oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 12. 06:48,  Hogyan adózzunk, ha külföldön élünk? 214 komment

2013. május 12. 06:48 Határátkelő

Hogyan adózzunk, ha külföldön élünk?

Nyakunkon az adóbevallás, amire nem csak a Magyarországon élőknek érdemes figyelniük, hanem azoknak is, akik az elmúlt egy évben költöztek külföldre, vagy esetleg volt magyarországi adóköteles jövedelmük. Ma Zoli segítségével átmegyünk közszolgálatiba és egy nem akármilyen levelezésen keresztül megpróbáljuk elmagyarázni, kinek mit kell tenni. Öveket becsatolni, mert nem akármilyen utazás következik!

adóbevallás.jpg

„Magyarország híres a kényelmetlen bürokráciájáról, ez alól az adóbevallás se kivétel. Azt hiszem, komplikáltsága az egyik komoly, az elkerülésére sarkalló indok, és ez sajnos akkor sem múlik el, ha az ember külföldre költözik.

Legalábbis az első évben semmiképp, nekem legalábbis némi időbe telt, amíg hitelt érdemlő forrásból is megtudtam, hogyan kell csinálni. A félreértések elkerülése végett ezen felül emailben is megerősítést kértem a NAV ügyfélszolgálatától. Hogy másoknak megspórolhassam ezt az időt, megosztanám a megszerzett tudást.

Íme, az adóhivatallal folytatott levelezésem.

Tisztelt APEH!

A 2012-es évről szóló SZJA bevallás kitöltésével kapcsolatban lenne kérdésem. Tavaly csak egy hónapot dolgoztam itthon, utána Angliába költöztem, ahol minden hónapban volt bérjövedelmem. Legjobb tudomásom szerint bár nem kell ezután a külföldi bérjövedelem után itthon adót fizetnem, azonban az adóbevallásban fel kell tüntetnem ezt az összeget.

A kérdéseim ezzel kapcsolatban:

- tényleg fel kell-e tüntetnem ezt az összeget a 1253-as nyomtatványon?
- ha igen, melyik sorban?
- milyen árfolyamon váltsam át forintra? Az összeget havi rendszerességgel kaptam
- amennyiben ebben az évben semmilyen jövedelmem se lesz itthon, kell-e jövőre leadnom adóbevallást?

A válaszuk leegyszerűsítve:

- igen, fel kell tüntetni. Kivéve, ha egyáltalán nem volt otthon jövedelmed (ekkor bevallás sem kell), vagy külföldi illetőségű vagy (például magyar állampolgár, de végleg külföldön letelepedett)
- 44-es
- kicsit bonyolult, de amikor megkaptad az angol fizut, előtte a 15-én aktuális MNB devizaárfolyamon kell átszámítani minden havi fizetést
- nem kell leadni bevallást, ha nem volt otthon semmilyen adózó jövedelem

A válaszuk bonyolultan:

A kérdésének megválaszolása tekintetében feltételezzük, hogy Ön nem a végleges letelepedés szándékával hagyta el az országot.

I. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szabályai:

A Magyar Köztársaság és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között a jövedelem- és a tőkenyereség-adók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Budapesten, 2011. szeptember 7. napján aláírt Egyezmény kihirdetéséről szóló 2011. évi CXLIV. törvény (továbbiakban: Egyezmény) 4. cikke szól az illetőség meghatározásáról. Az Egyezmény értelmében az „egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró személy" kifejezés olyan személyt jelent, aki ennek az államnak a jogszabályai szerint, ott lakóhelye, állandó tartózkodási helye, üzletvezetésének helye vagy más hasonló ismérv alapján adóköteles.

Az Egyezmény 14. cikke rendelkezik a munkaviszonyból származó jövedelmek tekintetében arról, hogy a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak ebben az Államban adóztatható, tehát a Nagy-Britanniából származó jövedelem Nagy-Britanniában.

Az Egyezmény 22. cikk (1) bekezdésének a) pontja arról szól, hogy a kettős adóztatást hogyan lehet elkerülni a Magyarországon: amennyiben a Magyarországon belföldi illetőségű személy olyan jövedelmet élvez, amely jelen Egyezmény rendelkezései szerint megadóztatható az Egyesült Királyságban és így az Egyesült Királyságban megadóztatták, Magyarország a b) albekezdésben és a (4) bekezdésben foglalt rendelkezések fenntartásával mentesíti az ilyen jövedelmet az adó alól.

I.1.
A magánszemély belföldi illetőségűként Angliában megszerzett és adózott jövedelme után Magyarországon nem kell adót fizetni, azonban a 2012. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásában fel kell tüntetnie adatszolgáltatásként. Ezt az összeget 1253 nyomtatvány a 44. sorában kell szerepeltetni a „Belföldről, illetve külföldről származó, a kettős adóztatást kizáró egyezmény szerint belföldön az adózás alól mentesített jövedelem, az éves összes jövedelembe beszámító összeg" címén.

Az összeg átváltására a következőképpen kerüljön sor a rendszeres külföldi jövedelem esetén: A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 6. § (4) bekezdés b) pontja szerint a magánszemély - választása szerint - az adóelőleg, adó megállapításához külföldi pénznemben keletkezett bevétel, illetve a kiadás forintra történő átszámítására a bevétel megszerzése napját megelőző hónap, illetve a kiadás teljesítésének napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot alkalmazza.

Felhívom szíves figyelmét, arra hogy abban az esetben, ha 2012-ben Magyarországról is származott bérjövedelme, erre tekintettel változatlanul terheli adófizetési kötelezettség, ezt a 1253-as bevallásában bevallja és adózik utána.

I.2.
Amennyiben Ön külföldi illetőségűnek minősül a 2012-ben külföldön megszerzett jövedelmét nem kell feltüntetnie a 1253-as bevallásában.

II.
A 2013-as évben megszerzett angol bérjövedelmet - ha Magyarországról nem szerez jövedelmet - illetőségre tekintet nélkül nem kell bevallani.

Amennyiben külföldi illetőségű, úgy az Szja. tv 2. § (4) bekezdése szerint nem terheli bevallási kötelezettség, amelynek értelmében külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés, viszonosság alapján a Magyarországon adóztatható bevételére terjed ki. (korlátozott adókötelezettség).

Abban az esetben pedig, ha belföldi illetőségű maradt úgy az Szja tv. 11. § (3) bekezdésére tekintettel, az adó megállapítására és bevallási kötelezettségre irányadó szabályokat nem kell alkalmazni, ha a magánszemély az adóévben egyáltalán nem szerzett bevételt, vagy kizárólag olyan bevételt szerzett, amelyet nem kell bevallania. Nem kell bevallani azt a bevételt, amelyet a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, kivéve a 7. § (1) bekezdés m) pontja szerinti jövedelmet akkor, ha a magánszemély más okból is köteles a személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésére. A fentiekkel összefüggésben, tehát a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített azon jövedelmet, amelyet egyébként az összevont adólapba kellene beszámítani azzal, hogy ezt az összeget az adóbevallásban, a munkáltatói adómegállapításban tájékoztató adatként szerepeltetni kell.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, mely kizárólag a levelében leírt információkon alapul.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak."

Nos, eddig a NAV levele, remélem, sikerült segíteni, a válasz biztosan nem férne rá egy söralátétre...

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: adózás Magyarország NAV

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr625296022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 16:00:07

@hagyma:
Ha talalnek egy "vallalkozot", aki megvenne akar olcsobban, aztan "meggyozne" apamat, hogy mondjon le, azonnal eladnam :)
Kerdes, hogy mennyivel olcsobb az olcsobb.

Bar... "Egy madar a kezben tobbet er, mint ketto a bokorban" vagy hogy mondjak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.12. 16:00:19

@Kovermadar: sot 60 ezer dollar korul mar haz is van es nem is rossz
/most nyakig benne vagyok a hazkeresesben/

Mrs. Clayton 2013.05.12. 16:01:14

@Kovermadar: hát éppen ezért találta ki a jogalkotó h az öröklés megnyílta után 1 éven belül mind az örökös mind a haszonélvező kérheti a megváltást, a közjegyző nem szólt? ügyvéded nem mondta?

Mrs. Clayton 2013.05.12. 16:15:18

@Kovermadar: de gyorsan vissza is vonom amit mondtam, mert nem kérhetted volna, bocs,benéztem

M. Péter 2013.05.12. 16:25:20

@Kovermadar: Az igazi kettős adóztatás az, hogy fizetsz Magyarországon 16%-ot meg Kambodzsában 10%-ot is. Pl. az USA-ban egyezmény nélkül is figyelembe veszik a más országoknak fizetett adót, kivéve az ellenségesnek nyilvánított országokat, mint Kuba vagy Irán. Az olyan amerikai, akinek ilyen helyről van jövedelme, nagyot szívhat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.12. 16:25:32

@Kovermadar:
Jó ha tisztában vagy vele hogy a haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál.
Vagy megváltod pénzben ha apád hajlandó rá vagy vársz a halálára.
Nincs ember aki megvenne haszonélvezettel terhelt házat pláne most mikor gombokért lehet ingatlant venni Magyarországon. Szinte minden második ház eladó.

Mrs. Clayton 2013.05.12. 16:26:41

@ctboy: hát sztem ez az egyik legbiztosabb módja, annak, h egy rablás áldozatává váljunk,
még 1994 körül amikor Mo-n beindult a nagy összegű hitelezés úgy lehetett az egyik bankban hozzájutni a pénzhez, mint eladó, h a járdáról teljesen jól belátható pincében lévő pénztárablaknál a jogosult felvette készpénzben majd hazavitte
én akkor sem szívesen mászkáltam egy valag pénzzel, most se tenném

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.12. 16:27:35

@Kovermadar: Nem az SZDSZ hanem az MDF javaslatára törölték el az örökösödési illetéket.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 16:31:24

@hagyma: Itt azt híresztelik, hogy Ámerikában sokkal olcsóbb az autó, mint Európában. 2007-es cikk, de az árán már akkor is csodálkoztam:www.origo.hu/auto/20071207-mar-siker-a-dodge-challenger.html Nem kapható nálunk, de ha kapható lenne, akkor sem ennyiért.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 16:39:08

@Jess G: Egyetértek. Kellenek az elővigyázatossági lépések.
Viszont az átutalás pl. svédországba szintén egy csomó kellemetlenséggel járhat később.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 16:47:38

@én már a fény gyermeke vagyok:
Az új autó fillérekbe kerül amerikában pl. magyarországhoz képest.
Chrysler Voyager (itt Town and Country) $17,000 volt, pár éve mikor vettük.
De gyorsan rájössz hogy egyszerüen nem érdemes újat venni. Ha pár éves autót veszel, az mindig kevesebb mint félár.
Itt egy autó simán elmegy 300-500e km-t, nagyobb hiba nélkül. Lassan már nincs is rossz autó, egy Toyota Camry, Honda Accord (ezek a legnépszerübbek) örök élet. Legfeljebb azért adod el mert megunod, vagy már az újabb model is 5 éves.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 17:06:56

@diggerdriver:
Akkor elertek, hogy minden nap varjam a jo hirt Mo-rol... ez van :(

2013.05.12. 17:11:59

@rumitom: Ez kérlek, azért jó, hogy az egyszeri polgár véletlenül se vetemedjen arra, hogy esetleg beleássa magát valamelyik részébe a törvényeknek és jogszabályoknak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 17:12:24

@ctboy:
Miert?
A bank meg fogja kerdezni, hogy honnan van. Elmondom, hogy mi az es tobbet nem zaklatnak.
Volt mar ilyen, akkor 60e Kr-t hoztam ki kpban es kitoltettek egy papirt errol.

2013.05.12. 17:14:46

@Jess G: De akkor hogyan lehet megoldani? Habár én még messze vagyok attól, hogy ekkora összegeket akárcsak elképzeljek a számlámon, de azért érdekel. A készpénzben kiviszem nyilván nem játszik, leírtad, hogy miért.

Devizaszámla v. paypal nyilván, de amíg nincsen kinti bankszámlád, addig hogyan férsz hozzá a pénzedhez?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.12. 17:16:47

@Kovermadar:
Sajnos ez van. Azért mondom hogy erősebb mert a haszonélvezeti jogot nem lehet fedezetként használni mint a tulajdonjogot.
A tulajdonjogot bárkitől elvehetik például tartozás estén a haszonélvezetet nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.12. 17:22:48

@ctboy: Nyolc évvel ezelőtt vettem otthon egy első generációs Nissan Primerát Kétezres szívódízel motorral 72lóerővel minden extra nélkül. Se légkondi se ABS. Tízévesen vettem 200 000 kilométerrel egymillió forintért.
Féléve itt Londonban vettem egy tíz éves utolsó generációs Nissan Primerát full extrásan 180 000 kilométerrel 2,2 dizel motorral 130lóerővel ABS tolatókamera légkondi beépített navigáció stb...
Magyar pénzre átszámolva 560 000 forintért.

2013.05.12. 17:24:58

@Taxomükke: en az MKBnal vezetek otthon szamlat es ok kozeparfolyamon valtanak (felteve, ha olyan szamlad van). Figyelni szoktam az arfolyamot es mikor kedvezo, azonnal valtom a megfelelo penznemre es kuldom a kivant orszagba. Mar egy ideje nem jatszom ezzel, de nekem ez valt be. Kevesebb volt a koltsege, mint a paypalnak. Ez meg akkor jo volt, mikor otthon jobb kanatojat adtak, mint mas helyen. Ha volt idod, akkor az arfolyammal szrpen lehetett kaszalni. Attol fugg mennyire surgos a penzed.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 17:29:21

@Kovermadar: "Elmondom, hogy mi az es tobbet nem zaklatnak. "

Minden bankban van egy pénzmosási limit ami fölött kérdezgetnek.
Nem tudom ez mennyi svédországban.
Csak ezért mondtam.
Egyébként a Te dolgod.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 17:35:54

@ctboy:
Ertelek.
Valoszinu ez lehet itt is. Szerencsere nincs takargatnivalom, igy ez nekem nem problema.

PannonBoy 2013.05.12. 17:42:52

@Kovermadar: Akkora összeget csak bankon keresztül javaslok mozgatni. Minden egyéb megoldás kockázatos!
(Egyébként a deviza-konverzió kedvezőbb általában, mint a valuta-váltás.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 17:43:19

@diggerdriver:
Apam merhetetlenul gyuloli az egyhazat es utalja a vallasosokat. Ha nagyon nem akar meghalni, akkor odaajandekozom valamelyik egyhaznak a hazreszemet :) attol tuti agyverzest kapna :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 17:47:01

@PannonBoy:
Nincs magyar bankszamlam.
Igaz, egy vevo miert ne tudna rogton kulfoldre utalni?

PannonBoy 2013.05.12. 17:55:11

@Kovermadar: Értelek. Ha nincs akadálya, akkor érdemes emiatt az ügylet miatt nyitni egyet. (Természetesen, csak ha megoldható.)
Tud a vevő külföldre is utalni. Csak érdemes számításba venni az utalás költségét (ki állja az átutalás díját), illetve, amennyiben a külföldi számla nem HUF devizaszámla (érdemes a külföldi bankodnál érdeklődni, hogy tudnak-e HUF devizaszámlát nyitni!), akkor a T-day (ez a tranzakciós nap) szerinti devizaárfolyamon kerül jóváírásra az összeg (egy rosszabb devizaárfolyamnál ez nagyon nagy veszteség is lehet!)

A PayPal-t pedig csak kis összegű, ám gyakori pénzmozgatásokra ajánlom.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 17:58:35

@ctboy: Itt nem tudsz elmenni 300ezer kilométert hiba nélkül. Pedig vettem autót, amivel ezt a totalcar szerint meg lehet csinálni. Nem lehet. Talán akkor, ha Bp.-Párizs útvonalon járkálok pár hónapig. Úgy meg nem próbáltam. Vegyes használat mellett volt már baj kipufogóval, szelepekkel, kuplunggal, irányjelzővel (indexre itt nem panaszkodunk). A lengéscsillapítokkal többször is, amit nálunk nem lehet kivédeni, akkora lukak vannak az utakon.
Az ár-érték arányra én is figyelek, nem csak autó, sokkal pitibb dolgoknál is. De az új autónak jó szaga van. Nekem az baromira tetszik. Perverz dolog, de ez van. Jó lenne, ha mindig perverzkedhetne a magyar, sajnos nem mindig engedheti meg magának.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 18:08:27

@én már a fény gyermeke vagyok: "De az új autónak jó szaga van."
Már van ilyen spray.
Csak befújod a szkadt Trabantot, és máris olyan szaga van mint az új BMW-nek.

Nagy találmány.

Egyébként egyetértek.
A NY-i autók is mind töröttek, szakadtak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 18:13:18

@PannonBoy:
Nincs magyar cimem, nincs szemelyim, sem lakcimkartyam.
Ha a vevo utalja ki ugyan ott tartok, mintha en utalnam ki. Utobbinal mondjuk az arfolyam rugalmasabb.

Esetleg noveremnek mehet az egesz, majd o utalhatja tovabb nekem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.12. 18:15:19

@ctboy:
Teljesen berendezett, de nem lakja senki.
A kiadhatosagot nem tudom sem a haszonelvezet miatt (igaz a felen nincs haszonelvezet), illetve a tulajdonviszonyok sem tisztazottak (tart a per es a hagyateki is megakadt emiatt).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 18:22:14

@ctboy: Odaát minden egyszerűbb. A nőt is csak befújod, aztán az jobb lesz újkorában.

váj mí 2013.05.12. 18:43:41

Mna, még mindig adóztok?

Mrs. Clayton 2013.05.12. 18:49:00

@Philosoraptor: hát pl kiveszed automatából, amit a magyar szlára befizettél, nekem pl tök m1 h 5 fontot vagy 1000 fontot veszek fel, akkor is 300 huf a költségem, az sztem korrekt

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 18:52:17

@váj mí: Aha. Azon megy a vita, hogy egy vadidegen navostól tűrjük-e, ha rákérdez mennyit keresünk? Szerintem nem, de kisebbségben vagyok. Élvezni fogod a társalgást.

váj mí 2013.05.12. 18:57:20

@én már a fény gyermeke vagyok: Ahham, hát én erősen kétlem, hogy élvezni fogom.
Ja, különben minek szólna bele egy magyarországi adóellenőr a külföldön szerzett jövedelembe? A semmin kívül mégis, mi köze van hozzá?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 19:08:16

@váj mí: Szakmai kiváncsiság. Ha bemész a navhoz, ott csupa agyonképzett arccal találkozol. Ha nem mész be még jobban jársz. Mi itthon csupa fasza dolgok között válogathatunk.

váj mí 2013.05.12. 19:25:35

@én már a fény gyermeke vagyok: Hm, hát, aki kielégíti, annak úgy kell...
Különben, nem értem, mi abban a logika, hogy a mezei alkalmazott baszakodjon az adóbevallással, jól belekeveredve és összezavarodva, amikor az őt alkalmazó cég(ek)nek erre külön osztályuk, de legalább egy szakemberük van?

BTBTBT 2013.05.12. 19:26:02

@váj mí:
"A semmin kívül mégis, mi köze van hozzá? "

Az állam "mindent tudni akarok azokról, akikhez nincs többé közöm"- mentalitása. Semmi más.

Hihetetlen, hogy még mindig milyen sokan elkezdenek bedőlni az ijesztgető magyar hatóságok trükkjeinek.
Mondjuk Angliában is szeretnek rémisztgetni mindenféle ezerfontos és afeletti bírságokkal olyasmikért, amikben nem is kötelező részt vennie az egyszeri embernek.

2013.05.12. 19:43:24

@Jess G: Bocs a tudatlanságomért, de ehhez devizaszámla szükségeltetik?

váj mí 2013.05.12. 19:44:26

@Barátusz: Te, hogy én is mennyi mindent akarok. Ahhoz képest meg ugye ... Hát fordul elő ilyesmi még egy állammal is.

Taxomükke (UK) 2013.05.12. 19:48:01

A forintszámláról külföldre utalásnál nem valami nagyon szar árfolyamot használnak? Azt tudom, hogy Angliából Magyarországra utalni kész anyagi csőd, egyszer itt levesznek 10 fontot, Mo.-n pedig valami ótvar árfolyamon írják jóvá... Mondjuk ez párszáz fontnál/pártízeter forintnál még hagyján (bár nézetem szerint a kurva anyjukat), de 25 millió Ft-nál már baromira nem mindegy, hogy mennyi lesz belőle, mire az angol számlámra ér.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 19:49:47

@váj mí: Halvány fingom sincs, én nem idegesítem magam ilyesmivel. Azért van a könyvelő, hogy megcsinálja. Ha elbassza, azért van az ügyvéd, hogy megoldja. Én szófogadó gyerek vagyok. Egy navos osztályvezető mondta: adótörvényeink komplikáltak, ha nem lennének azok, mit csinálnánk a sok könyvelővel és ügyvéddel? Rajtam ne múljon a Magyar Népköztársaság jövője.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 19:54:48

@én már a fény gyermeke vagyok:

Legalábbis a szaga, esetleg a szine.

(Ez velünk is igy van, sötét ruhában pedig vékonyabnak látszunk)

BTBTBT 2013.05.12. 20:03:40

@ctboy: Mi lehetett a cél azzal, hogy hülyét csináljanak egy amcsiban híres country énekesnőből? Vagy ez is csak arról szól, hogy két koncert/album között is fenntartsa maga iránt az érdeklődést?
Igazi szőke?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 20:04:13

@ctboy: Nekem mondod? A befújt fekete Trabantom olyan vékony, hogy vígan csalinkázom vele a csúcsforgalomban.

BTBTBT 2013.05.12. 20:05:00

@váj mí: Hát azt nem tudom, hogy mennyi mindent akarhatsz. De állam bácsik túl sokat szoktak akarni.

BTBTBT 2013.05.12. 20:07:23

@én már a fény gyermeke vagyok:
Olyan létezik, hogy Mo.-ról már a célország pénznemében utalsz annak megfelelő forintot, tehát kiesik az árfolyam miatti különbözet?

Angliából lehet így utalni (font helyett egyből forintot), persze vagy 15 fontos díj ellenében (nyilván bankja válogatja), szóval kis összegnél nem éri meg.

váj mí 2013.05.12. 20:08:20

@én már a fény gyermeke vagyok: Ja, hogy mindez azért?

@Barátusz: Hm, én úgy de úgy tudok akarni ;).
Különben én ex-állam bácsim nem zargat felesleges hülyeségekkel. Gyakorlatilag semmivel sem zargat.

BTBTBT 2013.05.12. 20:10:47

@váj mí: Engem sem, sőt idén év elején még valami tízezer körüli összeget is vissza akart adni valami múltbeli téves levonás miatt.
Csak még nem jutottam el odáig, hogy vissza is igényeljem, mert nem találtam a hozzá szükséges nyomtatványt a NAV oldalán.

BTBTBT 2013.05.12. 20:11:29

Ja, hogy te a román államra céloztál? Bocs.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 20:11:45

@Barátusz: Ez egy ilyen müsor.
Mint tudjuk a TV müsornak egyetlen célja van.

Ne állkon fel a néző a reklámok közötti szünetben.

Ebben a müsorban szinte mindenki hasonlóan bután viselkedik, és amerikaiasan még büszke is erre.
Kelly egy kicsit butább volt mint a többi, de ahogy látod, őt se nagyon zavarta.
Ez a klip egyébként csak nekünk magyaroknak poén.

Pár havonta szeretem újra megnézni, még mindig jókat tudok nevetni rajta.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.12. 20:15:26

@Barátusz: Ezt a kérdést biztos hogy hozzám akartad intézni? Ebben charlie kollega az illetékes. De szerintem forint számláról nem tudod megoldani átváltási veszteség nélkül. Deviza számláról igen. De ez közel sem biztos, rég nem foglalkoztam ilyesmivel, és ezek a dolgok itt hetente változnak.

BTBTBT 2013.05.12. 20:16:00

@ctboy: Nyilván megfizették a szerepléséért, és a "hülyeségének" is híre kelt a mádiában, tehát mindenképpen jól járt.
Meglehet, hogy nem annyira eszetlen, mint mutatja.

Igen, a magyar vonatkozású helyekkel és a nyelvvel kapcsolatos érdekességek (filmekben pl. Iron Man, Avengers, stb.) csak nekünk érdekesek.

BTBTBT 2013.05.12. 20:17:27

@én már a fény gyermeke vagyok:
Jaj, nem. Taxomükkének, mert ő beszélt az árfolyamveszteségről.

BTBTBT 2013.05.12. 20:18:26

@Taxomükke:
Ezt neked akartam küldeni, de másnál kötött ki:

Olyan létezik, hogy Mo.-ról már a célország pénznemében utalsz annak megfelelő forintot, tehát kiesik az árfolyam miatti különbözet?

Angliából lehet így utalni (font helyett egyből forintot), persze vagy 15 fontos díj ellenében (nyilván bankja válogatja), szóval kis összegnél nem éri meg.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.12. 20:21:41

@Barátusz: Nem fizették (ha jól tudom), jótékonyságra ment.

Viszont ingyen szerepelhetett.

Végül is, Ő is árulja magát. Ez egy ilyen szakma.

BTBTBT 2013.05.12. 20:23:07

@ctboy: Ja, ezt nem tudtam. Akkor viszont maradt neki a másnapi/jövőheti újságok adta népszerűség meg a netes letöltések/kattintások.

Mrs. Clayton 2013.05.12. 20:26:47

@Philosoraptor: hát ha nincs külföldön számlád csak Mo-n ahhoz minden további nélkül hozzáférsz külföldön is, hacsak nem vmi ifjúsági számla, ami csak Mo-n használható, ebben az estben azt kell csak tudnod, h milyen költséget számol fel a magyar bankod, ha a kártyádat külföldön fizetésre, készpénzfelvételre használod
pl nekem régen volt Citis számlám, az tök jó volt, mert bármit csináltam minden ingyenes volt, ellenben külföldön igen gáz volt mert először ha jól emlékszem a forintot dollárra majd azt az adott ország valutájára váltotta mittom én milyen árfolyamon a mostani számlám meg saját középárfolyamon vált és nincs köztes váltás és max 300 huf a költsége a kp felvétnek

Mrs. Clayton 2013.05.12. 20:30:52

@Taxomükke: sztem jobban jársz ha utalsz mert akkor deviza középpel számolnak míg cash esetén valuta árfolyamon, ami jellemzően alacsonyabb, a kérdés még h mennyi az utalás költsége, itt jellemzően már a fix felső plafon életbe lép, így nem hinném, h levennének mondjuk 1-10%-kal, de meg kell keresni a legjobb ajánlatot adó bankot

váj mí 2013.05.12. 20:32:17

@Barátusz: Ahham, arra. Tavaly elmentem szavazni, köszönték szépen. Az ottani adózásról meg annyit tudok, hogy van, mert láttam a fizetési cetlin a levonást. Szerintem, ez a normális, ha érdekelnének az adótörvények, akkor olyan pályát választottam volna, ahol kiélhetem ez irányú perverzitásomat.

2013.05.12. 20:32:22

@Jess G: Köszönöm a kimerítő választ, jelenleg ilyen "ifi" számlám van, k&h trambulin.

Megint szabad a gazda 2013.05.12. 20:53:47

@ctboy: Ezzel én is így vagyok, azért őszintén, a pulyka kifejezetten jó válasz volt...

(Nyomjuk ezt az EU-t, azután ha valaki elhiszi, hogy ez tényleg az Európai US, akkor meg meglepődünk)

Megint szabad a gazda 2013.05.12. 20:57:19

@Barátusz: ha jól emlékszem pár éve a magyar hokisok ráépítették a hoki vébé pályázatukat. A bemutatkozó kisfilm nagy siker lett (éppen talán az eredetisége miatt, vagy a csaj és az "eset" ismertsége miatt)

PannonBoy 2013.05.12. 22:28:02

@Taxomükke: Devizaátutalásnál két megoldás is van.
Az egyik, hogy Angliában nyitsz egy HUF devizaszámlát, és a devizakonverziót bankon belül elvégzed, majd nemzetközi átutalás a magyar HUF számládra.
A másik megoldás, hogy nyitsz a magyar bankodnál egy GBP devizaszámlát, ahova az angol bankodból átutalod a kívánt GBP összeget, majd beérkezés után a magyar bank GBP devizaszámláról átvezeted HUF számlára.

Természetesen mindkét esetben az átutalási és konverziós díjaknak utána kell nézni, és így azért jól ki lehet jönni. A lényeg, hogy a konverzió és az átutalás ne egyszerre történjen, mert akkor T-day árfolyamon történik, nem akkor amikor te járnál jól.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.12. 22:30:14

@PannonBoy: en az utobbit csinaltam.
Konverzios dij nincs, gbp-t utalok haza 10 fontert, otthon 100 000 forint felett konverzios dij nelkul, azonnali arfolyamon valtjak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.12. 22:32:16

@Taxomükke: A masik, hogy anno mikor kijottunk kb 700E forintot utaltunk at, valami 2100 forint volt az utalasi dij. Igaz akkor lenn volt a font arfolyama, 300 korul.

BTBTBT 2013.05.12. 22:42:02

@Megint szabad a gazda:
Az is érdekes lenne, ha valaki összevágná a magyar nyelvvel, magyarokkal és Budapesttel kapcsolatos filmes referenciákat. Rengeteg akad a Szárnyas fevadásztóll a Közönséges bűnözőkön át az utóbbi évek terméséig.

Mondjuk a "magyars"-tól, mint népről - és mint a nyugati világ ezirányú félretájékozottságától - herótom van.

BTBTBT 2013.05.12. 22:44:50

@váj mí:
"Az ottani adózásról meg annyit tudok, hogy van, mert láttam a fizetési cetlin a levonást."
Kinek a cetlijén láttad?

A perverziódat kiélni, mi? Hja, értem. :)

váj mí 2013.05.12. 22:51:27

@Barátusz: A sajátomon, te agyas :P

Hát, az adóügyekkel való önkéntes foglalkozás szerintem elég súlyos perverzió ...

BTBTBT 2013.05.12. 22:57:18

@váj mí:
Mintha úgy fogalmaztál volna, hogy Romániában szavaztál volna tavaly. Vagy az "ottani adózás" kifejezés kavart be?

Csak azért mondod, hogy súlyos perverzió, mert nincs hozzá türelmed. Vagy mert van, aki megcsinálja helyetted.

váj mí 2013.05.12. 23:06:24

@Barátusz: Nem Romániában szavaztam, hanem itt a konzulátoson. Tudod, ilyet ott is lehet ;)

Türelmem az valóban nincs, de vannak helyek, ahol az állam nem basztatja feleslegesen a mezei és hozzá nem értő polgárt, csak azért, hogy az ügyvédeknek legyen miből megélniük. Van, aki szeret ilyesmivel szöszmötölni, élvezi is, és még pénzt is kap érte. Hát akkor, miért vegyem el a kenyerét meg az élvezetét?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.12. 23:07:10

@hagyma: oroklesi illetek nincs de az ugyvednek es a kozjegyzonek fizettem a haz atirasaert es mivel azonnal eladtam (5 even belul is) ado koteles lett volna ha nem felejtettem volna el az egeszet es semmit nem fizettem a penz hivatalosan atutaltak a szamlamra es felejtsenek el ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.12. 23:47:49

@bobsys: ha csak kulfoldon van beveteled, amellyel egyezmeny van, valoban nem, de egyebkent viszont tudni akar rola. Mikor mi kijottunk, makunk volt, mert ev vegen jottunk ki, es csak az uj evben lett itt munkank, ergo nem kellett beirni az itt kapott jovedelmet. Aki viszont ev kozben jott ki, na annak viszont be kellet, es bar nem nem kellett otthon adozni azutan a kulfoldi jovedelem utan, a magyarorszagi jovedelmet viszont mas savba tolhatta, magasabba, igy hiaba adozott az illeto rendesen otthon, meg lehet be kellett fizetnie pluszban .

2013.05.13. 00:28:45

@Whave: 'Amugymeg: MI TORTENIK, ha leszarom a kotelezettsegem, es nem irom ra a kulfoldi jovedelmem a bevallasra? Kideritik? Hogyan?'

Erre en is kivancsi lennek - ha te nem 'vallod be', hogyan jonnek ra?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.13. 09:32:07

@Mirjam2: valoszinuleg onnet, hogy nem fogsz fizetni otthon tb-t. Oke nem fizetsz, de akkor hol fizetsz? Ja hogy kulfoldon vagy es ott? Na innet siman ra lehet jonni.

Az, hogy a nav rendszere nem konzisztens, az mas teszta.

2013.05.13. 11:09:19

Mivel volt már pár köröm Angliában, leírom nekem milyen ügymenet működött:

- kiutazáskor NAV(TB) kijelentkezni, ideiglenes külföldön tartózkodás, személyi marad.
- kinti munkaviszony első napjáról papírt szerezni. Ugyan már nem kell, de érdemes WRS-t, majd kell NI-t kiváltani. Ezekkel a NAV-nak is lehet igazolni a kinti TB viszony meglétét. Csak így lehet elekerülni az itthoni TB fizetését hosszab távon!
- hazaérekzeskor, angliában bejeleneteni az ország elhagyását, és adóvisszatérítést kérni. HMRC P85, ez két héten belül megjön a kinti számlára.
- esedékes évi SZJA-papíron beírni a kinti adózott jövedelmet. Ez régebben megnövelte a minimálbéres jövedelmet az adósávok miatt, most már nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.13. 11:17:26

@Mirjam2:

A legtisztább megoldás nem bevallani. Ha túl sok dolgot kötünk a hatóságok orrára, annak szinte mindig rossz következménye van.

sapkabojt 2013.05.13. 11:17:32

Valaki tud nekem segíteni abban, hogy ha idén májusig volt magyar fizetésem, de pár hónap szünettel év végén Kanadában fogok már dolgozni, akkor hogyan kell majd a következő adóbevallást kitölteni?
Valamint a TB-t hogyan fogom tudni felfüggeszteni, ha van kanadai biztosításom?

okosmama 2013.05.13. 11:39:35

Szerintem ezt az NAV véleményt félreértemezte az eredeti blogger. A vélemény ugyanis kimondja következőt:
I.2.
Amennyiben Ön külföldi illetőségűnek minősül a 2012-ben külföldön megszerzett jövedelmét nem kell feltüntetnie a 1253-as bevallásában.

Akkor már csak azt kell eldönteni, hogy külföldi (esetünkben angol) adóilletőségűnek minésül-e.
Legjobb ha megnézzük megát az idézett törvényt (a relváns részt bemásolom ide). A legtöbb külföldön munkát vállaló magyar államopolgár a 3-a pont alapján tudja eldönteni. A léttérdek központja ott van ahol dolgozol, laksz, gyerekeid iskolába járnak. Ha valóban kiköltöztél, akkor szinte biztos, hogy külföldön és akkor nem vagy belföldi adóilletőségű. Ebben az esetben szerintem a fent idézett pont alapján nem kell a NAV-nak bevallani a külföldi jövedelmet. Bevallani szerintem csak azoknak kell , akik itthon élnek és csak alkalmi munkát vállalnak külföldön, de nem költöztek ki (azaz nem került külföldre a létérdek központja) .

4. CIKK

BELFÖLDI ILLETŐSÉGŰ SZEMÉLY

(1) Az Egyezmény alkalmazásában az „egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy” kifejezés olyan személyt jelent, aki ennek az államnak a jogszabályai szerint lakóhelye, székhelye, üzletvezetési helye, bejegyzési helye vagy bármely más hasonló ismérv alapján adóköteles, és ugyancsak magában foglalja azt az államot és annak bármely más közigazgatási alegységét vagy helyi hatóságát. Ez a kifejezés azonban nem foglalja magában az olyan személyt, aki ebben az államban kizárólag az ebben az államban lévő forrásokból származó jövedelem vagy tőkenyereség alapján adóköteles.

(2) Az „egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy” kifejezés magában foglalja:

a) a nyugdíjrendszert, amelyet abban az államban hoztak létre; és

b) az olyan szervezetet, amelyet kizárólag vallási, jótékonysági, tudományos, kulturális vagy oktatási célra (vagy ezek közül több mint egy célra) hoztak létre és működtetnek, és amely ebben az államban annak jogszabályai szerint belföldi illetőségű, tekintet nélkül arra, hogy jövedelmének vagy nyereségének egésze vagy része mentes lehet az adó alól ennek az államnak a belső joga szerint.

(3) Amennyiben egy természetes személy az (1) bekezdés rendelkezései értelmében mindkét Szerződő Államban belföldi illetőségű, helyzetét az alábbiak szerint kell meghatározni:

a) csak abban a Szerződő Államban tekintendő belföldi illetőségűnek, amelyben állandó lakóhellyel rendelkezik; amennyiben mindkét államban rendelkezik állandó lakóhellyel, csak abban az államban tekintendő belföldi illetőségűnek, amellyel személyi és gazdasági kapcsolatai szorosabbak (a létérdekek központja);

b) amennyiben nem határozható meg, hogy melyik Szerződő Államban van létérdekeinek a központja, vagy ha egyik államban sem rendelkezik állandó lakóhellyel, csak abban az államban tekintendő belföldi illetőségűnek, amelyben szokásos tartózkodási helye van;

c) amennyiben mindkét Szerződő Államban van szokásos tartózkodási helye, vagy egyikben sincs, csak abban az államban tekintendő belföldi illetőségűnek, amelynek állampolgára;

d) amennyiben mindkét Szerződő Állam állampolgára, vagy egyiké sem, a Szerződő Államok illetékes hatóságai kölcsönös egyetértéssel rendezik a kérdést.

(4) Amennyiben az (1) bekezdés rendelkezései értelmében valamely nem természetes személy mindkét Szerződő Államban belföldi illetőségű, akkor a Szerződő Államok illetékes hatóságai kölcsönös egyetértéssel határozzák meg azt a Szerződő Államot, amelyben ez a személy az Egyezmény alkalmazásában belföldi illetőségűnek tekintendő. A Szerződő Államok illetékes hatóságainak kölcsönös egyetértése hiányában a személy az Egyezmény által nyújtott bármely kedvezmény igénylése céljából egyik Szerződő Államban sem tekintendő belföldi illetőségűnek, kivéve a 24. és a 25. cikkek által nyújtottakat.

DFK 2013.05.13. 11:44:02

@Jess G: Áá, a haszonélvező beleegyezése nélkül nem tudod eladni. csak ilyenkor fel kell hívni a haszonélvező figyelmét, hogya jogával kötelességek is járulnak.

ZOH 2013.05.13. 11:47:07

Egy joindulatu ertelmezes a "mi koze a magyar allamnak a kinti jovedelmemhez" kerdeshez: ha esetleg hazamesz es utana veszel (a semmi otthoni jovedelmedbol!) valami dragabb dolgot, az felvethet kerdeseket -- ezek megelozhetok azzal, ha megadsz valami baszott nagy osszeget kulfoldi jovedelemnek, amire utana hosszu evekig mondhatod, hogy abbol vetted a villat-yachtot-cabriot :-)

DFK 2013.05.13. 11:48:35

@Kovermadar: a bérbeadáshoz is kell a haszonélvező aláírása.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.13. 12:14:06

Az árfolyamnál lehet az MNB-árfolyamtól eltérően is számolni, érdemes elolvasni a kitöltési útmutatót a levelezgetés helyett.

"Az átszámításnál a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamát, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell alapul venni."
...
"Amennyiben rendelkezik a pénzügyi intézmény által - a külföldi pénz eladását követő, illetve a külföldi pénz vételét megelőző 15 napon belül - kiállított, az adott külföldi pénz eladását/vételét igazoló, az Ön nevére szóló bizonylattal, akkor az azon szereplő árfolyamot a bizonylat szerinti összeg mértékéig alkalmazhatja a forintra történő átszámításnál.
A bevétel átszámításához – az előzőektől eltérően – a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyam is választható."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.13. 12:24:27

@foldip: A magánnyugdíjpénztárakból a reálhozamot (hozamból levonva a költségeket és az inflációt) adómentesen lehetett felvenni, semmilyen adót nem vontak le, az összeget nem kellett a magyar adóbevallásban szerepeltetni.

buranyl 2013.05.13. 14:35:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Bircanak van igaza. Én egy nagyközségnél voltam adóügyes. Volt a faluban kb 500 ember (nem mindenki lakott ott), akik évek óta nem fizettek semmilyen helyi adót. Ebből az 500-ból kb 100-tól tudtam behajtani a valamit.
A többi így nézett ki: ismeretlen helyre költözött, bejelentett munkája, bankszámlája nincs, gépjármű nincs a nevén. Ingatlanja, ha volt is valakinek, az 1/8 tulajdoni hányadú szántó vagy 1/32-ed ház, ilyesmi. Azzal megint nem tudok kezdeni semmit. Egyetlen dolgot tudtam csinálni az ilyenekkel: minden évben töröltem elévülés miatt az 5 évnél régebbi tartozásokat.

A NAV is pont ennyit tud csinálni kb, ha valaki csak úgy elhúz az országból bejelentés, bevallás, minden nélkül.

PannonBoy 2013.05.13. 22:01:11

@buranyl: Feltéve, hogy az adóhivatalok nem kommunikálnak egymással... :)

M. Péter 2013.05.14. 00:27:30

@Kovermadar: Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.

@Mirjam2: Valószínűleg nem derül ki, de az EU-n belül, meg azokkal az országokkal, amelyekkel van egyezmény, van információcsere.

buranyl 2013.05.14. 11:15:13

@PannonBoy: A kommunikáci alapja a megkeresés, viszont honnan tudja a NAV, hogy egyáltalán külföldre költöztél, ha nem jelented be, és hogy a világ kb. 198 országa közül melyikben vagy. Amelyik országban pedig bejelentkeztél, ott vagy adórezidens, tehát a helyi adóhivatalnak semmi oka, hogy a saját adózójáról automatikusan adatokat küldjön.

Chrystin 2013.05.17. 03:00:07

És hogyan váltsak át, ha hetente kapom a fizetésem????

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása