oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 16. 06:45,  Számháború a határátkelők körül 568 komment

2014. május 16. 06:45 Határátkelő

Számháború a határátkelők körül

Megint kitört a számháború a „hány magyar is dolgozik külföldön?” témakörben, most éppen azon folyik a vita, hogy eléri-e a szám a 600 ezret vagy „csak” félmillió. A lényeg szerintem nem ez, hanem a folyamat, amely egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

migráció nem csak számok UNHCR.jpg(kép forrása: ENSZ)

Ha már az elmúlt napokban megint előjött a téma, szeretném én is hozzátenni a magamét, ugyanis attól tartok, megint nem a lényegről beszélünk.

Kezdjük az elején!

A történet úgy kezdődött, hogy egy német cégalapítással foglalkozó cég (nyilván nem rossz reklámfogással) megpróbálta összesíteni, hány magyar is dolgozhat (így, feltételes módban) Európa különböző országaiban.

Közel 600 ezer?

A matek szerint az Egyesült Királyságban mintegy 300 ezer, Németországban több mint 135 ezer, míg a lista harmadik helyén álló Ausztriában valamivel több mint 63 ezer magyar vállalt munkát. Őket messze leszakadva (8-9 ezres létszámmal) követi Szlovákia, Hollandia és Spanyolország, míg az első tízbe befért még Svájc, Írország, Olaszország és Franciaország.

A végső szám 580 ezerre jött ki, amiből azt a következtetést vonták le, hogy év végére alighanem átlépi a 600 ezret a külföldön dolgozó magyarok létszáma.

A cikket annak rendje s módja (és sokszor szó) szerint átvette a magyar online sajtó jelentős része, amivel a cég el is érte a célját.

Vagy „csak” félmillió?

A témára ráugrott a vs.hu is, amely egyrészt felhívta a figyelmet arra, hogy ezek szerint csak tavaly mintegy 100 ezer magyar hagyta volna el az országot (ami az eddigi csúcs kétszerese), másrészt pedig arra, hogy szerinte az adat pontatlan.

A portál a brit bevándorlási hivatal adataira hivatkozva azt írja, hogy 2004 óta hivatalosan 142 159 magyar állampolgár váltott ki társadalombiztosítási kártyát a szigetországban. (Ehhez képest tavaly a Nemzetgazdasági Minisztérium 300 ezer főre tette a nagy-britanniai magyar közösség létszámát.)

Ami Németországot illeti, a vs.hu szerint tavalyelőtt 24 600, míg tavaly 28 200 magyar munkavállalót regisztráltak, év végén pedig több mint 12 ezer 20 év alatti, illetve 1700 nyugdíjas korú magyar állampolgárt tartottak számon.

(A másik összesítés a német statisztikai hivatal adataira hivatkozva azt írta, hogy 135 614 magyar állampolgárságú embert tartottak nyilván 2013 év végén. Ez közel 29%-kal több mint az előző évben.)

Az osztrák helyzet a legkacifántosabb, lévén Ausztria van a legközelebb Magyarországhoz, így rengetegen ingáznak és / vagy végeznek idénymunkát, akár feketén is.

Ott tavaly év végén 58 ezer magyar munkavállalót tartottak nyilván, de én a magam részéről meg lennék lepve, ha nem lennének ennél jóval többen, akár olyanok is, akik csak pár hónapra mennek ki, vagy a határ közelében dolgoznak. (Apró személyes adalék: valamivel több, mint egy évvel ezelőtt már Salzburg környékén is sikerült összefutni több, cukrászdában, fagyizóban dolgozó magyarral, amire korábban nem volt példa.)

A stratégia hiánya

Lényeg a lényeg, a számháború tehát zajlik, azonban a számok mögül nekem egy dolog hiányzik: az emberek. Azaz hogy kik mennek ki, milyen képzettséggel, hány évesen, és vajon közülük hányan térnek majd vissza.

Ez ugyanis szerintem sokkal fontosabb, mint azon vitatkozni, hogy most 500 ezer vagy 600 ezer magyar él külföldön. Lassan szerintem megszokhatnánk (és meg is fogjuk), hogy az Európai Unió egyik alapvető vívmánya a munkaerő szabad áramlása, és más országban munkát vállalni nem az ördögtől való dolog.

A probléma ott van, ha nincsen semmi, ami arra ösztönözze az embert, hogy pár év tapasztalatszerzés után hazatérjen, márpedig Magyarországon most ez a helyzet.

Egy ápoló indokai

Hadd idézzek egy hozzászólást az Origo cikke alól, mert szerintem jó képet ad arról, miért mennek el ma Magyarországról sokan (és miért lesz nehéz meggyőzni őket arról, hogy visszatérjenek):

A „Majd jobb lesz, ez lesz, meg az lesz"-ből nem tud az ember ruhát venni a gyerekének, meg enni adni... megélni.

Mert ugye egyre jobban észreveszi az ember, hogy kifizet mindent, aztán nincs pénze tovább a megélhetésre.

Velem is ez volt. 3 műszak, stressz, ünnepnapokat elfelejthettem, mint ápoló ugye ez nem jár nekünk.

Kifizettem mindent a fizumból és hurrá, maradt 15 ezer ft-om az egész hónapra. Nagyon szép.

Okok, hogy miért mentem el:

1, tisztes bér
2, nincsenek naponta változó törvények, szabályok sehol
3, megbecsülés a munkahelyen
4, normális, emberi munkahelyi körülmények
5, marad pénzem a hó végén is
6, tudom az otthoniakat támogatni
7, világot látok, utazni tudok
8, amit meg akarok venni, azt meg tudom venni, hitel nélkül, akár némi spórolással is
9, nyugodtan fizetek ki mindent, nincsenek számla elmaradásaim
10, nincsenek hazug politikusok
11, Nyugodt, kiszámítható élet

Nahh, ez az, amit nem cserélnék fel az otthonival:
1, tisztességtelen bér
2, naponta, hetente változó szabályok
3, az emberek csak belénk kötöttek, meg hangoztatták, hogy nekik betegjogaik vannak, közben meg szarba sem nézték a nővéreket, mert egy isten létezik csak, ez pedig az orvos
4, nincsen kötszer, nincsen gyógyszer, lássuk el a betegeket úgy, hogy minden szakszerű és higiénikus legyen,
5, nem hogy hó végére, de két hét elteltével már nem volt szinte egy vasam sem
6, anyukámnál laktam, mert egy önálló albérletet sem tudtam volna fizetni
7, ha már megláttam a városjelző táblát, már az egy utazás volt
8, csak álmodoztam olyan dolgokról, hogy űj farmer, meg póló, jó volt a turkálóban vett is, új műszaki cikkről nem is álmodoztam...
9, néha csekkekkel lottóztam, hogy mikor mit tudok befizetni, így volt, hogy néha volt egy-két hónap elcsúszásom
10, hazug politikusokkal voltam körülvéve, akiket csak önös érdekük érdekelt, és nagy ívben szarták le, mi van velünk, kisemberekkel, de sajnos ez most sem változott
11, szóval stresszben gazdag, élet megrövidítő életem volt otthon

Nehéz mindehhez mit hozzáfűzni (és majd megteszitek ti), de azért annyit talán mégis, hogy bár a legtöbben az anyagi nehézségek miatt mennek el, azért nagyon sokat nyom a latban a kiszámíthatatlanság, a szabályok állandó változása és a megbecsülés hiánya is.

Ezeken pedig sokkal nehezebb lesz változtatni, mint az anyagiakon, mert ez nem csak gazdasági sikeresség, hanem hozzáállás kérdése is.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria Németország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr856172198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.16. 21:36:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Amíg egy ügybuzgó pénztárosnak föl nem tűnik, hogy a vásárláskor nem Don Kartács akar fizetni a bankkártyával.

DieNanny CH 2014.05.16. 21:40:00

@lexrex:

Ahhoz meg senkinek semmi köze, hogy kinek adom oda a bankkártyámat...

Mr Long 2014.05.16. 21:40:50

@lexrex: Altalaban nem kernek igazolvanyt, plusz ha mondjuk ferfi nev van rajta, plusz apu fizet akkor szerintem no para.

nyuszigonosz 2014.05.16. 21:44:57

Volt ma naszóval? Hol a Digger?

2014.05.16. 21:45:53

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha van az illetőnél egy közokirat, vagy teljes bizonyító erejű magánokirat, amivel igazolja, hogy használhatja a bankkártyádat, akkor tényleg nincs senkinek köze hozzá. Ha nincs ilyen, kicsit nehéz, és hosszadalmas lesz ezt külföldről lerendezni.

Persze, ahogyan Long is írja, általában nem kérnek igazolványt. Általában.

Mr Long 2014.05.16. 21:49:50

@nyuszigonosz(D): Lehet a tegnapi sracot elvitte a sohoba.:)

@lexrex: Vagy egyik szulot hozzacsatolja a szamlahoz es ker a nevere kartyat. Nekem is igy volt anno faterommal.

2014.05.16. 22:19:03

@DieNanny [SZ,CH]: Ez egyszer biztosan befog következni, kérdés, hogy mikor.

2014.05.16. 22:23:26

@Kövérmadár [swe]: Vagy inkább a leginkább negatívan gondolkodó, már ami Mo.-t illeti. :) Tudjuk, hogy beszélni könnyebb, mint lépni. :D Meg kell próbálni, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle.

M. Péter 2014.05.16. 22:48:48

@Rebarbaraa: 6 év, mert 5 év kell ahhoz, hogy az ember állandó lakosnak számítson, és ez után 1 évvel lehet az állampolgárságot kérvényezni.

M. Péter 2014.05.16. 22:49:53

@lexrex: Pénzkiadó automatánál nincs ilyen probléma.

2014.05.16. 22:54:37

@charlieharper: Igazad van, tenyleg nagyon meggondolatlan emberek vannak. En pl. rendszeresen ellenorzom hogy mit dob ki a Google a nevem alapjan, es FB-on rendszeresen megnezem hogy ki mit lat a profilombol (be lehet allitani igy, pl. ez es ez az ismeros vagy ismeretlen nick mit nezhet meg). Raadasul nem is hasznalom az igazi vezeteknevemet FB-on.

blackhairlady 2014.05.16. 22:56:09

@Evain: Most megy egy uj sorozat, S.H.I.E.L.D a cime, az is Marvel, nagyon erdekes.

2014.05.16. 22:57:06

@Kövérmadár [swe]: Ja hogy magyar az illeto, 'that explains it'. Tenyleg, kezdesz nekem gyanus lenni - honnan is van az a rengeteg penzed utazgatasra?? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.16. 22:59:04

@cougarcat:
Baseball?
Két dolog van a világon, amit ember fel nem foghat, meg nem érthet. A női lélek és a baseball. :)

@Philosoraptor:
Nem, nem, barátom ;)
Ha bizonytalan vagy, akkor kicsit készülj a dologra (helyi szabályok előre megismerésével, esetleg ott élőkkel vedd fel a kapcsolatot, stb... de ezt valószínű úgyis tudod). Van még egy éved, az bőségesen elég ahhoz, hogy a lehető legjobban fel tudj készülni.
Pofonok úgyis lesznek, az elkerülhetetlen, de jobb az a tudat, hogy mindent megtettél. Akkor nem fájnak annyira :)

Én is mindig menni akartam, mindig erről beszéltem. Aztán vártam a megfelelő alkalmat és szerencsém volt, mert az ölembe hullott a lehetőség. Ha akarod, menni fog. Csak akarni kell, tanulni a nyelvet előre (legalább szókincsed legyen, ha nem is fogod érteni eleinte, hogy mi a fenét akarnak).

A legfontosabb pedig: ha másoknak sikerült, miért pont neked ne sikerülne? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.16. 23:07:55

@Mirjam2:
:)
Magyarországon abból volt pénzem, hogy főiskola előtt egy évig dolgoztam (válogatottan vacak diákmunkákat, de mivel a szüleimmel éltem, félre is tudtam tenni jelentős részét).
A főiskola alatt az ösztöndíj elég sokat segített (volt olyan félév, hogy havi 30e fölött kaptam), illetve magántanárként működtem (matek, fizika és néha angol) - bevallom, hogy ezt adómentesen csináltam, mert:
- egyrészt jobb az úgy;
- másrészt vállalkozóként nem csinálhattam volna (nem volt képesítésem rá, így nem végezhettem volna oktatói tevékenységet);
- harmadrészt vállalkozóként ugye a minimálbér duplája után adóztam volna, a bevételem pedig messze nem volt annyi, így tulajdonképpen az állam keresett volna azzal, hogy én dolgozom).

Akkoriban azért nem világjárás volt, hanem Európa járás (London, Párizs, Róma, Krakkó, Egyiptom, Görögország, Prága ha jól emlékszem, illetve országon belüli hosszú hétvégék). Amíg a csoporttársak kocsmáztak, én tanítottam. Amíg ők nyáron dolgoztak, én utaztam.

Svédországban minden hivatalos (nem tanítok már). Itt bőven marad világlátásra is és megélhetésre is.

Evain 2014.05.16. 23:16:40

@blackhair-lady: azt nézem rendszeresen :)

Papagály (törölt) 2014.05.16. 23:34:55

"A probléma ott van, ha nincsen semmi, ami arra ösztönözze az embert, hogy pár év tapasztalatszerzés után hazatérjen, márpedig Magyarországon most ez a helyzet."

micsoda? nem ismered a gyerehaza.org-ot??? kell ennél több ösztönzés? a kormány pénzt, hitelességet nem kímélve, apait-anyait belead, s ez a köszönet? a hála?? ;)
az oldal alapító-főszerkesztőjét is kikezdték, hogy tel-avivba ment dolgozni, pedig nyilván csak azért, hogy eleget tudjon tenni saját hazahívó szavának.
olvasd csak el, mondjuk, "Zsolt történetét", majd megmelegszik a szíved!

Rebarbaraa 2014.05.16. 23:35:24

@Mirjam2: Termeszetesen mindent igazolni kell, ezert is linkeltem be az ezzel foglalkozo kormanyzati oldalakat. Es elhiheted, ha tudtam linkelni akkor pontosan tudom mit kernek:)
@Taxomükke:Szivesen
@M. Péter: Az 5 ev lejarta utan azonnal lehet kervenyezni, csak a az iratok bekuldese, a tesztre valo felkeszules es a tesztre valo jelentkezes (online kell bejelentkezni, egy felhasznalonev-jelszo parossal) es utana amig megkapod a kiertekelest, okiratokat stb, az 1 ev. Egy ismerosommel alig fel eve csinaltam vegig. Lattam pontrol pontra hogy megy. Annyira varta mar a datumot amikor lejar az 5. ev, hogy a papirja mind elo voltak keszitve, masnap mar el is kuldte es a fent leirtak szerint le is zajlott.

2014.05.16. 23:46:09

@montroyal ( CAN qc):
Nezek a kikoto fele ma, pislogok hogy micsoda nagy yacht kotott ki - mar majdnem irigykedtem a tulajra, amikor raeszmeltem hogy bejott a Seattle-Alaska cruise ship. :) A Vancouverbol indulo nem all meg nalunk....

@Kövérmadár [swe]: "Két dolog van a világon, amit ember fel nem foghat, meg nem érthet. A női lélek és a baseball. :)"

Ez igy igaz, en sem ertem egyiket sem. Szerencsere nincs is szuksegem ra, hiszen no vagyok, a ferfiaknak viszont oszinte reszvetem. :))))

Rebarbaraa 2014.05.17. 00:01:34

@Papagály: Elolvastam Zsolt tortenetet. Ugy, de ugy megmelegedett a szivem, hogy majdnem hazamentem az elobb:)
"Egy szórakoztató komplexum egyik éttermében elsőként svédasztalos ételek felszolgálóként majd ajtó mellett álló hostként dolgoztam."

Igazi karriert futott be 3,5 ev alatt:) A felszolgalastol eljutott az ajtonalloi posztig :))))

"Nehéz volt feladni az ottani dolgokat, de úgy éreztem, nem volt más lehetőségem."

Mert Londonban, vagy Angliaban annyira szukek a lehetosegek :)))

"Nyelvtanulásért és pénz spórolás miatt mentünk ki és úgy érzem, mindkettő sikerült. Amiért kiköltöztünk, arra jó volt Angliában élni."

Hat ha valaki eleve nem is tervez hosszu tavra, nem is akar beilleszkedni...az tenyleg menjen haza.
Osszessegeben nem derult ki, hogy most hogy el (anyagi szempontbol, most is tud e felretenni vagy a kint megkeresett penzbol latogatja a hetvegen a haverokat pihenget hetvegen. Mert gyanitom, hogy igen. Aztan majd elfogy ez a penz...es marad a keseru valosag. Na es fel eve van otthon...hat, mondjuk ugy, hogy a munkahelyen meg uj fiu, ali megjarta Angliat, uj hus, neki meg minden olyan szupcsi, foleg a hetvegen a haverok, buli, fanta meg a lablogatas :)
Besirtam:))))

Rebarbaraa 2014.05.17. 00:08:08

@Határátkelő: (A megtisztelesedre kerestem a neten magyar betuket, hogy a nevedet ugy irhassam:) )
Jaj de meglepodtem/megijedtem amikor a postom azonnal megjelent:)) Koszonom szepen a megtiszteltetest :)

blackhairlady 2014.05.17. 00:15:02

@cougarcat: Mar elnezest kertem az offolas miatt, es mondtam, hogy csak vicceltem, nem gondoltam hogy ilyen mely nyomot hagyott benned, pedig sok sok :))))))) jelet is irtam utana. Van aki csak a fozeshez ert:))))))))) (Ez most vicc volt)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 01:05:42

@cougarcat: mi Vancouverbol megyunk a Norvegian sun-nal

elso utunk lehet hogy Madar ihletett meg ...

nalatok a szigeten a nejem valami vilagito tornyot nezeget tavaly Chenanius Duncan tetszett.. iden meglatjuk még ...

2014.05.17. 01:06:18

@blackhair-lady: Akkor sem, es most sem rolad volt szo, nehogy magadra vedd megint! :))) En is csak viccelodtem Madarral az offolasrol - fura volt hogy mar rogton reggel erdektelenseg ovezett egy amugy jo posztot. Te meg aludtal akkor....Ugy gondolom hogyha mindig a jo posztokkal tortenne ez meg, akkor kiszurnank pont a legjobb posztolokkal. De en sem akartam senkit megserteni, legutolso sorban teged! :))) Mindig lesz offolas, elfogadom - aztan az szubjektiv hogy ebbol kit mi erdekel...

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 01:17:11

@Mirjam2: nagyon uj-indiai kinezesu(roman?) a no de a fiu accent nelkul beszel franciaul .. multkor 2 rendor elzavarta oket (10 percre) es jokat nevettek amikor megkoszontem nekik mert en akarom atvenni a helyet .. egesz jol betanultam a sracot figyelve hogy kell koldulni ... hands out...

2014.05.17. 01:19:47

@montroyal ( CAN qc): Vilagito torony sokfele van, de mint turista latvanyossag, Victoriaban otlik fel egy, meg Ucluelet-ben, a nyugati oldalon...

Nem tudom milyen messze akartok eljutni - es lesz auto? Leginkabb amit latni kene a Szigeten, az Victoria, Cathedral Grove (az orias fak) Tofino, Long Beach es Chesterman Beach, a nyugati oldalon. Ha nincs auto akkor en atjonnek a komppal vagy float plane-nel Victoriaba ahol aztan el lehet maszkalni a belvarosban + Beacon Hill Park, Fisherman's Wharf, Cook Street Village, esetleg ha jo kondiban vagytok akkor egeszen Oak Bay-ig, ahol a gyonyoru oreg Gary tolgyfak vannak a multimillio dollaros villak kozt. Persze tenyleg sok mulik azon hogy hogyan kozlekedtek...

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 01:22:51

@Cascabel: pl ma a hirekbe egy uj kozos perrel foglalkoztak mert az allam tudtaval tulszamlazzak a gyogyszerek arat elkernek az orvosnal penzt ami a biztositasba benne van ...pl a nejemnek igaz csak 10$ szamoltak az erzestelenitore persze a kartyajat is lehuztak amikor visszament raneztek; jo minden es megint 10$ kertek ..

2014.05.17. 01:23:59

@montroyal ( CAN qc):
Most jutott eszembe egy dolog az Alaska utazasotok kapcsan. Igazan nem kotozkodni akarok, de mint emlitetted regebben, a feleseged nem allampolgar meg, ezert nem is nagyon akartok az USA-ba menni, pl. Floridaba. Ugy tudom, a cruise shipek kikotnek Alaskaba, es ahhoz utlevel es vizum kell. Erdeklodtetek ezzel kapcsolatban, mikor megvettetek a jegyeket? Nehogy az indulasnal kellemetlensegetek legyen ebbol. A hajokra eleve utlevellel vagy vizummal tortenik a belepes.
(ha van vizuma az USA-ba a nejednek, semmi problema)
Tenyleg segiteni szerettem volna. Talan meg van ido a vizumot beszerezni az indulasig)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 01:31:52

@cougarcat: ja azert 3 napra foglaltunk autot tavaly Nanaimoba mentunk onnan le Victoriaba megalltunk sok erdekes helyen (pl Chemaniusban eppen kalap festival volt ) most valami Fort roddes, gabriol island .. szoval a nejem a program szervezo en csak financial szervezo vagyok...
koszi atadtam az uzenetetneki ..

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 01:39:38

@Cascabel: koszi van magyar ervenyes utlevele es megkertuk az a beutazast ami nem vizumnak hivjak hanem travel authorisation masoknak mukodott es a hetvegen kiprobaljuk vermontba ..

2014.05.17. 01:56:20

@montroyal ( CAN qc): Gabriola szigetet Nanaimotol lehet elerni, ez tenyleg jo otlet. Hasonlo gyonyoru sziget Saltspring Island ahova Crofton-bol indul a komp.

Fort Rodd Hill az a hely Victoriaban ahol a vilagito torony van - ez tenyleg szep, itt erdemes setalgatni. Hatley Castle is meger egy latogatast, ha van ido - gyonyoru kertje es parkja van, mindenfele pavakkal.

www.hatleycastle.com/photos/visitor-photos/

2014.05.17. 01:57:18

@montroyal ( CAN qc): irtam megint csak nem mukodik a link

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 02:06:29

@cougarcat: koszi a kastelyba voltunk szep volt ... a nejem vesz mindent ..

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 02:27:54

@montroyal ( CAN qc): a masik egy regi match volt ez az elozetes a szombati matchez tudom hogy OFF de mar ugy is keso van

www.nhl.com/ice/news.htm?id=719378

2014.05.17. 02:36:23

@montroyal ( CAN qc): A ferjem veled egyutt izgul. :) Majd a felso emeletre huzodok vissza filmet nezni de azert lelekben veletek vagyok.... Ha Montreal-ban lesz meccs, akkor esetleg vesztek majd jegyet? Eloben en is szivesen ott lennek, leginkabb akkor, ha nyerunk. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 02:46:30

@cougarcat: mar eladtak az osszes jegyet a legolcsobb kb 350$ de lehet venni 2000$ert is ...( viszonteladoknal a csillagos eg.) elso 2 mecs lesz itt holnap 1kor kezdodik ... delig dolgozom csak ... kepzeld lehet 10$ ert jegyet venni amikor new yorkba lesznek tele lesz a stadion pedig csak kivetitok lesznek ..

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 02:48:28

na jo ejszakat nezem a Miert epp alaska sorozatot magyarul ..

2014.05.17. 02:50:55

@montroyal ( CAN qc): Gondolom sokan Montrealbol lemennek New Yorkba is... Nalatok is lesz kulso vetito? Nem semmi jegyarak, es mar nincs is. :(

DieNanny CH 2014.05.17. 06:23:43

@cougarcat:

Nem ennél a kastélynál forgatták az Arrow egyes részeit? Előtte meg a Smalville-t?

DieNanny CH 2014.05.17. 06:24:40

@montroyal ( CAN qc):

Én speciel nem izgulok, de neked jó izgulást kívánok!

2014.05.17. 06:51:31

@DieNanny [SZ,CH]: De, mind a kettot! Nem neztem ezeket a sorozatokat, de egyik helyszinkent a Hatley Castle szerepel mindkettonel. Milyen jo a megfigyelokepesseged. :)

GERI87 2014.05.17. 06:57:30

@lexrex:

Pont ezért kell kerülni, ignorálni ezeket a szarokat.
Szerencsére én még a faszbuk elött meguntam ezt a hülyeséget és iwiw-en sem voltam már fenn.

Most még sokan úgy gondolják marha jó hogy net van a seggünkben is és szarás közben is "kapcsolatban" van az ember...
100 éve még voltak fehér foltok a térképen...ma a Google-el meg tudom nézni hány fűcsomó nőtt ki egy New Yorki utca járdájának repedéséből.

De meg fogjuk még ezt szívni.
A fagyi visszanyal.

Papagály (törölt) 2014.05.17. 06:57:31

@Chang Yai: a családtagokat kéne megkeresni, aztán azoktól infot kérni.
a mormonoknak köszönhetően többmilliárd halott adata digitálisan kereshető. pl.:
familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bgivenname%3Anagy~%20%2Bsurname%3Am%C3%A1ria~%20%2Bresidence_place%3Ag%C3%B6d%C3%B6ll%C5%91~

az állami anyakönyvek (születési, házassági, halotti) 1895-kb. 1965-ig érhetők el, az egyháziak meg kb. 1640-1895-ig, természetesen foghíjasan, hiszen sok esetben megsemmisültek.
a mormonok a 60-as években mikrofilmezték őket, ha jól emlékszem.

pl. felvidéki katolikus anyakönyvek 1849-ből:
familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159391-373967-36?cc=1554443

vagy:
Győr, Ravazd, 1906, születési anyakönyv:
familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-23089-3228-6?cc=1452460&wc=M8PF-K43:40681601,47570701,41792801

Papagály (törölt) 2014.05.17. 06:57:31

@klappol: nana! ne sértegessük a valódi, tisztességes görényeket!

DieNanny CH 2014.05.17. 07:13:29

@cougarcat:

De jó! (Hiába, kastélyok/várak - nagyon is alaposan nézem őket...!) Arrow-t mondjuk nézem, egy fórumán írta valaki, hogy a Smallville-t is ott forgatták, abból csak 1-2 részt láttam. De a kastély neve nem volt leírva.

2014.05.17. 07:21:22

@DieNanny [SZ,CH]: Hogy mik derulnek ki. :) Ha nem hozod fel, soha nem fogom tudni. Egyik kedvenc helyem Victoriaban - a kastely melletti angolkert gyonyoru! Szerencsesek azok az egyetemi diakok akik ilyen kornyezetben tanulhatnak - itt van a Royal Roads University.

tanato 2014.05.17. 08:41:27

@Mirjam2: Mondjuk ahhoz nem kell cseléd hogy egy férfi megcsalja a feleségét ha arra hajlamos,megy az anélkül is.

Darth_Vader 2014.05.17. 08:42:09

Lassan itthon is külföldön vagyunk. Tehát mindenki külföldi melós.

tanato 2014.05.17. 08:44:23

@Mirjam2: Még egy kis színes cselédügyben,Te éltél ott Indiában.Azt írja a cikk miért lusták az indiai fhttps://www.google.hu/search?q=mi%C3%A9rt+lust%C3%A1k+az+indiai+f%C3%A9rfiak&oq=mi%C3%A9rt+lust%C3%A1k+az+indiai+f%C3%A9rfiak&aqs=chrome..69i57.7087j0j8&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8#q=mi%C3%A9rt+lust%C3%A1k+az+indiai+f%C3%A9rfiak&start=10érfiak.

jog-ász 2014.05.17. 09:08:46

szerencsére 9,5millióan még itthon vannak, lámpaoltás csak később lesz:)tuti szerepe van a félmilliós kivándorlásnak abban, hogy a közmunkával karöltve egyre jobb a munkanélküliségi mutatónk:)

baloghattila43 2014.05.17. 10:17:36

Szerintem többen vannak kint. Pl.azokról az emberekről ,családokról senki nem ír,és egy statisztikában sem szerepelnek akik az adósságok elől menekültek el.Jó pár ilyen embert ismerek és ők soha nem fognak hazajönni.Ezen emberek száma rohamosan nőni fog hiszen ha Magyarországon már mindenedet elviszi a végrehajtó és még követelés is van ellened semmi esélyed.
Kint szerintem nulláról kezdve is több az esély egy normális életre.
Az élni és élni hagyni elv hiányzik ebből az országból és a ,,kedves vezetőink" tudatából!
Itthon jelenleg egy átlag embernek esélye sincs egy nyugodt életre mivel csak a családi költségvetés hiányosságait próbálja hónapról hónapra megoldani,és folyamatos stresszben él. Erre persze rámennek a családok egy idő után.Bárki bármit mond az átlag így él! Persze sokan még maguknak is tagadják hogy baj van a külvilág felé pedig végképp de attól még a problémák maradnak és előbb utóbb / szerintem hamarosan/ a felszínre törnek sokaknál. Ilyen körülmények közé vajon ki akarna haza költözni!!?? Én egyszer jussak el innen hátra sem nézek többé!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 10:36:45

@montroyal ( CAN qc):
Nem vállalok felelősséget a dologért :)
Mi a másik irányba mentünk, csak arról tudok nyilatkozni.

Mindfield 2014.05.17. 10:57:18

Azt azért tényleg nem értem, hogy ez a rengeteg magyar ember külföldön hogyan kommunikál? Ok, előbb-utóbb megszokják valamelyest a nyelvet, de amíg az a pár hónap eltelik addig mi van?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.17. 11:23:11

@Mindfield:
Nincs semmi. A legtöbb kitántorgó magyarok társaságát keresi, magyarokkal jár inni, magyarokkal jár mindenfelé. 2-3 több éve itt élnek és egyetlen őslakos barátja/haverja sincsen. Csak ilyeneket ismerek.Pedig nem olyan introvertáltak mint pl én. Állandóan csak mennének mindenfelé.Egy idő után pedig biztos le fog nekik esni hogy külföldön vannak és talán nem magyarokkal kéne csak körbebástyázni magukat.

2014.05.17. 11:41:04

@tanato: Nem, Szaudiban meg beszelni is szigoruan tilos olyan novel aki nem csaladtag. Az egyetlen lehetoseg a 'megcsalasra' a bennlako cseled. Illetve a gazdagok kulfoldre mennek, de az atlagos ferfiaknak ez tul draga megoldas.

2014.05.17. 11:45:56

@tanato: Kozel-Keleti orszagok nincsenek rajta a listan. Megmondom itt mennyi idot tolt egy atlagos ferfi egesz eleteben hazimunkaval: 0 perc. Ezt komoly tudomanyos kutatasok mutattak ki, szamos statisztikaval alatamasztva :).

2014.05.17. 11:46:26

@baloghattila43:

Az úgynevezett "devizahitel" bomba itthon rövidesen robbanni fog. És piszkos nagyot fog szólni. Véleményem szerint ehhez képest a 2006-os utcai zavargások virágvasárnapi körmenetnek lehet nevezni. Ezért örülnek karöltve a kormány, és a bankok a kivándorlásnak.
Véleményem szerint nagyon rövid időn belül újabb kivándorlási hullám fog megindulni, csak az irányok fognak bizonyos mértékben módosulni.

nyuszigonosz 2014.05.17. 11:48:49

@montroyal ( CAN qc): A büntetést a koldusokon is be lehet hajtani, csak bírosági végzés kell.
Bár abban az esetben, ha a koldulás nem tiltott egy egy vársoban, akkor nincs miért.

SzZoole 2014.05.17. 12:52:54

@Rebarbaraa: koszi a UK szabalyokal tisztaban vagyok a life in the UK teszten mar tul vagyok azt 3 ev utan meg lehet csinalni es csak £50 az esku tetel meg £900 korul van de,ha a nejemel egyut csinaljuk akkor 2x £700 korul van +az utlevelek ara ami szinten £60 korul/fo,leggkevesbe a penz erdekel,van mibol,csak mar nagyon szeretnem a kezembe tartani az ujjat :))))
Lexrextol azt szerettem vona meg tudni,hogy ez a allampolgarsagrol valo lemondas,hogy mukodik.
Digger Janinak tenyleg igaza van,Te egy nagyon hatarozott vagany csaj vagy:)))))))

SzZoole 2014.05.17. 13:28:33

@lexrex: koszi,at neztem es ugy nez ki en meg tehetem ,hogy lemondok az allampolgarsagrol
4.5 ev eletvitelszeru kulfoldi tartozkodas,Mo-on hajlektalan vagyok az allampolgarsagi teszten tul vagyok,azt hiszem ezeknek eleg kell lenni,hogy lemondjak a magyarrol.

2014.05.17. 13:47:28

@Zoole[uk]:

Csak egyetérteni tudok. Sajnos.

DieNanny CH 2014.05.17. 13:49:25

@házelőtthinta:

Nem a legtöbb magyar ilyen. Csupán te csak ilyeneket ismersz. És ez nagy különbség! Főleg, mivel bevallottan nem keresed emberek társaságát. (Ami nem baj!) Csak ne vonj le teljesen téves következtetéseket!

SzZoole 2014.05.17. 13:50:43

@lexrex: en igazsag szerint sem politikai sem gazdasagi menekult nem vagyok,egyszeruen jobban erezuk itt magunkat,mint ott es ennyi.

DieNanny CH 2014.05.17. 13:51:01

@lexrex:

Hogyan fognak az irányok módosulni?

DieNanny CH 2014.05.17. 13:52:46

@lexrex:

Te tényleg egy csaj vagy???
(Bocs, de tényleg, a kommentjeid típusa alapján pasira számítottam...)

2014.05.17. 14:16:55

@DieNanny [SZ,CH]:

"Te tényleg egy csaj vagy???"

Nem.Hagyományos férfi.

DieNanny CH 2014.05.17. 14:33:59

@lexrex:

Akkor nem értem zolee kommentjét... Vagy félreértettem valamit? Most látom, félreértettem... Két mondatot egybe vettem...
Akkor nem tévedtem!

2014.05.17. 14:37:17

@lexrex: miert csak fog? Nem robbant? Hanyan vettek fel chf hitelt es mennyi idore, van statisztika? Es meg hanynak van?

2014.05.17. 15:25:07

@DieNanny [SZ,CH]:

Elfognak indulni azok a rétegek is, akik eddig nem nagyon mozdultak. A szak-és betanított munkások,és a képzetlenek(elsősorban a gimnáziumot végzettek). továbbá a friss diplomások egy jelentős része is már az első körben külföldön fog munkát keresni.
A célországok megválasztásában egyrészt szerepet fog játszani az onnan érkező hírek. Anglia, és Svájc iránt csökkenni fog emiatt az érdeklődés. Ausztria irányában ugrásszerű növekedés valószínű, egyrészt a közelsége miatt, másrészt az idegenforgalomban tapasztalható igény miatt. Ebben a szektorban továbbá az is egyre jellemzőbb, hogy a már kint levők a kiesők helyét itthonról próbálják feltölteni, beajánlva őket a munkáltatóknak. Jellemző az is, hogy a fiatalok a szüleiket viszik ki, akiknek itthon szintén nincs munkájuk.
Miután véleményem szerint el fog indulni a 30-50 év közötti generáció is, akikre általában jellemző a nyelvtudás hiánya, vagyis meg kell valamilyen nyelvet tanulniuk, meglátásom szerint nőni fog az északi országokat megcélzók száma, mert sokan döntenek úgy, hogy ha már tanulni kell, akkor valamelyik északi ország nyelvét tanulják meg.

Ez persze csak az én elméletem.

Papagály (törölt) 2014.05.17. 15:28:28

@Zoole[uk]: nahát! ezt sose gondoltam volna, hogy nem lehetek önszántamból hontalan. KÖTELES vagyok magyar állampolgár maradni, amíg nem igazolom, hogy egy másik bűnözői csoporthoz csatlakoztam? ez egy rossz vicc!

2014.05.17. 15:48:14

@charlieharper:

A robbanás alatt azt értem, hogy ki lesz víve az utcára. Ez a kormánynak sem nagyon lenne ellenére. Persze arra, hogy ez spontán fog megtörténni,kicsi az esély. Inkább úgy fog működni, hogy a háttérben szervezik, és mozgatják a dolgot. A kérdés az, nemfog-e a helyzet eszkalálódni. Van rá esély. Remélem nem lesz igazam.

2013-as adatok szerint 559 ezer adóst tartottak nyilván. A tartozásuk 3476 milliárd forint volt. Az átlag tartozás 6,2 millió forint Ebben már nincs benne az a 115 ezer adós, akikkel már a bank szerződést bontott. Ja és ezek csak a jelzálog alapú hitelek.

tanato 2014.05.17. 16:21:08

@Mirjam2: Köszi az infót,ja ez fel sem merült bennem,hogy ott idegen nővel tilos a kapcsolat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 21:25:50

@Zoole[uk]: en a life in the UK tesztet szerintem 2 ev 10 honap utan csinaltam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 21:26:51

@Rebarbaraa: nem. 6 ev utan kerheto az allampolgarsag, 5 evnel meg csak permanent residency van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 21:49:27

@házelőtthinta:
Furcsa mód egy ilyet sem ismerek itt. Igaz, nem is keresem magyarok társaságát. Hoppá, már megint nem illek bele az általad elképzelt valóságba... ha még azt is elmesélném, hogy egy kétszobás-konyház-fürdőszobás-gardróbszobás lakásban élünk ketten a menyasszonyommal és a nyúllal, akkor tuti magadhoz nyúlnál :)

Azért nem mindenki loser, aki külföldön él ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.18. 04:07:07

Az a fura mostanság itt a Hán a poszt-tolóknál, hogy mindenki bőszen hangoztatja, hogy ő bizony nem a pénz miatt jött el otthonról, hanem kalandvágy, szakmai dolgok, tudománykodás meg az öreg isten tudja még mik szoktak szerepelni.Legalább is az utóbbi 4-5 hónapban ilyen volt a posztok döntő többsége.Valahogy nekem ez kicsit sok...ennyire kevés lenne a "megélhetési" határátkelő?Nem hinném.

adg 2014.05.18. 05:56:50

@geegee: Itt vagyok, mi (szinte) csak a pénz miatt . :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.18. 08:14:18

@geegee: én azt szoktam mondani, hogy elsősorban eredetileg nem a pénz miatt jöttem el 12 éve, hanem menekültem egy csomó minden elől, + kalandvágy, de a pénz elég erős motiváció lett közben, úgymond rákaptam az ízére, és ami miatt nem látom, hogyan tudnék visszamenni, ha akarnék is. és ezért viszont foggal-körömmel olykor de mindent ki kell hozni abból, amit itt lehet, keresni a lehetőségeket, stb. (Tajvan, Thaiföld, Myanmar után ki tudja, talán tényleg Indonézia lesz a következő, de most még úton vagyok ugye :-) pénzről - annak ellenére, hogy van, még mindig elég minimalistán élek, és max 30dollár/nap az utazási költségvetés is, de a biztonságérzet, meg a spórolás, meg hogy akár azt csinálhatok amit akarok egy jó ideig, na az nagyon tetszik. de Yangonban még ágyam se volt, minek arra a kis időre? :-) )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.18. 08:20:54

@Papagály: köszi, véletlen láttam csak a választ, nem kaptam róla email értesítést, már megint nem működik? :-(
mondtam neki a mormonokat meg a levéltárakat, szerintem egyszer valamikor biztosan utána fog menni a dolgoknak, nagyon érdekli, csak évek óta nem volt Európában. ahogy emlékszem, nincsenek már olyan rokonok, akiket ő is ismer, szétszórodott mindenki, ausztrál nagybácsi meg mittudomén. de azért elég kicsi lett a világ ahhoz, hogy ne tűnjön el minden reménytelenül.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 16:42:17

@geegee:
"nekem ez kicsit sok...ennyire kevés lenne a "megélhetési" határátkelő?Nem hinném. "

szerintem arról van szó, hogy az itt véleményt nyilvánító közönség rosszul reprezentálja a határátkelők teljes sokaságát.
a hardcore melósoknak, akik kényszerből jöttek, se ideje, se energiája a havi 200 órás munka mellett itt kalapálni a rezet napi sok órában.

2014.05.18. 16:58:49

@geegee:

Ha a "megélhetési" határátkelők hébe-hóba megnyilvánulnak itt, szerencséjük van, ha csak gúnyos kacajt kapnak. Aki ezen blog alapján akar képet alkotni a kivándorlásról, az lehet az érzése, csak az " úri közönség táncol ".

DieNanny CH 2014.05.18. 17:05:02

@lexrex:

Erre gondoltam én is - hogyhogy senki olyan nem ír, aki tömegszálláson lakik? Csak olyan, aki ott lakott - múlt időben. Pedig kíváncsi lennék az ő mindennapjaikra is.

Fekete Pestis 2014.05.19. 07:49:49

@charlieharper:

na ja.
1. FB-t az ember nem használ, mert minek osszon meg információt - másnak van belöle haszna, nem pedig nekem.
2. Linkedin-t az ember "kicsit módosított névvel" használ, maximális védelemmel. Abból ugyan van haszon, ha a fejvadász eléri az embert, abból viszont nincs, ha a HR-en keresztül az adóhivatalig meg kiváncsiskodó ismerösökig az ember profilját illetéktelenek tanulmányozzák. ( het is niet de bedoeling - ahogy a holland mondja, hogy másoknak adjunk információt ). Kontaktok nem látszanak, az sem látszik, ha én valakinek a linkedin lapját megnézem. (Ha feljebb jutok a ranglétrán, az egész linkedinesdit megszüntetem. A vezetöség egyik bónusza az, hogy nem kell így bohóckodnom.)
3. Céges telefont az ember nem használ, mert fel lehet ellene használni. Céges emailröl nem levelezik privát, mert dettó.
4. NEM TÖLTÜNK FEL MAGUNKRÓL FOTÓT AZ INTERNETRE. (!!!). A Linkedinre is maximum egy differenciáloperátort ;)
5. Névvel nem szólunk semmihez sem hozzá. Semmi szükség, hogy a szöke HR-es kislány az ö végtelen bölcsességében téves információkat vonjon le a dolgokból ;)

Demosttényleg. Soha nem értettem, hogy mi motiválja az embereket arra, hogy az FB-n (nameg a twitteren) mindent kifecsegjenek. Mi ebben a jó? Mi hasznuk van belöle?

Badeni_lakos 2014.05.20. 18:40:10

Teljesen egyetértek a cikk írójával.

Érdekesek a kommentek.
Nem tudom, hogy milyen megoldást tudnátok erre a helyzetre javasolni, miszerint a teljes politikai klientúra lopja a közpénzeket. Illetve arra, h teljesen atomizálódott a magyar társadalom.

Megoldás?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása