oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 19. 06:45,  Aminél a magyar egészségügy is jobb 42 komment

2014. január 19. 06:45 Határátkelő

Aminél a magyar egészségügy is jobb

Az a dél-afrikai, amivel éppenséggel nem mondtam nagyot, de hogy miért, az is kiderül a mai posztból, amely (vasárnap lévén) válogatás az általam érdekesnek tartott más blogok történeteiből. Így aztán ma autót vezetünk Olaszországban, bent ragadt szabadságot próbálunk elintézni Ausztriában és kicsit betekintünk a dél-afrikai egészségügybe is.

olasz közlekedés.jpg

Kezdjük Olaszországgal, az Olaszmamma bloggal, amelynek legutóbbi posztja azt az alaphelyzetet mutatja be, amikor kezdő vezetőként kocsiba kell ülnünk és nagy levegőt véve nekiindulni.

„Egy húszezer körüli városban kocsi nélkül maradni már bőven elég arra, hogy kezdhesd felszámolni a szociális életed. Vezetni kell, kocsi nélkül létezni kb. lehetetlen.

Szóval itt kellett megtanulnom vezetni, ráadásul a nagymama levedlett akkor 16 éves Puntóján (szervókormány kosza ábránd) , és felejthettem el mindent, amit az iskolában tanultam.

Nem kétlem, hogy otthon is sutba kell vetni a tudomány egy részét, de itt ráadásul, főleg az elején nem árt a sikkes indulás előtt benyomni egy adag Xanaxot is, mert rettenet idegesítően vezetnek az olaszok, plusz van a közlekedési szokásjog, amit jobb minél előbb magunkévá tenni.

Azt tanultad, hogy körforgalomban arra indexelsz, amerre ki akarsz fordulni? HELYTELEN. Az olaszok (legalábbis a környékünkön), arra indexelnek, amerre éppen haladnak a körforgalomban. WTF. És akkor itt kb. véget is ért azon helyzetek felsorolása, amikor egyáltalán. Mert az index erősen opcionális kategória. Apropó opcionális: a közlekedési lámpák jelzései is gyakran csupán indikatívak... naná.

Amikor a Puntóval jártam, az ember csak azt az egy tanácsot adta, hogy ne nagyon okoskodjak, a Puntóval úgysem vesznek komolyan, ne számítsak arra, hogy elsőbbséget fog adni bárki is. Már aki egyáltalán ismeri az elsőbbségre vonatkozó szabályokat. Mert ebből is kevés van.

A parkolás külön művészet, főleg városban, ezért oda autóval be se me megyek, elmondhatatlanul utálok fél órát keringeni, hogy aztán ne találjak helyet, mert már dupla meg triplasorokban, meg mindenféle járdaszigeteken állnak vészvillogóval a kispajtások."

Természetesen a poszt ennél részletesebb, úgyhogy érdemes ide kattintani!

Mi lesz a szabadsággal?

Olaszország után a szomszédos Ausztria felé vesszük az irányt, ahol a Mammyausztria blog szerzője visz végig minket a gyermekvárás minden élményén. Közte azon is, hogy mi történik a bent maradt szabadsággal...

„Úgy néz ki, hogy a nagy intézkedések közepette a bennmaradt szabadságomat nem sikerül pont elintéznem. Kicsit szomorú vagyok. :(

Írtam a Főnökömnek egy levelet még múlt héten, hogy még van 20 nap szabim a tavalyi évről, amit szeretnék vele megbeszélni, hogy hogyan is oldjuk meg. A Főnököm felajánlotta, hogy kiírja nekem a szabijaimat, de a fejemben ott bujkált az a kisördög, hogy ez a kiírás tulajdonképpen nem is lenne igazából jó nekem.

(...)

Természetesen nekem az lenne a legjobb, ha ezt kifizetné. Én azt hittem, hogy erre van is lehetőségem, de azért arra gondoltam, hogy tuti, ami tuti, azért utánanézek.

(...)

Tegnap egy kedves ismerősöm felhívta a figyelmem egy jogi szervezetre, akik segítenek, minden nemű kérdésben. Ma felhívtam őket és végre egyértelmű választ kaptam arra, hogy mi ilyenkor is a teendő hivatalosan.

Úgy tűnik én elbuktam azt, hogy kifizessék nekem a benn maradt Urlaubomat, mert azt a Mutterschutz (szülési szabadság – Határátkelő) előtt kellett volna a Főnökömnek velem megbeszélnie, és akkor még megkaphattam volna.

Hát ez van, de nem adom fel, kértem egy személyes megbeszélésre időpontot tőle, így még hátha valamit sikerül intéznem."

A magam részéről csak remélni tudom, hogy menni fog, a további részleteket ide kattintva olvashatjátok el, vagy követhetitek a blogot a Facebook-oldalán is.

Idegölő és átláthatatlan rendszer

Végezetül kicsit messzebb megyünk az egyik kedvenc blogom, az Eközben Afrikában segítségével, méghozzá megnézzük, milyen is a dél-afrikai egészségügy.

140119_Dél-Afrika, kórház.jpg

„Úgy alakult, hogy mostanában volt alkalmam közelebbről is megismerkedni a dél-afrikai egészségügyi rendszerrel. Az alaphelyzet a következő: vannak az állami kórházak, ahova az ember bejuthat minden előzetes fizetés nélkül, aztán h kijut-e valaha, meg milyen állapotban, az már kérdéses. Igaz, volt magyar ismerősünk, aki szerint nem sokkal rosszabbak, mint egy átlagos, otthoni lepukkant kórház.

Emellett van a kiterjedt magánorvos-magánkórház hálózat, aminek kiélvezéséhez biztosítást kell kötni, avagy alkalmanként igen mélyen a zsebünkbe nyúlni. Vagy mindkettőt egyszerre, ha az ember olyan "fapados" biztosítást választ, mint mi.

Azt mindenesetre el kell ismernem, hogy a magánhálózat szolgáltatása elképesztő színvonalú. Gyönyörű, szuperül felszerelt rendelők, készséges asszisztensek, tényleg érzi az ember, hogy itt bizony szolgáltatnak a pénzéért, nem csak szívességből látják el. A kórház, amiben jártunk, leginkább egy menő szállodára hasonlít, olyan recepcióval meg fogadócsarnokkal, hogy szinte megszeppentem tőle.

(...)

Rettenetesen idegölő és átláthatatlan a rendszer, és szívből kívánom mindenkinek, aki fennhangon szidja a magyar egészségügyet úgy, ahogy van, hogy próbáljon más országban beteg lenni akkor. Én jelen helyzetemben minden áldott nap visszasírom az otthoni helyzetet..."

Akit érdekelnek további részletek, például a bonyolult és ugyanakkor vicces – a kibicnek semmi sem drága... - bürokrácia, az feltétlenül kattintson az Eközben Afrikában blog eredeti bejegyzésére!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: közlekedés egészségügy blogajánló Olaszország Ausztria Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr155769762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.19. 08:25:26

Thaiföldi kórházi képek a "Salgó-polcos" ágyakról:
http://cooperbudapest.typepad.com/blog/2011/09/kórház.html
Persze a magánkórház 5-csillagos és ha van biztosításod, akkor ellátnak ott is.

adg 2014.01.19. 09:07:25

Ausztráliában arra KELL indexelni a körforgalom előtt, amerre menni akarsz. 4 ágú tipikus körforgalom esetén ha balra mész akkor balra, ha jobbra akkor jobbra kell, ha egyenesen mész, akkor semerre sem kell indexelni a körforgalom előtt. Ha már bent vagy, akkor kihajtás előtt balra indexelsz. Általában meg is csinálják. Nagyjából.
Amit nem lehet megszokni, hogy az indexkar hol jobboldalon van, hol baloldalon, így igen gyakori látvány a kanyarban ablakot törlő autós. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.19. 09:34:50

Igen, a körforgalom az egyik olyan dolog, melyben nem egységesek a szabályok az egész világon. Azaz ez nem azért van, mert az emberek nem tartják be a szabályokat, hanem mások a szabályok.

Latin-Amerikában van villogó piros lámpa is, nem csak villogó sárga. Egy magyar erre is nagyon rácsodálkozik.

tanato 2014.01.19. 09:47:51

Elolvastam végig Kátya írását az ottani eü.-ről,tényleg érdekes és bonyolult,de azért működik,mert ahhoz vannak hozzászokva az ottaniak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.19. 10:02:11

A magyar egészségügy mindenképpen a legjobbak között van világviszonylatban, ez tény.

DieNanny CH 2014.01.19. 10:12:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Nekem Ausztriában a villogó zöld lámpa tetszett. Tehát, mielőtt sárga lenne aztán piros, még 5x villog a zöld, hogy el tudd dönteni, tudsz-e még fékezni.

tanato 2014.01.19. 10:16:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Van egy ismerősöm,kétlaki ember Két hetet Bulgáriában lakik két hetet/ott van vállalkozása/ itthon,a konditeremben szoktunk beszélgetni ő is rendszeresen jár oda,neki speciel a bulgár eü rendszer is tetszik,pl gerincműtétre direkt oda ment,azt mondta rendesen fizetett de jó ellátást kapott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 10:36:29

Tegnap ota megint tudjuk, hogy feketen mosogatunk kulfoldon... nahat ilyet?! 8)

@adg:
Ezt a svedek is igy csinaljak, de nem tudom, hogy szabaly vagy szokas miatt. A korforgalom bejaratanal varakozva pl. kifejezetten segitseg, mert elore latni, hogy hol megy ki es mehetek-e.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nem szeretnem tudni, hogy milyen a rossz egeszsegugy :)

2014.01.19. 10:46:34

@tanato: a Katya blogja nem az egeszsegugyi rendszert szidja, hanem a biztositasi rendszert. Ez elsosorban a limitalt biztositasuk miatt van. Teljesen mas lenne, ha egy magasabb szintu biztositast kapott volna a munkahelyetol vagy fizetett volna erte. Nekunk csak jo tapasztalataink vannak, de nem is kellett ennyi papirmunkan atmenni, mint nekik.
A biztositasi rendszer nagyon hasonlo a UKhez, referalas a korzetito, telfonon egyeztet a biztositoval, megnezni, hkgy az orvos/korhaz rajta van -e a biztosito listajan, stb. A kulonbseg, hogy UKben nem elore fizetem ki a szamlat es utana visszakerem. A szamla a biztositohoz megy be es ha a biztositasomon mar nincs keret vagy azt a vizsgalatot nem fedezi, akkor tovabbkuldik nekem a szamlat es utolag fizetem.
Muteteket jellemzoen fizetik, a vizsgalatoknak szokott lenni limit.

tanato 2014.01.19. 10:52:14

@charlieharper (UK, de nem London!): Köszi az infót,nyilván hasonlít az angol meg a Dél-afrikai,hisz közös tőről fakadnak.

tanato 2014.01.19. 10:54:48

@tableno: És még ezt a szintet is csak milyen áron lehet biztosítani:Az eü. dolgozók teljes kizsigerelésével, agyonhajszolásával alulfizetettségével ami aztán meglátszik a színvonalon.

adg 2014.01.19. 11:05:02

@Kövérmadár [swe]: Pontosan. Nem kell kivárni mindenkit, szerintem is hasznos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 11:55:19

@adg:
Csak egy kis idő kell, míg megszokja az ember. Most már néha én sem felejtem el :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.19. 12:03:05

@adg: Svédország északi végében is így van, de csak olyan "szokásjog" alapján.Szóvakl sokan így használják, de nem mindenki, emiatt igencsak észnél kell lenni, hogy most mexokásból indexel és úgy fog kanyarodni, vagy pedig szabályosan, isklola szerint...szerencsére alig lakják azt a vidéket, szóval nem olyan borzasztó... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.19. 12:04:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Erre lehetne mondani jómájúan, hogy atyaisten, akkor milyen lehet a többi... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.19. 12:08:52

@Kövérmadár [swe]: Na, jól van, megint hamarabb kommenteltem, mint továbbolvastam... :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.19. 12:36:52

@www.aonang.hu (TH): a kaja ránézésre 10x jobb, mint itthon.

2014.01.19. 15:04:55

Olaszorszagban vezetni tanulni.... ez valami kreativ mazochizmus? :D De igazabol irigylem azokat akik tudnak ilyen "mediterran"/"balkani" korulmenyek kozott vezetni, mert en ugy kepzelem, hogy olyan hidegvert art, amit az elet tobbi teruleten is erdemes lenne hasznositani :D

nyuszigonosz 2014.01.19. 15:44:35

Hát Olaszországban vezetni tanulni, az gondolom nem egyszerü. De hol egyszerü?
Ha belegondolok, hogy valamikor, mikor én tanultam, negyed annyi kocsi se volt, meg forgalom is csak a tizede a mainak és az autóiskolás kocsi mégis minden más autónak útban tudott lenni. Olyan rossz volt az.
És ezért is vagyok nyugodt és normális, ha elöttem autóiskolás kocsi fullad le, meg lassú. Meg nem bir leparkolni.
Inkább megvárom szép nyugodtan, míg valamerre elmegy.

mrsmihaly 2014.01.19. 15:47:15

@adg: ugyan ez van Svedorszagban is. Semmi gond vele, a kreszt tudni kell.

LyukasBogrács 2014.01.19. 16:06:33

@mojyo:
"Olaszorszagban vezetni tanulni.... "

Raadasul a nagymamma szetszakadt Puntojan.

2014.01.19. 18:37:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De itt az orvosok szakértelmére gondolsz, és nem az átlag kórházi állapotokra, ugye?

2014.01.19. 18:39:35

@mojyo: Mo.-t is sokan a balkánhoz sorolják. De a balkániak kikérik ezt maguknak. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.19. 18:45:56

@Philosoraptor:

Mindenre. Eleve a hozzáférésre a gyógyuláshoz. Nem történik meg, hogy valaki pénzhiány miatt meghal vagy beteg marad, pedig ez a világátlag helyzet.

blackhairlady 2014.01.19. 19:12:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Amerikaban is villogo piros van amikor nem mukodik a lampa, ilyenkor jon a stop tablas szabaly, ami ugye itt nem jobb kez szabaly hanem aki elobb er oda az megy eloszor szabaly.

blackhairlady 2014.01.19. 19:14:24

@DieNanny [SZ,CH]: Ja, es itt az USAban nincs sarga lampa mielott pirosrol zoldre valt, viszot a zold utan van mielott pirosra valt.

blackhairlady 2014.01.19. 19:19:30

@DieNanny [SZ,CH]: Amugy szerintem kituno talalmany ez a villogo zold. Mar tobbszor voltam Ausztriaban, de nem tunt fel valami miatt. talan mert nem en vezettem?:))

tableno 2014.01.19. 19:29:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hát ha a világátlagot nézed (mondjuk Szomáliát beleértve), akkor valóban. De a Magyarországhoz hasonló fejlettségű országokhoz mérjük magunkat, akkor ez már nem ilyen egyértelmű. A világ élvonalától meg igencsak messze kerültünk...

tanato 2014.01.19. 19:53:29

@tableno: Pontosan,a halálozási és betegségi mutatókat tekintve pl. kifejezetten rosszul állunk a szomszédainkhoz képest/is/.Ennek egyik oka éppen az eü.-re fordított közpénz rendkívül alacsony mértéke a GDP.-n belül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.19. 19:57:20

Na, hát nem lehet mondani, hogy ez a mai poszt nagyon túlpörögte magát... :D De majd holnap újratöltjük fegyvereinket. :-)

2014.01.19. 20:25:50

@Philosoraptor: En is oda sorolom, nem is otthon tanultam meg vezetni.:D (Pedig neha milyen jol jonne ha olyan tapasztalt lehetnek... :D)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.19. 21:14:18

@blackhair-lady:

Latin-Аmerikában a villogó piros az elsőbbség nélküli oldalon van, míg az elsőbbséget élvező oldalon villogó sárga.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.19. 21:24:23

@www.aonang.hu (TH): Azt hittem, hogy frankón Salgó polcokon vannak a betegek, de nem

Sandor Akarki 2014.01.19. 21:24:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ezt miből gondolod? Mert szerintem meg a magyar EÜ rendszer nincs a világ, de még Európa legjobbjai között sem (elég megnézni hány körzetben nincs háziorvos). Meg az, amikor öcsém a balesete után megkérdezte a nővért, hogy mi lenne ha nem kapna a hasába vérhigítót, a nőver közölte, hogy "Akkor meghal". Oszt kiment, mint aki jól végezte a dolgát. No, ha ez a legjobbak között van, próbáld ki magad.

Cave Nick 2014.01.20. 09:30:57

Így van, de a rossz statisztikákban vastagon benne van az önpusztító életmód. A magyar eü. abból a kevés pénzből, ami van neki, sokat kihoz. Hasonlóan az oktatáshoz.

2014.01.20. 18:48:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De azért nem árt, ha viszel magaddal kötszert meg gyógyszert...

Dubito 2014.02.09. 20:06:45

Ebből nekem az jött le, ha Dél-Afrikában vastagon fizetsz biztosítást, kitűnő egészséhügyi szolgáltatatást kapsz. Ezzel szemben itthon, ha vastagon fizetsz TB-t (évi millió körül, ha a munkáltató befizetését is figyelembe vesszük) megkaphatod ugyanazt a harmadik viágbeli színvonalat, amit bárki, aki egy vasat sem adott bele életében.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása