Ma ismét nyálat csorgatunk (én már túl vagyok rajta…), azaz jöjjön a szokásos gasztrosorozat egy újabb epizódja, ezúttal pénteken (hogy legyen idő és mód megvenni a hozzávalókat a hétvégére). Célterületünk Saarbrücken és környéke, kalauzunk pedig Theg, aki nem csak írt, szerencsére fotózott is. Akkor gyomrokat előkészíteni, és lássuk!
Schwenkbraten répasalátával
„Üdv mindenkinek, ismét Theg vagyok Saarbrückenből. A legutóbbi posztom (elolvasható ide kattintva) megjelenését csak egy nap csúszással vettem észre, ezért nem tudtam túl aktívan válaszolgatni. Ezúton is elnézést kérek és igyekszem ezúttal jobban figyelni.
Ma a helyi gasztronómia azon kis szeletét szeretném nektek megmutatni, amivel eddig volt szerencsém találkozni. A mellékelt képek a saját próbálkozásaim eredményei.
Előételek
Számomra korábban az előételt valamilyen leves jelentette. Itt is előfordul, hogy levest esznek előételnek, de nem ez a jellemző. Két tipikus kategóriába sikerült eddig belefutnom, ezek a saláták és a Flammkuchen.
A salátáknak özön variációja van, az egyszerű reszelt répás salátától a virslis tésztasalátáig. Amit kiemelnék, mert számomra meglepetés értéke volt, az a zöldsaláta koktélparadicsommal, olívaolajjal és balzsamecettel, ebben még nincs meglepő, de kenyérrel eszik. Először furcsán néztem, hogy „köretet körettel?!”, de kipróbáltam és nem is rossz.
A másik saláta, amit megemlítenék, az az almás lilakáposzta. Eddig lilakáposztával még csak párolt változatban találkoztam alma nélkül, de ez is bejött.
A Flammkuchen a szomszédból szivárgott át, elzászi specialitás. A hagyományos változat úgy néz ki, hogy egy nagyon vékony tésztát megkennek sajtkrémmel és teleszórják felkockázott szalonnával és hagymával. Gyakorlatilag kenyérlángos light. A feltétek variációja itt is megszámlálhatatlan, ahány ház, annyi Flammkuchen.
Flammkuchen
Főételek
Ez már egy számomra kedvesebb terület. Azzal kezdeném, hogy bevezetem a Knödelteig (gombóctészta) fogalmát, mert több helyen elő fog fordulni.
A Knödelteig 1/2 rész nyers krumpli, 1/2 rész főtt krumpli, tojás, liszt, só, bors és szerecsendió keveréke. Lehet kapni előre gyártott tésztát és port is, amit vízzel kell csak elkeverni. „A legnagyobb istenáldása a krumpligombóc!” - mondta volna Buga Jóska, ha ide születik.
Az első saarlandisch főfogás, amivel megpróbálkoztam a Gefüllte Klöße (töltött gombócok), vagy ahogy a helyiek hívják „Gefilde”. Ehhez a fent említett Knödelteig-ból gombócot formázunk úgy, hogy a közepét májkrémmel töltjük. Ezt 20-25 percig főzzük.
Ezalatt megfőzhetjük a szószt is hozzá, ami felkockázott szalonnából, hagymából és tejszínből áll, egy kis borssal és petrezselyemmel ízesítve.
Gefilde
Ha kihagyjuk a képletből a májkrémet, egy másik helyi specialitást, Hoorischét kapunk. Ehhez a tésztát henger vagy duplakúp alakúra formázzuk, a többi ugyanúgy megy.
Szokás még gombóc formájában köretként felszolgálni például pörköltekhez. Előre leszögezem, hogy ha valaki pár éve azt mondja, hogy pörköltet fogok enni krumpligombóccal, áfonyalekvárral és ízleni fog, azt helyből lehülyézem. Pedig ettem és ízlett.
Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy itt a helyi pörkölt (Gulasch) elég jellegtelen ízű a magyar változathoz képest. Ha tőlem kérdeznék egy bográcsozáson, hogy „Na, mi kell még bele?”, azt mondanám, hogy minden.
Másik régi ismerős a Wiener Schnitzel (bécsi szelet), de ezt sem úgy eszik a helyi vagányok, ahogy otthon megszoktuk. Általában valamilyen szósszal lelocsolják, ebből van több típus, vadászszósz, borsszósz, etc..., és mellé salátát esznek. Néha van mellé sültkrumpli is, de a saláta állandó kellék.
Szintén állandó kellék a saláta a grillezéseken (ha nem nomád körülmények között zajlik). Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van 2 fajta, hátha van, aki az egyiket nem szereti. Legalább 5-6 féle a választék.
A Schwenker
És ha már grill, az előző posztomban már kitértem pár szóban a Schwenkerre (a mellékelt fotó ez esetben a Wikipédiáról származik). Nézzük, mit is sütnek rajta?
A Schwenkeren a Schwenker süti a Schwenkert, ami lehet egy a megszámlálhatatlan fajta grillkolbászból, Weißwurst, Rotwurst, Rostwurst, (egyedül a Conchita Wurstot hagyják meg az osztrákoknak), lehet Lyoner alias Fleischwurst, ami kicsit hasonlít a mi lecsókolbászunkhoz, csak sokkal homogénebb, és lehet Schwenkbraten, ami egy átlag 1.5-2 cm vastag tarjaszelet legalább egy napig pácolva olaj, mustár, hagyma, fokhagyma, paprika, curry, bors, cayenne-i bors, kakukkfű, oregánó és borókabogyó elegyében.
Eddig kétféle Schwenkerben volt részem. Az elsőt nevezzük mondjuk nomádnak. Itt se tányér, se villa (spanyolok előnyben), csak te és a Schwenker. Itt úgy zajlik a móka, hogy egy zsemlét vagy baguette darabot a kezedbe veszel, széttéped és sorba állsz a húsért / kolbászért, amit a Schwenker belerak.
Általában a húsfélék nem kompatibilisek a kenyérfélékkel méretben, így eléggé
röhejesen néz ki, amikor a 20 centis kolbászhoz próbálsz az 5 centi átmérőjű zsemléből is harapdálni. És akkor a szószról még nem is beszéltünk!
Van ennek persze kulturáltabb változata is, amikor asztalnál, tányérból, késsel-villával, salátával.
Még egy kicsit a húsoknál maradva, a helyi húsnagykerből is kipróbáltunk már két előre előkészített húsfélét, az egyik a Schweinrollbraten névre hallgat, ami sertésdagadó feltekerve, hagymával töltve és paprikás pácban érlelve, a másik a Zigeunerrollbraten, ami hasonló, csak kicsit erősebben fűszerezve. Abba nem mennék bele, hogy ha a kukoricaolaj kukoricából készül, akkor a babaolaj miből...
Egyéb
Nem szánok külön fejezetet a desszerteknek, mert gyakran kimerül egy pár gömb fagyiban, vagy egyáltalán nem desszerteznek. Ami szülinapokkor elő szokott kerülni, az a Käsekuchen (sajt- / túrótorta) ami ízre leginkább vaníliás krémtúróra emlékeztet, esetleg almás-pudingos torta.
Fingerfood kategóriában a bajor és sváb perecek viszik a prímet, általában vajjal megkenve.
Tipikus gyorskajának számít a Fleischkäse (hússajt). Ez egy békés átmenet a párizsi és a gépsonka között és van többféle ízesítése. Ennek a szokásos elkészítési módja, hogy a hentespultnál a néni lekaszabol egy hüvelykujjnyi vastag szeletet (ami vagy eleve meleg, vagy ezután lesz megmikrózva) és belerakja egy általad választott típusú zsemlébe.
Jó étvágyat! És evés után ne felejtsük el egy jó sörrel leöblíteni!”
A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.
Az utolsó 100 komment: