oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 19. 06:47,  Nyugaton a helyzet változatlan 346 komment

2013. december 19. 06:47 Határátkelő

Nyugaton a helyzet változatlan

Bevallom, szeretem azokat a posztokat, amelyek már némi idő és tapasztalat távlatából képesek felmérni egy adott város, ország, élet előnyeit és hátrányait. Ezek az írások legalább olyan izgalmasak nekem, mint azok, melyek szerzője frissen érkezett és az első tapasztalatait írja meg. Törzskommentelőnk, Digger mai írásában két londoni év tapasztalatát összegzi.

Így kezdődött.jpgÍgy kezdődött

„Több mint két év telt el a Határátkelés óta és itt az ideje egy kis összegző visszatekintésnek.

Mi változott, mit látunk másként az első posztom megírása óta?

Nálam okosabbak azt mondják, hogy a kivándorló az évek során különböző stációkon megy keresztül mint Jézus az utolsó útján. Remélem, azért a keresztre feszítés elmarad.

A hazához való viszony

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a mindennapi hírek, amiket hallunk otthonról, napról napra jobban megerősítenek a döntésünk helyességéről.

Bevallom, visszás érzés ez, mert egyrészt az ember szeret visszaigazolást kapni, ha igaza van, másrészt meg rettenetesen sajnálom azokat, akik otthon küszködnek a rájuk kényszerített helyzetben.

Nincs honvágyam, nem is volt soha. A két és fél év alatt egyszer voltam otthon egy hetet.

Nem dobott fel, amit láttam. Magyarország kapott egy esélyt 23 éve és elherdálta.

Kidobta az ablakon. Felelős nincs, minden megy tovább.

London

Negyvenhét évesen óriási lépést tettünk. Most kezdek csak belegondolni, hogy mit vállaltunk.

Családostól alig nyelvtudással minden hidat felégetve magunk mögött országot váltani nagy merészség. Vagy felelőtlenség... Nem bántuk meg. Többet láttunk, többet éltünk, többet tapasztaltunk ez alatt a rövid idő alatt, mint otthon húsz év távlatában.

Még mindig úgy érezzük, mintha egy álmot élnénk meg.

Sokszor előfordul, hogy megyünk valahova kocsival és nézzük a tájat, majd valamelyikünk megszólal: „hitted volna?" vagy „gondoltad volna?". Nem, soha nem gondoltuk, hogy egyszer ezt megéljük. Hiszen ki vagyok én? Egyszerű munkásember, aki most tapasztalja meg, hogy az az ország, a politika, a politikusok mit vettek el tőle.

Londonban élek. Azt mondják ez a Világ Fővárosa. Multikulturális metropolisz. Ezt a várost nem lehet megunni. Mindig új arcát mutatja, ráadásul én a munkámnál fogva a legváltozatosabb helyeken dolgozok.

Jó itt élni.

Mennyi pénz kell az elinduláshoz?

Egyszerű a válasz: minél több. A pénz mennyisége fordítottan arányos a szerencsével.

Minél szerencsésebb vagy annál kevesebb pénz kell.

A probléma ott van, hogy nem tudod, mennyire vagy szerencsés. Szerencséd megtámogatása minél jobb nyelvtudással ajánlott opció. Munka nélkül baromi drága tud lenni London. Ha munkát találtál már nagy baj nem lehet.

Van olyan magyar barátom, aki kezdetben egy autómosóban dolgozott napi 25fontért. Ez messze elmarad a minimálbértől, de a semminél pont 25 fonttal több. Kibírta, most egy gyárban dolgozik, ahol túlórával ugyan, de havi 1300-at kap.

Tömegközlekedés

Az egyetlen jelentősebb negatívum. Megszokhatatlan a buszjáratok kiszámíthatatlansága. A vezetési stílus embertelen, mindez jó adag rosszindulattal párosítva.

Nem meglepő, ha a sofőr a végállomástól néhány megállóval hamarabb egyszer csak azt mondja, hogy nem megy tovább, mindenki szálljon le, mindezt szakadó esőben egy fedél nélküli buszmegállóban. Amikor mindenki leszállt, akkor becsukja az ajtót, és tíz percet vár, míg megérkezik a következő járat. Rosszindulat a köbön.

Munkába indulni mindig jó nagy ráhagyással ajánlott, mert nem tudni, mikor kell másik útvonalat tervezni.

A metró csak egy fokkal jobb. Hónapokig járhatunk biztonságban ugyanazon a járaton, aztán egyszer csak kapu bezárva, metró nem megy.

Olyan is előfordult velem hogy egy ipszilon-szerűen elágazó metróvonalon én az egyik ágba akartam menni, de a vezető oda nem kapott jelet és simán elvitt a másik irányba.

Közlekedés autóval

Nekem nagyon nehéz volt megszokni a baloldali közlekedést, ezt eddig egy visszapillantó tükröm bánta. Rengeteg a totojázó, bénázó, bizonytalan sofőr, míg például a BMW-sek ugyanolyanok, mint Magyarországon. Agresszív barmok.

Az utak jó állapotúak, sok a gyorsforgalmi emelt sebességű út, de sok a dugó is. Ugyanis teljesen természetes, hogy egy kétszer háromsávos út egyszer csak kétsávos lesz, majd megint háromsávos és vissza kétsávosra.

Általános tapasztalat hogy a sofőrök jobban odafigyelnek egymásra és toleránsabbak, mint otthon. Általában türelmesen korrigálják balfaszságainkat. Valahogy itt jobban biztonságban érezzük az úton magunkat.

Használt autókat fillérekért lehet venni. Valamikor Magyarországon vettem egy tíz éves első generációs Nissan Primerát. Kétezres dízelt minden extra nélkül 70 lóerős motorral. Se légkondi, se ABS, se semmi. Egymillió forintot fizettem érte.

Itt vettem egy tízéves Nissan Primerát, az újabb modellt minden extrával, 138 lóerős 2,2-es dízelmotorral, magyar pénzben 670 ezer forintért.

Hat órát dolgozok egy tele tank gázolajért, havi 100 font a biztosítás, ami a saját kárt is fizeti, valamint évi 127 font az útadó, ami minden autópálya használatára is jogosít és évi 40 font a parkolási engedély az utcán. Átírási illeték nincs.

Az autó körülbelül tíz litert fogyaszt száz mérföldre. Az 14 fontba kerül. Ha munkába járok vele, akkor minden mérföldből az adóalapban leírhatok 45 penny-t. Száz mérföld esetében 45 fontot. Mivel az adóalapból történik, ez azt jelenti, hogy kb. 10 fontot visszakapok a 14-ből. Heti 100 mérföld munkába járás 4-5 fontomba kerül.

Ha veszek egy heti buszbérletet az 20 font, metró esetén jóval több. Ebből kb. 4 font jön vissza, vagyis egy heti bejárás busszal 16 font. Mindez azt jelenti, hogy heti 300 mérföldig jobban járok, ha autóval megyek munkába. Hiába na, ütik-vágják itt a vállalkozókat.

A lakások

Másfél évet laktunk egy stúdió (azaz egyszobás) lakásban hárman. Kis lakás volt, de nagyon jó helyen és szerettünk ott lakni. Aztán nagyobba költöztünk még jobb helyre és itt is szeretünk lakni.

Nem győzöm elégszer megemlíteni Tibor nevét, akinek mindezt köszönhetjük. Ittlétünk egyik legnagyobb szerencséjének tartjuk, hogy megismertük. Fantasztikusan segítőkész, végtelenül jóindulatú, rendkívül kedves ember. Megtiszteltetés, hogy ismerhetem.

Egyébként a landlordról, aki alattunk lakik, szintén csak a legjobbakat mondhatom.

Szerencsések vagyunk.

Munka

Ennyi idő alatt megismertem az itteni építőipart. El nem tudom mondani, mennyi újat tanultam. Azt kell mondanom, még szakmailag is tanultam az angol gépkezelőktől.

(Zárójelben mondom el a szakmabelieknek, hogy Magyarországon ismeretlen a mélyásó kanál hegybontóként való használata, itt viszont napi szinten többször is alkalmazzuk. Legalább 20%-kal hatékonyabbá teszi a munkát, bár az automata kanálcserélő másodpercekre rövidíti a kanál megfordításának idejét, ami otthon nem feltétlenül van így, mert ott még mindig ritka a quick hitch, pláne kisebb gépeken.)

Magyarországon harminc év alatt dolgoztam három géptípus öt modelljével, itt pedig két év alatt tizenhét típus negyvenkét különböző súlyú modelljével.

Sok helyen dolgoztam Londonban hatalmas nagy cégektől a kisebb vállalkozásokig. Csak néhányat említenék. PC Harrington, Braun, Brennen, Breheny, Galldris.

Mindenhol mindig látok és tanulok újat. Most novemberben megkaptam a legmagasabb fokú gépkezelő jogosítványt, így még több esélyem van munkát találni.

Fél év múlva.jpgFél év múlva

A munkahelyeken elképesztő magas a munkavédelem szintje. Ha az angol szintet 100%-nak veszem, ahhoz képest a magyar jó, ha 10%.

Szárnyal az építőipar, elképesztő szakemberhiány van. Nagyon sok emberrel kerültem kapcsolatba rengeteg országból. Soha senkivel a legkisebb problémám sem volt. Soha hátrányos megkülönböztetést nem éreztem. Mindenhol megbecsült szakember voltam.

Külön kiemelném a román munkásokat. Rengeteget köszönhetek nekik. Mindig megkülönböztetett jóindulattal és segítőkészséggel viszonyultak hozzám. Minden nap egy új élmény egy új tapasztalás. Megunhatatlan. Minden pillanatát élvezem.

Boltok, áruk, megélhetés

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem mennek felfelé az árak. Mennek. Kibírható. Nem tényező. Nincs olyan, hogy veszünk valamit, majd egyszer csak nem vesszük tovább, mert elviselhetetlenül felment az ára. Viszont elképesztő akciók is vannak. Azért egy eredetileg 7 fontos 30 dekás Nescafé akciós áron 3,75-ért nem rossz.

Megtanultuk, hol mit érdemes venni, jártunk minden multihoz, jelenleg a heti bevásárlást legnagyobb részben a LIDL-ben vásároljuk.

Minden szombaton elmegyünk az edmontoni bevásárlóközpontba ahol egy helyen minden megvan. Elsőnek beülünk egy étterembe, ahol megebédelünk. Olyan adagokat adnak, ami nekem is bőven elég, pedig ez nagy szó. A legdrágább fogás sincs több 5 fontnál. Törzsvendégek vagyunk, családtagként bánnak velünk.

Utána bevásárlás a LIDL-ben, az árut kivisszük a kocsiba majd irány a Tesco. Ott már csak a heti üdítő- és söradagot vesszük meg, esetleg néhány apróságot. Aztán bejárjuk a helyi Charity-kat, aztán a zöldségeseket és henteseket.

A kisebb boltokon kívül van egy nagy ASDA, egy Tesco, egy Iceland, egy Home Family, egy Wilkinson, három különböző egyfontos, egy Argos, rengeteg étkezde, pékség, ruhásbolt, és a legolcsóbb sportbolt, a Sport Direct.

Edmonton egyébként egy, a budapesti nyóckerhez hasonló hely, ennek megfelelő közönséggel, de az egy dolog, hogy nem laknék ott, viszont vásárolni jó.

Egy heti bevásárlás meg szokott állni 80 fontnál. Ebbe belefér, hogy kékpenészes sajtot meg skót vagy norvég füstölt lazacot vigyek a munkába enni. Nem azért, mert megtehetem, hanem mert megfizethető. Lényeges különbség.

Kultúra, szórakozás

Fő kulturális és művelődési csapásirány nekünk a különböző bolhapiacok. Tényleg függőséget okoz.

A Camden Town-i piac.jpgA Camden Town-i piac

Komolyra fordítva a szót: rengeteg esemény kínálja magát. Voltunk a Csík zenekar koncertjén, meg a Sohóban színházban és néhány magyar rendezvényen.

Egyedül az Állatkert, ami nagy csalódás. Nem ajánlom senkinek.

Oktatás

A fiam két év alatt perfektül, angol kiejtéssel megtanulta a nyelvet. Az iskolában szinte minden héten van valami tudományos bemutató vagy viszik a gyerekeket valami múzeumba, kiállításra. Beilleszkedett, szeret iskolába járni. Harmadik nyelvnek spanyolt tanul. Itthon meg én oktatom az élet nagy dolgaira.

Oda kell figyelni, mert érdekes mondatszerkezeteket tud összeállítani. Szállóige a családban hogy „elbrokenelt a skinem" és ezért „megváltozott a külalakom" meg „csöndülj le".

A bürokrácia

A bürokrácia kettős elvet követ. A vállalkozóknak, vagy ha bármilyen dolgot, például autóátírás vagy parkolási engedély kiváltását kell intézni, meglepően gördülékenyen megy minden. Általában interneten mindent el lehet intézni.

Ellenben.

Ha bármilyen segélyt vagy juttatást szeretnénk igénybe venni, akkor nyomtatvány hegyeken kell magunkat átrágni. Mindig újabb kívánsággal áll elő a hivatal, bár az becsülendő, hogy a kért támogatás az első papír beadástól jár visszamenőlegesen.

Amikor a gyerektámogatást igényeltük, akkor tőlem négy hónapra visszamenően teljes napi eseménynaplót kértek. Bele kellett írni, hogy melyik nap dolgoztam hol, kinek, mennyiért.

Aztán megítélték a segélyt és pontosan a gyerektámogatás összegével csökkentették az albérlet hozzájárulást. Úgyhogy hiábavaló volt az egész procedúra.

Az itteni magyarokról

Számtalan rémtörténetet olvasni a neten magyarok közötti konfliktusokról. Nekünk homlokegyenest mások a tapasztalataink. Akikkel személyesen találkoztam itt, azok mind a barátaink lettek, összejárunk, vagy időnként felhívjuk egymást és mindenki abszolút segítőkész.

Gyanítom, hogy a rossz tapasztalat a munkakapcsolatokból vagy az együttlakás konfliktusaiból adódik. Engem egyre többen megkeresnek és tanácsot vagy segítséget kérnek a kitelepüléssel kapcsolatban. Természetes, hogy amiben tudok, segítek.

Hídon.jpgHídon

Végkövetkeztetés

Nem bántuk meg. Jól érezzük magunkat. Jól élünk. Sokkal jobban, mint Magyarországon. Nyugodtabb, kiszámíthatóbb az élet.

Két út között lehet választani. Vagy fogunkhoz verünk minden garast, mindenből a legolcsóbbat vesszük és a fizetés egy jelentős részét félretesszük. A másik út, hogy élvezzük az életet és egy kisebb összeget teszünk félre. Én az utóbbit preferálom.

Soha többet nem akarom megélni azt, hogy nem veszek meg a gyereknek egy ezer forintos játékot, mert nem telik rá. Most sem veszem meg, mert a fél lakás a gyerek játékaival van tele, úgyhogy az ő szempontjából lényegtelen a kérdésfelvetés, mégis micsoda különbség.

Az én szabad választásom, hogy beülünk egy étterembe vagy nem. Megiszunk egy Hot Chocolate Milanót a Coffe Néróban vagy nem.

Keményen megdolgozok minden pennyért. Nem vagyok rákényszerítve, hogy lopjak, csaljak, hazudjak. Vállalkozóként eszembe sem jut, hogy adót csaljak. A vállalkozóbarát környezet itt nem lózung, hanem valóság.

Élhető ország, korrekt törvények.

Isten óvja a Királynőt."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975698456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 07:08:28

Hé hé óvatosan az öreggel...
:)))))))))))))))))

tableno 2013.12.19. 07:43:05

Remekül megírt cikk. Isten óvja diggert! :)

Bebbi 2013.12.19. 07:56:10

@diggerdriver: En kifejezetten orulok, hogy ismet billentyuzetet ragadtal es megirtad ezt a posztot. Mindig jo az irasaidat olvasni, mert egyszeruen arad belole, hogy boldogok vagytok es jol erzitek magatokat Angliaban. Es szerencsere azt is alatamasztja, hogy nem kell feltetlenul CEO-nak lenni ahhoz, hogy valaki egy normalis eletet tudjon elni.

Szoval, csak igy tovabb, tovabbi sok-sok boldogsagot kivanok az egesz csaladnak! :-)

csello70 2013.12.19. 08:02:33

Csatlakozom, gratula, koszonjuk ezt a posztot (is). Erezzetek tovabbra is jol magatokat ! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 08:02:59

Ket ev utan hogy irhatja barki is, hogy bejott neki! Majd 22 ev utan esetleg! Eszem, f**zom megall!
Az iskolarendszert meg egyenesen hagyjuk... Zombikepzo...
Mit fikazzak meg Diggi? :DDDDD
/Kulonebn jo iras, de meg dolgozz, hogy a tegnapihoz hasonlo legyen!/

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.12.19. 08:24:25

Végre egy normális írás nem valami félbehagyott sz*r.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.19. 08:26:43

sajnos, nem üti meg a tegnapi mércét:P
mindegy, egynek jó lesz:P

ez a tömegközlekedés beégett nagyon, de tényleg. a busz nem esőváró beálló. a sofőrnek ugyanúgy szabályok vannak, mint teneked egy építkezésen.

a lidli ott is a legalja, mármint árak tekintetében?

az itteni magyaroknál kifelejtettél valakit....

te, énnemtom, de ha bal szélső karommal kiszeded a piszkot a kiskörmöm alól, akkor mit tudtál még az ottaniaktól tanulni?

milyen építési szakemberből van hiány?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 08:38:48

@Babette_:
Nem, a Lidlnél van olcsóbb is.

A mi szakmánkban nem a gép kezelése a tudás teteje hanem hogy egyes feladatokhoz honnan fogsz hozzá hogyan oldod meg hogy még kevesebb kézimunka legyen.
Ez örök tanulni való.
Például egy sávalap kiszedésének a lényege a sorrend hogy ne szorítsam ki magam.
Lehet másoktól tanulni oda-vissza.

Minden szakemberből hiány van.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.12.19. 08:48:20

Jó kis összefoglaló! :-))
A cégekkel úgy látom szerencséd volt hogy pl. az Ardmore félékbe nem futottál bele.

Ahatis [DE] 2013.12.19. 08:59:18

Nekem bejövős amit írtál, Digger.

Egyébként hogy állnak a britek a nehézgépkezeléshez? Nekem targoncához és gumikerekű homlokrakodóhoz van papírom (OKJ bizonyítvány), ezeknek a kezeléséhez értek is - mondjuk a jogsim elkallódott valahol.

TilosazA (UK) 2013.12.19. 08:59:53

@diggerdriver: Jó poszt. :) Én már csak azt nem értem, hogy miért mondod mindig, hogy öreg vagy? Vagy csak mások szívatnak ezzel a szöveggel? Mert a korábbi kommentek alapján azt hittem, hogy legalább 60 éves vagy...
Ja, és ismét beigazolódott, Anglia nem egyenlő London. Itt nagyon sok minden más.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.12.19. 09:02:55

@diggerdriver: egy elég nagy építőipari cég, nem kicsit pocsék hírnévvel. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 09:06:47

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
Azért hogy a sok csíkos hátú vadmalac megadja a tiszteletet az öreg vadkannak:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 09:08:50

@Hódi Attila:
Itt ujra kell vizsgázni ha dolgozni akarsz.

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 09:13:02

Elolvastam.
Most azon gondolkozom, hogy mibe kössek bele.
Ha meglesz, szólok.
Addig is: isten, óvd a digger familyt :)
(a képen diggerné látható?)

HÁ: elkényeztetsz bennünket. Holnap is....??...
:))))

ffüttyfürütty 2013.12.19. 09:17:21

Kicsit nem értettem, hogy a tömegközlekedésben a sofőr bunkó, de egyébként az autósok türelmesek. Ez érdekes.

"Soha többet nem akarom megélni azt, hogy nem veszek meg a gyereknek egy ezer forintos játékot, mert nem telik rá. Most sem veszem meg, mert a fél lakás a gyerek játékaival van tele, úgyhogy az ő szempontjából lényegtelen a kérdésfelvetés, mégis micsoda különbség." - Ez a rész elég diggerhumoros lett. :D

És még egy kép is Mrs. Diggerről ha jól sejtem.
Összefoglalva nincs gond a poszttal, az én hüvelykujjam felfelé mutat, ezegyszer életben hagyunk. :))
Folytassa Digger! :)

Norina07 2013.12.19. 09:25:11

Nagyon tetszett, és számomra aktuális is. Január elején már én is Londonban leszek. Bízom benne, hogy hamar találok munkát. Sokan azt mondják Londonra, hogy ocsmány. De ezzel nem értek egyet. Szerencsés az a gyerek, aki ott járhat iskolába. Gratulálok a bátorságotokhoz! További minden jót kívánok!

TilosazA (UK) 2013.12.19. 09:25:26

Múltkor volt itt egy poszt, amit egy londoni buszvezető írt. Ő biztos tudna magyarázatot adni erre a fenti jelenségre.
Amúgy egy ismerősöm Budapesten dolgozik buszvezetőként, és van úgy hogy beszólnak neki telefonon a központból, hogy mindenkit tegyen le, és menjen át rögtön egy másik vonalra. És olyankor ő szokott alkudozni, hogy ha már úgyis arra kell mennie a másik vonalhoz, amerre egyébként ment volna, hagy vigye már el az utasokat odáig... Szóval az egész felülről szervezett, (vagy szervezetlen), nem ők döntenek úgy, hogy most itt megállok és mindenki lefele.

TilosazA (UK) 2013.12.19. 09:28:13

@Norina07: Azért az iskola kérdés nem ennyire egyértelmű. Ha van gyereked, és be fogod íratni valahova Londonban, előtte azért tájékozódj OFSTED listákon.

2013.12.19. 09:28:23

"míg például a BMW-sek ugyanolyanok, mint Magyarországon. Agresszív barmok."

Ezt kikerem magamnak! Egyebkent sem a BMW-sekkel van a baj, hanem a sok mazsolaval, aki nem tud vezetni. :P

Egyebkent jo poszt, mivel nem nagyon akartam meghekkelni a tegnapi - egyebkent nagyon jo- Ausztral posztot, igy itt folytatnam a tegnapi temat. Mit szoigoritanak most vegul Albionban, es mi volt eddig? Ha en most EU-s allampolgarkent kiutazom, mire vagyok (a szigoritasok elott) jogosult? Mert ugye az mar maga a szigoritas, hogy munkanelkuli segelyt es szocialis ellatast csak akkor kerhetek, ha mar 3 honapja kint vagyok! Vagyi a szigoritas elott az a rendszer, hogy kiutazom, es masnap kerhetem a munkanelkuli segelyt? Mert ez tenyleg eleg gaznak hangzik...

Norina07 2013.12.19. 09:31:07

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Nincs gyerekem... Csak magamra gondoltam, én szívesen tanulnék Londonban. Egyrészt mert érdekel az angol, másrészt mert külföldön iskolába járni, csak hasznos lehet. Sokat fejlődhet az ember minden téren.

Frőczy Sanyi 2013.12.19. 09:46:05

De hát a Nyugat döglődik, nem?

Egyébként kiba* jó kis poszt volt ez, nem túl rövid, nem túl hosszú, a sorok olvastatták magukat. Kicsit szomorú vagyok viszont, hogy még nem vagyok kint mert még egy évig ide vagyok kötve... De mindegy, ez hamarosan megváltozik :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.19. 09:52:26

Az írás jó és informatív, látszik, hogy szeretsz itt élni. :)
Ehhez az íráshoz csak csatlakozni tudok, minden így van, ahogy mondja.
Csak nekem nem mondott semmi újat. Vegyétek úgy, hogy ez az én posztom is :))
Néhány dolog még a Lidlhez (höz?), a virslijük jobb mint a tescos, és feleannyi árban, s minden hétvégén van 3-4 dolog, amit fél áron adnak, most karácsony előtt nagyon jó bejgli-szerű sütiket lehetett kapni, fel is pakoltam. :)
Az autósok tényleg türelmesek, de sokszor bunkók. Pl nálunk ha nincs tiltva a parkolás, orrbaszájba parkolnak félig-háromnegyedig a járdán, még oldalazva is alig férek el.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.19. 09:54:17

Ja, még annyit, hogy Londontól isten ments :) Aki szereti a nagyvárost, meg a nyüzsgést, az imádni fogja a belvárost.
Nekem fél óra elég volt bőven :))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.19. 09:59:13

Fustolt lazac, stilton sajt es angol ale-ek... azt hiszem ezt egyszer talan mar megtargyaltuk, de az izlesunk nagyon kozel all egymashoz. :)

Mindig is tetszett a pozitiv hozzaallasod, ez a poszt is szuper volt! :)

Ugyanakkor remelem felkeszultel ra, hogy majd este 8 fele mgerkeznek a "bolcsek". Tudod, aki mar 14 eve Londonban el. Ezzel egyutt 14 eve tomegszallason lakik pakikkal es szallodat takarit, illetve magyar boltba jar kajat venni, de az nem szamit, mert o mar 14 eve kinn el!... Szoval jonnek majd ugyis ilyen bolcsek es elmondjak majd neked hogy azert nagyon ne eld bele magad, mert meg csak 2 eve vagy kinn. Majd meglatod hogy milyen szar, ha annyi ideje leszel kinn, mint ok. :DDD
Mindig nagyokat rohogok az ilyen madarijesztokon. :D

Digger csak igy tovabb! En drukkolok neked.

Egy kerdes. Most hogy a nehezgepkezelesbol elerted a non-plus-ultrat illetve sok evtizednyi epitoi tapasztalatod van, nem gondolkoztal rajta hogy esetleg szep lassan epitesvezetove kepzed magad?
Tudom nem vagy egy tipikus karrierista torteto vaddiszno, de lathatoan jol kijossz a kollegakkal, tapasztalatod is van es a korodnal fogva senki nem nez teged zoldfulunek a site-on. Nem lenne erdemes elindulni ilyen iranyba?

Persze, tudom en hogy az epitesvezetoknek sokszor valamilyen epitomernoki papirjuk is van, de azt is tudjuk hogy Nyugat-Europaban a legtobb ceg ugy gondolja hogy "extensive experience may compensate the lack of formal education".
En legalabbis gepesz vonalon ezt a mondatot a hirdetesek 95%-ban latom. :)

rezsoatya (törölt) 2013.12.19. 09:59:29

Udv Digger, szembe dicserlek, mert ha a hatad mogott tennem, lehet, hogy nem mondanak vissza neked...! :D

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.19. 10:04:52

Tök jó volt. Néhány dolog mintha nem is Angliáról szólna. Ez mindig fura, mikor Londonos írásokat olvasok. Kicsit feldolgozandó számomra, hogy ez ugyanaz az ország.

LyukasBogrács 2013.12.19. 10:29:09

"Coffe Néróban"

Az Cafe Nero. A kave pedig coffee.

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 10:44:23

@LyukasBogrács:
Tutibizti?

Digger, húzzál hazafelé, de gyorsan, és irány a Rigó ucca!!
Addig ki ne merd tenni a lábad az országból, amíg minyimum százszor le nem írod fentieket hibátlanul!
Hogy kébzeled te, hogy nekiállsz kűűfőődön kóricálni/bódogulni, oszt még ennyit se tucc??
Szígyenbe hozod a magyarságot!!
Szígyeljed elfele magadat!
Indíccs hazafelé,degyorsanám!!

Evain 2013.12.19. 10:48:56

Egen, amit a végkövetkeztetésben írtál, azt én is át tudom érezni. Nem ezt hívják létbiztonságnak?

Beszélgessünk a kajáról. Szőrös motorosokat ott is szeretik? Vagy csak jó a marketingjük? :)

Off: férjem tuti kezdi megbánni, hogy elvett, mikor közöltem, hogy felírtam a bucket listre egy vacsorát a Fat Duckban. :)

London2009 2013.12.19. 10:57:57

Mint londoni, megvédeném Londont! Nem kell a belvárosban lakni például… bár nyilván ezzel óriási újdonságot mondok. Annyi zöld és gyönyörű része van Londonnak. Ha valaki nem szereti a belvárost, igazán nem nehéz elkerülni. De lehetőségnek viszont mindig ott van. Tegnap láttam példul Jude Law-t a Henry V-ben. Hol van ilyen máshol mint a Westenden? Na jó ennek, semmi köze ehhez, de teljesen fel vagyok dobva tőle!
Nekem az autósokkal csupa jó tapasztalatom van. Fél másodpercet kell várnom a zebránál és kivétel nélkül megállnak. A buszsofőrök sem annyira rosszak. Bár olyan velem is volt számtalanszor, hogy megkérdeztem, hogy megáll e az xy megállónál, mire elfordította a fejét és nem válaszolt… A metróval viszont semmi baj nincs. Tekintetbe véve azt is, hogy mennyi vonal és járat van. Az, hogy néha van fennakadás elkerülhetetlen. Ajánlom viszont a TFL honlapján a refund-ot. Mindig visszaigénylem a pénzt ha valami gond van. Nem a 3 fontért, hanem azért, hogy menjenek a fenébe! : ) Kivétel nélkül megkaptam idáig mindig a csekket. Ha késik a vonat/metró/dlr több mint 15 percet, visszaigényelheted az utazás költségét.
Itt a link ha valaki nem ismerné.

www.tfl.gov.uk/tfl/tickets/refunds/tuberefund/

A BMW-ről annyit, hogy nekünk is az van és nagyon illedelmesen közlekedünk Digger bácsi.
Digger néni nagyon csinos és kedves hölgy benyomását kelti. Üdv neki!

M. Úr 2013.12.19. 10:59:01

Érdekes, más is észrevette már, hogy a korrekt, pozitív hozzáállású embereknek mindig "szerencséje van"? Digger is ezt a kifejezést használta pl. az albérletével kapcsolatban. Nekem is ezt mondja mindenki az albérlet, munka, eddig elért eredmények ügyében. "Nagyon szerencsés voltál, hogy..."

A köznyelvben a szerencse a kedvező véletlent jelenti. De tényleg véletlen ez? Az is véletlen, hogy a jellemtelen, gerinctelen, küzdeni nem akaró, negatív életszemléletű embernek folyton "balszerencséje" van?

2013.12.19. 11:03:37

@Don Kartasch:
" Persze, tudom en hogy az epitesvezetoknek sokszor valamilyen epitomernoki papirjuk is van "
Felenk - Kanada - az epitesvezetoknek nem hogy diplomajuk, de legtobbszor meg kozepiskolai vegzettseguk sincs. De a szakmahoz nagyon ertenek, az elso kapavagastol az epulet atadasaig minden mozzanathoz, minden apro reszlethez, mindent tudnak. A problema ott van veluk, hogy miert lettek epitesvezetok. Ha azert, mert jo szervezokeszseguk, pontossaguk, megbizhatosaguk miatt lettek kiemelve, altalaban minden siman, konfliktusok nelkul zajlik az epitesi teruleten. Ellenben ha tortetesbol, hatalomvagybol kepeztek magukat, " tudatosan " keszultek erre a poziciora, akkor rettenet egy olyan epitkezesen dolgozni, ahol ilyen a " super ".Mindenbe belekotnek, orditanak, stb. Na, olyan helyrol huzok az elso napok utan. A super, az az a Project Supervisor nem tevesztendo ossze Project Managerrel, aki hetente egyszer latogat ki az epitesi teruletre az irodabol, akkor is par orara csak. Nekik van felsobb vegzettseguk, pl. epitoipari foiskola fele. Igazi diplomas epitoipari mernokot meg nem lattam epitkezesen, ok kulonallo cegeknel, tervezokent dolgoznak, halvany lila gozuk sincs, mi folyik egy epitkezesen. Azert is terveznek parszor emberileg, szakmai szempontbol megoldhatatlan dolgokat:)

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 11:04:46

@M. Úr:
Mi más lenne/lehetne?????
:))))))))))))))))))

Csige791 2013.12.19. 11:11:14

@Don Kartasch: Miért baj ha magyar boltban vásárol valaki?

Csige791 2013.12.19. 11:11:53

A bunkó buszvezető azért nem megy végig az útvonalon, mert a line controller utasítja.

Nézzük hogy működik a rendszer:
A Transport for London (TFL) osztályozza a cégeket, akik rosszul teljesítenek, az 5 éves szerződés után elveszíthetik az adott vonalat, amit más vállalat kap meg.

Két fajta útvonal van High Frequfency és (HF) LowFrequency (LF). A legtöbb a HF melyek max 12 percenként közlekednek. Ezeknél a Headway-t azaz a követési időt osztályozza a TFL.

A legtöbb ilyen visszafordítós eset ezeknél történik, az oka pedig az, hogy ha bármi miatt, pl dugó, vagy sok problémás utas miatt egy busz sokat késik, azaz a következő busz már szinte mögötte van, akkor felesleges két busznak egymás mögött elmennie a végállomásig, ráadásul ha végigmegy, a visszaútra már nem fog tudni időben elindulni, így az utasok nem max 12 percet várnak hanem többet, akár 20-24-et két busz között.

Tehát ha nem volna ez a visszafordítás akkor a mostani posztodban azért problémáznál, hogy sokszor 20 percet kell várni a buszra miközben 10-et írnak.

Mi lenne ez a rendszer nélkül? Ha minden busz menne ahogy tud, akkor hatalmas káosz alakulna ki, egy-egy dugó vagy baleset miatt. Gyakorlatilag összevissza mennének a buszok, lehet elmenne 2 percenként három utána meg 20 percig egy sem. Van rá példa is, pl pár hete 3 buszmegállóval a végállomás előtt baleset miatt lezártak egy utat, 4 busz beragadt, mert ők már elhagyták azt a pontot ahol ellehet terelni őket, a végállomásról 40 percig nem ment busz.

Az is tény, hogy vannak igazán bunkó tahó kollégák is. Nem vagyunk egyformák, mindenki máshogy tűri az incidenseket. Sajnos sok utas rájött, hogy a buszvezető ha egyenruhában van nem taposhat bele az arcába, így bármit mondhat neki, fuckyoumotherfucker etc... Sokan ezt benyelik, viszont egyre taplóbbak lesznek és elkezdik utálni az utasokat. Szerintem rosszul csinálják.
Pl az utolsó ilyen esetemnél két perc várakozásra utasított a controller. Megálltam, bemondtam a hangosbemondón, hogy 2 percet várunk. Odajön egy kelet-európai utas, azzal, hogy ebben az országban mindenki hülye stb... Mondtam neki, hogy igazad van, csak hogy mentsem a helyzetet, de nem hatott. Folytatta. Ilyenkor jön a, reklamálj a tfl-nél szöveg, ez sem hatott, mert szerinte ott is mindenki hülye, majd elkezdett ku*va anyázni.
Ilyenkor én azonnal rendőrt hívok, mert velem nem beszélhet így senki. Ilyenkor ugye a busz már nem megy tovább, szóval a kedves ember két perc várakozásért kicseszett további 20-30 emberrel, de ezt majd a buszmegállóban várakozva megbeszélik vele :)

Szóval én pl ezért nem alakulok taplóvá, sajnos sokan mennek tovább és hagyják, hogy alázzák őket, majd ezeket visszaöntik olyan utasokra is akik amúgy kedvesek.

Egyébként ezt a "nem megy végig a busz" dolgot már elmagyaráztam diggernek, ezen rugózik. :) Sajnos el kell fogadni, hogy egy ekkora városban nem lehet jól megcsinálni a közlekedést a tudomány mai állása szerint.

Szóval készítsétek elő az oystert vagy a pénzt mielőtt a busz megérkezik, mert az ajtóban keresgéléssel további késéseket okoztok.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.12.19. 11:12:17

Érdekes. Én is lassan 2 éve élek kint. Mármint nem Angliában, hanem máshol, de az most nem reveláns. Én azt hiszem vártam valamiféle csodát, integrációs csodát. Ez pedig úgy tűnik hogy elmaradt, vagy elmarad még. Nincsenek őslakos barátaim, ismerőseim, nincsen senki akit fel lehetne hívni hogy egy sör? Ez azért felemészti egy kicsit az embert. Persze meg lehet magyarázni, nem beszélsz jól németül, nincs jó melód, nem olyan környezetben mozogsz nap mint nap. Csak valahogy nem érdekelnek a magyarázatok miközben este egyedül szorongatom a sörösdobozt. Persze mindenben lehet a jót látni, keresel, gyűjtögetsz, csak éppen azt nem érted hogy kivel fogod elkölteni mikor tök egyedül vagy? természetesen most magamról beszélek. De szerintem sokan éreznek hasonlókat. Haza is mennél meg nem is. Én legutoljára szörnyen éreztem magam otthon. Bennem volt a lelkiismeretfurdallás hogy cserben hagytam a hazám.

Dankó Csaba 2013.12.19. 11:12:19

Ez a benzinkedvezmeny jol hangzik kifejtened hogy smint mukodik ez

2013.12.19. 11:14:44

@Cascabel:
Egy epitest levezeto ceg - general project management - sikeressege leginkabb attol fugg, hogy ki tudjak valasztani az ezernyi alvallalkozo kozul a legmegfelelobbeket, akiknek van jol szakkepzett gardajuk, megbizhatoak, de epp ezert nem a legolcsobbak. A simlis epites levezeto cegek legtobbszor a legolcsobb alvallakozokat reszesitik elonyben. Meg is latszik az eredmenye. Ettol fuggetlenul nagyon sok mas tenyezo is kozrejatszik egy alvallalkozo kivalasztasaban: maffia kapcsolatok, korrupcio, szemelyes kapcsolat, stb:)

justStevee 2013.12.19. 11:16:28

Jó lett Digger ;) Minden szavával egyetértek, igaz már 7 hónapja nem Londonban élek, de mindig a szívem csücske marad.;) Az autósokhoz annyit, hogy Londonban nem tudom hogyan van (ott még nem bringáztam) de itt Southampton környékén nagyon vigyáznak a bringásokra. Engem mindig akkora ívben kerülnek ki, h még egy kerékpáros elférne mellettem biztonsággal. Jó ország ez, lehet szeretni ;) Nektek pedig további jókat!!

2013.12.19. 11:20:02

@házelőtthinta:
" Bennem volt a lelkiismeretfurdallás hogy cserben hagytam a hazám. "
Bennem meg 30 ev idegenben eles utan is felvetodik ez, bar egyre ritkabban sajnos:(

2013.12.19. 11:24:15

@justStevee:
A varosi kerekparosoknal kevesebb alabbvalo nepseg van (varom a megkovezest!) Ember az, aki -25C - ban, terdig ero hoban, rovidnadragban kerekparozik a varosi forgalomban? Mert vannak ilyenek.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.19. 11:26:13

@Cascabel:
Hát, az aki rövidnadrágban hidegben kerékpározik, az idióta, de aztán úgyis tönkremennek az ízületei. :)
Én ilyenkor beöltözök, de nekem nem nagyon van más lehetőségem a biciklin kívül.

rumitom 2013.12.19. 11:27:14

@házelőtthinta: ez teljesen rossz hozzáállás. kb a ki az "erős" vita vonalon. aki otthon maradt szopni, vagy aki bevallalta az orszagvaltast? egyik sem könnyű, de az élet nem habos torta :)

lelkiismeret furdalasod max azért legyen ha nem teszel meg mindent azért hogy boldog legyél, barhol is legyen ez.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.19. 11:29:28

@házelőtthinta:
Ha keresel később lesz pénzed a családra, csak ahhoz majd csajt kell találni. De akkor már nem lesz gond, hogy jaj, miből költözzünk össze, stb, mert ott lesz a pénzed.
"Bennem volt a lelkiismeretfurdallás hogy cserben hagytam a hazám. "
Talán bennem is ott van egy kicsit, de az is bennem van, hogy én még mindig szeretem. Ha dupla annyit kerestem volna, sose jöttem volna ki. Alkalmazottként a bürokráciával ritkán kerülök szembe, a táj szép, ha pénzem van, mindent meg tudok teremteni magamnak.
Nem mi hagytuk cserben a hazát, hanem a vezetők hagyták cserben ezt a generációt...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.19. 11:32:01

@rumitom:
Az országváltást csak azok tudják elképzelni, akik megtették.
Itt ezeknek szinte már természetesnek tűnik, hogy egy kelet-eussal dolgoznak együtt, de nem is sejtik, hogy mi van mögötte.
Se fiatalon, se idősen nem egyszerű ezt megtenni. Ez nem egy két hetes nyaralás horvátban, hanem újjászületés szerű, szinte mindent újra tanulni, megismerni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 11:37:03

@Csige791:
Igen sokszor elmagyaráztad már csak én nem ezt tapaszralom.
Ugyanis a mikor azt mondja a sofőr hogy eddig jöttem és 10-15 prc múlva jön a következő ráadásul a busz azt megvárja vagyis leszállított mindenkit és ott vár arra nehéz magyarázatot adni.
Ez egyébként rendszeres.
Abban igazad van hogy az utasok viselkedése kritikán aluli.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 11:38:01

Este majd válaszolok a kérdésekre hosszabban

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 11:38:22

@házelőtthinta:
Ne "furdalódj": miért hagytad volna cserben?
Úgy értem, mi az, amit te, csakis és kizárólag te tudtál volna megtenni, senki más? Mert ha van ilyesmi, és te nem végezted el, sőt, el is mentél a "helyszínről", az országból, na, akkor cserbenhagytad az országot.
Nem bántásként (és nem személy szerint neked szól, hanem minden hasonlóan érzőnek), de nincs ilyesmi. Nincs olyan, hogy csakis én, senki más = nincs pótolhatatlan ember (konkrét dolog/feladat kapcsán).
Tudom, sokan ilyen lelkifurka-keltéssel próbálják "igazolni" az itthonmaradásukat (nem azt mondja, hogy nem tud-nem akar külföldre menni, hanem aki kiment, az miért ment ki, miért nem maradt itthon, merthogy mindenkinek ott a helye, ahol megszületett....), de ettől még nincs igazuk.
Mindenki a saját sorsáért felelős, és ha a közösségnek nincs szüksége az egyénre, annak tudására-munkájára (munkanélküliség + következményei...), akkor milyen alapon kéri számon akár a közösség, akár annak egy/több tagja, hogy miért merészelt a másik máshol próbálkozni, pláne boldogulni??

Társaság: spontán is kialakulhat, de tenni kell érte, keresni a helyet/módot, hogy legyen/lehessen.
Mert magányosnak lenni valóban nagyon rossz...

radirpok123 2013.12.19. 11:39:32

Mint ujonnan erkezettnek (igaz, nem London, de UK), a legnagyobb sokkot az itteni lakashelyzet okozza. Friss kivandorlokent az elerheto lakasok / szobak korlatozottak, egyreszt a penz, masreszt a referenciak es a credit history hianya miatt. Hosszasan tudnam meselni, milyen elmenyek ertek, amig sikerult egy elfogadhato szobat talalni, de az "angol feng shui" szakertoje, Gumo (k64.org/London) mar nagyon reszletesen leirta ezeket. Nalunk most konkretan beazik a teto az ablak felett, de a landlady-nek nem surgos, majd hetvegen megcsinalja (amugy szinte minden nap esik az eso).

A tomegkozlekedes draga es vicces, es minden nagyon autokozpontu, egyelore ez eros visszalepes Budapest utan. A napi ket ora gyaloglas biztosan megvan. Az elso fizetesembol veszek egy biciklit, addig kell csak kibirni valahogy.

Viszont az emberek nagyon kedvesek, kulonosen az elso szallasadoim (angol holgy + torok ferj), az airbnb-n keresztul talaltam oket, ezt a szolgaltatast erosen tudom ajanlani mindenkinek. Az angolok mellett a legnagyobb populacio a lengyel, aki beszel nehany szot, az nagy elonyre tehet szert, en peldaul ugy kaptam meg a szobat, hogy osszehaverkodtam a lengyel szobatarsnovel, "pol vengerszki dva bratanki", es maris elolvadt. Csak arra kell vigyazni, hogy ok igazan a fogukhoz verik a garast, a futest peldaul hosszas konyorges utan sikerult 19 fokra emelni, de persze csak estere, ejjel es napkozben szigoruan kikapcsoljuk.

London2009 2013.12.19. 11:43:48

@házelőtthinta: @rumitom: Nálam ez pont fordítva van. A hazámra vagyok mérges, amiért cserben hagyott. 2 év után azért fura, hogy nincs kivel meginnod egy sört. De ez meg fog változni előbb vagy utóbb. Ez törvényszerű. Majd találkozol egy lánnyal is és az egész majd csak egy rossz emlék marad. Igaz barátokat nehéz találni. Az igaz barátaim nekem is otthon vannak és ott is maradnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 11:48:23

@Dankó Csaba:
Ha vállalkozó vagy akkor levonhatod az adóalapból a költségeidet mint mindenhol máshol.
Itt viszont ha 100mérföldre fogyaszt az autód 10litert vagyis 14fontnyi üzemanyagot akkor nem 14fontot vonsz le az adóalapodból hanem 45fontot.
Évi 10ezer mérföldig.
Az fölött 25fontot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 11:52:38

@London2009:
Életem során egyszer láttam EGY normális BMW-t.
Mostantól minden BMW-vegye úgy hogy öt láttam.
A többi agresszív barom.
:))))))))))))))))))))))))))

justStevee 2013.12.19. 12:08:33

@Cascabel: aki rövídgatyában tolja az valószínű az is.... de az h általánosítasz az téged minősít... én szeretek kerékpározni és jelenleg ez a legészszerübb módja a munkába járásomnak, mivel nincs közvetlen buszjárat a melóhelyemre... napi 14 kilométer teljesen jó az egészségemnek :D

rumitom 2013.12.19. 12:23:04

@Csige791: ezt köszönöm h leirtad, mindig érdekel hogyan oldanak meg logisztikailag komplex feladatokat

adg 2013.12.19. 12:27:47

@Cascabel: "Igazi diplomas epitoipari mernokot meg nem lattam epitkezesen, ok kulonallo cegeknel, tervezokent dolgoznak, halvany lila gozuk sincs, mi folyik egy epitkezesen. Azert is terveznek parszor emberileg, szakmai szempontbol megoldhatatlan dolgokat:) "
Miféle építkezések és/vagy mérnökök vannak Kanadában? Egy mérnöknek kutya kötelessége kimenni és megnézni, mit művelt. Mitöbb, ki is hívják rendszeresen, ellenőrizze le, hogy megfelel-e a terveknek az elkészült pl vasszerelés, vagy akármi. Ott megkapja bele a pofájába a melóstól, hogy ezt nem lehet összerakni, vagy nincs rajta a terven rendesen, vagy nem látszik stb. Ez a mérnök evolúciója. Ahogy telik az idő, egyre kevesebbszer hallja a szöveget, ha meg egyszer-kétszer meg is mutatja a melósnak, hogy hogy lehetett volna összerakni a valamit, akkor elkezdik tisztelni is. Sőt, nem szégyen megkérdezni a lakatost, hogy hogyan csinálná ő, és ha az nem rossz, akkor csinálja. Lehet, hogy az én ötletem brilliánsabb, de ha azt nem tudja normálisan megcsinálni, mert még sose csinálta, az övét meg igen, és az sem rossz, akkor azt kell választani, legalább ő is örül.
Ez így volt Magyarországon is, meg Ausztráliában is így megy, minden házhoz többször is kimegyek, mire elkészül végre. Néha akkor is, ha nem hívnak. :)

adg 2013.12.19. 12:30:17

Ez jó poszt volt, és rendesen meglepett. Egész máshová helyeztem Diggert, nem tudom miért. De legalább azt tudtam, mit csinál.

2013.12.19. 12:34:31

@házelőtthinta:
" Nincsenek őslakos barátaim, ismerőseim, nincsen senki akit fel lehetne hívni hogy egy sör? Ez azért felemészti egy kicsit az embert. Persze meg lehet magyarázni, nem beszélsz jól németül, nincs jó melód, nem olyan környezetben mozogsz nap mint nap. Csak valahogy nem érdekelnek a magyarázatok miközben este egyedül szorongatom a sörösdobozt."
Ez inkabb szemelyisegtol, helytol es a szerencsetol fugg:) Mikor kikerultem Calgaryba, a nyelvet sem tudtam, penzem sem volt, munkam sem, ismerosom sem. Par het utan bemereszkedtem egy szakadt pubba, onnantol kezdve minden megvaltozott: lett sok haver, kivancsi, mindenre kaphato no is akadt, penz sem kellett, egzotikus volt egy kelet - europai az oslakos aljanepnek, fizettek orrba - szajba, szinte szegyelltem, de elfogadtam:) Zaras utan valakinek a lakasan folytatodott az ivaszat, minden delben mas no mellett ebredtem. Regi szep idok! 1985 veget vetett ennek, marmint a sok nonek: meghalt az elso celebrity AIDS - ben (Rock Hudson) es ettol kezdve felt mindenki, meg reszegen is, nehogy AIDS - et kapjon:) De a pialas ment tovabb, sot fokozott erovel:) Ha mar no nem lehet, igyunk, az legalabb latszik rajtunk:) Erdekes, atmentem 87 - ben Torontoba, ahol ha a pubban raneztem egy nore, rendorert kialtott:) Calgary, a Vadnyugat ennek az ellenkezoje volt: ulok a pubban egyedul, ket percen belul jott egy no, hogy leulhet e vagy atmehetnek az asztalahoz:) Es meg csak prosti sem volt, hanem pl. admisztrator a varoshazan vagy a rendorsegen, egy olajcompanynal vagy hasonlo helyen. Abba is hagyom, mert elerzekenyulok az emlekektol:) A lenyeg az, hogy emberek koze kell jarni, ha egyedul erzi magat valaki:)

Evain 2013.12.19. 12:37:52

@diggerdriver: Igen. Férjem is ment az apjával egy motoros 66-os túrát, gyerekekkel is tervezzük, ha itt az ideje.
71 éves apósom garázsában is ott figyel még mindig a böszme moci. Ha arra felül, és felteszi a bukót, akkor azért úgy füttyenteni támad kedvem. :) Van valami a motoros pasikban, ami nagyon nem hagy hidegen. Ha meg aztán a férjem ül fel a szerkójában, az meg kész.

Apósomnak egyébként még a vitorlása is megvan. Most kaptak a kikötőtől egy szép számlát, mert a múltkori széviharban elsodródott, és kárt okozott pár másik kikötött hajóban, és a biztosító közölte, hogy erre nem terjed ki a biztosítás.

Anya meg lómániás, majd meglátjuk, lesz-e a lovastúrázásból családi hagyomány. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.19. 12:44:27

@Cascabel: Nah, pont ezert irtam digger-nek hogy en a helyeben megfontolnam ezt a tovabblepesi lehetoseget. :)

@Csige791: "Miért baj ha magyar boltban vásárol valaki?"

Ez onmagaban nem baj meg, de van egy bizonyos embertipus aki peldaul Angliaban elve megallas nelkul szidja a konyhat. Mindezt ugy hogy amugy a fish&chips-en a shepard pie-n soha nem jutott tul mert rendszeresen magyar boltban vesz gyulai kolbaszt. Nah, toluk felall a hatamon a szor...

2013.12.19. 12:53:29

@justStevee:
" de az h általánosítasz az téged minősít... én szeretek kerékpározni és jelenleg ez a legészszerübb módja a munkába járásomnak, mivel nincs közvetlen buszjárat a melóhelyemre... napi 14 kilométer teljesen jó az egészségemnek :D "
Az, hogy szeretsz kerekparozni, egy dicseretre melto dolog. De az utakon leginkabb gepjarmuvek kozlekednek, kerekparosok nelkul is eszen kell lenni. Olyan munkat kell keresni, ahol nem szukseges a bejarashoz kerekpar. Ecceru, nem? De szerinted izgalmasabb es coolabb masok es sajat magad testi epseget veszelyeztetni:( Ha ez a hozzalas engem minosit, vallalom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.19. 13:02:53

@Cascabel: "De az utakon leginkabb gepjarmuvek kozlekednek, kerekparosok nelkul is eszen kell lenni. Olyan munkat kell keresni, ahol nem szukseges a bejarashoz kerekpar. Ecceru, nem?"

Azert a nagy vizen tuliak (aka USA & Canada) rogton felismerhetoek a kozlekedesrol alkotott felfogasukrol. :D

Tudjuk hogy a nagy allamokban, mindenki egy V8-as pick-uppal a feneke alatt szuletik, de azt keretik tiszteletben tartani hogy szerencsere a vilag tobbi reszen nem ez az altalanosan elfogadott (kulonben mar megfulladtunk volna a szmogban).
Mondjuk Daniaban es Hollandiaban peldaul korberohognenek teged ezzel a mentalitassal... meg mondjuk ha ez a vezetesi stilusodon is latszik, akkor a gumishoz is eleg gyakran kene jarkalnod mert a vermesebb bringasok minden parkolasnal kiszurkalnak a gumid. :)

Csak ugy szolok hogy mondjuk egy koppenhagai pubban ne nagyon reklamozd ezt az elmeleted mert nem sok baratot fogsz talalni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.19. 13:03:39

@házelőtthinta: Nem feltétlenül van így. A személyiségtől is függ. Ha így nézzük, akkor pl. én otthon sem integrálódtam.
:D

A poszthoz: jó kis összefoglaló volt. :)
Köszi Digger.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.19. 13:13:14

@diggerdriver: en most nagyon szemtelen leszek es bocsanat. de neked van feleseged? a kepeid alapjan sosem gondoltam volna...

a cikkhez pedig, bravo bravo, koszontem. jo volt olvasni!

2013.12.19. 13:13:35

@Don Kartasch:
Minden tiszteletem a kerekparosoke!! Megertem es kisse irigyelem is oket es hidd el, en sem elvezetbol vezetek, utalok vezetni es a kocsi csak munkaeszkoz nekem. A kerekparosoknak ott van a kerekparut, ott azt csinalhatnak, amit akarnak. De a kozut, kulonosen a belvarosokban, csucsforgalom idejen eleg forgalmas tud lenni. Ott nem hianyzik, hogy meg a felelotlenul cikazo kerekparosokra is figyeljen az ember. Meg szerencse, hogy gyorsforgalmu utakra kerekparral rahajtani tilos:) Kerekparutra en sem megyek pick up truckkal:)

dradix [freibürger] 2013.12.19. 13:14:52

A poszthoz nincs hozzáfűznivalóm. Kerek lett, de kör átmérője kisebb, mint a tegnapié. :D

Ami kérdés most felmerült bennem, az az, hogy Mrs. diggerdriver (diggerdriver rider?) mit szól az állandó csöcsös avatarokhoz? :)

Amugy respect! Várom majd a 2(x10) éves beszámolót is...

2013.12.19. 13:30:06

@tilmir:
Ezt irtam en is, hogy szemelyiseg fuggo (is) az integralodas. En meg a pokolban is feltalalnam magamat, hamar lennenek haverjaim. A menyorszagban mar kevesbe:) De korfuggo is, jo 10 eve mar nem akarok embert latni, nem haverkodom ugy, mint fiatalabb koromban, sot! Elegem lett az emberekbol, nagyon megvalogatom, kivel allok szoba.
Off: -20C van megint:( De nem esik a ho:) Tegnap hoviharban mentem dolgozni, masfel oraba telt, mire a munkahelyre ertem, a megszokott 40 perc helyett. Delben abba is hagytuk a munkat, hogy idoben hazaerjunk. Sok utat le is zartak balesetek miatt, szerencsesen hazaertunk azert de eszen kellett lenni az uton, sok allat meg ilyenkor is agressziven vezet.
Tovabbi jo szorakozast, engem sajnos var a gyapotfold:(

ozinanny.blogspot.com.au 2013.12.19. 13:30:54

Jó volt olvasni! Köszönjük!

Frőczy Sanyi 2013.12.19. 13:35:26

@M. Úr: az angolok/amerikaiak alkottak egy zseniális rövidítést a szerencsére. LUCK = Labouring Under Correct Knowledge. Kb azt jelentheti, hogy a szerencse nem létezik, minden kemény munka, tudás és hozzáállás kérdése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 13:39:23

@dradix [freibürger]:
Tudod ha az ember hüséget fogad akkor nem lesz automatikusan vak is.
Nem baj ha az embernek máshol csinálnak étvágyat csak otthon vacsorázzon.
:)))))))))))))))

London2009 2013.12.19. 13:41:47

@dradix [freibürger]:
1. szerintem jokat nevet rajta
2. nem tud rola
3. o maga szerepel a kepeken
:DD

dradix [freibürger] 2013.12.19. 13:44:47

@London2009: Like!
+5 !!! :DDDD 3. opcio rulz...

morsels (törölt) 2013.12.19. 13:52:18

Mar megint London poszt?
(elnezest, nem tudtam kihagyni :-))

dradix [freibürger] 2013.12.19. 14:00:28

@morsels: "Londonban élek. Azt mondják ez a Világ Fővárosa." - azt hiszem így érthető a posztsűrűség innen, míg Tápiószecsőről viszonylag kevesen írnak. :D

Van még kérdésed? :)

tanato 2013.12.19. 14:09:27

Én is gratulálok a jól megírt cikkhez.

tanato 2013.12.19. 14:10:53

@Nyulz of the World: Úgy látszik erről senki nem tud semmit,vagy nem akar beszélni róla,pedig tényleg érdekes a kérdésed,engem is érdekelne a válasz.

justStevee 2013.12.19. 14:22:58

@Cascabel: Jah értem én vagyok a hibás, mert nem olyan munkahelyem van ahová autóval, busszal be lehet járni...
elég érdekes felfogásod van mit ne mondjak.... kerékpárral ott közlekedek ahol a kresz megengedi innentől kezdve az h ez neked tetszik engem rohadtul nem érdekel :D

És ahol nincs kerékpárút arra ne is menjek, mert én egy aljas kerékpáros vagyok aki csak azért született, hogy téged az utak koronázatlan királyát zavarjalak XD Tudod mind autósban és mind kerékpárosban is van idióta és normális, az h Te általánosítasz és minden kerékpárost retardáltnak tartasz nem az én bajom :D Én se utálom az összes autóst csak aki ki szeretne nyírni, mikor a szabályokat betartva közlekedem...

Ja és munkahelyet véletlen sem váltok mivel meg vagyok vele elégedve, csak azért, hogy autóval járhassak dolgozni, ennél vannak sokkal fontosabb dolgok is :D Na de szép napot neked és utáld továbbra is a kerékpárosokat ;)

rumitom 2013.12.19. 14:28:52

@tanato: én sem tudom a választ, m.peter biztosan tudni fogja.
a szomszédos írországban úgy volt hogy két év járulékfizetés után voltál jogosult munkanélküli es egyéb segélyekre, nemzetisegtol függetlenul.
most nem tudom hogy van.

Sütemény1975 2013.12.19. 14:56:59

orulok, hogy megtalaltad a szamitasodat, tovabbi sok sikert!

Sütemény1975 2013.12.19. 14:56:59

jah, meg annyit a kozlekedesrol: uk az egyetlen hely sztem a vilagon, ahol a szemelyautos tartja fel az autopalyan a kamionost. az elmult tobb mint 2 evben lenyomtam par tizezer km-t a szigeten es talalkoztam par erdekes arccal :)

srank 2013.12.19. 14:56:59

valaki tudja, miből tartja fent magát a jóléti társadalom, ha semmiért nem kell adózni, de még abból is visszaigényled a harmadát, az itteninél többszörös bérek mellett , hogyan lehet olcsóbb egy étterem, stb.
köszönöm

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 15:07:01

@srank:
Nem tudom.
Temetik már évtizedek óta de köszöni jól van.
Nem lehet hogy ez a normális ár és ''amott'' drága?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.19. 15:09:09

Digger minden irasa heveny joerzest valt ki belolem, orom olvasni, mennyire elegedett! Aterzem, mert en is ezt erzem minden nap, amiota revbe ertem! Udv :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 15:21:14

A biciklisekröl.
Nekem nincs rossz tapasztalatom velük.
Általában igyekeznek tényleg a szélén haladni az útnak nem zavarva az autósokat.
Az mindenképpen pozitivum hogy extrém módon láthatóvá teszik magukat.
A motorosok is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 15:29:51

@Don Kartasch: :D Most majd megkapom milyen gagyi munkat vegzek, de az en poziciomhoz is sokszor eleg a HNC-HND-gepeszmernok bachelor beleponek, plusz 12 ho gyakorlat ezen a teruleten.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 15:34:06

@Cascabel: Detto Mo-n is. Azokon az epitkezeseken, ahol dolgoztam az epitesvezetok sokszor a teglahordo szintrol kezdtek, aztan tobb milliardos epitkezeseket iranyitottak a helyszinen 25 ev mulva.

micsoda? 2013.12.19. 15:44:14

A mindenit, de jól megírta. Teljes képet kaptunk, a fizikai dolgozó oldaláról. Ennél csak az lenne jobb, ha a kormány oldal lefordítaná a saját nyelvére:-)
Szerintem, ha valaki nyitott a másik felé, akár magyar, akár más nemzetiségű rendszerint sikerül az összhang. De ha párszori próbálkozással sem megy, akkor hagyni kell a fenébe, nem kell törődni vele.

Mayerling 2013.12.19. 15:44:14

@Sütemény1975: Londonban az emberek elképesztően segítőkészek.

**mimi** 2013.12.19. 15:44:14

Jó kis poszt, örömmel olvastam ! :)
Már egy ideje rendszeresen olvasom itt a posztokat és a kommenteket. Kiváncsian, kicsit vágyakozva, ugyanakkor lemondóan, hisz többségében fiatalak vágnak neki az ismeretlennek, mit is akarok én az 50 évemmel...hisz a korosztályom itthon se kell már senkinek...gondolom öreg vagyok már a nagy kalandhoz:)
Külön köszönet Diggernek a maiért, mert most valami megmozdult bennem...lehet, hogy nekem se késő még? :)
Jó volt olvasni a boldogságot, kiegyensúlyozottságot, az élet örömét!
További sok sikert kívánok!

xxylon 2013.12.19. 15:44:14

Wow, moderacio? De regen kommentaltam ide.

hiirvi piirvi 2013.12.19. 15:44:31

Na végre, nem egy bölcsésztől szalajtott "sírok mer' szar a zélet" poszt.Ha belegondolok hogy az építőgép-szerelő szakmámat nyelvtudással mindennel feladtam 20 éve egy azóta lebecsült
közszolgálati karrierért, hát menten becsinálok...jó szerencsét DIGGER !

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.19. 15:47:43

@srank: igen, én tudom: nem lopják el, amit befizetsz.

skye8 2013.12.19. 15:49:35

@**mimi**: Szia, sosem keso, baratnom anyja, aki elotte sosem elt kulfoldon 50 evesen vagott neki Franciaorszagnak haziorvoskent. A ferje festo, sokat utaznak, bejartak az orszagot, ujra elvezik az eletet :)

Világpolgár2012 2013.12.19. 15:55:18

@Nyulz of the World: @tanato:

Munkanélküli segélyt lehet kérvényezni, akkor is ha nem volt befizetés előtte (vagyis még nem dolgozott az illető Angliában). Ebből persze megélni nem lehet, a mértéke £56.80 vagy £71.70 hetente, kortól függően. Az egyetlen kikötés, hogy munkát kell keresni - általában megadják, hogy hány helyre kell jelentkezni hetente - és ezt be is kell mutatni kéthetente a munkaügyi központban.

Más támogatást kapni, már kicsit macerásabb, ráadásul már régen foglalkoztam ilyennekkel, ezért hátha majd valaki kisegít. Azt tudom, hogy egyik ismerősömet elutasítottak, amikor először kérvényezte a lakhatási és gyerek után járó segélyeket, mert a rendszerben még munkanélküliként volt bejegyezve. Amint sikerült munkát találnia, minden simán átment. Minimum 16 órát kellett akkoriban dolgozni (2 éve), most már azt hiszem ez minimum 24 óra, ha egy párról van szó. A segélyek összege most kb. 500 font maximum hetente, a pontos összeg sok mindentől függ. Az ismerős kb. 1000 fontot kap kb. ugyanannyi fizetés mellé, van két gyerek.

Sexual Harassment Panda 2013.12.19. 15:57:19

Nekem a problemam az irassal a kovetkezo:
Nagy-Britanniat Magyarorszaghoz hasonlitani nem egy sulycsoport.
Kb olyan, mint mikor a ciganygyerek ujsagolja otthon, hogy az osztalyban neki a legnagyobb a f.sza.
Aztan kiderul hogy o 20eves, a tobbiek meg 8.
Azt a mondatot, miszerint London a vilag fovarosa, nem tudom ertelmezni.
Miert Magyarorszaghoz, miert bem pl: Svajchoz, vagy Dubaihoz hasonlitgatjuk Angliat?
Vagy akar Nemetorszaghoz, vagy Szingapurhoz?
A pisztolo elire eldontotte hogy Magyarorszag szar, es ezt bizonygatja.
Szar a piszt ugy ahogy van, a posztolo neg primitiv.
Az az ertek neki hogy a tescoban a muanyag szemet milyen olcso..
Gratula.

Sexual Harassment Panda 2013.12.19. 16:14:31

@Mr Long: +mondom oszinten, rohadtsok a munka, es megcsomorlottem a szarabbnal fosabb posztokon, amik nem szolnak masrol, hogy :otthon minden szar, mert nem boldogultam, ami kizarolag az orszag hibaja nem az enyem.Bezzeg kulfoldon minden jobb, es otthoniak basszak meg, ok tehetnek mindenrol.
Na ettol sokalltam be, mert gyakorlatilag minden poszt ugyanolyan,
aki egyet olvasott, olvasta mindet.
Miert nem lehet pl leirni: jo volt othon is, de kijottem tapasztalatot szerezni aztan majd hazamegyek..

Guernsey egyebkent jo hely, nagyon draga, bunozes semmi, tomegkozlekedes kizarolag busz, amik St Peter's portbol indulnak
Helyieknek 1, kulfoldiekbek 2 font, a tenger szep.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 16:18:50

@Sexual Harassment Panda: :) A posztokkal mi is igy vagyunk (szerintem mondhatom sokak neveben). Ha tudsz par kepet feldobhatnal valahova, had lassuk mi is a szigetet kicsit. Remelem nem fogsz becsavarodni ott, vagy azert vannak lehetosegek? Marmint, ha a munkad engedi.

Sexual Harassment Panda 2013.12.19. 16:22:06

@Mr Long:
Szabadnapokon kirandulok sokat, illetve minden delutan uszni megyunk a kollegaimmal.
Hova tudnak kepet feltolteni?

tanato 2013.12.19. 16:36:20

@Sexual Harassment Panda: Az első negatív hozzászólás.Diggernek Mo és Anglia tényleg ég és föld.Ahogy írod az ő szempontjából Mo. egy rakás sz.,Albion meg maga a ködös menyország.

Csige791 2013.12.19. 16:38:40

@diggerdriver:

"Ugyanis a mikor azt mondja a sofőr hogy eddig jöttem és 10-15 prc múlva jön a következő ráadásul a busz azt megvárja vagyis leszállított mindenkit és ott vár arra nehéz magyarázatot adni."

A busz azért vár ott, mert vissza fog fordulni, és be kell állnia neki egy "lyukba", ahol ugye nagy követési távolság van két busz között, vagy a saját vissza felé lévő idejét kell felvennie.

Ahhoz, hogy egy ekkor városban minden busz pontosan 8 percenként közlekedjen és mind végig menjen, az útvonal elejétől a végéig buszsávot kéne kialakítani ahonnan kivannak tiltva a biciklisek is. De ezt már kötött pályás közlekedésnek nevezik, a megvalósulására Londonban az esély közelebb van a nullához mint az egyhez.

Még az általad említett extra 10-15 perccel is előbb vagy a célállomáson mintha kocsival mennél a reggeli csúcsban, mert a legrosszabb helyeken azért van buszsáv.

Plusz adalék, hogy a buszokat általában próbálják ott fordítani ahol van alternatíva, pl North Finchley - Victoria (82-es) déli irányban általában Marlbe Arch vagy Hilton-nál fordul, onnan már megy 16, 73 as is a Victoriára, Északi irányban pedig Golders Green után, 102-es jó Henly's Cornerig, 460-as meg végig North Finchley-ig. Tehát a 15 perces várakozást eléggé kétlem, de nem mondom, hogy nem igaz, nem ismerem egész Londont.

**mimi** 2013.12.19. 16:38:40

@skye8: köszi a biztatást :) még a végén el is indulok...:)

tanato 2013.12.19. 16:38:43

@skye8: Van ho.kolléga aki 64 évesen lépett,hiányszakma kell hozzá/pl. Ho/ na meg kiváló nyelvtudás./Az illető idős ho.-nál ez adott volt lévén sváb származású,így nem volt probléma a németországi ,munkakezdés még 64 évesen sem.-

Herr Géza 2013.12.19. 16:38:58

@ffüttyfürütty: Na ez az idézett két mondat volt nekem is az esszencia, persze a gyerekjátéktól elvonatkoztatva. Ennyi. Csapó.

@diggerdriver: Olvasom a blogodat is, követlek a hsz.-eknél is, most sem csalódtam.

Sexual Harassment Panda 2013.12.19. 16:41:24

@tanato: Ne haragudj, de nekem ez a velemenyem.
Nem tudtam hogy ide csak pizitiv kritikakat lehet irni.

TilosazA (UK) 2013.12.19. 16:42:08

@tanato: Nem gondolom hogy ez gond lenne. Ha az amber Mo-n élt ,és aztán Angliában, hogy a manóba hasonlítsa össze Londont Párizzsal?
Nekem Panda kijelentése kicsit sznobnak tűnik. Ha az ember otthon filléres gondokkal küzdött, és azon agyalt, hogy vegye meg a gyereknek az 1000 forintos játékot, természetes, hogy kánaánként éli meg, hogy Angliában ki tudja fizetni. Ugyanez az étellel is (honnan gondoljuk hogy tescos szemetet esznek?!). A Tescoban is lehet kapni jó minőségű ételt. Nem ugyanaz mint Mo-n. Illetve tényleg, nem is Tesco volt, hanem Lidl....

Sexual Harassment Panda 2013.12.19. 16:45:27

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): A multik Angliaban is silany minosegu elelmiszert arulnak.
Rengeteg musor volt/van a BBC-n..
A minosgi elelmiszer piacon van, nem lidl ben.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.19. 16:46:08

@diggerdriver: ah, en az avatar kepeidre celoztam. ;) cheeky... tudom. :)

tanato 2013.12.19. 16:48:17

@Sexual Harassment Panda: Sőt kell is negatívakat is hogy kicsit pezsdüljön a beszélgetés.De igaz ,Anglia az más súlycsoport mint szerény kis hazánk.Ezért is vándorolnak innen oda,és nem fordítva.Szingapúr meg Dubai az viszont gépkezelőként nem pálya,mint írták az onnan posztolók,ott azt dolgozván rosszabb helyzetbe kerülne Digger.Oda csak vezető állásba menvén király az élet egy magyarnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 16:50:40

@hiirvi piirvi:
Múltkor szerelték össze itt a toronydarukat.
25fontos órabérért.

Sexual Harassment Panda 2013.12.19. 16:53:16

@tanato: jo, akkor pl vegyuk Svajc vs Anglia, Luxemburg vs Anglia,
Norvegia vs Anglia, Nemetorszag vs Anglia, csak hogy Europan belul maradjunk..

nyuszigonosz 2013.12.19. 17:15:00

Jó volt ezt olvasni, Digger, meg a képek is tetszenek.
Sok sikert a továbbiakban is.

auntbessi 2013.12.19. 17:27:04

emiatt a poszt miatt regeltem
nem rossz, nem rossz, de ket aprosag
eloszor is egy 10 eves 2.2-es Primerara kizart az évi 120 fontos road tax mert minimum 220-260, ugyanis karosanyag kibocsatasra megy, de ha a kocsi idosebb és 2.0 akkor is min 170 font ra az ado
az en 3 eves 2.0 dizelemre konkretan 260/ev
masodszor pedig pl az M1 Birmingham utan Manchester fele van egy fizetos szakasz, ahol a kapukon csak fizetes utan mehetsz at

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.19. 17:27:04

23 évig adott esélyt Magyarországnak... Mekkora hős! Most mindannyian zokogunk hogy elment:) az itteni hírek... Na igen, a kimti hírek csodálatosak:)

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 17:27:04

... biztos, tényleg nagyon fasza lehet kint,
ha ott is segélyt/támogatást kell kérnie.

rumitom 2013.12.19. 17:42:45

@Babette_: dehogynem, csak mások az arányok. a tobbol ha ugyanannyit lopnak több marad :) hat meg ha kevesebb is tűnik el a sullyesztoben

rumitom 2013.12.19. 17:51:06

@vundergraf: egy öregedő társadalomban az előrelátó kormány lehetőségei szerint támogatja a gyermekvallalast. hivhatod segelynek, de ez tamogatas, hozzájárulás a gyerektartas plusz költségeihez.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.19. 17:58:04

ja, Digger, szerintem is költözz át Németországba egy évre, meg Svájcba, Dubaiba és Szingapúrba is lécci, mert így nem elég objektív és kiegyensúlyozott és fair az írásod. de utána természetesen majd vissza kell menned Magyarországra, mert mindez csak tapasztalatszerzésnek kéne. :-/

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 18:04:14

@diggerdriver: @rumitom:

Egy az írása szerint sikeres ember ..nem kuncsorog ilyesmiért.
Sem itthon sem kint.... mert keres eleget.

Pláne nem panaszkodik, hogy a egyik támogatás miat a másikat elvették.

Így nekem az jön le, hogy
bizony kint sem él meg a munkájából NORMÁLISAN.

Ugyanezt bizonyítja az olcsó boltok/vásárlások kitartó emlegetése is, szerintem. Ami miatt ugye a nyócker szintű helyre kell eljárni vásárolni az öreg csotrogánnyal.

Szóval, ha minden olyan fasza akkor miért is kell
támogatásért kuncsorogva, ócska autóval, olcsó helyekre vadászni...?

Ezt nem értem én!
Az írás tündérmese hangulatát, ami ellentmond a fentieknek.

blackhairlady 2013.12.19. 18:30:26

@macamuca: Az "indiccs" az rivid i, miert nem tanultad mar meg?:Dddd

Amugy meg csak onigazolsz Diggi, nem is szeretsz ott elni, csak felsz bevallani, hogy rossz dontest hoztal:)))))

A viccet felreteve, tenyleg jo poszt, es az eddigi kommentjeidbol is mar kitunt, hogy szeretsz Londonban elni. En is szeretnek, de inkabb New Yorkban eloszor:) En imadom a nagyvarosokat, a nyuzsgest, az embereket az utcan. Szerettem Budapestet is, Houston nagyon nyugis nekem.

Az angol mar jobban megy, ragad rad mint a kosz? :)

VHB 2013.12.19. 18:40:52

Digger
Küldtem privát üzit.

VHB 2013.12.19. 18:46:03

@auntbessi: A 2.2dci motor elvileg G osztályba sorolt, az éves tax disc 175GBP a fél éves 96.25 font.
www.gov.uk/vehicle-tax-rate-tables

Fizetős szakasz sok helyen van, általában nagy híd, alagút vagy ilyesmi az oka. A birminghami szakasz neve M6 Toll, ez a nagysikerű PPP konstrukció egyik kiváló példája.

Az összes fizetős szakasz pedig itt van:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_toll_roads#United_Kingdom

2013.12.19. 18:53:10

@srank:

"valaki tudja, miből tartja fent magát a jóléti társadalom"

Például abból, hogy idejönnek a bankjaik Magyarországra, jól megszopatnak az úgynevezett deviza alapú hitelükkel.
Aztán csinálnak itt termelő, vagy szolgáltató beruházást, kapnak hozzá kibaszott nagy állami támogatást, meg jó pár év adómentességet. Te elvégzed nekik a munkát töredéke pénzért,mint az anyacégnél a civilizált, szabad világban.
Ezek után jól bejáratott könyvelési trükkökkel kisíbolják az extra profitot az anyacéghez, amiből jól meg tudják fizetni az angol, német, svéd, stb. melósokat, na és persze otthon adóznak. Ebből az adóból meg fenn lehet tartani egy jól működő szociális hálót.
Egyszerű ez, mint az ágybaszarás.

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 19:25:00

@**mimi**:
"lehet, hogy nekem se késő még? :)"

Biztosan nem késő.
És ne hidd, csak fiatalok vágnak neki a külhoni életnek: ismeretségi körömben több, tőled idősebb is van, akik az elmúlt 2 évben kerültek ki.
Egyik kolléganőmnek jan.-ban lesz meg a 40 ledolgozott éve, akkor elmegy nyugdíjba, majd kimegy Németo.-ba dolgozni. Le van szervezve a helye, márciusban kezd. Ő a legidősebb az ismerőseim közül, aki belevág (ill. belevágott, a többiek).
Fiatal srác (volt) kollégám 4 éve ment ki Angliába, tavaly utánament az öccse, most keresik a munkahelyet az anyukájuknak....
Ésatöbbi,ésatöbbi...
Sosem késő :)

@Sexual Harassment Panda:
Igazi gyöngyszem a kommented, eddie sírna a gyönyörtől, ha olvasná (vagy sír, ha olvassa...).
Konstruktív, tényeken alapuló, személyt és körülményeket ismerő ember véleménye.
Egy gyöngyszem, na.

"Miert nem lehet pl leirni: jo volt othon is, de kijottem tapasztalatot szerezni aztan majd hazamegyek.."

Talán azért, mert a külföldre menők 99 százalékának szar volt itthon, azért indult neki a világnak, és mivel boldogul, ezért az a véleménye, hogy külföldön nem szar...
Ha boldogult volna itthon is, akkor nem ment volna ki.
Ennyire eccerű...
Ja, és volt olyan poszt is, ahol a tapasztalatszerzés volt a cél, meg olyan is, ahol a kalandvágy, de ezek az emberek vannak a legkevesebben a mostanság (elmúlt 1-2-3 év) kitántorgók között...

@vundergraf:
"... biztos, tényleg nagyon fasza lehet kint,
ha ott is segélyt/támogatást kell kérnie. "

Nem kell, hanem lehet.
Mármint kérni.
Miért ne kérné, ha lehet?
Akár digger, akár más.
Fura, hogy viszonylag kevés olyan ember él Mo.-on, aki Angliából települt ide, és itt folyamodik segélyért...
Ki érti ezt...

skye8 2013.12.19. 19:30:04

@tanato: az emlitett orvos ismerosnek alapfoku francia nyelvtudasa volt, viszont szakmai tudasa annal tobb. tobb f.orszagban elo ismerosomtol is hallottam, hogy kisebb telepuleseken rengeteg az ures orvosi rendelo, mert a fiatalok a nagyobb varosokat preferaljak, igy ha nyugdijba megy az illeto orvos, egyszeruen megszunik a rendelo. ilyen helyzetben nem lep meg hogy szivesen fogadjak a bevandorlokat...

Taxomükke (UK) 2013.12.19. 19:34:49

Alig 150 hozzászólás? Mi van, embere, nem lehet belekötni semmibe?
Vagy a törzsgárda elment karácsonyi bevásárlásra? Vagy már senki nincs bent a munkahelyén, ezért nem érnek rá az emberek irkálgatni?
Na jól van, megnézem a kommenteket is. Az írás - Diggertől elvárható módon - korrekt és élvezetes.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.19. 19:37:54

@adg: nem, magyarországon nem az építész megy ki, hanem a műszaki ellenőr:)
amelyik kimegy, az hivatástudatból megy ki:)

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 19:39:05

@enpera:
"23 évig adott esélyt Magyarországnak"
Ezt írod te.

"Magyarország kapott egy esélyt 23 éve és elherdálta."
Ezt írja digger.
Meg azt is, hogy: "Magyarországon harminc év alatt dolgoztam ..."

Értő olvasást gyakorolni kellene még...

@blackhair-lady:
Hamu fejemre! Ígérem, mostantól naponta leírom százszor, hogy rögzűjjön. (vagy rögzüjjön? rögzűllyön? rögzüllyön? egyáltalán: 2 vagy 2 j/ly??? rohaggyon/rohagyon meg)
:DDDDDDD

@lexrex:
"... amiből jól meg tudják fizetni az angol, német, svéd, stb. melósokat, ..."

Node ha Mo.-on óccsón termeltet/szolgáltat (ki a frásznak szolgáltat olcsón, úgy, hogy megérje: a kisbérű magyar melósnak??), akkor mi a frászért fizet az anyaországban melóst: ugyanaz a meló több pénzért?? Mi eben a jó a rohattmultinak??

Taxomükke (UK) 2013.12.19. 19:42:50

@LyukasBogrács: Helyesen Caffè Nero, ha már kötözködünk.

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 19:43:37

@Taxomükke:
Hát ez az!
Vagy a poszt gyenge, olyankor van sok komment (cincálás, off-olás, stb), akkor az a baj.
Vagy jó a poszt, de akkor meg alig van komment...
Sehogysenemjó :))))
Vásárlás már rég letudva, ma az ablakokat inzultáltam, de előtte-utána írtam.
Kérek engedélyt meghunyászkodni!
:)))))))))))

Taxomükke (UK) 2013.12.19. 19:52:08

@Cascabel: Szerintem 1985-ben is volt már gumi, nem?

ffüttyfürütty 2013.12.19. 19:54:22

@macamuca: Engedéjjt! "Üljlekovácsegyes!" :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 19:58:54

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131219/random-32_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Próbálok sorban válaszolni.
@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
Ez egy jó tanács volt. Igazad van.

@Kheopsz: Teljesen igaz.

@Don Kartasch:
Az én nyelvtudásom sokára fogja még elérni azt a szintet ami itt elfogadott egy olyan álláshoz.
Egyébként bár tényleg abszolút képben vagyok az építkezésekkel kapcsolatban minden rajzot tudok értelmezni minden problémára tudok megoldást javasolni de azért én gépész vagyok izig-vérig.
Látom hogy mitől hatékonyabb itt az építőipar mint Magyarországon de ezt oda átapplikálni esélytelen.
Képzeld el ha egy művezető betelefonálna egy betontelepre és kérne 6köbméter földnedves betont mixerrel kiszállítva.
Minimum hülyének néznék.
Egyébként a mostani művezetőm aki pont velem egyidős az gépkezelő volt előtte. Ír srác de 27éve él Londonban.
Én pontosan tudom hogyha a 20as éveimben kijövök ide akkor minimum a saját gépemmel dolgozok vagy dolgoztatok.
Ha pedig hirtelen megütném a főnyereményt akkor elmennék egy műszaki iskolába hidraulikát, pneumatikát és gépészeti ismereteket oktatni. Na azt nagyon bírnám de az a hajó már elment.

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen):
Teee biciklis:)))))))))))))))))))))))))

@London2009:
Londont sokan féreismerik.
Azoknak akik nem voltak még itt mondom hogy körülbelül milyen a szerkezete.
Van egy akkora belváros mint Budapest.
Ettől kifelé haladva mintha hozzáépültek volna kisebb nagyobb városok.
Még kijjebb haladva már csak lazán, vagy sehogysem hozzáépült városokat találunk ahová még kijár a metró.
Hasonlóan néz ki mintha húznánk egy kőrt Budapest körül mondjuk Biatorbágyról kiindulva Budakeszi Szentendre Gödöllö Alsónémedi Tököl Érd Biatorbágy bezárólag.
Ja és mondjuk Biatorbágyra kijárna a metró.
Egyébként meg London egyik legfontosabb jellemzője hogy zöld. Nagyon zöld. Télen is. Elképesztő nagy és sok park mindenfelé és örökzöldek mindenhol.

@Csige791:
A buszról sokadszorra.
A lőtéri kutyát nem érdekli hogy mi miért van.
Nem az én feladatom megoldani de a pénzemért elvárom hogy egy busz amire az van írva hogy Golders Green az Golders Greenbe vigyen. A többi rizsa.
Miért?
Mert én vagyok a vevő, a felhasználó, az utazó vagyis én vagyok aki FIZET.
A pénzemért szolgáltatást várok.
Ha nem kapom meg a várt és ígért szolgáltatást akkor jogosan kritizálok.
Ha a vendéglőben pacalpörköltet kérek akkor ne tegyenek elém rántotthúst.
Nem érdekel sem a pacalpörkölt sem a buszközlekedés logisztikája.
Haza akarok jutni.

Ennyi.@adg: Nem véletlenül írtál te olyan jó posztot.

@Evain: Felsorolnád milyen motorok állnak a garázsban?

@Sexual Harassment Panda:
Nem én állítom hanem hallottam többször hogy London a világ fővárosa. Úgy is írtam le.
A többi kritikád nem érdekel de a Tescós szeméttel vigyázzál mert arra harapok.
Néhányan már eloldalogtak mikor felkértem őket egy vaktesztre.
Te sem lennél különb.
A te posztod például mikor jelenik itt meg?
Érdekelne.

@auntbessi:
igazad van most néztem meg 170font volt a roadtax.

@vundergraf:
Igazad van szarul élek itt.
Na de képzeld el akkor ha ezt így élem meg milyen szar lehetett abban az országban.

@blackhair-lady:
Nagyon lassan de azért mindig jobb egy kicsit

@lexrex:
Számtalanszor hallottam már ezt a "nyugat kizsákmányol" dumát.
Egyetlen egy dologra válaszolj.
A vasfüggöny lebontása előtt legalább ekkora sőt nagyobb fejlettségbeli különbség volt a nyugat és a kelet között.
AKKOR kit zsákmányoltak ki???

2013.12.19. 19:59:43

@macamuca:

Az értő olvasással bizony neked is gondjaid vannak.

Magyarországon nem szolgáltatnak ócsón. Nem tudom hol élsz, de Te például mennyiért telefonálsz? Az osztrák, német, holland angol mennyiért telefonál? És a magyar? Ma váltottam díjcsomagot. Azért is fizetnem kellett, mert ugyan annál a szolgáltatónál vállalkozói csomagból átvittem számot lakosságiba. Neked is így működik? Neked is 30-40 forintos percdíjjal ketyeg a mobilod?
Mi fizetjük meg azt, itt a Balkánon, hogy a civilizált világban pár forintos percdíjjal lehessen dumálni. Vagy esetleg mi itt sokkal több szolgáltatást kapunk a pénzünkért?

Úgy gondolod, hogy meg kellene szüntetni az anyaországban a bankokat, kereskedelmi egységeket, és csak nálunk működtetni?
Mi lenne Németországban, ha csak külföldön gyártanának pl.Mercédest? Meghúzná a német a vállát?

Észérveket kérek, nem liberális dumát.

Taxomükke (UK) 2013.12.19. 20:00:21

@Sexual Harassment Panda: Mi van, te meg rosszul aludtál, vagy nem jött be Guernsey? Nemrég még nem voltál ilyen agresszív.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 20:02:53

@macamuca:
A 47 otthon töltött évem alatt legalább 30évig hallgattam hogy már csak egy kicsit, csak egy pár évet kell kibírni és jobb lesz.
SOHA nem lett jobb.

Taxomükke (UK) 2013.12.19. 20:03:39

@enpera: Nem ő adott esélyt... esetleg megérted, amit írt, ha elolvasod még egyszer.
ESETLEG.

auntbessi 2013.12.19. 20:08:13

@VHB: ezt mondom en is, nem lehet 127 font az eves road tax egy 2.2-es Primerara illetve nem hasznalhatod az osszes autopalyat csak a road tax befizetese utan, azert gondoltam h keverte a felevivel
csak azert tunt fel, az osszeg, mert a lanyom 1.4-es kocsijara fizetek 127-t evente, s az benzines, aminek nyilvan kissebb a CO-ja
egyebkent itt nem PPP, hanem PPI, de ezen ne veszunk ossze

2013.12.19. 20:25:03

@diggerdriver:

Te miből építetted a házadat itthon? A "fejlettségbeli különbség"-ből? Mikor fogsz Angliában ilyen házat építeni?
Kizsákmányolás Magyarországon a gengszterváltás óta van.

Amikor az 56-os "kanadás" szomszéd először haza jött, és meglátta apósom házát, azt mondta:
- János, ilyen lakások Kanadában csak a gazdag embereknek vannak.

Fejlettségbeli különbség?
Volt munka, hitel nélkül tudtál építkezni, kocsit venni.

Fejlettségbeli különbség most van. Amikor a termékek, a szolgáltatások ugyan annyiért vehetők, mint nyugaton, csak a bérek nem ugyan azok.
Itthon miért nem fizetett neked a multi az autópálya építésnél ugyan annyit, mint Angliában? Szarabb munkát végeztél?
Miért kaptak a multi üzletláncok adókedvezmény? A magyar kiskereskedők miért nem? Éhezett az ország, míg meg nem szánt bennünket a Metro, Tesco, Lídl?
Miért verik a tamtamot a nyugati kormányok, ha a rendőr végig húz egy cigányon, miközben mélyen kussolnak amikor a dolgozói érdekvédelemről van szó?

Sok-sok érdekes, és megválaszolatlan kérdés. Reggelig lehetne folytatni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 20:29:09

@auntbessi:
Igazad volt tényleg 170.
A PPI az a védőfelszerelés munkaruházathoz.
Bár tőlem az autópályaépítést is hívhatják így.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 20:32:11

@lexrex:
Te beteg vagy.
Ott is 5évet kellett várni a Mercedesre Opelre?
Haggyadmá.
De tudod mit?
Igazad van. MI voltunk a fejlettebbek.
Csak úgy özönlöttek ide a disszidensek:))))))))))))))))))))))))))

rumitom 2013.12.19. 20:33:26

@lexrex: igen, mert minden magyarorszagon jelen levo multi magyar leanya nyereseges, mi tobb, a nyereseg fedezi az anyacegnel keletkezett veszteseget a felelotlenul magas fizetesek es juttatasok miatt. tiszta sor.
es mi a helyzet a magyarorszagon nem jelenlevo multikkal? vagy azok igazabol nem is leteznek.
es mi a helyzet, az egyebkent a foglalkoztatas zomet ado, semmilyen kulfoldi jelenlettel nem rendelkezo kis es kozepes vallalkozasokkal?

rumitom 2013.12.19. 20:35:43

@macamuca: @Babette_: rohadjon meg, vagy mar megint rosszul tudom? franya helyesiras

2013.12.19. 20:39:02

Még valamit digger. Megcsinálhatná a Spár Ausztriában egy dolgozójával azt, amit itthon megcsinált a lányoddal? Ha nem miért nem?
Mert csak akkor hajlandóak beruházni a Balkánon, ha nem kell ugyan azokat a jogokat biztosítani, mint otthon?

Először lebontatták a gengszterváltó gengszterekkel az országot.
Mindenre ráfogták, hogy szar, korszerűtlen, elavult. Na meg kiiktatták a konkurenciát. Aztán kegyet gyakoroltak, beruháztak. Beruháztak,persze csak úgy ha kaptak hozzá támogatást, meg adómentességet. Ja, miután nem volt az országnak egy fillére sem, először hitelt vettünk föl a bankjaiktól, hogy aztán oda adhassuk nekik. Na meg elvárás volt, hogy nehogy már itt eljátsszuk az erős szakszervezet játékot, mint nyugaton. Abból nem kértek. A munkanélküli, egzisztenciáját vesztett olcsó munkaerőből igen. Annyi pénzért, hogy éppen ne dögöljön éhen.

Most meg megy az ajvékolás, mert vissza kell fizetni valamennyit a kisíbolt pénzből.
Hát nem aranyosak?

rumitom 2013.12.19. 20:42:50

@lexrex: meg soha eletemben nem fizettem annyit mobil internetert mint az amugy olcso amerikaban. ezt akkor hogy magyarazod meg? mert a fenti analogia alapjan neked, magyarorszagon kene fizetned az en olcso amerikai telefonomat right?

VHB 2013.12.19. 20:44:34

@rumitom: Az, hogy melyik cég hol nyereséges vagy veszteséges, az csak egy könyveléstechnikai kérdés.

Totalcar - Égéstér adás
totalcar.hu/egester/2013/12/12/platot_a_fa_ala_vagy_tudast/
1:03:00-1:05:00 épp ezt a témát feszegetik.

rumitom 2013.12.19. 20:45:49

@diggerdriver: dehogynem, kelet europa a korlatlan lehetosegek hazaja, csak nem mindenkinek egyenloen elosztva.
sehol, ismetlem sehol nincs akkora szabadsaga a felso 10ezernek, ha nem altalkodik legalabb feluletes politikai kapcsolatokat apolni.

2013.12.19. 20:47:29

@rumitom:

Magyarországon mennyit fizetnél a mobil internetért?

rumitom 2013.12.19. 20:49:18

@VHB: hogy hova van atvezetve/atkonyvelve a veszteseg, az termeszetesen konyvelestechnikai kerdes. de jo esetben a felso vezetes tisztaban van a valos szamokkal is. tehat a kommentelo felvetesere reagalva, amennyiben nem a papiron szereplo, de valos nyereseget/veszteseget nezzuk, nos, ugy sem allja meg allitasa a helyet.

macamuca [IHUN] 2013.12.19. 20:51:04

@Babette_: @ffüttyfürütty:
Köszönet+hála.
Pár db. százas szöget+kalapácsot ha kaphatnék még... (bizti-ami-hótziher...):))))))))))

@lexrex:
értő olvasás:
Te azt írtad, hogy adott az országnak 23 évet. Ez úgy érthető, mintha digger adott volna az országnak ennyi időt (pld arra, hogy ő maga boldoguljon, vagy hogy az ország boldoguljon).
Digger meg azt írta, hogy az ország kapott egy esély 23 évvel ezelőtt. Ez meg azt jelenti, hogy akkor volt egy rendszerváltás, és lehetett volna... akármi. Na, ezt az akármit szúrta el az ország, digger szerint, meg szerintem is, meg sokak szerint is.
Mert digger a saját életéből 47 évet adott Mo.-nak, ebből 30-at munkával töltött = próbált itthon boldogulni.
Ezek után lépett le.
Erre vonatkozott az értő olvasással kapcsolatos megjegyzésem.
Úgy tűnik, ezt sem értetted, vagy nem akartad.
A Mo.-on jóval drágábban szolgáltató telefonszolgáltató cégek számára az itt megterhelt profit (figyelembe véve a kintieknél jóval magasabb percdíjakat is!) jó dolog, de messze nem elég arra, hogy ebből finanszírozzák az összes (!!) nyugati ország hozzánk képest jóval alacsonyabb percdíját/egyebét. Ezt állítani enyhén szólva is demagógia, még inkább tájékozatlanság. (mint amikor nokiás kollégák felháborodnak azon, hogy 1-1 új modellt csak a megjelenése után 1-2-3 hónappal lehet kapni Mo.-on, pedig itt készül: valahogy fontosabb a "picit" nagyobb piacot ÉS megrendelést jelentő német, angol, finn, olasz, spanyol, stbstb megrendelés teljesítése, mint a szó szerint pár száz darabos ittenié. HA egyáltalán rendel Mo.-ra a szolgáltató... volt, aki Németo.-ból szerezte be magának a kívánt modellt, ami itthon csak 3 hónappal később jelent meg az üzletekben...).
Számolj: hány előfizetője van Mo.-on a legnagyobbnak, a Vodafone-nak, és mennyi van neki összesen nyugat-Európában??
Nem ott olcsó, hanem itt drága. Nagyon nem mindegy....

Autóipar: szerinted érdekel valakit (Audi-fant), hogy a világon az összes Audi motorja (!!!, nem a kaszni-akármi) Győrben készül?? (a többi motorról nem is szólva, melyek más járművekbe kerülnek: Wolksvagen, Seat, Skoda, Lamborghini, Ducati, Porsche, Bentley)
Megsúgom: nem érdekli. Ahogyan a németeket sem (a vevőket).
A Merci-fanokat sem.
Elvár egy minőséget a pénzéért, és amíg megkapja, addig elégedett, akárhol gyártották is a megvásárolt modellt.

hu.wikipedia.org/wiki/Volkswagen

@diggerdriver:
Ha így megy tovább (és mitől-miért változna??), akkor nem is lesz...
:((((

Herr Géza 2013.12.19. 20:53:31

@**mimi**: Ebben javítanék: "otthon sem kell senkinek" helyett "otthon NEM kell senkinek". Pl. N.o.-ban az utóbbi idöben már szabályosan elöny az 50+. Gyakorlatilag bónuszom van a 20+ (és még "olcsóbb" is) korosztályhoz képest. A nagyobb cégek újabban még a nyugdíjasokat is visszahívják részmunkaidös tanácsadóknak és szakértöknek. A demográfiai görbe trendje + a tapasztalat csodákat tesznek. (Friss tapasztalat !! ) :-)

rumitom 2013.12.19. 20:56:58

@lexrex: pedig a valasz egyszeru, a korrupcio miatt. javareszt. mert nincs szabalyozas, mert nincs minoseg ellenorzes, mert nincs erdekervenyesites, mert az allam patetikus, es reggelig lehetne meg sorolni az indokokat :)

tel. 77$ 2.5GB mobil net + korlatlan halozaton beluli tel hasznalat (amit egyebkent nem hasznalok es nem igenylem, de csak ehez adnak mobilnetet, nem valaszthato)
novemberben voltam otthon. t-mob asszem 5K Hufot fizettem 1GB/30nap, de mar nem emlekszem pontosan, te talan jobban tudod.

2013.12.19. 21:01:17

@diggerdriver: @rumitom:

Tehát akkor még egyszer.

Miért nem fizet a Mercédes, az Audi, a Strabag, a Lidl, Tesco, stb. ugyan azért a munkáért ugyan annyi bért, mint nyugaton? Olcsóbban adják a termékeiket, olcsóbban szolgáltatnak? Ugyan.
Miért teheti meg a Tesco, hogy a magyarországi üzleteit offshore cégével építteti föl, majd irreálisan magas bérleti díjat utal át érte?
Miért játszhatták itt el az osztrák bankok a devizahitel trükköt, mikor már odahaza ez meg volt tiltva?
Miért nem törekednek a külföldi érdekeltségű autógyárak a hazai beszállító háttér erősítésével? Mert akkor nem lehetne trükközni a külföldről behozott alkatrészek áraival?

Világpolgár2012 2013.12.19. 21:06:55

@lexrex:
Ezzel a hozzászólással kb. jellemezted is, hogy mi a szemléletbeli probláma ma Magyarországon: mindig másokat kell hibáztatni, mindenért.

A multik minden országban megpróbálják a minimum adót fizetni, hogy a te szavaiddal éljek "jól bejáratott könyvelési trükkökkel kisíbolják az extra profitot". Itt egy példa, ami tavaly kavart nagy vihart Angliában:

www.publications.parliament.uk/pa/cm201213/cmselect/cmpubacc/716/71605.htm

A "kisÍbolt" profit egyébként nem megy fizetésekre, semmilyen országban, csak a részvényesek (tulajdonosok) zsebét tömi.

Az egyetlen különbség a között, hogy mit csinál egy multi egyik vagy másik országban csak azon múlik, hogy mit engednek neki meg. A törvényhozók. A te összes példád is erre mutat. Magyarán valaki hagyta a multiknak, hogy azt csináljanak, amit akarnak Magyarországon.

rumitom 2013.12.19. 21:08:29

@lexrex: jesszus, ne haragudj ha erre nem valaszolok, de alapveto vilagnezeti problemaid vannak, a kozgazdasagtani alapismeretek teljes hianyaval parosulva, ugyhogy a multi kerdesbe nem is szeretnek belemenni.

inkabb azon morfondirozz, hogy az angol/nemet/nyugati, tovabbra is a helyi foglalkoztatas zomet ado kis es kozepes, kulfoldi jelenlet nelkuli vallalkozasok hogyan mukodnek vs. magyar vallalkozasok.
ha ez megvan, akkor add hozza a politikai+gazdasagi stabilitast/kiszamithatosagot/tervezhetoseget/ado es jarulek terheket ill azok valtozasanak gyakorisagat. ha ez megvan, magadtol is latni fogod mi a kulonbseg es miert nem mukodik a magyar alig letezo gazdasag ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 21:13:00

@lexrex:
Meg tudnád nekem mondani hogy a Magyarországról kisíbolt pénz milyen úton módon lesz az én jólétemnek a résztvevője?

blackhairlady 2013.12.19. 21:14:12

@macamuca: szerintem irjal minden betubol minimum kettot es roviden, hosszan is, aztan majd beosztjuk (beosztyuk???:))))
Szoval szorjad csak azt a hamut, van mit tanulnod:)))))

rumitom 2013.12.19. 21:15:04

@lexrex: @Világpolgár2012: vilagpolgart erositendo, hogy lasd ez hogyan mukodik mashol. a heten vizumokat inteztunk sok kicsi indiai mernoknek hogy jojjenek dublinba dolgozni mert nem kap az angol multi eleg mernokot jo aron, az ir hivatalok azt mondtak, ok, de csak akkor kapnak vizumot, ha legalabb x fizetest kapnak, maskulonben nem.

2013.12.19. 21:15:45

@rumitom:

Értem. Gondolom a korrupcióban a multik patyolat tiszták. A cukor, étolaj, stb, utaztatása, az ÁFA csalás is csak összeesküvés elmélet.
Nincs érdekérvényesítés? Király! Aztán amikor kivetik rájuk a különadót, hogy tessék már egy kis pénzzel hozzájárulni a költségvetéshez, ha már itt teccenek tevékenykedni, akkor Brüsszelig szaladnak. Hogy hogy? Meg miért? Mi az, hogy nem lehet csak úgy kisíbolni a lóvét?
Az állam patetikus? De ha olyan törvényeket hoz ami nekik nem tetszik, akkor megint irány Brüsszel.

Meg kell nézni a közvélemény kutatások eredményeit. Lehet szörnyülködni. Csak közben jó volna megérteni, hogy a birka magyar kezd két lábra állni.

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 21:26:12

@rumitom:

Magyarország jelenleg kb. adóparadicsom
a kis (500 millió/év alati) vállalkozásoknak!

- 10% a nyereség adó
- 16% az osztalékadó/SZJA
Cirka szumma 38-40 % a közteher az árrésből.
Azaz 100 egység megtermelt haszonból
teljesen legálisan 60-62 egység hazvihető!

Ez egyáltalán nem sok adóelvonás
Sőt.... kevesebb mint az angol pl.
A németről, osztrákról, dánról nem is beszélve.

----------

És ráadásul ma Magyarország annak,
aki elsősorban lakossági szolgáltatásokból,
egyedül, kevés költséggel csinál árrést nos,
annak tényleg IGAZI >> adóparadicsom!

Mivel létezik számukra a KATA nevezetű adórendszer.

Amiben, akár 350-400 eFt/hó nettot is
zsebre tud vágni mindössze 60 eFt
az államnak adandó pénzért !!!!!

Ami havi 360 nettonál 60/360=0,167
vagyis csupán ~17% adó/köz teher!

És ezért a havi 60 ezerért kap:
- egészségügyi ellátást
- táppénzt/ GYED/GYES/TGYÁS ellátást
- és még (306nap/év) nyugdíjat is !!!!!!!!

Miközben az összes könyvelése egy kockás füzet
(bevételi nyilvántartás) és évente EGY! összesítő bevallás.

Az igaz, hogy netto 150 eFt-nál is él a fix 60/hó közteher,
De ez is csak 40% ám még, vagyis az sem sok !
Nyugateurópai szemmel nézve sem, sőt onnan nézve kevés.

Mégis megy a sírás-rívás.... itthon, hogy sok az adó.

Pedig a megoldás a kicsiben való,
legális önállóságra adott: KATA alanyi ÁFA mentesen

Picit nagyobban (500 millióig) pedig kedvezményes a rendszer.

UK2011 2013.12.19. 21:26:19

**mimi** meg sohasem szoltam hozza egyetlen poszthoz sem, s most is csak miattad, pedig a kezdettol olvasom a blogot.En 52 voltam, amikor elindultam 3 eve. Csak egyet banok: miert is nem elobb. Indulj !

rumitom 2013.12.19. 21:27:13

@lexrex: a birka magyar eppen a nyomor szelere sodrodik es latszolag az orranal van vezetve, legallabbis a te kommenteid alapjan.
De igazad van, te otthon szivsz, en meg nem, igy nincs jogom az otthoni korulmenyeket vitatni. sajnalom, hogy lealltam vitatkozni

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 21:27:59

@diggerdriver:

Érdekes, hogy az általam ismert úgy féltucat Londont megjárt emberke, mind hazajöt tidővel, mert rádöbbent, hogy kint

- többet dolgozik
- kisebb lakásban él
- kevesebbet eszik-iszik-költ mint itthon
- és még így sem igazán tud FELJEBB lépni

Belátták, hogy, ha a kint KÉNYSZERBŐL a túéllés miatt MEGTANULT/ELFOGADOTT módon önkizsámányolják magukat itthon is, akkor itthon még jobban is élnek :-)

Igen, sokat fejlődtek kint agyilag!

A munkához/élethez való hozzállásukban, mondhatni felnőttek.
És így már itthon is könnyedén boldogulnak....

Itthon ugyanis valójában jobban lehet élni
azonos hajtással-hozzáálással, mint Londonban.
(pincér/recepciósok, asztalos, gipszkartonos, villanyszerelő a példák)

Kint igazából utolsó senkik voltak, alulfizetve, de túlhajtva.
Gyenge lakhatással, olcsó kajákon tendődve.

...és amikor itthon lépsz egyet előre a napi kilátástalanságból a biztosabb-bőségesebb létezés felé, akkor már nem is olyan szar hely ez, sőt!!! ...és itt ITTHON vagy :-)

Saját ismeretségi körömben 90% a hazatérék száma 2 éves időszak után, de a fele már 6-8 hónap után jön vissza.

Mert kint is csak az boldogul, aki itthon is képes lett volna rá!
Csak itthon nem tette meg azt, amit kint igen...

**mimi** 2013.12.19. 21:28:11

@macamuca:
köszönöm a biztatást! :)

"Talán azért, mert a külföldre menők 99 százalékának szar volt itthon, azért indult neki a világnak, és mivel boldogul, ezért az a véleménye, hogy külföldön nem szar...
Ha boldogult volna itthon is, akkor nem ment volna ki.
Ennyire eccerű..."

teljesen egyetértek....ha boldogulnék, nem gondolkodnék vénségemre egy ekkora váltáson. és ami a legsz@rabb ebben az egész itthoni csomagban, hogy valamikor normálisan boldogultam, de mostanában egyre nehezebben...évről - évre nehezebben...hol a vége???

ffüttyfürütty 2013.12.19. 21:32:35

@diggerdriver: Nem nézem végig a videót, de az az utolsó vacsorás beállítás, meg a megváltásos szlogen nem tartja vissza a pártelnököt? Vagy nem emlékszik már a főhős további kalandjaira? :D

rumitom 2013.12.19. 21:34:19

@vundergraf: a kata evi 6M-ig van, ez a fodraszoknak es hasonlo szolgaltato iparban dolgozo egyeni vallalkozoknak ok, de az o szolgaltatasaikat igenybe vevo (ertsd oket eltarto) kozep es felso kozep retegnek ez nem megelhetes. havi 500ezer brutto? egy csaladnak?
ettol tobb volt a nettom 10 eve mikor meg magyarorszagon dolgoztam, megis eljottem :)
igaz nem a penz miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 21:35:33

@vundergraf:
Köszönjük Emese.
Szép volt e mese.
Tisztelt olvasók a kormányzati propagandát olvasták.

2013.12.19. 21:38:15

@rumitom:

Világos. A kérdés csak az, mi lenne, ha a hivatalok itthon közölnék az angol multiddal, hogy csak akkor molyolhat Magyarországon, ha x összeget fizet a kicsi magyar mérnököknek. Mondjuk annyit, mint Dublinban? Itt is természetes dolog lenne?
Mert ugye ott az.

@diggerdriver:

Például úgy, hogy a Magyarországon ,megtermelt nyereséget kisíbolják Angliába. a Cég ott fizet utána adót. Az angol állam ebből a pénzből tud állami beruházásokat finanszírozni, vállalkozásokat támogatni.

Herr Géza 2013.12.19. 21:40:30

@lexrex: "Információk" hegyeit öntöd ide a semmiböl, egyetlen konkrétum nélkül. Pl.: autógyárak - meg lennél lepödve, ha tényleg tudnád milyen hazai beszállítói hátterük van. És mennyi magyar beszállító cége van akár a német autóiparnak. Csak ezek a kis cégek teszik a dolgukat, azaz csendben dolgoznak és nem a marketinggel törödnek, mert a szakmán belül nagyon jól ismerik öket. Más: ha a "gengszterváltás" után az az ország a béka segge alatti szintü iparával (meg a tsz-alapú mezögazdaságával) ott marad a piacai nélkül egyedül, akkor már rég lehúzhattuk volna a rolót. Tudod, ha a multi nekem csak feleannyit fizet M.o.-n, mint az anyaországi alkalmazottjainak, akkor az pont annyival több a semminél. Ha ez nekem kevés, akkor megyek tovább egy házzal.És tudod, ha az a profit egy újgazdag magyar "kocog" zsebébe vándorol, az nekem még semmivel sem szimpatikusabb (söt....). Azon meg szétröhögöm magam, hogy az a párszázezer magyar multialkalmazott tartja el a pármillió nyugat-európai, amerikai, japán stb. alkalmazottat. Már megint a nagy-magyar-giganemzet.., aki mindig más miatt szívja meg.

rumitom 2013.12.19. 21:45:45

@lexrex: a multi ott fizet adot ahol a legkevesebbet kell, leginkabb sehol. a multi azert multi, mert nincsenek nemzeti erzesei.

(a Ryanair CEOja tobb SZJA adot fizet mint a ceg maga)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 21:46:33

@lexrex:
OK ennek nagyon örülök.
Harminc évig akkor én tartottam el másokat mostmár a hátralévő időre örömmel veszem hogy mások tartanak el engem:)))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2013.12.19. 21:47:03

@lexrex: Hallottál már piacgazdaságról ? Milyen hivatal miért írná elö a fizetéseket ? (Bár már pedzegetjük, az árakat -ld. rezsi-gumicsont- már próbálják.) A nyereséget senki nem síbolná sehova, ha pl. a nyereségadó nálunk lenne jobb. Miért is tenné, hisz a szemét multit csak az adóminimálás vezérli nem tisztel az se istent, se embert... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 21:49:33

@rumitom:
Te figyu, kéne csinálni egy magyar multit (Vörös Csillag Traktorgyár) és lerabolni a nyugatot.
:))))))))))))))))))))))))))))

rumitom 2013.12.19. 21:52:41

@rumitom: najo ez nem lett ertelmes, abba is hagyom a kommentelest ennyi sor utan, holnap reggel repulok frankfurba.

tehat a michael o'leary a ryanair ceoja tobb szja-t fizet, mint a ryanair tarsasagi/nyereseg adot. es nem egy multi sok leannyal, egy irorszagi jegyzett vallalkozas, tehat akkor mirol is beszelunk?

Herr Géza 2013.12.19. 21:53:30

@lexrex: "Az angol állam ebből a pénzből tud állami beruházásokat finanszírozni, vállalkozásokat támogatni." - ahol a kis magyar digger "szántja" fel a földet a markolójával. Tehát a M.o.-ról kisíbolt lóvé visszakerül a "helyére". Ámen.

rumitom 2013.12.19. 21:55:15

@diggerdriver: mar regota tervezem, csak az a franya magyar adozasi rendszer meg mindig nem tamogatja a nyugat meghoditasi torekveseim.
mi lenne ha cipruson lenne a szekhelyunk?

2013.12.19. 21:56:46

@Herr Géza:

"Azon meg szétröhögöm magam, hogy az a párszázezer magyar multialkalmazott tartja el a pármillió nyugat-európai, amerikai, japán stb. alkalmazottat. Már megint a nagy-magyar-giganemzet.., aki mindig más miatt szívja meg. "

Ez még akár igaz is lehetne, ha csak Magyarországon működnének multik. De add már hozzá ahhoz a párszázezer magyar multialkalmazotthoz még azt a pármillió román, szlovák, lengyel, vietnámi, brasil, stb alkalmazottat is. Így már érdekesebb a dolog.

"Ha ez nekem kevés, akkor megyek tovább egy házzal."

Te megteheted, én megtehetem. De mit szólna a multid, meg a kormánya, ha a vietnámi egyiptomi alkalmazottja is úgy döntene, tovább megy egy házzal, és jelentkezne mondjuk Németországban, hogy ő is annyi pénzért szeretne ott dolgozni mint Te?
A válasz benne van a napi hírekben.

**mimi** 2013.12.19. 22:00:05

@UK2011: értettem ! :)...komolyan nagyon jól esnek a bátorító szavak...köszönöm:)

esetleg lehetne többet is megtudni arról, hogy hogyan és hova ?

ffüttyfürütty 2013.12.19. 22:05:53

@Herr Géza: Pssszt! Lebuktatod a Puli Freedomfighter különítmény duplanulla hívókódú különleges Londonba telepített ügynökét (Driver, ..., Diggerdriver - markolva, nem keverve!) :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 22:08:21

@rumitom:
Ok megbeszéltük.
Tönkretesszük a nyugatot.
Úgyis halódik régen mi majd beleütjük az utolsó szeget a koporsójába:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 22:09:39

@ffüttyfürütty:
Tenagyonhülye...:)))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2013.12.19. 22:12:43

@lexrex: Oké, én csak Európáról beszéltem. De van olyan mese is, hogy kereslet-kínálat: amíg ennyi pénzért talál embert, miért is fizetne többet. Ha majd nem talál, akkor vagy fizet, vagy megy tovább (pl. vietnámba). Ilyen egyszerü. Akkor majd örülhetünk: hú de jó nekünk, elment a szemét multi, mennyivel jobb lett a levegö... Ne érts félre, nem vagyok szerelmes a multikba, utáltam/utálnék is ott dolgozni, de nem azért, mert "vajon hova síbolja el a nyereségét". Sokkal inkább zavart a személytelenség, a struktúra és sok minden más. Pont az, ami miatt pl. a német kis- és középvállalkozások prosperálnak. Akiket otthon az (adó)politika, a kiszámíthatatlan jövö, és sokminden más (de legkevésbbé a multik) megfojtanak.

Herr Géza 2013.12.19. 22:22:41

@lexrex: "De mit szólna a multid, meg a kormánya, ha a vietnámi egyiptomi alkalmazottja is úgy döntene, tovább megy egy házzal, és jelentkezne mondjuk Németországban, hogy ő is annyi pénzért szeretne ott dolgozni mint Te?" -Rossz példa. Nem multi. A szakmámban nagy a hiány emberekböl. Aki tényleg akar, idejut. Speciel pont egyiptomi, meg vietnámi (meg sok más nemzet) nem jellemzö.

Herr Géza 2013.12.19. 22:24:13

@ffüttyfürütty: Yes ször, áj-áj ször!!! :-)))

2013.12.19. 22:25:03

@Herr Géza:

Amikor a német Metro bejött Magyarországra, az üzletkötőik szétrajzottak az országban. Boldog-boldogtalannak adtak Metro kártyát. Pedig a Metro nagykereskedelmi üzletlánc, és csak kereskedőket, viszonteladókat szolgálhatna ki. Kiskereskedők százait gallyazták le pillanatok alatt, mert a vevők jelentős része hozzájuk ment vásárolni. Na meg hallgathatták, hogy a metróban ez ennyi, nekik meg van pofájuk rátenni 20%-ot.

Ugyan akkor Németországban meg volt határozva, hogy a Metro forgalmának hány százalékát teheti ki, a nem viszonteladók, kereskedők vásárlása. Ha ezt átlépték kemény bírságot fizettek.
Ez itthon senkit nem érdekelt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 22:33:31

@lexrex:
Te figyelj haver kúrvára leszarom hogy mi folyik Magyarországon hogy a multik mit csinálnak vagy mit nem.
Itt élek Londonban.
Csak négyszer annyit keresek mint Magyarországon.
Mit kéne tennem?
Meggyónjam?
Bűntudatom legyen?
Lelkiismeretfurdalásom?

2013.12.19. 22:47:03

@diggerdriver:

Alapvető félreértésben vagy. Nem rólad van szó. Hoztál egy döntést, jó döntést. A szakmádban az egyik legjobb vagy, amit Angliában megfizetnek. Csak elismerés jár érte.

Amire rá akarok világítani, az az, hogy az sem hülye, aki itthon marad. Mert nem az a megoldás, hogy mindenki elmegy.

morsels (törölt) 2013.12.19. 22:54:43

@lexrex:
Namost egyerszt szerintem senki nem mondta azt, hogy aki nem megy el Magyarorszagrol, az hulye.
Masreszt az, hogy sokan elmennek Magyarorszagrol az teny.

A vita maximum az lehet, hogy ez mennyire jo, vagy rossz, de ez nezopont kerdese.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 22:56:39

@Herr Géza: Ugy tudom, hogy az F1 kocsik kormanyat is Mo-n gyartjak. Haveromek voltak uzemlatogatason es ott kerdeztek, hogy abban a kis hazban mit csinalnak es miert nem mehetnek arra? Annyit mondtak csak nekik, hogy F1 kormanyokat es tobbet nem mondhatnak. Ennyit az autoipari beszllitasrol, szerintem eleg beszedes.

morsels (törölt) 2013.12.19. 23:06:39

@Mr Long:
Azert lexlex nem mondott hulyesegeket, csak kicsit nemzetive teszi a dolgokat.
Pedig az igazsag az, hogy a multikat nem erdekli a nemzet, vagy hasonlo marhasagok; oket csak a profit erdekli. Mert az a dolguk. A piaci versenyben Magyarorszag nem oszt, nem szoroz igazan. 10 millios nepesseggel semmi jelentosege nincs annak, hogy mit akarnak; legalabbis egy multi ceg szempontjabol. Innentol kezdve egyedul a nyereseg az, ami szamukra lenyeges, ez meg azon mulik, hogy egy melos mennyibe kerul nekik.
Az orszag innentol lenyegtelen, ha olcsobb mint a masik.
Vagy vanak meg foldrajzilag meghatarozo pontok, amibe erdemes befektetni, de az is csak a jovo profitja erdekeben.

Namost Magyarorszag a maga 10 millios lakossagaval nem egy kifezett celpont onmagaban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 23:16:56

@morsels: Ezzel tisztaban vagyok, lasd Elqotec. 48 oran belul kamionokra pakolhato volt a gyar Pecsett. Tartottak is az idot a koltozeskor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:20:08

@morsels:
Csak egyet kéne megérteni.
A multi az egy törvényekkel szabályozott környezetben dolgozik és azt teszi amit a törvények lehetővé tesznek.
Miért ne tenné meg amire lehetősége van?
Esküt tett Magyarország felvirágoztatására?
Dehogy.
Csak azt is tudomásul kell venni hogy a törvényeket nem Kispista Jóska pékmester hozza Kübekházán.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 23:25:49

@diggerdriver: Orok pelda erre, amikor haveromekkal beszelgettunk. Ket par es en ultunk egy asztalnal. Az egyik par mukltinal dolgozott es ok, meg en is rendesen be voltunk jelentve, fizunk utan fizettek a jarulekokat stb. A masik par magyar kis es kozepvallalkozasokna dolgoztak, a csaj reszmunkaidos volt papiron, de teljeset dolgozott es fizettek a kulonbseget neki, a srac programosokent minimalberen, a minimalber+jarulekai es a 450e kulonbseget zsebbe kapta. Jah, a mocskos multi csal, lop. hazudik. Az meg megint mas, hogy mit kinalnak nekik talcan a kormanyok.

morsels (törölt) 2013.12.19. 23:28:04

@diggerdriver:
Ohh, en ertem.
Gyakorlatilag ezert vannak a hirek a Foxconn-nal kapcsolatban (ha akarod, akkor majd kikeresem neked, hogy kik szereltetik ossze a cuccaikat naluk es milyen korulmenyek kozott), meg hogy a nagynevu divattervezok ruhait hol varrjak ossze es mennyi penzert.

Namost azzal, hogy te jol erzed magad, azzal semmi baj nincs, ne erts felre. En biztos hogy nem fogok szamonkerni semmit :-)

De lexlex sem mondott csak hulyeseget. Persze o is megtekeri a dolgokat, mint masok.

Te meg jol erzed magad, es az ugy van jol :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:30:08

@Mr Long:
Ez a multikkal való örökös példálózás már olyan lerágott csont.
A multi meg a bankok az első számú közellenség Magyarországon.
Adja isten hogy ne tudják meg mi lenne ott ha kivonulna mind.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 23:34:31

@diggerdriver: Tudud mit! Szarok bele. Megittam ma 6 ale-t ( a legjobb tipusu sor) az egyik kollegam bucsuztatojan (januarban uj cegnel kezd), sul a pizzam, mindjart megeszem es just relax. :D Ennyit "vendegmunkaskent" megerdemlek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:36:03

Na szóval...

Mindenkinek megköszönöm a pozitív fogadtatását a posztomnak, igazán jólesett.
Mára lehúzom a redőnyt.
Jó éjszakát mindenkinek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.19. 23:38:26

@morsels: hat eddig otthon normalisan bejelentett allasokat siznte csak es kizarolag multiknal lattam.

adg 2013.12.19. 23:41:33

@Babette_: Mernokot irtam, nem epiteszt. A mernok ebben az esetben a statikus, es kimegy. Trust me, I'm an engineer. :) Az epitesznek nem kell kimennie. Ez ket nagyon kulonbozo szakma, csak zavaro az elnevezesuk.
Persze altalaban a megfelelo kepesitesu muszeki ellenor elegendo, nem kell minden apro dologhoz kirangatni a mernokot, az eletszerutlen lenne, es van, hogy a ME mindent el tud intezni maga is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.19. 23:42:00

@vundergraf: Amit irsz az netto baromsag, csak szolok.

Most hogy hazalatogattam az unnepekre nagyon sokat beszelek regi baratokkal/csoporttarsakkal, akik itthon csinaljak koppra ugyanazt a munkat mint en Angliaban.

Nalam ha 40 orat kell dolgozni egy heten, akkor az mar egy problemas hetnek szamit (heti 37 oraban vagyok). Itthon van olyan baratom akinek legutobbi honapban 48 ora jott ossze csak tulorabol!!! 48 ora tulora!!! Fel tudod te ezt fogni?

Masik barat. Egyszerre vegeztunk, ugyanott tanultunk, szinte ugyanazt csinaljuk. Egyetlen kulonbseg hogy o itthon melozik en kinn. Beszelgettunk rola hogy jovore mindketten autot akarunk venni. En egy 5-6 eves Saab 9-3 kabrioban gondolkodom, o egy kombi G-s Astra-ban. Miert? Nem azert mert nem szereti a kabriokat, hanem mert itthon dolgozik es ez fer bele a budzsebe... probalom hangsulyozni, mindketten gepeszmernokkent dolgozunk...

Aranyaiban en ugy jovok ki a kinti fizetesembol Angliaban, mintha Mo.-n keresnek kb. netto 500 000 HUF-ot. Gondolom nem arulok el vele nagy titkot ha elmondom, egyetlen ceg sem fizet ki Mo.-n ennyi penzt egy palyakezdo gepesznek. A 300 netto mar nagyon jonak szamit junior szinten...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.19. 23:42:21

@vundergraf: Na nalunk 10 emberbol 1, ha hazament. Rossza meritesed. Azok nagy resze, akik azt mondtak, aaaa, ok max 1-2 evet lesznek, lassan mar 4 eve itt vannak,e s nem akarnak vissza menni. Vajon miert?

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 23:44:15

@Babette_:

+ 5 ezer IPA
+ kamarai díj
+ apró illetékek

Szóval gyakorlatilag ~60 ezer a szumma havi közteher, amiről szó volt... Nézz csak utána.

Printyöke 2013.12.19. 23:44:16

Kedves Cikkíró!

Örülök a sikerednek! Nagyon jó volt olvasni az írásod!
Ne törődj a negatív megjegyzésekkel, ezeknek a többsége saját megyéjének határát sem hagyta el!
Én éltem pár helyen Európában (Angliában is) és bátran állíthatom, a kitartás és a becsületes munka meghozza az eredményét bárhol is legyen az ember! Az is tény, hogy sok helyen előbb, mint itthon..
Kívánok neked és családodnak sok szerencsét és egészséget!
Élvezzétek az életet, AMIT SAJÁT KEZEITEKKEL TEREMTETTETEK MAGATOKNAK!
God Save the Queen!

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 23:44:16

@diggerdriver:

Tisztelt olvasóim a TÉNYEKET olvasták...
A magyar törvények szerinti adózásról.

Nem a mesét és sírást, amit Londonból írtak...
Tévhitek hajtogatása és haza utálat közben.

UK2011 2013.12.19. 23:44:17

@diggerdriver: Tetszik a posztod. Tetszik a blogod. Tetszik az eletszemleleted. A karogokkal ne torodj ! Csak igy tovabb ! Koszi.

UK2011 2013.12.19. 23:44:17

@**mimi**: ez attol fugg mihez ertesz, mit tudsz bevallalni, mit szeretnel csinalni, hol, milyen nyelterulet.... stb. Sztem az elso lepes, el kell donteni hogy akarsz-e valtani vagy sem. Itt sokan tudnak neked segiteni.

vundergraf (törölt) 2013.12.19. 23:44:34

@diggerdriver:

...és a 4x annyiból, ott alig élsz jobban mint itthon.

Házat, sőt normális autót se tudsz venni belőle.
Sőt még egy normális lakást bérelni sem... hurrá...

morsels (törölt) 2013.12.19. 23:45:15

@tildy:):
Na es ezzel mit akartal nekem bizonyitani?
Vagy mit akartal vitatni abbol, amit en irtam?

Mert ugye a multik azok mindig betartjak az adott orszag torvenyeit. Meg ki is hasznaljak azt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:45:33

@tildy:):
Propaganda szöveg volt. Épeszű ember nem hiheti el.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.19. 23:46:16

@lexrex: csak szolok, hogy sok autgyarnak hazai a beszallitoja. LEhet nem tudsz rola, de a videki uzemek jo resze nekik , vagya Samsungnak, vagy a Nokianak, vagy az Electroluxnak, vagy az opelnek termel. Tudnek besszalitoneveket mondani, nem fogok. Eleg ha tudom, hogy tobb ilyen ceg is van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.19. 23:47:02

@morsels: szimpla megjegyzes volt. Sem bizonyitani, sem ellenvetni nem akartam, ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.19. 23:49:36

@vundergraf:
Olvasd el még egyszer hogy az autókról mit írtam. Nem írom le még egyszer.
Mintha látnék ott némi különbséget.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.19. 23:57:56

@vundergraf: "Magyarország jelenleg kb. adóparadicsom
a kis (500 millió/év alati) vállalkozásoknak!

- 10% a nyereség adó
- 16% az osztalékadó/SZJA
Cirka szumma 38-40 % a közteher az árrésből.
Azaz 100 egység megtermelt haszonból
teljesen legálisan 60-62 egység hazvihető!

Ez egyáltalán nem sok adóelvonás
Sőt.... kevesebb mint az angol pl.
A németről, osztrákról, dánról nem is beszélve."

Szerintem te is tudod hogy nem minden esetben az SZJA merteke a mervado. Hanem hogy milyen egyeb jarulekokat vonnak meg melle, illetve milyen szolgaltatasokat, juttatasokat kapsz az SZJA-dert cserebe. Mert pl. danoknal tenyleg nagyon magas az SZJA levonas, de ha Mo.-n is olyan szintu szolgaltatasok, juttatasok, ellatasok es fejlesztesek jarnanak erte mint Daniaban, akkor Mo. mar a tejjel-mezzel folyo Kanaan lenne...

Ajanlom figyelmedbe az alabbi listat. Egy kis piszlicsare uzleti site (Fortune) altal osszerakott lista hol a legjobb vallalkozni:

money.cnn.com/magazines/fsb/fsb_archive/2007/06/01/100049637/

Az altalad negativ peldakent emlitett osszes orszag (UK, nemet, osztrak, Dania) toronymagasan veri Mo.-t, aki mellesleg Argentinaval es Ugandaval jatszik egy ligaban... akkor errol azt hiszem ennyit.

Bar gondolom neked a Fortune magazine elfogadhatatlan forras mert Viktor Nagy Urunk nem hagyta jova eme mocskos es undorito kapitalista forrast, aki csak szegeny artatlan Mo.-t akarja sarba tiporni.

Kivanom hogy egyszer vegre kapcsold ki a Kossuth radiot es nezz ra neha a nemzetkozi hirekre is hogy megkimeld magad a kormany propagandatol, amire lathatoan nagyon fogekony vagy...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.19. 23:59:05

@diggerdriver: Ale. Volt a Moore fozdebol (porter fajta, Somersetbol), ez Amoore nevre hallgatot. 4.5%-os, kaves, mogyoros, csokis aromak erzodtek rajta foleg (ez a kiirason volt, en csak a kvet ereztem:) £3.30 volt csak egy pint, egesz olcso. A tobbinek nem emlekszem a nevere, de ebbol ketto is lement. Az a jo az ale-kban, hogy nem olyan erosek a bubik bennuk, mint a "hagyomanyos" fajtaju sorokben, igy konnyen csusznak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:01:55

@Don Kartasch:
Vállalkozó vagyok Angliában és minden megtermelt 100egységből a zsebemben marad legalább 80.
Akkor most mi van?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:02:13

@vundergraf: Vagy angolul nem tudo ismerosok statisztikaibol dolgozol vagy kamuzol. Az en, es minden ismerosom koreben (pont mostanaban beszeltuk) az az arany hogy 20 kivandorlobol kb. 1, nagyon rossz esetben 2 jon kesobb haza... biztos azert mert mind szenvednek kinn :D

Ha a ket hetes horvatorszagi buszos nyaralason kivul is jartal volna mar kulfoldon akkor talan vegre leesne neked is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:04:33

@Don Kartasch: Take it easy, mert mindjart utolso mentsvarkent elo kell, hogy vegye a "mindig csak koszos bevanorlo maradsz" kartyat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:04:50

@Mr Long:
Egészségedre. Én a London Pride-ot kedvelem meg a New Castle Braun Ale-t
Ami ezeket veri az Fúrós barátom Indian Pale Ale-ja.
Mert az jó keserű.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:05:06

@diggerdriver: Nincsen semmi. Tolem otthon dolgozva levontak kb. 42 egysegnyit (minden jarulekot beleertve), itt kinn a brutto fizum tobb mint 70%-at megkapom nettoban. :D

Hat hulye aki ezt nem erti. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:07:49

@diggerdriver: Nekem nem jo a nagyon keseru. Pont emiatt nem szeretem a Guinnesst sem, pedig jo sor lehetne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:08:02

@Don Kartasch:
Mocskos kapitalista világ.
Csomagolok megyek haza
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:08:29

@Mr Long: Egy picit elvittem magam ez teny. :D Dehat ez van ha az ember latja hogy epp az o orszagat (esetunkban Anglia) szidjak alaptalanul. :) Megyek, beveszek mar egy chill pill-t. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:09:06

@Mr Long:
Én a Guinnessből az originált szeretem a draughtot nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:10:22

@diggerdriver: "Pártfunkci, nézd meg az adatlapját."

Ahhh, akkor mondjuk foloslegesen tepem itt a pofam. Abba is hagytam.

"Mocskos kapitalista világ.
Csomagolok megyek haza
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))"

Tarts ki digger, viszek januarban turo rudit vagy kolbaszt vagy eros pistat vagy amit akarsz, csak tarts ki!!!!! :DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:11:44

@tildy:): Na mi a helyzet, mostanaban nem vagy errefele!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:13:17

@Don Kartasch:
Kösz de az asszony megy haza jövő héten feltankol mindenből.
Tudod mit hozatok ami itt nincs?
Fehér sós szalonnát.
Ami jó vastag és a közepe rózsaszín.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:15:31

@Don Kartasch: Szoval bevedjuk a hazankat? :D Erospistat hozok en is, kell a pecsenyere :DDDDDDDDDDDD

Valaki mondja mar el a lengyel-magyar osszetartas eredetet. Van egy-ket lengyel srac a masik reszlegunkon es az egyik megtudta, hogy magyar vagyok, azota folyamatosan itat osszetartasokon. Az egeszet a kozos baratsagra alapozva magyarazza :D (Mellesleg kurva buszke arra, hogy ki tudjamondni a nevem es Kobanya-Kispestet)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:22:00

@Mr Long:
Ettél már nyers sonkát?
Ami nincs felfüstölve csak sózva.
Nagyon finom

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 00:22:34

@Mr Long: "Szoval bevedjuk a hazankat? :D Erospistat hozok en is, kell a pecsenyere :DDDDDDDDDDDD"

Amugy en csak vicceltem ezzel, nem tervezem hogy ilyesmit hoznek. Igazabol semmi extra magyaros kajat/alapanyagot nem fogok hozni vsszafele mert nem szoktunk magyarosat fozni.

Szerintem majd hozok 1-2 uveg Rezangyal palinkat meg nemi makot mert az joval olcsobb otthon. Ennyi. :)

A mentas baranyba meg a chicken tikka masala-ba sem kell eros pista. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:24:51

@Don Kartasch:
Mi néha veszünk itt a magyar boltban Piros Aranyat meg töpörtyűt.
Kéthavonta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:25:54

Nem hagytok aludni basszátok meg és holnap lesz az idei utolsó napom meg fogok dögleni:)))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.20. 00:26:37

@Mr Long:
Hat nekem nincs szemelyes tapasztalatom, a felmenoimet meg nem ismerem 500 evre visszamenoleg :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:27:22

@Don Kartasch: Itteni magyar haverom mult heten le is cseszett, hogy miert nem fozok magyar kajakat :) Nekem is csak azert kell Steve Strong, mert ennek bejon a csipese, ha Karwycki Lackrowy Vagy Ahmendi Hamhed lenne rajta, de az ize tetszene, akkor azt vennem.
En szaloncukrot akarok hozni a kollegaknak, Milka Feketeerdoset, meg meg valami izut, talan zseleset.
Meg igertem palinkat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:29:55

@diggerdriver: Nekem is az lesz, raadasul treningen vagyok... Bar ma volt az elso angol nyelvu vizsgam es meglett. Egyfajta munkavedelmi (sajna nem tolem vedik), igy mehetek terepre.
Nem szoktam nyers sonkat enni, ellenben sozva, fustolve es fozve meg sosem ertem el a hatarom. Foleg majonezes tormaval nyomom lefele.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:31:09

@morsels: Akkor nem is kerdezlek tobbet :DDDDDDDDD
/Bar nem szamit, hogy nem ismered, a Mestertol ellesve, csak pofazni kell rola, erteni, tudni nem :DDDDD/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:31:30

@Mr Long:
Ha erőset akarsz ami jó ízű is akkor vegyél Ass Blastert.
Egy WC utánzatú fa dobozban van.
Évekig elég.

Mi most ketten vagyunk egy lengyel sráccal.
Néha besegítek neki a kézimunkába mert nincs pofám elnézni a gépből hogy lapátol.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:34:51

@diggerdriver: "Néha besegítek neki a kézimunkába" De semmi buzulas, mi?
Nem CSCS, de gondokodom rajta, hogy majd csinaljak. Kicsit szedet tudast, aztan megint el kellene mozdulnom site work iranyba. Unalmas az iroda, nincs stressz, nem kell hozni azonnali donteseket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:35:17

@Mr Long:
Nálam ugyanez a főtt füstölt csülök fokhagymás vízben főzve.
Tormával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 00:37:05

@Mr Long:
Na egy kicsit nem figyelek...
:)))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.20. 00:37:42

@Mr Long:
Hat alapvetoen annyit tudtam (tanitottak nekunk), hogy voltak kozos kiralyaink,
Lehet, hogy ez nem is igaz, de az teny, hogy eddig amikor lengyelbe futottam, valami okbol kifolyolag, akkor az orult :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:39:47

@morsels: Na en is ennyit tudtam roluk, de orulnek nekunk :)
Multkor Varsoban felgyujtottak a meleg szivarvanyt a huliganok es a lengyelek akartak ugy visszaepiteni, hogy fele a lengyel zaszlot, a masik fele a magyar zaszlot mintazza. Es komolyan is gondoltak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 00:40:57

@diggerdriver: OK, bar en mas jellegu terepen mozgok, bar a multkori levelembol talan lejott neked a munkam :)

Herr Géza 2013.12.20. 00:49:34

@lexrex: "Amire rá akarok világítani, az az, hogy az sem hülye, aki itthon marad. Mert nem az a megoldás, hogy mindenki elmegy. "

1. "Hát a szemét multi tönkreteszi a kis hazánkat" kezdetü mondókából nehéz a fenti szándékodra következtetni.
2. Ki mondta, hogy az "a" megoldás. Az csak "egy" megoldás.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:05

@Don Kartasch:

Itthon a bruttó fizetésből CSAK 18,5%-ot vonnak!!!
-----
Munkaerő-piaci járulék (1,5%)
Egészségbiztosítási járulék (7%)
Nyugdíjjárulék (10%)
-----

Akkor ki is a hülye...?

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:39

@Don Kartasch:

Aranyaiban en ugy jovok ki a kinti fizetesembol Angliaban, mintha Mo.-n keresnek kb. netto 500 000 HUF-ot

És a kontra...

En egy 5-6 eves Saab 9-3 kabrioban gondolkodom,

------

Érzed az ellentmondást?!

Aki itthon havi 500 000 HUf-ot keres,
az már nem 5-6 éves szétfingott saab-ra hajt!
Hanem vesz egy újat mert megteheti, ha akarja...

Szóval, nem élsz te olyan jól odakünn.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:42

@diggerdriver:

Az van , hogy vagy rohadt keveset keresel,
vagy rosszul tudod mennyit is adózól valójában.

cegalapitas.co.uk/hirek/mennyit-kell-adozni-angliaban

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:53

@diggerdriver:

Valami öreg autó volt ... mindegy is mi.
És mi van a lakhatásoddal?
Kínos szintű?

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 04:43:57

@Don Kartasch:

6-7 éve itt más adó világ volt...nagyon levagy maradva...

morgo1229 2013.12.20. 04:46:36

@diggerdriver: nem kene Mao.-t savazni, mert megtakaritott penzecskedbol sose tudsz hazat venni meg bmwt se. Fapados boldogsag ez.

morgo1229 2013.12.20. 05:07:26

Marmint a londonos fizubol nem lehet hazat venni londonban. Otthon tudsz.

morgo1229 2013.12.20. 05:13:05

Hol van a b terv? Lerobbansz, isten ne adja, hogy lesz kitermelve az 1000 euros berlet?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 05:45:31

@adg: hát gyakorlatilag a me nemigen tud más lenni, mint mérnök.

én egyébként statikust még nemigen láttam helyszínen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 05:47:15

@vundergraf: ja, tényleg, ezeket a szarokat elfelejtettem. mentségemre legyen mondva, ezek nem a akata összegei.

2013.12.20. 05:56:03

@morgo1229:
" Fapados boldogsag ez "
Azt hiszem, ennel talalobban es rovidebben nem is lehetne kifejezni az emigracios eletet. Marmint ami ebbol nekunk, proliknak jutott. Mert bizony fapados boldogsag ez a javabol, akarki akarhogy is szinezi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:00:27

@vundergraf:
Még egyszer mondom. 20% vagy kevesebb.
Nem cég. Vállalkozó.
Nem vagy te képben ezekkel a dolgokkal látom.
:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:09:14

@vundergraf: .na akkor csak most csak neked elmondom mégegyszer.
Magyarországon vettem egy fapados 70 lovas 10éves Primerát 1millio forintért svájci frank hitelre. Az az autó 7havi fizetésembe került.
Itt vettem egy 140lovas full extrás 10 éves Primerát kevesebb mint egyhavi fizetésemböl.
Még az otthoni fizetésemnek is csak négyszeresébe került.
Jaaa hitel nélkül vettem.
Lehet összehasonlítani.

A lakás valóban gàz.
Felettünk egy 13gyerekes indiai család lakik akattunk 30 Pakisztáni rabszolga.
A lakás 13nm. Wc a folyosó végén.
Golders Green pedig okyan kerülette Londonnak mint például Tiszabura.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:13:38

@Furos:
Szivesen. Ami jó az jó.
A nevét már elfelejtettem.
Vakami Lákátos?
:)))))))))
Mi van veletek?
Üzemel már az új fözde? Jól vagytok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 08:45:12

@Cascabel:
Figyeljcsak, otthon mi jutott?
Fapad.
Boldogság nélkül.

2013.12.20. 08:51:08

@diggerdriver:
Otthon jobban eltem, mint kinn (80'-as evek eleje), legalabb is az elso 5 evben. Boldog voltam otthon is, itt ritkabban. Bar a boldogsag mindenkinek mast jelent.

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 09:10:48

@rumitom:
" t-mob asszem 5K Hufot fizettem 1GB/30nap, de mar nem emlekszem pontosan, te talan jobban tudod."

Tipp: tescomobil.
Feltöltőkártyás csomagjaik vannak (előfizetéses nincs), kétféle.
Duplázó díjcsomag = a feltöltés összegével megegyező összegt ad bónuszként. A feltöltés összege az alapegyenleg, ami egyrészt 1 évig megmarad (ha el nem használod), másrészt ebből lehetséges internetjegyet venni/kérni, sms elküldésével.
2000 ft. feltöltéssel ebből az összegből 500 Mb. netet lehet kérni, ami 30 napig használható, 3000 ft.-ért 2 Gb. A bónusz összege 30 napig él, ezt pld hívásokra, sms-re használhatod.
A Vodafone hálózatát bérlik = országos lefedettség biztosított (Mo.-on a vodáé a legnagyobb).
Már ha nem idegenkedsz a teszkós szeméttől :)))

www.tescomobile.hu/adatszolgaltatasok

@vundergraf:
"mindössze 60 eFt
az államnak adandó pénzért !!!!!

Ami havi 360 nettonál 60/360=0,167
vagyis csupán ~17% adó/köz teher!

És ezért a havi 60 ezerért kap:
- egészségügyi ellátást
- táppénzt/ GYED/GYES/TGYÁS ellátást
- és még (306nap/év) nyugdíjat is !!!!!!!!"

Téves.
KATA:
kontoforte.hu/gyakori-kerdesek/2013-as-uj-adok-kata-kiva

nav.gov.hu/nav/regiok/nyugat_dunantul/nyugatdunantul/helyihirek/kata.html

Az adó mellett (!!) fizetendő járulékok, a kapható táppénz:
ado.hu/rovatok/ado/a-tappenz-megallapitasa-az-egyeni-vallalkozoknal#

"A biztosított egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége úgy alakul, hogy a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot, valamint a Tbj. 19. § (3) bekezdése szerinti 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizeti. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Az egyéni vállalkozó nyugdíjjárulékot legfeljebb a járulékfizetési felső határig fizet."

"Itthon ugyanis valójában jobban lehet élni
azonos hajtással-hozzáálással, mint Londonban."
Úgy érted, HA van munkája/munkahelye...
Vagyis ha havi 70-100 ezer ft.-ot megkeres, akkor jól él(het) ebből az összegből. Azért ennyit, meg nagyjából ennyit keres a többség... nomeg hallgatja, hogy van helyette 1000 másik (és tényleg van). Kifizeti a rezsijét, eszik, utazik (munkahelyre, pld...), a maradékot vagy félreteszi, vagy elszórakozza.
Ja.
Kár, hogy akik ennyit keresnek, azoknak valahogy nem a jólét jut eszükbe a bérükről/lehetőségeikről.
A sok hülye, ugye: nem tudja beosztani a pénzét.
Ja.

@lexrex:
"Például úgy, hogy a Magyarországon ,megtermelt nyereséget kisíbolják Angliába. a Cég ott fizet utána adót."

Téves.
Nyereség (nettó nyereség) az, ami után az adót annak keletkezési helyén (=ország) megfizették. A Mo.-on működő külföldi cégek Mo.-on adóznak (kettős adóztatás tiltása az Eu-ban = nézz utána...). Ráadásul nem csak 1-féle adót fizetnek: hirtelenjében csak kettőt említenék: iparűzési adó (telephely önkormányzatának), cégadó (államnak), ezen kívül van még pár (pld járműadó a céges járművek után).
Ami megmarad (a többi kiadást is levonva, pld bér, rezsi, alapanyag, stbstb), az a nyereség.
Amit aztán vagy befektet (vagy egy részét), vagy oda viszi, ahova akarja, és azt csinál vele, amit akar. Ugyanis az övé.
Pont úgy, mint pld egy mo.-i fodrász (egyéni vállalkozó) a saját havi/éves nyereségével: senki és semmi nem kötelezheti arra, hogy Mo.-on költse el, pld balatoni nyaralásra: ha akarja, akkor nyugodtan költheti Horvátországban, a tengerparton (nyilván más nagyságrendű összegekről van szó egy egyéni váll. és egy cég esetében).
Próbáld meg előírni a cégeknek, hogy az itt megtermelt hasznukat/nyereséget csakis Mo.-on költhetik el = azonnal lelépne az összes, olcsóbb munkaerő ide vagy oda (olcsó munkaerő máshol is van...).

@ffüttyfürütty:
+1
:))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2013.12.20. 09:34:39

Ez jo volt, Digger, koszonjuk szepen, nem csalodtam.

Amin megakadt a szemem, az az auto biztositasa. Ugy tudom, az eletkorral csokken, marmint a vezeto eletkoraval, de meg igy is soknak tunik nekem. Akkor ez egyben olyan casco fele is? Anelkul mennyi lenne? Vagy olyan nincs?

A parkolasi dij viszont nagyon baratsagos.

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 09:59:17

@vundergraf:
"+ 5 ezer IPA
+ kamarai díj
+ apró illetékek

Szóval gyakorlatilag ~60 ezer a szumma havi közteher, amiről szó volt... Nézz csak utána. "

ado.hu/rovatok/ado/a-tappenz-megallapitasa-az-egyeni-vallalkozoknal#

""A biztosított egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége úgy alakul, hogy a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot, valamint a Tbj. 19. § (3) bekezdése szerinti 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után kell megfizeti. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. Az egyéni vállalkozó nyugdíjjárulékot legfeljebb a járulékfizetési felső határig fizet."

Plusz ezek az "apróságok"
Nézz csak utána....

"Itthon a bruttó fizetésből CSAK 18,5%-ot vonnak!!!
-----
Munkaerő-piaci járulék (1,5%)
Egészségbiztosítási járulék (7%)
Nyugdíjjárulék (10%)
-----

Akkor ki is a hülye...?"
18,5 %-ot + 16 %-ot = 34,5 %-ot.
Az SzJA-t tán nem kéne kihagyni...
Ja, meg azt sem, amit a tényleges (!!) bérköltségből (=valós bruttó bér) a munkáltató fizet be az alkalmazottja után.
A bérlapon megjelenő bruttó összeg ugyanis nem a teljes bruttó bérköltség, annál jóval többe kerül a dolgozó (és az utána a munkáltató által befizetett járulékok "hasznát" is a dolgozó élvezi, de ő is termeli ki).

www.leevel.hu/jarulekok-2014-ben-senki-nem-uszhatja-meg.html

"Munkáltató:

- 16% szja
- 10% nyugdíj
- 7% egészségügy
- 1.5 % munkaerő- piaci járulék- ez összesen 34 %

Munkaadó:

- 27% szociális adó
- 1.5% szakképzési hozzájárulás- ez összesen 28.5 %

Összesen 63 % járulékot fizetnek be a központi költségvetésbe, ami a netto fizetésre nézve 96.18% elvonást tesz ki."

Nem árt, ha a valóságból is tájékozódsz, nem csak a propaganda-anyagból. Ráadásul ezt a valóságot a kormány alakítja (adózás, járulékok mértéke) és hajtja be = nem libsi-stb duma....

De úgy látom, te jobban tudod, hogy digger hogy él kint (szarul, természetesen, meg hogy mennyit keres/adózik. Szegény angolok, aztb sem tudják, mennyit kellene kérniük diggertől adó címszó alatt = majd mingyá' jól tönkremennek (a hülyék... meg is érdemlik).
Bár, ha téged megkérdeznének, te biztosan elmagyaráznád a kinti adóhatóságnak, hogy mit-hogyan kellen csinálniuk.
Jó pénzért, naná.
Ja, és távmunkában, Mo.-ról osztanád tanácsaidat, természetesen magyarul. Tanuljanak meg ők is világnyelvet, nem?

@diggerdriver:
"Nem hagytok aludni basszátok meg és holnap lesz az idei utolsó napom meg fogok dögleni:))))))))))))))))) "

ÉLSZ MÉÉÉÉG???
:))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 10:37:13

@vundergraf: "Érzed az ellentmondást?!

Aki itthon havi 500 000 HUf-ot keres,
az már nem 5-6 éves szétfingott saab-ra hajt!
Hanem vesz egy újat mert megteheti, ha akarja...

Szóval, nem élsz te olyan jól odakünn."

Hatalmas tevedesben vagy. Ha akarnek, megengedhetnek magamnak egy szalonbol kihozott autot is csak sosem lattam ertelmet annak hogy a szalonbol valo kiguritassal jaro circa 30%-os ertekvesztest en nyeljem le. Masreszrol mindig is a lehetosegeimhez kepest visszafogottan szeretek koltekezni. Nyugodtabb vagyok ha van egy nagy adag tartalekom es amugy sem vagyok az a show off guy, aki A8-asban feszit, de amugy egy masfeles panelben lakik a telepen... sosem ertettem az ilyen figurakat. De ugy latszik akkor szerinted nem is normalis aki nem igy el.

Meg aztan nyilvan te vagy en, te biztosan sokkal jobban tudod hogy en mennyire elek jol vagy mit engedhetek meg magamnak mint sajat magam. :D

Meg vitatkoznek is veled, de igazabol te sajat magad karikaturaja vagy. Nincs ertelme.

"Itthon a bruttó fizetésből CSAK 18,5%-ot vonnak!!!
-----
Munkaerő-piaci járulék (1,5%)
Egészségbiztosítási járulék (7%)
Nyugdíjjárulék (10%)
-----

Akkor ki is a hülye...?"

Muhahaha. Made my day! :DDDD

Olyan egyszeru vagy mint egy faek... csak az legalabb jo valamire.

Kerlek tegyel meg nekem egy szivesseget. Ne valaszolj, jo? Sajnos mar nem tudlak es nem is akarlak komolyan venni. Te egy ilyen jolfesult kisdobos partkatona es egy igazi hegyi troll kevereke vagy, amivel nem lehet erdemben kommunikalni... cheers!

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 10:39:53

@macamuca:

mindössze 60 eFt/hó az államnak adandó pénzért !!!!!

Ami havi 360 nettonál 60/360=0,167
vagyis csupán ~17% adó/köz teher!

És ezért a havi 60 ezerért kap:
- egészségügyi ellátást
- táppénzt/ GYED/GYES/TGYÁS ellátást
- és még (306nap/év) nyugdíjat is !!!!!!!!"

------

"Téves. KATA:"

NEEEMMM TÉVESSSS!

Összekavarod a KATA adózást az egyéni vállalkozóval.
Ha, ennyit sem tudsz értelmesen olvasva kideríteni,
akkor minek írsz róla?!
Vagy jobb esik egy ksi magyaros panaszkodás,
mint belátni, hogy igen ez a KATA sokaknak egy
remek, adóparadicsom szintű adózás...

Szóval... bizony úgy van, ahogy írtam.
Nem véletlen vagyok KATA alany az idén:-)

STamas 2013.12.20. 10:49:17

Azért azt ne felejtsük el hogy Mo. gyakorlatilag gyarmati státuszban lévő - ráadásul szétdarabolt ország.
500 év folyamatos rablásából származó eredeti tőkefelhalmozást nem lehet összevetni 500 év kiraboltatásával. Ha az angoloknak vagy bármely ny.-európai országnak kellett volna kiállnia mindazt amit mi kiálltunk már sehol se lennének, ahogy a mai napig is a mi vérünkből élnek parazita módon, és ha ez megszünne összeomlanának a nyugat társadalmai.
Nekünk azonban mégis csak előbb -utóbb a saját országunk újjáépítése lesz a feladatunk, nem a menekülés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 11:21:12

@Cascabel:
Azért nem baj ugye hogy én bátorkodom itt jól érezni magam?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 11:26:50

@Muscari:
Köszönöm.
A saját kárt is fizeti.
Casco nélkül drágább.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.20. 11:30:35

engem érdekelne, hogy kinek az ismeretségi körében milyen a visszaköltözési arány, mennyire tipikus ez. akiket én ismerek, nem azért mentek vissza, mert nem jött be a londoni mosogatás, hanem inkább érzelmi vagy családi okokból inkább Mo-ra mentek családot alapítani külföldön spórolt pénzből és elkezdett szakmai karrierből.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 11:38:30

@Don Kartasch:

"Ha akarnek, megengedhetnek magamnak egy szalonbol kihozott autot is csak sosem lattam ertelmet annak hogy a szalonbol valo kiguritassal jaro circa 30%-os ertekvesztest en nyeljem le. "

"Masreszrol mindig is a lehetosegeimhez kepest visszafogottan szeretek koltekezni. "

Jómagam éppen a 3. szalon új autómat (7-8 milliós) nyúzom, mert megtehetem, hogy leszarom az értékvesztését.
Ezt teszi az elegendő jövedelem.. az emberrel.

Amíg ilyen indokokkal, nem vesz újat az ember, addig valójában kevesebbet keres, mint szeretne, mégha esetleg kicsivel az átlag fölött is. Szóval valóban nem keresel túl jól...igaz?
Saccra 25-30000 között max. ami bakfitty arrafelé.

"Nyugodtabb vagyok ha van egy nagy adag tartalekom"
Ez rendben van... a kérdés ilyenkor mindig
a nagy adag tartalék fogalma, ami nálam úgy 3-5 évi megélhetés a megszokott szintemen
és, hogy ehhez mennyire kell sporólni...
Ha a jövedelmed felét (vagy többet) tudod félrerakni
anélkül, hogy különösbebn sporólnál, n sakkor jól keresel
Ez itthon úgy netto 1 milla/hó jövdlem szinttől indul
Kint mondjuk 60-70000/évre tippelném ezt a szintet.

" es amugy sem vagyok az a show off guy, aki A8-asban feszit, de amugy egy masfeles panelben lakik a telepen... sosem ertettem az ilyen figurakat. De ugy latszik akkor szerinted nem is normalis aki nem igy el."

De, ez a normális, éljen csak mindenki a valós szintjén.
A bajom azzal van amikor tündérmesét ír róla.... mint pl.

diggredriver a fapados boldogságáról, miközben
valójában rossazbbul és kint, mint itthon a netto 120-t kereső
panelproli, akinek legalább a LAKHATÁSA emberhez méltó...
2 szoba összkomfort és fenn i studj atartni, sőt az övé!!!! tipikusan

Vagy te aki már a szövetpados túrista osztály vagy...
Elhiszem. hogy ez számodra siker és bajom sincs vele.
De azért ez még az alaj-közepe max a kinti világnak!

Miközben a leszólt hazai mérnök pályatárs, inkább a közép itthon, mert ő tud pl. lakást is venni az autó mellé... ha akar.
Hisz 300 nettóval ez már sima ügy itthon .-)

-----

Értem én, hogy mivel angliában 4-5X magasabb az életszínvonal
így a kinti alja is a magyar közepe, ha csak a kinti kaját-ruhát-szórakozást és a holmi ócska lakhatást nézzük.
Ezért aki itthon az alja szinte élt az kint úgy érzi jobban él.

Igen, a itthonihoz képest kicsit, de azért fapadsoan.

De! a kinti életben úgyanúgy csak a lepukkant réteg tagja...igaz?
Illetve a saját kinti kasztja alja inkább,. mint teteje..

Neked pl. milyen lakhatásod van kint
egy itthoni saját társaházi lakáshoz képest?
Amit eg yátlagos maygar gépészmérnök megengedhet magának!
Sőt jókora részüknek ugye saját kertes háza is van ...itthon.

Ezért feszegetem, a kérdést, hogy a kinti napi jólét az vajon mire is terjed ki?! Mert, szerintem, messze nem a teljes életre....

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 11:41:35

@vundergraf:
"Összekavarod a KATA adózást az egyéni vállalkozóval."
Nem keverem össze.
KisAdózó vállalkozások Tételes Adózása =KATA

Amit választhat egyéni vállalkozó is (meg alkalmazottat/alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozás is, de itt nem minden cégforma).
Ha egyéni vállalkozóként választja valaki, akkor ennek megfelelően kell összeszedni a befizetnivalókat, ha cégként, akkor meg annak megfelelően, ha pedig ilyen cég alkalmazottja, akkor (munkáltatói szempontból) szintén ennek megfelelően kell fizetni az alkalmazottak után.
Ez a "roppant egyszerű" adómód is több változót tartalmaz, a fizetendő végösszeg pedig lehet, hogy kedvezőbb (bármiért is) más lehetőségeknél, de ettől még igen magas az összelvonás.
Az összelvonásban benne van az adó is, meg minden egyéb is (ezek mértéke a választott cégformától+adózási módtól függ).

Mo.-on sok vállalkozás indul (egyéni is és céges is) = van vállalkozókedv (nomeg a kényszervállalkozókról se feledkezzünk meg...).
Aztán zömük 1-2 éven belül megszűnik, jórészt anyagi okok miatt, melynek (több más egyéb ok mellett) nagy részét képezi a folyamatosan változó adókörnyezet, egyéb szabályozások változása és az igen magas adóterhek.
Adóparadicsom?
Ha korrektül mindig mindent határidőre fizetsz, akkor messze nem az.
2 gyors példa: online pénztárgépek, májustól változó trafikrendelet....
De lehetne sorolni hosszan.
Nopersze, ha hajlandó vagy simlizni, akkor lehetséges paradicsomi állapotokat előállítani...
Vagy mindenki hülye (=kkv-szektor) és te vagy a helikopter.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.20. 12:11:05

@vundergraf:
"Jómagam éppen a 3. szalon új autómat (7-8 milliós) nyúzom, mert megtehetem, hogy leszarom az értékvesztését."

Ugy kell neked. :D

"Vagy te aki már a szövetpados túrista osztály vagy...
Elhiszem. hogy ez számodra siker és bajom sincs vele.
De azért ez még az alaj-közepe max a kinti világnak!"

Hat latod epp ez a zsenialis hogy kinnt en nem szamitok magas keresetu embernek (palyakezdo vagyok, miert is lennek az) megis jobban elek mint az aki itthon mar kozeposztalybeli. Ezert szeretem a Nyugatot mert mindig van hova fejlodni. Pontosan tudom hogy ha mindent terv szerint csinalok akkor 5-7 ev mulva mar a mostani fizum duplajat fogom keresni. Mig itthon maradva akkor ernem el csak azt a szintet ahol jelenleg tartok (kb. netto 500k HUF).

De ugyanakkor a penz ugyebar nem minden. En 37 orat dolgozom es a tuloraimat az utolso percig vagy kifizetik vagy lecsusztatom (en dontok). Mint mondtam, itthon az osszes ugyanilyen palyan dolgozo tarsam napi 10-11 orakat melozik. Ha az amugy otthon magasnak szamito palyakezdo fizetuseket (netto 250-300 kozott) lebontod erre a nagy oraszamra akkor mar nem is magas a fizetesuk. Erre ok panaszkodtak, nem en... hogy csak dolgoznak-esznek-alszanak. Semmi masra nincs idejuk. En 5 elott mar otthon teazom es eldonthetem hogy mihez akarok kezdeni az egesz estemmel. Az itthoni rabszolgatarto munkakorulmenyek kozt ezt nem engedhetnem meg magamnak Mo.-n egyetlen mernoki cegnel sem. :)

De akkor felteszem az i-re a pontot. Azt elarulnad hogy (ha lennek akkora barom hogy haza is mennek) akkor otthon megis hogy a banatba dolgoznek offshore olaj- es gaziparban?

En ugyanis nem a konnyebb megelhetes miatt indultam kulfoldre (azzal csak kinn szembesultem mennyivel egyszerubb az elet) hanem mert otthon soha nem letezett es soha nem is fog letezni ez az iparag amivel en egy eleten at akarok foglalkozni.

Ilyenkor mi van? Merthogy en egyetlen orszag miatt sem fogom feladni az almaim. Se Mo., se Anglia kedveert nem. Ha nincs az amit en akarok, akkor tovabb allok. Pont. Nem fogok a nagy Magyarorszag kedveert letenni az olajfuro szigetes melorol es hazamenni a Boschhoz ablaktorlot tervezni vagy kabelkorbacsot vagy szelvedot valami autoipari beszallitonal mert engem az nem erdekel. Ha a penztelensegtol es a szabadido fogalmanak nem ismeresetol el is tekintunk, meg akkor is ott van a levegoben hogy Nyugaton szazszor tobb lehetoseg van szinte minden tekintetben.

Persze te johetsz azzal nekem amugy havi 4 milliot keresel es cserebe napi 5 orat dolgozol. De egyreszt ez engem nem erdekel mert pontosan tisztaban vagyok a baratok reven az otthoni mernok lehetosegekrol (es nem fogok elmenni Fidesz parttagnak csak azert mert jelenleg az kiugroan jol fizet) masreszt meg nyilvan az interneten azt hazudik mindenki amit akar.

Reszemrol befejeztem. Te sem fogsz engem meggyozni a teveszmeiddel masreszt meg te is annyira elvakult partkatona vagy egyszeruen nem akarsz tovabb latni a narancs szinu kodon.

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 12:31:11

@Don Kartasch:

Az, hogy itthon UGYANAZ multi rabszolgaként használja a mérnököt... és felét/harmadát fizeti neki UGYANAZÉRT
a beosztásért/melóért valóban érdekes téma.

Sőt ittvan Mrecedes gyár esete...

Németországban a BETANÍTÁS alatt a kinti mercis bért kapták!
Aztán itthon ugyanazért melóért kapnak koszos 110-120 ezret.
A gyár itteni ikertestvérében, ugyanazt a modelt gyártva!!!!

Igen, az a nyugati multi igazi arca :-(
Sajnos, tényleg gyarmatként tartanak minket...

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 12:32:44

@macamuca:

"Amit választhat egyéni vállalkozó is (meg alkalmazottat/alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozás is, de itt nem minden cégforma).
Ha egyéni vállalkozóként választja valaki, akkor ennek megfelelően kell összeszedni a befizetnivalókat, ha cégként, akkor meg annak megfelelően, "

Eszem megáll...

Hülyesééééget beszélsz... olvass már utána!!!!!

Akár egyéni akár cég a KATA: fix havi 50 eFt és kész!
Ezért jár a KATA-t fizetőnek:
- teljes körű TB (83 eFt/hó aalpon)
- segély
- 306 nap/év nyugdíj idő

PannonBoy 2013.12.20. 13:42:51

Húú, sok komment össszejött. Maga a poszt tömör lényegretörő, optimista hozzáállású. Igen jó lett.

**mimi** 2013.12.20. 16:00:40

@UK2011: köszönöm a jó tanácsokat és a biztatást! :)
készülök...:)

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 16:00:48

@diggerdriver:

"Ez a multikkal való örökös példálózás már olyan lerágott csont.
A multi meg a bankok az első számú közellenség Magyarországon.
Adja isten hogy ne tudják meg mi lenne ott ha kivonulna mind. "

www.napi.hu/magyar_gazdasag/honnan_iranyitjak_valojaban_a_magyar_gazdasagot_mutatjuk_a_reszleteket.572446.html

Hmm?!

vazzup 2013.12.20. 17:18:51

@diggerdriver: csak beugrottam gratulálni a posztodhoz, elég jó lett, csak így tovább, tudod, végig a sárga úton, bádogember! Bádogember, tudod, élőszöveten fém váz = gépkezelő.

---
azoknak, akiket illet: nem tűntem el, semmi bajom, csak annyira lefoglalnak a mindennapok, meg a turistáskodás itt kaliforniában, hogy nem sok időm van olvasni, írni a interneten, illetve elkezdtem egy blogot írni, nem sok, hetente-kéthetente egy-egy poszt dolgokról, helyekről, nagy vonalakban. Ha valaki kíváncsi, a nevem mellett klikkelhet.
Az ünnepek alatt lehet, többször is elő fogok fordulni, tekintve, hogy nem megyek haza, és ugye a turistáskodás is korlátozottan lehetséges ezen időszakban. Majd megyek sétálgatni parkokba. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 21:12:25

@vazzup:
Na végre!!! :)

@diggerdriver:
A kolléga intellektusa letaglózó ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 21:34:26

@Kövérmadár:
A Marosán elvtárs hagyományőrző egyesület legkiválóbb aktivistája.
Az a tipikus turultojásból kelt fideszes vérkommunista.
Figyelemreméltó mix.
:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 21:36:08

@vazzup:
Elveszett ember:))))))))))
Élvezed a nagy büdös kapitalizmust mi?
A rohadt kizsákmányoló usákoknál.
:))))))))))))))))))))))))

tableno 2013.12.20. 22:53:20

@vundergraf: Jú ár living dő hángériön feritéjl máj frend! Matolcsy büszke lenne rád! :)))))

vundergraf (törölt) 2013.12.20. 23:54:13

@diggerdriver:

Ja, összezárva egy orosszal, és még kábeltv sincs :-)

vazzup 2013.12.21. 17:51:26

@Kövérmadár: mivégre? :)

@diggerdriver: á, dehogy elveszett, csak elfoglalt (hála a magasságos mókusoknak!)

Élvezem, kétpofára! :))))
Meg tudod hogy van az, hosszú hétvégén ezer mérföld autókázás, röviden csak kétszáz. Meg kell látogatni az érdekesebb, közeli helyeket, mint LA, az óceánpart, az Alcatraz, meg minden ilyen turista-célpont, mint az USS Hornet nyugdíjas hordozó.

@vundergraf: hát tudod, mindez ingyen van, szóval azért annyira nem panaszkodom. :) Csak kicsit. El vagyok kényeztetve, a fene a pofámat!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 19:30:10

@vazzup:
Nabazmeg.
Én meg 49évesen még nem láttam a tengert:)))))))))))))))

szuperkrumpli 2013.12.22. 08:24:53

Az itteni néhány hónapom alatt én is az ellenkezőjét tapasztaltam a magyarokkal kapcsolatban. Mindenki segítőkész, nem trógerkedett senki. Hiába na, a környezet erősen megváltoztatja az embert. Még a munkahelyeken lévő empátia is meglepett. Tényleg csapatmunkát várnak el és nem rideg főnök-beosztott kommunikáció mentes viszonyt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.22. 10:12:54

@szuperkrumpli:
Ez az egyik legjobb hozadéka az ittlétnek.
Örülök hogy tetszik.

Sütemény1975 2013.12.22. 13:25:32

@lexrex: tokeletesen egyetertek!
aki kis hazank mellett, meg a maradas mellett ervel, az meg " turbo magyar". tudod aki a kulfoldon el, es jol keres, az mar lenez minket.

Sütemény1975 2013.12.22. 13:25:40

@Don Kartasch: tehat napi 8 ora munka problemanak szamit. ez azert eleg szanalmas....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása