, semmi gond.

tanato 2014.12.28. 10:56:33

@Babette .: Ilyeneket itthon nem fognak megtűrni amíg az utolsó szoc.rendszerben felnőtt korifeus ki nem hal.

Taxomükke (UK) 2014.12.28. 11:00:12

@Taxomükke: Bocs, mégeccer elküldtem... HÁ, kitörlöd pls?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 11:00:15

@Ödenburger [Hu/At]: en nem igy tudom, tobb maganrendelo is vegez terhesgondozast, nem kotelezo az allam rendszerben lenni.

www.szuloklapja.hu/hivatalos-ugyek/2609/uj-terhesgondozasi-rendszer-2014-juliustol-osszefoglalo-a-valtozasokrol.html
www.intima.hu/intim-magazin/terhesseg/valtozik-a-terhesgondozas-uj-rendszer-juliustol Erre gondolsz? itt sem irja, hogy csak allami lehet az uj rendszerben.

2014.12.28. 11:00:58

@tanato:

Ja, tudom, egy A5-os papirlap, ami pont kilog a kiskonyvbol es a szegeny 60 eves haziovos nenink nagyitoval is alig latja a rubrikakat rajta. :( Raadasul a korhazbol ugy zavartak vissza beutaloert, amikor azzal mentunk vervetelre, mint az allat, mivel nekik el kell tenni a beutalot, es azt nem tarthatjak meg. A haziorvos meg nem adhat ki kulon beutalot allitolag. Szoval azert vannak komoly zavarok a rendszerben.

Határátkelő 2014.12.28. 11:01:14

@QUERCUS: Nem a más véleménnyel van a baj, hanem azzal, ha azt minősíthetetlen hangnemben fejti ki valaki. Én arról nem tehetek, hogy egyesek szerint ez "liberális, pc-duma", és elvből ezért nem is kommentelnek itt. Talán meg kellene próbálni nem dühből, hanem érvekkel, normális hangnemben megvédeni az álláspontot. Innen még soha senki nem volt azért kitiltva, vagy nem beengedve, mert mást gondolt a világról, ha azt normálisan fejtette ki.

tanato 2014.12.28. 11:02:06

@QUERCUS: Ez egy ilyen blog,főleg kint élők írják.de szerencsére ez nem von le semmit az értékéből. Max meg több szempontból is egy külön világ.De ő sem MO,-on él.A nemzetközi migráció jó dolog.Még jobb volna ha Mo.felé is irányulna de sajna jelenleg döntően kifelé mutat.Ez azért igazolja az általad többséginek mondott vélemények valóságtartalmát.

tanato 2014.12.28. 11:03:20

@Ödenburger [Hu/At]: Persze ez úgy hülyeség ahogy van,belekeverni az alapellátást a terhesgondozásba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 11:03:45

@Ödenburger [Hu/At]: hűbazmeg ezt nem tudtam :-(
asszem megpróbálom a maximális két hónapot (vízum) kihúzni Thaiföldön, mielőtt hazamegyek... ott számomra érthető és tiszta viszonyok vannak ebből a szempontból.
mondjuk képzelem ezekután, mit fognak rendezni a hiányzó ilyenolyan papírok miatt.
viszont mivel minden anyagi támogatást már buktam (nem is akarnék olyasmire rászállni, amiért nem fizettek adót/járulékot), mondjuk ezekután fenyegethetnek, hogy nem kapok eztazt, ha nem ülök végig minden sort. gondolom, a gyereket nem hagyják bent a végén akkor se, ha mondjuk én otthagyom az egyik ilyen köhögős cirkuszt és csak magánorvoshoz megyek.
a laborokat képesek / hajlandóak megcsinálni magánban egyébként?
ha az ember befizeti a magyar tb-t, akkor egyébként milyen feltételekkel mehet át Ausztriába egészségügyi ellátásra? csak ha ott él? csak ha sürgősségi? ha a soproni kismama átmegy szülni, mert neki ott jobban tetszik a rendszer, akkor ráhúzzák a végén a számlát, vagy lerendezi az egészségbiztosító? ez csak úgy érdekességnek.

2014.12.28. 11:03:49

@tildy[UK]:

Az emberi erőforrások minisztere 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelete a várandósgondozásról. Itt a szabalyzas.

Hidd el, nem veletlenul jarunk parhuzamosan magan es korhazi terhesgondozasra, csak mert ez a hobbink... :( Es mivel 5 eve vegigcsinaltam mar egyszer, osszehasonlitasi alapom is van. Akkor szerintem korhazban nem is jartunk, talan egyszer, minden a maganrendelesen oldott meg az orvos. Ma mar ez nem mukodik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 11:07:56

@QUERCUS: miután ezt a blogot azok írják, akik ezerféle okból jobbnak találták a külföldet Magyarországnál - és ez még mindig nem jelenti azt, hogy minden külföldi dolog tökéletes és minden magyar dolog szar, csupán azt, hogy a döntő dolgok többsége van annyival jobb, hogy megérje külföldön élni -, nem csoda, hogy kisebbségben vannak a másként gondolkodók. (Az Appleblogon is kisebbségben vannak az androidosok.) De nem hiszem, hogy korrekt dolog az ellenvéleményezőket valami üldözött és kiutált csoportként beállítani. Vannak itt köztiszteletnek örvendő, Magyarországon élő s boldoguló törzskommentelők.

Quercus a favágó 2014.12.28. 11:10:23

@Határátkelő:

A liberális kemény mag esetében nincs olyan, hogy normálisan kifejtett más vélemény. Csak más vélemény van. Amit csírájában el kell fojtani. Az esetek többségében, ordenáré módon. Csak ez valahogy nem veri ki a biztosítékot.
Azok pedig, akik inkább távol tartják magukat az utóbbi időben, nos az ő stílusuk hozzám képest zsír pc(lexrex-et kivéve). Valahogy még sincs kedvük itt lenni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 11:12:30

@tildy[UK]: na ezt viszont tudni szeretném, mi a végleges, pontos stb helyzet. :-/
lehet simán csak magánorvoshoz (nőgyógyászhoz) járni?
Tanato?

2014.12.28. 11:12:33

@Dragonlady (now in Indonesia):

A terhesgondozas es a szules nem surgossegi ellatas, igy nem vonatkozik ra az eu-s ellatas. Parom Mo-on dolgozik, szoval nincs osztrak TB-je, igy nem is jogosult kinti ellatasra. Eisenstadtban voltam a korhazban, de azt mondtak, hogy mostanaban az a tapasztalat, hogy a magyar TB nem fizeti ki a szuleseket, igy ok kiszamlazzak az illetekesnek. Regen mukodott, de tul sokan szultek kint, igy mostanaban bekemenyitett a magyar TB (egyebkent azt gondolom, jogosan). 3200-6800 euro, attol fuggoen, mennyire bonyolult a szules. 1 milliobol meg a legdragabb magyar maganklinikan is megszulsz. Szoval nem biztos, hogy megeri kockaztatni.

Quercus a favágó 2014.12.28. 11:12:51

@Réka ‎:

A másképp gondolkodók nem csak a Magyarországon élőkből állnak.

2014.12.28. 11:14:27

@tildy[UK]:

Nem vagyok jogasz, de hidd el, ha a magaorvos nem kuldott volna el, ha megcsinalhatna. Gondolom tudja, mit szabad es mit nem. De nem is ertem, most min vitatkozol velem?

Határátkelő 2014.12.28. 11:15:11

@QUERCUS: Őszintén sajnálom, ha ezt el is hiszed. Komolyan.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 11:15:11

@QUERCUS: rengeteg országból rengetegféleképpen gondolkodó ember ír ide.

tanato 2014.12.28. 11:15:56

@Dragonlady (now in Indonesia): Itthon?Nem.Be kell jelentkezni a terhesgondozásba is,de ha van magánorvosod azt intézi.

Muscari 2014.12.28. 11:16:08

Akkor kezdem: sose mernék megkockáztatni egy otthon szülést, soha nem lehet tudni hogy mikor lép fel komplikáció. Nekem a második császárral lett, száz évvel ezelőtt még mindketten meghaltunk volna.

Szóval lehet itt beszélni a családias hangulatról meg hasonlókról, mégis csak a biztonság a legfontosabb szerintem.
Annak sem örömködnék annyira, hogy nincs AFP meg egyéb vérvétel, ezeket nem szórakozásból végzik.

Az tényleg túlzás, hogy a nőgyógyász havonta "bekukkant" , ez nyilván a pénz miatt van, de valahogy azért ki kell szűrni a rendellenességeket.

Az indonéziás blog szuper, egyre inkább kedvem van egyszer elmenni oda.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 11:16:13

@QUERCUS: én roppant konzervatív vagyok és a legkevésbé sem pc.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 11:17:17

@Ödenburger [Hu/At]:
ezt talaltam meg: Szoval oke laborok valoszinuleg allamiban vannak )
"4) Igyekeznek megoldani, hogy a magánorvos is utalhasson közintézménybe laborokra és egyéb vizsgálatokra. Elvileg eddig ezt nem lehetett, de gondolom, ti is tudjátok, hogy elég kreatívan működik a magyar magánorvosi ellátás."

puhacica 2014.12.28. 11:19:39

@QUERCUS: nagyot csalodtam benned.

-itt mindig az megy, hogy Mo-on minden szar.
-ez nem igaz.
-mondjatok legalabb egy peldat, mert en meg az ellenkezojet nem tapasztaltam itt.
-tessek. (1-2-3... pelda)
-ja, inkabb nem olvasom el.
...
-ja, helyesbitek, nem olvasom el ujra.

na, ha olvastad, miert mondod, hogy nem?
ha peldat kersz es kapsz, az nem jo valasz, hogy nem erdekel. vagyis lehet jo valasz, csak semmi ertelme. te tudod, miert csinalod ezt? es csodalkozol, hogy neked nem jo ebben a kozossegben? ilyen hozzaallassal mashol se lehet tul jo. remelem, csak ultraszar napod van, mert ennel tobbre tartalak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 11:20:33

@Ödenburger [Hu/At]: köszi, gondoltam, hogy ez a helyzet.
ha te kint biztosított vagy, az csak rád vonatkozik, a családtagokra nem? vagy a te eseted is necces, mert te sem kint élsz?
ezek csak elvi kérdések, persze :-)
egyébként én is szemezek a Róbert Károllyal (ti hol magánban?), de attól félek, hogy ha ki kell fizetnem a tb-hátralékomat, a büntetést, a magánt, ÉS még valami komplikáció is lesz, amit rámhúznak mondjuk, akkor azt nem élem túl anyagilag, tekintve, hogy a gyereket is fel kéne nevelni valamiből.
lesz mit kisakkozni.
köszi az infókat!

**mimi** 2014.12.28. 11:21:30

@Határátkelő:
nekem is mostanában szült ismerőseim ugyanezt mondták...
mész, átírányit a magánrendelésére, de a vizsgálatokat a kórházban végzi el, és még a tarifát is közli előre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 11:23:59

@Ödenburger [Hu/At]: Egyszeru oka van, hogy fontos ez a tema, gondolkodj el rajta. :)

Olyat meg mar lattam, hogy egyik kez nem tudta mit csinal a masik. Egy orvos nem orvos, pontos leirast akarok ( mert amit mondtal atolvastam, es sehol nincs erre vonatkozoan semmi sem, vagy csak en voltam vak ) , ahol meg van mondva, maganellatas nem csinalhat terhesgondozast. Ennyi.

Muscari 2014.12.28. 11:24:03

@puhacica: elárulod, hogy miért?

Quercus a favágó 2014.12.28. 11:24:25

@puhacica:

Egyszer már olvastam. Mikor megjelent.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 11:24:40

@tanato: köszi
na ha eddig nem lett volna elég bajom, most kezdek el parázni majd még ezen is :-/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 11:25:12

@tanato: Odenburger azt mondja nem. Nem intezheti magan. Na akkor most mi a helyzet?

2014.12.28. 11:25:44

@**mimi**: Persze, bepróbálkozik de mondhatod azt hogy köszönöm, nem megyek magánrendelésre mert nincs pénzem rá. A terhesgondozást akkor is meg fogja csinálni időben, mert ez jogszabályban előírt.

**mimi** 2014.12.28. 11:26:26

@Dragonlady (now in Indonesia):
én asszem le vagyok maradva...de nagyon sok szeretettel gratulálok :))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 11:28:24

@QUERCUS: érdekes, én abszolút nem így élem meg. Ittlétem alatt 2x keveredtem politikai vitába "ellenfelekkel". Talán azért, mert nem érzem szükségét annak, hogy mindenkit egy kaptafára vegyek, és ha nem is mindig sikerül, de legalább megpróbálom elfogadni, hogy más másként látja a dolgokat. Ki nem állhatom az olyan általánosításokat, mint amilyeneket ma produkáltál. De én nem is azért vagyok itt, hogy bebizonyítsam, hogy tulajdonképpen mindenkinek mindenhol szar, itt a blogon meg pláne az, és ezt senki nem látja, csak én.

Quercus a favágó 2014.12.28. 11:29:56

@puhacica:

Egyébként nem vagyok sem net-, sem blogfüggő. Ha valahol nem érzem jól magam, lépek.
A határátkelőkkel sincs bajom. Én is el fogok húzni ebből az országból. Az sem kérdés, hová. A kérdés a mikor.

2014.12.28. 11:30:36

@Dragonlady (now in Indonesia): A Róbertban 5-600 ezer a szülés terhesgondozással együtt. Akkor már inkább megéri olyan magánorvoshoz járni aki állami kórházban is dolgozik. Vagy jársz szakrendelőbe terhes gondozásra és szülsz az ügyeletes orvosnál, vagy fogadsz csak a szülésre orvost.

**mimi** 2014.12.28. 11:30:43

@Turchi:
ebben igazad van, de akkor nem megy be a szülésre, és szülhetsz annál aki épp ott van ( aki lehet éppen olyan jó szakember mint akit választanál. de az is lehet, hogy nem :)
A többség elfárad a magánrendelésre.

**mimi** 2014.12.28. 11:33:20

@Dragonlady (now in Indonesia):
A TB hátralékot biztosan ki kell fizetned :(

Muscari 2014.12.28. 11:35:50

@Turchi: én egy valakit ismerek összesen, aki fogadott orvos nélkül szült, de ő ismerte az ápolási igazgatót a kórházban, aki "leszólt", hogy figyeljenek oda rá.

2014.12.28. 11:38:02

Ödenburgerné: Egy-két pontosítás: A terhesgondozást a nögyógyász vagy a szülésznő végzi. Én szakorvoshoz járok, nálunk szerinten még nem is alakult ki a szülésznővel való terhesgondozás rendszere. Havonta látogatni kell a védőnőt és a szakorvost, akik lényegében semmit nem csinálnak, megnézik a vizsgálati eredményeket, a szakorvos kb. két havonta ultrahangot készít, a védőnő szívhangot hallgat. A vizsgálatokra korábban ha jól tudom a védőnő adta a beutalókat, most a háziorvost kell felkeresni. Az tényleg kockázatos, hogy adott esetben 1-2 órát kell ülni az orvosnál betegek között. Nekem szerencsém van, mert az orvosom ezt megértette és annyit kell tennem, hogy mielőtt megyek, odaszólok telefonon, és behívnak. Az emberek reakciója érdekes, a múltkor hallottam, hogy háborogtak, ők korábban itt voltak…
Speciális vizsgálatokra (pl. genetika, magzati szívultrahang) a háziorvos nem adhat beutalót, ahhoz a szakorvost kell felkeresni.
Terhesgonozást valóban végezhet magánorvos is, azonban beutalókat nem tud írni, így nem lehet kikerülni a háziorvost/ kórházi szakrovost, vagy mindent térítéssel, magánkórházban, laborban lehet csak igénybe venni, ami azért nem kevés pénz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 11:39:07

@**mimi**: még nincs "mihez" igaziból, de azért köszi :-)

@Turchi: tudom, hogy annyi, de ha ez nekem eleve úgy indul, hogy ki kell fizetnem a eü járulék hátralékot és a büntetést, akkor ugyanonnan indulok. (de még az is lehet, hogy megúszom, innen egyelőre nem tudok foglalkozni a kérdéssel- köszi mindenkinek most is, aki pár hete megszakértette nekem a kérdést.)
ezért is érdekel, hogy tb nélkül, csak magánban, meg lehet-e úszni az egészet, laborral mindennel :-(
alighanem azzal járnék a legjobban anyagilag is, ha kifizetném a thai visa overstayt és utána ott a magánt.... csak akkor kitiltanának Thaiföldről öt évre asszem.
na most megint kellőképpen szarul érzem magam.

puhacica 2014.12.28. 11:39:54

@Muscari:
nemokos.blog.hu/2014/10/21/_39_gyerek

nemreg beszelgettunk anyuval es kerdeztem tole, hogy mi jo van abban, ha valaki szulo? felaldozza az eletet valakiert, aki a vegen jol ott is hagyja. azt mondta, hogy tiszta hulye vagyok. :D (hugom 8 eve el Spanyolorszagban, mi is koltozunk, ocsem marad itthon, de o is masik varosban. es nem tudok eleg halas lenni anyunak azert, hogy bar a szive szakad meg, egy szoval se mondja, hogy maradjunk, hanem meg o kuld.)

2014.12.28. 11:41:35

@Dragonlady (now in Indonesia):

Most mennunk kell, mi is a Roberten gondolkozunk. :) Ha erdekel, Ödenburgerne majd ir rola reszletesen delutan, ha hazaertunk. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 11:44:53

@geegee: @QUERCUS: @Turchi: Huuuuu, nagyon egyetértek veletek......szegény posztolóó...nagyon egyszerűen látja ezt a kérdéskört.....
Érintett vagyok , érzékeny téma ez nekem , a tesóm újszülött kórházi osztályon dolgozik, ezernél több újszülött babát látott el, ismerem az itteni , jól működő rendszert........wahhhhhh, na

Azért mindjárt összeszedem én mit láttam és gondolok az otthonszülésről..és miket tapasztaltak a tesómék az orvosi teammel az otthonszülő de mentővel beérkező okos szülők kapcsán...Na....pfuu

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 11:46:56

@Ödenburger [Hu/At]: Koszonom, ennyit akartam tudni. Annyira nem veszes azert a magannal sem, ha egy uh- meg egy vizsgalat 10 ezer forint, laborrol meg pl itt talaltam arakat :

http://www.laboratoriumkft.hu/dokumentumok/Arlista_klinikai_kémia_LaboratoriumKft_20131017.pdf

Persze oke, sok-sok, de azert en tobbre szamitottam.

2014.12.28. 11:47:51

@**mimi**: Ez így igaz, de ha nincs pénze magánorvoshoz járni akkor valszeg a szülésre sem fogad meg senkit. Nem tudom hogy többség-e aki magánba megy, erről még nem láttam statisztikát, gondolom mert nincs :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 11:50:51

@Turchi: Ez nem feltetlen igy van. En szulesre nem foadnek senkit, mert utalom a zsebbetomkodo mutyirendszert Magyarorszagon. De ha tehetem, csak maganrendeles , egy kiveteltol eltekintve meg nem csalodtam.

2014.12.28. 11:51:01

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja, ja, ezt a szempontot nem figyeltem hogy neked más a helyzeted. Mindent meg lehet oldani magánban, ez biztos. A labort is. Tudok egy olcsó magánlabort ha érdekel, privátban. Én úgy szoktam hogy elmegyek magánorvoshoz, ha neki nincs labor lehetősége akkor feliratom vele hogy mit szeretne és elmegyek az említett laborba, majd visszaviszem az eredményt. Ha a magánklinikán sokkal drágább a labor, akkor ugyanezt csinálom.

Mariann Volomné Varga 2014.12.28. 11:51:58

Véleményem szerint nem az otthonszülést kell támogatni, hanem a kórházi szüléseket kell "otthonossá", a lehető legintimebbé tenni. Vonzóvá kell tenni a legérzékenyebb kismamák számára is a kórházi körülményeket. Bármennyire is problémamentes egy terhesség, bármennyire is a zéróhoz közelít a rizikófaktorok száma, bármennyire egyszerűnek ígérkezik egy szülés, mindig felléphet valami komplikáció: elakad a baba, elhúzódik a vajúdás, komoly vérzés lép fel, hogy csak néhányat említsek. Ezen problémák elhárítására még mindig a kórház a legmegfelelőbb intézmény.A késlekedésnek, a szakszerűtlen beavatkozásnak súlyos ára lehet. Hogyan számol el a lelkiismeretével például az a szülő, akinek az elhúzódó vajúdás, fájásleállás miatt oxigénhiányos lett a gyereke? Persze sokan közülük észre sem veszik a kezdetekben, hogy baj van, csak később szembesülnek a következményekkel: erőtlen izmok, szopási, nyelési nehézségek, szájlégzés, figyelemzavar, koncentrálási problémák...... Az persze nem igaz, hogy ez kórházban nem fordulhat elő, de nagyobb az esély - a felszereltség okán - ezen problémák megelőzésére.
A szülések túlnyomó része problémamentes. De ki lesz az, aki 100%-os bizonyossággal megmondja, hogy nem lesz baj, nem lesz komplikáció? A problémamentes 90% (a százalékos meghatározás itt most csak hasraütés szerű) utólag azt mondja, s világgá is kürtöli, hogy jól döntött. Ki hallja meg a 10% szavát? Ők persze ritkán nyilatkoznak. Nehéz szembesülni azzal, hogy rosszul döntöttek.

2014.12.28. 11:52:09

@tildy[UK]: Olyat nem írtam sehol hogy bármi feltétlen úgy lenne. Mindenhogy lehet.

2014.12.28. 11:53:32

@Muscari: Kinek mennyi ismerőse van DD. Mondom, én meg másmilyen embereket ismertem.

Muscari 2014.12.28. 11:54:26

@puhacica: köszi, hogy leírtad, már értelek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 11:59:12

@Turchi: köszi, minden infó érdekel majd privátban :-)

még az is lehet, hogy a családommal is sikerül úgy összeveszni (előkerült néhány dolog a minap), hogy mehetek albérletbe egyedül.
úgyhogy ez ma kurvára nem az én napom :-(
egy kondom mindenképpen olcsóbb lett volna :-))))) (kivéve, hogy persze akartam ezt a terhességet, csak kb semmi reményem nem volt, hogy valaha is.)

és mivel már besötétedett, ma már nem fogják megtalálni azt a repülőröncsot. csak hogy emlékeztessem magam, hogy nekem még baromira jó dolgom van egyesekhez képest, nem a tenger közepén lebegek darabokban. :-/

megyek és leiszom magam bánatomban. :-/ elfogyott a gyümölcstea.

2014.12.28. 11:59:37

huha, micsoda comment tsunami van ma
kezdem visszafele:
Jo ez az orangutanos poszt, sajnos nem vagyok oda a majmokert.
A gourmandok kedveert, van egy La Fromagerie nevu hely Londonban a Marylebone High St-en. Erdemes benezni, annak aki szereti a sajtot.

Otthonszules.... Alomvilagban el a poszterina.
Ad 1) nem ingyenes, azt valahol valaki fizeti. Ha nem igy lenne, akkor nem lett volna tuntetes a noverek/midwife-ok reszerol fizetes emelesert. Gyalazatonsan alul vannak fizetve, ahhoz kepest, hogy mit kell csinalniuk.
Ad 2) valami New Age-s/josnohoz jaro/kartyabol olvasgato holgynek tudom elkepzelni a holgyet.
A vizsgalatokat illetoen a UK-ben a "nevesebb" orvosok tobbsege elismeri, hogy bizony keves. Ha maganrendelesre mesz a UK-ben, sokkal tobb a vizsgalat, mint az NHS altali a terhesseg alatt, teljeskoru vert neznek es nem csak 1-1 dolgot. Meg a Down vizsgalat is mas es sokkal megbizhatobb, mint egy NHS.
Mi is anno azert valasztottuk a magant, mert alaposabb, nem azert, mert "nem kell tobb", hanem, mert az NHS-nek nincs penze tobb vizsgalatra.
A midwife a verbol es vernyomasbol meg nem mondja, hogy pl placenta praevia-ja van a kedves anyukanak (csak a rendszeres ultrahangbol). Az ultrahangot sem szorakozasbol csinaljak, bar teny, hogy mindegyiket visszautasithatja az anyuka.
Rengeteg szules van, ahol komplikacio lep fel es mar toljak is at a noket es csinaljak az "emergency C"-t. Neki szerencseje volt, es nyilvan az alacsony kockazatba tettek, ahol nem volt komolyabb ellenjavallat, de ha komplikacio lepett volna fel, most a fejet verne a falba.

Ad 3) egy tipikus angliai (legyen az liverpooli vagy londoni) lakasban elkepzelek egy szulest, ahol minden tiszta ver es a szomszed a gipszkarton fal mellett, hallgatja az ordibalast, hogy "push, and breath", mikozben az anyuka magankivul ordit es a 2 gyereke meg nezi. Nagyszeru vizualis elmeny.

DieNanny CH 2014.12.28. 12:01:42

@Babette .:

Amikor - anno 10 éve - kórházba jártam infúzióra, a nővér mindig bocsánatot kért, mikor belém szúrta a tűt... Merthogy fájdalmat okozott. Bár ott minden nővér és orvos kedves volt... (Állami, lepusztult kórház...)

A posztokhoz:

1; Mindent leírtatok, én egy kórházban jobban biztonságban érezném magam.
2; Érdekes volt.
3; Tetszik, bár még nem olvastam végig.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 12:05:08

@charlieharper: Ja , csak a magan terhesgondozast uk-ben a magan egeszsegbiztositasok nem fizetik. ( egy ket kivetel lehet, horribilis osszegekeert)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.12.28. 12:07:06

Nem bírom ki, hogy ne szóljak. Fogalmazási, vagy értelmezési hibák miatt olyan félreértések kerekednek, hogy elképesztő.
Angliában MINDEN vizsgálat létezik (az AFP is) tb alapon ami otthon, sőt olyanok is tb finanszírozottak, amelyeket otthon lehet ugyan kérni, de csak önköltséges alapon (van százezer forintos nagyságrendű is ezek között). A vizsgálatok nagy része ajánlott, de nem kötelező. Első kézből tudom ;)
Ettől persze még nem jobb mint a magyar egészségügy. Nagyon sok dologban jobb, sokban meg nem. Ennyi.

2014.12.28. 12:07:23

@tildy[UK]: namost, ezt a fogadott orvosi rendszert nem ertem Mo-n. Szerintem ez egy fals reakcio a legtobb no reszerol.
Egy nogyogyasz a magan/allami rendelesen mennyi not vizsgal meg hetente? 30-50-et? Mondjuk mesz hozza havonta, szerinted emlekszik majd ra, hogy mit beszeltetek meg 1 honappal ezelott?
Ugyis minden a rendszerben meg a papirjaidon van, nem? akkor miert nem jo az, hogy ha egy jo korhazba mesz, ahol a foorvos valoszinuleg jo orvosi kart tart maga mellett?

@Mariann Volomné Varga: nagyon egyetertunk. De az elozo kommentedre reagalok meg. UK-ban sok a genetikai hiba, ami reszben abbol is van, hogy bizony nagy aranyu a beltenyeszet. Norfolk hires errol. De a "nem tradicionalis angol" helyeken, bizonyos azsiai kommunakban is rendszeres az unokatesoval hazasodas, ami a genetikai hibakhoz vezet.
Masreszben igazad van, hogy a Down szurest csak 35 felett ajanljak es mas genetikat fel sem ajanl az NHS, mig termeszetesen maganrendelesben szeleskoru genetikai teszt van

2014.12.28. 12:10:54

@tildy[UK]: az expat csomagos biztositas fizeti. De igazad van, legtobb ember (mi is) maganak kifizeti.
Otthon is a jobb rendeles, pl Istenhegyi klinikan fizetsz, raneztem az arlistajukra. A toredekert megcsinaljak azt, amit UK-ban vagy US-ben csinaltatnal. A UK-ban levo NHS csinal sok mindent, de a UK-ban levo maganhoz kepest kb olyan, mintha az Emirates First Class-a a Ryanairrel viszonyitva. Ha megengedheted a plussz ultrahangot, plussz vervizsgalatot, akkor termeszetesen elmesz ra. Vagy hazamesz megcsinaltatni, UK-hoz kepest fillerekert.

rezsöatya 2014.12.28. 12:11:38

Koszonjuk HÁ az aktualis posztot! :-))))

Ma reggel 6:40-kor megszuletett a masodik unokam. Anyukaja (nagyobbik kislanyom) gyermekorvos leven - KORHAZBAN szult...

MAGYARORSZAGON.

"INGYEN"! :-P

(ugye fizette es fizeti az egeszsegbiztositasi jarulekot!)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 12:15:46

@charlieharper: Ne is mondd, en sem ertem a fogadott orvos rendszert, azon kivul hogy fix , abszolut nem adozott bevetele van a vegen.

@Mammaroza: Igy van.
8-12 het: Midwife idopont, verkeppel suly es magassagmeressel , vizeletteszttel, vernyomasmeressel
11-13 het : Elso ultrahang ( ez mondjuk szerintem gaz, hogy ekkor van az elso) + kombinalt teszt( down szures)
15-16: megint vizeletteszt, terheleses cukorteszt, vernyomas, diabetes teszt.
18-20 het: ujabb ultrahang
25-26. het ez mar szuleszno, vizeletvizsgalat, vernyomasmeres
28. het: terheleses cukor, verkep, Anti-D ha rh negativ,
es aztan 31, 34, 36, 38, 40 heten vizelet, verkep, szulesznonel.

2014.12.28. 12:15:52

@rezsöatya: Gratulalok! Jo evet zarsz :)

@Dragonlady (now in Indonesia): aranylag jol, koszi. Asszony bed-rest-en. Nehezen viseli. A kisebbik meg nem erti, hogy miert nem jatszik vele a foldon az anyja.
Hogy viseled a terhesseget?

2014.12.28. 12:19:21

@tildy[UK]: ehhez kepest osszehasonlitva, amit UK-ban maganban, vagy az elso gyerekkel az USAban kaptunk (a mostanit nem irom, mert a multiple preg mas kategoria), akkor amit leirtal igencsak gyengecske

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 12:20:58

@charlieharper: Az expat csomagos ( Bupa internationalrol tudok) olyan, hogy azt normal fizubol nehezen fizeted ki, ha a ceg nem ad.

genium-med.hu/araink/ en oket talaltam otthon, toredekeert vannak,mint az itteni arak.

Nade azt hiszem ezzel a sok infoval le is buktam :-) Remeljuk a legjobbakat, eddig minden rendben, azonkivul, hogy 3 hetet kellett varni a korai ultrahangra - nem hivtak- es "asztalt verni" kb az A&E-n.... Jarok mindket orszagban, ezert is fontos nekem az otthoni helyzet a magandokik <-> haziorvos.

DieNanny CH 2014.12.28. 12:21:20

@Dragonlady (now in Indonesia):

Szerintem semmi államiba ne menjél... (Könnyen beszélek, fogalmam sincs az anyagi helyzetedről...) Úgy értem, ha mindent magánban csinálsz, senki nem fogja kérni a tb-kártyádat. Gondolom. Tehát, nem kerülsz a tb-hatóság látókörébe.
Jogtudósok, jól gondolom? Mert én nem értek hozzá.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 12:22:46

@charlieharper: az elozot uk magant azert leirhatnad:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 12:22:47

@rezsöatya: gratulálok :-)

@tildy[UK]: ezt a terheléses cukor dolgot még soha senkinek nem tudtam itt elmagyarázni.
mondjuk ezt akár "házilag" is meg lehet csinálni, ha van az embernek egy vércukormérője (még nincs).
valamiért van olyan érzésem, hogy ebbe bele fogok szaladni.
(a cukor az, amit rendszeresen néznek nekem, de ez a terheléses, na ilyen még soha nem volt.)

@charlieharper: kitartást! mennyi van még hátra?
hozzá képest alighanem én nagyon jól.
de ha nekem valaki azt mondja, hogy ez egy természetes állapot, akkor le fogom ütni. (hét hétig hánytam megállás nélkül, összesen hat nap kórház.)
amikor a második ultrahangon azt mondta a doki, hogy "ó, van itt még valami", hát én három másodpercre azt hittem,hogy ott fogok meg-hal-ni, mert van még egy gestational sac. szóval nem irigykedek :-/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.28. 12:23:52

@puhacica: Ezt mondtam én is kb. 20 évesen...meg mondjuk úgy 25-ig kitartottam. Aztán puhultam, puhultam...

@Muscari: az én esetemben anyu és én sem éltük volna túl kórház nélkül. Úgyhogy +1

Muscari 2014.12.28. 12:23:56

@puhacica: csak még egy megjegyzés : én soha egy pillanatra sem éreztem úgy, hogy feláldoztam magam a gyerekeimért :-)
Lehet, hogy sok mindent másképp csinálnék ma, mint régen, sőt biztos, de ők az egyik legnagyszerűbb dolog az életemben. A másik meg a férjem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 12:27:58

@charlieharper: Hu de nagyon jól beszélsz.

A fogadott orvosi rendszerről itthon....
Egyéni döntés....Mindenki maga tudja mennyi pénze van erre, vagy egyáltalán akar-e erre külön extra pénzt fordítani, vagy megbízik és megelégszik az alapellátásba tartozó dolgokkal....
Bizalom, saját orvos.....sok nőnek van saját fodrásza, saját nőgyógyásza, aki régóta tudja az egyéni frizuraviseleti szokásait, és az orvos ismeri az adott kórelőzményeit, betegségeit, régi kezeléseit....stb....én ebben nem látok semmi rosszat...
....tudom, hogy a hálapénznek milyen csúnya vonzatai is vannak ...persze...ez is benne van....
De megint csak azt mondom, ha nekem van pénzem, és úgy érzem magam és a bébimet 1000% biztonságban, hogy külön megkérem a orvosomat, hogy az ő gondoskodását és szaktudását szeretném maradéktalanul igénybe venni....akkor ezt teszem..és majd eldöntöm, hogy pnzt teszek borítékba, vagy egy Whiskyt vagy valami fincsi bort, mert hálás vagyok neki, hogy ügyeleten kívül is este vizit után beszalad hozzám civil ruhában, és megkérdez, és referál az újszülött nővérkével is a kisbabámról....mert érdekli, mert jó orvos.....
Persze , az is lehet, hogy mindezek nélkül is egészségesek lennénk, de ha ÉN így érzem és így gondolom, akkor az az én döntésem és választásom....
Rengeteg kórház van, ahol sok orvos elvárja már a hálapénzt....mert elkurvultak....de rengeteg olyan intézmény is van, ahova nyugodtan be lehet menni szülni, fogadott orvos nélkül is....
Ne húzzunk általánosításokat semmire......
Az otthon szülésről pedig, mert az volt a fő téma.....szüljön otthon akinek hat anyja volt....
1000%-ban egészséges akartam maradni, egy 1000 %-ban egészséges babával....kizárva minden rizikófaktor.....ÚT a kórház...nem Geréb Ágnes...

Muscari 2014.12.28. 12:29:49

@charlieharper: :-)))

Feleséged hogy van? Fel tud azért kelni, csinálhat valamit, vagy feküdnie kell?

Muscari 2014.12.28. 12:32:14

@Mammaroza: csak nem nagymama leszel? ;-)

Köszi a kiegészítést, ez így azért már jobban hangzik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 12:32:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez mindenképpen felmerült, csak tényleg az a bajom, hogy ha valami komplikáció stb felmerül, akkor nagy bukta lehet belőle.

a gyerek egyébként automatikusan biztosított lesz, akármit is csinál a hülye szülője?

@tildy[UK]: gratula ;-)
mint a múltkor mondtam, alighanem az működik az A&E esetén, hogy jól összeesik az ember a lobbyban, akkor esetleg megultrahangozzák? kiakasztott a sztorid, akárhogy is, akármilyen jó is az NHS.
mondjuk a múltkor alkottam ilyen ájulósat, amikor láttam, hogy még legalább 2 percig kéne sorbanállnom, és azt nem bírnám úgyse. csak egyszerűen hagyni kell magát az embernek, nem befeszíteni, amikor elkezd csuklani a térde. :-/

Muscari 2014.12.28. 12:34:55

@rezsöatya: gratulálok :-))))

Ez aztán a nagyszerű hír, hogy az időzítésről ne is beszéljünk :-))))

Hari Seldon 2 2014.12.28. 12:36:49

@puhacica:
"nemreg beszelgettunk anyuval es kerdeztem tole, hogy mi jo van abban, ha valaki szulo? felaldozza az eletet valakiert, aki a vegen jol ott is hagyja. azt mondta, hogy tiszta hulye vagyok. :D"

anyukádnak adok igazat... :-)
(jó, csak viccelek)
Ugye azt elfogadod, hogy a gyerek ha már megszületik, nem te birtoklod? Mert ha ezt elfogadod, akkor egy lépéssel beljebb vagyunk.

Persze, hogy otthagy minket a gyerek. Már csak az hiányozna, hogy 30 évesen se tudjon saját életet kezdeni.

Kicsit elkanyarodva: nálunk is egyik szempont volt a kiköltözésnél:
Itt ha annyi idősek lesznek, hogy kirepülnek, és akár New Yorkba, akár Montrealba, akár Sydney-be költöznek (jó, az azért kicsit messze van) bármikor legyen annyi megtakarításunk, hogy hipp hopp kiugorjunk "hozzájuk".
Magyar fizetésből félrerakni ilyenre reménytelen. Maradna a kesergés, hogy "kint él a gyerekem".

Muscari 2014.12.28. 12:37:57

@Mammaroza: neked is gratulálok <3

Milyen érzés? Én még nem tudom elképzelni, remélem egy pár évem még van addig.

A mai nap tele van jó hírekkel, remélem Dragonlady-nek is lesz benne része.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.12.28. 12:39:09

@tildy[UK]: Magyarországon is a 12. hét az első (diagnosztikai-genetikai) UH mérés. Ez előtt maximum a terhesség megerősítése céljából végzik, diagnosztikai jelentősége nincs.
Arról nem is beszélve, hogy teljesen mindegy hány ultrahangot csinálnak otthon, ha a legtöbb helyen önönvíz előtti készülékekkel megy a szűrés. Tiszlelet az orvosok szakmai hozzáértésének, mert egy rossz felbontásban egy "maszaton" nem egyszerű tarkóredő vastagságot, vagy orrcsont hosszméretet mérni, és ez baromi fontos (lenne).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 12:39:26

@Réka ‎: Nah,, azért én emlékszem pár kedves, széles látókörű törzs kommentelő társunkra, aki "alles global birkázta le az összes Magyarországon maradót, mert, hogy, aki marad és tud vagy akar itthon élni az már nem is normális ember, csak szimplán egy birka....Bezzeg akik útra keltek, na azok aztán , iggeen, yes, mindenben Non Plusz Ultrák....
Ha akarod megkeresem és belinkelem....
/ bah...a volt férjem, hogy gyűlölt engem a memóriámért..../

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 12:39:36

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, kb az mukodik. Megvolt a pozitiv teszt, utana levo munkanap mar kertem is az idopontot a haziorvoshoz. hetfon kertem, pentekre kaptam, rogton 1 het keses, de oke. Haziorvos adja a papirt, hogy ezt djam le a recepcion, korai uh keres a juniusi ectopic miatt. LEadom. Varok. Varok.Telefonalok. Varok.Eltelik 1 het ( hazaugrom Magyarorszagra, megcsinaltatom az uh-t ott, minden rendben, el, jo helyen, visszajovok) , varok. Eltelik masfel het, telefonalok, varjak csutortokig. Varok. Semmi. Csutortokon bemegyek A&E-re, hogy szeretnem ha latni nogyogyasz, meg lenne uh mert.... Akkor mar 3. het fajdogal a hasam ( amit a gp is tudott, ra is irta a papirra, amin korait kert).
-Most faj?
-Most nem.
-Hat ok uh-t nem tudnak adni. Azert ha gondolom, lathat orvos.

Lasson.

Orvos meglat, eloszor nem ismer fel , aztan mar emlekszik - nem is ram, hanem a vikimgemre, lol - hat, hetfore tud walk-in idopontot adni ( az mar 3.5 het varakozas), de o inkabb orulne, ha ejszakara maradnek,nem javasolja a hetfot, az meg plusz negy nap, inkabb reggel uh.
MAradok.

O volt az elso a rendszerben, aki nagyon komolyan vette az elozmenyt.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.12.28. 12:40:52

@Muscari: Fura.
Még nem dolgoztam fel teljesen, pedig lehetett rá számítani.

Hari Seldon 2 2014.12.28. 12:40:58

@Hari Seldon 2:
Ja, és persze természetesen elfogadom, hogy nem akarsz gyereket. Te döntésed. Te életed.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 12:43:29

@Mammaroza: maganvelemeny, de szerintem egyfele diagnosztikai resze van: kiszurheto vele a mehenkivuli terhesseg.

Altalaban azert otthon 6-7 hetesen csinalnak egy amolyan terhesseg-megerositot. Az en esetemben pl nagyon is van jelentosege, hogy 12. het vagy sem. Megy-e a masik petevezeto vagy sem. Nem megy szerencsere. :) Jul vege - augusztus elejen varhato a kisviking.

Hari Seldon 2 2014.12.28. 12:44:33

@charlieharper:
"Ad 3) egy tipikus angliai (legyen az liverpooli vagy londoni) lakasban elkepzelek egy szulest, ahol minden tiszta ver es a szomszed a gipszkarton fal mellett, hallgatja az ordibalast, hogy "push, and breath", mikozben az anyuka magankivul ordit es a 2 gyereke meg nezi. Nagyszeru vizualis elmeny. "

Jól leírtad az életképet... :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 12:44:49

@sodalisO [eng]: van példa az ellenkezőjére is. Szélsőséges kivételek vannak, de 95% ennél jóval árnyaltabban gondolkodik.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.12.28. 12:47:23

@tildy[UK]: OK igaz.
Csak "normális" terhességben gondolkodtam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 12:53:27

@tildy[UK]: mivel ezt mesélted privátban nemrég, na ez az, amin kapásból kiakadtam, hogy jajdejó az angol rendszer, "nem baszogatják az embert feleslegesen". :-/
pláne ha még oda is megy és kéri meg panaszai vannak, meg kórelőzménye.
mennyi idő egy ultrahang, három perc? mármint 5. vagy 6. héten megnézni, hogy a méhedben van-e vagy máshol, csak ennyit. ameddig magyarázott meg adminisztrált, akár meg is csinálhatta volna. :-/ tudom, mert direkt ezért mentem el én is a legelején, más miatt, de nekem is ez para volt. arra legyintettek is, hogy nem kell fizetni semmit ennyiért. (azóta is legyintgethetnének....)
gondolom, ott nem működik, hogy az ember kiborul és balhét csinál. (ez tipikusan idevaló megoldás lenne, annyira nem szeretik a jeleneteket.) bár én biztosan kiborultam volna és balhéztam volna a helyedben :-(

2014.12.28. 12:55:32

@tildy[UK]: elokeresem a papirokat, ha mindenki felkelt es elkuldom emailben

@sodalisO [eng]: hat, mi mostansag egyetertunk

@Muscari: fekszik. Hazvezetono nelkul meg lennenk love. Nem is tudom mit csinal, aki nem engedheti meg maganak.

@Dragonlady (now in Indonesia): huuuuha!!! Akkor ikrek? Ne izgulj, csaladi viszalyt mindenki felreteszi egy 3kg-os orditogepert

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 12:59:22

@charlieharper: namégazkéne tejóég! :-) nem, a másik amit látott, az volt a nagyobbik mióma. szerintem még soha nem örült annyira senki miómának... de pár másodpercig megfordult velem a szoba, mert azt hittem, azt fogja mondani, jééé itt van mégegy.

bazzmeg földrengés van.
nem, tényleg elég volt most mára....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 13:00:32

@charlieharper: Megkoszonnem. Majusig talan meg oke vagyo, de utana mar nem biztos, hogy felengednek a gepre, ugyhogy itteni kell. :)

tanato 2014.12.28. 13:01:31

@tildy[UK]: Nem intézheti,de ha van magán szakember,gyakorlatilag ő vezérli le az egészet.

tsabus UAE 2014.12.28. 13:03:49

@rezsöatya: Gratulálok ! Boldog szülinapot a kicsinek és kívánok neki "hosszú és eredményes életet" ! :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 13:10:41

@tanato: A fene egye meg. Magan meg oke, de allamiba, otthon? Inkabb kihagynam. De ugy latszik nem lehet.

Muscari 2014.12.28. 13:10:42

@tildy[UK]: gratulálok neked is :-)))

@Dragonlady (now in Indonesia): küldök neked egy kis pozitív energiát. Csukd be a szemed és már megy is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 13:24:05

@Muscari: Koszonjuk.:)
De a 6. erzeked ugy lattam mar korabban bejelzett nalad:)

rezsöatya 2014.12.28. 13:35:17

Kösztök skacok! :-)

Bar... reszem csak annyi van benne, amennyi a Markos-Nadas fele hugyos Jozsi bacsinak...
(- apuka! Mondjon valamit, amit egyszer tisztessegesen vegigcsinalt az eletben!
- hat, tegedet, fiam...! )
:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 13:41:48

@Jess G: avagy mi tortenik a nagy magyar anyaval, ha kulfoldre kerul?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 13:49:07

@QUERCUS: hat en eleg maskent gondolkodo vagyok,
Es a stilusom se mindig simara csiszolt,
megis elferek itt.
Es meg olyan kommentem se volt, amit ki kellett volna moderalni.

-----
Azt meg sose ertettem, miert akar valaki olyan csoportba tartozni, akikkel nem ert szot....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.28. 13:49:16

index.hu/belfold/2014/12/28/semjen_teljesitheto_cel_az_egymillio_uj_allampolgar/

Haha, most már nem egymillió munkahely, hanem ugyanennyi állampolgár kell helyettünk, határátkeltek helyet...Vicces ez a Semmilyen Zsolt... :D

2014.12.28. 13:55:35

@Babette .: megvolt mar otthon a HA talalkozo? Vittel mkndenkinek kecskesajt kostolot?

Quercusnal rakerdezek. Ausztria a celallomas?

2014.12.28. 13:56:47

@Réka ‎: velemeny a sved mecset gyujtogatasrol?

tanato 2014.12.28. 13:58:52

@tildy[UK]: Nem lehet megkerülni,márcsak az anyakönyv miatt sem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 14:01:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez tenyleg jellemzo rajuk, bar a multkor a surgossegin nagyon kellett gyozkodnom, hogy jobban jar, ha kezfejbe koti be...
hogy bunko? Hat olyannal alig talalkozom\tam, inkabb szenvtelenek es targynak neznek, akik barmit csinalhatnak kerdezes nelkul, te meg lesel, mint jani a moziban, mert ha rakerdezel, csodalkoznak.
ezert emeltem ki, hogy kezdek valtozast erezni ebben,es ez jo.

DieNanny CH 2014.12.28. 14:05:59

@tanato:

Úgy érted, aki csak és kizárólag magándokinál volt terhessége alatt, az nem kap anyakönyvet?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 14:07:21

@charlieharper: több helyszínelő csoport volt bent, kutyákkal is kerestek gyújtogatásra utaló nyomokat (benzin, egyéb gyorsító anyag), de semmit nem találtak. Jelenleg semmilyen bizonyíték nem utal merényletre. A kezdeti pánikban valaki állítólag látott egy férfit, aki valamit bedobott a helyiségbe és elfutott, de ezt az egy szem állítólagos szemtanút nem sikerült megtalálni. A tanú szóbeli kijelentését egy túlbuzgó járőr továbbította a sajtónak és lőn a "tény"...
Amennyiben merénylet sem biztos, hogy szőke kékszemű viking molotovozott egyet. Az eskilstunai mecsetekben többször előfordult IS- és egyéb fundamentalista toborzás, amiért a helyi (keresztény és/vagy mérsékelt muszlim) kurd közösség erősen sérelmezett.
De olvastam, hogy az index lendületből fasisztázott egy jót... :/ (az itteni lapok is)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 14:08:55

@charlieharper: "foorvos valoszinuleg jo orvosi kart tart maga mellett? "

Ez egyaltalan nem biztos:

kenyerlepeny.blogspot.hu/2014/12/almos-vasarnap-delutan.html

tanato 2014.12.28. 14:18:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem aki nem vesz részt a hivatalos terhesgondozásban az nem.Nem lehet suba alatt szülni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 14:20:45

@tanato: Miert is ne lehetne az anyakonyv miatt sem? Lattma mar olyat, hogy valaki otthon jart terhesgondozasra, de kulfoldon szult, ekkor meg akar konzulatuson is anyakozvezhet.

Vagy azt mondod, aki csak magandokinal jart, es mondjuk tfh magankorhazban szul otthon, az nem kap anyakonyvet?

Ha terhessegi kiskonyvre gondolsz, oke, ahhoz el kell menni vedonohoz, de miert kenyszeritenek bele a tobbi vizsgalat eseten az embert az allamiba? Miert rosszabb -nem megfelelo egy maganorvosnal elvegzett vizelet-verviszgalat, es miert kell allami? Vagy rosszule rtek valamit?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 14:22:29

@tanato: uh, az anyakonyvezes nem a gondozastol fugg, teee.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 14:23:32

@tanato: En ugy tudom, akinek van ez a terheskiskonyv, abba magandoki is irhat. Rosszul tudom?

Taxomükke (UK) 2014.12.28. 14:31:35

@QUERCUS: Arra vigyazz, hogy nehogy valami liberalis orszagba vessen a sors.

Mme Seldon 2014.12.28. 14:35:26

@rezsöatya: gratulálok!

@tildy[UK]: gratulálok, békés, boldog babavárást kívánok a kisviking-hez vagy kisvikinginához :)

@Dragonlady (now in Indonesia): neked is gratulálok és remélem, hogy minden adminisztratív (és egyéb) nehézség ellenére nyugodalmas lesz a babavárásod.

Otthonszülés: mint már Hari leírta, nekem nagyon sarkos a véleményem. Persze, 100 éve otthon születtek az emberek,megfelelő csecsemő-és anyahalálozási rátákkal. Azóta persze fejlettebb lett az otthonszülés is, és feltételezem, hogy Angliában jobban meg van szervezve, mint Magyarországon.
Barátnőm 3 gyerekét szülte otthon, Geréb Ágnesnél. 3x7-8 hónapnyi aktív tiltakozásom ellenére. Csak 10 percre van a Margit kórház - mondta (persze, a 10-es úton, dugóban). Mindenki életben maradt, a második szülés után gyermekágyi láz (egy hét László kórház), a harmadik gyerek meg kissé visszamaradt a fejlődésben (8 hónapos koráig nem mozgott egyáltalán), de most kvázi egészséges. És természetesen mindez bekövetkezhetett volna kórházban is.

Mindenki szíve joga, hogy eldöntse, hol és hogyan akar szülni, de tisztában kell lenni a lehetséges szövődményekkel, komplikációkkal és azzal, hogy két ember élete/egészsége forog kockán.

A fölösleges vizsgálatok meg addig fölöslegesek, amíg nem találnak valami eltérést, kezelendő/kezelhető elváltozást.

tanato 2014.12.28. 14:38:14

@Babette .: @tildy[UK]: nem vagyok jogász,de valahogy hivatalossá kell tenni a megszületendő gyermeket,erre nagyon ráfigyelnek,mert voltak régebben visszaélések/román cigány nő átjött szülni és el akarta adni a magzatát nyugatra,majdnem sikerült is neki ,kicsin bukott el./

tanato 2014.12.28. 14:40:45

@tanato: Arra játszott hogy sem Romániában,sem Magyarországon ne legyen hivatalos nyoma a gyereknek.

puhacica 2014.12.28. 14:53:18

@zöldeketbeszélek: en mar nem puhulok sehova. (igy is eleg puha vagyok. :D )

@Muscari: szerintem anyu se erezte igy soha. minden vagya az volt, hogy sok gyereke legyen es egyetlen alkalommal se ereztette, mondta, hogy aldozatot hozott volna valaha is miattunk. errol csak en gondolkodok igy, valoszinuleg azert, mert nincs gyerekem. :)

@Hari Seldon 2: persze, o is mindig azt mondja, hogy nem maganak szult minket. :) es hogy buszke rank, hogy okos es onallo felnottekke valtunk. de azert piszok rossz lehet neki. :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 15:09:57

@tanato: Oke, de ha van vedonotol kiskonyv, akkor van nyoma a gyereknek.

Onnetol kezdve minek allami gondozasba jarni, ha nem akar az ember? En csak ennyit szeretnek tudni.

Valoszinuleg itt kinn lesz a szules, de ki tudja mit hoz az elet, en csak azt szeretnem, ha hagynak , hogy otthon magan terhesgondozasra jarjak , ne legyen kotelezo az allamiban orakat varni.

Mert haziorvoshoz vedonohoz elmegyek, az ott helyben van, de nekem minden sztk-s szakvizsgalat vizsgalat utana mar 1 ora odaut, 1 ora visszaut, buszra varas, mert ugye orankent csak egy ha jar , plusz 30 km-re vannak ezek, az nekem nem adja. Ha csinaltathatom a verkepet , vizeletet maganban, akkor viszont oke. Igy is 3-4 napokat vagyok csak otthon, ne varakozasra menjen mar el feleslegesen. Foleg, hogy elvileg nem is lathatnanak el allamiban, leven nem surgossegi eset, es bar az ugyfelkapu ervenyes tb-t ir, en itt vagyok biztositott.

@Mme Seldon: koszonjuk:)

bxf 2014.12.28. 15:20:51

Az elso cikkre szeretnek reagalni.
Eloszor is, nem tudom, hogy sirjak-e vagy nevessek.
Nehany kiragadott reszlet:

"kilenc hónapig vegzál, míg Angliában, ahol egy petákot sem tettem a közösbe, ingyen kapom mindezt, ezerszer jobban, háborítatlanul"

A kilenc honapig torteno vegzalas oka az, hogy a gyermeked egeszsegesen szulessen. Namarmost, a szulesek kozel 100%-a ba'ba nelkul is lezajlik, a maradek <1%-hoz pedig orvos segitsege szukseges. A szuresek sem hiabavalok, hiszen ha pl. a szulo no 35 ev felett van, akkor a Down-kor es mas kromoszoma rendellenessegek aranya megnovekszik (ennek ellenere boven tudok az ismeroseim korebol olyanokat, akik 35 evnel fiatalabbak voltak es megis Down-koros gyermekuk van, pusztan azert, mert nem voltak hajlandoan kulonbozo vizsgalatokra elmenni). Tessek merlegelni a rizikot, hogy tobb laborteszt, tobb reggel 7-kor valo sorban allas (ami mellesleg azert jo, mert nem delutan 1-ig kell a kismamat ehgyomorra tartani, hogy a terhessegi diabeteszt megallapitsa az orvos), stb. VAGY egy beteg gyermek vilagrahozatala (ahol a betegseg egy UH-gal siman ki lett volna szurve a kezdet kezdeten) es az azzal jaro 10-20-30-40 stb. ev, amely mind a gyermek, mind a szulo eleteben nehezsegeket jelent (iskola, maganelet, munka, stb.).

Az ingyenes ellatasrol szeretnek meg nehany mondatot leirni: a posztolo azert kapta ingyen, mert az adok magasak, es a befizetett adok NAGY reszet a szocialis halo fenntartasara koltik, amibe beletartozik a segely, vagy eppen az ingyenes szules. Eppen ezert van az, hogy az angolok nagy resze elegedetlenkedik a bevandorlok miatt, es mindegyik (akivel beszeltem szakmai alapon) azt mondta, hogy minel elobb el fog koltozni az orszagbol, de legalabbis nyugdijas eveit nem ott fogja mar leelni. Egyszeruen televan a hocipojuk, hogy az adojukbol ingyen szuleseket, segelyt, stb. finansziroznak. Latom, hogy a posztolo ferje angol, tehat o valamennyire mas kategoria. De akkor sem kellett volna kerkedni, hogy egy petakot sem fizetett a kozosbe...

Namarmost, az otthon TB-re es adora befizetett osszegekrol pedig: nem elek otthon, es megis fizetek adot barmi magyar bevetelre teszek szert. Emellett meg a TB-t is fizettetni akarjak az emberrel. Tobb, mint egy evtizeden keresztul fizettem TB-t es adot, ebbol max. akkor az ingyenes fogorvosi ellatast kaptam egy evben egyszer (ahol mar a tomesekert fizetni kellett), egyszer volt kozepfulgyulladasom (amit magamnak diagnosztizaltam es kezeltem), meg a gyerekkori szokasos menetek a korzetihez influenza idejen (max. egyszer egy evben). Akkor en mit szoljak?! Az en adom es foleg a TB-m mire ment el? Ehhez kepest az USA-ban havonta kb. $500 a biztositas, maszekba meg mellette kozel $200-at koltok, vizitdij az $35, es a 15 ev alatt ketszer volt mutetem (5 heten belul), amiert osszesen 3 ezer dollart kellett fizetnem (out-of-packet). Ezzel osszehasonlitva a magyar "befektetest" mindig arra a kovetkeztetesre jutok, hogy Mo-n meg mindig jobb TB-t fizetni, mint az USA-ban biztositast, raadasul a szamomra fontos teruleteken magasabb szintu ellatast kapok Mo-n, mint itt. Pl. hazi orvos, fogorvos, szemesz (ezeken kivul massal nem is volt nagyon dolgom).

Szoval, a kedves olvaso meg veletlenul se azt a kovetkeztetest probalja levonni, hogy Angliaban minden ingyen van, mert egyszer betelik az angolok hocipoje es akkor fizethet a kedves kismama, mint a katonatiszt (vagy hazasodhat angollal). A sztori ismeros, az USA-ban a mexikoi hatarnal egy ido utan besokalltak es bezartak az ingyenes szuloszobakat... ez csak ido kerdese, hogy mikor lesz eleguk az angoloknak az ingyenes szolgaltatasokat (nem csak eu-i) kihasznalokbol.

Felreertes ne essek: nem azzal van problemam, hogy Angliaban szult, vagy otthon (a Szuleim is anno baba segitsegevel szulettek :-) otthon...), vagy hogy mindez ingyen volt. Hanem egyszeruen azzal, hogy 1. a magyar egeszsegugyet miert kellett rogton (ismet) ajnarozni foleg ugy, hogy halvanylila sejtelme sincs a posztolonak, hogy melyik vizsgalatot es miert rendelik, es 2. azt sugallja, hogy hu de jo INGYEN Angliaban szulni anelkul, hogy egy petakot is fizetett volna(mikozben az ottani adofizetok zome szivja a fogat, amikor meglatja az esedekes kimutatast, amiben szazalekra lebontva megjelenik, hogy mennyit koltottek segelyre, egeszsegugyre, stb.). Sokkal jobban is meg lehetett volna ezt az angliai szulest irni anelkul, hogy a fenti ket pontot figyelembe veve kicsit arnyaltabban fogalmaz.

Mielott barki ujjongana: nyilvanvaloan gyorsan visszajelentkezett a ba'bacsapat, hiszen nekik minden szules uzlet, es ha nem valaszolnak, a kismama esetleg masik csapatot keres meg. Ennyi.

Meg annyit, hogy Peter irta nehany hettel ezelott, hogy annyira "jo" volt az angol ellatas, hogy Mo-n diagnosztizaltak a gerinctumorat es mutottek, ugyhogy nagyon ne tessenek ujjongani az ingyenes angol ellatasrol, mert elobb-utobb -mas ugybol kifolyolag- lehet, hogy meg egyszer a magyar lenezett ellatasra lesznek szorulva.

puhacica 2014.12.28. 15:22:15

@tildy[UK]: gratulalok es minden jot nektek! :)

puhacica 2014.12.28. 15:23:21

@rezsöatya: ha egyszer valami beindul... :) szivbol gratulalok!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 15:30:26

@Mme Seldon: köszi.
a gyerek nagyanyja évtizedeken át volt bába, az a fajta, aki a saját anyukájától tanulta a fogásokat. kár, hogy nem tudok vele ilyen mélységekben beszélgetni, pedig biztosan érdekeseket mesélne.
mostmár van arrafele is szülésznő, nővér, és biztos nagyon profik pl faros szülésben (ilyet Magyarországon élőben már nemigen lát senki manapság, automatikusan császár). de mondjuk egy méhlepényleválással nem tudnának mit kezdeni. abból lesz a statisztika.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 15:31:25

@bxf: Nomeg nem csak az angol fizet ni-t meg adot, hanem sokan az itteniek kozul is. Oke en is "ingyen" kapom az nhs-t, masreszrol viszont tudom es latom, hogy az elmult evben mennyit tettem, tettunk itt bele, es azt hiszem nem vagyok vele egyedul ( ugye charlie, Christine, muscari es a tobbiek? )

Reszemrol alabbi a felallas: magyar allami egeszsegugyi rendszerrel nagyon nem vagyok kibekulve, felrediagnosztizalasok, lenezes, hazugnak nevezes!, penzsovargas rendszeresen volt, amig ott volt. Viszont maganban nagyon is elegedett avgyok, mind fogorvos,mind nogyogyasz, mind sportorvos ( ezuton is koszonom a ha-n forumozoknak a fehervari cimet) NAGYON.

Tehat ha valasztani lehet: magyar privat, angol allami ellatas. Itt is voltam privatban, de a penzt vitte, minimalisan segitett csak. Az allami meg ... haziorvosi szinten meg- nem igazan van szabad haziorvosvalasztas, mindket ahova mentunk volna onnet elkuldtek, mert helyileg nem oda tartozunk - Magyarorszag szerintem sokkal jobb.

bxf 2014.12.28. 15:32:40

"Ertelmetlen vizsgalatok", mint pl. a merleg... idopocsekolassal (kb. 10 masodperc ugye?): nem artana a terhessegi (pre)eclampsia definiciojat fellapozni, mielott ilyeneket ir valaki. Ha nem megy, akkor ne tessek ertelmetlen vizsgalatnak nevezni egy a testsulygyarapodast rogzito "vizsgalatot". A Streprococcus-szurest, az AFP-t es mas szureseket sem veletlenul talaltak ki, hanem hosszu evek tapasztalata alapjan vettek be a terhesgondozasba. Ha a ba'ba'k nem vegzik, az az o dolguk. Ettol eltekintve a vilag civilizalt orszagaiban beletartozik a rutinba.

Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy egy un. Egeszsegugy alapok (vagy ki minek nevezne) c. targyat kellene az altalanos iskola elso osztalyatol kellene oktatni a kozepiskola befejezeseig.

Elnezest kerek, de nekem az angliai szulesrol szolo cikk nem tetszett. Orvosi diplomaval sem szoktam senkinek megmondani, hogy szamomra melyik vizsgalat ertelmetlen es melyik nem (akar egy labortesztrol van szo, vagy eppen a szemeszorvos altal eloirtrol), mert en azt a SZAKEMBERRE bizom.

Ennek fenyeben tessek a kovetkezokben az egeszsegugyrol nyilatkozni.

PS.
A terhesseget egy teszt allapitja meg eloszor. A menstruacio kimaradasa sulygyarapodassal nem feltetlenul jelent terhesseget

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2014.12.28. 15:34:35

Az angliai helyzethez hasonló a bajor is. Feleségem mindenképp itthon akart szülni. Az elsőnél az orvos megijedt és nem akarta vállalni azt amit először megigért, és én is jobbnak tartottam, hogy ne otthon egy kis lakásban.
A másik kettőnél már vidéken laktunk a saját házunkban, ahol meg volt a szükséges hely, stb.
Feleségem kereset egy bábát, aki elvállalta, ha talál egy orvost is. Ez is sikerült. Andris a könyvtárszobában született, ezért még Kálmán is lett. A Bába itthon végezte a vizsgálatokat és összebarátkozott a feleségemmel.
A harmadiknál a régi bába végezte a vizsgálatokat, de Gyuri addig várt, míg a bába előre megrendelt nyaralása/utazásának a dátuma elérkezett. De Marion keresett egy kollegát, aki beugrott. ővele is nagyon meg voltunk elégedve.
Ha Gyuri krházban születik meg, akkor talán csak pár órát élt volna, mert nyitott szájpadlással született és ha a hátára fektették volna, akkor megfulldt volna. De mivel itthon nem volt stressz, a bába alaposabban megvizsgálhatta és idejében észrevette a bajt. Erre kihívtuk az orvost, aki a legközelebbi kórházat javasolta egy müncheni helyett. Ez pedig nagy hiba volt, bár az újszülötnek esetleg 20 km jobb volt mint 60.

2014.12.28. 15:34:37

@Babette .: Csak azok tartoznak ide, akik egyet értenek a többséggel?
Köszönöm, hogy ezt megvilágítottad. Így már tudom, miért nincs kedvem itt megszólalni.

bxf 2014.12.28. 15:35:48

Ugy irtam meg az elozo ket hozzaszolasom, hogy egyetlen hozzaszolast sem olvastam el. Most kezdtem csak neki. Eloljaroban csak annyit, hogy szegyellem magam, hogy no vagyok. Azok helyett a nok helyett is, akik olyanokat kommentalnak, mint pl. felesleges vizsgalatok, stb.

Hang on more to come!

Hari Seldon 2 2014.12.28. 15:36:13

@puhacica:
Na látod, büszke rátok. - Ezért (is) szült, és ezért (is) nevelt, hogy büszke lehessen a felnőtt gyerekeire.
Ez a legnagyobb teljesítmény. (tudom, közhelyesen hangzik, talán az is, de attól még igaz)
Ennél fogva, hidd el neki "megérte", hogy nem vagy vele, hanem a saját lábadon állsz.

(De mint mondtam, te döntésed, te élted.)

Határátkelő 2014.12.28. 15:36:36

@djcs: Te érted is, amiről olvasol, vagy csak vagdalkozol? Ugyanis pontosan arról van szó, hogy mindenki idetartozhat, aki képes normális hangnemben beszélgetni, vitázni (és persze a szövegértés is megy neki), csak nehezen érthető, miért akar valaki egy olyan helyre tartozni, ahol nem érzi jól magát és nem tudja a beszélgetés STÍLUSÁT felvenni.

Nem baj, azért nagy szeretettel várlak téged is a magam részéről.

2014.12.28. 15:45:08

@bxf: az elso posztban a holgy vedooltas ellenes. Say no more kategoria

igen, a legtobb embernek nagyon elege van a "UKban minden ingyenes, nekem jar es egy petakot sem fizettem erte" ingyenelokbol. Remelem ez a rendszer nem marad fenn sokaig. Bar ha Labour nyer tavasszal, akkor sajnos minden marad, ahogy eddig

Muscari 2014.12.28. 15:51:56

@tanato: akkor annak hogy anyakönyvezik a gyetekét, aki eltitkolta a terhességét?

Nekem van egy ismerősöm, aki úgy szült, hogy nem is tudta, hogy terhes, legalábbis ezt állítja. És nem valami buta liba, orvos mellett asszisztens a lelkem. Azt hitte, hogy vesegörcse van, aztán egyszer csak tolófájásai lettek, a mentők ugyan kiértek, de otthon szült a lakásban.
Ha nem ő mondja, nem hiszem el, hogy ilyen van. Persze a gyerek koraszülött lett, ő meg vérezgetett közben, azon kívül sokszor ugráltak a kilók le és fel róla, rosszul meg nem volt. Elmondása szerint még fát is vágott :-)

Na hát én ilyen otthon szülésről is tudok.

Hari Seldon 2 2014.12.28. 16:01:51

"Szóval mit egyen az idetévedt éhes ember? Vegyen sajtot, azok a maguk parasztias módján a legfinomabbak a világon"
Hát szóval... Ezzel itt a kontinensen pár ország vitázna.

"Tejföl sincs, vagyis van, de az nem tejföl, hanem autentikus angol szóval élve: crème fraîche."
He-he. Felénk is így hívják.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 16:15:17

@Muscari: gondolhatod, hogy nekem is scifi kategória, akinek fel se tűnt, hogy gyereket vár :-D

tanato 2014.12.28. 16:15:56

@tildy[UK]: Mindenképpen nyoma kell legyen a terhességnek,azt nem tudom a teljesen privát orvosnál ez hogy működik.

Muscari 2014.12.28. 16:18:27

@Rakovszky: szerinted a kórházban nem vették volna észre a nyitott szájpadlást? Németországban? Na ne röhögtess.

Muscari 2014.12.28. 16:26:17

@Hari Seldon 2: szerintem itt az illetō lefelejtette az idézőjelet.

Van egy szakácskönyvem, már vagy 20éves, abban írnak sok kajába Creme Freiche-t, de zárójelben hozzáteszik, hogy tejföllel helyettesíthető. A kedvesem annyira szereti, hogy simán kenyérrel eszi, sokszor eltűnik a hűtőből csak úgy :-)

Muscari 2014.12.28. 16:31:22

@Dragonlady (now in Indonesia): megértelek, szerintem Charlie felesége is ezt mondaná :-)

Csak azért hiszem el, mert régóta ismerem az illetőt. Az apuka kilétét azonban jótékony homály fedi, mert a csaj szingli volt akkoriban, bár sejtésünk azért van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 16:31:24

@Muscari: Annak idejen azt mondtam, hogy nem lehet ezt eszrevenni, hiszen kimarad a havi. De mi van , ha epp nem marad ki?! vagy annyira rendszertelen, hogy?

Sajat nyari korhazi tortenetem ugye, ott hitetlenkedtek az orvosok is, hiszen mindig pontosan jegyzem, mikor volt, stb, es nem volt kimaradas. Innentol barmit el tudok ezzel kapcsolatban kepzelni.

@tanato: Privat orvos irhat terheskonyvbe, amit a vedono lat. Legalabbis igy tudom. Magandoki adott nekem a csaladorvosnak cimzett laborvizsgalat kiirasat kero beutalo lapot. Meglatjuk, jovo honapban ugyis kiderul.

blackhairlady 2014.12.28. 16:41:02

@Mirjam2: A vizsgalatok nagy tobbsegeben nem azt jelentik, hogy az anyaban turkalnak, hanem vervetelek, UH-k, ahol meg levetkozni sem kell. Es nem a halalozas miatt, hanem a kiszurheto betegsegek miatt ami bizony megkeseritheti a csalad egesz eletet.

blackhairlady 2014.12.28. 16:46:36

@Dragonlady (now in Indonesia):
"orangutánok:
én is jártam hasonló helyen maláj Borneón, Kuching közelében, a dzsungel szélén, van egy nagyon könnyen (úton) megközelíthető rehabilitációs központ. félelmetesek, mármint az egész valami átborzongató élmény. ja és ahogy végigmérik a nézősereget, hát komolyan, alig tudja az ember, hogy ki is van állatkertben. simán lehet, hogy ők is jól szórakoznak rajtunk. :-) "

"Szabad vagok! - mondja a majom a racsnak.
En nem!- mondja a racs. Engem majmok kore zartak!"
:)

La Pantera 2014.12.28. 16:50:01

Jaj az otthonszülés téma...A vizsgálatokat meg nem vegzálásnak fogtam fel, hanem olyan alkalomnak, amikor megtudhatok valamit a születendő gyerekemről, akár csak annyit, hogy minden oké vele, rendesen fejlődik. Nekem 3 gyerekem van, az elsőnél mindketten (vagy a gyerek tuti) ottmaradtunk volna, ha otthon próbálkozom megszülni, sürgősségi császár lett belőle. A másodikat fogóval kellett kiszedni, a harmadik mint a nagykönyvben, gyorsan, komplikációmentesen megszületett....
Szóval nem nagyon értem a vekergést a kórház miatt. Egyszerűen a baba érdekében jobb a kórház, több orvos is kéznél van probléma esetén, műtő, műszerek, orvosságok. Úgy voltam vele, hogy túl kell esni rajta, a fájásokat semmilyen otthon párnák között, füstölős, illóolajos, halk zenés körülmény nem csillapította volna. Mikor a gyerek megszületik, úgyis elhalványul minden kellemetlenség. Szóval nekem kicsit önzőnek tűnik az a magatartás, amikor a szülő nő a maga kényelmét a baba biztonsága elé helyezi. Mint már sokan írták, a gyerekek nagy része komplikáció nélkül meg tud születni, de ha a kisebb százalékba tartozol akkor nagy szívás lehet belőle és sok esetben nem lehet előre látni, mi lesz a szülésnél.

bxf 2014.12.28. 16:55:16

OK, osszegyujtottem egy kis csokrot nehany hozzaszolasbol:

"azt csinaljanak vele amit jonak latnak"- ha van komptenciad es tudod, hogy mit kellene veled csinalniuk, es megsem azt csinaljak, akkor tedd szova. Ha nincs, akkor bizd rajuk magad. Tudod, ez olyan, mint a kocsivezetes. Bizalomra epul...

"Ezzel az otthoni szüléssel ki lehet belőlem hozni az ideget, így nem írok semmit." - ezzel en is igy voltam, de megis irtam :-)

Mielott elfelejtem, van egy bizonyos mehtumor, ami terhesseget imital...ezert is fontos a korai ultrahang!

Hosszabb ideje elek kulfoldon, mint a legtobb HA-posztolo, orvosi diplomaval (is) rendelkezem, belelatasom is van a magyar egeszsegugybe, megsem kritizalom a magyar egeszsegugyet, pontosan azert, mert elsokezbol valo osszehasonlitasom van, hogy mennyivel jobb vagy rosszabb az egyik, mint a masik, es tudom, hogy otthon mennyire tisztessegesen probaljak a legtobben a munkajukat vegezni (persze, kivetelek is biztosan vannak!), mikozben jobbrol-balrol (kormany, lakossag) kapjak a gyomrosokat, ez mindez nem megfelelo/elavult muszerezettseggel, nevetseges fizetessel es hosszu (tul)orakkal tarsul.

A magyar mentalitassal az a problema, hogy az "atkos" alatt beleneveltek az emberbe, hogy neki minden "jar', es tovabbra is ezt varja el. Ahogyan volt csoporttarsaimtol hallom, nem csak az USA-ban magas a betegbiztositas, hanem pl. egy Nemeto-ban sebeszkedo volt csop.tarsam kemeny 700 eurot penget ki havonta (egymagara, egyebkent teljesen egeszseges). De Svajcban, Irorszagban es Angliaban elo barataim is tobb szaz euros, ill. GBP-s havi dijakrol szamoltak be.

Fogadott orvos vs. szulni annal, aki eppen bent van: ez kb. olyan, mintha minden egyes alkalommal uj haziorvoshoz mennek. Mindegyiknek ujbol fel kell venni az korismet (ami kb. 1.5 ora tisztesseges vizsgalattal egybekotve). Mar ezert is eri meg, hogy a szulo nonek ALLANDO szulesz legyen, csak ugy, mint ALLANDO haziorvosa van.

A maganrendelorol annyit, hogy ha az korhazban van, akkor az orvos berleti dijat fizet a szobaert es az eszkozok hasznalataert. A "maganorvos" ugyanakkor fizeti a szemelyzetet is pontosan abbol a penzbol, amit a beteg fizet neki (hja, es beszall a kozos koltsegbe, ugy mint aram, viz, es telefon... esetleg futes). Ha a korhazon kivul van a rendeloje, akkor ugyanezek a koltsegek, ill. meg tobb (mint pl. lakasbiztositas, havi torlesztes a kolcsonre megvasarolt muszereken, stb.)

Mindenki statisztikarol beszel, de senki nem ad meg egyetlen adatot sem. Ime legyen:

Anyai halalozas (100,000 elveszuletesre) orszagonkent:

www.who.int/gho/maternal_health/countries/en/#U

Ujszulotthalalozas (1,000 ujszulottre) orszagonkent:

data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.IMRT.IN

Mo. nem is olyan rossz helyen all!

Sajnos a statisztika nem irja, hogy a halottakbol mennyi kerult ki az otthonszulokbol.

Viszont talaltam egy cikket, amely szerint az otthonszules 4.5x veszelyesebb, mint a korhazban torteno (erdekes rakeresni, hogy tobb csoport kesobb ezt vitatja):

www.webmd.com/baby/news/20140203/study-ties-home-births-to-higher-infant-death-rates

Egyebkent egy valami feltunt az angliai magyarokkal kapcsolatban (akar most a HA-s poszton, vagy nehany youtube videon): miert hangsulyozza mindenki folyton azt, hogy nem kell fizetni a kozlekedesert? Legyen szo kismamarol vagy eppen nyugdijasrol? Mondjuk en naponta vezetek (benzin kb. $80/het, autodijas autopalyan nem haladok at), de a tomegkozlekedes (nyugtasson meg valaki) azert nem lehet olyan hu de draga Angliaban sem?!

Es vegul, valoban mindenkinek szive vagya, hogy otthon szul-e vagy korhazban. Ha problema van, akkor a mentot fogjak hivni, aztan vagy beernek idoben vagy nem... Talan nem kell felideznem azt a nehany (ha jol emlekszem osszesen 4!) esetet, amikor az egyebkent szulesz szakorvos ba'bake'nt tevekenykedett... (eppen most ertem Odenburger cikkehez, ratapintott a lenyegre!)

Dragonlady, QEURCUS, Babette, tsabus, Mariann, charlieharper, LaPantera sodalis (es meg nehany): VEGRE! Normalis hozzaszolok!!! (most ertem a 245 komment vegere)

Es van nehany, akinek kommentje tovabbra is megerositett, hogy magyarokkal (legyen az itt, az USA-ban elo, vagy mas Mo-n kivuli) tovabbra sem fogok kapcsolatot keresni. A vernyomasom normalis szinten valo tartasa mindenek elott :-)

Hataratkelo: hiba volt az elso posztot a masik kettovel egy napon lehozni :-( Meg mindig az elsore adott kommenteket olvasom :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 16:57:05

@La Pantera: En ertem. En pl magyar allami korhazban nem szulnek, mert akikkel eddig talalkoztam magyar nogyogyaszok allami ellatasban azok taplok, bunkok voltak es ha szulesre kerult volna a sor, legkevesbe sem az alternativ modszerek hivei. Szuleteshazak kellenenek otthon, vagya korhazakat atreformalni ugy, hogy az ember lanya ne sikitva menekuljon onnet.

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.28. 17:00:05

Na mostanra elvesztettem a fonalat, hogy KI mindenki legt itt varandos, ugy hogy mindenkinek aki az, kivanok problemamentes, boldog kismama idöszakot, laza, komplikaciomentes szülest es egeszseges kisbabat- (babakat). Függetlenül attol hogy hazi vagy korhazi szüles mellett dönt.

Rezszöatyam, neked meg gratulalok a duppla nagypapasaghoz, jo egeszseget es minden jot kivanom. Remelem jol vannak. Elarulod, hogy fiu vagy lany. (Vagy csak elkerülte a figyelmem?)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 17:00:20

@bxf: na ez utobbi uk-ra nem igaz , a bupa internationalt( igaz abban benne van a terhesseggel osszekapcsolodo vizsgalatok, illetve szules is) , meg par elvetemult egeszsegbiztositast kiveve 40-100 font kozt vannak havonta a maganbiztositasok. En 42-t fizetek, paromeknal ceg fizeti, ha onnet lenne nekem akkor £65/ho lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 17:01:15

@djcs: ha szerinted a szot erteni egyenlo az egyeterteni-vel....

De ahogy erzed.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 17:03:28

@tanato: de ez nem fugghet a terheskonyvtol.
pl a talalt gyereket is anyakonyvezik valahogy,nem?
meg annak a gyereket is,aki nem jart gondozasra. Ilyen no biztosan szamos van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 17:05:52

@bxf: ezt a nem kell fizetni a kozlekedesert nem tudom ki mondta, a havi berletem 140 font, nincs kivetelezes a kismamakkal . A nyugdijasok ( pontosabban a 60 ev felettiek, akik Londonban elnek ) viszont valoban ingyen utaznak a tfl-en.

blackhairlady 2014.12.28. 17:06:48

@Ödenburger [Hu/At]: Nem lehet idopontot kerni a haziorvoshoz? Akkor nem kene a beteg emberek kozt ucsorogni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 17:07:40

@bxf: külön köszi a linkeket és statisztikákat, és nagyon jó, hogy itt jártál és megszakértetted a témát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 17:08:56

@bxf: "Mindegyiknek ujbol fel kell venni az korismet" - csak egy kerdes: miert nincs benne automtikusan a rendszerben? Betegeletut alatt vagy valami?

Itt barmelyik gphez megyek, latja az elozo altal felvett adatokat, mert kozponti rendszerbol keri le.

La Pantera 2014.12.28. 17:18:01

@tildy[UK]: Én szültem magyar kórházban meg rengeteg barátnőm is, az orvosi szakértelemmel semmi probléma nem volt. Nekem magánorvosom volt és oda mentem szülni, ahol ő praktizált (SOTE 1). A szülés utáni elhelyezés nem volt kellemes (3-an 1 szobában), de az Németországban is ugyanígy volt. Itt ugyanúgy nem tudtam pihenni, aludni, mert az ágyszomszéd állandóan pakolt, látogatót fogadott ( a SOTÉn ez legalább korlátozva van), a nővéreket ugráltatta az éjszaka közepén 4x hülyeségek miatt, a másik csecsemő ordított, ha abbahagyta, akkor az enyém kezdett rá, stb), szóval a német kórház a külsőségeket leszámítva (orchidea, kaja, ilyesmi) semmivel sem volt jobb, mint a budapesti.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.28. 17:22:31

@tildy[UK]: na ez álmodik a nyomor szintű kívánság lenne Mo-n :-(
én most legutóbb kikértem papíron az összes cuccomat, ha már egyszer megyek másik országba. az is valami.
amikor a második kórházi alkalommal megint anamnézist akart csinálni egy másik doki, akkor elég csúnyán megmondtam neki, hogy olvassa el inkább a papírokat és hagyjon békén :-( szarul voltam :-(
btw, most nagyon meglepődtem, hogy az anyai statisztikák mennyivel (SOKKAL) rosszabbak Indonéziában, mint Thaiföldön. mint írtam nemrég, Thaiföldön majdnem mindenki kórházban szül, (mert ingyenes az állampolgároknak az állami), itt meg nagyon sokaknak megoldhatatlan problémát jelent kifizetni a számlát. meg persze a kis szigeteken meg a dzsungel mélyén sincs túl sok kórház. és itt még mindig tízszer olyan nagy eséllyel hal meg az anya, mint Magyarországon. de akár vissza is mehetnénk mind a dzsungelbe a bábákhoz. lehet, hogy veszek holnapra egy repjegyet vissza, a dr H. meg dugja fel magának az ultrahangját :-/
ááá bocs, olyan idegesítő tud lenni, amikor valaki a fejlett nyugatról jódolgában direkt harmadik világbeli problémákat gyárt magának. :-(

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 17:22:50

Brit orvosos dokufilm, olyan ER reality, ma delutani resz:
No szules utani eclampsiaval (?ilyen van?), a surgossegin NINCS magnezium. Majd talalnak egyet egy infuzios allvanyon, noverke preselje erosen. Beteg rangatozasa elmulik,de eszmeletlen. Sapad, elkezd kekulni.
mindenki ijedt, majd megnezik a tasakon, mennyit adtak be neki, kiderul, h a 9szereset, tuladagoltak.
jajmilegyen, mi az ellenszer.
Micsoda szerencse! az egyik rezidens ket nappal elotte ebbol vizsgazott, es mondja, h X mg kalcium-valami egy ora alatt beadva
A beteg megmenekult......

bxf 2014.12.28. 17:24:15

@charlieharper: Nem ismerem a HA posztoloit, akkor jovok ide, ha latom, hogy orvosi temaju poszt jelenik meg.

Megmondom oszinten, nekem nagyon elegem van mar ezekbol a "Szabadon Ebredok"-bol... erted ugye, hogy ezt hogyan gondoltam.

Nezzuk csak, lehuztam 6 ev orvosit, 4 ev orvosgyakornok (akkor meg 4 eves volt a szakvizsga azon a szakon), aztan kombinalt 11 ev specializalodas egeszsegugyi teren (az USA-ban), ami amerikai master es doctoral diplomakat jelent, ~6 ev onkologiai kutatomunka statisztikai adatok napi szinten valo passzirozasa, 9 ev egyetemistak, doktoranduszok es orvosok oktatasa, 5 ev foiskolai oktatas es... a rohadt eletbe, de legyen barmelyik orszag, Magyarorszag, Anglia vagy az USA, de SOHA nem mondanam egy orvosnak sem, hogy B+ ez a teszt teljesen felesleges. Volt mar ugy, hogy egyszer borgyogyasznal jartam es azt mondta, hogy X tesztet el kell vegezni. Mire megkerdeztem, hogy tenyleg, miert? Elmagyarazta. En megkoszontem es megigertem, hogy utanaolvasok, mert en meg soha nem hallottam rola, hogy A borgyogyaszati betegseget B korokozo kivalthatja (persze negativ lett a teszt, de ez lenyegtelen). Es tanultam valamit! Amikor visszamentem, akkor megegyszer megkoszontem, hogy felhivta ra a figyelmem (es persze elmondtam, hogy borgyogyaszat volt az egyik tantargy, amelyet egyaltalan nem szerettem vagy tudtam az egyetemen :-) )

Elviszem az autom a szervizbe, jon az autoszerelo, aki talan a gyerekem is lehetne, van neki egy kozepiskolai vegzettsege, meg nehany ev tapasztalata es azt mondja, hogy X-t kell megjavitani az auton, majd mond egy osszeget. Ha nem tetszik ez az osszeg, elmegyek egy masik helyre (szerencsere nekem mar bejaratott autoszerelom van, igy ez nem tortenik meg, de az elejen volt egy kis kirakatvasarlas). Ugyanez a helyzet az orvossal is. Mondjuk itt arat nem mondanak (van biztosito), es NAGYON NAGY szerencsem volt, hogy az elejetol kezdve olyan orvosokat fogtam ki, akikhez azota is jarok.

Egy dolgot a kedves beteg mindig elfelejt: MINDIG KETTON ALL A VASAR.

Eloszor is, ha kulfoldon probalsz boldogulni, nem art a nyelvet FOLYEKONYAN beszelni. Folyekony alatt azt ertem, hogy a problemakat, tuneteket arnyaltan elo tudja adni ("hurts here" nem mukodik). Annak idejen az egyetemek nem adtak meg ketnyelvu diplomat, igy magamnak kellett leforditanom, amihez valaki hivatalos pecsetet adott (mert sajnos az egesz A'merikaban nem lehetett talalni verbatim angol-magyar SZAKforditot akkor, nem vicc), nemi ellenszolgaltatas (anyagi!) elleneben. Harom het mulva a faszi (aki mellesleg birosagokon tolmacskodott, elmondasa szerint) megkeresett, hogy forditsam le neki a "bolcsessegfog eltavolitasat". Egy biztositonak is dolgozott (nekem persze ezert nem fizetett). Ugyhogy van elkepzelesem, hogy magyarok mennyire beszelnek folyekonyan (akar 25+ ev elteltevel is).

Aztan, en nem azt mondom, hogy vakon bizza ra magat mindenki az elso orvosra (az USA-ban is rengeteget kapcsoltak mar le, mert nem hogy nem volt engedelyuk praktizalni, de meg orvosi diplomajuk sem volt), de ha ketelyei vannak, menjen mashoz. You need a second opinion - ahogyan errefele mondjak. Kerdezzen nyugodtam, muvelodjon a Google-on :-) de ne vigye tulzasba. Tudtommal, a Google meg nem adott ki orvosi diplomakat (bar sokan ugy viselkednek), ugyhogy ennek megfeleloen viselkedjen mindenki. Reszemrol imadom az erdeklodo beteget (hozzatartozot is), ha ERTELMES kerdeseket kerdez.

Es vegul, a beteg hozzaallasa nagyon fontos. Kezdo orvoskent sokat dolgoztam ugyeletben. Nagyon-nagyon elfoglalt ugyeletekben... Es bizony voltak napjaim, amikor hanyni tudtam volna, mert latva a korom, sok beteg lekezeloen beszelt velem (pedig volt, hogy ugyeletben dolgozo sebesznek en mutattam ra, hogy a digitaliszmergezest nem vette eszre az EKG-n). Nna, ezek utan egy cool ocean breeze volt, ha valakinek az elso mondataban tiszteletet veltem felfedezni (korom ellenere, mert midenki 18-ra saccolt :-(). Nyilvanvaloan, hogy egy tisztelettudo beteggel az ember szivesebben es tobb idot tolt el, mint azzal, aki allandoan kotozkodik meg okoskodik. En elfogadom, hogy vannak olyan dolgok, amelyekhez masok nem csak jobban ertenek, mint en, de sokkal jobb, minosegi munkat fognak tudni felmutatni, Peldaul: a nadragom aljat beszegetni varronohoz viszem mindig (meg ha neha ez tobbe is kerul, mint a nadrag), mert az en kezzel valo fercelesem nehany hetnel tovabb nem tartana. Aztan, egyszer defektet kaptam. Kepes voltam magas sarkuban 45 percet gyalogolni az egyik ismeros hazahoz este 9-kor (a telefonom nem volt nalam), minthogy nekialljak magam. Mert o szakertelemmel csinalta (most ne jojjetek azzal, hogy aaa, defekt, az konnyu, alljatok neki magas sarkuban es szoknyaban meg feher bluzban, aztan majd meglatjuk). Gyerekbetegseg? Nem gond! Maris adom a gyerekgyogyasz ismerosom telefonszamat. Mert ez nem az en asztalom!
Szaz szonak is egy a vege, ezzel csak azt szerettem volna kifejezni, hogy bizzuk ra magunkat a szakemberre, legyen szo egy defektrol vagy szulesrol.

blackhairlady 2014.12.28. 17:27:49

@rezsöatya: Gratulalok Nagypai!:) Jo egeszseget babanak, anyukanak!

La Pantera 2014.12.28. 17:29:01

Ja és ez az egész terhesség, szülés téma eléggé túl van lihegve. Nem kihordani és megszülni nehéz, az egy pillanat a gyerekezésben, hanem felnevelni, a hétköznapokban helyt állni, jó döntéseket hozni, dolgokról lemondani agyerek miatt, na ez kihívás.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 17:33:16

@La Pantera: Ritkabb esetben volt a hozzaertessel a gond( felrediagnosztizalas igy is volt) , annal inkabb az emberi hozzaallassal. De azzal nagyon.

Sote 1-rol csak ambulancias "elmenyeim" vannak, egy semleges kivetelevel mind rosszak. Igaz, az csak nogyogyaszati, es az is inkabb embri oldalrol ( en nem irok mast, akkor is ha maganak ez nem jo, ez a legujabb, blabla).

Quercus a favágó 2014.12.28. 17:34:18

@bxf:

Te vagy az első, aki megértette az első kommentem mondandóját. Köszönöm.
Egyébként itt nem jó ómen velem egyetérteni. Csak szólok.

blackhairlady 2014.12.28. 17:35:30

@tildy[UK]: OH! Gratulalok! Akkor tenyleg mozgalmas evnek neztek elebe:)

bxf 2014.12.28. 17:38:14

@Babette .: Hat ize, ezek az orvosi filmek sokszor nincsenek jol "megszakertve".

Talan emlekeztek meg a Veszhelyzetre, ami minden kedd este ment a TV-ben a 90-es evekben. Lelkes medikakent/kezdo orvoskent probaltam nem dolgozni kedd estenkent, igy minden reszt ceruzaval es fuzettel a kezemben toltottem a TV elott (akkor sajnos meg nem volt gyors Internet meg jo Google, mint most, orultem, hogy a P-75-os gepemen a Datanetet hasznalva a leveleim tudtam olvasni).

Szoval, egyik reszben ujraelesztettek, hogy a szokasos adag helyett szazszorosat adtak be az adrenalinnak :-) Mondhatna valaki, hogy ez forditasi hiba volt (ONE milligram vs. ONE-HUNDRED milligram nagyon kulonbozo), de szerintem nem.

Ennyit, hogy mennyire lehet komolyan venni az ilyen filmeket.

Egyebkent magneziumot tuladagolni nagyon nehez - ennyit az angol ER-fele film szakmai lektoralasarol is.

DieNanny CH 2014.12.28. 17:40:00

@tanato:

Aha. Most akkor eszembe jutott egy extrém eset. Anyuka titokban terhes és szül, gyereket beteszi az inkubátorba, majd 1 hét múlva meggondolja magát. És - ha eltekintünk attól, hogy kicsit macerás visszakapnia a babát - miután megkapta, nincs a gyereknek anyakönyve... ?

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.28. 17:40:40

@Babette .: legfrissebb informacioim szerint Interneten (blogon) meg nem terjed

bxf 2014.12.28. 17:45:22

@QUERCUS: O, en csak olyan temahoz szolok hozza, amihez egy picit ertek is :-) Asztrofizika kizarva :-)

Egyebkent aki ismer (a HA-n senki), az tudja, hogy rolam leperegnek a becsmerlesek. Egyszerubben intezek dolgokat, miota a telefonon, az Interneten, de meg a FB-os is besegit.

Ignore & block - ez a ket kedvenc szavam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 17:48:14

@bxf: Ha Babette a 24 Hours in A&E-t latta, az valodi korhazbol felvetel, a betegek beleegyezesevel. www.channel4.com/programmes/24-hours-in-ae

Szokott meg lennia One born in every minute meg, de az is valos felvetel, nem szineszekkel : www.channel4.com/programmes/one-born-every-minute
Errola ketto uk-s sorozatrol tudok igy nagy hirtelen.

@blackhair-lady: es tobbiek: mindenkinek koszonjuk. hamarosan 12. heti uh, utana lehet valamennyire valoban oromkodni. :)

bxf 2014.12.28. 18:01:50

@QUERCUS: Visszakerestem. Ez volt az a hozzaszolas, ami nagyon tetszett.

En a politikatol annyira tartom tavol magam, hogy egyik partot sem kedvelem. Fogalmam sincs, hogy kire szavaznek, mert egyik sem szimpatikus valamilyen ok miatt.

A hozzaszolasod annyival egeszitenem ki, hogy az eu. padlora kuldese mar a 90-es evekben megkezdodott (hogy csak egy peldat emlitsek, a csepeli korhaz leepitese). Azert irok 90-es eveket, mert en ekkor kapcsolodtam bele az egeszsegugybe (ok, az orvosi elott volt szerencsem egy evet korhazban dolgozni, mivel masodjara vettek fel, ill. az orvosi egyetem alatt 4.5 evet dolgoztam az egeszsegugy teruleten, ami min. heti 24 orat [2x12, segednoverkent 3.5 evig], de volt ugy, hogy heti 60 orat is jelentett hatodevesen, mentotisztkent, de 48-at biztosan [igen, meg tulorat is fizettek!]). Egyet viszont biztosan tudok: evrol evre rosszabb lett. Minden tiszteletem azoke, akik meg a mai napig is probaljak a rabigat tisztessegesen huzni otthon, tobb gyulolettel korbeveve, mint megbecsulessel (es ezen az erkolcsit is ertem!).

puhacica 2014.12.28. 18:08:34

ha mar terhesseg... talan elfer a kerdes: Angliaban is nogyogyasz kell a fogamzasgatlo felirasahoz vagy a haziorvos is felirhatja? illetve tud barki barmit a muvi meddove tetelrol? szabalyok, kizaro ok, tamogatas... (itthon par evig nem kellett megfelelni semmilyen feltetelnek, de most ujra csak akkor csinaljak meg, ha van mar x gyerek, x eletkor, stb.)

La Pantera 2014.12.28. 18:09:50

@tildy[UK]: hát gondolom ki kell fogni, nekem nagyon jó élményeim voltak a SOTÉs orvosokkal. Egyébként itt Németországban 2 gyerekem született, az elsőnél állandóan riogatott a nőgyógyásznő, hogy kicsi a baba (végül 3400 grammal született!), kicsi a gyomra, így-úgy nem tetszik neki a gyerek stb., aztán semmi baja nincs a babának.
Az viszont igaz, hogy a nővéri gárda hozzáállása teljesen más volt Magyarországon és itt és nem a magyar csapat javára.

Szorítok egyébként!

Muscari 2014.12.28. 18:25:27

@QUERCUS: szerintem most éppen egyetért a többséggel bxf, sőt én igazából egy esetre emlékszem, mikor Mirjammal vitatkoztak valamin.

Semmi olyat nem szokott írni, amivel ne lehetne egytérteni.

Miért vagy ma megint ilyen morgómedve? Örüljél inkább a hónak, én már két éve nem láttam egy pihét sem.

Muscari 2014.12.28. 18:42:52

@puhacica: vannak kifejezett family planning rendelësek, oda kell menni, simán lehet időpontot kérni hozzájuk. Minden ingyenes, itt van implantátum is, ami három évig tuti biztos vëdelmet ad, a felkar bőre alá ültetik be. Az is ingyenes, illetve hát az adófizetők fizetik, mint tudjuk.

Ha majd aktuális lesz tudok segíteni, de a háziorvos is oda tudja adni a telefonszámokat ill. címeket.
Úgyis érdemes regisztrálni egy GP-nél mihamarabb.

A művi meddővé tételről nem tudok semmit, illetve annyit, hogy itt a pasik "elintézése" dívik.

articsóka60 2014.12.28. 18:46:00

Emberek! A blogon beütött a Babyboom!!!
Rezsőatyának szívből gratulálok, a kis jövevénynek és édesanyjának jó egészséget kívánok! :-)
A kismamáknak pedig további komplikáció + hányingermentes boldogságos babavárást!
A poszthoz: nekem 3 gyermekem van, kórházban született mindegyik, ráadásul ugyanott mind a három, én ott már törzsgárda tag voltam. A vizsgálatokat eszembe sem jutott volna visszautasítani, hiszen a gyermekeim egészsége volt a tét. A pénzt utólag adtam az orvosnak, na nem annyit amennyiről a folyosói pletyka szólt csak a töredékét. Annyira tellett, oszt jó napot. Mégis többször jött be hozzám az orvos, minta drága pénzen felfogadott .

Furos 2014.12.28. 18:46:00

@bxf: Itt a megoldas minden bajra a vilagon!! Mindenki csak akkor szoljon ha ert valamihez, marmint tenyleg es nem csak ugy gondolja :)

bxf 2014.12.28. 18:46:31

ESKUSZOM, HOGY LEMEGYEK HIDBA!

Most ertem oda, hogy a blogot kinyissam... oreg hiba volt.

"AFP természetesen nincs. A terheléses vércukormérést se tartotta szükségesnek, hiszen nincs a családomban cukorbeteg, és a korábbi várandósság alatt sem volt bajom vele."

40 eves a kismama, es neki ez TERMESZETES, hogy nincs AFP szures.

Nem kell cukorbetegnek lenni a csaladban, hogy valakinek terhessegi diabetesze legyen (a 4 kg-os csecsemo pedig indikacio lehet).

Egyebkent a posztolo korabol itelve kapott MMR-t, tehat van immunitasa ellene. Nekem is van, ellenanyagot mertek, es meg letezett.

Az MMR oltas szules utan pedig olyan, mint halottnak a csok...

Mindezek megerositettek bennem, hogy bizony Angliaban egyes egeszsegugyben praktizalok koszonoviszonyban sincsenek az orvostudomannyal.

Magyarazza mar meg nekem valaki, hogy az ananasznak es a currynek mi koze a szulesmeginditashoz?

cervical sweep: "vizsgalatnak alcazva stikaban csinaljak a nogyogyaszok" - behalok. Elkuldtem ezt az egesz cikket az egyik magyar orvosi egyetem klinikajan praktizalo szulesz-nogyogyasz baratnomnek. Ugyis regen nevetett mar.

A "tulhordottsagrol" pedig annyit, hogy 2 hetet siman lehet tevedni. Ha a kedves kismama mellozi az ultrahangos vizsgalatokat, akkor pedig 18 napot is...

Double standard: a huvelyi vizsgalattol odzkodik, de az nem baj, ha a "kaki" a furdovizbe megy. Gratulalok.

"a köldökzsinór épp úgy, mint a testvérének, kétszer rá van tekerve a nyakára, amit én idegesen, a bába meg nyugodtan lefejtett." - nna, akkor most hadd idezzem az egyik megbecsult professzorom mondasat: "... es akkor tudtuk, hogy hangyaf@sznyira vagyunk a halaltol". Ez a nyakratekert koldokzsinor ebbe a kategoriaba tartozott. ORIASI szerencseje volt a kismamanak, hogy nem vegzodott rosszul.

Gatserules: harmadik terhessegkent azert mar ritka.

"Megkértem a bábát, hogy ha levált már a lepény, legyen szíves, húzza már ki, mert nagyon kellemetlen így." - ezert is mondom azt, hogy egy Egeszsegugyi alapok c. targyat oktatni kellene otthon. A lepeny ket reszbol fejlodik: magzati es anyai resz. Az anyai resz az anyamehbol... ha lehet, az en mehemet nem szivesen engednem, hogy huzigaljak. Ha levalt, akkor kicsuszik (elegge ki van "jarva" mar az ut elotte). Ha nem, akkor ne huzigaljak.

"Másnap reggel újra próbáltam a kisbabát szoptatni, de először nem érdekelte, aztán bukott egy jó nagy barna löttyöt" - ahogyan Mariann irta, meconiumos viz, a tulhordasbol. Nem lehet elegszer a rendszeres vizsgalatok (es UH) jelentoseget hangsulyozni.

"Magyarországi falunkban 16 évet laktam, és két gyereket szültem, de ha három ember gratulált talán összesen." - nem tudom, hogy hol elt a posztolo, de ez nem egeszen igy van. Eloszor is, a gyermek hazaerkezesekor (igen, a korhazbol), a rokonsag egymas utan hordja az un. komatalat, hogy az anyukat mentesitse a fozestol. Aztan egyre-masra jonnek a rokonok, baratok, kivancsiskodok. Termeszetesen egyik sem ures kezzel...

Szamomra ez az egesz sztori elrettento volt (foleg miutan a blogot is elolvastam). Es hogy meg azt a szuleszt, akinek tudottan 4 ujszulott elete szarad a kezen, akiket korhazban megmenthettek volna, meg magasztalja is, nna az mar sok.

@charlieharper "megkérdezte, hogy szeretnénk-e oltatni a babát." Oh ja, most esett le a kommented. Ezert is olyan magas a measles elofordulas az Angliaban...

"a legtöbb magyar barátnőm két-három évig szoptat," - ehhez kepest en egyetlenegy lannyal talalkoztam, aki a gyereket harom evig szoptatta (igaz, 6 honap utan mar mas is volt a teriteken"). Nna, o Afrikabol volt, es ahogyan elmagyarazta megdobbenesemre, bebikajat nemigen kapni a kornyeken... ugyhogy marad az anyatej... Egyaltalan NEM gyakori, hogy Mo-n a nok 2-3 evig szoptatnak, sokszor mar 6 honap utan leallnak, de egy ev csodaszamba megy!

Hiaba, nna. Ahogyan az USA-ban mondjak: a lanyt ki lehet a falubol venni, de a falut a lanybol... remenytelen.

Most pedig megyek vernyomast merni.

Quercus a favágó 2014.12.28. 18:52:08

@bxf:

Az eü leamortizálása a gengszterváltás óta folyamatosan zajlik. Ez tény. Szerencsémre egy esetet kivéve nem kellett igénybe vennem azóta(a háziorvosi ellátást nem sorolom ide).
Ami miatt mégis van némi rálátásom, az a háziorvosunk több éve tartó egyoldalú küzdelme a polgármesterünkkel, és ebből kifolyólag a kézi vezérlésű "hivatalos szervekkel". Beleástam magam az alapellátáshoz kapcsolódó jogszabályokba. Bár a doki egy eléggé egyedi eset, de sok mindenben egyetértek vele. Igaz jó pár dologban meg nem.

@Muscari:

Félreértettél Gyöngyike. Arra céloztam, volt már itt olyan doki, aki több dologban egyet értett velem, aztán megkapta a jelzőt: bullshit.
Azóta nem láttam itt.
Hogy megéri-é neki harcolni, nem tudom. A napokban a 60. szülinapján kapott egy infarktust.

Quercus a favágó 2014.12.28. 18:55:05

@QUERCUS:

Kicsit megkevertem. A háziorvosunk kapott infarktust.

bxf 2014.12.28. 18:58:17

@Muscari: Ha pisztolyt szoritasz a halantekomhoz, akkor sem emlekszem, hogy kivel es mit ertettem egyet vagy vitatkoztam a HA-n :-) De annyira nem is lehetett fontos, ha mar nem emlekszem.

Elmondom a velemenyem, ahogyan fentebb irtam, orvosi temakhoz szoktam hozzaszolni, ha eppen a FB-on elkapom. Sokaknak biztosan nem tetszik, hogy en azert mindig valahol a munder becsuletet probalom megvedeni (annak ellenere, hogy az ellenkezojevel is tisztaban vagyok, azoktol viszont ovom a hozzatartozoim es barataim, mas orvosokhoz iranyitom oket), de ez engem nem zavar. Nem voltam/vagyok/leszek az a bepuszilos fajta, aki a tobbseg velemenyevel sunnyog (es kozben mast gondol).

Ismetelten, ahogyan fent irtam, ket kulcsszavam van: ignore & block. Evek kellettek hozza, mire rajottem erre, es ma mar sikerrel alkalmazom :-)

Hozzateszem, hogy sajnos nem tudok mindenkit blokkolni, vagy pl. a FB-rol "levenni", mert van olyan (amerikai magyar), aki az utcaban lakik (es volt egy idoszak, amikor 20x hivott naponta, hajnali 1-kor is vagy reggel 6-kor, hogy panaszkodjon a ferjehez vagy eppen arrol, hogy a gyereke fuben lapulo kutyaszarba lepett). De jaj... amint koltozom, mar le is tiltom. Orokre. Tudod, a vernyomast a normalis tartomanyban probalom mozgatni :-)))
[egyebkent alacsony vernyomasom van, de en ezt pozitivumkent fogom fel]

Muscari 2014.12.28. 19:01:38

@Dragonlady (now in Indonesia): megnéztem én is a csecsemő halálozást, Thaiföld tényleg nem olyan rossz. Indonézia már gázosabb, de nyilván nagy területi különbségek vannak az országon belül.

Magyarországon 6 haláleset jut 1000 élveszülésre, de pl Norvégiában csak három. Na,, az nem semmi, nem tudom, hogy csinálják. A legrosszabb azt hiszem Angolában, ott minden tizedik baba meghal. Még belegondolni is borzasztó :-(

bxf 2014.12.28. 19:06:46

@Muscari: Azert a statisztikanak sem kell mindig hinni. Afrikai, azsiai, kozep- es del-amerikai orszagok (talan meg kelet-europai orszagok is ide tartoznak) eseteben sokkal rosszabbra kell felkeszulni. Mindez fugg a surveillance-tol, legyen passziv vagy aktiv, hogy milyen rendszeresseggel, pontossaggal stb. jelentik le a halaleseteket, mennyire csalnak a statisztikaval stb.

Az egyik ilyen hatalmas bukta a hirhedt ugandai pelda. A 2000-es evek kozepen az ugandai kormany kozzetett egy jelentest, amiben azt irta, hogy a megelozes mukodik, mert kevesebb a HIV/AIDS-es beteg Ugandaban. Azt elfelejtettek kozolni, hogy azert kevesebb, mert kezeles hianyaban (vagy nem megfelelo kezeles miatt) elegge gyorsan es sokan elhalaloztak :(

A magam reszerol a statisztikusokat kozmetikusoknak hivom :-)

Muscari 2014.12.28. 19:08:57

@bxf: de jó, hogy én nem olvastam bele.

@QUERCUS: most kiről beszélsz? Én kardión, andalúzkutyán és Tanatón kívül másra nem emlékszem.
Mindenesetre jobbulást kívánok neki így ismeretlenül is. És nem, nem éri meg mindenáronküzdeni, főleg szélmalomharcot vívni, nagyon nem.

2014.12.28. 19:09:56

@QUERCUS: Azért nincsen kedvük itt lenni, mert állandóan szembesülnek azzal, hogy Mo. milyen élhetetlen, fostalicska ország tud lenni, sok-sok esetben. Aminek az ellenkezőjéről persze ők váltig megvannak győződve, hiszen mindig elbagatellizálják (nem is olyan rossz a helyzet), vagy másra mutogatnak (máshol rosszabb). Nem csodálom, hogy mikor nem találnak itt támogatásra, akkor sértődötten, nagy jelenetek között távoznak innen, esetleg más blogon hirdetik, hogy itt mindenki hazudik és mindenki boldogtalan. Mo.-n pedig minden a legnagyobb rendben van. Ez a kedvencem. :)))

Személyesen csak annyit tudok hozzátenni ehhez a nyugaton minden jó, Mo.-n minden szar témához, hogy nyugodtan lehetne írni beszámolót, hogy xy miért szeret itt élni. Ehelyett csak megy a szokásos hőbörgés. Miért nem érkeznek futószalagon a "Boldog vagyok Mo.-n" írások? Nem a tulajdonoson múlik.

Muscari 2014.12.28. 19:10:08

@QUERCUS: ja akkor értem. A háziorvosodnak is jobbulást.

2014.12.28. 19:14:06

@djcs: Ez így van. Ha nem értesz egyet velük, kiutálnak. Szóval vigyázzál. Mániákus hazudozók járnak ide. :))))

Muscari 2014.12.28. 19:14:31

@bxf: tudom, tudom, nem véletlen az sem, hogy Észak-Koreáról meg Egyáltalán nincs adat. Simán lehet, hogy Afrika is még rosszabbul áll, bár már ezek a számok is eléggé riasztóak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.28. 19:14:39

@Furos: "Itt a megoldas minden bajra a vilagon!! Mindenki csak akkor szoljon ha ert valamihez, marmint tenyleg es nem csak ugy gondolja :)"

Két sorban összefoglaltad azt, amiért én már egy ideje nem igazán járok erre. :)

2014.12.28. 19:15:47

@bxf: na, akkor toled is megkerdezem, hatha az egyik rejtelyre feny derul.... miert az onkologusok dohanyoznak a legtobbet?

UKben a vaccination program miatt allando vitaim voltak kollegaimmal, gyerek iskolajaban, pubban, mindenhol. Nem kotelezo, szulo visszautasithatja. Ez eles ellentetben a francua gyakorlattal, ahol nem lehet a gyereket oviba/iskolaba vinni az oltasok nelkul.
UKban emelett oriasi a bevandorlok szama, illegalis, akik nem mentek at az Europaban szokasos vedooltasokon. A volt tudoorvos szomszedom szerint (marmint UKban volt szomszed), Londonban es mas nagyvarosokban magas a TB fertozottek aranya. A sziriai konfliktus miatt ugy tudom a pollio is elkezdodott

puhacica 2014.12.28. 19:16:44

@Muscari: koszonom! implantatum alatt azt a kis "hormonadagolot" kell erteni? itthon a havi gyurut ajanlgatjak nagyon, de errol meg nem hallottam, szoval bocs, ha hulyeseget kerdeztem. :) tesomtol tudom, hogy a spanyoloknal is inkabb a ferfiakra kotnek csomot. :)

Hari Seldon 2 2014.12.28. 19:20:15

@Muscari:
Lehet, hogy pont a hó miatt morgósabb mindenki.
Sok embernek fejfájást okoz.
Meg amúgy is baromi hideg van nálunk is.
-3 fok erős széllel kombinálva.

puhacica 2014.12.28. 19:22:08

@bxf: @Muscari: szerintem fix, hogy csomoan nem olvastak vegig, kulonben a "nyugodtan kulazzon a vizbe, majd kihalasszuk (hasmenes eseten, eeerted?)" resz tuti jobban kicsapta volna a biztositekot. :D

Muscari 2014.12.28. 19:27:05

@puhacica: igen, aza az. Akkora kb mint egy gyufaszál, folyamatosan adagolja a hormont. www.nhs.uk/medicine-guides/pages/MedicineOverview.aspx?condition=Contraception&medicine=implanon&preparationImplanon%2068mg%20implant

@Hari Seldon 2: itt is nulla fok és szél. Akkor legalább esne egy kis hó.

bxf 2014.12.28. 19:28:46

@QUERCUS: Mo-n ma minden orvos a BS jelzot kapja. Probalj meg ertelmesen egy borsonline szintu cikkhez hozzaszolni, a kommentelok 95%-a rogton anyazni kezd, elmondja, hogy dogolj meg, menj a k. anyadba vissza, az o penzukon tanittattak stb. En komolyan csodalkozom, hogy otthoni barataim hogyan tudnak meg ep esszel praktizalni. Mar sokuknak elmondtam, hogy a tudasukkal es tapasztalatukkal Anglia, Irorszag, skandinav orszagok stb. tart karokkal varjak... Mindegyik annyira elfoglalt es ki van dogolve a nap vegere, hogy egy angol nyelvtanfolyamra keptelenek beiratkozni (pedig nemelyikuknek nem jelentene megterhelest).

Es egyaltalan nem csodalkozom, hogy nemelyik mar beleesett a lehuzos kategoriaba, es van ugy, hogy a sima belgyogyaszati maganrendelesen 50 ezret is legombol a paciensrol (min. 12 ezer a beugro nala). Erre viccesen azt mondtam az ismerosomnek, hogy ennyi penzert en is megmondtam volna ranezesre, hogy 50 evesen altalanos erelmeszesedese van :-)

Sokan irtak, hogy az orvos maganrendelesen hajlando oket latni. Eloszor is, nem tudom, hogy felmerult-e, de miota az orvostarsadalom minimum. 16%-a elhuzott kulfoldre (es csekely esely van arra, hogy a mostani orvostanhallgatok a magyar eu-ben akarnak gamberolni), mennyivel tobb munka jutott az otthonmaradokra? Ha mutetes szakmarol van szo, akkor a napi mutetek mellett meg vizitelni is kell, korlapot irni, akar betegfelvetelkor, akar elbocsajtaskor, akar menet kozben (az en idomben meg irogeppel csinaltuk!), szakrendelobe bumlizni... Sok beteg arrol panaszkodik, hogy alig toltenek vele idot, amit meg is ertek. Beteg van jocskan, eu-i szemelyzet meg joval kevesebb, mint elotte. Megis mit gondol a kedves beteg, majd este 9-kor is a sajat idejebol fog a T. kollega beteget (el)latni, amikor csaladja is van, pihennie is kell, mer' ugye megsem defektcserelesbol all az elete... Ezert ha valaki, heti 1-2 alkalommal maganrendelest ad, es ott tisztessegesen ellatja a beteget, am fizessek meg (itt halkan megjegyzem, hogy a sajat Szulomet maganorvoshoz jaratom). Ahogyan korabban irtam, az USA-ban is fizetek betegbiztositast (igen, van olcsobb is, mint $500/ho, de ha igazi B+ van, akkor az ellatas ennek megfeleloen magasabb szintu is lesz, mint egy $100/ho biztositassal), es meg emellett $35-ot minden egyes alkalommal, amikor orvoshoz megyek.

Oszinten remelem, hogy egyszer majd eljon az az ido, amikor sokan raebrednek, hogy a magyar egeszsegugy megsem olyan rettenetes (megegyszer mondom: SOKKAL regebb ota elek kulfoldon, mint az itt kommentelok zome, tehat en is beallhatnek a sorba sz@rt dobalni, hogy ilyen vagy olyan sz@r a magyar eu., de nem teszem, hanem realisan probalom latni a dolgokat).

Nyilvan, amikor meg fiatal az ember, kevesebb eu-i problemaja van, ezeket nem latja.

De egy dologra emlekezzetek: MINDIG KETTON ALL A VASAR.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 19:28:55

@puhacica: igen, bor alá chip
@bxf: van UK ben afp.

Hari Seldon 2 2014.12.28. 19:30:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"@Furos: "Itt a megoldas minden bajra a vilagon!! Mindenki csak akkor szoljon ha ert valamihez, marmint tenyleg es nem csak ugy gondolja :)"

Két sorban összefoglaltad azt, amiért én már egy ideje nem igazán járok erre. :) "

Ha-ha. Nem értesz a határátkeléshez ?!? Ne mondd már...

bxf 2014.12.28. 19:30:17

@puhacica: Igen, ezen en is csodalkoztam: hasmenese van, de "kakit" halasznak. Plussz, gondolom, hogy mindezt ugyanazzal a kesztyus kezzel tettek, amivel a babat, ill. a mehlepenyt rangattak :-)

Muscari 2014.12.28. 19:35:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: pedig hiányzol ám, tudod?
Remélem jól telnek az ünnepek, előre is boldog új esztendőt kívánok!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 19:36:55

@bxf: milyen jo, hogynem szoktam beleolvasni a blogokba:-)

puhacica 2014.12.28. 19:45:25

@Muscari: @tildy[UK]: koszi!

@bxf: hat en nem tudom, mit akartak halaszni es mivel, de nekem semmi meghitt nem volt ebben az egesz leirasban. :)

Quercus a favágó 2014.12.28. 19:52:29

@bxf:

A háziorvosunk esetében épp az ellenkezőjéről van szó. Ő ugyan is gyógyítani szeretne, de nem hagyják.
Nincs túl jó viszonyban az egyik fideszes képviselővel(akit szerencsére nem választottak újra), ezért a képviselő szintén fideszes polgármester barátja, testületi(értsd seggnyalók) támogatással 2011-ben fölmondta a vele kötött szerződést. Az ÁNTSZ "természetesen" azonnal visszavonta a doki működési engedélylét. Amiről most nemrégiben a közig. bíróság jogerősen megállapította, hogy jogszabálysértő, és hatályon kívül helyezte az ANTSZ határozatot. Vagyis a dokinak érvényes a működési engedélye. Tehát rendelhetne. Ha hagynák. De nem hagyják. Mert a fideszes polgármester kijelentette, amíg ő itt lesz, addig a doki itt nem rendelhet. Az, hogy a betegek többsége a mai napig őt akarja háziorvosának, az senkit nem érdekel.
Ami ma Magyarországon zajlik, az a jogállamiság paródiája.

bxf 2014.12.28. 19:58:58

@QUERCUS: Nyelvet tanulni es elhuzni... ha nem akar veglegesen, akkor hetvegi UK ugyeletek.

tanato 2014.12.28. 19:59:22

@Babette .: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Inkubátoros gyereket,talált gyereket is anyakönyveznek,kitalált néven.Azután ha anyu jön visszakövetelni,az már gáz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.28. 20:09:35

@Muscari: "előre is boldog új esztendőt kívánok!"

Viszont kívánom! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 20:13:26

@bxf: Huuu a szívemből szóltál, csak tétováztam leírni, mert lusta vagyok ma összeszedni a mondanivalómat.:-D

De a posztíró...hát na....és a 3. gyerek...és ahogy gondolkodik...egyem is meg ...édös na! .-)))
Orvosok nővérek "álma". :-D

bxf 2014.12.28. 20:19:53

@Babette .: Mindjart gondoltam, hogy nem testkozelben kovette a kamera... kulonben a korhaz felkothette volna a gatyajat, mert annyi muhibapert kapott volna. Az amerikai korhazas dokusorozatokban meg az orvosok neve is kitalalt sokszor.

Volt egy par real life, mint pl. a Trauma in the ER, de ott sem mutatjak a beteget, azt meg foleg nem lennenek hajlandok elismerni, ha tevednek...

Hogy megnevetteselek egy picit, itt az en real life tortenetem:

evekkel ezelott a szamitogep elott ulve dolgoztam valamin, es jo szokas szerint a TV be volt kapcsolva. Az egyik real life ER sorozat eppen Houstont mutatta. Eppen csak felneztem, es egy igen jokepu, magas sebeszt kisert a kamera (beteget termeszetesen csak akkor mutattak, amikor az mar gyogyult volt). Mondom magamnak, huha, ez aztan a tokos gyerek, de ki ez a faszi. Megneztem a Google-on es nem talaltam sehol (mint kesobb kiderult, rosszul betuztek le a nevet). Gondoltam, hogy bakker, a film 12 eve keszult, ez mar biztos alulrol szagolja az ibolyat, azert nem talalom sehol. Hetek teltek el, de csak nem tudtam kiverni a pasit a fejembol (olyan szerelem elso latasra volt :-D), aztan egyszer volt egy kis idom, es addig kerestem, mig nem megtalaltam... a szomszedos epuletben :-D
Es azota... ize... hogy is fogalmazzak... jobaratok vagyunk :-P

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.28. 20:20:44

@QUERCUS: volt az a fickó innen Angliából, akinek meggyűlt a baja a GP- vel, mert mittudomen már nem emlékszem mit nem diagnosztizáltak nála, erre jól hazament Magyarországra és milyen szépen megmentettek. Biztosan emlékszem hogy LEGALÁBB egy ilyen poszt volt.

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.28. 20:22:08

@Babette .: hat a szüleses eseteben nem vesztettel semmit. Nekem legalabbis mar egy kicsit tul reszletes volt. Raadasul meg meg vizualis tipus is vagyok. Egy elönye volt, hogy reggel olvastam, igy ma önkentelenül is dietaztam. :-)))

bxf 2014.12.28. 20:29:32

@Der echte Weihnachtsmann: Ahahahahahahahaahahahahahaahahahaahaha, ez volt a legjobb komment idaig :-D

Ez a dieta dolog nagyon tetszett (egyebkent en is vizualis vagyok, es elkepzeltem a furdovizben lubickolo kakit :-(( de en csak tokmagot ragcsaltam, mig a TV-t nezem).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 20:30:16

@bxf: Hallod, kár , hogy belőled kevés van itt! .-)))

bxf 2014.12.28. 20:30:36

@Der echte Weihnachtsmann: Meg annyit, hogy ezt angolul ugy mondjak, hogy TMI = too much information.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.28. 20:35:58

@puhacica: ha szabad javasolni, nagyon nezz utana a mellekhatasoknak. en mar evek ota nem hasznalok hormonalis fg-t, elrettento pelda miatt.

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.28. 20:38:05

@bxf: na egy kis tökmagot most en is ragcsalnek, de itt ilyen nincsen.

Nem nagyon tudok angolul, ez valami olyasmit jelent, hogy "ennyire reszletesen nem akartam tudni"? Mert akkor tenyleg talalo☺

Egyebkent igy karacsony utan jol is jött a koplalas.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.28. 20:45:10

@bxf: Jaaaj, hát ez teljesen általános, nem csak orvosi témájú dolgokra vonatkozik.A kedvencem, mikor az ilyen puNCIS, meg hasonló kriminológiai helyszínelések, nyomkövetések, és hasonló témájú sorozatokban pl a gyanusítottról van egy pocsék távoli felvétel, majd mondja a főzsernyák a szám.technikusnak, hogy "nagyítsd ki!", és lesz a kalap sz@rt nem érő minőségű képből pár pillanat alatt fullhádés ragyogó arckép, hogy a bűnöző szakállszőreit meg lehet számolni...Háppersze!
:-))))))))))))))))))))))
Filmsorozatokból tanulni csak hülyeséget lehet...tisztelet a kivételeknek.Szakértői lektorálás szerintem sehol nincs.

nyuszigonosz 2014.12.28. 20:53:27

@geegee: :-))
Csak sok mindenki azt hiszi, az mind igaz és úgy van, ahogy a filmsorozatokban. :-)

blackhairlady 2014.12.28. 21:04:06

@tildy[UK]: Itt Amerikaban a korisme felvetel valami fetis lehet. Az utobbi 2 evben megjartunk vagy 50 helyet minimum, es volt ahol egy este 3X tettek fel ugyazazokat a kerdeseket. Szornyu:(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 21:08:57

@tildy[UK]: Nah, azért ez nem ennyire vészes, nálunk 6 nőnek összesen született 11 gyereke az utóbbi 30 évben, ez egy elég széles időszakot ölel át az magyar eü.-ben, volt benne bőven átalakulás. Mindenki állami kórházban született, simán, császárosan, kivétel nélkül becsületes , tisztességes ellátást kaptak, anyák, gyerekek, ma is indenki egészséges. Nem kell ez a túlzó műdráma. Ha te ragaszkodsz a magán ellátáshoz és van is rá pénzed, nyugodtan vedd igénybe, főleg ha igy majd nagyobb biztonságban fogod érezni magad és a picikédet is. Vedd igénybe azt a fajta ellátást amiben jobban bízol, de a választásodat ne indokold ilyen butasággal, mert ez nem valós Tildy, egyáltalán nem.

blackhairlady 2014.12.28. 21:15:07

@articsóka60: Pont mint az en tortenetem. 3 gyerek, ugyan az a korhaz, sot ugyan az az orvos, es csak utana adtam penzt, sokkkla sokkal kevesebbet mint amennyit sok anyuka suttogott a korhazi falak kozott.

bxf 2014.12.28. 21:18:34

@sodalisO [eng]: Koszi, ez rendes volt Toled. Hosszu evek ota fajditjak a szivem otthon (szulo, rokon, barat, haziorvos, fogorvos, korhazi orvos stb. ismerosok), hogy mikor megyek mar haza (ezt foleg azutan mondtak, amikor hirtelenjeben nehany nem magyar anyanyelvu/nem Mo-n vegzett tunt fel a kornyeken ***). Anno imadtam otthon praktizalni... de ma mar ketszer meggondolnam, hogy erdemes lenne-e, ha most vegeznek. Akkoriban is volt ellenszenv az egeszsegugyisek irant (pedig az en szakmam egyaltalan nem volt halapenzes, ha kaptam is valamit, az ritkasagszamba ment!), de ami most megy, az mar tulzas.

*** felreertes ne essek: en is csak bevandorlo vagyok egy idegen orszagban, es jol esik, ha bizalommal fordulnak hozzam. Eppen ezert semmilyen ellenszenvvel nem viseltetek azok irant, akik a szulofoldemen probalnak szerencset es alljak meg a helyuket.

@QUERCUS: Peter a neve, es gerinctumorra mutottek. Keress ra a cikkre, tanulsagos.

Annyit akartam meg az ismerosod esetehez hozzafuzni, hogy szemet dolog, amikor a politika beleszol az egeszsegugy eletebe. Hogy a helyi kepviselonel kell csuszva-maszva konyorogni, hogy a mutoblokkot korszerusitsek, vagy hogy UH keszuleket vegyenek.

A multkor - majdnem hanytam, amikor - egy cikket olvastam az azbesztozisban elhunyt Heves megyei 38 eves ferfirol. Most a helyi kepviselomufti veri a feneket a foldhoz, hogy kijartak a selypi Eternit azbeszt romjainak eltakaritasat. Ugyanakkor a szelsojobb is maganak konyveli el a "dicsoseget" az ugy eloremeneteleben. De konyorgom... elobbi part 1990-tol jelen volt, mit csinalt azota?

Azt kellene elerni, hogy barmely kormany eseten az egeszsegugy vagy kapjon egy x%-ot az adobol, vagy egy tervet kesziteni x evre elore, hogy az adott korhaz jovore kap 5 uj monitort, vagy kicserelnek ket intenzives agyat ket ev mulva korszerubbre, stb. De nem. Allandoan koldulni kell menni, meg jopofizni, belepni egy olyan partba, amit az ember a hata kozepere sem kivan, csak azert, hogy a korhaznak (ill. a tersegben eloknek) a javara szolgaljon. Es mindezt olyanoknal, akik az eu-rol max. annyit tudnak, hogy hol a korhaz, meg hol kell vervetelre jelentkezni, stb. Tiszta vicc.

@Der echte Weihnachtsmann: TMI - igen, ezt akkor mondjak, ha valaki reszletesebben ad elo valamit, mint azt elvarnak (es olyan reszletesseggel, amire senki nem kivancsi, pl. a szex. eletet belevonjak, vagy olyan dolgokat, amirol normalis esetben csak akkor beszelsz, ha urologushoz vagy gasztroenterologushoz mesz :-))
Az angoltudasod miatt ne szegyenloskodj, en mar nemetul nem beszelek (sot! oroszul es franciaul sem), pedig tanultam :-(

@NIKI LAURA: hat az az egri "doktorno" egeszen veletlenul Erdelybol jott...

Kulonben ha nem tetszik amit irok, nem kell elolvasni. Ilyen egyszeru az elet.

Ket unnep kozott vagyok, igy idom van, arra es ott kommentalok ahol akarok, nem kell a kioktatasod. Tschuss.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 21:20:23

@bxf: ugy erted, bibliai ertelemben?:-D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.28. 21:21:43

Bakker, most olvasom, hogy megint eltűnt egy szingapúri/maláj/stb repülő??Mármint hogy ez egy új?Aszittem a régiekről írnak először...Most már ez ilyen mindennapos dolog lesz arrafelé?Szerintem ne üljön senki repülőre abban a térségben....
:-ooooo

articsóka60 2014.12.28. 21:22:02

@bxf: Igazad van az eü. személyzet leterheltségét illetően (is). Nem régen 3 hónapot feküdtem kórházban, volt időm belelátni dolgokba. Reggel 7-kor már bent volt az orvos és délután sokszor még 6 órakor is láttuk a folyosón. Közben egész nap műtét, rendelés, vizit, helyettesítés, zárójelentés írás stb. (az enyém 10 oldalas volt!) Minden tiszteletem az ott dolgozó orvosoké, nővéreké!!!! Agyon vannak hajszolva, fáradtak, fásultak. Tisztelet a kivételnek! De hát ők is csak "emberből" vannak. Igyekeznek helytállni a siralmas körülmények között. Hangsúlyozom ez az én személyes tapasztalatom másnak természetesen lehet rossz tapasztalata, nem kétlem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 21:22:38

@geegee: es tudjak fokozni, amikoregyenetlen tokrozodo felultrol veszik a kepet.
es termeszetesen az arcfelismero rogton megtalalja:-D

blackhairlady 2014.12.28. 21:27:14

@Muscari: Kivetelesen itt is. 2 fok van, zuhog az eso tegnap ejjel ota, megfagytam amig a parkolobol a boltba beertem:(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.28. 21:28:11

@blackhair-lady: en is maganrendelesre jartam, a szulesert utolag fizettem. most mar atgondolnam ezt az egeszet, annak ellenere, hogy mind az orvosommal, mind a korhazzal elegedett voltam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 21:30:40

@NIKI LAURA: huu te Niki, ezt most nagyon nem kellett volna....be vagy rúgva????

.....amúgy errefelé is volt egy szarházi kontár autószerelő, aki lehúzta a klienseket.....és a végén kiderült , hogy semmi köze a szakmához.....azt mondják elhúzta a csíkot valahova külföldre! :-DDD
/csak vicceltem..:-)

@bxf: amúgy ....:-D én elsősorban arra gondoltam, hogy itt a HÁ-n van belőled kevés! Nagy örömmel olvasok olyan kommentelőtől, aki azért szól és ahhoz szól amihez tényleg ért.....Néha fárasztó a sok multifunction' hozzászóló.
Nekem az itthoni eü-vel nincs gondom. Most itthon vagyok lassan 2 hónapja és valami hihetetlen vagy tudatalatti tudatossággal, elkap mindenféle filoxéra hétről-hétre, és járom az orvosokat meg a hétvégi ügyeleteket....Néha arra gondolok, ez a felszabadult pszichém, hogy most itthon jó helyen vagyok, itt most lehetek beteg, mert bármi van, azonnal bejutok és ellátást kapok, nem úgy mint kint a GP rendszerben a turbános, Google pakibánál....na mindegy, nem is ezt akartam írni....

...csak simán, egy jó dokira a világon mindenhol szükség van.:-)

bxf 2014.12.28. 21:32:57

@blackhair-lady: 9 Celsius a med centerben es zuhog!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.28. 21:35:24

@Dragonlady (now in Indonesia): en csak maganorvoshoz jartam. de tudni kell, hogy ha nem egy nagyobb egeszsegugyi ceggel szerzodsz, akkor a maganorvos is bizonyos vizsgalatokra beutal abba a korhazba, ahol egyebkent rendel. pld a terheleses cukorra vagy antitest meresre vagy a kombinalt vertesztre vagy ctg-re. van olyan ceg, aholpm mindent megcsinalnak, csak a szulest nem vallaljak, de eliranyitanak. ha jol emlekszem ilyen a medicover.

svédnyugger 2014.12.28. 21:37:52

Rizikósnak tartom az otthon szülést, de ezt indenki saját maga döntse el. A pozitiv az itteni gyakorlatban, hogy minden vizsgálatra idôre vagy bejelentve, az összes többi beteg is, tehát várakozás nuku, tömeg semmi. Magánorvos csak milliomos szinten, vagy a királyi ház tagjainak. A kórház szép, kényelmes, mindenben figyelembe veszik a paciens kivánságait, amúgy futószalag, de a szakorvosok mindig kéznél vannak. Hálapénz nincs, sôt - komoly büntetés jár érte az orvosnak, viszont semmi sincs ingyen. Orvos-10 Euró, kórház 15 kb, de éves szinten maximalizálva van kb 400 Euró a kezelések, gyógyszrek stb.
A magyar orvosképzes alapjaiban nagyon jó, sajnos a legjobbak már itt vagy a norvégoknál dolgoznak. A legtöbb elégedett a munkájával és a fizetésével. Amit még hozzá kell tennem, hogy a szinvonal és a szolgáltatás romlik, 20-30 évvel ezelött jobb volt, bár a teknikai feltételek haladtak a korral.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.28. 21:38:08

@sodalisO [eng]: szerintem ebbe most nagyon beletrafaltal. (a filoxera -hihi-reszre gondolok).

blackhairlady 2014.12.28. 21:40:13

@sodalisO [eng]: Ha mindenki csak ahhoz szolna hozza amihez ert, akkor nem lenne tobb 10 hozzaszolasnal naponta:))

blackhairlady 2014.12.28. 21:42:15

@bxf: 37 F-ot mutatott az auto homeroje, de nekem minusz 20-C-nak erzodott:(( es igen, zuhog, par merfolddel messzebb a med centertol is. Viszon Karacsany napjan csodas, rovidujjas ido volt!

blackhairlady 2014.12.28. 21:44:37

@zöldeketbeszélek: Szerencsere nekem ilyenen mar nem kell gondolkodnom:)
Egyebkent 14 eve vagy 3 gyeek vagy 35 feletti kor volt a kikotes a muvi meddovetetelhez. Nem tudom most mi a helyzet (Ezt azt hiszem Puhacica kerdezte)

rezsöatya 2014.12.28. 21:45:25

@Határátkelő: delelott azt irtad:

"Határátkelő2014-12-28 09:03:44
Na, látom az otthonszüléses téma ma erős lesz.
Azt szeretném kérni, hogy a témáról folyjon a vita, és ne személyeskedjetek, mert azokat a kommenteket ki fogom moderálni."

Tisztelettel kerdezem: @NIKI LAURA:
kommentjerol (21:13) mi a velemenyed?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 21:49:19

@blackhair-lady: hehe
Őszinte legyek ? Néha bőven elég is volna.:-)

Érdemben hozzászólni....hát igen, azt ki kell bírni, kell hozzá némi önismeret és kontroll. De ugye mint tudjuk , olyan mint EGO, na az tud túlburjánzani :-DDD

Kocsik, IT, politika, közgazdaságtan....többek között ezekhez sem értek....könnyű kibírnom, hogy kussoljak nagyokat.
/..bár google a jóhaver, könnyű lenne copyzni néha..de minek..az nem én lennék már .../

Muscari 2014.12.28. 21:50:38

@QUERCUS: azert ez borzaszto, hallod. Sajnos az orvosok nem tudnak kimaradni a politikai csatarozasokbol, foleg egy kis telepulesen. O az a Gyula, akirol volt itt mar szo?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.28. 21:51:08

@rezsöatya: +1

....és igen, egy ilyen pl., hogy jöhet be lazán ?
Sértő, személyeskedő, rágalmazó, keményen provokatív, és messze magasan már nem is troll vagy off hanem....nem is minősítem....bocs.

Muscari 2014.12.28. 21:54:07

@bxf: te kis huncut:-)

@petrasp: Petra, de jo, hogy itt vagy. Koszonom a multkori segitsegedet, sikerult megbeszelni a landlorddal, kozosen elkuldtuk az ingatlanirodat a fenebe es rolling contracttal folytatjuk.

bxf 2014.12.28. 21:59:21

@rezsöatya:
@sodalisO [eng]:

Koszi, rendes Toletek, de rolam az ilyen borsonline szintu kommentelok gyalazkodasa lepereg. Erdemi hozzaszolasa nincs, mert nem is tud, akkor miert ne kotne bele a masikba? Gondolom, hogy nem az elso ilyen jellegu hozzaszolasa volt, az elmult 5 ev alatt kozel 1300 hozzaszolasa volt (nem neztem utana, de gondolom, hogy tobb, mint egymondatosak, ha mar a "szofosas"-nal tartunk!). Az amerikai ugy mondja, hogy "don't take it personally", vagyis ne vedd szemelyeskedesnek, igy en sem veszem annak... szerintem csak savanyu a szolo @NIKI LAURA: -nak

Egyebkent Houston picit mas, mint New Orleans (kicsit jobbra me'g, me'g, ugy 6-7 oranyi vezetesre), de sebaj, legalabb tudom, hogy milyen kozegbol valo... na meg, hogy a foldrajz sem volt az eros oldala :-)

Nem tudom, hogy feltunt-e egyeseknek, de a FB-kal is be lehet jelentkezni a HA-re kommentelni. Nos, en azzal jelentkeztem be az ev elejen, igy a moderatornak volt lehetosege, hogy a nevem alapjan a Google-on ramkeressen (ill. az ismeretsegi koromre, amelyben van nehany SOTE-s evfolyamtarsam). Ennyit a segednoveri szintrol, ill. a kamudiplomarol.

Pont az ilyen senki kommentelok miatt par hete valtoztattam meg a nevem, mert elegem volt az anyazasbol.

@blackhair-lady: lehet, hogy nem lenne tobb, mint 10, igaz. Nem azzal van a baj, hogy nem ertenek hozza, hanem azzal, hogy hamis infokat terjesztenek, meg anyaznak.
Nekem a mobilom Celsiusra van allitva, aszerint 9 fok van.

Muscari 2014.12.28. 22:07:27

@bxf: sajnos utana en is kenytelen voltam beleolvasni a blogba, annyira felcsigaztatok. Nagyon gaz, egy vodorbe kakalt a nappali kozepen, hat finom szagok terjenghettek. Lehet, hogy prud vagyok, de ilyet, foleg idegenek elott, na az azert durva. Meg jo, hogy a ket nagyobb gyerek legalabb aludt.

Annyit meg, hogy sajnos az iden eleg sok dolgunk volt korhazakkal es orvosokkal, apukamnak hasnyalmirigy gyulladasa volt, honapokig volt korhazban. Csak jokat tudok mondani, a videki korhazbol azonnal vittek a SOTE-ra, mikor lattak, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Mindenki a maximumot nyujtotta szerintem, volt noverke aki homlokon is puszilta de ezen kivul is rendes volt mindenki, nagyon kedvesen bantak vele es a jelek szerint jol is kezeltek. Kaptak is jo sok banant, csokit meg kavet anyukamtol.

@geegee: eloszor en sem ertettem, mirol ir Dragonlady. Aztan lattam, hogy igen, meg egy :-(

Muscari 2014.12.28. 22:16:32

@sodalisO [eng]: szerintem a HA nem koveti percrol percre a blogot, es mivel NL premium kommentelo, igy persze hogy megjelenik a kommentje.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.28. 22:22:13

@blackhair-lady: igen, az puhacica kerdese volt.

rezsöatya 2014.12.28. 22:27:26

@Muscari: na, de epp attol premium kommentelo valaki, hogy vallalta, hogy normalis hozzaszolasai lesznek!

articsóka60 2014.12.28. 22:44:49

@blackhair-lady: ugyehogyugye! Szerintem sokszor a betegek túllicitálják egymást (legalábbis szóban) a hálapénzt illetően. Aztán sok olyat hallani, hogy sok pénzt adtak előre is és még sem kaptak megfelelő ellátást.
Klassz, hogy neked is 3 gyerkőcöd van! Gondolom ti sem unatkoztok soha. :-)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.28. 22:45:52

@Muscari: (*) örülök hogy tudtam segíteni. Amúgy én sem ismertem ezt az opciót egészen addig, amíg egyik kollégám meg nem kérdezte hogy miért nem rolling contract-on vagyunk, én persze nem tudtam hogy mi az, ő meg elmagyarazta, és pont jókor, mert mennünk kellett hosszabbítani, és rögtön ezt kértük. Utána meg felmondtunk... ;-) szóval pont jókor jött az infó!

bxf 2014.12.28. 22:55:50

@Muscari: Erre irtam az elobb azt, hogy TMI.
Too.Much.Information. Ilyet meg a kozeli hozzatartozommal sem osztanek meg, nemhogy a vilaghaloval! A csucsot viszont azt jelentette, amikor mindez a furdokadban tortent...

Es itt most visszakanyarodnek a sokat szidott es lenezett magyar eu-hoz es elmondom, hogy pontosan ennel a resznel kezdtem el ertekelni a suttyo videki korhaz szuleszeten adott beonteseket :-) [a szakdolgozaton szuleszeti temaju, igy volt szerencsem ezt latni nehanyszor... es nem csak latni :-((( ]

@charlieharper: Most jutottam az onkologus-dohanyzos kerdeshez. A valaszt nem tudom, igy csak a sajat gondolataim tudom ajanlani:

Kezdem egy kis osszehasonlitassal: az USA-ban a lakossag kb. 28%-a dohanyzik (egyes becslesek szerint 35% es ujra emelkedoben van), mig Mo-n kb. 66% (ANTSZ adatot talaltam meg regebben, a haziorvosom nem lepte meg). Az USA-ban van egy reteg, amely "health conscious", vagyis nagyon odafigyel az egeszsegere. Ez azt jelenti, hogy sportol (es ezt buszken hirdeti uton-utfelen), a Whole Foods-ban vasarol (ami joval dragabb, mint egy mezei bolt, mert allitolag organikus kajat arusitanak), a szabadidejet jo kis nyaralasokkal tolti, stb. mert megteheti! Az USA-ban amint az ember bekerul az orvosi egyetemre, mindenki a feneket nyalja. Amint rezidens lesz, kap egy csomo juttatast, amirol mas meg almodni sem mer (pl. 0%-os kamatra auto- ES hazvasarlas, ingyen laptop, ingyen reggeli/ebed, ingyen mosatas, dry cleaning, hotelkedvezmeny, stb.). A kezdo szakorvosi fizetes (szakmatol es allamtol fuggoen) min. $100k/ev (gyerekgyogyasz, Florida), de hallottam mar $350k/evrol is (szivsebesz, Texas). Namarmost, egy ilyen fizetes mellett nyilvanvaloan az ember sokmindent megengedhet maganak, tobbek kozott azt is, hogy egeszsegesen eljen (ismerek nehany orvost, akik dohanyoztak, de ma mar nem, max. neha egy-egy jobb kubait szivnak el - igen, lehet itt is kubait kapni :-))). Az USA-ban a megelozesre hatalmas hangsulyt fektetnek, pl. a szolariumoknak mar korantsem megy annyira jol, mint 10 evvel ezelott, amiota a csapbol is a borrak folyik...

Ehhez kepest mi van Mo-n? Bekerul az ember az orvosira. Itt az elso ket ev alatt hetente tobbszor elmondjak, hogy 10 masik ember jelentkezett a helyedre, es oket kellett volna felvenni. Ha nem tudod egy kerdesre a valaszt, akkor elmondjak, hogy el lehet menni mashova (a mashova alatt kaptunk mar olyat, hogy Kozgaz vagy eppen peknek - nem vicc). Harmadevtol a stresszeles csokken (ha mar tulelte az ember a masodev vegen a szigorlatokat...), es mar csak a neurologia szigorlat fogja eldonteni, hogy mikor lesz orvos :-) Es vegre megkezdheti a rezidensi eveit: nuku laptop, nuku kedvezmenyes kocsi, nuku 0%-os hitelu haz vagy lakas, mosd magad akcio, etesd magad a szuloddel is tovabbra akcio kereteben. Mindez heti 2-3 ugyelettel tarsulva, reggel 6-tol keso estig (elobb erkezz, mint a toled egy evvel "idosebb" orvos, de te legy a legutolso, amikor haza kell menni). Eleinte kedvesek, aztan minden mozog eloleny beled rug, a foorvostol a takaritonoig (mer' ugye utanad ismet fel kell mosni, ha bemereszelsz menni egy korterembe). A vegen mar a kutyad sem ismer meg, mert reggel meg alszik, este pedig mar alszik, mire hazaersz :-) Halapenzt majd akkor latsz, ha a sorban elotted allok is kaptak... Csoda, hogy ilyen elettel az emberek egyik cigarettarol a masikra gyujtanak ra? Kaveznak, meg... hadd ne soroljam.
Onkologia: megmondom oszinten, en egyetlen onkologusrol sem tudok, aki dohanyzott az USA-ban (pedig kozel 6 evet ott dolgoztam), igaz nalunk az egyetem teruleten a dohanyzas meg van tiltva (nehanyan a parkoloba az autojukban bujnak el, de amikor visszaernek, meg nem mondanad, hogy dohanyoztak, mert valami csoda folytan nem erezni). Ehhez kepest Mo-n szamtalan dohanyzo orvosismerosom volt/van (en nem dohanyzom), de csak egyetlenegy onkologusra emlekszem, akihez pulmonologia gyakorlatra jartunk (a falhoz is allitottuk, amikor bagozason kaptuk :-)))). Azt gondolom, hogy ha az atlagpopulacio 66%-a dohanyzik Mo-n, akkor miert az orvosok, es miert az onkologusok lennenek kivetelek (bar azok lennenek!)? Ha visszaemlekezem a csoportunkra, nalunk kb. az emberkek fele cigizett az egyetemen, azota nem tudom, hogy mi tortent veluk.
Osszegezve, en azt gondolom, hogy a valasz egy kicsit osszetett: a megfizetettseg, a megelozes, a stressz, es az otthonrol hozott szokasok jatszhatnak szerepet az orvosok (onkologusok) dohanyzasi szokasaiban.
Persze, a coca-cola rossz, mindenki tudja, es megis isszuk :-( Ez is kb. olyan.

Muscari 2014.12.28. 22:57:55

@rezsöatya: ez így igaz, ezt csak arra írtam, hogy nem tudom, hogy a HA mikor látja majd.

Úgy látom, már ki is vette, Nikinek meg el kéne gondolni azon, hogy miket ír és minimum bocsánatot kérni.

puhacica 2014.12.28. 22:58:05

@blackhair-lady: igen, en kerdeztem. itthon most megint az a gyakorlat, amit irsz, de volt par ev, amikor nem kotottek semmihez. kervenyezni kellett, volt egy beszelgetes (es gondolom vizsgalat), aztan fel ev gondolkodasi ido, es ha meg akkor is akarta az ember lanya, megcsinaltak. nem tudom, Angliaban mi a helyzet. mert azert engem is piszkal az, amit @zöldeketbeszélek: irt. igaz, a dohanyzast abbahagytam, mikor ujra elkezdtem gyogyszert szedni, de azert ha nem muszaj, csak nem alkalmaznam ezt a modszert sokaig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 23:06:44

Najo, nem birtam ki, hogy elolvassam az elso blogot.
a baba, aki nem erti, miert problema az otthonszulesnel az elozo csaszar...

Emlekszem, nekem konyorogni kellett az orvosnak, hogy mondja meg a gyerek nemet...

Érdekes protokoll: mmrt visszalehet utasitani, de a depressziosokat ki KELL szurni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.28. 23:30:27

@sodalisO [eng]: Nem hinnem, hogy ne lenne valos, hogy az a korhaz, ahova tartozom, egy belrenyhesegnel az egyik orvosa siman lehazugozott. Hogy egy makula degeneraciorol nem tudtak, hogy mi. Es roppant mod duhos vagyok amiatt is, amit egyik csaladtagommal muveltek, hogy 5 ev utan kapott szivkatetert, addig a helyi korhaznak eszebe sem jutott, hogy infarktusnal talan minnel hamarabb kene, nem ot ev utan( vagy kesobb) . Hogy a budapesti MArgit korhazban ott estem ossze, es az orvos azt mondta, ha a masik ( 2 van) belgyogyaszaton felvesz a doki, akkor oke, de o nem vesz fel, mert nem mento vitt be. Az, ahogy bantak velem a soten I nogyogyaszatin az elso vetelesemnel, mint egy k, vagy az ambulancian ott jopar orvos, vagy moricz melleti sztk-ban a nogyogyasz, az a hangnem. Lehet hogy ertelmes emberekszakmailag, de inkabb mutson, es ne beszeljen a beteggel, mert omlik ki a szajan a .....

Mubalhe? Neked biztosan, en viszont nem felejtek. Es roppant mod duhos vagyok ezekert.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.12.29. 06:11:50

@sodalisO [eng]:" @bxf: Hallod, kár , hogy belőled kevés van itt! .-)))"

Egyetertek, elvezettel olvastam minden kommentedet, bxf! :)
Jo tudni, hogy itt a Nagy Vizen tul is kepviseltetik magukat olyan magyar orvosok, mint te :) A keleti parton vagy?

Quercus a favágó 2014.12.29. 07:04:31

@charlieharper:

Azori-Szigetek.

Megfogadva Furos tanácsát, legközelebb erdészeti témánál jelenkezem. Ahhoz értek egy keveset.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.29. 07:43:07

@QUERCUS: mondd, mitol van az, hogy egy ut menten afak elso sora az utfele hajlik, a mogotte levok meg mind tole elfele??

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.29. 08:04:27

@tildy[UK]: Akkor meg váltani kell, keresni kell normális szakembereket vagy szólni, megkeresni a betegjogi képviselőt, az asztalra csapni...jogot van tisztességes ellátást kapni és nem kell hagyni , hogy néhány meghasonlott, fásult ember flegmán, félvállról vagy sértőn kezeljen.....
Minden Pest és Pest környéki kórházban ennyire hulladék személyzet dolgozik, vagy tényleg ennyire túlterheltek, hogy elfogyott a türelem, az alázat a betegek felé?
Ezt egyszerűen nagyon nehéz elhinnem...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 08:07:49

bocs, ha valaki már linkelte, nem olvastam az éjjeli kommenteket.
hvg.hu/itthon/20141229_vegignezem_ahogy_meghal_a_neni
nem szülészet, csak egy lehangoló helyzetjelentés háziorvostól vidékiából.
hiába jó a magyar orvosok szaktudása, ha közben ezek a realitások.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 08:41:54

@Muscari: azt szoktam mondani, hogy szerintem sokat számít, hogy a dolgok egy adott országban merre haladnak. előre vagy vissza. pozitívak-e a tendenciák.
a gyerek apja a nyolcvanas években még a szülőfalujában látta meg a napvilágot (ezt nem lehetett kihagyni ;-) ), körben dzsungel, egy vulkán oldalában, ahol még ma sincs folyóvíz és elektromosság (patak van meg napelemek, mára). ott az is eredmény, hogy mára lecsalogatták az embereket a hegyről, látja őket orvos, nővér, pár órányira van ultrahang, ha kiszúrják, hogy veszélyben van, be tudják tenni egy mentőbe és elviszik 3 órányira rendesen felszerelt kórházba, javultak a statisztikák. ok, ez nekem nem volt elég, beparáztam, el is jöttem az első komplikációra (különben ha minden rendben lett volna, maradtam volna még 3 hónapot, mert ultrahang és labor van), nyápic fehér vagyok, ez van. de legalább történik valami arrafele, előrelépések.
ugyanígy nyilván a burmai demokrácia (khm) állapota is hagy maga után némi kifogásolnivalót, viszont legalább ami változások történtek, azok jó irányban. történik valami, nincs minden beragadva. (egyébként az ottani hangulat engem nagyon emlékeztetett a mi rendszerváltásunkra.)
nyilván a magyar egészségügy még mindig sokkal jobb helyzetben van, mint az indonéz, és a magyar demokrácia jobb állapotban van, mint a burmai, viszont a közelmúlt trendjei otthon ezen a két területen nem sok jót ígérnek, szerintem. még akkor is, ha nyilván még soksok évtizedig jobbak lesznek a mi adataink, mint a koszlott és lenézett dk-ázsiai exgyarmatoké.
nem tudom, mennyire értelmes ez, nehezen tudom elmagyarázni.

articsóka60 2014.12.29. 08:42:08

@Muscari: apukád jól van? tudja tartani a diétát? így ismeretlenül is minden jót kívánok neki, sajnos testközelből tudom, hogy min ment keresztül.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 08:47:31

@puhacica: pár éve volt egy angol kollégám, aki a "mit csináltál a nyári szünetben?" kérdésre simán előadta, hogy a 3. gyerek után elköttette magát, milyen volt a műtét, milyen volt a kórház, stb.
el tudja valaki képzelni egy magyar pasiról, hogy ezt elmeséli lazán és természetesen a munkahelyén, és még túl is éli? :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 08:58:14

@sodalisO [eng]: 16-22 evesen hol tudtam en, mit tudok ezek ellen tenni. Amugy utobbi idoben pont ezt tettem: kerestem normalis szakembereket. Viszont vannak olyan helyek, ahol jobb ha nem teszed, mert legkozelebb is oda kerulsz, mert oda tartozol, valasztasi lehetoseg nincs (probaltuk).

tanato 2014.12.29. 08:58:46

@Dragonlady (now in Indonesia): Ezt a cikket én is olvastam,,minél messzebb van a falu a nagyvárostól annál rosszabbak az eü. mutatók.És szolgálati kocsi tényleg nincs,elvileg gyalog vagy biciklivel mehetnénk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 09:00:06

@geegee: vihar volt, valszeg ez ennyi. meg fogják találni előbb-utóbb. a nyolc éve eltűnt Adam Air gép esete volt nagyon hasonló, ott is hetekig tartott, mire megtalálták a roncsokat (végül fel is tudták hozni a ekete dobozokat is), annak ellenére, hogy nagyjából tudták, hol zuhanhatott le.
remélhetőleg 7-én jobb idő lesz, mert a Denpasar-Bangkok is pont arra jár. ott mindig szar idő van.... az egyenlítő felett mindig van valami turbulencia, nem szoktam szeretni.
az Air Asia egyébként tíz éve repül, csak vadiúj Airbusokkal, még nem volt halálos balesetük, még ha vannak is hiányosságok, még mindig sokkal jobb, mint a térségben bármi más. amiket olvastam, inkább az indonéz légiirányításnak vannak olyan problémái, hogy pl nincsenek meg nekik a legmodernebb radarok, amik pontos képet adnak ezekről trópusi viharokról :-/
én nagyon nem akarok összeesküvéselméleteket, amíg nincs jel az ellenkezőjére, ez a gép radaron volt, amikor megszűnt a jel.
RIP

Taxomükke (UK) 2014.12.29. 09:02:21

@bxf: Hat abban biztos vagyok, hogy a 66% az nem igaz, eros tulzas vagy tevedes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 09:04:48

@zöldeketbeszélek: köszi neked is az infót, gyűjtök mindent. Turchi küldött egyébként elérhetőséget olyan laborba Pesten, ahol megcsinálják, amit kér az ember, ha kifizeti, és ennyi, nem kell beutaló se, az árak meg olyasmik, mint amiket itt megszoktam. nekem pl ez is teljesen új infó volt és örülök neki, hogy létezik ilyen is, annak ellenére, hogy simán lehet, hogy az államiban ogom végezni.

elnézést, hogy nem aktívak a @-k.... ma egyszerűen mindnt csak sokadszorra hagy elküldeni, és elegem van a fel-le görgetésből.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 09:21:42

@tildy[UK]: nekem az a bajom, hogy túl sok ilyen sztorit hallok. Mo-n soha nem voltam háziorvoson és a pulmonológián kívül sehol (más szakorvos, kórház). ezért parázok. nekem ez lesz az igazi határátkelés meg masszív kultúrsokk, az az érzésem.
nagyon bírom thaiföldön a háziorvosomat. illetve, mi az hogy háziorvos, egyszerűen egy kis rendelő, csak ő van ott. Amerikában diplomázott thai nő. annyira jól el lehet vele beszélgetni, mindent pontosan elmagyaráz. és a nővér leveszi a vért és elküldi a laborba, soha nem kell menni sehova. orvos ajánl, segít utánatelefonálni. emailben is válaszol mindenre. na ő nagyon fog hiányozni.
Magyarországon egy agresszív szipirtyó volt, aki képtelen volt emberségesen kommunikálni, és hiába szabad orvosválasztás, a 8 orvos mint bt felosztotta magának lakcím alapján a kerületet, és nem lehetett váltani. persze ki tudja, azóta eltelt vagy 12 év.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.29. 09:24:43

@tildy[UK]: @bxf: ...most csak eszembe jutott, hogy akor én vagyok csak ennyire kivételesen szerencsés , vagy én jó beteg vagyok...

...itt volt a halszálka ami megakadt a torkomon 24.-én este. 25.-én estig bírtam, akkor este a tesóm berepített a szegedi fül-orr gége klinika ügyeletére. Nyilvánvalóan egy kis fiatal doktorbácsi ügyelt, a váróban voltunk jócskán.
Behívott, elmondtam, hogy mi az állás, leültetett, majd közölte, hogy igaziból nem is Szegedhez tartozunk ügyeletileg, hanem Szenteshez, de ne izguljak el fog látni. Mondtam, hogy direkt felhívtam a városi mentőállomás diszpécserét, hogy ilyen esetben hova kell menni, kell-e beutaló. Ezt az infót kaptam. A doki aranyosan annyit mondott, nincs semmi gond ne izguljak.
Vizsgálgatott, alaposan, közben beszélgettünk, én inkább csak akkor amikor épp nem a nyelvemet fogta kihúzva.:-D Mondta, hogy én vagyok ma este a 4. szálkás. Neki is van fent halászlé az ügyeleti szobában, még nem volt ideje megenni, de mostmár meg nagyon kedve sincs. A nővérke viccesen mondta neki, hogy jaj, doktor úr, főleg úgy ne egyen belőle, hogy farkas éhes, és nekiesik a kajának, mert ki fogja kiszedni a szálkát.....Szóval...karácsony este, ügyelet, sok balfasz beteg mint pl én is....Kedvesek voltak, nem sértettek, hogy ők dolgoznak, mi meg csak ünneplünk és zabálunk otthon...türelmesek voltak, udvariasak, alaposak, jó hangulatúak, szóval...nem tudom, de az biztos, hogy olyan kó érzéssel jöttem el.....és hálás voltam, és meg is mondtam, hogy hálás vagyok, és megköszöntem , és büszke voltam kicsit arra, hogy nálunk, a környékben ilyen ellátásban részesülhetnek az arra rászorulók.
Tényleg jó érzés volt.... Főleg úgy, hogy most nekem is van már összehasonlítási alapom,a kinti GP ahova tartozom....már régen feldobtam volna apacskert vérmérgezés miatt, ha nem gyógyítom meg magam....vagy még mindig az appointmentre várnék......mikor juthatok be az egykettedeszű turbánoshoz...

Tényleg csak simán szerencsés vagyok?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.12.29. 09:45:49

@bxf: jah... kislányomnak is nyakára tekeredett a zsinór, szerencsére azonnal császározták. Enélkül lehet h meghalt volna vagy szefós lesz. Aki otthon akar szülni az nem normális, pont.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 10:01:28

@sodalisO [eng]: Amugy az orszag lakossaganak nagy resze nem pesti. Vagy pest kornyeki. En sem vagyok pesti, es volt mar, hogy egy nagyvarad ter kornyeki ugyeletrol , 38 fokos lazzal elkuldtek hetvegen, hogy miert nem a helyileg illetekeshez megyek? Azert, mert 110 kilometerre van, azert.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 10:10:00

@sodalisO [eng]: Jo hogy mondod! Szegedi Klinikaval volt szerencsenk nekunk is, na az abszolut pozitiv volt, korrekt orvos, korrekt hozzaallas, pontosan elmondtak mindent. De volt egy ok, ami miatt a helyihez visszakuldtek. Ezen nem tudtunk valtoztatni. Van apr kozeli csaladtag, aki viszont oda tartozik, es ok is elegedettek.

2014.12.29. 10:32:07

@tildy[UK]: @sodalisO [eng]: Nekem haldoklo csaladtagomat alaztak meg rendszeresen a magyar allami egeszsegugyben, nem volt kedve leveleket irogatni senkinek, inkabb meghalt borzalmas korulmenyek kozott, biztos vagyok benne hogy nem o volt az elso es nem is az utolso. Eppen akkor nem kene az embert megalazni amikor a legkiszolgaltatottabb helyzetben van, pont akkor nem tud es nem is akar 'kiallni a jogaiert'.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 10:50:14

@Mirjam2: @Mirjam2: na a szülő nőkre is ezt mondják, hogy miért utólag reklamálnak, miért nem állnak ki magukért ott helyben.
namost én még nem szültem, de a műtét előtt kaptam oxitocint, ami gondolom kb a tizede úgy fájdalomban meg érzésben annak, mint amikor minden egyenesben megy. a nevemet se tudtam volna megmondani, olyan állapotba kerültem. és ha felvittek volna a tetőre és rámkötnek egy siklóernyőt, az ellen se tudtam volna tiltakozni.
(ez kicsit arra emlékeztet, mint hogy nem is olyna nagyon régen mindenféle érzéstelenítés nélkül műtötték az újszülötteket és csecsemőket (világszerte), mert hogy még úgyse éreznek semmit, olyan fejletlen az idegrendszerük.)
ja, mert ha az ember olyan állapotban van, hogy képtelen tiltakozni, akkor már bármit meg lehet vele csinálni :-/
aki nem nagyszájú, nyomulós és rámenős, vagy süketnéma, az így jár.
hm, mondjuk Mo-n ez sok jellemző, hogy aki elesettebb, gyengébb, az szabad préda, át lehet rajta gyalogolni, kellett neki áldozatnak születnie.

tanato 2014.12.29. 10:57:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez teljesen törvénytelen kartellezés,nem oszthatják fel egymás közt a várost.Fogadniuk kell/ene/a beteget kivéve ha az fizikálisan bántalmazza vagy verbálisan megsérti.Na meg érdekükbe is áll a kártyapénz miatt a több beteg.Döntő többségben inkább a fordítottja jellemző,kártyalopás beteg rábeszélése hogy hozz jelentkezzen be stb.Egyébiránt ne aggódj el leszel látva MO.-on rendesen.Nyilván az orvos stílusa az személyfüggő /meg fáradtságfüggő is természetesen a túlterhelés miatt/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 11:09:17

@tanato: ooo, dehogynem, nalunk is fel van osztva a falu utcara bontva, hogy melyik orvoshoz tartozik. Vedonoknel szinten. Ahhoz jarhatsz, akihez tartozol.

tanato 2014.12.29. 11:11:58

@tildy[UK]: Rosszul tudod,szabadon választhatsz,az hogy a két orvos kartellezik az szabálytalan.És nem jellemző,inkább a fordítottja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 11:12:15

@tanato: persze, lehet, hogy már teljesen másképpen van, de akkor így volt, 1999-ben adtam le a kártyámat, pár évig utána biztosan :-/
a közvetlen családom notórius orvoskerülő, senki nem jár háziorvoshoz, fogalmuk sincs, mi a helyzet jelenleg :-)
biztos, hogy el leszek rendesen látva, csak mivel egyáltalán nem ismerem a rendszert, kb azt se tudom, hova menjek majd, és mibe lehet belebukni, ez az egyik bizonytalanság (tényleg köszönöm mindenkinek a segítséget, linkeket, neveket). másik a tb-státuszom ugye. harmadik pedig a stílus, ezzel nekem mindig sok bajom volt otthon (nem az egészségügyben). de mondjuk talán változtam annyit, hogy ha mondjuk beparkolnak egy beutaló miatt ötven köhögő influenzás mellé, akkor balhézni fogok :-(
sajnos tudom, hogy a túlterheltség nagy probléma, olvasom a hvg-s sorozatot, olvasom mindig, amiket írsz. magamról is tudom, hogy amikor rámhúznak napi 2 óra pluszmelót, milyen brutálisan lemegy a hatékonyságom. sajnos ha az ember beteg és kiszolgáltatott, akkor elsősorban saját magával szemben lesz mégis empatikus, és magasról tesz rá, hogy az orvos mondjuk két napja nem aludt. ez aljas dolog, tudom, de mindenki a saját kis szaros bőrét félti elsősorban :-(
(perpill olyanom van, hogy halasztom a hazautazást márciusra, annál tovább vízumügyek miatt nem tudom húzni. de persze majd kiderül, hogy vagyunk, bármi történhet. remélem, megúszom influenza nélkül. soha nem szoktam.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 11:15:44

@tanato: Kuldtem privatot, benne a felosztassal. Hidd el utcara bontva fel van osztva, ki hova tartozik, es oda kell jarni. Hogy valtoztatni lehet-e? Hat ha a masik se nem jobb, se nem rosszabb, akkor meg tokmindegy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 11:24:38

@tildy[UK]: na a védőnőről konkrétan tudom, hogy az be van osztva, másikat kérni nem lehet, csak lemondani, csak akkor lehet, hogy rádszáll a gyámhatóság egy darabig (ha pont olyasmi hely, ahol foglalkoznak ilyennek). ebben a témában is érdekeseket lehet olvasni....

adg 2014.12.29. 11:25:38

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem ugy volt, hogy ha tudod igazolni, hogy rendelkezel ervenyes biztositassal kulfoldon, akkor nem kell megfizetni az elmaradt tb jarulekot? Nemreg mintha lett volna itt errol beszelgetes. Persze akkor nem is fog fizetni semmit a tb, te tudod eldonteni, melyik az olcsobb, a minden privat vagy a th hatralek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 11:27:15

@tildy[UK]: biztos lehet változtatni, csak hogyan, kihez kellene menni (betegjogi képviselő? jegyző?), mekkora balhét csapni, és hogy utána milyen következményei lennének. mert ha mondjuk miattam rászáll két orvosra valami hatóság, akkor aztán gondolom nagy mosollyal fog ellátni a jövőben bármelyikük is :-/

tanato 2014.12.29. 11:29:13

@tildy[UK]: Elhiszem hogy így csinálják,de ez egész egyszerűen törvénytelen.Na de lopni sem szabad ugye.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.29. 11:31:43

@adg [Au, Darwin]: ha tb, akkor természetesen visszajelentkeznék, és ha fizetek magam után, akkor elvileg onnan rendben van.
nem akarom túl sokat rágni ezt megint, a külföldi biztosítós ügy _elvileg_ csak akkor működik automatikusan, ha EU-n belüli dologról van szó. sajnos még senkitől nem hallottam olyan sztorit, hogy EU-n kívüli papírokkal is el tudták intézni. de ettől még igen, ki fogom kérni a biztosítótól a papírjaimat és megpróbálom ezt is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 11:32:08

@adg [Au, Darwin]: Csak olyan orszag eseten mukodik ez, amivel egyezmeny van. ( EU-val pl. igen, Kanadaval es talan Ausztraliaval igen )

tanato 2014.12.29. 11:35:02

@tildy[UK]: Köszi,elolvastam.Egy dolog igaz, az adott utcában élő beteget nem utasíthatja vissza az illető háziorvos csak különleges esetben pl. fizikai bántalmazás,életveszélyes fenyegetés a beteg részéről.de a másik része nem igaz,köteles fogadni/és fogadják is 90%-ban a finanszírozás miatt /a területén kívül élő beteget.Ellenkező esetben megállja a helyét a kartellvád.

adg 2014.12.29. 11:41:15

@Dragonlady (now in Indonesia): @tildy[UK]: Pont ez fogott meg benne, hogy eu-n kivuli orszagokrol volt szo. Az eu sima liba.
De nem emlekszem pontos reszletekre, meg arra sem sajnos, hogy ki adta elo a sajat esetet. Hatha olvassa es kiugrik a bokorbol.
Valami olyasmi volt a lenyeg, hogy megfelelo szintu biztositassal kellett rendelkezni, es ezt igazolni kell tudni.
De tenyleg nem emlekszem mindenre, es most nincs bennem eleg energia, hogy visszakeressem. Biztos utanajartatok mar, nem akarok felrevezetni senkit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.29. 11:44:35

@tanato: Meglehet. Valoszinuleg el is latja, ha surgos. Nem tudom. Hala egnek utobbi 10 evben kb 1szer voltam ott haziorvosnal -most megyek megint - akkor isproblemas volt a helyzet az eus biztositasi kartyam miatt.

Muscari 2014.12.29. 12:19:24

@articsóka60: köszönöm szépen, egész jól van már és neked is minden jót kívánok.
Írok privátban még ma, ott részletesebben meg tudjuk beszélni.

Muscari 2014.12.29. 12:24:19

@Dragonlady (now in Indonesia): értem, ez tök jó, hogy azért fejlődnek.

Most dolvom van, de később majd még végigolbasok mindent.

bxf 2014.12.29. 13:20:59

@Taxomükke: Igazad van. Megneztem a mostani adatokat, es 38% korulire teszi (ill. nehany forras szerint 45%).

De! Biztosan emlekszem, hogy lattam egy 65.6% koruli szamot, es arra is, hogy ez meg 2005. elott volt (akkor voltam utoljara magyar haziorvosnal). Arra is emlekszem, hogy az ANTSZ vagy azzal osszefuggo honlapon talaltam. Megkerdeztem a haziorvost, hogy ez valoban igaz-e (mivel en is magasnak talaltam), es o egyetertett .

bxf 2014.12.29. 16:04:42

@puhacica:
@Muscari:
@Babette:

LEESETT A TANTUSZ!
Rajottem, hogy mitol volt a hasmenes... ananaszt curryvel keverni kicsit durva... Kulon-kulon egyik sem okoz kulonosebb panaszt (en a currybol a legerosebbet kerem az indiai es thai ettermekben is, soha nem volt panaszom), de ha belegondolok a ketto egyutt, vagy akar a curry egymagaban is kemeny(akarom mondani lagy) lehet olyanoknak, akik nincsenek hozzaszokva :-((

@sodalisO [eng]:
hahaha, ezen a halszalkas sztorin jot nevettem, nekem is volt hasonlo...

Mielott elfelejtem, honnan jon ez a Google-os pakibacsi/turbanos kifejezes? A beteg elott neztek meg Google-on? Nem mondom, hogy ez nem tortenik itt meg, de itt mar eleg trukkosek ahhoz, hogy azt mondjak 'meg nehany tesztre van szuksegunk, aztan tobbet tudunk mondani'. Egyebkent az en haziorvosom kinai (a nogyogyasz is, a borgyogyasz arab, a sebesz olasz, a gerincservemmel pedig a mar itt szuletett indiai ismerosomhoz megyek, a radiologus Torokorszagbol jott, a masik Izraelbol, a biopszias pasi pedig vietnami :-) - persze zome itt szuletett mar, es itt is jart egyetemre, de egyikkel sem volt soha bajom).

Szoval, az en tortenetem: evekkel ezelott egy hetvegere hazaugrottam, es ugye nekem is a halaszle a kedvencem, hat meg is lett az eredmenye. Mint kesobb kiderult, egy mandulaba ekelodott 6 cm-es halszalka. Jott ugye a nepi hokuszpokusz, egyel kenyeret, igyal vizet, igyal ecetet stb. de egyik sem segitett. Szuleim is neztek a tatogo szam, de nem lattak semmit, mondtak, hogy biztosan csak bekepzeltem :-( Felhivtam az egyik anesztes ismerosom, aki eppen nem volt a varosban, de mondta, hogy menjek be a korhazba. Nosza, labbusz elo, mar 20 perc mulva meg is erkeztem. Eloszor ugyelet, regi haziorvosom (nyugdij utan boven), amikor a halszalkat mondtam, mar kuldott is a korhazba (az ugyelet a szakrendeloben van, az meg a korhaz teruleten). Videki korhazrol leven a ful-orr-gegere egy szemesz ugyelt :-( Hahaha. Volt mar ugy, hogy borgyogyasz (az un. kisklinikumokat osszefogtak, es borgyogyaszok, gegeszek, szemeszek, neha pszichiaterek, neurologusok ugyeltek egymas osztalyara - nem vicc, ez a 90-es evek masodik feleben tortent). Nekem gyerekkorom ota elegge rossz gag reflexem van, a fogorvosnal is oklendezem, amikor a bolcsessegfogam nezik, igy a szemesz nem sokat latott, ezert azt gondolta, hogy nincs ott semmi, en csak ugy erzem. Fel oran at gyozkodtem, hogy marpedig van. Vegre rajott, hogy igazam van, nna ekkor kezdett igazan remegni. Jobban, mint en. Nyar leven nem tudom, hogy a homerseklet miatt izzadt, vagy miattam. Summa summarum, egy ora mulva "mar" kint is voltam. A szemesz meg utanom remego labakkal. Mondjuk en is majreztam, amikor megtudtam, hogy egy szemesz nyomott a falhoz, nna mg ket szemeszeti nover. Rajtuk is kitort a frasz, amikor megtudtak, hogy egy orvos ballagott be (nekem kellett nyugtatnom oket ugy, hogy kozben az en adrenalinszinten is az egekbe szokott :-().

Most pedig vegre elolvasom az orangutanos cikket :-)

Muscari 2014.12.29. 17:01:46

@bxf: te szegeny, egy oraig tartott kivenni a szalkat?
Most elkezdtem egy kicsit felni, mert velem ugyan meg sosem tortent ilyen, de ma eppen pisztrangot sutottem. Azt hiszem extra ovatosan fogom enni :-)

Quercus a favágó 2014.12.29. 19:44:47

@Dragonlady (now in Indonesia):

Nagy valószínűséggel el fogják fogadni a külföldi biztosítási jogviszonyod. Itthon viszont be kell jelentkezned a ismét.
A terhesgondozás állampolgári jogon jár, függetlenül attól,biztosított vagy-e. A védőnőé a kulcsszerep megint, minden vizsgálatot megelőzően vele kell egyeztetned. Ha alacsony rizikófaktorú a terhességed, szülésznő is végezheti a terhesgondozást. Ha magánorvosod van, akkor elméletileg beutalhat köz finanszírozott intézménybe,illetve laborvizsgálatra, az nem tagadható meg.

négyzet 2014.12.30. 22:21:49

Érdekes volt az otthonszülős poszt, nekem az jött le belőle, hogy általában véve felnőttebbnek veszik a pácienst a UK-ben, és azt nem most hallom először, hogy sok olyan rutin van a magyarországi orvoslásban, amit máshol már meghaladottnak tartanak. Többek közt mondjuk az AFP-t már nem kötelező Mo-n sem csinálni, ha jól tudom. Találtam is a témában egy érdekes blogposztot a múltkor, magyar nőgyógyász, aki Londonban dolgozik - és kintről nézve lényeges lemaradást lát a magyar eü kárára, jórészt a pénz miatt nyilván, de a szemlélet terén is. Nagyon érdekes volt kicsit belelátni egy nőgyógyász életébe, azóta megértőbb vagyok...

Na de én nem szülnék otthon annak ellenére, hogy tetszenek az ilyen sztorik. Egyszerűen nincsenek meg a megfelelő körülmények. A házunkban a szomszéd tüsszentése, köhögése is áthallatszik, eléggé frusztrálna, ha minden lakó az én vajúdásomat hallgatná. Azt hiszem, a kényelem sem annyira izgat, sokkal jobban örülnék, ha a szüléslevezetés haladóbb szemléletű lenne itthon is, mármint a sima kórházakban.

Aztán meg az orvosom elég jó fej, nem csinál semmi feleslegeset, nincs "turkálás", ha nincs semmi panaszom, egyelőre, az ultrahangok meg a terhesség fénypontjai, mert ilyenkor lehet látni a babát, a hasi UH-tól meg senkinek nem lesz baja.

Ami viszont tényleg tök gáz, az a bürokratikus labirintus, amibe belekormányozták a terhesgondozást. Mo-n Csak azért ott kell ülnöm a háziorvosnál az influenzás, göthös betegek között, hogy a nyamvadt kiskönyvbe nyomjon egy pecsétet, amúgy azt sem tudja, mit kell csinálni ezekkel a papírokkal, valami új változtatás miatt kell most háziorvoshoz is járkálni, és a doki még tőlem kérdezi, hogy mi ez... Na meg védőnőhöz, aki szintén nem csinál semmi mást, mint a kiskönyvbe adminisztrálgatja a leleteimen lévő dolgokat. Még a mérlege sem jó, én mondogatom be a súlyomat. Na jó, vérnyomást mér, de ennyi, ezért kell hozzá is járnom havonta, na meg a nőgyógyászhoz, háziorvoshoz is. Kész agyrém.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása