oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 06. 06:42,  A Flammkuchentől a Schwenkerig 385 komment

2014. június 06. 06:42 Határátkelő

A Flammkuchentől a Schwenkerig

Ma ismét nyálat csorgatunk (én már túl vagyok rajta…), azaz jöjjön a szokásos gasztrosorozat egy újabb epizódja, ezúttal pénteken (hogy legyen idő és mód megvenni a hozzávalókat a hétvégére). Célterületünk Saarbrücken és környéke, kalauzunk pedig Theg, aki nem csak írt, szerencsére fotózott is. Akkor gyomrokat előkészíteni, és lássuk!

cím_ Schwenkbraten répasalátával.jpgSchwenkbraten répasalátával

„Üdv mindenkinek, ismét Theg vagyok Saarbrückenből. A legutóbbi posztom (elolvasható ide kattintva) megjelenését csak egy nap csúszással vettem észre, ezért nem tudtam túl aktívan válaszolgatni. Ezúton is elnézést kérek és igyekszem ezúttal jobban figyelni.

Ma a helyi gasztronómia azon kis szeletét szeretném nektek megmutatni, amivel eddig volt szerencsém találkozni. A mellékelt képek a saját próbálkozásaim eredményei.

Előételek

Számomra korábban az előételt valamilyen leves jelentette. Itt is előfordul, hogy levest esznek előételnek, de nem ez a jellemző. Két tipikus kategóriába sikerült eddig belefutnom, ezek a saláták és a Flammkuchen.

A salátáknak özön variációja van, az egyszerű reszelt répás salátától a virslis tésztasalátáig. Amit kiemelnék, mert számomra meglepetés értéke volt, az a zöldsaláta koktélparadicsommal, olívaolajjal és balzsamecettel, ebben még nincs meglepő, de kenyérrel eszik. Először furcsán néztem, hogy „köretet körettel?!”, de kipróbáltam és nem is rossz.

A másik saláta, amit megemlítenék, az az almás lilakáposzta. Eddig lilakáposztával még csak párolt változatban találkoztam alma nélkül, de ez is bejött.

A Flammkuchen a szomszédból szivárgott át, elzászi specialitás. A hagyományos változat úgy néz ki, hogy egy nagyon vékony tésztát megkennek sajtkrémmel és teleszórják felkockázott szalonnával és hagymával. Gyakorlatilag kenyérlángos light. A feltétek variációja itt is megszámlálhatatlan, ahány ház, annyi Flammkuchen.

Flammkuchen.jpgFlammkuchen

Főételek

Ez már egy számomra kedvesebb terület. Azzal kezdeném, hogy bevezetem a Knödelteig (gombóctészta) fogalmát, mert több helyen elő fog fordulni.

A Knödelteig 1/2 rész nyers krumpli, 1/2 rész főtt krumpli, tojás, liszt, só, bors és szerecsendió keveréke. Lehet kapni előre gyártott tésztát és port is, amit vízzel kell csak elkeverni. „A legnagyobb istenáldása a krumpligombóc!” - mondta volna Buga Jóska, ha ide születik.

Az első saarlandisch főfogás, amivel megpróbálkoztam a Gefüllte Klöße (töltött gombócok), vagy ahogy a helyiek hívják „Gefilde”. Ehhez a fent említett Knödelteig-ból gombócot formázunk úgy, hogy a közepét májkrémmel töltjük. Ezt 20-25 percig főzzük.

Ezalatt megfőzhetjük a szószt is hozzá, ami felkockázott szalonnából, hagymából és tejszínből áll, egy kis borssal és petrezselyemmel ízesítve.

Gefuelte.jpgGefilde

Ha kihagyjuk a képletből a májkrémet, egy másik helyi specialitást, Hoorischét kapunk. Ehhez a tésztát henger vagy duplakúp alakúra formázzuk, a többi ugyanúgy megy.

Szokás még gombóc formájában köretként felszolgálni például pörköltekhez. Előre leszögezem, hogy ha valaki pár éve azt mondja, hogy pörköltet fogok enni krumpligombóccal, áfonyalekvárral és ízleni fog, azt helyből lehülyézem. Pedig ettem és ízlett.

Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy itt a helyi pörkölt (Gulasch) elég jellegtelen ízű a magyar változathoz képest. Ha tőlem kérdeznék egy bográcsozáson, hogy „Na, mi kell még bele?”, azt mondanám, hogy minden.

Másik régi ismerős a Wiener Schnitzel (bécsi szelet), de ezt sem úgy eszik a helyi vagányok, ahogy otthon megszoktuk. Általában valamilyen szósszal lelocsolják, ebből van több típus, vadászszósz, borsszósz, etc..., és mellé salátát esznek. Néha van mellé sültkrumpli is, de a saláta állandó kellék.

Szintén állandó kellék a saláta a grillezéseken (ha nem nomád körülmények között zajlik). Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van 2 fajta, hátha van, aki az egyiket nem szereti. Legalább 5-6 féle a választék.

A Schwenker

És ha már grill, az előző posztomban már kitértem pár szóban a Schwenkerre (a mellékelt fotó ez esetben a Wikipédiáról származik). Nézzük, mit is sütnek rajta?

Schwenker (Wikipédia).jpgA Schwenkeren a Schwenker süti a Schwenkert, ami lehet egy a megszámlálhatatlan fajta grillkolbászból, Weißwurst, Rotwurst, Rostwurst, (egyedül a Conchita Wurstot hagyják meg az osztrákoknak), lehet Lyoner alias Fleischwurst, ami kicsit hasonlít a mi lecsókolbászunkhoz, csak sokkal homogénebb, és lehet Schwenkbraten, ami egy átlag 1.5-2 cm vastag tarjaszelet legalább egy napig pácolva olaj, mustár, hagyma, fokhagyma, paprika, curry, bors, cayenne-i bors, kakukkfű, oregánó és borókabogyó elegyében.

Eddig kétféle Schwenkerben volt részem. Az elsőt nevezzük mondjuk nomádnak. Itt se tányér, se villa (spanyolok előnyben), csak te és a Schwenker. Itt úgy zajlik a móka, hogy egy zsemlét vagy baguette darabot a kezedbe veszel, széttéped és sorba állsz a húsért / kolbászért, amit a Schwenker belerak.

Általában a húsfélék nem kompatibilisek a kenyérfélékkel méretben, így eléggé
röhejesen néz ki, amikor a 20 centis kolbászhoz próbálsz az 5 centi átmérőjű zsemléből is harapdálni. És akkor a szószról még nem is beszéltünk!

Van ennek persze kulturáltabb változata is, amikor asztalnál, tányérból, késsel-villával, salátával.

Még egy kicsit a húsoknál maradva, a helyi húsnagykerből is kipróbáltunk már két előre előkészített húsfélét, az egyik a Schweinrollbraten névre hallgat, ami sertésdagadó feltekerve, hagymával töltve és paprikás pácban érlelve, a másik a Zigeunerrollbraten, ami hasonló, csak kicsit erősebben fűszerezve. Abba nem mennék bele, hogy ha a kukoricaolaj kukoricából készül, akkor a babaolaj miből...

Egyéb

Nem szánok külön fejezetet a desszerteknek, mert gyakran kimerül egy pár gömb fagyiban, vagy egyáltalán nem desszerteznek. Ami szülinapokkor elő szokott kerülni, az a Käsekuchen (sajt- / túrótorta) ami ízre leginkább vaníliás krémtúróra emlékeztet, esetleg almás-pudingos torta.

Fingerfood kategóriában a bajor és sváb perecek viszik a prímet, általában vajjal megkenve.

Tipikus gyorskajának számít a Fleischkäse (hússajt). Ez egy békés átmenet a párizsi és a gépsonka között és van többféle ízesítése. Ennek a szokásos elkészítési módja, hogy a hentespultnál a néni lekaszabol egy hüvelykujjnyi vastag szeletet (ami vagy eleve meleg, vagy ezután lesz megmikrózva) és belerakja egy általad választott típusú zsemlébe.

Jó étvágyat! És evés után ne felejtsük el egy jó sörrel leöblíteni!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96280818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludmilla a Beta 2014.06.06. 22:48:21

Bocsánat, hogy nem válaszoltam eddig, pedig kedvesen fogadtatok. Amikor bementem a munkahelyemre reggel, nem számítottam arra, ami később következett: dolgoznom kellett! Mondjuk kicsit hamarabb is jöhettem volna, de még ki kellett találnom, hogy melyik a kedvenc szavam :)
Tehát:
@Babette: Mára a "borsszószt" választanám kedvencemnek. Nem tudom ezek után érdemlek-e kíméletet...

@Muscari: Igen, pontosan. Ha meghívok egy vendéget, igyekszem a kedvében járni. Ha vega, nem etetem hússal, annak ellenére, hogy a legnagyobb gasztronómiai élményem az volt, amikor a steaket magában kellett ennem, mert akkora adag volt, hogy a köret már nem fért. Na jó, lehet, hogy ez nem a gasztronómia csúcsa, de nekem emlékezetes volt.

@tsabus: Most, hogy mondod, akár béta verziót is jelenthetne, hiszen folyamatos fejlesztésre szorulok, de ez esetben a béta csak annyit jelent, hogy valamiért mindig mindenben második vagyok. Ez egy viszonylag új felismerés számomra, ezért került be a szép új nevembe. Egyébként, bár ez nem ide tartozik, tegnap gyanút fogtam, hogy mi dolgoztunk ugyanazon a munkahelyen. Legalábbis ha jól emlékszem te emlegettél valami budapesti multit...?

Hari Seldon 2 2014.06.06. 22:49:45

@kardio1:
Még este benéztem egy pillanatra:
Igen. Mi inkább a E.Leclercbe meg Corába járunk.
Sok oka van, de például jobban szeretjük a baguett-jüket mint a Lidl-ét (pedig az 0,35-ért adja, legalábbis felénk).
Na, holnap még visszanézek.
Jó éjszakát.

SzZoole 2014.06.06. 22:52:05

@diggerdriver: kuldtem egy ujjabb kepet,epp a pier-en szorakoztunk mikor meglattuk azt a markolot,mind a negyen egyszere kialtotunk fel;itt van digger gepe:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 22:54:52

@Furos: Megírod (akár privátban ha nem publikus), hogy melyik brewery sörébe szoktad munkaidőben beleköpdösni a szotyihéjat? :) Megkóstolnám már! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 23:01:00

@morsels:
Ne gondold. Egy akkora városban lehet a legjobban eltűnni a világ elől :)

Furos 2014.06.06. 23:02:30

@diggerdriver: Nem lesz olcsobb a Tescoban sem mert nem adom el nekik :)
Csak a helyi Waitrosokban kaphato, mint ahol voltunk pl.

Furos 2014.06.06. 23:03:55

@Zoole[uk]: Irtam majd nezd meg ha nagyobb gep ele kerulsz.
Addig is jo szorakozast :)

Muscari 2014.06.06. 23:05:54

@**mimi**: koszi szepen, ki fogom probalni.

@Hari Seldon 2: ezzel vitatkoznek. Ugyan nekem nem sikerult, de egy spanyol tapas etteremben ettem olyan isteni puha omlos polipot, rozmaringos olivaolajjal, hogy majd megszolalt.

Ez itt a reklam helye: a neve El Parador es az Eversholt Streeten talalhato a Mornington Crescent kozeleben.

Furos 2014.06.06. 23:09:19

@diggerdriver: Nem engedheti meg a Tesco maganak, hogy kifizesse :)))
Esik is a reszesedese a piacon :)

Herr Géza 2014.06.06. 23:16:40

@DieNanny [SZ,CH]: Miért is lehetne? :DDD Nemhogy nemzetközi vonat nem érinti a várost, de még csak nem is fövonalon van! Csoda, hogy még egyáltalán állomás van....
Mellesleg egy hasonló kaliberü metropoliszban itt is már csak automata van... Vicces is, amikor a ca. 80 éves Schmidt házaspár megpróbál belöle olyan jegyet varázsolni, hogy oda szóljon ahova menni akarnak... (és ne csoportos diákjegy legyen)....

Rebarbaraa 2014.06.06. 23:28:26

@házelőtthinta: Te idegnhulye, megnezted, hogy az 8 doboz sor ara?:))) Raadasul nem is az olcsobbol? Jajistenem, eddig is tudtam, hogy valami baj van veled de bealltal azok koze akik akiknek kiszurja a valasz a szemet es akkor is letagadjak:))) Hinta.....teljesen leirtad magad elottem. Eddig azt hittem csak karosan befolyasol az, hogy nem erzed jol magad, de most rajottem, hogy ostoba is vagy. Ertelmezni, erton olvasni, es szamolni sem tudsz. Hat mostantol csak legyinteni fogok rad.

SzZoole 2014.06.06. 23:28:26

@Furos: megkaptam koszi,majd vasarnap este megnezem
Koszi,nem lesz nehez jol erezni magunkat:)))

SzZoole 2014.06.06. 23:32:56

@Rebarbaraa: ne huzd fel magad,mert csak szivat,te meg felulsz neki,O meg rohog rajtad,er ez enyit neked?

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:36:02

@DieNanny [SZ,CH]:
a múltkor szó volt az óvóbácsikról, pontosabban a fájó hiányukról.
a német helyzet elég szomorú. 4% a férfi gondozók aránya az óvodákban és bölcsődékben, s 40% azon szülőké, akik gyanakodva néznek rájuk. :(
sz-magazin.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/41920/Nicht-auf-den-Schoss-nehmen

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:38:41

@Rebarbaraa:
pedig nincs igazad, pontosan a literárat másolta ki, ami az oldalon is fel van tüntetve.

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:41:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
romantikusan hangzik.
(középiskolában a csókolózást csak nyálcserének hívtuk. :) )

Herr Géza 2014.06.06. 23:42:34

@házelőtthinta: "kíváncsi lennék hogy mekkora adag az az 5 eurós gulyás. Szerintem kinevetném olyan kevés. A legócskább helyen itt 8 euró a kis adag. De Németországban biztos a fele. Nagyon hihető tényleg, mikor a bérviszonyok meg kb ugyanazok"
Kisfiam, rohadtul unom már az értetlenségedet:
1. 8-nak a fele nálunk nem öt
2. Ausztriában magasabb az árszínvonal (élelmiszerek, éttermek) kb. 10-15 %-kal, mint N.o.-ban.
3. Auszriában jellemzöen a bérek is magasabbak nominálisan...
4. senki nem állította itt, hogy (idézlek): " Nyugaton vígan tud falatozni étteremekben a kulimelós is mert olyan olcsó,"
5. Ugyanígy senki nem állította: "Nyugaton milyen olcsó kirúgni a hámból még a kuli bérekhez képest is "
6. Ha az 1000 eurós fizudból 120 eurós nacikat veszel, meg 50 eurókat kocsmázol el, akkor még le is hülyézlek (bár abszolút magánügy, de akkor viszont ne nyafogj itt és föleg ne nevezz minket permanensen hazugnak).
Csá.

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:47:19

@Herr Géza:
1. száz forintnak ötven a fele :)
2. én is így tudom, sőt talán még inkább 20%
3. nekem ez nóvum. eddig úgy tudtam, hogy a német bérek magasabbak min. 10-20%-kal. IT területen biztos vagyok benne, hogy így van, a többit nem tudom.

Rebarbaraa 2014.06.06. 23:56:33

@Zoole[uk]: Nem vagyok ideges, csak sajnalom ot, es most kicsit lejjebb kiosztom Papagalyt is, mert az se normalis. En nem olcso SZART linkeltem, hanem OLCSO JO SORT.

@Papagály: Ha a literar 2.67 (mellesleg a legdragabbat valasztotta az oldalon) es nem literes uvegekben van hanem fel literesben akkor hany palack van a dobozban, valamint hany liter JO SORT kapsz 8£ ert te hinta hasonmas????????

Tanuljal mar meg szamolni mennyibe kerul egy uveg sor: 1.33£. A MINOSEGI, felsokategorias sor, nem a hugynak valo szar amit szamolgatsz.

tsabus UAE 2014.06.06. 23:58:17

@Ludmilla a Beta: Budapesten, egy évig toltam a Rockefeller család szekerét. Ha te is, akkor tudod melyik cégről van szó. Mondjuk, csak egy évig voltam ott, aztán sürgősen jöttem a feleségem után.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:00:52

@Rebarbaraa:
:)
igazi élmény veled társalogni, köszönöm a lehetőséget!

annyit azért még megjegyeznék, hogy a minőségi sörök üvegje magyarországon, ausztriában és németországban jellemzően az általad említettnél (lényegesen) alacsonyabb.

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:03:03

@Papagály: Segitek:

Greene King Head Brewers Selection 6X500ml

£8.00 (£2.67/

Itt a linkje, premium kategorias sor:
www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=greene+king&icid=tescohp_sws-1_greene+king

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:06:54

@Papagály: Valoban? Guinesst pl kapsz 1£ korul? mondjuk 2£ alatt? 1£ most 1.23 euro. Mirol beszelunk????? Ohh veled is jo volt beszelgetni. De egy: Igazad van Rebarbara galansabb es fairebb lett volna. Kossz

bpetya75 2014.06.07. 00:08:20

@Rebarbaraa:

Te megnézted az oldalt, amit linkeltél? Hinta a legelsőt választotta ki, aminél három olcsóbb és tíz drágább sör fut az oldalon. Nem kell számolni, csak megnézni a literárat.

Szerintem jobban jársz, ha leszoksz mások kiosztásáról.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:09:04

@Rebarbaraa:
jé...
a megtévesztésig hasonlít a két órával ezelőtt adott hivatkozáshoz. sőt, nem csak a cím, de az oldal tartalma is.
vagy azt akarod ezzel mondani, hogy "Rebarbaraa 2014.06.06. 21:25:55" óta semmit sem változott?
milyen csodálatos dolog az internet és a hipertext hivatkozások tarkabarka világa! köszönöm, hogy beavattál a titokba!

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:31:47

@Papagály: ja es magzaroknal majdnem 700t egy guinness, fel liter (se). Miert is olcsobb?

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:38:21

@bpetya75: Ha egy UVEG, vagy egy DOBOZ sorrol beszelunk az kb 500ml. Szoval az 1 uvegre, vagy dobozra vetiett ara a minosegi sornek olcsonal mondhato. Nem tevesszuk ossze a szezont a fazonnal. Vagy te is olvasd el mit irtam. Ertelmezzetek mar a jo istenit. En egy FELSO kategorias OLCSO sort linkeltem, sot egy egesz sornyit. Ha akarsz venni egy, azaz 1 uveg sort az mennyi liter???? Fel liter ugye (vagy 440ml), es ha az felso kategorias es 133. az ara azt te olcsonak nevezned????? En annak, a hinta legolcsobb 70 centesehez kepest KURVA olcsonak.

@Papagály: Pontosan, mert azt linkeltem neki is, hogy nezze meg milyen felsokategorias jo soroket lehet venni olcson. Ezert linkeltem neked ujra.

bpetya75 2014.06.07. 00:42:54

@Papagály:

Ránéztem a tecsó söráraira. A guinness 1600/l körül van. Az meg majd 4 font. Hm?

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:44:08

@bpetya75:
köszi, én maradok a stiegl-nél. :)

bpetya75 2014.06.07. 00:44:09

@bpetya75:

Illetve több, mint 4 font.

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:47:37

@bpetya75: "Szerintem jobban jársz, ha leszoksz mások kiosztásáról."

Tudod petya...lehet. Mert ekkora suttyo agyu embereket mint amit itt lattam 1,5 ev alatt...az fajdalmas. Es az ertetlenseg amit itt par ember bemutatott magarol az mar onminosites. Amikor meg akarod mutatni valakinek, hogy egy kibaszott uveg jo markaju sort itt megkap 1.33-ert a 70 centes olcso sorehez kepest. Es leugatja par ember a fejemet, hat elgondolkodom rajta, hogy milyen aggyal rendelkeznek. De igazad van, en vagyok a neveletlen. Ki mas. Nem az aki se szamolni, se olvasni se ertelmezni nem tud. En vagyok a hulye aki otvenotszor leirja kiemelve a szavakat, h osszefuggeseiben mutasson be valamit es csokott agyuak nem tudjak ertelmezni. De hogy meg te is nekem ugrassz.....

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:52:37

igen, bpetya hírhedten agresszív, keresztbe nyeli le a sárgarépát is, s egészben a hagymát. kontrollálatlanul nekiugrik fűnek-fának... :)))

bpetya75 2014.06.07. 00:53:03

@Papagály:

Én se vágyom prémium sörre, jó nekem a Soproni Démon, a Heineken, vagy a Dréher Bak ;-)

@Rebarbaraa:

Látom nem érted.
Pont az összehasonlíthatóság kedvéért muszáj feltüntetni az egységárat. Erősen kétlem, hogy Hinta ne látta volna, hogy hat sör kerül 8 fontba, mégis nekiestél, mint töt az anyjának, hogy milyen hülye. Aztán Papagálynak is, aki felhívta a figyelmedet a dologra, most meg nekem. Eléggé besenyőpistabácsisan nyomod

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:54:56

@bpetya75:
"besenyőpistabácsisan nyomod "

szerintem inkább maaaaaaargit... ;)

bpetya75 2014.06.07. 00:58:25

@Rebarbaraa:

Ahogy látom, a magyar árakhoz képest tényleg olcsó, amit linkeltél, ezzel nincs semmi baj. A lehengerlő stílust nem értem. Mintha az életed függne tőle, hogy valaki leírja; igazad van.

Nem estem neked. Abból már kinőttem ;-)

@Papagály:

Nem is igaz. A fűk-fák és bokrok ugranak nekem! Csupa karcolás meg kék-zöld folt vagyok!

Papagály (törölt) 2014.06.07. 01:04:53

@bpetya75:
látom tereled a szót. az élesszemű olvasó észrevette, hogy nekiugrottál. valld be inkább, hogy a nevedben a 75 az átlagos napi támadásaid számát jelzi, aminek legfrissebb áldozata egy guinessárszakértő!

bpetya75 2014.06.07. 01:05:59

@Rebarbaraa:

Egyébként nyilván azt csinálsz, amit akarsz, csak egy javaslat volt. Magamnak most pár óra ágynyugalmat javaslok. Jó éjszakát!

bpetya75 2014.06.07. 01:07:24

@Papagály:

Átlátsz rajtam, mint a szitán! De most már tényleg megyek aludni, neked is jó éjt ;-)

Rebarbaraa 2014.06.07. 01:11:31

@bpetya75: nem az arak voltak a lenyegesek petya, hanem, az h mig hinta a legolcsobb sort emlegette, ami valoszinuleg a leggagyibb addig en peldanak allitottam a legjobbat es annak arat. O azt bizonygatta h itt meg a legolcsobb is biztos dragabb mint az o legolcsobbja. Besenyopistabacsi hasonlatod ezert nem allja meg a helyet. Nem az eletem fugg tole. Ez baromsag. Nem azert bizonyitom az igazamat. Hanem azert mert igenis igazam van. Es ahelyett, hogy ezt pl Papagaly is elismerne, mert kibaszott hotziher, hogy nem hulye, de nem fogta fel mi a lenyege az osszehhasonlitasnak, leszolt, utana meg meg basztatja az agyamat mert szegyen lenne neki elismerni, hogy elbaszta. Ez anem mindegy. Elismerni ha elbasztuk. Konnyebb inkabb margitozni. Ez a szanalom, nem en.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 01:14:53

a magyar demokráciárul és sajtószabadságrul

a vodafone nyilvánosságra hozta, hogy abban a 29 országban, ahol tevékenykedik, egyenként hány alkalommal tette lehetővé a hatóságoknak a beszélgetések lehallgatását. érdekesség, hogy néhány ország joga tiltja ezek számának összesített közzétételét is. s hogy mely országoké? "Albanien, Ägypten, Ungarn, Indien, Malta, Katar, Rumänien und Südafrika".
ismét illusztris társaságba kerültünk. hiába, a hírhedt magyar demokráciát az efféle apró, de nehezen vitatható tények minősítik a legpontosabban.

In Albanien, Ägypten, Ungarn, Indien, Malta, Katar, Rumänien und Südafrika dürfen Provider sogar gar keine Informationen zur Anzahl der Regierungsanfragen veröffentlichen.
www.sueddeutsche.de/digital/vodafone-bericht-zur-ueberwachung-regierungsbehoerden-koennen-telefonate-direkt-abhoeren-1.1989155

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.07. 04:32:32

@Határátkelő: köszi a fogadtatást, ha lenne a dologra igény, segítenék koordinálni / szerkeszteni a dolgot, ha szeretnéd. jelentkezem privátban holnap vagy holnapután. negyvennégy fokban úgyse lehet egész nap az utcán lófrálni és várostnézni :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.07. 04:36:07

@Határátkelő: ja, és rólad se kaptam értesítést, hogy válaszoltál. magadat is moderálod? :-D
nekem az a tippem, hogy nem a szűrt kommentelőkről nem jön értesítés, hanem akkor, ha egy poszt alatt túl sok van már (15, 20, nem tudom, nem számoltam).
tegnap is belecsúsztam ebbe, mikor mindenki kitöltötte az angolos játékot.
nem nagy ügy, de esetleg megcsiszolgathatnák a blog.hu lovagok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.07. 05:32:09

@Chang Yai: Na, ez érdekelne engem is... jó ötlet.

DieNanny CH 2014.06.07. 06:39:12

@Zoole[uk]: @diggerdriver: Köszi, nagyon guszták így reggeli előtt...

DieNanny CH 2014.06.07. 06:46:43

@Herr Géza:

:-///
Gondolom, ugyanezt gondolják a mávosok is... Mert hogy pl nemzetközi volánjegyet (oké, blaguss, ami külföldi) lehet venni, nyomtatni - de vonatjegyet???? Csak ezért kell(ene) felmennem Pestre, oda-vissza majd' 5 ezer Ft (BKV-jeggyel együtt), hogy megvegyem.
Igazán nem akarok Svájccal példálózni, hiszen itt is interneten megy a dolog, de a legutolsó kis állomáson is lehet ilyen jegyet venni...

DieNanny CH 2014.06.07. 06:49:42

@Papagály:

Hát, utánanéznék, hogy ennek a 40%-nak hány százaléka elvált... Mert a legtöbb ilyen kikergetné a hímneműeket a világból.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 07:14:53

@bpetya75: es eshrevetted, h ujabba a fel liter 0,4???

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 07:16:33

@Rebarbaraa: mondjuk a margitot nem tudni oriasi hiba.

Ludmilla a Beta 2014.06.07. 09:05:36

@tsabus: Az lesz az. Csak nekem ez már a tizedik.

Badeni_lakos 2014.06.07. 09:06:41

@tsabus: Nagyon érdekel Te mégis mire gondoltál a "Rockefeller család szekere" alatt Pestenn??!
ugyan már, mivan Pesten,, semmi!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 09:07:24

@Rebarbaraa:

Igazából mit akarsz nekünk megmagyarázni? Hogy London a világ közepe mert olcsó a prémium sör (ami nem igaz) meg 5 font a téliszalámi? Én is ismerek rengeteg sört és hidd el hogy itt se 3-4 euró egy üveg prémium sör, vagy nem tudom mit képzelegsz már. Hasonló árakban vannak, de szerintem itt olcsóbbak általában mert nagyobb a sörkultúra és több sört fogyasztanak az emberek.

www.mercer.com/insights/view/2014/quality-of-living-rankings-spotlight-emerging-cities.html

Tessék, a lesajnált Ausztria fővárosa a világ legélhetőbb városa a mercer szerint. Amit meg is értek, még Bécsben is meg tudod azt csinálni hogy kiveszel egy mekis melóból egy saját lakást és megélsz. Mindezt úgy hogy világváros. Londonban ilyen hogy csinálsz a 850 fontos meki bérből? Arra se elég a kulibér hogy kivegyél egy lakást.... Szóval hagyjuk abba London ajnározásárt mert egy élhetetlen város.

tsabus UAE 2014.06.07. 09:33:35

Nagyon reggel van es ilyenkor be vagyok lassulva.
@Ludmilla a Beta: Mi a tizedik ?

tsabus UAE 2014.06.07. 09:35:57

@Badeni_lakos: Bocsi, de nem akarom kiirni a nevet. A fenti informacioval 1 perca alatt ki lehet talalni a ceg nevet, plane ha raguglizol.

kardio1 2014.06.07. 09:38:02

@Hari Seldon 2:
A Leclerc-ben itt 66 cent egy kenyér, azt hiszem, a baguette megy olyan 35-40 cent lehet. Péknél nem szoktatok kenyeret venni? Joval dràgàbb, 1.10€ körül van, de a minôségi különbség igen nagy!

@Rebarbaraa:
Ahhoz képest, hogy Magyarorszàgbol és a magyarokbol nagyon eleged van,meglehetôsen magyarosan reagàlsz azokra, akiknek a véleménye nem egyezik a Tiéddel :)

tsabus UAE 2014.06.07. 09:39:50

@Ludmilla a Beta: Jaaa... Kellett egy kola... Szoval te meg otthon vagy es a tizedik evet tolod a cegnel ? Estleg nem otthon, hanem egy masik BSC-ben ?

Határátkelő 2014.06.07. 09:54:20

@Chang Yai: Persze, jelentkezz, örülnék neki!! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 11:05:20

@Babette.:
Ezt most kivételesen tapasztalatból tudom.

Hari Seldon 2 2014.06.07. 11:10:11

@kardio1:
Most néztem meg a blokkot a E.Leclerc-nél: 0.39 a baguette. Nekünk megfelel a minősége. Időnként veszünk boulangeire-ben is venni, de oda csak óvatosan megyünk, és csak én, mert ott lehet venni, sucette-t... :-)
A gyerekeknek meg rááll a szemük, azonnal.
Mi viszont nem szívesen adunk nekik nyalókát.
(Csak a legszükségesebb esetben.)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 11:54:37

@kardio1:

Nem tudom milyen kenyéren éltek, de az én kenyerem 2,49 eur és csak 750 gramm. Bár igaz hogy nem a legócskábbakat veszem.

Hari Seldon 2 2014.06.07. 12:04:56

@házelőtthinta:
Mi kéhlek széphen franchia kenyeret eszünk...

Ugyhe elhiszhed, hogy a mi kenyherünk elég jó lehet a tédhez képest...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 12:10:56

@Furos: Próbáltam visszaírni privátban, de nem megy át. Mailer Daemont kapok, nem értem. Segáz, ez lett volna:

"Valóban tévedsz. :) Mr. Long lakik Manchasterben.
Mi kicsit délebbre vagyunk. Egy Coventry melletti kisvárosban, Rugby-ben lakunk.

Mondjuk sörfesztivál az pont pár hete volt, egy darabig sajnos biztos nem lesz újra, de azért igyekszem nyitott szemmel járni mert tényleg kíváncsi vagyok rá milyen lehet. Van nálunk egy bolt amúgy (Rugby Tap), ami kimondottan kisebb főzdék műveit és különféle kézműves söröket árul. Talán ott van esélyem.

Köszi az infot! :)"

bpetya75 2014.06.07. 12:15:15

@Babette.:

Ki is akadtam, hogy május 1 után nem vették vissza a fél literes Heinekenes üveget.

Válság van, vagy mifene, a fogyasztók átverésére játszanak...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 12:16:54

@tsabus: "Budapesten, egy évig toltam a Rockefeller család szekerét. Ha te is, akkor tudod melyik cégről van szó. Mondjuk, csak egy évig voltam ott, aztán sürgősen jöttem a feleségem után."

De ha jól tudom ott csak valami kisebb pénzügyi-IT részlegük van, nem? Tehát termeléshez semmi köze sincs a magyar ágnak, nem?

kardio1 2014.06.07. 12:54:53

@házelőtthinta:
Itt a kenyér 400 g-os, a bevàsàrloközponti àra 66 cent, tehàt 1 kg kerül 1.65 €-ba, a péknél pedig 1.15 egy kenyér, azaz 1 kg 2.875€. Ez utobbi màr nem az alap fehér kenyér, hanem extra minôségû. Te barna vagy fehér kenyeret eszel? Nekem a németes barna kenyér nemigen jön be. Erdekes làtni, hogy sok embernek, aki a péktôl tàvozik, a kenyere màr meg is van kezdve :)

A sörhöz: én itt többnyire belga sört veszek (vagy franciàt, az meg elzàszi :) ). Ma vettem Leffe brune-t (barna, 1.5 l volt 4.31 €), és Affligem blonde-t (vilàgos, 1.5 l 4.96€). A Guinness is hasonlo àrban van.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 13:07:24

@diggerdriver:
milyen szaga van a szaolának?
(aki tapasztalata tudja melyik a legbüdösebb állat, az nyilván AZ ÖSSZESET szagolta... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 16:38:02

@diggerdriver: akkor tudnod kell, hogy ez nem igaz. ráadásul nem is egyformán büdösek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 17:50:57

@házelőtthinta:
Bazmeg kilónként ezerforintos kenyéren élsz.
Mi a tökömre vered magad???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 17:52:08

@Papagály: Most ettem éppen egy szaola vesepecsenyét 5fontért.
Nem volt rossz.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 17:55:10

@Babette.: Történt valamikor 84 tájékán. Fülest kaptunk hogy Kőhányáson (ez egy Csákvár melletti néhány házból álló kis település) van egy öreg motor eladó. Barátommal felültünk az MZ-re aztán irány Kőhányás. Az egész település szinte lakatlan minden házat pestiek vettek meg nyaralónak. Egyetlen idős bácsit találtunk aki kecskéket legeltetett az út mellett. Odamentünk kezet fogtunk az öreggel és kiderült hogy öreg motor nincs a faluban. Ezzel nincs is semmi baj máskor is jártunk így. A hibát ott követtük el hogy kezet fogtunk a bácsival ugyanis a bakkecskéje éppen üzekedett márpedig az üzekedő bakkecskének förtelmes szaga van, olyan büdös hogy arra rá lehet könyökölni. A kézfogástól átragadt ránk a szag jelentős része hazafelé olyan szagnyomot húztunk magunk után hogy a mögöttünk jövő autósok máig mesélik unokáiknak. Pedig csak kezet fogtunk a kecske gazdájával. Otthon be se engedtek minket a lakásba még a ruhánk eltüzelése is kilátásba lett helyezve de végül megúsztuk egy udvari fürdéssel. Pedig csak kezet fogtunk

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 18:20:32

@diggerdriver:
"az üzekedő bakkecskének förtelmes szaga van"

akarod mondani, annak, amivel találkoztál.
a bácsi meg sokat simogatta a bak pöcsét, vagy ha hosszú szőrű, akkor a hasát is elég, hogy büdös volt a keze.
több bakom is volt, még attól lettem szagos, amelyiknek a szaga előrejött a házhoz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 19:45:57

@diggerdriver:

Tehát hallgassak mert van pénz kenyérre? :)

Papagály (törölt) 2014.06.07. 19:58:46

@házelőtthinta:
kábé.

az a gond a nézőpontoddal, hogy kapitalista jólétet akarsz. szocialista berendezkedés és munkamorál mellett.
ez nem fog menni.
sajnos vagy el kell fogadnod a kapitalizmussal járó taposást, kizsákmányolást és versenyt, vagy pedig, ha szocialista életstílust akarsz, akkor búcsút kell mondanod a kapitalista jólétnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 20:20:16

@házelőtthinta:
Ezer forintos kenyeret eszel Pierre Cardigan nadrágban jársz.
Egy sznob fasz vagy, egy elkényeztetett hülyegyerek aki nem tudja jó dolgában mit csináljon.

DieNanny CH 2014.06.07. 21:14:55

@diggerdriver:

Pierre CARDIGAN!!! nadrág... :-DDDDDDDDDD

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.08. 00:59:31

@diggerdriver:

170 órákat álltam a forró grill mellett havi 1070 euróért, és egyébként semmim sincs. Csak kardom meg becsületem. És busszal meg gyalog járok mint az állatok.Szerintem egy elkényeztetett kölyök élete nem ilyen. Annak lakást vesznek érettségire. Mit lakást...palotát vesznek neki. De nekem nem kell semmi csak egy ölelő tündérlány. Már nem vágyom semmi másra csak hogy öleljen már és húzzon befelé a konyhámba két kézzel nyájasan mosolyogva.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.08. 07:26:55

köszi a reggeli esztrádműsort, Rebarbara alighanem megdöntötte a percenként leostobázott kommentelőtársak guinness sörét, izé, rekordját :-)
bocs, ezt még tegnap akartam írni, de benyelte a rendszer.

Kavics Szofi 2014.06.08. 08:10:29

@házelőtthinta: volt tündérlányod tegnapig. igaz, hogy kicsit kopottasabb, kicsit szerényebb mint amilyenre vágysz, de a tiéd volt és szeretett.

mindeközben itt is bepróbálkoztál akinél csak lehetett, az engem senki sem szeret, senkinek sem kellek előadással.

neked nem kellenek az emberek, nem te nekik...

kedves régóta olvasott fórumozók, szeressétek (ódor emíliát) hintát :)

(bocs az offért HA)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.08. 08:26:30

hoppá.
pont azt akartam mondani, hogy a tündérlányok ott tolonganak, ahol a hercegek a fehér lovon, de visszaszívom.

tanato 2014.06.08. 08:34:57

@Kavics Szofi: Mi a fene,csak nem te vagy Hinta exbarátnője?Ilyen már máskor is előfordult itt,megjelent a kommentelő exe a blogon.

Papagály (törölt) 2014.06.08. 13:54:09

@Kavics Szofi:
hát, hogy is mondjam, beleillene az eddig magáról rajzolt képbe ez az info. pierre cardin és bélszín minimálbérből, no meg mellé minimum egy háromszoros szépségkirálynő.

@házelőtthinta:
ej, ej, hinta.
úgy látszik, nem csak azt nem érted, hogy az anyagi javak piacán nem vehetsz meg mindent? a "húspiacon" is van árfolyamod, bármilyen szomorú.
nem fog jóra vezetni, ha nem fogadod el az élet alapszabályait. előbb-utóbb kiírod magad az élet könyvéből. és ezért egyedül a te konokságod hibáztatható.

ha szabad javasolni, próbáld meg elfogadni, hogy másoknak is vannak (veled szemben) igényei. s ha azoknak nem felelsz meg, akkor nem várhatod tőlük, hogy mindent megadjanak neked, s a szemük fénye legyél. valamint próbáld meg értékelni azokat, akiknek te vagy a szemük fénye. főleg akkor, ha nem sok ilyen emberrel találkozol.
csak a saját érdekedben, hogy hamarabb eljuss a virágos rétre a tündéreddel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.08. 14:59:42

@Papagály:

Mindent meg akarok venni? Mert nem akarok darált disznóhúson élni meg ócska cipőben járni? Nem én vágyom szép nagy lakásra, szép autóra, nagy utazásokra. Mi az hogy mindent meg akarok venni / elérni?Egyetlen berögződött hülyeségem van : aki dolgozik az ehessen mindenféle finomságot. Jelenleg ez nincs így. Még a leggazdagabb országokban sem.Ez pedig véleményem szerint szomorú. Ugyanúgy bejárok melózni mint a mérnök úr, csak én kevesebb üveggolyót kapok hó elején. És emiatt én máris kevesebb vagyok? Mert ha igen, akkor én már nem is akarok emberekkel ismerkedni. Ilyen értékendű emberekkel biztos nem.

Papagály (törölt) 2014.06.08. 15:54:34

@házelőtthinta:
te is jól tudod, hogy nem csak darálthúsra meg ócska cipőre jut az osztrák fizetésedből.
ha a "mindenféle finomságot ehetni" azt jelenti, hogy csaknem korlátlan mennyiségben tetszőleges gasztronómiai termék fogyasztása az általad megálmodott helyen, akkor azt kell mondjam, hogy ez még a svájci bankigazgatónak sem érhető el.
és nem is elvárás, hogy valaki naponta háromszor a világ legdrágább éttermében tömje tele a hasát és 4000 eurós pezsgőt nyakaljon.
persze, te ettől még szomorkodhatsz, hogy ilyen a világ. a cinegemadárnak több esze van: elfogadja a kukacot és fütyül a világra. boldog, mert betölti a rendeltetését.
te egy olyan világról álmodozol, amilyen az édenkertben sem volt.

viszont a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek igenis elérhetők ausztriában még egy magadfajta számára is, aki azzal tüntetsz, hogy te márpedig ragaszkodsz a társadalmi ranglétra legalsó fokához.

abban a téveszmében élsz, hogy a születéseddel a társadalom kötelezettségeket vállalt a jóléted tekintetében. ki kell ábrándítsalak, nincsenek efféle jogaid - bélszínre váltható kuponok formájában legalábbis biztosan.

kérlek, nézz körül, hogy a világ népességének mekkora százaléka van olyan szerencsés helyzetben, mint te. és adj hálát az istenednek, hogy érdemtelenül ilyen nagy jótéteményben részesít.

békülj meg a helyzeteddel és örülj, hogy kedvedre élhetsz a periférián - s nem halsz éhen. s adj hálát nagyravágyó polgártársaidnak, beszélj tisztelettel róluk, hiszen az ő ambíciójuk és a társadalom segítsége nélkül te egyszerűen éhenhalnál.
nagyon helyesen részesít a társadalom kevesebb üveggolyóban, mint a mérnök urat. te ugyanis sokkal kevesebbet teszel a társadalomért, mint a mérnök úr. képzeld el azt a társadalmat, ahol mindenki olyan ambiciózus, mint te. sikerült? ugye, nem? három napig se létezne az ilyen társadalom.

nem azért vagy kevesebb, mert a munkád gazdasági értéke csekélyebb lenne, mint egy mérnöké. azért vagy kevesebb, mert nem adni akarsz, nem tenni akarsz, hanem követelsz és elvársz, miközben közel sem teszel meg mindent, hogy a lehető legtöbbet adhasd a társadalomnak. azt hiszed, hogy neked bármi is JÁR. tudod ugye, hogy mi jár neked? ami nekem: semmi.
úgy beszélsz mintha azt hinnéd, hogy azért, mert hajlandó voltál megszületni, akkora szívességet tettél a társadalomnak, hogy ezért köteles életed végéig tejben-vajban füröszteni. ha ebben reménykedsz továbbra is, akkor életed végéig csalódott ember maradsz.

nem vagy köteles ismerkedni semmilyen értékrendű emberrel. bátran tégy belátásod szerint!

DieNanny CH 2014.06.08. 18:39:12

@Papagály:

Ezt szépen megírtad. Ámen.

tanato 2014.06.08. 20:37:22

@házelőtthinta: Mi volt a bajod Szofival, Hinta?

**mimi** 2014.06.08. 21:08:10

@tanato:
lehet az, ami az egész világgal....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 02:08:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jajj, baxxameg, amióta megláttam képeken, azóta akarok kb egyfolytába menni oda.Csak csatlakozni tudok, annyira kib@szottul szép a hely...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 02:11:16

@Hari Seldon 2: Kábé ezzel is egyetértek.Én a tintahalat kóstoltam, akaratlanul, valami mintafalat volt, nem tudtam mi az, csak utólag.Egy sz@r, rágós, nyúlós rántott bicikligumi-darabot kell elképzelni, phföjj... :-[ :D A hal az egyetlen, ami jöhet a vízből, de az jöhet sok! :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 02:21:36

@nyuszigonosz(D): Na azokon a képeken szoktam még ámuldozni.Gyönyörű, bögyös parasztlányok, asszonyok, és viszik ki a söröket.Egy ilyen liter sör mondjuk egy kiló, a "bögre", vagy inkább üvegvödör még másik egy-másfél kiló; legyen mondjuk kettő az egész.Van egy kézben 6 ilyen krigli, két kézben 12, 2 kilójával 24 kiló...És ezt folyamatosan hordják ki a szivacsoknak, esetleg napi 8-10 órában.Engedje meg, hogy asztakurv@... :-O Le a kalappal ezek előtt az asszonyok előtt...Nem szeretnék egy nyaklevest kapni tőlük, pedig én se 48 kg vagyok, vasággyal... :-)))))

nyuszigonosz 2014.06.09. 10:06:43

@geegee: Tényleg óriási mennyiséget képesek vinni, és mit csak vinni? Még kerülgetni a vendégeket, és nem azokat nyakonöntve sietni is, és az elé rendben letenni az óriási korsót, aki kérte.
Amúgy nem egyszerü ide bekerülni, mármint ezt a munklát megkaparintani. Sokan egész valami mást dolgoznak és kimondottan szabadságot vesznek ki, hogy ezen a két héten egy halom oénzt keressenek - föleg a borravalókból.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.11. 18:54:37

Jaja, simán elhiszem.Asszem csak kétszer voltam, de én rühellem a sört... :D
Haverokat elkísértem, mert nehogymá' ne, meg a buli kedvéért.Volt vagy 15 éve... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása