oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 18. 06:41,  A magyar mérleg két oldala 944 komment

2014. április 18. 06:41 Határátkelő

A magyar mérleg két oldala

Nemrégiben két egymással „feleselő” poszt okozott meglehetős vihart itt, a blogon. Most ezekre érkezett egy, a kettőt némileg szintetizáló, összegző írás Gyöngyi tollából.

magyar és uniós zászló.jpg

„Elolvastam a Magyarországról szóló két cikket, azaz a „Magyarország egy élhetetlen hely lett” és az „Amerikai álom Magyarországon”. Hát mit mondjak, mindkettőben találtam olyat, amivel egyet tudok érteni és olyat is, amit én nem így gondolok.

Szerintem soha nem lehet ennyire fehéren- feketén meghatározni, megfogalmazni valamit. Mindig az adott helyzettől függ, hogyan érzel, és hogyan cselekszel.

Az első cikk írója a Magyarországról külföldre költözött oldalt, a második a boldogan Magyarországon élő oldalt képviseli, én pedig szeretném egy harmadik oldalról megvilágítani a témát, mégpedig a Magyarországra jött magyar oldaláról.

25 évvel ezelőtt, a „89-es nagy áttelepülések idején” jöttem Magyarországra a családommal. Ez az alaphelyzet is sokakat megoszt, de ezt most nem részletezem.

Valóban sok a rosszkedvű, depressziós, rosszindulatú, egymást lehúzó ember ma Magyarországon, de kérdem én, hol nincs ilyen ember. Jó, lehet, hogy nem ennyi.

Ez viszont nem feltétlenül a szegénységből fakad, hanem inkább a kilátástalan helyzetből, amibe úgy kerülnek emberek, hogy elveszítik a munkahelyüket egyik napról a másikra, és ha találnak is egy új munkát, akkor sem vehetik biztosra, hogy ha jól dolgoznak, akkor ez évekig a munkahelyük lehet. És ha munka nincs, akkor minden borul.

Visszahúz a környezet

Nincs az embereknek terve - van, akinek van, lenne, csak visszahúzza a környezete, ha ki akar törni vagy a hónapról hónapra való élet felemészti az energiáit. Az is igaz, hogy a mai fiatalok is sokszor csak lógnak a levegőben, tisztelet a kivételnek. Addig járnak iskolába, ameddig lehet (ha a szüleik ki tudják gazdálkodni a családi kasszából), aztán majd lesz valami.

Romániában, Erdélyben, Székelyföldön a magyar sokkal jobban egymásra van utalva, ezért jobban összetart. Az erkölcsi minták még mindig jobban élnek a köztudatban, a nevelésben, mint itt Magyarországon, mert a modern rohanó világ egy kicsit később tört be oda, mint ide.

Én szeretem az új dolgokat, csodálom a feltalálókat, az új vállalkozást létrehozókat, de nagyon felgyorsult a világ és ez nem mindig hoz jót. Az emberi kapcsolatok szétesnek, közönybe fulladnak és a kilátástalanság rosszindulatúvá teszi az embereket.

Mikor átjöttünk, nagyon sok ember segített nekünk, persze az ellentábor se volt kicsi, de mostanában azt veszem észre, hogy nem figyelnek az emberek egymásra fizikailag úgy, mint régen. A neten viszont fizikai kontaktus nélkül elszabadul a ló minden irányban. Itt aztán tudják szapulni egymást minden következmény nélkül. Azért szerencsére én itt is találkozok olyan csoportokkal, akik értékelik egymás különbözőségét, segítik egymást, a szépet és szeretetet közvetítik egymásnak. Van még remény!

A magyar embernek nincs igénye arra, hogy fejlődjön, tanuljon? Akkor hogyhogy annyi tanult magyar ember, minőségi magyar szakember dolgozik kint külföldön Magyarországról, akikért kapkod a külföld? Ez hogy is van akkor? Ők a kivétel? Attól azért nagyobb létszámot képviselnek, hogy kivételnek számítsanak!

Biztos munkahely, saját lakás = biztonság

Az emberek megszokták, ha dolgozni akarnak, akkor van is munkahelyük. Abba most ne menjünk bele, hogy milyen alibi munkahelyek voltak a szocializmusban, és vannak most is.

Biztos munkahelyed volt, ezért be tudtál ruházni egy hitelbe, hogy saját lakásod, házad legyen. Persze ezt nem kell ész nélkül csinálni. Nem kell ötször akkora házat venni, vagy építeni, mint amire szükséged lenne. Nem kell mindent megvenni, ha nincs is rá pénzed (a karácsonyi áruvásárlásra gondolok) pláne nem deviza hitelből.

Miért van szükség a saját lakás illúziójára? Oké, hogy ez egy illúzió, de mégis erősíti a biztonságérzetedet. A magyar így érzi biztonságban magát, és általában szeret röghöz ragadt lenni, mert így érzi hova tartozik. Történelmünk során a vándorlás után, így égett bele a genetikánkba. Ki tudja?

Azért azt is említsük meg, hogy nincs is olyan kedvező áru lakásbérlés, mint Amerikában. Amíg Magyarországon egy lakás bérleti díja annyi, mint a lakáshitel részlete, nyilván azt akarod, hogy a végén akkor a tiéd legyen az ingatlan, ha már annyit költesz rá.

Mi is mikor 1989 tavaszán átjöttünk, ősszel már hitelt vettek fel a szüleim és vettek egy házat falun. Romániában is saját lakást hagytunk ott. Ennyit a röghöz kötésről. Aki nagyon menni akar, azt ez nem tartja vissza.

Visszatérve a szüleimhez, volt munkahelyük már néhány napon belül, TSZ-ben, varrodában, én is elmentem dolgozni még 17 éves korom előtt és levelezőn folytattam az iskolát.

Emellett mindenféle munkát elvállaltunk a szüleim munka mellett, a húgom tanulás, én pedig tanulás és munka mellett: kapálás, takarítás, gyümölcsszedés, mindenféle napszám, sőt még élő csigát is szedtünk (nagyon utáltam) leadásra. Nem csak a mosogatást lehet megalázónak tartani.

Hívtak is bennünket mindenhova, mert tudták, hogy rendesen, becsülettel elvégezzük, amit bevállalunk. Pozitív sztereotípia: az erdélyi magyar jobban és becsületesebben dolgozik, mint az itteni magyar. Amivel én nem értek egyet, mert mindenhol van jó és rossz ember, bárhol született, bármilyen nemzetiségű. Az egyén jelleme határozza meg a cselekedeteit, bár a környezet és a nevelés sokat számít.

Egy új élet

Mindent elvállaltunk, hogy újra egyenesbe kerüljünk. Újrakezdtük az életünket. Minden tiszteletem a szüleimé, hogy életük derekán bele mertek ebbe vágni, újra indítani az életüket a nulláról. Ezt szó szerint kell érteni.

Sokan kérdezték, és kérdezik miért? Azért, mert azt akarták, hogy a gyerekeik azt tanulhassák, amit szeretnének. Romániában ez nekem nem sikerült abban az időben, pedig tanultam rendesen, különórákra is jártam a felvételi előtt románul tanulni a matematikát és a gazdaságpolitikát, mert magyar iskolába jártam, a felvételi pedig románul volt.

Pedig nem akartam én professzor vagy mérnök lenni, csak a kereskedelmi iskolába akartam beiratkozni. Nem sikerült. Ennek is megvan a története, de ez most nem tartozik ide.

Itt, Magyarországon viszont elvégeztem a kereskedelmi iskolát, először a szakmunkást, aztán a kereskedelmi érettségit, végül a főiskolát. Mindezt munka, később család és építkezés mellett. A húgom is főiskolát végzett, amit ő választott, nem úgy, hogy csak ez van, ebből válassz. És nekünk sem volt magas beosztású rokon vagy ismerős.

Én is azt tapasztaltam, hogy a „Segíts magadon, Isten is megsegít” mondás valóban igaz. Persze az is kell, hogy nyiss az emberek felé, hogy ők is kedvesek és segítőkészek legyenek. Kiegészítve azzal is, hogy „a türelem rózsát terem”, mert igenis mindennek kell egy kis idő, mire kiforrja magát.

A környezet formál

Az, hogy ki hol érzi jól magát, az attól is függ, kinek milyen igényei vannak. Kinek mi az elég, illetve kinek mi a prioritása. Súlyos gondok vannak Magyarországon is, de a térkép felett feldobott kő esetét magam előtt látom.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jó helyre születtem, mert igenis jó helyre születtem. Így lett belőlem az, aki vagyok, az a személyiség, aki miatt nem kell szégyenkeznem. De azt sem ítélem el, aki a szülőhelyéről tovább áll, akár külföldre, ha neki az hozza el a lehetőségeket.

Attól, hogy külföldre költözik valaki, vagy külföldön dolgozik, nem szűnik meg a szülőhelye iránti szeretete, nem törlődnek az ott átélt emlékei, hacsak nem nyomja el szándékosan őket. A környezet, amibe születtünk, formálja az alap jellemünket.

Később mindenki változik, alakul az új környezethez, hatásokhoz. Ez természetes folyamat, a gyerekből felnőtt lesz, nem kell már neki a játékautó, rendes autót akar, a felnőttből szülő lesz, nem fog minden kockázatos dologba belefogni, mert félti a biztonságát, a családjáért felelősséget érez.

Sokakat épp ez hajt külföldre, hogy aztán mindent, vagyis többet meg tudjon adni a családjának, és magának. Ezzel miért van baj? Viszont aki nem akar ilyesmit bevállalni, az keresse meg itt a szépet, jót maga körül, és ne rontsa folyamatosan a panaszkodással mások életét is.

El kell mondani a negatívumokat is természetesen, mert ne dugjuk homokba a fejünket, de keressük rá a megoldást, ne adjuk fel, hogy egyedül én úgysem tudok semmit tenni. Meg kell hozzá a többieket keresni, és mindjárt nem vagy egyedül. És vegyük észre a jót, még ha az apró dolog is. Tudjunk felszabadultan nevetni, vagy legalább mosolyogni egy kicsit.

A folyton rosszkedvű depressziós embernek soha nem lesz egy építő gondolata sem. Nem fogja egy percig sem jól érezni magát sem itthon, sem külföldön, mert külföldön is előbb utóbb talál majd olyat, ami nem tetszik neki. Én ezt nem így gondoltam, ez nem elég mégsem, ne nézzenek rám így, stb…

Ha van valamid, mindig többet akarsz, ilyen az emberi természet. Aki olyan helyre született, hogy mindene volt első perctől fogva, az természetesnek veszi a dolgokat, aki pedig megküzdött érte, az jobban értékeli. Ez így igaz, még ha közhely, akkor is.

Lemaradási lánc

Ha azt mondjuk, hogy Magyarország le van maradva a nyugattól 50 évvel, akkor Románia, Erdély, Székelyföld meg Magyarországtól van lemaradva jó néhány évvel. De a kérdés, hogy miben? Technikában, közművesítésben igen. De gondolkodásmódban is?

Az Uniós tagságról nem vitatkozom. A főiskolán mi is tanultunk sok mindent róla, mindenhol kint vannak az uniós pályázatot nyert befektetéseknél az óriástáblák. Valóban lehet sok ilyet látni.

Elvileg ez valóban segítséget jelentene, de sokszor olyan feltételek teljesülése árán, hogy nem tudom végül is segítség lesz-e vagy ez is csak adósságba kever. Az átlag dolgozó ember ezt nem látja át, nincs elég információja hozzá, illetve ha rákeresne, biztos találna róla leírást, de nem érdekli, amíg közvetlenül őt nem érinti. Azt viszont, hogy az országot az Unió tartja el, most komolyan… Ne legyünk naivak!

A mérlegnek két oldala van. Támogatnak, de nem érdektelenül. Kérnek is cserébe. Nem jön rosszul nekik a magyar piac, azt gondolom.

A nyugat nem haldoklik, az biztos. Velünk, magyarokkal az a baj, hogy ragaszkodunk ahhoz is, ami nem működik. A nyugat egyszerűen kidobja, legyen az fizikai tárgy vagy technológia, ami nem működik, mehet. A keleti országok meg átveszik, pedig nekik sem jó.

A piac mindent és mindenkit tökéletesen beáraz. Ez sajnos igaz. Nem lehet, hogy ez is gátolja a magyar és a többi keleti ország fejlődését? A piac beárazza az országot, a munkaerőt, stb…

Nem véletlen, hogy a multi cégek mind keletebbre viszik a gyártósoraikat, mert ott kevesebbe kerül az előállítás, a munkaerő. Ez egy spirálban tartja a gazdaságot. Kénytelen alacsony áron munkaerőt kínálni, hogy megkapja a munkát. Ezért mit tesz az Unió, hogy megszűnjön ez a helyzet? Ez nem diszkrimináció? Nem emberi jogom, hogy a tisztességesen elvégzett munkámért, tisztességes bért kapjak, amiből meg tudok élni?

Nem ennyit ér a munkám, csak ENNYIT AD ÉRTE A PIAC! Ez is az ellehetetlenedést, kiszolgáltatottságot, kilátástalanságot generálja tovább. Az én munkám is ér annyit, mint amit a nyugati országban kapnak érte. Miért kell nekem oda menni, hogy megkapjam ugyanazt? Ja, egyébként meg ha odamegyek sem biztos, hogy ugyanazt megkapom, mert akkor is figyelembe veszik, melyik országból jöttem.

Nem akartam jönni, de ma már örülök neki

Magyarország a gazdag országok közé tartozik, írja a második cikk írója. Csak az a baj, hogy a dolgozó ember ezt nem érzi. - Jó az egészségügy, az infrastuktúra. Akkor miért kell 8-9 hónapot várni egy vizsgálatra, miért van ennyi rossz út Magyarországon?

Ennek ellenére szerintem is jó Magyarországon élni. 1989-ben én nem akartam jönni, de már örülök, hogy így történt. Örülök, hogy a szüleim így döntöttek. Egyetértek azzal, hogy kivételes és szép a magyar nyelv. Óriási szókincs áll a rendelkezésünkre, hogy ha valamit ki akarunk fejezni, azt nagyon árnyaltan és sok-sok érzelemmel telten tudjuk kifejezni.

Még egyszer: ha nem is Kánaán, nem is „amerikai álom” de mégis jó Magyarországon élni! Ha többen lesznek, akik figyelnek a másikra fizikailag is, és többen veszik észre a szépet is, nemcsak a magyar hányattatott sorsot emlegetik, akkor még jobb lesz itt élni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr866048986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2014.04.18. 23:57:08

@Pink Petsch:
A lofaszt :-)

De azert tenyleg kell dolgozni akkor, amikor egesz nap a betonkeverot eteted.
Vagy megkapalni a szolot.

A fizikai munka jot tesz a leleknek is. Pluszban nem kell a gymbe venni berletet :-)

morsels (törölt) 2014.04.19. 00:02:39

@Kövérmadár [swe]:
Te madar, fogadott fiam lehetsz, ha akarod. Csak ne legyel feltekeny Kartachra :-)

2014.04.19. 00:03:37

@morsels: Ez egy nagy faszság! Mármnt hogy jót tesz a léleknek. Lófasztot, azt belefásulsz a gigádig :P
Én akkor határoztam el véglegesen, hogy a büdös életben nem fogok fizikai munkát végezni, amikor 14-15 évesen kellett nekem nagyon egy kazettás magnó, ami felvesz, töröl, másol meg mindet tud (igen, ilyen kurva vén vagyok... :P )
Erre, jóanyám és jóapám ahelyett, hogy simán megvette volna (mert megtehették volna, a majmok ;) ), azt mondták, hogy keressem meg rá a pénzt. Hát én megkerestem egy nyár alatt, mezőgazdasági munkával. Az a nyár elmúlt, de azóta én még a kaktuszokat sem viselem el a környezetemben.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.19. 00:08:12

@diggerdriver: Erre csak annyit tudok írni : És? Vettél olcsón tejet. És? Ő írta : Németországban minden olcsóbb. Én meg visszaírtam hogy nem. Aztán felsoroltam pár dolgot. Menj le inni egy kocsmába 5-6 sört. Aztán meséld el egy otthoni barátodnak hogy mennyiért söröztél. Aztán hadd kuncogjon.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: miért ne számítana a barátnő meg a rokon? oszlik a költség és ennyi a lényeg. konkrétan én nem is nagyon ismerek olyat aki full egyedül él magában. pedig jó pár embert ismerek csak pl ebben a városban. mindenki tömbökben egymáson él. 2-3-4 ember együtt. ok, barátok, és? attól még többen laknak együtt, nem javít a tényen.

@Sexual Harassment Panda: Mennyiből élsz? Amikor Magyarországgal jönnek, mindenki a legalja fizetésekkel számol, aztán elfelejtik hozzátenni hogy nyugaton nem is minimálért dolgoznak és úgy hasonlítják össze a kettőt....Pl itt ahol élek minimálbérből luxus lenne 2 szobás kecót bérelni. lehetne, csak éppen nem maradna nagyon megélni. 1 szobás kis takaros olcsó lakással (magyarul : patkánylyukkal) meg tud élni az ember. Múltkor levezettem, jó indulattal kijött valami 100-150 eur megtakarítás/hó. És ez nyugat európa egyik leggazdagabb országa. Azon belül is egy olcsóbb keleti város. Én értem hogy Pesten ezt nem lehet mekivel megcsinálni, csak ne nyomassuk már a habzsi dőzsi dumát, mert egyszerűen nem igaz. Jobb a megélhetés nyugaton, de ne nyomassuk már hogy ég és föld hozzánk képest mert nem igaz.

Alick 2014.04.19. 00:08:12

Tudnátok antiszociális embernek országot ajánlani..?
:)

Papagály (törölt) 2014.04.19. 00:08:13

@diggerdriver: persze, mert ő sört szeret inni!
kit érdekel a tej ára? a szopós csecsemő szüleit talán. :)

Papagály (törölt) 2014.04.19. 00:08:13

@Pink Petsch:
oké, visszaolvastam a kérdésem, elismerem, sejthető belőle, hogy nekem nem menne ez a meló.
nem objektív választ várok, hanem szubjektívet, hogy ti. te hogy küzdöttél meg vele. mert az első, tipikusan hárító válaszod is arra utal, hogy négy éve még nem az volt a véleményed, mint most.
ha nem árulod el, akkor tényleg jó eséllyel nem fogom megtudni, finoman szólva is kevés ismerősöm ismeri belülről ezt az (ősi) iparágat.

szerintem lehet erről értelmesen beszélni. elfogadom, ha szerinted oké a szexmunka, meg azt is, ha szerinted nem az.

morsels (törölt) 2014.04.19. 00:09:50

@Alick:
Itt mindenki antiszocialis. Melyik orszagot valasztod? :-)

Shanarey 2014.04.19. 00:12:36

@Kövérmadár [swe]:

Ne komolytalankodj, ha látnád, növelnéd a fogyókúra célodat még 10 kilóval.
175 cm magas és kb 120-130 kiló.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:15:00

@házelőtthinta: 2000nettò.sajnos a lexarabb adòsàvban, mer 35 alatti, ès nem csináltam fel senkit sem:(
A lakàs 500eurò.
A munkahelyemen eszem, haza is lehet vinni ételt, ès ha valami extra cucc kellebe, hùs, hal, sajt, ott meg tudom rendelni, olyan àron amihez földi halandò sosem .

2014.04.19. 00:20:46

@Papagály: Sehogy. Nekem nem kellett úgymond megküzdenem vele. Semmilyen lelki skrupulust nem okoz, hogy munkaköri kötelességként segítek a lányoknak eladniuk magukat. Ezért is tudom csinálni már évek óta. Ha minden hétvégén paphoz vagy pszichiáterhez kellene járnom emiatt, akkor már rég nem ezt a melót végezném.
Tudod, a piac beáraz, vagy így, vagy úgy ;)

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:20:58

@házelőtthinta: aki otthon kap pl 300nettòt, az abbòl kiràlykènt èl.Ugyanolyan szìnvonalon mint bàrhol nyeuròpában.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:21:45

@Pink Petsch: jajjmàmennyèszakàcsnakinjàbbte..

Shanarey 2014.04.19. 00:25:09

@Alick:

Olaszország és annak is egy szigete amely lakatlan mert állítólag tele van kísértetekkel, mert valamikor régen ott volt a pestises betegek karanténja, és egyben a temetője.
Na meg volt egy bolondok háza féleség is ott amelynek igazgatójáról kiderült hogy idiótább mint az összes ápolt együttvéve.

www.hir24.hu/elet-stilus/2014/04/18/elado-a-vilag-leghatborzongatobb-szigete/

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:28:34

@Shanarey(SCO): kìsèrtetek, persze.leg hàtborzongatòbb..hogyne.jàrtàl màr ùjpesten? Na az hàtborzongatò!

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:29:47

@Pink Petsch: na majd kihàzasìtalak èn möglàsd.
Csak főznöd kell nekem valamit.az alapanyagokat megveszem hozzà

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:32:10

@Sexual Harassment Panda: ugyan, nekem 400-ból se jött össze, amikor 200-at még hozzákerestem mert napi 10 órát melóztam hétfőtől vasárnapig, akkor már kb elfogadható volt
most dolgozom évi 38 hetet, de 52-t fizetnek, ez napi fizetett 7 órát jelent, de nagyjából van amikor egyet sem és van amikor 8-at dolgozom és kb azon a szinten vagyok mint amikor Mo-n hülyére dolgoztam magam, itt is simán megkereshetném a mostani fizetésem hát ha nem is a dupláját, de sokkal többet annál, ha vállalnám a napi fix 8 órát, de akkor ennyi erővel vissza is költözhetnék, és ez a nem m1, a pénz kit érdekel...

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:35:01

@Jess G: mèmostholvagy?
Szakàcs ugye?
En cukràsz..

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:35:37

@Pink Petsch: ne jajgassàl..a làbamat fogod csòkolgatni meglàsd, te nèmber.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:36:39

@Jess G: ha 400bòl nem tudsz megèlni akkor le kell àllni a heroinbsl napi 15ezerèrt..:)

Shanarey 2014.04.19. 00:37:10

@Sexual Harassment Panda:

Jártam, de a kísértetek ügyében sajnos nincs tapasztalatom, persze lehet hogy nem vagyok megfelelő alany.
:-)
Én ijesztőbb vagyok mint ők.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:37:46

@Pink Petsch: mennèaludni.szòljalànyoknak na màr ne b.sszanak.

2014.04.19. 00:38:01

@Sexual Harassment Panda: Na-menccc-te-ja-piccsbe! ;))))))

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:38:09

@Sexual Harassment Panda: Anglia, ja, szakács vagyok a konyhámban, meg holnap cukrász is leszek, de pár napja még kertész is voltam, mert lenyírtam a füvet :-)

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:38:47

@Shanarey(SCO): hidd el, ùjpestnèl semmi sem borzasztòbb.talàn egy kövèr felesèg.de mèg az se.

morsels (törölt) 2014.04.19. 00:39:32

@Jess G:
Na, valami ilyesmit szeretne a hintaahazelott is :-)

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:40:53

@Sexual Harassment Panda: azt nem mondtam h van két gyerek is, egyedül annyira vígan nem, de még csak-csak, de nem vagyok hajlandó senkinek napi 8 órát heti 5 nap dolgozni, ez a lényeg, senkinek, soha
jó, lenne az a pénz, de hamar megunnám, mondom, hogy nem a pénz számít, hanem az életminőség

morsels (törölt) 2014.04.19. 00:42:55

@Jess G:
"szakács vagyok a konyhámban"

Ennek van folytatasa is, nem? :-)

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:44:30

@morsels: nem lehetetlen keríteni egy ilyen melót, csak hát azért mögöttem volt egy igen erős 18 év, amire ilyen sőt valójában még ennél is jobb ajánlatot kaptam, de a részletek feltárása már erős dicsekvés lenne
és nem, nem kellett senkit sem orálisan kielégítenem, mielőtt még ez szóba kerülne

Shanarey 2014.04.19. 00:44:31

@morsels:

Én 14 évesen egy hétig egy ABC-ben dolgoztam, ám miután kitakaríttatták velem a nagy hűtőt amit egy éve nem takarított ki rendesen senki, utána leléptem. A hűtőkamra alján egy raklap volt, és a raklap szintjéig ért az a régen megrohadt tejtermék egyveleg amit nekem el kellett tüntetni. Na most én nem vagyok az a nebáncs virág kategória, és maga a látvány nem zavart, de ha valami iszonyú büdös akkor nekem menekülnöm kell onnan, és így is lett.

Utána a Kertészeti Kutatóintézetben dolgoztam három hétig mint minta előkészítő.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:44:40

@Pink Petsch: mondom segìtek amit tudok! Szerezz egy okj-s papìrt otthon azt kèsz.de nem kell papìr.
Csomò olyan hìrdetès van" hogy főzni tudò"

@Jess G: egy sajàt helyet ne hasonlìts màr egy mjnkahelyhez, köszi

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:46:28

@Jess G: ja hogy neked heti 5x 8òra màr nem pàlya.ez ok, de ne add màr elő magad hogy ez az àtlag..

morsels (törölt) 2014.04.19. 00:46:35

@Jess G:
Ohh.. dicsekedj nyugodtan :-)

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:46:55

@Sexual Harassment Panda: úgy értem, főzök a gyerekemre meg magamra, másra nem, hivatásszerűen meg pláne, most mondom, hogy utálok dolgozni, mert lusta, elkényeztetett kis luvnya vagyok, meg egyesek szt sznob is

morsels (törölt) 2014.04.19. 00:47:14

@Shanarey(SCO):
Ne haragudj, te nem utod meg a szintet :-)

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:47:23

@morsels: tudom, hogy ezért is szeretsz ;-)

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:47:39

@Pink Petsch: inkább azon agyalj, hova hìvsz + Stuttgartban....

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:48:25

@Jess G: ja ùgy ! Te nem a nővèrem vagy?

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:49:56

@Sexual Harassment Panda: ki mondta, h mi az átlag, én azt mondtam h saját tapasztalatom szt nem lehet havi 300-ból királyul élni, max nincs komoly gondod, feltéve ha egyedül vagy a 300-ra van lakásod, és nincs hiteled kocsid annyira ne legyen mert, akkor már gondolkodni kell hogy mit vegyél meg és mit ne
viszont kevés királyt láttam a BKV-n, szóval valszeg igazam van az összeget illetően

Shanarey 2014.04.19. 00:50:11

@morsels:

Ugyan miért haragudnék, én már régen leszoktam az efféle "óvodás" kinek nagyobb kategóriáról.
:-)

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:50:39

@Sexual Harassment Panda: hát abból kiindulva, hogy a tesóm nem cukrász, valószínűleg nem vagyunk közeli rokonok

Shanarey 2014.04.19. 00:51:16

@Jess G:

Magadnak és a neked fontos személyeknek kell megfelelned, a többiek nem számítanak.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:51:47

@Jess G: ja, az nekem alap hogy van sajàt lakàs, 0hitel.kocsi simàn kijön belőle.az igaz hogy attòl függ ki milyen szìnvonalon èl.

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:52:29

@Jess G: az mèg hagyjàn, de nekem meg nincs nővèrem..

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 00:56:21

@Jess G: òvatosan a bkv-s dumaval.Amikor svàjcban dolgoztam, a szàlloda tulajdonosa villamossal jàrt, pòlòban ès farmerban, nem tudtàl előre köszönni mert mindìg megelőzött, pedig volt 7db szàllodàja.
Angliàban dettò, a tulaj egy rensult 21-essel jàrt, azzal parkolt ve a ferrarik ès rollsok közè.
Persze lehet nem volt akkora kiràly mint te...

Mrs. Clayton 2014.04.19. 00:57:57

@morsels: tudtam :-)
@Shanarey(SCO): magammal egész jól elvagyok, néha egyetértek a külvilággal, aztán ennyi
@Sexual Harassment Panda: hát ha neked ez az alap, akkor miért kifogásoltad, h az én helyzetem nem alap, Mo-n egész keveseknek jut saját lakás, kocsi, hitel nélkül és 300 ropi
és abban sem vagyok biztos, hogy a kocsi csak úgy kijön

Mrs. Clayton 2014.04.19. 01:00:15

@Sexual Harassment Panda: jó, megadom magam, az átlag BKV-zó mind zsír király, menő alak, és van hitelmentes házuk kocsijuk, és 300 ropival a zsebükben vígan élnek

morsels (törölt) 2014.04.19. 01:00:30

@Jess G:
En egy nyitott konyv vagyok :-)

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 01:02:45

@Jess G: tipikus vadbarom hozzààllàs, hogy akinek nincs autòja az csòrò.
sok ismerősòm van akinek nincs autòja de nem a pènz miatt..

Mrs. Clayton 2014.04.19. 01:04:35

@morsels: miután annyi mindent megbeszéltünk, azóta igen, ez nem kérdés, egy jó csülökkel még le is vennélek a lábadról :-)
ami pont holnap lesz egyébként, nem az a bajor típus, mert most újítok

Mrs. Clayton 2014.04.19. 01:06:02

@Sexual Harassment Panda: ki mondta, h akinek nincs kocsija az csak szegény lehet, mondjuk az átlag nyilván nem hobbiból nem vesz ugye kocsit, hanem mert bazi drága fenntartani

morsels (törölt) 2014.04.19. 01:07:54

@Jess G:
Nem erdemes csulkot pazarolni ram :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 01:08:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mi alapvetoen a parommal vagyunk csak, most egy jo honapja kinn van unokatesom, de amint allast talal , koltozik majd el.
Parom occse mar regen nem velunk el. Ez nem tomegszallas. Az meg hogy segitunk rokonnak, szerintem alapveto.

Mrs. Clayton 2014.04.19. 01:09:33

@morsels: ó dehogy nem, én csak olyannak főzök, aki értékeli a belefeccölt munkámat, és nem finnyog a kaján

Mrs. Clayton 2014.04.19. 01:11:39

@Shanarey(SCO): én tudom, de elég sokan vannak úgy, hogy ha nem állsz be a sorba és nem felelsz meg mindenkinek, akkor te különc vagy az átlag szemében, csak mert ők benn állnak a sorban@tildy[UK]: na mi lett a jogsival, megtudtál valamit?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 01:12:22

@házelőtthinta: jo draga sor lehet, itt buliban is tudok 5 sort inni 20 fontbol.

Csak szolnek, hogy a norvegoknal rendszeresen ettem garnelat ( 20 NOK/kilo , azaz 600 ft per kilo aron ), itt lazacot, de meg a 4 pintes tej is olcsobb a maga 1 fontos araval, mintha otthon vennem. Nem csak a peremtermekek olcsobbak. Nomeg azt is figyelembe kell venni, hogy aranyaban mennyi a fizuhoz kepest. Mert lehet ha forintba szamoljuk, itt dragabb, oke, de nem is forintban kapod a fizetest.

Shanarey 2014.04.19. 01:14:28

@Jess G:

A rossznyelvek szerint, én különc vagyok.

Mrs. Clayton 2014.04.19. 01:21:28

@tildy[UK]: ne is mondd, én május 1 utánra akartam a héten időpontot foglalni Ni-ra, mondta a nő, hogy majd április végén telefonáljak, mert ilyen sokára nem tud adni, na mondom, kíváncsi leszek, hogy mikorra lesz és abból mikorra lesz szám
@Shanarey(SCO): nem baj, sőt :-)

nyuszigonosz 2014.04.19. 01:23:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A kutyát hogy kell számolni?
Az lakótárs vagy nem? :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 01:25:16

@házelőtthinta: egyreszt nem szimplan barat vagy baratno, hanem mar majdnem ferj. Mar ha Don Kartaschnak velem kapcsolatban beszelsz.

Ketto: rokontol, aki rengeteget segit be a haztartasban, nem fogom elkerni a penzt a rezsire, lakhatasra. Foleg, hogy ideiglenesen van itt. "vendegkent" ha ugy tetszik, max 2-3 honapig.

Szoval nem szamit.

Herr Géza 2014.04.19. 02:07:31

@házelőtthinta: Drága barátom, már megint csak szórod a hülyeséget. Jártál már N.o.-ban ? Tudod, Salzburg után tovább kell menni nyugat felé....
1. Kocsma, 20 €, két sör: eszed tokja, az Oktoberfesten sincs még 10 € egy sör, és az 1 liter.....
2. Aldi árak: tessék, néhány alapcikk aktuális ára az itteni és otthoni Aldiban: 250 g vaj 0,99 €, 379 HUF; 400 g csirkemellfilé-szelet 2,59 €, 799 HUF; étolaj 1 l 1,09 €, 499 HUF; szeletelt bacon 200 g 0,89 €, 449 HUF; 1,5 l ásványvíz 0,19 €, 85 HUF
Alapcikkek ? Igen. Hol olcsóbb? Na??
És akkor már ne is beszéljünk olyan kreténségekröl, hogy a PICK téliszalámi itt nem diszkontban olcsóbb, mint otthon az ALDI-ban akciósan....
Persze, vannak cuccok, amik itt drágábbak, de egyre kevesebb, és egyre kisebb a különbség. A málnalekváros tejbegrízzel etetett dél-szudáni marha bélszínjét (sic !) meg otthon sem fogod megkapni 35 €-ért... Mellesleg jóval olcsóbban kapsz bélszínt itt is, az argentín bélszín ára meg M.o.-n is felülröl üti a 10.000 Ft-ot (per kg).

skye8 2014.04.19. 05:27:45

szep cikk volt Gyongyi, koszonet erte.
szerintem is sok mulik az egyeni hozzaallason, te egy optimista szemelynek tunsz, aki a rosszban is meglatja a jot. nekem ez az eleterzes kifejezetten szimpatikus, kulfoldon pedig meg inkabb a javadra valna :)

skye8 2014.04.19. 05:27:45

szep cikk volt Gyongyi, koszonet erte.
szerintem is sok mulik az egyeni hozzaallason, te egy optimista szemelynek tunsz, aki a rosszban is meglatja a jot. nekem ez az eleterzes kifejezetten szimpatikus, kulfoldon pedig meg inkabb a javadra valna :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.19. 05:59:37

@Sexual Harassment Panda: én csak a rendesen vagyok, a mobills ritkán mukodik. Igy meg minden uvyanaz

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.19. 06:05:47

@diggerdriver: jut eszembe, a bioetanolt hogyan használhatom a kocsiba? Az van kiirva,hogy 85%,15%benzhin,es 105 oktanos

Papagály (törölt) 2014.04.19. 06:06:57

@Pink Petsch: és "lányként" is tudnál dolgozni? vagy az nem menne?
egyáltalán nem ítélem el a kurvákat.

a legtöbb ember szerintem prostituálódik, amikor eladja a munkaerejét, képességeit egy cégnek, aminek a céljaival nem ért egyet. elvileg nem tartom lényegi különbségnek, hogy valaki szellemileg vagy fizikailag prostituálódik, bár nekem az utóbbi még rosszabbul menne (bár lehet, hogy jobban keresnék vele :) ).

valójában kissé mégiscsak helytelenítem mindegyikfajta prostitúciót (ami némi meghasonláshoz is vezet, mert magam is árucikk vagyok) - de talán csak azért, mert ódivatú vagyok, egy kihalásra ítélt állatfaj egyik utolsó mohikánja.

sőt a szellemi fajtáját még jobban helytelenítem, mint a testit. a testiben legalább van valami emberi (pontosabban: állati, ami az emberben az egyetlen tisztelendő vonás).

lehet, hogy mégis kurvának kéne állnom?
van nálatok felvétel? ;) igény lenne rá...

a lányok motivációjáról még nem írtál. illetve, hogy milyen karrierutakat futnak be. mindenki fiatal, mindenki csak pár évig nyomja (pontosabban nyomattatik)? vagy vannak éltesb korú aggszüzek is a kollégák között?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.19. 06:06:57

@tildy[UK]: nahát..a norvégoknál olcsó a halféle..ki gondolta volna... normális szórakozóhelyre 10 eur alatt be se mehetek. ezért írtam a huszat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 08:46:46

Egy ilyen nudli poszt után eljutunk majdnem 1000 kommentig??Dzsízösz...vagy pont ezért? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 08:52:49

@Pink Petsch: Ok. :-)

@morsels: fågelsson lenne originálban... :D (bár lehet, hogy már beírta...nem tartok még ott)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 08:55:52

@házelőtthinta:
Na figyelj ide barátom.
Kezdem elveszíteni a türelmem de még kitartok.
Valami periférián lévő termékekről beszéltél én pedig hoztam példát egy nem periférikus hanem mindennapos fogyasztási cikkről.
Erre te vissza vágsz egy periférikus dologgal a kocsmai sörözéssel.
Az szerintem nem tartozik hozzá a mindennapos élethez. A tej igen.
Na most akkor döntsük már el hogy honnan merítünk mintát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.19. 09:29:43

@morsels:
Enyem a megtiszteltetes! :)

@Shanarey(SCO):
:)
Akkor mar a zsirmentes testtomegem ala mennek, ami nem biztos, hogy egeszseges ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 09:46:35

@Babette_: " rossebeket. Itt nyugaton alig termelnek búzát."
Te kintről írsz?Valamiért úgy tudtam, hogy Magyarországon élsz...

nyuszigonosz 2014.04.19. 09:51:05

@diggerdriver: Nem kell a Hinta miatt a türelmedet elveszteni, ö már csak ilyen.
Bedob valamit és akkor örül, hogy körülötte forog a világ.

Jazo 2014.04.19. 10:23:04

Annak önmagában nincs értelme hogy Magyarország hogy áll a nyugathoz képest. Az országon belül akkorák a különbségek, hogy egy magyar ember egy másikkal feleslegesen áll le vitázni azon, hogy hogy élünk, mert mindkettő szinte "másik országban" él, mást tapasztal, más valóságot lát a másikhoz képest. A legutolsó Eurostat jelentés még csak 2011-es állapotokat mutatja és az alapján a legjobb és a legrosszabb magyarországi régió között majdnem háromszoros különbség van GDP-ben (per fő, vásárlóerőben). A munkanélküliségben meg kb. nyolcszoros, de erről sehol sincs rendes kimutatás, mert a kormányaink ezt mindig agyonkozmetikázzák.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 10:45:09

@Papagály: LOL, éltesebb korú axxűzzel ki a franc menne el egy órácskára...? :D

ad1: olyan van ingyen is, ha mégis az kell.
ad2: ha már fizetni kell érte, akkor legyen a lexebb, leggyönyörűbb, legfeszesebb mellű, stb...
ad3: az idősebb manuszok is fiatal csajt akarnak...

szóval nem sok esélye lenne egy vén qrvának... :D

tucano 2014.04.19. 10:47:51

mi az, hogy 930 komment? Felejtsétek el, kizárt hogy végigolvassam :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 11:11:36

@házelőtthinta: Ja hogy te a sor araba a belepot is beleszamitod? Atyaeg. Tudod, ha valaki szorakozni megy, altalaban nem igy szamol, az nem tartozik bele a pia araba.

De lenyegtelen is, altalanossagban veve NY-Europaban a bolti elelmiszer altalaban nem dragabb mint otthon, vagy kicsia kulonbseg.

A kedvenc Icelandes pizzam + tortam otthon elerheto volt a Coraban, mikor meg volt cora: Jol valtottaka fontot, otthonra a £3 -s torta volt 1900 Ft, a £1.5 -es pizza meg 700?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 11:14:04

@tildy[UK]: Es a nem dragabbat ertheted ugy is, hogy forintbeli arhoz viszonyitva, de ugy is, hogy fizeteshez aranyaban viszonyitva.

♔batyu♔ 2014.04.19. 11:17:58

Teljesen korrekt írás, mellőzi a balliberális közhelyeket.

A lényeg is benne van, nem minden jó nekünk, ami nyugati igény. Pontosan így van. Létezik Kelet-európai és ezen belül magyar érték ami másoknak, pld. a nyugatiaknak is értékes.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.19. 12:17:58

@diggerdriver: Annyit akartam érzékeltetni hogy drágább az élet Nyugaton. Nem csak a kocsmázással lehetne. Bármilyen szolgáltatás ára többszöröse a hazaiaknak. Vagy szerinted hogy termelik ki az álomszerű 10 fontos béreket? Az alap élelmiszerek is drágábbak. Nézd meg a csirkemellet vagy mondjuk a krumplit. Bár mindegy is, ti úgyis elhiszitek hogy olcsóbb.Mert vettél olcsón tejet meg olcsón csokit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 15:45:00

@házelőtthinta:
Ha drágább az élet nyugaton akkor miért vagyunk itt?

Papagály (törölt) 2014.04.19. 16:50:44

@diggerdriver:
mert olyan egyszerűek vagyunk?
vagy csak azért, hogy borsot törjünk hinta orra alá, mi másért?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.19. 19:44:42

@geegee: nyugatmagyadorszagon.bocs mobilról. Nem szeretek hosszan irni.

2014.04.20. 09:09:29

@Kövérmadár [swe]: biztos,hogy nekem akartad kuldeni a valaszt?

onewayticket 2014.04.21. 23:37:03

Nem találom azt a hozzászólást, amiben egy fórumtársunk azt írta, hogy bár nincsenek megélhetési gondjai, mégis el akar menni, mert ő nem 50+ akarja élvezni munkája gyümölcsét, hanem néhány éven belül.

Erre reagálnék most, hogy bizony, ebben van valami.
Itt Mo-n a fásultság, a belekeseredés oka az, hogy robotol az ember, mint egy igavonó barom, de a többség csak a puszta megélhetésért küzd, egy szűkebb rétegnek már jut pl. kultúrára, üdülésre, szórakozásra, de úgy igazán "kényelmesen" (s nem feltétlenül luxusban) még a magasabb jövedelműek is csak idősebb korukra élhetnek. Már akkor, ha addig nem lesznek pl. betegek, nem csökken le drasztikusan a fizikai/szellemi teljesítőképességük.
Ha viszont annyit dolgozol, hogy belerokkansz, mire lesz annyi pénzed, hogy a sok befektetést megtérülni érezd, akkor mi értelme van az egésznek?

Az oké, hogy aki a sült galambot várja, az ne nyivákoljon. Az se, akinek irreálisak a vágyai. De itt nem erről van szó. Arról van szó, hogy képzett életerős emberek (pl. egy házaspár) legjobb tudása szerint, nagy erőbefektetéssel dolgozik, (magyar viszonylatban) az átlagnál magasabb jövedelmet képesek elérni, de azért annyit messze nem, hogy a sok ráfordítás még kb. 5 éven belül megtérüljön.

Mo. egyik legnagyobb problémájának azt látom, hogy az alacsony fizetések mellett még az is szerencsésnek mondhatja magát, akinek egyáltalán van munkája. De ez a "szerencse" itt véget is ér, mert 1 dolgozónak minimum 2 emberre eső munkamennyiséget kell elvégeznie, rendszeresen. Az elvárások, a teljesítménykényszer egyre magasabbak és hol marad itt az Ember?! A család, az emberi kapcsolatok, a pihenés (rekreáció)?!

Ezért csak részben lehet a politikusokat okolni. Valamiért ez itt társadalmi normává szilárdult, hogy aki dolgozik, az hajszolja agyon magát, dolgozzon azok helyett is, akik nem hajlandók dolgozni. Mert a rendszer működése szempontjából mindegy, hogy ugyanannyi munkát (amennyire gazdaságilag szükség van) hányan végeznek el, sőt, még örülnek is, ha spórolhatnak a bérköltségen és az államnak is mindegy, hogy ugyanannyi adót (amennyi előre be van tervezve) hány embertől szed be.

Szóval engem is kb. az motivál, hogy ne igavonó baromként kelljen dolgoznom addig, míg meg nem halok, hanem a sok energiát, amit belefeccölök, azt kapjam is vissza valamilyen formában. És itt még messze nem a nyugdíjra gondolok (az külön téma!), hanem az aktív években élvezhető javakra.

Badeni_lakos 2014.04.22. 04:42:32

Kedves Szerző!

Van itt egy kis félre-informálás (!!!) a sorai között:

""Az én munkám is ér annyit, mint amit a nyugati országban kapnak érte. Miért kell nekem oda menni, hogy megkapjam ugyanazt? Ja, egyébként meg ha odamegyek sem biztos, hogy ugyanazt megkapom, mert akkor is figyelembe veszik, melyik országból jöttem.""

A korrekt nyugati országokban NEM fogják figyelembe venni, hogy melyik országból jött Kedves Szerző, csupán egyetlen dolgot fognak figyelembe venni: MENNYIT HOZ ÖN A CÉGNEK.

Milyen hozzáadott értékű munkát tud elvégezni. ENNYI.
Ja, és a piac bizony nem véletlenül fizet eltérően a különféle munkákért ( a mosogatástól a programozásig ) mivel mást érünk el vele előállított termék / szolgáltatás szempontjából...
És ezért bizony jól ítéli meg egy munka értékét a piac, vagyis, hogy mennyit tetszik kapni azért ami dolgozni tetszik.

Tetszik, nem tetszik a Tudás egy Érték. A tudás hatalom. És aki többet tud, (a különféle tudományterületeken) az többet is fog keresni.

Magyarországon is, az EU ban is, és az USA ban is. Mindenhol!

onewayticket 2014.04.22. 13:18:32

Ellentmondást érzékelek a "piac árazza be az országokat" és Badeni lakos legutóbbi hozzászólásában leírtak között.

Ha azt mondjuk, hogy a Tudás az, amely a (hozzáadott) értéket teremti (ezzel egyetértek!), akkor mégis hogyan engedhető meg az, hogy a magyar mérnök tudása nem ér annyit (ld. bérkülönbségek), mint osztrák kollégájáé?

Honnan tudjuk, hogy a Mo-n dolgozó magyar mérnök tudása, szorgalma, értékteremtő képessége "kevesebb", mint bármelyik külföldi társáé?! Különösen akkor, ha ez a mérnök egy (vagy több) fejlett gazdaságú ország nemzetközi hírű cégének dolgozik! Ugyanezt el lehet játszani orvossal, betegápolóval, pedagógussal, informatikussal, fodrásszal...

Ne abból induljunk ki, hogy rengeteg hanyag és lusta ember van, és azok örüljenek, hogy valahol "ellavírozgathatnak" egyáltalán, mert ilyenek minden országban és minden szakmában vannak!
Ez ugyanúgy hiba, mint a magyar nép életrevalóságát a magyar származású Nobel-díjas tudósokkal és feltalálókkal bizonygatni.

Az alacsony hozzáadott értéket termelő munkáknak is van haszna. Az, hogy ha ezeket nem végezné el senki, pl. mindenkit ellepne a szemét, járványok lennének, stb.
Ha a boltokban nem lennének raktárosok, árufeltöltők, pénztárosok, ki szolgálná ki a vevőket?
Szigorúan piaci, gazdasági szemszögből kérdezem ezt.

Azért nem ésszerű egyik munkavállalói kört sem alulfizetni, mert az, aki alul van fizetve, nem vásárol. Nem fogyasztja el azt a sok értéket, amit mások előállítanak, megtermelnek. Ha nincs elég vásárló, fogyasztó, akkor ugyanúgy hiába termel rengeteget a kapitalista gazdaság, mint a közgazdasági összefüggésektől elrugaszkodottan működő szocialista modell.

Sütemény1975 2014.04.22. 19:42:56

@Babette_: azt kellett volna irnia, hogy szar itthon, mindjart erdekesebb lenne..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása