oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 05. 10:01,  Az ország gerince megy el 652 komment

2014. június 05. 10:01 Határátkelő

Az ország gerince megy el

A mai poszt később jelent meg, mint általában szokott, ennek pedig az az oka, hogy a blog lehetőséget kapott arra, hogy (együttműködő partnerként) publikálja a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által a nagy-britanniai magyarok körében végzett felmérést. Aminek akad jó pár tanulsága.

bőröndök_2.jpg

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete online kérdezett meg Nagy-Britanniában élő magyarokat arról, miért mentek el Magyarországról, miért Nagy-Britanniát választották, mi jellemzi társadalmi-gazdasági helyzetüket, mennyire érzik magukat sikeresnek, illetve hogy mik a jövőre vonatkozó terveik. (Az alábbiakban természetesen nem az eredeti közlemény olvasható, hanem annak megállapításai mellé fűztem megjegyzéseket.)

A 23 kérdésre 5200-an válaszoltak április-május során a SpeakEasy Project által készített Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat londoni epizódjához kapcsolódva (ennek bemutatója egyébként június 13-án lesz Budapesten a Trafóban).

A kutatásból (nem meglepő módon) kiderül, hogy a kérdőívre válaszoló magyarok leginkább gazdasági okokból költöztek Nagy-Britanniába, közel kétharmaduk (egészen pontosan 65,1 százalékuk) 2010 után, ezen belül is a legtöbben 2012-ben.

kiköltözők száma.jpg

Fiatalok és képzettek

Noha általánosan az a kép él az Angliában élő és dolgozó magyarokról, hogy mosogatnak, takarítanak vagy felszolgálnak, a kérdőívet kitöltők körében ez messze nem igaz (természetesen a kutatás ilyen szempontból sem reprezentatív, de azért érdekes): a válaszadók több mint fele ugyanis felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű (53,2%).

A másik nagy csoport (a válaszadók közel fele) a középfokú végzettségűek, és csupán egy százalékuk végzett nyolc általánost vagy kevesebbet. Ettől még persze lehet mosogatni, de az azért látszik, hogy messze nem a képzetlenek keresik a boldogulást Nagy-Britanniában.

A nemek szerinti megoszlás tekintetében kiegyensúlyozott a helyzet: a minta 49,2 százaléka nő, 50,8 százaléka férfi.

Ami ennél is izgalmasabb, az a kor szerinti megoszlás: a kérdőívet kitöltők közel háromnegyede (72,2%) 25 és 40 év közötti, az átlagéletkor 33 év. Magyarán éppen az a korosztály, a fiatal, pályakezdő, vagy éppen a pályája első felében tartó, kreatív, teherbíró, és jórészt (mint az előbb is láttuk) főiskolát / egyetemet végzett korosztály megy el, amelyik már pár év múlva is nagyon fog hiányozni, mert ő adná az ország gerincét.

iskolai végzettség.jpg

Nem kérdés, hogy a döntő többség munkát keresni ment Nagy-Britanniába (ők a válaszadók 77,8 százalékát teszik ki. Érdekes, hogy a felük indult el konkrét állásajánlattal, a másik fele viszont csak a kiutazás után kezdett el munkát keresni.

Ami a többieket illeti: a egkérdezettek egytizede (9,9%) párját (házas- vagy élettársát) követve érkezett, a többiek vagy tanulni (7,2%) vagy konkrét cél nélkül, „szerencsét próbálni” (5,1%) mentek.

Miért mennek?

Mint az MTA elemzése megjegyzi, a migrációs döntések ritkán vezethetők vissza egyetlen tényezőre, általában okok és célok bonyolult szövevényében alakul ki az elhatározás, hogy valaki hosszabb vagy rövidebb időt külföldön töltsön.

A megkérdezettek tíz tényezővel kapcsolatosan nyilatkozhattak, hogy mennyire játszott fontos szerepet a Nagy-Britanniába költözésükben.

kiköltözési okok.jpg

Mint az az ábrán is látszik, a válaszadók több mint fele egyértelműen gazdasági okokból (magasabb életszínvonal, jobb munkalehetőség ott; rossz gazdasági helyzet Magyarországon) döntött a határátkelés mellett.

Az is érdekes, hogy a negyedik helyre (ám még bőven igen látványos arányban) futottak be azok, akik a rossz politikai helyzet miatt mentek el, és elég sokuknak fontos volt a szakmai fejlődés lehetősége is.

Mit csináltak Magyarországon?

Számomra érdekes adat az is, hogy a válaszadók több mint 86 százaléka vagy dolgozott, vagy tanult (előbbi 70,1 százalék, utóbbi 16,1 százalék), és 13,8 százalék volt az, akinek nem volt munkája, vagy alkalmi munkából élt.

Azt kell mondanom, az adatok alapján aki kiment (és kint is maradt…), annak bejött a váltás, hiszen a válaszadók kevesebb mint 10 százalékának (9,5 százalék, egészen pontosan) nincs teljes vagy részmunkaidős állása, és ők is jellemzően vagy (nagyobb részt) tanulnak, vagy (kisebb részt) alkalmi munkákat végeznek.

Így aztán nem csoda, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége elégedett jelenlegi helyzetével, különösen, ha a korábbi, magyarországi körülményekkel hasonlítja össze. Alig több mint egytizedük érzi úgy, hogy helyzete nem javult, vagy rosszabbodott amióta Nagy-Britanniában él.

Nem térnek vissza

A végére maradt az egyik legfontosabb kérdés (legalábbis szerintem), jelesül az, hogy (a kormány többször hangoztatott szándékának megfelelően) sikerül-e visszacsábítani Magyarországra a Nagy-Britanniában élő határátkelőket.

Hazatérés.jpg

Nos, ha röviden kell válaszolnom, akkor az adatok alapján nem. A megkérdezettek háromnegyede (73,1 százalék) soha (!!), vagy a következő öt évben biztosan nem térne vissza.

Egyötödük (20,8%) néhány év múlva hazatérne, és alig vannak olyanok (6,1%), akik egy éven belül visszatérnének Magyarországra.

Hát ez a helyzet.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás felmérés Magyarország Nagy-Britannia Magyar Tudományos Akadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr626279213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2014.06.05. 10:06:52

Érdekes és tanulságos.... Néhány felelös döntéshozónak is érdemes lenne elmélkednie ezen.

Herr Géza 2014.06.05. 10:07:32

Nocsak, én lennék a 1st ?? :)) Lassan olvastok?

Mrs. Clayton 2014.06.05. 10:10:34

azert annyira nem kell a legutolso diagrammot komolyan venni, hiszen kb 1.5-2 eves kinttartozkodas utan nyilatkozta a tobbseg h nem tervez hazamenni, altalaban 5 ev korul szoktak meggondolni magukat, persze lehet hogy nem fogjak es megis mindenki kint marad

Herr Géza 2014.06.05. 10:17:09

@Jess G: Miért pont öt év körül "szokták magukat meggondolni" ? Szerintem az elsö nagy visszatérési hullám (nem jött be/anyám én nem ilyen lovat akartam/itt is dolgozni kell, söt...) pont lezajlik 1,5-2 év alatt és onnantól már rohamosan vagy inkább egyenletesen nö még azoknak a száma is, akik bár nem terveztek hosszú távra/örökre, de még is úgy döntenek, hogy már nem fognak hazamenni.

gyengetölcser 2014.06.05. 10:17:59

Nincs ebben semmi meglepo, ha ott van munkajuk, es megelnek belole, akkor minek mennenek vissza a bizonytalanba, ahol most meg az a borzalom is fenyeget, hogy megszunik a Baratok Kozt?:)

Herr Géza 2014.06.05. 10:21:13

@gyengetölcs: "Nincs ebben semmi meglepo,..." - Miért, ki mondta, hogy meglepö ??? Pont ez a reális folyamat...

Mrs. Clayton 2014.06.05. 10:21:49

@Herr Géza: azert, gondolom en, egyebkent fogalmam sincs, mert akik egyaltalan kibirjak 1 evig es nem mindjart a 3. honara lesz tele a burajuk az uj korulmenyekkel, azok az elso 1-2 evben meg a minden happy allapotaban vannak, a kovetkezo 2 evben szembesulnek kb olyanokkal, h az uj helyen is vannak gondok, es nem minden csidicsudi jo, ekkor elhatarozzak, h inkabb gyujtenek es hazamennek, v egyszeruen csak hazamennek
volt itt is nem egy poszt errol
illetve akiket eleve en ismerek ok is mind 5-6 ev utan mentek haza, egyebkent azota csak olyanokat posztolnak, h milyen jo nekik Mo-n

Sesamelmo (Q) 2014.06.05. 10:29:14

@Herr Géza: A már itt is ajánlott Living Abroad cimű könyv -amiért hálás vagyok, hogy felhívtátok a figyelmemet rá szépen leírja az expat élet fázisait és ott is 5 év volt, ha jól emlékszem. hataratkelo.blog.hu/2013/10/17/a_kulturalis_sokk_es_a_beilleszkedes

Ladislav 2014.06.05. 10:29:44

Sajnos a legjobbak közül mennek ki. Azokat akiket ismerek és kimentek, szinte mindegyikükre jellemző: itthon is rendesen dolgozók, vagy dolgozni akarók, de munkát nem találók; büntetlen előélet; nem csak anyagi, hanem erkölcsi megbecsülésre vágyók; családosak, vagy családot tervezők; vagyis a Magyar társadalom hasznára vágyó, önmagukért és vágyaikért tenni akaró, tettrekész emberek. Ezekből itthon már láthatóan kevesebb maradt. A kormányt pedig semmi sem érdekli, csak az, hogy ők maradjanak hatalmon. Bár az elmondások alapján tudom, hogy kint sem könnyű, de a közelebbi ismerőseim közül csak elvétve látok hazatérőket. De Ők itthon is megállták a helyüket.

szaszo71(D) 2014.06.05. 10:32:47

Szerintem ezt kb. mindenki így sejtette. Sok értelmét egyébként nem látom az ilyen felméréseknek, mert azok, akik a "mert aki elment csak mosogat és biztos szar neki, csak hazudik, hogy nem" mantrát nyomják, azokat ez a felmérés sem fogja eltéríteni a véleményüktől, amit egyszer már (hogy mi alapján, azt nem tudom) kialakítottak. Ja, és egyébként is, "külföldön mindig idegennek érzed magad, soha nem fogadnak be és kevesebbet keresel mint az őslakosok".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 10:33:25

Azt nézem, hogy a költözők számának alakulását 2003-2013 között mutatja a grafikon. Jó lenne úgy is összevetni az adatokat, hogy ezt és a ki, mikor akar hazajönni számait hasonlítják össze. Mindjárt árnyaltabb lenne a kép, láthatóvá válna, hogy a hazaköltözési hajlandóság vagy annak hiánya és a kiköltözéstől eltelt évek között milyen összefüggés van.

Kiég3tt 2014.06.05. 10:34:20

Engem nem lep meg az eredmeny. Igazat adok Jess-nek, az 5 ev sztem is vizvalaszto tud lenni. Kb annyi ido alatt eltompulnak azok a tuskek, amikkel kijottel es addigra beilleszkedsz annyira, h esetleg zavaro legyen, h a host orszag sem tokeletes.
Igy az az erzes alakul ki az emberben, h igazabol ha haza megyek, a perfekt nyelvtudasommal versenyelonyben leszek otthon, van megtakaritasom is, amibol akar sajat hazat tudok zsebbol venni, mig itt hitelt kell nyognom, Budapest meg mindig gyonyoru, regi cimbik, csalad is csak ott vannak.
Itt meg zomeben borus-esos az idojaras, a hazak szarul szigeteltek, a padlo hideg, es meg fene tudja mi meg... itteni barati kor hianya...
Szoval egy ilyen evodes menten nem nehez visszacsabulni.
De ez csak ahogy en elkepzelem....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 10:36:36

@szaszo71(D): Szerintem akkor van értelme egy ilyen felmérésnek, ha nem csak szimplán a százalékokat nézik, hanem statisztikai módszerekkel összefüggést keresnek, vagy éppen annak hiányát az egyes vizsgált tényezők között.

Mrs. Clayton 2014.06.05. 10:36:41

@szaszo71(D): optimalis esetben nem is a blogok megmondoembereinek, vagy a nep egyszeru gyermekeinek keszulnek ezek a felmeresek, hanem ugye a kormanyok, kormanyzati szervek meg meg egy csomo mindenki ezekbol tanulhatna, aztan, hogy tanul-e az egy masik kerdes
mondjuk, ha nem is ebbol, de a sajat karan kenytelen lesz, meg akkor is, ha egyebkent nem vesz ezekrol a folyamatokrol tudomast

szelephézag 2014.06.05. 10:38:03

Egy következtetés nekem egy kicsit csúszik: a végzettség és a vállalt munka (diplomás mosogató) között nem tudnám jó szívvel megerősíteni a fenti összefüggést. Tudom, ez egy amolyan magyar ego-izé, hogy "a végzettségnek megfelelő munka vagy halál", de az angol társadalmi és szociális szerkezet (legalábbi eddigi négy éves tapasztalatom alapján) más szempontrendszer alapján működik, mint ahogy számunkra "logikus". Így nem kell csodálkozni az pizzafutár-jogászokon és a mérnök-operátorokon. Ha valaki túljut azon, hogy önmegvalósítást lát a munkában, akkor arra is rájön, hogy lehet mást is csinálni, és remekül élni belőle, mint amit a végzettség "determinál" (különben magyar módra megkapja az "ezért tanultál?!"-szidalmat támogatás helyett. Nem, nem ezért tanult, de azt, amiért tanult, valószínűleg pont az a magyar környezet tette lehetetlenné, amelyik most követelőzik és számon kér.)
Ugyanez vonatkozik az angliai spanyolokra, lengyelekre, litvánokra, stb. Nincs ebben szégyen. Különben a statisztika fele, a hazatérési, egész máshogy festene ;)
Egy másik szempontot is bevettem volna ebbe a képbe: London vagy vidék. Teljesen mások lehetnek a statisztikák...

Herr Géza 2014.06.05. 10:41:49

@Jess G: Lehet, hogy igazad van, egyszerüen az én ismeretségi körömben mást tapasztaltam, bár be kell valljam, sajátos csoportot képezünk: barátaim/haverjaim/ismeröseim java része eleve külföldön tanult, döntö többségben a néhai NDK-ban és nálunk azért jó néhány döntésbefolyásoló faktor egyszerüen nincs, vagy sokkal kevesebbet nyom a latba (ld. pl. nyelvismeret, a befogadó ország ismerete, stb.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 10:42:15

@szelephézag: "Egy következtetés nekem egy kicsit csúszik: a végzettség és a vállalt munka (diplomás mosogató) között nem tudnám jó szívvel megerősíteni a fenti összefüggést. "

Ez hol van?

szaszo71(D) 2014.06.05. 10:43:16

@Jess G: Én meg vagyok győződve arról, hogy azok a szervek, akiknek ezeket a folyamatokat át kell látniuk, már réges-régen átlátják, sőt, a következményekkel is tisztában vannak, de nem áll érdekükben ezt beismerni. És pont ezért örülnek, hogy vannak a blogokon olyan emberek, akik a fenti ökörségeket folyamatosan hangoztatják.

szaszo71(D) 2014.06.05. 10:46:12

@Herr Géza: Melyik egyetemre jártál? (Én Greifswaldban voltam 2 évet, de már a rendszerváltás után.)

Imre apó 2014.06.05. 10:46:44

A "Magasabb életszínvonal" megtalálásának reményében vitte a pálmát a kimutatásban szereplő adathalmaz. Mennyien vágynak erre, azt hittem mindenki, a maradék pedig kalandvágyó:)))))

Mrs. Clayton 2014.06.05. 10:48:11

@Herr Géza: mint mondtam nem feltetlenul van igazam, de az biztos, hogy en emlekszem talan 2 de lehet tobb is volt olyan posztra, ahol a posztolo kulfoldon jart egyetemre es szepen hazament, epp par hete volt is egy ilyen
volt aki par honap utan, volt aki evek mulva, es volt aki meggondolta magat es a hazamenetel utan ismet visszament kulfoldre, sokszor a vegzettseg, kapcsolatok sem elegek, ez alapjaiban emberi beallitottsag fuggo

gyengetölcser 2014.06.05. 10:49:28

HA, hova tunt a kommentem?

Herr Géza 2014.06.05. 10:49:48

@Herr Géza: Arról nem is beszélve, hogy én meg figyelmen kívül hagytam: ez a felmérés a Nagy-Britanniába kiköltözöttek körében végzett felmérésen alapul és nem az összes külföldre települö szándékait/véleményét tükrözi.....

Határátkelő 2014.06.05. 10:50:34

@gyengetölcs: Nem szeretném, ha a Birca által bevezetni kívánt szóösszetétel bármilyen formában polgárjogot nyerne a blogon, ezért nem engedtem be. Ha leírod még egyszer nélküle, akkor beengedem.

tsabus UAE 2014.06.05. 10:51:29

Azt, hogy sokan kezdenek mosogatással az új országban, tudjuk be annak, hogy a nyelv elsajátításához általában ez a legjárhatóbb út az első időkben. Olyan, mint egy tanfolyam, ahol a helyi szokásokat és a megfelelő hozzáállást sajátítja el az ember. Amikor ez megvan, lehet továbblépni. Ha sikerül...
Elítélni a diplomás mosogatót, az olyan... magyaros. Majd be lehet szólni neki, ha 3 év múlva még mindig mosogat és mellette panaszkodik. Ha nem panaszkodik, hanem küzd, akkor őt, mint "jómunkásembert", megilleti a kalapemelés - mint minden más dolgozó embert.

Herr Géza 2014.06.05. 10:51:38

@szaszo71(D): Magdeburg, 1981-86. Régebben volt egy cseppet.. :)))

Mrs. Clayton 2014.06.05. 10:53:07

@szaszo71(D): en a magam reszerol azt gondolom, hogy nagyon nem is tudnak mit tenni, hiszen penzt osztani egyreszt nem nagyon van mibol, mondjuk orvosnak/novernek/kepzetlen munkanelkulinek, masreszt, es ez az en allaspontom, addig pl nem is fognak emelkedni a berek, amig lehet a munkasok kozul valogatni
nezd meg pl az infosokat, beloluk allitolag hiany van Mo-n, atlag felett is keresnek, az mas kerdes h ny-europaban meg meg jobban, de ez sztem lekuzdhetetlen
szoval alapvetoen a folyamat udvozito, h vannak akik elmennek, kozuluk paran meg vissza
nekem csak az nem tetszett, amior hazaaruloztak, v erre celoztak

gyengetölcser 2014.06.05. 10:54:34

@Határátkelő: De hat nem en irtam le, hanem Herr Geza!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 10:55:25

@Ladislav:
Szerintem inkább pont fordítva. Azok lépnek le általában akik otthon kevésbé tudtak érvényesülni. Ha körülnézek pl ebben a városban (van egy pár ezres létszámú csoport fbn), a nagy része nem is ért semmihez csak _bármit, csak dolgozhassak nyugaton_ mottóval érkezett/érkezik. Az hogy kinek milyen végzettsége van teljesen irreveláns. Persze hogy a sok megkérdezett közül rengeteg felsőfokú végzettségű van, mivel Magyarországon ez a trendi, egyetemre járni. Magyarországon jelenleg zajlik egy teljesen beteges diplomagyártási folyamat amiről minden józan ember tudja hogy teljesen felesleges. Túlméretezett felsőoktatásunk van és köszönőviszonyban sincs a munkaerőpiaccal. A középfokú (utálom ezt a szintezést) képesítések meg le vannak építve, sajnálva, nézve. Magyarországon ha megkérdeznek egy fiatalt hogy mi akar lenni és ő közli hogy pl : ács, akkor kinevetik hogy te hülye vagy barátom. Mikor borsodban vasbetonszerelőnek akartam tanulni (ami szerintem nem egy utolsó dolog egy építkezésen), közölték hogy erre nincs lehetőség. Nem Ózdon, hanem az egész megyében sem! Na most nézzétek meg hogy ha egyetemre akartam volna menni mennyi hulladék szakra mehettem volna, ingyér.

A döntéshozóktól pedig nem tudom mit vártok. Ezt se bírom megérteni. Ha Magyarországról van szó mindenki a politikával jön, ha Nyugatról van szó akkor pedig senki még csak meg sem említi, axiómának veszi hogy Nyugaton minden jól működik.

andaluzkutya 2014.06.05. 10:56:23

@tsabus: "Elítélni a diplomás mosogatót, az olyan... magyaros."
Szerintem úgy általában bárkit elítélni nem szerencsés, bár nem tudom, hogy magyaros-e. Egyrészt mi közöm hozzá, másrészt mi a francnak?

Más.
Az utolsó magyarországi főnököm is 5 évet jelölt meg, mint vízválasztó. Szerinte akik annál tovább vannak ki, jó eséllyel nem mennek vissza, vagy ha igen, nem maradnak. Nekem még egy év kell hozzá :)

andaluzkutya 2014.06.05. 10:57:33

@gyengetölcs: viszont leírtad, hogy Barátok Közt :)

Határátkelő 2014.06.05. 10:57:39

@gyengetölcs: Ja, elsiklottam fölötte véletlenül, most azt is kivettem. Most visszanéztem és te is leírtad. De nem akarok ebből ekkora ügyet csinálni, csak szeretném, ha mindenki megértené: ez itt nem megy.

szaszo71(D) 2014.06.05. 10:58:06

@Herr Géza: Csak 5 évvel. (én 91-92-ben voltam.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 10:58:39

@házelőtthinta: Na, most egyetértek veled, ami a közép-és felsőoktatást illeti...

Mrs. Clayton 2014.06.05. 10:59:44

@házelőtthinta: kicsit olvasd el jobban a posztot, mert akkor eszreveheted, hogy a valaszadok jo reszenek volt munkaja, es ugy jott el, nem a munkanelkuli tavozik, foleg mert nincs is penze ra

Herr Géza 2014.06.05. 11:01:07

@Kiég3tt: "...a perfekt nyelvtudasommal versenyelonyben leszek otthon" Na ezt sajna senki nem gondolhatja komolyan (bár logikusnak kéne lennie). Nyilván nönek az esélyeid egy eleve nyelvtudást igénylö posztra, az igazán komoly állásokat viszont nem a nyelvtudás szintje alapján osztják le. Erre csekélységem is élö példa. Otthon kétszer származott "komoly" elönyöm a profi nyelvtudásomból: az elsö állásomnál, ahol ugyan egyszer nem kellett használnom a nyelvet, de kaptam nyelvpótlékot (amit persze akkor is kaptam volna, ha csak gügyögök németül, de viszem a papírt a Rigó utcából...) meg a második állásomnál, aminek köszönhetöen kikerültem ide... És mindkettö még a rendszerváltás elött volt.

tsabus UAE 2014.06.05. 11:02:35

Kíváncsi lennék, hogy a magyar történelem nagyobb emigrációs hullámaiban milyen lehetett az elvándorlók összetétele. Úgy gondolom, hogy még egy háború elől is leginkább azok menekülnek el, akik képesek, vagy képesnek érzik magukat az újrakezdésre máshol, más környezetben. Akik elég rugalmasak, nyitottak, hogy alkalmazkodjanak és akiknek megvan a szükséges tudásuk (vagy legalább úgy hiszik, hogy megvan), hogy máshol beilleszkedjenek. Elvileg, pont ezek a képességek azok, amire általában leginkább szükség van egy ország fejlődéséhez. Magyarországról pedig jelentős arányban távoztak ezek az emberek, ha akárcsak az utolsó 100 évet nézzük is.
Tartok tőle, ez olyan, mint a desztillálás több lépcsőben. Ha az optimisták, magabiztosak, nyitott gondolkodásúak folyamatosan "párolognak" otthonról, akkor mi marad egyre nagyobb koncentrációban ? Az, amit a híradóban látunk...

Herr Géza 2014.06.05. 11:05:55

@Határátkelő: Látod, látod: kicsit nem figyelsz és máris ott van... Bocs, nem gondoltam, hogy humor szintjén sem megy, de most vettem az adást.... :))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:08:42

@tsabus: Desztillációs maradék, mi? :)

De ezt így is nézhetjük:

"A desztilláció, vagy lepárlás műveletét lényegében folyadékok elválasztására használjuk. Azt a műveletet, amely szilárd anyagokat választ ki egy folyadékból és az elpárologtatott anyag az értékes, elpárologtatásnak nevezzük, ha a desztilláció szilárd maradéka fontos, a művelet neve bepárlás."

Pernilla 2014.06.05. 11:16:02

@házelőtthinta: Szerintem aki szükségét érzi, hogy belépjen ilyen FB-csoportba, az pont ezért teszi, hogy munkáért kuncsorogjon. Ettől még lehet egy elég nagy réteg, aki normális munkával a szakmájában jól elvan, csak velük nem találkozol.
Kár, hogy nem tudtál vasszerelőnek tanulni, szerintem egy tök jó szakma lehet...

Imre apó 2014.06.05. 11:16:13

A végéről indulva, kicsit mésképp:))))))

Vállalkozás finanszírozása = Befektetők felhajtása az itthoni cégemhez (bizalomhiány MO –on), nem mutyizok (kevés az ilyen ember idehaza, szégyen) akkor dögöljek meg?

Magánéleti problémák = Elválás miatti menekülés. Idehaza engem mindenki utál. A NAV előli menekülés.

Otthoni hitel finanszírozása = Devizahiteles vagyok.

Jobb továbbtanulás = Ide pénz is kell, vagy kemény mellékes.

Kíváncsiság, kalandvágy = Ez az, hajrá )))))))))))))))))

Rossz politikai helyzet = Nem értem mi lett Orbánnal, de ez így nem mehet tovább, akkor inkább pattanok.

Jobb munkalehetőség = Idehaza nincs is munkahely, vagy nincs ismerősöm, aki tudna segíteni, bejutni. A vendégmunkások jól keresnek.

Rossz gazdasági helyzet = Összefügg a politikával, nincs mit dumálni.

Magasabb életszínvonal = Amire mindenki vágyik, miért maradnék ki ebből!

Kritikákat és javításokat szívesen veszek, harag nélkül, de azé vigyázzá mit írsz:D:D:D:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.06.05. 11:16:25

"Mikor borsodban vasbetonszerelőnek akartam tanulni (ami szerintem nem egy utolsó dolog egy építkezésen), közölték hogy erre nincs lehetőség. Nem Ózdon, hanem az egész megyében sem!"
Tudod te egyáltalán mi az a vasbetonszerelö, ill. újabban vasszerelö ? Gyakorlatilag egy betanított munka, 8 elemivel már menö vagy. OKJ-s tanfolyami képzés van rá (mire nincs?), de nem klasszikus szakma.....
Akkor már jobban jártál a mekivel, ott legalább nem kell tüzö napon/szélben/hidegben egész nap hajlongva dolgozni kb. ugyanannyi fizuért.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 11:17:29

Ami erdekes, bar nem igazan meglepo, hogy a kivandorlasi hullam nem 2010ben kezdodott, a mai kormany amokfutasaval, hanem 2009 korul, a valsag hatasakent.

Ettol meg nem fogom jobban szeretni a magyar kiralyt... :)

@Jess G:
Nekem 3 eve tart a happy allapot.
Vannak itt is "erdekes" dolgok, de az mindenhol van. Viszont stabil a munkahelyem, beilleszkedtem, mint kicsi LEGO a kalozhajoba es ennyi.

Mi kellhet ennel tobb?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:20:59

@Kövérmadár [swe]: Például ez :)))?

"Ó, te jó öreg, szabad, hegyekkel szabdalt északi föld
Te csendes, örömökkel teli szépség!
Tisztelgek előtted, Te vagy a szívemnek legkedvesebb ország a földön
/: A napod, az eged, zöld tájaid. :/
Emlékeink ura vagy a régi nagy idők óta
Amikor neved dicsőn söpört végig a földön.
Tudom, hogy az vagy és annak maradsz, ami vagy.
/: Igen, én északon akarok élni és meghalni! :/
Csak Téged akarlak szolgálni, szerelmetes hazám,
Hűséget esküszom neked halálomig
Kiállok érted testemmel lelkemmel,
/: Fáradhatatlanul viselem zászlódat :/
Isten oldalán harcolok hazámért és otthonomért,
Svédországért, drága hazámért a földön
Téged nem cserélnélek el semmiért a világon
/: Nem, én északon akarok élni és halni:/"

Imre apó 2014.06.05. 11:22:15

@zöldeketbeszélek: Na, pont a himnusz:)))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.06.05. 11:23:05

Az első grafikonon a második és negyedik összefügg. (pontosabban majdnem mindig van erős összefüggés köztük)

tsabus UAE 2014.06.05. 11:24:02

@zöldeketbeszélek: A kémia sosem volt az a terület, ahol otthonosan mozgok. Biztos igazad van, de a hasonlat szerintem így is átmegy. Vagy nem.
Minden érzelmi töltés nélkül, csak gondold végig a dolog logikáját. Szerintem az elvándorlásban nem az a legfájóbb, hogy X számú szakmunkás és Y számú diplomás megy el, hanem egyfajta felfogás és életszemlélet lesz idővel nagyon alul-reprezentált, mi több, ciki odahaza. Nem, nem tűnik el az összes ilyen ember otthonról, csak az arányuk változik. Ez pedig ahhoz vezet, amit látsz az újságokban és a tévében.

andaluzkutya 2014.06.05. 11:24:11

@Kövérmadár [swe]: "Mi kellhet ennel tobb? "
4-5 örökbefogadott szomáliai gyerek? :)

Hari Seldon 2 2014.06.05. 11:24:37

@andaluzkutya:
Mert öt év az állampolgárság, mint madáréknál svédben?

Imre apó 2014.06.05. 11:25:09

@Hari Seldon 2: A Grafikon az a Graf Ikonja, ennyi :))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:27:32

@tsabus: Nem a kémiai részére reagáltam, hanem arra, hogy a kommentedből az jön le, a maradék az az értéktelen hulladék, pedig esetenként éppen az az, aminek meg kell maradnia, az az értékes, ami pedig elpárolog, az a hulladék.

Ezzel én a világért sem mondom, hogy aki elmegy, az a hulladék, csak az értelmezés kettősségére akartam rámutatni.

Frőczy Sanyi 2014.06.05. 11:28:00

Ettől a diplomás mosogató megnevezéstől rosszul leszek. Pár hete egy idősebb nőismerősöm is tartott egy kis hegyibeszédet külföldi munkavállalás tekintetében (aki ráadásul egyetemi tanár). Azt mondta, hogy az olyan lealacsonyító, ha valaki kimegy és a végzettségénél alacsonyabb presztízsű munkát vállal el, meg felesleges egyetemre járnia.
Nekem ezzel két problémám is van.
Egyrészt azt felejtette el, hogy egy magyar egyetemi képzés köszönő viszonyban sincs mondjuk egy angliaival, ezért a két diploma sincs egy szinten. Friss diplomásként néhány képzési területet eltekintve alig van esély a szakmán belüli elhelyezkedésre.
Másrészt bejöhetnek a képbe az egyéni preferenciák is, szerintem semmi gond nincs azzal, ha egy ember teljesen mást csinál, mint amire a "papírja feljogosítaná". Az a papír ugyanis alig ér valamit, a magyar cégek is panaszkodnak a friss diplomásokra, szinte mindent meg kell nekik tanítani szakmailag. Sok pénzügyi területen végzett elmegy valamelyik bpo-hoz napi 8-10 órában az excelt b***ni, most az mivel jobb, több, mint mondjuk vásárlókkal jópofizni?

Pernilla 2014.06.05. 11:28:03

@Herr Géza: ennyire keveset keresnének a vasszerelők?
Egy ismerősöm dolgozott kivitelezőként (építőmérnök) még a Margit híd felújításánál, ő azt mondta, hogy ott a vasszerelők kb. 1,5x annyit keresnek, mint ő (nem tudom mennyit keresett, de kétlem, hogy annyit mint egy mekis). Persze azt nem tagadom, hogy nagyon kemény munka a vasszerelőé.
Ez mondjuk a Közgépnél volt :))))))

Kiég3tt 2014.06.05. 11:30:22

@zöldeketbeszélek:
Tetszik a vonal, amit felvettetek... bonyolitsuk a modellunket rektifikalo toronnya, es szedjuk a kulonbozo forrpontu elegyeket kulon agakon.
Ha igy nezzuk, akkor a beparlasi maradekhoz kozeli forrpontuak Ausztriaig jutnak, majd egyre tavolodva: Nemetorszag, Anglia es akik megillekonyabbak, azok elparologtak Europabol is :)

tsabus UAE 2014.06.05. 11:30:41

Ez az 5 éves határvonal érdekes. Pont most érlelődik bennünk a gondolat, hogy tovább kellene állni. 5, illetve 6 év után. Mindenhova eljutottunk, ahova egy nap alatt lehet és érdemes eljutni. Aztán eljutottunk mindenhova, ahova egy hétvége alatt lehet és érdemes eljutni az országban. Tettünk egy és kéthetes "kirándulásokat" az országban. Aztán törzsvendégek lettünk pár étteremben, cukrászdában és üzletben. Most egy másik országnak kellene szentelni 5-6 évet... :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:31:42

@Imre apó: Vessetek a mókusok elé, de nem bírtam megállni :)))!

Imre apó 2014.06.05. 11:32:00

@zöldeketbeszélek: Ezt szépen kimagyaráztad "ami pedig elpárolog, az a hulladék. " egy desztillálás folyamán nem párolog el semmi, mert lecsapódik, vagy he?:)))))))))

A meléktermékből szokott még valamicske párologni, ha kiürítik az edénytből.

M. Péter 2014.06.05. 11:32:02

"Noha általánosan az a kép él az Angliában élő és dolgozó magyarokról, hogy mosogatnak, takarítanak vagy felszolgálnak, a kérdőívet kitöltők körében ez messze nem igaz (természetesen a kutatás ilyen szempontból sem reprezentatív, de azért érdekes): a válaszadók több mint fele ugyanis felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű (53,2%)."
Attól, hogy valakinek felsőfokú végzettsége van, még nyugodtan mosogathat meg takaríthat. Arról ír valamit a felmérés, hogy ténylegesen mivel foglalkoznak a kivádorolt magyarok?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:34:52

@Imre apó: Elpárolog, majd lehűlve lecsapódik. Ahhoz, hogy egyáltalán lecsapódjon, először el kell párolognia...

Imre apó 2014.06.05. 11:35:23

@zöldeketbeszélek: Nem leszel megvetve, hogy a svég himnuszt hallgattatod it velünk.

Este elmarad.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:35:42

@Imre apó: Most így hirtelen eszembe jut, hogy pld. koffeint vizsgáltunk így, bepárlással. Hogy a kávéhoz is visszatérjünk :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:36:44

@Imre apó: Mi marad el? A tévémaci? Az így írtok ti? A himnusz :)?

Imre apó 2014.06.05. 11:38:25

@zöldeketbeszélek: így igen,... de az elpárolgó embereket hol hűtik közben le?:)))))))))))))))

Lényegében átalakul csak, és milyen finom mikor isszák azt a pájinkát:)

tsabus UAE 2014.06.05. 11:39:13

@zöldeketbeszélek: Figyi, én egy folyamatra hívtam fel a figyelmet, ami az én személyes elméletem. Ha te, bármelyik csoport tagjaként, szeretnéd úgy értelmezni, hogy te egy hulladék vagy szerintem, akkor ez orbitális félremagyarázása ugyan a hozzászólásomnak, de bocsánatot kérek tőled és mindenkitől, akit ez (szerintem ok nélkül) szíven talált.
A kettővel ezelőtti hozzászólásomban pedig direkt kiemeltem: "Minden érzelmi töltés nélkül, csak gondold végig a dolog logikáját."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 11:39:56

@zöldeketbeszélek:
...és te meg a hozzád hadonlók tesznek elmarasztaló megjegyzéseket Maxra.
Ha ezt Max írja akkor kicsontozzátok.
Nem baj így kell ezt...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:40:58

@Imre apó: Na, mit gondolsz, hol? Hát a titokzatos és hideg Skandináviában, ahol júniusban is kötésig ér a hó, az északi fény baljós derengésében síruhába öltözött magyar kismamák tologatják a dedeket és remegő nyulak álmodnak a meleg, szénaillatú nyárról... ;)

Herr Géza 2014.06.05. 11:42:48

@Pernilla: Szerintem ö másra gondolt: acélszerkezeti szerelö. Az más tészta. A vasbetonszerelö/vasszerelö az a betonba kerülö vasalatot készíti el (általában a brigadéros tud rajzot olvasni, ö készíti elö a melót és irányítja a többieket), viszont a szerelök gyakorlat egész álló nap a vaspászmákat kötözik egymáshoz, egy spéci fogóval, gyors csuklómozdulattal, kötözödróttal, mindezt hajolva/guggolva a szabadban, naponta ca. 100 ezerszer ugyanazt a mozdulatot végrehajtva. Rosszabb, mint a szalagmunka (ott legalább állsz/ülsz fütött/hütött helységben, tetö alatt....
Félreértés ne essék, nagyon értékelem azokat, akik képesek ezt csinálni, de mint ambíció...? Hát, olyan hintás... Ha körülnézel az építkezéseken, ezt a melót jellemzöen nagyon barna, nem feltétlenül a naptól barnult emberek végzik. Nyugaton tipikus vendégmunkás poszt (szinte kizárólag magyar, román, albán, szerb, bosnyák, lengyel, stb. munkásokkal).

nyuszigonosz 2014.06.05. 11:43:24

@házelőtthinta: Hinta, vasszerelö még bármikor lehetsz. Elmész egy építkezésre segédmunkásnak és ott dolgozhatsz vasszerelö mellett is és megtanulod töle.
Bár gondolom, ha lehúznál ott egy fél évet, már nem tetszene annyira a dolog.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:43:41

@diggerdriver: Én elmarasztaltam Maxot? Vicces vagy, éppen, hogy teljesen normálisan rákérdeztem a felvetésére és a válaszával megelégedve másról kezdtünk el beszélgetni. Szóval, most nem vagyok hunyó, bár régebben voltak olyan dolgok, ami miatt tényleg kicsontoztam.

A desztillálós dolog meg egy hasonlat. Képes beszéd, arra alkalmas, hogy lásd, milyen sokféleképpen lehet egyetlen gondolatot értelmezni, attól függően, hogy ki a befogadó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 11:44:19

Hihetetlen hogy mennyi embernek fogalma sincs a vasszerelésröl.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:44:27

@diggerdriver: Beidézzem neked a párbeszédünket, Sir Galahad?

szaszo71(D) 2014.06.05. 11:44:36

@Frőczy Sanyi: Én sem értem ezt, hogy a végzettség alapján ítélik meg az embereket. Attól még lehet valaki boldog, értékes ember, mert valamilyen fizikai munkát végez. (sőt!!!)

www.youtube.com/watch?v=2GBcS9G18Z0

Imre apó 2014.06.05. 11:45:26

@zöldeketbeszélek: Mind a három.:):)

de azon gondolkozom, hogy a holnap kezdődő projektet, mivel tök új, összerakom egy posztba, de nem biztos, majd meglátom.

Mivel én holnaptól nem fogok itt lenni, olyan 6 hónapig, sokak örömére :))))))))))))))))))))))))))))

Imre apó 2014.06.05. 11:47:12

@zöldeketbeszélek: Ezzel kivágtad magad, teccik :)))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:47:23

@tsabus: Nem, nem. Ha szívemre vettem volna, akkor nem így válaszolok, hanem neked esek, mint foxi a lábtörlőnek. Csak tetszett a hasonlat abban az értelemben, hogy attól függően, te a határ melyik oldalán állsz, hogyan magyarázod. Szimbólumként tekintettem a desztillációs maradékra :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 11:48:04

@zöldeketbeszélek:
Én tudom miröl beszélsz és teljesen megértem.
Csak jelzem hogyha továbbvinném ezt a hasonlatot még 200 bejegyzésen keresztül tudnám félremagyarázni.
Pontosan úgy ahogy itt néhányan veled együtt Maxot.
Na ez a probléma.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:49:11

@Imre apó: Akkor irány a tinta, penna, papiros, lássuk azt a posztot, ha a kedv is megvan hozzá :))! Aztán majd gondolunk rád és reméljük, hogy minden KLAPPOL :).

Aye aye 2014.06.05. 11:51:40

Hirtelen felindulásból most váltottam Telekomról Telenorra (origós ügy miatt).
Illetve csak váltottam volna, mert a folyamat legvégén, mikor épp betettük a szép új kék kártyámat, kiderült, hogy a telefonom magentára kódolt. B.sszák meg, akár veszek egy újat, de mostmárcsakazértis!!
Én így tüntetek!!
:))))
No akkor most olvasom a cikket..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:53:50

@diggerdriver: Hagyjál már légyszi Bircával, én hol magyaráztam már félre???

Akkor estem csak istenigazából neki, amikor a pedofil marhaságaival jött. Mert arra aztán tényleg harapok. Szerintem csak szimplán monomániás, de ártalmatlan, az a bizonyos nap, amikor a bully volt, nem is olvastam, nem is kommenteltem a megnyilatkozásait. Engem nem zavart, hogy ezredszer előhozta a hl-it (nem írhatom ugye ki...), mert egyszerűen nem olvastam el és kész.

Nálad is igyekszem a szexista megnyilvánulásaidat ilyen módon szűrni és a nőket mint használati tárgyakat bemutató avatarjaidat nem figyelni, a békesség kedvéért.

Herr Géza 2014.06.05. 11:54:33

@diggerdriver: @házelőtthinta:
Mellesleg még most sincs késö:

www.oktatasi-studio.hu/tanfolyamaink/epiteszeti-tanfolyamok/vasszerelo-vasbetonszerelo-tanfolyam

Tanfolyam helye Kazincbarcika. Annál borsodabb Borsod már nincs is...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 11:55:24

@diggerdriver: És ráadásul nem az én hasonlatom volt, bár igazán találó, hanem tsabusé, én csak reagáltam rá, mint itthon ragadt magyar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 11:55:32

@Herr Géza:
Nem bár a nem idén lebarnult hasonlat nem igaz.
Cdak megjegyzem hogy itt Angliában az aszfaltozás tipikus angol melósokkal végzett munka.
A vasszerelés nehéz de bizonyos IQ-t megkövetelö munka.
Nem láttam még közöttük hülyéket.

Aye aye 2014.06.05. 11:56:30

five minutes later...
Hát sok újdonság nem volt benne..

Pernilla 2014.06.05. 11:57:14

@Herr Géza: építőmérnök vagyok, tudom mit csinál a vasszerelő, ettől függetlenül lehet, hogy tényleg fals volt az infó a fizetéséről :)

tsabus UAE 2014.06.05. 11:59:21

@zöldeketbeszélek: OK, akkor most tucatnyi hozzászóláson át, a hasonlatban megbúvó, rejtett veszélyeket sikerült tisztázni. :-)
Valami komment az érdemi részre ? :-DDDDDDDDDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:00:41

@tsabus: Kommenteltem arra, hogy szerintem ennek a felmérésnek akkor lenne értelme, ha a kapott adatok között összefüggés-vizsgálatot végeznének. Így minden csak lóg a levegőben.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 12:01:33

@Herr Géza:
Ide akartam jelentkezni. Ugyanígy festett az oldal 2011 ben is és nem indult képzés. Nem vagyok azért ennyire hülye hogy semminek nem nézek utána csak beszélek a levegőbe...

gyengetölcser 2014.06.05. 12:01:34

@andaluzkutya: Igen, csak arra tudok gondolni, hogy ez vagta ki a biztositekot:)

gyengetölcser 2014.06.05. 12:01:34

hogy a poszthoz is kapcsolodjak, ha rajtam mulna, en maximum nyugdijaskent mennek haza, de a baratnom, aki nem is magyar, mindenaron ott szeretne lakni, annyira szereti...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 12:01:34

@Jess G:
Nyugaton is lehet válogatni a munkások közül. Nem is emelkednek a bérek. Persze hivatalosan lehet, de felsoroljam hogy drágult csak két év alatt a fogyasztói kosár pár terméke? A bérem meg szinte sehogy nem emelkedett. Az önkormányzati lakás bérleti díja 10 % ot emelkedett egy év alatt! Érted? Ez milyen már? Felfogom hogy meg lehet élni és akkor mindenki hallgasson, de engem ezek a dolgok zavarnak, mert mindig be akarják állítani a Nyugatot valami virágzó, csillogó valaminek. Közben meg törik lefelé..

@Herr Géza:
Pedig előnyben leszel. Mivel kevesen beszélnek otthon igazán jól idegen nyelveket. Nekem is van ilyen ismerősöm, nem régen pont ilyen telefonos segítségadó volt angolul,lazán 200k+ fizetéssel. Bár ott hagyta, mert stresszes volt neki nagyon. De azért ne mondjuk már azt hogy nyelvtudással nem lehet aratni otthon, mert mindent előre leosztanak. Megtanulok normálisan németül a csillogó Nyugaton, hazamegyek és simán felvesznek valami fricc céghez akárminek mert beszélek németül. Fuvarszerverzőnek vagy hasonlóknak, a lényeg hogy idegen nyelven kell fecsegni. Persze lehet én naív vagyok, meg fiatal, meg buta és össze vissza beszélek :) De én pont így képzelem. Aki nehezebben pótolható az könnyebben érvényesül.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 12:01:34

@Herr Géza:
Van egy vasbetonszerelő ismerősöm, ő mást mesélt erről. Nem kulibért keresett sosem, hanem normális szakmunkásbért. Én nagyon komolyan vettem a dolgot, külön csináltam magamnak munkaállomást is otthon és gyakorlatam a kötözést.

@Pernilla:
Túlgondolod ezt szerintem. Ez egy sima magyar csoport az oldalon, 5 ezres létszámmal. Gyakorlatilag a városban lakó magyarok nagy része tag itt. Úgyhogy hidd el hogy eléggé jó kiindulási alap ha olvasgatod őket. Munkakuncsorgós oldal is van, ott is vannak vagy ezren.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 12:01:34

@Pernilla:
Egyik ismerősöm 2500 eurókat keresett vele németben. Igaz, ezt 240 órával csinálta meg. Viszont ha visszapörgeted 160 órára akkor láthatod hogy bőven a mekis bér felett van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:04:45

@diggerdriver: Ja, így könnyű vádaskodni:).
Én Bircával beszélgettem. Nem sokszor, de beszélgettünk, miután kidühöngtem magam rajta és rájöttem, kizárt, hogy meggyőzzük egymást bizonyos kérdésekben. Tőlem nyugodtan itt lehetne és h....l.....hatna, mert nem érdekel, nem zavar, egyszerűen átsiklik rajta a szemem. Hidd el, veled sokkal több bajom van, de ezt is tudom kezelni :).

Imre apó 2014.06.05. 12:05:16

@zöldeketbeszélek: Az a sok doksi, ami keletkezni fog, jó lesz hozzá, persze kicsit másképp:)))))))))))))))

Egy minimum 2 hónapi adatgyűjtés a bemelegítés. Ezt követően rakódik össze az igazi projekt, aminek KLAPPOLNI kell.

Optimista vagyok, tiszteletben tartom az embereket, szeretem a kihívásokat, még így pár évvel a nyugdíj előtt is, mindig, sőt utána is :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:11:11

@Imre apó: Hát ez baromi titokzatos, de nem baj, csigázd csak fel az érdeklődést :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:14:34

@diggerdriver: "és te meg a hozzád hadonlók"

Ezt kicsit kifejtenéd, ha megkérhetlek? Nagyon kíváncsi vagyok, milyen címkét kaptam én, meg a hozzám hasonlók a Diggáriumban :))!

Imre apó 2014.06.05. 12:16:04

@Határátkelő: Köszi a löketet, látom nem marad választásom:) semmi gond, asszem érdekességnek lehet jó lesz, de nem lesz rövid, azt már most mondom.

London2009 2014.06.05. 12:16:21

Kiborit ez az “angliai mosogato” frazis, akarhanyszor meghallom. Leginkabb amiatt, mert en meg eggyel sem talalkoztam!
Nekem most telik le juliusban az 5 evem es en az “elkovetkezo 5 evben, biztosan nem” kategoriaba tartozom. Nem zarok ki semmit. Egyreszt akarmi tortenhet a csaladommal, masreszt lehet, hogy egyszer ugy ebredek fel, hogy nekem tenger kell es palmafak! Irany Florida! Ki tudja?
Egyetertek azzal maximalisan, hogy az eltoltott evek szamaval a hazamenetelhez es az itt maradashoz fuzodo hozzaallas jelentosen valtozik…
Ha nekem nem sikerult volna a lakhatasunkat olyan vagy inkabb magasabb szinvonalra juttatni, mint amilyen otthon volt, akkor lehet, hogy most a hazakoltozest fontolgatnam. Nalam most telt be a pohar. Az elso evekben orultem, hogy talaltam egy viszonylag jo helyen es jo aron levo kis studiot, de erre nem lehet egy eletet epiteni. Nalam ez a problema egyre meghatarozobba valt az itt eltoltott evek soran.

tsabus UAE 2014.06.05. 12:17:38

Az egyik FB hozzászólásban valaki azt vizionálja, hogy majd izraeliek és kínaiak vásárolják meg maguknak a magyar állampolgárságot, és betöltik az elvándorlók helyét. Ez netto marhaság, de ennek kapcsán eszembe jutott, hogy vajon Magyarországon létezik-e "tiszta" magyar ? Amikor egyesek annyira ágálnak a bevándorlók ellen odahaza, ők honnan tudják, hogy valamelyik ősüket nem tatárok, oroszok, románok, vagy a 2. Ukrán Front hozta be zacsiban ? Honnan tudják, hogy nem valamelyik ősük mai nemzete ellen ágálnak ? Csak gondolkodom...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 12:18:22

@zöldeketbeszélek:
Mindenkepp! Reggelente szeretnem hangoskonyv formajaban meghallgatni, Orban Viktor szavalasaban... mig a kavem kikotyog :)

"Sor Galahad"
:))))))
O volt a szuzi? Mert a Robin volt a bator, ki batran elfutott :)

@andaluzkutya:
Nem nem!
Sajatot szeretnek minimum 6-ot. Szomaliait okorbefogadok vagy 11-et. Es lenne meg egy gezengruz is, a kis Joszifka.

Ha Hinta megtamogat anyagilag, akkor szeretnek egy azerbajdzsanit is es egy ormenyt. Olyan kis cukormokusok lennenek, amikor haborusat jatszananak.

8)

@diggerdriver:
Ha ennyire hianyzik max, hazadodjatok ossze ;)

Megertelek, nekem hagyma hianyzik...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:19:59

@London2009: Nekem az egyik rokonom mérnöki diplomával (pályakezdő, nulla gyakorlat) ment ki két éve Londonba. Kitchen porter lett, azaz mosogató :). Most már másik országban van, áruszállító és esze ágában sincs hazaköltözni Magyarországra.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:21:02

@Aye aye:
Nem nagyon követem: mi köze az Origo-nak a Telecomról Telenor-ra váltásnak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:21:27

@tsabus: Csodálkoznék, ha lenne tiszta magyar...szerintem már a honfoglalás évében sem volt :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:23:38

@Kövérmadár [swe]: Hagyma hiányzik? Néha olvass Homárt is :). Egyébként nekem tetszik a svéd himnusz, hasonló hangulatú, mint a magyar, csak rövidebb...:)). Meg tetszenek benne a természeti képek :).

Herr Géza 2014.06.05. 12:23:42

@diggerdriver: Bocs, lehet, hogy rosszul jött le és/vagy, de nálam a nem idén barnult nem egyenlö a hülyével.... Egyszerüen egy olyan réteg az építkezéseken, akik jellemzöen (és nem feltétlenül a saját hibájukból) ritkán töltenek be felelös, magas szakmai szintet képviselö posztot.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:24:30

@házelőtthinta:
"200k+ fizetéssel"
Most komolyan 650 Euro-ról beszélsz, hogy jó?!?

andaluzkutya 2014.06.05. 12:24:32

@diggerdriver: ennek lehet az az oka, hogy ez nem egy vasszereléssel foglalkozó szakblog... :)

andaluzkutya 2014.06.05. 12:28:05

@Hari Seldon 2: nem, itt 10 évből hetet kell itt élni, így 7 év után lehet kérni, ha végig itt voltam. Meg még kell pár dolog hozzá, de azok nekem megvannak.
Csak leírtam, hogy egy év kell még ahhoz, hogy meglegyen az öt, de lényegében nincs jelentősége :)

Herr Géza 2014.06.05. 12:30:05

@házelőtthinta: Én biztos nem "leszek elönyben", mert eszem ágában sincs visszamenni. Na meg a 200k+ nekem nem is perspektíva, bocs. És pont ezt írtam, nyevtudást igénylö állás sok van, de igazán komoly (mondjuk úgy: középvezetötöl felfelé) állásra már nem sokat számít az elönyöd, mert ott (jó esetben) a többiek is tudnak valamilyen szinten legalább és te meg már negativ stigmát viselsz, mert 1.: miért jött haza ? Nem volt elég jó odakint ?, 2: ennek olyan fizetési igénye lesz, hogy ajajjj...

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:30:57

@zöldeketbeszélek:
Most volt valamikor Június elején a nemzeti ünnepük. Onnan tudom, hogy a család, ahova mentünk ajándékoztak nekünk kis zászlócskákat, mert mostanában árulják.
A gyerekek szaladgáltak vele itt Franciaországban. Három népet kapcsoltunk össze. :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:33:04

@Hari Seldon 2: Mostanában voltatok Svédországban? Hű, az jó lehetett! Párommal nagyon tervezzük, hogy ha a lányunk kicsit nagyobbacska lesz, Skandináviát bejárjuk :).

Herr Géza 2014.06.05. 12:33:09

@házelőtthinta: Bocsi, fel sem tételeztem, hogy a találati listán elsö helyen kidobott oldal ilyen "naprakész" :. :)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 12:36:15

@zöldeketbeszélek:
Jaaj, hat tudod te!
"Te, meg a hozzad hasonlok...", azaz a NOK, ketlabuak, emberek... ne legyel ertetlen! :)

Digger nagy rajongoja a noi nemnek, hat meg az igennek!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:40:20

@Kövérmadár [swe]: Egy ezresem van rá (szomáliai shillingben :)), hogy nem szimplán a nőkre gondolt, hanem a nők egy jól körülhatárolt csoportjára :)).

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:40:30

@zöldeketbeszélek:
Majd írok róla valamit, ha lesz rá időm. (A múlt heti nagy balhéból is ezért maradtam ki)
Útvonal: Lotaringia - Hamburgon át - Megszállás Schleswig-Holstein-ből a Schleswig-ben. Első nap kb 850 km - Másnap Legoland, délelőtt 11-től 4-ig. indulás tovább Odense-be, szállás ott - Másnap indulás tovább Varnamoba (egy baráti családhoz mentünk) - Pár napig maradtunk. vasárnap vissza. megszállás Flesburg-ban - Hétfő haza. Oda vissza 3050 km.
Na, kb ennyi volt utazási prospektus stílusban.
A gyerekek szuperül vették a távot. Johannáról tudtuk, mert amikor kijöttünk, már akkor is szépen lehúzott velünk 1200-at, de most a "nagyok" is simán vették.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:42:05

@Hari Seldon 2: Elismerésem a kölyköknek, az enyém 100 km-től is besokall. Na persze, szoktatni kell hozzá.

Herr Géza 2014.06.05. 12:43:10

@házelőtthinta: Az durván 10 €/óra... És bruttó (hacsak nem valami ügyibügyi magyar cégnél csinálta, mivel német cégnél nem is hagynak 240 órát dolgozni - ahol jellemzöen csak az adott munkára vesznek fel és utána vagy lesz másik, vagy nem. Ha az évi jövedelmedet ezek után visszaosztod 12x160 órára, akkor az órabéred a béka segge alatt lesz...).
Visszatérve a 160x10-re: az 1600 bruttó, az pont 1150 nettó lesz egy egyedülállónak. Meki ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 12:44:34

@zöldeketbeszélek:
Nekem a sved sem tetszik :)

Egyszer probaltam a homart, de nem kotott le. :(

@Herr Géza:
Hogy ezert mit kapsz majd!

En egyszet mertem leehberezni a 175e nettot es orakig hallgattam hinta okossagait :))))

Valahogy nem erti meg, hogy ha a hanyatlo nyugaton a megtakaritasom tobb, mint a magyar alomfizetese (hintae), akkor nem perspektiva a visszamenes.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 12:45:01

@házelőtthinta: És ott a környéken most nem tudnád kitanulni a vasszerelést (márha érdekel még)?

Amúgy most az anyagiakat félretéve, javíts ki ha tévedek, de mintha azt mondtad volna régebben, hogy nem igazán vannak otthon barátaid. A családod is kinn van veled. Miert vagysz vissza otthonra? Nem provokálni akarok, tényleg csak kérdezem, érdekel.

Maximálisan megértem azokat, akik vágynak haza a barátok meg a család miatt. De ha jól értem nálad nem ez a helyzet, nem? Ott van veled a család, különösebb baráti kör meg sem itt, sem ott? Vagy a család is szeretne majd idővel hazamenni? Vagy csak simán hazaszeretet? Ezt is megértem, csak érdeklődök. :)

TryMan 2014.06.05. 12:45:29

@Hari Seldon 2: Holnap, junius 6-an van a sved nemzeti unnep.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:45:36

@zöldeketbeszélek:
Hát mi szoktatjuk őket. Legjobban a legkisebb bírja. Marseille is egy megállós út volt...
A nagyoknál eddig kb 400-500 km-nél kell megállni először. Most bírták 700-ig.
Ebben nagy szerepe van Mme Seldonnak, aki szórakoztatja őket.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 12:45:51

@Hari Seldon 2:
Komolyan. Egyébként nem 650 hanem több. És miért ne lenne jó, ha meg lehet belőle élni kényelmesen? Érdekes a londoni 1200 fontra képesek vagytok azt mondani hogy jó, pedig abból kiveszel egy lakást egyedül és el is megy szépen a nagy része. 240 ezernél(ennyit mondott pontosan az ismerős) kicsit másabbak az arányok ha Budapesten élsz. Vidékről meg ne is beszéljünk, az élet császára vagy a vidéki Magyarországon 240 ezerből. Nem értem miért kell nominálisan összehasonlítani fizetéseket teljesen különböző országokban.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:46:34

@TryMan:
Én is erre emlékeztem, de nem voltam biztos benne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 12:46:40

@zöldeketbeszélek:
A halott nokre? Azokat szoktak jol korulirni, mi tobb, rajzolni a filmekben.

Vagy?

Tudod, ketfele ember letezik: a nok, akik nem fekszenek le velem. Es a ferfiak. :)

szaszo71(D) 2014.06.05. 12:49:12

@Herr Géza:
3. ez majd biztos sokat fog okoskodni, esetleg valami újat bevezetni.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 12:49:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerintem meg a harmadik grafikonm még "hízelgő is".

Úgy értem, ha megkérdeznek valakit, az nem szívesen mondja, hogy nem megy vissza. Inkább hímez-hámpoz, hogy tervezzük, de még nem... Bla-bla
Vagy majd csak néhány év múlva...
Stb...
Senki nem szívesen mondja azt, hogy oda aztán nem. Kivétel természetesen Kövérmadár, ő nem kertel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:52:48

@Kövérmadár [swe]: A Homár régen nagyon jó volt. Emlékszem az első poszton amit elolvastam, de főleg a kommenteken gömbölyűre nevettem magam. Most egy belterjes játszótér, azon csodálkozom, hogy van még, aki posztot küld be. Én is beleszaladtam egy-két dologba, gondoltam, megírom, mégis egy fogyasztóvédelmi blog, vagy mi. Aztán meggondoltam magam...

Olvastam a blogját is Hagymának, sajnos már rég abbahagyta az írást, vagy máshol ír. Pedig érdekes volt a beilleszkedését követni, még akkor is, ha ez az Amerika-imádat nagyon távol áll tőlem.

A svéd himnusszal csak piszkálni akartalak, gyanítottam, hogy az sem tetszik :)).

Herr Géza 2014.06.05. 12:52:50

@Kövérmadár [swe]: Na ja, más világban élünk: nekem csak az adóm több, mint a 200+....Meg már pályakezdöként (annyi idösen, mint ö most) is 2k fölött kerestem, igaz azt még DM-ben. Lehet, hogy mégsem minden "szar" diploma olyan ördögtöl való? Na meg én sem a piacon vettem...
Engem csak az bosszant a fiúban, hogy kommentjeit tekintve majdnem szégyellném kellene magamat a diplomámmal, pedig ö sem egy hülyegyerek, és minden esélye meglenne rá, hogy elvégezzen egy piacképes tudást adó egyetemet is akár (pl. Ausztriában a mekizés mellett), és utána máris nem a konyhában kéne lakni, söt otthon akár 200k+ is kereshetne.... (LOL)

Imre apó 2014.06.05. 12:53:58

@házelőtthinta: Hinta!

ebből ma megint libikóka lesz:):) Aztán elszaladsz önsajnálkozni.

Remélem már nem a konyhában kell aludnod?!
Ugye törekszel felfelé a létrán:):):)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:54:30

@Kövérmadár [swe]: Mert azok a nők, akik lefekszenek veled, már nem emberek :)? Vigyázz madár, ennél kevesebbért is felraknak a transszibériai expresszre :))!

Herr Géza 2014.06.05. 12:54:45

@Hari Seldon 2: Akkor itt a kivétel Nr.2: eszem ágában sincs "oda" visszamenni....

szaszo71(D) 2014.06.05. 12:55:47

@Hari Seldon 2: Mi meg épp most a hétvégén voltunk Franciaországban (igaz, csak Strassborgig jutottunk). De már ott is volt, aki nem beszélt németül, angolul azért igen.
Most voltam először Franciao-ban, ettem csigát (még a gyerekek is megkóstolták) meg az egészség jegyében vettünk e-cigit, most már 6 napja egy szál rendes cigit se szívtunk.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 12:56:26

@zöldeketbeszélek: nekünk a 300km-et a mamáékhoz alig bírja ki, viszont, 2 hete, hogy költöztünk, minden fennakadás nélkül abszolváltuk az 1200km-et, egyedül a határnál szakadt el a cérna, hogy nem lesz otthonunk, mikor már a harmadik határátkelőn nem csinálták meg a belépésünket.

Herr Géza 2014.06.05. 12:57:20

@házelőtthinta: "Vidékről meg ne is beszéljünk, az élet császára vagy a vidéki Magyarországon 240 ezerből" Ezt komolyan is gondolod, vagy már letoltál egy-két felest ??????

Herr Géza 2014.06.05. 12:58:01

@szaszo71(D): Stimmt, ezt kihagytam.... :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 12:59:16

@Hari Seldon 2:
Miert kellene barmit is eltitkolni?
Nem csak erre gondolok, hanem barmi masra is. Vagy jobb az, ha azert kedvelnek, amilyen nem vagyok? Akkor inkabb ne kedveljenek.

Tyu, de egyszerure ebredtem magam :)

Konditerem elott babot ebedeltem... hiba volt? :))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 12:59:21

@Herr Géza: Pedig ebben tök igaza van, ha a kistelepüléseket, falvakat nézzük. Amikor simán előfordulhat, hogy havi 200-240 órás munkával nettó 90-120 között kapsz...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.05. 13:01:55

Sajnos az online kérdőívek nem reprezentatívak. Például nagyon torzít a végzettség tekintetében, hiszen a 8 általánost végzett, autóstoppal kimenekült mezőgazdasági vagy raktári munkás kisebb eséllyel kerül bele, mint a multinál dolgozó középvezető.

andaluzkutya 2014.06.05. 13:02:15

@Herr Géza: adná az ég, hogy az adóm csak 200+ legyen... Bár a 200+-ba végülis sokminden belefér :) (de ez csak ilyen kamupanaszkodás, annyira nem vagyok elégedetlen)

@Lex D'Arquebus: az enyémek elég jól bírták az 1700km-t, pedig volt benne kb. két óra dugó a nyári kánikulában a német autópályán tízenakárhány óra után...

Herr Géza 2014.06.05. 13:02:58

@házelőtthinta: Végülis bizonyos értelemben igazad van: 240 bruttóval császár vagy a többiekhez képest sokfelé, de a megélhetés szempontjából ugyanezt állítani, az egy vicc.....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:03:40

@Lex D'Arquebus: Ez kisgyerekkel nagy szívás tud lenni..akkor már hiába bábozol neki, hogy nyugton maradjon :).

Imre apó 2014.06.05. 13:04:04

@Kövérmadár [swe]: Leht a bab gázt ad a munkádhoz, ha legalább 2 órával korábban etted, a többiről ne beszéljünk, hogy a környékeden nyögő erőművészek mitől esnek össze majd :))))))))

Herr Géza 2014.06.05. 13:04:23

@zöldeketbeszélek: Igen, ilyen szempontból igaz, ld. a fenti "helyreigazítást"....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:05:02

@Kövérmadár [swe]: "Konditerem elott babot ebedeltem... hiba volt? :))))"

Hiba, aminek a levét nem te iszod :).

Herr Géza 2014.06.05. 13:06:01

@andaluzkutya: Német kánikulában ?? WTF? Az mikor volt? Nem idén?

leprecHaUN 2014.06.05. 13:06:42

Nincsen egyetelen egy "nem kar ertuk, hazatlan kutyak, menjenek csak" komment sem. Azokat kigyomlaljatok? Sehol egy kis osszetuzes. :)

En vezeto fejleszto vagyok egy penzugyi intezmenynel a halodo nyugaton. Tobb, mint 15 eves tapasztalatot gyujtottem kulonbozo orszagokban, Hegyeshalomtol altalaban nyugatra. Egeszen ket evvel ezelottig szerzodeseskent vandortoltam projektrol-projektre, minden hetvegement Magyarorszagon, otthon toltottem. En nem tekintettem magam kivandorlonak, csak kulfoldre ingazo dolgozonak. Mas BKV-ra vagy MAV-ra szallt hetfon, en Malevre, KLM-re, British-re, stb. Penteken haza. Azt vettem eszre, hogy egyre kevesbe erzem jol magam Magyarorszagon. Minden penzt hazalapatoltam a cegembe, otthon adoztam le (en marha), otthon epitettem hazat, otthon tanittattam a gyerekeimet, de allandoan stresszeltem, hogy eppen miert fog ellenorizni a NAV, mi nem stimmel a konyvelesemben az atlathatatlan szabalyrendszerhez kepest, miert fognak megsarcolni meg jobban. Kozben akarhova mentem az orszagban az otthon toltott ido alatt, sehol szamlat nem kaptam semmirol, mindenki ugyeskedett, allandoan azt hallgattam a hirekben, hogy eppen ki lopott el es mennyit az atlalam (is) befizetett adokbol.

Tobbszor is probaltam hazamenni vegleg, hogy veget vessek az ingazasnak, de nem birtam sehol sokaig. Keptelen voltam megszokni, hogy a magasabb poziciokban olyanok ulnek, akik semmihez nem ertenek, de magukat remekul eladjak, mert nagy a szajuk. Belefasultam, hogy olyanok vezetnek komplett IT agazatokat, akik nem kepesek ertelmezni egy ket dobozbol allo, elagazas nelkuli folyamatabrat, az otleteimen lovagolva jutnak elorebb, mikozben en kidolgozom a belem es nyugtatokat szedek. Menedzserkepzobol erkezett, a valosagtol teljesen elszakadt arcok egybol vezetoi szekekbe ulnek, mikozben fingjuk nincsen arrol, hogy mi is tortenik korulottuk. A penz miatt nem panaszkodom, kerestem otthon is boven eleget, de milyen aron? A vege mindig az volt, hogy elfogadtam a kovetkezo ajanlatot ami kulfoldrol erkezett.

Az utolso ajanlatnal megfogadtam, hogy tobbet nem probalkozok otthon. Szerzodeseskent kezdtem, gyorsan nelkulozhetetlenne tettem magam, majd amikor oda kerult a sor, elfogadtam egy fix allast a jelenlegi helyemen. Otthon mindent felszamoltam, megszuntettem a vallalkozasomat, minimalisra csokkentettem a hazai szalakat, csaladot is kihoztam. Haz megmaradt otthon, mint vegso menedek, de itt is sikerult ingatlant vennunk, hogy ne egy "landlord" zsebeit tomjuk es hitelet fizessuk, hanem inkabb a sajatunk torlesztoit. Tobb volt kollega is kovetett - egyikuk itt ul ugyanannal a cegnel, mint en, nyugodt, kisimult, boldog.

Nem mosogatni jottunk, hanem ki akartunk lepni a mindig visszahuzo mocsarbol, barhogy faj is a dontes. Van honvagy, aki azt mondja, hogy nincsen, hazudik, de a mindennapokban nem jon elo es nem olyan eros, hogy ez befolyasolja az eletunket. Az elmult par honapban tobbszor volt az a remalmom, hogy felmondtam itt es hazamentem egy otthoni allasba. Tul mely nyomokat hagytak bennem az otthon tapasztaltak, es pont ezert nem fogok hazamenni, esetleg csak nyugdijaskent; nem akarom, hogy a gyerekeim ugyanezeken menjenek keresztul. Megtartjuk a magyar identitasunkat, hetvegi magyar iskolaba is jaratjuk oket, megkovetelem, hogy tisztan beszeljenek magyarul es tisztaban legyenek a magyar tortenelemmel, de a mindennapi otthoni elet kinjait nem kivanom nekik. Szeretnem, ha a korrupciorol es adocsalasrol csak hirbol hallananak, ha a magyar politikat, mint kivulallok szemlelnek.

Termeszetesen ebben az orszagban is vannak gondok, vannak idegesito aprosagok, amihez nehez hozzaszokni vagy csak rohogunk rajta. De hol nincsen? Volt olyan is, aki azert mert kulfoldiek vagyunk, maskent akart minket kezelni, de ezt intelligensen inteztuk el, o fustolgott a vegen, nem mi. Ilyen mindenhol van, soha nem leszunk helyiek, de ezen i s tul lehet lepni. A tobbseg nem idegengyulolo es ez a lenyeg. Otthon az orszag egyik fele mondja a masik felere, hogy nem magyar, ehhez kepest itt istenes a helyzet. :)

Nagyon sokan vagyunk olyanok, akik jo pozicioban, megbecsult szakemberkent dolgozunk kulfoldon, sot ismeroseimnek legalabb a fele igy van, nem mosogat, jo allasa van. De meg ha valaki mosogat is es abbol jol es boldogan el, mivel lehetne visszacsabitani? Semmivel. Magyarorszag elott hosszu ut van meg, de egyenlore visszafele halad rajta.

andaluzkutya 2014.06.05. 13:08:15

@Herr Géza: tavaly nyáron. És ne feledd, hogy nekünk már Norvégiában is néha kánikula van, ahhoz képest Németország mediterrán :)

Herr Géza 2014.06.05. 13:09:27

@andaluzkutya: "adná az ég, hogy az adóm csak 200+ legyen."
Valamit nem jól értettél: csak az adóm több, mint 200k+ - forintban...
Ja, most látom, hogy én írtam rosszul.... :))))

Herr Géza 2014.06.05. 13:10:48

@andaluzkutya: Na azért! Idén most lesz elöször kánikula igazán: vasárnapra-hétföre 30-33 °C....

tsabus UAE 2014.06.05. 13:13:35

@leprecHaUN: Sok sikert, nyugalmat és boldogságot kívánok nektek ! Jó volt olvasni egy történetet a statisztika mögül.

andaluzkutya 2014.06.05. 13:13:48

@Herr Géza: úgy értettem, hogyha az adóm csak 200 és 300 között lenne, akkor pont annyival lenne többem, mint amennyivel így kevesebb :)
Bár itt cserébe azért kapok is valamit, úgyhogy nem panaszkodok, csak messziről jött embereket szoktam néha riogatni az adóm abszolut értékével (forintban), ami teljesen lényegtelen.

Imre apó 2014.06.05. 13:14:12

@házelőtthinta: A vidéki MO-on nem vagy császár a 240-ből, el ne hidd. Ki mesélte ezt?
Talán, ha anyucinál lakik, aki mos, főz rá.

Vidéki MO-on kevés a Meki.

Herr Géza 2014.06.05. 13:14:40

@leprecHaUN: Thanx, 1+ ! Különösen ezért a mondatért:

"Otthon az orszag egyik fele mondja a masik felere, hogy nem magyar, ehhez kepest itt istenes a helyzet. :)"

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:19:45

@leprecHaUN: Igen, nagy hiba, hogy az itthoni vállalkozókat az állam gyakorlatilag kicsinálja, vagy görbe útra kényszeríti, holott ha ez normálisan működne, nem lenne annyi passzív és munkanélküli sem Bp-en, sem vidéken.

Herr Géza 2014.06.05. 13:21:07

@Herr Géza: Ahogy HÁ-nál immár kiveri a biztosítékot a h....i szó, úgy nálam is otthon az ország ballibsi-re és fidesznyikre való kettéosztása és a táborokban folyamatosan növekvö gyülölködés....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:21:16

@Imre apó: A 240000 ft a vidéki (de főleg falun) Mo-on az álom kategória. Nem császár, de mindjárt isten leszel ennyiből. Ennek a feléért güriznek havi 200-240 órákat.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 13:21:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Nem akarnak hazamenni a szüleim. Viszont ez érdekes azzal összevetve, hogy eddig eszükbe se jutott a kivándorlás gondolata. Rendszerváltozás után felmerült az ötlet hogy dobbantanak, mert anyám kapott egy eladott lakásból pénzt, de nagyanyám eldugta apám útlevelét mert félt hogy elveszti a kisfiát:))) Én meg nem tudom hogy mit akarok. Én csak úgy vagyok. Én örülök annak hogy élek.Tegnap pl tök jót sétáltam a napfényben, ami égette az arcomat és nagyon élveztem abban a pár pillanatban az életet.Nincsenek vágyaim. Kielégít a létezés.

@Herr Géza:

Nem bruttó, 2500 körül kapott kézbe, havi átlagosan 240 óra munkáért. 12 órás műszakok, hetente öt nap. Ennyi. Rendszerváltás után ment ki először, lehúzott kint vagy 15 évet összesen. Ez a 2500 euró meg pár éves adat.

A 240 is nem bruttó hanem nettó. Én sose beszélek bruttó bérekről, semmi értelme. Arról kell beszélni amiből élünk. A vidéki Magyarországon pedig elég sok 240 ezer forint. De a fővárosban se egy rossz fizetés.

@Imre apó:

Törekszem felfelé persze! És csakazértsem költözöm ki a konyhából. Én így tüntetek a konzum világ ellen. Egy konyhából prédikálok!

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 13:21:31

@zöldeketbeszélek: 5 éves a gyerek, könyvek, játékok, tablet volt a fegyvertár. Meg hogy reggel 5kor indultunk, így aludt 3-4 órát az úton még, a 12-ből. De alapvetően jól viselte, egy szavunk nem lehetett rá. Gondolom a kaland is benne volt, azelőtt mindig repülővel jöttek. Az meg csak beszállsz-kiszállsz effektus.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 13:21:32

@zöldeketbeszélek:
Valami imadat mindenkinek kell. Van, aki Magyarorszagot imadja, van, aki Ametikat... vagy nem? ;)

Digerre ertettem :)))))

@Herr Géza:
Tudatosan igy adja elo. De ezzel csak utalatot valt ki a legtobb emberben, belolem meg "dafke szidni fogom Mo-t" ingert. Pedig nincs ra okom...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 13:22:06

@andaluzkutya: Akkor valahol a legdélebbi részen vagytok gondolom. Rogaland? Vest-Agder? Aust-Agder? Miközömhozzá? :D

andaluzkutya 2014.06.05. 13:24:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Vest-Agder. Amúgy meg mi közöd hozzá, de miért ne tudhatnád? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 13:24:56

@Imre apó:
Szivas, mert kb. 2-3 ora van a teremig :) pech!

@házelőtthinta:
240 nettobol futja egy par eves Mercedesre, evi 2 tengerentuli utra, semmifele szukolkodesre es meg megtakaritasra is?
Ha nem, akkor nem neveznem jo bernek, maximum elegsegesnek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:25:20

@Herr Géza: Eszembe jut a választás hete...Egy nagyon kedves, szeretett rokonom kérdezte, kire szavazok. Mondtam, még nem tudom, senkinek nem szimpatikus a programja, de a narancspártra ezer százalék, hogy nem. Komolyan mondom, egy másodpercbe sem telt, hogy megkapjam, akkor szavazzak az mszp-re...mondom, aki nem veletek, az ellenetek? Micsoda hülyeség...De falra hányt borsó, bármit mond az ember egyik vagy másik oldalnak, mert nem látják be, hogy a nyertesek soha nem mi leszünk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:27:09

@Lex D'Arquebus: Nem iktattatok be némi pihenőt? A vérkeringésnek sem jó, ha a gyerekülésbe bekötve utazik 12 órát. (most nem a kétperces pisiszünetre gondolok, hanem mondjuk egy félórás sétára, labdázásra)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 13:30:18

@zöldeketbeszélek: Fél óra nem volt, de azért párszor megálltunk, ettünk, ilyenek. Azért volt 12 óra. :) Nekünk is kellett néha a kiszállás. Megy fagyiztunk is, csak közben meg mentek a cuccaink a kisteherrel, ami ment tovább, miután kitettük a cuccaink, szóval logisztika is kellett, hogy ki-mikor ér a határhoz.
Na mondjuk, ott nem volt betervezve 1.5 óra szopóág.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:31:13

@Kövérmadár [swe]: Az nem baj, ha szereted Amerikát, Svédországot vagy akár Magyarországot. A kritikátlan rajongás már gáz. Például amikor üdvözlöd az amcsi fegyvertartási szokásokat, holott már működőképes gyerekpuskákat is gyártanak, amelyekkel már öltek embert gyerekek vigyázatlanságból...az ilyenek miatt nem tudtam Hagymát tovább olvasni. Vagy amikor azt mondod, hogy majd MI megvédjük a világot a terrorizmustól... Érted, mi, amerikaiak. Na de ez nagyon off, csak hát ha Hagyma szóba kerül...

Kiég3tt 2014.06.05. 13:31:33

@leprecHaUN: Post a Postban.... Szivembol szoltal...

Nincsen egyetelen egy "nem kar ertuk, hazatlan kutyak, menjenek csak" komment sem. Azokat kigyomlaljatok? Sehol egy kis osszetuzes. :)

Ilyen jellegu nincs... mas jellegu az akad :)
ahogy en eszrevettem, a "nem kar ertuk" kommenteket mas forumokon talalod.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 13:31:52

@leprecHaUN:
Ez nagyon szep volt!

Neha jonnek a trollok es kiosztjak a nepet, de olyankor kihasznaljuk a nyugati jolettel jaro bosegesebb nyaltermelest es jol kopkodunk visszafele.
Utana csend es beke honol egy ideig :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:33:37

@Lex D'Arquebus: A másfél óra nem is olyan gáz. Még a hősidőkben, a rendszerváltás után közvetlenül mentünk volna Romániába, akkor több óra várakozás után visszaküldtek minket, hogy helyzet van, maradjunk inkább a határ innenső oldalán. Később láttuk a desszantosokat, ott járőröztek a faluban, minden eshetőségre készen. Gyerekkori emlék, izgalmas volt :).

Imre apó 2014.06.05. 13:34:15

@zöldeketbeszélek: Na most aki vidéken él és 240 a pénze, az valszeg valami nagyon jó helyen dolgozik, nem a TSZ-ben, gondolom. Az a hely + valami városban lesz. Nem vállalkozóról beszélünk ugye?
Aki a városban talál ilyen fizetéses munkát, az már valszeg közép vezető, vagy qrv@ sokat túlórázik. A városba nem hiszem, hogy sokáig fog ingázni. Valamikor átgondolja ezt és kivesz egy albit. Eddig a lépésig lehet elég neki a 240. vagy most én nem látom jól, ezt persze lehetne még göngyölgetni.

Imre apó 2014.06.05. 13:36:00

@Kövérmadár [swe]: Menet a teremig elég lesz megszabadulni a nagyjától:))))))), ha jól múkszik a belsőd:))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:37:14

@Imre apó: Bruttó vagy nettó 240-ről beszélünk? Ha bruttó is, beosztottként ennyit meg nem keresel egy vidéki gyárban, az holtziher, ha beleszakadsz is.

Herr Géza 2014.06.05. 13:38:30

@Kövérmadár [swe]: :DDD Kezded visszanyerni a régebbi formádat:
"de olyankor kihasznaljuk a nyugati jolettel jaro bosegesebb nyaltermelest.." Hehehe....
Nem tett jót a pszichédnek a fogyókúra.... :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:38:55

@Kövérmadár [swe]: Ugye? És akkor nézzük azt is, milyen csodás nyugdíjat kapnak majd ezek az emberek...feltételezve ugye, hogy lesz még állami nyugdíj. Öngondoskodás? Örülnek, ha a rezsit meg a kaját minden hónapban kigazdálkodják.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:40:22

@Imre apó: Én már vissza nem görgetem :))! Megyek, főzök még egy kávét és elolvasok egy-két angol nyelvű szakcikket guglifordító barátom segítségével...

Imre apó 2014.06.05. 13:40:53

@zöldeketbeszélek: De ne is csurogjunk tovább eeben a témában.

Most a pizza után leöntök egy bögre koffit, az jó,lesz:)))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:43:03

@Imre apó: Ki ne hagyd a gumimacikat :)! (Ezen még nem tettem túl magam...gumimacit a kávéba...)

Rebarbaraa 2014.06.05. 13:45:35

@tsabus: Na igen, miert lenne baj ha valaki alacsonyabb pozicioban kezd itt kinn mint a vegzettsege. Szerintem sincs vele gond. Ha 3 ev mulva meg mindig mosogato na akkor van:) Vagy nagyon megszerette a mosogatast:))
Olvastad a gyerehaza.org-ot? Egeszen pontosan Zsolt tortenetet? Mezei pincerkent kezdte majd mezei ajtonallova avanzsalt 3 ev alatt (ooooriasi karriert futott be :::: ) es hazament. Most fel eve van otthon, el mint marci hevesen (minden hetvegen bulizik a haverjaival, termeszetesen az itt megkeresett penzbol. Es ihaj jol erzi magat. Kivancsi leszek mi lesz ha elfogy a penze es a fizetesebol kell buliznia a haverjaival)

@leprecHaUN: "Menedzserkepzobol erkezett, a valosagtol teljesen elszakadt arcok egybol vezetoi szekekbe ulnek, mikozben fingjuk nincsen arrol, hogy mi is tortenik korulottuk. A penz miatt nem panaszkodom, kerestem otthon is boven eleget, de milyen aron?

En is megtapasztaltam ezt:( A tobb eves tapasztalatom, ajanlasaim elenere pont az ilyenek kaptak senior allast helyettem. Ahova meg egyre nagyobb ajanlatokkal hivtak oda meg erkolcs okokbol nem akartam menni. Szoval teljesen megertelek.
A hovagy megjegyzeseddel nem ertek egyet. Nekem nincs honvagyam, es most akkor hazudok? Annyira jol erzem itt magam, hogy nincs honvagyam. Akkor is igy volt ez amikor kijottem es meg csak fel ev telt el. Akkor meg nagyon kemenyen kellett dolgoznom. Akkor se volt. Most vallalkozo vagyok, most sincs.Kemenyen dolgozom de lazabban. Nem honvagyam van, csak a csaladom hianyzik. Semmi mas.
Itt is vannak gondok ahogy leirtad, de biztos anyagi hatterrel meg igy is kisimult arccal allok az akadalyok ele. Es igazad van. Meg ha valaki mosogatokent el is itt, de nagyobb biztonsagban mint otthon. Hogy is lehetne visszacsabitani? Mivel? Azzal amit a gyerehaza.org ajanl? Tanacsadassal? A magyar munkaeropiac bemutatasaval es onelatrajz irasi tanaccsal? LOL, hagyjuk mar. Mo.-n nem tud alternativat biztositani szamunka. SEMMILYET!

Herr Géza 2014.06.05. 13:45:52

@Imre apó: @zöldeketbeszélek: Innen indult a 200k+ ill. 240k fizu:
hataratkelo.blog.hu/2014/06/05/az_orszag_gerince_megy_el/fullcommentlist/1#c23199862

Tehát nem ennyi valakinek a fizuja vidéken, hanem ennyiböl (amennyit egy Nyugatról visszatérö call centeres keresett, nyilván Bp.-en), császár lehet az ember vidéken - hinta szerint. A többiek fizujához képest igen, de a megélhetéshez ez még nem császári fizu ott sem.

Rebarbaraa 2014.06.05. 13:46:58

@zöldeketbeszélek: En a mai delelotti kavemba egy nagy kanal vaniliafagyit tettem:)

Herr Géza 2014.06.05. 13:48:12

@Herr Géza: Ráadásul mindez -hinta szerint - nettó 240k. Amit öszintén szólva call centeres dolgozóként még nehezen is hiszek el.....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:48:20

@Rebarbaraa: Az teljesen oké :). Sőt, a csoki vagy diófagyi is!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 13:49:05

@Herr Géza:
Nem sikerult rajonnom, hogy ez most jo vagy rossz :)

@zöldeketbeszélek:
Az ongondoskodas az allam mottojanak roviditese: ONrol mostmar a gyerekei GONDOSKODnak vagy ASsa el magat...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:50:05

@Herr Géza: Igen, tartom, hogy ez nagyon szép kereset vidéken (sőt, tegyük hozzá, még Bp-en is...), de vidéken sem olcsóbb a megélhetés. Tehát neked is igazad van.

Rebarbaraa 2014.06.05. 13:50:35

@Kövérmadár [swe]: "Az ongondoskodas az allam mottojanak roviditese: ONrol mostmar a gyerekei GONDOSKODnak vagy ASsa el magat... "

Ezen akkorat nevettem, hogy kikoptem a kavem:))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:51:08

@Kövérmadár [swe]: Sajnos, ez lassan már nem is vicc...én látom már ennek a példáit a környezetemben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 13:51:21

@Rebarbaraa:
Zsolt majd elhelyezkedik a felnottfilm iparban es sz*pik ;)

skaven 2014.06.05. 13:55:06

@diggerdriver: ja, nekem is volt mar olyan hogy felebredtem es raeszmeltem arra, hogy a vasszerelesnek az altalanos muveltseg reszenek kellene lennie.
mar elmult ez az erzes. :-p

viccet felreteve, tok jo hogy ma is tanultam valamit, szerintem erdekes volt nyerni egy kis betekintest ebbe a szakmaba, nyomhattok maskor is ilyen kis infokat. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 13:55:25

@Kövérmadár [swe]: A rövid interjú alatt csak háromszor mondja, hogy esetleg még kimegy külföldre dolgozni...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 13:55:49

@zöldeketbeszélek: 1.5 óra nem ácsorgás volt a határon, hanem olyan átkelő keresése, akik hajlandóak megcsinálni a beléptetésünket. :) Azért az kicsit idegesítőbb, mint állni a sorban, és várni, hogy mehess.
Az a szép, hogy a vámos weboldal szerint mind a 4 csinált beléptetést, mindenhova odaértünk nyitvatartási időben, de a 3-ból egy zárva volt, kettő meg közölte, hogy ők nem foglalkoznak ilyennel, így a negyedik volt, ahol be tudtunk menni. Na jó, ha karunk, simán bemehettünk volna, csak nekünk kellett pecsét autóbeléptetésre, bútorkiléptetésre (ÁFA visszaigénylés miatt), meg mert hivatalosan akartunk csinálni mindent. :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 13:55:50

@Herr Géza: Hat, hogy videken senki nem keres 240-et Mo.-n az tuti. Vezeto pozicioban talan. De egyszeru beosztottkent biztosan nem. Mezei meloskent, meg erettsegivel is csak minmalbert, valamilyen asszisztensi, irodai meloval 120 korul. Bp mezei melos minimalber, pl call centeres 180, azt annyi. Hintanak agygorcse van megint.
Egyre jobban azt godolom, hogy hinta Mo.-n csucsul egy konyhavan es onnan irogatja baromsagait. Agorafobias, es a google-rol szedi ossze (rosszul) az infokat.

Imre apó 2014.06.05. 13:56:08

@zöldeketbeszélek: Ez a gumimacis história, anno az IT- nél történt.
A gépi kávé annyira szar volt, hogy a kollega gumicukorját kértem el, aki mikor beledobtam a pohár kávéba, egyszerűen otthagyot a gondolattól.
Mire felkavartam addigra elég lagymatag lett.
Én is gondolkoztam, hogy bele kóstoljak é, vagy lötty a mosogatóba. Gondoltam mind 1 már megkóstolom, és pozitív csalódásban volt részem.

Nekem ízlett. Többet nem prószáltam. ennyi röviden.

Imre apó 2014.06.05. 13:59:16

@Herr Géza: Ezt mondom én is, de ez a kertész mindig alám ás az ásójával:)))))))))))))))))) na jó, nem mindig :))

de legalább értjük egymást, mert ez fontos.

tsabus UAE 2014.06.05. 14:00:47

@Rebarbaraa: Ha 3 év múlva még mosogat és ez NEKI nem baj, nem nyivákolja tele a netet az ő "balsorsával", akkor felőlem OK. Az ő élete és amíg neki így jó, eszembe sincs beleszólni, vagy akár ítélkezni.
A legnagyobb eredmény az életben, ha boldog az ember. Van aki a mosogatás mellett is az tud lenni. Én speciel nem lennék, de én meg nem ő vagyok.
A gyerehaza.org-ról pont ezt az egyetlen dolgot olvastam el és... Legyünk őszinték, nem értettem. Az egész hozzáállás annyira távol áll tőlem, hogy csak egy "Heeeee ?" tudott kiszakadni belőlem, aztán lapoztam.

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:00:51

@Kövérmadár [swe]: Na meg a masik ket csaj....hat azok sem voltak semmik:)))
Annyira szeretem amikor valaki hazamegy es kulfoldi cegnel helyezkedik el, akik eleve nemileg jobban fizetnek. Egy magyar ceg sem fizet normalis bert. Legalabbis tapasztalataim szerint. Es itt a vezetoi posttol lefele ertem.

Imre apó 2014.06.05. 14:03:22

@Rebarbaraa: Ezt már rég iszom, főleg a nyári időszakban, gratula, nem vagyok egyedül:)))))))))))))))

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:03:40

@tsabus: Kb nekem is a Heeee volt az elso gondolatom aztan meg a "Te sikhulye vagy kisapam" Es en is lapoztam.

Pernilla 2014.06.05. 14:04:09

@Herr Géza: nehez megmondani mi a csaszari szinvonal Mo.-on.
Egyik jo baratom közgazdasz, egy eleg neves penzügyi tanacsado muticegnel dolgozik Budapesten, allitasa szerint ez a "top3 job" között benne van Magyarorszagon. Napi 10 ora munka az alap, de nem ritka, hogy valamilyen leadas miatt bent kell maradni hajnalig. Netto 300-at keres, a tulorak termeszetesen nincsenek kifizetve.
Ehhez kepest videken a netto 240 tenyleg kiralyi...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 14:05:02

@Imre apó: Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy-egy gyökér, de azoknak odabaszol az ásóval, és haladsz tovább.

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:05:15

@Imre apó: Nekem mar oly mindegy, hogy nyar vagy tel, annyira szeretem:) Max telen jol bebugyolalom magam amig megiszom:) De ki nem hagynam:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 14:07:44

@Imre apó: A fene, pedig már szépen elképzeltem, ahogy a kávéd felett ülve azon töprengsz, hogy most piros, zöld vagy sárga gumimacikat áldozz-e fel a gőzölgő folyadékba pottyantva :)).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 14:08:21

@Rebarbaraa:
Nem latogatom az oldalukat, nem vagyok jolertesult :)

Imre apó 2014.06.05. 14:08:22

@Pernilla: Ezt nem lehet itt rendesen kitárgyalni, + szerintem nem érdemes bele menni mélyebben. Legyen amilyen, ...akié az meg örüljön neki.:)))

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:11:16

@Kövérmadár [swe]: En sem, itt linkelte valaki kb ket hete. Tedd meg Madar, tedd meg, olvasd el es nevess egy jot. Kerlek, kerleeek:)

tsabus UAE 2014.06.05. 14:11:46

@Pernilla: 6 évvel ezelőtt, Budapest, bazi nagy olajcég, IT. A munka szinte a helpdesk jellegű melónál is egyszerűbb, szigorúan 8 óra, de havi egy on call hétvége - és ez volt netto 350.
Nem ismerem a mostani munkaerőpiacot otthon, de ha egy jó diplomával rendelkező alkalmazott, neves cégnél, ennyi munkával 300-at visz haza, az gáz.

Herr Géza 2014.06.05. 14:12:50

@Kövérmadár [swe]: Na erröl beszélek !! :))) A fogyókúra elött ilyeneket naponta x-szer ontottál magadból.... :DDDDDDD

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:16:10

@tsabus: Maradjunk annyiban, hogy a helpdesk melo nem egyszeru. Fizikailag lehet, de agyilag nem:) Egy jo helpdeskesnek biztosan nem:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 14:16:11

@Rebarbaraa: Háromból kettő telekommunikációs cégnél helyezkedett el. Nagyon életszerű, hogy ez ösztönözze itthon maradásra vagy hazatérésre a fiatalokat.

pappito · http://pappito.com 2014.06.05. 14:16:28

@leprecHaUN: "Van honvagy, aki azt mondja, hogy nincsen, hazudik"

dehogy hazudik, cimbora, csak másképp gondolkodik, mint te.
Én nem tudom értelmezni a honvágy szót, sose volt ilyesmim, pedig rég túl vagyunk ezen az öt éves határon.
Szóval óvatosabban az ilyen kijelentésekkel.

Pernilla 2014.06.05. 14:17:46

@tsabus: En is csak neztem, mert eddig azt tudtam rola, hogy nagyon menö szakmaban dolgozik, jol keres. Aztan a legutobbi beszelgetesünknel lett ez szamszerüsitve, hogy mennyi is az annyi. Legalabb egy szazassal többnek tippeltem volna.
De a fizetesnel megdöbbentöbb volt nekem a kötelezö, amde nem kifizetett tulora, aminek emlitesenel NEKEM kezdett viszketni kezdett a tenyerem, ö meg ugy beszelt rola, mint ha mi sem lenne termeszetesebb.
Azt azert hozzatennem, hogy meg csak 26 eves, de azert mar nem teljesen palyakezdö.

tsabus UAE 2014.06.05. 14:18:58

@Rebarbaraa: Azt írtam, annál is egyszerűbb...
Teccikérteni ? :-)

Imre apó 2014.06.05. 14:19:24

@Lex D'Arquebus: Az ásóm már elpukkant 1 gyökéren, akkor jött a szünet:))))))
Aztán vettem 1 erős ásót, na az bírta, de ahogy használtam jött a második gyökér, megen szünet...és és és.

Van olyan gyökér ami néha hátráltat azt ki kell csapni:)))))))))))
Az ásóm a munkában használatos ész, ha nem elég erős, akkor veszek (tanulok) és igy tovább. Az erőszakot nem szeretem, az nem oldmeg semmit.

Imre apó 2014.06.05. 14:20:08

@Rebarbaraa: Ne is hagyd ki, ha 1-szer bejött, ezt már csak fokozni lehet.

Imre apó 2014.06.05. 14:21:13

@zöldeketbeszélek: Anno az egy zöld puha béka volt, macija nem volt:)))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 14:23:54

@pappito:
Azt ne mondd, hogy nem vágysz vissza Zélandra, amikor Fiji-n vagy! :)

@Herr Géza:
Na jó, de akkor most csináljam vagy se?

@Rebarbaraa:
Meglátom mit tehetek... fúrum is van az oldalon?
Egyszer írtam itt egy gyerehazásnak, hogy szeretnék visszaköltözni és tudna-e segíteni abban, hogy 1m nettó krüli munkát találjak + részvénycsomagokat kapjak... nem válaszolt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.05. 14:25:55

@Rebarbaraa: A honvágy és a család/barátok hiánya sokszor ugyanaz.

tsabus UAE 2014.06.05. 14:27:20

@Pernilla: Sokaktól hallottam ezt a túlórákkal kapcsolatban. Egy barátom a netto 98-ért 7-re megy és este 6-7 körül megy haza. (Jó, itt nem valami komoly kvalifikációt igénylő munkáról van szó, de a módszer akkor is felháborító !)
Eddig két amerikai multinál dolgoztam, de azok nagyon komolyan vették a szabályokat - legyen szó biztonságról, vagy túlóráról. Lassan, ahogy egyre több multit ismerek meg, úgy tűnik, a szabálykövetés csak az amerikaiakra jellemző. Nekem eddig ez jött le.

Pernilla 2014.06.05. 14:33:18

@tsabus: Igen, nem egyedi eset, söt, ezzel sajnos tisztaban vagyok. Az en szakmamban is ez lenne. Na többek között ezert sem fordul meg a fejemben, hogy hazaköltözzek. En mar külföldön kezdtem el a szakmamban dolgozni, ezert is tünik meg felhaboritobbnak, es hogy sajnos ez az otthoniaknak meg teljesen termeszetes... :(

2014.06.05. 14:34:09

Történt valami érdekes az elmúlt egy hétben?

Pernilla 2014.06.05. 14:36:18

@lexrex:
HA az ezredik posztszülinapjat ünnepelte
Maxval önkentes szamüzetesbe vonult
Hinta 120 euros nadragban jar

Tömören ennyi.

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:37:13

@Kövérmadár [swe]: Hogyne lenne? Van persze. :) Elvezni fogod:))
Egyebkent meg az olyan gyerehazas aki felelotlenul hivogat...nos. Biztosan sok oka van annak ha valaki otthon marad. Kb sztem ezek: Nyeltudas hianya, penzhiany, felelem az ujtol,jol megel ott is, vagy mar annyira idos(nek erzi magat). Nincs is ezekkel semmi baj. Csak ne hivjon haza:)

@Online Távmunkás: Van erre egy jo recept. Jonnek ok is:))))) Na jo, nem mindenki de akik a legeslegesleges legfontosabbak.

Herr Géza 2014.06.05. 14:37:24

@tsabus: Túlóra ?? Mi az? Én azért még életemben nem kasszíroztam egy vasat sem, sem itt, sem otthon (bár az utóbbi nyilván nem meglepö). Állás-/beosztás-/szakmafüggö is a dolog. Projektvezetöként nekem mindig benne van a béremben a "túlóra" is, cserébe (?) nincs blokkolóóra, nyilvántartás, akkor jövök-megyek, amikor akarok, amíg a munka el van végezve. Persze ez soha nem 160-, hanem 160++ órát jelent a valóságban. Valamit valamiért. Egy cég volt, aki leírta azt, hogy a céges autó korlátlan magánhasználatával kvázi megvásárolta a túlóráimat.... Mindennek ára van.

Imre apó 2014.06.05. 14:39:26

@lexrex: Semmi egetrázó amiről érdemes lenne tudnod, vagy nemtudnod:)))))))))

Imre apó 2014.06.05. 14:40:28

@lexrex: Az 1000, az érdekes volt:)

Rebarbaraa 2014.06.05. 14:40:54

@Herr Géza: Na igen, a kompenzacio nem utolso szempont.

Imre apó 2014.06.05. 14:43:56

@Herr Géza: Ez lesz most velem is, de ez viszont emberi. A projekt végén azért jó érzéseid szoktak lenni, ha mükszik is?!:)))))))))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.06.05. 14:44:30

Saját és pár ismerős példájából extrapolálva azt mondhatom, hogy a "néhány év múlva visszaköltözne"-ból könnyen válik "a következő öt évben biztos nem" az idő múlásával.

Herr Géza 2014.06.05. 14:45:02

@Imre apó: Nem csak az, már elötte komoly állóháborúk voltak bizonyos jól kivehetö frontvonalak között. Aztán Maxval huss... és azóta többé-kevésbbé béke és nyugalom honol.... Persze nem csak Maxval távozása miatt. Ki tudja, lehet, hogy csak átmeneti erögyüjtés/rágyúrás, bár remélem inkább ez az állapot konzerválódik...

Imre apó 2014.06.05. 14:47:19

@Herr Géza: Sajnosigen, én a tiszta normális beszélgetések híve vagyok, de ezzel nem vagyok itt egyedül:)

Sok lúd esete.......:D:D:D

Herr Géza 2014.06.05. 14:52:28

@Imre apó: Alapvetöen igen, naná. Csak az tompítja az "ide nekem a világot" feelinget, hogy a projektek jellemzöen összeérnek, tehát mire az egyiknek vége van, már javában megy a másik (rossz esetben másik kettö-három), így nincs idö nyugodtan hátradölni. De én ezt szeretem csinálni, mit jajgassak ?? Most elöször van sok év után egy némileg nyugisabb fázisom (részben munkahelyváltás miatt is), de már "fáj" néha. Igaz itt toporog az ajtó elött vagy öt komoly projekt, tuti lesz még ennek böjtje is, ha egyszer csak nem egy, hanem mondjuk kettö is beesik...

2014.06.05. 14:53:42

@Pernilla:

1000. poszt? Az szép! Elismerésem, jól csinálod HA!
120 eurós nadrág? Mit csinált a srác? Licitált Elvis gatyájára?
Max ma teljes egészében lefoglalta a Ténytár blogot. Gyanús is volt. Önkéntes száműzetés? Addig legyen Magyarország szegény.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 15:01:25

@zöldeketbeszélek:
Elvesztetted.
Mindazokra gondoltam akik mondvacsinàlt mübalhékért támadták Maxot.
A ''konzervatív feministákról'' most nem beszéltem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:03:01

@Imre apó: ej de ismerős ez a téma. Hidd el, nagyon sokan keresnek nettó 200-300 körül és még felette is vidéki nagyvárosokban azok között akiknek jó szakmájuk van és egy kicsit talpraesettek. NEM vezetői pozícióban. Egyszerűen nem ismersz embereket, úgy sejtem és ezért nem is tudod, milyen fizetések vannak.

SzZoole 2014.06.05. 15:03:01

@leprecHaUN: ez a komment a mai nap eddigi legjobb kommentje,jo lenne,ha megirnad poszt formajaban is a HA biztos jol fogadna es ki posztolna a mi oromunkre:)
Respect:)

Herr Géza 2014.06.05. 15:06:51

@svájci sapka (ch): Hát szép jó reggelt kívánok ! Tegnap óta...

Herr Géza 2014.06.05. 15:07:46

@Zoole[uk]: Csatlakozom, mint korábban is jeleztem, nagyon ott van.... :DDD

Pernilla 2014.06.05. 15:08:39

@lexrex: nem, ez egy "egyszerü" Pierre Carden farmernadrag. de aki nem ilyet hord, az igenytelen suttyo :))

Imre apó 2014.06.05. 15:08:52

@Herr Géza: Jól bírod Te is, ez ismerős, nekem most lett vége a hosszú semmittevésnek, kipihenten kezdhetek, de ezt szeretni kell, különben nem megy. Az illesztések a projektek között, na az még egy fostaliga, mikor a másik + harmadikra vársz, az idő meg rohan. Ismerős ugye?, na ez veszi, szívja az energiát a többi idiótával közösen. A nagy pedig eredményeket akar, korán, mégkorábban. Akkor is szeretem :)))

Imre apó 2014.06.05. 15:11:56

@Zka: Van igazad, én csak tippeltem, most nem jött be. Ezt is be kell látni, Biztos van persze.

Herr Géza 2014.06.05. 15:13:45

@Zka: De itt hinta szemszögéböl kellene nézni a világot, onnan indult a téma.... Mekis managerek és a hasonszörü dolgozók meg ovégképp nem keresnek annyit vidéken (pláne). Rádásul az élet sem olcsóbb a vidéki nagyvárosban, mint Budapesten (vagy nem sokkal), mert ez is a hinta-tézisben szerepelt....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 15:15:24

@Rebarbaraa:

Apám kamionsofőr volt egy koszos vidéki városban lévő cégnél. 200 felett keresett. Úgyhogy ez nagyon gagyi duma hogy vidéken senki se keres 240 rugót. Egy kamionsofőr ugye nem vezető beosztású gondolom.

leprecHaUN 2014.06.05. 15:15:24

@Rebarbaraa: En honvagy alatt nem a magyar folddel kapcsolatos kotodest ertettem, hanem hianyerzetet, amit pl. a csaladtagok tavolsaga valt ki.

Evente minimum ketszer hazamegyunk. Rendszerint ezek a latogatasok jol telnek, csaladlatogatas, bulik, osszejovetelek, nevetes, jokedv. Miutan visszajottunk, mindenkiben eros hianyerzet (vagy honvagy van) a csaladban, de ez csak a meg friss emlekek miatt, a csaladdal es baratokkal toltott ido kozelsege miatt van. Ki is szoktuk beszelni, mindannyian tisztaban vagyunk vele, hogy a mindennapok azert nem ugy telnenek otthon, mint ezek a "nyaralasok". Ha az ember nyaralni megy barhova es jol erzi magat, onnan is fajo szivvel szokott elmenni, pedig oda meg emberi kapcsolatok sem kotik. Egy-ket nap, az ember visszazokken, a rossz erzes is elmulik, dolgozik, tanul, eli az eletet nyugodtan, tartja a kapcsolatot telefonon, skype-n, stb., ahogy otthon is tenne.

Van, hogy pentek este, miutan a csalad mar aludni tert, felhorpintek par sort. Legutobb zenet hallgattam kozben a youtube-on. Nagyon tetszett egy par szam a Holdviolatol, ki is posztoltam facebook-ra azzal, hogy "Gaz-e, ha ez nekem tetszik?". Anyam valaszolt: "Azert tetszik, mert magyar vagy fiam." Ez igy igaz. Ott nottem fel, ott voltak barataim, magyar maradok orokre, akarhova is megyek. Felnottkent mar nem annyira gaz mindezek hianya, mert en megeltem, fiatalkent ott buliztam, de idovel a baratok hatterbe szorulnak, ha otthon lennek sem jutna idom rajuk tobb, mint igy. Viszont ha valaki fiatalon, meg csalad nelkul koltozik ki, el tudom kepzelni milyen szarul erezheti magat. Ismertem is ilyet, hazament. Vissza fog jonni, ha kibulizta magat es csaladja lesz.

Tehat a honvagy alatt en nem feltetlenul egy orszaghoz valo kotodest ertek, hanem az emberi kapcsolatokhoz valo kotodest. Magyarkent egeszen mas dolgok foglalkoztatjak az embert, mint a mas nemzethez tartozokat, igazan csak egy magyar erti meg a masik magyart. Gyerekkortol kezdve ugyanazt szivjuk magunkba, hasonlo problemaink vannak es hasonlo dolgoknak orulunk, meg akkor is ha a politikai nezetek mostanaban eloterbe kerultek es ez alapjan probaljak egymast megitelni a magyarok. Ez nem valami ezoterikus okorseg, ez teny. Az itt felnovo gyerekeimre ez mar nem lesz igaz.

program készítő 2014.06.05. 15:15:24

Ez nem tejesen pontos poszt,igaz nagyrészt egyetemet végzettek mennek el.Pohármosogatónak,szemetesautóra stb.A bekerülési költség milliókban mérhető.Lassan 10 év távlatából kellene kimutatást készíteni,hányan lettek sikeresek ,hányan tértek haza gazdaságot fejleszteni,mennyien költöztek vissza,ki gondozza a szüleiket stb-de olyan hosszú poszt lenne,nem lehet összesűríteni.

Herr Géza 2014.06.05. 15:15:30

@svájci sapka (ch): Bizony, csoda történt. Csak az inkriminált h...i szót nem szabad ezentúl leírni, mert akkor a HÁ küld "számüzetésbe", ill. B-listára. :))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.05. 15:18:17

@Herr Géza: Akkor remélhetően többen visszatérnek. :) Én nem mondok semmi olyat. ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:20:08

@Herr Géza: hát a Mekis fizukat nem ismerem, de felteszem, hogy nem minimálbért kapnak, mert pl kinézem abból a cégből hogy kicsit föléajánl, kifizeti a túlórákat, valamint kötelező valamiféle működő nyelvismeret, azt meg nem kap meg minden sarkon bruttó 90ért. Persze biztos nem nagy pénzt kap egy kiszolgáló, de hát nem is arra való egy ilyen állás, hogy innen menjen valaki nyugdíjba.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 15:20:20

@Lex D'Arquebus:
Ha hosszú útra mentek, akkor mindig van benne olyan amit nem terveztek. - Ezért kell tervezni azt is... :-)

Mi például nem terveztük, hogy felújítják az Elba alagutat Hamburgnál. Na az két óra autópályán dugóban.
Szándékosan olyan szállást választottam, ahol a bejelentkezés elég későig van. (itt este 9-ig volt) 10 perccel 9 előtt értünk a szálláshoz...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 15:20:25

@házelőtthinta:
Ha a kamionsofor nem vezeto beosztas, akkor ki vezeti a kamiont?

@leprecHaUN:
Na varj, mi van akkor, ha nem hianyoznak a csaladtagok es orulok a tavolsagnak?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 15:21:01

@Imre apó: Egyik legjobb barátom és a párja Miskolcon élnek. A srác gépészmérnökként egy nagy német multi vezetőképző programjában dolgozva kap kafetériával együtt vagy netto 320-at, az asszony most csinálja a bírói képzést. Ha megvan a vizsgája hasonló fizura számíthat majd.

Most mondjam, hogy Miskolcon havi közel 7 kilóból hogy tud élni egy 25 éves pár? Mint egy földesúr! :)
Valami 50-ért bérelnek a belváros szívében egy felújított jópofa kis lakást ismerőstől rezsivel együtt... Ahh, azok a miskolci árak. :)

Szóval azért nem kell otthon sem cukkerbergnek lenni hogy hazatold vidéken a nagy lóvét. ;)

Most az egy másik kérdéskör, hogy a csaj bírói karrierjébe hosszútávon azért bármikor bele tud ugatni a politika, a srác meg alsó hangon napi 10-11 órákat tol. Dehát fiatalok, bírják, nyomják, sokat tesznek félre.

Nyáron megyünk az esküvőjükre. A fentiek tükrében remélem nagy habzsi-dőzsi lesz! :DDD

Herr Géza 2014.06.05. 15:21:34

@leprecHaUN: Ez itt a "nyalás" helye: te egyre szimpatikusabb vagy (ha lehet fokozni az elsö hsz.-ed után érzett "na pont ez az" érzést.) Hol voltál eddig? :)))
Az meg külön csúcs, hogy anyukáddal FB-n (is) értekeztek. Sajna ez nálam már fizikailag is lehetetlen, de ha még élne sem fordulhatna elö... :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 15:22:20

@program készítő:
Ahaaa, te is olyan fogalmatlan hulye vagy, aki szerint mindenki mosogat??? :))))))

Herr Géza 2014.06.05. 15:24:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: " egy nagy német multi" - akár azt is leírhattad volna , hogy a BOSCH: jóval kevesebb karakter.....

Herr Géza 2014.06.05. 15:27:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Most mondjam, hogy Miskolcon havi közel 7 kilóból hogy tud élni egy 25 éves pár?" - Hinta most kapott infarktust.... :))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 15:33:16

@Herr Géza: "akár azt is leírhattad volna , hogy a BOSCH: jóval kevesebb karakter..." Jó, de nyilván nem mindenki ilyen naprakész az otthoni gépiparban mint te. :)

"Hinta most kapott infarktust.... :))))"

Mostanában szeretnének családot is alapítani. Beajánljam hintát, mint egy szerethető, 23 éves, 2 méteres, örökbe fogadható "babát"? :DDD

2014.06.05. 15:33:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Most az egy másik kérdéskör, hogy a csaj bírói karrierjébe hosszútávon azért bármikor bele tud ugatni a politika, "

Napi szinten. És már most is. A bírói hivatás rendkívül komoly presztízs veszteséget szenvedett az elmúlt pár évben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:33:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: engem inkább az érdekelne, hogy ki volt az a rendkívül súlyosan sérült értelmű egyén, aki kitalálta, hogy a magyar szlengben a kiló jelentsen 100-at... meg a többi majom aki átvette, mind épp tüsszentett matekórán, amikor 10 hatványainak az elnevezéséről volt szó? :)

Hari Seldon 2 2014.06.05. 15:35:30

@Püspök utcai gombaszedő:
Én is erre céloztam: Hogy minden választ el kéne tolni egyel. Alig maradna olyan, aki visszaköltözne.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:37:13

@Herr Géza: ez semmi, sokszorosát kéne keresniük. Viszot nem faszt lógatni meg lopni kéne, hanem hasznosat végezni. Na addig ne tartsátok vissza a levegőt, srácok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 15:46:25

@lexrex: Hát ehhez nem értek, de elhiszem. Csaj is vacillált rajta egy ideig, amikor levitték a nyugdíjkorhatárt, de azt mondta nem fogja eldobni az álmait az "aktuális széljárás" miatt.

@Zka: Abszolút jogos! Én is eltűnődtem már rajta és mégis használom... Hibásan.
De amilyen finoman és tapintatosan közvetve lemajmoztál az zseniális volt! Kudos! :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 15:47:04

@házelőtthinta: Ha tisztaban lennel a minositesekkel akkor tudnad, hogy a kamionsofor PAV (I-II-III, vagy meg mi minden) jogositvannyal rendelkezik ami egy onallo szakmanak minosul, minel magasabb PAV fokozata van annal magasabb berkosarba tartozik. Szoval egy kamionsofor igen is egy kozepvezetoi berezesre jogosult. Akarsz meg ostobasagokkal traktalni? Koszi

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 15:47:50

@Zka: Mert szleng. Innentől szokásjog. Így alakult ki, és kész.

Rebarbaraa 2014.06.05. 15:50:46

@leprecHaUN: Igen ebben igazad van. A csalad hianya. En a gyerekeimet hagytam ott mig megteremtem az szukseges dolgokat ahhoz, hogy kijohessenek. Ha az o hianyukat veszem akkor van honvagyam, de nekem a honvagy szo...mast jelent. Honvagy az ismeros tajak, dolgok, varosok. Ilyeten modon nincs honvagyam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:55:10

@Lex D'Arquebus: a legtöbb szleng kifejezés egyáltalán nem értelemzavaró, ez viszont igen. A kiló ezret jelent és ha valaki kitalálja, hogy legyen már inkább száz, onnantól csak a kontextusból lesz kihámozható, hogy vajon melyik. Ha egyáltalán.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hát bocs, nem volt szándékomban, de végülis jól viselted :)

Herr Géza 2014.06.05. 15:55:33

@Zka: Én is így értettem... Ill. nyilván bejön az a lóvé, csak nem az ö, hanem a népes rokonság/csókosok számlájára. Aztán majd átdiffundál az ö zsebébe is, csak azután már nem látunk adóbevallást....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:55:51

@Rebarbaraa: bérkosár? What the actual fuck? Hol van ilyen, állami cégeknél?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 15:57:19

@Herr Géza: nem mintha egy közpénzből fizetett ember esetén volna valódi jelentősége az adóbevallásnak, vagy az adónak, hiszen csak egyik zsebéből a másikba teszi a kormány, ha egyáltalán. Befizetni meg a versenyszféra fizeti.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.05. 15:58:13

@Zka: Na, én ezért használom a "rugó"-t az ezerre. :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 15:58:28

@Pernilla: 2 honapja vettem a fiamnak Pierre Carden polokat es par inget a Sports Directbe (igen ott) darabjat 5-10£ kozott. :))

Imre apó 2014.06.05. 15:59:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mivel Te jól kiismered magad, tudom hogy így lehet. Nagyon is. A nagy lagzi csak eccer van (az igazi) ki kell használni, ha meg van rá. Örülhetnek, mert ez a ritkább ma idehaza, gondolom.

Imre apó 2014.06.05. 16:00:21

@Herr Géza: :D:D:D de van ott más is, multi:))))))))

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:01:50

@Zka: Ne koss belem. Biztosan te is tudod, hogy meg van hatarozva (meg ha tesznek is ra) h milyen kepesitessel milyen berre vagy jogosult. Ertem itt a 8 alt., erettsegi, diploma stb stb. De irhattam volna berbesorolast, kotelezo bert vagy akarmit.

Herr Géza 2014.06.05. 16:02:28

@Rebarbaraa: Nana, a kamionsoför otthon úgy keresett nettó kétszáz fölött, hogy a fél életét a soförülésben töltve és folyamatosan túlórázva stb. még egy csomó napidíjat is kapott anno. Akkor az még menö szakma is volt pont emiatt (na meg egy kis change money, adok-veszek, stb.). Mára ez már adé.... Németországban pl. pont az egyik (munkaidöhöz és stresszhez/felelöséghez képest) legrosszabban fizetö szakmák közé tartozik.

Imre apó 2014.06.05. 16:03:28

Kijelentkeztem, este benézek. Nyugis napot :))))

Herr Géza 2014.06.05. 16:03:54

@Imre apó: Nagy, német, vezetöképzö programmal ? Melyik?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.05. 16:04:43

@Herr Géza: "na meg egy kis change money, adok-veszek, stb."

Kicsi?
:D
Abban volt a nagy pénz.

leprecHaUN 2014.06.05. 16:07:17

@Kövérmadár [swe]: Haaaat, nekem is van olyan csaladtagom, akivel nem erintkezek. Sot, olyan is van, aki facebookon siman letiltott. De azert ha senki nem hianyozna vagy nem hianyoznek senkinek, akkor melyen magamba neznek, es keresni kezdenem a hibat. :)

leprecHaUN 2014.06.05. 16:07:17

@Herr Géza: Eddig is itt voltam. Korabban mas nevvel kommenteltem, de azt meg kellett szuntetnem. Volt egy kis ugyem ket korrupt rendorrel, csodalkoztak, hogy feljelentettem oket. Valahogyan ratalaltak a nickemre es ezzel tamadtak. Hosszu es erdekes tortenet, de nem itt a helye. :)

Utana sokaig csak olvasgattam a kommenteket, de par napja ugy ereztem, hogy itt az ideje ujra hozzaszolnom a dolgokhoz. Mar azokhoz, amik erdemesek ra.

Es koszonom mindenkinek, aki ertekesnek itelte a hozzaszolasomat. En szivesen megirnam kicsit komplexebb formaban bejegyzesnek is, csak nem tudom, hogy akarom-e, hogy az ismerosok megtalaljak. Sokkal tobben olvassak el a bejegyzeseket, mint a kommenteket. Reszletesebb formaban mar jol beazonosithato lennek. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 16:07:17

@Herr Géza:

Nem olcsóbb az élet egy vidéki városban? Nézegesd az albérletárakat akkor...kivétel egy két nyugati határon lévő város, pl Sopron.

Herr Géza 2014.06.05. 16:10:32

@svájci sapka (ch): Az azért még korábban volt (ld. havi két kiló fizu/jövedelem), sztem. hinta apukája ennyit már a 90-es évek közepén-végén kereshetett, akkor meg már nem annyira lehetett bizniszelni mellette (legfeljebb az üzemanyaggal....).

Igaz Barát 2014.06.05. 16:10:55

@Rebarbaraa:
PAV: Pálya Alkalmassági Vizsgálat, sima pénzlehúzás, nem jogosítvány.
PÁV 1: vezethetsz mentő, tűzoltó, rendőrautót
PÁV 2: általában megkövetelik nemzetközi munkához, meg talán buszsofőröknek is az kell
PÁV 3: belföldi munkához elég

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.05. 16:11:30

@tsabus: nekem 6 és fél év után kezdett viszketni a talpam, nem tudom, miért. szerintem az első év nagy vízválasztó, aki azt kibírja, élvezi, az valószínűleg hosszútávon marad. - legalábbis itt Ázsiában a nyugatiaknál szerintem ez a minta. :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 16:11:53

@Rebarbaraa: bocs, de a versenyszférában nem létezik kötelezően ilyesmi. Van diplomás meg szakmunkás minimálbér kb, ennyi. Ezen felül minden cég magának dönti el, hogy milyen alapon szabja meg a béreket. Épp csinálhat ilyen "bérkosarakat" is ha akar.

leprecHaUN 2014.06.05. 16:12:06

@Rebarbaraa: Mindenkinek mast jelent. En sem kotodom az orszaghoz, mint foldrajzi helyszinhez. Szep Magyarorszag, ez teny, de lattam mar szebbet es csunyabbat is, a tajak amerre jartam mind itt vannak az emlekeimben. En szemely szerint pl. nem szerettem a Balatont soha, de szerettem a Tiszahoz lejarni - volt ott egy kis nyaralonk is. De ezek csak helyek, targyak, nem kotodom hozzajuk. Most a tengerhez jarok horgaszni, nem a Tiszahoz. :)

Kotodom viszont a szuleimhez, akik ha nehezen is, de elfogadtak a dontesunket. Kotodom egy keves rokonhoz es barathoz. Nem tomegekhez, de van kb. egytucat ember, akik hianyoznak. Mi is hianyzunk nekik, mert kulonben nem keresnenek. Szamomra ennyi a honvagy. De a szemelyes kapcsolattartas akkor sem lenne sokkal surubb, ha ott elnenk, mert ido nem jutna ra.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 16:12:54

@házelőtthinta: az ingatlanok és talán a szolgáltatások olcsóbbak. Minden más annyi mint Pesten vagy drágább.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.05. 16:13:00

@Herr Géza: Így van. A '90 -es évek előtt aranyat lehetett csinálni a műszaki cikkekből. A pasim autót hozott a hűtőkamionban. :D
Igaz, ebben az időben csak kihalásos alapon lehetett bekerülni a HC-hoz.

Herr Géza 2014.06.05. 16:14:58

@leprecHaUN: Öööööö... Nem semmi. Pedig rohadt kíváncsivá tettél... Kár. Nagyon kár. Bár nem igazán értelek, akkor már ennyi is sok lenne, amit most leírtál, na meg haza is jársz.... Na mindegy, te tudod.....

Herr Géza 2014.06.05. 16:17:21

@svájci sapka (ch): Hehehe, pasid=mostani férjed ?? Ügyes. De hát az a 90-es évek elött volt...

SzZoole 2014.06.05. 16:19:09

@leprecHaUN: egyre erdekebb vagy szamomra es@Herr Géza: szamara is ugy latom,szerintem ird meg,ha felsz,hogy rad ismernek ird meg a nevemben,en nem felek senkitol:)))

Herr Géza 2014.06.05. 16:19:51

@Igaz Barát: Ja, PÁV II-m nekem is van/volt, mert amikor vizsgáztam (1980. :DD ) még nem voltam 18. Pedig szimpla B kategóriám van.....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.05. 16:20:33

@Herr Géza: A-aaaaa. Nekem annyi hasznom volt belőle, hogy megtanultam jó csomagolni. :D

Most már nem nagyon van "biznyic". Igaz, a pénz nem rossz most sem.

SzZoole 2014.06.05. 16:22:40

@leprecHaUN: en is a Tiszara jartam pecazni,Tiszalokre meg a csobaji holtagra,mondom en hogy egyre erdekesebb vagy:)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.05. 16:25:22

Ha itt ennyi pecás van, egyszer már kéne egy nemzetközi találkozó.
:D

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:27:48

@Zka: Pont, hogy a versenyszferaban van kotelezettseg. Evrol evre, vagy bizonyos ciklusonkent irnak ala megallapodast a szakszervezetek, munkaadoi szovettsegek a garantalt minimumrol.A beremelesrol stb. A 2014 evi beremelesekrol pl tavaly irtak ala a megallapodast es meghataroztak, hogy iden mennyit kell emelkednie.
Tessek egy idezet:
"Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az aláírás előtt emlékeztetett arra, hogy a december elején született megállapodás szerint 2014-ben a minimálbér 3,6 százalékkal 101 500, a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) 3,5 százalékkal 118 ezer forintra emelkedik, és a jövő évi bértárgyalásokra 3,5 százalékos emelést javasolnak a szociális partnerek. "

Szoval a versenyszferaban igen is van szabaly.

SzZoole 2014.06.05. 16:32:21

@svájci sapka (ch): az nagyon jo lenne,egy nemzetkozi HA talalkozo horgaszasal egybekotve:))))

morsels (törölt) 2014.06.05. 16:36:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Es meg nagyobb lakas sem kell nekik, elalszik a konyhaban :-)

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:37:36

@Kövérmadár [swe]: Olvastam:)) Nagyon kivancsi vagyok milyen hozzaszolasok lesznek.:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.05. 16:38:19

@Aye aye: kikódolás nem játszik? (itt bárki megcsinálná 3 dollárért :-) illetve.... már éve óta nincs rá szükség, akármilyen kártyát teszek akármilyen telefonomba, akár még a magyar magentásat is, működik..... utálom a telekom-maffia magyar ágát, valamiért az ilyen undorító húzások kiakasztanak. most nemrég van egy háromfilléres nokiám, ami kétkártyás, örülök mint majom a farkának.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 16:40:19

@Rebarbaraa: ok, mutatsz cikket vagy törvényt arról, ahol aláírnak valami megállapodást középvezetői bérekről és ezek viszonyáról a kamionsofőr bérekhez? :)

Herr Géza 2014.06.05. 16:41:31

@Rebarbaraa: "A Munkástanácsok Országos Szövetsége magyar keresztény értékrendű szakszervezeti konföderáció (szövetség)." (Wikipédia).
Aha, nekem ez már elég is: "magyar keresztény értékrendü"... Brrrr....
Ezt csak úgy mellékesen, nem a hsz.-ed tartalmáról szól....

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:42:26

@Chang Yai: Itt Angliaban a szolgaltato ad kodot ha kered. Ha elofizus telod van akkor ingyen, ha feltoltos akkor pl az O2 10£ ert. Nincs megkotes, hogy mennyi ido utan. Minden 5. uzletben hirdetik az unlockot, nem titok, nem tilos. Szerintem egeszen emberbarati.

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:45:06

@Zka: Ne farassz a baromsagaiddal. Nem gondolod, hogy rohejes vagy?? A mindenkire ervenyes megallapodasrol meg tudok. Mi ez az idiota kerdes...szerinted majd kiemelik a kamionsoforoket?:)))) Uhh "baratom" menjel csinalj valamit magaddal. Koszi es ne irogas nekem ha csak hinta fele agymenes jon. ujbol koszi.

Igaz Barát 2014.06.05. 16:45:09

@Herr Géza:
Akkor is egy pszichológiai terheléspróba volt? Én talán '96-ban csináltam, de csak annyira emlékszem belőle, hogy igyekeztek minket minél nagyobb stresszben tartani és közben kellett elvégezni a vezetéstechnikai feladatokat.
Egyébként meglett a PÁV II, de buszt nem vezethetek, csak utazhatok rajt :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:46:29

@Herr Géza: Hat jah..de nem szabad az erzuletuk miatt kritizalni oket:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 16:48:10

@diggerdriver:
Hát lehet, hogy az ezer szomáli schillinget elvesztettem, de még egyszer: nem támadtam maxot mondvacsinált műbalhékért.
Ha úgy gondolod, ne csak vádaskodj, mutass is rá.
Ha hülyeséget nyomott - pedofil téma - persze, hogy vitatkoztam vele.
Nem támadtam.
Egy embert támadtam, Hintát, mert a pozitív hozzáállásom ellenére elkezdett rosszindulatúan személyeskedni.
Aztán hagytam a francba.
Max szívós munkával kivívta maga ellen a sorsot, nem kellett hozzá mások offenzívája.
Ha olvastad az utolsó hozzászólását, láthatod, hogy vagy nem érti, mi baja van HÁ-nek a marhaságaival, vagy gúnyt űz mindenkiből...
Szerintem az előbbi.
De még egyszer. Engem nem érdekelt a másirányultságmániája.
Te miért gondolod, hogy mindenáron a védelmedbe kell venni?
Miért gondolod, hogy ennek érdekében címkézgethetsz másokat?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 16:49:18

@Rebarbaraa: ok, szóval mondtál egy ökörséget amit nem tudsz alátámasztani, de én vagyok a hülye :) Köszi, innentől tudom, hova soroljalak :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 16:53:57

@Zka: Milyen okorseget mondtam?? Idezd. A besorolasomrol meg annyit, hogy TE nem leszel mervado a szamomra, es mint ilyen, a velemenyed sem fog szamitani. De varom az idezeteidet...komolyan:))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 17:00:46

@Rebarbaraa: azt állítottad konkrétan, hogy "egy kamionsofor igen is egy kozepvezetoi berezesre jogosult."

Ezt szerinted bérkosarak meg bérmegállapodások rögzítik.
Én ilyenről nem tudok, googlezás során se találtam nyomát sem, hogy valaha létezett volna középvezetői bérminimum, vagy kamionsöfőr bérminimum, vagy bármi összefüggés ezek között. Ellenben találtam pl ezt a cikket:

adozona.hu/munkajog/2013_3_19_garantalt_berminimum_alkalmazasa_irm_a.aspx

"a jogszabály a munkakörhöz rendeli a végzettséget, ezért még azt a gépkocsivezetőt sem illeti meg a garantált bérminimum, akinek közép, vagy felsőfokú végzettsége van, ha a vállalkozó ezt nem írja elő az alkalmazás feltételéül. Azonban garantált bérminimumot kell legalább fizetni abban az esetben, ha a gépkocsivezető rendelkezik az Országos Képzési Jegyzékben szereplő gépjárművezetői szakmunkás végzettséggel."

Fordítok: a legjobb esetben is csak garantált bérminimumra jogosult egy kamionsofőr. Ez idén bruttó 118K. Ha az szerinted középvezetői bér, akkor neked van igazad :)

Persze az is lehet, hogy van valami munkajogi dolog, amiről nem tudok, te viszont igen. Ez esetben könnyű lesz hoznod valamilyen cikket vagy törényhelyet, ami alátámasztja azt az állításodat, miszerint a kamionsofőröknek középvezetői bér jár. Ennek híján csak azt tudom gondolni, hogy ebben a vitában nem én vagyok röhejes.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 17:05:37

@Hari Seldon 2: Én eleinte a sminkelés-öltözködés-femináci vonalra is ugrottam, aztán megszoktam, ez is Max fixációihoz tartozik. Ettől persze még idegesítő, de nem kell vele foglalkozni. Azt írtam neki, hogy a vita a só a reggeli pirítósán.
Én is szeretek vitatkozni, de nem minden áron, ebben különbözünk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.05. 17:24:48

@házelőtthinta: kb 30-40 ezer forint a kulonbseg bp - videk falu, es kb 10-20 bp-videk varos kozt albiarakban. Tobbnyire, de nem mindig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 17:25:13

@leprecHaUN:
Hááát, magamba néztem.

Anyu meghalt 3 éve.
Apám, anyu halála után, beperelt, most akarja azt a házat, amiről 10-en éve lemondott (5 éve más nővel él, megesik).
A nővéremmel hetente váltunk egy mail-t, korábban ennél ritkábban tartottuk a kapcsolatot.
Nincs több családtagom, a huszadfokú rokonaimmal pedig soha nem tartottuk a kapcsolatot.
Egyetlen barátom és kb. 5 ismerősöm van Magyarországon, velük is tartom a kapcsolatot FB-n, mailben, akárhogyan.

Nekem a hiányzáshoz elszigeteltség kell. A kapcsolattartás formája nem okat változott, mióta kijöttünk.

Tudom, szar ember vagyok... ez van, megszoktam már.

@zöldeketbeszélek:
A vita egy dolog. De kinyilatkoztatni valamit, majd ezt kárálni folyamatosan, az nem vita.
Ráadásul kedvenc témáját bedobni minden egyes nap, minden egyes alkalommal, legyen a téma bármi is azért egy idő után fárasztó. Nagyon.

@Rebarbaraa:
Elég nagy kihaltság van, szerintem senki sem reagál. A legtöbb, amit várok, hogy egy moderátor törli a topikot.

Herr Géza 2014.06.05. 17:26:17

@zöldeketbeszélek: És képzeld el hogy értelmezte a sót, ha történetesen a mézes piritóst szereti... :DDDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 17:30:20

@Kövérmadár [swe]: Persze, hogy fárasztó. Ő az egyetlen ilyen a blogon?

Ez most elő sem jött volna, ha digger nem esik nekem, hogy bezzeg maxot már kicsontoztam volna azért, amit tsabus írt...és hogy én, meg a hozzám hasonlók blablabla.

Rebarbaraa 2014.06.05. 17:30:46

@Zka: "Azonban garantált bérminimumot kell legalább fizetni abban az esetben, ha a gépkocsivezető rendelkezik az Országos Képzési Jegyzékben szereplő gépjárművezetői szakmunkás végzettséggel.

Mivel a munkavegzes egyik alapfeltetele a a fent emlitett gepjarmuvezetoi szakmunkas vegzettseg tehat jogosult a garantalt berminimumra, nem csak a minimalberre. Ehhez hozzajonnek a irott es iratlan szabalyok altal meghatarozott egyeb juttatasok es voala, maris egy kb kozepvezetoi berezese van. Mo.-on is van ugynevezett bersav. A bérpolitikában használatos meghatározó fogalom, mely az adott munkaköri szinteken (besorolási kategóriákon) belül, a munkakör mediánjától való, a szervezet bérpolitikája által tolerált +/- eltérések %-ban meghatározott sávját jelenti.
Az OET (orszagos erdekegyezteto tanacs) es tobb mas szervezet segitsegevel, valamint a munkaadok szervezetevel letrehoztak egy altalanos bersav tablat. Pl ennek alajan a munkaugyi ellenorzesek soran is hasznaljak iranyadonak. Ebben meghatarozzak, hogy atlagosan egy egy szakma, egy egy agazatanak es szakmaknak mi az ajanlott ber. Nagyon sokat foglalkoztam ezzel a temaval amikor alkamazottaim voltak otthon. Kikertem a helyi hivatalok tanacsat. Toluk tudok ezekrol a dolgokrol.
Ha alapul veszed ezt a tablat, valamint a garantalt berminimumot akkor kozepvezetoi berrel konvergal. Nem tudom neten fenn van e ez a bertabla, en anno megkaptam nyomtatasban a szakmamhoz kotodo ajanlasokat, amit az osszes szakszervezet alairt. Szoval nagyon messze vagy te attol, hogy engem barhova besorolhass, rohejesnek nevezz, de meg csak attol is, hogy vitaba szalhass. Mert tapasztalatod....na az nincs:) Emiatt pedig a tovabbiakban nem kivanok veled beszelgetni mert a "tudasod" alapjan inkompetensnek tartalak. Menj szepen jatszani massal kisfiam:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 17:31:07

@Herr Géza: Úristen, lehet, hogy ez volt az én nemtelen támadásom ellene??? :))

leprecHaUN 2014.06.05. 17:31:47

@Zoole[uk]: @Herr Géza: Jajj, szerintem felreertettetek. Ha felnek, nem jelentettem volna fel a rendoroket, nem mentem volna el a targyalasra tanuskodni, nem ugattam volna le az ugyvedjuket a targyalason meg oket is, nem adtam volna a nevemet az ugyhoz. Az egyik, a kisebbik testtel es IQ-val megaldott rendor allandoan a mellizmait rangatta, amikor szembesitettek vele. Egy jo fejjel magasabb vagyok, nulla zsir, sok sport. Jokat rohogtem rajta magamban. :)
Csak a rohadt igazsagerzetem hajtott, de semmi nem lett belole, azota is rendorok. Ilyen az orszag. Abban sem jatszott kozre az eset, hogy eljottem az orszagbol. A targyalason is felhoztak a nickemet, ideztek tolem - nem tagadtam le, hogy en irtam -, kiemeltek dolgokat, probaltak ellenem forditani a nezeteimet. A biro is kirohogte a nevetseges probalkozast. Inkabb az volt a gond, hogy a hozzaszolasaimbol kiindulva, felinformaciokkal nevtelen leveleket kuldozgettek helyekre, ahol ismernek engem. Semmi nem tortent miatta, ami barmilyen szempontbol hatranyosan erintett volna, mert a velemenyemet megmondom barkinek a szemebe is, es mindehol ismertek ahova az idezeteket kuldtek. Ha elotte szerettek, ismertek, nem valtozott a megiteles, ha meg nem szerettek, azon sem rontott. Csak veget akartam vetni neki, meg rajottem, hogy a velemenyemmel nem valtoztathatok semmin, a sajat nyugalmam, a szobeli osszetuzesek elkerulese miatt is szuntettem meg a nicket.
Errol ennyit.

Meg az is lehet, hogy leirom a tortenetemet, csak ido kell ra. Abbol van a legkevesebb. Csak nem tudom, hogy hianyzik-e az, hogy ha valaki felismer, szetszorja az ismerosok kozott a linket, vagy rosszindulatu / irigy emberek is olvassak es velemenyezzek. Beloluk is sok van sajnos...

Azert koszonom az erdeklodest. Nem gondoltam, hogy a par mondatban osszedobott kommentem ilyen pozitiv fogadtatasra talal.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 17:34:50

@Rebarbaraa: Bocs, hogy belekotty. Egy észrevétel:

Jogosult bér =/=ajánlott bér, konvergáló bér, irányadó bér

Azaz, lehet, hogy jogosult a garantált bérminimumra és ez a pluszokkal konvergál a középvezetői bérhez, de az nem azt jelenti, hogy középvezetői bérre jogosult.

Rebarbaraa 2014.06.05. 17:35:22

@Kövérmadár [swe]: Ja, de minimum azert, hogy nehogy elriassza a hazaterni vagyokat es eloalljanak hasonlo igenyekkel.

"-en is ilyet szeretnek. Van?"
"-ja hogy nincs? Lofa...megyek haza"

:D

Rebarbaraa 2014.06.05. 17:37:19

@zöldeketbeszélek: Mivel meg van szabva, hogy milyen, a beren feluli juttatasokra jogosult (tavolleti, tulora, veszelyessegi babamfasza)es ezek osszessegebol adodik majd a brutto bere, igy a jogosult szo helyenvalo.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 17:39:36

@diggerdriver:
Ha neked mondvacsinált műbalhé a folyamatos cirkusz, amit művelt, akkor valamit nagyon elnézhettél...

Többször meg lett kérve, hogy hanyagolja ezt a dolgot, mert baromi unalmas volt, hogy ha az időjárásról beszélgettünk, akkor HL. Ha a fizetésekről, akkor HL vagy rothadó nyugat. Ha a kisállatokról, akkor HL és/vagy rotható nyugat.
Teljesen mindegy, hogy miről beszéltünk, ő 90%-ban ezt a két dolgot tudta csak nyomni. Igaza van HÁ-nak, hogy megunta.

Aláírom, hogy voltak nagyon jó és érdekes kommentjei, amik hiányozni fognak... úgylátszik, mindent nem kaphatunk meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 17:39:43

@Rebarbaraa: Ott a dolog rákfenéje, amit írtál:

"Mivel a munkavegzes egyik alapfeltetele a a fent emlitett gepjarmuvezetoi szakmunkas vegzettseg tehat jogosult a garantalt berminimumra, nem csak a minimalberre. Ehhez hozzajonnek a irott es iratlan szabalyok altal meghatarozott egyeb juttatasok "

Itt már régen rossz, ha íratlan szabályokra hivatkozik a munkavállaló, amikor az írott szabályokat is úgy próbálják meg a munkaadók kicselezni, ahogy csak tudják...

Hari Seldon 2 2014.06.05. 17:47:32

@Kövérmadár [swe]:
Szerencsére hinta nem lesz kizárva.
Mindig itt lesz nekünk a mi hintánk, hogy legnagyobb örömünkre elmélkedjen a 120 Euro-s nadrágján. Vagy csak egyszerűen mély értelmű megjegyzést tegyen a boldogság mibenlétéről.

Hari Seldon 2 2014.06.05. 17:48:30

@lexrex:
A magyar kormány, meg az orosz példát követi.
(Már a MN is kiakadt a médiatörvényen)

FutureFry 2014.06.05. 17:51:10

@leprecHaUN: Ez egy nagyon jó összefoglaló. Talán csak az "ciki" hogy anyuci az FB oldalon kommentel :)

FutureFry 2014.06.05. 17:52:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azt hittel a kiló az ezer. Jah, az infláció (bár mostanában alacsony).

London2009 2014.06.05. 17:52:38

@Rebarbaraa: nekem sincs honvagyam es soha nem is volt. Hianyoznak a barataim es a csaladom. De ez nem honvagy. A nosztalgiat is gyakran osszekeverik a honvaggyal. Nosztalgiat gyakran erzek egy hely vagy idoszak irant, de honvagyat sosem.

leprecHaUN 2014.06.05. 17:53:41

@Kövérmadár [swe]: Sajnalom a csaladi problemaidat. Nem csodalom, hogy keseruen tekintesz az emberi kapcsolatokra. :(

De azert a baratokkal leulni sorozni csak mas, mint FB-n vagy telefonon beszelni.

Rebarbaraa 2014.06.05. 17:58:34

@zöldeketbeszélek: Hat ja, de pl ilyen, hogy teljesen eltero kajapenzt kapnak. Mert kapnak napi etkezesi penzt, meg egyebeket. Nem mindig a kamionban alszanak, kapnak szallaspenzt. Szoval igen, a munkaltatok cseleznek erre arra, en sem szeretem. En nem szaroztam, megajanlottam ami szerintem tisztesseges volt (kikertem mindenhonnan tanacsokat stb) elmondtam az elvarasaimat, a munkavallalo erre vagy azt mondta, hogy oke, elvallalom vagy azt, hogy ker meg valami aprosagot. Ha az aprosag meg belefert mert had legyen boldog, ettol en is az leszek hat megadtam. Pl ilyeneket kertek, hogy 200 ezer forintig ceges pecsettel vasarolhassanak maguknak muszaki cikket, vagy a ceg kapcsolatait igenybe veve olcsobban jussanak hozza valamihez. De az se volt nagy dolog, hogy havi egyszeri ceges auto hasznalatot kert mert az egesz csalad ment hetvegezni. Ilyenkor gyakran meg a benzint is melle adtam mert jo kollega volt. Miert ne?

Muscari 2014.06.05. 17:59:28

@zöldeketbeszélek: na, hogy belemenjek a kemiai reszebe, egy frakcionalt desztillacional minden resz ertekes, ami szakaszonkent lejon, ami a legvegen ottmarad, az a legkevesbe. A koolajnal pl. eloszor jon a benzin, ami a legertekesebb, aztan sok minden mas. Ami a vegen marad, abbol lesz pl. a bitumen.

A beparlasnal voszont ugy van, ahogy mondod, az a lenyeg, hogy a vegen az ertekes resz maradjon meg, ami meg elparolog, az legtobbszor viz.

Szoval Tsabusnak igaza van.Remelem, nem erzed okoskodasnak, amit irtam, de ez az eredeti szakmam, es a mai napig erdekel :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 17:59:55

@Zka: Nem lehet, hogy a dekából ered? Azt hiszem, sok országban nem is használják a dkg-ot, csak a kg-ot és a grammot.
Az ezres meg a lepedő, vagy a guriga. Szerintem jópofa.

Igaz Barát 2014.06.05. 18:00:43

@Rebarbaraa: OKJ-s gépjárművezetői szakmunkás végzettség? Az meg mi? Ilyenről én még nem hallottam. Nem elég a jogosítvány, a PÁV és a GKI?

Rebarbaraa 2014.06.05. 18:02:58

@Hari Seldon 2: Hintanak azert nincsenek olyan durvan szelsoseges megnyilvanosai mint Maxak:) Es neha elmerengek h hinta nem is letezik, O valojaban H(int)A es neha be-int nekunk egy-egy szaftosat es mi lokjuk tovabb a hintajat:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 18:03:18

@Muscari: Miért venném, örülök, hogy dumálunk egy kicsit :). Én úgy tudom, hogy a bepárlás is desztilláció. Mivel a desztilláció egy gyűjtőfogalom. Aztán lehet, hogy már elpárolgott az a kevés ismeret, amit pár év laborozással (amit egyébként utáltam...) a fejembe vertek :).
Az egésznek egyébként az átvitt értelme volt a lényeg, szerencsére nem vesztünk össze rajta :).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.05. 18:04:20

@program készítő: Mi szamit sikernek?

Konryezetemben 10-bol 8 a szakmajaban dolgozik, ez siker-e?

Muscari 2014.06.05. 18:04:39

@Kiég3tt: o, latom mas is ert a vegyiparhoz. Mi a vegzettseged?

Megfigyeltem magamon, hogy sose a poszthoz szolok hozza eloszor, mindig jobban erdekelnek a hozzaszolasok.
Azert a poszt is jo volt, bar ez a felmeres nyilvan nem reprezentativ. Szerintem hajlamosabb volt kitolteni a kerdoivet az, akinek bejott a kintlet es mar vitte valamire mint az, aki meg csak vergodik valami minimalberes allasban.

Rebarbaraa 2014.06.05. 18:06:46

@Igaz Barát: Ne keverd ossze a OKJ-s kepzest az Orszagos Kepzesi Jegyzekkel. A ketto remelem tudod h kulonbozik. De ha nem akkor teged is elkuldelek valahova.

Uristen honnan jottok ti??? Es mi a faszert engem abajgattok az ostobasagotokkal? Menjetek okosodni bakker nem vagyok mindenki anyukaja. Kossz

Muscari 2014.06.05. 18:09:14

@Imre apó: hova mesz, Apoka, ird meg nekunk. Es igen, hianyozni fogsz! Azert ha lesz idod, legalabb koszonj be :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 18:10:44

@zöldeketbeszélek:
Azt veszek a védelmembe akit akarok és azt cimkézek fel akit akarok.
Jobb ha nem tudod hogy rád milyen cimkét nyomtam.
Ki vagy te hogy kérdöre vonj engem hogy kit védek?
Ugyanabba a belemagyarázó félreértelmezö csoportba tartozol mint az a jóképességü aki mikor megköszöntem Babettnek a segítséget akkor azt mondta pajzsnak használom.
Te pont ilyen vagy.
Az igekötöket is személyed elleni tàmadásnak veszed.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 18:10:45

@Rebarbaraa: VAlami baj van? Eléggé, hogy is mondjam, karcos a stílusod...

Igaz Barát 2014.06.05. 18:11:36

@Rebarbaraa:
Oké, bocs, összekevertem.
12 éve vagyok kamionos szakma közvetlen közelében és még nem hallottam ilyenről, nekem nincs ilyen végzettségem, sose kérte tőlem senki pedig volt dolgom bőven hatósággal belföldön és külföldön egyaránt.
Na mindegy, utánajárok egyedül, beszerzek egy ilyen végzettséget is, mert hát az ember sohase tudhassa ugye.

2014.06.05. 18:13:08

@zöldeketbeszélek: Majd akkor is ezt mondd, amikor kiderül, hogy nincsen, aki adót fizessen. Természetesen ez nem most fog megtörténni, hanem tizen x év múlva.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.05. 18:18:40

@diggerdriver:
Hát most már tényleg nem tudom, mi az isten haragja bajod van most éppen velem.
Kérdőre vontalak?
Még jó, amikor vádaskodsz!
A mai napon éppen engem vádolsz, akinek semmi de semmi köze nincs Max elküldéséhez és nem is örömködtem rajta!!!
Tudod Digger, ha felcímkézel, azaz virtuálisan belémrúgsz, jogom van megkérdezni, hogy ezt miért kaptam!
És ha tizenötödszörre sem érted, hogy jogtalan volt a címkéd, akkor nem velem van a baj.

Ismerem a címkédet, még sértőbbet rám senki sem használt. Nyilván szóvá is tettem, amit te 'úriemberként' figyelmen kívül hagytál.
Igyekeztem elfelejteni, mert nem szeretek keseregni ilyen dolgokon és mert ez csak egy kis szelete az életemnek, nem is a legfontosabb.
De tudod mit, Digger, ezek után ne reagáljunk egymásra, mindkettőnk érdekében.

Rebarbaraa 2014.06.05. 18:23:02

@zöldeketbeszélek: Semmi baj:) Csak ne nekem kelljen mar egy blogon felnott embereket kepezni.

@Igaz Barát: Ne haragudj, nagyon nyers voltam. De biztosan neked is volt kepzesed, hogy hogyan vezesd az a gepjarmuvet (direk irtam gepjarmuvet mert nem tudom mit vezetsz), biztonsagosan, mik a szabalyok stb. Ez is egyfajta kepzes es biztos van rola papirod is. Olyasmikre gondolok pl h aki pl olajat, robbanasveszelyes dolgokat vagy nagyon nagy kamionokat, teherautokat vezet, vagy akar targoncat annak is van kepzese, anelkul nem is vezethetne. Digger ebben a kepzesi rendszerben nagon otthon van. Mar itt Angliaban is ismeri a kepzeseket es szabalyokat. Komoly vizsgak nelkul max otthon 3,5 tonnaig *ezt nem tudom pontosan) vezethetsz kozuton es vegezhetsz munkat a jarmuvel vagy annyi se. Vizsga, oktatas nelkul munkat se kapsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 18:26:17

@Kövérmadár [swe]:
Mondvacsinált mübalhévolt a szombati és a tegnapi.
A többivel egyetértek.

Muscari 2014.06.05. 18:28:39

@Kövérmadár [swe]: Hagyma nekem is hianyzik. Vajon voltak otthon? Majd ranezek a blogjara, hatha irt valamit.

Sütemény1975 2014.06.05. 18:30:24

Szep napot mindenkinenek! Stonehenge kozeleben allok es gyonyoruen sut a nap. Nagyon szep helyeken jottem keresztul, kozben meg rezsoatyaval beszeltuk meg az elet nagy dolgait :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.06.05. 18:32:23

Elég fapados adatokkal dolgozik ez a kutatás, de az tényleg egy karcos nézőpont, hogy 70% fölött van "soha vagy mostanában biztos nem" - csoport.

Odahaza meg 70%-os kivívott elfogadottsága van a két fasisztoid ideológus érdekcsoportnak.

Na ez így együtt elég huzatossá teszi ezt a témát.

Érdekes lenne olyan kutatást nézni, hogy ki hogyan veszítette el az abbéli hitét, hogy a szakmája nyujtotta lehetőségeket miként érezte a családi életstratégiája gyilkosának egy adott ponton túl.

Itt a Londoni konyhákban egyszer összefutottam egy olyan szakács kollégával, aki odahaza jogász volt. Azt mondta, hogy soha nem volt rendes bejelentett munkája!

Elege volt abból, hogy csak annyit látott a szabadúszó életből, hogy okos bűnözőként lavírozik, mikor elvileg az iskolában valami egészen másra készült!

Az egyik mostani kollegám bankár volt. Amikor én dolgoztam a bank szakmában az kb egy másik bolygó, mint ami most van.

Az NGO világról nem is beszélve.

7 éve civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhének hívom ezt az ideológus érdekcsoportot szinte minden kommentemben és a magyaroknak csak most tűnt fel, hogy fácánok mellett ezek az érintettek társadalmi önszerveződéseire is szoknak vadászni.

Minden szakmán látszik ez az apokalipszis.

Igaz Barát 2014.06.05. 18:33:00

@Rebarbaraa:
Persze, kellett egy "pénzbeszedős", teljesen komolytalan vizsga , hogy dolgozhassak, meg most már kell az uniós GKI tanfolyam.
Én igazából ezen az Országos Képzési Jegyzéken akadtam fenn.
Rákerestem, itt nem találok róla semmi érdemlegeset:
www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297
Sajnos Magyarországon a gépjárművezetőt nem ismerik el szakmunkásnak, ezért elég a minimálbért fizetni nekik. Még nagyobb sajnos, hogy vannak, akik ennyi pénzért dolgoznak is :(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 18:33:45

@tildy[UK]:

Kedves tildy! Tökéletes a kérdés. Nem lehet meghatározni hogy mi az hogy siker. Egyik embernek az is siker hogy megél, a másik csak akkor érzi magát sikeresnek ha egyre magasabbra törhet. A harmadik meg szimplán jól érzi magát bármi történjen is. Őket azért irigylem. Igyekszem efelé tartani. Szerintem az az ember sikeres aki egyszerűen jól tudja magát érezni a keretei között. A stresszes, egyre magasabbra törő társadalmilag sikerembereknek nevezett idegbetegeket én nem nevezném sikeresnek.

Rebarbaraa 2014.06.05. 18:35:51

@diggerdriver: "Mondvacsinált mübalhévolt a szombati és a tegnapi."

Ha az volt is, a felelosseget vallalnia kell es akovetkezmenyeket is. Minden ami elotte es utana tortent, felesleges blablabla. O tudta, hogy mit valt ki, tudta mi lehet a kovetkezmenye es ennek ismereteben mondott mindent. Max nem ostoba ember.
Az, hogy ki hogyan reagalta le. Mit ertett es mit ertett felre, mit ertett de mit magyarazott inkabb felre az megit mas kedes. Ha az egeszet csak osszessegeben nezzuk akkor Max hibazott, ez tiszta sor. Megadta neki HA a lehetoseget, sokadszorra is. Nem elt vele. Ez az o egyeni szocproblemaja. Az, hogy kik tamadtak es hogyan az is egy mas kerdes. Vannak akik megha kicsit idegesen is de tudnak rendesen kommunikalni, meg vannak a wannabek akik ha van akibe bele lehet melyeszteni a karmaikat annak utana erednek es hajtjak a vadat amig a vegsokig el nem megy. Ha a vad, ez esetben Max ezt nem ismerte fel es onkent vagy onhibajan kivul belesetalt a csapdaba...az baj. De igy is valllania kell a kovetkezmenyeket. Ha tanul belole az jo, ha nem az baj. Remeljuk alegjobbakat, es hamarosan ujra itt lesz.

Sütemény1975 2014.06.05. 18:36:23

Ahogy nezem ma is volt egy kis parazslas errefele :(
Gyerekek, dont vorri, bi heppi! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 18:40:58

@leprecHaUN:
Igazából sosem jártam sörözni a haverokkal :)
Ha hiszed, ha nem, a főiskolát teljesen szárazon csináltam végig, az államvizsga utáni buli volt az egyetlen, amire elmentem.

Volt egy másik, iskolától független ismerősi kör (talán 5 főnyi), akikkel jól éreztem magam, amikor arra került a sor.

@Muscari:
Nem frissül a blogja, illetve a "hagyma menni Amerika" biztosan nem. :(

@Hari Seldon 2:
:)
Hasonlóan mély gondolatai vannak, mint nekem, de én legalább nem hiszem, hogy a spanyol viasz belőlem csöpögött ki :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 18:43:18

@Igaz Barát: az OKJ egy olyan jegyzek amiben felsoroljak az osszes szakmat es a hozzajuk tartozo alszakmakat is. Ide tartozik akar az orvos de a mernok vagy a bolti elado is. Igy is van benne amugy asszem az osszes hivatalos kemenyfedeles bizonyitvanyban is: az okj-ben szereplo "akarmi" szakmat...blablabla
Mas kerdes, hogy bizonyos szakmakat csak allami kozoktatasi intezmenyekben lehet megszerezni masokat meg nem csak ott. Pl egy kereskedelmi sulival elmehetsz bolti eladonak de boltvezetonek is vagy amire eppen szakosodtal, ezeket okj-s kepzes (nem allami kozoktatasi intezmeny) kepzeskent is megkaphatod. De ezek nagon szigoru szabalyok szerintiek. Pl orvos vagy, belgyogyasz, de meg egy szakot akarsz...na azt csak allami intezmenyben kaphatod:)
Az, hogy a hivatasos autovezeto nem szakma otthon...meg a hivatasos gepkezelo (pl egy betonkevero nem csak autovezeto de gepkezelo is egyben) az baj. Nyugaton asszem szakmakent fogadjak el.

leprecHaUN 2014.06.05. 18:46:32

@FutureFry: Nem ertem miert lenne ciki, hogy anyam mondjuk kommentel a facebookon a bejegyzeseimhez. Nekem semmi bajom vele. Lett volna tinedzserkent, de felnottkent az ember mar elfogadja a szuleit.

Quercus a favágó 2014.06.05. 18:56:52

@Sütemény1975:

Mostanában mindig van. Kialakultak a törésvonalak, eléggé egyértelműen. Van aki belefolyik az értelmetlen vitákba, és van aki nem. Aki belefolyik azok közül van aki félvállról veszi az elhangzottakat, és van aki megsértődve elvonul. Van aki még visszafogja magát, és van aki nem. Vannak polihisztorok, akik mindenhez értenek, és vannak akik értenek egy pár dologhoz, de inkább csendben maradnak.

Nekem egyre inkább a ceredi mondás jut az eszembe: mondjuk a semmit.

Rebarbaraa 2014.06.05. 18:59:11

@Igaz Barát: Ja kepzeld most jutott eszembe el sem meseltem. Van jopar kamionos ismerosom itt. Meseltek, hogy a fonok negyedevente amolyan hazon beluli kisvizsgat csinal nekik. Bohom nagy jarganyokkal dolgoznak. Beulnek a kamionba es elmennek "vizsgazni" uresen es megrakodva is. Leellenorzi, hogy mar a kocsiba ules elott, hogyan kezdenek egy napot (ellenorzesek, stb) Sztem nagyon jo:) Ha egy soforje sokat hibazik, sok dolgot kihagy, nem ellenoriz, rosszul vezet stb, akkor nem kap komolyabb melokat sot 1-2 napra beosztjak vezetestechnikai gyakorlatra a jobb kollegakhoz. Nagyon bulinak tartottam:))

Rebarbaraa 2014.06.05. 19:05:29

@QUERCUS(a favágó): "Vannak polihisztorok, akik mindenhez értenek, és vannak akik értenek egy pár dologhoz, de inkább csendben maradnak."

A polihisztor kifejezés olyan tudósembert jelöl, aki többféle tudományághoz is ért, és ezekben kiemelkedőt is alkot. Manapság polihisztornak hívják azokat a sokoldalú embereket is, akik különböző, nem feltétlenül tudományos dolgokban (is) jártasak, ebben az összetételben és régies hangzása miatt ezért gyakran inkább pejoratív vagy gúnyos, ironikus értelmezése van. A XX. század elején eltünedeztek, mert a század második felére a tudományok, nemritkán épp a polihisztorok munkái nyomán olyan szerteágazó, összetett ismeretanyaggá bővültek, amelyeket a hatékonyabb kutathatóságért résztudományokra kellett bontani, és azokra specializált szakemberekkel vizsgáltatni."
Wikipedia

Szoval maradjunk annyiban, hogy a polihisztorok nagyon hasznos, vagy nelkulozhetetlen tagjai a tarsadalomnak;) Meg melott nagyon fenkoltnek es okosnak erezned magad ezt meg akartam osztani veled.

Igaz Barát 2014.06.05. 19:06:15

@Rebarbaraa:
Amelyik cégekre én rálátok, ott a főnökök sokkal egyszerűbben megoldják ezeket a dolgokat. Szarnak mindenféle képzésre, ha a sofőr hibát vét, akkor pedig alkalmazzák kedvenc francia szavukat, a Lö von-t :)

Határátkelő 2014.06.05. 19:11:55

@Hari Seldon 2: Szálljunk le Maxról, ha lehetséges, nem tisztességes kibeszélni, feltételezéseket feldobni,hiszen nincs itt, hogy reagáljon. Ha ettől nem tudtok eltekinteni, akkor beszélgessetek privátban.

Rebarbaraa 2014.06.05. 19:42:14

@Igaz Barát: A leirtakbol kovetkeztetve valahol kelet europaban lehetsz vagy kelet europai cegnel:)Es ertheto. Ha viszont francia cegnel...akkor sajnalatos:)

Amugy nem hinnem hogy jo megnevezes az , hogy penzbeszedos vizsga. Az teny, hogy a magyar vizsgak a viccel hatarosak, de bemondasra megsem kaphatsz bizonyitvany. Vizsga kell. A minosege nem mindegy.

**mimi** 2014.06.05. 19:44:52

@Kövérmadár [swe]:
Madár de nagyon hölle vagy :)))))

Rebarbaraa 2014.06.05. 19:46:00

@morsels: Ugy erted a polihisztor egyik peldaja vagyok?:) Nem hiszem. De teny, hogy nincs az a tudasmennyiseg es szeles korben amit ne lennek kepes vagy ne akarnek magamba szivni. Tudasszomjamnak csak az alvasido szabhat hatart. Mert aludni imadok.:)

**mimi** 2014.06.05. 19:46:39

@leprecHaUN:
pedig nagyon pozitiv fogadtatásra talált...:)
nekem is nagyon tetszett...

Rebarbaraa 2014.06.05. 19:47:59

@**mimi**: Nem gyenge az teny:) De kivancsi vagyok miert nem kap semmilyen valaszt:) Vagy azert mert nem tudnak neki ilyet ajanlani, vagy meg nem olvastak, vag gyulekeznek akik le akarjak vagni a fejet es egyszerre vagnak bele a valaszok megirasaba. De mar nagyon varom:)

Imre apó 2014.06.05. 19:48:11

Valaki már feltette az Origo mai új hírét?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.05. 19:48:19

@Hari Seldon 2: en ismerek aspergereseket. shoval hagyjuk az o ondiagnohisat

**mimi** 2014.06.05. 19:53:16

@Imre apó:
T e meg hová mész?????? 6 hónapra eltünni:::
Maga nómális??? :)))))))

hmmmmm...látom volt megint minden itt....kár..sajnálom

Imre apó 2014.06.05. 19:55:48

@**mimi**: Dolog lesz, hála ég :)))

@Rebarbaraa: Ezt :www.magyarhirlap.hu/felmondasok-az-origonal.

és még lesz aki menni fog.

**mimi** 2014.06.05. 19:58:01

@Imre apó:
jól van akkor...a dolog az jó :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 19:58:11

@Rebarbaraa:
Kedvenc polihisztorom Hegedűs Gyula volt.

Rebarbaraa 2014.06.05. 20:01:43

@Imre apó: en ezt talaltam csak a linkedre katt:

Az oldal nem található

A kért oldal „/felmondasok-az-origonal.” nem található.

Imre apó 2014.06.05. 20:04:31

@**mimi**: Jó bizony, már untam a szabit, mivel kényszer szabi volt.

Imre apó 2014.06.05. 20:06:47

@Rebarbaraa: És ez még:

A Kreatív információi szerint felállt az egész Belföld rovat is az Origónál.

Imre apó 2014.06.05. 20:09:09

Most nagyon ide OFFoltam elnézést, ha megszakítottam az eddigi társalgást.
ON

Igaz Barát 2014.06.05. 20:22:35

@Rebarbaraa:
Igen, kelet-európai cégekről beszélek. Sok kicsi és sok nagy cégnél van ez, persze vannak tisztességesek is köztük, egyáltalán nem akarok általánosítani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 20:24:34

@**mimi**:
Má' megin' miér'? :)

Megtettem ajánlatomat a fiúknak. Most ők jönnek, tudnak-e piacképeset ajánlani.
Ez a tsúnya kapitalimush már csak így működik.

@Rebarbaraa:
Semmi csúnyát nem írtam. Nem sértettem meg senkit, nem bántottam, ítéltem el senkit. Pusztán megérdeklődtem, hogy tudnának-e segíteni.

@Sütemény1975:
Ezt a dialektust nem ismerem :)

Rebarbaraa 2014.06.05. 20:27:25

@Imre apó: Az a velemenyem Lazar utazasai kapcsan, hogy aki kozpenzeket hasznal fel annak kotelessege megnevezni a felhasznalas okat, celjat stb. A birosag helyeben nem hagytam volna a penzt visszafizetni mert a nagy titkolodzas hattereben akar buncselekmeny is allhat, szerintem ez akar megalapozott gyanura is eleg. Egyszeruen hazkutatast rendeltem volna el ami mindenre kiterjed. Meg a nadragzsebere is. A duma, hogy a miniszterelnok keresere utazott felveti, hogy hazudik, ha nem hazudik akkor a miniszterelnoki hivatal erositse meg es nyiltakozzon arrol h allamtioknak minosul e az utazas celja es miert. Ha nemzetbiztonsagi okai vannak akkor miert egy mezei Lazart kuldenek. Ismet ekes peldajat lattuk annak, hogy hogyan akar egy lopason kapott nyomorek szabadulni a buntetes elol es azt a magyar jogrendszer hogyan tamogatja. Szegyen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 20:30:09

@TilosazA (En/Mum): @Imre apó: @Rebarbaraa:
Nem egészen értem, hogy mi a helyzet és a körülmények.

Az Origo egy netes újság, nem? Kinek a tulajdonában van? Ha bárkinek is a tulajdona, akkor miért szól a történet arról, hogy egy politikus nyomást gyakorolt? Ez hogyan történhet meg?

Ha megtörténhet, akkor megtörténhetne mondjuk egy olyan "lappal" is, ami külföldi szerveren fut, külföldön élők szerkesztik? Pl. indítok egy újságot Geegee-vel, akkor abba is beleszólhat a magyar politika? Ha igen, hogyan?

Rebarbaraa 2014.06.05. 20:30:59

@Kövérmadár [swe]: "Semmi csúnyát nem írtam. Nem sértettem meg senkit, nem bántottam, ítéltem el senkit. Pusztán megérdeklődtem, hogy tudnának-e segíteni."

Nem is mondtam:)) De majdnem irtam egy hozzaszolast, ekkeppen hangzott volna:

" Ilyen engem is erdekelne. valamint erdeklodnek, hogy a magyar allam, hogyan jarul hozza a hazatelepulesemhez es hogyan szandekozik a kulfoldon megszerzett tudasomat es fejlodesemet honoralni, hogy azt a koz javara forditom. Elsosorban anyagi vagy vagyoni hozzajarulasra gondolok."

Imre apó 2014.06.05. 20:31:24

@TilosazA (En/Mum): Igen ez jött volna, de nem akartam terhelni senkit, kösz:)

Kiég3tt 2014.06.05. 20:35:12

@Muscari: Szia, vegyészmérnök vagyok

Rebarbaraa 2014.06.05. 20:37:05

@Kövérmadár [swe]: A tulajdonosok amennyiben magyar erdekeltseguk van sajnos elszenvedhetnek politikai nyomast. Amennyiben magyarorszaghoz semmilyen kozuk nincs (gazdasagi stb) akkor egyszeruen leszarjak. De ha ott elsz, ott fizetsz adot, oda fekteted be a penzed akkor nem elkepzelhetetlen a politkai zsarolas.
Ha Geegee-vel kulfoldon elve, kulfoldi szerveren uzemeltetsz egy a magyar politikat szapulo lapot akkor semmit sem tehetnek veled addig amig bizonyos hatarokon beul mozogsz, ilyen pl...nem is erdemes felsorolni:) Pontosan tudod, hogy mit nem szabad:) (gyermekpornografia, pedofilia, barmi ami a gyermekek epseget stb stb fenyegeti, buncslekmeny, illegalis dolgok pl drogkereskeedelem, szoval a normalis emberi felfogas szerinti rossz dolgok) szoval no para, ha a magyar politikusokat akarod szpulni akkor vedve vagy

2014.06.05. 20:40:58

@zöldeketbeszélek:
" ennél kevesebbért is felraknak a transszibériai expresszre :))! "
Nagy almom, hogy egyszer utazhassak a transsziberiai expresszen, Moszkvatol Vlagyivosztokig. Mit kell mondanom vagy tennem, hogy felrakjanak ra? :)))

Taxomükke (UK) 2014.06.05. 20:43:01

@házelőtthinta: Hát ha valakit vezető beosztásúnak lehet mondani, az PONTOSAN a kamionsofőr.

**mimi** 2014.06.05. 20:43:04

@Kövérmadár [swe]:
abba nem szólhat bele...de az Origó tulajdonosa a Telecom...innen a képzeletedre bízom :)

Imre apó 2014.06.05. 20:44:36

@Kövérmadár [swe]: Az a hír nem mondható, hogy Gergő politikai nyomás miatt lett kitéve, de....az a lázár kölyök körüli dolgok se tiszták, sőt. A lázár tegnap nyilatkozta, hogy azt a pénzt amit arra az utazásra vett fel az állam kasszájából, vissza fizette az államnak, na akkor most mi is van? Na Gergőt ezért tették ki, mert ezt a hírt támogatta, de a cikket a Pethő szerkesztete, de ő magától mondott ma fel, illetve amit TilosAza belinkkelt.. A Magyar telekom a mostani, de ormány már behozta a német telekomot. Ez a másik nagy ász, de ormány azt akarja, hogy minden háztartásban legyen szélessávú. Na??

Muscari 2014.06.05. 20:48:05

@zöldeketbeszélek: akkor jo :-)
Meg vegig sem tudtam olvasni a kommenteket, de mar megint mennem kell, most egy ceges bulira. Egyszeruen soha nincs idom egy rendeset beszelgetni, illetve csak nagyon ritkan.

A kulonbsegrol kerdezd Kiegettet, o, most latom, hogy vegyeszmernok.

@Kiég3tt: ez neked is szol: en vegyesztechnikuskent vegeztem mar husz eve, de csak egy evet dolgoztam mint laborans. Ma mar sajnalom, hogy elhagytam a palyat, bar nem tudom, hogy itt Angliaban lenne-e valami keresnivalom ezzel a szakmaval. Te hol elsz?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 20:50:47

@Rebarbaraa: "tehat jogosult a garantalt berminimumra, nem csak a minimalberre. Ehhez hozzajonnek a irott es iratlan szabalyok altal meghatarozott egyeb juttatasok es voala, maris egy kb kozepvezetoi berezese van. "

Tudod mi jut erről eszembe?
www.joe-ks.com/archives_may2011/HowToDrawAnOwl.jpg

Plusz egy rakás bullshit, ami gyakorlatilag nem tartozik a konkrét kérdéshez, csak arra hivatott, hogy kompetensnek tűnj. Bocs, erre nem vagyok vevő, maradjunk annyiban, hogy hagyjuk egymást békén, az lesz a legjobb mindenkinek :)

Muscari 2014.06.05. 20:51:33

@diggerdriver: akkor lenne az, ha csak szilard anyag maradna vissza.

Ha valami hulyeseget irtam, Kiegett majd kijavit, matol felnezek ra, mert o az lett, ami valaha en is lehettem volna. En marha meg helyette inkabb ferjhez mentem. Na mindegy, akkor lehet, hogy a mostani ferjemet sem ismernem, jol van ez igy.

Keso este meg elolvasom, hogy mirol beszelgettetek...

Papagály (törölt) 2014.06.05. 20:51:48

@Cascabel:
asszem van róla valami google "film", ahol valós időben lehet nézni, amit látni.
a jegy nem nagyon olcsó, de azért össze lehet spórolni az árát.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.05. 20:52:12

@Zka: ja igen, egy jó sofőr, főleg ha értékes cuccokat szállít messzire, megkap egy középvezetőinek mondható bért, mert ennyi a szakmája piaci értéke. De kurvára nem azért, mert vannak írott és íratlan szabályok, amik ezt szükségszerűvé teszik. Ahogy itt más be is számolt róla, van aki sokkal kevesebbért tolja.

Imre apó 2014.06.05. 20:55:00

Az anyacég az a Deutsche Telekom, na ők most meg akarják venni a Magyar Telekomot. Ha ez már 1 ilyen hír, akkor?????? na mindenki gondolja tovább.

itt van ez, ez az eredeti német, de ormány magyarul beszél a videoban, na????

www.verfassungsblog.de/macht-sich-die-deutsche-telekom-zu-orbans-handlanger-beim-abbau-der-ungarischen-demokratie/

Kiég3tt 2014.06.05. 20:57:51

@Muscari: Én is Angliában vagyok. Ha szeretnél azzal foglalkozni, pályázgatni nem tart semmiből.
Amikor én keresgéltem, akkor technikusi pozikra is jelentkezgettem - mondjuk azoknál fontos volt, h legyen szakmai tapasztalat, meg időnként targoncás jogsit is kérnek, de próba cseresznye.

Rebarbaraa 2014.06.05. 20:58:29

@Zka: "Bocs, erre nem vagyok vevő, maradjunk annyiban, hogy hagyjuk egymást békén, az lesz a legjobb mindenkinek :) "

Nekem mindenkeppen mert nem kell az ostobasagaidra valaszolgatnom. Egyebkent sem kellene, de szerettem volna veled egy elvezetes besszelgetest folytatni es hatha kozeledtek volna a velemenyeink (mint ahogy zoldeketbeszelek-el is eljutottunk a -10-rol a nagyon barati hangulatu beszelgetesekig) a te tudasod pedig fejlodott volna. Lathatod, hogy nem szokasom senkit felcimkezni mert inkabb torekszem a jo kapcsolatra. De itt ezen a ponton megjegyzem, hogy egy wannabe-val nem is akarok csevegni. Tovabbi szep napot.

Imre apó 2014.06.05. 21:03:58

@Muscari: Majd el felejtettelek, kösz a kedvességed :) El nem megyek, de nagyobb munka szakadt a nyakamba, ami 6 hónapos lesz, sok munkával. A projektről fogok írni 1 posztot, persze titkosan, nem ám valaki rámveri majd a sarat.:))

lehet informatív lesz, de kicsit másképp, ha ismered a szójárásom :))))))

Rebarbaraa 2014.06.05. 21:05:18

@Imre apó: Na jah a magyar telekom...most olvastam a magyar telekom nyilatkozatat amiben irjak, hogy az origo ugyan az o 100% os tulajdonuk de smmibe nem akarnak beleszolni az origonal, ideertve a szemelycserekrol blablabla, (es itt jon az erdekes mondat) az teljes egeszeben az origo vezetoi tanacsanak joga. Namarmost ha nekem valamiben van 100% tulajdonom akkor oda vezetot/ket delegalok. Ilyeten modon akar befolyast es nyomast is nyerek. Innentol azt hiszem nincs mirol beszelniuk. Szerzodest/felmondast akkor szoktak titkositani ha az valamelyik fel megiteleset hatranyos fenyben tuntetne fel es a tovabbiakban barmikeppen hatranyosan befolyasolna mukodeset/eletet.

2014.06.05. 21:06:06

@házelőtthinta:
" Nem lehet meghatározni hogy mi az hogy siker. "
Igen, mindenkinek mast jelent a siker. De mint a szo melyebb ertelmezesebol is kiderul, tobb, mint atlagos, magasabb erteket jelent. Peldaul a sikeres elet magasabb szintu, mint a normalis elet. Szerintem. Az en szotaramban a "sikeresnek lenni" azt jelenti, hogy kihasznalni masok gyengeseget:) (valaha olvastam ezt a definiciot, nagyon megragadt bennem)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 21:07:10

@Gazz:
Akinek megvan a jogosultsága és egy minimális esze van, az villámgyorsan elkezdi megszerezni az állampolgárságot.

Már írták páran, hogy bármilyen EU-s bomlásnak hosszú évek az átfutási ideje, így azok is szerezhetnek jogosultságot, akiknek ma még nincsen.

Szerintem csak egy elég szűk réteg járhat pórul.

Imre apó 2014.06.05. 21:08:10

@Rebarbaraa: Sajnos az egész ügy 1 bla bla bla bla. A németek is mérgesek ám, ajjaj. mind1 majd látjuk később, hogy mi lesz. ezt egy külön blogon lehetne kicincálni, itt ne menjünk tovább, ha benne vagy.

**mimi** 2014.06.05. 21:09:35

@Imre apó:
hol lesz a meló?
Publikus? :)

mer én naggyon kiváncsi vagyok ám :)))

Imre apó 2014.06.05. 21:11:25

@**mimi**: MO-on, enyit csak oks, de kis - középmulti,... vagy is nem Magyar a cég.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 21:12:21

@Imre apó:
Muscarinak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 21:12:55

@Cascabel:
Én sikeresnek érzem magam, mert boldog vagyok. És nem azért vagyok boldog, mert másokon átgázolok, sőt, próbálok az árnyasban maradni.

Szerintem az, amit te olvastál, egy bizonyos fajta sikeresség és nem általános definició.

Kiég3tt 2014.06.05. 21:12:56

@Muscari: Sosem voltam jó a pontos definíciókban, de nálam az is bepárlás, ha csak töményítek (pl: híg pörköltről elfőzöm a szaft felét, h ne legyen vízízű). Ha szilárd termékem marad vissza, akkor én azt "szárazra párlásnak" ismerem, ami persze attól még bepárlás (pöri ezután kozmál oda, ha nem vesszük észre időben).

Rebarbaraa 2014.06.05. 21:13:35

@Imre apó:"ezt egy külön blogon lehetne kicincálni, itt ne menjünk tovább, ha benne vagy. "

Presze

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 21:18:16

@Kövérmadár [swe]: Az Origó nevű weboldal az Origó Zrt. tulajdona. Az Origó Zrt. a Telekom tulajdona. A Telekom a Deutsche Telekom tulajdona (mindig van egy nagyobb hal).

A magyar állam osztja ki a hálózati frekvenciákat, amiket a szolgáltatók megvesznek sok évre sok pénzért. Talán még emlékszel, hogy nem is olyan régen, kicsit több mint egy éve ment ezeknek a frekvenciaszerződéseknek a megújítása (volt róla szó, hogy lehet hogy lesz új szolgáltató, de végül azt hiszem nem lett).

Ha jól tudom, akkor a T-Mobile (ami ugye a Deutsche Telekom leányvállalata) valami 40 milliárdot fizetett azért, hogy újabb 15 vagy mennyi évre megtarthassa a frekvenciáját (futhasson a szolgáltatása Mo.-n).

Na most gondolhatod, hogy a háttérben ilyenkor micsoda alkudozások mennek a Deutsche Telekom és a magyar állam között. Nyilván mindenki próbál ajánlani-kérni az ízlése szerint és ilyenkor be lehet dobni a szerződéshez szorosan nem kapcsolódó, de érdekszférába ütköző/tartozó dolgokat is.

A T-Mobile például megkapta a kormányzati flották üzemeltetési jogát. Na mármost, azt csiripelik a madarak, hogy a magyar állam oldaláról Lázár János kérte, hogy az Origót valamilyen formában fogják kicsit (vagy nagyon) vissza mert nagyon hangosan csapkodják az ellenzéki dobokat (hogy így van-e vagy sem, azt mindenki eldönti magának). Amit ugye a Deutsche Telekom megtehet mert ő az anyacég.

Ha igazak a pletykák, akkor annak a 2013-as nemhivatalos kézfogásnak érett be most az Origónál a "gyümölcse".

Papagály (törölt) 2014.06.05. 21:19:56

@Kövérmadár [swe]:
sikeres az, aki eléri a saját maga elé kitűzött célt.

Kiég3tt 2014.06.05. 21:23:45

@Kiég3tt: a példát a nem szakmabeliek kedvéért tettem bele

Imre apó 2014.06.05. 21:23:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jók az infók mester:)))) Látom olvasol sokat:)

Imre apó 2014.06.05. 21:29:07

@Kiég3tt: Töménység emelés, vagy is helyes a példád:):)
Igaz és nagyon érthető, és ez a lényeg.

Van ez tovább is, de minek:))))

Kiég3tt 2014.06.05. 21:34:46

@Gazz: Jó meglátás, de nem fog megtörténni, senki sem önmaga ellensége. Azt el tudom képzelni, h a beáramlást korlátozzák.
Cameron szája is sztem csak a népszerűségi indexért habzik... ha a szavazótábor attól lesz nedves, ha azt hallja, h "Pfúj bevándorlók"... akkor miért ne mondja... te is ezt tennéd, én is...
Ugyanez igaz az EUra is... ha divat szapulni, akkor miért ne tenné. Az EU-t is csak politikusok vezetik... ismerik a játékszabályokat.

Imre apó 2014.06.05. 21:37:07

Ezt ugye már ismeritek:

"-WC-s néni - Anyagcsere manager"

és van még bőven:):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 21:37:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ígéretesen hangzik.
A helyzet az, hogy már lassan 3 éve nem olvasom a magyar híreket. Héba-hóba, elvétve természetesen igen, az index-en a címeket jobbára átfutom, de ennyi.

Csak azért mondom, mert kb. a negyedét sem értettem annak, amit leírtál, lemaradtam róla.

@Imre apó: kommentjében pl. csak azt nem tudtam/tudom, hogy ki az a Gerő, ki a Pethő (illetve egy hasonló nevű intézetről tudok csak Pesten), illetve a Lázárról annyit, hogy valami politikus és kizárásos alaon Fideszes. De biztos ebben sem vagyok :)

A Matolcsyról tudom, hogy ki, de róla nem volt szó :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 21:42:18

@Papagály:
Köszönöm, tökéletes!

Filozófiai kérdés: mi történik akkor, ha a cél elérése önmagában egy kvetkező cél felállítását is jelenti? Értékelhető-e sikernek egy olyan cél elérése, aminél menet közben többre kezdett vágyni az ember?

2014.06.05. 21:43:07

@Papagály:
A Youtube-on lattam mar rola par videot, de nem merek tobbet nezni, mert olyankor ugy erzem, azonnal el kell indulnom. Imadok vonatozni, gyerekkorom ota. Amikor otthon vagyok, sokszor felszallok Kal-Kapolnan egy vonatra es irany Budapest, Nyiregyhaza, stb es vissza. Amikor megszunt a Kal-Kapolna-Kisterenye vasutvonal, elsirtam magam. Mexikoban ketszer is utaztam az El Chepe vonalan, a Csendes-oceantol Chihuahua-ig, a Copper Canyon-on at:
en.wikipedia.org/wiki/Ferrocarril_Chihuahua_al_Pac%C3%ADfico
www.google.ca/search?q=chepe+train&newwindow=1&sa=X&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=K8SQU_G2IMf9oAS16oKYBQ&ved=0CHEQsAQ&biw=1280&bih=520
Egy eletre szolo elmeny az a vonatut.

SzZoole 2014.06.05. 21:45:12

@Kövérmadár [swe]: nem tudod,hogy ki az a lezer dzsoni?
Szegyen:))))

Rebarbaraa 2014.06.05. 21:50:07

Hat melyen sajnalom magyarorszagot, meg jobban lenezem a magyar politika minden resztvevojet es ha csak egy paraszthajszallal is novelem a "sose menne haza" tabort akkor en oda tartozom. Ha nem dovelnem akkor is, sose mennek haza.
Azt is borzalmasan sajnalom, hogy egyre masra derulnek ki a viselt dolgaik. Mindket tabornak. Es nincs senki aki ez ellen tehetne. Szeretnem ha sorozatos perek, rogton itelo birosagok alakulnanak es kisopornek a szemetet. Sajnalom a magyar nemzet azon tagjait akiknek ezt el kell turnie mert gyengek, hogy akar osszefogva is, tegyenek valamit. Elitelem es megvetem azokat akik tehetnek de nem tesznek semmit. Szanalom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 21:52:04

@Gazz: Én ezt nem tartom reálisnak.
És most nem is hozom az elő klasszikus "összeomlik az angol ipar és a szolgáltató szféra a bevándorlók nélkül" lemezt, mert azért abban is vannak csúsztatások szerintem vastagon.

De csak abba gondolj bele, hogy jelenleg elsősorban a töménytelen bevándorlónak köszönhető, hogy megállás nélkül dagad az angol ingatlanlufi. Hogy lufi van az tény, mindenki tudja.

És azt hiszem azt is elég könnyű belátni, hogy ha a kereset hirtelen visszaesik a felére, harmadára, akkor pukkan a lufi. Ezt természetesen senki nem akarja (márt csak azért sem mert könnyen újabb válsághullámot hozhat), a politikai vezetés sem. Najó, van itt is 1-2 elborult figura, akik beáldoznák az ingatlanlufit is akár, mint pl. Godfrey Bloom, de neki már egy alapos pszichiátriai intézetben lenne a helye majdnem mindenki szerint...

Szóval szerintem nyújtani fogják ezt a percet, mint Udvaros Dorottya, amíg csak bírják.

Az sanszos, hogy valamilyen szintű korlátozások a jövőben be lesznek vezetve, hogy szűrjék a bevándorlókat, de ezzel meg még maguk a bevándorlók is gyakran egyetértenek (én is).

@Imre apó: Azért az túlzás. :)

@**mimi**: A virágcsokrokat az öltözőmbe, ha kérhetem. :)

@Kövérmadár [swe]: Hát varázsolni nem tudok, Madár. Ennyi tellett tőlem. :D

Papagály (törölt) 2014.06.05. 21:53:29

@Cascabel:
igaz, 2400 méter magasságig nem megy fel, de azért a cuha völgye szép, és már 1895-ben is működött egy része:
hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C5%91r%E2%80%93Veszpr%C3%A9m-vas%C3%BAtvonal

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 21:55:06

@diggerdriver:
Az esélyegyenlőség jegyében azt gondolom, hogy ha te azt címkézel föl, akit akarsz, akkor zöldi is azt von kérdőre, akit akar.

Menstruálsz vagy mi bajod van ma?

@Zoole[uk]:
Nem tudom, sajnálom... vagy mégsem? :)
Ha tudnám ki az, ideges lennék miatta? :D

Papagály (törölt) 2014.06.05. 21:56:36

@Kövérmadár [swe]:
a matolcsy bácsy nagyon híres, már weöres sándor is megénekelte:

V.
Érkezik a vándorcirkusz,
Hoznak elefántot,
Tarka bohóc vezeti,
Füsti Pisti követi,
Ilyet sose látott.

VI.
Sátor alól kikiáltó szétnéz:
"Itt látható a nagyhírű bűvész!
A lábával karikázik,
A kezével citerázik,
Az orrával orgonázik,
A fülével figurázik,
A szemével gurgulázik,
A szájával vacsorázik!"

Papagály (törölt) 2014.06.05. 21:59:50

@Zoole[uk]:
"ki az a lezer dzsoni? Szegyen:)))) "

szerintem is az, hogy egy ilyen kaliber a kormánypárt egyik legjelentősebb politikusa. azt az olvasóra bízom, hogy eldöntse: kire nézve is szégyen ez a tény.

Imre apó 2014.06.05. 22:00:08

@Kövérmadár [swe]: Azt jelenti, hogy a cél a megvalósítás közben több célt generál és csak akkor éred el, ha mindet eléred. Szép?

Lényegében az egész egy nagy cél és a vége a siker.

mint ez itt:
-Árokásó - Okleveles nyeles lapát technikus. neki is egy a célja, de közben sok új kihívásokkal áll szemben :)))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.05. 22:00:17

@Rebarbaraa: Most eppen a bennmaradt magannyugdijra faj a foguk, kvazi nem engedik kifizetni. Csak "akkor kaphatod meg" , ha megmurgyalsz, feldobod a pacskert ( jo mi? )
index.hu/gazdasag/2014/06/05/nyugdij/

Ha ez igy lesz, mar irom is a levelet Strasbourgba.

SzZoole 2014.06.05. 22:01:21

@Kövérmadár [swe]: ne sajnald,nem veszitettel semmit:)))
Ha tudnal 1-2 dolgot a viseltes dolgairol nem,hogy ideges lennel,de meg a kepernyot is lekopned.

Papagály (törölt) 2014.06.05. 22:04:12

@Kövérmadár [swe]:
"Filozófiai kérdés: mi történik akkor, ha a cél elérése önmagában egy kvetkező cél felállítását is jelenti? Értékelhető-e sikernek egy olyan cél elérése, aminél menet közben többre kezdett vágyni az ember? "

a jó hír az, hogy te döntheted el, hogy siker-e. a meghatározó a saját értékelésed (mint rendesen).
ha javasolhatok, akkor érd el, értékeld sikernek. aztán utána kitűzhetsz újabb célokat. jobban fogsz tőle aludni.
sőt, írd le a célokat. és ünnepeld meg azt, aki elérte! :)
mindig többre vágyik az ember, de jól teszi, ha belátható időn belül elérhető célokat tűz ki, mert ezek elérése kedvezően hat az önértékelésére, folyamatosan fenntartja a motivációját és emeli a boldogságszintjét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.05. 22:08:36

@Kövérmadár [swe]:
Azt gondolsz amit akarsz.
Én pedig olyan cimkét ragasztok bárkire amit akarok feltéve ha nem hozom nyilvánosságra.
Márpedig nem hoztam.
Kérdőre pedig senki nem vonhat. Hangsúlyoznám hogy SENKI.

Papagály (törölt) 2014.06.05. 22:10:17

@Rebarbaraa:
"Azt is borzalmasan sajnalom, hogy egyre masra derulnek ki a viselt dolgaik. Mindket tabornak."

hát még ők mennyire sajnálják! de tesznek is ellene, ahogy a hírekben olvasható. potens politikusok egy gazdag országban.
a továbbiakban nem kívánják lehetővé tenni, hogy kiderüljenek: beszántják azokat a helyeket, amelyek a kiderülésért felelőssé tehetők...

SzZoole 2014.06.05. 22:11:08

@tildy[UK]: Te tildy,mivel mi novemberben mar 5 evesek leszunk es egyre kozelebb kerulunk az allampolgarsag megszerzesehez az nem konnyitene meg a dolgunkat,ha politikai menedek jogot kernenk?:)))
(Csak vicc volt)

SzZoole 2014.06.05. 22:13:29

@Papagály: az egesz bagazs egy szegyen,az EU peldat vesz roluk,peldat,hogy hogy ne csinaljak masok.

Papagály (törölt) 2014.06.05. 22:13:49

@diggerdriver:
no de digger bátyám! miért nem lazít egy kicsit? rossz lesz ám így az emésztése. küldjek egy feminista fényképet?

**mimi** 2014.06.05. 22:14:17

@Cascabel:
hű a mindenit......de utaznék ezen én is :)

SzZoole 2014.06.05. 22:14:25

@tildy[UK]: es szerinted mennyi eselye lenne,hogy sikeruljon?

morsels (törölt) 2014.06.05. 22:15:53

@Kiég3tt:
Azt ugy hivjak, hogy 'reduction' :-)

**mimi** 2014.06.05. 22:17:18

@Papagály:
mint pl. az origó...ugye...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 22:18:34

@Papagály:
:D

@diggerdriver:
Jól van apa, senki sem von kérdőre... most már ne stresszeld magad tovább, mert felesleges.

Tovább marad az anyós vagy mi baj van?

morsels (törölt) 2014.06.05. 22:19:21

@Cascabel:
A baj csak az, hogy ha ugy tesznek fel egy ilyen vonatra, akkor nincs visszaut :-)

Imre apó 2014.06.05. 22:19:25

Viszlát majd valamikor.

Köszi mindenkinek a kitartását, az emberségét és mindent.

Sziasztok:)))))))))))))

Jóccakát:))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.06.05. 22:25:38

@Kövérmadár [swe]:
En kedvelem anyosomat, de egyszer 5 hetre jottek latogatoba.
Azota mondtam neki, hogy ilyen nem lesz tobbet :-)

Rebarbaraa 2014.06.05. 22:29:05

@tildy[UK]: Ne is mond tildy, ez mar allamositott, intezmenyesitett, jovahagyott rablas. En anno amikor kotelezove tettek a maganyugdij szerzodest, nagyon pipa voltam miatta. Mondtam, hogy ennek egyszer nem lesz jo vege es elszedik a penzunket valamikepp. Hat ez lett :(

@Zoole[uk]: Tudod, hogy a vicced nem is olyan nagy hulyeseg?

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mennyit tudsz az Agency-krol akik a munkaero piacra epulnek? Nem tudom miota leteznek, regen a nagy bevandorlasok elott is leteztek e. De most hatalmas hanyadat teszik ki a "munkaltatoknak" akik a bevandorlokra epulnek. Kivancsi lennek egy kimutatasra, hogy az angol munkakepes es dolgozo nepesseg hany %-a dolgozik agency kozvetitesevel. Errol tudsz valamit? Mert ha selytesem nem csal akkor ezek inkabb a bevandorlok miatt jottek letre, es az altalad leirt ingatlanlufihoz hasonloan igencsak tonkremennenek ha harmadara vagy meg kisebb aranyra csokkene az itt elo bevandorlok szama.

Rebarbaraa 2014.06.05. 22:34:04

@morsels: Szegeny:))) A jobol is megart a sok mi?:)

SzZoole 2014.06.05. 22:34:22

@Rebarbaraa: kifejtened bovebben?Mennyi realitasa lehet?

morsels (törölt) 2014.06.05. 22:34:23

@diggerdriver:
Egyebkent ha velem valami bajod van, irhatsz am az emailemre.
Csak gondoltam szolok, hogy ez is egy lehetoseg.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.06.05. 22:41:54

@Rebarbaraa: en 1996ban ( illegalisan, de mar ez elevult ;) dolgoztak Angliaban, mar akkor is agencyn keresztul. Megjegyzem, illegalisan nem is tudsz mashogy.

2014.06.05. 22:44:41

@Papagály:
Azt hiszem, hogy utaztam mar azon a vonalon is, amikor Bakonytamasiba mentunk bulizni a haverunkhoz. Sajnos nem sok mindenre emlekszem, alkoholizalas ment azokban az evekben.
@**mimi**:
Majd teszek fel kepeket es videokat is az utrol, van tobb szaz:) Az masodik utamnal megszivtam, nem vettem figyelembe az idozona valtozast, kb. 1000 dollaromba es extra 3000 km-embe kerult:( Talan egyszer leirom a tortenetet, tanulsagos lehet:)
@morsels:
Reszegen biztosan nem fognak feltenni:) Ha bilincsben tesznek fel, akkor biztosan jot csinalhattam. (A tortenelem nagy alakjai is megjartak Sziberiat, one way tickettel, megis visszajottek:)

Papagály (törölt) 2014.06.05. 22:45:29

a tehetséges emberek napjainkban is boldogulnak magyarországon:

"Mészáros Lőrinc cégénél 1,3 milliárd volt az osztalék
Jó évet zárt a felcsúti polgármester vállalkozása."

"A teljes Közgép-cégcsoport 580 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert. Ezek természetesen nem mind ebben az üzleti évben valósultak meg.
Tavaly a Közgép adózás előtti eredménye 60,445 milliárd forintos nettó árbevétel mellett meghaladta a 4,449 milliárd forintot. A tulajdonosok mindössze 203 millió forintot hagytak bent a cégben, a nyereség többi részét mind felvették.
...a tényleges tulajdonosnak minősülő természetes személy Simicska Lajos. "

morsels (törölt) 2014.06.05. 22:46:57

@Cascabel:
Hat, ha neked ez a siker... :-)

Rebarbaraa 2014.06.05. 22:52:01

@visszakettopadlogaz: Koszi a valaszt de kisse pontatlan mert ha illegalisan vagy itt akkor meg agency-n keresztul sem tudsz dolgozni, ha meg agency foglalkoztat akkor legalis mert o keri meg szamodra a munkavallalasi engedelyt. En egeszen masra vagyok kivancsi.

@Zoole[uk]: Elmerengtem a mondatodon amikor elolvastam. Gondolom tudod mi az Asylum, mert arra hivatkoztal. Asylumot pedig sok minden miatt lehet kerni Nagy Britanniatol. Mar csak belegondolva abba, hogy tarsadalmilag mennyire elitelnek minket mert eljotunk ide. Gondolj bele. Miert ne hivatkozhatnal arra (es akar blogbejegyzesekkel, kritikakkal, interneten azt talalsz amit csak nem akarsz), hogy hazadban amiatt, hogy eljottel nem csak tarsadali retorziora de akar allami retorziora is szamithatsz amiert sok evig itt eltel. Hivatkozhatsz (majd ha lesznek gyerekeid) arra, hogy az angoltol elteroen nem kapnak jo oktatast. Es ez csak par dolog a kifogasokbol. Nokent hivatkozhatok az esegyegyenlotlensegre, amit akar nemzetkozi felmeresekkel is ala tudok tamasztani ugyanis magyarorszagot nem egyszer megiteltek amiatt, hogy a nok eselyegyeloseget sertik. Blablabla, szoval...na mit gondolsz miert nem badarsag amit mondtal?

PannonBoy 2014.06.05. 22:54:36

Véleményem szerint egy nem reprezentatív mintából elég messzemenő következtetéseket von le. Már alapból problémás, hogy mindössze alig 2%-os részvét (300 ezer kint élőt feltételezve) alapján hozza ki az eredményt. Másrészt az online, önbevalló kérdőívek megbízhatósága is vitatható.

Ezen szerény adathalmazból kinyert következtetéseket a tanulmány kész tényként tünteti fel, fogadok, hogy ennek lesz politikai felhasználása is.

Lehet, hogy van igazság a leírtakban, de a valóság valószínűleg sokkal árnyaltabb. Inkább érzem hangulatkeltésnek, figyelemelterelésnek.

2014.06.05. 22:55:01

@Papagály:
Lucky Digger!:)) (imadom a dyke feminist nok fenykepeit, meg ruhaban is:)

Rebarbaraa 2014.06.05. 22:59:20

@Mr. Waszabi: "magyarország emblémát előszretettel ragasztó, ám valójában haza és fajtaáruló, honfitársai hátán az uborkafára feljutni szándékozó gyáva mocsokkal. "

A postod annyira dicsero, kedves es biztato a hataretkelok fele, oly nagy tisztelettel illetsz minket, hogy egy atlagember elolvadna tole. De aki egy picit is nyitottabb szemmel olvas annak a fent, altalam bemasolt mondat, abban is a fajtaarulo szo meg fogja utni a "fulet"/szemet. En az utobbi kategoriaba tartozom. Nem hiszem, hogy azert haza es fajtaarulo lenne valaki csak mert hozongve magyarkodik, fel akar maszni az uborkafara. A postod ....ettol a mondattol undoritova valt szamomra.

Papagály (törölt) 2014.06.05. 23:02:54

@Cascabel:
ez ugyan nem a feminista nők albuma, de ilyen arcok lesznek a nyári táborban idén is (egy a bakonyban és egy erdélyben):
www.behance.net/gallery/Rainbow-Gathering-%282010-2011%29/1193675

a sorozat végén van egy 70 év körüli férfi, az különösen tetszett (mától lehet coming outolni, ugye? ;) ).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.05. 23:06:53

@Rebarbaraa: Őszintén szólva nem tudok róluk semmit, mert soha nem volt közöm hozzájuk. Amúgy nyilván persze az ő bicskájuk is beletörne, de az még hagyján. Kis halak. Arra csak legyint az angol, hogy OK, bezért pár ügynökség, whatever.

De azért aki a UKIP sztenderd hívószavaknál többet képes felfogni kicsiny világunkból az nagyon hamar belátja szerintem, hogy ezek a csúnya, gonosz bevándorlók nem csek felmarkolják a fizetést, de ugyanúgy el is költik itt.

A lakáspiac mellett pörgetnek minden más iparágat ugyanúgy. Most én meg nem mondom, hogy melyik bevándorlóból mennyi van UK-ben, de ha teszem azt csak a lengyeleknek kitennék a szűrét, már akkor vagy 1.5 millióval kevesebb fogyasztó lenne a piacon. Az nem kevés. És akkor hol van még a többi ország K-Európából.

Én nem tudom miért, de valahogy ezekben a propagandákban az emberek mindig csak a kínálat oldalt nézik. Hogy a gonosz Radoslaw jön és elveszi a gázszerelő munkát Patrick elől. De könyörgöm! Azáltal, hogy bejön az országba neki is kell hol laknia, ennie, közlekednie, szórakoznia. Amivel közvetve más embereknek teremt munkát (és ez ugyebár +1 a képletben mert továbbra Patricknek is kell hol élnie, ennie, közlekednie, azért mer épp munkanélküli). Ezt a szituációt nem lehet a környezetéből kiragadva vizsgálni, hogy elvette a munkát és kész. Persze, elvett egy munkát, de közben meg 10 másik területen létrehozott 0.1 új munkahelyet. OK, az arányok lehet nem pontosak, de szerintem érthető mire akarok kilyukadni.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.06.05. 23:14:15

@Rebarbaraa: en mar regen nem vagyok Uk ban ( USAban elek ) en arra valaszoltam hogy "miota vannak agencyk". Regota. Illegalisan kb 2-300.000 munkavallalo dolgozik, van kiskapu. ( 60nap utan kell igazolni a work permitet, onnantol mas neven dolgozik. )

en is igy csinaltam, de ez mar elevult ;)

amugy en azon csodalkozok hogy egyaltalan lakik e meg valaki Magyarorszagon.

Rebarbaraa 2014.06.05. 23:18:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Persze tokeletesen ertheto, egyet is ertek veled. Amiota kijottem nagy erdeklodessel figyelek mindent, politikat, tarsadalmi folyamatokat stb. Egy lengyel ismerosom nagy mellennyel mondta egyszer nekem, hogy a lengyeleket Anglia egyenesen meghivta az orszagba, nem csak ugy jottek mint EU tagorszag polgarai. Kerdeztem tole mosolyogva, hogy azt tudod, hogy most meg mar alig varjak, hogy hazamenjetek?:) Fennakadtak a szemei, szerintem benyugtatozta magat par napra annyira kivertem nala a biztositekot:)
En azt gonoom (de legalabbis remenykedem), hogy a UKIP kicsit elcsendesedik majd, hoznak par torvenyt a bevandorlas szabalyozasara, ami akar meg jo is lehet. Nem tudom ki irta itt, hogy nemi szabalyozas nem artana, ezzel akar egyet is ertene. Az EU-bol valo kilepesrol ugyanaz a velemenyem mint eddig is es szerintem Anglia sem buta, nem lenne jo nekik. Most a Skotok fuggetlensege nyoman fel is merult a gyorsitott EU-ba lepesuk, hogy ne legyenek hatranyban. Sok tamogatast kapnak ami hianyozna.

Rebarbaraa 2014.06.05. 23:21:29

@visszakettopadlogaz: De jo neked, nagyon orulok:) Masik nagy almom amerika, de az nagyon durva ugras lett volna nekem es joval nagyobb anyagi teher is. A legalis ott tartozkodast, munkat stb mar nem is beszelve. Gyerekeim miatt az mar nagyon durva ujrakezdes lett volna. Szinte megoldhatatlan. Igy maradt UK.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.06.05. 23:26:22

@Rebarbaraa: en mindenkinek ajanlom USAt, a legjobb hely minden tekintetben. ( most nem fog meglepeteskent erni amit mondok: itt is illegaliskent kezdtem :))) de mar az is szinten elevult :D az en kislanyom mar itt szuletett, igy konnyu tudom.

2014.06.05. 23:27:58

@Papagály:
My kind of people:)
15 eve tervezem egy Rainbow Gatheringen resztvenni:)

SzZoole 2014.06.05. 23:30:43

@Rebarbaraa: annak ellenere amit felsoroltal nem sok valoszinuseget latnam,mert Mo. demokratikus orszagnak van besorolva hivatalosan es meg csak haborus helyzet sincs,meg.

firg_firg 2014.06.05. 23:31:44

Fasza kis poszt, koszonjuk.

Szamokkal is ala van tamasztva amit eddig is sejtett mindenki. A gyikagy politikusok meg akik eddig is tagadtak vagy mas okokra kentek a kivandorlast, azok eztan is ugyanugy fognak tenni.

SzZoole 2014.06.05. 23:32:16

@Jess G: szerintem is ugyhogy marad az esku.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.05. 23:34:07

@visszakettopadlogaz:

Ny-Európában magasabb az életszínvonal mint az USA-ban. Ny-Európában a legjobb élni jelenleg az egész világon.

Rebarbaraa 2014.06.05. 23:34:38

@visszakettopadlogaz: En itt talalkoztam par magyarral akik 7-8 eveket kinn voltak. Panaszkodtak, hogy rettegtek mert illegalisan voltak ott. Egy hazautazas kesz tortura vol mert benne volt a pakliban h sose mehetnek tobbe vissza. Legalis tartozkodashoz allitolag csak illegalisan kotott hazassaggal juthattak volna, buktak is tobb ezer dollart ilyeneken mert vegul fostak h rajonnek a turpissagra es kiutasitjak oket es akkor vege, meg az illegalis se marad. En neztem nagyokat es mondtam nekik, hogy ilyen a vilagon nincs! Ezt nem hiszem el. Nyiltan megmondtam nekik, hogy vagy akkora marhak mint a franc vagy hazudnak. Nekem tenyleg nagyon nagyon nagy ugras lenne. Hatter nelkul abba nem is mernek belemenni. Marmint ottani eros hatter nelkul. Es mar megfontolando is hiszen itt talaltam parra, ide tervezzuk az eletunket:) pedig de jo is lenne hajja:)Ha belegondolok, hogy sokaig UK rol is csak abrandoztam:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 23:35:53

@visszakettopadlogaz:
Hogyan lehet megoldani a váltást illegálisból zöldkártyás lakossá?

Hari Seldon 2 2014.06.05. 23:36:08

@Határátkelő:
Légy szíves, vedd is ki azt a hozzászólásomat. Köszönöm.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.05. 23:37:31

@házelőtthinta:
És mi a helyzet Japánnal? Ausztráliával? NZvel?

Mrs. Clayton 2014.06.05. 23:38:40

@Zoole[uk]: Mo az EU tagja, jogilag lehetetlen es ertelmetlen is egy ilyen kerelem

Mrs. Clayton 2014.06.05. 23:40:19

@Kövérmadár [swe]: ugy h hozzamesz egy amerikaihoz, vagy elveszel egy amaerikait, szereny ismereteim szerint nem igen van mas modja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.05. 23:41:15

Amugy diggeri magassagokba emelkednek, es kicsit nekiallnek vesezni a cikket:D

Kezdenem is a cimvalasztassal, ami atlalaban mar eleve kepes meghatarozni az iras hangulatat. Egy rossz cimadas ( minap valamelyik oldalon egy cikk, hogy "Elegük van a briteknek a magyar bevándorlókból", holott szo sincs errol valojaban) elronthatja az ember szaja izet, na itt ilyen nem tortent.

Erdekes ez a cimadas, hisz a tartalom alapjan azt hinne az ember, nem a gerince, hanem az agya megy el az orszagnak. Es megis, gerinc van a cimben, nagyon s helyesen. Hogy szantszandekkal kettos ertelmu utalas-e ez ( akinek gerince van, az elmegy, vagy aki gerinces az elmegy, vagy meg esetleg akire tamaszkodni lehet, akire szamithat az ember , elmegy) vagy sem ... A szerkeszto tudja, mindenesetre 100%-os telitalalat.

Kicsit a prokrol: Orulok ennek a kutatasnak, ami ugyan nem 100%-os, de altalaban a kozvelemenykutatasok mar csak ilyenek, egy adott embertomegbol, akik a kerdesre valaszolnak kovetkeztetnek a tarsadalmi meretekre. Ami sokszor fals adatot adhat, viszont az lathato, hogy ezeknek a "szemetek"nek eszuk agaban sincs bedolni a jobban teljesito dumanak. Nagyon helyesen.

Huh... Na ehhez meg tanulnom kell, digger, atadoma stafetat.

Rebarbaraa 2014.06.05. 23:41:34

@Zoole[uk]: Jo akkor mondok egy peldat. Parom egyik munkatarsa Gambiabol erkezett, 16 eve. Nincs haborus helyzet, demokratikusnak nevezheto, allamformaja koztarsasag. Nincsenek villongasok, nincsenek belharcok. Nyugodt orszag. A gyerekek az iskolabakerules napjatol angolul tanulnak minden tatargyat, A egyseges iskolai nyelv az angol.angolul beszelnek a francian es a torzsi nyelveken kivul. Megis asylummal van 16 eve az orszagban. Kerdeztem is tole h talan van valami oka? Uldoztetes, ilyesmi. Azt mondta nincs. Akar vissza is mehetne, de nem akar, most intezi az allampolgarsagot. Szoval hidd el van lehetoseg asylumra:) Persze minek ha jogosultta valsz allapolgarsagira. De itt ugye a kerdesed az volt h mi lenne ha nem lennel es egyszercsak muszaj lenne megoldas a maradasra.

Mrs. Clayton 2014.06.05. 23:42:09

@Rebarbaraa: ha illegalisan vagy ott es elhagyod az orszagot soha tobbet vissza nem mesz

SzZoole 2014.06.05. 23:42:56

@Jess G: persze tudom,csak ez konnyebben jarhatob ut lett volna.

Rebarbaraa 2014.06.05. 23:43:57

@Jess G: a kerdes arra vonatkozott h mi lenne ha nem lenne semmifele jogosultsaga itt lenni. Arra irtam h van racio az asylumban.

Rebarbaraa 2014.06.05. 23:45:15

@Jess G: Nos ha sztem ok is ugy oldottak meg ahogy mindenki mas. 90 naponta elhagytak amerikat. Aztan visszamentek. Igy mar csak felillegalis.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.05. 23:49:03

@Jess G: ez erdekes, lattam mar par illegalt, aki volt mar Magyarorszagon, es vissza is tudott menni. Hogy hogyan, azt nem tudom, de sikerult nekik.

@visszakettopadlogaz: Amugy ma vettem meg a Statue of Libertybe a jegyet, azt mondjak, 3 honapso varakozas siman tud lenni. De valahogy elni nem tudnek ott. tudom, altalanositok, de sem a bibliaov miatt, sem az agyament prudseguk miatt, sem ugy altalaban nem hianyzik. Nem.

Ha valahova nem vagyok elni, azok egyike az USA. Es azt is tudom, rengeteg ott elo baratom van ugy, hogy ahova nem vagynanak elni, az UK. Nem vagyunk egyformak. Szerencsere.

Turistaskodni mas teszta.
Azon gondolkodom, ha veletlen a hataror megkerdi, mivel foglalkozom, stb, meg hogy ugye nem nezek allast, nem akarok maradni, mit mondjak. Mert nem biztos hogy beengednenek, ha oszinte lennek : "akar itt elni? Akar a ......"

SzZoole 2014.06.05. 23:49:28

@Rebarbaraa: erre a lehetosegre,szerintem,nekunk magyaroknak nem lenne eselyunk,mivel ahogy jess is irta Mo. az unio teljesjogu tagja,bar ki tudja milyen kiskapuk vannak,mert azok mindig vannak.

Mrs. Clayton 2014.06.05. 23:50:59

@Rebarbaraa: mi abban a racio h valaki menekult statuszert folyamodik? na, m1 te biztos erted

ketlem, h az amerikai hataror akkora hulye lenne, h ne tunne fel neki, h 90 naponta ki be jossz-mesz es nem kerdezi meg megis mi a tokbol elsz
persze gondolom parszor el lehet jatszani, de evekig nem, sot meg az 1 evet is neccesnek tartom
a baratnom is emiatt huzott le st barthelemyre

Rebarbaraa 2014.06.06. 00:02:46

@Zoole[uk]: Ismetelten jelzem: a valaszom arra vonatkozott ha SEMMIFELE jogosultsagod nem lenne itt elni. Bakker..elmerengsz valamn, adok egy rovid valasz, megkersz h fejtsem ki es aztan taglalod, hogy nincs letjogosultsaga...ember....:)))))

@Jess G: Ajanlom neked is a figyelmedbe amit Zoolinak irtam. Ne legyetek mar alkalmi vakok es ertelmi fogyatekosok:))

Nem tudom, hogy hogyan oldottak meg, de nyilvan nem ugyanazon a hataron allandoan:)) Jujjj valahogy fura a logikad, vagy logikatlansagod (?)
Amugy meg gondolom ha nem kapjak el oket illegalis meloskent, csak utazgatnak 90 naponta ide oda...miert lenne baj? Ha feltetelezhetoen eltartja magat (miert ne tartana el ha tud utazgatni) akkor miert lenne gyanus. (0 napig tartozkodhatsz az usa-ban, utana mar megkerdezik miert vagy ott, de ha biztositottnak latjak, hogy nem illegalis melos vagy, nem bunozo stb, miert ne hagynanak beken? Nem ertem a logikadat. Azert annyit en is tudok amerikarol, hogy mit lehet alapszinten es mit nem.

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:06:47

@tildy[UK]:
Egyreszt azt nem kerdezik meg, hogy akarsz-e ott elni, masreszt nyugodtan valaszolhatsz oszinten. Persze ha az jon le neki, hogy te utalod USA-t, akkor lehet, hogy azt mondja, hogy hat akkor vissza is fordulhatsz.

A kerdesek arra szoktak vonatkozni, hogy a reagalasbol megtudjak, esetleg ott akarsz-e maradni illegalisan.
Rajta mulik, hogy beenged-e, vagy sem.

Papagály (törölt) 2014.06.06. 00:06:47

@Cascabel:
annyi megfontolást pedig nem igényel. :)

Babylon is where people work their lives away doing jobs they hate to buy things they don’t need; products made by corporations whose factories pollute the planet. Babylon is where you’re only beautiful if you look like the people on TV, layered with cosmetics and wobbling around on high heels. Babylon is where people prefer to drive than walk, buy everything new and throw away the old. Babylon is where people conform to whatever fashion, beliefs and lifestyle is expected of them rather than live life on their own terms.

Babylon is where you can neither grow your own food, build your own house or educate your children. Babylon is where you must carry proof of your identity, where the police can stop and search you for sacred herbs and where you must give away a portion of your income to buy bullets and bombs for the army.

Babylon is where your first question to a new acquaintance is what do you do for a living? It’s where couples meet under the influence of alcohol to deafening nightclub music, and where people prefer to speak to you via a screen than in person.

Babylon is where you’re bombarded by thousands of images every day on the television, internet and billboards, desensitising you to scenes of death, torture and violence, programming your sexuality, disseminating desires for consumer products and programming you with beliefs, attitudes and opinions, even as you think you find them all by yourself.

Babylon is where there are chemicals in your clothes to retain their colour, chemicals in your beds to safeguard them against fire, chemicals in your food to make it last weeks on the shelf without rotting. There are chemicals in the water you drink to make it safe and let’s not even get started on the chemicals in the air.

Babylon is run by immoral religious institutions and corrupt governments in thrall to ruthless corporations which own most of the land, exploit the ocean and buy up everything from the airwaves to human genes.

Babylon is populated by normal people who have forgotten the taste of fruit picked from the tree, the smell of air fresh off the mountain, the embrace of friends. Instead they are suckered into the illusion of consumer culture, doing their best to survive in a spiritual desert where, if love, friendship and happiness don’t yet have a price, you can be sure that someone is working on it.
somewhereundertherainbow.org/the-book/babylon/

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:07:34

@Jess G:
Lehet... sot biztos.
Csak mostanaban ritkan lattalak :-)

SzZoole 2014.06.06. 00:08:08

@Rebarbaraa: persze,ertem en,hogy gozgep,de mi hajtja?:)))

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:09:40

@Jess G:
EU-n belul nagyon ritka esetben adnak menekult statuszt. Joggal :-)
Erosen ketlem, hogy Zoolenak, vagy barki hasonlonak adnanak.
Szerintem :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:09:51

@morsels: nincs nagyon kedvem jonni...@Rebarbaraa: sztem a lenyeg h te jol lat, hallasz es eszed is eleg sok van

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:10:53

@morsels: eu-n belul nem is tudsz kerni, nincs, minek? oda mesz ahova akarsz, dolgozhatsz mindent csinalhatsz

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:14:54

@Jess G:
Hat ez az.
Lehetnek specialis esetek, de az, hogy a noi berek nem erik el a ferfiak beret, vagy hogy politikai nyomastol tart, az az EU-n belul nem fogja megallni a helyet.

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:16:07

@Jess G:
Akarsz beszelni rola? :-)

Ohh, ahogy elnezem, Rebarbaraa mar rajott mindenre :-)

Muscari 2014.06.06. 00:18:57

@diggerdriver: mivan? Birsalmasajt? Egyebkent jo a hasonlat, meg a birsalmasajt maga is :-)

Rebarbaraa 2014.06.06. 00:19:27

@Jess G: Hat ha valamit leirnak nekem egyszer es kepes vagyok felfogni akkor tenyleg lenyeges. Ha viszont 5x leirjak es nem vagyok hajlando felfogni...na az fajdalmas:)

@Zoole[uk]: Akkor lenne szamodra lenyeges, hogy mi hajtja a gozgepet ha mindenkeppen tudnod kellene (eleted mulna rajta), hogy tudd. Jelen esetben akarmivel megy neked mukodni fog:)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:20:09

@morsels: aha, szeretnek :-)
de ez most mas
kepzeld az ablakszerelo ma reggel fogta es kiejtette az ablakszarnyat az 1. emeletrol
ulok lent a nappaliban egyszer csak agyoncsapta a frissen lefestett kertiszekemet az ablak
nezem, max vesznek bele egy uveget, nem gaz
a csavoka kb 3 perc utan jott le
ekkor mar sejtettem, h nem csak uveg kell
most be van deszkazva, baromi jol nezunk ki
elvileg jovo hetre legyartjak az uj ablakot
pedig en csak a zsanert akartam kicsereltetni :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:21:27

@Rebarbaraa: en mar mondtam neked tobbszor, hogy en nem vitazom veled, mert te nagyon okos vagy es ezert eselyem se lenne

Rebarbaraa 2014.06.06. 00:22:10

@morsels: Az eszmefuttatasom a "mi lenne ha" szituaciot taglalta. Nyilvan eu tagallambol erkezo polgarnak nincs ilyesmire szuksege. Erre csak annak van aki nem eu polgari jogon akar itt elni. Mit nem lehet ezen erteni?? :)

Muscari 2014.06.06. 00:22:41

@Kiég3tt: ertem, koszi. Az a baj, hogy en nem sok mindenre emlekszem ennyi ido tavlatabol, azt hiszem, igazad van. En regen jo voltam definiciokbol, amit utaltam az a fizikai kemia volt.

Rebarbaraa 2014.06.06. 00:25:23

@Jess G: Felesleges is vitatkozni olyasmin amihez csak egy "szemuveg" kellene. Na meg nemi ertelmezesi keszseg reszedrol. Ismetlem: egy "mi lenne ha" szituaciot vazoltam. Faraszto tudsz lenni...vagy csak faradt vagy es figyelmetlenul olvastal:)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:27:28

@Rebarbaraa: en meg mondtam, h rendben, vazoltad, nyilvan en vagyok keves a vazlataidhoz, ez mar tobbszor kiderult

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.06. 00:40:03

@morsels: hat valoban nem a szivem csucske, de turistaskodni elmegy:)

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:41:22

@Rebarbaraa:
Ja, akkor felreertettelek. Azt hittem Zoolee-nak ajanlod a lehetoseget, hogy menekult statuszt kerjen Angliaban.

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:43:27

@morsels: nem, egy angol kisgyerek max 20 eves, meg is sajnaltam, gondolom van a cegnek biztositasa, nyilvan van, de annyira rosszul volt, en meg csak mosolyogtam neki, meg nyugtattam, h reszemrol semmi gond, legalabb kapok egy zsir uj ablakot, de elkepzelem, h nem dicserte meg a fonoke

Rebarbaraa 2014.06.06. 00:44:25

@Jess G: Cpyzok neked egy hivatalos oldalt es annak linkjet. Nyilvanvaloan lathato milyen okokbol kerhetsz asylumot itt. Nincs kitetel, hogy csak EU-n kivuli allamokbol erkezonek kell lenned az asylumhoz. A masik pedig, h politikai velemenyed kulonbozoseget is megjelolheted mint szamodra felelmet kivalto okot h az orszagodba visszaterj. Teljesen mindegy mi az orszagod allamformaja. Es kerlek ne vitazz velem tovabb mert tenyleg nincs igazad. Szoval idezet es link:
"2. Eligibility

To be recognised as a refugee, you must:

have left the country you’re a national of or, if you’re stateless, the country you usually live in
be unable to go back because you fear persecution
be unable to live safely in another part of the country you left
have failed to get protection from authorities in the country you left

This persecution must be because of your:

race
religion
nationality
political opinion
membership of a particular social group that puts you at risk because of the social, cultural, religious or political situation in your country - eg your gender, gender identity, sexual orientation"

www.gov.uk/claim-asylum/eligibility

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:45:28

@tildy[UK]:
Gyakorlatilag errol kell meggyoznod a hivatalos szemelyt :-)
Hogy turistaskodni mesz.

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:50:39

@Rebarbaraa: dragam, ha velem jogi kerdesben szeretnel barmit is bizonygatni, akkor legy oly szives az europai unio vonatkozo iranyelvet idezzed, nem segitek nem adom meg a szamat, majd ha ezt megtalaltad es elolvastad, akkor jelentkezz megint

morsels (törölt) 2014.06.06. 00:53:52

@Jess G:
Hat, megdicserni biztos nem fogjak.
Szoval most tenyleg be van deszkazva egy ablakod? Jol nezhet ki :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 00:55:22

@morsels: aha, kajakra, egy osb lappal, kepzelem mit neztek a szomszedaim :-D

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:01:10

@Jess G:
Miert mit lattak azelott, hogy be lett deszkazva? :-)

2014.06.06. 01:06:21

Off:
Nem tudom, ki emlekszik arra, hogy irtam par hete, hogy Kanadaban nehany ember besokkolt: kb. 1 honapja Calgaryban egy fiatal srac 5 fiatalt halalra keselt egy buliban. Ra egy hetre Nanaimoban egy regebben leadott munkas egy fureszuzemben lelott 2 embert, majd ra egy hetre itt Albertaban egy kisvarosban egy hapsi lelott egy papot, utana tuzharcba keveredett az utcan a rendorokkel, majd ongyilkos lett. Tegnap egy Moncton nevu kisvarosban egy fiatal srac lelott 3 rendort, 2-t megsebesitett. Meg nem tudtak elkapni.
Mikor es hol lesz a kovetkezo verengzes?
Valami nagyon nem stimmel ebben az egykor bekes orszagban:(

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:06:44

@morsels: hat, o, ize, ez passz, de most kb ugy nez ki, mintha elkezdtuk volna lelakni aprankent az egeszet, mert mar egy uvegre sem futja, viszont most az jutott eszembe, h hoho, es ki teriti meg a kerti butort, vetessek veluk egyet? :-P
a kilatashoz meg annyit, h akik mogottem laknak, ok rendszeresen a gyereket az ablakban taroljak, s igy gyakorlatilag belatnak a szobamba, meztelen csak akkor lenne erdemes jonnom-mennem, ha mutogatni szeretnem magam, pedig kb 150 meterre van tolem a hazuk

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:11:35

@Cascabel:
Szerintem a Calgaryban tortentek eseteben a sracban valami drug volt, a fureszuzem mas kategoria, a mairol meg nem lehet tudni, hogy mi tortent. Marmint hogy mi volt a motivacio. Arrol nem is beszelve, hogy komoly fegyverekkel tortent a mai.

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:13:26

@Jess G:
Naigen, ha valaki mutogatni akarja magat manapsag, az nem egy ablakban teszi :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:15:44

@morsels: te csak nem jaratos vagy a kerdesben :-P
oh ezt olvastam, o volt aki lelott 3 rendort?
ujabban feletek meg vannak kergulve az emberek, majd minden heten lovoldozik nalatok vki

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:20:08

@Jess G:
No, but there is an app for everything :-)

Igen, ez ma reggel volt. Egy fiatal srac.

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:22:17

@morsels: jol van latom haladsz a korral, azt hittem leragadtal tudod a vetkozonos tollaknal :-)

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:25:24

@Jess G:
:-))
Jajj, hogy mekkora dolog volt az annak idejen :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:28:04

@morsels: ez ilyen nyugatrol behozott cucc volt? vagy csak ugy faragtak meg szexlapok noit kivagva, mint a burdabol kivagott lapokat beillesztve a szatyor ablakaba

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:31:28

@Jess G:
Azt hiszem nyugatrol behozott cucc volt.
Mint ahogy a szexujsagok is. Bar azt hiszem NDK szabadabb volt ebbol a szempontbol.
De voltak a 4 szinu golyostollak, az is nagy szam volt :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:34:12

@morsels: o, meg a szagos radir, gyerekkent mekkora dolog volt :-)
tegnap a korhaz folyosojan bolyongtam amikor egy etelszallito kocsirol megereztem valami illatot, szerintem az ovis hoviragkrem illata volt, de nem jottem ra, csak h vmi bekebeli a szag
tiszta nosztalgia

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:36:15

@morsels: ez jo, de mondjuk a male design nekem fura, a nok a cerka latvanyatot annyira sztem nincsenek oda, mondjuk lehet tevedek, de csak magambol tudok kiindulni :-)

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:38:09

@Jess G:
Ja, meg matchbox-ok, kepregenyek.. volt egy osztalytarsam, aki a nemet nyelvu kepregenyt forditotta le es a kis felhokbe formakra vagta a papirt, amire a magyar forditast irta szotarbol :-)

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:39:50

@Jess G:
Hat, olyat nem lattam, most olvastam en is eloszor, hogy volt ilyen.
Dehat volt Playgirl is, nem csak Plaboy.
A nyugat mar akkor romlott erkolcsokkel rendelkezett, meg mindig nem erted utol oket, ugy latszik :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:41:20

@morsels: anno meg en is olyan lemezeket vettem, amihez volt angol nyelvu szoveg es ugy szotaraztam ki, hogy tudjam mirol van benne szo :-D
epp a minap hallom a radioban Madonna La Isla Bonita c szamat
csak most mar ertem is h mit mond, akkorat nevettem magamban, h anno tizenevesen mit ertettem

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:42:37

@morsels: hat az en erkolcseimrol inkabb ne nyilvanosan beszeljunk, itt csak annyit tudok mondani, h nagyon prud vagyok ;-)

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:43:00

@Jess G:
Ohh, ezen sokszor keresztulmentem.
Aztan csak meg kell hallgatni egy Eminem szamot es ujra nem ertek szinte semmit :-)

morsels (törölt) 2014.06.06. 01:44:05

@Jess G:
Akkor maganban mar nincs is mirol beszelni :-)

Mrs. Clayton 2014.06.06. 01:49:45

@morsels: nalunk megy egy reklam a radioban, valami fagyit reklamoz egy muki, gondolom, mert nem ertem, csak neha egy-ket szot, eddig csak annyi jott le, h a vege vmi honda
biztosan nem en vagyok a celkozonseg, mert gondolom, akkor nem egy zulu harcossal mondattak volna fel a szoveget :-D

mindig van mirol beszelni, kulonben is egy oraja invitaltal :-P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.06. 02:35:57

Még a kommentek előtt:

Hát istenem, mit lehet erre mondani?Majd ha fontos lesz ennek a korosztálynak az otthon "tartása" , maradásra bírása, akkor majd szépen elkezdik megbecsülni őket (minket), normális, európai fizetéssel, munkakörülményekkel, tervezhető, kiszámítható államapparátussal.Ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.06. 03:23:38

@Hari Seldon 2: Épp ma van, hatodikán.Ha még nem írták volna.... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.06. 03:25:12

@Hari Seldon 2: Na, Legolandról írhatnál, mi is tervezzük majd...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.06. 03:34:06

@Kövérmadár [swe]: Konditerem? Ne pocsékold az erődet, 70 évesen milyen jól jön az, mikor sz@rni kellene... :D

Vagy konditorei volt az? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.06. 03:39:10

@leprecHaUN: A nap kommentje.Jobb volt, mint jó néhány poszt itt a blogon...

mikrobit 2014.06.06. 04:35:34

Eszembe jut néhány dolog:
1. Az a kb 600000 ember, aki kint dolgozik és kint adózik, mire felnőtt, itthon nem kevés pénzbe került a családi pótlékja, az iskoláztatása, az orvosi ellátása.
2 A fent említett javakból semmi nem jut vissza a magyar államnak, ezért elég "rossz befektetés" -nek lehetne nézni.
3. Akik itthon maradnak, sajnos egyre több százalékban kilátás sincs arra, hogy valaha is dolgozni fognak és adózni. Ez adódik abból a háttérből, amibe beleszülettek.
4. Ha ez így folytatódik, egyre nagyobb lépésekkel megyünk vissza. Javakban és erkölcsökben.
5. Megoldást az előzőekre abban látnám, ha a belső fogyasztásnyi mennyiséget itthon állítanák elő, és csak annyi behozatal lenne értékben, amennyi kivitel. Ehhez újra kellene indítani a leállított gyárakat, iparokat. A védővámokat pedig jól felemelni. És nem feltétel nélkül adni a családi pótlékokat, segélyeket, támogatásokat.

Persze utópia és álmodozás. A külföldi tőkeérdekek 1000-el megmagyarázzák, h ez miért nem jó. És akadályozzák kézzel-lábbal.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.06.06. 04:36:16

@házelőtthinta: :D

ezt jo hogy mondod. Eltem Nemetorszagban ( a legszarabb, plusz ott lakhatsz 1000evet akkor is auszlander leszel ) , Angliaban ( a penz jo de az idojaras meg az a kodos albionos hangulat az nem tul jo, nincs hely, kicsik a hazak, kicsik a szobak, stb az angolok remek emberek, de nem csoda hogy ok is mennek ausztraliaba meg canadaba )

Californiaban lakom, semmi penzert nem mennek innen el. A vilag legjobb helye. Oktatas a gyerekeknek, jo a penz, jo az ido ( evi 340nap napsutes, allando 18-25 fok, low humidity ) mi kell meg???

nekem - ellentetben sokakkal - van osszehasonlitasi alapom, meg ugye miert az USA az elso szamu bevandorlasi celpont? ...mindennek van oka.

@Rebarbaraa: europaban UK a legjobb hely osszesen.

@tildy[UK]: eh, ne a midwest meg a redneckek... itt elet a keleti parton van de az negyevszakos ( nincs kedvem havat lapatolni meg kabatban jarni ) Florida jo hely ( ott magas a paratartalom es mindig meleg van viszont nincs state tax ) es California. 10 amerikaibol 7 californiaban szeretne lakni. no comment.

monddazigazatmar 2014.06.06. 04:36:36

"Noha általánosan az a kép él az Angliában élő és dolgozó magyarokról, hogy mosogatnak, takarítanak vagy felszolgálnak, a kérdőívet kitöltők körében ez messze nem igaz ...a válaszadók több mint fele ugyanis felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű (53,2%)"
Mekkora baromi nagy csúsztatás...
Ezért ciki, hogy mosogatnak, meg pincérkednek. Itthon meg a szociális munkásnak, meg bölcsésznek eszébe se jut valami hasonlót dolgozni

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.06.06. 04:37:02

@Kövérmadár [swe]: a legegyszerubb hogy megnosulsz, vagy olyan szakmad van hogy a sz@rbol kozepes vagy jobb minosegu aranyat tudsz csinalni :)

kamu hazassag - felejtsd el. Megnezik ket gombnyomasra az eleted. A kamu hazassagok ideje lejart.

( megnezik egy evre visszamenoleg hogy a hazaspar telefonja milyen messze volt egymastol pl minden ejjel 2am kor. Vagy megnezik a bankkartyadatokat. Kamu hazassagnal a lebukas kb 100%. hello 21.szazad )

lavór 2014.06.06. 07:38:28

Nem kell nyafogni, az ország elhagyására szólított fel már kormánypárt is: "El lehet menni." Hát elmentek... elmennek. És?
Lassan abból él a fél ország, amit kivándorolt mosogatóink küldenek haza.

jog-ász 2014.06.06. 07:38:38

az összes diplomás ismerősöm aki kiment gazdasági okból ment ki valóban, de nem a szakmájában tudott elhelyezkedni hanem általában vendéglátásban, kereskedelemben stb és már 5-10 éve ugyanabban dolgoznak.
amiért itthon tanultak abban nem fejlődnek és itthon nem tudtak kiteljesedni, külföldön sem tesznek hozzá a társadalmhoz többet..marad az hogy itthon nyomorogtak volna, ott megélnek.

FutureFry 2014.06.06. 07:41:14

@tildy[UK]: @visszakettopadlogaz: Még jó, hogy nem mindenki egyforma, nekem pl nagyon hiányozna a tél. Persze gondolom lehet menni a hegyekbe, Kaliforniában, de ugyan ez Angliában már nem annyira... Bár Skóciában (tudom az nem Anglia) van valami... Elékszem valahol a Ben Nevis környékén volt egy kis hó is (foltokban) az út mentén áprilisban. Még egy árva sí-lift is volt (bár már lezárva).

Void Bunkoid 2014.06.06. 08:32:09

@jog-ász: egyébként semmi bajom a mosogatással vagy felszolgálással, mint látható, az igen "elit" jellegű felsőfokú tanulmányt végzetteknek sem büdös az üvegmosó kefe meg a húszkilós pizzástáska, és azzal sincs gondom, hogy ebből odakint jobban meg lehet élni, mint itthon.

A gond azzal van, hogy a wannabe és aktuális egyetemisták máig körmük szakadtáig ragaszkodnak az állam által finanszírozott képzésükhöz, amit elvégeznek, aztán meg lehúzzák a vécén. Ennyi erővel akkor nem kell marha drágán állami egyetemeket fenntartani, az egyetemek tartsák el magukat a tandíjakból.

Azt is tudom, hogy az ebből esetleg fennmaradó plusz költségvetési összeg csepp a tengerben, de én speciel elkeserítő trendnek tartom bármilyen mennyiségű pénz vagy erőforrás látványos ablakon kidobálását.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.06.06. 08:32:10

@FutureFry: ahol en lakom innen masfel orara keletre a hegyek, evente 7-8honap sielheto/snowboardozhato hoval, nyugatra egy orara meg harom beach is, homokkal palmafaval kacskaringos szinesszivoszallal :) Mondom en hogy California a paradicsom, persze akinek nem tetszik az menjen mashova, a disznotor nem eroszak :)

Void Bunkoid 2014.06.06. 08:32:10

@jog-ász: igen.

Én is kb ezen morfondíroztam, hogy:

"Noha általánosan az a kép él az Angliában élő és dolgozó magyarokról, hogy mosogatnak, takarítanak vagy felszolgálnak, a kérdőívet kitöltők körében ez messze nem igaz (természetesen a kutatás ilyen szempontból sem reprezentatív, de azért érdekes): a válaszadók több mint fele ugyanis felsőfokú vagy posztgraduális végzettségű (53,2%)"

Nos, én nem általános kép alapján, hanem saját tapasztalatból, a saját ismerőseim alapján tudom sajnos azt mondani, hogy én felsőfokú végzettségű vagyok, nagyrészt az ismerőseim is hasonló végzettségűek, és sajnálatos dolog ezt mondani, de az ÖSSZES (igen, az összes!) Nagy-Britanniába kiköltözött ismerősöm mosogat, takarít vagy felszolgál. Csak két példát említve, egyikük hálózati informatikus végzettséggel pizzát hord ki, egy másik meg igazságügyi írásszakértői végzettséggel ruhatáros egy diszkóban. Mindkettő évek óta.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 08:40:57

@geegee:
OK. Majd úgyis írok az útról,majd részletezem a Legolandot is. (van egy két érdekles info)

tsabus UAE 2014.06.06. 08:47:55

@Void Bunkoid: Saját ismerőseim közül 1 dolgozik vendéglátásban. A többi 5 mind a végzettségének és tapasztalatának megfelelő munkakörben van. Az, hogy egy felmérés eredményeihez képest, néhányunknak mások a tapasztalatai, nem feltétlenül kérdőjelezik meg a végeredményt.
Az is megérne egy tanulmányt, hogy a vendéglátásban dolgozó kinti magyarok, milyen okból ragadtak ott. Tudatos döntés ? Esetleg nehezen megy a nyelv elsajátítása ? Vagy csak a diplomájuk/tudásuk nem versenyképes az adott piacon ? Erre valóban kíváncsi lennék.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.06. 09:31:15

@Void Bunkoid: En is sajatrol beszelek, villmernok, infosok orvosok, vagok, gazdasagi vegzettseguek voltak otthon az ismeroseim.
Ha egy 10-es mintat veszek, kb 2 nem dolgozik a szakmajaban, a tobbi igen. Tehat 80% a szakmajaban dolgozik. Ez alapjan en mindig furan nezek arra a "hulyesegre" , hogymindenki mosogatonak jon ki, mikor nagyon nem.

Mondjuk a kerdesek kozt mintha lett volna valami, hogy mennyire elegedett a munkajaval, meg szakmajaban dolgozik-e, de lehet tevedek.

@visszakettopadlogaz: Sokkal inkabb europai NY, meg a keleti resz, ahogy hallom. UK idojarasaval meg elegedett vagyok:) ( ezert engem meg fognak verni, de nekem ezerszer jobb, mint a magyar).

Na jo, a ho azert hianyzik.

Azt azert csodalom, hogy a halozati informatikus vegzettsegu ismerosod nem talal a szakmajaban. Aki meg evek ota, az meg szinten hihetetlen, ennyi ido alat ki lehet torni, ha ki akar az ember.

Jaffar 2014.06.06. 09:35:01

10 éve jöttem el, igaz nem egzisztenciális okból, hanem szerelemböl :) Az eltelt idöben felépítettem egy új élet, gyerekem született, barátokat találtam. Miért is kellene hazaköltöznöm?

macamuca [IHUN] 2014.06.06. 09:35:11

@lavór:
"az ország elhagyására szólított fel már kormánypárt is: "El lehet menni." "
Igen, ez elhangzott. Az úgy látom, nem zavar, hogy NEM a dolgozó/dolgozni akaró embereknek volt címezve, nem nekik mondta, hanem a munkáltatóknak/cégeknek (akik sokallták az alkalmazottaik után fizetendő járulékokat, és erre volt válasz az idézett szövegrész. "Teljességben": elsorolta az akkori min.elnök, hogy a munkáltatók által befizetett összegek hova-mire kerülnek-költődnek, és hogy erre szükség van, eztán jött az idézett szöveg: Akinek ez nem tetszik, annak el lehet menni. Mármint annak a cégnek...).

@Void Bunkoid: az én rokoni és ismeretségi körömből is jópár ember dolgozik Angliában (konkrétan 9, plusz néhánynak gyereke is van). 1-nek van diplomája, igaz, semmire-nem-jó-kategóriás, de van. Ő mosogat... a többiek középfokú végzettséggel tudást igénylő munkát végeznek, ennek megfelelő, általuk jónak tartott bérért. Akad közöttük építőiparban dolgozó, recepciós, sofőr, szakács, gyárban dolgozó.
1-1 végzettség önmagában még nem elég, hasznos tud lenni, ha ért is valamihez az illető: akár ahhoz, amiről bizonyítványa van, akár máshoz. A hálózati informatikus végzettséggel pizzát kihordó ismerősödnél is azt tippelem, hogy vagy a szaktudása, vagy a nyelvtudása "bibis", netán mindkettő. Ha így van, akkor bizony kevés, hogy diplomája viszont van... mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy használható szakmai+nyelvtudással nem talál magának szakmájába illő pozíciót. Kivéve, ha nem is akar (előfordul, ha nem is mindennapos). Ezesetben meg miért baj, hogy pizzafutár? Ha neki megfelel és elégedett, akkor teljesen rendben van. Ha nem, akkor keresne más munkát...

----------------------------------------------------------------------------------

Úgy tűnik, az aktuális (pénteki) poszthoz ma sem tudok kommentelni (se kommentablak, se Belépés-gomb)....

Kaksi Kapitány 2014.06.06. 09:35:16

@jog-ász: Akkor valoszinuleg nem ambiciozusok az ismeroseid. Aki 10 ev utan meg mindig mosogat az csak magat okolhatja. Annyi a buta ember es olyan sok a lehetoseg, hogy egy kis erofeszitessel barki lehet az ember. Csak akarni kell. Nem pedig rinyalni

macamuca [IHUN] 2014.06.06. 09:48:40

@Void Bunkoid:
ja, és az említett 9 főből 2 dolgozik a szakmájában, úgy értve, hogy 2 végez olyan munkát, amiről a "papírja"/végzettsége szól: az egyik a szakács, a másik a gyárban dolgozó.
Tehát ha nincs végzettség, de van tudás/hozzáértés, akkor is lehet boldogulni, és a mosogatáson/pizzakihordáson/stb kívül más munkát találni, olyasmit, amit vagy szívesebben végez, vagy jobban fizet, netán e két feltétel egyszerre teljesül....

lavór 2014.06.06. 10:01:01

@macamuca [IHUN]:

Gondolom, téged meg az nem zavar, hogy pont azok az emberek mentek el, akik dolgozni akartak. Mert itthon nem volt hol. Vagy éhbérért akarták őket foglalkoztatni. A cégek is lassan elmennek, mert addig szekálja őket a NAV-on keresztül az állam, hogy inkább külföldre mennek.

tableno 2014.06.06. 10:06:27

@Void Bunkoid: Igen szerencsétlen haverjaid vannak. Az én kint élő magyar ismerőseim (akárcsak én) nem hogy a diplomájuknak megfelelő szakmában dolgoznak, de vezető beosztásban, gyakran helyiek főnökeként.

Muscari 2014.06.06. 10:42:40

@tsabus: sajat magunkrol tudok nyilatkozni. Ferjem diplomaja nem versenykepes es 20 eves tapasztalata itt senkit sem erdekelt. Kulkerben dolgozott, egy masik vilagnyelvet is beszel, itt sales-es es custumer service-es allasokat palyazott. Tobb ezer elkuldott oneletrajz utan meg egy fia allasinterjuja sem volt. Na, egy lehetett volna Belfastban, de oda egyikunk sem akar koltozni, ir ismerosok sem ajanlottak.
Persze lehet, hogy nemvolt jo a CV-je, pedig profi segitseggel irta.

Ma mar vallalkozik egy olyan temaban, amirol azelott sosem gondoltuk volna. Rengeteget dolgozik, de elobb-utobb beerik az eredmenye.

En magam kerteszmernok vagyok, de gyakorlatom nincs a szakmaban. A masik problemam az angol idojaras, en borzaszto fazos vagyok, itt meg van osszesen harom meleg honap.
Ugy nez ki, en maradok a vendeglatasban, itt karriert is tudok epiteni, ha nagyon akarok. Ha meg a vallalkozas kinovi magat es a ferjemnek segitsegre lesz szuksege, akkor beallok melle. Mi tudunk egyutt dolgozni, otthon is azt csinaltuk.

TGabi 2014.06.06. 10:53:14

Nem csodálom, hogy ennyien elmentek. Ki akarja újból végignézni 1 hasonló típusú "szocializmus" újbóli felépítését, amitől már a szülei is irtóztak anno?

GERI87 2014.06.06. 10:53:14

@Imre apó:

" A vidéki MO-on nem vagy császár a 240-ből, el ne hidd."

240-ből két ember (egy család) él meg többnyire, és az már jó.
240 egyedül meg kurva jó!

persze számít hogy hol, mennyi a rezsi, lakbér (ha van) de ha nincs hitel, lakbér akkor 240 az már rohadt jónak számít!

macamuca [IHUN] 2014.06.06. 11:02:12

@lavór:
De, zavar.
Ezzel együtt az idézett szöveg nem azoknak szólt, akik elmentek.
Hanem azoknak, akik itt foglalkoztatták volna őket, annyiért, amennyiért, és ezt az összeget /bérköltség/ is sokallták-sokallják..... Azokról a (jellemzően) magyar cégekről-cégtulajdonosokról/munkáltatókról nem is szólva, akik egyszerűen megoldották a soknak talált járulék kérdéskört: zsebbe fizetnek, feketén-szürkén foglalkoztatnak.
Ráadásul több munkaképes korú van, mint amennyi munkahely (az állásokhoz szükséges végzettséget/tudást, az állások területi elhelyezkedését, bért, stb figyelmen kívül hagyva). Ha minden üres munkahely be lenne töltve jelenleg Mo.-on, akkor is igen sok munkanélküli lenne = egy részük ezesetben is nagy valószínűséggel külföldön próbálkozna.

Egyszóval: az idézett szöveg nem neked-nekem-stb szólt.
Hogy a "címzettjeinek" milyen nehézségeik vannak, miért, azoknak milyen hatásai-következményei lettek-lehetnek, stb, az egy másik téma (bár kapcsolódik ehhez).

tableno 2014.06.06. 11:03:43

@GERI87: "rohadt jónak számít" - nem ugyanaz, mint "rohadt jó!:)

tsabus UAE 2014.06.06. 11:13:04

@Muscari: Gratulalok, hogy a korulmenyek ellenere is a talpatokra estetek, mint a macskak ! :-)
Jo olvasni az ilyen torteneteket, mert erot adnak. Szoval, koszonom, hogy megosztottad ! :-)

tsabus UAE 2014.06.06. 11:15:32

@GERI87: Meg Budapest hataran is ismerek olyat, aki a plafonig ugrana oromeben, ha 240-et kapna...
:-(

GERI87 2014.06.06. 11:18:22

@Kövérmadár [swe]:

"240 nettobol futja egy par eves Mercedesre, evi 2 tengerentuli utra, semmifele szukolkodesre es meg megtakaritasra is?
Ha nem, akkor nem neveznem jo bernek, maximum elegsegesnek. "

Pár éves kocsi?
ugyan jó az 5-10 éves is sőt...
A tengerentúli út helyett meg legyen elég a horvát és a Balaton.
A megtakarítás meg majd a kocsi után jöhet.
Itt soha nem lesz nyugati bérezés, úgyhogy kár is ezzel jönni magyar iszonylatban a 240 netto az jólét.

Szerintem baromi anyagias szemlélet hogy az új autó meg a repülős nyaralás legyen a jólét alsó foka!
Azért ez még nyugaton sem általános!

lavór 2014.06.06. 11:18:22

@macamuca [IHUN]:

"Hogy a "címzettjeinek" milyen nehézségeik vannak, miért, azoknak milyen hatásai-következményei lettek-lehetnek, stb, az egy másik téma (bár kapcsolódik ehhez)."

Pont olyan hatásai lehetnek, hogy nem jönnek létre azok a vállalkozások (esetleg megszűnnek), melyek munkát adnának az embereknek. És mint írtad, bizony ehhez a témához kapcsolódik a kérdés. Sajnos képzett és jól iskolázott politikusaink ezt sem tudják.

macamuca [IHUN] 2014.06.06. 11:53:30

@lavór:
No igen, az ok-okozat összefüggést
1: fel kell(ene) ismerni
2: el kell(ene) fogadni
3: számításba kell(ene) venni (döntéseknél).

Aztán hogy az 1. pontig sem jutottak el, vagy mindhárommal tisztában vannak, és a 4. pont műxik:
4: nem érdekel
na, ez is megér egy "misét"......

Mindenesetre az eredmény(eke)t mindenki "élvezi", határon innen és/vagy túl......

Muscari 2014.06.06. 12:12:12

@tsabus: koszi szepen. Az is hozza tartozik, hogy mar nem vagyunk mai csirkek.
Sokszor leirtak mar itt a blogon, hogy ha valaki egyszer sikeres volt otthon, jo esellyel megtalalja a szamitasat kulfoldon is, igy vagy ugy, csak ido es kitartas kerdese. Aki azonban otthon is loser volt, itt is az marad (most mindenki gondoljon arra, akire akar)

Aztan van az a reteg, akinek a szakmajat otthon nem fizetik meg, kint meg igen, ertenek is hozza, gyakorlatuk is van.Na nekik mindenkepp nagyon megeri a kivandorlas.

tsabus UAE 2014.06.06. 12:29:03

@Muscari: Nem tudom, te hogy vagy vele, de én fiatal vagyok - így 47 évesen... :-D
Komolyra fordítva, úgy tűnik, a határátkelés legbiztosabb módja, ha az ember egy multi "szárnyai alatt" próbálkozik először. Nyilván ez nem mindenki számára járható út, de az előnyei vitathatatlanok.
Utána jön az, ha valaki otthonról keres munkát, a szakmájában és talál is.
A legnehezebb pedig az az út, amit ti is választottatok (ha egyáltalán volt választás). Ha viszont ez működik, akkor ez adja a legtöbb sikerélményt és önbizalmat - a sok szenvedés után.

Rebarbaraa 2014.06.06. 12:51:31

@Jess G: Nem tudom miert nyomod meg mindig a magadet. De ebbol is latszik, hogy sokadszorra sem fogod fel amit irtam: Olyan esetet vazoltam fel amelyben semmifele jogalapod (eu-s) nem lenne az orszagban tartozkodni. Ertelmezd: SEMMIFELE

(Komolyan... ennyire ostoba embert....erre mar csak azt tudom mondani, hogy ostoba.)

tsabus UAE 2014.06.06. 12:56:45

@Rebarbaraa: Deja vu...
Mintha már olvastam volna ezt valahol... :-)

2014.06.06. 14:01:21

@Void Bunkoid: az oktatas sosem kidobott penz,meg akkor sem,ha az egyed nem fogja hasznositani,ma mar tudjuk,hogy genetikai szinten is hat,valtoztat az egyeden az oktatas,olyan mertekben,amit átörökíthet utodaira.
A te szemleleted egy nagyon szuklatokoru szemlelet,ami a magyar mentalitast jellemzi,a hozzad hasonlo szemleletu emberek miatt tart ott az orszag,ahol:)

2014.06.06. 14:41:47

@mikrobit: kapasbol cafolhato az aggodalmad a hiaba kifizetett csaladipotlekokra, gondolj bele,hogy milyen sokan vandorolnak be magyarorszagra,olyanok,akinek a felnevelese,iskolaztatasa nem kerult semmibe az orszagnak,ugyanakkor azok ,amkik tavoztak, tavozasukkal munkahelyhez juttattak azokat,akiknek nem lett volna soha eselyuk elhelyezkedni,ha a kremje maradt volna,harmadsorban pedig a jobban kereso nyugaton elok tamogatjak az otthon maradottakat es ezzel no az otthoniak fogyasztasa ,vele egyutt pedig az eletszinvonal is.
Szuklatokouru szemelelettel van megaldva a magyar tarsadalom,ezert nem tudta kánánná valtoztatni a nagyon is jo adottsagokkal rendelkezo magyar hont.

Muscari 2014.06.06. 14:47:36

@tsabus: nem volt valasztasunk, mi Mo-n is vallalkoztunk, multis tapasztslata egyikonknek sincs.
Mi is negyven felett vagyunk.Nem erzem egyebkrnt oregnek magam, a bsj az, hogy kevesebb idonk van ujra felepiteni mindent es felhalmozni valamit a nyugdijas eveinkre. Vslasztasunk azonban nincs, elore kell menekulni.

Hujjje telefon, mindig felreutok.

@Rebarbaraa:
olvaslak egy ideje es ugy latom, nagyon szeretsz konfrontalodni. Nem biztos, hogy ez a legjobb modja annak, hogy elfogadtasd magad a tobbiekkel, ennek elobb-utobb rossz vege lesz. Csaxoltam.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 15:28:37

@GERI87:
Igen, ha azt nézzük, hogy mennyire jó a 240 egy embernek, akkor az elég lehet.

De! Az emberek abba NEM gondolnak bele, hogy hiába él meg belőle vígan. Sőt elrak mondjuk havonta, 30 000 ft-ot. Ami egyszerűség kedvéért 100 Euro.

Na most, itt jön a lényeg: itt nyugaton, alsó hangon rakjuk félre a 10 szeresét (de inkább 15-szörösét, nem akarok zsebbe turkálni, mindenki tudja a saját szakmájába a különbségeket).

És ami ebből következik: A két dolgozó, a magyar és a nyugati között havonta növekszik a vagyoni különbség. Senki nem gondol bele, hogy egy év alatt mondjuk az 10-12-20 ezer Euro vagyoni KÜLÖNBSÉG alakul ki.
És ez évről évre így van. Azaz, viszonylagosan (mármint a nyugati polgárokhoz viszonyítva) Növekszik a vagyoni különbség. És ez nem lesz behozható.

tsabus UAE 2014.06.06. 15:31:51

@Muscari: Amit Rebarbarának írtál, arról ez jutott eszembe:
www.dicsakbuksi.com/lesz-pofon

Tudom, nem így gondoltad, csak én asszociáltam erre és azóta nem tudom abbahagyni a röhögést... :-D

tsabus UAE 2014.06.06. 15:47:03

@Muscari: Mi mindig alkalmazottak voltunk, ahogy most is. Valahogy én sosem gondoltam rá, hogy vállalkozzak, bármilyen területen is. Amihez értettem, abban a hozzáértésen kívül kissé gengszternek is kellett volna lennem - ez pedig távol áll tőlem. Talán Nyugaton ez más lenne, de most alkalmazottként elvagyunk. Lehet, ez változni fog később, de most ez van.
Mi is a nyugdíjas éveinkre gyűjtünk és az lenne cél, hogy úgy 50-55 éves korunkra visszavonuljunk. Ha így haladnánk tovább, mint eddig, akkor sikerülhetne, de az eddigi életemre nem az a jellemző, hogy ne ütött volna be mindig valami, legalább 7-8 évente...

DieNanny CH 2014.06.06. 16:39:46

@házelőtthinta:

"Nem lehet meghatározni hogy mi az hogy siker. Egyik embernek az is siker hogy megél, a másik csak akkor érzi magát sikeresnek ha egyre magasabbra törhet. A harmadik meg szimplán jól érzi magát bármi történjen is. Őket azért irigylem. Igyekszem efelé tartani. Szerintem az az ember sikeres aki egyszerűen jól tudja magát érezni a keretei között. "

Kedves @házelőtthinta! Annyi kérdésem lenne ehhez, hogy ismersz ilyen embert? Pontosabban: beszélőviszonyban vagy legalább 1 ilyen emberrel?

DieNanny CH 2014.06.06. 16:56:26

@Zka:

Szóval nem vagyok egyedül az érzéssel, hogy csak nyomja a sódert, meg csűri-csavarja a dolgokat, hogy aztán mi meg elfelejtsük a tulajdonképpeni lényeget...? Köszi a megerősítést!

Quercus a favágó 2014.06.06. 18:15:24

@Muscari:

"@Rebarbaraa:
olvaslak egy ideje "

Gyöngyike, szereted kínozni magad? DDDD.

Én már eljutottam oda, hogy egyre kevesebbet olvasok.

Quercus a favágó 2014.06.06. 18:16:34

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem, nem vagy egyedül. Kezdtem örülni, mikor vaj mi eltűnt, de korai volt az öröm.

2014.06.06. 18:23:23

@GERI87: 240 nettó a legtöbb embernek csak egy álom...

DieNanny CH 2014.06.06. 18:31:44

@QUERCUS(a favágó):

De vajmi legalább a lényegen maradt, és ha tévedett, beismerte...
Szóval, már négyen vagyunk...

Ginix 2014.06.06. 20:44:06

@DieNanny [SZ,CH]: ha a kevésbé aktív HA blogolvasók is számítanak, akkor öten...

Papagály (törölt) 2014.06.06. 22:49:15

abbahagyhatjátok a bátor felsorakozást. azzal semmi gondom, hogy barbara x vagy y kijelentésével nem értetek egyet, vagy nem tetszik a vitakultúrája. de ennek itt most mi értelme? így akarjátok kiutálni? csúnya dolog, álljatok a sarokba! :(

GERI87 2014.06.07. 00:21:13

@Hari Seldon 2:

"Sőt elrak mondjuk havonta, 30 000 ft-ot. Ami egyszerűség kedvéért 100 Euro."

lehet ennyi, igen.

"Na most, itt jön a lényeg: itt nyugaton, alsó hangon rakjuk félre a 10 szeresét (de inkább 15-szörösét, nem akarok zsebbe turkálni, mindenki tudja a saját szakmájába a különbségeket). "

Azért "alsóhangon" 300-500.000 havi megtakarítás az nem jön össze ott sem mindenkinek, ne vicceljünk már.

"egy év alatt mondjuk az 10-12-20 ezer Euro vagyoni KÜLÖNBSÉG alakul ki. "

Dehogy alakul, nyugaton sincs ennyi megtakarítása az átlagnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.07. 04:30:05

@Kövérmadár [swe]:

Sikeres férfi az, aki többet keres (talál...) mint amennyit a felesége költ.
Sikeres nő az, aki talál ilyen férjet... :-))

Bocsánat, ez csak egy vicc.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.07. 04:44:49

@Papagály: Loller, nagyon jó... :-)))))

Rég olvastam már ezt a verset.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.07. 05:11:43

@visszakettopadlogaz: Asztaqrva... nem kicsit vannak rágyógyulva erre a "big bráner mindent lát" szerepre...

És még mi lehet, amiről nem is tudunk... :-(

tableno 2014.06.07. 09:00:02

@GERI87: nem arról volt szó, hogy Magyarországon a havi 240K messze átlagon felüli fizetés? Az ennek megfelelően átlagon felüli nyugati fizetésből simán kijöhet havi 1000 euro megtakarítás.

GERI87 2014.06.07. 11:54:37

@tableno:

Én nem így értelmeztem amit írtál, hanem úgy hogy alapból a többszörösét rakják félre...de ha azt nézzük hogy itt mi az átlagon felüli meg nyugaton és mekkora lesz a különbség a megtakarításban, akkor igazad van.
De nem ez volt a lényeg hanem hogy egyesek szerint MO-on a 240 nem elég és nem jó fizetés ami szerintem nem igaz.

tableno 2014.06.07. 13:17:38

@GERI87: éppen ez a gond, hogy Magyarországon ez egy jó fizetés, és még ebből sem lehet igazán megtakarítani. Miközben mindenhol azt mondják, hogy aki nem tesz félre nyugdíjas éveire, az éhezni fog.

tableno 2014.06.07. 13:24:59

@tableno: és ha az átlagon felüli fizetésből épphogy ki lehet jönni, az azt jelenti, hogy az átlagosból már nem lehet.

FutureFry 2014.06.07. 19:34:25

@tildy[UK]: Kicsit későn reagálok erre - kíváncsi lennék a benyomásodra (pláne ha először mész), majd írd meg a a benyomásodat (pl. a blogodon).

GERI87 2014.06.07. 20:32:30

@tableno:

Amíg ilyen vezetőket választanak az emberek, amíg a választások célcsoportjai az inaktívak és az állami gondoskodással, osztogatással érzelmi alapon megvezethető lecsúszott csoportok, addig nem lesz más a helyzet és ez is jó fizetés lesz, sőt egyre inkább.
A K. európai fekvésünk sem segít persze...

"Miközben mindenhol azt mondják, hogy aki nem tesz félre nyugdíjas éveire, az éhezni fog. "

Nem csoda, a tapasztalat az hogy NE bízz az államban, kormányban mert gondol egyet és elveszi amit akar.
nincs bizalom, nincs fejlődés.

Mondjuk nehéz okosnak lenni:
-Ha nem adózol ahhoz olyan munkahely is kell, de ott meg átbasznak úgy is egyszer, vagy van hátránya más.
-Ha kuporgatsz még mindig elvehetik vagy megadóztatják, ingatlan ugyanez.
-A befektetés meg ugye kockázatosabb és kisebb összeggel nem éri meg.

(aranyat kell venni:) )

Esély van rá hogy mire nyugdíjba mehetnék már vagy kétszer csődbe megy az ország és elinflálódik a valuta is háromszor...

Mondjuk eleve nem itt akarok nyugdíjba menni.

Gerilgfx 2014.06.09. 08:02:10

,,az ország gerince megy el'"

-miért, volt neki?

Ginix 2014.06.09. 17:12:00

@Papagály: ugyan már, senki nem akar senkit kiutálni, én részemről megörültem, h nem vagyok egyedül azzal, h az utóbbi 2 hétben folyamatosan felszalad a szemöldököm. annyira, h már le sem ereszkedik. és már elfáradt:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása