oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 12. 06:41,  Megvalósítottam az álmom 465 komment

2014. szeptember 12. 06:41 Határátkelő

Megvalósítottam az álmom

A mai poszt szerzője, Gabi három éve tért vissza Angliába, ahol korábban au pairként dolgozott. Ma, tulajdonképpen számára is teljesen meglepő módon, egy kis vállalkozás tulajdonosa, melyben saját készítésű süteményt árul.

Nyitó.jpg

„Mikor 2009 karácsonyán hazaköltöztem Angliából 1 év au pairkedés után, úgy voltam vele, hogy már beszélek annyira angolul, hogy majd találok valami jó munkát otthon. De sajnos ez nem így alakult.

Sikerült elhelyezkednem angol nyelvű recepciósként egy nagyvállalatnál, de nem voltam boldog. Mindig arra gondoltam, hogy mennyivel jobb lenne kint, mennyivel másabb az élet.

A körülöttem levő emberek azt hittek, hogy megbolondultam, miért panaszkodok, ha van egy jól fizető állásom. Ők azt sajnos nem értették meg, hogy én éltem egy másik országban, szóval össze tudom hasonlítani a dolgokat. Ők csak azt látták, hogy én mindig elégedetlen vagyok és hetente többször megkaptam, hogy „szálljál már le a magas lóról, már nem Angliában vagy!”

Azért sikerült 1,5 évet eltöltenem otthon, de az alatt az idő alatt rájöttem, hogy nekem nem otthon kell élnem, hanem külföldön. Úgy voltam vele, hogy először kijövök Angliába és utána megyek tovább Amerikába. Mivel ott is éltem és dolgoztam 4 hónapot, az az ország is nagyon vonzott. De az élet máshogy alakult. Jobban, mint képzeltem volna.

Miért éppen Basingstoke?

2009-ben már laktam ebben a városban, mikor au pairkedtem. Rengeteg barátot szereztem az itt eltöltött 6 hónap alatt. Így mikor 2011-ben (22 évesen) arra az elhatározásra jutottam, hogy visszajövök akkor megpróbáltam itt munkát keresni.

Hála az internetnek, le tudtam szűkíteni, hogy hol is szeretnék dolgozni. Egy kicsi hotelben kaptam munkát, mint takarító Basingstoke-tól 15 percre.

Így mikor kijöttem, szerencsére nem egy ismeretlen helyre jöttem, hanem egy olyan város mellé, amit már jól ismertem, és a 2009-ben megismert barátok még mindig itt voltak szerencsére.

Kint voltam mar 7 hónapja, amikor a hotelben a főnök mondta, hogy van felvétel, nem ismerek-e valakit, aki kijönne szívesen dolgozni. Mivel a húgom végzett a sulival, így szóltam neki. Ő sajnos nem beszélt semennyire angolul mikor kijött, de az itt eltöltött 2,5 év alatt megtanult. Nagyon jó döntés volt, hogy neki szóltam. Nagyon jó, hogy ő itt van nekem, mivel haza látogatóba évente kb. kétszer megyünk.

2012 márciusában munkát váltottam, mivel be akartam költözni a városba (Basingstoke-ba). Sikerült is munkát találnom egy iroda éttermében.

Akkor még nem tudtam, de ez a költözés teljesen megváltoztatott mindent. Az egyik régi ismerősömmel összefutottam és ő mondta, hogy menjünk el a hétvégén bulizni és ő hozza a pasi haverjait.

Szóval a hétvégén kimentünk bulizni és akkor megismertem Luke-ot. Azt kell mondanom szerelem volt első látásra. Megismerkedésünk után 1,5 évvel volt az esküvőnk, ami hihetetlen volt. Én egyáltalán nem számítottam arra, hogy én kijövök Angliába és 2 évvel később már házas leszek.

Sütés?

Az egész Luke-nak köszönhető! Otthon mi anya lányai voltunk, így ő főzött, sütött mindig. Így én, mikor kijöttem Angliába fogalmam sem volt a sütés-főzés rejtelmeiről. Mikor megismertem Luke-ot, úgy voltam vele, hogy ha meg akarom tartani, akkor meg kell tanulnom főzni és sütni.

3_25.jpg

Tőle kaptam a névnapomra a szilikon formát, amivel az Óriás Cupcake-t csinálom. Már előtte is sütöttünk normál cupcake-t hétvégenként, de mondta nekem, hogy ez valami hihetetlenül óriási, próbáljam ki. Decemberben csináltam életem első óriás cupcake-jét, karácsonyra, az itteni családomnak.

Mar akkor mondták nekem, hogy csináljam ezt üzletszerűen, de én nem bíztam magamban és a képességeimben.

A következő pár hónap tervezéssel telt. Utána kellett járnom, hogy milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy én ezeket a süteményeket áruljam. Mint kiderült itt semmilyen képzettség nem kell hozzá, csak fel kellett hívnom a helyi önkormányzatot és ők elküldték postán a nyomtatványt. Én azt kitöltve visszaküldtem, és 1 hónappal később már árulhattam a süteményeket. Azóta megcsináltam egy Food safety kurzust és kötöttem felelősségbiztosítást is.

Idén áprilisban ünnepelte a Gabi’s Cupcake factory az első születésnapját. Hihetetlen volt. Nekem, aki életében nem sütött egy adag pogácsát sem otthon, itt sikeres cégem van. Decemberre van az első esküvői megrendelésem, ami nagy boldogsággal tölt el.

Nem olyan régen elkezdtünk 3D-s kézzel formázott es normál emeletes tortákat is árulni. Amire én nem is számítottam, de mivel igény van rá, így szükség volt erre a bővítésre.

Azt kell mondjam, vannak visszatérő vásárlóim és olyan vásárlók is, akiknek valamelyik ismerősük ajánlott engem. 3 évvel ezelőtt mikor kijöttem, nem tudtam mit fog hozni a jövő. Mindenre gondoltam, de erre egyáltalán nem. Házas vagyok, van egy saját lakásunk és nekem pedig egy saját vállalkozásom. Ha valaki nekem ezt mondja, mikor kijöttem, tuti az arcába nevettem volna.

0.jpg

Legeslegjobb döntésem volt az, hogy kijöttem

Itt, ha keményen dolgozik az ember, akkor meg lehet valósítani az álmainkat. Mennyivel jobb érzés az, amikor a hobbid a munkád és örömmel csinálja az ember?

Manapság, sajnos főleg otthon, örül az ember, ha munkája van, meg álmodni sem nagyon mernek az emberek, hogy a hobbijuk legyen a munkájuk és abból éljenek meg. Ezért szerencsésnek mondhatom magam és köszönöm a családomnak és a barátaimnak, hogy mindvégig támogattak és bíztattak.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy legyen bátorsága az álmait követni. Mivel kemény munkával el lehet érni mindent!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr206690833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 06:48:02

Gabi!
Nagy-nagy gratuláció!
:D
Ügyes vagy, további sikereket!!!
Köszi a megerősítést.

rezsöatya 2014.09.12. 06:57:10

En is csak ezt tudom mondani: gratulalok!

puhacica 2014.09.12. 07:03:08

nagyon ugyes vagy! :)

rezsöatya 2014.09.12. 07:10:50

Kerdesem a poszt irojahoz: keszititek es szallitjatok a sutiket; rendelesre dolgoztok, vagy lehet csak ugy vasarolni nalatok?
(mar csak azert, mert ahogy nezem, mindossze 21 merfold ide...)

tableno 2014.09.12. 07:16:15

Ezt a posztot Hinta figyelmébe ajánlom.

2014.09.12. 07:25:55

:) Olyan igazi pozitív reggeli poszt! Sok sikert a jövőben is! :)

rezsöatya 2014.09.12. 07:28:20

@tableno: hozzad is volna egy kerdesem: miert kell szemelyeskedni?

andaluzkutya 2014.09.12. 07:35:13

@rezsöatya: Szerintem ez nem személyeskedés. Egyszerűen csak felhívja hinta figyelmét arra, hogy nem csak magas végzettséggel lehet külföldön továbblépni a mosogató/takarító/meki vonalról.
A poszt amúgy rövid, de öröm olvasni :) Gratula :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.12. 07:36:51

Szivmelengeto tortenet. Nagyon tudom csodalni azokat, akik mernek vallalkozni. Gratula es sok sikert :)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 07:47:07

@rezsöatya:
Szerintem, jonnek erte. Tulbonyolitjatok az eletet:)

rezsöatya 2014.09.12. 07:50:03

@tableno: szerintem meg Hinta elolvassa, ahogy az eddigieket is, es majd eldonti, hogy mit vesz le belole. Nem vagy te se anyja, se apja Hintanak!
Mentem dolgozni...

tableno 2014.09.12. 07:54:59

@rezsöatya: Ja, bocs. Elfelejtettem, hogy most én vagyok itt az első számú közellenség. Én is léptem.

wuaaa 2014.09.12. 07:59:08

Elképesztő. Hinta még úgy is képes rontani itt a reggeli hangulatot, hogy itt sincs.
Elgurult a gyógyszer, emberek?

tableno 2014.09.12. 08:02:40

@wuaaa [nor]: Erről speciel nem Hinta tehet.

andaluzkutya 2014.09.12. 08:03:14

@tableno: @rezsöatya: Ezen logika alapján pillanatok alatt el lehet jutni oda, hogy senki ne szóljon senkihez, mint ahogy ti ketten már el is kezdtétek, más kérdés, hogy akkor az egész kommentelés létjogosultsága kérdőjeleződik meg :)
Amúgy érdekes, hogy az ember kiteszi innen a lábát egy laza fél évre, és mennyire megváltoznak az erővonalak ennyi idő alatt. Nekem ez egy aranybánya :)

tanato 2014.09.12. 08:12:20

@andaluzkutya: Jé te még élsz?Azért jó hogy visszajöttél,majdnem orvos nélkül maradt a blog.

puhacica 2014.09.12. 08:14:47

ugyanaz megy mint anno bircaval. meg itt se volt, de valaki tuti felhozta a melegtemat, pedig "senkit se erdekelt". most meg minden nap elkezd valaki hintazni. nekem boven eleg lenne, amikor o rakezd...

andaluzkutya 2014.09.12. 08:16:07

@tanato: Korai lenne még meghalni :)
Nem ígérem, hogy sokat leszek itt, de ma kedvet kaptam benézni, ráadásul egy ilyen hiperoptimista lelkesítő poszt is volt hozzá és paprikás hangulat a kommentekben. Úgyhogy mint írta, nekem ez egy aranybánya :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.12. 08:19:11

Tehát a férfi adta a tőkét a vállalkozáshoz. Meg gondolom a lakást se ő süteményezte össze 1 év alatt.Meg gondolom az ügyfeleket is leginkább ő hozta, mivel mégiscsak ő volt otthon. Nekem meg semmim sincs, meg főleg senkim sincs. Így bátran lehet mutogatni hintára hogy lépjél már tovább, hát nem látod hogy más is tovább tud?? A legtöbb nő csak egy férfi mellett tud "felnőni", és ez fordítva is pont ugyanígy van. Nem feltétlenül csak anyagilag, de abból a szempontból is így szokott lenni. Mondjuk ehhez az is hozzátartozik hogy én egyáltalán nem akarok sehová sem nőni. Nem vonz a csillogás, a nyugat fénye, a dőzsölés, a sok pénz.

puhacica 2014.09.12. 08:21:48

@Réka ‎: szia! te jutottal eszembe errol a palyazatrol.

palyazat.fotokonyv.hu/beautiful-world-2014/hu?utm_source=facebook&utm_medium=poszt&utm_campaign=owib

a fodij egy fotos utazas, ha jol emlekszem, Izlandra.

Quercus a favágó 2014.09.12. 08:23:38

@andaluzkutya:

Erővonalak? Nem tudom. Én inkább azt mondanám, egy pár határátkelőnél a kapott pofonok alapján elmúlt a minden happy érzés. Tisztul a kép. És ezt egyre többen "el merik" itt mondani. Hál' Istennek. Egyre inkább valós képet kapunk a kinti életről.

És mielőtt még valaki megint belemagyarázná, nem akarom azt bizonygatni, hogy nyugaton minden szar.

andaluzkutya 2014.09.12. 08:23:45

@házelőtthinta: Szerintem zseniális a hozzászólásod, ha valaki esetleg nem értette volna, hogy eddig miről ment a vita, az most mindent megért :)
Megkérdezhetem, pusztán kíváncsiságból és persze nem kell rá válaszolnod, de mivel most már tudjuk, hogy mi az, ami nem vonz, elmondanád, hogy mi az ami vonz? És hogy mit akarsz, ha "nőni" nem?

tanato 2014.09.12. 08:23:56

@andaluzkutya: Igen amióta nem vagy itt több ütközési pont is kialakult Hinta személye egyrészt/sztem se valós személy illetve nem az akinek mondja magát/,mostanában meg az hogy beleszólhat-e egy több éve, évtizede kint élő az itthoni dolgokba,illetve vica versa egy MO.-n élő a kinti dolgokba./Engem pl. leugatott két amerikás magyar mert belepofáztam az USA-beli rasszizmus témakörébe összehasonlítva a magyar cigányok és az USA afroamerikaiak társadalomba való beilleszkedését/
Mindenesetre két orvosunk már lett amíg nem voltál akik eléggé aktívnak tűnnek.Egyelőre.

andaluzkutya 2014.09.12. 08:26:17

@QUERCUS: én inkább arra gondoltam, hogy egy szerintem teljesen ártalmatlan mondatból mekkora katasztrófa lett pillanatok alatt két olyan ember között, akik fél éve még nem ilyen viszonyban voltak, de lehet, hogy csak rosszul emlékszem :)

andaluzkutya 2014.09.12. 08:29:27

@tanato: Amúgy ez egy baromság, hogy ki mibe szólhat bele, mivel a kommenteknek pont az a lényege és a szépsége, hogy bárki beleszólhat bármibe, amíg ezt kultúrált formában teszi :) Érdekes, hogy ez nem mindenki számára egyértelmű. Nyilván egy szakmai blognál ez zavaró lehet, de hogy kinek mit jelent Magyarország, vagy akármelyik másik, ahol él, az egy merőben szubjektív dolog, így nyugodtan beleszólhat. Szavazni ne szavazzon, de a véleményét had mondja már el :)

andaluzkutya 2014.09.12. 08:32:31

@tanato: Amúgy meg hinta nyugodtan lehet valós személy, vannak emberek ilyen világképpel. Nem hiszem, hogy bárki ennyi energiát fektetne abba, hogy egy képzelt személyt megformázzon, ha meg igen, az se baj. Lehet, hogy én is sokkal jobbnak/rosszabnak/másnak mutatom magam, mint amilyen vagyok :) Ezek csak kommentek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:36:35

a go out-ot magyarul elmenni bulizni-nak mondjuk
a muanyag kanna borzalmas

a tobbi tetszik

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:37:38

@wuaaa [nor]: az az elkepeszto, hogy ezt is az o nyakaba akarod varrni.

tanato 2014.09.12. 08:38:09

@andaluzkutya: Valós személy lehet,de hogy az e akinek mondja magát abban nem vagyok biztos.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:39:16

@Réka ‎: mert KINN is mereszseg kell hozza? ;)

Evain 2014.09.12. 08:40:03

Wow. 2012-ben megismerkedett a leendő férjével, akkor kezdett el sütögetni, és mára 1 éves a cupcake vállalkozása. Azért ilyenkor szoktam mondogatni, hogy ehhez némi tehetség nem árt. Szóval két év alatt nulláról egy sikeres vállalkozást felfuttatni enyhénszólva kalaplengetést érdemel. Gratula!
Mindig megdöbbenek, hogy egy egyszerű muffint mennyire fel tud dobni egy sima krém profi felvitele. Ez a rózsa hatású nagyon szép.

Imo egy találkozót érdemes lenne Zolee feleségével összehozni tapasztalatcserére. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:42:06

@házelőtthinta: sot, aupairkedni is a feefi jart helyette, es titokban ejszaka o suti a sutiket is.
skandallum

wuaaa 2014.09.12. 08:43:42

@Babette.: De az igazán elképesztő az, hogy neked ez jött le a hozzászólásomból. Meg a kommentje alapján @tableno: -nak is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:44:37

@andaluzkutya: mar bocsesz, de milyen pszichiater vagy te, hogy nem ismered fel a jatszmat?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:47:35

@wuaaa [nor]: ezt irtad, csezmeg
"Hinta még úgy is képes rontani itt a reggeli hangulatot, hogy itt sincs."

nem gondolod, hogy ha tobben is ugy ertik, akkor esetleg ndm ok a hulyek?
tableno meg legalabb most atkerult a masik oldalra a felreertes buliban, es jobban megerti a helyzetet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.12. 08:48:49

Szuper életút kicsi kidolgozatlan poszt.
Egy kérdésem lenne.
Ha van 3D torta akkor van 1D 2D és 4D is.
Azok milyenek.
Az 1D az olyan hogy húzok egy vonalat a csokikrémes ujjammal?
Összemaszatolom az asztalt az a 2D?
A 4D az milyen?
Megeszi a vevöt?
:))))))))))

nyuszigonosz 2014.09.12. 08:50:22

Egy jó poszt a mai és érdekesek a sütik is.

Gondolom az ilyen vad színü krémekre van kereslet. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 08:53:21

@diggerdriver: a 4D teleportal a vevohoz.
azert nincs errol szo a posztban

wuaaa 2014.09.12. 08:58:06

@Babette.: Feladtam. Nem írok már inkább semmit. Talán jobb is, a fene tudja, van-e jogom egyáltalán, ha soha egy napot se éltem Magyarországon? Az utóbbi időben valahogy elbizonytalanodtam...

Evain 2014.09.12. 08:59:11

@Babette.: dehoooogy, az első 3 D az térre vonatkozik, a negyedik viszont az időre.
Tehát a torta csak egy adott idősíkon létezik. :)
Ha már kötözködtök, akkor azt tegyétek rendesen. :D

Ha már torta, én spec ilyet fogok holnap este gyártani:
cdn.themetapicture.com/media/cool-cake-robot-panic-Hitchhikers-Guide.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:03:40

@wuaaa [nor]: nemtom, ebben tableno az illetekes::D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:05:03

@Evain: bocsanat, anyu, legkozelebb jobban figyelek:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:06:24

@Evain: a link nem mukszik. nalam .
lehet, hogy ez is csak a kurva cyan.

2014.09.12. 09:10:00

@Evain:

+1 :)))) Ugyanezt akartam levezetni, hogy a 4D-ben a negyedik dimenzio az idosik lenne... :))))

DonTintoretto 2014.09.12. 09:10:13

Ez szuper, nagy gratula!

TilosazA (UK) 2014.09.12. 09:14:40

Gratula a posztolónak, így tovább! Csak pár kérdésem lenne: mi ez a hülyeség, hogy ha "meg akarsz tartani" egy pasit akkor meg kell tanulnod főzni? Ő mit tanult meg, hogy téged megtartson?
A másik: milyen a nem-3D-s torta? Addig csak rajzolták a tortákat? :O Vagy előtte 4-Ds volt, és mozogtak?!

Quercus a favágó 2014.09.12. 09:15:30

@tanato:

Hinta minden képen valós személy. A kérdés inkább az, hanyadik nick-je annak a személynek. Mert ugye lehet akár te, akár én, akárki más.
Tulajdonképpen mindenkiről kialakult egy kép a többiekben itt a blogon. A gond akkor kezdődik, mikor valakinek valamiről markánsan más véleménye van, aminek kifejtése erősen erodálná a róla alkotott pozitív képet. Na ilyenkor vagy fölvállalja ezt, vagy dob egy másik nicket.

Úgy látom esőszünet. Várnak a gyapotföldek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 09:15:50

Sikertörténet! Ez kell ide ! Gratu a poszt írónak! Fiatal, törekvő, tehetséges és szorgalmas. Megérdemli.
A locsoló tényleg borzalmasan rút de pont attól cuki! .-D
Az angolok imádják a ragadós, mázas bármiket. Mindegy csak színes legyen, le legyen öntve cukros mázzal és lehet tolni befelé korán reggel. Én konkrétan meghalnék!! :-D

@QUERCUS: Tudod mi az érdekes ? Most , hogy itthon vagyok , az utcán halomnyi ismerőssel találkozok,olyanokkal akik sosem jártak külföldön dolgozni, az első kérdés mindig az, hogy " Na , és milyen kint, jó mi?"
???????
Elképedek......Mit hallanak ezek az emberek ?? És milyen emberektől kaphatják ezeket a kozmetikázott információkat??

Ha olyanoktól, akik családostól vagy testvérrel, rokonnal vannak kint, hosszútávra vannak berendezkedve, oda tervezik a jövőt, találtak munkát, fogy az itthoni hitel is, szaporodik a megtakarítás is és az életük végre nyugodt mederbe került, akkor megállja a helyét az "Ugye jó kint ". Mert ebbe a kategóriába tartozó embereknek valóban jó, jobb kint.

De az ismerőseim tudják, hogy egyedül vágtam bele......Bele sem gondolnak /igaz, miért is tennék/, hogy ez egy nagyon más szituációt , életet, helyzetet teremt.Egyedül nem jó, nagyon nehéz, csak limitált intervallumban kibírható. Kibírható , ha elszánt vagy, erős és céltudatos, ha konkrét terv miatt kell meghozni ezt az áldozatot.

Viszont sosem éreztem késztetést arra, hogy itthon villogjak a legújabb infósmenőkütyüvel, bizonyítandó, hogy milyen jó kint. A kinti jólét klasszikus jelképei : Ipodtabletmittoménmik...

Köztudottan a kövér ember a jólétet, gazdagságot jelenti, a vékony, sovány ember a szegénységet, mert tuti éhezik....

Panaszkodni , vagy negatív dologról beszélni, megint nem divat, az alapelvárás az, hogy boldogulj, legyél happy, mert akkor nem lesz veled baj, nincs veszély, hogy segíteni kell, tenni kell érted valamit....
Az emberek többsége fél,kerüli a negatív sorsokat, a boldogtalanságot, a problémával küszködő embereket......nem kell ilyen barát, mert nem jó velük....
Még mindig tender , hogy az emberek a jólétet "magukon" hordják..Ismerős nyakában 40 kg 10 db ujjnyi vastag aranylánc lóg..és nem roma.....viszont buta sznob....és rengeteg van itthon belőlük....

Emberfüggő az egész.......

Evain 2014.09.12. 09:19:39

@TilosazA (UK): Amindenségit már a sok kötözködőnek. :) Gondolom a poszterina a figurás tortákat hívja 3D tortának. Pl fentebb a sárkány (?) az egy 3D torta, nem a szokásos kerek lapos és felirattal meg habbal dekorált torta.

nyuszigonosz 2014.09.12. 09:28:43

@sodalisO [eng]: Csak egy részéhez szeretnék hozzászólni: mindig külön kiemeled, ezt az "egyedül"-t.
Mintha az egész világon csakis te lennél az, aki ennyire "egyedül" van.
Pedig te nem vagy egyedül. Van családi háttered, ahol most is éppen vagy, ahová szivesen várnak téged.
Söt, Angliában sem vagy "egyedül". Itt is vannak ismeröseid, söt barátod.

Képzeld, vannak, akik ténylegesen egyedül vágnak bele dolgokba, érik el a sikereiket, élik meg a kudarcaikat. És mégis merik magukat jól is érezni. Meg örülni, meg látni a jót.
Igen, írod: emberfüggö az egész.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 09:31:41

@andaluzkutya: Nekem a legérdekesebb az, hogy az itt komentelők többsége tudja, elmondja és alkalmazza a toleranciát, az elfogadást, mert a kinti élethez ez elengedhetetlen, sokszor jó tanácsként mondják is a most indulóknak......
Itt viszont egy hangyányit sem láthatunk ebből. Különböző vélemények íródnak nap mint nap, a megértés, elfogadás vagy tolerálás szikrája sem csillan meg soha.....

Speciális csoport ez, speciális mentalitású, gondolkodású emberekkel? Tipizálhatóak vagyunk egyáltalán ?
Vagy igaz lehet az, hogy itt mi mind sérültek vagyunk valamilyen szinten?
/Normális ember szarik a világra, eszik-iszik fiákerozik, éli az életét, és nem pocsékolja az idejét holmi írogatásra, mert se jobb se rosszabb nem lesz , és igazából nincs is semmi értelme?/

De mi valami miatt itt vagyunk és egymást győzködjük. Bizonygatjuk, hogy van amit sokkal jobban tudunk a másiknál ,és lehet, hogy csak magunknak beszélünk? Sorozatorgazmust kapunk , ha sikerül összedobni valami ütős hozzászólást ? Akkor megvan a napi önigazolásunk? És ettől már mindjárt jobb minden?

Sesamelmo (Q) 2014.09.12. 09:32:49

Gratulàlok, ügyes. Èn is megkèrdeznèm, hogy milyen a 3D torta. Vagyis akkor a hagyomànyos az milyen? A locsolò kannàs a 3D? (Akkor en nem szeretèk olyat)

Kicsit off: tudtàtok, hogy külföldi kèpviseleten nem lehet szavazni az önkormànyzati vàlasztàsokon? Engem meglepett ès kàr. Kkicsit, ha akarom, èrtem mièrt

2014.09.12. 09:34:14

@rezsöatya: Pontosan tudod, hogy mire írta. Hinta mindenben megtalálja a rosszat, és borzalmasan mérgező személy. Ha tényleg létezik, és nem valami kamu másodreg, akkor már értem, hogy miért nem boldogul. Olyan hozzáállással, ami neki van, nem is fog.

2014.09.12. 09:36:54

@Sesamelmo (Q):

Milyen onkormanyzatra akarsz szavazni, ha nem vagyok indiszkret? Az onkormanyzati valasztasokon az adott telepulesen elo polgarok szavazni, akiknek viszont nem kell feltetlenul magyar allampolgaroknak lenniuk. Aki nem az adott telepulesen el, annak viszont nem hiszem, hogy sok koze lenne az adott onkormanyzat osszetetelehez...

2014.09.12. 09:40:36

@QUERCUS: Ezt most úgy mondod, mintha eddig mindenki vetített volna, aki kint él, és hozzászól. Okoz neked valami gyönyört, hogyha nyugaton sem minden tökéletes? Kevésbé lesz Mo. olyan, amilyen?

andaluzkutya 2014.09.12. 09:41:22

@Babette.: Kiváncsi :) hogy ő mit mond :)
Igyekszem nem beleesni abba a hibába, hogy jobban tudom, hogy kivel mi van, mint ők maguk...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 09:42:07

@nyuszigonosz(D): Az , hogy van családom ebben az összefüggésben semmit nem jelent.....Több mint 3000 km-re vannak tőlem......az,hogy vannak a lényegen nem változtatott, sőt inkább nehezítette a dolgot...mert még nehezebb volt nélkülük kint lenni, erős húzás volt hazafelé.....Talán az ő szerepük abban hangsúlyosabb, hogy a szabadság ideje alatt segítenek feltöltődni, ők egyensúlyoznak vissza a normális útra, hogy bírjam még.

Egyedül szerveztem le magamnak mindent, senki nem segített, nem volt előkészített talaj, senki nem egyengette az utam, sokáig nem volt egy darab ismerősöm sem kint....igen, most van egy barátom....de mindenki megy a maga útján, teszi a dolgát, rengeteget dolgozik, a mindennapi harcaimat egyedül vívom..

Sosem mondtam , hogy a világon csak én csinálom ezt egyedül!!!!
Azt sem mondtam, hogy ezért nekem bármiféle hangszóró járna!
Semmi különös, teszem a dolgom, ezt vállaltam, azt is tudtam mi vár rám, nem voltak illúzióim, teljesen rendben van ez részemről.
Én csak azt mondom, a most indulóknak, gondolják meg, mert egyedül ki@ott nehéz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:43:04

@sodalisO [eng]: hat nezd, ha abbol indulunk ki, hogy az ember alapvetoen nem szivesen szenved, es ha valaki kulfoldre megy, akkorvalami jobbat keres, akkor abban esetbe, ha nem jon haza, akkor jo neki ott, tehat megallja a helyet az ugyejokinn.
igaze:)

Evain 2014.09.12. 09:43:21

@Babette.: marcipánmassza. A héten vettem vagy két kilót, hogy tuti elég legyen :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:44:06

@Evain: ezeket magyarul formatortanak hivjuk.

Evain 2014.09.12. 09:45:55

@Babette.: látod, cukrászatban nem vagyok otthon, a Magyarországon töltött 33 évem alatt nem hallottam ezt a kifejezést. :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 09:46:09

@Babette.: így van, de pont ezt írtam le a 2. bekezdésben.:-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:47:09

@Sesamelmo (Q): az onkormanyzatin az szavaz, aki ott el. ezert szavazhatnak a kulfoldiek a lakohelyukon.
es ilyenkor nem haza szavaznak.
ezert helyi onkormanyzati valasztas.

marmint az unioban. nyilvan neked fura ott Q-ban, de logikus.

2014.09.12. 09:47:25

A poszt nekem tetszett, csak eléggé rövidke lett. :)

Az utolsó bekezdés meg mindent elmond arról, hogy miért másabb kint élni, mint itthon.

2014.09.12. 09:49:23

Nem akarom megtorni a vitat, de egy dolgot magyarazzatok el mar el nekem, mert kezd elgurulni a pottyos:

- miert ne lehetne embereknek joga ahhoz, hogy utaljak es szarnak tartsak azt, ami Mo-on kivul van??
-miert ne lehetne embereknek joga ahhoz, hogy utaljak es szarnak tartsak azt, ami Mo-on van??
- es miert kell feltetlenul hazudnia barmelyiknek is??

Basszus, en szeretem a legvaros cukormazas croissant-t kaveval reggelire, tegnap meg legalabb hatan fikaztak itt egesz nap... De ettol meg en szerethetem, ok meg utalhatjak, es a legvaros cukormazas croissant letezik, legfeljebb nem egyfelekeppen eljuk meg a letezesenek az ertelmet. De ettol meg senki nem hazudik, az sem, aki szerint szar, es en sem, ha nekem meg bejon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:49:33

@Evain: csak szolok, hogy hutoben megnedvesedik es szetfklyik, ugyhogy ne tarold tul sokat ott a kesz figurat

andaluzkutya 2014.09.12. 09:49:57

@sodalisO [eng]: azt nem tudom, hogy a többiek miért járnak ide, de nekem pl. örömöt okoz olvasni, hogy mások mit hogy látnak, ill. örömet okoz, hogy én is elmondom, hogy pl. mi jutott eszembe az adott dologról. De nem a szívügyem, hogy bárkit meggyőzzek arról, hogy nekem itt jó és ott meg nem volt jó, és készségesen elhiszem, hogy más pl. ott érzi jól magát, vagy hogy pl. hinta sehol se érzi jól magát.
És persze szórakoztat, ahogy sokan próbálják mások szubjektív élményét kétségbe vonni, és bebizonyítani, hogy pl. az, hogy külföldön vagy Mo.-n jól érzi magát, az csak önigazolás :)
De nekem pl. nem okozott gondot fél évig ide se nézni, remekül elvoltam a blog nélkül is, ma viszont kedvem volt benézni, úgyhogy benéztem és írok, amíg a munkám mellett van időm.
Ilyen egyszerű vagyok :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:50:17

@Evain: es ilyen magas figuranak biztosan kell belso tamasztas.

vagy ezt mind tudod, es csak okoskodok?

Evain 2014.09.12. 09:52:23

@Babette.: Köszi, ezt jó tudni, bár hálistennek ezek nem szoktak két napnál tovább megmaradni. A figurát be sem akartam tenni, mert egyrészt meglepetés, másrészt úgyis külön kell tárolni, mert csak a tálaláskor tervezem a tortába szúrni (merthogy ekkora fejhez muszáj már drótvázra tenni).

andaluzkutya 2014.09.12. 09:52:52

@norvég kém [Hu/At]:
Ennyi. Ezt nem értem én sem, hogy miért vonják kétségbe egyesek mások szubjektív élményét.

Evain 2014.09.12. 09:53:40

@Babette.: hát anno én szobrászkodtam, szal ja, ez a része ment magamtól is :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 10:01:08

Ezer eve nem jartam itt. Nem rosszmajusagbol es tipikusmagyarsagbol, de azert egy picit erdekelne, hogy nagysagrendileg milyen indulo raforditasra volt szuksege ehhez. Meg hogy mi a sikeresseg merceje. Sokszor eljatszottam a gondolottal, hogy el tudnek-e inditani egy ilyen vallalkozast. Pl milyen eloirasoknak kell a helynek megfelelni ahol sutod (health and safety?). Gondolom nem csak otthon megsuti az ember es arulja, vagy de? Mert akkor holnap nekilatok. Napi 3-4 torta eladasabol kb 50 EUR-t tudok osszeszedni, and 250 egy heten ha 5 napot dolgozom. Ah 1000 EUR sajnos nem fedezi a megelhetesem. Sot, a lakas berleti dijat sem. :( Es akkor nem vettem le az alapanyagot, kellekeket, jarulekos koltsegeket. Szoval ha senki nincs aki megfinanszirozzon (nos? itt a remek alkalom :)) akkor megyek gyujteni a kezdotoket.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 10:01:08

@sodalisO [eng]: Az a kapcsolat, aholo mindennapi harcaidat egyedul vivod, biztos, hogy jo neked is?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 10:07:46

Másnak is van problémája a blog radar funkciójával?
Mert nekem igen....

andaluzkutya 2014.09.12. 10:09:44

@sodalisO [eng]: Úgy érzed, hogy a blog a radar funkció segítségével irányítja a gondolataidat?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.12. 10:13:15

Gratula a poszt írónak! Sok sikert a továbbiakban is! Szívesen olvastam volna a vállalkozás megnyitásáról bővebben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 10:14:06

@sodalisO [eng]: igen. nekem nincs css rajta

mar tobbszor beirtam, de nem jelenik meg, lehet, h a kritikak le vannak tiltva:D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.12. 10:16:13

@norvég kém [Hu/At]: De, ha az önkormányzatnál van lakcimem sem szavazhatok külképviseleten?

andaluzkutya 2014.09.12. 10:19:39

@flash.gordon: szerintem ez ellentmondás lenne, nem? Azért szavazol egy adott helyen, mert ott laksz. Ha külföldön laksz, hiába van ott lakcímed, miért akarsz szavazni az önkormányzatra? De megteheted, hogy visszautazol és szavazol az adott helyen, ha ez neked olyan fontos. Vagy bejegyzed a lakcímedet ott, ahol most laksz, és ott szavazol az önkomrányzatra külföldiként.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 10:20:24

@Babette.: nekem eddig jo volt, tegnap ota szarakodik

2014.09.12. 10:21:58

@flash.gordon:

Miert szavaznal egy magyar onkormanyzatra, ha nem Mo-on elsz? Te majd szavazol a becsben (ha jol tudom itt elsz)...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 10:22:50

@andaluzkutya: hehe, nem, nem. A radar funkcio a lustaknak vali funkcio, nem kell az oldalt , meg a posztokat nyitogatni, egy kattintassal latom a friss hozzaszolasokat. Az en gondolataimat az elmem iranyitja, es a megtapasztalt dolgok alakitjak. :-D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.12. 10:24:28

@andaluzkutya: Hogy ez ellentmondás-e az egyéni megítélés kérdés inkább az, hogy a jog lehetőséget ad-e rá. Mondjuk mindegy mert alig egy hónap van a választásokig mindenképp haza kell mennem.

Hari Seldon 2 2014.09.12. 10:25:00

Optimista írás, csak kicsit rövid lett.

Azzal pedig vitatkoznék :-) , hogy az itt kommentelők nem ismerik a toleranciát. Időnként vannak komoly viták, de a vitapartnereket nem sértegetjük. (az nem probléma, ha valakinek "sarkos" a véleménye valamiben, ha nem a vitapartnerét szidja, szerintem)

Például, nekem, meg kardio-nak elég más a világképünk, de tök jól el tudtunk beszélgetni Franciaország, és Európa jövőjéről, illetve, hogy mit várunk. A végén megállapítottuk, hogy döntően a habitusunkból adódóan mást várunk.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.12. 10:27:53

@norvég kém [Hu/At]: Mert 36 évembol 33-mat ott éltem és a családom meg 80 esztendeje el ott.

vivike22 2014.09.12. 10:30:37

Nagyon jo poszt, nagy gratula Gabinak, nagyon ugyes voltal! Remelem sikeres lesz a vallalkozas tovabbra is!

@sodalisO [eng]: Aki gyerekkkel megy ki, az azt irja, hogy gyerekkel is ki@szott nehez. Mindenhogy nehez szerintem. Az, hogy valakinek valamiert konnyu, nem tuti hogy jol csapodik le. Mondok peldat: van egy kamionos, aki 1000 euroert barmikor barkit betesz melozni. Beszelni se kell spanyolul. Eddig azokbol, akiket berakott melozni 5% maradt itt, marmint egyaltalan kulfoldon. A tobbiek hazamentek, legtobbszor azert, mert 2-3 ev alatt se sikerult az Hola-nal tobbet megtanulni, es haborogtak, hogy keves a fizetes. Nem kuzdottek semmiert, meg is latszik.

Off:

Aki kivancsi, a magyar sajto nem hozza le termeszetesen,

ccaa.elpais.com/ccaa/2014/09/11/album/1410425403_585641.html#1410425403_585641_1410507064

Kepek a tegnapi barcelonai tuntetesrol, megmozdulasrol, ahogy tetszik.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 10:30:37

@Babette.: Brusszelben vagyok, a sarkon a tortasnal 8-15 EUR kozott vannak a nagy cupcake tortak, pitetortak. Kb 6 szeletesnek felelnek meg. Nyilvan nem 3 emeletes formatortaval kezdenem a bizniszt :)

andaluzkutya 2014.09.12. 10:34:10

@sodalisO [eng]: Lehet, hogy a radar akarja, hogy azt higgyed a gondolataidat az elmédet irányítsa :)

@flash.gordon: Amíg ott van bejelentett lakcímed, a jog lehetőséget ad arra, hogy ott szavazz. De ellentmondás lenne lehetővé tenni a külföldön szavazást. Szerintem ez nem bonyolult és abszolut logikus.

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem ígérem, hogy sokat fogtok látni ;)

2014.09.12. 10:36:42

@flash.gordon:

Gondolom 15 even at szavaztal is (18 eves korod utan), es a csaladbol is szavaz, aki meg ott el. De neked semmi kozod a mo-i onkormanyzati valasztasokhoz, sorry. Igen, Becsben szavazhatsz a becsi helyi onkormanyzati valasztasokon. ;)

andaluzkutya 2014.09.12. 10:36:59

@andaluzkutya: áááá, már nem beszél magyar :)
Szóval helyesen:
Lehet, hogy a radar akarja, hogy azt higgyed a gondolataidat az elméd irányítja :)

Evain 2014.09.12. 10:37:21

@andaluzkutya: ha már jog, hivatalosan, ha ideiglenesen is külföldön tartózkodik, akkor is be kell jelenteni az önkormányzatnál, tehát akkor sem lenne szavazati joga. Ha ezt nem tette meg, akkor kvázi a magyar állam nem tud róla, hogy ő elhagyta az országot, így elvileg van rá lehetősége. Csak ne nagyon hangoztassa ezt a szavazás környékén. :)
Szép dolog a jog. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 10:37:31

engem is érdekelne, egy ilyen kisvállalkozás esetében milyenek a feltételek Angliában (vagy akárhol).
mármint milyen illetékek, adók, díjak.
vagy ott is az van, hogy az első 100,000 HUF-nyi összeget úgyis be kell tolni az államkasszába ilyen-olyan címszó alatt, akár marad neked egy fillér belőle, akár nem.
hm, valamiért úgy gondolom, hogy ott nem ez van és hagyják élni az embereket.
ezt egyébként elég veszélyes tendenciának tartom Magyarországon, hogy nem tudnak lábraállni és talpon maradni az efféle kisvállalkozások, részmunkaidős kísérleti hobbik stb a terhek miatt. pedig az emberek egy részének pont ilyesmire lenne szüksége, kicsiben valamit elkezdeni, és megnézni, hova megy a dolog.
(ez most köpködés volt? ha igen, leszarom. túl sok ismerősömnek lehetetlenült el a magyarországi kisvállakozása, pedig ők szerettek volna a saját lábukra állni, öngondoskodni, de képtelenség.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 10:39:03

@flash.gordon: nem. hiszen otthon laksz nem? azert van otthon lakcimed....;P

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 10:39:30

@andaluzkutya: kár, máris sok nagyon érdekes meglátásod volt.
remélem, jobban vagy / vagy legalább a dolgaid jobban vannak.

NIKI LAURA 2014.09.12. 10:40:34

..teljesen megzavart...Luke,Vader,Obivan,Gabi....a posztolo ferfi?

SzZoole 2014.09.12. 10:40:34

A poszt jo sok tovabbi sok sikert a Gabinak:)
Lehet,hogy egyszer Rezsofateral egyutt el latogatunk Gabi uzletebe:)

Latom a cirkusz folytatodik,kar,mert jol indult a napom:(

@Evain: tapasztalatcserere a nejemel???A nejemnek 25 eves szakmai multja van,tobb mint ahany eves Gabi.
Gyakorlott a karamell cukraszatban a bob-bon keszitesben es meg nagyon sok dologban es mestervizsgaval is rendelkezik.1992-ben SZKT(a szakma kivalo tanuloja) versenyen,ami orszagos,az egyik legjobb eredmenyel vizsgazott.
Itt kint egy szinten orszagos versenyen,Best of British kategoriaban 3.helyezest ert el.Persze tudom,hogy konnyu mas tollaval ekeskedni,de a nejem tul szereny ahoz,hogy ezt leirja,es en nagyon buszke vagyok ra:)))
A 2D-es torta az olyan,mint amikor egy sima kerek torta feluletere egy akarmilyen figurat vagy ostya kepet helyeznek,rajzolnak.
A 3D-es torta az a figuras torta,olyan mint a Gabi kepein a gyik.
4D-rol meg en sem hallottam.De majd megkerdezem a nejem,vagy olyan lehet,hogy keszitenek egy mobil telefon tortat es a belsejebe elrejtenek egy ugyan olyan igazi telefont es amikor at adjak a szulinaposnak akkor valaki felhivja a tortaban elrejtett telefont es az elkezd zenelni/csorogni az unnepelt kedvenc zene szamaval.Ha jol emlekszem egy blackberry telefont kellet igy elkeszitenie.ez igy 3D-es es 4-D-es is mert adott egy mobiltelefon figuras torta es meg zenel is:)))

SzZoole 2014.09.12. 10:42:14

@Babette.: igen igazad van,igy is hivjak,de elterjetebb a figuras torta megnevezes:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.12. 10:44:40

@norvég kém [Hu/At]: Elfogadom a véleményed bár az enyém még mindig az, hogy közöm is van a dologhoz es a jog is lehetőséget ad rá.

Azt hittem A.-ban szavazáshoz állampolgárság kell.

andaluzkutya 2014.09.12. 10:45:05

@Dragonlady (now in Indonesia): én jól vagyok, ezért se járok olyan sokat erre :)

andaluzkutya 2014.09.12. 10:46:56

@flash.gordon: tudtommal a legtöbb helyen az önkormányzati választásnál a szavazójog nem állampolgársághoz kötött. Itt, Norvégiában pl. annyi a kikötés, hogy 3 éve itt kell élni (vagy az adott régióban élni? ebben nem vagyok biztos). Úgyhogy legközelebb már szavazhatok :)

2014.09.12. 10:49:07

@Dragonlady (now in Indonesia): Ha jól tudom, akkor pl. Angliában az első éved adómentes, és nincsen akkora bürokrácia és pénzszivattyú, mint ami Mo.-n van. Sajnos itthon nagyon sok adót kell befizetned, akkor is, ha nincsen bevételed. Ez teljesen kinyírja a kezdő mikro meg kis vállalkozásokat. És még előtte azért fizess be jó sok pénzt engedélyekre, cégbíróságra, és a többi. És mindezt azért, hogy talán bejöjjön az üzlet. De ha nem jön be, bebuksz jó sok pénzt. Hitelt meg csak úgy nem adnak a bankok, és ott meg halmozottan hátrányos helyzetben leszel, ha más pénzét bukod el.

SzZoole 2014.09.12. 10:50:19

@NIKI LAURA: ferjhez ment egy angol srachoz,szerintem jany:)

NIKI LAURA 2014.09.12. 10:50:50

@házelőtthinta: na ja,az orok kozhely...a noknek konnyebb,sokkal.

Festett szoke haj,kis optikai tuning,kiscipo,csillogosharisnya....az osztonoknek mind1 az utlevel szine...( nem a konkret posztra gondoltam, csak altalalanosan)

Probaljon meg egy kis "o" labu toltottgalamb ervenyesulni,sokkal-sokkal nehezebb.Egy pasinak nem a no esze kell,nem kell "ketismeretlenes" egyenletet megoldani...jo nokkel minden el lehet adni,legyen az minyon vagy autogumi.

Szoval orok kozhely,epp ezert igaz: keresd a not,azaz Cherchez la femme...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 10:52:22

@norvég kém [Hu/At]: Egészségedre, tőlem szeretheted! Nem vitatom el! Csak leírtam, hogy én meg meghalnék tőle!
Így szép a világ! Te megeszed , megveszed, gyarapítod a sütis boltot, én meg eszem a pörköltet, főzök, kotyvasztok és gazdagítom a henteseket! Mindketten működtetjük a világpiacot!!!! :-DD
A lényeg, hogy fogyasszunk elvtársak! :-D

Evain 2014.09.12. 10:54:47

@Zoole[uk]: banyek, mit gondolsz miért ajánlgattam a nejed a poszterinának? :D

2014.09.12. 10:54:55

@flash.gordon:

Nem, a parlamenti valasztosokon csak az adott orszag allampolgarai szavazhatnak, az EU-s valasztasokon az adott orszagban lakcimmel rendekezo EU-s polgarok szavazhatnak, a helyhatosagi valasztasokon pedig az adott telepulesen lakcimmel rendelkezo polgarok szavazhatnak, allampolgarsagtol fuggetlenul. Legalabbis Mo-on biztosan ez a rendszer. De gondolom az EU-ban mashol is.

De ez igy logikus es helyes szerintem, nekem az egyeduli kerdes a kettos allampolgarok szavazasa, hiszen ok ket helyre is szavazhatnak. En a maga reszerol a parlamenti valasztasokon is csak az adott orszagban lakcimmel rendelkezoket engednem szavazni, ne mondjak mar meg egy masik orszagbol, hogy mi legyen a jovom. De ez esetben ugye azok, akik nem allampolgarai annak az orszagnak, ahol elnek, sehol nem szavazhatnanak, szoval itt kicsit santit az elmeletem. Na, mindegy.

Elviekben pedig lakcimed ott kell, hogy legyen, ahol eletvitelszeruen tartozkodsz. Ha ez kulfold, akkor otthon ezt jelezned kell, ki kell jelentkezned. Sajnos egyseges EU-s lakcimnyilvantartas meg sokaig nem lesz, addig pedig sokan trukkoznek ezzel, tipikus, hogy egyszerre van osztrak es magyar lakcime is, Sopronban lakik, magyar rendszamu autoval jar, de ha munkanekuli vagy szocialis segely kell, azt mar kint igenyli meg... :(

SzZoole 2014.09.12. 10:55:04

En tudnek irni arrol,hogy,hogy indul egy ilyen vallalkozas az elejetol kezdve az uzletnyitasig,persze hivatalosan es nem otthon a konyhaban sutogetve hobbihaziasszonykent,mert itt ez nagyon nagy divat.

SzZoole 2014.09.12. 10:56:48

@Evain: eloszor is jelenjen meg a poszterina:)

Evain 2014.09.12. 10:58:09

@NIKI LAURA: most el foglak keseríteni, mert van, aki ebbe a sztereotípiába sem fér bele. Mikor először találkoztam a férjemmel élőben, akkor 96 kiló voltam. 3 hónappal később összeköltöztünk. Oké, elismerem, nincs "O" lábam. :D

andaluzkutya 2014.09.12. 10:59:52

@Evain: De nem is adtál el autógumit :)

Muscari 2014.09.12. 11:04:49

@andaluzkutya: szia, de jo teged is latni :-) Hogy vagy?

Evain 2014.09.12. 11:05:23

@andaluzkutya: azt nem. De azóta virtuóz módon csempézek fürdőszobát. Az számít? :D

andaluzkutya 2014.09.12. 11:08:41

@Evain: Nem tudom... NIKI LAURA-t kérdezd. Az ő elméletének mondasz ellent :)

@Muscari: Köszönöm, jól vagyok. Bár ez gondolom látszik a hozzászólásaim hangulatából :)

NIKI LAURA 2014.09.12. 11:11:30

@Evain: jo,jo..mindenkinek van perverzioja:)

Amugy - allitolag az almoskonyv szerint- a nagydarab nokkel jobb a sex,csak ciki veluk mutatkozni,ezert altalaban csak dugocimbik.
( termeszetesen nem Rad gondoltam)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.12. 11:13:56

"főleg otthon, örül az ember, ha munkája van, meg álmodni sem nagyon mernek az emberek, hogy a hobbijuk legyen a munkájuk és abból éljenek meg"

Hát 1 kivétel biztosan van :))

SzZoole 2014.09.12. 11:19:17

@andaluzkutya: welcome back Doc:)))
Jo,hogy itt vagy ujra koztunk,mert szegeny @tanato: nyuzom neha szakmai dolgokban.Azt nem kerdezem,hogy,hogy alakulnak a dolgaid mert nem ide tartozik,csak remelem,hogy jol:)
(Azert az egy kicsit meglepett,hogy par honapja mennyire meg nyiltal itt nekunk a maganeletedrol es oszinten.Ebbol is latszik,hogy az orvosok is csak emberek:)))

Muscari 2014.09.12. 11:24:29

@QUERCUS: szerintem ezt Andaluzkutya jobban el tudja donteni, o a pszichiater :-)

Nem tudom, hogy kire gondolsz, hogy kinel hullott le a rozsaszin szemuveg, de az altalaban nem tizenix ev kulfold utan szokott, hanem sokkal hamarabb. Van, akin meg soha nem is volt, pl Sodalis, hiszen o sosem tervezte hosszu tavra a kintletet.

Az persze jo, ha az arnyoldalakrol is irunk, mert azt is meg kell ismerni, de az nem azt jelenti, hogy kint minden szar.
En is tudok panaszkodni, mar leirtam egy parszor, hogy vannak dolgok, amik nem tetszenek.

Engem pl zavar a sok szemet. Mikor otthon voltunk, a Keleti parkolojaban lattam hasonlo szemethalmokat, mondtam is a ferjemnek, hogy nezd, ez itt teljesen olyan, mint London.
Aztan London allati draga, ugyhogy jovore tovabballunk videkre, csak azt varom, hogy a gyermekem fejezze be a sulit.
Aztan engem szemely szerint zavar, hogy az itt elo mindenfele nacio egyes him tagjai nem ismerik az udvariassagot es majd felloknek a buszajtoban.

Ennek ellenere alapvetoen jol erzem magam a boromben, nem elunk nagy labon, de azert meg nyaralni is el tudtunk menni, meg a munkamat is szeretem, az hianyzik csak, hogy nincs egy jo baratnom.

Ez azert mar nem a naszutas idoszak, azt hiszem.

Az itteni politika eddig nem nagyon erdekelt, de most elkezdtem aggodni, mert nem akarom, hogy a skotok levaljanak, meg persze azt sem szeretnem, ha az uniobol kilepnenek.

Herr Géza 2014.09.12. 11:26:28

Ma kicsit késöbb kerültem géphez, nézem: már böven 100 fölött van a kommentek száma. Mi a túró pörgette fel a csapatot ennyire? Olvasom a posztot, elérek Luke-ig, na, gondoltam,most jön a nyáltenger (bocs a poszterinától a feltételezésért...), már értem is miért van ekkora zizegés... Olvasom tovább, nyáltenger nincs, söt a poszt jó, a pálya nagyon jó és tanulságos (nota bene: én is rögtön Hinta úrra gondoltam...:D), és ennyi.
Olvasom a kommenteket, kitört a háború.... WTF??? Már Hinta említése is drámát okoz, majd jön ö, és a kommentje totál hozza azt, amiért mindenkinek az agyára megy: miért NEM lehet valamit megcsinálni... , megint negatív a végtelenségig.
Eközben "törzscimbik" tépik egymást mondva csinált hülyeségek miatt.
Hát mára gyorsan elegem is lett. Mi van emberek? Mindenhol egyszerre van fronthatás ????

Evain 2014.09.12. 11:29:58

@NIKI LAURA: Látod az én férjem ennyire perverz, hogy még el is vett. :D

Aha, az álmoskönyv szerint, értem. :D:D:D

Egyébként a csinos nő + gazdag pasi témáról ez a cikk jut eszembe mindig...
madamenoire.com/403169/pretty-hurts-beautiful-woman-seeking-rich-husband-gets-shut-banker/

andaluzkutya 2014.09.12. 11:36:23

@Zoole[uk]: Mint írtam, a dolgaim elfogadhatóan alakulnak.
Annak idején azért nyíltam meg annyira, mert igazából nem tudtam elképzelni azt a helyzetet, hogy nekem abból bajom legyen. És nem is lett :) Meg hát nehéz úgy beszélni egy témáról, hogy csak körülírjuk... És hát én meg ugye elvárom, vagy inkább igyekszem megteremteni a hangulatot a maximális öszinteséghez, úgyhogy nem lenne szép dolog tőlem ezek után maszatolni amikor rám kerül sor:)
De ha még valaki ennyire megörül nekem, akkor már tényleg meghatódok, lelketlen orvos ide, lelketlen orvos oda ;)

2014.09.12. 11:39:43

@Zka: Biztosan van több is, csak elenyésző lehet az egész társadalomra vetítve.

Evain 2014.09.12. 11:43:47

@andaluzkutya: "De ha még valaki ennyire megörül nekem, akkor már tényleg meghatódok, lelketlen orvos ide, lelketlen orvos oda ;)"

Mert ugye nyilván fel sem tételezed, hogy ezzel a mondatoddal további örömnyilvánításokat fogsz kiváltani. :D

Jóvanna, nekem is hiányoztál! :P

Evain 2014.09.12. 11:45:07

@Herr Géza: én ma meghasonlottam. @norvég kém [Hu/At]: olyanokat írt ma, hogy erősen elgondolkodtam, hogy nem én vagyok-e ő.

andaluzkutya 2014.09.12. 11:47:43

@Herr Géza: Szerintem nincs háború, csak az elején volt némi pengeváltás, de már elmúlt. De persze nem vonom kétségbe az élményedet, hogy te ezt háborúnak élted meg :D
A posztról meg sok mindent nem lehet mondani, mert pozitív, rövid, lelkesítő és lehet gratulálni. A részletkérdésekre meg akkor lehetne rátérni, ha itt lenne a szerző. De pl. abban én már nem vennék részt, mivel nem akarok vállalkozásba kezdeni Angliában. De ez legyen a legnagyobb vesztesség az univerzum történetében :)

SzZoole 2014.09.12. 11:48:23

@Babette.: a hivatalos meg nevezese forma torta,de figurasnak is hivjak,sot felenk,az orszag keleti reszen,inkabb igy ismerik.

En konzervativ?Haa miiieee:)))

Irok,majd,de nem most,este fele,ha tobb idom lesz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 11:48:53

@Herr Géza: Látod-látod... Én visszatértem régi szokáshoz, reggel gyorsan elolvasom és már húzok is.
:D

Gizi06 2014.09.12. 11:50:10

Ti kepesek vagytok a semmin is veszekedni :)

andaluzkutya 2014.09.12. 11:51:39

@Evain: Lehet, hogy azért jöttem ide ma, hogy megerősítést kapjak? Vagy lehet, hogy azért nem voltam itt sokáig, hogy amikor visszajövök, akkor megerősítést kapjak? Sőt, az is lehet, hogy közel hároméve azért kezdtem el írni nap mint nap, hogy majd eltünjek fél évre, és visszajövén ilyen szépeket írjatok nekem? :)
Megannyi kérdés ;)

SzZoole 2014.09.12. 11:57:32

@andaluzkutya: en nagyon sokat koszonhetek az itteni orvosoknak,gyakorlatilag az eletem,az egeszsegem es ha ezek az orvosok nincsenek,most alulrol szagolnam az ibolyat,sokat voltam egy kollegadnal,postraumas streszben szenvedtem,egy parszor megsiratottt,de vissza hozott a valo vilagba.

**mimi** 2014.09.12. 11:57:43

ügyes lány:)

@Zka:
szerencsés vagy! :))

Herr Géza 2014.09.12. 12:00:46

@svájci sapka (ch): :DDD Integettem 3.-án meg tegnapelött is az égböl... Láttál? :))))

Evain 2014.09.12. 12:00:52

@andaluzkutya: node
ilyeneket csak annak írnak, aki
1. elég sűrűn írt ahhoz, hogy emlékezzenek rá
2. többnyire vagy mindig pozitívan nyilatkozott, ergo nem generált elég aktív hozzászóló ellenséget magának
3. vagy tényleg ennyire pozitív személyiség, vagy ezt a virtuális személyiséget használja pozitív megerősítésre.

Hozzáteszem, nekem még olyan megosztó személyiségek is hiányoznak, mint vájmí. :D

**mimi** 2014.09.12. 12:00:52

@andaluzkutya:
akarsz róla beszélni? :))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 12:01:14

azt még kérdezni akartam, -most főleg, hogy megnéztem egy csomó képet a sütikről-, hogy az angoloknak tényleg ez a stílus kell?

**mimi** 2014.09.12. 12:01:56

@Evain:
nekem is hiányzik....

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 12:02:48

@Gizi06: ez nem veszekedés.
ez csoportdinamika

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 12:03:41

@Herr Géza: Kicsit homályosan, mert beleesett az eső a szemembe.
;)

rakoczigabi 2014.09.12. 12:06:33

Hello :-)

En vagyok a szerzo. Meg nem sikerult végig olvasom az összes kommentet. De köszönöm szepen a nagyon kedves hozzászólásokat.
Amint sikerül végig olvasom válaszolni fogok mindenki kérdésére :-)

hiirvi piirvi 2014.09.12. 12:07:35

Érdekes poszt.Azt a tv-ben is látom, hogy az angolszász kultúrkör bukik az ún. formatortákra, "makarónra", illetve az"óriás cupcake"-re.
A szerzőt el kell keserítenem a cukrász szakma nem ebből áll,ha valaki minőségre vágyik még mindig igazi tanult cukrász valódi tortáját vagy süteményét fogyasztja. Pl. a szerző tud tradicionális dobost húzni, vagy Eszterházy plezúrt futtatni? Mert igazi hagyománya Mo-on van a cukrászatnak.
Persze éljenek a "spiderman" formatorták, és persze nagy GRAT. ha ebből életképes valahol.

coeris 2014.09.12. 12:07:35

Gratula a bizniszhez, nekem tuti nem lenne kurázsim belecsapni egy ilyenbe. Azért néha álmodom róla, hogy megnyerem a lottót, és "tét nélkül" nyithatok egy pubot/képregényboltot/társasjátékboltot/könyvesboltot. De egy év alatt a semmiből ilyen tortákat... Tuti képzőművészkedtél valamit, csak nem mered bevallani! :)

@Herr Géza: én is azon néztem egy nagyot, hogy hinta posztol valamit, amit szanaszéjjel lehetne szedni, ehelyett az emberek egymást abálják, hogy majd mit fog mondani, meg mit nem, meg ő van-e ő, vagy csak valaki túlfejlett szerepjátszási igényeit éli ki. Mondhatni túlnőtt önmagán. :)
Értem már miért kincsesbánya egy kommentfolyam a pszichomókusoknak. Mondjuk az én ízlésemnek túl sok az ismeretlen, túl bizonytalan minden kijelentés, ezért csak nézek, ahhoz értek. :)

vivike22 2014.09.12. 12:07:35

@M. Péter: Jeee egy, nol-t pont nem szoktam olvasni. Csak elszomorit, hogy egy ilyen tortenes kisebb hordereju mint mondjuk egy Gyozikes cikk.

Herr Géza 2014.09.12. 12:08:00

@Herr Géza: Aranyos volt a fiam: szállunk föl Zürichböl, ö ül naná az ablaknál. Mondom neki hót komolyan, hogy "nyisd már ki légy szíves az ablakot, ott lakik valahol lent egy "ismerösöm", integetek neki..." Gyerek néz rám öszinte döbbenettel: "Papa, te most zizi vagy ? Hogy nyitnám ki a repülö ablakát?" (Hiába no, az apjának mindent elhisz.... :))) )
Szóval, ha akkor reggel csuklottál, akkor mi voltunk... :D

Herr Géza 2014.09.12. 12:11:14

@svájci sapka (ch): Milyen esö? Mindkétszer sütött a nap....
Ja, a kettövel ezelötti kommentem is neked ment elvileg....
:DDD

Herr Géza 2014.09.12. 12:12:25

@coeris:"...ezért csak nézek, ahhoz értek. :)" Ebben sokan vagyunk itt profik.... :)))

Muscari 2014.09.12. 12:12:29

@Babette.: neked is az van? Nekem a fiam varazsolta meg a telefonomat, jol muxik, meg minden, csak azt elfelejtte mondani, hogy a mobil bankolas nem fog tobbet mukodni, mert a bank nem engedi.
Nekem egyebkent tetszik, mert egy csomo mindenhez nem adtak ki mar frissitest, az en telom ugyanis harom eves lesz. A gyartok szerint ilyenkor mar a kukaban lenne a helye :-(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 12:14:52

@Herr Géza: :D :D
Az csak az illúzió volt..
Napok óta szórakozik az időjárás, néha kisüt egy rövid időre, aztán elkezd esni.
:(((

andaluzkutya 2014.09.12. 12:23:45

@Zoole[uk]: Mindig öröm olvasni vagy megtudni, hogy valaki így élte meg a kezelést. Egyrészt és legfőképpen azért, mert élsz és virulsz, másrészt az én munkámat is megkönnyíti, ha a leendő ügyfeleimmel nem a bizalom megteremtésén kell munkálkodnom hosszú ideig :)

@Evain: ezek nagyon szép szavak voltak, most már lassan nem győzök hova továbbhatódni :) Én amúgy nem használok "virtuális" személyiséget, szerintem akkor nem lenne az írogatás kikapcsolódás ha arra kellene figyelnem, hogy amit írok az belefér-e az elképzlet karakterbe. Én meg ugye kikapcsolódni járok ide, amikor olyanom van :)

@**mimi**: már el is kezdtem :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 12:34:35

@hiirvi piirvi: én nem látom, hol hívja magát cukrásznak?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 12:36:47

@Muscari: múlt héten frissítette magát cyanra, azóta megőrülök tőle, minden beállítás elment, appokat lecserélt, újakat feltett, amiket ha letörlök, másnap reggel ugyanott virít, a böngésző meg végképp tragédia lett, újat meg nem hagy feltenni.
amennyire szerettem ezt a készüléket, annyira diszkomfort most:(

2014.09.12. 12:38:34

@hiirvi piirvi: Igen, az amerikai műsorokban is szinte csak ezek mennek, nem tudom, hogy miért.

Szerintem máshol is van hagyománya a cukrászatnak, ez nem magyar sajátosság. A franciák nagyon ott vannak a szeren, persze ők főzésben is nagyon jók. Amúgy a magyar cukrász és szakács képzés teljesen elavult, 20 v. 30 éves tananyagot tanítanak, s nem haladnak a korral. Rengeteg fejlődés történt, a technikai eszközökről nem is beszélve. Én ezért nem kezdtem el egyiket sem. 300 ezret nem adok olyan tudásért, ami elavult. Most mondjuk pénzem sincsen rá, de ez egyéni szoc. probléma. :D

A munkáltatók megkövetelik, hogy mindent tudjál, csak az iskolából nem úgy jössz ki. Megölik a kreativitásodat a legtöbb helyen, mert adott recept szerint kell dolgozni. Ritka az olyan, ahol hagynak kibontakozni. Pedig ennek a szakmának ez lenne a lényege.

Szubjektív véleményem, hogy a magyar sütemények elképesztően édesek, csak a cukor dominál, és minden mást elnyom. Ezért sem szoktam cukrászdából sütit venni, meg persze nagyon drága is. Inkább én sütök süteményt. Nem dizájnos, de legalább mindenki dicséri. :D Arról nem is beszélve, hogy milyen minőségű alapanyagokból készülnek a sütik.

LittleG (uk) 2014.09.12. 12:38:37

@vivike22: ilyenkor tuntetnek is? vagy csak megemlekeznek? gyorsan rakerestem, hogy mirol is :)

Evain 2014.09.12. 12:42:13

@Philosoraptor: ilyenkor ismét a vesszőparipámmal jövök elő. Semmi baj a britt cukrász és pék kultúrával. Lehet nézni great british bake off versenyt. Már várom a következő szezont :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.12. 12:43:47

@házelőtthinta: ha nem vonz a sok pénz, miért szól minden postod a pénz miatti sírásról?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.12. 12:47:52

@Dragonlady (now in Indonesia): "elég veszélyes tendenciának tartom Magyarországon, hogy nem tudnak lábraállni és talpon maradni az efféle kisvállalkozások, részmunkaidős kísérleti hobbik stb a terhek miatt. pedig az emberek egy részének pont ilyesmire lenne szüksége, kicsiben valamit elkezdeni, és megnézni, hova megy a dolog."

Aki szolgáltat, annaki a KATA/EVA elég jó, viszonylag kis teher kis bevétel mellett is. A probléma az összes többivel van, valamint azzal is, hogy ezek az adónemek szigorúan korlátosak és nincs rugalmas, fokozatos átállási lehetőség közöttük. Pedig bizony több mikrovállalkozás bővülhetne társas vállalkozássá, ha ez máshogy működne.

LittleG (uk) 2014.09.12. 12:59:22

@vivike22: gyerekkel szervezésileg és anyagilag sokkal nehezebb, egyedül meg érzelmileg. Jó kombó párral jönni, bár nem egy párt láttam, akik itt szakítottak és akkor megint ott van a határátkelő, ahol a part szakad..

talán akkor friss házasoknak a legjobb kijönni, anyagilag is, érzelmileg is :)

LittleG (uk) 2014.09.12. 13:01:20

@Nitnitnit: ha nem veszed tolakodásnak, megkérdezném, hogy Brüsszelben évi bruttó 39,000 eurós fizu mennyire számít jónak?

vivike22 2014.09.12. 13:01:26

@LittleG.: A hivatalos megfogalmazas az demonstracio, figyelemfelkeltes. A tuntetesre itt masik szo van, de tulajdonkeppen az. November 9-ere szeretnek kiirni a szavazast az elszakadasrol.

vivike22 2014.09.12. 13:01:26

@Philosoraptor: Ami a magyar sutikbol hianyzik nekunk (minnyar megkoveznek) az a francia kremes, ami nem is magyar, a habos makos, azt mar tudok sutni, a rigo janos, de az is megy, es a puncsos sutik, de netnek hala mar az is megoldhato. A dobos tortat kifejezetten utaljuk, a vajas kremes dolgokrol nem is beszelve, abszolute nem hianyzik, az egetett cukros, grillazs es hasonlokat megintcsak.

De, fillerekert sikerult vennem fondanthoz par kelleket, es a diszites is hibatlan a tortakra pl :) Sztem neked is sikerulne egy egy alkalomra dizajnost sutni. Azert szeretem a fondant bevonatot, mert edes, de ha valaki nem szereti lehamozza a tortarol, marad a suti :) A pogacsan meg pl nem is kell a dizajn hihi :)

Hari Seldon 2 2014.09.12. 13:02:05

@hiirvi piirvi:
"Mert igazi hagyománya Mo-on van a cukrászatnak."
Ugye ezzel nem azt akartad mondani, hogy máshol nincs hagyománya. Például, itt nálunk is van azért valamicske hagyománya.

TilosazA (UK) 2014.09.12. 13:03:48

@Philosoraptor: Hű, ha neked a magyar sütik túl édesek, mit szólsz az angol süteményekhez? Nyomokban tartalmaz más összetevőt is a cukron kívül.... :)

Hari Seldon 2 2014.09.12. 13:05:54

@vivike22:
A vajas-krémes dolgok tényleg eléggé régiesek. Gyerekkoromban mindig ilyesmik voltak. Szerettem őket, de egy idő után az ember megcsömörlik tőle. - Vagy elrontja a hasát.

Hari Seldon 2 2014.09.12. 13:07:28

@TilosazA (UK):
Tényleg, Londonországban, milyen (fajta) sütemények a legnépszerűbbek?

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 13:07:36

Gratulalok en is, mert ugyes. Viszont szerintem itt egy bena magyar is magasan veri ugyessegben es kreativitasban az atlag angolt. Itt bizniszt nagyon egyszeruen indithatsz. Kiprobalhatod magad, mukodik vagy nem. Szamlazhatsz is es kozben ha ugy erzed regisztralhatod.
De ne legyunk mar ennyire naivak. A posztolo hozza ment egy angol fiuhoz, penz lakas van, O pedig sutogeti a sutiket a konyhaban. Keszitettek egy weboldalt, kiszolgalja az ismerosoket es ha valaki epp beesik az oldalrol. Onmegvalosit es bizakodik, hogy kinojje magat. Szerintem, jelenleg itt tart. Kivanom neki, hogy sikeruljon. De mar itt van, majd elmondja.
Az arnyoldala, hogy ilyen jellegu uzletbol itt is csak ugy lehet megelni, ha mar nevet szerzett maganak, publikal, tanit es mellette sutoget.

andaluzkutya 2014.09.12. 13:10:59

@Simon Hasonmasa (Roch): Béna magyarként elmondhatom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen angolt is vernék bármiben, ami konyhával kapcsolatos :D

TilosazA (UK) 2014.09.12. 13:16:48

@Hari Seldon 2: Lövésem sincs, amióta itt élünk, még nem voltam Londonban. :D Manchesterben élek.
De itt sem tudom, mi a népszerű, a kirakatban habos-babos esküvői tortákat látok csak - iszonyat sok cukormázzal. Azt hiszem ezek sima victoria sponge cake-ek, vagy mik, két vastag szelet piskóta között egy kis lekvár és egy kis tejszínes krém. Vagy mi.
Én egy lengyel lánnyal csináltattam formatortát a lányom szülinapjára,mert az jobban hasonlított ízben a magyar tortához. Annyira finom volt, hogy őrület... Hajh...

Gizi06 2014.09.12. 13:17:11

@Babette.: Igazad van ami itt megy az nem veszekedes, hanem civakodas.....csoprtdinamika ? hihi

LittleG (uk) 2014.09.12. 13:18:49

@Zoole[uk]: és írsz is? szerintem sokakat érdekelne, engem is :)

Muscari 2014.09.12. 13:18:56

@sodalisO [eng]: haromezer kilometer???? Melyik Readingben laksz te? Vagy a csalad nem Mo-n el?

Annyit kulonben mindenkepp leszurtem a hozzaszolasaidbol, hogy meg se forduljon a fejemben, hogy Readingbe koltozzunk. Koszonet erte!
Biztos rossz egyedul, en nem tudom, mert sosem eltem egyedul, egy percre sem. Lelkileg a legrosszab, hogy nincs kire tamaszkodni, de anyagilag is nehezebb. Az nem opcio, hogy osszekoltozz a baratoddal? Ha tul indiszkret a kerdesem, akkor persze ne valaszol :-)

macamuca [IHUN] 2014.09.12. 13:19:27

Klassz poszt, gratula :)

@andaluzkutya:
Sziaaaaa!
Hiányoztál ám :)

2014.09.12. 13:20:09

@Evain: Nem tudom, ezzel lehet egyedül maradok, de nekem a francia meg az "elit" éttermek süteményei jobban bejönnek, kinézetre legalábbis mindenképp, ízre még nem tudok mit mondani, nem kóstoltam egyiket sem. :D Nekem kicsit unalmas a cupcake meg az emeletes torta mánia.

Evain 2014.09.12. 13:22:59

@Philosoraptor: egen, az említett versenyen pont nem cupcake a téma. :) Olyan alapanyagokat kevernek néha össze, hogy sok mindent megadnék, ha a végeredményt megkóstolhatnám. :)

2014.09.12. 13:23:41

@vivike22: A dobos tortát én is utálom, de csak azért, mert tömény cukor az egész. Nekem alap, hogy olyan sütemény finom nem lehet, amiben csak a cukrot érzed. Bármit sütök, alapfeltétel, hogy mindent lehessen érezni a süteményben. Próbálom mindig kevésbé édesre csinálni pont emiatt, van amikor átesek a ló túloldalára. Múltkor csináltam egy sütés nélküli sütit, és gyümölcscukrot raktam a hagyományos helyett, annyira nem lett édes, hogy még én is raktam volna bele, utólag. :D

Muscari 2014.09.12. 13:24:19

@norvég kém [Hu/At]: +1

Te szekely legeny, en egyre tobb mindenben ertek veled egyet.
Pedig amikor leirtad a noveted (vagy hugod, bocs nem emlekszem) esetet egy roman sraccal az nem igaxan tetszett, ugyhogy fenntartassal olvastam egy darabig a kommentjeidet. Az azonban reg volt, elmult, fatylat ra :-)

macamuca [IHUN] 2014.09.12. 13:24:26

@házelőtthinta:
hát keress egy férfit, aki neked is megadja ugyanezt a kezdeti "löketet"...
vagy egy nőt....
Vagy próbáld meg elképzelni, hogy nem csak másra támaszkodva lehetséges boldogulni.
Tényleg, akkor ezek szerint digger is azért boldogul Londóniában, mert valaki elejétől kezdve finanszírozta az álmait?
Tudtommal saját magát támogatta meg tőkével és lelkierővel is... és ahogy tudom, prímán boldogul (ismeri az elégedettség-érzését = ezt mindenkinél más váltja ki, nálad is. Majd, ha megismered, mármint az elégedettség érzését, akár meg is írhatnád.....)

2014.09.12. 13:25:09

@TilosazA (UK): Akkor azok nem nekem valók, nagyon nem komálom az émelyítően édes sütiket.

andaluzkutya 2014.09.12. 13:25:45

@Simon Hasonmasa (Roch): Ez igaz... Mindenesetre érdekes lenne egy főzőverseny köztem és egy átlag angol között. Különösen a zsűri számára :D

@macamuca [IHUN]: Képzelem :) Nem volt aki széttrollkodja a saját ügyes-bajos dolgaival a kommentfolyamot ;)
Amúgy köszi :)

puhacica 2014.09.12. 13:26:35

vállalkozás. halkan merem csak leírni, de egyre erősebb a késztetés, hogy vállalkozást kellene kint csinálnunk. képlékeny a dolog, rengeteg infóra lesz szükségünk és lehet, hogy nem is merünk kapásból belevágni, de olyan jó eljátszani a gondolattal, hogy csinálhatnánk valami működőképeset abból, amit szeretünk. aztán hogy még meg is élnénk belőle, az csak hab a tortán, hogy stílusos legyek. :)

LittleG (uk) 2014.09.12. 13:26:39

@Muscari: Vidékebben buszos helyzet is jobb, én még nem találkoztam bunkóval, sőt.

Melót előre kerestek majd Brightonban? Gondolom nem csak a helyszínen..

Élt ott (angol) ismerősöm tíz évig és visszavágyik :) Sok ott a magyar, meg alapból nyitott a légkör, hátha ott megtalálod az igazit :) (barátnőt).

Állíólag Bournemouth is jó hely és kicsit olcsóbb, mint Brighton.
Persze a "hol jó" attól is függ, milyen területen dolgozik az ember... Nekem arrafelé nem sok babér terem sajnos.

Kíváncsi lennék majd a tapasztalataidra onnan, mert hosszú távon mi is déli tengerparti városba vágynánk, de azt hiszem nem olyan rózsazín az egész, mint ahogy azt szeretnénk...

2014.09.12. 13:28:52

@Evain: Azt a sorozatot nem ismerem. Csak a Cake Boss-t szoktam néha nézni.

macamuca [IHUN] 2014.09.12. 13:30:09

@diggerdriver:
:))))))

Az 1D-s és a 2D-s változatot nem tudom, milyen lehet, a 4. dimenzió a hang (szokott lenni a bébis UH-nál, ezért gondolom, hogy itt is ez) lehet == beszélget a vevővel :)))

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 13:32:08

@Muscari:
Nagyon sok helyen megfordultam mar a szigeten, de Brighton az a varos itt, ahol leginkabb el tudnam itt kepzelni az eletem.

LittleG (uk) 2014.09.12. 13:33:22

@andaluzkutya: én nem tudom, mi volt a baj, de én is örülök, hogy elmúlt :)

macamuca [IHUN] 2014.09.12. 13:34:19

@andaluzkutya:
nyugodtan képzeld el == emlékezz vissza, amikor csuklottál.
Na, olyankor emlegettünk==hiányoltunk.

Ha nem olvastad az elmúlt pár hét posztjait-kommentjeit, akkor tájékoztatásodul közlöm a rám vonatkozó aktuális ügyes-bajos dolgomat (=hogy be tudd vezetni az aktámba :DDDD):
bekövetkezett, amire bő 1,5 éve számíthattam, megszűnt a munkahelyem (bezárt-be fog zárni ősz végére), így munkát keresek == úgy néz ki, egyre közeledik az én határátlépésem időpontja.
Az dosszié frissítéséhez lécci, légy jelen, ki tudja, melyik pillanatban lesz szükségem rád :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 13:34:21

@Muscari: az enyém is kukaérett 1.5 évesen, ugyanis erre an android-verzióra már nem lehet feltenni az új skype-ot, a régit meg eltüntették, nincs, kész, vége. kurva annyukat :-( én az ilyeneken nagyon fel tudom húzni magam.

Evain 2014.09.12. 13:34:22

@Philosoraptor: egyszer megnézed, akkor a cake bosst csak mint nagyszájú olaszt fogod emlegetni. :) nem egy kategória.

nézd meg a tavalyi elődöntő termését. Ezt az egyik versenyző követte el (a versenyt is ő nyerte):
blogs.independent.co.uk/wp-content/uploads/2013/10/Frances-vegetable-canapes-including-cauliflower-scones.png

vivike22 2014.09.12. 13:35:08

@LittleG.: Mi akkor voltunk 4 eves hazasok, mikor kijottunk, akkor az eleg friss ezek szerint :)

Sajnos igen, van pelda a valasra is, de igazabol mindegyik variaciora van pelda, ellenpelda. A maga modjan mindegyik variacionak van konnyebb es nehezebb oldala.

hiirvi piirvi 2014.09.12. 13:35:08

@Philosoraptor: Valóban receptekből kell dolgozni. Vannak tradícionális receptek, amiket egyszerűen nem lehet megkerülni , amiket anno 100-120 éve akkori "újítók" alkottak.Sok torta recept le van védve , a dobos receptje nem tud változni mert ez hagyomány egy adott emberhez /Dobos C. József/ kötődő, 120 év alatt átörökített a magyar gasztro kultúra részévé vált alkotás.

Bécsben egy cukrászda sem fog kísérleti Sacher tortát árulni, mert a hagyomány az hagyomány, olyat akarok enni mint 100 éve.

vivike22 2014.09.12. 13:35:08

@Hari Seldon 2: Ezzel jartunk igy nagymama sutijei utan par alkalommal mi is hihi. Na sztem sutok egy kis kokuszkockat, most mar eleg :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 13:35:08

@LittleG.: Szia. Bruttoban ugy szamolj, hogy a felet le kell adozni. Ha a privat szektorban tudsz elhelyezkedni, akkor nagy valoszinuseggel 13.85 db fizetest kapsz egy evben, nyari vakacio elott 85% bonusz es decemberben 13. havi, de az mindig beleszamit az eves osszesbe. Tehat 20k-t kell ez esetben 13,85-el osztani, hogy megkapd a havid. Garzont 500EUR korul lehet berelni, 2 szobasat 800 es 1000 kozott, a nagyobbak 1200 felett vannak benn Brusszelben. Kulvarosban 900ert azert hazikot is ki lehet venni. Szoval nem rossz ez, de ha egyedul kell belole megelned, akkor ne szamits luxusra. Indulasnak tokeletes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 13:41:48

@hiirvi piirvi: nemtom, ha én cupcake-et akarok venni, akkor nem érdekel, hogy az illető tud-e dobost sütni, vagy csak nagyon jó cupcake-et.
ahogyan szerintem aki felbéreli Diggert, azt is csak az érdekli, hogy ő tud gödröt ásni, az nem, hogy síelni tud-e.
akinek én vagyok az angoltanára, az az angolomra meg a tanítási módszereimre kíváncsi, nem arra, hogy beszélek-e esetleg spanyolul is.
ja, és ha olyanja van az illetőnek, még mindig simán elmehet új dolgokat tanulni, papírt gyűjteni, vagy létezik önképzés, meg internet, meg ilyenek.
annak ellenére, hogy én sem szeretem ezeket a cuccokat, azért létezik még világ a mi kis kocka világunkon kívül, és nemcsak úgy lehet eljutni a cupcake-bizniszig, ahogyan az 30 éve meg volt írva a nagykönyvben.
hm.

2014.09.12. 13:43:08

@Muscari:

" en egyre tobb mindenben ertek veled egyet"
Ezt vegyem fenyegetesnek? :)) Amugy meg mit er a vilag prekoncepciok nelkul? ;)

andaluzkutya 2014.09.12. 13:44:48

@LittleG.: Én vagyok a példa a külföldre mentek és elváltak-ra. Bár még jogilag nem vagyok elválva, csak regisztrált különélők vagyunk. Ez volt a baj :) Úgyhogy nem mondhatjuk, hogy elmúlt, mivel azóta se vagyunk együtt :)

@macamuca [IHUN]: A te aktáid már így is egy külön szobát foglalnak el...
Különben is azért voltam távol fél évig, hogy a két kis kezemmel éjt nappallá téve dolgozzak, hogy ki tudja bérelni egy újabb hangárt, amiben tárolhatom a rólatok szóló feljegyzéseket :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.12. 13:45:00

@TilosazA (UK): még a törökök, ők csinálnak olyan igazi sütiket, hogy az embernek könnybe lábad a szeme. volt valami diós, ami teljesen olyan, mint a bejgli, meg a hókifli, meg a csokis torták is igaziak. olykor nagyon hiányzik.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.12. 13:45:27

@Hari Seldon 2: A brutál édesek. Lehetőség szerint cukormázzal borítva. :)

macamuca [IHUN] 2014.09.12. 13:45:46

Most mentem, estefelé majd jövök, addig ne egyétek meg egymást == ha nincs otthon süti, akkor sem :))))

macamuca [IHUN] 2014.09.12. 13:47:14

@andaluzkutya:
" A te aktáid már így is egy külön szobát foglalnak el..."

Építsd az önbizalmam, építsd....
:)))))))))))))))))))))

2014.09.12. 13:47:28

Tovabbi jo cukraszkodast kivanok, nekem erre a hetre ennyi volt az onlajn jelenlet, jon az igazi offlajn hetvege.

Kellemes hetveget mindenkinek! :)

Evain 2014.09.12. 13:48:25

@Dragonlady (now in Indonesia): +1

Ebbe a történetbe nem kell többet belelátni, ami. Poszterina megtanult sütni/főzni. Rájött, hogy szeret sütni. Rájött, hogy a neten keresztül el is tudja adni, amit sütött. Kezdte Cupcake variációkkal, azóta tortákat is rendelnek. 1 éve csinálja. Ennyi.
Ja, és a legfontosabb: - szereti amit csinál, és még pénzt is kap érte. Ezt itt hányan tudják elmondani magukról?
Cukrász? Nem. Számít? Nem.

andaluzkutya 2014.09.12. 13:51:27

@macamuca [IHUN]: Az aktákban MINDEN benne van, nem csak a negatív dolgok ;)

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.12. 13:51:51

Ha már süti Londonban, akkor nekem Eric Lanlard (Cake Boy) nagyon bejön, igazt, hogy ő francia, de a boltjába igencsak ellátogatnék egyszer. :)

33621 2014.09.12. 14:07:24

Kedves Svájci kontingens tagok! Minden kint elötöl kérdeznék valamit, ha tudja rá a választ az nagyon megköszönném.
A helyzet a következő. A sógorom anyukája Svájcban él és már vagy 85 éves. Nemrégen rosszul lett és emiatt kórházi ápolásra szorul. Már egyedül él kint és nincsen senkije.A sógorom most kiutazott hozzá hogy megpróbálja haza hozni és elintézni hogy itthon ápolják egy magyar intézetbe, ahol ugye közel is lenne hozzájuk. Azt gondolták ha hazahozzák akkor majd ide utaltatják a nyugdíját és majd abból fizetik az ellátását. De nemrég telefonált a sógorom hogy ha eljönne Magyarországra akkor nem kapná a nyugdíjat. Esetleg ha odakint valaki családtag vállalná az ápolását akkor kapna érte 750 frankot havonta. Így most elég patt helyzet alakult ki. Vajon hogyan tovább? Valakinek valami használható ötlete van esetleg főleg a Svájci kommentelők közül.
A nyugdíjjal kapcsolatban nem vagyok biztos hogy esetleg alanyi jogon jár e neki, mert oda ment anno valamikor férjhez és nem tudom hogy ö dolgozott e kint egyáltalán vagy ez valami özvegyi járandóság esetleg. Előre is köszönöm a válaszokat.

Ui: Annyit már sikerült megtudnom hogy szociális nyugdíjat kap odakint. Azt valahogy el lehet e intézni, hogy ha hazahozzák akkor a Svájci számlájáról egy Magyarra átutalni lehessen? Gondolom mivel szociális alapon kapja, ezért nem akarja a Svájci nyugdíj intézet hivatalosan külföldre utalni. Ötlet?
A válaszokat előre is köszönöm!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.12. 14:08:04

@norvég kém [Hu/At]: tenyleg fikaztak a lekvaros cukormazas croissant-t? Azt abetyar, az meg fankban is utos! Egy jo eros kaveval persze:-).

2014.09.12. 14:11:11

@hiirvi piirvi: Arról van szó, hogy nem engedik, hogy kreatív legyél. Az lehet, hogy a dobost ugyanúgy csinálják már ezer éve, de ezek a szakmák kreativitás nélkül nem érnek semmit. Nézd meg az Onyx somlói galuskáját, ami egy pohárdesszert. Hány magyar cukrászdában fogsz olyat látni? A korlátoltság sajnos itt is tetten érhető.

2014.09.12. 14:13:54

@Evain: Én a Cake Boss-tól sem vagyok hanyatt esve, habár nagyon kreatívak és szépek a tortái, de végső soron ugyanarra a szisztémára épül az összes.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 14:15:03

Gondolat ebresztokent vallalkozni vagyoknak. £6.5 a jelenlegi minimal ber.

www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

Ha nincs koltseged, csak 52 darabot kell eladni valamibol naponta, (amin £1 hasznod van,) hogy megkeresd egy minimalberes fizeteset. Rohadtul egyszerunek tunik...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.12. 14:17:40

@Dragonlady (now in Indonesia): +1 huh hanyszor gindoltam en is arra hogy belevagok egy szereny kisvallalkozasba...aztan megneztem hogy mit kell kotelezoen pengetni nulla bevetel mellett is...

Gratula a posztolonak es meg reszleteket varok :-)!

négyzet 2014.09.12. 14:21:19

Hát ez tök jó. Lehet, hogy mégis meg kellene próbálnunk Angliában... Mert itthon inkább ez van: index.hu/mindekozben/poszt/2014/09/10/annyit_jarnak_a_nav-osok_az_auguszt_nyakara_hogy_mar_kulon_bogrejuk_van/

Hasonló vállalkozást más termékekkel (pékáru) én is csinálnék. Csakhogy kellene végzettség, legalábbis Mo-n, és ezt itt már nem lehet olyan egyszerűen megoldani, mióta legyalulták az OKJ-rendszert. És őszintén szólva nincs is kedvem ahhoz, hogy megtanítsák a tömeggyártás fortélyait, hogyan kell tojásporból és adalékokkal sütni. Úgyhogy marad az otthoni sütés. Bár minden "vendégem" arról áradozik, hogy simán eladható lenne, amit csinálok.
De még ha el is végezném másfél-két év alatt a megfelelő iskolát, aztán összeszedném a tőkét, nos akkor sem szeretnék Mo-n kisvállalkozást indítani, mert csak nézem az ismerősöket, akik belevágnak a vendéglátásba lelkesedéssel és az őrület határára kerülnek a tengernyi bürokratikus akadálytól, korrupciótól, hatósági cseszegetéstől és persze sokszor kiderül, hogy mire mindent befizetnek, nem marad a bevételből. Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha valakinek elkezdi csípni a szemét, ha mégis sikeres a vállalkozás...

btw, én nem tudom, mit esznek az emberek az ilyen műszínű cukorgyurmás sütiken, de hát ha erre van igény...

Evain 2014.09.12. 14:24:02

@Philosoraptor: én néztem az időben, de leginkább az olaszos fake drámák miatt. A torták olyan meh. Nekem nem torta az, aminek a 80%-a ehetőnek van ugyan nyilvánítva, de csak cukorpaszta, műcsoki meg müzliszelet.
Ha rám hallgatsz, belenézel egy két epizódba a javasolt sorozatból. :) Max csalódni fogsz, de ez olyan dolog, mint könyvet javasolni másnak. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.12. 14:25:38

@Evain: nekem is es kovermadarat is reg lattam itt...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.12. 14:26:59

@Herr Géza: D.C-ben 31 fok volt tegna. Na front, az nincs.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.12. 14:33:16

@puhacica: Szoritok h legyen hozza batorsagotok es a lehetoseg valamint a szerencse egyutt kopogtasson be az ajtotokon!

2014.09.12. 14:33:31

@négyzet: Annyira jellemző... :)

négyzet 2014.09.12. 14:33:34

@Philosoraptor: tényleg Te Mo-n vagy még, vagy már leléptél? Arra emlékszem, hogy sokáig mintha csak tervezted volna, de bocs, ha rossz a memóriám :) Cukrász a szakmád?

négyzet 2014.09.12. 14:35:03

húha, az ebédidő.. az elment

2014.09.12. 14:36:21

@négyzet: Még itthon vagyok, nem jöttek össze a dolgaim. A terv továbbra is kijutni a rothadó nyugatra, hátha ott lesz sikerélményem.

Nem vagyok cukrász, ahhoz nekem nagyon kevés a tudásom. Hobbiból csinálom, mert élvezem, és jó érzéssel tölt el, ha másnak ízlik, amit készítek. De majd kint jó lenne tanulni egy új szakmát, a mostaniban már nem találok semmi kihívást. Az új szakma cukrász lenne.

LittleG (uk) 2014.09.12. 14:36:24

@Nitnitnit: köszi a lényegretörő infót :) Nemrég pályázhattam volna egy ilyen állásra, csak nem akartam, és maga a szám hirtelen soknak tűnt, de így már nem is annyira :)

LittleG (uk) 2014.09.12. 14:38:58

@andaluzkutya: ó sajnálom... de legalább úgy tűnik, jól vagy

nem akarok vájkálni, úgyhogy ne válaszolj, ha nem szeretnél: szerinted szerepet (nagy szerepet?) játszott benne az, hogy határátkeltetek? vagy ettől jóformán független volt

LittleG (uk) 2014.09.12. 14:42:21

@andaluzkutya: micsoda filozofálatás :)

kicsit off: te pszihológus vagy, ugye? Ismered a HBO Terápia c. sorozatát? Szakmabeliként mit szólsz hozzá? Amellett hogy persze kommersz, de nagyon gagyi? (csak mert nekem laikusnak bejön :)

a valóság persze hogy egészen más, de mondjuk abban, ahogy a terapeuta viselkedik, reagál, amit mond - van benne realiás, szakmaiság?

négyzet 2014.09.12. 14:44:59

@Philosoraptor: én drukkolok, nem feladni!

LittleG (uk) 2014.09.12. 14:45:23

@Zoole[uk]: jó ilyet is orvosni, én az itteni egészségüggyel kapcsolatban szinte csak rossat hallottam, hogy az orvosok hozánemértőek és nagyobb bajod van, jó eséllyel nem találják meg az okot ill. elrontják a kezelést...

Kb iúgy fogalmaznám meg, hogy jó hely Anglia, csak beteg ne legyél...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 14:47:24

@Philosoraptor: na hát az tragédia, csak a forma meg a trükkök, az íz nem számít.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 14:51:17

@33621: egy bankkártya, amivel külföldön is tud pénzt felvenni. nemde?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.09.12. 14:54:06

@andaluzkutya: nekem is hiányoztál, Te vagy az egyik a kommentelok közül, akiknek a megnyilvanulasait mindig szívesen olvasom / olvastam. Remélem mostantól jelen időről beszélhetünk megint!

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 14:56:32

@házelőtthinta:@NIKI LAURA: mar megint egy szorgalmas talpraesett 20-22 eves lany aki sajat maganak koszonhetoen megtalalta a typikus noi HA-t..

szerelem elso latasra ( ott jon szembe a zoldkartya...)

semmi bajom ezzel kovetkezo eletembe ugy is nonek szuletek ( persze csinosnak)

csak annyi hogy szeretnek tobb ferfirol olvasni aki ugyanigy HA-t csinalt ugy, hogy egy helyi holgy felkarolta ... mert ugye ez fiuknak is fenn all ... egy a 100000bol ..

amugy cupcaket a gyerekeim is csinaltak 6-10 eves korukban tehat elhiszem hogy nem kellett sok formasag, tudomany ekezdeni ...OK fejlodni is kell..

hinta ne aggodj .. ugyanugy bejohet egyszer egy gazdag csinos helyi holgy a Mekibe es ... szerelem elso latasra ...

tableno 2014.09.12. 15:00:27

@montroyal ( CAN qc): "szerelem elso latasra ( ott jon szembe a zoldkartya...)" - zöldkártya Angliába???

"csak annyi hogy szeretnek tobb ferfirol olvasni aki ugyanigy HA-t csinalt ugy, hogy egy helyi holgy felkarolta ... mert ugye ez fiuknak is fenn all ... egy a 100000bol .." - én ismerek ilyet. Biztosan ő az egy a 100000bol.

andaluzkutya 2014.09.12. 15:06:57

@zöldeketbeszélek: köszi :)

@LittleG.: igen, jól vagyok, de ebben szerepet játszhat, hogy én akartam véget vetni a kapcsolatunknak, nem közös megegyezés volt. Szerintem a határátkelés csak élesebben rávilágított arra, hogy a kapcsolatunk nem volt hosszabb távon működőképes, tehát én semmiképpen nem tekintem oknak. De ha megkérdezed az exemet, ő biztos azt fogja mondani, hogy de igenis fontos tényező volt.

Én mondjuk alapvetően idealista vagyok, és azt gondolom, hogy egy jó kapcsolatot a kívülről jövő nehézségek csak még jobbá tesznek, mivel egy jó kapcsolatban jól tudnak együtt dolgozni a felek és a nehézségek így csak egy újabb közös élményt jelentenek. Lehetnek persze viták, stb., de az együtt vagyunk, együtt kűzdünk élmény végig ott kell, hogy legyen. Szerintem :)

Nem, nem pszichológus vagyok, hanem egyel rosszabb: pszichiáter :) A sorozatot nem láttam, úgyhogy nem tudok mit hozzá fűzni. Szerintem minden sorozat jó, ami arra készteti az embereket, hogy elgondolkodjanak kicsit magukon, vagy hogy "miért is vagyok a világban" stb, stb. Persze azok a sorozatok is lehetnek jók, amik nem gondolkodtatnak el :)

@petrasp: Mint írtam, ez az amit nem tudok megígérni :) Ha elkezdek írni, az nagyon sok időmet és figyelmemet elviszi, lásd pl. ma, és annyi minden más van mindenfelé, amivel még szeretnék foglalkozni, hogy ez bizony a háttérbe szorulhat... De néha biztosan benézek :)
Nem is tudtam, hogy vannak, akik szeretik olvasni a megnyilvánulásaimat. Én leginkább azért írom őket, mert kikívánkoznak :) Hogy ez másnak is jó, az már csak hab a tortán :)

andaluzkutya 2014.09.12. 15:08:35

@montroyal ( CAN qc): "hinta ne aggodj .. ugyanugy bejohet egyszer egy gazdag csinos helyi holgy a Mekibe es ... szerelem elso latasra ... "
Akit hinta sugárzó optimizmusa és pozitív világlátása azonnal magával ragadja :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 15:08:49

@LittleG.: Plymouth jo hely, ha esetleg.. :) Cornwall csak tul a hidon, gyonyoruek a partok, jokat lehet kirandulni. Nem hatalmas, es nem izgulja magat halalra az ember, de mindig vannak programok. Az emberek kedvesek voltak, es szerintem viszonylag biztonsagos is. 45 kilos nokent nem rettegtem az utcan, amikor 12kor, bar zaras utan setaltam haza. Csak egy tipp. Berelni sem draga. Es sok helyrol latni a vizet :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 15:08:49

@LittleG.: ez a 13,85 db fizetes eleg csaloka, es baromi magas adok terhelik a fizeteseket... Elni mar annyira nem draga.

rakoczigabi 2014.09.12. 15:11:59

hello mindenki :-) koszonom a hozzaszolasokat! mivel sokakat erdekel hogy is mukodik ez itt kint ezert le irom ( ha valakit érdekel bővebben írjon nyugodtan üzenetet es válaszolok ) . en itthonrol sutok es ugy adom el a sutemenyeket. ehhez itt kint semilyen vegzettseg nem szukseges! mielott elkezdtem volna be kellett mennem a helyi onkormanyzathoz es kitolteni egy par nyomtatvanyt. mivel en a "home baker" kategoriaba tartozok ezert nem annyira szigoru a rendszer. miutan voltam az onkormanyzatnal 28nappal kesobb mar suthettem is eladasra!
miutan ez meg volt be kellett regisztralni az ado hivatalhoz. igy lettem magan vallalkozo, en akkor ugy dontottem hogy en cegen belul csinalom ezt igy oda is beregisztraltam. adobevallas stb evente.
hetente 4 font a tb az adot meg ev vegen kell fizetnem , de csak akkor ha kerestem 10000 fontot, alatta nem kell adot fizetni. ennyi volt a hivatalos resze az itthoni sutogetesnek. de ajanlottak hogy pl vegezzek el egy food safety kurzust es legyen biztositasom is. de mint mondtam ezek nem kotelezoek. a paromnak volt lakasa, igy az tenyleg egyszeru volt. de azon kivul mindent en csinaltam a magam erejebol.
De pl ha bérli valaki a hazát akkor is lehet itthonról sütni !!
januarig dolgoztam foallasban es a sajat fizetesembol vettem meg ami kellett. mivel januarra annyi rendelesemlett igy ug dontottem hogy most mar csak a sutemenyekre fogok koncentralni. es azota is megy az uzlet sikeresen. van jo par eskuvoi rendelesem, es normal torta rendelesem 3-4 a heten.
En egy szóval nem mondtam hogy cukrász lennék. De ide nem is kell végzettség.
Az elején próbálkoztam magyar tortakkal , de ameddig azokból ha volt 1 rendelesem 3 hónap alatt. Addig ezekből a fajta tortából van heti 3-4. Itt erre jobban van igény.
Meg mikor magyar tortát akart rendelni valaki azt mondta hogy 5-10 fontnál nem fizet többet erte , mivel Magyarországon a Tescóban annyi, en miért kerek többet ?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 15:14:43

@montroyal ( CAN qc): Én is ismerek ilyet. :) Elvett egy randa, 130 kg-os svájci nőt. Az dolgozik, a faszi meg veri a .... (szőnyeget?)

Herr Géza 2014.09.12. 15:17:05

@zöldeketbeszélek: Na álljunk meg egy szóra: a cukormázas croissant csak mint alternatíva nélküli reggeli lett "fikázva" (többek között általam is...) Mint édesség/desszert semmi gond nincs vele. Csak voltunk néhányan, akik a reggelit nem tudják kizárólag édességböl elképzelni.... :))))
Egy jó ham and eggs vagy hasonlók UTÁN jöhet dögivel...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 15:18:28

@andaluzkutya: Ó, igen. :) A vastag pénztárca mindent elbír.
:D

Herr Géza 2014.09.12. 15:19:42

@rakoczigabi: "...valaki azt mondta hogy 5-10 fontnál nem fizet többet erte , mivel Magyarországon a Tescóban annyi, en miért kerek többet ?"
Jaj istenem, a tipikus sült paraszt esete... Remélem elküldted, hogy akkor menjen és vegye meg ott??? :DDDD

Herr Géza 2014.09.12. 15:21:25

@rakoczigabi: Mellesleg ne hallgass a negatív kommentekre, légy inkább büszke magadra és a részemröl: CSAK ÍGY TOVÁBB !!!!

LittleG (uk) 2014.09.12. 15:23:52

@Muscari: Hát, akkor én egy másik Readingben lakom, mert igaz, hogy itt is szemetesek az utcák (nem mind), és nincs tengerpart, és nincs ezeréves vár meg egyéb turistalátványosság, de szerintem nagyon is jó hely.

A személyes körülményektől függ szerintem. Readingben nagyon sok cég van, több nagy cég is, vagy innen ingázható távolságra, nem véletlenül drágák itt is az ingatlanok - meg nagyobbak a fizetések mint pl. 300 km-rel feljebb... Tehát munka szempontjából kifejezetten jó. És ha az ember egy csöppet jobban keres, költözhet nagyon is nyugis részére a városnak. Sokan ingáznak innen Londonba (a tömeg miatt nem a legkellemesebb), sőt nekem meg van kollégám, aki Londonból ingázik ide (mondjuk ezért nem irigylem...)

Én a családdal vagyok itt (férj, gyerek, mostmár - eleinte nem), nekem is, a férjemnek is kellemes munkatársai vannak, a lányom szereti az iskolát (amitől három keskeny házra lakunk), vannak angol, magyar és egyéb nációjú kedves ismerőseim, akikkel közben-közben összejövünk, és én nem nagyon szeretnék egyhamar máshova költözni :) (max később tengerpartra :)

Szóval a munkátok fajájától függően lehet hogy Reading jobb választás lenne ;) Élettér szempontjából persze Brighton :)

andaluzkutya 2014.09.12. 15:24:29

@svájci sapka (ch): egyszer láttam egy műsort, ami az olyan párokról szólt, ahol a nők 200 kg fölött voltak és természetesen volt pasijuk, mert hát ugye mint mondtam, párokról szólt a műsort. A pasik teljes elragadtatással beszéltek a nőkről, ill. hogy mennyire gyönyörűek. És nem voltak gazdagok a nők.

Úgyhogy attól, hogy valaki hagyományos értelemben véve nem szép, meg lehet gyönyörű egyes embereknek.
Csak a gonosz környezet szokott arra gondolni, hogy a pénztárca ilyen esetekben mindig szerepet játszik :D
Ugyanez a helyzet a milliárdos idős pasi, fiatal bombanő kombinációnál :))))

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 15:27:34

@rakoczigabi: Szia Gabi. Ez a home baker dolog jo, utana fogok jarni, hogy itt mennyire lehetseges, mellekallasnak, vagy foallasu anyukaknak tokeletesnek tunik. Ahhoz viszont kevesnek erzem, hogy ebbol valaki fenn tudja tartani magat. Heti 3-4 tortanal barmilyen draga tortaval szamolok is, az nem kifejezetten sok, es a minimalber alatt marad. Persze attol is fugg mekkorak az eskuvoi megrendeleseid, es milyen gyakoriak. Gratulalok egyebkent a tortakhoz es sok sikert a felfutashoz :)

tableno 2014.09.12. 15:30:04

@svájci sapka (ch): akit én ismerek, az egy nagyon csinos, fiatal svájci nőt vett el.

LittleG (uk) 2014.09.12. 15:34:23

@vivike22: ez igaz :)
mi gyerekkel jöttünk, annak is van összetartó hatása gondolom :)

de persze messze nem elég, ha más szempontból nincs rendben a kapcsolat

33621 2014.09.12. 15:35:54

@Babette.: Lehet hogy jó ötlet! Majd továbbítom az illetékesnek ha tudom. Az a baj hogy ő most kint van Svájcban én meg itthon. Neki kint most ott van az anyukájának a barátnője segítségképpen, de szerintem ő is elmúlt már sok tíz évvel húsz éves így nem tudom hogy mennyire van benne a dolgokba. Nem tudom hogy egyáltalán internethez van e ott most hozzáférése.

Kriszta D 2014.09.12. 15:35:57

Szia Gabi, gratulálok a poszthoz meg úgy általában mindenhez! Nagyon jó ilyen történeteket olvasni!
Megnéztem a weboldaladat is, tetszenek a munkáid!

Így szakmai szemszögből a weboldal kinézete még nem egészen 'nyugati színvonalú' (ezt most tényleg minden rosszindulat nélkül mondom! Gondolom, hogy még nagyon az elején vagytok mindennek és folyamatosan fejleszetetek.).

Szerintem a tortáid jobban néznének ki valami modernebb vizuális környezetben. Van a neten jópár olyan hely, ahonnan nagyon szép sablonokat lehet beszerezni, főleg ilyen kis magánvállalkozásoknak!

Ez az egyik kedvencem: www.squarespace.com/

Határátkelő 2014.09.12. 15:41:22

Emberek, hagyjuk már Hintát, legalább akkor, amikor nincs itt.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 15:41:58

@tableno: zoldkartya az egy elozo postbol meritettem amikor a holgyek igy lattak a szembejovo ferfiakat ... viccesen ... de bejott ..@svájci sapka (ch): gondoltam hogy talaltok egyet a 100000bol .. ja csak 130 kg ...
egyebkent nalunk is az afrikaiak, arabok ilyen dagadtokra ugranak ... konnyu preda . .. az is meger egy letelepedest , meg egy kavé szinu gyereket ,akit termeszetesen egyedul fog anyuka nevelni ...

tenyleg semmi bajom , ez a vilag rendje .. csak irigykedek ... egyes holgyek milyen ratermettek ...

33621 2014.09.12. 15:42:55

Most tudtam meg hogy szociális nyugdíjat kap. Amúgy Baselben él.

LittleG (uk) 2014.09.12. 15:50:27

@Nitnitnit: Cornwallról már sok felőle hallottam, hogy szép hely, de mintha munka nem teremne olyan bőven, Plymouthban dettó, meg az már nagyon minden háta mögött van :)

De ki tudja, mostmár soha nem modnom, hogy soha. (huszonévig hangoztattam, hogy én soha nem megyek el a szülővárosomból :)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 15:53:04

@rakoczigabi:
Kedves Gabi, gratulalok ugyes vagy tenyleg, de van belole akkora bevetel hogy egyedul is el tudnad magad tartani?
Mielott magyarok ezrei indulnanak angliaba vallslkozni...

2014.09.12. 15:59:29

@négyzet: Próbálom, köszönöm a biztatást.

2014.09.12. 16:03:43

@andaluzkutya: Azt a műsort én is láttam. Azok a hapsik betegek, ebben biztos vagyok. Főleg az, amelyik minél nagyobbra akarta hízlalni a feleségét...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 16:15:10

@andaluzkutya: :)))
@tableno: Akkor o kifejezetten szerencses. @montroyal ( CAN qc):
Az en ismerosom nem azert vette el, mert kedveli a telt noket, hanem nem szeret dolgozni. Ezt ki is jelenti. :)))

tableno 2014.09.12. 16:20:58

@svájci sapka (ch): igen, ezen felül okos, szorgalmas és jóképű... :)))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 16:22:26

@svájci sapka (ch): , hanem nem szeret dolgozni. Ezt ki is jelenti. :)))
te jo ég .. mennyit kell dolgozni egy olyan dagadt non ... nem irigylem DD

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 16:33:00

@montroyal ( CAN qc):
Az en kornyezetemben, szamod csinos magyar no - angol ferj/barat, egy jovagasu magyar ffi - csunya angol no. De ez csak az en kornyezetem.
Udv, Lucas!

Herr Géza 2014.09.12. 16:40:05

@andaluzkutya: Ez jó:
"Különben is azért voltam távol fél évig, hogy a két kis kezemmel éjt nappallá téve dolgozzak, hogy ki tudja bérelni egy újabb hangárt, amiben tárolhatom a rólatok szóló feljegyzéseket :D"
Szóval ha majd egyszer meghalsz, vagy még elötte elzavar a "nép", akkor majd mehetünk (ma´rmint a fiatalabbja :D) és kikérhetjük az aktáinkat ??? Hú de izgi lesz... :))))))))))))))

tanato 2014.09.12. 16:56:27

@33621: Erre én is kíváncsi volnék,mármint fel lehet-e venni külföldi nyugdíjat itthon?
Írtam már itt hogy nemrégen hazaköltözött Münchenből 73 éves de nagyon aktív rokon hölgy 20 év után.Egy ott élő felvidéki magyar férfihoz ment férjhez,és megözvegyült.Kéthavonta utazik a bajor fővárosba látogatni a barátnőit.De egy máisk rokon megsúgta hogy nem a barátnői miatt,hanem úgy tesz mintha ott lakna,elmegy a háziorvosához,hivatalos ügyeket intéz az ott maradt lakással kapcsolatban szóval imitálja az ott tartózkodását,a rokon szerint azért mert csak így juthat hozzá a kinti nyugdíjához,ha hivatalosan kijelentkezne a németektől nem kapna semmit.

SzZoole 2014.09.12. 17:06:04

@andaluzkutya: eleg durva baleseten voltam tul,tobb eletveszelyes serulesel kerultem a korhazba es ebbol harom maradando megmarad az eletem vegeig:(
A bizonytalansag megorjitett mig labadoztam es misanthrope lettem.Ebbol segitett egy kollegad ki jonni.
Egyebkent van egy kollegad Mo.aki jo baratom.Egy "hires" korhaz igazgatoja a nagykalloi korhaze,kozismert neven A Sargahaz,Tobbszor ultunk egy asztalnal es egy par pohar ital utan egy elmeny volt vele beszelgetni.Ti 'csihaterek' nagyon viccesek tudtok olyankor lenni:)))

Sesamelmo (Q) 2014.09.12. 17:09:11

@norvég kém [Hu/At]: @Babette.: boccs, nem voltam itt napközben es most is el kell mennem. Sokaknak nem volt ez egyèrtelmû az ismerettsègi körömben. Ha nagyon akarom èrtem, hogy mièrt nem, amit ti is irtatok, de igazàbol nem annyira ertek egyet.. Tudom, vehetnek egy repulojegyet ha annyira szavazhatnekom van.

33621 2014.09.12. 17:21:13

@tanato: Lehet hogy ö is szociális özvegyi nyugdíjat kap csak, és ha hivatalosan elköltözik az országból akkor nem kapná utána.
A Német szekció talán erről is többet tudna mondani.

kardio1 2014.09.12. 17:22:28

@Hari Seldon 2:
Ez àltalàban véve igaz, én példàul nagyon kulturàltan tudok vitatkozni. De azért az is làthato, hogy pl. Hintàra -akinek persze meglehetôsen egyéni vilàglàtàsa van- eléggé ràszàllnak egyesek, és ilyenkor eléggé csipôs a nyelvük. Vagy amikor Magyarorszàgot kell leszolni, okkal -ok nélkül, azért megvan itt a blogon a kis korus ;)
Egyébként, hogy egy koràbbi, igen nagy vitàt kivàlto témàhoz visszanyùljak kicsit: ma reggel a ràdioban arrol beszélgettek, hogy Franciaorszàg mennyire visszaesett az OECD statisztikàkban és hogy a tanàrok mennyire alul vannak fizetve az OECD àtlaghoz képest, tovàbbà, hogy a fizetések emelése szükséges és elégséges-e a javulàshoz.

kardio1 2014.09.12. 17:23:40

korrekcio (egy iràsjel lemaradt)
Ez àltalàban véve igaz, én példàul nagyon kulturàltan tudok vitatkozni. :))

kardio1 2014.09.12. 17:46:42

@Philosoraptor:
Ha a magyar süteményeket tùl édesnek tartod, akkor a franciàkért se leszel oda. Azok szerintem még édesebbek, töményebbek, legalàbbis egy jo részük.

kardio1 2014.09.12. 17:59:42

@Nitnitnit:
Ennyire olcso a lakhatàs Brüsszelben? Ez kb; a vidéki nagyvàrosok szintje itt. Pàrizsban az àrak az egekben vannak.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 18:11:37

@Simon Hasonmasa (Roch): csinos magyar no - angol ferj/barat, egy jovagasu magyar ffi - csunya angol no. De ez csak az en kornyezetem.
az kimaradt hogy csunya angol ferfi... na ugye nincs igazsag a ferfiaknak csak csunya angol no jut de meg ahhoz is nagyon jokepunek kell lenni ..

kardio1 2014.09.12. 18:13:58

@montroyal ( CAN qc):
Mùltkor irtad, hogy felétek a francia anyanyelvûek egész jol beszélnek angolul. Itt az a mondàs jàrja, hogy a québeciek sem angolul, sem franciàul nem beszélnek jol :))

2014.09.12. 18:22:50

@kardio1: Az lehet, de legalább valahogy kinéznek, és nem egy kaptafára készül az összes.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 18:24:43

@montroyal ( CAN qc):
Igy van:)))))
Bar itt a kornyezetemben a jobb arcuak is elcsabulnak. Pl, az egyik legnagyobb helyi politikusnak is magyar a felesege.

Mas. Mar tegnap is szerettem volna megkerdezni, hogy Canadaban hogyan lehet ervenyesulni egy jokezu PDR szakembernek?

PDR - Paintless Dent Repair

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 18:28:07

@kardio1: varosban a fiatalok ... egymas kozt is angolul beszelnek

persze mas a kiejtes de szamunkra konnyebb az orrhang a szavak vegenek elharapasa nem jellemzo az itteni franciaban .. es videken meg jobban tajszolassal beszelnek sokszor Franciaorszagban ismeretlen szavakkal vagy leroviditesek, slengek .. meg a lalalazas megy ..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 18:33:58

@Simon Hasonmasa (Roch): jo meg fogtal .... autos szakmarol kerdezz ... szivesen segitek, de az en vilagom kicsi, latastol mikulasig a muhelybe vagyok csak arrol tudok ..

jokepu angol ferfi ... megleptél ... mindegy nem vagyok oda ertuk ugy se...DDD

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 18:36:10

OK most esetle
ez is autos ... soha nem lattam allitolag van de en nem hiszek benne... nagyon kevesen csinaljak ... itt festunk mindig

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 18:38:54

@montroyal ( CAN qc):
Hat ez autos, eppen a tied. Ugye lehetnek serulesek, horpadasok, nyomasok az autokon amiket ugyes eszkozokkel vissza lehet allitani. Szerintem nalatok is sokan csinaljak.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 18:48:02

@Simon Hasonmasa (Roch): igen beugrott rogton( vagyis atugrottam rogton) de csak a kliensektol tudom es allitolag alairatjak veluk a ha nem sikerul akkor sajnos festeni kell..

kigugliztam Montrealba tenyleg sokan ajanljak ... csak altalanosan , kezdo 15$tol jobb tudassal 25-35 $ orankent ..

mrsmihaly 2014.09.12. 18:48:30

@tanato: nem Svajcban elek, de lehet hogy hasonloak a törvenyek Europan belul. Szocoalis alapon fizetett nyugdij csak akkor jar, ha itt elsz az orszagban.Tehat valamiböl meg is kell elned Itt . Aki elhagyja az orszagot, mar nem szamithat a szocialis segelyre. Az mas, ha valaki Itt dolgozott hosszu eveken at, es adozott az allamnak. Eleri a nyugdijas kort, oda költözik ahova csak akar. A nyugdijaert ö dolgozott es fizetett hosszu eveken at, es az jar amig el .

kardio1 2014.09.12. 18:49:38

@Philosoraptor:
Hàt nem tudom. Valahogy kinéznek, igaz. Finomak is, én legalàbbis sok itteni édességet, süteményt szeretek. De nagyon vàltozatosnak azért nem mondanàm ôket. Sokféle eltérô külsejû s¨temény van töltve ugyanazzal a krémmel (crème patissière) vagy annak vàltozatàval. Nekem a kedvencem egyébként a Saint-Honoré és a Paris-Brest. A hagyomànyosabb süteményeik vàltozatosabbak valamivel.

kardio1 2014.09.12. 18:51:19

@montroyal ( CAN qc):
Tv-ben szoktam làtni québecieket. Elég vicces a kiejtésük, na. Ami érdekes, hogy az énekesek franciàul viszont québeci akcentus nélkül énekelnek.

Muscari 2014.09.12. 19:05:31

@wuaaa [nor]: te nem eltel soha Magyarorszagon? Hol szulettel, ha nem vagyok indiszkret?

@Dragonlady (now in Indonesia): majd irok a vallalkizasrol, ha lesz idom. Sokkal jobb es konnyebb, mint otthon. Ez velemeny volt, meglehetosen szubjektiv :-)

M. Péter 2014.09.12. 19:05:42

@tanato: Tudni kéne, hogy pontosan milyen címen kapja a pénzt. A rendes öregségi, özvegyi vagy rokkantnyugdíjat az EU-n belül bárhová minden levonás nélkül átutalják. Kivétel, ha a Lengyelországból az NSZK-ba költözőkre vonatkozó német-lengyel szerződés alapján kap nyugdíjat, vagy annak idején a NDK-ben élt, és külföldön is dolgozott.

Itt van két cikk is a témáról,
www.welt.de/finanzen/altersvorsorge/article113325447/Deutsche-fliehen-mit-ihrer-Rente-ins-Ausland.html
www.theguardian.com/world/2012/dec/28/germany-pensioners-living-care-world
A Die Welt cikke szerint a német nyugdíjasok egyenesen menekülnek külföldre. A Guardianben meg egy Balaton melletti öregek otthonában élő németekről is írnak.

tanato 2014.09.12. 19:25:09

@33621: @M. Péter: @mrsmihaly: Valószínűleg szociális vagy özvegyi nyugdíjat kap,úgy tudom csak feketén dolgozott a férje cégében,hivatalosan csak mint feleség tartózkodott Németországban,nem mint munkavállaló.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 19:33:58

@kardio1: mas az accent a varosokb es videken .. TVben normalisan beszelnek de orrhang nelkul .. teljesen mas mint az eredeti francia .. viszont videken borzaszto .. ez ex nejemtol kertem maradjon mellettem es forditsa nekem amit az apja meg a testverei beszelnek ..quebecirol erthetobb quebecire ..
persze egyeses enekesek soksok eve nem elnek mar itt ...

2014.09.12. 19:36:27

@kardio1: Nekem mindenesetre változatosabbnak tűnik, mint az átlag. Az íze persze megint szubjektív.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.12. 19:39:30

@kardio1: immoweb.be pl hiteles arakat tartalmaz. Kornyektol is sok fugg, mi jo kornyeken vagyunk, belvarosban (Ixelles) itt ezek az arak. :-) Berlintol picit azert dragabb. A felettunk levo lakas kb 70 nm, 785ert van kiadva. Etterbeekben egy kb ugyanekkora, nagy terasszal, parkos udvarral + melygarazs 1000 kornyeken van.

FutureFry 2014.09.12. 19:40:31

@hiirvi piirvi: @Philosoraptor:
Itt a modern (nem elavult) főzés-sütés tudománya: en.wikipedia.org/wiki/Modernist_Cuisine
Pl. Folyékony nitrogénnel hamburger hús ropogóssá tétele. Vagy - hogy a cukrászatnál maradjunk - jégkrém készítése tojás és tej nélkül.
A könyv egyébként 6 kötetes (2438 oldal) és 23.7 kiló. Az Amazonnál olyan $500-ért kapható.

A szerző egyébkén nem a szívem csücske - de egészen más okból (lásd "Patent Troll").

FutureFry 2014.09.12. 19:47:48

@tildy[UK]: Itt meg havazott és reggel -5 C volt.

2014.09.12. 19:47:55

@FutureFry: Hm, van még a Larousse nevezetű enciklopédia, azt is eléggé kötelezőnek tartják a szakmában. Amit te linkeltél, az is iszonyat jó lehet. Meg még van a "Professional Chef". Azt is eléggé alap könyvnek tekintik. Ha lenne pénzem, meg is venném őket. :D

GTVili 2014.09.12. 20:11:06

A "3D"-s tortákat elnézve javaslom,hogy inkább maradj a cupcake-nél....
Egyébként a kezdeményezőkézséghez gratulálok....

rakoczigabi 2014.09.12. 20:36:55

Most hirtelen nem találom ki kerdezte hogy en ebből meg tudok e élni.
A válaszom : ha egyedul élnek akkor éppen hogy kijönnek ebből a pénzből.
De mivel most mar van párom igy az en fizetésem félre tudjuk rakni vagy abból megyünk szórakozni stb.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.12. 20:38:21

OFF

Remek hírem van : mivel egész hétvégén szabad leszek és még utána is, a szokásosnál is többet fogok kommentelni. :))

A posztom pedig készül, türelem :) Szaftos lesz.

De most öntöm magamba a szeszt. Kidőltem 9 nap meló után teljesen.

M. Péter 2014.09.12. 20:40:32

@Philosoraptor: Annyira nem jó a helyzet, hogy az első évben ne kelljen adót fizetni, de nincs vállalkozói igazolvány meg kötelező kamarai tagság. Elég, ha az ember bejelenti az adóhivatalban, hogy vállakozásba fogott, és onnan kezdve aszerint fizeti az adót és tb-t. 81000 font éves forgalom alatt nem kell áfát fizetni.

rakoczigabi 2014.09.12. 20:45:19

@GTVili:
Melyik 3ds torta nem tetszik neked ?
A belföldi szakállasagáma ? Vagy esetleg a gavity-s locsolo kanna ?
Hat mindenkinek más tetszik ezek szerint. Itt az angol vásárlók szó nélkül kifizetik az arat 200 font ( 80 000 Ft átváltva ).
Szóval nekem az a lényeg hogy nekik tetszedjen.
Mióta sutok több mint 1,5 éve 1 panasz nem volt 1 ember nem hozta vissza a tortát azzal az indokkal hogy nem tetszene vagy nem ízlik.

DieNanny CH 2014.09.12. 20:55:34

@M. Péter:

Az EU-n belül bárhová, vagy Európán belül bárhová? Mert Svájc esetében ez nem mindegy.

LittleG (uk) 2014.09.12. 20:57:07

@rakoczigabi: wow! viszont ha hetente vagy 3 tortád van plusz egyéb, az már nem is rossz pénz havonta. Gratula :)

Quercus a favágó 2014.09.12. 20:58:16

HA. ideiglenesen vedd le Hinta fenti kommentjét.

Utána rakj föl egy közleményt, melyben kéred, hogy a blogközönség, saját, és mások testi épségére tekintettel minden szúró-, vágó eszközt, fegyvert, nagyobb mennyiségű gyógyszert, kötelet, és minden olyan tárgyat, eszközt stb. amely emberélet kioltására alkalmas távolítson el a közeléből.

Majd rakd vissza Hinta kommentjét.

Köszi.

Olvtársak. 116-123
Ez a lelki segélyszolgálat 24 órán keresztül hívható telefonszáma öngyilkosságra készülőknek.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 21:00:08

@rakoczigabi:
En kerdeztem es koszonom a valaszt.

GTVili 2014.09.12. 21:06:49

@rakoczigabi:
Soroljam....?
Az,hogy kifizetik csak egy dolog...
Az ötletek egyébként jók,de a megvalósításon még egy kicsit dolgozni kéne....sok helyen látszik pl az ujjlenyomat,túl vastag a burkolás,nincsenek kidolgozva a részletek...stb...

www.kephost.com/image/H6R

www.kephost.com/image/H6d

www.kephost.com/image/H6x

www.kephost.com/image/H6X

M. Péter 2014.09.12. 21:07:35

@Simon Hasonmasa (Roch): Tudjuk, hogy a magyarok a legokosabbak és a legszebbek a világon, fociban is mi vagyunk a legjobbak, Magyarország csak azért áll úgy, ahogy áll, mert az összes többi ország összesküdött Magyarszág ellen.

Taxomükke (UK) 2014.09.12. 21:09:25

@M. Péter: Péter, mire kell figyelni, ha önadózóként foglalkoztatják az embert? Én e hónaptól így kapom a pénzemet, ebből kell befizetnem havonta, vagy rakjak félre, és adóbevallás után fizessem be, amit kell? Be kell most jelentenem a HMRC-nek, hogy self-employed lettem? (Közben még másik forrásból is dől a lé, de ott vonják a közterheket.)
Köszi előre is.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 21:14:02

@M. Péter:
Sajnalom, ha igy tuntem fel, nem igy gondolom.

2014.09.12. 21:36:54

@M. Péter: Köszönjük a kiegészítést.

2014.09.12. 21:38:52

@házelőtthinta: Ha olyan lesz a poszt, mint amiket te szoktál lerendezni nap mint nap, akkor készülj, hogy szét leszel szedve.

kardio1 2014.09.12. 21:40:13

@montroyal ( CAN qc):
Céline Diont is hallottam franciàul beszélni, elég érdekes volt. Az itteni The Voice-ban az egyik coach Garou, aki igencsak erôs québeci akcentussal beszél és sokszor kever a mondandojàba angol szavakat, mondatokat (ez utobbiakat persze sokkal jobban ejti, mint a franciàk...). A harmadik, akit zoktam hallani, Jean-Marc Généreux, egy sokszoros tàncbajnok, aki a Magyarorszàgon Szombat esti làz néven futo tàncverseny itteni verziojàban (Danse avec les stars) zsüritag.
Nekem tovàbbra is furcsa, vicces a québeci francia :)

kardio1 2014.09.12. 21:41:48

@Philosoraptor:
Nem azt mondtam, hogy nem jok, de azért szerintem a francia konyhamûvészetnek nem a desszertkészités a csùcsa

kardio1 2014.09.12. 21:48:02

@Nitnitnit:
A mi vidékünkön Bordeaux-ban vagy Toulouse-ban egy garzonlakàs kb. 450-500 euroért vehetô ki. Pàrizsban a csùcs az volt (errôl a napokban volt szo a ràdioban), amikor egy tulajdonos birosàghoz fordult, mert a bérlô nem fizette a 420 euros havi bérleti dijat egy studioért (garzonlakàs), ami egy jobb kerületben egy hagyomànyos lift nélküli pàrizsi bérhàz legfelsô emeletén. A poén az, hogy az ügy bumeràngként a bérbeado ellen fordult, amikor kiderült, hogy törvénytelenül adta bérbe, mivel a lakàs alapterülete nem érte el az elôirt minimumot (9 m²) és csak 6 m² volt!!!

rakoczigabi 2014.09.12. 21:49:21

@Babette.:
Két db 35 cm-es kerek tortából van összerakva es formázva. Nem a mérete miatt drága hanem azért mivel sokáig tart meg csinálni.

kardio1 2014.09.12. 21:50:26

@Philosoraptor: Szereted a molekulàris konyhàt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.12. 21:57:46

@Zoole[uk]:
Zolika most estem neki a tatár bifsztekednek amit adtál.
Elfelejtettem megdícsérni a kóstolót is de mindig elvonjátok a figyelmem.
Köszi
:)))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.09.12. 22:03:03

@rakoczigabi: Nekem a rózsák tetszenek, ezért a kérdés: miböl van az a krém és hogyan csináltad a rózsákat?
csíkokbók? vagy egy a krémböl egy nagy gombócot raksz oda, amit aztán ilyenre tudsz vágni - formálni ?

i got my (törölt) 2014.09.12. 22:26:58

a világ országait sorbaállították versenyképesség szerint. a lista is érdekes (pl. szaud-arábia és szlovénia pozíciója...), de a magyarország által elért értékek egyes területeken különösen.
megtudható belőle, hogy a többi területhez képest a versenyképesség legfőbb bástyája magyaro.-n az egészség. hétfokú skálán 6,7 pontot ért el az ország.
sok szó esik róla, és többnyire erősen kritikus felhangokkal, hogy milyen a vállalkozások indításának lehetősége. jelentem, ilyen gyorsan szinte sehol a világban nem lehet vállalkozást indítani, mint magyaro.-n. a vállalati nyereségadózás világszinten mérve is alacsony mértéke a vállalkozásoknak kedvez.

reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2014-2015/economies/#indexId=GCI&economy=HUN

SzZoole 2014.09.12. 22:28:05

@diggerdriver: inkabb karba menjen,mint pocsekba:)))))))))))))
Egeszsegedre:)))

33621 2014.09.12. 22:44:37

@GTVili: Én elhiszem hogy esetleg te szebb tortákat tudsz kreálni mint a cikk írója, vagy csak belinkelni ide, de az a lényeg hogy Angliában az övé tetszik és ami a legfontosabb veszik is!
Te is megmérethetnéd a tudásod ott és akkor lenne a fer a fikázás a részedről! vajon a tieid hogyan tetszenének az Angoloknak?

M. Péter 2014.09.12. 22:46:23

@i got my: "Effect of taxation on incentives to invest" kategóriában 2,8-ra értékelték Mo.-t, ezzel 133. helyen van 144 ország között, "Total tax rate" a nyereség 49,7%-a, 114.hely.

LittleG (uk) 2014.09.12. 22:49:17

@Nitnitnit: hú, na itt csorgattam a nyálamat egy ideig, azok az óriási nappalik! (sóhaj... :), olcsóbban, mint Angliában.

Melyik a leghasználatosabb nyelv Brüsszelben? Mondjuk az üzletekben. Régóta vagy ott? Jól érzed magad?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.12. 22:52:33

@Zoole[uk]:
Az az igazság hogy azért mentem csak érte hogy végre lássál egy életszagú munkában megfáradt kulimelóst teljes testi valójában...
Hogy lássál végre valakit aki az elsőlépcsős alakulatban verejtéket nem kímélve tolja a hanyatló nyugat szekerét.
Így nézünk mi ki a kizsákmányoló kapitalizmus kizsákmányoltjai.
Képesek vagyunk 30kilométert autózni néhány falatért...
Most végre láttad ki termeli meg a jóléted alapjait.
Igen, mi tesszük naggyá az országot. Mi a kétkezi melósok porosan izzadtan négynapos borostával...
Én nem 16 tonnát emelek hanem 160-at és a lelkem a vállalaté de mennyi a bér???
www.youtube.com/watch?v=dr2-jgpzSwM
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.12. 22:54:40

@33621: ez nem fikazas volt,csupan szakmai szemel nezi es igaza van,en mast is eszre vettem,de mindegy nem akarom bantani a poszterinat.Ha azt a munkat amit belinkelt O keszitette,akkor az angolok igen csak legugolnanak elotte.Hidd el nekem,evente tobb neves rendezvenyen ott vagyunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.12. 22:57:28

Kaptam a biztosítótól egy emailt egy csatolmánnyal de nem tudom megnyitni.

Ezt írták ha nem tudom megnyitni de hiába töltöm le nem jutok semmire. Valaki esetleg?

If you are having difficulties in viewing our EML attachment, please install Microsoft Addin:
support.microsoft.com/kb/956693

rakoczigabi 2014.09.12. 23:00:02

@nyuszigonosz(D):
Azok a rózsák nagyon egyszerűek :-)
Itt egy videó hozza youtu.be/hnfJDja_OMQ

Remelem engedi bemasolni.
En a wiltontol az 1M-es hegyet használom , ezzel nagyon szep rózsákat lehet csinálni.

A recept pedig egy egyszeru vajkrem recept :-)

SzZoole 2014.09.12. 23:02:11

@diggerdriver: allj neki a 160 tonnasal,az biztos meg tudja nyitni:)))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 23:15:03

@kardio1: orulok hogy Celine nationalunkat es Garout is ismeritek .. nekem viszont az ottani francia fursa nagyon fulelnem kell es az angol angollal ugyanugy vagyok ..

i got my (törölt) 2014.09.12. 23:21:46

@M. Péter:
köszi, igazad van, elnéztem az adózást.
megzavart a számok mellett található grafikus jelzés (distance from the best), ezt most se tudom értelmezni.

amúgy a magyar nyereségadóráta a némettel szinte azonos, kedvezőbb, mint az osztrák, a spanyol, a belga, az olasz, a francia, vagy a japán. bár a 114. hely nem tűnik előkelőnek, ebben a tekintetben nem hiszem, hogy az "élenjáró" arab országok vagy szubszaharai afrika szintjét kéne megcélozni. a magas európai elvonások nyilván a jóléti államok szolgáltatási szintjével is összefüggnek (ami akkor is igaz, ha ez magyaro.-ról elmondva elsőre viccesen hangzik). tessék megnézni a magas családi pótlékokat, kisgyerekesek transzferjövedelmeit, a rendkívül magas szintű egészségügyi szolgáltatásokat, stb. (tudom, nevetségesnek tűnik, de hasonlítsuk csak össze mondjuk az usa-ban magánbiztosítás nélkül megkapható szolgáltatásokkal, egyből lefagy a mosoly az arcunkról...)

GTVili 2014.09.12. 23:21:47

@33621:
Engem nem igazán érdekelnek az angolok.... :-)
Ezeket a tortákat itthon többszörösen visszatérő vásárlók igazolták....Azért,hogy az angolok azokért a tortákért ennyi pénzt adnak csak sajnálni tudom őket.

Egyébként abszolúte nem fikázásnak szántam,csupán építő jellegű kritikának. A cupcake-ek kifejezetten tetszenek...:-) Tényleg.

De torta fronton még bőven van hová fejlődni.

blackhairlady 2014.09.12. 23:28:43

@zöldeketbeszélek: En belevagtam, 2 evig csinaltam, de orokre elment a kedvem tole. Legalabbis otthon. Bar az is igaz, hogy nem vagyok egy vallakozoi alkat, nem tudom atverni az embereket, nem tudom tobbert adni a cuccost mint amennyi, nem is kerestem halalra magam:(

blackhairlady 2014.09.12. 23:30:46

@andaluzkutya: En is szeretnem kifejezni oromomet, hogy ujbol latlak (nem is latlak csak a lelki szemeimmel kepzellek el:D)!

blackhairlady 2014.09.12. 23:41:03

@Herr Géza: Szerintem a legjobb ha egy 2 tojas-2 sonka hamandeggs kombo utan meg legyurunk egy jo kis edes kroaszant, kakaoavl vagy teaval leobliteni, es kezdodhet a nap:))

Taxomükke (UK) 2014.09.12. 23:48:45

@M. Péter: Namégeccer.
Péter, mire kell figyelni, ha önadózóként foglalkoztatják az embert? Én e hónaptól így kapom a pénzemet, ebből kell befizetnem havonta, vagy rakjak félre, és adóbevallás után fizessem be, amit kell? Be kell most jelentenem a HMRC-nek, hogy self-employed lettem? (Közben még másik forrásból is dől a lé, de ott vonják a közterheket.)
Köszi előre is.

andaluzkutya 2014.09.13. 00:12:17

@blackhair-lady: Na most már tényleg nem sok hiányzik, hogy érzéketlen orvos létemre könnybe lábadjon a szemem ;)

2014.09.13. 00:22:21

@rakoczigabi: Nekem nagyon tetszett a posztod, inspiralo. A sutemenyek is nagyon-nagyon tetszenek - tobbekkel ellentetben nekem pl. a kannas torta is bejon:). Ha meg mindig Angliaban laknank, biztosan rendelnek toled (ez komoly!) de talan majd egyszer, ha visszakoltozunk... A honlap is nagyon jo, kulonosen a szoveg, de egyetertek azzal aki megemlitette fentebb hogy javitani lehetne meg az oldal design-jan. Kulonosen a fenykepekre gondolok: pl. en a helyedben jobban odafigyelnek a hatterre, illetve ha meg nem tettetek meg, erdemes lenne egy profi fotossal keszittetni par kepet a sutikrol. (Elnezest, nem akarok keretlen tanacsokat osztogatni, csak az jutott eszembe a honlap lattan hogy mar igy is milyen jol neznek ki a sutemenyek es az eletben biztosan meg jobban!). Sok sikert es koszonjuk hogy megosztottad a tortenetedet.

Muscari 2014.09.13. 00:30:39

@Dragonlady (now in Indonesia): van megoldas, rootolni kell (csak Tildy meg ne tudja). Ird meg pontosan, hogy milyen telod van, en meg megkerdem a hazi IT-semet, hogy hogy kell csinalni. Nekem a Galaxy SII-n a legujabb Kitkat android fut most.

blackhairlady 2014.09.13. 00:32:00

@andaluzkutya: Erzeketlen? Havonta talalkozok pszichiaterrel, nem tunik erzeketlennek, szerintem te sem vagy az. Nyugodtan vallald fel azt a par csepp elmorzsolt konycsepepet:)

M. Péter 2014.09.13. 00:39:25

Igazán rossz tortákért ide kell menni: www.cakewrecks.com

andaluzkutya 2014.09.13. 00:41:33

@blackhair-lady: Csitt, még lebuktatsz, odalesz az imidzsem ;)

Muscari 2014.09.13. 00:45:07

@LittleG.: igy mar azert mas Reading :-) De sajnos mincs tenger. Londontol nem akarunk messze menni, mert a ferjemet ide koti a vallalkozas, a lanyomat meg majd remelhetoleg az egyetem.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.13. 00:45:40

@rakoczigabi: "home baker" kategoriaba tartozok ezert nem annyira szigoru a rendszer.

van nalunk egy kurtoskalacsos ,aki a baratom ,hat ot ugy eltapostak mert otthon keverte a tesztat csak neha sutogetett is mert csak ,festivalokra jar ... igen szigoru eloirasok szabalyozzak az otthon sutest, ami nem is igazan a hazba van ,mert egy kulonallo helysegba tuzbiztonsagi ,egeszsegugyi, tisztasagi eloirasoknak kellett megfelelni ..
es csak ettol az evtol engedik kiserletkeppen az utcai mozgo kaja arusokat eddig csak zart etterembe lehetett..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.13. 00:49:37

@andaluzkutya: gondolni, hogy a pénztárca ilyen esetekben mindig szerepet játszik :D

ferfi pénztarca - az a jol bevalt noi viagra...

rakoczigabi 2014.09.13. 00:55:57

@montroyal ( CAN qc):

Ha gondolod olvasd el a városi önkormányzat leírását hogy mi is vonatkozik rám.
Teljesen szabályosan csinálok mindent :-)
De akkor ezek szerint minden városban , megyében más a szabályzat.

http://www.basingstoke.gov.uk/Resources/3/A/{3A7DFDBF-96EE-49D8-8AB7-B31F610A973B}/Documents/Advice%20for%20cake%20and%20cupcake%20makers.pdf

montroyal ( CAN qc) 2014.09.13. 01:02:23

@rakoczigabi: nem ketelkedtem ,mert nem ismerem az angol szabalyokat nalunk canadaban sokkal vaskalaposabbak ..

egyebkent engem csak a befejezo szakasz erint ,vagyis a torta befalasa ...

Muscari 2014.09.13. 01:07:40

@blackhair-lady: meg jo, hogy tudom, hogy nem ugy erted, hogy minden vallalkozo atveri az embereket :-)
Valamit olcsobban venni es dragabban eladni: ehhez egyszeruen tehetseg kell, ami nem mindenkinek van. Az en ferjem szuletett kereskedo, neha csak amulok, hogy miket muvel, en nem tudnam utana csinalni. Egesz eleteben kereskedett, csak az valtozott, hogy mivel.

Sajnos a magyar jogszabalyok a keteskedoknek nem kedveznek, itt, mint valaki irta, az afaval nem is kell foglalkozni egy bizonyos (nem kicsi) eves forgalom alatt. Adozni is csak az utan adozol, amit megkerestel, nem a minimalber duplaja meg ilyenek.

Muscari 2014.09.13. 01:13:47

@Taxomükke: az HMRC oldalan tudsz regisztralni, de ha nem boldogulsz vele, egy konyvelot is hivhatsz segitsegul, nekunk 30fontba fajt. Online ingyenes, de konyvelo amugy is kelleni fog.
Adot fizetni csak az adoev utan kell, ha leadtad a bevallast, national insurans-t azt hetente, de csak par font.

Muscari 2014.09.13. 01:15:42

@Muscari: keso van. A harminc fontot a konyvelonek fizettuk, amiert megcsinalta a regisztraciot, amit te magad is meg tudsz.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.13. 02:19:03

@LittleG.: nyar elejen jottunk, eddig jo :-) Brüsszel teljesen frankofon, mindenhol franciaul beszelnek, a tömegközlekedesen bemondanak mindent hollandul is, de csak ott. Elheto, fura varos ez :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.13. 02:36:37

@33621: Figyi! Nem akarok paraszt lenni (de az vagyok, tudom), de tegnap belinkeltem 2 magyar oldalt, csak el kéne olvasni... Itt a sväjci, tedd be a gugli forditojäba mäst nem tudok mondani: www.ahv-iv.info/ahv/00162/00185/index.html?lang=de
www.eda.admin.ch/eda/de/home/serv/swiabr/goabr/ruheab.encoded-Show%3D1%26print%3D1.html
Olyanrol nem tudok, hogy szociälis nyugdij, ez valoszinüleg az AHV / IV (Alters- und Hinterlassenenversicherung / Invalidenversicherung), ez kötelezö mindenkinek fizetni, ez az ällami nyugdij. (kb sz@rra sem elég) Ha nem dolgozott, akkor addig nem kell fizetnie, amig a férje fizette helyette ezt a minimum nyugdijat. Ezt lehet kiegésziteni szociälis segéllyel, ez ugye sok mindentöl függ, de ahhoz ugye itt kell lakni, ahogy azt @mrsmihaly: is irta. A legegyszerübb, amit @svájci sapka (ch): is javasolt: helyi önkormänyzat. Ahhoz viszont beszélni kell a helyi nyelven... Mivel itt szerintem senki nem nyugdijjogosult, ezért sokan nem fognak tudni segiteni. Annyit tudok, hogyha elhagyod az orszägot, akkor az AHV / IV csak a nyugdijjogosultsägtol van, kérvényezni kell mindig - rengeteg bentragadt nyugdij van azoktol, akik csak pär évig dolgoztak itt, mert sokan nem tudjäk, hogy jogosultak rä. Az ugynevezett Pensionskasse-t / Freizügigkeitspolice-t, vagy mäs néven a Säule 2-t a megfelelö papirok kitöltése utän ätutaljäk, de csak sväjci szämlära többek között akkor, amikor elhagyod az orszägot.
@Babette.: @M. Péter:@DieNanny [SZ,CH]: A "rendes" nyugdijat utaljäk külföldi szämlära is, külföldi pénznemben. :-) Csak a magännyugdijat nem tudjäk csak csak sväjci szämlära utalni. Onnan meg kb 2klikk és ätmegy a magyarra. Söt bemész a bankba, szolsz hogy jön a Pensionskasse, amikor megjön utaljäk ät, vonjäk le a megfelelö költségeket és szüntessék meg a szämlät. Müködik, tapasztalat.
@QUERCUS: :-)))))
@Philosoraptor: ÄÄÄÄ dehogy! :-)))
HÁ majd olyan bevezetövel irja meg, hogy Pistike, a szegény sorbol szärmazo, de joravalo borsodi gyerek hosszu, küzdelmes ut utän végre révbe ért a labancoknäl. Most buriforgato kisiparos is lehetne, de ö inkäbb a jo tärsasägot, a kellemes, nemzetközi csapatot és a kivälo munkahelyi légkört biztosito multinäl dolgozik. Mert neki a pénz, a karrier nem szämit. (Külön köszönet a mobillal titokban készitett konyhai fölvételekért! )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.13. 02:51:00

@Nitnitnit: Az exem dolgozott ott pär évet, nem dicsérte öket... Mondjuk kellett az is hozzäs, hogy kiraboljäk öt, a kollégäit, a munkahelyét (kb az évszäzad rabläsa volt) stb. El is ment melegebb éghajlatra...most Afrikäban nyomja. :-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 04:37:29

@GTVili: ez építő jellegű kritika, hogy sajnálod, aki megveszi? bocs, de ez nettó fikázás.
remélem, nem tanár vagy.
ja és gondolom a poszterina is tudja, hogy van mit tanulni még. mindig van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 04:42:40

@Muscari: nagyon köszönöm, egy Samsung 5360-as, az a baj, hogy az android 2.3.6-os. nem akarok hozzányúlni, mert nem értek hozzá, aztán még azt is elszarom, ami működik egyébként, és ezt nem szeretném. netezni, minden mást tudok rajta (most is azon jön a 3G és onnan lőttem át a laptopra, a laptopon meg megy a skype is), csak a skype applikáció nem megy rajta már többé :-(
vagy ez olyan egyszerű dolog lenne, hogy esetleg még én is meg tudom csinálni? :-/
mégegyszer köszi, nagyon kedves vagy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.13. 05:51:16

Nekem bejott ez a mai poszt , a sutik meg szepek.

A kinti utamrol: Vegul nem bereltunk kocsit. Tobb oka is van - lehet szidni - de leginkabb az, hogy a sok gyaloglasban rendesen lefaradtunk New Yorkban es D.C-ben ( elelmiszerboltot meg a varosban nagyitoval kell keresni....Elelmiszer: eheto materia, ami nem crisp es tarsa bt. )

Szoval vegul amellett dontottunk, hogy buszozunk fel Torontoba. Lehet meg tudtam volna csinalni az utat egyedul ( sajnos valtotars nem lenne, ccounterpart nala hianyzik) , de vegig nekem kellett volna vezetni, plusz a kocsit visszahozni D.C-be. Plusz para , nehogy valami tortenjen, ismeretlen terep, amugy is idoszakosan vezetek csak, amikor Magyarorszagon vagyok. Nins nagy forgalom, viszont ismeretlen terep.

Washington D.C amugy imadnivalo varos, nekem jobban bejott mint New York.

Most hagytuk el amugy Philadelphiat.

Az utolso (wimdu) szallasunkra semmi panasz nem lehet, az airbnb-s New yorki az kevesbe jott be.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.09.13. 06:41:36

Igazi sikertortenwt, gratulalok! Nem tudom, miert, de Woody Allen egtik klasszikusa, a Small Time Crooks jutott eszembe a sikeres sutemeny uzlet kapcsan:))) egyik kedvenc filmem :) m.youtube.com/watch?v=cZApuwXxJd8

2014.09.13. 06:57:28

@kardio1: Heston Blumenthal is abban utazik, ha jól tudom, őt meg nagyon bírom.

2014.09.13. 06:58:36

@i got my: Aha. És mi a helyzet a kkv-val meg a rengeteg szirszar adóval?

33621 2014.09.13. 08:07:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Köszi a választ . Majd csak lesz valahogy!

33621 2014.09.13. 08:09:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): A külföldön való bankkártyás pénzfelvételi ötletről ( amit Babette vetett fel) mi a véleményed?

rakoczigabi 2014.09.13. 08:17:46

@Dragonlady (now in Indonesia):

Igen tudom hogy meg tanulnom kell sokat es fejlődni :-)
Meg csak pár hónapja csinálom a normál tortakat. Szóval azok meg nem mennek annyira jól.
De pl ha valaki olyat szeretne amit eddig nem csináltam akkor elmondom neki hogy olyat meg nem csináltam , es o pedig eldöntheti hogy igy is megrendeli tőlem vagy sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.13. 08:43:51

@blackhair-lady: Vicces, en pont muffinsutos vallalkozast akartam kezdeni amikor Irorszagbol visszajottem, mert nagyon megtetszett ahogy ott a kis pekseg- boltocskak mukodnek. Peksutik muffinok es a haz levese, kave forro csoki. Na valami hasonlora gondoltam az egyetemi negyednel vagy irodanegyednel. Gondoltam kezdenem otthon, rendeles neten, kiszallitas. Majd kis uzlet a netes rendelest tovabbra is megtarva. Aztan felhivtak a figyelmemet egy-ket aprosagra...:-(

2014.09.13. 08:59:07

@Muscari: 'de konyvelo amugy is kelleni fog'

Nem akarlak megcafolni, de ha valakinek nem bonyolult a helyzete, az en tapasztalatom szerint nem kell konyvelo. En is voltam evekig maganvallalkozo illetve parhuzamosan alkalmazott es maganvallalkozo (self employed) mellekallasban, es soha nem hasznaltam konyvelot, siman meg tudod magadnak csinalni az adobevallast stb.

2014.09.13. 09:01:09

@Muscari: Egyebkent NI-t lehet havonta vagy ritkabban is fizetni egy osszegben, illetve bizonyos jovedelemhatar alatt lehet kerni hogy mentsenek fel teljesen a fizetese alol.

Muscari 2014.09.13. 09:08:42

@Mirjam2: persze, ha nem bonyolult, nincs nagyon sok szamla, akkor igen, akarki meg tudja csinalni. Meg tudod esetleg adni az oldalt pontosan, ahol megtalalom?

i got my (törölt) 2014.09.13. 09:32:03

@Dragonlady (now in Indonesia):
a rootolást semmiképp sem ajánlom, hacsak nem tudod pontosan, mit csinálsz!

elképzelhető, hogy régebbi skype verziót telepíts, ami fut a 2.3-as androidon. pl.:
comesifaper.altervista.org/ripristino_restore_skype4android.html#1
community.skype.com/t5/Android/How-can-I-dowload-Skype-3-2-for-Android/td-p/1758412

ha nem megy így se, akkor nézd meg ezeket az árakat:
www.browsercalls.com/calling_rates/
nekik is van androidos programjuk.
ehhez hasonló szolgáltatóból van még több tucat, az általad preferált hívásirány alapján ki kell választani közülük a legolcsóbbat (jelentősen különbözőek a díjaik, mindegyiknél kicsit más a szuperkedvezményesen hívható országok köre).

LittleG (uk) 2014.09.13. 09:36:58

@Muscari: ja, nincs tenger és egyhamar nem is várható, hogy lesz :)

hát, akkor Brighton jó, azt hiszem klassz tengerparti városból az van a legközelebb Londonhoz.

egyszer majd, mikor süt a nap és lecseréltük az autónkat, én is megnézem magamnak :)

LittleG (uk) 2014.09.13. 09:42:12

@Nitnitnit: akkor érezzétek jól magatokat :) én továbbra is a nappalikat irigylem ;)

(nem volna kedved írni róla?)

M. Péter 2014.09.13. 10:36:42

@rakoczigabi: Ez a szabályozás egész Angliában egységes.

GTVili 2014.09.13. 10:51:11

@Dragonlady (now in Indonesia):
Nem,nem vagyok tanár. És az angolokat sajnáltam.....mert pl az általam linkelt tortákat,itthon 20-30 fontnyi összegért megkaphatod.....:-) És azért valljuk be,van némi különbség....

És mondjuk az sem mellékes,hogy egy képzett,cukrász végzettségű ember készíti. Aki alapból tisztában bizonyos dolgokkal.

Az,hogy ő kiment és kint így belevágott dicséretes. Mint írtam,a cupcake-ek kifejezetten jók...

Szóval nem fikázás. Hajrá,csak így tovább! Gyakorolni-gyakorolni....

M. Péter 2014.09.13. 11:08:12

@rakoczigabi: Ami abban a basingstoke-i tanács által kiadott tájékoztatóban van.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 11:14:42

@rakoczigabi:
Gratula mégegyszer :)

"Meg mikor magyar tortát akart rendelni valaki azt mondta hogy 5-10 fontnál nem fizet többet erte , mivel Magyarországon a Tescóban annyi, en miért kerek többet ?"
1: ezek szerint aki "magyar" tortát akart rendelni, az magyar volt =másként honnan tudta volna, hogy Mo.-on a Tescoban milyenek a torta-árak? :))))))))
2: tényleg van torta a Tescoban, és tényleg kb 2000-4000 ft. körüli/közötti áron (méret és fajta függvénye). De kb olyanok is....
Konkrétan: kb 3 éve hagytam fel az itthoni tortakészítéssel (időhiány és egyéb okok miatt), azóta vásárolom (évi 2-3 alkalom). Az első vásárolt torta a tescoból jött: szépen nézett ki és az ára is jó volt (=olcsó volt). Aztán felszeltük, kóstoltuk, és azóta nem vettem.... Gyakorlatilag piskótalap között cukros margarinkrém (a vajas krém már nemigen jött volna ki anyiból, amennyiért adták...), némi szinezék, egy kis dekorációval.
A cukrászdákban a rendelésre készült torták kb 4-5 ezer ft.-tól indulnak, igény/kérés szerint vajas krémmel, vagy főzött krémmel, tejszínes krémmel, stb. Méret, íz, dekoráció, stb=egyéni igény után áll össze, mennyi is lesz a vége....
Konkrétum: 1,5 éve lányomnak készült egy formatorta (bagoly), 36 szeletesnek mondott méretű (átmérő: kb 25 cm., magasság kb 35 centi), tejszínes főzött krémmel (csoki), no és az élethű külső marcipán-bevonat (a szemek, toll, stb színezése, formázása=igencsak élethű lett, amikor a feje le lett vágva, hogy beférjen a megszegett torta a hűtőbe, aztán nyitottam a hűtőajtót, és szembenézett velem egy bagolyfej...., na, fordítottam egyet a tányéron :DD), szóval, mindezért fizettem 18.500 ft.-ot. Nekem megérte, mert egyszer 18 éves az évek óta bagolymániás gyerök :)), de nem a tescos torta-ár volt a mérvadó....
Akinek igen, no, az lehetőleg ne akarja előadni az "igényes vagyok, hát mit képzelsz te, hogy 4000 ft.tól (10 fonttól) többet is képes lennél elkérni egy tortáért??, otthon ennyiért kapok a tescoban!!"-tartalmú/értelmű szöveget. Mert részemről közöltem volna vele, hogy oké, akkor menj haza és vegyél a mo.-i tescoban ennyiért tortát az "igényességed" kielégítésére....
:))
Mindez nem fikázása a vevőnek (mint mondtam, én is a tescoban vettem az első vásárolt tortát.... azt hittem, hogy..., de kiderült, hogy dehogy.... és az is rendben van, ha valakinek okés a tescos torta, de ne az legyen már a viszonyítási pont), csak éppen eszembe jutott mindez a tescos torta megemlítése kapcsán. :)

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 12:20:38

@Simon Hasonmasa (Roch):
"Kedves Gabi, gratulalok ugyes vagy tenyleg, de van belole akkora bevetel hogy egyedul is el tudnad magad tartani?
Mielott magyarok ezrei indulnanak angliaba vallslkozni... "

Aki egy ilyen blogposzt után (merthát azt írták, hogy milyen eccerűen megy ez az egész==ha neki is sikerült, akkor nekem is tuti sikerül, sőőőt, sokkal jobban is fogom csinálni!) nekiindul és belevág, aztán
1: sikerül neki, az megérdemli.
2: nem sikerül neki, az is megérdemli.

De egyikük eredményéhez sem lesz semmi köze a poszt írájának (akár Gabinak, akár másnak).
Csakis magának köszönhet mindent, az is, akinek sikerül, és az is, akinek nem.
Persze, ettől még lehet hálálkodni a posztolónak, vagy szidni őt (végkiemenet függvényében).

@házelőtthinta:
ugyehogyvannekedhumorod is!
:)))))))))

@QUERCUS:
:))))))))))))))))))))
(és még dr. andalúzkutya is visszatért, megérezte, hogy mikor lesz/lehet rá naaaaagy szükség :DD)

@GTVili:
mindjárt kiderül, hogy amit a posztoló sikernek és fejlődésnek tart (mindez a jelenre és a jövőre is vonatkozik, főleg a fejlődés kapcsán), az tulajdonképpen kudarc és gagyi ...
Lehet, hogy építő/segítő szándékkal mondod-írod azt, amit, de a megfogalmazás miatt kizárólag a negativizmus árad a soraidból.
Ilyen sokat jelent az, hogy milyen szavakkal-mondatokkal közöljük véleményünket.
Hiába pozitív a szándék, ha a kivitelezés negatívra sikeredik...

@i got my:
"jelentem, ilyen gyorsan szinte sehol a világban nem lehet vállalkozást indítani, mint magyaro.-n. a vállalati nyereségadózás világszinten mérve is alacsony mértéke a vállalkozásoknak kedvez."
Gyorsaság: a jelen posztban leírt gyorsaság akkor nem a világon létezik, hanem mondjuk az űrben? :))) Mert ettől Mo.-on kicsit tovább tart a dolog.... kicsit többe is kerül.... (pld a vállalkozóvá váláshoz feltétel, hogy legyen váll.ig., a kiváltás díjköteles, kiváltáskor díjazás nélkül belejgyeznek minden olyan tevékenységi formát, amire abban a pillanatban jogosult /végzettség!!! alapján!!/ a jelentkező ÉS kéri, majd utóbb, ha újabb tevékenységi kört szeretne bejegyeztetni, egy újabb végzettség/képesítés megszerzése után /vagy mert utólag értesül, hogy van olyan tev.kör, mihez nem kell, és szeretné csinálni...nem sok ilyen van, de akad/, akkor darabonként díjat kell fizetnie).
Persze, ha előre mindent elintézett, beszerzett, kifizetett, stb, akkor szó szerint pár perc alatt megigényelhető neten (ha van ügyfélkapus reg.-je, amihez időpont+sorszám szükséges egy hivatalban, személyes megjelenéssel+várakozzással...) a vállalkozói státusz+adószám. Node addig... vagy online reg. helyett személyes ügyintézéssel....
Adózás: akkor tulajdonképpen Mo.-on egyszerű vállalkozást indítani és alacsonyak az adóterhek, egyszerű adózni és nem kell sokat fizetni adó(k) címszó alatt.
Köszi, hogy szóltál, az érintettek (egyéniek, kisvállalkozások és nagy cégek egyaránt) eddig másként tudták ÉS tapasztalták, de most majd tuti megváltozik a véleményük.

@diggerdriver:
"néhány falatért..."
@Zoole[uk]:
Szégyelld magad, Zoole, hogy csak néhány falatot adtál szegénykémnek! Hát hogyan fogja megtartani a felemelt 160 tonnát, ha nem lesz ereje???! Rádomlik a hanyatló nyugat és maga alá temet == aggyá'enni rendesen!!!!!
:)))))))))))))))

SzZoole 2014.09.13. 12:42:17

@macamuca [IHUN]: 600gram husbol keszitettem plusz a hozzavalok,mi negyen kb.a felet birtuk megenni ugy,hogy a hasunk lufi mereture tagadt.A masik fele meg egy akkora tino meretu embernek is eleg kell,hogy legyen:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 12:46:10

@Zoole[uk]: 30 deka hus 4 embernek? mik vagytok ti, liliputiak?

2014.09.13. 12:46:30

@Muscari: Ahol mit talalsz meg...? Bocs, kisse lassu vagyok ma. Ha az adobevallasra gondolsz, arrol itt van info: www.gov.uk/self-assessment-tax-returns/overview

kardio1 2014.09.13. 12:52:54

@montroyal ( CAN qc):
Nem kevés québeci elôadojön Franciaorszàgba karriert csinàlni, ez valoban érdekes. De humorista is van egy pàr, aki ugyanezt az utat jàrja.

kardio1 2014.09.13. 12:54:37

@Philosoraptor:
Tôlem ez a fajta konyha màr teljesen idegen. Szeretem a raffinàlt dolgokat, de ez màr nekem sok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 12:54:47

@i got my: köszi, majd megnézem, perpill annyira nem fontos a dolog, de a múlt héten a falat kapartam miatta.
amit találtam máshol régebbi skype verziót, egyszerűen nem hajlandó feltelepíteni a telefonom, mert nem megbízható forrásnak van nyilvánítva bármi, ami neki valamiért nem tetszik / nem hivatalos oldal vagy vlami hasonló okkal, gondolom.

SzZoole 2014.09.13. 12:55:55

@Babette.: pontosan. 610 gram hust vettem adj hozza meg 2 nagyfej hagymat,6 gerezd fokhagymat,2 evokanal mustar,2kanal piros paprika,1 kanal bors,2 kanal ketchup,1 kanal chilli port 100 gram vajat es 2 kanal Worcester szoszt es igy add ossze.Kb.1 kg,igy mar nem is olyan keves.

2014.09.13. 12:57:03

@GTVili: Mo.on azert olcsobbak a tortak mint Angliaban mert sokkal kevesebbet fizetnek a 'cukrasz vegzettsegu' embernek aki csinalta, igy alacsonyabbak a berek. Sajnalod az angolokat? En a magyarokat sajnalom, akik eloszor evekig tanulnak azert hogy szerezzenek egy papirt rola hogy ok igazi kepzett cukraszok, aztan meg mindig fillereket fizetnek a munkajukert. Egy atlagos angol fizetesbol telik dragabb tortara, meg alberletre, meg a szamlakra, ruhakra, nyaralasra stb. es nem kell a honap vegen a csekkekkel sakkozni.

Elarulom neked, hogy engem pl. rohadtul nem erdekel, 'cukrasz' vagy nem cukrasz aki a tortat kesziti, az erdekel hogy jol nezzen ki es finom legyen. A keszito papirjai nagyon nem erdekelnek.

2014.09.13. 13:03:43

@macamuca [IHUN]: +1. Erre mondjak Angliaban hogy 'you get what you pay for'.

kardio1 2014.09.13. 13:14:42

@Zoole[uk]:
Nekem tovàbbra is kevésnek tûnik. Nem tartom magamat nagyétkûnek, de azért 20-30 deka hùs simàn lecsùszik, ti meg négyen ettetek 30 dekàt...

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 13:21:26

@Zoole[uk]:
"... eleg kell,hogy legyen:))) "

Szerinted elég.
Kivetíted (jól mondom, doki? :D) a saját igényeidet/elképzeléseidet másvalakire. Azt hiszed, ha neked elég, másnak is az. Nos, nem elég.
Ő tartja a hanyatló nyugatot (==mai Atlasz!!), te meg része vagy annak, amit véd=gyönge vállain megtart.
=== szimpla önvédelemből aggyá'nekije enni, a kóstoló ízlett neki :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Tudod:
"Még kér a nép, most adjatok neki!
Vagy nem tudjátok, mily szörnyű az,
ha nem kér, de vesz, ragad?!"
:))))))

@Mirjam2:
Igen, azt.... :D
Errertájt olyat is mondanak, hogy "minél sz@rosabb, annál flancosabb" (-nak akar láccani....)
:D

SzZoole 2014.09.13. 13:30:56

@kardio1: fentebb leirtam Babettenek,hogy mit adtam meg hozza.Tatar beefsteak-rol beszelunk,nem egy konnyu kaja,ha piritosra vajat kensz es meg arra a tatar beefsteak-et plusz paradicsom,paprika melle,ugy mar elegnek kell lenni annak a menyisegnek.En sokat birok enni,de nem mernek jol lakni vele.

GTVili 2014.09.13. 13:50:08

@Mirjam2:
Képzeld,nekem itthon is telik "drága tortára",nyaralásra,csekkekre de még saját házra is.
Elhiszem,hogy kint könnyebb de aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét.
És mielőtt bárki megjegyezné,voltam már Angliában...

De kissé elkanyarodtunk a témától....továbbra is tartom azt,hogy a posztban bemutatott torták nem szépek. Elnagyoltak és kezdetlegesek. Azért mondtam,hogy sajnálom mert mint a példa is mutatja,kevesebbért is lehet szebbet-jobbat kapni. És most az tökmindegy,hogy Angliában vagyunk-e vagy sem...

Ja,és azt még megemlíteném,hogy a linkelt torták nem egy méregdrága,nagynevű cukrászdában készültek....

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 13:55:41

@Zoole[uk]: hát most mit mondjak...
másfél kiló alatt nem veszek rántott húsnak, két kiló alatt meg fasírtnak.
és ketten vagyunk, csak az emberemnek igen jó étvágya van.
szoktam neki mondani, hogy inkább ruháznám:DD

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 14:00:31

@GTVili:
te, én tényleg nem akarlak b--sztatni, de ez "aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét" eléggé ki szokta verni a biztosítékot is.
egyrészt roppant kicsi szociális érzékenységre utal, másrészt ugyanennyi tájékozottságra.

esetleg javasolhatnám, hogy költözz vidékre, és nézd meg ott.

itt a nyugati határszélen (és akkor ez még nem Borsod!), gyakorlatilag műszakin és háromműszakos betanított munkán kívül nincs más.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:01:13

@Mirjam2: jópár éve olvastam egy szakács pasi blogját, elképesztő sztorik voltak, hogy hol, mivel, hogyan próbálkozott megélni, állást találni. két évtizedes gyakorlat után is default volt, hogy minimálbr, estleg valami zsebbe, 12 órás műszakok heti 6 nap, legolcsóbb legvacakabb alapanyagok, lepukkant konyhák. nem tudom, most mi a helyzet, de valahogy kétlem, hogy sokkal jobb (=köpködök megint), és valahogyan azt is egészen megjósolhatónak tartom, hogy a cukrász fronton is ilyesmi van.
egyébként szerintem az anyukám süti a legjobb tortákat (najó.... néhány kedvenc cukrászda után), és engem nem érdekel, hogy néz ki, "ronda de finom" is ok, olykor kiskanállal lehet csak megmenteni a tepsiből stb stb :-) amennyi szülinapi tortát én végigzabáltam az évek alatt, lazán megmondom már a yangoni és a chiang mai-i cukrászdák dobozai alapján, hogy melyiket érdemes egyáltalán megkóstolni :-) (nem szeretem ezeket a margarinkrémes színes izéket, jól néz ki de íze semmi, viszont a gyerekek állandóan összekenik vele egymást, direkt, mondjuk Doraemon-kékkel - ők se szeretik, de erre pont jó....)
volt egy indonéz anyukánk Chiang Maiban, mostmár ezer éve Szingapúrban vannak, akinek szintén ilyen otthon sütős biznisze volt. még most is látom facebookon a tortáit. na ő volt persze a kedvenc :-) nagyon szép dolgokat varr, batikol, kreatívkodik, mindig irigylem az olyan embereket, akiknek ennyire lazán megy a vizuális kreativitás.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:09:13

@GTVili: "de aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét."

tudom, másik nap, másik téma, de
ÉN EZT NEM SZERETNÉM MINDENNAP OLVASNI/HALLGATNI
egy "határátkelő" nevű blogon.
ha már a mai nap arról van szó, hogy kié ez a blog és kinek szabad kommentelni.
a hócipőm (ööö, stradpapucsom??) televan ezzel a szöveggel.

a kérdésem továbbra is, hogy minek kellett volna állnom, 1, pornószínész 2, CNC-s 3, kólcenteres
(a múltkoriban ugyanis ilyen karriereket hozott fel nekem valaki alternatíváknak, ha jól emlékszem.)

(Vili - nem ismersz, alighanem - én csak egy egyszerű, jöttment angoltanár vagyok,és ehhez még mindig ragaszkodom, hogy ezt szeretem és szeretném csinálni, perpill egy évig nem dolgozok, a terv szerint, éppen nyaralok.)

2014.09.13. 14:09:58

@GTVili: Izlesek es pofonok - szerintem meg az altalad linkelt tortak neznek ki borzalmasan. Hanyingert kapnek ha valaki egy marcipanbol formalt Viagras dobozt akarna megetetni velem peldaul - nagyon-nagyon nem tartom viccesnek, inkabb szexistanak es kiabranditonak. A bohocos meg peldaul unalmas, sablonos. Ugy nez ki mintha kioltek volna minden kreativitast a keszitojebol. Nekem es nyilvan sokan masoknak az tetszik Gabi tortaiban hogy eredetiek, egyeniek, latszik rajtuk hogy otthon keszultek es nem egy 'nagynevu cukraszdaban'.

kardio1 2014.09.13. 14:10:59

@Zoole[uk]:
Olvastam bizony, mit tettél még a hùshoz. Akkor ezek szerint mégiscsak nagyétkû vagyok :(, mert én ùgy szoktam szàmolni, ha hùst veszek a csalàdnak, hogy fejenként 25 deka jusson. Ebben persze bennevan, hogy sokszor marad belôle (a többiek nem ennyire hùsosak), de inkàbb maradjon, mint kevés legyen ! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:12:54

@Babette.: há mér nem mentek el mind pornósztárnak, vagy felsővezetőnek, olyan nincs, hogy valaki nem tud boldogulni, csak olyan, hogy nem akar :-((((((
áááááááá.
bocs.

2014.09.13. 14:13:01

@Babette.: Viszont a kepzett cukraszok tok jol megelnek videken is Magyarorszagon! (De csak akkor ha tokeletes dobos tortat tudnak kesziteni az eloirasok szerint!!) Ne kopkodj mar megint... :)

2014.09.13. 14:16:31

@Dragonlady (now in Indonesia): Na pont ezt mondom, hogy nekem az olyan sutik jonnek be amik olyanok mintha otthon keszultek volna, tehat akar en is keszithettem volna oket ha lett volna tobb idom, energiam, tehetsegem. Semmi szuksegem egy tobb szaz eves szabalyok szerint keszult, steril 'eszterhazy tortara' vagy mire. A buli / szuletesnap / eskuvo nem hagyomanyorzo verseny, vagy cukrasz mestervizsga...

2014.09.13. 14:24:09

@Dragonlady (now in Indonesia): Termeszetesen ha tanar vagy illetve egyeb luzer bolcsesz, akkor ne csodalkozz ha nem elsz meg. Hiszen tanitani mindenki tud (vagy megsem?...). A 'bufe-ruhatar' szakmara nem vonatkozik az aranyszabaly hogy meg lehet elni belole Mo.on is. (Meg egy csomo minden masra sem, de mindegy: az a lenyeg, hogy aki nem luzer, hanem Lazar, peldaul, az megel! Sot nagyon is jol el!).

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 14:27:22

@GTVili:
"... aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét."
Tudok is, akarok, a helyemet is megállom (akasztott ember még nem voltam, de nagyon sok minden más igen, felmondáskor mindenütt marasztaltak, kivéve most: bezár a gyár...).
Csak éppen a tudás+akarás+helytállás trióért kapott pénz nem elég....
Persze, lehet mondani, hogy túlzóak az igényeim, azért kevés/keveslem a kapott bér(t).
Én meg amondó vagyok egy ilyen felvetésre, hogy a saját igényeimet én szeretném megszabni, és nem más(ok) elvárásaihoz igazítani == számomra fontos, akkor is, ha más szerint fölösleges/túlzó/stb.
Konkrétan az én esetemben:
a saját házunkban élve munkalehetőség szinte zéró (=a közmunkáért is veszekedés megy, hogy ki kerülhessen be pár hónapra... nem egész évre!...), ezért költöztünk országon belül.
Itt sokáig okés volt, majd most bazár bezár, munka most már itt is alig: pontosabban olyan munka, amire középfokú végzettségek és meglévő tapasztalatom/tudásom alapján felvennének (pld recepciósnak hívtak pár éve, most meg oda is elvárás a főiskolai diploma...) nőként. Amire felvennének, ott meg 80-100 ezer ft/hó a fizu (a 100 ezer 1-2 túlórával értve), mindez 3 műszakban (nem csak betanított sori munka, a tegnapi állásbörzén pld jelen volt a Tesco is, keresett többek között csoportvezetőt is, feltételeknek megfelelek, a tájékoztatóban szerepelt, hogy bruttó 130 ezer ft. a bér: ez kb nettó 90 ezer ft., plusz műszakpótlék, ez 30 %, vagyis bruttó 40 ezer ft, ami kb nettó 28 ezer, az annyi, mint kb nettó 120 ezer (bőven felfelé kerekítve=inkább 115). Ja és állandó (!!) éjszakai műszak vállalása....
Mindez albérletben élve: a házunk eladhatatlan: valahogy senki nem akar házat venni ott, ahol nincs munkalehetőség...., és amíg nem tudjuk eladni, addig hitelképtelenek vagyunk, hiszen az önrészt mi a fenéből teremtsük elő?? Albérleti díj fizetése mellett tegyünk félre a havi megélhetést biztosító fizuból? 10-15 év alatt hátha összejön annyi, amennyi most (!!) egy olcsó lakás minimális önrésze? Akkorra mennyi lesz?

Szóval, az " aki tud és akar,az itthon is megállja a helyét." -állítás több sebből is vérzik...
És nem miattam/az én konkrét helyzetem miatt, mert én csak egyetlen ember vagyok = nem releváns a helyzetem.
Csakhogy sokan vannak hozzám hasonló helyzetben, és még többen sokkal rosszabban....
Tudnak, akarnak, képesek megállni a helyüket, mégsem boldogulnak==jutnak egyről a kettőre. Azokról nem is szólva, akiknek nem az egyről-a-kettőre-jutás a cél, hanem a napi/havi szintű megélhetés: nekik már az is előrelépés, ha ezt sikerül megoldani.

Nem negatív vagyok, pusztán tényeket sorolok.
A megoldás mindenkinek más, sokaknak (és egyre többeknek) a határon átlépés==máshol próbálkozás.
Hátha kint sikerül, ami itthon nem.
Aztán vagy sikerül, vagy nem....

GTVili 2014.09.13. 14:30:56

@Babette.:
Vidéki vagyok,és nem a nyugati oldalon. De egyébként rengeteg ismerősöm,barátom él a keleti országrészben. Valahogy mindegyik él és virul. Egyikük sem milliomos vagy felsővezető....és mégis.
Egész életemben dolgoztam és ha váltani kellett,hát váltottam.

GTVili 2014.09.13. 14:43:56

@Mirjam2:
Arra gondoltál már,hogy ezek rendelésre készültek...tehát úgy néz ki,ahogy a megrendelő szeretné....?

Javaslom olvass figyelmesebben. Mint írtam,ezek a torták sem egy nagynevű cukrászdában készültek....

Nem azzal van a nagyobb baj ahogyan kinéznek a torták,amíg mondjuk az ismerősöknek sütögeti ezeket......hanem azzal,hogy az ilyen elnagyolt ,látszólag is home-made tortát üzletszerűen értékesíti.
Nem is értem, aki olyan szupi kis muffinokat gyárt,az lehetne sokkal igényesebb a tortáit illetően is...

SzZoole 2014.09.13. 14:44:55

@Babette.: @kardio1: csak egyet tudok mondani,1kg daralt marha husbol a fent felsorolt hozzavalokal keszits tatar beefsteaket es azt piritosra kenve egyetek meg vacsorara,de ejszaka nyomni fogja a hasatokat ne engem szidjatok:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 14:50:32

@macamuca [IHUN]: @macamuca [IHUN]: sajnálom, hogy ennyire nem jól alakulnak a dolgaitok. :-( remélem, minél hamarabb körvonalazódik valami megoldás, akármerre is.
szomorú, hogy mivel nem szatyorban élek, ezek a dolgok még nekem is elég jól lejönnek most nem is tudom hányezer kilométer távolságból is, család, ismerősök, bloggerek stb történeteiből, de vannak, akik otthon élve is befogják a szemük-fülük, és tagadják bármiféle probléma létezését. (figyelem, senki nem azt mondja, hogy ott lehetetlen boldogulni egyáltalán, hanem hogy egyre több embernek egyre nehezebb.)
olyan lehet ez tán, ez az elmeállapot, mint a megerőszakolt áldozat szoknyahosszát felhozni. ("én ilyet nem látok, nem hallok, én nem így viselkedek, tehát ez velem sohasoha nem történhet meg.")

Giddy Lamb 2014.09.13. 15:03:19

@GTVili: "Valahogy mindegyik él és virul."

Attól függ mit nevezünk "életnek"
Ez egyénenként változó, van akinek a vasárnapi rántott hús és fasírozott az élet, szülinapon pedig még Tescos tortára is fussa, van akinek meg az, hogy péntek délután beül a privát jetbe és repül Vegasba a póker bajnokságra.
A közös az bennük, hogy mindketten Mo-n élnek és hétköznap kapnak a pofájukba rendesen, amit az egyik az olcsó szar zabálásával kompenzál, a másik meg az izgalmak hajszolásával...

GTVili 2014.09.13. 15:40:04

@Giddy Lamb:
Pl azt,hogy boldogok....ha valaki nem az,akkor tökmindegy hogy a világ melyik részére költözik....és az is,hogy mennyi pénze van.
Megcseszheti a magánrepülőjét,ha boldogtalan....

De már megint eltértünk a vitát kiváltó beírásomtól....
Attól még hogy egy torta otthon készül,még lehet sima és egyenes.A kör is kör maradhatna,és a fondant is lehet ám' vékonyabbra nyújtani....nem is beszélve,a nem megfelelően eldolgozott színezőről.
Nem a fantázia hiányáról,hanem az alapvető esztétikai érzékről beszélünk. Pláne,ha még pénzt is kérünk érte...nem is keveset.
Na sebaj....kívánok sok sikert,és rengeteg elégedett vásárlót.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 15:46:32

@Babette.:
"itt a nyugati határszélen (és akkor ez még nem Borsod!), gyakorlatilag műszakin és háromműszakos betanított munkán kívül nincs más."

Megerősítem.
Most járkálok ebben a cipedliben...
Kiegészítem annyival, hogy az átlagot képviselő (=valamilyen középfokú végzettséggel rendelkezik, ehhez kapcsolódó munkatapasztalattal) nagy többség számára.
Kivételek, ill. a szűkebb réteghez tartozók természetesen itt is vannak, számukra klassz is lehet.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 15:53:57

@Dragonlady (now in Indonesia):
Nos, valóban nem éppen kellemes, ahogyan alakultak a dolgok, ugyanakkor távol álljon tőlem a panaszkodás.
Pld a tegnapi börzén 3 olyan lehetőséget is találtam, mi nekem bejövős lenne, az egyik kiváltképpnagyonnagyon tetszene (sok szempont együtt=ideális munka/feladatkör, és még a bér is elfogadhatónak tűnt...). Kérdés, hogy valamelyik "sikeredik-e"==engem választanak-e?
Ha igen, jó.
Ha nem, az sem baj == indul a határátkelős projektem.
Ez is olyasmi, ami régóta forog a fejemben, régóta készülgetek is rá, tehát se nem új, se nem kétségbeesett választás/döntés nem lenne, ha így alakulna.
Szóval, nem panaszkodom, a tények azok, amik, én meg próbálom kihozni a lehetőségekből a számomra legjobbat :)

Giddy Lamb 2014.09.13. 16:19:00

@GTVili: "Pl azt,hogy boldogok"

Nekem is rengeteg kelet-mo-i ismerősöm rokonom van, mert onnan származom én is, de vhogy egyikről sem a boldogság jut először eszembe...
ha a boldogságon mentális állapotot értesz, akkor vagy lelki szegények az ismerőseid, vagy kábszer függők, akiknek korlátlan áll rendelkezésre a cucc és folyamatosan lövik magukat:)
ha viszont folyamatot értesz a boldogságon, akkor kíváncsi vagyok melyik az a falu, vagy város arrafelé, ahol mindenki harmóniában él egymással és önmagával?

2014.09.13. 16:25:43

@GTVili: Mit nem ertesz? Gabi tortai is ugy neznek ki, ahogy a megrendelo szeretne. Lehet hogy neked pl. nem tetszik a kanna, de masoknak meg igen. Egyebkent en az izlestelen Viagras formedvenyt akkor sem adnam ki a kezembol, ha fizetnenek erte, de ez mas kerdes.

Ami a 'nagynevu cukraszdat' illeti, ertettem hogy mit akartal irni elsore. Ugy latszik te nem erted, hogy en azt probalom elmagyarazni: nekem nem a cukraszdabol kikerult torta az etalon mikor bulira, szulinapra tortat rendelek. Pont azert tetszenek nekem Gabi tortai, mert latszik rajtuk hogy otthon keszultek, nem ilyen sablonos, unalmas, steril tortak mint amiket te belinkeltel.

2014.09.13. 16:33:39

@Dragonlady (now in Indonesia): +1, a megeroszakolasos parhuzam erdekes... Ez addig mukodik, amig veletlenul pont azzal nem tortenik ilyen eset aki addig az aldozatot hibaztatta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.13. 16:48:58

@macamuca [IHUN]: hű, hogy tudsz ennyire nyugis lenni, csodállak. persze tudom, a pánik nem old meg semmi t:-(
ha határátkelés, akkor merre is?

@Mirjam2: az ember általában védi magát, megpróbálja megmagyarázni, miért nem történhetnek meg vele olyan szörnyűségek, mint másokkal. mert én nem úgy öltözök / nem megyek arra / okos vagyok, szorgalmas és tehetséges / közgáz diplomám van és 13 nyelvvizsgám / minden évben járok szűrővizsgálatra / nem repülök azzal a társasággal véletlen sem / stb.
OFFFF
nemrég egy Thai Lion Air gépen meghalt egy holland pilóta (Thaiföld felett, belföldi járat volt), negyvenes pasi, szívroham :-( nem lett semmi baj, a másik pilóta lehozta egyedül a gépet. máris indultak a kommentek a legnagyobb thai expat fórumon (ami egyébként egy igazi troll-kincsesbánya, csak azért érdekes mégis, mert az iszonyú sok felhasználó miatt tényleg minden kérdésre választ lehet kapni és mindent tud valaki), hogy de hát ezt a társaság erről meg arról hírhedt (2 éve elúsztattak egy gépet, de senki nem halt meg), így a biztonsági izék, úgy a pilóták képzettsége, bezzeg az X légitársaság milyen jó, és én csak azzal repülök, és és és. mintha a társaság tehetett volna arról, hogy egy szerencsétlen pilóta meghalt a levegőben...... azóta se értem.

2014.09.13. 17:13:51

@kardio1: A molekuláris főzőcskézés azért nem is otthoni kategória, legalábbis szerintem.

2014.09.13. 17:17:15

@Mirjam2: Budapesten nettó 80 ezreket keres az átlag cukrász, olyan nívós cukrászdákban, ahol nem is gondolnád. Akkor vidéken mennyit kereshetnek?... :(

SzZoole 2014.09.13. 17:46:51

@Philosoraptor: a nejem videken,Nyiregyhaza,100 ezret keresett tisztan es ez 2010-ben volt.Az is igaz,hogy az elso ember(manager) volt..Itt is az,de joval tobb a fizetese is.

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 18:40:16

@Dragonlady (now in Indonesia):
Első körben Anglia, vagy Skócia.
A német szókincsem kb 20-30 szóból áll :D (persze, innen szép "nyerni" :DD), így hiába közel az osztrák határ (nyugi, Hinta :DD), nekem nem opció most.
Aztán majd kiderül.... vagy beborul... esetleg én is, agyilag. Na, ezért mondtam, hogy pont időben tért vissza dr. andalúz :))))))

i got my (törölt) 2014.09.13. 19:08:14

@macamuca [IHUN]:
itt elolvashatod, hogy hogyan lehet 5 nap alatt magyarországon céget alapítani:
www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/hungary

jelzem, hogy értelemszerűen azonos elvek alapján mérték fel minden országban, mennyi időre van szükség, s ez alapján készült a rangsor.

@Dragonlady (now in Indonesia):
"egyszerűen nem hajlandó feltelepíteni a telefonom, mert nem megbízható forrásnak van nyilvánítva bármi, ami neki valamiért nem tetszik"

telepítés előtt természetesen be kell állítanod a telefonod, hogy engedje a nem megbízható forrásból származó alkalmazásokat telepíteni. ez egy egyszerű beállítás, mint pl. a nyelv.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.13. 19:16:47

@macamuca [IHUN]: találtam ehhez jó kis csoportokat a fb-on, megmutatnám, úgyhogy átküldhetnéd a linkedet priviben (a múltkor megnéztelek, de már elfelejtettem, ki vagy:D)

macamuca [IHUN] 2014.09.13. 23:18:53

@Babette.:
privi ment :)
Ott én is kerestem-leltem csoportokat (az egyikből pár nap után ki is léptem :)))), olyan szinten nem a témáról volt szó...
No és akad pár rokon és barát is Angolországban/Skóciában...

kardio1 2014.09.13. 23:24:58

@Zoole[uk]:
Nem fog menni! :( A tatàrért én sem vagyok nagyon oda, de a csalàdbol màs nem eszi meg. Igy meg 1 kg hùs kicsit valoban sok lenne nekem...

SzZoole 2014.09.13. 23:31:55

@kardio1: azert sem fog menni mert nagyon nehez kaja,probalj csak 30 dekat enni piritosal,biztos,hogy meg birod enni,en is meg birom,de hogy ejszaka nem fogsz tudni aludni az bizztos.Nagyon eros fuzerezesu,nem birna a gyomrod.

kardio1 2014.09.13. 23:36:07

@Philosoraptor:
Persze, nem az. En csak azt irtam le, hogy nem is igen vàgyok egy ilyen konyhàt vivô étterembe.

kardio1 2014.09.13. 23:45:04

@Zoole[uk]:
Ezért mondtam, hogy nem vonom kétségbe a tapasztalatodat. Tatàrbifszteket illetôen nincsenek személyes tapasztalataim. Egyszer egy étteremben làttam egy rànézésre 70 év körüli ùriembert, aki a mellettem lévô asztalnàl azt evett (itt steak tartare vagy tartare de bœuf) egy jo adagot. Inkàbb az italfogyasztàsàn lepôdtem meg, mert rövid idô alatt beküldött egy liter vörösbort is mellé. Ami azért segiti az emésztést ! :)

SzZoole 2014.09.13. 23:51:49

@kardio1: probald ki,ha jol el van keszitve nagyon finom.
Itt is steak tartare a neve.
En szaraz feher borot kuldok le utanna,az is kelokepen segit az emesztesben,na meg a jokedvben is:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.14. 03:10:10

@33621: Nem rossz ötlet, söt nagyon is jo / logikus egy mai ember szämära.
DE
85évesen mär nem ugräl ide-oda az ember "csak ugy".
Az a kisebbik dolog, hogy van olyan megoldäs, hogy egyätalän nincs papirmunka (nem kapsz semmit a banktol, mindent online intézhetsz, ha kell szlakivonat, akkor töltsd le). Tehät innentöl kezdve akär nem is kellhet aktiv cim. De, hogy mäst ne mondjak, a kärtyät sem adjäk 10évre. Azt meg ugye cimre küldik, de ez ugye kisdolog.
Nagyi hijän nem ismerek olyan 85évest sem, aki onlinebankingol. :-) És hät ugye az emberek szeretik követni a szämlän történö pénzmozgäsokat, idösebbek szämlakivonat formäjäban.
Mivel itt eléggé kockäk az emberek, meg ugye az idösebbek (sem) szeretnek a régi jol bevälton vältoztatni, ezért gondolom a pénzfölvétel is ugy megy näla, hogy bemegy a bankfiokba vagy a postära és ott vesz föl/ki pénzt. (Sväjcban élök tudjäk mire gondolok. :-) ) Tehät nem is biztos, hogy van bankkärtyäja. Nekik amugy is az a pénz, ami a kézben van, mindent személyesen intéznek (+ugye ez arra is jo, hogy emberekkel talälkozzanak).
Lehet, hogy én vagyok a gyanakvo, de én a férjemen kivül nem adom oda senkinek a bankkärtyämat, bär még ö sem kérte el.
Nem egyszerü eset, és mivel a sogorod nem egy nagy spieler németül, ezért gondolom az ügyintézés sem lesz egyszerü...a néninek meg gondolom a korhäzbol kijöve nem az lesz a legnagyobb vägya, hogy ügyeket / kivändorläst intézzen... :-(
Summa summärum. Rövid tävon ésszerü a "csak egy bankkärtya", viszont a többit nem lehet elkerülni, és ahhoz erösen kell a néni. (Nem vészmadärkodni akarok, meg kivänom, hogy minél késöbb következzen be, de a haläleset körüli intéznivalok sem lesznek egyszerübbek, ha külföldi bankszämla van képben)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.14. 10:24:21

Mutatok egy klassz kis tortát, tegnap vettük és ettük. 16 szeletes, 9 fontnak megfelelő magyar Ft.
Nagyon fincsi, különleges és csini volt !

kepfeltoltes.hu/view/140914/DSC_0081_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140914/DSC_0082_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

adg 2014.09.14. 11:19:47

@Naschkatze (Mostindien / CH): "Lehet, hogy én vagyok a gyanakvo, de én a férjemen kivül nem adom oda senkinek a bankkärtyämat, bär még ö sem kérte el."
En sem adnam oda a sajatomat, de kis erdekessegnek elmselem az itteni tapasztalataimat.

Egy baratomeknal a gyerek sulijaban leadjak a titkarneninek a bankkartyaadatokat, es amikor valamit fizetni kell, akkor siman lekapjak a szamlarol. Szulok pedig boldogak, hogy nem kell minden alkalommal bohockodni. Mancika meg nem vesz le neha maganak is egy kicsit, mukodik a rendszer.

Mar ket kulonbozo cegnel voltam ceges bulikon, es eddig mindig ugy tortent a fizetes, hogy a fonok lerakta a hitelkartyajat az asztalra, es aki rendelni akart valamit maganak, az vitte a kartyat. Volt, hogy a fonok maga nem is jott, csak odaadta a kartyat. Es olyan is volt, hogy a kartya nem az asztalon volt, hanem a pultosnak adta, aki minden rendeleskor lehuzta azt.
Ezen kivul a ceges kocsiban is van egy kartya, ha tankolni kellene, vagy inni egy kavet, vagy valami akarmi
Furcsak az emberek.

Jo par eve otthon apam cegenel volt a ceges kocsikhoz benzinkartya, ami csak egy kuton volt hasznalhato, es csak benzinre, rendszam alapjan. Hat az emberek piszok gyorsan megegyeztek a kutasokkal, es a benzinszamla az egekbe szokott, mert mindenki ott tankolta a sajat meg a felseg, haver kocsijat. Meg is szunt a benzinkartya par honap utan... :)

2014.09.14. 21:43:56

@kardio1: Egyszer szívesen kipróbálnám, már csak azért is, mert nem hétköznapi dolgokat csinálnak. :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.15. 10:35:41

@LittleG.: A nappalikrol? :) Brusszelrol meg arrol h hogy kerultunk ide hamarosan fog megjelenni iras.

LittleG (uk) 2014.09.15. 10:48:03

@Nitnitnit: hehe, a nappalikról is szó lehet benne ;)

Szuper, kíváncsian várom!

blackhairlady 2014.09.17. 00:09:54

@sodalisO [eng]: Ilyet szoktam sutni, csak mot nem jut eszembe a neve:) A piskotatekercst egy uvegtalba teszem, a kozepebe joghurtos krem megy amiben fixalo van, es gyonyoruen ki lehet onteni a tortat, szep felgombalaku lesz.
Sutok is egyet a hetvegen, koszi a tippet. Bar az enyem meg sem kozeliti kinezetre ezt a csinit:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása