oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 17. 06:45,  Anyu, hogy tehetted ezt? 272 komment

2014. október 17. 06:45 Határátkelő

Anyu, hogy tehetted ezt?

Nemrégiben jelent meg József írása, melyben azt a tépelődést írta le, hogy vajon belevágjon-e a határátkelésbe. Bár számítottam rá, hogy lesznek reakciók, még engem is meglepett, milyen sok írás érkezett (olyannyira, hogy lassan egy minisorozat néz ki a dologból, amihez várok is még történeteket, véleményeket). Például Juliannáé, aki egy németországi lehetőséget és annak következményeit írta meg. Noha az eset régen történt, szerintem a tanulságai máig érvényesek.

keresztút.jpg

„Én a 80-as évek végén kerültem hasonló helyzetbe. Addigra már túl voltam egy váláson, túl voltam egy igazán küzdelmes, közel tízéves „egyedüli anya két gyermekkel” helyzeten, sőt megkötöttem a második házasságom is.

Jó állást is sikerült összehoznom a könyvkiadás és újságírás területén, amikor az élet, a sors, vagy jó Isten megkínált egy németországi igen-igen nagy lehetőséggel.

Rokonomhoz utaztunk ki egy esküvőre. A településen igen nagy „port vert” az esküvő, hiszen szinte az egész lakosság hivatalos volt rá. Kicsit félve mentünk ki a férjemmel, hiszen mindenki német, németül beszél és én, bár papírom volt a német nyelvtudásról a gyakorlat azért hiányzott, s a nyelvtani hibáktól való félelem valahogy lakatot tett a számra.

Beszélgetés a polgármesterrel

Nos, hogy kicsit rövidebbre fogjam, jó pár pálinkás köszöntő, s jó pár falat kaja után a véletlen folytán a település polgármestere mellé vetődtem, s kezdetben szinte csak tőmondatokban, de elkezdtem beszélgetni a körülöttem ülőkkel, így a polgármesterrel is.

Szó szót követett, s csak azt vettem észre, hogy nyelvtanilag hibásan ugyan de azért igen kedélyesen beszélgetek mindenkivel. Kérdésekre válaszolva elmondtam a foglalkozásom, beszéltem a mindennapjainkról, s arról is, hogy a férjem ott kinn dolgozik a müncheni repülőtér építésén!

Túl a vacsorán, túl a kötelező esküvői eseményeken a búcsúzásnál a polgármester másnapra találkozót kért tőlem, ahogy ő mondta egy kis „eszmefuttatásra”!

Az ajánlat

Eljött a másnap és életem egyik legnagyobb dilemmája elé kerültem. A polgármester kifejtette, hogy pont ilyen emberre lenne szüksége, mivel a település határában található gyógyvízre egy teljes, évtizedes fejlesztési programot kezdtek el.

Többek között gyógyfürdőt, szállodákat, egészségügyi létesítményeket szeretnének létrehozni, s az ehhez szükséges anyagok megírására, azok teljes gondozására (írás, szerkesztés, nyomda, stb.) kellene neki egy ember és ő lehetőséget lát bennem arra, hogy én vagyok az alkalmas jelölt!

Mint mondta „a férje úgyis itt dolgozik, a család szétszakadt, tehát nekem is jobb, ha elvállalom a felkínált munkát!” „Felkínálok egy házat, ahol lakhatnak, segítek megfelelő iskolát találni a gyerekeknek, s XXX márka (akkor még márka volt!) fizetést, amiből megfelelő színvonalon élhet a család. A későbbiekben pedig a továbbiakat is megbeszélnivalójuk, mindenben segítek!"

A mai napig nem tudom, hogyan jutottam haza a kocsimmal! Egy hetet kaptam, hogy választ adjak.

Nem tudtam dönteni

Végiggondoltam mindent. A gyerekeim tehetséggel megáldott gyerekek, az egyik rajzolt, - festőművész tanította külön, rajzversenyeket nyert, stb. - a másik, két évvel fiatalabb gyermekem addigra már igencsak mutogatta oroszlánkörmeit a zenében és az éneklésben is. Egyszerűen nem tudtam dönteni.

Az egy hét úgy telt el, hogy szinte semmit nem aludtam, dolgozni is csak a rutin miatt tudtam, mert folyton a felkínált németországi lehetőség és az addigra itthon is megteremtett nem luxus, de viszonylag normális élet lehetőségei között ingadoztam.

Végül felhívtam telefonon a polgármestert és egy kérdést tettem fel neki: Van-e a településen, vagy annak közelében olyan iskoláztatási lehetőség (rajz és zene) ami megteremti a gyerekeim tehetségének továbbfejlődését, kibontakozását.

Néhány nap múlva megjött a válasz: sajnos nincs ilyen lehetőség akkor és ott pont, de ígéretet kaptam, hogy - mivel a gyerekek nyelvtanulása miatt egy évet mindenképpen ki kell hagyniuk az iskolában - mire iskolába mehetnek addigra minden ilyen kívánságom segítenek teljesíteni!

Szomorúan, de ezek után - már biztosan kitalálta - a nemleges válasz mellett döntöttem. Nem költöztünk!

Az elmulasztott lehetőség

Hosszú évek múltak el, s az élet számos komoly akadályt, gondot gördített elénk, amikor egy családi beszélgetésen elmondtam a gyerekeimnek az fent leírt történetet. A gyerekeim első, hirtelen reakciója mellbe vágott: "Anyuuuu... hogy tehetted ezt?” Aztán közösen átbeszéltünk mindent, az elmulasztott lehetőséget, az azóta eltelt időt, az eseményeket, mindent!

A lányom anyagi okokból mind a mai napig nem fejezhette be a főiskolát, sokáig küzdött mind a két gyerekem a munkanélküliséggel, az állásom én is elvesztettem és még sok-sok gond és baj övezte a családunk útját! Ezekből a mai napig nem lábaltunk ki, s itthon a lehetőségek... Ön is tudja milyenek!

Mi lett volna, ha…

Ma és főleg mostanában sokat gondolok arra a német polgármesterre és az általa felkínáltakra... Nem tudom, hogy ha kimegyünk, akkor ezek a bajok elkerültek-e volna minket, de abban 100%-ig biztos vagyok, hogy talpra tudtunk volna állni fele annyi küzdelemmel mint itthon!

És nem azért mert ott „kolbászból van a kerítés”, hanem azért, mert tragédiák, gondok bajok után ott van lehetőség újrakezdeni, de erre itthon nincs meg a lehetőség. Ha valaki egyszer „kihullik”, az többet soha nem éri el a kihullás előtti szintet semmilyen téren!

Nehéz a döntés, de hosszú-hosszú távlatokban kell gondolkodni, minimum 20-30 évre!! Sok sikert és tiszta fejet a megfelelő döntés meghozatalához!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr716799239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egylabu Esernyomadar 2014.10.17. 07:09:20

No pontosan ezért vagyunk itt! Hogy elkerüljük a mi lett volna ha szöveget.
Ja, a gyerekek mi magunk vagyunk. (Már nem tudom, kié a mondás: A gyerekek miatt maradtunk együtt. Hogy milyen gyerekek? Hát ő meg én.) ;-)

NIKI LAURA 2014.10.17. 07:29:05

Jajj Istenem,a kommunizmusban egy " alom" volt sokak szamara a Hegyeshalmi sorompo atlepese,sokan a fel eletuket odaadtak volna.

Emlekeztek,minden kiskolok kamionos akart lenni,majd magantaxis,aztan benzinkutas.( manapsag a munkak legalja,a tarsadalom megvetettjei)

A mai fiataloknak fogalmuk sincs errol,nem is ertik...
Anyway,a 80-as evek allapotai semmilyen szempontbol nem hasonlitanak a mostani allapotokhoz,nem is ide valo a HA oldalan.

Azert mindenki valtozik,En is.Evekkel ezelott szidtam a HA-t,tokom telivolt a londoni posztokol,most meg itt galyazok ( ha nem is londonban),igaz 5X pize:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.17. 07:35:09

Ez tényleg a "mi lett volna ha" tipikus esete. Anno 2000-ben emiatt bólintottam rá a férjem kanadai tervére. Mert nem akartam egy életen át azon rágódni, hogy vajon mi lett volna ha megpróbáljuk. Megpróbáltuk. Nem jött össze. De ettől még életünk legjobb döntése volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 07:38:59

na ez a kemeny

nagyanyam is halalaig emlegette, hogy jaj miert nem ment el az udvarlojaval amerikaba a haboru utan..

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 07:40:21

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): persze persze, de meg mindig lajosmizset irod a neved melle.

tanato 2014.10.17. 07:42:19

@Babette.: Niki állandóan útközben van,mint a nótában ott a legjobb.

tanato 2014.10.17. 07:48:03

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): Ez így van,teljesen más világ volt,azt csak mi érthetjük akik már felnőttként is éltek a Kádár-rendszerben.A kamionos az bőven többet ért egy diplomás foglalkozásánál is,mivel ő járhatott a nagybetűs Nyugatra szabályosan.Ilyen volt még a pilóta , a hajós, a légikísérő stb.Mivel más civil személy még akkor is gyanús volt ,ha sétált a soproni erdőben.De az igaz, ki kellett volna próbálni a felkínálkozott lehetőséget az anyukának.

HardPötty 2014.10.17. 07:51:33

Azért ott a 80-as években nem is volt annyira elképzelhetetlen hogy a rendszerváltás után majd eljön a jólét hozzánk is. A remény sokkal nagyobb volt. Az emberek jobb hittek a magyar jövőben. Bár már akkor is sok ember nyugatra sóvárgott. Mint kiderült ugye nekik voltak jó megérzéseik. Az elmúlt 25 évben demokráciát építettünk de az építőanyagot az élhető ország építkezéséről loptuk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.17. 07:52:33

@Babette.: Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem?(bocs, ez jutott eszembe)
:D
;)
Szerintem sem szabad kihagyni a felkínált lehetőségeket.
Legfeljebb nem sikerül. Abból is lehet tanulni.

Golf2 2014.10.17. 08:01:10

Kár volt kihagyni.De ki gondolta hogy ekkorát sűllyed a magyar életszínvonal.

Aye aye 2014.10.17. 08:09:21

Én is számonkértem a szüleimet, akiknek munkát, lakást, autót ajánlottak Fr.o.-ból a 80-as években (kutatók), de most már inkább a saját jövőnkön dolgozom.
Biztosan egész máshogy alakult volna az életem, értem ez alatt, hogy valaki mással élnék most, nem a jelenlegi emberemmel, márpedig vele nagyon elégedett vagyok, úgyhogy még az is lehet, hogy így jártam jobban, hogy Mo-on maradtunk. Ugyanis a karrieremet én tudom alakítani, de a párkapcsolati dolog szerintem már nagyobb részben szerencse kérdése...

Másrészt én valahogy abszolút anti-patrióta vagyok, ha van ilyen, mindig sokat barátkoztam külföldiekkel, és a nyelvtanulás a hobbim - ennek ellenére vannak aggodalmaim a kiköltözést illetően (hogy magányosak leszünk eleinte, najó, hát ugye nem a barátságos mediterrán világba készülünk, ráadásul kisgyerekekkel, ami eleinte eléggé limitálni fogja a közösségben eltölthető szabadidőnket - bár ugyanakkor be is von a közösségbe egyből) - szóval abszolút megértem a szüleimet, akik bár beszéltek nyelveket, azért nem így lettek nevelve.

Szóval döntöttél, és az akkori tudásod szerint helyesen döntöttél, így érezted helyesnek. A gyerekek előtt pedig nyitva a nyugat, jobban, mint eddig bármikor (és lehet, hogy most jobban, mint a későbbiekben lesz), úgyhogy hajrá!

enta selecta 2014.10.17. 08:10:44

Pont ezért készítem elő a kiugrásom, remélem néhány hónap múlva már kint leszek.
"In the end, we only regret the chances we didn't take."

LyukasBogrács 2014.10.17. 08:10:44

"gondok bajok után ott van lehetőség újrakezdeni, de erre itthon nincs meg a lehetőség"

Nekem sikerult, nem is egyszer.

tanato 2014.10.17. 08:15:14

@Aye aye: Ez egy nagyon jó gondolat:Most jobban mint a későbbiekben.Bizony minden lehetséges,lehet hogy pl 10 év múlva már újra bezárkózunk a keleti hatalmakhoz és a mai szabad,költözködési és munkavállalási viszonyok már csak szép emlékek lesznek.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 08:18:43

Apámat középiskolásként semmi nem érdekelte, csak a kultúra, színház, irodalom. Minden tanár kulturológusnak, filológusnak, néprajzkutatónak javasolta.

Ő meg elment a közgázra (18 éves korában, 1958-ban lett egyetemista), mert ott lehetett olyan szakmát találni, mellyel aztán lehet sokat külföldre utazni.

Szóval ekkor ereje volt a külföldnek Kádár alatt.

Aztán persze az eredeti érdeklődés maradt hobbiként. Emlékszem gyerekként, a konyhában lógott egy falinaptár, s be voltak keretezve egyes dátumok rajta. Azok a napok, melyekre volt színházjegy véve. Általában a napok kétharmada be volt keretezve minden hónapban. S amikor ment külföldi kiküldetésbe (ez gyakran megesett, évente 15-20 alkalommal), mindig elment az illető országban is színházba, hiszen jellemzően olyan országba küldték mindig, melynek nyelvét ismerte.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 08:24:28

@Babette.:

Miért nem mentem hozzá a Huffnágel Pistához???

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 08:24:44

@Golf2:

Valójában emelkedett.

Kb. ez a helyzet az utolsó 100 évben.

A magyar életszínvonal az osztrákhoz képest.

Az I. vh. kezdetekor kb. 70 %-on volt. Ez aztán visszaesett, s csak Horthyék 30-as éveinek végére érte el ismét ezt a szintet. Aztán drasztikusan visszaesett, Kádárék korszakának közepére 20-ra esett. Aztán lett egy folyamatos javulás, 40-re ment fel a 80-as évek elejére. Aztán jött az újabb visszaesés 20-25 szintre, s ismét lett egy emelkedés már a demokráciában 40-re. 15 éve van ismét egy lassú esés, mára 35 lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 08:37:16

@svájci sapka (ch):
Szar dolog hogy mi még emlékszünk rá mi?
:)))))))))))))))

bpetya75 2014.10.17. 08:38:49

@diggerdriver:

Már mér lenne szar? Jó kis mese volt. ;-)

@LyukasBogrács:

Szerintem is lehet, de ő az elszalasztott lehetőségen bánkódik, úgy meg sokkal nehezebb.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 08:41:00

A "kihagyott" lehetőségek sajnálása gyerekes dolog.

Ugyanis sosem lehet utólag kiszámolni semmit.

Lásd a The butterfly effect című filmet, mely tulajdonképpen erről szól. Csak a sorozat első részét tessék nézni. Ugyanis mivel nagy siker lett, csináltak egy gyenge második részt, s egy viszketően rossz harmadik részt is.

Sütemény1975 2014.10.17. 08:41:32

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): nem is tudtam, hogy a tarsadalom megvetettje vagyok...

rezsöatya 2014.10.17. 08:43:40

Idee zu laufen...

tetszik.

tanato 2014.10.17. 08:44:35

@maxval a bircaman: Valószínű külföldön lehettél amikor játszotta a magyar Tv a Mézga család kalandjait.Abban volt a Huffnágel Pisti,mint elszalasztott lehetőség.

Sütemény1975 2014.10.17. 08:45:20

Ha kicsivel szerencsesebben alakul a poszterina elete, akkor most mar eszebe sem jutna ez nemet ajanlat. Kar a multon ragodni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 08:46:38

@bpetya75:
Az a szar hogy emlékszünk rá.
(Csak vicc volt)

tanato 2014.10.17. 08:47:13

@Sütemény1975: Nem rossz az most sem,de a Kádár rendszerben a diplomatákéhoz volt hasonló,mert mehetett a kamionsofőr Nyugatra és hozta be az általunk itthon elérhetetlen és hőn áhított cikkeket,pl. a Korai Kádár rendszerben a farmernadrágot,dobozos sört,igazi Colát stb.

rezsöatya 2014.10.17. 08:52:46

@diggerdriver: ez fertozo???

Minek köll odairni, hogy vicc vót?

Az egesz elet egy vicc!

Herr Géza 2014.10.17. 08:55:31

@Sütemény1975: Ahol a társadalom=Niki (Angliában a kuncsaftokat jól levevö autószerelö éppen).... Szar lehet neked. :))))))))

bpetya75 2014.10.17. 08:55:43

@diggerdriver:

Tudod hogy van. Ahogy öregszik az ember, romlik a rövidtávú memória, cserébe sorra jönnek elő a régi emlékek :-P

HardPötty 2014.10.17. 09:00:24

@rezsöatya: "Az egesz elet egy vicc!"

Ja! És gondoljunk a végén a poénra. :)))

qkuc 2014.10.17. 09:08:19

No, egy ilyen mi lett volna ha ... pillanatom nekem is volt, a következő lehetőséggel már élnék, :). Még ha végül nem is válik be a kinti élet, de megpróbáltam, ;).

nigara 2014.10.17. 09:08:37

"de ígéretet kaptam, hogy - mivel a gyerekek nyelvtanulása miatt egy évet mindenképpen ki kell hagyniuk az iskolában - mire iskolába mehetnek addigra minden ilyen kívánságom segítenek teljesíteni!"

Hát, szerintem ez a mondat a kulcs: minden el lett volna intézve.
Nem leszek népszerű a véleményemmel, de nem kéne a gyerekekre fogni azt, hogy valami tök más okból mondott nemet...
Valszeg mára magával is elhitette, hogy ez volt AZ OK.

jewel79bp 2014.10.17. 09:14:14

Többször merült már fel a kérdés, hogy mit beszéljünk meg a gyerekkel és mit ne, költözés/döntés előtt. Én azt mondom, érdemes beszélni vele! Nem azt mondom, hogy a gyerek igényei szerint döntsünk, de sokszor van a szülőnek olyan előítélete, ami egyszerűen nem igaz, ha megkérdezi a gyerekét, hogy mit is gondol valójában.

bpetya75 2014.10.17. 09:17:11

@jewel79bp:

Ez azért nagyban függ a gyerek korától, érettségétől. Általánosságban szerintem 10 éves kor alatt nem indokolt a gyereket nehéz döntésekkel terhelni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 09:18:37

@rezsöatya:
Nem. Ez itt a HA külön bejáratú levédett majd felszabadított szállóigéje by Zolika.

Amúgy az élet valóban vicc.
Az a legviccesebb aki komolyan veszi.
Azokon lehet a legjobbakat röhögni.
:))))))))))))

jewel79bp 2014.10.17. 09:23:43

@bpetya75: a gyerek megérzi, hogy valami készül, valami dilemma van a családban, egy ki nem mondott titok. Elkezd kombinálni, vajon mi lehet az? És lehet, hogy sokkal vadabbakat fog képzelődni, mint ami valóban van. Én ilyen titokban éltem le a gyerekkoromat, és ez nagyon rányomja a bélyegét a szüleimmel való kapcsolatomra.

Sütemény1975 2014.10.17. 09:40:18

@Herr Géza: mondjuk annyiban igaza van, hogy a megbecsulesunk sokat ronlott azota.

Hari Seldon 2 2014.10.17. 10:08:48

@nigara:
Igazad van. Szerintem legbelül félt a lehetőségtől.

Ilyen "kifogást", hogy a gyerek nem fog tudni énekelni...
Ugyan kérem.
(El lehet vinni különórákra egy héten egyszer kétszer autóval Münchenbe... stb... minden meg lehet oldani, csak egy kis szervezés kell)

Szóval összességében tényleg kemény szembenézni ezzel a dologgal.
Az egyik legkeményebb dolog az életben a kihagyott lehetőség.

Agi Keszthelyi 2014.10.17. 10:10:50

uhhh... mély átérzéssel olvastam ezt a rövid szösszenetett, mint gyeremek, akinek a szülei előtt szintén ott volt a lehetőség, igaz nem Németország, hanem Ausztrália irányába... Most ezt a szüleim által be nem teljesített kitelepülést igyekszem megvalósítani, az elhatározás már meg van már csak a kezdő tőke hiányzik...

TilosazA (UK) 2014.10.17. 10:11:52

Ha öreganyámnak áramszedője lett volna, a körúton csilingelt volna mint villamos...

Evain 2014.10.17. 10:17:23

@diggerdriver: imo ezt a mi generációnkból elég sokaknak beugrott. :) Anno egy emberként ült az ország a képernyő előtt, és nézte a doktor Bubót, a két kőkorszaki szakit (ezt Romhányi miatt írom magyarnak), Oszkárt, és hogy külföldit is mondjak, a menőőő manóóóót. :)

De az is biztos, hogy a nu págágyí is sokaknak ismerős lesz. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 10:18:26

@TilosazA (UK): Igen, ha a volna ott nem volna :) Úgy látom a mai poszt komment folyama ilyen nosztalgia buli lesz :)

TilosazA (UK) 2014.10.17. 10:21:34

Hogy valami pozitívat írjak, apukámat anno csábították, hogy menjen teherautózni ...hová is? Majd itt a titkok tudói megmondják... valahova keletre. Aztán nem ment, mert itt kellett volna hagynia minket hetekre. De kiderült, hogy jól tette, azok a kollégái akik mentek azóta majd mind meghaltak rákban. Anno úgy tűnt, nagy lehetőséget hagyott ki, mára kiderült, hogy jól döntött.

Aye aye 2014.10.17. 10:24:35

@Evain: Mind ismerős, kivéve Oszkárt. ??

Evain 2014.10.17. 10:25:33

@Aye aye: mert az Gusztáv, csak nem figyeltem :D:D:D

Evain 2014.10.17. 10:26:05

@Aye aye: még mindig a tegnapi poszt (sokk)hatása alatt állok. ˇˇ

bpetya75 2014.10.17. 10:34:57

@jewel79bp:

Ez igaz, aláírom. Ezzel együtt nem jó átesni a ló túloldalára sem. Mikor másodszor került szóba, hogy külföldön kéne munkát keresnem, már a középső is iskolás volt, kicsit már tudott írni. Nem titokban beszéltünk a dologról, így ők is hallották, hogy mi a téma. Ő akkoriban nagyon apás volt, úgyhogy írt nekem egy levelet. Beszkenneltem, meg van a gépemen, hogy nehogy elmenjek.

Szóval annak ellenére, hogy nem titkoltunk semmit, már komolyan aggódott, hogy el fog veszíteni. Tanulságos volt, hogy óvatosabbak legyünk nagy horderejű kérdések megvitatásában.

bpetya75 2014.10.17. 10:36:27

@Babette.:

Majd otthon megnézem, itt nincs hang a gépernen ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 10:38:16

"Ezekből a mai napig nem lábaltunk ki, s itthon a lehetőségek... Ön is tudja milyenek!"

egyébként sosem késő...
ez a blog erről is szól...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 10:40:02

@qkuc: pillanatom nekem is volt, nem is egy, de egyik se volt ennyire konkrét. nem mondom, hogy ne jutott volna eszembe egyszer-kétszer, de 30 évig nem rágódok rajta:)

Herr Géza 2014.10.17. 10:40:03

OFF!

Diggeresek, baggeresek, teherautósok: ha valakit érdekel egy Norvégiai meló német cégtöl kiküldve:

kepfeltoltes.hu/view/141017/Bohrwagenfahrer_Norwegen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Friss, még meleg.
ON.

szaszo71(D) 2014.10.17. 10:40:43

@Babette.: Ja, ha a Hufnáger Pistihez ment volna feleségül:))

szaszo71(D) 2014.10.17. 10:42:02

@szaszo71(D): Ja, bocs, most látom, már többen is írták.

SzZoole 2014.10.17. 10:44:51

Tanulsagos tortenet,ezt szuli az informacio visszatartasa/elhalgatasa a csaladal szembe,ha akkor elmondja a csaladnak a felkinalt lehetoseget,most nem kellene a gyerekek iranyabol a szemrehanyast halgatnia.

Anno mi mindent kozosen beszeltunk meg es kozosen is dontottunk a lehetosegek kiaknazasaban.
Egy csaladot nagyon ossze tud am tartani az oszinteseg es a bizalom.

tanato 2014.10.17. 10:46:17

@Evain: Ezek mind nagyon jó rajzfilmek voltak,vér és erőszak nélkül.

szaszo71(D) 2014.10.17. 10:46:50

@tanato: A barátnőm anyukája meg idegenvezető volt, minden pénteken ment egy bevásárlócsoprttal Bécsbe.
Volt is mindig Milka csokink, Bravo-nk meg Impulse deonk.

tanato 2014.10.17. 10:49:10

@szaszo71(D): Ja igen az idegenvezető is kurrens szakma volt.

tanato 2014.10.17. 10:51:21

@VPBA: Nosztalgiázni,emlékezni nem rossz dolog,a rossz emlékek kitörlődnek automatikusan a jók,szépek meg nagyobbra növekednek mint valójában voltak.

2014.10.17. 10:53:14

Jo reggelt.Nekem az az erzesem ez a tegnapi amerikabol jottem folytatasa is lehetne,van egy olyan erzesem 10 ev mulva a tegnapi amerikai holgy is ehhez hasonlo szemrehanyast fog kapni a lanyatol.Valaki fentebb irta hogy a nyolvacvanas evekben az eletukat adtak volna egy ilyen lehetosegert ,ezzel egyettertek ,nem fer a fejembe hogy legalabb mint lehetoseg ugy gondoljon egy ilyen ajanlatra es ha abban a rendszerben elt akkor tudnia kellett volna mit hagyott ki.tovabbi szep napot.

TilosazA (UK) 2014.10.17. 10:55:08

@tanato: Akár. Nem emlékszem már, mert gyerek voltam. Pár éve mesélte el apukám, de csak ennyi maradt meg belőle, meg a megkönnyebbülés.

Evain 2014.10.17. 10:55:20

@tanato: Most bevallom, hogy én speciel ugrifülest (is) nézetek a gyerekekkel meseidőben. :D De van még Vuk, Mekk mester, Pom-Pom, Vizipók és Pityke őrmester is. Sőt, a Dóra felfedezőt is magyarul nézik, bár az a hunglish benne valami rémálom. :)

Mondjuk az ugrifülesen "felháborodtam" a minap, ugyanis az egyik részben a szereplők rágót tömtek a szájukba, és a papírt csak úgy eldobták maguk mellé. :D Micsoda fertő! :P

szaszo71(D) 2014.10.17. 10:55:24

Arról nem szól a poszt, hogy a férjnek sem szólt semmit?
Egyébként újra elolvasva az a vélemyényem, hogy szerintem ő nem akart külföldre menni. Azért is kérdezte a rajz-zene dolgot a polgármestertől. És még amikor pozitív választ kapott, akkor is a kicsi negetívunba kapaszkodva (hogy nem rögtön), azt ürügyként felhasználva döntött a maradás mellett. És talán eztért nem is szólt senkinek, nehogy rábeszéljék.
Ezeket nem negatívunmként írom, vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem tudnak elmenni az országból. Csak ezt fel kellene vállalni, nem a körülményeket okolni.

SzZoole 2014.10.17. 10:55:59

Mi tokom ezek az ujjabb ikonok ezek a jobb felso sarokban??????

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 10:57:11

@tanato: Ez így van. Nemhiába mondják, hogy általában csak a szépre emlékezünk. És ez így van jól.
A régi mesék tényleg nagyon jók voltak. Gyerkőc is ismeri mindet. Azért már ott is tapasztalhatók voltak "problémák", Mézgáék állandóan perlekedtek, Kukori kerülte a munkát, Frakk meg állandóan üldözte a lusta macskákat. De mik ezek a mai dolgokhoz képest :)

tableno 2014.10.17. 10:57:55

@TilosazA (UK): Én veled értek egyet. A "mi lett volna ha..." kérdéseken lamentálni a világ egyik legfölöslegesebb időtöltése. Fogalmunk sincs, mi lett volna, ha. Lehet, hogy ha kiköltöznek, fél éven belül meghalnak az Autobahnon balesetben. Vagy a gyerekek nem tudnak beilleszkedni és depressziósok lesznek (akkoriban még nem volt egyszerű kapcsolatot tartani az otthoniakkal). Ki tudja? A posztoló akkor és ott meghozta a rendelkezésre álló információk alapján szerinte legjobb döntést. Jó vagy rossz döntés volt? Nehéz megmondani. A lényeg, hogy az övé. Az egyetlen döntés, amit meg kell bánni, az az, amit kiengedünk a kezünkből.

tanato 2014.10.17. 10:58:13

@Evain: @VPBA: Ezek mind a mai napig nézhető aranyos mesék.

szaszo71(D) 2014.10.17. 11:03:03

@tableno: Azért a 80-as évek végén már nem volt gond abból, ha valaki külföldön vállalt munkát.

bpetya75 2014.10.17. 11:03:54

@tableno:

"Az egyetlen döntés, amit meg kell bánni, az az, amit kiengedünk a kezünkből. "

Ezzel a gondolattal nem találkoztam még. Igaznak tűnik.

Evain 2014.10.17. 11:05:30

@tanato: Tegnap voltunk a fiam iskolájában a "befogadó" beszélgetésen. Ez konkrétan arról szól, hogy egy többoldalas kérdőívet nézünk végig a tanárral együtt. A kérdések a gyerek viselkedésére, személyiségére, kedvelt időtöltéseire és fejlettségére vonatkoztak. A vicces az volt, mikor kérdezte a tantó néni, hogy mik a kedvenc könyvei és meséig, és csak azt tudtuk mondani, hogy hát bocs, de (egyelőre még) mind magyar. :)

Thargoid 2014.10.17. 11:07:05

@HardPötty: Life sucks, then you die.

Thargoid 2014.10.17. 11:17:14

@Babette.: 36%, nincs kvíz inkább a 80-90es évekből?

Taxomükke (UK) 2014.10.17. 11:18:40

@Hari Seldon 2: Ha rosszindulatú (vagy csak racionalista??) akarok lenni, akkor anyuci jól elvolt otthon a gyerekekkel, mivel apuci küldte Nyugatról a pénzt, és jó kifogás volt, hogy a gyerekek "művészeti képzése" miatt nem követik apucit.
Na meg nem kellett apuci egyéb kívánságainak sem eleget tenni.
Mondom, szemét vagyok...
Arra kíváncsi vagyok (igazából nem), hogy a gyerekekből művész lett-e a végén.

Evain 2014.10.17. 11:21:59

@Babette.: Hú, tényleg, ez jó ötlet, köszi!

szaszo71(D) 2014.10.17. 11:22:13

@Taxomükke: Nem hiszem, de ha igen, akkor is munkanélküli művész. (ott vana végén, hogy a lánya munkanélküli.)

szaszo71(D) 2014.10.17. 11:23:43

@Taxomükke: Meg én még azért is érzem ürügykeresésnek ezt a művészetekre hivatkozást, mert azt aztán tényleg a legnemzetközibb "nyelv", ami létezik.

adg 2014.10.17. 11:24:51

@TilosazA (UK): Ukrajna, 86 utan. Komoly botrany is volt belole, hogy egy rakas kamionos ment arra, csak arrol a kis aprosagrol felejtettek el tajekoztatni oket, hogy mi tortent arrafele. Eleg sokan haltak meg a kovetkezo nehany evben, es kozben vege lett a dicso multnak, es lehetett mar rola beszelni, persze ment a kendozes meg akkor is.
Par ozvegy meg tan karteritest is kapott...

Itt egy kis kedvcsinalo: hu.wikipedia.org/wiki/Csernobili_atomkatasztr%C3%B3fa
"A többi európai országban bevezetett beutazási tilalom miatt magyar kamionosok fuvarozták az árut a Szovjetunióból, sokaknak Kijeven át vezetett az útja. A legtöbben számottevő sugárdózist kaptak az út folyamán, sokan pár éven belül meghaltak"

Aye aye 2014.10.17. 11:25:30

@Evain: Ja a Gusztáv megvan. A gyerek nagy kedvence. Én viszont nem bííírom nézni, mert annyira magamra ismerek benne. A "Gusztáv fest" címűben például, ha arra emlékszel, na én pont így szoktam festeni... :D :D

Kaksi Kapitány 2014.10.17. 11:30:09

@TilosazA (UK): Én Csernobil környékére tippelnék. Jó néhány kamionos lett rákos, mivel a ruszkik sokáig titkolóztak hogy mi is történt valójában.

grent 2014.10.17. 11:30:09

"Hosszú évek múltak el, s az élet számos komoly akadályt, gondot gördített elénk, amikor egy családi beszélgetésen elmondtam a gyerekeimnek az fent leírt történetet."

Mi multi-hataratlepok vagyunk. Amikor adodik egy-egy lehetoseg, eloszor felesegemmel megbeszeljuk, aztan a gyerekeket is bevonjuk a vegleges dontesbe. Persze csak amiota iskolasak, elotte nem volt tema.

A gyerekek elete ugyanugy megvaltozhat akar a menessel, akar a maradassal, erdemes nekik lehetoseget adni a beleszolasra, velemenynyilvanitasra.

SzZoole 2014.10.17. 11:31:28

@tanato: vuk-ot ne hagyjatok ki:)))

A cucializmusrol jut eszembe;
A lanyomek az iskolaban tortenelem oran Sztalinrol tanulnak(hat nem meg lepo,egy angol iskolaban reszletesen tanulnak Sztalinrol is)es az 5 eves tervrol tanultak es elemezte nekunk.A nejembol es belolem is egyszerre tort elo a nevetes,mert mi meg emlekszunk,hogy mi volt abban az idokben(40 evesek vagyunk)
Megmutattam a lanyomnak a Hofi kabaret az 5 eves tervrol es megertette utanna,hogy miert nevettunk.
Ime,nevesettek Ti is egy jot:))))

youtu.be/zVIO-RZUBPE

tanato 2014.10.17. 11:33:06

@maxval a bircaman: Igen,szerencsére sokszor leadták az évek során.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 11:35:22

@Evain:
nem tudom, ezt az oldalt ismered-e, online lehet filmeket nézni. eddig amit kerestem, minden fenn volt
www.moovie.cc/online-filmek/vili-a-vereb-online/

grent 2014.10.17. 11:36:40

@Evain: Egy masikban meg pipadohanyt arulnak :-)

Mi is ujraneztuk a gyerekekkel a regi kedvenceket, aztan elegge meglepodtem, amikor az egyik Kisvakondban komplett szulest mutattak be.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 11:40:56

@Zoole[uk]: Kösssz! Hofira ránéz az ember, oszt' már akkor nevet :) Mondjuk, a tartalmán inkább sírjunk v. nevessünk? Férj tudna mesélni, ő állattenyésztő üzemmérnök :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 11:52:52

@VPBA:

Hofi az a ember, aki csak diktatúrában tudott létezni. A demokrácia beköszöntével drasztikusan esett a színvonala, képtelen volt alkalmazkodni a szólásszabadsághoz. Előbb elkezdett trágár lenni, majd elkezdett pártpolitizálni, egyik se jött be senkinek.

Határátkelő 2014.10.17. 11:55:57

@Zoole[uk]: A blog.hu új fejlesztése, lehet követni a kedvenc blogjaid, ha be vagy lépve, jelzi, ha valamelyiken új poszt van.

Thargoid 2014.10.17. 11:57:45

@Babette.: Monique Covet? Valaki nagyon vices volt ;)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 11:58:53

@maxval a bircaman: Én ezt nem vitatom. Csak azt mondtam/írtam, hogy addig amíg jó volt, jó volt. Mármint Hofi.

La Pantera 2014.10.17. 12:04:13

@szaszo71(D): Igen, a nickemet is az emlékezetes Impulse La Pantera dezodortól kölcsönöztem, míg mindenki az Incognito-ért volt oda, nekem ez sokkal jobban tetszett...:) Nagy kincs volt, ha valaki hozzá tudott jutni!

nosuti 2014.10.17. 12:06:05

@maxval a bircaman: azért a senkinek erős túlzás. A halála előtti években voltunk pár fellépésén mert hogy rendszeresen volt. Attól meg hogy tv-ben nem volt új műsora meg eléggé aktív es népszerű volt

La Pantera 2014.10.17. 12:09:13

@Evain: A Pityke jó ötlet, eddig eszembe se jutott.
Múltkor a Piroska és a farkas Disney-féle adaptációját nézték. Egy borzalom volt, amikor a farkasra 8-szor rádől a fa, elesik, beveri a fejét, szekrény alá szorul stb. De komolyan, kimondottan ijesztő.
Ennél még a Bogyó és Babóca is jobb, bár a fiam lassan 5 éves, neki már nem annyira.

Warlimont 2014.10.17. 12:11:32

A poszthoz... Kar ezen ragodni. Elöszöris a jövöt senki nem latja. 1985-89 között Magyarorszag egyaltalan nem volt olyan rossz hely, igy messze nem volt olyan egyertelmu, hogy kint minden jobb. Mint a posztolo is irja, a neheze kesöbb jött, a dönteskor ezek nem latszottak.

Azutan meg mi van ha kimentek volna, ki tudja? Az egesz terv egy lagziban palinkatol belelkesedett falusi polgarmester irrealisan nagyvonalu igeretein alapult. De mi van ha a polg.mest fel ev mulva elbukik a következö valasztason, es az utodja mar messze nem ennyire lelkes, vagy maskepp kepzeli?

Moldova egy könyveben olvastam: "Ugy lesz, ahogy akarom - ugy akarom, ahogy lesz".

SzZoole 2014.10.17. 12:14:22

@Babette.: @Határátkelő:
koszonom az informaciot,nekem pont eleg a Hataratkelot nyomon kovetni:)))
A tobbi nem igazan erdekel,legfobbkep Monique Covet nem.

SzZoole 2014.10.17. 12:18:40

@VPBA: nincs mit:)))
Hol van most a ferjurad?Megint a kocsmaban rakizik,vagy a kecskeket inszeminalja:)))
(csak vicc volt)

makacsmacska 2014.10.17. 12:18:56

Kedves Anyuka,én abban hiszek, hogy okkal történnek velünk a dolgok. Gondolj arra, hogy valami még rosszabbat kerültetek el akkor!! Én is hasonló "lehetőségeket" hagytam ki, vagy döntöttem úgy, a megérzéseimre hallgatva, hogy kihagyom. Én kaptam helyette mást, biztos vagyok benne,hogy te is! És bár ma én is küzdök a sok gonddal, nem bántam meg semmit. Viszont újra előtérbe került a kiköltözés, a kinti munkavállalás. Gyermekeid a saját útjukat járják, ők már maguk is kipróbálhatják magukat odakint, nyelvtudással kis alapot szerezhetnek akár a tanulmányok befejezésére. Neked pedig szintén nyitva állnak a kapuk, csak el kell dönteni,hogy valójában merre szeretnél menni.Hmm, tegnap este biztosan nem tudtam volna ilyen optimizmussal írni, erőt neked, hogy a célt lásd a szemed előtt amit el AKARSZ érni, legalábbis többször mint ne!!!Jó döntöttél, hidd el, akkor ez volt a jó döntés!!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 12:23:35

@Zoole[uk]: Egyik sem. Elment délnek V alakban :) Na, nem repült, autóval. Magyarokkal volt délen (közel Korfuhoz), már hazafelé tart. Állatokkal meg már nem foglalkozik :)))

Evain 2014.10.17. 12:43:14

@Babette.: hát felénk csak a letölthető változat a nyerő, mivel szoktuk vinni magunkkal mindenfelé. :)

@La Pantera: nem is tudom ki írta korábban, hogy a Pityke őrmestert megrendelésre készítették, oktatóanyagnak, ugyanúgy, mint a Csikos úr, és Nusika, akik a közlekedési szabályokat oktatták. :)

De akkor is: Marcipán! Szirénát! :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 12:47:27

@Zoole[uk]:
Igaz. Elhagyott lövészárok ö már.
:)))))))))

Muscari 2014.10.17. 12:48:36

@adg [Au, Darwin]: valahova Kazahsztanba is voltak ilyen kamionos utak, ha jol emlekszem. Vagy ott kint dolgoztak, es utana haltak meg sokan? Emlekszik valaki?

SzZoole 2014.10.17. 12:52:05

@VPBA: ertem,ertem,akkor utkozben rakizik a magyarokkal:)))
Nem foglalkozik mar allatokal?Hiszen beszelget velem is meg Diggerel is:))))
(ez is csak vicc volt)

Muscari 2014.10.17. 12:52:26

@La Pantera: jaj az nekem is volt, az volt az elso dezodor, amit onalloan vettem magamnak. A La Pantera az a piros, ugye? En is azt szerettem, az Incognito meg ilyen lilas-feheres volt.
A Limarara is emlekszel?

Te jo eg, igaz se volt!

SzZoole 2014.10.17. 12:54:45

@Muscari: Tanatonak igaza van,Tengizben dolgoztak nagyon sokan es haltak fiatalon kulombozo rakos betegsegekben,tobbek kozt nekem tobb ismerosom is.Tolunk Szabolcs Megyebol nagyon sokan dolgoztak Tengizbe.

Muscari 2014.10.17. 12:55:13

@tanato: en is erre aszocialtam, csak nem jutott eszembe pontosan a varos

SzZoole 2014.10.17. 12:56:58

@diggerdriver: akkor mar inkabb Vad Kati as.Michelle Wild:)))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.17. 12:57:12

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):

Változott a világ, az értékrend, az emberek feje is. Ma mindenki öltönyös semmirekellő akar lenni, marketinges, manager, hr, pr, it szolga. Ez van.

Aki pedig pl pék, azon hangosan röhögnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 12:59:17

@Zoole[uk]:
Jóval elötte meg volt Orenburg és Bogorodcsan.
Utóbbit nem tudom hogyan írják.
A megbedések jó része kamu volt.
A kártérítésre utaztak.
Rengeteg ismerösöm kollégám rokonom dolgozott kint mind jó egészséggel tölti nyugdíjas éveit.

tanato 2014.10.17. 13:01:38

@házelőtthinta: Már megint ez a pék téma,mint három éve FD,az is ezen rágódott állandóan.Egyebekben ha úgy vagy pék,hogy üzleted is van,nem olyan rossza az sem a sógoroknál sem itthon.

tanato 2014.10.17. 13:03:05

@Muscari: @diggerdriver: Sok egykori tengizi,csak a kártérítésre uatzott,ez tény.De voltak sajnos ténylegesen betegek is közöttük.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 13:04:08

@La Pantera: majd később mutathatod neki a Hófehér-t;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 13:05:26

@Muscari: hú, én ezeket sose szerettem, nem is értettem, másoknak miért tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 13:09:50

@tanato:
Nem nyert bizonyítást hogy ott kaptak valamit.
Még statisztikailag sem.
Kollégám mondta hogyan zajlott a vizsgálat.
Odament.
Mi a baja?
Semmi.
Olyan nincs valaminek lenni kell.

Szóval így volt

adg 2014.10.17. 13:11:49

@Muscari: Arra nem emlekszem, a csernobili bulira igen, mert az nagyon aljas volt. Semmi veletlen nem volt benne, teljesen tudataban voltak a donteshozok a helyzetnek, cask a soforoknek nem szoltak.
Aztan meg ment a kodosites, hogy nem is azert lettek rakosak, mert mas is rakos lesz, meg egyeb baromsagok. De akik ott jartak, azok kozt kiugro volt az arany, legtobb mar regen nem el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 13:14:15

@Muscari:
Olyan öreg vagy már?
Pedig simán letagadhatsz két hetet.
(Csak vicc volt)
Jól tartod magad.
Az utolsó plasztika igazán jól sikerült.
:))))))))))))))

SzZoole 2014.10.17. 13:14:53

@diggerdriver: Nem ketlem,hogy ilyen is volt,persze sokan trukoztek is vele.

La Pantera 2014.10.17. 13:16:22

@Muscari: Igen, a Limara is jó volt. Nem tudom, most mennyire tetszenének, akkor 13 évesen nagyon szerettem ezt az illatot, kizárólag valamilyen alkalomkor fújtam magamra, nagy becsben volt tartva :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 13:16:30

@Babette.:
Hófehérkét és a hét farkalót.
:)))))))))))))))

Muscari 2014.10.17. 13:18:56

@Babette.: ma már én se használnám ezeket, elhiheted. Akkor vettem az elsőt, mikor elköltöztem kollégiumba. Minden lánynak ilyen volt, én is menő akartam lenni :-)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 13:26:31

@Zoole[uk]: Ráéreztél a lényegre. Le délig van pár száz/ezer kocsma :)
Úgy értettem, haszonállatokkal :))))

SzZoole 2014.10.17. 13:29:33

@VPBA: Meg szep,hogy ra,hiszen hasonloan gondolkodunk:)))
Akkor ezek szerint Te is allatoknak tartasz minket:)))
(csak vicc volt)

Giddy Lamb 2014.10.17. 13:29:50

@Zoole[uk]: "Egy csaladot nagyon ossze tud am tartani az oszinteseg es a bizalom."

Meg a sok 'skeleton in the cupboard'
(ez vicc volt)

Meg az omerta
(ez is vicc volt)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.17. 13:31:10

@Zoole[uk]: Hát, persze! De én szeretem az állatokat, még akkor is ha "haszontalanok".

adg 2014.10.17. 13:41:20

@Agi Keszthelyi: egy ilyen lehetoseg az en gyerekeim szuleinek is megadatott. Rovid vivodas utan bele is vagtak.
Remelem nem fogjak kesobb a fejunkhoz vagni, hogy hogy mertuk. Eddig nem bantuk meg. Sok sikert!

SzZoole 2014.10.17. 13:41:21

@Giddy Lamb: :)))
Latom Te is szeretsz viccelodni:)))

szaszo71(D) 2014.10.17. 13:42:29

@TilosazA (UK): Limara is va, itt a Kauflandban az alsó polcon.

Thargoid 2014.10.17. 13:46:13

@Babette.: ha nem tartozkodnék a drogoktól, azt mondanám szeretném én is azt az anyagot amit OV szív, mert nagyon ütős lehet :)
Sajnos nálun volt oktatás korrupcióról, mire figyeljünk ha bárkivel EU-ban tárgyalunk.
Az egyik kiemelt ország MO-vol... és nem a "sikerei" miatt - bár ki mit nevez sikernek ugye :p

SzZoole 2014.10.17. 13:55:15

@Thargoid: valami utoset szeretnel?A nagy tisztasagu jo minosegu coco csodakra kepes:)))
Hogy ezen miert nem csodalkozom.

Giddy Lamb 2014.10.17. 14:37:07

@tableno: "Fogalmunk sincs, mi lett volna, ha. Lehet, hogy ha kiköltöznek, fél éven belül meghalnak az Autobahnon balesetben. Vagy a gyerekek nem tudnak beilleszkedni és depressziósok lesznek (akkoriban még nem volt egyszerű kapcsolatot tartani az otthoniakkal). Ki tudja?"

Eddig nem akartam kommentelni a posztot, mivel alapvetően szimpi a Julianna, de így, hogy másnak sem kerek ez a történet, talán nem veszi a poszterina rosszindulatúnak a véleményemet:

Lehet, hogy az idő megszépíti a történteket és nem teljesen így történt a dolog, esetleg egy-két fontos dolog el lett hallgatva belőle... Pld. lehet, hogy a polgármester úrnak megtetszett a csinos, tűzről pattant k-európai asszonyka és nem csak önzetlenségből szeretett volna rajta segíteni...
Lehet, hogy ezt a poszterina is érezte, de a posztban érthető okok miatt nem akart erről említést tenni...
Egy lakodalmon sok olyan dolog történhet meg, ami hétköznapi szituációban nem (pld. alkoholfogyasztás, egész estés táncolás, túlfűtött szexuális légkör, stb.)
Ismerek én is olyan cégvezetőket, akik a nekik szimpatikus, fiatal nőknek munkát adnak a cégüknél, ráadásul a Bürgermeister Úr nem is a saját pénzéből tette mindezt...
Arra is kíváncsi lennék, hogy a projekt megvalósult-e, a polgármestert újraválasztották-e stb.

qkuc 2014.10.17. 14:41:03

@Babette.: 30 évig én se, mert azóta egy tengernyi víz lefolyt már a Dunán, meg aztán nem szeretek én ilyenek sokáig kérődzni, csak most jutott eszembe, hogy egy ilyen momentum nekem is volt, :). Lehet akkor rosszul döntöttem, de már olyan mindegy, :D.

Viszont a kíváncsiság, mint motiváció most erősödik, hogy addig kell még menni is így vagy úgy látni a világot, amíg még fiatal vagyok, :).

Hari Seldon 2 2014.10.17. 14:41:15

OFF
De elég érdekes:
index.hu/belfold/2014/10/17/vida_ildiko_nav-elnok_tenyleg_nem_mehet_amerikaba/

Amerikában most már Pablo Escobar szinten kezelik a maffiát.
ON

négyzet 2014.10.17. 14:55:13

@Babette.: csak az url-t nézem (annyi ebből bőven elég) és muhahahahahaha

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.17. 15:01:57

nagyszüleim 56-ban Argentínába menekülhettek volna valami baráti segítséggel. nem tudom sajnos pontosan. de a nagymamám sokszor meséli, hogy pont akkor fejezte be az első lakásuk parkettájának a vixelését, amikor jöttek az első hírek. és ő azt mondta, hogy most hogy végre van egy otthona (felvidéki kitelepítettek voltak mindketten), ő nem megy sehova és kész.
nem szokott sajnálkozás vagy ilyesmi lenni, Argentína egyébként se lett akkora egetrengető sikertörténet, volt ott is pár elég sötét évtized, csak ilyesmik kapcsán tényleg elgondolkozik az ember, hogy mi lett volna esetleg, ha.

négyzet 2014.10.17. 15:04:45

Anno néhány évig nekem is eszembe jutott, hogy mi lett volna, ha elmegyek az akkori pasim meghívására az USA-ba, 18 évesen. Ő azóta jött vissza. Volt néhány hét gondolkodási időm, de nem akartam otthagyni a szüleim, barátaim stb. Mostanra meg már egyáltalán eszembe sem jut, főleg nem az, hogy bánnám... annyi olyan dolog történt az életemben, amit nagyon sajnálnék, ha kimaradt volna. Még ha ez az élet eddig elég küzdős volt is, és többször kellett saját erőből talpra állnom.

qkuc 2014.10.17. 15:06:37

@házelőtthinta: Már megint itt tartunk? Bizony, sokat fordult a világ, hogy tanulatlan kétkezi gyapotszedőként nehezebb az élet. Kellemetlen, de lehet ellene tenni. Például kitanulni a pék szakmát vagy elmenni logisztikai tanfolyamra.

Csak ezt a nyöszörgést fejezd be kérlek, mert panaszkodni azt tudsz rendesen, de hogy bármit is tennél ezen kívül, azt nem látom.

Herr Géza 2014.10.17. 15:18:25

OFF.

A nap fénypontja:

www.origo.hu/nagyvilag/20141017-orban-mindenki-olyan-helyet-szeretne-mint-magyarorszag.html

Sírjak, vagy nevessek ??

Ez meg egy újabb dakota-aranyköpés:

"...Ezzel együtt óvatosságra intett, s a szabadkereskedelmet egy ház tervezéséhez hasonlítva úgy fogalmazott: "jó, ha az ablak ki van nyitva, de a szúnyoghálót is fel kell tenni"."

Vauuuuu.... :))))

ON.

négyzet 2014.10.17. 15:18:48

@házelőtthinta: mivel Mo-n a meghirdetett állások nagy részéhez diploma kell... naná, hogy akkor ilyen karrierekre vadásznak a fiatalok
index.hu/gazdasag/allas/2014/10/17/mindenki_diplomasokat_keres/

Herr Géza 2014.10.17. 15:21:15

@házelőtthinta: Oszt milyen érdekes már, hogy a piac az "öltönyös semmirekellöket" jellemzöen magasabb szintre árazza be....
Vagy szerinted valahol "odafent" üldögél egy szigorú bácsi, aki azt mondja, hogy na akkor az öltönyös ennyit kapjon, a mekisnek meg elég a minimálbér is ???

négyzet 2014.10.17. 15:22:22

@négyzet: Ő azóta SEM jött vissza.

TilosazA (UK) 2014.10.17. 15:40:14

@tanato: Ezek meg idegyünnek, és elveszik a munkát a derék magyar emböröktő'?! ;)

Giddy Lamb 2014.10.17. 15:42:18

@qkuc: "Például kitanulni a pék szakmát vagy elmenni logisztikai tanfolyamra."

Hagyd már, csak provokál, ő is tudja, hogy bankárok, közgazdászok, stb. hagyják ott a szakmájukat és lesznek sikeres pékek mostanság...
Grazban is úgy van, hogy az öltönyös menágerek kitódulnak a helyi pékség elé egy jót röhögni minden ebédszünetben...
Soha nem volt ekkora becsülete Nyugaton a jómunkásembernek mint manapság.

www.sutoipariegyesules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1201:misi-a-pek-a-fvaros-sziveben&catid=9:hirek-esemenyek&Itemid=34

TilosazA (UK) 2014.10.17. 15:43:54

@Herr Géza: Még ha Amszterdamban lett volna az a konferencia, akkor érteném, hogy vicces sütit szolgáltak fel... nade Milánóban?! Lehet hogy összecserélte reggel valaki a gyógyszerét... :)

2014.10.17. 15:58:36

@qkuc: @Giddy Lamb: Nem olvastam H kommentjet mert szurom (mindenkinek ajanlom!), de emlekszem hogy nem olyan regen javasolta neki valaki hogy legyen pek es ezt azzal utasitotta vissza hogy hulye lenne mivel a pekek is 'csak' kb. havi 1300 eurot keresnek, annyiert neki nem eri meg. Most akkor ki nezi le a pekeket?

TilosazA (UK) 2014.10.17. 16:02:46

@Mirjam2: Én továbbra is fenntartom, hogy Hinta=Max, és hülyére vesz mindenkit. :) Kicsit unalmas már, én is szűröm, a vérnyomásomat tökéletesen karbantartja a reggeli kávém, nem kellenek hozzá zizi emberek.

Hari Seldon 2 2014.10.17. 16:14:13

@Herr Géza:
Főleg azután jelenti be, hogy milyen biztos a környezet, hogy naponta változik a jogszabály. - Visszamenőlegesen.
Az meg tényleg megerősíti a befektetői bizalmat, hogy most utasították ki a NAV vezetőjét korrupció miatt az USA-ból.
Biztos, hogy ha elolvassa ezt egy német befektető, rohan hogy a "magyar álomba" fektessen be.

2014.10.17. 16:35:17

@TilosazA (UK): Fuggetlenul attol hogy H valos szemely-e, teljesen felesleges vitatkozni vele mert az egyetlen celja hogy feltornassza a tobbi kommentelo vernyomasat - ennek erdekeben rendszeresen ellentmond sajat maganak, lenyeg hogy kiakassza az olvasokozonseget.

Határátkelő 2014.10.17. 16:36:20

@TilosazA (UK): @Mirjam2: És lám, sikerrel jár, mert már megint ti is róla beszéltek...

2014.10.17. 16:38:50

@Hari Seldon 2: A tegnapi poszthoz kapcsolodoan az jutott eszembe hogy mar csak azert is megerte volna az USA-ban maradni a posztolonak mert az az egyetlen hely a bolygon ahol biztonsagban van a NAV-tol (na jo, meg mondjuk Eszak-Korea) :)

2014.10.17. 16:40:12

@Határátkelő: Point taken - befejeztem :)

2014.10.17. 16:49:55

Erdekes tema ez a mai, en orulok hogy bekuldte a posztolo, nagyon oszintenek tunik es erdekes kerdeseket vet fel amik tulmutatnak a hataratkelesen. Egy bizonyos kor felett szerintem sokunknak vannak ilyen 'lehetett volna' fordulopontok az eleteben, nem feltetlenul masik orszagba koltozessel kapcsolatban. De hat ilyen az elet, legalabbis a modern nyugati elet, hogy donteseket hozunk sorozatban aztan nemelyiket utolag megbanjuk, nemelyiket nem. En eddig egy dontest hoztam sok evvel ezelott amit nagyon megbantam, ez nem hataratkelessel kapcsolatos volt - de azoknak is teljesen igazuk van akik azt mondjak hogy a 'mi lett volna ha' gondolkodas ertelmetlen, mert soha nem tudjuk igazabol mi lett volna. Hataratkelessel kapcsolatban tobbszor hoztam mar dontest es meg eddig egyszer sem bantam meg; pl. sok evvel ezelott volt egy allasajanlatom Dubai-bol amit majdnem elfogadtam, es utolag nagyon orulok hogy nem fogadtam el. Persze ha utana rosszul alakultak volna a dolgaim Angliaban akkor most nagyon bannam. Szoval ilyen komplex dolgok ezek, nem lehet elore latni a jovot, meg azt sem lehet tudni hogy 'mi lett volna ha'.

Quercus a favágó 2014.10.17. 17:23:00

@Mirjam2:

A NAV elnökének beutazási korlátozása nem érinti az adatigénylési lehetőséget. Azt ugye nem gondolta senki komolyan, hogy bármely magyar adóhivatalnok kiutazik az USA-ba, vagy bármely más országba,és "nyomoz".
A magyar adóhatóságnak minden olyan országból lehetősége van adatokat kérni, akivel adóegyezménye van. Az USA-val van. Az egy más kérdés -és ezt kevesen tudják-, hogy a 2010-ben aláírt egyezmény a mai napig nem hatályos, bár Magyarországon ki lett hirdetve. Így még mindig az 1979-ben aláírt egyezményt kell alkalmazni.

49/1979. (XII. 6.) MT rendelet

négyzet 2014.10.17. 17:26:46

@Mirjam2: @TilosazA (UK): állítólag nem akar túl sokat az élettől, de közben a portfolio.hu-t (a leginkább tőzsdéseknek és bankosoknak való lapot) olvassa olyan hírekért, amit amúgy máshol is megkaphatna. Hát persze :) De engem nem idegesít.

2014.10.17. 17:32:30

@QUERCUS: 'A magyar adóhatóságnak minden olyan országból lehetősége van adatokat kérni, akivel adóegyezménye van.'

Ja, akkor mar ertem miert irtak ala tavaly adoegyezmenyt az Emiratusokkal es mas kozel-keleti orszagokkal...

Giddy Lamb 2014.10.17. 17:32:33

@Mirjam2:"Egy bizonyos kor felett szerintem sokunknak vannak ilyen 'lehetett volna' fordulopontok az eleteben"

Én is lehettem volna a jövő nemzedék...

A matematikus dala

Egyszer ha majd öreg leszek,
veszek két kereket,
kocsit eszkábálok rá,
mások levetett holmiját gyűjtöm.

Guberálom a kukákat,
ha lesz még akkor egyáltalán,
ha nem fal fel mindent
a szemétzabáló tűz.

Én lettem volna a jövő nemzedék...
Valamikor én lettem volna a jövő nemzedék...
Én lettem volna a jövő nemzedék...
Ajjaj...

Néha a szaxofon roncsain
egy régi nótát hoz a szél,
már azt sem tudom, hogy mit hozzon.
Ott ácsorgok az aluljáróban.

Egész életemet elhülyéskedtem.
Tiszta hülye maradtam.
Azért megvagyok szépen,
megtalálom számításomat.

2014.10.17. 17:42:31

@Giddy Lamb: Nem tudom mi ez, de jol hangzik :)

Quercus a favágó 2014.10.17. 17:43:06

@Mirjam2:

Május óta a parlament előtt van a Szaúd-Arábiával kötendő adóegyezmény is.
Azok a magyar állampolgárok,akik olyan országban szereznek jövedelmet, akivel Magyarországnak nincs adóegyezménye, kötelesek lennének itthon szja-t fizetni. Igaz ebből levonhatnák az adott országban fizetett adó 90%-át.

2014.10.17. 17:59:47

@QUERCUS: 'ebből levonhatnák az adott országban fizetett adó 90%-át'

Ami kulonosen hasznos a Kozel-Keleten, ahol senki sem fizet adot (illetve cegek fizetnek, de maganszemelyek nem). En ugy tudom hogy alairtak mar az egyezmenyt Szaudival: www.treatypro.com/treaties_by_country/hungary.asp. A helyi sajtoban is lattam errol bejelentest par honapja.

qkuc 2014.10.17. 18:02:20

@Határátkelő: Többet nem fordul elő, :). Mindenki a saját szerencséjének a pogácsa.

qkuc 2014.10.17. 18:04:09

@Mirjam2: Mondasz valamit, :))).

the real banyaszbeka 2014.10.17. 18:09:29

"bár papírom volt a német nyelvtudásról a gyakorlat azért hiányzott, s a nyelvtani hibáktól való félelem valahogy lakatot tett a számra"

és

"gyógyfürdőt, szállodákat, egészségügyi létesítményeket szeretnének létrehozni, s az ehhez szükséges anyagok megírására, azok teljes gondozására (írás, szerkesztés, nyomda, stb.) kellene neki egy ember és ő lehetőséget lát bennem arra, hogy én vagyok az alkalmas jelölt!"

- szóval a németet max törve beszélő asszonykának felajánlotta egy nagyberuházással kapcsolatos dokumentumok írását és szerkesztését... ezt én nix verstehen hogy akkor most mégis hogy... Szerintem is eléggé pálinkagőzös lehetett a Bürgermeister úr...

tanato 2014.10.17. 18:12:24

@TilosazA (UK): Én FD-re gyanakodom,változatlanul.

SzZoole 2014.10.17. 18:19:23

Londonban megint all a bal.Az IS szimpatizansok megprobaltak elfoglalni egy Police Stationt White City-ben,Shepherds Bush-ban pedig egy katonai barakot.IS territoriumot akartak letre hozni.A rendorok ossze gyujtottek mind,es most mind a gugolosban vannak.
No comment:(((

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.17. 18:20:21

@négyzet:

Persze hogy olvasom. Ahogy a marketwatch is az első nekem reggeli után. Én csak meg akarom ismerni ezt a világot. Se többet, se kevesebbet nem szeretnék. A gazdaság pedig mindenkire kihat aki az úgynevezett nyugati civilizációban él. Nem is tudom hogy nem kötelező tantárgy már általános iskolában is! Középiskolában oktatni kellene! Ez veszi körül az életünk és egy szót nem tanulunk róla, csak azok akik egyetemre járnak...szerintem ez röhej.Helyette tömik a fejünket totál felesleges dolgokkal.

@Mirjam2:

Én nem nézem le őket! Csak finoman közöltem hogy a pékszakma művelésével se robbanna be az életembe a nyugati jólét. Jelentsen az bármit is. Mert szerintem az annyit jelent hogy egy szép családi házban éldegélek és reggelente a teslával megyek hangtalanul suhanva dolgozni... na a pékek nem így élnek itt...őszintén szólva nem tudom kik élnek így...gondolom a goldmanes srácok...a 300 ezer dolláros éves fizetésekkel.

Egyébként ha mindenhez diploma kell manapság Magyarországon akkor hogy van az hogy a hiányszakmákra csupa kétkezi szakmunkás melót dob ki az internet? Csupa szakmunkát. Inkább az figyelhető meg hogy mindenkinek büdös kétkezi szakmát tanulni mert mindenki öltönyös manager akar lenni. Pék ki akar lenni? Lehet jelentkezni! Hintával beiratkoztok tanfolyamra!

@Herr Géza:

Az is érdekes hogy nélkülünk(akik ugye semmit nem érnek a piacon) egy napig nem működne az egész. Persze mi semmit nem érünk, rajtunk csak röhögni kell, meg elrettentő példaként emlegetni a gyerekeknek hogy tanuljatok mert hinta sorsára juttok!

Mondom, lehet rajtunk röhögni, melósokon. Lehet. Én hiszek az Isteni igazságtételben. Egy szép napon mindenki megkapja azt ami jár neki.

qkuc 2014.10.17. 18:25:39

@Zoole[uk]: Kis rakhatnák őket az EU-ból úgy kapásból ... /kevésbé PC kedvemben vagyok ma./

Quercus a favágó 2014.10.17. 18:29:20

@Mirjam2:

Az egyezményt március 23.-án aláírták, de itthon még nem fogadta el a parlament, tudtommal.

Egyébként az jutott az eszembe(ne legyen igazam), hogy a NAV visszamenőleg fog adatokat kérni azokról az arab országokban dolgozókról, aki itthon elfelejtették bevallani a jövedelmüket.

SzZoole 2014.10.17. 18:29:47

@qkuc: hova gondolsz,olyat nem lehet,hat mi lesz az emberi jogokal:(((

tanato 2014.10.17. 18:31:45

@házelőtthinta: Ha saját pékséged van,nem rossz dolgod van itthon sem,csak az én kisvárosomban van legalább 10 maszek pékség és köszönik jól vannak.Még egy albán/skipetár vagy koszovár nem tudom,de kiváló a burekje viszik mint a cukrot./pék is nagyon jól él belőle,mármint a saját pékségéből.de nyilván meg kell először küzdeni azért hogy önálló üzleted legyen.Akárcsak az egyetemi vizsgákon hogy diplomád legyen.Kivéve persze ha milliárdos családban születtél vagy nyertél a lottón.De ez viszonylag az emberiség kis részére jellemző.

2014.10.17. 18:57:03

@QUERCUS: Siman el tudom kepzelni roluk. Szerencsere engem nem erint mert egyreszt elvileg a kettos allampolgarokra nem vonatkozik ez a torveny ami szerint adot kene fizetni Mo.nak, masreszt mindig mindent a brit utlevellel csinalok itt, tehat meg ha akarnanak sem tudnanak megtalalni a magyar hatosagok. De el tudom kepzelni hogy sok magyar allampolgart erint ez mivel ugy tudom eleg sokan dolgoznak az Emiratusokban.

kardio1 2014.10.17. 19:08:59

@tanato: Hàt igen. Elôször csökkentették a gyerekek utàn jàro adoalap csökkentést jövô év elejétôl, most meg ez. Megint terhelik a rendesen adozo rétegeket és segitik az "assisté"-ket (=angolosan a benefiteken élôkkel).
Addig hajszoljàk az egyenlôséget (égalité), amig igazsàgtalan nem lesz a rendszer...

Hari Seldon 2 2014.10.17. 19:30:49

@tanato:
Most sem abból élünk. :-)

tanato 2014.10.17. 19:33:23

@Hari Seldon 2: ha a feleséged gyermekgyógyász akkor igen.

morsels (törölt) 2014.10.17. 19:37:53

@kardio1:
Nem letezik igazsagos rendszer (vagyis hat kinek mi az igazsagos :-))

Az igazsagtalant belulrol robbantjak szet, az 'igazsag' fele toro pedig onmaga mukodokeptelensegenek lesz az aldozata (ha elotte nem dol a sajat hamvaba).

:-)

morsels (törölt) 2014.10.17. 19:41:34

@qkuc:
Talan ez meg a PC-seknel is leveri a lecet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.17. 19:48:05

@tanato:

Másfélszer annyiba kerül a szórakozás? Hazugság. Legalább háromszor annyiba kerül. Grazban egy peremkocsmában is 3,10 egy sör. De biztos Hollandiában 1,5 euró....mikor a bérszínvonal hasonló ott is...jók ezek a mesék.

Hari Seldon 2 2014.10.17. 20:17:12

@tanato:
Most azt mondod, hogy a családi pótlékból élünk?
Nem értem mit akarsz ezzel mondani.

morsels (törölt) 2014.10.17. 20:35:06

@Hari Seldon 2:
Szerintem arra gondolt, hogy kevesebb gyerek lesz.

morsels (törölt) 2014.10.17. 20:39:13

@házelőtthinta:
En nem szurok senkit. Teged sem.

Es igazad van. Azok, akik mint mosogatok, buriforgatok, takaritok, vagy hasonlo munkat vegeznek, azoknak nyugaton is ossze kell huzniuk magukat.
Vilagos, azoknak is, akik egy peksegben dolgoznak, vagy valami hasonlo munkat vegeznek. Legyen az pizzas, arukihordo, benzinkut kezelo, vagy barmi mas.

Namost ezek a munkak meg mindig jobbnak tunnek egy csomo embernek, mint a kozmunka Magyarorszagon. Valami remenyt ad. Ami nem jon be mindenkinek.

Ahogy neked sem. Nade neked van mas lehetoseged?

jomtom 2014.10.17. 20:46:00

Udvozlet mindenkinek.
Jelenleg Budapestrol, par het mulva Innsbrucktol 30 km-re.

Hari Seldon 2 2014.10.17. 20:57:58

@morsels:
OK. Így értem. De azért hozzáteszem, hogy a havi 6000 Euro-nál az a kis csökkentés nem igazán lehet probléma.

tanato 2014.10.17. 21:06:49

@Hari Seldon 2: Nem,én azt írtam hogy a gyerekekből éltek,mivelhogy a nejed gyermekgyógyász.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.17. 21:14:46

blogajánló
egy magyar taxizik angliában
suhodminyak.blog.hu/

morsels (törölt) 2014.10.17. 21:23:55

@Hari Seldon 2:
Hat, most erre mit mondjak? :-)

Szoval (legalabbis gyanitom, hogy a nejed csinal havi 6ezer jurot, nem pedig per kolok tamogatas az allamtol) valoszinuleg benneteket foleg az elejen nem erint a dolog :-)

Dehat mit ertek en hozza. Csak irtam, hogy szerintem tanato mire utalt.

qkuc 2014.10.17. 21:40:18

@diggerdriver: A kocsmai bunyók is így kezdődnek a vicc szerint, :D.

Mme Seldon 2014.10.17. 21:40:29

@tanato: @morsels:
A cikk szerint. "A legalább havi 6 ezer eurót (1,8 millió forintot) kereső háztartások esetében felére, a havi 8 ezer euróval (2,4 millió forinttal) rendelkezőknél pedig negyedére fog csökkeni a gyermekek után járó állami támogatás. Jelenleg két gyermek után havi 129 eurót (40 ezer forintot), három gyermek esetén 295 eurót (91 ezer forintot), négy gyermek után pedig 460 eurót (141 ezer forintot) kapnak a családok. "
Most szerintetek tényleg a havi 6000-8000 eurót kereső háztartásokat az fogja visszafogni a további gyerekvállalástól, hogy csökkentik a gyermekek után járó támogatást? Ettől kisebb lesz a gyerekszám?

SzZoole 2014.10.17. 21:50:39

@Mme Seldon: itt 2 gyermek utan £135/ho csaladipotlekot kapok

Mme Seldon 2014.10.17. 21:57:27

Magyarországon a családi pótlék összege 12200-16000 forint között van gyerekenként, gyerekszámtól függően.
Jön a demagóg kérdés, hogy hol éri meg jobban gyereket nevelni?
officina.hu/belfoeld/38-csaladi-potlek-2014-oesszege-a-csaladi-potlek-igenyles-feltetelei-2014-ben

morsels (törölt) 2014.10.17. 21:58:07

@Mme Seldon:
Akkor megegyszer :-)
En csak azt irtam, hogy szerintem es hangsulyoznam ujra hogy szerintem tanato arra utalt, hogy kevesebb gyerek lesz, ami teged erinthet.

De mar latom, hogy kar volt beleszolni. Majd megoldjatok :-)

SzZoole 2014.10.17. 22:06:54

@morsels: miert?Ez alanyi jogon jar.

Mme Seldon 2014.10.17. 22:15:24

@morsels:
Értem, csak azt nem, hogy miért lesz ettől kevesebb gyerek? (biztos én vagyok Csekélyértelmű medvebocs)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.17. 22:18:07

@Mme Seldon:

Most jön az hogy nominálisan összehasonlítjuk a magyar családi pótlékot a nyugati családi pótlékokkal? Otthon kicsit nagyobb vásárlóereje van 12 ezer forintnak mint egy nyugati országban...

kardio1 2014.10.17. 22:21:13

@Mme Seldon: Nem gondolom, hogy a tehetôsebb csalàdokat ez visszafognà. Viszont egyrészt ez alanyi jogon jàro vivmàny volt eddig, ez szûnik meg a döntéssel. Màsrészt nem az a kérdés, hogy elveszi-e a kedvet a gyerekvàllalàstol, ha elvonjàk ezt a tàmogatàst, hanem hogy inkàbb növelni kellene a gyerekvàllalàsi kedvet, és fôleg nem csak azokban a rétegekben, ahol eddig is sok gyerek volt és a segélyek mellett fô jövedelemforràs a csalàdi tàmogatàs is. Szerintem azokat a rétegeket kellene jobban tàmogatni, akik fenntartjàk az àllamot, nem pedig azokat, akik csak jogokrol akarnak hallani, kötelességekrôl màr nem. Egyébként ismerek olyan ötgyerekes csalàdot, ahol az egyik szülô orvos, és meghaladjàk a limitet. Ilyen helyzetben pedig igenis szàmit a kiesô néhàny szàz euro.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.17. 22:22:05

@diggerdriver: OFF
Sosem értettem, hogy egyesek miért képtelenek leszedni a cipö talpärol a cimkét?! :-)))
ON

kardio1 2014.10.17. 22:25:26

@morsels: A névleg egyenlôség felé törekvô, màsrészt igazsàgtalansàgot fokozo hozzààllàs az egyik, ha nem a legfontosabb oka a radikàlis pàrtok erôsödésének nyugaton. Idegenellenességet nem a rendesen dolgozo bevàndorlok vàltanak ki, hanem a szociàlis tàmogatàsokra utazo bevàndorlok.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.17. 22:25:46

@kardio1: Ha jol emlékszem Mo-on is volt egy idöszak, amikor ezt megvontäk. Akkor még tini voltam, és az ilyenek nagyon nem motivältak :-), csak arra emlékszem, hogy anyäm kögazdag unokatesoja és a felesége azon siränkoztak, hogy hät meg kell gondoljäk, hogy vällaljanak-e mäsodik gyereket...

morsels (törölt) 2014.10.17. 22:25:47

@Mme Seldon:
Namost ujra csak azt tudom mondani, hogy _szerintem_ arra gondolt tanato, hogy ha csokken az allami tamogatas, akkor csokkenni fog az ujszulottek szama is, ami teged is erint.

De ha szerinted nem, akkor sincs semmi baj, csak azt ne velem beszeld meg, hanem tanatoval, mert en csak azt irtam, amire szerintem o gondolt.

morsels (törölt) 2014.10.17. 22:33:03

@kardio1:
Namost azt azert te is belatod, hogy a 'nevleg', meg 'egyenloseg' a megfogalmazasod alapjan utal egyfajta kritikara, amit aztan en ertelmezhetek ugy, ahogy en akarom.

Persze kerdezhetnem azt is, hogy a radikalis partok milyen egyenloseget celoznak meg, de azt hiszem hogy a csapda pont itt van.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.17. 22:34:28

@kardio1: Nem tudom mennyire beszélsz németül, meg ez amugy is blikk, de ez akasztotta ki legutobb a közvéleményt itt:
www.blick.ch/news/schweiz/zuerich/sozial-irrsinn-familie-kostet-60000-franken-im-monat-id3126847.html

morsels (törölt) 2014.10.17. 22:35:16

@házelőtthinta:
Nem, most az jon, hogy te nominalisan osszehasonlitasz es ugy teszel, mintha valaki mas hasonlitana.

kardio1 2014.10.17. 22:36:04

@morsels: A gyerekszàm nem feltétlenül fog csökkenni, csak a megoszlàsuk fog vàltozni, és több lesz a kis Mohamed és Fatima

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.17. 22:36:27

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Ilyet is csak egy nő vesz észre...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Én például cipőt sem láttam a képen.

morsels (törölt) 2014.10.17. 22:39:25

@kardio1:
Ez mind rendben van, en csak abban probaltam segiteni seldoneknak, hogy tanato mire utalt.

Nem foglaltam allast, nem akarok a vita reszese lenni :-)

kardio1 2014.10.17. 22:40:32

@morsels: Nem, én nem erre céloztam. A francia baloldal egyik kedvenc vesszôparipàja, hogy az egyenlôség terén sok lemaradàs van. De az egyenlô esélyek megteremtése abba torkollik pl. az oktatàsban, hogy a jobbakat is lehùzod a gyengék szintjére. Tàrsadalmi szinten meg a középosztàlyhoz tartozokat terhelik egyre jobban, hogy biztositani tudjàk a segélyeket a ràszoruloknak (meg azoknak is, akik ùgy tesznek, mintha ràszorulnànak). A radikàlisok pont azt lovagoljàk meg, hogy a rendesen, és sokat adozo rétegeknek egyre inkàbb elegük lesz a fejôstehén szerepbôl.

kardio1 2014.10.17. 22:41:25

@morsels: Tudom, hogy segiteni akartàl :)

morsels (törölt) 2014.10.17. 22:49:08

@kardio1:
Hoho... ez azert mar egy egeszen mas vitat nyit meg :-)

kardio1 2014.10.17. 22:50:43

@morsels: Nem is akarok vitàt nyitni :)

i got my (törölt) 2014.10.17. 23:05:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): nem tudom, nekem ebből a sztoriból nem az jött le, hogy a nő a juttatásokra utazott, inkább az, hogy a svájciak hülyék: olyan rendszert találtak ki a "rászorulók" megmentésére, ami kiváló biznisz a szociális-munkás cégek számára, és teljesen aránytalan kiadásokhoz vezet. ha magyaro.-n játszódna, meg lennék róla győződve, hogy a korrupció is komoly szerepet játszik benne.
így csak szimplán hülyének tartom azt az 1000 fős közösséget, amelyik adóbevételeinek 30%-át egyetlen családra költi - ráadásul olyan hatékonyan, mintha a magyar útépítő cégektől kértek volna hozzá tanácsot...

i got my (törölt) 2014.10.17. 23:07:36

@diggerdriver: ügyeletes szagértő meg majd hozzáteszi, hogy a címkén milyen helyesírási hibákat vél felfedezni... :)

i got my (törölt) 2014.10.17. 23:21:26

@kardio1: szerintem azokat nem kell támogatni, akik egyáltalán nem szorulnak támogatásra. akkor se kell őket támogatni, ha "megérdemlik", mert "jó adófizetők", rendes polgárok, és nem köpködnek az uccán.

lenne rá egy fogadásom, hogy már középtávon se számít semmit, hogy van-e családbarát adózás, gyes, stb. vagy nincs. nem ettől lesz gyerek, aligha tényező. ha meg igen - megélhetési gyerekvállalás -, az már bőven elég ok, hogy eltöröljék az egész korrupt marhaságot. ki hallott már ilyet, hogy fizetünk a gyerekért? főleg: miért akar belepofázni az állam mindenbe? a templombajárásért ne fizessünk? az is bégető, engedelmes nyájat eredményez. akkor már államérdek is, nem?

vállaljon mindenki annyi kölyköt, amennyit el tud tartani. nem biztos, hogy akinek eggyel vagy kettővel vagy öttel kevesebb van, azt arra kéne kényszeríteni, hogy a szomszédja túlteljesített tervének árát ő fizesse meg.

Mrs. Clayton 2014.10.18. 00:04:31

@Zoole[uk]: tevedsz, ugyanis 4 hetente fizetik, ami azt jelenti h gyakorlatilag 13x kapsz egy evben

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.18. 00:40:18

@i got my: Tudatosan nem "utazott" a juttatäsokra. Mär amennyire ezt meg lehet itélni. Az biztos, hogy eléggé félrement ott minden.
Az a baj, hogy az ehhez hasonlo dolgok többkomponensüek, és ezt igy egy forumon sajna nem lehet eléggé kifejteni. :-)
Sokak fujnak a menekültekre, és sajnos nem véletlenül. Mäs kulturäbol jönnek, borzalmas körülmények közül. És az amit itt lätnak egyfajta sokk nekik. Az europai ember meg hajlamos arra, hogy fölnöttnek (?) azonos kulturabelinek tekintse öket. És azt värja el tölük, hogy secc-pecc integrälodjanak egy szämukra tök ismeretlen környezetbe. Ami ott normälis, az itt nem. Vicces amugy, amikor a fehérember elmegy egy 3. vilägbeli orszägba, és ujong, hogy a helyiek mennyire mosolygosak, meg nyugodtak (lelassultak), meg milyen poén mär, hogy minden nap buli van. Aztän ha ezek az emberek a sajät otthonukban szomszédként élik ät a multikultit, akkor a mäsik mär egy antiszociälis xyz.
A mäsik pedig az, hogy ész nélkül adnak. Azzal senkinek nem segitenek, ha pénzelik öket, ellenszolgältatäst (itt pl integrälodäst) meg kb semmit nem värnak érte. Mert mi születik ebböl? Az egyén igyis-ugyis megkapja a szolgältatäst, akkor meg mi a fenének mozditsa a kisujjät is (nyelvtanfolyam pl). Aztän ha ez esetleg valakinek nem tetszik, akkor egyböl jön a rasszista szolam.
Amugy kb ugyan ez megy "helyben" is...és ott is hozzä vannak szoktatva. Minek dolgozzunk, ha ugyis jön a segélyszervezet és segit. Sajnos kevesen vannak a helyiek közül, akik nem igy gondoljäk, és megprobälnak kitörni.
A legnagyobb baj amugy a naivitäs. (Meg az x ezer kötelezöen befogadott menekült / év ) Ezt asszem Réka is emlitette a svédekkel kapcsolatban. Nem tudom mennyire ismered az itteni rendszert. A szociälis segélyt vissza kell fizetni... tehät sokan azért sem mennek el legälisan dolgozni, mert a több éven keresztül fölvett ilyen-olyan juttatäsokat vissza kell fizetniük!
Az embereknek itt is, mint mindenhol azokkal van bajuk, akik az ällamon élösködnek, és nem azokkal, akik mindent megtesznek a beilleszkedésért.
A cikkben persze megvolt a szenzäciohajhäszäs, mert a nö nem kap "annyit" a megélhetéséhez. "Csak" CHF 2500 a szociälis segély. Ebböl kellene biztositäst fizetni, sulival kacsolatos dolgokat, élelmiszert, stb.
Az 1000 fös közösségre rälöcsölték a csalädot. Mint ahogy sok mäs közösségre is rälöcsölnek ilyen-olyan csalädot. A kiadäsoknäl meg ugyan az megy, mint a betegbiztositonäl. Azért magasak a szolgältatäsi dijak, mert a biztosito ugyis fizeti. Ez persze nem igaz, mert a végén igyis-ugyis, az önrész függvényében te fizeted meg.
Ha megnézed az otthoni ällami gondozottakat, hogy mennyibe kerülnek havonta, akkor ott is egy olyan összeg jön ki, hogy a hajad égnek äll.
Igen, a toll itt vastagon fog. Sajnos, vagy nem sajnos ez mäs kérdés. Mert mig magunkrol van szo, addig örülünk a jobb fizetésnek, de amikor mäst kell ugyanugy honorälni, akkor huzzuk a szänkat...
Jo megoldäs szerintem sajnos nincs. Mert ugye egy beintegrälodni képtelen menekültet nem küldhetsz vissza oda ahonnan jött...
Korrupcio? Nehogy azt hidd, hogy itt nincs. Csak itt nem ugy müködik, mint ahogy otthon azt megszoktad. ;-) Ha mond neked valamit, akkor: Vitamin B.
Bocs, hosszu lett...

M. Péter 2014.10.18. 00:41:56

@kardio1: A dolgozó bevándorlók meg a munkát veszik el a helyiektől.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.18. 00:44:17

Pär napja néztem meg ezt a remekmüvet: A Clockwork Orange. 2részletben, mert egyszerre nem tudtam megemészteni... Kubrick bäcsi zseniälisan manipulält! :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.18. 00:53:09

@M. Péter: Ez egy érdekes dolog amugy. Mert uszitani nagyon jol lehet ezzel. ;-)
Tény viszont, hogy sok esetben a bevändorlok olyan munkät végeznek, amit a helyi erö nem. = Mert nem ért hozzä, vagy mert annyiért és / vagy olyan föltételekkel nem vällalja... és a kigyo ismételten beleharapott a farkäba...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.18. 01:00:09

@Evain: OFF "...menőőő manóóóó..."
Erröl jut eszembe. Férjemet kikupältam magyar mesékböl rendesen. Persze menö mano is sorra került, ismerte is. Viszont miutän megtanulta a magyar nevét...na azota, ha valami finomsäg eltünik otthonrol, vagy valami nem a megszokott helyén van, akkor azt a menö mano csinälta... :-)))
ON

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.10.18. 03:19:13

Kicsit vissza a poszthon':
"Ha valaki egyszer „kihullik”, az többet soha nem éri el a kihullás előtti szintet semmilyen téren!"
Cáfolnám. Magunk példáját mindenkire? Korokon, sorsokon, kapcsolatrendszereken, területeken, szakmákon, kvalitásokon átívelően? Ne már. Az akkori felajánlott fizetést meg nem értem miért kellett kiikszelgetni. Tényekből értünk, nem értelmetlenül finomkodó körüljárásokból.

Amit nagyon nem értek: akármekkorák is voltak akkor a gyerekek, az KOMOLYAN fel sem merült, hogy velük, illetve közösen a család ezt megtárgyalja? Agyamat eldobhatom? Azt gondoltad jól gondolkodsz _egymagadban_, a gyerek utólagos reakciója mégis nagyon mást mutatott. Ezek azok a tipikusan homlokra csapós, úbazmegelős, későb megtudós történetek, amiket talán soha nem lehet kellően kibosszankodni magunkból. Mi vezetett ide? Miért nem volt jó a jó öreg kommunikáció? Nem fér a fejembe. Azaz, mégis, mert:
...sok félelem tolul az emberbe ilyenkor és éled ujjá egyszerre. Szerintem kiváló katalizátorok voltak a kölkök önmagad igazolására, hogy miért nem mész. Bárki, mindenki elhiszi azt, hogy az anyuka a legjobbat akarja a csemetéknek, így önmagad felé, még álmodból felkeltve is tökéletes alibi volt az egyszerűbb útra, az itthonmaradásra ez - van egy sejtésem, hogy emiatt sem beszélted át velük ezt a kis nüansznyi témát - de még csak nem is említetted!

@Mirjam2: "a 'mi lett volna ha' gondolkodasertelmetlen, mert soha nem tudjuk igazabol mi lett volna"
Ez nem igaz. Hogy hozhatnál legközelebb egy már jobban, okosabban súlyozott, tapasztalatok fényében érettebben, megfontoltabban átgondolt döntést, ha nem dilemmázol? Hogyan fejlődnél? Miként ismerhetnéd meg mind jobban önmagad az egészséges stressz- és választáshelyzetek sorozatos eltussolásával? Kellemes kibúvó ez a szellemi munka alól, magunk elől, de ön- és környezetellenes. A túlagyalása értelmetlen, de a vele való alapos foglalatoskodás nem. De ha neked jó, hogy kétszer - sőt, egyesek végtelen számúszor is képesek erre - ugyanoda lépsz abba a bizonyos folyóba, akkor nyugodtan.

Írod ezt a Dubai-Anglia párost. Nem mindig világos mikor kifizetődő felelőtlenül sodródni az árral, sunyiskodni kicsit, elodázni, kivárni, nem kizárt, hogy végül az hozza meg a jobb verzió kimenetét. Nem buzdítok linkeskedésre senkit, de az élet alakulásai nem mindig akkor a számunkra legkedvezőbbek, amikor a legcéltudatosabbak, leggörcsösebbek vagyunk. Azt hiszem talán tanácsos észrevenni a méllékági rezdüléseket, na meg önmagunkon túl az embereket illik ismerni, ezt mindig elmondom, akkor több a támpont és az előrelátás.;)
Gyakori hiba, hogy 1-1 lecsúszott lehetőséget - vagy lehetőségnek hitt ígéretet, eseményt - követően ideológiákat körít az ember maga köré, bebástyázandó az érzelmeit. "Jó lesz ez nekem, itt/majd valami jobb vár". Hát sokszor k\/rvára nem vár semmi jobb.:D A konzekvenciák - ha fájdalmasak adott időben is - helyes levonása szerintem kulcsfontosságú, különben könnyen életünk végéig hozott gyermekbetegségben tapicskolhatunk.

@négyzet: de azt sem tudod amott mi történt volna.:
@Giddy Lamb: jó gondolat, bennem is felmerült. Én tartom azt, hogy aki szimpatikus, annak mégúgy megmondjuk amit látunk, adott esetben újabb hasznos kérdéseket, párbeszédeket generálva ezzel számára, mindannyiunk számára, bízva egy felnőtt emberhez méltó érzelmi intelligenciájában. Véleményem szerint arra apellálva, hogy alacsony neki és egy óvodás szintjén értelmezi a visszajelzést, nem segítünk sem rajta, sem a blogon, sem semmiféle előmenetelen. Márpedig ugye az előrefele menetel egy nemesebb célnak tűnik, mint a helybenhagyás, hitében meghagyás. Aki posztol az vállalja - vállalnia kell -, hogy sebek szakadhatnak fel, akár évtizedes önámítások hullhatnak porba, különben mirefel fecsegünk itt? Bár ritkán szólok hozzá, én minden poszt utáni kommenthalomban - mert ez az igazi táplálék ezen a helyen - találok olyat, ami épit. Épít aznapra, épít korlátlan ideig. Ami pedig a kiikszelgetések, óvatoskodások meg nem történt folyományai, továbbgondolásai, átkötései által KIMARAD, az kimarad mindannyiunk képernyőjéről. Olyasvalami is, ami egyszer talán jól jöhetne valakinek.

tanato 2014.10.18. 07:20:28

@Mme Seldon: @morsels: Természetesen rövid távon nem lesz ennek semmi hatása,hosszabb távon viszont lehet.De az is lehet hogy egy francia elnökváltás esetén visszavonják az egészet.Azért radikálisan biztosan nem fog csökkenni a francia újszülöttek száma,főleg ha beszámítjuk a szülőképes korosztály nagymértékű bevándorlását is.

2014.10.18. 08:47:47

@Kellemes Zérókomponista: Szokas szerint most is alig ertek valamit abbol amit irtal, pedig hidd el, eleg jol tudok magyarul. De lehet hogy nem is baj. Ha te egesz eletedben azon akarsz tepelodni hogy 'mi lett volna ha', az a te problemad. Azt probaltam fentebb elmagyarazni hogy ez ertelmetlen tepelodes a legtobb esetben; pl. utolag nagyon orulok hogy nem mentem Dubaiba mert UK-ben nagyon jol alakultak a dolgaim, de ha ez nem igy lett volna, akkor valoszinuleg megbanom utolag a dontest. A dontes pillanataban viszont nem tudtam hogy mi lesz a jovoben, igy nem arrol van szo hogy 'okosan' dontottem, hanem dontottem valahogy (fokent erzelmi alapon) abban a helyzetben es szerencsem volt, mivel a kesobbiek tukreben ez utolag 'jo' dontesnek tunik. Irhatsz valaszul megint egy nagyon hosszu ertekezest aminek se fule, se farka, de nem kell eroltetni - koszi.

kardio1 2014.10.18. 08:51:31

@tanato: Ezt irtam koràbban én is: az arànyok fognak vàltozni az ùjszülöttek között.
@M. Péter: A dolgozo bevàndorlok nem a helyiektôl veszik el a munkàt, mert legtöbbször olyan munkàt végeznek, amit a helyiek nem tudnak vagy nem akarnak elvégezni. Es ez természetesen az orvosokra is igaz: ha nem lenne hiàny belôlük, nem jöhetnének Nyugat-Europàba.

kardio1 2014.10.18. 08:52:20

@i got my: Nagyon individualistàn gondolkodsz. Probàld meg tàrsadalmi szinten nézni a folyamatokat!

2014.10.18. 08:52:44

A poszthoz: Ezen már kár ennyit agyalni, hogy posztot írsz róla! Mintha Mézgáné állandó siránkozását olvasnám Hufnágel Pistiről. Ha ennyi év távlatából sem sikerült túllépni rajta, az már komoly stressz faktort jelenthet számodra.

tanato 2014.10.18. 08:58:25

@kardio1: Ez az arányváltozás Magyarországra is igaz már most is az újszülöttek között,pedig nincsenek is bevándorlóink.

SzZoole 2014.10.18. 10:35:23

@Jess G: igazad van,legyunk pontosak,4 hetente fizetik.

i got my (törölt) 2014.10.18. 11:17:58

@kardio1: nagyon kollektivistán gondolkodsz! próbáld az egyének kinyilvánított preferenciáit / értékeit nézni.
már rég nem létezik társadalom, a rétegek egyre távolabb kerülnek egymástól. világjelenség az egyenlőtlenség növekedése. az emberek egyre szűkebb csoporttal azonosítják magukat, szerinted a magyar állampolgárok hány százaléka azonosítja magát a cigányokkal? pedig ők is "mi" vagyunk.

olyan világot építünk, amiben a szegények egyre jobban leszakadnak, egyre kevesebb esélyük van orvosi, bankári fizetésre. a társadalmi mobilitás egyre kevésbé cél. már nem akarjuk, hogy mindenki mehessen egyetemre, mert ez oda vezet, hogy nincs szakmunkás. miért is lenne, miért is akarna valaki magának rosszat? ha azzal a munkával fele, harmada, tizede jövedelmet lehet megszerezni, mint orvosként, ki az a bolond, aki péknek meg kőművesnek jelentkezik?

olyan világot építünk, amiben a pénz egyetemes értékmérő. felhábárodounk persze, amikor ezt az arcunkba tolják, de a lelkünk mélyén valójában mindannyian egyetértünk a semmirekellő magyar politikussal, aki szerint mindenki annyit ér, amennyije van / amennyit szerezni, harácsolni tud.
erre az egyre jók a politikusaink: megmutatják milyenek vagyunk mi magunk.

kardio1 2014.10.18. 13:20:43

@i got my: Nem gondolom, hogy az lenne a helyes egyéni vàlasz, hogy a negativ tendenciàkra még ràteszünk egy lapàttal. Tàrsadalom pedig még nagyon is létezik. Nem is fog eltûnni.
Az ember nem magànyos lény. Es elég baj, ha mindenki ùgy gondolja, csak az szàmit, ami neki fontos.

i got my (törölt) 2014.10.18. 18:57:12

@kardio1: egyre zsugorodik az a csoportméret, aminek az egyén ténylegesen részének érzi magát. mára elérkeztünk az egyszemélyes csoportig. nem véletlen, hogy egyre nagyobb tömegek kezdenek családot-nem-alapítani. álmodozni meg prédikálni lehet, de tény, hogy történetileg egyértelműen ebbe az irányba haladunk. egyáltalán nem mondom, hogy ez jó, de hogy így van, azzal nehéz vitatkozni.

kardio1 2014.10.18. 19:06:52

@i got my: Ez az individualista tendencia csak a nyugati orszàgokra jellemzô. Es valoszinûleg történelmileg zsàkutcànak fog bizonyulni.
En egyébként sok csoport tagjànak érzem magam, a csalàdtol kezdve egészen a nemzeti hovatartozàsomig. Nem lehetetlen ez, és nem szükségszerû az atomizàlodàs. Minél szétesettebb a tàrsadalom, az egyes tagok érdekérvényesitô képessége annàl kisebb és annàl könnyebb irànyitani ôket. Ha mindenki azt mondja, mint te, hogy ez szükségszerû és nem lehet ellene semmit tenni, Akkor azok malmàra hajtja a vizet, akiknek ez az egész folyamat az érdekében àll.

i got my (törölt) 2014.10.18. 19:32:10

@kardio1:
nem az a kérdés, hogy a csoport tagjának érzed-e magad, hanem az, hogy mekkora pluszáldozatot vagy hajlandó meghozni a többi csoporttagért (ahhoz képest, amekkorát a nem-csoporttagokért hajlandó lennél meghozni).
példa: mennyivel érzel magadhoz egy magyart, mint egy más nemzetiségűt. és miben nyilvánul meg ez a közelebb-érzés.

pont fordítva gondolom, mint te. az atomizálódással nem nő, hanem csökken az irányíthatóságuk. egy bankárcsoportra vagy egy hívő katholikus csoportra elég egyértelmű, hogy mivel lehet hatni. ha nincs csoportszervező erő, akkor azt nem is fogja tudni senki kihasználni.

egyáltalán nem mondtam, nem is gondolom, hogy szükségszerű az individualizálódás. hogy lehet-e ellene tenni, azt nem tudom, de hogy nem a gazdag szülőknek történő jövedelemátcsoportosítással, az biztos.

csupán annyit állítottam, hogy tény az individualizálódás, és hogy az egyének nem örülnek, amikor más akarja az ő nemes szervükkel verni a csalánt. (ha ők csomót kötnek a magukéra, vélhetően nem rajonganak az ötletért, hogy a pénzükből lalit arra akarják rávenni, hogy helyettük is termelje az utánpótlást.)

kardio1 2014.10.18. 23:52:56

@i got my:
Az, hogy az ember mennyire érzi magàt magyarnak, nem egészen az a problémakör, amirôl az eddig beszéltünk. Mert ebben egyrészt benne vannak a személyesen megélt, csak a magyar volthoz köthetô események emlékei, a közös történelmi emlékezet, kultùra, és még sok minden màs.
A tàrsadalom atomizàlodàsa együtt jàr minden kötöttség lazulàsàval és az oktatàs leromlàsàval is, szaporodik a vilàgrol önàlloan képet kialakitani képtelen emberek tömege, akik aztàn nagyszerûen manipulàlhatok.
Csoportszervezô erô mindig van, ha szétbomlanak a kisebb közösségek, eltûnnek a közös tàrsadalmi célok, még mindig maradnak az alapvetô megélhetéshez kötôdô csoportszervezô erôk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása