oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 19. 06:47,  Nyugaton a helyzet változatlan 346 komment

2013. december 19. 06:47 Határátkelő

Nyugaton a helyzet változatlan

Bevallom, szeretem azokat a posztokat, amelyek már némi idő és tapasztalat távlatából képesek felmérni egy adott város, ország, élet előnyeit és hátrányait. Ezek az írások legalább olyan izgalmasak nekem, mint azok, melyek szerzője frissen érkezett és az első tapasztalatait írja meg. Törzskommentelőnk, Digger mai írásában két londoni év tapasztalatát összegzi.

Így kezdődött.jpgÍgy kezdődött

„Több mint két év telt el a Határátkelés óta és itt az ideje egy kis összegző visszatekintésnek.

Mi változott, mit látunk másként az első posztom megírása óta?

Nálam okosabbak azt mondják, hogy a kivándorló az évek során különböző stációkon megy keresztül mint Jézus az utolsó útján. Remélem, azért a keresztre feszítés elmarad.

A hazához való viszony

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a mindennapi hírek, amiket hallunk otthonról, napról napra jobban megerősítenek a döntésünk helyességéről.

Bevallom, visszás érzés ez, mert egyrészt az ember szeret visszaigazolást kapni, ha igaza van, másrészt meg rettenetesen sajnálom azokat, akik otthon küszködnek a rájuk kényszerített helyzetben.

Nincs honvágyam, nem is volt soha. A két és fél év alatt egyszer voltam otthon egy hetet.

Nem dobott fel, amit láttam. Magyarország kapott egy esélyt 23 éve és elherdálta.

Kidobta az ablakon. Felelős nincs, minden megy tovább.

London

Negyvenhét évesen óriási lépést tettünk. Most kezdek csak belegondolni, hogy mit vállaltunk.

Családostól alig nyelvtudással minden hidat felégetve magunk mögött országot váltani nagy merészség. Vagy felelőtlenség... Nem bántuk meg. Többet láttunk, többet éltünk, többet tapasztaltunk ez alatt a rövid idő alatt, mint otthon húsz év távlatában.

Még mindig úgy érezzük, mintha egy álmot élnénk meg.

Sokszor előfordul, hogy megyünk valahova kocsival és nézzük a tájat, majd valamelyikünk megszólal: „hitted volna?" vagy „gondoltad volna?". Nem, soha nem gondoltuk, hogy egyszer ezt megéljük. Hiszen ki vagyok én? Egyszerű munkásember, aki most tapasztalja meg, hogy az az ország, a politika, a politikusok mit vettek el tőle.

Londonban élek. Azt mondják ez a Világ Fővárosa. Multikulturális metropolisz. Ezt a várost nem lehet megunni. Mindig új arcát mutatja, ráadásul én a munkámnál fogva a legváltozatosabb helyeken dolgozok.

Jó itt élni.

Mennyi pénz kell az elinduláshoz?

Egyszerű a válasz: minél több. A pénz mennyisége fordítottan arányos a szerencsével.

Minél szerencsésebb vagy annál kevesebb pénz kell.

A probléma ott van, hogy nem tudod, mennyire vagy szerencsés. Szerencséd megtámogatása minél jobb nyelvtudással ajánlott opció. Munka nélkül baromi drága tud lenni London. Ha munkát találtál már nagy baj nem lehet.

Van olyan magyar barátom, aki kezdetben egy autómosóban dolgozott napi 25fontért. Ez messze elmarad a minimálbértől, de a semminél pont 25 fonttal több. Kibírta, most egy gyárban dolgozik, ahol túlórával ugyan, de havi 1300-at kap.

Tömegközlekedés

Az egyetlen jelentősebb negatívum. Megszokhatatlan a buszjáratok kiszámíthatatlansága. A vezetési stílus embertelen, mindez jó adag rosszindulattal párosítva.

Nem meglepő, ha a sofőr a végállomástól néhány megállóval hamarabb egyszer csak azt mondja, hogy nem megy tovább, mindenki szálljon le, mindezt szakadó esőben egy fedél nélküli buszmegállóban. Amikor mindenki leszállt, akkor becsukja az ajtót, és tíz percet vár, míg megérkezik a következő járat. Rosszindulat a köbön.

Munkába indulni mindig jó nagy ráhagyással ajánlott, mert nem tudni, mikor kell másik útvonalat tervezni.

A metró csak egy fokkal jobb. Hónapokig járhatunk biztonságban ugyanazon a járaton, aztán egyszer csak kapu bezárva, metró nem megy.

Olyan is előfordult velem hogy egy ipszilon-szerűen elágazó metróvonalon én az egyik ágba akartam menni, de a vezető oda nem kapott jelet és simán elvitt a másik irányba.

Közlekedés autóval

Nekem nagyon nehéz volt megszokni a baloldali közlekedést, ezt eddig egy visszapillantó tükröm bánta. Rengeteg a totojázó, bénázó, bizonytalan sofőr, míg például a BMW-sek ugyanolyanok, mint Magyarországon. Agresszív barmok.

Az utak jó állapotúak, sok a gyorsforgalmi emelt sebességű út, de sok a dugó is. Ugyanis teljesen természetes, hogy egy kétszer háromsávos út egyszer csak kétsávos lesz, majd megint háromsávos és vissza kétsávosra.

Általános tapasztalat hogy a sofőrök jobban odafigyelnek egymásra és toleránsabbak, mint otthon. Általában türelmesen korrigálják balfaszságainkat. Valahogy itt jobban biztonságban érezzük az úton magunkat.

Használt autókat fillérekért lehet venni. Valamikor Magyarországon vettem egy tíz éves első generációs Nissan Primerát. Kétezres dízelt minden extra nélkül 70 lóerős motorral. Se légkondi, se ABS, se semmi. Egymillió forintot fizettem érte.

Itt vettem egy tízéves Nissan Primerát, az újabb modellt minden extrával, 138 lóerős 2,2-es dízelmotorral, magyar pénzben 670 ezer forintért.

Hat órát dolgozok egy tele tank gázolajért, havi 100 font a biztosítás, ami a saját kárt is fizeti, valamint évi 127 font az útadó, ami minden autópálya használatára is jogosít és évi 40 font a parkolási engedély az utcán. Átírási illeték nincs.

Az autó körülbelül tíz litert fogyaszt száz mérföldre. Az 14 fontba kerül. Ha munkába járok vele, akkor minden mérföldből az adóalapban leírhatok 45 penny-t. Száz mérföld esetében 45 fontot. Mivel az adóalapból történik, ez azt jelenti, hogy kb. 10 fontot visszakapok a 14-ből. Heti 100 mérföld munkába járás 4-5 fontomba kerül.

Ha veszek egy heti buszbérletet az 20 font, metró esetén jóval több. Ebből kb. 4 font jön vissza, vagyis egy heti bejárás busszal 16 font. Mindez azt jelenti, hogy heti 300 mérföldig jobban járok, ha autóval megyek munkába. Hiába na, ütik-vágják itt a vállalkozókat.

A lakások

Másfél évet laktunk egy stúdió (azaz egyszobás) lakásban hárman. Kis lakás volt, de nagyon jó helyen és szerettünk ott lakni. Aztán nagyobba költöztünk még jobb helyre és itt is szeretünk lakni.

Nem győzöm elégszer megemlíteni Tibor nevét, akinek mindezt köszönhetjük. Ittlétünk egyik legnagyobb szerencséjének tartjuk, hogy megismertük. Fantasztikusan segítőkész, végtelenül jóindulatú, rendkívül kedves ember. Megtiszteltetés, hogy ismerhetem.

Egyébként a landlordról, aki alattunk lakik, szintén csak a legjobbakat mondhatom.

Szerencsések vagyunk.

Munka

Ennyi idő alatt megismertem az itteni építőipart. El nem tudom mondani, mennyi újat tanultam. Azt kell mondanom, még szakmailag is tanultam az angol gépkezelőktől.

(Zárójelben mondom el a szakmabelieknek, hogy Magyarországon ismeretlen a mélyásó kanál hegybontóként való használata, itt viszont napi szinten többször is alkalmazzuk. Legalább 20%-kal hatékonyabbá teszi a munkát, bár az automata kanálcserélő másodpercekre rövidíti a kanál megfordításának idejét, ami otthon nem feltétlenül van így, mert ott még mindig ritka a quick hitch, pláne kisebb gépeken.)

Magyarországon harminc év alatt dolgoztam három géptípus öt modelljével, itt pedig két év alatt tizenhét típus negyvenkét különböző súlyú modelljével.

Sok helyen dolgoztam Londonban hatalmas nagy cégektől a kisebb vállalkozásokig. Csak néhányat említenék. PC Harrington, Braun, Brennen, Breheny, Galldris.

Mindenhol mindig látok és tanulok újat. Most novemberben megkaptam a legmagasabb fokú gépkezelő jogosítványt, így még több esélyem van munkát találni.

Fél év múlva.jpgFél év múlva

A munkahelyeken elképesztő magas a munkavédelem szintje. Ha az angol szintet 100%-nak veszem, ahhoz képest a magyar jó, ha 10%.

Szárnyal az építőipar, elképesztő szakemberhiány van. Nagyon sok emberrel kerültem kapcsolatba rengeteg országból. Soha senkivel a legkisebb problémám sem volt. Soha hátrányos megkülönböztetést nem éreztem. Mindenhol megbecsült szakember voltam.

Külön kiemelném a román munkásokat. Rengeteget köszönhetek nekik. Mindig megkülönböztetett jóindulattal és segítőkészséggel viszonyultak hozzám. Minden nap egy új élmény egy új tapasztalás. Megunhatatlan. Minden pillanatát élvezem.

Boltok, áruk, megélhetés

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem mennek felfelé az árak. Mennek. Kibírható. Nem tényező. Nincs olyan, hogy veszünk valamit, majd egyszer csak nem vesszük tovább, mert elviselhetetlenül felment az ára. Viszont elképesztő akciók is vannak. Azért egy eredetileg 7 fontos 30 dekás Nescafé akciós áron 3,75-ért nem rossz.

Megtanultuk, hol mit érdemes venni, jártunk minden multihoz, jelenleg a heti bevásárlást legnagyobb részben a LIDL-ben vásároljuk.

Minden szombaton elmegyünk az edmontoni bevásárlóközpontba ahol egy helyen minden megvan. Elsőnek beülünk egy étterembe, ahol megebédelünk. Olyan adagokat adnak, ami nekem is bőven elég, pedig ez nagy szó. A legdrágább fogás sincs több 5 fontnál. Törzsvendégek vagyunk, családtagként bánnak velünk.

Utána bevásárlás a LIDL-ben, az árut kivisszük a kocsiba majd irány a Tesco. Ott már csak a heti üdítő- és söradagot vesszük meg, esetleg néhány apróságot. Aztán bejárjuk a helyi Charity-kat, aztán a zöldségeseket és henteseket.

A kisebb boltokon kívül van egy nagy ASDA, egy Tesco, egy Iceland, egy Home Family, egy Wilkinson, három különböző egyfontos, egy Argos, rengeteg étkezde, pékség, ruhásbolt, és a legolcsóbb sportbolt, a Sport Direct.

Edmonton egyébként egy, a budapesti nyóckerhez hasonló hely, ennek megfelelő közönséggel, de az egy dolog, hogy nem laknék ott, viszont vásárolni jó.

Egy heti bevásárlás meg szokott állni 80 fontnál. Ebbe belefér, hogy kékpenészes sajtot meg skót vagy norvég füstölt lazacot vigyek a munkába enni. Nem azért, mert megtehetem, hanem mert megfizethető. Lényeges különbség.

Kultúra, szórakozás

Fő kulturális és művelődési csapásirány nekünk a különböző bolhapiacok. Tényleg függőséget okoz.

A Camden Town-i piac.jpgA Camden Town-i piac

Komolyra fordítva a szót: rengeteg esemény kínálja magát. Voltunk a Csík zenekar koncertjén, meg a Sohóban színházban és néhány magyar rendezvényen.

Egyedül az Állatkert, ami nagy csalódás. Nem ajánlom senkinek.

Oktatás

A fiam két év alatt perfektül, angol kiejtéssel megtanulta a nyelvet. Az iskolában szinte minden héten van valami tudományos bemutató vagy viszik a gyerekeket valami múzeumba, kiállításra. Beilleszkedett, szeret iskolába járni. Harmadik nyelvnek spanyolt tanul. Itthon meg én oktatom az élet nagy dolgaira.

Oda kell figyelni, mert érdekes mondatszerkezeteket tud összeállítani. Szállóige a családban hogy „elbrokenelt a skinem" és ezért „megváltozott a külalakom" meg „csöndülj le".

A bürokrácia

A bürokrácia kettős elvet követ. A vállalkozóknak, vagy ha bármilyen dolgot, például autóátírás vagy parkolási engedély kiváltását kell intézni, meglepően gördülékenyen megy minden. Általában interneten mindent el lehet intézni.

Ellenben.

Ha bármilyen segélyt vagy juttatást szeretnénk igénybe venni, akkor nyomtatvány hegyeken kell magunkat átrágni. Mindig újabb kívánsággal áll elő a hivatal, bár az becsülendő, hogy a kért támogatás az első papír beadástól jár visszamenőlegesen.

Amikor a gyerektámogatást igényeltük, akkor tőlem négy hónapra visszamenően teljes napi eseménynaplót kértek. Bele kellett írni, hogy melyik nap dolgoztam hol, kinek, mennyiért.

Aztán megítélték a segélyt és pontosan a gyerektámogatás összegével csökkentették az albérlet hozzájárulást. Úgyhogy hiábavaló volt az egész procedúra.

Az itteni magyarokról

Számtalan rémtörténetet olvasni a neten magyarok közötti konfliktusokról. Nekünk homlokegyenest mások a tapasztalataink. Akikkel személyesen találkoztam itt, azok mind a barátaink lettek, összejárunk, vagy időnként felhívjuk egymást és mindenki abszolút segítőkész.

Gyanítom, hogy a rossz tapasztalat a munkakapcsolatokból vagy az együttlakás konfliktusaiból adódik. Engem egyre többen megkeresnek és tanácsot vagy segítséget kérnek a kitelepüléssel kapcsolatban. Természetes, hogy amiben tudok, segítek.

Hídon.jpgHídon

Végkövetkeztetés

Nem bántuk meg. Jól érezzük magunkat. Jól élünk. Sokkal jobban, mint Magyarországon. Nyugodtabb, kiszámíthatóbb az élet.

Két út között lehet választani. Vagy fogunkhoz verünk minden garast, mindenből a legolcsóbbat vesszük és a fizetés egy jelentős részét félretesszük. A másik út, hogy élvezzük az életet és egy kisebb összeget teszünk félre. Én az utóbbit preferálom.

Soha többet nem akarom megélni azt, hogy nem veszek meg a gyereknek egy ezer forintos játékot, mert nem telik rá. Most sem veszem meg, mert a fél lakás a gyerek játékaival van tele, úgyhogy az ő szempontjából lényegtelen a kérdésfelvetés, mégis micsoda különbség.

Az én szabad választásom, hogy beülünk egy étterembe vagy nem. Megiszunk egy Hot Chocolate Milanót a Coffe Néróban vagy nem.

Keményen megdolgozok minden pennyért. Nem vagyok rákényszerítve, hogy lopjak, csaljak, hazudjak. Vállalkozóként eszembe sem jut, hogy adót csaljak. A vállalkozóbarát környezet itt nem lózung, hanem valóság.

Élhető ország, korrekt törvények.

Isten óvja a Királynőt."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr515698456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2013.12.19. 23:45:15

@tildy:):
Na es ezzel mit akartal nekem bizonyitani?
Vagy mit akartal vitatni abbol, amit en irtam?

Mert ugye a multik azok mindig betartjak az adott orszag torvenyeit. Meg ki is hasznaljak azt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:45:33

@tildy:):
Propaganda szöveg volt. Épeszű ember nem hiheti el.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.19. 23:46:16

@lexrex: csak szolok, hogy sok autgyarnak hazai a beszallitoja. LEhet nem tudsz rola, de a videki uzemek jo resze nekik , vagya Samsungnak, vagy a Nokianak, vagy az Electroluxnak, vagy az opelnek termel. Tudnek besszalitoneveket mondani, nem fogok. Eleg ha tudom, hogy tobb ilyen ceg is van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.19. 23:47:02

@morsels: szimpla megjegyzes volt. Sem bizonyitani, sem ellenvetni nem akartam, ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:49:36

@vundergraf:
Olvasd el még egyszer hogy az autókról mit írtam. Nem írom le még egyszer.
Mintha látnék ott némi különbséget.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.19. 23:57:56

@vundergraf: "Magyarország jelenleg kb. adóparadicsom
a kis (500 millió/év alati) vállalkozásoknak!

- 10% a nyereség adó
- 16% az osztalékadó/SZJA
Cirka szumma 38-40 % a közteher az árrésből.
Azaz 100 egység megtermelt haszonból
teljesen legálisan 60-62 egység hazvihető!

Ez egyáltalán nem sok adóelvonás
Sőt.... kevesebb mint az angol pl.
A németről, osztrákról, dánról nem is beszélve."

Szerintem te is tudod hogy nem minden esetben az SZJA merteke a mervado. Hanem hogy milyen egyeb jarulekokat vonnak meg melle, illetve milyen szolgaltatasokat, juttatasokat kapsz az SZJA-dert cserebe. Mert pl. danoknal tenyleg nagyon magas az SZJA levonas, de ha Mo.-n is olyan szintu szolgaltatasok, juttatasok, ellatasok es fejlesztesek jarnanak erte mint Daniaban, akkor Mo. mar a tejjel-mezzel folyo Kanaan lenne...

Ajanlom figyelmedbe az alabbi listat. Egy kis piszlicsare uzleti site (Fortune) altal osszerakott lista hol a legjobb vallalkozni:

money.cnn.com/magazines/fsb/fsb_archive/2007/06/01/100049637/

Az altalad negativ peldakent emlitett osszes orszag (UK, nemet, osztrak, Dania) toronymagasan veri Mo.-t, aki mellesleg Argentinaval es Ugandaval jatszik egy ligaban... akkor errol azt hiszem ennyit.

Bar gondolom neked a Fortune magazine elfogadhatatlan forras mert Viktor Nagy Urunk nem hagyta jova eme mocskos es undorito kapitalista forrast, aki csak szegeny artatlan Mo.-t akarja sarba tiporni.

Kivanom hogy egyszer vegre kapcsold ki a Kossuth radiot es nezz ra neha a nemzetkozi hirekre is hogy megkimeld magad a kormany propagandatol, amire lathatoan nagyon fogekony vagy...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 23:59:05

@diggerdriver: Ale. Volt a Moore fozdebol (porter fajta, Somersetbol), ez Amoore nevre hallgatot. 4.5%-os, kaves, mogyoros, csokis aromak erzodtek rajta foleg (ez a kiirason volt, en csak a kvet ereztem:) £3.30 volt csak egy pint, egesz olcso. A tobbinek nem emlekszem a nevere, de ebbol ketto is lement. Az a jo az ale-kban, hogy nem olyan erosek a bubik bennuk, mint a "hagyomanyos" fajtaju sorokben, igy konnyen csusznak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:01:55

@Don Kartasch:
Vállalkozó vagyok Angliában és minden megtermelt 100egységből a zsebemben marad legalább 80.
Akkor most mi van?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:02:13

@vundergraf: Vagy angolul nem tudo ismerosok statisztikaibol dolgozol vagy kamuzol. Az en, es minden ismerosom koreben (pont mostanaban beszeltuk) az az arany hogy 20 kivandorlobol kb. 1, nagyon rossz esetben 2 jon kesobb haza... biztos azert mert mind szenvednek kinn :D

Ha a ket hetes horvatorszagi buszos nyaralason kivul is jartal volna mar kulfoldon akkor talan vegre leesne neked is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:04:33

@Don Kartasch: Take it easy, mert mindjart utolso mentsvarkent elo kell, hogy vegye a "mindig csak koszos bevanorlo maradsz" kartyat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:04:50

@Mr Long:
Egészségedre. Én a London Pride-ot kedvelem meg a New Castle Braun Ale-t
Ami ezeket veri az Fúrós barátom Indian Pale Ale-ja.
Mert az jó keserű.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:05:06

@diggerdriver: Nincsen semmi. Tolem otthon dolgozva levontak kb. 42 egysegnyit (minden jarulekot beleertve), itt kinn a brutto fizum tobb mint 70%-at megkapom nettoban. :D

Hat hulye aki ezt nem erti. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:07:49

@diggerdriver: Nekem nem jo a nagyon keseru. Pont emiatt nem szeretem a Guinnesst sem, pedig jo sor lehetne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:08:02

@Don Kartasch:
Mocskos kapitalista világ.
Csomagolok megyek haza
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:08:29

@Mr Long: Egy picit elvittem magam ez teny. :D Dehat ez van ha az ember latja hogy epp az o orszagat (esetunkban Anglia) szidjak alaptalanul. :) Megyek, beveszek mar egy chill pill-t. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:09:06

@Mr Long:
Én a Guinnessből az originált szeretem a draughtot nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:10:22

@diggerdriver: "Pártfunkci, nézd meg az adatlapját."

Ahhh, akkor mondjuk foloslegesen tepem itt a pofam. Abba is hagytam.

"Mocskos kapitalista világ.
Csomagolok megyek haza
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))"

Tarts ki digger, viszek januarban turo rudit vagy kolbaszt vagy eros pistat vagy amit akarsz, csak tarts ki!!!!! :DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:11:44

@tildy:): Na mi a helyzet, mostanaban nem vagy errefele!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:13:17

@Don Kartasch:
Kösz de az asszony megy haza jövő héten feltankol mindenből.
Tudod mit hozatok ami itt nincs?
Fehér sós szalonnát.
Ami jó vastag és a közepe rózsaszín.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:15:31

@Don Kartasch: Szoval bevedjuk a hazankat? :D Erospistat hozok en is, kell a pecsenyere :DDDDDDDDDDDD

Valaki mondja mar el a lengyel-magyar osszetartas eredetet. Van egy-ket lengyel srac a masik reszlegunkon es az egyik megtudta, hogy magyar vagyok, azota folyamatosan itat osszetartasokon. Az egeszet a kozos baratsagra alapozva magyarazza :D (Mellesleg kurva buszke arra, hogy ki tudjamondni a nevem es Kobanya-Kispestet)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:22:00

@Mr Long:
Ettél már nyers sonkát?
Ami nincs felfüstölve csak sózva.
Nagyon finom

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:22:34

@Mr Long: "Szoval bevedjuk a hazankat? :D Erospistat hozok en is, kell a pecsenyere :DDDDDDDDDDDD"

Amugy en csak vicceltem ezzel, nem tervezem hogy ilyesmit hoznek. Igazabol semmi extra magyaros kajat/alapanyagot nem fogok hozni vsszafele mert nem szoktunk magyarosat fozni.

Szerintem majd hozok 1-2 uveg Rezangyal palinkat meg nemi makot mert az joval olcsobb otthon. Ennyi. :)

A mentas baranyba meg a chicken tikka masala-ba sem kell eros pista. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:24:51

@Don Kartasch:
Mi néha veszünk itt a magyar boltban Piros Aranyat meg töpörtyűt.
Kéthavonta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:25:54

Nem hagytok aludni basszátok meg és holnap lesz az idei utolsó napom meg fogok dögleni:)))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.20. 00:26:37

@Mr Long:
Hat nekem nincs szemelyes tapasztalatom, a felmenoimet meg nem ismerem 500 evre visszamenoleg :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:27:22

@Don Kartasch: Itteni magyar haverom mult heten le is cseszett, hogy miert nem fozok magyar kajakat :) Nekem is csak azert kell Steve Strong, mert ennek bejon a csipese, ha Karwycki Lackrowy Vagy Ahmendi Hamhed lenne rajta, de az ize tetszene, akkor azt vennem.
En szaloncukrot akarok hozni a kollegaknak, Milka Feketeerdoset, meg meg valami izut, talan zseleset.
Meg igertem palinkat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:29:55

@diggerdriver: Nekem is az lesz, raadasul treningen vagyok... Bar ma volt az elso angol nyelvu vizsgam es meglett. Egyfajta munkavedelmi (sajna nem tolem vedik), igy mehetek terepre.
Nem szoktam nyers sonkat enni, ellenben sozva, fustolve es fozve meg sosem ertem el a hatarom. Foleg majonezes tormaval nyomom lefele.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:31:09

@morsels: Akkor nem is kerdezlek tobbet :DDDDDDDDD
/Bar nem szamit, hogy nem ismered, a Mestertol ellesve, csak pofazni kell rola, erteni, tudni nem :DDDDD/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:31:30

@Mr Long:
Ha erőset akarsz ami jó ízű is akkor vegyél Ass Blastert.
Egy WC utánzatú fa dobozban van.
Évekig elég.

Mi most ketten vagyunk egy lengyel sráccal.
Néha besegítek neki a kézimunkába mert nincs pofám elnézni a gépből hogy lapátol.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:34:51

@diggerdriver: "Néha besegítek neki a kézimunkába" De semmi buzulas, mi?
Nem CSCS, de gondokodom rajta, hogy majd csinaljak. Kicsit szedet tudast, aztan megint el kellene mozdulnom site work iranyba. Unalmas az iroda, nincs stressz, nem kell hozni azonnali donteseket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:35:17

@Mr Long:
Nálam ugyanez a főtt füstölt csülök fokhagymás vízben főzve.
Tormával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:37:05

@Mr Long:
Na egy kicsit nem figyelek...
:)))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.20. 00:37:42

@Mr Long:
Hat alapvetoen annyit tudtam (tanitottak nekunk), hogy voltak kozos kiralyaink,
Lehet, hogy ez nem is igaz, de az teny, hogy eddig amikor lengyelbe futottam, valami okbol kifolyolag, akkor az orult :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:39:47

@morsels: Na en is ennyit tudtam roluk, de orulnek nekunk :)
Multkor Varsoban felgyujtottak a meleg szivarvanyt a huliganok es a lengyelek akartak ugy visszaepiteni, hogy fele a lengyel zaszlot, a masik fele a magyar zaszlot mintazza. Es komolyan is gondoltak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:40:57

@diggerdriver: OK, bar en mas jellegu terepen mozgok, bar a multkori levelembol talan lejott neked a munkam :)

Herr Géza 2013.12.20. 00:49:34

@lexrex: "Amire rá akarok világítani, az az, hogy az sem hülye, aki itthon marad. Mert nem az a megoldás, hogy mindenki elmegy. "

1. "Hát a szemét multi tönkreteszi a kis hazánkat" kezdetü mondókából nehéz a fenti szándékodra következtetni.
2. Ki mondta, hogy az "a" megoldás. Az csak "egy" megoldás.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:05

@Don Kartasch:

Itthon a bruttó fizetésből CSAK 18,5%-ot vonnak!!!
-----
Munkaerő-piaci járulék (1,5%)
Egészségbiztosítási járulék (7%)
Nyugdíjjárulék (10%)
-----

Akkor ki is a hülye...?

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:39

@Don Kartasch:

Aranyaiban en ugy jovok ki a kinti fizetesembol Angliaban, mintha Mo.-n keresnek kb. netto 500 000 HUF-ot

És a kontra...

En egy 5-6 eves Saab 9-3 kabrioban gondolkodom,

------

Érzed az ellentmondást?!

Aki itthon havi 500 000 HUf-ot keres,
az már nem 5-6 éves szétfingott saab-ra hajt!
Hanem vesz egy újat mert megteheti, ha akarja...

Szóval, nem élsz te olyan jól odakünn.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:42

@diggerdriver:

Az van , hogy vagy rohadt keveset keresel,
vagy rosszul tudod mennyit is adózól valójában.

cegalapitas.co.uk/hirek/mennyit-kell-adozni-angliaban

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:53

@diggerdriver:

Valami öreg autó volt ... mindegy is mi.
És mi van a lakhatásoddal?
Kínos szintű?

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:57

@Don Kartasch:

6-7 éve itt más adó világ volt...nagyon levagy maradva...

morgo1229 2013.12.20. 04:46:36

@diggerdriver: nem kene Mao.-t savazni, mert megtakaritott penzecskedbol sose tudsz hazat venni meg bmwt se. Fapados boldogsag ez.

morgo1229 2013.12.20. 05:07:26

Marmint a londonos fizubol nem lehet hazat venni londonban. Otthon tudsz.

morgo1229 2013.12.20. 05:13:05

Hol van a b terv? Lerobbansz, isten ne adja, hogy lesz kitermelve az 1000 euros berlet?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 05:45:31

@adg: hát gyakorlatilag a me nemigen tud más lenni, mint mérnök.

én egyébként statikust még nemigen láttam helyszínen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 05:47:15

@vundergraf: ja, tényleg, ezeket a szarokat elfelejtettem. mentségemre legyen mondva, ezek nem a akata összegei.

2013.12.20. 05:56:03

@morgo1229:
" Fapados boldogsag ez "
Azt hiszem, ennel talalobban es rovidebben nem is lehetne kifejezni az emigracios eletet. Marmint ami ebbol nekunk, proliknak jutott. Mert bizony fapados boldogsag ez a javabol, akarki akarhogy is szinezi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:00:27

@vundergraf:
Még egyszer mondom. 20% vagy kevesebb.
Nem cég. Vállalkozó.
Nem vagy te képben ezekkel a dolgokkal látom.
:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:09:14

@vundergraf: .na akkor csak most csak neked elmondom mégegyszer.
Magyarországon vettem egy fapados 70 lovas 10éves Primerát 1millio forintért svájci frank hitelre. Az az autó 7havi fizetésembe került.
Itt vettem egy 140lovas full extrás 10 éves Primerát kevesebb mint egyhavi fizetésemböl.
Még az otthoni fizetésemnek is csak négyszeresébe került.
Jaaa hitel nélkül vettem.
Lehet összehasonlítani.

A lakás valóban gàz.
Felettünk egy 13gyerekes indiai család lakik akattunk 30 Pakisztáni rabszolga.
A lakás 13nm. Wc a folyosó végén.
Golders Green pedig okyan kerülette Londonnak mint például Tiszabura.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:13:38

@Furos:
Szivesen. Ami jó az jó.
A nevét már elfelejtettem.
Vakami Lákátos?
:)))))))))
Mi van veletek?
Üzemel már az új fözde? Jól vagytok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:45:12

@Cascabel:
Figyeljcsak, otthon mi jutott?
Fapad.
Boldogság nélkül.

2013.12.20. 08:51:08

@diggerdriver:
Otthon jobban eltem, mint kinn (80'-as evek eleje), legalabb is az elso 5 evben. Boldog voltam otthon is, itt ritkabban. Bar a boldogsag mindenkinek mast jelent.

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 09:10:48

@rumitom:
" t-mob asszem 5K Hufot fizettem 1GB/30nap, de mar nem emlekszem pontosan, te talan jobban tudod."

Tipp: tescomobil.
Feltöltőkártyás csomagjaik vannak (előfizetéses nincs), kétféle.
Duplázó díjcsomag = a feltöltés összegével megegyező összegt ad bónuszként. A feltöltés összege az alapegyenleg, ami egyrészt 1 évig megmarad (ha el nem használod), másrészt ebből lehetséges internetjegyet venni/kérni, sms elküldésével.
2000 ft. feltöltéssel ebből az összegből 500 Mb. netet lehet kérni, ami 30 napig használható, 3000 ft.-ért 2 Gb. A bónusz összege 30 napig él, ezt pld hívásokra, sms-re használhatod.
A Vodafone hálózatát bérlik = országos lefedettség biztosított (Mo.-on a vodáé a legnagyobb).
Már ha nem idegenkedsz a teszkós szeméttől :)))

www.tescomobile.hu/adatszolgaltatasok

@vundergraf:
"mindössze 60 eFt
az államnak adandó pénzért !!!!!

Ami havi 360 nettonál 60/360=0,167
vagyis csupán ~17% adó/köz teher!

És ezért a havi 60 ezerért kap:
- egészségügyi ellátást
- táppénzt/ GYED/GYES/TGYÁS ellátást
- és még (306nap/év) nyugdíjat is !!!!!!!!"

Téves.
KATA:
kontoforte.hu/gyakori-kerdesek/2013-as-uj-adok-kata-kiva

nav.gov.hu/nav/regiok/nyugat_dunantul/nyugatdunantul/helyihirek/kata.html

Az adó mellett (!!) fizetendő járulékok, a kapható táppénz:
ado.hu/rovatok/ado/a-tappenz-megallapitasa-az-egyeni-vallalkozoknal#

"A biztosított egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége úgy alakul, hogy a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot, valamint a Tbj. 19. § (3) bekezdése szerinti 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizeti. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Az egyéni vállalkozó nyugdíjjárulékot legfeljebb a járulékfizetési felső határig fizet."

"Itthon ugyanis valójában jobban lehet élni
azonos hajtással-hozzáálással, mint Londonban."
Úgy érted, HA van munkája/munkahelye...
Vagyis ha havi 70-100 ezer ft.-ot megkeres, akkor jól él(het) ebből az összegből. Azért ennyit, meg nagyjából ennyit keres a többség... nomeg hallgatja, hogy van helyette 1000 másik (és tényleg van). Kifizeti a rezsijét, eszik, utazik (munkahelyre, pld...), a maradékot vagy félreteszi, vagy elszórakozza.
Ja.
Kár, hogy akik ennyit keresnek, azoknak valahogy nem a jólét jut eszükbe a bérükről/lehetőségeikről.
A sok hülye, ugye: nem tudja beosztani a pénzét.
Ja.

@lexrex:
"Például úgy, hogy a Magyarországon ,megtermelt nyereséget kisíbolják Angliába. a Cég ott fizet utána adót."

Téves.
Nyereség (nettó nyereség) az, ami után az adót annak keletkezési helyén (=ország) megfizették. A Mo.-on működő külföldi cégek Mo.-on adóznak (kettős adóztatás tiltása az Eu-ban = nézz utána...). Ráadásul nem csak 1-féle adót fizetnek: hirtelenjében csak kettőt említenék: iparűzési adó (telephely önkormányzatának), cégadó (államnak), ezen kívül van még pár (pld járműadó a céges járművek után).
Ami megmarad (a többi kiadást is levonva, pld bér, rezsi, alapanyag, stbstb), az a nyereség.
Amit aztán vagy befektet (vagy egy részét), vagy oda viszi, ahova akarja, és azt csinál vele, amit akar. Ugyanis az övé.
Pont úgy, mint pld egy mo.-i fodrász (egyéni vállalkozó) a saját havi/éves nyereségével: senki és semmi nem kötelezheti arra, hogy Mo.-on költse el, pld balatoni nyaralásra: ha akarja, akkor nyugodtan költheti Horvátországban, a tengerparton (nyilván más nagyságrendű összegekről van szó egy egyéni váll. és egy cég esetében).
Próbáld meg előírni a cégeknek, hogy az itt megtermelt hasznukat/nyereséget csakis Mo.-on költhetik el = azonnal lelépne az összes, olcsóbb munkaerő ide vagy oda (olcsó munkaerő máshol is van...).

@ffüttyfürütty:
+1
:))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2013.12.20. 09:34:39

Ez jo volt, Digger, koszonjuk szepen, nem csalodtam.

Amin megakadt a szemem, az az auto biztositasa. Ugy tudom, az eletkorral csokken, marmint a vezeto eletkoraval, de meg igy is soknak tunik nekem. Akkor ez egyben olyan casco fele is? Anelkul mennyi lenne? Vagy olyan nincs?

A parkolasi dij viszont nagyon baratsagos.

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 09:59:17

@vundergraf:
"+ 5 ezer IPA
+ kamarai díj
+ apró illetékek

Szóval gyakorlatilag ~60 ezer a szumma havi közteher, amiről szó volt... Nézz csak utána. "

ado.hu/rovatok/ado/a-tappenz-megallapitasa-az-egyeni-vallalkozoknal#

""A biztosított egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége úgy alakul, hogy a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot, valamint a Tbj. 19. § (3) bekezdése szerinti 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizeti. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Az egyéni vállalkozó nyugdíjjárulékot legfeljebb a járulékfizetési felső határig fizet."

Plusz ezek az "apróságok"
Nézz csak utána....

"Itthon a bruttó fizetésből CSAK 18,5%-ot vonnak!!!
-----
Munkaerő-piaci járulék (1,5%)
Egészségbiztosítási járulék (7%)
Nyugdíjjárulék (10%)
-----

Akkor ki is a hülye...?"
18,5 %-ot + 16 %-ot = 34,5 %-ot.
Az SzJA-t tán nem kéne kihagyni...
Ja, meg azt sem, amit a tényleges (!!) bérköltségből (=valós bruttó bér) a munkáltató fizet be az alkalmazottja után.
A bérlapon megjelenő bruttó összeg ugyanis nem a teljes bruttó bérköltség, annál jóval többe kerül a dolgozó (és az utána a munkáltató által befizetett járulékok "hasznát" is a dolgozó élvezi, de ő is termeli ki).

www.leevel.hu/jarulekok-2014-ben-senki-nem-uszhatja-meg.html

"Munkáltató:

- 16% szja
- 10% nyugdíj
- 7% egészségügy
- 1.5 % munkaerő- piaci járulék- ez összesen 34 %

Munkaadó:

- 27% szociális adó
- 1.5% szakképzési hozzájárulás- ez összesen 28.5 %

Összesen 63 % járulékot fizetnek be a központi költségvetésbe, ami a netto fizetésre nézve 96.18% elvonást tesz ki."

Nem árt, ha a valóságból is tájékozódsz, nem csak a propaganda-anyagból. Ráadásul ezt a valóságot a kormány alakítja (adózás, járulékok mértéke) és hajtja be = nem libsi-stb duma....

De úgy látom, te jobban tudod, hogy digger hogy él kint (szarul, természetesen, meg hogy mennyit keres/adózik. Szegény angolok, aztb sem tudják, mennyit kellene kérniük diggertől adó címszó alatt = majd mingyá' jól tönkremennek (a hülyék... meg is érdemlik).
Bár, ha téged megkérdeznének, te biztosan elmagyaráznád a kinti adóhatóságnak, hogy mit-hogyan kellen csinálniuk.
Jó pénzért, naná.
Ja, és távmunkában, Mo.-ról osztanád tanácsaidat, természetesen magyarul. Tanuljanak meg ők is világnyelvet, nem?

@diggerdriver:
"Nem hagytok aludni basszátok meg és holnap lesz az idei utolsó napom meg fogok dögleni:))))))))))))))))) "

ÉLSZ MÉÉÉÉG???
:))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 10:37:13

@vundergraf: "Érzed az ellentmondást?!

Aki itthon havi 500 000 HUf-ot keres,
az már nem 5-6 éves szétfingott saab-ra hajt!
Hanem vesz egy újat mert megteheti, ha akarja...

Szóval, nem élsz te olyan jól odakünn."

Hatalmas tevedesben vagy. Ha akarnek, megengedhetnek magamnak egy szalonbol kihozott autot is csak sosem lattam ertelmet annak hogy a szalonbol valo kiguritassal jaro circa 30%-os ertekvesztest en nyeljem le. Masreszrol mindig is a lehetosegeimhez kepest visszafogottan szeretek koltekezni. Nyugodtabb vagyok ha van egy nagy adag tartalekom es amugy sem vagyok az a show off guy, aki A8-asban feszit, de amugy egy masfeles panelben lakik a telepen... sosem ertettem az ilyen figurakat. De ugy latszik akkor szerinted nem is normalis aki nem igy el.

Meg aztan nyilvan te vagy en, te biztosan sokkal jobban tudod hogy en mennyire elek jol vagy mit engedhetek meg magamnak mint sajat magam. :D

Meg vitatkoznek is veled, de igazabol te sajat magad karikaturaja vagy. Nincs ertelme.

"Itthon a bruttó fizetésből CSAK 18,5%-ot vonnak!!!
-----
Munkaerő-piaci járulék (1,5%)
Egészségbiztosítási járulék (7%)
Nyugdíjjárulék (10%)
-----

Akkor ki is a hülye...?"

Muhahaha. Made my day! :DDDD

Olyan egyszeru vagy mint egy faek... csak az legalabb jo valamire.

Kerlek tegyel meg nekem egy szivesseget. Ne valaszolj, jo? Sajnos mar nem tudlak es nem is akarlak komolyan venni. Te egy ilyen jolfesult kisdobos partkatona es egy igazi hegyi troll kevereke vagy, amivel nem lehet erdemben kommunikalni... cheers!

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 10:39:53

@macamuca:

mindössze 60 eFt/hó az államnak adandó pénzért !!!!!

Ami havi 360 nettonál 60/360=0,167
vagyis csupán ~17% adó/köz teher!

És ezért a havi 60 ezerért kap:
- egészségügyi ellátást
- táppénzt/ GYED/GYES/TGYÁS ellátást
- és még (306nap/év) nyugdíjat is !!!!!!!!"

------

"Téves. KATA:"

NEEEMMM TÉVESSSS!

Összekavarod a KATA adózást az egyéni vállalkozóval.
Ha, ennyit sem tudsz értelmesen olvasva kideríteni,
akkor minek írsz róla?!
Vagy jobb esik egy ksi magyaros panaszkodás,
mint belátni, hogy igen ez a KATA sokaknak egy
remek, adóparadicsom szintű adózás...

Szóval... bizony úgy van, ahogy írtam.
Nem véletlen vagyok KATA alany az idén:-)

STamas 2013.12.20. 10:49:17

Azért azt ne felejtsük el hogy Mo. gyakorlatilag gyarmati státuszban lévő - ráadásul szétdarabolt ország.
500 év folyamatos rablásából származó eredeti tőkefelhalmozást nem lehet összevetni 500 év kiraboltatásával. Ha az angoloknak vagy bármely ny.-európai országnak kellett volna kiállnia mindazt amit mi kiálltunk már sehol se lennének, ahogy a mai napig is a mi vérünkből élnek parazita módon, és ha ez megszünne összeomlanának a nyugat társadalmai.
Nekünk azonban mégis csak előbb -utóbb a saját országunk újjáépítése lesz a feladatunk, nem a menekülés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 11:21:12

@Cascabel:
Azért nem baj ugye hogy én bátorkodom itt jól érezni magam?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 11:26:50

@Muscari:
Köszönöm.
A saját kárt is fizeti.
Casco nélkül drágább.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.20. 11:30:35

engem érdekelne, hogy kinek az ismeretségi körében milyen a visszaköltözési arány, mennyire tipikus ez. akiket én ismerek, nem azért mentek vissza, mert nem jött be a londoni mosogatás, hanem inkább érzelmi vagy családi okokból inkább Mo-ra mentek családot alapítani külföldön spórolt pénzből és elkezdett szakmai karrierből.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 11:38:30

@Don Kartasch:

"Ha akarnek, megengedhetnek magamnak egy szalonbol kihozott autot is csak sosem lattam ertelmet annak hogy a szalonbol valo kiguritassal jaro circa 30%-os ertekvesztest en nyeljem le. "

"Masreszrol mindig is a lehetosegeimhez kepest visszafogottan szeretek koltekezni. "

Jómagam éppen a 3. szalon új autómat (7-8 milliós) nyúzom, mert megtehetem, hogy leszarom az értékvesztését.
Ezt teszi az elegendő jövedelem.. az emberrel.

Amíg ilyen indokokkal, nem vesz újat az ember, addig valójában kevesebbet keres, mint szeretne, mégha esetleg kicsivel az átlag fölött is. Szóval valóban nem keresel túl jól...igaz?
Saccra 25-30000 között max. ami bakfitty arrafelé.

"Nyugodtabb vagyok ha van egy nagy adag tartalekom"
Ez rendben van... a kérdés ilyenkor mindig
a nagy adag tartalék fogalma, ami nálam úgy 3-5 évi megélhetés a megszokott szintemen
és, hogy ehhez mennyire kell sporólni...
Ha a jövedelmed felét (vagy többet) tudod félrerakni
anélkül, hogy különösbebn sporólnál, n sakkor jól keresel
Ez itthon úgy netto 1 milla/hó jövdlem szinttől indul
Kint mondjuk 60-70000/évre tippelném ezt a szintet.

" es amugy sem vagyok az a show off guy, aki A8-asban feszit, de amugy egy masfeles panelben lakik a telepen... sosem ertettem az ilyen figurakat. De ugy latszik akkor szerinted nem is normalis aki nem igy el."

De, ez a normális, éljen csak mindenki a valós szintjén.
A bajom azzal van amikor tündérmesét ír róla.... mint pl.

diggredriver a fapados boldogságáról, miközben
valójában rossazbbul és kint, mint itthon a netto 120-t kereső
panelproli, akinek legalább a LAKHATÁSA emberhez méltó...
2 szoba összkomfort és fenn i studj atartni, sőt az övé!!!! tipikusan

Vagy te aki már a szövetpados túrista osztály vagy...
Elhiszem. hogy ez számodra siker és bajom sincs vele.
De azért ez még az alaj-közepe max a kinti világnak!

Miközben a leszólt hazai mérnök pályatárs, inkább a közép itthon, mert ő tud pl. lakást is venni az autó mellé... ha akar.
Hisz 300 nettóval ez már sima ügy itthon .-)

-----

Értem én, hogy mivel angliában 4-5X magasabb az életszínvonal
így a kinti alja is a magyar közepe, ha csak a kinti kaját-ruhát-szórakozást és a holmi ócska lakhatást nézzük.
Ezért aki itthon az alja szinte élt az kint úgy érzi jobban él.

Igen, a itthonihoz képest kicsit, de azért fapadsoan.

De! a kinti életben úgyanúgy csak a lepukkant réteg tagja...igaz?
Illetve a saját kinti kasztja alja inkább,. mint teteje..

Neked pl. milyen lakhatásod van kint
egy itthoni saját társaházi lakáshoz képest?
Amit eg yátlagos maygar gépészmérnök megengedhet magának!
Sőt jókora részüknek ugye saját kertes háza is van ...itthon.

Ezért feszegetem, a kérdést, hogy a kinti napi jólét az vajon mire is terjed ki?! Mert, szerintem, messze nem a teljes életre....

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 11:41:35

@vundergraf:
"Összekavarod a KATA adózást az egyéni vállalkozóval."
Nem keverem össze.
KisAdózó vállalkozások Tételes Adózása =KATA

Amit választhat egyéni vállalkozó is (meg alkalmazottat/alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozás is, de itt nem minden cégforma).
Ha egyéni vállalkozóként választja valaki, akkor ennek megfelelően kell összeszedni a befizetnivalókat, ha cégként, akkor meg annak megfelelően, ha pedig ilyen cég alkalmazottja, akkor (munkáltatói szempontból) szintén ennek megfelelően kell fizetni az alkalmazottak után.
Ez a "roppant egyszerű" adómód is több változót tartalmaz, a fizetendő végösszeg pedig lehet, hogy kedvezőbb (bármiért is) más lehetőségeknél, de ettől még igen magas az összelvonás.
Az összelvonásban benne van az adó is, meg minden egyéb is (ezek mértéke a választott cégformától+adózási módtól függ).

Mo.-on sok vállalkozás indul (egyéni is és céges is) = van vállalkozókedv (nomeg a kényszervállalkozókról se feledkezzünk meg...).
Aztán zömük 1-2 éven belül megszűnik, jórészt anyagi okok miatt, melynek (több más egyéb ok mellett) nagy részét képezi a folyamatosan változó adókörnyezet, egyéb szabályozások változása és az igen magas adóterhek.
Adóparadicsom?
Ha korrektül mindig mindent határidőre fizetsz, akkor messze nem az.
2 gyors példa: online pénztárgépek, májustól változó trafikrendelet....
De lehetne sorolni hosszan.
Nopersze, ha hajlandó vagy simlizni, akkor lehetséges paradicsomi állapotokat előállítani...
Vagy mindenki hülye (=kkv-szektor) és te vagy a helikopter.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 12:11:05

@vundergraf:
"Jómagam éppen a 3. szalon új autómat (7-8 milliós) nyúzom, mert megtehetem, hogy leszarom az értékvesztését."

Ugy kell neked. :D

"Vagy te aki már a szövetpados túrista osztály vagy...
Elhiszem. hogy ez számodra siker és bajom sincs vele.
De azért ez még az alaj-közepe max a kinti világnak!"

Hat latod epp ez a zsenialis hogy kinnt en nem szamitok magas keresetu embernek (palyakezdo vagyok, miert is lennek az) megis jobban elek mint az aki itthon mar kozeposztalybeli. Ezert szeretem a Nyugatot mert mindig van hova fejlodni. Pontosan tudom hogy ha mindent terv szerint csinalok akkor 5-7 ev mulva mar a mostani fizum duplajat fogom keresni. Mig itthon maradva akkor ernem el csak azt a szintet ahol jelenleg tartok (kb. netto 500k HUF).

De ugyanakkor a penz ugyebar nem minden. En 37 orat dolgozom es a tuloraimat az utolso percig vagy kifizetik vagy lecsusztatom (en dontok). Mint mondtam, itthon az osszes ugyanilyen palyan dolgozo tarsam napi 10-11 orakat melozik. Ha az amugy otthon magasnak szamito palyakezdo fizetuseket (netto 250-300 kozott) lebontod erre a nagy oraszamra akkor mar nem is magas a fizetesuk. Erre ok panaszkodtak, nem en... hogy csak dolgoznak-esznek-alszanak. Semmi masra nincs idejuk. En 5 elott mar otthon teazom es eldonthetem hogy mihez akarok kezdeni az egesz estemmel. Az itthoni rabszolgatarto munkakorulmenyek kozt ezt nem engedhetnem meg magamnak Mo.-n egyetlen mernoki cegnel sem. :)

De akkor felteszem az i-re a pontot. Azt elarulnad hogy (ha lennek akkora barom hogy haza is mennek) akkor otthon megis hogy a banatba dolgoznek offshore olaj- es gaziparban?

En ugyanis nem a konnyebb megelhetes miatt indultam kulfoldre (azzal csak kinn szembesultem mennyivel egyszerubb az elet) hanem mert otthon soha nem letezett es soha nem is fog letezni ez az iparag amivel en egy eleten at akarok foglalkozni.

Ilyenkor mi van? Merthogy en egyetlen orszag miatt sem fogom feladni az almaim. Se Mo., se Anglia kedveert nem. Ha nincs az amit en akarok, akkor tovabb allok. Pont. Nem fogok a nagy Magyarorszag kedveert letenni az olajfuro szigetes melorol es hazamenni a Boschhoz ablaktorlot tervezni vagy kabelkorbacsot vagy szelvedot valami autoipari beszallitonal mert engem az nem erdekel. Ha a penztelensegtol es a szabadido fogalmanak nem ismeresetol el is tekintunk, meg akkor is ott van a levegoben hogy Nyugaton szazszor tobb lehetoseg van szinte minden tekintetben.

Persze te johetsz azzal nekem amugy havi 4 milliot keresel es cserebe napi 5 orat dolgozol. De egyreszt ez engem nem erdekel mert pontosan tisztaban vagyok a baratok reven az otthoni mernok lehetosegekrol (es nem fogok elmenni Fidesz parttagnak csak azert mert jelenleg az kiugroan jol fizet) masreszt meg nyilvan az interneten azt hazudik mindenki amit akar.

Reszemrol befejeztem. Te sem fogsz engem meggyozni a teveszmeiddel masreszt meg te is annyira elvakult partkatona vagy egyszeruen nem akarsz tovabb latni a narancs szinu kodon.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 12:31:11

@Don Kartasch:

Az, hogy itthon UGYANAZ multi rabszolgaként használja a mérnököt... és felét/harmadát fizeti neki UGYANAZÉRT
a beosztásért/melóért valóban érdekes téma.

Sőt ittvan Mrecedes gyár esete...

Németországban a BETANÍTÁS alatt a kinti mercis bért kapták!
Aztán itthon ugyanazért melóért kapnak koszos 110-120 ezret.
A gyár itteni ikertestvérében, ugyanazt a modelt gyártva!!!!

Igen, az a nyugati multi igazi arca :-(
Sajnos, tényleg gyarmatként tartanak minket...

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 12:32:44

@macamuca:

"Amit választhat egyéni vállalkozó is (meg alkalmazottat/alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozás is, de itt nem minden cégforma).
Ha egyéni vállalkozóként választja valaki, akkor ennek megfelelően kell összeszedni a befizetnivalókat, ha cégként, akkor meg annak megfelelően, "

Eszem megáll...

Hülyesééééget beszélsz... olvass már utána!!!!!

Akár egyéni akár cég a KATA: fix havi 50 eFt és kész!
Ezért jár a KATA-t fizetőnek:
- teljes körű TB (83 eFt/hó aalpon)
- segély
- 306 nap/év nyugdíj idő

PannonBoy 2013.12.20. 13:42:51

Húú, sok komment össszejött. Maga a poszt tömör lényegretörő, optimista hozzáállású. Igen jó lett.

**mimi** 2013.12.20. 16:00:40

@UK2011: köszönöm a jó tanácsokat és a biztatást! :)
készülök...:)

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 16:00:48

@diggerdriver:

"Ez a multikkal való örökös példálózás már olyan lerágott csont.
A multi meg a bankok az első számú közellenség Magyarországon.
Adja isten hogy ne tudják meg mi lenne ott ha kivonulna mind. "

www.napi.hu/magyar_gazdasag/honnan_iranyitjak_valojaban_a_magyar_gazdasagot_mutatjuk_a_reszleteket.572446.html

Hmm?!

vazzup 2013.12.20. 17:18:51

@diggerdriver: csak beugrottam gratulálni a posztodhoz, elég jó lett, csak így tovább, tudod, végig a sárga úton, bádogember! Bádogember, tudod, élőszöveten fém váz = gépkezelő.

---
azoknak, akiket illet: nem tűntem el, semmi bajom, csak annyira lefoglalnak a mindennapok, meg a turistáskodás itt kaliforniában, hogy nem sok időm van olvasni, írni a interneten, illetve elkezdtem egy blogot írni, nem sok, hetente-kéthetente egy-egy poszt dolgokról, helyekről, nagy vonalakban. Ha valaki kíváncsi, a nevem mellett klikkelhet.
Az ünnepek alatt lehet, többször is elő fogok fordulni, tekintve, hogy nem megyek haza, és ugye a turistáskodás is korlátozottan lehetséges ezen időszakban. Majd megyek sétálgatni parkokba. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 21:12:25

@vazzup:
Na végre!!! :)

@diggerdriver:
A kolléga intellektusa letaglózó ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 21:34:26

@Kövérmadár:
A Marosán elvtárs hagyományőrző egyesület legkiválóbb aktivistája.
Az a tipikus turultojásból kelt fideszes vérkommunista.
Figyelemreméltó mix.
:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 21:36:08

@vazzup:
Elveszett ember:))))))))))
Élvezed a nagy büdös kapitalizmust mi?
A rohadt kizsákmányoló usákoknál.
:))))))))))))))))))))))))

tableno 2013.12.20. 22:53:20

@vundergraf: Jú ár living dő hángériön feritéjl máj frend! Matolcsy büszke lenne rád! :)))))

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 23:54:13

@diggerdriver:

Ja, összezárva egy orosszal, és még kábeltv sincs :-)

vazzup 2013.12.21. 17:51:26

@Kövérmadár: mivégre? :)

@diggerdriver: á, dehogy elveszett, csak elfoglalt (hála a magasságos mókusoknak!)

Élvezem, kétpofára! :))))
Meg tudod hogy van az, hosszú hétvégén ezer mérföld autókázás, röviden csak kétszáz. Meg kell látogatni az érdekesebb, közeli helyeket, mint LA, az óceánpart, az Alcatraz, meg minden ilyen turista-célpont, mint az USS Hornet nyugdíjas hordozó.

@vundergraf: hát tudod, mindez ingyen van, szóval azért annyira nem panaszkodom. :) Csak kicsit. El vagyok kényeztetve, a fene a pofámat!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 19:30:10

@vazzup:
Nabazmeg.
Én meg 49évesen még nem láttam a tengert:)))))))))))))))

szuperkrumpli 2013.12.22. 08:24:53

Az itteni néhány hónapom alatt én is az ellenkezőjét tapasztaltam a magyarokkal kapcsolatban. Mindenki segítőkész, nem trógerkedett senki. Hiába na, a környezet erősen megváltoztatja az embert. Még a munkahelyeken lévő empátia is meglepett. Tényleg csapatmunkát várnak el és nem rideg főnök-beosztott kommunikáció mentes viszonyt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.22. 10:12:54

@szuperkrumpli:
Ez az egyik legjobb hozadéka az ittlétnek.
Örülök hogy tetszik.

Sütemény1975 2013.12.22. 13:25:32

@lexrex: tokeletesen egyetertek!
aki kis hazank mellett, meg a maradas mellett ervel, az meg " turbo magyar". tudod aki a kulfoldon el, es jol keres, az mar lenez minket.

Sütemény1975 2013.12.22. 13:25:40

@Don Kartasch: tehat napi 8 ora munka problemanak szamit. ez azert eleg szanalmas....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása