oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 19. 06:54,  Diákjogoktól a demokráciáig 786 komment

2013. május 19. 06:54 Határátkelő

Diákjogoktól a demokráciáig

Talán elég is, ha annyit írok a mai poszt elé, hogy szerzője Sámán (korábbi posztjait itt, itt és itt olvashatjátok el), aki ezúttal is egy nagyon érdekes írást küldött. Igaz, sámáni hosszúságú, de érdemes elolvasni, mert nagyon jól világít rá arra, hogyan is állnak hozzá a jogokhoz az angol és a magyar oktatási rendszerben, és ezen keresztül persze érdekes képet fest arról is, miben különbözik a két ország demokráciája.

egyetemisták 2.jpg

„Az elmúlt évben course representative voltam a collegeban. Kedden és csütörtökön jártunk nyelvtanfolyamra este 7-9-ig, ami a New Ham College felnőttképzési / nyelvoktatási részéhez tartozó állami képzés. Egy fél év után örömmel vállaltam a csoport képviselői megbízatást, mert idehaza középiskolás koromtól kezdve aktívan részt vettem a diákéletben.

Ebben a cikkemben az itteni és az otthoni diákönkormányzati munkát szeretném össze hasonlítani.

Magyar fejjel a college nehezen elhelyezhető iskolatípus. Valahol kevesebb, mint a főiskola, de több mint a középiskola. Itt vannak a középiskolások is 16 éves kortól, érettségit vagy szakmát itt szerezhetnek a hallgatók, de felfelé teljesen nyitott felnőttképzési intézményről van szó.

Nem egy korosztály tanul itt, mint egy otthoni középiskolában, hanem vegyesen a középiskolások, egyetemre készülők és felnőttként az iskolapadba visszaülők. Korosztályilag is nagy a szórás.

A nyelvtanfolyamok miatt keverednek a helyiek és a bevándorlók, ami itt Londonban nem meglepő. Intézményileg az egyetem és college egy szervezetben van, de magyarul inkább az az érzésünk, hogy ezek mellett van egy rövidebb tanfolyamokat szervező része ennek az oktatási kínálatnak.

Mint közösségfejlesztő, a munkámban otthon használtam olyan modelleket, ahol etalonként például az angolszász demokráciát állítottuk szembe a mi probléma felvetési kultúránkkal, így izgatottan vártam, hogy mit produkál egy itteni érdekképviseleti szervezet a napi gyakorlatban.

Hálát adhatok a sorsnak, hogy 42 évesen ott ülhettem egy diáktanács egyszerű tagjaként a klubban és egyáltalán nem voltam kirívó, feltűnő, nem oda való figura. Minden várakozásomat felülmúlta az élő tapasztalat!

A csoportképviselők kb. 4-5 alkalommal ülnek össze egy évben Council /Tanács/ tagjai, és 2-3 kisebb körben is leültünk egymással, vagy bennünket hívnak, amikor a college külsős marketing cége piackutatáshoz kér visszajelzést fókuszcsoportos formában. Az esti nyelvtanfolyamok képviselői is összejöttünk 3 alkalommal az év során.

A legutóbbi nagy összejövetelről hadd adjak egy rövid leírást, mielőtt a magyarországi gyakorlatra rátérek.

Napirend a Diáktanács ülésén

A bő egy órás összejövetelen kb. 5 napirend volt előkészítve írásban. Az első, egy lista, a folyamatban lévő korábban felvetett ügyekről. Valamennyin végig futottunk, hogy a témagazdák lássák, hogy hol áll az ügyük. Ilyenek voltak a listán, hogy hol áll például a wifi hozzáférés technikai előkészítése.

Volt egy visszajelzés kérdőív az oktatás minőségével és technikai hátterével kapcsolatban, amelyet nem először töltöttünk ki. Az intézmény, az egy év alatt, többször is kitöltet minden hallgatóval minőségre, módosítási javaslatokra rákérdező kérdőívet. Az osztály és csoportképviselők egy plusz csatorna a problémák, ötletek felvetésére.

Az év végén újraválasztják a hallgatói képviselőket. Külön elnöke van a college és az egyetem diákságának. Itt a college rész nem egy elnököt választ, hanem 9 pozícióra választanak felelőst.

Megkaptuk ezek munkaköri leírását.

• általános elnök /President/
• általános helyettes /Vice-President/
• fogyatékkal élők ügyeinek referense /Disabled Student Officer/
• kampány referens /Campaign Officer/
• női jogok referense /Women's Officer/
• szabadidő referens /Events Officer/
• LMBT referens /LMBT Officer/
• sport referens /Sport and Activities/
• egyéb ügyek /akár konkrét menetközben megnevezett felelősség terület/ referense /Student Union Officer/

Érdekes volt a napirendben, hogy egy országos kampány stáb aktivistáját vendégül láttuk, aki azt vetette fel, hogy egy civil kampány vélhetően országos kérdéssé fogja tenni azt a témát, hogy a választójogot kiterjesszék-e 16 éves kortól.

Döbbenetes volt látni, hogy nemcsak a hallgatói problémák felfelé delegálására van kiépített bevett csatorna, hanem egy országos kampány csapat bekérezkedik 20 percre a mi napirendünkbe, meghallgatja a véleményünket és a végén ezekkel együtt hazaviszi a szavazatunkat is. 21 - 8 arányban támogattuk a témát.

Képzeljük el, ha odahaza ilyenekből nőnek ki a rendszerkorrekciós javaslatok...

Magyarországon a diákjogok a 85-ös oktatási törvénytől kezdve adtak komoly teret az iskolai diák érdekképviseleti munkának. Ebben az időszakban voltam középiskolás diák. Később fiatal főiskolás koromban elnököltem az Országos Diák Uniót abban az időszakban, amikor az Antall-kormány új oktatási törvénye el akarta törölni a diákjogokat.

A lányom iskolájával támadt egy vitánk, ami miatt most előkaptuk a hatályos törvényt. Megdöbbenve vettük észre, hogy a házirend és SZMSZ kérdésekben gyakorolt egyetértési jogok kikerültek az írott jogból. A mai diákok egy 85 előtti iskolába járnak, diákjogi szempontból jelentős a visszarendeződés. Véleményezési joguk maradt csak.

Az előző cikkeimben és a kommentekben többször nekifutottam annak, hogy felhívjam a figyelmet az "érintettek társadalmi önszerveződése" típusú összefogások jelentőségére. Az iskola világában, az én időmben óriási vita dúlt arról, hogy milyen mértékben van szüksége az iskolának tanulói vagy szülői visszajelzésekre.

Az angol iskolaélményem az, hogy itt a minőségbiztosítás "ügyfél visszajelzést" kérő eljárásai és a diák érdekképviselet problémakezelő rendszere is generálja a tanuló visszajelzéseket. Eszük ágában nincs megtorolni a panaszok felvetését! Nyitottak a visszajelzésre!

Hova lettek a diákjogok?

Odahaza általános kulturális hiátusként tapasztaltuk, hogy akár helyileg, akár országos eljárásokat nézünk, nem evidencia, hogy az érintetteket meg kell-e hallgatni a róluk szóló döntések előkészítésekor.

Amikor 92-ben az Antall-kormány oktatási minisztere, Andrásfalvy Bertalan új oktatási törvény koncepciót tett le az asztalra, akkor kimaradt belőle a diákjogi rész.

Három választ kaptunk arra, hogy miért. Egy nézőpont bevallotta, hogy kifelejtették, vagy nem tulajdonítottak neki jelentőséget, hogy ez szerepeljen az új törvényben. Egy másik álláspont szerint az egyházi iskolák visszajövetelével nem akarnak ilyesmit beépíteni egy olyan oktatási törvénybe, amely az egyházi iskolák világától idegen. Volt olyan vélemény is, hogy például az egyetértési jogot túlságosan erősnek tartják, nem akarják ezt a fajta "vétó" eszközt a diákok kezébe adni.

Azért is meg kellett küzdenünk, hogy az oktatási Érdekegyeztető Tanácsban jelen legyenek-e a diákszervezetek. Onnan indultunk, hogy az érdekegyeztetés a kormány, a pedagógus szakszervezetek és az iskolafenntartók háromoldalú egyeztetése. Bizonyos nézőpontból 3 állami oldal tárgyal civil oldal nélkül.

Tanárok beszélgetnek kormányzati és önkormányzati emberekkel egy olyan szolgáltatásról, amely a diákokban épülő tudásról, szól. Kimaradnak a felhasználók, a megrendelők, a célcsoport szereplői és a gazdasági szervezetek építő mesterei, akik felhasználják, és piaci sikerré transzformálják, amit az iskola boszorkánykonyhájában kifőztünk.

Magyar sajátosság, hogy nálunk a problémák kimondását szankcionálja a vezetés /Pál Tamás 80-as években végzett kutatásaiból ez kiderül/, és az is jellemző ránk, hogy majd mindig kimaradnak nálunk az érintettek a döntés előkészítési folyamatokból /Varga Károly 1971/. Jelen esetpéldában sem szülői sem diák érdek képviseletek nem voltak meghívva az új oktatási törvény előkészítéséhez.

Innen startolunk. De merre tovább!?

Amikor már nincs értelme hozzászólni

Ma általában meggyengült a civil érdekvédelem odahaza. A törvények sokaságát hozzák érdemi döntés előkészítés nélkül, az érintettek totális kirekesztésével. Az életünket befolyásoló rendszermódosító javaslatok nem az érintettek felől érkeznek. Mi utólag kapcsolódhatunk be egy törvény társadalmi vitájába. Amikor már elfogadták és bevezették.

Ma akkor találkozhatunk az ötlettel, ha már nincsen értelme hozzá szólni. Annak az esélye, hogy napirendre tűzhessük, hogy nekünk mi fáj, bekerült egy félázsiai erőpolitika küzdőterébe.

Általában meggyengült a polgári érdekvédelem szerepe. Nincsen országos érdekegyeztetés és a helyi alku procedúrái is jelentősen meggyengültek az Új Munka Törvénykönyvvel.

Van néhány ügymozgalom, amely sikeresen napirendre tűzött egy-egy kérdést. A "Nők Lázadása" vagy a diákmozgalmak jó példák arra, hogy miért van szükség az érintettek szavára a döntéseknél.

Egy kecskeméti oktatási fórumon a diákok azzal szembesítették Hoffman Rózsát, hogy ne hazudja azt, hogy egyeztettek diákokkal, mert ilyen nem történt. Ha már csak véleményezési jogunk van, akkor lábbal tiporja ezt a jogot az a procedúra, amely eltekint a diákok véleményének meghallgatásától!

A Határátkelő is egy olyan szócső, ahol mi beszélünk magunkról. Ha nem lenne ilyen fórum, akkor az ideológus érdekcsoport szabadon hazudozhatna arról, hogy az emberek miért indulnak tömegével külföldre.

Jogunk van-e ahhoz, hogy a sérelmeinkről nyilvánosan beszéljünk?

Az említett Student Council /diák tanács/ ülésen számos ponton látszik, hogy miben más az angolok demokrácia felfogása.

Nemcsak hogy ahhoz van jogunk, hogy panaszunkat elmondhassuk, hanem akár az is rutinból benne van az angliai kultúrában, hogy bizonyos ügyek mentén a közösség figyelmét kérve kampányoljunk valami mellett. Ha egy panasz nem egyedi, indokolt a csoport fájdalmával foglalkozni.

Amikor 20 órányi meló fáradtságával a lábamban néztem kb. 40 percet a beérkező maratonfutókat, felfigyeltem arra a jelenségre, hogy kb. 1-2 percenként fut el előttem olyan sportoló, aki egyben egy single issue mozgalomnak is kampányol.

Voltak, akik 10 kilo rinocérosz jelmezt cipeltek /gondolom ez valamelyik cég adományszervezési akciója lehetett, mert rengeteg orrszarvú futott a versenyben/, voltak, akik hirdetést viseltek valamelyik NGO logójával, és voltak, akik valamilyen érintettségüket jelenítették meg.

Odahaza a döntéshozók kirekesztő és a közbeszédet durván manipuláló demagógiája mellé megjelent az a posztmodern jelenség, ahol az elvileg civil csoportok azzal kampányolnak, hogy a problémák felvetői fogják be a szájukat.

A Kádár-rendszerben volt olyan iszapbirkózás a mezítlábas állampolgár és a rendszer között, hogy az egyszerű ember, a rendőrség, az iskola, politika, a kórház vagy akár a templom magas rangú embereire úgy tekintett, hogy nem jó ujjat húzni velük, mert konfliktus esetén könnyen tehetnek olyat, ami egzisztenciálisan ellehetetlenít bennünket.

A végletes konfliktusoktól a kivándorlásig

Egy kicsit madártávlatból nézve a XX. századi történelmünket tulajdonképpen majd minden generáció olyan végzetes konfliktusba kerül a hazai keretekkel, ami időről időre kivándorlási hullámokat idéz elő.

1906 - 1930 - 1945 - 1956 között egy-egy korosztályváltásnyi távolság van. Dédapáink korában minden generáció megélhette, hogy személyes céljai nem illeszthetők ebbe a keretbe, amit Magyarországnak hívnak. Ezek közül kettő olyan konfliktus, amely a tettlegességig fajult. Az 1938-45-ös kivándorlási hullám és az 56-osok közül sokan úgy mentek ki, hogy „hagyjam-e magam megölni, vagy induljak inkább útnak!"

A történelmi sorsközösség élmény hátterünktől kezdve, a konkrét szervezeti rutinokban megélhető kultúra tapasztalatainkig sok minden arra tanít bennünket, hogy veszélyes a hatalom, a szervezeti viselkedés ügyeibe beleavatkozni.

Sokszor mondták kamasz koromban a szüleim és még inkább a nagyszüleim, hogy jobb lenne, ha nem vállalnék közéleti szerepeket, mert veszélyes.

Mint közösségfejlesztő tízezrével találkoztam ezzel az ellenállással.

A mi mozgalmaink a részvételi demokrácia formáit terjesztették helyi együtt gondolkodás, probléma feltárás hatékonyabbá tételéhez. Az egyszerű mezítlábas állampolgár pont úgy viszonyul ehhez a kérdéshez, mint a nagymamáim. "Fiam! Ebből csak bajod lehet!"

A közösségfejlesztők mást mondanak. Abból lehet bajunk, ha elképesztően sok problémát próbálunk a szőnyeg alá söpörni.

Bajunk van-e az intézményes síkokkal?

Van egy hipotézisem arra, hogy a rendszerekkel szembeni zsigeri ellenállásunkat hogyan lehet tudományosan is bemérni.

A nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálatok sok mindent megvilágítottak számomra. A Corvinuson gender órán az egyik osztálytársam előadott egy hazai esettanulmányt, amely arról szólt, hogy a minőségbiztosítást nálunk nem nagyon sikerül a gyakorlatba átültetni.

Ő egy japán tulajdonú cégnél dolgozott Mátészalkán és teljesen meg tudta erősíteni azt, hogy mi magyarok értekezletre sem szívesen megyünk el, nemhogy komplex - ügyfél visszajelzésekre vadászó "kémkedési rendszert" építsünk ki. A felvezetője végén hozzátette, hogy nem nagyon érti, hogy ez a téma, hogy kerül a gender órára, hiszen első ránézésre nincsen a témának a nemi szerepekhez kötődő vonatkozása. Meglehet, hogy tényleg nincs. Hirtelen beugrott valami erről és elkezdtem egy diagrammot felvázolni a füzetembe.

A Globe - Hoffstede mérés két szempontját vetettem össze és azt kerestem, hogy találok-e nemzeti karakter jegyeket abban a nézőpontban.

A mérés az individualizmus - kollektivizmus skálán először kihozott bennünket a világ 2. legindividualistább kultúrájaként Globe által vezetett vizsgálatban. Néhány olyan adatból, hogy hány ember van a telefonkönyvünkben összeállítható a világ kultúráit összemérhető adatsor.

Hofstede kifejezetten a magyar adat miatt kettészedte ezt a dimenziót és külön méri a kisközösségi - családi együttműködési síkot meg egy magasabb nemzeti / intézményi réteget. Ebből kiderült, hogy ez utóbbi dimenzióban vagyunk megveszekedett individualisták, a kisközösségi síkon átlagos középmezőny jött ki.

Nem bízunk a kormányzati szervekben és nem sok lelkesedés van bennünk adófizetési morál ügyben, de a baráti kapcsolatok, társasági élet terepein semmi kiugró nincs az életmódunkban.

A nőies - férfias kultúrákat szembe állító skála nem sok gender ügyet mér, arra koncentrál, hogy az adott kultúra az "azért dolgozok, hogy éljek" vagy az "azért élek, hogy dolgozzak" munka-magánélet attitűdöt hogyan viseli. Ebben a dimenzióban a magyar a 3. legnőiesebb, a vizsgált 61 ország közül. Mi a magánélet szentségében hiszünk.

A Suzuki-eset

Érdekes kultúrsokk számunkra, amikor találkozunk egy férfias kultúrával. Amikor az esztergomi Suzuki gyár alapításánál 100 jelentkezőt kivittek Japánba azzal a céllal, hogy élet közeli élményük legyen a gyár munkakultúrájáról, akkor a hazatérők többsége úgy döntött, hogy ő nem is akar Suzuki-alkalmazott lenni. Sőt olyan rossz híre lett a gyárnak, hogy inkább a határ túloldaláról verbuválódott a munkások nagy része.

A japán lakásban gyakorta nincsen konyha. A férfiak csak aludni járnak haza, hacsak nem töltik a néha 8 óránál kevesebb magánéletüket egy koporsó méretű alvófülkében, annak érdekében, hogy a hazautazás idejét megspórolják.

A munka után sörözni mennek a brigádjukkal, ami tulajdonképpen az értekezlet és a team building keveréke. A vállalati döntés-előkészítési / értékelési folyamatok jelentős mértékben ezeken az eventeken zajlanak. A mi kultúránk szemszögéből kicsit vicces szállodai szolgáltatásnak nevezni egy alvó tepsit, de ha a piac igényli...

Az ételeinken is látszik az a törekvésünk, hogy bizonyos helyzetekben mi magas minőséget igyekszünk felépíteni. Egyszer az óvodás lányom előállt azzal, hogy főzzek neki paradicsomos káposztát. Megdöbbentem a kérésén, mert hirtelen bevillant, hogy ha én magamtól állítom össze a „mit főzzek" családi menüt, akkor leginkább ünnepelni szeretek.

Automatikusan kiszelektálom az egyszerű ételeket. Hirtelen bevillant, hogy mi minden van, amit tulajdonképpen én is szeretek, pusztán azért nem főztem évek óta, mert egyszerű.

Ha vendéglátó vagyok /és úgy tűnik, hogy ezt az attitűdöt képes voltam a családomra is kiterjeszteni/, akkor valamiféle úri luxust kell kivillantanom. Csóri paradicsomos káposzta ennek áldozatul esett!

Az angolszász vagy a japán mitológia szerint egyáltalán nem baj, ha az egyszerűség meghatároz egy ételt vagy egy szállás lehetőséget.

Esküszöm, megpróbáltam a családi mitológiába adoptálni az egyszerűség megtisztelését. Hajdú apai családomból két ételt családi hagyományként ápolunk. Az egyik a krumpli lángos. Ami főtt krumpli liszttel összegyúrva és szárazon lepényként kisütve.

A másik az öhön, amit hozzá nem értők és öngyilkosjelöltek krumplis tésztának szoktak aposztrofálni. Abból a szempontból a kísérlet sikerült, hogy két hús nélküli étel is bekerült a családi hagyományok konyhai panteonjába, bár modernizációs konfliktus szempontból egy kicsit rokokóra sikerült az egyszerűségvadászat, mert az egyik ételhez valójában sparhert kellene a másikhoz meg szabad tűz és bogrács!

A személyes és az intézményes szembe állítása

A szimatom azt súgja, hogy az angolszász - arab interkulturális konfliktus abban vitatkozna egymással, hogy a hivatalos intézményességeknek mennyire van személyes töltetük. Az arab nem köt veled üzletet, amíg nem érzi a szagodat, míg az angolszász mitológia szerint az intézményességeknek nincsen olyan vetülete, amelyben a személyt kellene keresgélnünk.

Magyarként számunkra ez azért érdekes vita, hogy képesek vagyunk-e a képviseleti helyzetekben eltekinteni attól, hogy itt az, aki beszél az történetesen egy személy. Fizikai, biológiai vagy szakrális értelemben nem nagyon lehet az embert és a mondandót széjjel választani. Sokunknak nem megy az a percepcióváltás, amikor szószóló elkezdi elidegeníteni magától a „hírt hoztam" konkrét ügyet és saját magát, mint hírvivőt.

Az angolszász kultúrában ez természetes adottság. Ha a kampányember azzal megy haza, hogy 21-8 arányban ez a Student Council egyetért a 16 évesek szavazati jogának felvetésével, sőt 163 másik ilyen közösség meghallgatása után ennyi és ennyi mellette - ellene megmért mandátum támogatja a témát, akkor egy mandátumképzési mechanizmus után ez akár a királynő éves beszédében is megjelenhet egyszer.

Az angolok ősi szokása, hogy a közösség által napirendre tűzött kérdéseket a nemzet feje társadalmi vitára bocsájtja. Az alattvalók figyelmébe ajánlja! Jó pár témában folytattak már le sikeres társadalmi vitát és kötöttek új közmegegyezést egy ilyen procedúra után.

A japán - magyar kulturális tükör

A japánok az élet sok-sok apróságában találtak olyan tanítási - tanulási lehetőségeket, amelyek számunkra megdöbbentőek. Szertartás és mesteri fokozat a tea felszolgálásból? A virágkötészetből? A kardkirántásból? A dobolásból?

Úgy tűnik szakrális szentségként képesek viszonylag egyszerű rítusokra rácsodálkozni. Képesek az intézményessé válás útján elindítani témákat. Minden emberi teljesítmény terepen keresik a tanulás lehetőségeit. Elképesztően széles eszköztárat látnak bele szaktudásokba abból az aspektusból, hogy az abban benne rejlő tanulási potenciál alkalmas-e extrém esetben a belső mű elmélyült fejlesztésére vagy ezen túl lépve, hordoz-e, az ezzel kapcsolatos tanulás a közösség számára értékes tudást.

Ehhez képest a magyar hozzáállást én gyakran ezzel ellentétesnek tartom. Olyan intézményességekben sem látunk tisztelni valót, ami első ránézésre ordít, hogy a normál rituálé része lehetne, hogy japánosan meghajolunk. Talán a szakmáknál még akad jó „mester - inas" viszony, de nekünk nem nagyon van arra affinitásunk, hogy csak úgy a tanulás kedvéért referencia személyeket kövessünk. Ha egy szakmának az a dolga, hogy befolyásolja a viselkedésünket, értékeljen, akkor az a szakma kifejezetten nagy slamasztikában van!

Amikor a vizitdíj vitája fortyogott, megfázásos tünetekkel elmentem a körzeti orvosomhoz és mivel tudtam, hogy a törvényt már eltörölték, megszavaztuk, hogy jövő január elsejétől ne kelljen vizitdíjat fizetni, és már azt is olvastam a sajtóban, hogy a kormány a népszavazásban felvetett határidőhöz képest jövő hónap elsejére hozta előre a „nem kell fizetni" állapotot, de tudtam, hogy addig van még 2 hét.

Meglepődött a körzeti orvosom, hogy fizetni akarok és könnyeit visszafogó hangon mesélte, hogy a betegei 70%-a nem fizeti ki a vizitdíjat, még ha megkéri erre, akkor se, és többen kilátásba helyzeték azt is, hogy felpofozzák.

Egy x. ilyen „polgárháború a körzeti orvosnál jelenet" után már inkább nem hozza szóba a témát, tudván, hogy itt az állam, és a törvények lekakálása tényállást valósítja meg. Ha jön egy APEH ellenőr, majd legfeljebb bemutatja néhány pofozkodónak! Ha hármat behív a betegek közül kettő biztos olyan fajta!

Segítjük a politikusokat, hogy szabadon lopjanak

Tegyünk még néhány szakmát ebbe a csillagállásba. Meg tudunk-e hajolni, egy rendőr, egy BKV-ellenőr, egy APEH-ellenőr, egy blogszerkesztő, egy tanár, egy szociális munkás egyenruhája előtt?

Feltételezhetjük-e, hogy ezek képében olyan belső mű állt elénk, aki érti, és bennünket is involváló erővel szerkeszti azokat a kereteket, amelyek mindannyiunk javára a közjó felé tolják a közállapotokat?

Aki, ilyet feltételezne a közmunkásairól, a politikusainkról például, az meglehet, hogy már nem is magyar. Ilyen hiedelemvilág projektálása a közügyek védelmezőibe, azt feltételezné, hogy a szemlélődő nem intézményesség tagadó!

Sajnos a magyarokra ez nem jellemző!

Magyar az, aki adott konstellációban ellenállhatatlan vágyat érez - és szóvá is teszi, - hogy most akkor „körzeti orvos felpofozhatnékom támadt". Az állam erőszak monopóliumát sutba dobva, törzsies indulattal, kollektíve utáljuk a BKV ellenőrt, a rendőrt, a Határátkelőre cikket író civil aktivistákat, az APEH ellenőrt, a vasutast, az ápolónőt, a boltost, a...

Ez az intézményesség tagadó attitűd segít nekünk távol maradni a civil aktivitástól. És ezzel segítjük a politikusokat abban, hogy szabadon lopjanak, hogy szabadon garázdálkodjanak a társadalom jövőkép alkotó funkciója, hogy egészen pontosan fogalmazzak, a politika jövőkép alkotó funkciója körül.

Még szerencse, hogy amióta angol vagyok, már nem kell ilyen kérdésekkel foglalkoznom. El se bírom képzelni mekkora súllyal, nehezedne a személyiségemre, ha magyar lennék és felelősséget kellene vállalnom ilyen ügyek helyrerakásában. Azt se tudnám, mihez kezdjek!

Cukrot a citromra! Take it easy!

A Student Council ülés utolsó napirendi pontja, egy amolyan közmeghallgatás rítus volt. Problémákat vethettünk fel.

A mi diákmozgalmunk probléma feltárásra koncentráló brain stormingjaihoz képest egy teljesen más megközelítéssel találkoztam. A rendelkezésre álló 20 percből először kb. 12 percben olyan felszólalásokat várt a moderátor, hogy miért szeretjük a fősulit.

Miután ebbe belemelegedett a társaság, akkor tértünk rá arra, hogy kinek milyen javaslata, kérése - kérdése, problémája van.

A következő ülésen ezzel a listával nyit majd a társaság."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás felsőoktatás Magyarország Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr15305590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 01:30:08

@váj mí:

Seggnyalónak menjen az, aki nem képes kifejezni a gondolatait. Ja, izé, bocs, szóvivőnek.

A nők tényleg jobban tudnak nyalni ...

Hogy van ez????????

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 01:38:59

@Mirjam2:
Még cikkhez annyit, hogy pár éve volt egy HVG Portré egy magyar sráccal aki a Bundeswehr Stratégiai részlegének dolgozik.
Azt írta hogy a német társadalomszerveződés,
"progressiv, constructive, cooperative" magyarul mondta persze, de annyira tetszett hogy kiirtam a cégnél mantraként. Most meg nem tudom visszaforditani.
(PROGRESSZIV, konstruktív, együttműködő?)

A magyar meg szinte az ellenkezője.

Ez meg is magyarázza miért szerepelnek a magyarok jól, germán protestáns környezetben, individuális munkákban. Ott a társadalmi keret adott. Nem kell kimunkálni.

Viszont otthon nem vagyunk képesek hatékonyan együttműködni a magunkfajtákkal.

Sámán ilyesmi összefüggéseket akar találni.
Elég jól is csinálja, a területet az összefüggéseket, megtalálja de a tudását nem adja vissza megfelelően az írásaiban.

váj mí 2013.05.20. 01:39:24

@tildy:): Nem gond, megoldjuk ;)
Figyelj, viszont van olyan képességed, amiért más "ölni tudna".
Én például, bár a jól és valamennyire ismert nyelvek irónia- és szarkazmusfaktorát vágom, a büdös életben nem fogok túljutni a négy alapművelet, meg hatványozás, hármasszabály, gyökvonás kombón.
Arról nem is beszélve, hogy a térlátásom kb. nulla. a fasza kis színes pöttyös 3D-s mázgákból, nincs az az Isten, hogy én ábrát lássák, akkor sem, ha mindenki kórusban kiabálja körülöttem, hogy "Lepke, lepke, lepke ..." Legfeljebb én is velük ordítok, de az ábrát nem látom. Éppen ezért inkább nem is vezetek, ha nem muszáj. Nem érzékelem reálisan a dolgok kiterjedését térben.

váj mí 2013.05.20. 01:42:01

@ctboy: Ha azt mondom, hogy kapd be a faszom, akkor megsértődsz?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 01:45:17

@váj mí: Érdekes amit írsz.

Valami jólelkűség, vagy gyermeki naivitás sugárzik tildy irtásaiból. Nem tudom igazán megfogalmazni, de szeretem tildy kommentjeit olvasni.

Ilyenek a skandinávok is, biztos ezért tetszenek tildynek annyira.
(Nem sarcasm)

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 01:46:06

@ctboy: "Elég jól is csinálja, a területet az összefüggéseket, megtalálja de a tudását nem adja vissza megfelelően az írásaiban."

pontosabb megfogalmazás lenne, hogy érdekli a terület de hiányoznak a tárgyi ismeretei az összefüggések leírásához és megértéséhez és hiányoznak a nyelvi eszközei a gondolatai közléséhez. Utóbbi nem nagy baj, mert az első probléma miatt amúgy is fals következtetésekre jut. Szakbarbár, félmúvelt mekkmester, ettől ha olvashatóan írna, akkor is baromságokat beszélne. De legalább szorgalmas és sértődékeny, a két legfaszább dolog, ha társulnak a kontársággal.

Én mondjuk annak örülnék, ha már nem beszél HÁ témákról, akkor mondjuk addig nem írna, amíg egy fentihez hasonló értekezést angolul nem képes megírni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 01:47:23

@váj mí: Nem, megérdemlem.

Két ilyen közeli kommentet ilyen csúnyán összeollózni nem volt tisztességes. Elismerem.

(Sarcasm) Ma nehéz napod van.

tucano 2013.05.20. 01:47:29

@pappito: ahányszor csak tehetem és elég gyakran:) "Öregfiú" létemre csőben valszeg soha, de kisebb hullámokkal már megbirkózom. Tulajdonképpen minden minden vízisportot (is) imádok, de a szörfözés valami más...

@váj mí: Ez csak tanulás kérdése. Nekünk magyaroknak szerintem sokkal könnyebb ez, mint másnak. Ráadásul az írás a legegyszerűbb dolog a világon, sokat kell olvasni, meg körmölni, illetve kell egy szerkesztő, aki tarkón legyint, ha nem elégedett. Nekem ebből a szempontból Rónai Pál (Paulo Ronai) a nagy példakép, simán iskolázta a brazilokat portugálból, páratlan életműve volt magyarul és portugálul is. És ha egy idegen nyelven megy a meló, akkor jöhet a többi is :D

@ctboy: Meg is nézem egyszer, sőt akkor már a többit is. Finnországban és Norvégiában is élnek barátaim, akik szintén kirándulásmániások, rengeteg gyönyörű helyről meséltek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.20. 01:51:01

@váj mí: Az sokaig nekem sem ment! MArmint a lepke, lepke!
Szerencsere tanulhato, az elso alkalommal amikor sikerult, szinte felugrottam a kanaperol, es elkialtottam amgam. Kb 2 eve volt, de a mai napig emlekszem ra.
Utana napoig csak olyanokat nezegettem, a vegen mar a pasim vette el a gepet elolem, nehogy tonkremenjen a szemem. Rakattantam na.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 01:51:32

@pappito:

"De legalább szorgalmas és sértődékeny, a két legfaszább dolog, ha társulnak a kontársággal."

"Nemcsak a hülyeség szorgalommal párosulva veszélyes, de a félműveltség pökhendiséggel is"

Bizony ezek a tulajdonságok hegyeket tudnak mozgatni.
Ugye vájmi?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 01:57:22

@tucano: "akik szintén kirándulásmániások, rengeteg gyönyörű helyről meséltek."

Igen, ez a legjobb Norvégiában, de pl. Trondheimben egy olyan zenemúzeumba keveredtünk, hogy azóta is az a standard a számomra.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:00:04

@tildy:): @váj mí
Nem csak az a bajotok a térlátással. hogy az egyik szemetek lényegesen gyengébb?

Kancsalság (lazy eyes)?
Az bizony tönkreteszi térlátást.
Én csak tudom, sajna.

2013.05.20. 02:04:06

@pappito: @ctboy: Megprobalok osszehozni valamit amikor raerek (mikor? pont tefl / angoltanari tanfolyamot probalok vegezni munka mellett...), ha kozben kedvetek / idotok van ilyen 'nem szemelyes' temaju posztot irni, hajra! Szerintem is jo lenne ilyen iranyba befolyasolni a blogot. Angliaval kapcsolatban irhatnek a felsooktatasrol, tovabbtanulasrol - ugy tunik ez a tema sokakat erint.

váj mí 2013.05.20. 02:05:40

@ctboy: Jah, meg. És, jah, nincs könnyű napom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.20. 02:08:07

@ctboy: normal kancsalsag nincs, kis szemtengelyferdules van, jobb szem a vezerszem. Visyont volt anno -5D, -2.5 cyl.
Nem tudok rola, hogy gondom lenne a terlatassal.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:08:45

@Mirjam2: " kozben kedvetek / idotok van ilyen 'nem szemelyes' temaju posztot irni, hajra!"

Drága Mirjam,
Itt arról volt szó hogy TE akarsz gy ilyet irni.

Az én Sámános cikkem Május 1 óta HÁ-nál van, de semmilyen visszajelzést nem kaptam róla, hogy mikor akarja megjelenteni. Pedig a mainál azt hiszem azért jobb lett.
Már kész a hosszú verzió is, de nem akarom addig élesíteni amíg a rövid verziót HÁ le nem hozza.
Én most pihenő állapotban leszek írásilag egy darabig.

stress.blog.hu

váj mí 2013.05.20. 02:10:32

@tildy:): Biztosan tanulható, én is sokáig próbáltam, de nagyon nem sikerült, soha. Sem amikor egyedül voltam, sem, amikor nem.
A legközelebb akkor voltam a megoldáshoz, amikor azt mondtam, "hajó". Aztán kiderült, hogy repülőgép.
Végeredményben szállítóeszköz. Úgyhogy közel jártam ;).

váj mí 2013.05.20. 02:14:34

@tucano: Az írás nem. Az tuti nem. Én nagyon jól tudom, hogy milyen nyelvi árnyalatokat szeretnék használni magyarul. Ugyanez már románul nem menne. És nem is megy. Tuti. Lehet, én vagyok béna román nyelvből, ezt viszont erősen kétlem.
A szerkesztés viszont megint más. Azt csináltam már magyarul is meg románul is. Szerintem, angolul is megbirkóznék vele.
No de a szerkesztés és az írás az két külön dolog....

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:16:37

@tildy:): Ugyan ez a bajom.

Ahogy romlik a "vezérszemem" (köszönöm a fogalmat) egyre többet szenvedek miatta.

De igzad van a babos könyvhöz nincs köze.
Itt a jogosítvány szerzésnél volt egy gép ahogy két szemmel külön külön kellet nézni egy baboskönyv szerű számot.
Csak akkor láttad a számot magát, ha mind a két szemed fokuszált az ábrára.

Én úgy jöttem ki hogy egy számot sem ismertem fel, és megkaptam a technikustól hogy "maga VAK"

Nagyon meg voltam lepődve.

telkoe 2013.05.20. 02:18:09

@pappito: Jo kis osszefoglalas. A hozzaertes hianyat valami furcsa ertelmisegi felsobbrendusegi tudattal es politikai megmondoemberkedessel potolja. Kar ezert a szegeny elektronokat koptatni.

Mostanaban eleg sokat kommunikalok oxford / cambridge vegzettsegu emberekkel, kifejezetten elvezet neha olvasni oket (meg mely szakmai temaban is).

telkoe 2013.05.20. 02:20:26

@ctboy: Attol fugg hova mesz. Mas jogositvanyra szolo vizsgalatnal azal vigasztaltak h nem baj, jo radarok vannak :)

váj mí 2013.05.20. 02:24:40

@ctboy stress.blog.hu: Nem, nekem tuti nem. Utoljára 17 éves koromban állapítottak meg az egyik szememre -0,5-ös eltérést. Akkor mondták, hogy majd 1 év múlva menjek vissza, mert ezt valszeg kinövöm. Ki is nőttem.
Aztán, mikor elmentem biztonsági őrnek, akkor volt szemvizsgálat, rá pár évre, akkor is (többek között). A szemem rendben van.
A térlátásommal van baj, de azzal mindig is volt. A városban másodjára sikerült a jogsim. Elsőre az Y parkolásnál húztak meg. Majdnem ledaráltam a mellettem parkolót. A vizsgabiztos fékezett be. Egyszerűen nem tudtam, és nem tudom felmérni, a tárgyak reális méretét a térben.

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 02:32:13

@Mirjam2: " ha kozben kedvetek / idotok van ilyen 'nem szemelyes' temaju posztot irni, hajra!"

nézd nekem van egy blogom közel 900 poszttal, nem gondolom, hogy ezeket ide kéne rángatnom, annak ellenére, hogy vannak az országot érintő egészen mély, többrészes sorozatok, amelyek mögött hetekig tartó kutatómeló van. Akit érdekel elolvashatja ott, nem hinném, hogy HÁ téma lenne NZ energiaipara vagy aviatikatörténete vagy boriparának születése vagy geológiája :)

Egyébként ugyanarra a felkérésre amire birca megírta a tegnapi tök jó kis posztját, én is írtam egy rövidet, hogy meg fog-e jelenni vagy sem, azt nem tudom, rajtam nem múlik. Az itteni emberi kapcsolatokról szól.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:33:45

@telkoe: Nekem azért adtak jogsit.

Annyira működik a gyengébb szemem is hogy 3D képet összerakja a kettő, de önállóan használva csak egy homályos képre telik.

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 02:35:16

@ctboy: "Bizony ezek a tulajdonságok hegyeket tudnak mozgatni.
Ugye vájmi?"

hát vájmítől eddig nem kellett több terjedelmes posztban olvasnom azzal kapcsolatban amit tanult, se azzal kapcsolatban amit dolgozik... szóval a sámángyerekkel kapcsolatos összevetés elég bántónak tűnik. A szabadszájúság egy dolog, egy határ után én is átmegyek alpáriba, előfordul. Még mindig jobb, mint még egy sámánposzt.

tucano 2013.05.20. 02:35:32

@váj mí: "És nem is megy. Tuti. "
Végighallgattam már pár profi motiválót, de jelenlegi megbízómmal egyik sem vetekedhet. Közölte velem, hogy másnaptól portugálul is írnom kell anyagokat. Mondtam, hogy nem fog menni, illetve menne, de xart nem adok ki a kezemből. Mire azt felelte, hogy akkor más veszi át a melómat és bontja szerződést. Azóta egész jókat írok, legalábbis kevés negatív visszajelzést kapok :)

váj mí 2013.05.20. 02:37:16

@ctboy: Nekem kár volt jogsit adniuk, tényleg.
Ok, akkor épp kellett a biztiőri melóhoz. De jobb az mindenkinek, ha én nem vezetek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:38:03

@pappito: Az idézet második része származik vájmitól.

Jól illett a két gondolat, azért ollóztam össze a két klasszikust.
VájMi a hivatkozás volt.
Az Ő tollával ékeskedtem.

2013.05.20. 02:39:37

@ctboy: Persze, tenyleg en akartam, csak arra probaltam utalni hogy nem akarom 'kisajatitani' ezt a niche-t, ha barkinek van kedve / ideje, szuper. En tervbe vettem a kovetkezo kb. egy honapon belul, bar hogy az mikor jelenne meg kerdeses, ha ilyen hosszu 'varolista' van. Addig is erdeklodve varjuk a te 'Samanos' (?) cikkedet :)

telkoe 2013.05.20. 02:40:57

@ctboy: en is megkaptam a jogsit azert :)

váj mí 2013.05.20. 02:41:47

@tucano: Lehet, hülyének tartasz, de én magyarul meg románul (minimum kétszer annyi munka van vele, hogy megfeleljen az elvárásaimnak, de oké, ez belefér) minden további nélkül írok. Angolul meg kifejezetten újságírásra keressen mást. Szerkeszteni az más, azt el merném vállalni, de írni nem. Az komoly, az nagyon komoly. A szerkesztés ehhez képest "lófütty". (Oké, nem, nem az, tudom).
Ja, németül eszembe sem jutna egyik sem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:44:11

@váj mí: Múltkor tetszett Neked a Weörös Sándor vers.

Itt a következő része:

Kisfiúk témáira (szabadon)

Ha nagy leszek Mercédesz kocsit veszek
VájMi nem ülhet bele
Otthun a hele.

váj mí 2013.05.20. 02:48:02

@ctboy: @pappito:

Ezt a mondatot én írtam jó pár poszttal odább.
És ctboy egy helyre kis "collector" kezdek is megrémülni. Ha ilyen intenzitással követné valamelyik lányt, vagy esetleg engem irl, mint a beszólásaimat, mér rég a német rendőrségnek mesélhetne a motivációiról.
De így még oké ...

váj mí 2013.05.20. 02:51:25

@ctboy: váj mí leszarja a kocsimárkákat, úgy en bloc.
Te meg hülye vagy, ha mást gondolsz.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:54:40

@váj mí:
Relax!
Ez egy igazi Weörös Sándor vers volt.
Sarcasm?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 02:58:53

@váj mí:
magyar-irodalom.elte.hu/ezredveg/0712/07122.html

WEÖRES SÁNDOR
Kisfiúk témáira

1
Ha majd hatéves leszek
Ibit elveszem feleségül
mercédes kocsit vezetek
Ibi nem ülhet bele
otthun a hele.

2
|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.

3
Jobbra át
balra át
én masírozok legelõl
temetjük a nagymamát.

váj mí 2013.05.20. 02:59:05

@ctboy: Bocs, leragadtam a Bóbitánál...
Már az is hülyén hangzott gyerekfejjel, azóta sem érdekelt különösebben.

váj mí 2013.05.20. 03:00:40

@ctboy: Ahham, tudtam én, mivel nem kell terheljem magam .. már a Bóbita is egy fos.

2013.05.20. 03:02:10

@tucano: Ismeros helyzet. Jelenlegi munkam reszekent neha ujsagcikkeket kell osszefoglalnom. Volt egy idoszak amikor az asztalomon hagytak egy rakas nemetul irt cikket a nemet autoiparrol. Bementem a fonokomhoz, nemes kelet-europai oszinteseggel elmondtam hogy vezetni sem tudok (nemhogy az autoiparrol), nemetul meg szinten nem nagyon mert kozepiskola ota nem hasznaltam. Mondta a fonok angol udvariassaggal hogy nem baj, csak akkor kenytelenek lesznek talalni valakit aki tud nemetul is meg az autoiparrol is. Aztan egy ideig erdekes osszefoglalokat irtam angolul a nemet autoipar legujabb fejlemenyeirol, Leo Worterbuch hathatos segitsegevel :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 03:07:57

@váj mí: Drága VájMi,
Csak hódolatomat próbálom kifejezni az éles eszednek és nyelvednek.
Ez csak nem baj?
Már mindent elfelejtek, ezért kellett kimásolnom. Ha meg nem bánod?
Leírtad, közkincsé tetted.
Mostantól mindenki tudja mennyi eszed van.
Jó sok. szerencsés vagy.

2013.05.20. 03:08:00

@pappito: 'ugyanarra a felkérésre amire birca megírta a tegnapi tök jó kis posztját, én is írtam egy rövidet, hogy meg fog-e jelenni vagy sem, azt nem tudom, rajtam nem múlik. Az itteni emberi kapcsolatokról szól.'

Jol hangzik, varjuk. Addig is, ha megint unatkozom online 'tanulas' kozben, belenezek a blogodba. Sajnos Uj Zelandra ebben az eletben mar valoszinuleg nem jutok el, de igy is erdekes lesz rola olvasni.

tucano 2013.05.20. 03:08:34

@Mirjam2: végre egy közös ismerős :D, Herr Wörterbuch nálunk is meghatározó tagja a szerkesztőségnek!

váj mí 2013.05.20. 03:09:05

@Mirjam2: Te, amikor én középsuli elvégzése után 1,5 évvel elmentem újságíró-gyakornoknak, egy kétheti színes magazinhoz (igen, akkoriban egy sajtótermék még havi 2 megjelenéssel is megélt a piacon ...)... mna ..... Szóval, akkor én mindenhez értettem az akkori legújabb DNS-kutatásoktól, az "új" Windows '95 forradalmi újításain át a The Economist cikkeinek fordításáig.
De ez még oké volt, mert angolról magyarra ment ..

2013.05.20. 03:10:12

@váj mí: Te tenyleg voltal biztonsagi or (is)? Nem semmi.

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 03:11:54

@Mirjam2: miért ne jutnál el? nyitva vagyunk, a járnak a repellők :)) na jó, most éppen esik, de amúgy...

váj mí 2013.05.20. 03:12:09

@ctboy: Ahham, kissé visszafogottabban tisztelegj az éles eszem előtt, ha már mindenképpen muszáj neked olyat.

váj mí 2013.05.20. 03:13:42

@Mirjam2: 3 hónapig. De azóta is van fegyverviselési engedélyem ;).
Sőt, lőttem is élesben, Kárpát pisztollyal :).

váj mí 2013.05.20. 03:35:19

@ctboy: Te, különben, meggondoltam magam.
Végeredményben, írsz, amit akarsz, és gondolsz, és jön.
És én is írok majd rá, amit akarok, gondolok, és jön ...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 03:39:33

@váj mí:
Igy is jó. Megegyeztünk.

Előre szólok, hogy komolyan tisztelem az eszed.
Ha valami túl élesen hangzik az "sarcasm".

Ígérem a jövőben sem akarlak soha szándékosan megbántani, ahogy eddig sem tettem.

váj mí 2013.05.20. 03:49:03

@ctboy: Köszönöm, szerintem nem túlságosan éles ( az előbb vallottam be, hogy kb. 6-7 matematikai művelet megy, és ohne térlátás...)

Ígérem, a jövőben legfeljebb a hangulataim áldozata leszel, szarkazmussal vagy anélkül, de a szándékos basztatás kívánalma nélkül .... Az tuti. Akit szándékosan húzok fel gumi helyett, az sokáig nem jár erre. Perverzeknél nem tuti módszer, igaz ....

váj mí 2013.05.20. 03:57:16

@ctboy: Jah, csak valaki lője már le az ucssó vendéget, mert húznék el lefeküdni, de ettől az élemedett pöcstől nem tudok .. :(

Hogy, mit is mondtál?

Ja, peace , persze .... majd ha lefekszem aludni, akkor.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 04:00:50

@váj mí:
Már két óra van nálad?
És még mindig bírja?
Beszéld rá két lányra egyszerre.

váj mí 2013.05.20. 04:03:31

@ctboy: Hajnali 4 van nálam, és még van 20 perce.
Nekem a faszom kivan már, mert kb.4-5 órát alhatok majd, de hogy ezt nekem megfizeti a csaj, az tuti!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 04:08:51

@váj mí:
Igaz. Elszámoltam.
Csak a HÁ tartja benned a lelket?
Már itt is kidőlt mindenki.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 04:16:54

@pappito:
Te most keltél?
NZ-on hány óra van?
Itt este tíz.

Úgy értem az európai kommandó, Angliát is beleértve kidőlt.

váj mí 2013.05.20. 04:29:13

@pappito: @ctboy: Mna, most húzott el a vén pöcs a fenébe. Itt hajnali 4:30 van. Meg a tököm, az is kivan .... a mai naptól.
Azt, aki még egyszer meg meri említeni, kurvának lenni, vagy kurvákkal dolgozni könnyű pénz és egyszerű meló, mna, azt nemes egyszerűséggel kiherélem. Hogy érezze a törődést ...

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 04:33:43

@ctboy: dehogy most keltem, 10 órával vagyun előrébb (amikor itt tél van, nyáron 12) mindjárt fél 3 van délután

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 04:35:36

@váj mí: Jó éjszakát a maradék pár órára. Holnap ünnepnap nálatok, nem lesz nagy forgalom, hátha ki tudod magad pihenni.

"kurvákkal dolgozni könnyű "

Én még azt sem állítom hogy aki recepciósként dolgozik velük azzal könnyű.
"sarcasm"

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 04:37:57

@pappito: Köszi.
Még soha nem néztem meg az időeltolódást. Jó tudni.

váj mí 2013.05.20. 04:40:09

@ctboy: Tök mindegy milyen forgalom lesz, nekem itt kell lenni....

Te, lehet leszúrlak egy sötét sikátorban egy viharos estén :P

Mna, pá az óceánokon túli bagázsnak.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 04:43:35

@váj mí: "Te, lehet leszúrlak egy sötét sikátorban egy viharos estén :P"
Vagy az éles nyelveddel elvágod a torkom?
Vagy hogy kell ezt helyesen mondani?
Elnyalod a torkom?

Jó éjszakát Neked is.
Gute Nacht. Kleinchen.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.20. 07:44:06

"Saman, vedd mar eszre, mi vagyunk itt a kozosseg es olyan posztokat szeretnenk olvasni amiknek:"

Amíg itt a Mari néni tudatállapotó alpári újságíró papucsállatkák bizottságosdit játszanak van egy olvasó szerkesztő, aki vette a fáradtságot és az első cikkem után felajánlotta a segítségét . Át szoktuk nézni a cikkeket. Pontosabban 4-et sikerült.

Vélhetően menthetetlenül hozom azt a képekkel teli, egyik témáról a másikra ugrálós stílust, ami annak ellenére, hogy ezek ebből a szempontból átfésült szövegek voltak, megmaradtak a "nem könnyen fogyasztható" tartományban.

"- van felepitesuk: bevezetes, targyalas, befejezes, eljut A-tol B pontig logikus, konnyen kovetheto uton;"

Ez a második cikk, ahol a könnyűség miatt kikerült maga az alap modell, amiről a cikk szól. Trénerként úgy dolgozunk, hogy felvéssük a táblára a modellt, dolgozunk azon, hogy mindenki értse, és aztán közösen erre a ruhafogasra ráaggatunk mindenfélét.

A mai cikknél is, meg a játérelméletnél is kikerült a cikkből maga a fogas, majd csodálkozunk azon, hogy így minden ruha leesik és összegyűrődik.

Rendetlenséget csinálunk a rendcsinálás helyett.

"- konnyen olvashatoak, nyelvtanilag helyes mondatokat tartalmaznak, nincsenek bennuk felesleges idegen szavak - beleertve angol szavakat;"

Ebből a 6 cikkből láthatjátok, hogy én gátlástalanul ugrálok síkokat. Rengeteg személyes sík, saját példa vonul fel az írásaimban és 2-3 lépcsőben sokszor felépítek valamit ami a politikán túli rálátást hozza be a fókuszba. A mai cikk egy kultúra kritika. Azzal fenyegeti a magyarokat, hogy ha a kultúra beteg, ha eleve intézményességtagadók vagyunk, akkor hiába sodorja el az éppen aktuálisan a hatalmon tombló ideológus érdekcsoportot majd kreálunk egy másik ilyen dilettánsat.

Ehhez le kell írnom némi undorítóan szak kérdést a szervezetek anatómiájából, de ugyan akkor át kell váltanom arra, hogy mi van ha ez X szervezet esetpéldája után nem belső ügy, hanem kulturális adottság.

Ezek miatt a nézpont váltások miatt sajna ez a téma mindig is rettetesen távol lesz a közérthetőségtől. Ez nem a "hogyan szereztem meg az első melóhelyet" limonádé sztori. Bocs!

Viszont néha erről is beszélnünk kell. Néha ide citálom a játékelméletet, max belevarázsolom az angol rántottcsirkébe, hogy a Mari néni tudatállapotúaknak is legyen valami érdekes és képileg belátható perspektíva.

"- nem tul hosszuak, tematol fuggoen mondjuk kb. 1500-2000 szo."

Az a baj hogy én nem vagyok újságíró és az hogy ezek a szakmai szarvashibák a 6. cikkemben is ugyan úgy felvonulnak, azt mutatja, hogy megengedem magamnak hogy laikus legyek, ami szerkesztői szempontokat illeti és megengedem magamnak hogy a CNC esztergályos szintjén részletkérdéseket hozzak ide.

Majd az összes cikkem 8 oladalas. Úgy tűnik ez lett nálam a HA standard hosszúság. /a 6. csak 1 oldal, de azt még nem láttátok/.

Az jól látszik, hogy a kommentoldalhoz kötődő törzsolvasó tábor kiátkozna innen.

A szerkesztő meg kiteszi ezeket az újságírói szakmai szemmel olvasók szerint förmedvénynek minősíthető írásokat.

Én a vehemenciátokat nem értem. Ehhez a mai cikkhez a "rekord kommentelő elvtárs" 19 órán keresztül nyomta! Ez azért sport teljesítménynek se rossz! Kb 100 alkalommal olvashattuk jól összeszedett, jól felépített, logikus hozzászólásait.

Nem lehetne, hogy lenne a neten egy nektek szóló homokozó valahol, ahol ezt a közösségi ventillálási rítust nyomnátok? Jó téma a "nem értünk semmit", vagy a "szerelje meg valaki a Sámánt", de 19 órán keresztül, 100 kommentben.. azért ... well.

Én attól tartok, hogy ez olyakor megakadályozza azt hogy a téma iránt érdeklődők között közbeszéd alakuljon ki.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.20. 07:57:32

@Jess G:

Sajnos így van, egyelőre nincs biztos gyógymód, csak lelki terápiák vannak. E terápiák a tünetmentességhez közeli állapot tudnak elérni.

kék madár 2013.05.20. 08:24:06

@Saman: a kuzdosportrol meg mindig nem mertel irni

DieNanny CH 2013.05.20. 08:36:32

@Mirjam2:

Szerintem - számomra - nem a hosszával van baj, hanem azzal, hogy nincs szerkezete. Bevezetés, kibontás, befejezés. Amit talán még alsóban tanultunk.
Csapong ide-oda, belekezd témákba, amik úgy érdekesek lennének, aztán megszakítja, és valami teljesen másról kezd beszélni.
Engem ez az, ami idegesít. Szeretek elgondolkodni dolgokon, de ha ilyen össze-vissza van írva, az inkább leterheli az agyamat, minthogy információval látná el.

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 08:41:15

@Saman: "Nem lehetne, hogy lenne a neten egy nektek szóló homokozó valahol, ahol ezt a közösségi ventillálási rítust nyomnátok?"

nem lehetne, hogy lenne a neten egy neked szóló játszótér ahova termelheted ezeket a szellemi rövidnadrágos marhaságokat? mind jobban járnánk

BigPi 2013.05.20. 09:34:50

@diggerdriver: Én végig olvastam a posztot, de most nem erről szeretnék írni hanem a te hozzá szólásodról.

Miért nem szedtük össze a jó dolgokat a rendszerváltáskor?

Megpróbáltuk, de mindenki igen gyorsan rájött arra, hogy ez így nem működik.
A különböző rendszereket nem lehet összerakosgatni, mert egyszerűen nem illenek össze, és káoszba torkolna az egész.
Annyit tehetünk volna, hogy a négy nagy vonal (német, francia, angol, amerikai) közül kiválasztunk egyet és azt átvesszük szőröstül-bőröstül.

Az igazi gond pontosan az lett, hogy mindegyik párt más típusú demokráciában gondolkodott. Ráadásul mindezt úgy, hogy az új "operációs" rendszer telepítése előtt nem akarták újra formázni a "meghajtókat".

A témához. Ha nem megy nekünk a másolás, akkor igen is próbáljuk a saját tulajdonságaink alapján saját rendszert felépíteni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.20. 11:09:26

@BigPi:

Nekünk szerintem a skandináv modellt kellett volna másolnunk, ahogy tették ezt a szlovének vagy a litvánok.

Tény, hogy ez nem nagyon érdekelte a politikusokat.

Amit most másolunk az az orosz modell. Putyin kirekesztő és versenykorlátozó rablógazdálkodása.

A skandináv modell abban szuper, hogy szegény ember vízzel főz alapon pusztán a társadalmi kontroll felerősítésére építve öszehoznak sok sok okos megoldást.

A magyar intézményességtagadó alapokra épülő keretalkotó tevékenység az már sikeresen derégba törte a joguralmat, az igazságszolgáltatást, a sajtót, a III. szektort, a piaci szektort és az állami szektort is.

Ez a cikk pont arról szól, hogy ennek vélhetően kulturális okai vannak. Nem először csináljuk ezt, már Rákosi is neki esett ezeknek a témáknak és a Horthy vagy a Szálasi rendszer is dolgozott ezeken az ügyeken.

@pappito: van saját blogom

pappito · http://pappito.com 2013.05.20. 11:15:39

@Saman: "van saját blogom"

szuper. akkor ezeket a HÁ-től teljesen idegen dolgokat legyél kedves ott publikálni. Még akkor is, ha a HÁ rokon vagy szerető vagy bármilyen más síkodon mozog. akit érdekel elmegy és elolvassa.

kösz

2013.05.20. 11:44:31

@Saman: 'Nem lehetne, hogy lenne a neten egy nektek szóló homokozó valahol, ahol ezt a közösségi ventillálási rítust nyomnátok?'

Oooo... Bocs de mar van egy ilyen 'homokozo', ez a Hataratkelo! :) Nem akarok bunko lenni, de en is, Vaj Mi is meg sokan masok is akik kommentelnek itt tanultunk tarsadalomtudomanyokat, tehat nem elsosorban 'ujsagiroi' szemszogbol kommentelunk. Egyebkent nem ertem, a Newham College-ban nem irtok esszeket? Ha barmilyen angol egyetemre jarsz, szembesulsz azzal a tennyel hogy az esszeknek egyreszt szerkezetuk, hatarozott mondanivalojuk kell hogy legyen; nyelvtanilag helyes mondatokat kell tartalmazniuk; es szigoruan szohatarhoz vannak kotve. Nekem a disszertaciom volt 10,000 szo, es nem kaptam volna elso osztalyu minositest ha meghaladtam volna a szohatart.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 11:57:21

@think different: de
eppen ez a lenyeg
amerikai lettem, mert a 300 milliobol legalab 40 nem itt szuletett
igy keverednek a kulturak
erre mondtam, hogy ido kerdese
en 15-16 eve vagyok itt es mar almafa lettem
namost az mas kerdes, hogy nem az elet minden teruleten
pl, azt hogy mi zajlik egy altalanos- vagy kozepiskolaban sosem lathattam sem gyerekkent sem szulokent, bar naggyabol tudom, mert Maryt kifaggattam
de bben az orszagban amerikai leszel akkor is ha nem itt szulettel
ahogy valaki irta beszippant, mert itt nem feltuno kulonbseg, mivel egy szuletett alaszkai es egy szuletett NY-i kozott nagyobb a kulonbseg mint Mary es en kozottem, pedig majdnem 40 voltam mikor kijottem:)
amugy otthonrol en is igy gondolkodnek ahogy Te, sot igy is gondolkodtam, de ha ateled es megeled, akkor rajossz, hogy nem igy van
eeeeeeeees
akkor meg van egy fontos dolog
ez emberfuggo is
sot leginkabb az

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.20. 12:03:25

@pappito: A szerkesztő nevében nem nyilatkozhatok de a magam nevében meg tudom ígérni, hogy pont úgy ignorálni fogom ezt a territoriális agressziót, mint eddig. Továbbra is írok majd cikkeket és ha érdekesnek találtatik, akkor ki meglehet, hogy megjelenik.

Eddig ez a 6.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.20. 12:57:47

@Saman: sámán, őszintén, te direkt szeretsz abba ülni?

Vagy troll vagy, vagy nem fogod fel, minek hol a helye. Ez nem territorialis dolog, de én sen itt fogok a programozási nyelvek és a különféle kultúrák közti parhuzamokrol beszélni.

Lehet leszolni a többieket, de ennek nem itt a helye, nem idevaló, de te csakazértis széllel szemben.....
-------------
Egyébként erdekes látni, hogy hozzászólás stílusa alapjan látni , ki honnan ír, kedvesem első blikkre levette két hozzászólásból, hogy ctboy usa, vaj minél pedig precízen, tömören, lenyegretoroen fogalmaz, ott a tippje skandinavia volt, mikor mondtam hogy nem, akkor o bakker, hogy nem jutott a stilusrol eszébe, hogy Németország.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.20. 13:19:12

@tildy:): Azért a CNC eszetrgályos szakkérdések meg a kultúra között van egy óriási különbség azügyben, hogy az egyik lehet egy szakmai csoport szakügye, a másik meg nem.

A kultúra olyan, amit együtt csinálunk, mindannyian.

Ha a szerkesztő úgy ítéli meg, hogy ezekben a cikkjeimben elegendő angol tükör van, vagy elegendő nézőpont a magyar kultúra jellegzetességeinek a megmutatására, akkor kirakja a cikket.

Én benneteket nem értelek, hogy mi ez az iszapbírkózás, hogy kerül ide ennyi alpári negatív visszacsatolás, miért gondoljátok, hogy ezzel meg nem történtté lehet tenni, azt hogy X cikk kikerült.

Ezeket nem fogja a mágiátok elvarázsolni. Ezek már ki lettek ide rakva.

megteheted, hogy bekened szarral olyan képekkel, hogy "abban szeretek ülni", meg ilyenek.

De akkor mit értél el? Szerintem max azt, hogy mások eztán tudhatják, hogy Tőled mire számítsanak.

2013.05.20. 14:08:25

@Saman: Neked ugyanaz a problemad, mint Orban Viktornak, hogy a kozossegert akarsz onzetlenul tenni valamit, aztan megsertodsz mikor nem ugy reagal a kozosseg ahogy vartad. Erre kb. az a reakciod hogy 'de en nem ilyen kozosseget akartam', plusz osszeeskuves-elmeleteket gyartasz ('Én attól tartok, hogy ez olyakor megakadályozza azt hogy a téma iránt érdeklődők között közbeszéd alakuljon ki').

Emlekeztessetek mar, ki mondott olyasmiket hogy Magyarorszagon a kozosseg igazi tagjai, az igazi magyarok, elegedettek a kormannyal, de sajnos a kozosseg 'nem igazi' tagjai hazugsagokat terjesztenek a mediaban miszerint egyes kormanyintezkedesekkel esetleg problemak lennenek. Saman, lehet hogy jobban befolyasol teged tudat alatt a magyar politikai kultura mint gondolod?

BTBTBT 2013.05.20. 14:24:07

@váj mí:
Meg jo, hogy az ilyen altalanosito vagdalkozasod lepereg rolam.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.05.20. 16:39:07

Most felmentem a blog facebook oldalára és végig néztem.

Kb. egy évvel ezelőtt a szerkesztő közzé tette ezt:

BLOGGAZDAI KÖZLEMÉNY

Eddig tartott a türelmem, elegem van a trollokból, a bunkóságból. Kaptak pár nap haladékot, de a blogot nem fogják szétverni! A mai posztból már kimoderáltam pár embert, és ez így lesz a jövőben is. Mielőtt jönne az anyázás: ez nem azt jelenti, hogy nem lehet beszélgetni, vitatkozni, de azt igen, hogy azt csak európai hangnemben lehet. Akinek nem tetszik, mehet, amerre lát.

Asszem legközelebb automatikusan küldöm az e-maileket. Most már legalább tudom, hogy mi a procedúra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.20. 16:46:33

@Saman: Tolem segitsegre szamithat barki, nem hinnem, hogy olyan megjegyzest tettem volna rad, amivel rohangalhatsz a bloggazdahoz. Nem europai hangnemre sem emlekszem a reszemrol, de ha megis igy gondolod mutass ra.

Amugy probaltak a tobbiek eloszor szepen mondani, hogy nem idevalo, de csak eroltetted, aztan kicsit erosebben, akkor is azt mondod, csakazertis lenyomod az olvasok torkan. Utana meg csodalkozol, ha visszabofogik... Ki szebben, ki csunyabban.

-----------------------------------------

Ha mar ennyire erolteted, elobb tanulj meg erthetoen fogalmazni, aztan irj. Es ezt nem bantasbol, annal inkabb joszandekkal irom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.20. 16:48:27

@Mirjam2: Abszolut egyetertek. Ez nem territorialis agresszio, hanem egyszeruen csak mondjuk, ami nem emgy, jobb nem eroltetni. Ez lathatoan nem megy itt, nem itt a helye, nem a megfelelo kozonseg, allandoan csak acsarkodas van belole, hogy ez meg mar megint mi. Ha ennek ellenere erolteti saman, akkor vagy nem fogja fel, amit mondunk neki , vagy troll, mas otletem nincs.

kék madár 2013.05.20. 19:04:02

engem ez az egesz Saman <> torzskommentelok vita egy gyermeteg gimnazista lincsmentalitasra emlekeztet, amikor az uj fiut hulyere cikizik, mindegy miert, csak mert elvezik az agressziot. Az a stilus amivel nekiestetek egyszeruen szegyen. Saman se sokkal kulonb, adta alatok a lovat. Persze en se vagyok jobb, mukodott a kattintas generator.

2013.05.20. 23:31:24

@tildy:): Ez az, nem veszi eszre, hogy o az aki agressziv; megprobalja raeroltetni a velemenyet masokra, aztan mikor ez nem mukodik, 'feljelent' :))). Komolyan, ha ez nem tipikus magyar politikai hozzaallas, akkor nem tudom mi. Saman, kerlek nyugodtan jelents fel, alkalmazd a 'procedurat' - koszi.

pappito · http://pappito.com 2013.05.21. 02:03:33

@kék madár: nézd, eddig jellemzően az van,h a csávó ír valamit ami se a blog témájába nem vág, se füle se farka, olyan témákban amihez egyébként más kommentelők értenek. Felturbózva értelmetlenül felturbózott szakbarbársággal és magyartalanságokkal.

Majd jön egy törzskommentelő és felteszi a kérdést, hogy ennek miért kell itt megjelennie HATODSZOR is, mire jön a szerző és sértődötten hisztizik kicsit, hogy őt elnyomják. Majd megjelenik 2-3 nick véletlenül pont akkor amikor a szerző is kommentel, igazat ad a szerzőnek majd eltűnik.

Vajon mi a magyarázat arra, hogy ez a csávó itt hatodszotr publikál az olvasóközönség meg szenved? Ennyi klikket simán össze lehet szedni olyan posztokból amik egyébként HÁ témájúak, nem pedig egy angolul sem beszélő betanított munkás szenvelgései?

Ez nem sámán hibája, ő Mo-n szárnyalt, mert mindig van pár % akinek ilyen amway-arcok és a bullshitvihar kell, csak sajnos a mellette dolgozó jamaikai feketemosogató nem nyitott a síkjaira meg hagymázas képelgéseire amit angolul képtelen megfogalmazni amúgy is - tehát leírja magyarul. Miért nem a blogjába?

Ez egy tematikus blog (a HÁ) ahova azért járunk mert szertünk HÁ-s sztorikat olvasni és szeretjük egymás véleményét olvasni ezügyben.

Sámán blogját meg olvashatja aki akarja. Senki sem hozza ide a blogját ami tökre nem HÁ témájú, ő miérT? Pntosabban a szerk. miért?

pappito · http://pappito.com 2013.05.21. 02:04:49

@kék madár: " amikor az uj fiut hulyere cikizik, mindegy miert, csak mert elvezik az agressziot"

ha beülsz az operába, majd valaki hangosakat fingva-böfögve az előadás alatt megzabál öt zacskó csipszet és kiszisszenti a sört, akkor egy idő után ennek következménye lesz

kék madár 2013.05.21. 05:22:01

@pappito: "csávó itt hatodszotr publikál az olvasóközönség meg szenved"
en 46 evesen el tudom donteni, hogy mit akarok elolvasni, az interneten, eddig meg semmilyen user-generated tartalomtol nem szenvedtem. Szenvedni akkor szokott a normalisabbja, ha valami altala befolyasolatatlan dolog aldozata lesz. A blogolvastatast mint buntetesi format meg ismertem
Ha valami nem tetszik, nem olvasom. Ha tele van hazugsagokkal hozzaszolok. De egy vendegposztokbol eltartott oldalon eleg nyilvanvalo hogy a blog gazdaja nem mindig azt valogatja be ami mindenkinek tetszik.
De ha a hataratkelo rendeltetese az, hogy a 20 fos torzskozonseg igenyeit kielegitse, akkor bocs, en tevedtem.

kék madár 2013.05.21. 05:22:43

format meg NEM ismertem

pappito · http://pappito.com 2013.05.21. 05:34:51

@kék madár: " hogy a 20 fos torzskozonseg igenyeit kielegitse, akkor bocs, en tevedtem."

nem tévedtél, csúsztattál. leírom utoljára mi a bajom : hatodszorra semmi köze a posztjának a HÁ-höz. Nem olyan nehéz eldönteni a bloggazdának, hogy HÁ poszt-e amit lát vagy nem. (az a húsz fő meg még sámánseggnyalóból nem jön össze, amennyire én látom az olvasóközönség elsöprő többsége értetlenül áll a sámánfényezés előtt)

" Ha tele van hazugsagokkal hozzaszolok"

Tele van hazugsággal és értelmetlen ostobasággal, számosan szóvátettük de úgy látszik hiába.

Egyébiránt igazad van, nem kell olvasni, ha nem tetszik és feleslegesen idegeltem fel magam, ahogy akkor is feleslegesen idegelném magam, ha a moziban énekelni kezdenél amíg kétszáz másik filmet néz.

kék madár 2013.05.21. 06:31:00

@pappito: " ahogy akkor is feleslegesen idegelném magam, ha a moziban énekelni kezdenél "
nem ertem a hasonlatot. A mozijegyet megveszed es ott vannak szabalyok. Itt az a szabaly, hogy valaki regisztal egy blogot a blog.hu-n es kiteszi ra amit akar.
A moziban ha ramszolnal be kene fogni a pofam jogosan, meg akkor is ha en lennek a Freddie Mercury es csak ketten lennenk.
Egyebkent en vagyok a hulye, ezek 99%-ik virtualis vitak, kar hozzaszolni, semmi jelentosege

telkoe 2013.05.21. 22:51:23

@kék madár: Az is szabaly hogyha nem tetszik az olvasoknak akkor megmondjak. Eppen nem jott be a kozonsegnek hogy feltudassal akart ertelmiseget jatszani, van ilyen.

Cico888 2013.05.22. 20:10:56

Szépöcsém, nem személyeskedek: BULLSHIT, amit leírtál. Arrafele így mondják.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása