oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 14. 06:49,  Új élet Angliában 562 komment

2014. január 14. 06:49 Határátkelő

Új élet Angliában

Érdekes, hogy némi csend után mostanában ismét megszaporodtak az angliai történetek, ami egyáltalán nem baj. A mai főszereplője egy házaspár, Emily és Thomas, akik lassan hat éve élnek a szigetországban, történetük azonban nem időhöz kötött.

raktár.jpg(A kép illusztráció)

„Történetünk 2008 júniusában kezdődött. Akkor még nem volt gazdasági válság, akkor még 34-35 évesek voltunk. Átlagos kétkezi munkások voltunk, semmi felsőfokú képzettségünk nem volt.

A feleségem konyhán dolgozott, illetve néha a pultba is ki kellett mennie, persze ugyanannyi pénzért, ami 75 ezer forint / hó volt. Én egy raktárban voltam áruösszekészítő és visszaáru vételező, ezt havonta 80 ezer forintért.

A szüleim sajnos meghaltak, az örökölt pénz egy részét beletettük a lakásba (az ár másik részét hitelből pótoltuk), a többit félretettük tartaléknak.

Az elhatározás

Éldegéltünk kis lakásunkban, nem tudtunk sem félretenni, sem akár egy moziba vagy egy étterembe elmenni, de volt olyan is, hogy nem tudtuk, másnap mit fogunk enni. Szerencsére a feleségem tudott némi ételt hazahozni, de az sem tartott sokáig. Mindig le-lecsipegettünk a tartalék pénzből.

Egyszer csak úgy gondoltuk, ez így nem mehet tovább, mindenképpen tenni kell valamit, amitől ez a helyzet megváltozik.

Az első lépések

Először is elkezdtünk informálódni a lehetőségekről, közben angoltanárhoz is jártunk, hogy tanítsa meg az alapokat, ami nagyon szükséges: mi a nevem, honnan jöttem, számok, stb., tényleg csak a legszükségesebbeket.

Találtunk egy angliai munkavállalással foglalkozó, ismerősök szerint megbízható közvetítő céget. Azért a biztonság kedvéért leinformáltuk a céget, hogy valóban működik-e és minden rendben volt.

Így hát elmentünk egy személyes interjúra, kérdezték, mik a terveink, mit szeretnénk csinálni, majd egy rövid angol teszt után megmondták, mik a lehetőségeink a jelenlegi angol tudásunkkal.

Nekünk tulajdonképpen mindegy volt, mit csinálunk, csak el Magyarországról, és fizessék, becsüljék meg a munkánkat. Kaptunk egy munkaszerződést, utólag már nevetségesnek tűnik, hogy ezért fizettünk 300 fontot.

Utólag nem bánjuk azt az összeget, mert az indított el minket odáig, ahol most tartunk. Innentől kezdve felgyorsultak a dolgok, az angol oldal visszajelzett, hogy várnak minket. Mindketten felmondtunk a munkahelyünkön és készültünk az indulásra.

Az irodában elmondtuk, hogy saját gépjárművel szeretnénk kimenni, mondták, hogy semmi gond, sőt, lenne még egy srác, akit kéne magunkkal vinni, mert neki sajnos nem maradt hely az előző turnusból (kb. 20 év körüli volt, ezt azért írom, mert később fontos lesz).

Az indulás

Előző este bepakoltunk a kocsiba, nem volt sok cuccunk, és tele reménnyel, bizakodással beprogramoztuk a GPS-t. Indulás. A kifelé vezető út nem volt túl érdekes, csak fárasztó és hosszú, szerencsére mindkettőnknek volt jogosítványa és felváltva tudtunk vezetni.

A megérkezést úgy kellett időzíteni, hogy pénteken érkezzünk a szállásunkra, mert hétfőn már munkába kellett állni.

Az érkezés

Lincolnshire-be érkeztünk, ami egy nagy megye, azon belül pedig egy Boston nevű városba. Egy portugál családnál kaptunk egy dupla szobát heti 120 fontért és előre kértek egy hét kauciót.

Rendesek és segítőkészek voltak, nagyjából tiszták is, de ott csak hat hónapot töltöttünk, mert voltak némi problémák, például a sorbaállás a fürdő előtt, a mosásra várni, a melegvíz, fűtés hiánya... Sokszor előfordult, hogy hajszárítóval melegítettük az ágyat és a szobát, hogy ne fázzunk, de mi még a szerencsések közé tartoztunk, hogy hozzájuk kerültünk.

Hétfő reggel az agencyben (ügynökség) aláírtuk a papírokat azzal a sráccal együtt, akit kihoztunk. Neki már akkor nem tetszett semmi sem, főleg az nem, hogy nem egy házban helyeztek el minket.

A munkáról

Délben már várt minket a kisbusz a ház előtt, beszálltunk, és vittek minket a munkahelyre. Egy virággyárba vittek, furcsa volt, hogy a ház előtt, a járdán álltunk táskával a kezünkben és azt sem tudtuk, mi lesz a dolgunk.

A hely szörnyű volt, kiabáltak és csak annyit mondtak, hogy Hey, you – arra sem méltattak, hogy a nevünket megjegyezzék. Akkor még nem tudtuk, hogy vannak jobb helyek, ahol megbecsülik az embert, ezért csak hallgattunk és nyeltünk. Az angollal nem sokra mentünk, mert a vezetők és melósok vagy oroszok, vagy lengyelek voltak.

A munkába szállításért fejenként 3 fontot kellett fizetni, amit minden héten a fizetésből vontak le. Ha kellettünk, ide vittek, ha nem, akkor kapálni, szakadó esőben, bőrig ázva, de csináltuk, mert kellett a pénz.

Volt olyan is, hogy a földön kint kapáltuk a dinnyét, és ha megálltunk egy pillanatra pihenni, odakiabált a gazda egyik embere, hogy ha nem csináljuk, amit kell, nem kapunk fizetést. Hozzátenném, hogy ez reggel 7-tőúl este 7-ig tartott.

Voltunk máshol is, például kertészetben növényt ültetni, gyomlálni, vittek kutyakekszet csomagolni, stb. Itt ismerkedtünk meg egy magyar fiúval, akivel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Ez jó hely volt, ha jól dolgoztál, akkor megbecsültek, itt már hasznát vettük az angolnak, mert beszélni kellett.

A srác, akivel kijöttünk, itt pánikolt be, hogy milyen rossz munkahely, szívatnak, stb., és ő márpedig hazamegy. Nem tudtuk rábeszélni, hogy legalább addig maradjon, amíg a beleölt pénzt visszaadja a családjának. Az ő története itt véget is ért!

Ügynökségváltás

Decemberben egy megbízhatóbb irodára váltottunk, ami vitt is dolgozni, ami azért fontos, mert itt először csak temporary worker, azaz időszakos munkás vagy, tehát ha van munka, visznek, ha nincs, akkor ülsz otthon és várod az sms-t, hogy mikor visznek és hova.

Szerencsére elkerültünk egy gyümölcscsomagoló gyárba, ott már több volt az angol ember, és végre értékelték, hogy próbálunk angolul beszélni, így nagyon segítőkészek voltak.

Egy évet dolgoztunk agencysként, majd megkérdezte a teamleader, hogy szeretnénk-e itt dolgozni. A feleségemmel közölték először, és ő hirtelen nem tudott szóhoz jutni, majd utána nekem is szóltak. Nagy dolog Angliában, hogy átvesz egy angol cég.

Kaptunk egy jelentkezési lapot, hazavihettük kitölteni, majd részt vettünk egy angolul zajló állásinterjún, végül közölték, hogy örülnének, ha a teambe tartoznánk.

Az új életünk

Ettől kezdve minden megváltozott, lett havi fix fizetésünk, és fix beosztásunk fizetett szabadsággal, és minden jóval, ami ezzel jár. Időközben a magyar kocsit hazavittük, mert veszélyes volt balkormányossal vezetni és vettünk egy angolt, amit biztonságosan tudtunk használni.

Immár négy éve dolgozunk itt, a feleségem gyümölcsöt csomagol, ami szalagmunka ugyan, de nagyon megéri, én pedig elektromos békával hordom raktárba a készárut.

Egyéb juttatások is vannak, ingyenes angol tanfolyam, ami ha a szabadnapodra esik, akkor fizetik, és év végi voucher fejenként 20 font.

Már külön lakást bérelünk jó helyen, jut mindenre, nyaralásra, uszodára, masszázsra, ha kell. Olyan nyugodt, stresszmentes életünk van itt kint, amilyen szerintünk soha nem lenne Magyarországon.

Nem tervezünk magyarországi életet, hogy mi lesz később, az most nem lényeges. Ez egy minimálbéres fizetés, amiből így lehet élni, szóval... Aki csak teheti, jöjjön ki, itt már nem a magyarságról szól a dolog, hanem arról, hogy éhen halsz-e a saját hazádban, vagy lépsz egy jobb életért.

Merj lépni, ha van lehetőséged, és valamennyire beszélsz ANGOLUL! Itt is egyre nehezebb a munkavállalás a szigorítások miatt, ha teheted, autóval gyere ki, és NE EGYEDÜL, mert ketten könnyebb!

Sok sikert és kitartást mindenkinek!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr745755701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 21:06:26

@lexrex: De te tenyleg meg akarod gyozni Maxot? Szeretheted a lehetetlen kuldeteseket :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 21:14:59

@Philosoraptor:
Most, hogy mondod, nem is értem, hogy mi köze van tanatonak az orvosláshoz. Teljesen abszurd, hogy bármilyen véleménye legyen a gyógyszergyárakról... még szerencse, hogy az ALDI cipőosztályáról meghallgathattuk az igazságot! ;)

Ha a szeretteim terroristák lennének, nem sajnálnám a vesztüket. Ha a hazámban az lenne a sikk, hogy eltiporják az emberi jogokat, nem sajnálnám a vesztét.
Bár, most, hogy mondod... még haloványan emlékszem egy esetre, amikor 2976 ember, közöttük nők és gyerekek haltak meg... bár ők csak amerikaiak voltak, így az nem számít. Ráadásul, mint tudjuk, meg sem történt!

Ez az egész afganisztáni háború olyan furcsa nekem... azzal kezdődött, hogy NEM terroristák NEM támadták meg az Egyesült Államokat. NEM rombolták le az ikertornyokat és NEM halt meg majdnem 3000 ember. A Pentagon NEM megrongálásáról már NEM nem is beszélve. Ezt a meg NEM támadást NEM vállalta magára egy közismert NEM tálib NEM terrorista.
Erre válaszul az amerikaiak megtámadták afganisztánt, ahol NEM bújkáltak terroristák és amelynek a kormánya NEM is támogatta ezen szervezeteket. Az emberi jogokat NEM tiporták sárba.
Mindezt azért, hogy az Egyesült Államok rátehesse kezét az afgán olajkitermelésre, ami még csak a 40 legnagyobb kitermelő között sem szerepel. A napnál is világosabb, hogy micsoda elmebeteg agresszió volt az USA részéről lerohanni az arab világ segge lyukát...
(megjegyzem, a kábítószer-kereskedelem adja az ország GDPjének több, mint felét... lehet az kellett nekik... vagy a szőnyegek, mert csak olcsóbb azt fenntartani, mint a vadászrepülőket ;) )

Előre rettegek, hogy mikor támadják meg Norvégiát, mint egy Afganisztánnál sokkal jelentősebb kőolajkitermelő országot. Az indok a norvégmintás pulcsi lesz. Miután végeztek az összes norvéggal, elvontatják a sarki-fényt és Las Vegas fölött fogják "letenni". Végül viszik a fjordokat is, amikből Los Angeles mellett fognak síparadicsomot létrhozni.
Svédországot pedig a jávorszarvasok miatt fogják lerohanni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 21:22:33

@shakti_rom:
Már elfogyott ;)

@diggerdriver:
Ez bizony így van.

Megtiszteltetés a mestertől :)

Quercus a favágó 2014.01.15. 21:28:46

@Kövérmadár [swe]:

Te madár, neked még nem mondták, hogy gyógyszerre ne igyál?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.15. 21:37:16

@Kövérmadár [swe]:
Temégnagyobbhülye:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 22:02:25

@QUERCUS:
Tudtam, hogy valahol hiba csúszott a számításba... most már legalább pontosan tudom mi lehetett a baj :)

@diggerdriver:
Aki még nálam is hülyébb, au már fél lábbal a paradicsomban van :)

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mindent elkövetek! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 22:17:56

@diggerdriver:
Nem azért a két fillérért, de a múltkor, amikor mondta, hogy a képen a baloldali fickó ő, te képes voltál a jobboldalit betenni avatárnak, tiszteleted jeléül.
Miből gondolod, hogy most sikerülne róla feltenni egy képet? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.15. 22:25:37

@Kövérmadár [swe]:
Na most azért ne essünk tévedésbe.
A mai napig nem derült ki hogy a képen melyik ő.
A baloldali andivajnaszerű képződmény vagy a jobboldali toplafejű bajuszkirály.
Az hogy ő mit mond az nem lényeg.
Ha én tennék fel róla a gyűjteményemből az a személyiségét tükrözné.
Ami lássuk be elég torz:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 22:27:32

@diggerdriver:
Én tudom, 100%-os bizonyossággal, hogy melyik volt shakti a képen :)

tableno 2014.01.15. 22:42:03

@Philosoraptor: a tanato+tableno páros olyan dolgokról próbál téged (meg Hintát, a másik polihisztort) felvilágosítani, amihez értenek. Mert az a szakmájuk. Diplomáztak belőle és évtizedek óta foglalkoznak vele minimum napi 8 órában. De persze amit te a zinterneten összeolvasol, meg a szomszéd Pista bácsitól hallasz, AZ az igazság. A szakértelem bolsevik trükk, ahogy egy híres magyar mondotta vala...

Fekete Pestis 2014.01.15. 23:35:59

@házelőtthinta:

1. "Nem véletlenül jött onnan annyi minden, a kínai filozófiától kezdve nagyon nagyon sok mindenig."

Nem igaz. A modern természettudomány Descartestöl Fourieren és Laplace-on át Schrödingerig, Einsteinig, Klomogoroffig és Poincaréig nyugati alapú.
Csakúgy mint a tudomány felhasználása ( Stevensontól Schockley-n át egészen Sergei Brin-ig ).

Nem is beszélve az orvstudományról, és a humán tudományokról [ bár ez utóbbi szubjektív - el tudom képzelni, hogy a kínaiak nem Josquin des Pres-ért meg Vivaldiért rajonganak, hanem valami Ming korabeli zenéert. ]

Nem is beszélve a gazdaságról - mert ugye ök is gyarmatsíthattak volna, amig volt mit, csak éppen nem tettek, mert el voltak maradva techn. a Nyugattól.

Az ókor után lemaradtak, mint a borravaló.

2. "Amikor mi a középkorban haldokultunk pestisben, Kínában nagyjából évszázadokkal előttünk jártunk orvostudományban."

Nem igaz. A XIV. századi pestisjárvány 1337-ben Kínában kezdösött, onnan terjedt át 1348-1350 ben Európába.
A pestis Európában a XVIII. z végére ( a moszkvai pestissel ) eltünt. Ezzel szemben Mandzsúriában a XIX. szban is volt, és a harmadik pandémia pont Kínából indult.

2014.01.16. 06:18:19

@cougarcat: Ha bármelyikkel is szimpatizálnék, akkor valószínűleg nem akarnék innen elhúzni, és inkább támogatnám szabadságharcos törekvéseiket...

2014.01.16. 06:27:28

@Kövérmadár [swe]: Volt hvg-n egy cikk, amiben volt vázolva, hogy milyen nyersanyag(ok) miatt támadták meg Afganisztánt. Persze ez nem így volt leírva, hanem "fejlesztésként".

Ajánlom, hogy olvasd el Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai-t, és akkor lehet, hogy kicsit másképp gondolkodnál ezekről a dolgokról. Amíg Husszein megfelelt az amcsik céljainak, addig maradhatott, amikor már nem bírtak vele, akkor megbuktatták. Ladennél ugyanez a helyzet.

2014.01.16. 06:29:36

@tableno: Még szerencse, hogy itt vagytok ti, akik világosságot hoznak az éjszakába.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 07:06:42

@Philosoraptor:
"Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai" - ez ugy hangzik, mint egy Frei riport. Nem adnek tul sokat a valosagtartamanak.
Meg tul fiatal vagyok, de ha szeretned, majd 20 ev mulva irok egy konyvet arrol, hogy hogyan is csinaltuk meg a haverokkal a 2008-as valsagot. A hatterbol, egy elkepeszto osszeeskuves tortenetet fogom elmeselni. A tobbieket mar sajnos megolte a CIA, de nekem sikerult Myanmarba menekulni, majd tovabb E-Koreaba, ahol resztvettem a "kevesbekedves vezeto" hatalmanak megszilarditasaban is. ;)

A mult heten lattam az Alien vs Predator-t... eszmeletlen mik mennek a sarkkoron tul! Es ezt is elhallgatja az amerikai kormany!

Ami a tanato / tucano parost illeti... inkabb nem kommentalom...

2014.01.16. 10:08:43

@cougarcat: @adg: Nem gondolom, hogy vezérigazgatói bőrfotelnál, meg lambónál alább senki ne adja, mert anélkül nem élet az élet. De a kedves cikkíró tömören elmesélte, hogy feladta az itthoni életét, hogy valahol máshol, jó messze innen, éljen egy pont ugyanolyat. Én nem látom benne a rációt, sem az előrelépést, de nem vagyunk egyformán összerakva. Van aki önmagában azt a tényt is sikernek, és előrelépésnek éli meg, hogy angliában dolgozhat. Van aki összeköti a kellemeset a hasznossal, világot lát, miközben dolgozik, van aki tapasztalatszerzésként, nyelvtanulásként könyveli le az angliában töltött időt. De azért hazát cserélni, hogy kint ugyanúgy a lokális társadalmi ranglétra legalján állva nyomja az ipart, és kinti mércével mérve ugyanolyan nincstelen legyen mint itthon, nekem furcsa. Miután jópár ismerősöm próbálkozott szigetországi munkákkal, -kivétel nélkül legfeljebb 2 éven belül mind hazajött, de inkább hamarabb- rájöttem egy egyetemes igazságra: kint csak azok fogják megtalálni a számításokat, akiknek itthon sosem volt igényük komoly, biztos felelősségteljes munkára, urambocsá karrierre, és akik egyébként sem élnék meg traumaként hogy hazát cserélnek. Hidd el nem az irigység, rosszindulat beszél belőlem, én sem lambóval járok, hitelem is van, és nem un. értelmiségi családba születtem bele, ahol készen kap az ember mindent az élettől. Nem mondom hogy Magyarországon álom az élet, de azért biztosan nem égetnék föl minden hidat magam mögött, hogy elégedetten elmondhassam: Mostmár futja mozira, és masszázsszalonra.

tableno 2014.01.16. 10:32:52

@Jankove: Gratulálok, gyönyörűen összefoglaltad az összes hamis sztereotípiát, amit itt a blogon már kismilliószor megcáfoltunk. Akkor mégegyszer, szépen sorjában:

"De azért hazát cserélni, hogy kint ugyanúgy a lokális társadalmi ranglétra legalján állva nyomja az ipart, és kinti mércével mérve ugyanolyan nincstelen legyen mint itthon" - a kulcsszó a "kinti mérce". Ugyanis egy kinti mércével nincstelen él úgy, mint egy otthoni alsó-középosztálybeli. Futja mozira, és masszázsszalonra. Otthon meg kajára is alig futotta. Ez azért csak különbség, nem?

"rájöttem egy egyetemes igazságra: kint csak azok fogják megtalálni a számításokat, akiknek itthon sosem volt igényük komoly, biztos felelősségteljes munkára, urambocsá karrierre" - Aha. Egyetemes igazság. Kivéve, akire nem vonatkozik, mert otthon is volt komoly, felelősségteljes munkája és karrierje, meg kint is van. Vagyunk így egy páran, még itt a blogon is.

"nem un. értelmiségi családba születtem bele, ahol készen kap az ember mindent az élettől" - úgy látszik, nálad az "értelmiségi család" definíciója megegyezik a "milliárdossal". Nagyon meglepődnél, ha látnád hogy él egy magyar értelmiségi család. És a gyerekeik még az eszüket sem készen kapják az élettől, hanem kell, hozzá egy bizonyos tevékenységet végezniük, amit úgy hívnak: tanulás. Ami lehetőség nem-értelmiségi családba születettek számára is fennáll.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.16. 11:29:29

"rájöttem egy egyetemes igazságra: kint csak azok fogják megtalálni a számításokat, akiknek itthon sosem volt igényük komoly, biztos felelősségteljes munkára, urambocsá karrierre"

én ugyan nem Angliában vagyok, de:
amire igényem volt, az a komoly, biztos, felelősségteljes munka elismeréseként adott komoly, biztos és felelősségteljes erkölcsi, érzelmi és anyagi megbecsülés. hogy nincs lenézés, felfele nyal, lefele tapos légkör, állandó kizsigerelés, hogy értékes és értelmes emberként bánnak velem azok, akikkel együttműködve kell dolgoznom, ja és persze hogy az ember a lakbér, a számlák, kaja, utazás és egyéb alapok kifizetése után sincs legatyásodva.

hihetetlen, hogy hányszor, hány embernek, hány országból kell ezt elmondani, megerősíteni, és mégis, valahogy még mindig jönnek ezek a destruktív sztereotípiák :-(

2014.01.16. 11:48:11

@tableno: Én nem tudom, lehet rosszul látom, de nagyon fekete-fehérben látjátok a világot. Az angliai melóvállalással kapcsolatban, én többet nem tudok, és nem is akarok hozzátenni, ezt mindenkinek magának kell eldönteni, saját mércéje szerint, megéri-e belevágni, vagy nem. Én a saját ismerősi körömben csupa csalódott arcot láttam, pedig még volt egy üdítő kivétel is, akit kivételesen nem szalagmunkásként alkalmaztak kint, nem hirtelen ötlettől vezérelve ment ki, hanem gondos előkészületek után, számítástechnikában alkalmazták, de az így keresett pénz sem volt elég a tisztes életre, csak vegetálásra. (Nem, nem lambót akart venni az első fizujából) A srác a párjával biztos magyarországi munkahelyet hagyott ott, hogy kint szerencsét próbáljanak, aztán visszajöttek mert a tejjel mézzel folyó kánaán valahogy mégsem volt az. Szerencsére itthon ismét el tudtak helyezkedni.

„amit úgy hívnak: tanulás. Ami lehetőség nem-értelmiségi családba születettek számára is fennáll.”

Aha persze. Csak azt elfelejted, hogy amíg egy generálisan értelmiségi családban eleve minden feltétel adott a tanuláshoz, beleértve az egyetemen való sok éves szájtátást, miközben a szülők finanszírozzák a csemete életét, beleértve a felsőoktatás összes felmerülő költségét, addig egy átlag kétkezi melós 18 éves korától dolgozik, és ha nagyon kitartó, elég sokat keres hozzá, 30+ évesen napi 12 óra meló mellett talán lediplomázik. Más egy úgy kezdeni a pályafutást, hogy mindened adott egy jó állás megszerzéséhez, és megint más menetközben önerőből kínkeservesen felszedni a tudást, és a szükséges bizonyítványokat, hogy lehessen jó munkád. Csupán ennyi a különbség. Egyébként sehol nem állítottam, hogy az értelmiségi család, eleve gazdag, csak szokás szerint ki vannak forgatva a szavaim.

2014.01.16. 11:49:18

@Chang Yai (Burma/Thailand): "hihetetlen, hogy hányszor, hány embernek, hány országból kell ezt elmondani, megerősíteni, és mégis, valahogy még mindig jönnek ezek a destruktív sztereotípiák :-( "

A sztereotípiákban általában az a poén, hogy van bennük igazság. Én a saját ismerőseim történeteiből próbálom leszűrni az igazságot, sokan próbáltak mostanában szerencsét, németországban, skóciában, angliában, írországban, és csak elhanyagolható részüknek jöttek be a számítások. Mindazonáltal nem mondom, hogy nincs sikersztori. De maradjunk annyiban, hogy az a 20 évvel ezelőtti világ már megszünt, hogy kiutazol nyugatra, és királyként térsz haza. A válság kirobbanása óta mindenhol pontosan ugyanaz történik mint magyarországon, európa gazdaságilag fejlettebb országaiban is recsegnek ropognak a pillérek, minden cég igyekszik olcsóbban üzemelni, költséget csökkenteni, amit leghamarabb a munkavállalók éreznek meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 12:00:24

@Jankove:
Ha te mondod... 8)

@Chang Yai (Burma/Thailand): @tableno:
Kar bele a szo!
Vegyetek tudomasul, mind mosogatunk, mind minimalbert kapunk! Ennyi...

tableno 2014.01.16. 12:39:12

@Jankove: "Én a saját ismerősi körömben csupa csalódott arcot láttam, pedig még volt egy üdítő kivétel is, akit kivételesen nem szalagmunkásként alkalmaztak kint, nem hirtelen ötlettől vezérelve ment ki, hanem gondos előkészületek után, számítástechnikában alkalmazták, de az így keresett pénz sem volt elég a tisztes életre, csak vegetálásra." - ok, elhiszem. De ha ez "egyetemes igazság" volna, akkor én például nem léteznék. Meg Digger sem, meg charlieharper sem, meg andaluzkutya sem, tilmir sem, meg Kövérmadár sem, és még sorolhatnám a neveket a blogról, akik a saját szakmájukban dolgozva nagyon kényelmesen megélnek külföldön. De persze lehet, hogy mi vagyunk az "elhanyagolható rész". Bár ahhoz kicsit sokan vagyunk, de sebaj, lényeg hogy neked legyen igazad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 12:56:31

@tableno:
Azt vettem eszre, hogy aki tul tud jutni a haza elvesztesenek jajjveszekelesen, beilleszkedik es a helyi irott es iratlan szabalyok szerint jatszik, annak sok gondja nem lesz.

Ehhez persze kell az elhatarozas es a valodi kimulfoldon elni akaras (ez sok esetben hianyzik).

tableno 2014.01.16. 13:40:58

@Kövérmadár [swe]: ez igaz, de ha jól értelmezem, @Jankove: azt állítja, hogy a nyugati fizetésekből nem lehet jobban megélni, mint a magyarországiakból, ami tényszerűen nem igaz. (persze ha az almát az almával hasonlítjuk össze, nem pedig egy magyar informatikust egy angol segédmunkással).

A pár akit bizonyítékként említett, hogy jó szakmával a kinti pénzből csak vegetáltak, háááát... azért kíváncsi lennék néhány részletre: pontosan milyen számítástechnikai munkáról volt szó? Mindketten dolgoztak, vagy csak az egyikük? Mit ért az alatt, hogy "az így keresett pénz sem volt elég a tisztes életre, csak vegetálásra" - mert ez annyira szembemegy gyakorlatilag mindenki más tapasztalatával itt a blogon, hogy valami biztosan nem kerek. Ha igaz, akkor meg jó lenne kifejteni, biztosan tanulságos lenne a történet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 13:56:36

@tableno:
Igaz, az ordog es a reszletek... anelkul semmit sem ernek a rossz peldak.

Tudok en is olyat, aki Magyarorszagon vallalkozo volt es nem fizetett adot, itt pedig alkalmazott (es fizet adot). O valoszinu rosszabbul el.

Aztan ismerek (bar mar nem tartjuk a kapcsolatot) Angliaban dolgozo szalagmunkast, aki ugyan nem vegetal, de utolso informacioim szerint a nyelvet nem nagyon beszeli.

Van olyan uzletmanager ismerosom, ha jol keres, de vissza akar menni Mo-ra, mert kotodik hozza.

Az itt elo csaladom ertelmesebbik vele remekul erzi magat (sajat haz 6 ev utan gondolom nem nyomorgas, meg ha hitelre is van). A nem ertelmes resznek meg ugyis mindegy ;)

Rolunk nem is beszelve...

Van ilyen is, olyan is, de kijelenteni, hogy mindenki
1) mosogat;
2) nyomorog.
Szerintem eleg meredek...

"- Na es milyen a kinti elet? Ugy hallom ott sem konnyu!
- Jol megvagyunk...
- Szoval mosogattok?
- Nem, a szakmankban dolgozunk.
- De biztosan csak alamizsnaert!
- Hat, mindketten a szakteruletnek es tapasztalatnak megfelelo orszagos atlagbert kapjuk.
- Nade onnan mar tuti nincs felhebbjutasi lehetoseg!
- Engem fel eve helyeztek at az irodaba a gep mellol...
- Na jo, de ott biztos hogy idegen maradsz orokre!
- Igazsag szerint tobb sved es nemzetkozi (pl. nepali) baratom van, mint magyar.
- ROHADT BALLIB ZSIDOBERENC HAZAARULO! DOGOLJ MEG! SOHA NEM LEHETSZ OTT BOLDOG! SOHA!!!"

Ismeros forgatokonyv? ;)

2014.01.16. 14:04:22

@tableno: @Kövérmadár [swe]: ma rengeteg a mosogatni valon, majd este megprobalok reagalni ra.
Elso korben, nem valtottam hazat. Meg mindig a Fold nevu bolygon lakom.

tableno 2014.01.16. 14:06:27

@Kövérmadár [swe]: Ismerős, mi az hogy! Szerencsére csak az internetes megmondóemberektől, a személyes ismerőseim között nincs ilyen. :)

Persze az dobja le igazán a gépszíjat, amikor jön az, hogy:
- Te ott kint csak csicskának kellesz! Sosem leszel egyenrangú a benszülöttekkel!
- Helyi beosztottaim vannak...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 14:45:47

@charlieharper (UK, de nem London!):
Akkor ugyanonnan szarmazunk! En is ezt szoktam mondani (es komolyan is gondolom). Ember vagyok a Fold nevu bolygorol es nem magyar, Magyarorszagrol.
Tobbnek nem erzem magam egy nemetnel, lengyelnel vagy thainal. Kevesebbnek sem. Akkor nincs ertelme a nemzetek szerinti megkulonboztetesnek.

@tableno:
Igen, ilyenkor jon a tehetetlen duh es a minden szarnak elmondas. De azt, hogy teved, nem ismeri el.

"Csak azert vannak helyi beosztottaid, mert ezzel enyhited az orjito fajdalmat, amit a hazad elhagyasa okozott!" - ez meg nem volt? ;)

tableno 2014.01.16. 14:49:18

@Kövérmadár [swe]: nem, a jellemző reakció az, hogy hazudok. Mert olyan NINCS, hogy egy koszos bevándorló legyen a helyiek főnöke!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.16. 15:01:17

@Kövérmadár [swe]: Egy közeli hozzátartozómmal sokat vitatkoztam egy időben arról, hogy mi a baj itthon, miért mennek el a fiatalok, mi az a plusz, amit külföldön megkapnak, akkor is, ha alulról kell kezdeni. Nem lehetett meggyőzni. Aztán elgondolkodtam. Több, mint 60 évesen nagyon frusztráló lehet azt hallani, hogy a hazája, aminek a felemelkedésében 23 éve még joggal bízott, ma már azt a szintet sem éri el, mint amit akkor...Mit tehet? Védi a védhetetlent.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.16. 15:14:54

@Kövérmadár [swe]: Hát esküszöm, megnéztem az utolsó hármat.Valóban van rajta egy antal passager rubrika, ami nekem minden alkalommal 2.Én ezt úgy értelmezem, hogy utazások (fizetős határátlépések...stílszerűbben határátkelések, höhö... :D ) száma, vagyis hogy egy beutazás, meg egy ki.És tudom, hogy általában egymagam voltam azokban az időszakokban a kocsiban.
De persze tévedhetek is...mármint az antal passager értelmezésében.

tableno 2014.01.16. 15:29:51

@zöldeketbeszélek: Ez biztosan így van, és ezt meg is tudom érteni (bár az ismeretségi körömben nincs ilyen ember). De akkor mi, akik a saját bőrünkön tapasztaltuk hogy nincs igazuk, hogyan reagáljunk? Hagyjuk rá, és valljuk be töredelmesen, hogy valójában boldogtalan, hazátlan senkik vagyunk, és minden nap álomba sírjuk magunkat az elviselhetetlen honvágytól? Meg aztán hogy akarjuk, hogy otthon jó irányba változzanak a dolgok, ha meg sem hallgatjuk azokat, akik már láttak jól működő országot? Örök dilemmák ezek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 15:39:41

@tableno:
Ketsegtelen, hogy ritkabb es nehezebb elerni ugy altalanossagban. Nalunk (a cegnel) biztos, hogy nem nagyon van hova feljebblepnem. Folottem osszesen 3 ember all a hierarchiaban (mondjuk alattam senki :) ). De innen feljebb a termelesi vezeto, a "planering chef" es az ugyv. ig. all. Ha ki is kopnak, nagyon sok ev tapasztalat, kozel tokeletes nyelvtudas kell.
Mondjuk ha a ketto kozott megjarnam a Scaniat, Volvot vagy SAABot lehet mas lenne a helyzet.
Majd kiderul...

@zöldeketbeszélek:
Sokan erzik "fikazasnak", ha azt mondom, hogy ez es ez nem jo es itt pl. jobban csinaljak. Persze sokat ront a helyzeten a modorom ;)
Biztosan benne van az is, hogy ez a "mienk". Mint ahogy a szulok sem szeretik, ha beszolnak a gyerekukre, meg ha jogos is.
Pedig elorelepni csak pontos onismerettel lehet (es nem pl. ellensegkep krealassal).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 15:47:07

@geegee:
Az is lehet!
Majd utanajarok tuzetesebben :)

@tableno:
Nem nagy dilemma. Aki intelligensen all a dolgokhoz, azzal lehet beszelgetni, akar meg egy otletmorzsa is elultetodhet a fejeben, amibol idovel kialakulhat valami jo dolog.
Aki pedig idiotan all a dologhoz, abbol 2 perc alatt hulyet lehet csinalni ;)

tableno 2014.01.16. 16:30:22

@Kövérmadár [swe]: A szakmai előmenetellel kapcsolatban a fő különbség a magyarországi és a nyugati helyzet között, hogy míg nálunk a kapcsolatok az elsődlegesek, kint a tudás. Na itt vérzik el a magyarok nagy többsége. A kint igényelt tudásszint (legalábbis gazdasági-pénzügyi területen, valamint magagereknél) nagyságrendekkel van a magyar színvonal fölött, és a jellege is más. Ezért van az, hogy az tud kint igazán feljebb lépni, aki ott is tanul, vagy legalábbis elvégez valamilyen kiegészítő iskolát/tanfolyamot (jó példa erre mommmo).

Ezt sok otthoni magyar nem tudja és nem is akarja megérteni. Egyrészt abból indul ki, hogy kint is főleg a kapcsolatrendszer a lényeg (ami egy bevándorlónak nyilván nehezebb ügy), másrészt bennük a szokásos "mi magyarok vagyunk a legokosabbak, majd mi megmutatjuk a hülye nyugatiaknak" mentalitás. Aztán ha ezzel a hozzáállással pofáraesnek, jön az önfelmentés, hogy "külföldiként úgy sem engednek érvényesülni".

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 16:39:53

@tableno: "Vagyunk így egy páran, még itt a blogon is." Persze, hisz marha sokba lenne osszetorni 100 tanyert mosogatas kozben :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 16:44:57

@Kövérmadár [swe]: "- Na es milyen a kinti elet? Ugy hallom ott sem konnyu!
- Jol megvagyunk...
- Szoval mosogattok?
- Nem, a szakmankban dolgozunk.
- De biztosan csak alamizsnaert!
- Hat, mindketten a szakteruletnek es tapasztalatnak megfelelo orszagos atlagbert kapjuk.
- Nade onnan mar tuti nincs felhebbjutasi lehetoseg!
- Engem fel eve helyeztek at az irodaba a gep mellol...
- Na jo, de ott biztos hogy idegen maradsz orokre!
- Igazsag szerint tobb sved es nemzetkozi (pl. nepali) baratom van, mint magyar.
- ROHADT BALLIB ZSIDOBERENC HAZAARULO! DOGOLJ MEG! SOHA NEM LEHETSZ OTT BOLDOG! SOHA!!!"
Te f@sz es meg engem HULYEZTEL le a bankaros oras emberert!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 16:46:20

@tableno: Szoval "magasabb rangu" lehetsz, csak egyforma nem? :)

tableno 2014.01.16. 16:52:10

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "Mi mind egyéniségek vagyunk!" - "Én nem!"

2014.01.16. 18:08:52

@Kövérmadár [swe]:

""Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai" - ez ugy hangzik, mint egy Frei riport. Nem adnek tul sokat a valosagtartamanak."

Sejtettem, hogy valami hasonló lesz a reakció, nem lepődtem meg túlságosan. Hagyjuk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 18:09:29

@tableno:
Azt mondod, hogy már az sem áll, hogy a magyar diploma a világon mindenhol keresett és elismert?
Most egy világ omlott össze bennem, ismét... :(

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Na szép.. :D

2014.01.16. 18:15:52

@tableno: Jaj de magas ez a ló.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 18:21:49

@Philosoraptor:
Még egyszer elmondom: abban hiszel, amiben csak akarsz. Azt utálsz, akit csak akarsz.
Cserébe én is azon nevetek, akin akarok.
Megállapodtunk? ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.16. 18:24:32

Kövérmadár: Tudom, én vagyok a hülye, hogy ugrok dolgokra.
Például erre, hogy igénytelenség, na ezt durván kikérem magamnak.
Szerintem meg pont az a társadalom igénytelen, ami a létra aljára taszítja a tanárait és az orvosait, de azért elvárja tőlük az igényes munkát (lefogadom, hogy az efféle hozzászólók az elsők, akik aztán kritizálják a durván alulfizetett és agyondolgozott emberek munkáját meg a rendszert). És utána rebegteti a szempilláit avagy elkezd vagdalkozni, amikor az emberek ezrével beintenek, és elmennek külföldre, avagy forgatják a szemüket, hogy dehát itthon is elmehetnék callcenteresnek, ha igényesen meg akarok élni az igényes munkámból.
Mindezt amellett mondom, hogy én még csak nem is ilyesmik miatt léptem le eredetileg, hanem kalandvágyból, és személyes okokból, de a fentiek igen durván útjában állnak annak, hogy mégegyszer ott tudjam elképzelni a folytatást. A szegény fogkrém se tudja, milyen rossz dolga volt a tubusban, míg ki nem szabadul. És utána aztán visszarakni már nehéz.

tableno 2014.01.16. 18:25:57

@Kövérmadár [swe]: Ez több mindentől függ. Egyrészt az EU-n belül elvben (!) minden tagországnak el kell ismernie a többi diplomáit, másrészt nagyon nem mindegy, milyen szakmáról van szó. Én csak a közgazdászok világát ismerem, ott a következőképpen működik a dolog:

A magyar közgázdiploma értéke önmagában nulla. Bár hivatalosan elfogadják, de nem fognak felvenni az álomállásodba, ha csak az van. Más kérdés, hogy még egy no-name nyugati egyetem elvégzése esetén sem sokkal jobbak az esélyeid (közgázosból nem csak Dunát, de Temzét és Szajnát is lehet rekeszteni :). Ahhoz, hogy igazi esélyed legyen, kell némi plusz.

Ez több minden lehet:

- Releváns szakmai tapasztalat elismert multicégnél (ez Magyarországon is lehet)
- Nyelvtudás (nem csak az angol, ami alap, hanem még legalább egy-kettő pluszban, közte a helyi nyelv)
- MBA, CPA, vagy más neézetközileg elismert diploma egy jónevű egyetemről (magyar itt nem igazán játszik)

Ha mindez megvan, és felvesznek egy komolyabb céghez, akkor onnantól már semmit nem fog számítani, hogy honnan jöttél. Az előmeneteled kizárólag a teljesítményedtől fog függeni. Pár év helyi tapasztalat után pedig már ugyanúgy válthatsz céget, mint bármelyik benszülött, nem leszel hátrányban a kiválasztásnál.

Szóval nem azt mondom hogy könnyű, meg hogy az elején nem kell kétszer annyit teljesítened, mint egy helyinek, de a lehetőségek megvannak.

tableno 2014.01.16. 18:26:54

@Philosoraptor: Na ja, de én legalább nem fordítva ülök rajta... :)

2014.01.16. 19:04:19

@Kövérmadár [swe]: "Alien vs Predator"
Vegre egy olyan film, amit en is ismerek. A skandinav vagy a bollywoodi muvesz filmeket nem ismerem.
Nekem van ismerosom, aki 8-10 ev uan koltozott vissza Magyarorszagra egy kenyelmes UK elet utan. Most otthonrol remote home worker-kent dolgozik. O igy boldog

2014.01.16. 19:26:47

@Jankove: Nem hiszem hogy rosszindulatú vagy, de tévedésben vagy. Nagyon sokan közülünk a képzettségünk és ambiciónk ellenére nem tudtunk előre jutni Mo-n, külföldön meg igen. Én egy más időszakot képviselek, a 80-as évek végét. Ha te nem érted, hogy akkor mi volt, akkor ezen kár is vitatkozni. Én itt csináltam egzisztenciát, úgy hogy alulról indultam. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek pont igy fog bejönni, de a lehetőség megvan (sokan itt sem élnek vele - ce la vie). Én pl. sohasem állitottam ezen a fórumon hogy egyik-percről a másikra jólétbe pottyansz - kanadai viszonylatban az újrakezdés nehéz és még a UK-ben sem mindig egyszerü. De mint a poszt irói, sokan megfelelnek ennek a kihivásnak. Nekik megérte, nekem megérte, sokunknak megérte. Van aki a gyerekeiért csinálja, és úgy gondolja, megéri. Szükségtelen ezt kétségbe vonni.

A másik ami nagyon fontos és magad is felvetetted - "érdemes-e hazát cserélni" csak azért hogy Angliában élj. Igen, érdemes. Ha egy társadalom beteg és nem müködik valahol, onnan elmennek az emberek egy olyan helyre, ahol müködik és nem azzal telik a rövid életük hogy valamit "épiteni" kell. Vannak emberek akiket érzelmileg és szakmailag lebénit a körülötte lévő állandó negativitás, káosz. Vannak emberek akik egyszerüen nyugalomban akarnak élni és ezért hajlandóak megküzdeni is. Szerintem ezt tették a posztirók.

Nem csodálkozom hogy ezt neked nehéz megérteni, tulajdonképpen nem is várom el tőled. Rád olyan kusza információ tömeg zúdul amiből ember legyen a talpán aki ki tudja bogozni az igazságot, méghozzá úgy, hogy saját magad a másik oldalt nem tapasztalod. És az is igaz hogy nincs mindenkinek oka elköltözni, vagy éppen úgy dönt, ott vállalja a kihivásokat - ez rendben is van. Nem gondolom hogy "hülye" az aki Mo-n marad - ő tudja jobban, miért csinálja. De az se hülye aki úgy dönt, hogy távozik - ő tudja jobban, miért választott igy.

2014.01.16. 19:33:16

@cougarcat: meg nem nott fel Magyaroszagon egy olyan generacio, akinek termeszetes lenne az orszag/kontinens valtas. Ez USAban/UKban ez termeszetes. Senki nem tekinti oket hazaarulonak. Vagy a nyugdijas finneket/nemeteket, akik a Balatonnal/Tenerifen toltik a nyugdijas eveiket

2014.01.16. 19:45:28

@Jankove: Szóval te arra hivatkozol, hogy az ismerősi körödben "csupa csalódott arcot láttál". És? Ez csak annyit jelent, hogy neked ilyen ismerőseid vannak. De ha most itt olvasol olyanoktól akik elégedettségüknek adnak hangot, akkor miért nem hiszed el? Sajnos nálad is az van, hogy van egy alap gondolatod, miszerint Nyugaton nem lehet jobban élni, és csak olyan információt fogadsz el, ami ezt a tévhitet bizonyitja. Egyáltalán nem is értem, miért foglalkozol ezzel a témával, ha egyszer tényleg olyan jól megy neked Mo-n. Hogy mi foglalkozunk vele, az természetes, hiszen először is mi élünk külföldön,másodszor, megbeszéljük, ki miért ment el, miért nem ment vissza, mi kellene neki ahhoz, hogy visszamenjen, stb.

@Chang Yai (Burma/Thailand): Hát igen, éhbért a tanároknak, aztán lúzer vagy ha veszed a sátorfádat és elhúzol. :) Mert gondolom mindenkinek IT-snek meg pénzügyi szakembernek kellene képeznie magát, hiszen a tanárok haszontalan tagjai a társadalomnak. :) Nagy a csodálkozás, amikor fent emlitett haszontalan elemek mégiscsak megtalálják a számitásukat külföldön. :) Igaz hogy nem hiszik el, de ettől még szép az élet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.16. 19:46:57

@charlieharper (UK, de nem London!): pont most pár hete mesélték a nagyszüleim, hogy a családból annó ki ment ki Amerikába szerencsét próbálni, a családot is hátrahagyva, ki jött vissza, miért és hogyan, és ki nem. ki mikor és hogyan szökött át 56-ban, és ők miért nem mentek, pedig mehettek volna. érdekes ezeket a régi történeteket hallgatni. kár, hogy az amerikás déd/ükszüleim után nem maradt semmi napló, levél, fénykép, ilyesmi, vagy nem tud róla a családnak ez az ága. csak néhány kósza történet, egész életek és sorsok, és csak néhány szó marad, pedig száz év sem telt el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.16. 19:51:12

@cougarcat: majd amikor az egészségügyi ellátás bedől, mert a nővérek és az orvosok már nem bírnak tényleg heti 80 órákat dolgozni, na az lesz "szép". ha az iskolák szétesnek, és végképp csak az megy már tanárnak, aki őrült, vagy annyira nem tud mást csinálni, küszködik majd mindenki a 40 fős osztályokban, agyament rendszerben, az simán fel se fog tűnni senkinek annyira, hogy az ingerküszöböt megüsse. avagy hogyan ássunk el egy egész országot az elkövetkezendő 2 generációra. ( de ettől csak ideges leszek, bocs.)

(valaki jöhetne elmosogatni nálam, már megint felgyűlt minden, utáááááálom.)

2014.01.16. 19:52:01

@charlieharper (UK, de nem London!): Ez igy van, jöhetsz, mehetsz, nem téma. Szabad ember vagy. Mo-n meg pont most erősödik fel ez a "haza, nemzet, kötelesség", stb. retorika, amikor a világon szinte már mindenütt szabadon áramlik a munkaerő. A problémám a retorikával azt, hogy megoszt minket, bünbakot keres és összeesküvés elméleteket gyárt.

tableno 2014.01.16. 19:55:46

@Chang Yai (Burma/Thailand): majd átküldünk hozzád valakit Londonból! :-)

2014.01.16. 20:02:22

@cougarcat: a HAt olvasni egy "educational experience". Van peldaul a liberalis sajto, ami a gonosz bankok/multikat elteti es minden mas. Ilyet meg mas orszag blogjain nem tapasztaltam. Van mas agyament hulyeseg a US blogokon vagy az algeriain, de pont ilyen nincs.
Minden nepnek megvan az sszeeskuves elmelete. UKben a Toryk hulyezik le a blogokon a Labourt es forditva.

Quercus a favágó 2014.01.16. 20:02:38

@Chang Yai (Burma/Thailand):

Nincs hapsid? Olyan házias típus, mint pl.én.

Quercus a favágó 2014.01.16. 20:09:09

@charlieharper (UK, de nem London!):

Magyarországon a gengszterváltás óta gyakorlatilag csak liberális politikát képviselő pártok voltak hatalmon. Az emberek túlnyomó többsége egy életre megutálta őket. Ezért tudott nyerni a Fidesz 2010-ben, és ezért fog nyerni most is. Ezért szitokszó itthon a liberális.

tableno 2014.01.16. 20:19:44

@QUERCUS: helyesen: magukat liberálisnak nevező posztkommunista pártok. Most lett helyette egy magát nemzeti-konzervatívnak nevező posztkommunista párt.

2014.01.16. 20:23:01

@Chang Yai (Burma/Thailand): Sajnos hozzászoknak az emberek a lassú és fokozatos leépüléshez, és akiket nem érint az nem is akarja észrevenni. Akiket érint azok közül is sokan belefásultak, a mindennapi gondjaikra koncentrálnak.

@charlieharper (UK, de nem London!): Én is itt tudtam meg, hogy "liberó" vagyok, pedig amúgy konzervativ a beállitottságom. :) Itt van egy bizonyos határ, melyet egyelőre egyetlen számottevő párt se lép át. A három nagy párt közül bármelyikre szavaznék - de persze tudni akarom, mi éppen a programjuk.

Quercus a favágó 2014.01.16. 20:25:39

@tableno:

Az SZDSZ nem volt posztkommunista. Az más kérdés, hogy ő volt a farok, ami csóválta a kutyát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 21:10:51

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Teljesen megértelek, bár én nem ugrok erre :) De van már, amire igen :)

@tableno:
Egy dolog az elismerés és egy másik az "Óbudai Egyetem? Ez mi a szhar?" felkiáltással a kukában kikötő CV.
Svédországból hallottam olyan történetet, hogy hiába volt magyar BSc diplomája a delikvensnek, kellett egy svéd MSc mellé.
Megint elkezdtem nézegetni az itteni MSc vagy fél-MSc képzéseket (utóbbi csak 1 éves és 60 kredit). De lehet, hogy csak beiratkozom és meghallgatok néhány tárgyat, mert miért ne.

Mi az a CPA?

@charlieharper (UK, de nem London!):
Sosem zártam ki a lehetőségét annak, hogy valaki Magyarországon legyen boldog. Nyugati fizetéssel pedig végképp nem.
Számomra viszont kizárt dolog, de ennek nem anyagi okai is vannak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 21:34:49

@tableno: Na jo de ezt csak az nem "tudja", aki nem akarja elfogadni. Es itt visszatertunk, hogy ugyis csak mosogato leszel, miert lenne minimalbernel magasabb fizud es tarsadalmilag megbecsultebb munkad.
Azzal is tisztaba vagyok, hogy "biztosan" kisebb a fizum, mint a benszulott munkatarsaimnak. :)
Maskulonben ugy tudtam a diploma az elso (masodik) munkahelyen szamit. Utana max az elit helyeken.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 21:43:17

@charlieharper (UK, de nem London!): Szerintem sok magyar meglepodne, amikor itt beszelgetek angol/ausztral/st kollegakkal. Nekik ez tok termeszetes. 2 ev Katarban? Menjunk, jon a csalad is. / Egy project Ausztraliaban? Lesz idom bejarni a szabim alatt es hetvegente az orszagot. / Meguntam, hogy minden delutant es a hetveget strandon toltok es unom a szorfolest? Angliaban lenne par kivalo lehetoseg. Kicsit mashogy gondolkodnak...
Arrol nem is beszelve, hogy kollegam baratnojenek a csaladja most koltozik Kanadaba, mert apu ott kapott jolfizeto allast (kamionsofor, remelem kuld kepeket :), ez azzal jar, hogy a csaj itt marad, a tobbiek koltoznek vegleg. Es senki sem mondta oket hazaarulonak, nem is ertik ezt a fogalmat ilyen kontexusban. Ja igen, mert a hazaarulas soran mondjuk titkokat arulsz el, stb, nem pedig megvaltoztatod a cimed....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 21:50:34

@Kövérmadár [swe]: Ilyenrol en is hallottam (haver haverja csinalja), amcsiknal dolgozott, de lehetosege adodott tavmunkazni hasonlo fizuert. Visszakoltozott mo-ra, nem kicsit kiraly az amcsi IT penzbol. Annyi problemaja van, hogy az idoeltolodas miatt kemnyelmetlen a telefon/video konferencia...

2014.01.16. 21:54:10

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: en hazaarulo modjan a nyugdijas eveimet, ha megerem vagy Spanyolorszagban vagy LATAMban kepzelem el. Kozben allamtitkokat arulok majd az ebay-en

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 21:56:55

@charlieharper (UK, de nem London!): Mijaza LATAM?
Azt nem fejtem ki, hogy miert nem lehetsz hazaarulo Mo-n ;)

2014.01.16. 21:57:24

@Kövérmadár [swe]: Ha ettől érzed magad valakinek, akkor hajrá.

2014.01.16. 21:59:33

@Chang Yai (Burma/Thailand): "Szerintem meg pont az a társadalom igénytelen, ami a létra aljára taszítja a tanárait és az orvosait, de azért elvárja tőlük az igényes munkát (lefogadom, hogy az efféle hozzászólók az elsők, akik aztán kritizálják a durván alulfizetett és agyondolgozott emberek munkáját meg a rendszert). És utána rebegteti a szempilláit avagy elkezd vagdalkozni, amikor az emberek ezrével beintenek, és elmennek külföldre, avagy forgatják a szemüket, hogy dehát itthon is elmehetnék callcenteresnek, ha igényesen meg akarok élni az igényes munkámból."

Azért én jókat szoktam röhögni, amikor írják interneten, hogy de hát nekik van x hónap nyári szabadságuk! A kurvaanyjukat, más meg dolgozik! :))))

2014.01.16. 22:12:22

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: vitorlazas a napsutesben gondoltam inkabb. Tenyleg, hogy allsz a deep sea fishing temakorrel?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 22:14:20

@charlieharper (UK, de nem London!): Egyszer lesz penzem kiprobalnam. Mielott kikoltoztem feedereztem, kicsit mas kategoria. :) Probalkoztal mar vele (barmelyikkel)?

2014.01.16. 22:17:59

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: na, majd, ha joidolesz, lerangatlak teged meg a Diggert a tengerpartra es kilmegyunk a vitorlassal ki a tengerre horgaszni. A gond az, hogy nem tudom mennyire vagytok pontosak. Az apaly/dagaly miatt nem keshet egyikotok sem, csak egy rovid idos "slot" van, amikor ki tudunk menni a kikotobol a tengerre

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 22:20:12

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha milyen helyen parkolsz... :DDDD
Kezet ra!
Edesvizi horgaszattal hogy allsz? Vagy csak tengeri halra palyazol?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 22:21:36

@charlieharper (UK, de nem London!): es azt hozzateszem, hogy ilyenre nem kell rangatni, megyek magamtol :DDDDDDDDDDD

2014.01.16. 22:26:42

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: itt van a tide timetable. Nyarra megprobalom atrakni Portsmouthba a hajot. Egy b.tch lesz odaig levezetni, de jo a kikoto. Ott van az amerikai navy tamaszpont is. Erdekes hely. Atleghet vitorlazni Isle of Wight-ra.
www.visitisleofwight.co.uk
Csak a tide timetable-hoz kell igazodni, ha lekessuk, nics aznap vitorlazas.

www.bbc.co.uk/weather/coast_and_sea/tide_tables

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 22:29:07

@charlieharper (UK, de nem London!): :) innen nekem lejutni lesz szivas, nem neked elautokalni a az MB-ben...

2014.01.16. 22:36:18

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: az M25-on mindegy, hogy miben allsz orakig.

2014.01.16. 22:46:22

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: amikor egyedul megyek a kikotobe, akkor a felesege a nagyauto....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 22:47:06

@cougarcat:
"Vannak emberek akik egyszerüen nyugalomban akarnak élni és ezért hajlandóak megküzdeni is. "

Ebben óriási igazság van!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.16. 23:14:58

@Philosoraptor:
Nekem nincsen szükségem arra, hogy bárkinek is érezzem magam.
Tudod, van egy bizonyos pont, amin túl, ezek a dolgok már nem számítanak.
Talán.. egyszer... majd te is eljutsz odáig és már nem a mumust látod mindenben.

2014.01.17. 06:16:41

@Kövérmadár [swe]: Látom, neked ez a vesszőparipád, ha más véleménye nem illeszthető be a világképedbe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 07:05:19

@Philosoraptor:
Szorakoztato vagy, ocsisajt ;)
Imadom azokat az embereket, akik mindennemu szakismeret vagy erintettseg nelkul tudjak a frankot. Ld. az elozo, gyogyszergyaras esetet, amikor te, a bolti elado, tudod a frankot, mig az orvos es a kozgazdasz hulye es magas lovon ul.
De semmi baj, en elhiszem, hogy nalad a bolcsek kove... ezt mar szamtalanszor bizonyitottad.

/me megsimogatja Philosoraptor buksijat, egy megerto felmosoly kisereteben.

2014.01.17. 20:46:18

@Kövérmadár [swe]: Látom, le vagy teljesen akadva ezen a bolti eladói végzettségen. Hiszen te cnc gépkezelőként aztán lenézhetsz másokat, tényleg.

"De semmi baj, en elhiszem, hogy nalad a bolcsek kove... ezt mar szamtalanszor bizonyitottad."

Semmit sem bizonyítottam, és nem is akarok. Ez csak egy blog, nem fogok csak azért sírva fakadni, mert itt egyesek más véleményen vannak, vagy éppen kiforgatják a másik mondandóját, aztán meg jól felháborodva ismételgetik az általuk helyesnek vélt igazságot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 09:49:01

@Philosoraptor:
Nem a vegzettseged miatt nezlek le, hanem azert, mert annyi eszed van, mint egy marek lepkenek, mikozben boszen hangoztatod, hogy nalad a spanyol viasz (mert olvastad egy konyvben).
Ugyanakkor rettenetesen szorakoztato is vagy, nem tagadom. :)

Nem vagyok cnc gepkezelo... ha egy picit is figyelnel, tudhatnad. Arrol nem is beszelve, hogy a 25dkg felvagotton kivul mast is tettem le az asztalra... te vajon milyen szakmai vagy egyeb sikerrel buszkelkedhetsz?

2014.01.18. 13:49:40

@Kövérmadár [swe]: Istenem, most jön a pénisz összeméricskélés, inkább kiszállok.

tableno 2014.01.18. 13:59:38

@Philosoraptor: figyelj, ez most tényleg egy jószándékú tanács, nem veszekedni akarok. Nincs semmi baj azzal, hogy bolti eladó vagy, orvos, közgazdász, vagy atomfizikus. Ez is, az is szakma. Viszont, amikor a bolti eladó próbál okosabb lenni közgazdasági kérdésekben a közgazdásznál, vagy egészségügyi kérdésekben az orvosnál, az ugyanolyan nevetséges, mintha egy közgazdász akarna diagnosztizálni az orvos helyett, vagy az orvos próbálná kvantummechanikáról kioktatni az atomfizikust. Ennyi csak a gond.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 14:32:28

@Philosoraptor:
Tableno az imént kifejtette, hogy mi a probléma... ha sikerül felfognod, akkor örülök, ha nem, akkor úgyis mindegy.

Komolytalan beszélgetőpartner vagy, de nem azért, mert mást gondolsz vagy mert más a szakmád.
Maxvallal is nagyon különbözőek vagyunk, mégis remekül lehet vele beszélgetni (és még nagyon-nagyon sokakkal).

Mindegy, nem fontos, teljesen mindegy, hogy mit hiszel, csak ne csodálkozz, ha néhányan kinevetnek vagy komolytalannak tartanak miatta.

@tableno:
Igen, pontosan ez a probléma... ő tudja az igazságot, bár szakmai ismeretei nincsenek (ez a kulcsa az egésznek). Minden értesülését hallomásból vagy bulvárból szerzi.

2014.01.18. 19:37:20

@Kövérmadár [swe]: Nem bántásképp, de ismeretlenek véleményére nem adok. Értsd ezt úgy, hogy személyesen nem ismerjük egymást, innentől kezdve meg nincsen miről beszélni. Azt hiszel amit akarsz, már leírtam, nem tud izgatni.

"Minden értesülését hallomásból vagy bulvárból szerzi."

Ne legyél idióta, kérlek. Hiszen itt ülsz mellettem a nap 24 órájában, te ezt is jobban tudod nálam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 22:46:13

@Philosoraptor:
"Ne legyél idióta, kérlek."

Ismered azt a "mondast", hogy ne alacsonyodj le az en szintemre, mert megverlek a rutinommal? Megtetted, nekem pedig mozdulni sem kellett, ugy alaztad meg magad ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása