oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 02. 06:51,  A határátkelők felvirágoztatják Southamptont? 864 komment

2014. május 02. 06:51 Határátkelő

A határátkelők felvirágoztatják Southamptont?

Tegnap volt tíz éve annak, hogy Magyarország – egyebek mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, a balti államok, valamint Málta és Ciprus mellett – csatlakozott az Európai Unióhoz. Tíz év alatt sok minden történt, például korábban elképzelhetetlen módon pörgött fel Magyarországról is a migráció, melynek egy igen jelentős része Nagy-Britanniába irányult, ahová persze nem csak a magyarok mentek, hanem a lengyelek is. Néhány városban ennek kifejezetten érdekes következményei lettek.

Anglia, Southampton.jpg

Ott van például Southampton a maga közel negyedmilliónyi lakosával, melynek immár egy tizede (25 ezer ember) lengyel. A dél-angliai kikötőváros számára ez persze nem jelent újdonságot, hiszen már a II. világháborút követően is sok lengyel telepedett le ott.

Az utóbbi években a gyümölcsfarmok vonzották ide a lengyeleket (is), olyannyira, hogy ma már kis túlzással a lengyel a második nyelv. Ott van például az egyik külváros, Shirley, ahol rengeteg lengyel él, ennek megfelelően lépten nyomon lengyel szó hallatszik az utcán és rengeteg a lengyel kisbolt is – írja a migrációval kapcsolatban pozitív elfogultsággal nemigen vállalható Daily Mail riportere, Barbara Davies.

A zöldségesek megmentői

A lengyelek beözönlésének érdekes következményei vannak a város életében. Ott van például a zöldséges házaspár, Andy és Pam Phillips, akik 50 éve árulják a friss árut, és akik komoly gazdasági fellendülést köszönhetnek a Közép-Európából érkezetteknek.

„Ha nem lennének a lengyelek, már évekkel ezelőtt lehúzhattam volna a rolót. Sokkal egészségesebben, régimódibban étkeznek, mint a britek. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt esznek” – mondta Andy Phillips.

„Miközben sok brit a szupermarketekben vásárol, addig a lengyelek és a kelet-európaiak nálunk. Mi hasonlítunk a legjobban arra, amit maguk mögött hagytak otthon. Új életet hoztak a környékre, amikor rengeteg bolt kénytelen volt bezárni” – fogalmazott a zöldséges, hozzátéve: „Ez egy multikulturális város, a világ minden részéről érkezett emberek vásárolnak nálunk. Minket nem érdekel senki nemzetisége”.

Eközben tavaly például egy 22 éves lengyel, Tomasz Dyl nyerte meg a Déli-part Fiatal Üzletembere címet, azaz a kelet-európaiak munkát is teremtenek (speciel Tomasz Dylnek marketingügynöksége van), nem csak betöltenek munkahelyeket.

A lengyel anyukák ijesztő csoportjai

A bevándorlásnak ugyanakkor árnyoldalai is vannak, és ezt kár lenne letagadni. A 23 éves Lacy Flahavan például azt nyilatkozta, hogy őt néha megrémíti a rengeteg lengyel anyuka a kisfia bölcsődéjében.

„Lassan lengyel várossá válunk. A lengyel anyukák összetartanak, és ez őszintén szólva kissé ijesztő. Úgy érzem, nem tudok velük beszélgetni, mert elég félelmetes csoport. Vannak barátaim, akiknek komoly nehézséget okozott az elhelyezkedés, annyi ember van ebben a régióban” – mondta.

Hasonló véleményen van a 72 éves Ruth Peters is, aki szerint egyszerűen az a helyzet, hogy nincs minden bevándorlónak hely. Kevés az ingatlan, és a migráció a munkahelyekre is hatással van: „Eközben persze tisztában vagyok azzal is, hogy a fiatal lengyelek nagyon jól állnak a munkához, de egyszerűen nincs már annyi hely”.

Mi történik az iskolákban?

Hivatalos statisztikai adatok szerint ma a lengyel a legnagyobb nem-brit nemzetiségű csoport a szigetországban a maga 700 ezer bevándorlójával (bár egyes becslések inkább egymillió körülire teszik a számukat).

Az olyan migrációs központokban, mint mondjuk Southampton ez az oktatás és egyéb közszolgáltatások számára is plusz nyomást jelent. A St Mark’s Általános Iskolába például 42 különböző nemzetiségű gyerek jár, egyharmaduknak lengyel az anyanyelve, és csak minden negyedik tanuló fehér brit.

A helyi önkormányzat munkáspárti képviselőcsoportjának vezetője szerint ugyanakkor a lengyelek „friss levegőt” hoztak a városba: „Együttműködőek, gazdaságilag igazán aktívak. Southampton hozzászokott már a migrációs hullámokhoz. Nemzetközi kikötőváros vagyunk, megszoktuk, hogy befogadjuk az embereket, és építünk arra, amivel hozzá tudnak járulni a város keverékéhez”.

Simon Letts lánya is egy olyan iskolába jár, ahol sok a lengyel gyerek. „Az iskola eredményei fokozatosan romlottak, ám mostanra utolértük az országos átlagot. Úgy gondolom, ez részben köszönhető a határátkelők kemény munkájának” – mondta a politikus.

Több a haszna, mint a kára

A hirtelen megnövekedett számú lakosság persze okoz problémákat is a közellátásban, ugyanakkor többen is fizetnek adót, hangsúlyozta a munkáspárti politikus, ráadásul mivel az érkezők jelentős része fiatal, 40 alatti, gazdaságilag több hozzáadott értéket termelnek, mint amekkora összeggel például a helyi egészségügyi ellátórendszert megterhelik.

Az a több mint 20 ezer ember, aki elsősorban Lengyelországból az elmúlt évtizedben Southamptonba érkezett, felpezsdítette a város életét, aminek azért a jelek szerint több az előnye, mint a hátránya, legalábbis nekem ez jött le a cikkből. Persze ismerem a Daily Mail migrációhoz való viszonyát, éppen ezért volt érdekes egy ilyen cikket olvasni a lapban.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Southampton

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr286102501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.03. 02:01:28

@cougarcat:
Felhoztam a tegnap tortent tragediat itt is. 2 hete Calgaryban kattan be valaki, most meg Nanaimoban. Valami nagyon nincs rendben. Remelem, egy ideig nem tortenik hasonlo dolog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.03. 02:04:34

@Naschkatze (Mostindien / CH): Tudom, nem engem kérdeztél...
Bárki fölvehet bármit, 80 éves dédnagymama is bikinizhet.Legfeljebb nem tartják ízlésesnek.De hát az meg az egyén szempontjából kit érdekel, nem? :D A külső szemlélő meg majd néz máshova, vagy becsukja a szemét... :-))

2014.05.03. 02:05:54

@geegee: :)))

A Lost utan komoly elvonasi tunetek leptek fel nalam, depresszioval vegyes haraggal egyutt mert szerintem is bena volt a vege. Honapokig olvastam a kulonbozo "ertelmezeseket" forumokon, pedig csak bena volt a befejezes, ennyi. :)

Na megyek vacsorat gyartani...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.03. 02:06:24

@Cascabel: Ott is kezd elharapózni a szabad fegyvertartás?Vagy nem kezd, de "megoldják"?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.03. 02:08:17

@cougarcat: Még az is értelmesebb befejezés lett volna, hogy valakit mutatnak a végén, ahogy felébred és csak álmodta az egészet...Na mindegy.

Jó étv.
Én meg megyek aludni.Itt már lassan hajnal van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.03. 02:10:31

@cougarcat: Még annyit, hogy szét kéne vágni az egész nem tudom hány évadot és rendesen sorrendben összerakni, majd úgy megnézni.Arra beneveznék.És pont ugyanígy a Ponyvaregényt is... :-)))

2014.05.03. 02:18:58

@geegee:
Itt igen szigoru torvenyek vannak a fegyvertartasra. De azert vadaszfegyvere soknak van. A verengzes Calgaryban kessel tortent.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.03. 02:21:30

@Cascabel: Itt arra szerettem volna célozni, hogy: az orszägban a szintelen (?) szagtalan (?) dolog ilyennemü emlitése jobb izlésü embereknél nem igazän passzol össze...

2014.05.03. 02:25:19

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Erre nem is gondoltam, most mar ertem:(
Angol nyelvu a gas szonal masra asszocial:)

Shanarey 2014.05.03. 02:30:15

@Turchi:

Nos én jó vagyok a szakmámban de nem tudom hogyan lehetne ott (jó pénzért persze), dolgozni, hogy lehet oda keveredni, mit szólnak a Magyar bizonyítványhoz.
:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.03. 02:39:44

@geegee: Tudom, 80éves nagyik monokiniznek is (csinältatott cicikkel :-))) )
Amugy meg nem tök mind1, hogy bikini vagy 1berészes van rajta? 1ikben sem néz ki jo, és erröl nem ö tehet, hanem a kora.
Erre szokta azt mondani a férjem, hogy a pénzzel sokmindent meg tudsz venni, csak egyet nem: izlést.
Szerintem meg a 20-30-50 évvel ezelötti "besoroläsok" elavultak. 40hez közelitve nem érzem magam öregnek, holott nagymamämnak ekkor mär voltam én és a hugom is, mint unoka. :-)
Gyerekként meg 30fölött mär kb temettük az illetöt, most meg a 40eseket is fiatal csävoként / csajként emlegetjük. :-)
Van aki szerint egy 40 fölötti nö ne hordjon farmert, mert az a fiatalok divatja.
Ezeket amugy azért kérdeztem, mert ugy veszem észre a környezetemben, hogy mindenki kukkolja, hogy mit vesz föl a mäsik. Sokszor megy a häta mögött valo rosszalläs, és / vagy kiröhögés is. De az, hogy megmondjuk öszintén, hogy Bocs, de ezt nem kéne!, na az mär nem megy, mert az nem PC... meg akkor megharagszik a mäsik. A legjobb az, amikor az üzletben probäljäk tukmälni, hogy de mennyire jol äll! :-(
Persze Amerikäban meg kb tök mindegy, hogy mit huzol magadra (aka egyéniség kifejezése), kb senkit nem érdekel.
Nyilvän én sem fogok odamenni egy vadidegenhez, hogy hogy nézel ki, de a környezetemben mär volt nem egyszer, hogy egy hön ähitott darabra azt modtam, hogy inkäbb ne, és meg is indokoltam, hogy miért. Volt, hogy volt szäjcsempités, de hallgattak räm. :-)

Sütemény1975 2014.05.03. 03:10:24

@cougarcat: nem csak a vege volt bena, hanem kb az egesz :)

2014.05.03. 03:29:16

@Cascabel: Az itteni esetrol az jutott eszembe, hogy milyen onzoek tudnak lenni az emberek - valami rosszul megy es ezen nem tudnak tullepni, megoldast keresni, nem kepesek feldolgozni az oket ert serelmeket olyannyira, hogy artatlan embereken toltik ki a frusztraciojukat. De hat persze minden ilyen tragedia hasonlo - ertelmetlen...

@geegee: Azert meg egyszer vegig fogom nezni, csak nem probalom majd megoldani a "rejtelyeket". Elkepzelem inkabb hogy a sorozat irok milyen jokat rohogtek magukban amikor osszebonyolitottak a dolgokat. :) Mert ugye ok se tudtak hogy hogy s mint. :) Jo ejt - vagy jo reggelt. Itt meg vilagos van...

2014.05.03. 03:30:40

@Sütemény1975: Neked ezek szerint igen :)

blackhairlady 2014.05.03. 04:16:44

@cougarcat: En a cOWBOYOKNAK (MINO MEGLEPO) SZURKOLok (bocs a capslockert), de vegul is mindegy:)
Mi motorral jartunk Svajcban (es az osszes Alpok orszagban) a ferjemmel, feledhetetlen.

Sütemény1975 2014.05.03. 04:17:08

@cougarcat: egymasra dobalt rejtelyektol nem lesz egy sorozat jo. Az alkotoknak fogalmuk sem volt, hogy hova fognak kilyukadni. Huztak, mint retesteszrat, mert jott belole a love.

blackhairlady 2014.05.03. 04:23:54

@Naschkatze (Mostindien / CH): Egyet ertek veled sminkeles es korom ugyben is. Egyebkent ez is valtozik nem csak eletkorral, de a korokkal is. mas volt a 70-es, nyolcvanas, kilencvenes evekben a divat. 8.-as koromban (79/80-ban) leegetett gyufaszallal huztuk ki a szemunk korul a baratnommel, es cipoboxszal es fogkefevel a szempillankat:D
En biztos nem anyukamtol tanultam el ezeket a dolgokat, mert orajta eleteben nem volt semmilyen smink, semmilyen kolni vagy parfum, de a terden es a konyoken felul meg nap sem erte, sosem volt rajta eleteben furdoruha sem. O az az igazi regimodi idos neni:)

blackhairlady 2014.05.03. 04:25:59

@cougarcat: De az a kaosz a legjobb a z egeszben. mert nem tudod mi kovetkezik a kovetkezo pillanatban.

blackhairlady 2014.05.03. 04:30:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az en hajam csak a krematoriumban fog megrovidulni vall ala:)))))) (vagy ha rakos leszek)

blackhairlady 2014.05.03. 04:32:16

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ja, skinny jeanst lehet hordani 40 folott? de csak oszinte valaszt varok!:DDDD

blackhairlady 2014.05.03. 04:34:10

@geegee: A vegso szezont pont nem lattam a Lostbol. Felvettem az osszes reszt, hogy egyben reklam nelkul visszanezem, es mire rakerult volna a sor, tonkre ment a belteri, rajta az osszes felvett sorozattl:(((

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.03. 04:39:45

@cougarcat: jo lenne, ha nem szakadnal el teljesen, hianyzol.

blackhairlady 2014.05.03. 04:42:32

@Naschkatze (Mostindien / CH): Na, most olvasom, hogy 40 felett no farmer?:)
Itt Amerikaban is szerintem csak bizonyos helyeken vehetsz fel azt amit akrsz. Itt felem nem nagyon divatolnak, legtobbszor farmer valami felsovel, meg az idosek is. Most ugy vettem eszre, hogy a hosszu, foldig ero ruha a divat, rengeteg non latom. En alacsony vagyok, nekem nem all jol, pedig tetszik.

adg 2014.05.03. 06:30:43

@33621: Én majd akkor, ha lesz elég pénzem hozzá. Ez csak egy terv, és ha megnézed, marha hosszú időre szól. A nyugdijszámládhoz meg 62 évesen hozzáférhetsz. Azon így másfél év után jóval több pénz van, mint ami az otthon töltött 11 év alatt gyűlt. Nem aggódom a nyugdíj miatt.
Amúgy az én elvem az, hogy nem számítok semmiféle nyugdíjra, hanem megpróbálom megtakarítani magamnak a szükséges pénzt, így ha nem lesz nyugdíj, mert elviszi a kenguru, vagy igazságosabb célra fordítják, akkor is jó, ha meg lesz nyugdíj, akkor még jobb.
Ídősebb kollégákat nézve, az én szakmámban az a divat, hogy nem mennek el csak úgy nyugdíjba, hanem fokozatosan egyre kevesebbet dolgoznak. Helyette mennek nyaralgatni. Annyit dolgozik, amennyihez kedve van, ha nincs kedve, akkor nem. Ez hintának lehet, hogy furcsa, de akkor is így csinálják. 1 hónap fülöpszigetek, 1 hónap brazília, kis európa, hajózunk egyet, átugrunk a zátonyra a kiwikhez, stb.
Aztán visszajön, elvállal egy-két munkát, és megy újra.

2014.05.03. 06:41:31

@blackhair-lady: OK csak a zöldek ne nyerjenek már... :)

@Sütemény1975: Tényleg gőzük sem volt, nem is lehetett, ahhoz túl hosszú volt a sorozat...

@Babette_: Köszi, bár tényleg el kellett gondolkodnom azon hogy mi a fenének vagyok a gépnél olyan sokat, amikor annyi minden mást is lehetne, kellene csinálni a kertben, vagy kint a természetben, amig jó idő van. :)

tanato 2014.05.03. 08:22:56

@33621: Nem tudtam,mostanában nincs időm végigolvasni a ménkű sok kommentet.Nem reagálnak persze,az itt kommentelők döntő többségének MO. már a ködös múlt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 08:24:44

@geegee:

Sosem tilkoltam személyazonosságomat, szóval nem buktam le.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 08:27:18

@charlieharper [home, sweet home]:

"az eddigi Blair-fele liberalis maszlaggal kezd nagyon telelenni az atlag embernek a hocipoje"

A gond az, hogy az antiliberalizmus nem a konzervatív értékeket hozza majd meg, hanem a fasiszta értékeket.

Volt már egyszer ez így, akkor a kommunizmus lett a válasz a liberalizmust nem kedvelők körében.

Ez zsákutca.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 08:29:36

@QUERCUS(a favágó):

"Politikai liberalizmus nélkül nincs gazdasági liberalizmus."

Van. S számtalan példa van rá. Pl. Kína, Szingapúr, Pinochet Chiléje, stb.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 08:32:24

@Shanarey(SCO):

Semmi ilyesmit nem akar Putyin, ez nyugati propaganda.

2014.05.03. 08:40:55

@cougarcat: azert sem igaz, amit Cas irt, mert az utobbi idoben tobb muszlim robbanto jott kanadai utlevellel, pl a bolgar robbantas az izraeil buszon, stb. A kanadai utlevelet mar az USA sem hiszi biztonsagosnak. Az hogy Kanadaban nincsenek fanatikusok, ez egesz egyszeruen nem igaz.
Plussz:
www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/trail/etc/canada.html

2014.05.03. 08:41:51

@maxval a gondolkodó birca: UKban jelenleg a Conservativeok nem igazi konzervativok.

2014.05.03. 08:53:37

@Shanarey(SCO): Szerintem itt nem érdekel senkit semmilyen bizonyítvány DD, az meg hogy milyen nyelven az meg pláne. Egyébként fogalmam sincs hogy jönnek ide dolgozni, mi kiküldetésben vagyunk tehát a dolgainkat intézi a cég. De majd érdeklődöm!

2014.05.03. 09:15:47

@mayree: Szép a profilod! Pár nap alatt már így átváltoztál?? DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 09:30:49

@charlieharper [home, sweet home]:

Sőt, manapság már a legtöbb jól szervezet muszlim fegyveres szervezet csakis nyugati állampolgárokat alkalmaz a kiemelten fontos feladatokra. Sőt előtérbe került a rasszproflizáció is, azaz európai kinézetű embereket alkalmaznak sokszor.

A várnai robbantót is leginkább cseh vagy lengyel turistának lehetett gondolni kinézet alapján.

mayree 2014.05.03. 09:42:20

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Valamikor 2012 telén, vagy 2013 januárjában, már nem emlékszem. Egyszer fel is törték, hogy miért, fene tudja :)

mayree 2014.05.03. 09:43:56

@maxval a gondolkodó birca:
Tegnap olvastam valahol egy ukrán posztot (leferdítettem a cirilt :)) amiben arról írnak, hogy Putyin terroista akciókat tervez Ukrajnában.
Persze írni bármit lehet...

mayree 2014.05.03. 09:45:17

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Nagyon elterjedt és mégis kevesen ismerik. Keress rá a neten, sokmindent találsz :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 09:49:17

@mayree:

Atombombát már nem is tervez bevetni Putyin???

szuperkrumpli 2014.05.03. 09:54:47

Csak ezek a semmirekellő afrikaiak ne lennének! Lusták, mint a tetű, de minden fogadóiroda előtt ott gengszterkednek, mint a heringek! Az UKIP a PR-juk, miatt nem szidhatja őket csak az EU arcokat!

Papagály (törölt) 2014.05.03. 10:33:30

@Cascabel: üdítő olvasni, hogy tudsz normális stílusban vitázni, és kár, hogy a moderálás nem terjed ki az egymást sértegetők, ócsárolók figyelmeztetésére.

tartalmilag is veled értek egyet, s egyben megdöbbent, hogy még itt a blogon, ahol egyébként viszonylag értelmes emberek írogatnak, mennyire intoleránsak. de csak megerősít benne, hogy megérdemli európa, ha végre oda kerül, ahová úton van.
mert ugye mindenki tudja, mi lenne európából bevándorlók nélkül? öregek otthona, küszöbrágással.

magyarország különösen gyorsan fogja elérni ezt a ragyogó jövőt. de ahogy svájcban, uk-ban mennek a dolgok, ahogy európa újra fasizálódik, nő az idegengyűlölet, csökken a tolerancia, hát, a disztópia beteljesedésére itt se kell majd sokáig várni.

képzeljétek, mi lehet a "világban", ha még a viszonylag képzett, világra reflektáló, nyitott, helyzetükből (bevándorló) fakadóan a bevándorlók iránt maximális empátiával rendelkezők is úgy beszélnek, ahogy ma többektől hallhattuk!

Kaksi Kapitány 2014.05.03. 10:33:30

Valoszunuleg megkesve a mar megszokott resztvevok OT-zasaba csoppenek bele, de szerintem ez a tendencia mindenutt jelen van a szigeten.

Az elzarkozo lengyel kozossegrol talan annyit, hogy nem kellett volna (kopkodni a foldre, nem kellett volna baby...) egy evtizeden at "polish bastard"-ozni meg "took our job"-ozni es akkor talan azok az anyukak nem csak egymassal beszelgetnenek az oviban hanem vegyulnenek a helyiekkel.

A Daily Mail-es ujsagironak javaslom hogy ugy egy generacio mulva terjen vissza a temara, amikor a britek az addig aljanepnek tartott bevandorloknak fognak kulizni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.03. 10:43:10

@cougarcat: Kevés ember akkora rajongója a kis bundásoknak mint én:)))))))))))))))))))))))))

De vicc nélkül én nagy állatbarát vagyok bár tudom hol a helyük.
Nyolc évig volt csincsillám.
Macska- kutya is mindig volt bár csak haszonállatként.
Mi van a macskával?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.03. 10:48:26

@geegee:
Különböző zsírtartalmúakat lehet kapni, a kupak színe jelzi mint a tejnél.
De a legzsírosabb sem több mint egy sima tej.

Quercus a favágó 2014.05.03. 10:54:01

@maxval a gondolkodó birca:

Lehetne erről vitázni, de úgy vagyok ezzel, mint cougar. Túl sok időt töltök itt. Változtatni kell.

Ami a zopolite kolléga tegnapi leugatását illeti. Digger. Elhamarkodottan nyilatkoztál arról, hogy vaj mi előnyére változott. Nem.

Határátkelő 2014.05.03. 10:58:38

@Pink Petsch: @Cascabel: Próbáltam utólagosan lekövetni a vitátokat, hogy hogyan fajult el a trágár személyeskedésig, azt is olvastam, hogy a végére enyhült a stílus, és nem akarom ezt újra gerjeszteni, de próbáljunk meg egymással emberi hangnemben beszélve vitatkozni, és Pinket kérném, hogy fejezze be a muszlimozást.

Muscari 2014.05.03. 12:24:12

@maxval a gondolkodó birca: mi volt Varnaban es mikor? Nem remlik.

SzZoole 2014.05.03. 12:31:15

@Határátkelő: HA nem Pinky kezdte,hanem en,sajnos a szemelyes tapasztalat hozta ki belolem,az iskola ahova a gyerekeim jarnak/jartak tobb mint 70%-ban muszlim gyerekek jarnak,folyamatosan zaklatjak es bantjak a feher kereszteny gyerekeket.A fiamat ev kozben vettuk ki es valtottunk iskolat,pedig most ebben az evben kezdi meg az eretsegit.Ahova most jar(Hemel Hempstead)tobb mint 80%-ban feher es nagy reszt angol gyerekek jarnak.A kulombseg oriasi!!!
A lanyom meg! abba az iskolaba jar 6th form(egyetemi elokeszito)A level,emelt szinten tanulja az angolt,psychologiat es vallas tortenelmet,hagy ne irjam le,hogy egy vallas tortenelem eloadason mit muvelnek ezek a kedves emberek es,hogy mi a velemenyuk mas vallasokrol amit nyiltan hangoztatnak is es az persze nem diszkriminativ,csak az,ha O roluk alkotnak velemenyt masok.A tanarok nem tudnak eloadast tartani,ezert a lanyomnak es mag egy-ket tarsanak iskola utan tartanak eloadast.A noi tanarokat es a diak lanyokat semmibe veszik es ugy is probalnak banni veluk,de csak probalnak.A serelmeiket iskolan kivul,gang-ben oldjak meg.
Ezek a dolgok miatt a lanyom iskola valtasa is folyamatban van,remelem minel hamarabb.
Szoval ne Pinkyt hibaztadsd a muszlim tema miatt,mert nem o hozta fel.

Quercus a favágó 2014.05.03. 12:41:34

@Zoole[uk]:

Csak, hogy erről nem illik beszélni. Ezért kell tematizálni a közbeszédet. Mert úgy gondolják nagyon sokan, hogy ha valamiről nem beszélnek, ha egy problémával nem foglalkoznak, akkor az nem is létezik.
Na ezért is vetem meg a liberális szemléletet. Nyugat-Európa nagyon nagy árat fog ezért fizetni, de maximálisan megérdemli.

**mimi** 2014.05.03. 12:45:58

@Zoole[uk]:
azt hiszem már Pinki és bánta, de télleg félre érthető volt amit Cascabel írt, és Pinki meg nagyon ugrott rá.
Remélem Pinki is olvassa amit Cascabel fentebb írt, és megmagyarázza hogy értette azt amit mondott, és miért írta azt amit írt.

Quercus a favágó 2014.05.03. 12:51:21

@**mimi**:

Tudod, már egy párszor leírtam.Az értelmes emberek vitáznak. A vita érvek ütköztetése. Lehetőleg észérvek. A vitatkozás nem vita. A vitatkozás arról szól, ki tudja leordítani, lehetőleg minél ordenárébb módon a másik fejét.
Na ezeknek az embereknek egy mondat.
Az észt hanggal nem lehet pótolni.

SzZoole 2014.05.03. 13:21:42

@QUERCUS(a favágó): nem illik beszelni rola?
Ez itt minden napos problema,sokat is beszelnek rola,magasabb szinten is,de tudod itt meg az allatoknak is jogaik vannak,csak a kotelezetseguket nem tudjak

DieNanny CH 2014.05.03. 13:21:51

@házelőtthinta:

Érdekes, ha valaki külföldön él, és úgy mondja, hogy Mo rothad, nyugat meg jó, akkor ugyanúgy elküldöd a fenébe, mint azt, aki Mo-on él, és ugyanezt állítja.
Tudod, szerintem mi a problémád? Te, Mo-on élve hittél valaki(k)nek, akik azt állították, külföldre menve az ember 1 éven belül milliomos lesz. Kipróbáltad, alig élsz jobban, mint Mo-on, emiatti elkeseredésedben harcolsz itt velünk, akik megtaláltuk a számításunkat.
Kérdezd meg szüleidet: hogy érzik magukat? Vajon anyukád óvónőként - feltételezem, diplomás, merthogy törvényileg már ez kötelező - mit mond a mostani helyzetéről? És apukád? Mit dolgozott Mo-on, és most mit Au-ban? Őket is beetette valaki?

Igaz is: keresel már munkát? Milyen kilátásaid vannak?

SzZoole 2014.05.03. 13:23:07

@**mimi**: szerintem nem lesz ebbol problema,mindketten nagyon ertelmes emberek.

DieNanny CH 2014.05.03. 13:29:41

@Evain:

Keresztlányom bölcsijében annyira hagyományörzők, hogy szinte minden nap van hagyma. Vagy a reggeli zsíroskenyérhez, vagy a délutáni vajaskenyérhez... Mo-on. Nekem tetszik! Ha egy büdös, legyen az összes az! :-)

Muscari 2014.05.03. 14:04:12

@Zoole[uk]: Jezusom, Zoli, ez szornyu! A lanyom katolikus iskolaba jar, most latom csak, hogy milyen hatalmas szerencsenk van vele!

Azert ide vettek fel, mert amiket kivalasztottunk es kozelebb is voltak, ott nem volt hely. Mondjuk nem bantam, mert nem ugy kell elkepzelni, mint egy magyar egyhazi iskolat, nincs kotelezo mise, meg ilyesmi. Van egy-ket muszlim tanulo is erdekes modon, nem tudom, ok hogy keveredtek ide, meg nagyon sok a lengyel. Jo suli, csak ajanlani tudom. Finchley-ben van, de gondolom az nektek messze van.

SzZoole 2014.05.03. 14:28:28

@Muscari: meg 2010-ben ez nem volt problema,csak az utobbi 1-1 1/2 eve van jelen ez a gond es egyre rosszabb es egyre keveseb a feher diak az iskolaban a szulok sorba viszik el a gyerekeiket.
Az iskola keresesel nincs gond itt,az egyik szomszed iskola igazgato helyetes a szembe szomszed meg tanar,2 hazal lejebb lakik egy idos zsido neni,neki komoly kapcsolatai es befolyasa van sok fele es mindegyikel jo viszonyt apolunk a idos nenivel meg nagyon jot,at jarunk egymashoz teazni,beszelgetni,ha nagy bevasarlat csinal mindig attelefonal,hogy segitsunk neki be vinni a nehez taskakat,a nejem a peksegbol szokot neki hozni pek arut es sutiket,szoval nagyon jo nekunk itt:)))

Muscari 2014.05.03. 15:06:31

@Zoole[uk]: akkor jo, biztosan talaltok neki masik sulit. A szomszedokert meg irigyellek, azt hiszem, ti teljesen beilleszkedtetek Itt sajnos a mellettunk lakot meg nem is lattam a ket honap alatt :-( De mi emeletes hazban lakunk, legkozelebb, ha majd elkoltozunk, en is szeretnek sorhazban lakni, lehetoleg egy kis kerttel.

Egy ismeros Harrow-ba koltozott, ott viszonylag sok az indiai. Kepzeld el, az egyik szomszed egy tal sutivel koszontotte oket, mint az amerikai filmekben.

A heten nem ertem ra elmenni Lunacicahoz, mert vegig delelott dolgoztam, de remelem a jovo heten lesz idom.

DieNanny CH 2014.05.03. 15:27:31

@házelőtthinta:

Bár nekem sem címezted, azért hadd válaszoljak én is.
Próbáld meg elképzelni, hogy van olyan ember, aki szereti azt csinálni, amit te nem szeretsz csinálni.
Pl egy családomnál volt egy szerb takarítónő - 60 éves - hát őt nagyon jólesett nézni munka közben. És most viccen kívül, ő élvezte, amit csinált. Gyönyörűen dolgozott, seperc alatt készen volt.
Én vasalni szeretek, még ha le is szakad a karom és a hátam tőle.
Meg gyerekekkel lenni, amikor makacskodnak, majdnem vigyorgok rájuk, hogy milyen csalafintán gondolkodnak.
Egyszer egy csőszerelőt is megfigyeltem, még Mo-on. Csak kéziszerszámokkal rakta le a wc-csövet, de milliméter pontosan mért-illesztett-vágott-illesztett-reszelt-stb. Jó volt nézni.

Ha te szereted azt, amit csinálsz, miért olyan elképzelhetetlen, hogy más ember is szeretheti azt, amit csinál?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 15:30:05

@Zoole[uk]:

Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint Mo-n egyes helyeken a magyar diákok zaklatása a cigány diákok által.

S bizony megesik úgy is, hogy a magyar diákok zaklatják a külföldi diákokat.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.03. 15:31:10

@DieNanny [SZ,CH]: Senkit nem etettek be. Csak az emberek túlszínezik szerintem a Nyugatot. Jól érzik magukat anyámék...elvannak..Én se gondoltam ilyeneket.Én jöttem, mert muszáj volt...de már párszor elmeséltem... Nem akartam külföldre menni, de abban a helyzetben döntenem kellett : vagy nővéredékhez mész vagy el a háztól. Nyilván nem ilyen meredek volt a helyzet, de tényleg muszáj volt. Az első lehetőség jobbnak tűnt. Én jobban élek mint otthon, mivel otthon nem is éltem csak ittam mint a gödény.Apám kamionozott otthon,de már eléggé utálta.. most meg mosogat. Ugyanúgy utálja szerintem.De mindegy. Egyébként elköltöztem nővéremhez, kitörtem a mamahotelből:DDD De tényleg ez van szerintem...túlszínezés van. Mint múltkor pinki : leszólt hogy süt belőlem hogy nem tudnék zsebből kirázni 2ezer eurt utazásra.Ok, ő meg igen? Komolyan ki hiszi el hogy itt ilyen emberek vannak?

Munkát meg nem keresek, majd a mekibe visszamegyek valamikor. 1-2 hónapig még nem hiszem.Nem érzem még teljesen jól magam.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.03. 15:36:00

@QUERCUS(a favágó):

Tegyük hozzá: valójában a "liberális" címszó alatt futó észmenéshez semmi köze a liberalizmushoz, annak eredeti értelmében.

Mit mond az eredeti liberalizmus?
- legyen jogegyenlőség,
- legyen mindenkinek joga tulajdonra,
- a tulajdon legyen sérthetetlen,
- az állam legyen ideológiailag semleges, ne üldözze a többségi álláspont el nem fogadókat,
- az állam tisztviselőit a nép válassza meg,
- legyen jogállamiság.

Azt pl. sehol sem mondta, hogy tiltsuk saját hagyományainkat, de legalábbis szégyelljük őket, s közben ájult tisztelettel tapsoljunk idegenek bármilyen hagyományainak. Ez nem liberalizmus valójában, hanem nihilizmus.

SzZoole 2014.05.03. 16:04:11

@maxval a gondolkodó birca: nem Max nem ugyanaz,van otthoni tapasztalat is a lanyom 7.-es a fiam 5.-es volt mikor ki jottek.Otthon ha valaki bantotta a gyermekeimet azt iskolan kivul lerendeztem,de itt ez nem mukodik,itt se a tanarok se a helyi kepviselok nem tudnak mit csinalni,neha a rendorok szetcsapnak koztuk,de az is csak egy ideig tart.
A megoldas az volt,hogy fekventaltabb helyre koltoztunk,ebben a kisvarosban 82% a Brit lakosok szama,van egy par muszlim de azok beilleszkedtek.

SzZoole 2014.05.03. 16:07:45

@Muscari: kerdezd meg diggit,hogy milyen helyen lakunk.
Az indiai emberekel nincs baj,Ok rendesek.
Uzenj ha mesz es ha raerek en is beugrom:)

Quercus a favágó 2014.05.03. 16:31:23

@maxval a gondolkodó birca:

Na igen. A fő ellenségük a hit, az állam, és a család. Helyette van a másság, a piac, és az egyén. Ma az kell szégyellni, ha nem vagy "más". Ha a hagyományos értékrend szerint élsz, neveled a gyerekeidet. Az az etalon, ha a gyerekeid példaképe egy detoxikáló szökevény, drogambulanciás, nikotinfüggő, köcsög celeb. Aki nem tud két értelmes egyszerű mondatot elmondani, aki úgy néz ki, hogy a majmok is csak egy kamion banánért fogadnák be maguk közé, és akibe 25 éves korára több fasz volt, mint kilométerkő Záhony és Hegyeshalom között. Függetlenül attól, hogy fiú, vagy lány.
Ezt nyomják reggeltől estig a tv-ben, a neten. Nincs magánélet,mert mindent ki kell pofázni az FB-n. Abba bele se gondol a sok szerencsétlen, hogy ebből majd mit használnak föl ellene alkalomadtán.
A piac határoz meg mindet. Meg a londoni elemzők. Ők áraznak be. Ha kiesel a kegyeikből, véged.
Idióta világ.

2014.05.03. 17:05:14

@Zoole[uk]: Hogy tudtad otthon lerendezni iskolán kívül? Ma már az sem megy. Otthon is kezd ugyanaz lenni mint amit kintre írsz, otthon sem avatkozik bele senki. A megoldás csak amit írsz, jobb környék, jobb iskola, vagy eleve magániskola, ami egy vagyon.

Muscari 2014.05.03. 17:41:02

@Zoole[uk]: oksi. Tudom, egyebkent, hogy az indiaiakkal van a legkevesebb baj, ok mar nagyon reg itt vannak es teljesen beepultek a tarsadalomba. Vannak vegyes hazassagok is szep szammal. Egy percig se gondolkodnek, ha a szomszedukba kene koltozni.

2014.05.03. 17:45:36

@Muscari: Kairóban az első szomszédunk indiai volt, az első napon megjelentek a kertkapunál családostul, gyerekestül, frissen főzött kajával, hogy jöttek bemutatkozni. Mi meg éppen veszekedtünk. DD Pofámról sült le a bőr. Csöndesek, rendesek voltak mindig, a gyerekek is. Második szomszédunk helyi volt, inkább nem írok semmit. És persze nem általánosítok.

Mbraun 2014.05.03. 17:50:55

Mindig sirnak a britek. SE-Londonban, Peckham es Bermondsey kornyeken a sok council flates, eletukben soha nem dolgozo feka, es paki, indiai odaszuletett "brit" nem szurja a szemuket. Roluk soha nem szolnak, mert az mar rasszizmus es akkor megint zavargasok tornenek ki.
Az mar igen hogy Kelet-Europabol elszakadt tomegek, elmennek minimlalberert dolgozni, olyan melokat, amelyet egy helyi "feher" soha nem fog. Kettos mercet alkalmaznak.A Kanaan ott a gazdasagi valsag elott volt, 2007/08 elott. Addig minden okes volt mig felfele futott a szeker.

Muscari 2014.05.03. 17:54:34

@Turchi: az iskola, ahova gyerekkoromban jartam, mara reljesen atalakult. Akkor 5-6 osztaly volt egy evfolyamon, most ketto.

Egy kivarosrol van szo, ami egy kicsit nagyobb varos kozvetlen szomszedsagaban van. Mara mar aki teheti, a nagyobb varos valamelyik iskolajaba hordja a gyereket, a helyi iskola teljesen elgettosodott. Mondjuk zaklatas meg ilyenek nincsenek,( a lanyom oda jart egy fel evet, mielott kijott utanunk, igy van infom), de az oktatas szinvonala a beka segge alatt van. Ez mar egy ongerjeszto folyamat sajnos.

Ami meg itt Londonban megoldas, az az egyhazi iskola, mint mondtam mar, katolikus, vagy reformatus. Oriasi kulonbseg van, en semmi olyasmit nem tapasztaltam, amirol Zoli irt, a tanarok szigorubbak, sokkal nagyobb a fegyelem is.

Muscari 2014.05.03. 18:01:18

@Turchi: Na, az ciki lehetett... En meg itt nem tudom, hogy hogyan baratkozzak a szomszedokkal. Egy ketgyermekes brazil anyukaval egyszer mar bemutatkoztunk egymasnak, de azota sem talalkoztunk. Pedig en olyan szivesen szomszedolnek!

2014.05.03. 18:01:37

@Muscari: Én már csak kapdosom a fejem, mindenhol más, hely, iskola, most ott tartok itt Szudánban hogy lassan már magántanuló lesz az enyém mert csak szarokba járt mostanában. Az egyik angol, a másik amerikai, egykutyafasz rossz mindkettő viszont baromi drága cserébe. Otthonival is van tapasztalatom, tanár voltam egy lepukkant panel lakótelepen. 15 éve még ott is jó volt. Most már nem mennék vissza. Nekem eddig a kanadai iskolarendszer tetszett Kairóban.

2014.05.03. 18:11:10

@Muscari: Nekünk is volt olyan szomszédunk, idősebb egyiptomi házaspár hogy mikor köszönni akartunk, mindig seggel fordultak nekünk. Soha egy szót nem váltottunk 5 év alatt csak egyszer, mikor kivágtak egy fát és beesett a kertünkbe, na akkor az ember átjött elnézést kérni és utána sem köszönt soha. Pedig fontos a szomszéd, pláne ha jó. Nekem mindig rossz szomszédaim voltak otthon, egyszer egy szamurájkardos drogos, aztán meg csak egy sima alkoholista DD. Most meg nincs szomszédunk. Ez a legjobb.

Muscari 2014.05.03. 18:35:12

@Turchi: Hogyhogy nincs szomszedotok? Tanyan laktok?

Tudod, a jo szomszed azert jo, mert atveszi a csomagot, ha nem vagy otthon, lehet kolcsonkerni tojast, vagy mittudomen. Nekem utoljara akkor voltak ilyen szomszedaim, mikor egy megyeszekhely kulvarosaban laktunk. Az egesz utca ismerte egymast, tok jo volt.

2014.05.03. 19:02:09

@charlieharper [home, sweet home]: Igen, valóban vannak nálunk muszlim fanatikusok, sőt terroristák. De könnyü erről megfeledkezni, amikor egyéni szinten ismersz normális muszlimokat vagy amikor napi szinten nem ütközöl velük kapcsolatban semmilyen problémába. A muszlim fanatikus terrorista az olyan mint a lövöldöző ámokfutó - extrém probléma, de mégsem általánosan jellemző.

A magunkról alkotott népszerü kép az hogy "toleránsak" vagyunk - ezért általában úgy gondoljuk hogy itt jobban be tudnak illeszkedni a kisebbségek. Viszont azt nem tudjuk, hogy hogyan reagálnánk a Nyugat Európára jellemző különböző nemzetiségi, vallási kisebbségek cunámijára. Az itt is egészen biztosan feszültségeket okozna, ami aztán könnyen elutasitásban nyilvánulna meg.

Amikor a torontói csecsen nagynéni nyilvánosan kiállt a bostoni terrorista unakaöcsik mellett és a Nyugatot összeesküvéssel vádolta, az eléggé kiverte a biztositékot az emberekben. "Menjetek haza", és "minek engedjük be az ilyet" , "felül kell vizsgálni a menekültprogramot" téma körül forogtak a kommentek.

@diggerdriver: Aki még a hüllőkre és rovarokra is szeretettel tud nézni, az hogy a túróba ne szeretné a bundásokat? :) A szemével van problémája a macseknak, az egyik könnymirigy kifordult a sarkából - most megyünk majd a szemorvoshoz.

Apropó hüllők - amikor még nyomozásokat végeztem, egy párszor találkoztam állatkinzási esetekkel kigyókkal kapcsolatban. Divatba jött a nagyméretü kigyók tartása, de sajnos olyanok is csinálták akiknek se megfelelő anyagi háttere, se szakértelme nem volt ehhez. Nem egyszer jelentettünk be az SPCA-nél szük terráriumban tartott pithont és más nagymérerü kigyókat. Szörnyü volt látni ahogy a szerencsétlen állat csak összetekeredve ült az üvegben és meg sem tudott moccanni. Az ilyeneket az SPCA elkobozza a tulajtól...

SzZoole 2014.05.03. 19:10:19

@Turchi: oh,nagyon egyszeruen,jo kapcsolataim voltak:)
A jo kornyek jo iskola mar megvan,most juniusban lesz egy eve,hogy koltoztunk.

2014.05.03. 19:20:05

@Muscari: DD, nem tanyán, ez egy épülő kompand, (nem így kell írni) és mindkét oldali ház még üres. A harmadik házban és szemben már laknak. Ide még csomagot se hoznak. Eltévednének útközben mint ma az edző. :-)

2014.05.03. 19:22:14

@Zoole[uk]: Okos DD, nekem a volt tanítványaim közül ígérték meg hogyha gondom lenne, csak szóljak. Van köztük pár rémisztő alak :-)

SzZoole 2014.05.03. 19:30:58

@Turchi: nekem a munkam volt olyan,hogy sok lekotelezettem volt,nem csak a diakokat a tanarokat is jobb belatasra tudtam birni,jo kapcsolatot apoltam az onkormanyzatnal a human politikai osztalyvezetovel:)

2014.05.03. 19:33:55

@Zoole[uk]: Nekem eddig a saját hangerőm is megtette a magáét de ugye öregszünk, rekedünk DD, fel kell készülni

SzZoole 2014.05.03. 20:10:48

@Turchi: mi hangunk felemelesevel nem sokat ertunk el a tanaroknal,mivel en csak sofor a felesegem cukrasz es ugye diplomaval egyikunk sem rendelkezik igy tanarok eleg lekezeloek tudtak lenni ,ilyenkor jottek a kapcsolatok az sokkal hatasosabb volt,de midegy ez mar a mult,itt a UK-ban szerencsere a tanarokal nincs ilyen gond,sot semilyen nincs:)

2014.05.03. 20:21:58

@Zoole[uk]: DD, éppenséggel tanár voltam, de ez már a múlt. Persze ki melyik oldalon van, mást lát. Én azt láttam hogy mindenki aki többet keresett mint egy tanár, azt meg ugye nem nehéz, lenézte a tanárokat. Hogy a tanár lenézte a nem diplomásokat, ezt nem tapasztaltam. A fordítottját igen. Ma a tanár egy senki. Legalábbis sokan ezt tartják. Nem néz le már senkit, legfeljebb saját magát hogy miért is van még a pályán. Nekünk éppen az angol származású tanárokkal gyűlt meg a bajunk de nagyon. El is kellett vinnem a gyereket tőlük, pedig a renddel, felszereléssel nem volt gond. De persze mondom, mindenki mást lát országtól, várostól, iskolától függően.

SzZoole 2014.05.03. 21:05:38

@Turchi: tudom hogy tanar voltal:)
Oo,hadjuk azokat a felkapaszkodott ujj gazdag parasztokat,azoknak,ha egy kicsit jobban ment mint masoknak azt sem tudtak,hogy,hogy razzak a rongyot:(
Mint irtam itt a videki Angliaban nincs gond a tanarokal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.04. 00:44:52

@Cascabel: Jajó, az mondjuk más...

@Naschkatze (Mostindien / CH): A férjednek igaza van, én is kb ezt vallom.
És igen, ezt a kort megélni dolgot más volt máson látni 25 éve és más saját erőből tapasztalni... :D

@cougarcat: Igen, biztos jókat szórakoztak rajtunk a nézőkön.Meg a sok lostpedia-jellegű honlapokon, ahol magyarázzák, minek mi a jelentése...

@blackhair-lady: Ojjaj.Ha valami modern, háttértáras beltéri, akkor lehet, hogy egy számtekes meg tudja nézni, és simán lementhető róla.Vagy biztos, hogy kint van a neten, a kulcs neve torrent...Ha kell segítség, írj bátran privátot. :-) De Cascabel linkje is nagyon jó.

@maxval a gondolkodó birca:

Ok, én is inkább csak viccnek szántam... :-)

@diggerdriver: Kösz, na majd hátha meg tudom kóstolni ősszel...

@Zoole[uk]: Aztamorva... itt még talán nem ennyire durva a helyzet svédben, vagy talán nem mindenhol.Meg az én lányom még csak 3 és fél, messze van a vallástörténettől még.De asszem jobb lesz felkészülni előre ebből a témából.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.04. 02:08:35

@blackhair-lady: Bocsi, most vettelek észre. :-) (vagy csak aludtam 1et az öszinte välaszra. :-) )
Tudod mit mond a kéményseprö, ha belenéz a tükörbe?
- Hmmmm. Koromnäl fogva jol nézek ki...
Skinny Jeans: Szerintem igen, abbol is van többféle, mindenki välassza ki a szämära legelönyösebbet. (pont Amerikäban lättam egy szerintem 50+ - os nöt - hätulrol nem nézett ki annyinak- skinny jeans-ben. Ami nem tetszett, de ez fiatalnäl sem tetszik, hogy csipöfazonu volt atombugyival...és amikor leguggolt a nacibol kilätszott kb az egész hätsoja. :-( )
Hosszu ruha: Nekem sem äll jol (szerintem), pedig én magas vagyok. :-)
@mayree: Azért kérdeztem csak, mert 2termék van, amiböl az egyik nem rendelhetö... (és ha szabad megjegyeznem: terhességi csik és nem terhességi ränc. :-) )
Elhiszem, hogy nagyon jo. A neten meg sok minden van rola (is).
Minden földrésznek / orszägnak megvan a maga "csodaszere". Amik tényleg jok. Aztän vannak amiket fölkapnak, trendi lesz, majd pär év mulva elfelejtik öket, mäs lesz a trend.

blackhairlady 2014.05.04. 04:43:44

@geegee: Koszi, kedves vagy, hogy segitesz, de az a belteri mar szerintem elrohadt a szemettelepen:)(a bakelit el tud rohadni?:D) Ez meg otthon volt 4 eve, elvittem megnezetni, de allitolag gyogyithatatlan volt, igy kuka lett.

blackhairlady 2014.05.04. 04:46:40

@Naschkatze (Mostindien / CH): Koszi az oszinte es kimeletes valaszt, csak kicsit fajt:) (nincs atom bugyim:DDDD)

mayree 2014.05.04. 06:30:39

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Ááá, értem! Azért nem rendelhető a kozmetikai, mert épp most fogyott el és a következő friss szállítmány júliusra várható :)

Köszi a kiigazítást, nekem nem tűnt fel :)

Ezt a berber nők évszázadok óta használják és bizonyít. Aki az ilyen dolgokat trendinek, majd egy idő után nem trendinek tartja, az szerintem egyszerűen hülye :)

Papagály (törölt) 2014.05.04. 09:47:40

@házelőtthinta: szerintem te nem vagy tisztában az ausztriai viszonyokkal sem (a mcdonaldsot kivéve).
épp a napokban jelent meg egy friss kutatás eredménye: a frissen végzett osztrák egyetemista átlag 38.400 euróra számíthat munkábaállása első évében.
www.karriere.at/blog/einstiegsgehaelter-absolventen.html
már ekkora fizetésből is félre lehet tenni havi 1600 eurót, ha valaki takarékoskodni akar (de nem nélkülözni).

s a jó hír, hogy hamburgeresként se kell éhenhalni. persze, abból nyilván nem fogsz olyan anyagi szinten élni, mint egy programozó vagy egy jó szakmunkás. ha neked tetszik a hamburgerezés, csináld bátran, büszkén és örömmel. a jelek szerint szükség van erre a munkára is.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.04. 11:32:23

@Papagály: Igen. Egy mekis semmivel sincs tisztában. Tudod én is fogtam már a kezembe kleine zeitungot, meg a böngészőmben is futott már párszor az amspunktat.Persze nem tudok én semmit, az átlagos osztrák frissen végzett büfészakos meg nem tudja hová tenni az euróezreket. Komolyan, miért kel lilyenekkel hülyíteni a népet?

Papagály (törölt) 2014.05.04. 13:24:20

@házelőtthinta: nem világos számomra, mit tartasz "hülyítésnek". nem hiszed el a felmérések, statisztikák eredményét? vagy nem hiszed el, hogy ennyi pénzből lehet megtakarítani?
természetesen bármennyi pénzt egyszerűen el lehet tapsolni, tehát ha valaki képtelen takarékoskodni, akkor annak havi 30.000 euróból se fog maradni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása